Subota, 13.10.2012.

21:11

EU "beži" iz srca Srba

Entuzijazam građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju već duže je na nizbrdici, čemu pomaže EU svojim dokumentima i porukama, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

EU "beži" iz srca Srba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Slobodan-Bg

pre 11 godina

Toliko sam bio za tu EU ali sam uvideo da "to" i nije toliko bitno. Najvažnije je da ovde bude dobro ,zemlja zadovoljnih ljudi.

igor vracar

pre 11 godina

Nije mi jasno cemu ova frka? Npr. ja gocu da se uclanim u golf klub. Kazu godisnja clanirina je tolika da moram njivu da prodam. Razmislim. Ne isplati mi se dati njivu zarad imidza. Uclanim se u poljoprivredni klub. Eto

Isterivanje djavola

pre 11 godina

Ne bezi EU iz srca Srba, a i tu je pitanje regiona o kojem je rec, nego politicari jos od 2000. godine isteruju EU iz Srba svim poznatim metodama inkvizicije jer mogucnost lapanja para i trpanja u sopstevene dzepove je inverzno proporcionalna stepenu evropskih vrednosti u bednoj prcijici zvanoj Srbija. Uostalom, koliko EU nije u srcima Srba se moze veoma lako ustanoviti po broju Srba koji su od 2000. glavom bez obzira pobegli iz ove zemlje blagostanja u tu istu EU gde ih cekaju Sodoma i Gomora, ostavljajuci za sobom prepadnute, neodlucne i nesposobne.

Mrki

pre 11 godina

Ovi nasi politicari su protiv EU jer tako najlakse manipulisu gradjanima a sebi i porodici su obezbedili sve pa i vize preko reda i diplomatske pasose. Ovaj narod je naucio na redove za hleb mleko za Jezdu j Dafinu redove za vize. Ko u svemu tome profitira drzava jer moras putovati za BGD za vizu steani notari razne agencije za vize obezbidjenja i gradjani kojo prodaju mesto u redu. Da li se ko seca koliko je trebalo za JEDNU VIZU. Oko 100 evra sa svim troskovima. Da li ce oko EU smo komentarisati oni koji nisu makli dalje iz svog mesta Beograd isli na ekskurziju Budvu Budimpestu i Bec videli na TV. Njima je dobro jer ne vide dalje od nosa. Znaci za 4 vize 400 evra. Bez vize kolima do Beca 100-120 evra sa putarinama i 280 za soping. Mala li je razlika. Lakse je potruditi se da se uvedu vize i da se narod pljacka i dalje. Zasto se tim azilantima odmah ne uruci resenje o proterivanju iz EU i zabrani ulazak a ovde po dolasku oduzme pasos. Pozvace se neko na ljudska prava a sta je sa nasim pravima koji ne trazimo azil. Dokle vise da brukaju SRBIJU I SRBE gledajuci da ukradu od drugih naroda poreske pare kazu u Nemackoj dobijaju 800 evra mesecno. Nisam ni za zute ni crvene ni plave ali me kao slobodnog gradjanina pogadja ako bi ponovo bile uvedene vize jer 20 godina nisam zasao iz Srbije zbog viza jer nisam hteo da se ponizavam i placam za vizu mesto u redu i ostalim prevarantima. Zadnje tri godine isao sam u posetu u Bec i video da su nase cene prehrane kupki odece vece nego u Becu ali kome to reci. Ne interesuje me ni Nikolic ni Dacic ni Tadic vec da se omoguci ovoj mladoj deci da nesto vide i prodju jer ako i njih zatvore u geto proce im 10-15 godina uzalud.

mujcinovic salih

pre 11 godina

EU ne odgovara nasim politicarima i tajkunima, jer oni bi bili nule tamo. Hoce ponovo da nam uvedu vize-zbog cega. Pa zato sto narod bezi od loseg zivota. To se zove glasanje nogama gospodo. Niko ne bezi u rusiju ili kinu.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Entuzijazam građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju već duže je na nizbrdici, čemu pomaže EU svojim dokumentima i porukama, pišu "Novosti".

Sve dotle dok u Srbiji "vlada ovakvo blagostanje", sve dotle dok u Srbiji nema siromastva, nema nezaposlenosti, sve dotle dok ima dovoljno "secera i zejtina" taj "Entuzijazam građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju" ce opadati ! Zasto bi se Srbija i njeni gradjani "odrekli" svih tih "povlastica" koje trenutno uzivaju izvan EU ?

sve je laz

pre 11 godina

Srbija nece uci u EU, iz jednog prostog razloga. Zato sto politicka, intelektualna i svaka druga elita to ne zele. Srbija u EU, je kobna po njih. Narod se tu nista ne pita, a i lak je za manipulaciju.
Ono sto znam sigurno, jeste da iako Srbija nece uci u EU, narod u Srbiji nece osetiti bolji zivot. Propadanje i truljenje ce se i dalje nastaviti. Samo sada nece biti tog lagodnog izgovora "da se sve to dogadja zbog naseg pristupanja EU". Tako da je to jedini kvalitet koji ce se dobiti nasim nepristupanjem, to da necemo moci da okrivljujemo i dalje druge, da su krivi za nasu propast.

janko

pre 11 godina

Treba shvatiti da EU zahtjevi ne pritišću običan narod nego političke klike a sve da bi tom istom narodu bilo bolje a klikama gore.Naravno da se klike tome opiru a narod treba vidjeti žele si stvarno cijeli život biti ovce.Mi u Hr smo to skontali.Običnom čovjeku koji na kraju uvijek nayebe, želim da ipak poveže dva i dva.

Pop

pre 11 godina

Ne bih se baš složila. Mi smo najviše neuravnoteženi, kratkog daha, nepostojanog karaktera i ne poštujemo nikakve vrednosti, čak ni one koje sami povremeno, kad nam dune, uspostavimo. Začas ćemo nekoga da uzdignemo na pijedestal, ali ćemo ga, čim nam se neka sitnica ne svidi, još brže srušiti i izgaziti.
(bezimena, 14. oktobar 2012 00:05)

Generalizacija nikome dobro nije donela, ne zaboravite to.

Jeffrey Murdock

pre 11 godina

EU beži iz srca političara, a ne iz srca srba. Dokle god ovako izgleda zemlja Srbija, svaki (pošten) srbin će radije živeti u EU, nego da gleda kako mu lešinari otimaju iz usta - uništavaju zemlju zarad svoje dobiti...

Majakovski

pre 11 godina

društvu većih i jačih oko sebenije navrijeme shvatila da treba ponekad poustiti i prilagoditi se, čak i kada je u pravu
(mario, 14. oktobar 2012 08:29)

Ja kada sam u pravu ne popustam i ne prilagodjavam se ma koliko onaj s` sruge strane bio jaci, inace tu je razlika izmedju Srbije i zemalja regiona, a bogami i sire.

U tvojoj recenici je sazeto sve, sve sto se desava i dan danas je u tvojoj recenici.
Nase komsije su kroz svetske ratove kroz popustanje i prilagodjavanje uvek birale pogresnu stranu, stranu agresora i uww1 i u ww2.
Postoji nesto mnogo vece i jace od sile. Ali vi to nikada to necete razumeti.
Prilagodjavajte se, popustajte, pa to ste radili kroz citavu istoriju.
Ponosan sam sto sam rodjen u ovoj zemlji, ponosan sam na nasu istoriju, ponosan sam sto pripadam ovom narodu.
I sta, znaci "povijesni paradoks" se ne bi desio da smo popustali, prilagodjavali se jacem, ma ajte molim vas...
Da smo to radili nas sada ne bi bilo ali ni to nikada necete razumeti, neko se kroz istoriju borio, a neko popustao i prilagodjavao.
Srdacan pozdrav.

Ja

pre 11 godina

Oni koji prikazuju kao da su "ponosna Srbija" i "Srbija u EU" dve suprotne stvari, lažu. EU od Srbije upravo i očekuje da bude ponosna ali i racionalna i poštena. Sve to bi želeli i srpski građani. Da nam u zemlji vlada red i poštenje. U zadnjih 12 godina stalno imamo nepoštene političare i korupciju, nekad slabije, nekad jače izraženo. Smisao EU je u tome da običan čovek bude zadovoljan, stabilan i da zna šta ga čeka. Mi smo svi frustrirani i navikli da uvek nečeg nema, fali, da će nam neko oteti. Zato Srbi i ne znaju da čekaju u redu. Jer smo navikli da se uvek neki rmpalija ugura preko reda. Ili tatin sin upiše fakultet a bio je ispod crte. Ili ministar postane magistar a znamo da je neznalica. Svi smo protiv korupcije, ali kada se radi o našem rođenom detetu onda pitamo "imaš li nekog tamo i tamo da mi pogura dete" i smatramo da je to normalno. Kada se to bude promenilo, onda ćemo biti psihički spremni za EU.

čekajući lidera

pre 11 godina

Ono što srbiji treba nisu ni evropska ni tamo neka evroazijska unija. Srbiji je potreban mir i unutrašnje jedinstvo koje nažalost nije ni na vidiku. Malo više tolerancije medju raznim političkim opcijama. Ne samo medju političarima nego i medju gradjanima. Trebaju nam zakoni koji će se u potpunosti poštovati i sudovi pred kojima će svi biti jednaki. Da ne bude neko unapred kriv zato što je pripadnik druge političke opcije ili unapred amnestiran ako je pripadnik tvoje. Srbiji trebaju sudovi koji će drastično kažnjavati korupciju i sve one koji su posegli za tudjim. Srbija treba da učetvorostruči proizvodnju hrane, električne energije i vode za piće jer ima kapacitete. Srbija ne sme da izvozi Hrvatskoj šećernu repu dok se njene šećerane gase. I uopšte sve proizvode da dovede do finalne faze a ne da prodaje sirovine i poluproizvode. Cene hrane u svetu su se udvostručile u poslednjih 10 godina. Srbija
treba konačno da dovrši saobraćajnu infrastrukturu i drumsku i železničku pa i dunav jer ima odličan geografski položaj. I to treba da naplati maksimalno. Kad sve to uradi treba da sačeka svoj trenutak. A taj trenutak nije tako daleko kao što nam se sad čini. Ko bi pre samo 5 godina rekao da će unija doći u ovakvu krizu. Srbija mora da nastavi da razvija vojnu industriju i zbog izvoza i zbog sopstvene spremnosti da odbrani svoje. Nažalost nemamo samo jednu stvar. Nemamo lidera. Nemamo čoveka kojem bi smo svi (ili bar većina) verovali i koji bi nas poveo da sprovedemo ovo u delo.

Biljana

pre 11 godina

Vratimo se zemlji i agrokulturi, da mi lepo proizvedemo hrane za sebe da niko nigde ne bude gladan, a onda postavljamo uslove njima kad oni ogladne.

Camden calling

pre 11 godina

Dragi moji sugradjani u zemlji i inistranstvu, poštovana gospodo u vladi Srbije, molim vas pročitajte moj stav i procenite sami da li bi ovaj put Srbije u budućnost bio rešenje naših dilema i problema.
Dosta vas ima podeljeno mišljenje, EU ili Rusija, popustiti ili se suprostaviti!
Srbija i njena vlada bi trebali sesti i razmisliti dobro o samo dve zemlje koje su nam jako jako poznate, i znamo mnogo o njihovim sistemima upave, privrede i finansija.
Prva je Švajcarska.
Srbija treba da se okrene ka njoj (ne Rusiji ili EU) i da se postavi tako da svojim poreskim sistemom ponudi STRANI razvoj privrede.
Druga je Kina.
Zemlja koja je u veoma kratkom roku postala ekonomska velesila upravo zbog STRANOG razvoja tehnologija i povećane proizVodnje u nerazvijenim regionima Kine.
E tek tada će Srbija moći postavljati uslove kao što to radi Švajcarska i Kina.
To je samo ukratko moja teza u kojoj nisam spomenuo mnogoštošta.
Nisam ekonomista, nisam akademski obrazovana osoba, ali i nisam SLEP da vidim u kome pravcu bi trebali krenuti za našu dobrobit(penzioni sistem) i dobrobit naših potomaka(obrazovanje).
Hvala svima koji su imali strpljenja da pročitaju moj stav o budućem pravcu Srbije.

eh

pre 11 godina

Mi smo(HR) godinama pregovarali sa tim EU-om, i raspoloženje se mijenjalo non stop. Jedne godine podrška 60-70% druge 35%, treće opet 60%...

Narod je povodljiv, ako političari žele veći postotak oni to kroz pola godine i ostvare.

Ipak, na kraju moram priznati da približavanje EU ima dobrih strana, naravno ima i loših.

Danas nam se sve živo naplaćuje, nešto što smo prije 10 godina uzimali zdravo za gotovo danas ima neku tarifu. S druge strane danas je sve uređenije, kulturnije, dostupnije nego li je bilo prije 10 godina.

Evo ja konkretno zaposlim čovjeka iz Švedske da mi nešto odradi(programski), čovjeka nikad ne sretnem(nemam pojma kako izgleda), sve riješimo preko interneta(dogovor, tjedni sastanak, reviziju projekta i plaćanje) i čovjek pristupa meni(i ja njemu) sa punim povjerenjem.

Prije deset godina nisam mogao ni sanjati ovakvu suradnju...

mario

pre 11 godina

srbiji se desio povijesni paradoks,
stoljećima je bila regionalna sila, u jugoslaviji je bila naveći i dominantni narod
kao takva, mogla je postavljati uvjete, navikla je da bude po njenom
sada, kada je ostala sama u društvu većih i jačih oko sebenije navrijeme shvatila da treba ponekad poustiti i prilagoditi se, čak i kada je u pravu

nesh_bros

pre 11 godina

Sarena laza bre ljudi.. prvo Karadzic, pa Mladic, pa sada Kosovo, pa sta ce sledece da bude ?! Treba ekonomski da jacamo.. i bicemo nezaviani !

Ivan

pre 11 godina

Obrazovana deco sa fakultetima, bezite iz ove crne rupe dok imamo "beli shengen". Kada odete u beli svet posaljite cika Ivici i cika tomi po razglednicu. Ovo je ponizavanje ljudi i vredjanje inteligencije, izmisljene statistike i KAMPANJA, koju vode ko zna kakve strukture pri vlastima tako da srbija ima veciti status kandidata. Na taj nacin dobijaju crkavicu od EU koju podele izmedju sebe, a pare od poreza ulupaju na njihovom Kosovu. Ako stvarno misle da su svi ljudi u Srbiji toliko plitki da ne vide stanse ovde desava, onda ljudi idemo kolektivno da svi trazimo azil u svim zemljama sveta. Covek ne moze da prodaje zvake a da mu drzava ne sedne na vrat sa dazbinama zajedno sa sve mafijom. Zahvalicu se i cika Boti sto nas je doslovno sahranio, on i onaj njegov raspali DS.

Dragan

pre 11 godina

Nova vlada Beži ocigledno od EU jer ne zeli da se vodi nekim njenim standardima. Dok celokupno okruzenje ove Srbije radi na tome da se prikljuci Evropi,jedino Srbija to odbija i namece svojim gradjanima izgovore koji su prilicno netačni.

coa syd

pre 11 godina

sve dok mi budemo gledali
virtuelnu mrkvu na štapu zbog drugih a ne oslanjali na sebe zbog sebe nastaviće se slabljenje nacije. nama treba ogledalo jer ne vidimo da mrkve nema

Nezavisna Srbija

pre 11 godina

@Igor, 13. oktobar 2012 23:55
A ko nas je terao da izvozimo najvise tamo? Zasto prethodna vlast nije radila na diversifikaciji izvoza. Pa zar se opet nalazimo pred istom dilemom kao i pre vise od 100 godina, kada smo imali omcu oko vrata zvanu "sav izvoz u Austrougarsku" i kada smo prestali da izvozimo sve tamo, tek onda je Srbija zivnula. Razmislite o tome.

Milo

pre 11 godina

Srbija moze mnogo brze da se razvija nego bilo koja chlanica EU. Uvedite krivichne zakone kakvi vladaju u Singapuru, ozakonite kocku i prostituciju kao u Nevadi, olakshajte pristup stranog kapitala kao na Aljasci i procvetacete.

Flash

pre 11 godina

Bugarska, Rumunija, Balticke zemlje i Poljska su sirotinja u poredjenju sa zap.evropskim drzavama,iako su deo EU! A nasi evropejci sanjaju da ce Srbija u roku od 5 godina posle prikljucenja postati Svedska! Nista se nece promeniti ako udjemo, pametnije bi bilo da dizemo ekonomiju prema svojim interesima, da saradjujemo i sa Rusijom i sa Evropom, i Kinom i Amerikom i Japanom i Indijom, ma i sa Madagaskarom bre! Da ne bude da nam neki Jelko Kacin prica kako smo previse okrenuti nekoj zemlji ili kako nesto sto u svojo zemlji radimo nije prihvatljivo (Sta ga se tice zirafina zenidba? :D) Da uzimamo od svih ono najbolje, a da odbacujemo ono lose! Tako se radilo za vreme SFRJ, bili smo nepristrasni, nezavisni i nesvrstani, pa smo bili postovani!

Zoki

pre 11 godina

Mislim da će podrška biti još manja, a jedan od razloga je i to da je Evropska Unija izgubila onaj magični sjaj kojim je privlačila. Ljudi su shvatili da Rumuni i Bugari nisu dobili nemačke plate zato što su u EU. Ono što se događa u Grčkoj je pokazalo da EU nije nikakav garant od krize, nezaposlenosti i besparice. Kada se na sve to doda i veoma netaktično ponašanje pojedinih evropskih političara, nije čudno da sve više ljudi postavlja pitanje da li im je sve to potrebno.
Srbija treba da neguje dobe odnose sa EU, ali ne mislim da joj je nužno da postane član. Nema razloga da se odrekne carinskog sporazuma sa Rusijom, ako joj to donosi više nego što bi eventualno mogla da povuče iz fondova EU kao punopravni član. Nema razloga da ne razvija dobre ekonomske odnose sa Kinom i Indijom, jer to rade svi, pa i EU.

mkk

pre 11 godina

da se danas odrzi referendum za ili protiv eu,za eu bi bilo oko 30% najvise.tako da cao!srbija je u evropi i ne treba da mi dodje tamo neki svaba da mi kaze to.svaba je svoje rekao vise puta kroz istoriju,pa stoga nikad nece imati poverenje srba.

matori

pre 11 godina

Nisam ni slep ni gluv, pa vidim po komentarima, a čujem na svakom koraku, u Srbiji se vodi intenzivna antievropska kampanja!
Ne znam koliko to košta, ali naslućujem da je u pitanju vojska agotatora...
Strankama koje su sada aktuelna vlast, veoma odgovara negovanje odbojnog stava prema EU, pa se dadoše u žestoku propagandu (nije im to prvi put).
Sve nešto veličaju pravoslavnu (navodnu) braću, i nadaju se beskrajno...
Ali, moram sve da podsetim na čuvenu izreku: "Ko visoko leti, pada sa većim treskom o ledinu", pa će i naknadni "bolovi" biti u skladu sa tim.
Pre nekih 20 godina, jedna javna ličnost (rekao bih - javna budala) reče: "Ako treba, ješćemo korenje!"... Pa sve mislim, da ćete ga zaista jesti.

US of E

pre 11 godina

Vec 17 godina zivim van Srbije, u zemlji koja nije clanica EU, u kojoj zivi i radi veliki broj iseljenika iz zemalja koje su postale nove clanice (Ceska, Madjarska, Slovacka, Slovenija, Poljska, Ruminija,...). Indikativno je da je broj ljudi koji su odlucili da se vrate jednak statistickoj gresci, zanemarujuci! Voleo bih da mi neko, bilo ko, odgovori zasto! Mozda postoje neke druge drzave na svetu na koje bi Srbija mogla da se ugleda. Recimo one iz kojih se gore pomenuti ne vracaju.

bezimena

pre 11 godina

Iz nasih srca se ne bezi tako lako kao sto se ulazi. Takvi smo, malo nestandardni.
(Milutin, 13. oktobar 2012 22:27)

Ne bih se baš složila. Mi smo najviše neuravnoteženi, kratkog daha, nepostojanog karaktera i ne poštujemo nikakve vrednosti, čak ni one koje sami povremeno, kad nam dune, uspostavimo. Začas ćemo nekoga da uzdignemo na pijedestal, ali ćemo ga, čim nam se neka sitnica ne svidi, još brže srušiti i izgaziti.

Nikolau

pre 11 godina

Ja mislim da mi trebamo odluciti sta hocemo. hocemo li u EU ili necemo. Ovo je sada samo tumaranje.
(Dejan, 13. oktobar 2012 21:23)

Niko ko ima dve sive celije vise nije za EU. Najneobrazovaniji deo Srbije je trenutno za EU, suprotno od onog ranije, ranije su neobrazovani bili protiv. Smenjujemo se. I vrapcima je jasno da se EU raspada po savovima, ne samo ekonomski, vec kako hocete. Dajte Madjarima referendum, trenutno je oko 80% protiv EU. Na silu ih i dalje drze tamo. Toliko i o slobodovoljnosti u pristupanju EU - ne daju ti da izadjes kad hoces. No, kako god bilo, svet je danas postao drugaciji, i takva zajednica kao sto je EU, koja je ranije imala smisla pogotovo zbog stalnih ratova i sl, postala je potpuno besmislena. Usli-ne usli u EU bice nam isto, jer mogucnosti su iste. Mozemo da trgujemo sa svim clanicama EU kao i da smo clan, nije kao ranije. Jedina prednost koja jos uvek postoji to su pristupni fondovi, ali oni su poslednjih godina drasticno smanjeni, tako da se ne isplati zbog neke milijarde trpeti sva ova ponizenja, priznavati Kosovo mic po mic, a tu milijardu ionako narod nece videti, to ce razne "Nube" da usisaju. Tako da, realno, kakva je konkretna ekonomska korist u pristupanju EU? Nikakva. Naprotiv, cak gubimo najpovoljniji trgovinski sporazum sa Rusijom bez carine, itd. Uz sva ova ponizenja koja trpimo, jos cemo imati i ekonomske stete.

street fighting man

pre 11 godina

kratko i jasno, gradjni srbije sve manje zele u EU jer postaju svesni da ulaskom u nju nece dobiti siguran posao, odlicnu zaradu, penzionu zdravstvenu i socijalnu sigurnost, bezbednost licnu i imovinsku, stabilnu valutu,punu slobodu putovanja i zaposlavanja u celoj eu, osecaj da njihov glas nesto znaci i da ga politicka birokratija brisela postuje i konacno punu ravnopravnost sa gradjanima ostalih evropskih drzava.to sve sa (ne)priznanjem kosova nema nikakve veze.

Zoran Cvetkovic

pre 11 godina

Što se EU tiče samo neukima nije jasno da je EU jedan džinovski birokratski mastodont sa tendencijom da postane Superdržava, naravno, koju će voditi Nemci po svojoj meri i ukusu. Niko nije blesav da ne vidi da EU nema nameru da nas primi u bilo kakvo članstvo. To je samo paravan da Srbija nestane i da se posle više od jednog veka reši tzv. Istočno pitanje koje datira još iz XIX veka. Tzv. EU uslovi imaju samo jedan cilj: demontažu Srbije na svim nivoima. Ispunite jedan uslov a ono se ispostavi da ga nismo dobro ispunili. Primer: privatizacija i neoliberalna ekonomija. Neoliberalizam je svima došao glave osim Nemcima koji su ga gurali svima osim njima. Na kraju: svi pred bankrotom a oni umesto mašingevera i soldata šalju činovnike i skupe pare. Dalje, EU namerno koristi višesmislenu terminologiju po onoj narodnoj "možda je baba a možda i devojka". Primer: Kosovo. Pa ne postoji valjda ijedna budala koja misli da su Bugarska i Rumunija po EU aršinima. Sve se vrtelo samo oko izolovanja Rusije. Za to im je i trebao Gorbačov i pijani Jelcin. Ova zemlja mora jedanput da se okrene sebi. Da se po svom aršinu i za svoje potrebe reformiše i razvija. Samo zbog sebe a ne EU. A njih držati na taman dovoljno dugom štapu. I dobro je što ovde ulazi kapital Kine i Rusije, budućih 1 i 2 na svetskoj lestvici. Iskreno se nadam da će Srbija ponovo pronaći svoje mesto ali i svoju dušu.

Nino

pre 11 godina

Ovo me podseca na stav koji su bastinili neki srpsko-crnogorski politicari u periodu 1989-1991 da ako je komunizam propao u Istocnom bloku ne mora u Jugoslaviji,pa su Srbi i Crnogorci sve do pocetka krvoprolica u Bosni bili ubedjeni da je neka forma velike socijalisticke Jugoslavije moguca,cak kad je i malom Djokici,da upotrebim Velja Ilic metaforu,bilo jasno da je djavo dosao po svoje.Isti se slucaj zaludjenja desava i danas.Evropa ima alternativu,ali ono sto nema alternativu je zivotni standard prosecnog Evropljanina u XXI veku,a koji je u Srbiji misaona imenica.To ne moze da nam usadi ni Van Rompej ni Kacin,ni sve EU komisije.Pocnimo da se menjamo,ne radi EU,vec radi nas.Kad to dostignemo,mozemo se prikljuciti i Zvezdanoj federaciji,ako treba.I ko kaze da nam je zato potrebna EU i njeni fondovi,laze,jer nam to nista ne znaci kad se te pare ukradu ili se uzmu,posao odradi osljarski,a resto se sebi strpa u dzep.Mi smo problem,a ne EU,gejevi,ugrozenost vidri i sta sve nece smislit.

Igor

pre 11 godina

ljudi kako ne shvatate da mi ako se budemo kretali u pravcu EU cao djaci! pogledajte gde najvise izvozimo robe i na osnovu toga procenite sami!

Миладин Суботић

pre 11 godina

Испостављањем нових захтева "у пролазу" и наступима представника ЕУ у којима врве нејасноће и могућности двоструких тумачења, Србија се доводи у позицију даљње неизвесности.

Шири се епидемија песимизма на нашем дугом и неизвесном путу ка ЕУ. Пут који се своди на избор за нигде или избор најнеизвеснијег циља. Све више личи на нови круг у празно, праћен исцрпљивањем и тестирањем опстанка смисла у пројектованој будућности.

Готово сваки наступ господе (Филе, Лајчак, Кацин, Барозо, Дежер...) уноси нову збуњеност у већ потрошену наду да ће престати потреба да се ревитализује увереност да ову земљу, српски народ и грађане Србије треба непрестано условљавати.

Нико од поменутих, никада, ни једном речју не користи одредбе највишег акта (резолуције) највишег међународног органа на планети (СБ УН). Гази се међународно право и омаловажава чланица УН, и то она која је индиректни правни следбеник државе једне од малобројних оснивача те исте организације.

У таквим околностима, не само да "ЕУ одлази из срца", већ се намеће и питање да ли то намерно неко присиљава ову земљу да се дистанцира од те организације?

Неке прилике су, можда, заиста ретке, али нису праве.

au

pre 11 godina

Da ostavimo "Ne lipsi magare do zelene trave" izreku koja ukazuje da je nas narod i ranije imao slicne izbore nego da pogledamo u sta se EU ubrzano transformise u poslednjih 5-6 godina - u super drzavu i pitanje je da li i zemlje koje su clanice zele to resenje a pogotovu zemlje koje imaju lose iskustvo sa raspadanjem prethodnih drzava (potpomognuto vodjama te iste EU alit to nema veze). Ja, kao pristalica Republikanske opcije, bih pre dao glas Srpskom Kralju da vodi zemlju nego nekom lokalnom predstavniku EU da to rade neizabrane birokrate iz Brisela. Da li me to cini Evroskeptikom? Mozda ako se EU ne promeni tako da svaki cinovnik iz Brisela bude transparentan i biran na direktnim izborima u skadu sa brojem stanovnika. Sve ostalo je zamajavanje i zamena jednog USSR ili SFRJ sa necim drugim ...

Dvoumim se

pre 11 godina

Pitanje ''Kosovo ili EU'' je precenjeno. Nemamo ponudu da udjemo u EU da bi molgi da biramo. A po svemu sudeci necemo je imati kao Republik Srbija u ovim granicama.
Doslo je vreme da Nemacka naplati dva poraza.

EUPM

pre 11 godina

Gđo Delević, čini se da je u vašoj i glavama euro-fanatika konfuzija. Koliko dugo se u Srbiji priča o EU? Bar 15 godina, verovatno duže.
Za tih 15 godina da li se bar neko od EU-entuzijasta pojavio sa jasnim i glasnim stavom zbog čega Srbija treba da se priključi. Šta je to što Srbija dobija priključenjem? Zanemarite sve one lepe stvari koje su u kondicionalu - ako budemo dobri i pojedemo sav kelj, dobićemo sladoled i maćeha će nam oprostiti što nas je tukla. Zaboravite to.
Recite jasno i glasno, bez kondicionala: šta Srbija dobija priključenjem?
Kad to budete mogli, a videli smo unazad tolike godine da niko od vas nije bio u stanju to da kaže jer je u pitanju prazna lista, možda će narod drukče da misli. EU je prazno obećanje, prodavanje magle. Možda je za neke zemlje bilo bolje da se priključe ali Srbija nije takva zemlja jer za nju uvek važe dupli standardi, za nju postoji uvek uslov više.
Nisam DSS-ovac, dugogodišnji sam glasač DS-a ali ne na ovim poslednjim izborima koje sam bojkotovao. Potražite poslednji Djindjićev intervju na youtube-u i vidite šta je govorio pametan čovek koji je imao viziju. Predlažem b92 da emituje taj intervju u celosti i napravi jednu emisiju o tom intervjuu. U vreme tog intervjua smo skrenuli na pogrešan put. Možda možemo da se vratimo nazad na pravi put, ali je bitno znati gde si skrenuo pogrešno. Taj intervju je putokaz.

EuroEkspert

pre 11 godina

Bavio sam se evropskim projektima. Tj. savetovao sam lokalnu samoupravu i pisao projekte za njih.
Na pocetku sam mislio da sam konacno otkrio zanimanje gde se moze na posten nacin zaraditi novac i da ce konacno neko na pravedan nacin ocenjivati moj rad, tj. da ce nacin odabira proejkata biti transparentan i posten. Medjutim ubrzo sam doziveo sasvim obratno. Ekipa iz predstavnistva EU u Srbiji je stvarno mrak. Mesaju se u sve, korumpirani su, spori i neodgovorni, a sa druge strane tretiraju nas kao smece i potpuno su nekompetentni i nadobudni.

zluradi

pre 11 godina

"Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade za evropske integracije, uverena je da je Srbija danas bliža EU nego ikad pre"

"Za dva meseca smo pokrenuli stvari sa mrtve tačke."

???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jurica

pre 11 godina

Evropska unija je zapravo briselska birokratska mašinerija koja podseća na aždaje iz narodnih bajki. Odsečeš jednu glavu (ukineš jednu agenciju ili kancelariju, ili već šta...), pojave se dve-tri nove. Razmere čak ne toliko ni korupcije koliko nekompetencije briselskih birokrata su ogromne. Jedan od primera jeste da je, prema briselskim genijalcima, aditiv koji je dozvoljen u siru i mesu zabranjem u testu, a da, izgleda, nikome baš nije jasno zašto je to tako. Verovatno je neko nešto pobrkao, to jest, nikakvog racionalnog razloga nema. Nije tačno čak ni to da je EU nešto što su zapadni hrišćani stvarali po svojoj meri. Da li je sasvim slučajno što u dužničku krizu nije upala ni jedna zemlja u kojoj su protestanti na ovaj ili onaj način jaki? Sukob katolika i hugenota je nešto što je duboko urezano u kolektivnu svest, ne podsvest - svest, francuskog stanovništva. Merkel je kći luteranskog pastora, a o krvoprolićima zbog vere u nemačkoj istoriji ne treba ni govoriti. I da, ujedinjuje ih sve netrpeljivost prema pravoslavcima. Kako god, Srbija tu nema svoje mesto i neće ga ni imati, a nije joj ni potrebno.

dario

pre 11 godina

dajte, odlućite se za EU. mali ljudi bi se trebali brinuti gdje će zaradit danas 100 kuna ili 1000 dinara kako god a ne brinuti o velikim stvarima poput nekakve velićine države ili brojnosti naroda. Pa više volim ćuti Srpsku ekavicu ili bosanski pored sebe na plaži nego nekakve njemce, francuze i ostale. Uđite u EU zbog sebe a ne države. Uvjek me veseli pomisao da nema nikakvih granica između nas ali ovo trenutno stanje kod vas me zabrinjava. Ova civilizacija je jedna od najdugovječnijih do sada i kad tad doći će joj kraj a onda? šta će tada biti bitno? A da, Kosovo.

Brisel javlja

pre 11 godina

Imam par dobrih prijatelja stranaca koji rade u Briselu.
EU nema nameru da primi Srbiju jos barem 20 godina. Nezvanicno, Srbija ima status Turske ali za razliku od Turske plan je da se Srbija konfederalizuje. To je koncept Nemacke i Engleske a Francuska ima neutralan stav prema tome.

klempa

pre 11 godina

Toliko godina EU marketinga i samo 42% gradjana za EU. Te Evropska civilizacija, nauka i tehnologija, posao za sve, laka lova, kvizovi za decu, EUforija itd.itd. i nista.
I nije tome samo uzrok, to vrazje bombardovanje, nasi korumpirani politicari i ekonomska kriza u EU; uzrok je sto su gradjani izgubili NADU. Vera u EU kao da je razbila sve iluzije o boljem sutra.
Ekonomski nam Rusi pomazu (kupuju voce i povrce i prodaju jeftinu naftu), a EU ni carine za nase proizvode nije spustila.

Paradise Circus

pre 11 godina

Kako to radi EU,

EVROPSKA UNIJA | PONEDELJAK 24.09.2012
Lajčak: Biće dodatnih uslova EU

POLITIKA | PONEDELJAK 24.09.2012
Brisel: Nema novih uslova Srbiji

KOSOVO | UTORAK 4.09.2012 | 12:31
Šulc: Uslov za EU priznanje Kosova

EVROPSKA UNIJA | ČETVRTAK 1.09.2011
File potvrdio da Kosovo nije uslov

EVROPSKA UNIJA | SREDA 5.09.2012
"Priznanje nije uslov već realnost"

EVROPSKA UNIJA | SREDA 10.10.2012
Bilt: EU treba da ostane otvorena

EVROPSKA UNIJA | SUBOTA 13.10.2012
Lamert: EU ne bi trebalo da se širi

Nek` se prvo dogovore u EU sta `oce, a sta nece, sta je uslov, a sta nije.
Da li ce EU da se siri ili nece i sta je "realnost", a sta nije.
Iskreno sam zeleo da ova zemlja ide ka EU medjutim posle svega sto nam priredise, nikako u EU, ali nikako o NATO paktu da i ne govorim, daleko im lepa kuca.
Ne treba meni vasa Evropa, treba mi moje zemlje svaka stopa, ne treba meni sve sto je super.
Ne trebaju mi vizni, bezvizni rezimi jer ja bez para ne mogu nigde da putujem, a oni koji imaju kes mogu da putuju i sa i bez viznog rezima.
EU prodaje maglu i za ocekivati je bilo da podrska istoj padne i padace jos vise.Breme je da se opametimo i okrenemo sebi.
Sto smo blize EU sve smo propaliji i siromasniji.
Za mene je Evropa ( ono sto obidjoh ) jadan lepo picnut i sredjen koncentracioni logor, da se ne lazemo.
I sve je to brutalni kapitalizam ka kojem se nevoljno krecemo (iz opravdanih razloga ), vreme je da stanemo.

Aleksandar

pre 11 godina

Ne brinite, braco Srbi, snaci ce se Jevropa i brez vas. To sto vi necete bez nje, to je skroz druga prica, ta nece biti prvi put da radite u korist sopstvene ocigledne stete.

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Ne verujem da gradjani gube zelju za EU, nego se samo pojacala svest i realno sagledavanje stvari.Ljudi shvataju i vide da mi idemo stramputicom koja nas udaljava sve vise od normalnog sveta i zato se ne zamlacuju i ne zanose previse obecanjima.Pa kome u stvari i treba ovakva drzava kao Srbija,koja je siromasna,korumpirana,bahata,sujetna,netolerantna,homofobicna,moralno i verski zatucana...Pa dali mislite da ONI to ne primecuju?

Aleksandar

pre 11 godina

Bio sam izraziti, pa umereni evropejac, vise nisam, politicki gledano, nista. Gledam sebe i svoje bliznje. Ne razumem tu pomamu za EU... od njih smo u poslednjih 20 godina doziveli strahovita ponizenja - raspad SFRJ, SRJ, odvajanje Kosova od Srbije, medijsku satanizaciju, sankcije, bombardovanje, stalne ucene i pritiske, cemu nema kraja, pa opet trcimo za njima i molimo ih da nas prime a oni to ocigledno ne zele, umesto da im se dostojanstveno zahvalimo i bavimo se sobom. Jasno je da cemo morati da se odreknemo Kosova zarad EU. Ja bih se odrekao EU i da jednom za sva vremena zavrsimo sa tom pricom; nijedna se drzava ne odrice dela svoje teritorije (i to istorijski i duhovno veoma vaznog dela). Dok mi u nju udjemo, ona ce se ionako, najverovatnije, raspasti. Ne znam cemu sve to. Pa nisu sve zemlje Evrope i sveta clanice EU, pa funkcionisu. Muka mi je vise od cele te EU price.

BgHQ

pre 11 godina

Osnovni razlog je sto nijedna politicka opcija zajedno s tajkunima iskreno ne zele ulazak u EU.Ovako im je mnogo lakse da manipulisu vrlo neprosvecenim narodom i da se enormno bogate prodavajuci mu maglu.Kada bi im to bio iskreni interes uz medijsku pripremu za pola godine bi 70% ljudi bili za EU jer kako se narodu servira,narod tako i razmislja.

Zorro

pre 11 godina

Entuziazam gradjana je u redu, medjutim, ne razumem ovo o ispunjavanju uslova. Zar zaista neko veruje da EU nas zeli bez obzira na sve ispunjene uslove. Zao mi je sto ce mnogi izgubiti posao koji rade za intrese EU ili su na projektu prikljucivanju Srbije EU. Moje je misljenje da ne treba lagati narod kako cemo jednog dana biti u EU, dobijati kredite, kako ce to omoguciti dolazak raznih kompanija, mogucnosti za ulaganja itd. Zasto bi nas neko primao u EU i zasto bi mi bili konkurentniji od zemalja koje su vec deo EU (Bugarska, Rumunija, Grcka, Spanija...). U Spaniji i Grckoj ima preko 25% nezaposlenih. Samo ocekuju Srbiju sa dodatnih 25% nezaposlenih. Ako su vam potrebni mitovi o ekonosmkom raju i miru onda citajte bajke...

Paradise Circus

pre 11 godina

Kako to radi EU,

EVROPSKA UNIJA | PONEDELJAK 24.09.2012
Lajčak: Biće dodatnih uslova EU

POLITIKA | PONEDELJAK 24.09.2012
Brisel: Nema novih uslova Srbiji

KOSOVO | UTORAK 4.09.2012 | 12:31
Šulc: Uslov za EU priznanje Kosova

EVROPSKA UNIJA | ČETVRTAK 1.09.2011
File potvrdio da Kosovo nije uslov

EVROPSKA UNIJA | SREDA 5.09.2012
"Priznanje nije uslov već realnost"

EVROPSKA UNIJA | SREDA 10.10.2012
Bilt: EU treba da ostane otvorena

EVROPSKA UNIJA | SUBOTA 13.10.2012
Lamert: EU ne bi trebalo da se širi

Nek` se prvo dogovore u EU sta `oce, a sta nece, sta je uslov, a sta nije.
Da li ce EU da se siri ili nece i sta je "realnost", a sta nije.
Iskreno sam zeleo da ova zemlja ide ka EU medjutim posle svega sto nam priredise, nikako u EU, ali nikako o NATO paktu da i ne govorim, daleko im lepa kuca.
Ne treba meni vasa Evropa, treba mi moje zemlje svaka stopa, ne treba meni sve sto je super.
Ne trebaju mi vizni, bezvizni rezimi jer ja bez para ne mogu nigde da putujem, a oni koji imaju kes mogu da putuju i sa i bez viznog rezima.
EU prodaje maglu i za ocekivati je bilo da podrska istoj padne i padace jos vise.Breme je da se opametimo i okrenemo sebi.
Sto smo blize EU sve smo propaliji i siromasniji.
Za mene je Evropa ( ono sto obidjoh ) jadan lepo picnut i sredjen koncentracioni logor, da se ne lazemo.
I sve je to brutalni kapitalizam ka kojem se nevoljno krecemo (iz opravdanih razloga ), vreme je da stanemo.

Brisel javlja

pre 11 godina

Imam par dobrih prijatelja stranaca koji rade u Briselu.
EU nema nameru da primi Srbiju jos barem 20 godina. Nezvanicno, Srbija ima status Turske ali za razliku od Turske plan je da se Srbija konfederalizuje. To je koncept Nemacke i Engleske a Francuska ima neutralan stav prema tome.

klempa

pre 11 godina

Toliko godina EU marketinga i samo 42% gradjana za EU. Te Evropska civilizacija, nauka i tehnologija, posao za sve, laka lova, kvizovi za decu, EUforija itd.itd. i nista.
I nije tome samo uzrok, to vrazje bombardovanje, nasi korumpirani politicari i ekonomska kriza u EU; uzrok je sto su gradjani izgubili NADU. Vera u EU kao da je razbila sve iluzije o boljem sutra.
Ekonomski nam Rusi pomazu (kupuju voce i povrce i prodaju jeftinu naftu), a EU ni carine za nase proizvode nije spustila.

Zoran Cvetkovic

pre 11 godina

Što se EU tiče samo neukima nije jasno da je EU jedan džinovski birokratski mastodont sa tendencijom da postane Superdržava, naravno, koju će voditi Nemci po svojoj meri i ukusu. Niko nije blesav da ne vidi da EU nema nameru da nas primi u bilo kakvo članstvo. To je samo paravan da Srbija nestane i da se posle više od jednog veka reši tzv. Istočno pitanje koje datira još iz XIX veka. Tzv. EU uslovi imaju samo jedan cilj: demontažu Srbije na svim nivoima. Ispunite jedan uslov a ono se ispostavi da ga nismo dobro ispunili. Primer: privatizacija i neoliberalna ekonomija. Neoliberalizam je svima došao glave osim Nemcima koji su ga gurali svima osim njima. Na kraju: svi pred bankrotom a oni umesto mašingevera i soldata šalju činovnike i skupe pare. Dalje, EU namerno koristi višesmislenu terminologiju po onoj narodnoj "možda je baba a možda i devojka". Primer: Kosovo. Pa ne postoji valjda ijedna budala koja misli da su Bugarska i Rumunija po EU aršinima. Sve se vrtelo samo oko izolovanja Rusije. Za to im je i trebao Gorbačov i pijani Jelcin. Ova zemlja mora jedanput da se okrene sebi. Da se po svom aršinu i za svoje potrebe reformiše i razvija. Samo zbog sebe a ne EU. A njih držati na taman dovoljno dugom štapu. I dobro je što ovde ulazi kapital Kine i Rusije, budućih 1 i 2 na svetskoj lestvici. Iskreno se nadam da će Srbija ponovo pronaći svoje mesto ali i svoju dušu.

Nikolau

pre 11 godina

Ja mislim da mi trebamo odluciti sta hocemo. hocemo li u EU ili necemo. Ovo je sada samo tumaranje.
(Dejan, 13. oktobar 2012 21:23)

Niko ko ima dve sive celije vise nije za EU. Najneobrazovaniji deo Srbije je trenutno za EU, suprotno od onog ranije, ranije su neobrazovani bili protiv. Smenjujemo se. I vrapcima je jasno da se EU raspada po savovima, ne samo ekonomski, vec kako hocete. Dajte Madjarima referendum, trenutno je oko 80% protiv EU. Na silu ih i dalje drze tamo. Toliko i o slobodovoljnosti u pristupanju EU - ne daju ti da izadjes kad hoces. No, kako god bilo, svet je danas postao drugaciji, i takva zajednica kao sto je EU, koja je ranije imala smisla pogotovo zbog stalnih ratova i sl, postala je potpuno besmislena. Usli-ne usli u EU bice nam isto, jer mogucnosti su iste. Mozemo da trgujemo sa svim clanicama EU kao i da smo clan, nije kao ranije. Jedina prednost koja jos uvek postoji to su pristupni fondovi, ali oni su poslednjih godina drasticno smanjeni, tako da se ne isplati zbog neke milijarde trpeti sva ova ponizenja, priznavati Kosovo mic po mic, a tu milijardu ionako narod nece videti, to ce razne "Nube" da usisaju. Tako da, realno, kakva je konkretna ekonomska korist u pristupanju EU? Nikakva. Naprotiv, cak gubimo najpovoljniji trgovinski sporazum sa Rusijom bez carine, itd. Uz sva ova ponizenja koja trpimo, jos cemo imati i ekonomske stete.

Aleksandar

pre 11 godina

Bio sam izraziti, pa umereni evropejac, vise nisam, politicki gledano, nista. Gledam sebe i svoje bliznje. Ne razumem tu pomamu za EU... od njih smo u poslednjih 20 godina doziveli strahovita ponizenja - raspad SFRJ, SRJ, odvajanje Kosova od Srbije, medijsku satanizaciju, sankcije, bombardovanje, stalne ucene i pritiske, cemu nema kraja, pa opet trcimo za njima i molimo ih da nas prime a oni to ocigledno ne zele, umesto da im se dostojanstveno zahvalimo i bavimo se sobom. Jasno je da cemo morati da se odreknemo Kosova zarad EU. Ja bih se odrekao EU i da jednom za sva vremena zavrsimo sa tom pricom; nijedna se drzava ne odrice dela svoje teritorije (i to istorijski i duhovno veoma vaznog dela). Dok mi u nju udjemo, ona ce se ionako, najverovatnije, raspasti. Ne znam cemu sve to. Pa nisu sve zemlje Evrope i sveta clanice EU, pa funkcionisu. Muka mi je vise od cele te EU price.

jurica

pre 11 godina

Evropska unija je zapravo briselska birokratska mašinerija koja podseća na aždaje iz narodnih bajki. Odsečeš jednu glavu (ukineš jednu agenciju ili kancelariju, ili već šta...), pojave se dve-tri nove. Razmere čak ne toliko ni korupcije koliko nekompetencije briselskih birokrata su ogromne. Jedan od primera jeste da je, prema briselskim genijalcima, aditiv koji je dozvoljen u siru i mesu zabranjem u testu, a da, izgleda, nikome baš nije jasno zašto je to tako. Verovatno je neko nešto pobrkao, to jest, nikakvog racionalnog razloga nema. Nije tačno čak ni to da je EU nešto što su zapadni hrišćani stvarali po svojoj meri. Da li je sasvim slučajno što u dužničku krizu nije upala ni jedna zemlja u kojoj su protestanti na ovaj ili onaj način jaki? Sukob katolika i hugenota je nešto što je duboko urezano u kolektivnu svest, ne podsvest - svest, francuskog stanovništva. Merkel je kći luteranskog pastora, a o krvoprolićima zbog vere u nemačkoj istoriji ne treba ni govoriti. I da, ujedinjuje ih sve netrpeljivost prema pravoslavcima. Kako god, Srbija tu nema svoje mesto i neće ga ni imati, a nije joj ni potrebno.

Zorro

pre 11 godina

Entuziazam gradjana je u redu, medjutim, ne razumem ovo o ispunjavanju uslova. Zar zaista neko veruje da EU nas zeli bez obzira na sve ispunjene uslove. Zao mi je sto ce mnogi izgubiti posao koji rade za intrese EU ili su na projektu prikljucivanju Srbije EU. Moje je misljenje da ne treba lagati narod kako cemo jednog dana biti u EU, dobijati kredite, kako ce to omoguciti dolazak raznih kompanija, mogucnosti za ulaganja itd. Zasto bi nas neko primao u EU i zasto bi mi bili konkurentniji od zemalja koje su vec deo EU (Bugarska, Rumunija, Grcka, Spanija...). U Spaniji i Grckoj ima preko 25% nezaposlenih. Samo ocekuju Srbiju sa dodatnih 25% nezaposlenih. Ako su vam potrebni mitovi o ekonosmkom raju i miru onda citajte bajke...

Nino

pre 11 godina

Ovo me podseca na stav koji su bastinili neki srpsko-crnogorski politicari u periodu 1989-1991 da ako je komunizam propao u Istocnom bloku ne mora u Jugoslaviji,pa su Srbi i Crnogorci sve do pocetka krvoprolica u Bosni bili ubedjeni da je neka forma velike socijalisticke Jugoslavije moguca,cak kad je i malom Djokici,da upotrebim Velja Ilic metaforu,bilo jasno da je djavo dosao po svoje.Isti se slucaj zaludjenja desava i danas.Evropa ima alternativu,ali ono sto nema alternativu je zivotni standard prosecnog Evropljanina u XXI veku,a koji je u Srbiji misaona imenica.To ne moze da nam usadi ni Van Rompej ni Kacin,ni sve EU komisije.Pocnimo da se menjamo,ne radi EU,vec radi nas.Kad to dostignemo,mozemo se prikljuciti i Zvezdanoj federaciji,ako treba.I ko kaze da nam je zato potrebna EU i njeni fondovi,laze,jer nam to nista ne znaci kad se te pare ukradu ili se uzmu,posao odradi osljarski,a resto se sebi strpa u dzep.Mi smo problem,a ne EU,gejevi,ugrozenost vidri i sta sve nece smislit.

EUPM

pre 11 godina

Gđo Delević, čini se da je u vašoj i glavama euro-fanatika konfuzija. Koliko dugo se u Srbiji priča o EU? Bar 15 godina, verovatno duže.
Za tih 15 godina da li se bar neko od EU-entuzijasta pojavio sa jasnim i glasnim stavom zbog čega Srbija treba da se priključi. Šta je to što Srbija dobija priključenjem? Zanemarite sve one lepe stvari koje su u kondicionalu - ako budemo dobri i pojedemo sav kelj, dobićemo sladoled i maćeha će nam oprostiti što nas je tukla. Zaboravite to.
Recite jasno i glasno, bez kondicionala: šta Srbija dobija priključenjem?
Kad to budete mogli, a videli smo unazad tolike godine da niko od vas nije bio u stanju to da kaže jer je u pitanju prazna lista, možda će narod drukče da misli. EU je prazno obećanje, prodavanje magle. Možda je za neke zemlje bilo bolje da se priključe ali Srbija nije takva zemlja jer za nju uvek važe dupli standardi, za nju postoji uvek uslov više.
Nisam DSS-ovac, dugogodišnji sam glasač DS-a ali ne na ovim poslednjim izborima koje sam bojkotovao. Potražite poslednji Djindjićev intervju na youtube-u i vidite šta je govorio pametan čovek koji je imao viziju. Predlažem b92 da emituje taj intervju u celosti i napravi jednu emisiju o tom intervjuu. U vreme tog intervjua smo skrenuli na pogrešan put. Možda možemo da se vratimo nazad na pravi put, ali je bitno znati gde si skrenuo pogrešno. Taj intervju je putokaz.

EuroEkspert

pre 11 godina

Bavio sam se evropskim projektima. Tj. savetovao sam lokalnu samoupravu i pisao projekte za njih.
Na pocetku sam mislio da sam konacno otkrio zanimanje gde se moze na posten nacin zaraditi novac i da ce konacno neko na pravedan nacin ocenjivati moj rad, tj. da ce nacin odabira proejkata biti transparentan i posten. Medjutim ubrzo sam doziveo sasvim obratno. Ekipa iz predstavnistva EU u Srbiji je stvarno mrak. Mesaju se u sve, korumpirani su, spori i neodgovorni, a sa druge strane tretiraju nas kao smece i potpuno su nekompetentni i nadobudni.

zluradi

pre 11 godina

"Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade za evropske integracije, uverena je da je Srbija danas bliža EU nego ikad pre"

"Za dva meseca smo pokrenuli stvari sa mrtve tačke."

???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dvoumim se

pre 11 godina

Pitanje ''Kosovo ili EU'' je precenjeno. Nemamo ponudu da udjemo u EU da bi molgi da biramo. A po svemu sudeci necemo je imati kao Republik Srbija u ovim granicama.
Doslo je vreme da Nemacka naplati dva poraza.

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Ne verujem da gradjani gube zelju za EU, nego se samo pojacala svest i realno sagledavanje stvari.Ljudi shvataju i vide da mi idemo stramputicom koja nas udaljava sve vise od normalnog sveta i zato se ne zamlacuju i ne zanose previse obecanjima.Pa kome u stvari i treba ovakva drzava kao Srbija,koja je siromasna,korumpirana,bahata,sujetna,netolerantna,homofobicna,moralno i verski zatucana...Pa dali mislite da ONI to ne primecuju?

au

pre 11 godina

Da ostavimo "Ne lipsi magare do zelene trave" izreku koja ukazuje da je nas narod i ranije imao slicne izbore nego da pogledamo u sta se EU ubrzano transformise u poslednjih 5-6 godina - u super drzavu i pitanje je da li i zemlje koje su clanice zele to resenje a pogotovu zemlje koje imaju lose iskustvo sa raspadanjem prethodnih drzava (potpomognuto vodjama te iste EU alit to nema veze). Ja, kao pristalica Republikanske opcije, bih pre dao glas Srpskom Kralju da vodi zemlju nego nekom lokalnom predstavniku EU da to rade neizabrane birokrate iz Brisela. Da li me to cini Evroskeptikom? Mozda ako se EU ne promeni tako da svaki cinovnik iz Brisela bude transparentan i biran na direktnim izborima u skadu sa brojem stanovnika. Sve ostalo je zamajavanje i zamena jednog USSR ili SFRJ sa necim drugim ...

street fighting man

pre 11 godina

kratko i jasno, gradjni srbije sve manje zele u EU jer postaju svesni da ulaskom u nju nece dobiti siguran posao, odlicnu zaradu, penzionu zdravstvenu i socijalnu sigurnost, bezbednost licnu i imovinsku, stabilnu valutu,punu slobodu putovanja i zaposlavanja u celoj eu, osecaj da njihov glas nesto znaci i da ga politicka birokratija brisela postuje i konacno punu ravnopravnost sa gradjanima ostalih evropskih drzava.to sve sa (ne)priznanjem kosova nema nikakve veze.

Igor

pre 11 godina

ljudi kako ne shvatate da mi ako se budemo kretali u pravcu EU cao djaci! pogledajte gde najvise izvozimo robe i na osnovu toga procenite sami!

dario

pre 11 godina

dajte, odlućite se za EU. mali ljudi bi se trebali brinuti gdje će zaradit danas 100 kuna ili 1000 dinara kako god a ne brinuti o velikim stvarima poput nekakve velićine države ili brojnosti naroda. Pa više volim ćuti Srpsku ekavicu ili bosanski pored sebe na plaži nego nekakve njemce, francuze i ostale. Uđite u EU zbog sebe a ne države. Uvjek me veseli pomisao da nema nikakvih granica između nas ali ovo trenutno stanje kod vas me zabrinjava. Ova civilizacija je jedna od najdugovječnijih do sada i kad tad doći će joj kraj a onda? šta će tada biti bitno? A da, Kosovo.

BgHQ

pre 11 godina

Osnovni razlog je sto nijedna politicka opcija zajedno s tajkunima iskreno ne zele ulazak u EU.Ovako im je mnogo lakse da manipulisu vrlo neprosvecenim narodom i da se enormno bogate prodavajuci mu maglu.Kada bi im to bio iskreni interes uz medijsku pripremu za pola godine bi 70% ljudi bili za EU jer kako se narodu servira,narod tako i razmislja.

Aleksandar

pre 11 godina

Ne brinite, braco Srbi, snaci ce se Jevropa i brez vas. To sto vi necete bez nje, to je skroz druga prica, ta nece biti prvi put da radite u korist sopstvene ocigledne stete.

Миладин Суботић

pre 11 godina

Испостављањем нових захтева "у пролазу" и наступима представника ЕУ у којима врве нејасноће и могућности двоструких тумачења, Србија се доводи у позицију даљње неизвесности.

Шири се епидемија песимизма на нашем дугом и неизвесном путу ка ЕУ. Пут који се своди на избор за нигде или избор најнеизвеснијег циља. Све више личи на нови круг у празно, праћен исцрпљивањем и тестирањем опстанка смисла у пројектованој будућности.

Готово сваки наступ господе (Филе, Лајчак, Кацин, Барозо, Дежер...) уноси нову збуњеност у већ потрошену наду да ће престати потреба да се ревитализује увереност да ову земљу, српски народ и грађане Србије треба непрестано условљавати.

Нико од поменутих, никада, ни једном речју не користи одредбе највишег акта (резолуције) највишег међународног органа на планети (СБ УН). Гази се међународно право и омаловажава чланица УН, и то она која је индиректни правни следбеник државе једне од малобројних оснивача те исте организације.

У таквим околностима, не само да "ЕУ одлази из срца", већ се намеће и питање да ли то намерно неко присиљава ову земљу да се дистанцира од те организације?

Неке прилике су, можда, заиста ретке, али нису праве.

Zoki

pre 11 godina

Mislim da će podrška biti još manja, a jedan od razloga je i to da je Evropska Unija izgubila onaj magični sjaj kojim je privlačila. Ljudi su shvatili da Rumuni i Bugari nisu dobili nemačke plate zato što su u EU. Ono što se događa u Grčkoj je pokazalo da EU nije nikakav garant od krize, nezaposlenosti i besparice. Kada se na sve to doda i veoma netaktično ponašanje pojedinih evropskih političara, nije čudno da sve više ljudi postavlja pitanje da li im je sve to potrebno.
Srbija treba da neguje dobe odnose sa EU, ali ne mislim da joj je nužno da postane član. Nema razloga da se odrekne carinskog sporazuma sa Rusijom, ako joj to donosi više nego što bi eventualno mogla da povuče iz fondova EU kao punopravni član. Nema razloga da ne razvija dobre ekonomske odnose sa Kinom i Indijom, jer to rade svi, pa i EU.

Ivan

pre 11 godina

Obrazovana deco sa fakultetima, bezite iz ove crne rupe dok imamo "beli shengen". Kada odete u beli svet posaljite cika Ivici i cika tomi po razglednicu. Ovo je ponizavanje ljudi i vredjanje inteligencije, izmisljene statistike i KAMPANJA, koju vode ko zna kakve strukture pri vlastima tako da srbija ima veciti status kandidata. Na taj nacin dobijaju crkavicu od EU koju podele izmedju sebe, a pare od poreza ulupaju na njihovom Kosovu. Ako stvarno misle da su svi ljudi u Srbiji toliko plitki da ne vide stanse ovde desava, onda ljudi idemo kolektivno da svi trazimo azil u svim zemljama sveta. Covek ne moze da prodaje zvake a da mu drzava ne sedne na vrat sa dazbinama zajedno sa sve mafijom. Zahvalicu se i cika Boti sto nas je doslovno sahranio, on i onaj njegov raspali DS.

bezimena

pre 11 godina

Iz nasih srca se ne bezi tako lako kao sto se ulazi. Takvi smo, malo nestandardni.
(Milutin, 13. oktobar 2012 22:27)

Ne bih se baš složila. Mi smo najviše neuravnoteženi, kratkog daha, nepostojanog karaktera i ne poštujemo nikakve vrednosti, čak ni one koje sami povremeno, kad nam dune, uspostavimo. Začas ćemo nekoga da uzdignemo na pijedestal, ali ćemo ga, čim nam se neka sitnica ne svidi, još brže srušiti i izgaziti.

eh

pre 11 godina

Mi smo(HR) godinama pregovarali sa tim EU-om, i raspoloženje se mijenjalo non stop. Jedne godine podrška 60-70% druge 35%, treće opet 60%...

Narod je povodljiv, ako političari žele veći postotak oni to kroz pola godine i ostvare.

Ipak, na kraju moram priznati da približavanje EU ima dobrih strana, naravno ima i loših.

Danas nam se sve živo naplaćuje, nešto što smo prije 10 godina uzimali zdravo za gotovo danas ima neku tarifu. S druge strane danas je sve uređenije, kulturnije, dostupnije nego li je bilo prije 10 godina.

Evo ja konkretno zaposlim čovjeka iz Švedske da mi nešto odradi(programski), čovjeka nikad ne sretnem(nemam pojma kako izgleda), sve riješimo preko interneta(dogovor, tjedni sastanak, reviziju projekta i plaćanje) i čovjek pristupa meni(i ja njemu) sa punim povjerenjem.

Prije deset godina nisam mogao ni sanjati ovakvu suradnju...

Biljana

pre 11 godina

Vratimo se zemlji i agrokulturi, da mi lepo proizvedemo hrane za sebe da niko nigde ne bude gladan, a onda postavljamo uslove njima kad oni ogladne.

Flash

pre 11 godina

Bugarska, Rumunija, Balticke zemlje i Poljska su sirotinja u poredjenju sa zap.evropskim drzavama,iako su deo EU! A nasi evropejci sanjaju da ce Srbija u roku od 5 godina posle prikljucenja postati Svedska! Nista se nece promeniti ako udjemo, pametnije bi bilo da dizemo ekonomiju prema svojim interesima, da saradjujemo i sa Rusijom i sa Evropom, i Kinom i Amerikom i Japanom i Indijom, ma i sa Madagaskarom bre! Da ne bude da nam neki Jelko Kacin prica kako smo previse okrenuti nekoj zemlji ili kako nesto sto u svojo zemlji radimo nije prihvatljivo (Sta ga se tice zirafina zenidba? :D) Da uzimamo od svih ono najbolje, a da odbacujemo ono lose! Tako se radilo za vreme SFRJ, bili smo nepristrasni, nezavisni i nesvrstani, pa smo bili postovani!

nesh_bros

pre 11 godina

Sarena laza bre ljudi.. prvo Karadzic, pa Mladic, pa sada Kosovo, pa sta ce sledece da bude ?! Treba ekonomski da jacamo.. i bicemo nezaviani !

matori

pre 11 godina

Nisam ni slep ni gluv, pa vidim po komentarima, a čujem na svakom koraku, u Srbiji se vodi intenzivna antievropska kampanja!
Ne znam koliko to košta, ali naslućujem da je u pitanju vojska agotatora...
Strankama koje su sada aktuelna vlast, veoma odgovara negovanje odbojnog stava prema EU, pa se dadoše u žestoku propagandu (nije im to prvi put).
Sve nešto veličaju pravoslavnu (navodnu) braću, i nadaju se beskrajno...
Ali, moram sve da podsetim na čuvenu izreku: "Ko visoko leti, pada sa većim treskom o ledinu", pa će i naknadni "bolovi" biti u skladu sa tim.
Pre nekih 20 godina, jedna javna ličnost (rekao bih - javna budala) reče: "Ako treba, ješćemo korenje!"... Pa sve mislim, da ćete ga zaista jesti.

Majakovski

pre 11 godina

društvu većih i jačih oko sebenije navrijeme shvatila da treba ponekad poustiti i prilagoditi se, čak i kada je u pravu
(mario, 14. oktobar 2012 08:29)

Ja kada sam u pravu ne popustam i ne prilagodjavam se ma koliko onaj s` sruge strane bio jaci, inace tu je razlika izmedju Srbije i zemalja regiona, a bogami i sire.

U tvojoj recenici je sazeto sve, sve sto se desava i dan danas je u tvojoj recenici.
Nase komsije su kroz svetske ratove kroz popustanje i prilagodjavanje uvek birale pogresnu stranu, stranu agresora i uww1 i u ww2.
Postoji nesto mnogo vece i jace od sile. Ali vi to nikada to necete razumeti.
Prilagodjavajte se, popustajte, pa to ste radili kroz citavu istoriju.
Ponosan sam sto sam rodjen u ovoj zemlji, ponosan sam na nasu istoriju, ponosan sam sto pripadam ovom narodu.
I sta, znaci "povijesni paradoks" se ne bi desio da smo popustali, prilagodjavali se jacem, ma ajte molim vas...
Da smo to radili nas sada ne bi bilo ali ni to nikada necete razumeti, neko se kroz istoriju borio, a neko popustao i prilagodjavao.
Srdacan pozdrav.

čekajući lidera

pre 11 godina

Ono što srbiji treba nisu ni evropska ni tamo neka evroazijska unija. Srbiji je potreban mir i unutrašnje jedinstvo koje nažalost nije ni na vidiku. Malo više tolerancije medju raznim političkim opcijama. Ne samo medju političarima nego i medju gradjanima. Trebaju nam zakoni koji će se u potpunosti poštovati i sudovi pred kojima će svi biti jednaki. Da ne bude neko unapred kriv zato što je pripadnik druge političke opcije ili unapred amnestiran ako je pripadnik tvoje. Srbiji trebaju sudovi koji će drastično kažnjavati korupciju i sve one koji su posegli za tudjim. Srbija treba da učetvorostruči proizvodnju hrane, električne energije i vode za piće jer ima kapacitete. Srbija ne sme da izvozi Hrvatskoj šećernu repu dok se njene šećerane gase. I uopšte sve proizvode da dovede do finalne faze a ne da prodaje sirovine i poluproizvode. Cene hrane u svetu su se udvostručile u poslednjih 10 godina. Srbija
treba konačno da dovrši saobraćajnu infrastrukturu i drumsku i železničku pa i dunav jer ima odličan geografski položaj. I to treba da naplati maksimalno. Kad sve to uradi treba da sačeka svoj trenutak. A taj trenutak nije tako daleko kao što nam se sad čini. Ko bi pre samo 5 godina rekao da će unija doći u ovakvu krizu. Srbija mora da nastavi da razvija vojnu industriju i zbog izvoza i zbog sopstvene spremnosti da odbrani svoje. Nažalost nemamo samo jednu stvar. Nemamo lidera. Nemamo čoveka kojem bi smo svi (ili bar većina) verovali i koji bi nas poveo da sprovedemo ovo u delo.

mario

pre 11 godina

srbiji se desio povijesni paradoks,
stoljećima je bila regionalna sila, u jugoslaviji je bila naveći i dominantni narod
kao takva, mogla je postavljati uvjete, navikla je da bude po njenom
sada, kada je ostala sama u društvu većih i jačih oko sebenije navrijeme shvatila da treba ponekad poustiti i prilagoditi se, čak i kada je u pravu

Pop

pre 11 godina

Ne bih se baš složila. Mi smo najviše neuravnoteženi, kratkog daha, nepostojanog karaktera i ne poštujemo nikakve vrednosti, čak ni one koje sami povremeno, kad nam dune, uspostavimo. Začas ćemo nekoga da uzdignemo na pijedestal, ali ćemo ga, čim nam se neka sitnica ne svidi, još brže srušiti i izgaziti.
(bezimena, 14. oktobar 2012 00:05)

Generalizacija nikome dobro nije donela, ne zaboravite to.

Jeffrey Murdock

pre 11 godina

EU beži iz srca političara, a ne iz srca srba. Dokle god ovako izgleda zemlja Srbija, svaki (pošten) srbin će radije živeti u EU, nego da gleda kako mu lešinari otimaju iz usta - uništavaju zemlju zarad svoje dobiti...

mkk

pre 11 godina

da se danas odrzi referendum za ili protiv eu,za eu bi bilo oko 30% najvise.tako da cao!srbija je u evropi i ne treba da mi dodje tamo neki svaba da mi kaze to.svaba je svoje rekao vise puta kroz istoriju,pa stoga nikad nece imati poverenje srba.

US of E

pre 11 godina

Vec 17 godina zivim van Srbije, u zemlji koja nije clanica EU, u kojoj zivi i radi veliki broj iseljenika iz zemalja koje su postale nove clanice (Ceska, Madjarska, Slovacka, Slovenija, Poljska, Ruminija,...). Indikativno je da je broj ljudi koji su odlucili da se vrate jednak statistickoj gresci, zanemarujuci! Voleo bih da mi neko, bilo ko, odgovori zasto! Mozda postoje neke druge drzave na svetu na koje bi Srbija mogla da se ugleda. Recimo one iz kojih se gore pomenuti ne vracaju.

Milo

pre 11 godina

Srbija moze mnogo brze da se razvija nego bilo koja chlanica EU. Uvedite krivichne zakone kakvi vladaju u Singapuru, ozakonite kocku i prostituciju kao u Nevadi, olakshajte pristup stranog kapitala kao na Aljasci i procvetacete.

Camden calling

pre 11 godina

Dragi moji sugradjani u zemlji i inistranstvu, poštovana gospodo u vladi Srbije, molim vas pročitajte moj stav i procenite sami da li bi ovaj put Srbije u budućnost bio rešenje naših dilema i problema.
Dosta vas ima podeljeno mišljenje, EU ili Rusija, popustiti ili se suprostaviti!
Srbija i njena vlada bi trebali sesti i razmisliti dobro o samo dve zemlje koje su nam jako jako poznate, i znamo mnogo o njihovim sistemima upave, privrede i finansija.
Prva je Švajcarska.
Srbija treba da se okrene ka njoj (ne Rusiji ili EU) i da se postavi tako da svojim poreskim sistemom ponudi STRANI razvoj privrede.
Druga je Kina.
Zemlja koja je u veoma kratkom roku postala ekonomska velesila upravo zbog STRANOG razvoja tehnologija i povećane proizVodnje u nerazvijenim regionima Kine.
E tek tada će Srbija moći postavljati uslove kao što to radi Švajcarska i Kina.
To je samo ukratko moja teza u kojoj nisam spomenuo mnogoštošta.
Nisam ekonomista, nisam akademski obrazovana osoba, ali i nisam SLEP da vidim u kome pravcu bi trebali krenuti za našu dobrobit(penzioni sistem) i dobrobit naših potomaka(obrazovanje).
Hvala svima koji su imali strpljenja da pročitaju moj stav o budućem pravcu Srbije.

Ja

pre 11 godina

Oni koji prikazuju kao da su "ponosna Srbija" i "Srbija u EU" dve suprotne stvari, lažu. EU od Srbije upravo i očekuje da bude ponosna ali i racionalna i poštena. Sve to bi želeli i srpski građani. Da nam u zemlji vlada red i poštenje. U zadnjih 12 godina stalno imamo nepoštene političare i korupciju, nekad slabije, nekad jače izraženo. Smisao EU je u tome da običan čovek bude zadovoljan, stabilan i da zna šta ga čeka. Mi smo svi frustrirani i navikli da uvek nečeg nema, fali, da će nam neko oteti. Zato Srbi i ne znaju da čekaju u redu. Jer smo navikli da se uvek neki rmpalija ugura preko reda. Ili tatin sin upiše fakultet a bio je ispod crte. Ili ministar postane magistar a znamo da je neznalica. Svi smo protiv korupcije, ali kada se radi o našem rođenom detetu onda pitamo "imaš li nekog tamo i tamo da mi pogura dete" i smatramo da je to normalno. Kada se to bude promenilo, onda ćemo biti psihički spremni za EU.

mujcinovic salih

pre 11 godina

EU ne odgovara nasim politicarima i tajkunima, jer oni bi bili nule tamo. Hoce ponovo da nam uvedu vize-zbog cega. Pa zato sto narod bezi od loseg zivota. To se zove glasanje nogama gospodo. Niko ne bezi u rusiju ili kinu.

igor vracar

pre 11 godina

Nije mi jasno cemu ova frka? Npr. ja gocu da se uclanim u golf klub. Kazu godisnja clanirina je tolika da moram njivu da prodam. Razmislim. Ne isplati mi se dati njivu zarad imidza. Uclanim se u poljoprivredni klub. Eto

Dragan

pre 11 godina

Nova vlada Beži ocigledno od EU jer ne zeli da se vodi nekim njenim standardima. Dok celokupno okruzenje ove Srbije radi na tome da se prikljuci Evropi,jedino Srbija to odbija i namece svojim gradjanima izgovore koji su prilicno netačni.

Mrki

pre 11 godina

Ovi nasi politicari su protiv EU jer tako najlakse manipulisu gradjanima a sebi i porodici su obezbedili sve pa i vize preko reda i diplomatske pasose. Ovaj narod je naucio na redove za hleb mleko za Jezdu j Dafinu redove za vize. Ko u svemu tome profitira drzava jer moras putovati za BGD za vizu steani notari razne agencije za vize obezbidjenja i gradjani kojo prodaju mesto u redu. Da li se ko seca koliko je trebalo za JEDNU VIZU. Oko 100 evra sa svim troskovima. Da li ce oko EU smo komentarisati oni koji nisu makli dalje iz svog mesta Beograd isli na ekskurziju Budvu Budimpestu i Bec videli na TV. Njima je dobro jer ne vide dalje od nosa. Znaci za 4 vize 400 evra. Bez vize kolima do Beca 100-120 evra sa putarinama i 280 za soping. Mala li je razlika. Lakse je potruditi se da se uvedu vize i da se narod pljacka i dalje. Zasto se tim azilantima odmah ne uruci resenje o proterivanju iz EU i zabrani ulazak a ovde po dolasku oduzme pasos. Pozvace se neko na ljudska prava a sta je sa nasim pravima koji ne trazimo azil. Dokle vise da brukaju SRBIJU I SRBE gledajuci da ukradu od drugih naroda poreske pare kazu u Nemackoj dobijaju 800 evra mesecno. Nisam ni za zute ni crvene ni plave ali me kao slobodnog gradjanina pogadja ako bi ponovo bile uvedene vize jer 20 godina nisam zasao iz Srbije zbog viza jer nisam hteo da se ponizavam i placam za vizu mesto u redu i ostalim prevarantima. Zadnje tri godine isao sam u posetu u Bec i video da su nase cene prehrane kupki odece vece nego u Becu ali kome to reci. Ne interesuje me ni Nikolic ni Dacic ni Tadic vec da se omoguci ovoj mladoj deci da nesto vide i prodju jer ako i njih zatvore u geto proce im 10-15 godina uzalud.

Slobodan-Bg

pre 11 godina

Toliko sam bio za tu EU ali sam uvideo da "to" i nije toliko bitno. Najvažnije je da ovde bude dobro ,zemlja zadovoljnih ljudi.

sve je laz

pre 11 godina

Srbija nece uci u EU, iz jednog prostog razloga. Zato sto politicka, intelektualna i svaka druga elita to ne zele. Srbija u EU, je kobna po njih. Narod se tu nista ne pita, a i lak je za manipulaciju.
Ono sto znam sigurno, jeste da iako Srbija nece uci u EU, narod u Srbiji nece osetiti bolji zivot. Propadanje i truljenje ce se i dalje nastaviti. Samo sada nece biti tog lagodnog izgovora "da se sve to dogadja zbog naseg pristupanja EU". Tako da je to jedini kvalitet koji ce se dobiti nasim nepristupanjem, to da necemo moci da okrivljujemo i dalje druge, da su krivi za nasu propast.

coa syd

pre 11 godina

sve dok mi budemo gledali
virtuelnu mrkvu na štapu zbog drugih a ne oslanjali na sebe zbog sebe nastaviće se slabljenje nacije. nama treba ogledalo jer ne vidimo da mrkve nema

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Entuzijazam građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju već duže je na nizbrdici, čemu pomaže EU svojim dokumentima i porukama, pišu "Novosti".

Sve dotle dok u Srbiji "vlada ovakvo blagostanje", sve dotle dok u Srbiji nema siromastva, nema nezaposlenosti, sve dotle dok ima dovoljno "secera i zejtina" taj "Entuzijazam građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju" ce opadati ! Zasto bi se Srbija i njeni gradjani "odrekli" svih tih "povlastica" koje trenutno uzivaju izvan EU ?

Nezavisna Srbija

pre 11 godina

@Igor, 13. oktobar 2012 23:55
A ko nas je terao da izvozimo najvise tamo? Zasto prethodna vlast nije radila na diversifikaciji izvoza. Pa zar se opet nalazimo pred istom dilemom kao i pre vise od 100 godina, kada smo imali omcu oko vrata zvanu "sav izvoz u Austrougarsku" i kada smo prestali da izvozimo sve tamo, tek onda je Srbija zivnula. Razmislite o tome.

janko

pre 11 godina

Treba shvatiti da EU zahtjevi ne pritišću običan narod nego političke klike a sve da bi tom istom narodu bilo bolje a klikama gore.Naravno da se klike tome opiru a narod treba vidjeti žele si stvarno cijeli život biti ovce.Mi u Hr smo to skontali.Običnom čovjeku koji na kraju uvijek nayebe, želim da ipak poveže dva i dva.

Isterivanje djavola

pre 11 godina

Ne bezi EU iz srca Srba, a i tu je pitanje regiona o kojem je rec, nego politicari jos od 2000. godine isteruju EU iz Srba svim poznatim metodama inkvizicije jer mogucnost lapanja para i trpanja u sopstevene dzepove je inverzno proporcionalna stepenu evropskih vrednosti u bednoj prcijici zvanoj Srbija. Uostalom, koliko EU nije u srcima Srba se moze veoma lako ustanoviti po broju Srba koji su od 2000. glavom bez obzira pobegli iz ove zemlje blagostanja u tu istu EU gde ih cekaju Sodoma i Gomora, ostavljajuci za sobom prepadnute, neodlucne i nesposobne.

Aleksandar

pre 11 godina

Ne brinite, braco Srbi, snaci ce se Jevropa i brez vas. To sto vi necete bez nje, to je skroz druga prica, ta nece biti prvi put da radite u korist sopstvene ocigledne stete.

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Ne verujem da gradjani gube zelju za EU, nego se samo pojacala svest i realno sagledavanje stvari.Ljudi shvataju i vide da mi idemo stramputicom koja nas udaljava sve vise od normalnog sveta i zato se ne zamlacuju i ne zanose previse obecanjima.Pa kome u stvari i treba ovakva drzava kao Srbija,koja je siromasna,korumpirana,bahata,sujetna,netolerantna,homofobicna,moralno i verski zatucana...Pa dali mislite da ONI to ne primecuju?

Nikolau

pre 11 godina

Ja mislim da mi trebamo odluciti sta hocemo. hocemo li u EU ili necemo. Ovo je sada samo tumaranje.
(Dejan, 13. oktobar 2012 21:23)

Niko ko ima dve sive celije vise nije za EU. Najneobrazovaniji deo Srbije je trenutno za EU, suprotno od onog ranije, ranije su neobrazovani bili protiv. Smenjujemo se. I vrapcima je jasno da se EU raspada po savovima, ne samo ekonomski, vec kako hocete. Dajte Madjarima referendum, trenutno je oko 80% protiv EU. Na silu ih i dalje drze tamo. Toliko i o slobodovoljnosti u pristupanju EU - ne daju ti da izadjes kad hoces. No, kako god bilo, svet je danas postao drugaciji, i takva zajednica kao sto je EU, koja je ranije imala smisla pogotovo zbog stalnih ratova i sl, postala je potpuno besmislena. Usli-ne usli u EU bice nam isto, jer mogucnosti su iste. Mozemo da trgujemo sa svim clanicama EU kao i da smo clan, nije kao ranije. Jedina prednost koja jos uvek postoji to su pristupni fondovi, ali oni su poslednjih godina drasticno smanjeni, tako da se ne isplati zbog neke milijarde trpeti sva ova ponizenja, priznavati Kosovo mic po mic, a tu milijardu ionako narod nece videti, to ce razne "Nube" da usisaju. Tako da, realno, kakva je konkretna ekonomska korist u pristupanju EU? Nikakva. Naprotiv, cak gubimo najpovoljniji trgovinski sporazum sa Rusijom bez carine, itd. Uz sva ova ponizenja koja trpimo, jos cemo imati i ekonomske stete.

Paradise Circus

pre 11 godina

Kako to radi EU,

EVROPSKA UNIJA | PONEDELJAK 24.09.2012
Lajčak: Biće dodatnih uslova EU

POLITIKA | PONEDELJAK 24.09.2012
Brisel: Nema novih uslova Srbiji

KOSOVO | UTORAK 4.09.2012 | 12:31
Šulc: Uslov za EU priznanje Kosova

EVROPSKA UNIJA | ČETVRTAK 1.09.2011
File potvrdio da Kosovo nije uslov

EVROPSKA UNIJA | SREDA 5.09.2012
"Priznanje nije uslov već realnost"

EVROPSKA UNIJA | SREDA 10.10.2012
Bilt: EU treba da ostane otvorena

EVROPSKA UNIJA | SUBOTA 13.10.2012
Lamert: EU ne bi trebalo da se širi

Nek` se prvo dogovore u EU sta `oce, a sta nece, sta je uslov, a sta nije.
Da li ce EU da se siri ili nece i sta je "realnost", a sta nije.
Iskreno sam zeleo da ova zemlja ide ka EU medjutim posle svega sto nam priredise, nikako u EU, ali nikako o NATO paktu da i ne govorim, daleko im lepa kuca.
Ne treba meni vasa Evropa, treba mi moje zemlje svaka stopa, ne treba meni sve sto je super.
Ne trebaju mi vizni, bezvizni rezimi jer ja bez para ne mogu nigde da putujem, a oni koji imaju kes mogu da putuju i sa i bez viznog rezima.
EU prodaje maglu i za ocekivati je bilo da podrska istoj padne i padace jos vise.Breme je da se opametimo i okrenemo sebi.
Sto smo blize EU sve smo propaliji i siromasniji.
Za mene je Evropa ( ono sto obidjoh ) jadan lepo picnut i sredjen koncentracioni logor, da se ne lazemo.
I sve je to brutalni kapitalizam ka kojem se nevoljno krecemo (iz opravdanih razloga ), vreme je da stanemo.

klempa

pre 11 godina

Toliko godina EU marketinga i samo 42% gradjana za EU. Te Evropska civilizacija, nauka i tehnologija, posao za sve, laka lova, kvizovi za decu, EUforija itd.itd. i nista.
I nije tome samo uzrok, to vrazje bombardovanje, nasi korumpirani politicari i ekonomska kriza u EU; uzrok je sto su gradjani izgubili NADU. Vera u EU kao da je razbila sve iluzije o boljem sutra.
Ekonomski nam Rusi pomazu (kupuju voce i povrce i prodaju jeftinu naftu), a EU ni carine za nase proizvode nije spustila.

dario

pre 11 godina

dajte, odlućite se za EU. mali ljudi bi se trebali brinuti gdje će zaradit danas 100 kuna ili 1000 dinara kako god a ne brinuti o velikim stvarima poput nekakve velićine države ili brojnosti naroda. Pa više volim ćuti Srpsku ekavicu ili bosanski pored sebe na plaži nego nekakve njemce, francuze i ostale. Uđite u EU zbog sebe a ne države. Uvjek me veseli pomisao da nema nikakvih granica između nas ali ovo trenutno stanje kod vas me zabrinjava. Ova civilizacija je jedna od najdugovječnijih do sada i kad tad doći će joj kraj a onda? šta će tada biti bitno? A da, Kosovo.

matori

pre 11 godina

Nisam ni slep ni gluv, pa vidim po komentarima, a čujem na svakom koraku, u Srbiji se vodi intenzivna antievropska kampanja!
Ne znam koliko to košta, ali naslućujem da je u pitanju vojska agotatora...
Strankama koje su sada aktuelna vlast, veoma odgovara negovanje odbojnog stava prema EU, pa se dadoše u žestoku propagandu (nije im to prvi put).
Sve nešto veličaju pravoslavnu (navodnu) braću, i nadaju se beskrajno...
Ali, moram sve da podsetim na čuvenu izreku: "Ko visoko leti, pada sa većim treskom o ledinu", pa će i naknadni "bolovi" biti u skladu sa tim.
Pre nekih 20 godina, jedna javna ličnost (rekao bih - javna budala) reče: "Ako treba, ješćemo korenje!"... Pa sve mislim, da ćete ga zaista jesti.

jurica

pre 11 godina

Evropska unija je zapravo briselska birokratska mašinerija koja podseća na aždaje iz narodnih bajki. Odsečeš jednu glavu (ukineš jednu agenciju ili kancelariju, ili već šta...), pojave se dve-tri nove. Razmere čak ne toliko ni korupcije koliko nekompetencije briselskih birokrata su ogromne. Jedan od primera jeste da je, prema briselskim genijalcima, aditiv koji je dozvoljen u siru i mesu zabranjem u testu, a da, izgleda, nikome baš nije jasno zašto je to tako. Verovatno je neko nešto pobrkao, to jest, nikakvog racionalnog razloga nema. Nije tačno čak ni to da je EU nešto što su zapadni hrišćani stvarali po svojoj meri. Da li je sasvim slučajno što u dužničku krizu nije upala ni jedna zemlja u kojoj su protestanti na ovaj ili onaj način jaki? Sukob katolika i hugenota je nešto što je duboko urezano u kolektivnu svest, ne podsvest - svest, francuskog stanovništva. Merkel je kći luteranskog pastora, a o krvoprolićima zbog vere u nemačkoj istoriji ne treba ni govoriti. I da, ujedinjuje ih sve netrpeljivost prema pravoslavcima. Kako god, Srbija tu nema svoje mesto i neće ga ni imati, a nije joj ni potrebno.

Zoran Cvetkovic

pre 11 godina

Što se EU tiče samo neukima nije jasno da je EU jedan džinovski birokratski mastodont sa tendencijom da postane Superdržava, naravno, koju će voditi Nemci po svojoj meri i ukusu. Niko nije blesav da ne vidi da EU nema nameru da nas primi u bilo kakvo članstvo. To je samo paravan da Srbija nestane i da se posle više od jednog veka reši tzv. Istočno pitanje koje datira još iz XIX veka. Tzv. EU uslovi imaju samo jedan cilj: demontažu Srbije na svim nivoima. Ispunite jedan uslov a ono se ispostavi da ga nismo dobro ispunili. Primer: privatizacija i neoliberalna ekonomija. Neoliberalizam je svima došao glave osim Nemcima koji su ga gurali svima osim njima. Na kraju: svi pred bankrotom a oni umesto mašingevera i soldata šalju činovnike i skupe pare. Dalje, EU namerno koristi višesmislenu terminologiju po onoj narodnoj "možda je baba a možda i devojka". Primer: Kosovo. Pa ne postoji valjda ijedna budala koja misli da su Bugarska i Rumunija po EU aršinima. Sve se vrtelo samo oko izolovanja Rusije. Za to im je i trebao Gorbačov i pijani Jelcin. Ova zemlja mora jedanput da se okrene sebi. Da se po svom aršinu i za svoje potrebe reformiše i razvija. Samo zbog sebe a ne EU. A njih držati na taman dovoljno dugom štapu. I dobro je što ovde ulazi kapital Kine i Rusije, budućih 1 i 2 na svetskoj lestvici. Iskreno se nadam da će Srbija ponovo pronaći svoje mesto ali i svoju dušu.

BgHQ

pre 11 godina

Osnovni razlog je sto nijedna politicka opcija zajedno s tajkunima iskreno ne zele ulazak u EU.Ovako im je mnogo lakse da manipulisu vrlo neprosvecenim narodom i da se enormno bogate prodavajuci mu maglu.Kada bi im to bio iskreni interes uz medijsku pripremu za pola godine bi 70% ljudi bili za EU jer kako se narodu servira,narod tako i razmislja.

Aleksandar

pre 11 godina

Bio sam izraziti, pa umereni evropejac, vise nisam, politicki gledano, nista. Gledam sebe i svoje bliznje. Ne razumem tu pomamu za EU... od njih smo u poslednjih 20 godina doziveli strahovita ponizenja - raspad SFRJ, SRJ, odvajanje Kosova od Srbije, medijsku satanizaciju, sankcije, bombardovanje, stalne ucene i pritiske, cemu nema kraja, pa opet trcimo za njima i molimo ih da nas prime a oni to ocigledno ne zele, umesto da im se dostojanstveno zahvalimo i bavimo se sobom. Jasno je da cemo morati da se odreknemo Kosova zarad EU. Ja bih se odrekao EU i da jednom za sva vremena zavrsimo sa tom pricom; nijedna se drzava ne odrice dela svoje teritorije (i to istorijski i duhovno veoma vaznog dela). Dok mi u nju udjemo, ona ce se ionako, najverovatnije, raspasti. Ne znam cemu sve to. Pa nisu sve zemlje Evrope i sveta clanice EU, pa funkcionisu. Muka mi je vise od cele te EU price.

Brisel javlja

pre 11 godina

Imam par dobrih prijatelja stranaca koji rade u Briselu.
EU nema nameru da primi Srbiju jos barem 20 godina. Nezvanicno, Srbija ima status Turske ali za razliku od Turske plan je da se Srbija konfederalizuje. To je koncept Nemacke i Engleske a Francuska ima neutralan stav prema tome.

EUPM

pre 11 godina

Gđo Delević, čini se da je u vašoj i glavama euro-fanatika konfuzija. Koliko dugo se u Srbiji priča o EU? Bar 15 godina, verovatno duže.
Za tih 15 godina da li se bar neko od EU-entuzijasta pojavio sa jasnim i glasnim stavom zbog čega Srbija treba da se priključi. Šta je to što Srbija dobija priključenjem? Zanemarite sve one lepe stvari koje su u kondicionalu - ako budemo dobri i pojedemo sav kelj, dobićemo sladoled i maćeha će nam oprostiti što nas je tukla. Zaboravite to.
Recite jasno i glasno, bez kondicionala: šta Srbija dobija priključenjem?
Kad to budete mogli, a videli smo unazad tolike godine da niko od vas nije bio u stanju to da kaže jer je u pitanju prazna lista, možda će narod drukče da misli. EU je prazno obećanje, prodavanje magle. Možda je za neke zemlje bilo bolje da se priključe ali Srbija nije takva zemlja jer za nju uvek važe dupli standardi, za nju postoji uvek uslov više.
Nisam DSS-ovac, dugogodišnji sam glasač DS-a ali ne na ovim poslednjim izborima koje sam bojkotovao. Potražite poslednji Djindjićev intervju na youtube-u i vidite šta je govorio pametan čovek koji je imao viziju. Predlažem b92 da emituje taj intervju u celosti i napravi jednu emisiju o tom intervjuu. U vreme tog intervjua smo skrenuli na pogrešan put. Možda možemo da se vratimo nazad na pravi put, ali je bitno znati gde si skrenuo pogrešno. Taj intervju je putokaz.

Dvoumim se

pre 11 godina

Pitanje ''Kosovo ili EU'' je precenjeno. Nemamo ponudu da udjemo u EU da bi molgi da biramo. A po svemu sudeci necemo je imati kao Republik Srbija u ovim granicama.
Doslo je vreme da Nemacka naplati dva poraza.

Zorro

pre 11 godina

Entuziazam gradjana je u redu, medjutim, ne razumem ovo o ispunjavanju uslova. Zar zaista neko veruje da EU nas zeli bez obzira na sve ispunjene uslove. Zao mi je sto ce mnogi izgubiti posao koji rade za intrese EU ili su na projektu prikljucivanju Srbije EU. Moje je misljenje da ne treba lagati narod kako cemo jednog dana biti u EU, dobijati kredite, kako ce to omoguciti dolazak raznih kompanija, mogucnosti za ulaganja itd. Zasto bi nas neko primao u EU i zasto bi mi bili konkurentniji od zemalja koje su vec deo EU (Bugarska, Rumunija, Grcka, Spanija...). U Spaniji i Grckoj ima preko 25% nezaposlenih. Samo ocekuju Srbiju sa dodatnih 25% nezaposlenih. Ako su vam potrebni mitovi o ekonosmkom raju i miru onda citajte bajke...

street fighting man

pre 11 godina

kratko i jasno, gradjni srbije sve manje zele u EU jer postaju svesni da ulaskom u nju nece dobiti siguran posao, odlicnu zaradu, penzionu zdravstvenu i socijalnu sigurnost, bezbednost licnu i imovinsku, stabilnu valutu,punu slobodu putovanja i zaposlavanja u celoj eu, osecaj da njihov glas nesto znaci i da ga politicka birokratija brisela postuje i konacno punu ravnopravnost sa gradjanima ostalih evropskih drzava.to sve sa (ne)priznanjem kosova nema nikakve veze.

Igor

pre 11 godina

ljudi kako ne shvatate da mi ako se budemo kretali u pravcu EU cao djaci! pogledajte gde najvise izvozimo robe i na osnovu toga procenite sami!

nesh_bros

pre 11 godina

Sarena laza bre ljudi.. prvo Karadzic, pa Mladic, pa sada Kosovo, pa sta ce sledece da bude ?! Treba ekonomski da jacamo.. i bicemo nezaviani !

au

pre 11 godina

Da ostavimo "Ne lipsi magare do zelene trave" izreku koja ukazuje da je nas narod i ranije imao slicne izbore nego da pogledamo u sta se EU ubrzano transformise u poslednjih 5-6 godina - u super drzavu i pitanje je da li i zemlje koje su clanice zele to resenje a pogotovu zemlje koje imaju lose iskustvo sa raspadanjem prethodnih drzava (potpomognuto vodjama te iste EU alit to nema veze). Ja, kao pristalica Republikanske opcije, bih pre dao glas Srpskom Kralju da vodi zemlju nego nekom lokalnom predstavniku EU da to rade neizabrane birokrate iz Brisela. Da li me to cini Evroskeptikom? Mozda ako se EU ne promeni tako da svaki cinovnik iz Brisela bude transparentan i biran na direktnim izborima u skadu sa brojem stanovnika. Sve ostalo je zamajavanje i zamena jednog USSR ili SFRJ sa necim drugim ...

mujcinovic salih

pre 11 godina

EU ne odgovara nasim politicarima i tajkunima, jer oni bi bili nule tamo. Hoce ponovo da nam uvedu vize-zbog cega. Pa zato sto narod bezi od loseg zivota. To se zove glasanje nogama gospodo. Niko ne bezi u rusiju ili kinu.

Миладин Суботић

pre 11 godina

Испостављањем нових захтева "у пролазу" и наступима представника ЕУ у којима врве нејасноће и могућности двоструких тумачења, Србија се доводи у позицију даљње неизвесности.

Шири се епидемија песимизма на нашем дугом и неизвесном путу ка ЕУ. Пут који се своди на избор за нигде или избор најнеизвеснијег циља. Све више личи на нови круг у празно, праћен исцрпљивањем и тестирањем опстанка смисла у пројектованој будућности.

Готово сваки наступ господе (Филе, Лајчак, Кацин, Барозо, Дежер...) уноси нову збуњеност у већ потрошену наду да ће престати потреба да се ревитализује увереност да ову земљу, српски народ и грађане Србије треба непрестано условљавати.

Нико од поменутих, никада, ни једном речју не користи одредбе највишег акта (резолуције) највишег међународног органа на планети (СБ УН). Гази се међународно право и омаловажава чланица УН, и то она која је индиректни правни следбеник државе једне од малобројних оснивача те исте организације.

У таквим околностима, не само да "ЕУ одлази из срца", већ се намеће и питање да ли то намерно неко присиљава ову земљу да се дистанцира од те организације?

Неке прилике су, можда, заиста ретке, али нису праве.

Flash

pre 11 godina

Bugarska, Rumunija, Balticke zemlje i Poljska su sirotinja u poredjenju sa zap.evropskim drzavama,iako su deo EU! A nasi evropejci sanjaju da ce Srbija u roku od 5 godina posle prikljucenja postati Svedska! Nista se nece promeniti ako udjemo, pametnije bi bilo da dizemo ekonomiju prema svojim interesima, da saradjujemo i sa Rusijom i sa Evropom, i Kinom i Amerikom i Japanom i Indijom, ma i sa Madagaskarom bre! Da ne bude da nam neki Jelko Kacin prica kako smo previse okrenuti nekoj zemlji ili kako nesto sto u svojo zemlji radimo nije prihvatljivo (Sta ga se tice zirafina zenidba? :D) Da uzimamo od svih ono najbolje, a da odbacujemo ono lose! Tako se radilo za vreme SFRJ, bili smo nepristrasni, nezavisni i nesvrstani, pa smo bili postovani!

Ivan

pre 11 godina

Obrazovana deco sa fakultetima, bezite iz ove crne rupe dok imamo "beli shengen". Kada odete u beli svet posaljite cika Ivici i cika tomi po razglednicu. Ovo je ponizavanje ljudi i vredjanje inteligencije, izmisljene statistike i KAMPANJA, koju vode ko zna kakve strukture pri vlastima tako da srbija ima veciti status kandidata. Na taj nacin dobijaju crkavicu od EU koju podele izmedju sebe, a pare od poreza ulupaju na njihovom Kosovu. Ako stvarno misle da su svi ljudi u Srbiji toliko plitki da ne vide stanse ovde desava, onda ljudi idemo kolektivno da svi trazimo azil u svim zemljama sveta. Covek ne moze da prodaje zvake a da mu drzava ne sedne na vrat sa dazbinama zajedno sa sve mafijom. Zahvalicu se i cika Boti sto nas je doslovno sahranio, on i onaj njegov raspali DS.

Dragan

pre 11 godina

Nova vlada Beži ocigledno od EU jer ne zeli da se vodi nekim njenim standardima. Dok celokupno okruzenje ove Srbije radi na tome da se prikljuci Evropi,jedino Srbija to odbija i namece svojim gradjanima izgovore koji su prilicno netačni.

mario

pre 11 godina

srbiji se desio povijesni paradoks,
stoljećima je bila regionalna sila, u jugoslaviji je bila naveći i dominantni narod
kao takva, mogla je postavljati uvjete, navikla je da bude po njenom
sada, kada je ostala sama u društvu većih i jačih oko sebenije navrijeme shvatila da treba ponekad poustiti i prilagoditi se, čak i kada je u pravu

EuroEkspert

pre 11 godina

Bavio sam se evropskim projektima. Tj. savetovao sam lokalnu samoupravu i pisao projekte za njih.
Na pocetku sam mislio da sam konacno otkrio zanimanje gde se moze na posten nacin zaraditi novac i da ce konacno neko na pravedan nacin ocenjivati moj rad, tj. da ce nacin odabira proejkata biti transparentan i posten. Medjutim ubrzo sam doziveo sasvim obratno. Ekipa iz predstavnistva EU u Srbiji je stvarno mrak. Mesaju se u sve, korumpirani su, spori i neodgovorni, a sa druge strane tretiraju nas kao smece i potpuno su nekompetentni i nadobudni.

Nino

pre 11 godina

Ovo me podseca na stav koji su bastinili neki srpsko-crnogorski politicari u periodu 1989-1991 da ako je komunizam propao u Istocnom bloku ne mora u Jugoslaviji,pa su Srbi i Crnogorci sve do pocetka krvoprolica u Bosni bili ubedjeni da je neka forma velike socijalisticke Jugoslavije moguca,cak kad je i malom Djokici,da upotrebim Velja Ilic metaforu,bilo jasno da je djavo dosao po svoje.Isti se slucaj zaludjenja desava i danas.Evropa ima alternativu,ali ono sto nema alternativu je zivotni standard prosecnog Evropljanina u XXI veku,a koji je u Srbiji misaona imenica.To ne moze da nam usadi ni Van Rompej ni Kacin,ni sve EU komisije.Pocnimo da se menjamo,ne radi EU,vec radi nas.Kad to dostignemo,mozemo se prikljuciti i Zvezdanoj federaciji,ako treba.I ko kaze da nam je zato potrebna EU i njeni fondovi,laze,jer nam to nista ne znaci kad se te pare ukradu ili se uzmu,posao odradi osljarski,a resto se sebi strpa u dzep.Mi smo problem,a ne EU,gejevi,ugrozenost vidri i sta sve nece smislit.

Majakovski

pre 11 godina

društvu većih i jačih oko sebenije navrijeme shvatila da treba ponekad poustiti i prilagoditi se, čak i kada je u pravu
(mario, 14. oktobar 2012 08:29)

Ja kada sam u pravu ne popustam i ne prilagodjavam se ma koliko onaj s` sruge strane bio jaci, inace tu je razlika izmedju Srbije i zemalja regiona, a bogami i sire.

U tvojoj recenici je sazeto sve, sve sto se desava i dan danas je u tvojoj recenici.
Nase komsije su kroz svetske ratove kroz popustanje i prilagodjavanje uvek birale pogresnu stranu, stranu agresora i uww1 i u ww2.
Postoji nesto mnogo vece i jace od sile. Ali vi to nikada to necete razumeti.
Prilagodjavajte se, popustajte, pa to ste radili kroz citavu istoriju.
Ponosan sam sto sam rodjen u ovoj zemlji, ponosan sam na nasu istoriju, ponosan sam sto pripadam ovom narodu.
I sta, znaci "povijesni paradoks" se ne bi desio da smo popustali, prilagodjavali se jacem, ma ajte molim vas...
Da smo to radili nas sada ne bi bilo ali ni to nikada necete razumeti, neko se kroz istoriju borio, a neko popustao i prilagodjavao.
Srdacan pozdrav.

Camden calling

pre 11 godina

Dragi moji sugradjani u zemlji i inistranstvu, poštovana gospodo u vladi Srbije, molim vas pročitajte moj stav i procenite sami da li bi ovaj put Srbije u budućnost bio rešenje naših dilema i problema.
Dosta vas ima podeljeno mišljenje, EU ili Rusija, popustiti ili se suprostaviti!
Srbija i njena vlada bi trebali sesti i razmisliti dobro o samo dve zemlje koje su nam jako jako poznate, i znamo mnogo o njihovim sistemima upave, privrede i finansija.
Prva je Švajcarska.
Srbija treba da se okrene ka njoj (ne Rusiji ili EU) i da se postavi tako da svojim poreskim sistemom ponudi STRANI razvoj privrede.
Druga je Kina.
Zemlja koja je u veoma kratkom roku postala ekonomska velesila upravo zbog STRANOG razvoja tehnologija i povećane proizVodnje u nerazvijenim regionima Kine.
E tek tada će Srbija moći postavljati uslove kao što to radi Švajcarska i Kina.
To je samo ukratko moja teza u kojoj nisam spomenuo mnogoštošta.
Nisam ekonomista, nisam akademski obrazovana osoba, ali i nisam SLEP da vidim u kome pravcu bi trebali krenuti za našu dobrobit(penzioni sistem) i dobrobit naših potomaka(obrazovanje).
Hvala svima koji su imali strpljenja da pročitaju moj stav o budućem pravcu Srbije.

sve je laz

pre 11 godina

Srbija nece uci u EU, iz jednog prostog razloga. Zato sto politicka, intelektualna i svaka druga elita to ne zele. Srbija u EU, je kobna po njih. Narod se tu nista ne pita, a i lak je za manipulaciju.
Ono sto znam sigurno, jeste da iako Srbija nece uci u EU, narod u Srbiji nece osetiti bolji zivot. Propadanje i truljenje ce se i dalje nastaviti. Samo sada nece biti tog lagodnog izgovora "da se sve to dogadja zbog naseg pristupanja EU". Tako da je to jedini kvalitet koji ce se dobiti nasim nepristupanjem, to da necemo moci da okrivljujemo i dalje druge, da su krivi za nasu propast.

zluradi

pre 11 godina

"Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade za evropske integracije, uverena je da je Srbija danas bliža EU nego ikad pre"

"Za dva meseca smo pokrenuli stvari sa mrtve tačke."

???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mkk

pre 11 godina

da se danas odrzi referendum za ili protiv eu,za eu bi bilo oko 30% najvise.tako da cao!srbija je u evropi i ne treba da mi dodje tamo neki svaba da mi kaze to.svaba je svoje rekao vise puta kroz istoriju,pa stoga nikad nece imati poverenje srba.

eh

pre 11 godina

Mi smo(HR) godinama pregovarali sa tim EU-om, i raspoloženje se mijenjalo non stop. Jedne godine podrška 60-70% druge 35%, treće opet 60%...

Narod je povodljiv, ako političari žele veći postotak oni to kroz pola godine i ostvare.

Ipak, na kraju moram priznati da približavanje EU ima dobrih strana, naravno ima i loših.

Danas nam se sve živo naplaćuje, nešto što smo prije 10 godina uzimali zdravo za gotovo danas ima neku tarifu. S druge strane danas je sve uređenije, kulturnije, dostupnije nego li je bilo prije 10 godina.

Evo ja konkretno zaposlim čovjeka iz Švedske da mi nešto odradi(programski), čovjeka nikad ne sretnem(nemam pojma kako izgleda), sve riješimo preko interneta(dogovor, tjedni sastanak, reviziju projekta i plaćanje) i čovjek pristupa meni(i ja njemu) sa punim povjerenjem.

Prije deset godina nisam mogao ni sanjati ovakvu suradnju...

Zoki

pre 11 godina

Mislim da će podrška biti još manja, a jedan od razloga je i to da je Evropska Unija izgubila onaj magični sjaj kojim je privlačila. Ljudi su shvatili da Rumuni i Bugari nisu dobili nemačke plate zato što su u EU. Ono što se događa u Grčkoj je pokazalo da EU nije nikakav garant od krize, nezaposlenosti i besparice. Kada se na sve to doda i veoma netaktično ponašanje pojedinih evropskih političara, nije čudno da sve više ljudi postavlja pitanje da li im je sve to potrebno.
Srbija treba da neguje dobe odnose sa EU, ali ne mislim da joj je nužno da postane član. Nema razloga da se odrekne carinskog sporazuma sa Rusijom, ako joj to donosi više nego što bi eventualno mogla da povuče iz fondova EU kao punopravni član. Nema razloga da ne razvija dobre ekonomske odnose sa Kinom i Indijom, jer to rade svi, pa i EU.

US of E

pre 11 godina

Vec 17 godina zivim van Srbije, u zemlji koja nije clanica EU, u kojoj zivi i radi veliki broj iseljenika iz zemalja koje su postale nove clanice (Ceska, Madjarska, Slovacka, Slovenija, Poljska, Ruminija,...). Indikativno je da je broj ljudi koji su odlucili da se vrate jednak statistickoj gresci, zanemarujuci! Voleo bih da mi neko, bilo ko, odgovori zasto! Mozda postoje neke druge drzave na svetu na koje bi Srbija mogla da se ugleda. Recimo one iz kojih se gore pomenuti ne vracaju.

Nezavisna Srbija

pre 11 godina

@Igor, 13. oktobar 2012 23:55
A ko nas je terao da izvozimo najvise tamo? Zasto prethodna vlast nije radila na diversifikaciji izvoza. Pa zar se opet nalazimo pred istom dilemom kao i pre vise od 100 godina, kada smo imali omcu oko vrata zvanu "sav izvoz u Austrougarsku" i kada smo prestali da izvozimo sve tamo, tek onda je Srbija zivnula. Razmislite o tome.

janko

pre 11 godina

Treba shvatiti da EU zahtjevi ne pritišću običan narod nego političke klike a sve da bi tom istom narodu bilo bolje a klikama gore.Naravno da se klike tome opiru a narod treba vidjeti žele si stvarno cijeli život biti ovce.Mi u Hr smo to skontali.Običnom čovjeku koji na kraju uvijek nayebe, želim da ipak poveže dva i dva.

Mrki

pre 11 godina

Ovi nasi politicari su protiv EU jer tako najlakse manipulisu gradjanima a sebi i porodici su obezbedili sve pa i vize preko reda i diplomatske pasose. Ovaj narod je naucio na redove za hleb mleko za Jezdu j Dafinu redove za vize. Ko u svemu tome profitira drzava jer moras putovati za BGD za vizu steani notari razne agencije za vize obezbidjenja i gradjani kojo prodaju mesto u redu. Da li se ko seca koliko je trebalo za JEDNU VIZU. Oko 100 evra sa svim troskovima. Da li ce oko EU smo komentarisati oni koji nisu makli dalje iz svog mesta Beograd isli na ekskurziju Budvu Budimpestu i Bec videli na TV. Njima je dobro jer ne vide dalje od nosa. Znaci za 4 vize 400 evra. Bez vize kolima do Beca 100-120 evra sa putarinama i 280 za soping. Mala li je razlika. Lakse je potruditi se da se uvedu vize i da se narod pljacka i dalje. Zasto se tim azilantima odmah ne uruci resenje o proterivanju iz EU i zabrani ulazak a ovde po dolasku oduzme pasos. Pozvace se neko na ljudska prava a sta je sa nasim pravima koji ne trazimo azil. Dokle vise da brukaju SRBIJU I SRBE gledajuci da ukradu od drugih naroda poreske pare kazu u Nemackoj dobijaju 800 evra mesecno. Nisam ni za zute ni crvene ni plave ali me kao slobodnog gradjanina pogadja ako bi ponovo bile uvedene vize jer 20 godina nisam zasao iz Srbije zbog viza jer nisam hteo da se ponizavam i placam za vizu mesto u redu i ostalim prevarantima. Zadnje tri godine isao sam u posetu u Bec i video da su nase cene prehrane kupki odece vece nego u Becu ali kome to reci. Ne interesuje me ni Nikolic ni Dacic ni Tadic vec da se omoguci ovoj mladoj deci da nesto vide i prodju jer ako i njih zatvore u geto proce im 10-15 godina uzalud.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Entuzijazam građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju već duže je na nizbrdici, čemu pomaže EU svojim dokumentima i porukama, pišu "Novosti".

Sve dotle dok u Srbiji "vlada ovakvo blagostanje", sve dotle dok u Srbiji nema siromastva, nema nezaposlenosti, sve dotle dok ima dovoljno "secera i zejtina" taj "Entuzijazam građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju" ce opadati ! Zasto bi se Srbija i njeni gradjani "odrekli" svih tih "povlastica" koje trenutno uzivaju izvan EU ?

bezimena

pre 11 godina

Iz nasih srca se ne bezi tako lako kao sto se ulazi. Takvi smo, malo nestandardni.
(Milutin, 13. oktobar 2012 22:27)

Ne bih se baš složila. Mi smo najviše neuravnoteženi, kratkog daha, nepostojanog karaktera i ne poštujemo nikakve vrednosti, čak ni one koje sami povremeno, kad nam dune, uspostavimo. Začas ćemo nekoga da uzdignemo na pijedestal, ali ćemo ga, čim nam se neka sitnica ne svidi, još brže srušiti i izgaziti.

Jeffrey Murdock

pre 11 godina

EU beži iz srca političara, a ne iz srca srba. Dokle god ovako izgleda zemlja Srbija, svaki (pošten) srbin će radije živeti u EU, nego da gleda kako mu lešinari otimaju iz usta - uništavaju zemlju zarad svoje dobiti...

Slobodan-Bg

pre 11 godina

Toliko sam bio za tu EU ali sam uvideo da "to" i nije toliko bitno. Najvažnije je da ovde bude dobro ,zemlja zadovoljnih ljudi.

Biljana

pre 11 godina

Vratimo se zemlji i agrokulturi, da mi lepo proizvedemo hrane za sebe da niko nigde ne bude gladan, a onda postavljamo uslove njima kad oni ogladne.

čekajući lidera

pre 11 godina

Ono što srbiji treba nisu ni evropska ni tamo neka evroazijska unija. Srbiji je potreban mir i unutrašnje jedinstvo koje nažalost nije ni na vidiku. Malo više tolerancije medju raznim političkim opcijama. Ne samo medju političarima nego i medju gradjanima. Trebaju nam zakoni koji će se u potpunosti poštovati i sudovi pred kojima će svi biti jednaki. Da ne bude neko unapred kriv zato što je pripadnik druge političke opcije ili unapred amnestiran ako je pripadnik tvoje. Srbiji trebaju sudovi koji će drastično kažnjavati korupciju i sve one koji su posegli za tudjim. Srbija treba da učetvorostruči proizvodnju hrane, električne energije i vode za piće jer ima kapacitete. Srbija ne sme da izvozi Hrvatskoj šećernu repu dok se njene šećerane gase. I uopšte sve proizvode da dovede do finalne faze a ne da prodaje sirovine i poluproizvode. Cene hrane u svetu su se udvostručile u poslednjih 10 godina. Srbija
treba konačno da dovrši saobraćajnu infrastrukturu i drumsku i železničku pa i dunav jer ima odličan geografski položaj. I to treba da naplati maksimalno. Kad sve to uradi treba da sačeka svoj trenutak. A taj trenutak nije tako daleko kao što nam se sad čini. Ko bi pre samo 5 godina rekao da će unija doći u ovakvu krizu. Srbija mora da nastavi da razvija vojnu industriju i zbog izvoza i zbog sopstvene spremnosti da odbrani svoje. Nažalost nemamo samo jednu stvar. Nemamo lidera. Nemamo čoveka kojem bi smo svi (ili bar većina) verovali i koji bi nas poveo da sprovedemo ovo u delo.

Ja

pre 11 godina

Oni koji prikazuju kao da su "ponosna Srbija" i "Srbija u EU" dve suprotne stvari, lažu. EU od Srbije upravo i očekuje da bude ponosna ali i racionalna i poštena. Sve to bi želeli i srpski građani. Da nam u zemlji vlada red i poštenje. U zadnjih 12 godina stalno imamo nepoštene političare i korupciju, nekad slabije, nekad jače izraženo. Smisao EU je u tome da običan čovek bude zadovoljan, stabilan i da zna šta ga čeka. Mi smo svi frustrirani i navikli da uvek nečeg nema, fali, da će nam neko oteti. Zato Srbi i ne znaju da čekaju u redu. Jer smo navikli da se uvek neki rmpalija ugura preko reda. Ili tatin sin upiše fakultet a bio je ispod crte. Ili ministar postane magistar a znamo da je neznalica. Svi smo protiv korupcije, ali kada se radi o našem rođenom detetu onda pitamo "imaš li nekog tamo i tamo da mi pogura dete" i smatramo da je to normalno. Kada se to bude promenilo, onda ćemo biti psihički spremni za EU.

coa syd

pre 11 godina

sve dok mi budemo gledali
virtuelnu mrkvu na štapu zbog drugih a ne oslanjali na sebe zbog sebe nastaviće se slabljenje nacije. nama treba ogledalo jer ne vidimo da mrkve nema

Pop

pre 11 godina

Ne bih se baš složila. Mi smo najviše neuravnoteženi, kratkog daha, nepostojanog karaktera i ne poštujemo nikakve vrednosti, čak ni one koje sami povremeno, kad nam dune, uspostavimo. Začas ćemo nekoga da uzdignemo na pijedestal, ali ćemo ga, čim nam se neka sitnica ne svidi, još brže srušiti i izgaziti.
(bezimena, 14. oktobar 2012 00:05)

Generalizacija nikome dobro nije donela, ne zaboravite to.

igor vracar

pre 11 godina

Nije mi jasno cemu ova frka? Npr. ja gocu da se uclanim u golf klub. Kazu godisnja clanirina je tolika da moram njivu da prodam. Razmislim. Ne isplati mi se dati njivu zarad imidza. Uclanim se u poljoprivredni klub. Eto

Milo

pre 11 godina

Srbija moze mnogo brze da se razvija nego bilo koja chlanica EU. Uvedite krivichne zakone kakvi vladaju u Singapuru, ozakonite kocku i prostituciju kao u Nevadi, olakshajte pristup stranog kapitala kao na Aljasci i procvetacete.

Isterivanje djavola

pre 11 godina

Ne bezi EU iz srca Srba, a i tu je pitanje regiona o kojem je rec, nego politicari jos od 2000. godine isteruju EU iz Srba svim poznatim metodama inkvizicije jer mogucnost lapanja para i trpanja u sopstevene dzepove je inverzno proporcionalna stepenu evropskih vrednosti u bednoj prcijici zvanoj Srbija. Uostalom, koliko EU nije u srcima Srba se moze veoma lako ustanoviti po broju Srba koji su od 2000. glavom bez obzira pobegli iz ove zemlje blagostanja u tu istu EU gde ih cekaju Sodoma i Gomora, ostavljajuci za sobom prepadnute, neodlucne i nesposobne.