Petak, 16.11.2012.

23:54

Haški sudija: Nepravedna presuda

Član Žalbenog veća Tribunala Fausto Pokar ocenio je da je oslobađajuća presuda za Gotovinu, za koju on nije glasao, "protivna bilo kakvom osećaju za pravdu".

Izvor: Beta

Haški sudija: Nepravedna presuda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

184 Komentari

Sortiraj po:

mirko

pre 11 godina

zvrr:"Izjava da je Hrvatska mogla dobiti samostalnost bez rata je smijesna... Raspad Jugoslavije je bio neizbjezan jer je Hrvatska stoljecima sanjala samostalnost... A koji je bio plan srpske strane kada je krenula u rat?"

Lepo sto si priznao. I Tuđman 1992. ZG:"Hrvatska je htjela rat jer je samo ratom postizala potpunu nezavisnost. Da Hrvatska nije htjela rat, onda rata ne bi bilo".

Plan srpske strane je bila reakcija da se povuce JNA i ostavi naoruzanje lokalnima da se bore za svoja ognjista pod (naivnom) pretpostavkom da "niko nista ne moze da im zameri na tome" jer, kao narod, imaju jednako pravo da ostanu u YU kao i Hrvati i Slovenci da izadju iz YU.

Ali Badinterova komisija je protumacila da republike u administrativnim AVNOJ-evskim granicama imaju pravo na otcepljenje iako je Moša Pijade, jedan od autora Ustava YU kada:"...u Skupštini Jugoslavije jedan slovenacki poslanik je svojevremeno nešto natucao o pravu NARODA na samoopredljenje koje ukljucuje, rece, i pravo na otcepljenje. ...iznerviran došao je za govornicu i rekao: "Šta, bre, ova budala prica! Da smo hteli mogucnost da se neko otcepi od Jugoslavije onda bismo to i napisali u ustavu: ko donosi odluku, kako se ta odluka donosi, ko sve ima da se pita, i tako dalje. Ništa od toga nema u ustavu. I, bogami, ima da se živi u ovoj državi svidalo se to ili ne nekome".

Procitaj i sta je rekao Boljkovac i sta su GLAVAS i GUDELJ porucili po prezivelom kada su izresetali auto Josipa Rajhl Kira Osiječkog šefa policije.

mehmedalija

pre 11 godina

Eee drage komsije. Ne morate ovu oslobadjajucu presudu primati k srcu tako prisno.Ni mi nismo oslobadjajucu presudu Srbije u sporu sa BiH prihvatili prisno. Mi i dalje znamo i ucimo djecu da je Srbija ucestvovala u ratu u BiH, kakva god presuda bila. Tako cete i vi govoriti da su Hrvati izvrsili etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske i pocinili zlocine.
Nista se tu bitno ne mjenja. Tako da nema potrebe za izjavama da ce pomirenje ici sporije i nesto slicno. Opet nije sve izgubljeno. Imate,iako na klimavim nogama, ratom stecenu rs. Uskoro ce prvi predsjednik rs biti osudjen u Hagu, tako da se ne zna sta ce biti sa istom u buducnosti.

purgerman

pre 11 godina

Navedeni podatci neodgovraju istini: Kada je Tudjman dosao na vlast u funkciji je bila samo civilna policija sa kratkim naoruzanje ,tek nesto starog trofejnog oruzja.Ivica Racan clan CKKPH u dogovoru sa celnicima JNA
dao je nalog da se povuce citavo oruzje teritorjalne obrane,a da tim cinom nije obavjestio Tudjmana.Hrvatska je bila razoruzana.KOS je snimio film ondasnjeg generala Spegelja kako pregovara zbog nabave dugih cijevi.Sam Spegelj se sakrio,kada je taj film prikazan i smjestili ga u jednoj kuci na periferiji Zagreba,gdje ga je cuvala grupa HDZ-ovaca naoruzana lovackim oruzjem.Akcijom prikupljanja novaca gradjana i dijaspore relativno brzo sakupljeni novac posluzio je za prvu posiljku Kalasnikova AK 47 iz Madjarske ,KOS je to znao ali je kamiona propustio ,kasnije iz nekih drugih balkanskih drzava,vjerujuci svojoj sili i nadmoci tako ce jednim udarcem moci rijesiti taj problem. Ne u Maksimiru vec na stadionu u Kranjcevicevoj ulici u Zgb. postrojen je odjel ZNG sa puskama i uniformama jacine oko 700 vojnika i podjeljene bojne zastave. To je bio pocetak stvaranja hrvatske vojske od dobrovoljaca i prebjega iz JNA.Maskirne uniforme su radjene dijelom u Varteksu.Tezeg naoruzanja nije bilo !Osnovan je i sanitarni stozer,jer je JNA konfiscirala medikamente i lijekove po bolnicamaa.Iz mjeseca u mjesec se je pojacavao broj dobrovoljaca,koji su sami kupovali svoje naoruzanje na crnom trzistu.1 kalasnikov je stajao 1.ooo DM a 1 metak
i do 1 DM ! ( Ratni profiteri )!

pola-pola ZG

pre 11 godina

(Bane, 17. novembar 2012 08:12)

Bane, malko te ponijelo... Besmisleni i glupi citati.
Svega ne bi bilo da nije bilo memoranduma SANU iz 1986. godine, kada je Bog hodao zemljom Jugom; kada se slusala dobra mjuza, crtao dobar strip, nije bilo previse para, ali se zivjelo OK, BG grupe bile popularnije u ZG i obrnuto, odlazilo se na more, putovalo, uživalo, itd, itd...
A onda, eto memoranduma, stvaranje Slobe, uvjeravanje Srba u Hrvatskoj da su ugroženi, iako objektivno, bili su malo 'ravnopravniji' od ostalih, ukidanja autonomija, 'mitinga istine' i lavina je nezaustavljivo krenula...
Tuđman je bio posljedica, rat je bio neizbježan, u isto vrijeme odbijale su se konfederacije, odbijali su se planovi Z4, stvarale su se kvazidržave - tzv. Krajine, postavljali su se kreteni za 'predsjednike', ubijalo se pametne i trezvene ljude koji su bili protiv rata (Dmitar Obradović, načelnik Vrginmosta, koji je bio protiv rata s 'braćom Hrvatima', ubili ga Srbi), a tko je imao imalo mozga, jasno je bilo da neće 'svi Srbi živjeti u jednoj drzavi' i da će upravo Srbi najviše nastradati...
Možda ste stvarno bili u blokadi, smiješno je kada se o 'Krajini' govori kao o nekoj superdržavi, a tu su se činili grozni zločini, ubijalo se i protjerivalo nesrpsko stanovništvo. I što je trebalo očekivati?!
Ipak je ovo crni Balkan, zločina je sigurno bilo. Ali nitko nije mogao osporiti pravo Hrvatima da vrate svoj teritorij...
Okrenimo se budućnosti, da nam barem klinci žive normalno.
Pozdrav svima

purgerman

pre 11 godina

Ma kakav Amerikanac ? Sudija Maron je poljski zidov koji je prezivio Auschvic i emigrirao u SAD i tokom vremena uzeo americko drzavljantvo. Mozda mu je doslo u glavu onaj telegram iz Beograda osobno Hitleru sa tekstom:Srbija je prva drzava u Europi u kojoj vise nema zidova ( Juden frei ).Zato kazem nikad neznas sto te u zivotu moze stici. Onaj Talijan nije jedini koji je ljut i mrzi Hrvate,jer su partizanske dalmatinske brigade protjerali Talijane sa Jadranske obale i Istre do Trsta. Tokom 1940 do kapitulacije 1943. Taljani su snadbjevali cetnike oruzjem,municijom
i prehranom, a jedan stab cetnika bio ja smjesten na otoku Krku mjestp Punat , koji je danas turisticko srediste za morski turizam ( Jaht Hafen).Tokom rata 1991 do 1944 bio sam u hrvatskoj vojsci na juznom bojistu
jer je HDZ imao jaki ogranak u Slanom kojega smo cuvali- 15 boraca.Kad jednog dana 2 kamiona JNA udju u Slano i odmah se bace na dva kioska da ih pljackaju pred hotelom Ambasador.Gostiju nije bilo pa smo pripremili polozaje na I. katu hotela. Sa dvije zolje ijesili smo problem u tren oka i onda dolazi tenk JNA i povukli se sa motornim camcima koji su bili usidreni iza Ambasadora na otvoreno more.Novine su kasnije pisale o 23 poginulih i desetak ranjenih. Za odmazdu vojska JNA i srpska milicija iz Trebinja odsekla je glavu starog Grozeta,oca mog prijatelja,i zapalili njegovu radnju i restoran sa kaficem.U Slanu prije rata boravio je i Kapetan Dragan onda kao turisticki namjestenik, iznamljivao jahte.

NIKOLA

pre 11 godina

Hej Hrvati, da li moze neko iz Srbije da ostavi komentar na sajtu nekog hrvatskog lista? Moze, malo morgen! Hrvatska vlada je dala 27 miliona evra za oslobadjanje ratnih zlocinaca. Na hrvatsku zalost sudije iz Evrope nisu mogli kupiti .

zvrr

pre 11 godina

Ti ides u detalje pa ti ne mogu odgovoriti na sve postavljeno. Izjava da je Hrvatska mogla dobiti samostalnost bez rata je smijesna. Rat je bio neminovan i neizbjezan. Kao sto je otrijeznjenje neminovno i neizbjezno.
Raspad Jugoslavije je bio neizbjezan jer je Hrvatska stoljecima sanjala samostalnost. Za Sloveniju ne znam, ali znam da su proglasili samostalnost prije od Hrvatske. Demokratskim putem, vazno je napomenuti.
Potom tim istim putem idu BiH,Makedonija, Crna Gora i ovih dana se Kosovo bori za svoju nezavisnost.
A koji je bio plan srpske strane kada je krenula u rat? Ne vjerujem da se u rat islo bez plana i nespremno. Je li plan bio neka prosirena Srbija koja bi se prostirala preko dijela Hrvatske, Bosne, Crne Gore?
Teritorij na kojem bi bili samo Srbi? Potezi srpske strane tokom svih ratnih godina me navode na takvo razmisljanje. Etnicko ciscenje gdje je to bilo moguce, rusenje svih bogomolja koje nisu srpske(BiH), otvaranje konc logora,okupacija i rusenje mnogih gradova. Preko milion raseljenih ljudi. I poslije svega toga svijet se budi i NATO vrsi zracne udare na srpske polozaje. Ja bih prvi volio da to sve nije tako, ali istina zna biti bolna. Ne moze citav svijet biti u krivu a samo jedni u pravu. Ne ide to. Najbolje je priznati "gresku" i traziti put ka pomirenju i ljubavi. Zivot ide dalje, a nama valja zivjeti skupa ili jedni pored drugih.

Nebojša

pre 11 godina

U Srbiji se promenila vlast i ovo je odgovor zapada na to.
"Čajna šandong internešenel" otvara svoje predstavništvo za Evropu u Beogradu i umesto austrijske firme gradi auto put. Sloveniju optužuju da je proruska zato što planira zajedno sa Srbijom nastup na ruskom tržištu. Sve to nije ono što bi zapad želeo.
Ova odluka suda služi da nas isprovocira, da mi zapalimo koju ambasadu i onda da mogu da nas ucenjuju kako hoće. Zato pamet u glavu Srbi i nasedajte na provokacije.

Dejan

pre 11 godina

(Osječanka, 17. novembar 2012 14:59)

Vama je izgleda jedino bitno da Srbi priznaju vaše laži!
E pa to se nikada neće desiti!
Ali nikada!
Pa ne znam koga sve da potplatite da podrži tu vašu izmišljenu priču, džabe vam!

Kada kažete konačno neku istinu, priznaćemo, do tada vam ostaje samo da nas i dalje spopadate i uhodite po svim mogućim sajtovima kao i prethodnih godina.

elgladijator

pre 11 godina

@Rijeka
A pre Splitskog sporazuma koji je potpisan 1993, na intervenciju Klintona da se zaustave sukobi HVO, regularne hrvatske vojske i muslimana? Šta ćemo sa tim periodom?

elgladijator

pre 11 godina

@zvrrr
A ko je kriv za sledeće:
- 1990 nakon dolaska Tudjmana na vlast nastala ustaška histerija
- kada su 1990 "uvezeni" ustaški junaci Ivo Rojnica i Vinko Nikolić
- 1990 osnovana Hrvatska vojska(isključivo Hrvati) sa 100.000 naoružanih ljudi (ZNG)uz defile na maksimiru, a niste bili još nezavisni
- 30.000 ljudi u periodu 1990-1991 napustilo hrvatsku (podaci crvenog krsta) uz masovne antisrpske histerije za preostale
- je Tudjman u GLOBUSU odogovorio na pitanje novinara da li bi Hrvatska bez rata bila nezavisna odgovorio: "Da, ali ne bi ostvarila svoj cilj"
Koji je to cilj, imaš li odgovor
- Kada je iz Hrvatskih gradova koji nisu bili direktno u ratu proterano preko 100.000
- kada je iz Bilogorskih sela tokom 1991, direktnom naredbom Hrvatskih vlasti iseljena 22 srpska sela. Oni koji nisu, pobijeni su i dosada bez kazni
- Kada su popaljena brojna srpska sela, naročito u Medačkom džepu
- Kada je pobijeno preko 100 ljudi u Gospiću, Sisku i pakracu (Brodarac, Norac i Merčep)
- popalio 22.000 srpskih kuća, minirao na stotine srpskih vikendica, unuštio na na desetine objekata srpskih preduzeća 1990-1991,
- ko je naterao srpske izbeglice da svoje 2-spratnice i 3-spratnice za prizemne kuće po Srbiji i Vojvodini

Zoso

pre 11 godina

Zasto ne objavite komentar srbina iz Srema da su za vreme rata moje kolege bile na ratistu u Hrvatskoj a ne u srbiji da su pokrali hrvatska sela:traktore,kombajne,prikolice,vrata,prozore,parket,crep ama sve.Zalim ljude iz krajine ali ovo je istina kao sto je istina da80% vojvodjanskog stanovnistva ima lose misljenje o izbeglicama.Ovo je istina ako ima ko da opovrgne neka se javi PLJACKALI SMO NJIHOVA SELA,.A vi kolege sa B92 ako ste demokrate objavite ovo .Na sve smo licili samo ne na vojsku.

Šta hoćete, da sami sebe osude?

pre 11 godina

jbt, pravda, pa pravda, bilo bi lepo da je ima, ali istorija nas uporno uči da je pišu Pobednici (sa velikim P), kakve to ima veze sa pravdom? Može je biti, a ne mora.

Vratite se na sam početak kada slepac odlučuje da uđe u rat sa pola sveta, samoživo i sa vizijom koja doseže do sledećeg izbornog kruga. Mogao je biti na pobedničkoj strani, hteo je da bude paša u svom pašaluku, pogrešna procena, poraz, end of priča, sada gutamo g..... svi, do pisanja neke nove istorije.

Laza

pre 11 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi! Svako pozivanje na civilizaciju i 21 vek je totalno slepilo i neprihvatanje cinjenice da ce i danas vojnici "civilizovanog i naprednog" sveta ubiti desetine ljudi zena i dece u zemljama koje su hiljadama kilometara udaljene od njih. Pravda???

nikola

pre 11 godina

Tudjman: "Srbi su kancer koji se siri", ovakve reci nije ni Milosevic koristio. Ali neka ovim cinom i presudom je konacno postavljena tacka na I, i utemeljeno nase konacno razjedinjenje. Hrvati mozete odahnuti rat je gotov.

Weber'S

pre 11 godina

Ljudi vi govorite o nekoj pravednickoj JNA u "svojo" drzavi. Pa ja sam na Vukovaru bio i zamalo me ne ubise oficiri za to sto nisam petokraku htio zameniti kokardom. Kakva bre JNA, banda pijanih rezervista to je bila JNA. Boga sam molio da izgubimo rat!

samo pitam jer ne znam

pre 11 godina

A čekajte malo, da li su te potplaćene sudije bogovi? Jesu li oni nedodirljivi?
Zar oni ne mogu nikome da odgovaraju? Zar ne može i njih neko da tuži?
Zar ne može da se pokrene pitanje o radu haškog tribunala pred UN?
Zar baš ništa ne može da se preduzme protiv ova tri "boga" koji daju sebi za pravo da odlučuju o "istoriji"?!

Osječanka

pre 11 godina

Kada će već jednom srpski narod priznati da je 90-ih izvršio agresiju na Hrvatsku i Bosnu? Kada će se srpski narod već jednom suočiti s povjesnim činjenicama? Vidim da se još uvijek relativiziraju vukovarske i srebreničke žrtve te žrtve ostalih hrv. i bosan. gradova. Kao da je većina alergična na spomen istih. Kada će netko biti toliko pošten da kaže: Da, srpska politika 90-ih je bila agresorska prema ostalim narodima. Sramimo se toga dijela naše povijesti.
Mnogi se pozivaju na 2. svj. rat što je, po meni, bezveze, ali ću ipak pošteno reći da je taj dio hrvatske povijesti grozan i da mi je kao Hrvatici žao za mnogobrojne žrtve koji su pripadnici mojeg naroda učinili ostalima. Da li je vama žao što su pripadnici četničkih postrojbi također bili krvnici? Također mi je žao za nevine srpske žrtve u Hrvatskoj i smatram da krivci za takve zločine treba strpati u zatvor. Neki, npr. kao Glavaš već zasluženo sjede u ćuzi.
Ima li ovdje onih kojima je žao nevinih vukovarskih i srebreničkih žrtava te žrtvaa ostalih hrv. i bos. gradova?
Žao mi je protjeranih Srba iz Hrv. Žalite li vi protjerane vojvođanske Hrvate? Ima ih na tisuće.
Na kraju dodajem da sam sretna zbog Gotovine jer u doba kada su počeli napadi na Srbe nije niti bio u Kninu te ne može biti odgovoran za zločine pojedinaca. Za razliku od Karadžića, Šešelja, Mladića, Šljivančanina koji su se naslikavali po razorenim hrv. i bosan. gradovima i širili govor mržnje. Sami su si raku iskopali.

U laži su kratke noge, srbi svatite

pre 11 godina

„Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Dobrica Ćosić


Budimo ljudi iako smo Srbi.

Patrijah Pavle!!

popakatapetl

pre 11 godina

Vidim,ovde neki Hrvati pišu,kako Šljivančanin i Mrkšić nisu osuđeni za zločine u Vukovaru.
Šljivančanin je osuđen na 5 godina,a Mrkšić na 20 godina.Slažem se da je malo,ali ja bih voleo da su i ova dvojica osuđena makar na godinu dana,jer bi time bili makar kažnjeni za ubijene i proterane Srbe.

Djangobl

pre 11 godina

Čemu ovoliko polemika.Stvari su vrlo proste,Hrvati bi bez obzira kakva je donesena presuda Gotovini uvijek slavili Oluju kao njihovu pobjedu.Sto se nas Srba tiče za nas je Oluja zločinacka akcija i uvijek ce tako biti. Ostale svjetske zemlje ni sada ne zanima pravna kvalifikacija akcije Oluja a još manje ce ih zanimati u buducnosti.
Rješenje je da se treba okrenuti EKONOMSKOM jačanju Srbije, maksimalno bojkotovati sve sto stiže iz Hrvatske( radnje,proizvode,pjevače,odlazak na more). To ce Hrvatima biti najveća kazna a naša najveća pobjeda .

Siniša

pre 11 godina

Dali treba da nas čudi da su sudije iz SAD (jevrejskog porekla) iz Turske i sa Jamajke doneli najčudniju odluku u istoriji pravosudja? Koliko toga bliskog mi Srbi imamo sa te tri države?

iron man

pre 11 godina

Vi sebe lažite, ostatak svijeta više voli istinu....
(Oluja95, 17. novembar 2012 12:44) Koji ostatak svijeta? Koju istinu? Da isti sud donese dve potpuno suprotne odluke za isti predmet u roku od nekoliko meseci?Da jedan od pet sudija istog dana kaže kako je presuda politička i da nema veze sa pravom? I da to isto kaže dojučerašnji tužilac, poznat po izrazito antisrpskom stavu? Ne,ne, nije tu nešto u redu. Mi nismo anđeli, ne zanosimo se time, ali mi smo sav vojni i politički vrh izručili Hagu, i skoro svi su dobili ogromne kazne. A za pobijene Srbe nije odgovarao niko.

nesa

pre 11 godina

U presudi je preovladao americki lobi, cija je agencija ,sastavljena od bivsih generala i oficira americke vojske i sama ucestvovala sa svojim razradjenim palanovima, za ove akcije hrvatske vojske.Jasno je zasto je ova presuda ovakva....

podrascanin

pre 11 godina

Posto vidim da ovde neki iz Hrvatske vec pitaju da li Gotovina moze u Srbiji popiti kafu, evo i ja iz Srbije da odgovorim. Moze li kapetan Miroslav Radic u Hrvatsku tj. u Vukovar da popije kafu? Ako moze Radic u Hrvatskoj moze i Gotovina u Srbiji. Eto odgovora.

Branko Von Beca

pre 11 godina

" Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi?..
(Filip, 17. novembar 2012 10:16) "

...., ali bar se nadam da znaš da čitaš, pa da te podsetim da je dični sin vaše lepe petar brzica, sam više poklao Srba nego što su oni debili svi zajedno u Srebrenici, pogledaj šta je samo za jedan dan uspeo da uradi :

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%91%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B0

A kad pominješ PRAVDU, taj isti je i bio i student prava, pa se da zaključiti kakva se pravda od vas i može očekivati.

nikola

pre 11 godina

Nas predsednik nikolic bi trebao pozvati sve srbe u evropi da u svojim gradovima protestuju protiv te odluke, a ne da nas pusta da se izduvamo na internetu i da ceka dok.se situacija smiri...moramo svetu na miran nacin pokazati da tako vise nemoze!

mario

pre 11 godina

Hrvati kažu: Srbija je napala Hrvatsku. Koju Hrvatsku? Vukovar je bio u Jugoslaviji.
slažem se, potpuno

ali, nitko se ne ljuti zbog toga
ljuti se zbog toga što je vukovar SRAVNJEM SA ZEMLJOM, svi nesrbi završili u logorima u srbiji....
ljutimo se što ste GRANATIRALI dubrovnik, potpuno besmisleno zar ne?

da je jna i srbije htjela srediti separacijskog tuđmana, poslala bi specijalce i sredila stvar
ali milošević je želio teritorij bez nesrba da bi mogao povećati srbiju
e, tu se zeznuo, obilo mu se u glavu - izgubio je više nego što je imao

copy - paste

pre 11 godina

Ovo je sve samo ne politička presuda. Ovo je pobjeda razuma, poštenja i pravde. Na Carli del Ponte i sucu Orieu se na licu iščitavala želja da zatvore Gotovinu pošto-poto, pa su upali u zamku svoje vlastite gluposti, nerazuma kaže sudac Meron. Tko to starca od 83 godine, kojemu se živo yebbe za cijeli svijet jer sutra može umrijeti, može prisiliti na bilo što. Tko to jednome Židovu koji je probao strahote nacističkih logora može narediti da nepravedno oslobodi generale čiji narod nosi hipoteku progona tih istih židova. Odgovor se krije u licu suca Merona; pogledajte koliko blagosti i poštenja isijava iz toga lica.

Tamara

pre 11 godina

Pokušavam shvatiti vaš način razmišljanja, ali mi ne uspijeva. Svi jako dobro znamo tko je bio agresor u ratu. Čemu onda sva ta čuđenja zbog presude?

Mag

pre 11 godina

Koji smo mi primitivci a na to mislim na sva plemena u ex Yu zaluđeni idema pojedinaca i takozvanih vođa.
Onda na samom pragu 21 veka idemo ratovati jedni protiv drugih osiromašimo se totalno, i sad svatko slavi svoje pobjede ljubi svoju zastavu a s druge strane okupirale su nas multinacionalne kompanije i banke koje nam određuju razvoj i sudbinu.
Kad gledamo na ratovanja u africi gledamo ih s visoka kao da smo bolji a nismo, mi smo primitivci bavimo se glupostima pa i jesmo tu gde jesmo

Dule NS

pre 11 godina

Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.
(Filip, 17. novembar 2012 10:16)



Samo 2 riječi za vas komšije:
- JASENOVAC
- OLUJA

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.


P.S. mogu li se uopšte porediti te 4 reči? Ne, ne mogu jer je red veličina žrtava drastično različit, ali nema veze - čisto simbolike i ironije radi!

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

A mene interesuje hoce li sada neko od ovih sudija ili mozda tuzilac Bramerc da pokrenu trecestepenu reviziju presude posto to moze po statutu Haskog tribunala?

JURY

pre 11 godina

Mi obicni smrtnici, i dalje razmišljamo kako preživijeti i porodicu prehraniti. A ove generale sto ih slavimo sa obe strane, obezbjedili su i za unučad. Uvjek je ovcama trebao čoban !

matia

pre 11 godina

tro je onaj isti sudija zbog kojeg je osuđena bivša glasnogovornica flores hartman zbog odavanja službene tajne.
u jednom svom članku za pariški le mond otkrila je da je dotićni sudija krio dokumenta koji su dokazivali umješanost miloševića i jna u rat u hrvackoj i bosni!
osuđena je jer je otkrila službenu tajnu!sapient sat

Ante Boban

pre 11 godina

Dragi susjedi to su sve političke igre i ni Vi ni mi još duuuugo nećemo saznati šta je stvarno bilo, ali mi nije jasno da se uvijek VI žalite i uvijek je VAMA ceo svet kriv? U svakom ratu ste VI žrtve...Pa dokle majku mu???

zvrrr

pre 11 godina

Optuznica je bila na klimavim nogama i zato su ljudi oslobodjeni. A svi znamo da je HV cinila zlocine, ali je oslobadjala svoju teritoriju.
Kao sto je BiH tuzila Srbiju pa izgubila slucaj, jer je optuznica bila losa, tako je i ovaj put optuznica bila losa. A svi znamo da je Srbija ucestvovala u svim nasim ratovima.
Ne treba zaboraviti da niko nije isao u Srbiju da pali,pljacka,protjeriva, nego je bilo obratno. Dolzaili su u Hrvatsku da ratuju iz Srbije, Vojvodine, Crne gore i Bosne. Sasvim je logicno da je narod koji je bio najbrojniji u bivsoj Jugoslaviji najvise kriv. Onih sto je bilo manje su manje krivi. Cista logika.

Lazy Joe

pre 11 godina

Ja ne znam da li postoji bukvalniji način da se Srbima stavi do znanja da ih Eu ne želi i da treba da odustanu od iste. Ova presuda je najbolje nešto što se desilo u istoriji Srbije jer iskreno poručuje, po prvi put bez uvijanja i praznih floskula da oni smatraju da mi u Eu ne pripadamo pa ma koliko pokušavali da budemo veći Evropljani od samih Evropljana. Ova presuda nije samo oslobodjujuća za Gotovinu ona je oslobodjujuća i za Srbiju.

tomek

pre 11 godina

Za oslobadjacu presudu krivi su Srbi - da ste drugacije glasali na zadnjim izbo
rima, presuda generalima bila bi puno bliza prvostupanjskoj.
Svojim odabirom sadasnje vlasti izabrali ste put i konacno svijetu otvorili oci vezano uz vase ratne pohode.
Nadam ste da ste izvukli poruke i da vam nece ponovo pasti na pamet kretati u nove velikosrpske pohode u susjedne zemlje.

buba

pre 11 godina

Ljudi nemoj te lupat gluposti i shvatite stvari da su se Tuđman i Milošević igrali šaha s nama svima.Ovo nije bio rat ovo je bio jedan politički dogovoren rat,a to su vodili moj vođa Tuđman i vaš vođa Milošević.Stoga ja bih vas molio bez obzira što sam ja hrvat nemojte uzimat ovo tolko ka srcu jer su i naši i vaši ljudi ginuli za kurac i šta smo sve dobili iz toga????? jednu lijepu kiflu u usta. LP!!!!!!!!!!!

Dobrica

pre 11 godina

Pokrenimo međunarodne peticije protiv ovakve političke i sramne presude haškog tribunala. Ne sedimo skrštenih ruku ne jadikujmo. Šaljimo mail-ove, zovimo prijatelje u inostranstvu. Dajmo oglase u najuticajnijim časopisima, lobirajmo. Ukazujmo na činjenice. Emocije potiskujmo,njima ništa ne rešavamo. Pokrenimo pitanje ovakve presude u UN, sad ili nikad. Ne dozvolimo da nas ovakve političke odluke poraze već da nas ojačaju. Svi u tom smislu u akciju: Borimo se za pravdu svim legalnim sredstvima koliko ko i kako može. Okrenimo međunarodnu javnost u svoju korist, to je jače od bilo kakve odluke ovog kompromitovanog Tribunala. Samo napred na putu istine i pravde!

dado

pre 11 godina

""protivna bilo kakvom osećaju za pravdu"---ovaj talijan je totalno profulao profesiju! Presuda generalima je bazirana na cinjenicama i dokazima a ne osjecajima. Tako se dolazi do izjednacavanja krivice za rat sto je po sebi nemoguce a odgovaralo bi drzavi koja jos uvijek nije rascistila sa svojom odgovornosti za rat na prostoru bivse Jugoslavije a to je svakako Srbija...

Marko Djukic

pre 11 godina

Konacno smo dobili sta smo trazili. Ne brinite,oslobodice i Haradinaja.
A mi sada mozemo samo da bojkotujemo Srpske proizvode,a sramotno je da na tom mora da se i poziva narod.Pa mislite li da se u Hrvatskoj kupuje nesto nase?

MiraO.

pre 11 godina

Mislim da su danas odistinski slobodni samo sudije Pokar i gospodin sudija sa Malte. Šta god ko mislio ja danas ne bih volela da sam iz Hrvatske. I tamo ima dobrih i časnih ljudi, a oni znaju da je počinjen zločin. Sud u Hagu ih je izjednačio sa zločincima.

logika

pre 11 godina

Hrvati kažu: Srbija je napala Hrvatsku. Koju Hrvatsku? Vukovar je bio u Jugoslaviji. Ali mi ne priznajemo više tu zemlju i njen ustav, opet će oni. Pa ako ne priznaješ njen ustav, na osnovu čega je onda Vukovar u Hrvatskoj?

Damir

pre 11 godina

Ako ne zastarevaju ratni zločini, treba je tužiti za Jasenovac. Svako neka plati šta je uradio i da se krene od nule. Za buduće generacije...

ee

pre 11 godina

Teodor Meron iz SAD, Patrik Robinson s Jamajke i Mehmet Ginej iz Turske.

SAD ima veliki uticaj na Jamajku i Tursku, sto je poznato. Dakle, jos jedan Americki napad.

Ovich

pre 11 godina

Komsije Hrvati. Hrvatska je tada bila u gradjanskon ratu a ne u ratu sa Srbijom.

Hrvatska je ratovala protiv sopstvenog stanovnistva iako je jna odavno pobegla i nije imao niko da pruza otpor.

pitanje koje se postavljalo pred ovaj tribunal jeste kako se Hrvatska vojska ophodila prema svojim gradjanima.

Ako volis Hrvatsku onda treba da postujes i njene manjine, i da podrzis da zlocinac bude uhapsen.

Kod nas je prica zastupljena zato sto su ti gradjani Srpske nacionalnoati.

Mene bi iskreno bilo sramota da vrate seselja u Srbiju pa da vidim hiljade judi koji to slave

Hey-ho

pre 11 godina

Opet teorije zavere kojom se hrani ovaj narod već 20 godina. Pa i preostala trojica sudija imaju svoje mišljenje različito od ove dvojice al eto njih trojice nema pa je ovo ključan dokaz zavere i tako u krug....

diznilend nema alternativu

pre 11 godina

@(DarekFumarek, 17. novembar 2012 10:40)

Kao prvo: smiri se, ovde se vodi civilizovana rasprava, nije ovo trg bana jelacica pa da prosipas ovde ratne poklice. Kao drugo: Koliko je Vukovar srpski grad, toliko je i Hrvatski, znaci, ako cemo posteno niti je vas, niti nas. Ako cemo najpostenije, Madjarski je, odnosno Austro-ugarski, jer sve sto Vukovar cini Vukovarom, nema veze ni sa Srpskom, ni sa Hrvatskom kulturom i tradicijom, pa ni arhitekturom. E sad, to sto ti austro-ugarsku povijest dozivljavas kao dio svog Hrvatskog bica, to je tvoj problem.

Александар Џунић

pre 11 godina

"Институција" прегласавања омогућава "причу" о добром и лошем деда Мразу, тако да сви, који верују у бајке, имају "тамам" избор. Разумем да су процењивали неко јело, па сад један воли други не воли, али у овом домену нема шансе да се уопште мишљења разликују драстично, јер пресуда мора да буде утемељена на чињеницама. Силована ујдурма.

ugrozena vrsta

pre 11 godina

Preporucujem clanak MIroslava Lazanskog u danasnjoj "Politici" - sve je rekao! Nema se sta dodati! Hocemo li se jednom uspraviti kao narod, kao drzava, ili cemo ostati na kolenima da nas svi gaze?

Aleksandar

pre 11 godina

Nije bilo planirano s vrha?? A ono onaj fašista Tudjman nešto bulaznio o "zadavanju Srbima udarca od kog se neće moći oporaviti".
E to boli celu Srbiju od juče, od trenutka izricanja presude.

tosa

pre 11 godina

Za pocetak mi treba prvo da obnovimo spomenik Vecna vatra i posvetimo ga svim nasim poginulima u ratovima 1991-2001 godine a ne samo onima sto su poginuli u NATO agresiji 1999 godine. Ah da, a i tu vatru trebamo ponovo upaliti jer je ugasena, da podsetimo, 5 oktobra 2000 godine uvece. Kako ce nas drugi postovati kada sami sebe ne postujemo.

my way

pre 11 godina

O kakvoj okupaciji vi ljudi pricate? Pa vi ste svoje sopstveno stanovnistvo koje je tu bilo kolko i vi napali! Naravno da ce Srbija doci da brani svoj narod. Okupacija... Vama je neko isprao i okupirao mozgove!
(Filozof, 17. novembar 2012 10:46)

U prvu si, to je tako jednostavna istina. Srbi bili u svojim kucama, vojnici JNA sluzili vojni rok u svojoj zemlji, kao i decenijama pre, a onda dodje povampireno ustastvo, mrznja, Tudjman, zenge, pocnu krvavi rat za rusenje Jugoslavije protiv svojih dotadasnjih prijatelja, komsija i svakoga ko nije hteo da bude deo tog monstruoznog projekta. "Okupacija", "Velika Srbija" - mrmot, folija.

levo smetalo

pre 11 godina

Suci Pocar i Agius više nemaju što tražiti u Hrvatskoj, ali to je vjerojatno jasno i njima samima. (Adam, 17. novembar 2012 08:57) e bas su i jedan i drugi pohrlili u Hrvatsku!

MGM

pre 11 godina

Nakon ovih dešavanja Vas sve pozivam da uskratimo ono što što euforični Hrvati najviše vole poslije generala - novac. Pozivam Vas sve da bojkotujemo kupovinu hrvatskih proizvoda na mjesec dana, vjerujem da to možemo uraditi, pokažimo da imamo još mrvu ponosa iz koje se možemo ponovo izgraditi kao narod dosljedan svoje istorijske pozicije koja nam pripada.

BOJKOT HRVATSKIH PROIZVODA NA MJESEC DANA !!!

Pero

pre 11 godina

Samo pogledajte kako su se ponašali pravi vojnici,generali u haškoj sudnici.
A onda pogledajte svoje "heroje" Šešelja,Mladića,Karadžića...ismijavaju svjedoke,psuju,krevelje se,vrijeđaju suce.....Šta je to,to vi zovete časnim vojnicima.
Šljivančanin koji je pobio pola vukovara oslobođen,slobodno šeta srbijom.
Halo,šta je vama.
Srbija je izvršila agresiju na hrvatski teritorij i to dovoljno govori o tome ko je agresor.
Sram vas bilo

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

Au, ovo nisam znao. Da su rekli da su Tudjman i ostali na Brionima u stvari samo zeleli da srpski civili privremeno napuste podrucije Krajine da bi se smanjile srpske zrtve! Pa to je stvarno ponizavajuce! Prosto neverovatno dokle moze ici licemerje zapada!

Ovich

pre 11 godina

Nejasno mi je zasto vi Hrvati objasnjavate zlocine tokom oluje time sto ste predhodno patili zbog jna?

Za to su mnogi uhapseni i u zatvoru. Cak je Srbija presudila nekoliko takvih zlocinca.

Poenta ovde je fakt da su zlocinci pusteni na slobodu, dok nasi zlocinci i dalje trunu u zatvoru.

Srna

pre 11 godina

Hoće li Hrvatska sada mirno spavati? Da nisu svesni krivice u koju ih je ubacio SAD, ne bi ni čekali sa zebnjom presudu i ako su je već unapred znali.

zrinski

pre 11 godina

poštovni susjedi
razumljiva je vaša ogorčenost jer svaki narod smatra se pravednim i žrtvom
ali možda je vrijeme da sagledate činjenice.
svjesni smo da je u oslobodilačkim akcijama oluji i blijesku bilo zločina i nitko zdrave pameti neće negiarati takvo što, ali zločini nisu bili planirani od strane vrha već su to uradili vjerojatno pojedini isfrustrirani vojnici koji su godinama gledali patnju svoga naroda, ubijanje hrv. civila i vjerojatno dobar dio tih vojnika je izgubio nekoga voljenoga od starne srpskih snajpera, granata itd.rat u hrvatskoj je dragi susjedi trajao pune 4 godine a ne samo dok je bila oluja.
U očima hrvatskoga naroda pravda je djelomočno zadivoljena
još nam se trebate ispričati

stipe

pre 11 godina

Pitam se samo zašto nitko nije spomenuo Vukovar. Tamo se je očito gađalo bombonima, vatama i perjem. Za tu "dječju igru" Šljivančanin i Mrkšić su na slobodi. Onda? Kaj vam to nije isto?Ili vi opet na to sve imate zamjerke. Činjenica je da se nikada nečete pomiriti sa tvrdnjom da ste napali, okupirali, pa izgubili!

milos

pre 11 godina

Ako me pamcenje ne vara vecina "patriotskih" udruzenja je iz ljubavi prema Srblju i svekolikom pravoslavlju branilo skupove gejeva, ali sa druge strane cini mi se da njima niko ne brani da sada izadju na ulice. Nazalost, sa samo 35 godina mogu da zakljucim da smo najgori narod.

Tomislav

pre 11 godina

Hrvati i Srbi nisu nikakav isti narod.
Kad to shvatite,odreci cete se i pretenzija na sve Hrvatsko,a tek onda mozemo pricati o nekim mirnim odnosima.
Ne zelim vase, i ostavite vise moje na miru !

Filip

pre 11 godina

Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.

dr mr fr

pre 11 godina

Ovo je preslikano stanje medjunarodnog prava izmedju Prvog i Drugog Svetskog Rata. Izgleda da ce uskoro i Treci, opet sa istim monstrumima u glavnoj ulozi "bad guy"-a.

Djevojka iz HR

pre 11 godina

Meni je žao što opet stvaraju taj nacionalistički naboj i kod nas i kod vas! Žao mi je svih žrtava rata i naravno, žao mi je srpskih žrtava iz Knina. Bilo je zločina. Ovo je sve najmješteno! Žao mi je što sada ne mogu u Srbiju jer su ljudi revoltirani. Opet će ispaštati ljudi koji nemaju veze s ratom! Srbi, nismo svi iz HR nacionalisti i nerealni... Šteta što mene ne pitaju za presude.. Svi bi dobili iste kazne i to bi barem djelomično dalo utjehu žrtvama.. Pozdrav od realne iz HR.

marko

pre 11 godina

Pravo i pravda se ne pišu po nacionalnom ključu i nema reciprociteta u zločinima. Nema izjednačavanje žrtve i agresora . Nema međunarodne urote protiv Srba, već postoje međunarodni zakoni i sporazumi.

Ratni zločini ne zastarijevaju i zločini koji su počinjeni kod i poslije operacije Oluja (i ne samo oni) će bit kad tad procesuirani. Toga smo vrlo svjesni u RH, a ne bi ulazili u NATO i EU bez da smo toga.

Nazadna srpska politika je započela 4 rata i sve ih je u roku od 8 godina izgubila. Budite sretni da niste prošli ko Njemačka poslije 2.sv.rata ... izmrcvarena i podjeljena u okupacijske zone. A vjerujte malo je falilo i zato me vrlo čude neki što prizivaju nove ratove.

Ladislav

pre 11 godina

Ne razumem bas nista u vezi prava i pravde. Ako jedna grupa profesionalaca kaze da sam kriv i osudi me na 24 godine zatvora, kako moze druga grupa , isto profesionalaca, da kaze da nisam kriv i da me pusti. Gde je tu logika i kako odrediti ko je pogresio ?! Naravno da ne poredim pravo sa mojom profesijom masinstva gde je sve egzaktno i matematicki dokazivo, ali dozvolicete , ovakve protivurecnosti ne prilice nikakvoj nauci ili disciplini koja se fakultetski proucava i stice znaje . Prosto ne razumem dve oprecne odluke na istu temu a da ne zakljucim da je pozadina neozbiljnost ili neprofesionalnost ili nesto trece .

hm

pre 11 godina

Suci Pocar i Agius više nemaju što tražiti u Hrvatskoj, ali to je vjerojatno jasno i njima samima.
(Adam, 17. novembar 2012 08:57)

Daleko od toga, oni su itekako dobrodošli. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje kakvo god ono bilo. Kada bi branili ulazak u Hrvatsku svakome tko drugačije misli na šta bismo spali?

Svatko ima pravo misliti i govoriti ono što misli, ali mora poštovati i tuđe mišljenje, kao i volju većine.

Filozof

pre 11 godina

O kakvoj okupaciji vi ljudi pricate? Pa vi ste svoje sopstveno stanovnistvo koje je tu bilo kolko i vi napali! Naravno da ce Srbija doci da brani svoj narod. Okupacija... Vama je neko isprao i okupirao mozgove!

Sledeći korak

pre 11 godina

Dojadilo sudijama, da više osuđuju krive i nekrive za dešavanja u bivšoj SFRJ pa rešili, da malo ubrazju i onako se bliža kraj mandata. Možda će nastaviti u tom stilu, pa će osloboditi i generala Mladića, Hadžića in Karadžića, ko zana?

Weber'S

pre 11 godina

Srpske snage su proterale Hrvate iz Vukovara, Knina.... itd . Proterali Bosnjake iz podrinja i krajine...., Proterali Albance sa Kosova. A za uzvrat su proterani Srbi iz Krajine... sta je tu nejasno. Daj boze da bosnjaci i Albanci i Vojvodjanji isto tako ne krenu da se vracaju kao i Hrvati svojim kucama. Oluja je bila legitimna akvija oslobadjanja Hrvatske drzave od Pobunjenickih jedinica. Zasto Srbi odobravaju Jevrejima borbu za slobodu a Hrvatima to negiraju? Bas je to nerazumljivo.

Tvrtko

pre 11 godina

(fikret, 17. novembar 2012 09:06)

Dakle ako sam dobro shvatio: tebi činjenica da je Vukovar bio većinski srpski grad, opravdava njegovo totalno razaranje od strane srpske tzv JNA???? Uopće neću ulaziti u polemiku oko toga da li je bio srpski grad ali ako to tako tvrdiš da li onda prihvaćaš argument da je Hrvatska većinski Hrvatska zemlja i da je opravdano bilo istjerati Srbe iz nje i razoriti njihove domove? Nešto gadno ne štima u tvojoj logici....

DarekFumarek

pre 11 godina

Kolko ste vi licemjerni,pa to je ČUDO!!!Pišete takve gluposti da to nisu istine,Vukovar srpski grad??hahah,nikad bio ni nikad nece!Ne sječate se sto se događalo u Vukovaru??Sve ste granatirala,kakve zlocine ste cinili na nasem teritoriju!PA VI STE NAMA DOŠLI DRŽAVU RUŠITI,Mi se nismo trebali braniti???trebali smo vas pustiti da radite to??al ne čudi me to,pa vi nemate srca da priznate pokolj u SREBRENICI!!LICEMJERI!!!

Jovanče Deretić

pre 11 godina

Hrvatske komsije stalno navode vukovar kao opravdanje i zaboravljaju da je to bio vecinski srpski grad. Osim toga za vukovar je neko odgovarao. Budite srecni, mocni vatikan vam je vratio generale. Ali dzaba vam je to, dug ne skapava, u ovom ili sledecem zivotu svako plati
(fikret, 17. novembar 2012 09:06)

Vukovar bio većinski srpski grad? Ja mislio da nakon izjava o nebeskom narodu i sl. više nema mitova u Srbiji, kad ono...

krunoslav kralj

pre 11 godina

Hrvatska vojska je oslobodila hrvatski grad Knin i pri tome nije predala pisanu molbu ovjerenu pečatom, već je to napravila kako je uobičajeno u ratu-topovskom paljbom. Kako topovska paljba može biti protupravna. Pa tu je riječ o ratu. Koliko je bombi, mina itd palo na vukovr? Optužba protiv časnih vojnika Gotovine i Markača je u osnovi bila politikanska.

Mario Bros

pre 11 godina

@Slaviša
Ako ćemo dosledno taj "ekonomski patriotizam" koji se sada nakon ovoga predlaže, odbacimo onda sve automobile koje prave države koje su nas bombardovale, sve mobilne telefone, kompjutere, avione i hajmo nazad u pećinu.

fikret

pre 11 godina

Hrvatske komsije stalno navode vukovar kao opravdanje i zaboravljaju da je to bio vecinski srpski grad. Osim toga za vukovar je neko odgovarao. Budite srecni, mocni vatikan vam je vratio generale. Ali dzaba vam je to, dug ne skapava, u ovom ili sledecem zivotu svako plati

Floyd

pre 11 godina

Postoji jak lobi u EU koji insistira na ulasku Hrvatske u juli 2013. Ova presuda pranja Hrvatskih zlocinaca, a time i zlocina je samo jos jedan dokaz koliko je jak. Ocigledno je da im nisu bitne srpske zrtve....valjda su oni bili manje ljudi od zrtava drugih nacinalnosti. Nisu im bitne ni srpske zrtve sa Kosova ni srpski stavovi. Sta cemo mi onda u EU, u tako humanoj i pravednoj klapi ?! Jesmo li mi ovce da nas vodaju tamo- vamo ili potomci Nemanjica!!? Zna se gde se ovce vode na kraju.

Sve smo jaci. Sad znamo sigurno. I ne samo mi.

pre 11 godina

Tako to rade ozbiljne "demokrate". Prvo naprave optuznicu koju znaju da ne drzi vodu, pa onda tu optuznicu "u legalnom postupku pobiju". Uz malo "lobiranja" i eto narucene "presude". Satro "prekomerno granatiraje" a ne ISTREBLJENJE...

crni domino

pre 11 godina

Broj 3 je veci od broja 2! Kraj price!
I ja nisam voleo da mi Predsednik bude Toma Nikolic a Premijer Ivica Dacic, pa sam se pomirio sa rezultatom glasanja! Kraj price!

wiener

pre 11 godina

jel moguce da ovi hrvati ovde sto se zale na ovo "pravilo 200 metara" ne kapiraju da ovaj sudija jasno kaze da se cela prvostepena presuda ne moze svesti samo na to, jer prvostepena presuda govori o mnogo vise od toga. oni koji su generale oslobodili baziraju svoju odluku na obaranju samo jednog malog dela prvobitne presude i automatski ruse sve ostalo.

FR**

pre 11 godina

NIJE SRBIJA - NEGO srpske GLAVURINE poput Milosevica sa JNA,
Seseljevci,Arkanovci,Mladicevci su RAZORILI SVE !!!

To je razlika. Jer su ti uzput stvarali ZLOCINE,GROBNICE,RAZVAZALI
SA KAMIONIMA LESEVE I STVARALI LOGORE !!!

Nisu Slovenci,Hrvati,Bosanci i Kosovari usli u Srbiju --NEGO OBRATNO !!


Kraj je svima poznat !!!

jelena

pre 11 godina

Simptomaticno je da dosta komentatora iz HR misli da je njima neko dosao sa strane i okupirao zemlju i potpuno prenebregava cinjenicu da su proterali SOPSTVENE DRZAVLJANE DRUGE NACIONALNOSTI. To je isto probao i Milosevic sa Albancima pa, ako ja to mogu da nazovem etnickim ciscenjem, onda 'ajde da nazovemo i Oluju pravim imenom - etnicko ciscenje.

ssone

pre 11 godina

Cela akcija je smisljena od strane AMERICKIH SAVETNIKA koji su pomagali Tudjmanu i ekipi.

Normalno je onda da im pomognu (delegiranjem dovoljnog broja poslusnih sudija, kojima su cak i objasnili kako da sve opravdaju) da potpuno legalizuju tu akciju, jer Ameri su uvek u pravu i POSTENI.

Ovo je tipicno Americki groteskno.

Emina

pre 11 godina

Ovom presudom se samo dokazuje da se Hrvati nikada nisu sami nesto uspeli ili pobedil vec su vase bitke drugi vodili i drugi pobedili u vase ime!U istoriji nikada niste bili na strani dobra neko samo sa fasistima i nacistima,ne znate sta je kad se bori za svoju drzavu JADNI STE!!!Slavite svoj genocid posto drugo nista ne znate nikada drzava od vas uvek ce te biti necija lutka za naduvavanje!!

granatiranje

pre 11 godina

uz zal za svim civilnim zrtvama ipak se moraju sagledati i neke druge cinjenice.
naravno da je optuznica pala, ali to je krivica tuziteljstva koje je sve karte bacilo na "prekomjerno" granatiranje.
medjunarodni vojni standard nije 200 metara kako tuziteljstvo zeli prikzati, nego 400 metara.
cak i sa prepolovljnom vrijednoscu, hrvatsko je topnistvo ciljeve gadjalo sa 96% preciznoscu.
i to je predoceno sudu, i sud je znao za te brojeve - a predocilo ih je samo tuziteljstvo

ZG_HR

pre 11 godina

"Presuda bez osećaja za pravdu" vidim da su ovdje ljudima "puna usta" pravde
Ja se samo pitam gdje je "ta pravda" bila početkom 90-tih kad je Hrvatska gorjela, kad su granate padale po hrvatskim gradovima, kad je "Hrvatska bila "najbogatija zemlja na svijetu jer" je četvrina njezina stanovništva živjela u hotelim" .... gdje je tada ta pravda bila
Zašto se tada nije čula ?

Ne mrzim nikoga- nisam tako odgajan. Sve zločine (na obje strane treba kazniti i sve prognane vratiti) ali isto tako treba istinu pogledati u oči.

Posmatrac

pre 11 godina

Presude i osecanje za pravdu mnogo puta ne idu ruku pod ruku.
Na primer presuda da Srbija nije izvrsila agresiju na BiH a svi znaju od kuda su tolazili i tenkovi i ljudstvo. O politickoj podrsci da i ne govorimo. Ali ta "pravda" u Srbiji nikome nije smetala.

Tvrtko

pre 11 godina

Krajina 95: par sati granatiranja, trenutni egzodus 250 tisuća ljudi, HV ulazi u gradove skoro bez borbi. Vukovar 91: tri mjeseca opsade, pola milijuna projektila, grad sravnjen sa zemljom, groblja JNA tenkova, civili iz grada istjerani tek nakon pada, branitelji pobijeni na Ovčari.
Prvo bi trebalo biti zlocinacki poduhvat sa prekomjernim granatiranjem i etničkom ciscenjem a drugi slučaj se sveo samo na suđenje za Ovcaru??? Mogu samo reci da je prava sreća da zalbeno vijeće nije bilo sastavljeno od sudaca poput ovog Talijana jer bi tek to bio pravi skandal. A moja usporedba sa početka je i mala slika zašto taj nametnuti rat nismo nikako mogli izgubiti - stvar je pristupa. Sto se krvlju brani ne pusta se lako.

Punmik

pre 11 godina

Nije problem presuda, ne vidim šta je toliko strašno, takve stvari se dešavaju. Sutra se može desiti isto i sa šešeljem i mladićem ni oni “nisu“ krivi. Mene porazava ta reakcija naroda i medija u hr, kao i proslava svake godine. Jadno i bolesno na žalost. Kao neko ko na sve gleda realno i objektivno mislim da je srbija daleko od takve reakcije.

tako

pre 11 godina

Svaka čast poštenim i časnim sudijama. Njihove izjave su dokaz kakva ja farsa ova presuda. Politička presuda kojoj su doprineli američki i turski sudija.

Slažem se sa onim što su već napisali pojedini komentatori a to je bojkot svega što dolazi iz Hrvatske. Pa zar da našim parama finasiramo one koju su ogromnom većinom juče slavili??? Celo njihovo društvo se slaže sa njima, nisu to samo oni fanatični primitivci sa jučerašnjih snimaka.

Takođe, oni uskoro ulaze u EU što znači da će ispasti iz CEFTE i neće im važiti povlastice za trgovinu u regionu. Srbija ne sme da dozvoli da te kompanije uđu na naše tržište i nastave poslovanje po CEFTA sporazumu. A šta će oni prodati na eu tržištu je njihova stvar i stvar naučne fantastike.

Bane

pre 11 godina

Zao mi je sto Kralj Aleksandar, teska mu crna zemlja, nije poslusao DJenerala Zivojna Misica u prolece 1919, kada mu je Misic po obilasku Hrvatske savetovao da se odvojimo od njih. Svog zla ne bi bilo: Jugoslavije, partizana, komunista, Tita, 10. kongresa 1974 (kidanja Srbije), rata sa Hrvatima i muslimanima, lopovskih privatizacija...
Koliko je Karadjordje zaduzio srpski narod, toliko su ga njegovi naslednici razduzili.
Kada stanete na pogresan kolosek, sve stanice do kraja su pogresne.

kvatro

pre 11 godina

@Tek tako
Nije bitno koliko si granata ispalio zlocin je zlocin za jedan dobijes dvadeset za drugi cetrdeset godina. Bilo je ludaka koji nisu ispalili nijednu granatu pa su napravili zlocine. Nemoj mi reci da 900 granata u jednom danu nije zlocin.

marko

pre 11 godina

Posle granatiranja i egzodusa Srba, hrvatski vojnici su ubili brojne civile koji su ostali u svojim kucama, a mnoge kuce opljackali i zapalili. Takodje su granatirali kolone civila dok su bezali iz Hrvatske. Zar to nije zlocin?

Alex

pre 11 godina

Presuda nije pravedna, ali ni jedno sudjenje za ratne zločine nije pravedno. U Nirnbergu nisu odgovarali svi koji su činili zločine, već samo oni koji su Nemci. To ne znači da oni nisu zločinci, već znači da su saveznici pobedili i samim tim ne odgovaraju. U ovim ratovima, Srbi su poražena sila i zato se pravda sprovodi samo nad nama. Treba da sve to progutamo i zaboravimo na ponos i da napravimo strategiju kako dalje, a ne samo da se sećamo prošlosti i tražimo "nebesku pravdu". Tako su Nemci postupili i sada su oni jedni od onih koji dele pravdu. To je jedini način i sve drugo vodi u propast.

nnidza

pre 11 godina

Kad bolje razmislim mislim da je i bolje sto su oslobodjeni. Bar da se zna svrha ovog suda. Padom ove optuznice padaju i ostale sta god rekao sud. Nisam siguran koliko su ljudi svesni koliko neistinito sada deluje Srebrenica, Markale, Racak ili sta vec. Ubedite nekog da je bilo zlocina sad. Nema pomirenja..

Laka pobeda

pre 11 godina

Hrvati vole " lake pobede"!(Nemam reci !, 17. novembar 2012 05:00)

Trećina zemlje okupirana, 700 tisuća prognano, 25 posto industrije uništeno, 4 godine terorističkog granatiranja, hm pa stvarno je bilo lako.

realnost

pre 11 godina

A kako bi bilo da su Hrvati bili zauzeli pola Srbije, i proglasili je Hrvatska Krajina, a vi poslije toga to rastjerali i bilo koji Srpski general da je to uradio bio bi ne heroj vec svetac, Budimo realni. Mnogi srbi nazivaju herojem Mladica i slicne njemu koji su samo u jednom Bosanskom selu pobili tolike ljude da je to za ne povijerovati. Ovo je samo jedan primjer a ima ih mali milion.

John Holmes

pre 11 godina

Ne volim ga uopste ali SLOBODA SESELJU.Mi njima isporucili predsednika,ej predsednika a oni legalizovali ubijanje srba.Da covek pukne od muke.

Milja

pre 11 godina

Gospodinu Faustu Pokaru je važnija pravda iznad svega drugog. Čovek nije podlegao raznim političkim pritiscima i nje mogao da glasa za oslobađanje onih koji su odgovorni za progon 250000 nevinih građana sa svojih ognjišta. Šta je se moglo očekivati od sudija iz SAD i Turske nego da oslobode zločince.

Coa

pre 11 godina

Meni nije strasna presuda koliko mi je strasno da ne vidjeh ni jednog gradjanina Hrvatske, ali ni njednog, bilo na TV-u ili na ovakvim forumima, koji ne opravdava generale i koji ne smatra da je odluka realna i nije politicka!!! Tuzno... Argumentacija koja zlocin opravdava zlocinom je zabrinjavajuca i opasna.
Svi mi imamo svoje mladice i gotovine, i dokle god to ne shvatimo, ne mozemo pricati o razumijevanju, pomirenju i toleranciji.

Mihajlovic

pre 11 godina

Koliko je Nirnberski proces bio dobar pokusaj utvrdjivanja krivice nacisticke vlasti u Nemackoj, toliko je Haski proces njegov antipod. Presude se olako donose sluzeci se kriterijumom politicke korisnosti, pa je zato veliki broj presuda daleko od pravde. Ovo je sramota za civilizaciju i pokazuje visok stepen politicke korupcije u medjunarodnom sudstvu.

Tvrtko

pre 11 godina

(ggoran, 17. novembar 2012 00:33)

Ne mogu ni ja vjerovati da dva suca rođena u katoličkim zemljama donesu tako kriminalna izdvojena mišljenja koja idu u korist onih koji su 91 protjerali katolicko stanovništvo iz Krajine.

Mislim kakvi su to argumenti????

zagy

pre 11 godina

Bas zanimljivo. Sudac smatra da je 900 ispaljenih granata na Knin prekomjerno granatiranje i da za to hrvatski generali trebaju biti osudjeni, ali nitko nije sudio jna generalima za "prekomerno granatiranje" Vukovara na koji je prema jna ispaljeno cca 500.000 granata. Ah da, ovaj komentar nece biti objavljen jer istina boli i "ne pridonosi pomirenju na ovim prostorima". Da, postoje krivci za zlocine u Oluji (prije svih zapovjednik vojne policije Lausic), ali prekomjernog granatiranja nije bilo, a to je bio temelj optuznice...

Kokan

pre 11 godina

Ko god i kako god komentarisao ovu sudsku presudu ova dvojica su slobodni, a nama ostaje samo da se cudimo i kao Kalimero vicemo " Nepravda ". A gde na svetu postoji pravda? Mi se nikada necemo opametiti, nikada!

HRvoje

pre 11 godina

Ma dobro susjedi pomirite se sa stvarnošću i činjenicama i ako po vas nije povoljna.

Možete vjerojatno nać još tisuću ljudi koji ću imati slična stajališta ali stvar je takva da je sud odlučio i to je važejući za cijeli svijet i Srbija je također taj sud priznala i sa time se obvezala prihvatit odluke kakve god bile.

Ništa manje, ništa više, to je to, the war is over.

Pedja NS

pre 11 godina

Gospodo Pocar i Agius, hvala Vam!!!

U decenijama za nama u kojima su velike sile medjunarodno pravo svele na pravo moci, a pravnike na obicne notare zelja i poslusnike, ponos je nas pravnika kada se javi neko ko bez obzira na posledice ima u sebi kao osnovni motiv pravdoljubivost.

Hvala Vam za ove reci u ime zrtava i nas koji od danas treba da nastavimo da zivimo u ovoj nenormalnoj konstalaciji americke istine.

Obican covek

pre 11 godina

Ovo je politicka, a ne pravna presuda dok je pravda negde skrajnuta.
Sve u svemu, ovo meni mirise na jedan uvod u rat ili provokaciju za isti.

U celoj EU se desavaju smao nemiri, nezadovoljstva i korupcija pa i nisam iznenadjen.

Mihailo

pre 11 godina

Hrvatska Vlada se brine o svojim gradjanima ma kakvi oni bili. A nasa? Nasa svoje gradjane nemilosrdno je hapsila i gledala kako u Hagu came i po 10 godina bez pravosnazne ili nepravosnazne presude.
Haski sud nije sud. To je skup dobro placenih straca koji umesto pravde bave se politickom trgovinom u kojoj ucestvuje po jedan sudija iz SAD, Turske i Jamajke. Svaka cast sudijama iy Italije i Malte.

srpski dalmatinac!

pre 11 godina

meni je drago sto ih nisu osudili!!! zabrinuo bih se da jesu... Danas se jasno vidi shta mozemo da ocekujemo od EU, Haga i ovih zagrizenih evropejaca koji nas slepo vode... Ko to ne vidi sad, zelim mu puno srece u zivotu jer cemu i trebati ! Hvala hasskom sudu na prosvetljenju mog naroda. Ali ovo nije kraj, bojim se da tek sad sledi finale: Hrvatska tuzba protiv Srbije. Jeremicu, ako vec mislis da imas uticaja, i ako neces birati sredstva , onda zaboravi na stranacko opredeljenje i u interesu ove zemlje konsultuj se sa osovinom Kostunica-Samardzic. To su jedina 2 politichka cinioca u Srbiji koja ne pricaju bajke- nego suvu realnost i istinu kako odgovorna drzava treba da reaguje! Da je visse takvih ljudi u politici...

Slaviša

pre 11 godina

Dragi moji Srbi, u današnje vreme kada nema više ratova i sukoba, naš bes njih ne dotiče. Jedina mera koja će da ih zaboli je EKONOMSKI PATRIOTIZAM! Šta mislite da oni reklamiraju svoje more na bilordima u Beogradu zato što ne znaju šta će sa parama. Ne, treba im naše tržište, naši Evri, kao što nam uzimaju i novac u njihovim marketima ovde, na njihovima proizvodima, kao što njihovi pevači uzimaju novac ovde da bi tamo hvalii zločince, njihovi kvzi-pisci dolaze ovde, pored toliko cenjenih naših i svetskih pisaca... Jednom rečju, potrebno je da pokrenemo NACIONALNI BOJKOT!!!

Dejan.R.

pre 11 godina

Nisam nacionalista, ali Srbi, samo nastavite da kupujete u Idei, posećujete koncerte onih ljudi koji se raduju proterivanju Srba... Razumem one Hrvate koji su dosledni, pa neće da dolaze u Srbiju, neka govore šta hoće, ali ovi što nam dolaze svaki vikend, a ovamo daju ovakve komentare...smeju nam se u lice. Ali sami smo krivi za to, nemamo ni malo nacionalnog dostojanstva. Nadam se da će nas ovo malo otreziti i da nećemo zaboraviti za 3 dana sve ove reakcije.

petlja

pre 11 godina

Ajmo Srbi u ime SveSrpsksSolidarnostiiSloge, svi vi koji ste uzeli njihove domovnice, putovnice, i pre oluje i posle oluje, svi vi koji ste ih trazili, naglasavam TRAZILI, podneli zahtev, svi vi koji ste iskoristili zakonsko pravo po rodjenu roditelja, svi vi koji zivite i tamo i ovamo,svi vi koji putujete preko, pa menjate pasose u putu, svi vi koji sebe vec ubrajate u gradjane EU,a Srbija je tamo daleko od iste,svi vi koji po slavama prepricavate sta ste radili 90,svi vi kriminalci, zemunci, biznismeni, ajde svi se, bilo bi pozeljno javno, odreknite tih dokumenata, bacite ih, spalite,bilo bi posteno, ili ce te i tu tvrditi da su vas naterali. Ajmo SSSS

Tek tako

pre 11 godina

Govoriti o prekomjernom granatiranju Knina i pravilu o 200 metara a istovremeno niti u jednoj optuznici protiv srpskih vodja govoriti o prekomjernom granatiranju Vukovara je vise nego nebulozno. Ili je mozda greska Vukovaraca bila sto nisu dali petama vjetra nego su unatoc razaranju cijelog podrucja grada sa po 1000 projektila dnevno ostali tri mjeseca braniti grad? Ili sto se nisu medijski efektivno prije napada organizirali u kolonu sa svom motorizacijom nego su oni koji su nekim cudom prezivjeli iz grada izbaceni od samoproglasenih "oslobodilaca" sa maksimalno jednom plasticnom vrecicom u ruci. Samo radi usporedbe: kolona iz Vukobvara 1991:

http://metro-portal.hr/img/repository/2009/11/medium/pad_vukovara.jpg

Miloš Obilić

pre 11 godina

Mislim da niti jedan čovjek na svijetu nije očekivao da će biti oslobođeni,čak ni okorjeli hrvati.Ali opet mislim da je odluka potpuno ispravna.Hrvatska je vodila oslobodilački rat na svom teritoriju,branila se od agresora koji je 4 godine konstantno palio,pljačko i ubijao po Hrvatskoj i okupirao njen teritorij.Šta je Hrvatska trebala odreći se dijela teritorija i prepustit ih srbima?U oluji je učestvovalo oko 150 tisuća vojnika,naravno da se na tako velik broj ljudi nađe i luđaka koji će klat,palit i pljačkat.Gotovina i Markač nisu krvi šta zakon vjerovatnosti i statistika govore da se na 100 ljudi rodi jedan psihopat.Oluje je bila oslobodilačka akcija potpomognuta američkom logistikom,akcija kojoj je cilj bio vratit okupirana područja.Samim time šta je bila oslobodilačka nemože biti zločinački pothvat.Srbija je u zadnjih 25 godina bila uzrok problema i vodila agresivnu politku,zato sad ispašta gubitkom kosova pa evo sad i ovim presudama,ali bit će tu toga još čini mi se.

Civilizacija je samo iluzija

pre 11 godina

Tudjman i Gotovina na Brionima: ...."zakoniti konsenzus da se civilima pomogne da privremeno napuste područje sukoba iz razloga legitimne vojne prednosti ili smanjivanja žrtava",.....- LJUDI JELI OVO MOGUĆE DA NEKO OVAKO NEŠTO IZJAVLJUJE U 21VEKU....ljudi su ipak životinje, neće se nikada suštinski odvojiti od primarnih krikova...koliko god se trudili da budu "civilizacija".

BGD

pre 11 godina

Blaga reakcija T.Nikolica na oslobodjavajucu presudu , a A.Vucic 'otisao ' u Kanadu , tako je i B.Tadic otisao u Rumuniju posle samoproglasene nezavisnosti tzv. Kosova* . Ima jedna latinska 'izdajnici su mrski i onima kojima sluze'

Denko

pre 11 godina

Sudije glasali a konacni rezultat ispade 3:2 za Gotovinu. Ovo kao na utakmici. 1:0, pa 1:1... pa 2:2 i u zadnjem minutu zadnji sudija svira penal za Gotovinu i op 3:2. Kraj. Revans, malo sutra!

Pitam se, pa se pitam i pitacu se uvek kad se toga setim, kako je moguce da se takve odluke (presude) donose bez konsenzusa? Kako je moguce vrhunski pravnici za jedno delo da imaju totalno suprotno misljenje, pa jedan glasa "za", a drugi "protiv"? Sta su oni toliko godina ucili?
Ovo je sramota. Medjunarodno pravo je postalo smesno, a hrvati slavili coe dan kako da su postali najjaca drzava sveta! Sta su oni to slavili? Oslobadjanje coveka koji je proterao Srbe? Eh moji dragi Hrvati, danas ste pokazali da ste pravi primitivni balkanci!

Ana

pre 11 godina

Da ne pričam o Srbima i Hrvatima. Da razmišljam samo logično kao da nisu u pitanju ljudi:
Ko kod da je nešto uradio ili nije uradio - jedan tim sudija ga osudi na 20 godina a drugi tim ga proglasi nevinim. Tu nije greška u 2-3 godine (pa da zavisi od stila i karaktera sudije, ili par tumačenja). Tu nešto mnogo nije kako treba, prosto je bez razuma, a kamoli pravde. Kome li su sve za 20 godina poklonili ili oduzeli život?
Ja sam profesor. Sa kolegama mogu da diskutujem da li je neki rad za ocenu 4 ili 5. Nikada se ne diskutuje da li je za 1 ili 5, to je besmisleno.

Andrej

pre 11 godina

Teska smejurija, to je ova presuda...
"Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ali ne zbog toga sto se niceg ne boje, vec zato sto se ne stide niceg! "
Jovan Ducic

Providni

pre 11 godina

Oslobadjajucu presudu su doneli trojica musketara:Amerikanac,Turcin i treci
koji zivi u starom demokratskom drustvu na Jamajci.Izgleda da su oni vrlo rado
pobili ono iz prve presude,jer to ni Nato jurisnicima i pomagacima nije svejedno.Svaka cast moralnom Italijanu i dostojnom sudiji iz male Malte.
Ali na zgrazavanje vecine normalnih ljudi,to nije dovoljno,pa proterivanje,ubijanje paljenje i nije neki zlocin.
Pa Tudjman je rekao da Srbi moraju nestati,a posle postavljao recenice tipa"Ima li vas 3 posto".
Ako se stara Evropa ovoga ne stidi,onda se mi sa pravom pitamo a zasto mi trcimo da budemo deo tog izgubljenog drustva.Evropska komisija daje punu
podrsku ovim izvodjacima radova iz Haga,ali nema nikoga da kaze svojoj buducoj
clanici,da makar nekoga osude za ubistva civila,paljenje kuca ,otimanje imovine
i svodjenje dela svojih gradjana na Tudjmanov prihvatljiv procenat od 2-3%.
Mozda Gotovina i ovaj drugi nisu krivi,ali sramota da danas 17godina od rata
u demokratskoj drzavi ne postoji niti jedna pravosnazna presuda za zlocine koje
su evidentirali sluzbenici UN{nama Srbima ne veruju},pa i ti dobro placeni i
nemoralni ljudi danas cute.Ovo je krah,medjunarodnih institucija,i mora se izvesti debela rekonstrukcija ,jer se sve mora i moze platiti,a to rade najmocnije zemlje koje nam drze lekcije.Bice jos Cavesa u svetu..ali nemaju svi naftu.

3 jahaca

pre 11 godina

Theodor Meron
https://en.wikipedia.org/wiki/Theodor_Meron
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/pj_meron_www.jpg


Patrick Robinson
https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Robinson_(judge)
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/01_pj_robinson_www.jpg


Mehmet Güney
https://en.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Güney
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/pj_guney_www.jpg

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Tek se sada vidi kakva je smijurija prvostupanjska presuda koju su temeljili na tome da je Hrvatska za 200m prekoracila crtu granatiranja i poslala 65 granata vise! Na jedan Gospic je u danu znalo pasti 60-tak srpskih granata tako da je smjesna konstrukcija i optuzba haskih tuzitelja a preciznost gadjanja od 200m nemaju niti Ameikanci sa svom tehnologijom pa je sasvm jasno da nikakvog prekomjernog i neselektivnog granatiranja nije bilo! Oslobadjajuca presuda hrvatskim generalima je pobjeda pravde, logike i zdravog razuma ma koliko to vama bilo tesko prihvatiti to je istina sa kojom se morate suociti! Srbija je bila agresor u Hrvatskoj i Oluja je posljedica zlocinacke politike koju su svi Srbi podrzavali!

warwick

pre 11 godina

OVA odluka haškog tribunala je bruka za ceo svet, za pravo i pravdu.Atrojica sudija koji su doneli ovakvu odluku su počinili najveći ratni zločin u 21 veku !!!

Sledeca presuda: placanje ratne odstete

pre 11 godina

Sudija Pokar samo sto nije rekao - ovo je jasan slucaj korupcije u Hagu.

I ja se pitam zasto skroz oslobadjajuca presuda, a ne, umanjene kazne, mozda cak i toliko umanjene da "generali" odmah napuste Hag.

Plasim se da zato sto nijedan Hrvat iz Hrvatske nije osudjen za ratne zlocine, da nam sleduje placanje ratne odstete Hrvatskoj. Jasno je da po ovim presudama njihov "menadzment" nije kriv, a nas jeste. Sve ukazuje na to da je sledeca velika presuda koju cemo gledati na malim ekranima ona koja ce se ticati placanja ratne odsete Hrvatima.

Sta mi da radimo s obzirom na situaciju - da zbijemo redove, pametni da se cene, a sistem da sljaka - Japanci su preziveli Hirosimu i Nagasaki, Nemci gubitke i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, valjda cemo i mi moci ovo da preguramo.

Dr Nkola Krstic

pre 11 godina

Maske su konacno pale . Moramo uciniti isto ono sto je izglasao francuski parlament pre nekoliko meseci : da je Turska pocetkom XX veka izvrsila genocid ubijajuci 2 000 000 Jermena . To su istorijske cinjenice . A turski kadija nek i dalje glasa za oslobadjanje hrvatskih ratnih zlocinaca.

Михаило

pre 11 godina

Највећа зверства и злочини над српским становништвом кроз историју су извршена уз благослов Папе и Британске Круне!
ИСТИНА МОРА ДА СЕ КАЖЕ!!!

ggoran

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da covek koji je sudija i koji je preziveo holokaust... sa predumisljajem ucini nesto ovako kriminalno i nemoralno... ( a sunarodnici su mu bili sa srbima u Jasenovcu...)

Љубомир

pre 11 godina

Хвала господи Покару и Ађијусу!
3 гласа за слободу, а 2 да су то звери а не људи!

Порука за јавност у Хрватској: неколико пута сте нас зверски масакрирали, 1914. у мачванском крају, као припадници аусто-угарске војске, у Другом светском рату (поред Јасеновца, постојали су и специјални логори за децу, као вид највећег зверства у историји човечанства), па деведесетих... укупно 3 милиона побијених Срба!!!
Уз помоћ српских партизанских изрода отели сте нам вековне територије авнојевским границама (проклет био сваки Србин који икада спомене Тита у позитивном контексту)!
РУКА ПРАВДЕ ЋЕ ВАС СТИЋИ КАД-ТАД!!!

Slaviša

pre 11 godina

Dragi moji Srbi, u današnje vreme kada nema više ratova i sukoba, naš bes njih ne dotiče. Jedina mera koja će da ih zaboli je EKONOMSKI PATRIOTIZAM! Šta mislite da oni reklamiraju svoje more na bilordima u Beogradu zato što ne znaju šta će sa parama. Ne, treba im naše tržište, naši Evri, kao što nam uzimaju i novac u njihovim marketima ovde, na njihovima proizvodima, kao što njihovi pevači uzimaju novac ovde da bi tamo hvalii zločince, njihovi kvzi-pisci dolaze ovde, pored toliko cenjenih naših i svetskih pisaca... Jednom rečju, potrebno je da pokrenemo NACIONALNI BOJKOT!!!

Bane

pre 11 godina

Zao mi je sto Kralj Aleksandar, teska mu crna zemlja, nije poslusao DJenerala Zivojna Misica u prolece 1919, kada mu je Misic po obilasku Hrvatske savetovao da se odvojimo od njih. Svog zla ne bi bilo: Jugoslavije, partizana, komunista, Tita, 10. kongresa 1974 (kidanja Srbije), rata sa Hrvatima i muslimanima, lopovskih privatizacija...
Koliko je Karadjordje zaduzio srpski narod, toliko su ga njegovi naslednici razduzili.
Kada stanete na pogresan kolosek, sve stanice do kraja su pogresne.

Dejan.R.

pre 11 godina

Nisam nacionalista, ali Srbi, samo nastavite da kupujete u Idei, posećujete koncerte onih ljudi koji se raduju proterivanju Srba... Razumem one Hrvate koji su dosledni, pa neće da dolaze u Srbiju, neka govore šta hoće, ali ovi što nam dolaze svaki vikend, a ovamo daju ovakve komentare...smeju nam se u lice. Ali sami smo krivi za to, nemamo ni malo nacionalnog dostojanstva. Nadam se da će nas ovo malo otreziti i da nećemo zaboraviti za 3 dana sve ove reakcije.

Andrej

pre 11 godina

Teska smejurija, to je ova presuda...
"Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ali ne zbog toga sto se niceg ne boje, vec zato sto se ne stide niceg! "
Jovan Ducic

Ana

pre 11 godina

Da ne pričam o Srbima i Hrvatima. Da razmišljam samo logično kao da nisu u pitanju ljudi:
Ko kod da je nešto uradio ili nije uradio - jedan tim sudija ga osudi na 20 godina a drugi tim ga proglasi nevinim. Tu nije greška u 2-3 godine (pa da zavisi od stila i karaktera sudije, ili par tumačenja). Tu nešto mnogo nije kako treba, prosto je bez razuma, a kamoli pravde. Kome li su sve za 20 godina poklonili ili oduzeli život?
Ja sam profesor. Sa kolegama mogu da diskutujem da li je neki rad za ocenu 4 ili 5. Nikada se ne diskutuje da li je za 1 ili 5, to je besmisleno.

Pedja NS

pre 11 godina

Gospodo Pocar i Agius, hvala Vam!!!

U decenijama za nama u kojima su velike sile medjunarodno pravo svele na pravo moci, a pravnike na obicne notare zelja i poslusnike, ponos je nas pravnika kada se javi neko ko bez obzira na posledice ima u sebi kao osnovni motiv pravdoljubivost.

Hvala Vam za ove reci u ime zrtava i nas koji od danas treba da nastavimo da zivimo u ovoj nenormalnoj konstalaciji americke istine.

Љубомир

pre 11 godina

Хвала господи Покару и Ађијусу!
3 гласа за слободу, а 2 да су то звери а не људи!

Порука за јавност у Хрватској: неколико пута сте нас зверски масакрирали, 1914. у мачванском крају, као припадници аусто-угарске војске, у Другом светском рату (поред Јасеновца, постојали су и специјални логори за децу, као вид највећег зверства у историји човечанства), па деведесетих... укупно 3 милиона побијених Срба!!!
Уз помоћ српских партизанских изрода отели сте нам вековне територије авнојевским границама (проклет био сваки Србин који икада спомене Тита у позитивном контексту)!
РУКА ПРАВДЕ ЋЕ ВАС СТИЋИ КАД-ТАД!!!

jelena

pre 11 godina

Simptomaticno je da dosta komentatora iz HR misli da je njima neko dosao sa strane i okupirao zemlju i potpuno prenebregava cinjenicu da su proterali SOPSTVENE DRZAVLJANE DRUGE NACIONALNOSTI. To je isto probao i Milosevic sa Albancima pa, ako ja to mogu da nazovem etnickim ciscenjem, onda 'ajde da nazovemo i Oluju pravim imenom - etnicko ciscenje.

Denko

pre 11 godina

Sudije glasali a konacni rezultat ispade 3:2 za Gotovinu. Ovo kao na utakmici. 1:0, pa 1:1... pa 2:2 i u zadnjem minutu zadnji sudija svira penal za Gotovinu i op 3:2. Kraj. Revans, malo sutra!

Pitam se, pa se pitam i pitacu se uvek kad se toga setim, kako je moguce da se takve odluke (presude) donose bez konsenzusa? Kako je moguce vrhunski pravnici za jedno delo da imaju totalno suprotno misljenje, pa jedan glasa "za", a drugi "protiv"? Sta su oni toliko godina ucili?
Ovo je sramota. Medjunarodno pravo je postalo smesno, a hrvati slavili coe dan kako da su postali najjaca drzava sveta! Sta su oni to slavili? Oslobadjanje coveka koji je proterao Srbe? Eh moji dragi Hrvati, danas ste pokazali da ste pravi primitivni balkanci!

Dr Nkola Krstic

pre 11 godina

Maske su konacno pale . Moramo uciniti isto ono sto je izglasao francuski parlament pre nekoliko meseci : da je Turska pocetkom XX veka izvrsila genocid ubijajuci 2 000 000 Jermena . To su istorijske cinjenice . A turski kadija nek i dalje glasa za oslobadjanje hrvatskih ratnih zlocinaca.

MGM

pre 11 godina

Nakon ovih dešavanja Vas sve pozivam da uskratimo ono što što euforični Hrvati najviše vole poslije generala - novac. Pozivam Vas sve da bojkotujemo kupovinu hrvatskih proizvoda na mjesec dana, vjerujem da to možemo uraditi, pokažimo da imamo još mrvu ponosa iz koje se možemo ponovo izgraditi kao narod dosljedan svoje istorijske pozicije koja nam pripada.

BOJKOT HRVATSKIH PROIZVODA NA MJESEC DANA !!!

Михаило

pre 11 godina

Највећа зверства и злочини над српским становништвом кроз историју су извршена уз благослов Папе и Британске Круне!
ИСТИНА МОРА ДА СЕ КАЖЕ!!!

Djevojka iz HR

pre 11 godina

Meni je žao što opet stvaraju taj nacionalistički naboj i kod nas i kod vas! Žao mi je svih žrtava rata i naravno, žao mi je srpskih žrtava iz Knina. Bilo je zločina. Ovo je sve najmješteno! Žao mi je što sada ne mogu u Srbiju jer su ljudi revoltirani. Opet će ispaštati ljudi koji nemaju veze s ratom! Srbi, nismo svi iz HR nacionalisti i nerealni... Šteta što mene ne pitaju za presude.. Svi bi dobili iste kazne i to bi barem djelomično dalo utjehu žrtvama.. Pozdrav od realne iz HR.

Punmik

pre 11 godina

Nije problem presuda, ne vidim šta je toliko strašno, takve stvari se dešavaju. Sutra se može desiti isto i sa šešeljem i mladićem ni oni “nisu“ krivi. Mene porazava ta reakcija naroda i medija u hr, kao i proslava svake godine. Jadno i bolesno na žalost. Kao neko ko na sve gleda realno i objektivno mislim da je srbija daleko od takve reakcije.

nnidza

pre 11 godina

Kad bolje razmislim mislim da je i bolje sto su oslobodjeni. Bar da se zna svrha ovog suda. Padom ove optuznice padaju i ostale sta god rekao sud. Nisam siguran koliko su ljudi svesni koliko neistinito sada deluje Srebrenica, Markale, Racak ili sta vec. Ubedite nekog da je bilo zlocina sad. Nema pomirenja..

Emina

pre 11 godina

Ovom presudom se samo dokazuje da se Hrvati nikada nisu sami nesto uspeli ili pobedil vec su vase bitke drugi vodili i drugi pobedili u vase ime!U istoriji nikada niste bili na strani dobra neko samo sa fasistima i nacistima,ne znate sta je kad se bori za svoju drzavu JADNI STE!!!Slavite svoj genocid posto drugo nista ne znate nikada drzava od vas uvek ce te biti necija lutka za naduvavanje!!

John Holmes

pre 11 godina

Ne volim ga uopste ali SLOBODA SESELJU.Mi njima isporucili predsednika,ej predsednika a oni legalizovali ubijanje srba.Da covek pukne od muke.

fikret

pre 11 godina

Hrvatske komsije stalno navode vukovar kao opravdanje i zaboravljaju da je to bio vecinski srpski grad. Osim toga za vukovar je neko odgovarao. Budite srecni, mocni vatikan vam je vratio generale. Ali dzaba vam je to, dug ne skapava, u ovom ili sledecem zivotu svako plati

ggoran

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da covek koji je sudija i koji je preziveo holokaust... sa predumisljajem ucini nesto ovako kriminalno i nemoralno... ( a sunarodnici su mu bili sa srbima u Jasenovcu...)

my way

pre 11 godina

O kakvoj okupaciji vi ljudi pricate? Pa vi ste svoje sopstveno stanovnistvo koje je tu bilo kolko i vi napali! Naravno da ce Srbija doci da brani svoj narod. Okupacija... Vama je neko isprao i okupirao mozgove!
(Filozof, 17. novembar 2012 10:46)

U prvu si, to je tako jednostavna istina. Srbi bili u svojim kucama, vojnici JNA sluzili vojni rok u svojoj zemlji, kao i decenijama pre, a onda dodje povampireno ustastvo, mrznja, Tudjman, zenge, pocnu krvavi rat za rusenje Jugoslavije protiv svojih dotadasnjih prijatelja, komsija i svakoga ko nije hteo da bude deo tog monstruoznog projekta. "Okupacija", "Velika Srbija" - mrmot, folija.

Coa

pre 11 godina

Meni nije strasna presuda koliko mi je strasno da ne vidjeh ni jednog gradjanina Hrvatske, ali ni njednog, bilo na TV-u ili na ovakvim forumima, koji ne opravdava generale i koji ne smatra da je odluka realna i nije politicka!!! Tuzno... Argumentacija koja zlocin opravdava zlocinom je zabrinjavajuca i opasna.
Svi mi imamo svoje mladice i gotovine, i dokle god to ne shvatimo, ne mozemo pricati o razumijevanju, pomirenju i toleranciji.

Obican covek

pre 11 godina

Ovo je politicka, a ne pravna presuda dok je pravda negde skrajnuta.
Sve u svemu, ovo meni mirise na jedan uvod u rat ili provokaciju za isti.

U celoj EU se desavaju smao nemiri, nezadovoljstva i korupcija pa i nisam iznenadjen.

warwick

pre 11 godina

OVA odluka haškog tribunala je bruka za ceo svet, za pravo i pravdu.Atrojica sudija koji su doneli ovakvu odluku su počinili najveći ratni zločin u 21 veku !!!

ssone

pre 11 godina

Cela akcija je smisljena od strane AMERICKIH SAVETNIKA koji su pomagali Tudjmanu i ekipi.

Normalno je onda da im pomognu (delegiranjem dovoljnog broja poslusnih sudija, kojima su cak i objasnili kako da sve opravdaju) da potpuno legalizuju tu akciju, jer Ameri su uvek u pravu i POSTENI.

Ovo je tipicno Americki groteskno.

Tvrtko

pre 11 godina

Krajina 95: par sati granatiranja, trenutni egzodus 250 tisuća ljudi, HV ulazi u gradove skoro bez borbi. Vukovar 91: tri mjeseca opsade, pola milijuna projektila, grad sravnjen sa zemljom, groblja JNA tenkova, civili iz grada istjerani tek nakon pada, branitelji pobijeni na Ovčari.
Prvo bi trebalo biti zlocinacki poduhvat sa prekomjernim granatiranjem i etničkom ciscenjem a drugi slučaj se sveo samo na suđenje za Ovcaru??? Mogu samo reci da je prava sreća da zalbeno vijeće nije bilo sastavljeno od sudaca poput ovog Talijana jer bi tek to bio pravi skandal. A moja usporedba sa početka je i mala slika zašto taj nametnuti rat nismo nikako mogli izgubiti - stvar je pristupa. Sto se krvlju brani ne pusta se lako.

marko

pre 11 godina

Posle granatiranja i egzodusa Srba, hrvatski vojnici su ubili brojne civile koji su ostali u svojim kucama, a mnoge kuce opljackali i zapalili. Takodje su granatirali kolone civila dok su bezali iz Hrvatske. Zar to nije zlocin?

BGD

pre 11 godina

Blaga reakcija T.Nikolica na oslobodjavajucu presudu , a A.Vucic 'otisao ' u Kanadu , tako je i B.Tadic otisao u Rumuniju posle samoproglasene nezavisnosti tzv. Kosova* . Ima jedna latinska 'izdajnici su mrski i onima kojima sluze'

FR**

pre 11 godina

NIJE SRBIJA - NEGO srpske GLAVURINE poput Milosevica sa JNA,
Seseljevci,Arkanovci,Mladicevci su RAZORILI SVE !!!

To je razlika. Jer su ti uzput stvarali ZLOCINE,GROBNICE,RAZVAZALI
SA KAMIONIMA LESEVE I STVARALI LOGORE !!!

Nisu Slovenci,Hrvati,Bosanci i Kosovari usli u Srbiju --NEGO OBRATNO !!


Kraj je svima poznat !!!

Mihailo

pre 11 godina

Hrvatska Vlada se brine o svojim gradjanima ma kakvi oni bili. A nasa? Nasa svoje gradjane nemilosrdno je hapsila i gledala kako u Hagu came i po 10 godina bez pravosnazne ili nepravosnazne presude.
Haski sud nije sud. To je skup dobro placenih straca koji umesto pravde bave se politickom trgovinom u kojoj ucestvuje po jedan sudija iz SAD, Turske i Jamajke. Svaka cast sudijama iy Italije i Malte.

Ovich

pre 11 godina

Komsije Hrvati. Hrvatska je tada bila u gradjanskon ratu a ne u ratu sa Srbijom.

Hrvatska je ratovala protiv sopstvenog stanovnistva iako je jna odavno pobegla i nije imao niko da pruza otpor.

pitanje koje se postavljalo pred ovaj tribunal jeste kako se Hrvatska vojska ophodila prema svojim gradjanima.

Ako volis Hrvatsku onda treba da postujes i njene manjine, i da podrzis da zlocinac bude uhapsen.

Kod nas je prica zastupljena zato sto su ti gradjani Srpske nacionalnoati.

Mene bi iskreno bilo sramota da vrate seselja u Srbiju pa da vidim hiljade judi koji to slave

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

Au, ovo nisam znao. Da su rekli da su Tudjman i ostali na Brionima u stvari samo zeleli da srpski civili privremeno napuste podrucije Krajine da bi se smanjile srpske zrtve! Pa to je stvarno ponizavajuce! Prosto neverovatno dokle moze ici licemerje zapada!

ZG_HR

pre 11 godina

"Presuda bez osećaja za pravdu" vidim da su ovdje ljudima "puna usta" pravde
Ja se samo pitam gdje je "ta pravda" bila početkom 90-tih kad je Hrvatska gorjela, kad su granate padale po hrvatskim gradovima, kad je "Hrvatska bila "najbogatija zemlja na svijetu jer" je četvrina njezina stanovništva živjela u hotelim" .... gdje je tada ta pravda bila
Zašto se tada nije čula ?

Ne mrzim nikoga- nisam tako odgajan. Sve zločine (na obje strane treba kazniti i sve prognane vratiti) ali isto tako treba istinu pogledati u oči.

petlja

pre 11 godina

Ajmo Srbi u ime SveSrpsksSolidarnostiiSloge, svi vi koji ste uzeli njihove domovnice, putovnice, i pre oluje i posle oluje, svi vi koji ste ih trazili, naglasavam TRAZILI, podneli zahtev, svi vi koji ste iskoristili zakonsko pravo po rodjenu roditelja, svi vi koji zivite i tamo i ovamo,svi vi koji putujete preko, pa menjate pasose u putu, svi vi koji sebe vec ubrajate u gradjane EU,a Srbija je tamo daleko od iste,svi vi koji po slavama prepricavate sta ste radili 90,svi vi kriminalci, zemunci, biznismeni, ajde svi se, bilo bi pozeljno javno, odreknite tih dokumenata, bacite ih, spalite,bilo bi posteno, ili ce te i tu tvrditi da su vas naterali. Ajmo SSSS

levo smetalo

pre 11 godina

Suci Pocar i Agius više nemaju što tražiti u Hrvatskoj, ali to je vjerojatno jasno i njima samima. (Adam, 17. novembar 2012 08:57) e bas su i jedan i drugi pohrlili u Hrvatsku!

Miloš Obilić

pre 11 godina

Mislim da niti jedan čovjek na svijetu nije očekivao da će biti oslobođeni,čak ni okorjeli hrvati.Ali opet mislim da je odluka potpuno ispravna.Hrvatska je vodila oslobodilački rat na svom teritoriju,branila se od agresora koji je 4 godine konstantno palio,pljačko i ubijao po Hrvatskoj i okupirao njen teritorij.Šta je Hrvatska trebala odreći se dijela teritorija i prepustit ih srbima?U oluji je učestvovalo oko 150 tisuća vojnika,naravno da se na tako velik broj ljudi nađe i luđaka koji će klat,palit i pljačkat.Gotovina i Markač nisu krvi šta zakon vjerovatnosti i statistika govore da se na 100 ljudi rodi jedan psihopat.Oluje je bila oslobodilačka akcija potpomognuta američkom logistikom,akcija kojoj je cilj bio vratit okupirana područja.Samim time šta je bila oslobodilačka nemože biti zločinački pothvat.Srbija je u zadnjih 25 godina bila uzrok problema i vodila agresivnu politku,zato sad ispašta gubitkom kosova pa evo sad i ovim presudama,ali bit će tu toga još čini mi se.

Providni

pre 11 godina

Oslobadjajucu presudu su doneli trojica musketara:Amerikanac,Turcin i treci
koji zivi u starom demokratskom drustvu na Jamajci.Izgleda da su oni vrlo rado
pobili ono iz prve presude,jer to ni Nato jurisnicima i pomagacima nije svejedno.Svaka cast moralnom Italijanu i dostojnom sudiji iz male Malte.
Ali na zgrazavanje vecine normalnih ljudi,to nije dovoljno,pa proterivanje,ubijanje paljenje i nije neki zlocin.
Pa Tudjman je rekao da Srbi moraju nestati,a posle postavljao recenice tipa"Ima li vas 3 posto".
Ako se stara Evropa ovoga ne stidi,onda se mi sa pravom pitamo a zasto mi trcimo da budemo deo tog izgubljenog drustva.Evropska komisija daje punu
podrsku ovim izvodjacima radova iz Haga,ali nema nikoga da kaze svojoj buducoj
clanici,da makar nekoga osude za ubistva civila,paljenje kuca ,otimanje imovine
i svodjenje dela svojih gradjana na Tudjmanov prihvatljiv procenat od 2-3%.
Mozda Gotovina i ovaj drugi nisu krivi,ali sramota da danas 17godina od rata
u demokratskoj drzavi ne postoji niti jedna pravosnazna presuda za zlocine koje
su evidentirali sluzbenici UN{nama Srbima ne veruju},pa i ti dobro placeni i
nemoralni ljudi danas cute.Ovo je krah,medjunarodnih institucija,i mora se izvesti debela rekonstrukcija ,jer se sve mora i moze platiti,a to rade najmocnije zemlje koje nam drze lekcije.Bice jos Cavesa u svetu..ali nemaju svi naftu.

crni domino

pre 11 godina

Broj 3 je veci od broja 2! Kraj price!
I ja nisam voleo da mi Predsednik bude Toma Nikolic a Premijer Ivica Dacic, pa sam se pomirio sa rezultatom glasanja! Kraj price!

zagy

pre 11 godina

Bas zanimljivo. Sudac smatra da je 900 ispaljenih granata na Knin prekomjerno granatiranje i da za to hrvatski generali trebaju biti osudjeni, ali nitko nije sudio jna generalima za "prekomerno granatiranje" Vukovara na koji je prema jna ispaljeno cca 500.000 granata. Ah da, ovaj komentar nece biti objavljen jer istina boli i "ne pridonosi pomirenju na ovim prostorima". Da, postoje krivci za zlocine u Oluji (prije svih zapovjednik vojne policije Lausic), ali prekomjernog granatiranja nije bilo, a to je bio temelj optuznice...

Aleksandar

pre 11 godina

Nije bilo planirano s vrha?? A ono onaj fašista Tudjman nešto bulaznio o "zadavanju Srbima udarca od kog se neće moći oporaviti".
E to boli celu Srbiju od juče, od trenutka izricanja presude.

realnost

pre 11 godina

A kako bi bilo da su Hrvati bili zauzeli pola Srbije, i proglasili je Hrvatska Krajina, a vi poslije toga to rastjerali i bilo koji Srpski general da je to uradio bio bi ne heroj vec svetac, Budimo realni. Mnogi srbi nazivaju herojem Mladica i slicne njemu koji su samo u jednom Bosanskom selu pobili tolike ljude da je to za ne povijerovati. Ovo je samo jedan primjer a ima ih mali milion.

Sledeca presuda: placanje ratne odstete

pre 11 godina

Sudija Pokar samo sto nije rekao - ovo je jasan slucaj korupcije u Hagu.

I ja se pitam zasto skroz oslobadjajuca presuda, a ne, umanjene kazne, mozda cak i toliko umanjene da "generali" odmah napuste Hag.

Plasim se da zato sto nijedan Hrvat iz Hrvatske nije osudjen za ratne zlocine, da nam sleduje placanje ratne odstete Hrvatskoj. Jasno je da po ovim presudama njihov "menadzment" nije kriv, a nas jeste. Sve ukazuje na to da je sledeca velika presuda koju cemo gledati na malim ekranima ona koja ce se ticati placanja ratne odsete Hrvatima.

Sta mi da radimo s obzirom na situaciju - da zbijemo redove, pametni da se cene, a sistem da sljaka - Japanci su preziveli Hirosimu i Nagasaki, Nemci gubitke i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, valjda cemo i mi moci ovo da preguramo.

Pero

pre 11 godina

Samo pogledajte kako su se ponašali pravi vojnici,generali u haškoj sudnici.
A onda pogledajte svoje "heroje" Šešelja,Mladića,Karadžića...ismijavaju svjedoke,psuju,krevelje se,vrijeđaju suce.....Šta je to,to vi zovete časnim vojnicima.
Šljivančanin koji je pobio pola vukovara oslobođen,slobodno šeta srbijom.
Halo,šta je vama.
Srbija je izvršila agresiju na hrvatski teritorij i to dovoljno govori o tome ko je agresor.
Sram vas bilo

stipe

pre 11 godina

Pitam se samo zašto nitko nije spomenuo Vukovar. Tamo se je očito gađalo bombonima, vatama i perjem. Za tu "dječju igru" Šljivančanin i Mrkšić su na slobodi. Onda? Kaj vam to nije isto?Ili vi opet na to sve imate zamjerke. Činjenica je da se nikada nečete pomiriti sa tvrdnjom da ste napali, okupirali, pa izgubili!

srpski dalmatinac!

pre 11 godina

meni je drago sto ih nisu osudili!!! zabrinuo bih se da jesu... Danas se jasno vidi shta mozemo da ocekujemo od EU, Haga i ovih zagrizenih evropejaca koji nas slepo vode... Ko to ne vidi sad, zelim mu puno srece u zivotu jer cemu i trebati ! Hvala hasskom sudu na prosvetljenju mog naroda. Ali ovo nije kraj, bojim se da tek sad sledi finale: Hrvatska tuzba protiv Srbije. Jeremicu, ako vec mislis da imas uticaja, i ako neces birati sredstva , onda zaboravi na stranacko opredeljenje i u interesu ove zemlje konsultuj se sa osovinom Kostunica-Samardzic. To su jedina 2 politichka cinioca u Srbiji koja ne pricaju bajke- nego suvu realnost i istinu kako odgovorna drzava treba da reaguje! Da je visse takvih ljudi u politici...

Posmatrac

pre 11 godina

Presude i osecanje za pravdu mnogo puta ne idu ruku pod ruku.
Na primer presuda da Srbija nije izvrsila agresiju na BiH a svi znaju od kuda su tolazili i tenkovi i ljudstvo. O politickoj podrsci da i ne govorimo. Ali ta "pravda" u Srbiji nikome nije smetala.

DarekFumarek

pre 11 godina

Kolko ste vi licemjerni,pa to je ČUDO!!!Pišete takve gluposti da to nisu istine,Vukovar srpski grad??hahah,nikad bio ni nikad nece!Ne sječate se sto se događalo u Vukovaru??Sve ste granatirala,kakve zlocine ste cinili na nasem teritoriju!PA VI STE NAMA DOŠLI DRŽAVU RUŠITI,Mi se nismo trebali braniti???trebali smo vas pustiti da radite to??al ne čudi me to,pa vi nemate srca da priznate pokolj u SREBRENICI!!LICEMJERI!!!

tosa

pre 11 godina

Za pocetak mi treba prvo da obnovimo spomenik Vecna vatra i posvetimo ga svim nasim poginulima u ratovima 1991-2001 godine a ne samo onima sto su poginuli u NATO agresiji 1999 godine. Ah da, a i tu vatru trebamo ponovo upaliti jer je ugasena, da podsetimo, 5 oktobra 2000 godine uvece. Kako ce nas drugi postovati kada sami sebe ne postujemo.

Mihajlovic

pre 11 godina

Koliko je Nirnberski proces bio dobar pokusaj utvrdjivanja krivice nacisticke vlasti u Nemackoj, toliko je Haski proces njegov antipod. Presude se olako donose sluzeci se kriterijumom politicke korisnosti, pa je zato veliki broj presuda daleko od pravde. Ovo je sramota za civilizaciju i pokazuje visok stepen politicke korupcije u medjunarodnom sudstvu.

Filozof

pre 11 godina

O kakvoj okupaciji vi ljudi pricate? Pa vi ste svoje sopstveno stanovnistvo koje je tu bilo kolko i vi napali! Naravno da ce Srbija doci da brani svoj narod. Okupacija... Vama je neko isprao i okupirao mozgove!

zrinski

pre 11 godina

poštovni susjedi
razumljiva je vaša ogorčenost jer svaki narod smatra se pravednim i žrtvom
ali možda je vrijeme da sagledate činjenice.
svjesni smo da je u oslobodilačkim akcijama oluji i blijesku bilo zločina i nitko zdrave pameti neće negiarati takvo što, ali zločini nisu bili planirani od strane vrha već su to uradili vjerojatno pojedini isfrustrirani vojnici koji su godinama gledali patnju svoga naroda, ubijanje hrv. civila i vjerojatno dobar dio tih vojnika je izgubio nekoga voljenoga od starne srpskih snajpera, granata itd.rat u hrvatskoj je dragi susjedi trajao pune 4 godine a ne samo dok je bila oluja.
U očima hrvatskoga naroda pravda je djelomočno zadivoljena
još nam se trebate ispričati

Kokan

pre 11 godina

Ko god i kako god komentarisao ovu sudsku presudu ova dvojica su slobodni, a nama ostaje samo da se cudimo i kao Kalimero vicemo " Nepravda ". A gde na svetu postoji pravda? Mi se nikada necemo opametiti, nikada!

Ovich

pre 11 godina

Nejasno mi je zasto vi Hrvati objasnjavate zlocine tokom oluje time sto ste predhodno patili zbog jna?

Za to su mnogi uhapseni i u zatvoru. Cak je Srbija presudila nekoliko takvih zlocinca.

Poenta ovde je fakt da su zlocinci pusteni na slobodu, dok nasi zlocinci i dalje trunu u zatvoru.

Milja

pre 11 godina

Gospodinu Faustu Pokaru je važnija pravda iznad svega drugog. Čovek nije podlegao raznim političkim pritiscima i nje mogao da glasa za oslobađanje onih koji su odgovorni za progon 250000 nevinih građana sa svojih ognjišta. Šta je se moglo očekivati od sudija iz SAD i Turske nego da oslobode zločince.

diznilend nema alternativu

pre 11 godina

@(DarekFumarek, 17. novembar 2012 10:40)

Kao prvo: smiri se, ovde se vodi civilizovana rasprava, nije ovo trg bana jelacica pa da prosipas ovde ratne poklice. Kao drugo: Koliko je Vukovar srpski grad, toliko je i Hrvatski, znaci, ako cemo posteno niti je vas, niti nas. Ako cemo najpostenije, Madjarski je, odnosno Austro-ugarski, jer sve sto Vukovar cini Vukovarom, nema veze ni sa Srpskom, ni sa Hrvatskom kulturom i tradicijom, pa ni arhitekturom. E sad, to sto ti austro-ugarsku povijest dozivljavas kao dio svog Hrvatskog bica, to je tvoj problem.

Sve smo jaci. Sad znamo sigurno. I ne samo mi.

pre 11 godina

Tako to rade ozbiljne "demokrate". Prvo naprave optuznicu koju znaju da ne drzi vodu, pa onda tu optuznicu "u legalnom postupku pobiju". Uz malo "lobiranja" i eto narucene "presude". Satro "prekomerno granatiraje" a ne ISTREBLJENJE...

tako

pre 11 godina

Svaka čast poštenim i časnim sudijama. Njihove izjave su dokaz kakva ja farsa ova presuda. Politička presuda kojoj su doprineli američki i turski sudija.

Slažem se sa onim što su već napisali pojedini komentatori a to je bojkot svega što dolazi iz Hrvatske. Pa zar da našim parama finasiramo one koju su ogromnom većinom juče slavili??? Celo njihovo društvo se slaže sa njima, nisu to samo oni fanatični primitivci sa jučerašnjih snimaka.

Takođe, oni uskoro ulaze u EU što znači da će ispasti iz CEFTE i neće im važiti povlastice za trgovinu u regionu. Srbija ne sme da dozvoli da te kompanije uđu na naše tržište i nastave poslovanje po CEFTA sporazumu. A šta će oni prodati na eu tržištu je njihova stvar i stvar naučne fantastike.

Filip

pre 11 godina

Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.

Ladislav

pre 11 godina

Ne razumem bas nista u vezi prava i pravde. Ako jedna grupa profesionalaca kaze da sam kriv i osudi me na 24 godine zatvora, kako moze druga grupa , isto profesionalaca, da kaze da nisam kriv i da me pusti. Gde je tu logika i kako odrediti ko je pogresio ?! Naravno da ne poredim pravo sa mojom profesijom masinstva gde je sve egzaktno i matematicki dokazivo, ali dozvolicete , ovakve protivurecnosti ne prilice nikakvoj nauci ili disciplini koja se fakultetski proucava i stice znaje . Prosto ne razumem dve oprecne odluke na istu temu a da ne zakljucim da je pozadina neozbiljnost ili neprofesionalnost ili nesto trece .

Civilizacija je samo iluzija

pre 11 godina

Tudjman i Gotovina na Brionima: ...."zakoniti konsenzus da se civilima pomogne da privremeno napuste područje sukoba iz razloga legitimne vojne prednosti ili smanjivanja žrtava",.....- LJUDI JELI OVO MOGUĆE DA NEKO OVAKO NEŠTO IZJAVLJUJE U 21VEKU....ljudi su ipak životinje, neće se nikada suštinski odvojiti od primarnih krikova...koliko god se trudili da budu "civilizacija".

Tek tako

pre 11 godina

Govoriti o prekomjernom granatiranju Knina i pravilu o 200 metara a istovremeno niti u jednoj optuznici protiv srpskih vodja govoriti o prekomjernom granatiranju Vukovara je vise nego nebulozno. Ili je mozda greska Vukovaraca bila sto nisu dali petama vjetra nego su unatoc razaranju cijelog podrucja grada sa po 1000 projektila dnevno ostali tri mjeseca braniti grad? Ili sto se nisu medijski efektivno prije napada organizirali u kolonu sa svom motorizacijom nego su oni koji su nekim cudom prezivjeli iz grada izbaceni od samoproglasenih "oslobodilaca" sa maksimalno jednom plasticnom vrecicom u ruci. Samo radi usporedbe: kolona iz Vukobvara 1991:

http://metro-portal.hr/img/repository/2009/11/medium/pad_vukovara.jpg

Floyd

pre 11 godina

Postoji jak lobi u EU koji insistira na ulasku Hrvatske u juli 2013. Ova presuda pranja Hrvatskih zlocinaca, a time i zlocina je samo jos jedan dokaz koliko je jak. Ocigledno je da im nisu bitne srpske zrtve....valjda su oni bili manje ljudi od zrtava drugih nacinalnosti. Nisu im bitne ni srpske zrtve sa Kosova ni srpski stavovi. Sta cemo mi onda u EU, u tako humanoj i pravednoj klapi ?! Jesmo li mi ovce da nas vodaju tamo- vamo ili potomci Nemanjica!!? Zna se gde se ovce vode na kraju.

Alex

pre 11 godina

Presuda nije pravedna, ali ni jedno sudjenje za ratne zločine nije pravedno. U Nirnbergu nisu odgovarali svi koji su činili zločine, već samo oni koji su Nemci. To ne znači da oni nisu zločinci, već znači da su saveznici pobedili i samim tim ne odgovaraju. U ovim ratovima, Srbi su poražena sila i zato se pravda sprovodi samo nad nama. Treba da sve to progutamo i zaboravimo na ponos i da napravimo strategiju kako dalje, a ne samo da se sećamo prošlosti i tražimo "nebesku pravdu". Tako su Nemci postupili i sada su oni jedni od onih koji dele pravdu. To je jedini način i sve drugo vodi u propast.

buba

pre 11 godina

Ljudi nemoj te lupat gluposti i shvatite stvari da su se Tuđman i Milošević igrali šaha s nama svima.Ovo nije bio rat ovo je bio jedan politički dogovoren rat,a to su vodili moj vođa Tuđman i vaš vođa Milošević.Stoga ja bih vas molio bez obzira što sam ja hrvat nemojte uzimat ovo tolko ka srcu jer su i naši i vaši ljudi ginuli za kurac i šta smo sve dobili iz toga????? jednu lijepu kiflu u usta. LP!!!!!!!!!!!

wiener

pre 11 godina

jel moguce da ovi hrvati ovde sto se zale na ovo "pravilo 200 metara" ne kapiraju da ovaj sudija jasno kaze da se cela prvostepena presuda ne moze svesti samo na to, jer prvostepena presuda govori o mnogo vise od toga. oni koji su generale oslobodili baziraju svoju odluku na obaranju samo jednog malog dela prvobitne presude i automatski ruse sve ostalo.

Weber'S

pre 11 godina

Srpske snage su proterale Hrvate iz Vukovara, Knina.... itd . Proterali Bosnjake iz podrinja i krajine...., Proterali Albance sa Kosova. A za uzvrat su proterani Srbi iz Krajine... sta je tu nejasno. Daj boze da bosnjaci i Albanci i Vojvodjanji isto tako ne krenu da se vracaju kao i Hrvati svojim kucama. Oluja je bila legitimna akvija oslobadjanja Hrvatske drzave od Pobunjenickih jedinica. Zasto Srbi odobravaju Jevrejima borbu za slobodu a Hrvatima to negiraju? Bas je to nerazumljivo.

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Tek se sada vidi kakva je smijurija prvostupanjska presuda koju su temeljili na tome da je Hrvatska za 200m prekoracila crtu granatiranja i poslala 65 granata vise! Na jedan Gospic je u danu znalo pasti 60-tak srpskih granata tako da je smjesna konstrukcija i optuzba haskih tuzitelja a preciznost gadjanja od 200m nemaju niti Ameikanci sa svom tehnologijom pa je sasvm jasno da nikakvog prekomjernog i neselektivnog granatiranja nije bilo! Oslobadjajuca presuda hrvatskim generalima je pobjeda pravde, logike i zdravog razuma ma koliko to vama bilo tesko prihvatiti to je istina sa kojom se morate suociti! Srbija je bila agresor u Hrvatskoj i Oluja je posljedica zlocinacke politike koju su svi Srbi podrzavali!

milos

pre 11 godina

Ako me pamcenje ne vara vecina "patriotskih" udruzenja je iz ljubavi prema Srblju i svekolikom pravoslavlju branilo skupove gejeva, ali sa druge strane cini mi se da njima niko ne brani da sada izadju na ulice. Nazalost, sa samo 35 godina mogu da zakljucim da smo najgori narod.

Laka pobeda

pre 11 godina

Hrvati vole " lake pobede"!(Nemam reci !, 17. novembar 2012 05:00)

Trećina zemlje okupirana, 700 tisuća prognano, 25 posto industrije uništeno, 4 godine terorističkog granatiranja, hm pa stvarno je bilo lako.

Srna

pre 11 godina

Hoće li Hrvatska sada mirno spavati? Da nisu svesni krivice u koju ih je ubacio SAD, ne bi ni čekali sa zebnjom presudu i ako su je već unapred znali.

Tomislav

pre 11 godina

Hrvati i Srbi nisu nikakav isti narod.
Kad to shvatite,odreci cete se i pretenzija na sve Hrvatsko,a tek onda mozemo pricati o nekim mirnim odnosima.
Ne zelim vase, i ostavite vise moje na miru !

HRvoje

pre 11 godina

Ma dobro susjedi pomirite se sa stvarnošću i činjenicama i ako po vas nije povoljna.

Možete vjerojatno nać još tisuću ljudi koji ću imati slična stajališta ali stvar je takva da je sud odlučio i to je važejući za cijeli svijet i Srbija je također taj sud priznala i sa time se obvezala prihvatit odluke kakve god bile.

Ništa manje, ništa više, to je to, the war is over.

ugrozena vrsta

pre 11 godina

Preporucujem clanak MIroslava Lazanskog u danasnjoj "Politici" - sve je rekao! Nema se sta dodati! Hocemo li se jednom uspraviti kao narod, kao drzava, ili cemo ostati na kolenima da nas svi gaze?

dr mr fr

pre 11 godina

Ovo je preslikano stanje medjunarodnog prava izmedju Prvog i Drugog Svetskog Rata. Izgleda da ce uskoro i Treci, opet sa istim monstrumima u glavnoj ulozi "bad guy"-a.

Mario Bros

pre 11 godina

@Slaviša
Ako ćemo dosledno taj "ekonomski patriotizam" koji se sada nakon ovoga predlaže, odbacimo onda sve automobile koje prave države koje su nas bombardovale, sve mobilne telefone, kompjutere, avione i hajmo nazad u pećinu.

Tvrtko

pre 11 godina

(fikret, 17. novembar 2012 09:06)

Dakle ako sam dobro shvatio: tebi činjenica da je Vukovar bio većinski srpski grad, opravdava njegovo totalno razaranje od strane srpske tzv JNA???? Uopće neću ulaziti u polemiku oko toga da li je bio srpski grad ali ako to tako tvrdiš da li onda prihvaćaš argument da je Hrvatska većinski Hrvatska zemlja i da je opravdano bilo istjerati Srbe iz nje i razoriti njihove domove? Nešto gadno ne štima u tvojoj logici....

Jovanče Deretić

pre 11 godina

Hrvatske komsije stalno navode vukovar kao opravdanje i zaboravljaju da je to bio vecinski srpski grad. Osim toga za vukovar je neko odgovarao. Budite srecni, mocni vatikan vam je vratio generale. Ali dzaba vam je to, dug ne skapava, u ovom ili sledecem zivotu svako plati
(fikret, 17. novembar 2012 09:06)

Vukovar bio većinski srpski grad? Ja mislio da nakon izjava o nebeskom narodu i sl. više nema mitova u Srbiji, kad ono...

krunoslav kralj

pre 11 godina

Hrvatska vojska je oslobodila hrvatski grad Knin i pri tome nije predala pisanu molbu ovjerenu pečatom, već je to napravila kako je uobičajeno u ratu-topovskom paljbom. Kako topovska paljba može biti protupravna. Pa tu je riječ o ratu. Koliko je bombi, mina itd palo na vukovr? Optužba protiv časnih vojnika Gotovine i Markača je u osnovi bila politikanska.

kvatro

pre 11 godina

@Tek tako
Nije bitno koliko si granata ispalio zlocin je zlocin za jedan dobijes dvadeset za drugi cetrdeset godina. Bilo je ludaka koji nisu ispalili nijednu granatu pa su napravili zlocine. Nemoj mi reci da 900 granata u jednom danu nije zlocin.

Lazy Joe

pre 11 godina

Ja ne znam da li postoji bukvalniji način da se Srbima stavi do znanja da ih Eu ne želi i da treba da odustanu od iste. Ova presuda je najbolje nešto što se desilo u istoriji Srbije jer iskreno poručuje, po prvi put bez uvijanja i praznih floskula da oni smatraju da mi u Eu ne pripadamo pa ma koliko pokušavali da budemo veći Evropljani od samih Evropljana. Ova presuda nije samo oslobodjujuća za Gotovinu ona je oslobodjujuća i za Srbiju.

Dule NS

pre 11 godina

Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.
(Filip, 17. novembar 2012 10:16)



Samo 2 riječi za vas komšije:
- JASENOVAC
- OLUJA

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.


P.S. mogu li se uopšte porediti te 4 reči? Ne, ne mogu jer je red veličina žrtava drastično različit, ali nema veze - čisto simbolike i ironije radi!

MiraO.

pre 11 godina

Mislim da su danas odistinski slobodni samo sudije Pokar i gospodin sudija sa Malte. Šta god ko mislio ja danas ne bih volela da sam iz Hrvatske. I tamo ima dobrih i časnih ljudi, a oni znaju da je počinjen zločin. Sud u Hagu ih je izjednačio sa zločincima.

hm

pre 11 godina

Suci Pocar i Agius više nemaju što tražiti u Hrvatskoj, ali to je vjerojatno jasno i njima samima.
(Adam, 17. novembar 2012 08:57)

Daleko od toga, oni su itekako dobrodošli. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje kakvo god ono bilo. Kada bi branili ulazak u Hrvatsku svakome tko drugačije misli na šta bismo spali?

Svatko ima pravo misliti i govoriti ono što misli, ali mora poštovati i tuđe mišljenje, kao i volju većine.

ee

pre 11 godina

Teodor Meron iz SAD, Patrik Robinson s Jamajke i Mehmet Ginej iz Turske.

SAD ima veliki uticaj na Jamajku i Tursku, sto je poznato. Dakle, jos jedan Americki napad.

marko

pre 11 godina

Pravo i pravda se ne pišu po nacionalnom ključu i nema reciprociteta u zločinima. Nema izjednačavanje žrtve i agresora . Nema međunarodne urote protiv Srba, već postoje međunarodni zakoni i sporazumi.

Ratni zločini ne zastarijevaju i zločini koji su počinjeni kod i poslije operacije Oluja (i ne samo oni) će bit kad tad procesuirani. Toga smo vrlo svjesni u RH, a ne bi ulazili u NATO i EU bez da smo toga.

Nazadna srpska politika je započela 4 rata i sve ih je u roku od 8 godina izgubila. Budite sretni da niste prošli ko Njemačka poslije 2.sv.rata ... izmrcvarena i podjeljena u okupacijske zone. A vjerujte malo je falilo i zato me vrlo čude neki što prizivaju nove ratove.

Damir

pre 11 godina

Ako ne zastarevaju ratni zločini, treba je tužiti za Jasenovac. Svako neka plati šta je uradio i da se krene od nule. Za buduće generacije...

granatiranje

pre 11 godina

uz zal za svim civilnim zrtvama ipak se moraju sagledati i neke druge cinjenice.
naravno da je optuznica pala, ali to je krivica tuziteljstva koje je sve karte bacilo na "prekomjerno" granatiranje.
medjunarodni vojni standard nije 200 metara kako tuziteljstvo zeli prikzati, nego 400 metara.
cak i sa prepolovljnom vrijednoscu, hrvatsko je topnistvo ciljeve gadjalo sa 96% preciznoscu.
i to je predoceno sudu, i sud je znao za te brojeve - a predocilo ih je samo tuziteljstvo

logika

pre 11 godina

Hrvati kažu: Srbija je napala Hrvatsku. Koju Hrvatsku? Vukovar je bio u Jugoslaviji. Ali mi ne priznajemo više tu zemlju i njen ustav, opet će oni. Pa ako ne priznaješ njen ustav, na osnovu čega je onda Vukovar u Hrvatskoj?

Hey-ho

pre 11 godina

Opet teorije zavere kojom se hrani ovaj narod već 20 godina. Pa i preostala trojica sudija imaju svoje mišljenje različito od ove dvojice al eto njih trojice nema pa je ovo ključan dokaz zavere i tako u krug....

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

A mene interesuje hoce li sada neko od ovih sudija ili mozda tuzilac Bramerc da pokrenu trecestepenu reviziju presude posto to moze po statutu Haskog tribunala?

nikola

pre 11 godina

Nas predsednik nikolic bi trebao pozvati sve srbe u evropi da u svojim gradovima protestuju protiv te odluke, a ne da nas pusta da se izduvamo na internetu i da ceka dok.se situacija smiri...moramo svetu na miran nacin pokazati da tako vise nemoze!

JURY

pre 11 godina

Mi obicni smrtnici, i dalje razmišljamo kako preživijeti i porodicu prehraniti. A ove generale sto ih slavimo sa obe strane, obezbjedili su i za unučad. Uvjek je ovcama trebao čoban !

3 jahaca

pre 11 godina

Theodor Meron
https://en.wikipedia.org/wiki/Theodor_Meron
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/pj_meron_www.jpg


Patrick Robinson
https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Robinson_(judge)
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/01_pj_robinson_www.jpg


Mehmet Güney
https://en.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Güney
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/pj_guney_www.jpg

Mag

pre 11 godina

Koji smo mi primitivci a na to mislim na sva plemena u ex Yu zaluđeni idema pojedinaca i takozvanih vođa.
Onda na samom pragu 21 veka idemo ratovati jedni protiv drugih osiromašimo se totalno, i sad svatko slavi svoje pobjede ljubi svoju zastavu a s druge strane okupirale su nas multinacionalne kompanije i banke koje nam određuju razvoj i sudbinu.
Kad gledamo na ratovanja u africi gledamo ih s visoka kao da smo bolji a nismo, mi smo primitivci bavimo se glupostima pa i jesmo tu gde jesmo

mario

pre 11 godina

Hrvati kažu: Srbija je napala Hrvatsku. Koju Hrvatsku? Vukovar je bio u Jugoslaviji.
slažem se, potpuno

ali, nitko se ne ljuti zbog toga
ljuti se zbog toga što je vukovar SRAVNJEM SA ZEMLJOM, svi nesrbi završili u logorima u srbiji....
ljutimo se što ste GRANATIRALI dubrovnik, potpuno besmisleno zar ne?

da je jna i srbije htjela srediti separacijskog tuđmana, poslala bi specijalce i sredila stvar
ali milošević je želio teritorij bez nesrba da bi mogao povećati srbiju
e, tu se zeznuo, obilo mu se u glavu - izgubio je više nego što je imao

iron man

pre 11 godina

Vi sebe lažite, ostatak svijeta više voli istinu....
(Oluja95, 17. novembar 2012 12:44) Koji ostatak svijeta? Koju istinu? Da isti sud donese dve potpuno suprotne odluke za isti predmet u roku od nekoliko meseci?Da jedan od pet sudija istog dana kaže kako je presuda politička i da nema veze sa pravom? I da to isto kaže dojučerašnji tužilac, poznat po izrazito antisrpskom stavu? Ne,ne, nije tu nešto u redu. Mi nismo anđeli, ne zanosimo se time, ali mi smo sav vojni i politički vrh izručili Hagu, i skoro svi su dobili ogromne kazne. A za pobijene Srbe nije odgovarao niko.

zvrrr

pre 11 godina

Optuznica je bila na klimavim nogama i zato su ljudi oslobodjeni. A svi znamo da je HV cinila zlocine, ali je oslobadjala svoju teritoriju.
Kao sto je BiH tuzila Srbiju pa izgubila slucaj, jer je optuznica bila losa, tako je i ovaj put optuznica bila losa. A svi znamo da je Srbija ucestvovala u svim nasim ratovima.
Ne treba zaboraviti da niko nije isao u Srbiju da pali,pljacka,protjeriva, nego je bilo obratno. Dolzaili su u Hrvatsku da ratuju iz Srbije, Vojvodine, Crne gore i Bosne. Sasvim je logicno da je narod koji je bio najbrojniji u bivsoj Jugoslaviji najvise kriv. Onih sto je bilo manje su manje krivi. Cista logika.

Branko Von Beca

pre 11 godina

" Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi?..
(Filip, 17. novembar 2012 10:16) "

...., ali bar se nadam da znaš da čitaš, pa da te podsetim da je dični sin vaše lepe petar brzica, sam više poklao Srba nego što su oni debili svi zajedno u Srebrenici, pogledaj šta je samo za jedan dan uspeo da uradi :

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%91%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B0

A kad pominješ PRAVDU, taj isti je i bio i student prava, pa se da zaključiti kakva se pravda od vas i može očekivati.

Tvrtko

pre 11 godina

(ggoran, 17. novembar 2012 00:33)

Ne mogu ni ja vjerovati da dva suca rođena u katoličkim zemljama donesu tako kriminalna izdvojena mišljenja koja idu u korist onih koji su 91 protjerali katolicko stanovništvo iz Krajine.

Mislim kakvi su to argumenti????

copy - paste

pre 11 godina

Ovo je sve samo ne politička presuda. Ovo je pobjeda razuma, poštenja i pravde. Na Carli del Ponte i sucu Orieu se na licu iščitavala želja da zatvore Gotovinu pošto-poto, pa su upali u zamku svoje vlastite gluposti, nerazuma kaže sudac Meron. Tko to starca od 83 godine, kojemu se živo yebbe za cijeli svijet jer sutra može umrijeti, može prisiliti na bilo što. Tko to jednome Židovu koji je probao strahote nacističkih logora može narediti da nepravedno oslobodi generale čiji narod nosi hipoteku progona tih istih židova. Odgovor se krije u licu suca Merona; pogledajte koliko blagosti i poštenja isijava iz toga lica.

Dobrica

pre 11 godina

Pokrenimo međunarodne peticije protiv ovakve političke i sramne presude haškog tribunala. Ne sedimo skrštenih ruku ne jadikujmo. Šaljimo mail-ove, zovimo prijatelje u inostranstvu. Dajmo oglase u najuticajnijim časopisima, lobirajmo. Ukazujmo na činjenice. Emocije potiskujmo,njima ništa ne rešavamo. Pokrenimo pitanje ovakve presude u UN, sad ili nikad. Ne dozvolimo da nas ovakve političke odluke poraze već da nas ojačaju. Svi u tom smislu u akciju: Borimo se za pravdu svim legalnim sredstvima koliko ko i kako može. Okrenimo međunarodnu javnost u svoju korist, to je jače od bilo kakve odluke ovog kompromitovanog Tribunala. Samo napred na putu istine i pravde!

Marko Djukic

pre 11 godina

Konacno smo dobili sta smo trazili. Ne brinite,oslobodice i Haradinaja.
A mi sada mozemo samo da bojkotujemo Srpske proizvode,a sramotno je da na tom mora da se i poziva narod.Pa mislite li da se u Hrvatskoj kupuje nesto nase?

tomek

pre 11 godina

Za oslobadjacu presudu krivi su Srbi - da ste drugacije glasali na zadnjim izbo
rima, presuda generalima bila bi puno bliza prvostupanjskoj.
Svojim odabirom sadasnje vlasti izabrali ste put i konacno svijetu otvorili oci vezano uz vase ratne pohode.
Nadam ste da ste izvukli poruke i da vam nece ponovo pasti na pamet kretati u nove velikosrpske pohode u susjedne zemlje.

Ante Boban

pre 11 godina

Dragi susjedi to su sve političke igre i ni Vi ni mi još duuuugo nećemo saznati šta je stvarno bilo, ali mi nije jasno da se uvijek VI žalite i uvijek je VAMA ceo svet kriv? U svakom ratu ste VI žrtve...Pa dokle majku mu???

nesa

pre 11 godina

U presudi je preovladao americki lobi, cija je agencija ,sastavljena od bivsih generala i oficira americke vojske i sama ucestvovala sa svojim razradjenim palanovima, za ove akcije hrvatske vojske.Jasno je zasto je ova presuda ovakva....

Djangobl

pre 11 godina

Čemu ovoliko polemika.Stvari su vrlo proste,Hrvati bi bez obzira kakva je donesena presuda Gotovini uvijek slavili Oluju kao njihovu pobjedu.Sto se nas Srba tiče za nas je Oluja zločinacka akcija i uvijek ce tako biti. Ostale svjetske zemlje ni sada ne zanima pravna kvalifikacija akcije Oluja a još manje ce ih zanimati u buducnosti.
Rješenje je da se treba okrenuti EKONOMSKOM jačanju Srbije, maksimalno bojkotovati sve sto stiže iz Hrvatske( radnje,proizvode,pjevače,odlazak na more). To ce Hrvatima biti najveća kazna a naša najveća pobjeda .

Weber'S

pre 11 godina

Ljudi vi govorite o nekoj pravednickoj JNA u "svojo" drzavi. Pa ja sam na Vukovaru bio i zamalo me ne ubise oficiri za to sto nisam petokraku htio zameniti kokardom. Kakva bre JNA, banda pijanih rezervista to je bila JNA. Boga sam molio da izgubimo rat!

elgladijator

pre 11 godina

@zvrrr
A ko je kriv za sledeće:
- 1990 nakon dolaska Tudjmana na vlast nastala ustaška histerija
- kada su 1990 "uvezeni" ustaški junaci Ivo Rojnica i Vinko Nikolić
- 1990 osnovana Hrvatska vojska(isključivo Hrvati) sa 100.000 naoružanih ljudi (ZNG)uz defile na maksimiru, a niste bili još nezavisni
- 30.000 ljudi u periodu 1990-1991 napustilo hrvatsku (podaci crvenog krsta) uz masovne antisrpske histerije za preostale
- je Tudjman u GLOBUSU odogovorio na pitanje novinara da li bi Hrvatska bez rata bila nezavisna odgovorio: "Da, ali ne bi ostvarila svoj cilj"
Koji je to cilj, imaš li odgovor
- Kada je iz Hrvatskih gradova koji nisu bili direktno u ratu proterano preko 100.000
- kada je iz Bilogorskih sela tokom 1991, direktnom naredbom Hrvatskih vlasti iseljena 22 srpska sela. Oni koji nisu, pobijeni su i dosada bez kazni
- Kada su popaljena brojna srpska sela, naročito u Medačkom džepu
- Kada je pobijeno preko 100 ljudi u Gospiću, Sisku i pakracu (Brodarac, Norac i Merčep)
- popalio 22.000 srpskih kuća, minirao na stotine srpskih vikendica, unuštio na na desetine objekata srpskih preduzeća 1990-1991,
- ko je naterao srpske izbeglice da svoje 2-spratnice i 3-spratnice za prizemne kuće po Srbiji i Vojvodini

NIKOLA

pre 11 godina

Hej Hrvati, da li moze neko iz Srbije da ostavi komentar na sajtu nekog hrvatskog lista? Moze, malo morgen! Hrvatska vlada je dala 27 miliona evra za oslobadjanje ratnih zlocinaca. Na hrvatsku zalost sudije iz Evrope nisu mogli kupiti .

Tamara

pre 11 godina

Pokušavam shvatiti vaš način razmišljanja, ali mi ne uspijeva. Svi jako dobro znamo tko je bio agresor u ratu. Čemu onda sva ta čuđenja zbog presude?

Dejan

pre 11 godina

(Osječanka, 17. novembar 2012 14:59)

Vama je izgleda jedino bitno da Srbi priznaju vaše laži!
E pa to se nikada neće desiti!
Ali nikada!
Pa ne znam koga sve da potplatite da podrži tu vašu izmišljenu priču, džabe vam!

Kada kažete konačno neku istinu, priznaćemo, do tada vam ostaje samo da nas i dalje spopadate i uhodite po svim mogućim sajtovima kao i prethodnih godina.

dado

pre 11 godina

""protivna bilo kakvom osećaju za pravdu"---ovaj talijan je totalno profulao profesiju! Presuda generalima je bazirana na cinjenicama i dokazima a ne osjecajima. Tako se dolazi do izjednacavanja krivice za rat sto je po sebi nemoguce a odgovaralo bi drzavi koja jos uvijek nije rascistila sa svojom odgovornosti za rat na prostoru bivse Jugoslavije a to je svakako Srbija...

popakatapetl

pre 11 godina

Vidim,ovde neki Hrvati pišu,kako Šljivančanin i Mrkšić nisu osuđeni za zločine u Vukovaru.
Šljivančanin je osuđen na 5 godina,a Mrkšić na 20 godina.Slažem se da je malo,ali ja bih voleo da su i ova dvojica osuđena makar na godinu dana,jer bi time bili makar kažnjeni za ubijene i proterane Srbe.

nikola

pre 11 godina

Tudjman: "Srbi su kancer koji se siri", ovakve reci nije ni Milosevic koristio. Ali neka ovim cinom i presudom je konacno postavljena tacka na I, i utemeljeno nase konacno razjedinjenje. Hrvati mozete odahnuti rat je gotov.

samo pitam jer ne znam

pre 11 godina

A čekajte malo, da li su te potplaćene sudije bogovi? Jesu li oni nedodirljivi?
Zar oni ne mogu nikome da odgovaraju? Zar ne može i njih neko da tuži?
Zar ne može da se pokrene pitanje o radu haškog tribunala pred UN?
Zar baš ništa ne može da se preduzme protiv ova tri "boga" koji daju sebi za pravo da odlučuju o "istoriji"?!

podrascanin

pre 11 godina

Posto vidim da ovde neki iz Hrvatske vec pitaju da li Gotovina moze u Srbiji popiti kafu, evo i ja iz Srbije da odgovorim. Moze li kapetan Miroslav Radic u Hrvatsku tj. u Vukovar da popije kafu? Ako moze Radic u Hrvatskoj moze i Gotovina u Srbiji. Eto odgovora.

Александар Џунић

pre 11 godina

"Институција" прегласавања омогућава "причу" о добром и лошем деда Мразу, тако да сви, који верују у бајке, имају "тамам" избор. Разумем да су процењивали неко јело, па сад један воли други не воли, али у овом домену нема шансе да се уопште мишљења разликују драстично, јер пресуда мора да буде утемељена на чињеницама. Силована ујдурма.

Siniša

pre 11 godina

Dali treba da nas čudi da su sudije iz SAD (jevrejskog porekla) iz Turske i sa Jamajke doneli najčudniju odluku u istoriji pravosudja? Koliko toga bliskog mi Srbi imamo sa te tri države?

U laži su kratke noge, srbi svatite

pre 11 godina

„Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Dobrica Ćosić


Budimo ljudi iako smo Srbi.

Patrijah Pavle!!

Zoso

pre 11 godina

Zasto ne objavite komentar srbina iz Srema da su za vreme rata moje kolege bile na ratistu u Hrvatskoj a ne u srbiji da su pokrali hrvatska sela:traktore,kombajne,prikolice,vrata,prozore,parket,crep ama sve.Zalim ljude iz krajine ali ovo je istina kao sto je istina da80% vojvodjanskog stanovnistva ima lose misljenje o izbeglicama.Ovo je istina ako ima ko da opovrgne neka se javi PLJACKALI SMO NJIHOVA SELA,.A vi kolege sa B92 ako ste demokrate objavite ovo .Na sve smo licili samo ne na vojsku.

Nebojša

pre 11 godina

U Srbiji se promenila vlast i ovo je odgovor zapada na to.
"Čajna šandong internešenel" otvara svoje predstavništvo za Evropu u Beogradu i umesto austrijske firme gradi auto put. Sloveniju optužuju da je proruska zato što planira zajedno sa Srbijom nastup na ruskom tržištu. Sve to nije ono što bi zapad želeo.
Ova odluka suda služi da nas isprovocira, da mi zapalimo koju ambasadu i onda da mogu da nas ucenjuju kako hoće. Zato pamet u glavu Srbi i nasedajte na provokacije.

Laza

pre 11 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi! Svako pozivanje na civilizaciju i 21 vek je totalno slepilo i neprihvatanje cinjenice da ce i danas vojnici "civilizovanog i naprednog" sveta ubiti desetine ljudi zena i dece u zemljama koje su hiljadama kilometara udaljene od njih. Pravda???

Osječanka

pre 11 godina

Kada će već jednom srpski narod priznati da je 90-ih izvršio agresiju na Hrvatsku i Bosnu? Kada će se srpski narod već jednom suočiti s povjesnim činjenicama? Vidim da se još uvijek relativiziraju vukovarske i srebreničke žrtve te žrtve ostalih hrv. i bosan. gradova. Kao da je većina alergična na spomen istih. Kada će netko biti toliko pošten da kaže: Da, srpska politika 90-ih je bila agresorska prema ostalim narodima. Sramimo se toga dijela naše povijesti.
Mnogi se pozivaju na 2. svj. rat što je, po meni, bezveze, ali ću ipak pošteno reći da je taj dio hrvatske povijesti grozan i da mi je kao Hrvatici žao za mnogobrojne žrtve koji su pripadnici mojeg naroda učinili ostalima. Da li je vama žao što su pripadnici četničkih postrojbi također bili krvnici? Također mi je žao za nevine srpske žrtve u Hrvatskoj i smatram da krivci za takve zločine treba strpati u zatvor. Neki, npr. kao Glavaš već zasluženo sjede u ćuzi.
Ima li ovdje onih kojima je žao nevinih vukovarskih i srebreničkih žrtava te žrtvaa ostalih hrv. i bos. gradova?
Žao mi je protjeranih Srba iz Hrv. Žalite li vi protjerane vojvođanske Hrvate? Ima ih na tisuće.
Na kraju dodajem da sam sretna zbog Gotovine jer u doba kada su počeli napadi na Srbe nije niti bio u Kninu te ne može biti odgovoran za zločine pojedinaca. Za razliku od Karadžića, Šešelja, Mladića, Šljivančanina koji su se naslikavali po razorenim hrv. i bosan. gradovima i širili govor mržnje. Sami su si raku iskopali.

pola-pola ZG

pre 11 godina

(Bane, 17. novembar 2012 08:12)

Bane, malko te ponijelo... Besmisleni i glupi citati.
Svega ne bi bilo da nije bilo memoranduma SANU iz 1986. godine, kada je Bog hodao zemljom Jugom; kada se slusala dobra mjuza, crtao dobar strip, nije bilo previse para, ali se zivjelo OK, BG grupe bile popularnije u ZG i obrnuto, odlazilo se na more, putovalo, uživalo, itd, itd...
A onda, eto memoranduma, stvaranje Slobe, uvjeravanje Srba u Hrvatskoj da su ugroženi, iako objektivno, bili su malo 'ravnopravniji' od ostalih, ukidanja autonomija, 'mitinga istine' i lavina je nezaustavljivo krenula...
Tuđman je bio posljedica, rat je bio neizbježan, u isto vrijeme odbijale su se konfederacije, odbijali su se planovi Z4, stvarale su se kvazidržave - tzv. Krajine, postavljali su se kreteni za 'predsjednike', ubijalo se pametne i trezvene ljude koji su bili protiv rata (Dmitar Obradović, načelnik Vrginmosta, koji je bio protiv rata s 'braćom Hrvatima', ubili ga Srbi), a tko je imao imalo mozga, jasno je bilo da neće 'svi Srbi živjeti u jednoj drzavi' i da će upravo Srbi najviše nastradati...
Možda ste stvarno bili u blokadi, smiješno je kada se o 'Krajini' govori kao o nekoj superdržavi, a tu su se činili grozni zločini, ubijalo se i protjerivalo nesrpsko stanovništvo. I što je trebalo očekivati?!
Ipak je ovo crni Balkan, zločina je sigurno bilo. Ali nitko nije mogao osporiti pravo Hrvatima da vrate svoj teritorij...
Okrenimo se budućnosti, da nam barem klinci žive normalno.
Pozdrav svima

matia

pre 11 godina

tro je onaj isti sudija zbog kojeg je osuđena bivša glasnogovornica flores hartman zbog odavanja službene tajne.
u jednom svom članku za pariški le mond otkrila je da je dotićni sudija krio dokumenta koji su dokazivali umješanost miloševića i jna u rat u hrvackoj i bosni!
osuđena je jer je otkrila službenu tajnu!sapient sat

Sledeći korak

pre 11 godina

Dojadilo sudijama, da više osuđuju krive i nekrive za dešavanja u bivšoj SFRJ pa rešili, da malo ubrazju i onako se bliža kraj mandata. Možda će nastaviti u tom stilu, pa će osloboditi i generala Mladića, Hadžića in Karadžića, ko zana?

Šta hoćete, da sami sebe osude?

pre 11 godina

jbt, pravda, pa pravda, bilo bi lepo da je ima, ali istorija nas uporno uči da je pišu Pobednici (sa velikim P), kakve to ima veze sa pravdom? Može je biti, a ne mora.

Vratite se na sam početak kada slepac odlučuje da uđe u rat sa pola sveta, samoživo i sa vizijom koja doseže do sledećeg izbornog kruga. Mogao je biti na pobedničkoj strani, hteo je da bude paša u svom pašaluku, pogrešna procena, poraz, end of priča, sada gutamo g..... svi, do pisanja neke nove istorije.

zvrr

pre 11 godina

Ti ides u detalje pa ti ne mogu odgovoriti na sve postavljeno. Izjava da je Hrvatska mogla dobiti samostalnost bez rata je smijesna. Rat je bio neminovan i neizbjezan. Kao sto je otrijeznjenje neminovno i neizbjezno.
Raspad Jugoslavije je bio neizbjezan jer je Hrvatska stoljecima sanjala samostalnost. Za Sloveniju ne znam, ali znam da su proglasili samostalnost prije od Hrvatske. Demokratskim putem, vazno je napomenuti.
Potom tim istim putem idu BiH,Makedonija, Crna Gora i ovih dana se Kosovo bori za svoju nezavisnost.
A koji je bio plan srpske strane kada je krenula u rat? Ne vjerujem da se u rat islo bez plana i nespremno. Je li plan bio neka prosirena Srbija koja bi se prostirala preko dijela Hrvatske, Bosne, Crne Gore?
Teritorij na kojem bi bili samo Srbi? Potezi srpske strane tokom svih ratnih godina me navode na takvo razmisljanje. Etnicko ciscenje gdje je to bilo moguce, rusenje svih bogomolja koje nisu srpske(BiH), otvaranje konc logora,okupacija i rusenje mnogih gradova. Preko milion raseljenih ljudi. I poslije svega toga svijet se budi i NATO vrsi zracne udare na srpske polozaje. Ja bih prvi volio da to sve nije tako, ali istina zna biti bolna. Ne moze citav svijet biti u krivu a samo jedni u pravu. Ne ide to. Najbolje je priznati "gresku" i traziti put ka pomirenju i ljubavi. Zivot ide dalje, a nama valja zivjeti skupa ili jedni pored drugih.

elgladijator

pre 11 godina

@Rijeka
A pre Splitskog sporazuma koji je potpisan 1993, na intervenciju Klintona da se zaustave sukobi HVO, regularne hrvatske vojske i muslimana? Šta ćemo sa tim periodom?

purgerman

pre 11 godina

Ma kakav Amerikanac ? Sudija Maron je poljski zidov koji je prezivio Auschvic i emigrirao u SAD i tokom vremena uzeo americko drzavljantvo. Mozda mu je doslo u glavu onaj telegram iz Beograda osobno Hitleru sa tekstom:Srbija je prva drzava u Europi u kojoj vise nema zidova ( Juden frei ).Zato kazem nikad neznas sto te u zivotu moze stici. Onaj Talijan nije jedini koji je ljut i mrzi Hrvate,jer su partizanske dalmatinske brigade protjerali Talijane sa Jadranske obale i Istre do Trsta. Tokom 1940 do kapitulacije 1943. Taljani su snadbjevali cetnike oruzjem,municijom
i prehranom, a jedan stab cetnika bio ja smjesten na otoku Krku mjestp Punat , koji je danas turisticko srediste za morski turizam ( Jaht Hafen).Tokom rata 1991 do 1944 bio sam u hrvatskoj vojsci na juznom bojistu
jer je HDZ imao jaki ogranak u Slanom kojega smo cuvali- 15 boraca.Kad jednog dana 2 kamiona JNA udju u Slano i odmah se bace na dva kioska da ih pljackaju pred hotelom Ambasador.Gostiju nije bilo pa smo pripremili polozaje na I. katu hotela. Sa dvije zolje ijesili smo problem u tren oka i onda dolazi tenk JNA i povukli se sa motornim camcima koji su bili usidreni iza Ambasadora na otvoreno more.Novine su kasnije pisale o 23 poginulih i desetak ranjenih. Za odmazdu vojska JNA i srpska milicija iz Trebinja odsekla je glavu starog Grozeta,oca mog prijatelja,i zapalili njegovu radnju i restoran sa kaficem.U Slanu prije rata boravio je i Kapetan Dragan onda kao turisticki namjestenik, iznamljivao jahte.

purgerman

pre 11 godina

Navedeni podatci neodgovraju istini: Kada je Tudjman dosao na vlast u funkciji je bila samo civilna policija sa kratkim naoruzanje ,tek nesto starog trofejnog oruzja.Ivica Racan clan CKKPH u dogovoru sa celnicima JNA
dao je nalog da se povuce citavo oruzje teritorjalne obrane,a da tim cinom nije obavjestio Tudjmana.Hrvatska je bila razoruzana.KOS je snimio film ondasnjeg generala Spegelja kako pregovara zbog nabave dugih cijevi.Sam Spegelj se sakrio,kada je taj film prikazan i smjestili ga u jednoj kuci na periferiji Zagreba,gdje ga je cuvala grupa HDZ-ovaca naoruzana lovackim oruzjem.Akcijom prikupljanja novaca gradjana i dijaspore relativno brzo sakupljeni novac posluzio je za prvu posiljku Kalasnikova AK 47 iz Madjarske ,KOS je to znao ali je kamiona propustio ,kasnije iz nekih drugih balkanskih drzava,vjerujuci svojoj sili i nadmoci tako ce jednim udarcem moci rijesiti taj problem. Ne u Maksimiru vec na stadionu u Kranjcevicevoj ulici u Zgb. postrojen je odjel ZNG sa puskama i uniformama jacine oko 700 vojnika i podjeljene bojne zastave. To je bio pocetak stvaranja hrvatske vojske od dobrovoljaca i prebjega iz JNA.Maskirne uniforme su radjene dijelom u Varteksu.Tezeg naoruzanja nije bilo !Osnovan je i sanitarni stozer,jer je JNA konfiscirala medikamente i lijekove po bolnicamaa.Iz mjeseca u mjesec se je pojacavao broj dobrovoljaca,koji su sami kupovali svoje naoruzanje na crnom trzistu.1 kalasnikov je stajao 1.ooo DM a 1 metak
i do 1 DM ! ( Ratni profiteri )!

mirko

pre 11 godina

zvrr:"Izjava da je Hrvatska mogla dobiti samostalnost bez rata je smijesna... Raspad Jugoslavije je bio neizbjezan jer je Hrvatska stoljecima sanjala samostalnost... A koji je bio plan srpske strane kada je krenula u rat?"

Lepo sto si priznao. I Tuđman 1992. ZG:"Hrvatska je htjela rat jer je samo ratom postizala potpunu nezavisnost. Da Hrvatska nije htjela rat, onda rata ne bi bilo".

Plan srpske strane je bila reakcija da se povuce JNA i ostavi naoruzanje lokalnima da se bore za svoja ognjista pod (naivnom) pretpostavkom da "niko nista ne moze da im zameri na tome" jer, kao narod, imaju jednako pravo da ostanu u YU kao i Hrvati i Slovenci da izadju iz YU.

Ali Badinterova komisija je protumacila da republike u administrativnim AVNOJ-evskim granicama imaju pravo na otcepljenje iako je Moša Pijade, jedan od autora Ustava YU kada:"...u Skupštini Jugoslavije jedan slovenacki poslanik je svojevremeno nešto natucao o pravu NARODA na samoopredljenje koje ukljucuje, rece, i pravo na otcepljenje. ...iznerviran došao je za govornicu i rekao: "Šta, bre, ova budala prica! Da smo hteli mogucnost da se neko otcepi od Jugoslavije onda bismo to i napisali u ustavu: ko donosi odluku, kako se ta odluka donosi, ko sve ima da se pita, i tako dalje. Ništa od toga nema u ustavu. I, bogami, ima da se živi u ovoj državi svidalo se to ili ne nekome".

Procitaj i sta je rekao Boljkovac i sta su GLAVAS i GUDELJ porucili po prezivelom kada su izresetali auto Josipa Rajhl Kira Osiječkog šefa policije.

mehmedalija

pre 11 godina

Eee drage komsije. Ne morate ovu oslobadjajucu presudu primati k srcu tako prisno.Ni mi nismo oslobadjajucu presudu Srbije u sporu sa BiH prihvatili prisno. Mi i dalje znamo i ucimo djecu da je Srbija ucestvovala u ratu u BiH, kakva god presuda bila. Tako cete i vi govoriti da su Hrvati izvrsili etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske i pocinili zlocine.
Nista se tu bitno ne mjenja. Tako da nema potrebe za izjavama da ce pomirenje ici sporije i nesto slicno. Opet nije sve izgubljeno. Imate,iako na klimavim nogama, ratom stecenu rs. Uskoro ce prvi predsjednik rs biti osudjen u Hagu, tako da se ne zna sta ce biti sa istom u buducnosti.

HRvoje

pre 11 godina

Ma dobro susjedi pomirite se sa stvarnošću i činjenicama i ako po vas nije povoljna.

Možete vjerojatno nać još tisuću ljudi koji ću imati slična stajališta ali stvar je takva da je sud odlučio i to je važejući za cijeli svijet i Srbija je također taj sud priznala i sa time se obvezala prihvatit odluke kakve god bile.

Ništa manje, ništa više, to je to, the war is over.

zagy

pre 11 godina

Bas zanimljivo. Sudac smatra da je 900 ispaljenih granata na Knin prekomjerno granatiranje i da za to hrvatski generali trebaju biti osudjeni, ali nitko nije sudio jna generalima za "prekomerno granatiranje" Vukovara na koji je prema jna ispaljeno cca 500.000 granata. Ah da, ovaj komentar nece biti objavljen jer istina boli i "ne pridonosi pomirenju na ovim prostorima". Da, postoje krivci za zlocine u Oluji (prije svih zapovjednik vojne policije Lausic), ali prekomjernog granatiranja nije bilo, a to je bio temelj optuznice...

zrinski

pre 11 godina

poštovni susjedi
razumljiva je vaša ogorčenost jer svaki narod smatra se pravednim i žrtvom
ali možda je vrijeme da sagledate činjenice.
svjesni smo da je u oslobodilačkim akcijama oluji i blijesku bilo zločina i nitko zdrave pameti neće negiarati takvo što, ali zločini nisu bili planirani od strane vrha već su to uradili vjerojatno pojedini isfrustrirani vojnici koji su godinama gledali patnju svoga naroda, ubijanje hrv. civila i vjerojatno dobar dio tih vojnika je izgubio nekoga voljenoga od starne srpskih snajpera, granata itd.rat u hrvatskoj je dragi susjedi trajao pune 4 godine a ne samo dok je bila oluja.
U očima hrvatskoga naroda pravda je djelomočno zadivoljena
još nam se trebate ispričati

Tvrtko

pre 11 godina

Krajina 95: par sati granatiranja, trenutni egzodus 250 tisuća ljudi, HV ulazi u gradove skoro bez borbi. Vukovar 91: tri mjeseca opsade, pola milijuna projektila, grad sravnjen sa zemljom, groblja JNA tenkova, civili iz grada istjerani tek nakon pada, branitelji pobijeni na Ovčari.
Prvo bi trebalo biti zlocinacki poduhvat sa prekomjernim granatiranjem i etničkom ciscenjem a drugi slučaj se sveo samo na suđenje za Ovcaru??? Mogu samo reci da je prava sreća da zalbeno vijeće nije bilo sastavljeno od sudaca poput ovog Talijana jer bi tek to bio pravi skandal. A moja usporedba sa početka je i mala slika zašto taj nametnuti rat nismo nikako mogli izgubiti - stvar je pristupa. Sto se krvlju brani ne pusta se lako.

FR**

pre 11 godina

NIJE SRBIJA - NEGO srpske GLAVURINE poput Milosevica sa JNA,
Seseljevci,Arkanovci,Mladicevci su RAZORILI SVE !!!

To je razlika. Jer su ti uzput stvarali ZLOCINE,GROBNICE,RAZVAZALI
SA KAMIONIMA LESEVE I STVARALI LOGORE !!!

Nisu Slovenci,Hrvati,Bosanci i Kosovari usli u Srbiju --NEGO OBRATNO !!


Kraj je svima poznat !!!

Miloš Obilić

pre 11 godina

Mislim da niti jedan čovjek na svijetu nije očekivao da će biti oslobođeni,čak ni okorjeli hrvati.Ali opet mislim da je odluka potpuno ispravna.Hrvatska je vodila oslobodilački rat na svom teritoriju,branila se od agresora koji je 4 godine konstantno palio,pljačko i ubijao po Hrvatskoj i okupirao njen teritorij.Šta je Hrvatska trebala odreći se dijela teritorija i prepustit ih srbima?U oluji je učestvovalo oko 150 tisuća vojnika,naravno da se na tako velik broj ljudi nađe i luđaka koji će klat,palit i pljačkat.Gotovina i Markač nisu krvi šta zakon vjerovatnosti i statistika govore da se na 100 ljudi rodi jedan psihopat.Oluje je bila oslobodilačka akcija potpomognuta američkom logistikom,akcija kojoj je cilj bio vratit okupirana područja.Samim time šta je bila oslobodilačka nemože biti zločinački pothvat.Srbija je u zadnjih 25 godina bila uzrok problema i vodila agresivnu politku,zato sad ispašta gubitkom kosova pa evo sad i ovim presudama,ali bit će tu toga još čini mi se.

Pero

pre 11 godina

Samo pogledajte kako su se ponašali pravi vojnici,generali u haškoj sudnici.
A onda pogledajte svoje "heroje" Šešelja,Mladića,Karadžića...ismijavaju svjedoke,psuju,krevelje se,vrijeđaju suce.....Šta je to,to vi zovete časnim vojnicima.
Šljivančanin koji je pobio pola vukovara oslobođen,slobodno šeta srbijom.
Halo,šta je vama.
Srbija je izvršila agresiju na hrvatski teritorij i to dovoljno govori o tome ko je agresor.
Sram vas bilo

ZG_HR

pre 11 godina

"Presuda bez osećaja za pravdu" vidim da su ovdje ljudima "puna usta" pravde
Ja se samo pitam gdje je "ta pravda" bila početkom 90-tih kad je Hrvatska gorjela, kad su granate padale po hrvatskim gradovima, kad je "Hrvatska bila "najbogatija zemlja na svijetu jer" je četvrina njezina stanovništva živjela u hotelim" .... gdje je tada ta pravda bila
Zašto se tada nije čula ?

Ne mrzim nikoga- nisam tako odgajan. Sve zločine (na obje strane treba kazniti i sve prognane vratiti) ali isto tako treba istinu pogledati u oči.

realnost

pre 11 godina

A kako bi bilo da su Hrvati bili zauzeli pola Srbije, i proglasili je Hrvatska Krajina, a vi poslije toga to rastjerali i bilo koji Srpski general da je to uradio bio bi ne heroj vec svetac, Budimo realni. Mnogi srbi nazivaju herojem Mladica i slicne njemu koji su samo u jednom Bosanskom selu pobili tolike ljude da je to za ne povijerovati. Ovo je samo jedan primjer a ima ih mali milion.

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Tek se sada vidi kakva je smijurija prvostupanjska presuda koju su temeljili na tome da je Hrvatska za 200m prekoracila crtu granatiranja i poslala 65 granata vise! Na jedan Gospic je u danu znalo pasti 60-tak srpskih granata tako da je smjesna konstrukcija i optuzba haskih tuzitelja a preciznost gadjanja od 200m nemaju niti Ameikanci sa svom tehnologijom pa je sasvm jasno da nikakvog prekomjernog i neselektivnog granatiranja nije bilo! Oslobadjajuca presuda hrvatskim generalima je pobjeda pravde, logike i zdravog razuma ma koliko to vama bilo tesko prihvatiti to je istina sa kojom se morate suociti! Srbija je bila agresor u Hrvatskoj i Oluja je posljedica zlocinacke politike koju su svi Srbi podrzavali!

Filip

pre 11 godina

Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.

DarekFumarek

pre 11 godina

Kolko ste vi licemjerni,pa to je ČUDO!!!Pišete takve gluposti da to nisu istine,Vukovar srpski grad??hahah,nikad bio ni nikad nece!Ne sječate se sto se događalo u Vukovaru??Sve ste granatirala,kakve zlocine ste cinili na nasem teritoriju!PA VI STE NAMA DOŠLI DRŽAVU RUŠITI,Mi se nismo trebali braniti???trebali smo vas pustiti da radite to??al ne čudi me to,pa vi nemate srca da priznate pokolj u SREBRENICI!!LICEMJERI!!!

Weber'S

pre 11 godina

Srpske snage su proterale Hrvate iz Vukovara, Knina.... itd . Proterali Bosnjake iz podrinja i krajine...., Proterali Albance sa Kosova. A za uzvrat su proterani Srbi iz Krajine... sta je tu nejasno. Daj boze da bosnjaci i Albanci i Vojvodjanji isto tako ne krenu da se vracaju kao i Hrvati svojim kucama. Oluja je bila legitimna akvija oslobadjanja Hrvatske drzave od Pobunjenickih jedinica. Zasto Srbi odobravaju Jevrejima borbu za slobodu a Hrvatima to negiraju? Bas je to nerazumljivo.

krunoslav kralj

pre 11 godina

Hrvatska vojska je oslobodila hrvatski grad Knin i pri tome nije predala pisanu molbu ovjerenu pečatom, već je to napravila kako je uobičajeno u ratu-topovskom paljbom. Kako topovska paljba može biti protupravna. Pa tu je riječ o ratu. Koliko je bombi, mina itd palo na vukovr? Optužba protiv časnih vojnika Gotovine i Markača je u osnovi bila politikanska.

stipe

pre 11 godina

Pitam se samo zašto nitko nije spomenuo Vukovar. Tamo se je očito gađalo bombonima, vatama i perjem. Za tu "dječju igru" Šljivančanin i Mrkšić su na slobodi. Onda? Kaj vam to nije isto?Ili vi opet na to sve imate zamjerke. Činjenica je da se nikada nečete pomiriti sa tvrdnjom da ste napali, okupirali, pa izgubili!

Tomislav

pre 11 godina

Hrvati i Srbi nisu nikakav isti narod.
Kad to shvatite,odreci cete se i pretenzija na sve Hrvatsko,a tek onda mozemo pricati o nekim mirnim odnosima.
Ne zelim vase, i ostavite vise moje na miru !

Posmatrac

pre 11 godina

Presude i osecanje za pravdu mnogo puta ne idu ruku pod ruku.
Na primer presuda da Srbija nije izvrsila agresiju na BiH a svi znaju od kuda su tolazili i tenkovi i ljudstvo. O politickoj podrsci da i ne govorimo. Ali ta "pravda" u Srbiji nikome nije smetala.

marko

pre 11 godina

Pravo i pravda se ne pišu po nacionalnom ključu i nema reciprociteta u zločinima. Nema izjednačavanje žrtve i agresora . Nema međunarodne urote protiv Srba, već postoje međunarodni zakoni i sporazumi.

Ratni zločini ne zastarijevaju i zločini koji su počinjeni kod i poslije operacije Oluja (i ne samo oni) će bit kad tad procesuirani. Toga smo vrlo svjesni u RH, a ne bi ulazili u NATO i EU bez da smo toga.

Nazadna srpska politika je započela 4 rata i sve ih je u roku od 8 godina izgubila. Budite sretni da niste prošli ko Njemačka poslije 2.sv.rata ... izmrcvarena i podjeljena u okupacijske zone. A vjerujte malo je falilo i zato me vrlo čude neki što prizivaju nove ratove.

Ante Boban

pre 11 godina

Dragi susjedi to su sve političke igre i ni Vi ni mi još duuuugo nećemo saznati šta je stvarno bilo, ali mi nije jasno da se uvijek VI žalite i uvijek je VAMA ceo svet kriv? U svakom ratu ste VI žrtve...Pa dokle majku mu???

crni domino

pre 11 godina

Broj 3 je veci od broja 2! Kraj price!
I ja nisam voleo da mi Predsednik bude Toma Nikolic a Premijer Ivica Dacic, pa sam se pomirio sa rezultatom glasanja! Kraj price!

fikret

pre 11 godina

Hrvatske komsije stalno navode vukovar kao opravdanje i zaboravljaju da je to bio vecinski srpski grad. Osim toga za vukovar je neko odgovarao. Budite srecni, mocni vatikan vam je vratio generale. Ali dzaba vam je to, dug ne skapava, u ovom ili sledecem zivotu svako plati

Emina

pre 11 godina

Ovom presudom se samo dokazuje da se Hrvati nikada nisu sami nesto uspeli ili pobedil vec su vase bitke drugi vodili i drugi pobedili u vase ime!U istoriji nikada niste bili na strani dobra neko samo sa fasistima i nacistima,ne znate sta je kad se bori za svoju drzavu JADNI STE!!!Slavite svoj genocid posto drugo nista ne znate nikada drzava od vas uvek ce te biti necija lutka za naduvavanje!!

Laka pobeda

pre 11 godina

Hrvati vole " lake pobede"!(Nemam reci !, 17. novembar 2012 05:00)

Trećina zemlje okupirana, 700 tisuća prognano, 25 posto industrije uništeno, 4 godine terorističkog granatiranja, hm pa stvarno je bilo lako.

Tvrtko

pre 11 godina

(ggoran, 17. novembar 2012 00:33)

Ne mogu ni ja vjerovati da dva suca rođena u katoličkim zemljama donesu tako kriminalna izdvojena mišljenja koja idu u korist onih koji su 91 protjerali katolicko stanovništvo iz Krajine.

Mislim kakvi su to argumenti????

Tek tako

pre 11 godina

Govoriti o prekomjernom granatiranju Knina i pravilu o 200 metara a istovremeno niti u jednoj optuznici protiv srpskih vodja govoriti o prekomjernom granatiranju Vukovara je vise nego nebulozno. Ili je mozda greska Vukovaraca bila sto nisu dali petama vjetra nego su unatoc razaranju cijelog podrucja grada sa po 1000 projektila dnevno ostali tri mjeseca braniti grad? Ili sto se nisu medijski efektivno prije napada organizirali u kolonu sa svom motorizacijom nego su oni koji su nekim cudom prezivjeli iz grada izbaceni od samoproglasenih "oslobodilaca" sa maksimalno jednom plasticnom vrecicom u ruci. Samo radi usporedbe: kolona iz Vukobvara 1991:

http://metro-portal.hr/img/repository/2009/11/medium/pad_vukovara.jpg

dado

pre 11 godina

""protivna bilo kakvom osećaju za pravdu"---ovaj talijan je totalno profulao profesiju! Presuda generalima je bazirana na cinjenicama i dokazima a ne osjecajima. Tako se dolazi do izjednacavanja krivice za rat sto je po sebi nemoguce a odgovaralo bi drzavi koja jos uvijek nije rascistila sa svojom odgovornosti za rat na prostoru bivse Jugoslavije a to je svakako Srbija...

copy - paste

pre 11 godina

Ovo je sve samo ne politička presuda. Ovo je pobjeda razuma, poštenja i pravde. Na Carli del Ponte i sucu Orieu se na licu iščitavala želja da zatvore Gotovinu pošto-poto, pa su upali u zamku svoje vlastite gluposti, nerazuma kaže sudac Meron. Tko to starca od 83 godine, kojemu se živo yebbe za cijeli svijet jer sutra može umrijeti, može prisiliti na bilo što. Tko to jednome Židovu koji je probao strahote nacističkih logora može narediti da nepravedno oslobodi generale čiji narod nosi hipoteku progona tih istih židova. Odgovor se krije u licu suca Merona; pogledajte koliko blagosti i poštenja isijava iz toga lica.

granatiranje

pre 11 godina

uz zal za svim civilnim zrtvama ipak se moraju sagledati i neke druge cinjenice.
naravno da je optuznica pala, ali to je krivica tuziteljstva koje je sve karte bacilo na "prekomjerno" granatiranje.
medjunarodni vojni standard nije 200 metara kako tuziteljstvo zeli prikzati, nego 400 metara.
cak i sa prepolovljnom vrijednoscu, hrvatsko je topnistvo ciljeve gadjalo sa 96% preciznoscu.
i to je predoceno sudu, i sud je znao za te brojeve - a predocilo ih je samo tuziteljstvo

Slaviša

pre 11 godina

Dragi moji Srbi, u današnje vreme kada nema više ratova i sukoba, naš bes njih ne dotiče. Jedina mera koja će da ih zaboli je EKONOMSKI PATRIOTIZAM! Šta mislite da oni reklamiraju svoje more na bilordima u Beogradu zato što ne znaju šta će sa parama. Ne, treba im naše tržište, naši Evri, kao što nam uzimaju i novac u njihovim marketima ovde, na njihovima proizvodima, kao što njihovi pevači uzimaju novac ovde da bi tamo hvalii zločince, njihovi kvzi-pisci dolaze ovde, pored toliko cenjenih naših i svetskih pisaca... Jednom rečju, potrebno je da pokrenemo NACIONALNI BOJKOT!!!

Hey-ho

pre 11 godina

Opet teorije zavere kojom se hrani ovaj narod već 20 godina. Pa i preostala trojica sudija imaju svoje mišljenje različito od ove dvojice al eto njih trojice nema pa je ovo ključan dokaz zavere i tako u krug....

Mario Bros

pre 11 godina

@Slaviša
Ako ćemo dosledno taj "ekonomski patriotizam" koji se sada nakon ovoga predlaže, odbacimo onda sve automobile koje prave države koje su nas bombardovale, sve mobilne telefone, kompjutere, avione i hajmo nazad u pećinu.

zvrrr

pre 11 godina

Optuznica je bila na klimavim nogama i zato su ljudi oslobodjeni. A svi znamo da je HV cinila zlocine, ali je oslobadjala svoju teritoriju.
Kao sto je BiH tuzila Srbiju pa izgubila slucaj, jer je optuznica bila losa, tako je i ovaj put optuznica bila losa. A svi znamo da je Srbija ucestvovala u svim nasim ratovima.
Ne treba zaboraviti da niko nije isao u Srbiju da pali,pljacka,protjeriva, nego je bilo obratno. Dolzaili su u Hrvatsku da ratuju iz Srbije, Vojvodine, Crne gore i Bosne. Sasvim je logicno da je narod koji je bio najbrojniji u bivsoj Jugoslaviji najvise kriv. Onih sto je bilo manje su manje krivi. Cista logika.

Љубомир

pre 11 godina

Хвала господи Покару и Ађијусу!
3 гласа за слободу, а 2 да су то звери а не људи!

Порука за јавност у Хрватској: неколико пута сте нас зверски масакрирали, 1914. у мачванском крају, као припадници аусто-угарске војске, у Другом светском рату (поред Јасеновца, постојали су и специјални логори за децу, као вид највећег зверства у историји човечанства), па деведесетих... укупно 3 милиона побијених Срба!!!
Уз помоћ српских партизанских изрода отели сте нам вековне територије авнојевским границама (проклет био сваки Србин који икада спомене Тита у позитивном контексту)!
РУКА ПРАВДЕ ЋЕ ВАС СТИЋИ КАД-ТАД!!!

Jovanče Deretić

pre 11 godina

Hrvatske komsije stalno navode vukovar kao opravdanje i zaboravljaju da je to bio vecinski srpski grad. Osim toga za vukovar je neko odgovarao. Budite srecni, mocni vatikan vam je vratio generale. Ali dzaba vam je to, dug ne skapava, u ovom ili sledecem zivotu svako plati
(fikret, 17. novembar 2012 09:06)

Vukovar bio većinski srpski grad? Ja mislio da nakon izjava o nebeskom narodu i sl. više nema mitova u Srbiji, kad ono...

Andrej

pre 11 godina

Teska smejurija, to je ova presuda...
"Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ali ne zbog toga sto se niceg ne boje, vec zato sto se ne stide niceg! "
Jovan Ducic

Djevojka iz HR

pre 11 godina

Meni je žao što opet stvaraju taj nacionalistički naboj i kod nas i kod vas! Žao mi je svih žrtava rata i naravno, žao mi je srpskih žrtava iz Knina. Bilo je zločina. Ovo je sve najmješteno! Žao mi je što sada ne mogu u Srbiju jer su ljudi revoltirani. Opet će ispaštati ljudi koji nemaju veze s ratom! Srbi, nismo svi iz HR nacionalisti i nerealni... Šteta što mene ne pitaju za presude.. Svi bi dobili iste kazne i to bi barem djelomično dalo utjehu žrtvama.. Pozdrav od realne iz HR.

tomek

pre 11 godina

Za oslobadjacu presudu krivi su Srbi - da ste drugacije glasali na zadnjim izbo
rima, presuda generalima bila bi puno bliza prvostupanjskoj.
Svojim odabirom sadasnje vlasti izabrali ste put i konacno svijetu otvorili oci vezano uz vase ratne pohode.
Nadam ste da ste izvukli poruke i da vam nece ponovo pasti na pamet kretati u nove velikosrpske pohode u susjedne zemlje.

Tamara

pre 11 godina

Pokušavam shvatiti vaš način razmišljanja, ali mi ne uspijeva. Svi jako dobro znamo tko je bio agresor u ratu. Čemu onda sva ta čuđenja zbog presude?

Dejan.R.

pre 11 godina

Nisam nacionalista, ali Srbi, samo nastavite da kupujete u Idei, posećujete koncerte onih ljudi koji se raduju proterivanju Srba... Razumem one Hrvate koji su dosledni, pa neće da dolaze u Srbiju, neka govore šta hoće, ali ovi što nam dolaze svaki vikend, a ovamo daju ovakve komentare...smeju nam se u lice. Ali sami smo krivi za to, nemamo ni malo nacionalnog dostojanstva. Nadam se da će nas ovo malo otreziti i da nećemo zaboraviti za 3 dana sve ove reakcije.

John Holmes

pre 11 godina

Ne volim ga uopste ali SLOBODA SESELJU.Mi njima isporucili predsednika,ej predsednika a oni legalizovali ubijanje srba.Da covek pukne od muke.

jelena

pre 11 godina

Simptomaticno je da dosta komentatora iz HR misli da je njima neko dosao sa strane i okupirao zemlju i potpuno prenebregava cinjenicu da su proterali SOPSTVENE DRZAVLJANE DRUGE NACIONALNOSTI. To je isto probao i Milosevic sa Albancima pa, ako ja to mogu da nazovem etnickim ciscenjem, onda 'ajde da nazovemo i Oluju pravim imenom - etnicko ciscenje.

srpski dalmatinac!

pre 11 godina

meni je drago sto ih nisu osudili!!! zabrinuo bih se da jesu... Danas se jasno vidi shta mozemo da ocekujemo od EU, Haga i ovih zagrizenih evropejaca koji nas slepo vode... Ko to ne vidi sad, zelim mu puno srece u zivotu jer cemu i trebati ! Hvala hasskom sudu na prosvetljenju mog naroda. Ali ovo nije kraj, bojim se da tek sad sledi finale: Hrvatska tuzba protiv Srbije. Jeremicu, ako vec mislis da imas uticaja, i ako neces birati sredstva , onda zaboravi na stranacko opredeljenje i u interesu ove zemlje konsultuj se sa osovinom Kostunica-Samardzic. To su jedina 2 politichka cinioca u Srbiji koja ne pricaju bajke- nego suvu realnost i istinu kako odgovorna drzava treba da reaguje! Da je visse takvih ljudi u politici...

Filozof

pre 11 godina

O kakvoj okupaciji vi ljudi pricate? Pa vi ste svoje sopstveno stanovnistvo koje je tu bilo kolko i vi napali! Naravno da ce Srbija doci da brani svoj narod. Okupacija... Vama je neko isprao i okupirao mozgove!

my way

pre 11 godina

O kakvoj okupaciji vi ljudi pricate? Pa vi ste svoje sopstveno stanovnistvo koje je tu bilo kolko i vi napali! Naravno da ce Srbija doci da brani svoj narod. Okupacija... Vama je neko isprao i okupirao mozgove!
(Filozof, 17. novembar 2012 10:46)

U prvu si, to je tako jednostavna istina. Srbi bili u svojim kucama, vojnici JNA sluzili vojni rok u svojoj zemlji, kao i decenijama pre, a onda dodje povampireno ustastvo, mrznja, Tudjman, zenge, pocnu krvavi rat za rusenje Jugoslavije protiv svojih dotadasnjih prijatelja, komsija i svakoga ko nije hteo da bude deo tog monstruoznog projekta. "Okupacija", "Velika Srbija" - mrmot, folija.

Ovich

pre 11 godina

Komsije Hrvati. Hrvatska je tada bila u gradjanskon ratu a ne u ratu sa Srbijom.

Hrvatska je ratovala protiv sopstvenog stanovnistva iako je jna odavno pobegla i nije imao niko da pruza otpor.

pitanje koje se postavljalo pred ovaj tribunal jeste kako se Hrvatska vojska ophodila prema svojim gradjanima.

Ako volis Hrvatsku onda treba da postujes i njene manjine, i da podrzis da zlocinac bude uhapsen.

Kod nas je prica zastupljena zato sto su ti gradjani Srpske nacionalnoati.

Mene bi iskreno bilo sramota da vrate seselja u Srbiju pa da vidim hiljade judi koji to slave

MGM

pre 11 godina

Nakon ovih dešavanja Vas sve pozivam da uskratimo ono što što euforični Hrvati najviše vole poslije generala - novac. Pozivam Vas sve da bojkotujemo kupovinu hrvatskih proizvoda na mjesec dana, vjerujem da to možemo uraditi, pokažimo da imamo još mrvu ponosa iz koje se možemo ponovo izgraditi kao narod dosljedan svoje istorijske pozicije koja nam pripada.

BOJKOT HRVATSKIH PROIZVODA NA MJESEC DANA !!!

Punmik

pre 11 godina

Nije problem presuda, ne vidim šta je toliko strašno, takve stvari se dešavaju. Sutra se može desiti isto i sa šešeljem i mladićem ni oni “nisu“ krivi. Mene porazava ta reakcija naroda i medija u hr, kao i proslava svake godine. Jadno i bolesno na žalost. Kao neko ko na sve gleda realno i objektivno mislim da je srbija daleko od takve reakcije.

ggoran

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da covek koji je sudija i koji je preziveo holokaust... sa predumisljajem ucini nesto ovako kriminalno i nemoralno... ( a sunarodnici su mu bili sa srbima u Jasenovcu...)

ssone

pre 11 godina

Cela akcija je smisljena od strane AMERICKIH SAVETNIKA koji su pomagali Tudjmanu i ekipi.

Normalno je onda da im pomognu (delegiranjem dovoljnog broja poslusnih sudija, kojima su cak i objasnili kako da sve opravdaju) da potpuno legalizuju tu akciju, jer Ameri su uvek u pravu i POSTENI.

Ovo je tipicno Americki groteskno.

logika

pre 11 godina

Hrvati kažu: Srbija je napala Hrvatsku. Koju Hrvatsku? Vukovar je bio u Jugoslaviji. Ali mi ne priznajemo više tu zemlju i njen ustav, opet će oni. Pa ako ne priznaješ njen ustav, na osnovu čega je onda Vukovar u Hrvatskoj?

Bane

pre 11 godina

Zao mi je sto Kralj Aleksandar, teska mu crna zemlja, nije poslusao DJenerala Zivojna Misica u prolece 1919, kada mu je Misic po obilasku Hrvatske savetovao da se odvojimo od njih. Svog zla ne bi bilo: Jugoslavije, partizana, komunista, Tita, 10. kongresa 1974 (kidanja Srbije), rata sa Hrvatima i muslimanima, lopovskih privatizacija...
Koliko je Karadjordje zaduzio srpski narod, toliko su ga njegovi naslednici razduzili.
Kada stanete na pogresan kolosek, sve stanice do kraja su pogresne.

Osječanka

pre 11 godina

Kada će već jednom srpski narod priznati da je 90-ih izvršio agresiju na Hrvatsku i Bosnu? Kada će se srpski narod već jednom suočiti s povjesnim činjenicama? Vidim da se još uvijek relativiziraju vukovarske i srebreničke žrtve te žrtve ostalih hrv. i bosan. gradova. Kao da je većina alergična na spomen istih. Kada će netko biti toliko pošten da kaže: Da, srpska politika 90-ih je bila agresorska prema ostalim narodima. Sramimo se toga dijela naše povijesti.
Mnogi se pozivaju na 2. svj. rat što je, po meni, bezveze, ali ću ipak pošteno reći da je taj dio hrvatske povijesti grozan i da mi je kao Hrvatici žao za mnogobrojne žrtve koji su pripadnici mojeg naroda učinili ostalima. Da li je vama žao što su pripadnici četničkih postrojbi također bili krvnici? Također mi je žao za nevine srpske žrtve u Hrvatskoj i smatram da krivci za takve zločine treba strpati u zatvor. Neki, npr. kao Glavaš već zasluženo sjede u ćuzi.
Ima li ovdje onih kojima je žao nevinih vukovarskih i srebreničkih žrtava te žrtvaa ostalih hrv. i bos. gradova?
Žao mi je protjeranih Srba iz Hrv. Žalite li vi protjerane vojvođanske Hrvate? Ima ih na tisuće.
Na kraju dodajem da sam sretna zbog Gotovine jer u doba kada su počeli napadi na Srbe nije niti bio u Kninu te ne može biti odgovoran za zločine pojedinaca. Za razliku od Karadžića, Šešelja, Mladića, Šljivančanina koji su se naslikavali po razorenim hrv. i bosan. gradovima i širili govor mržnje. Sami su si raku iskopali.

Denko

pre 11 godina

Sudije glasali a konacni rezultat ispade 3:2 za Gotovinu. Ovo kao na utakmici. 1:0, pa 1:1... pa 2:2 i u zadnjem minutu zadnji sudija svira penal za Gotovinu i op 3:2. Kraj. Revans, malo sutra!

Pitam se, pa se pitam i pitacu se uvek kad se toga setim, kako je moguce da se takve odluke (presude) donose bez konsenzusa? Kako je moguce vrhunski pravnici za jedno delo da imaju totalno suprotno misljenje, pa jedan glasa "za", a drugi "protiv"? Sta su oni toliko godina ucili?
Ovo je sramota. Medjunarodno pravo je postalo smesno, a hrvati slavili coe dan kako da su postali najjaca drzava sveta! Sta su oni to slavili? Oslobadjanje coveka koji je proterao Srbe? Eh moji dragi Hrvati, danas ste pokazali da ste pravi primitivni balkanci!

Tvrtko

pre 11 godina

(fikret, 17. novembar 2012 09:06)

Dakle ako sam dobro shvatio: tebi činjenica da je Vukovar bio većinski srpski grad, opravdava njegovo totalno razaranje od strane srpske tzv JNA???? Uopće neću ulaziti u polemiku oko toga da li je bio srpski grad ali ako to tako tvrdiš da li onda prihvaćaš argument da je Hrvatska većinski Hrvatska zemlja i da je opravdano bilo istjerati Srbe iz nje i razoriti njihove domove? Nešto gadno ne štima u tvojoj logici....

petlja

pre 11 godina

Ajmo Srbi u ime SveSrpsksSolidarnostiiSloge, svi vi koji ste uzeli njihove domovnice, putovnice, i pre oluje i posle oluje, svi vi koji ste ih trazili, naglasavam TRAZILI, podneli zahtev, svi vi koji ste iskoristili zakonsko pravo po rodjenu roditelja, svi vi koji zivite i tamo i ovamo,svi vi koji putujete preko, pa menjate pasose u putu, svi vi koji sebe vec ubrajate u gradjane EU,a Srbija je tamo daleko od iste,svi vi koji po slavama prepricavate sta ste radili 90,svi vi kriminalci, zemunci, biznismeni, ajde svi se, bilo bi pozeljno javno, odreknite tih dokumenata, bacite ih, spalite,bilo bi posteno, ili ce te i tu tvrditi da su vas naterali. Ajmo SSSS

Pedja NS

pre 11 godina

Gospodo Pocar i Agius, hvala Vam!!!

U decenijama za nama u kojima su velike sile medjunarodno pravo svele na pravo moci, a pravnike na obicne notare zelja i poslusnike, ponos je nas pravnika kada se javi neko ko bez obzira na posledice ima u sebi kao osnovni motiv pravdoljubivost.

Hvala Vam za ove reci u ime zrtava i nas koji od danas treba da nastavimo da zivimo u ovoj nenormalnoj konstalaciji americke istine.

Dr Nkola Krstic

pre 11 godina

Maske su konacno pale . Moramo uciniti isto ono sto je izglasao francuski parlament pre nekoliko meseci : da je Turska pocetkom XX veka izvrsila genocid ubijajuci 2 000 000 Jermena . To su istorijske cinjenice . A turski kadija nek i dalje glasa za oslobadjanje hrvatskih ratnih zlocinaca.

Mihailo

pre 11 godina

Hrvatska Vlada se brine o svojim gradjanima ma kakvi oni bili. A nasa? Nasa svoje gradjane nemilosrdno je hapsila i gledala kako u Hagu came i po 10 godina bez pravosnazne ili nepravosnazne presude.
Haski sud nije sud. To je skup dobro placenih straca koji umesto pravde bave se politickom trgovinom u kojoj ucestvuje po jedan sudija iz SAD, Turske i Jamajke. Svaka cast sudijama iy Italije i Malte.

milos

pre 11 godina

Ako me pamcenje ne vara vecina "patriotskih" udruzenja je iz ljubavi prema Srblju i svekolikom pravoslavlju branilo skupove gejeva, ali sa druge strane cini mi se da njima niko ne brani da sada izadju na ulice. Nazalost, sa samo 35 godina mogu da zakljucim da smo najgori narod.

Михаило

pre 11 godina

Највећа зверства и злочини над српским становништвом кроз историју су извршена уз благослов Папе и Британске Круне!
ИСТИНА МОРА ДА СЕ КАЖЕ!!!

Coa

pre 11 godina

Meni nije strasna presuda koliko mi je strasno da ne vidjeh ni jednog gradjanina Hrvatske, ali ni njednog, bilo na TV-u ili na ovakvim forumima, koji ne opravdava generale i koji ne smatra da je odluka realna i nije politicka!!! Tuzno... Argumentacija koja zlocin opravdava zlocinom je zabrinjavajuca i opasna.
Svi mi imamo svoje mladice i gotovine, i dokle god to ne shvatimo, ne mozemo pricati o razumijevanju, pomirenju i toleranciji.

Floyd

pre 11 godina

Postoji jak lobi u EU koji insistira na ulasku Hrvatske u juli 2013. Ova presuda pranja Hrvatskih zlocinaca, a time i zlocina je samo jos jedan dokaz koliko je jak. Ocigledno je da im nisu bitne srpske zrtve....valjda su oni bili manje ljudi od zrtava drugih nacinalnosti. Nisu im bitne ni srpske zrtve sa Kosova ni srpski stavovi. Sta cemo mi onda u EU, u tako humanoj i pravednoj klapi ?! Jesmo li mi ovce da nas vodaju tamo- vamo ili potomci Nemanjica!!? Zna se gde se ovce vode na kraju.

warwick

pre 11 godina

OVA odluka haškog tribunala je bruka za ceo svet, za pravo i pravdu.Atrojica sudija koji su doneli ovakvu odluku su počinili najveći ratni zločin u 21 veku !!!

diznilend nema alternativu

pre 11 godina

@(DarekFumarek, 17. novembar 2012 10:40)

Kao prvo: smiri se, ovde se vodi civilizovana rasprava, nije ovo trg bana jelacica pa da prosipas ovde ratne poklice. Kao drugo: Koliko je Vukovar srpski grad, toliko je i Hrvatski, znaci, ako cemo posteno niti je vas, niti nas. Ako cemo najpostenije, Madjarski je, odnosno Austro-ugarski, jer sve sto Vukovar cini Vukovarom, nema veze ni sa Srpskom, ni sa Hrvatskom kulturom i tradicijom, pa ni arhitekturom. E sad, to sto ti austro-ugarsku povijest dozivljavas kao dio svog Hrvatskog bica, to je tvoj problem.

Milja

pre 11 godina

Gospodinu Faustu Pokaru je važnija pravda iznad svega drugog. Čovek nije podlegao raznim političkim pritiscima i nje mogao da glasa za oslobađanje onih koji su odgovorni za progon 250000 nevinih građana sa svojih ognjišta. Šta je se moglo očekivati od sudija iz SAD i Turske nego da oslobode zločince.

nnidza

pre 11 godina

Kad bolje razmislim mislim da je i bolje sto su oslobodjeni. Bar da se zna svrha ovog suda. Padom ove optuznice padaju i ostale sta god rekao sud. Nisam siguran koliko su ljudi svesni koliko neistinito sada deluje Srebrenica, Markale, Racak ili sta vec. Ubedite nekog da je bilo zlocina sad. Nema pomirenja..

marko

pre 11 godina

Posle granatiranja i egzodusa Srba, hrvatski vojnici su ubili brojne civile koji su ostali u svojim kucama, a mnoge kuce opljackali i zapalili. Takodje su granatirali kolone civila dok su bezali iz Hrvatske. Zar to nije zlocin?

Civilizacija je samo iluzija

pre 11 godina

Tudjman i Gotovina na Brionima: ...."zakoniti konsenzus da se civilima pomogne da privremeno napuste područje sukoba iz razloga legitimne vojne prednosti ili smanjivanja žrtava",.....- LJUDI JELI OVO MOGUĆE DA NEKO OVAKO NEŠTO IZJAVLJUJE U 21VEKU....ljudi su ipak životinje, neće se nikada suštinski odvojiti od primarnih krikova...koliko god se trudili da budu "civilizacija".

Obican covek

pre 11 godina

Ovo je politicka, a ne pravna presuda dok je pravda negde skrajnuta.
Sve u svemu, ovo meni mirise na jedan uvod u rat ili provokaciju za isti.

U celoj EU se desavaju smao nemiri, nezadovoljstva i korupcija pa i nisam iznenadjen.

tako

pre 11 godina

Svaka čast poštenim i časnim sudijama. Njihove izjave su dokaz kakva ja farsa ova presuda. Politička presuda kojoj su doprineli američki i turski sudija.

Slažem se sa onim što su već napisali pojedini komentatori a to je bojkot svega što dolazi iz Hrvatske. Pa zar da našim parama finasiramo one koju su ogromnom većinom juče slavili??? Celo njihovo društvo se slaže sa njima, nisu to samo oni fanatični primitivci sa jučerašnjih snimaka.

Takođe, oni uskoro ulaze u EU što znači da će ispasti iz CEFTE i neće im važiti povlastice za trgovinu u regionu. Srbija ne sme da dozvoli da te kompanije uđu na naše tržište i nastave poslovanje po CEFTA sporazumu. A šta će oni prodati na eu tržištu je njihova stvar i stvar naučne fantastike.

ugrozena vrsta

pre 11 godina

Preporucujem clanak MIroslava Lazanskog u danasnjoj "Politici" - sve je rekao! Nema se sta dodati! Hocemo li se jednom uspraviti kao narod, kao drzava, ili cemo ostati na kolenima da nas svi gaze?

nikola

pre 11 godina

Nas predsednik nikolic bi trebao pozvati sve srbe u evropi da u svojim gradovima protestuju protiv te odluke, a ne da nas pusta da se izduvamo na internetu i da ceka dok.se situacija smiri...moramo svetu na miran nacin pokazati da tako vise nemoze!

Mihajlovic

pre 11 godina

Koliko je Nirnberski proces bio dobar pokusaj utvrdjivanja krivice nacisticke vlasti u Nemackoj, toliko je Haski proces njegov antipod. Presude se olako donose sluzeci se kriterijumom politicke korisnosti, pa je zato veliki broj presuda daleko od pravde. Ovo je sramota za civilizaciju i pokazuje visok stepen politicke korupcije u medjunarodnom sudstvu.

wiener

pre 11 godina

jel moguce da ovi hrvati ovde sto se zale na ovo "pravilo 200 metara" ne kapiraju da ovaj sudija jasno kaze da se cela prvostepena presuda ne moze svesti samo na to, jer prvostepena presuda govori o mnogo vise od toga. oni koji su generale oslobodili baziraju svoju odluku na obaranju samo jednog malog dela prvobitne presude i automatski ruse sve ostalo.

Ovich

pre 11 godina

Nejasno mi je zasto vi Hrvati objasnjavate zlocine tokom oluje time sto ste predhodno patili zbog jna?

Za to su mnogi uhapseni i u zatvoru. Cak je Srbija presudila nekoliko takvih zlocinca.

Poenta ovde je fakt da su zlocinci pusteni na slobodu, dok nasi zlocinci i dalje trunu u zatvoru.

Aleksandar

pre 11 godina

Nije bilo planirano s vrha?? A ono onaj fašista Tudjman nešto bulaznio o "zadavanju Srbima udarca od kog se neće moći oporaviti".
E to boli celu Srbiju od juče, od trenutka izricanja presude.

Dule NS

pre 11 godina

Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.
(Filip, 17. novembar 2012 10:16)



Samo 2 riječi za vas komšije:
- JASENOVAC
- OLUJA

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi? Sram vas i stid može biti. Bilo je zločina, nijedan rat nije čist, ali VI da govorite kako ste jadni napaćeni, još jednom - sram vas i stid bilo.


P.S. mogu li se uopšte porediti te 4 reči? Ne, ne mogu jer je red veličina žrtava drastično različit, ali nema veze - čisto simbolike i ironije radi!

Ana

pre 11 godina

Da ne pričam o Srbima i Hrvatima. Da razmišljam samo logično kao da nisu u pitanju ljudi:
Ko kod da je nešto uradio ili nije uradio - jedan tim sudija ga osudi na 20 godina a drugi tim ga proglasi nevinim. Tu nije greška u 2-3 godine (pa da zavisi od stila i karaktera sudije, ili par tumačenja). Tu nešto mnogo nije kako treba, prosto je bez razuma, a kamoli pravde. Kome li su sve za 20 godina poklonili ili oduzeli život?
Ja sam profesor. Sa kolegama mogu da diskutujem da li je neki rad za ocenu 4 ili 5. Nikada se ne diskutuje da li je za 1 ili 5, to je besmisleno.

Kokan

pre 11 godina

Ko god i kako god komentarisao ovu sudsku presudu ova dvojica su slobodni, a nama ostaje samo da se cudimo i kao Kalimero vicemo " Nepravda ". A gde na svetu postoji pravda? Mi se nikada necemo opametiti, nikada!

hm

pre 11 godina

Suci Pocar i Agius više nemaju što tražiti u Hrvatskoj, ali to je vjerojatno jasno i njima samima.
(Adam, 17. novembar 2012 08:57)

Daleko od toga, oni su itekako dobrodošli. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje kakvo god ono bilo. Kada bi branili ulazak u Hrvatsku svakome tko drugačije misli na šta bismo spali?

Svatko ima pravo misliti i govoriti ono što misli, ali mora poštovati i tuđe mišljenje, kao i volju većine.

Srna

pre 11 godina

Hoće li Hrvatska sada mirno spavati? Da nisu svesni krivice u koju ih je ubacio SAD, ne bi ni čekali sa zebnjom presudu i ako su je već unapred znali.

tosa

pre 11 godina

Za pocetak mi treba prvo da obnovimo spomenik Vecna vatra i posvetimo ga svim nasim poginulima u ratovima 1991-2001 godine a ne samo onima sto su poginuli u NATO agresiji 1999 godine. Ah da, a i tu vatru trebamo ponovo upaliti jer je ugasena, da podsetimo, 5 oktobra 2000 godine uvece. Kako ce nas drugi postovati kada sami sebe ne postujemo.

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

Au, ovo nisam znao. Da su rekli da su Tudjman i ostali na Brionima u stvari samo zeleli da srpski civili privremeno napuste podrucije Krajine da bi se smanjile srpske zrtve! Pa to je stvarno ponizavajuce! Prosto neverovatno dokle moze ici licemerje zapada!

matia

pre 11 godina

tro je onaj isti sudija zbog kojeg je osuđena bivša glasnogovornica flores hartman zbog odavanja službene tajne.
u jednom svom članku za pariški le mond otkrila je da je dotićni sudija krio dokumenta koji su dokazivali umješanost miloševića i jna u rat u hrvackoj i bosni!
osuđena je jer je otkrila službenu tajnu!sapient sat

Sve smo jaci. Sad znamo sigurno. I ne samo mi.

pre 11 godina

Tako to rade ozbiljne "demokrate". Prvo naprave optuznicu koju znaju da ne drzi vodu, pa onda tu optuznicu "u legalnom postupku pobiju". Uz malo "lobiranja" i eto narucene "presude". Satro "prekomerno granatiraje" a ne ISTREBLJENJE...

levo smetalo

pre 11 godina

Suci Pocar i Agius više nemaju što tražiti u Hrvatskoj, ali to je vjerojatno jasno i njima samima. (Adam, 17. novembar 2012 08:57) e bas su i jedan i drugi pohrlili u Hrvatsku!

Providni

pre 11 godina

Oslobadjajucu presudu su doneli trojica musketara:Amerikanac,Turcin i treci
koji zivi u starom demokratskom drustvu na Jamajci.Izgleda da su oni vrlo rado
pobili ono iz prve presude,jer to ni Nato jurisnicima i pomagacima nije svejedno.Svaka cast moralnom Italijanu i dostojnom sudiji iz male Malte.
Ali na zgrazavanje vecine normalnih ljudi,to nije dovoljno,pa proterivanje,ubijanje paljenje i nije neki zlocin.
Pa Tudjman je rekao da Srbi moraju nestati,a posle postavljao recenice tipa"Ima li vas 3 posto".
Ako se stara Evropa ovoga ne stidi,onda se mi sa pravom pitamo a zasto mi trcimo da budemo deo tog izgubljenog drustva.Evropska komisija daje punu
podrsku ovim izvodjacima radova iz Haga,ali nema nikoga da kaze svojoj buducoj
clanici,da makar nekoga osude za ubistva civila,paljenje kuca ,otimanje imovine
i svodjenje dela svojih gradjana na Tudjmanov prihvatljiv procenat od 2-3%.
Mozda Gotovina i ovaj drugi nisu krivi,ali sramota da danas 17godina od rata
u demokratskoj drzavi ne postoji niti jedna pravosnazna presuda za zlocine koje
su evidentirali sluzbenici UN{nama Srbima ne veruju},pa i ti dobro placeni i
nemoralni ljudi danas cute.Ovo je krah,medjunarodnih institucija,i mora se izvesti debela rekonstrukcija ,jer se sve mora i moze platiti,a to rade najmocnije zemlje koje nam drze lekcije.Bice jos Cavesa u svetu..ali nemaju svi naftu.

Alex

pre 11 godina

Presuda nije pravedna, ali ni jedno sudjenje za ratne zločine nije pravedno. U Nirnbergu nisu odgovarali svi koji su činili zločine, već samo oni koji su Nemci. To ne znači da oni nisu zločinci, već znači da su saveznici pobedili i samim tim ne odgovaraju. U ovim ratovima, Srbi su poražena sila i zato se pravda sprovodi samo nad nama. Treba da sve to progutamo i zaboravimo na ponos i da napravimo strategiju kako dalje, a ne samo da se sećamo prošlosti i tražimo "nebesku pravdu". Tako su Nemci postupili i sada su oni jedni od onih koji dele pravdu. To je jedini način i sve drugo vodi u propast.

buba

pre 11 godina

Ljudi nemoj te lupat gluposti i shvatite stvari da su se Tuđman i Milošević igrali šaha s nama svima.Ovo nije bio rat ovo je bio jedan politički dogovoren rat,a to su vodili moj vođa Tuđman i vaš vođa Milošević.Stoga ja bih vas molio bez obzira što sam ja hrvat nemojte uzimat ovo tolko ka srcu jer su i naši i vaši ljudi ginuli za kurac i šta smo sve dobili iz toga????? jednu lijepu kiflu u usta. LP!!!!!!!!!!!

mario

pre 11 godina

Hrvati kažu: Srbija je napala Hrvatsku. Koju Hrvatsku? Vukovar je bio u Jugoslaviji.
slažem se, potpuno

ali, nitko se ne ljuti zbog toga
ljuti se zbog toga što je vukovar SRAVNJEM SA ZEMLJOM, svi nesrbi završili u logorima u srbiji....
ljutimo se što ste GRANATIRALI dubrovnik, potpuno besmisleno zar ne?

da je jna i srbije htjela srediti separacijskog tuđmana, poslala bi specijalce i sredila stvar
ali milošević je želio teritorij bez nesrba da bi mogao povećati srbiju
e, tu se zeznuo, obilo mu se u glavu - izgubio je više nego što je imao

Zoso

pre 11 godina

Zasto ne objavite komentar srbina iz Srema da su za vreme rata moje kolege bile na ratistu u Hrvatskoj a ne u srbiji da su pokrali hrvatska sela:traktore,kombajne,prikolice,vrata,prozore,parket,crep ama sve.Zalim ljude iz krajine ali ovo je istina kao sto je istina da80% vojvodjanskog stanovnistva ima lose misljenje o izbeglicama.Ovo je istina ako ima ko da opovrgne neka se javi PLJACKALI SMO NJIHOVA SELA,.A vi kolege sa B92 ako ste demokrate objavite ovo .Na sve smo licili samo ne na vojsku.

mehmedalija

pre 11 godina

Eee drage komsije. Ne morate ovu oslobadjajucu presudu primati k srcu tako prisno.Ni mi nismo oslobadjajucu presudu Srbije u sporu sa BiH prihvatili prisno. Mi i dalje znamo i ucimo djecu da je Srbija ucestvovala u ratu u BiH, kakva god presuda bila. Tako cete i vi govoriti da su Hrvati izvrsili etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske i pocinili zlocine.
Nista se tu bitno ne mjenja. Tako da nema potrebe za izjavama da ce pomirenje ici sporije i nesto slicno. Opet nije sve izgubljeno. Imate,iako na klimavim nogama, ratom stecenu rs. Uskoro ce prvi predsjednik rs biti osudjen u Hagu, tako da se ne zna sta ce biti sa istom u buducnosti.

Sledeca presuda: placanje ratne odstete

pre 11 godina

Sudija Pokar samo sto nije rekao - ovo je jasan slucaj korupcije u Hagu.

I ja se pitam zasto skroz oslobadjajuca presuda, a ne, umanjene kazne, mozda cak i toliko umanjene da "generali" odmah napuste Hag.

Plasim se da zato sto nijedan Hrvat iz Hrvatske nije osudjen za ratne zlocine, da nam sleduje placanje ratne odstete Hrvatskoj. Jasno je da po ovim presudama njihov "menadzment" nije kriv, a nas jeste. Sve ukazuje na to da je sledeca velika presuda koju cemo gledati na malim ekranima ona koja ce se ticati placanja ratne odsete Hrvatima.

Sta mi da radimo s obzirom na situaciju - da zbijemo redove, pametni da se cene, a sistem da sljaka - Japanci su preziveli Hirosimu i Nagasaki, Nemci gubitke i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, valjda cemo i mi moci ovo da preguramo.

Sledeći korak

pre 11 godina

Dojadilo sudijama, da više osuđuju krive i nekrive za dešavanja u bivšoj SFRJ pa rešili, da malo ubrazju i onako se bliža kraj mandata. Možda će nastaviti u tom stilu, pa će osloboditi i generala Mladića, Hadžića in Karadžića, ko zana?

Lazy Joe

pre 11 godina

Ja ne znam da li postoji bukvalniji način da se Srbima stavi do znanja da ih Eu ne želi i da treba da odustanu od iste. Ova presuda je najbolje nešto što se desilo u istoriji Srbije jer iskreno poručuje, po prvi put bez uvijanja i praznih floskula da oni smatraju da mi u Eu ne pripadamo pa ma koliko pokušavali da budemo veći Evropljani od samih Evropljana. Ova presuda nije samo oslobodjujuća za Gotovinu ona je oslobodjujuća i za Srbiju.

zvrr

pre 11 godina

Ti ides u detalje pa ti ne mogu odgovoriti na sve postavljeno. Izjava da je Hrvatska mogla dobiti samostalnost bez rata je smijesna. Rat je bio neminovan i neizbjezan. Kao sto je otrijeznjenje neminovno i neizbjezno.
Raspad Jugoslavije je bio neizbjezan jer je Hrvatska stoljecima sanjala samostalnost. Za Sloveniju ne znam, ali znam da su proglasili samostalnost prije od Hrvatske. Demokratskim putem, vazno je napomenuti.
Potom tim istim putem idu BiH,Makedonija, Crna Gora i ovih dana se Kosovo bori za svoju nezavisnost.
A koji je bio plan srpske strane kada je krenula u rat? Ne vjerujem da se u rat islo bez plana i nespremno. Je li plan bio neka prosirena Srbija koja bi se prostirala preko dijela Hrvatske, Bosne, Crne Gore?
Teritorij na kojem bi bili samo Srbi? Potezi srpske strane tokom svih ratnih godina me navode na takvo razmisljanje. Etnicko ciscenje gdje je to bilo moguce, rusenje svih bogomolja koje nisu srpske(BiH), otvaranje konc logora,okupacija i rusenje mnogih gradova. Preko milion raseljenih ljudi. I poslije svega toga svijet se budi i NATO vrsi zracne udare na srpske polozaje. Ja bih prvi volio da to sve nije tako, ali istina zna biti bolna. Ne moze citav svijet biti u krivu a samo jedni u pravu. Ne ide to. Najbolje je priznati "gresku" i traziti put ka pomirenju i ljubavi. Zivot ide dalje, a nama valja zivjeti skupa ili jedni pored drugih.

dr mr fr

pre 11 godina

Ovo je preslikano stanje medjunarodnog prava izmedju Prvog i Drugog Svetskog Rata. Izgleda da ce uskoro i Treci, opet sa istim monstrumima u glavnoj ulozi "bad guy"-a.

purgerman

pre 11 godina

Ma kakav Amerikanac ? Sudija Maron je poljski zidov koji je prezivio Auschvic i emigrirao u SAD i tokom vremena uzeo americko drzavljantvo. Mozda mu je doslo u glavu onaj telegram iz Beograda osobno Hitleru sa tekstom:Srbija je prva drzava u Europi u kojoj vise nema zidova ( Juden frei ).Zato kazem nikad neznas sto te u zivotu moze stici. Onaj Talijan nije jedini koji je ljut i mrzi Hrvate,jer su partizanske dalmatinske brigade protjerali Talijane sa Jadranske obale i Istre do Trsta. Tokom 1940 do kapitulacije 1943. Taljani su snadbjevali cetnike oruzjem,municijom
i prehranom, a jedan stab cetnika bio ja smjesten na otoku Krku mjestp Punat , koji je danas turisticko srediste za morski turizam ( Jaht Hafen).Tokom rata 1991 do 1944 bio sam u hrvatskoj vojsci na juznom bojistu
jer je HDZ imao jaki ogranak u Slanom kojega smo cuvali- 15 boraca.Kad jednog dana 2 kamiona JNA udju u Slano i odmah se bace na dva kioska da ih pljackaju pred hotelom Ambasador.Gostiju nije bilo pa smo pripremili polozaje na I. katu hotela. Sa dvije zolje ijesili smo problem u tren oka i onda dolazi tenk JNA i povukli se sa motornim camcima koji su bili usidreni iza Ambasadora na otvoreno more.Novine su kasnije pisale o 23 poginulih i desetak ranjenih. Za odmazdu vojska JNA i srpska milicija iz Trebinja odsekla je glavu starog Grozeta,oca mog prijatelja,i zapalili njegovu radnju i restoran sa kaficem.U Slanu prije rata boravio je i Kapetan Dragan onda kao turisticki namjestenik, iznamljivao jahte.

BGD

pre 11 godina

Blaga reakcija T.Nikolica na oslobodjavajucu presudu , a A.Vucic 'otisao ' u Kanadu , tako je i B.Tadic otisao u Rumuniju posle samoproglasene nezavisnosti tzv. Kosova* . Ima jedna latinska 'izdajnici su mrski i onima kojima sluze'

kvatro

pre 11 godina

@Tek tako
Nije bitno koliko si granata ispalio zlocin je zlocin za jedan dobijes dvadeset za drugi cetrdeset godina. Bilo je ludaka koji nisu ispalili nijednu granatu pa su napravili zlocine. Nemoj mi reci da 900 granata u jednom danu nije zlocin.

MiraO.

pre 11 godina

Mislim da su danas odistinski slobodni samo sudije Pokar i gospodin sudija sa Malte. Šta god ko mislio ja danas ne bih volela da sam iz Hrvatske. I tamo ima dobrih i časnih ljudi, a oni znaju da je počinjen zločin. Sud u Hagu ih je izjednačio sa zločincima.

mario marko del tintoreto

pre 11 godina

A mene interesuje hoce li sada neko od ovih sudija ili mozda tuzilac Bramerc da pokrenu trecestepenu reviziju presude posto to moze po statutu Haskog tribunala?

Djangobl

pre 11 godina

Čemu ovoliko polemika.Stvari su vrlo proste,Hrvati bi bez obzira kakva je donesena presuda Gotovini uvijek slavili Oluju kao njihovu pobjedu.Sto se nas Srba tiče za nas je Oluja zločinacka akcija i uvijek ce tako biti. Ostale svjetske zemlje ni sada ne zanima pravna kvalifikacija akcije Oluja a još manje ce ih zanimati u buducnosti.
Rješenje je da se treba okrenuti EKONOMSKOM jačanju Srbije, maksimalno bojkotovati sve sto stiže iz Hrvatske( radnje,proizvode,pjevače,odlazak na more). To ce Hrvatima biti najveća kazna a naša najveća pobjeda .

pola-pola ZG

pre 11 godina

(Bane, 17. novembar 2012 08:12)

Bane, malko te ponijelo... Besmisleni i glupi citati.
Svega ne bi bilo da nije bilo memoranduma SANU iz 1986. godine, kada je Bog hodao zemljom Jugom; kada se slusala dobra mjuza, crtao dobar strip, nije bilo previse para, ali se zivjelo OK, BG grupe bile popularnije u ZG i obrnuto, odlazilo se na more, putovalo, uživalo, itd, itd...
A onda, eto memoranduma, stvaranje Slobe, uvjeravanje Srba u Hrvatskoj da su ugroženi, iako objektivno, bili su malo 'ravnopravniji' od ostalih, ukidanja autonomija, 'mitinga istine' i lavina je nezaustavljivo krenula...
Tuđman je bio posljedica, rat je bio neizbježan, u isto vrijeme odbijale su se konfederacije, odbijali su se planovi Z4, stvarale su se kvazidržave - tzv. Krajine, postavljali su se kreteni za 'predsjednike', ubijalo se pametne i trezvene ljude koji su bili protiv rata (Dmitar Obradović, načelnik Vrginmosta, koji je bio protiv rata s 'braćom Hrvatima', ubili ga Srbi), a tko je imao imalo mozga, jasno je bilo da neće 'svi Srbi živjeti u jednoj drzavi' i da će upravo Srbi najviše nastradati...
Možda ste stvarno bili u blokadi, smiješno je kada se o 'Krajini' govori kao o nekoj superdržavi, a tu su se činili grozni zločini, ubijalo se i protjerivalo nesrpsko stanovništvo. I što je trebalo očekivati?!
Ipak je ovo crni Balkan, zločina je sigurno bilo. Ali nitko nije mogao osporiti pravo Hrvatima da vrate svoj teritorij...
Okrenimo se budućnosti, da nam barem klinci žive normalno.
Pozdrav svima

3 jahaca

pre 11 godina

Theodor Meron
https://en.wikipedia.org/wiki/Theodor_Meron
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/pj_meron_www.jpg


Patrick Robinson
https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Robinson_(judge)
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/01_pj_robinson_www.jpg


Mehmet Güney
https://en.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Güney
http://www.icty.org/x/image/Press/gallery/officials/pjudges/pj_guney_www.jpg

Dobrica

pre 11 godina

Pokrenimo međunarodne peticije protiv ovakve političke i sramne presude haškog tribunala. Ne sedimo skrštenih ruku ne jadikujmo. Šaljimo mail-ove, zovimo prijatelje u inostranstvu. Dajmo oglase u najuticajnijim časopisima, lobirajmo. Ukazujmo na činjenice. Emocije potiskujmo,njima ništa ne rešavamo. Pokrenimo pitanje ovakve presude u UN, sad ili nikad. Ne dozvolimo da nas ovakve političke odluke poraze već da nas ojačaju. Svi u tom smislu u akciju: Borimo se za pravdu svim legalnim sredstvima koliko ko i kako može. Okrenimo međunarodnu javnost u svoju korist, to je jače od bilo kakve odluke ovog kompromitovanog Tribunala. Samo napred na putu istine i pravde!

ee

pre 11 godina

Teodor Meron iz SAD, Patrik Robinson s Jamajke i Mehmet Ginej iz Turske.

SAD ima veliki uticaj na Jamajku i Tursku, sto je poznato. Dakle, jos jedan Americki napad.

Weber'S

pre 11 godina

Ljudi vi govorite o nekoj pravednickoj JNA u "svojo" drzavi. Pa ja sam na Vukovaru bio i zamalo me ne ubise oficiri za to sto nisam petokraku htio zameniti kokardom. Kakva bre JNA, banda pijanih rezervista to je bila JNA. Boga sam molio da izgubimo rat!

elgladijator

pre 11 godina

@zvrrr
A ko je kriv za sledeće:
- 1990 nakon dolaska Tudjmana na vlast nastala ustaška histerija
- kada su 1990 "uvezeni" ustaški junaci Ivo Rojnica i Vinko Nikolić
- 1990 osnovana Hrvatska vojska(isključivo Hrvati) sa 100.000 naoružanih ljudi (ZNG)uz defile na maksimiru, a niste bili još nezavisni
- 30.000 ljudi u periodu 1990-1991 napustilo hrvatsku (podaci crvenog krsta) uz masovne antisrpske histerije za preostale
- je Tudjman u GLOBUSU odogovorio na pitanje novinara da li bi Hrvatska bez rata bila nezavisna odgovorio: "Da, ali ne bi ostvarila svoj cilj"
Koji je to cilj, imaš li odgovor
- Kada je iz Hrvatskih gradova koji nisu bili direktno u ratu proterano preko 100.000
- kada je iz Bilogorskih sela tokom 1991, direktnom naredbom Hrvatskih vlasti iseljena 22 srpska sela. Oni koji nisu, pobijeni su i dosada bez kazni
- Kada su popaljena brojna srpska sela, naročito u Medačkom džepu
- Kada je pobijeno preko 100 ljudi u Gospiću, Sisku i pakracu (Brodarac, Norac i Merčep)
- popalio 22.000 srpskih kuća, minirao na stotine srpskih vikendica, unuštio na na desetine objekata srpskih preduzeća 1990-1991,
- ko je naterao srpske izbeglice da svoje 2-spratnice i 3-spratnice za prizemne kuće po Srbiji i Vojvodini

Dejan

pre 11 godina

(Osječanka, 17. novembar 2012 14:59)

Vama je izgleda jedino bitno da Srbi priznaju vaše laži!
E pa to se nikada neće desiti!
Ali nikada!
Pa ne znam koga sve da potplatite da podrži tu vašu izmišljenu priču, džabe vam!

Kada kažete konačno neku istinu, priznaćemo, do tada vam ostaje samo da nas i dalje spopadate i uhodite po svim mogućim sajtovima kao i prethodnih godina.

purgerman

pre 11 godina

Navedeni podatci neodgovraju istini: Kada je Tudjman dosao na vlast u funkciji je bila samo civilna policija sa kratkim naoruzanje ,tek nesto starog trofejnog oruzja.Ivica Racan clan CKKPH u dogovoru sa celnicima JNA
dao je nalog da se povuce citavo oruzje teritorjalne obrane,a da tim cinom nije obavjestio Tudjmana.Hrvatska je bila razoruzana.KOS je snimio film ondasnjeg generala Spegelja kako pregovara zbog nabave dugih cijevi.Sam Spegelj se sakrio,kada je taj film prikazan i smjestili ga u jednoj kuci na periferiji Zagreba,gdje ga je cuvala grupa HDZ-ovaca naoruzana lovackim oruzjem.Akcijom prikupljanja novaca gradjana i dijaspore relativno brzo sakupljeni novac posluzio je za prvu posiljku Kalasnikova AK 47 iz Madjarske ,KOS je to znao ali je kamiona propustio ,kasnije iz nekih drugih balkanskih drzava,vjerujuci svojoj sili i nadmoci tako ce jednim udarcem moci rijesiti taj problem. Ne u Maksimiru vec na stadionu u Kranjcevicevoj ulici u Zgb. postrojen je odjel ZNG sa puskama i uniformama jacine oko 700 vojnika i podjeljene bojne zastave. To je bio pocetak stvaranja hrvatske vojske od dobrovoljaca i prebjega iz JNA.Maskirne uniforme su radjene dijelom u Varteksu.Tezeg naoruzanja nije bilo !Osnovan je i sanitarni stozer,jer je JNA konfiscirala medikamente i lijekove po bolnicamaa.Iz mjeseca u mjesec se je pojacavao broj dobrovoljaca,koji su sami kupovali svoje naoruzanje na crnom trzistu.1 kalasnikov je stajao 1.ooo DM a 1 metak
i do 1 DM ! ( Ratni profiteri )!

Damir

pre 11 godina

Ako ne zastarevaju ratni zločini, treba je tužiti za Jasenovac. Svako neka plati šta je uradio i da se krene od nule. Za buduće generacije...

NIKOLA

pre 11 godina

Hej Hrvati, da li moze neko iz Srbije da ostavi komentar na sajtu nekog hrvatskog lista? Moze, malo morgen! Hrvatska vlada je dala 27 miliona evra za oslobadjanje ratnih zlocinaca. Na hrvatsku zalost sudije iz Evrope nisu mogli kupiti .

Ladislav

pre 11 godina

Ne razumem bas nista u vezi prava i pravde. Ako jedna grupa profesionalaca kaze da sam kriv i osudi me na 24 godine zatvora, kako moze druga grupa , isto profesionalaca, da kaze da nisam kriv i da me pusti. Gde je tu logika i kako odrediti ko je pogresio ?! Naravno da ne poredim pravo sa mojom profesijom masinstva gde je sve egzaktno i matematicki dokazivo, ali dozvolicete , ovakve protivurecnosti ne prilice nikakvoj nauci ili disciplini koja se fakultetski proucava i stice znaje . Prosto ne razumem dve oprecne odluke na istu temu a da ne zakljucim da je pozadina neozbiljnost ili neprofesionalnost ili nesto trece .

Mag

pre 11 godina

Koji smo mi primitivci a na to mislim na sva plemena u ex Yu zaluđeni idema pojedinaca i takozvanih vođa.
Onda na samom pragu 21 veka idemo ratovati jedni protiv drugih osiromašimo se totalno, i sad svatko slavi svoje pobjede ljubi svoju zastavu a s druge strane okupirale su nas multinacionalne kompanije i banke koje nam određuju razvoj i sudbinu.
Kad gledamo na ratovanja u africi gledamo ih s visoka kao da smo bolji a nismo, mi smo primitivci bavimo se glupostima pa i jesmo tu gde jesmo

U laži su kratke noge, srbi svatite

pre 11 godina

„Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Dobrica Ćosić


Budimo ljudi iako smo Srbi.

Patrijah Pavle!!

Marko Djukic

pre 11 godina

Konacno smo dobili sta smo trazili. Ne brinite,oslobodice i Haradinaja.
A mi sada mozemo samo da bojkotujemo Srpske proizvode,a sramotno je da na tom mora da se i poziva narod.Pa mislite li da se u Hrvatskoj kupuje nesto nase?

Branko Von Beca

pre 11 godina

" Samo 2 riječi za vas komšije:
- vukovar
- srebrenica

Kako imate uopće obraza pričati o bilo kakvoj pravdi?..
(Filip, 17. novembar 2012 10:16) "

...., ali bar se nadam da znaš da čitaš, pa da te podsetim da je dični sin vaše lepe petar brzica, sam više poklao Srba nego što su oni debili svi zajedno u Srebrenici, pogledaj šta je samo za jedan dan uspeo da uradi :

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%91%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B0

A kad pominješ PRAVDU, taj isti je i bio i student prava, pa se da zaključiti kakva se pravda od vas i može očekivati.

podrascanin

pre 11 godina

Posto vidim da ovde neki iz Hrvatske vec pitaju da li Gotovina moze u Srbiji popiti kafu, evo i ja iz Srbije da odgovorim. Moze li kapetan Miroslav Radic u Hrvatsku tj. u Vukovar da popije kafu? Ako moze Radic u Hrvatskoj moze i Gotovina u Srbiji. Eto odgovora.

popakatapetl

pre 11 godina

Vidim,ovde neki Hrvati pišu,kako Šljivančanin i Mrkšić nisu osuđeni za zločine u Vukovaru.
Šljivančanin je osuđen na 5 godina,a Mrkšić na 20 godina.Slažem se da je malo,ali ja bih voleo da su i ova dvojica osuđena makar na godinu dana,jer bi time bili makar kažnjeni za ubijene i proterane Srbe.

Александар Џунић

pre 11 godina

"Институција" прегласавања омогућава "причу" о добром и лошем деда Мразу, тако да сви, који верују у бајке, имају "тамам" избор. Разумем да су процењивали неко јело, па сад један воли други не воли, али у овом домену нема шансе да се уопште мишљења разликују драстично, јер пресуда мора да буде утемељена на чињеницама. Силована ујдурма.

JURY

pre 11 godina

Mi obicni smrtnici, i dalje razmišljamo kako preživijeti i porodicu prehraniti. A ove generale sto ih slavimo sa obe strane, obezbjedili su i za unučad. Uvjek je ovcama trebao čoban !

Šta hoćete, da sami sebe osude?

pre 11 godina

jbt, pravda, pa pravda, bilo bi lepo da je ima, ali istorija nas uporno uči da je pišu Pobednici (sa velikim P), kakve to ima veze sa pravdom? Može je biti, a ne mora.

Vratite se na sam početak kada slepac odlučuje da uđe u rat sa pola sveta, samoživo i sa vizijom koja doseže do sledećeg izbornog kruga. Mogao je biti na pobedničkoj strani, hteo je da bude paša u svom pašaluku, pogrešna procena, poraz, end of priča, sada gutamo g..... svi, do pisanja neke nove istorije.

samo pitam jer ne znam

pre 11 godina

A čekajte malo, da li su te potplaćene sudije bogovi? Jesu li oni nedodirljivi?
Zar oni ne mogu nikome da odgovaraju? Zar ne može i njih neko da tuži?
Zar ne može da se pokrene pitanje o radu haškog tribunala pred UN?
Zar baš ništa ne može da se preduzme protiv ova tri "boga" koji daju sebi za pravo da odlučuju o "istoriji"?!

elgladijator

pre 11 godina

@Rijeka
A pre Splitskog sporazuma koji je potpisan 1993, na intervenciju Klintona da se zaustave sukobi HVO, regularne hrvatske vojske i muslimana? Šta ćemo sa tim periodom?

Siniša

pre 11 godina

Dali treba da nas čudi da su sudije iz SAD (jevrejskog porekla) iz Turske i sa Jamajke doneli najčudniju odluku u istoriji pravosudja? Koliko toga bliskog mi Srbi imamo sa te tri države?

nesa

pre 11 godina

U presudi je preovladao americki lobi, cija je agencija ,sastavljena od bivsih generala i oficira americke vojske i sama ucestvovala sa svojim razradjenim palanovima, za ove akcije hrvatske vojske.Jasno je zasto je ova presuda ovakva....

iron man

pre 11 godina

Vi sebe lažite, ostatak svijeta više voli istinu....
(Oluja95, 17. novembar 2012 12:44) Koji ostatak svijeta? Koju istinu? Da isti sud donese dve potpuno suprotne odluke za isti predmet u roku od nekoliko meseci?Da jedan od pet sudija istog dana kaže kako je presuda politička i da nema veze sa pravom? I da to isto kaže dojučerašnji tužilac, poznat po izrazito antisrpskom stavu? Ne,ne, nije tu nešto u redu. Mi nismo anđeli, ne zanosimo se time, ali mi smo sav vojni i politički vrh izručili Hagu, i skoro svi su dobili ogromne kazne. A za pobijene Srbe nije odgovarao niko.

nikola

pre 11 godina

Tudjman: "Srbi su kancer koji se siri", ovakve reci nije ni Milosevic koristio. Ali neka ovim cinom i presudom je konacno postavljena tacka na I, i utemeljeno nase konacno razjedinjenje. Hrvati mozete odahnuti rat je gotov.

Nebojša

pre 11 godina

U Srbiji se promenila vlast i ovo je odgovor zapada na to.
"Čajna šandong internešenel" otvara svoje predstavništvo za Evropu u Beogradu i umesto austrijske firme gradi auto put. Sloveniju optužuju da je proruska zato što planira zajedno sa Srbijom nastup na ruskom tržištu. Sve to nije ono što bi zapad želeo.
Ova odluka suda služi da nas isprovocira, da mi zapalimo koju ambasadu i onda da mogu da nas ucenjuju kako hoće. Zato pamet u glavu Srbi i nasedajte na provokacije.

Laza

pre 11 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi! Svako pozivanje na civilizaciju i 21 vek je totalno slepilo i neprihvatanje cinjenice da ce i danas vojnici "civilizovanog i naprednog" sveta ubiti desetine ljudi zena i dece u zemljama koje su hiljadama kilometara udaljene od njih. Pravda???

mirko

pre 11 godina

zvrr:"Izjava da je Hrvatska mogla dobiti samostalnost bez rata je smijesna... Raspad Jugoslavije je bio neizbjezan jer je Hrvatska stoljecima sanjala samostalnost... A koji je bio plan srpske strane kada je krenula u rat?"

Lepo sto si priznao. I Tuđman 1992. ZG:"Hrvatska je htjela rat jer je samo ratom postizala potpunu nezavisnost. Da Hrvatska nije htjela rat, onda rata ne bi bilo".

Plan srpske strane je bila reakcija da se povuce JNA i ostavi naoruzanje lokalnima da se bore za svoja ognjista pod (naivnom) pretpostavkom da "niko nista ne moze da im zameri na tome" jer, kao narod, imaju jednako pravo da ostanu u YU kao i Hrvati i Slovenci da izadju iz YU.

Ali Badinterova komisija je protumacila da republike u administrativnim AVNOJ-evskim granicama imaju pravo na otcepljenje iako je Moša Pijade, jedan od autora Ustava YU kada:"...u Skupštini Jugoslavije jedan slovenacki poslanik je svojevremeno nešto natucao o pravu NARODA na samoopredljenje koje ukljucuje, rece, i pravo na otcepljenje. ...iznerviran došao je za govornicu i rekao: "Šta, bre, ova budala prica! Da smo hteli mogucnost da se neko otcepi od Jugoslavije onda bismo to i napisali u ustavu: ko donosi odluku, kako se ta odluka donosi, ko sve ima da se pita, i tako dalje. Ništa od toga nema u ustavu. I, bogami, ima da se živi u ovoj državi svidalo se to ili ne nekome".

Procitaj i sta je rekao Boljkovac i sta su GLAVAS i GUDELJ porucili po prezivelom kada su izresetali auto Josipa Rajhl Kira Osiječkog šefa policije.