Petak, 14.09.2012.

10:14

"Raste broj tužbi u Strazburu"

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da broj predstavki građana Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu "raste iz dana u dan".

Izvor: Tanjug

"Raste broj tužbi u Strazburu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Kosanović, adv.

pre 11 godina

Već od 05.02.2010.g. kada pročitah intervju Mesarovićke u "Politici" bio sam užasnut odnosom tzv. reformatora prema pravosuđu. Uveren sam i danas da će doći vreme da političko-sudska mafija za svoja nedela i odgovara (zaštitila se propisima i imunitetom). Reforma je skandalozna u personalnom i organizacionom delu, ali i u normativnom, gde je bilo i pozitivnih stvari, ima posla na pretek. Ono o čemu se manje piše jeste to o čemu je danas ministar Selaković govorio. Kvalitet sudskih odluka je neverovatno loš, nalik "partizanskom" posleratnom sudovanju. Ne bi bio problem da su u pitanju odluke osnovnih sudova (to bi bila logična posledica manje kvalitetnih sudija koje je politika instalirala u sistem i velikog opterećenja sudija), već što su to odluke viših sudova, više nego često i apelacionih sudova koji se ponašaju kao vrhovni. Ni VKS nije za pohvalu što se odluka tiče, a ništa ne preduzima na ujednačavanju sudske prakse. Instaliranjem "trojanaca" u njega u "reformi" i kvalitet odluka Ustavnog suda je opao onoliko koliko i njegov ugled. Činjenica da raste broj predstavki iz Srbije odraz je lošeg suđenja i velikog nepoverenja. Pokazalo se da je ustavna žalba "golo pravo" - prepreka više na putu do pravde. U mojoj praksi od blizu tri decenije u sudstvu i advokaturi, za poslednje tri godine dobio sam mnogo neverovatno glupih sudskih odluka, tri puta više nego za prethodnih 25. Imam utisak da je nekome bio bitan broj "rešenih" predmeta, a ne kvalitet.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Budimo posteni urusavanje pravnog sistema traje par decenija od kada se pojavile prve kupljene diplome pravnog fakulteta,a eskalacija urusavanja nastaje devedesetih dabi do dana danasnjeg dostigla vrhunac.Zapitajmo se koliko samo ima sudija sa kupljenom diplomom,koliko advokata,a o ociglednim primerima nepoznavanja zakona,trebalo bi mi nekoliko dana da ih sve opisem.Sta ostaje obicnom coveku koji i bez pravnika zna da je u pravu a to pravo nikako nemoze da ostvari,naravno Strazbur gde nema ni po babu ni po stricevima u prevodu,ni po predsedniku stranke ni po njegovim sudijama,vec po iskljucivom pravu.Zalosna je drzava gde njeni gradjani traze pravo i pravdu u tudjoj drzavi gde svakim danom gledamo kako se lopovi i kriminalci nazivaju kontraverznim biznismenima,gde se otima nemilice drzavni novac,novac od gradjana,gde ocigledne pljacke zastarevaju,gde podobni dobijaju kucni pritvor,itd itd,a jedina nada ostaje sud u Strazburu i sreca po nas obicne smrtnike da ga ima hvala im.

nidža

pre 11 godina

A to je samo mali broj onih najupornijih (i preživelih). Stvarnost Srbije zadnju deceniju su maratonski procesi, opstruiranja izvršnosti presuda, zastarevanje predmeta i često skandalozne i neodržive presude.
Kritike i opomene od strane Saveta Evrope olako su primane i po njima nije ništa poduzimano.
Bitno je bilo da se ministarstvo pravde ponašalo kao u onom vicu kada "Srbin bude najsposobniji i najpametniji".
A uopšte nije smešno!

miksovic

pre 11 godina

Ministre, ako je u proslom periodu "sudstvo radilo pod jakim politickim pritiskom", obratite paznju da vec uveliko radi _pod jakim pritiskom finansijskih mocnika, tajkuna i banaka_, da vam se ne bi desilo da sutra vas naslednik vas tera u zatvor jer niste uradili ono sto prvi covek pravosudja i treba - narodu omogucili pravdu! Procesljajte veze tuzilastva i sudija sa mocnima, utvrdite im imovinu, naprasno podignute povoljne kredite, telefoniranje sa brokerskim kucama u inostranstvu. Svega ima!

"insajder"

Cica

pre 11 godina

Ovu drzavu i sve njene institucije treba ukinuti, a onda ovaj napaceni narod i ono sto se nalazi na njenoj teritoriji predati na upravljanje EU (pod uslovom da to i oni prihvate). Neka rese pravno i svakako mnogo pravednije sve nase nastale probleme i samo sprovedu na izvrsenje. Naredjenje izvrsenje! Ko sabotira po kratkom postupku! Nema korupcije, nepravde, pljacke, kursne razlike... itd, i dr.

zika

pre 11 godina

Gospodine Selakovicu zelim vam puno uspeha u radu,spasite pravosudje od onih koji su ga godinama sistematski unistavali,verujem u vas,samo napred

aja

pre 11 godina

Gospodine Selakovicu,

od dana stupanja na duznost svaka izgovorena rec bila je na mestu. Prosto se plasim da poverujem da postoji neko ko je na vlasti i ponasa se u skladu sa principom odgovornosti i morala.
Nadam se da su Vasi nastupi iskreni i da nije demagogija, jer ako je to u pitanju, onda smo se mi vec preselili u yadnji krug pakla, samo nam niko nije rekao.

shuki

pre 11 godina

Verujem da ce novi ministar pravde da resi haos u pravosudju.Vlada je postavila mladog i energicnog coveka i sto je najvaznije,strucnog.

MIX

pre 11 godina

I JA SE SPREMAM DA TUŽIM DRŽASVU SAMO LI PROĐE ZAKON O LEGALIZACIIJI PO
SMANJENIM CENAMA! Svi građani u ovoj državi su ravnopravni pa ne vidim da neko može da legalizuje objekat po sniženim cenema inače onda zakoni ne važe za sve podjednako! Izgleda da su oni koji su sve platili redovno budale!
Tužiću i tražiću povraćaj razlike u novcu....

crni domino

pre 11 godina

Da li si ti Ministre Selakovicu svestan da je to rezultat loseg rada vas u sudstvu i da narod zbog vase aljkavosti, korumpiranosti i nesposobnosti trazi pravdu u Strazburu.
Zar te nije sramota da to saopstavas narodu kome si ti predstavnik svih sudija i tuzilastava Srbije?
Po ovakvim izjavama cisto sumnjam da ces ista uspeti da promenis, a narod ce zbog vas i dalje traziti pravdu napolju!
Pitam te zar ti se nije zgadila trvdnja sadasnjeg Predsednika drzave da ima zavrsene master studije? Normalno, ti kao njegov covek neces nista preduzeti iako si u stolici nezavisne institucije Ministra Pravde Republike Srbije.
Neka te je sram sto do sada nisi pokrenuo nikakav postupak u vezi ovako dobijenih a nezasluzenih diploma!

Srx

pre 11 godina

424 ljudi, koji nisu reizabrani primaju platu iako ne rade?
Samo u Srbiji...

A s obzirom na kolicinu predmeta, trajanje procesa, velikog broja zastarelih predmeta, nama nedostaje bar jos 2x toliko sudija...
Samo u Srbiji...

Dragan

pre 11 godina

a hoće li bivša ministarka i njen državni sekretar Homen odgovarati za to? Kad se sve skupa zbroji, koliko miliona EUR treba država da plati za ratne dnevnice, neizabrane sudije i dr.?

Slađana

pre 11 godina

Sve što je ministar rekao poznato je svima nama. O tome su već više od dve godine pričali Društvo sudija, Udruženje tužilaca i sindikat, kao i pravni stručnjaci, kada ih mediji nisu cenzurisali. Pravo pitanje za sve jeste - šta će se uraditi sa štetočinama koje i dalje sede na vrhu pravosudne piramide? Zbog čega štetočine u liku članova sudskog saveta i tužilačkog veća plaćamo hiljadama evra? Da li ih nagrađujemo? Štetočine treba kažnjavati! Da se podsetimo početka demokratskih promena kada su samo lustrirane sudije za prekršaje (njih dvadesetak) koje su kažnjavale po ondašnjem zakonu o informisanju (Vučićevom), iako je njihova rešenja potvrdio tadašnji Vrhovni sud Srbije, mediji nisu platili izrečene drakonske kazne ali su im sredstva ipak refundirana? Nadređeni koji su potvrđivali rešenja smenjenih sudija i danas su u pravosuđu? Nepravde u Srbiji na svakom koraku! Manite se priče, hoćemo dela!

Jasmin

pre 11 godina

Pa kako smo i mogli da vidimo pravo stanje u pravosudju kada je prethodna vlast, koja ga je dovela na najnize grane, kontrolisala medije. Konacno imamo na politickoj sceni ljude koji ce nam predstaviti realnu sliku, koji nam nece pricati bajke.

advokat

pre 11 godina

Selakovic zaboravlja jos dve vazne cinjenice:

1.Prema ukuprnom broju predstavaka MSLJP u Strazburu,Srbija se,nalazila do skora na neslavnom drugom mestu;

2.Prema broju predstavaka u odnosu na broj stanovnika,sto je najrelevantniji pokazatelj,Srbija se nalazi na DRUOM MESTU,ODMAH IZA TURSKE.

To znaci da ili ljudi u Srbiji vole da se tuze,sto je poslovicna izreka za nas kao narod,ili je nepravda prema obicnom narodu tolika,da zaista ima razloga za Strazbur.

Uostalom,da bi se doslo do ovog suda,prvo moraju da se prodju sve sudske instance u maticnoj zemlji.I samo mi na kraju nije jasno,jesmo li mi,u ovoj zemlji takvi mazohisti da se mucimo da predjemo sve instance u Srbiji,sto traje i po nekoliko godina,i da li nam,zato sto nam je sve potaman,pada na pamet da se tuzimo po Strazburu?

Kada se o ovome razmisli,ipak mislim da je ovo zemlja i ne-prava i ne-pravde,koji su se uvukli u svaku poru zivota,da su gradjani,sto kaze Olja Beckovic,anestezirano nezadovoljni.

Ako se sprovedu reforme u sudstvu,i kada se narod probudi iz "anestezije",ili ce sudstvo biti efikasno ,pravedno i pravicno,ili ce u poplavi tuzbi,(od kojih su mnoge vec u najavi),Strazbur imati jos i vise posla sa nama.Ako tako bude,sigurno cemo se naci na PRVOM MESTU,preticuci Tursku.

Koliko je to dobro za evropsku buducnost,videcemo.

U pitanju su svi pravni aspekti:imovinsko-pravni,prava iz oblasti rada,ustavna prava,autorska prava,da ne pisem prakticno sve "predmete" sa pravnih fakulteta.

Hitman

pre 11 godina

Treba napraviti rekonstrukciju mreže sudova i to potpunu. Treba vratiti sudove koji su ukinuti a bili su u pograničnoj oblasti. Takodje treba vratiti sudije koje su dobro radile svoj posao a nisu reizabrane zbog političkih razloga ili su se nekome lično zamerili.

Tile

pre 11 godina

Svi gradjani treba da imaju ista prava bez obzira na to da li pripadaju nekoj politickoj partiji ili ne. Svidja mi se resenost mladog ministra da nase pravosudje dovede u red. Zelim mu puno uspeha u daljem radu.

Bojan

pre 11 godina

Demokratska stranka je pored haosa u ekonomiji, najveći haos ostavila u pravosudju. Tolika reforma pravosudja a sporovi i dalje traju po desetak godina, toliko broj tužbi protiv Srbije u Strazburu... Ne bi ovom Selakoviću bio u koži.

iduljudi

pre 11 godina

Pa valjda bi neko ko je donosio pogrešne odluke oko reizbora sudija sada trebalo da odgovara i da svojom imovinom pokrije ove astronomske troškove. Čuđenje neće mnogo pomoći.

NLO - sve vas gledamo -

pre 11 godina

Konacno jedna normalna osoba na mestu koje je za zivot gradjana najvaznije.
On se mora obratiti Bruselu za pomoc i krenuti u postavljanju pravosudja na zdrave noge po Slovackoj formuli koja je u Bruselu skolovala 16-hiljada drzavnih sluzbenika i potom postala razvijena moderna evropska drzava sa obimnim ino-investicijama.U svakom slucaju u G-dina Selakovica su uprte oci svih gradjana koje sa velikom nadom ocekuju da uradi i sprovede u delo ono sto je pred njim.

Bojan

pre 11 godina

Demokratska stranka je pored haosa u ekonomiji, najveći haos ostavila u pravosudju. Tolika reforma pravosudja a sporovi i dalje traju po desetak godina, toliko broj tužbi protiv Srbije u Strazburu... Ne bi ovom Selakoviću bio u koži.

Dragan

pre 11 godina

a hoće li bivša ministarka i njen državni sekretar Homen odgovarati za to? Kad se sve skupa zbroji, koliko miliona EUR treba država da plati za ratne dnevnice, neizabrane sudije i dr.?

Hitman

pre 11 godina

Treba napraviti rekonstrukciju mreže sudova i to potpunu. Treba vratiti sudove koji su ukinuti a bili su u pograničnoj oblasti. Takodje treba vratiti sudije koje su dobro radile svoj posao a nisu reizabrane zbog političkih razloga ili su se nekome lično zamerili.

Slađana

pre 11 godina

Sve što je ministar rekao poznato je svima nama. O tome su već više od dve godine pričali Društvo sudija, Udruženje tužilaca i sindikat, kao i pravni stručnjaci, kada ih mediji nisu cenzurisali. Pravo pitanje za sve jeste - šta će se uraditi sa štetočinama koje i dalje sede na vrhu pravosudne piramide? Zbog čega štetočine u liku članova sudskog saveta i tužilačkog veća plaćamo hiljadama evra? Da li ih nagrađujemo? Štetočine treba kažnjavati! Da se podsetimo početka demokratskih promena kada su samo lustrirane sudije za prekršaje (njih dvadesetak) koje su kažnjavale po ondašnjem zakonu o informisanju (Vučićevom), iako je njihova rešenja potvrdio tadašnji Vrhovni sud Srbije, mediji nisu platili izrečene drakonske kazne ali su im sredstva ipak refundirana? Nadređeni koji su potvrđivali rešenja smenjenih sudija i danas su u pravosuđu? Nepravde u Srbiji na svakom koraku! Manite se priče, hoćemo dela!

iduljudi

pre 11 godina

Pa valjda bi neko ko je donosio pogrešne odluke oko reizbora sudija sada trebalo da odgovara i da svojom imovinom pokrije ove astronomske troškove. Čuđenje neće mnogo pomoći.

NLO - sve vas gledamo -

pre 11 godina

Konacno jedna normalna osoba na mestu koje je za zivot gradjana najvaznije.
On se mora obratiti Bruselu za pomoc i krenuti u postavljanju pravosudja na zdrave noge po Slovackoj formuli koja je u Bruselu skolovala 16-hiljada drzavnih sluzbenika i potom postala razvijena moderna evropska drzava sa obimnim ino-investicijama.U svakom slucaju u G-dina Selakovica su uprte oci svih gradjana koje sa velikom nadom ocekuju da uradi i sprovede u delo ono sto je pred njim.

Cica

pre 11 godina

Ovu drzavu i sve njene institucije treba ukinuti, a onda ovaj napaceni narod i ono sto se nalazi na njenoj teritoriji predati na upravljanje EU (pod uslovom da to i oni prihvate). Neka rese pravno i svakako mnogo pravednije sve nase nastale probleme i samo sprovedu na izvrsenje. Naredjenje izvrsenje! Ko sabotira po kratkom postupku! Nema korupcije, nepravde, pljacke, kursne razlike... itd, i dr.

Srx

pre 11 godina

424 ljudi, koji nisu reizabrani primaju platu iako ne rade?
Samo u Srbiji...

A s obzirom na kolicinu predmeta, trajanje procesa, velikog broja zastarelih predmeta, nama nedostaje bar jos 2x toliko sudija...
Samo u Srbiji...

Tile

pre 11 godina

Svi gradjani treba da imaju ista prava bez obzira na to da li pripadaju nekoj politickoj partiji ili ne. Svidja mi se resenost mladog ministra da nase pravosudje dovede u red. Zelim mu puno uspeha u daljem radu.

advokat

pre 11 godina

Selakovic zaboravlja jos dve vazne cinjenice:

1.Prema ukuprnom broju predstavaka MSLJP u Strazburu,Srbija se,nalazila do skora na neslavnom drugom mestu;

2.Prema broju predstavaka u odnosu na broj stanovnika,sto je najrelevantniji pokazatelj,Srbija se nalazi na DRUOM MESTU,ODMAH IZA TURSKE.

To znaci da ili ljudi u Srbiji vole da se tuze,sto je poslovicna izreka za nas kao narod,ili je nepravda prema obicnom narodu tolika,da zaista ima razloga za Strazbur.

Uostalom,da bi se doslo do ovog suda,prvo moraju da se prodju sve sudske instance u maticnoj zemlji.I samo mi na kraju nije jasno,jesmo li mi,u ovoj zemlji takvi mazohisti da se mucimo da predjemo sve instance u Srbiji,sto traje i po nekoliko godina,i da li nam,zato sto nam je sve potaman,pada na pamet da se tuzimo po Strazburu?

Kada se o ovome razmisli,ipak mislim da je ovo zemlja i ne-prava i ne-pravde,koji su se uvukli u svaku poru zivota,da su gradjani,sto kaze Olja Beckovic,anestezirano nezadovoljni.

Ako se sprovedu reforme u sudstvu,i kada se narod probudi iz "anestezije",ili ce sudstvo biti efikasno ,pravedno i pravicno,ili ce u poplavi tuzbi,(od kojih su mnoge vec u najavi),Strazbur imati jos i vise posla sa nama.Ako tako bude,sigurno cemo se naci na PRVOM MESTU,preticuci Tursku.

Koliko je to dobro za evropsku buducnost,videcemo.

U pitanju su svi pravni aspekti:imovinsko-pravni,prava iz oblasti rada,ustavna prava,autorska prava,da ne pisem prakticno sve "predmete" sa pravnih fakulteta.

Jasmin

pre 11 godina

Pa kako smo i mogli da vidimo pravo stanje u pravosudju kada je prethodna vlast, koja ga je dovela na najnize grane, kontrolisala medije. Konacno imamo na politickoj sceni ljude koji ce nam predstaviti realnu sliku, koji nam nece pricati bajke.

aja

pre 11 godina

Gospodine Selakovicu,

od dana stupanja na duznost svaka izgovorena rec bila je na mestu. Prosto se plasim da poverujem da postoji neko ko je na vlasti i ponasa se u skladu sa principom odgovornosti i morala.
Nadam se da su Vasi nastupi iskreni i da nije demagogija, jer ako je to u pitanju, onda smo se mi vec preselili u yadnji krug pakla, samo nam niko nije rekao.

MIX

pre 11 godina

I JA SE SPREMAM DA TUŽIM DRŽASVU SAMO LI PROĐE ZAKON O LEGALIZACIIJI PO
SMANJENIM CENAMA! Svi građani u ovoj državi su ravnopravni pa ne vidim da neko može da legalizuje objekat po sniženim cenema inače onda zakoni ne važe za sve podjednako! Izgleda da su oni koji su sve platili redovno budale!
Tužiću i tražiću povraćaj razlike u novcu....

Nikola Kosanović, adv.

pre 11 godina

Već od 05.02.2010.g. kada pročitah intervju Mesarovićke u "Politici" bio sam užasnut odnosom tzv. reformatora prema pravosuđu. Uveren sam i danas da će doći vreme da političko-sudska mafija za svoja nedela i odgovara (zaštitila se propisima i imunitetom). Reforma je skandalozna u personalnom i organizacionom delu, ali i u normativnom, gde je bilo i pozitivnih stvari, ima posla na pretek. Ono o čemu se manje piše jeste to o čemu je danas ministar Selaković govorio. Kvalitet sudskih odluka je neverovatno loš, nalik "partizanskom" posleratnom sudovanju. Ne bi bio problem da su u pitanju odluke osnovnih sudova (to bi bila logična posledica manje kvalitetnih sudija koje je politika instalirala u sistem i velikog opterećenja sudija), već što su to odluke viših sudova, više nego često i apelacionih sudova koji se ponašaju kao vrhovni. Ni VKS nije za pohvalu što se odluka tiče, a ništa ne preduzima na ujednačavanju sudske prakse. Instaliranjem "trojanaca" u njega u "reformi" i kvalitet odluka Ustavnog suda je opao onoliko koliko i njegov ugled. Činjenica da raste broj predstavki iz Srbije odraz je lošeg suđenja i velikog nepoverenja. Pokazalo se da je ustavna žalba "golo pravo" - prepreka više na putu do pravde. U mojoj praksi od blizu tri decenije u sudstvu i advokaturi, za poslednje tri godine dobio sam mnogo neverovatno glupih sudskih odluka, tri puta više nego za prethodnih 25. Imam utisak da je nekome bio bitan broj "rešenih" predmeta, a ne kvalitet.

miksovic

pre 11 godina

Ministre, ako je u proslom periodu "sudstvo radilo pod jakim politickim pritiskom", obratite paznju da vec uveliko radi _pod jakim pritiskom finansijskih mocnika, tajkuna i banaka_, da vam se ne bi desilo da sutra vas naslednik vas tera u zatvor jer niste uradili ono sto prvi covek pravosudja i treba - narodu omogucili pravdu! Procesljajte veze tuzilastva i sudija sa mocnima, utvrdite im imovinu, naprasno podignute povoljne kredite, telefoniranje sa brokerskim kucama u inostranstvu. Svega ima!

"insajder"

aleksandar grozni

pre 11 godina

Budimo posteni urusavanje pravnog sistema traje par decenija od kada se pojavile prve kupljene diplome pravnog fakulteta,a eskalacija urusavanja nastaje devedesetih dabi do dana danasnjeg dostigla vrhunac.Zapitajmo se koliko samo ima sudija sa kupljenom diplomom,koliko advokata,a o ociglednim primerima nepoznavanja zakona,trebalo bi mi nekoliko dana da ih sve opisem.Sta ostaje obicnom coveku koji i bez pravnika zna da je u pravu a to pravo nikako nemoze da ostvari,naravno Strazbur gde nema ni po babu ni po stricevima u prevodu,ni po predsedniku stranke ni po njegovim sudijama,vec po iskljucivom pravu.Zalosna je drzava gde njeni gradjani traze pravo i pravdu u tudjoj drzavi gde svakim danom gledamo kako se lopovi i kriminalci nazivaju kontraverznim biznismenima,gde se otima nemilice drzavni novac,novac od gradjana,gde ocigledne pljacke zastarevaju,gde podobni dobijaju kucni pritvor,itd itd,a jedina nada ostaje sud u Strazburu i sreca po nas obicne smrtnike da ga ima hvala im.

crni domino

pre 11 godina

Da li si ti Ministre Selakovicu svestan da je to rezultat loseg rada vas u sudstvu i da narod zbog vase aljkavosti, korumpiranosti i nesposobnosti trazi pravdu u Strazburu.
Zar te nije sramota da to saopstavas narodu kome si ti predstavnik svih sudija i tuzilastava Srbije?
Po ovakvim izjavama cisto sumnjam da ces ista uspeti da promenis, a narod ce zbog vas i dalje traziti pravdu napolju!
Pitam te zar ti se nije zgadila trvdnja sadasnjeg Predsednika drzave da ima zavrsene master studije? Normalno, ti kao njegov covek neces nista preduzeti iako si u stolici nezavisne institucije Ministra Pravde Republike Srbije.
Neka te je sram sto do sada nisi pokrenuo nikakav postupak u vezi ovako dobijenih a nezasluzenih diploma!

shuki

pre 11 godina

Verujem da ce novi ministar pravde da resi haos u pravosudju.Vlada je postavila mladog i energicnog coveka i sto je najvaznije,strucnog.

nidža

pre 11 godina

A to je samo mali broj onih najupornijih (i preživelih). Stvarnost Srbije zadnju deceniju su maratonski procesi, opstruiranja izvršnosti presuda, zastarevanje predmeta i često skandalozne i neodržive presude.
Kritike i opomene od strane Saveta Evrope olako su primane i po njima nije ništa poduzimano.
Bitno je bilo da se ministarstvo pravde ponašalo kao u onom vicu kada "Srbin bude najsposobniji i najpametniji".
A uopšte nije smešno!

zika

pre 11 godina

Gospodine Selakovicu zelim vam puno uspeha u radu,spasite pravosudje od onih koji su ga godinama sistematski unistavali,verujem u vas,samo napred

crni domino

pre 11 godina

Da li si ti Ministre Selakovicu svestan da je to rezultat loseg rada vas u sudstvu i da narod zbog vase aljkavosti, korumpiranosti i nesposobnosti trazi pravdu u Strazburu.
Zar te nije sramota da to saopstavas narodu kome si ti predstavnik svih sudija i tuzilastava Srbije?
Po ovakvim izjavama cisto sumnjam da ces ista uspeti da promenis, a narod ce zbog vas i dalje traziti pravdu napolju!
Pitam te zar ti se nije zgadila trvdnja sadasnjeg Predsednika drzave da ima zavrsene master studije? Normalno, ti kao njegov covek neces nista preduzeti iako si u stolici nezavisne institucije Ministra Pravde Republike Srbije.
Neka te je sram sto do sada nisi pokrenuo nikakav postupak u vezi ovako dobijenih a nezasluzenih diploma!

NLO - sve vas gledamo -

pre 11 godina

Konacno jedna normalna osoba na mestu koje je za zivot gradjana najvaznije.
On se mora obratiti Bruselu za pomoc i krenuti u postavljanju pravosudja na zdrave noge po Slovackoj formuli koja je u Bruselu skolovala 16-hiljada drzavnih sluzbenika i potom postala razvijena moderna evropska drzava sa obimnim ino-investicijama.U svakom slucaju u G-dina Selakovica su uprte oci svih gradjana koje sa velikom nadom ocekuju da uradi i sprovede u delo ono sto je pred njim.

Jasmin

pre 11 godina

Pa kako smo i mogli da vidimo pravo stanje u pravosudju kada je prethodna vlast, koja ga je dovela na najnize grane, kontrolisala medije. Konacno imamo na politickoj sceni ljude koji ce nam predstaviti realnu sliku, koji nam nece pricati bajke.

shuki

pre 11 godina

Verujem da ce novi ministar pravde da resi haos u pravosudju.Vlada je postavila mladog i energicnog coveka i sto je najvaznije,strucnog.

zika

pre 11 godina

Gospodine Selakovicu zelim vam puno uspeha u radu,spasite pravosudje od onih koji su ga godinama sistematski unistavali,verujem u vas,samo napred

aja

pre 11 godina

Gospodine Selakovicu,

od dana stupanja na duznost svaka izgovorena rec bila je na mestu. Prosto se plasim da poverujem da postoji neko ko je na vlasti i ponasa se u skladu sa principom odgovornosti i morala.
Nadam se da su Vasi nastupi iskreni i da nije demagogija, jer ako je to u pitanju, onda smo se mi vec preselili u yadnji krug pakla, samo nam niko nije rekao.

Bojan

pre 11 godina

Demokratska stranka je pored haosa u ekonomiji, najveći haos ostavila u pravosudju. Tolika reforma pravosudja a sporovi i dalje traju po desetak godina, toliko broj tužbi protiv Srbije u Strazburu... Ne bi ovom Selakoviću bio u koži.

Tile

pre 11 godina

Svi gradjani treba da imaju ista prava bez obzira na to da li pripadaju nekoj politickoj partiji ili ne. Svidja mi se resenost mladog ministra da nase pravosudje dovede u red. Zelim mu puno uspeha u daljem radu.

Srx

pre 11 godina

424 ljudi, koji nisu reizabrani primaju platu iako ne rade?
Samo u Srbiji...

A s obzirom na kolicinu predmeta, trajanje procesa, velikog broja zastarelih predmeta, nama nedostaje bar jos 2x toliko sudija...
Samo u Srbiji...

Dragan

pre 11 godina

a hoće li bivša ministarka i njen državni sekretar Homen odgovarati za to? Kad se sve skupa zbroji, koliko miliona EUR treba država da plati za ratne dnevnice, neizabrane sudije i dr.?

MIX

pre 11 godina

I JA SE SPREMAM DA TUŽIM DRŽASVU SAMO LI PROĐE ZAKON O LEGALIZACIIJI PO
SMANJENIM CENAMA! Svi građani u ovoj državi su ravnopravni pa ne vidim da neko može da legalizuje objekat po sniženim cenema inače onda zakoni ne važe za sve podjednako! Izgleda da su oni koji su sve platili redovno budale!
Tužiću i tražiću povraćaj razlike u novcu....

iduljudi

pre 11 godina

Pa valjda bi neko ko je donosio pogrešne odluke oko reizbora sudija sada trebalo da odgovara i da svojom imovinom pokrije ove astronomske troškove. Čuđenje neće mnogo pomoći.

Hitman

pre 11 godina

Treba napraviti rekonstrukciju mreže sudova i to potpunu. Treba vratiti sudove koji su ukinuti a bili su u pograničnoj oblasti. Takodje treba vratiti sudije koje su dobro radile svoj posao a nisu reizabrane zbog političkih razloga ili su se nekome lično zamerili.

Slađana

pre 11 godina

Sve što je ministar rekao poznato je svima nama. O tome su već više od dve godine pričali Društvo sudija, Udruženje tužilaca i sindikat, kao i pravni stručnjaci, kada ih mediji nisu cenzurisali. Pravo pitanje za sve jeste - šta će se uraditi sa štetočinama koje i dalje sede na vrhu pravosudne piramide? Zbog čega štetočine u liku članova sudskog saveta i tužilačkog veća plaćamo hiljadama evra? Da li ih nagrađujemo? Štetočine treba kažnjavati! Da se podsetimo početka demokratskih promena kada su samo lustrirane sudije za prekršaje (njih dvadesetak) koje su kažnjavale po ondašnjem zakonu o informisanju (Vučićevom), iako je njihova rešenja potvrdio tadašnji Vrhovni sud Srbije, mediji nisu platili izrečene drakonske kazne ali su im sredstva ipak refundirana? Nadređeni koji su potvrđivali rešenja smenjenih sudija i danas su u pravosuđu? Nepravde u Srbiji na svakom koraku! Manite se priče, hoćemo dela!

advokat

pre 11 godina

Selakovic zaboravlja jos dve vazne cinjenice:

1.Prema ukuprnom broju predstavaka MSLJP u Strazburu,Srbija se,nalazila do skora na neslavnom drugom mestu;

2.Prema broju predstavaka u odnosu na broj stanovnika,sto je najrelevantniji pokazatelj,Srbija se nalazi na DRUOM MESTU,ODMAH IZA TURSKE.

To znaci da ili ljudi u Srbiji vole da se tuze,sto je poslovicna izreka za nas kao narod,ili je nepravda prema obicnom narodu tolika,da zaista ima razloga za Strazbur.

Uostalom,da bi se doslo do ovog suda,prvo moraju da se prodju sve sudske instance u maticnoj zemlji.I samo mi na kraju nije jasno,jesmo li mi,u ovoj zemlji takvi mazohisti da se mucimo da predjemo sve instance u Srbiji,sto traje i po nekoliko godina,i da li nam,zato sto nam je sve potaman,pada na pamet da se tuzimo po Strazburu?

Kada se o ovome razmisli,ipak mislim da je ovo zemlja i ne-prava i ne-pravde,koji su se uvukli u svaku poru zivota,da su gradjani,sto kaze Olja Beckovic,anestezirano nezadovoljni.

Ako se sprovedu reforme u sudstvu,i kada se narod probudi iz "anestezije",ili ce sudstvo biti efikasno ,pravedno i pravicno,ili ce u poplavi tuzbi,(od kojih su mnoge vec u najavi),Strazbur imati jos i vise posla sa nama.Ako tako bude,sigurno cemo se naci na PRVOM MESTU,preticuci Tursku.

Koliko je to dobro za evropsku buducnost,videcemo.

U pitanju su svi pravni aspekti:imovinsko-pravni,prava iz oblasti rada,ustavna prava,autorska prava,da ne pisem prakticno sve "predmete" sa pravnih fakulteta.

miksovic

pre 11 godina

Ministre, ako je u proslom periodu "sudstvo radilo pod jakim politickim pritiskom", obratite paznju da vec uveliko radi _pod jakim pritiskom finansijskih mocnika, tajkuna i banaka_, da vam se ne bi desilo da sutra vas naslednik vas tera u zatvor jer niste uradili ono sto prvi covek pravosudja i treba - narodu omogucili pravdu! Procesljajte veze tuzilastva i sudija sa mocnima, utvrdite im imovinu, naprasno podignute povoljne kredite, telefoniranje sa brokerskim kucama u inostranstvu. Svega ima!

"insajder"

Cica

pre 11 godina

Ovu drzavu i sve njene institucije treba ukinuti, a onda ovaj napaceni narod i ono sto se nalazi na njenoj teritoriji predati na upravljanje EU (pod uslovom da to i oni prihvate). Neka rese pravno i svakako mnogo pravednije sve nase nastale probleme i samo sprovedu na izvrsenje. Naredjenje izvrsenje! Ko sabotira po kratkom postupku! Nema korupcije, nepravde, pljacke, kursne razlike... itd, i dr.

nidža

pre 11 godina

A to je samo mali broj onih najupornijih (i preživelih). Stvarnost Srbije zadnju deceniju su maratonski procesi, opstruiranja izvršnosti presuda, zastarevanje predmeta i često skandalozne i neodržive presude.
Kritike i opomene od strane Saveta Evrope olako su primane i po njima nije ništa poduzimano.
Bitno je bilo da se ministarstvo pravde ponašalo kao u onom vicu kada "Srbin bude najsposobniji i najpametniji".
A uopšte nije smešno!

aleksandar grozni

pre 11 godina

Budimo posteni urusavanje pravnog sistema traje par decenija od kada se pojavile prve kupljene diplome pravnog fakulteta,a eskalacija urusavanja nastaje devedesetih dabi do dana danasnjeg dostigla vrhunac.Zapitajmo se koliko samo ima sudija sa kupljenom diplomom,koliko advokata,a o ociglednim primerima nepoznavanja zakona,trebalo bi mi nekoliko dana da ih sve opisem.Sta ostaje obicnom coveku koji i bez pravnika zna da je u pravu a to pravo nikako nemoze da ostvari,naravno Strazbur gde nema ni po babu ni po stricevima u prevodu,ni po predsedniku stranke ni po njegovim sudijama,vec po iskljucivom pravu.Zalosna je drzava gde njeni gradjani traze pravo i pravdu u tudjoj drzavi gde svakim danom gledamo kako se lopovi i kriminalci nazivaju kontraverznim biznismenima,gde se otima nemilice drzavni novac,novac od gradjana,gde ocigledne pljacke zastarevaju,gde podobni dobijaju kucni pritvor,itd itd,a jedina nada ostaje sud u Strazburu i sreca po nas obicne smrtnike da ga ima hvala im.

Nikola Kosanović, adv.

pre 11 godina

Već od 05.02.2010.g. kada pročitah intervju Mesarovićke u "Politici" bio sam užasnut odnosom tzv. reformatora prema pravosuđu. Uveren sam i danas da će doći vreme da političko-sudska mafija za svoja nedela i odgovara (zaštitila se propisima i imunitetom). Reforma je skandalozna u personalnom i organizacionom delu, ali i u normativnom, gde je bilo i pozitivnih stvari, ima posla na pretek. Ono o čemu se manje piše jeste to o čemu je danas ministar Selaković govorio. Kvalitet sudskih odluka je neverovatno loš, nalik "partizanskom" posleratnom sudovanju. Ne bi bio problem da su u pitanju odluke osnovnih sudova (to bi bila logična posledica manje kvalitetnih sudija koje je politika instalirala u sistem i velikog opterećenja sudija), već što su to odluke viših sudova, više nego često i apelacionih sudova koji se ponašaju kao vrhovni. Ni VKS nije za pohvalu što se odluka tiče, a ništa ne preduzima na ujednačavanju sudske prakse. Instaliranjem "trojanaca" u njega u "reformi" i kvalitet odluka Ustavnog suda je opao onoliko koliko i njegov ugled. Činjenica da raste broj predstavki iz Srbije odraz je lošeg suđenja i velikog nepoverenja. Pokazalo se da je ustavna žalba "golo pravo" - prepreka više na putu do pravde. U mojoj praksi od blizu tri decenije u sudstvu i advokaturi, za poslednje tri godine dobio sam mnogo neverovatno glupih sudskih odluka, tri puta više nego za prethodnih 25. Imam utisak da je nekome bio bitan broj "rešenih" predmeta, a ne kvalitet.