Ponedeljak, 17.09.2012.

18:08

Još jedna pobeda u "Bici za bebe"

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da će od 1. januara biti omogućen povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Izvor: B92

Još jedna pobeda u "Bici za bebe" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Sanja

pre 11 godina

Prvo želim da čestitam što je postignut dogovor oko bilo kakve olaksice za buduce roditelje, zatim i da podrzim sve buduce borbe koje su u vezi sa nasim potomstvom. Medjutim, moram da kazem sledece... Majka sam trogodisnjeg deteta i pre mesec dana sam saznala da cekam blizance! Dakle, moj doprinos natalitetu Srbije je vise nego ocigledan. Ja sam osoba koja je zavrsila fakultet, specijalizirala i trenutno sam na doktorskim studijama. Zadovoljna sam svojim trenutnim poslom i prihodi su mi veci od 80000 i niam na trudnickom bolovanju! Medjutim osecam se diskriminisanom. Da li ova mera nase vlade znaci nama koji smo se skolovali i skolujemo dalje, radimo i radjamo, stvaramo svoju bolju buducnost, ne treba biti oprosten PDV? Da li su moja dva deteta na putu manje vredna od dece iz porodica sa manjim primanjima? Da li je ovo znak da treba da odem iz Srbije ili bar da decu vaspitavam da odu? Naravno da nemam nista protiv pomoci onima kojima je najpotrebnija, ali mislim da kad su buduca pokolenja u pitanju ne treba praviti razlike.

jedna od majki

pre 11 godina

I sve to za decu do dve godine a sta da radimo mi sa decom od 3, 4 oni nisu nista manje zastevni. Trebaju im jos uvek pelene, decija hrana ... U svakom slucaju kod decije opreme ili bilo cega sto se njih tice, moze opasno da se zaradi i oni to znaju!

zoki

pre 11 godina

problem treba resavati tamo gde nastaje a to je pri uvozu i proizvodnji opreme hrane za bebe i decu tu su nameti najveci i nema nikakvih olaksica

zoki

pre 11 godina

ovo je dokaz kako politika od jedne lepe i humane akcije moze da napravi pliticko propagandni program i potpuno unisti osnovnu ideju, pre izbora svi pocevsi od premijera pa nadalje su svojatali ovu akciju a sad nista pojeo vuk magarca, kakav povracaj pdva skinite ga skroz, uvedite novu klasu uvozne robe tipa decija komfekcija i oprema za bebe i na nju ukinite i carinu i pdv to je resenje sve ostalo je epp.

jovana

pre 11 godina

Svud u svetu srednja klasa se nastoji podrzati i rasteretiti prevelikih poreza i dazbina,samo kod nas je "udri po njoj".Kad kazem srednja klasa kod nas,ne mislim na bogate ljude,vec na ljude cija su primanja veca od prosecnih...tako da kod nas ukoliko imate platu od 70000 din vi vec automatski pripadate srednjoj klasi,iako realno mozda jedva prezivljavate sa njom...Moj muz je inzinjer programer i ima platu 100000 din,ja ne radim jer cuvam 1 godisnju bebu( a i radila sam kod privatnika na crno,tako da nemam nikakva primanja)S obzirom na muzevljevu platu-koja je uzgred sasvim zasluzena-jer on radi i danju i posle posla, vrtic(drzavni) bi sledece godine morali da platimo 11000 din,sto je mnogo vise od vecine koji placaju oko 6000 din.Ne razumem -zasto drzava kaznjava mog muza,koji se godinama skolovao ,usavrsavao,radio po celi dan.Takodje mi smo podstanari,i uz to pomazemo muzevljevim roditeljima koji zive sa mizernom penzijom.I ko onda moze da kaze da mi bolje zivimo od nekoga ko mozda ima ukupna primanja 50-60000 din..mozda taj neko ima sopstven stan,ima roditelje koje ne mora da pomaze...Imam prijatelje sa ukupnim primanjima od 60000 din(imaju dete) i koji zive mnogo bolje od nas, svake godine na zimovanja,letovanja,a eto nama je tesko da kupimo i auto pored svih obaveza-dete,kirija,roditelji...a oni ce znaci i pored toga sto bolje zive imati popust na bebi opremu i popust pri vrtici,a mi necemo.Nepravda nema sta.Ako je popust onda treba popust za sve ljude sa bebama.

Sync

pre 11 godina

oprema za bebe u srbiji je prilicno skupa, otprilike 30-50% nego u eu, a svaki buduci roditelj moze da odvoji nekoliko dana i da ode u budimpestu ili bec (koji su relativno blizu) i da kupi osnovne potrepstine. npr. kupio sam bugaboo kolica (kojih kod nas ni nema u prodaji) u pojedinim radnjama baby opreme mogu da se naruce i cekaju se do mesec dana, kostaju kod nas 1000-1100 eu, ja sam ih platio 550eu - 19% njihov pdv tako da su me na kraju izasla 446eu - razlika je vise nego duplo. prilikom kupovine kolica trazio sam u samoj prodavnici tax free papir i uz original racun overio na carini, kada sam dosao u beograd, prosetao sam do rajfajzen banke, dao im te papire i oni su mi isplatili u dinarima tu razliku pdv-a od 19% sto je na cifru od 550eu oko 105eu. ovako moze da se postupa sa kompletnom opremom za bebe, jedino sto je vazno za taj povracaj pdv u eu ili tax free jeste da u jednoj radnji u toku istog dana morate imati najmanje 75eu pazara. na potrosenih 1000 eu vratice vam se 300-400eu.

ogi

pre 11 godina

Daj ljudi kakve su ovo gluposti o visini primanja i ostalo. Oce li oni ukinuti pdv ili nece meni nista nije jasno? Sta treba kad idem u radnju da kupim pelene da nosim potvrdu da neradim i da mi imovina ne vredi vise od 200.000? Ili mozda da cuvam racune koji posle dva meseca izblede koliko su nam kvalitetene fiskalne kase i farba koju koriste?
Ma hvala vam nemojte molim vas nista da radite. Ili ga ukinite jednostavno da ga nema ili ne mucite ovaj jadni narod.
Na deci koje je sve manje u Srbiji su nasli da zaradjuju sram ih bilo, bitno je da su sebi podigli plate i uvalili se u fotelje.

bokibaja

pre 11 godina

I dalje je bebi oprema skuplja 5 puta kod nas nego u celoj evropi, ovim potezom je samo još jednom legalizovan monopol na štetu države koja ostaje još i bez poreza.

roditelj

pre 11 godina

Ako ovo smatrate pobedom - bravo, cestitam. Ja cu i dalje jednom mesecno u Segedin, jeftinije mi je, sa sve putom, mrkarinom i ruckom. Jos jednom, cestitam na ovoj sjajnoj pobedi. Bravo, Srbijo, odmah se bacam na pravljenje jos jednog deteta.

Neko Nebitan

pre 11 godina

Ovo razdvajanje je nonsens, ali kompletan. Razumem da društvo i država treba štiti socijalno ugrožene, ali bojim se da se da se srednji sloj gubi i sve je bliže siromašnima.
Primera radi, supruga i ja smo dipl.ing. oboje, oboje radimo i imamo neto primanja zajedno 101.000 dinara mesečno. Bilo bi drugačije da ja ne dobijam 12.000 za odvojeni život kroz platu, dakle realna neto primanja porodice su 89.000 (iako tako ne stoji n a papriru). Stvarni troškovi odvojenog života su nam preko 20.000 dinara mesečno, realno ostaje manje od 81.000 dinara, ali svi to vide kao 101.000. Dakle niti sam sa porodicom 5 dana, jer radim na 300km od kuce, niti imam pare da ne brinem. Drugo dete dobijam u novembru, i trudim se da budem u što manjem minusu.
Kao policajac sa terenima zaradio bih nešto manje, i to da mi supruga sedi kod kuće. E pa gospodo, mi smo zarobljeni u proizvodnji dok nas vi stalno odvajate i kažnjavate. Ovo je sramota. I ko propisuje limite od 80.000 dinara? Ili svoj deci isto, PDV 0% i nema formulara, nema lčimita, a za socijalno ugrožene naći drugi drugi model, jer ovako da bismo ostvarili ovo pravo, neko mora da stane bez posla.
Dokle ćemo mi "bogati" da finansiramo sve okolo i da budemo srećni. Ispadamo budale kao redovne platiše svega, i uvek. Terate nas da varamo sistem, terate nas da krademo. DOSTA!
Imamo pogrešan pristup kao društvo, dajte ta radna mesta koja ste obećali pre svakih izbora, pa ćemo imati manje socijalno ugroženih i bogatiju državu, ili grešim?

Зоран

pre 11 godina

(Dejan, 17. septembar 2012 23:29), пријатељу, u pravu si da ovo ne'e ni[ta da re[i. Али, батали социјалну политику. Тражи од државе да обезбеди да свако може да заради толико да подигне децу. Од чега да ти да држава социјалу кад 30% незапошљено? Од кредита? Па од кредита они плаћају пензинер, лекаре и професоре. СВЕ НАОПАКО. И на крају, за ове на Б92: Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси.

Ivan

pre 11 godina

Srednja klasa i visokoobrazovani roditelji su kaznjeni jer ne mogu da ostvare ovo pravo zbog plata. Lično sam pogodjen ovakvom odlukom jer sam ucestvovao u ovoj akciji. Ovo je diskriminacije prema srednjem sloju.

uskok

pre 11 godina

..nego,mnogo me brine ova ''maksimalno pojednostavljena procedura'', za prikupljanje budućih dokaza da imam dijete, da imam tolike prihode, da nemam nepokretnosti ili slično, u vredosti većoj od propisane.....jedva čekam tu proceduru....sreća pa dobro zarađujem (legalno-prim.pisca komentara), ne treba mi ni dječji dodatak ni ništa od Republike...neka me samo ''ostave na miru'' slijedećih 50-150 godina..mene i buduće naraštaje napaćene nam zemlje.....

Dejan

pre 11 godina

Ja imam bebu i moram da kazem da mi ovo sve lici na demagogiju.
Evo o cemu se radi: Kada se radi o opremi poput krevetca, kolica, autosedista, dupka... to je izbor svakojak. Mozete naci kolica za 5.000 dinara i za 100.000 dinara. Onaj ko ima 100.000 ne znaci mu mnogo par hiljada vise manje. Onaj ko jedva skupi 5.000 nece ga spasiti 100 dinara gore dole.
Dakle nije peoenta ukidati PDV za opremu koje ima i za male pare i besno skupu. Treba drzava da obezbedi da oni proizvodi koji su svakodnevna potreba za bebe da budu dotirani i to tako sto samo socijalno ugrozeni gradjani imaju ozbiljnu dotaciju za pelene, hranu, lekove, kozmetiku.

Generalno, socijalna politika kod nas se vodi pogresno i em sto drzava gubi, ona i ne pomaze stvarno ugrozenim.
Evo primera. Sada ce svi penzioneri koji imaju ispod 15000 penziju da dobiju 16.000 i to linearno, bez obzira sto ima dosta njih koji iz odredjenih razloga imaju malu penziju a imaju velike kuce, vikendice, automobile i sl. Ili svako ko dobije bebu dobije 30.000 din bez obzira da li je bogat i vozi dzipa ili je neki siromah. Ovo je malo trivijalizovano ali je poenta da se pravilnom socijalnom politikom moze em ustedeti em se postici da oni koji su stvarno ugrozeni dobiju mnogo vise nego sad.

bole

pre 11 godina

Nemojte molim vaaaaaaas!!!!
Kada je prosli put pocela prica o ukidanju PDV-a, svi su deciji proizvodi poskupeli. Plasim se da ce se isto i ovog puta dogoditi a govorim kao nezaposleni roditelj devetomesecne bebe.

gagi010

pre 11 godina

kakva su nam porodilista i kako su opremljena to je prava katastrofa.zato sve pohvale za B92, a sto se tice dinkica. i to je ipak nesto ali sve pokvare. ako hoce da se natalitet poveca ne uvodite neke selektivne mere vec jednostavno brisite taj porez. ovako stvarate jos veci revolt gradjana. mogu zamisliti sta ceka ljude u ostvarenju tog prava. cirkus i hrpa dokumenata. sve je to malo jadno.

Mix

pre 11 godina

Lepo neko napisa na jednom drugom site-u "lakse je da dobijes povracaj PDV-a za kupljeni kombajn nego za bebi opremu". Kakva bre, ogranicenja i limiti? Ako vam je stalo do beba i zaustavljanja bele kuge sve za bebe sa stopom "0" i kraj!
Svako ko se odlucio za potomstvo u ovako ludom vremenu je heroj drzave Srbije i treba to nagraditi!
Dosta demgogije bar kada su u pitanju bebe!!!!!!!!!!!!!!!!

bushido

pre 11 godina

ma beba nema jer niko ne mrzi toliko svoje dete da mu ostavi ovolike dugove da vraca ( citaj radi za dzabe kao mi sada i jos gore ) . aj da se lazemo da nije tako !

RODITELJ

pre 11 godina

Ma kakva bitka za bebe,šta se glupiraju ovo iz ministarstva?Ukinite bre PDV na hranu,odeću,obuću i ostale potrebštine za bebe i malu decu i ograničite maržu da nas i trgovci ne pljačkaju,ako hoćete imalo da se borite protiv bele kuge!Ali znajući kakva je vlast,od toga nema ništa!!!Uvek će da se nađe neko pametan da nam prodaje m..a za bubrege!

Minja

pre 11 godina

Nije u pitanju još jedna pobeda (kako pišete u naslovu), već još jedna nepravda! Petočlana porodica sa 81000 dinara prihoda neće imati pravo na povraćaj, a tročlana sa hiljadu - dve manje će imati. Ova vlada nastavlja koracima stare.

Alex

pre 11 godina

Bio sam prosle nedelje u Makedoniji, tamo je PDV ukinut na sve je decje, cak i udzbenici i sveske za skolu. Postoje tri stope PDV-a (0, 8 i 18%). Cene suhomesnatih i ostalih prehrambenih proizvoda su cesto i duplo nize nego ovde. Pijace vrlo bogato snabdevene, ulja iz Srbije koliko hocete (jeftiniji nego ovde), eurodizel oko 1.2 eura. Sto znaci da su ovde marze ogromne. Svaka cast makedonskoj vladi, treba slediti dobre primere iz susedstva.

Косовски витез

pre 11 godina

Да ми је неко причао да ће ме Динкић одушевите ја бих се насмејао, али ово је за сваку похвалу!

Radim ali nisam majmun

pre 11 godina

Ja u subotu idem do Segedina da kupim garderobu za sve nas u familiji. Sa burazerom delim benzin i uzecu odmah papire na granici za povracaj PDVa. Dinkicu hvala, ali neka hvala. Pa ne mozes non stop da me prevodis preko vode zednog.

cacanin

pre 11 godina

Sramota...! Da li mogu dobri ljudi sa B 92 da ovo malo pojasne. Ljudi koji vec imaju bebu a sve ovo pokupovali da li imaju povracaj... itd...

Jedan korak napred tri nazad...

pre 11 godina

Sve ce to da poskupi tako da cemo biti na istom.
A mozda sve to i poskupi i vise nego sto iznosi pdv tako da cemo proci jos gore nego sto je sada...

Dr Petrović

pre 11 godina

Bitka za bebe je krajnji cinizam koji se sprovodi, jer je natalitet ugrožen prvenstveno "radom" vlade koja se trudi da podmeće noge parovima koji bi želeli potomke ( čitaj:bebe ) a ne mogu da ih imaju zbog upropaštenog zdravstva, školstva, prezaduženošću koje je nastalo "radom" istih političara koji i danas sede u udobnim foteljama na grbači još nerođene dece, za koju se "bore" inkubatorima, umesto pomaganju stvaranja uslova za proizvodnju i zaradu. U ovoj državi su se upravo ti isti političari, koji sada tako dušebrižnički kupuju inkubatore u sprezi sa strukturama iz kladionica, kockarnica i sl. "izborili" da se rasture firme ( oni to zovu privatizacijom, a to je jedna najobičnija rasturačina sa namerom )zatre poljoprivreda, stočarstvo, industrija.
Toliku seriju loših poteza je nemoguće smisliti bez jasne namere da se narod Srbije potpuno parališe.
Bitka za bebe mora da se vodi na tom nivou, a ne na nivou inkubatora.
Hajde prvo da se ukine pdv na opremu i hranu za decu, da se napravi ponovo besplatno školstvo i zdravstvo.
Tu je bitka za bebe, a ne u zaduživanju nerođene čeljadi.

Sram vas bilo političari!!!

ana

pre 11 godina

ako domacinstvo ima recimo 85.000 dinara mesecno.. a ima npr 4 dece?
sta onda.. suma po domacinstvu jeste bitna, ali nije navedeno za koji broj clanova?? nije isto imati 80 000 za dvoje ili sedmoro

Miša, Bgd

pre 11 godina

Povraćaj pdv-a ok, a kada će da se ograniče marže? Godinama mi se više isplati da odem do Segedina ili čak Soluna i da kupujem garderobu i razne stvari za decu. Kako je to moguće da oni koji imaju veće poreze i veće plate mogu da posluju tamo a da su im cene niže nego ovde?

haha

pre 11 godina

Nisu toliko problem ti uslovi, nego se zna da za svaki od uslova treba nabaviti po 5-6 papira i 9-10 uplatnica i onda naravno da će ljudima da se smuči da se bavi time.

Bravo carevi, vidi se da vam je stalo.

Amos

pre 11 godina

Bravo!
Nije idealno, ali mnogo bolje od ukidanja PDVa, cime bi samo profitirali trgovci (koji su ustvari generator problema sa svojim marzama) a izgubila drzava.
Ovako ce pare dobiti onaj kome stvarno trebaju. Doduse, vidim da su zakomplikovali malo sa ovim iznosima i limitima, ali to ne mora biti lose samo po sebi. Zavisi od implementacije.
Pitanje je samo ko ce i kako meriti vrednost imovine i prihoda.

bravo

pre 11 godina

Bravo sada treba preci na druge teme kao sto su besplatno letovaje za decu kojih ima 3 i vise i slicne stvari kao sto Palma radi u Jagodini.Moramo poboljsati natalitet jer kao narod umiremo.

haha

pre 11 godina

Nisu toliko problem ti uslovi, nego se zna da za svaki od uslova treba nabaviti po 5-6 papira i 9-10 uplatnica i onda naravno da će ljudima da se smuči da se bavi time.

Bravo carevi, vidi se da vam je stalo.

ana

pre 11 godina

ako domacinstvo ima recimo 85.000 dinara mesecno.. a ima npr 4 dece?
sta onda.. suma po domacinstvu jeste bitna, ali nije navedeno za koji broj clanova?? nije isto imati 80 000 za dvoje ili sedmoro

Miša, Bgd

pre 11 godina

Povraćaj pdv-a ok, a kada će da se ograniče marže? Godinama mi se više isplati da odem do Segedina ili čak Soluna i da kupujem garderobu i razne stvari za decu. Kako je to moguće da oni koji imaju veće poreze i veće plate mogu da posluju tamo a da su im cene niže nego ovde?

Radim ali nisam majmun

pre 11 godina

Ja u subotu idem do Segedina da kupim garderobu za sve nas u familiji. Sa burazerom delim benzin i uzecu odmah papire na granici za povracaj PDVa. Dinkicu hvala, ali neka hvala. Pa ne mozes non stop da me prevodis preko vode zednog.

Minja

pre 11 godina

Nije u pitanju još jedna pobeda (kako pišete u naslovu), već još jedna nepravda! Petočlana porodica sa 81000 dinara prihoda neće imati pravo na povraćaj, a tročlana sa hiljadu - dve manje će imati. Ova vlada nastavlja koracima stare.

Alex

pre 11 godina

Bio sam prosle nedelje u Makedoniji, tamo je PDV ukinut na sve je decje, cak i udzbenici i sveske za skolu. Postoje tri stope PDV-a (0, 8 i 18%). Cene suhomesnatih i ostalih prehrambenih proizvoda su cesto i duplo nize nego ovde. Pijace vrlo bogato snabdevene, ulja iz Srbije koliko hocete (jeftiniji nego ovde), eurodizel oko 1.2 eura. Sto znaci da su ovde marze ogromne. Svaka cast makedonskoj vladi, treba slediti dobre primere iz susedstva.

Dr Petrović

pre 11 godina

Bitka za bebe je krajnji cinizam koji se sprovodi, jer je natalitet ugrožen prvenstveno "radom" vlade koja se trudi da podmeće noge parovima koji bi želeli potomke ( čitaj:bebe ) a ne mogu da ih imaju zbog upropaštenog zdravstva, školstva, prezaduženošću koje je nastalo "radom" istih političara koji i danas sede u udobnim foteljama na grbači još nerođene dece, za koju se "bore" inkubatorima, umesto pomaganju stvaranja uslova za proizvodnju i zaradu. U ovoj državi su se upravo ti isti političari, koji sada tako dušebrižnički kupuju inkubatore u sprezi sa strukturama iz kladionica, kockarnica i sl. "izborili" da se rasture firme ( oni to zovu privatizacijom, a to je jedna najobičnija rasturačina sa namerom )zatre poljoprivreda, stočarstvo, industrija.
Toliku seriju loših poteza je nemoguće smisliti bez jasne namere da se narod Srbije potpuno parališe.
Bitka za bebe mora da se vodi na tom nivou, a ne na nivou inkubatora.
Hajde prvo da se ukine pdv na opremu i hranu za decu, da se napravi ponovo besplatno školstvo i zdravstvo.
Tu je bitka za bebe, a ne u zaduživanju nerođene čeljadi.

Sram vas bilo političari!!!

bravo

pre 11 godina

Bravo sada treba preci na druge teme kao sto su besplatno letovaje za decu kojih ima 3 i vise i slicne stvari kao sto Palma radi u Jagodini.Moramo poboljsati natalitet jer kao narod umiremo.

Jedan korak napred tri nazad...

pre 11 godina

Sve ce to da poskupi tako da cemo biti na istom.
A mozda sve to i poskupi i vise nego sto iznosi pdv tako da cemo proci jos gore nego sto je sada...

Mix

pre 11 godina

Lepo neko napisa na jednom drugom site-u "lakse je da dobijes povracaj PDV-a za kupljeni kombajn nego za bebi opremu". Kakva bre, ogranicenja i limiti? Ako vam je stalo do beba i zaustavljanja bele kuge sve za bebe sa stopom "0" i kraj!
Svako ko se odlucio za potomstvo u ovako ludom vremenu je heroj drzave Srbije i treba to nagraditi!
Dosta demgogije bar kada su u pitanju bebe!!!!!!!!!!!!!!!!

bole

pre 11 godina

Nemojte molim vaaaaaaas!!!!
Kada je prosli put pocela prica o ukidanju PDV-a, svi su deciji proizvodi poskupeli. Plasim se da ce se isto i ovog puta dogoditi a govorim kao nezaposleni roditelj devetomesecne bebe.

Ivan

pre 11 godina

Srednja klasa i visokoobrazovani roditelji su kaznjeni jer ne mogu da ostvare ovo pravo zbog plata. Lično sam pogodjen ovakvom odlukom jer sam ucestvovao u ovoj akciji. Ovo je diskriminacije prema srednjem sloju.

Dejan

pre 11 godina

Ja imam bebu i moram da kazem da mi ovo sve lici na demagogiju.
Evo o cemu se radi: Kada se radi o opremi poput krevetca, kolica, autosedista, dupka... to je izbor svakojak. Mozete naci kolica za 5.000 dinara i za 100.000 dinara. Onaj ko ima 100.000 ne znaci mu mnogo par hiljada vise manje. Onaj ko jedva skupi 5.000 nece ga spasiti 100 dinara gore dole.
Dakle nije peoenta ukidati PDV za opremu koje ima i za male pare i besno skupu. Treba drzava da obezbedi da oni proizvodi koji su svakodnevna potreba za bebe da budu dotirani i to tako sto samo socijalno ugrozeni gradjani imaju ozbiljnu dotaciju za pelene, hranu, lekove, kozmetiku.

Generalno, socijalna politika kod nas se vodi pogresno i em sto drzava gubi, ona i ne pomaze stvarno ugrozenim.
Evo primera. Sada ce svi penzioneri koji imaju ispod 15000 penziju da dobiju 16.000 i to linearno, bez obzira sto ima dosta njih koji iz odredjenih razloga imaju malu penziju a imaju velike kuce, vikendice, automobile i sl. Ili svako ko dobije bebu dobije 30.000 din bez obzira da li je bogat i vozi dzipa ili je neki siromah. Ovo je malo trivijalizovano ali je poenta da se pravilnom socijalnom politikom moze em ustedeti em se postici da oni koji su stvarno ugrozeni dobiju mnogo vise nego sad.

Amos

pre 11 godina

Bravo!
Nije idealno, ali mnogo bolje od ukidanja PDVa, cime bi samo profitirali trgovci (koji su ustvari generator problema sa svojim marzama) a izgubila drzava.
Ovako ce pare dobiti onaj kome stvarno trebaju. Doduse, vidim da su zakomplikovali malo sa ovim iznosima i limitima, ali to ne mora biti lose samo po sebi. Zavisi od implementacije.
Pitanje je samo ko ce i kako meriti vrednost imovine i prihoda.

RODITELJ

pre 11 godina

Ma kakva bitka za bebe,šta se glupiraju ovo iz ministarstva?Ukinite bre PDV na hranu,odeću,obuću i ostale potrebštine za bebe i malu decu i ograničite maržu da nas i trgovci ne pljačkaju,ako hoćete imalo da se borite protiv bele kuge!Ali znajući kakva je vlast,od toga nema ništa!!!Uvek će da se nađe neko pametan da nam prodaje m..a za bubrege!

cacanin

pre 11 godina

Sramota...! Da li mogu dobri ljudi sa B 92 da ovo malo pojasne. Ljudi koji vec imaju bebu a sve ovo pokupovali da li imaju povracaj... itd...

gagi010

pre 11 godina

kakva su nam porodilista i kako su opremljena to je prava katastrofa.zato sve pohvale za B92, a sto se tice dinkica. i to je ipak nesto ali sve pokvare. ako hoce da se natalitet poveca ne uvodite neke selektivne mere vec jednostavno brisite taj porez. ovako stvarate jos veci revolt gradjana. mogu zamisliti sta ceka ljude u ostvarenju tog prava. cirkus i hrpa dokumenata. sve je to malo jadno.

Neko Nebitan

pre 11 godina

Ovo razdvajanje je nonsens, ali kompletan. Razumem da društvo i država treba štiti socijalno ugrožene, ali bojim se da se da se srednji sloj gubi i sve je bliže siromašnima.
Primera radi, supruga i ja smo dipl.ing. oboje, oboje radimo i imamo neto primanja zajedno 101.000 dinara mesečno. Bilo bi drugačije da ja ne dobijam 12.000 za odvojeni život kroz platu, dakle realna neto primanja porodice su 89.000 (iako tako ne stoji n a papriru). Stvarni troškovi odvojenog života su nam preko 20.000 dinara mesečno, realno ostaje manje od 81.000 dinara, ali svi to vide kao 101.000. Dakle niti sam sa porodicom 5 dana, jer radim na 300km od kuce, niti imam pare da ne brinem. Drugo dete dobijam u novembru, i trudim se da budem u što manjem minusu.
Kao policajac sa terenima zaradio bih nešto manje, i to da mi supruga sedi kod kuće. E pa gospodo, mi smo zarobljeni u proizvodnji dok nas vi stalno odvajate i kažnjavate. Ovo je sramota. I ko propisuje limite od 80.000 dinara? Ili svoj deci isto, PDV 0% i nema formulara, nema lčimita, a za socijalno ugrožene naći drugi drugi model, jer ovako da bismo ostvarili ovo pravo, neko mora da stane bez posla.
Dokle ćemo mi "bogati" da finansiramo sve okolo i da budemo srećni. Ispadamo budale kao redovne platiše svega, i uvek. Terate nas da varamo sistem, terate nas da krademo. DOSTA!
Imamo pogrešan pristup kao društvo, dajte ta radna mesta koja ste obećali pre svakih izbora, pa ćemo imati manje socijalno ugroženih i bogatiju državu, ili grešim?

bushido

pre 11 godina

ma beba nema jer niko ne mrzi toliko svoje dete da mu ostavi ovolike dugove da vraca ( citaj radi za dzabe kao mi sada i jos gore ) . aj da se lazemo da nije tako !

uskok

pre 11 godina

..nego,mnogo me brine ova ''maksimalno pojednostavljena procedura'', za prikupljanje budućih dokaza da imam dijete, da imam tolike prihode, da nemam nepokretnosti ili slično, u vredosti većoj od propisane.....jedva čekam tu proceduru....sreća pa dobro zarađujem (legalno-prim.pisca komentara), ne treba mi ni dječji dodatak ni ništa od Republike...neka me samo ''ostave na miru'' slijedećih 50-150 godina..mene i buduće naraštaje napaćene nam zemlje.....

roditelj

pre 11 godina

Ako ovo smatrate pobedom - bravo, cestitam. Ja cu i dalje jednom mesecno u Segedin, jeftinije mi je, sa sve putom, mrkarinom i ruckom. Jos jednom, cestitam na ovoj sjajnoj pobedi. Bravo, Srbijo, odmah se bacam na pravljenje jos jednog deteta.

Sync

pre 11 godina

oprema za bebe u srbiji je prilicno skupa, otprilike 30-50% nego u eu, a svaki buduci roditelj moze da odvoji nekoliko dana i da ode u budimpestu ili bec (koji su relativno blizu) i da kupi osnovne potrepstine. npr. kupio sam bugaboo kolica (kojih kod nas ni nema u prodaji) u pojedinim radnjama baby opreme mogu da se naruce i cekaju se do mesec dana, kostaju kod nas 1000-1100 eu, ja sam ih platio 550eu - 19% njihov pdv tako da su me na kraju izasla 446eu - razlika je vise nego duplo. prilikom kupovine kolica trazio sam u samoj prodavnici tax free papir i uz original racun overio na carini, kada sam dosao u beograd, prosetao sam do rajfajzen banke, dao im te papire i oni su mi isplatili u dinarima tu razliku pdv-a od 19% sto je na cifru od 550eu oko 105eu. ovako moze da se postupa sa kompletnom opremom za bebe, jedino sto je vazno za taj povracaj pdv u eu ili tax free jeste da u jednoj radnji u toku istog dana morate imati najmanje 75eu pazara. na potrosenih 1000 eu vratice vam se 300-400eu.

ogi

pre 11 godina

Daj ljudi kakve su ovo gluposti o visini primanja i ostalo. Oce li oni ukinuti pdv ili nece meni nista nije jasno? Sta treba kad idem u radnju da kupim pelene da nosim potvrdu da neradim i da mi imovina ne vredi vise od 200.000? Ili mozda da cuvam racune koji posle dva meseca izblede koliko su nam kvalitetene fiskalne kase i farba koju koriste?
Ma hvala vam nemojte molim vas nista da radite. Ili ga ukinite jednostavno da ga nema ili ne mucite ovaj jadni narod.
Na deci koje je sve manje u Srbiji su nasli da zaradjuju sram ih bilo, bitno je da su sebi podigli plate i uvalili se u fotelje.

bokibaja

pre 11 godina

I dalje je bebi oprema skuplja 5 puta kod nas nego u celoj evropi, ovim potezom je samo još jednom legalizovan monopol na štetu države koja ostaje još i bez poreza.

jovana

pre 11 godina

Svud u svetu srednja klasa se nastoji podrzati i rasteretiti prevelikih poreza i dazbina,samo kod nas je "udri po njoj".Kad kazem srednja klasa kod nas,ne mislim na bogate ljude,vec na ljude cija su primanja veca od prosecnih...tako da kod nas ukoliko imate platu od 70000 din vi vec automatski pripadate srednjoj klasi,iako realno mozda jedva prezivljavate sa njom...Moj muz je inzinjer programer i ima platu 100000 din,ja ne radim jer cuvam 1 godisnju bebu( a i radila sam kod privatnika na crno,tako da nemam nikakva primanja)S obzirom na muzevljevu platu-koja je uzgred sasvim zasluzena-jer on radi i danju i posle posla, vrtic(drzavni) bi sledece godine morali da platimo 11000 din,sto je mnogo vise od vecine koji placaju oko 6000 din.Ne razumem -zasto drzava kaznjava mog muza,koji se godinama skolovao ,usavrsavao,radio po celi dan.Takodje mi smo podstanari,i uz to pomazemo muzevljevim roditeljima koji zive sa mizernom penzijom.I ko onda moze da kaze da mi bolje zivimo od nekoga ko mozda ima ukupna primanja 50-60000 din..mozda taj neko ima sopstven stan,ima roditelje koje ne mora da pomaze...Imam prijatelje sa ukupnim primanjima od 60000 din(imaju dete) i koji zive mnogo bolje od nas, svake godine na zimovanja,letovanja,a eto nama je tesko da kupimo i auto pored svih obaveza-dete,kirija,roditelji...a oni ce znaci i pored toga sto bolje zive imati popust na bebi opremu i popust pri vrtici,a mi necemo.Nepravda nema sta.Ako je popust onda treba popust za sve ljude sa bebama.

Косовски витез

pre 11 godina

Да ми је неко причао да ће ме Динкић одушевите ја бих се насмејао, али ово је за сваку похвалу!

Зоран

pre 11 godina

(Dejan, 17. septembar 2012 23:29), пријатељу, u pravu si da ovo ne'e ni[ta da re[i. Али, батали социјалну политику. Тражи од државе да обезбеди да свако може да заради толико да подигне децу. Од чега да ти да држава социјалу кад 30% незапошљено? Од кредита? Па од кредита они плаћају пензинер, лекаре и професоре. СВЕ НАОПАКО. И на крају, за ове на Б92: Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси.

zoki

pre 11 godina

ovo je dokaz kako politika od jedne lepe i humane akcije moze da napravi pliticko propagandni program i potpuno unisti osnovnu ideju, pre izbora svi pocevsi od premijera pa nadalje su svojatali ovu akciju a sad nista pojeo vuk magarca, kakav povracaj pdva skinite ga skroz, uvedite novu klasu uvozne robe tipa decija komfekcija i oprema za bebe i na nju ukinite i carinu i pdv to je resenje sve ostalo je epp.

zoki

pre 11 godina

problem treba resavati tamo gde nastaje a to je pri uvozu i proizvodnji opreme hrane za bebe i decu tu su nameti najveci i nema nikakvih olaksica

jedna od majki

pre 11 godina

I sve to za decu do dve godine a sta da radimo mi sa decom od 3, 4 oni nisu nista manje zastevni. Trebaju im jos uvek pelene, decija hrana ... U svakom slucaju kod decije opreme ili bilo cega sto se njih tice, moze opasno da se zaradi i oni to znaju!

Sanja

pre 11 godina

Prvo želim da čestitam što je postignut dogovor oko bilo kakve olaksice za buduce roditelje, zatim i da podrzim sve buduce borbe koje su u vezi sa nasim potomstvom. Medjutim, moram da kazem sledece... Majka sam trogodisnjeg deteta i pre mesec dana sam saznala da cekam blizance! Dakle, moj doprinos natalitetu Srbije je vise nego ocigledan. Ja sam osoba koja je zavrsila fakultet, specijalizirala i trenutno sam na doktorskim studijama. Zadovoljna sam svojim trenutnim poslom i prihodi su mi veci od 80000 i niam na trudnickom bolovanju! Medjutim osecam se diskriminisanom. Da li ova mera nase vlade znaci nama koji smo se skolovali i skolujemo dalje, radimo i radjamo, stvaramo svoju bolju buducnost, ne treba biti oprosten PDV? Da li su moja dva deteta na putu manje vredna od dece iz porodica sa manjim primanjima? Da li je ovo znak da treba da odem iz Srbije ili bar da decu vaspitavam da odu? Naravno da nemam nista protiv pomoci onima kojima je najpotrebnija, ali mislim da kad su buduca pokolenja u pitanju ne treba praviti razlike.

Косовски витез

pre 11 godina

Да ми је неко причао да ће ме Динкић одушевите ја бих се насмејао, али ово је за сваку похвалу!

bravo

pre 11 godina

Bravo sada treba preci na druge teme kao sto su besplatno letovaje za decu kojih ima 3 i vise i slicne stvari kao sto Palma radi u Jagodini.Moramo poboljsati natalitet jer kao narod umiremo.

Amos

pre 11 godina

Bravo!
Nije idealno, ali mnogo bolje od ukidanja PDVa, cime bi samo profitirali trgovci (koji su ustvari generator problema sa svojim marzama) a izgubila drzava.
Ovako ce pare dobiti onaj kome stvarno trebaju. Doduse, vidim da su zakomplikovali malo sa ovim iznosima i limitima, ali to ne mora biti lose samo po sebi. Zavisi od implementacije.
Pitanje je samo ko ce i kako meriti vrednost imovine i prihoda.

haha

pre 11 godina

Nisu toliko problem ti uslovi, nego se zna da za svaki od uslova treba nabaviti po 5-6 papira i 9-10 uplatnica i onda naravno da će ljudima da se smuči da se bavi time.

Bravo carevi, vidi se da vam je stalo.

Dejan

pre 11 godina

Ja imam bebu i moram da kazem da mi ovo sve lici na demagogiju.
Evo o cemu se radi: Kada se radi o opremi poput krevetca, kolica, autosedista, dupka... to je izbor svakojak. Mozete naci kolica za 5.000 dinara i za 100.000 dinara. Onaj ko ima 100.000 ne znaci mu mnogo par hiljada vise manje. Onaj ko jedva skupi 5.000 nece ga spasiti 100 dinara gore dole.
Dakle nije peoenta ukidati PDV za opremu koje ima i za male pare i besno skupu. Treba drzava da obezbedi da oni proizvodi koji su svakodnevna potreba za bebe da budu dotirani i to tako sto samo socijalno ugrozeni gradjani imaju ozbiljnu dotaciju za pelene, hranu, lekove, kozmetiku.

Generalno, socijalna politika kod nas se vodi pogresno i em sto drzava gubi, ona i ne pomaze stvarno ugrozenim.
Evo primera. Sada ce svi penzioneri koji imaju ispod 15000 penziju da dobiju 16.000 i to linearno, bez obzira sto ima dosta njih koji iz odredjenih razloga imaju malu penziju a imaju velike kuce, vikendice, automobile i sl. Ili svako ko dobije bebu dobije 30.000 din bez obzira da li je bogat i vozi dzipa ili je neki siromah. Ovo je malo trivijalizovano ali je poenta da se pravilnom socijalnom politikom moze em ustedeti em se postici da oni koji su stvarno ugrozeni dobiju mnogo vise nego sad.

Зоран

pre 11 godina

(Dejan, 17. septembar 2012 23:29), пријатељу, u pravu si da ovo ne'e ni[ta da re[i. Али, батали социјалну политику. Тражи од државе да обезбеди да свако може да заради толико да подигне децу. Од чега да ти да држава социјалу кад 30% незапошљено? Од кредита? Па од кредита они плаћају пензинер, лекаре и професоре. СВЕ НАОПАКО. И на крају, за ове на Б92: Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси.

Dr Petrović

pre 11 godina

Bitka za bebe je krajnji cinizam koji se sprovodi, jer je natalitet ugrožen prvenstveno "radom" vlade koja se trudi da podmeće noge parovima koji bi želeli potomke ( čitaj:bebe ) a ne mogu da ih imaju zbog upropaštenog zdravstva, školstva, prezaduženošću koje je nastalo "radom" istih političara koji i danas sede u udobnim foteljama na grbači još nerođene dece, za koju se "bore" inkubatorima, umesto pomaganju stvaranja uslova za proizvodnju i zaradu. U ovoj državi su se upravo ti isti političari, koji sada tako dušebrižnički kupuju inkubatore u sprezi sa strukturama iz kladionica, kockarnica i sl. "izborili" da se rasture firme ( oni to zovu privatizacijom, a to je jedna najobičnija rasturačina sa namerom )zatre poljoprivreda, stočarstvo, industrija.
Toliku seriju loših poteza je nemoguće smisliti bez jasne namere da se narod Srbije potpuno parališe.
Bitka za bebe mora da se vodi na tom nivou, a ne na nivou inkubatora.
Hajde prvo da se ukine pdv na opremu i hranu za decu, da se napravi ponovo besplatno školstvo i zdravstvo.
Tu je bitka za bebe, a ne u zaduživanju nerođene čeljadi.

Sram vas bilo političari!!!

cacanin

pre 11 godina

Sramota...! Da li mogu dobri ljudi sa B 92 da ovo malo pojasne. Ljudi koji vec imaju bebu a sve ovo pokupovali da li imaju povracaj... itd...

Minja

pre 11 godina

Nije u pitanju još jedna pobeda (kako pišete u naslovu), već još jedna nepravda! Petočlana porodica sa 81000 dinara prihoda neće imati pravo na povraćaj, a tročlana sa hiljadu - dve manje će imati. Ova vlada nastavlja koracima stare.

Sync

pre 11 godina

oprema za bebe u srbiji je prilicno skupa, otprilike 30-50% nego u eu, a svaki buduci roditelj moze da odvoji nekoliko dana i da ode u budimpestu ili bec (koji su relativno blizu) i da kupi osnovne potrepstine. npr. kupio sam bugaboo kolica (kojih kod nas ni nema u prodaji) u pojedinim radnjama baby opreme mogu da se naruce i cekaju se do mesec dana, kostaju kod nas 1000-1100 eu, ja sam ih platio 550eu - 19% njihov pdv tako da su me na kraju izasla 446eu - razlika je vise nego duplo. prilikom kupovine kolica trazio sam u samoj prodavnici tax free papir i uz original racun overio na carini, kada sam dosao u beograd, prosetao sam do rajfajzen banke, dao im te papire i oni su mi isplatili u dinarima tu razliku pdv-a od 19% sto je na cifru od 550eu oko 105eu. ovako moze da se postupa sa kompletnom opremom za bebe, jedino sto je vazno za taj povracaj pdv u eu ili tax free jeste da u jednoj radnji u toku istog dana morate imati najmanje 75eu pazara. na potrosenih 1000 eu vratice vam se 300-400eu.

jovana

pre 11 godina

Svud u svetu srednja klasa se nastoji podrzati i rasteretiti prevelikih poreza i dazbina,samo kod nas je "udri po njoj".Kad kazem srednja klasa kod nas,ne mislim na bogate ljude,vec na ljude cija su primanja veca od prosecnih...tako da kod nas ukoliko imate platu od 70000 din vi vec automatski pripadate srednjoj klasi,iako realno mozda jedva prezivljavate sa njom...Moj muz je inzinjer programer i ima platu 100000 din,ja ne radim jer cuvam 1 godisnju bebu( a i radila sam kod privatnika na crno,tako da nemam nikakva primanja)S obzirom na muzevljevu platu-koja je uzgred sasvim zasluzena-jer on radi i danju i posle posla, vrtic(drzavni) bi sledece godine morali da platimo 11000 din,sto je mnogo vise od vecine koji placaju oko 6000 din.Ne razumem -zasto drzava kaznjava mog muza,koji se godinama skolovao ,usavrsavao,radio po celi dan.Takodje mi smo podstanari,i uz to pomazemo muzevljevim roditeljima koji zive sa mizernom penzijom.I ko onda moze da kaze da mi bolje zivimo od nekoga ko mozda ima ukupna primanja 50-60000 din..mozda taj neko ima sopstven stan,ima roditelje koje ne mora da pomaze...Imam prijatelje sa ukupnim primanjima od 60000 din(imaju dete) i koji zive mnogo bolje od nas, svake godine na zimovanja,letovanja,a eto nama je tesko da kupimo i auto pored svih obaveza-dete,kirija,roditelji...a oni ce znaci i pored toga sto bolje zive imati popust na bebi opremu i popust pri vrtici,a mi necemo.Nepravda nema sta.Ako je popust onda treba popust za sve ljude sa bebama.

Sanja

pre 11 godina

Prvo želim da čestitam što je postignut dogovor oko bilo kakve olaksice za buduce roditelje, zatim i da podrzim sve buduce borbe koje su u vezi sa nasim potomstvom. Medjutim, moram da kazem sledece... Majka sam trogodisnjeg deteta i pre mesec dana sam saznala da cekam blizance! Dakle, moj doprinos natalitetu Srbije je vise nego ocigledan. Ja sam osoba koja je zavrsila fakultet, specijalizirala i trenutno sam na doktorskim studijama. Zadovoljna sam svojim trenutnim poslom i prihodi su mi veci od 80000 i niam na trudnickom bolovanju! Medjutim osecam se diskriminisanom. Da li ova mera nase vlade znaci nama koji smo se skolovali i skolujemo dalje, radimo i radjamo, stvaramo svoju bolju buducnost, ne treba biti oprosten PDV? Da li su moja dva deteta na putu manje vredna od dece iz porodica sa manjim primanjima? Da li je ovo znak da treba da odem iz Srbije ili bar da decu vaspitavam da odu? Naravno da nemam nista protiv pomoci onima kojima je najpotrebnija, ali mislim da kad su buduca pokolenja u pitanju ne treba praviti razlike.

ana

pre 11 godina

ako domacinstvo ima recimo 85.000 dinara mesecno.. a ima npr 4 dece?
sta onda.. suma po domacinstvu jeste bitna, ali nije navedeno za koji broj clanova?? nije isto imati 80 000 za dvoje ili sedmoro

Ivan

pre 11 godina

Srednja klasa i visokoobrazovani roditelji su kaznjeni jer ne mogu da ostvare ovo pravo zbog plata. Lično sam pogodjen ovakvom odlukom jer sam ucestvovao u ovoj akciji. Ovo je diskriminacije prema srednjem sloju.

Mix

pre 11 godina

Lepo neko napisa na jednom drugom site-u "lakse je da dobijes povracaj PDV-a za kupljeni kombajn nego za bebi opremu". Kakva bre, ogranicenja i limiti? Ako vam je stalo do beba i zaustavljanja bele kuge sve za bebe sa stopom "0" i kraj!
Svako ko se odlucio za potomstvo u ovako ludom vremenu je heroj drzave Srbije i treba to nagraditi!
Dosta demgogije bar kada su u pitanju bebe!!!!!!!!!!!!!!!!

Miša, Bgd

pre 11 godina

Povraćaj pdv-a ok, a kada će da se ograniče marže? Godinama mi se više isplati da odem do Segedina ili čak Soluna i da kupujem garderobu i razne stvari za decu. Kako je to moguće da oni koji imaju veće poreze i veće plate mogu da posluju tamo a da su im cene niže nego ovde?

Jedan korak napred tri nazad...

pre 11 godina

Sve ce to da poskupi tako da cemo biti na istom.
A mozda sve to i poskupi i vise nego sto iznosi pdv tako da cemo proci jos gore nego sto je sada...

uskok

pre 11 godina

..nego,mnogo me brine ova ''maksimalno pojednostavljena procedura'', za prikupljanje budućih dokaza da imam dijete, da imam tolike prihode, da nemam nepokretnosti ili slično, u vredosti većoj od propisane.....jedva čekam tu proceduru....sreća pa dobro zarađujem (legalno-prim.pisca komentara), ne treba mi ni dječji dodatak ni ništa od Republike...neka me samo ''ostave na miru'' slijedećih 50-150 godina..mene i buduće naraštaje napaćene nam zemlje.....

gagi010

pre 11 godina

kakva su nam porodilista i kako su opremljena to je prava katastrofa.zato sve pohvale za B92, a sto se tice dinkica. i to je ipak nesto ali sve pokvare. ako hoce da se natalitet poveca ne uvodite neke selektivne mere vec jednostavno brisite taj porez. ovako stvarate jos veci revolt gradjana. mogu zamisliti sta ceka ljude u ostvarenju tog prava. cirkus i hrpa dokumenata. sve je to malo jadno.

roditelj

pre 11 godina

Ako ovo smatrate pobedom - bravo, cestitam. Ja cu i dalje jednom mesecno u Segedin, jeftinije mi je, sa sve putom, mrkarinom i ruckom. Jos jednom, cestitam na ovoj sjajnoj pobedi. Bravo, Srbijo, odmah se bacam na pravljenje jos jednog deteta.

Alex

pre 11 godina

Bio sam prosle nedelje u Makedoniji, tamo je PDV ukinut na sve je decje, cak i udzbenici i sveske za skolu. Postoje tri stope PDV-a (0, 8 i 18%). Cene suhomesnatih i ostalih prehrambenih proizvoda su cesto i duplo nize nego ovde. Pijace vrlo bogato snabdevene, ulja iz Srbije koliko hocete (jeftiniji nego ovde), eurodizel oko 1.2 eura. Sto znaci da su ovde marze ogromne. Svaka cast makedonskoj vladi, treba slediti dobre primere iz susedstva.

Radim ali nisam majmun

pre 11 godina

Ja u subotu idem do Segedina da kupim garderobu za sve nas u familiji. Sa burazerom delim benzin i uzecu odmah papire na granici za povracaj PDVa. Dinkicu hvala, ali neka hvala. Pa ne mozes non stop da me prevodis preko vode zednog.

RODITELJ

pre 11 godina

Ma kakva bitka za bebe,šta se glupiraju ovo iz ministarstva?Ukinite bre PDV na hranu,odeću,obuću i ostale potrebštine za bebe i malu decu i ograničite maržu da nas i trgovci ne pljačkaju,ako hoćete imalo da se borite protiv bele kuge!Ali znajući kakva je vlast,od toga nema ništa!!!Uvek će da se nađe neko pametan da nam prodaje m..a za bubrege!

bushido

pre 11 godina

ma beba nema jer niko ne mrzi toliko svoje dete da mu ostavi ovolike dugove da vraca ( citaj radi za dzabe kao mi sada i jos gore ) . aj da se lazemo da nije tako !

bole

pre 11 godina

Nemojte molim vaaaaaaas!!!!
Kada je prosli put pocela prica o ukidanju PDV-a, svi su deciji proizvodi poskupeli. Plasim se da ce se isto i ovog puta dogoditi a govorim kao nezaposleni roditelj devetomesecne bebe.

Neko Nebitan

pre 11 godina

Ovo razdvajanje je nonsens, ali kompletan. Razumem da društvo i država treba štiti socijalno ugrožene, ali bojim se da se da se srednji sloj gubi i sve je bliže siromašnima.
Primera radi, supruga i ja smo dipl.ing. oboje, oboje radimo i imamo neto primanja zajedno 101.000 dinara mesečno. Bilo bi drugačije da ja ne dobijam 12.000 za odvojeni život kroz platu, dakle realna neto primanja porodice su 89.000 (iako tako ne stoji n a papriru). Stvarni troškovi odvojenog života su nam preko 20.000 dinara mesečno, realno ostaje manje od 81.000 dinara, ali svi to vide kao 101.000. Dakle niti sam sa porodicom 5 dana, jer radim na 300km od kuce, niti imam pare da ne brinem. Drugo dete dobijam u novembru, i trudim se da budem u što manjem minusu.
Kao policajac sa terenima zaradio bih nešto manje, i to da mi supruga sedi kod kuće. E pa gospodo, mi smo zarobljeni u proizvodnji dok nas vi stalno odvajate i kažnjavate. Ovo je sramota. I ko propisuje limite od 80.000 dinara? Ili svoj deci isto, PDV 0% i nema formulara, nema lčimita, a za socijalno ugrožene naći drugi drugi model, jer ovako da bismo ostvarili ovo pravo, neko mora da stane bez posla.
Dokle ćemo mi "bogati" da finansiramo sve okolo i da budemo srećni. Ispadamo budale kao redovne platiše svega, i uvek. Terate nas da varamo sistem, terate nas da krademo. DOSTA!
Imamo pogrešan pristup kao društvo, dajte ta radna mesta koja ste obećali pre svakih izbora, pa ćemo imati manje socijalno ugroženih i bogatiju državu, ili grešim?

bokibaja

pre 11 godina

I dalje je bebi oprema skuplja 5 puta kod nas nego u celoj evropi, ovim potezom je samo još jednom legalizovan monopol na štetu države koja ostaje još i bez poreza.

ogi

pre 11 godina

Daj ljudi kakve su ovo gluposti o visini primanja i ostalo. Oce li oni ukinuti pdv ili nece meni nista nije jasno? Sta treba kad idem u radnju da kupim pelene da nosim potvrdu da neradim i da mi imovina ne vredi vise od 200.000? Ili mozda da cuvam racune koji posle dva meseca izblede koliko su nam kvalitetene fiskalne kase i farba koju koriste?
Ma hvala vam nemojte molim vas nista da radite. Ili ga ukinite jednostavno da ga nema ili ne mucite ovaj jadni narod.
Na deci koje je sve manje u Srbiji su nasli da zaradjuju sram ih bilo, bitno je da su sebi podigli plate i uvalili se u fotelje.

zoki

pre 11 godina

ovo je dokaz kako politika od jedne lepe i humane akcije moze da napravi pliticko propagandni program i potpuno unisti osnovnu ideju, pre izbora svi pocevsi od premijera pa nadalje su svojatali ovu akciju a sad nista pojeo vuk magarca, kakav povracaj pdva skinite ga skroz, uvedite novu klasu uvozne robe tipa decija komfekcija i oprema za bebe i na nju ukinite i carinu i pdv to je resenje sve ostalo je epp.

zoki

pre 11 godina

problem treba resavati tamo gde nastaje a to je pri uvozu i proizvodnji opreme hrane za bebe i decu tu su nameti najveci i nema nikakvih olaksica

jedna od majki

pre 11 godina

I sve to za decu do dve godine a sta da radimo mi sa decom od 3, 4 oni nisu nista manje zastevni. Trebaju im jos uvek pelene, decija hrana ... U svakom slucaju kod decije opreme ili bilo cega sto se njih tice, moze opasno da se zaradi i oni to znaju!