Petak, 01.03.2013.

19:58

Mleko iz Srbije ne može u Crnu Goru

Crna Gora neće dozvoliti uvoz mleka i stočne hrane iz Srbije koji ne zadovoljavaju njene standarde.

Izvor: Beta

Mleko iz Srbije ne može u Crnu Goru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Boris CG

pre 11 godina

Ne samo što su u Vladi Srbije odlukom direktno otvorili vrata širom za svačiji mliječni otpad u Srbiju, već su uz to diskvalifikovali proizvođače mlijeka iz Srbije sa svih stranih tržišta odakle je Srbija (decenijama) donosila kući na destine miliona eura godišnje.
No, ova afera daleko nadilazi pitanje mlijeka.Ovo je pitanje odnosa jedne države prema zdravlju i poštovanju vlastitih građana, te njenog odnosa prema vrlo osjetljivom pitanju kvaliteta i bezbjednosti hrane i uopšte imidža svega onog što se proizvodi pod znakom Made in Serbia. Ako jedna Vlada otvoreno promoviše poruku sveukupnoj javnosti da je prihvatljivo trovati vlastiti narod mlijekom, onda se nameće zaključak posmatrača da je ta Vlada spremna trovati vlastiti narod i bilo kojim drugim proizvodom. Nakon ove afere (kako god da se završi) stvoreno je podozrenje kupaca van Srbije prema srpskoj robi, koja je u čitavom regionu bila visoko cijenjena. Ko će više htjeti da se kocka zdravljem najbližih kupujući srpsko mlijeko ili bilo koji drugi drugi proizvod iz Srbije koji sadrže mlijeko??
Inače, nikome normalnom u Crnoj Gori zabrana srpskog mlijeka ne izaziva radost, bez obzira na odnos prema Srbiji.Zašto? Pa zato što i pored prisustva svih proizvođača mlijeka u CG, ogroman procenat otpadao je na one iz Srbije. Naglo odsustvo srpskog mlijeka koje se već dogodilo u CG dozvoliće drugima priliku da popune taj prostor, no, prvi efekat će vrlo vjerovatno biti skok cijena mlijeka kao posljedica naglog smanjenja ponude.

Kobajashi

pre 11 godina

@Sofronije

Nisi u pravu. U pitanju je 0.5 mikrograma po kilogramu. U koloni PPB stoji vrednost 0.5. PPB znaci Parts Per Billion (One ppb represents one microgram of something per liter of water (ug/l), or one microgram of something per kilogram of soil (ug/kg)).

Naravno, to nije opravdanje za umobolnu odluku Vlade vec samo demant tvoje konstatacije.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Eto ponovo nam CG "zabija noz u ledja" i ne zeli "slediti pravedan put Srbije" tj. "najtolerantnije drzave" na Svetu kada se radi o "aflatoksinu" ?

Makedonac

pre 11 godina

Nemoze ni u Makedoniju, jedno kolicine su vratene posle proveru u skladistu kad je utvrdeno da ima vise alfatoksina od propisanih 0,05.Tako da sad na granicu ga provere ako ima vise od 0,05 vrate ga nazad.

Dejan

pre 11 godina

Ono sto sada sledi je uvoz mleka iz inostranstva, sa trzista gde je aflatoksin manji od 0.05. Ostavimo sa strane pretpostavku da ce stranci gledati da nam uvale mleko koje kod njih nema prodju - ono sto ja vidim je da ce narod masovno poceti da kupuje uvozno mleko. Nakon toga ce na apel domacih proizvodjaca i SNS strucnjaka (sa N kao "nazadnim") da se verovatno zabrani uvoz mleka "radi zastite domacih proizvodjaca". I eto nama korak po korak zatvorene drzave, sistema goreg od Belorusije ili Moldavije. A mogu da se zakunem da ce se verni glasaci SNS-a u inat piti duplo vecu dozu mleka ne bi li u prkos ostalom narodu pokazali kako su oni najpametniji. Kako smo glasali tj sejali tako i zanjemo. Jos jedno 20 godina ovako pa ce narod da shvati da svuda ima lopova, i medju zutima, crvenima, crnima (pa pobogu vlast dolazi od nas samih iz naseg naroda, kad se pogledamo u oci dobro znamo na zalost kakvi smo). Valjda ceonda shvatiti i da valja birati vlast koja u krupnom planu vuce napred a ove lopovluke treba ostaviti policiji da maksimalno hapsi i kaznjava. Samo na zalost, glasaci u Srbiji ocigledno smatraju da ce ziveti 150 godina pa nikako da shvate sta jeste a sta nije vazno.

Toca

pre 11 godina

Imali smo juče kobajagi istraživanje kome se više veruje. Ispalo je da je Knežević upravu. Naravno, danas time možete da obrišete,neću reći šta, pa vaspitan sam. E,možda je ubedio ovaj prepametni narod ali nije Vučića, EU, CG i sve ostale koji e jedva dočekati da zabrane Srbiji izvoz. Jedan čovek za kraće vreme odavno nije napravio veću štetu. Ti si ga Vučiu birao. Na predsedništvu Snsa je bilo 21:3 da Knežević ne bude ministar. Toliko o tome. Sutra ga slobodno zadrži na toj poziciji.

winston

pre 11 godina

Alo, ljudi, ne moze ministar poljoprivrede da p..ne na njivu, da ne pita prvo Vucica. Mi se sve srucili na Knezevica, ali Vucic je iza ovog svega. Naprednjaci, stari radikali sa drugim imenom, rade kao sto su uvek. Sole narodu pamet, i probaju da od nas prave budale. Gotovi ste, opet!

Марко

pre 11 godina

Али зато свако млеко задовољава наше стандарде па може да се увезе. Шампионски...

Rusija-kupi-sve

pre 11 godina

@(Ghost Protocol, 1. mart 2013 21:48)
Treba da izvezemo za Rusiju. Oni su slicni ko mi, po mogu podrzati i do 10% onog kanceroznog aflatoksina.
Nije lako biti Srbin ili Rusin :)

Jovan

pre 11 godina

Naša vlada, a posebno nadobudni i nesposobni ministar Knežević treba se zapitaju za sve posledice koje će po poljoprivredu Srbije doneti njihove odluke o povećanju aflotoksina u mleku. Lično sam kao odrastao čovek sa nepunih 70 godina prestao da kupujem mleko i dobrim delom mlečne proizvode. Ako se isto ne može izvoziti u Crnu Goru, BiH i druge zemlje onda se ta nadobudna gospoda mora zapitati šta će sa mlekom i dali su oni doneli pravilnu odluku? Umesto da se bore sa problemom i traže adekvatno rešenje za isti oni su kao u neka davna "Staljinistička" doba našli najlakše rešenje u birokratskoj promeni dozvoljene količine otrova u osnovnoj životnoj namirnici mleku. Na zdravlje im rešenje i pamet.

speedy

pre 11 godina

@Na kraju ce u Srbiji mleko i stocna hrana biti dostupna svima, za dzabe, jer izvoza nece biti ;) Vazno samo da je Ministar pomogao mlekarima dizanjem granice aflatoksina
(Darko, 1. mart 2013 21:52)

Bice izvoza, oni ce za izvoz da prave mleko koje je u dozvoljenim granicama, a nama ce prodavati zatrovano.

Milan

pre 11 godina

E neka ste podigli na 0,5%.To bre majstori, secite granu na kojoj sedite. Svi vi mlekari i proizvodjaci kukuruza koji ste juce trljali rukice na ovu odluku misleci da ste resili svoj problem materijalne prirode sada dugorocno kopate sebi jamu iz koje se necete iskobeljati. Da vidimo kome cete sada prodati svoje budjavo mleko i kukuruz van Srbije. Jos kada vam stigne strana budjava konkurencija, ima otkupna cena da vam bude duplo manja. Videcete rodjaci sta su gubici. A sad nastavite da mlatite o GMO i vanzemaljcima, uzivajte.

Sofronije

pre 11 godina

Netačno je da je limit u SAD-u 0,5 mikrograma po kg.

Dozvoljena granica aflatoksina u Americi je 0,0005 mikrograma/kg (odnosno 0,5 nanograma po kg).
Ovde to možete videti http://www.fda.gov/Food/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/GuidanceDocuments/ChemicalContaminantsandPesticides/ucm077969.htm#afla

Neutralni

pre 11 godina

@sumorni Vrlo pronicljivo zapazanje. Skidam kapu.
Ministar Knezevic, kao i svaki drugi uobrazeni nesposobnjakovic, misli da ce promenom pravila igre da resi problem. Ono sto je za bacanje u Hrvatskoj ce se sada lepo prodati Srbiji. Mere koje su trebale da navodno sacuvaju domacu proizvodnju mleka, ce je gurnuti u jos goru bedu: sada ce mlekare moci (koje su inace deo iste korporacije) da za male pare kupuju otpad iz Hrvatske i zemalja u okruzenju i da to pakuju na rafove kao kvalitetnu robu koja zadovoljava propis. Umesto da domace mleko kupuju za 60 dinara, moci ce za 30 da kupe tudj otpad. Svaka cast za ideju, od ovolike pameti, dobro je da ima zivih u Srbiji.

Ghost Protocol

pre 11 godina

Mi najvise mleka izvozimo sigurno u EU, jer smo deo Evrope, a sada kada je ovo promenjeno gde ce da se izvozi? U Ameriku, kao sto je Gosn Genije Knezevic rekao? Ma kako da ne, samo da Ameri nece mleko cak odavde da potezu. Ocigledno da nije ni svestan koju ovo stetu moze da nanese, jer nece niko hteti da uvozi nase mleko.

Darko

pre 11 godina

Na kraju ce u Srbiji mleko i stocna hrana biti dostupna svima, za dzabe, jer izvoza nece biti ;) Vazno samo da je Ministar pomogao mlekarima dizanjem granice aflatoksina

MaX

pre 11 godina

"Crna Gora neće dozvoliti uvoz mleka i stočne hrane iz Srbije koji ne zadovoljavaju njene standarde."
Kakva chudna rechenica. Kojoj zemlji ce to dozvoliti? Samo Srbiji nece?

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Jeste, ali zato može, kako reče ministar, u 2/3 sveta. Sad, to što u te 2/3 do sada nismo izvezli ni mikrolitar, a upravo smo u tu 1/3, u koju više ne možemo, izvozili sve što smo izvozili...to za ministra nije važno. Samo gledajte kako on spasava srpskog seljaka. Tako će da ga spase da mu više nikakvo spasavanje nikada neće trebati. Možda će ministarka zdravlja apelovati na građane da piju više od 2-3 šoljice mleka dnevno i tako utroše višak.

Samo gledajte cirkus sad kad svi povežu onu heavy metal pšenicu, buđav kukuruz i toksično mleko sa Srbijom, pa krenu da nam otkazuju saradnju i za ostale proizvode. Ne opra nas više ni kanal do Soluna.

nikica

pre 11 godina

POCELO JE !!

Sada cve nastupiti lavina zabrana uvoza iz Srbije. I to ne samo mleka nego i ostalog. Cak i iz RS!!
A sve to samo zahvaljujucio 'genijalnoj' ideji minista Kezevica da resi problem zvani 'mleko' na totalno neadekvaatan nacin.
Knezevica su cak i Bugari nalepili za laganje u davanju javnih izjava

sumorni

pre 11 godina

Mere Vlade koje je donela u cilju nabijanja profita u džepove monopolistima na tržištu mleka (ko je spomenuo Beka) i uništenju domaće poljoprivrede već daju prve, brutalno dobre rezultate.

Monopolisti sada mirne duše mogu za male pare da pokupuju mleko u okruženju, jer oni tamo nemaju drugog izbora, i da njime preplave Srbiju, a domaći proizvodjač može da zatvori radnju.

Ovo nije više ni za smejanje, nije ni za ludnicu, nije ni za zatvor. Jeste li vi bolesni, umobolni, ili se samo namerno iživljavate misleći da je narod stoka, jer ste ga takvim napravili?

Imate li blage veze šta radite??

Milan

pre 11 godina

Nasi najveci proizvodjaci vec imaju kontigente robe namenjene izvozu, a sasvim drugacije kontigente namenjene unutrasnjoj proizvodnji.Tako da ce biti srpskog mleka u regionu,ali ce ono biti bolje nego za nas u Srbiji.

Odluka CG nije nikakvo iznenadjenje.

crni domino

pre 11 godina

Tek cete da se cesete zbog vasih nepromisljenih gluposti.
Naucice vas svet sta je rejting, ako svom narodu i opoziciji ne verujete!
Vucicu, podsecate me na dobru kravu koja daje dosta mleka a onda ga sutne i prospe!

winston

pre 11 godina

Bravo Crnogorcima, sto da smanje njihov standard i Evropski za Srbiju? Sto bi trovali svoj narod zato sto Srbija nije uradila nista da popravi problem nsa Aflatoksinom, nego samo da digne nivo kontaminacije? Vlada u Srbiji je jedna sala, nesposobni da ista urade osim da kradu. U tom su majstori.

Kaiser

pre 11 godina

Mere naše Vlade i minisra KNeževića već daju prve rezultate.

Hvala vam u ime gradjana, seljaka i poštene inteligencije, što predano radite na spasu poljoprivrede.

Nadam se da će se nnastaviti i borba protiv korupcije i kriminala koju odlučno vodi Vlada na čelu sa ministrom odbrane.

/sarcasam on

Jel treba da vam se crta šta ste napravili najglupljom odlukom stoleća?

Čekaću još godinama da sami shvatite, pošto ni crtanje ne daje rezultate, jer su vam mozgovi nepovratno oprani.

Štetočine ste bili, to ste i ostali, jer vam je takav mentalni sklop. Drugo ni ne umete.

Andrija

pre 11 godina

Jako sam se potresao zbog njihove zabrane kamo lepe srece da zabrane da idemo i na njihovo primorje jer zadovoljavaju nase standarde sa 72 opuska od cigareta na 1 kvadratnom metru i nizom drugih pratecih artikala koji daju jedinstven ambijent njihovom primoriju kakav nemam ni Mediteran.

crni domino

pre 11 godina

Tek cete da se cesete zbog vasih nepromisljenih gluposti.
Naucice vas svet sta je rejting, ako svom narodu i opoziciji ne verujete!
Vucicu, podsecate me na dobru kravu koja daje dosta mleka a onda ga sutne i prospe!

nikica

pre 11 godina

POCELO JE !!

Sada cve nastupiti lavina zabrana uvoza iz Srbije. I to ne samo mleka nego i ostalog. Cak i iz RS!!
A sve to samo zahvaljujucio 'genijalnoj' ideji minista Kezevica da resi problem zvani 'mleko' na totalno neadekvaatan nacin.
Knezevica su cak i Bugari nalepili za laganje u davanju javnih izjava

winston

pre 11 godina

Bravo Crnogorcima, sto da smanje njihov standard i Evropski za Srbiju? Sto bi trovali svoj narod zato sto Srbija nije uradila nista da popravi problem nsa Aflatoksinom, nego samo da digne nivo kontaminacije? Vlada u Srbiji je jedna sala, nesposobni da ista urade osim da kradu. U tom su majstori.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Jeste, ali zato može, kako reče ministar, u 2/3 sveta. Sad, to što u te 2/3 do sada nismo izvezli ni mikrolitar, a upravo smo u tu 1/3, u koju više ne možemo, izvozili sve što smo izvozili...to za ministra nije važno. Samo gledajte kako on spasava srpskog seljaka. Tako će da ga spase da mu više nikakvo spasavanje nikada neće trebati. Možda će ministarka zdravlja apelovati na građane da piju više od 2-3 šoljice mleka dnevno i tako utroše višak.

Samo gledajte cirkus sad kad svi povežu onu heavy metal pšenicu, buđav kukuruz i toksično mleko sa Srbijom, pa krenu da nam otkazuju saradnju i za ostale proizvode. Ne opra nas više ni kanal do Soluna.

Neutralni

pre 11 godina

@sumorni Vrlo pronicljivo zapazanje. Skidam kapu.
Ministar Knezevic, kao i svaki drugi uobrazeni nesposobnjakovic, misli da ce promenom pravila igre da resi problem. Ono sto je za bacanje u Hrvatskoj ce se sada lepo prodati Srbiji. Mere koje su trebale da navodno sacuvaju domacu proizvodnju mleka, ce je gurnuti u jos goru bedu: sada ce mlekare moci (koje su inace deo iste korporacije) da za male pare kupuju otpad iz Hrvatske i zemalja u okruzenju i da to pakuju na rafove kao kvalitetnu robu koja zadovoljava propis. Umesto da domace mleko kupuju za 60 dinara, moci ce za 30 da kupe tudj otpad. Svaka cast za ideju, od ovolike pameti, dobro je da ima zivih u Srbiji.

Kaiser

pre 11 godina

Mere naše Vlade i minisra KNeževića već daju prve rezultate.

Hvala vam u ime gradjana, seljaka i poštene inteligencije, što predano radite na spasu poljoprivrede.

Nadam se da će se nnastaviti i borba protiv korupcije i kriminala koju odlučno vodi Vlada na čelu sa ministrom odbrane.

/sarcasam on

Jel treba da vam se crta šta ste napravili najglupljom odlukom stoleća?

Čekaću još godinama da sami shvatite, pošto ni crtanje ne daje rezultate, jer su vam mozgovi nepovratno oprani.

Štetočine ste bili, to ste i ostali, jer vam je takav mentalni sklop. Drugo ni ne umete.

Ghost Protocol

pre 11 godina

Mi najvise mleka izvozimo sigurno u EU, jer smo deo Evrope, a sada kada je ovo promenjeno gde ce da se izvozi? U Ameriku, kao sto je Gosn Genije Knezevic rekao? Ma kako da ne, samo da Ameri nece mleko cak odavde da potezu. Ocigledno da nije ni svestan koju ovo stetu moze da nanese, jer nece niko hteti da uvozi nase mleko.

Darko

pre 11 godina

Na kraju ce u Srbiji mleko i stocna hrana biti dostupna svima, za dzabe, jer izvoza nece biti ;) Vazno samo da je Ministar pomogao mlekarima dizanjem granice aflatoksina

sumorni

pre 11 godina

Mere Vlade koje je donela u cilju nabijanja profita u džepove monopolistima na tržištu mleka (ko je spomenuo Beka) i uništenju domaće poljoprivrede već daju prve, brutalno dobre rezultate.

Monopolisti sada mirne duše mogu za male pare da pokupuju mleko u okruženju, jer oni tamo nemaju drugog izbora, i da njime preplave Srbiju, a domaći proizvodjač može da zatvori radnju.

Ovo nije više ni za smejanje, nije ni za ludnicu, nije ni za zatvor. Jeste li vi bolesni, umobolni, ili se samo namerno iživljavate misleći da je narod stoka, jer ste ga takvim napravili?

Imate li blage veze šta radite??

Milan

pre 11 godina

Nasi najveci proizvodjaci vec imaju kontigente robe namenjene izvozu, a sasvim drugacije kontigente namenjene unutrasnjoj proizvodnji.Tako da ce biti srpskog mleka u regionu,ali ce ono biti bolje nego za nas u Srbiji.

Odluka CG nije nikakvo iznenadjenje.

Milan

pre 11 godina

E neka ste podigli na 0,5%.To bre majstori, secite granu na kojoj sedite. Svi vi mlekari i proizvodjaci kukuruza koji ste juce trljali rukice na ovu odluku misleci da ste resili svoj problem materijalne prirode sada dugorocno kopate sebi jamu iz koje se necete iskobeljati. Da vidimo kome cete sada prodati svoje budjavo mleko i kukuruz van Srbije. Jos kada vam stigne strana budjava konkurencija, ima otkupna cena da vam bude duplo manja. Videcete rodjaci sta su gubici. A sad nastavite da mlatite o GMO i vanzemaljcima, uzivajte.

winston

pre 11 godina

Alo, ljudi, ne moze ministar poljoprivrede da p..ne na njivu, da ne pita prvo Vucica. Mi se sve srucili na Knezevica, ali Vucic je iza ovog svega. Naprednjaci, stari radikali sa drugim imenom, rade kao sto su uvek. Sole narodu pamet, i probaju da od nas prave budale. Gotovi ste, opet!

Sofronije

pre 11 godina

Netačno je da je limit u SAD-u 0,5 mikrograma po kg.

Dozvoljena granica aflatoksina u Americi je 0,0005 mikrograma/kg (odnosno 0,5 nanograma po kg).
Ovde to možete videti http://www.fda.gov/Food/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/GuidanceDocuments/ChemicalContaminantsandPesticides/ucm077969.htm#afla

speedy

pre 11 godina

@Na kraju ce u Srbiji mleko i stocna hrana biti dostupna svima, za dzabe, jer izvoza nece biti ;) Vazno samo da je Ministar pomogao mlekarima dizanjem granice aflatoksina
(Darko, 1. mart 2013 21:52)

Bice izvoza, oni ce za izvoz da prave mleko koje je u dozvoljenim granicama, a nama ce prodavati zatrovano.

Jovan

pre 11 godina

Naša vlada, a posebno nadobudni i nesposobni ministar Knežević treba se zapitaju za sve posledice koje će po poljoprivredu Srbije doneti njihove odluke o povećanju aflotoksina u mleku. Lično sam kao odrastao čovek sa nepunih 70 godina prestao da kupujem mleko i dobrim delom mlečne proizvode. Ako se isto ne može izvoziti u Crnu Goru, BiH i druge zemlje onda se ta nadobudna gospoda mora zapitati šta će sa mlekom i dali su oni doneli pravilnu odluku? Umesto da se bore sa problemom i traže adekvatno rešenje za isti oni su kao u neka davna "Staljinistička" doba našli najlakše rešenje u birokratskoj promeni dozvoljene količine otrova u osnovnoj životnoj namirnici mleku. Na zdravlje im rešenje i pamet.

Rusija-kupi-sve

pre 11 godina

@(Ghost Protocol, 1. mart 2013 21:48)
Treba da izvezemo za Rusiju. Oni su slicni ko mi, po mogu podrzati i do 10% onog kanceroznog aflatoksina.
Nije lako biti Srbin ili Rusin :)

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Eto ponovo nam CG "zabija noz u ledja" i ne zeli "slediti pravedan put Srbije" tj. "najtolerantnije drzave" na Svetu kada se radi o "aflatoksinu" ?

Марко

pre 11 godina

Али зато свако млеко задовољава наше стандарде па може да се увезе. Шампионски...

Makedonac

pre 11 godina

Nemoze ni u Makedoniju, jedno kolicine su vratene posle proveru u skladistu kad je utvrdeno da ima vise alfatoksina od propisanih 0,05.Tako da sad na granicu ga provere ako ima vise od 0,05 vrate ga nazad.

Dejan

pre 11 godina

Ono sto sada sledi je uvoz mleka iz inostranstva, sa trzista gde je aflatoksin manji od 0.05. Ostavimo sa strane pretpostavku da ce stranci gledati da nam uvale mleko koje kod njih nema prodju - ono sto ja vidim je da ce narod masovno poceti da kupuje uvozno mleko. Nakon toga ce na apel domacih proizvodjaca i SNS strucnjaka (sa N kao "nazadnim") da se verovatno zabrani uvoz mleka "radi zastite domacih proizvodjaca". I eto nama korak po korak zatvorene drzave, sistema goreg od Belorusije ili Moldavije. A mogu da se zakunem da ce se verni glasaci SNS-a u inat piti duplo vecu dozu mleka ne bi li u prkos ostalom narodu pokazali kako su oni najpametniji. Kako smo glasali tj sejali tako i zanjemo. Jos jedno 20 godina ovako pa ce narod da shvati da svuda ima lopova, i medju zutima, crvenima, crnima (pa pobogu vlast dolazi od nas samih iz naseg naroda, kad se pogledamo u oci dobro znamo na zalost kakvi smo). Valjda ceonda shvatiti i da valja birati vlast koja u krupnom planu vuce napred a ove lopovluke treba ostaviti policiji da maksimalno hapsi i kaznjava. Samo na zalost, glasaci u Srbiji ocigledno smatraju da ce ziveti 150 godina pa nikako da shvate sta jeste a sta nije vazno.

Toca

pre 11 godina

Imali smo juče kobajagi istraživanje kome se više veruje. Ispalo je da je Knežević upravu. Naravno, danas time možete da obrišete,neću reći šta, pa vaspitan sam. E,možda je ubedio ovaj prepametni narod ali nije Vučića, EU, CG i sve ostale koji e jedva dočekati da zabrane Srbiji izvoz. Jedan čovek za kraće vreme odavno nije napravio veću štetu. Ti si ga Vučiu birao. Na predsedništvu Snsa je bilo 21:3 da Knežević ne bude ministar. Toliko o tome. Sutra ga slobodno zadrži na toj poziciji.

Boris CG

pre 11 godina

Ne samo što su u Vladi Srbije odlukom direktno otvorili vrata širom za svačiji mliječni otpad u Srbiju, već su uz to diskvalifikovali proizvođače mlijeka iz Srbije sa svih stranih tržišta odakle je Srbija (decenijama) donosila kući na destine miliona eura godišnje.
No, ova afera daleko nadilazi pitanje mlijeka.Ovo je pitanje odnosa jedne države prema zdravlju i poštovanju vlastitih građana, te njenog odnosa prema vrlo osjetljivom pitanju kvaliteta i bezbjednosti hrane i uopšte imidža svega onog što se proizvodi pod znakom Made in Serbia. Ako jedna Vlada otvoreno promoviše poruku sveukupnoj javnosti da je prihvatljivo trovati vlastiti narod mlijekom, onda se nameće zaključak posmatrača da je ta Vlada spremna trovati vlastiti narod i bilo kojim drugim proizvodom. Nakon ove afere (kako god da se završi) stvoreno je podozrenje kupaca van Srbije prema srpskoj robi, koja je u čitavom regionu bila visoko cijenjena. Ko će više htjeti da se kocka zdravljem najbližih kupujući srpsko mlijeko ili bilo koji drugi drugi proizvod iz Srbije koji sadrže mlijeko??
Inače, nikome normalnom u Crnoj Gori zabrana srpskog mlijeka ne izaziva radost, bez obzira na odnos prema Srbiji.Zašto? Pa zato što i pored prisustva svih proizvođača mlijeka u CG, ogroman procenat otpadao je na one iz Srbije. Naglo odsustvo srpskog mlijeka koje se već dogodilo u CG dozvoliće drugima priliku da popune taj prostor, no, prvi efekat će vrlo vjerovatno biti skok cijena mlijeka kao posljedica naglog smanjenja ponude.

Andrija

pre 11 godina

Jako sam se potresao zbog njihove zabrane kamo lepe srece da zabrane da idemo i na njihovo primorje jer zadovoljavaju nase standarde sa 72 opuska od cigareta na 1 kvadratnom metru i nizom drugih pratecih artikala koji daju jedinstven ambijent njihovom primoriju kakav nemam ni Mediteran.

Kobajashi

pre 11 godina

@Sofronije

Nisi u pravu. U pitanju je 0.5 mikrograma po kilogramu. U koloni PPB stoji vrednost 0.5. PPB znaci Parts Per Billion (One ppb represents one microgram of something per liter of water (ug/l), or one microgram of something per kilogram of soil (ug/kg)).

Naravno, to nije opravdanje za umobolnu odluku Vlade vec samo demant tvoje konstatacije.

MaX

pre 11 godina

"Crna Gora neće dozvoliti uvoz mleka i stočne hrane iz Srbije koji ne zadovoljavaju njene standarde."
Kakva chudna rechenica. Kojoj zemlji ce to dozvoliti? Samo Srbiji nece?

Andrija

pre 11 godina

Jako sam se potresao zbog njihove zabrane kamo lepe srece da zabrane da idemo i na njihovo primorje jer zadovoljavaju nase standarde sa 72 opuska od cigareta na 1 kvadratnom metru i nizom drugih pratecih artikala koji daju jedinstven ambijent njihovom primoriju kakav nemam ni Mediteran.

MaX

pre 11 godina

"Crna Gora neće dozvoliti uvoz mleka i stočne hrane iz Srbije koji ne zadovoljavaju njene standarde."
Kakva chudna rechenica. Kojoj zemlji ce to dozvoliti? Samo Srbiji nece?

crni domino

pre 11 godina

Tek cete da se cesete zbog vasih nepromisljenih gluposti.
Naucice vas svet sta je rejting, ako svom narodu i opoziciji ne verujete!
Vucicu, podsecate me na dobru kravu koja daje dosta mleka a onda ga sutne i prospe!

winston

pre 11 godina

Bravo Crnogorcima, sto da smanje njihov standard i Evropski za Srbiju? Sto bi trovali svoj narod zato sto Srbija nije uradila nista da popravi problem nsa Aflatoksinom, nego samo da digne nivo kontaminacije? Vlada u Srbiji je jedna sala, nesposobni da ista urade osim da kradu. U tom su majstori.

Sofronije

pre 11 godina

Netačno je da je limit u SAD-u 0,5 mikrograma po kg.

Dozvoljena granica aflatoksina u Americi je 0,0005 mikrograma/kg (odnosno 0,5 nanograma po kg).
Ovde to možete videti http://www.fda.gov/Food/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/GuidanceDocuments/ChemicalContaminantsandPesticides/ucm077969.htm#afla

Rusija-kupi-sve

pre 11 godina

@(Ghost Protocol, 1. mart 2013 21:48)
Treba da izvezemo za Rusiju. Oni su slicni ko mi, po mogu podrzati i do 10% onog kanceroznog aflatoksina.
Nije lako biti Srbin ili Rusin :)

Jovan

pre 11 godina

Naša vlada, a posebno nadobudni i nesposobni ministar Knežević treba se zapitaju za sve posledice koje će po poljoprivredu Srbije doneti njihove odluke o povećanju aflotoksina u mleku. Lično sam kao odrastao čovek sa nepunih 70 godina prestao da kupujem mleko i dobrim delom mlečne proizvode. Ako se isto ne može izvoziti u Crnu Goru, BiH i druge zemlje onda se ta nadobudna gospoda mora zapitati šta će sa mlekom i dali su oni doneli pravilnu odluku? Umesto da se bore sa problemom i traže adekvatno rešenje za isti oni su kao u neka davna "Staljinistička" doba našli najlakše rešenje u birokratskoj promeni dozvoljene količine otrova u osnovnoj životnoj namirnici mleku. Na zdravlje im rešenje i pamet.

winston

pre 11 godina

Alo, ljudi, ne moze ministar poljoprivrede da p..ne na njivu, da ne pita prvo Vucica. Mi se sve srucili na Knezevica, ali Vucic je iza ovog svega. Naprednjaci, stari radikali sa drugim imenom, rade kao sto su uvek. Sole narodu pamet, i probaju da od nas prave budale. Gotovi ste, opet!

Milan

pre 11 godina

Nasi najveci proizvodjaci vec imaju kontigente robe namenjene izvozu, a sasvim drugacije kontigente namenjene unutrasnjoj proizvodnji.Tako da ce biti srpskog mleka u regionu,ali ce ono biti bolje nego za nas u Srbiji.

Odluka CG nije nikakvo iznenadjenje.

Kaiser

pre 11 godina

Mere naše Vlade i minisra KNeževića već daju prve rezultate.

Hvala vam u ime gradjana, seljaka i poštene inteligencije, što predano radite na spasu poljoprivrede.

Nadam se da će se nnastaviti i borba protiv korupcije i kriminala koju odlučno vodi Vlada na čelu sa ministrom odbrane.

/sarcasam on

Jel treba da vam se crta šta ste napravili najglupljom odlukom stoleća?

Čekaću još godinama da sami shvatite, pošto ni crtanje ne daje rezultate, jer su vam mozgovi nepovratno oprani.

Štetočine ste bili, to ste i ostali, jer vam je takav mentalni sklop. Drugo ni ne umete.

nikica

pre 11 godina

POCELO JE !!

Sada cve nastupiti lavina zabrana uvoza iz Srbije. I to ne samo mleka nego i ostalog. Cak i iz RS!!
A sve to samo zahvaljujucio 'genijalnoj' ideji minista Kezevica da resi problem zvani 'mleko' na totalno neadekvaatan nacin.
Knezevica su cak i Bugari nalepili za laganje u davanju javnih izjava

Neutralni

pre 11 godina

@sumorni Vrlo pronicljivo zapazanje. Skidam kapu.
Ministar Knezevic, kao i svaki drugi uobrazeni nesposobnjakovic, misli da ce promenom pravila igre da resi problem. Ono sto je za bacanje u Hrvatskoj ce se sada lepo prodati Srbiji. Mere koje su trebale da navodno sacuvaju domacu proizvodnju mleka, ce je gurnuti u jos goru bedu: sada ce mlekare moci (koje su inace deo iste korporacije) da za male pare kupuju otpad iz Hrvatske i zemalja u okruzenju i da to pakuju na rafove kao kvalitetnu robu koja zadovoljava propis. Umesto da domace mleko kupuju za 60 dinara, moci ce za 30 da kupe tudj otpad. Svaka cast za ideju, od ovolike pameti, dobro je da ima zivih u Srbiji.

Milan

pre 11 godina

E neka ste podigli na 0,5%.To bre majstori, secite granu na kojoj sedite. Svi vi mlekari i proizvodjaci kukuruza koji ste juce trljali rukice na ovu odluku misleci da ste resili svoj problem materijalne prirode sada dugorocno kopate sebi jamu iz koje se necete iskobeljati. Da vidimo kome cete sada prodati svoje budjavo mleko i kukuruz van Srbije. Jos kada vam stigne strana budjava konkurencija, ima otkupna cena da vam bude duplo manja. Videcete rodjaci sta su gubici. A sad nastavite da mlatite o GMO i vanzemaljcima, uzivajte.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Jeste, ali zato može, kako reče ministar, u 2/3 sveta. Sad, to što u te 2/3 do sada nismo izvezli ni mikrolitar, a upravo smo u tu 1/3, u koju više ne možemo, izvozili sve što smo izvozili...to za ministra nije važno. Samo gledajte kako on spasava srpskog seljaka. Tako će da ga spase da mu više nikakvo spasavanje nikada neće trebati. Možda će ministarka zdravlja apelovati na građane da piju više od 2-3 šoljice mleka dnevno i tako utroše višak.

Samo gledajte cirkus sad kad svi povežu onu heavy metal pšenicu, buđav kukuruz i toksično mleko sa Srbijom, pa krenu da nam otkazuju saradnju i za ostale proizvode. Ne opra nas više ni kanal do Soluna.

sumorni

pre 11 godina

Mere Vlade koje je donela u cilju nabijanja profita u džepove monopolistima na tržištu mleka (ko je spomenuo Beka) i uništenju domaće poljoprivrede već daju prve, brutalno dobre rezultate.

Monopolisti sada mirne duše mogu za male pare da pokupuju mleko u okruženju, jer oni tamo nemaju drugog izbora, i da njime preplave Srbiju, a domaći proizvodjač može da zatvori radnju.

Ovo nije više ni za smejanje, nije ni za ludnicu, nije ni za zatvor. Jeste li vi bolesni, umobolni, ili se samo namerno iživljavate misleći da je narod stoka, jer ste ga takvim napravili?

Imate li blage veze šta radite??

Ghost Protocol

pre 11 godina

Mi najvise mleka izvozimo sigurno u EU, jer smo deo Evrope, a sada kada je ovo promenjeno gde ce da se izvozi? U Ameriku, kao sto je Gosn Genije Knezevic rekao? Ma kako da ne, samo da Ameri nece mleko cak odavde da potezu. Ocigledno da nije ni svestan koju ovo stetu moze da nanese, jer nece niko hteti da uvozi nase mleko.

Darko

pre 11 godina

Na kraju ce u Srbiji mleko i stocna hrana biti dostupna svima, za dzabe, jer izvoza nece biti ;) Vazno samo da je Ministar pomogao mlekarima dizanjem granice aflatoksina

Марко

pre 11 godina

Али зато свако млеко задовољава наше стандарде па може да се увезе. Шампионски...

speedy

pre 11 godina

@Na kraju ce u Srbiji mleko i stocna hrana biti dostupna svima, za dzabe, jer izvoza nece biti ;) Vazno samo da je Ministar pomogao mlekarima dizanjem granice aflatoksina
(Darko, 1. mart 2013 21:52)

Bice izvoza, oni ce za izvoz da prave mleko koje je u dozvoljenim granicama, a nama ce prodavati zatrovano.

Toca

pre 11 godina

Imali smo juče kobajagi istraživanje kome se više veruje. Ispalo je da je Knežević upravu. Naravno, danas time možete da obrišete,neću reći šta, pa vaspitan sam. E,možda je ubedio ovaj prepametni narod ali nije Vučića, EU, CG i sve ostale koji e jedva dočekati da zabrane Srbiji izvoz. Jedan čovek za kraće vreme odavno nije napravio veću štetu. Ti si ga Vučiu birao. Na predsedništvu Snsa je bilo 21:3 da Knežević ne bude ministar. Toliko o tome. Sutra ga slobodno zadrži na toj poziciji.

Dejan

pre 11 godina

Ono sto sada sledi je uvoz mleka iz inostranstva, sa trzista gde je aflatoksin manji od 0.05. Ostavimo sa strane pretpostavku da ce stranci gledati da nam uvale mleko koje kod njih nema prodju - ono sto ja vidim je da ce narod masovno poceti da kupuje uvozno mleko. Nakon toga ce na apel domacih proizvodjaca i SNS strucnjaka (sa N kao "nazadnim") da se verovatno zabrani uvoz mleka "radi zastite domacih proizvodjaca". I eto nama korak po korak zatvorene drzave, sistema goreg od Belorusije ili Moldavije. A mogu da se zakunem da ce se verni glasaci SNS-a u inat piti duplo vecu dozu mleka ne bi li u prkos ostalom narodu pokazali kako su oni najpametniji. Kako smo glasali tj sejali tako i zanjemo. Jos jedno 20 godina ovako pa ce narod da shvati da svuda ima lopova, i medju zutima, crvenima, crnima (pa pobogu vlast dolazi od nas samih iz naseg naroda, kad se pogledamo u oci dobro znamo na zalost kakvi smo). Valjda ceonda shvatiti i da valja birati vlast koja u krupnom planu vuce napred a ove lopovluke treba ostaviti policiji da maksimalno hapsi i kaznjava. Samo na zalost, glasaci u Srbiji ocigledno smatraju da ce ziveti 150 godina pa nikako da shvate sta jeste a sta nije vazno.

Boris CG

pre 11 godina

Ne samo što su u Vladi Srbije odlukom direktno otvorili vrata širom za svačiji mliječni otpad u Srbiju, već su uz to diskvalifikovali proizvođače mlijeka iz Srbije sa svih stranih tržišta odakle je Srbija (decenijama) donosila kući na destine miliona eura godišnje.
No, ova afera daleko nadilazi pitanje mlijeka.Ovo je pitanje odnosa jedne države prema zdravlju i poštovanju vlastitih građana, te njenog odnosa prema vrlo osjetljivom pitanju kvaliteta i bezbjednosti hrane i uopšte imidža svega onog što se proizvodi pod znakom Made in Serbia. Ako jedna Vlada otvoreno promoviše poruku sveukupnoj javnosti da je prihvatljivo trovati vlastiti narod mlijekom, onda se nameće zaključak posmatrača da je ta Vlada spremna trovati vlastiti narod i bilo kojim drugim proizvodom. Nakon ove afere (kako god da se završi) stvoreno je podozrenje kupaca van Srbije prema srpskoj robi, koja je u čitavom regionu bila visoko cijenjena. Ko će više htjeti da se kocka zdravljem najbližih kupujući srpsko mlijeko ili bilo koji drugi drugi proizvod iz Srbije koji sadrže mlijeko??
Inače, nikome normalnom u Crnoj Gori zabrana srpskog mlijeka ne izaziva radost, bez obzira na odnos prema Srbiji.Zašto? Pa zato što i pored prisustva svih proizvođača mlijeka u CG, ogroman procenat otpadao je na one iz Srbije. Naglo odsustvo srpskog mlijeka koje se već dogodilo u CG dozvoliće drugima priliku da popune taj prostor, no, prvi efekat će vrlo vjerovatno biti skok cijena mlijeka kao posljedica naglog smanjenja ponude.

Makedonac

pre 11 godina

Nemoze ni u Makedoniju, jedno kolicine su vratene posle proveru u skladistu kad je utvrdeno da ima vise alfatoksina od propisanih 0,05.Tako da sad na granicu ga provere ako ima vise od 0,05 vrate ga nazad.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Eto ponovo nam CG "zabija noz u ledja" i ne zeli "slediti pravedan put Srbije" tj. "najtolerantnije drzave" na Svetu kada se radi o "aflatoksinu" ?

Kobajashi

pre 11 godina

@Sofronije

Nisi u pravu. U pitanju je 0.5 mikrograma po kilogramu. U koloni PPB stoji vrednost 0.5. PPB znaci Parts Per Billion (One ppb represents one microgram of something per liter of water (ug/l), or one microgram of something per kilogram of soil (ug/kg)).

Naravno, to nije opravdanje za umobolnu odluku Vlade vec samo demant tvoje konstatacije.