Četvrtak, 11.04.2013.

11:31

Predlog deklaracije Vojvodine

Izvor: Beta

Predlog deklaracije Vojvodine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Dimitrije-V

pre 10 godina

@Pancevac, a iz Banata

''Tvoja'' istorija Vojvodine,nije tacna.
Il' si je ucio pogresno ili su ti namere lose.

1848.
srbi nisu bili vecinski narod,niti su bili 1918.,
a cak ni 1945.
Vojvodjani,posle zavrsetka prvog svetskog rata,
NISU se ocepili od ugarske,niti svojevoljno pripojili Srbiji.
1918.,posle raspada austrougarske,vecina naroda u Banatu,doneli su odluku i proglasili Banatsku Republiku.
Pod uticajem Amerike,uz pomoc M.Pupina,
Vojvodina je pripojena Srbiji,kao ''ratna odsteta'' za rat,i srpska vojska je usla u Vojvodinu.
Od 1919.,sirom Vojvodine,delila se vojvodjanska imovina pripadnicima srpske vojske tj. vojnicima i njihovim familijama.
Cak je radjeno i 'posrbljavanje' tj. menjana su prezimena ostalim manjinama.

Ka sto su se i Banatski nemci,sami sebe 'ocistili' iz Banata,a u svoje kuce doveli druge nacije,uglavnom srpske.

Ovo su samo neke cinjenice,istorija.
Mozda se nekom istorija ne svidja,ali je kriminal pisati drugacije ili pokusavati menjati podatke.
Ipak,ovde vise nije komunizam,bar nije u nekim slucajevima.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Banatska_republika
http://www.vojvodinacafe.rs/forum/banat/banatska-republika-7914/

Novak, Vrsac, Banat, Srbija

pre 10 godina

Većina "patriota" je zarobljena u istorijskom vakuumu. Ne gradi se autonomija, republika ili država na osnovu sporazuma iz pitajboga kog stoleća, već na osnovu trenutnog stanja i volje gradjana u jasno odredjenim i medjunarodno priznatim regijama, što Vojvodina itekako jeste. Da je drugačije svi mi bi još živeli u Istočnom rimskom carstvu. A meni je, što bi rekli mindeđ, ionako kad odem napolje, pa me pitaju odakle sam, odgovorim: iz Vojvodine.
(Srdjan, N. Sad, 19. april 2013 00:42)
A vecina novosadske, autonomaske administracije, koja zivi na ledjima Sremaca, Bacvana i Banacana, misli da je vreme stalo i da je kvazi drzava vec realnost.
Ne treba, Srdjane, da pitas Boga ("pitajboga"), kako se grade drzave, ruci cu ti: grade se u ratovima i zatim sporazumima; a nestaju, takodje ratovima i sporazumima! Zatim drzave svoju terutoriju podele na regione, koji imaju odredjenu autonomiju, opet sporazumom.
Ne postoje "medjunardno priznate regije", to je unutrasnja stvar svake pojedinacne drzave UN.
"Trenutno stanje" Vojvodine, nije palo s neba, ili je bogomdano, nego je to volja komunista posle II sv. rata, da "srpski hegemonizam" (Srbiju) neutralisu i Uzu Srbiju, svedu na manju teritoriju od (NR) SR Hrvatske.
Na to je Srbija tada pristala, jer je nisu vodili srpski politicari, nego internacionalisti - komunisti.
Da ne bi ziveli u istorijskom vakumu (kako Srdjan rece), AP Vojvodinu treba ukinuti, a Rep. Srbiju regionalizovati na 7-9 autonomnih oblasti!

Milan

pre 10 godina

Ko ce da uzme grad-prix i da postane vojvodjanski Milo Djukanovic? Tj. oslobodilac i veciti vladar. Jadni Canak pretenduje na tu poziciju vec 20 godina ali izgleda, da ce neko drugi pobeci sa njegovim cipelama. Isto kao sto su jadnom Cedi i LDP bezsramno ukrali ideju o kosovskoj kapitulaciji.

Srdjan, N. Sad

pre 10 godina

Većina "patriota" je zarobljena u istorijskom vakuumu. Ne gradi se autonomija, republika ili država na osnovu sporazuma iz pitajboga kog stoleća, već na osnovu trenutnog stanja i volje gradjana u jasno odredjenim i medjunarodno priznatim regijama, što Vojvodina itekako jeste. Da je drugačije svi mi bi još živeli u Istočnom rimskom carstvu. A meni je, što bi rekli mindeđ, ionako kad odem napolje, pa me pitaju odakle sam, odgovorim: iz Vojvodine.

doktor za lazove

pre 11 godina

@Dr Smislov, 13. april 2013 00:30
U svajcarskim kantonima mozda nema nista lose, ali u tvom komentaru ima.
Niti separatsisti traze uredjenje kao u Svajcarskoj, niti bilo ko "brani vojvdjanima da zive bolje".
Uredjenje kakvo postoji u Srbiji, i kakvo traze separatisti autonomasi, ne postoji nigde na svetu, pa ni u Svajcarskoj.
Vojvoina nije diskriminisani ni ugrozena, vec privilegovana i svojim privilegijama i paralelnom vlascu ugrozava celu Srbiju, i normalno funkcionisanje citave Srbije.

opasne igre

pre 11 godina

(Istorija je samo jedna, 16. april 2013 19:35)
b) Srpska vojska je već 25.11.1918 bila u N.Sadu.Pod tim uslovima prisjedinje tzv.skupštinom je bila farsa.

A kada je 1867. godine, na ulicama Novog Sada osvanula madjarska vojska i kada je pod tim uslovima, u Vojvodini proglasila tzv. Kraljevinu Madjarsku, to nije bila farsa?

"Током Ракоцијевог устанка (између 1703. и 1711. године), Војводина је била поприште крвавог рата између мађарских устаника и Срба, који су се борили на страни Хабсбуршке монархије. У овом рату су нарочито страдали Срби у Бачкој. Ракоцијеви устаници су спаљивали српска села, а Србе терали у прогонство. Дарваш, главни заповедник војних одреда који су се борили против Срба у Бачкој, је записао: „Сва велика места Расције и с ове и с оне стране Дунава и Тисе попалили смо“. Процењује се да су ракоцијеви устаници тада убили око 100.000 Срба."

Srbi su od ranog srednjeg veka imali vecinu na prostorima danasnje Vojvodine, do 1780 apsolutnu (preko 50%), a zatim relativnu, sve do 1945. godine, od kada ponovo imaju apsolutnu vecini.
Konstatacija, da je Madjarska 1918. godine, izgubila 1/3 svog naroda, trebalo bi (valjda) da pretpostavlja, da bi Madjarska trebalo da upravlja (izmedju ostalog i) Vojvodinom, bez obzira, sto na tom prostoru, Madjari nikada nisu imali niti relativnu, a kamoli apsolutnu vecinu?

Gospodo, ne igrajte se separatizmom u Vojvodini!
Deklaraciju (a ne "rezolucija") MORA biti povucena.
Sedite i pricajte ...

Istorija je samo jedna

pre 11 godina

Rezolucija APV nema veze sa separatizmom već traži prava garantovana ustavom Srbije.
O istoriji:
Kao prvo, kada je tzv. velika skupština 25.11.1918 odlučivala o prisjedinjenju Bačke, Baranje i Banata kraljevini Srbiji bilo je nekoliko nelegalnosti:
a) Takozvani poslanici i lokalni predstavnici su predstavljali samo slovenski živalj i to čak ne sve (Srbe, Hrvate tj. Bunjevce i Šokce, Slovake i Rusine) koji svi ukupno su predstavljali samo 21% celokupnog stanovništva.
Čisto radi poredbe, Muslimani i Hrvati u BiH su 1992 izglasali nezavisnost a činili su 62% stanovništva. BH Srbi 38% su to proglasili za nelegalni čin.
Šta bi tek trebali reći Madjari, Nemci, Rumuni i Jevreji u Baranji, Bačkoj, Banatu koji su činili 79% celokupnog stanovništva a njihova volja nije pitana!!!
b) Srpska vojska je već 25.11.1918 bila u N.Sadu.Pod tim uslovima prisjedinje tzv.skupštinom je bila farsa.

Validna osnova je kasnije priznanje Versajskim i Trijanonskim ugovorom u kome Madjarska pod pritiskom priznaje gubitak 1/3 teritorije i svog 1/3 svog naroda.
Pripajanje Srema je duga priča i bilo je uslovno prema državi SHS formiranoj u Zagrebu pa tek onda prema kraljevini Srbiji.
I na posletku....
Danas nije ni bitno da li "sme ili nesme", da li "ima ili nema pravo" da se odvoji Vojvodina, primer Kosova i stanje sila u svetu jasno pokazuje da samo postoji jedan imperativ koji odredjuje šta će biti a to je INTERES velikih igrača pogotovu ako je istovetna sa voljom lokalnog stanovništva.

Nebojsa-PA

pre 11 godina

Farsicna "imovina Vojvododine" (koja se razvlaci), ustvari je umisljena imovina novosadske (autonomomaske) administracije, koja se uporno bori, da sva dobra na teritoriji APV, predstavi kao svoje vlasnistvo, nad kojim ona polaze pravo, da njime samovoljno raspolaze. Tako se dogadja, da se nekoliko NAJNERAZVIJENIJIH opstina u Srbiji (Plandiste, Zitiste ..), nalaze, upravo, na teritoriji APV, ali utapajuci ih u opsti prosek APV, koji je nesto visi od proseka republike, one ostaju nerazvijene.
Kada bi se, npr. samo opstinu Pancevo, pripojili npr. gradu Beogradu (sto je bilo namera u nekim proteklim vremenima; za cim zalim), ekonomska jacina APV bi se izjednacila sa prosekom ostatka republike!
Dobra, koja godinama pravi upravo to Pancevo, ne zavrsavaju, ili u lokalnoj sredini, ili u republici, nego se na volseban nacin, pretace u Novi Sad i postaju "Vojvodjansko dobro"! Dobra iz Panceva, ne odnose Beogradjani, Kragujevcani, ili Nislije, odnose ga Novosadjani, administracija pokrajine, kvazi drzavna uprava, koja toliko i kosta.
Regioni u Srbiji ne postoje.
Normalno bi bilo, da to (moje) Pancevo, razvija i ulaze u svoj region, pa i u to Plandiste i Zitiste, a ne u grad Novi Sad (koji je sa 20.000 stanovnika, 1945. godine, narastao na 350.000 stanivnika) i apstraktnu, nepotrebnu, medjustepenu, nekontrolisanu administraciju pokrajine.
Koje "dobro" meni u Pancevu nudi Novi Sad, a koje Beograd (na 12 km), ne treba uporedjivati.
Toliko o diskursu!

ZoranNS

pre 11 godina

Tužno je čitati ova izvrtanja, uvrtanja istorije, samo da bi se odbranilo nešto što je SADA PROTIVUSTAVNO, a to je bezobzirno odnošenje dobara iz Vojvodine, rasparčavanje njene imovine, protivljenje deklaraciji ima jedan jedini cilj, da se ospori Vojvodini da sama raspolaže svojom imovinom, materijalnim, i ljudskim resursima, sve ostalo je jalov diskurs i razmazivanje istine.

BG

pre 11 godina

@Milan

G-dine, na osnovu napisanog iz vaseg teksta reklo bi se da pored Pravnog niste ni prosli a kamoli na njemu studirali. Mislim, tumacenja su vam totalni nonsens. Kao sto je vec pomenuo jedan od diskutanata... da bi medjunarodni, medjudrzavni ugovor uopste proizvodio pravno dejstvo, da bi uopste bio validan pre svega treba da se ispuni temeljna polazna osnova a to je da ga zakljuce drzave ili medjunarodne organizacije. Jedino drzave i medjunarodne organizacije imaju pravo da zakljucuju medjunarodne ugovore. A s obzirom da je u to vreme, dakle, 1918 prema medjunarodnom pravu, to pravo pripadalo samo drzavama, regija Vojvodina nije ni u kom slucaju mogla da zakljuci medjunarodni, medjudrzavni ugovor. Iz veoma jasnog razloga: NIJE imala status drzave niti drzavnosti. Dakle, u trenutku raspada Austrougarske regija Vojvodina nije bila drzava, nije bila subjekt medjunarodnog prava, i samim tim ipso facto, nije mogla zakljucivati medjudrzavne ugovore. Kao sto je vec receno, akt novosadske skupstine bio je jednostrana dekalracija(a dekalracija ako je jednostrana to je samo izjava a ne 'ugovor'). Na temelju te deklaracije regija Vojvodina je prisjedinjena Kraljevini Srbiji. Ne, SHS nego Srbiji. Pomenute 'klauzule' i tog vaseg cititanog teksta iz 1918 su veoma upitne kao dokument, jer deklaracija nije 'ugovor'. Vojvodina kao obicna regija nije imala pravni osnov da zakljucuje medjudrzavne ugovore. Vojvodina je usla u sastav Srbije prostom narodn voljom vojvodjanskih Srba i Srbije

Precanin, ali ne i Vojvodjanin

pre 11 godina

(Jaca, 13. april 2013 20:34)
O kakvom UGOVORU ti pises???
Ne postoji nikakav ugovor izmedju Vojvodine i Srbije!
Okupirani delovi raspadajuce imperije, Austrougraske (1869.-1918. godina) su se prisajedinjavali svojim maticnim drzavama: Poljskoj, Cehoslovackoj, Ukrajini, Rumuniji, Italiji i Srbiji. Tako je Madjaska, kada su se od nje odcepile sve okupirane teritorije, ostala svedena na 1/3 svoje maticke zemlje. To je velicina danasnje Madjarske.
Zanimljivo je, da se Vojvodina nije otcepila kao celina, koju danas podrazumevamo pod pojmom Vojvodina, nego po delovima: odvojeno Banat, Backa i Baranja, a posebno Srem.
Srbe severno od Save i Dunava, Srbijanci (Srbi juzno od Save i Dunava) su posprdno nazivali Vojvodjanima (slicno danasnjem - Precani), zbog Madjarske revolucije iz 1848. godine, kada su kao "nagradu", umesto kraljevine (sto su ocekivali i na sta su imali pravo, po zakonima Beca; kada jednja nacija u kraljevini, na odredjenom prostoru ima vecinu i iskaze lojalnost carevini, sto su Srbi tada i uradili, pomagavsi caru u razbijanju revolucije), dobili samo vojvodstvo (koje je trajalo nepunih 12 godina).
Od oko 1000 godina, koliko je Habsburska monarhija trajala, Madjari su uspeli da 1869. godine da dobiju dvojnost carevine, Austo-Ugarsku. Da je Austro-Ugarska pobedila 1918. godine, Hrvatima je obecano, da ce postati treci partner u carevini: Austo-Ugarsko-Hrvatska carevina, bi se zvali, gde bi Kraljevina Hrvatska, okupila sve Slovene u carstvu.

Slobodan, Pancevo

pre 11 godina

(Milan, 14. april 2013 11:38)
I da nije formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Banat, Backa, Baranja i Srem bi bili u sastavu Kraljevine Srbije.
Hronolosku je to teklo ovako:
- Banat, Backa i Baranja, pre toga i Srem, su se DIREKTNO PRISAJEDINILI (dakle, SVOJOM odlukom, a ne "ugovorom" sa Srbijom) Kraljevini Srbiji.
- Ostale pokrajine Austro-Ugarske (~danasnje: Slo, Hrv. i BiH) su u Zagrebu formirale (PAZNJA!): Kraljevinu Slovenaca, Hrvata i Srba (tim redom, tako se zvala).
- 1.12.1918. u Beogradu, UJEDINJUJU se dve kraljevine: Kraljevina Srbija (u cijem sastavu su vec: Banat, Backa, Baranja i Srem), sa Kraljevinom Slovenaca, Hrvata i Srba i formiraju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca!

"Vojvodina" se u procesu formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenca, ne pominje ni kao geografski pojam, a kamoli kao bilo kakav politicki entitet. Ne pominje se cak, ni posredno, preko svojih delova (Banat, Backa, Baranja i Srem), jer su ti prostori, vec, prisajedinjenji Kraljevini Srbiji, koje ona, kao celina, unosi u novoformiranu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca!
Vojvodina, kao geografski, politicki, ili geopoliticki pojam, ili entitet se zvanicno u tom vremenu NE POMINJE, nigde. Navodni citat: "Da se Vojvodina prikljucuje Kraljevini Srbiji (SHS), jer joj ova UJEMCAVA - SLOBODU - RAVNOPRAVNOST - NAPREDAK..." je neistina!!!

O tome: "Tudje necemo svoje nedamo.", mislis li na "svoje" iz APV koje ne das ostatku Srbije, ili na moje, iz Banata, koje otima novosadizaciji?

Iz Vojvodine

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da su ljudi toliko neobrazovani,da dozvoljavaju drugima da im namecu misljenje,pa zar ste toliko slepi da ne umete da procitate tu deklaraciju i da shvatite sami o cemu se radi,vec treba Vučić,Dačić,Bajatović i Mirović da vam govore lazi i da vam mazu oci. Nigde se ne spominje odvajanje od Srbije,ali ako Vučić i njemu slicni nastave ovako,drugacije nece moci,usvakom slucaju Vojvodini bi bilo mnogo bolje i ne bi bila nicija "krava muzara",jer Vučić previse trpa nos ovamo,umesto da se pozabavi pitanjem Kosova kako je obecavao pred izbore u maju. Pajtić samo zahteva da se postuju nasa prava,i nista vise. I ne vidim razlog da se trazi njegova ostavka,kad smo u maju glasali za njega,MI smo ga izabrali,pa mi ne treba Vučić da mi on govori da Bojan treba da podnese ostavku. Ne svidja se ni nama sto je Toma predsednik,pa ne trazimo njegovu stavku i Republicke izbore,a i da trazimo,da li bi on pristao? Koliko bi nas samo to zadovoljstvo kostalo,ni to se ne pitaju samo im je bitno da se i ovde ustolice,pa makar i silom.Sramota.

Milan

pre 11 godina

Stvaranje neke države (a Jugoslavija je država stvorena 1918) je Ugovorni Proces - u kojem se ugovorne strane medjusobno obavezuju na ispunjenje ugovornih klauzula (prava i obaveze ugovornih strana). I ukoliko se te ugovorne klauzule ne ispoštuju (od bilo koje strane) - Ugovor prestaje da važi i postoji. Postaje ništvan.

Kao primer Ugovorne klauzule - koju je Vojvodina postavila pred zakljucenje Ugovora o Prikljucenju Srbiji (Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca) 1918 - iznosimo preambulu Odluke o Prisajedinjenju Srbiji (donetoj na Skupštini u Novom Sadu, 25 Novembra 1918 godine), gde se jasno - i nedvosmisleno kaže: ''Da se Vojvodina prikljucuje Kraljevini Srbiji (SHS), jer joj ova UJEMCAVA - SLOBODU - RAVNOPRAVNOST - NAPREDAK...'' To su dakle ugovorne klauzule - koje je (cak i ta ''krnja'') Vojvodjanska Skupština izglasala prilikom sklapanja Ugovora o Prisajedinjenju Srbiji. Srbija je, dakle - GARANT - JEMAC - Vojvodini i Vojvodanima - da ce im osigurati: Slobodu Ravnopravnost Napredak (ekonomski i politicki)

Toliko separatizaciji i deklaraciji...i ostalom.Od kad je Vojvodina usla u zajednicu sa Srbiju samo je na gubitku...pa dokle vise da se cuti.Kako nas je ucio Tito "Tudje necemo svoje nedamo".No dobro tada sa samo tako govorilo a drugo radilo..nema veze...sto je bilo bilo je,od sad nece moci vise.

Sreten

pre 11 godina

Primetno je da se mesaju neki pojmovi, i izokrecu cinjenice. Kao prvo, 'Vojvodina' 1918 jeste usla u sastav Kraljevine Srbije, i postala njen teritorijalni deo, proklamacijom, odlukom Velike Srpske Narodne Skupstine, i Srpskog Nacionalnog Veca, u Novom Sadu. To je bio jednostran akt novosadske skupstine jednostran izraz srpske narodne volje, volje vojvodjanskih Srba, da postanu deo matice Srbije, a ne 'medjudrzavni ugovor'. Vojvodina nije bila neki zaseban 'entitet' niti 'samostalna drzava', niti je u Austrougarskoj do 1918 imala ingerencije drzavnosti(dakle nije bila subjekt medjunarodnog prava), pa samim tim nije ni mogla zakljucivati medjunarodne ugovore. Niti je mogla da odredjuje rokove do kada ce biti, ili nece biti u sastavu Srbije. I nema pravo. Kada jedna regija(koja nije drzava) udje u sastav neke drzave podrazumeva se da postaje trajno deo te drzave. Kao drugo, Vojvodina je bila regija u Knk monarhiji, i citava ta autonomaska ideja Vojvodine je bila srpska nacionalna ideja od 1848 pa sve do 1918, ideja vojvodjanskih Srba da se pripoje matici Srbiji, da postanu deo celovite srpske drzave. A taj ugovor, to se odnosi na nesto drugo na sporazum izmedju Narodnog Veca SHS sa Kraljevinom Srbijom, gde je preko Srbije prikljucen i potpis predstavnika vojvodjanskih Srba(Vece u Novom Sadu). Ali to je islo preko vlade Srbije, a nije Vojvodina nastupala kao nezavisna drzava, vec kao deo Kraljevine Srbije. Pa je onda tim sporazumom stvorena Kraljevina SHS(odnosno Jugoslavija).

Jaca

pre 11 godina

za "expert"
"Kako nema separatizma, ima.

"autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije""

Ovo nije separatizam ovo je cinjenica odnosno istina.Vojvodina tj. njeni gradjani su svojevoljno pristupili u zajednicu sa Srbijom.Ako to nekoga plasi da ce gradjani Vojvodine jednog dana mozda isto tako svojevoljno istupiti iz Srbije to je opet vec nesto drugo.Prvo u tadasnjem ugovoru kad je Vojvodina pristupila ne pise da Vojvodina pristaje zauvek i bezuslovno da ostane u zajednici sa Srbijom(pise u zajednici sa Srbijom a ne deo Srbije),vec da Srbija mora da se drzi svojih obaveza koje su navedene u tom ugovoru,naravno kao i Vojvodina.Medjutim Srbija je davno prekrsila to sto je tada potpisala,pa ako cemo po tome,da,Vojvodina ima pravo po medjunarodnom zakonu da trazi da se preispita njena zajednica sa Srbijom ..a sta od toga moze sve ispasti....
Drugo deklaracijom se samo trazi da pocnu da se postuju delovi svega onoga sto stoji u tadasnjem ugovoru,sta bi bilo da se trazi da Srbija(mislim vlast iz Srbije) pocne u potpunosti da postuje ugovor?

Zeljko

pre 11 godina

Počelo je sa slovenački separatisti, nastavljeno sa hrvatski secesionisti, pa dalje redom muslimanski fundamentalisti i albanski iredentisti. Pošto je prvi miting koji je doveo do svega pomenutog bio u Novom Sadu, logično je da iste snage započnu drugi krug nesreće.
A šta su rezultati prvog kruga? Izbeglice, prognani, raseljeni, čak i za te nesretnike iste nacionalne pripadnosti niste mogli dati ista imena, već ste i za njih smislili različita.
A suština problema nisu ni Slovenci, ni Hrvati, ni Muslimani, ni Albanci, suština je da zvanični BGD može da živi samo sa onima koji imaju isto mišljenje. Evo dokaza:
1. Tokom akcije Bljesak, dok su srpske izbeglice bežale preko Save u RS, sa druge obale Mladićevi tenkovi su mirno posmatrali masakr Srba iz Slavonije jer nisu imali komandu da deluju. BGD ne želi Srbe na teritorijama gde se Babić odmetnuo od politike BGD
2. Srbima u Hrvatskoj su Mile Mrkšić i Crvene beretke demontirali raketne sisteme pre početka Oluje, a kojima bi uzvratili na Oluju, takođe tenkovi su prebačeni za Bosnu. Šta će im teritorija na kojoj BGD nema vlast zbog Babića i Martića.
3. Prve sankcije nisu uvedene Srbiji, već R.Srpskoj, a uveo ih je BGD pre Dejtona
4. Crna Gora "drugo oko u glavi" nije ostala u SRJ, a šta će vam kad BGD nema kontrolu jer tamo vlada Đukanović
5. Sad se udara svom silinom na Vojvodinu, jer tamo od prvih izbora politika SPS,SRS,SNS,DSS nikada nije dobila izbore. Znači ako ne nametnu svoju volju, oteraće i Vojvodinu.

MS

pre 11 godina

"Tako je Uredbom, primera radi, značajna imovina čiji je gruntovni vlasnik Pokrajina, bez bilo kakve saglasnosti, protivzakonito ustupljena gradu Novom Sadu."

Sram ih bilo, ove iz republicke... kradu od pokrajine, pa poklanjaju Novom Sadu.

Dr Smislov

pre 11 godina

Ne živim u Vojvodini ali tamo radim,ne vidim ništa loše u ovoj rezoluciji niti bilo šta pogubno po mene. Nema mesta drami, ako ljudi hoće da drugačije uredjuju neke stvari i eventualno žive bolje zbog toga zašto ih sprečiti? Šta fali Švajcarskim kantonima? Žive loše i stalno ratuju? Pustite Vojvodjane da kažu šta žele i misle a ne radikale skupljene sa svih strana Srbije. Kako može da nekome ne smeta Obraz na čelu kolone koja kao brani Srbiju? Da li je to normalno? Obraz, SNS, SPS i druge patriote hoće da brane nekome da živi bolje...

Banacanin

pre 11 godina

(Srbin Vojvodjan, 12. april 2013 11:21)
Prvo:
I dalje igramo zmurke i sve se nesto snebivamo da kazemo istinu, ne bi li izbegli da se nekome zamerimo, a istina je sledeca:
Bez obzira sto se potpisujes kao "Srbin", Madjari su oni, koji nikada nisu prezalili odvajanje Banata, Backe i Srema, od Madjarske. Koliko i danasnja Madjarska, "baca oko" na sever Rep. Srbije, pokazuje i odluka Madjarske, da svim Madjarima (koji to zele) dodeli madjarsko drzavljanstvo. Od 250.000 Madjara u Srbiji, za sada je preko 75.000 ljudi uzelo madjarsko drzavljanstvo. Objasnjenje, zbog cega oni to rade, je navodno, "zbog lakseg putovanja po EU", mada njih preko 50.000, nikada nije izaslo do sada iz Srbije (nije imalo ni pasos Srbije)! Zbog cega to rade?
Dakle, TABU tema je to, da (za sada) 1/3 Madjara koji zive u Srbiji, koji su drzavljani ove zemlje, tu zemlju, ustvari, ne dozivljavaju kao svoju zemlju, a ne tema: "odvajanje Vojvodine"!
Drugo:
Nije "Vojvodina" voljom svojih "gradjana", u sastavu Srbije, nego su BANAT, BACKA i BARANJA, voljom SRBA, BUNJEVACA i ostalih Slovenskih naroda, proglasili otcepljenje od Madjarske i prisajedinjenje Srbiji, na Velikoj Skupstini 25. nov. 1918. godine! Madjari u tome NISU ucestvovali, a Madjarska je tek 1921. godine priznala to OTCEPLJENJE! "Vojvodina" i "gradjani", nemaju veze sa prisajedinjenjem Banata, Backe i Baranje, Kraljevini Srbiji. (Srem se posebnom odlukom otcepio od Madjarske i prisajedinio Srbiji.)
O kakvom "ratnom plenu" ti pises???

Милош Бобић

pre 11 godina

@expert:Управо у том грму лежи зец! Та формулација отвара могућност спровођења референдума искључиво на територији Војводине када се за тако нешто буду стекли услови. А Пајтић и булумента ће се уз помоћ својих бриселских ментора потрудити да до тога дође. Сетимо се само дебата почетком деведесетих и одбијања републичких елита да се спроведе свејугословенски референдум о томе да ли Југославија треба или не треба да опстане, јер им је било јасно да је тада већина грађана још увек била за опстанак Југославије из страха од грђанског рата.

Srbin Vojvodjan

pre 11 godina

Ne vidim što je TABU tema, priča o odvajanju Vojvodine. Nije ustavno? Nije po zakonu? A kao sve ostalo je ustavno i po zakonu u našoj Srbiji(ne samo u vezi Kosova).
Volim Srbiju ali "volem" Vojvodinu još "jedared".
Naravno da "voljom gradjana Vojvodine je Vojvodina u sastavu Srbije" a čijom bi ste voljom da ostane u sastavu Srbije?
Pa neće valjda, da se pitaju ljudi iz Vranja, Leskovca ili Leposavića (kao do sada) u čijem sastavu treba da bude Vojvodina. Ako većina gradjana Vojvodine to želi, odvojiće se kad tad, isto kao i Crna Gora.
A s takvom politikom, nemaštinom i odnosom BG centralne vlasti (ne samo) prema Vojvodini sve više ljudi žele miran i kulturan rastanak.
Vojvodina se svela na balkansku provinciju i ratni plen Srbije iz 1918.
Neću sada o tome kako je legalno bilo 25.11.1918, šta smo sve imali do 1914 ili 1945 a šta sada imamo u Vojvodini. Dugo bih pisao.
Danas, jedino što Vojvodinu drži u Srbiji (osim policije i vojske) je ne mali procenat novih Vojvodjana - ljudi sa prostora HR,BiH, Kosova to jest baš onih ljudi koje je "politika i briga" BG centralne vlasti "usrećila" da napuste svoja brda i planine i nasele se u blatnjavoj ravnici. Kad bi i oni shvatili koje su žrtve svega toga, onda bi na referendumu većina glasala kao i u CG (drugo oko u istoj glavi).
Molim objavite i moje mišljenje.

PERA

pre 11 godina

Ja sam iz Beograda.Pazljivo sam,nekoliko puta procitao deklaraciju.Ne vidi se da je ovde bilo kakva manipulacija o separatizmu.Kome trebaju ovakve price?I sta ima da traze politicari iz Beograda u N.Sadu na tom protestu?Neka gledaju probleme u BG,tu ima dosta toga da se resava.Ostavite vise ljude u Vojvodini na miru...

konsternacija

pre 11 godina

Upravo sam procitao deklaraciju i dobro je sto je objavljena. Koliko ja vidim u Deklaraciji se poziva na postovanje prava, postovanje Ustava Srbije i postovanje zakona. Ne vidim zaista sta je tu sporno!? Osim sto republickoj vlasti ne odgovara da postuje Ustav i zakone svoje zemlje, direktno ih krsi kada je Vojvodina u pitanju, i pravi nepotrebne i opasne probleme, a sve iskljucivo u cilju da se po svaku cenu dodje na vlast i u Vojvodini, pa makar na silu, pa makar polupali pola Novog Sada, makar ljudi bili povredjeni..i sve pod okriljem patriotizma..znaci ne mogu da verujem da se ovo ponovo desava..i jos uvek ne zelim da verujem da klizimo tamo odakle smo jedva malo uspeli da se izvucemo...

t-rex

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da u ovom tekstu neko nalazi bilo sta o separatizmu.Ne mogu da verujem da citam komentare ljudi koji su procitali tekst i pricaju o separatizmu.Da li ste toliko neuki pa ne znate da citate ili toliko glupi da ne razumete sta pise?
Srbija je zemlja neukih,sa njima se i moze izaci na kraj,ali sa glupima koji su u vecini nikako

AP BBS

pre 11 godina

Predlazem, da Autonomna Pokrajina Vojvodina, promeni ime u Autonomna Pokrajina Banata, Backe i Srema.
To bi bilo istoriski i gramaticki ispravno, jer je "vojvodina", sinonim sa pokrajinom, (ima identicno znacenje). Pokrajna, ili vojvodina, ili grofovija, ili sandzak, ili knezenina, ili region ...
Cela Poljska je npr. administrativno podeljena na vojvodine (vojvodstva), sa razlicitim imenima tih vojvodina.
To prakticno znaci, da severna pokrajina u Rep. Srbiji nema ime, te bi najprakticnije bilo, da se u buducnosti, taj prostor zove po delovima koji sacinjavaju tu pokrajinu: Srem, Banat i Backa.
Pojam "vojvodina" izbrisati iz naziva, jer je anahron, posto kao drzava zivimo u republikanskom uredjenju, a ne u monarhiji.
Sta vise, i sam naziv "vojvodina" kada je usao u naziv te oblasti, nije usao samostalno (kao imenica, npr. Srpska VOJVODINA), nego kao Srpsko vojvodstvo (danas bi se taj prostor zvao: Srpski region)!

bodrum

pre 11 godina

@miskec, 11. april 2013 13:28
Sporno je sve sto Pajtic izjavljuje i radi od Bodruma do danas.
U svakoj njegovoj izjavi je gomila lazi,uvreda i zlih namera prema Srbiji.
Kako moze licemer Pajtic da prica o zastiti ustava, kad je on osoba koja je taj Ustav najvise pogazila, neustavnim zakonom i statutom po kome i danas vlada.

Separator

pre 11 godina

Srbin sam, Vojvođanin i nikada mi na pamet nije padao bilo kakav separatizam. Pa od koga da se separatišem. Ali prateći ovu halabuku nekih partija i neidentifikovanih organizacija dođe mi da postanem separatista. Samo ne znam kuda ću.

filip trešnjić

pre 11 godina

Političari se stalno kriju iza "interesa građana". Da li su pitali građane Vojvodine pre donošenja Deklaracije. Ne. Da li su vladali Pokrajinom i Državom u interesu građana. Nisu. Svađaju je oko vlasti kao krvožedni vuci oko lovine. I sve su i jedni i drugi spremni da učine, verbalno u ime interesa građana, a uglavnom stvarno u ime svojih ličnih interesa i protiv interesa građana i Države. Vlada Vojvodine ne kaže šta sledi iza ovakve Deklaracije, da li obraćanje EU, Savetu Evrope, sudu u Strazburu ? Da li će doći Doris Pak da nam nudi rešenja ? Za svađu je potrebno dvoje, a "kneževi i knjazevi su radi kavzi". Za razliku od sirotinje raje.

Nikola

pre 11 godina

Osnovno je pitanje da li stanovnici Vojvodine zele da zive u drzavi Vojvodini ili drzavi Srbiji? Tek onda mozemo govoriti o regionalizaciji! Vojvodina je imala osobenosti samo u okviru AustroUgarske monarhije, ta osobenost se ticala teznje srpskog naroda da preuzme svoju sudbinu u svoje ruke. Takvu osobenost propagirati kada je ta sloboda ostvarena i kada je Vojvodina deo drzave Srbije je u najmanju ruku glupa! Dakle, nikakvi prerogativi drzavnosti za Vojvodinu najvecem broju stanovnika nisu niti potrebni, niti na pameti. A i ako jesu treba ih konacno zapitati sta oni zele sa tim?! Mozda to sve i jeste cilj cele halabuke!? Ako oni osecaju kulturnu pripadnost obrascu koji postoji u Vojvodini, sto po mom misljenju i ne postoji, iluzorno je pricati o pripadnosti drzavi Srbiji! Ipak, misljenja sam da je ovo delo priprostih pomodara i karijerista, sto opasnost od daljih tenzija ne cini manjom. Isto kao sto je bogatstvo Zapadne Srbije bogatstvo i stanovnika Vojvodine, tako je i obrnuto, a sve ukupno bogatstvo nase lepe Srbije. Ono sto treba uciniti jeste regionalizacija kojom ce se administracija, samim tim i odgovornost podeliti na optimalan nacin, u skladu sa mogucnostima stanovnistva u odredjenoj oblasti. Sve ostalo je, opet kazem, u najmanju ruku glupo. Namesto da cuvamo ono sto su nam preci ostavili, pogledamo se konacno u oci ne bi li videli sta mozemo uciniti da situaciju u nasoj zemlji unapredimo! mi cemo opet izmisljati razloge, cak istorijske?! da se delimo... Strasno!

Pancevac, a iz Banata

pre 11 godina

"Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana", prvenstveno Srba, ali i ostalih slovenskih naroda koji su tu ziveli, koji su se u XIX veku za to pravo IZBORILI od HABSBURSKE monarhije, od Beca, odnosno AUSTRIJE, 1848. godine, kada su austijskom caru pomogli, u borbi protiv pobunjenih Madjara. Na tom prostoru, koji je bio nesto veci, nego danasnja AP Vojvodina (Baranja, ceo Srem i ceo Banat), vecinski narod su bili SRBI! Vec 1860. godine, kada su se pomirili zavadjeni Austijanci i Madjari, SRPSKO Vojvodstvo (Vojvodina SRBIJA, kako se jos zvala) je UKINUTO, jer je smetalo madjarskom plemstvu. Tek 1869. godine, kada je formirana AUSTRO-UGARSKA, (dvojna monarhija), ne bi li Bec izbegao raspad carevine, Kraljevina Madjarska se siri i na Vojvodinu, a Srbi gube sva prava. Raspadom Austro-Ugarske monarhije 1918. godine, slovenski stanovnici Vojvodine, posebno Srbi i Bunjevci, docekali su sa odusevljenjem, jer se pruzila sansa za prisajedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. Bezuslovno prisajedinjenje je i uradjeno 25.11.1918. godine.
Dakle, nije se austijska tvorevina "Vojvodina Srbija" prisajedinila Kraljevini Srbiji, nego je Velika narodna skupstina Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Backoj i Baranji, proglasila ODCEPLJENJE Banata, Backe i Baranje od Ugarske (Madjarske) i njihovo PRISAJEDINJENJE Kraljevini Srbiji!
Sam naziv "Vojvodina", uvodi KPJ jos pre rata, a posle rata ona pocinje pod tim imenom da egzistira, kao autonomija, do danas!

cenzura lazova pajtica

pre 11 godina

@Bob, 11. april 2013 12:20
Sporno je to sto je u pitanju separatisticki pamflet, u kome nista nije tacno, i u kome se trazi da vojvodina postane odvojena drzava, a siri mrznja prema Srbiji.
Koliko je Pajtic govorio istinu u aferi Bodrum, toliko istine ima i u ovom njegovom zlonamernom pamfletu.

acomurija

pre 11 godina

"- pozivaju republički organi i institucije da zajedno sa pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne saradnje, unaprede nivo poštovanja propisanih procedura, kao i nespornih prava i obaveza"
Pažljivo pročitati ovaj citirani pasus pa i slepci će videti neskriveni separatizam! Evo ponovo: "uz jačanje međusobne saradnje". Šta, Pajtić i pajtaši bi pregovore? Međunarodnu saradnju?
A tek na početku: "stepen ranije stečenih prava" - a ne kaže "ranije uzurpiranih prava pokrajine" na račun Republike.
Jasno je da su "Pajtiću i bratiji" ugrožena prava da raspolažu značajnim stepenom republičkog budžeta. Kamo sreće kada bi Pajtić u ostali autonomaši bili odvojeni od budžeta, kamo sreće! Bi priča kako neće sijati Sunce bez "razvojne banke vojvodine" - a kada se preliše pare iz budžeta republike - za manje od godinu dana sredstva razgrabiše i prisvojiše.
Daj, aman narode iz "pokrajine", ŠTA i KOLIKO će vam biti bolje ako Pajtić određuje direktora medicinskog centra, kako će to PRVI i JEDINI PUT pomenuti građani, ZNATI o transparentnom trošenju ako ugnezdi svog rođaka-poslušnika-aparatčika, a neće znati ako ga postavi ministarstvo, u kome je polovina kadrova iz "pokrajine"? Tj Vlada - koju takođe čini polovina članova iz Vojvodine?
Idiotija je pominjanje "verskih raznolikosti", uvreda zapravo: čega to ima kod pravoslavaca, katolika i varijacija, u "vojvodini" a nema u "ostatku"?
Zašto se "vojvođanima" DVA puta upravlja: iz Beograda i N.Sada?

Detos

pre 11 godina

Evo ja kao Srbin sa Detelinare stvarno ne vidim problem u ovom papiru.
Ono gde vidim problem je pljackaska priroda kamarile koja se krije iza ovog dokumenta. RBV su koristili za pranje Saricevih para a Fond APV za isplate svojim satrapima..Zatvor za Pajtica!

Goran Pavlovic

pre 11 godina

Na kom je jeziku napisan ovaj dokument? Svojom nepismenoscu i upotrebom tudjica na mestima gde postoje odgovarajuce reci srpskog jezika,a to je pogadjam jezik koji je potpisnik redova zeleo da upotrebi, podseca me na onu Sterijinu Femu.

Goran

pre 11 godina

Pa ovde nema ni O od odvajanja od Srbije? Zasto Tomislav vredja Pajtica ?Svako ko je pismen i procitao ovo jasno je da samo ljudi zele da zastite svoja prava, jer vlast iz Beograda , ocigledno vrsi pritiske na pokrajinsku vlast.

precanin

pre 11 godina

I sta sada tu separatisticko ? Ali, plako samo, Vlada Srbije sve radi kako bi se internaciolizovao problem u Vojvodini ! Posle ce nuditi i davati i ono sto Vojvodina nije trazila, ali, bojim se bice kasno , kao i za sve primere koji nam se dasavali u zadnjih 20 godina !?

expert

pre 11 godina

Kako nema separatizma, ima.

"autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije"

Znači, ako je Vojvodina u Srbiji voljom svojih građana, onda sutra može i da se odvoji, ako volja njenih građana bude takva. Njihovo istorijsko i prirodno pravo na autonomiju nije sporno, ali drugi deo rečenice implicira da se to pravo ne ograničava samo na autonomiju, već i na samoopredeljenje do otcepljenja. Separatizma ne bi bilo kad bi bilo jasno rečeno da je samo narod Srbije U CELINI nosilac istorijskog i prirodnog prava na samoopredeljenje.

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

Iz aviona se vidi da nema ni S od separatizma.
Jasno je da Republicka vlada bahato ignorise AP Vojvodine. Pored toga SNS pokusava da srusi legalno
izabranu Skupstinu AP Vojvodine na krilima trnutnog
naduvanog visokog rejtinga.

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

Iz aviona se vidi da nema ni S od separatizma.
Jasno je da Republicka vlada bahato ignorise AP Vojvodine. Pored toga SNS pokusava da srusi legalno
izabranu Skupstinu AP Vojvodine na krilima trnutnog
naduvanog visokog rejtinga.

Goran

pre 11 godina

Pa ovde nema ni O od odvajanja od Srbije? Zasto Tomislav vredja Pajtica ?Svako ko je pismen i procitao ovo jasno je da samo ljudi zele da zastite svoja prava, jer vlast iz Beograda , ocigledno vrsi pritiske na pokrajinsku vlast.

precanin

pre 11 godina

I sta sada tu separatisticko ? Ali, plako samo, Vlada Srbije sve radi kako bi se internaciolizovao problem u Vojvodini ! Posle ce nuditi i davati i ono sto Vojvodina nije trazila, ali, bojim se bice kasno , kao i za sve primere koji nam se dasavali u zadnjih 20 godina !?

Separator

pre 11 godina

Srbin sam, Vojvođanin i nikada mi na pamet nije padao bilo kakav separatizam. Pa od koga da se separatišem. Ali prateći ovu halabuku nekih partija i neidentifikovanih organizacija dođe mi da postanem separatista. Samo ne znam kuda ću.

PERA

pre 11 godina

Ja sam iz Beograda.Pazljivo sam,nekoliko puta procitao deklaraciju.Ne vidi se da je ovde bilo kakva manipulacija o separatizmu.Kome trebaju ovakve price?I sta ima da traze politicari iz Beograda u N.Sadu na tom protestu?Neka gledaju probleme u BG,tu ima dosta toga da se resava.Ostavite vise ljude u Vojvodini na miru...

konsternacija

pre 11 godina

Upravo sam procitao deklaraciju i dobro je sto je objavljena. Koliko ja vidim u Deklaraciji se poziva na postovanje prava, postovanje Ustava Srbije i postovanje zakona. Ne vidim zaista sta je tu sporno!? Osim sto republickoj vlasti ne odgovara da postuje Ustav i zakone svoje zemlje, direktno ih krsi kada je Vojvodina u pitanju, i pravi nepotrebne i opasne probleme, a sve iskljucivo u cilju da se po svaku cenu dodje na vlast i u Vojvodini, pa makar na silu, pa makar polupali pola Novog Sada, makar ljudi bili povredjeni..i sve pod okriljem patriotizma..znaci ne mogu da verujem da se ovo ponovo desava..i jos uvek ne zelim da verujem da klizimo tamo odakle smo jedva malo uspeli da se izvucemo...

t-rex

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da u ovom tekstu neko nalazi bilo sta o separatizmu.Ne mogu da verujem da citam komentare ljudi koji su procitali tekst i pricaju o separatizmu.Da li ste toliko neuki pa ne znate da citate ili toliko glupi da ne razumete sta pise?
Srbija je zemlja neukih,sa njima se i moze izaci na kraj,ali sa glupima koji su u vecini nikako

Srbin Vojvodjan

pre 11 godina

Ne vidim što je TABU tema, priča o odvajanju Vojvodine. Nije ustavno? Nije po zakonu? A kao sve ostalo je ustavno i po zakonu u našoj Srbiji(ne samo u vezi Kosova).
Volim Srbiju ali "volem" Vojvodinu još "jedared".
Naravno da "voljom gradjana Vojvodine je Vojvodina u sastavu Srbije" a čijom bi ste voljom da ostane u sastavu Srbije?
Pa neće valjda, da se pitaju ljudi iz Vranja, Leskovca ili Leposavića (kao do sada) u čijem sastavu treba da bude Vojvodina. Ako većina gradjana Vojvodine to želi, odvojiće se kad tad, isto kao i Crna Gora.
A s takvom politikom, nemaštinom i odnosom BG centralne vlasti (ne samo) prema Vojvodini sve više ljudi žele miran i kulturan rastanak.
Vojvodina se svela na balkansku provinciju i ratni plen Srbije iz 1918.
Neću sada o tome kako je legalno bilo 25.11.1918, šta smo sve imali do 1914 ili 1945 a šta sada imamo u Vojvodini. Dugo bih pisao.
Danas, jedino što Vojvodinu drži u Srbiji (osim policije i vojske) je ne mali procenat novih Vojvodjana - ljudi sa prostora HR,BiH, Kosova to jest baš onih ljudi koje je "politika i briga" BG centralne vlasti "usrećila" da napuste svoja brda i planine i nasele se u blatnjavoj ravnici. Kad bi i oni shvatili koje su žrtve svega toga, onda bi na referendumu većina glasala kao i u CG (drugo oko u istoj glavi).
Molim objavite i moje mišljenje.

Pancevac, a iz Banata

pre 11 godina

"Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana", prvenstveno Srba, ali i ostalih slovenskih naroda koji su tu ziveli, koji su se u XIX veku za to pravo IZBORILI od HABSBURSKE monarhije, od Beca, odnosno AUSTRIJE, 1848. godine, kada su austijskom caru pomogli, u borbi protiv pobunjenih Madjara. Na tom prostoru, koji je bio nesto veci, nego danasnja AP Vojvodina (Baranja, ceo Srem i ceo Banat), vecinski narod su bili SRBI! Vec 1860. godine, kada su se pomirili zavadjeni Austijanci i Madjari, SRPSKO Vojvodstvo (Vojvodina SRBIJA, kako se jos zvala) je UKINUTO, jer je smetalo madjarskom plemstvu. Tek 1869. godine, kada je formirana AUSTRO-UGARSKA, (dvojna monarhija), ne bi li Bec izbegao raspad carevine, Kraljevina Madjarska se siri i na Vojvodinu, a Srbi gube sva prava. Raspadom Austro-Ugarske monarhije 1918. godine, slovenski stanovnici Vojvodine, posebno Srbi i Bunjevci, docekali su sa odusevljenjem, jer se pruzila sansa za prisajedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. Bezuslovno prisajedinjenje je i uradjeno 25.11.1918. godine.
Dakle, nije se austijska tvorevina "Vojvodina Srbija" prisajedinila Kraljevini Srbiji, nego je Velika narodna skupstina Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Backoj i Baranji, proglasila ODCEPLJENJE Banata, Backe i Baranje od Ugarske (Madjarske) i njihovo PRISAJEDINJENJE Kraljevini Srbiji!
Sam naziv "Vojvodina", uvodi KPJ jos pre rata, a posle rata ona pocinje pod tim imenom da egzistira, kao autonomija, do danas!

Zeljko

pre 11 godina

Počelo je sa slovenački separatisti, nastavljeno sa hrvatski secesionisti, pa dalje redom muslimanski fundamentalisti i albanski iredentisti. Pošto je prvi miting koji je doveo do svega pomenutog bio u Novom Sadu, logično je da iste snage započnu drugi krug nesreće.
A šta su rezultati prvog kruga? Izbeglice, prognani, raseljeni, čak i za te nesretnike iste nacionalne pripadnosti niste mogli dati ista imena, već ste i za njih smislili različita.
A suština problema nisu ni Slovenci, ni Hrvati, ni Muslimani, ni Albanci, suština je da zvanični BGD može da živi samo sa onima koji imaju isto mišljenje. Evo dokaza:
1. Tokom akcije Bljesak, dok su srpske izbeglice bežale preko Save u RS, sa druge obale Mladićevi tenkovi su mirno posmatrali masakr Srba iz Slavonije jer nisu imali komandu da deluju. BGD ne želi Srbe na teritorijama gde se Babić odmetnuo od politike BGD
2. Srbima u Hrvatskoj su Mile Mrkšić i Crvene beretke demontirali raketne sisteme pre početka Oluje, a kojima bi uzvratili na Oluju, takođe tenkovi su prebačeni za Bosnu. Šta će im teritorija na kojoj BGD nema vlast zbog Babića i Martića.
3. Prve sankcije nisu uvedene Srbiji, već R.Srpskoj, a uveo ih je BGD pre Dejtona
4. Crna Gora "drugo oko u glavi" nije ostala u SRJ, a šta će vam kad BGD nema kontrolu jer tamo vlada Đukanović
5. Sad se udara svom silinom na Vojvodinu, jer tamo od prvih izbora politika SPS,SRS,SNS,DSS nikada nije dobila izbore. Znači ako ne nametnu svoju volju, oteraće i Vojvodinu.

Dr Smislov

pre 11 godina

Ne živim u Vojvodini ali tamo radim,ne vidim ništa loše u ovoj rezoluciji niti bilo šta pogubno po mene. Nema mesta drami, ako ljudi hoće da drugačije uredjuju neke stvari i eventualno žive bolje zbog toga zašto ih sprečiti? Šta fali Švajcarskim kantonima? Žive loše i stalno ratuju? Pustite Vojvodjane da kažu šta žele i misle a ne radikale skupljene sa svih strana Srbije. Kako može da nekome ne smeta Obraz na čelu kolone koja kao brani Srbiju? Da li je to normalno? Obraz, SNS, SPS i druge patriote hoće da brane nekome da živi bolje...

ZoranNS

pre 11 godina

Tužno je čitati ova izvrtanja, uvrtanja istorije, samo da bi se odbranilo nešto što je SADA PROTIVUSTAVNO, a to je bezobzirno odnošenje dobara iz Vojvodine, rasparčavanje njene imovine, protivljenje deklaraciji ima jedan jedini cilj, da se ospori Vojvodini da sama raspolaže svojom imovinom, materijalnim, i ljudskim resursima, sve ostalo je jalov diskurs i razmazivanje istine.

Jaca

pre 11 godina

za "expert"
"Kako nema separatizma, ima.

"autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije""

Ovo nije separatizam ovo je cinjenica odnosno istina.Vojvodina tj. njeni gradjani su svojevoljno pristupili u zajednicu sa Srbijom.Ako to nekoga plasi da ce gradjani Vojvodine jednog dana mozda isto tako svojevoljno istupiti iz Srbije to je opet vec nesto drugo.Prvo u tadasnjem ugovoru kad je Vojvodina pristupila ne pise da Vojvodina pristaje zauvek i bezuslovno da ostane u zajednici sa Srbijom(pise u zajednici sa Srbijom a ne deo Srbije),vec da Srbija mora da se drzi svojih obaveza koje su navedene u tom ugovoru,naravno kao i Vojvodina.Medjutim Srbija je davno prekrsila to sto je tada potpisala,pa ako cemo po tome,da,Vojvodina ima pravo po medjunarodnom zakonu da trazi da se preispita njena zajednica sa Srbijom ..a sta od toga moze sve ispasti....
Drugo deklaracijom se samo trazi da pocnu da se postuju delovi svega onoga sto stoji u tadasnjem ugovoru,sta bi bilo da se trazi da Srbija(mislim vlast iz Srbije) pocne u potpunosti da postuje ugovor?

Iz Vojvodine

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da su ljudi toliko neobrazovani,da dozvoljavaju drugima da im namecu misljenje,pa zar ste toliko slepi da ne umete da procitate tu deklaraciju i da shvatite sami o cemu se radi,vec treba Vučić,Dačić,Bajatović i Mirović da vam govore lazi i da vam mazu oci. Nigde se ne spominje odvajanje od Srbije,ali ako Vučić i njemu slicni nastave ovako,drugacije nece moci,usvakom slucaju Vojvodini bi bilo mnogo bolje i ne bi bila nicija "krava muzara",jer Vučić previse trpa nos ovamo,umesto da se pozabavi pitanjem Kosova kako je obecavao pred izbore u maju. Pajtić samo zahteva da se postuju nasa prava,i nista vise. I ne vidim razlog da se trazi njegova ostavka,kad smo u maju glasali za njega,MI smo ga izabrali,pa mi ne treba Vučić da mi on govori da Bojan treba da podnese ostavku. Ne svidja se ni nama sto je Toma predsednik,pa ne trazimo njegovu stavku i Republicke izbore,a i da trazimo,da li bi on pristao? Koliko bi nas samo to zadovoljstvo kostalo,ni to se ne pitaju samo im je bitno da se i ovde ustolice,pa makar i silom.Sramota.

Milan

pre 11 godina

Stvaranje neke države (a Jugoslavija je država stvorena 1918) je Ugovorni Proces - u kojem se ugovorne strane medjusobno obavezuju na ispunjenje ugovornih klauzula (prava i obaveze ugovornih strana). I ukoliko se te ugovorne klauzule ne ispoštuju (od bilo koje strane) - Ugovor prestaje da važi i postoji. Postaje ništvan.

Kao primer Ugovorne klauzule - koju je Vojvodina postavila pred zakljucenje Ugovora o Prikljucenju Srbiji (Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca) 1918 - iznosimo preambulu Odluke o Prisajedinjenju Srbiji (donetoj na Skupštini u Novom Sadu, 25 Novembra 1918 godine), gde se jasno - i nedvosmisleno kaže: ''Da se Vojvodina prikljucuje Kraljevini Srbiji (SHS), jer joj ova UJEMCAVA - SLOBODU - RAVNOPRAVNOST - NAPREDAK...'' To su dakle ugovorne klauzule - koje je (cak i ta ''krnja'') Vojvodjanska Skupština izglasala prilikom sklapanja Ugovora o Prisajedinjenju Srbiji. Srbija je, dakle - GARANT - JEMAC - Vojvodini i Vojvodanima - da ce im osigurati: Slobodu Ravnopravnost Napredak (ekonomski i politicki)

Toliko separatizaciji i deklaraciji...i ostalom.Od kad je Vojvodina usla u zajednicu sa Srbiju samo je na gubitku...pa dokle vise da se cuti.Kako nas je ucio Tito "Tudje necemo svoje nedamo".No dobro tada sa samo tako govorilo a drugo radilo..nema veze...sto je bilo bilo je,od sad nece moci vise.

Nikola

pre 11 godina

Osnovno je pitanje da li stanovnici Vojvodine zele da zive u drzavi Vojvodini ili drzavi Srbiji? Tek onda mozemo govoriti o regionalizaciji! Vojvodina je imala osobenosti samo u okviru AustroUgarske monarhije, ta osobenost se ticala teznje srpskog naroda da preuzme svoju sudbinu u svoje ruke. Takvu osobenost propagirati kada je ta sloboda ostvarena i kada je Vojvodina deo drzave Srbije je u najmanju ruku glupa! Dakle, nikakvi prerogativi drzavnosti za Vojvodinu najvecem broju stanovnika nisu niti potrebni, niti na pameti. A i ako jesu treba ih konacno zapitati sta oni zele sa tim?! Mozda to sve i jeste cilj cele halabuke!? Ako oni osecaju kulturnu pripadnost obrascu koji postoji u Vojvodini, sto po mom misljenju i ne postoji, iluzorno je pricati o pripadnosti drzavi Srbiji! Ipak, misljenja sam da je ovo delo priprostih pomodara i karijerista, sto opasnost od daljih tenzija ne cini manjom. Isto kao sto je bogatstvo Zapadne Srbije bogatstvo i stanovnika Vojvodine, tako je i obrnuto, a sve ukupno bogatstvo nase lepe Srbije. Ono sto treba uciniti jeste regionalizacija kojom ce se administracija, samim tim i odgovornost podeliti na optimalan nacin, u skladu sa mogucnostima stanovnistva u odredjenoj oblasti. Sve ostalo je, opet kazem, u najmanju ruku glupo. Namesto da cuvamo ono sto su nam preci ostavili, pogledamo se konacno u oci ne bi li videli sta mozemo uciniti da situaciju u nasoj zemlji unapredimo! mi cemo opet izmisljati razloge, cak istorijske?! da se delimo... Strasno!

Banacanin

pre 11 godina

(Srbin Vojvodjan, 12. april 2013 11:21)
Prvo:
I dalje igramo zmurke i sve se nesto snebivamo da kazemo istinu, ne bi li izbegli da se nekome zamerimo, a istina je sledeca:
Bez obzira sto se potpisujes kao "Srbin", Madjari su oni, koji nikada nisu prezalili odvajanje Banata, Backe i Srema, od Madjarske. Koliko i danasnja Madjarska, "baca oko" na sever Rep. Srbije, pokazuje i odluka Madjarske, da svim Madjarima (koji to zele) dodeli madjarsko drzavljanstvo. Od 250.000 Madjara u Srbiji, za sada je preko 75.000 ljudi uzelo madjarsko drzavljanstvo. Objasnjenje, zbog cega oni to rade, je navodno, "zbog lakseg putovanja po EU", mada njih preko 50.000, nikada nije izaslo do sada iz Srbije (nije imalo ni pasos Srbije)! Zbog cega to rade?
Dakle, TABU tema je to, da (za sada) 1/3 Madjara koji zive u Srbiji, koji su drzavljani ove zemlje, tu zemlju, ustvari, ne dozivljavaju kao svoju zemlju, a ne tema: "odvajanje Vojvodine"!
Drugo:
Nije "Vojvodina" voljom svojih "gradjana", u sastavu Srbije, nego su BANAT, BACKA i BARANJA, voljom SRBA, BUNJEVACA i ostalih Slovenskih naroda, proglasili otcepljenje od Madjarske i prisajedinjenje Srbiji, na Velikoj Skupstini 25. nov. 1918. godine! Madjari u tome NISU ucestvovali, a Madjarska je tek 1921. godine priznala to OTCEPLJENJE! "Vojvodina" i "gradjani", nemaju veze sa prisajedinjenjem Banata, Backe i Baranje, Kraljevini Srbiji. (Srem se posebnom odlukom otcepio od Madjarske i prisajedinio Srbiji.)
O kakvom "ratnom plenu" ti pises???

Detos

pre 11 godina

Evo ja kao Srbin sa Detelinare stvarno ne vidim problem u ovom papiru.
Ono gde vidim problem je pljackaska priroda kamarile koja se krije iza ovog dokumenta. RBV su koristili za pranje Saricevih para a Fond APV za isplate svojim satrapima..Zatvor za Pajtica!

Nebojsa-PA

pre 11 godina

Farsicna "imovina Vojvododine" (koja se razvlaci), ustvari je umisljena imovina novosadske (autonomomaske) administracije, koja se uporno bori, da sva dobra na teritoriji APV, predstavi kao svoje vlasnistvo, nad kojim ona polaze pravo, da njime samovoljno raspolaze. Tako se dogadja, da se nekoliko NAJNERAZVIJENIJIH opstina u Srbiji (Plandiste, Zitiste ..), nalaze, upravo, na teritoriji APV, ali utapajuci ih u opsti prosek APV, koji je nesto visi od proseka republike, one ostaju nerazvijene.
Kada bi se, npr. samo opstinu Pancevo, pripojili npr. gradu Beogradu (sto je bilo namera u nekim proteklim vremenima; za cim zalim), ekonomska jacina APV bi se izjednacila sa prosekom ostatka republike!
Dobra, koja godinama pravi upravo to Pancevo, ne zavrsavaju, ili u lokalnoj sredini, ili u republici, nego se na volseban nacin, pretace u Novi Sad i postaju "Vojvodjansko dobro"! Dobra iz Panceva, ne odnose Beogradjani, Kragujevcani, ili Nislije, odnose ga Novosadjani, administracija pokrajine, kvazi drzavna uprava, koja toliko i kosta.
Regioni u Srbiji ne postoje.
Normalno bi bilo, da to (moje) Pancevo, razvija i ulaze u svoj region, pa i u to Plandiste i Zitiste, a ne u grad Novi Sad (koji je sa 20.000 stanovnika, 1945. godine, narastao na 350.000 stanivnika) i apstraktnu, nepotrebnu, medjustepenu, nekontrolisanu administraciju pokrajine.
Koje "dobro" meni u Pancevu nudi Novi Sad, a koje Beograd (na 12 km), ne treba uporedjivati.
Toliko o diskursu!

filip trešnjić

pre 11 godina

Političari se stalno kriju iza "interesa građana". Da li su pitali građane Vojvodine pre donošenja Deklaracije. Ne. Da li su vladali Pokrajinom i Državom u interesu građana. Nisu. Svađaju je oko vlasti kao krvožedni vuci oko lovine. I sve su i jedni i drugi spremni da učine, verbalno u ime interesa građana, a uglavnom stvarno u ime svojih ličnih interesa i protiv interesa građana i Države. Vlada Vojvodine ne kaže šta sledi iza ovakve Deklaracije, da li obraćanje EU, Savetu Evrope, sudu u Strazburu ? Da li će doći Doris Pak da nam nudi rešenja ? Za svađu je potrebno dvoje, a "kneževi i knjazevi su radi kavzi". Za razliku od sirotinje raje.

Istorija je samo jedna

pre 11 godina

Rezolucija APV nema veze sa separatizmom već traži prava garantovana ustavom Srbije.
O istoriji:
Kao prvo, kada je tzv. velika skupština 25.11.1918 odlučivala o prisjedinjenju Bačke, Baranje i Banata kraljevini Srbiji bilo je nekoliko nelegalnosti:
a) Takozvani poslanici i lokalni predstavnici su predstavljali samo slovenski živalj i to čak ne sve (Srbe, Hrvate tj. Bunjevce i Šokce, Slovake i Rusine) koji svi ukupno su predstavljali samo 21% celokupnog stanovništva.
Čisto radi poredbe, Muslimani i Hrvati u BiH su 1992 izglasali nezavisnost a činili su 62% stanovništva. BH Srbi 38% su to proglasili za nelegalni čin.
Šta bi tek trebali reći Madjari, Nemci, Rumuni i Jevreji u Baranji, Bačkoj, Banatu koji su činili 79% celokupnog stanovništva a njihova volja nije pitana!!!
b) Srpska vojska je već 25.11.1918 bila u N.Sadu.Pod tim uslovima prisjedinje tzv.skupštinom je bila farsa.

Validna osnova je kasnije priznanje Versajskim i Trijanonskim ugovorom u kome Madjarska pod pritiskom priznaje gubitak 1/3 teritorije i svog 1/3 svog naroda.
Pripajanje Srema je duga priča i bilo je uslovno prema državi SHS formiranoj u Zagrebu pa tek onda prema kraljevini Srbiji.
I na posletku....
Danas nije ni bitno da li "sme ili nesme", da li "ima ili nema pravo" da se odvoji Vojvodina, primer Kosova i stanje sila u svetu jasno pokazuje da samo postoji jedan imperativ koji odredjuje šta će biti a to je INTERES velikih igrača pogotovu ako je istovetna sa voljom lokalnog stanovništva.

cenzura lazova pajtica

pre 11 godina

@Bob, 11. april 2013 12:20
Sporno je to sto je u pitanju separatisticki pamflet, u kome nista nije tacno, i u kome se trazi da vojvodina postane odvojena drzava, a siri mrznja prema Srbiji.
Koliko je Pajtic govorio istinu u aferi Bodrum, toliko istine ima i u ovom njegovom zlonamernom pamfletu.

Sreten

pre 11 godina

Primetno je da se mesaju neki pojmovi, i izokrecu cinjenice. Kao prvo, 'Vojvodina' 1918 jeste usla u sastav Kraljevine Srbije, i postala njen teritorijalni deo, proklamacijom, odlukom Velike Srpske Narodne Skupstine, i Srpskog Nacionalnog Veca, u Novom Sadu. To je bio jednostran akt novosadske skupstine jednostran izraz srpske narodne volje, volje vojvodjanskih Srba, da postanu deo matice Srbije, a ne 'medjudrzavni ugovor'. Vojvodina nije bila neki zaseban 'entitet' niti 'samostalna drzava', niti je u Austrougarskoj do 1918 imala ingerencije drzavnosti(dakle nije bila subjekt medjunarodnog prava), pa samim tim nije ni mogla zakljucivati medjunarodne ugovore. Niti je mogla da odredjuje rokove do kada ce biti, ili nece biti u sastavu Srbije. I nema pravo. Kada jedna regija(koja nije drzava) udje u sastav neke drzave podrazumeva se da postaje trajno deo te drzave. Kao drugo, Vojvodina je bila regija u Knk monarhiji, i citava ta autonomaska ideja Vojvodine je bila srpska nacionalna ideja od 1848 pa sve do 1918, ideja vojvodjanskih Srba da se pripoje matici Srbiji, da postanu deo celovite srpske drzave. A taj ugovor, to se odnosi na nesto drugo na sporazum izmedju Narodnog Veca SHS sa Kraljevinom Srbijom, gde je preko Srbije prikljucen i potpis predstavnika vojvodjanskih Srba(Vece u Novom Sadu). Ali to je islo preko vlade Srbije, a nije Vojvodina nastupala kao nezavisna drzava, vec kao deo Kraljevine Srbije. Pa je onda tim sporazumom stvorena Kraljevina SHS(odnosno Jugoslavija).

Slobodan, Pancevo

pre 11 godina

(Milan, 14. april 2013 11:38)
I da nije formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Banat, Backa, Baranja i Srem bi bili u sastavu Kraljevine Srbije.
Hronolosku je to teklo ovako:
- Banat, Backa i Baranja, pre toga i Srem, su se DIREKTNO PRISAJEDINILI (dakle, SVOJOM odlukom, a ne "ugovorom" sa Srbijom) Kraljevini Srbiji.
- Ostale pokrajine Austro-Ugarske (~danasnje: Slo, Hrv. i BiH) su u Zagrebu formirale (PAZNJA!): Kraljevinu Slovenaca, Hrvata i Srba (tim redom, tako se zvala).
- 1.12.1918. u Beogradu, UJEDINJUJU se dve kraljevine: Kraljevina Srbija (u cijem sastavu su vec: Banat, Backa, Baranja i Srem), sa Kraljevinom Slovenaca, Hrvata i Srba i formiraju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca!

"Vojvodina" se u procesu formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenca, ne pominje ni kao geografski pojam, a kamoli kao bilo kakav politicki entitet. Ne pominje se cak, ni posredno, preko svojih delova (Banat, Backa, Baranja i Srem), jer su ti prostori, vec, prisajedinjenji Kraljevini Srbiji, koje ona, kao celina, unosi u novoformiranu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca!
Vojvodina, kao geografski, politicki, ili geopoliticki pojam, ili entitet se zvanicno u tom vremenu NE POMINJE, nigde. Navodni citat: "Da se Vojvodina prikljucuje Kraljevini Srbiji (SHS), jer joj ova UJEMCAVA - SLOBODU - RAVNOPRAVNOST - NAPREDAK..." je neistina!!!

O tome: "Tudje necemo svoje nedamo.", mislis li na "svoje" iz APV koje ne das ostatku Srbije, ili na moje, iz Banata, koje otima novosadizaciji?

BG

pre 11 godina

@Milan

G-dine, na osnovu napisanog iz vaseg teksta reklo bi se da pored Pravnog niste ni prosli a kamoli na njemu studirali. Mislim, tumacenja su vam totalni nonsens. Kao sto je vec pomenuo jedan od diskutanata... da bi medjunarodni, medjudrzavni ugovor uopste proizvodio pravno dejstvo, da bi uopste bio validan pre svega treba da se ispuni temeljna polazna osnova a to je da ga zakljuce drzave ili medjunarodne organizacije. Jedino drzave i medjunarodne organizacije imaju pravo da zakljucuju medjunarodne ugovore. A s obzirom da je u to vreme, dakle, 1918 prema medjunarodnom pravu, to pravo pripadalo samo drzavama, regija Vojvodina nije ni u kom slucaju mogla da zakljuci medjunarodni, medjudrzavni ugovor. Iz veoma jasnog razloga: NIJE imala status drzave niti drzavnosti. Dakle, u trenutku raspada Austrougarske regija Vojvodina nije bila drzava, nije bila subjekt medjunarodnog prava, i samim tim ipso facto, nije mogla zakljucivati medjudrzavne ugovore. Kao sto je vec receno, akt novosadske skupstine bio je jednostrana dekalracija(a dekalracija ako je jednostrana to je samo izjava a ne 'ugovor'). Na temelju te deklaracije regija Vojvodina je prisjedinjena Kraljevini Srbiji. Ne, SHS nego Srbiji. Pomenute 'klauzule' i tog vaseg cititanog teksta iz 1918 su veoma upitne kao dokument, jer deklaracija nije 'ugovor'. Vojvodina kao obicna regija nije imala pravni osnov da zakljucuje medjudrzavne ugovore. Vojvodina je usla u sastav Srbije prostom narodn voljom vojvodjanskih Srba i Srbije

expert

pre 11 godina

Kako nema separatizma, ima.

"autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije"

Znači, ako je Vojvodina u Srbiji voljom svojih građana, onda sutra može i da se odvoji, ako volja njenih građana bude takva. Njihovo istorijsko i prirodno pravo na autonomiju nije sporno, ali drugi deo rečenice implicira da se to pravo ne ograničava samo na autonomiju, već i na samoopredeljenje do otcepljenja. Separatizma ne bi bilo kad bi bilo jasno rečeno da je samo narod Srbije U CELINI nosilac istorijskog i prirodnog prava na samoopredeljenje.

Srdjan, N. Sad

pre 10 godina

Većina "patriota" je zarobljena u istorijskom vakuumu. Ne gradi se autonomija, republika ili država na osnovu sporazuma iz pitajboga kog stoleća, već na osnovu trenutnog stanja i volje gradjana u jasno odredjenim i medjunarodno priznatim regijama, što Vojvodina itekako jeste. Da je drugačije svi mi bi još živeli u Istočnom rimskom carstvu. A meni je, što bi rekli mindeđ, ionako kad odem napolje, pa me pitaju odakle sam, odgovorim: iz Vojvodine.

Precanin, ali ne i Vojvodjanin

pre 11 godina

(Jaca, 13. april 2013 20:34)
O kakvom UGOVORU ti pises???
Ne postoji nikakav ugovor izmedju Vojvodine i Srbije!
Okupirani delovi raspadajuce imperije, Austrougraske (1869.-1918. godina) su se prisajedinjavali svojim maticnim drzavama: Poljskoj, Cehoslovackoj, Ukrajini, Rumuniji, Italiji i Srbiji. Tako je Madjaska, kada su se od nje odcepile sve okupirane teritorije, ostala svedena na 1/3 svoje maticke zemlje. To je velicina danasnje Madjarske.
Zanimljivo je, da se Vojvodina nije otcepila kao celina, koju danas podrazumevamo pod pojmom Vojvodina, nego po delovima: odvojeno Banat, Backa i Baranja, a posebno Srem.
Srbe severno od Save i Dunava, Srbijanci (Srbi juzno od Save i Dunava) su posprdno nazivali Vojvodjanima (slicno danasnjem - Precani), zbog Madjarske revolucije iz 1848. godine, kada su kao "nagradu", umesto kraljevine (sto su ocekivali i na sta su imali pravo, po zakonima Beca; kada jednja nacija u kraljevini, na odredjenom prostoru ima vecinu i iskaze lojalnost carevini, sto su Srbi tada i uradili, pomagavsi caru u razbijanju revolucije), dobili samo vojvodstvo (koje je trajalo nepunih 12 godina).
Od oko 1000 godina, koliko je Habsburska monarhija trajala, Madjari su uspeli da 1869. godine da dobiju dvojnost carevine, Austo-Ugarsku. Da je Austro-Ugarska pobedila 1918. godine, Hrvatima je obecano, da ce postati treci partner u carevini: Austo-Ugarsko-Hrvatska carevina, bi se zvali, gde bi Kraljevina Hrvatska, okupila sve Slovene u carstvu.

opasne igre

pre 11 godina

(Istorija je samo jedna, 16. april 2013 19:35)
b) Srpska vojska je već 25.11.1918 bila u N.Sadu.Pod tim uslovima prisjedinje tzv.skupštinom je bila farsa.

A kada je 1867. godine, na ulicama Novog Sada osvanula madjarska vojska i kada je pod tim uslovima, u Vojvodini proglasila tzv. Kraljevinu Madjarsku, to nije bila farsa?

"Током Ракоцијевог устанка (између 1703. и 1711. године), Војводина је била поприште крвавог рата између мађарских устаника и Срба, који су се борили на страни Хабсбуршке монархије. У овом рату су нарочито страдали Срби у Бачкој. Ракоцијеви устаници су спаљивали српска села, а Србе терали у прогонство. Дарваш, главни заповедник војних одреда који су се борили против Срба у Бачкој, је записао: „Сва велика места Расције и с ове и с оне стране Дунава и Тисе попалили смо“. Процењује се да су ракоцијеви устаници тада убили око 100.000 Срба."

Srbi su od ranog srednjeg veka imali vecinu na prostorima danasnje Vojvodine, do 1780 apsolutnu (preko 50%), a zatim relativnu, sve do 1945. godine, od kada ponovo imaju apsolutnu vecini.
Konstatacija, da je Madjarska 1918. godine, izgubila 1/3 svog naroda, trebalo bi (valjda) da pretpostavlja, da bi Madjarska trebalo da upravlja (izmedju ostalog i) Vojvodinom, bez obzira, sto na tom prostoru, Madjari nikada nisu imali niti relativnu, a kamoli apsolutnu vecinu?

Gospodo, ne igrajte se separatizmom u Vojvodini!
Deklaraciju (a ne "rezolucija") MORA biti povucena.
Sedite i pricajte ...

bodrum

pre 11 godina

@miskec, 11. april 2013 13:28
Sporno je sve sto Pajtic izjavljuje i radi od Bodruma do danas.
U svakoj njegovoj izjavi je gomila lazi,uvreda i zlih namera prema Srbiji.
Kako moze licemer Pajtic da prica o zastiti ustava, kad je on osoba koja je taj Ustav najvise pogazila, neustavnim zakonom i statutom po kome i danas vlada.

AP BBS

pre 11 godina

Predlazem, da Autonomna Pokrajina Vojvodina, promeni ime u Autonomna Pokrajina Banata, Backe i Srema.
To bi bilo istoriski i gramaticki ispravno, jer je "vojvodina", sinonim sa pokrajinom, (ima identicno znacenje). Pokrajna, ili vojvodina, ili grofovija, ili sandzak, ili knezenina, ili region ...
Cela Poljska je npr. administrativno podeljena na vojvodine (vojvodstva), sa razlicitim imenima tih vojvodina.
To prakticno znaci, da severna pokrajina u Rep. Srbiji nema ime, te bi najprakticnije bilo, da se u buducnosti, taj prostor zove po delovima koji sacinjavaju tu pokrajinu: Srem, Banat i Backa.
Pojam "vojvodina" izbrisati iz naziva, jer je anahron, posto kao drzava zivimo u republikanskom uredjenju, a ne u monarhiji.
Sta vise, i sam naziv "vojvodina" kada je usao u naziv te oblasti, nije usao samostalno (kao imenica, npr. Srpska VOJVODINA), nego kao Srpsko vojvodstvo (danas bi se taj prostor zvao: Srpski region)!

acomurija

pre 11 godina

"- pozivaju republički organi i institucije da zajedno sa pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne saradnje, unaprede nivo poštovanja propisanih procedura, kao i nespornih prava i obaveza"
Pažljivo pročitati ovaj citirani pasus pa i slepci će videti neskriveni separatizam! Evo ponovo: "uz jačanje međusobne saradnje". Šta, Pajtić i pajtaši bi pregovore? Međunarodnu saradnju?
A tek na početku: "stepen ranije stečenih prava" - a ne kaže "ranije uzurpiranih prava pokrajine" na račun Republike.
Jasno je da su "Pajtiću i bratiji" ugrožena prava da raspolažu značajnim stepenom republičkog budžeta. Kamo sreće kada bi Pajtić u ostali autonomaši bili odvojeni od budžeta, kamo sreće! Bi priča kako neće sijati Sunce bez "razvojne banke vojvodine" - a kada se preliše pare iz budžeta republike - za manje od godinu dana sredstva razgrabiše i prisvojiše.
Daj, aman narode iz "pokrajine", ŠTA i KOLIKO će vam biti bolje ako Pajtić određuje direktora medicinskog centra, kako će to PRVI i JEDINI PUT pomenuti građani, ZNATI o transparentnom trošenju ako ugnezdi svog rođaka-poslušnika-aparatčika, a neće znati ako ga postavi ministarstvo, u kome je polovina kadrova iz "pokrajine"? Tj Vlada - koju takođe čini polovina članova iz Vojvodine?
Idiotija je pominjanje "verskih raznolikosti", uvreda zapravo: čega to ima kod pravoslavaca, katolika i varijacija, u "vojvodini" a nema u "ostatku"?
Zašto se "vojvođanima" DVA puta upravlja: iz Beograda i N.Sada?

doktor za lazove

pre 11 godina

@Dr Smislov, 13. april 2013 00:30
U svajcarskim kantonima mozda nema nista lose, ali u tvom komentaru ima.
Niti separatsisti traze uredjenje kao u Svajcarskoj, niti bilo ko "brani vojvdjanima da zive bolje".
Uredjenje kakvo postoji u Srbiji, i kakvo traze separatisti autonomasi, ne postoji nigde na svetu, pa ni u Svajcarskoj.
Vojvoina nije diskriminisani ni ugrozena, vec privilegovana i svojim privilegijama i paralelnom vlascu ugrozava celu Srbiju, i normalno funkcionisanje citave Srbije.

Милош Бобић

pre 11 godina

@expert:Управо у том грму лежи зец! Та формулација отвара могућност спровођења референдума искључиво на територији Војводине када се за тако нешто буду стекли услови. А Пајтић и булумента ће се уз помоћ својих бриселских ментора потрудити да до тога дође. Сетимо се само дебата почетком деведесетих и одбијања републичких елита да се спроведе свејугословенски референдум о томе да ли Југославија треба или не треба да опстане, јер им је било јасно да је тада већина грађана још увек била за опстанак Југославије из страха од грђанског рата.

Goran Pavlovic

pre 11 godina

Na kom je jeziku napisan ovaj dokument? Svojom nepismenoscu i upotrebom tudjica na mestima gde postoje odgovarajuce reci srpskog jezika,a to je pogadjam jezik koji je potpisnik redova zeleo da upotrebi, podseca me na onu Sterijinu Femu.

MS

pre 11 godina

"Tako je Uredbom, primera radi, značajna imovina čiji je gruntovni vlasnik Pokrajina, bez bilo kakve saglasnosti, protivzakonito ustupljena gradu Novom Sadu."

Sram ih bilo, ove iz republicke... kradu od pokrajine, pa poklanjaju Novom Sadu.

Dimitrije-V

pre 10 godina

@Pancevac, a iz Banata

''Tvoja'' istorija Vojvodine,nije tacna.
Il' si je ucio pogresno ili su ti namere lose.

1848.
srbi nisu bili vecinski narod,niti su bili 1918.,
a cak ni 1945.
Vojvodjani,posle zavrsetka prvog svetskog rata,
NISU se ocepili od ugarske,niti svojevoljno pripojili Srbiji.
1918.,posle raspada austrougarske,vecina naroda u Banatu,doneli su odluku i proglasili Banatsku Republiku.
Pod uticajem Amerike,uz pomoc M.Pupina,
Vojvodina je pripojena Srbiji,kao ''ratna odsteta'' za rat,i srpska vojska je usla u Vojvodinu.
Od 1919.,sirom Vojvodine,delila se vojvodjanska imovina pripadnicima srpske vojske tj. vojnicima i njihovim familijama.
Cak je radjeno i 'posrbljavanje' tj. menjana su prezimena ostalim manjinama.

Ka sto su se i Banatski nemci,sami sebe 'ocistili' iz Banata,a u svoje kuce doveli druge nacije,uglavnom srpske.

Ovo su samo neke cinjenice,istorija.
Mozda se nekom istorija ne svidja,ali je kriminal pisati drugacije ili pokusavati menjati podatke.
Ipak,ovde vise nije komunizam,bar nije u nekim slucajevima.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Banatska_republika
http://www.vojvodinacafe.rs/forum/banat/banatska-republika-7914/

Milan

pre 10 godina

Ko ce da uzme grad-prix i da postane vojvodjanski Milo Djukanovic? Tj. oslobodilac i veciti vladar. Jadni Canak pretenduje na tu poziciju vec 20 godina ali izgleda, da ce neko drugi pobeci sa njegovim cipelama. Isto kao sto su jadnom Cedi i LDP bezsramno ukrali ideju o kosovskoj kapitulaciji.

Novak, Vrsac, Banat, Srbija

pre 10 godina

Većina "patriota" je zarobljena u istorijskom vakuumu. Ne gradi se autonomija, republika ili država na osnovu sporazuma iz pitajboga kog stoleća, već na osnovu trenutnog stanja i volje gradjana u jasno odredjenim i medjunarodno priznatim regijama, što Vojvodina itekako jeste. Da je drugačije svi mi bi još živeli u Istočnom rimskom carstvu. A meni je, što bi rekli mindeđ, ionako kad odem napolje, pa me pitaju odakle sam, odgovorim: iz Vojvodine.
(Srdjan, N. Sad, 19. april 2013 00:42)
A vecina novosadske, autonomaske administracije, koja zivi na ledjima Sremaca, Bacvana i Banacana, misli da je vreme stalo i da je kvazi drzava vec realnost.
Ne treba, Srdjane, da pitas Boga ("pitajboga"), kako se grade drzave, ruci cu ti: grade se u ratovima i zatim sporazumima; a nestaju, takodje ratovima i sporazumima! Zatim drzave svoju terutoriju podele na regione, koji imaju odredjenu autonomiju, opet sporazumom.
Ne postoje "medjunardno priznate regije", to je unutrasnja stvar svake pojedinacne drzave UN.
"Trenutno stanje" Vojvodine, nije palo s neba, ili je bogomdano, nego je to volja komunista posle II sv. rata, da "srpski hegemonizam" (Srbiju) neutralisu i Uzu Srbiju, svedu na manju teritoriju od (NR) SR Hrvatske.
Na to je Srbija tada pristala, jer je nisu vodili srpski politicari, nego internacionalisti - komunisti.
Da ne bi ziveli u istorijskom vakumu (kako Srdjan rece), AP Vojvodinu treba ukinuti, a Rep. Srbiju regionalizovati na 7-9 autonomnih oblasti!

cenzura lazova pajtica

pre 11 godina

@Bob, 11. april 2013 12:20
Sporno je to sto je u pitanju separatisticki pamflet, u kome nista nije tacno, i u kome se trazi da vojvodina postane odvojena drzava, a siri mrznja prema Srbiji.
Koliko je Pajtic govorio istinu u aferi Bodrum, toliko istine ima i u ovom njegovom zlonamernom pamfletu.

expert

pre 11 godina

Kako nema separatizma, ima.

"autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije"

Znači, ako je Vojvodina u Srbiji voljom svojih građana, onda sutra može i da se odvoji, ako volja njenih građana bude takva. Njihovo istorijsko i prirodno pravo na autonomiju nije sporno, ali drugi deo rečenice implicira da se to pravo ne ograničava samo na autonomiju, već i na samoopredeljenje do otcepljenja. Separatizma ne bi bilo kad bi bilo jasno rečeno da je samo narod Srbije U CELINI nosilac istorijskog i prirodnog prava na samoopredeljenje.

acomurija

pre 11 godina

"- pozivaju republički organi i institucije da zajedno sa pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne saradnje, unaprede nivo poštovanja propisanih procedura, kao i nespornih prava i obaveza"
Pažljivo pročitati ovaj citirani pasus pa i slepci će videti neskriveni separatizam! Evo ponovo: "uz jačanje međusobne saradnje". Šta, Pajtić i pajtaši bi pregovore? Međunarodnu saradnju?
A tek na početku: "stepen ranije stečenih prava" - a ne kaže "ranije uzurpiranih prava pokrajine" na račun Republike.
Jasno je da su "Pajtiću i bratiji" ugrožena prava da raspolažu značajnim stepenom republičkog budžeta. Kamo sreće kada bi Pajtić u ostali autonomaši bili odvojeni od budžeta, kamo sreće! Bi priča kako neće sijati Sunce bez "razvojne banke vojvodine" - a kada se preliše pare iz budžeta republike - za manje od godinu dana sredstva razgrabiše i prisvojiše.
Daj, aman narode iz "pokrajine", ŠTA i KOLIKO će vam biti bolje ako Pajtić određuje direktora medicinskog centra, kako će to PRVI i JEDINI PUT pomenuti građani, ZNATI o transparentnom trošenju ako ugnezdi svog rođaka-poslušnika-aparatčika, a neće znati ako ga postavi ministarstvo, u kome je polovina kadrova iz "pokrajine"? Tj Vlada - koju takođe čini polovina članova iz Vojvodine?
Idiotija je pominjanje "verskih raznolikosti", uvreda zapravo: čega to ima kod pravoslavaca, katolika i varijacija, u "vojvodini" a nema u "ostatku"?
Zašto se "vojvođanima" DVA puta upravlja: iz Beograda i N.Sada?

bodrum

pre 11 godina

@miskec, 11. april 2013 13:28
Sporno je sve sto Pajtic izjavljuje i radi od Bodruma do danas.
U svakoj njegovoj izjavi je gomila lazi,uvreda i zlih namera prema Srbiji.
Kako moze licemer Pajtic da prica o zastiti ustava, kad je on osoba koja je taj Ustav najvise pogazila, neustavnim zakonom i statutom po kome i danas vlada.

Goran Pavlovic

pre 11 godina

Na kom je jeziku napisan ovaj dokument? Svojom nepismenoscu i upotrebom tudjica na mestima gde postoje odgovarajuce reci srpskog jezika,a to je pogadjam jezik koji je potpisnik redova zeleo da upotrebi, podseca me na onu Sterijinu Femu.

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

Iz aviona se vidi da nema ni S od separatizma.
Jasno je da Republicka vlada bahato ignorise AP Vojvodine. Pored toga SNS pokusava da srusi legalno
izabranu Skupstinu AP Vojvodine na krilima trnutnog
naduvanog visokog rejtinga.

Detos

pre 11 godina

Evo ja kao Srbin sa Detelinare stvarno ne vidim problem u ovom papiru.
Ono gde vidim problem je pljackaska priroda kamarile koja se krije iza ovog dokumenta. RBV su koristili za pranje Saricevih para a Fond APV za isplate svojim satrapima..Zatvor za Pajtica!

precanin

pre 11 godina

I sta sada tu separatisticko ? Ali, plako samo, Vlada Srbije sve radi kako bi se internaciolizovao problem u Vojvodini ! Posle ce nuditi i davati i ono sto Vojvodina nije trazila, ali, bojim se bice kasno , kao i za sve primere koji nam se dasavali u zadnjih 20 godina !?

AP BBS

pre 11 godina

Predlazem, da Autonomna Pokrajina Vojvodina, promeni ime u Autonomna Pokrajina Banata, Backe i Srema.
To bi bilo istoriski i gramaticki ispravno, jer je "vojvodina", sinonim sa pokrajinom, (ima identicno znacenje). Pokrajna, ili vojvodina, ili grofovija, ili sandzak, ili knezenina, ili region ...
Cela Poljska je npr. administrativno podeljena na vojvodine (vojvodstva), sa razlicitim imenima tih vojvodina.
To prakticno znaci, da severna pokrajina u Rep. Srbiji nema ime, te bi najprakticnije bilo, da se u buducnosti, taj prostor zove po delovima koji sacinjavaju tu pokrajinu: Srem, Banat i Backa.
Pojam "vojvodina" izbrisati iz naziva, jer je anahron, posto kao drzava zivimo u republikanskom uredjenju, a ne u monarhiji.
Sta vise, i sam naziv "vojvodina" kada je usao u naziv te oblasti, nije usao samostalno (kao imenica, npr. Srpska VOJVODINA), nego kao Srpsko vojvodstvo (danas bi se taj prostor zvao: Srpski region)!

filip trešnjić

pre 11 godina

Političari se stalno kriju iza "interesa građana". Da li su pitali građane Vojvodine pre donošenja Deklaracije. Ne. Da li su vladali Pokrajinom i Državom u interesu građana. Nisu. Svađaju je oko vlasti kao krvožedni vuci oko lovine. I sve su i jedni i drugi spremni da učine, verbalno u ime interesa građana, a uglavnom stvarno u ime svojih ličnih interesa i protiv interesa građana i Države. Vlada Vojvodine ne kaže šta sledi iza ovakve Deklaracije, da li obraćanje EU, Savetu Evrope, sudu u Strazburu ? Da li će doći Doris Pak da nam nudi rešenja ? Za svađu je potrebno dvoje, a "kneževi i knjazevi su radi kavzi". Za razliku od sirotinje raje.

Goran

pre 11 godina

Pa ovde nema ni O od odvajanja od Srbije? Zasto Tomislav vredja Pajtica ?Svako ko je pismen i procitao ovo jasno je da samo ljudi zele da zastite svoja prava, jer vlast iz Beograda , ocigledno vrsi pritiske na pokrajinsku vlast.

Nikola

pre 11 godina

Osnovno je pitanje da li stanovnici Vojvodine zele da zive u drzavi Vojvodini ili drzavi Srbiji? Tek onda mozemo govoriti o regionalizaciji! Vojvodina je imala osobenosti samo u okviru AustroUgarske monarhije, ta osobenost se ticala teznje srpskog naroda da preuzme svoju sudbinu u svoje ruke. Takvu osobenost propagirati kada je ta sloboda ostvarena i kada je Vojvodina deo drzave Srbije je u najmanju ruku glupa! Dakle, nikakvi prerogativi drzavnosti za Vojvodinu najvecem broju stanovnika nisu niti potrebni, niti na pameti. A i ako jesu treba ih konacno zapitati sta oni zele sa tim?! Mozda to sve i jeste cilj cele halabuke!? Ako oni osecaju kulturnu pripadnost obrascu koji postoji u Vojvodini, sto po mom misljenju i ne postoji, iluzorno je pricati o pripadnosti drzavi Srbiji! Ipak, misljenja sam da je ovo delo priprostih pomodara i karijerista, sto opasnost od daljih tenzija ne cini manjom. Isto kao sto je bogatstvo Zapadne Srbije bogatstvo i stanovnika Vojvodine, tako je i obrnuto, a sve ukupno bogatstvo nase lepe Srbije. Ono sto treba uciniti jeste regionalizacija kojom ce se administracija, samim tim i odgovornost podeliti na optimalan nacin, u skladu sa mogucnostima stanovnistva u odredjenoj oblasti. Sve ostalo je, opet kazem, u najmanju ruku glupo. Namesto da cuvamo ono sto su nam preci ostavili, pogledamo se konacno u oci ne bi li videli sta mozemo uciniti da situaciju u nasoj zemlji unapredimo! mi cemo opet izmisljati razloge, cak istorijske?! da se delimo... Strasno!

opasne igre

pre 11 godina

(Istorija je samo jedna, 16. april 2013 19:35)
b) Srpska vojska je već 25.11.1918 bila u N.Sadu.Pod tim uslovima prisjedinje tzv.skupštinom je bila farsa.

A kada je 1867. godine, na ulicama Novog Sada osvanula madjarska vojska i kada je pod tim uslovima, u Vojvodini proglasila tzv. Kraljevinu Madjarsku, to nije bila farsa?

"Током Ракоцијевог устанка (између 1703. и 1711. године), Војводина је била поприште крвавог рата између мађарских устаника и Срба, који су се борили на страни Хабсбуршке монархије. У овом рату су нарочито страдали Срби у Бачкој. Ракоцијеви устаници су спаљивали српска села, а Србе терали у прогонство. Дарваш, главни заповедник војних одреда који су се борили против Срба у Бачкој, је записао: „Сва велика места Расције и с ове и с оне стране Дунава и Тисе попалили смо“. Процењује се да су ракоцијеви устаници тада убили око 100.000 Срба."

Srbi su od ranog srednjeg veka imali vecinu na prostorima danasnje Vojvodine, do 1780 apsolutnu (preko 50%), a zatim relativnu, sve do 1945. godine, od kada ponovo imaju apsolutnu vecini.
Konstatacija, da je Madjarska 1918. godine, izgubila 1/3 svog naroda, trebalo bi (valjda) da pretpostavlja, da bi Madjarska trebalo da upravlja (izmedju ostalog i) Vojvodinom, bez obzira, sto na tom prostoru, Madjari nikada nisu imali niti relativnu, a kamoli apsolutnu vecinu?

Gospodo, ne igrajte se separatizmom u Vojvodini!
Deklaraciju (a ne "rezolucija") MORA biti povucena.
Sedite i pricajte ...

doktor za lazove

pre 11 godina

@Dr Smislov, 13. april 2013 00:30
U svajcarskim kantonima mozda nema nista lose, ali u tvom komentaru ima.
Niti separatsisti traze uredjenje kao u Svajcarskoj, niti bilo ko "brani vojvdjanima da zive bolje".
Uredjenje kakvo postoji u Srbiji, i kakvo traze separatisti autonomasi, ne postoji nigde na svetu, pa ni u Svajcarskoj.
Vojvoina nije diskriminisani ni ugrozena, vec privilegovana i svojim privilegijama i paralelnom vlascu ugrozava celu Srbiju, i normalno funkcionisanje citave Srbije.

Милош Бобић

pre 11 godina

@expert:Управо у том грму лежи зец! Та формулација отвара могућност спровођења референдума искључиво на територији Војводине када се за тако нешто буду стекли услови. А Пајтић и булумента ће се уз помоћ својих бриселских ментора потрудити да до тога дође. Сетимо се само дебата почетком деведесетих и одбијања републичких елита да се спроведе свејугословенски референдум о томе да ли Југославија треба или не треба да опстане, јер им је било јасно да је тада већина грађана још увек била за опстанак Југославије из страха од грђанског рата.

Nebojsa-PA

pre 11 godina

Farsicna "imovina Vojvododine" (koja se razvlaci), ustvari je umisljena imovina novosadske (autonomomaske) administracije, koja se uporno bori, da sva dobra na teritoriji APV, predstavi kao svoje vlasnistvo, nad kojim ona polaze pravo, da njime samovoljno raspolaze. Tako se dogadja, da se nekoliko NAJNERAZVIJENIJIH opstina u Srbiji (Plandiste, Zitiste ..), nalaze, upravo, na teritoriji APV, ali utapajuci ih u opsti prosek APV, koji je nesto visi od proseka republike, one ostaju nerazvijene.
Kada bi se, npr. samo opstinu Pancevo, pripojili npr. gradu Beogradu (sto je bilo namera u nekim proteklim vremenima; za cim zalim), ekonomska jacina APV bi se izjednacila sa prosekom ostatka republike!
Dobra, koja godinama pravi upravo to Pancevo, ne zavrsavaju, ili u lokalnoj sredini, ili u republici, nego se na volseban nacin, pretace u Novi Sad i postaju "Vojvodjansko dobro"! Dobra iz Panceva, ne odnose Beogradjani, Kragujevcani, ili Nislije, odnose ga Novosadjani, administracija pokrajine, kvazi drzavna uprava, koja toliko i kosta.
Regioni u Srbiji ne postoje.
Normalno bi bilo, da to (moje) Pancevo, razvija i ulaze u svoj region, pa i u to Plandiste i Zitiste, a ne u grad Novi Sad (koji je sa 20.000 stanovnika, 1945. godine, narastao na 350.000 stanivnika) i apstraktnu, nepotrebnu, medjustepenu, nekontrolisanu administraciju pokrajine.
Koje "dobro" meni u Pancevu nudi Novi Sad, a koje Beograd (na 12 km), ne treba uporedjivati.
Toliko o diskursu!

Banacanin

pre 11 godina

(Srbin Vojvodjan, 12. april 2013 11:21)
Prvo:
I dalje igramo zmurke i sve se nesto snebivamo da kazemo istinu, ne bi li izbegli da se nekome zamerimo, a istina je sledeca:
Bez obzira sto se potpisujes kao "Srbin", Madjari su oni, koji nikada nisu prezalili odvajanje Banata, Backe i Srema, od Madjarske. Koliko i danasnja Madjarska, "baca oko" na sever Rep. Srbije, pokazuje i odluka Madjarske, da svim Madjarima (koji to zele) dodeli madjarsko drzavljanstvo. Od 250.000 Madjara u Srbiji, za sada je preko 75.000 ljudi uzelo madjarsko drzavljanstvo. Objasnjenje, zbog cega oni to rade, je navodno, "zbog lakseg putovanja po EU", mada njih preko 50.000, nikada nije izaslo do sada iz Srbije (nije imalo ni pasos Srbije)! Zbog cega to rade?
Dakle, TABU tema je to, da (za sada) 1/3 Madjara koji zive u Srbiji, koji su drzavljani ove zemlje, tu zemlju, ustvari, ne dozivljavaju kao svoju zemlju, a ne tema: "odvajanje Vojvodine"!
Drugo:
Nije "Vojvodina" voljom svojih "gradjana", u sastavu Srbije, nego su BANAT, BACKA i BARANJA, voljom SRBA, BUNJEVACA i ostalih Slovenskih naroda, proglasili otcepljenje od Madjarske i prisajedinjenje Srbiji, na Velikoj Skupstini 25. nov. 1918. godine! Madjari u tome NISU ucestvovali, a Madjarska je tek 1921. godine priznala to OTCEPLJENJE! "Vojvodina" i "gradjani", nemaju veze sa prisajedinjenjem Banata, Backe i Baranje, Kraljevini Srbiji. (Srem se posebnom odlukom otcepio od Madjarske i prisajedinio Srbiji.)
O kakvom "ratnom plenu" ti pises???

ZoranNS

pre 11 godina

Tužno je čitati ova izvrtanja, uvrtanja istorije, samo da bi se odbranilo nešto što je SADA PROTIVUSTAVNO, a to je bezobzirno odnošenje dobara iz Vojvodine, rasparčavanje njene imovine, protivljenje deklaraciji ima jedan jedini cilj, da se ospori Vojvodini da sama raspolaže svojom imovinom, materijalnim, i ljudskim resursima, sve ostalo je jalov diskurs i razmazivanje istine.

Srbin Vojvodjan

pre 11 godina

Ne vidim što je TABU tema, priča o odvajanju Vojvodine. Nije ustavno? Nije po zakonu? A kao sve ostalo je ustavno i po zakonu u našoj Srbiji(ne samo u vezi Kosova).
Volim Srbiju ali "volem" Vojvodinu još "jedared".
Naravno da "voljom gradjana Vojvodine je Vojvodina u sastavu Srbije" a čijom bi ste voljom da ostane u sastavu Srbije?
Pa neće valjda, da se pitaju ljudi iz Vranja, Leskovca ili Leposavića (kao do sada) u čijem sastavu treba da bude Vojvodina. Ako većina gradjana Vojvodine to želi, odvojiće se kad tad, isto kao i Crna Gora.
A s takvom politikom, nemaštinom i odnosom BG centralne vlasti (ne samo) prema Vojvodini sve više ljudi žele miran i kulturan rastanak.
Vojvodina se svela na balkansku provinciju i ratni plen Srbije iz 1918.
Neću sada o tome kako je legalno bilo 25.11.1918, šta smo sve imali do 1914 ili 1945 a šta sada imamo u Vojvodini. Dugo bih pisao.
Danas, jedino što Vojvodinu drži u Srbiji (osim policije i vojske) je ne mali procenat novih Vojvodjana - ljudi sa prostora HR,BiH, Kosova to jest baš onih ljudi koje je "politika i briga" BG centralne vlasti "usrećila" da napuste svoja brda i planine i nasele se u blatnjavoj ravnici. Kad bi i oni shvatili koje su žrtve svega toga, onda bi na referendumu većina glasala kao i u CG (drugo oko u istoj glavi).
Molim objavite i moje mišljenje.

Jaca

pre 11 godina

za "expert"
"Kako nema separatizma, ima.

"autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije""

Ovo nije separatizam ovo je cinjenica odnosno istina.Vojvodina tj. njeni gradjani su svojevoljno pristupili u zajednicu sa Srbijom.Ako to nekoga plasi da ce gradjani Vojvodine jednog dana mozda isto tako svojevoljno istupiti iz Srbije to je opet vec nesto drugo.Prvo u tadasnjem ugovoru kad je Vojvodina pristupila ne pise da Vojvodina pristaje zauvek i bezuslovno da ostane u zajednici sa Srbijom(pise u zajednici sa Srbijom a ne deo Srbije),vec da Srbija mora da se drzi svojih obaveza koje su navedene u tom ugovoru,naravno kao i Vojvodina.Medjutim Srbija je davno prekrsila to sto je tada potpisala,pa ako cemo po tome,da,Vojvodina ima pravo po medjunarodnom zakonu da trazi da se preispita njena zajednica sa Srbijom ..a sta od toga moze sve ispasti....
Drugo deklaracijom se samo trazi da pocnu da se postuju delovi svega onoga sto stoji u tadasnjem ugovoru,sta bi bilo da se trazi da Srbija(mislim vlast iz Srbije) pocne u potpunosti da postuje ugovor?

Pancevac, a iz Banata

pre 11 godina

"Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana", prvenstveno Srba, ali i ostalih slovenskih naroda koji su tu ziveli, koji su se u XIX veku za to pravo IZBORILI od HABSBURSKE monarhije, od Beca, odnosno AUSTRIJE, 1848. godine, kada su austijskom caru pomogli, u borbi protiv pobunjenih Madjara. Na tom prostoru, koji je bio nesto veci, nego danasnja AP Vojvodina (Baranja, ceo Srem i ceo Banat), vecinski narod su bili SRBI! Vec 1860. godine, kada su se pomirili zavadjeni Austijanci i Madjari, SRPSKO Vojvodstvo (Vojvodina SRBIJA, kako se jos zvala) je UKINUTO, jer je smetalo madjarskom plemstvu. Tek 1869. godine, kada je formirana AUSTRO-UGARSKA, (dvojna monarhija), ne bi li Bec izbegao raspad carevine, Kraljevina Madjarska se siri i na Vojvodinu, a Srbi gube sva prava. Raspadom Austro-Ugarske monarhije 1918. godine, slovenski stanovnici Vojvodine, posebno Srbi i Bunjevci, docekali su sa odusevljenjem, jer se pruzila sansa za prisajedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. Bezuslovno prisajedinjenje je i uradjeno 25.11.1918. godine.
Dakle, nije se austijska tvorevina "Vojvodina Srbija" prisajedinila Kraljevini Srbiji, nego je Velika narodna skupstina Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Backoj i Baranji, proglasila ODCEPLJENJE Banata, Backe i Baranje od Ugarske (Madjarske) i njihovo PRISAJEDINJENJE Kraljevini Srbiji!
Sam naziv "Vojvodina", uvodi KPJ jos pre rata, a posle rata ona pocinje pod tim imenom da egzistira, kao autonomija, do danas!

Milan

pre 11 godina

Stvaranje neke države (a Jugoslavija je država stvorena 1918) je Ugovorni Proces - u kojem se ugovorne strane medjusobno obavezuju na ispunjenje ugovornih klauzula (prava i obaveze ugovornih strana). I ukoliko se te ugovorne klauzule ne ispoštuju (od bilo koje strane) - Ugovor prestaje da važi i postoji. Postaje ništvan.

Kao primer Ugovorne klauzule - koju je Vojvodina postavila pred zakljucenje Ugovora o Prikljucenju Srbiji (Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca) 1918 - iznosimo preambulu Odluke o Prisajedinjenju Srbiji (donetoj na Skupštini u Novom Sadu, 25 Novembra 1918 godine), gde se jasno - i nedvosmisleno kaže: ''Da se Vojvodina prikljucuje Kraljevini Srbiji (SHS), jer joj ova UJEMCAVA - SLOBODU - RAVNOPRAVNOST - NAPREDAK...'' To su dakle ugovorne klauzule - koje je (cak i ta ''krnja'') Vojvodjanska Skupština izglasala prilikom sklapanja Ugovora o Prisajedinjenju Srbiji. Srbija je, dakle - GARANT - JEMAC - Vojvodini i Vojvodanima - da ce im osigurati: Slobodu Ravnopravnost Napredak (ekonomski i politicki)

Toliko separatizaciji i deklaraciji...i ostalom.Od kad je Vojvodina usla u zajednicu sa Srbiju samo je na gubitku...pa dokle vise da se cuti.Kako nas je ucio Tito "Tudje necemo svoje nedamo".No dobro tada sa samo tako govorilo a drugo radilo..nema veze...sto je bilo bilo je,od sad nece moci vise.

Istorija je samo jedna

pre 11 godina

Rezolucija APV nema veze sa separatizmom već traži prava garantovana ustavom Srbije.
O istoriji:
Kao prvo, kada je tzv. velika skupština 25.11.1918 odlučivala o prisjedinjenju Bačke, Baranje i Banata kraljevini Srbiji bilo je nekoliko nelegalnosti:
a) Takozvani poslanici i lokalni predstavnici su predstavljali samo slovenski živalj i to čak ne sve (Srbe, Hrvate tj. Bunjevce i Šokce, Slovake i Rusine) koji svi ukupno su predstavljali samo 21% celokupnog stanovništva.
Čisto radi poredbe, Muslimani i Hrvati u BiH su 1992 izglasali nezavisnost a činili su 62% stanovništva. BH Srbi 38% su to proglasili za nelegalni čin.
Šta bi tek trebali reći Madjari, Nemci, Rumuni i Jevreji u Baranji, Bačkoj, Banatu koji su činili 79% celokupnog stanovništva a njihova volja nije pitana!!!
b) Srpska vojska je već 25.11.1918 bila u N.Sadu.Pod tim uslovima prisjedinje tzv.skupštinom je bila farsa.

Validna osnova je kasnije priznanje Versajskim i Trijanonskim ugovorom u kome Madjarska pod pritiskom priznaje gubitak 1/3 teritorije i svog 1/3 svog naroda.
Pripajanje Srema je duga priča i bilo je uslovno prema državi SHS formiranoj u Zagrebu pa tek onda prema kraljevini Srbiji.
I na posletku....
Danas nije ni bitno da li "sme ili nesme", da li "ima ili nema pravo" da se odvoji Vojvodina, primer Kosova i stanje sila u svetu jasno pokazuje da samo postoji jedan imperativ koji odredjuje šta će biti a to je INTERES velikih igrača pogotovu ako je istovetna sa voljom lokalnog stanovništva.

Separator

pre 11 godina

Srbin sam, Vojvođanin i nikada mi na pamet nije padao bilo kakav separatizam. Pa od koga da se separatišem. Ali prateći ovu halabuku nekih partija i neidentifikovanih organizacija dođe mi da postanem separatista. Samo ne znam kuda ću.

MS

pre 11 godina

"Tako je Uredbom, primera radi, značajna imovina čiji je gruntovni vlasnik Pokrajina, bez bilo kakve saglasnosti, protivzakonito ustupljena gradu Novom Sadu."

Sram ih bilo, ove iz republicke... kradu od pokrajine, pa poklanjaju Novom Sadu.

Srdjan, N. Sad

pre 10 godina

Većina "patriota" je zarobljena u istorijskom vakuumu. Ne gradi se autonomija, republika ili država na osnovu sporazuma iz pitajboga kog stoleća, već na osnovu trenutnog stanja i volje gradjana u jasno odredjenim i medjunarodno priznatim regijama, što Vojvodina itekako jeste. Da je drugačije svi mi bi još živeli u Istočnom rimskom carstvu. A meni je, što bi rekli mindeđ, ionako kad odem napolje, pa me pitaju odakle sam, odgovorim: iz Vojvodine.

Zeljko

pre 11 godina

Počelo je sa slovenački separatisti, nastavljeno sa hrvatski secesionisti, pa dalje redom muslimanski fundamentalisti i albanski iredentisti. Pošto je prvi miting koji je doveo do svega pomenutog bio u Novom Sadu, logično je da iste snage započnu drugi krug nesreće.
A šta su rezultati prvog kruga? Izbeglice, prognani, raseljeni, čak i za te nesretnike iste nacionalne pripadnosti niste mogli dati ista imena, već ste i za njih smislili različita.
A suština problema nisu ni Slovenci, ni Hrvati, ni Muslimani, ni Albanci, suština je da zvanični BGD može da živi samo sa onima koji imaju isto mišljenje. Evo dokaza:
1. Tokom akcije Bljesak, dok su srpske izbeglice bežale preko Save u RS, sa druge obale Mladićevi tenkovi su mirno posmatrali masakr Srba iz Slavonije jer nisu imali komandu da deluju. BGD ne želi Srbe na teritorijama gde se Babić odmetnuo od politike BGD
2. Srbima u Hrvatskoj su Mile Mrkšić i Crvene beretke demontirali raketne sisteme pre početka Oluje, a kojima bi uzvratili na Oluju, takođe tenkovi su prebačeni za Bosnu. Šta će im teritorija na kojoj BGD nema vlast zbog Babića i Martića.
3. Prve sankcije nisu uvedene Srbiji, već R.Srpskoj, a uveo ih je BGD pre Dejtona
4. Crna Gora "drugo oko u glavi" nije ostala u SRJ, a šta će vam kad BGD nema kontrolu jer tamo vlada Đukanović
5. Sad se udara svom silinom na Vojvodinu, jer tamo od prvih izbora politika SPS,SRS,SNS,DSS nikada nije dobila izbore. Znači ako ne nametnu svoju volju, oteraće i Vojvodinu.

PERA

pre 11 godina

Ja sam iz Beograda.Pazljivo sam,nekoliko puta procitao deklaraciju.Ne vidi se da je ovde bilo kakva manipulacija o separatizmu.Kome trebaju ovakve price?I sta ima da traze politicari iz Beograda u N.Sadu na tom protestu?Neka gledaju probleme u BG,tu ima dosta toga da se resava.Ostavite vise ljude u Vojvodini na miru...

Dr Smislov

pre 11 godina

Ne živim u Vojvodini ali tamo radim,ne vidim ništa loše u ovoj rezoluciji niti bilo šta pogubno po mene. Nema mesta drami, ako ljudi hoće da drugačije uredjuju neke stvari i eventualno žive bolje zbog toga zašto ih sprečiti? Šta fali Švajcarskim kantonima? Žive loše i stalno ratuju? Pustite Vojvodjane da kažu šta žele i misle a ne radikale skupljene sa svih strana Srbije. Kako može da nekome ne smeta Obraz na čelu kolone koja kao brani Srbiju? Da li je to normalno? Obraz, SNS, SPS i druge patriote hoće da brane nekome da živi bolje...

Slobodan, Pancevo

pre 11 godina

(Milan, 14. april 2013 11:38)
I da nije formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Banat, Backa, Baranja i Srem bi bili u sastavu Kraljevine Srbije.
Hronolosku je to teklo ovako:
- Banat, Backa i Baranja, pre toga i Srem, su se DIREKTNO PRISAJEDINILI (dakle, SVOJOM odlukom, a ne "ugovorom" sa Srbijom) Kraljevini Srbiji.
- Ostale pokrajine Austro-Ugarske (~danasnje: Slo, Hrv. i BiH) su u Zagrebu formirale (PAZNJA!): Kraljevinu Slovenaca, Hrvata i Srba (tim redom, tako se zvala).
- 1.12.1918. u Beogradu, UJEDINJUJU se dve kraljevine: Kraljevina Srbija (u cijem sastavu su vec: Banat, Backa, Baranja i Srem), sa Kraljevinom Slovenaca, Hrvata i Srba i formiraju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca!

"Vojvodina" se u procesu formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenca, ne pominje ni kao geografski pojam, a kamoli kao bilo kakav politicki entitet. Ne pominje se cak, ni posredno, preko svojih delova (Banat, Backa, Baranja i Srem), jer su ti prostori, vec, prisajedinjenji Kraljevini Srbiji, koje ona, kao celina, unosi u novoformiranu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca!
Vojvodina, kao geografski, politicki, ili geopoliticki pojam, ili entitet se zvanicno u tom vremenu NE POMINJE, nigde. Navodni citat: "Da se Vojvodina prikljucuje Kraljevini Srbiji (SHS), jer joj ova UJEMCAVA - SLOBODU - RAVNOPRAVNOST - NAPREDAK..." je neistina!!!

O tome: "Tudje necemo svoje nedamo.", mislis li na "svoje" iz APV koje ne das ostatku Srbije, ili na moje, iz Banata, koje otima novosadizaciji?

Iz Vojvodine

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da su ljudi toliko neobrazovani,da dozvoljavaju drugima da im namecu misljenje,pa zar ste toliko slepi da ne umete da procitate tu deklaraciju i da shvatite sami o cemu se radi,vec treba Vučić,Dačić,Bajatović i Mirović da vam govore lazi i da vam mazu oci. Nigde se ne spominje odvajanje od Srbije,ali ako Vučić i njemu slicni nastave ovako,drugacije nece moci,usvakom slucaju Vojvodini bi bilo mnogo bolje i ne bi bila nicija "krava muzara",jer Vučić previse trpa nos ovamo,umesto da se pozabavi pitanjem Kosova kako je obecavao pred izbore u maju. Pajtić samo zahteva da se postuju nasa prava,i nista vise. I ne vidim razlog da se trazi njegova ostavka,kad smo u maju glasali za njega,MI smo ga izabrali,pa mi ne treba Vučić da mi on govori da Bojan treba da podnese ostavku. Ne svidja se ni nama sto je Toma predsednik,pa ne trazimo njegovu stavku i Republicke izbore,a i da trazimo,da li bi on pristao? Koliko bi nas samo to zadovoljstvo kostalo,ni to se ne pitaju samo im je bitno da se i ovde ustolice,pa makar i silom.Sramota.

t-rex

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da u ovom tekstu neko nalazi bilo sta o separatizmu.Ne mogu da verujem da citam komentare ljudi koji su procitali tekst i pricaju o separatizmu.Da li ste toliko neuki pa ne znate da citate ili toliko glupi da ne razumete sta pise?
Srbija je zemlja neukih,sa njima se i moze izaci na kraj,ali sa glupima koji su u vecini nikako

Sreten

pre 11 godina

Primetno je da se mesaju neki pojmovi, i izokrecu cinjenice. Kao prvo, 'Vojvodina' 1918 jeste usla u sastav Kraljevine Srbije, i postala njen teritorijalni deo, proklamacijom, odlukom Velike Srpske Narodne Skupstine, i Srpskog Nacionalnog Veca, u Novom Sadu. To je bio jednostran akt novosadske skupstine jednostran izraz srpske narodne volje, volje vojvodjanskih Srba, da postanu deo matice Srbije, a ne 'medjudrzavni ugovor'. Vojvodina nije bila neki zaseban 'entitet' niti 'samostalna drzava', niti je u Austrougarskoj do 1918 imala ingerencije drzavnosti(dakle nije bila subjekt medjunarodnog prava), pa samim tim nije ni mogla zakljucivati medjunarodne ugovore. Niti je mogla da odredjuje rokove do kada ce biti, ili nece biti u sastavu Srbije. I nema pravo. Kada jedna regija(koja nije drzava) udje u sastav neke drzave podrazumeva se da postaje trajno deo te drzave. Kao drugo, Vojvodina je bila regija u Knk monarhiji, i citava ta autonomaska ideja Vojvodine je bila srpska nacionalna ideja od 1848 pa sve do 1918, ideja vojvodjanskih Srba da se pripoje matici Srbiji, da postanu deo celovite srpske drzave. A taj ugovor, to se odnosi na nesto drugo na sporazum izmedju Narodnog Veca SHS sa Kraljevinom Srbijom, gde je preko Srbije prikljucen i potpis predstavnika vojvodjanskih Srba(Vece u Novom Sadu). Ali to je islo preko vlade Srbije, a nije Vojvodina nastupala kao nezavisna drzava, vec kao deo Kraljevine Srbije. Pa je onda tim sporazumom stvorena Kraljevina SHS(odnosno Jugoslavija).

konsternacija

pre 11 godina

Upravo sam procitao deklaraciju i dobro je sto je objavljena. Koliko ja vidim u Deklaraciji se poziva na postovanje prava, postovanje Ustava Srbije i postovanje zakona. Ne vidim zaista sta je tu sporno!? Osim sto republickoj vlasti ne odgovara da postuje Ustav i zakone svoje zemlje, direktno ih krsi kada je Vojvodina u pitanju, i pravi nepotrebne i opasne probleme, a sve iskljucivo u cilju da se po svaku cenu dodje na vlast i u Vojvodini, pa makar na silu, pa makar polupali pola Novog Sada, makar ljudi bili povredjeni..i sve pod okriljem patriotizma..znaci ne mogu da verujem da se ovo ponovo desava..i jos uvek ne zelim da verujem da klizimo tamo odakle smo jedva malo uspeli da se izvucemo...

Precanin, ali ne i Vojvodjanin

pre 11 godina

(Jaca, 13. april 2013 20:34)
O kakvom UGOVORU ti pises???
Ne postoji nikakav ugovor izmedju Vojvodine i Srbije!
Okupirani delovi raspadajuce imperije, Austrougraske (1869.-1918. godina) su se prisajedinjavali svojim maticnim drzavama: Poljskoj, Cehoslovackoj, Ukrajini, Rumuniji, Italiji i Srbiji. Tako je Madjaska, kada su se od nje odcepile sve okupirane teritorije, ostala svedena na 1/3 svoje maticke zemlje. To je velicina danasnje Madjarske.
Zanimljivo je, da se Vojvodina nije otcepila kao celina, koju danas podrazumevamo pod pojmom Vojvodina, nego po delovima: odvojeno Banat, Backa i Baranja, a posebno Srem.
Srbe severno od Save i Dunava, Srbijanci (Srbi juzno od Save i Dunava) su posprdno nazivali Vojvodjanima (slicno danasnjem - Precani), zbog Madjarske revolucije iz 1848. godine, kada su kao "nagradu", umesto kraljevine (sto su ocekivali i na sta su imali pravo, po zakonima Beca; kada jednja nacija u kraljevini, na odredjenom prostoru ima vecinu i iskaze lojalnost carevini, sto su Srbi tada i uradili, pomagavsi caru u razbijanju revolucije), dobili samo vojvodstvo (koje je trajalo nepunih 12 godina).
Od oko 1000 godina, koliko je Habsburska monarhija trajala, Madjari su uspeli da 1869. godine da dobiju dvojnost carevine, Austo-Ugarsku. Da je Austro-Ugarska pobedila 1918. godine, Hrvatima je obecano, da ce postati treci partner u carevini: Austo-Ugarsko-Hrvatska carevina, bi se zvali, gde bi Kraljevina Hrvatska, okupila sve Slovene u carstvu.

BG

pre 11 godina

@Milan

G-dine, na osnovu napisanog iz vaseg teksta reklo bi se da pored Pravnog niste ni prosli a kamoli na njemu studirali. Mislim, tumacenja su vam totalni nonsens. Kao sto je vec pomenuo jedan od diskutanata... da bi medjunarodni, medjudrzavni ugovor uopste proizvodio pravno dejstvo, da bi uopste bio validan pre svega treba da se ispuni temeljna polazna osnova a to je da ga zakljuce drzave ili medjunarodne organizacije. Jedino drzave i medjunarodne organizacije imaju pravo da zakljucuju medjunarodne ugovore. A s obzirom da je u to vreme, dakle, 1918 prema medjunarodnom pravu, to pravo pripadalo samo drzavama, regija Vojvodina nije ni u kom slucaju mogla da zakljuci medjunarodni, medjudrzavni ugovor. Iz veoma jasnog razloga: NIJE imala status drzave niti drzavnosti. Dakle, u trenutku raspada Austrougarske regija Vojvodina nije bila drzava, nije bila subjekt medjunarodnog prava, i samim tim ipso facto, nije mogla zakljucivati medjudrzavne ugovore. Kao sto je vec receno, akt novosadske skupstine bio je jednostrana dekalracija(a dekalracija ako je jednostrana to je samo izjava a ne 'ugovor'). Na temelju te deklaracije regija Vojvodina je prisjedinjena Kraljevini Srbiji. Ne, SHS nego Srbiji. Pomenute 'klauzule' i tog vaseg cititanog teksta iz 1918 su veoma upitne kao dokument, jer deklaracija nije 'ugovor'. Vojvodina kao obicna regija nije imala pravni osnov da zakljucuje medjudrzavne ugovore. Vojvodina je usla u sastav Srbije prostom narodn voljom vojvodjanskih Srba i Srbije

Novak, Vrsac, Banat, Srbija

pre 10 godina

Većina "patriota" je zarobljena u istorijskom vakuumu. Ne gradi se autonomija, republika ili država na osnovu sporazuma iz pitajboga kog stoleća, već na osnovu trenutnog stanja i volje gradjana u jasno odredjenim i medjunarodno priznatim regijama, što Vojvodina itekako jeste. Da je drugačije svi mi bi još živeli u Istočnom rimskom carstvu. A meni je, što bi rekli mindeđ, ionako kad odem napolje, pa me pitaju odakle sam, odgovorim: iz Vojvodine.
(Srdjan, N. Sad, 19. april 2013 00:42)
A vecina novosadske, autonomaske administracije, koja zivi na ledjima Sremaca, Bacvana i Banacana, misli da je vreme stalo i da je kvazi drzava vec realnost.
Ne treba, Srdjane, da pitas Boga ("pitajboga"), kako se grade drzave, ruci cu ti: grade se u ratovima i zatim sporazumima; a nestaju, takodje ratovima i sporazumima! Zatim drzave svoju terutoriju podele na regione, koji imaju odredjenu autonomiju, opet sporazumom.
Ne postoje "medjunardno priznate regije", to je unutrasnja stvar svake pojedinacne drzave UN.
"Trenutno stanje" Vojvodine, nije palo s neba, ili je bogomdano, nego je to volja komunista posle II sv. rata, da "srpski hegemonizam" (Srbiju) neutralisu i Uzu Srbiju, svedu na manju teritoriju od (NR) SR Hrvatske.
Na to je Srbija tada pristala, jer je nisu vodili srpski politicari, nego internacionalisti - komunisti.
Da ne bi ziveli u istorijskom vakumu (kako Srdjan rece), AP Vojvodinu treba ukinuti, a Rep. Srbiju regionalizovati na 7-9 autonomnih oblasti!

Milan

pre 10 godina

Ko ce da uzme grad-prix i da postane vojvodjanski Milo Djukanovic? Tj. oslobodilac i veciti vladar. Jadni Canak pretenduje na tu poziciju vec 20 godina ali izgleda, da ce neko drugi pobeci sa njegovim cipelama. Isto kao sto su jadnom Cedi i LDP bezsramno ukrali ideju o kosovskoj kapitulaciji.

Dimitrije-V

pre 10 godina

@Pancevac, a iz Banata

''Tvoja'' istorija Vojvodine,nije tacna.
Il' si je ucio pogresno ili su ti namere lose.

1848.
srbi nisu bili vecinski narod,niti su bili 1918.,
a cak ni 1945.
Vojvodjani,posle zavrsetka prvog svetskog rata,
NISU se ocepili od ugarske,niti svojevoljno pripojili Srbiji.
1918.,posle raspada austrougarske,vecina naroda u Banatu,doneli su odluku i proglasili Banatsku Republiku.
Pod uticajem Amerike,uz pomoc M.Pupina,
Vojvodina je pripojena Srbiji,kao ''ratna odsteta'' za rat,i srpska vojska je usla u Vojvodinu.
Od 1919.,sirom Vojvodine,delila se vojvodjanska imovina pripadnicima srpske vojske tj. vojnicima i njihovim familijama.
Cak je radjeno i 'posrbljavanje' tj. menjana su prezimena ostalim manjinama.

Ka sto su se i Banatski nemci,sami sebe 'ocistili' iz Banata,a u svoje kuce doveli druge nacije,uglavnom srpske.

Ovo su samo neke cinjenice,istorija.
Mozda se nekom istorija ne svidja,ali je kriminal pisati drugacije ili pokusavati menjati podatke.
Ipak,ovde vise nije komunizam,bar nije u nekim slucajevima.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Banatska_republika
http://www.vojvodinacafe.rs/forum/banat/banatska-republika-7914/