Petak, 21.09.2012.

12:01

Iranka pretukla sveštenika

Jedna mlada Iranka pretukla je muslimanskog sveštenika koji je od nje zatražio da pokrije lice maramom.

Izvor: Tanjug

Iranka pretukla sveštenika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

drd

pre 11 godina

Kakvih sve komentatora ima da Bog sacuva, kao prvo ova vest moze biti pogresno preneta ili sekularni novinari su je malo preokranuli a kao drugo i da jeste tacna to nije bila vjernicima vec neko ko ne shvata vjeru kako treba, zar nije to dogadjaj koji se desio u zemlji gde 80 posto zena nosi dobrovoljno i svojom voljom hidzab, koliko je samo do sada bilo borbi muslimanki na svoja prava na hidzab samo pogledajte na youtube, a da ne govorimo sto je sve vise muslimanki i konvertita koje nose hidzab pa cak i burku. A drugo u svom dvoristu imate preko 30 000 pokrivenih muslimanki u Sandzaku, hajde pokusajte da im kazete da to nije u redu pa cete videti kako cete zavrsiti.

Crni

pre 11 godina

A gde je sada Kasparov i Madona da je podrze, a sve nesto mislim ili je vest nepotpuna ili ja ova debelo placena da obruka Iran sada u jeku sankcija i nuklearnog programa. A i da je digla ruku na svestenika, pred svim tim vjernicima bas sada kada su svi bjesni zbog vredjanja Proroka Muhameda, zvuci malo neuverljivo. Ali mislim, ako nista drugo da joj sledi NOBELOVA, od zapada.

Radojica

pre 11 godina

Sram je bilo! Zasto nije poslusala tog svestenika, valjda on zna najbolje kakva su pravila sto se vere tice u svojoj zemlji! I ona to zna, ali se pravi luda. Ako mogu druge zene da pokrivaju lice i to prihvataju kao znak svoje vere, sta ona tu izigrava! Nisam musliman, ali postujem sve vere i pravila koja u njima vaze. Jos manje razumem sto je pocela da ga bije i sutira. Bezobrazluk. Ako misli da ce time promeniti verska pravila u svojoj zemlji, grdno se vara!

expert

pre 11 godina

Nešto u ovoj vesti ne štima.

1. Hidžab ne služi za pokrivanje lica. To je marama koja pokriva kosu i vrat.

2. Žene u Iranu nisu obavezne da pokrivaju lice. Obavezne su da nose hidžab, a pod tačkom 1. sam opisao šta je to.

Dakle, nešto ne štima.

Hasan

pre 11 godina

Ma, nemoj, Cika Behesti.Da ni si drznuo da ga imas za zenu?! Pa sta da se pokrije kad je lepa i hrabra...To sta ti je uradila sam si trazio.Zasto muskarci kad su religiozni i dobri muslimani ne se pokrivaju,oni, ...zasto oni gledaju zene i hoce da imaju po 3-7 ?1.
I jas sam musliman i stidim se od toga sta rade verski fanatici i radikalisti.

Pozdrav,

saki

pre 11 godina

Zivim u Italiji i moja drugarica Iranka se oblaci veoma seksi,ali sa ukusom.Njen hod u mini haljini je pun ponosa i slobode kakav trebaju imati sve zene sveta.

Mile

pre 11 godina

Re: NekiBG, 21. septembar 2012 18:11

Poziv na nasilje ili??? Samo kada je verovanje u pitanju se izgleda sve opravdava, pa čak i to. Sramota...

Klimt- Bec

pre 11 godina

Iako sam protiv svakog nasilja Apsolutno opravdavam ovakvu jednu reakciju, jedne mlade osobe cije je licno pravo kako ce se pojaviti u javnosti! Zao mi je sto Narod Irana ciji je veci deo veoma Obrazovan, u 21 Veku mora da trpi teror Sijaretskih fanatika!

Slobodan

pre 11 godina

Hik
Cim ne razumes ubacis faktor novac i sve se razjasni, nesto muvaju sa parama i niko ne sme da ih pita sta, jer svako ko pita bi mogao da se ogresi o Alaha (ili o neki drugi autoritet).

Mordor

pre 11 godina

"Behešti je rekao da je posle napada proveo tri dana u bolnici i da i dalje, mesec dana posle incidenta, nije sposoban da se samostalno hrani i obavlja druge lične stvari. "

Neće biti, pope, ti malo, čak i malo više lagiš! Za tri dana bolnice i mesec dana nesposobnosti bilo bi potrebno da žena bude bokser teške kategorije ili ultimate fighter od najmanje 120 kila! Ja bih pre rekao da si ti svojim glupim primedbama iznervirao njenog muža, brata i/ili pratioce pa su te oni propustili kroz šake, ali ti to ne smeš da kažeš, nego svaljuješ krivicu na ženu jer smatraš da će pre tebi verovati nego ženi.

Hik

pre 11 godina

U cemu je razlika: pita se neko i citira neke izvode iz pravoslavnog zakonika. Razlika je, recimo, u tome da se u tim tamo islamistickim zemljama nepostivanje religije kaznjava i smrcu, imas i religijsku policiju koja je iznad svega. Znaci, islam je ujedno i civilni zakon. Sto kod nas nije slucaj. Sve sto uradis kontra religiji, u ostalim religijama ide na tvoju dushu. Nece te niko prebiti ako se ne shishash i ne nosis maramu. Eto, to je ta ogromna razlika.
Ne razumijem jednu stvar, i njima je naime kao i nama Bog/Alah koji na kraju sudi svima - ne vidim zbog cega onda te mule tamo preuzimaju na sebe taj posao? Ne vjeruju u Alahovu pravdu ili sta?
Meni je jasno da je kler tamo struktura koja ustvari zeli zemaljsku moc i podredjuje sav narod svom bolesnom egu, ali kako to tamo ljudima nije jasno - pa da uzmu toljage u ruke i da se digne na tu sajko bagru tamo?

Arminowski

pre 11 godina

Bošnjak sam, iz muslimanske familije. Nikako ne razumijem ovo pokrivanje žene..? Grozno! Žena je sto bi rekli stvorena da se slika i šminka. Sta ima ljepše nego vidjeti lijepo lice žene osobito ako ima onaj fini, zdravi, pošteni, pametni pogled, milina. Moja žena je muslimanka i vjerujte da ne bi mogao niti htio biti s njom ako bi se pokrila. Žene bi trebale apsolutno biti jednake muškarcima jer one su čak hrabrije od nas. Žene treba poštovati, cijeniti, voljeti i paziti kao kap vode na dlanu. Eh, da su žene na vlasti, vjerujete, manje bi bilo ratova i nepravde i ovaj svijet bi zasigurno bio ljepše mjesto za život.

pera kojot super genije

pre 11 godina

U što bi ja tog divnog,umerenog i nadasve altruističnog sveštenika koji je jadan zbog povreda dobijenih od pada na ,pazi ledja a ne na d...,ležao miran ,tih i nemoćan mesec dana sa nečim nahranio i nežno mu zanavek prekrio glavu i oči da se ne muči i ne gleda bezvernike oko sebe.
Sloboda i ravnopravnost svim ženama...pogotovo muslimankama.
lepo mu je odgovorila..

u čemu je razlika?

pre 11 godina

Patrijarh Pavle:

"Žena, kojoj je dika duga kosa, treba da se pokriva. Neće li da se pokriva – neka se šiša. Kako žene baš tako postupaju, tj. seku kosu, znači ne moraju ni da se pokrivaju. Isto bi izlazilo iz postavke: 'Ako je ružno ženi da se šiša (...) neka se pokriva' “(„Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“ Beograd, 1998.)

"Zato, ako se pogled na šišanje kose kod žena izmenio, nije se izmenilo biblijsko učenje o postanku muža i žene, te nema osnova da se menja simbol tog učenja – pokrivanje glave." („Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd, 1998.)

"U sadašnje vreme, Pravoslavna crkva nije protiv toga da žene nose pantalone zbog prirode posla koji vrše, na primer, u fabrikama, ili putovanju zimi na konjima, motociklu, skijanju i tako dalje... Crkva je protiv takvog oblačenja kad je ono zbog mode i pogrešnog shvatanja jednakosti polova (...) Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje. Smatram da sa te strane nema smetnji da žena za vreme mesečnog pranja, uz potrebnu obazrivost i preduzete higijenske mere može dolaziti u crkvu, celivati ikone, primiti naforu i osvećenu vodicu, kao i učestvovati u pojanju. Ali, pričestiti se u tom stanju, ili nekrštena krstiti se, ne bi mogla. No, u smrtnoj bolesti može se i pričestiti i krstiti. "(„Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd, 1998.)

Lila

pre 11 godina

Je li mu lepo rekla da pokrije oči? A mogao je i da zažmuri! U buduće, neka sluša savete; ne kaže se džabe: ,,budi dobar, dok nisi modar,,.

skyrim trawel

pre 11 godina

baš sam juče gledao na youtube žene vatrogasce iz Irana, a i ima još puno zanimljivih stvari na youtube o toj zemlji, iskreno mislim da je tamo tolerantije nego kod nas, a vi mislite šta hoćete

blagomeni

pre 11 godina

E vala neka ga je umlatila... Kamo sreće da žene u tim nesretnim zemljama češće pokažu da se ne mogu olako shvatati, pa bi se mule, emiri, imami i ostala mutivodna kamarila osvestili i shvatili da ne mogu da tretirju žene kao marvu.

Yugoslav

pre 11 godina

Srbi i mnogi u svetu koji nisu makli iz svog dvorista imaju predrasude prema Iranu. Obrazovanje zena u Iranu se ohrabruje (kao i u Kuranu) mnoge su visoki profesionalci, glumice i otmene zene vecina nose hijab sa lagano nabacenom maramom a ne burku - kao svugde u svetu najekstremniji su slabo obrazovani ili manipulantski elementi koji zele vlast i kontrolu a duvaju u religiju kao sto kod nas duvaju u patriJotizam i srpstvo...

http://www.youtube.com/watch?v=rE3JXol0kOM&noredirect=1

bojan zr

pre 11 godina

@Marina

na zalost nije bitno da li je muslimanka ili ne.
u konzervativnijem delu arapskog sveta sve zene moraju da se pokrivaju.
mada je tacno da u Iranu taj zakon nije tako striktan i da tamo zene imaju mnogo veca prava nego u drugim zemljama.
gledao sam jednu pricu o Iranki koja je sportski komentator (jel moze ekstremnije za njihove pojmove :), nije nosila ni maramu i imala je redovan posao, mada ne znam da li je smela da vozi auto. jeste sedela sama i odvojena od ostatka muskih novinara, ali je njeno ponasanje bilo tolerisano.
doduse, ne znam koliko se to promenilo u poslednjim godinama. oni su i pored te islamske revolucije bili na dobrom put ka sekularnoj drzavi, ali gledajuci sta se u poslednje vreme desava u Turskoj (prakticno jedinoj sekularnoj islamskoj zemlji) nisam vise siguran.

R.T.

pre 11 godina

U sutonski sjaj šafrani tonu,
Ružin cvat se tiho poljem toči.
Pevaj meni draga pesmu onu
Koju Hajam jednom za nas sroči.
Ružin cvat se tiho poljem toči.

Sja se Širas mesečinom belom,
A zvezde se ko leptiri roje.
Ja ne volim što drže pod velom
Persijanci lepotice svoje.
Sja se Širas mesečinom belom.

Možda žar svoj zbog vrućine gube,
Pa skrivaju bakar svoga tela?
Il da lica strasnije im ljube
Neće da ih spali jara vrela,
Pa skrivaju bakar svoga tela?

S feredžom se draga ti ne druži.
Ovog samo zakona se drži.
Radosti nam malo život pruži,
A kraj mu je sve brži i brži,
Ovog samo zakona se drži.

Ti nam blažiš i sve što je ružno
U onome što udes dosudi,
I zato je i grešno i tužno,
Kriti tvoju lepotu od ljudi,
Kad priroda mati nam je nudi.

Ružin cvat se tiho poljem toči.
Srce sanja kraj dalek i mio.
Pesmu kakvu Hajam nije snio
Ja ću draga za tebe da sročim.
Ružin cvat se tiho poljem toči.

Sergej Jesenjin (prevod: Nikola Bertolino)

Hafa

pre 11 godina

"Ne samo da se nije pokrila, već mi je odgovorila da ja treba da pokrijem oči, što je za mene bilo veoma uvredljivo"

Men'se cini da se i ona uvrijedila.

Slobodan blok70

pre 11 godina

Kakav ljigavac! Samo je blago, gotovo očinski posavetovao posrnulu devojku da pokrije lice a ona ga smestila na reanimaciju! How yes no!Smradina lažljiva, tražiće verovatno neku odšteu od porodice te nesrećnice! Sada će da je uhapse i kamenuju ili joj bace kiselinu u lice! I kada mi neko pomene islamofobiju i bajku o Islamu koji je selam i religija mira, sklada i ljubavi, dobijem dijareju momentalno!

Zana

pre 11 godina

Slika koja prati vest je tendenciozna i netacna. Zene u Iranu nose marame koje prekrivaju kosu, i to cesto tek od pola glave, tako da im se dobar deo kose vidi. Prilozena fotografije prikazuje zene sa nikabom, koje je karakteristicno za Saudijske zene. Ne podrzavam nikakvo nametanje dress code-a zenama, ukljucujuci marame, mini suknje ili stikle, bilo na Istoku ili Zapadu.

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 11 godina

Ne znam zašto, ali sam vest pročitao više puta. I to sa velikim zadovoljstvom! Podrška potlačenim ženama u islamskom svetu!

Dude

pre 11 godina

Sad će morati da isprave zakon i dozvole sirotim sveštenicima da nose oružje kako bi se mogli braniti od žena bez hidžaba. Ili to ili da im država plati kurs za samoodbranu :lol:

Vlada

pre 11 godina

"Prema iranskom zakonu usvojenom posle Islamske revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokrivaju lice hidžabom." To nije tacno. Zene u Iranu su obavezne da prekriju kosu maramom, da prekriju ruke i noge odecom sto mogu biti npr. mantil i farmerke a sminka diskretna. Hidžab ili čador, kako se to tamo zove, nije obavezan a tek ne prekrivanje lica. To ste malo pomesali sa Afganistanom i talibanima.

Zene svih zemalja - ujedinite se!

pre 11 godina

Jao koja carica, svaka joj cast. Dobro mu je i rekla - ako ga provocira zensko lice, pa neka matori pokrije svoje oci, umjesto sto od zena pravi vrece s krompirom. Kako su to tamo muskarci lijepo smislili - nece da osjete iskushenje, pa ce zenu zamotati. Sto sebi ne zamotaju lice onako, pa nece biti isto ni u kakvom iskushenju.

miksa

pre 11 godina

hahaha, ako ga je isprebijala. covek umesto da se divi lepoti zene on je tera da se pokriva. to kao da joj je rekao: "toliko si ruzna da je bolje da se pokrijes preko lica."

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 11 godina

Ne znam zašto, ali sam vest pročitao više puta. I to sa velikim zadovoljstvom! Podrška potlačenim ženama u islamskom svetu!

Slobodan blok70

pre 11 godina

Kakav ljigavac! Samo je blago, gotovo očinski posavetovao posrnulu devojku da pokrije lice a ona ga smestila na reanimaciju! How yes no!Smradina lažljiva, tražiće verovatno neku odšteu od porodice te nesrećnice! Sada će da je uhapse i kamenuju ili joj bace kiselinu u lice! I kada mi neko pomene islamofobiju i bajku o Islamu koji je selam i religija mira, sklada i ljubavi, dobijem dijareju momentalno!

Zene svih zemalja - ujedinite se!

pre 11 godina

Jao koja carica, svaka joj cast. Dobro mu je i rekla - ako ga provocira zensko lice, pa neka matori pokrije svoje oci, umjesto sto od zena pravi vrece s krompirom. Kako su to tamo muskarci lijepo smislili - nece da osjete iskushenje, pa ce zenu zamotati. Sto sebi ne zamotaju lice onako, pa nece biti isto ni u kakvom iskushenju.

Vlada

pre 11 godina

"Prema iranskom zakonu usvojenom posle Islamske revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokrivaju lice hidžabom." To nije tacno. Zene u Iranu su obavezne da prekriju kosu maramom, da prekriju ruke i noge odecom sto mogu biti npr. mantil i farmerke a sminka diskretna. Hidžab ili čador, kako se to tamo zove, nije obavezan a tek ne prekrivanje lica. To ste malo pomesali sa Afganistanom i talibanima.

Arminowski

pre 11 godina

Bošnjak sam, iz muslimanske familije. Nikako ne razumijem ovo pokrivanje žene..? Grozno! Žena je sto bi rekli stvorena da se slika i šminka. Sta ima ljepše nego vidjeti lijepo lice žene osobito ako ima onaj fini, zdravi, pošteni, pametni pogled, milina. Moja žena je muslimanka i vjerujte da ne bi mogao niti htio biti s njom ako bi se pokrila. Žene bi trebale apsolutno biti jednake muškarcima jer one su čak hrabrije od nas. Žene treba poštovati, cijeniti, voljeti i paziti kao kap vode na dlanu. Eh, da su žene na vlasti, vjerujete, manje bi bilo ratova i nepravde i ovaj svijet bi zasigurno bio ljepše mjesto za život.

Hafa

pre 11 godina

"Ne samo da se nije pokrila, već mi je odgovorila da ja treba da pokrijem oči, što je za mene bilo veoma uvredljivo"

Men'se cini da se i ona uvrijedila.

Zana

pre 11 godina

Slika koja prati vest je tendenciozna i netacna. Zene u Iranu nose marame koje prekrivaju kosu, i to cesto tek od pola glave, tako da im se dobar deo kose vidi. Prilozena fotografije prikazuje zene sa nikabom, koje je karakteristicno za Saudijske zene. Ne podrzavam nikakvo nametanje dress code-a zenama, ukljucujuci marame, mini suknje ili stikle, bilo na Istoku ili Zapadu.

miksa

pre 11 godina

hahaha, ako ga je isprebijala. covek umesto da se divi lepoti zene on je tera da se pokriva. to kao da joj je rekao: "toliko si ruzna da je bolje da se pokrijes preko lica."

Dude

pre 11 godina

Sad će morati da isprave zakon i dozvole sirotim sveštenicima da nose oružje kako bi se mogli braniti od žena bez hidžaba. Ili to ili da im država plati kurs za samoodbranu :lol:

blagomeni

pre 11 godina

E vala neka ga je umlatila... Kamo sreće da žene u tim nesretnim zemljama češće pokažu da se ne mogu olako shvatati, pa bi se mule, emiri, imami i ostala mutivodna kamarila osvestili i shvatili da ne mogu da tretirju žene kao marvu.

Lila

pre 11 godina

Je li mu lepo rekla da pokrije oči? A mogao je i da zažmuri! U buduće, neka sluša savete; ne kaže se džabe: ,,budi dobar, dok nisi modar,,.

u čemu je razlika?

pre 11 godina

Patrijarh Pavle:

"Žena, kojoj je dika duga kosa, treba da se pokriva. Neće li da se pokriva – neka se šiša. Kako žene baš tako postupaju, tj. seku kosu, znači ne moraju ni da se pokrivaju. Isto bi izlazilo iz postavke: 'Ako je ružno ženi da se šiša (...) neka se pokriva' “(„Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“ Beograd, 1998.)

"Zato, ako se pogled na šišanje kose kod žena izmenio, nije se izmenilo biblijsko učenje o postanku muža i žene, te nema osnova da se menja simbol tog učenja – pokrivanje glave." („Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd, 1998.)

"U sadašnje vreme, Pravoslavna crkva nije protiv toga da žene nose pantalone zbog prirode posla koji vrše, na primer, u fabrikama, ili putovanju zimi na konjima, motociklu, skijanju i tako dalje... Crkva je protiv takvog oblačenja kad je ono zbog mode i pogrešnog shvatanja jednakosti polova (...) Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje. Smatram da sa te strane nema smetnji da žena za vreme mesečnog pranja, uz potrebnu obazrivost i preduzete higijenske mere može dolaziti u crkvu, celivati ikone, primiti naforu i osvećenu vodicu, kao i učestvovati u pojanju. Ali, pričestiti se u tom stanju, ili nekrštena krstiti se, ne bi mogla. No, u smrtnoj bolesti može se i pričestiti i krstiti. "(„Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd, 1998.)

Yugoslav

pre 11 godina

Srbi i mnogi u svetu koji nisu makli iz svog dvorista imaju predrasude prema Iranu. Obrazovanje zena u Iranu se ohrabruje (kao i u Kuranu) mnoge su visoki profesionalci, glumice i otmene zene vecina nose hijab sa lagano nabacenom maramom a ne burku - kao svugde u svetu najekstremniji su slabo obrazovani ili manipulantski elementi koji zele vlast i kontrolu a duvaju u religiju kao sto kod nas duvaju u patriJotizam i srpstvo...

http://www.youtube.com/watch?v=rE3JXol0kOM&noredirect=1

pera kojot super genije

pre 11 godina

U što bi ja tog divnog,umerenog i nadasve altruističnog sveštenika koji je jadan zbog povreda dobijenih od pada na ,pazi ledja a ne na d...,ležao miran ,tih i nemoćan mesec dana sa nečim nahranio i nežno mu zanavek prekrio glavu i oči da se ne muči i ne gleda bezvernike oko sebe.
Sloboda i ravnopravnost svim ženama...pogotovo muslimankama.
lepo mu je odgovorila..

R.T.

pre 11 godina

U sutonski sjaj šafrani tonu,
Ružin cvat se tiho poljem toči.
Pevaj meni draga pesmu onu
Koju Hajam jednom za nas sroči.
Ružin cvat se tiho poljem toči.

Sja se Širas mesečinom belom,
A zvezde se ko leptiri roje.
Ja ne volim što drže pod velom
Persijanci lepotice svoje.
Sja se Širas mesečinom belom.

Možda žar svoj zbog vrućine gube,
Pa skrivaju bakar svoga tela?
Il da lica strasnije im ljube
Neće da ih spali jara vrela,
Pa skrivaju bakar svoga tela?

S feredžom se draga ti ne druži.
Ovog samo zakona se drži.
Radosti nam malo život pruži,
A kraj mu je sve brži i brži,
Ovog samo zakona se drži.

Ti nam blažiš i sve što je ružno
U onome što udes dosudi,
I zato je i grešno i tužno,
Kriti tvoju lepotu od ljudi,
Kad priroda mati nam je nudi.

Ružin cvat se tiho poljem toči.
Srce sanja kraj dalek i mio.
Pesmu kakvu Hajam nije snio
Ja ću draga za tebe da sročim.
Ružin cvat se tiho poljem toči.

Sergej Jesenjin (prevod: Nikola Bertolino)

bojan zr

pre 11 godina

@Marina

na zalost nije bitno da li je muslimanka ili ne.
u konzervativnijem delu arapskog sveta sve zene moraju da se pokrivaju.
mada je tacno da u Iranu taj zakon nije tako striktan i da tamo zene imaju mnogo veca prava nego u drugim zemljama.
gledao sam jednu pricu o Iranki koja je sportski komentator (jel moze ekstremnije za njihove pojmove :), nije nosila ni maramu i imala je redovan posao, mada ne znam da li je smela da vozi auto. jeste sedela sama i odvojena od ostatka muskih novinara, ali je njeno ponasanje bilo tolerisano.
doduse, ne znam koliko se to promenilo u poslednjim godinama. oni su i pored te islamske revolucije bili na dobrom put ka sekularnoj drzavi, ali gledajuci sta se u poslednje vreme desava u Turskoj (prakticno jedinoj sekularnoj islamskoj zemlji) nisam vise siguran.

Mordor

pre 11 godina

"Behešti je rekao da je posle napada proveo tri dana u bolnici i da i dalje, mesec dana posle incidenta, nije sposoban da se samostalno hrani i obavlja druge lične stvari. "

Neće biti, pope, ti malo, čak i malo više lagiš! Za tri dana bolnice i mesec dana nesposobnosti bilo bi potrebno da žena bude bokser teške kategorije ili ultimate fighter od najmanje 120 kila! Ja bih pre rekao da si ti svojim glupim primedbama iznervirao njenog muža, brata i/ili pratioce pa su te oni propustili kroz šake, ali ti to ne smeš da kažeš, nego svaljuješ krivicu na ženu jer smatraš da će pre tebi verovati nego ženi.

saki

pre 11 godina

Zivim u Italiji i moja drugarica Iranka se oblaci veoma seksi,ali sa ukusom.Njen hod u mini haljini je pun ponosa i slobode kakav trebaju imati sve zene sveta.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Iako sam protiv svakog nasilja Apsolutno opravdavam ovakvu jednu reakciju, jedne mlade osobe cije je licno pravo kako ce se pojaviti u javnosti! Zao mi je sto Narod Irana ciji je veci deo veoma Obrazovan, u 21 Veku mora da trpi teror Sijaretskih fanatika!

Hik

pre 11 godina

U cemu je razlika: pita se neko i citira neke izvode iz pravoslavnog zakonika. Razlika je, recimo, u tome da se u tim tamo islamistickim zemljama nepostivanje religije kaznjava i smrcu, imas i religijsku policiju koja je iznad svega. Znaci, islam je ujedno i civilni zakon. Sto kod nas nije slucaj. Sve sto uradis kontra religiji, u ostalim religijama ide na tvoju dushu. Nece te niko prebiti ako se ne shishash i ne nosis maramu. Eto, to je ta ogromna razlika.
Ne razumijem jednu stvar, i njima je naime kao i nama Bog/Alah koji na kraju sudi svima - ne vidim zbog cega onda te mule tamo preuzimaju na sebe taj posao? Ne vjeruju u Alahovu pravdu ili sta?
Meni je jasno da je kler tamo struktura koja ustvari zeli zemaljsku moc i podredjuje sav narod svom bolesnom egu, ali kako to tamo ljudima nije jasno - pa da uzmu toljage u ruke i da se digne na tu sajko bagru tamo?

skyrim trawel

pre 11 godina

baš sam juče gledao na youtube žene vatrogasce iz Irana, a i ima još puno zanimljivih stvari na youtube o toj zemlji, iskreno mislim da je tamo tolerantije nego kod nas, a vi mislite šta hoćete

Hasan

pre 11 godina

Ma, nemoj, Cika Behesti.Da ni si drznuo da ga imas za zenu?! Pa sta da se pokrije kad je lepa i hrabra...To sta ti je uradila sam si trazio.Zasto muskarci kad su religiozni i dobri muslimani ne se pokrivaju,oni, ...zasto oni gledaju zene i hoce da imaju po 3-7 ?1.
I jas sam musliman i stidim se od toga sta rade verski fanatici i radikalisti.

Pozdrav,

expert

pre 11 godina

Nešto u ovoj vesti ne štima.

1. Hidžab ne služi za pokrivanje lica. To je marama koja pokriva kosu i vrat.

2. Žene u Iranu nisu obavezne da pokrivaju lice. Obavezne su da nose hidžab, a pod tačkom 1. sam opisao šta je to.

Dakle, nešto ne štima.

Slobodan

pre 11 godina

Hik
Cim ne razumes ubacis faktor novac i sve se razjasni, nesto muvaju sa parama i niko ne sme da ih pita sta, jer svako ko pita bi mogao da se ogresi o Alaha (ili o neki drugi autoritet).

Mile

pre 11 godina

Re: NekiBG, 21. septembar 2012 18:11

Poziv na nasilje ili??? Samo kada je verovanje u pitanju se izgleda sve opravdava, pa čak i to. Sramota...

Radojica

pre 11 godina

Sram je bilo! Zasto nije poslusala tog svestenika, valjda on zna najbolje kakva su pravila sto se vere tice u svojoj zemlji! I ona to zna, ali se pravi luda. Ako mogu druge zene da pokrivaju lice i to prihvataju kao znak svoje vere, sta ona tu izigrava! Nisam musliman, ali postujem sve vere i pravila koja u njima vaze. Jos manje razumem sto je pocela da ga bije i sutira. Bezobrazluk. Ako misli da ce time promeniti verska pravila u svojoj zemlji, grdno se vara!

drd

pre 11 godina

Kakvih sve komentatora ima da Bog sacuva, kao prvo ova vest moze biti pogresno preneta ili sekularni novinari su je malo preokranuli a kao drugo i da jeste tacna to nije bila vjernicima vec neko ko ne shvata vjeru kako treba, zar nije to dogadjaj koji se desio u zemlji gde 80 posto zena nosi dobrovoljno i svojom voljom hidzab, koliko je samo do sada bilo borbi muslimanki na svoja prava na hidzab samo pogledajte na youtube, a da ne govorimo sto je sve vise muslimanki i konvertita koje nose hidzab pa cak i burku. A drugo u svom dvoristu imate preko 30 000 pokrivenih muslimanki u Sandzaku, hajde pokusajte da im kazete da to nije u redu pa cete videti kako cete zavrsiti.

Crni

pre 11 godina

A gde je sada Kasparov i Madona da je podrze, a sve nesto mislim ili je vest nepotpuna ili ja ova debelo placena da obruka Iran sada u jeku sankcija i nuklearnog programa. A i da je digla ruku na svestenika, pred svim tim vjernicima bas sada kada su svi bjesni zbog vredjanja Proroka Muhameda, zvuci malo neuverljivo. Ali mislim, ako nista drugo da joj sledi NOBELOVA, od zapada.

skyrim trawel

pre 11 godina

baš sam juče gledao na youtube žene vatrogasce iz Irana, a i ima još puno zanimljivih stvari na youtube o toj zemlji, iskreno mislim da je tamo tolerantije nego kod nas, a vi mislite šta hoćete

u čemu je razlika?

pre 11 godina

Patrijarh Pavle:

"Žena, kojoj je dika duga kosa, treba da se pokriva. Neće li da se pokriva – neka se šiša. Kako žene baš tako postupaju, tj. seku kosu, znači ne moraju ni da se pokrivaju. Isto bi izlazilo iz postavke: 'Ako je ružno ženi da se šiša (...) neka se pokriva' “(„Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“ Beograd, 1998.)

"Zato, ako se pogled na šišanje kose kod žena izmenio, nije se izmenilo biblijsko učenje o postanku muža i žene, te nema osnova da se menja simbol tog učenja – pokrivanje glave." („Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd, 1998.)

"U sadašnje vreme, Pravoslavna crkva nije protiv toga da žene nose pantalone zbog prirode posla koji vrše, na primer, u fabrikama, ili putovanju zimi na konjima, motociklu, skijanju i tako dalje... Crkva je protiv takvog oblačenja kad je ono zbog mode i pogrešnog shvatanja jednakosti polova (...) Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje. Smatram da sa te strane nema smetnji da žena za vreme mesečnog pranja, uz potrebnu obazrivost i preduzete higijenske mere može dolaziti u crkvu, celivati ikone, primiti naforu i osvećenu vodicu, kao i učestvovati u pojanju. Ali, pričestiti se u tom stanju, ili nekrštena krstiti se, ne bi mogla. No, u smrtnoj bolesti može se i pričestiti i krstiti. "(„Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd, 1998.)

Radojica

pre 11 godina

Sram je bilo! Zasto nije poslusala tog svestenika, valjda on zna najbolje kakva su pravila sto se vere tice u svojoj zemlji! I ona to zna, ali se pravi luda. Ako mogu druge zene da pokrivaju lice i to prihvataju kao znak svoje vere, sta ona tu izigrava! Nisam musliman, ali postujem sve vere i pravila koja u njima vaze. Jos manje razumem sto je pocela da ga bije i sutira. Bezobrazluk. Ako misli da ce time promeniti verska pravila u svojoj zemlji, grdno se vara!

Yugoslav

pre 11 godina

Srbi i mnogi u svetu koji nisu makli iz svog dvorista imaju predrasude prema Iranu. Obrazovanje zena u Iranu se ohrabruje (kao i u Kuranu) mnoge su visoki profesionalci, glumice i otmene zene vecina nose hijab sa lagano nabacenom maramom a ne burku - kao svugde u svetu najekstremniji su slabo obrazovani ili manipulantski elementi koji zele vlast i kontrolu a duvaju u religiju kao sto kod nas duvaju u patriJotizam i srpstvo...

http://www.youtube.com/watch?v=rE3JXol0kOM&noredirect=1

Slobodan blok70

pre 11 godina

Kakav ljigavac! Samo je blago, gotovo očinski posavetovao posrnulu devojku da pokrije lice a ona ga smestila na reanimaciju! How yes no!Smradina lažljiva, tražiće verovatno neku odšteu od porodice te nesrećnice! Sada će da je uhapse i kamenuju ili joj bace kiselinu u lice! I kada mi neko pomene islamofobiju i bajku o Islamu koji je selam i religija mira, sklada i ljubavi, dobijem dijareju momentalno!

Vlada

pre 11 godina

"Prema iranskom zakonu usvojenom posle Islamske revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokrivaju lice hidžabom." To nije tacno. Zene u Iranu su obavezne da prekriju kosu maramom, da prekriju ruke i noge odecom sto mogu biti npr. mantil i farmerke a sminka diskretna. Hidžab ili čador, kako se to tamo zove, nije obavezan a tek ne prekrivanje lica. To ste malo pomesali sa Afganistanom i talibanima.

Zana

pre 11 godina

Slika koja prati vest je tendenciozna i netacna. Zene u Iranu nose marame koje prekrivaju kosu, i to cesto tek od pola glave, tako da im se dobar deo kose vidi. Prilozena fotografije prikazuje zene sa nikabom, koje je karakteristicno za Saudijske zene. Ne podrzavam nikakvo nametanje dress code-a zenama, ukljucujuci marame, mini suknje ili stikle, bilo na Istoku ili Zapadu.

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 11 godina

Ne znam zašto, ali sam vest pročitao više puta. I to sa velikim zadovoljstvom! Podrška potlačenim ženama u islamskom svetu!

Arminowski

pre 11 godina

Bošnjak sam, iz muslimanske familije. Nikako ne razumijem ovo pokrivanje žene..? Grozno! Žena je sto bi rekli stvorena da se slika i šminka. Sta ima ljepše nego vidjeti lijepo lice žene osobito ako ima onaj fini, zdravi, pošteni, pametni pogled, milina. Moja žena je muslimanka i vjerujte da ne bi mogao niti htio biti s njom ako bi se pokrila. Žene bi trebale apsolutno biti jednake muškarcima jer one su čak hrabrije od nas. Žene treba poštovati, cijeniti, voljeti i paziti kao kap vode na dlanu. Eh, da su žene na vlasti, vjerujete, manje bi bilo ratova i nepravde i ovaj svijet bi zasigurno bio ljepše mjesto za život.

miksa

pre 11 godina

hahaha, ako ga je isprebijala. covek umesto da se divi lepoti zene on je tera da se pokriva. to kao da joj je rekao: "toliko si ruzna da je bolje da se pokrijes preko lica."

Hasan

pre 11 godina

Ma, nemoj, Cika Behesti.Da ni si drznuo da ga imas za zenu?! Pa sta da se pokrije kad je lepa i hrabra...To sta ti je uradila sam si trazio.Zasto muskarci kad su religiozni i dobri muslimani ne se pokrivaju,oni, ...zasto oni gledaju zene i hoce da imaju po 3-7 ?1.
I jas sam musliman i stidim se od toga sta rade verski fanatici i radikalisti.

Pozdrav,

expert

pre 11 godina

Nešto u ovoj vesti ne štima.

1. Hidžab ne služi za pokrivanje lica. To je marama koja pokriva kosu i vrat.

2. Žene u Iranu nisu obavezne da pokrivaju lice. Obavezne su da nose hidžab, a pod tačkom 1. sam opisao šta je to.

Dakle, nešto ne štima.

Zene svih zemalja - ujedinite se!

pre 11 godina

Jao koja carica, svaka joj cast. Dobro mu je i rekla - ako ga provocira zensko lice, pa neka matori pokrije svoje oci, umjesto sto od zena pravi vrece s krompirom. Kako su to tamo muskarci lijepo smislili - nece da osjete iskushenje, pa ce zenu zamotati. Sto sebi ne zamotaju lice onako, pa nece biti isto ni u kakvom iskushenju.

drd

pre 11 godina

Kakvih sve komentatora ima da Bog sacuva, kao prvo ova vest moze biti pogresno preneta ili sekularni novinari su je malo preokranuli a kao drugo i da jeste tacna to nije bila vjernicima vec neko ko ne shvata vjeru kako treba, zar nije to dogadjaj koji se desio u zemlji gde 80 posto zena nosi dobrovoljno i svojom voljom hidzab, koliko je samo do sada bilo borbi muslimanki na svoja prava na hidzab samo pogledajte na youtube, a da ne govorimo sto je sve vise muslimanki i konvertita koje nose hidzab pa cak i burku. A drugo u svom dvoristu imate preko 30 000 pokrivenih muslimanki u Sandzaku, hajde pokusajte da im kazete da to nije u redu pa cete videti kako cete zavrsiti.

Hik

pre 11 godina

U cemu je razlika: pita se neko i citira neke izvode iz pravoslavnog zakonika. Razlika je, recimo, u tome da se u tim tamo islamistickim zemljama nepostivanje religije kaznjava i smrcu, imas i religijsku policiju koja je iznad svega. Znaci, islam je ujedno i civilni zakon. Sto kod nas nije slucaj. Sve sto uradis kontra religiji, u ostalim religijama ide na tvoju dushu. Nece te niko prebiti ako se ne shishash i ne nosis maramu. Eto, to je ta ogromna razlika.
Ne razumijem jednu stvar, i njima je naime kao i nama Bog/Alah koji na kraju sudi svima - ne vidim zbog cega onda te mule tamo preuzimaju na sebe taj posao? Ne vjeruju u Alahovu pravdu ili sta?
Meni je jasno da je kler tamo struktura koja ustvari zeli zemaljsku moc i podredjuje sav narod svom bolesnom egu, ali kako to tamo ljudima nije jasno - pa da uzmu toljage u ruke i da se digne na tu sajko bagru tamo?

saki

pre 11 godina

Zivim u Italiji i moja drugarica Iranka se oblaci veoma seksi,ali sa ukusom.Njen hod u mini haljini je pun ponosa i slobode kakav trebaju imati sve zene sveta.

Dude

pre 11 godina

Sad će morati da isprave zakon i dozvole sirotim sveštenicima da nose oružje kako bi se mogli braniti od žena bez hidžaba. Ili to ili da im država plati kurs za samoodbranu :lol:

Lila

pre 11 godina

Je li mu lepo rekla da pokrije oči? A mogao je i da zažmuri! U buduće, neka sluša savete; ne kaže se džabe: ,,budi dobar, dok nisi modar,,.

R.T.

pre 11 godina

U sutonski sjaj šafrani tonu,
Ružin cvat se tiho poljem toči.
Pevaj meni draga pesmu onu
Koju Hajam jednom za nas sroči.
Ružin cvat se tiho poljem toči.

Sja se Širas mesečinom belom,
A zvezde se ko leptiri roje.
Ja ne volim što drže pod velom
Persijanci lepotice svoje.
Sja se Širas mesečinom belom.

Možda žar svoj zbog vrućine gube,
Pa skrivaju bakar svoga tela?
Il da lica strasnije im ljube
Neće da ih spali jara vrela,
Pa skrivaju bakar svoga tela?

S feredžom se draga ti ne druži.
Ovog samo zakona se drži.
Radosti nam malo život pruži,
A kraj mu je sve brži i brži,
Ovog samo zakona se drži.

Ti nam blažiš i sve što je ružno
U onome što udes dosudi,
I zato je i grešno i tužno,
Kriti tvoju lepotu od ljudi,
Kad priroda mati nam je nudi.

Ružin cvat se tiho poljem toči.
Srce sanja kraj dalek i mio.
Pesmu kakvu Hajam nije snio
Ja ću draga za tebe da sročim.
Ružin cvat se tiho poljem toči.

Sergej Jesenjin (prevod: Nikola Bertolino)

Slobodan

pre 11 godina

Hik
Cim ne razumes ubacis faktor novac i sve se razjasni, nesto muvaju sa parama i niko ne sme da ih pita sta, jer svako ko pita bi mogao da se ogresi o Alaha (ili o neki drugi autoritet).

Klimt- Bec

pre 11 godina

Iako sam protiv svakog nasilja Apsolutno opravdavam ovakvu jednu reakciju, jedne mlade osobe cije je licno pravo kako ce se pojaviti u javnosti! Zao mi je sto Narod Irana ciji je veci deo veoma Obrazovan, u 21 Veku mora da trpi teror Sijaretskih fanatika!

Hafa

pre 11 godina

"Ne samo da se nije pokrila, već mi je odgovorila da ja treba da pokrijem oči, što je za mene bilo veoma uvredljivo"

Men'se cini da se i ona uvrijedila.

pera kojot super genije

pre 11 godina

U što bi ja tog divnog,umerenog i nadasve altruističnog sveštenika koji je jadan zbog povreda dobijenih od pada na ,pazi ledja a ne na d...,ležao miran ,tih i nemoćan mesec dana sa nečim nahranio i nežno mu zanavek prekrio glavu i oči da se ne muči i ne gleda bezvernike oko sebe.
Sloboda i ravnopravnost svim ženama...pogotovo muslimankama.
lepo mu je odgovorila..

Mile

pre 11 godina

Re: NekiBG, 21. septembar 2012 18:11

Poziv na nasilje ili??? Samo kada je verovanje u pitanju se izgleda sve opravdava, pa čak i to. Sramota...

bojan zr

pre 11 godina

@Marina

na zalost nije bitno da li je muslimanka ili ne.
u konzervativnijem delu arapskog sveta sve zene moraju da se pokrivaju.
mada je tacno da u Iranu taj zakon nije tako striktan i da tamo zene imaju mnogo veca prava nego u drugim zemljama.
gledao sam jednu pricu o Iranki koja je sportski komentator (jel moze ekstremnije za njihove pojmove :), nije nosila ni maramu i imala je redovan posao, mada ne znam da li je smela da vozi auto. jeste sedela sama i odvojena od ostatka muskih novinara, ali je njeno ponasanje bilo tolerisano.
doduse, ne znam koliko se to promenilo u poslednjim godinama. oni su i pored te islamske revolucije bili na dobrom put ka sekularnoj drzavi, ali gledajuci sta se u poslednje vreme desava u Turskoj (prakticno jedinoj sekularnoj islamskoj zemlji) nisam vise siguran.

blagomeni

pre 11 godina

E vala neka ga je umlatila... Kamo sreće da žene u tim nesretnim zemljama češće pokažu da se ne mogu olako shvatati, pa bi se mule, emiri, imami i ostala mutivodna kamarila osvestili i shvatili da ne mogu da tretirju žene kao marvu.

Mordor

pre 11 godina

"Behešti je rekao da je posle napada proveo tri dana u bolnici i da i dalje, mesec dana posle incidenta, nije sposoban da se samostalno hrani i obavlja druge lične stvari. "

Neće biti, pope, ti malo, čak i malo više lagiš! Za tri dana bolnice i mesec dana nesposobnosti bilo bi potrebno da žena bude bokser teške kategorije ili ultimate fighter od najmanje 120 kila! Ja bih pre rekao da si ti svojim glupim primedbama iznervirao njenog muža, brata i/ili pratioce pa su te oni propustili kroz šake, ali ti to ne smeš da kažeš, nego svaljuješ krivicu na ženu jer smatraš da će pre tebi verovati nego ženi.

Crni

pre 11 godina

A gde je sada Kasparov i Madona da je podrze, a sve nesto mislim ili je vest nepotpuna ili ja ova debelo placena da obruka Iran sada u jeku sankcija i nuklearnog programa. A i da je digla ruku na svestenika, pred svim tim vjernicima bas sada kada su svi bjesni zbog vredjanja Proroka Muhameda, zvuci malo neuverljivo. Ali mislim, ako nista drugo da joj sledi NOBELOVA, od zapada.