Subota, 10.11.2012.

17:12

Egereši: Ustav bi trebalo promeniti

Funkcioner SVM Šandor Egereši kaže da bi Ustav Srbije trebalo promeniti, jer je zemlji potreban evropski ustav koji će urediti pitanje statusa Vojvodine.

Izvor: Beta

Egereši: Ustav bi trebalo promeniti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

РАБВНОПРАВНЕ ПОКРАЈИНЕ

pre 11 godina

Устав би требало променити јер ”аутономност” на латинском значи ”независност”, зато Србија мора (као и државе у ЕУ) да изврши РЕГИОНАЛИЗАЦИЈУ, тако да сви грађани и сви делови Србије буду РАВНОПРАВНИ , али без ”аутономности” у државним надлежностима..
Природне географско-привредне целине Србије су:
1). СЕВЕРНА - Војводина са 1,8 милиона становника;
2). ЦЕНТРАЛНА - Београд са Панчевом са 1,8 стан,
3). ЗАПАДНА - Дринско Рашка покрајина са 1,4 стан,
4). ИСТОЧНА - Дунавско Моравска са 1,3 стан,
5). ЈУЖНА- Јужноморавска са 1,3 стан ;
а КОСОВО би имало СПЕЦИЈАЛНИ статус (суштинска аутономија) , тј истовремено и под Србијом и под ЕУ.

Kao u EU

pre 11 godina

Постоји једноставно решење : Да се уставна права националних мањина у Србији, ИЗЈЕДНАЧЕ са степеном који имају националне мањине у државама ЕУ, пре свега у суседним државама (Хрватска, Мађарска, Словенија, Румунија, Бугарска,....).
Онда ће господа ”аутономаши” схватити колико су већа права имале националне мањине у Србији, у односу на европске стандарде. Али ”аутономашка” администрација зна то , него желе да створе климу за референдум о отцепљењу Војводине.

Misko

pre 11 godina

Ustav nije obicno parce papira pa da moze da se menja kako se kome od politicara prohte. Mi smo doneli ustav 2006. necemo valjda da ga menjamo na svakih 5-6 godina? Bolje da AP Vojvodina svoje zakone uskladjuje sa ustavom a ne da donosi neustavne zakone koje posle ustavni sud mora da odbacuje.

samo bahato

pre 11 godina

@Miki, 11. novembar 2012 14:41
Drzavna revizorska institucija je pre nekoliko godina revizijom utvrdila da je Pajticev koeficijent za obracun plate 12 a najveci zakonom dozvoljen je 10,5.
A onda isti ti pitaju nas "gde su nasi novci".
Da ne pricam o RBVu,bunaru bez dna, ili o nepravilnostim oko renovirabnja vile vojvodina recimo, gde se pojavljuju cudno visoki racuni itd. itd.

Miki

pre 11 godina

Malo podsećanja :

Još je veća razlika u primanjima funkcionera u republici i pokrajini. Tako predsednik vojvođanske Skupštine Šandor Egereši mesečno zarađuje 161.259 dinara, plus paušal od 41.800 dinara, što je za 60.000 dinara više od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, čija plata iznosi 105.888 dinara i 32.000 paušala. Kada smo Egerešija pitali koliku tačno platu prima, nije znao da nam kaže, ali je tačno u dinar znao da je u martu napravio račun za mobilni telefon od 11.945 dinara, koji mu takođe plaćaju građani Srbije.
Zanimljivo je da predsednik i potpredsednici Skupštine Vojvodine imaju pravo i na savetnike. Plata Egerešijevog savetnika iznosi 92.841 dinar, a plata savetnika potpredsednika 91.469. Obični skupštinski savetnici na stalnom radu imaju platu od 64.486 dinara.

U čeu je fora da pokrajinska skupština više plaćena od republičke..??

Ista fora je sa Pajticem cija je plata preko 300.000 din.

Ne laje kera sela radi....

Mirko

pre 11 godina

Zakonodavna, izvršna i sudska vlast... A šta ono beše preostaje? Ništa? Aha, da, da, biće to, samo što neće.
On misli da smo mi sisali vesla!? Nismo, prošli smo mnoge ratove i naučili lekcije a ti i tvoji inspiratori ste amateri.

Vojvodjan

pre 11 godina

Vojvodinu niko nece ukidati. Da Vojvodjani ne zele Vojvodinu, ona bi odavno bila ukinuta. Dosta poturanja da je Vojvodina komunisticka tvorevina, a cak i da jeste, pa sta? Ako je nesto vecinska volja, a AP Vojvodina je vecinska volja, oni koji je mrze mogu samo to - da je mrze, i paradoksalno smatraju da su nekakve patriote (a mrze 1/3 svoje zemlje). Vojvodina je ustavna kategorija po Ustavu za koji nije glasala, nego koji je izglasala Srbija

antibot

pre 11 godina

@Kaiser, 10. novembar 2012 22:44
Novokomponovani vojvodanski turbo nacionalisti i sovinisti.
Hteli bi nove granice i to "tvrde" granice sa vizama, verovatno bi hteli i Berlinski zid da podignu.
Koliko samo mrznje i netrpeljivosti, a pricaju o "toleranciji i kulturi".
A ko im je vodja? Zivan Berisavljevic, sef komunisticke partije.

@penzioner koji stoji u busu, 10. novembar 2012 20:54
Srbija je vec podeljena na 30 okruga. Da je separatistima do decentralizacije dali bi sredstva i ovlascenja okruzima i opstinama, kao sto je Hrvatska podeljena na 21 zupaniju, ili Ceska na 14 krajeva, gde su svi ravnopravni.
Ali nece oni decentralizaciju, vec separatizam koji nazivaju "decentralizacija".
"Decentralizacija", ali koja vazi samo za vojvodinu i nikog drugog, i koja je krojena tako da pomogne stvaranju privilegovane Republike vojvodine u prvom, a nezavisne vojvodine u drugom koraku.

novica952

pre 11 godina

Ovo se nikako nesme dozvolite jer bi otvaranje ove pandorine kurije dovelo do potpunog raspada Srbije jer ovakve težnje nakad u javnosti a nekad prekrivene imaju i druge teritorije unutar Srbije. Pored Egerešija u vojvodini ima još autonomaša kojima je za cilj da pod plaštom ekeonomske nezavnosti, kultuloroške i ko zna sve kakve aktivnosti ideja ide u pravcu samostalne države.Ovakve aktivnosti oko izmene Ustava uz istovremeno dobijanje nekih nekih institucija koje su atribut državnosti poput policije direktno vode u cepanje države. Sve ovo energično treba sprečiti ali ne represijom nego sistemskim merama potpune autonomije u granicama Srbije kakvu vojvodima već ima.

petogodisnjak

pre 11 godina

Skoro 30godina svako malo kuka 'di su masi novci', a u realno bi bilo 'drste lopova dok ja kradem'!

Hocemo li se mi, balkanci, ikada dozvati pameti?!
Evropa se ukrupnjava, a mi i dalje usitnjavamo!

Totalna decentralizacija nam treba, hocu i licno da poznajem politicare od kojih mi zavisi plata kao i uredjenost sredine gde zivim.
Ovo nema veze ni sa Cankom, ni sa Kostunicom, NSom, Vojvodinom, Velikom Srbijom! Ima veze samo sa 2grama mozga.
Ukljucite mozak dok vas prevode zedne preko vode.
Ah da..koji mozak-hocu moje, daj mi daj mi..pff

aleksandar grozni

pre 11 godina

Ako ovi dobro cinitelji i dalje nastave da vas usrecuju,imacete uskoro vas ustav ne brinite,jer oni su uspeli da sve oteraju od Srbije,pa ce i vas.

Националне мањине као у ЕУ

pre 11 godina

Драги Мађари и све друге националне мањине у Војводини (исто важи и за националне мањине у Београду, Шумадији, Рашкој,.. или регији у ЕУ),
у ситуацијама када појединац има различито НАЦИОНАЛНО порекло и по оцу и по мајци, онда се он се ”опредељује” по ДРЖАВНО-домовинском принципу ,
тј. ако живи у Србији, онда је Србијанац или Србин,
ако живи у Хрватској, онда је Хрваћанин или Хрват,
ако живи у Мађарској, онда је Мађарон или Мађар.

Kaiser

pre 11 godina

"А што ти не би своје "лепљиве прсте" држао само у свом џепу?
(Мр.Гоод, 10. novembar 2012 23:15)"

Rado, treba samo konačno da izvadite svoje.
A istorijski dokazano je da ih ne vadite iz tudjih džepova dok ne dobijete po njima.
Čovek bi rekao da ste do sada naučili lekciju. I pogrešio bi.

boki

pre 11 godina

(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)

O kakvim prstima govoris,kazes Bg vam uzima pare!?!?! Kada cete shvatiti da vas takvim pricama vasi autonomasi drze uz njih da bi oni imali koristi,i da pare sade idu u NS tj njima u dzep.Od tih para nema nista za Sombor,Vrsac,Kikindu...i jedno pitanje: Ti vasi autonomasi,dali bi dali oni autonomiju npr. Banatu u okviru neke nezavisne Vojvodine,kada bi Banat rekao "di su nasi novci,ocemo da nasi novci ne idu u NS,vec ih hocemo kod nas u npr. Vrsac????SIGURNO NE BI!!!E moj prijatelju,ne interesuje njih Vojvodina,njih interesuju oni sami i njihove ugodnosti,a ti zavedeni covece im veruj i dalje...

Petar

pre 11 godina

rece covek koji se zalaze za nezavisnu Vojvodinu, po mogucnosti u sastavu Madjarske... Cak se i zvanicna vlast u Madjarskoj zalaze za to.

Mrmot

pre 11 godina

Da smo pametni kao što nismo,trebali bi da usvojimo jedan "evropski ustav" po uzoru na Mađarsku i da ukinemo sve manjine i da jednom zauvek rešimo problem "multietičnosti" u ovoj "državi"...

Мр.Гоод

pre 11 godina

(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)
А што ти не би своје "лепљиве прсте" држао само у свом џепу?

Dejan

pre 11 godina

Jesmo li za to da se smanji drzavni aparat, da se manje trosi na cinovnike? Jesmo. Jesmo li za to da bude veca lokalna samouprava. da se opstine igradovi pitaju u vezi svojih prihoda i rashoda? Jesmo.
Onda lepo da ukinemo AP Vojvodinu jer se toliko novca trosi na nepotrebnu administraciju. Povecati nadleznosti opstina i gradova. A manjinska prava zadrzati na nivou cele republike, i onda nema nikakvih razloga za zalbu, Pare ne odlaze ni u Beograd ni u Novi Sad, vec vecim delom ostaju u samim gradovima, sva prava manjina su zasticena. Zadovoljni Srbi, zadovoljne manjine. E sad onih 10% iskompleksiranih Srba sto su umislili da su vojvodjani, sta da im ardim, vrevoatno neki misli e da su sumadinci ili macavani, toga ce uvek biti.

moramdakomentarisem

pre 11 godina

@
(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)
Care, sebičan si i to je sve.
Ništa ne menja što si Srbin ako se zalažeš za granicu.
Misliš da si pametniji ili lepši ili bolji od Srbina južno od Dunava i Save? I da drugi ne znaju ništa već samo hoće da kradu od tebe?
Mislim stvarno, odrasti malo.

Nik

pre 11 godina

A kada su se to gradjani severne Srbije opredelili za statut Vojvodine?Koja stranka je pred izbore 2008god govorila o toj temi?Nijedna!Gospoda iz DS su bila ucenjena od strane gospodina Canka(njegovih par poslanika) za pravljenje republicke vecine a za uzvrat su dobili statut.Setimo se i Cankovog govora u skupstini Srbije kada je rekao da smo se mi pitali bila bi republika!Za najvise cetiri godine a verovatno i ranije ce biti ponovo izbora na svim nivoima pa eto prilike da se do tih izbora promovisu razlicite ideje.Evo dveri se zalazu za ukidanje AP,LSV i drugi neka promovisu republiku ostali nesto trece ,a narod na izborima neka izabere sta zeli.U Vojvodini zivi 70% Srba a vi stalno namecete vojvodjani,vojvodjani.Hvala Vam sto necete objaviti komentar po obicaju

Kaiser

pre 11 godina

"(CG, 10. novembar 2012 20:33)"

Ajde ti meni brate Srbine onda objasni kakve to veze ima što Srba u Vojvodini ima 60+ % (75% nas nije bilo ni u tvojim najvlažnijim snovima)

Evo, ja kao Srbin želim granicu između mene i tebe. Državnu granicu, i to strogo kontrolisanu, sa sve vizama.

Čisto da svoje lepljive prste držiš samo u svom džepu, a to je jedini način.

Dakle?

Veliš, na Kosovu postoji narodna volja? Pa i ovde je ima sve više, jer vi ne birate od koga uzimate, uzimate od svih. Šta više, manjinske zajednice su vam i najmanji problem, znaju iz iskustva da ne treba da se izlažu javnosti, problem koji je vidljiv i koji je sve veći ti imaš upravo sa "braćom Srbima" jer mi ne moramo da se plašimo.

A ti se uzdaj u 75%...

Nik

pre 11 godina

A kada su se to gradjani severne Srbije opredelili za statut Vojvodine?Koja stranka je pred izbore 2008god govorila o toj temi?Nijedna!Gospoda iz DS su bila ucenjena od strane gospodina Canka(njegovih par poslanika) za pravljenje republicke vecine a za uzvrat su dobili statut.Setimo se i Cankovog govora u skupstini Srbije kada je rekao da smo se mi pitali bila bi republika!Za najvise cetiri godine a verovatno i ranije ce biti ponovo izbora na svim nivoima pa eto prilike da se do tih izbora promovisu razlicite ideje.Evo dveri se zalazu za ukidanje AP,LSV i drugi neka promovisu republiku ostali nesto trece ,a narod na izborima neka izabere sta zeli.U Vojvodini zivi 70% Srba a vi stalno namecete vojvodjani,vojvodjani.Hvala Vam sto necete objaviti komentar po obicaju

Dejan

pre 11 godina

Ha, ha, a mislili su da ce namestanjem one zvrcke Canku i njegovim odlaskom sa scene "zadati bolan i konacan udarac autonomastvu". Kakvi amateri... Ne samo da se to nece desiti, nego su autonomasima i pomogli jer su sklonili coveka koji se kao borac za Vojvodinu toliko iskompromitovao da njegove price o Vojvodini niko nije ni uzimao za ozbiljno. Izbacili su Canka i pojacali autonomaski tim.

Velikokikindski privilegovani dištrikt

pre 11 godina

ne pricaj nego uci http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Velika_kikinda_district_seal.jpg

Srecko

pre 11 godina

Slazem se da treba promeniti Ustav, ali u njemu treba uneti izmena u smeru zabrana separatistickih partija poput SVM i LSV, kao i profasistickih organizacija poput 64 zupanije i slicnih neprijateljskih organizacija finansiranih iz inostranstva!

milos

pre 11 godina

Dosta bre vise jalove price. Dosta bre vise cepanja i bolesne zelje da se vlada pa makar to bila i neka mala opstina. Ima nas bre toliko da popunimo jedan ozbiljni evropski grad, a cepali bi se do besvesti. Pocnite malo da radite na stvaranju okruzenja u kome ce ljudi moci da rade i da zarade. Dojadili ste bre i bogu i ljudima. Nije mi jasno ko vas vise slusa. Samo bre neke glupe, politicke izjave. Ima li bre pametnih ljudi u ovoj zemlji? Obrazovni sitem nam je sve gori, zdravstvo katastrofalno, privreda ojadjena i unistena, a vi stalno menjate ustav za nasu "dobrobit". Kako vas bre nije sramota!?

U 'aps pa da vidimo, sta kaze ustav

pre 11 godina

Uhapsiti Egeresija i procesuirati za podstrekivanje na separatizam. Da se jednom zna reda. Pa ne moze valjda svaka susa da parca teritoriju suverene zemlje kako joj se sprdne?? I da prodje bez ikakvih sankcija. Neka to radi u cetiri zida, a ne u javnost da mi izlazi sa zahtevima da pravi drzavu u drzavi. Policijo, reaguj!

osica

pre 11 godina

Na putu u borbi za nasa elementarna prava,pomoci ce nam svi osim diktatora,nacionalista,bitangi,prevaranata i pijavica.Narod mora shvatiti da ima zajednickog neprijatelja koji mu ne dozvoljava da zivi dostojno i primereno 21 veku.
(laki, 10. novembar 2012 18:44)

Fali još " klerofašista ", mada i bez toga je jasno iz čijeg si gnezda. Narod shvata da su separatisti neprijatelji Države Srbije, i ja očekujem da će država KONAČNO početi da se obračunava sa njima, a ne da ih ljuljuška.

penzioner koji stoji u busu

pre 11 godina

Celu Srbiju treba podeliti na autonomne pokrajine, a Autonomnu pokrajinu Vojvodinu podeliti na nekoliko novih autonomnih pokrajina (npr. AP Srem, AP Banat i AP Backa). Ili to, ili ukinuti i AP Vojvodinu, tako da u Srbiji ne postoji ni jedna teritorijalna autonomija. Jedino na jedan od ova dva nacina se moze ostvariti potpuna ravnopravnost svih gradjana Srbije, a ne da jedni imaju pravo na teritorijalnu autonomiju a drugi ne.

šupljikac

pre 11 godina

Ljudi, mladi ste pa ne pamtite, ponavljaju se sve ista imena i prezimena od pre 70 godina, Žika Berisavljević, Veselinov i gomila još manje poznatih, koji su činili vojvođansku vladajuću kastu za vreme Tita, koji su protekom godina i sopstvenom nesposobnošću detronizirani, a nikako da prebole gubitak privilegija.
Oni bi zbog restitucije tih privilegija prodali dušu i crnom đavolu, a ne samo BND-u kao što sada prodaju.
Razumem lidere manjina, koji koristeći momentum u kojem se nalazi Srbija, na kolenima i mrcvarena i zlostavljana od svakog sitnog evropskog birokrate,uz podršku matičnih zemalja, nastoje da otkinu što više. To je njihovo legitimno pravo.
Ali ne shvatam ove naše istrošene komunističke aparatčike koji bi sve rasprodali za dan privilegija više.
Još jedna nova etatizacija, nova neodrživa državica, bez dovoljnog broja stanovnika, bez privrede, sa šizofrenijom ubermench kulture. Zbog čijeg bi ustanovljavanja njeni građani naknadno zažalili.
Krleža nije bio veliki srboljubac, ali neosporivo je veliki jugoslovenski pisac. Pročitajte Povratak Filipa Latinovića, Zastave, Hrvatski bog Mars, Pripovjetke, Banket u Blitvi. Najbolje ćete shvatiti sav taj K.u.K. provincijalni i učaureni mentalitet, u teškim, mračnim, maglovitim i blatnjavim noćima K.u.K. Mitteleurop-ske panonske provincije (ne samo vojvođanske već i mađarske i hrvatske).
Epitet koji je Krleža često upotrebljavao za taj ambijent blatnjavih krčmi uz provincijske železničke stanice je "gnjilo". Razmislite zašto.

CG

pre 11 godina

A izvini, šta se radi u Vojvodini poslednjih 70 godina?!? Najpre posle Drugog svetskog rata, pa posle pobedničkih ratova u Hrvatskoj i Bosni, pa posle uspešnog očuvanja Kosova krajem 90-ih... Etnička slika ne da je promenjena, nego je neprepoznatljiva u odnosu na onu od pre 100 godina pa i manje!
(Valdemar, 10. novembar 2012 19:55)


Etnicka slika Vojvodine je i nakon prvog svijetskog rata ostala ista:
nijedan Madjar,Hrvat ili Njemac nije protjeran iako su Srbi tokom rata bili masakrirani i osakaceni upravo od ova tri naroda!
Tek nakon drugog svijetskog rata,raznih racija,ustaskih zlocina kao i teroru folksdojcera nad Srbima dolazi do protjerivanje Njemaca i sustavnog naseljavanja Srba na njihova podrucja!
I opet Madjari i Hrvati,hvala bogu,nisu taknuti niti protjerani!

Izgleda da biste vi rado nakon "osamostaljenja" sproveli neki etnicki inzinjering?

newyorker

pre 11 godina

Vidim: Bice lose.Medju "autonomasima" su ljudi koji su paratizirali u nekadasnjem SK Vojvodine. Isti tip licnosti kao Tudjman, Izetbegovic, Taci odnosno njihovi saigraci u Srbiji ( da ih ne nabrajam).Naci ce se u Svetu neki koji imaju u interesu da kroz dalje raspadanje juznoslovenskih zemalja ih potpuno ekonomski, poliicki, vojno, paralizuju, marginalizuju. Jos ima nesto oruzja ostalog po raspadu Varsavskog bloka koje treba nekome utrapiti. U Beogradu , na drugoj strani, su bivsi radikali, SPS-ovci na vlasti ljudi koji su razbijali bivse zemlje i organizovali najkrvavije pljacke u Europi. Narod je gladan i ocajan, i za korumpirane politicare i tajkune u takvoj situaciji je izazivanje " malog prljavog rata" jedini nacin da izbegnu sveopstu socijalnu bunu koja bi mogla da preraste u revoluciju. Vec vidim da ce najsurovije borbe biti vodjene oko Vrbasa, Kule, Crvenke, Lipara, kao enklava srpskih lojalista i ljudi koji u basti, na tavanu, podrumu,..imaju sakriveno oruzje i uniforme iz ratova devedesetih,..Bice lose,...

CG

pre 11 godina

(Valdemar)


Zato sto ne postoji narodna volja u Vojvodini za cjepanje Srbije pod okriljem "autonomije" jer Srbi cine 75% stanovnistva!
Na Kosovu postoji narodna volja!

Ali u oba slucaja nije legitimna(iako u APV i ne postoji) jer su te dvije teritorije neotudjivi dio Srbije u njenim medjunarodno priznatim granicama!

Moje pominjanje demografske vecine Srba u APV samo pokazuje da pored nepostojeceg legitimiteta za cjepanje APV iz Srbije dodatno ne postoji ni demografski argument niti podrska!

Dakle ne postoji ni demografski,ni ekonomski,ni politicki razlog za njeno postojanje!
Zasto onda ne preci na drugi koncept regionalizacije Srbije bez APV?

Reci cu Vam zasto : jer stara komunisticka oligarhija mentalno jos uvijek zivi u 1974 godini i Titinoj drzavi u kojoj je sve sto je "najveci sin nasih naroda i narodnosti" izmislio savrseno i ne treba se mjenjati !

Unutrasnja reorganizacija Srbije sa ciljem stvaranja jake i funkcionalne nacionalne drzave kao i regionalizacije na nivou okruga koja bi stimulisala gradove poput Subotice,Kikinde,Sombora,Panceva,Smedereva,Leskovca,Nisa,Valjeva itd. je preko potrebna!

Ukoliko se stvori konzenzus o tome nacinom koji sam opisao ne moze nam niko sa Zapada prigovarati da gusimo neciju autonomiju,da vrsimo agresiju,jer imacemo legitimaciju naroda za ukidanje APV i uvodjenjem prave regionalizacije Srbije!

Svako ukidanje APV i nova regionalizacija mora ici preko pokrajinske skupstine i strogo legalistickim tokom!

Sremac

pre 11 godina

Da, ustav bi trebalo promeniti. Treba napraviti modernu, evropsku, decentralizovanu Srbiju po modelu Francuske ili Hrvatske; tj. dati manjim regionima (npr. zupanije u HR) i svim lokalnim samoupravama veca ovlascenja i vise para.
Ali, mislim da ta prava decentralizacija smeta separatistima koji traze tzv. decentralizaciju Srbije koja samo podrazumeva centralizovanu Vojovodinu od koje gradovi iz Vojvodine (osim NS) nemaju nista!

Valdemar

pre 11 godina

Ima toga i u Teksasu: http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_Secession_Movement

Mene samo zanima zašto se u slučaju Vojvodine uvek povlači izlizani i labavi argument o srpskoj većini, a kada je reč o Kosovu svi se prave ludi i kao ne znaju ko je tamo u većini.

Samo kažem...

blato

pre 11 godina

Ustav koji različito tretira Vojvodinu i KiM je farsa, politička ujdurma, dete diletantskih političara, kolonozatorski za jedan deo Srbije. (ZoranNS, 10. novembar 2012 18:30)Pa cini mi se da je Kosovo medjunarodni protektorat.A ne razumem kako je Vojvodina ugrozena ako ima autonomiju,a ostatak drzave(ne racunajuci Kosovo) nema.Pre ce biti da je ostatak Srbije u losijoj poziciji.Vojvodina ima sopstvenu vladu i budzet i zbog toga dobija mnogo vise para od npr.Sumadije,istina vise i zaradjuje(sto nije bio slucaj pre 20-tak godina kada je postojala industrija u Sumadiji).Valjda je svima jasno da pitanje autonomije nema veze sa decentralizacijom,vec sa zeljom pojedinaca i interesnih grupa(politickih partija) da obezbede veci politicki uticaj koji obezbedjuje moc(novac).Cilj je izazivanje politicke nestabilnosti(netolerancija,mrznja)jer samo tada njihove populisticke ideje mogu dobiti vecu podrsku medju gradjanima.Istinska decentralizacija je predaja vlasti lokalnim samoupravama(opstinama)jer samo tu gradjani mogu brzo i lako da ostvare svoja prava,sto je i cilj decentralizacije.

Srbin NS

pre 11 godina

@Laki - dominantni narod u Vojvodini su Srbi. Nisu ni Madjari, ni neki drugi. Tako da dzaba tupis ...Vojvodina JESTE SRBIJA i ako zagovaras bilo sta drugo, ti onda JESI separatista. A to je kaznjivo po zakonu (kad bi imao ko da ga dosledno sprovodi).

@e-krem - ti izgleda imas nutelu umesto mozga? Srbija se ne siri na racun tudje teritorije vec objedinjuje sopstveni narod u jednu zemlju, sto i treba.

Da priupitam vrle vojvodjanere-sanjare nezavisnosti a la Chanak i ostala bratija: zamislite jedan Teksas da krene da se odvaja od USA. Nezamislivo, zar ne?

Kaiser

pre 11 godina

Očigledno je da su najogorčeniji branioci Ustava baš oni koji koriste svaku priliku da ga prekrše, ili da ga se namerno ne pridržavaju.

To je evidentno i na osnovu komentara ovde.

Ustav je i bez toga smejurija, a "Ustavobranitelji" tome daju poseban šarm.

No, nadam se da će brzo doći dan kada Vojvodinu neće mnogo interesovati dali će, ili neće, Srbija menjati svoj Ustav.

Onako kako je danas svejedno Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu.

CG

pre 11 godina

Slazem se sa Egeresijem,status nije rjesen,vecina (75% Srba u Vojvodini sa tendencijom rasta) ne zeli nikakvo vracanje na komunisticki Ustav iz 1974 nego ukidanje APV jer ona sluzi samo centralizaciji Vojvodine,za pravljenje drzave u drzavi !
A kako bi Srbi prosli u takvoj "nezavisnoj" Vojvodini koja bi bila rastrgnuta od susjedne Madjarske i Hrvatske to mozete danas vidjeti u Baranji ,u kojoj hrvatska vlast masovno doseljava Hrvate iz Bosne kako bi izmjenila etnicku sliku na stetu Srba i tu etniju ocistili otud...

Zelimo regionalizaciju po okruzima u citavoj Srbiji a ne komunisticku APV koja ce biti drzava u drzavi koja ce trositi sredstva na birokratiju i nikakvu korist donijeti svojim gradjanima,i koja ce biti stalni generator svadja i nestabilnosti kojima se jedino raduju nasi neprijatelji!
Zato podrzavam inicijativu Dveri i nadam se da ce se ostale stranke kao SNS,DSS,SPS ali i DS pridruziti istoj!
Kao sto je SNS uspio da istisne desnicarske radikale iz politike isto tako bi trebao DS da pokaze da je drzavotvorna stranka koja ce marginalizovati ekstremiste poput LSV itd.

Valdemar

pre 11 godina

A kako bi Srbi prosli u takvoj "nezavisnoj" Vojvodini koja bi bila rastrgnuta od susjedne Madjarske i Hrvatske to mozete danas vidjeti u Baranji ,u kojoj hrvatska vlast masovno doseljava Hrvate iz Bosne kako bi izmjenila etnicku sliku na stetu Srba i tu etniju ocistili otud...

(CG, 10. novembar 2012 19:28)

A izvini, šta se radi u Vojvodini poslednjih 70 godina?!? Najpre posle Drugog svetskog rata, pa posle pobedničkih ratova u Hrvatskoj i Bosni, pa posle uspešnog očuvanja Kosova krajem 90-ih... Etnička slika ne da je promenjena, nego je neprepoznatljiva u odnosu na onu od pre 100 godina pa i manje!

Nenad

pre 11 godina

@ kaiser
takve treba strpati pod hitno u zatvor jer pozivaju na rusenje drzave. Ako ti se ne svidja Srbija , odi lepo si pronadji lepsu drzavu i gledaj svoja posla.

oooops!!!

pre 11 godina

tražili smo državu u hrvatskoj i znamo kako smo prošli. treba da podsetimo na to zapad da primeni isti aršin i dozvoli nama da silom zaštitimo državnost

Posmatrach

pre 11 godina

Bash su dosadni ovi secesionisti,Srbija nikad manja,a oni bi josh da je smanje.Kako bi Shandor skochio da se menja Ustav Madjarske radi odcepljenja nekog njenog dela?Egereshi bi momentalno bio uhapshen i optuzhen za veleizdaju!

waters

pre 11 godina

Bože, koliko neznanja, a radi se o političaru. Ne postoji "evropski ustav", već postoji Ustav Nemačke, Francuske, Španije, Grčke... Svako različito propisuje norme po kojima je uređena država -odatle u EU imamo i republike i monarhije, i unitarne države i federacije, i dr. Nemam snage više da objašnjavam ustavnopravnu materiju - političarima savetujem prvo Pravni fakultet, pa Političke nauke (EU), onda možemo da razgovaramo ozbiljno. (Pravnik, 10. novembar Apsolutno si u pravu i to valjda svaki bar malo obrazovan covek zna i ne razumem ko daje minuse.Verovatno je tesko da to mozes da objasnis nekom ko ne zeli to da cuje.

e-krem

pre 11 godina

Srbija koja se stalno sirila i pripajala sebi sta je stigla.Danas je rob svojih osvajanja i sirenja i to tolikoj meri da bi joj i decentralizacija nalik na Kosovske opstine bila ravna saznanju pacijenta da boluje od raka i da ce vec sutra umreti.

teorija velike zavere

pre 11 godina

Ma ajde vise organizujte referendum pa da vidimo, u Srbiji, Vojvodini manjina je uvek vecina, kakve bre dve republike, nove granice i cuda, zar nije EU cilj svim gradjanima? Srem je Srbija, Srbija je Evropa!!!!

ZoranNS

pre 11 godina

Ustav koji različito tretira Vojvodinu i KiM je farsa, politička ujdurma, dete diletantskih političara, kolonozatorski za jedan deo Srbije.

laki

pre 11 godina

Gosp.Veselinov je u pravu,iz prostog razloga jer je to istina.Mnogima jos uvek nije jasno da se Vojvodina i 1918 i 1945 god. dobrovoljno prisajedinila kraljevini SHS odnosno Srbiji,sto znaci da ona nije svojina Srbije vec naroda koji zive u njoj.Oni koji stalno ponavlaju kako im treba posao a ne price oko Vojvodine,nisu svesni da upravo zbog takvih koji od Vojvodine prave svoje vlasnistvo i iskoristavaju je,nemaju posao i zive u bedi.Vojvodini hitno treba vojvodjanski front,sa velikom podrskom iz naroda,jer se radi o svima koji u njoj zive,bez obzira na naciju,i to nema apsolutno nikakve veze sa separatizmom kako ga neki namerno nazivaju,jer zele posvadjati narode.Opasno i pogubno je cutati i sedeti skrstenih ruku cekajuci da nesto padne odozgo ili nam neko drugi resava probleme.Situacija ce biti sve gora,ako se narodi Vojvodine konacno ne osveste i traze svoje pravo,koje im ne moze niko uskratiti,a najmanje oni koji su ovu zemlju unistili i opljackali narod.Na putu u borbi za nasa elementarna prava,pomoci ce nam svi osim diktatora,nacionalista,bitangi,prevaranata i pijavica.Narod mora shvatiti da ima zajednickog neprijatelja koji mu ne dozvoljava da zivi dostojno i primereno 21 veku.

Панчевац

pre 11 godina

По Пајтићу, ми у Војводини не можемо да се одбранимо од страних инвестиција - откуд сада прича о економском пропадању Војводине ?
Свако писмен зна да нас даља подела неће обогатити већ осиромашити и додатно задужити - тако да су све ово приче за наивне и узалудне.

Preambula vas zulja

pre 11 godina

Ovi se ponasaju kao da od politicara zavisi hoce li ustav biti promenjen. Kao da ne trebaju neki ljudi na referendumu da glasaju za taj ustav. Pa narodu je kristalno jasno da nije problem ni Vojvodina (ona je po ustavu puna autonomija, problem su zakoni), ni EU, ni bilo sta, vec da je ona kostunicina preambula trn u oku, i ne dozvoljava izdajnicima cak ni da javno govore o priznavanju Kosova, a kamoli da na tome rade. Ali, narod to vidi, i ukoliko biste dali neki ustav bez te preambule na glasanje, ja vam garantujem da nece proci. Tako da, uzalud vam je ovo. Ne moze protiv narodne volje niko, ma koliko pokusavali.

Косовски витез

pre 11 godina

Покрајина треба да се укине као оличење комунистичког отпада који је заостао, а ингеренције ће преузети управни окрузи и општине као и у остатку Србије.

mertur

pre 11 godina

Podsetimo, profesor FPN u Beogradu i nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića Dragan Veselinov izjavio je da Vojvodina treba da dobije status republike i da o tome treba da se raspiše referendum, jer, kako je rekao, Vojvodina i Srbija su dve zemlje.

Ma sta dve, cetiri zemlje Srem, Banat, Backa i Srbija sa svojim autonomnim pokrajinama Sandjak, Presevo itd..

Pravnik

pre 11 godina

Bože, koliko neznanja, a radi se o političaru. Ne postoji "evropski ustav", već postoji Ustav Nemačke, Francuske, Španije, Grčke... Svako različito propisuje norme po kojima je uređena država - odatle u EU imamo i republike i monarhije, i unitarne države i federacije, i dr. Nemam snage više da objašnjavam ustavnopravnu materiju - političarima savetujem prvo Pravni fakultet, pa Političke nauke (EU), onda možemo da razgovaramo ozbiljno.

popeye

pre 11 godina

Autonomija treba mozda vama, vrhuski na vlasti, a obicnim ljudima treba posla i hleba. A posto toga nema, prelazi se na vec dobro poznat i oproban recept, IGRE...

Luka i parizer

pre 11 godina

Bojim se gospodine Egeresi da zvanicni Beograd nema sluha za vojvodjanska pitanja, niti imaju hrabrosti da se suoce sa bilo kojim problemom u ovoj drzavi. Treba stvar uzeti u svoje ruke.
Jel smo mi Vojvodjani glasali? Jesmo.
Jesmo li dobili vladu? Jesmo
Jel Srbija ignorise postojanje APV, njene institucije i volju dva miliona gradjana severno od Save i Dunava? Da... Realno, da! I ne samo to, duguje im ogromnu kolicinu para.
Onda neka ta vlada kojoj je poklonjeno poverenje Vojvodjana odgovori na kradju bojkotom vlade Srbije i neka se okrene trazenju odgovora od EU i USA, dok centralisticki paraziti nisu preneli i samu zgradu Banovine u Beograd.

popeye

pre 11 godina

Autonomija treba mozda vama, vrhuski na vlasti, a obicnim ljudima treba posla i hleba. A posto toga nema, prelazi se na vec dobro poznat i oproban recept, IGRE...

Косовски витез

pre 11 godina

Покрајина треба да се укине као оличење комунистичког отпада који је заостао, а ингеренције ће преузети управни окрузи и општине као и у остатку Србије.

Панчевац

pre 11 godina

По Пајтићу, ми у Војводини не можемо да се одбранимо од страних инвестиција - откуд сада прича о економском пропадању Војводине ?
Свако писмен зна да нас даља подела неће обогатити већ осиромашити и додатно задужити - тако да су све ово приче за наивне и узалудне.

Pravnik

pre 11 godina

Bože, koliko neznanja, a radi se o političaru. Ne postoji "evropski ustav", već postoji Ustav Nemačke, Francuske, Španije, Grčke... Svako različito propisuje norme po kojima je uređena država - odatle u EU imamo i republike i monarhije, i unitarne države i federacije, i dr. Nemam snage više da objašnjavam ustavnopravnu materiju - političarima savetujem prvo Pravni fakultet, pa Političke nauke (EU), onda možemo da razgovaramo ozbiljno.

teorija velike zavere

pre 11 godina

Ma ajde vise organizujte referendum pa da vidimo, u Srbiji, Vojvodini manjina je uvek vecina, kakve bre dve republike, nove granice i cuda, zar nije EU cilj svim gradjanima? Srem je Srbija, Srbija je Evropa!!!!

Luka i parizer

pre 11 godina

Bojim se gospodine Egeresi da zvanicni Beograd nema sluha za vojvodjanska pitanja, niti imaju hrabrosti da se suoce sa bilo kojim problemom u ovoj drzavi. Treba stvar uzeti u svoje ruke.
Jel smo mi Vojvodjani glasali? Jesmo.
Jesmo li dobili vladu? Jesmo
Jel Srbija ignorise postojanje APV, njene institucije i volju dva miliona gradjana severno od Save i Dunava? Da... Realno, da! I ne samo to, duguje im ogromnu kolicinu para.
Onda neka ta vlada kojoj je poklonjeno poverenje Vojvodjana odgovori na kradju bojkotom vlade Srbije i neka se okrene trazenju odgovora od EU i USA, dok centralisticki paraziti nisu preneli i samu zgradu Banovine u Beograd.

mertur

pre 11 godina

Podsetimo, profesor FPN u Beogradu i nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića Dragan Veselinov izjavio je da Vojvodina treba da dobije status republike i da o tome treba da se raspiše referendum, jer, kako je rekao, Vojvodina i Srbija su dve zemlje.

Ma sta dve, cetiri zemlje Srem, Banat, Backa i Srbija sa svojim autonomnim pokrajinama Sandjak, Presevo itd..

Posmatrach

pre 11 godina

Bash su dosadni ovi secesionisti,Srbija nikad manja,a oni bi josh da je smanje.Kako bi Shandor skochio da se menja Ustav Madjarske radi odcepljenja nekog njenog dela?Egereshi bi momentalno bio uhapshen i optuzhen za veleizdaju!

Sremac

pre 11 godina

Da, ustav bi trebalo promeniti. Treba napraviti modernu, evropsku, decentralizovanu Srbiju po modelu Francuske ili Hrvatske; tj. dati manjim regionima (npr. zupanije u HR) i svim lokalnim samoupravama veca ovlascenja i vise para.
Ali, mislim da ta prava decentralizacija smeta separatistima koji traze tzv. decentralizaciju Srbije koja samo podrazumeva centralizovanu Vojovodinu od koje gradovi iz Vojvodine (osim NS) nemaju nista!

Srbin NS

pre 11 godina

@Laki - dominantni narod u Vojvodini su Srbi. Nisu ni Madjari, ni neki drugi. Tako da dzaba tupis ...Vojvodina JESTE SRBIJA i ako zagovaras bilo sta drugo, ti onda JESI separatista. A to je kaznjivo po zakonu (kad bi imao ko da ga dosledno sprovodi).

@e-krem - ti izgleda imas nutelu umesto mozga? Srbija se ne siri na racun tudje teritorije vec objedinjuje sopstveni narod u jednu zemlju, sto i treba.

Da priupitam vrle vojvodjanere-sanjare nezavisnosti a la Chanak i ostala bratija: zamislite jedan Teksas da krene da se odvaja od USA. Nezamislivo, zar ne?

laki

pre 11 godina

Gosp.Veselinov je u pravu,iz prostog razloga jer je to istina.Mnogima jos uvek nije jasno da se Vojvodina i 1918 i 1945 god. dobrovoljno prisajedinila kraljevini SHS odnosno Srbiji,sto znaci da ona nije svojina Srbije vec naroda koji zive u njoj.Oni koji stalno ponavlaju kako im treba posao a ne price oko Vojvodine,nisu svesni da upravo zbog takvih koji od Vojvodine prave svoje vlasnistvo i iskoristavaju je,nemaju posao i zive u bedi.Vojvodini hitno treba vojvodjanski front,sa velikom podrskom iz naroda,jer se radi o svima koji u njoj zive,bez obzira na naciju,i to nema apsolutno nikakve veze sa separatizmom kako ga neki namerno nazivaju,jer zele posvadjati narode.Opasno i pogubno je cutati i sedeti skrstenih ruku cekajuci da nesto padne odozgo ili nam neko drugi resava probleme.Situacija ce biti sve gora,ako se narodi Vojvodine konacno ne osveste i traze svoje pravo,koje im ne moze niko uskratiti,a najmanje oni koji su ovu zemlju unistili i opljackali narod.Na putu u borbi za nasa elementarna prava,pomoci ce nam svi osim diktatora,nacionalista,bitangi,prevaranata i pijavica.Narod mora shvatiti da ima zajednickog neprijatelja koji mu ne dozvoljava da zivi dostojno i primereno 21 veku.

U 'aps pa da vidimo, sta kaze ustav

pre 11 godina

Uhapsiti Egeresija i procesuirati za podstrekivanje na separatizam. Da se jednom zna reda. Pa ne moze valjda svaka susa da parca teritoriju suverene zemlje kako joj se sprdne?? I da prodje bez ikakvih sankcija. Neka to radi u cetiri zida, a ne u javnost da mi izlazi sa zahtevima da pravi drzavu u drzavi. Policijo, reaguj!

milos

pre 11 godina

Dosta bre vise jalove price. Dosta bre vise cepanja i bolesne zelje da se vlada pa makar to bila i neka mala opstina. Ima nas bre toliko da popunimo jedan ozbiljni evropski grad, a cepali bi se do besvesti. Pocnite malo da radite na stvaranju okruzenja u kome ce ljudi moci da rade i da zarade. Dojadili ste bre i bogu i ljudima. Nije mi jasno ko vas vise slusa. Samo bre neke glupe, politicke izjave. Ima li bre pametnih ljudi u ovoj zemlji? Obrazovni sitem nam je sve gori, zdravstvo katastrofalno, privreda ojadjena i unistena, a vi stalno menjate ustav za nasu "dobrobit". Kako vas bre nije sramota!?

CG

pre 11 godina

Slazem se sa Egeresijem,status nije rjesen,vecina (75% Srba u Vojvodini sa tendencijom rasta) ne zeli nikakvo vracanje na komunisticki Ustav iz 1974 nego ukidanje APV jer ona sluzi samo centralizaciji Vojvodine,za pravljenje drzave u drzavi !
A kako bi Srbi prosli u takvoj "nezavisnoj" Vojvodini koja bi bila rastrgnuta od susjedne Madjarske i Hrvatske to mozete danas vidjeti u Baranji ,u kojoj hrvatska vlast masovno doseljava Hrvate iz Bosne kako bi izmjenila etnicku sliku na stetu Srba i tu etniju ocistili otud...

Zelimo regionalizaciju po okruzima u citavoj Srbiji a ne komunisticku APV koja ce biti drzava u drzavi koja ce trositi sredstva na birokratiju i nikakvu korist donijeti svojim gradjanima,i koja ce biti stalni generator svadja i nestabilnosti kojima se jedino raduju nasi neprijatelji!
Zato podrzavam inicijativu Dveri i nadam se da ce se ostale stranke kao SNS,DSS,SPS ali i DS pridruziti istoj!
Kao sto je SNS uspio da istisne desnicarske radikale iz politike isto tako bi trebao DS da pokaze da je drzavotvorna stranka koja ce marginalizovati ekstremiste poput LSV itd.

e-krem

pre 11 godina

Srbija koja se stalno sirila i pripajala sebi sta je stigla.Danas je rob svojih osvajanja i sirenja i to tolikoj meri da bi joj i decentralizacija nalik na Kosovske opstine bila ravna saznanju pacijenta da boluje od raka i da ce vec sutra umreti.

penzioner koji stoji u busu

pre 11 godina

Celu Srbiju treba podeliti na autonomne pokrajine, a Autonomnu pokrajinu Vojvodinu podeliti na nekoliko novih autonomnih pokrajina (npr. AP Srem, AP Banat i AP Backa). Ili to, ili ukinuti i AP Vojvodinu, tako da u Srbiji ne postoji ni jedna teritorijalna autonomija. Jedino na jedan od ova dva nacina se moze ostvariti potpuna ravnopravnost svih gradjana Srbije, a ne da jedni imaju pravo na teritorijalnu autonomiju a drugi ne.

Preambula vas zulja

pre 11 godina

Ovi se ponasaju kao da od politicara zavisi hoce li ustav biti promenjen. Kao da ne trebaju neki ljudi na referendumu da glasaju za taj ustav. Pa narodu je kristalno jasno da nije problem ni Vojvodina (ona je po ustavu puna autonomija, problem su zakoni), ni EU, ni bilo sta, vec da je ona kostunicina preambula trn u oku, i ne dozvoljava izdajnicima cak ni da javno govore o priznavanju Kosova, a kamoli da na tome rade. Ali, narod to vidi, i ukoliko biste dali neki ustav bez te preambule na glasanje, ja vam garantujem da nece proci. Tako da, uzalud vam je ovo. Ne moze protiv narodne volje niko, ma koliko pokusavali.

ZoranNS

pre 11 godina

Ustav koji različito tretira Vojvodinu i KiM je farsa, politička ujdurma, dete diletantskih političara, kolonozatorski za jedan deo Srbije.

CG

pre 11 godina

A izvini, šta se radi u Vojvodini poslednjih 70 godina?!? Najpre posle Drugog svetskog rata, pa posle pobedničkih ratova u Hrvatskoj i Bosni, pa posle uspešnog očuvanja Kosova krajem 90-ih... Etnička slika ne da je promenjena, nego je neprepoznatljiva u odnosu na onu od pre 100 godina pa i manje!
(Valdemar, 10. novembar 2012 19:55)


Etnicka slika Vojvodine je i nakon prvog svijetskog rata ostala ista:
nijedan Madjar,Hrvat ili Njemac nije protjeran iako su Srbi tokom rata bili masakrirani i osakaceni upravo od ova tri naroda!
Tek nakon drugog svijetskog rata,raznih racija,ustaskih zlocina kao i teroru folksdojcera nad Srbima dolazi do protjerivanje Njemaca i sustavnog naseljavanja Srba na njihova podrucja!
I opet Madjari i Hrvati,hvala bogu,nisu taknuti niti protjerani!

Izgleda da biste vi rado nakon "osamostaljenja" sproveli neki etnicki inzinjering?

Nenad

pre 11 godina

@ kaiser
takve treba strpati pod hitno u zatvor jer pozivaju na rusenje drzave. Ako ti se ne svidja Srbija , odi lepo si pronadji lepsu drzavu i gledaj svoja posla.

Valdemar

pre 11 godina

A kako bi Srbi prosli u takvoj "nezavisnoj" Vojvodini koja bi bila rastrgnuta od susjedne Madjarske i Hrvatske to mozete danas vidjeti u Baranji ,u kojoj hrvatska vlast masovno doseljava Hrvate iz Bosne kako bi izmjenila etnicku sliku na stetu Srba i tu etniju ocistili otud...

(CG, 10. novembar 2012 19:28)

A izvini, šta se radi u Vojvodini poslednjih 70 godina?!? Najpre posle Drugog svetskog rata, pa posle pobedničkih ratova u Hrvatskoj i Bosni, pa posle uspešnog očuvanja Kosova krajem 90-ih... Etnička slika ne da je promenjena, nego je neprepoznatljiva u odnosu na onu od pre 100 godina pa i manje!

Srecko

pre 11 godina

Slazem se da treba promeniti Ustav, ali u njemu treba uneti izmena u smeru zabrana separatistickih partija poput SVM i LSV, kao i profasistickih organizacija poput 64 zupanije i slicnih neprijateljskih organizacija finansiranih iz inostranstva!

Mrmot

pre 11 godina

Da smo pametni kao što nismo,trebali bi da usvojimo jedan "evropski ustav" po uzoru na Mađarsku i da ukinemo sve manjine i da jednom zauvek rešimo problem "multietičnosti" u ovoj "državi"...

Valdemar

pre 11 godina

Ima toga i u Teksasu: http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_Secession_Movement

Mene samo zanima zašto se u slučaju Vojvodine uvek povlači izlizani i labavi argument o srpskoj većini, a kada je reč o Kosovu svi se prave ludi i kao ne znaju ko je tamo u većini.

Samo kažem...

blato

pre 11 godina

Ustav koji različito tretira Vojvodinu i KiM je farsa, politička ujdurma, dete diletantskih političara, kolonozatorski za jedan deo Srbije. (ZoranNS, 10. novembar 2012 18:30)Pa cini mi se da je Kosovo medjunarodni protektorat.A ne razumem kako je Vojvodina ugrozena ako ima autonomiju,a ostatak drzave(ne racunajuci Kosovo) nema.Pre ce biti da je ostatak Srbije u losijoj poziciji.Vojvodina ima sopstvenu vladu i budzet i zbog toga dobija mnogo vise para od npr.Sumadije,istina vise i zaradjuje(sto nije bio slucaj pre 20-tak godina kada je postojala industrija u Sumadiji).Valjda je svima jasno da pitanje autonomije nema veze sa decentralizacijom,vec sa zeljom pojedinaca i interesnih grupa(politickih partija) da obezbede veci politicki uticaj koji obezbedjuje moc(novac).Cilj je izazivanje politicke nestabilnosti(netolerancija,mrznja)jer samo tada njihove populisticke ideje mogu dobiti vecu podrsku medju gradjanima.Istinska decentralizacija je predaja vlasti lokalnim samoupravama(opstinama)jer samo tu gradjani mogu brzo i lako da ostvare svoja prava,sto je i cilj decentralizacije.

Nik

pre 11 godina

A kada su se to gradjani severne Srbije opredelili za statut Vojvodine?Koja stranka je pred izbore 2008god govorila o toj temi?Nijedna!Gospoda iz DS su bila ucenjena od strane gospodina Canka(njegovih par poslanika) za pravljenje republicke vecine a za uzvrat su dobili statut.Setimo se i Cankovog govora u skupstini Srbije kada je rekao da smo se mi pitali bila bi republika!Za najvise cetiri godine a verovatno i ranije ce biti ponovo izbora na svim nivoima pa eto prilike da se do tih izbora promovisu razlicite ideje.Evo dveri se zalazu za ukidanje AP,LSV i drugi neka promovisu republiku ostali nesto trece ,a narod na izborima neka izabere sta zeli.U Vojvodini zivi 70% Srba a vi stalno namecete vojvodjani,vojvodjani.Hvala Vam sto necete objaviti komentar po obicaju

boki

pre 11 godina

(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)

O kakvim prstima govoris,kazes Bg vam uzima pare!?!?! Kada cete shvatiti da vas takvim pricama vasi autonomasi drze uz njih da bi oni imali koristi,i da pare sade idu u NS tj njima u dzep.Od tih para nema nista za Sombor,Vrsac,Kikindu...i jedno pitanje: Ti vasi autonomasi,dali bi dali oni autonomiju npr. Banatu u okviru neke nezavisne Vojvodine,kada bi Banat rekao "di su nasi novci,ocemo da nasi novci ne idu u NS,vec ih hocemo kod nas u npr. Vrsac????SIGURNO NE BI!!!E moj prijatelju,ne interesuje njih Vojvodina,njih interesuju oni sami i njihove ugodnosti,a ti zavedeni covece im veruj i dalje...

šupljikac

pre 11 godina

Ljudi, mladi ste pa ne pamtite, ponavljaju se sve ista imena i prezimena od pre 70 godina, Žika Berisavljević, Veselinov i gomila još manje poznatih, koji su činili vojvođansku vladajuću kastu za vreme Tita, koji su protekom godina i sopstvenom nesposobnošću detronizirani, a nikako da prebole gubitak privilegija.
Oni bi zbog restitucije tih privilegija prodali dušu i crnom đavolu, a ne samo BND-u kao što sada prodaju.
Razumem lidere manjina, koji koristeći momentum u kojem se nalazi Srbija, na kolenima i mrcvarena i zlostavljana od svakog sitnog evropskog birokrate,uz podršku matičnih zemalja, nastoje da otkinu što više. To je njihovo legitimno pravo.
Ali ne shvatam ove naše istrošene komunističke aparatčike koji bi sve rasprodali za dan privilegija više.
Još jedna nova etatizacija, nova neodrživa državica, bez dovoljnog broja stanovnika, bez privrede, sa šizofrenijom ubermench kulture. Zbog čijeg bi ustanovljavanja njeni građani naknadno zažalili.
Krleža nije bio veliki srboljubac, ali neosporivo je veliki jugoslovenski pisac. Pročitajte Povratak Filipa Latinovića, Zastave, Hrvatski bog Mars, Pripovjetke, Banket u Blitvi. Najbolje ćete shvatiti sav taj K.u.K. provincijalni i učaureni mentalitet, u teškim, mračnim, maglovitim i blatnjavim noćima K.u.K. Mitteleurop-ske panonske provincije (ne samo vojvođanske već i mađarske i hrvatske).
Epitet koji je Krleža često upotrebljavao za taj ambijent blatnjavih krčmi uz provincijske železničke stanice je "gnjilo". Razmislite zašto.

waters

pre 11 godina

Bože, koliko neznanja, a radi se o političaru. Ne postoji "evropski ustav", već postoji Ustav Nemačke, Francuske, Španije, Grčke... Svako različito propisuje norme po kojima je uređena država -odatle u EU imamo i republike i monarhije, i unitarne države i federacije, i dr. Nemam snage više da objašnjavam ustavnopravnu materiju - političarima savetujem prvo Pravni fakultet, pa Političke nauke (EU), onda možemo da razgovaramo ozbiljno. (Pravnik, 10. novembar Apsolutno si u pravu i to valjda svaki bar malo obrazovan covek zna i ne razumem ko daje minuse.Verovatno je tesko da to mozes da objasnis nekom ko ne zeli to da cuje.

Petar

pre 11 godina

rece covek koji se zalaze za nezavisnu Vojvodinu, po mogucnosti u sastavu Madjarske... Cak se i zvanicna vlast u Madjarskoj zalaze za to.

Kaiser

pre 11 godina

Očigledno je da su najogorčeniji branioci Ustava baš oni koji koriste svaku priliku da ga prekrše, ili da ga se namerno ne pridržavaju.

To je evidentno i na osnovu komentara ovde.

Ustav je i bez toga smejurija, a "Ustavobranitelji" tome daju poseban šarm.

No, nadam se da će brzo doći dan kada Vojvodinu neće mnogo interesovati dali će, ili neće, Srbija menjati svoj Ustav.

Onako kako je danas svejedno Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu.

Dejan

pre 11 godina

Jesmo li za to da se smanji drzavni aparat, da se manje trosi na cinovnike? Jesmo. Jesmo li za to da bude veca lokalna samouprava. da se opstine igradovi pitaju u vezi svojih prihoda i rashoda? Jesmo.
Onda lepo da ukinemo AP Vojvodinu jer se toliko novca trosi na nepotrebnu administraciju. Povecati nadleznosti opstina i gradova. A manjinska prava zadrzati na nivou cele republike, i onda nema nikakvih razloga za zalbu, Pare ne odlaze ni u Beograd ni u Novi Sad, vec vecim delom ostaju u samim gradovima, sva prava manjina su zasticena. Zadovoljni Srbi, zadovoljne manjine. E sad onih 10% iskompleksiranih Srba sto su umislili da su vojvodjani, sta da im ardim, vrevoatno neki misli e da su sumadinci ili macavani, toga ce uvek biti.

newyorker

pre 11 godina

Vidim: Bice lose.Medju "autonomasima" su ljudi koji su paratizirali u nekadasnjem SK Vojvodine. Isti tip licnosti kao Tudjman, Izetbegovic, Taci odnosno njihovi saigraci u Srbiji ( da ih ne nabrajam).Naci ce se u Svetu neki koji imaju u interesu da kroz dalje raspadanje juznoslovenskih zemalja ih potpuno ekonomski, poliicki, vojno, paralizuju, marginalizuju. Jos ima nesto oruzja ostalog po raspadu Varsavskog bloka koje treba nekome utrapiti. U Beogradu , na drugoj strani, su bivsi radikali, SPS-ovci na vlasti ljudi koji su razbijali bivse zemlje i organizovali najkrvavije pljacke u Europi. Narod je gladan i ocajan, i za korumpirane politicare i tajkune u takvoj situaciji je izazivanje " malog prljavog rata" jedini nacin da izbegnu sveopstu socijalnu bunu koja bi mogla da preraste u revoluciju. Vec vidim da ce najsurovije borbe biti vodjene oko Vrbasa, Kule, Crvenke, Lipara, kao enklava srpskih lojalista i ljudi koji u basti, na tavanu, podrumu,..imaju sakriveno oruzje i uniforme iz ratova devedesetih,..Bice lose,...

osica

pre 11 godina

Na putu u borbi za nasa elementarna prava,pomoci ce nam svi osim diktatora,nacionalista,bitangi,prevaranata i pijavica.Narod mora shvatiti da ima zajednickog neprijatelja koji mu ne dozvoljava da zivi dostojno i primereno 21 veku.
(laki, 10. novembar 2012 18:44)

Fali još " klerofašista ", mada i bez toga je jasno iz čijeg si gnezda. Narod shvata da su separatisti neprijatelji Države Srbije, i ja očekujem da će država KONAČNO početi da se obračunava sa njima, a ne da ih ljuljuška.

moramdakomentarisem

pre 11 godina

@
(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)
Care, sebičan si i to je sve.
Ništa ne menja što si Srbin ako se zalažeš za granicu.
Misliš da si pametniji ili lepši ili bolji od Srbina južno od Dunava i Save? I da drugi ne znaju ništa već samo hoće da kradu od tebe?
Mislim stvarno, odrasti malo.

Nik

pre 11 godina

A kada su se to gradjani severne Srbije opredelili za statut Vojvodine?Koja stranka je pred izbore 2008god govorila o toj temi?Nijedna!Gospoda iz DS su bila ucenjena od strane gospodina Canka(njegovih par poslanika) za pravljenje republicke vecine a za uzvrat su dobili statut.Setimo se i Cankovog govora u skupstini Srbije kada je rekao da smo se mi pitali bila bi republika!Za najvise cetiri godine a verovatno i ranije ce biti ponovo izbora na svim nivoima pa eto prilike da se do tih izbora promovisu razlicite ideje.Evo dveri se zalazu za ukidanje AP,LSV i drugi neka promovisu republiku ostali nesto trece ,a narod na izborima neka izabere sta zeli.U Vojvodini zivi 70% Srba a vi stalno namecete vojvodjani,vojvodjani.Hvala Vam sto necete objaviti komentar po obicaju

Kaiser

pre 11 godina

"(CG, 10. novembar 2012 20:33)"

Ajde ti meni brate Srbine onda objasni kakve to veze ima što Srba u Vojvodini ima 60+ % (75% nas nije bilo ni u tvojim najvlažnijim snovima)

Evo, ja kao Srbin želim granicu između mene i tebe. Državnu granicu, i to strogo kontrolisanu, sa sve vizama.

Čisto da svoje lepljive prste držiš samo u svom džepu, a to je jedini način.

Dakle?

Veliš, na Kosovu postoji narodna volja? Pa i ovde je ima sve više, jer vi ne birate od koga uzimate, uzimate od svih. Šta više, manjinske zajednice su vam i najmanji problem, znaju iz iskustva da ne treba da se izlažu javnosti, problem koji je vidljiv i koji je sve veći ti imaš upravo sa "braćom Srbima" jer mi ne moramo da se plašimo.

A ti se uzdaj u 75%...

CG

pre 11 godina

(Valdemar)


Zato sto ne postoji narodna volja u Vojvodini za cjepanje Srbije pod okriljem "autonomije" jer Srbi cine 75% stanovnistva!
Na Kosovu postoji narodna volja!

Ali u oba slucaja nije legitimna(iako u APV i ne postoji) jer su te dvije teritorije neotudjivi dio Srbije u njenim medjunarodno priznatim granicama!

Moje pominjanje demografske vecine Srba u APV samo pokazuje da pored nepostojeceg legitimiteta za cjepanje APV iz Srbije dodatno ne postoji ni demografski argument niti podrska!

Dakle ne postoji ni demografski,ni ekonomski,ni politicki razlog za njeno postojanje!
Zasto onda ne preci na drugi koncept regionalizacije Srbije bez APV?

Reci cu Vam zasto : jer stara komunisticka oligarhija mentalno jos uvijek zivi u 1974 godini i Titinoj drzavi u kojoj je sve sto je "najveci sin nasih naroda i narodnosti" izmislio savrseno i ne treba se mjenjati !

Unutrasnja reorganizacija Srbije sa ciljem stvaranja jake i funkcionalne nacionalne drzave kao i regionalizacije na nivou okruga koja bi stimulisala gradove poput Subotice,Kikinde,Sombora,Panceva,Smedereva,Leskovca,Nisa,Valjeva itd. je preko potrebna!

Ukoliko se stvori konzenzus o tome nacinom koji sam opisao ne moze nam niko sa Zapada prigovarati da gusimo neciju autonomiju,da vrsimo agresiju,jer imacemo legitimaciju naroda za ukidanje APV i uvodjenjem prave regionalizacije Srbije!

Svako ukidanje APV i nova regionalizacija mora ici preko pokrajinske skupstine i strogo legalistickim tokom!

Dejan

pre 11 godina

Ha, ha, a mislili su da ce namestanjem one zvrcke Canku i njegovim odlaskom sa scene "zadati bolan i konacan udarac autonomastvu". Kakvi amateri... Ne samo da se to nece desiti, nego su autonomasima i pomogli jer su sklonili coveka koji se kao borac za Vojvodinu toliko iskompromitovao da njegove price o Vojvodini niko nije ni uzimao za ozbiljno. Izbacili su Canka i pojacali autonomaski tim.

Мр.Гоод

pre 11 godina

(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)
А што ти не би своје "лепљиве прсте" држао само у свом џепу?

Kaiser

pre 11 godina

"А што ти не би своје "лепљиве прсте" држао само у свом џепу?
(Мр.Гоод, 10. novembar 2012 23:15)"

Rado, treba samo konačno da izvadite svoje.
A istorijski dokazano je da ih ne vadite iz tudjih džepova dok ne dobijete po njima.
Čovek bi rekao da ste do sada naučili lekciju. I pogrešio bi.

oooops!!!

pre 11 godina

tražili smo državu u hrvatskoj i znamo kako smo prošli. treba da podsetimo na to zapad da primeni isti aršin i dozvoli nama da silom zaštitimo državnost

Националне мањине као у ЕУ

pre 11 godina

Драги Мађари и све друге националне мањине у Војводини (исто важи и за националне мањине у Београду, Шумадији, Рашкој,.. или регији у ЕУ),
у ситуацијама када појединац има различито НАЦИОНАЛНО порекло и по оцу и по мајци, онда се он се ”опредељује” по ДРЖАВНО-домовинском принципу ,
тј. ако живи у Србији, онда је Србијанац или Србин,
ако живи у Хрватској, онда је Хрваћанин или Хрват,
ако живи у Мађарској, онда је Мађарон или Мађар.

Mirko

pre 11 godina

Zakonodavna, izvršna i sudska vlast... A šta ono beše preostaje? Ništa? Aha, da, da, biće to, samo što neće.
On misli da smo mi sisali vesla!? Nismo, prošli smo mnoge ratove i naučili lekcije a ti i tvoji inspiratori ste amateri.

antibot

pre 11 godina

@Kaiser, 10. novembar 2012 22:44
Novokomponovani vojvodanski turbo nacionalisti i sovinisti.
Hteli bi nove granice i to "tvrde" granice sa vizama, verovatno bi hteli i Berlinski zid da podignu.
Koliko samo mrznje i netrpeljivosti, a pricaju o "toleranciji i kulturi".
A ko im je vodja? Zivan Berisavljevic, sef komunisticke partije.

@penzioner koji stoji u busu, 10. novembar 2012 20:54
Srbija je vec podeljena na 30 okruga. Da je separatistima do decentralizacije dali bi sredstva i ovlascenja okruzima i opstinama, kao sto je Hrvatska podeljena na 21 zupaniju, ili Ceska na 14 krajeva, gde su svi ravnopravni.
Ali nece oni decentralizaciju, vec separatizam koji nazivaju "decentralizacija".
"Decentralizacija", ali koja vazi samo za vojvodinu i nikog drugog, i koja je krojena tako da pomogne stvaranju privilegovane Republike vojvodine u prvom, a nezavisne vojvodine u drugom koraku.

Miki

pre 11 godina

Malo podsećanja :

Još je veća razlika u primanjima funkcionera u republici i pokrajini. Tako predsednik vojvođanske Skupštine Šandor Egereši mesečno zarađuje 161.259 dinara, plus paušal od 41.800 dinara, što je za 60.000 dinara više od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, čija plata iznosi 105.888 dinara i 32.000 paušala. Kada smo Egerešija pitali koliku tačno platu prima, nije znao da nam kaže, ali je tačno u dinar znao da je u martu napravio račun za mobilni telefon od 11.945 dinara, koji mu takođe plaćaju građani Srbije.
Zanimljivo je da predsednik i potpredsednici Skupštine Vojvodine imaju pravo i na savetnike. Plata Egerešijevog savetnika iznosi 92.841 dinar, a plata savetnika potpredsednika 91.469. Obični skupštinski savetnici na stalnom radu imaju platu od 64.486 dinara.

U čeu je fora da pokrajinska skupština više plaćena od republičke..??

Ista fora je sa Pajticem cija je plata preko 300.000 din.

Ne laje kera sela radi....

Velikokikindski privilegovani dištrikt

pre 11 godina

ne pricaj nego uci http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Velika_kikinda_district_seal.jpg

samo bahato

pre 11 godina

@Miki, 11. novembar 2012 14:41
Drzavna revizorska institucija je pre nekoliko godina revizijom utvrdila da je Pajticev koeficijent za obracun plate 12 a najveci zakonom dozvoljen je 10,5.
A onda isti ti pitaju nas "gde su nasi novci".
Da ne pricam o RBVu,bunaru bez dna, ili o nepravilnostim oko renovirabnja vile vojvodina recimo, gde se pojavljuju cudno visoki racuni itd. itd.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Ako ovi dobro cinitelji i dalje nastave da vas usrecuju,imacete uskoro vas ustav ne brinite,jer oni su uspeli da sve oteraju od Srbije,pa ce i vas.

petogodisnjak

pre 11 godina

Skoro 30godina svako malo kuka 'di su masi novci', a u realno bi bilo 'drste lopova dok ja kradem'!

Hocemo li se mi, balkanci, ikada dozvati pameti?!
Evropa se ukrupnjava, a mi i dalje usitnjavamo!

Totalna decentralizacija nam treba, hocu i licno da poznajem politicare od kojih mi zavisi plata kao i uredjenost sredine gde zivim.
Ovo nema veze ni sa Cankom, ni sa Kostunicom, NSom, Vojvodinom, Velikom Srbijom! Ima veze samo sa 2grama mozga.
Ukljucite mozak dok vas prevode zedne preko vode.
Ah da..koji mozak-hocu moje, daj mi daj mi..pff

novica952

pre 11 godina

Ovo se nikako nesme dozvolite jer bi otvaranje ove pandorine kurije dovelo do potpunog raspada Srbije jer ovakve težnje nakad u javnosti a nekad prekrivene imaju i druge teritorije unutar Srbije. Pored Egerešija u vojvodini ima još autonomaša kojima je za cilj da pod plaštom ekeonomske nezavnosti, kultuloroške i ko zna sve kakve aktivnosti ideja ide u pravcu samostalne države.Ovakve aktivnosti oko izmene Ustava uz istovremeno dobijanje nekih nekih institucija koje su atribut državnosti poput policije direktno vode u cepanje države. Sve ovo energično treba sprečiti ali ne represijom nego sistemskim merama potpune autonomije u granicama Srbije kakvu vojvodima već ima.

Vojvodjan

pre 11 godina

Vojvodinu niko nece ukidati. Da Vojvodjani ne zele Vojvodinu, ona bi odavno bila ukinuta. Dosta poturanja da je Vojvodina komunisticka tvorevina, a cak i da jeste, pa sta? Ako je nesto vecinska volja, a AP Vojvodina je vecinska volja, oni koji je mrze mogu samo to - da je mrze, i paradoksalno smatraju da su nekakve patriote (a mrze 1/3 svoje zemlje). Vojvodina je ustavna kategorija po Ustavu za koji nije glasala, nego koji je izglasala Srbija

Misko

pre 11 godina

Ustav nije obicno parce papira pa da moze da se menja kako se kome od politicara prohte. Mi smo doneli ustav 2006. necemo valjda da ga menjamo na svakih 5-6 godina? Bolje da AP Vojvodina svoje zakone uskladjuje sa ustavom a ne da donosi neustavne zakone koje posle ustavni sud mora da odbacuje.

Kao u EU

pre 11 godina

Постоји једноставно решење : Да се уставна права националних мањина у Србији, ИЗЈЕДНАЧЕ са степеном који имају националне мањине у државама ЕУ, пре свега у суседним државама (Хрватска, Мађарска, Словенија, Румунија, Бугарска,....).
Онда ће господа ”аутономаши” схватити колико су већа права имале националне мањине у Србији, у односу на европске стандарде. Али ”аутономашка” администрација зна то , него желе да створе климу за референдум о отцепљењу Војводине.

РАБВНОПРАВНЕ ПОКРАЈИНЕ

pre 11 godina

Устав би требало променити јер ”аутономност” на латинском значи ”независност”, зато Србија мора (као и државе у ЕУ) да изврши РЕГИОНАЛИЗАЦИЈУ, тако да сви грађани и сви делови Србије буду РАВНОПРАВНИ , али без ”аутономности” у државним надлежностима..
Природне географско-привредне целине Србије су:
1). СЕВЕРНА - Војводина са 1,8 милиона становника;
2). ЦЕНТРАЛНА - Београд са Панчевом са 1,8 стан,
3). ЗАПАДНА - Дринско Рашка покрајина са 1,4 стан,
4). ИСТОЧНА - Дунавско Моравска са 1,3 стан,
5). ЈУЖНА- Јужноморавска са 1,3 стан ;
а КОСОВО би имало СПЕЦИЈАЛНИ статус (суштинска аутономија) , тј истовремено и под Србијом и под ЕУ.

Luka i parizer

pre 11 godina

Bojim se gospodine Egeresi da zvanicni Beograd nema sluha za vojvodjanska pitanja, niti imaju hrabrosti da se suoce sa bilo kojim problemom u ovoj drzavi. Treba stvar uzeti u svoje ruke.
Jel smo mi Vojvodjani glasali? Jesmo.
Jesmo li dobili vladu? Jesmo
Jel Srbija ignorise postojanje APV, njene institucije i volju dva miliona gradjana severno od Save i Dunava? Da... Realno, da! I ne samo to, duguje im ogromnu kolicinu para.
Onda neka ta vlada kojoj je poklonjeno poverenje Vojvodjana odgovori na kradju bojkotom vlade Srbije i neka se okrene trazenju odgovora od EU i USA, dok centralisticki paraziti nisu preneli i samu zgradu Banovine u Beograd.

laki

pre 11 godina

Gosp.Veselinov je u pravu,iz prostog razloga jer je to istina.Mnogima jos uvek nije jasno da se Vojvodina i 1918 i 1945 god. dobrovoljno prisajedinila kraljevini SHS odnosno Srbiji,sto znaci da ona nije svojina Srbije vec naroda koji zive u njoj.Oni koji stalno ponavlaju kako im treba posao a ne price oko Vojvodine,nisu svesni da upravo zbog takvih koji od Vojvodine prave svoje vlasnistvo i iskoristavaju je,nemaju posao i zive u bedi.Vojvodini hitno treba vojvodjanski front,sa velikom podrskom iz naroda,jer se radi o svima koji u njoj zive,bez obzira na naciju,i to nema apsolutno nikakve veze sa separatizmom kako ga neki namerno nazivaju,jer zele posvadjati narode.Opasno i pogubno je cutati i sedeti skrstenih ruku cekajuci da nesto padne odozgo ili nam neko drugi resava probleme.Situacija ce biti sve gora,ako se narodi Vojvodine konacno ne osveste i traze svoje pravo,koje im ne moze niko uskratiti,a najmanje oni koji su ovu zemlju unistili i opljackali narod.Na putu u borbi za nasa elementarna prava,pomoci ce nam svi osim diktatora,nacionalista,bitangi,prevaranata i pijavica.Narod mora shvatiti da ima zajednickog neprijatelja koji mu ne dozvoljava da zivi dostojno i primereno 21 veku.

Косовски витез

pre 11 godina

Покрајина треба да се укине као оличење комунистичког отпада који је заостао, а ингеренције ће преузети управни окрузи и општине као и у остатку Србије.

e-krem

pre 11 godina

Srbija koja se stalno sirila i pripajala sebi sta je stigla.Danas je rob svojih osvajanja i sirenja i to tolikoj meri da bi joj i decentralizacija nalik na Kosovske opstine bila ravna saznanju pacijenta da boluje od raka i da ce vec sutra umreti.

popeye

pre 11 godina

Autonomija treba mozda vama, vrhuski na vlasti, a obicnim ljudima treba posla i hleba. A posto toga nema, prelazi se na vec dobro poznat i oproban recept, IGRE...

Posmatrach

pre 11 godina

Bash su dosadni ovi secesionisti,Srbija nikad manja,a oni bi josh da je smanje.Kako bi Shandor skochio da se menja Ustav Madjarske radi odcepljenja nekog njenog dela?Egereshi bi momentalno bio uhapshen i optuzhen za veleizdaju!

teorija velike zavere

pre 11 godina

Ma ajde vise organizujte referendum pa da vidimo, u Srbiji, Vojvodini manjina je uvek vecina, kakve bre dve republike, nove granice i cuda, zar nije EU cilj svim gradjanima? Srem je Srbija, Srbija je Evropa!!!!

Valdemar

pre 11 godina

A kako bi Srbi prosli u takvoj "nezavisnoj" Vojvodini koja bi bila rastrgnuta od susjedne Madjarske i Hrvatske to mozete danas vidjeti u Baranji ,u kojoj hrvatska vlast masovno doseljava Hrvate iz Bosne kako bi izmjenila etnicku sliku na stetu Srba i tu etniju ocistili otud...

(CG, 10. novembar 2012 19:28)

A izvini, šta se radi u Vojvodini poslednjih 70 godina?!? Najpre posle Drugog svetskog rata, pa posle pobedničkih ratova u Hrvatskoj i Bosni, pa posle uspešnog očuvanja Kosova krajem 90-ih... Etnička slika ne da je promenjena, nego je neprepoznatljiva u odnosu na onu od pre 100 godina pa i manje!

Srbin NS

pre 11 godina

@Laki - dominantni narod u Vojvodini su Srbi. Nisu ni Madjari, ni neki drugi. Tako da dzaba tupis ...Vojvodina JESTE SRBIJA i ako zagovaras bilo sta drugo, ti onda JESI separatista. A to je kaznjivo po zakonu (kad bi imao ko da ga dosledno sprovodi).

@e-krem - ti izgleda imas nutelu umesto mozga? Srbija se ne siri na racun tudje teritorije vec objedinjuje sopstveni narod u jednu zemlju, sto i treba.

Da priupitam vrle vojvodjanere-sanjare nezavisnosti a la Chanak i ostala bratija: zamislite jedan Teksas da krene da se odvaja od USA. Nezamislivo, zar ne?

U 'aps pa da vidimo, sta kaze ustav

pre 11 godina

Uhapsiti Egeresija i procesuirati za podstrekivanje na separatizam. Da se jednom zna reda. Pa ne moze valjda svaka susa da parca teritoriju suverene zemlje kako joj se sprdne?? I da prodje bez ikakvih sankcija. Neka to radi u cetiri zida, a ne u javnost da mi izlazi sa zahtevima da pravi drzavu u drzavi. Policijo, reaguj!

Панчевац

pre 11 godina

По Пајтићу, ми у Војводини не можемо да се одбранимо од страних инвестиција - откуд сада прича о економском пропадању Војводине ?
Свако писмен зна да нас даља подела неће обогатити већ осиромашити и додатно задужити - тако да су све ово приче за наивне и узалудне.

Dejan

pre 11 godina

Ha, ha, a mislili su da ce namestanjem one zvrcke Canku i njegovim odlaskom sa scene "zadati bolan i konacan udarac autonomastvu". Kakvi amateri... Ne samo da se to nece desiti, nego su autonomasima i pomogli jer su sklonili coveka koji se kao borac za Vojvodinu toliko iskompromitovao da njegove price o Vojvodini niko nije ni uzimao za ozbiljno. Izbacili su Canka i pojacali autonomaski tim.

Kaiser

pre 11 godina

"(CG, 10. novembar 2012 20:33)"

Ajde ti meni brate Srbine onda objasni kakve to veze ima što Srba u Vojvodini ima 60+ % (75% nas nije bilo ni u tvojim najvlažnijim snovima)

Evo, ja kao Srbin želim granicu između mene i tebe. Državnu granicu, i to strogo kontrolisanu, sa sve vizama.

Čisto da svoje lepljive prste držiš samo u svom džepu, a to je jedini način.

Dakle?

Veliš, na Kosovu postoji narodna volja? Pa i ovde je ima sve više, jer vi ne birate od koga uzimate, uzimate od svih. Šta više, manjinske zajednice su vam i najmanji problem, znaju iz iskustva da ne treba da se izlažu javnosti, problem koji je vidljiv i koji je sve veći ti imaš upravo sa "braćom Srbima" jer mi ne moramo da se plašimo.

A ti se uzdaj u 75%...

Nenad

pre 11 godina

@ kaiser
takve treba strpati pod hitno u zatvor jer pozivaju na rusenje drzave. Ako ti se ne svidja Srbija , odi lepo si pronadji lepsu drzavu i gledaj svoja posla.

mertur

pre 11 godina

Podsetimo, profesor FPN u Beogradu i nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića Dragan Veselinov izjavio je da Vojvodina treba da dobije status republike i da o tome treba da se raspiše referendum, jer, kako je rekao, Vojvodina i Srbija su dve zemlje.

Ma sta dve, cetiri zemlje Srem, Banat, Backa i Srbija sa svojim autonomnim pokrajinama Sandjak, Presevo itd..

ZoranNS

pre 11 godina

Ustav koji različito tretira Vojvodinu i KiM je farsa, politička ujdurma, dete diletantskih političara, kolonozatorski za jedan deo Srbije.

Pravnik

pre 11 godina

Bože, koliko neznanja, a radi se o političaru. Ne postoji "evropski ustav", već postoji Ustav Nemačke, Francuske, Španije, Grčke... Svako različito propisuje norme po kojima je uređena država - odatle u EU imamo i republike i monarhije, i unitarne države i federacije, i dr. Nemam snage više da objašnjavam ustavnopravnu materiju - političarima savetujem prvo Pravni fakultet, pa Političke nauke (EU), onda možemo da razgovaramo ozbiljno.

Kaiser

pre 11 godina

Očigledno je da su najogorčeniji branioci Ustava baš oni koji koriste svaku priliku da ga prekrše, ili da ga se namerno ne pridržavaju.

To je evidentno i na osnovu komentara ovde.

Ustav je i bez toga smejurija, a "Ustavobranitelji" tome daju poseban šarm.

No, nadam se da će brzo doći dan kada Vojvodinu neće mnogo interesovati dali će, ili neće, Srbija menjati svoj Ustav.

Onako kako je danas svejedno Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu.

CG

pre 11 godina

A izvini, šta se radi u Vojvodini poslednjih 70 godina?!? Najpre posle Drugog svetskog rata, pa posle pobedničkih ratova u Hrvatskoj i Bosni, pa posle uspešnog očuvanja Kosova krajem 90-ih... Etnička slika ne da je promenjena, nego je neprepoznatljiva u odnosu na onu od pre 100 godina pa i manje!
(Valdemar, 10. novembar 2012 19:55)


Etnicka slika Vojvodine je i nakon prvog svijetskog rata ostala ista:
nijedan Madjar,Hrvat ili Njemac nije protjeran iako su Srbi tokom rata bili masakrirani i osakaceni upravo od ova tri naroda!
Tek nakon drugog svijetskog rata,raznih racija,ustaskih zlocina kao i teroru folksdojcera nad Srbima dolazi do protjerivanje Njemaca i sustavnog naseljavanja Srba na njihova podrucja!
I opet Madjari i Hrvati,hvala bogu,nisu taknuti niti protjerani!

Izgleda da biste vi rado nakon "osamostaljenja" sproveli neki etnicki inzinjering?

Srecko

pre 11 godina

Slazem se da treba promeniti Ustav, ali u njemu treba uneti izmena u smeru zabrana separatistickih partija poput SVM i LSV, kao i profasistickih organizacija poput 64 zupanije i slicnih neprijateljskih organizacija finansiranih iz inostranstva!

CG

pre 11 godina

Slazem se sa Egeresijem,status nije rjesen,vecina (75% Srba u Vojvodini sa tendencijom rasta) ne zeli nikakvo vracanje na komunisticki Ustav iz 1974 nego ukidanje APV jer ona sluzi samo centralizaciji Vojvodine,za pravljenje drzave u drzavi !
A kako bi Srbi prosli u takvoj "nezavisnoj" Vojvodini koja bi bila rastrgnuta od susjedne Madjarske i Hrvatske to mozete danas vidjeti u Baranji ,u kojoj hrvatska vlast masovno doseljava Hrvate iz Bosne kako bi izmjenila etnicku sliku na stetu Srba i tu etniju ocistili otud...

Zelimo regionalizaciju po okruzima u citavoj Srbiji a ne komunisticku APV koja ce biti drzava u drzavi koja ce trositi sredstva na birokratiju i nikakvu korist donijeti svojim gradjanima,i koja ce biti stalni generator svadja i nestabilnosti kojima se jedino raduju nasi neprijatelji!
Zato podrzavam inicijativu Dveri i nadam se da ce se ostale stranke kao SNS,DSS,SPS ali i DS pridruziti istoj!
Kao sto je SNS uspio da istisne desnicarske radikale iz politike isto tako bi trebao DS da pokaze da je drzavotvorna stranka koja ce marginalizovati ekstremiste poput LSV itd.

Valdemar

pre 11 godina

Ima toga i u Teksasu: http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_Secession_Movement

Mene samo zanima zašto se u slučaju Vojvodine uvek povlači izlizani i labavi argument o srpskoj većini, a kada je reč o Kosovu svi se prave ludi i kao ne znaju ko je tamo u većini.

Samo kažem...

Preambula vas zulja

pre 11 godina

Ovi se ponasaju kao da od politicara zavisi hoce li ustav biti promenjen. Kao da ne trebaju neki ljudi na referendumu da glasaju za taj ustav. Pa narodu je kristalno jasno da nije problem ni Vojvodina (ona je po ustavu puna autonomija, problem su zakoni), ni EU, ni bilo sta, vec da je ona kostunicina preambula trn u oku, i ne dozvoljava izdajnicima cak ni da javno govore o priznavanju Kosova, a kamoli da na tome rade. Ali, narod to vidi, i ukoliko biste dali neki ustav bez te preambule na glasanje, ja vam garantujem da nece proci. Tako da, uzalud vam je ovo. Ne moze protiv narodne volje niko, ma koliko pokusavali.

waters

pre 11 godina

Bože, koliko neznanja, a radi se o političaru. Ne postoji "evropski ustav", već postoji Ustav Nemačke, Francuske, Španije, Grčke... Svako različito propisuje norme po kojima je uređena država -odatle u EU imamo i republike i monarhije, i unitarne države i federacije, i dr. Nemam snage više da objašnjavam ustavnopravnu materiju - političarima savetujem prvo Pravni fakultet, pa Političke nauke (EU), onda možemo da razgovaramo ozbiljno. (Pravnik, 10. novembar Apsolutno si u pravu i to valjda svaki bar malo obrazovan covek zna i ne razumem ko daje minuse.Verovatno je tesko da to mozes da objasnis nekom ko ne zeli to da cuje.

osica

pre 11 godina

Na putu u borbi za nasa elementarna prava,pomoci ce nam svi osim diktatora,nacionalista,bitangi,prevaranata i pijavica.Narod mora shvatiti da ima zajednickog neprijatelja koji mu ne dozvoljava da zivi dostojno i primereno 21 veku.
(laki, 10. novembar 2012 18:44)

Fali još " klerofašista ", mada i bez toga je jasno iz čijeg si gnezda. Narod shvata da su separatisti neprijatelji Države Srbije, i ja očekujem da će država KONAČNO početi da se obračunava sa njima, a ne da ih ljuljuška.

oooops!!!

pre 11 godina

tražili smo državu u hrvatskoj i znamo kako smo prošli. treba da podsetimo na to zapad da primeni isti aršin i dozvoli nama da silom zaštitimo državnost

CG

pre 11 godina

(Valdemar)


Zato sto ne postoji narodna volja u Vojvodini za cjepanje Srbije pod okriljem "autonomije" jer Srbi cine 75% stanovnistva!
Na Kosovu postoji narodna volja!

Ali u oba slucaja nije legitimna(iako u APV i ne postoji) jer su te dvije teritorije neotudjivi dio Srbije u njenim medjunarodno priznatim granicama!

Moje pominjanje demografske vecine Srba u APV samo pokazuje da pored nepostojeceg legitimiteta za cjepanje APV iz Srbije dodatno ne postoji ni demografski argument niti podrska!

Dakle ne postoji ni demografski,ni ekonomski,ni politicki razlog za njeno postojanje!
Zasto onda ne preci na drugi koncept regionalizacije Srbije bez APV?

Reci cu Vam zasto : jer stara komunisticka oligarhija mentalno jos uvijek zivi u 1974 godini i Titinoj drzavi u kojoj je sve sto je "najveci sin nasih naroda i narodnosti" izmislio savrseno i ne treba se mjenjati !

Unutrasnja reorganizacija Srbije sa ciljem stvaranja jake i funkcionalne nacionalne drzave kao i regionalizacije na nivou okruga koja bi stimulisala gradove poput Subotice,Kikinde,Sombora,Panceva,Smedereva,Leskovca,Nisa,Valjeva itd. je preko potrebna!

Ukoliko se stvori konzenzus o tome nacinom koji sam opisao ne moze nam niko sa Zapada prigovarati da gusimo neciju autonomiju,da vrsimo agresiju,jer imacemo legitimaciju naroda za ukidanje APV i uvodjenjem prave regionalizacije Srbije!

Svako ukidanje APV i nova regionalizacija mora ici preko pokrajinske skupstine i strogo legalistickim tokom!

Kaiser

pre 11 godina

"А што ти не би своје "лепљиве прсте" држао само у свом џепу?
(Мр.Гоод, 10. novembar 2012 23:15)"

Rado, treba samo konačno da izvadite svoje.
A istorijski dokazano je da ih ne vadite iz tudjih džepova dok ne dobijete po njima.
Čovek bi rekao da ste do sada naučili lekciju. I pogrešio bi.

Nik

pre 11 godina

A kada su se to gradjani severne Srbije opredelili za statut Vojvodine?Koja stranka je pred izbore 2008god govorila o toj temi?Nijedna!Gospoda iz DS su bila ucenjena od strane gospodina Canka(njegovih par poslanika) za pravljenje republicke vecine a za uzvrat su dobili statut.Setimo se i Cankovog govora u skupstini Srbije kada je rekao da smo se mi pitali bila bi republika!Za najvise cetiri godine a verovatno i ranije ce biti ponovo izbora na svim nivoima pa eto prilike da se do tih izbora promovisu razlicite ideje.Evo dveri se zalazu za ukidanje AP,LSV i drugi neka promovisu republiku ostali nesto trece ,a narod na izborima neka izabere sta zeli.U Vojvodini zivi 70% Srba a vi stalno namecete vojvodjani,vojvodjani.Hvala Vam sto necete objaviti komentar po obicaju

Sremac

pre 11 godina

Da, ustav bi trebalo promeniti. Treba napraviti modernu, evropsku, decentralizovanu Srbiju po modelu Francuske ili Hrvatske; tj. dati manjim regionima (npr. zupanije u HR) i svim lokalnim samoupravama veca ovlascenja i vise para.
Ali, mislim da ta prava decentralizacija smeta separatistima koji traze tzv. decentralizaciju Srbije koja samo podrazumeva centralizovanu Vojovodinu od koje gradovi iz Vojvodine (osim NS) nemaju nista!

šupljikac

pre 11 godina

Ljudi, mladi ste pa ne pamtite, ponavljaju se sve ista imena i prezimena od pre 70 godina, Žika Berisavljević, Veselinov i gomila još manje poznatih, koji su činili vojvođansku vladajuću kastu za vreme Tita, koji su protekom godina i sopstvenom nesposobnošću detronizirani, a nikako da prebole gubitak privilegija.
Oni bi zbog restitucije tih privilegija prodali dušu i crnom đavolu, a ne samo BND-u kao što sada prodaju.
Razumem lidere manjina, koji koristeći momentum u kojem se nalazi Srbija, na kolenima i mrcvarena i zlostavljana od svakog sitnog evropskog birokrate,uz podršku matičnih zemalja, nastoje da otkinu što više. To je njihovo legitimno pravo.
Ali ne shvatam ove naše istrošene komunističke aparatčike koji bi sve rasprodali za dan privilegija više.
Još jedna nova etatizacija, nova neodrživa državica, bez dovoljnog broja stanovnika, bez privrede, sa šizofrenijom ubermench kulture. Zbog čijeg bi ustanovljavanja njeni građani naknadno zažalili.
Krleža nije bio veliki srboljubac, ali neosporivo je veliki jugoslovenski pisac. Pročitajte Povratak Filipa Latinovića, Zastave, Hrvatski bog Mars, Pripovjetke, Banket u Blitvi. Najbolje ćete shvatiti sav taj K.u.K. provincijalni i učaureni mentalitet, u teškim, mračnim, maglovitim i blatnjavim noćima K.u.K. Mitteleurop-ske panonske provincije (ne samo vojvođanske već i mađarske i hrvatske).
Epitet koji je Krleža često upotrebljavao za taj ambijent blatnjavih krčmi uz provincijske železničke stanice je "gnjilo". Razmislite zašto.

penzioner koji stoji u busu

pre 11 godina

Celu Srbiju treba podeliti na autonomne pokrajine, a Autonomnu pokrajinu Vojvodinu podeliti na nekoliko novih autonomnih pokrajina (npr. AP Srem, AP Banat i AP Backa). Ili to, ili ukinuti i AP Vojvodinu, tako da u Srbiji ne postoji ni jedna teritorijalna autonomija. Jedino na jedan od ova dva nacina se moze ostvariti potpuna ravnopravnost svih gradjana Srbije, a ne da jedni imaju pravo na teritorijalnu autonomiju a drugi ne.

milos

pre 11 godina

Dosta bre vise jalove price. Dosta bre vise cepanja i bolesne zelje da se vlada pa makar to bila i neka mala opstina. Ima nas bre toliko da popunimo jedan ozbiljni evropski grad, a cepali bi se do besvesti. Pocnite malo da radite na stvaranju okruzenja u kome ce ljudi moci da rade i da zarade. Dojadili ste bre i bogu i ljudima. Nije mi jasno ko vas vise slusa. Samo bre neke glupe, politicke izjave. Ima li bre pametnih ljudi u ovoj zemlji? Obrazovni sitem nam je sve gori, zdravstvo katastrofalno, privreda ojadjena i unistena, a vi stalno menjate ustav za nasu "dobrobit". Kako vas bre nije sramota!?

blato

pre 11 godina

Ustav koji različito tretira Vojvodinu i KiM je farsa, politička ujdurma, dete diletantskih političara, kolonozatorski za jedan deo Srbije. (ZoranNS, 10. novembar 2012 18:30)Pa cini mi se da je Kosovo medjunarodni protektorat.A ne razumem kako je Vojvodina ugrozena ako ima autonomiju,a ostatak drzave(ne racunajuci Kosovo) nema.Pre ce biti da je ostatak Srbije u losijoj poziciji.Vojvodina ima sopstvenu vladu i budzet i zbog toga dobija mnogo vise para od npr.Sumadije,istina vise i zaradjuje(sto nije bio slucaj pre 20-tak godina kada je postojala industrija u Sumadiji).Valjda je svima jasno da pitanje autonomije nema veze sa decentralizacijom,vec sa zeljom pojedinaca i interesnih grupa(politickih partija) da obezbede veci politicki uticaj koji obezbedjuje moc(novac).Cilj je izazivanje politicke nestabilnosti(netolerancija,mrznja)jer samo tada njihove populisticke ideje mogu dobiti vecu podrsku medju gradjanima.Istinska decentralizacija je predaja vlasti lokalnim samoupravama(opstinama)jer samo tu gradjani mogu brzo i lako da ostvare svoja prava,sto je i cilj decentralizacije.

Nik

pre 11 godina

A kada su se to gradjani severne Srbije opredelili za statut Vojvodine?Koja stranka je pred izbore 2008god govorila o toj temi?Nijedna!Gospoda iz DS su bila ucenjena od strane gospodina Canka(njegovih par poslanika) za pravljenje republicke vecine a za uzvrat su dobili statut.Setimo se i Cankovog govora u skupstini Srbije kada je rekao da smo se mi pitali bila bi republika!Za najvise cetiri godine a verovatno i ranije ce biti ponovo izbora na svim nivoima pa eto prilike da se do tih izbora promovisu razlicite ideje.Evo dveri se zalazu za ukidanje AP,LSV i drugi neka promovisu republiku ostali nesto trece ,a narod na izborima neka izabere sta zeli.U Vojvodini zivi 70% Srba a vi stalno namecete vojvodjani,vojvodjani.Hvala Vam sto necete objaviti komentar po obicaju

Mrmot

pre 11 godina

Da smo pametni kao što nismo,trebali bi da usvojimo jedan "evropski ustav" po uzoru na Mađarsku i da ukinemo sve manjine i da jednom zauvek rešimo problem "multietičnosti" u ovoj "državi"...

Petar

pre 11 godina

rece covek koji se zalaze za nezavisnu Vojvodinu, po mogucnosti u sastavu Madjarske... Cak se i zvanicna vlast u Madjarskoj zalaze za to.

Dejan

pre 11 godina

Jesmo li za to da se smanji drzavni aparat, da se manje trosi na cinovnike? Jesmo. Jesmo li za to da bude veca lokalna samouprava. da se opstine igradovi pitaju u vezi svojih prihoda i rashoda? Jesmo.
Onda lepo da ukinemo AP Vojvodinu jer se toliko novca trosi na nepotrebnu administraciju. Povecati nadleznosti opstina i gradova. A manjinska prava zadrzati na nivou cele republike, i onda nema nikakvih razloga za zalbu, Pare ne odlaze ni u Beograd ni u Novi Sad, vec vecim delom ostaju u samim gradovima, sva prava manjina su zasticena. Zadovoljni Srbi, zadovoljne manjine. E sad onih 10% iskompleksiranih Srba sto su umislili da su vojvodjani, sta da im ardim, vrevoatno neki misli e da su sumadinci ili macavani, toga ce uvek biti.

Мр.Гоод

pre 11 godina

(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)
А што ти не би своје "лепљиве прсте" држао само у свом џепу?

boki

pre 11 godina

(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)

O kakvim prstima govoris,kazes Bg vam uzima pare!?!?! Kada cete shvatiti da vas takvim pricama vasi autonomasi drze uz njih da bi oni imali koristi,i da pare sade idu u NS tj njima u dzep.Od tih para nema nista za Sombor,Vrsac,Kikindu...i jedno pitanje: Ti vasi autonomasi,dali bi dali oni autonomiju npr. Banatu u okviru neke nezavisne Vojvodine,kada bi Banat rekao "di su nasi novci,ocemo da nasi novci ne idu u NS,vec ih hocemo kod nas u npr. Vrsac????SIGURNO NE BI!!!E moj prijatelju,ne interesuje njih Vojvodina,njih interesuju oni sami i njihove ugodnosti,a ti zavedeni covece im veruj i dalje...

Vojvodjan

pre 11 godina

Vojvodinu niko nece ukidati. Da Vojvodjani ne zele Vojvodinu, ona bi odavno bila ukinuta. Dosta poturanja da je Vojvodina komunisticka tvorevina, a cak i da jeste, pa sta? Ako je nesto vecinska volja, a AP Vojvodina je vecinska volja, oni koji je mrze mogu samo to - da je mrze, i paradoksalno smatraju da su nekakve patriote (a mrze 1/3 svoje zemlje). Vojvodina je ustavna kategorija po Ustavu za koji nije glasala, nego koji je izglasala Srbija

newyorker

pre 11 godina

Vidim: Bice lose.Medju "autonomasima" su ljudi koji su paratizirali u nekadasnjem SK Vojvodine. Isti tip licnosti kao Tudjman, Izetbegovic, Taci odnosno njihovi saigraci u Srbiji ( da ih ne nabrajam).Naci ce se u Svetu neki koji imaju u interesu da kroz dalje raspadanje juznoslovenskih zemalja ih potpuno ekonomski, poliicki, vojno, paralizuju, marginalizuju. Jos ima nesto oruzja ostalog po raspadu Varsavskog bloka koje treba nekome utrapiti. U Beogradu , na drugoj strani, su bivsi radikali, SPS-ovci na vlasti ljudi koji su razbijali bivse zemlje i organizovali najkrvavije pljacke u Europi. Narod je gladan i ocajan, i za korumpirane politicare i tajkune u takvoj situaciji je izazivanje " malog prljavog rata" jedini nacin da izbegnu sveopstu socijalnu bunu koja bi mogla da preraste u revoluciju. Vec vidim da ce najsurovije borbe biti vodjene oko Vrbasa, Kule, Crvenke, Lipara, kao enklava srpskih lojalista i ljudi koji u basti, na tavanu, podrumu,..imaju sakriveno oruzje i uniforme iz ratova devedesetih,..Bice lose,...

moramdakomentarisem

pre 11 godina

@
(Kaiser, 10. novembar 2012 22:44)
Care, sebičan si i to je sve.
Ništa ne menja što si Srbin ako se zalažeš za granicu.
Misliš da si pametniji ili lepši ili bolji od Srbina južno od Dunava i Save? I da drugi ne znaju ništa već samo hoće da kradu od tebe?
Mislim stvarno, odrasti malo.

Националне мањине као у ЕУ

pre 11 godina

Драги Мађари и све друге националне мањине у Војводини (исто важи и за националне мањине у Београду, Шумадији, Рашкој,.. или регији у ЕУ),
у ситуацијама када појединац има различито НАЦИОНАЛНО порекло и по оцу и по мајци, онда се он се ”опредељује” по ДРЖАВНО-домовинском принципу ,
тј. ако живи у Србији, онда је Србијанац или Србин,
ако живи у Хрватској, онда је Хрваћанин или Хрват,
ако живи у Мађарској, онда је Мађарон или Мађар.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Ako ovi dobro cinitelji i dalje nastave da vas usrecuju,imacete uskoro vas ustav ne brinite,jer oni su uspeli da sve oteraju od Srbije,pa ce i vas.

antibot

pre 11 godina

@Kaiser, 10. novembar 2012 22:44
Novokomponovani vojvodanski turbo nacionalisti i sovinisti.
Hteli bi nove granice i to "tvrde" granice sa vizama, verovatno bi hteli i Berlinski zid da podignu.
Koliko samo mrznje i netrpeljivosti, a pricaju o "toleranciji i kulturi".
A ko im je vodja? Zivan Berisavljevic, sef komunisticke partije.

@penzioner koji stoji u busu, 10. novembar 2012 20:54
Srbija je vec podeljena na 30 okruga. Da je separatistima do decentralizacije dali bi sredstva i ovlascenja okruzima i opstinama, kao sto je Hrvatska podeljena na 21 zupaniju, ili Ceska na 14 krajeva, gde su svi ravnopravni.
Ali nece oni decentralizaciju, vec separatizam koji nazivaju "decentralizacija".
"Decentralizacija", ali koja vazi samo za vojvodinu i nikog drugog, i koja je krojena tako da pomogne stvaranju privilegovane Republike vojvodine u prvom, a nezavisne vojvodine u drugom koraku.

petogodisnjak

pre 11 godina

Skoro 30godina svako malo kuka 'di su masi novci', a u realno bi bilo 'drste lopova dok ja kradem'!

Hocemo li se mi, balkanci, ikada dozvati pameti?!
Evropa se ukrupnjava, a mi i dalje usitnjavamo!

Totalna decentralizacija nam treba, hocu i licno da poznajem politicare od kojih mi zavisi plata kao i uredjenost sredine gde zivim.
Ovo nema veze ni sa Cankom, ni sa Kostunicom, NSom, Vojvodinom, Velikom Srbijom! Ima veze samo sa 2grama mozga.
Ukljucite mozak dok vas prevode zedne preko vode.
Ah da..koji mozak-hocu moje, daj mi daj mi..pff

novica952

pre 11 godina

Ovo se nikako nesme dozvolite jer bi otvaranje ove pandorine kurije dovelo do potpunog raspada Srbije jer ovakve težnje nakad u javnosti a nekad prekrivene imaju i druge teritorije unutar Srbije. Pored Egerešija u vojvodini ima još autonomaša kojima je za cilj da pod plaštom ekeonomske nezavnosti, kultuloroške i ko zna sve kakve aktivnosti ideja ide u pravcu samostalne države.Ovakve aktivnosti oko izmene Ustava uz istovremeno dobijanje nekih nekih institucija koje su atribut državnosti poput policije direktno vode u cepanje države. Sve ovo energično treba sprečiti ali ne represijom nego sistemskim merama potpune autonomije u granicama Srbije kakvu vojvodima već ima.

Misko

pre 11 godina

Ustav nije obicno parce papira pa da moze da se menja kako se kome od politicara prohte. Mi smo doneli ustav 2006. necemo valjda da ga menjamo na svakih 5-6 godina? Bolje da AP Vojvodina svoje zakone uskladjuje sa ustavom a ne da donosi neustavne zakone koje posle ustavni sud mora da odbacuje.

Mirko

pre 11 godina

Zakonodavna, izvršna i sudska vlast... A šta ono beše preostaje? Ništa? Aha, da, da, biće to, samo što neće.
On misli da smo mi sisali vesla!? Nismo, prošli smo mnoge ratove i naučili lekcije a ti i tvoji inspiratori ste amateri.

Miki

pre 11 godina

Malo podsećanja :

Još je veća razlika u primanjima funkcionera u republici i pokrajini. Tako predsednik vojvođanske Skupštine Šandor Egereši mesečno zarađuje 161.259 dinara, plus paušal od 41.800 dinara, što je za 60.000 dinara više od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, čija plata iznosi 105.888 dinara i 32.000 paušala. Kada smo Egerešija pitali koliku tačno platu prima, nije znao da nam kaže, ali je tačno u dinar znao da je u martu napravio račun za mobilni telefon od 11.945 dinara, koji mu takođe plaćaju građani Srbije.
Zanimljivo je da predsednik i potpredsednici Skupštine Vojvodine imaju pravo i na savetnike. Plata Egerešijevog savetnika iznosi 92.841 dinar, a plata savetnika potpredsednika 91.469. Obični skupštinski savetnici na stalnom radu imaju platu od 64.486 dinara.

U čeu je fora da pokrajinska skupština više plaćena od republičke..??

Ista fora je sa Pajticem cija je plata preko 300.000 din.

Ne laje kera sela radi....

samo bahato

pre 11 godina

@Miki, 11. novembar 2012 14:41
Drzavna revizorska institucija je pre nekoliko godina revizijom utvrdila da je Pajticev koeficijent za obracun plate 12 a najveci zakonom dozvoljen je 10,5.
A onda isti ti pitaju nas "gde su nasi novci".
Da ne pricam o RBVu,bunaru bez dna, ili o nepravilnostim oko renovirabnja vile vojvodina recimo, gde se pojavljuju cudno visoki racuni itd. itd.

Velikokikindski privilegovani dištrikt

pre 11 godina

ne pricaj nego uci http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Velika_kikinda_district_seal.jpg

Kao u EU

pre 11 godina

Постоји једноставно решење : Да се уставна права националних мањина у Србији, ИЗЈЕДНАЧЕ са степеном који имају националне мањине у државама ЕУ, пре свега у суседним државама (Хрватска, Мађарска, Словенија, Румунија, Бугарска,....).
Онда ће господа ”аутономаши” схватити колико су већа права имале националне мањине у Србији, у односу на европске стандарде. Али ”аутономашка” администрација зна то , него желе да створе климу за референдум о отцепљењу Војводине.

РАБВНОПРАВНЕ ПОКРАЈИНЕ

pre 11 godina

Устав би требало променити јер ”аутономност” на латинском значи ”независност”, зато Србија мора (као и државе у ЕУ) да изврши РЕГИОНАЛИЗАЦИЈУ, тако да сви грађани и сви делови Србије буду РАВНОПРАВНИ , али без ”аутономности” у државним надлежностима..
Природне географско-привредне целине Србије су:
1). СЕВЕРНА - Војводина са 1,8 милиона становника;
2). ЦЕНТРАЛНА - Београд са Панчевом са 1,8 стан,
3). ЗАПАДНА - Дринско Рашка покрајина са 1,4 стан,
4). ИСТОЧНА - Дунавско Моравска са 1,3 стан,
5). ЈУЖНА- Јужноморавска са 1,3 стан ;
а КОСОВО би имало СПЕЦИЈАЛНИ статус (суштинска аутономија) , тј истовремено и под Србијом и под ЕУ.