Subota, 06.10.2012.

22:34

Rusija slavi Putinov rođendan

Vladimir Putin puni 60. godina. Od hiper-aktivnog deteta, preko majora u KGB, do predsednika i premijera Rusije, Putin je sada jedan od političkih lidera sveta.

Izvor: Tanjug

Rusija slavi Putinov roðendan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

4Anon

pre 11 godina

Dosta više ulizice. Jedino što možemo dobiti od Ruja (i Putina) jeste uzdržan glas u SB. Na kraju, Rusi su nejveći saveznici Asaad-a i Syrije pa su glasali u SB da ih Turci i NATO spraše.
(zoran, 7. oktobar 2012 20:47)

Ne lupajte gluposti! Rusi NIKADA u SB UN nisu glasali za reyoluciju protiv Sirije, već su OBA puta stavili veto. Assad se piše sa dva s, a ne sa dva a.

Max

pre 11 godina

@(Марко С., 7. oktobar 2012 13:37)
"3.) Природни прираштај за период Јануар-август 2012. године износи -0,3, мада је у последња појединачна 3 месеца прешао у плус и у даљем је расту, а број досељених у Русију ове године до авуста је око 200.000 људи
4.) Просечан век је повећан са 62.године из 2000.године на 70.5 година за јун ове године."

Sve treba proveriti. Dakle, po NEGATIVNOM prirodnom priraštaju, Rusija je treća na svetu, sa -4.93, a po prosečnom životnom veku je 112. na svetu, sa 64.3 godina za muškarce i 76.4 za žene, što je za 10 godina manje od EU proseka.

Max

pre 11 godina

@(Марко С., 7. oktobar 2012 13:37)
"2.) Просечна плата 2000.године била је 2500 рубаља( 6.875 динара), а у августу 2012. године 28300 рубаља(77.825 динара)"

Pazi da neko ne pomisli da je plata porasla više od 10 puta. :)
Zaboravio si da navedeš da je 2000. godine kurs bio 30 dinara za 1 DEM i koliko je tada vredela marka u odnosu na evro danas. Preračunaj to, pa nam se javi sa pravim brojkama.

drago

pre 11 godina

kakva glupost slaviti rodjendan presedniku,,to govori da je ta zemlja i dalje daleko od prave demokratije,,,,,,jel narod toliko prost,,,

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Mogu da slavim samo rodjendan svoje dece i bliznjih,a ovo mi lici na cirkus u kome taj autokrata izgleda uziva po ugledu na jos nekolicinu diktatora,od S.Koreje,Belorusije...Zemlja ako je razvijena i prosperitetna i narod u njoj ne moraju da znaju ni ko im je predsednik niti da se bave politikom,a sacuvaj Boze da mu slave rodjendan.Medjutim za neupucene samo da Srbi kao i Rusi vole autoritete i diktatore.To je istorijska istina.Pa Staljin je pobio milione Rusa a "umirali"su kada su culi za njegovu smrt.Broz je Srbima zatro i veru i slavu,ali su opet najvise ginuli za njega i okretali se od svega svog zarad diktature.Ovo nece razumeti neki "junak"od dvadesetak godina sigurno jer nije ziveo u to vreme,jer koliko vidim danasnja omladina tezi ka Rusiji,dok je ranije od uvek Srbija bila za zapadne zemlje.

rodjendan

pre 11 godina

Najjaci i najbolji predsednik koga je Rusija ikada imala.Cela Rusija mu cestita rodjendan dok opozicija na celu sa komunistima protestuje.Kamo lepe srece da Rusija napreduje uvek, kao sto je u vreme Putina.Nikad jaca i bogatija.Vladimire Vladimirovicu srecan ti rodjendan i u miru da ga proslavis sa svojom porodicom.

zoran

pre 11 godina

Dosta više ulizice. Jedino što možemo dobiti od Ruja (i Putina) jeste uzdržan glas u SB. Na kraju, Rusi su nejveći saveznici Asaad-a i Syrije pa su glasali u SB da ih Turci i NATO spraše.

Petar Filipovic

pre 11 godina

Posle Jeljcinove "gladne demokratije" Putin je Rusiji i rusima vratio dostojanstvo koje im iskonski pripada.Najveci lider svih vremena-PUTIN.

Kali

pre 11 godina

Srecan vam rodjendan gospodine predsednice!!! Da pozivite jos toliko i da Rusija sa vama nastavi ovako munjevito da prosperira i napreduje, i jos dugo da uziva u miru, blagostanju i sveopstem uzdignucu. Da se izborite sa svim spijunima i rusiocima ruskog demokratskog poretka i blagostanja, i da zavedete reda i u celom svetu. JEDINO VI TO MOZETE! CEO SLOBODARSKI SVET JE UZ VAS GOSPODINE PUTINE!!!

miki

pre 11 godina

Pa dragi "srbo-rusofili", kad toliko volite "vaseg" diktatora Putina, zasto ne vozite njihove automobile, zasto ne koristite njihove kompjutere, zasto ne zvacete njihove zvake, zasto ne oblacite rusku garderobu, zasto ne slusate rusku muziku, zasto ne gledate ruske filmove, zasto ne jedete rusku hranu, zasto se ne vozite ruskim avionima, zasto ne idete u rusiju da radite (nego na zapad), zasto ne kupujete tehnicku robu iz rusije, zasto ne koristite medicinsku opremu iz rusije, zasto ne koristite visoku tehnologiju iz rusije itd.. itd..????

Srbija je zaista propala zemlja!!

koja tragedija!

pre 11 godina

Naslov sve govori. Drzava od 150 miliona stanovnika slavi rodjendan jednog coveka. Zamislite vi ovde da mi pocnemo da slavimo rodjendan T. Nikolica, ili da smo slavili rodjendan B. Tadica. Jezim se i od same pomisli... neverovatno jednoumlje.

Naslov

pre 11 godina

Putinov rođendan nije državni praznik, ne organizuju se sletovi ili recitali i nema ni govora o tome da zemlja slavi njegov rođendan.
U vestima sa spominje da je danas njegov rođendan i koji su neki od njegovih rezultata na čelu države. To je manje-više sve, a izmišljanje nepostojećeg samo pokazuje za čije interese se tera voda na vodenicu.

Pera

pre 11 godina

Razlika izmedju slobodnih i neslobodnih zemalja odlicno se vidi po tome kako se slavi rodjendan predsednika. U slobodnim zemljama rodjendan predsednika se ne pominje. Zna li iko kada je rodjendan predsednicima Amerike, Italije, ili Francuske? U neslobodnim zemljama imamo stafete, sletove, postere u natprirodnoj velicini... uostalom sve smo to vec gledali i kod nas i u Sovjetskom Savezu, a Severnu Koreju da ne pominjem.

hajl

pre 11 godina

ajd' opet lavina pohvala ruskom ubermenschu; zašto li me potseća na nekog iz davne prošlosti.
krenulo se sa dizanjem desne ruke u znak pozdrava...

sakupljac staroga metala

pre 11 godina

Je li? Ako je najveci Rus, a gde su mu spomenici po Rusiji. Nema ih, jer je cena bronze i obojenih metala u Rusiji porasla do nebe.

Vladimir Pula

pre 11 godina

On je najbolji vladar Rusije koji može biti. Zemlji u kojoj nikad neće paliti demokracija već će uvijek ovisiti o tome koliko dobrog ili lošeg vladara ima. Tako je i bilo tako će i biti. Na Balkanu i u Srbiji ista stvar u malom. Nisu Slaveni za previše demokracije, najbolje funkcioniraju kad neko vlada njima, usmjerava i daje smisao njihovim životima. Demokracija ovdje vodi ka apaticnosti, korupciji i beznadju..
Sretan ti rodjendan Vladimire imenjace! :)

NSadjanin

pre 11 godina

Kakve bre majka Rusija? Znate li vi sta je majka? Majka je jedna i jedina, majka ce UVEK UCINITI SVE za svoje dete, majka vam uvek zeli najbolje!
Sta je nama Rusija ucinila, pomogla? Pitajte vase bake ako su jos zive kako su nas to Rusi oslobadjali!! Setite se 90ih kako su nam Rusi pomogli, setite se bombardovanja kako su nam pomogli, setite se prodaje NISa sta je bilo obecano a sta se dobilo... i po kojoj ceni je NIS otisao...

Nemojte biti slepi pored ociju!!! Zato smo tu gde jesmo jer uvek imamo nekog krivca i uvek imamo neku majku... VREME JE DA SHVATIMO DA JEDINO SAMI SEBI MOZEMO POMOCI A SVAKO DRUGI, SA STRANE JE TU ISKLJUCIVO IZ INTERESA... NI ZBOG CEG DRUGOG!!! MANITE SE DB IGRICA!

Владимир

pre 11 godina

У коментарима се пречесто у пежоративном смислу говори о Путину као диктатору. Или Асаду, пре тога Гадафију итд.
То је комунистичка флоскула која нам је усађена да неаргументовано дискредитује. Дикататор је личност од ауторитета (оправданог или не, неважно сад) који је заузимо врховни положај у државничкој пирамиди, нарочито за време кризних/претећих тренуака по земљу. Нарочито су били познати у Римском царству...
Бити диктатор није по себи лоше. Је поента. За децу и унуке ометене марксизмом.
Срећан р-дан, имењаче!

Dragan Nis

pre 11 godina

@zivojin
1989. Neva je tekla kroz Moskvu :) a onda je preseljena!
(davno bilo prijatelju, a meni se mozak zalaumfao i kad je komentar odleteo u vetar - bilo je kasno)
Hvala, izvinite!

Poplasen

pre 11 godina

Presednice nek nam je srecan 7.oktobar...
(Gogi, 7. oktobar 2012 14:37)

Srbiji je mogao da bude srecan i 5. oktobar, a nije. Zato sad valja svaki datum. Samo nek se slavi...

Ra´s

pre 11 godina

Zivim u Becu i ovde se uglavnom druzim sa Rusima. Dakle imam prilike da od Rusa slusam o Rusiji. Da je situacija bajna nije, ali da sami Rusi koji zive ovde kazu da ni ovde nije bolje (sem ako hoces da se uvalis u minus i kredit pa da stvoris sebi laznu sliku blagostanja) i to je tacno. Masa njih je ovde na odredjeno vreme (uglavnom 7 godina) i posle se vraca u Rusiju (uglavnom ce dobijati poslove po velikim centrima). Njihova deca pohadjaju i ovdasnje sto domace, sto internacionalne skole ali pri ambasadi (a to je slucaj i sa Ukrajinom i Belorusijom)i deca im paralelno idu u ruske skole. Jer: ko nema Lomonosov ili Rusku diplomu nema ni sansi u Rusiji. Narocito nipodastavaju "ideologiju Oxforda, Kembriduza, jela i ostalih "na glasu"". Eto, toliko iz prve ruke!

patriot

pre 11 godina

kakvo lupetanje o rusiji!!
ajde samo zamislite da je cena nafte ostala na nekih 20 dolara!

jos nesto: nihe rusija moskva i petersburg, ljudi moji idite malo u provinciju, nasa su sela za njih amerika.

a da ne pricam o moralu...

ne daj boze da nam rusi i rusija bude primer!

Марко С.

pre 11 godina

Тај човек је урадио заиста много у ових 12 година. Не изузимајмо ни премијера Медведева. Дакле, направићу само пар поређења:
1.) Укупан Бруто Друштвени прозвод 2000.године: 1.030 трилиона долара, у 2011. године 2.400 трилиона долара.
2.) Просечна плата 2000.године била је 2500 рубаља( 6.875 динара), а у августу 2012. године 28300 рубаља(77.825 динара)
Овде ћу да будем мало детаљнији, због појединаца. У Москви је зарада 48.000 рубаља(132.000 динара), У Јекатеринбургу 33.000 рубаља(90.750 динара), Санкт Петербург 32.500 рубаља(89.375 динара), Хабаровск 30.250 рубаља(83.187 динара), Владивасток 29.000 рубаља (79.750 динара),затим следе Казањ,Новосибирск, Чељабинск са око 25.000 рубаља, Ханти Мансијск 47.000 рубаља, док су на самом дну по зарадама грађани кавкаских република са од 16.000 рубаља до 20.000 рубаља ( тј. од 44.000 до 55.000 динара). Ту ћу да подсетим да је овогодишњи раст планиран на око 16%, у сиромашнијим регионима тај тренд понегде износи и преко 20%, а у богатијим од 10 до 14%.
3.) Природни прираштај за период Јануар-август 2012. године износи -0,3, мада је у последња појединачна 3 месеца прешао у плус и у даљем је расту, а број досељених у Русију ове године до авуста је око 200.000 људи
4.) Просечан век је повећан са 62.године из 2000.године на 70.5 година за јун ове године
5.) Москва, јекатеринбург, Казањ, Ростов на Дону и Грозни добијају своје међународне пословне центре и имам још толико ствари да кажем, али постоји лимит! Само ћу рећи, Путин свака част!

žsavić

pre 11 godina

"Zapad krenuo da ga predstavi kao diktatora" ... ma šta kažete, taj nestrpljivi Zapad, već krenuo, a naš brat je tek pešes puta bio predsednik i premijer srbije, tj. tek je počeo
predsednikovanje-premijerovanje ...
(da li sam ja to pogrešio - nije predsednik srbije nego rusije ... mada tu i nema suštinske razlike. Razlika između ove dve nacije neslobode je kao između onog ko daje i onog ko prima mito - oboje su krivi)

CG

pre 11 godina

Po 1001 put:

Putin je na slobodnim i demokratskim izborima izabran i time se ubraja u demokratsko legitimisane svjetske lidere i nije nikakav diktator!

To sto zapadna gebels propaganda veli drugacije samo znaci da se boje institucionalno jake i mocne drzave Rusije!

Inace ko god prati izbore u SAD taj zna da tu nema ni d od demokratije:

imate monopol nad medijama od desnicara Murdocha(Fox News) i od ljevicara (GE Media koji drzi MSNBC i Ted Turner koji drzi CNN) i to Vam je to...

A da ne zaboravim da naravno samo u SAD-u postoje samo 2 partije i da za ostale nikada niste culi,a da se predsjednici izmenjuju svakih 8 godina i dolaze iz porodice Bush ili Clinton....

Zamislite,Bush stariji predsjednik,Bush mladji predsjednik,a sada se vec kao potencijalni kandidat za izbore u 2016 pominje brat mladjeg,Jeb Bush...
Za Klintonovku i da ne trosim rijeci...

I to je kobajagi demokratija?Jes vala,kao kod nas u Crnoj Gori sa Milom....

Gavrilo Princip

pre 11 godina

Kao što reče Aleksandar Solženjicin,zapad u svim državama hvali one političare koji rade u njihovom interesu,a to po pravilu nije i interes dotične države.E pa sad vidite koga zapad hvali i kuje u zvezde ,a koga kudi u Srbiji.
Možda Rusija ne može da pomogne Srbiji koliko bi mi voleli,ali ipak je veoma značajno da drži ove zapadne kerove na uzici.
Srećan rodjendan gospodine Putin.

nesa

pre 11 godina

Jedina dobra stvar koju je Jeljcin uradio je Putin. Srecan mu rodjendan i njegova rusija je jedini zalog kakve takve bezbrizne buducnosti u odnosu na onu koju su nam nudile dvolicne ,,demokrate,,iz SAD i evrope.

Milan

pre 11 godina

"Sasvim je razumeo ono što je govorio veliki ruski pisac Aleksandar Solženjicin da na Zapadu najviše hvale one političare u Kremlju koji su razorili zemlju",


Ovo je najkorisnija rečenica iz celog teksta za nas Srbe.

Србин

pre 11 godina

Слушај овог Василија Благојевића, каже "он је ипак диктатор..." А шта је, молим те, Обама? Шта су били Буш, Клинтон и остали амерички председници? Вероватно "демократски" председници, који не дозвољавају никакве протесте против њих и њихових влада. :) Ево, последњи у низу је онај "окупирајмо вол стрит" где је полиција брутално пребијала демонстранте а медији су то под притиском режима прећуткивали.

Kako ???

pre 11 godina

Tacno je to da se zivot odvija samo u dva grada ; Moskva i Petersburg - ostatak OGROOMNE drzave zivi bedno ! Tek toliko o njegovoj brizi o stanovnistvu.
Zar niste imali prilike da upoznate nekoga iz Rusije a o dokumentarcima o aktuelnoj Rusiji i da ne govorim . Ko zeli da vidi vise - moze !

nenad

pre 11 godina

Cim ga zapad ne voli, to znaci da je dobar za Rusiju. Isto tako i u RS vole Dodika, jer ga u federaciji mrze.

Diktatori nekada dobro dodju zemljama koje su u rasulu, ali skoro po pravilu ostave vece rasulo iza sebe. Tito je bio diktator, ali je ipak uveo red u zemlji. Jedina greska koju je napravio je to sto sam pri kraju zivota nije uveo demokratiju, i razbio taj kult licnosti.

Sa druge strane, Kinezi ne prave tu gresku - polako i sigurno uvode demokratiju u kojoj ne postoji kult licnosti, a Mao Ce Tung ce zauvek ostati legenda...

Dragan Nis

pre 11 godina

Kao mlad inzenjer sam bio u Moskvi 1989.god. Na aerodromu Seremetjevo si ulazio u neku kabinu gde si odgovarao na neka pitanja iz zidova... to je bila pasoska kontrola!
Projektovali smo i izvodili instalacije slabe struje na IBH Semjakina. Svi mi sa gradilista smo rucali neke splacine u obliznjoj vojnickoj kantini. Spavali smo u hotelu Lenjingradskaja, prelep stari hotel jos iz carske Rusije, ali hrana nikakva. Bilo je samo nekoliko privatnih restorana pored reke Neve gde su nas vodili stariji kolege koji su poznavali Moskvu i gde je moglo da se pojede nesto ljudski. I sad pamtim neke sarmice u vinovom listu!
Trzni centri, ogromni, a unutra roba na policama kao kod nas u hiperinflaciji, trcis, trcis pa proizvod... I sad cuvam neke kutijice Made in USSR i nekoliko papirnih 'odin rublj'
I cuvam jedan zidni sat na bateriju koji je uvek zurio 3h za 24h!
To je bila Moskva pre vise od 2 decenije.
Moskva je danas jedna od najvecih svetskih metropola po svim parametrima!
Nije to palo s neba.
Putin, srecan mu rodjendan!

blato

pre 11 godina

Nije bilo lako napraviti preokret kakav je Putin napravio dosao na vlast.Dosao je u situaciji kada je Rusija bila na korak do dna.Kada je Jeljcin uvideo sta je uradio,jer je verovao da ce zapad pomoci Rusiji,jedini pravi potez je bio dovodjenje Putina koji ce voditi nezavisnu(od zapada)politiku.Ono sto je Putin napravio u tako velikoj i mnogoljudnoj zemlji to je tesko napraviti u manjoj opstini.Izborio se,sa jedne strane,sa tajkunim i mafijasima koji su vodili drzavu,a sa druge sa svim spoljnum elementima.Danas se Rusija ne moze porediti sa onom od pre 12 godina i to su cinjenice koje sve medjunarodne agencije i organizacije priznaju.Sve zamerke po pitanju demokratije i ljudskih prava padaju u vodu kad se vidi ko kritikuje.Rusija je danas druga vojna i politicka sila na svetu.Bez obzira sto je Srbija neuporedivo manja,mislim da bi nasi drzavnici trebalo da se ugledaju na Putina i Rusiju i da urade nesto za svoju drzavu i gradjane,a ne da brinu za sopstveni ugled u inostranstvu.

Sanel

pre 11 godina

Sve lijepo napisano samo ste izostavili jedan Jako vazan podatak a to je da Ga je zapravo Berezovski doveo u Kremlj i fakticki postavio za presjednika!Kasnije Ga je Putin otpilio kao uostalom i sve oligarhe prve tj. Jeljcinjove Garniture da bi ih zamjenio novom garniturom!Koliko God neki Putina kuju u zvijezde,i on ipak sluzi samo novcu a ne Ruskoj domovini i Ruskom OBICNOM gradjaninu!

Madhva (Hare Krišna)

pre 11 godina

Iz naše (Hare Krišna) perspektive: Moskva je POKLONILA našoj religiji deset hektara gradjevinskog zemljišta na kome se gradi ruski hinduistički hram. To je jedan izuzetan gest, prema ruskim Hindusima. Da podsetim i Beograd je pre stotinjak godina izgradio budistički hram na periferiji.
Danas se u Srbiji o nama i dalje ponekad piše da smo pseudo hindusi i opasna sekta, iako Indijska vlada misli sasvim drugačije.

Daydreamer(Psiholog)

pre 11 godina

Prosto neverovatno koliko se ovaj covek idealizuje u Srbiji. Alo bre, pa bas me briga to sto je on izvukao Rusiju iz polu-raspada, ja zapad dozivljavam kao nesto svoje. U Rusiji se uvek ocekuje da neko DRUGI odlucuje, a ne ti SAM. Kolektivisticko uredjenje. I paternalisticko. Ili su to otac i majka, ili drzava, uvek NEKO DRUGI zna bolje od tebe. Zive se neki kolektivno nesvesni arhetipovi tipa "Majka Rusija" i slicne budalastine. Neko rece da sve vise ljudi emigrira u Rusiju. Ako je zbog para, ne cudi me, ali ta zemlja nece biti slobodna ni za 200 godina. Zakoni se ne postuju. Ljudi su nervozni, nesreci i nepristojni. Tamo samo muvatorima sa Balkana moze biti dobro, jer niti imaju morala, niti svesti o zdravom postmodernom drustvu.

Salma Kristian

pre 11 godina

А Србију ко ће да воли? У Србији ко ће да ради...Руси уместо нас, или идемо просјачити од запада до истока...?

molim?

pre 11 godina

Ovakav hvalospev odavno nisam imao priliku da pročitam. Ili se ne pominje ili se ignorišu rat u Čečeniji, ubistva novinara i opozicionara, podmornica Kursk, nedostatak slobode medija, ogromno licno obogacivanje, one apsurdne fotke Putina kako se rva sa medvedima, jaše polu go i sta vec ne, i jos sijaset drugih stvari koje ne idu u prilog ideji da je Putin veliki vodja. Ruski ekonomski procvat se zasniva na cenama sirovina i ograničen je na vise slojeve u vecim gradovima. Tu Putin nema velike zasluge.
Sve u svemu, malo objektivnosti ne bi bilo naodmet.

Burgija

pre 11 godina

Prosto neverovatno koliko Rusi i rusofili obožavaju čoveka koji je na vrhu. Takođe ne mogu da verujem da samo jedan faktor može da podigne jednu zemlju, kao i da je uništi. To dokazuje da ipak Putin nije zaslužan za sve, i mnogo dokaza ide tome u prilog.

zemlja Din(ar)oslava

pre 11 godina

A najveća greška Zapada je što su bombardovali Srbiju, jer su time dobili Putina za predsednika Rusije.
(Morača, 7. oktobar 2012 08:20)

- Kakva srpska megalomanija u nekim za(b)ludjenim glavama. Dakako, dakako mi smo ti koji postavljaju i odredjuju i predsednika Rusije. Zasto? Zato sto nam se hoce i moze, hihihiiii...

Kefalo

pre 11 godina

Kome se svidja nek ide u Rusiju pa tamo nek prosperira. Slobodno! A cujemo se za 3 godine da vidimo kako ste uspeli.

Do tada, pozdrav sa ZAPADA!
(Evropa, 7. oktobar 2012 03:08)
=============

Sve vise i vise ljudi ide da zivi u toj Rusiji, a tek tvoje zapadne kompanije da i ne govorim!

SLOVEN

pre 11 godina

Odstupanjem Jelcina i dolaskom Putina za Predsednika Rusije, Rusija je postala ono sta je nekada bila.
Nije slucajno, da kandidat za predsednika SAD Romney, kaze, da im je Rusija neprijatelj broj 1, iako je
proslo 20 godina od hladnog rata. Samo pod vodstvom Predsednika Putina, Rusija moze odrzati i
sacuvati suverenitet i integritet svoje drzave. Sa njegovom politikom Rusija se netreba nikoga bojati,
kako u proslosti tako i u buducnosti.
Zato, cestitam i zelim iskreno gospodinu PUTINU sve najbolje, narocito zdravlje i dug zivot za njegov
60. rodjendan!

MOFO

pre 11 godina

Molim vas neka mi neko napise od ovih sto se klanjaju zapadu kako zivi prosecan gradjanin na zapadu.U duznickom-stambenom ropstvu do guse a dolazi sve gore i gore vreme (i sam bio na zapadu).Poslova sve manje a dugovi ostaju,nazalost o tome kako zivi srednja klasa na zapadu se ni malo ne pise ,kako se sistemom zakona povecuju dadzbine da bi profitirale firme koje poseduju demokratsko izabrani politicari i poslanici(to demokratija?),zapamtite da zapad nema dusu kao sto je nasa slovensak i da na kraju dana zapad samo interesuje prokleti profit i nista vise.

R. Marković

pre 11 godina

Da ste ovako kratko i jasno napisali o Dostojevskom, našli bi se ljudi koji bi tvrdili da je on najgori pisac. Razlog - zato što je Rus. Meni lično kad se pomene Nemačka,...strašno mi je teško. Prođe mi kroz glavu Jasenovac,Kragujevac, Kraljevo,... Ali s drugw strane za mene su najbolji među najboljima Tomas Man,..., David Hilbert,..., Franc Bekenbauer,... Nikome oni na ovom svetu nisu ništa ružno učinili, za razliku od njihovih sunarodnika za vrema dva svetcka rata. Ali su dali veliki doprinos, od književnosti , nauke pa čak do fudbala.

The Clash

pre 11 godina

Hm,zanimljiv tekst.Autor nije napisao da je gsn.Putin Vladimir dozvolio RPC(ruska pravoslavna crkva) bezcarinski uvoz dva najprofitabilnija proizvoda:alkohol i duvan.A zivotni vek prosecnog Rusa je 62 god,u celoj zemlji zivot se odvija samo u dva grada:Moskvi i St.Petersburghu.Nesto kao u Srbiji gde jos uvek navodno nesto dise u:Beogradu i Novom Sadu.Ostali vegetiraju poput biljaka.Mi uvek volimo idealizovati nekoga.Real life je nesto sasvim drugo.

nezainteresovan

pre 11 godina

Tako se voli svoja drzava, tako se narodu podize moral, tako se zasluzuje postovanje i vecna slava. U ovom tekstu ne pisu detalji o vrtoglavom rastu zaposleti od kada je stupio na vlast, i podizanju standarda cini mi se preko 300 posto. Srecan rodjendan Vladimire!

Morača

pre 11 godina

Putin je postao premijer Rusije pri kraju bombardovanja 1999. godine, zamenivši Jevgenija Primakova. Oronulog Jelcina, zameniće na mestu predsednika, početkom 2000. g.n.e. To će se pokazati kao najbolji potez Rusije u poslednjih 300. godina. A najveća greška Zapada je što su bombardovali Srbiju, jer su time dobili Putina za predsednika Rusije. Zapad ima tehnologiju, ali su resursi pri kraju. Hladni rat je dobio Zapad, ali bitku za resurse dobija Rusija.

Miladin Kovac

pre 11 godina

Putin je sada jedan od političkih lidera sveta, zahvaljujuci tome da stoji na celu jedne od prostorno najvece i po resursima najznacajnije zemalje sveta, Rusije. Inace prosecan drzavnik.

sl

pre 11 godina

Blago Rusima kad imaju ovakvog lidera! Da je nama jedan upola tako dobar, gde bi nam bio kraj. Ovako, ostaje nam da im se divimo, a kod nas, obrni okreni svi su oni legalisti, isti, isti, isti...

jeremija

pre 11 godina

Срећан Ти рођендан генерацијо.Да си нам жив и здрав још пуно,пуно година.И да Волиш земљу Србију онолико колико велика већина срба воли тебе.

Gorki

pre 11 godina

Nema vise prosjaka na licama Moskve, kao nekad.
Benzin-0,50 centi
Cigarete- 1,3 $
Prevoz za ceo mesec metroom-60$
za hranu 2 clane porodice dovoljno je 400$
Restorani i nocni zivot - preskupi
Sta to znaci?
To znaci da vraca srednji sloj na noge.
Svaka cast.

Evropa

pre 11 godina

Kome se svidja nek ide u Rusiju pa tamo nek prosperira. Slobodno! A cujemo se za 3 godine da vidimo kako ste uspeli.

Do tada, pozdrav sa ZAPADA!

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Dakle, da rezimiramo Putinov nacin vladavine Rusijom...prvo, funkcije u izvrsnoj vlasti obavljaju ljudi koji su njegovi bliski prijatelji a ne oni koji su izabrani na demokratskim izborima, i drugo, ekonomska snaga Rusije se ne zasniva na dobro vodjenoj ekonomskoj politici nego na "Bogom datim" izvorima nafte i zemnog gasa.
I ja bih znao tako vladati zemljom. Samo sto ne bih znao na taj nacin doci na vlast...jer nisam ni spijun, ni komunista, ni nedemokrata...

4xS

pre 11 godina

Uvek ce biti dezurnih natofila koji ce pljuvati po njemu a velicati tzv zapadne demokratije.A u inat njima a na srecu Rusa i nadam se nas,neka ti je srecan rodjendan i poziveo jos toliko

brzi

pre 11 godina

Klasični življennjepis ruskog mafijaša, tako je najlakše opisati Putina. Da je Jelcin za vreme vojnog udara početkom 90. godina temeljito počistio i tadašnji KGB kako je to uradio sa armijom, danas bi Rusija bila zemlja prosperiteta umesto da je zemlja u kojoj vladaju kriminalci iz bivše KGB a ljudstvo mora da živi sa prosječno mesečno 500 evra ( 20000 rublja), od prilike isti standard ko u Srbiji ako se uzme prosjek.

agim

pre 11 godina

Iz ovog teksta sam zakljucio da je Putin jedan lukav "prevarant"(plagiat) koji kako stariji sve vise i vise postaje opasniji po ljudstvo.Putin se sluzi sa poznatom komunistickom propagandom kako Rusija ima ovo,ono.Slicna taktika kao kod Sadama Huseina.Ruski narod OSECA da Putin prelazi sa "titule" blagi diktator u "titulu" srednji diktator.Posle srednjeg diktatora put ka VELIKOM diktatoru nece biti nimalo dug.
Procitajte detinjstva,skolovanja i nacin napredovanja ka politici kod velikih diktatora pa ce i sami da se uverite koliko tu ima slicnosti sa Putinom(ili jasnije receno vidi se da Putin samo kopira svoje "idole".)

Nadam se da ce Ruski narod na vreme zatvoriti vrata sopstvenom diktatoru dok nije kasno.Cim jednom udjes u Tigrove kandze tesko ces izaci iz njih.Ruski narod je strahovito brzo zaboravio Staljina.

bane

pre 11 godina

nisam nikakav rusofil,mada mi je ta zemlja daleko blize nego nasi "zapadni partneri"!putin je dokazao da je za svoju zemlju odlican drzavnik,dobar politicar,lisen nekih posebnih emocija,vrlo proracunat i promucuran covek!ovo sto pise u gornjem tekstu uglavnom je poznato svakome koga je zanimalo,ali nigde i bas nigde se ne moze procitati i pronaci kako je putin od jednog obicnog anonimusa,majora kgb tako vrtoglavo i pre svega munjevito napredovao do predsednika rusije?teorija ima milion,ali teorija je ipak samo teorija,sta je istina?mislim da to nikada necemo saznati!u svakom slucaju,putine,car si!

nada ZR

pre 11 godina

Putin nikada nije zaboravio svoje siromasno poreklo.Zato ima ogromno osecanje za svoj ruski narod.Ta emocija je uzejamna.On je mozda i najveci drzavnik sveta.Ne postoji niko kome on nece uzvratiti udarac ukoliko smatra su ugrozeni ruski interesi.Srecan mu rodjendan i da sto duze sluzi Rusiji.

nada ZR

pre 11 godina

Putin nikada nije zaboravio svoje siromasno poreklo.Zato ima ogromno osecanje za svoj ruski narod.Ta emocija je uzejamna.On je mozda i najveci drzavnik sveta.Ne postoji niko kome on nece uzvratiti udarac ukoliko smatra su ugrozeni ruski interesi.Srecan mu rodjendan i da sto duze sluzi Rusiji.

bane

pre 11 godina

nisam nikakav rusofil,mada mi je ta zemlja daleko blize nego nasi "zapadni partneri"!putin je dokazao da je za svoju zemlju odlican drzavnik,dobar politicar,lisen nekih posebnih emocija,vrlo proracunat i promucuran covek!ovo sto pise u gornjem tekstu uglavnom je poznato svakome koga je zanimalo,ali nigde i bas nigde se ne moze procitati i pronaci kako je putin od jednog obicnog anonimusa,majora kgb tako vrtoglavo i pre svega munjevito napredovao do predsednika rusije?teorija ima milion,ali teorija je ipak samo teorija,sta je istina?mislim da to nikada necemo saznati!u svakom slucaju,putine,car si!

Gorki

pre 11 godina

Nema vise prosjaka na licama Moskve, kao nekad.
Benzin-0,50 centi
Cigarete- 1,3 $
Prevoz za ceo mesec metroom-60$
za hranu 2 clane porodice dovoljno je 400$
Restorani i nocni zivot - preskupi
Sta to znaci?
To znaci da vraca srednji sloj na noge.
Svaka cast.

Morača

pre 11 godina

Putin je postao premijer Rusije pri kraju bombardovanja 1999. godine, zamenivši Jevgenija Primakova. Oronulog Jelcina, zameniće na mestu predsednika, početkom 2000. g.n.e. To će se pokazati kao najbolji potez Rusije u poslednjih 300. godina. A najveća greška Zapada je što su bombardovali Srbiju, jer su time dobili Putina za predsednika Rusije. Zapad ima tehnologiju, ali su resursi pri kraju. Hladni rat je dobio Zapad, ali bitku za resurse dobija Rusija.

nezainteresovan

pre 11 godina

Tako se voli svoja drzava, tako se narodu podize moral, tako se zasluzuje postovanje i vecna slava. U ovom tekstu ne pisu detalji o vrtoglavom rastu zaposleti od kada je stupio na vlast, i podizanju standarda cini mi se preko 300 posto. Srecan rodjendan Vladimire!

4xS

pre 11 godina

Uvek ce biti dezurnih natofila koji ce pljuvati po njemu a velicati tzv zapadne demokratije.A u inat njima a na srecu Rusa i nadam se nas,neka ti je srecan rodjendan i poziveo jos toliko

sl

pre 11 godina

Blago Rusima kad imaju ovakvog lidera! Da je nama jedan upola tako dobar, gde bi nam bio kraj. Ovako, ostaje nam da im se divimo, a kod nas, obrni okreni svi su oni legalisti, isti, isti, isti...

The Clash

pre 11 godina

Hm,zanimljiv tekst.Autor nije napisao da je gsn.Putin Vladimir dozvolio RPC(ruska pravoslavna crkva) bezcarinski uvoz dva najprofitabilnija proizvoda:alkohol i duvan.A zivotni vek prosecnog Rusa je 62 god,u celoj zemlji zivot se odvija samo u dva grada:Moskvi i St.Petersburghu.Nesto kao u Srbiji gde jos uvek navodno nesto dise u:Beogradu i Novom Sadu.Ostali vegetiraju poput biljaka.Mi uvek volimo idealizovati nekoga.Real life je nesto sasvim drugo.

jeremija

pre 11 godina

Срећан Ти рођендан генерацијо.Да си нам жив и здрав још пуно,пуно година.И да Волиш земљу Србију онолико колико велика већина срба воли тебе.

Evropa

pre 11 godina

Kome se svidja nek ide u Rusiju pa tamo nek prosperira. Slobodno! A cujemo se za 3 godine da vidimo kako ste uspeli.

Do tada, pozdrav sa ZAPADA!

Марко С.

pre 11 godina

Тај човек је урадио заиста много у ових 12 година. Не изузимајмо ни премијера Медведева. Дакле, направићу само пар поређења:
1.) Укупан Бруто Друштвени прозвод 2000.године: 1.030 трилиона долара, у 2011. године 2.400 трилиона долара.
2.) Просечна плата 2000.године била је 2500 рубаља( 6.875 динара), а у августу 2012. године 28300 рубаља(77.825 динара)
Овде ћу да будем мало детаљнији, због појединаца. У Москви је зарада 48.000 рубаља(132.000 динара), У Јекатеринбургу 33.000 рубаља(90.750 динара), Санкт Петербург 32.500 рубаља(89.375 динара), Хабаровск 30.250 рубаља(83.187 динара), Владивасток 29.000 рубаља (79.750 динара),затим следе Казањ,Новосибирск, Чељабинск са око 25.000 рубаља, Ханти Мансијск 47.000 рубаља, док су на самом дну по зарадама грађани кавкаских република са од 16.000 рубаља до 20.000 рубаља ( тј. од 44.000 до 55.000 динара). Ту ћу да подсетим да је овогодишњи раст планиран на око 16%, у сиромашнијим регионима тај тренд понегде износи и преко 20%, а у богатијим од 10 до 14%.
3.) Природни прираштај за период Јануар-август 2012. године износи -0,3, мада је у последња појединачна 3 месеца прешао у плус и у даљем је расту, а број досељених у Русију ове године до авуста је око 200.000 људи
4.) Просечан век је повећан са 62.године из 2000.године на 70.5 година за јун ове године
5.) Москва, јекатеринбург, Казањ, Ростов на Дону и Грозни добијају своје међународне пословне центре и имам још толико ствари да кажем, али постоји лимит! Само ћу рећи, Путин свака част!

Kefalo

pre 11 godina

Kome se svidja nek ide u Rusiju pa tamo nek prosperira. Slobodno! A cujemo se za 3 godine da vidimo kako ste uspeli.

Do tada, pozdrav sa ZAPADA!
(Evropa, 7. oktobar 2012 03:08)
=============

Sve vise i vise ljudi ide da zivi u toj Rusiji, a tek tvoje zapadne kompanije da i ne govorim!

Србин

pre 11 godina

Слушај овог Василија Благојевића, каже "он је ипак диктатор..." А шта је, молим те, Обама? Шта су били Буш, Клинтон и остали амерички председници? Вероватно "демократски" председници, који не дозвољавају никакве протесте против њих и њихових влада. :) Ево, последњи у низу је онај "окупирајмо вол стрит" где је полиција брутално пребијала демонстранте а медији су то под притиском режима прећуткивали.

Dragan Nis

pre 11 godina

Kao mlad inzenjer sam bio u Moskvi 1989.god. Na aerodromu Seremetjevo si ulazio u neku kabinu gde si odgovarao na neka pitanja iz zidova... to je bila pasoska kontrola!
Projektovali smo i izvodili instalacije slabe struje na IBH Semjakina. Svi mi sa gradilista smo rucali neke splacine u obliznjoj vojnickoj kantini. Spavali smo u hotelu Lenjingradskaja, prelep stari hotel jos iz carske Rusije, ali hrana nikakva. Bilo je samo nekoliko privatnih restorana pored reke Neve gde su nas vodili stariji kolege koji su poznavali Moskvu i gde je moglo da se pojede nesto ljudski. I sad pamtim neke sarmice u vinovom listu!
Trzni centri, ogromni, a unutra roba na policama kao kod nas u hiperinflaciji, trcis, trcis pa proizvod... I sad cuvam neke kutijice Made in USSR i nekoliko papirnih 'odin rublj'
I cuvam jedan zidni sat na bateriju koji je uvek zurio 3h za 24h!
To je bila Moskva pre vise od 2 decenije.
Moskva je danas jedna od najvecih svetskih metropola po svim parametrima!
Nije to palo s neba.
Putin, srecan mu rodjendan!

miki

pre 11 godina

Pa dragi "srbo-rusofili", kad toliko volite "vaseg" diktatora Putina, zasto ne vozite njihove automobile, zasto ne koristite njihove kompjutere, zasto ne zvacete njihove zvake, zasto ne oblacite rusku garderobu, zasto ne slusate rusku muziku, zasto ne gledate ruske filmove, zasto ne jedete rusku hranu, zasto se ne vozite ruskim avionima, zasto ne idete u rusiju da radite (nego na zapad), zasto ne kupujete tehnicku robu iz rusije, zasto ne koristite medicinsku opremu iz rusije, zasto ne koristite visoku tehnologiju iz rusije itd.. itd..????

Srbija je zaista propala zemlja!!

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Dakle, da rezimiramo Putinov nacin vladavine Rusijom...prvo, funkcije u izvrsnoj vlasti obavljaju ljudi koji su njegovi bliski prijatelji a ne oni koji su izabrani na demokratskim izborima, i drugo, ekonomska snaga Rusije se ne zasniva na dobro vodjenoj ekonomskoj politici nego na "Bogom datim" izvorima nafte i zemnog gasa.
I ja bih znao tako vladati zemljom. Samo sto ne bih znao na taj nacin doci na vlast...jer nisam ni spijun, ni komunista, ni nedemokrata...

agim

pre 11 godina

Iz ovog teksta sam zakljucio da je Putin jedan lukav "prevarant"(plagiat) koji kako stariji sve vise i vise postaje opasniji po ljudstvo.Putin se sluzi sa poznatom komunistickom propagandom kako Rusija ima ovo,ono.Slicna taktika kao kod Sadama Huseina.Ruski narod OSECA da Putin prelazi sa "titule" blagi diktator u "titulu" srednji diktator.Posle srednjeg diktatora put ka VELIKOM diktatoru nece biti nimalo dug.
Procitajte detinjstva,skolovanja i nacin napredovanja ka politici kod velikih diktatora pa ce i sami da se uverite koliko tu ima slicnosti sa Putinom(ili jasnije receno vidi se da Putin samo kopira svoje "idole".)

Nadam se da ce Ruski narod na vreme zatvoriti vrata sopstvenom diktatoru dok nije kasno.Cim jednom udjes u Tigrove kandze tesko ces izaci iz njih.Ruski narod je strahovito brzo zaboravio Staljina.

brzi

pre 11 godina

Klasični življennjepis ruskog mafijaša, tako je najlakše opisati Putina. Da je Jelcin za vreme vojnog udara početkom 90. godina temeljito počistio i tadašnji KGB kako je to uradio sa armijom, danas bi Rusija bila zemlja prosperiteta umesto da je zemlja u kojoj vladaju kriminalci iz bivše KGB a ljudstvo mora da živi sa prosječno mesečno 500 evra ( 20000 rublja), od prilike isti standard ko u Srbiji ako se uzme prosjek.

SLOVEN

pre 11 godina

Odstupanjem Jelcina i dolaskom Putina za Predsednika Rusije, Rusija je postala ono sta je nekada bila.
Nije slucajno, da kandidat za predsednika SAD Romney, kaze, da im je Rusija neprijatelj broj 1, iako je
proslo 20 godina od hladnog rata. Samo pod vodstvom Predsednika Putina, Rusija moze odrzati i
sacuvati suverenitet i integritet svoje drzave. Sa njegovom politikom Rusija se netreba nikoga bojati,
kako u proslosti tako i u buducnosti.
Zato, cestitam i zelim iskreno gospodinu PUTINU sve najbolje, narocito zdravlje i dug zivot za njegov
60. rodjendan!

Vladimir Pula

pre 11 godina

On je najbolji vladar Rusije koji može biti. Zemlji u kojoj nikad neće paliti demokracija već će uvijek ovisiti o tome koliko dobrog ili lošeg vladara ima. Tako je i bilo tako će i biti. Na Balkanu i u Srbiji ista stvar u malom. Nisu Slaveni za previše demokracije, najbolje funkcioniraju kad neko vlada njima, usmjerava i daje smisao njihovim životima. Demokracija ovdje vodi ka apaticnosti, korupciji i beznadju..
Sretan ti rodjendan Vladimire imenjace! :)

MOFO

pre 11 godina

Molim vas neka mi neko napise od ovih sto se klanjaju zapadu kako zivi prosecan gradjanin na zapadu.U duznickom-stambenom ropstvu do guse a dolazi sve gore i gore vreme (i sam bio na zapadu).Poslova sve manje a dugovi ostaju,nazalost o tome kako zivi srednja klasa na zapadu se ni malo ne pise ,kako se sistemom zakona povecuju dadzbine da bi profitirale firme koje poseduju demokratsko izabrani politicari i poslanici(to demokratija?),zapamtite da zapad nema dusu kao sto je nasa slovensak i da na kraju dana zapad samo interesuje prokleti profit i nista vise.

hajl

pre 11 godina

ajd' opet lavina pohvala ruskom ubermenschu; zašto li me potseća na nekog iz davne prošlosti.
krenulo se sa dizanjem desne ruke u znak pozdrava...

blato

pre 11 godina

Nije bilo lako napraviti preokret kakav je Putin napravio dosao na vlast.Dosao je u situaciji kada je Rusija bila na korak do dna.Kada je Jeljcin uvideo sta je uradio,jer je verovao da ce zapad pomoci Rusiji,jedini pravi potez je bio dovodjenje Putina koji ce voditi nezavisnu(od zapada)politiku.Ono sto je Putin napravio u tako velikoj i mnogoljudnoj zemlji to je tesko napraviti u manjoj opstini.Izborio se,sa jedne strane,sa tajkunim i mafijasima koji su vodili drzavu,a sa druge sa svim spoljnum elementima.Danas se Rusija ne moze porediti sa onom od pre 12 godina i to su cinjenice koje sve medjunarodne agencije i organizacije priznaju.Sve zamerke po pitanju demokratije i ljudskih prava padaju u vodu kad se vidi ko kritikuje.Rusija je danas druga vojna i politicka sila na svetu.Bez obzira sto je Srbija neuporedivo manja,mislim da bi nasi drzavnici trebalo da se ugledaju na Putina i Rusiju i da urade nesto za svoju drzavu i gradjane,a ne da brinu za sopstveni ugled u inostranstvu.

nesa

pre 11 godina

Jedina dobra stvar koju je Jeljcin uradio je Putin. Srecan mu rodjendan i njegova rusija je jedini zalog kakve takve bezbrizne buducnosti u odnosu na onu koju su nam nudile dvolicne ,,demokrate,,iz SAD i evrope.

NSadjanin

pre 11 godina

Kakve bre majka Rusija? Znate li vi sta je majka? Majka je jedna i jedina, majka ce UVEK UCINITI SVE za svoje dete, majka vam uvek zeli najbolje!
Sta je nama Rusija ucinila, pomogla? Pitajte vase bake ako su jos zive kako su nas to Rusi oslobadjali!! Setite se 90ih kako su nam Rusi pomogli, setite se bombardovanja kako su nam pomogli, setite se prodaje NISa sta je bilo obecano a sta se dobilo... i po kojoj ceni je NIS otisao...

Nemojte biti slepi pored ociju!!! Zato smo tu gde jesmo jer uvek imamo nekog krivca i uvek imamo neku majku... VREME JE DA SHVATIMO DA JEDINO SAMI SEBI MOZEMO POMOCI A SVAKO DRUGI, SA STRANE JE TU ISKLJUCIVO IZ INTERESA... NI ZBOG CEG DRUGOG!!! MANITE SE DB IGRICA!

koja tragedija!

pre 11 godina

Naslov sve govori. Drzava od 150 miliona stanovnika slavi rodjendan jednog coveka. Zamislite vi ovde da mi pocnemo da slavimo rodjendan T. Nikolica, ili da smo slavili rodjendan B. Tadica. Jezim se i od same pomisli... neverovatno jednoumlje.

R. Marković

pre 11 godina

Da ste ovako kratko i jasno napisali o Dostojevskom, našli bi se ljudi koji bi tvrdili da je on najgori pisac. Razlog - zato što je Rus. Meni lično kad se pomene Nemačka,...strašno mi je teško. Prođe mi kroz glavu Jasenovac,Kragujevac, Kraljevo,... Ali s drugw strane za mene su najbolji među najboljima Tomas Man,..., David Hilbert,..., Franc Bekenbauer,... Nikome oni na ovom svetu nisu ništa ružno učinili, za razliku od njihovih sunarodnika za vrema dva svetcka rata. Ali su dali veliki doprinos, od književnosti , nauke pa čak do fudbala.

CG

pre 11 godina

Po 1001 put:

Putin je na slobodnim i demokratskim izborima izabran i time se ubraja u demokratsko legitimisane svjetske lidere i nije nikakav diktator!

To sto zapadna gebels propaganda veli drugacije samo znaci da se boje institucionalno jake i mocne drzave Rusije!

Inace ko god prati izbore u SAD taj zna da tu nema ni d od demokratije:

imate monopol nad medijama od desnicara Murdocha(Fox News) i od ljevicara (GE Media koji drzi MSNBC i Ted Turner koji drzi CNN) i to Vam je to...

A da ne zaboravim da naravno samo u SAD-u postoje samo 2 partije i da za ostale nikada niste culi,a da se predsjednici izmenjuju svakih 8 godina i dolaze iz porodice Bush ili Clinton....

Zamislite,Bush stariji predsjednik,Bush mladji predsjednik,a sada se vec kao potencijalni kandidat za izbore u 2016 pominje brat mladjeg,Jeb Bush...
Za Klintonovku i da ne trosim rijeci...

I to je kobajagi demokratija?Jes vala,kao kod nas u Crnoj Gori sa Milom....

Ra´s

pre 11 godina

Zivim u Becu i ovde se uglavnom druzim sa Rusima. Dakle imam prilike da od Rusa slusam o Rusiji. Da je situacija bajna nije, ali da sami Rusi koji zive ovde kazu da ni ovde nije bolje (sem ako hoces da se uvalis u minus i kredit pa da stvoris sebi laznu sliku blagostanja) i to je tacno. Masa njih je ovde na odredjeno vreme (uglavnom 7 godina) i posle se vraca u Rusiju (uglavnom ce dobijati poslove po velikim centrima). Njihova deca pohadjaju i ovdasnje sto domace, sto internacionalne skole ali pri ambasadi (a to je slucaj i sa Ukrajinom i Belorusijom)i deca im paralelno idu u ruske skole. Jer: ko nema Lomonosov ili Rusku diplomu nema ni sansi u Rusiji. Narocito nipodastavaju "ideologiju Oxforda, Kembriduza, jela i ostalih "na glasu"". Eto, toliko iz prve ruke!

Pera

pre 11 godina

Razlika izmedju slobodnih i neslobodnih zemalja odlicno se vidi po tome kako se slavi rodjendan predsednika. U slobodnim zemljama rodjendan predsednika se ne pominje. Zna li iko kada je rodjendan predsednicima Amerike, Italije, ili Francuske? U neslobodnim zemljama imamo stafete, sletove, postere u natprirodnoj velicini... uostalom sve smo to vec gledali i kod nas i u Sovjetskom Savezu, a Severnu Koreju da ne pominjem.

Miladin Kovac

pre 11 godina

Putin je sada jedan od političkih lidera sveta, zahvaljujuci tome da stoji na celu jedne od prostorno najvece i po resursima najznacajnije zemalje sveta, Rusije. Inace prosecan drzavnik.

Daydreamer(Psiholog)

pre 11 godina

Prosto neverovatno koliko se ovaj covek idealizuje u Srbiji. Alo bre, pa bas me briga to sto je on izvukao Rusiju iz polu-raspada, ja zapad dozivljavam kao nesto svoje. U Rusiji se uvek ocekuje da neko DRUGI odlucuje, a ne ti SAM. Kolektivisticko uredjenje. I paternalisticko. Ili su to otac i majka, ili drzava, uvek NEKO DRUGI zna bolje od tebe. Zive se neki kolektivno nesvesni arhetipovi tipa "Majka Rusija" i slicne budalastine. Neko rece da sve vise ljudi emigrira u Rusiju. Ako je zbog para, ne cudi me, ali ta zemlja nece biti slobodna ni za 200 godina. Zakoni se ne postuju. Ljudi su nervozni, nesreci i nepristojni. Tamo samo muvatorima sa Balkana moze biti dobro, jer niti imaju morala, niti svesti o zdravom postmodernom drustvu.

nenad

pre 11 godina

Cim ga zapad ne voli, to znaci da je dobar za Rusiju. Isto tako i u RS vole Dodika, jer ga u federaciji mrze.

Diktatori nekada dobro dodju zemljama koje su u rasulu, ali skoro po pravilu ostave vece rasulo iza sebe. Tito je bio diktator, ali je ipak uveo red u zemlji. Jedina greska koju je napravio je to sto sam pri kraju zivota nije uveo demokratiju, i razbio taj kult licnosti.

Sa druge strane, Kinezi ne prave tu gresku - polako i sigurno uvode demokratiju u kojoj ne postoji kult licnosti, a Mao Ce Tung ce zauvek ostati legenda...

Gavrilo Princip

pre 11 godina

Kao što reče Aleksandar Solženjicin,zapad u svim državama hvali one političare koji rade u njihovom interesu,a to po pravilu nije i interes dotične države.E pa sad vidite koga zapad hvali i kuje u zvezde ,a koga kudi u Srbiji.
Možda Rusija ne može da pomogne Srbiji koliko bi mi voleli,ali ipak je veoma značajno da drži ove zapadne kerove na uzici.
Srećan rodjendan gospodine Putin.

molim?

pre 11 godina

Ovakav hvalospev odavno nisam imao priliku da pročitam. Ili se ne pominje ili se ignorišu rat u Čečeniji, ubistva novinara i opozicionara, podmornica Kursk, nedostatak slobode medija, ogromno licno obogacivanje, one apsurdne fotke Putina kako se rva sa medvedima, jaše polu go i sta vec ne, i jos sijaset drugih stvari koje ne idu u prilog ideji da je Putin veliki vodja. Ruski ekonomski procvat se zasniva na cenama sirovina i ograničen je na vise slojeve u vecim gradovima. Tu Putin nema velike zasluge.
Sve u svemu, malo objektivnosti ne bi bilo naodmet.

patriot

pre 11 godina

kakvo lupetanje o rusiji!!
ajde samo zamislite da je cena nafte ostala na nekih 20 dolara!

jos nesto: nihe rusija moskva i petersburg, ljudi moji idite malo u provinciju, nasa su sela za njih amerika.

a da ne pricam o moralu...

ne daj boze da nam rusi i rusija bude primer!

Salma Kristian

pre 11 godina

А Србију ко ће да воли? У Србији ко ће да ради...Руси уместо нас, или идемо просјачити од запада до истока...?

Milan

pre 11 godina

"Sasvim je razumeo ono što je govorio veliki ruski pisac Aleksandar Solženjicin da na Zapadu najviše hvale one političare u Kremlju koji su razorili zemlju",


Ovo je najkorisnija rečenica iz celog teksta za nas Srbe.

Kali

pre 11 godina

Srecan vam rodjendan gospodine predsednice!!! Da pozivite jos toliko i da Rusija sa vama nastavi ovako munjevito da prosperira i napreduje, i jos dugo da uziva u miru, blagostanju i sveopstem uzdignucu. Da se izborite sa svim spijunima i rusiocima ruskog demokratskog poretka i blagostanja, i da zavedete reda i u celom svetu. JEDINO VI TO MOZETE! CEO SLOBODARSKI SVET JE UZ VAS GOSPODINE PUTINE!!!

Naslov

pre 11 godina

Putinov rođendan nije državni praznik, ne organizuju se sletovi ili recitali i nema ni govora o tome da zemlja slavi njegov rođendan.
U vestima sa spominje da je danas njegov rođendan i koji su neki od njegovih rezultata na čelu države. To je manje-više sve, a izmišljanje nepostojećeg samo pokazuje za čije interese se tera voda na vodenicu.

zemlja Din(ar)oslava

pre 11 godina

A najveća greška Zapada je što su bombardovali Srbiju, jer su time dobili Putina za predsednika Rusije.
(Morača, 7. oktobar 2012 08:20)

- Kakva srpska megalomanija u nekim za(b)ludjenim glavama. Dakako, dakako mi smo ti koji postavljaju i odredjuju i predsednika Rusije. Zasto? Zato sto nam se hoce i moze, hihihiiii...

Poplasen

pre 11 godina

Presednice nek nam je srecan 7.oktobar...
(Gogi, 7. oktobar 2012 14:37)

Srbiji je mogao da bude srecan i 5. oktobar, a nije. Zato sad valja svaki datum. Samo nek se slavi...

Kako ???

pre 11 godina

Tacno je to da se zivot odvija samo u dva grada ; Moskva i Petersburg - ostatak OGROOMNE drzave zivi bedno ! Tek toliko o njegovoj brizi o stanovnistvu.
Zar niste imali prilike da upoznate nekoga iz Rusije a o dokumentarcima o aktuelnoj Rusiji i da ne govorim . Ko zeli da vidi vise - moze !

Petar Filipovic

pre 11 godina

Posle Jeljcinove "gladne demokratije" Putin je Rusiji i rusima vratio dostojanstvo koje im iskonski pripada.Najveci lider svih vremena-PUTIN.

Sanel

pre 11 godina

Sve lijepo napisano samo ste izostavili jedan Jako vazan podatak a to je da Ga je zapravo Berezovski doveo u Kremlj i fakticki postavio za presjednika!Kasnije Ga je Putin otpilio kao uostalom i sve oligarhe prve tj. Jeljcinjove Garniture da bi ih zamjenio novom garniturom!Koliko God neki Putina kuju u zvijezde,i on ipak sluzi samo novcu a ne Ruskoj domovini i Ruskom OBICNOM gradjaninu!

sakupljac staroga metala

pre 11 godina

Je li? Ako je najveci Rus, a gde su mu spomenici po Rusiji. Nema ih, jer je cena bronze i obojenih metala u Rusiji porasla do nebe.

Владимир

pre 11 godina

У коментарима се пречесто у пежоративном смислу говори о Путину као диктатору. Или Асаду, пре тога Гадафију итд.
То је комунистичка флоскула која нам је усађена да неаргументовано дискредитује. Дикататор је личност од ауторитета (оправданог или не, неважно сад) који је заузимо врховни положај у државничкој пирамиди, нарочито за време кризних/претећих тренуака по земљу. Нарочито су били познати у Римском царству...
Бити диктатор није по себи лоше. Је поента. За децу и унуке ометене марксизмом.
Срећан р-дан, имењаче!

zoran

pre 11 godina

Dosta više ulizice. Jedino što možemo dobiti od Ruja (i Putina) jeste uzdržan glas u SB. Na kraju, Rusi su nejveći saveznici Asaad-a i Syrije pa su glasali u SB da ih Turci i NATO spraše.

Madhva (Hare Krišna)

pre 11 godina

Iz naše (Hare Krišna) perspektive: Moskva je POKLONILA našoj religiji deset hektara gradjevinskog zemljišta na kome se gradi ruski hinduistički hram. To je jedan izuzetan gest, prema ruskim Hindusima. Da podsetim i Beograd je pre stotinjak godina izgradio budistički hram na periferiji.
Danas se u Srbiji o nama i dalje ponekad piše da smo pseudo hindusi i opasna sekta, iako Indijska vlada misli sasvim drugačije.

Burgija

pre 11 godina

Prosto neverovatno koliko Rusi i rusofili obožavaju čoveka koji je na vrhu. Takođe ne mogu da verujem da samo jedan faktor može da podigne jednu zemlju, kao i da je uništi. To dokazuje da ipak Putin nije zaslužan za sve, i mnogo dokaza ide tome u prilog.

žsavić

pre 11 godina

"Zapad krenuo da ga predstavi kao diktatora" ... ma šta kažete, taj nestrpljivi Zapad, već krenuo, a naš brat je tek pešes puta bio predsednik i premijer srbije, tj. tek je počeo
predsednikovanje-premijerovanje ...
(da li sam ja to pogrešio - nije predsednik srbije nego rusije ... mada tu i nema suštinske razlike. Razlika između ove dve nacije neslobode je kao između onog ko daje i onog ko prima mito - oboje su krivi)

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Mogu da slavim samo rodjendan svoje dece i bliznjih,a ovo mi lici na cirkus u kome taj autokrata izgleda uziva po ugledu na jos nekolicinu diktatora,od S.Koreje,Belorusije...Zemlja ako je razvijena i prosperitetna i narod u njoj ne moraju da znaju ni ko im je predsednik niti da se bave politikom,a sacuvaj Boze da mu slave rodjendan.Medjutim za neupucene samo da Srbi kao i Rusi vole autoritete i diktatore.To je istorijska istina.Pa Staljin je pobio milione Rusa a "umirali"su kada su culi za njegovu smrt.Broz je Srbima zatro i veru i slavu,ali su opet najvise ginuli za njega i okretali se od svega svog zarad diktature.Ovo nece razumeti neki "junak"od dvadesetak godina sigurno jer nije ziveo u to vreme,jer koliko vidim danasnja omladina tezi ka Rusiji,dok je ranije od uvek Srbija bila za zapadne zemlje.

rodjendan

pre 11 godina

Najjaci i najbolji predsednik koga je Rusija ikada imala.Cela Rusija mu cestita rodjendan dok opozicija na celu sa komunistima protestuje.Kamo lepe srece da Rusija napreduje uvek, kao sto je u vreme Putina.Nikad jaca i bogatija.Vladimire Vladimirovicu srecan ti rodjendan i u miru da ga proslavis sa svojom porodicom.

Dragan Nis

pre 11 godina

@zivojin
1989. Neva je tekla kroz Moskvu :) a onda je preseljena!
(davno bilo prijatelju, a meni se mozak zalaumfao i kad je komentar odleteo u vetar - bilo je kasno)
Hvala, izvinite!

drago

pre 11 godina

kakva glupost slaviti rodjendan presedniku,,to govori da je ta zemlja i dalje daleko od prave demokratije,,,,,,jel narod toliko prost,,,

4Anon

pre 11 godina

Dosta više ulizice. Jedino što možemo dobiti od Ruja (i Putina) jeste uzdržan glas u SB. Na kraju, Rusi su nejveći saveznici Asaad-a i Syrije pa su glasali u SB da ih Turci i NATO spraše.
(zoran, 7. oktobar 2012 20:47)

Ne lupajte gluposti! Rusi NIKADA u SB UN nisu glasali za reyoluciju protiv Sirije, već su OBA puta stavili veto. Assad se piše sa dva s, a ne sa dva a.

Max

pre 11 godina

@(Марко С., 7. oktobar 2012 13:37)
"2.) Просечна плата 2000.године била је 2500 рубаља( 6.875 динара), а у августу 2012. године 28300 рубаља(77.825 динара)"

Pazi da neko ne pomisli da je plata porasla više od 10 puta. :)
Zaboravio si da navedeš da je 2000. godine kurs bio 30 dinara za 1 DEM i koliko je tada vredela marka u odnosu na evro danas. Preračunaj to, pa nam se javi sa pravim brojkama.

Max

pre 11 godina

@(Марко С., 7. oktobar 2012 13:37)
"3.) Природни прираштај за период Јануар-август 2012. године износи -0,3, мада је у последња појединачна 3 месеца прешао у плус и у даљем је расту, а број досељених у Русију ове године до авуста је око 200.000 људи
4.) Просечан век је повећан са 62.године из 2000.године на 70.5 година за јун ове године."

Sve treba proveriti. Dakle, po NEGATIVNOM prirodnom priraštaju, Rusija je treća na svetu, sa -4.93, a po prosečnom životnom veku je 112. na svetu, sa 64.3 godina za muškarce i 76.4 za žene, što je za 10 godina manje od EU proseka.

Evropa

pre 11 godina

Kome se svidja nek ide u Rusiju pa tamo nek prosperira. Slobodno! A cujemo se za 3 godine da vidimo kako ste uspeli.

Do tada, pozdrav sa ZAPADA!

brzi

pre 11 godina

Klasični življennjepis ruskog mafijaša, tako je najlakše opisati Putina. Da je Jelcin za vreme vojnog udara početkom 90. godina temeljito počistio i tadašnji KGB kako je to uradio sa armijom, danas bi Rusija bila zemlja prosperiteta umesto da je zemlja u kojoj vladaju kriminalci iz bivše KGB a ljudstvo mora da živi sa prosječno mesečno 500 evra ( 20000 rublja), od prilike isti standard ko u Srbiji ako se uzme prosjek.

nada ZR

pre 11 godina

Putin nikada nije zaboravio svoje siromasno poreklo.Zato ima ogromno osecanje za svoj ruski narod.Ta emocija je uzejamna.On je mozda i najveci drzavnik sveta.Ne postoji niko kome on nece uzvratiti udarac ukoliko smatra su ugrozeni ruski interesi.Srecan mu rodjendan i da sto duze sluzi Rusiji.

agim

pre 11 godina

Iz ovog teksta sam zakljucio da je Putin jedan lukav "prevarant"(plagiat) koji kako stariji sve vise i vise postaje opasniji po ljudstvo.Putin se sluzi sa poznatom komunistickom propagandom kako Rusija ima ovo,ono.Slicna taktika kao kod Sadama Huseina.Ruski narod OSECA da Putin prelazi sa "titule" blagi diktator u "titulu" srednji diktator.Posle srednjeg diktatora put ka VELIKOM diktatoru nece biti nimalo dug.
Procitajte detinjstva,skolovanja i nacin napredovanja ka politici kod velikih diktatora pa ce i sami da se uverite koliko tu ima slicnosti sa Putinom(ili jasnije receno vidi se da Putin samo kopira svoje "idole".)

Nadam se da ce Ruski narod na vreme zatvoriti vrata sopstvenom diktatoru dok nije kasno.Cim jednom udjes u Tigrove kandze tesko ces izaci iz njih.Ruski narod je strahovito brzo zaboravio Staljina.

The Clash

pre 11 godina

Hm,zanimljiv tekst.Autor nije napisao da je gsn.Putin Vladimir dozvolio RPC(ruska pravoslavna crkva) bezcarinski uvoz dva najprofitabilnija proizvoda:alkohol i duvan.A zivotni vek prosecnog Rusa je 62 god,u celoj zemlji zivot se odvija samo u dva grada:Moskvi i St.Petersburghu.Nesto kao u Srbiji gde jos uvek navodno nesto dise u:Beogradu i Novom Sadu.Ostali vegetiraju poput biljaka.Mi uvek volimo idealizovati nekoga.Real life je nesto sasvim drugo.

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Dakle, da rezimiramo Putinov nacin vladavine Rusijom...prvo, funkcije u izvrsnoj vlasti obavljaju ljudi koji su njegovi bliski prijatelji a ne oni koji su izabrani na demokratskim izborima, i drugo, ekonomska snaga Rusije se ne zasniva na dobro vodjenoj ekonomskoj politici nego na "Bogom datim" izvorima nafte i zemnog gasa.
I ja bih znao tako vladati zemljom. Samo sto ne bih znao na taj nacin doci na vlast...jer nisam ni spijun, ni komunista, ni nedemokrata...

bane

pre 11 godina

nisam nikakav rusofil,mada mi je ta zemlja daleko blize nego nasi "zapadni partneri"!putin je dokazao da je za svoju zemlju odlican drzavnik,dobar politicar,lisen nekih posebnih emocija,vrlo proracunat i promucuran covek!ovo sto pise u gornjem tekstu uglavnom je poznato svakome koga je zanimalo,ali nigde i bas nigde se ne moze procitati i pronaci kako je putin od jednog obicnog anonimusa,majora kgb tako vrtoglavo i pre svega munjevito napredovao do predsednika rusije?teorija ima milion,ali teorija je ipak samo teorija,sta je istina?mislim da to nikada necemo saznati!u svakom slucaju,putine,car si!

Miladin Kovac

pre 11 godina

Putin je sada jedan od političkih lidera sveta, zahvaljujuci tome da stoji na celu jedne od prostorno najvece i po resursima najznacajnije zemalje sveta, Rusije. Inace prosecan drzavnik.

miki

pre 11 godina

Pa dragi "srbo-rusofili", kad toliko volite "vaseg" diktatora Putina, zasto ne vozite njihove automobile, zasto ne koristite njihove kompjutere, zasto ne zvacete njihove zvake, zasto ne oblacite rusku garderobu, zasto ne slusate rusku muziku, zasto ne gledate ruske filmove, zasto ne jedete rusku hranu, zasto se ne vozite ruskim avionima, zasto ne idete u rusiju da radite (nego na zapad), zasto ne kupujete tehnicku robu iz rusije, zasto ne koristite medicinsku opremu iz rusije, zasto ne koristite visoku tehnologiju iz rusije itd.. itd..????

Srbija je zaista propala zemlja!!

molim?

pre 11 godina

Ovakav hvalospev odavno nisam imao priliku da pročitam. Ili se ne pominje ili se ignorišu rat u Čečeniji, ubistva novinara i opozicionara, podmornica Kursk, nedostatak slobode medija, ogromno licno obogacivanje, one apsurdne fotke Putina kako se rva sa medvedima, jaše polu go i sta vec ne, i jos sijaset drugih stvari koje ne idu u prilog ideji da je Putin veliki vodja. Ruski ekonomski procvat se zasniva na cenama sirovina i ograničen je na vise slojeve u vecim gradovima. Tu Putin nema velike zasluge.
Sve u svemu, malo objektivnosti ne bi bilo naodmet.

Kali

pre 11 godina

Srecan vam rodjendan gospodine predsednice!!! Da pozivite jos toliko i da Rusija sa vama nastavi ovako munjevito da prosperira i napreduje, i jos dugo da uziva u miru, blagostanju i sveopstem uzdignucu. Da se izborite sa svim spijunima i rusiocima ruskog demokratskog poretka i blagostanja, i da zavedete reda i u celom svetu. JEDINO VI TO MOZETE! CEO SLOBODARSKI SVET JE UZ VAS GOSPODINE PUTINE!!!

koja tragedija!

pre 11 godina

Naslov sve govori. Drzava od 150 miliona stanovnika slavi rodjendan jednog coveka. Zamislite vi ovde da mi pocnemo da slavimo rodjendan T. Nikolica, ili da smo slavili rodjendan B. Tadica. Jezim se i od same pomisli... neverovatno jednoumlje.

Morača

pre 11 godina

Putin je postao premijer Rusije pri kraju bombardovanja 1999. godine, zamenivši Jevgenija Primakova. Oronulog Jelcina, zameniće na mestu predsednika, početkom 2000. g.n.e. To će se pokazati kao najbolji potez Rusije u poslednjih 300. godina. A najveća greška Zapada je što su bombardovali Srbiju, jer su time dobili Putina za predsednika Rusije. Zapad ima tehnologiju, ali su resursi pri kraju. Hladni rat je dobio Zapad, ali bitku za resurse dobija Rusija.

Daydreamer(Psiholog)

pre 11 godina

Prosto neverovatno koliko se ovaj covek idealizuje u Srbiji. Alo bre, pa bas me briga to sto je on izvukao Rusiju iz polu-raspada, ja zapad dozivljavam kao nesto svoje. U Rusiji se uvek ocekuje da neko DRUGI odlucuje, a ne ti SAM. Kolektivisticko uredjenje. I paternalisticko. Ili su to otac i majka, ili drzava, uvek NEKO DRUGI zna bolje od tebe. Zive se neki kolektivno nesvesni arhetipovi tipa "Majka Rusija" i slicne budalastine. Neko rece da sve vise ljudi emigrira u Rusiju. Ako je zbog para, ne cudi me, ali ta zemlja nece biti slobodna ni za 200 godina. Zakoni se ne postuju. Ljudi su nervozni, nesreci i nepristojni. Tamo samo muvatorima sa Balkana moze biti dobro, jer niti imaju morala, niti svesti o zdravom postmodernom drustvu.

Petar Filipovic

pre 11 godina

Posle Jeljcinove "gladne demokratije" Putin je Rusiji i rusima vratio dostojanstvo koje im iskonski pripada.Najveci lider svih vremena-PUTIN.

jeremija

pre 11 godina

Срећан Ти рођендан генерацијо.Да си нам жив и здрав још пуно,пуно година.И да Волиш земљу Србију онолико колико велика већина срба воли тебе.

sl

pre 11 godina

Blago Rusima kad imaju ovakvog lidera! Da je nama jedan upola tako dobar, gde bi nam bio kraj. Ovako, ostaje nam da im se divimo, a kod nas, obrni okreni svi su oni legalisti, isti, isti, isti...

Sanel

pre 11 godina

Sve lijepo napisano samo ste izostavili jedan Jako vazan podatak a to je da Ga je zapravo Berezovski doveo u Kremlj i fakticki postavio za presjednika!Kasnije Ga je Putin otpilio kao uostalom i sve oligarhe prve tj. Jeljcinjove Garniture da bi ih zamjenio novom garniturom!Koliko God neki Putina kuju u zvijezde,i on ipak sluzi samo novcu a ne Ruskoj domovini i Ruskom OBICNOM gradjaninu!

Vladimir Pula

pre 11 godina

On je najbolji vladar Rusije koji može biti. Zemlji u kojoj nikad neće paliti demokracija već će uvijek ovisiti o tome koliko dobrog ili lošeg vladara ima. Tako je i bilo tako će i biti. Na Balkanu i u Srbiji ista stvar u malom. Nisu Slaveni za previše demokracije, najbolje funkcioniraju kad neko vlada njima, usmjerava i daje smisao njihovim životima. Demokracija ovdje vodi ka apaticnosti, korupciji i beznadju..
Sretan ti rodjendan Vladimire imenjace! :)

hajl

pre 11 godina

ajd' opet lavina pohvala ruskom ubermenschu; zašto li me potseća na nekog iz davne prošlosti.
krenulo se sa dizanjem desne ruke u znak pozdrava...

Burgija

pre 11 godina

Prosto neverovatno koliko Rusi i rusofili obožavaju čoveka koji je na vrhu. Takođe ne mogu da verujem da samo jedan faktor može da podigne jednu zemlju, kao i da je uništi. To dokazuje da ipak Putin nije zaslužan za sve, i mnogo dokaza ide tome u prilog.

patriot

pre 11 godina

kakvo lupetanje o rusiji!!
ajde samo zamislite da je cena nafte ostala na nekih 20 dolara!

jos nesto: nihe rusija moskva i petersburg, ljudi moji idite malo u provinciju, nasa su sela za njih amerika.

a da ne pricam o moralu...

ne daj boze da nam rusi i rusija bude primer!

4xS

pre 11 godina

Uvek ce biti dezurnih natofila koji ce pljuvati po njemu a velicati tzv zapadne demokratije.A u inat njima a na srecu Rusa i nadam se nas,neka ti je srecan rodjendan i poziveo jos toliko

Владимир

pre 11 godina

У коментарима се пречесто у пежоративном смислу говори о Путину као диктатору. Или Асаду, пре тога Гадафију итд.
То је комунистичка флоскула која нам је усађена да неаргументовано дискредитује. Дикататор је личност од ауторитета (оправданог или не, неважно сад) који је заузимо врховни положај у државничкој пирамиди, нарочито за време кризних/претећих тренуака по земљу. Нарочито су били познати у Римском царству...
Бити диктатор није по себи лоше. Је поента. За децу и унуке ометене марксизмом.
Срећан р-дан, имењаче!

sakupljac staroga metala

pre 11 godina

Je li? Ako je najveci Rus, a gde su mu spomenici po Rusiji. Nema ih, jer je cena bronze i obojenih metala u Rusiji porasla do nebe.

Pera

pre 11 godina

Razlika izmedju slobodnih i neslobodnih zemalja odlicno se vidi po tome kako se slavi rodjendan predsednika. U slobodnim zemljama rodjendan predsednika se ne pominje. Zna li iko kada je rodjendan predsednicima Amerike, Italije, ili Francuske? U neslobodnim zemljama imamo stafete, sletove, postere u natprirodnoj velicini... uostalom sve smo to vec gledali i kod nas i u Sovjetskom Savezu, a Severnu Koreju da ne pominjem.

Gorki

pre 11 godina

Nema vise prosjaka na licama Moskve, kao nekad.
Benzin-0,50 centi
Cigarete- 1,3 $
Prevoz za ceo mesec metroom-60$
za hranu 2 clane porodice dovoljno je 400$
Restorani i nocni zivot - preskupi
Sta to znaci?
To znaci da vraca srednji sloj na noge.
Svaka cast.

Kefalo

pre 11 godina

Kome se svidja nek ide u Rusiju pa tamo nek prosperira. Slobodno! A cujemo se za 3 godine da vidimo kako ste uspeli.

Do tada, pozdrav sa ZAPADA!
(Evropa, 7. oktobar 2012 03:08)
=============

Sve vise i vise ljudi ide da zivi u toj Rusiji, a tek tvoje zapadne kompanije da i ne govorim!

NSadjanin

pre 11 godina

Kakve bre majka Rusija? Znate li vi sta je majka? Majka je jedna i jedina, majka ce UVEK UCINITI SVE za svoje dete, majka vam uvek zeli najbolje!
Sta je nama Rusija ucinila, pomogla? Pitajte vase bake ako su jos zive kako su nas to Rusi oslobadjali!! Setite se 90ih kako su nam Rusi pomogli, setite se bombardovanja kako su nam pomogli, setite se prodaje NISa sta je bilo obecano a sta se dobilo... i po kojoj ceni je NIS otisao...

Nemojte biti slepi pored ociju!!! Zato smo tu gde jesmo jer uvek imamo nekog krivca i uvek imamo neku majku... VREME JE DA SHVATIMO DA JEDINO SAMI SEBI MOZEMO POMOCI A SVAKO DRUGI, SA STRANE JE TU ISKLJUCIVO IZ INTERESA... NI ZBOG CEG DRUGOG!!! MANITE SE DB IGRICA!

nezainteresovan

pre 11 godina

Tako se voli svoja drzava, tako se narodu podize moral, tako se zasluzuje postovanje i vecna slava. U ovom tekstu ne pisu detalji o vrtoglavom rastu zaposleti od kada je stupio na vlast, i podizanju standarda cini mi se preko 300 posto. Srecan rodjendan Vladimire!

MOFO

pre 11 godina

Molim vas neka mi neko napise od ovih sto se klanjaju zapadu kako zivi prosecan gradjanin na zapadu.U duznickom-stambenom ropstvu do guse a dolazi sve gore i gore vreme (i sam bio na zapadu).Poslova sve manje a dugovi ostaju,nazalost o tome kako zivi srednja klasa na zapadu se ni malo ne pise ,kako se sistemom zakona povecuju dadzbine da bi profitirale firme koje poseduju demokratsko izabrani politicari i poslanici(to demokratija?),zapamtite da zapad nema dusu kao sto je nasa slovensak i da na kraju dana zapad samo interesuje prokleti profit i nista vise.

Kako ???

pre 11 godina

Tacno je to da se zivot odvija samo u dva grada ; Moskva i Petersburg - ostatak OGROOMNE drzave zivi bedno ! Tek toliko o njegovoj brizi o stanovnistvu.
Zar niste imali prilike da upoznate nekoga iz Rusije a o dokumentarcima o aktuelnoj Rusiji i da ne govorim . Ko zeli da vidi vise - moze !

CG

pre 11 godina

Po 1001 put:

Putin je na slobodnim i demokratskim izborima izabran i time se ubraja u demokratsko legitimisane svjetske lidere i nije nikakav diktator!

To sto zapadna gebels propaganda veli drugacije samo znaci da se boje institucionalno jake i mocne drzave Rusije!

Inace ko god prati izbore u SAD taj zna da tu nema ni d od demokratije:

imate monopol nad medijama od desnicara Murdocha(Fox News) i od ljevicara (GE Media koji drzi MSNBC i Ted Turner koji drzi CNN) i to Vam je to...

A da ne zaboravim da naravno samo u SAD-u postoje samo 2 partije i da za ostale nikada niste culi,a da se predsjednici izmenjuju svakih 8 godina i dolaze iz porodice Bush ili Clinton....

Zamislite,Bush stariji predsjednik,Bush mladji predsjednik,a sada se vec kao potencijalni kandidat za izbore u 2016 pominje brat mladjeg,Jeb Bush...
Za Klintonovku i da ne trosim rijeci...

I to je kobajagi demokratija?Jes vala,kao kod nas u Crnoj Gori sa Milom....

Марко С.

pre 11 godina

Тај човек је урадио заиста много у ових 12 година. Не изузимајмо ни премијера Медведева. Дакле, направићу само пар поређења:
1.) Укупан Бруто Друштвени прозвод 2000.године: 1.030 трилиона долара, у 2011. године 2.400 трилиона долара.
2.) Просечна плата 2000.године била је 2500 рубаља( 6.875 динара), а у августу 2012. године 28300 рубаља(77.825 динара)
Овде ћу да будем мало детаљнији, због појединаца. У Москви је зарада 48.000 рубаља(132.000 динара), У Јекатеринбургу 33.000 рубаља(90.750 динара), Санкт Петербург 32.500 рубаља(89.375 динара), Хабаровск 30.250 рубаља(83.187 динара), Владивасток 29.000 рубаља (79.750 динара),затим следе Казањ,Новосибирск, Чељабинск са око 25.000 рубаља, Ханти Мансијск 47.000 рубаља, док су на самом дну по зарадама грађани кавкаских република са од 16.000 рубаља до 20.000 рубаља ( тј. од 44.000 до 55.000 динара). Ту ћу да подсетим да је овогодишњи раст планиран на око 16%, у сиромашнијим регионима тај тренд понегде износи и преко 20%, а у богатијим од 10 до 14%.
3.) Природни прираштај за период Јануар-август 2012. године износи -0,3, мада је у последња појединачна 3 месеца прешао у плус и у даљем је расту, а број досељених у Русију ове године до авуста је око 200.000 људи
4.) Просечан век је повећан са 62.године из 2000.године на 70.5 година за јун ове године
5.) Москва, јекатеринбург, Казањ, Ростов на Дону и Грозни добијају своје међународне пословне центре и имам још толико ствари да кажем, али постоји лимит! Само ћу рећи, Путин свака част!

zemlja Din(ar)oslava

pre 11 godina

A najveća greška Zapada je što su bombardovali Srbiju, jer su time dobili Putina za predsednika Rusije.
(Morača, 7. oktobar 2012 08:20)

- Kakva srpska megalomanija u nekim za(b)ludjenim glavama. Dakako, dakako mi smo ti koji postavljaju i odredjuju i predsednika Rusije. Zasto? Zato sto nam se hoce i moze, hihihiiii...

Dragan Nis

pre 11 godina

Kao mlad inzenjer sam bio u Moskvi 1989.god. Na aerodromu Seremetjevo si ulazio u neku kabinu gde si odgovarao na neka pitanja iz zidova... to je bila pasoska kontrola!
Projektovali smo i izvodili instalacije slabe struje na IBH Semjakina. Svi mi sa gradilista smo rucali neke splacine u obliznjoj vojnickoj kantini. Spavali smo u hotelu Lenjingradskaja, prelep stari hotel jos iz carske Rusije, ali hrana nikakva. Bilo je samo nekoliko privatnih restorana pored reke Neve gde su nas vodili stariji kolege koji su poznavali Moskvu i gde je moglo da se pojede nesto ljudski. I sad pamtim neke sarmice u vinovom listu!
Trzni centri, ogromni, a unutra roba na policama kao kod nas u hiperinflaciji, trcis, trcis pa proizvod... I sad cuvam neke kutijice Made in USSR i nekoliko papirnih 'odin rublj'
I cuvam jedan zidni sat na bateriju koji je uvek zurio 3h za 24h!
To je bila Moskva pre vise od 2 decenije.
Moskva je danas jedna od najvecih svetskih metropola po svim parametrima!
Nije to palo s neba.
Putin, srecan mu rodjendan!

SLOVEN

pre 11 godina

Odstupanjem Jelcina i dolaskom Putina za Predsednika Rusije, Rusija je postala ono sta je nekada bila.
Nije slucajno, da kandidat za predsednika SAD Romney, kaze, da im je Rusija neprijatelj broj 1, iako je
proslo 20 godina od hladnog rata. Samo pod vodstvom Predsednika Putina, Rusija moze odrzati i
sacuvati suverenitet i integritet svoje drzave. Sa njegovom politikom Rusija se netreba nikoga bojati,
kako u proslosti tako i u buducnosti.
Zato, cestitam i zelim iskreno gospodinu PUTINU sve najbolje, narocito zdravlje i dug zivot za njegov
60. rodjendan!

Gavrilo Princip

pre 11 godina

Kao što reče Aleksandar Solženjicin,zapad u svim državama hvali one političare koji rade u njihovom interesu,a to po pravilu nije i interes dotične države.E pa sad vidite koga zapad hvali i kuje u zvezde ,a koga kudi u Srbiji.
Možda Rusija ne može da pomogne Srbiji koliko bi mi voleli,ali ipak je veoma značajno da drži ove zapadne kerove na uzici.
Srećan rodjendan gospodine Putin.

nesa

pre 11 godina

Jedina dobra stvar koju je Jeljcin uradio je Putin. Srecan mu rodjendan i njegova rusija je jedini zalog kakve takve bezbrizne buducnosti u odnosu na onu koju su nam nudile dvolicne ,,demokrate,,iz SAD i evrope.

Србин

pre 11 godina

Слушај овог Василија Благојевића, каже "он је ипак диктатор..." А шта је, молим те, Обама? Шта су били Буш, Клинтон и остали амерички председници? Вероватно "демократски" председници, који не дозвољавају никакве протесте против њих и њихових влада. :) Ево, последњи у низу је онај "окупирајмо вол стрит" где је полиција брутално пребијала демонстранте а медији су то под притиском режима прећуткивали.

Naslov

pre 11 godina

Putinov rođendan nije državni praznik, ne organizuju se sletovi ili recitali i nema ni govora o tome da zemlja slavi njegov rođendan.
U vestima sa spominje da je danas njegov rođendan i koji su neki od njegovih rezultata na čelu države. To je manje-više sve, a izmišljanje nepostojećeg samo pokazuje za čije interese se tera voda na vodenicu.

rodjendan

pre 11 godina

Najjaci i najbolji predsednik koga je Rusija ikada imala.Cela Rusija mu cestita rodjendan dok opozicija na celu sa komunistima protestuje.Kamo lepe srece da Rusija napreduje uvek, kao sto je u vreme Putina.Nikad jaca i bogatija.Vladimire Vladimirovicu srecan ti rodjendan i u miru da ga proslavis sa svojom porodicom.

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Mogu da slavim samo rodjendan svoje dece i bliznjih,a ovo mi lici na cirkus u kome taj autokrata izgleda uziva po ugledu na jos nekolicinu diktatora,od S.Koreje,Belorusije...Zemlja ako je razvijena i prosperitetna i narod u njoj ne moraju da znaju ni ko im je predsednik niti da se bave politikom,a sacuvaj Boze da mu slave rodjendan.Medjutim za neupucene samo da Srbi kao i Rusi vole autoritete i diktatore.To je istorijska istina.Pa Staljin je pobio milione Rusa a "umirali"su kada su culi za njegovu smrt.Broz je Srbima zatro i veru i slavu,ali su opet najvise ginuli za njega i okretali se od svega svog zarad diktature.Ovo nece razumeti neki "junak"od dvadesetak godina sigurno jer nije ziveo u to vreme,jer koliko vidim danasnja omladina tezi ka Rusiji,dok je ranije od uvek Srbija bila za zapadne zemlje.

nenad

pre 11 godina

Cim ga zapad ne voli, to znaci da je dobar za Rusiju. Isto tako i u RS vole Dodika, jer ga u federaciji mrze.

Diktatori nekada dobro dodju zemljama koje su u rasulu, ali skoro po pravilu ostave vece rasulo iza sebe. Tito je bio diktator, ali je ipak uveo red u zemlji. Jedina greska koju je napravio je to sto sam pri kraju zivota nije uveo demokratiju, i razbio taj kult licnosti.

Sa druge strane, Kinezi ne prave tu gresku - polako i sigurno uvode demokratiju u kojoj ne postoji kult licnosti, a Mao Ce Tung ce zauvek ostati legenda...

Ra´s

pre 11 godina

Zivim u Becu i ovde se uglavnom druzim sa Rusima. Dakle imam prilike da od Rusa slusam o Rusiji. Da je situacija bajna nije, ali da sami Rusi koji zive ovde kazu da ni ovde nije bolje (sem ako hoces da se uvalis u minus i kredit pa da stvoris sebi laznu sliku blagostanja) i to je tacno. Masa njih je ovde na odredjeno vreme (uglavnom 7 godina) i posle se vraca u Rusiju (uglavnom ce dobijati poslove po velikim centrima). Njihova deca pohadjaju i ovdasnje sto domace, sto internacionalne skole ali pri ambasadi (a to je slucaj i sa Ukrajinom i Belorusijom)i deca im paralelno idu u ruske skole. Jer: ko nema Lomonosov ili Rusku diplomu nema ni sansi u Rusiji. Narocito nipodastavaju "ideologiju Oxforda, Kembriduza, jela i ostalih "na glasu"". Eto, toliko iz prve ruke!

zoran

pre 11 godina

Dosta više ulizice. Jedino što možemo dobiti od Ruja (i Putina) jeste uzdržan glas u SB. Na kraju, Rusi su nejveći saveznici Asaad-a i Syrije pa su glasali u SB da ih Turci i NATO spraše.

blato

pre 11 godina

Nije bilo lako napraviti preokret kakav je Putin napravio dosao na vlast.Dosao je u situaciji kada je Rusija bila na korak do dna.Kada je Jeljcin uvideo sta je uradio,jer je verovao da ce zapad pomoci Rusiji,jedini pravi potez je bio dovodjenje Putina koji ce voditi nezavisnu(od zapada)politiku.Ono sto je Putin napravio u tako velikoj i mnogoljudnoj zemlji to je tesko napraviti u manjoj opstini.Izborio se,sa jedne strane,sa tajkunim i mafijasima koji su vodili drzavu,a sa druge sa svim spoljnum elementima.Danas se Rusija ne moze porediti sa onom od pre 12 godina i to su cinjenice koje sve medjunarodne agencije i organizacije priznaju.Sve zamerke po pitanju demokratije i ljudskih prava padaju u vodu kad se vidi ko kritikuje.Rusija je danas druga vojna i politicka sila na svetu.Bez obzira sto je Srbija neuporedivo manja,mislim da bi nasi drzavnici trebalo da se ugledaju na Putina i Rusiju i da urade nesto za svoju drzavu i gradjane,a ne da brinu za sopstveni ugled u inostranstvu.

žsavić

pre 11 godina

"Zapad krenuo da ga predstavi kao diktatora" ... ma šta kažete, taj nestrpljivi Zapad, već krenuo, a naš brat je tek pešes puta bio predsednik i premijer srbije, tj. tek je počeo
predsednikovanje-premijerovanje ...
(da li sam ja to pogrešio - nije predsednik srbije nego rusije ... mada tu i nema suštinske razlike. Razlika između ove dve nacije neslobode je kao između onog ko daje i onog ko prima mito - oboje su krivi)

Poplasen

pre 11 godina

Presednice nek nam je srecan 7.oktobar...
(Gogi, 7. oktobar 2012 14:37)

Srbiji je mogao da bude srecan i 5. oktobar, a nije. Zato sad valja svaki datum. Samo nek se slavi...

Madhva (Hare Krišna)

pre 11 godina

Iz naše (Hare Krišna) perspektive: Moskva je POKLONILA našoj religiji deset hektara gradjevinskog zemljišta na kome se gradi ruski hinduistički hram. To je jedan izuzetan gest, prema ruskim Hindusima. Da podsetim i Beograd je pre stotinjak godina izgradio budistički hram na periferiji.
Danas se u Srbiji o nama i dalje ponekad piše da smo pseudo hindusi i opasna sekta, iako Indijska vlada misli sasvim drugačije.

Milan

pre 11 godina

"Sasvim je razumeo ono što je govorio veliki ruski pisac Aleksandar Solženjicin da na Zapadu najviše hvale one političare u Kremlju koji su razorili zemlju",


Ovo je najkorisnija rečenica iz celog teksta za nas Srbe.

drago

pre 11 godina

kakva glupost slaviti rodjendan presedniku,,to govori da je ta zemlja i dalje daleko od prave demokratije,,,,,,jel narod toliko prost,,,

R. Marković

pre 11 godina

Da ste ovako kratko i jasno napisali o Dostojevskom, našli bi se ljudi koji bi tvrdili da je on najgori pisac. Razlog - zato što je Rus. Meni lično kad se pomene Nemačka,...strašno mi je teško. Prođe mi kroz glavu Jasenovac,Kragujevac, Kraljevo,... Ali s drugw strane za mene su najbolji među najboljima Tomas Man,..., David Hilbert,..., Franc Bekenbauer,... Nikome oni na ovom svetu nisu ništa ružno učinili, za razliku od njihovih sunarodnika za vrema dva svetcka rata. Ali su dali veliki doprinos, od književnosti , nauke pa čak do fudbala.

Salma Kristian

pre 11 godina

А Србију ко ће да воли? У Србији ко ће да ради...Руси уместо нас, или идемо просјачити од запада до истока...?

Dragan Nis

pre 11 godina

@zivojin
1989. Neva je tekla kroz Moskvu :) a onda je preseljena!
(davno bilo prijatelju, a meni se mozak zalaumfao i kad je komentar odleteo u vetar - bilo je kasno)
Hvala, izvinite!

Max

pre 11 godina

@(Марко С., 7. oktobar 2012 13:37)
"2.) Просечна плата 2000.године била је 2500 рубаља( 6.875 динара), а у августу 2012. године 28300 рубаља(77.825 динара)"

Pazi da neko ne pomisli da je plata porasla više od 10 puta. :)
Zaboravio si da navedeš da je 2000. godine kurs bio 30 dinara za 1 DEM i koliko je tada vredela marka u odnosu na evro danas. Preračunaj to, pa nam se javi sa pravim brojkama.

Max

pre 11 godina

@(Марко С., 7. oktobar 2012 13:37)
"3.) Природни прираштај за период Јануар-август 2012. године износи -0,3, мада је у последња појединачна 3 месеца прешао у плус и у даљем је расту, а број досељених у Русију ове године до авуста је око 200.000 људи
4.) Просечан век је повећан са 62.године из 2000.године на 70.5 година за јун ове године."

Sve treba proveriti. Dakle, po NEGATIVNOM prirodnom priraštaju, Rusija je treća na svetu, sa -4.93, a po prosečnom životnom veku je 112. na svetu, sa 64.3 godina za muškarce i 76.4 za žene, što je za 10 godina manje od EU proseka.

4Anon

pre 11 godina

Dosta više ulizice. Jedino što možemo dobiti od Ruja (i Putina) jeste uzdržan glas u SB. Na kraju, Rusi su nejveći saveznici Asaad-a i Syrije pa su glasali u SB da ih Turci i NATO spraše.
(zoran, 7. oktobar 2012 20:47)

Ne lupajte gluposti! Rusi NIKADA u SB UN nisu glasali za reyoluciju protiv Sirije, već su OBA puta stavili veto. Assad se piše sa dva s, a ne sa dva a.