Četvrtak, 18.04.2013.

21:29

"Istočni NATO" kao adut

Ukoliko ne bude dogovora s Prištinom, status posmatrača u Organizaciji za kolektivnu bezbednost koji je Srbija dobila može da preraste u nešto više, kaže Simić.

Izvor: Danas

"Istoèni NATO" kao adut IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

IQ=0

pre 10 godina

Kad ima zapadni NATO koji pljacka i rusi sve zivo ispred sebe ... zasto da nema istocni NATO (koji bi da se brani od siledzije, a i nikog do sada nije napao) ?

Vesna NS

pre 11 godina

Poznata i pod nazivom „Istočni NATO“, ODKB, nastala 1992, „deluje na očuvanju demokratskog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava“.

Jel se ovo neko zafrkava? Pa ovi ce nas potpuno ugrobariti!!!

Svaki potez koji povuku je pogresan!!! Treba ih sto pre zaustaviti dok ne bude kasno!!!

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

"Ruski mediji prenose da je uključenje Srbije u ODKB geopolitički uspeh Rusije, jer se time prvi put ovaj vojni savez proširio na zemlje van bivšeg SSSR."

Pa cestitam na ovom postignucu.

PS. "Geopoliticki uspjeh Rusije", "vojni savez", "bivsi SSSR"...da se smrznes...

alo

pre 11 godina

samo to ne molim vas iovako razmisljam da se ubijem. ne mogu vise ovako. pa zar se ne secate kako je bilo u madjarskoj, pa istocna nemacka, pa pogledajte ko bolje zivi severna ili juzna koreja sta vam je ljudi zar rusi nisu dokazali vec to bratstvo. vise nam je pomogla francuska za vreme bombardovanja ne secam se da su rusi nesto uradili, molim vas samo to ne

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Da Ivica nije odigrao brozovski, Eštonova ne bi dopunila ni slovo svoje ponude! Sudbina je nama odredila da sedimo na dve stolice, inače uvek slabi, brljivi, neradni i lutke božije, beremo trnje - Turci su nama mozak izuvrnuli!

Milica

pre 11 godina

Od čega pametan beži, Srbija tamo jurca. I još bih samo pitala, da li Putin zna za ovo? (pošto u poslednje vreme se dešava da se naši hvale nečim za šta ona druga strana nema pojma)

Antikomunista

pre 11 godina

Cekaj,pa jel smo bili vise od 60 pod rusijom (komunizmom),i vama je malo?
kOliko krvi treba da bude proliveno kako bi radikali shvatili da zemlje kao sto su belorusija,rusija,uzbekistan,turkmenistan,tanzanija,angola,i zemlje treceg sveta ne mogu da se mere sa zemljama kao sto su austrija,finska,svetska,danska,norveska,nemacka,amerika,uk,irska,holandija,belgija...itd Iskreno,ja a i veliki broj gradjana ne bi volelo da zive standardom kao sto se zivi npr. u kini,rusiji i gore napomenutim zemljama.Oni jeste da imaju privredni rast,ali korupcija,kriminal,kontrolisani mediji,izolacija od ostatka sveta su im slaba strana.I sam Dacic je rekao da na zapadu nemamo prijatelje,pa sticite ih! Na ovaj nacin sticete samo los utisak.Zamislite Svet kao jednu skolsku ucionicu,a djake kao drzave,srbija umesto da se druzi sa uspesnim djacima (drzavama) ona se hvata loseg drustva,bezi sa casova,umesto da nauci kako da uredi svoje drustvo,ona za vreme nastave ide u klozet da zapali po jednu sa najgorim djacima u razredu,pa sta sto su im roditelji bogati,ja se ipak ne bi druzio sa njima jer ih cela skola izbegava,jednom recju receno RADIKALI u LOSE DRUSTVO NAS UVODITE,SAMO NEMOJTE BITI IZNENADJENI KAD stopa ubistava i krimanala poraste na NIVO 'majke rusije' gospodo

капиталиста

pre 11 godina

Сметало ми пре 20 година. Данас не смета. Имамо интернет, права, слободу кретања, уређену војску и полицију, немамо ратове, путујемо, имамо некакав стандард који је заснован на слободном тржишту (а то тек треба да градимо). Стога само напред!

miki

pre 11 godina

Samo mi pravimo podelu Rusila ili Eu i NATO. Rusija ima visi polozaj od Srbije u NATO. Srbija se ni jednom granicom ne dodiruje sa Rusijom. Svi susedi su u NATO ili ce biti. Gde je tu logika? Mi moramo u Evropu da nas vise ne bi izolovala, a niko nam pri tome ne brani da saradjujemo sa Rusijom. Pa sada Nemacka koja je srce EU ima sa Rusijom bolje odnose nego mi koji se u nju kunemo. Prestanite vise sa tim glupostima koje nas koce vec 130 godina dok Evropa napreduje.

DRAGANCE

pre 11 godina

Da li ce to biti veliki zaokret u svetskoj politici Srbije,koja nikoga ne bi ostavila ravnodusne.Da li su to nagovestaji neke nove Srbije i da li su se bas zbog ovoga amerikanci umesali u pregovore u Briselu i EU omeksala stavove,ostaje da se vidi,ali svakako najbitnije da Srbija sama odlucuje o svojoj sudbini.

Predrag Petkovic

pre 11 godina

Koliko god nas puta pojedini evropski centri satirali i desetkovali, mi smo kulturoloski deo te Evrope. Tadzikistan i ruski pisci, Belorusija i ruske vojne baze... Nekako je nocna mora Ane Karenjine i slavna smrt Vronskog u Srbiji jedino sto me veze za Rusiju, a to ipak pripada carskoj Rusiji koja je takodje bila deo civilizacije koja se zvala Evropa. Na zalost te Rusije vise nema...

Zato nikada ne mogu da budem za nekakav savez sa ovih 5-6 zemalja.

Nas najveci problem je sto nam je izgleda jedini cilj da se negde uglavimo. Nasa politicka elita tako razmislja tokom celog svog zivota (gde ce deo tela namenjen sedenju da smesti i da smrdi do kraja svog zivota), pa misli da se tako i zemlja vodi. A to nije ni zivotna filozofija amebe, a kamo li nekoga ko hoce da se vrati u Evropu.

Luka

pre 11 godina

Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan + Srbija. Ovo je dobitna kombinacija. Još samo vladiku Kačavendu imenovati zajedničkim patrijarhom. Jadno!

milan

pre 11 godina

Kakva je razlika izmedju dva "zastitnika" sem sto ce se koplja lomiti na nasim ledjima. Treba dobro razmisliti koji je za nas bolji dali ideoloski, to nam u proslosti nije donelo bog zna kakve vajde ili mocnici koji su nas bombradovali i zato bi neutralnost bilo najbolje resenje.

mix

pre 11 godina

Treba se vezati cvrsce za njih jer istorisko iskustvo "saradnje" sa zapadnim cuvarima demokratije nije nista donelo do bombe i uranium po nasim poljima! Naravno, jedna do dve vojne baze(Nis i Sombor!) bi bile svakako dobrodosle! I to bi svakako trebalo uraditi pre ulaska u EU uz ugovor na 100 godina! Srbija bi stekla ponovo dignitet i respekt i ne bi je svaka shusha tretirala kao shugavca!!!

Za razmisljanje

pre 11 godina

Evo jedan interesantan podatak koji navodi na razmisljanje. Nemacka poseduje 3,400 tona zlata i druga je na svetu po kolicini zlata u drzavnim trezorima posle Amerike (vidi clanak u Spiegel online http://www.spiegel.de/international/germany/debate-breaks-out-in-germany-over-foreign-gold-reserves-a-833289.html ).
A Kipar je pre neki dan stavio 10 tona zlata na prodaju, od ukupno 13 tona koliko poseduje, jer mora da vrati dugove, izmedju ostalog i nemackim bankama!!!

Krle

pre 11 godina

Bese Rusi imase vojnu bazu na Kosmetu pa pobegose iz nje cim su im Ameri rekli? Rusi dadose s300 Bugarima, deo instalacije i Hrvatima ali nama nista nisu dali. Sva pomoc sto je dosla u Srbiju dosla je iz EU i USA, tramvaji iz Svajcarske, autobusi iz Japana. Iz Rusije su dosli po energetski sektor prodat po ceni polovine mobtela. A NIS je dalekooo veci od mobtela.
Ko ne nauci istoriju osudjen je da je ponavlja. I 41 je Srbija kupovala Rusima vreme od opkoljavanja, sad je opet to pocela iako je polako pocelo da isplivava da su upravo Rusi naoruzavali Slovence i Hrvate, jer im je odgovarao raspad YU iskretanje pogleda iz njihovog dvorista dok se ne konsoliduju. Ako hocete opet da glumite ludake nije problem, to ste radili i 41 pa ce i sada da vas rasparcaju.
A ko bi da pita legendarno pitanje- a sta bi ti radi osa Kosmetom, da odmah kazem ne znam danas, znam sta bih '74 radio. A sada bih poceo da se bavim Vojvodinom da ne bi za 20 godina neko pitao - a sta bi ti radio sa Vojvodinom.
Niko ne zeli da zivi u zemlji koja je propala ne toliko ekonomski, koliko kulturno, duhovno i politicki. A znam da pored Rusije sigurno nece uspeti nista od svega toga da povrati.

DT

pre 11 godina

Konacno nesto pametno! Nemoguce je biti vojno neutralan u 21. veku! Nama vojno treba pomoc,a sada koja zemlja nije ni bitno dokle god ima kapaciteta da nas zastiti! Nisam odusevljen rusima,ali ameri i nemci su dokazali da su neprijatelji srpskog naroda!

Vladimir Pula

pre 11 godina

Opa.. Kako zanimljivo ! Pa ovo je prvi glas o tome? Kako to da se srpska ekspedicija nije ovime pohvalila? Kako to da niste ispratili ovu vijest? Nego tek sada kada Rusi o tome pišu saznajete sta se desilo.
A jos zanimljivije mi sljedeće - dali su vam status posmatraca u toj organizaciji a da vi to niste tražili ? Prvi put čujem za takvu praksu...
Da nije moj imenjak vječni predsjednik rekao gledaj Ivica dat cemo vam par kredita nije problem, ali daj potpisi tu , ma nije vazno sta, samo potpisi za vaše je dobro...

dzada

pre 11 godina

Nista nema dzabe. I istok i zapad gledaju svoje interese, a 'Ti' ond. mi gresni Srbi, ostavljeni na nihovoj milosti, treba da gledamo koje je zlo manje. Sacuvati Kosovo ili ici punim stomakom bez njega.

zlatna sredina

pre 11 godina

Pa ovaj korak predstavlja vojno-političko samoubistvo Srbije!Nismo mi Švajcarska,Švedska,Austrija koje zbog svoje"zapadno-evropske suštine"i ne moraju nužno biti članovi NATO-a i mogu uvijek računati na njegovu bezrezervnu zaštitu.Ali ovoj,sve više proruskoj,Srbiji,najjmoćniji vojni savez na planeti,tj.SAD,neće oprostiti izostanak iz svojih redova i možemo očekivati samo dalje rastakanje Srbije.

Srba Berlin

pre 11 godina

Dzoni@
Nisam sreo Bugarina mladjeg od 50g. da roni suze za kom-partijom i likovima tipa Todor Zivkov i ekipa...a i za cim bi, za gulagom?

zoran

pre 11 godina

"Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan".

+ Srbija

Četiri ije i četiri stana. Ima da bude igranka bez prestanka i nemoj više da mi trube o srpskoj neutralnosti i trice i kučine...

A kraj će biti tužan, naravno. Deco mila, barem još to malo vas koji ste ostali pri zdravoj pameti, pedalirajte odavde pod hitno. Ovde više sreće nema!

р&б

pre 11 godina

Jedno je sigurno, šta god da MI odlučimo, sigurno ćemo pogrešiti.
Svet je sve luđi, tako da ni sam ne znam gde mi treba da idemo.
Turska, Bugarska, Rumunija, Grčka su u NATO-u a narodi tih zemalja su ANTINATOVSKI.
Rata između velikih nikad neče biti, tako da je ipak bolje biti negde, nego nigde.
Ili da sve preveslamo i izmislimo auto na vodu, energiju iz ništa, ...

Titan

pre 11 godina

Politika svetskih igraca zasniva se na geostrateskom polozaju. Tako i Srbija ulaskom u EU treba da ostvari najveci stepen saradnje sa Bugarskom, zemljom izlaska na Crno more. Time bi Srbija postala glavni mikro-geostrateski element na Balkanu.

lo

pre 11 godina

Sta se svi plasite Nato pakta.
Kad su tako opasni sto ne smeju severnoj Koreji nista.
Samo nama pogoduje.
Kad si mali i slab niko ne zazire od tebe, ali kad ti je tu neki veliki i krupan drugar, ipak te obidju, ono gde si brate sta ima.
Ne kazem da Nato nije mocan, ali sigurno ne zeli konflikt sa bilo kim ko je tipa malo slabiji ili jaci od njih.
Eto Koreja nije ni blizu po snazi, ali dovoljno blesava da ti nanese ogromnu stetu.

jedna istina ali vise verzija

pre 11 godina

a se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!
(lesa, 18. april 2013 21:48)

Naprotiv. Meni umesto preporoda vise lici na konacni kraj drzave Srbije.
Alo, bre, okruzeni smo sa svih strana zemljama NATO. Zar mislite da ce nekakva tamo rasklimana vojna alijansa da trci kod nas da nas spasava? Dok oni spakuju padobrane, nas vise nema, covece.
Rusofili, urazumite se vec jednom.
Ja vas mozda razumem sto ste nostalgicni prema Rusiji (mada bespotrebno), ali ne razumem da vise volite kvazi-bracu nego svoju domovinu. Uostalom, Rusi su mnogo puta bili protiv nas, a na strani Bugarske. Citajte malo istoriju.
(Laufer, 18. april 2013 23:05)

Pitam se ciju si ti istoriju citao?

Dve črvene

pre 11 godina

(seljadin, 18. april 2013 22:43)
Mora da si dete od cetrnaest ljeta, posto nisi imao prilike da vidis kako su Bugarska/Rumunija izgledale do 1990. Pravi raj, al' sovjetski...

Laufer

pre 11 godina

a se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!
(lesa, 18. april 2013 21:48)

Naprotiv. Meni umesto preporoda vise lici na konacni kraj drzave Srbije.
Alo, bre, okruzeni smo sa svih strana zemljama NATO. Zar mislite da ce nekakva tamo rasklimana vojna alijansa da trci kod nas da nas spasava? Dok oni spakuju padobrane, nas vise nema, covece.
Rusofili, urazumite se vec jednom.
Ja vas mozda razumem sto ste nostalgicni prema Rusiji (mada bespotrebno), ali ne razumem da vise volite kvazi-bracu nego svoju domovinu. Uostalom, Rusi su mnogo puta bili protiv nas, a na strani Bugarske. Citajte malo istoriju.

Sudija

pre 11 godina

Preuzeli Brozovu taktiku sjedenja na dvije stolice. Okrenite se vec jednom Rusiji. Zar ne vidite da Rusija i Kina preuzimaju primat u svijetu. Niko ne smije da napadne Siriju vec dvije godine. Ispade Sirija pametnija od Sebije.

Sumatra

pre 11 godina

Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan.

Da li jos nesto treba da se doda ili moze samo da se pozeli laku noc i ugasi svetlo.
Kakvi smo sada nazalost i jesmo blizi Tadzikistanu nego Belgiji.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Tokom prošlonedeljne zvanične posete Moskvi premijera Ivice Dačića, Srbija je dobila status posmatrača u Skupštini ODKB-a, bezbednosno-vojnoj organizaciji koju čine bivše države Sovjetskog Saveza - Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan.
Poznata i pod nazivom „Istočni NATO“, ODKB, nastala 1992, „deluje na očuvanju demokratskog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava“.

Vidim da baš cveta demokratski poredak u Belorusiji i pomenutim državama. Teško nama sa Drecunom i sličnima. Sve naše susedne države su u NATO-u ili su na putu da postanu članice. Naše članstvo u ovom dalekom savezu može da bude opasno po Srbiju i mir u svetu. U bilo kakvom eventualnom sukobu između ovog saveza i NATO, Srbija bi se našla prva na udaru i u neprijateljskom okruženju. Ovakva anti-pamet upravo je doprinela da srpski narod bude najveći gubitnik u krvavom raspadu Jugoslavije. Izgubili smo KiM, Srbe u Krajini, bili pod sankcijama i bombardovani, a ceo ondašnji politički i vojni vrh Srbije i RS završio je u Haškom tribunalu. Našim patriotama su puna usta brige za KiM i Republikom Srpskom gde je NATO apsolutni gospodar. Braneći tamošnje Srbe uz neprijateljstvo sa Briselom, to je isto kao gasiti vatru sa benzinom. Ponavlja nam se ona julovsko-radikalska demagogija koja je gurajući Srbiju u sukob sa Zapadom, doprinela našim porazima i stradanjima sa dugim i teškim posledicama svugde na Balkanu.

seljadin

pre 11 godina

ušla je Rumunija i Bugarska u NATO, pa šta su dobili? Postali su kolonije zapada, koje poklanjaju svoje resurse, preko banki se novac izvlači daleko u EU, a svi zakoni su napravljeni da omoguće kolonijalni status, nikada ravnopravan.

Anarhista

pre 11 godina

Kakav istocni nato, kakav crni zapad i evropska unija, najbolje za nas je nova JUGOSLAVIJA, samo da nas jos malo beda zakopa pa ce sve to doci na svoje mesto...

Moler

pre 11 godina

Ovo prvi put cujem, ali je sad sigurno jasnije zasto smo dobili "povoljniju" ponudu u Briselu. Kad bi neko samo pomenuo referendum o pridruzenju Ruskoj federaciji, Ameri bi nam dali papir sa Tacijevim potpisom i da napisemo iznad sta hocemo!

Gangnam style

pre 11 godina

2013 Hrvatska ulazi u EU, a Srbija u SSSR ... bili smo ista drzava, a kroz 20-ak godina cemo biti razliciti kao Juzna i Severna Koreja ili kao Zapadna i istocna Nemacka.

lesa

pre 11 godina

Ja se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!

Gangnam style

pre 11 godina

2013 Hrvatska ulazi u EU, a Srbija u SSSR ... bili smo ista drzava, a kroz 20-ak godina cemo biti razliciti kao Juzna i Severna Koreja ili kao Zapadna i istocna Nemacka.

Moler

pre 11 godina

Ovo prvi put cujem, ali je sad sigurno jasnije zasto smo dobili "povoljniju" ponudu u Briselu. Kad bi neko samo pomenuo referendum o pridruzenju Ruskoj federaciji, Ameri bi nam dali papir sa Tacijevim potpisom i da napisemo iznad sta hocemo!

Sumatra

pre 11 godina

Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan.

Da li jos nesto treba da se doda ili moze samo da se pozeli laku noc i ugasi svetlo.
Kakvi smo sada nazalost i jesmo blizi Tadzikistanu nego Belgiji.

lesa

pre 11 godina

Ja se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!

Laufer

pre 11 godina

a se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!
(lesa, 18. april 2013 21:48)

Naprotiv. Meni umesto preporoda vise lici na konacni kraj drzave Srbije.
Alo, bre, okruzeni smo sa svih strana zemljama NATO. Zar mislite da ce nekakva tamo rasklimana vojna alijansa da trci kod nas da nas spasava? Dok oni spakuju padobrane, nas vise nema, covece.
Rusofili, urazumite se vec jednom.
Ja vas mozda razumem sto ste nostalgicni prema Rusiji (mada bespotrebno), ali ne razumem da vise volite kvazi-bracu nego svoju domovinu. Uostalom, Rusi su mnogo puta bili protiv nas, a na strani Bugarske. Citajte malo istoriju.

seljadin

pre 11 godina

ušla je Rumunija i Bugarska u NATO, pa šta su dobili? Postali su kolonije zapada, koje poklanjaju svoje resurse, preko banki se novac izvlači daleko u EU, a svi zakoni su napravljeni da omoguće kolonijalni status, nikada ravnopravan.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Tokom prošlonedeljne zvanične posete Moskvi premijera Ivice Dačića, Srbija je dobila status posmatrača u Skupštini ODKB-a, bezbednosno-vojnoj organizaciji koju čine bivše države Sovjetskog Saveza - Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan.
Poznata i pod nazivom „Istočni NATO“, ODKB, nastala 1992, „deluje na očuvanju demokratskog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava“.

Vidim da baš cveta demokratski poredak u Belorusiji i pomenutim državama. Teško nama sa Drecunom i sličnima. Sve naše susedne države su u NATO-u ili su na putu da postanu članice. Naše članstvo u ovom dalekom savezu može da bude opasno po Srbiju i mir u svetu. U bilo kakvom eventualnom sukobu između ovog saveza i NATO, Srbija bi se našla prva na udaru i u neprijateljskom okruženju. Ovakva anti-pamet upravo je doprinela da srpski narod bude najveći gubitnik u krvavom raspadu Jugoslavije. Izgubili smo KiM, Srbe u Krajini, bili pod sankcijama i bombardovani, a ceo ondašnji politički i vojni vrh Srbije i RS završio je u Haškom tribunalu. Našim patriotama su puna usta brige za KiM i Republikom Srpskom gde je NATO apsolutni gospodar. Braneći tamošnje Srbe uz neprijateljstvo sa Briselom, to je isto kao gasiti vatru sa benzinom. Ponavlja nam se ona julovsko-radikalska demagogija koja je gurajući Srbiju u sukob sa Zapadom, doprinela našim porazima i stradanjima sa dugim i teškim posledicama svugde na Balkanu.

Dve črvene

pre 11 godina

(seljadin, 18. april 2013 22:43)
Mora da si dete od cetrnaest ljeta, posto nisi imao prilike da vidis kako su Bugarska/Rumunija izgledale do 1990. Pravi raj, al' sovjetski...

Sudija

pre 11 godina

Preuzeli Brozovu taktiku sjedenja na dvije stolice. Okrenite se vec jednom Rusiji. Zar ne vidite da Rusija i Kina preuzimaju primat u svijetu. Niko ne smije da napadne Siriju vec dvije godine. Ispade Sirija pametnija od Sebije.

Anarhista

pre 11 godina

Kakav istocni nato, kakav crni zapad i evropska unija, najbolje za nas je nova JUGOSLAVIJA, samo da nas jos malo beda zakopa pa ce sve to doci na svoje mesto...

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

"Ruski mediji prenose da je uključenje Srbije u ODKB geopolitički uspeh Rusije, jer se time prvi put ovaj vojni savez proširio na zemlje van bivšeg SSSR."

Pa cestitam na ovom postignucu.

PS. "Geopoliticki uspjeh Rusije", "vojni savez", "bivsi SSSR"...da se smrznes...

miki

pre 11 godina

Samo mi pravimo podelu Rusila ili Eu i NATO. Rusija ima visi polozaj od Srbije u NATO. Srbija se ni jednom granicom ne dodiruje sa Rusijom. Svi susedi su u NATO ili ce biti. Gde je tu logika? Mi moramo u Evropu da nas vise ne bi izolovala, a niko nam pri tome ne brani da saradjujemo sa Rusijom. Pa sada Nemacka koja je srce EU ima sa Rusijom bolje odnose nego mi koji se u nju kunemo. Prestanite vise sa tim glupostima koje nas koce vec 130 godina dok Evropa napreduje.

Milica

pre 11 godina

Od čega pametan beži, Srbija tamo jurca. I još bih samo pitala, da li Putin zna za ovo? (pošto u poslednje vreme se dešava da se naši hvale nečim za šta ona druga strana nema pojma)

Antikomunista

pre 11 godina

Cekaj,pa jel smo bili vise od 60 pod rusijom (komunizmom),i vama je malo?
kOliko krvi treba da bude proliveno kako bi radikali shvatili da zemlje kao sto su belorusija,rusija,uzbekistan,turkmenistan,tanzanija,angola,i zemlje treceg sveta ne mogu da se mere sa zemljama kao sto su austrija,finska,svetska,danska,norveska,nemacka,amerika,uk,irska,holandija,belgija...itd Iskreno,ja a i veliki broj gradjana ne bi volelo da zive standardom kao sto se zivi npr. u kini,rusiji i gore napomenutim zemljama.Oni jeste da imaju privredni rast,ali korupcija,kriminal,kontrolisani mediji,izolacija od ostatka sveta su im slaba strana.I sam Dacic je rekao da na zapadu nemamo prijatelje,pa sticite ih! Na ovaj nacin sticete samo los utisak.Zamislite Svet kao jednu skolsku ucionicu,a djake kao drzave,srbija umesto da se druzi sa uspesnim djacima (drzavama) ona se hvata loseg drustva,bezi sa casova,umesto da nauci kako da uredi svoje drustvo,ona za vreme nastave ide u klozet da zapali po jednu sa najgorim djacima u razredu,pa sta sto su im roditelji bogati,ja se ipak ne bi druzio sa njima jer ih cela skola izbegava,jednom recju receno RADIKALI u LOSE DRUSTVO NAS UVODITE,SAMO NEMOJTE BITI IZNENADJENI KAD stopa ubistava i krimanala poraste na NIVO 'majke rusije' gospodo

Vesna NS

pre 11 godina

Poznata i pod nazivom „Istočni NATO“, ODKB, nastala 1992, „deluje na očuvanju demokratskog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava“.

Jel se ovo neko zafrkava? Pa ovi ce nas potpuno ugrobariti!!!

Svaki potez koji povuku je pogresan!!! Treba ih sto pre zaustaviti dok ne bude kasno!!!

jedna istina ali vise verzija

pre 11 godina

a se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!
(lesa, 18. april 2013 21:48)

Naprotiv. Meni umesto preporoda vise lici na konacni kraj drzave Srbije.
Alo, bre, okruzeni smo sa svih strana zemljama NATO. Zar mislite da ce nekakva tamo rasklimana vojna alijansa da trci kod nas da nas spasava? Dok oni spakuju padobrane, nas vise nema, covece.
Rusofili, urazumite se vec jednom.
Ja vas mozda razumem sto ste nostalgicni prema Rusiji (mada bespotrebno), ali ne razumem da vise volite kvazi-bracu nego svoju domovinu. Uostalom, Rusi su mnogo puta bili protiv nas, a na strani Bugarske. Citajte malo istoriju.
(Laufer, 18. april 2013 23:05)

Pitam se ciju si ti istoriju citao?

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Da Ivica nije odigrao brozovski, Eštonova ne bi dopunila ni slovo svoje ponude! Sudbina je nama odredila da sedimo na dve stolice, inače uvek slabi, brljivi, neradni i lutke božije, beremo trnje - Turci su nama mozak izuvrnuli!

alo

pre 11 godina

samo to ne molim vas iovako razmisljam da se ubijem. ne mogu vise ovako. pa zar se ne secate kako je bilo u madjarskoj, pa istocna nemacka, pa pogledajte ko bolje zivi severna ili juzna koreja sta vam je ljudi zar rusi nisu dokazali vec to bratstvo. vise nam je pomogla francuska za vreme bombardovanja ne secam se da su rusi nesto uradili, molim vas samo to ne

Krle

pre 11 godina

Bese Rusi imase vojnu bazu na Kosmetu pa pobegose iz nje cim su im Ameri rekli? Rusi dadose s300 Bugarima, deo instalacije i Hrvatima ali nama nista nisu dali. Sva pomoc sto je dosla u Srbiju dosla je iz EU i USA, tramvaji iz Svajcarske, autobusi iz Japana. Iz Rusije su dosli po energetski sektor prodat po ceni polovine mobtela. A NIS je dalekooo veci od mobtela.
Ko ne nauci istoriju osudjen je da je ponavlja. I 41 je Srbija kupovala Rusima vreme od opkoljavanja, sad je opet to pocela iako je polako pocelo da isplivava da su upravo Rusi naoruzavali Slovence i Hrvate, jer im je odgovarao raspad YU iskretanje pogleda iz njihovog dvorista dok se ne konsoliduju. Ako hocete opet da glumite ludake nije problem, to ste radili i 41 pa ce i sada da vas rasparcaju.
A ko bi da pita legendarno pitanje- a sta bi ti radi osa Kosmetom, da odmah kazem ne znam danas, znam sta bih '74 radio. A sada bih poceo da se bavim Vojvodinom da ne bi za 20 godina neko pitao - a sta bi ti radio sa Vojvodinom.
Niko ne zeli da zivi u zemlji koja je propala ne toliko ekonomski, koliko kulturno, duhovno i politicki. A znam da pored Rusije sigurno nece uspeti nista od svega toga da povrati.

Luka

pre 11 godina

Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan + Srbija. Ovo je dobitna kombinacija. Još samo vladiku Kačavendu imenovati zajedničkim patrijarhom. Jadno!

lo

pre 11 godina

Sta se svi plasite Nato pakta.
Kad su tako opasni sto ne smeju severnoj Koreji nista.
Samo nama pogoduje.
Kad si mali i slab niko ne zazire od tebe, ali kad ti je tu neki veliki i krupan drugar, ipak te obidju, ono gde si brate sta ima.
Ne kazem da Nato nije mocan, ali sigurno ne zeli konflikt sa bilo kim ko je tipa malo slabiji ili jaci od njih.
Eto Koreja nije ni blizu po snazi, ali dovoljno blesava da ti nanese ogromnu stetu.

DT

pre 11 godina

Konacno nesto pametno! Nemoguce je biti vojno neutralan u 21. veku! Nama vojno treba pomoc,a sada koja zemlja nije ni bitno dokle god ima kapaciteta da nas zastiti! Nisam odusevljen rusima,ali ameri i nemci su dokazali da su neprijatelji srpskog naroda!

mix

pre 11 godina

Treba se vezati cvrsce za njih jer istorisko iskustvo "saradnje" sa zapadnim cuvarima demokratije nije nista donelo do bombe i uranium po nasim poljima! Naravno, jedna do dve vojne baze(Nis i Sombor!) bi bile svakako dobrodosle! I to bi svakako trebalo uraditi pre ulaska u EU uz ugovor na 100 godina! Srbija bi stekla ponovo dignitet i respekt i ne bi je svaka shusha tretirala kao shugavca!!!

IQ=0

pre 10 godina

Kad ima zapadni NATO koji pljacka i rusi sve zivo ispred sebe ... zasto da nema istocni NATO (koji bi da se brani od siledzije, a i nikog do sada nije napao) ?

DRAGANCE

pre 11 godina

Da li ce to biti veliki zaokret u svetskoj politici Srbije,koja nikoga ne bi ostavila ravnodusne.Da li su to nagovestaji neke nove Srbije i da li su se bas zbog ovoga amerikanci umesali u pregovore u Briselu i EU omeksala stavove,ostaje da se vidi,ali svakako najbitnije da Srbija sama odlucuje o svojoj sudbini.

капиталиста

pre 11 godina

Сметало ми пре 20 година. Данас не смета. Имамо интернет, права, слободу кретања, уређену војску и полицију, немамо ратове, путујемо, имамо некакав стандард који је заснован на слободном тржишту (а то тек треба да градимо). Стога само напред!

dzada

pre 11 godina

Nista nema dzabe. I istok i zapad gledaju svoje interese, a 'Ti' ond. mi gresni Srbi, ostavljeni na nihovoj milosti, treba da gledamo koje je zlo manje. Sacuvati Kosovo ili ici punim stomakom bez njega.

Srba Berlin

pre 11 godina

Dzoni@
Nisam sreo Bugarina mladjeg od 50g. da roni suze za kom-partijom i likovima tipa Todor Zivkov i ekipa...a i za cim bi, za gulagom?

zoran

pre 11 godina

"Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan".

+ Srbija

Četiri ije i četiri stana. Ima da bude igranka bez prestanka i nemoj više da mi trube o srpskoj neutralnosti i trice i kučine...

A kraj će biti tužan, naravno. Deco mila, barem još to malo vas koji ste ostali pri zdravoj pameti, pedalirajte odavde pod hitno. Ovde više sreće nema!

Predrag Petkovic

pre 11 godina

Koliko god nas puta pojedini evropski centri satirali i desetkovali, mi smo kulturoloski deo te Evrope. Tadzikistan i ruski pisci, Belorusija i ruske vojne baze... Nekako je nocna mora Ane Karenjine i slavna smrt Vronskog u Srbiji jedino sto me veze za Rusiju, a to ipak pripada carskoj Rusiji koja je takodje bila deo civilizacije koja se zvala Evropa. Na zalost te Rusije vise nema...

Zato nikada ne mogu da budem za nekakav savez sa ovih 5-6 zemalja.

Nas najveci problem je sto nam je izgleda jedini cilj da se negde uglavimo. Nasa politicka elita tako razmislja tokom celog svog zivota (gde ce deo tela namenjen sedenju da smesti i da smrdi do kraja svog zivota), pa misli da se tako i zemlja vodi. A to nije ni zivotna filozofija amebe, a kamo li nekoga ko hoce da se vrati u Evropu.

Titan

pre 11 godina

Politika svetskih igraca zasniva se na geostrateskom polozaju. Tako i Srbija ulaskom u EU treba da ostvari najveci stepen saradnje sa Bugarskom, zemljom izlaska na Crno more. Time bi Srbija postala glavni mikro-geostrateski element na Balkanu.

р&б

pre 11 godina

Jedno je sigurno, šta god da MI odlučimo, sigurno ćemo pogrešiti.
Svet je sve luđi, tako da ni sam ne znam gde mi treba da idemo.
Turska, Bugarska, Rumunija, Grčka su u NATO-u a narodi tih zemalja su ANTINATOVSKI.
Rata između velikih nikad neče biti, tako da je ipak bolje biti negde, nego nigde.
Ili da sve preveslamo i izmislimo auto na vodu, energiju iz ništa, ...

Vladimir Pula

pre 11 godina

Opa.. Kako zanimljivo ! Pa ovo je prvi glas o tome? Kako to da se srpska ekspedicija nije ovime pohvalila? Kako to da niste ispratili ovu vijest? Nego tek sada kada Rusi o tome pišu saznajete sta se desilo.
A jos zanimljivije mi sljedeće - dali su vam status posmatraca u toj organizaciji a da vi to niste tražili ? Prvi put čujem za takvu praksu...
Da nije moj imenjak vječni predsjednik rekao gledaj Ivica dat cemo vam par kredita nije problem, ali daj potpisi tu , ma nije vazno sta, samo potpisi za vaše je dobro...

zlatna sredina

pre 11 godina

Pa ovaj korak predstavlja vojno-političko samoubistvo Srbije!Nismo mi Švajcarska,Švedska,Austrija koje zbog svoje"zapadno-evropske suštine"i ne moraju nužno biti članovi NATO-a i mogu uvijek računati na njegovu bezrezervnu zaštitu.Ali ovoj,sve više proruskoj,Srbiji,najjmoćniji vojni savez na planeti,tj.SAD,neće oprostiti izostanak iz svojih redova i možemo očekivati samo dalje rastakanje Srbije.

Za razmisljanje

pre 11 godina

Evo jedan interesantan podatak koji navodi na razmisljanje. Nemacka poseduje 3,400 tona zlata i druga je na svetu po kolicini zlata u drzavnim trezorima posle Amerike (vidi clanak u Spiegel online http://www.spiegel.de/international/germany/debate-breaks-out-in-germany-over-foreign-gold-reserves-a-833289.html ).
A Kipar je pre neki dan stavio 10 tona zlata na prodaju, od ukupno 13 tona koliko poseduje, jer mora da vrati dugove, izmedju ostalog i nemackim bankama!!!

milan

pre 11 godina

Kakva je razlika izmedju dva "zastitnika" sem sto ce se koplja lomiti na nasim ledjima. Treba dobro razmisliti koji je za nas bolji dali ideoloski, to nam u proslosti nije donelo bog zna kakve vajde ili mocnici koji su nas bombradovali i zato bi neutralnost bilo najbolje resenje.

lesa

pre 11 godina

Ja se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!

Sumatra

pre 11 godina

Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan.

Da li jos nesto treba da se doda ili moze samo da se pozeli laku noc i ugasi svetlo.
Kakvi smo sada nazalost i jesmo blizi Tadzikistanu nego Belgiji.

Anarhista

pre 11 godina

Kakav istocni nato, kakav crni zapad i evropska unija, najbolje za nas je nova JUGOSLAVIJA, samo da nas jos malo beda zakopa pa ce sve to doci na svoje mesto...

Gangnam style

pre 11 godina

2013 Hrvatska ulazi u EU, a Srbija u SSSR ... bili smo ista drzava, a kroz 20-ak godina cemo biti razliciti kao Juzna i Severna Koreja ili kao Zapadna i istocna Nemacka.

Laufer

pre 11 godina

a se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!
(lesa, 18. april 2013 21:48)

Naprotiv. Meni umesto preporoda vise lici na konacni kraj drzave Srbije.
Alo, bre, okruzeni smo sa svih strana zemljama NATO. Zar mislite da ce nekakva tamo rasklimana vojna alijansa da trci kod nas da nas spasava? Dok oni spakuju padobrane, nas vise nema, covece.
Rusofili, urazumite se vec jednom.
Ja vas mozda razumem sto ste nostalgicni prema Rusiji (mada bespotrebno), ali ne razumem da vise volite kvazi-bracu nego svoju domovinu. Uostalom, Rusi su mnogo puta bili protiv nas, a na strani Bugarske. Citajte malo istoriju.

seljadin

pre 11 godina

ušla je Rumunija i Bugarska u NATO, pa šta su dobili? Postali su kolonije zapada, koje poklanjaju svoje resurse, preko banki se novac izvlači daleko u EU, a svi zakoni su napravljeni da omoguće kolonijalni status, nikada ravnopravan.

Sudija

pre 11 godina

Preuzeli Brozovu taktiku sjedenja na dvije stolice. Okrenite se vec jednom Rusiji. Zar ne vidite da Rusija i Kina preuzimaju primat u svijetu. Niko ne smije da napadne Siriju vec dvije godine. Ispade Sirija pametnija od Sebije.

Moler

pre 11 godina

Ovo prvi put cujem, ali je sad sigurno jasnije zasto smo dobili "povoljniju" ponudu u Briselu. Kad bi neko samo pomenuo referendum o pridruzenju Ruskoj federaciji, Ameri bi nam dali papir sa Tacijevim potpisom i da napisemo iznad sta hocemo!

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Tokom prošlonedeljne zvanične posete Moskvi premijera Ivice Dačića, Srbija je dobila status posmatrača u Skupštini ODKB-a, bezbednosno-vojnoj organizaciji koju čine bivše države Sovjetskog Saveza - Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan.
Poznata i pod nazivom „Istočni NATO“, ODKB, nastala 1992, „deluje na očuvanju demokratskog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava“.

Vidim da baš cveta demokratski poredak u Belorusiji i pomenutim državama. Teško nama sa Drecunom i sličnima. Sve naše susedne države su u NATO-u ili su na putu da postanu članice. Naše članstvo u ovom dalekom savezu može da bude opasno po Srbiju i mir u svetu. U bilo kakvom eventualnom sukobu između ovog saveza i NATO, Srbija bi se našla prva na udaru i u neprijateljskom okruženju. Ovakva anti-pamet upravo je doprinela da srpski narod bude najveći gubitnik u krvavom raspadu Jugoslavije. Izgubili smo KiM, Srbe u Krajini, bili pod sankcijama i bombardovani, a ceo ondašnji politički i vojni vrh Srbije i RS završio je u Haškom tribunalu. Našim patriotama su puna usta brige za KiM i Republikom Srpskom gde je NATO apsolutni gospodar. Braneći tamošnje Srbe uz neprijateljstvo sa Briselom, to je isto kao gasiti vatru sa benzinom. Ponavlja nam se ona julovsko-radikalska demagogija koja je gurajući Srbiju u sukob sa Zapadom, doprinela našim porazima i stradanjima sa dugim i teškim posledicama svugde na Balkanu.

Dve črvene

pre 11 godina

(seljadin, 18. april 2013 22:43)
Mora da si dete od cetrnaest ljeta, posto nisi imao prilike da vidis kako su Bugarska/Rumunija izgledale do 1990. Pravi raj, al' sovjetski...

Antikomunista

pre 11 godina

Cekaj,pa jel smo bili vise od 60 pod rusijom (komunizmom),i vama je malo?
kOliko krvi treba da bude proliveno kako bi radikali shvatili da zemlje kao sto su belorusija,rusija,uzbekistan,turkmenistan,tanzanija,angola,i zemlje treceg sveta ne mogu da se mere sa zemljama kao sto su austrija,finska,svetska,danska,norveska,nemacka,amerika,uk,irska,holandija,belgija...itd Iskreno,ja a i veliki broj gradjana ne bi volelo da zive standardom kao sto se zivi npr. u kini,rusiji i gore napomenutim zemljama.Oni jeste da imaju privredni rast,ali korupcija,kriminal,kontrolisani mediji,izolacija od ostatka sveta su im slaba strana.I sam Dacic je rekao da na zapadu nemamo prijatelje,pa sticite ih! Na ovaj nacin sticete samo los utisak.Zamislite Svet kao jednu skolsku ucionicu,a djake kao drzave,srbija umesto da se druzi sa uspesnim djacima (drzavama) ona se hvata loseg drustva,bezi sa casova,umesto da nauci kako da uredi svoje drustvo,ona za vreme nastave ide u klozet da zapali po jednu sa najgorim djacima u razredu,pa sta sto su im roditelji bogati,ja se ipak ne bi druzio sa njima jer ih cela skola izbegava,jednom recju receno RADIKALI u LOSE DRUSTVO NAS UVODITE,SAMO NEMOJTE BITI IZNENADJENI KAD stopa ubistava i krimanala poraste na NIVO 'majke rusije' gospodo

alo

pre 11 godina

samo to ne molim vas iovako razmisljam da se ubijem. ne mogu vise ovako. pa zar se ne secate kako je bilo u madjarskoj, pa istocna nemacka, pa pogledajte ko bolje zivi severna ili juzna koreja sta vam je ljudi zar rusi nisu dokazali vec to bratstvo. vise nam je pomogla francuska za vreme bombardovanja ne secam se da su rusi nesto uradili, molim vas samo to ne

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

"Ruski mediji prenose da je uključenje Srbije u ODKB geopolitički uspeh Rusije, jer se time prvi put ovaj vojni savez proširio na zemlje van bivšeg SSSR."

Pa cestitam na ovom postignucu.

PS. "Geopoliticki uspjeh Rusije", "vojni savez", "bivsi SSSR"...da se smrznes...

Vesna NS

pre 11 godina

Poznata i pod nazivom „Istočni NATO“, ODKB, nastala 1992, „deluje na očuvanju demokratskog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava“.

Jel se ovo neko zafrkava? Pa ovi ce nas potpuno ugrobariti!!!

Svaki potez koji povuku je pogresan!!! Treba ih sto pre zaustaviti dok ne bude kasno!!!

Luka

pre 11 godina

Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan + Srbija. Ovo je dobitna kombinacija. Još samo vladiku Kačavendu imenovati zajedničkim patrijarhom. Jadno!

капиталиста

pre 11 godina

Сметало ми пре 20 година. Данас не смета. Имамо интернет, права, слободу кретања, уређену војску и полицију, немамо ратове, путујемо, имамо некакав стандард који је заснован на слободном тржишту (а то тек треба да градимо). Стога само напред!

IQ=0

pre 10 godina

Kad ima zapadni NATO koji pljacka i rusi sve zivo ispred sebe ... zasto da nema istocni NATO (koji bi da se brani od siledzije, a i nikog do sada nije napao) ?

zlatna sredina

pre 11 godina

Pa ovaj korak predstavlja vojno-političko samoubistvo Srbije!Nismo mi Švajcarska,Švedska,Austrija koje zbog svoje"zapadno-evropske suštine"i ne moraju nužno biti članovi NATO-a i mogu uvijek računati na njegovu bezrezervnu zaštitu.Ali ovoj,sve više proruskoj,Srbiji,najjmoćniji vojni savez na planeti,tj.SAD,neće oprostiti izostanak iz svojih redova i možemo očekivati samo dalje rastakanje Srbije.

Krle

pre 11 godina

Bese Rusi imase vojnu bazu na Kosmetu pa pobegose iz nje cim su im Ameri rekli? Rusi dadose s300 Bugarima, deo instalacije i Hrvatima ali nama nista nisu dali. Sva pomoc sto je dosla u Srbiju dosla je iz EU i USA, tramvaji iz Svajcarske, autobusi iz Japana. Iz Rusije su dosli po energetski sektor prodat po ceni polovine mobtela. A NIS je dalekooo veci od mobtela.
Ko ne nauci istoriju osudjen je da je ponavlja. I 41 je Srbija kupovala Rusima vreme od opkoljavanja, sad je opet to pocela iako je polako pocelo da isplivava da su upravo Rusi naoruzavali Slovence i Hrvate, jer im je odgovarao raspad YU iskretanje pogleda iz njihovog dvorista dok se ne konsoliduju. Ako hocete opet da glumite ludake nije problem, to ste radili i 41 pa ce i sada da vas rasparcaju.
A ko bi da pita legendarno pitanje- a sta bi ti radi osa Kosmetom, da odmah kazem ne znam danas, znam sta bih '74 radio. A sada bih poceo da se bavim Vojvodinom da ne bi za 20 godina neko pitao - a sta bi ti radio sa Vojvodinom.
Niko ne zeli da zivi u zemlji koja je propala ne toliko ekonomski, koliko kulturno, duhovno i politicki. A znam da pored Rusije sigurno nece uspeti nista od svega toga da povrati.

DT

pre 11 godina

Konacno nesto pametno! Nemoguce je biti vojno neutralan u 21. veku! Nama vojno treba pomoc,a sada koja zemlja nije ni bitno dokle god ima kapaciteta da nas zastiti! Nisam odusevljen rusima,ali ameri i nemci su dokazali da su neprijatelji srpskog naroda!

Predrag Petkovic

pre 11 godina

Koliko god nas puta pojedini evropski centri satirali i desetkovali, mi smo kulturoloski deo te Evrope. Tadzikistan i ruski pisci, Belorusija i ruske vojne baze... Nekako je nocna mora Ane Karenjine i slavna smrt Vronskog u Srbiji jedino sto me veze za Rusiju, a to ipak pripada carskoj Rusiji koja je takodje bila deo civilizacije koja se zvala Evropa. Na zalost te Rusije vise nema...

Zato nikada ne mogu da budem za nekakav savez sa ovih 5-6 zemalja.

Nas najveci problem je sto nam je izgleda jedini cilj da se negde uglavimo. Nasa politicka elita tako razmislja tokom celog svog zivota (gde ce deo tela namenjen sedenju da smesti i da smrdi do kraja svog zivota), pa misli da se tako i zemlja vodi. A to nije ni zivotna filozofija amebe, a kamo li nekoga ko hoce da se vrati u Evropu.

miki

pre 11 godina

Samo mi pravimo podelu Rusila ili Eu i NATO. Rusija ima visi polozaj od Srbije u NATO. Srbija se ni jednom granicom ne dodiruje sa Rusijom. Svi susedi su u NATO ili ce biti. Gde je tu logika? Mi moramo u Evropu da nas vise ne bi izolovala, a niko nam pri tome ne brani da saradjujemo sa Rusijom. Pa sada Nemacka koja je srce EU ima sa Rusijom bolje odnose nego mi koji se u nju kunemo. Prestanite vise sa tim glupostima koje nas koce vec 130 godina dok Evropa napreduje.

Milica

pre 11 godina

Od čega pametan beži, Srbija tamo jurca. I još bih samo pitala, da li Putin zna za ovo? (pošto u poslednje vreme se dešava da se naši hvale nečim za šta ona druga strana nema pojma)

Vladimir Pula

pre 11 godina

Opa.. Kako zanimljivo ! Pa ovo je prvi glas o tome? Kako to da se srpska ekspedicija nije ovime pohvalila? Kako to da niste ispratili ovu vijest? Nego tek sada kada Rusi o tome pišu saznajete sta se desilo.
A jos zanimljivije mi sljedeće - dali su vam status posmatraca u toj organizaciji a da vi to niste tražili ? Prvi put čujem za takvu praksu...
Da nije moj imenjak vječni predsjednik rekao gledaj Ivica dat cemo vam par kredita nije problem, ali daj potpisi tu , ma nije vazno sta, samo potpisi za vaše je dobro...

DRAGANCE

pre 11 godina

Da li ce to biti veliki zaokret u svetskoj politici Srbije,koja nikoga ne bi ostavila ravnodusne.Da li su to nagovestaji neke nove Srbije i da li su se bas zbog ovoga amerikanci umesali u pregovore u Briselu i EU omeksala stavove,ostaje da se vidi,ali svakako najbitnije da Srbija sama odlucuje o svojoj sudbini.

milan

pre 11 godina

Kakva je razlika izmedju dva "zastitnika" sem sto ce se koplja lomiti na nasim ledjima. Treba dobro razmisliti koji je za nas bolji dali ideoloski, to nam u proslosti nije donelo bog zna kakve vajde ili mocnici koji su nas bombradovali i zato bi neutralnost bilo najbolje resenje.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Da Ivica nije odigrao brozovski, Eštonova ne bi dopunila ni slovo svoje ponude! Sudbina je nama odredila da sedimo na dve stolice, inače uvek slabi, brljivi, neradni i lutke božije, beremo trnje - Turci su nama mozak izuvrnuli!

Srba Berlin

pre 11 godina

Dzoni@
Nisam sreo Bugarina mladjeg od 50g. da roni suze za kom-partijom i likovima tipa Todor Zivkov i ekipa...a i za cim bi, za gulagom?

mix

pre 11 godina

Treba se vezati cvrsce za njih jer istorisko iskustvo "saradnje" sa zapadnim cuvarima demokratije nije nista donelo do bombe i uranium po nasim poljima! Naravno, jedna do dve vojne baze(Nis i Sombor!) bi bile svakako dobrodosle! I to bi svakako trebalo uraditi pre ulaska u EU uz ugovor na 100 godina! Srbija bi stekla ponovo dignitet i respekt i ne bi je svaka shusha tretirala kao shugavca!!!

zoran

pre 11 godina

"Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan".

+ Srbija

Četiri ije i četiri stana. Ima da bude igranka bez prestanka i nemoj više da mi trube o srpskoj neutralnosti i trice i kučine...

A kraj će biti tužan, naravno. Deco mila, barem još to malo vas koji ste ostali pri zdravoj pameti, pedalirajte odavde pod hitno. Ovde više sreće nema!

jedna istina ali vise verzija

pre 11 godina

a se sve nadam da će pregovori sa Prištinom propasti. Nešto mi govori da će ovo sa Rusijom biti početak jednog preporoda Srbije. Dokle god nemamo za saveznika bilo koju velesilu, nema od nas ništa. U svetu postoje samo tri super sile. Sa jedne strane to je Amerika, a sa druge Rusija i Kina. Svi ostali su manje ili veće marionete, ali bukvalno. Savez sa Rusijom i Kinom što pre!
(lesa, 18. april 2013 21:48)

Naprotiv. Meni umesto preporoda vise lici na konacni kraj drzave Srbije.
Alo, bre, okruzeni smo sa svih strana zemljama NATO. Zar mislite da ce nekakva tamo rasklimana vojna alijansa da trci kod nas da nas spasava? Dok oni spakuju padobrane, nas vise nema, covece.
Rusofili, urazumite se vec jednom.
Ja vas mozda razumem sto ste nostalgicni prema Rusiji (mada bespotrebno), ali ne razumem da vise volite kvazi-bracu nego svoju domovinu. Uostalom, Rusi su mnogo puta bili protiv nas, a na strani Bugarske. Citajte malo istoriju.
(Laufer, 18. april 2013 23:05)

Pitam se ciju si ti istoriju citao?

Za razmisljanje

pre 11 godina

Evo jedan interesantan podatak koji navodi na razmisljanje. Nemacka poseduje 3,400 tona zlata i druga je na svetu po kolicini zlata u drzavnim trezorima posle Amerike (vidi clanak u Spiegel online http://www.spiegel.de/international/germany/debate-breaks-out-in-germany-over-foreign-gold-reserves-a-833289.html ).
A Kipar je pre neki dan stavio 10 tona zlata na prodaju, od ukupno 13 tona koliko poseduje, jer mora da vrati dugove, izmedju ostalog i nemackim bankama!!!

Titan

pre 11 godina

Politika svetskih igraca zasniva se na geostrateskom polozaju. Tako i Srbija ulaskom u EU treba da ostvari najveci stepen saradnje sa Bugarskom, zemljom izlaska na Crno more. Time bi Srbija postala glavni mikro-geostrateski element na Balkanu.

lo

pre 11 godina

Sta se svi plasite Nato pakta.
Kad su tako opasni sto ne smeju severnoj Koreji nista.
Samo nama pogoduje.
Kad si mali i slab niko ne zazire od tebe, ali kad ti je tu neki veliki i krupan drugar, ipak te obidju, ono gde si brate sta ima.
Ne kazem da Nato nije mocan, ali sigurno ne zeli konflikt sa bilo kim ko je tipa malo slabiji ili jaci od njih.
Eto Koreja nije ni blizu po snazi, ali dovoljno blesava da ti nanese ogromnu stetu.

dzada

pre 11 godina

Nista nema dzabe. I istok i zapad gledaju svoje interese, a 'Ti' ond. mi gresni Srbi, ostavljeni na nihovoj milosti, treba da gledamo koje je zlo manje. Sacuvati Kosovo ili ici punim stomakom bez njega.

р&б

pre 11 godina

Jedno je sigurno, šta god da MI odlučimo, sigurno ćemo pogrešiti.
Svet je sve luđi, tako da ni sam ne znam gde mi treba da idemo.
Turska, Bugarska, Rumunija, Grčka su u NATO-u a narodi tih zemalja su ANTINATOVSKI.
Rata između velikih nikad neče biti, tako da je ipak bolje biti negde, nego nigde.
Ili da sve preveslamo i izmislimo auto na vodu, energiju iz ništa, ...