Subota, 29.12.2012.

18:11

Overa knjižica bez uplate doprinosa

Vlada Srbije preporučila je RFZO da overi zdravstvene knjižice za 2013. zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju kojima doprinos nije redovno izmirivan.

Izvor: Tanjug

Overa knjižica bez uplate doprinosa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Maja

pre 11 godina

slicno kao sa racunima
oni redovni placaju i njima se tovare nova poskuplenja, oni sto ne placaju, briga ih posle im se dug oprosti...
a da zaboravih, kazu "sad se zivi bolje"
izjavise anketirani i zadovoljni

Mis

pre 11 godina

RZZO je sramota, a sa njima i poreska uprava.
Radim za malu organizaciju, koja redovno uplacuje i plate i doprinose. I vec drugu godinu za redom imamo cirkus sa overom knjizica. Navodno, poresko NIJE PROKNJIZILO od 2009.godine REDOVNO uplacene doprinose!!!
Kao da napisemo da nismo platili doprinose za ne znam koliko unazad pa da nam overe bar decije knjizice. Na kraju, epilog je bio da su posto su doneti svi obrazci i odstampane potvrde da su svi u 'zelenoj zoni', jedva overili knjizice, a pri tom za jedno dete trazili da se donese potvrda o izabranom lekaru.
Za cifru koju mesecno naplacuju na ime zdravstvenog osiguranja, godisnje bi svaki zaposleni mogao kulturno (vise puta) da obavi kompletne sistematske preglede kod (daleko ljubaznijih i kulturnijih) privatnika, koji, usput, bi mu u slucaju bolesti prepisali adekvatni a ne jeftiniji lek.

slavko lično

pre 11 godina

Ovde više od 20 godina nema države,niti će je ikad biti! Budale su oni građani koji svoje obaveze servisiraju na vreme,dok političke stranke sve odreda štite svoje prijatelje,članove stranke,a i sami sebe!!!Običnim građanima isključujete struju za 20000-30000 dinara,a onoma štoduguju milione ne smete ući u dvorište,SRAM VAS BILO sve ,sve,sve...!!! Više državi ne plaćam ništa,...,,,
REVOLUCIJA!!!!

{pijun

pre 11 godina

Zdravstvo treba ili finansirati iz budžeta ili da osiguranje bude obavezno za sve firme bez izuzetka, i da tu bude provera a ne da se ljudi maltretiraju čekanjem za overu pa da im se onemogućava lečenje ako nisu mogli da se zaposle u dobrostojećoj firmi ili državnom sektoru. Uostalom, stoji da svi imaju pravo na besplatno lečenje, pa kad je tako onda nema provere ko može a ko ne. Još pre 15 godina Šešelj je tražio da se ukinu zdravstvene knjižice.

Ivan

pre 11 godina

@ - Sibilio - ја сам се нашао у сличној ситуацији. Иако сам донео све оверене ОД обрасце из ове године, тражено ми је уверење о плаћеним доприносима (ОД образац се издаје сваког месеца и представља доказ о плаћеним обавезама предузећа). Приде, у филијали РЗЗО немају податак о томе да сам пре годину дана изабрао лекара и морао са да идем у дом здравља да узимам потврду! Тотална дезорганизација и измишљање радних места. Уколико РЗЗО не може да има два електронска податка, први о плаћеним доприносима и други о изабраним лекарима запослених, ми се налазимо не у ХХ већ у XIX веку. Да постоји иоле квалитетан информациони систем не би било потребе да сатима чекамо папирне потврде нечега што постоји у електронској форми. Али где запослити шалтерског службеника чија је једина обавеза да погледа два папира и изда вам маркице? Мала предузећа и предузетници су дискриминисани и тај тренд ће се наставити.

Igor

pre 11 godina

@Sibilio Isti slucaj je bio sa mnom, najpre mi je receno da moze overa na MESEC DANA, ali kada sam poceo da se bunim i posle 5 sati cekanja da se derem u, i dalje, punoj cekaonici, overena mi je na tri meseca na "dobru volju salteruse" bez obzira sto sam imao OD obrasce i izvode. Naravno, sve to umesto na redovnih 6 meseci.

A @Danijela - da doticne u Poreskoj obavljaju svoju duznost onako kako treba, uverenje ne bi bilo potrebno. Meni je prilikom overe receno da mi doprinosi od strane PU nisu proknjizeni od JULA MESECA. A svi su placeni! I ne da necu da cekam Uverenje 15 dana, zahtevacu ga ODMAH!!! Zbog nemara kojekakvih prikaza iz PU kojima praziluk viri iz usiju, ispasta ko?

Sibilio

pre 11 godina

@Danijela Poreski inspektor, zadužen za moju firmu, ne deli vaše mišljenje. Ne kažem da vi niste u pravu, ali u praksi se pokazalo drugačije. On mi je rekao da je overen OD obrazac, za te potrebe, dovoljan i da mi uverenje nije potrebno, a ni RFZO ranije nije tražio uverenje. Na kraju, to očigledno zavisi od mišljenja nekog šefa, a ne od zakonom uređene regulative. Nije mi namera da obmanjujem posetioce ovih stranica, već da im prenesem svoje iskustvo.

Jelena

pre 11 godina

@ Vena Obenovic - potrebno je da donesete od obrasce i uplatnice iz banke (ili izvode) te Vam tako upišu staž za svaki dan koji uplata potvrdjuje. To se radi jednom godišnje, najbolje u februaru, martu, da biste imali overen i decembarski od obrazac. Nema razloga da ne priznaju staž zbog prekida. Porazgovarajte sa knjigovodjom o Vašim pravima, ali morate imati odgovarajuce obrasce za sve godine staza.

Kk mali budzet

pre 11 godina

hahaha za svojih 33 god.prvi put vidim da se i privatnici nesto bune a lepo vam je kad vam neko radi za 150a€ i jos neprijavljen pa upravo vi ste i upropastili te drzavne firme pa otvarali nove daj kako vas nije sramota i treba da placate za te jadne ljude

nidža

pre 11 godina

Zdravstveno osiguranje je neophodno. Sledeći potez vlade i države mora biti da netera poslodavce da redovno uplaćuju doprinose (sve, ne samo zdravstveno).
Propisi i zakoni se moraju primenjivati. Tako je širom sveta!

pera

pre 11 godina

ako si blizak sa određenim strukturama ne moraš ništa da plaćaš,ni struju,ni komunalije,ni doprinose ni zarade,ni poreze...ništa,dokaz pogledajte samo spisak 500 najvećih dužnika niko nije uhapšen i pola njih još uvek posluje.sa druge strane ako nemaš tu privilegiju možeš da se slikaš.kakva je to država kada radnik mora da puca na posilnog onog ustaše iz valjeva da bi dobio svoju zaradu.

zbunjen

pre 11 godina

alo pa jeste ovce zalite se na sve ali na sve. Ne moze vam ugoditi. Porez u Srbiji minimalac,voda,struja,hrana - minimalna cena. Dodjite da vidite sta je demokratija i drustvo gde nesmes da pisnes. 33% je porez na dohodak sa svakog ceka a u mesecu ih primim dva!Svakog meseca osiguranje za automobil je 100+ $ i plus renta za stan 1400$! Ma sta vise hocete bre Srbende moje???

toza

pre 11 godina

koliko vidim ovde le biti posla i za zaštitnika prava građana. Ukoliko država želi da uradi ovako nešto neka iz budžeta uplati sredstva RZZO. Još veći problem je neoveravanje knjižica onima koji plaćaju a nemaju izabranog lekara. Saša reaguj ovo sa neoveravanjem knjižica iako su uplaćena sredstva je verovatno kršenje prava koja su zagarantovana ustavom.

Pera

pre 11 godina

Po meni je ovo logican potez. Ako je svaki poslodavac odgovoran da uplacuje zdravstveno osiguranje, onda drzava treba sa poslodavcem da obezbedi da je ono uplaceno na vreme, a ne da vrsi pritisak na radnika tako sto mu nece overiti knjizicu ako poslodavac nije izmirio obaveze. Radnik nije u poziciji da pritiska poslodavca da izmiruje svoje obaveze prema drzavi. Sa druge strane radnik te pare nece videti ni u slucaju da ih poslodavac zadrzi ni u slucaju da ih uplati, a pri tom je jedini koji ispasta. Druga stvar je sto nam je privrada potpuno pukla i poslodavci nemaju novca da placaju struju, plate, doprinose i zdravstveno, pa onda jajare na svakom cosku i uplacuju pare samo da pokrpe rupe (da im ne odu radnici, da im ne iseku struju i sl.).

ikikvo

pre 11 godina

A mi privatnici OVCE za sisanje.
Necu da mi drzava uzima pare za zdravstvo,
ne treba mi knjizica,nemam vremena da idem kod lekara.
Ostavite moje pare,a ja cu se snaci za lecenje.
Ovo je otimacina para na ime zdravstvenog i penzionog osiguranja.
Penziono vec sad dotira drzava, akad ja odem u penziju nece imati ko da izvrsi uplatu jer je to bure bez dna.

Danijela

pre 11 godina

@ Sibilio Nije tacno da poreska uprava ne izdaje uverenja o izmirenim poreskim obavezama za overavanje knjizica kako vlasnika tako i radnika. Podnese se zahtev,taksa se ne placa, i dobije se uverenje. Poreska uprava je duzna da uverenje izda u roku od 15 dana.

Marina

pre 11 godina

Sta je sa radnicima koji su zaposleni u drzavnim preduzecima,a nisu u restruktuiranju, a nemaju overene zdravstvene knjizice jos od oktobra 2012. a nemaju ni u 2013. Oni verovatno mogu da umru kad se razbole. Em ne primaju platu, nemaju novca za lekove i lekare, nemaju uplacen radni staz, ne mogu ni u penziju. Godina tolerancije? za koga? za nas iz instituta za strna zita iz Kraujevaca nema nade. Vajna neka naucna ustanova a radnici obespravljeni.

Sale

pre 11 godina

Biće da mi koji to redovno plaćamo zapravo plaćamo i za sebe i za te koji ne plaćaju. Kakav genijalan sistem. Nejaka država koja ne može da nametne obavezu da svi plaćaju nego sistem opstaje na leđima manjine koja pošteno radi.

Коста П.

pre 11 godina

Јавна предузећа примају на посао своје политичке активисте и праве губитке. Политичким везама избегавају плаћање обавеза и чувају социјални мир.Ми предузетници, који једва састављамо крај са крајем, морамо да им плаћамо здравствено осигурање,а Војвођанима и гас. Па мора да пропаднемо.

Vena Obrenovic

pre 11 godina

Kakve gluposti,a meni su upropastili firmu jer su mi kao vlasnici porodilji trazili da vratim porodiljsko i nakon nekog vremena moje borbe sa njima pustili prinudnu naplatu cifra je 830,000,00 rsd sa kamatama,tako su me blokirali i ja sam morala ugasiti firmu.Preduzetnica sam od 1997god ,sad zbog porodiljskog mi je ugasena firma a ja nemogu da upisem staz uopste i ako sam sve ostalo izmirivala u dan.Tako da zbog bolovanja od 1 godine ja ne mogu da upisem 15 godina staza,a oni ce moci svojim radnicima i sebi da upisu staz al na mojoj grbaci!

simica

pre 11 godina

Srbija zemlja paradoksa.
Moći će da se leče oni koji nisu uplaćivači doprinose za isto zdravstvo.
Ko će platiti njihovu uradjenu laboratoriju, lek na teret rfzo-a, skener ili operaciju?
Dokle god je zdravstvo u Srbiji kao u stara dobra vremena čuvar socijalnog mira presipaćemo iz šupljeg u prazno i ići u rikverc do samog ambisa.

drnde

pre 11 godina

ovako se krsi ustav. pa jesmo li mi privatnici budale. i kada otpisuju kamate onima koji nisu placali porez, jesmo li mi ludi sto redovno placamo mnogo skuplje, jer koliko je vredeo evro pre 5 godina a koliko sad kada im otpisuju kamatu. za to neko mora da odgovara.

olga

pre 11 godina

Vlada opet overava zdrvstvene knjižice bez plaćanja doprinosa i bukvalno se neće smiriti dok ne dođe do sloma celog sistema .Nema ovde ljudi koji su spermni da izvrša prave reforme.moje mišljenje je da je za Srbiju bolji bankrot koji će sasvim sigurno i uslediti da bi se svo ovo društvo koje se predstavlja stručnjacima razjurilo jednom za sva vremena.Oni svojim potezima uništavaju i zdrave firme jednostavno to su totalne neznalice.

Hajduk Stanko

pre 11 godina

@doktor
Lecenje nije besplatno.Meni zaposlenom se mesecno UZIMA a da se nepita novac za zdravstveno osiguranje.Drzava je stavila sapu na najproduktivniji deo privrede i samo cedi dok u isto vreme sopstvenim firmama i svim ostalim parazitima daje subvencije,dozvoljava ne placanje poreza i doprinosa zarad nazovi socijalnog mira a iza coska se valjaju milioni koji zavrsavaju u privatnim dzepovima.Da nezaboravim zbog malo slobodnog vremena odlazak kod drzavnog lekara je nemoguca misija vec se svaki pregled placa privatnicima.

bezimena

pre 11 godina

Alal vam pamet! Tako će RFZO da upadne u još veće dugove prema svima u zdrav. "sistemu"!

Za vlast ste se grabili isključivo radi ličnih interesa, više je nego očigledno da ni jedan jedini problem niste sposobni da rešite, samo stvarate NOVE! Izbori su neminovni iduće godine.

Aleksandar

pre 11 godina

A meni necete da overite knjizicu, i ako su mi uplaceni doprinosi, zato sto nemam vremena i ne zelim da se mlatim da 'biram' svog lekara kad i onako ne znam nista o njima i mozete nekog da mi i sami zaokruzite...

Sibilio

pre 11 godina

Pa ovo je nečuveno. Prošle nedelje sam pokušao da overim knjižicu za jednu radnicu, koja ja zaposlena u privatnoj firmi, ali me je gospođa iz službe RZZO-a na Novom Beogradu vratila jer nisam imao uverenje poreske uprave da su doprinosi uplaćeni, a imao sam izvode iz banke i overene poreske prijave o uplaćenim porezima i doprinosima. Za neupućene, poreska uprava za te potrebe ne izdaje uverenja. Epilog je neoverena zdravstvena knjižica buduće majke. Inače, ne postoji zakonska odredba koja propisuje da je neophodno podneti poresko uverenje da bi se overila zdravstvena knjižica. Odgovor zaposlene gospođe na tu konstataciju je bio " tako nam je rečeno". Na primedbu da to nije po važećim propisima, da u prethodnom mesecu to nije važilo i da sam u redu proveo 90 minuta, odgovorila je slegnuvši ramenima. Dakle, mi mali mučenici bi trebalo da plaćamo sve uredno kako bi vladajuća garnitura sačuvala socijalni mir. Ničija nije gorela do zore pa neće ni njihova. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

shommy

pre 11 godina

osecam se kao magarac,jer sam pre pa dana kao preduzetnik izmirio sve poreze i doprinose da bi overio zdavstvenu knjizicu,a za te pare sam mogao biti kralj u privatnoj ordinaciji,bez cekanja,uz tihu muziku,kafu i sok docekan....

shommy

pre 11 godina

osecam se kao magarac,jer sam pre pa dana kao preduzetnik izmirio sve poreze i doprinose da bi overio zdavstvenu knjizicu,a za te pare sam mogao biti kralj u privatnoj ordinaciji,bez cekanja,uz tihu muziku,kafu i sok docekan....

Sibilio

pre 11 godina

Pa ovo je nečuveno. Prošle nedelje sam pokušao da overim knjižicu za jednu radnicu, koja ja zaposlena u privatnoj firmi, ali me je gospođa iz službe RZZO-a na Novom Beogradu vratila jer nisam imao uverenje poreske uprave da su doprinosi uplaćeni, a imao sam izvode iz banke i overene poreske prijave o uplaćenim porezima i doprinosima. Za neupućene, poreska uprava za te potrebe ne izdaje uverenja. Epilog je neoverena zdravstvena knjižica buduće majke. Inače, ne postoji zakonska odredba koja propisuje da je neophodno podneti poresko uverenje da bi se overila zdravstvena knjižica. Odgovor zaposlene gospođe na tu konstataciju je bio " tako nam je rečeno". Na primedbu da to nije po važećim propisima, da u prethodnom mesecu to nije važilo i da sam u redu proveo 90 minuta, odgovorila je slegnuvši ramenima. Dakle, mi mali mučenici bi trebalo da plaćamo sve uredno kako bi vladajuća garnitura sačuvala socijalni mir. Ničija nije gorela do zore pa neće ni njihova. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Vena Obrenovic

pre 11 godina

Kakve gluposti,a meni su upropastili firmu jer su mi kao vlasnici porodilji trazili da vratim porodiljsko i nakon nekog vremena moje borbe sa njima pustili prinudnu naplatu cifra je 830,000,00 rsd sa kamatama,tako su me blokirali i ja sam morala ugasiti firmu.Preduzetnica sam od 1997god ,sad zbog porodiljskog mi je ugasena firma a ja nemogu da upisem staz uopste i ako sam sve ostalo izmirivala u dan.Tako da zbog bolovanja od 1 godine ja ne mogu da upisem 15 godina staza,a oni ce moci svojim radnicima i sebi da upisu staz al na mojoj grbaci!

drnde

pre 11 godina

ovako se krsi ustav. pa jesmo li mi privatnici budale. i kada otpisuju kamate onima koji nisu placali porez, jesmo li mi ludi sto redovno placamo mnogo skuplje, jer koliko je vredeo evro pre 5 godina a koliko sad kada im otpisuju kamatu. za to neko mora da odgovara.

Aleksandar

pre 11 godina

A meni necete da overite knjizicu, i ako su mi uplaceni doprinosi, zato sto nemam vremena i ne zelim da se mlatim da 'biram' svog lekara kad i onako ne znam nista o njima i mozete nekog da mi i sami zaokruzite...

olga

pre 11 godina

Vlada opet overava zdrvstvene knjižice bez plaćanja doprinosa i bukvalno se neće smiriti dok ne dođe do sloma celog sistema .Nema ovde ljudi koji su spermni da izvrša prave reforme.moje mišljenje je da je za Srbiju bolji bankrot koji će sasvim sigurno i uslediti da bi se svo ovo društvo koje se predstavlja stručnjacima razjurilo jednom za sva vremena.Oni svojim potezima uništavaju i zdrave firme jednostavno to su totalne neznalice.

Hajduk Stanko

pre 11 godina

@doktor
Lecenje nije besplatno.Meni zaposlenom se mesecno UZIMA a da se nepita novac za zdravstveno osiguranje.Drzava je stavila sapu na najproduktivniji deo privrede i samo cedi dok u isto vreme sopstvenim firmama i svim ostalim parazitima daje subvencije,dozvoljava ne placanje poreza i doprinosa zarad nazovi socijalnog mira a iza coska se valjaju milioni koji zavrsavaju u privatnim dzepovima.Da nezaboravim zbog malo slobodnog vremena odlazak kod drzavnog lekara je nemoguca misija vec se svaki pregled placa privatnicima.

bezimena

pre 11 godina

Alal vam pamet! Tako će RFZO da upadne u još veće dugove prema svima u zdrav. "sistemu"!

Za vlast ste se grabili isključivo radi ličnih interesa, više je nego očigledno da ni jedan jedini problem niste sposobni da rešite, samo stvarate NOVE! Izbori su neminovni iduće godine.

simica

pre 11 godina

Srbija zemlja paradoksa.
Moći će da se leče oni koji nisu uplaćivači doprinose za isto zdravstvo.
Ko će platiti njihovu uradjenu laboratoriju, lek na teret rfzo-a, skener ili operaciju?
Dokle god je zdravstvo u Srbiji kao u stara dobra vremena čuvar socijalnog mira presipaćemo iz šupljeg u prazno i ići u rikverc do samog ambisa.

ikikvo

pre 11 godina

A mi privatnici OVCE za sisanje.
Necu da mi drzava uzima pare za zdravstvo,
ne treba mi knjizica,nemam vremena da idem kod lekara.
Ostavite moje pare,a ja cu se snaci za lecenje.
Ovo je otimacina para na ime zdravstvenog i penzionog osiguranja.
Penziono vec sad dotira drzava, akad ja odem u penziju nece imati ko da izvrsi uplatu jer je to bure bez dna.

Sale

pre 11 godina

Biće da mi koji to redovno plaćamo zapravo plaćamo i za sebe i za te koji ne plaćaju. Kakav genijalan sistem. Nejaka država koja ne može da nametne obavezu da svi plaćaju nego sistem opstaje na leđima manjine koja pošteno radi.

Коста П.

pre 11 godina

Јавна предузећа примају на посао своје политичке активисте и праве губитке. Политичким везама избегавају плаћање обавеза и чувају социјални мир.Ми предузетници, који једва састављамо крај са крајем, морамо да им плаћамо здравствено осигурање,а Војвођанима и гас. Па мора да пропаднемо.

Marina

pre 11 godina

Sta je sa radnicima koji su zaposleni u drzavnim preduzecima,a nisu u restruktuiranju, a nemaju overene zdravstvene knjizice jos od oktobra 2012. a nemaju ni u 2013. Oni verovatno mogu da umru kad se razbole. Em ne primaju platu, nemaju novca za lekove i lekare, nemaju uplacen radni staz, ne mogu ni u penziju. Godina tolerancije? za koga? za nas iz instituta za strna zita iz Kraujevaca nema nade. Vajna neka naucna ustanova a radnici obespravljeni.

Danijela

pre 11 godina

@ Sibilio Nije tacno da poreska uprava ne izdaje uverenja o izmirenim poreskim obavezama za overavanje knjizica kako vlasnika tako i radnika. Podnese se zahtev,taksa se ne placa, i dobije se uverenje. Poreska uprava je duzna da uverenje izda u roku od 15 dana.

pera

pre 11 godina

ako si blizak sa određenim strukturama ne moraš ništa da plaćaš,ni struju,ni komunalije,ni doprinose ni zarade,ni poreze...ništa,dokaz pogledajte samo spisak 500 najvećih dužnika niko nije uhapšen i pola njih još uvek posluje.sa druge strane ako nemaš tu privilegiju možeš da se slikaš.kakva je to država kada radnik mora da puca na posilnog onog ustaše iz valjeva da bi dobio svoju zaradu.

nidža

pre 11 godina

Zdravstveno osiguranje je neophodno. Sledeći potez vlade i države mora biti da netera poslodavce da redovno uplaćuju doprinose (sve, ne samo zdravstveno).
Propisi i zakoni se moraju primenjivati. Tako je širom sveta!

toza

pre 11 godina

koliko vidim ovde le biti posla i za zaštitnika prava građana. Ukoliko država želi da uradi ovako nešto neka iz budžeta uplati sredstva RZZO. Još veći problem je neoveravanje knjižica onima koji plaćaju a nemaju izabranog lekara. Saša reaguj ovo sa neoveravanjem knjižica iako su uplaćena sredstva je verovatno kršenje prava koja su zagarantovana ustavom.

Pera

pre 11 godina

Po meni je ovo logican potez. Ako je svaki poslodavac odgovoran da uplacuje zdravstveno osiguranje, onda drzava treba sa poslodavcem da obezbedi da je ono uplaceno na vreme, a ne da vrsi pritisak na radnika tako sto mu nece overiti knjizicu ako poslodavac nije izmirio obaveze. Radnik nije u poziciji da pritiska poslodavca da izmiruje svoje obaveze prema drzavi. Sa druge strane radnik te pare nece videti ni u slucaju da ih poslodavac zadrzi ni u slucaju da ih uplati, a pri tom je jedini koji ispasta. Druga stvar je sto nam je privrada potpuno pukla i poslodavci nemaju novca da placaju struju, plate, doprinose i zdravstveno, pa onda jajare na svakom cosku i uplacuju pare samo da pokrpe rupe (da im ne odu radnici, da im ne iseku struju i sl.).

zbunjen

pre 11 godina

alo pa jeste ovce zalite se na sve ali na sve. Ne moze vam ugoditi. Porez u Srbiji minimalac,voda,struja,hrana - minimalna cena. Dodjite da vidite sta je demokratija i drustvo gde nesmes da pisnes. 33% je porez na dohodak sa svakog ceka a u mesecu ih primim dva!Svakog meseca osiguranje za automobil je 100+ $ i plus renta za stan 1400$! Ma sta vise hocete bre Srbende moje???

Kk mali budzet

pre 11 godina

hahaha za svojih 33 god.prvi put vidim da se i privatnici nesto bune a lepo vam je kad vam neko radi za 150a€ i jos neprijavljen pa upravo vi ste i upropastili te drzavne firme pa otvarali nove daj kako vas nije sramota i treba da placate za te jadne ljude

Igor

pre 11 godina

@Sibilio Isti slucaj je bio sa mnom, najpre mi je receno da moze overa na MESEC DANA, ali kada sam poceo da se bunim i posle 5 sati cekanja da se derem u, i dalje, punoj cekaonici, overena mi je na tri meseca na "dobru volju salteruse" bez obzira sto sam imao OD obrasce i izvode. Naravno, sve to umesto na redovnih 6 meseci.

A @Danijela - da doticne u Poreskoj obavljaju svoju duznost onako kako treba, uverenje ne bi bilo potrebno. Meni je prilikom overe receno da mi doprinosi od strane PU nisu proknjizeni od JULA MESECA. A svi su placeni! I ne da necu da cekam Uverenje 15 dana, zahtevacu ga ODMAH!!! Zbog nemara kojekakvih prikaza iz PU kojima praziluk viri iz usiju, ispasta ko?

slavko lično

pre 11 godina

Ovde više od 20 godina nema države,niti će je ikad biti! Budale su oni građani koji svoje obaveze servisiraju na vreme,dok političke stranke sve odreda štite svoje prijatelje,članove stranke,a i sami sebe!!!Običnim građanima isključujete struju za 20000-30000 dinara,a onoma štoduguju milione ne smete ući u dvorište,SRAM VAS BILO sve ,sve,sve...!!! Više državi ne plaćam ništa,...,,,
REVOLUCIJA!!!!

Mis

pre 11 godina

RZZO je sramota, a sa njima i poreska uprava.
Radim za malu organizaciju, koja redovno uplacuje i plate i doprinose. I vec drugu godinu za redom imamo cirkus sa overom knjizica. Navodno, poresko NIJE PROKNJIZILO od 2009.godine REDOVNO uplacene doprinose!!!
Kao da napisemo da nismo platili doprinose za ne znam koliko unazad pa da nam overe bar decije knjizice. Na kraju, epilog je bio da su posto su doneti svi obrazci i odstampane potvrde da su svi u 'zelenoj zoni', jedva overili knjizice, a pri tom za jedno dete trazili da se donese potvrda o izabranom lekaru.
Za cifru koju mesecno naplacuju na ime zdravstvenog osiguranja, godisnje bi svaki zaposleni mogao kulturno (vise puta) da obavi kompletne sistematske preglede kod (daleko ljubaznijih i kulturnijih) privatnika, koji, usput, bi mu u slucaju bolesti prepisali adekvatni a ne jeftiniji lek.

Jelena

pre 11 godina

@ Vena Obenovic - potrebno je da donesete od obrasce i uplatnice iz banke (ili izvode) te Vam tako upišu staž za svaki dan koji uplata potvrdjuje. To se radi jednom godišnje, najbolje u februaru, martu, da biste imali overen i decembarski od obrazac. Nema razloga da ne priznaju staž zbog prekida. Porazgovarajte sa knjigovodjom o Vašim pravima, ali morate imati odgovarajuce obrasce za sve godine staza.

Sibilio

pre 11 godina

@Danijela Poreski inspektor, zadužen za moju firmu, ne deli vaše mišljenje. Ne kažem da vi niste u pravu, ali u praksi se pokazalo drugačije. On mi je rekao da je overen OD obrazac, za te potrebe, dovoljan i da mi uverenje nije potrebno, a ni RFZO ranije nije tražio uverenje. Na kraju, to očigledno zavisi od mišljenja nekog šefa, a ne od zakonom uređene regulative. Nije mi namera da obmanjujem posetioce ovih stranica, već da im prenesem svoje iskustvo.

Ivan

pre 11 godina

@ - Sibilio - ја сам се нашао у сличној ситуацији. Иако сам донео све оверене ОД обрасце из ове године, тражено ми је уверење о плаћеним доприносима (ОД образац се издаје сваког месеца и представља доказ о плаћеним обавезама предузећа). Приде, у филијали РЗЗО немају податак о томе да сам пре годину дана изабрао лекара и морао са да идем у дом здравља да узимам потврду! Тотална дезорганизација и измишљање радних места. Уколико РЗЗО не може да има два електронска податка, први о плаћеним доприносима и други о изабраним лекарима запослених, ми се налазимо не у ХХ већ у XIX веку. Да постоји иоле квалитетан информациони систем не би било потребе да сатима чекамо папирне потврде нечега што постоји у електронској форми. Али где запослити шалтерског службеника чија је једина обавеза да погледа два папира и изда вам маркице? Мала предузећа и предузетници су дискриминисани и тај тренд ће се наставити.

Maja

pre 11 godina

slicno kao sa racunima
oni redovni placaju i njima se tovare nova poskuplenja, oni sto ne placaju, briga ih posle im se dug oprosti...
a da zaboravih, kazu "sad se zivi bolje"
izjavise anketirani i zadovoljni

{pijun

pre 11 godina

Zdravstvo treba ili finansirati iz budžeta ili da osiguranje bude obavezno za sve firme bez izuzetka, i da tu bude provera a ne da se ljudi maltretiraju čekanjem za overu pa da im se onemogućava lečenje ako nisu mogli da se zaposle u dobrostojećoj firmi ili državnom sektoru. Uostalom, stoji da svi imaju pravo na besplatno lečenje, pa kad je tako onda nema provere ko može a ko ne. Još pre 15 godina Šešelj je tražio da se ukinu zdravstvene knjižice.

zbunjen

pre 11 godina

alo pa jeste ovce zalite se na sve ali na sve. Ne moze vam ugoditi. Porez u Srbiji minimalac,voda,struja,hrana - minimalna cena. Dodjite da vidite sta je demokratija i drustvo gde nesmes da pisnes. 33% je porez na dohodak sa svakog ceka a u mesecu ih primim dva!Svakog meseca osiguranje za automobil je 100+ $ i plus renta za stan 1400$! Ma sta vise hocete bre Srbende moje???

bezimena

pre 11 godina

Alal vam pamet! Tako će RFZO da upadne u još veće dugove prema svima u zdrav. "sistemu"!

Za vlast ste se grabili isključivo radi ličnih interesa, više je nego očigledno da ni jedan jedini problem niste sposobni da rešite, samo stvarate NOVE! Izbori su neminovni iduće godine.

shommy

pre 11 godina

osecam se kao magarac,jer sam pre pa dana kao preduzetnik izmirio sve poreze i doprinose da bi overio zdavstvenu knjizicu,a za te pare sam mogao biti kralj u privatnoj ordinaciji,bez cekanja,uz tihu muziku,kafu i sok docekan....

simica

pre 11 godina

Srbija zemlja paradoksa.
Moći će da se leče oni koji nisu uplaćivači doprinose za isto zdravstvo.
Ko će platiti njihovu uradjenu laboratoriju, lek na teret rfzo-a, skener ili operaciju?
Dokle god je zdravstvo u Srbiji kao u stara dobra vremena čuvar socijalnog mira presipaćemo iz šupljeg u prazno i ići u rikverc do samog ambisa.

Hajduk Stanko

pre 11 godina

@doktor
Lecenje nije besplatno.Meni zaposlenom se mesecno UZIMA a da se nepita novac za zdravstveno osiguranje.Drzava je stavila sapu na najproduktivniji deo privrede i samo cedi dok u isto vreme sopstvenim firmama i svim ostalim parazitima daje subvencije,dozvoljava ne placanje poreza i doprinosa zarad nazovi socijalnog mira a iza coska se valjaju milioni koji zavrsavaju u privatnim dzepovima.Da nezaboravim zbog malo slobodnog vremena odlazak kod drzavnog lekara je nemoguca misija vec se svaki pregled placa privatnicima.

Pera

pre 11 godina

Po meni je ovo logican potez. Ako je svaki poslodavac odgovoran da uplacuje zdravstveno osiguranje, onda drzava treba sa poslodavcem da obezbedi da je ono uplaceno na vreme, a ne da vrsi pritisak na radnika tako sto mu nece overiti knjizicu ako poslodavac nije izmirio obaveze. Radnik nije u poziciji da pritiska poslodavca da izmiruje svoje obaveze prema drzavi. Sa druge strane radnik te pare nece videti ni u slucaju da ih poslodavac zadrzi ni u slucaju da ih uplati, a pri tom je jedini koji ispasta. Druga stvar je sto nam je privrada potpuno pukla i poslodavci nemaju novca da placaju struju, plate, doprinose i zdravstveno, pa onda jajare na svakom cosku i uplacuju pare samo da pokrpe rupe (da im ne odu radnici, da im ne iseku struju i sl.).

Kk mali budzet

pre 11 godina

hahaha za svojih 33 god.prvi put vidim da se i privatnici nesto bune a lepo vam je kad vam neko radi za 150a€ i jos neprijavljen pa upravo vi ste i upropastili te drzavne firme pa otvarali nove daj kako vas nije sramota i treba da placate za te jadne ljude

Sibilio

pre 11 godina

Pa ovo je nečuveno. Prošle nedelje sam pokušao da overim knjižicu za jednu radnicu, koja ja zaposlena u privatnoj firmi, ali me je gospođa iz službe RZZO-a na Novom Beogradu vratila jer nisam imao uverenje poreske uprave da su doprinosi uplaćeni, a imao sam izvode iz banke i overene poreske prijave o uplaćenim porezima i doprinosima. Za neupućene, poreska uprava za te potrebe ne izdaje uverenja. Epilog je neoverena zdravstvena knjižica buduće majke. Inače, ne postoji zakonska odredba koja propisuje da je neophodno podneti poresko uverenje da bi se overila zdravstvena knjižica. Odgovor zaposlene gospođe na tu konstataciju je bio " tako nam je rečeno". Na primedbu da to nije po važećim propisima, da u prethodnom mesecu to nije važilo i da sam u redu proveo 90 minuta, odgovorila je slegnuvši ramenima. Dakle, mi mali mučenici bi trebalo da plaćamo sve uredno kako bi vladajuća garnitura sačuvala socijalni mir. Ničija nije gorela do zore pa neće ni njihova. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Aleksandar

pre 11 godina

A meni necete da overite knjizicu, i ako su mi uplaceni doprinosi, zato sto nemam vremena i ne zelim da se mlatim da 'biram' svog lekara kad i onako ne znam nista o njima i mozete nekog da mi i sami zaokruzite...

Marina

pre 11 godina

Sta je sa radnicima koji su zaposleni u drzavnim preduzecima,a nisu u restruktuiranju, a nemaju overene zdravstvene knjizice jos od oktobra 2012. a nemaju ni u 2013. Oni verovatno mogu da umru kad se razbole. Em ne primaju platu, nemaju novca za lekove i lekare, nemaju uplacen radni staz, ne mogu ni u penziju. Godina tolerancije? za koga? za nas iz instituta za strna zita iz Kraujevaca nema nade. Vajna neka naucna ustanova a radnici obespravljeni.

ikikvo

pre 11 godina

A mi privatnici OVCE za sisanje.
Necu da mi drzava uzima pare za zdravstvo,
ne treba mi knjizica,nemam vremena da idem kod lekara.
Ostavite moje pare,a ja cu se snaci za lecenje.
Ovo je otimacina para na ime zdravstvenog i penzionog osiguranja.
Penziono vec sad dotira drzava, akad ja odem u penziju nece imati ko da izvrsi uplatu jer je to bure bez dna.

olga

pre 11 godina

Vlada opet overava zdrvstvene knjižice bez plaćanja doprinosa i bukvalno se neće smiriti dok ne dođe do sloma celog sistema .Nema ovde ljudi koji su spermni da izvrša prave reforme.moje mišljenje je da je za Srbiju bolji bankrot koji će sasvim sigurno i uslediti da bi se svo ovo društvo koje se predstavlja stručnjacima razjurilo jednom za sva vremena.Oni svojim potezima uništavaju i zdrave firme jednostavno to su totalne neznalice.

Коста П.

pre 11 godina

Јавна предузећа примају на посао своје политичке активисте и праве губитке. Политичким везама избегавају плаћање обавеза и чувају социјални мир.Ми предузетници, који једва састављамо крај са крајем, морамо да им плаћамо здравствено осигурање,а Војвођанима и гас. Па мора да пропаднемо.

Danijela

pre 11 godina

@ Sibilio Nije tacno da poreska uprava ne izdaje uverenja o izmirenim poreskim obavezama za overavanje knjizica kako vlasnika tako i radnika. Podnese se zahtev,taksa se ne placa, i dobije se uverenje. Poreska uprava je duzna da uverenje izda u roku od 15 dana.

drnde

pre 11 godina

ovako se krsi ustav. pa jesmo li mi privatnici budale. i kada otpisuju kamate onima koji nisu placali porez, jesmo li mi ludi sto redovno placamo mnogo skuplje, jer koliko je vredeo evro pre 5 godina a koliko sad kada im otpisuju kamatu. za to neko mora da odgovara.

Sale

pre 11 godina

Biće da mi koji to redovno plaćamo zapravo plaćamo i za sebe i za te koji ne plaćaju. Kakav genijalan sistem. Nejaka država koja ne može da nametne obavezu da svi plaćaju nego sistem opstaje na leđima manjine koja pošteno radi.

Vena Obrenovic

pre 11 godina

Kakve gluposti,a meni su upropastili firmu jer su mi kao vlasnici porodilji trazili da vratim porodiljsko i nakon nekog vremena moje borbe sa njima pustili prinudnu naplatu cifra je 830,000,00 rsd sa kamatama,tako su me blokirali i ja sam morala ugasiti firmu.Preduzetnica sam od 1997god ,sad zbog porodiljskog mi je ugasena firma a ja nemogu da upisem staz uopste i ako sam sve ostalo izmirivala u dan.Tako da zbog bolovanja od 1 godine ja ne mogu da upisem 15 godina staza,a oni ce moci svojim radnicima i sebi da upisu staz al na mojoj grbaci!

nidža

pre 11 godina

Zdravstveno osiguranje je neophodno. Sledeći potez vlade i države mora biti da netera poslodavce da redovno uplaćuju doprinose (sve, ne samo zdravstveno).
Propisi i zakoni se moraju primenjivati. Tako je širom sveta!

{pijun

pre 11 godina

Zdravstvo treba ili finansirati iz budžeta ili da osiguranje bude obavezno za sve firme bez izuzetka, i da tu bude provera a ne da se ljudi maltretiraju čekanjem za overu pa da im se onemogućava lečenje ako nisu mogli da se zaposle u dobrostojećoj firmi ili državnom sektoru. Uostalom, stoji da svi imaju pravo na besplatno lečenje, pa kad je tako onda nema provere ko može a ko ne. Još pre 15 godina Šešelj je tražio da se ukinu zdravstvene knjižice.

toza

pre 11 godina

koliko vidim ovde le biti posla i za zaštitnika prava građana. Ukoliko država želi da uradi ovako nešto neka iz budžeta uplati sredstva RZZO. Još veći problem je neoveravanje knjižica onima koji plaćaju a nemaju izabranog lekara. Saša reaguj ovo sa neoveravanjem knjižica iako su uplaćena sredstva je verovatno kršenje prava koja su zagarantovana ustavom.

pera

pre 11 godina

ako si blizak sa određenim strukturama ne moraš ništa da plaćaš,ni struju,ni komunalije,ni doprinose ni zarade,ni poreze...ništa,dokaz pogledajte samo spisak 500 najvećih dužnika niko nije uhapšen i pola njih još uvek posluje.sa druge strane ako nemaš tu privilegiju možeš da se slikaš.kakva je to država kada radnik mora da puca na posilnog onog ustaše iz valjeva da bi dobio svoju zaradu.

Jelena

pre 11 godina

@ Vena Obenovic - potrebno je da donesete od obrasce i uplatnice iz banke (ili izvode) te Vam tako upišu staž za svaki dan koji uplata potvrdjuje. To se radi jednom godišnje, najbolje u februaru, martu, da biste imali overen i decembarski od obrazac. Nema razloga da ne priznaju staž zbog prekida. Porazgovarajte sa knjigovodjom o Vašim pravima, ali morate imati odgovarajuce obrasce za sve godine staza.

Igor

pre 11 godina

@Sibilio Isti slucaj je bio sa mnom, najpre mi je receno da moze overa na MESEC DANA, ali kada sam poceo da se bunim i posle 5 sati cekanja da se derem u, i dalje, punoj cekaonici, overena mi je na tri meseca na "dobru volju salteruse" bez obzira sto sam imao OD obrasce i izvode. Naravno, sve to umesto na redovnih 6 meseci.

A @Danijela - da doticne u Poreskoj obavljaju svoju duznost onako kako treba, uverenje ne bi bilo potrebno. Meni je prilikom overe receno da mi doprinosi od strane PU nisu proknjizeni od JULA MESECA. A svi su placeni! I ne da necu da cekam Uverenje 15 dana, zahtevacu ga ODMAH!!! Zbog nemara kojekakvih prikaza iz PU kojima praziluk viri iz usiju, ispasta ko?

Sibilio

pre 11 godina

@Danijela Poreski inspektor, zadužen za moju firmu, ne deli vaše mišljenje. Ne kažem da vi niste u pravu, ali u praksi se pokazalo drugačije. On mi je rekao da je overen OD obrazac, za te potrebe, dovoljan i da mi uverenje nije potrebno, a ni RFZO ranije nije tražio uverenje. Na kraju, to očigledno zavisi od mišljenja nekog šefa, a ne od zakonom uređene regulative. Nije mi namera da obmanjujem posetioce ovih stranica, već da im prenesem svoje iskustvo.

Ivan

pre 11 godina

@ - Sibilio - ја сам се нашао у сличној ситуацији. Иако сам донео све оверене ОД обрасце из ове године, тражено ми је уверење о плаћеним доприносима (ОД образац се издаје сваког месеца и представља доказ о плаћеним обавезама предузећа). Приде, у филијали РЗЗО немају податак о томе да сам пре годину дана изабрао лекара и морао са да идем у дом здравља да узимам потврду! Тотална дезорганизација и измишљање радних места. Уколико РЗЗО не може да има два електронска податка, први о плаћеним доприносима и други о изабраним лекарима запослених, ми се налазимо не у ХХ већ у XIX веку. Да постоји иоле квалитетан информациони систем не би било потребе да сатима чекамо папирне потврде нечега што постоји у електронској форми. Али где запослити шалтерског службеника чија је једина обавеза да погледа два папира и изда вам маркице? Мала предузећа и предузетници су дискриминисани и тај тренд ће се наставити.

slavko lično

pre 11 godina

Ovde više od 20 godina nema države,niti će je ikad biti! Budale su oni građani koji svoje obaveze servisiraju na vreme,dok političke stranke sve odreda štite svoje prijatelje,članove stranke,a i sami sebe!!!Običnim građanima isključujete struju za 20000-30000 dinara,a onoma štoduguju milione ne smete ući u dvorište,SRAM VAS BILO sve ,sve,sve...!!! Više državi ne plaćam ništa,...,,,
REVOLUCIJA!!!!

Mis

pre 11 godina

RZZO je sramota, a sa njima i poreska uprava.
Radim za malu organizaciju, koja redovno uplacuje i plate i doprinose. I vec drugu godinu za redom imamo cirkus sa overom knjizica. Navodno, poresko NIJE PROKNJIZILO od 2009.godine REDOVNO uplacene doprinose!!!
Kao da napisemo da nismo platili doprinose za ne znam koliko unazad pa da nam overe bar decije knjizice. Na kraju, epilog je bio da su posto su doneti svi obrazci i odstampane potvrde da su svi u 'zelenoj zoni', jedva overili knjizice, a pri tom za jedno dete trazili da se donese potvrda o izabranom lekaru.
Za cifru koju mesecno naplacuju na ime zdravstvenog osiguranja, godisnje bi svaki zaposleni mogao kulturno (vise puta) da obavi kompletne sistematske preglede kod (daleko ljubaznijih i kulturnijih) privatnika, koji, usput, bi mu u slucaju bolesti prepisali adekvatni a ne jeftiniji lek.

Maja

pre 11 godina

slicno kao sa racunima
oni redovni placaju i njima se tovare nova poskuplenja, oni sto ne placaju, briga ih posle im se dug oprosti...
a da zaboravih, kazu "sad se zivi bolje"
izjavise anketirani i zadovoljni