Ponedeljak, 14.01.2013.

11:34

Kako Rusi vide Evropu 2035.

Albanija će se ujediniti s Kosovom i delom Makedonije, BiH će podeliti Srbija i Hrvatska - tako će izgledati Evropa 2035, prema predviđanjima ruskih eksperata.

Izvor: B92

Kako Rusi vide Evropu 2035. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

186 Komentari

Sortiraj po:

Агослав

pre 11 godina

Ово је могао нацртати само неки Рус који је у недостатку шпиритуса посегнуо за ракетним горивом.

Marko

pre 11 godina

Ima mesta za sve na Balkanu ali ovi albanci preteruju sve mi se čini biće novih "balkanskih ratova" a onda ne zaboravite razglednice Pozdrav iz srpskog Drača!

Dragan

pre 11 godina

@ deda. Cvetko. U Francuskoj zivim vec 45 godina a 23 godine u Alzasu. Alzasani i Loreni, ne vole mnogo Nemce , i nece se priključiti Nemackoj iz neke ljubavi ili interesa. Sto se tice broja Arapa ovde u Francuskoj, poslednje statistike jazu da ih ima 6.6 miliona od kojih je 3.5 na jugu ili Azurnoj obali. Rekao bih i to da karta Balkana u mnogome lici na kartu podele koju su dogovorili Staljin i Zapad 1945 .

Srba

pre 11 godina

A Bosna se raspala tako sto je cela pod vlscu Hrvatske a nasa zapadna granica se pomerila za milimetar... Zanimljivo... Ostaje samo da se nadamo da Rusi grese, a nazalost trenutna situacija govori da sve ide upravo tim tokom...

Željka

pre 11 godina

Već više mi je stvarno zlo gledati ove nacionalističke komentare. Jel možemo nakon 20 godina početi živjeti u miru bez prepucavanja na svim j*****m osnovama. Bude li jednog dana na Balkanu opet izbio rat, pakiram kovčege i odo na drugi kraj svijeta. J****i primitivni ratovi i k*****i. A tko je kriv za ratove? POLITIKA. Nije sigurno narod to htio.
Pozdrav iz Osijeka svim ljudima dobre volje.

A

pre 11 godina

@ D.

Ja ne dajem "proizvoljne komentare" i nema nikakve potrebe da "se bolje informisem o Francuskoj" posto u toj zemlji zivim prakticno od detinjstva (znaci nekih dobrih tridesetak godina).

Vi imate sasvim pravo da tvrdite da vam je lepo u nekom getou i da se druzite sa kim zelite. Meni je drago ako je vama dobro. O ukusima se ne diskutuje.

Ali, molim Vas, nemojte tvrditi da su u Marseju hriscani vecina, jer to nije tacno. A sto se tice broja Muslimana u Francuskoj, u pravu ste: tacne cifre se ne znaju, ali po onome sto sam video ovde u Parizu gde zivim, kao i u drugim vecim francuskim gradovima, i na osnovu informacija koje cirkulisu u vrlo ozbiljnim medijima, verovatno su negde izmedju 7 i 10 miliona... Nadam se da bar to necete poricati. Bilo bi malo previse sa Vase strane.

Srdacan pozdrav,

wroom1975

pre 11 godina

Pa dobro...necim i ovaj narod mora da se zanima jelte. Tako i ovo predvidjanje koje vise lici na neku latinoamericku seriju nego nesto ozbiljno. Ono kao "majka mu je stric...".

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Vrlo amaterski uradjena mapa, i to na osnovu veoma amaterskih pretpostavki.

Prvo, podela Srbije i Hrvatske - ako se uopste bude desila, sasvim sigurno nece ici pravom linijom. Ideja da ce Hrvatska da zauzme Banja Luku i Trebinje, a Srbija da uzme pola Slavonije je u startu mentalno zaostala.

Drugo, pomisao da u ovakvim okolnostima Crnogorski mini Mila-jet moze da opstane je zapravo smesna. Mozda je moglo u 17 veku. U 21. veku, ni pod razno. Dito Makedonija: jok u galopu.

Trece, ideja da ce Madjarska da se udvostruci, a da ce okolne drzave da sede i cekaju da im ista proguta enormne delove teritorije potpada pod naucnu fantastiku.A to sto ce Srbi iz Rumunskog Banata da cekaju da Madjari dodju da ih pokrste, tu sam se slatko nasmejao.

Cetvrto, Nezavisna "Galicija" nikada nece biti nezavisna. Ona moze da bude iskljucivo deo neke velike Poljske ili buduce Austrougarske.

Peto, ako ode Skotska, ode i Vels i Severna Irska i Gibraltar. I Malvinska Ostrva, i Devicanska Ostrva. Ostade samo Engleski Pasaluk.

Sesto, malo morgen ce Evropa da ostane ujedinjena ako Nemci progutaju Lorenu/Lotaringiju i Alzas.

Sedmo: na koju foru ce Istocna Pruska da vaskrsne kao deo Velike Nemacke kad tamo nema ni traga ni glasa od nemackog zivlja?

Osmo: Da se Italija raspoluti a da Papica ne trazi vaskrsnuce svoje Papske Zemlje? Nece moci ove noci.

Sicilija da se ocepi? Pa od koga onda da muze drzavne donacije? Od Sardinije?

Deseto: Grci, pazite se Turaka i kad poklone nose.

Vlada

pre 11 godina

@ante
Nije prirodna selekcija kada tenkovima oterate 70 posto jendog naroda iz svoje zemlje! Uostalom videli smo mi vasu "prirodnu" selekciju u Jasenovcu.

(Vlast)a

pre 11 godina

Ruska predvidjanja mi lice na ona nasih proroka:predvidece sto niko ne zna ili ono sto je babi milo to joj se i snilo,ali nece videti svoje nevolje i propast,ili pak boljitak.
Sad bi mi trebalo da verujemo i da trosimo svoje jadne zivote na sprecavanje prosirenja Albanaca i Hrvata.Suvise nas je malo,a Albanci su tako mladi i brojni.Da nece Rusi da nam pomognu?
Neukusna sala,priznajem.Vise mi se svidja da cemo svi bili ovoliki koliki smo,da cemo biti deo evropske porodice(bez Rusije)i da cemo nesmetano posecivati sve zemlje regiona,ukljucujuci Kosovo,na radost svih nesrecnih gradjana kojima je dosta crnih prognoza,koji bi da nesto rade i poprave kvalitet zivota.

MarkoNS

pre 11 godina

Ovo je smesno. Ne poznajem ostale situacije tako dobro ali kako bi se to Madjari prosirili u Srbiju ili Rumuniju gde bar u Transilvaniji danas cine manje od 20% stanovnistva? Znaci 75% (posto nisu svi Rumuni) stanovnistva, sto znaci da ima vise Rumuna nego Srba u Vojvodini sedeti spokojno i sacekati Madjarsku :)).

ne hvala

pre 11 godina

zar netko zaista vjeruje da bi hrvatska (pa makar i na poklon) uzela pola bosne i dobila dva miliona srba i muslimana koji bi samo razmišljali kako se inatiti centralnoj vlasti?

Mr Bitter

pre 11 godina

Ha, ha, ne mogu da verujem da neko može ovako da se "istrabunja". Mnogo je tu votke radilo.

Sit sam se nasmejao - šta li je prognoza na drugim kontinentima, možda se pojave Atlantida ili Dembelija...?

don vitale

pre 11 godina

Daj gospode da se ovo ostvari. Odosmo mi Subotičani iz ove trule zemlje. Po mapi se vidi da se radi ne samo o severu Banata nego i Bačke.

Berkut

pre 11 godina

Evropa je trepala razne izmene granica. Sta su uradili ovim kartama.Svuda gde su prisutne separtisticke ideje prema nekoj teritoriji to su i dali kao buducu zemlju.Otprilike separatizam je pobedio jer ni jedna zemlja ne moze da se izbori sa tim.Verovatno je ideja da je mozda bolje tako nego da Evropu zahvati treci svetski rat.Mislim da to nije nemoguće jer pogledajte samo šta je u poslednjih dvadesetka godina na teritoriji Evrope nastalo ili ratom ili sporazumom. Samo bivša SFRJ je dala sedam besmislenih drzava.Gde je Čekoslovačka,SSSR.Maragaret Tačer je sve to lepo odigrala uz veliku pomoć Gorbačova.Kasnije je to dotukao Jeljcin. Kako god okrenuli Nemci su profitirali i bez ispaljenog metka dobili III svetsli rat.Iskustvo je čudo. Za nas zaista što ovde neko napisa pa kada je CIA te stvari objavila još početkom osamdeseti i svi su se smejali.Sada smo svedoci da nista nije nemoguće.Mi se sigurno u ovoj priči i kao i do sada nećemo nista pitati.Siguran sam da je dobro odigrati nećemo.Sta god dobili ili izgubili istorija nas je naucila da smo to krvavo platili.Uz ovu političku postavku koja je na sceni 22 godine intenzivno svi znamo dokle smo dosli s njima.Kako god bilo ovo neka nam je bog u pomoći. Valjda će i nas nekada pogledati bog.Isuvise smo platili visoku cenu a rezultat mrsav.

Tripko

pre 11 godina

Hahaha! Ovo je urnebesno! Podseća me na mape iz praistorijske igrice Diplomacy za Commodore 64, i to u situaciji kad Rusija pobeđuje.

Bobb

pre 11 godina

A da nisu te 'naučnike' skoro odmrzli nakon što su bili zamrznuti nekih 70 godina? Tako mi deluje. Kolika god bila ekonomska kriza, komunikacije na kojima zasniva 21. vek svakim danom sve više obesmišljuju granice. Možda i budu drugačije za 20 godina, ali nikog realno neće biti briga za njih.

acinic

pre 11 godina

Jedno je sigurno! Albanija će postati još veća! Srbija će nestati kao država! Mi smo kao narod pokazali da smo slabi! Sve sam poraz do poraza!

JohnyBgood

pre 11 godina

Pa Bosna je vec podeljena na FBiH i RS. I u FBiH je status Hrvata sve slicniji statusu Srba u Hrvatskoj, nacionalna manjina umesto nekada konstitutivnog naroda. Na to je Hrvatska pristala da bi usla u EU i NATO i time je problem prakticno resen.

Sto se tice velike Albanije i ja mislim da ce se to na kraju desiti, ali uz PODELU Kosova a i Makedonije koja ovakva ima istu perspektivu kao i BiH. A onda su svi problemi na Balkanu reseni i najzad ce se moci dalje.

Sto se tice svega drugog, najblaze receno, ne zanima me. Neka rade sta hoce, meni ni iz dzapa ni u dzep, samo da bude sto manje patnje i stradanja neduznih koji uvek nadrljaju.

drasko

pre 11 godina

Bas zato sto se podmevamo ovakvim stavrima, bicemo patlidzan drzava .
Slicnu kartu je 1988 godina obajvi SD, a analizu je radila CIA.
Razlika je samo u tome sto je Srbiji pripadao malo veci deo Bosne, a Dubrovnik je imao status republike u sastavu Hrvatske. Ostalo je gotovo identicno. U naslovu je stajalo Balkan 2020.
Koliko vidim sve ide ka tome, naravno za tako nesto je potreban jos jedan sukob. Takodje se da primetiti da je taj sukob na pomolu i to svi osecaju, samo ne smeju da pricaju o tome. Pocece dole na jugu i u to sam siguran, da li za 5 ili 10 godina, ali on je neminovan.
Nakon toga sledi jos jedan Dejton ili Kumanovski sporazum, zovite tto kako god hocete, ali nas ovde na balkanu niko nista ne pita. Sile velike same odlucuju o tome, a vi se samo lozite da nije tako.

Dragi

pre 11 godina

Ovo uopšte nije kako Evropu 2035'e vide Rusi, već kako će ona izgledati po predviđanjima CIA-e i velikog maga Zbignjeva Bžežinskog, a Rusi su samo izneli na videlo taj izveštaj. Na tome CIA i američke službe rade decenijama, kako bi oslabili (ekonomski i vojno) Evropu i stvorili svoje vazalne tvorevine.

Pera

pre 11 godina

Jos 90-ih sam na CNN-u gledao kartu Balkana sa velikom Albanijom...tada mi je to izgledalo nemoguce a sad su na korak od toga...Sto se tice BiH svima nam je jasno da ne moze ostati u tom sastavu...tako da mi ova mapa izgleda sasvim realno. Samo se nadam da cemo u sledecem izdanju imati i kosovo u nasem sastavu...

matori

pre 11 godina

Vidim ima svakakvih komentara...
Slažem se sa ocenom da ima nekoliko budalaština, velikih k'o soliter!
Ali preporučujem SVIMA, da sa malo više pažnje (i malo manje emocija) ponovo pogledaju ŠTA je napisano i nacrtano. Nije to baš sasvim bez-veze...
Vremensta distanca, za ove promene, čini se prekratkom, ali mnogo što-šta nije van pameti. Nešto je moguće i ranije, a nešto malo kasnije...

@ (raja, 14. januar 2013 13:46)
Potpuno se slažem sa celokupnom Vašom ocenom. Sve je upravo tako, i to je ono što jasno pokazuje da najveći deo ovih predviđanja nisu bez osnova!

ninepi

pre 11 godina

Da, a Rusija ce da se takodje podeli na 88 nezavisnih jedinica kojima ce upravljati krvolocni kriminalci manijaci, zajedno sa vrhunskim vracem ujedinjiteljem, naslednikom Putina Medveda, kojeg se ranije ucmekali pioniri vanzemaljci iz sistema Proksima Kentaura. A Celzi ce biti veciti osvajac Lige Prvaka Londona

Dragan

pre 11 godina

Ja bih porucio svima onima koji svakoga dana pozivaju "pravoslavnu bracu Ruse " u pomoc, da zaborave i njihovo pravoslavlje i njihovo bratstvo, jer se iz prilozenog vidi da Rusija ne cini niti zeli da ucini bilo sta da se odrzi stabilnost.Kazu Albanija ce se ujedinisti sa Kosovom. To nam je svima poznato i ne treba cekati 2035.Zato bi najbolje bilo da se Srbija sto vise potrudi da dobije clanstvo EU i na taj nacin obezbedi sebi mir i barem neku protekciju. Ako budemo cekali pomoc Rusa, zavrsicemo gore nego na mapi koju su napravili za 2035.

Fatmir

pre 11 godina

Standardno da Bosnjake niko nista ne pita.Tako je bilo i 90-tih,Jugoslaviju su rasturili oni koji su je i stvorili Srbi,Hrvati i Slovenci a Bosnjaci su platili najvecu cijenu,najvise nas je stradalo imamo drzavu koja je sve samo ne drzava u pravom smislu te rijeci.E pa ako dođe do ovoga(iako mislim da je ove granice crtao pijani Rus)moracete ovaj put sve da nas pobijete sve i onda nebi imali problema dijeliti BiH između Hrvatske i Srbije.Sto je najcudnije Srbi i Hrvati se ni oko cega nemogu dogovoriti osim kada je u pitanju podjela BiH........

REALNOST

pre 11 godina

Pravljenje Velike Albanije značilo bi sasvim sigurno novi rat na Balkanu. Zapamtite što vam kažem. A ove silne promene granica po Evropi ponovo se mogu desiti samo ratom i nikako drugačije. Hajdemo sad pošto su sve predvideli, da to učinimo odmah. stvorimo još 20 novih država, za neke je izvesno da hoce odvajanje poput Katalonije, ali čak nije sigurno da će se Škoti odvojiti od Britanije na referendumu. Kome će pripasti muslimani u Bosni??? Po ovoj karti Trebinje i Banja Luka će biti u Hrvatskoj. Opet ponavljam Od Bosne je moguće napraviti jednu malu Bosnu ukoliko to želi ceo svet. Mali deo Bosne gde su nastanjeni Hrvati pripojiti Hrvotskoj, a Republiku Srpsku Srbiji. Sve ostalo vodi u siguran rat.

sale

pre 11 godina

Mislim da bi bilo interesantno analizirati šta ova vest teži da projektuje u svest onima koji je čitaju. Kao što smo svi primetili, deo posla oko crtanja na našim prostorima je prilično otprilike i nemarno obavljen, a najveće promene se tiču Rusije, njenih suseda i severne Evrope. Rekao bih da je najveće zastrašivanje i sejanje nepoverenja upućeno Rumuniji, Poljskoj, Francuskoj, (donekle i Srbiji, mada smo mi prilično oguglali da bismo se više plašili), a upereno protiv Nemačke i Mađarske, kako bi se one izolovale ili možda kako bi im se "namignulo" da će Rusija podržati njihove želje i eventualne projekte u zamenu za savezništvo. Možemo videti da na mapama Rusija dobija sada nepostojeće zajedničke granice sa Nemačkom i Mađarskom. Pridobijanjem za sebe zapadnih suseda svojih zapadnih suseda, ili makar sejanjem nepoverenja između njih, Rusija rasterećuje pritisak na svojim zapadnim granicama.

mnun

pre 11 godina

2035. godine Srbija ulazi u EU.
(Habib, 14. januar 2013 13:43)

Dobro, ti ga sad pretera, nece bas da udje, ali sigurno dobija status kandidata!

Karadoz

pre 11 godina

Devedesetih su novine objavljivale karte podjeljenog Balkana.. bilo je smijesno gledati ih? Pa sad izvolite... Mozete se opet smijati

Andrej

pre 11 godina

Ovo je stanje ili posle još jednog Velikog rata, ili ako se EU raspadne.... I ovo je klasičan sukob civilizacija.... Nemam dovoljno informacia da sudim kao oni... Već ću poput svih verovati u optimističnu sliku u kome neće biti ratova..

nemanja

pre 11 godina

Bas, bas neozbiljno sto ste objavili ovu tabloidnu kojestariju. Globalizacija, ukrupnjavanje, ujedinjena Evropa, EU kao nadnacionalna tvorevina koja garantuje stabilnost, to je buducnost, sigurnost i neminovnost koje su svi ozbiljni politicari svesni. Ostavite ovo kuriru da objavljuje i shvatite da granice nece da budu toliko bitne koliko su sad nama vazne, jer ih zapravo i nemamo. Granica je fikcija, ta crvena linija sa karte ne postoji.

ante

pre 11 godina

A čitam ove komentare, i iz hrvatske perspektive mogu reći sam jedno, a to je "non pasaran". Niti mi želimo tuđe, Bosna je bosanska i Vojvodina je srpska, a bogami niti se mi želimo odreći našega. Svako, ali baš svako diranje u BiH znači rat, a ja se pitam zar nije svima dosta rata. Uostalom za pola godine kreće Schengen na Dunavu, Savi, Uni i drugdje, a on će mnogo promijeniti. Već na slijedećem popisu stanovništva doći će do toga da će nacionalne manjine pomalo skoro nestati, kako u Hr tako i u Srb. Naime, mnogi državljani Hr koji žive u Srb i BiH, neovisno o nacionalnosti pokušati će riješiti svoju egzistenciju življenjem u Eu, a to je i Hr, ali i druge države preko Hr. Građani manjinskih naroda u Hr gradovima sustavno nestaju ili se gube i to ne na način kako će mnogi prokomentirati, nego prirodnom selekcijom, međusobnim ženjenjem i na druge načine. U ruralnim sredinama će još godinama to postojati uz blesave netrpeljivosti. Uz to Hrvate ne zanima baš da dobiju besperspektivan teritorij Bih, jer imamo dovoljno istoga (Lika,Banija,Kordun) koji postoji samo da mu šaljemo pomoć.Aneksija dijela Bih znači lošiji život za građane HR, a mi kao i svi, želimo bolje živjeti. Ovo sa Italijom se sigurno neće dogoditi, kao i sa Poljskom, a u ostalim predviđanjima možda i bude pomaka, premda baš ne vjerujem. Velika Albanija, je u cijeloj priču prilično realna. To Vas boli, ali će se dogoditi, a Vi to nemožete obraniti, jer rat košta, a Vi love nemate i nećete imati.Plaćate kaznu za rat

Salexx

pre 11 godina

Pročitah ovaj tekst, pa pročitah komentare, pa nešto da dodam, ako može.
Ovakva karta koja nam je prezentovana, siguran sam ima masu nebuloza ali...
Meni je tamo negde pre 35 godina bilo ne samo smešno nego i nemoguće da će ondašnja Jugoslavija da se raspadne i da ćemo dobiti gomilu državica na ovom prostoru. Gledano sa ove tačke nije uopšte nemoguće da će se EU koju sada poznajemo raspasti, tj da će ostati u njoj samo one države koje su je manje više i osnovale, a ostale zemlje koje su joj se prethodnih godina pridružile i mi kao sitna boranija sa Balkana ćemo upasti u još veće probleme pre svega ekonomske. Nemogućnost rešavanja ekonomskih problema stvara veliku mogućnost rešavanja istih na najgori mogući način,ratom. E sad, mi, a i mnoge druge zemlje, nećemo hteti da ratujemo, ali ko nas uopšte i pita nešto.
Prema tome, nadajmo se samo da je ovo ipak neki dečji crtež.

sve je moguce

pre 11 godina

Ko je pre petnaest godina znao za Al Kaidu? Mnogi su se smejali kada su islamski ekstremisti najavili kopneni napad na Evropu posle 2025. godine, ali se onda dogodio 11.9., a sada i "arapsko prolece" koje je u zemlje Severne Afrike dovelo na vlast islamiste. Sta mislite kako oni gledaju na drugu obalu Mediterana. Francuska u ovom trenutku vodi rat u Maliju, ne da bi osvojila Mali, vec branila ono sto je ostalo. Trideset godina za istoriju je nista....

kinez

pre 11 godina

Do 2035 Ameri i Rusi pisu pravila i mape jer su trenutno vodece sile,a od 2035 Kinezi preuzimaju primat u svetu,ali mi od toga nazalost opet necemo imati nikakvu korist.Uvek smo izgubljeno vracali ginuci za Srbiju tako ce i ostati.Niko nam nista nece pokloniti pa tako ni Rusi a ni Kinezi.Zivi bili pa videli.

bane

pre 11 godina

Oh, pa nisam znao da su "braća" Rusi na strani Hrvata i Albanaca! Koja bedastoća!
(Flavius Valerius, 14. januar 2013 13:50)

Za tvoju informaciju autor ovog teksta je namerno ili slucajno "zaboravio"da napise da je ovu studiju ili lakrdiju kako god pisao zbignjev bzezinski i jos jedan amerikanac,nekadasnji visoki cinovnik cie,pa ti sada sam prosudi koliko je ovo rusko a koliko nasih "velikih"prijatelja jenkija!zlonamerno,a sve u cilju da prosecni srbin zamrzi rusiju!ali gospodo,malo ste se za....li!

Borat

pre 11 godina

Smatraju ruski stručnjaci, kojima su dokumenti američke CIA, ruske službe GRU i ekspertskih grupa poslužili kao dobar podmetač za par flaša votke.
:DDD

Antraxxx

pre 11 godina

Vaš portal zaista držim za ozbiljan i relevantan, tako da vas molim da zbog vašeg ugleda ne objavljujete ovakve jeftine pamflete.... Obzirom da sam iz Hrvatske, referencirati ću se samo na "svoje dvorište". Hrvatska državna politka, tj. sve relevantne političke stranke podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Miroslav Milošević

pre 11 godina

Centralna, Istočna Evropa i jug Italije su na ovim mapama gotovo identični kao u jesen 1943. - Italija do pola pod nemačkom, a druga polovina pod savezničkom okupacijom, velika Albanija - postojala, velika Hrvatska - postojala, velika Mađarska - isto ovako kako je prikazano, Istočna Prusija, Pomeranija i Šlezija su u Nemačkoj baš kao i tad. Fali joj još Austrija, Sudetska oblast i grad Danzig (Gdanjsk) da bi bila ista kao početkom WWII. Samo još fali da kloniraju Hitlera i Staljina i imaćemo kompletan doživljaj.

Dragan

pre 11 godina

Da li ce se sve odigrati bas ovako ne znam ali ce promena svakako biti jer ih je uvek bilo. Evo retrospektive kroz decenije cisto da svima bude jasno

http://www.huffingtonpost.com/2012/05/16/europe-history-time-lapse_n_1520724.html

Branko

pre 11 godina

@(Mićko, 14. januar 2013 13:56)
Mićko sve ovo što ste napisali je prekršeno na slučaju SFRJ i Srbije.
U istoriji Sveta je bilo i biće u budućnosti "tumbanja", pobeda i poraza.

Joca Detektiv

pre 11 godina

Gospodo Rusi,
Zaboravili ste da i Albanski crnogorci i crnogorski bugari cine deo te velike Albanije. Svi oni prikriveno govore Albanski jezik pa nemaju potrebe da se vise kriju. Srbi znaju da ste vi odavno deo Albanije jer ste u Prvom Svetskom Ratu ratovali protiv Srbije zajedno sa Austrougarskom Imperijom. U Srbiji ste trenutno zbog pljacke i Sabotaze.

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Kada lupu braca Rusi onda posteno! Koja glupost, da ce delovi Poljske opet prikljuciti Nemanckoj. A i Skoti garantovano nece se otcepiti od V B, jer imaju veliku financisko-ekonomsku korist od nje a i aktuelna istrazivnja to dokazuju.

LOLIPOP

pre 11 godina

zemlje koje ce izgubiti svoju teritoriju ne treba da se brinu.treba samo da se obrate tomici diplomici+naocare,on napise platformu i teritorija bude vracena.nije hokus-pokus vec platforma.

Pa da

pre 11 godina

Sve bi to bilo "lepo" da se mi Srbi ne pitamo tu ništa :)
Istorija pokazala da smo svakom nasilnom prekrajanju pokazali zube, pa i pod pretnjom svetskim ratom. Šta nas briga za njihove planove...

Buntovnik

pre 11 godina

I onda je doshao Optimus Prime... U ime frst prodakshna, manite se ovih baba vangi sto se mwne tice do 2035 ljudi mogu postati bespokretni zombiji sa chipovima u malom mozgu, i onako nishta vishe ne radimo samo sedimo kraj monitora i maloh ekrana, i isterujemo neku pravdu preko tastature.
Kako god da se okrene bice kako nam neko drugi skroji, vajde nema od politichara jer svi gledaju svoje lichne interese i svoj "status". Ako vam je vec stalo pokrenite se, pamet u glavu, svakoj prichi ima tri strane.

sami

pre 11 godina

Kad vec imamo recept,zasto onda to ne izvedemo sada nego da cekamo jos 20 i kusur god.?
I ako ce se stvarno desiti ovo onda molim Boga da bude bez zrtava !
Onda posle 20-tak god. CIA i Rusia ce da ponovo ostre olovke i zacrtati nove linije !

Mladen

pre 11 godina

Ovo nema veze s' vezom. Mislim ovaj deo oko Hrvatske i Bosne odnosno Republike Srpske. Kao i onaj deo Srbije na granici sa Madjarskom. A sto se tice Albanaca ja mislim da dalje od Kosova nece moci, al zivi bili pa videli.

Pero Deformero

pre 11 godina

Ovo je obicna podvala, svi lokali mediji su premeli vest kao da je Ruska vlada ovo objavila, u stvari Express Gazeta je tamosnji ekvivalent "Skandala", to govori o tome ko je narucio vest u Gazeti.

Vlazni snovi.

Zoki

pre 11 godina

Granice se nece menjati tako lako, bice sve isto kao i sada. Naravno na nasu zalost jedino ce Kosovo biti deo Albanije, ali to je dogovoreno jos za vreme Slobe!

jelena

pre 11 godina

Ovo je opet ispitivanje reakcija gradjana na to kako planiraju da iscepkaju Srbiju? Sto lepo ne pitate, :): ne moze ovako, u Vojvodini zive Srbi u velikoj vecini, na Kosovu su manastiri. Vojvodina ostaje, na Kosovu Albanci da nas docekuju kao bogove i da mozemo da se krecemo onuda kad hocemo i kako hocemo, preostali Srbi dole da budu zasticeni kao beli medvedi. Republika Srpska da ostane u BIH, sa jakim kulturnim i ekonomskim vezama sa Srbijom, ali U BIH. Samoj Bosni i Hercegovini svi da pomognu da postane prava drzava koju ce voleti svi njeni gradjani. Slavonija je hrvatska, pitanje oko toga je besmisleno, Srbi odande isto treba da imaju kulturne veze sa Srbijom.
I, neka nas ne diraju vise, dosta je bilo patnje svima sa prostora bivse Jugoslavije. Neka nadju drugo igraliste, onoliko pustinja na Zemlji ima, mogu da naprave kakve hoce poligone za trosenje novca i testosterona.

citanjejebitno

pre 11 godina

Збигњев Бжежински (пољ. Zbigniew Kazimierz Brzeziñski; Варшава, 28. март 1928) је пољско-амерички политички научник, геостратег и државник који је служио као Саветник за националну безбедност Сједињених Држава од 1977. до 1981. године у администрацији Џимија Картера.
Главни спољнополитички догађаји током његовог мандата су: нормализација односа са Народном Републиком Кином, потписивање Споразума о ограничавању стратешког наоружања, споразум из Кемп Дејвида, транзиција Ирана од савезника САД у антизападну Исламску Републику, охрабривање дисидената из источне Европе и увећање питања људских права са циљем смањивања утицаја СССР-а[1], финансирање и наоружавање муџахедина у Авганистану као одговор на инвазију СССР-а на Авганистан[2], и потписивање Споразума Торихос-Картер којим се враћа контрола над Панамским каналом после 1999.
Тренутно је професор на Џонс Хопкинс Универзитету и члан различитих одбора и конзила. Појављује се често на телевизији као експерт за спољнополитичка питања.


Toliko o tome da je ovo ruska mapa ;)


Inace, mene zanima kad ce ozbiljni mediji prestati da objavljuju lobisticke clanke ?

aquilla

pre 11 godina

Ljudi, mislim da stvari gledate povrsno i sa dozom predrasuda. To je prognoza za narednih 22 godine...Sto se ne vratite u prethodnih 25 godina? tektonske promene su se dogodile, zar ne? sve je moguce, ne treba posmatrati bukvalno i reci da nece ovako biti. Ok, slazem se sa komentarima oko Banjaluke, Vukovara i sl. ali mislim da treba posmatrati malo sire! DA li grese oko Albanije? Cecenije, Dagestana? Mislim da ne...razmislite malo o tome. Svi znamo da R.Srpska ne moze opstati u ovakvom obliku, nesto ce se promeniti. Nemacka? Jednog dana ce povratiti svoje stare oblasti(niko ne kaze da ce to uciniti nasilno). Mislim da se pitanje regiona Spanije, Italije i Francuske znacajno zavisiti od opstanaka EU. Na primer, Katalonija je najbogatiji redion u Spaniji(ako ne medju najbogatijim i u Evropi) i ukoliko se ona otcepi od Spanije, ona automatski vise nije clan EU i njoj to verujte nikako ne odgovara. Treba istaci pitanje i islamske drzave u Evropi, na stranu religijski antagonizam medju mnogima od komentatora, cinjenica je da u Evropi trenutno ima mnogo muslimana, pre svega u Francuskoj(u kojoj cesto zna da izbije socijalni nemir). Irska je posebna prica i oni se nece tako lako odreci severnog dela...Skotska je vec najavlila referendum...

D.

pre 11 godina

Toliko mi je drago da vidim da vecina komentatora pise da su ova predvidjanja glupost, jer zaist ai jesu! Znaci da je ipak malo zdravog razuma ostalo u Srbiji!

Slazem se u potpunosti sa osobom koja je napisala da ozbiljne novine (ako su ozbiljne) treba da prestanu da objavljuju ovakve clanke!

Sto se tice gospodina koji ostavlja proizvoljne podatke o Francuskoj i Marseju, rekla bih da proveri informacije pre nego sto napise neki drugi besmisleni komentar.

Ja zivim u Marseju u "arapskom" kvartu. Izlazim slobodno na ulicu i ja i moji cimeri koji su francuzi bele puti, plavih ociju, grbavog nosa... razgovaramo i druzimo se sa nasim komsijama.

Kao drugo, ne postoji nacin za sada da se tacno utvrdi broj vernika te i te religije u Francuskoj. Pretpostavka je da ima oko 30 posto muslimana u Marseju.

Mićko

pre 11 godina

U Helsinkiju je 1975 bio KEBS, citat ''Najvažnija je, ipak, prva korpa, zapravo dekalog stavova: 1. Poštovanje suvereniteta; 2. Uzdržavanje od pretnje i upotrebe sile; 3. Nepovredivost granica; 4. Teritorijalni integritet država; 5. Mirno rešavanje sukoba; 6. Nemešanje u unutrašnje poslove drugih; 7. Poštovanje ljudskih prava; 8. Ravnopravnost i suverenost naroda; 9. Saradnja među državama; 10. Izvršavanje međunarodnih odnosa.'' i jel' to bila prepreka za pretumbaciju Evrope!

Vladmir

pre 11 godina

Ajao, pa you tube je prepun ovakvih "analiza" i "scenarija" gde je svaki pubertetlija napravio svoju varijantu po sistenu "što je babi milo to joj se i snilo".

raja

pre 11 godina

Kao profesor istorije moram da se oglasim..
- Podela Belgije je gotova stvar.
- Podela italije na sever i jug je sasvim izvesna, verovatno već u narednih 10ak godina.Sever Italije je uz Rajnsku oblast i Bavarsku najrazvijeniji deo evrope, dok je jug malo razvijeniji od Srbije (otprilike kao današnja Hrvatska).
- Velika Albanija se sasvim izvesna i 90 posto posla je odradjeno
- Velika Mađarska nije toliko izvesna, bar ne u naradnih 50ak godina. Činjenica je da čine apsolutnu većinu u nekoliko severnih opština u Vojvodini i da ih ima preko 2 miliona u Transilvaniji koja je praktično etnički čista. Ali glavni problem je netrpeljivost Madjara u dijaspori i Madjara u Madjarskoj.
- Nezavisnost Katalonije je potpuno sigurna već u narednih 10 godina. Referendum o nezevisnosti bi trebalo da bude zakazan za 2015. godinu i prema trenutnom stanju oko 60% Katalonaca je za nezavisnost.
- Islamska republika na jugu Francuske? Totalna glupost.
- Ćetvrta podela Poljske? Još veća glupost! Poljska je danas etnički NAJČISTIJA država u Evropi, i nema više ko da ispoljava ikakav separatizam.
- Rusija će se verovatno ujediniti sa Belorusijom, ali sigurno gubi Dagestan i Čečeniju
- Podela Bosne između Srbije i Hrvatske?! :D Jedino što ima smisla je pripajanje RS Srbiji, i to veoma teško u narednih 20ak godina. Za 30 godina broj Bošnjaka će porasti za bar 50% tako da priča o nekom pripajanju od bilo koga tog dela Bosne ne pije vode.

teslica

pre 11 godina

Ko stvarno mlsli da Evropu ceka nekakav prosperitet,dizanje nivoa zajednistva i sl,taj je stvarno vrlo naivan!Pre ce biti da ce se kriza produbiti,a u tako nastaloj situaciji vazi zakom da svaka ptica svome jatu leti,tj ljudi se po nacionalnoj osnovi grupisu i stvaraju se nove granice.Tako da ova ruska projekcija nije puka spekulacija.I u Americi se mogu ocekivati nemiri izmedju etnickih grupa,hispano,afro i belaca pre svih.Treba shvatiti da se svet stalno menja,a selidba kapitala sa zapada na istok je ubrzala ove procese.Ovakav svet,kakav danas postoji,vrlo brzo bice sasvim drugaciji,a sto se nas tice,crno nam se pise,ako odmah ne preduzmemo nesto,realno projektujuci buducnost!

Bumbar

pre 11 godina

Medijski spin, i cisto izazivanje ljudi. Prvo, vredja se ingeligencija Rusa sa ovako odvratnom i neuko nacrtanom mapom (pod pretpostavkom da zaista misle da ce doci do promena granica za 20 godina). Rusi ce da ispadnu glupi, a ljudi ili da se uplase ili da glatko odbiju ovo "predvidjanje". Onaj ko je ovo plasirao, sram ga bilo

VOJA VILENJAK

pre 11 godina

Pa ako ovoliko Bosne pripadne Hrvatskoj pa meni onda ne treba pasos da idem na jadransko more tj. u Dalmaciju,, lijepo lijepo ko u stara dobra vremena...

nothke

pre 11 godina

Hahahahaha, baš sam se nasmejao.

Ako oćete da predviđate na duže vreme, veća je verovatnoća da će glavni tržišni resursi postati virtuelni i da će fizičke granice među državama postati nebitne. Već jesu i trend se nastavlja, granice će postojati uvek više zbog administracije nego etničkih/nacionalističkih razloga, a vidim ovi Rusi su se baš za to uvatili.

A

pre 11 godina

1.) Vecina komentatora kaze da je ovo glupost. S'obzirom da Srbi nikada nista nisu razumeli pod milim Bogom, u ovim prognozama mora da ima neceg tacnog.

2.) Onaj ko je bar jednom u zivotu proveo 2 dana u nekom od velikih gradova na Zapadu, zna kakvo je realno stanje. "Multikulturalnost" se polako pretvara u cistu dominaciju islama. U mnoge kvartove u Parizu, Briselu ili Londonu belci vise ne smeju da udju. Na univerzitetima u Parizu vec se vidjaju devojke kojima se pod feredzom samo oci vide (iako je to zvanicno zakonski zabranjeno). A to je tek pocetak.

3.) U Marseju, na jugu Francuske, 80% stanovnistva je vec danas muslimanske vere.

4.) Sve sto je receno za Srbiju je vrlo realno.

Dakle, iako u ovim predvidjanjima ima malo preterivanja, ono daje neku globalni geo-politicku tendenciju koja je sasvim tacna.

Miloš

pre 11 godina

Uopšte nije nemoguće. Ovo nije samo prognoza Rusa, već se temelji i na istraživanjima i prognozama CIA i Bžežinskog. To je jedan od najvećih umova spoljne politike SAD-a posle Drugog svetskog rata, i sa priličnom tačnošću je predviđao teritorijalne promene širom sveta. Setite se prognoza CIA iz 80-tih godina o raspadu SFRJ i koje će države tada nastati. Sigurno je da će se Albanija ujediniti sa Kosovom i možda otkinuti deo Makedonije, ali im SAD neće dozvoliti da se dalje šire. Takođe, ni druge sile poput Nemačke i Rusije neće dozvoliti da SAD imaju moćnog saveznika na ovoj teritoriji, pa će shodno balansu sila tražiti da se BiH podele između Srbije i Hrvatske. Na kraju krajeva, po meni je to i najbolje rešenje i za nas i za Hrvate, a o istom trošku se suzbija uticaj Turske na ovim prostorima. Za Belgiju, Španiju i Francusku skoro pa sigurno. Svako ko prati dešavanja u tim zemljama, zna de će to možda biti i pre 2035. Sledeće godine se odvaja Škotska od UK,a Australijanci su najvaili referendum odmah po smrti kraljice.

Tekelija

pre 11 godina

Ако ћемо право, ја бих прије очекивао да ће се Русија наставити смањивати него да ће се Србија и Хрватска договорити око подјеле БиХ(поготово кад би дио РС у ком живи највећи дио Срба и који је економски најразвијенији припао РХ). Кад се нису Слобо и Туђман договорили, и то у рату кад је Запад мало гледао кроз прсте чак и нама, онда чисто сумњам да ће се ишта слично десити у будућности.

Ја бих прије очекивао да ће до 2035. огромни дијелови источне Русије да падну под кинеску власт. Већ сад Кинези држе контролу над тим подручјем. До 2035. то би могло да буде и званично.
Друго, сасвим је могуће да Руси изгубе све територије око Црног мора.

Италија се неће подијелити.
Шпанија се можда исцјепка на више дијелова него што је поменуто(и Галисија и Канари желе аутономију).
Њемачка неће створити Лотарингију.
Шкотска се вјероватно неће отцијепити од УК(то ћемо видјети већ сљедеће године)
Грузија ће вјероватно пући, а сасвим могуће и Украјина.

У сваком случају, ово нису предвиђања заснована на било чему логичном, па макар узети и подаци од ЦИА или сличних организација.

Zenica

pre 11 godina

Opet neko želi da unosi nemir u narode i građane
sa prostora bivše SFRJ...
Do 2035. godine ovo bi trebao biti prije svega snažno ujedinjeni ekonomski prostor koji garantuje i veće tržište za firme (sa tog prostora) država od kojih će neke od njih biti članice EU... Sve ostalo predstavlja ne dobronamjerne budalaštine... Pozdrav...

daleko sam ja

pre 11 godina

Ah ta "bratska Rusija " uvek je stvarala veliku Bugarsku i crtala mape na teritoriji Srbije. Sada opet crta po Srbiji , smanjuje Srbiju , pravi veliku Madjarsku, Bugarsku, veliku Hrvatsku i veliku Albaniju. A doista isto prave veliku Rusiju oduzimajuci Belo-Rusiju i delove Ukrainie, Poljske i Baltickih republika te tim kompenziraju izgubljeni Kavkaz. A takodjer prave Veliku Nemacku na racun Poljske. Nista novo ovako su Hitler i Staljin radili a Putin i Merkel ce to da zavrse. Nema nama bez "bratske Rusije i bratskog ruskog naroda". Jadni li smo i bedni li smo u blejanju za Rusijom. Ma nema bedijeg naroda i glupseg od Srbina . Uzmi Srbine istoriju pa procitaj . Ja mislim da je vreme . A u svemu tome im od srca pomazu nasi nazovi politicari .

blah

pre 11 godina

A onda ce Nemacka da izvrsi anslus Austrije, pa ce da pripoji Sudetsku oblast u Ceskoj, pa Memel u Litvaniji i na kraju ce da zahteva Danzig od Poljske.

Makedonac

pre 11 godina

Kad kazu Rusi da ce biti ovako, znaci nece biti !

Ova mapa je sasma po sebi smesna, ovo bez III Svetski rat je neostvarljivo.Kako Rusija planira uzeti ceo Crno more od Ukrainu bez rata ?

BiH Bosnjaci nece uzeti oruzje u Ruka, a tu ce zaratiti i Hrvatska i Srbija oko Banje luke i te delove sa srpskim stanovnistvom.

Makedonija nece ratovati ? Francuzi ce dopustiti islamsku drzavu na svoju teritoriju, a i Spanci bez rata ce dati deo drzave.U Grcku niko se nece odcepiti i pored dugova hahaah


Da su je malo realnije napravili..

rajina

pre 11 godina

Sve sa kartom nacrtanom u MS Paint-u sa ovim drhtavim, rukom crtanim linijama. Mislim, pogedajte: zemlje čak nisu ni u proporciji, a granica između Srbije i Hrvatske izgleda kao da je neko povukao olovku u jednom potezu.

Rusi i "eksperti".

Markoni

pre 11 godina

Sta se vi koji moj brinete dal ce da postoji EU. Te glavne sile EU su oduvek bile slozne i ujedinjene tako da im par smesnih novih zemljica nece pomutiti racune.Jednostavno , ako se EU srusi , stvorice oni novi mini pakt gde ce ce biti Nemacka , Francuska , Belgija , Holandija i Austrija. To vam je stub u EU , eventualno Italija delimicno.Dosadni ste o podeli teritorija i brinete se za 2035 , a narod umire i gladan i zedan.

Небојша

pre 11 godina

"ruski eksperti napravili su kartu Evrope 2035. na osnovu dokumenata CIA" Који руски експерти ?
Где су то објавили ?
На основу којих докумената ЦИА и ГРУ ?
Извините господо, али овај текст је бесмислен, осим ако немате намеру да свакодневно распирујете расправу између русофоба и русофила.
Оваквих карата има на Youtube тушта и тма.

Ljubisa

pre 11 godina

A Planeta zemlja ce se 2048 godine ujediniti sa galaksijiom gonga tula 200 miliona svetlosnih godina udaljenoj od zemlje...Tacnije stanovnici navedene galaksije ce predloziti ujedinjenje planete zemlje sa njihovom maticnom planetom i maticnom galaksijom..Sacekajte ako ne verujete...

DrMrakic

pre 11 godina

Sve je moguce,sa vecinom se slažem, ali ako se budu dešavale ovakve promene, zapad nece obracati toliko pažnju na Balkan, pa ja predvidjam malu albaniju sa srbsko crnogorskim Skadrom

tuga

pre 11 godina

hahahaha

A vidi Bugare! Taman su se ponadali da će u ovom prekrajanju Evrope cepnuti deo Makedonije i možda koji komad Grčke, a njima opet sleduje jedano veliko razočaranje.

Bla

pre 11 godina

Ovo je nesto najsmesnije sto sam u poslednjih par meseci procitao. Da nisu ovo oni eksperti sto na youtube postavljaju nekakve rukom crtane mape Evrope u buducnosti. Ovo nema veze sa zivotom. Ujedinjenje Irske..? Baskija? Smesno. Islamska drzava u Francuskoj? Italija ce se podeliti na dva dela.? Ma dzabe pisem.

Davido

pre 11 godina

Ne znam a i ne mogu da povjerujem jer danas je 14 Januar 2013, da je bio 1 April mozda bi mogao da povjerujem, ali sta ces mozda odje ima neke istine ustvari.
Sa druge strane ova karta nikome nece pasovati jer drzave koje ce izgubiti njihove delove nece stajati sa rukama u djepu. Ja obicno mislim da ovo nije tacno ali ipak kazem da nije lose da se 2035 ceka.

XxX_king_nemanyizch_420_XxX

pre 11 godina

Rusi previše igraju Paradoxove igre (Victoria, Europa Universalis). Koji noobovi, nisu čak ni doćerali Srbiju do Baltika, Irske i Bliskog istoka!

z06

pre 11 godina

Da, da, kako da ne. 2035 ce sve to biti EU (dakle bez granica), sa jednom vladom/parlamentom i mozda nekim sistemom guvernera (ili neceg slicnog) po clanicama. Jedina veca promena ce biti Rusija, koja ce biti u EU

Divos

pre 11 godina

Један неозбиљан чланак, и не бих ни коментарисао да није једног детаља. Приметићете да су границе произвољно нацртане, па и праволинијски. Овај приступ (посебно су то практиковале велике силе, главни играчи) је био у историји често заступљен. У новијој прошлости тако су радиле колонијалне силе приликом цртања граница у Африци, и видећете да су и данас те границе праволинијске. Овако нацртане границе, када су доминантни били интереси главних играча, а није се поштовала етнографија, бивали су увек, али баш увек повод за крвопролиће између народа (племена) у ближој будућности.
Да ли је то и циљ ових главних играча, или само логичан наставак непромишљености? Вероватно ипак ово прво. Поука из ове приче. Мапе су нацртане, али ако икад дође до поновног цртања мапа, морају се узети у обзир географски разлози, природне границе, језик, али пре свега историја и етнографија. А велики и главни играчи (у нашем случају они који највише и роваре, САД, Немачка, УК) ће превасходно гледати властиту корист, и није их сигурно много брига за добробит разних народа.

Ja

pre 11 godina

"Tužna sudbina, smatraju ruski analitičari, očekuje i Poljsku, koja će morati da se odrekne delova teritorije posle serije novih sporazuma između Rusije i Nemačke" - ovo smo vec slusali kao Ribentrop-Molotov pakt

zalosno

pre 11 godina

Pozdravljam vecinu komentara mojih balkanskih sugradjana. Youtube je pun ovakvih gluposti i nadam se da profesionalan medij kao B92 nece nastaviti sa ovakvim informisanjem u buduce.

DADA

pre 11 godina

Ovo je samo jedna od mogucnosti. Ko zna sta nas sve ceka....
Nije bas realna jer to znaci da bi svako dobio ono sto zeli a to bas tako ne ide.

Dick Long

pre 11 godina

Ne tako davno jedan fudbalski klub je zaposlio covjeka koji je "ekspert" i dugogodisnji igrac igre Football Manager. Izgleda da je i ovde to slucaj, ovde je "ekspert" igrao igru Civilization...

dobra zezancija

pre 11 godina

Po karti bi ja rekao da će Hrvatskoj ići cijela Bosna?! U svakom slučaju Hrvati će opet najviše profitirati, Hrvatska se neće nimalo smanjiti a dobiti ce (cijelu) BIH!

hm..

pre 11 godina

Donekle je prihvatljivo, sa pomeranjem granice na zapad i rešavanjem pitanja vestačkih projekata kao što je Makedonija npr. podelom između Srbije, Grčke i Bugarske.
Ovo sa velikom Albanijom ne može proći bez rata u koji bi bilo uvučeno bar četiri balkanske države, mada je pitanje da li bi Bugari u tom slučaju ostali po strani. Neprihvatljive su i granice Madjarske, jer je ovo sto je nacrtano u stvari predstavljaju "64 županije", Mađarska je ipak bila na strani poraženih u dva svetska rata.

iskustvo uci

pre 11 godina

Nista novo oko ove karte. Takodje cu se sloziti sa komentarom, vec koliko puta vidjeno. Jel ovo da se popuni prazan prostor? Hajde onda nesto o najnovije srusenoj kuci u Novom Sadu. U sred centra, preko puta Izvrsnog veca. Jos jedna lepota ode. Ako ne to onda o nedavno srusenoj skoli u Sremskim Karlovcima. Jednoj od najstarijih u Srbiji. Mislim, vaznije je prosiriti salu za rucavanje popovima? O tome niko nista?

Sramac

pre 11 godina

Opet ovi nešto prčkaju kod nas?
Što lepo nisu napisali SVOJE planove za budućnost: Русский рабов независимых государств: Сербия, Хорватия, Македония, Словения, Великой Албании....
Lepo im Tito rekao - bežte od nas, daleko Vam lepa kuća...

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Albanija će se ujediniti s Kosovom i delom Makedonije, BiH će podeliti Srbija i Hrvatska - tako će izgledati Evropa 2035, prema predviđanjima ruskih eksperata.

A Rusija ce postati "Moskovski PASALUK" prema "predviđanjima zapadnih eksperata" !

besna glista

pre 11 godina

Ovo je besmislica i otvorena ratno-huskacka politika ruskih kolonizatora. Jedina realna i razumna opcija je da se sve juznoslovenske zemlje ujedite i to onako kako je to predvideo Mavro Orbini - cela bivsa Jugoslavija plus Bugarska. Tek tada mozemo da razgovaramo o nekom napretku i pomaku na bolje.

Sasha

pre 11 godina

Znas kad ce Bosnjaci da prihvate Hrvatsku vlast tamo gde su oni vecina! Ili mi da prepustimo Banjaluku i taj deo koji je srce R.Srpske - Hrvatima! Nikad!
A o nezavisnosti Skotske - mozete samo da sanjate!
Katalonije i Baskije - pored toliko duge Spanske vojne tradicije - no way!

Nikola

pre 11 godina

Video sa ovu mapu na nakoliko američkih sajtova posebno interesantno što je i grad heroj Vukovar u Srbiji prikazan na sve i jednoj mapi koju je odradila CIA :)) kao i Baranja i ceo zapadni Srem o Republici srpskoj ne treba mnogo ni pričati :) I hvala Bogu prvi put u istoriji rešićemo se Albanaca na KIM i na jugu u one dve male opštine.

Zvrko

pre 11 godina

Eh da, a Hrvatska će samo tako gledati kako joj neko uzima pola teritorije na istoku i to onaj dio gdje žive Slavonci koji su najponosniji Hrvati i teritorija gdje je bilo najvećih borbi 91-e počevši od Vukovara pa nadalje i gdje danas zivi 90% autohtono Hrvatsko stanovništvo :)

Ovo i djeca u vrtiću mogu napraviti bolje...da promjena će sigurno biti 2035-te i to velikih, ali ovako radikalnih sigurno ne, naprosto ne postoji osnova za njih osim ako ne dođe do nekog krvavog svjetskog rata. Najvećih će promjena biti u Južnoj Europi, točnije ona granica ispod današnje Hrvatske.

Kad smo kod djeljenja teritorije bivših drzava SFRJ, sigurno je da ce tada Kosovo i Albanija biti spojeni sa nekim dijelovima Makedonije, dok će i Bosna sasvim vjerovatno biti podjeljena na 3 dijela, ali samo u granicama današnje Bosne i Hercegovine, ne ovako kako je nacrtano gdje Hrvatska uzima i vojvodinu, a Srbija Slavoniju.

A opet, koliko ce to biti vazno upitno je, pogotovo ako i dalje bude postojala EU , tamo granice ionako više nisu bitne. Do 2035te ce vjerovatno vecina balkanskih naroda postati civilizirano kao Skandinavci danas pa im mentalni skloš više neće biti primitivan kao danas i otvorit će oći.

Nemanja, Beograd

pre 11 godina

Jedna stvar je zajednička svim predviđanjima budućnosti - nikada se ne ostvare! Složena priča ljudske istorije uvek ispadne drugačije nego što je iko mislio.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Albanija će se ujediniti s Kosovom i delom Makedonije, BiH će podeliti Srbija i Hrvatska - tako će izgledati Evropa 2035, prema predviđanjima ruskih eksperata.

A Rusija ce postati "Moskovski PASALUK" prema "predviđanjima zapadnih eksperata" !

raja

pre 11 godina

Kao profesor istorije moram da se oglasim..
- Podela Belgije je gotova stvar.
- Podela italije na sever i jug je sasvim izvesna, verovatno već u narednih 10ak godina.Sever Italije je uz Rajnsku oblast i Bavarsku najrazvijeniji deo evrope, dok je jug malo razvijeniji od Srbije (otprilike kao današnja Hrvatska).
- Velika Albanija se sasvim izvesna i 90 posto posla je odradjeno
- Velika Mađarska nije toliko izvesna, bar ne u naradnih 50ak godina. Činjenica je da čine apsolutnu većinu u nekoliko severnih opština u Vojvodini i da ih ima preko 2 miliona u Transilvaniji koja je praktično etnički čista. Ali glavni problem je netrpeljivost Madjara u dijaspori i Madjara u Madjarskoj.
- Nezavisnost Katalonije je potpuno sigurna već u narednih 10 godina. Referendum o nezevisnosti bi trebalo da bude zakazan za 2015. godinu i prema trenutnom stanju oko 60% Katalonaca je za nezavisnost.
- Islamska republika na jugu Francuske? Totalna glupost.
- Ćetvrta podela Poljske? Još veća glupost! Poljska je danas etnički NAJČISTIJA država u Evropi, i nema više ko da ispoljava ikakav separatizam.
- Rusija će se verovatno ujediniti sa Belorusijom, ali sigurno gubi Dagestan i Čečeniju
- Podela Bosne između Srbije i Hrvatske?! :D Jedino što ima smisla je pripajanje RS Srbiji, i to veoma teško u narednih 20ak godina. Za 30 godina broj Bošnjaka će porasti za bar 50% tako da priča o nekom pripajanju od bilo koga tog dela Bosne ne pije vode.

Nemanja, Beograd

pre 11 godina

Jedna stvar je zajednička svim predviđanjima budućnosti - nikada se ne ostvare! Složena priča ljudske istorije uvek ispadne drugačije nego što je iko mislio.

besna glista

pre 11 godina

Ovo je besmislica i otvorena ratno-huskacka politika ruskih kolonizatora. Jedina realna i razumna opcija je da se sve juznoslovenske zemlje ujedite i to onako kako je to predvideo Mavro Orbini - cela bivsa Jugoslavija plus Bugarska. Tek tada mozemo da razgovaramo o nekom napretku i pomaku na bolje.

XxX_king_nemanyizch_420_XxX

pre 11 godina

Rusi previše igraju Paradoxove igre (Victoria, Europa Universalis). Koji noobovi, nisu čak ni doćerali Srbiju do Baltika, Irske i Bliskog istoka!

ante

pre 11 godina

A čitam ove komentare, i iz hrvatske perspektive mogu reći sam jedno, a to je "non pasaran". Niti mi želimo tuđe, Bosna je bosanska i Vojvodina je srpska, a bogami niti se mi želimo odreći našega. Svako, ali baš svako diranje u BiH znači rat, a ja se pitam zar nije svima dosta rata. Uostalom za pola godine kreće Schengen na Dunavu, Savi, Uni i drugdje, a on će mnogo promijeniti. Već na slijedećem popisu stanovništva doći će do toga da će nacionalne manjine pomalo skoro nestati, kako u Hr tako i u Srb. Naime, mnogi državljani Hr koji žive u Srb i BiH, neovisno o nacionalnosti pokušati će riješiti svoju egzistenciju življenjem u Eu, a to je i Hr, ali i druge države preko Hr. Građani manjinskih naroda u Hr gradovima sustavno nestaju ili se gube i to ne na način kako će mnogi prokomentirati, nego prirodnom selekcijom, međusobnim ženjenjem i na druge načine. U ruralnim sredinama će još godinama to postojati uz blesave netrpeljivosti. Uz to Hrvate ne zanima baš da dobiju besperspektivan teritorij Bih, jer imamo dovoljno istoga (Lika,Banija,Kordun) koji postoji samo da mu šaljemo pomoć.Aneksija dijela Bih znači lošiji život za građane HR, a mi kao i svi, želimo bolje živjeti. Ovo sa Italijom se sigurno neće dogoditi, kao i sa Poljskom, a u ostalim predviđanjima možda i bude pomaka, premda baš ne vjerujem. Velika Albanija, je u cijeloj priču prilično realna. To Vas boli, ali će se dogoditi, a Vi to nemožete obraniti, jer rat košta, a Vi love nemate i nećete imati.Plaćate kaznu za rat

Bla

pre 11 godina

Ovo je nesto najsmesnije sto sam u poslednjih par meseci procitao. Da nisu ovo oni eksperti sto na youtube postavljaju nekakve rukom crtane mape Evrope u buducnosti. Ovo nema veze sa zivotom. Ujedinjenje Irske..? Baskija? Smesno. Islamska drzava u Francuskoj? Italija ce se podeliti na dva dela.? Ma dzabe pisem.

Nikola

pre 11 godina

Video sa ovu mapu na nakoliko američkih sajtova posebno interesantno što je i grad heroj Vukovar u Srbiji prikazan na sve i jednoj mapi koju je odradila CIA :)) kao i Baranja i ceo zapadni Srem o Republici srpskoj ne treba mnogo ni pričati :) I hvala Bogu prvi put u istoriji rešićemo se Albanaca na KIM i na jugu u one dve male opštine.

Sramac

pre 11 godina

Opet ovi nešto prčkaju kod nas?
Što lepo nisu napisali SVOJE planove za budućnost: Русский рабов независимых государств: Сербия, Хорватия, Македония, Словения, Великой Албании....
Lepo im Tito rekao - bežte od nas, daleko Vam lepa kuća...

kinez

pre 11 godina

Do 2035 Ameri i Rusi pisu pravila i mape jer su trenutno vodece sile,a od 2035 Kinezi preuzimaju primat u svetu,ali mi od toga nazalost opet necemo imati nikakvu korist.Uvek smo izgubljeno vracali ginuci za Srbiju tako ce i ostati.Niko nam nista nece pokloniti pa tako ni Rusi a ni Kinezi.Zivi bili pa videli.

mnun

pre 11 godina

2035. godine Srbija ulazi u EU.
(Habib, 14. januar 2013 13:43)

Dobro, ti ga sad pretera, nece bas da udje, ali sigurno dobija status kandidata!

Fatmir

pre 11 godina

Standardno da Bosnjake niko nista ne pita.Tako je bilo i 90-tih,Jugoslaviju su rasturili oni koji su je i stvorili Srbi,Hrvati i Slovenci a Bosnjaci su platili najvecu cijenu,najvise nas je stradalo imamo drzavu koja je sve samo ne drzava u pravom smislu te rijeci.E pa ako dođe do ovoga(iako mislim da je ove granice crtao pijani Rus)moracete ovaj put sve da nas pobijete sve i onda nebi imali problema dijeliti BiH između Hrvatske i Srbije.Sto je najcudnije Srbi i Hrvati se ni oko cega nemogu dogovoriti osim kada je u pitanju podjela BiH........

Небојша

pre 11 godina

"ruski eksperti napravili su kartu Evrope 2035. na osnovu dokumenata CIA" Који руски експерти ?
Где су то објавили ?
На основу којих докумената ЦИА и ГРУ ?
Извините господо, али овај текст је бесмислен, осим ако немате намеру да свакодневно распирујете расправу између русофоба и русофила.
Оваквих карата има на Youtube тушта и тма.

Dragan

pre 11 godina

Ja bih porucio svima onima koji svakoga dana pozivaju "pravoslavnu bracu Ruse " u pomoc, da zaborave i njihovo pravoslavlje i njihovo bratstvo, jer se iz prilozenog vidi da Rusija ne cini niti zeli da ucini bilo sta da se odrzi stabilnost.Kazu Albanija ce se ujedinisti sa Kosovom. To nam je svima poznato i ne treba cekati 2035.Zato bi najbolje bilo da se Srbija sto vise potrudi da dobije clanstvo EU i na taj nacin obezbedi sebi mir i barem neku protekciju. Ako budemo cekali pomoc Rusa, zavrsicemo gore nego na mapi koju su napravili za 2035.

daleko sam ja

pre 11 godina

Ah ta "bratska Rusija " uvek je stvarala veliku Bugarsku i crtala mape na teritoriji Srbije. Sada opet crta po Srbiji , smanjuje Srbiju , pravi veliku Madjarsku, Bugarsku, veliku Hrvatsku i veliku Albaniju. A doista isto prave veliku Rusiju oduzimajuci Belo-Rusiju i delove Ukrainie, Poljske i Baltickih republika te tim kompenziraju izgubljeni Kavkaz. A takodjer prave Veliku Nemacku na racun Poljske. Nista novo ovako su Hitler i Staljin radili a Putin i Merkel ce to da zavrse. Nema nama bez "bratske Rusije i bratskog ruskog naroda". Jadni li smo i bedni li smo u blejanju za Rusijom. Ma nema bedijeg naroda i glupseg od Srbina . Uzmi Srbine istoriju pa procitaj . Ja mislim da je vreme . A u svemu tome im od srca pomazu nasi nazovi politicari .

Zvrko

pre 11 godina

Eh da, a Hrvatska će samo tako gledati kako joj neko uzima pola teritorije na istoku i to onaj dio gdje žive Slavonci koji su najponosniji Hrvati i teritorija gdje je bilo najvećih borbi 91-e počevši od Vukovara pa nadalje i gdje danas zivi 90% autohtono Hrvatsko stanovništvo :)

Ovo i djeca u vrtiću mogu napraviti bolje...da promjena će sigurno biti 2035-te i to velikih, ali ovako radikalnih sigurno ne, naprosto ne postoji osnova za njih osim ako ne dođe do nekog krvavog svjetskog rata. Najvećih će promjena biti u Južnoj Europi, točnije ona granica ispod današnje Hrvatske.

Kad smo kod djeljenja teritorije bivših drzava SFRJ, sigurno je da ce tada Kosovo i Albanija biti spojeni sa nekim dijelovima Makedonije, dok će i Bosna sasvim vjerovatno biti podjeljena na 3 dijela, ali samo u granicama današnje Bosne i Hercegovine, ne ovako kako je nacrtano gdje Hrvatska uzima i vojvodinu, a Srbija Slavoniju.

A opet, koliko ce to biti vazno upitno je, pogotovo ako i dalje bude postojala EU , tamo granice ionako više nisu bitne. Do 2035te ce vjerovatno vecina balkanskih naroda postati civilizirano kao Skandinavci danas pa im mentalni skloš više neće biti primitivan kao danas i otvorit će oći.

Miroslav Milošević

pre 11 godina

Centralna, Istočna Evropa i jug Italije su na ovim mapama gotovo identični kao u jesen 1943. - Italija do pola pod nemačkom, a druga polovina pod savezničkom okupacijom, velika Albanija - postojala, velika Hrvatska - postojala, velika Mađarska - isto ovako kako je prikazano, Istočna Prusija, Pomeranija i Šlezija su u Nemačkoj baš kao i tad. Fali joj još Austrija, Sudetska oblast i grad Danzig (Gdanjsk) da bi bila ista kao početkom WWII. Samo još fali da kloniraju Hitlera i Staljina i imaćemo kompletan doživljaj.

Sasha

pre 11 godina

Znas kad ce Bosnjaci da prihvate Hrvatsku vlast tamo gde su oni vecina! Ili mi da prepustimo Banjaluku i taj deo koji je srce R.Srpske - Hrvatima! Nikad!
A o nezavisnosti Skotske - mozete samo da sanjate!
Katalonije i Baskije - pored toliko duge Spanske vojne tradicije - no way!

ne hvala

pre 11 godina

zar netko zaista vjeruje da bi hrvatska (pa makar i na poklon) uzela pola bosne i dobila dva miliona srba i muslimana koji bi samo razmišljali kako se inatiti centralnoj vlasti?

DrMrakic

pre 11 godina

Sve je moguce,sa vecinom se slažem, ali ako se budu dešavale ovakve promene, zapad nece obracati toliko pažnju na Balkan, pa ja predvidjam malu albaniju sa srbsko crnogorskim Skadrom

LOLIPOP

pre 11 godina

zemlje koje ce izgubiti svoju teritoriju ne treba da se brinu.treba samo da se obrate tomici diplomici+naocare,on napise platformu i teritorija bude vracena.nije hokus-pokus vec platforma.

Antraxxx

pre 11 godina

Vaš portal zaista držim za ozbiljan i relevantan, tako da vas molim da zbog vašeg ugleda ne objavljujete ovakve jeftine pamflete.... Obzirom da sam iz Hrvatske, referencirati ću se samo na "svoje dvorište". Hrvatska državna politka, tj. sve relevantne političke stranke podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Dick Long

pre 11 godina

Ne tako davno jedan fudbalski klub je zaposlio covjeka koji je "ekspert" i dugogodisnji igrac igre Football Manager. Izgleda da je i ovde to slucaj, ovde je "ekspert" igrao igru Civilization...

acinic

pre 11 godina

Jedno je sigurno! Albanija će postati još veća! Srbija će nestati kao država! Mi smo kao narod pokazali da smo slabi! Sve sam poraz do poraza!

citanjejebitno

pre 11 godina

Збигњев Бжежински (пољ. Zbigniew Kazimierz Brzeziñski; Варшава, 28. март 1928) је пољско-амерички политички научник, геостратег и државник који је служио као Саветник за националну безбедност Сједињених Држава од 1977. до 1981. године у администрацији Џимија Картера.
Главни спољнополитички догађаји током његовог мандата су: нормализација односа са Народном Републиком Кином, потписивање Споразума о ограничавању стратешког наоружања, споразум из Кемп Дејвида, транзиција Ирана од савезника САД у антизападну Исламску Републику, охрабривање дисидената из источне Европе и увећање питања људских права са циљем смањивања утицаја СССР-а[1], финансирање и наоружавање муџахедина у Авганистану као одговор на инвазију СССР-а на Авганистан[2], и потписивање Споразума Торихос-Картер којим се враћа контрола над Панамским каналом после 1999.
Тренутно је професор на Џонс Хопкинс Универзитету и члан различитих одбора и конзила. Појављује се често на телевизији као експерт за спољнополитичка питања.


Toliko o tome da je ovo ruska mapa ;)


Inace, mene zanima kad ce ozbiljni mediji prestati da objavljuju lobisticke clanke ?

Borat

pre 11 godina

Smatraju ruski stručnjaci, kojima su dokumenti američke CIA, ruske službe GRU i ekspertskih grupa poslužili kao dobar podmetač za par flaša votke.
:DDD

dobra zezancija

pre 11 godina

Po karti bi ja rekao da će Hrvatskoj ići cijela Bosna?! U svakom slučaju Hrvati će opet najviše profitirati, Hrvatska se neće nimalo smanjiti a dobiti ce (cijelu) BIH!

tuga

pre 11 godina

hahahaha

A vidi Bugare! Taman su se ponadali da će u ovom prekrajanju Evrope cepnuti deo Makedonije i možda koji komad Grčke, a njima opet sleduje jedano veliko razočaranje.

zalosno

pre 11 godina

Pozdravljam vecinu komentara mojih balkanskih sugradjana. Youtube je pun ovakvih gluposti i nadam se da profesionalan medij kao B92 nece nastaviti sa ovakvim informisanjem u buduce.

Pero Deformero

pre 11 godina

Ovo je obicna podvala, svi lokali mediji su premeli vest kao da je Ruska vlada ovo objavila, u stvari Express Gazeta je tamosnji ekvivalent "Skandala", to govori o tome ko je narucio vest u Gazeti.

Vlazni snovi.

Ja

pre 11 godina

"Tužna sudbina, smatraju ruski analitičari, očekuje i Poljsku, koja će morati da se odrekne delova teritorije posle serije novih sporazuma između Rusije i Nemačke" - ovo smo vec slusali kao Ribentrop-Molotov pakt

Karadoz

pre 11 godina

Devedesetih su novine objavljivale karte podjeljenog Balkana.. bilo je smijesno gledati ih? Pa sad izvolite... Mozete se opet smijati

Vlada

pre 11 godina

@ante
Nije prirodna selekcija kada tenkovima oterate 70 posto jendog naroda iz svoje zemlje! Uostalom videli smo mi vasu "prirodnu" selekciju u Jasenovcu.

blah

pre 11 godina

A onda ce Nemacka da izvrsi anslus Austrije, pa ce da pripoji Sudetsku oblast u Ceskoj, pa Memel u Litvaniji i na kraju ce da zahteva Danzig od Poljske.

rajina

pre 11 godina

Sve sa kartom nacrtanom u MS Paint-u sa ovim drhtavim, rukom crtanim linijama. Mislim, pogedajte: zemlje čak nisu ni u proporciji, a granica između Srbije i Hrvatske izgleda kao da je neko povukao olovku u jednom potezu.

Rusi i "eksperti".

A

pre 11 godina

1.) Vecina komentatora kaze da je ovo glupost. S'obzirom da Srbi nikada nista nisu razumeli pod milim Bogom, u ovim prognozama mora da ima neceg tacnog.

2.) Onaj ko je bar jednom u zivotu proveo 2 dana u nekom od velikih gradova na Zapadu, zna kakvo je realno stanje. "Multikulturalnost" se polako pretvara u cistu dominaciju islama. U mnoge kvartove u Parizu, Briselu ili Londonu belci vise ne smeju da udju. Na univerzitetima u Parizu vec se vidjaju devojke kojima se pod feredzom samo oci vide (iako je to zvanicno zakonski zabranjeno). A to je tek pocetak.

3.) U Marseju, na jugu Francuske, 80% stanovnistva je vec danas muslimanske vere.

4.) Sve sto je receno za Srbiju je vrlo realno.

Dakle, iako u ovim predvidjanjima ima malo preterivanja, ono daje neku globalni geo-politicku tendenciju koja je sasvim tacna.

sve je moguce

pre 11 godina

Ko je pre petnaest godina znao za Al Kaidu? Mnogi su se smejali kada su islamski ekstremisti najavili kopneni napad na Evropu posle 2025. godine, ali se onda dogodio 11.9., a sada i "arapsko prolece" koje je u zemlje Severne Afrike dovelo na vlast islamiste. Sta mislite kako oni gledaju na drugu obalu Mediterana. Francuska u ovom trenutku vodi rat u Maliju, ne da bi osvojila Mali, vec branila ono sto je ostalo. Trideset godina za istoriju je nista....

D.

pre 11 godina

Toliko mi je drago da vidim da vecina komentatora pise da su ova predvidjanja glupost, jer zaist ai jesu! Znaci da je ipak malo zdravog razuma ostalo u Srbiji!

Slazem se u potpunosti sa osobom koja je napisala da ozbiljne novine (ako su ozbiljne) treba da prestanu da objavljuju ovakve clanke!

Sto se tice gospodina koji ostavlja proizvoljne podatke o Francuskoj i Marseju, rekla bih da proveri informacije pre nego sto napise neki drugi besmisleni komentar.

Ja zivim u Marseju u "arapskom" kvartu. Izlazim slobodno na ulicu i ja i moji cimeri koji su francuzi bele puti, plavih ociju, grbavog nosa... razgovaramo i druzimo se sa nasim komsijama.

Kao drugo, ne postoji nacin za sada da se tacno utvrdi broj vernika te i te religije u Francuskoj. Pretpostavka je da ima oko 30 posto muslimana u Marseju.

VOJA VILENJAK

pre 11 godina

Pa ako ovoliko Bosne pripadne Hrvatskoj pa meni onda ne treba pasos da idem na jadransko more tj. u Dalmaciju,, lijepo lijepo ko u stara dobra vremena...

Željka

pre 11 godina

Već više mi je stvarno zlo gledati ove nacionalističke komentare. Jel možemo nakon 20 godina početi živjeti u miru bez prepucavanja na svim j*****m osnovama. Bude li jednog dana na Balkanu opet izbio rat, pakiram kovčege i odo na drugi kraj svijeta. J****i primitivni ratovi i k*****i. A tko je kriv za ratove? POLITIKA. Nije sigurno narod to htio.
Pozdrav iz Osijeka svim ljudima dobre volje.

ninepi

pre 11 godina

Da, a Rusija ce da se takodje podeli na 88 nezavisnih jedinica kojima ce upravljati krvolocni kriminalci manijaci, zajedno sa vrhunskim vracem ujedinjiteljem, naslednikom Putina Medveda, kojeg se ranije ucmekali pioniri vanzemaljci iz sistema Proksima Kentaura. A Celzi ce biti veciti osvajac Lige Prvaka Londona

iskustvo uci

pre 11 godina

Nista novo oko ove karte. Takodje cu se sloziti sa komentarom, vec koliko puta vidjeno. Jel ovo da se popuni prazan prostor? Hajde onda nesto o najnovije srusenoj kuci u Novom Sadu. U sred centra, preko puta Izvrsnog veca. Jos jedna lepota ode. Ako ne to onda o nedavno srusenoj skoli u Sremskim Karlovcima. Jednoj od najstarijih u Srbiji. Mislim, vaznije je prosiriti salu za rucavanje popovima? O tome niko nista?

jelena

pre 11 godina

Ovo je opet ispitivanje reakcija gradjana na to kako planiraju da iscepkaju Srbiju? Sto lepo ne pitate, :): ne moze ovako, u Vojvodini zive Srbi u velikoj vecini, na Kosovu su manastiri. Vojvodina ostaje, na Kosovu Albanci da nas docekuju kao bogove i da mozemo da se krecemo onuda kad hocemo i kako hocemo, preostali Srbi dole da budu zasticeni kao beli medvedi. Republika Srpska da ostane u BIH, sa jakim kulturnim i ekonomskim vezama sa Srbijom, ali U BIH. Samoj Bosni i Hercegovini svi da pomognu da postane prava drzava koju ce voleti svi njeni gradjani. Slavonija je hrvatska, pitanje oko toga je besmisleno, Srbi odande isto treba da imaju kulturne veze sa Srbijom.
I, neka nas ne diraju vise, dosta je bilo patnje svima sa prostora bivse Jugoslavije. Neka nadju drugo igraliste, onoliko pustinja na Zemlji ima, mogu da naprave kakve hoce poligone za trosenje novca i testosterona.

Ljubisa

pre 11 godina

A Planeta zemlja ce se 2048 godine ujediniti sa galaksijiom gonga tula 200 miliona svetlosnih godina udaljenoj od zemlje...Tacnije stanovnici navedene galaksije ce predloziti ujedinjenje planete zemlje sa njihovom maticnom planetom i maticnom galaksijom..Sacekajte ako ne verujete...

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Vrlo amaterski uradjena mapa, i to na osnovu veoma amaterskih pretpostavki.

Prvo, podela Srbije i Hrvatske - ako se uopste bude desila, sasvim sigurno nece ici pravom linijom. Ideja da ce Hrvatska da zauzme Banja Luku i Trebinje, a Srbija da uzme pola Slavonije je u startu mentalno zaostala.

Drugo, pomisao da u ovakvim okolnostima Crnogorski mini Mila-jet moze da opstane je zapravo smesna. Mozda je moglo u 17 veku. U 21. veku, ni pod razno. Dito Makedonija: jok u galopu.

Trece, ideja da ce Madjarska da se udvostruci, a da ce okolne drzave da sede i cekaju da im ista proguta enormne delove teritorije potpada pod naucnu fantastiku.A to sto ce Srbi iz Rumunskog Banata da cekaju da Madjari dodju da ih pokrste, tu sam se slatko nasmejao.

Cetvrto, Nezavisna "Galicija" nikada nece biti nezavisna. Ona moze da bude iskljucivo deo neke velike Poljske ili buduce Austrougarske.

Peto, ako ode Skotska, ode i Vels i Severna Irska i Gibraltar. I Malvinska Ostrva, i Devicanska Ostrva. Ostade samo Engleski Pasaluk.

Sesto, malo morgen ce Evropa da ostane ujedinjena ako Nemci progutaju Lorenu/Lotaringiju i Alzas.

Sedmo: na koju foru ce Istocna Pruska da vaskrsne kao deo Velike Nemacke kad tamo nema ni traga ni glasa od nemackog zivlja?

Osmo: Da se Italija raspoluti a da Papica ne trazi vaskrsnuce svoje Papske Zemlje? Nece moci ove noci.

Sicilija da se ocepi? Pa od koga onda da muze drzavne donacije? Od Sardinije?

Deseto: Grci, pazite se Turaka i kad poklone nose.

Joca Detektiv

pre 11 godina

Gospodo Rusi,
Zaboravili ste da i Albanski crnogorci i crnogorski bugari cine deo te velike Albanije. Svi oni prikriveno govore Albanski jezik pa nemaju potrebe da se vise kriju. Srbi znaju da ste vi odavno deo Albanije jer ste u Prvom Svetskom Ratu ratovali protiv Srbije zajedno sa Austrougarskom Imperijom. U Srbiji ste trenutno zbog pljacke i Sabotaze.

Zoki

pre 11 godina

Granice se nece menjati tako lako, bice sve isto kao i sada. Naravno na nasu zalost jedino ce Kosovo biti deo Albanije, ali to je dogovoreno jos za vreme Slobe!

Mr Bitter

pre 11 godina

Ha, ha, ne mogu da verujem da neko može ovako da se "istrabunja". Mnogo je tu votke radilo.

Sit sam se nasmejao - šta li je prognoza na drugim kontinentima, možda se pojave Atlantida ili Dembelija...?

Davido

pre 11 godina

Ne znam a i ne mogu da povjerujem jer danas je 14 Januar 2013, da je bio 1 April mozda bi mogao da povjerujem, ali sta ces mozda odje ima neke istine ustvari.
Sa druge strane ova karta nikome nece pasovati jer drzave koje ce izgubiti njihove delove nece stajati sa rukama u djepu. Ja obicno mislim da ovo nije tacno ali ipak kazem da nije lose da se 2035 ceka.

bane

pre 11 godina

Oh, pa nisam znao da su "braća" Rusi na strani Hrvata i Albanaca! Koja bedastoća!
(Flavius Valerius, 14. januar 2013 13:50)

Za tvoju informaciju autor ovog teksta je namerno ili slucajno "zaboravio"da napise da je ovu studiju ili lakrdiju kako god pisao zbignjev bzezinski i jos jedan amerikanac,nekadasnji visoki cinovnik cie,pa ti sada sam prosudi koliko je ovo rusko a koliko nasih "velikih"prijatelja jenkija!zlonamerno,a sve u cilju da prosecni srbin zamrzi rusiju!ali gospodo,malo ste se za....li!

Divos

pre 11 godina

Један неозбиљан чланак, и не бих ни коментарисао да није једног детаља. Приметићете да су границе произвољно нацртане, па и праволинијски. Овај приступ (посебно су то практиковале велике силе, главни играчи) је био у историји често заступљен. У новијој прошлости тако су радиле колонијалне силе приликом цртања граница у Африци, и видећете да су и данас те границе праволинијске. Овако нацртане границе, када су доминантни били интереси главних играча, а није се поштовала етнографија, бивали су увек, али баш увек повод за крвопролиће између народа (племена) у ближој будућности.
Да ли је то и циљ ових главних играча, или само логичан наставак непромишљености? Вероватно ипак ово прво. Поука из ове приче. Мапе су нацртане, али ако икад дође до поновног цртања мапа, морају се узети у обзир географски разлози, природне границе, језик, али пре свега историја и етнографија. А велики и главни играчи (у нашем случају они који највише и роваре, САД, Немачка, УК) ће превасходно гледати властиту корист, и није их сигурно много брига за добробит разних народа.

Markoni

pre 11 godina

Sta se vi koji moj brinete dal ce da postoji EU. Te glavne sile EU su oduvek bile slozne i ujedinjene tako da im par smesnih novih zemljica nece pomutiti racune.Jednostavno , ako se EU srusi , stvorice oni novi mini pakt gde ce ce biti Nemacka , Francuska , Belgija , Holandija i Austrija. To vam je stub u EU , eventualno Italija delimicno.Dosadni ste o podeli teritorija i brinete se za 2035 , a narod umire i gladan i zedan.

Dragan

pre 11 godina

Da li ce se sve odigrati bas ovako ne znam ali ce promena svakako biti jer ih je uvek bilo. Evo retrospektive kroz decenije cisto da svima bude jasno

http://www.huffingtonpost.com/2012/05/16/europe-history-time-lapse_n_1520724.html

Zenica

pre 11 godina

Opet neko želi da unosi nemir u narode i građane
sa prostora bivše SFRJ...
Do 2035. godine ovo bi trebao biti prije svega snažno ujedinjeni ekonomski prostor koji garantuje i veće tržište za firme (sa tog prostora) država od kojih će neke od njih biti članice EU... Sve ostalo predstavlja ne dobronamjerne budalaštine... Pozdrav...

JohnyBgood

pre 11 godina

Pa Bosna je vec podeljena na FBiH i RS. I u FBiH je status Hrvata sve slicniji statusu Srba u Hrvatskoj, nacionalna manjina umesto nekada konstitutivnog naroda. Na to je Hrvatska pristala da bi usla u EU i NATO i time je problem prakticno resen.

Sto se tice velike Albanije i ja mislim da ce se to na kraju desiti, ali uz PODELU Kosova a i Makedonije koja ovakva ima istu perspektivu kao i BiH. A onda su svi problemi na Balkanu reseni i najzad ce se moci dalje.

Sto se tice svega drugog, najblaze receno, ne zanima me. Neka rade sta hoce, meni ni iz dzapa ni u dzep, samo da bude sto manje patnje i stradanja neduznih koji uvek nadrljaju.

Dragi

pre 11 godina

Ovo uopšte nije kako Evropu 2035'e vide Rusi, već kako će ona izgledati po predviđanjima CIA-e i velikog maga Zbignjeva Bžežinskog, a Rusi su samo izneli na videlo taj izveštaj. Na tome CIA i američke službe rade decenijama, kako bi oslabili (ekonomski i vojno) Evropu i stvorili svoje vazalne tvorevine.

z06

pre 11 godina

Da, da, kako da ne. 2035 ce sve to biti EU (dakle bez granica), sa jednom vladom/parlamentom i mozda nekim sistemom guvernera (ili neceg slicnog) po clanicama. Jedina veca promena ce biti Rusija, koja ce biti u EU

hm..

pre 11 godina

Donekle je prihvatljivo, sa pomeranjem granice na zapad i rešavanjem pitanja vestačkih projekata kao što je Makedonija npr. podelom između Srbije, Grčke i Bugarske.
Ovo sa velikom Albanijom ne može proći bez rata u koji bi bilo uvučeno bar četiri balkanske države, mada je pitanje da li bi Bugari u tom slučaju ostali po strani. Neprihvatljive su i granice Madjarske, jer je ovo sto je nacrtano u stvari predstavljaju "64 županije", Mađarska je ipak bila na strani poraženih u dva svetska rata.

DADA

pre 11 godina

Ovo je samo jedna od mogucnosti. Ko zna sta nas sve ceka....
Nije bas realna jer to znaci da bi svako dobio ono sto zeli a to bas tako ne ide.

Miloš

pre 11 godina

Uopšte nije nemoguće. Ovo nije samo prognoza Rusa, već se temelji i na istraživanjima i prognozama CIA i Bžežinskog. To je jedan od najvećih umova spoljne politike SAD-a posle Drugog svetskog rata, i sa priličnom tačnošću je predviđao teritorijalne promene širom sveta. Setite se prognoza CIA iz 80-tih godina o raspadu SFRJ i koje će države tada nastati. Sigurno je da će se Albanija ujediniti sa Kosovom i možda otkinuti deo Makedonije, ali im SAD neće dozvoliti da se dalje šire. Takođe, ni druge sile poput Nemačke i Rusije neće dozvoliti da SAD imaju moćnog saveznika na ovoj teritoriji, pa će shodno balansu sila tražiti da se BiH podele između Srbije i Hrvatske. Na kraju krajeva, po meni je to i najbolje rešenje i za nas i za Hrvate, a o istom trošku se suzbija uticaj Turske na ovim prostorima. Za Belgiju, Španiju i Francusku skoro pa sigurno. Svako ko prati dešavanja u tim zemljama, zna de će to možda biti i pre 2035. Sledeće godine se odvaja Škotska od UK,a Australijanci su najvaili referendum odmah po smrti kraljice.

Tripko

pre 11 godina

Hahaha! Ovo je urnebesno! Podseća me na mape iz praistorijske igrice Diplomacy za Commodore 64, i to u situaciji kad Rusija pobeđuje.

Bumbar

pre 11 godina

Medijski spin, i cisto izazivanje ljudi. Prvo, vredja se ingeligencija Rusa sa ovako odvratnom i neuko nacrtanom mapom (pod pretpostavkom da zaista misle da ce doci do promena granica za 20 godina). Rusi ce da ispadnu glupi, a ljudi ili da se uplase ili da glatko odbiju ovo "predvidjanje". Onaj ko je ovo plasirao, sram ga bilo

REALNOST

pre 11 godina

Pravljenje Velike Albanije značilo bi sasvim sigurno novi rat na Balkanu. Zapamtite što vam kažem. A ove silne promene granica po Evropi ponovo se mogu desiti samo ratom i nikako drugačije. Hajdemo sad pošto su sve predvideli, da to učinimo odmah. stvorimo još 20 novih država, za neke je izvesno da hoce odvajanje poput Katalonije, ali čak nije sigurno da će se Škoti odvojiti od Britanije na referendumu. Kome će pripasti muslimani u Bosni??? Po ovoj karti Trebinje i Banja Luka će biti u Hrvatskoj. Opet ponavljam Od Bosne je moguće napraviti jednu malu Bosnu ukoliko to želi ceo svet. Mali deo Bosne gde su nastanjeni Hrvati pripojiti Hrvotskoj, a Republiku Srpsku Srbiji. Sve ostalo vodi u siguran rat.

Branko

pre 11 godina

@(Mićko, 14. januar 2013 13:56)
Mićko sve ovo što ste napisali je prekršeno na slučaju SFRJ i Srbije.
U istoriji Sveta je bilo i biće u budućnosti "tumbanja", pobeda i poraza.

don vitale

pre 11 godina

Daj gospode da se ovo ostvari. Odosmo mi Subotičani iz ove trule zemlje. Po mapi se vidi da se radi ne samo o severu Banata nego i Bačke.

(Vlast)a

pre 11 godina

Ruska predvidjanja mi lice na ona nasih proroka:predvidece sto niko ne zna ili ono sto je babi milo to joj se i snilo,ali nece videti svoje nevolje i propast,ili pak boljitak.
Sad bi mi trebalo da verujemo i da trosimo svoje jadne zivote na sprecavanje prosirenja Albanaca i Hrvata.Suvise nas je malo,a Albanci su tako mladi i brojni.Da nece Rusi da nam pomognu?
Neukusna sala,priznajem.Vise mi se svidja da cemo svi bili ovoliki koliki smo,da cemo biti deo evropske porodice(bez Rusije)i da cemo nesmetano posecivati sve zemlje regiona,ukljucujuci Kosovo,na radost svih nesrecnih gradjana kojima je dosta crnih prognoza,koji bi da nesto rade i poprave kvalitet zivota.

drasko

pre 11 godina

Bas zato sto se podmevamo ovakvim stavrima, bicemo patlidzan drzava .
Slicnu kartu je 1988 godina obajvi SD, a analizu je radila CIA.
Razlika je samo u tome sto je Srbiji pripadao malo veci deo Bosne, a Dubrovnik je imao status republike u sastavu Hrvatske. Ostalo je gotovo identicno. U naslovu je stajalo Balkan 2020.
Koliko vidim sve ide ka tome, naravno za tako nesto je potreban jos jedan sukob. Takodje se da primetiti da je taj sukob na pomolu i to svi osecaju, samo ne smeju da pricaju o tome. Pocece dole na jugu i u to sam siguran, da li za 5 ili 10 godina, ali on je neminovan.
Nakon toga sledi jos jedan Dejton ili Kumanovski sporazum, zovite tto kako god hocete, ali nas ovde na balkanu niko nista ne pita. Sile velike same odlucuju o tome, a vi se samo lozite da nije tako.

Salexx

pre 11 godina

Pročitah ovaj tekst, pa pročitah komentare, pa nešto da dodam, ako može.
Ovakva karta koja nam je prezentovana, siguran sam ima masu nebuloza ali...
Meni je tamo negde pre 35 godina bilo ne samo smešno nego i nemoguće da će ondašnja Jugoslavija da se raspadne i da ćemo dobiti gomilu državica na ovom prostoru. Gledano sa ove tačke nije uopšte nemoguće da će se EU koju sada poznajemo raspasti, tj da će ostati u njoj samo one države koje su je manje više i osnovale, a ostale zemlje koje su joj se prethodnih godina pridružile i mi kao sitna boranija sa Balkana ćemo upasti u još veće probleme pre svega ekonomske. Nemogućnost rešavanja ekonomskih problema stvara veliku mogućnost rešavanja istih na najgori mogući način,ratom. E sad, mi, a i mnoge druge zemlje, nećemo hteti da ratujemo, ali ko nas uopšte i pita nešto.
Prema tome, nadajmo se samo da je ovo ipak neki dečji crtež.

Pera

pre 11 godina

Jos 90-ih sam na CNN-u gledao kartu Balkana sa velikom Albanijom...tada mi je to izgledalo nemoguce a sad su na korak od toga...Sto se tice BiH svima nam je jasno da ne moze ostati u tom sastavu...tako da mi ova mapa izgleda sasvim realno. Samo se nadam da cemo u sledecem izdanju imati i kosovo u nasem sastavu...

Vladmir

pre 11 godina

Ajao, pa you tube je prepun ovakvih "analiza" i "scenarija" gde je svaki pubertetlija napravio svoju varijantu po sistenu "što je babi milo to joj se i snilo".

Andrej

pre 11 godina

Ovo je stanje ili posle još jednog Velikog rata, ili ako se EU raspadne.... I ovo je klasičan sukob civilizacija.... Nemam dovoljno informacia da sudim kao oni... Već ću poput svih verovati u optimističnu sliku u kome neće biti ratova..

Makedonac

pre 11 godina

Kad kazu Rusi da ce biti ovako, znaci nece biti !

Ova mapa je sasma po sebi smesna, ovo bez III Svetski rat je neostvarljivo.Kako Rusija planira uzeti ceo Crno more od Ukrainu bez rata ?

BiH Bosnjaci nece uzeti oruzje u Ruka, a tu ce zaratiti i Hrvatska i Srbija oko Banje luke i te delove sa srpskim stanovnistvom.

Makedonija nece ratovati ? Francuzi ce dopustiti islamsku drzavu na svoju teritoriju, a i Spanci bez rata ce dati deo drzave.U Grcku niko se nece odcepiti i pored dugova hahaah


Da su je malo realnije napravili..

sale

pre 11 godina

Mislim da bi bilo interesantno analizirati šta ova vest teži da projektuje u svest onima koji je čitaju. Kao što smo svi primetili, deo posla oko crtanja na našim prostorima je prilično otprilike i nemarno obavljen, a najveće promene se tiču Rusije, njenih suseda i severne Evrope. Rekao bih da je najveće zastrašivanje i sejanje nepoverenja upućeno Rumuniji, Poljskoj, Francuskoj, (donekle i Srbiji, mada smo mi prilično oguglali da bismo se više plašili), a upereno protiv Nemačke i Mađarske, kako bi se one izolovale ili možda kako bi im se "namignulo" da će Rusija podržati njihove želje i eventualne projekte u zamenu za savezništvo. Možemo videti da na mapama Rusija dobija sada nepostojeće zajedničke granice sa Nemačkom i Mađarskom. Pridobijanjem za sebe zapadnih suseda svojih zapadnih suseda, ili makar sejanjem nepoverenja između njih, Rusija rasterećuje pritisak na svojim zapadnim granicama.

Mladen

pre 11 godina

Ovo nema veze s' vezom. Mislim ovaj deo oko Hrvatske i Bosne odnosno Republike Srpske. Kao i onaj deo Srbije na granici sa Madjarskom. A sto se tice Albanaca ja mislim da dalje od Kosova nece moci, al zivi bili pa videli.

Pa da

pre 11 godina

Sve bi to bilo "lepo" da se mi Srbi ne pitamo tu ništa :)
Istorija pokazala da smo svakom nasilnom prekrajanju pokazali zube, pa i pod pretnjom svetskim ratom. Šta nas briga za njihove planove...

Агослав

pre 11 godina

Ово је могао нацртати само неки Рус који је у недостатку шпиритуса посегнуо за ракетним горивом.

Buntovnik

pre 11 godina

I onda je doshao Optimus Prime... U ime frst prodakshna, manite se ovih baba vangi sto se mwne tice do 2035 ljudi mogu postati bespokretni zombiji sa chipovima u malom mozgu, i onako nishta vishe ne radimo samo sedimo kraj monitora i maloh ekrana, i isterujemo neku pravdu preko tastature.
Kako god da se okrene bice kako nam neko drugi skroji, vajde nema od politichara jer svi gledaju svoje lichne interese i svoj "status". Ako vam je vec stalo pokrenite se, pamet u glavu, svakoj prichi ima tri strane.

Mićko

pre 11 godina

U Helsinkiju je 1975 bio KEBS, citat ''Najvažnija je, ipak, prva korpa, zapravo dekalog stavova: 1. Poštovanje suvereniteta; 2. Uzdržavanje od pretnje i upotrebe sile; 3. Nepovredivost granica; 4. Teritorijalni integritet država; 5. Mirno rešavanje sukoba; 6. Nemešanje u unutrašnje poslove drugih; 7. Poštovanje ljudskih prava; 8. Ravnopravnost i suverenost naroda; 9. Saradnja među državama; 10. Izvršavanje međunarodnih odnosa.'' i jel' to bila prepreka za pretumbaciju Evrope!

nemanja

pre 11 godina

Bas, bas neozbiljno sto ste objavili ovu tabloidnu kojestariju. Globalizacija, ukrupnjavanje, ujedinjena Evropa, EU kao nadnacionalna tvorevina koja garantuje stabilnost, to je buducnost, sigurnost i neminovnost koje su svi ozbiljni politicari svesni. Ostavite ovo kuriru da objavljuje i shvatite da granice nece da budu toliko bitne koliko su sad nama vazne, jer ih zapravo i nemamo. Granica je fikcija, ta crvena linija sa karte ne postoji.

MarkoNS

pre 11 godina

Ovo je smesno. Ne poznajem ostale situacije tako dobro ali kako bi se to Madjari prosirili u Srbiju ili Rumuniju gde bar u Transilvaniji danas cine manje od 20% stanovnistva? Znaci 75% (posto nisu svi Rumuni) stanovnistva, sto znaci da ima vise Rumuna nego Srba u Vojvodini sedeti spokojno i sacekati Madjarsku :)).

matori

pre 11 godina

Vidim ima svakakvih komentara...
Slažem se sa ocenom da ima nekoliko budalaština, velikih k'o soliter!
Ali preporučujem SVIMA, da sa malo više pažnje (i malo manje emocija) ponovo pogledaju ŠTA je napisano i nacrtano. Nije to baš sasvim bez-veze...
Vremensta distanca, za ove promene, čini se prekratkom, ali mnogo što-šta nije van pameti. Nešto je moguće i ranije, a nešto malo kasnije...

@ (raja, 14. januar 2013 13:46)
Potpuno se slažem sa celokupnom Vašom ocenom. Sve je upravo tako, i to je ono što jasno pokazuje da najveći deo ovih predviđanja nisu bez osnova!

aquilla

pre 11 godina

Ljudi, mislim da stvari gledate povrsno i sa dozom predrasuda. To je prognoza za narednih 22 godine...Sto se ne vratite u prethodnih 25 godina? tektonske promene su se dogodile, zar ne? sve je moguce, ne treba posmatrati bukvalno i reci da nece ovako biti. Ok, slazem se sa komentarima oko Banjaluke, Vukovara i sl. ali mislim da treba posmatrati malo sire! DA li grese oko Albanije? Cecenije, Dagestana? Mislim da ne...razmislite malo o tome. Svi znamo da R.Srpska ne moze opstati u ovakvom obliku, nesto ce se promeniti. Nemacka? Jednog dana ce povratiti svoje stare oblasti(niko ne kaze da ce to uciniti nasilno). Mislim da se pitanje regiona Spanije, Italije i Francuske znacajno zavisiti od opstanaka EU. Na primer, Katalonija je najbogatiji redion u Spaniji(ako ne medju najbogatijim i u Evropi) i ukoliko se ona otcepi od Spanije, ona automatski vise nije clan EU i njoj to verujte nikako ne odgovara. Treba istaci pitanje i islamske drzave u Evropi, na stranu religijski antagonizam medju mnogima od komentatora, cinjenica je da u Evropi trenutno ima mnogo muslimana, pre svega u Francuskoj(u kojoj cesto zna da izbije socijalni nemir). Irska je posebna prica i oni se nece tako lako odreci severnog dela...Skotska je vec najavlila referendum...

sami

pre 11 godina

Kad vec imamo recept,zasto onda to ne izvedemo sada nego da cekamo jos 20 i kusur god.?
I ako ce se stvarno desiti ovo onda molim Boga da bude bez zrtava !
Onda posle 20-tak god. CIA i Rusia ce da ponovo ostre olovke i zacrtati nove linije !

Marko

pre 11 godina

Ima mesta za sve na Balkanu ali ovi albanci preteruju sve mi se čini biće novih "balkanskih ratova" a onda ne zaboravite razglednice Pozdrav iz srpskog Drača!

Berkut

pre 11 godina

Evropa je trepala razne izmene granica. Sta su uradili ovim kartama.Svuda gde su prisutne separtisticke ideje prema nekoj teritoriji to su i dali kao buducu zemlju.Otprilike separatizam je pobedio jer ni jedna zemlja ne moze da se izbori sa tim.Verovatno je ideja da je mozda bolje tako nego da Evropu zahvati treci svetski rat.Mislim da to nije nemoguće jer pogledajte samo šta je u poslednjih dvadesetka godina na teritoriji Evrope nastalo ili ratom ili sporazumom. Samo bivša SFRJ je dala sedam besmislenih drzava.Gde je Čekoslovačka,SSSR.Maragaret Tačer je sve to lepo odigrala uz veliku pomoć Gorbačova.Kasnije je to dotukao Jeljcin. Kako god okrenuli Nemci su profitirali i bez ispaljenog metka dobili III svetsli rat.Iskustvo je čudo. Za nas zaista što ovde neko napisa pa kada je CIA te stvari objavila još početkom osamdeseti i svi su se smejali.Sada smo svedoci da nista nije nemoguće.Mi se sigurno u ovoj priči i kao i do sada nećemo nista pitati.Siguran sam da je dobro odigrati nećemo.Sta god dobili ili izgubili istorija nas je naucila da smo to krvavo platili.Uz ovu političku postavku koja je na sceni 22 godine intenzivno svi znamo dokle smo dosli s njima.Kako god bilo ovo neka nam je bog u pomoći. Valjda će i nas nekada pogledati bog.Isuvise smo platili visoku cenu a rezultat mrsav.

Tekelija

pre 11 godina

Ако ћемо право, ја бих прије очекивао да ће се Русија наставити смањивати него да ће се Србија и Хрватска договорити око подјеле БиХ(поготово кад би дио РС у ком живи највећи дио Срба и који је економски најразвијенији припао РХ). Кад се нису Слобо и Туђман договорили, и то у рату кад је Запад мало гледао кроз прсте чак и нама, онда чисто сумњам да ће се ишта слично десити у будућности.

Ја бих прије очекивао да ће до 2035. огромни дијелови источне Русије да падну под кинеску власт. Већ сад Кинези држе контролу над тим подручјем. До 2035. то би могло да буде и званично.
Друго, сасвим је могуће да Руси изгубе све територије око Црног мора.

Италија се неће подијелити.
Шпанија се можда исцјепка на више дијелова него што је поменуто(и Галисија и Канари желе аутономију).
Њемачка неће створити Лотарингију.
Шкотска се вјероватно неће отцијепити од УК(то ћемо видјети већ сљедеће године)
Грузија ће вјероватно пући, а сасвим могуће и Украјина.

У сваком случају, ово нису предвиђања заснована на било чему логичном, па макар узети и подаци од ЦИА или сличних организација.

teslica

pre 11 godina

Ko stvarno mlsli da Evropu ceka nekakav prosperitet,dizanje nivoa zajednistva i sl,taj je stvarno vrlo naivan!Pre ce biti da ce se kriza produbiti,a u tako nastaloj situaciji vazi zakom da svaka ptica svome jatu leti,tj ljudi se po nacionalnoj osnovi grupisu i stvaraju se nove granice.Tako da ova ruska projekcija nije puka spekulacija.I u Americi se mogu ocekivati nemiri izmedju etnickih grupa,hispano,afro i belaca pre svih.Treba shvatiti da se svet stalno menja,a selidba kapitala sa zapada na istok je ubrzala ove procese.Ovakav svet,kakav danas postoji,vrlo brzo bice sasvim drugaciji,a sto se nas tice,crno nam se pise,ako odmah ne preduzmemo nesto,realno projektujuci buducnost!

Bobb

pre 11 godina

A da nisu te 'naučnike' skoro odmrzli nakon što su bili zamrznuti nekih 70 godina? Tako mi deluje. Kolika god bila ekonomska kriza, komunikacije na kojima zasniva 21. vek svakim danom sve više obesmišljuju granice. Možda i budu drugačije za 20 godina, ali nikog realno neće biti briga za njih.

nothke

pre 11 godina

Hahahahaha, baš sam se nasmejao.

Ako oćete da predviđate na duže vreme, veća je verovatnoća da će glavni tržišni resursi postati virtuelni i da će fizičke granice među državama postati nebitne. Već jesu i trend se nastavlja, granice će postojati uvek više zbog administracije nego etničkih/nacionalističkih razloga, a vidim ovi Rusi su se baš za to uvatili.

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Kada lupu braca Rusi onda posteno! Koja glupost, da ce delovi Poljske opet prikljuciti Nemanckoj. A i Skoti garantovano nece se otcepiti od V B, jer imaju veliku financisko-ekonomsku korist od nje a i aktuelna istrazivnja to dokazuju.

Srba

pre 11 godina

A Bosna se raspala tako sto je cela pod vlscu Hrvatske a nasa zapadna granica se pomerila za milimetar... Zanimljivo... Ostaje samo da se nadamo da Rusi grese, a nazalost trenutna situacija govori da sve ide upravo tim tokom...

A

pre 11 godina

@ D.

Ja ne dajem "proizvoljne komentare" i nema nikakve potrebe da "se bolje informisem o Francuskoj" posto u toj zemlji zivim prakticno od detinjstva (znaci nekih dobrih tridesetak godina).

Vi imate sasvim pravo da tvrdite da vam je lepo u nekom getou i da se druzite sa kim zelite. Meni je drago ako je vama dobro. O ukusima se ne diskutuje.

Ali, molim Vas, nemojte tvrditi da su u Marseju hriscani vecina, jer to nije tacno. A sto se tice broja Muslimana u Francuskoj, u pravu ste: tacne cifre se ne znaju, ali po onome sto sam video ovde u Parizu gde zivim, kao i u drugim vecim francuskim gradovima, i na osnovu informacija koje cirkulisu u vrlo ozbiljnim medijima, verovatno su negde izmedju 7 i 10 miliona... Nadam se da bar to necete poricati. Bilo bi malo previse sa Vase strane.

Srdacan pozdrav,

Dragan

pre 11 godina

@ deda. Cvetko. U Francuskoj zivim vec 45 godina a 23 godine u Alzasu. Alzasani i Loreni, ne vole mnogo Nemce , i nece se priključiti Nemackoj iz neke ljubavi ili interesa. Sto se tice broja Arapa ovde u Francuskoj, poslednje statistike jazu da ih ima 6.6 miliona od kojih je 3.5 na jugu ili Azurnoj obali. Rekao bih i to da karta Balkana u mnogome lici na kartu podele koju su dogovorili Staljin i Zapad 1945 .

wroom1975

pre 11 godina

Pa dobro...necim i ovaj narod mora da se zanima jelte. Tako i ovo predvidjanje koje vise lici na neku latinoamericku seriju nego nesto ozbiljno. Ono kao "majka mu je stric...".

besna glista

pre 11 godina

Ovo je besmislica i otvorena ratno-huskacka politika ruskih kolonizatora. Jedina realna i razumna opcija je da se sve juznoslovenske zemlje ujedite i to onako kako je to predvideo Mavro Orbini - cela bivsa Jugoslavija plus Bugarska. Tek tada mozemo da razgovaramo o nekom napretku i pomaku na bolje.

ante

pre 11 godina

A čitam ove komentare, i iz hrvatske perspektive mogu reći sam jedno, a to je "non pasaran". Niti mi želimo tuđe, Bosna je bosanska i Vojvodina je srpska, a bogami niti se mi želimo odreći našega. Svako, ali baš svako diranje u BiH znači rat, a ja se pitam zar nije svima dosta rata. Uostalom za pola godine kreće Schengen na Dunavu, Savi, Uni i drugdje, a on će mnogo promijeniti. Već na slijedećem popisu stanovništva doći će do toga da će nacionalne manjine pomalo skoro nestati, kako u Hr tako i u Srb. Naime, mnogi državljani Hr koji žive u Srb i BiH, neovisno o nacionalnosti pokušati će riješiti svoju egzistenciju življenjem u Eu, a to je i Hr, ali i druge države preko Hr. Građani manjinskih naroda u Hr gradovima sustavno nestaju ili se gube i to ne na način kako će mnogi prokomentirati, nego prirodnom selekcijom, međusobnim ženjenjem i na druge načine. U ruralnim sredinama će još godinama to postojati uz blesave netrpeljivosti. Uz to Hrvate ne zanima baš da dobiju besperspektivan teritorij Bih, jer imamo dovoljno istoga (Lika,Banija,Kordun) koji postoji samo da mu šaljemo pomoć.Aneksija dijela Bih znači lošiji život za građane HR, a mi kao i svi, želimo bolje živjeti. Ovo sa Italijom se sigurno neće dogoditi, kao i sa Poljskom, a u ostalim predviđanjima možda i bude pomaka, premda baš ne vjerujem. Velika Albanija, je u cijeloj priču prilično realna. To Vas boli, ali će se dogoditi, a Vi to nemožete obraniti, jer rat košta, a Vi love nemate i nećete imati.Plaćate kaznu za rat

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Albanija će se ujediniti s Kosovom i delom Makedonije, BiH će podeliti Srbija i Hrvatska - tako će izgledati Evropa 2035, prema predviđanjima ruskih eksperata.

A Rusija ce postati "Moskovski PASALUK" prema "predviđanjima zapadnih eksperata" !

Zvrko

pre 11 godina

Eh da, a Hrvatska će samo tako gledati kako joj neko uzima pola teritorije na istoku i to onaj dio gdje žive Slavonci koji su najponosniji Hrvati i teritorija gdje je bilo najvećih borbi 91-e počevši od Vukovara pa nadalje i gdje danas zivi 90% autohtono Hrvatsko stanovništvo :)

Ovo i djeca u vrtiću mogu napraviti bolje...da promjena će sigurno biti 2035-te i to velikih, ali ovako radikalnih sigurno ne, naprosto ne postoji osnova za njih osim ako ne dođe do nekog krvavog svjetskog rata. Najvećih će promjena biti u Južnoj Europi, točnije ona granica ispod današnje Hrvatske.

Kad smo kod djeljenja teritorije bivših drzava SFRJ, sigurno je da ce tada Kosovo i Albanija biti spojeni sa nekim dijelovima Makedonije, dok će i Bosna sasvim vjerovatno biti podjeljena na 3 dijela, ali samo u granicama današnje Bosne i Hercegovine, ne ovako kako je nacrtano gdje Hrvatska uzima i vojvodinu, a Srbija Slavoniju.

A opet, koliko ce to biti vazno upitno je, pogotovo ako i dalje bude postojala EU , tamo granice ionako više nisu bitne. Do 2035te ce vjerovatno vecina balkanskih naroda postati civilizirano kao Skandinavci danas pa im mentalni skloš više neće biti primitivan kao danas i otvorit će oći.

DrMrakic

pre 11 godina

Sve je moguce,sa vecinom se slažem, ali ako se budu dešavale ovakve promene, zapad nece obracati toliko pažnju na Balkan, pa ja predvidjam malu albaniju sa srbsko crnogorskim Skadrom

hm..

pre 11 godina

Donekle je prihvatljivo, sa pomeranjem granice na zapad i rešavanjem pitanja vestačkih projekata kao što je Makedonija npr. podelom između Srbije, Grčke i Bugarske.
Ovo sa velikom Albanijom ne može proći bez rata u koji bi bilo uvučeno bar četiri balkanske države, mada je pitanje da li bi Bugari u tom slučaju ostali po strani. Neprihvatljive su i granice Madjarske, jer je ovo sto je nacrtano u stvari predstavljaju "64 županije", Mađarska je ipak bila na strani poraženih u dva svetska rata.

don vitale

pre 11 godina

Daj gospode da se ovo ostvari. Odosmo mi Subotičani iz ove trule zemlje. Po mapi se vidi da se radi ne samo o severu Banata nego i Bačke.

Nikola

pre 11 godina

Video sa ovu mapu na nakoliko američkih sajtova posebno interesantno što je i grad heroj Vukovar u Srbiji prikazan na sve i jednoj mapi koju je odradila CIA :)) kao i Baranja i ceo zapadni Srem o Republici srpskoj ne treba mnogo ni pričati :) I hvala Bogu prvi put u istoriji rešićemo se Albanaca na KIM i na jugu u one dve male opštine.

Joca Detektiv

pre 11 godina

Gospodo Rusi,
Zaboravili ste da i Albanski crnogorci i crnogorski bugari cine deo te velike Albanije. Svi oni prikriveno govore Albanski jezik pa nemaju potrebe da se vise kriju. Srbi znaju da ste vi odavno deo Albanije jer ste u Prvom Svetskom Ratu ratovali protiv Srbije zajedno sa Austrougarskom Imperijom. U Srbiji ste trenutno zbog pljacke i Sabotaze.

dobra zezancija

pre 11 godina

Po karti bi ja rekao da će Hrvatskoj ići cijela Bosna?! U svakom slučaju Hrvati će opet najviše profitirati, Hrvatska se neće nimalo smanjiti a dobiti ce (cijelu) BIH!

Sasha

pre 11 godina

Znas kad ce Bosnjaci da prihvate Hrvatsku vlast tamo gde su oni vecina! Ili mi da prepustimo Banjaluku i taj deo koji je srce R.Srpske - Hrvatima! Nikad!
A o nezavisnosti Skotske - mozete samo da sanjate!
Katalonije i Baskije - pored toliko duge Spanske vojne tradicije - no way!

Pera

pre 11 godina

Jos 90-ih sam na CNN-u gledao kartu Balkana sa velikom Albanijom...tada mi je to izgledalo nemoguce a sad su na korak od toga...Sto se tice BiH svima nam je jasno da ne moze ostati u tom sastavu...tako da mi ova mapa izgleda sasvim realno. Samo se nadam da cemo u sledecem izdanju imati i kosovo u nasem sastavu...

jelena

pre 11 godina

Ovo je opet ispitivanje reakcija gradjana na to kako planiraju da iscepkaju Srbiju? Sto lepo ne pitate, :): ne moze ovako, u Vojvodini zive Srbi u velikoj vecini, na Kosovu su manastiri. Vojvodina ostaje, na Kosovu Albanci da nas docekuju kao bogove i da mozemo da se krecemo onuda kad hocemo i kako hocemo, preostali Srbi dole da budu zasticeni kao beli medvedi. Republika Srpska da ostane u BIH, sa jakim kulturnim i ekonomskim vezama sa Srbijom, ali U BIH. Samoj Bosni i Hercegovini svi da pomognu da postane prava drzava koju ce voleti svi njeni gradjani. Slavonija je hrvatska, pitanje oko toga je besmisleno, Srbi odande isto treba da imaju kulturne veze sa Srbijom.
I, neka nas ne diraju vise, dosta je bilo patnje svima sa prostora bivse Jugoslavije. Neka nadju drugo igraliste, onoliko pustinja na Zemlji ima, mogu da naprave kakve hoce poligone za trosenje novca i testosterona.

Miloš

pre 11 godina

Uopšte nije nemoguće. Ovo nije samo prognoza Rusa, već se temelji i na istraživanjima i prognozama CIA i Bžežinskog. To je jedan od najvećih umova spoljne politike SAD-a posle Drugog svetskog rata, i sa priličnom tačnošću je predviđao teritorijalne promene širom sveta. Setite se prognoza CIA iz 80-tih godina o raspadu SFRJ i koje će države tada nastati. Sigurno je da će se Albanija ujediniti sa Kosovom i možda otkinuti deo Makedonije, ali im SAD neće dozvoliti da se dalje šire. Takođe, ni druge sile poput Nemačke i Rusije neće dozvoliti da SAD imaju moćnog saveznika na ovoj teritoriji, pa će shodno balansu sila tražiti da se BiH podele između Srbije i Hrvatske. Na kraju krajeva, po meni je to i najbolje rešenje i za nas i za Hrvate, a o istom trošku se suzbija uticaj Turske na ovim prostorima. Za Belgiju, Španiju i Francusku skoro pa sigurno. Svako ko prati dešavanja u tim zemljama, zna de će to možda biti i pre 2035. Sledeće godine se odvaja Škotska od UK,a Australijanci su najvaili referendum odmah po smrti kraljice.

Fatmir

pre 11 godina

Standardno da Bosnjake niko nista ne pita.Tako je bilo i 90-tih,Jugoslaviju su rasturili oni koji su je i stvorili Srbi,Hrvati i Slovenci a Bosnjaci su platili najvecu cijenu,najvise nas je stradalo imamo drzavu koja je sve samo ne drzava u pravom smislu te rijeci.E pa ako dođe do ovoga(iako mislim da je ove granice crtao pijani Rus)moracete ovaj put sve da nas pobijete sve i onda nebi imali problema dijeliti BiH između Hrvatske i Srbije.Sto je najcudnije Srbi i Hrvati se ni oko cega nemogu dogovoriti osim kada je u pitanju podjela BiH........

Sramac

pre 11 godina

Opet ovi nešto prčkaju kod nas?
Što lepo nisu napisali SVOJE planove za budućnost: Русский рабов независимых государств: Сербия, Хорватия, Македония, Словения, Великой Албании....
Lepo im Tito rekao - bežte od nas, daleko Vam lepa kuća...

bane

pre 11 godina

Oh, pa nisam znao da su "braća" Rusi na strani Hrvata i Albanaca! Koja bedastoća!
(Flavius Valerius, 14. januar 2013 13:50)

Za tvoju informaciju autor ovog teksta je namerno ili slucajno "zaboravio"da napise da je ovu studiju ili lakrdiju kako god pisao zbignjev bzezinski i jos jedan amerikanac,nekadasnji visoki cinovnik cie,pa ti sada sam prosudi koliko je ovo rusko a koliko nasih "velikih"prijatelja jenkija!zlonamerno,a sve u cilju da prosecni srbin zamrzi rusiju!ali gospodo,malo ste se za....li!

REALNOST

pre 11 godina

Pravljenje Velike Albanije značilo bi sasvim sigurno novi rat na Balkanu. Zapamtite što vam kažem. A ove silne promene granica po Evropi ponovo se mogu desiti samo ratom i nikako drugačije. Hajdemo sad pošto su sve predvideli, da to učinimo odmah. stvorimo još 20 novih država, za neke je izvesno da hoce odvajanje poput Katalonije, ali čak nije sigurno da će se Škoti odvojiti od Britanije na referendumu. Kome će pripasti muslimani u Bosni??? Po ovoj karti Trebinje i Banja Luka će biti u Hrvatskoj. Opet ponavljam Od Bosne je moguće napraviti jednu malu Bosnu ukoliko to želi ceo svet. Mali deo Bosne gde su nastanjeni Hrvati pripojiti Hrvotskoj, a Republiku Srpsku Srbiji. Sve ostalo vodi u siguran rat.

raja

pre 11 godina

Kao profesor istorije moram da se oglasim..
- Podela Belgije je gotova stvar.
- Podela italije na sever i jug je sasvim izvesna, verovatno već u narednih 10ak godina.Sever Italije je uz Rajnsku oblast i Bavarsku najrazvijeniji deo evrope, dok je jug malo razvijeniji od Srbije (otprilike kao današnja Hrvatska).
- Velika Albanija se sasvim izvesna i 90 posto posla je odradjeno
- Velika Mađarska nije toliko izvesna, bar ne u naradnih 50ak godina. Činjenica je da čine apsolutnu većinu u nekoliko severnih opština u Vojvodini i da ih ima preko 2 miliona u Transilvaniji koja je praktično etnički čista. Ali glavni problem je netrpeljivost Madjara u dijaspori i Madjara u Madjarskoj.
- Nezavisnost Katalonije je potpuno sigurna već u narednih 10 godina. Referendum o nezevisnosti bi trebalo da bude zakazan za 2015. godinu i prema trenutnom stanju oko 60% Katalonaca je za nezavisnost.
- Islamska republika na jugu Francuske? Totalna glupost.
- Ćetvrta podela Poljske? Još veća glupost! Poljska je danas etnički NAJČISTIJA država u Evropi, i nema više ko da ispoljava ikakav separatizam.
- Rusija će se verovatno ujediniti sa Belorusijom, ali sigurno gubi Dagestan i Čečeniju
- Podela Bosne između Srbije i Hrvatske?! :D Jedino što ima smisla je pripajanje RS Srbiji, i to veoma teško u narednih 20ak godina. Za 30 godina broj Bošnjaka će porasti za bar 50% tako da priča o nekom pripajanju od bilo koga tog dela Bosne ne pije vode.

A

pre 11 godina

1.) Vecina komentatora kaze da je ovo glupost. S'obzirom da Srbi nikada nista nisu razumeli pod milim Bogom, u ovim prognozama mora da ima neceg tacnog.

2.) Onaj ko je bar jednom u zivotu proveo 2 dana u nekom od velikih gradova na Zapadu, zna kakvo je realno stanje. "Multikulturalnost" se polako pretvara u cistu dominaciju islama. U mnoge kvartove u Parizu, Briselu ili Londonu belci vise ne smeju da udju. Na univerzitetima u Parizu vec se vidjaju devojke kojima se pod feredzom samo oci vide (iako je to zvanicno zakonski zabranjeno). A to je tek pocetak.

3.) U Marseju, na jugu Francuske, 80% stanovnistva je vec danas muslimanske vere.

4.) Sve sto je receno za Srbiju je vrlo realno.

Dakle, iako u ovim predvidjanjima ima malo preterivanja, ono daje neku globalni geo-politicku tendenciju koja je sasvim tacna.

Dragan

pre 11 godina

Ja bih porucio svima onima koji svakoga dana pozivaju "pravoslavnu bracu Ruse " u pomoc, da zaborave i njihovo pravoslavlje i njihovo bratstvo, jer se iz prilozenog vidi da Rusija ne cini niti zeli da ucini bilo sta da se odrzi stabilnost.Kazu Albanija ce se ujedinisti sa Kosovom. To nam je svima poznato i ne treba cekati 2035.Zato bi najbolje bilo da se Srbija sto vise potrudi da dobije clanstvo EU i na taj nacin obezbedi sebi mir i barem neku protekciju. Ako budemo cekali pomoc Rusa, zavrsicemo gore nego na mapi koju su napravili za 2035.

acinic

pre 11 godina

Jedno je sigurno! Albanija će postati još veća! Srbija će nestati kao država! Mi smo kao narod pokazali da smo slabi! Sve sam poraz do poraza!

Bla

pre 11 godina

Ovo je nesto najsmesnije sto sam u poslednjih par meseci procitao. Da nisu ovo oni eksperti sto na youtube postavljaju nekakve rukom crtane mape Evrope u buducnosti. Ovo nema veze sa zivotom. Ujedinjenje Irske..? Baskija? Smesno. Islamska drzava u Francuskoj? Italija ce se podeliti na dva dela.? Ma dzabe pisem.

Makedonac

pre 11 godina

Kad kazu Rusi da ce biti ovako, znaci nece biti !

Ova mapa je sasma po sebi smesna, ovo bez III Svetski rat je neostvarljivo.Kako Rusija planira uzeti ceo Crno more od Ukrainu bez rata ?

BiH Bosnjaci nece uzeti oruzje u Ruka, a tu ce zaratiti i Hrvatska i Srbija oko Banje luke i te delove sa srpskim stanovnistvom.

Makedonija nece ratovati ? Francuzi ce dopustiti islamsku drzavu na svoju teritoriju, a i Spanci bez rata ce dati deo drzave.U Grcku niko se nece odcepiti i pored dugova hahaah


Da su je malo realnije napravili..

VOJA VILENJAK

pre 11 godina

Pa ako ovoliko Bosne pripadne Hrvatskoj pa meni onda ne treba pasos da idem na jadransko more tj. u Dalmaciju,, lijepo lijepo ko u stara dobra vremena...

Antraxxx

pre 11 godina

Vaš portal zaista držim za ozbiljan i relevantan, tako da vas molim da zbog vašeg ugleda ne objavljujete ovakve jeftine pamflete.... Obzirom da sam iz Hrvatske, referencirati ću se samo na "svoje dvorište". Hrvatska državna politka, tj. sve relevantne političke stranke podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

z06

pre 11 godina

Da, da, kako da ne. 2035 ce sve to biti EU (dakle bez granica), sa jednom vladom/parlamentom i mozda nekim sistemom guvernera (ili neceg slicnog) po clanicama. Jedina veca promena ce biti Rusija, koja ce biti u EU

daleko sam ja

pre 11 godina

Ah ta "bratska Rusija " uvek je stvarala veliku Bugarsku i crtala mape na teritoriji Srbije. Sada opet crta po Srbiji , smanjuje Srbiju , pravi veliku Madjarsku, Bugarsku, veliku Hrvatsku i veliku Albaniju. A doista isto prave veliku Rusiju oduzimajuci Belo-Rusiju i delove Ukrainie, Poljske i Baltickih republika te tim kompenziraju izgubljeni Kavkaz. A takodjer prave Veliku Nemacku na racun Poljske. Nista novo ovako su Hitler i Staljin radili a Putin i Merkel ce to da zavrse. Nema nama bez "bratske Rusije i bratskog ruskog naroda". Jadni li smo i bedni li smo u blejanju za Rusijom. Ma nema bedijeg naroda i glupseg od Srbina . Uzmi Srbine istoriju pa procitaj . Ja mislim da je vreme . A u svemu tome im od srca pomazu nasi nazovi politicari .

nemanja

pre 11 godina

Bas, bas neozbiljno sto ste objavili ovu tabloidnu kojestariju. Globalizacija, ukrupnjavanje, ujedinjena Evropa, EU kao nadnacionalna tvorevina koja garantuje stabilnost, to je buducnost, sigurnost i neminovnost koje su svi ozbiljni politicari svesni. Ostavite ovo kuriru da objavljuje i shvatite da granice nece da budu toliko bitne koliko su sad nama vazne, jer ih zapravo i nemamo. Granica je fikcija, ta crvena linija sa karte ne postoji.

XxX_king_nemanyizch_420_XxX

pre 11 godina

Rusi previše igraju Paradoxove igre (Victoria, Europa Universalis). Koji noobovi, nisu čak ni doćerali Srbiju do Baltika, Irske i Bliskog istoka!

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Kada lupu braca Rusi onda posteno! Koja glupost, da ce delovi Poljske opet prikljuciti Nemanckoj. A i Skoti garantovano nece se otcepiti od V B, jer imaju veliku financisko-ekonomsku korist od nje a i aktuelna istrazivnja to dokazuju.

LOLIPOP

pre 11 godina

zemlje koje ce izgubiti svoju teritoriju ne treba da se brinu.treba samo da se obrate tomici diplomici+naocare,on napise platformu i teritorija bude vracena.nije hokus-pokus vec platforma.

ninepi

pre 11 godina

Da, a Rusija ce da se takodje podeli na 88 nezavisnih jedinica kojima ce upravljati krvolocni kriminalci manijaci, zajedno sa vrhunskim vracem ujedinjiteljem, naslednikom Putina Medveda, kojeg se ranije ucmekali pioniri vanzemaljci iz sistema Proksima Kentaura. A Celzi ce biti veciti osvajac Lige Prvaka Londona

Tekelija

pre 11 godina

Ако ћемо право, ја бих прије очекивао да ће се Русија наставити смањивати него да ће се Србија и Хрватска договорити око подјеле БиХ(поготово кад би дио РС у ком живи највећи дио Срба и који је економски најразвијенији припао РХ). Кад се нису Слобо и Туђман договорили, и то у рату кад је Запад мало гледао кроз прсте чак и нама, онда чисто сумњам да ће се ишта слично десити у будућности.

Ја бих прије очекивао да ће до 2035. огромни дијелови источне Русије да падну под кинеску власт. Већ сад Кинези држе контролу над тим подручјем. До 2035. то би могло да буде и званично.
Друго, сасвим је могуће да Руси изгубе све територије око Црног мора.

Италија се неће подијелити.
Шпанија се можда исцјепка на више дијелова него што је поменуто(и Галисија и Канари желе аутономију).
Њемачка неће створити Лотарингију.
Шкотска се вјероватно неће отцијепити од УК(то ћемо видјети већ сљедеће године)
Грузија ће вјероватно пући, а сасвим могуће и Украјина.

У сваком случају, ово нису предвиђања заснована на било чему логичном, па макар узети и подаци од ЦИА или сличних организација.

Pa da

pre 11 godina

Sve bi to bilo "lepo" da se mi Srbi ne pitamo tu ništa :)
Istorija pokazala da smo svakom nasilnom prekrajanju pokazali zube, pa i pod pretnjom svetskim ratom. Šta nas briga za njihove planove...

Mladen

pre 11 godina

Ovo nema veze s' vezom. Mislim ovaj deo oko Hrvatske i Bosne odnosno Republike Srpske. Kao i onaj deo Srbije na granici sa Madjarskom. A sto se tice Albanaca ja mislim da dalje od Kosova nece moci, al zivi bili pa videli.

Divos

pre 11 godina

Један неозбиљан чланак, и не бих ни коментарисао да није једног детаља. Приметићете да су границе произвољно нацртане, па и праволинијски. Овај приступ (посебно су то практиковале велике силе, главни играчи) је био у историји често заступљен. У новијој прошлости тако су радиле колонијалне силе приликом цртања граница у Африци, и видећете да су и данас те границе праволинијске. Овако нацртане границе, када су доминантни били интереси главних играча, а није се поштовала етнографија, бивали су увек, али баш увек повод за крвопролиће између народа (племена) у ближој будућности.
Да ли је то и циљ ових главних играча, или само логичан наставак непромишљености? Вероватно ипак ово прво. Поука из ове приче. Мапе су нацртане, али ако икад дође до поновног цртања мапа, морају се узети у обзир географски разлози, природне границе, језик, али пре свега историја и етнографија. А велики и главни играчи (у нашем случају они који највише и роваре, САД, Немачка, УК) ће превасходно гледати властиту корист, и није их сигурно много брига за добробит разних народа.

kinez

pre 11 godina

Do 2035 Ameri i Rusi pisu pravila i mape jer su trenutno vodece sile,a od 2035 Kinezi preuzimaju primat u svetu,ali mi od toga nazalost opet necemo imati nikakvu korist.Uvek smo izgubljeno vracali ginuci za Srbiju tako ce i ostati.Niko nam nista nece pokloniti pa tako ni Rusi a ni Kinezi.Zivi bili pa videli.

D.

pre 11 godina

Toliko mi je drago da vidim da vecina komentatora pise da su ova predvidjanja glupost, jer zaist ai jesu! Znaci da je ipak malo zdravog razuma ostalo u Srbiji!

Slazem se u potpunosti sa osobom koja je napisala da ozbiljne novine (ako su ozbiljne) treba da prestanu da objavljuju ovakve clanke!

Sto se tice gospodina koji ostavlja proizvoljne podatke o Francuskoj i Marseju, rekla bih da proveri informacije pre nego sto napise neki drugi besmisleni komentar.

Ja zivim u Marseju u "arapskom" kvartu. Izlazim slobodno na ulicu i ja i moji cimeri koji su francuzi bele puti, plavih ociju, grbavog nosa... razgovaramo i druzimo se sa nasim komsijama.

Kao drugo, ne postoji nacin za sada da se tacno utvrdi broj vernika te i te religije u Francuskoj. Pretpostavka je da ima oko 30 posto muslimana u Marseju.

Borat

pre 11 godina

Smatraju ruski stručnjaci, kojima su dokumenti američke CIA, ruske službe GRU i ekspertskih grupa poslužili kao dobar podmetač za par flaša votke.
:DDD

nothke

pre 11 godina

Hahahahaha, baš sam se nasmejao.

Ako oćete da predviđate na duže vreme, veća je verovatnoća da će glavni tržišni resursi postati virtuelni i da će fizičke granice među državama postati nebitne. Već jesu i trend se nastavlja, granice će postojati uvek više zbog administracije nego etničkih/nacionalističkih razloga, a vidim ovi Rusi su se baš za to uvatili.

Zoki

pre 11 godina

Granice se nece menjati tako lako, bice sve isto kao i sada. Naravno na nasu zalost jedino ce Kosovo biti deo Albanije, ali to je dogovoreno jos za vreme Slobe!

Bumbar

pre 11 godina

Medijski spin, i cisto izazivanje ljudi. Prvo, vredja se ingeligencija Rusa sa ovako odvratnom i neuko nacrtanom mapom (pod pretpostavkom da zaista misle da ce doci do promena granica za 20 godina). Rusi ce da ispadnu glupi, a ljudi ili da se uplase ili da glatko odbiju ovo "predvidjanje". Onaj ko je ovo plasirao, sram ga bilo

Dragi

pre 11 godina

Ovo uopšte nije kako Evropu 2035'e vide Rusi, već kako će ona izgledati po predviđanjima CIA-e i velikog maga Zbignjeva Bžežinskog, a Rusi su samo izneli na videlo taj izveštaj. Na tome CIA i američke službe rade decenijama, kako bi oslabili (ekonomski i vojno) Evropu i stvorili svoje vazalne tvorevine.

Mr Bitter

pre 11 godina

Ha, ha, ne mogu da verujem da neko može ovako da se "istrabunja". Mnogo je tu votke radilo.

Sit sam se nasmejao - šta li je prognoza na drugim kontinentima, možda se pojave Atlantida ili Dembelija...?

Vlada

pre 11 godina

@ante
Nije prirodna selekcija kada tenkovima oterate 70 posto jendog naroda iz svoje zemlje! Uostalom videli smo mi vasu "prirodnu" selekciju u Jasenovcu.

Nemanja, Beograd

pre 11 godina

Jedna stvar je zajednička svim predviđanjima budućnosti - nikada se ne ostvare! Složena priča ljudske istorije uvek ispadne drugačije nego što je iko mislio.

Zenica

pre 11 godina

Opet neko želi da unosi nemir u narode i građane
sa prostora bivše SFRJ...
Do 2035. godine ovo bi trebao biti prije svega snažno ujedinjeni ekonomski prostor koji garantuje i veće tržište za firme (sa tog prostora) država od kojih će neke od njih biti članice EU... Sve ostalo predstavlja ne dobronamjerne budalaštine... Pozdrav...

drasko

pre 11 godina

Bas zato sto se podmevamo ovakvim stavrima, bicemo patlidzan drzava .
Slicnu kartu je 1988 godina obajvi SD, a analizu je radila CIA.
Razlika je samo u tome sto je Srbiji pripadao malo veci deo Bosne, a Dubrovnik je imao status republike u sastavu Hrvatske. Ostalo je gotovo identicno. U naslovu je stajalo Balkan 2020.
Koliko vidim sve ide ka tome, naravno za tako nesto je potreban jos jedan sukob. Takodje se da primetiti da je taj sukob na pomolu i to svi osecaju, samo ne smeju da pricaju o tome. Pocece dole na jugu i u to sam siguran, da li za 5 ili 10 godina, ali on je neminovan.
Nakon toga sledi jos jedan Dejton ili Kumanovski sporazum, zovite tto kako god hocete, ali nas ovde na balkanu niko nista ne pita. Sile velike same odlucuju o tome, a vi se samo lozite da nije tako.

(Vlast)a

pre 11 godina

Ruska predvidjanja mi lice na ona nasih proroka:predvidece sto niko ne zna ili ono sto je babi milo to joj se i snilo,ali nece videti svoje nevolje i propast,ili pak boljitak.
Sad bi mi trebalo da verujemo i da trosimo svoje jadne zivote na sprecavanje prosirenja Albanaca i Hrvata.Suvise nas je malo,a Albanci su tako mladi i brojni.Da nece Rusi da nam pomognu?
Neukusna sala,priznajem.Vise mi se svidja da cemo svi bili ovoliki koliki smo,da cemo biti deo evropske porodice(bez Rusije)i da cemo nesmetano posecivati sve zemlje regiona,ukljucujuci Kosovo,na radost svih nesrecnih gradjana kojima je dosta crnih prognoza,koji bi da nesto rade i poprave kvalitet zivota.

tuga

pre 11 godina

hahahaha

A vidi Bugare! Taman su se ponadali da će u ovom prekrajanju Evrope cepnuti deo Makedonije i možda koji komad Grčke, a njima opet sleduje jedano veliko razočaranje.

Bobb

pre 11 godina

A da nisu te 'naučnike' skoro odmrzli nakon što su bili zamrznuti nekih 70 godina? Tako mi deluje. Kolika god bila ekonomska kriza, komunikacije na kojima zasniva 21. vek svakim danom sve više obesmišljuju granice. Možda i budu drugačije za 20 godina, ali nikog realno neće biti briga za njih.

Buntovnik

pre 11 godina

I onda je doshao Optimus Prime... U ime frst prodakshna, manite se ovih baba vangi sto se mwne tice do 2035 ljudi mogu postati bespokretni zombiji sa chipovima u malom mozgu, i onako nishta vishe ne radimo samo sedimo kraj monitora i maloh ekrana, i isterujemo neku pravdu preko tastature.
Kako god da se okrene bice kako nam neko drugi skroji, vajde nema od politichara jer svi gledaju svoje lichne interese i svoj "status". Ako vam je vec stalo pokrenite se, pamet u glavu, svakoj prichi ima tri strane.

aquilla

pre 11 godina

Ljudi, mislim da stvari gledate povrsno i sa dozom predrasuda. To je prognoza za narednih 22 godine...Sto se ne vratite u prethodnih 25 godina? tektonske promene su se dogodile, zar ne? sve je moguce, ne treba posmatrati bukvalno i reci da nece ovako biti. Ok, slazem se sa komentarima oko Banjaluke, Vukovara i sl. ali mislim da treba posmatrati malo sire! DA li grese oko Albanije? Cecenije, Dagestana? Mislim da ne...razmislite malo o tome. Svi znamo da R.Srpska ne moze opstati u ovakvom obliku, nesto ce se promeniti. Nemacka? Jednog dana ce povratiti svoje stare oblasti(niko ne kaze da ce to uciniti nasilno). Mislim da se pitanje regiona Spanije, Italije i Francuske znacajno zavisiti od opstanaka EU. Na primer, Katalonija je najbogatiji redion u Spaniji(ako ne medju najbogatijim i u Evropi) i ukoliko se ona otcepi od Spanije, ona automatski vise nije clan EU i njoj to verujte nikako ne odgovara. Treba istaci pitanje i islamske drzave u Evropi, na stranu religijski antagonizam medju mnogima od komentatora, cinjenica je da u Evropi trenutno ima mnogo muslimana, pre svega u Francuskoj(u kojoj cesto zna da izbije socijalni nemir). Irska je posebna prica i oni se nece tako lako odreci severnog dela...Skotska je vec najavlila referendum...

teslica

pre 11 godina

Ko stvarno mlsli da Evropu ceka nekakav prosperitet,dizanje nivoa zajednistva i sl,taj je stvarno vrlo naivan!Pre ce biti da ce se kriza produbiti,a u tako nastaloj situaciji vazi zakom da svaka ptica svome jatu leti,tj ljudi se po nacionalnoj osnovi grupisu i stvaraju se nove granice.Tako da ova ruska projekcija nije puka spekulacija.I u Americi se mogu ocekivati nemiri izmedju etnickih grupa,hispano,afro i belaca pre svih.Treba shvatiti da se svet stalno menja,a selidba kapitala sa zapada na istok je ubrzala ove procese.Ovakav svet,kakav danas postoji,vrlo brzo bice sasvim drugaciji,a sto se nas tice,crno nam se pise,ako odmah ne preduzmemo nesto,realno projektujuci buducnost!

MarkoNS

pre 11 godina

Ovo je smesno. Ne poznajem ostale situacije tako dobro ali kako bi se to Madjari prosirili u Srbiju ili Rumuniju gde bar u Transilvaniji danas cine manje od 20% stanovnistva? Znaci 75% (posto nisu svi Rumuni) stanovnistva, sto znaci da ima vise Rumuna nego Srba u Vojvodini sedeti spokojno i sacekati Madjarsku :)).

Marko

pre 11 godina

Ima mesta za sve na Balkanu ali ovi albanci preteruju sve mi se čini biće novih "balkanskih ratova" a onda ne zaboravite razglednice Pozdrav iz srpskog Drača!

rajina

pre 11 godina

Sve sa kartom nacrtanom u MS Paint-u sa ovim drhtavim, rukom crtanim linijama. Mislim, pogedajte: zemlje čak nisu ni u proporciji, a granica između Srbije i Hrvatske izgleda kao da je neko povukao olovku u jednom potezu.

Rusi i "eksperti".

Ljubisa

pre 11 godina

A Planeta zemlja ce se 2048 godine ujediniti sa galaksijiom gonga tula 200 miliona svetlosnih godina udaljenoj od zemlje...Tacnije stanovnici navedene galaksije ce predloziti ujedinjenje planete zemlje sa njihovom maticnom planetom i maticnom galaksijom..Sacekajte ako ne verujete...

Pero Deformero

pre 11 godina

Ovo je obicna podvala, svi lokali mediji su premeli vest kao da je Ruska vlada ovo objavila, u stvari Express Gazeta je tamosnji ekvivalent "Skandala", to govori o tome ko je narucio vest u Gazeti.

Vlazni snovi.

sve je moguce

pre 11 godina

Ko je pre petnaest godina znao za Al Kaidu? Mnogi su se smejali kada su islamski ekstremisti najavili kopneni napad na Evropu posle 2025. godine, ali se onda dogodio 11.9., a sada i "arapsko prolece" koje je u zemlje Severne Afrike dovelo na vlast islamiste. Sta mislite kako oni gledaju na drugu obalu Mediterana. Francuska u ovom trenutku vodi rat u Maliju, ne da bi osvojila Mali, vec branila ono sto je ostalo. Trideset godina za istoriju je nista....

Karadoz

pre 11 godina

Devedesetih su novine objavljivale karte podjeljenog Balkana.. bilo je smijesno gledati ih? Pa sad izvolite... Mozete se opet smijati

mnun

pre 11 godina

2035. godine Srbija ulazi u EU.
(Habib, 14. januar 2013 13:43)

Dobro, ti ga sad pretera, nece bas da udje, ali sigurno dobija status kandidata!

matori

pre 11 godina

Vidim ima svakakvih komentara...
Slažem se sa ocenom da ima nekoliko budalaština, velikih k'o soliter!
Ali preporučujem SVIMA, da sa malo više pažnje (i malo manje emocija) ponovo pogledaju ŠTA je napisano i nacrtano. Nije to baš sasvim bez-veze...
Vremensta distanca, za ove promene, čini se prekratkom, ali mnogo što-šta nije van pameti. Nešto je moguće i ranije, a nešto malo kasnije...

@ (raja, 14. januar 2013 13:46)
Potpuno se slažem sa celokupnom Vašom ocenom. Sve je upravo tako, i to je ono što jasno pokazuje da najveći deo ovih predviđanja nisu bez osnova!

Агослав

pre 11 godina

Ово је могао нацртати само неки Рус који је у недостатку шпиритуса посегнуо за ракетним горивом.

Небојша

pre 11 godina

"ruski eksperti napravili su kartu Evrope 2035. na osnovu dokumenata CIA" Који руски експерти ?
Где су то објавили ?
На основу којих докумената ЦИА и ГРУ ?
Извините господо, али овај текст је бесмислен, осим ако немате намеру да свакодневно распирујете расправу између русофоба и русофила.
Оваквих карата има на Youtube тушта и тма.

Dick Long

pre 11 godina

Ne tako davno jedan fudbalski klub je zaposlio covjeka koji je "ekspert" i dugogodisnji igrac igre Football Manager. Izgleda da je i ovde to slucaj, ovde je "ekspert" igrao igru Civilization...

Salexx

pre 11 godina

Pročitah ovaj tekst, pa pročitah komentare, pa nešto da dodam, ako može.
Ovakva karta koja nam je prezentovana, siguran sam ima masu nebuloza ali...
Meni je tamo negde pre 35 godina bilo ne samo smešno nego i nemoguće da će ondašnja Jugoslavija da se raspadne i da ćemo dobiti gomilu državica na ovom prostoru. Gledano sa ove tačke nije uopšte nemoguće da će se EU koju sada poznajemo raspasti, tj da će ostati u njoj samo one države koje su je manje više i osnovale, a ostale zemlje koje su joj se prethodnih godina pridružile i mi kao sitna boranija sa Balkana ćemo upasti u još veće probleme pre svega ekonomske. Nemogućnost rešavanja ekonomskih problema stvara veliku mogućnost rešavanja istih na najgori mogući način,ratom. E sad, mi, a i mnoge druge zemlje, nećemo hteti da ratujemo, ali ko nas uopšte i pita nešto.
Prema tome, nadajmo se samo da je ovo ipak neki dečji crtež.

Miroslav Milošević

pre 11 godina

Centralna, Istočna Evropa i jug Italije su na ovim mapama gotovo identični kao u jesen 1943. - Italija do pola pod nemačkom, a druga polovina pod savezničkom okupacijom, velika Albanija - postojala, velika Hrvatska - postojala, velika Mađarska - isto ovako kako je prikazano, Istočna Prusija, Pomeranija i Šlezija su u Nemačkoj baš kao i tad. Fali joj još Austrija, Sudetska oblast i grad Danzig (Gdanjsk) da bi bila ista kao početkom WWII. Samo još fali da kloniraju Hitlera i Staljina i imaćemo kompletan doživljaj.

Branko

pre 11 godina

@(Mićko, 14. januar 2013 13:56)
Mićko sve ovo što ste napisali je prekršeno na slučaju SFRJ i Srbije.
U istoriji Sveta je bilo i biće u budućnosti "tumbanja", pobeda i poraza.

JohnyBgood

pre 11 godina

Pa Bosna je vec podeljena na FBiH i RS. I u FBiH je status Hrvata sve slicniji statusu Srba u Hrvatskoj, nacionalna manjina umesto nekada konstitutivnog naroda. Na to je Hrvatska pristala da bi usla u EU i NATO i time je problem prakticno resen.

Sto se tice velike Albanije i ja mislim da ce se to na kraju desiti, ali uz PODELU Kosova a i Makedonije koja ovakva ima istu perspektivu kao i BiH. A onda su svi problemi na Balkanu reseni i najzad ce se moci dalje.

Sto se tice svega drugog, najblaze receno, ne zanima me. Neka rade sta hoce, meni ni iz dzapa ni u dzep, samo da bude sto manje patnje i stradanja neduznih koji uvek nadrljaju.

Tripko

pre 11 godina

Hahaha! Ovo je urnebesno! Podseća me na mape iz praistorijske igrice Diplomacy za Commodore 64, i to u situaciji kad Rusija pobeđuje.

ne hvala

pre 11 godina

zar netko zaista vjeruje da bi hrvatska (pa makar i na poklon) uzela pola bosne i dobila dva miliona srba i muslimana koji bi samo razmišljali kako se inatiti centralnoj vlasti?

Davido

pre 11 godina

Ne znam a i ne mogu da povjerujem jer danas je 14 Januar 2013, da je bio 1 April mozda bi mogao da povjerujem, ali sta ces mozda odje ima neke istine ustvari.
Sa druge strane ova karta nikome nece pasovati jer drzave koje ce izgubiti njihove delove nece stajati sa rukama u djepu. Ja obicno mislim da ovo nije tacno ali ipak kazem da nije lose da se 2035 ceka.

DADA

pre 11 godina

Ovo je samo jedna od mogucnosti. Ko zna sta nas sve ceka....
Nije bas realna jer to znaci da bi svako dobio ono sto zeli a to bas tako ne ide.

zalosno

pre 11 godina

Pozdravljam vecinu komentara mojih balkanskih sugradjana. Youtube je pun ovakvih gluposti i nadam se da profesionalan medij kao B92 nece nastaviti sa ovakvim informisanjem u buduce.

Berkut

pre 11 godina

Evropa je trepala razne izmene granica. Sta su uradili ovim kartama.Svuda gde su prisutne separtisticke ideje prema nekoj teritoriji to su i dali kao buducu zemlju.Otprilike separatizam je pobedio jer ni jedna zemlja ne moze da se izbori sa tim.Verovatno je ideja da je mozda bolje tako nego da Evropu zahvati treci svetski rat.Mislim da to nije nemoguće jer pogledajte samo šta je u poslednjih dvadesetka godina na teritoriji Evrope nastalo ili ratom ili sporazumom. Samo bivša SFRJ je dala sedam besmislenih drzava.Gde je Čekoslovačka,SSSR.Maragaret Tačer je sve to lepo odigrala uz veliku pomoć Gorbačova.Kasnije je to dotukao Jeljcin. Kako god okrenuli Nemci su profitirali i bez ispaljenog metka dobili III svetsli rat.Iskustvo je čudo. Za nas zaista što ovde neko napisa pa kada je CIA te stvari objavila još početkom osamdeseti i svi su se smejali.Sada smo svedoci da nista nije nemoguće.Mi se sigurno u ovoj priči i kao i do sada nećemo nista pitati.Siguran sam da je dobro odigrati nećemo.Sta god dobili ili izgubili istorija nas je naucila da smo to krvavo platili.Uz ovu političku postavku koja je na sceni 22 godine intenzivno svi znamo dokle smo dosli s njima.Kako god bilo ovo neka nam je bog u pomoći. Valjda će i nas nekada pogledati bog.Isuvise smo platili visoku cenu a rezultat mrsav.

Željka

pre 11 godina

Već više mi je stvarno zlo gledati ove nacionalističke komentare. Jel možemo nakon 20 godina početi živjeti u miru bez prepucavanja na svim j*****m osnovama. Bude li jednog dana na Balkanu opet izbio rat, pakiram kovčege i odo na drugi kraj svijeta. J****i primitivni ratovi i k*****i. A tko je kriv za ratove? POLITIKA. Nije sigurno narod to htio.
Pozdrav iz Osijeka svim ljudima dobre volje.

citanjejebitno

pre 11 godina

Збигњев Бжежински (пољ. Zbigniew Kazimierz Brzeziñski; Варшава, 28. март 1928) је пољско-амерички политички научник, геостратег и државник који је служио као Саветник за националну безбедност Сједињених Држава од 1977. до 1981. године у администрацији Џимија Картера.
Главни спољнополитички догађаји током његовог мандата су: нормализација односа са Народном Републиком Кином, потписивање Споразума о ограничавању стратешког наоружања, споразум из Кемп Дејвида, транзиција Ирана од савезника САД у антизападну Исламску Републику, охрабривање дисидената из источне Европе и увећање питања људских права са циљем смањивања утицаја СССР-а[1], финансирање и наоружавање муџахедина у Авганистану као одговор на инвазију СССР-а на Авганистан[2], и потписивање Споразума Торихос-Картер којим се враћа контрола над Панамским каналом после 1999.
Тренутно је професор на Џонс Хопкинс Универзитету и члан различитих одбора и конзила. Појављује се често на телевизији као експерт за спољнополитичка питања.


Toliko o tome da je ovo ruska mapa ;)


Inace, mene zanima kad ce ozbiljni mediji prestati da objavljuju lobisticke clanke ?

blah

pre 11 godina

A onda ce Nemacka da izvrsi anslus Austrije, pa ce da pripoji Sudetsku oblast u Ceskoj, pa Memel u Litvaniji i na kraju ce da zahteva Danzig od Poljske.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Vrlo amaterski uradjena mapa, i to na osnovu veoma amaterskih pretpostavki.

Prvo, podela Srbije i Hrvatske - ako se uopste bude desila, sasvim sigurno nece ici pravom linijom. Ideja da ce Hrvatska da zauzme Banja Luku i Trebinje, a Srbija da uzme pola Slavonije je u startu mentalno zaostala.

Drugo, pomisao da u ovakvim okolnostima Crnogorski mini Mila-jet moze da opstane je zapravo smesna. Mozda je moglo u 17 veku. U 21. veku, ni pod razno. Dito Makedonija: jok u galopu.

Trece, ideja da ce Madjarska da se udvostruci, a da ce okolne drzave da sede i cekaju da im ista proguta enormne delove teritorije potpada pod naucnu fantastiku.A to sto ce Srbi iz Rumunskog Banata da cekaju da Madjari dodju da ih pokrste, tu sam se slatko nasmejao.

Cetvrto, Nezavisna "Galicija" nikada nece biti nezavisna. Ona moze da bude iskljucivo deo neke velike Poljske ili buduce Austrougarske.

Peto, ako ode Skotska, ode i Vels i Severna Irska i Gibraltar. I Malvinska Ostrva, i Devicanska Ostrva. Ostade samo Engleski Pasaluk.

Sesto, malo morgen ce Evropa da ostane ujedinjena ako Nemci progutaju Lorenu/Lotaringiju i Alzas.

Sedmo: na koju foru ce Istocna Pruska da vaskrsne kao deo Velike Nemacke kad tamo nema ni traga ni glasa od nemackog zivlja?

Osmo: Da se Italija raspoluti a da Papica ne trazi vaskrsnuce svoje Papske Zemlje? Nece moci ove noci.

Sicilija da se ocepi? Pa od koga onda da muze drzavne donacije? Od Sardinije?

Deseto: Grci, pazite se Turaka i kad poklone nose.

iskustvo uci

pre 11 godina

Nista novo oko ove karte. Takodje cu se sloziti sa komentarom, vec koliko puta vidjeno. Jel ovo da se popuni prazan prostor? Hajde onda nesto o najnovije srusenoj kuci u Novom Sadu. U sred centra, preko puta Izvrsnog veca. Jos jedna lepota ode. Ako ne to onda o nedavno srusenoj skoli u Sremskim Karlovcima. Jednoj od najstarijih u Srbiji. Mislim, vaznije je prosiriti salu za rucavanje popovima? O tome niko nista?

Ja

pre 11 godina

"Tužna sudbina, smatraju ruski analitičari, očekuje i Poljsku, koja će morati da se odrekne delova teritorije posle serije novih sporazuma između Rusije i Nemačke" - ovo smo vec slusali kao Ribentrop-Molotov pakt

Markoni

pre 11 godina

Sta se vi koji moj brinete dal ce da postoji EU. Te glavne sile EU su oduvek bile slozne i ujedinjene tako da im par smesnih novih zemljica nece pomutiti racune.Jednostavno , ako se EU srusi , stvorice oni novi mini pakt gde ce ce biti Nemacka , Francuska , Belgija , Holandija i Austrija. To vam je stub u EU , eventualno Italija delimicno.Dosadni ste o podeli teritorija i brinete se za 2035 , a narod umire i gladan i zedan.

sale

pre 11 godina

Mislim da bi bilo interesantno analizirati šta ova vest teži da projektuje u svest onima koji je čitaju. Kao što smo svi primetili, deo posla oko crtanja na našim prostorima je prilično otprilike i nemarno obavljen, a najveće promene se tiču Rusije, njenih suseda i severne Evrope. Rekao bih da je najveće zastrašivanje i sejanje nepoverenja upućeno Rumuniji, Poljskoj, Francuskoj, (donekle i Srbiji, mada smo mi prilično oguglali da bismo se više plašili), a upereno protiv Nemačke i Mađarske, kako bi se one izolovale ili možda kako bi im se "namignulo" da će Rusija podržati njihove želje i eventualne projekte u zamenu za savezništvo. Možemo videti da na mapama Rusija dobija sada nepostojeće zajedničke granice sa Nemačkom i Mađarskom. Pridobijanjem za sebe zapadnih suseda svojih zapadnih suseda, ili makar sejanjem nepoverenja između njih, Rusija rasterećuje pritisak na svojim zapadnim granicama.

Vladmir

pre 11 godina

Ajao, pa you tube je prepun ovakvih "analiza" i "scenarija" gde je svaki pubertetlija napravio svoju varijantu po sistenu "što je babi milo to joj se i snilo".

Dragan

pre 11 godina

Da li ce se sve odigrati bas ovako ne znam ali ce promena svakako biti jer ih je uvek bilo. Evo retrospektive kroz decenije cisto da svima bude jasno

http://www.huffingtonpost.com/2012/05/16/europe-history-time-lapse_n_1520724.html

Mićko

pre 11 godina

U Helsinkiju je 1975 bio KEBS, citat ''Najvažnija je, ipak, prva korpa, zapravo dekalog stavova: 1. Poštovanje suvereniteta; 2. Uzdržavanje od pretnje i upotrebe sile; 3. Nepovredivost granica; 4. Teritorijalni integritet država; 5. Mirno rešavanje sukoba; 6. Nemešanje u unutrašnje poslove drugih; 7. Poštovanje ljudskih prava; 8. Ravnopravnost i suverenost naroda; 9. Saradnja među državama; 10. Izvršavanje međunarodnih odnosa.'' i jel' to bila prepreka za pretumbaciju Evrope!

Andrej

pre 11 godina

Ovo je stanje ili posle još jednog Velikog rata, ili ako se EU raspadne.... I ovo je klasičan sukob civilizacija.... Nemam dovoljno informacia da sudim kao oni... Već ću poput svih verovati u optimističnu sliku u kome neće biti ratova..

A

pre 11 godina

@ D.

Ja ne dajem "proizvoljne komentare" i nema nikakve potrebe da "se bolje informisem o Francuskoj" posto u toj zemlji zivim prakticno od detinjstva (znaci nekih dobrih tridesetak godina).

Vi imate sasvim pravo da tvrdite da vam je lepo u nekom getou i da se druzite sa kim zelite. Meni je drago ako je vama dobro. O ukusima se ne diskutuje.

Ali, molim Vas, nemojte tvrditi da su u Marseju hriscani vecina, jer to nije tacno. A sto se tice broja Muslimana u Francuskoj, u pravu ste: tacne cifre se ne znaju, ali po onome sto sam video ovde u Parizu gde zivim, kao i u drugim vecim francuskim gradovima, i na osnovu informacija koje cirkulisu u vrlo ozbiljnim medijima, verovatno su negde izmedju 7 i 10 miliona... Nadam se da bar to necete poricati. Bilo bi malo previse sa Vase strane.

Srdacan pozdrav,

Srba

pre 11 godina

A Bosna se raspala tako sto je cela pod vlscu Hrvatske a nasa zapadna granica se pomerila za milimetar... Zanimljivo... Ostaje samo da se nadamo da Rusi grese, a nazalost trenutna situacija govori da sve ide upravo tim tokom...

sami

pre 11 godina

Kad vec imamo recept,zasto onda to ne izvedemo sada nego da cekamo jos 20 i kusur god.?
I ako ce se stvarno desiti ovo onda molim Boga da bude bez zrtava !
Onda posle 20-tak god. CIA i Rusia ce da ponovo ostre olovke i zacrtati nove linije !

wroom1975

pre 11 godina

Pa dobro...necim i ovaj narod mora da se zanima jelte. Tako i ovo predvidjanje koje vise lici na neku latinoamericku seriju nego nesto ozbiljno. Ono kao "majka mu je stric...".

Dragan

pre 11 godina

@ deda. Cvetko. U Francuskoj zivim vec 45 godina a 23 godine u Alzasu. Alzasani i Loreni, ne vole mnogo Nemce , i nece se priključiti Nemackoj iz neke ljubavi ili interesa. Sto se tice broja Arapa ovde u Francuskoj, poslednje statistike jazu da ih ima 6.6 miliona od kojih je 3.5 na jugu ili Azurnoj obali. Rekao bih i to da karta Balkana u mnogome lici na kartu podele koju su dogovorili Staljin i Zapad 1945 .