Ponedeljak, 26.11.2012.

19:21

"Beograd i Zagreb da smire emocije"

Komesar EU Štefan File kaže, povodom novog zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske zbog presude Gotovini i Markaču, da je važno da rodbine žrtava nađu mir.

Izvor: Beta

"Beograd i Zagreb da smire emocije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

TITTO

pre 11 godina

. ..Bllebetanje Štefana Filea fur naciSStička Europa njemačkog Četvrtog Rajha in Zagreb – da je NDH na vrlo dobrom putu u naciSStičku Europu njemačkog Četrvtog Rajha immade SSVO"YU CIJENU - GRUU POŽAR U SS-generallštabu zvanom CRNA ŠUMA (ČUDNA ŠUMA) FUR Bade(LL)-Wurtemberg (Deutschland).
..YU GRUPA FUR ESSEKER. ..

novica952

pre 11 godina

Kako je moguće pomirenje u regionu kada je Srbija sa svih strana okružena onima koji joj misle zlo i to na otvoreni ili prikriveni način na stalno pokazauju.Naši susedi Hrvatska i federacija BiH stalno na tapetu imaju Srbiju i smetaju im ijave našeg predsednika i poruke koje šalje u svet, i ostali iz okruženja imaju da nam dosta kažu a da istovremeno o sebi ne prihvataju nikakvu kritiku. U takvim okolnostima govoriti o pomirenju gotovo je nemguće, pogotovu ako još i EU konkretnim delima i signalima koje šalje nama i susedima to još više podgrejava.Odnosi poverenja i saradnje se grade na racipročnosti, a ne na principu ti mene kamenom a ja tebe pogačom.

Evgenije

pre 11 godina

"važno da rodbine žrtava nađu mir."

O cemu ovaj prica? Oslobodili ste zlikovce a pricate o zrtvama ! Pa ko je odgovoran za zrtve? Ko je pocinio zlocine i nacinio zrtve?

one and only mw3

pre 11 godina

http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-zlocina-tijekom-oluje-nakon-nje-osudeno-2380-osoba-clanak-479955

evo pa mozete prestat cvilit da nitko nije osuđen za zlocine u oluji. a ovo sta fule prica se vise odnosi na nikolica nego na josipovica

RexChroatorum

pre 11 godina

Branko, molim Te da ne unosiš pomutnju:
Manastir Krupa na Vrbasu je najzapadnija pravoslavna bogomolja srednjeg vijeka o čijem se nastanku ne zna ništa osim guslarskih rekla-kazala. Ne zaboravi da je do 1054g. postojala jedna zajednička kršćanska vjera.
Obrovački manastir Krupa osnovali su monasi sa Vrbasa nakon što su pobjegli pred Turcima.
Drevni manastir Krku podigao je hrvatski knez Mladen II Šubić, svojoj supruzi princezi Jeleni, sestri cara Dušana kao dokaz ljubavi.
Ostale pravoslavne bogomolje podižu se kasnije za "dezertere" sa Kosova Polja.
Hvala.

sepika

pre 11 godina

Muka mi je, zahladili odnosi ubog Haskog suda, institucije koju ne postuju niti smatraju ozbiljnom ni gradjani Srbije niti Hrvatske. Sad mi je jasno zasto su Milosevic i Tudjman tako lako zakuvali, zasto smo i jedni i drugi odmah uzeli oruzje i krenuli da ubijamo dojucerasnje prijatelje, rodbinu bez da se stavi prst na celo i razmisli. Srbi u Hrvatskoj su izmanipulisani, kad su izbegli poslati su na kosovo, pa je veliki broj njih morao da bezi jos jednom, ja idem u Hrvatsku cesto, zao mi je sto pripadam generaciji koja nije ucestvovala u ratu ali ce , sudeci po vasim komentarima i izjavama politicara, do kraja zivota da trpi posledice istog. Vise ne citam vesti ovog tipa samo mi nabiju nervozu. One love.

johnny

pre 11 godina

A za nestanak Srba sa podrucja danasnje R. Hrvatske (tj. za njihovo svodjenje na statisticku gresku) od 1941 - 1995 niko nikada nije odgovarao. Sta cemo sa tim Evropski komesaru? Kome mi Srbi da se zalimo za nase pobijene i proterane rodjake i prijatelje kad ste sve ubice amnestirali i oprali?Vrhunsko licemerje Evrope koja amnestira ustastvo i vekovne zelje Hrvata da imaju drzavu ociscenu od Srba. (mile, 26. novembar 2012 19:58) bravo mile, samo lagano!

Oliver

pre 11 godina

Srbija i Hrvatska imaju uspostavljene diplomatske odnose,hrvatski ambasador sedi u Beogradu,srpski ambasador sedi u Zagrebu.I to samo nekoliko godina nakon krvavog rata.Za mene je to dovoljno,cak iznad svakog ocekivanja,vise od toga uopste nije potrebno.Primerice radi,Jermenija i Turska uopste nemaju nikakve diplomatske odnose zbog genocida koji su Turci uradili Jermenima od 1915. do 1917.Ili, Izrael i Nemacka imaju hladne,distancirane odnose,nikako prijateljske.Do pre neku godinu bilo je zabranjeno da se u Knesetu(izraelskom parlamentu) cuje nemacki jezik pa su nemacki politicari govorili engleski jezik.Ne vidim zasto bismo mi imali bolje odnose sa Hrvatskom nego sto Jermeni imaju sa Turcima ili Jevreji sa Nemcima?Mi smo susedi,osudjeni na to geografijom,a ne sopstvenom zeljom,vise od toga nam apsolutno ne treba.A Hrvatskoj zelim svaku srecu u Evropskoj Uniji,tamo ih ceka Italija,sa teritorijalnim pretenzijama prema Istri i Dalmaciji. :)

Lako je pričati

pre 11 godina

Srećno Hrvati sa EU, sve će ovo da vam se vrati jednog dana a vi se samo veselite :). A to što imate zaledjinu, haha imate je dok im trebate a posle se to lako okrene na drugu stranu. Vama je važnije da je "komšijina" krava crkla a ostalo nije bitno

Bogoljub

pre 11 godina

Ma sta se pravite budale?! Cvijecem ste zasipali tenkove koji su iz BG-a jurisali na Vukovar. Klicali I skandirali Seseljove nebuloze Virovitica-karlovac-Karlobag. I danas se odusevljavate Dodikovim sovinistickim ludorijama I pljuvanjem po Srebrenickim zrtcama. I onda ocekujete neke simpatije od svijeta kad izvucete deblji kraj?!

crokolo

pre 11 godina

E dosta mi je više da čitam ove komentare , Hrvati očistili Hrvatsku od Srba, pa Vi tamo ko da imate kolektivnu amneziju pa jel moguće da se apsolutno niko ne sjeća da su ti isti Srbi očistili od 91-95 1/3 Hrvatske od Hrvata, cijelu Vojvodinu od istih te 70% BIH od nesrba...

Boki

pre 11 godina

Ovi klovnovi iz EU prvo zaprze corbu, a onda drze lekcije. Oni su deo devedesetih isto koliko i Milosevic, Tudjman, Arkan, Gotovina i ostatak cirkusa.

GM

pre 11 godina

Problem Srbije nije Hrvatska nego USA,NEMACKA,AUSTRIJA,ENGLESKA,FRANCUSKA, itd.mislim i da smo platili vise od Hrvata krajnji rezultat bi bio isti, zbog cega je to tako neznam i kada smo se borili na istoj strani ONI NAM NISU BILI NAKLONJENI ( " PRIJATELJI " ), moguce da smo svojim cinjenjem ili ne cinjenjem malo i sami doprineli da nas svet tako tretira, mislim da bi trebali da evropskoj uniji okrenemo ledja, da zasucemo rukave i da se bacimo na proizvodnju hrane, da nam ne bude nijedan santimetar obradive povrsine neobradjen i tada mozemo da se uzdignemo i da mirno zivimo...GM

rajs

pre 11 godina

Citajuci komentare moram da zakljucim da nam budjenje nacionalizna, iako i sama osecam tugu i bes zbog sramne medjunarodne pravde, nicem dobrom nece rezultirati kako sto nikada i nije, ako je razlog za budjenje mrznja prema nekome (hrvatima u ovom slucaju). Mi treba da smo patriote u miru i da hladne glave posmatramo desavanja u evropi i svetu i na miran nacin, ali uporno idemo ka ostvarenju svojih ciljeva. Jasno je da je cilj evrope i amerike da nas provocirajuci ponovo prikazu kao nakaze. Moramo biti lukaviji i manje ostrasnjeni... nisu nam hrvati krivi sto je presuda kakva jeste. Mi smo krivi sto se pogresno borimo za sopstvena prava, i sto nemamo dugorocne ciljeve, sto smo malodusni i nemarni sami prema sebi . primirimo se i cekajmo njihove greske da isplivaju ... borimo se ali pametno. budimo slozni ali ne u ratu nego u miru. glavu gore! izgubice oni koji ne uspeju od nas napraviti krvolocne agresore...nek se uguse u svojim sramnim nastojanjima. a mi braco srbi, pamet u glavu, oruzje dole...

Ban Jelačić

pre 11 godina

Kakve veze Zagreb ima, pa politička histerija dolazi iz Beograda. I rat nije počeo 95. nego 91. i nije se vodio u dvorištu ugrožene srpske nejači u Kninu, Korenici itd. nego u okolici Zagreba. u Vukovaru, Šibeniku, Osijeku i na desecima gradova i sela sa većinskim hrvatskim stanovništvom. A ugrožena srpska nejač ispalila je više od dva milijuna projektila samo na Vukovar.

Zoran

pre 11 godina

Cela stvar je ekonomske prirode (kao što su mnogi mediji nedavno i objavili) ali mi Srbi smo skloni da verujemo u bajke o pravednim sudijama i sudovima što je ravno verovanju u pegaze, vile i šumske patuljke.
Hrvatska je uložila bar 30 miliona evra da se operu pred svetom i pošto para vrti gde burgija neće, oslobodili su svoje generale i većina hrvatskih političara je samo iskoristila talas opšte pobedničke euforije da pred narodom popravi svoj poljuljani imidž. A narod ko narod, u ova teška vremena koristi svaku priliku da se malo raduje potpuno nesvestan da će ih to radovanje koštati malo više od 30 miliona evra u vidu izgubljene dobiti od tihog bojkota hrvatskih proizvoda koji je trenutno u toku ovde kod nas. Ali ako uzmemo u obzir da su Hrvati vlasnici mnogih velikih preduzeća u Srbiji ni taj bojkot neće imati nekog velikog efekta. To što izgube nadomestiće kreditima od svojih sponzora i krug je zatvoren.
Naravno treba ispitati ko je tako olako davao zeleno svetlo za prodaju naših preduzeća Hrvatima bez ikakvog reciprociteta i ako ništa drugo objaviti mu bar ime i sprečiti da se jednog dana vrati na političku scenu kao nekakav izbavitelj srpskoga roda.
Nemamo mi vremena da se nešto bavimo Hrvatima. Mnogo bi korisnije za nas bilo da se fokusiramo na svoje dvorište i da ga, uprkos svim pritiscima da ostane status quo, očistimo i sredimo i opet budemo ono što smo kroz istoriju često bili, mali narod velikog srca.

Sale

pre 11 godina

Smirivanje emocija = u prevodu, nemoj da obracate paznju na etnicka ciscenja, stradanja neduznih, svirepa ubistva, genocid.

Po ovome svim Jevrejima onda treba poruciti da takodje treba da smire emocije kada neko kaze da holokausta nema niti ga je bilo!

SRAMOTA!!!

Neka samo Bog svakome vrati po svojoj zasluzi i nista vise!!!

Morgan

pre 11 godina

Pored svih otrovnih izjava koje ovih dana iz Srbije dolaze od političara, medija i crkve, u Hrvatskoj se malo tko zabrinjava više oko toga. Osigurali smo se, NATO je iza nas. Nikada više sudbine Vukovara, Dubrovnika i ostalih prekomjerno granatiranih gradova ne mogu se ponoviti.

Zato Srbiju, iako ne zaboravljamo 90-te, ne doživljavamo više kao neprijateljsku zemlju. Gledamo ju onako kako na to gledaju pragmatični ljudi koji su se izdigli iz jada koje se nad nama nadvilo... Gledamo ju kao tržište nama bliže i poznatije od drugih tržišta svijeta.

Dinamo Zagreb

pre 11 godina

Branko
U Vojnoj Krajini živjelo je i katoličko stanovništvo te je obranom Europe njegov broj umanjen, pa je AU doselila i dosta pravoslavnog stanovništva. Što se tiče protjerivanja, Srbi su sve nesrbe protjerali na području Krajine, s time da je dobar dio prostora te SAO Krajine činio i teritorij koji su oni proširili oružjem, teritorij na kojem su većina bili Hrvati.
I još jedna stvar, ti ljudi su godinama živjeli tamo, ali je to bila uvijek Hrvatska nikada Srbija, žive i Hrvati u Gradišću pa je to Austrija, a ne Hrvatska i u Vojvodini pa je to Srbija, a ne Mađarska ili Hrvatska.
Što se tiče tjeranja, akcija nije bila usmjerena na civile nego na vojsku i povrat prostora pod kontrolu matične države, Beograd je preko njihovih vođa te ljude natjerao na odlazak, a uostalom najbanalnije objašnjenje je da su se bojali pa su otišli.

nema na cemu

pre 11 godina

Nepravedno je sto nas svrstavaju u isti kos. Nasa emocija je univerzalna i odnosi se na nepravdu i odnos prema hrvatskim zrtvama,generalno..Nase emocije su jake, zato sto nasi stradalnici, nisu nasli satisfakciju u Haskom tribunalu.Ako 250.000 ljudi u koloni beze sa svojih ognjista,pod progonom i oko 2.000 ljudi ne dozivi novo sutra,onda vas molimo, da bar pokazemo emocije prema njima.Jer da nasih emocija nema, neko bi pomislio da ni njih nema...Ako su ista zasluzili, bar su toliko zasluzili u ovom nepravednom svetu ,punom licemerja i lazi.A sto se tice srpskog slavlja, to ostavljam njihovom obrazu i postenju. Tako da te dve emocije, nisu nikako iste...

daevon

pre 11 godina

Potrebno im je da "očiste" Hrvatsku pre nego što uđe sledeće godine. Toliko im je potrebno da su pregazili sve one žrtve. Slično je bilo i sa Jasenovcem, tada im je bila potrebna Jugoslavija, pa su opet nekako umirili Srbiju.
Samo kada bi Srbiju iznutra ojačali, pohapsili kriminalce itd, ne bih se dvoumio kojim putem da (ne) idemo.

(ne)zrela

pre 11 godina

Mnogi Srbi i Hrvati ponašaju se kao deca koju može svako zavaditi. Kad odrastemo i postanemo punoletni, shvatićemo koliko smo grešili sa obe strane. Do tada, uvek će nam biti kriv neko treći. To je samo izgovor za našu nespremnost i nesposobnost da se suočimo sa samima sobom i priznamo sebi da nam niko ne može usaditi mržnju prema nekome bez naše dozvole.

Nemanja

pre 11 godina

Ponekad pomislim da se ovi iz EU sprdaju sa nama...a sada i definitivno za to imam dokaz! Zestoki sam zagovornik ulaska Srbije u EU, iz cisto pragmaticnih razloga. Ali ovo sta Vi radite se granici sa sprdnjom...ja sam ovaj Hag shvatio kao Nirnburski sud i stvarno sam mislio da je to institucija koja ce doprineti pomirenju...na moju veliku zalost vi ste otvoreno i bez trunke srama pljunuli na svakog postenog i realnog coveka na Balkanu. Samo ste potvrdili reci ovih nasih retard-kvazi nacionalista da je Hag napravljen samo da sudi Srbima.
Po kom osnovu sada mozete da drzite Seselja, da sudite bilo kome???
Izgubili ste sav kredibilitet...
Ja zelim da meni i mojoj deci bude bolje ali ne po svaku cenu...


EVROPO STIDI SE
!!!!!!!!!

fak

pre 11 godina

Mislim da je više glupo raspravljati tko je kriv ili nije, jer se nečemo nikad složiti. Zato je najbolje upravo ovako, mi na jednu stranu, vi na drugu i doviđenja, sretan put.

antonia

pre 11 godina

Do mira ce doci kada srpski narod dozivi katarzu i shvati zbog cega je doslo do rata, shvati vlastitu krivnju i oslobodi se duhova proslosti. Ne moze stalno biti uzrok jasenovac, jer njega u npr Bosni nije bilo pa ste ga sa Srebrenicom odlucili nadoknaditi. Ne mogu stalno samo drugi biti iskljucivi krivci u svim s vase strane zapocetim ratovima na prostoru bivse Juge. Do mira treba doci i on je prijeko potreban svima koji zivimo na ovom prostoru. Obican mali covjek ne mrzi nikoga i zivi zivot koji se sastoji od borbe za puko prezivljavanje. Ali prestanite sa stalnim huskanjem i govorom mrznje, paljenjem zastava, manipuliranjem ionako umornog i osiromasenog naroda. Ova presuda ionako nije promijenila nista vec je samo potvrdila ionako uobicajeno nase i vase misljenje. Za Hrvatski narod krivac je vlada Srbije i osvajacki rat, a za Srbe krivi su Hrvati jer su srpski narod istjerali sa vjekovnih ognjista a zaboravljaju da su oni prije te oluje protjerali hrvatsko stanovnistvo, bombardirali hrvatske gradove i neke i srusili.Malo objektivnosti ne bi smetalo tom narodu. Zrtve jesu izmanipulirani Srbi iz Krajine ali iskljucivo krivnjom srpskih vlasti. Sama cinjenica da su imali pravo otici ili ostati dovoljno govori. Mladic general i srebrenicki krvnik nije dao ni tu mogucnost. Pa usporedite te dvije strane, ali objektivno.

pa da

pre 11 godina

""Rekao sam da je pomirenje dugoročan proces i važno je da rodbina žrtava nađe mir", rekao je File u Zagrebu posle razgovora sa hrvatskim državnicima.

Kad i rodbina pomre od starosti ili bolesti, onda ce verovatno naci vecni mir, valjda je na to mislio kad pominje "dugorocan proces".

šokre

pre 11 godina

joj kako ovo mene sve nervira, ja sam hrvat, ali jel vi razumijeta da zadnjih sedam dana su samo teme nacionalne koje ne mogu riješiti najpametniji ljudi i jednog i drugog naroda. A što je sa računima kako to da platimo kako da živimo od svog rada, jedino na balkanu nema socijalnih nemira u europi, a živimo skoro najgore u europi. Da grk ima probleme kao hrvat zapalio bi pola grada da grk ima probleme kao srbin zapalio bi pola grada, a mi pričamo o pričama koje se neće riješiti u slijećih sto godina.

MAR***

pre 11 godina

Ljudi kada cete SHVATITI da je prosao voz 18. i 19. veka !!!
Srbija je ZAOKRUZENA sa NATO drzavama :Italija,Slovenija,Hrvatska,
Madzarska,Rumunija,Bugarska, Grcka,Albanija--cak i u Srbiji sedi
Nato na KOSOVU !!!!!!!!!!!!!
A vi se i dalje ****** samo u vasu stetu !!!!!!!!!

Goli otok zdaj

pre 11 godina

Je l' to komesar došao ispred politbiroa da nam deli lekcije? Bolje da se pozabavi onim mlekarima ispred Komisije EU, koji su danas u štrajku polivali policiju mlekom.

srpski patriota

pre 11 godina

Očekujem od Vučića i Dačića objašnjenje kako će rodbina žrtava naći mir posle oslodađanja Gotovine i Markača, jer su oni sami preuzeli na sebe da budu tumači Fileovih izjava.

danko

pre 11 godina

zar može biti nešto žalosnije da narodi koji su živjeli 100 godina zajedno koji su napravili preko 2 miliona miješanih brakova danas žive ovako,pa ovo je stvarno žalosno da nas jedan stranac miri,bez obzira na sve što se desilo ako mi kao narodi koji smo toliko godina živjeli zajedno ne možemo da nađemo zajedničku riječ nego se samo prepucavamo onda trebamo da se zapitamo pa kakvi smo mi to narodi zapravo,.

Smiren

pre 11 godina

EU da smiri sa oslobadjanjem onih koji su cinili zlocine nad Srbima!

Kad bolje razmisljim, ne treba vi da smirujete nista, samo se terajte u sto lepih da vas vise ne gledam i ne cujem.

emocije

pre 11 godina

Nepravedno je sto nas svrstavaju u isti kos. Nasa emocija je univerzalna i odnosi se na nepravdu i odnos prema srpskim zrtvama,generalno..Nase emocije su jake, zato sto nasi stradalnici, nisu nasli satisfakciju u Haskom tribunalu.Ako 250.000 ljudi u koloni beze sa svojih ognjista,pod progonom i oko 2.000 ljudi ne dozivi novo sutra,onda vas molimo, da bar pokazemo emocije prema njima.Jer da nasih emocija nema, neko bi pomislio da ni njih nema...Ako su ista zasluzili, bar su toliko zasluzili u ovom nepravednom svetu ,punom licemerja i lazi.A sto se tice hrvatskog slavlja, to ostavljam njihovom obrazu i postenju. Tako da te dve emocije, nisu nikako iste...

Proterana zgrozena i ponizena

pre 11 godina

Gospodine File ovakve stvari se NE prastaju. Ovo zlo se pamti i prenosi sa kolena na koleno, sa generacije na generaciju.

MaloMorgen

pre 11 godina

Nikad vise mira na Balkanu. Jedino da nas sve Balkance pobiju, poseju travu i nasele Tibetance. Krv je otrovana jos nekad davno, a zainteresovani se trude da ostane zatrovana najvise moguce. I sto je najgore, jako im dobro ide.

Vojvodina

pre 11 godina

Hrvatska misli ako je isterala srpsku manjinu iz Hrvatske da je pobedila Srbiju,aman nije Srbija ratovala inace da jeste oduvali bi vas.Slavite pobedu nad visestruko malobrojnijim od sebe.

TheObradovic

pre 11 godina

"Vazno je da rodbina zrtava nadje mir."

Sve sadrzano i sve objasnjeno u ovoj recenici.
Dok se to ne dogodi,sve price o pomirenju su iluzija.
Stop sovinizmu,trijumfalizmu ili viktimizaciji sa bilo koje strane.
Pravda za zrtve!

Србиновски

pre 11 godina

Помирићемо се ми, али једног дана када ЕУ престане да постоји, јер ЕУ је та која је завадила ова два народа, ЕУ је та која је распиривала мржњу све време и на крају су ове пресуде само врх леденог брега.
Није проблем Хрватска, нису проблем Хрвати, ми говоримо истим језиком српско-хрватским, као и још неке нације у нашем окружењу које су модификовале наш језик, али вас господине Филе не разумем, нити ви желите да разумете нас.

Srbija u srcu!

pre 11 godina

U odnosima izmedju drzava ne postoje emocije nego interesi.
Her File neka vrati film unazad 20 god. pa ce videti da su mnogi iz "pravdoljubivog" sveta upravo direktno inicirali da na Balkanu interesi malih drzavica koje su stvorili (i stvaraju) budu dijametralno suprostavljeni!
Ex-americki ambasador priznaje da je podrzao oluju, za Holbruka Sloba i Tudjman su bili "stabilizatori" mira na Balkanu, za americkog drzavnog sekretara nezavisnost Kosova je licno pitanje ....
I ok, neka vam bude, Srbija je najgora! I neka svi vasi miljenici iz ostalih balkanskih drzava na nama treniraju mrznju. Mi nemamo emocija, niti koga mrzimo niti koga volimo. I ignorisemo tudju mrznju.
Nas osnovni cilj je da izgradimo Srbiju, da bude bolje mesto za zivot nase dece!
Budite sigurni da je Srbija zemlja buducnosti i da ce nasa deca biti ponosni gradjani Srbije. U tom pravcu su usmerene sve nase emocije!

Realno gledano

pre 11 godina

Mi ga lupamo, svaka nam cast. Pa ljudi ne slave 200.000 proteranih srba, nego sto im generali mogu da uzivaju u slobodi.

Ajde pitajte bilo koga iz republike srpske da li nebi slavio da pustaju Mladica?

Svaka zemlja ima svoga heroja!

To je uvek tako bilo i ostace uvek tako.

grbavi

pre 11 godina

mi bi nashli svoj mir kada bi ste nas ostavili na miru gospodine file i gospodjo doris jer ochigledno da ne percipiramo pravdu na isti nachin

Relja

pre 11 godina

Evo, cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su srpski politicari docekali na noz. Zasto?!
(Zg, 26. novembar 2012 20:07)

Zato sto je i Tudjman pozivao na ostanak one koje su u par narednih dana heroj Gotovina i njegove trupe masakrirali u njihovim kucama i te kuce zapalili. Zato sto je to u najmanju ruku vrhunsko licemerje i izrugivanje njegovim zrtvama.

Slobodan čovek

pre 11 godina

Da briselske birokrate ne dozvoljavaju sebi previše kada popuju dvema državama?
U čije ime oni govore?
Naroda Evrope, koji ih nije birao?
Država Evrope, koje imaju svoje političare?
U čije ime govori Brisel uopšte?

Srb

pre 11 godina

Moraju drugi da nas mire, kao dva polu retarda....ccc...ovde u Srbiji važi mitsko pravilo da su nas zapadnjaci nahuškali....to obično koristimo kad se vadimo, jer, pa hajte ljudi, nismo mi krivi, drugi su....

Branko

pre 11 godina

Da pojasnimo nešto. U Lici Baniji i Kordunu su živeli Srbi-krajišnici i ta teritorija se zvala VOJNA KRAJINA. Austro-Ugarska monarhija je formirala tu Krajinu kao zaštitu od Turaka-Osmanlija. Krajišnici su bili ili vojnici i oficiri Austro-Ugarske carevine ili Pravoslavni sveštenici, na primer porodica Nikole Tesle i sa očeve i sa majčine strane. Manastir Krka, Manastir Srpske Pravoslavne Crkve je izgrađen 1350. godine (2012-1350=662)Znači Srpski manastir je izgrađen pre 662 godine, postavlja se pitanje ko je gradio manastir i za koje vernike? U kojim granicama je bila tadašnja Hrvatska? Hrvati su znači proterali narod koji je tu živeo od pre 1350. godine i narod koji je branio Evropu od najezde Turaka. Ono što nije uradio Ante Pavelić uradio je Franjo Tuđman, zar ne?
U Krajini se nalazi 9 Manastira SPC i to:
1. Manastir Krupa (1317.god.),
2. Manastir Krka (1350.god.),
3. Manastir Dragović (1395.god.),
4. Manastir Gomirje,
5. Manastir Lepavina,
6. Manastir Orahovica,
7. Manastir Pokra,
8. Manastir Sveta Petka,
9. Manastir Sveta Ana i još mnogo hramova SPC.
Ko i zašto je gradio ove Manastire i hramove? Postavlja se pitanje gde su sada ti vernici i njihovi potomci, zbog kojih su ove svetinje građene?

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 11 godina

@Zg
Niske strasti smo imali prilike da vidimo prilikom doceka Gotovine i Markaca, stotinjak hiljada Hrvata je demonstriralo nacionalisticko orgijanje najnize vrste, od plebsa na ulicama, komentatora po srpskim sajtovima, preko voditelja na televizijama do hrvatskih politicara. Smesno je da vi Hrvati ovde drzite predavnja Srbima da treba da se suoce sa svojim pravim licem a upravo vi to uporno odbijate. Velika je razlika izmedju onoga sta vi Hrvati o sebi zamisljate i realnosti. Velika. A to se i pokazalo zadnjih dana.

Zg

pre 11 godina

Koje emocije? Nasi politicari su jasno rekli i dali do znanja da nas reakcije iz Srbije ne zanimaju i da su apsolutno nebitne, a takvo je i ponasanje nasih politicara koji uopce ne odgovaraju na niske strasti sto ih raspiruju srbijanski politicari u zadnje vrijeme. Evo, cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su srpski politicari docekali na noz. Zasto?!

Gile

pre 11 godina

Posao mi je takav da radim sa srednje i nize obrazovanim ljudima iz hrvatske i bosne, vecinom izbeglice i ljudi koji su ratovali. Niko i ne spominje Gotovinu i Markaca, ne znam na koji nacin se izjednacavaju hrvatska histerija i " srpska histerija" kad ovde vecina ljudi i ne pridaje paznju tom slucaju. Izgleda da nasa elita ne moze da podnese ravnodusnost i realno razmisljanje naroda o ovom slucaju pa moraju da ga isprozivaju i ocrne.

Serbinho

pre 11 godina

Zanimljive izjave Filea, koji trazi da familije zrtava imaju mir a vidim kako su im dali mir.
Josipovic, ne znam kakav ce odgovor imati na tuzbu od strane Republike Srpske za agresiju i ubijanje Srpskih civila po Bosni od strane regularne Hrvatske vojske.

s

pre 11 godina

"Koji mir? Zar na Balkanu moze biti mira?"

ne moze, Dubravka Stojanovic je to mnogo lepo opisala u nekim svojim tekstovima gde kaze da postavljanje jednih granica na Balkanu dovodi do postavljanja drugih granica.

mario

pre 11 godina

život je kao nogomet
i što se on čudi?
pa normalna stvar je pobjednici slave i vesele se
gubitnici se ljute i tuguju
i jedni i drugi misle da je sudac bio naklonjen drugoj strani

žrtve su uvijek žene, djeca, starci , ali njih nitko ništa ne pita

mir no alternativ - govoriše pre nego što baciše bombe

pre 11 godina

I ja sam da se smire tenzije i to, samo brate File čini mi se da otkada nas vi iz EU mirite često se nešto svađamo ovde.

mozda vam neki gavrilo princip razbuca i uniju

pre 11 godina

Da, pomirenje je dugotrajan proces ali mi nikada nismo imali sanse da se pomirimo - uvek nas je preticao neki rat koji ste nam Vi, kolevka civilizacije i demokratije servirali. Uvek ste sracunato pomagali jednui stranu u tom sukobu, bilo oruzjem, bilo priznanjem secesije, bilo politickom ili podrskom na nivou verskih organizacija. Prvi put 1914 godine kada ste nam poslali hrvate da nas kolju, pljackaju i pale ali ste preterali i igrali ste van svakih pravila pa vam se zbog toga i monarhija srusila, drugi put 1941 godine kada ste zaigrali na kartu poraza iz prvog svetskog rata pa ste ubedili hrvate da su im najveci krvnici srbi koje treba poklati pa onda i treci put 1991 kada ste dovrsili ono sto niste uspeli u dva svetska rata a za sta su vam hrvati zahvalili pesmom Danke Deutschland. Nikada nam niste oprostili Prvi svetski rat a danas ste od Evropske unije napravili savremenu varijantu Austrougarske monarhije (gde su doduse Ugari narod druge klase ali zato imate francuze na njihovom mestu zasta ne morate vise da ratujete sa njima) u kojoj u Srbi brana militantnom islamu a hrvati poslednja linija odbrane koju u slobodno vreme huskate na srbe kako bi ostali ono za sta ih i drzite da jesu - vasi verni psi.

Goran

pre 11 godina

E paa Djuro kad već nešto kažeš zašto nisi bar ideju neku dao kako to da nadju svoj mir. Ovde govorim o svim stradalim u tom nesretnom ratu. Baš me zanima kako ova presuda može da doprinese nekom čoveku da nadje mir,spokoj. Dragi Djuro ova presuda koja je izrečena je i imala za cilj samo jedno a to je da rasplamsa emocije nacionalizma sa obe strane. Za mir i spokoj nemoj da ti brineš. Pre se zapitaj da li ti i tebi slični kada odu na spavanje mirno spavaju i nadju svoj mir posle onoga što kažu, pa posle toga i ono što su doprineli da se neke stvari dogode.

Patria

pre 11 godina

Ja bih zamolio naseg cenjenog predsednika da prestane da omalovazava i vredja svoje glasace, jer nije on nikakav predstavnik Naroda, nego je predsednik svih gradjana zemlje Srbije, koji, hej gle cuda, nisu glasali za Predsednika Srba, nego Predsednika Srbije. To pod jedan. Pod dva, nasa drzava koja se gle cuda zvala Srbija je kao naslednica SRJ bila u ratu sa Hrvatskom sve dok se JA nije povukla sa teritorije HR, i od tada nema nikakve veze s njom niti s gradjanskim ratom u HR. Sta je Hrvatska ucinila pobedivsi svoje sugradjane koje je proterala nema veze s nasom zemljom, sem sto je sam cin vredan prezrenja, i sto su hrvatski drzavljani nasli utociste kod nas, neki i dobili nase drzavljanstvo. Tako da, podsetio bih Predsednika da mu je prva duznost da brine o SVOJIM gradjanima, i da shodno politici za koju su glasali njegovi biraci nastavi sa evrointegracijama i svime sta to podrazumeva, pa TEK ONDA da brine o interesima hrvatskih gradjana. A ako nastavi da se igra predsednika svih Srba, kako se izgleda trenutno zabunio, gradjani Srbije mu porucuju da ce sudbina njegovog prethodnika koji je samo srbovao dok je narod bivao sve gladniji, biti odmor na rajskim ostrvima u odnosu na sta ce njega i njegovu politiku da snadje na sledecim izborima. Manite se Srbovanja Predsednice, radite nesto, milion i vise ljudi nema posao, gradjani su gladni, lopovi beze zakonu, kriminalci izlaze iz zatvora. Nece da valja ...

mile

pre 11 godina

A za nestanak Srba sa podrucja danasnje R. Hrvatske (tj. za njihovo svodjenje na statisticku gresku) od 1941 - 1995 niko nikada nije odgovarao. Sta cemo sa tim Evropski komesaru? Kome mi Srbi da se zalimo za nase pobijene i proterane rodjake i prijatelje kad ste sve ubice amnestirali i oprali?
Vrhunsko licemerje Evrope koja amnestira ustastvo i vekovne zelje Hrvata da imaju drzavu ociscenu od Srba.

doctor

pre 11 godina

"vazno je da rodbina zrtava nadje mir"..kaze File! Kako se to nalazi? Ja ovo shvatam da neko za zlocine mora odgovarati,drugacije ne vidim kako bi se nasao mir..

mile

pre 11 godina

A za nestanak Srba sa podrucja danasnje R. Hrvatske (tj. za njihovo svodjenje na statisticku gresku) od 1941 - 1995 niko nikada nije odgovarao. Sta cemo sa tim Evropski komesaru? Kome mi Srbi da se zalimo za nase pobijene i proterane rodjake i prijatelje kad ste sve ubice amnestirali i oprali?
Vrhunsko licemerje Evrope koja amnestira ustastvo i vekovne zelje Hrvata da imaju drzavu ociscenu od Srba.

doctor

pre 11 godina

"vazno je da rodbina zrtava nadje mir"..kaze File! Kako se to nalazi? Ja ovo shvatam da neko za zlocine mora odgovarati,drugacije ne vidim kako bi se nasao mir..

mozda vam neki gavrilo princip razbuca i uniju

pre 11 godina

Da, pomirenje je dugotrajan proces ali mi nikada nismo imali sanse da se pomirimo - uvek nas je preticao neki rat koji ste nam Vi, kolevka civilizacije i demokratije servirali. Uvek ste sracunato pomagali jednui stranu u tom sukobu, bilo oruzjem, bilo priznanjem secesije, bilo politickom ili podrskom na nivou verskih organizacija. Prvi put 1914 godine kada ste nam poslali hrvate da nas kolju, pljackaju i pale ali ste preterali i igrali ste van svakih pravila pa vam se zbog toga i monarhija srusila, drugi put 1941 godine kada ste zaigrali na kartu poraza iz prvog svetskog rata pa ste ubedili hrvate da su im najveci krvnici srbi koje treba poklati pa onda i treci put 1991 kada ste dovrsili ono sto niste uspeli u dva svetska rata a za sta su vam hrvati zahvalili pesmom Danke Deutschland. Nikada nam niste oprostili Prvi svetski rat a danas ste od Evropske unije napravili savremenu varijantu Austrougarske monarhije (gde su doduse Ugari narod druge klase ali zato imate francuze na njihovom mestu zasta ne morate vise da ratujete sa njima) u kojoj u Srbi brana militantnom islamu a hrvati poslednja linija odbrane koju u slobodno vreme huskate na srbe kako bi ostali ono za sta ih i drzite da jesu - vasi verni psi.

mir no alternativ - govoriše pre nego što baciše bombe

pre 11 godina

I ja sam da se smire tenzije i to, samo brate File čini mi se da otkada nas vi iz EU mirite često se nešto svađamo ovde.

Serbinho

pre 11 godina

Zanimljive izjave Filea, koji trazi da familije zrtava imaju mir a vidim kako su im dali mir.
Josipovic, ne znam kakav ce odgovor imati na tuzbu od strane Republike Srpske za agresiju i ubijanje Srpskih civila po Bosni od strane regularne Hrvatske vojske.

Patria

pre 11 godina

Ja bih zamolio naseg cenjenog predsednika da prestane da omalovazava i vredja svoje glasace, jer nije on nikakav predstavnik Naroda, nego je predsednik svih gradjana zemlje Srbije, koji, hej gle cuda, nisu glasali za Predsednika Srba, nego Predsednika Srbije. To pod jedan. Pod dva, nasa drzava koja se gle cuda zvala Srbija je kao naslednica SRJ bila u ratu sa Hrvatskom sve dok se JA nije povukla sa teritorije HR, i od tada nema nikakve veze s njom niti s gradjanskim ratom u HR. Sta je Hrvatska ucinila pobedivsi svoje sugradjane koje je proterala nema veze s nasom zemljom, sem sto je sam cin vredan prezrenja, i sto su hrvatski drzavljani nasli utociste kod nas, neki i dobili nase drzavljanstvo. Tako da, podsetio bih Predsednika da mu je prva duznost da brine o SVOJIM gradjanima, i da shodno politici za koju su glasali njegovi biraci nastavi sa evrointegracijama i svime sta to podrazumeva, pa TEK ONDA da brine o interesima hrvatskih gradjana. A ako nastavi da se igra predsednika svih Srba, kako se izgleda trenutno zabunio, gradjani Srbije mu porucuju da ce sudbina njegovog prethodnika koji je samo srbovao dok je narod bivao sve gladniji, biti odmor na rajskim ostrvima u odnosu na sta ce njega i njegovu politiku da snadje na sledecim izborima. Manite se Srbovanja Predsednice, radite nesto, milion i vise ljudi nema posao, gradjani su gladni, lopovi beze zakonu, kriminalci izlaze iz zatvora. Nece da valja ...

Branko

pre 11 godina

Da pojasnimo nešto. U Lici Baniji i Kordunu su živeli Srbi-krajišnici i ta teritorija se zvala VOJNA KRAJINA. Austro-Ugarska monarhija je formirala tu Krajinu kao zaštitu od Turaka-Osmanlija. Krajišnici su bili ili vojnici i oficiri Austro-Ugarske carevine ili Pravoslavni sveštenici, na primer porodica Nikole Tesle i sa očeve i sa majčine strane. Manastir Krka, Manastir Srpske Pravoslavne Crkve je izgrađen 1350. godine (2012-1350=662)Znači Srpski manastir je izgrađen pre 662 godine, postavlja se pitanje ko je gradio manastir i za koje vernike? U kojim granicama je bila tadašnja Hrvatska? Hrvati su znači proterali narod koji je tu živeo od pre 1350. godine i narod koji je branio Evropu od najezde Turaka. Ono što nije uradio Ante Pavelić uradio je Franjo Tuđman, zar ne?
U Krajini se nalazi 9 Manastira SPC i to:
1. Manastir Krupa (1317.god.),
2. Manastir Krka (1350.god.),
3. Manastir Dragović (1395.god.),
4. Manastir Gomirje,
5. Manastir Lepavina,
6. Manastir Orahovica,
7. Manastir Pokra,
8. Manastir Sveta Petka,
9. Manastir Sveta Ana i još mnogo hramova SPC.
Ko i zašto je gradio ove Manastire i hramove? Postavlja se pitanje gde su sada ti vernici i njihovi potomci, zbog kojih su ove svetinje građene?

Goran

pre 11 godina

E paa Djuro kad već nešto kažeš zašto nisi bar ideju neku dao kako to da nadju svoj mir. Ovde govorim o svim stradalim u tom nesretnom ratu. Baš me zanima kako ova presuda može da doprinese nekom čoveku da nadje mir,spokoj. Dragi Djuro ova presuda koja je izrečena je i imala za cilj samo jedno a to je da rasplamsa emocije nacionalizma sa obe strane. Za mir i spokoj nemoj da ti brineš. Pre se zapitaj da li ti i tebi slični kada odu na spavanje mirno spavaju i nadju svoj mir posle onoga što kažu, pa posle toga i ono što su doprineli da se neke stvari dogode.

Nemanja

pre 11 godina

Ponekad pomislim da se ovi iz EU sprdaju sa nama...a sada i definitivno za to imam dokaz! Zestoki sam zagovornik ulaska Srbije u EU, iz cisto pragmaticnih razloga. Ali ovo sta Vi radite se granici sa sprdnjom...ja sam ovaj Hag shvatio kao Nirnburski sud i stvarno sam mislio da je to institucija koja ce doprineti pomirenju...na moju veliku zalost vi ste otvoreno i bez trunke srama pljunuli na svakog postenog i realnog coveka na Balkanu. Samo ste potvrdili reci ovih nasih retard-kvazi nacionalista da je Hag napravljen samo da sudi Srbima.
Po kom osnovu sada mozete da drzite Seselja, da sudite bilo kome???
Izgubili ste sav kredibilitet...
Ja zelim da meni i mojoj deci bude bolje ali ne po svaku cenu...


EVROPO STIDI SE
!!!!!!!!!

Relja

pre 11 godina

Evo, cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su srpski politicari docekali na noz. Zasto?!
(Zg, 26. novembar 2012 20:07)

Zato sto je i Tudjman pozivao na ostanak one koje su u par narednih dana heroj Gotovina i njegove trupe masakrirali u njihovim kucama i te kuce zapalili. Zato sto je to u najmanju ruku vrhunsko licemerje i izrugivanje njegovim zrtvama.

s

pre 11 godina

"Koji mir? Zar na Balkanu moze biti mira?"

ne moze, Dubravka Stojanovic je to mnogo lepo opisala u nekim svojim tekstovima gde kaze da postavljanje jednih granica na Balkanu dovodi do postavljanja drugih granica.

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 11 godina

@Zg
Niske strasti smo imali prilike da vidimo prilikom doceka Gotovine i Markaca, stotinjak hiljada Hrvata je demonstriralo nacionalisticko orgijanje najnize vrste, od plebsa na ulicama, komentatora po srpskim sajtovima, preko voditelja na televizijama do hrvatskih politicara. Smesno je da vi Hrvati ovde drzite predavnja Srbima da treba da se suoce sa svojim pravim licem a upravo vi to uporno odbijate. Velika je razlika izmedju onoga sta vi Hrvati o sebi zamisljate i realnosti. Velika. A to se i pokazalo zadnjih dana.

Sale

pre 11 godina

Smirivanje emocija = u prevodu, nemoj da obracate paznju na etnicka ciscenja, stradanja neduznih, svirepa ubistva, genocid.

Po ovome svim Jevrejima onda treba poruciti da takodje treba da smire emocije kada neko kaze da holokausta nema niti ga je bilo!

SRAMOTA!!!

Neka samo Bog svakome vrati po svojoj zasluzi i nista vise!!!

fak

pre 11 godina

Mislim da je više glupo raspravljati tko je kriv ili nije, jer se nečemo nikad složiti. Zato je najbolje upravo ovako, mi na jednu stranu, vi na drugu i doviđenja, sretan put.

daevon

pre 11 godina

Potrebno im je da "očiste" Hrvatsku pre nego što uđe sledeće godine. Toliko im je potrebno da su pregazili sve one žrtve. Slično je bilo i sa Jasenovcem, tada im je bila potrebna Jugoslavija, pa su opet nekako umirili Srbiju.
Samo kada bi Srbiju iznutra ojačali, pohapsili kriminalce itd, ne bih se dvoumio kojim putem da (ne) idemo.

Vojvodina

pre 11 godina

Hrvatska misli ako je isterala srpsku manjinu iz Hrvatske da je pobedila Srbiju,aman nije Srbija ratovala inace da jeste oduvali bi vas.Slavite pobedu nad visestruko malobrojnijim od sebe.

Zg

pre 11 godina

Koje emocije? Nasi politicari su jasno rekli i dali do znanja da nas reakcije iz Srbije ne zanimaju i da su apsolutno nebitne, a takvo je i ponasanje nasih politicara koji uopce ne odgovaraju na niske strasti sto ih raspiruju srbijanski politicari u zadnje vrijeme. Evo, cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su srpski politicari docekali na noz. Zasto?!

grbavi

pre 11 godina

mi bi nashli svoj mir kada bi ste nas ostavili na miru gospodine file i gospodjo doris jer ochigledno da ne percipiramo pravdu na isti nachin

Slobodan čovek

pre 11 godina

Da briselske birokrate ne dozvoljavaju sebi previše kada popuju dvema državama?
U čije ime oni govore?
Naroda Evrope, koji ih nije birao?
Država Evrope, koje imaju svoje političare?
U čije ime govori Brisel uopšte?

šokre

pre 11 godina

joj kako ovo mene sve nervira, ja sam hrvat, ali jel vi razumijeta da zadnjih sedam dana su samo teme nacionalne koje ne mogu riješiti najpametniji ljudi i jednog i drugog naroda. A što je sa računima kako to da platimo kako da živimo od svog rada, jedino na balkanu nema socijalnih nemira u europi, a živimo skoro najgore u europi. Da grk ima probleme kao hrvat zapalio bi pola grada da grk ima probleme kao srbin zapalio bi pola grada, a mi pričamo o pričama koje se neće riješiti u slijećih sto godina.

Gile

pre 11 godina

Posao mi je takav da radim sa srednje i nize obrazovanim ljudima iz hrvatske i bosne, vecinom izbeglice i ljudi koji su ratovali. Niko i ne spominje Gotovinu i Markaca, ne znam na koji nacin se izjednacavaju hrvatska histerija i " srpska histerija" kad ovde vecina ljudi i ne pridaje paznju tom slucaju. Izgleda da nasa elita ne moze da podnese ravnodusnost i realno razmisljanje naroda o ovom slucaju pa moraju da ga isprozivaju i ocrne.

antonia

pre 11 godina

Do mira ce doci kada srpski narod dozivi katarzu i shvati zbog cega je doslo do rata, shvati vlastitu krivnju i oslobodi se duhova proslosti. Ne moze stalno biti uzrok jasenovac, jer njega u npr Bosni nije bilo pa ste ga sa Srebrenicom odlucili nadoknaditi. Ne mogu stalno samo drugi biti iskljucivi krivci u svim s vase strane zapocetim ratovima na prostoru bivse Juge. Do mira treba doci i on je prijeko potreban svima koji zivimo na ovom prostoru. Obican mali covjek ne mrzi nikoga i zivi zivot koji se sastoji od borbe za puko prezivljavanje. Ali prestanite sa stalnim huskanjem i govorom mrznje, paljenjem zastava, manipuliranjem ionako umornog i osiromasenog naroda. Ova presuda ionako nije promijenila nista vec je samo potvrdila ionako uobicajeno nase i vase misljenje. Za Hrvatski narod krivac je vlada Srbije i osvajacki rat, a za Srbe krivi su Hrvati jer su srpski narod istjerali sa vjekovnih ognjista a zaboravljaju da su oni prije te oluje protjerali hrvatsko stanovnistvo, bombardirali hrvatske gradove i neke i srusili.Malo objektivnosti ne bi smetalo tom narodu. Zrtve jesu izmanipulirani Srbi iz Krajine ali iskljucivo krivnjom srpskih vlasti. Sama cinjenica da su imali pravo otici ili ostati dovoljno govori. Mladic general i srebrenicki krvnik nije dao ni tu mogucnost. Pa usporedite te dvije strane, ali objektivno.

Dinamo Zagreb

pre 11 godina

Branko
U Vojnoj Krajini živjelo je i katoličko stanovništvo te je obranom Europe njegov broj umanjen, pa je AU doselila i dosta pravoslavnog stanovništva. Što se tiče protjerivanja, Srbi su sve nesrbe protjerali na području Krajine, s time da je dobar dio prostora te SAO Krajine činio i teritorij koji su oni proširili oružjem, teritorij na kojem su većina bili Hrvati.
I još jedna stvar, ti ljudi su godinama živjeli tamo, ali je to bila uvijek Hrvatska nikada Srbija, žive i Hrvati u Gradišću pa je to Austrija, a ne Hrvatska i u Vojvodini pa je to Srbija, a ne Mađarska ili Hrvatska.
Što se tiče tjeranja, akcija nije bila usmjerena na civile nego na vojsku i povrat prostora pod kontrolu matične države, Beograd je preko njihovih vođa te ljude natjerao na odlazak, a uostalom najbanalnije objašnjenje je da su se bojali pa su otišli.

nema na cemu

pre 11 godina

Nepravedno je sto nas svrstavaju u isti kos. Nasa emocija je univerzalna i odnosi se na nepravdu i odnos prema hrvatskim zrtvama,generalno..Nase emocije su jake, zato sto nasi stradalnici, nisu nasli satisfakciju u Haskom tribunalu.Ako 250.000 ljudi u koloni beze sa svojih ognjista,pod progonom i oko 2.000 ljudi ne dozivi novo sutra,onda vas molimo, da bar pokazemo emocije prema njima.Jer da nasih emocija nema, neko bi pomislio da ni njih nema...Ako su ista zasluzili, bar su toliko zasluzili u ovom nepravednom svetu ,punom licemerja i lazi.A sto se tice srpskog slavlja, to ostavljam njihovom obrazu i postenju. Tako da te dve emocije, nisu nikako iste...

Srbija u srcu!

pre 11 godina

U odnosima izmedju drzava ne postoje emocije nego interesi.
Her File neka vrati film unazad 20 god. pa ce videti da su mnogi iz "pravdoljubivog" sveta upravo direktno inicirali da na Balkanu interesi malih drzavica koje su stvorili (i stvaraju) budu dijametralno suprostavljeni!
Ex-americki ambasador priznaje da je podrzao oluju, za Holbruka Sloba i Tudjman su bili "stabilizatori" mira na Balkanu, za americkog drzavnog sekretara nezavisnost Kosova je licno pitanje ....
I ok, neka vam bude, Srbija je najgora! I neka svi vasi miljenici iz ostalih balkanskih drzava na nama treniraju mrznju. Mi nemamo emocija, niti koga mrzimo niti koga volimo. I ignorisemo tudju mrznju.
Nas osnovni cilj je da izgradimo Srbiju, da bude bolje mesto za zivot nase dece!
Budite sigurni da je Srbija zemlja buducnosti i da ce nasa deca biti ponosni gradjani Srbije. U tom pravcu su usmerene sve nase emocije!

Proterana zgrozena i ponizena

pre 11 godina

Gospodine File ovakve stvari se NE prastaju. Ovo zlo se pamti i prenosi sa kolena na koleno, sa generacije na generaciju.

Smiren

pre 11 godina

EU da smiri sa oslobadjanjem onih koji su cinili zlocine nad Srbima!

Kad bolje razmisljim, ne treba vi da smirujete nista, samo se terajte u sto lepih da vas vise ne gledam i ne cujem.

Realno gledano

pre 11 godina

Mi ga lupamo, svaka nam cast. Pa ljudi ne slave 200.000 proteranih srba, nego sto im generali mogu da uzivaju u slobodi.

Ajde pitajte bilo koga iz republike srpske da li nebi slavio da pustaju Mladica?

Svaka zemlja ima svoga heroja!

To je uvek tako bilo i ostace uvek tako.

Србиновски

pre 11 godina

Помирићемо се ми, али једног дана када ЕУ престане да постоји, јер ЕУ је та која је завадила ова два народа, ЕУ је та која је распиривала мржњу све време и на крају су ове пресуде само врх леденог брега.
Није проблем Хрватска, нису проблем Хрвати, ми говоримо истим језиком српско-хрватским, као и још неке нације у нашем окружењу које су модификовале наш језик, али вас господине Филе не разумем, нити ви желите да разумете нас.

Zoran

pre 11 godina

Cela stvar je ekonomske prirode (kao što su mnogi mediji nedavno i objavili) ali mi Srbi smo skloni da verujemo u bajke o pravednim sudijama i sudovima što je ravno verovanju u pegaze, vile i šumske patuljke.
Hrvatska je uložila bar 30 miliona evra da se operu pred svetom i pošto para vrti gde burgija neće, oslobodili su svoje generale i većina hrvatskih političara je samo iskoristila talas opšte pobedničke euforije da pred narodom popravi svoj poljuljani imidž. A narod ko narod, u ova teška vremena koristi svaku priliku da se malo raduje potpuno nesvestan da će ih to radovanje koštati malo više od 30 miliona evra u vidu izgubljene dobiti od tihog bojkota hrvatskih proizvoda koji je trenutno u toku ovde kod nas. Ali ako uzmemo u obzir da su Hrvati vlasnici mnogih velikih preduzeća u Srbiji ni taj bojkot neće imati nekog velikog efekta. To što izgube nadomestiće kreditima od svojih sponzora i krug je zatvoren.
Naravno treba ispitati ko je tako olako davao zeleno svetlo za prodaju naših preduzeća Hrvatima bez ikakvog reciprociteta i ako ništa drugo objaviti mu bar ime i sprečiti da se jednog dana vrati na političku scenu kao nekakav izbavitelj srpskoga roda.
Nemamo mi vremena da se nešto bavimo Hrvatima. Mnogo bi korisnije za nas bilo da se fokusiramo na svoje dvorište i da ga, uprkos svim pritiscima da ostane status quo, očistimo i sredimo i opet budemo ono što smo kroz istoriju često bili, mali narod velikog srca.

mario

pre 11 godina

život je kao nogomet
i što se on čudi?
pa normalna stvar je pobjednici slave i vesele se
gubitnici se ljute i tuguju
i jedni i drugi misle da je sudac bio naklonjen drugoj strani

žrtve su uvijek žene, djeca, starci , ali njih nitko ništa ne pita

pa da

pre 11 godina

""Rekao sam da je pomirenje dugoročan proces i važno je da rodbina žrtava nađe mir", rekao je File u Zagrebu posle razgovora sa hrvatskim državnicima.

Kad i rodbina pomre od starosti ili bolesti, onda ce verovatno naci vecni mir, valjda je na to mislio kad pominje "dugorocan proces".

Morgan

pre 11 godina

Pored svih otrovnih izjava koje ovih dana iz Srbije dolaze od političara, medija i crkve, u Hrvatskoj se malo tko zabrinjava više oko toga. Osigurali smo se, NATO je iza nas. Nikada više sudbine Vukovara, Dubrovnika i ostalih prekomjerno granatiranih gradova ne mogu se ponoviti.

Zato Srbiju, iako ne zaboravljamo 90-te, ne doživljavamo više kao neprijateljsku zemlju. Gledamo ju onako kako na to gledaju pragmatični ljudi koji su se izdigli iz jada koje se nad nama nadvilo... Gledamo ju kao tržište nama bliže i poznatije od drugih tržišta svijeta.

emocije

pre 11 godina

Nepravedno je sto nas svrstavaju u isti kos. Nasa emocija je univerzalna i odnosi se na nepravdu i odnos prema srpskim zrtvama,generalno..Nase emocije su jake, zato sto nasi stradalnici, nisu nasli satisfakciju u Haskom tribunalu.Ako 250.000 ljudi u koloni beze sa svojih ognjista,pod progonom i oko 2.000 ljudi ne dozivi novo sutra,onda vas molimo, da bar pokazemo emocije prema njima.Jer da nasih emocija nema, neko bi pomislio da ni njih nema...Ako su ista zasluzili, bar su toliko zasluzili u ovom nepravednom svetu ,punom licemerja i lazi.A sto se tice hrvatskog slavlja, to ostavljam njihovom obrazu i postenju. Tako da te dve emocije, nisu nikako iste...

Goli otok zdaj

pre 11 godina

Je l' to komesar došao ispred politbiroa da nam deli lekcije? Bolje da se pozabavi onim mlekarima ispred Komisije EU, koji su danas u štrajku polivali policiju mlekom.

MaloMorgen

pre 11 godina

Nikad vise mira na Balkanu. Jedino da nas sve Balkance pobiju, poseju travu i nasele Tibetance. Krv je otrovana jos nekad davno, a zainteresovani se trude da ostane zatrovana najvise moguce. I sto je najgore, jako im dobro ide.

MAR***

pre 11 godina

Ljudi kada cete SHVATITI da je prosao voz 18. i 19. veka !!!
Srbija je ZAOKRUZENA sa NATO drzavama :Italija,Slovenija,Hrvatska,
Madzarska,Rumunija,Bugarska, Grcka,Albanija--cak i u Srbiji sedi
Nato na KOSOVU !!!!!!!!!!!!!
A vi se i dalje ****** samo u vasu stetu !!!!!!!!!

srpski patriota

pre 11 godina

Očekujem od Vučića i Dačića objašnjenje kako će rodbina žrtava naći mir posle oslodađanja Gotovine i Markača, jer su oni sami preuzeli na sebe da budu tumači Fileovih izjava.

(ne)zrela

pre 11 godina

Mnogi Srbi i Hrvati ponašaju se kao deca koju može svako zavaditi. Kad odrastemo i postanemo punoletni, shvatićemo koliko smo grešili sa obe strane. Do tada, uvek će nam biti kriv neko treći. To je samo izgovor za našu nespremnost i nesposobnost da se suočimo sa samima sobom i priznamo sebi da nam niko ne može usaditi mržnju prema nekome bez naše dozvole.

TheObradovic

pre 11 godina

"Vazno je da rodbina zrtava nadje mir."

Sve sadrzano i sve objasnjeno u ovoj recenici.
Dok se to ne dogodi,sve price o pomirenju su iluzija.
Stop sovinizmu,trijumfalizmu ili viktimizaciji sa bilo koje strane.
Pravda za zrtve!

Srb

pre 11 godina

Moraju drugi da nas mire, kao dva polu retarda....ccc...ovde u Srbiji važi mitsko pravilo da su nas zapadnjaci nahuškali....to obično koristimo kad se vadimo, jer, pa hajte ljudi, nismo mi krivi, drugi su....

danko

pre 11 godina

zar može biti nešto žalosnije da narodi koji su živjeli 100 godina zajedno koji su napravili preko 2 miliona miješanih brakova danas žive ovako,pa ovo je stvarno žalosno da nas jedan stranac miri,bez obzira na sve što se desilo ako mi kao narodi koji smo toliko godina živjeli zajedno ne možemo da nađemo zajedničku riječ nego se samo prepucavamo onda trebamo da se zapitamo pa kakvi smo mi to narodi zapravo,.

Ban Jelačić

pre 11 godina

Kakve veze Zagreb ima, pa politička histerija dolazi iz Beograda. I rat nije počeo 95. nego 91. i nije se vodio u dvorištu ugrožene srpske nejači u Kninu, Korenici itd. nego u okolici Zagreba. u Vukovaru, Šibeniku, Osijeku i na desecima gradova i sela sa većinskim hrvatskim stanovništvom. A ugrožena srpska nejač ispalila je više od dva milijuna projektila samo na Vukovar.

Bogoljub

pre 11 godina

Ma sta se pravite budale?! Cvijecem ste zasipali tenkove koji su iz BG-a jurisali na Vukovar. Klicali I skandirali Seseljove nebuloze Virovitica-karlovac-Karlobag. I danas se odusevljavate Dodikovim sovinistickim ludorijama I pljuvanjem po Srebrenickim zrtcama. I onda ocekujete neke simpatije od svijeta kad izvucete deblji kraj?!

crokolo

pre 11 godina

E dosta mi je više da čitam ove komentare , Hrvati očistili Hrvatsku od Srba, pa Vi tamo ko da imate kolektivnu amneziju pa jel moguće da se apsolutno niko ne sjeća da su ti isti Srbi očistili od 91-95 1/3 Hrvatske od Hrvata, cijelu Vojvodinu od istih te 70% BIH od nesrba...

rajs

pre 11 godina

Citajuci komentare moram da zakljucim da nam budjenje nacionalizna, iako i sama osecam tugu i bes zbog sramne medjunarodne pravde, nicem dobrom nece rezultirati kako sto nikada i nije, ako je razlog za budjenje mrznja prema nekome (hrvatima u ovom slucaju). Mi treba da smo patriote u miru i da hladne glave posmatramo desavanja u evropi i svetu i na miran nacin, ali uporno idemo ka ostvarenju svojih ciljeva. Jasno je da je cilj evrope i amerike da nas provocirajuci ponovo prikazu kao nakaze. Moramo biti lukaviji i manje ostrasnjeni... nisu nam hrvati krivi sto je presuda kakva jeste. Mi smo krivi sto se pogresno borimo za sopstvena prava, i sto nemamo dugorocne ciljeve, sto smo malodusni i nemarni sami prema sebi . primirimo se i cekajmo njihove greske da isplivaju ... borimo se ali pametno. budimo slozni ali ne u ratu nego u miru. glavu gore! izgubice oni koji ne uspeju od nas napraviti krvolocne agresore...nek se uguse u svojim sramnim nastojanjima. a mi braco srbi, pamet u glavu, oruzje dole...

Boki

pre 11 godina

Ovi klovnovi iz EU prvo zaprze corbu, a onda drze lekcije. Oni su deo devedesetih isto koliko i Milosevic, Tudjman, Arkan, Gotovina i ostatak cirkusa.

Lako je pričati

pre 11 godina

Srećno Hrvati sa EU, sve će ovo da vam se vrati jednog dana a vi se samo veselite :). A to što imate zaledjinu, haha imate je dok im trebate a posle se to lako okrene na drugu stranu. Vama je važnije da je "komšijina" krava crkla a ostalo nije bitno

Oliver

pre 11 godina

Srbija i Hrvatska imaju uspostavljene diplomatske odnose,hrvatski ambasador sedi u Beogradu,srpski ambasador sedi u Zagrebu.I to samo nekoliko godina nakon krvavog rata.Za mene je to dovoljno,cak iznad svakog ocekivanja,vise od toga uopste nije potrebno.Primerice radi,Jermenija i Turska uopste nemaju nikakve diplomatske odnose zbog genocida koji su Turci uradili Jermenima od 1915. do 1917.Ili, Izrael i Nemacka imaju hladne,distancirane odnose,nikako prijateljske.Do pre neku godinu bilo je zabranjeno da se u Knesetu(izraelskom parlamentu) cuje nemacki jezik pa su nemacki politicari govorili engleski jezik.Ne vidim zasto bismo mi imali bolje odnose sa Hrvatskom nego sto Jermeni imaju sa Turcima ili Jevreji sa Nemcima?Mi smo susedi,osudjeni na to geografijom,a ne sopstvenom zeljom,vise od toga nam apsolutno ne treba.A Hrvatskoj zelim svaku srecu u Evropskoj Uniji,tamo ih ceka Italija,sa teritorijalnim pretenzijama prema Istri i Dalmaciji. :)

johnny

pre 11 godina

A za nestanak Srba sa podrucja danasnje R. Hrvatske (tj. za njihovo svodjenje na statisticku gresku) od 1941 - 1995 niko nikada nije odgovarao. Sta cemo sa tim Evropski komesaru? Kome mi Srbi da se zalimo za nase pobijene i proterane rodjake i prijatelje kad ste sve ubice amnestirali i oprali?Vrhunsko licemerje Evrope koja amnestira ustastvo i vekovne zelje Hrvata da imaju drzavu ociscenu od Srba. (mile, 26. novembar 2012 19:58) bravo mile, samo lagano!

RexChroatorum

pre 11 godina

Branko, molim Te da ne unosiš pomutnju:
Manastir Krupa na Vrbasu je najzapadnija pravoslavna bogomolja srednjeg vijeka o čijem se nastanku ne zna ništa osim guslarskih rekla-kazala. Ne zaboravi da je do 1054g. postojala jedna zajednička kršćanska vjera.
Obrovački manastir Krupa osnovali su monasi sa Vrbasa nakon što su pobjegli pred Turcima.
Drevni manastir Krku podigao je hrvatski knez Mladen II Šubić, svojoj supruzi princezi Jeleni, sestri cara Dušana kao dokaz ljubavi.
Ostale pravoslavne bogomolje podižu se kasnije za "dezertere" sa Kosova Polja.
Hvala.

one and only mw3

pre 11 godina

http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-zlocina-tijekom-oluje-nakon-nje-osudeno-2380-osoba-clanak-479955

evo pa mozete prestat cvilit da nitko nije osuđen za zlocine u oluji. a ovo sta fule prica se vise odnosi na nikolica nego na josipovica

GM

pre 11 godina

Problem Srbije nije Hrvatska nego USA,NEMACKA,AUSTRIJA,ENGLESKA,FRANCUSKA, itd.mislim i da smo platili vise od Hrvata krajnji rezultat bi bio isti, zbog cega je to tako neznam i kada smo se borili na istoj strani ONI NAM NISU BILI NAKLONJENI ( " PRIJATELJI " ), moguce da smo svojim cinjenjem ili ne cinjenjem malo i sami doprineli da nas svet tako tretira, mislim da bi trebali da evropskoj uniji okrenemo ledja, da zasucemo rukave i da se bacimo na proizvodnju hrane, da nam ne bude nijedan santimetar obradive povrsine neobradjen i tada mozemo da se uzdignemo i da mirno zivimo...GM

sepika

pre 11 godina

Muka mi je, zahladili odnosi ubog Haskog suda, institucije koju ne postuju niti smatraju ozbiljnom ni gradjani Srbije niti Hrvatske. Sad mi je jasno zasto su Milosevic i Tudjman tako lako zakuvali, zasto smo i jedni i drugi odmah uzeli oruzje i krenuli da ubijamo dojucerasnje prijatelje, rodbinu bez da se stavi prst na celo i razmisli. Srbi u Hrvatskoj su izmanipulisani, kad su izbegli poslati su na kosovo, pa je veliki broj njih morao da bezi jos jednom, ja idem u Hrvatsku cesto, zao mi je sto pripadam generaciji koja nije ucestvovala u ratu ali ce , sudeci po vasim komentarima i izjavama politicara, do kraja zivota da trpi posledice istog. Vise ne citam vesti ovog tipa samo mi nabiju nervozu. One love.

Evgenije

pre 11 godina

"važno da rodbine žrtava nađu mir."

O cemu ovaj prica? Oslobodili ste zlikovce a pricate o zrtvama ! Pa ko je odgovoran za zrtve? Ko je pocinio zlocine i nacinio zrtve?

novica952

pre 11 godina

Kako je moguće pomirenje u regionu kada je Srbija sa svih strana okružena onima koji joj misle zlo i to na otvoreni ili prikriveni način na stalno pokazauju.Naši susedi Hrvatska i federacija BiH stalno na tapetu imaju Srbiju i smetaju im ijave našeg predsednika i poruke koje šalje u svet, i ostali iz okruženja imaju da nam dosta kažu a da istovremeno o sebi ne prihvataju nikakvu kritiku. U takvim okolnostima govoriti o pomirenju gotovo je nemguće, pogotovu ako još i EU konkretnim delima i signalima koje šalje nama i susedima to još više podgrejava.Odnosi poverenja i saradnje se grade na racipročnosti, a ne na principu ti mene kamenom a ja tebe pogačom.

TITTO

pre 11 godina

. ..Bllebetanje Štefana Filea fur naciSStička Europa njemačkog Četvrtog Rajha in Zagreb – da je NDH na vrlo dobrom putu u naciSStičku Europu njemačkog Četrvtog Rajha immade SSVO"YU CIJENU - GRUU POŽAR U SS-generallštabu zvanom CRNA ŠUMA (ČUDNA ŠUMA) FUR Bade(LL)-Wurtemberg (Deutschland).
..YU GRUPA FUR ESSEKER. ..

Patria

pre 11 godina

Ja bih zamolio naseg cenjenog predsednika da prestane da omalovazava i vredja svoje glasace, jer nije on nikakav predstavnik Naroda, nego je predsednik svih gradjana zemlje Srbije, koji, hej gle cuda, nisu glasali za Predsednika Srba, nego Predsednika Srbije. To pod jedan. Pod dva, nasa drzava koja se gle cuda zvala Srbija je kao naslednica SRJ bila u ratu sa Hrvatskom sve dok se JA nije povukla sa teritorije HR, i od tada nema nikakve veze s njom niti s gradjanskim ratom u HR. Sta je Hrvatska ucinila pobedivsi svoje sugradjane koje je proterala nema veze s nasom zemljom, sem sto je sam cin vredan prezrenja, i sto su hrvatski drzavljani nasli utociste kod nas, neki i dobili nase drzavljanstvo. Tako da, podsetio bih Predsednika da mu je prva duznost da brine o SVOJIM gradjanima, i da shodno politici za koju su glasali njegovi biraci nastavi sa evrointegracijama i svime sta to podrazumeva, pa TEK ONDA da brine o interesima hrvatskih gradjana. A ako nastavi da se igra predsednika svih Srba, kako se izgleda trenutno zabunio, gradjani Srbije mu porucuju da ce sudbina njegovog prethodnika koji je samo srbovao dok je narod bivao sve gladniji, biti odmor na rajskim ostrvima u odnosu na sta ce njega i njegovu politiku da snadje na sledecim izborima. Manite se Srbovanja Predsednice, radite nesto, milion i vise ljudi nema posao, gradjani su gladni, lopovi beze zakonu, kriminalci izlaze iz zatvora. Nece da valja ...

Zg

pre 11 godina

Koje emocije? Nasi politicari su jasno rekli i dali do znanja da nas reakcije iz Srbije ne zanimaju i da su apsolutno nebitne, a takvo je i ponasanje nasih politicara koji uopce ne odgovaraju na niske strasti sto ih raspiruju srbijanski politicari u zadnje vrijeme. Evo, cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su srpski politicari docekali na noz. Zasto?!

mario

pre 11 godina

život je kao nogomet
i što se on čudi?
pa normalna stvar je pobjednici slave i vesele se
gubitnici se ljute i tuguju
i jedni i drugi misle da je sudac bio naklonjen drugoj strani

žrtve su uvijek žene, djeca, starci , ali njih nitko ništa ne pita

antonia

pre 11 godina

Do mira ce doci kada srpski narod dozivi katarzu i shvati zbog cega je doslo do rata, shvati vlastitu krivnju i oslobodi se duhova proslosti. Ne moze stalno biti uzrok jasenovac, jer njega u npr Bosni nije bilo pa ste ga sa Srebrenicom odlucili nadoknaditi. Ne mogu stalno samo drugi biti iskljucivi krivci u svim s vase strane zapocetim ratovima na prostoru bivse Juge. Do mira treba doci i on je prijeko potreban svima koji zivimo na ovom prostoru. Obican mali covjek ne mrzi nikoga i zivi zivot koji se sastoji od borbe za puko prezivljavanje. Ali prestanite sa stalnim huskanjem i govorom mrznje, paljenjem zastava, manipuliranjem ionako umornog i osiromasenog naroda. Ova presuda ionako nije promijenila nista vec je samo potvrdila ionako uobicajeno nase i vase misljenje. Za Hrvatski narod krivac je vlada Srbije i osvajacki rat, a za Srbe krivi su Hrvati jer su srpski narod istjerali sa vjekovnih ognjista a zaboravljaju da su oni prije te oluje protjerali hrvatsko stanovnistvo, bombardirali hrvatske gradove i neke i srusili.Malo objektivnosti ne bi smetalo tom narodu. Zrtve jesu izmanipulirani Srbi iz Krajine ali iskljucivo krivnjom srpskih vlasti. Sama cinjenica da su imali pravo otici ili ostati dovoljno govori. Mladic general i srebrenicki krvnik nije dao ni tu mogucnost. Pa usporedite te dvije strane, ali objektivno.

Gile

pre 11 godina

Posao mi je takav da radim sa srednje i nize obrazovanim ljudima iz hrvatske i bosne, vecinom izbeglice i ljudi koji su ratovali. Niko i ne spominje Gotovinu i Markaca, ne znam na koji nacin se izjednacavaju hrvatska histerija i " srpska histerija" kad ovde vecina ljudi i ne pridaje paznju tom slucaju. Izgleda da nasa elita ne moze da podnese ravnodusnost i realno razmisljanje naroda o ovom slucaju pa moraju da ga isprozivaju i ocrne.

Morgan

pre 11 godina

Pored svih otrovnih izjava koje ovih dana iz Srbije dolaze od političara, medija i crkve, u Hrvatskoj se malo tko zabrinjava više oko toga. Osigurali smo se, NATO je iza nas. Nikada više sudbine Vukovara, Dubrovnika i ostalih prekomjerno granatiranih gradova ne mogu se ponoviti.

Zato Srbiju, iako ne zaboravljamo 90-te, ne doživljavamo više kao neprijateljsku zemlju. Gledamo ju onako kako na to gledaju pragmatični ljudi koji su se izdigli iz jada koje se nad nama nadvilo... Gledamo ju kao tržište nama bliže i poznatije od drugih tržišta svijeta.

Dinamo Zagreb

pre 11 godina

Branko
U Vojnoj Krajini živjelo je i katoličko stanovništvo te je obranom Europe njegov broj umanjen, pa je AU doselila i dosta pravoslavnog stanovništva. Što se tiče protjerivanja, Srbi su sve nesrbe protjerali na području Krajine, s time da je dobar dio prostora te SAO Krajine činio i teritorij koji su oni proširili oružjem, teritorij na kojem su većina bili Hrvati.
I još jedna stvar, ti ljudi su godinama živjeli tamo, ali je to bila uvijek Hrvatska nikada Srbija, žive i Hrvati u Gradišću pa je to Austrija, a ne Hrvatska i u Vojvodini pa je to Srbija, a ne Mađarska ili Hrvatska.
Što se tiče tjeranja, akcija nije bila usmjerena na civile nego na vojsku i povrat prostora pod kontrolu matične države, Beograd je preko njihovih vođa te ljude natjerao na odlazak, a uostalom najbanalnije objašnjenje je da su se bojali pa su otišli.

mile

pre 11 godina

A za nestanak Srba sa podrucja danasnje R. Hrvatske (tj. za njihovo svodjenje na statisticku gresku) od 1941 - 1995 niko nikada nije odgovarao. Sta cemo sa tim Evropski komesaru? Kome mi Srbi da se zalimo za nase pobijene i proterane rodjake i prijatelje kad ste sve ubice amnestirali i oprali?
Vrhunsko licemerje Evrope koja amnestira ustastvo i vekovne zelje Hrvata da imaju drzavu ociscenu od Srba.

mozda vam neki gavrilo princip razbuca i uniju

pre 11 godina

Da, pomirenje je dugotrajan proces ali mi nikada nismo imali sanse da se pomirimo - uvek nas je preticao neki rat koji ste nam Vi, kolevka civilizacije i demokratije servirali. Uvek ste sracunato pomagali jednui stranu u tom sukobu, bilo oruzjem, bilo priznanjem secesije, bilo politickom ili podrskom na nivou verskih organizacija. Prvi put 1914 godine kada ste nam poslali hrvate da nas kolju, pljackaju i pale ali ste preterali i igrali ste van svakih pravila pa vam se zbog toga i monarhija srusila, drugi put 1941 godine kada ste zaigrali na kartu poraza iz prvog svetskog rata pa ste ubedili hrvate da su im najveci krvnici srbi koje treba poklati pa onda i treci put 1991 kada ste dovrsili ono sto niste uspeli u dva svetska rata a za sta su vam hrvati zahvalili pesmom Danke Deutschland. Nikada nam niste oprostili Prvi svetski rat a danas ste od Evropske unije napravili savremenu varijantu Austrougarske monarhije (gde su doduse Ugari narod druge klase ali zato imate francuze na njihovom mestu zasta ne morate vise da ratujete sa njima) u kojoj u Srbi brana militantnom islamu a hrvati poslednja linija odbrane koju u slobodno vreme huskate na srbe kako bi ostali ono za sta ih i drzite da jesu - vasi verni psi.

Branko

pre 11 godina

Da pojasnimo nešto. U Lici Baniji i Kordunu su živeli Srbi-krajišnici i ta teritorija se zvala VOJNA KRAJINA. Austro-Ugarska monarhija je formirala tu Krajinu kao zaštitu od Turaka-Osmanlija. Krajišnici su bili ili vojnici i oficiri Austro-Ugarske carevine ili Pravoslavni sveštenici, na primer porodica Nikole Tesle i sa očeve i sa majčine strane. Manastir Krka, Manastir Srpske Pravoslavne Crkve je izgrađen 1350. godine (2012-1350=662)Znači Srpski manastir je izgrađen pre 662 godine, postavlja se pitanje ko je gradio manastir i za koje vernike? U kojim granicama je bila tadašnja Hrvatska? Hrvati su znači proterali narod koji je tu živeo od pre 1350. godine i narod koji je branio Evropu od najezde Turaka. Ono što nije uradio Ante Pavelić uradio je Franjo Tuđman, zar ne?
U Krajini se nalazi 9 Manastira SPC i to:
1. Manastir Krupa (1317.god.),
2. Manastir Krka (1350.god.),
3. Manastir Dragović (1395.god.),
4. Manastir Gomirje,
5. Manastir Lepavina,
6. Manastir Orahovica,
7. Manastir Pokra,
8. Manastir Sveta Petka,
9. Manastir Sveta Ana i još mnogo hramova SPC.
Ko i zašto je gradio ove Manastire i hramove? Postavlja se pitanje gde su sada ti vernici i njihovi potomci, zbog kojih su ove svetinje građene?

Srb

pre 11 godina

Moraju drugi da nas mire, kao dva polu retarda....ccc...ovde u Srbiji važi mitsko pravilo da su nas zapadnjaci nahuškali....to obično koristimo kad se vadimo, jer, pa hajte ljudi, nismo mi krivi, drugi su....

Vojvodina

pre 11 godina

Hrvatska misli ako je isterala srpsku manjinu iz Hrvatske da je pobedila Srbiju,aman nije Srbija ratovala inace da jeste oduvali bi vas.Slavite pobedu nad visestruko malobrojnijim od sebe.

MAR***

pre 11 godina

Ljudi kada cete SHVATITI da je prosao voz 18. i 19. veka !!!
Srbija je ZAOKRUZENA sa NATO drzavama :Italija,Slovenija,Hrvatska,
Madzarska,Rumunija,Bugarska, Grcka,Albanija--cak i u Srbiji sedi
Nato na KOSOVU !!!!!!!!!!!!!
A vi se i dalje ****** samo u vasu stetu !!!!!!!!!

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 11 godina

@Zg
Niske strasti smo imali prilike da vidimo prilikom doceka Gotovine i Markaca, stotinjak hiljada Hrvata je demonstriralo nacionalisticko orgijanje najnize vrste, od plebsa na ulicama, komentatora po srpskim sajtovima, preko voditelja na televizijama do hrvatskih politicara. Smesno je da vi Hrvati ovde drzite predavnja Srbima da treba da se suoce sa svojim pravim licem a upravo vi to uporno odbijate. Velika je razlika izmedju onoga sta vi Hrvati o sebi zamisljate i realnosti. Velika. A to se i pokazalo zadnjih dana.

Serbinho

pre 11 godina

Zanimljive izjave Filea, koji trazi da familije zrtava imaju mir a vidim kako su im dali mir.
Josipovic, ne znam kakav ce odgovor imati na tuzbu od strane Republike Srpske za agresiju i ubijanje Srpskih civila po Bosni od strane regularne Hrvatske vojske.

Relja

pre 11 godina

Evo, cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su cak i sam general Gotovina poziva na povratak izbjeglica, sto su srpski politicari docekali na noz. Zasto?!
(Zg, 26. novembar 2012 20:07)

Zato sto je i Tudjman pozivao na ostanak one koje su u par narednih dana heroj Gotovina i njegove trupe masakrirali u njihovim kucama i te kuce zapalili. Zato sto je to u najmanju ruku vrhunsko licemerje i izrugivanje njegovim zrtvama.

danko

pre 11 godina

zar može biti nešto žalosnije da narodi koji su živjeli 100 godina zajedno koji su napravili preko 2 miliona miješanih brakova danas žive ovako,pa ovo je stvarno žalosno da nas jedan stranac miri,bez obzira na sve što se desilo ako mi kao narodi koji smo toliko godina živjeli zajedno ne možemo da nađemo zajedničku riječ nego se samo prepucavamo onda trebamo da se zapitamo pa kakvi smo mi to narodi zapravo,.

(ne)zrela

pre 11 godina

Mnogi Srbi i Hrvati ponašaju se kao deca koju može svako zavaditi. Kad odrastemo i postanemo punoletni, shvatićemo koliko smo grešili sa obe strane. Do tada, uvek će nam biti kriv neko treći. To je samo izgovor za našu nespremnost i nesposobnost da se suočimo sa samima sobom i priznamo sebi da nam niko ne može usaditi mržnju prema nekome bez naše dozvole.

Realno gledano

pre 11 godina

Mi ga lupamo, svaka nam cast. Pa ljudi ne slave 200.000 proteranih srba, nego sto im generali mogu da uzivaju u slobodi.

Ajde pitajte bilo koga iz republike srpske da li nebi slavio da pustaju Mladica?

Svaka zemlja ima svoga heroja!

To je uvek tako bilo i ostace uvek tako.

doctor

pre 11 godina

"vazno je da rodbina zrtava nadje mir"..kaze File! Kako se to nalazi? Ja ovo shvatam da neko za zlocine mora odgovarati,drugacije ne vidim kako bi se nasao mir..

Sale

pre 11 godina

Smirivanje emocija = u prevodu, nemoj da obracate paznju na etnicka ciscenja, stradanja neduznih, svirepa ubistva, genocid.

Po ovome svim Jevrejima onda treba poruciti da takodje treba da smire emocije kada neko kaze da holokausta nema niti ga je bilo!

SRAMOTA!!!

Neka samo Bog svakome vrati po svojoj zasluzi i nista vise!!!

Nemanja

pre 11 godina

Ponekad pomislim da se ovi iz EU sprdaju sa nama...a sada i definitivno za to imam dokaz! Zestoki sam zagovornik ulaska Srbije u EU, iz cisto pragmaticnih razloga. Ali ovo sta Vi radite se granici sa sprdnjom...ja sam ovaj Hag shvatio kao Nirnburski sud i stvarno sam mislio da je to institucija koja ce doprineti pomirenju...na moju veliku zalost vi ste otvoreno i bez trunke srama pljunuli na svakog postenog i realnog coveka na Balkanu. Samo ste potvrdili reci ovih nasih retard-kvazi nacionalista da je Hag napravljen samo da sudi Srbima.
Po kom osnovu sada mozete da drzite Seselja, da sudite bilo kome???
Izgubili ste sav kredibilitet...
Ja zelim da meni i mojoj deci bude bolje ali ne po svaku cenu...


EVROPO STIDI SE
!!!!!!!!!

daevon

pre 11 godina

Potrebno im je da "očiste" Hrvatsku pre nego što uđe sledeće godine. Toliko im je potrebno da su pregazili sve one žrtve. Slično je bilo i sa Jasenovcem, tada im je bila potrebna Jugoslavija, pa su opet nekako umirili Srbiju.
Samo kada bi Srbiju iznutra ojačali, pohapsili kriminalce itd, ne bih se dvoumio kojim putem da (ne) idemo.

nema na cemu

pre 11 godina

Nepravedno je sto nas svrstavaju u isti kos. Nasa emocija je univerzalna i odnosi se na nepravdu i odnos prema hrvatskim zrtvama,generalno..Nase emocije su jake, zato sto nasi stradalnici, nisu nasli satisfakciju u Haskom tribunalu.Ako 250.000 ljudi u koloni beze sa svojih ognjista,pod progonom i oko 2.000 ljudi ne dozivi novo sutra,onda vas molimo, da bar pokazemo emocije prema njima.Jer da nasih emocija nema, neko bi pomislio da ni njih nema...Ako su ista zasluzili, bar su toliko zasluzili u ovom nepravednom svetu ,punom licemerja i lazi.A sto se tice srpskog slavlja, to ostavljam njihovom obrazu i postenju. Tako da te dve emocije, nisu nikako iste...

Proterana zgrozena i ponizena

pre 11 godina

Gospodine File ovakve stvari se NE prastaju. Ovo zlo se pamti i prenosi sa kolena na koleno, sa generacije na generaciju.

s

pre 11 godina

"Koji mir? Zar na Balkanu moze biti mira?"

ne moze, Dubravka Stojanovic je to mnogo lepo opisala u nekim svojim tekstovima gde kaze da postavljanje jednih granica na Balkanu dovodi do postavljanja drugih granica.

Србиновски

pre 11 godina

Помирићемо се ми, али једног дана када ЕУ престане да постоји, јер ЕУ је та која је завадила ова два народа, ЕУ је та која је распиривала мржњу све време и на крају су ове пресуде само врх леденог брега.
Није проблем Хрватска, нису проблем Хрвати, ми говоримо истим језиком српско-хрватским, као и још неке нације у нашем окружењу које су модификовале наш језик, али вас господине Филе не разумем, нити ви желите да разумете нас.

Ban Jelačić

pre 11 godina

Kakve veze Zagreb ima, pa politička histerija dolazi iz Beograda. I rat nije počeo 95. nego 91. i nije se vodio u dvorištu ugrožene srpske nejači u Kninu, Korenici itd. nego u okolici Zagreba. u Vukovaru, Šibeniku, Osijeku i na desecima gradova i sela sa većinskim hrvatskim stanovništvom. A ugrožena srpska nejač ispalila je više od dva milijuna projektila samo na Vukovar.

Zoran

pre 11 godina

Cela stvar je ekonomske prirode (kao što su mnogi mediji nedavno i objavili) ali mi Srbi smo skloni da verujemo u bajke o pravednim sudijama i sudovima što je ravno verovanju u pegaze, vile i šumske patuljke.
Hrvatska je uložila bar 30 miliona evra da se operu pred svetom i pošto para vrti gde burgija neće, oslobodili su svoje generale i većina hrvatskih političara je samo iskoristila talas opšte pobedničke euforije da pred narodom popravi svoj poljuljani imidž. A narod ko narod, u ova teška vremena koristi svaku priliku da se malo raduje potpuno nesvestan da će ih to radovanje koštati malo više od 30 miliona evra u vidu izgubljene dobiti od tihog bojkota hrvatskih proizvoda koji je trenutno u toku ovde kod nas. Ali ako uzmemo u obzir da su Hrvati vlasnici mnogih velikih preduzeća u Srbiji ni taj bojkot neće imati nekog velikog efekta. To što izgube nadomestiće kreditima od svojih sponzora i krug je zatvoren.
Naravno treba ispitati ko je tako olako davao zeleno svetlo za prodaju naših preduzeća Hrvatima bez ikakvog reciprociteta i ako ništa drugo objaviti mu bar ime i sprečiti da se jednog dana vrati na političku scenu kao nekakav izbavitelj srpskoga roda.
Nemamo mi vremena da se nešto bavimo Hrvatima. Mnogo bi korisnije za nas bilo da se fokusiramo na svoje dvorište i da ga, uprkos svim pritiscima da ostane status quo, očistimo i sredimo i opet budemo ono što smo kroz istoriju često bili, mali narod velikog srca.

emocije

pre 11 godina

Nepravedno je sto nas svrstavaju u isti kos. Nasa emocija je univerzalna i odnosi se na nepravdu i odnos prema srpskim zrtvama,generalno..Nase emocije su jake, zato sto nasi stradalnici, nisu nasli satisfakciju u Haskom tribunalu.Ako 250.000 ljudi u koloni beze sa svojih ognjista,pod progonom i oko 2.000 ljudi ne dozivi novo sutra,onda vas molimo, da bar pokazemo emocije prema njima.Jer da nasih emocija nema, neko bi pomislio da ni njih nema...Ako su ista zasluzili, bar su toliko zasluzili u ovom nepravednom svetu ,punom licemerja i lazi.A sto se tice hrvatskog slavlja, to ostavljam njihovom obrazu i postenju. Tako da te dve emocije, nisu nikako iste...

Goran

pre 11 godina

E paa Djuro kad već nešto kažeš zašto nisi bar ideju neku dao kako to da nadju svoj mir. Ovde govorim o svim stradalim u tom nesretnom ratu. Baš me zanima kako ova presuda može da doprinese nekom čoveku da nadje mir,spokoj. Dragi Djuro ova presuda koja je izrečena je i imala za cilj samo jedno a to je da rasplamsa emocije nacionalizma sa obe strane. Za mir i spokoj nemoj da ti brineš. Pre se zapitaj da li ti i tebi slični kada odu na spavanje mirno spavaju i nadju svoj mir posle onoga što kažu, pa posle toga i ono što su doprineli da se neke stvari dogode.

Bogoljub

pre 11 godina

Ma sta se pravite budale?! Cvijecem ste zasipali tenkove koji su iz BG-a jurisali na Vukovar. Klicali I skandirali Seseljove nebuloze Virovitica-karlovac-Karlobag. I danas se odusevljavate Dodikovim sovinistickim ludorijama I pljuvanjem po Srebrenickim zrtcama. I onda ocekujete neke simpatije od svijeta kad izvucete deblji kraj?!

Srbija u srcu!

pre 11 godina

U odnosima izmedju drzava ne postoje emocije nego interesi.
Her File neka vrati film unazad 20 god. pa ce videti da su mnogi iz "pravdoljubivog" sveta upravo direktno inicirali da na Balkanu interesi malih drzavica koje su stvorili (i stvaraju) budu dijametralno suprostavljeni!
Ex-americki ambasador priznaje da je podrzao oluju, za Holbruka Sloba i Tudjman su bili "stabilizatori" mira na Balkanu, za americkog drzavnog sekretara nezavisnost Kosova je licno pitanje ....
I ok, neka vam bude, Srbija je najgora! I neka svi vasi miljenici iz ostalih balkanskih drzava na nama treniraju mrznju. Mi nemamo emocija, niti koga mrzimo niti koga volimo. I ignorisemo tudju mrznju.
Nas osnovni cilj je da izgradimo Srbiju, da bude bolje mesto za zivot nase dece!
Budite sigurni da je Srbija zemlja buducnosti i da ce nasa deca biti ponosni gradjani Srbije. U tom pravcu su usmerene sve nase emocije!

šokre

pre 11 godina

joj kako ovo mene sve nervira, ja sam hrvat, ali jel vi razumijeta da zadnjih sedam dana su samo teme nacionalne koje ne mogu riješiti najpametniji ljudi i jednog i drugog naroda. A što je sa računima kako to da platimo kako da živimo od svog rada, jedino na balkanu nema socijalnih nemira u europi, a živimo skoro najgore u europi. Da grk ima probleme kao hrvat zapalio bi pola grada da grk ima probleme kao srbin zapalio bi pola grada, a mi pričamo o pričama koje se neće riješiti u slijećih sto godina.

crokolo

pre 11 godina

E dosta mi je više da čitam ove komentare , Hrvati očistili Hrvatsku od Srba, pa Vi tamo ko da imate kolektivnu amneziju pa jel moguće da se apsolutno niko ne sjeća da su ti isti Srbi očistili od 91-95 1/3 Hrvatske od Hrvata, cijelu Vojvodinu od istih te 70% BIH od nesrba...

mir no alternativ - govoriše pre nego što baciše bombe

pre 11 godina

I ja sam da se smire tenzije i to, samo brate File čini mi se da otkada nas vi iz EU mirite često se nešto svađamo ovde.

grbavi

pre 11 godina

mi bi nashli svoj mir kada bi ste nas ostavili na miru gospodine file i gospodjo doris jer ochigledno da ne percipiramo pravdu na isti nachin

Smiren

pre 11 godina

EU da smiri sa oslobadjanjem onih koji su cinili zlocine nad Srbima!

Kad bolje razmisljim, ne treba vi da smirujete nista, samo se terajte u sto lepih da vas vise ne gledam i ne cujem.

TheObradovic

pre 11 godina

"Vazno je da rodbina zrtava nadje mir."

Sve sadrzano i sve objasnjeno u ovoj recenici.
Dok se to ne dogodi,sve price o pomirenju su iluzija.
Stop sovinizmu,trijumfalizmu ili viktimizaciji sa bilo koje strane.
Pravda za zrtve!

srpski patriota

pre 11 godina

Očekujem od Vučića i Dačića objašnjenje kako će rodbina žrtava naći mir posle oslodađanja Gotovine i Markača, jer su oni sami preuzeli na sebe da budu tumači Fileovih izjava.

pa da

pre 11 godina

""Rekao sam da je pomirenje dugoročan proces i važno je da rodbina žrtava nađe mir", rekao je File u Zagrebu posle razgovora sa hrvatskim državnicima.

Kad i rodbina pomre od starosti ili bolesti, onda ce verovatno naci vecni mir, valjda je na to mislio kad pominje "dugorocan proces".

Goli otok zdaj

pre 11 godina

Je l' to komesar došao ispred politbiroa da nam deli lekcije? Bolje da se pozabavi onim mlekarima ispred Komisije EU, koji su danas u štrajku polivali policiju mlekom.

Oliver

pre 11 godina

Srbija i Hrvatska imaju uspostavljene diplomatske odnose,hrvatski ambasador sedi u Beogradu,srpski ambasador sedi u Zagrebu.I to samo nekoliko godina nakon krvavog rata.Za mene je to dovoljno,cak iznad svakog ocekivanja,vise od toga uopste nije potrebno.Primerice radi,Jermenija i Turska uopste nemaju nikakve diplomatske odnose zbog genocida koji su Turci uradili Jermenima od 1915. do 1917.Ili, Izrael i Nemacka imaju hladne,distancirane odnose,nikako prijateljske.Do pre neku godinu bilo je zabranjeno da se u Knesetu(izraelskom parlamentu) cuje nemacki jezik pa su nemacki politicari govorili engleski jezik.Ne vidim zasto bismo mi imali bolje odnose sa Hrvatskom nego sto Jermeni imaju sa Turcima ili Jevreji sa Nemcima?Mi smo susedi,osudjeni na to geografijom,a ne sopstvenom zeljom,vise od toga nam apsolutno ne treba.A Hrvatskoj zelim svaku srecu u Evropskoj Uniji,tamo ih ceka Italija,sa teritorijalnim pretenzijama prema Istri i Dalmaciji. :)

Slobodan čovek

pre 11 godina

Da briselske birokrate ne dozvoljavaju sebi previše kada popuju dvema državama?
U čije ime oni govore?
Naroda Evrope, koji ih nije birao?
Država Evrope, koje imaju svoje političare?
U čije ime govori Brisel uopšte?

fak

pre 11 godina

Mislim da je više glupo raspravljati tko je kriv ili nije, jer se nečemo nikad složiti. Zato je najbolje upravo ovako, mi na jednu stranu, vi na drugu i doviđenja, sretan put.

MaloMorgen

pre 11 godina

Nikad vise mira na Balkanu. Jedino da nas sve Balkance pobiju, poseju travu i nasele Tibetance. Krv je otrovana jos nekad davno, a zainteresovani se trude da ostane zatrovana najvise moguce. I sto je najgore, jako im dobro ide.

Lako je pričati

pre 11 godina

Srećno Hrvati sa EU, sve će ovo da vam se vrati jednog dana a vi se samo veselite :). A to što imate zaledjinu, haha imate je dok im trebate a posle se to lako okrene na drugu stranu. Vama je važnije da je "komšijina" krava crkla a ostalo nije bitno

rajs

pre 11 godina

Citajuci komentare moram da zakljucim da nam budjenje nacionalizna, iako i sama osecam tugu i bes zbog sramne medjunarodne pravde, nicem dobrom nece rezultirati kako sto nikada i nije, ako je razlog za budjenje mrznja prema nekome (hrvatima u ovom slucaju). Mi treba da smo patriote u miru i da hladne glave posmatramo desavanja u evropi i svetu i na miran nacin, ali uporno idemo ka ostvarenju svojih ciljeva. Jasno je da je cilj evrope i amerike da nas provocirajuci ponovo prikazu kao nakaze. Moramo biti lukaviji i manje ostrasnjeni... nisu nam hrvati krivi sto je presuda kakva jeste. Mi smo krivi sto se pogresno borimo za sopstvena prava, i sto nemamo dugorocne ciljeve, sto smo malodusni i nemarni sami prema sebi . primirimo se i cekajmo njihove greske da isplivaju ... borimo se ali pametno. budimo slozni ali ne u ratu nego u miru. glavu gore! izgubice oni koji ne uspeju od nas napraviti krvolocne agresore...nek se uguse u svojim sramnim nastojanjima. a mi braco srbi, pamet u glavu, oruzje dole...

johnny

pre 11 godina

A za nestanak Srba sa podrucja danasnje R. Hrvatske (tj. za njihovo svodjenje na statisticku gresku) od 1941 - 1995 niko nikada nije odgovarao. Sta cemo sa tim Evropski komesaru? Kome mi Srbi da se zalimo za nase pobijene i proterane rodjake i prijatelje kad ste sve ubice amnestirali i oprali?Vrhunsko licemerje Evrope koja amnestira ustastvo i vekovne zelje Hrvata da imaju drzavu ociscenu od Srba. (mile, 26. novembar 2012 19:58) bravo mile, samo lagano!

Boki

pre 11 godina

Ovi klovnovi iz EU prvo zaprze corbu, a onda drze lekcije. Oni su deo devedesetih isto koliko i Milosevic, Tudjman, Arkan, Gotovina i ostatak cirkusa.

RexChroatorum

pre 11 godina

Branko, molim Te da ne unosiš pomutnju:
Manastir Krupa na Vrbasu je najzapadnija pravoslavna bogomolja srednjeg vijeka o čijem se nastanku ne zna ništa osim guslarskih rekla-kazala. Ne zaboravi da je do 1054g. postojala jedna zajednička kršćanska vjera.
Obrovački manastir Krupa osnovali su monasi sa Vrbasa nakon što su pobjegli pred Turcima.
Drevni manastir Krku podigao je hrvatski knez Mladen II Šubić, svojoj supruzi princezi Jeleni, sestri cara Dušana kao dokaz ljubavi.
Ostale pravoslavne bogomolje podižu se kasnije za "dezertere" sa Kosova Polja.
Hvala.

Evgenije

pre 11 godina

"važno da rodbine žrtava nađu mir."

O cemu ovaj prica? Oslobodili ste zlikovce a pricate o zrtvama ! Pa ko je odgovoran za zrtve? Ko je pocinio zlocine i nacinio zrtve?

GM

pre 11 godina

Problem Srbije nije Hrvatska nego USA,NEMACKA,AUSTRIJA,ENGLESKA,FRANCUSKA, itd.mislim i da smo platili vise od Hrvata krajnji rezultat bi bio isti, zbog cega je to tako neznam i kada smo se borili na istoj strani ONI NAM NISU BILI NAKLONJENI ( " PRIJATELJI " ), moguce da smo svojim cinjenjem ili ne cinjenjem malo i sami doprineli da nas svet tako tretira, mislim da bi trebali da evropskoj uniji okrenemo ledja, da zasucemo rukave i da se bacimo na proizvodnju hrane, da nam ne bude nijedan santimetar obradive povrsine neobradjen i tada mozemo da se uzdignemo i da mirno zivimo...GM

sepika

pre 11 godina

Muka mi je, zahladili odnosi ubog Haskog suda, institucije koju ne postuju niti smatraju ozbiljnom ni gradjani Srbije niti Hrvatske. Sad mi je jasno zasto su Milosevic i Tudjman tako lako zakuvali, zasto smo i jedni i drugi odmah uzeli oruzje i krenuli da ubijamo dojucerasnje prijatelje, rodbinu bez da se stavi prst na celo i razmisli. Srbi u Hrvatskoj su izmanipulisani, kad su izbegli poslati su na kosovo, pa je veliki broj njih morao da bezi jos jednom, ja idem u Hrvatsku cesto, zao mi je sto pripadam generaciji koja nije ucestvovala u ratu ali ce , sudeci po vasim komentarima i izjavama politicara, do kraja zivota da trpi posledice istog. Vise ne citam vesti ovog tipa samo mi nabiju nervozu. One love.

novica952

pre 11 godina

Kako je moguće pomirenje u regionu kada je Srbija sa svih strana okružena onima koji joj misle zlo i to na otvoreni ili prikriveni način na stalno pokazauju.Naši susedi Hrvatska i federacija BiH stalno na tapetu imaju Srbiju i smetaju im ijave našeg predsednika i poruke koje šalje u svet, i ostali iz okruženja imaju da nam dosta kažu a da istovremeno o sebi ne prihvataju nikakvu kritiku. U takvim okolnostima govoriti o pomirenju gotovo je nemguće, pogotovu ako još i EU konkretnim delima i signalima koje šalje nama i susedima to još više podgrejava.Odnosi poverenja i saradnje se grade na racipročnosti, a ne na principu ti mene kamenom a ja tebe pogačom.

TITTO

pre 11 godina

. ..Bllebetanje Štefana Filea fur naciSStička Europa njemačkog Četvrtog Rajha in Zagreb – da je NDH na vrlo dobrom putu u naciSStičku Europu njemačkog Četrvtog Rajha immade SSVO"YU CIJENU - GRUU POŽAR U SS-generallštabu zvanom CRNA ŠUMA (ČUDNA ŠUMA) FUR Bade(LL)-Wurtemberg (Deutschland).
..YU GRUPA FUR ESSEKER. ..

one and only mw3

pre 11 godina

http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-zlocina-tijekom-oluje-nakon-nje-osudeno-2380-osoba-clanak-479955

evo pa mozete prestat cvilit da nitko nije osuđen za zlocine u oluji. a ovo sta fule prica se vise odnosi na nikolica nego na josipovica