Sreda, 13.02.2013.

11:05

Slike Jasenovca na sajtu u Vukovaru

Hakeri iz Srbije, koji se potpisuju kao "Tesla tim", upali su na internet stranice Univerziteta u Vukovaru i na njih postavili slike iz logora Jasenovac.

Izvor: B92

Slike Jasenovca na sajtu u Vukovaru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

nikad više

pre 11 godina

Ma hajde...

Najveća greška JNA je što je napadala gradove bez srpskog življa i zato ti jest agresija, a što se tiče HRT-a, to mi malo smiješno zvuči s obzirom da smo bili bez struje i vode poprilično i nitko nas nije obmanjivao jer smo sav užas vidjeli na vlastite oči.

Ma hajde...

pre 11 godina

@Realnost od Hrvata

Nisi u pravu, mnogo si slusao HRT 90-tih. Mene recimo nije zatrovao RTS... Odavde su isli da zastite Srbe koje su vasi terali sa vekovnih ognjista i ubijali. To nisu teritorijalne pretenzije vec odbrana. I da, Srbi odvajkada naseljavaju dobar deo onoga sto sada smatrate Hrvatskom. Niste smeli da ih terate. Prema tome, krivica je vasa. A kad krene taj haos, posle nema nevinih ni na jednoj strani...nazalost. To je gradjanski rat. A ne ''agresija'' na vasu lijepu ...nije bas samo vasa, zar ne?

Realnost od Hrvata traže oni koji su sa cvijećem ispraćivali JNA tenkove..

pre 11 godina

@(Hrvati budite realni, 13. februar 2013 13:10)

Prosječni Hrvat nije bio niti rođen za vrijeme 2. svjetskoga rata tako da isti nema nikakvu moralnu obvezu osjećati se odgovornim za ta događanja, isti jedino može i mora žaliti zbog onoga što su učinile Ustaše, koje opet nikada nisu bile odabrane od hrvatskog naroda nego su im isti nametnuti! Strašno je da vi pravdate zločine i agresiju koju ste učinili u 90-ima sa događanjima u drugom svjetskom ratu. To dovoljno govori tko se suočio sa prošlošću a tko ne, kada prihvatite istinu da u Hrvatsku niste išli u nikakvu obranu Srba nego u stvaranje Miloševićeve i Šešeljeve velike Srbije, tada će te moći prihvatiti odluke haškog suda o oslobođenju hrvatskih generala i okrenuti novu stranicu sa svim žrtvama vaših ludosti u 90-ima!

Ivo K

pre 11 godina

Iznenadilo bi me da u Vukovaru zivi i jedan Ustasa koji je ubijao Srbe u Jasenovcu. Kome to oni salju poruke? U kojem smislu su Vukovarci odgovorni za Jasenovac?

Misko

pre 11 godina

Ljudi manite se vise mrznje i ratova, to nikom nije dobro donelo... Ja sam takodje, kao i mnogi, pobegao iz hrvatske i poginuli su mi neki clanovi familije i mogao bi dozivotno da mrzim hrvate, ali poenta je da izvucemo pouku iz svega... Sa nama su se poigrale bolesne glave zeljne moci i vladanja i samo smo mi kao narodi izvukli deblji kraj sa tom mrznjom i ratovima... Ne trebamo vise to dozvoliti... Treba da mislimo na buducnost nase dece...

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@prokleta avlija

Potomci familije Nikole Tesle su takođe proterani iz Hrvatske tako da korištenje njegovog imena nije skravljenje. Mislim da se u komentarima ide daleko od poente na koju je trebalo ukazati, a to je da se danas vrši pritisak na Srbe u Vukovaru ukidanjem ćirilice.

Iako ne mislim da je ovo pravi način da se hrvatskoj javnosti ukaže na taj problem i istoriju Jasenovca, primetio sam iznošenje nekih neverovatnih činjenica koje festival u Guči stavljaju u nekakav zločinački kontest kao i pomen o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini kao fašističkoj tvorevini. Stoga bi trebalo napomenuti da je "Guča" festival trubača koji nema veze ni sa kakvim borbenim dejstvima, kao i da je pokret jugoslovenske vojske u otadžbini osvedočeni antifašistički pokret.

Milancho

pre 11 godina

Dosta moje familije je stradalo u 2SR u slavoniji. Jedan dio familije je odveden u jasenovac i nikada odatle nije izasao, ali veci dio je stradao na kucnom pragu i na radovima u polju. Mogu hrvati da se igraju sa brojkama zrtava u jasenovcu, ali jasenovac je samo simbol srpskog i jevrejskog stradanja u hrvatskoj. Broj zrtava hrvatskog genocida daleko nadmasuje broj zrtava samo u jasenovcu. Moj djed je kao 5-godisnji djecak izvucen iz logora u posljednji cas jednom smjelom diverzijom rodjaka u partizanima i jednog njegovog prijatelja u domobranima. Zahvaljujuci tom jednom srbinu, jednom hrvatu i njihovom prijateljstvu ja danas postojim. 1991 su nam u slavoniji priredili isti scenario, spasio nas je banjalucki korpus jna i niko vise. 1995 smo izdani od svih, i od karadzica i od milosevica i od martica.

bts

pre 11 godina

Drago mi je da se razum oglasava na obe strane i da ima normalnih ljudi. Treba pamtiti zrtve, jer su one zrtve uzasa. I mislim da je nemoguce razluciti istinu ako se gleda iz jednog ugla. Da se nikad ne ponovi bilo sta od raspravljanog i da dodje bolje vreme po sve nas. Imamo i previse ratnika i nacionalista, a premalo miritelja. Verujem da nisu svi Hrvati ustase isto ko sto ni Srbi nisu svi cetnici. Ima i jednih i drugih, mada su manjina.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Aha! Vukovar 1992 je odmazda za Jasenovac? To je poruka ili sam krivo skuzio? Naše ubijanje je okej ipak ste vi svi zločinci i ustaše?
Izrazavam žaljenje za sve žrtve svih ratova, a pogotovo za sve civile koji su stradali na ovim prostorima.

IgorMost

pre 11 godina

Srbi su stradali tokom drugog svjeskog rata i tu nema nikakve polemike.
Jasenovac je srpsko stratiste i velika mrlja u hrvatskoj istoriji. Kao sto Njemci uce o svom nacistickom ludilu tako bi i nove generacije u Hrvatskoj trebale uciti o Jasenovcu. Sve to stoji i nista nemoze umanjiti zlocin koji je pocinjen ali intresantno je pogledat i drugu starnu istorije i kako se tako cesto zrtva pretvara u krvnika samo kad se ukaze prilika. Dojucerasnje zrtve Jevreji sada istom tom zestinom proganjaju Palestince, Crnci u Zimagveu sada trze osvetu nad bijelim zemljoposjednicima itd.
Na ovim nasim podnebljima Srbi koji su pretpjeli zlocin u Drugom svjetskom ratu 90 krenuse u rjesavanje srpskog pitanja na isti nacin ko Hrvati 41. Ne treba se praviti lud zna se sta je bio cilj i kako ga ostavriti. Nisu ni na drugoj starni bila nevinasca ali ovo je bio trenutak kad su srpski nacionalisti odlucili da je vrijeme da se neke stvari naplate i konacno napravi velika Srpska drzava a to se svakako nije moglo ljepim rijecima. Konacni bilans bar zasada Srba vise skoro da nema u Hrvatskoj, Kosovo izgubljeno, Crna Gora se odvojila ( ovo je nacionalistima najteze racionalizovat)i kompezacija Republika Srpska.

Svakom narodu je najteze prihvatiti zlocin pocinjen u njegovo ime.

zemun

pre 11 godina

Krvave su nam ruke do lakata u poslednjim ratovima, ali ako iko na ovom svetu ne sme da nam drži predavanja o moralu i suočavanju sa prošlošću to su Hrvati. Mitomani jesmo za mnoge stvari, ali logori za decu i leševi koji su četiri godine Savom dolazili do Srbije nisu plod srpske mašte. I nemojte samo potencirati samo Jasenovac, ipak su najpoznatiji po ,,akcijama" na terenu i jamama po Bosanskoj Krajini i Hercegovini. Nikada zaboraviti.

Hm!

pre 11 godina

Ne razumijem zasto je pogresno podsjetiti komsije hrvate na njihovu "slavnu" proslost, kojom se , obzirom na njihovo ponasanje u zadnje dvije decenije, ocigledno ponose!
Razumljivo je da nije lako njima sprovoditi zakone dosljedno, jer hrvati koji su bili glavni akteri u stvaranju njihove nezavisnosti ,su puni prljavstine.
Ako proglase Tudjmana negativcem , onda je njihov " donovinski rat" bila borba za etnicki " cistu" hrvatsku!

silvio,zg

pre 11 godina

Hrvat sam ali razumijem ovaj čin jer je primjetan očiti kompleks u srpskom narodu proizašao iz toga što se u zadnjih 20-ak godina događalo na ovim prostorima a zbog čega ste na neki način generalno stigmatizirani.Evo jedan banalan primjer:recimo,komentari tipa Srbija!i slično na youtubeu,na temama koje nemaju veze sa Srbima i Srbijom.Po tome ste gori čak i od Poljaka kojih ima 5 puta više.Razumljivo je da vas smeta što svijet ne zna toliko o onome što se događalo 40-ih koliko zna o 90-im ali mislim da ova akcija hakera nije pravi način i ne donosi ništa dobro.Ja svoju djecu nikada neću učiti ni o Jasenovcu,ni o ovčari ni o Srebrenici,djeca trebaju učiti pozitivne stvari a ne o zvjerskim zločinima.

Pustite mi komentar van!

pre 11 godina

A u nju su se Srbi uselili pre više vekova na poziv Austro-Ugarske
(miša bg, 13. februar 2013 14:47)

Vlasi. Ne miješaj Srbe i Vlahe. Vlasi su sistematski posrbljavani sve do sredine 18. stoljeća.

Marijan

pre 11 godina

Kako mase držati od tema surove današnjice. Tako da ih konstantno kljukaš još ružnijom prošlošću. Samo naprijed. To će sigurno riješiti sve egzistencijalne probleme srpskog naroda u Hrvatskoj i Srbiji.

Ljiljana

pre 11 godina

Ima li ovo prepucavanje kraja?!Kao sto neko pre mene rece-mi smo prokleti!Kada ce se vise zavrsiti nase medjusobno optuzivanje,vredjanje i sa jedne i sa druge strane..kad bi se stvari konacno sredile,opet bi neko bacio kamen i strasti bi se ponovo uskomesale..Odete li na you tube,na bilo sta sto se tice Srbije ili Hrvatske,nevezano za politiku-muzika ili sport,to su takve gadosti u komentarima,takmice se ko ce ogavniji dati,ponose se svojim vokabularom,neki od njih jedva da imaju 13 godina,pa se zapitam da li je moguce da postoje takvi mladi ljudi,koliko mrznje u njima ima,to ne voli ni sebe,pa zar mu mnogo treba da digne ruku na nekoga ko je samo druge nacionalnosti..Za mene smo svi isti narod,nebitno kako se zovemo,nesrecan,podeljen,posvadjan,zbog individua koje su sujetne i gladne moci.I njima ce uvek biti super,sto vise glozenja to bolje,ali mi moramo nauciti sta znaci tolerancija i postovanje,ne samo na papiru,jer ovo kako je krenulo,pa vracanje i u doba Otomanskog carstva,samo cekam do kog veka cemo stici..pocela sam da se smejem od muke..aman ljudi,volite se,ovo postaje tragikomicno.

Centurion

pre 11 godina

@Konstantinos Veliki
Систем логора у НДХ, који је био државни пројекат готово индустријског уништавања људи, ти поредиш и стављаш у исту раван са хладњачом.
Твоје изречено мишљење оправдава акцију хакера.
И шта мислиш, зашто су ти злотвори премештањем тела убијених Албанаца покушали да сакрију свој злочин и од кога да га сакрију? Од државе Србије.
А код вас? Томислав Мерчеп хапси, мучи, убија по Вуковару 1991. године, да би данас 2013. ти нама причао о мултиетничком граду Вуковару. Где си тада био? Куповао лименке са ''чистим хрватским зраком''?

p.s. Досадни сте више са том Сребреницом. Страдање муслиманских војника приликом пробоја није геноцид. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:407771-Svajcarski-poslanik-Srbi-zrtve-u-Srebrenici

miro split

pre 11 godina

A, znate vi oni vic kad je Mujo svršija u Jasenovac?
Stoji Mujo u redu,a na kraju reda Ustaša sa macom mlati ljude i baca ih u Savu i konačno dođe red na Muju,
Udre Ustaša Muju po glavi prvi put,a ono Muji ništa.
Udre drugi put,treči put,a Muji ništa.
I onda Mujo pgleda Ustašu i reče:
Oprostite,ali meni je stvarno neugodno!

Dejan

pre 11 godina

@zapad: A u kom stolecu zivis ti? Rat u HR je prosao otkad, a vi i dalje samo o "domovinskom ratu". Mislis da Srbi nisu ginuli i patili? I znaci po tvome Srbi treba da zaborave sta je bilo u 2. svetskom ratu, a vama istorija pocinje tek pocetkom 90ih? Pa razmisli malo.

Adam

pre 11 godina

judi su živi. sječanja su svježa. jel tebi itko strado u ratu?
(ja nisam protiv ali ih skroz razumijem)
(slovojed, 13. februar 2013 13:51)

O da stradao mi je brat od strica i gle čuda, čovek koji ga je ubio bio je Hrvat! Dakle i moja "sječanja su svježa"... I kad vidim šahovnicu jedina asocijacija mi je ustaška kama, krv i klanje

vox

pre 11 godina

@zapad: A u kom stolecu zivis ti? Rat u HR je prosao otkad, a vi i dalje samo o "domovinskom ratu". Mislis da Srbi nisu ginuli i patili? I znaci po tvome Srbi treba da zaborave sta je bilo u 2. svetskom ratu, a vama istorija pocinje tek pocetkom 90ih? Pa razmisli malo.
(Dejan, 13. februar 2013 14:16)
Ako će mo tako ajmo malo dalje u povjest kada su Srbi kao turski vazali poharali ,poklali katoličko življe,te naselili ta ista područja.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nestor, 13. februar 2013 13:48)

Iako nisam ljubitelj "otkrovenja" o "anitfašističkoj prirodi" četnika, iako je tačno da se razne budale slikaju sa kamama (svuda ih ima), ali Guča, taj festival postoji preko 50 godina i nastao je kao narodni festival, koju naravno su budale unakazile, pa vas ljubazno molim da ne pominjete Guču.

Hvala na razumevanju

miša bg

pre 11 godina

(zapad, 13. februar 2013 12:07)
Kad to o Jasenovcu vaša Hrvatska deca budu učili u školi u premetu istorija ( povjest) onda možete pričati da ste demokratska država. Kao Nemci, mada dosta stidljivo i diskretno, uče u školama o Aušvicu, Dahau..
A i kad građanski rat koji se takođe desio u 20. veku ( stoleću) prestanete nazivati Domovinski rat, koji se posle međusobnog ubijanja Srba i Hrvata u Hrvatskoj ( Srbima pomagala JNA, a Hrvatima ceo Zapad -znači niko nije bio bez saveznika), završio proterivanjem nevinih 300.000 Srba iz njihove domovine Hrvatske. A u nju su se Srbi uselili pre više vekova na poziv Austro-Ugarske da štite nj državu od upada Turaka. Zato se i ta oblast zove Krajina! Kad se ovi proterani Srbi vrate u svoje domove i u svoju državu Hrvatsku, očekujte aplauze.
Naravno, znam da nema šanse da se to desi.

Susjedne francuske sobarice

pre 11 godina

Nedavno, iz Norveške, sa ovog sajta:

"Ističe se da je jedan deo izložbe trebalo da bude posvećen sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", gde bi se predstavio zvaničan broj (po hrvatskim vlastima i novoj upravi Memorijalnog centra "Jasenovac") žrtava od 80914, iako svi relevantni izvori ukazuju da je taj broj bio najmanje 6-7 puta veći.

Koautorka izložbe Nataša Mataušić je upravo bila na čelu Memorijalnog centra "Jasenovac" kada je ovaj projekat minimalizacije žrtava pokrenut, dodaje se u saopštenju.

"Takođe, za vreme njenog upravljanja Centrom, iz izložbene postavke su uklonjeni predmeti kojima su žrtve ubijane, veliki broj fotografija i dokaza i umesto njih postavljena nekakva umetnička postavka, sa jednim jedinim ciljem negacije brutalnosti i minimalizacije broja žrtava. Njen deo zadatka u okviru sporne izložbe u Oslu je očigledno bio da se, uz zahvalnost norveškom narodu, 'serviraju' podaci koji minimalizuju razmere zločina u Jasenovcu", navodi se u saopštenju."

Hrvati budite realni

pre 11 godina

Svaki normalan građanin Srbije se stidi Vukovara, i naš predsednik se ispričao svim Hrvatima i Muslimanima za zločine koje su počinile srpske snage. Ne videh da se predsednik Hrvatske javno ispričao, da je rekao izuzetno mi je žao srpskih žrtava. Nije niti će. Hrvati ne pričajte o Srebrenici, Vukovaru i Albancima. Znate zašto??? Zato što pojma nemate koliko je Srba u prethodnih 20 godina stradalo od ruke tih Albanaca, srušili su u proteklih 10 godina više od 130 crkava i manastira. Jeste li čitali izveštaj Dika Martija o trgovini organima Srba koji su oteti na Kosovu? Jeste videli svedočenje čoveka kako je živom čoveku bez anestezije vađeno srce? Jeste li čuli o 3500 ubijenih Srba u selima u okolini Srebrenice? Jeste li čuli o 250 000 proteranih i 2000 ubijenih Srba u operaciji Srba? Srbija ima moralno pravo da svima drži lekcije jer je izručila Hagu, osudila gomilu ljudi za zločine. Sve najodgovornije. Vi ste one koji su naredili pogrom Srba dočekali kao najveće heroje i to slavite kao državni praznik. E zato mi imamo pravo da podsećamo jer nikad nismo slavili zločin. Prosečan Hrvat i dan danas misli da je u Jasrnovcu ubijeno 70 hiljada ljudi iako su Nemci vaši krvni prijatelji utvrdili brojku od 850 hiljada ubijenih u Jasenovcu. Zapamtite jedini ste ikada na tlu Evrope imali logor za srpsku decu koju ste pobili, i to prosečni Hrvat negira. Kada se budete suočili sa daljom i bližom prošlošću, onda će se možda nešto promeniti a do tada...

Nestor

pre 11 godina

@ Ironija: "a li deca uce da su ljudi tamo ubijani samo zato sto su Srbi?"

e pa da znaš da uče, uče baš to... u svakom udžbeniku, prouči sam ako ne vjeruješ i prestanite više s time... spominješ Thompsonove koncerte i ustašluk, a zašto ne spomeneš Guču, Ravnu Goru i mnoga druga mjesta gdje se mladi četnici otvoreno slikaju s kamama u ustima i još k tomu besramno četnike nazivate antifašistima, naravno da su reakcije iz HR ili Federacije BiH također žestoko slične ... ni ja nikog ne mrzim, ali hajde odgovori mi to...

nesa

pre 11 godina

Lepo bi bilo da se na ovakav nacin na sajtove po EU posebno sajt Haga, Brisela zlocini prikazu nad Srbima. Na sajtove tamosnjih TV stanica , javnih glasila, drustvenih mreza da javnost u EU i svetu bude upoznata i sa onom istinom koju nisu mogli da vide. Jedino tako mogu videti da nevini nisu nevini, i jedino tako srpske zrtve mogu postati vidljive-nazalost.

Dexter

pre 11 godina

@ Ironija

evo, meni je žena Srpkinja, a djeca mi uče o užasima Jasenovca... samo da ti kažem, ovi koji se predstavljaju kao Tesla team, sigurno su pripadnici "Obraza" ili Naših ili sličnih vaših klerofašističkih organizacija... briga njih za žrtve Jasenovca, oni su jednostavno zadojeni Velikom Srbijom i mržnjom prema svemu što nije srpsko... a u tome bezdušno i bezobrazno manipuliraju žrtvom Jasenovca i njihovom tragedijom... koliko puta već viđeno u ovih 22 godine!!! unaprijed hvala na objavi komentara.

Anti ustaša

pre 11 godina

Pretjerali ste! Pretjerali ste više sa tom ustašofobijom, kao da mislite da sve naše nesuglasice možete poklopiti time što nam nabijete Jasenovac na nos. Hrvat sam, znam šta je bilo u Jasenovcu, znam da su velikom većinom stradali Srbi, znam da je za to kriv monstruozni ustaški poredak kojim su rukovodili Hrvati. Znam. I žao mi je. Svake žrtve i njene patnje mi je žao. Posebice mi je žao što se to radilo u ime hrvatstva. Ali.. to je bilo to.
Osim što sam Hrvat, ništa drugo nemam zajedničkog ni sa ustaškim zločinima, ni sa ustašama, ni sa Jasenovcom. I šta bih sad ja i milijuni Hrvata poput mene trebali uraditi? Ubiti se? Nosati natpis - Ustaše su bili Hrvati? Postati nešto drugo? Jel bi sad trebalo zatrti sve što ima veze sa imenom Hrvat i Hrvatska? Jel bi trebalo rasformirati Hrvatsku?
Nekako sad proizilazi iz te vaše histerije, da bi svi sporovi koje vi i mi imamo trebali završiti u vašu korist, jer smo mi, eto, nekakvi potomci tih ustaša? Ili?

Jasenovac je Jasenovac. Neprijeporno. Nepobitno. A Ovčara je Ovčara. Vukovar je Vukovar. Simboli su simboli, i kao takvi nekome smetaju a nekome ne. Nekome su politički bodovi. Meni ne. Ja pišem i čitam i latinicu i ćirilicu. Ponosim se time. Kao što se ponosim i svojom Hrvatskom i time što sam Hrvat. Hrvat, a ne ustaša. Tako da.. smanjite malo doživljaje i spominjanje ustaša gdje treba i gdje ne treba. Jer, dragi moji, bez obzira na vaše izmišljotine o Draži, vi ste posljednji koji bi nekome trebali nabijat na nos zločine.

miroslav

pre 11 godina

Gospodo, ne znam cemu se prepucavate brojkama. Sta nam obicnim gresnim smrtnicima znaci 1 000 000, ili 10 000. Ljudskih zivota nema. Neka je samo jedno dete umrlo mucenicki u bolovima, je strasno. Niko na svetu nije informisan da je Jasenovac bio najstrasniji, najzverskiji logor u II svetskom ratu. Da su se mucenja vrsila pod blagoslovom jedne hriscanske crkve. Da prvi covek te crkve koji za vernike ima status Boga na zemlji, blagoslovio i odobravao ne znam ako da nazovem to sto su neljudi radili. Niko ne pominje tu kolicinu mrznje, tu kolicinu naslade, kad bi pustali krv iz vrata tih staraca, zena, dece. Prica je otisla u Ausvic, Dahau, i druge Nemacke logore. Sve one koji su ucestvovali u zlocinu ili zataskavali, ili podrzavali, ili izvrsavali stigla ih je kazna. Mozda ne na ovom zemaljskom svetu, ali budite sigurni da cvile negde u paklu onako kako su nevine zrtve zapomagale ispod njihovih sprava za ubijanje. Ne ja ne mrzim Hrvate ,nema potrebe, mrzim one koji im ispiraju mozak da mrze druge.

slovojed

pre 11 godina

zapad,

Dragi prijatelju objasni ti tvojim sunarodnicima u Vukovaru koji se bune protiv ćirilice da je '91. godina odavno prošla i da je valjda i u Vukovaru "21.stoljeće" ili možda nije?
Pozdrav iz kosmopolitskog Beograda

ljudi su živi. sječanja su svježa. jel tebi itko strado u ratu?
(ja nisam protiv ali ih skroz razumijem)

Ренато

pre 11 godina

Геноцид НЕ ЗАСТАРЕВА било да је учињен 1943 или 2013 године. А тужно је то што хрватска деца не занају шта су им преци радили за разлику од немаца који уче своју децу да се геноцид више не понови никада. Срамота за земљу која треба за пар месеци постати чланица ЕУ!

q

pre 11 godina

Ljudi, da li je i kod vas 21 stoljece? 2013 evo vec ide, jel' isto i na vasem kalendaru?
(zapad, 13. februar 2013 12:07)

Jeste, slazem se , ali bice razlog i potreba, dok god Hrvati budu osporavali i minimanizovali zlocin. Onos to treba je izvinjenje srpskom narodu od strane Hrvata (potomaka koljaca iz jasenovca) i katolicke crkve koja stiti i sakriva ove zlocine.

Divos

pre 11 godina

Свака част и пуна подршка овим (претпостављам) младим људима. Истина о страдањима и трагедији једног народа, истина о стравичним злочинима, истина о самом карактеру монструозне творевине НДХ се мора упорно и стално понављати, па ако треба и на овакве начине показивати и доказивати, свима који не желе да виде и прихвате ову истину, и који често воле да прекрајају и фалсификују историју. У супротном, ова страдања и ова стратишта српског рода биће временом заборављена, и биће учињен још један злочин, према истини, и према историји.
Истински радује чињеница да постоје и овакви људи (а уверен сам да их је још много), а ако нећемо ми памтити, а ако треба и доказивати, нашу тагичну историју и страдање нашег рода, ко ће.

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Prosjecan Hrvat se stidi Jasenovca jer se zna sto se tamo desilo i ovo jeftino podmetanje fotografija i internet "igranje" sa istima omalovazava zrtve tog logora, i ovi, koji s njima manipuliraju kao toboze da se "ne zaboravi", samo pokazuju svoju ne kulturu i neciviliziranost jer obezvreduju pietet nad zrtvama. Hrvatska drzava od samog vrha do Sabora odavala je svake godine pocast istima, samo nisam cuo ili dozivio da se prosjecan gradanin Srbije ispricao ili da se kaje za nevine zrtve tog istog Vukovara ili zbog nezapamcenog genocida nad Bosnjacima u Srebrenici, naravno o plutajucim hladnjacama i masovnim grobnicama Albanaca ne treba govoriti. Po meni, ovo je samo umanjilo zrtve Jasenovca jer su na bezocan nacin iskoristene i izmanipulirane za dnevno-politicke svrhe. Tko od ovoga ima koristi? Zar Hrvati? 30 % Srba koji tamo zivi? Zar multi etnicki grad koji je jedva prezivio razaranje i jedva nekako pokusava povezati etnicke zajednice zasluzuje da ga se opet maltretira? Mislite malo svojom glavom, zivite, kao sto je neko dole napisao, u 21. stoljecu!

Ironija

pre 11 godina

Koliko ja znam partizanski cvijet u Jasenovcu još uvijek neoštećen stoji,kao i muzej sa svjedočanstvima zločina,svake godine se održava dan sjećanja na žrtve koji HRT svaki puta uživo prenosi a u školi djeca uče i o NDH i o zločinima.To što ti zbog Jasenovca mrziš i one koji se tada ni rodili nisu je tvoja SRAMOTA,Lazare.
(maylo,zg, 13. februar 2013 12:21)

Jeste, stoji i muzej i uce deca u skoli. Ali sta uce? Koliko nula sa broja zrtava je skinuto u tom muzeju i tom ucenju? Da li deca uce da su ljudi tamo ubijani samo zato sto su Srbi? Posto po ponasanju vase dece i njihove ikonografije na tompsonovim koncertima ne vidim da uce na nacin na koji bi trebalo da uce. Samo da se razumemo, nikoga ne mrzim, supruga mi je Hrvatica.

nisko

pre 11 godina

Uf, nista gore nema od ovog gadjanja mrtvim telima. Otkud vam pravo da zloupotrebljavate mrtve? Borite se za svoje stvari kako hocete ali bez zloupotrebe mrtvih i ubijenih.
Nema normalnog coveka koji bi rekao ista protiv zlocina u Jasenovcu, Srebrenici, Oluji ili Kragujevcu, ali to nije razlog za grudvanje lesevima nastradalih.

maylo,zg

pre 11 godina

bravo za Tesla tim, nece hrvate nikad i nista oprati od ovih satanistickih uzasa koje su radili. mogu da se prave fini , znamo ko su i kakvi su. uvek licemerni, dvolicni, kukavice koje su uvek na strani jaceg, a kad jaci izgubi, onda kazu morali smo. ustaskih zlocina su se grozili i nacisti, zamislite taj paradoks. nikad se necete oprati, mozete imati lobista koliko god hocete. SRAMOTA VAS VECNO PRATI
(Лазар, 13. februar 2013 11:50)
Koliko ja znam partizanski cvijet u Jasenovcu još uvijek neoštećen stoji,kao i muzej sa svjedočanstvima zločina,svake godine se održava dan sjećanja na žrtve koji HRT svaki puta uživo prenosi a u školi djeca uče i o NDH i o zločinima.To što ti zbog Jasenovca mrziš i one koji se tada ni rodili nisu je tvoja SRAMOTA,Lazare.

slovojed

pre 11 godina

kad vidim političare sa obje strane kako zajedno obilježavaju ovakve strašne događaje (predsjednici, premijeri) i šalju poruke mira i težnje da se takvo što ne zaboravi i ne ponovi, onda će nam svima krenuti na bolje. pozdrav iz hrvatske

Adam

pre 11 godina

zapad,

Dragi prijatelju objasni ti tvojim sunarodnicima u Vukovaru koji se bune protiv ćirilice da je '91. godina odavno prošla i da je valjda i u Vukovaru "21.stoljeće" ili možda nije?
Pozdrav iz kosmopolitskog Beograda

milos

pre 11 godina

Svaka cast! Istina ne sme da se zaboravi, kada bi mogli svaki njihov sajt tako da udesite, ali i kod nas, jr ljudi toga ocigledno nisu svesni. Zaboraviti proslost, znaci nemati buducnost, zato nam se ovo i desava.

Novosadski dogovor

pre 11 godina

Civilizovano skretanje paznje. Desetak godina posle zavrsetka Drugog svetskog rata, Srbima se uvodi latinica. Sta je trebalo da uradimo tada, 50-ih, kada se to uvelo?

Vukovarski Hrvati, koliko vama smeta cirilica, toliko bi nama trebalo da smeta latinica.

Zasto?

pre 11 godina

Nije mi jasno, takvi 'ljudi' koji su cinili te zlocine - da li su ikada makar na pola sekunde pomisljali kako ce im o njihovim 'delima' suditi istorija, njihova deca, sunarodnici? Nezamislivo i neshvatljivo.

A to sto se neko potpisao kao 'Hakeri iz Srbije' uopste ne mora da je tacno. Nailazio sam na takve stvari ranije...

modesty

pre 11 godina

Cela bakina familija je pobijena u Jasenovcu. Gadovi, zlotvori, skupa sa ostatkom nacista u Evropi, koji se svi sad mahom baskare u E U. Kad ce njih stici sud za ratne zlocine?

Лазар

pre 11 godina

bravo za Tesla tim, nece hrvate nikad i nista oprati od ovih satanistickih uzasa koje su radili. mogu da se prave fini , znamo ko su i kakvi su. uvek licemerni, dvolicni, kukavice koje su uvek na strani jaceg, a kad jaci izgubi, onda kazu morali smo. ustaskih zlocina su se grozili i nacisti, zamislite taj paradoks. nikad se necete oprati, mozete imati lobista koliko god hocete. SRAMOTA VAS VECNO PRATI

Q

pre 11 godina

Mora tako. Bravo Ako ne zele da prihvate cinjenice i ako ne zele da upute izvinjenje srpskom narodu, treba ih puniti svuda. Ovakve stvari treba slati i mnogim svetskim medijima i institucijama, pa ce istina jednom izaci na povrsinu a zastita katolicke crkve bice probijena.

Najstariji pritvorenik u Hrvatskoj Josip Boljkovac moze mnogo toga da kaze i rekao je kako je zapoceo rat 1991. Hrvatka je napala Srbe u Hrvatskoj i prva zapocela rat. Zbog tih cinjenica koje je izneo drze ga u zatvoru sa 93 godine

Лазар

pre 11 godina

bravo za Tesla tim, nece hrvate nikad i nista oprati od ovih satanistickih uzasa koje su radili. mogu da se prave fini , znamo ko su i kakvi su. uvek licemerni, dvolicni, kukavice koje su uvek na strani jaceg, a kad jaci izgubi, onda kazu morali smo. ustaskih zlocina su se grozili i nacisti, zamislite taj paradoks. nikad se necete oprati, mozete imati lobista koliko god hocete. SRAMOTA VAS VECNO PRATI

modesty

pre 11 godina

Cela bakina familija je pobijena u Jasenovcu. Gadovi, zlotvori, skupa sa ostatkom nacista u Evropi, koji se svi sad mahom baskare u E U. Kad ce njih stici sud za ratne zlocine?

Q

pre 11 godina

Mora tako. Bravo Ako ne zele da prihvate cinjenice i ako ne zele da upute izvinjenje srpskom narodu, treba ih puniti svuda. Ovakve stvari treba slati i mnogim svetskim medijima i institucijama, pa ce istina jednom izaci na povrsinu a zastita katolicke crkve bice probijena.

Najstariji pritvorenik u Hrvatskoj Josip Boljkovac moze mnogo toga da kaze i rekao je kako je zapoceo rat 1991. Hrvatka je napala Srbe u Hrvatskoj i prva zapocela rat. Zbog tih cinjenica koje je izneo drze ga u zatvoru sa 93 godine

milos

pre 11 godina

Svaka cast! Istina ne sme da se zaboravi, kada bi mogli svaki njihov sajt tako da udesite, ali i kod nas, jr ljudi toga ocigledno nisu svesni. Zaboraviti proslost, znaci nemati buducnost, zato nam se ovo i desava.

Novosadski dogovor

pre 11 godina

Civilizovano skretanje paznje. Desetak godina posle zavrsetka Drugog svetskog rata, Srbima se uvodi latinica. Sta je trebalo da uradimo tada, 50-ih, kada se to uvelo?

Vukovarski Hrvati, koliko vama smeta cirilica, toliko bi nama trebalo da smeta latinica.

Ironija

pre 11 godina

Koliko ja znam partizanski cvijet u Jasenovcu još uvijek neoštećen stoji,kao i muzej sa svjedočanstvima zločina,svake godine se održava dan sjećanja na žrtve koji HRT svaki puta uživo prenosi a u školi djeca uče i o NDH i o zločinima.To što ti zbog Jasenovca mrziš i one koji se tada ni rodili nisu je tvoja SRAMOTA,Lazare.
(maylo,zg, 13. februar 2013 12:21)

Jeste, stoji i muzej i uce deca u skoli. Ali sta uce? Koliko nula sa broja zrtava je skinuto u tom muzeju i tom ucenju? Da li deca uce da su ljudi tamo ubijani samo zato sto su Srbi? Posto po ponasanju vase dece i njihove ikonografije na tompsonovim koncertima ne vidim da uce na nacin na koji bi trebalo da uce. Samo da se razumemo, nikoga ne mrzim, supruga mi je Hrvatica.

Hrvati budite realni

pre 11 godina

Svaki normalan građanin Srbije se stidi Vukovara, i naš predsednik se ispričao svim Hrvatima i Muslimanima za zločine koje su počinile srpske snage. Ne videh da se predsednik Hrvatske javno ispričao, da je rekao izuzetno mi je žao srpskih žrtava. Nije niti će. Hrvati ne pričajte o Srebrenici, Vukovaru i Albancima. Znate zašto??? Zato što pojma nemate koliko je Srba u prethodnih 20 godina stradalo od ruke tih Albanaca, srušili su u proteklih 10 godina više od 130 crkava i manastira. Jeste li čitali izveštaj Dika Martija o trgovini organima Srba koji su oteti na Kosovu? Jeste videli svedočenje čoveka kako je živom čoveku bez anestezije vađeno srce? Jeste li čuli o 3500 ubijenih Srba u selima u okolini Srebrenice? Jeste li čuli o 250 000 proteranih i 2000 ubijenih Srba u operaciji Srba? Srbija ima moralno pravo da svima drži lekcije jer je izručila Hagu, osudila gomilu ljudi za zločine. Sve najodgovornije. Vi ste one koji su naredili pogrom Srba dočekali kao najveće heroje i to slavite kao državni praznik. E zato mi imamo pravo da podsećamo jer nikad nismo slavili zločin. Prosečan Hrvat i dan danas misli da je u Jasrnovcu ubijeno 70 hiljada ljudi iako su Nemci vaši krvni prijatelji utvrdili brojku od 850 hiljada ubijenih u Jasenovcu. Zapamtite jedini ste ikada na tlu Evrope imali logor za srpsku decu koju ste pobili, i to prosečni Hrvat negira. Kada se budete suočili sa daljom i bližom prošlošću, onda će se možda nešto promeniti a do tada...

Ренато

pre 11 godina

Геноцид НЕ ЗАСТАРЕВА било да је учињен 1943 или 2013 године. А тужно је то што хрватска деца не занају шта су им преци радили за разлику од немаца који уче своју децу да се геноцид више не понови никада. Срамота за земљу која треба за пар месеци постати чланица ЕУ!

Divos

pre 11 godina

Свака част и пуна подршка овим (претпостављам) младим људима. Истина о страдањима и трагедији једног народа, истина о стравичним злочинима, истина о самом карактеру монструозне творевине НДХ се мора упорно и стално понављати, па ако треба и на овакве начине показивати и доказивати, свима који не желе да виде и прихвате ову истину, и који често воле да прекрајају и фалсификују историју. У супротном, ова страдања и ова стратишта српског рода биће временом заборављена, и биће учињен још један злочин, према истини, и према историји.
Истински радује чињеница да постоје и овакви људи (а уверен сам да их је још много), а ако нећемо ми памтити, а ако треба и доказивати, нашу тагичну историју и страдање нашег рода, ко ће.

Adam

pre 11 godina

zapad,

Dragi prijatelju objasni ti tvojim sunarodnicima u Vukovaru koji se bune protiv ćirilice da je '91. godina odavno prošla i da je valjda i u Vukovaru "21.stoljeće" ili možda nije?
Pozdrav iz kosmopolitskog Beograda

q

pre 11 godina

Ljudi, da li je i kod vas 21 stoljece? 2013 evo vec ide, jel' isto i na vasem kalendaru?
(zapad, 13. februar 2013 12:07)

Jeste, slazem se , ali bice razlog i potreba, dok god Hrvati budu osporavali i minimanizovali zlocin. Onos to treba je izvinjenje srpskom narodu od strane Hrvata (potomaka koljaca iz jasenovca) i katolicke crkve koja stiti i sakriva ove zlocine.

Susjedne francuske sobarice

pre 11 godina

Nedavno, iz Norveške, sa ovog sajta:

"Ističe se da je jedan deo izložbe trebalo da bude posvećen sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", gde bi se predstavio zvaničan broj (po hrvatskim vlastima i novoj upravi Memorijalnog centra "Jasenovac") žrtava od 80914, iako svi relevantni izvori ukazuju da je taj broj bio najmanje 6-7 puta veći.

Koautorka izložbe Nataša Mataušić je upravo bila na čelu Memorijalnog centra "Jasenovac" kada je ovaj projekat minimalizacije žrtava pokrenut, dodaje se u saopštenju.

"Takođe, za vreme njenog upravljanja Centrom, iz izložbene postavke su uklonjeni predmeti kojima su žrtve ubijane, veliki broj fotografija i dokaza i umesto njih postavljena nekakva umetnička postavka, sa jednim jedinim ciljem negacije brutalnosti i minimalizacije broja žrtava. Njen deo zadatka u okviru sporne izložbe u Oslu je očigledno bio da se, uz zahvalnost norveškom narodu, 'serviraju' podaci koji minimalizuju razmere zločina u Jasenovcu", navodi se u saopštenju."

Anti ustaša

pre 11 godina

Pretjerali ste! Pretjerali ste više sa tom ustašofobijom, kao da mislite da sve naše nesuglasice možete poklopiti time što nam nabijete Jasenovac na nos. Hrvat sam, znam šta je bilo u Jasenovcu, znam da su velikom većinom stradali Srbi, znam da je za to kriv monstruozni ustaški poredak kojim su rukovodili Hrvati. Znam. I žao mi je. Svake žrtve i njene patnje mi je žao. Posebice mi je žao što se to radilo u ime hrvatstva. Ali.. to je bilo to.
Osim što sam Hrvat, ništa drugo nemam zajedničkog ni sa ustaškim zločinima, ni sa ustašama, ni sa Jasenovcom. I šta bih sad ja i milijuni Hrvata poput mene trebali uraditi? Ubiti se? Nosati natpis - Ustaše su bili Hrvati? Postati nešto drugo? Jel bi sad trebalo zatrti sve što ima veze sa imenom Hrvat i Hrvatska? Jel bi trebalo rasformirati Hrvatsku?
Nekako sad proizilazi iz te vaše histerije, da bi svi sporovi koje vi i mi imamo trebali završiti u vašu korist, jer smo mi, eto, nekakvi potomci tih ustaša? Ili?

Jasenovac je Jasenovac. Neprijeporno. Nepobitno. A Ovčara je Ovčara. Vukovar je Vukovar. Simboli su simboli, i kao takvi nekome smetaju a nekome ne. Nekome su politički bodovi. Meni ne. Ja pišem i čitam i latinicu i ćirilicu. Ponosim se time. Kao što se ponosim i svojom Hrvatskom i time što sam Hrvat. Hrvat, a ne ustaša. Tako da.. smanjite malo doživljaje i spominjanje ustaša gdje treba i gdje ne treba. Jer, dragi moji, bez obzira na vaše izmišljotine o Draži, vi ste posljednji koji bi nekome trebali nabijat na nos zločine.

Adam

pre 11 godina

judi su živi. sječanja su svježa. jel tebi itko strado u ratu?
(ja nisam protiv ali ih skroz razumijem)
(slovojed, 13. februar 2013 13:51)

O da stradao mi je brat od strica i gle čuda, čovek koji ga je ubio bio je Hrvat! Dakle i moja "sječanja su svježa"... I kad vidim šahovnicu jedina asocijacija mi je ustaška kama, krv i klanje

miša bg

pre 11 godina

(zapad, 13. februar 2013 12:07)
Kad to o Jasenovcu vaša Hrvatska deca budu učili u školi u premetu istorija ( povjest) onda možete pričati da ste demokratska država. Kao Nemci, mada dosta stidljivo i diskretno, uče u školama o Aušvicu, Dahau..
A i kad građanski rat koji se takođe desio u 20. veku ( stoleću) prestanete nazivati Domovinski rat, koji se posle međusobnog ubijanja Srba i Hrvata u Hrvatskoj ( Srbima pomagala JNA, a Hrvatima ceo Zapad -znači niko nije bio bez saveznika), završio proterivanjem nevinih 300.000 Srba iz njihove domovine Hrvatske. A u nju su se Srbi uselili pre više vekova na poziv Austro-Ugarske da štite nj državu od upada Turaka. Zato se i ta oblast zove Krajina! Kad se ovi proterani Srbi vrate u svoje domove i u svoju državu Hrvatsku, očekujte aplauze.
Naravno, znam da nema šanse da se to desi.

maylo,zg

pre 11 godina

bravo za Tesla tim, nece hrvate nikad i nista oprati od ovih satanistickih uzasa koje su radili. mogu da se prave fini , znamo ko su i kakvi su. uvek licemerni, dvolicni, kukavice koje su uvek na strani jaceg, a kad jaci izgubi, onda kazu morali smo. ustaskih zlocina su se grozili i nacisti, zamislite taj paradoks. nikad se necete oprati, mozete imati lobista koliko god hocete. SRAMOTA VAS VECNO PRATI
(Лазар, 13. februar 2013 11:50)
Koliko ja znam partizanski cvijet u Jasenovcu još uvijek neoštećen stoji,kao i muzej sa svjedočanstvima zločina,svake godine se održava dan sjećanja na žrtve koji HRT svaki puta uživo prenosi a u školi djeca uče i o NDH i o zločinima.To što ti zbog Jasenovca mrziš i one koji se tada ni rodili nisu je tvoja SRAMOTA,Lazare.

slovojed

pre 11 godina

kad vidim političare sa obje strane kako zajedno obilježavaju ovakve strašne događaje (predsjednici, premijeri) i šalju poruke mira i težnje da se takvo što ne zaboravi i ne ponovi, onda će nam svima krenuti na bolje. pozdrav iz hrvatske

Centurion

pre 11 godina

@Konstantinos Veliki
Систем логора у НДХ, који је био државни пројекат готово индустријског уништавања људи, ти поредиш и стављаш у исту раван са хладњачом.
Твоје изречено мишљење оправдава акцију хакера.
И шта мислиш, зашто су ти злотвори премештањем тела убијених Албанаца покушали да сакрију свој злочин и од кога да га сакрију? Од државе Србије.
А код вас? Томислав Мерчеп хапси, мучи, убија по Вуковару 1991. године, да би данас 2013. ти нама причао о мултиетничком граду Вуковару. Где си тада био? Куповао лименке са ''чистим хрватским зраком''?

p.s. Досадни сте више са том Сребреницом. Страдање муслиманских војника приликом пробоја није геноцид. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:407771-Svajcarski-poslanik-Srbi-zrtve-u-Srebrenici

miroslav

pre 11 godina

Gospodo, ne znam cemu se prepucavate brojkama. Sta nam obicnim gresnim smrtnicima znaci 1 000 000, ili 10 000. Ljudskih zivota nema. Neka je samo jedno dete umrlo mucenicki u bolovima, je strasno. Niko na svetu nije informisan da je Jasenovac bio najstrasniji, najzverskiji logor u II svetskom ratu. Da su se mucenja vrsila pod blagoslovom jedne hriscanske crkve. Da prvi covek te crkve koji za vernike ima status Boga na zemlji, blagoslovio i odobravao ne znam ako da nazovem to sto su neljudi radili. Niko ne pominje tu kolicinu mrznje, tu kolicinu naslade, kad bi pustali krv iz vrata tih staraca, zena, dece. Prica je otisla u Ausvic, Dahau, i druge Nemacke logore. Sve one koji su ucestvovali u zlocinu ili zataskavali, ili podrzavali, ili izvrsavali stigla ih je kazna. Mozda ne na ovom zemaljskom svetu, ali budite sigurni da cvile negde u paklu onako kako su nevine zrtve zapomagale ispod njihovih sprava za ubijanje. Ne ja ne mrzim Hrvate ,nema potrebe, mrzim one koji im ispiraju mozak da mrze druge.

Zasto?

pre 11 godina

Nije mi jasno, takvi 'ljudi' koji su cinili te zlocine - da li su ikada makar na pola sekunde pomisljali kako ce im o njihovim 'delima' suditi istorija, njihova deca, sunarodnici? Nezamislivo i neshvatljivo.

A to sto se neko potpisao kao 'Hakeri iz Srbije' uopste ne mora da je tacno. Nailazio sam na takve stvari ranije...

zemun

pre 11 godina

Krvave su nam ruke do lakata u poslednjim ratovima, ali ako iko na ovom svetu ne sme da nam drži predavanja o moralu i suočavanju sa prošlošću to su Hrvati. Mitomani jesmo za mnoge stvari, ali logori za decu i leševi koji su četiri godine Savom dolazili do Srbije nisu plod srpske mašte. I nemojte samo potencirati samo Jasenovac, ipak su najpoznatiji po ,,akcijama" na terenu i jamama po Bosanskoj Krajini i Hercegovini. Nikada zaboraviti.

nesa

pre 11 godina

Lepo bi bilo da se na ovakav nacin na sajtove po EU posebno sajt Haga, Brisela zlocini prikazu nad Srbima. Na sajtove tamosnjih TV stanica , javnih glasila, drustvenih mreza da javnost u EU i svetu bude upoznata i sa onom istinom koju nisu mogli da vide. Jedino tako mogu videti da nevini nisu nevini, i jedino tako srpske zrtve mogu postati vidljive-nazalost.

Dejan

pre 11 godina

@zapad: A u kom stolecu zivis ti? Rat u HR je prosao otkad, a vi i dalje samo o "domovinskom ratu". Mislis da Srbi nisu ginuli i patili? I znaci po tvome Srbi treba da zaborave sta je bilo u 2. svetskom ratu, a vama istorija pocinje tek pocetkom 90ih? Pa razmisli malo.

Dexter

pre 11 godina

@ Ironija

evo, meni je žena Srpkinja, a djeca mi uče o užasima Jasenovca... samo da ti kažem, ovi koji se predstavljaju kao Tesla team, sigurno su pripadnici "Obraza" ili Naših ili sličnih vaših klerofašističkih organizacija... briga njih za žrtve Jasenovca, oni su jednostavno zadojeni Velikom Srbijom i mržnjom prema svemu što nije srpsko... a u tome bezdušno i bezobrazno manipuliraju žrtvom Jasenovca i njihovom tragedijom... koliko puta već viđeno u ovih 22 godine!!! unaprijed hvala na objavi komentara.

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Prosjecan Hrvat se stidi Jasenovca jer se zna sto se tamo desilo i ovo jeftino podmetanje fotografija i internet "igranje" sa istima omalovazava zrtve tog logora, i ovi, koji s njima manipuliraju kao toboze da se "ne zaboravi", samo pokazuju svoju ne kulturu i neciviliziranost jer obezvreduju pietet nad zrtvama. Hrvatska drzava od samog vrha do Sabora odavala je svake godine pocast istima, samo nisam cuo ili dozivio da se prosjecan gradanin Srbije ispricao ili da se kaje za nevine zrtve tog istog Vukovara ili zbog nezapamcenog genocida nad Bosnjacima u Srebrenici, naravno o plutajucim hladnjacama i masovnim grobnicama Albanaca ne treba govoriti. Po meni, ovo je samo umanjilo zrtve Jasenovca jer su na bezocan nacin iskoristene i izmanipulirane za dnevno-politicke svrhe. Tko od ovoga ima koristi? Zar Hrvati? 30 % Srba koji tamo zivi? Zar multi etnicki grad koji je jedva prezivio razaranje i jedva nekako pokusava povezati etnicke zajednice zasluzuje da ga se opet maltretira? Mislite malo svojom glavom, zivite, kao sto je neko dole napisao, u 21. stoljecu!

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nestor, 13. februar 2013 13:48)

Iako nisam ljubitelj "otkrovenja" o "anitfašističkoj prirodi" četnika, iako je tačno da se razne budale slikaju sa kamama (svuda ih ima), ali Guča, taj festival postoji preko 50 godina i nastao je kao narodni festival, koju naravno su budale unakazile, pa vas ljubazno molim da ne pominjete Guču.

Hvala na razumevanju

nisko

pre 11 godina

Uf, nista gore nema od ovog gadjanja mrtvim telima. Otkud vam pravo da zloupotrebljavate mrtve? Borite se za svoje stvari kako hocete ali bez zloupotrebe mrtvih i ubijenih.
Nema normalnog coveka koji bi rekao ista protiv zlocina u Jasenovcu, Srebrenici, Oluji ili Kragujevcu, ali to nije razlog za grudvanje lesevima nastradalih.

Milancho

pre 11 godina

Dosta moje familije je stradalo u 2SR u slavoniji. Jedan dio familije je odveden u jasenovac i nikada odatle nije izasao, ali veci dio je stradao na kucnom pragu i na radovima u polju. Mogu hrvati da se igraju sa brojkama zrtava u jasenovcu, ali jasenovac je samo simbol srpskog i jevrejskog stradanja u hrvatskoj. Broj zrtava hrvatskog genocida daleko nadmasuje broj zrtava samo u jasenovcu. Moj djed je kao 5-godisnji djecak izvucen iz logora u posljednji cas jednom smjelom diverzijom rodjaka u partizanima i jednog njegovog prijatelja u domobranima. Zahvaljujuci tom jednom srbinu, jednom hrvatu i njihovom prijateljstvu ja danas postojim. 1991 su nam u slavoniji priredili isti scenario, spasio nas je banjalucki korpus jna i niko vise. 1995 smo izdani od svih, i od karadzica i od milosevica i od martica.

Nestor

pre 11 godina

@ Ironija: "a li deca uce da su ljudi tamo ubijani samo zato sto su Srbi?"

e pa da znaš da uče, uče baš to... u svakom udžbeniku, prouči sam ako ne vjeruješ i prestanite više s time... spominješ Thompsonove koncerte i ustašluk, a zašto ne spomeneš Guču, Ravnu Goru i mnoga druga mjesta gdje se mladi četnici otvoreno slikaju s kamama u ustima i još k tomu besramno četnike nazivate antifašistima, naravno da su reakcije iz HR ili Federacije BiH također žestoko slične ... ni ja nikog ne mrzim, ali hajde odgovori mi to...

Hm!

pre 11 godina

Ne razumijem zasto je pogresno podsjetiti komsije hrvate na njihovu "slavnu" proslost, kojom se , obzirom na njihovo ponasanje u zadnje dvije decenije, ocigledno ponose!
Razumljivo je da nije lako njima sprovoditi zakone dosljedno, jer hrvati koji su bili glavni akteri u stvaranju njihove nezavisnosti ,su puni prljavstine.
Ako proglase Tudjmana negativcem , onda je njihov " donovinski rat" bila borba za etnicki " cistu" hrvatsku!

IgorMost

pre 11 godina

Srbi su stradali tokom drugog svjeskog rata i tu nema nikakve polemike.
Jasenovac je srpsko stratiste i velika mrlja u hrvatskoj istoriji. Kao sto Njemci uce o svom nacistickom ludilu tako bi i nove generacije u Hrvatskoj trebale uciti o Jasenovcu. Sve to stoji i nista nemoze umanjiti zlocin koji je pocinjen ali intresantno je pogledat i drugu starnu istorije i kako se tako cesto zrtva pretvara u krvnika samo kad se ukaze prilika. Dojucerasnje zrtve Jevreji sada istom tom zestinom proganjaju Palestince, Crnci u Zimagveu sada trze osvetu nad bijelim zemljoposjednicima itd.
Na ovim nasim podnebljima Srbi koji su pretpjeli zlocin u Drugom svjetskom ratu 90 krenuse u rjesavanje srpskog pitanja na isti nacin ko Hrvati 41. Ne treba se praviti lud zna se sta je bio cilj i kako ga ostavriti. Nisu ni na drugoj starni bila nevinasca ali ovo je bio trenutak kad su srpski nacionalisti odlucili da je vrijeme da se neke stvari naplate i konacno napravi velika Srpska drzava a to se svakako nije moglo ljepim rijecima. Konacni bilans bar zasada Srba vise skoro da nema u Hrvatskoj, Kosovo izgubljeno, Crna Gora se odvojila ( ovo je nacionalistima najteze racionalizovat)i kompezacija Republika Srpska.

Svakom narodu je najteze prihvatiti zlocin pocinjen u njegovo ime.

vox

pre 11 godina

@zapad: A u kom stolecu zivis ti? Rat u HR je prosao otkad, a vi i dalje samo o "domovinskom ratu". Mislis da Srbi nisu ginuli i patili? I znaci po tvome Srbi treba da zaborave sta je bilo u 2. svetskom ratu, a vama istorija pocinje tek pocetkom 90ih? Pa razmisli malo.
(Dejan, 13. februar 2013 14:16)
Ako će mo tako ajmo malo dalje u povjest kada su Srbi kao turski vazali poharali ,poklali katoličko življe,te naselili ta ista područja.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Aha! Vukovar 1992 je odmazda za Jasenovac? To je poruka ili sam krivo skuzio? Naše ubijanje je okej ipak ste vi svi zločinci i ustaše?
Izrazavam žaljenje za sve žrtve svih ratova, a pogotovo za sve civile koji su stradali na ovim prostorima.

Ljiljana

pre 11 godina

Ima li ovo prepucavanje kraja?!Kao sto neko pre mene rece-mi smo prokleti!Kada ce se vise zavrsiti nase medjusobno optuzivanje,vredjanje i sa jedne i sa druge strane..kad bi se stvari konacno sredile,opet bi neko bacio kamen i strasti bi se ponovo uskomesale..Odete li na you tube,na bilo sta sto se tice Srbije ili Hrvatske,nevezano za politiku-muzika ili sport,to su takve gadosti u komentarima,takmice se ko ce ogavniji dati,ponose se svojim vokabularom,neki od njih jedva da imaju 13 godina,pa se zapitam da li je moguce da postoje takvi mladi ljudi,koliko mrznje u njima ima,to ne voli ni sebe,pa zar mu mnogo treba da digne ruku na nekoga ko je samo druge nacionalnosti..Za mene smo svi isti narod,nebitno kako se zovemo,nesrecan,podeljen,posvadjan,zbog individua koje su sujetne i gladne moci.I njima ce uvek biti super,sto vise glozenja to bolje,ali mi moramo nauciti sta znaci tolerancija i postovanje,ne samo na papiru,jer ovo kako je krenulo,pa vracanje i u doba Otomanskog carstva,samo cekam do kog veka cemo stici..pocela sam da se smejem od muke..aman ljudi,volite se,ovo postaje tragikomicno.

silvio,zg

pre 11 godina

Hrvat sam ali razumijem ovaj čin jer je primjetan očiti kompleks u srpskom narodu proizašao iz toga što se u zadnjih 20-ak godina događalo na ovim prostorima a zbog čega ste na neki način generalno stigmatizirani.Evo jedan banalan primjer:recimo,komentari tipa Srbija!i slično na youtubeu,na temama koje nemaju veze sa Srbima i Srbijom.Po tome ste gori čak i od Poljaka kojih ima 5 puta više.Razumljivo je da vas smeta što svijet ne zna toliko o onome što se događalo 40-ih koliko zna o 90-im ali mislim da ova akcija hakera nije pravi način i ne donosi ništa dobro.Ja svoju djecu nikada neću učiti ni o Jasenovcu,ni o ovčari ni o Srebrenici,djeca trebaju učiti pozitivne stvari a ne o zvjerskim zločinima.

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@prokleta avlija

Potomci familije Nikole Tesle su takođe proterani iz Hrvatske tako da korištenje njegovog imena nije skravljenje. Mislim da se u komentarima ide daleko od poente na koju je trebalo ukazati, a to je da se danas vrši pritisak na Srbe u Vukovaru ukidanjem ćirilice.

Iako ne mislim da je ovo pravi način da se hrvatskoj javnosti ukaže na taj problem i istoriju Jasenovca, primetio sam iznošenje nekih neverovatnih činjenica koje festival u Guči stavljaju u nekakav zločinački kontest kao i pomen o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini kao fašističkoj tvorevini. Stoga bi trebalo napomenuti da je "Guča" festival trubača koji nema veze ni sa kakvim borbenim dejstvima, kao i da je pokret jugoslovenske vojske u otadžbini osvedočeni antifašistički pokret.

Misko

pre 11 godina

Ljudi manite se vise mrznje i ratova, to nikom nije dobro donelo... Ja sam takodje, kao i mnogi, pobegao iz hrvatske i poginuli su mi neki clanovi familije i mogao bi dozivotno da mrzim hrvate, ali poenta je da izvucemo pouku iz svega... Sa nama su se poigrale bolesne glave zeljne moci i vladanja i samo smo mi kao narodi izvukli deblji kraj sa tom mrznjom i ratovima... Ne trebamo vise to dozvoliti... Treba da mislimo na buducnost nase dece...

miro split

pre 11 godina

A, znate vi oni vic kad je Mujo svršija u Jasenovac?
Stoji Mujo u redu,a na kraju reda Ustaša sa macom mlati ljude i baca ih u Savu i konačno dođe red na Muju,
Udre Ustaša Muju po glavi prvi put,a ono Muji ništa.
Udre drugi put,treči put,a Muji ništa.
I onda Mujo pgleda Ustašu i reče:
Oprostite,ali meni je stvarno neugodno!

Pustite mi komentar van!

pre 11 godina

A u nju su se Srbi uselili pre više vekova na poziv Austro-Ugarske
(miša bg, 13. februar 2013 14:47)

Vlasi. Ne miješaj Srbe i Vlahe. Vlasi su sistematski posrbljavani sve do sredine 18. stoljeća.

slovojed

pre 11 godina

zapad,

Dragi prijatelju objasni ti tvojim sunarodnicima u Vukovaru koji se bune protiv ćirilice da je '91. godina odavno prošla i da je valjda i u Vukovaru "21.stoljeće" ili možda nije?
Pozdrav iz kosmopolitskog Beograda

ljudi su živi. sječanja su svježa. jel tebi itko strado u ratu?
(ja nisam protiv ali ih skroz razumijem)

Marijan

pre 11 godina

Kako mase držati od tema surove današnjice. Tako da ih konstantno kljukaš još ružnijom prošlošću. Samo naprijed. To će sigurno riješiti sve egzistencijalne probleme srpskog naroda u Hrvatskoj i Srbiji.

bts

pre 11 godina

Drago mi je da se razum oglasava na obe strane i da ima normalnih ljudi. Treba pamtiti zrtve, jer su one zrtve uzasa. I mislim da je nemoguce razluciti istinu ako se gleda iz jednog ugla. Da se nikad ne ponovi bilo sta od raspravljanog i da dodje bolje vreme po sve nas. Imamo i previse ratnika i nacionalista, a premalo miritelja. Verujem da nisu svi Hrvati ustase isto ko sto ni Srbi nisu svi cetnici. Ima i jednih i drugih, mada su manjina.

Realnost od Hrvata traže oni koji su sa cvijećem ispraćivali JNA tenkove..

pre 11 godina

@(Hrvati budite realni, 13. februar 2013 13:10)

Prosječni Hrvat nije bio niti rođen za vrijeme 2. svjetskoga rata tako da isti nema nikakvu moralnu obvezu osjećati se odgovornim za ta događanja, isti jedino može i mora žaliti zbog onoga što su učinile Ustaše, koje opet nikada nisu bile odabrane od hrvatskog naroda nego su im isti nametnuti! Strašno je da vi pravdate zločine i agresiju koju ste učinili u 90-ima sa događanjima u drugom svjetskom ratu. To dovoljno govori tko se suočio sa prošlošću a tko ne, kada prihvatite istinu da u Hrvatsku niste išli u nikakvu obranu Srba nego u stvaranje Miloševićeve i Šešeljeve velike Srbije, tada će te moći prihvatiti odluke haškog suda o oslobođenju hrvatskih generala i okrenuti novu stranicu sa svim žrtvama vaših ludosti u 90-ima!

Ivo K

pre 11 godina

Iznenadilo bi me da u Vukovaru zivi i jedan Ustasa koji je ubijao Srbe u Jasenovcu. Kome to oni salju poruke? U kojem smislu su Vukovarci odgovorni za Jasenovac?

nikad više

pre 11 godina

Ma hajde...

Najveća greška JNA je što je napadala gradove bez srpskog življa i zato ti jest agresija, a što se tiče HRT-a, to mi malo smiješno zvuči s obzirom da smo bili bez struje i vode poprilično i nitko nas nije obmanjivao jer smo sav užas vidjeli na vlastite oči.

Ma hajde...

pre 11 godina

@Realnost od Hrvata

Nisi u pravu, mnogo si slusao HRT 90-tih. Mene recimo nije zatrovao RTS... Odavde su isli da zastite Srbe koje su vasi terali sa vekovnih ognjista i ubijali. To nisu teritorijalne pretenzije vec odbrana. I da, Srbi odvajkada naseljavaju dobar deo onoga sto sada smatrate Hrvatskom. Niste smeli da ih terate. Prema tome, krivica je vasa. A kad krene taj haos, posle nema nevinih ni na jednoj strani...nazalost. To je gradjanski rat. A ne ''agresija'' na vasu lijepu ...nije bas samo vasa, zar ne?

Anti ustaša

pre 11 godina

Pretjerali ste! Pretjerali ste više sa tom ustašofobijom, kao da mislite da sve naše nesuglasice možete poklopiti time što nam nabijete Jasenovac na nos. Hrvat sam, znam šta je bilo u Jasenovcu, znam da su velikom većinom stradali Srbi, znam da je za to kriv monstruozni ustaški poredak kojim su rukovodili Hrvati. Znam. I žao mi je. Svake žrtve i njene patnje mi je žao. Posebice mi je žao što se to radilo u ime hrvatstva. Ali.. to je bilo to.
Osim što sam Hrvat, ništa drugo nemam zajedničkog ni sa ustaškim zločinima, ni sa ustašama, ni sa Jasenovcom. I šta bih sad ja i milijuni Hrvata poput mene trebali uraditi? Ubiti se? Nosati natpis - Ustaše su bili Hrvati? Postati nešto drugo? Jel bi sad trebalo zatrti sve što ima veze sa imenom Hrvat i Hrvatska? Jel bi trebalo rasformirati Hrvatsku?
Nekako sad proizilazi iz te vaše histerije, da bi svi sporovi koje vi i mi imamo trebali završiti u vašu korist, jer smo mi, eto, nekakvi potomci tih ustaša? Ili?

Jasenovac je Jasenovac. Neprijeporno. Nepobitno. A Ovčara je Ovčara. Vukovar je Vukovar. Simboli su simboli, i kao takvi nekome smetaju a nekome ne. Nekome su politički bodovi. Meni ne. Ja pišem i čitam i latinicu i ćirilicu. Ponosim se time. Kao što se ponosim i svojom Hrvatskom i time što sam Hrvat. Hrvat, a ne ustaša. Tako da.. smanjite malo doživljaje i spominjanje ustaša gdje treba i gdje ne treba. Jer, dragi moji, bez obzira na vaše izmišljotine o Draži, vi ste posljednji koji bi nekome trebali nabijat na nos zločine.

maylo,zg

pre 11 godina

bravo za Tesla tim, nece hrvate nikad i nista oprati od ovih satanistickih uzasa koje su radili. mogu da se prave fini , znamo ko su i kakvi su. uvek licemerni, dvolicni, kukavice koje su uvek na strani jaceg, a kad jaci izgubi, onda kazu morali smo. ustaskih zlocina su se grozili i nacisti, zamislite taj paradoks. nikad se necete oprati, mozete imati lobista koliko god hocete. SRAMOTA VAS VECNO PRATI
(Лазар, 13. februar 2013 11:50)
Koliko ja znam partizanski cvijet u Jasenovcu još uvijek neoštećen stoji,kao i muzej sa svjedočanstvima zločina,svake godine se održava dan sjećanja na žrtve koji HRT svaki puta uživo prenosi a u školi djeca uče i o NDH i o zločinima.To što ti zbog Jasenovca mrziš i one koji se tada ni rodili nisu je tvoja SRAMOTA,Lazare.

nisko

pre 11 godina

Uf, nista gore nema od ovog gadjanja mrtvim telima. Otkud vam pravo da zloupotrebljavate mrtve? Borite se za svoje stvari kako hocete ali bez zloupotrebe mrtvih i ubijenih.
Nema normalnog coveka koji bi rekao ista protiv zlocina u Jasenovcu, Srebrenici, Oluji ili Kragujevcu, ali to nije razlog za grudvanje lesevima nastradalih.

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

Prosjecan Hrvat se stidi Jasenovca jer se zna sto se tamo desilo i ovo jeftino podmetanje fotografija i internet "igranje" sa istima omalovazava zrtve tog logora, i ovi, koji s njima manipuliraju kao toboze da se "ne zaboravi", samo pokazuju svoju ne kulturu i neciviliziranost jer obezvreduju pietet nad zrtvama. Hrvatska drzava od samog vrha do Sabora odavala je svake godine pocast istima, samo nisam cuo ili dozivio da se prosjecan gradanin Srbije ispricao ili da se kaje za nevine zrtve tog istog Vukovara ili zbog nezapamcenog genocida nad Bosnjacima u Srebrenici, naravno o plutajucim hladnjacama i masovnim grobnicama Albanaca ne treba govoriti. Po meni, ovo je samo umanjilo zrtve Jasenovca jer su na bezocan nacin iskoristene i izmanipulirane za dnevno-politicke svrhe. Tko od ovoga ima koristi? Zar Hrvati? 30 % Srba koji tamo zivi? Zar multi etnicki grad koji je jedva prezivio razaranje i jedva nekako pokusava povezati etnicke zajednice zasluzuje da ga se opet maltretira? Mislite malo svojom glavom, zivite, kao sto je neko dole napisao, u 21. stoljecu!

Dexter

pre 11 godina

@ Ironija

evo, meni je žena Srpkinja, a djeca mi uče o užasima Jasenovca... samo da ti kažem, ovi koji se predstavljaju kao Tesla team, sigurno su pripadnici "Obraza" ili Naših ili sličnih vaših klerofašističkih organizacija... briga njih za žrtve Jasenovca, oni su jednostavno zadojeni Velikom Srbijom i mržnjom prema svemu što nije srpsko... a u tome bezdušno i bezobrazno manipuliraju žrtvom Jasenovca i njihovom tragedijom... koliko puta već viđeno u ovih 22 godine!!! unaprijed hvala na objavi komentara.

vox

pre 11 godina

@zapad: A u kom stolecu zivis ti? Rat u HR je prosao otkad, a vi i dalje samo o "domovinskom ratu". Mislis da Srbi nisu ginuli i patili? I znaci po tvome Srbi treba da zaborave sta je bilo u 2. svetskom ratu, a vama istorija pocinje tek pocetkom 90ih? Pa razmisli malo.
(Dejan, 13. februar 2013 14:16)
Ako će mo tako ajmo malo dalje u povjest kada su Srbi kao turski vazali poharali ,poklali katoličko življe,te naselili ta ista područja.

silvio,zg

pre 11 godina

Hrvat sam ali razumijem ovaj čin jer je primjetan očiti kompleks u srpskom narodu proizašao iz toga što se u zadnjih 20-ak godina događalo na ovim prostorima a zbog čega ste na neki način generalno stigmatizirani.Evo jedan banalan primjer:recimo,komentari tipa Srbija!i slično na youtubeu,na temama koje nemaju veze sa Srbima i Srbijom.Po tome ste gori čak i od Poljaka kojih ima 5 puta više.Razumljivo je da vas smeta što svijet ne zna toliko o onome što se događalo 40-ih koliko zna o 90-im ali mislim da ova akcija hakera nije pravi način i ne donosi ništa dobro.Ja svoju djecu nikada neću učiti ni o Jasenovcu,ni o ovčari ni o Srebrenici,djeca trebaju učiti pozitivne stvari a ne o zvjerskim zločinima.

Nestor

pre 11 godina

@ Ironija: "a li deca uce da su ljudi tamo ubijani samo zato sto su Srbi?"

e pa da znaš da uče, uče baš to... u svakom udžbeniku, prouči sam ako ne vjeruješ i prestanite više s time... spominješ Thompsonove koncerte i ustašluk, a zašto ne spomeneš Guču, Ravnu Goru i mnoga druga mjesta gdje se mladi četnici otvoreno slikaju s kamama u ustima i još k tomu besramno četnike nazivate antifašistima, naravno da su reakcije iz HR ili Federacije BiH također žestoko slične ... ni ja nikog ne mrzim, ali hajde odgovori mi to...

miro split

pre 11 godina

A, znate vi oni vic kad je Mujo svršija u Jasenovac?
Stoji Mujo u redu,a na kraju reda Ustaša sa macom mlati ljude i baca ih u Savu i konačno dođe red na Muju,
Udre Ustaša Muju po glavi prvi put,a ono Muji ništa.
Udre drugi put,treči put,a Muji ništa.
I onda Mujo pgleda Ustašu i reče:
Oprostite,ali meni je stvarno neugodno!

Pustite mi komentar van!

pre 11 godina

A u nju su se Srbi uselili pre više vekova na poziv Austro-Ugarske
(miša bg, 13. februar 2013 14:47)

Vlasi. Ne miješaj Srbe i Vlahe. Vlasi su sistematski posrbljavani sve do sredine 18. stoljeća.

Лазар

pre 11 godina

bravo za Tesla tim, nece hrvate nikad i nista oprati od ovih satanistickih uzasa koje su radili. mogu da se prave fini , znamo ko su i kakvi su. uvek licemerni, dvolicni, kukavice koje su uvek na strani jaceg, a kad jaci izgubi, onda kazu morali smo. ustaskih zlocina su se grozili i nacisti, zamislite taj paradoks. nikad se necete oprati, mozete imati lobista koliko god hocete. SRAMOTA VAS VECNO PRATI

slovojed

pre 11 godina

zapad,

Dragi prijatelju objasni ti tvojim sunarodnicima u Vukovaru koji se bune protiv ćirilice da je '91. godina odavno prošla i da je valjda i u Vukovaru "21.stoljeće" ili možda nije?
Pozdrav iz kosmopolitskog Beograda

ljudi su živi. sječanja su svježa. jel tebi itko strado u ratu?
(ja nisam protiv ali ih skroz razumijem)

Q

pre 11 godina

Mora tako. Bravo Ako ne zele da prihvate cinjenice i ako ne zele da upute izvinjenje srpskom narodu, treba ih puniti svuda. Ovakve stvari treba slati i mnogim svetskim medijima i institucijama, pa ce istina jednom izaci na povrsinu a zastita katolicke crkve bice probijena.

Najstariji pritvorenik u Hrvatskoj Josip Boljkovac moze mnogo toga da kaze i rekao je kako je zapoceo rat 1991. Hrvatka je napala Srbe u Hrvatskoj i prva zapocela rat. Zbog tih cinjenica koje je izneo drze ga u zatvoru sa 93 godine

modesty

pre 11 godina

Cela bakina familija je pobijena u Jasenovcu. Gadovi, zlotvori, skupa sa ostatkom nacista u Evropi, koji se svi sad mahom baskare u E U. Kad ce njih stici sud za ratne zlocine?

Novosadski dogovor

pre 11 godina

Civilizovano skretanje paznje. Desetak godina posle zavrsetka Drugog svetskog rata, Srbima se uvodi latinica. Sta je trebalo da uradimo tada, 50-ih, kada se to uvelo?

Vukovarski Hrvati, koliko vama smeta cirilica, toliko bi nama trebalo da smeta latinica.

Marijan

pre 11 godina

Kako mase držati od tema surove današnjice. Tako da ih konstantno kljukaš još ružnijom prošlošću. Samo naprijed. To će sigurno riješiti sve egzistencijalne probleme srpskog naroda u Hrvatskoj i Srbiji.

miša bg

pre 11 godina

(zapad, 13. februar 2013 12:07)
Kad to o Jasenovcu vaša Hrvatska deca budu učili u školi u premetu istorija ( povjest) onda možete pričati da ste demokratska država. Kao Nemci, mada dosta stidljivo i diskretno, uče u školama o Aušvicu, Dahau..
A i kad građanski rat koji se takođe desio u 20. veku ( stoleću) prestanete nazivati Domovinski rat, koji se posle međusobnog ubijanja Srba i Hrvata u Hrvatskoj ( Srbima pomagala JNA, a Hrvatima ceo Zapad -znači niko nije bio bez saveznika), završio proterivanjem nevinih 300.000 Srba iz njihove domovine Hrvatske. A u nju su se Srbi uselili pre više vekova na poziv Austro-Ugarske da štite nj državu od upada Turaka. Zato se i ta oblast zove Krajina! Kad se ovi proterani Srbi vrate u svoje domove i u svoju državu Hrvatsku, očekujte aplauze.
Naravno, znam da nema šanse da se to desi.

Hrvati budite realni

pre 11 godina

Svaki normalan građanin Srbije se stidi Vukovara, i naš predsednik se ispričao svim Hrvatima i Muslimanima za zločine koje su počinile srpske snage. Ne videh da se predsednik Hrvatske javno ispričao, da je rekao izuzetno mi je žao srpskih žrtava. Nije niti će. Hrvati ne pričajte o Srebrenici, Vukovaru i Albancima. Znate zašto??? Zato što pojma nemate koliko je Srba u prethodnih 20 godina stradalo od ruke tih Albanaca, srušili su u proteklih 10 godina više od 130 crkava i manastira. Jeste li čitali izveštaj Dika Martija o trgovini organima Srba koji su oteti na Kosovu? Jeste videli svedočenje čoveka kako je živom čoveku bez anestezije vađeno srce? Jeste li čuli o 3500 ubijenih Srba u selima u okolini Srebrenice? Jeste li čuli o 250 000 proteranih i 2000 ubijenih Srba u operaciji Srba? Srbija ima moralno pravo da svima drži lekcije jer je izručila Hagu, osudila gomilu ljudi za zločine. Sve najodgovornije. Vi ste one koji su naredili pogrom Srba dočekali kao najveće heroje i to slavite kao državni praznik. E zato mi imamo pravo da podsećamo jer nikad nismo slavili zločin. Prosečan Hrvat i dan danas misli da je u Jasrnovcu ubijeno 70 hiljada ljudi iako su Nemci vaši krvni prijatelji utvrdili brojku od 850 hiljada ubijenih u Jasenovcu. Zapamtite jedini ste ikada na tlu Evrope imali logor za srpsku decu koju ste pobili, i to prosečni Hrvat negira. Kada se budete suočili sa daljom i bližom prošlošću, onda će se možda nešto promeniti a do tada...

Ironija

pre 11 godina

Koliko ja znam partizanski cvijet u Jasenovcu još uvijek neoštećen stoji,kao i muzej sa svjedočanstvima zločina,svake godine se održava dan sjećanja na žrtve koji HRT svaki puta uživo prenosi a u školi djeca uče i o NDH i o zločinima.To što ti zbog Jasenovca mrziš i one koji se tada ni rodili nisu je tvoja SRAMOTA,Lazare.
(maylo,zg, 13. februar 2013 12:21)

Jeste, stoji i muzej i uce deca u skoli. Ali sta uce? Koliko nula sa broja zrtava je skinuto u tom muzeju i tom ucenju? Da li deca uce da su ljudi tamo ubijani samo zato sto su Srbi? Posto po ponasanju vase dece i njihove ikonografije na tompsonovim koncertima ne vidim da uce na nacin na koji bi trebalo da uce. Samo da se razumemo, nikoga ne mrzim, supruga mi je Hrvatica.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Aha! Vukovar 1992 je odmazda za Jasenovac? To je poruka ili sam krivo skuzio? Naše ubijanje je okej ipak ste vi svi zločinci i ustaše?
Izrazavam žaljenje za sve žrtve svih ratova, a pogotovo za sve civile koji su stradali na ovim prostorima.

Adam

pre 11 godina

judi su živi. sječanja su svježa. jel tebi itko strado u ratu?
(ja nisam protiv ali ih skroz razumijem)
(slovojed, 13. februar 2013 13:51)

O da stradao mi je brat od strica i gle čuda, čovek koji ga je ubio bio je Hrvat! Dakle i moja "sječanja su svježa"... I kad vidim šahovnicu jedina asocijacija mi je ustaška kama, krv i klanje

milos

pre 11 godina

Svaka cast! Istina ne sme da se zaboravi, kada bi mogli svaki njihov sajt tako da udesite, ali i kod nas, jr ljudi toga ocigledno nisu svesni. Zaboraviti proslost, znaci nemati buducnost, zato nam se ovo i desava.

Divos

pre 11 godina

Свака част и пуна подршка овим (претпостављам) младим људима. Истина о страдањима и трагедији једног народа, истина о стравичним злочинима, истина о самом карактеру монструозне творевине НДХ се мора упорно и стално понављати, па ако треба и на овакве начине показивати и доказивати, свима који не желе да виде и прихвате ову истину, и који често воле да прекрајају и фалсификују историју. У супротном, ова страдања и ова стратишта српског рода биће временом заборављена, и биће учињен још један злочин, према истини, и према историји.
Истински радује чињеница да постоје и овакви људи (а уверен сам да их је још много), а ако нећемо ми памтити, а ако треба и доказивати, нашу тагичну историју и страдање нашег рода, ко ће.

q

pre 11 godina

Ljudi, da li je i kod vas 21 stoljece? 2013 evo vec ide, jel' isto i na vasem kalendaru?
(zapad, 13. februar 2013 12:07)

Jeste, slazem se , ali bice razlog i potreba, dok god Hrvati budu osporavali i minimanizovali zlocin. Onos to treba je izvinjenje srpskom narodu od strane Hrvata (potomaka koljaca iz jasenovca) i katolicke crkve koja stiti i sakriva ove zlocine.

IgorMost

pre 11 godina

Srbi su stradali tokom drugog svjeskog rata i tu nema nikakve polemike.
Jasenovac je srpsko stratiste i velika mrlja u hrvatskoj istoriji. Kao sto Njemci uce o svom nacistickom ludilu tako bi i nove generacije u Hrvatskoj trebale uciti o Jasenovcu. Sve to stoji i nista nemoze umanjiti zlocin koji je pocinjen ali intresantno je pogledat i drugu starnu istorije i kako se tako cesto zrtva pretvara u krvnika samo kad se ukaze prilika. Dojucerasnje zrtve Jevreji sada istom tom zestinom proganjaju Palestince, Crnci u Zimagveu sada trze osvetu nad bijelim zemljoposjednicima itd.
Na ovim nasim podnebljima Srbi koji su pretpjeli zlocin u Drugom svjetskom ratu 90 krenuse u rjesavanje srpskog pitanja na isti nacin ko Hrvati 41. Ne treba se praviti lud zna se sta je bio cilj i kako ga ostavriti. Nisu ni na drugoj starni bila nevinasca ali ovo je bio trenutak kad su srpski nacionalisti odlucili da je vrijeme da se neke stvari naplate i konacno napravi velika Srpska drzava a to se svakako nije moglo ljepim rijecima. Konacni bilans bar zasada Srba vise skoro da nema u Hrvatskoj, Kosovo izgubljeno, Crna Gora se odvojila ( ovo je nacionalistima najteze racionalizovat)i kompezacija Republika Srpska.

Svakom narodu je najteze prihvatiti zlocin pocinjen u njegovo ime.

Susjedne francuske sobarice

pre 11 godina

Nedavno, iz Norveške, sa ovog sajta:

"Ističe se da je jedan deo izložbe trebalo da bude posvećen sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", gde bi se predstavio zvaničan broj (po hrvatskim vlastima i novoj upravi Memorijalnog centra "Jasenovac") žrtava od 80914, iako svi relevantni izvori ukazuju da je taj broj bio najmanje 6-7 puta veći.

Koautorka izložbe Nataša Mataušić je upravo bila na čelu Memorijalnog centra "Jasenovac" kada je ovaj projekat minimalizacije žrtava pokrenut, dodaje se u saopštenju.

"Takođe, za vreme njenog upravljanja Centrom, iz izložbene postavke su uklonjeni predmeti kojima su žrtve ubijane, veliki broj fotografija i dokaza i umesto njih postavljena nekakva umetnička postavka, sa jednim jedinim ciljem negacije brutalnosti i minimalizacije broja žrtava. Njen deo zadatka u okviru sporne izložbe u Oslu je očigledno bio da se, uz zahvalnost norveškom narodu, 'serviraju' podaci koji minimalizuju razmere zločina u Jasenovcu", navodi se u saopštenju."

nesa

pre 11 godina

Lepo bi bilo da se na ovakav nacin na sajtove po EU posebno sajt Haga, Brisela zlocini prikazu nad Srbima. Na sajtove tamosnjih TV stanica , javnih glasila, drustvenih mreza da javnost u EU i svetu bude upoznata i sa onom istinom koju nisu mogli da vide. Jedino tako mogu videti da nevini nisu nevini, i jedino tako srpske zrtve mogu postati vidljive-nazalost.

Centurion

pre 11 godina

@Konstantinos Veliki
Систем логора у НДХ, који је био државни пројекат готово индустријског уништавања људи, ти поредиш и стављаш у исту раван са хладњачом.
Твоје изречено мишљење оправдава акцију хакера.
И шта мислиш, зашто су ти злотвори премештањем тела убијених Албанаца покушали да сакрију свој злочин и од кога да га сакрију? Од државе Србије.
А код вас? Томислав Мерчеп хапси, мучи, убија по Вуковару 1991. године, да би данас 2013. ти нама причао о мултиетничком граду Вуковару. Где си тада био? Куповао лименке са ''чистим хрватским зраком''?

p.s. Досадни сте више са том Сребреницом. Страдање муслиманских војника приликом пробоја није геноцид. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:407771-Svajcarski-poslanik-Srbi-zrtve-u-Srebrenici

Hm!

pre 11 godina

Ne razumijem zasto je pogresno podsjetiti komsije hrvate na njihovu "slavnu" proslost, kojom se , obzirom na njihovo ponasanje u zadnje dvije decenije, ocigledno ponose!
Razumljivo je da nije lako njima sprovoditi zakone dosljedno, jer hrvati koji su bili glavni akteri u stvaranju njihove nezavisnosti ,su puni prljavstine.
Ako proglase Tudjmana negativcem , onda je njihov " donovinski rat" bila borba za etnicki " cistu" hrvatsku!

zemun

pre 11 godina

Krvave su nam ruke do lakata u poslednjim ratovima, ali ako iko na ovom svetu ne sme da nam drži predavanja o moralu i suočavanju sa prošlošću to su Hrvati. Mitomani jesmo za mnoge stvari, ali logori za decu i leševi koji su četiri godine Savom dolazili do Srbije nisu plod srpske mašte. I nemojte samo potencirati samo Jasenovac, ipak su najpoznatiji po ,,akcijama" na terenu i jamama po Bosanskoj Krajini i Hercegovini. Nikada zaboraviti.

Adam

pre 11 godina

zapad,

Dragi prijatelju objasni ti tvojim sunarodnicima u Vukovaru koji se bune protiv ćirilice da je '91. godina odavno prošla i da je valjda i u Vukovaru "21.stoljeće" ili možda nije?
Pozdrav iz kosmopolitskog Beograda

Ренато

pre 11 godina

Геноцид НЕ ЗАСТАРЕВА било да је учињен 1943 или 2013 године. А тужно је то што хрватска деца не занају шта су им преци радили за разлику од немаца који уче своју децу да се геноцид више не понови никада. Срамота за земљу која треба за пар месеци постати чланица ЕУ!

Dejan

pre 11 godina

@zapad: A u kom stolecu zivis ti? Rat u HR je prosao otkad, a vi i dalje samo o "domovinskom ratu". Mislis da Srbi nisu ginuli i patili? I znaci po tvome Srbi treba da zaborave sta je bilo u 2. svetskom ratu, a vama istorija pocinje tek pocetkom 90ih? Pa razmisli malo.

miroslav

pre 11 godina

Gospodo, ne znam cemu se prepucavate brojkama. Sta nam obicnim gresnim smrtnicima znaci 1 000 000, ili 10 000. Ljudskih zivota nema. Neka je samo jedno dete umrlo mucenicki u bolovima, je strasno. Niko na svetu nije informisan da je Jasenovac bio najstrasniji, najzverskiji logor u II svetskom ratu. Da su se mucenja vrsila pod blagoslovom jedne hriscanske crkve. Da prvi covek te crkve koji za vernike ima status Boga na zemlji, blagoslovio i odobravao ne znam ako da nazovem to sto su neljudi radili. Niko ne pominje tu kolicinu mrznje, tu kolicinu naslade, kad bi pustali krv iz vrata tih staraca, zena, dece. Prica je otisla u Ausvic, Dahau, i druge Nemacke logore. Sve one koji su ucestvovali u zlocinu ili zataskavali, ili podrzavali, ili izvrsavali stigla ih je kazna. Mozda ne na ovom zemaljskom svetu, ali budite sigurni da cvile negde u paklu onako kako su nevine zrtve zapomagale ispod njihovih sprava za ubijanje. Ne ja ne mrzim Hrvate ,nema potrebe, mrzim one koji im ispiraju mozak da mrze druge.

Ljiljana

pre 11 godina

Ima li ovo prepucavanje kraja?!Kao sto neko pre mene rece-mi smo prokleti!Kada ce se vise zavrsiti nase medjusobno optuzivanje,vredjanje i sa jedne i sa druge strane..kad bi se stvari konacno sredile,opet bi neko bacio kamen i strasti bi se ponovo uskomesale..Odete li na you tube,na bilo sta sto se tice Srbije ili Hrvatske,nevezano za politiku-muzika ili sport,to su takve gadosti u komentarima,takmice se ko ce ogavniji dati,ponose se svojim vokabularom,neki od njih jedva da imaju 13 godina,pa se zapitam da li je moguce da postoje takvi mladi ljudi,koliko mrznje u njima ima,to ne voli ni sebe,pa zar mu mnogo treba da digne ruku na nekoga ko je samo druge nacionalnosti..Za mene smo svi isti narod,nebitno kako se zovemo,nesrecan,podeljen,posvadjan,zbog individua koje su sujetne i gladne moci.I njima ce uvek biti super,sto vise glozenja to bolje,ali mi moramo nauciti sta znaci tolerancija i postovanje,ne samo na papiru,jer ovo kako je krenulo,pa vracanje i u doba Otomanskog carstva,samo cekam do kog veka cemo stici..pocela sam da se smejem od muke..aman ljudi,volite se,ovo postaje tragikomicno.

Milancho

pre 11 godina

Dosta moje familije je stradalo u 2SR u slavoniji. Jedan dio familije je odveden u jasenovac i nikada odatle nije izasao, ali veci dio je stradao na kucnom pragu i na radovima u polju. Mogu hrvati da se igraju sa brojkama zrtava u jasenovcu, ali jasenovac je samo simbol srpskog i jevrejskog stradanja u hrvatskoj. Broj zrtava hrvatskog genocida daleko nadmasuje broj zrtava samo u jasenovcu. Moj djed je kao 5-godisnji djecak izvucen iz logora u posljednji cas jednom smjelom diverzijom rodjaka u partizanima i jednog njegovog prijatelja u domobranima. Zahvaljujuci tom jednom srbinu, jednom hrvatu i njihovom prijateljstvu ja danas postojim. 1991 su nam u slavoniji priredili isti scenario, spasio nas je banjalucki korpus jna i niko vise. 1995 smo izdani od svih, i od karadzica i od milosevica i od martica.

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@prokleta avlija

Potomci familije Nikole Tesle su takođe proterani iz Hrvatske tako da korištenje njegovog imena nije skravljenje. Mislim da se u komentarima ide daleko od poente na koju je trebalo ukazati, a to je da se danas vrši pritisak na Srbe u Vukovaru ukidanjem ćirilice.

Iako ne mislim da je ovo pravi način da se hrvatskoj javnosti ukaže na taj problem i istoriju Jasenovca, primetio sam iznošenje nekih neverovatnih činjenica koje festival u Guči stavljaju u nekakav zločinački kontest kao i pomen o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini kao fašističkoj tvorevini. Stoga bi trebalo napomenuti da je "Guča" festival trubača koji nema veze ni sa kakvim borbenim dejstvima, kao i da je pokret jugoslovenske vojske u otadžbini osvedočeni antifašistički pokret.

Misko

pre 11 godina

Ljudi manite se vise mrznje i ratova, to nikom nije dobro donelo... Ja sam takodje, kao i mnogi, pobegao iz hrvatske i poginuli su mi neki clanovi familije i mogao bi dozivotno da mrzim hrvate, ali poenta je da izvucemo pouku iz svega... Sa nama su se poigrale bolesne glave zeljne moci i vladanja i samo smo mi kao narodi izvukli deblji kraj sa tom mrznjom i ratovima... Ne trebamo vise to dozvoliti... Treba da mislimo na buducnost nase dece...

Realnost od Hrvata traže oni koji su sa cvijećem ispraćivali JNA tenkove..

pre 11 godina

@(Hrvati budite realni, 13. februar 2013 13:10)

Prosječni Hrvat nije bio niti rođen za vrijeme 2. svjetskoga rata tako da isti nema nikakvu moralnu obvezu osjećati se odgovornim za ta događanja, isti jedino može i mora žaliti zbog onoga što su učinile Ustaše, koje opet nikada nisu bile odabrane od hrvatskog naroda nego su im isti nametnuti! Strašno je da vi pravdate zločine i agresiju koju ste učinili u 90-ima sa događanjima u drugom svjetskom ratu. To dovoljno govori tko se suočio sa prošlošću a tko ne, kada prihvatite istinu da u Hrvatsku niste išli u nikakvu obranu Srba nego u stvaranje Miloševićeve i Šešeljeve velike Srbije, tada će te moći prihvatiti odluke haškog suda o oslobođenju hrvatskih generala i okrenuti novu stranicu sa svim žrtvama vaših ludosti u 90-ima!

slovojed

pre 11 godina

kad vidim političare sa obje strane kako zajedno obilježavaju ovakve strašne događaje (predsjednici, premijeri) i šalju poruke mira i težnje da se takvo što ne zaboravi i ne ponovi, onda će nam svima krenuti na bolje. pozdrav iz hrvatske

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nestor, 13. februar 2013 13:48)

Iako nisam ljubitelj "otkrovenja" o "anitfašističkoj prirodi" četnika, iako je tačno da se razne budale slikaju sa kamama (svuda ih ima), ali Guča, taj festival postoji preko 50 godina i nastao je kao narodni festival, koju naravno su budale unakazile, pa vas ljubazno molim da ne pominjete Guču.

Hvala na razumevanju

Ma hajde...

pre 11 godina

@Realnost od Hrvata

Nisi u pravu, mnogo si slusao HRT 90-tih. Mene recimo nije zatrovao RTS... Odavde su isli da zastite Srbe koje su vasi terali sa vekovnih ognjista i ubijali. To nisu teritorijalne pretenzije vec odbrana. I da, Srbi odvajkada naseljavaju dobar deo onoga sto sada smatrate Hrvatskom. Niste smeli da ih terate. Prema tome, krivica je vasa. A kad krene taj haos, posle nema nevinih ni na jednoj strani...nazalost. To je gradjanski rat. A ne ''agresija'' na vasu lijepu ...nije bas samo vasa, zar ne?

Zasto?

pre 11 godina

Nije mi jasno, takvi 'ljudi' koji su cinili te zlocine - da li su ikada makar na pola sekunde pomisljali kako ce im o njihovim 'delima' suditi istorija, njihova deca, sunarodnici? Nezamislivo i neshvatljivo.

A to sto se neko potpisao kao 'Hakeri iz Srbije' uopste ne mora da je tacno. Nailazio sam na takve stvari ranije...

bts

pre 11 godina

Drago mi je da se razum oglasava na obe strane i da ima normalnih ljudi. Treba pamtiti zrtve, jer su one zrtve uzasa. I mislim da je nemoguce razluciti istinu ako se gleda iz jednog ugla. Da se nikad ne ponovi bilo sta od raspravljanog i da dodje bolje vreme po sve nas. Imamo i previse ratnika i nacionalista, a premalo miritelja. Verujem da nisu svi Hrvati ustase isto ko sto ni Srbi nisu svi cetnici. Ima i jednih i drugih, mada su manjina.

Ivo K

pre 11 godina

Iznenadilo bi me da u Vukovaru zivi i jedan Ustasa koji je ubijao Srbe u Jasenovcu. Kome to oni salju poruke? U kojem smislu su Vukovarci odgovorni za Jasenovac?

nikad više

pre 11 godina

Ma hajde...

Najveća greška JNA je što je napadala gradove bez srpskog življa i zato ti jest agresija, a što se tiče HRT-a, to mi malo smiješno zvuči s obzirom da smo bili bez struje i vode poprilično i nitko nas nije obmanjivao jer smo sav užas vidjeli na vlastite oči.