Ponedeljak, 22.10.2012.

16:09

Nema mikroskopa za hitne operacije

U Klinici za neurohirurgiju KCS u kojoj se operišu najteži bolesnici iz cele zemlje vlada vanredno stanje. Hirurzi operišu uz pomoć samo jednog mikroskopa.

Izvor: B92

Nema mikroskopa za hitne operacije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

sasa milicevic

pre 11 godina

Pomenuta dr.Dana Grujicic bi prvo trebalo da u sebi samoj pronadje malo ljudskosti i priupita se da li Hipokratova zakletva vazi za nase neurohirurge,posebno kada su upitanju nasi najmladji pacijenti i da li ova prica o nedostatku opreme za najteze operacije tumora nije neka vrsta izgovora za jako lose procente uspesnosti samih operacija i neka vrsta pokrica za njihovu nestrucnost i nemar.Ni dvadeset mikroskopa kupljenih ili dobijenih nece promeniti situaciju na neurohirurgiji jer tamo gde bi po pravilu trebalo da rade najstrucniji kadar koji osim svojih uskostrucnih zanimanja mora da ima i nesto drugo osim zvanja a to je ono sto nas razlikuje od zapada a radi se o postovanju pacijenta,jer ovom izjavom da nema ni jednog mikroskopa na neorohirurgiji da nije tuzno i pretuzno bilo bi zaista smesno,Jer kako se onda uopste usudjujete da operisete nasu bolesnu decu,i da li ako od njih posle takvih operacija napravite invalide preuzimate i lekarsku odgovornost!Svi nazalost znamo iz mnogo primera da kada do tih gresaka dodje vasa neodgovornost postaje izgovor da ste uradili sve u okviru struke a pacijenti ako prezive ili izadju sa takvih operacija kao bogalji samo statisticka greska koja se vesto krije od javnosti,ali koja se ne moze sakriti!

maja drazic

pre 11 godina

sramota! ko ima para-leci ce se,ko nema para-umrece! treba svi redom da izadjemo na ulice,i pravac pred skupstinu i pred predsednika ove drzave,da ustane kuka i motika! nista se u ovoj zemlji nije moglo resavati mirnim putem,nego demonstracijama,bagerima,itd....sta jos treba da nam se desi,pa da i dalje cutimo i pravimo se ludi??? dokle,bre? DOKLE???

bivsi student biologije

pre 11 godina

sta reci? Zelim samo da dodam da sam student Biologije u Kragujevcu i da na nasem fakultetu ne postoji elektronski mikroskop, vec smo, svojevremeno morali da gledamo razne slike sa neta i ''zamisljamo'' izgled mikroskopskog preparata (celije, organele i sl...). Ponizavajuce.
(Nikola, 22. oktobar 2012 17:27)

Da li si mislio na svetlosni (sa vestackim izvorom svetlosti) ili elektronski mikroskop!? Svetlosni, kontrasni, flurescentni mikroskopi bi bili pozeljni, ali elektronski, na osnovnim studijama biologije je cisto razbacivanje novca.

DrYoGooru

pre 11 godina

Ma,kakvi mikroskopi,kad nema ni najosnovnijih lekova ni sanitetskog materijala.
Lecimo mimo svih protokola.Improvizujemo.
Opste je poznato da se tenderi za nabavku namestaju za dogovoreni deo.
Posao se dobija samo preko veze.
U nekim ustanovama malter opada sa zidova,a ceka se i urusavanje krova.
Ovde govorim o opstim bolnicama,koje ministarstvo postepeno gasi sto kresanjem budzeta,sto ne zanavljanjem kadra kroz zaposljavanje mladih i davanje specijalizacija.
Muka mi je kad vidim ljude koji su celi zivot ulagali u zdravstveno osiguranje,a sad kada su bez posla moraju da plate pregled.UZAS!!!

zoki

pre 11 godina

Koliko kosta jedan novi Audi ? Koliko komada ima u vlasnistvu drzave ( crkvu necu da spominjem ) . Od cijih para su kupljena ta kola ? Dok hod ne nateramo politicare na odgovornost , makar i na tezi nacin , bice nam ovako , pa i gore .

Katastrofa

pre 11 godina

@Niko bitan. Saosecam sa vama i slazem se jer je i meni ova neurohirurgija otela bratanca od 3 godine. Za pocetak bi mogli da promene odnos prema pacijentima i njihovim najblizim koje psihicki unistavaju, hladno i bez trunke ljudskosti pa tek onda da kukaju na mikroskope. Onog trenutka kada budu prestali da tretiraju najteze i najmladje pacijente kao statistiku (kao da nas ima 200 miliona) treba da izvrse jos veci pritisak na ministarstvo da im nabavi opremu i tu bi im svi pomogli. Bilo bi veoma zanimljivo da transparentno pokazu koji im je procenat izlecenja ili bar uspesnih operacija.

zoka 39

pre 11 godina

Sad nerazumijem!Tko je ovdje lud?' Zar su cekali da svi miroskopi pocrkaju,ad ostanu na jednom i da i dalje operisu??? Oprostite,ali sto nisu reagovali cim se rok upotrebe primakao??? Radi li sta ministarstvo zdravlja??? Na kraju ce jadni ljudi morati da im skupe pare i za mikroskope!!! Zalosno je dokle je dosla drzava,a o moralu doktora da i nepricamo!!! Mozda radi miroskopa dvije operisane djevojcice koje su otpisale i dalje zive!!!! A pitam se,da li bi bila takva dijagnoza da su imali sva cetiri pomenuta mikroskopa!!! MIslim da se drzava Srbija dosta igrala sa zivotima svoje djece!!!!!!

Osiguranik

pre 11 godina

A sta je uradilo ministarstvo zdravlja i kcs i rfzo
Ako hoces da se operises zato sto si gojazan to kosta 4000 eur minimum, za ovu godinu su potrosena dva mikroskopa, ali to je za bajeca , malo li je
Znaci ima para nedostaje strategija i pametan i posten da odredi prioritete

Svarog

pre 11 godina

a sad ozbiljno. neka se svi ti neurohirurzi odreknu 50% bonusa koje dobijaju od farmaceutskih kuca i ostalih sponzora klinickih istrazivanja, i eto nove opreme. (da ih sledeci put kad udju u operacionu salu ne bude strah a bogami i stid)

Nenad Nenadović

pre 11 godina

KCS je na kolenima. Već duže vreme nema mnogih stvari, od lekova, preko sanitetskog materijala, kancelarijskih potrebština pa do raznorazne opreme.

Dnevno je u porastu nezadovoljstvo korisnika-pacijenata, njihove rodbine-staraoca, pa i samih zaposlenih, medicinskih, tehničkih i drugih radnika.

Želim da verujem da će ovu vest pročitati kočoperna crnokosa gazdarica koja donosi većinu odluka o nabavci iz delokruga rada službe za farmaceutsku delatnost i snabdevanje KCS.

Niko bitan

pre 11 godina

Ja kao neko kome je pola srca otkinuto smrcu jedne male dvogodosnje devojcice mogu mnogo sto sta da kazem o nasoj neurohirurgiji kojoj sigurno ni cetiri mikroskopa ne mogu pomoci, jer kada vec pricaju o malim mpacijentima da li mogu da kazu koliko njih izadje iz operacione sale bez deficita, da li kada se suoce sa tumorom koji nikad nisu videli uzimaju uzorak i cekaju PH nalaz ili rezu pa sta Bog da.Da li ikad se konsultuju sa Klinikama koje su specijalizovane za nejteze tumore na mozgu ili izigravaju Bogove na zemlji. Npr. DR. Dr.Memet Ozek je u poslednje dve nedelje uspesno operisao 2 devojcice za koje su nasi doktori rekli da ne bi prezivele operaciju. Naravno obma su roditelji putem humanitarne pomoci skupljali pare da bi otisli u Tursku. Jos mnogo toga mi je na dusi ali .....

Shonke

pre 11 godina

Pa gospodo iz RFZO izvolite naplatiti one silne STOTINE MILIJARDI DINARA koje se duguju po osnovu zdravstvenog osiguranja. Te pare bi bile dovoljne i za gama nož (zbog kojeg se direktno finansira bolnica u Turskoj) i za nmr i ct i mikroskopi i gaze i flasteri... Da ne govorim da bi sa tim sredstvima na pozitivnu listu mogli da stavite i citostatike novije generacije.

Зоран

pre 11 godina

"Npr. DR. Dr.Memet Ozek je u poslednje dve nedelje uspesno operisao 2 devojcice za koje su nasi doktori rekli da ne bi prezivele operaciju."

Наш човек је могао да бира где ће да се оперише, у Канади или Србији. Било је у питању срце. Наше кад је питао која шанса да буде исход лош, рекли су 15%. Онда је питао Канађане, рекли су 5%. Отишао у Канаду и оперисао се.

Nenad Nenadović

pre 11 godina

Vest je iznad nivoa zabrinutosti. Poražavajuće saznanje. Sramotno postupanje prema sopstvenoj ustanovi, struci, pacijentima i Srbiji. Da li KCS vredi onoliko koliko se predstavlja!? Ko vodi stručnu službu za farmaceutsku delatnost i snabdevanje?

jovo

pre 11 godina

boze sacuvaj,ja sam pobegao davno iz smrdije,ali se brinem za roditelje koje polako stizu godine,ne daj boze da se razbole,gde bi se lecili??Banana drzava zbog koje sam otisao u svet sa 19 leta....

Pedu

pre 11 godina

Slušam danas na 92-ojci, za paraolimpijce je za nedelju dana, putem doplatnih markica prikupljeno skoro osam miliona dinara.
Pare, naravno, nisu dobili.

Svake godine, tri meseca za redom, uvaljuje nam se kupovina doplatnih markica za (konačan) završetak hrama svetog save.
TRI MESECA GODIŠNJE!!!! Puta (minimalno) OSAM MILIONA sedmično!!!
Treba li nekome digitron?!!!
A oni su sigurno dobili te pare.

Brate mili, a nemože se skupiti bednih 80000 eura za nov mikroskop, koji bar nešto konkretno radi, za razliku od popova!!!!

Bedna smo mi država, i bedan narod.

Зоран

pre 11 godina

"Malo je poznato da je Srbija čak i sa nezaposlenim lekarima daleko ispod cifre od 3,5 lekara na 1000 stanovnika što je minimalni standard u zemljama EU."

Ако знаш да рачунаш, управо толико има:

"U javnom zdravstvu 104.500 zaposlenih

Za zarade i prevoz 104.500 zaposlenih u javnom zdravstvu, od kojih su 20 odsto lekari"

Од тога 50% нема појам о животу.

milla

pre 11 godina

a ima se bome i milionce i nesto (ako me pamcenje jos uvek dobro sluzi) i za onog rmpaliju sto je tukao po svetu. nek su nam deca ziva i zdrava-a za mikroskope mozda nekako i napabircimo

mlekadzija

pre 11 godina

A sto se ne oglasi bivsi ministar sa OSMOGODISNJIM MINISTARSKIM STAZOM Milosavljevic dr Tomica. Imao bi sigurno nesto da kaze po tom pitanju....

Beqa

pre 11 godina

Zalosno do neba! Nema 80 hiljada evra za kupovinu jednog mikroskopa da se pomaze bolesnicima a ima 600 miliona evra godisnje za paralelne-kriminalne strukture na severu! Srbijo, stvarno si kaznjena na propast!

cacanin

pre 11 godina

Lopovi i opet lopovi sve pokradose. Verovatno ima tih mikroskopa po privatnim klinikama...
Sta je se cekalo kad je prvi pa drugi otkazao???

eh

pre 11 godina

@Koordinator, 22. oktobar 2012 16:50

Jesi ti uopšte pročitao tekst? Nakon 6 godina taj se mikroskop baca i kupuje novi? Najbolje da proizvođač mora 20-30 godina održavati taj proizvod..

slob

pre 11 godina

U mesto da "........ Fond B92 poziva sve koji imaju mogućnosti da doniraju novac......." da B92 pokrene kampanju da se ukinu IZMISLJENE NACIONALNE PENZIJE i IZMISLJENE SPORTSKE PENZIJE i RAZNI DODACI kao i Apanaza gradjaninu Aleksandru Karadjordjevicu koju se u Drzavi koja je Republika predstavlja kao Prestolonaslednik i eto para. Kiceraj gluposti je da je za Drzavu problem 80.000 eura. itd. itd.

cinican

pre 11 godina

Za Koordinatora! Ako o necemu nemas pojma onda nemoj ni komentarisati! Ako je recimo garantni rok za te mikroskope 5 godina a zakonski rok za obezbedjivanje rezervnih delova i servisa 7 godina onda prosta matematika kaze da je to ukupno 12 godina a u tekstu lepo kaze da su dva STARA 20 A JEDAN 15 GODINA. Proizvodjac lepo kaze uredjaji su "end of life" i ti se slikaj! Druga stvar je zasto neko nije na vreme vrsio zanavljanje.

Nikola

pre 11 godina

sta reci? Zelim samo da dodam da sam student Biologije u Kragujevcu i da na nasem fakultetu ne postoji elektronski mikroskop, vec smo, svojevremeno morali da gledamo razne slike sa neta i ''zamisljamo'' izgled mikroskopskog preparata (celije, organele i sl...). Ponizavajuce.

erazmo beogradski

pre 11 godina

A da li ministarstvo zdravlja ima nesto da kaze po ovom pitanju? Da li isto ima mozda neku obavezu prema pacijentima koji placaju osiguranje?

dzoni

pre 11 godina

A ja mislio Tomica veciti ministar sve to redovno nabavljao,zdravstvo kao i sve u ovoj zemljo je dotaklo dno(ako izuzmemo par africkih zemalja)

GuC

pre 11 godina

ovo je da svisneš, osamdesethiljada eura je ovoj državi problem...za sopstvene gradjane, nebeske ljude, nema se ???
mogli bi Bekuta&Ivica da smisle neki humanitarni koncert, onako da pokažemo svu bedu i mizeriju u kojoj živi čovek u Srbiji...fuj!

bezimena

pre 11 godina

Usput, oprema se i krade, "pozajmljuje" u privatne ordinacije i stosta. Ponestaje gaze, lekova i kojecega i to sve postalo javna tajna. I dokle vise?
(Joca, 22. oktobar 2012 16:43)

Istovremeno se odigrava i kosovska patriJotska pljačka VEKA!

G-do lekari i ostalo medicinsko osoblje, krenite jednom u štrajk, ili protest, zbog toga što NEMATE USLOVE za rad, pa će vas gradjani podržati i kada budete tražili povećanje plata!

Joca

pre 11 godina

Svaka cast B92 i ostalim ljudima dobre volje, ali zasto moramo mi da skupljamo pare za nabavku medicinske opreme? Pa ja placam i porez i zdravstveno osiguranje koje je OBAVEZNO u Srbiji i pitam se kuda te pare odlaze?! Zasto moramo mi gradjani dodatno da zicamo pare za ovakve stvari?!

lekar volenter

pre 11 godina

Nedostatak i zastarelost opreme je veliki problem, ali je ipak mnogo veći problem nedovoljan broj lekara i medicinskih tehničara.

Opremu je novcem moguće kupiti za razliku od lekara kojih je svakim danom sve manje zbog prirodnog odliva, odlaska u inostranstvo, . .
Istovremeno se mladi lekari ne zapošljavaju pa kao jedini za zaposlenje vide u inostranstvu.

Malo je poznato da je Srbija čak i sa nezaposlenim lekarima daleko ispod cifre od 3,5 lekara na 1000 stanovnika što je minimalni standard u zemljama EU.

dosada

pre 11 godina

@(miloš, 22. oktobar 2012 16:47)

1000 pluseva za komentar. Klinickom centru fali SVE osim korumpiranog osobllja, toga imaju za izvoz.

Koordinator

pre 11 godina

Pa zasto su kupovali i onako preskupu opremu bez garancije za servisnu podrsku i obezbedjene rezervne delove? Strpajte zasluzne u aps i drugi put pamet u glavu pri nabavci, ako se vec debelo placa, onda se i ima pravo uslovljavanja.

Joca

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem... Bolnicama stalno treba ovo ili ono, ovo zastareva ono se pokvarilo i do kraja se ponesto i kupi ali preko nekih tipova i firmi gde se stvari preplacuju, visestruko nego sto treba. Usput, oprema se i krade, "pozajmljuje" u privatne ordinacije i stosta. Ponestaje gaze, lekova i kojecega i to sve postalo javna tajna. I dokle vise?

olga

pre 11 godina

Šta bi sa milionskim donacijama koje us ušle u zdravstvo zadnjih 12 godina? ne bi bilo loše da Brankica napravi i o tome jednu emisiju insajder.

olga

pre 11 godina

Šta bi sa milionskim donacijama koje us ušle u zdravstvo zadnjih 12 godina? ne bi bilo loše da Brankica napravi i o tome jednu emisiju insajder.

Joca

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem... Bolnicama stalno treba ovo ili ono, ovo zastareva ono se pokvarilo i do kraja se ponesto i kupi ali preko nekih tipova i firmi gde se stvari preplacuju, visestruko nego sto treba. Usput, oprema se i krade, "pozajmljuje" u privatne ordinacije i stosta. Ponestaje gaze, lekova i kojecega i to sve postalo javna tajna. I dokle vise?

GuC

pre 11 godina

ovo je da svisneš, osamdesethiljada eura je ovoj državi problem...za sopstvene gradjane, nebeske ljude, nema se ???
mogli bi Bekuta&Ivica da smisle neki humanitarni koncert, onako da pokažemo svu bedu i mizeriju u kojoj živi čovek u Srbiji...fuj!

Joca

pre 11 godina

Svaka cast B92 i ostalim ljudima dobre volje, ali zasto moramo mi da skupljamo pare za nabavku medicinske opreme? Pa ja placam i porez i zdravstveno osiguranje koje je OBAVEZNO u Srbiji i pitam se kuda te pare odlaze?! Zasto moramo mi gradjani dodatno da zicamo pare za ovakve stvari?!

slob

pre 11 godina

U mesto da "........ Fond B92 poziva sve koji imaju mogućnosti da doniraju novac......." da B92 pokrene kampanju da se ukinu IZMISLJENE NACIONALNE PENZIJE i IZMISLJENE SPORTSKE PENZIJE i RAZNI DODACI kao i Apanaza gradjaninu Aleksandru Karadjordjevicu koju se u Drzavi koja je Republika predstavlja kao Prestolonaslednik i eto para. Kiceraj gluposti je da je za Drzavu problem 80.000 eura. itd. itd.

dosada

pre 11 godina

@(miloš, 22. oktobar 2012 16:47)

1000 pluseva za komentar. Klinickom centru fali SVE osim korumpiranog osobllja, toga imaju za izvoz.

Nikola

pre 11 godina

sta reci? Zelim samo da dodam da sam student Biologije u Kragujevcu i da na nasem fakultetu ne postoji elektronski mikroskop, vec smo, svojevremeno morali da gledamo razne slike sa neta i ''zamisljamo'' izgled mikroskopskog preparata (celije, organele i sl...). Ponizavajuce.

erazmo beogradski

pre 11 godina

A da li ministarstvo zdravlja ima nesto da kaze po ovom pitanju? Da li isto ima mozda neku obavezu prema pacijentima koji placaju osiguranje?

Pedu

pre 11 godina

Slušam danas na 92-ojci, za paraolimpijce je za nedelju dana, putem doplatnih markica prikupljeno skoro osam miliona dinara.
Pare, naravno, nisu dobili.

Svake godine, tri meseca za redom, uvaljuje nam se kupovina doplatnih markica za (konačan) završetak hrama svetog save.
TRI MESECA GODIŠNJE!!!! Puta (minimalno) OSAM MILIONA sedmično!!!
Treba li nekome digitron?!!!
A oni su sigurno dobili te pare.

Brate mili, a nemože se skupiti bednih 80000 eura za nov mikroskop, koji bar nešto konkretno radi, za razliku od popova!!!!

Bedna smo mi država, i bedan narod.

Beqa

pre 11 godina

Zalosno do neba! Nema 80 hiljada evra za kupovinu jednog mikroskopa da se pomaze bolesnicima a ima 600 miliona evra godisnje za paralelne-kriminalne strukture na severu! Srbijo, stvarno si kaznjena na propast!

bezimena

pre 11 godina

Usput, oprema se i krade, "pozajmljuje" u privatne ordinacije i stosta. Ponestaje gaze, lekova i kojecega i to sve postalo javna tajna. I dokle vise?
(Joca, 22. oktobar 2012 16:43)

Istovremeno se odigrava i kosovska patriJotska pljačka VEKA!

G-do lekari i ostalo medicinsko osoblje, krenite jednom u štrajk, ili protest, zbog toga što NEMATE USLOVE za rad, pa će vas gradjani podržati i kada budete tražili povećanje plata!

Niko bitan

pre 11 godina

Ja kao neko kome je pola srca otkinuto smrcu jedne male dvogodosnje devojcice mogu mnogo sto sta da kazem o nasoj neurohirurgiji kojoj sigurno ni cetiri mikroskopa ne mogu pomoci, jer kada vec pricaju o malim mpacijentima da li mogu da kazu koliko njih izadje iz operacione sale bez deficita, da li kada se suoce sa tumorom koji nikad nisu videli uzimaju uzorak i cekaju PH nalaz ili rezu pa sta Bog da.Da li ikad se konsultuju sa Klinikama koje su specijalizovane za nejteze tumore na mozgu ili izigravaju Bogove na zemlji. Npr. DR. Dr.Memet Ozek je u poslednje dve nedelje uspesno operisao 2 devojcice za koje su nasi doktori rekli da ne bi prezivele operaciju. Naravno obma su roditelji putem humanitarne pomoci skupljali pare da bi otisli u Tursku. Jos mnogo toga mi je na dusi ali .....

dzoni

pre 11 godina

A ja mislio Tomica veciti ministar sve to redovno nabavljao,zdravstvo kao i sve u ovoj zemljo je dotaklo dno(ako izuzmemo par africkih zemalja)

milla

pre 11 godina

a ima se bome i milionce i nesto (ako me pamcenje jos uvek dobro sluzi) i za onog rmpaliju sto je tukao po svetu. nek su nam deca ziva i zdrava-a za mikroskope mozda nekako i napabircimo

mlekadzija

pre 11 godina

A sto se ne oglasi bivsi ministar sa OSMOGODISNJIM MINISTARSKIM STAZOM Milosavljevic dr Tomica. Imao bi sigurno nesto da kaze po tom pitanju....

cacanin

pre 11 godina

Lopovi i opet lopovi sve pokradose. Verovatno ima tih mikroskopa po privatnim klinikama...
Sta je se cekalo kad je prvi pa drugi otkazao???

cinican

pre 11 godina

Za Koordinatora! Ako o necemu nemas pojma onda nemoj ni komentarisati! Ako je recimo garantni rok za te mikroskope 5 godina a zakonski rok za obezbedjivanje rezervnih delova i servisa 7 godina onda prosta matematika kaze da je to ukupno 12 godina a u tekstu lepo kaze da su dva STARA 20 A JEDAN 15 GODINA. Proizvodjac lepo kaze uredjaji su "end of life" i ti se slikaj! Druga stvar je zasto neko nije na vreme vrsio zanavljanje.

lekar volenter

pre 11 godina

Nedostatak i zastarelost opreme je veliki problem, ali je ipak mnogo veći problem nedovoljan broj lekara i medicinskih tehničara.

Opremu je novcem moguće kupiti za razliku od lekara kojih je svakim danom sve manje zbog prirodnog odliva, odlaska u inostranstvo, . .
Istovremeno se mladi lekari ne zapošljavaju pa kao jedini za zaposlenje vide u inostranstvu.

Malo je poznato da je Srbija čak i sa nezaposlenim lekarima daleko ispod cifre od 3,5 lekara na 1000 stanovnika što je minimalni standard u zemljama EU.

jovo

pre 11 godina

boze sacuvaj,ja sam pobegao davno iz smrdije,ali se brinem za roditelje koje polako stizu godine,ne daj boze da se razbole,gde bi se lecili??Banana drzava zbog koje sam otisao u svet sa 19 leta....

Shonke

pre 11 godina

Pa gospodo iz RFZO izvolite naplatiti one silne STOTINE MILIJARDI DINARA koje se duguju po osnovu zdravstvenog osiguranja. Te pare bi bile dovoljne i za gama nož (zbog kojeg se direktno finansira bolnica u Turskoj) i za nmr i ct i mikroskopi i gaze i flasteri... Da ne govorim da bi sa tim sredstvima na pozitivnu listu mogli da stavite i citostatike novije generacije.

Nenad Nenadović

pre 11 godina

Vest je iznad nivoa zabrinutosti. Poražavajuće saznanje. Sramotno postupanje prema sopstvenoj ustanovi, struci, pacijentima i Srbiji. Da li KCS vredi onoliko koliko se predstavlja!? Ko vodi stručnu službu za farmaceutsku delatnost i snabdevanje?

Nenad Nenadović

pre 11 godina

KCS je na kolenima. Već duže vreme nema mnogih stvari, od lekova, preko sanitetskog materijala, kancelarijskih potrebština pa do raznorazne opreme.

Dnevno je u porastu nezadovoljstvo korisnika-pacijenata, njihove rodbine-staraoca, pa i samih zaposlenih, medicinskih, tehničkih i drugih radnika.

Želim da verujem da će ovu vest pročitati kočoperna crnokosa gazdarica koja donosi većinu odluka o nabavci iz delokruga rada službe za farmaceutsku delatnost i snabdevanje KCS.

Svarog

pre 11 godina

a sad ozbiljno. neka se svi ti neurohirurzi odreknu 50% bonusa koje dobijaju od farmaceutskih kuca i ostalih sponzora klinickih istrazivanja, i eto nove opreme. (da ih sledeci put kad udju u operacionu salu ne bude strah a bogami i stid)

Katastrofa

pre 11 godina

@Niko bitan. Saosecam sa vama i slazem se jer je i meni ova neurohirurgija otela bratanca od 3 godine. Za pocetak bi mogli da promene odnos prema pacijentima i njihovim najblizim koje psihicki unistavaju, hladno i bez trunke ljudskosti pa tek onda da kukaju na mikroskope. Onog trenutka kada budu prestali da tretiraju najteze i najmladje pacijente kao statistiku (kao da nas ima 200 miliona) treba da izvrse jos veci pritisak na ministarstvo da im nabavi opremu i tu bi im svi pomogli. Bilo bi veoma zanimljivo da transparentno pokazu koji im je procenat izlecenja ili bar uspesnih operacija.

eh

pre 11 godina

@Koordinator, 22. oktobar 2012 16:50

Jesi ti uopšte pročitao tekst? Nakon 6 godina taj se mikroskop baca i kupuje novi? Najbolje da proizvođač mora 20-30 godina održavati taj proizvod..

Зоран

pre 11 godina

"Npr. DR. Dr.Memet Ozek je u poslednje dve nedelje uspesno operisao 2 devojcice za koje su nasi doktori rekli da ne bi prezivele operaciju."

Наш човек је могао да бира где ће да се оперише, у Канади или Србији. Било је у питању срце. Наше кад је питао која шанса да буде исход лош, рекли су 15%. Онда је питао Канађане, рекли су 5%. Отишао у Канаду и оперисао се.

Osiguranik

pre 11 godina

A sta je uradilo ministarstvo zdravlja i kcs i rfzo
Ako hoces da se operises zato sto si gojazan to kosta 4000 eur minimum, za ovu godinu su potrosena dva mikroskopa, ali to je za bajeca , malo li je
Znaci ima para nedostaje strategija i pametan i posten da odredi prioritete

Зоран

pre 11 godina

"Malo je poznato da je Srbija čak i sa nezaposlenim lekarima daleko ispod cifre od 3,5 lekara na 1000 stanovnika što je minimalni standard u zemljama EU."

Ако знаш да рачунаш, управо толико има:

"U javnom zdravstvu 104.500 zaposlenih

Za zarade i prevoz 104.500 zaposlenih u javnom zdravstvu, od kojih su 20 odsto lekari"

Од тога 50% нема појам о животу.

zoki

pre 11 godina

Koliko kosta jedan novi Audi ? Koliko komada ima u vlasnistvu drzave ( crkvu necu da spominjem ) . Od cijih para su kupljena ta kola ? Dok hod ne nateramo politicare na odgovornost , makar i na tezi nacin , bice nam ovako , pa i gore .

zoka 39

pre 11 godina

Sad nerazumijem!Tko je ovdje lud?' Zar su cekali da svi miroskopi pocrkaju,ad ostanu na jednom i da i dalje operisu??? Oprostite,ali sto nisu reagovali cim se rok upotrebe primakao??? Radi li sta ministarstvo zdravlja??? Na kraju ce jadni ljudi morati da im skupe pare i za mikroskope!!! Zalosno je dokle je dosla drzava,a o moralu doktora da i nepricamo!!! Mozda radi miroskopa dvije operisane djevojcice koje su otpisale i dalje zive!!!! A pitam se,da li bi bila takva dijagnoza da su imali sva cetiri pomenuta mikroskopa!!! MIslim da se drzava Srbija dosta igrala sa zivotima svoje djece!!!!!!

Koordinator

pre 11 godina

Pa zasto su kupovali i onako preskupu opremu bez garancije za servisnu podrsku i obezbedjene rezervne delove? Strpajte zasluzne u aps i drugi put pamet u glavu pri nabavci, ako se vec debelo placa, onda se i ima pravo uslovljavanja.

DrYoGooru

pre 11 godina

Ma,kakvi mikroskopi,kad nema ni najosnovnijih lekova ni sanitetskog materijala.
Lecimo mimo svih protokola.Improvizujemo.
Opste je poznato da se tenderi za nabavku namestaju za dogovoreni deo.
Posao se dobija samo preko veze.
U nekim ustanovama malter opada sa zidova,a ceka se i urusavanje krova.
Ovde govorim o opstim bolnicama,koje ministarstvo postepeno gasi sto kresanjem budzeta,sto ne zanavljanjem kadra kroz zaposljavanje mladih i davanje specijalizacija.
Muka mi je kad vidim ljude koji su celi zivot ulagali u zdravstveno osiguranje,a sad kada su bez posla moraju da plate pregled.UZAS!!!

sasa milicevic

pre 11 godina

Pomenuta dr.Dana Grujicic bi prvo trebalo da u sebi samoj pronadje malo ljudskosti i priupita se da li Hipokratova zakletva vazi za nase neurohirurge,posebno kada su upitanju nasi najmladji pacijenti i da li ova prica o nedostatku opreme za najteze operacije tumora nije neka vrsta izgovora za jako lose procente uspesnosti samih operacija i neka vrsta pokrica za njihovu nestrucnost i nemar.Ni dvadeset mikroskopa kupljenih ili dobijenih nece promeniti situaciju na neurohirurgiji jer tamo gde bi po pravilu trebalo da rade najstrucniji kadar koji osim svojih uskostrucnih zanimanja mora da ima i nesto drugo osim zvanja a to je ono sto nas razlikuje od zapada a radi se o postovanju pacijenta,jer ovom izjavom da nema ni jednog mikroskopa na neorohirurgiji da nije tuzno i pretuzno bilo bi zaista smesno,Jer kako se onda uopste usudjujete da operisete nasu bolesnu decu,i da li ako od njih posle takvih operacija napravite invalide preuzimate i lekarsku odgovornost!Svi nazalost znamo iz mnogo primera da kada do tih gresaka dodje vasa neodgovornost postaje izgovor da ste uradili sve u okviru struke a pacijenti ako prezive ili izadju sa takvih operacija kao bogalji samo statisticka greska koja se vesto krije od javnosti,ali koja se ne moze sakriti!

bivsi student biologije

pre 11 godina

sta reci? Zelim samo da dodam da sam student Biologije u Kragujevcu i da na nasem fakultetu ne postoji elektronski mikroskop, vec smo, svojevremeno morali da gledamo razne slike sa neta i ''zamisljamo'' izgled mikroskopskog preparata (celije, organele i sl...). Ponizavajuce.
(Nikola, 22. oktobar 2012 17:27)

Da li si mislio na svetlosni (sa vestackim izvorom svetlosti) ili elektronski mikroskop!? Svetlosni, kontrasni, flurescentni mikroskopi bi bili pozeljni, ali elektronski, na osnovnim studijama biologije je cisto razbacivanje novca.

maja drazic

pre 11 godina

sramota! ko ima para-leci ce se,ko nema para-umrece! treba svi redom da izadjemo na ulice,i pravac pred skupstinu i pred predsednika ove drzave,da ustane kuka i motika! nista se u ovoj zemlji nije moglo resavati mirnim putem,nego demonstracijama,bagerima,itd....sta jos treba da nam se desi,pa da i dalje cutimo i pravimo se ludi??? dokle,bre? DOKLE???

Koordinator

pre 11 godina

Pa zasto su kupovali i onako preskupu opremu bez garancije za servisnu podrsku i obezbedjene rezervne delove? Strpajte zasluzne u aps i drugi put pamet u glavu pri nabavci, ako se vec debelo placa, onda se i ima pravo uslovljavanja.

bezimena

pre 11 godina

Usput, oprema se i krade, "pozajmljuje" u privatne ordinacije i stosta. Ponestaje gaze, lekova i kojecega i to sve postalo javna tajna. I dokle vise?
(Joca, 22. oktobar 2012 16:43)

Istovremeno se odigrava i kosovska patriJotska pljačka VEKA!

G-do lekari i ostalo medicinsko osoblje, krenite jednom u štrajk, ili protest, zbog toga što NEMATE USLOVE za rad, pa će vas gradjani podržati i kada budete tražili povećanje plata!

Beqa

pre 11 godina

Zalosno do neba! Nema 80 hiljada evra za kupovinu jednog mikroskopa da se pomaze bolesnicima a ima 600 miliona evra godisnje za paralelne-kriminalne strukture na severu! Srbijo, stvarno si kaznjena na propast!

Svarog

pre 11 godina

a sad ozbiljno. neka se svi ti neurohirurzi odreknu 50% bonusa koje dobijaju od farmaceutskih kuca i ostalih sponzora klinickih istrazivanja, i eto nove opreme. (da ih sledeci put kad udju u operacionu salu ne bude strah a bogami i stid)

slob

pre 11 godina

U mesto da "........ Fond B92 poziva sve koji imaju mogućnosti da doniraju novac......." da B92 pokrene kampanju da se ukinu IZMISLJENE NACIONALNE PENZIJE i IZMISLJENE SPORTSKE PENZIJE i RAZNI DODACI kao i Apanaza gradjaninu Aleksandru Karadjordjevicu koju se u Drzavi koja je Republika predstavlja kao Prestolonaslednik i eto para. Kiceraj gluposti je da je za Drzavu problem 80.000 eura. itd. itd.

Joca

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem... Bolnicama stalno treba ovo ili ono, ovo zastareva ono se pokvarilo i do kraja se ponesto i kupi ali preko nekih tipova i firmi gde se stvari preplacuju, visestruko nego sto treba. Usput, oprema se i krade, "pozajmljuje" u privatne ordinacije i stosta. Ponestaje gaze, lekova i kojecega i to sve postalo javna tajna. I dokle vise?

dosada

pre 11 godina

@(miloš, 22. oktobar 2012 16:47)

1000 pluseva za komentar. Klinickom centru fali SVE osim korumpiranog osobllja, toga imaju za izvoz.

cacanin

pre 11 godina

Lopovi i opet lopovi sve pokradose. Verovatno ima tih mikroskopa po privatnim klinikama...
Sta je se cekalo kad je prvi pa drugi otkazao???

GuC

pre 11 godina

ovo je da svisneš, osamdesethiljada eura je ovoj državi problem...za sopstvene gradjane, nebeske ljude, nema se ???
mogli bi Bekuta&Ivica da smisle neki humanitarni koncert, onako da pokažemo svu bedu i mizeriju u kojoj živi čovek u Srbiji...fuj!

Nikola

pre 11 godina

sta reci? Zelim samo da dodam da sam student Biologije u Kragujevcu i da na nasem fakultetu ne postoji elektronski mikroskop, vec smo, svojevremeno morali da gledamo razne slike sa neta i ''zamisljamo'' izgled mikroskopskog preparata (celije, organele i sl...). Ponizavajuce.

Pedu

pre 11 godina

Slušam danas na 92-ojci, za paraolimpijce je za nedelju dana, putem doplatnih markica prikupljeno skoro osam miliona dinara.
Pare, naravno, nisu dobili.

Svake godine, tri meseca za redom, uvaljuje nam se kupovina doplatnih markica za (konačan) završetak hrama svetog save.
TRI MESECA GODIŠNJE!!!! Puta (minimalno) OSAM MILIONA sedmično!!!
Treba li nekome digitron?!!!
A oni su sigurno dobili te pare.

Brate mili, a nemože se skupiti bednih 80000 eura za nov mikroskop, koji bar nešto konkretno radi, za razliku od popova!!!!

Bedna smo mi država, i bedan narod.

Nenad Nenadović

pre 11 godina

Vest je iznad nivoa zabrinutosti. Poražavajuće saznanje. Sramotno postupanje prema sopstvenoj ustanovi, struci, pacijentima i Srbiji. Da li KCS vredi onoliko koliko se predstavlja!? Ko vodi stručnu službu za farmaceutsku delatnost i snabdevanje?

Niko bitan

pre 11 godina

Ja kao neko kome je pola srca otkinuto smrcu jedne male dvogodosnje devojcice mogu mnogo sto sta da kazem o nasoj neurohirurgiji kojoj sigurno ni cetiri mikroskopa ne mogu pomoci, jer kada vec pricaju o malim mpacijentima da li mogu da kazu koliko njih izadje iz operacione sale bez deficita, da li kada se suoce sa tumorom koji nikad nisu videli uzimaju uzorak i cekaju PH nalaz ili rezu pa sta Bog da.Da li ikad se konsultuju sa Klinikama koje su specijalizovane za nejteze tumore na mozgu ili izigravaju Bogove na zemlji. Npr. DR. Dr.Memet Ozek je u poslednje dve nedelje uspesno operisao 2 devojcice za koje su nasi doktori rekli da ne bi prezivele operaciju. Naravno obma su roditelji putem humanitarne pomoci skupljali pare da bi otisli u Tursku. Jos mnogo toga mi je na dusi ali .....

Shonke

pre 11 godina

Pa gospodo iz RFZO izvolite naplatiti one silne STOTINE MILIJARDI DINARA koje se duguju po osnovu zdravstvenog osiguranja. Te pare bi bile dovoljne i za gama nož (zbog kojeg se direktno finansira bolnica u Turskoj) i za nmr i ct i mikroskopi i gaze i flasteri... Da ne govorim da bi sa tim sredstvima na pozitivnu listu mogli da stavite i citostatike novije generacije.

Osiguranik

pre 11 godina

A sta je uradilo ministarstvo zdravlja i kcs i rfzo
Ako hoces da se operises zato sto si gojazan to kosta 4000 eur minimum, za ovu godinu su potrosena dva mikroskopa, ali to je za bajeca , malo li je
Znaci ima para nedostaje strategija i pametan i posten da odredi prioritete

zoka 39

pre 11 godina

Sad nerazumijem!Tko je ovdje lud?' Zar su cekali da svi miroskopi pocrkaju,ad ostanu na jednom i da i dalje operisu??? Oprostite,ali sto nisu reagovali cim se rok upotrebe primakao??? Radi li sta ministarstvo zdravlja??? Na kraju ce jadni ljudi morati da im skupe pare i za mikroskope!!! Zalosno je dokle je dosla drzava,a o moralu doktora da i nepricamo!!! Mozda radi miroskopa dvije operisane djevojcice koje su otpisale i dalje zive!!!! A pitam se,da li bi bila takva dijagnoza da su imali sva cetiri pomenuta mikroskopa!!! MIslim da se drzava Srbija dosta igrala sa zivotima svoje djece!!!!!!

eh

pre 11 godina

@Koordinator, 22. oktobar 2012 16:50

Jesi ti uopšte pročitao tekst? Nakon 6 godina taj se mikroskop baca i kupuje novi? Najbolje da proizvođač mora 20-30 godina održavati taj proizvod..

jovo

pre 11 godina

boze sacuvaj,ja sam pobegao davno iz smrdije,ali se brinem za roditelje koje polako stizu godine,ne daj boze da se razbole,gde bi se lecili??Banana drzava zbog koje sam otisao u svet sa 19 leta....

Katastrofa

pre 11 godina

@Niko bitan. Saosecam sa vama i slazem se jer je i meni ova neurohirurgija otela bratanca od 3 godine. Za pocetak bi mogli da promene odnos prema pacijentima i njihovim najblizim koje psihicki unistavaju, hladno i bez trunke ljudskosti pa tek onda da kukaju na mikroskope. Onog trenutka kada budu prestali da tretiraju najteze i najmladje pacijente kao statistiku (kao da nas ima 200 miliona) treba da izvrse jos veci pritisak na ministarstvo da im nabavi opremu i tu bi im svi pomogli. Bilo bi veoma zanimljivo da transparentno pokazu koji im je procenat izlecenja ili bar uspesnih operacija.

DrYoGooru

pre 11 godina

Ma,kakvi mikroskopi,kad nema ni najosnovnijih lekova ni sanitetskog materijala.
Lecimo mimo svih protokola.Improvizujemo.
Opste je poznato da se tenderi za nabavku namestaju za dogovoreni deo.
Posao se dobija samo preko veze.
U nekim ustanovama malter opada sa zidova,a ceka se i urusavanje krova.
Ovde govorim o opstim bolnicama,koje ministarstvo postepeno gasi sto kresanjem budzeta,sto ne zanavljanjem kadra kroz zaposljavanje mladih i davanje specijalizacija.
Muka mi je kad vidim ljude koji su celi zivot ulagali u zdravstveno osiguranje,a sad kada su bez posla moraju da plate pregled.UZAS!!!

olga

pre 11 godina

Šta bi sa milionskim donacijama koje us ušle u zdravstvo zadnjih 12 godina? ne bi bilo loše da Brankica napravi i o tome jednu emisiju insajder.

lekar volenter

pre 11 godina

Nedostatak i zastarelost opreme je veliki problem, ali je ipak mnogo veći problem nedovoljan broj lekara i medicinskih tehničara.

Opremu je novcem moguće kupiti za razliku od lekara kojih je svakim danom sve manje zbog prirodnog odliva, odlaska u inostranstvo, . .
Istovremeno se mladi lekari ne zapošljavaju pa kao jedini za zaposlenje vide u inostranstvu.

Malo je poznato da je Srbija čak i sa nezaposlenim lekarima daleko ispod cifre od 3,5 lekara na 1000 stanovnika što je minimalni standard u zemljama EU.

dzoni

pre 11 godina

A ja mislio Tomica veciti ministar sve to redovno nabavljao,zdravstvo kao i sve u ovoj zemljo je dotaklo dno(ako izuzmemo par africkih zemalja)

erazmo beogradski

pre 11 godina

A da li ministarstvo zdravlja ima nesto da kaze po ovom pitanju? Da li isto ima mozda neku obavezu prema pacijentima koji placaju osiguranje?

milla

pre 11 godina

a ima se bome i milionce i nesto (ako me pamcenje jos uvek dobro sluzi) i za onog rmpaliju sto je tukao po svetu. nek su nam deca ziva i zdrava-a za mikroskope mozda nekako i napabircimo

Зоран

pre 11 godina

"Malo je poznato da je Srbija čak i sa nezaposlenim lekarima daleko ispod cifre od 3,5 lekara na 1000 stanovnika što je minimalni standard u zemljama EU."

Ако знаш да рачунаш, управо толико има:

"U javnom zdravstvu 104.500 zaposlenih

Za zarade i prevoz 104.500 zaposlenih u javnom zdravstvu, od kojih su 20 odsto lekari"

Од тога 50% нема појам о животу.

Зоран

pre 11 godina

"Npr. DR. Dr.Memet Ozek je u poslednje dve nedelje uspesno operisao 2 devojcice za koje su nasi doktori rekli da ne bi prezivele operaciju."

Наш човек је могао да бира где ће да се оперише, у Канади или Србији. Било је у питању срце. Наше кад је питао која шанса да буде исход лош, рекли су 15%. Онда је питао Канађане, рекли су 5%. Отишао у Канаду и оперисао се.

Nenad Nenadović

pre 11 godina

KCS je na kolenima. Već duže vreme nema mnogih stvari, od lekova, preko sanitetskog materijala, kancelarijskih potrebština pa do raznorazne opreme.

Dnevno je u porastu nezadovoljstvo korisnika-pacijenata, njihove rodbine-staraoca, pa i samih zaposlenih, medicinskih, tehničkih i drugih radnika.

Želim da verujem da će ovu vest pročitati kočoperna crnokosa gazdarica koja donosi većinu odluka o nabavci iz delokruga rada službe za farmaceutsku delatnost i snabdevanje KCS.

bivsi student biologije

pre 11 godina

sta reci? Zelim samo da dodam da sam student Biologije u Kragujevcu i da na nasem fakultetu ne postoji elektronski mikroskop, vec smo, svojevremeno morali da gledamo razne slike sa neta i ''zamisljamo'' izgled mikroskopskog preparata (celije, organele i sl...). Ponizavajuce.
(Nikola, 22. oktobar 2012 17:27)

Da li si mislio na svetlosni (sa vestackim izvorom svetlosti) ili elektronski mikroskop!? Svetlosni, kontrasni, flurescentni mikroskopi bi bili pozeljni, ali elektronski, na osnovnim studijama biologije je cisto razbacivanje novca.

maja drazic

pre 11 godina

sramota! ko ima para-leci ce se,ko nema para-umrece! treba svi redom da izadjemo na ulice,i pravac pred skupstinu i pred predsednika ove drzave,da ustane kuka i motika! nista se u ovoj zemlji nije moglo resavati mirnim putem,nego demonstracijama,bagerima,itd....sta jos treba da nam se desi,pa da i dalje cutimo i pravimo se ludi??? dokle,bre? DOKLE???

Joca

pre 11 godina

Svaka cast B92 i ostalim ljudima dobre volje, ali zasto moramo mi da skupljamo pare za nabavku medicinske opreme? Pa ja placam i porez i zdravstveno osiguranje koje je OBAVEZNO u Srbiji i pitam se kuda te pare odlaze?! Zasto moramo mi gradjani dodatno da zicamo pare za ovakve stvari?!

cinican

pre 11 godina

Za Koordinatora! Ako o necemu nemas pojma onda nemoj ni komentarisati! Ako je recimo garantni rok za te mikroskope 5 godina a zakonski rok za obezbedjivanje rezervnih delova i servisa 7 godina onda prosta matematika kaze da je to ukupno 12 godina a u tekstu lepo kaze da su dva STARA 20 A JEDAN 15 GODINA. Proizvodjac lepo kaze uredjaji su "end of life" i ti se slikaj! Druga stvar je zasto neko nije na vreme vrsio zanavljanje.

mlekadzija

pre 11 godina

A sto se ne oglasi bivsi ministar sa OSMOGODISNJIM MINISTARSKIM STAZOM Milosavljevic dr Tomica. Imao bi sigurno nesto da kaze po tom pitanju....

zoki

pre 11 godina

Koliko kosta jedan novi Audi ? Koliko komada ima u vlasnistvu drzave ( crkvu necu da spominjem ) . Od cijih para su kupljena ta kola ? Dok hod ne nateramo politicare na odgovornost , makar i na tezi nacin , bice nam ovako , pa i gore .

sasa milicevic

pre 11 godina

Pomenuta dr.Dana Grujicic bi prvo trebalo da u sebi samoj pronadje malo ljudskosti i priupita se da li Hipokratova zakletva vazi za nase neurohirurge,posebno kada su upitanju nasi najmladji pacijenti i da li ova prica o nedostatku opreme za najteze operacije tumora nije neka vrsta izgovora za jako lose procente uspesnosti samih operacija i neka vrsta pokrica za njihovu nestrucnost i nemar.Ni dvadeset mikroskopa kupljenih ili dobijenih nece promeniti situaciju na neurohirurgiji jer tamo gde bi po pravilu trebalo da rade najstrucniji kadar koji osim svojih uskostrucnih zanimanja mora da ima i nesto drugo osim zvanja a to je ono sto nas razlikuje od zapada a radi se o postovanju pacijenta,jer ovom izjavom da nema ni jednog mikroskopa na neorohirurgiji da nije tuzno i pretuzno bilo bi zaista smesno,Jer kako se onda uopste usudjujete da operisete nasu bolesnu decu,i da li ako od njih posle takvih operacija napravite invalide preuzimate i lekarsku odgovornost!Svi nazalost znamo iz mnogo primera da kada do tih gresaka dodje vasa neodgovornost postaje izgovor da ste uradili sve u okviru struke a pacijenti ako prezive ili izadju sa takvih operacija kao bogalji samo statisticka greska koja se vesto krije od javnosti,ali koja se ne moze sakriti!