Ponedeljak, 22.04.2013.

20:07

"Rat u SFRJ pokrenuo London"

Stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske na uštrb Bosne bilo je dogovoreno između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, tvrdi hrvatski general Ivo Jelić.

Izvor: Tanjug

"Rat u SFRJ pokrenuo London" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Svedok

pre 10 godina

A ko ubi starog svata i započe rat?
(sadasd, 23. april 2013 11:05)

Ubio ga stari krimos radi para od gudre. Je li bilo rješenje zaratiti i toliki narod pobiti samo zato što je taj krimos po imenu bio musliman?

Meda

pre 10 godina

Citao sam ovaj tekst sa velikom paznjom sve dok nisam procitao sledece:

"Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske Krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju krvnu sliku", kaže Jelić."

Kad neko odvali ovakvu fantaziju, sve ostalo postaje temeljno besmisleno.
Mozda je zelja da se "krvna slika" promeni ali to nikada nije bilo ni u planu a kamo li da je takav mehanizam pokrenut.
Jer KosMet je primio vrlo malo izbeglica, silom ili milom.

Vladimir

pre 10 godina

A nasi vekovni saveznici Germani? Kakve veze su oni imali? Oni, koji su nas uvek cuvali, voleli i tu i tamo na stotine hiljada istrebljivali. Ovo mi deluje kao vest iz Germanske kuhinje, a plasirana, zamislite samo, iz usta Hrvata.

bob

pre 10 godina

kako da ne Gorane ( Goran CRO, 23. april 2013 08:55) )

"Moj posao je završen - Jugoslavije više nema") 5 December 1991 in the Croatian parliament ...

pa, sad ti vidi ...

Dejan

pre 10 godina

@Nex: "EU ništa nama neće oteti, jer će biti vraga... uostalom, vi ste pokušali, zar ne? vidimo kako je to završilo!!!" Ohoho...Jos nisi u EU, a ti i njima vec pretis. Znaci ako EU postavi Hrvatskoj neki uslov, a to se Hrvatskoj ne svidja, dobice EU po nosu od hrvatskih snagatora? Hahahaha...Blago Hrvatskoj sa ljudima, koji razmisljaju kao ti.

opticar

pre 10 godina

@(Goran CRO, 23. april 2013 08:55)

Gorane, ti prijatelju, imas pogresnu percepciju srpske percepcije ;)

Srbija je na osnovu predloga i dogovora sa hrvatskim intelektualnim vrhom krajem 19. i pocetkom 20. veka imala ideju da svi Sloveni zive u istoj drzavi, jerbo su hrvatski i srpski naucnici smatrali da smo mi svi isti narod i da je u svacijem interesu da zivimo zajedno, jer cemo se tako lakse odbraniti od izazova koji su nadolazili. Srbija nije imala NIKAKVU potrebu da preuzima hrvatske i slovenacke teritorije - mi smo jednostavno mogli da 1918 stavimo sve Srbe pod jednu drzavu a da vama kazemo da se dogovorite sa Italijanima i Madjarima o svemu ostalom.
Sve ostalo sto se dogodilo je iskljuciva greska nas Srba i naseg verovanja da i vi iskreno ulazite u zajednicu kao i mi. Medjutim katolicka i pravoslavna crkva nisu tako mislile, a dok su se vama sedamdesetih prividjale gospe, mi nismo smeli da slavimo Slavu.

Ja znam da ja tvoju percepciju ne mogu da promenim, ali ako imas imalo kulture ne bi ni ti trebao da pricas o nasoj percepciji. Mozes da pricas samo o svojoj.

U zdravlje :)

Nex

pre 10 godina

@ laza
ti tvoji istjerani su istjerani samo zato što su im, većini njih, ruke krvave do ramena, tj. ubijali su i protjerivali Nesrbe... i ne brini ti ništa, EU ništa nama neće oteti, jer će biti vraga... uostalom, vi ste pokušali, zar ne? vidimo kako je to završilo!!!

poznavaoc stanja-MOSKVA

pre 10 godina

LONDON je uoci drugog svetskog rata i doveo TITA na vlast a sve u nameri da se evropa podeli sa Staljinom.LONDON i MOSKVA vec odavno praver haos u Evropi.

Vladimir

pre 10 godina

Vala kako stvari stoje to i jeste bilo najbolje resenje. Hrvatska bi postala veca, Srbi bi ostali u njoj a na drugu stranu i sama Srbija bi postala veca a ekonomski bi svi ostali kolko tolko normalni i bez toliko krvi.

Ali ono sto smo naucili je stara izreka da sva krv tece ka i od Londona

Orgon

pre 10 godina

Sve je ovo lijepo ali nažalost u temelju neistinito. Laž se najlakše progura onda kada se miješaju istina i laž. To je upravo ono što ovaj radi. Stare udba strukture očito ne miruju. Prije svega Tuđman je bio reakcija na višegodišnja prethodna događanja u Srbiji. Jeste li zaboravili da je i bezlični Račan za Vas bio "Ustaša"?? Istina je samo da je Srbija računala na podršku komunističkih struktura iz Sovjetskog saveza, a da je Hrvatska iskoristila to i prikazivala svoju borbu kao borbu protiv komunizma (u početku), a ne samo protiv Srbije....

Pročitajte:

http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/View/tabid/77/ID/117167/Veterani-4-gardijske-brigade-General-Jelic-blati-sebe-i-sve-nas.aspx

neko

pre 10 godina

London je zacin bez koga nema jela a glavni kuvar kralj Aleksandar Karadjirdjevic, koji nije poslusao vojvodu Zivojina Misica da ostanemo svoji na svome. Kad voz krene pogresnom prugom, sve stanice su pogresne.
(Micko, 23. april 2013 07:00)

Bravo za komentar. Naš narod još uvek ne zna pravu istinu, a oni koji je znaju ne mogu da se pomire sa činjenicom da su izmanipulisani svih ovih godina, pa istu tu činjenicu ne mogu da prihvate. Prihvatiće, i shvatiće da je najbolje bilo da smo ostali svoj na svome. Bolno je osvešćivanje. Hrvati i Slovenci Aleksandru Karađorđeviću treba da podignu spomenik u sred Ljubljane i Zagreba. A mi treba da plačemo zbog njegove pogrešne odluke.

ergo

pre 10 godina

Hajd da se vi jednom dogovorite ko je stvarno pokrenuo. CIA, Vatikan, London, Amerika? Zamislite diletantizam: resenje problema Kosova lezi u stvaranju Velike Srbije.. Resenje problema lezalo je u davanju najsire autonomije, slobodnim ekonomskim vezama Kosova i Albanije, potpunom prepoznavanju razlicitosti...Da smo to uradili bili bismo 1990. u EU. Da smo to uradili, Sloba bi odradio jedan mandat, kao i Tudjman. E, ali to oni nisu hteli, i zato im je bio potreban rat. Mozete traziti spoljne neprijatelje do kraja svog veka, ali mi smo sami sebi najveci neprijatelji - nasi lideri i oni koji su za njih glasali. Razumem da nas tesi da nam je neko drugi kriv, to je psiholoski sve lako objasnjivo. Ali ipak, malo porazmislite, malo pogledajte sta se desavalo. Sitni balkanski gospodarcici hteli su da ostanu doveka vlastodrsci. Zato su pravili krize. Sto su bili manje popularni, to su krize bile intenzivnije. Niti smo prva zemlja kojoj se to desilo, niti poslednja. Ali smo verovatno jedna od retkih koja bas do ove mere to odbija da sagleda.

Gogi

pre 10 godina

Izbeglice iz Republike srpske krajine nisu preseljene na Kosmet, pa tako i ova ideja hrvatskog gnerala pada u vodu. Milošević nije ni pokušao da napravi Srbiju i sve vreme je stvarao neku, kakvu-takvu Jugoslaviju. To su činjenice. Činjenica je i da ne moraju baš Britanci i London da budu odgovorni i krivi za svaku svinjariju koju sebi napravimo, Srbi i Hrvati podjednako.

nino

pre 10 godina

baba i deda, kad su dosli sa olujom - keva ih je jedva izvukla u beogradu iz voza, i to je saznala preko nekih cudnovatih veza gde se nalaze, jer su ih automatski sve slali na kosovo. uvek kad se setim te slike punih vozova, prevrne mi se zeludac..

Goran CRO

pre 10 godina

Potpuno pogrešna "analiza" jednog potpuno nepoznatog i nebitnog čovjeka.
Ni London, ni Washington, ni Bruxelles, ni Berlin, nisu počeli rat, nego je to bio isključivo Beograd.

Srbija je isključivi politički krivac za izbijanje rata. Franjo Tuđman je bio diktator, kriminalac i ratni zločinac, ali NIJE počeo rat, nego se u priče oko podjele Bosne i Hercegovine uključio tek kasnije, od 1993. na dalje.
U tome je ostao usamljen (uz nekoliko Hrecegovačkih Hrvata koji su tada krojili politiku ovdje u Hrvatskoj). Međutim (za razliku od vas u Srbiji), većina građana je i tada, kao i sada, bila protiv bilo kakvog dijeljenja i razbijanja Bosne i Hercegovine.
Svojom nerazumnom i pogrešnom politikom od 1993 na dalje, Franjo Tuđman donio je najviše štete nama u Hrvatkoj, ali (ponavljam), nije politički odgovoran za početak i izbijanje rata.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile su brutalno spriječene u nastojanju da ostvare svoje pravo na samostalnost, koje su im davali i postojeći ustavi, a i međunarodne norme.

Problem je bio i ostao u Srbiji. Godinama unatrag, a pogotovo od 1974. na dalje, imali ste potpuno pogrešnu percepciju Jugoslavije, a neki od komentara koji govore o tome da su Hrvatska ili Bosna i Hercegovina "osnovane" (!?) tada, pokazuju da zabluda i pogrešna interpretacija državnog i republičkih ustava i dalje traje.

No, to nije više naš problem, nego vaš. Vaš uteg oko vrata.

novosadjanin

pre 10 godina

@Tiganj: Ne bih se usudjuivao te neljude nazvati "liderima". Mozda samo idiotima, a oni i hipnotisana masa neka ih zovu kako god vole.

Micko

pre 10 godina

London je zacin bez koga nema jela a glavni kuvar kralj Aleksandar Karadjirdjevic, koji nije poslusao vojvodu Zivojina Misica da ostanemo svoji na svome. Kad voz krene pogresnom prugom, sve stanice su pogresne.

Poldi

pre 10 godina

Nastavak pranja mozga. "Svi su krivi samo mi nikada"
Nacionalisticke euforije Gazimestana, beogradske carsije i vecinska podrska Milosevicu, Jogurt- i Balvan-Revolucija kao slucajno zaboraviljene.
Ni sada u glavi velikoj vecini nije bas najbistrije, samo sto su sada stomaci prazni pa snaga izdaje i manje se peni... Ali tu su SANU, SPC i Radikali i razni njihovi derivati kao i premundureni SPS koji su uvek spremni da malo podgreju s vremena na vreme.

Dug je relativan, ne apsolutan

pre 10 godina

Nikad niste bili manje "svoji na svome" nego sto ste sad.Sve su vam uzeli vasi Evropljani i ostavili vam spoljni dug koji ce I tvoji cukun-unuci da otplacuju.
(laza, 23. april 2013 04:45)

Druže, i Hrvatska i Srbija su zadužene 60% BDP-a (dug se gleda ovako, a ne u apsolutnom iznosu), ali je razlika u tome da je Hrvatska daleko razvijenija po pitanju infrastrukture.

Srbija samo da dovrši svoje autoputeve otišla bi na 200% zaduženosti, a tek ostalo...

(Hrvatska ne prodaje Slavoniju kao Srbija Vojvodinu i čuva svoju plodnu zemlju.)

george wordy

pre 10 godina

Kao i 27. marta 1941.Sve već vidjeno, oproobano, provereno, dokazano, Nije bilo nepoznanica. Istorija se ponavlja malima jer su velieke zemlje odlikaši , a male kočoperne ponavljači, a male poslušne prepisivači.

svaka cast generalu

pre 10 godina

sve je tacno.naravno srpski isprani mozgovi tv bastiljom, ne percepiraju istinu, jer im je duboko usadjena db bajka o najvecem Srbinu.

babac vangon

pre 10 godina

Balkance interesuje samo svoja politika dok se drugi bave svetskom politikom,razlika je ooogroomna.Rece mi jedna baba davno,dok sam bio klinac..."svetom ce vladati 'zuti' bez ijednog koriscenog metka"...ko ima "oci" zna o cemu pricam.

laza

pre 10 godina

@Lika-HR-EU
Nikad niste bili manje "svoji na svome" nego sto ste sad.Sve su vam uzeli vasi Evropljani i ostavili vam spoljni dug koji ce I tvoji cukun-unuci da otplacuju. A I to sto ce da vam ukinu granice verovatno raduje one koje ste isterali,a koji ce moci da posecuju svoja ognjista preko Madjarske bez da mozete da ih maltretirate na granici.A tek kad vas Brisel natera da vratite sve sto ste oteli ostacete nacisto bez gaca. Nema veze bar mozete da masete svojom zastavom. Jako pametno, nema sta.

partizan

pre 10 godina

Da su Srbi u Hrvatskoj prihvatili Hrvatsku kao svoju državu sad su mogli sa nama u EU, a ovako će 2032. kad budu ulazili Srbija,Bosna i Kosovo.
(eu, 22. april 2013 23:59)
Da ih vi niste klali 41-ve mozda bi i pristali da budu deo te drzave.

nebo

pre 10 godina

vazda su se koplja po bosni lomila,a komsije htjele vazda da izjednace krivicu i zrtve. a o podjeli bosne i ptice na grani znaju. pa nije se tu najkrvaviji rat slucajno desio

Marko-PG

pre 10 godina

Cude me ovoliki lokal-patriotski komentari iz CRO, kao da je 1991. Ja sam ukupno imao utisak da su Hrvati danas preboljeli vecinu djecjih bolesti.
Otkud uopste ideja o obnavljanju SFRJ? To niko i ne pominje. Naprotiv, Hrvatska ulazi u EU i zivjece u evropskom prosperitetu i blagostanju sve dok se Suncev sistem ne ugasi. Salu na stranu, obnavaljanje SFRJ je danas jednako realno kao i obnavljanje Mletacke republike. I cemu onda ti strahovi i nocne more?
Ipak, ne treba bahato prevrtati tanjir posle rucka. Bice da je Hrvatska (kao i Srbija) ponesto dobila iz YU. Na primjer, upravo u SFRJ je Hrvatska prvi put nakon 1000 godina stekla samostalnost. Zatim, neke teritorije (npr. Istra i Kvarner) je Hrvatska dobila upravo zahvaljujuci SFRJ. Konacno, u SFRJ je Hrvatska imala 40-k godina solidnog ekonomskog i drustvenog razvoja. Danas je Jugoslavija ostala u istoriji, nema potrebe da to stalno ponavljamo.

Veroljub

pre 10 godina

@ (Prijepoljac, 22. april 2013 21:04)
A kod vas su jos uvek aktuelni mitovi i legende o neustrasivim Bosnjacima, on jedan na njih 100, nenaoruzan.
Cuj, bez saveznika i oruzja....mozda prva 2 meseca rata.

Magomed

pre 10 godina

E molim vas stvarno, nemojte vise da objavljujete ove budalastine...krivi Englezi, krivi Amerikanci, kriv Vatikan?!?!? Srbi i Hrvati su primitivni narod kome ne treba niko da kaze ubij Srbina ili ubij Hrvata, vec ce to uraditi sami. Samo mala deca i retardirane osobe nisu odgovorni za bilo sta, odrasli ljudi jesu. Tj ako nas i jesu nagovorili...onda su SrboHrvati tesko retardirani!

MarkoHR

pre 10 godina

Da Hrvatski i Srpski narod nisu htjeli rat, rata nebi ni bilo. Problem je u tome što je vrlo lako unaprijed sanjati 'velike' i 'čistokrvne' Hrvatske/Srbije a pri tome zaboraviti na pokolje i patnje koji uslijede na svim stranama. Hrvati su izabrali Tuđmana, Milošević je došao na čelo partije i izveo jogurt revolucije uz podršku velikog dijela Srpskog naroda. Ne znam koliki je utjecaj na cjelokupnu situaciju imao London ali da su ljudi normalinije razmišljali Juga bi se ili raspala bez krvi ili transformirala u ekonomsku konfederaciju. Ali shvaćam da je ugodno kriviti druge pa ako vam je lakše- krivite Engleze.

neko iz Srbije

pre 10 godina

Muslimani Bošnjaci nisu hteli rat, niti su za njega bili spremni, a nisu hteli ni BiH dati. Zbog toga su najviše i stradali. Međutim njihov najveći dobitak je taj što nije stvorena ni Velika Srbija ni Velika Hrvatska, a BiH postoji u njenim AVNOJ-evskim granicama i uvek će postojati

eu

pre 10 godina

Da su Srbi u Hrvatskoj prihvatili Hrvatsku kao svoju državu sad su mogli sa nama u EU, a ovako će 2032. kad budu ulazili Srbija,Bosna i Kosovo.

zxspectrum

pre 10 godina

Ha, ha, rušenje komunizma... Da se pitao običan narod, ne bi niko bio za komunizam. Nažalost Englezi su prepustili Slobi i Franji da budu glavni a oni umislili da su velike vođe pa se zaigrali... Našom krvlju.
Jbš komunizam, za mene i moje drugare su C64 i ZX spectrum bili veći i od Tita i pogotovo od Slobe i njegovih seljačina Radomana i Šainovića...

Марина

pre 10 godina

Добро јутро Колумбо. Ко је знао да чита и да слуша, то је знао и 1992. године. Међутим многи су били заузети дивљењу својим лидерима.

draganbb

pre 10 godina

Mogao bih poverovati i celu priču, jer rećeno za London je potpuno tačno, samo je izostavio i da cene akcija, zlata i svega ostalog određuje London(ska berza) prvo, pa onda ostali.

Mister No

pre 10 godina

E, moji slepci na sve tri strane. Imali ste EU u malom, kretali se, roba prolazila a sada ne mozete preci ni 20km a da ne naletite na granicu. Ratujte budale i mrzite svog komsiju(suseda), ma i nije bitno kako cu napisati kada ce svi razumeti. Jednom recju, budale na kvadrat.

Lika-HR-EU

pre 10 godina

Mi u Hrvatskoj možda i nismo sigurni tko je odgovoran za raspad bivše SFRJ, al u jedno smo sasvim sigurni:

Bila, prošla i NE PONOVILA SE!
(RH, 22. april 2013 20:44)

Tako je, imamo Hrvatsku, ne treba nam ni veća niti će biti manja.
Sami sebi vladamo od Prevlake do Dunava.
Živjela naša Hrvatska,a Jugoslavija neka ostane u udžbenicima iz povijesti.
EU - od Varšave do Lisabona bez putovnica,to je ono što smo uvijek sanjali, sada ćemo uskoro biti tamo, u društvu najjačih i najuspješnijih.

miro split

pre 10 godina

Dodajte na ovo i liberalni kapitalizam koji je Britanija od Tačerice na ovamo gurala po svijetu pa ćete dobit potpunu istinu o raspadu bivše državu.

Milow

pre 10 godina

Poslednja recenica u potpunosti opisuje odnos vecine svetskih "sila" prema ovom regionu, njima je potpuno nebitno ko ce biti ubijen, napusten, prognan, vazno je da imamo oformljenu nasilnik-zrtva dramatiku pa ko se snadje snasao se.

Šindivila

pre 10 godina

Ne znam za London, i baš me briga, ali ko je hteo - mogao je sve ovo da pročita i u, recimo, "Vremenu" s početka devedesetih. Sloba i Tuđman su bili čitljivi od prvog dana, problem je što ovde (u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni) malo ljudi zna sva slova.

Tango Šojić

pre 10 godina

Još jedan naknadni pametnjaković. Da, da, najlakše je objasniti sva sranja tako što ćemo reći da nam je neko iz inostranstva kriv.

Ako je EU ikada pogresila, to je ucinila utopijskim osnivanjem danasnje BIH

pre 10 godina

Sa danasnje tacke gledista, i uzimajuci u obzir poratno stanje u BIH, podela Bosne izmedju SR i HR je bila odlicna ideja. Ovako, za nas starije koji se secamo BIH u Jugi, BIH je i danas ostala nerazvijena, neperspektivna i financijsko breme, ali ovog puta Evrope a ne vise naroda bivse Juge koji su je vecno dotirali i odrzavali u zivotu.

Prijepoljac

pre 10 godina

Sve je bilo lijepo isplanirano,samo ste podcjenili nas bosnjake.Bez savjeznika ,bez para,bez oruzija.Uspjeli smo nesto,na cemu bi nam i spartanci pozavidjeli.BORBA SE NASTAVLJA!

Бојан Илић

pre 10 godina

Лепа замисао!
Само што са "браћом" никако да одржимо договорено!
После "олује" , "браћа" кренуше да "олујају" и по Босни, заједно са 5-им корпусом БиХ!
Увек смо били на КОНТРА странама и увек смо форсирали Југословенство, али насамарише нас по ко зна који пут у историји!
Ваљда ће нам једном доћи из д.... у главу!

ПАНКрти

pre 10 godina

Што се тиче оне старе "ко је први почео"..... довољно је погледати скеч из Надреалиста,када Србин и Бошњак играју билијар. На једноставан начин је све објашњено. А наравно, где сукоба нема ту је Међународна заједница.

Šindivila

pre 10 godina

Ne znam za London, i baš me briga, ali ko je hteo - mogao je sve ovo da pročita i u, recimo, "Vremenu" s početka devedesetih. Sloba i Tuđman su bili čitljivi od prvog dana, problem je što ovde (u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni) malo ljudi zna sva slova.

Mister No

pre 10 godina

E, moji slepci na sve tri strane. Imali ste EU u malom, kretali se, roba prolazila a sada ne mozete preci ni 20km a da ne naletite na granicu. Ratujte budale i mrzite svog komsiju(suseda), ma i nije bitno kako cu napisati kada ce svi razumeti. Jednom recju, budale na kvadrat.

Milow

pre 10 godina

Poslednja recenica u potpunosti opisuje odnos vecine svetskih "sila" prema ovom regionu, njima je potpuno nebitno ko ce biti ubijen, napusten, prognan, vazno je da imamo oformljenu nasilnik-zrtva dramatiku pa ko se snadje snasao se.

Бојан Илић

pre 10 godina

Лепа замисао!
Само што са "браћом" никако да одржимо договорено!
После "олује" , "браћа" кренуше да "олујају" и по Босни, заједно са 5-им корпусом БиХ!
Увек смо били на КОНТРА странама и увек смо форсирали Југословенство, али насамарише нас по ко зна који пут у историји!
Ваљда ће нам једном доћи из д.... у главу!

Марина

pre 10 godina

Добро јутро Колумбо. Ко је знао да чита и да слуша, то је знао и 1992. године. Међутим многи су били заузети дивљењу својим лидерима.

Ako je EU ikada pogresila, to je ucinila utopijskim osnivanjem danasnje BIH

pre 10 godina

Sa danasnje tacke gledista, i uzimajuci u obzir poratno stanje u BIH, podela Bosne izmedju SR i HR je bila odlicna ideja. Ovako, za nas starije koji se secamo BIH u Jugi, BIH je i danas ostala nerazvijena, neperspektivna i financijsko breme, ali ovog puta Evrope a ne vise naroda bivse Juge koji su je vecno dotirali i odrzavali u zivotu.

ПАНКрти

pre 10 godina

Што се тиче оне старе "ко је први почео"..... довољно је погледати скеч из Надреалиста,када Србин и Бошњак играју билијар. На једноставан начин је све објашњено. А наравно, где сукоба нема ту је Међународна заједница.

zxspectrum

pre 10 godina

Ha, ha, rušenje komunizma... Da se pitao običan narod, ne bi niko bio za komunizam. Nažalost Englezi su prepustili Slobi i Franji da budu glavni a oni umislili da su velike vođe pa se zaigrali... Našom krvlju.
Jbš komunizam, za mene i moje drugare su C64 i ZX spectrum bili veći i od Tita i pogotovo od Slobe i njegovih seljačina Radomana i Šainovića...

partizan

pre 10 godina

Da su Srbi u Hrvatskoj prihvatili Hrvatsku kao svoju državu sad su mogli sa nama u EU, a ovako će 2032. kad budu ulazili Srbija,Bosna i Kosovo.
(eu, 22. april 2013 23:59)
Da ih vi niste klali 41-ve mozda bi i pristali da budu deo te drzave.

Prijepoljac

pre 10 godina

Sve je bilo lijepo isplanirano,samo ste podcjenili nas bosnjake.Bez savjeznika ,bez para,bez oruzija.Uspjeli smo nesto,na cemu bi nam i spartanci pozavidjeli.BORBA SE NASTAVLJA!

Micko

pre 10 godina

London je zacin bez koga nema jela a glavni kuvar kralj Aleksandar Karadjirdjevic, koji nije poslusao vojvodu Zivojina Misica da ostanemo svoji na svome. Kad voz krene pogresnom prugom, sve stanice su pogresne.

miro split

pre 10 godina

Dodajte na ovo i liberalni kapitalizam koji je Britanija od Tačerice na ovamo gurala po svijetu pa ćete dobit potpunu istinu o raspadu bivše državu.

Magomed

pre 10 godina

E molim vas stvarno, nemojte vise da objavljujete ove budalastine...krivi Englezi, krivi Amerikanci, kriv Vatikan?!?!? Srbi i Hrvati su primitivni narod kome ne treba niko da kaze ubij Srbina ili ubij Hrvata, vec ce to uraditi sami. Samo mala deca i retardirane osobe nisu odgovorni za bilo sta, odrasli ljudi jesu. Tj ako nas i jesu nagovorili...onda su SrboHrvati tesko retardirani!

draganbb

pre 10 godina

Mogao bih poverovati i celu priču, jer rećeno za London je potpuno tačno, samo je izostavio i da cene akcija, zlata i svega ostalog određuje London(ska berza) prvo, pa onda ostali.

Marko-PG

pre 10 godina

Cude me ovoliki lokal-patriotski komentari iz CRO, kao da je 1991. Ja sam ukupno imao utisak da su Hrvati danas preboljeli vecinu djecjih bolesti.
Otkud uopste ideja o obnavljanju SFRJ? To niko i ne pominje. Naprotiv, Hrvatska ulazi u EU i zivjece u evropskom prosperitetu i blagostanju sve dok se Suncev sistem ne ugasi. Salu na stranu, obnavaljanje SFRJ je danas jednako realno kao i obnavljanje Mletacke republike. I cemu onda ti strahovi i nocne more?
Ipak, ne treba bahato prevrtati tanjir posle rucka. Bice da je Hrvatska (kao i Srbija) ponesto dobila iz YU. Na primjer, upravo u SFRJ je Hrvatska prvi put nakon 1000 godina stekla samostalnost. Zatim, neke teritorije (npr. Istra i Kvarner) je Hrvatska dobila upravo zahvaljujuci SFRJ. Konacno, u SFRJ je Hrvatska imala 40-k godina solidnog ekonomskog i drustvenog razvoja. Danas je Jugoslavija ostala u istoriji, nema potrebe da to stalno ponavljamo.

Lika-HR-EU

pre 10 godina

Mi u Hrvatskoj možda i nismo sigurni tko je odgovoran za raspad bivše SFRJ, al u jedno smo sasvim sigurni:

Bila, prošla i NE PONOVILA SE!
(RH, 22. april 2013 20:44)

Tako je, imamo Hrvatsku, ne treba nam ni veća niti će biti manja.
Sami sebi vladamo od Prevlake do Dunava.
Živjela naša Hrvatska,a Jugoslavija neka ostane u udžbenicima iz povijesti.
EU - od Varšave do Lisabona bez putovnica,to je ono što smo uvijek sanjali, sada ćemo uskoro biti tamo, u društvu najjačih i najuspješnijih.

Tango Šojić

pre 10 godina

Još jedan naknadni pametnjaković. Da, da, najlakše je objasniti sva sranja tako što ćemo reći da nam je neko iz inostranstva kriv.

eu

pre 10 godina

Da su Srbi u Hrvatskoj prihvatili Hrvatsku kao svoju državu sad su mogli sa nama u EU, a ovako će 2032. kad budu ulazili Srbija,Bosna i Kosovo.

MarkoHR

pre 10 godina

Da Hrvatski i Srpski narod nisu htjeli rat, rata nebi ni bilo. Problem je u tome što je vrlo lako unaprijed sanjati 'velike' i 'čistokrvne' Hrvatske/Srbije a pri tome zaboraviti na pokolje i patnje koji uslijede na svim stranama. Hrvati su izabrali Tuđmana, Milošević je došao na čelo partije i izveo jogurt revolucije uz podršku velikog dijela Srpskog naroda. Ne znam koliki je utjecaj na cjelokupnu situaciju imao London ali da su ljudi normalinije razmišljali Juga bi se ili raspala bez krvi ili transformirala u ekonomsku konfederaciju. Ali shvaćam da je ugodno kriviti druge pa ako vam je lakše- krivite Engleze.

laza

pre 10 godina

@Lika-HR-EU
Nikad niste bili manje "svoji na svome" nego sto ste sad.Sve su vam uzeli vasi Evropljani i ostavili vam spoljni dug koji ce I tvoji cukun-unuci da otplacuju. A I to sto ce da vam ukinu granice verovatno raduje one koje ste isterali,a koji ce moci da posecuju svoja ognjista preko Madjarske bez da mozete da ih maltretirate na granici.A tek kad vas Brisel natera da vratite sve sto ste oteli ostacete nacisto bez gaca. Nema veze bar mozete da masete svojom zastavom. Jako pametno, nema sta.

george wordy

pre 10 godina

Kao i 27. marta 1941.Sve već vidjeno, oproobano, provereno, dokazano, Nije bilo nepoznanica. Istorija se ponavlja malima jer su velieke zemlje odlikaši , a male kočoperne ponavljači, a male poslušne prepisivači.

Veroljub

pre 10 godina

@ (Prijepoljac, 22. april 2013 21:04)
A kod vas su jos uvek aktuelni mitovi i legende o neustrasivim Bosnjacima, on jedan na njih 100, nenaoruzan.
Cuj, bez saveznika i oruzja....mozda prva 2 meseca rata.

neko iz Srbije

pre 10 godina

Muslimani Bošnjaci nisu hteli rat, niti su za njega bili spremni, a nisu hteli ni BiH dati. Zbog toga su najviše i stradali. Međutim njihov najveći dobitak je taj što nije stvorena ni Velika Srbija ni Velika Hrvatska, a BiH postoji u njenim AVNOJ-evskim granicama i uvek će postojati

nebo

pre 10 godina

vazda su se koplja po bosni lomila,a komsije htjele vazda da izjednace krivicu i zrtve. a o podjeli bosne i ptice na grani znaju. pa nije se tu najkrvaviji rat slucajno desio

svaka cast generalu

pre 10 godina

sve je tacno.naravno srpski isprani mozgovi tv bastiljom, ne percepiraju istinu, jer im je duboko usadjena db bajka o najvecem Srbinu.

babac vangon

pre 10 godina

Balkance interesuje samo svoja politika dok se drugi bave svetskom politikom,razlika je ooogroomna.Rece mi jedna baba davno,dok sam bio klinac..."svetom ce vladati 'zuti' bez ijednog koriscenog metka"...ko ima "oci" zna o cemu pricam.

neko

pre 10 godina

London je zacin bez koga nema jela a glavni kuvar kralj Aleksandar Karadjirdjevic, koji nije poslusao vojvodu Zivojina Misica da ostanemo svoji na svome. Kad voz krene pogresnom prugom, sve stanice su pogresne.
(Micko, 23. april 2013 07:00)

Bravo za komentar. Naš narod još uvek ne zna pravu istinu, a oni koji je znaju ne mogu da se pomire sa činjenicom da su izmanipulisani svih ovih godina, pa istu tu činjenicu ne mogu da prihvate. Prihvatiće, i shvatiće da je najbolje bilo da smo ostali svoj na svome. Bolno je osvešćivanje. Hrvati i Slovenci Aleksandru Karađorđeviću treba da podignu spomenik u sred Ljubljane i Zagreba. A mi treba da plačemo zbog njegove pogrešne odluke.

ergo

pre 10 godina

Hajd da se vi jednom dogovorite ko je stvarno pokrenuo. CIA, Vatikan, London, Amerika? Zamislite diletantizam: resenje problema Kosova lezi u stvaranju Velike Srbije.. Resenje problema lezalo je u davanju najsire autonomije, slobodnim ekonomskim vezama Kosova i Albanije, potpunom prepoznavanju razlicitosti...Da smo to uradili bili bismo 1990. u EU. Da smo to uradili, Sloba bi odradio jedan mandat, kao i Tudjman. E, ali to oni nisu hteli, i zato im je bio potreban rat. Mozete traziti spoljne neprijatelje do kraja svog veka, ali mi smo sami sebi najveci neprijatelji - nasi lideri i oni koji su za njih glasali. Razumem da nas tesi da nam je neko drugi kriv, to je psiholoski sve lako objasnjivo. Ali ipak, malo porazmislite, malo pogledajte sta se desavalo. Sitni balkanski gospodarcici hteli su da ostanu doveka vlastodrsci. Zato su pravili krize. Sto su bili manje popularni, to su krize bile intenzivnije. Niti smo prva zemlja kojoj se to desilo, niti poslednja. Ali smo verovatno jedna od retkih koja bas do ove mere to odbija da sagleda.

Goran CRO

pre 10 godina

Potpuno pogrešna "analiza" jednog potpuno nepoznatog i nebitnog čovjeka.
Ni London, ni Washington, ni Bruxelles, ni Berlin, nisu počeli rat, nego je to bio isključivo Beograd.

Srbija je isključivi politički krivac za izbijanje rata. Franjo Tuđman je bio diktator, kriminalac i ratni zločinac, ali NIJE počeo rat, nego se u priče oko podjele Bosne i Hercegovine uključio tek kasnije, od 1993. na dalje.
U tome je ostao usamljen (uz nekoliko Hrecegovačkih Hrvata koji su tada krojili politiku ovdje u Hrvatskoj). Međutim (za razliku od vas u Srbiji), većina građana je i tada, kao i sada, bila protiv bilo kakvog dijeljenja i razbijanja Bosne i Hercegovine.
Svojom nerazumnom i pogrešnom politikom od 1993 na dalje, Franjo Tuđman donio je najviše štete nama u Hrvatkoj, ali (ponavljam), nije politički odgovoran za početak i izbijanje rata.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile su brutalno spriječene u nastojanju da ostvare svoje pravo na samostalnost, koje su im davali i postojeći ustavi, a i međunarodne norme.

Problem je bio i ostao u Srbiji. Godinama unatrag, a pogotovo od 1974. na dalje, imali ste potpuno pogrešnu percepciju Jugoslavije, a neki od komentara koji govore o tome da su Hrvatska ili Bosna i Hercegovina "osnovane" (!?) tada, pokazuju da zabluda i pogrešna interpretacija državnog i republičkih ustava i dalje traje.

No, to nije više naš problem, nego vaš. Vaš uteg oko vrata.

bob

pre 10 godina

kako da ne Gorane ( Goran CRO, 23. april 2013 08:55) )

"Moj posao je završen - Jugoslavije više nema") 5 December 1991 in the Croatian parliament ...

pa, sad ti vidi ...

Gogi

pre 10 godina

Izbeglice iz Republike srpske krajine nisu preseljene na Kosmet, pa tako i ova ideja hrvatskog gnerala pada u vodu. Milošević nije ni pokušao da napravi Srbiju i sve vreme je stvarao neku, kakvu-takvu Jugoslaviju. To su činjenice. Činjenica je i da ne moraju baš Britanci i London da budu odgovorni i krivi za svaku svinjariju koju sebi napravimo, Srbi i Hrvati podjednako.

Poldi

pre 10 godina

Nastavak pranja mozga. "Svi su krivi samo mi nikada"
Nacionalisticke euforije Gazimestana, beogradske carsije i vecinska podrska Milosevicu, Jogurt- i Balvan-Revolucija kao slucajno zaboraviljene.
Ni sada u glavi velikoj vecini nije bas najbistrije, samo sto su sada stomaci prazni pa snaga izdaje i manje se peni... Ali tu su SANU, SPC i Radikali i razni njihovi derivati kao i premundureni SPS koji su uvek spremni da malo podgreju s vremena na vreme.

nino

pre 10 godina

baba i deda, kad su dosli sa olujom - keva ih je jedva izvukla u beogradu iz voza, i to je saznala preko nekih cudnovatih veza gde se nalaze, jer su ih automatski sve slali na kosovo. uvek kad se setim te slike punih vozova, prevrne mi se zeludac..

poznavaoc stanja-MOSKVA

pre 10 godina

LONDON je uoci drugog svetskog rata i doveo TITA na vlast a sve u nameri da se evropa podeli sa Staljinom.LONDON i MOSKVA vec odavno praver haos u Evropi.

opticar

pre 10 godina

@(Goran CRO, 23. april 2013 08:55)

Gorane, ti prijatelju, imas pogresnu percepciju srpske percepcije ;)

Srbija je na osnovu predloga i dogovora sa hrvatskim intelektualnim vrhom krajem 19. i pocetkom 20. veka imala ideju da svi Sloveni zive u istoj drzavi, jerbo su hrvatski i srpski naucnici smatrali da smo mi svi isti narod i da je u svacijem interesu da zivimo zajedno, jer cemo se tako lakse odbraniti od izazova koji su nadolazili. Srbija nije imala NIKAKVU potrebu da preuzima hrvatske i slovenacke teritorije - mi smo jednostavno mogli da 1918 stavimo sve Srbe pod jednu drzavu a da vama kazemo da se dogovorite sa Italijanima i Madjarima o svemu ostalom.
Sve ostalo sto se dogodilo je iskljuciva greska nas Srba i naseg verovanja da i vi iskreno ulazite u zajednicu kao i mi. Medjutim katolicka i pravoslavna crkva nisu tako mislile, a dok su se vama sedamdesetih prividjale gospe, mi nismo smeli da slavimo Slavu.

Ja znam da ja tvoju percepciju ne mogu da promenim, ali ako imas imalo kulture ne bi ni ti trebao da pricas o nasoj percepciji. Mozes da pricas samo o svojoj.

U zdravlje :)

Dug je relativan, ne apsolutan

pre 10 godina

Nikad niste bili manje "svoji na svome" nego sto ste sad.Sve su vam uzeli vasi Evropljani i ostavili vam spoljni dug koji ce I tvoji cukun-unuci da otplacuju.
(laza, 23. april 2013 04:45)

Druže, i Hrvatska i Srbija su zadužene 60% BDP-a (dug se gleda ovako, a ne u apsolutnom iznosu), ali je razlika u tome da je Hrvatska daleko razvijenija po pitanju infrastrukture.

Srbija samo da dovrši svoje autoputeve otišla bi na 200% zaduženosti, a tek ostalo...

(Hrvatska ne prodaje Slavoniju kao Srbija Vojvodinu i čuva svoju plodnu zemlju.)

novosadjanin

pre 10 godina

@Tiganj: Ne bih se usudjuivao te neljude nazvati "liderima". Mozda samo idiotima, a oni i hipnotisana masa neka ih zovu kako god vole.

Dejan

pre 10 godina

@Nex: "EU ništa nama neće oteti, jer će biti vraga... uostalom, vi ste pokušali, zar ne? vidimo kako je to završilo!!!" Ohoho...Jos nisi u EU, a ti i njima vec pretis. Znaci ako EU postavi Hrvatskoj neki uslov, a to se Hrvatskoj ne svidja, dobice EU po nosu od hrvatskih snagatora? Hahahaha...Blago Hrvatskoj sa ljudima, koji razmisljaju kao ti.

Vladimir

pre 10 godina

Vala kako stvari stoje to i jeste bilo najbolje resenje. Hrvatska bi postala veca, Srbi bi ostali u njoj a na drugu stranu i sama Srbija bi postala veca a ekonomski bi svi ostali kolko tolko normalni i bez toliko krvi.

Ali ono sto smo naucili je stara izreka da sva krv tece ka i od Londona

Orgon

pre 10 godina

Sve je ovo lijepo ali nažalost u temelju neistinito. Laž se najlakše progura onda kada se miješaju istina i laž. To je upravo ono što ovaj radi. Stare udba strukture očito ne miruju. Prije svega Tuđman je bio reakcija na višegodišnja prethodna događanja u Srbiji. Jeste li zaboravili da je i bezlični Račan za Vas bio "Ustaša"?? Istina je samo da je Srbija računala na podršku komunističkih struktura iz Sovjetskog saveza, a da je Hrvatska iskoristila to i prikazivala svoju borbu kao borbu protiv komunizma (u početku), a ne samo protiv Srbije....

Pročitajte:

http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/View/tabid/77/ID/117167/Veterani-4-gardijske-brigade-General-Jelic-blati-sebe-i-sve-nas.aspx

Vladimir

pre 10 godina

A nasi vekovni saveznici Germani? Kakve veze su oni imali? Oni, koji su nas uvek cuvali, voleli i tu i tamo na stotine hiljada istrebljivali. Ovo mi deluje kao vest iz Germanske kuhinje, a plasirana, zamislite samo, iz usta Hrvata.

Svedok

pre 10 godina

A ko ubi starog svata i započe rat?
(sadasd, 23. april 2013 11:05)

Ubio ga stari krimos radi para od gudre. Je li bilo rješenje zaratiti i toliki narod pobiti samo zato što je taj krimos po imenu bio musliman?

Nex

pre 10 godina

@ laza
ti tvoji istjerani su istjerani samo zato što su im, većini njih, ruke krvave do ramena, tj. ubijali su i protjerivali Nesrbe... i ne brini ti ništa, EU ništa nama neće oteti, jer će biti vraga... uostalom, vi ste pokušali, zar ne? vidimo kako je to završilo!!!

Meda

pre 10 godina

Citao sam ovaj tekst sa velikom paznjom sve dok nisam procitao sledece:

"Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske Krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju krvnu sliku", kaže Jelić."

Kad neko odvali ovakvu fantaziju, sve ostalo postaje temeljno besmisleno.
Mozda je zelja da se "krvna slika" promeni ali to nikada nije bilo ni u planu a kamo li da je takav mehanizam pokrenut.
Jer KosMet je primio vrlo malo izbeglica, silom ili milom.

Prijepoljac

pre 10 godina

Sve je bilo lijepo isplanirano,samo ste podcjenili nas bosnjake.Bez savjeznika ,bez para,bez oruzija.Uspjeli smo nesto,na cemu bi nam i spartanci pozavidjeli.BORBA SE NASTAVLJA!

Lika-HR-EU

pre 10 godina

Mi u Hrvatskoj možda i nismo sigurni tko je odgovoran za raspad bivše SFRJ, al u jedno smo sasvim sigurni:

Bila, prošla i NE PONOVILA SE!
(RH, 22. april 2013 20:44)

Tako je, imamo Hrvatsku, ne treba nam ni veća niti će biti manja.
Sami sebi vladamo od Prevlake do Dunava.
Živjela naša Hrvatska,a Jugoslavija neka ostane u udžbenicima iz povijesti.
EU - od Varšave do Lisabona bez putovnica,to je ono što smo uvijek sanjali, sada ćemo uskoro biti tamo, u društvu najjačih i najuspješnijih.

eu

pre 10 godina

Da su Srbi u Hrvatskoj prihvatili Hrvatsku kao svoju državu sad su mogli sa nama u EU, a ovako će 2032. kad budu ulazili Srbija,Bosna i Kosovo.

Ako je EU ikada pogresila, to je ucinila utopijskim osnivanjem danasnje BIH

pre 10 godina

Sa danasnje tacke gledista, i uzimajuci u obzir poratno stanje u BIH, podela Bosne izmedju SR i HR je bila odlicna ideja. Ovako, za nas starije koji se secamo BIH u Jugi, BIH je i danas ostala nerazvijena, neperspektivna i financijsko breme, ali ovog puta Evrope a ne vise naroda bivse Juge koji su je vecno dotirali i odrzavali u zivotu.

Tango Šojić

pre 10 godina

Još jedan naknadni pametnjaković. Da, da, najlakše je objasniti sva sranja tako što ćemo reći da nam je neko iz inostranstva kriv.

Бојан Илић

pre 10 godina

Лепа замисао!
Само што са "браћом" никако да одржимо договорено!
После "олује" , "браћа" кренуше да "олујају" и по Босни, заједно са 5-им корпусом БиХ!
Увек смо били на КОНТРА странама и увек смо форсирали Југословенство, али насамарише нас по ко зна који пут у историји!
Ваљда ће нам једном доћи из д.... у главу!

neko iz Srbije

pre 10 godina

Muslimani Bošnjaci nisu hteli rat, niti su za njega bili spremni, a nisu hteli ni BiH dati. Zbog toga su najviše i stradali. Međutim njihov najveći dobitak je taj što nije stvorena ni Velika Srbija ni Velika Hrvatska, a BiH postoji u njenim AVNOJ-evskim granicama i uvek će postojati

Goran CRO

pre 10 godina

Potpuno pogrešna "analiza" jednog potpuno nepoznatog i nebitnog čovjeka.
Ni London, ni Washington, ni Bruxelles, ni Berlin, nisu počeli rat, nego je to bio isključivo Beograd.

Srbija je isključivi politički krivac za izbijanje rata. Franjo Tuđman je bio diktator, kriminalac i ratni zločinac, ali NIJE počeo rat, nego se u priče oko podjele Bosne i Hercegovine uključio tek kasnije, od 1993. na dalje.
U tome je ostao usamljen (uz nekoliko Hrecegovačkih Hrvata koji su tada krojili politiku ovdje u Hrvatskoj). Međutim (za razliku od vas u Srbiji), većina građana je i tada, kao i sada, bila protiv bilo kakvog dijeljenja i razbijanja Bosne i Hercegovine.
Svojom nerazumnom i pogrešnom politikom od 1993 na dalje, Franjo Tuđman donio je najviše štete nama u Hrvatkoj, ali (ponavljam), nije politički odgovoran za početak i izbijanje rata.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile su brutalno spriječene u nastojanju da ostvare svoje pravo na samostalnost, koje su im davali i postojeći ustavi, a i međunarodne norme.

Problem je bio i ostao u Srbiji. Godinama unatrag, a pogotovo od 1974. na dalje, imali ste potpuno pogrešnu percepciju Jugoslavije, a neki od komentara koji govore o tome da su Hrvatska ili Bosna i Hercegovina "osnovane" (!?) tada, pokazuju da zabluda i pogrešna interpretacija državnog i republičkih ustava i dalje traje.

No, to nije više naš problem, nego vaš. Vaš uteg oko vrata.

svaka cast generalu

pre 10 godina

sve je tacno.naravno srpski isprani mozgovi tv bastiljom, ne percepiraju istinu, jer im je duboko usadjena db bajka o najvecem Srbinu.

laza

pre 10 godina

@Lika-HR-EU
Nikad niste bili manje "svoji na svome" nego sto ste sad.Sve su vam uzeli vasi Evropljani i ostavili vam spoljni dug koji ce I tvoji cukun-unuci da otplacuju. A I to sto ce da vam ukinu granice verovatno raduje one koje ste isterali,a koji ce moci da posecuju svoja ognjista preko Madjarske bez da mozete da ih maltretirate na granici.A tek kad vas Brisel natera da vratite sve sto ste oteli ostacete nacisto bez gaca. Nema veze bar mozete da masete svojom zastavom. Jako pametno, nema sta.

zxspectrum

pre 10 godina

Ha, ha, rušenje komunizma... Da se pitao običan narod, ne bi niko bio za komunizam. Nažalost Englezi su prepustili Slobi i Franji da budu glavni a oni umislili da su velike vođe pa se zaigrali... Našom krvlju.
Jbš komunizam, za mene i moje drugare su C64 i ZX spectrum bili veći i od Tita i pogotovo od Slobe i njegovih seljačina Radomana i Šainovića...

partizan

pre 10 godina

Da su Srbi u Hrvatskoj prihvatili Hrvatsku kao svoju državu sad su mogli sa nama u EU, a ovako će 2032. kad budu ulazili Srbija,Bosna i Kosovo.
(eu, 22. april 2013 23:59)
Da ih vi niste klali 41-ve mozda bi i pristali da budu deo te drzave.

Nex

pre 10 godina

@ laza
ti tvoji istjerani su istjerani samo zato što su im, većini njih, ruke krvave do ramena, tj. ubijali su i protjerivali Nesrbe... i ne brini ti ništa, EU ništa nama neće oteti, jer će biti vraga... uostalom, vi ste pokušali, zar ne? vidimo kako je to završilo!!!

Šindivila

pre 10 godina

Ne znam za London, i baš me briga, ali ko je hteo - mogao je sve ovo da pročita i u, recimo, "Vremenu" s početka devedesetih. Sloba i Tuđman su bili čitljivi od prvog dana, problem je što ovde (u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni) malo ljudi zna sva slova.

Gogi

pre 10 godina

Izbeglice iz Republike srpske krajine nisu preseljene na Kosmet, pa tako i ova ideja hrvatskog gnerala pada u vodu. Milošević nije ni pokušao da napravi Srbiju i sve vreme je stvarao neku, kakvu-takvu Jugoslaviju. To su činjenice. Činjenica je i da ne moraju baš Britanci i London da budu odgovorni i krivi za svaku svinjariju koju sebi napravimo, Srbi i Hrvati podjednako.

Milow

pre 10 godina

Poslednja recenica u potpunosti opisuje odnos vecine svetskih "sila" prema ovom regionu, njima je potpuno nebitno ko ce biti ubijen, napusten, prognan, vazno je da imamo oformljenu nasilnik-zrtva dramatiku pa ko se snadje snasao se.

ПАНКрти

pre 10 godina

Што се тиче оне старе "ко је први почео"..... довољно је погледати скеч из Надреалиста,када Србин и Бошњак играју билијар. На једноставан начин је све објашњено. А наравно, где сукоба нема ту је Међународна заједница.

Veroljub

pre 10 godina

@ (Prijepoljac, 22. april 2013 21:04)
A kod vas su jos uvek aktuelni mitovi i legende o neustrasivim Bosnjacima, on jedan na njih 100, nenaoruzan.
Cuj, bez saveznika i oruzja....mozda prva 2 meseca rata.

Mister No

pre 10 godina

E, moji slepci na sve tri strane. Imali ste EU u malom, kretali se, roba prolazila a sada ne mozete preci ni 20km a da ne naletite na granicu. Ratujte budale i mrzite svog komsiju(suseda), ma i nije bitno kako cu napisati kada ce svi razumeti. Jednom recju, budale na kvadrat.

miro split

pre 10 godina

Dodajte na ovo i liberalni kapitalizam koji je Britanija od Tačerice na ovamo gurala po svijetu pa ćete dobit potpunu istinu o raspadu bivše državu.

Orgon

pre 10 godina

Sve je ovo lijepo ali nažalost u temelju neistinito. Laž se najlakše progura onda kada se miješaju istina i laž. To je upravo ono što ovaj radi. Stare udba strukture očito ne miruju. Prije svega Tuđman je bio reakcija na višegodišnja prethodna događanja u Srbiji. Jeste li zaboravili da je i bezlični Račan za Vas bio "Ustaša"?? Istina je samo da je Srbija računala na podršku komunističkih struktura iz Sovjetskog saveza, a da je Hrvatska iskoristila to i prikazivala svoju borbu kao borbu protiv komunizma (u početku), a ne samo protiv Srbije....

Pročitajte:

http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/View/tabid/77/ID/117167/Veterani-4-gardijske-brigade-General-Jelic-blati-sebe-i-sve-nas.aspx

Марина

pre 10 godina

Добро јутро Колумбо. Ко је знао да чита и да слуша, то је знао и 1992. године. Међутим многи су били заузети дивљењу својим лидерима.

Magomed

pre 10 godina

E molim vas stvarno, nemojte vise da objavljujete ove budalastine...krivi Englezi, krivi Amerikanci, kriv Vatikan?!?!? Srbi i Hrvati su primitivni narod kome ne treba niko da kaze ubij Srbina ili ubij Hrvata, vec ce to uraditi sami. Samo mala deca i retardirane osobe nisu odgovorni za bilo sta, odrasli ljudi jesu. Tj ako nas i jesu nagovorili...onda su SrboHrvati tesko retardirani!

nebo

pre 10 godina

vazda su se koplja po bosni lomila,a komsije htjele vazda da izjednace krivicu i zrtve. a o podjeli bosne i ptice na grani znaju. pa nije se tu najkrvaviji rat slucajno desio

Vladimir

pre 10 godina

Vala kako stvari stoje to i jeste bilo najbolje resenje. Hrvatska bi postala veca, Srbi bi ostali u njoj a na drugu stranu i sama Srbija bi postala veca a ekonomski bi svi ostali kolko tolko normalni i bez toliko krvi.

Ali ono sto smo naucili je stara izreka da sva krv tece ka i od Londona

Poldi

pre 10 godina

Nastavak pranja mozga. "Svi su krivi samo mi nikada"
Nacionalisticke euforije Gazimestana, beogradske carsije i vecinska podrska Milosevicu, Jogurt- i Balvan-Revolucija kao slucajno zaboraviljene.
Ni sada u glavi velikoj vecini nije bas najbistrije, samo sto su sada stomaci prazni pa snaga izdaje i manje se peni... Ali tu su SANU, SPC i Radikali i razni njihovi derivati kao i premundureni SPS koji su uvek spremni da malo podgreju s vremena na vreme.

Dug je relativan, ne apsolutan

pre 10 godina

Nikad niste bili manje "svoji na svome" nego sto ste sad.Sve su vam uzeli vasi Evropljani i ostavili vam spoljni dug koji ce I tvoji cukun-unuci da otplacuju.
(laza, 23. april 2013 04:45)

Druže, i Hrvatska i Srbija su zadužene 60% BDP-a (dug se gleda ovako, a ne u apsolutnom iznosu), ali je razlika u tome da je Hrvatska daleko razvijenija po pitanju infrastrukture.

Srbija samo da dovrši svoje autoputeve otišla bi na 200% zaduženosti, a tek ostalo...

(Hrvatska ne prodaje Slavoniju kao Srbija Vojvodinu i čuva svoju plodnu zemlju.)

Micko

pre 10 godina

London je zacin bez koga nema jela a glavni kuvar kralj Aleksandar Karadjirdjevic, koji nije poslusao vojvodu Zivojina Misica da ostanemo svoji na svome. Kad voz krene pogresnom prugom, sve stanice su pogresne.

draganbb

pre 10 godina

Mogao bih poverovati i celu priču, jer rećeno za London je potpuno tačno, samo je izostavio i da cene akcija, zlata i svega ostalog određuje London(ska berza) prvo, pa onda ostali.

babac vangon

pre 10 godina

Balkance interesuje samo svoja politika dok se drugi bave svetskom politikom,razlika je ooogroomna.Rece mi jedna baba davno,dok sam bio klinac..."svetom ce vladati 'zuti' bez ijednog koriscenog metka"...ko ima "oci" zna o cemu pricam.

bob

pre 10 godina

kako da ne Gorane ( Goran CRO, 23. april 2013 08:55) )

"Moj posao je završen - Jugoslavije više nema") 5 December 1991 in the Croatian parliament ...

pa, sad ti vidi ...

opticar

pre 10 godina

@(Goran CRO, 23. april 2013 08:55)

Gorane, ti prijatelju, imas pogresnu percepciju srpske percepcije ;)

Srbija je na osnovu predloga i dogovora sa hrvatskim intelektualnim vrhom krajem 19. i pocetkom 20. veka imala ideju da svi Sloveni zive u istoj drzavi, jerbo su hrvatski i srpski naucnici smatrali da smo mi svi isti narod i da je u svacijem interesu da zivimo zajedno, jer cemo se tako lakse odbraniti od izazova koji su nadolazili. Srbija nije imala NIKAKVU potrebu da preuzima hrvatske i slovenacke teritorije - mi smo jednostavno mogli da 1918 stavimo sve Srbe pod jednu drzavu a da vama kazemo da se dogovorite sa Italijanima i Madjarima o svemu ostalom.
Sve ostalo sto se dogodilo je iskljuciva greska nas Srba i naseg verovanja da i vi iskreno ulazite u zajednicu kao i mi. Medjutim katolicka i pravoslavna crkva nisu tako mislile, a dok su se vama sedamdesetih prividjale gospe, mi nismo smeli da slavimo Slavu.

Ja znam da ja tvoju percepciju ne mogu da promenim, ali ako imas imalo kulture ne bi ni ti trebao da pricas o nasoj percepciji. Mozes da pricas samo o svojoj.

U zdravlje :)

Meda

pre 10 godina

Citao sam ovaj tekst sa velikom paznjom sve dok nisam procitao sledece:

"Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske Krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju krvnu sliku", kaže Jelić."

Kad neko odvali ovakvu fantaziju, sve ostalo postaje temeljno besmisleno.
Mozda je zelja da se "krvna slika" promeni ali to nikada nije bilo ni u planu a kamo li da je takav mehanizam pokrenut.
Jer KosMet je primio vrlo malo izbeglica, silom ili milom.

Marko-PG

pre 10 godina

Cude me ovoliki lokal-patriotski komentari iz CRO, kao da je 1991. Ja sam ukupno imao utisak da su Hrvati danas preboljeli vecinu djecjih bolesti.
Otkud uopste ideja o obnavljanju SFRJ? To niko i ne pominje. Naprotiv, Hrvatska ulazi u EU i zivjece u evropskom prosperitetu i blagostanju sve dok se Suncev sistem ne ugasi. Salu na stranu, obnavaljanje SFRJ je danas jednako realno kao i obnavljanje Mletacke republike. I cemu onda ti strahovi i nocne more?
Ipak, ne treba bahato prevrtati tanjir posle rucka. Bice da je Hrvatska (kao i Srbija) ponesto dobila iz YU. Na primjer, upravo u SFRJ je Hrvatska prvi put nakon 1000 godina stekla samostalnost. Zatim, neke teritorije (npr. Istra i Kvarner) je Hrvatska dobila upravo zahvaljujuci SFRJ. Konacno, u SFRJ je Hrvatska imala 40-k godina solidnog ekonomskog i drustvenog razvoja. Danas je Jugoslavija ostala u istoriji, nema potrebe da to stalno ponavljamo.

ergo

pre 10 godina

Hajd da se vi jednom dogovorite ko je stvarno pokrenuo. CIA, Vatikan, London, Amerika? Zamislite diletantizam: resenje problema Kosova lezi u stvaranju Velike Srbije.. Resenje problema lezalo je u davanju najsire autonomije, slobodnim ekonomskim vezama Kosova i Albanije, potpunom prepoznavanju razlicitosti...Da smo to uradili bili bismo 1990. u EU. Da smo to uradili, Sloba bi odradio jedan mandat, kao i Tudjman. E, ali to oni nisu hteli, i zato im je bio potreban rat. Mozete traziti spoljne neprijatelje do kraja svog veka, ali mi smo sami sebi najveci neprijatelji - nasi lideri i oni koji su za njih glasali. Razumem da nas tesi da nam je neko drugi kriv, to je psiholoski sve lako objasnjivo. Ali ipak, malo porazmislite, malo pogledajte sta se desavalo. Sitni balkanski gospodarcici hteli su da ostanu doveka vlastodrsci. Zato su pravili krize. Sto su bili manje popularni, to su krize bile intenzivnije. Niti smo prva zemlja kojoj se to desilo, niti poslednja. Ali smo verovatno jedna od retkih koja bas do ove mere to odbija da sagleda.

MarkoHR

pre 10 godina

Da Hrvatski i Srpski narod nisu htjeli rat, rata nebi ni bilo. Problem je u tome što je vrlo lako unaprijed sanjati 'velike' i 'čistokrvne' Hrvatske/Srbije a pri tome zaboraviti na pokolje i patnje koji uslijede na svim stranama. Hrvati su izabrali Tuđmana, Milošević je došao na čelo partije i izveo jogurt revolucije uz podršku velikog dijela Srpskog naroda. Ne znam koliki je utjecaj na cjelokupnu situaciju imao London ali da su ljudi normalinije razmišljali Juga bi se ili raspala bez krvi ili transformirala u ekonomsku konfederaciju. Ali shvaćam da je ugodno kriviti druge pa ako vam je lakše- krivite Engleze.

nino

pre 10 godina

baba i deda, kad su dosli sa olujom - keva ih je jedva izvukla u beogradu iz voza, i to je saznala preko nekih cudnovatih veza gde se nalaze, jer su ih automatski sve slali na kosovo. uvek kad se setim te slike punih vozova, prevrne mi se zeludac..

Dejan

pre 10 godina

@Nex: "EU ništa nama neće oteti, jer će biti vraga... uostalom, vi ste pokušali, zar ne? vidimo kako je to završilo!!!" Ohoho...Jos nisi u EU, a ti i njima vec pretis. Znaci ako EU postavi Hrvatskoj neki uslov, a to se Hrvatskoj ne svidja, dobice EU po nosu od hrvatskih snagatora? Hahahaha...Blago Hrvatskoj sa ljudima, koji razmisljaju kao ti.

Vladimir

pre 10 godina

A nasi vekovni saveznici Germani? Kakve veze su oni imali? Oni, koji su nas uvek cuvali, voleli i tu i tamo na stotine hiljada istrebljivali. Ovo mi deluje kao vest iz Germanske kuhinje, a plasirana, zamislite samo, iz usta Hrvata.

george wordy

pre 10 godina

Kao i 27. marta 1941.Sve već vidjeno, oproobano, provereno, dokazano, Nije bilo nepoznanica. Istorija se ponavlja malima jer su velieke zemlje odlikaši , a male kočoperne ponavljači, a male poslušne prepisivači.

neko

pre 10 godina

London je zacin bez koga nema jela a glavni kuvar kralj Aleksandar Karadjirdjevic, koji nije poslusao vojvodu Zivojina Misica da ostanemo svoji na svome. Kad voz krene pogresnom prugom, sve stanice su pogresne.
(Micko, 23. april 2013 07:00)

Bravo za komentar. Naš narod još uvek ne zna pravu istinu, a oni koji je znaju ne mogu da se pomire sa činjenicom da su izmanipulisani svih ovih godina, pa istu tu činjenicu ne mogu da prihvate. Prihvatiće, i shvatiće da je najbolje bilo da smo ostali svoj na svome. Bolno je osvešćivanje. Hrvati i Slovenci Aleksandru Karađorđeviću treba da podignu spomenik u sred Ljubljane i Zagreba. A mi treba da plačemo zbog njegove pogrešne odluke.

poznavaoc stanja-MOSKVA

pre 10 godina

LONDON je uoci drugog svetskog rata i doveo TITA na vlast a sve u nameri da se evropa podeli sa Staljinom.LONDON i MOSKVA vec odavno praver haos u Evropi.

Svedok

pre 10 godina

A ko ubi starog svata i započe rat?
(sadasd, 23. april 2013 11:05)

Ubio ga stari krimos radi para od gudre. Je li bilo rješenje zaratiti i toliki narod pobiti samo zato što je taj krimos po imenu bio musliman?

novosadjanin

pre 10 godina

@Tiganj: Ne bih se usudjuivao te neljude nazvati "liderima". Mozda samo idiotima, a oni i hipnotisana masa neka ih zovu kako god vole.