Ponedeljak, 17.12.2012.

13:22

Skupština: Od konverzije do tajkuna

Izmene zakona o planiranju i izgradnji izazvale polemiku ministra Ilića i poslanika o tome ko je stvorio tajkune i kome idu naruku predložene izmene zakona.

Izvor: Beta

Skupština: Od konverzije do tajkuna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Romanija

pre 11 godina

Država je razorena i to je činjenica. Oni koji su u tome učestvovali trebaju da odgovaraju. Međutim treba se okrenuti budućnosti. Preduzeti mere da se država što pre oporavi a njeni građani izađu iz ekonomske krize. Sve zakone koji su štetni po državu , treba ukinuti i doneti nove na osnovu kojih se više neće moći bogatiti tajkuni na štetu države.

Petar Filipovic

pre 11 godina

Pretpostavka je da onaj ko je omogucio tajkunima da postanu to sto jesu nije u startu pretpostavljao u sta ce se oni izroditi.To sto su sve kupili uglavnom za saku evra je poznata cinjenica.Ali to da su umrezeni preko banaka i berze sistemom spojenih sudova isisali pare iz banaka koje su bile
u vecinskom vlasnistvu drzave a koje je ta ista drzava dokapitalizovala to je organizovani privredni kriminal.Na taj nacin su kupovali preostalo,korumpirali,uzimali kredite bez adekvatnih instrumenata
obezbedjenja i najcesce ih nisu vracali.Trenitno su uglavnom fokusirani na nekretnine. Ubrzano pokusavaju da prodaju nekretnine koje su cak izlistirali i na beogradskoj berzi.U Zakonu o porezu na imovinu od aprila 2011. cl.23 definise da predmet oporezivanja nisu udeli u pravnom licu i hartije od vrednosti!,nezavisno od toga dali je to pravno lice domace ili strano.Pravna drzava mora ici do kraja.Ono sto im je omoguceno moze biti i onemoguceno u korist drzave i gradjana koji su izigrani i opljackani kao poreski obveznici(mali akcionari).Oni su se toliko uigrali u svemu da cak i smatraju da su u pravu.Drzava mora ici do kraja.Pa postoje valjda neke druge face - kandidati za tajkune-koji imaju kapital da kupe sve ono sto bude oduzeto ovima koji su krecili za dzabe.Sebe.Drzavu i njene gradjane.Sve ima svoje limite.

Gabi

pre 11 godina

Tačno da niko nije slušao Velimira Ilića poštenog političara u našoj državi, koji je hteo da sprečiti nezakonite radnje, podsetio ih je na zaloupotrebu službenog položaja. Borbu protiv kriminala i korupcije podržavaju građani Srbiji jer žele da Srbija napokon bude zemlja prospariteta i perspektive.
(Soterija, 17. decembar 2012 16:17)


Velja je stvarno "prepošten" političar, koji je Mišku rekao da prikoči i time nam skrenuo pažnju na korupciju i to kako je bolje kraduckati, a za to vreme gradio staračke domove za ćerku, bazene u svom dvorištu, asfaltirao puteve, koji vode isključivo do njegovog sela! Ako bi se neki novinar i usudio da ga o tome pita, on bi ga jednostavno šutnuo u glavu! A prosvetlio nas je da pošto njegov brat nije pušač, automatski ne može biti umešan u duvansku mafiju! O čemu Vi pričate? Jeste li uopšte ikada živeli u Srbiji?

dosta vise

pre 11 godina

Nikome ne treba dati zemljiste besplatno.Ovo nije nicija prcija pa da se drzavno zemljiste i imovina deli za dzabe.Nikakav biznis nije moguc na toj zemlji a da se ne plati pre toga po trzisnoj ceni i to bez posrednika u liku raznih tajkuna.Sve je to ponovo tajkunisanje u Srbiji.Poklanjamo najvredniju imovinu,i gubimo silan novac,da bi neko eventualno tu ulagao i gradio.To je od pocetka pogresno postavljen problem.Da li je moguce da sve vredno zemljiste ide preko njih kao posrednika.Nekad pomislim da je neko licno diktirao pojedine problematicne zakone i tako u odredjenom vremenu pokupio sve sto je profitabilno od zemljista u Beogradu a i sire.Pa se gospoda bogate preko kupovine jeftinih preduzeca, koja su pred propascu, ali su u posedu ogromnog zemljista na fantasticnim lokacijam.Pa se onda preduzece dokrajci,radnici razjure a u stvari zemljiste je to koje izaziva njihovu paznju.Pa onda preko raznih koruptivnih pritisaka, menjaju zakone i tako sebi pribavljaju ogromno bogatstvo.To se zove zatvoren krug.

sale60

pre 11 godina

Kostunica zapoceo, ovi ce dovrsiti "privatizacije". Ilicu bre, kako te nije stid da kazes da je placanje konverzije najvece leglo korupcije kad je za cetiri godine placena samo jedna. A sad se spremate da oprostite tajkunima 1,5 milijardi eura. Sad je jasno sto dosad nisu placali. Ovo ce biti veca pljacka od same privatizacije.
Koliki je vas procenat gospodo na vlasti od tih 1,5 milijardi.

dare 011

pre 11 godina

@se be se
Pogrešio si temu. Firma koju je privatizovao neko za male pare jer je propala ima objekat na atraktivnom zemljištu čiji je korisnik a vlasnik je republika Srbija. Taj lik se ugovorom obavezao da 5 godina ne otpušta radnike i da uloži u proizvodnju. On to potpisuje ali se toga ne pridržava. Za to vreme preko veze u urbanizmu menja namenu tog zemljišta iz industrijskog u građevinsko, proglašava stečaj firme i hoće da sruši proizvodnju da bi gradio stanove. Naravno firma od toga nema ništa a ni država već samo on i društvo iz ćoška. E upravo za takve slučajeve je uvedeno da moraš da budeš vlasnik zemljišta da bi dobio dozvolu da gradiš a da bi ovakvi postali vlasnici uvedena im je KONVERZIJA UZ NAKNADU dok je za obične ljude konverzija BEZ NAKNADE!!!

q-gera-b

pre 11 godina

U mom mestu nema pozorište pa često ova skupština mi dođe za zamenu.Da li su stvarno ovo ljudi tj.naši prestavnici koje smo birali????????

zoran 1971

pre 11 godina

Gospodin,magistar Ilic veliki,vredni,posteni,srpski domacin koji je sve stekao zahvaljujuci radu i znanju!Blago tebi Srbijo kad imas takvog coveka!Zato i jesi tu gde si!

Siniša

pre 11 godina

Koji paradoks, sadašnji režim hapsi najvećeg tajkuna i traži od njega da kaže koga je finansirao od političara, koji su mu omogućili da se obogati, a u isto vreme ovaj režim usvaja zakon po kome se omogućava tajkunima da ne plate tzv. konverziju zemljišta(prenos iz društvenog-državnog vlasništva u privatno). Ali najjači je izgovor režima, da su zaustavljene ,,strane'' investicije(a ni jedan strani investitor ne čeka konverziju, već domaći tajkuni, koji su registrovali svoje firme po raznim of šor zonama) od 2 milijarde evra, jer ne mogu da dobiju dozvole za izgradnju stanova, hotela, tržnih centara...sve dok ne plate zemljište. U prevodu - kartel tajkuna je lobirao(platio) da se ovaj zakon izglasa i tako će tajkuni staviti u džep više od 1,5 milijarde evra. Ima još nešto, što niko ne spominje, deo od prikupljenog novca za konverziju je trebalo da ide u kasu za restituciju. Prema tome, ja ne razumem članove SNS, zašto ćutite, zašto se ne bunite, pa da li znate za šta se vi zalažete, pričate kako su se tajkuni obogatili na ,,grbači naroda'', pa vi im omogućavate, samo ne kapirate, jer ste zaslepljeni i ne smete da se suprostavite šefovima.

toza

pre 11 godina

@zoran
Potpuno se slžem stim da bih još dodao da je razaranje ovo zemlje počelo još mnogo pre 2000-te tako da su ova prepucavanja poslanika jedna obična zabava za narod. Mnogo ste bre isti.

Andromeda

pre 11 godina

Bice vremena da se vide prednosti i mane sadasnjeg sistema, a dok ne dodje to vreme mudrije ce biti da se cuti i radi. Te price narod sve manje strpljena ima i slicno su krajnje ne primerene, cista su demagogija i uzurpiranje svesti vise decenijski namucenog naroda. Narod (a ne niko drugi kao sto je ranije bio slucaj_)je izbornom voljom pokazao koga zeli kao upravljacki mehanizam. Bilo je isuvise strpljenja za predhodnike pa su za svoje ne cinjenje i glumatanje bili kaznjeni upravo ne poverenjem na izborima te na koncu i gubitkom vlasti. Opet moram napomenuti da su predjasnji upravitelji znali koje ce muke sa drzavotvorstvom sacekati ovu vlast i zato su tako lagano ispustili fotelje. Nema ovde govora o revansizmu niti o zadovoljenju potreba nekih drugih tajkuna i toga su svesni svi koji spinuju takve besmislice. Nazalost takav spin ce se zakaciti negde a onda ce to stanoviste dobiti siru drustvenu paznju i praviti problem. Moja je zelja, a ako ovo neko cita i preporuka, da ovog puta pravda bude brza nego ikada, te da se brzo dokazu krivice i osude pocinitelji drzavne pljacke ma ko oni bili, sada ili ranije u vlasti. A onda odmah referendum za bitna drzavna pitanja i osnove sistema, naravno a za tim i izbori. Da se jednom zauvek stavi tacka i zavrsi prica o tome ko sta zeli i na koji nacin.

Soterija

pre 11 godina

DS je dozvolila da tajkuni razore ekonomski našu državu. Niko se nije setio da to spreči, jer su se bogatili na njihov račun, a za ovih dvanaest godina su napravili zakone kako tajkunima odgovara. Tačno da niko nije slušao Velimira Ilića poštenog političara u našoj državi, koji je hteo da sprečiti nezakonite radnje, podsetio ih je na zaloupotrebu službenog položaja. Borbu protiv kriminala i korupcije podržavaju građani Srbiji jer žele da Srbija napokon bude zemlja prospariteta i perspektive.

Zoran

pre 11 godina

Ja sam i neki dan pisao, da će ukidanje naknade za konverziju zemljišta biti vće pljačka države i naroda od same privatizacije 1200 preduzeća. Ta preduzeća uglavnom nisu ništa ni vredela osim zemljišta na kojima su sagrađene proizvodne i poslovne zgrade. Ako država sada dozvoli da se tom zemljištu, koje inače nije kupljeno i nije u vlasništvu tajkuna, promeni namena i to bez dinara, tek će se tajkunima omogućiti da se debelo obogate. Pa oni su u 95% slučajeva i kupili preduzeća radi preprodaje zemljišta, a ne radi oporavka proizvodnje i sl. A u čije su se vreme desile najveće privatizacije nisam siguran. Mislim da su se dešavale sve od preuzimanja vlasti od strane DOS-a pa do skoro, tako da je i Velja debelo umešan u sav taj posao.

TATOMIR

pre 11 godina

Teško da će ti novi DS nešto bolje proći od bivših, narodu je dosta tajkunskih stranaka.Ni reforme a ni smena prvog čoveka stranke im ne mogu pomoći.Od skupštine prave cirkus , gde je tu ozbiljnost jedne strane.

se be se

pre 11 godina

Ali konverija nije pravna.
Kupi zemljiste gradsko gradjevinsko i imas rok da pocnes da gradis i zavrsis.
u koliko zemljiste ne privedes nameni oduzima se.
Kakva crna konverzija u iznajmljivanju zemljista???
Zakupac moze postati vlasnik zemljista iskljucivo pod uslovima kupovine po trzistnim uslovima.Da bi se izbegao namesteni tender zemljiste se stavlja na licitaciju i to je naj ispravniji modul prodaje

jovicaN

pre 11 godina

"Pozorište u (zakonodavnoj) kući" se nstavlja!
I dalje svi napadaju sve; na poslovnik ukazuju istovremeno ga kršeći; ističu samo svoje "istine"...
A narod ima sve manje strpljenja!

MOMO

pre 11 godina

DS-ovci su se pokazali kao nekonstruktivna opozicija i dalje se ponašaju kao da su tu došli po njihovoj želji a ne da ih je narod izabrao pa skupštinu pretvaraju u pijacu.

Zoran

pre 11 godina

Ja sam i neki dan pisao, da će ukidanje naknade za konverziju zemljišta biti vće pljačka države i naroda od same privatizacije 1200 preduzeća. Ta preduzeća uglavnom nisu ništa ni vredela osim zemljišta na kojima su sagrađene proizvodne i poslovne zgrade. Ako država sada dozvoli da se tom zemljištu, koje inače nije kupljeno i nije u vlasništvu tajkuna, promeni namena i to bez dinara, tek će se tajkunima omogućiti da se debelo obogate. Pa oni su u 95% slučajeva i kupili preduzeća radi preprodaje zemljišta, a ne radi oporavka proizvodnje i sl. A u čije su se vreme desile najveće privatizacije nisam siguran. Mislim da su se dešavale sve od preuzimanja vlasti od strane DOS-a pa do skoro, tako da je i Velja debelo umešan u sav taj posao.

toza

pre 11 godina

@zoran
Potpuno se slžem stim da bih još dodao da je razaranje ovo zemlje počelo još mnogo pre 2000-te tako da su ova prepucavanja poslanika jedna obična zabava za narod. Mnogo ste bre isti.

Siniša

pre 11 godina

Koji paradoks, sadašnji režim hapsi najvećeg tajkuna i traži od njega da kaže koga je finansirao od političara, koji su mu omogućili da se obogati, a u isto vreme ovaj režim usvaja zakon po kome se omogućava tajkunima da ne plate tzv. konverziju zemljišta(prenos iz društvenog-državnog vlasništva u privatno). Ali najjači je izgovor režima, da su zaustavljene ,,strane'' investicije(a ni jedan strani investitor ne čeka konverziju, već domaći tajkuni, koji su registrovali svoje firme po raznim of šor zonama) od 2 milijarde evra, jer ne mogu da dobiju dozvole za izgradnju stanova, hotela, tržnih centara...sve dok ne plate zemljište. U prevodu - kartel tajkuna je lobirao(platio) da se ovaj zakon izglasa i tako će tajkuni staviti u džep više od 1,5 milijarde evra. Ima još nešto, što niko ne spominje, deo od prikupljenog novca za konverziju je trebalo da ide u kasu za restituciju. Prema tome, ja ne razumem članove SNS, zašto ćutite, zašto se ne bunite, pa da li znate za šta se vi zalažete, pričate kako su se tajkuni obogatili na ,,grbači naroda'', pa vi im omogućavate, samo ne kapirate, jer ste zaslepljeni i ne smete da se suprostavite šefovima.

se be se

pre 11 godina

Ali konverija nije pravna.
Kupi zemljiste gradsko gradjevinsko i imas rok da pocnes da gradis i zavrsis.
u koliko zemljiste ne privedes nameni oduzima se.
Kakva crna konverzija u iznajmljivanju zemljista???
Zakupac moze postati vlasnik zemljista iskljucivo pod uslovima kupovine po trzistnim uslovima.Da bi se izbegao namesteni tender zemljiste se stavlja na licitaciju i to je naj ispravniji modul prodaje

zoran 1971

pre 11 godina

Gospodin,magistar Ilic veliki,vredni,posteni,srpski domacin koji je sve stekao zahvaljujuci radu i znanju!Blago tebi Srbijo kad imas takvog coveka!Zato i jesi tu gde si!

jovicaN

pre 11 godina

"Pozorište u (zakonodavnoj) kući" se nstavlja!
I dalje svi napadaju sve; na poslovnik ukazuju istovremeno ga kršeći; ističu samo svoje "istine"...
A narod ima sve manje strpljenja!

q-gera-b

pre 11 godina

U mom mestu nema pozorište pa često ova skupština mi dođe za zamenu.Da li su stvarno ovo ljudi tj.naši prestavnici koje smo birali????????

sale60

pre 11 godina

Kostunica zapoceo, ovi ce dovrsiti "privatizacije". Ilicu bre, kako te nije stid da kazes da je placanje konverzije najvece leglo korupcije kad je za cetiri godine placena samo jedna. A sad se spremate da oprostite tajkunima 1,5 milijardi eura. Sad je jasno sto dosad nisu placali. Ovo ce biti veca pljacka od same privatizacije.
Koliki je vas procenat gospodo na vlasti od tih 1,5 milijardi.

dare 011

pre 11 godina

@se be se
Pogrešio si temu. Firma koju je privatizovao neko za male pare jer je propala ima objekat na atraktivnom zemljištu čiji je korisnik a vlasnik je republika Srbija. Taj lik se ugovorom obavezao da 5 godina ne otpušta radnike i da uloži u proizvodnju. On to potpisuje ali se toga ne pridržava. Za to vreme preko veze u urbanizmu menja namenu tog zemljišta iz industrijskog u građevinsko, proglašava stečaj firme i hoće da sruši proizvodnju da bi gradio stanove. Naravno firma od toga nema ništa a ni država već samo on i društvo iz ćoška. E upravo za takve slučajeve je uvedeno da moraš da budeš vlasnik zemljišta da bi dobio dozvolu da gradiš a da bi ovakvi postali vlasnici uvedena im je KONVERZIJA UZ NAKNADU dok je za obične ljude konverzija BEZ NAKNADE!!!

TATOMIR

pre 11 godina

Teško da će ti novi DS nešto bolje proći od bivših, narodu je dosta tajkunskih stranaka.Ni reforme a ni smena prvog čoveka stranke im ne mogu pomoći.Od skupštine prave cirkus , gde je tu ozbiljnost jedne strane.

dosta vise

pre 11 godina

Nikome ne treba dati zemljiste besplatno.Ovo nije nicija prcija pa da se drzavno zemljiste i imovina deli za dzabe.Nikakav biznis nije moguc na toj zemlji a da se ne plati pre toga po trzisnoj ceni i to bez posrednika u liku raznih tajkuna.Sve je to ponovo tajkunisanje u Srbiji.Poklanjamo najvredniju imovinu,i gubimo silan novac,da bi neko eventualno tu ulagao i gradio.To je od pocetka pogresno postavljen problem.Da li je moguce da sve vredno zemljiste ide preko njih kao posrednika.Nekad pomislim da je neko licno diktirao pojedine problematicne zakone i tako u odredjenom vremenu pokupio sve sto je profitabilno od zemljista u Beogradu a i sire.Pa se gospoda bogate preko kupovine jeftinih preduzeca, koja su pred propascu, ali su u posedu ogromnog zemljista na fantasticnim lokacijam.Pa se onda preduzece dokrajci,radnici razjure a u stvari zemljiste je to koje izaziva njihovu paznju.Pa onda preko raznih koruptivnih pritisaka, menjaju zakone i tako sebi pribavljaju ogromno bogatstvo.To se zove zatvoren krug.

MOMO

pre 11 godina

DS-ovci su se pokazali kao nekonstruktivna opozicija i dalje se ponašaju kao da su tu došli po njihovoj želji a ne da ih je narod izabrao pa skupštinu pretvaraju u pijacu.

Soterija

pre 11 godina

DS je dozvolila da tajkuni razore ekonomski našu državu. Niko se nije setio da to spreči, jer su se bogatili na njihov račun, a za ovih dvanaest godina su napravili zakone kako tajkunima odgovara. Tačno da niko nije slušao Velimira Ilića poštenog političara u našoj državi, koji je hteo da sprečiti nezakonite radnje, podsetio ih je na zaloupotrebu službenog položaja. Borbu protiv kriminala i korupcije podržavaju građani Srbiji jer žele da Srbija napokon bude zemlja prospariteta i perspektive.

Gabi

pre 11 godina

Tačno da niko nije slušao Velimira Ilića poštenog političara u našoj državi, koji je hteo da sprečiti nezakonite radnje, podsetio ih je na zaloupotrebu službenog položaja. Borbu protiv kriminala i korupcije podržavaju građani Srbiji jer žele da Srbija napokon bude zemlja prospariteta i perspektive.
(Soterija, 17. decembar 2012 16:17)


Velja je stvarno "prepošten" političar, koji je Mišku rekao da prikoči i time nam skrenuo pažnju na korupciju i to kako je bolje kraduckati, a za to vreme gradio staračke domove za ćerku, bazene u svom dvorištu, asfaltirao puteve, koji vode isključivo do njegovog sela! Ako bi se neki novinar i usudio da ga o tome pita, on bi ga jednostavno šutnuo u glavu! A prosvetlio nas je da pošto njegov brat nije pušač, automatski ne može biti umešan u duvansku mafiju! O čemu Vi pričate? Jeste li uopšte ikada živeli u Srbiji?

Andromeda

pre 11 godina

Bice vremena da se vide prednosti i mane sadasnjeg sistema, a dok ne dodje to vreme mudrije ce biti da se cuti i radi. Te price narod sve manje strpljena ima i slicno su krajnje ne primerene, cista su demagogija i uzurpiranje svesti vise decenijski namucenog naroda. Narod (a ne niko drugi kao sto je ranije bio slucaj_)je izbornom voljom pokazao koga zeli kao upravljacki mehanizam. Bilo je isuvise strpljenja za predhodnike pa su za svoje ne cinjenje i glumatanje bili kaznjeni upravo ne poverenjem na izborima te na koncu i gubitkom vlasti. Opet moram napomenuti da su predjasnji upravitelji znali koje ce muke sa drzavotvorstvom sacekati ovu vlast i zato su tako lagano ispustili fotelje. Nema ovde govora o revansizmu niti o zadovoljenju potreba nekih drugih tajkuna i toga su svesni svi koji spinuju takve besmislice. Nazalost takav spin ce se zakaciti negde a onda ce to stanoviste dobiti siru drustvenu paznju i praviti problem. Moja je zelja, a ako ovo neko cita i preporuka, da ovog puta pravda bude brza nego ikada, te da se brzo dokazu krivice i osude pocinitelji drzavne pljacke ma ko oni bili, sada ili ranije u vlasti. A onda odmah referendum za bitna drzavna pitanja i osnove sistema, naravno a za tim i izbori. Da se jednom zauvek stavi tacka i zavrsi prica o tome ko sta zeli i na koji nacin.

Petar Filipovic

pre 11 godina

Pretpostavka je da onaj ko je omogucio tajkunima da postanu to sto jesu nije u startu pretpostavljao u sta ce se oni izroditi.To sto su sve kupili uglavnom za saku evra je poznata cinjenica.Ali to da su umrezeni preko banaka i berze sistemom spojenih sudova isisali pare iz banaka koje su bile
u vecinskom vlasnistvu drzave a koje je ta ista drzava dokapitalizovala to je organizovani privredni kriminal.Na taj nacin su kupovali preostalo,korumpirali,uzimali kredite bez adekvatnih instrumenata
obezbedjenja i najcesce ih nisu vracali.Trenitno su uglavnom fokusirani na nekretnine. Ubrzano pokusavaju da prodaju nekretnine koje su cak izlistirali i na beogradskoj berzi.U Zakonu o porezu na imovinu od aprila 2011. cl.23 definise da predmet oporezivanja nisu udeli u pravnom licu i hartije od vrednosti!,nezavisno od toga dali je to pravno lice domace ili strano.Pravna drzava mora ici do kraja.Ono sto im je omoguceno moze biti i onemoguceno u korist drzave i gradjana koji su izigrani i opljackani kao poreski obveznici(mali akcionari).Oni su se toliko uigrali u svemu da cak i smatraju da su u pravu.Drzava mora ici do kraja.Pa postoje valjda neke druge face - kandidati za tajkune-koji imaju kapital da kupe sve ono sto bude oduzeto ovima koji su krecili za dzabe.Sebe.Drzavu i njene gradjane.Sve ima svoje limite.

Romanija

pre 11 godina

Država je razorena i to je činjenica. Oni koji su u tome učestvovali trebaju da odgovaraju. Međutim treba se okrenuti budućnosti. Preduzeti mere da se država što pre oporavi a njeni građani izađu iz ekonomske krize. Sve zakone koji su štetni po državu , treba ukinuti i doneti nove na osnovu kojih se više neće moći bogatiti tajkuni na štetu države.

Soterija

pre 11 godina

DS je dozvolila da tajkuni razore ekonomski našu državu. Niko se nije setio da to spreči, jer su se bogatili na njihov račun, a za ovih dvanaest godina su napravili zakone kako tajkunima odgovara. Tačno da niko nije slušao Velimira Ilića poštenog političara u našoj državi, koji je hteo da sprečiti nezakonite radnje, podsetio ih je na zaloupotrebu službenog položaja. Borbu protiv kriminala i korupcije podržavaju građani Srbiji jer žele da Srbija napokon bude zemlja prospariteta i perspektive.

MOMO

pre 11 godina

DS-ovci su se pokazali kao nekonstruktivna opozicija i dalje se ponašaju kao da su tu došli po njihovoj želji a ne da ih je narod izabrao pa skupštinu pretvaraju u pijacu.

TATOMIR

pre 11 godina

Teško da će ti novi DS nešto bolje proći od bivših, narodu je dosta tajkunskih stranaka.Ni reforme a ni smena prvog čoveka stranke im ne mogu pomoći.Od skupštine prave cirkus , gde je tu ozbiljnost jedne strane.

Andromeda

pre 11 godina

Bice vremena da se vide prednosti i mane sadasnjeg sistema, a dok ne dodje to vreme mudrije ce biti da se cuti i radi. Te price narod sve manje strpljena ima i slicno su krajnje ne primerene, cista su demagogija i uzurpiranje svesti vise decenijski namucenog naroda. Narod (a ne niko drugi kao sto je ranije bio slucaj_)je izbornom voljom pokazao koga zeli kao upravljacki mehanizam. Bilo je isuvise strpljenja za predhodnike pa su za svoje ne cinjenje i glumatanje bili kaznjeni upravo ne poverenjem na izborima te na koncu i gubitkom vlasti. Opet moram napomenuti da su predjasnji upravitelji znali koje ce muke sa drzavotvorstvom sacekati ovu vlast i zato su tako lagano ispustili fotelje. Nema ovde govora o revansizmu niti o zadovoljenju potreba nekih drugih tajkuna i toga su svesni svi koji spinuju takve besmislice. Nazalost takav spin ce se zakaciti negde a onda ce to stanoviste dobiti siru drustvenu paznju i praviti problem. Moja je zelja, a ako ovo neko cita i preporuka, da ovog puta pravda bude brza nego ikada, te da se brzo dokazu krivice i osude pocinitelji drzavne pljacke ma ko oni bili, sada ili ranije u vlasti. A onda odmah referendum za bitna drzavna pitanja i osnove sistema, naravno a za tim i izbori. Da se jednom zauvek stavi tacka i zavrsi prica o tome ko sta zeli i na koji nacin.

se be se

pre 11 godina

Ali konverija nije pravna.
Kupi zemljiste gradsko gradjevinsko i imas rok da pocnes da gradis i zavrsis.
u koliko zemljiste ne privedes nameni oduzima se.
Kakva crna konverzija u iznajmljivanju zemljista???
Zakupac moze postati vlasnik zemljista iskljucivo pod uslovima kupovine po trzistnim uslovima.Da bi se izbegao namesteni tender zemljiste se stavlja na licitaciju i to je naj ispravniji modul prodaje

Zoran

pre 11 godina

Ja sam i neki dan pisao, da će ukidanje naknade za konverziju zemljišta biti vće pljačka države i naroda od same privatizacije 1200 preduzeća. Ta preduzeća uglavnom nisu ništa ni vredela osim zemljišta na kojima su sagrađene proizvodne i poslovne zgrade. Ako država sada dozvoli da se tom zemljištu, koje inače nije kupljeno i nije u vlasništvu tajkuna, promeni namena i to bez dinara, tek će se tajkunima omogućiti da se debelo obogate. Pa oni su u 95% slučajeva i kupili preduzeća radi preprodaje zemljišta, a ne radi oporavka proizvodnje i sl. A u čije su se vreme desile najveće privatizacije nisam siguran. Mislim da su se dešavale sve od preuzimanja vlasti od strane DOS-a pa do skoro, tako da je i Velja debelo umešan u sav taj posao.

jovicaN

pre 11 godina

"Pozorište u (zakonodavnoj) kući" se nstavlja!
I dalje svi napadaju sve; na poslovnik ukazuju istovremeno ga kršeći; ističu samo svoje "istine"...
A narod ima sve manje strpljenja!

Siniša

pre 11 godina

Koji paradoks, sadašnji režim hapsi najvećeg tajkuna i traži od njega da kaže koga je finansirao od političara, koji su mu omogućili da se obogati, a u isto vreme ovaj režim usvaja zakon po kome se omogućava tajkunima da ne plate tzv. konverziju zemljišta(prenos iz društvenog-državnog vlasništva u privatno). Ali najjači je izgovor režima, da su zaustavljene ,,strane'' investicije(a ni jedan strani investitor ne čeka konverziju, već domaći tajkuni, koji su registrovali svoje firme po raznim of šor zonama) od 2 milijarde evra, jer ne mogu da dobiju dozvole za izgradnju stanova, hotela, tržnih centara...sve dok ne plate zemljište. U prevodu - kartel tajkuna je lobirao(platio) da se ovaj zakon izglasa i tako će tajkuni staviti u džep više od 1,5 milijarde evra. Ima još nešto, što niko ne spominje, deo od prikupljenog novca za konverziju je trebalo da ide u kasu za restituciju. Prema tome, ja ne razumem članove SNS, zašto ćutite, zašto se ne bunite, pa da li znate za šta se vi zalažete, pričate kako su se tajkuni obogatili na ,,grbači naroda'', pa vi im omogućavate, samo ne kapirate, jer ste zaslepljeni i ne smete da se suprostavite šefovima.

sale60

pre 11 godina

Kostunica zapoceo, ovi ce dovrsiti "privatizacije". Ilicu bre, kako te nije stid da kazes da je placanje konverzije najvece leglo korupcije kad je za cetiri godine placena samo jedna. A sad se spremate da oprostite tajkunima 1,5 milijardi eura. Sad je jasno sto dosad nisu placali. Ovo ce biti veca pljacka od same privatizacije.
Koliki je vas procenat gospodo na vlasti od tih 1,5 milijardi.

Gabi

pre 11 godina

Tačno da niko nije slušao Velimira Ilića poštenog političara u našoj državi, koji je hteo da sprečiti nezakonite radnje, podsetio ih je na zaloupotrebu službenog položaja. Borbu protiv kriminala i korupcije podržavaju građani Srbiji jer žele da Srbija napokon bude zemlja prospariteta i perspektive.
(Soterija, 17. decembar 2012 16:17)


Velja je stvarno "prepošten" političar, koji je Mišku rekao da prikoči i time nam skrenuo pažnju na korupciju i to kako je bolje kraduckati, a za to vreme gradio staračke domove za ćerku, bazene u svom dvorištu, asfaltirao puteve, koji vode isključivo do njegovog sela! Ako bi se neki novinar i usudio da ga o tome pita, on bi ga jednostavno šutnuo u glavu! A prosvetlio nas je da pošto njegov brat nije pušač, automatski ne može biti umešan u duvansku mafiju! O čemu Vi pričate? Jeste li uopšte ikada živeli u Srbiji?

zoran 1971

pre 11 godina

Gospodin,magistar Ilic veliki,vredni,posteni,srpski domacin koji je sve stekao zahvaljujuci radu i znanju!Blago tebi Srbijo kad imas takvog coveka!Zato i jesi tu gde si!

dare 011

pre 11 godina

@se be se
Pogrešio si temu. Firma koju je privatizovao neko za male pare jer je propala ima objekat na atraktivnom zemljištu čiji je korisnik a vlasnik je republika Srbija. Taj lik se ugovorom obavezao da 5 godina ne otpušta radnike i da uloži u proizvodnju. On to potpisuje ali se toga ne pridržava. Za to vreme preko veze u urbanizmu menja namenu tog zemljišta iz industrijskog u građevinsko, proglašava stečaj firme i hoće da sruši proizvodnju da bi gradio stanove. Naravno firma od toga nema ništa a ni država već samo on i društvo iz ćoška. E upravo za takve slučajeve je uvedeno da moraš da budeš vlasnik zemljišta da bi dobio dozvolu da gradiš a da bi ovakvi postali vlasnici uvedena im je KONVERZIJA UZ NAKNADU dok je za obične ljude konverzija BEZ NAKNADE!!!

toza

pre 11 godina

@zoran
Potpuno se slžem stim da bih još dodao da je razaranje ovo zemlje počelo još mnogo pre 2000-te tako da su ova prepucavanja poslanika jedna obična zabava za narod. Mnogo ste bre isti.

q-gera-b

pre 11 godina

U mom mestu nema pozorište pa često ova skupština mi dođe za zamenu.Da li su stvarno ovo ljudi tj.naši prestavnici koje smo birali????????

dosta vise

pre 11 godina

Nikome ne treba dati zemljiste besplatno.Ovo nije nicija prcija pa da se drzavno zemljiste i imovina deli za dzabe.Nikakav biznis nije moguc na toj zemlji a da se ne plati pre toga po trzisnoj ceni i to bez posrednika u liku raznih tajkuna.Sve je to ponovo tajkunisanje u Srbiji.Poklanjamo najvredniju imovinu,i gubimo silan novac,da bi neko eventualno tu ulagao i gradio.To je od pocetka pogresno postavljen problem.Da li je moguce da sve vredno zemljiste ide preko njih kao posrednika.Nekad pomislim da je neko licno diktirao pojedine problematicne zakone i tako u odredjenom vremenu pokupio sve sto je profitabilno od zemljista u Beogradu a i sire.Pa se gospoda bogate preko kupovine jeftinih preduzeca, koja su pred propascu, ali su u posedu ogromnog zemljista na fantasticnim lokacijam.Pa se onda preduzece dokrajci,radnici razjure a u stvari zemljiste je to koje izaziva njihovu paznju.Pa onda preko raznih koruptivnih pritisaka, menjaju zakone i tako sebi pribavljaju ogromno bogatstvo.To se zove zatvoren krug.

Petar Filipovic

pre 11 godina

Pretpostavka je da onaj ko je omogucio tajkunima da postanu to sto jesu nije u startu pretpostavljao u sta ce se oni izroditi.To sto su sve kupili uglavnom za saku evra je poznata cinjenica.Ali to da su umrezeni preko banaka i berze sistemom spojenih sudova isisali pare iz banaka koje su bile
u vecinskom vlasnistvu drzave a koje je ta ista drzava dokapitalizovala to je organizovani privredni kriminal.Na taj nacin su kupovali preostalo,korumpirali,uzimali kredite bez adekvatnih instrumenata
obezbedjenja i najcesce ih nisu vracali.Trenitno su uglavnom fokusirani na nekretnine. Ubrzano pokusavaju da prodaju nekretnine koje su cak izlistirali i na beogradskoj berzi.U Zakonu o porezu na imovinu od aprila 2011. cl.23 definise da predmet oporezivanja nisu udeli u pravnom licu i hartije od vrednosti!,nezavisno od toga dali je to pravno lice domace ili strano.Pravna drzava mora ici do kraja.Ono sto im je omoguceno moze biti i onemoguceno u korist drzave i gradjana koji su izigrani i opljackani kao poreski obveznici(mali akcionari).Oni su se toliko uigrali u svemu da cak i smatraju da su u pravu.Drzava mora ici do kraja.Pa postoje valjda neke druge face - kandidati za tajkune-koji imaju kapital da kupe sve ono sto bude oduzeto ovima koji su krecili za dzabe.Sebe.Drzavu i njene gradjane.Sve ima svoje limite.

Romanija

pre 11 godina

Država je razorena i to je činjenica. Oni koji su u tome učestvovali trebaju da odgovaraju. Međutim treba se okrenuti budućnosti. Preduzeti mere da se država što pre oporavi a njeni građani izađu iz ekonomske krize. Sve zakone koji su štetni po državu , treba ukinuti i doneti nove na osnovu kojih se više neće moći bogatiti tajkuni na štetu države.