Četvrtak, 13.09.2012.

09:31

"EU - konopac oko vrata Srbije"

Lider DSS Vojislav Koštunica kaže da je nova vlast odustala od pogubne politike prema EU, istakavši da bi članstvo u Uniji bio "konopac oko vrata Srbije".

Izvor: Tanjug

"EU - konopac oko vrata Srbije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

149 Komentari

Sortiraj po:

grdna_ja

pre 11 godina

Ovaj se čovek probudio. Ajde što se probudio, nego je sve više o svemu obavešten. Ovoliko ga nije bilo ni kad je bio na vlasti.
Interesantno, svi političari znaju sve da reše kada odu sa vlasti. Da je on hteo da reši problem Kosovo i/ili EU, kada je vladao, mi bi sada odavno bili srećni. On je natakao Srbiji omču oko vrata koju sad pominje.

Kum

pre 11 godina

Ili ćemo biti sa civilizovanim svetom, ili ćemo iz njega biti izopšteni (znamo kako to izgleda). Treća varijanta ne postoji!
(bezimena, 13. septembar 2012 15:57)
Civilizovani svet civilizovano razgovara i trazi resenje prihvatljivo za sve a ne namece svoju volju. Ti o kojima Vi pisete su obicni nasilnici a civilizovani su samo u svom dvoristu. Cim se iz njega maknu ponasaju se sasvim drugacije. Jedan arsin vazi kad su kod kuce, sasvim drugi kas su "u gostima". Jedini argument pristupanja "civilizovanom" svetu je da nas vise ostave na miru. To bas i nije cilj koji ce neko voljno i radosno da sledi. Da Zapad pokaze bar malo spremnosti za bilo kakav dijalog i uvazi srpske razloge i argumente i odnos bi bio sasvim drugaciji. Ovako u Srbiji ogromna vecina u njima ne vidi prijatelje dobrih namera.

Balcanicus

pre 11 godina

Da,strana je nama ta Evropa. Tamo postoje propisana pravila za sve. Tamo ne mozes da koljes svinju po sljivom,da promenis sudiju kad ti se navije,da struzes drva komsjji pod prozorom,a otvoreno mrzis druge samo sto "nisu tvoji",da ti neka profuknjaca promovise stranku i njen skup,da ti ratni profiteri i zlocinci budu nacionalni heroji,da umesto u kontejner,bacas djubre u reku,da mozes slobodno gajiti vaske,siriti zuticu... Nije to za nas,u pravu si Vojo . Dovoljno je nekim mackama obezbediti evropske standarde. Od naseg Voje -puna kapa!

Светлана Fox

pre 11 godina

@ ima li jos koga da nije shvatio?

Имам утисак да ти ниси схватио. Запад није мењао политику али им није требало давати повода и оправдања за ту политику. Управо то је Коштуница и радио врло упорно све док запад није формално признао Косово. Када су признали Косово тада је и Коштуница променио политику јер више није имао разлога да бело зове црним и црно белим. Јасно је рекао да се ради о насиљу према једној демократској држави. Ту је почетак и крај. Е, сада, судећи по кометарима овде, има доста наши сународника који мисле да им је боље да оптужују све и сваког, осим онога ко заиста чини насиље.

ima li jos koga da nije shvatio?

pre 11 godina

@demokratija nema alternativu
2007-me godine uopste nije nastala nova situacija u vezi sa Kosovom. EU i USA od samog pocetka nisu menjali svoju kosovsku politiku. Srbija je jos 99' bombardovana od strane istih zbog Kosova. I do danasnjeg dana nista se nije promenilo u toj politici. Za zapad je pitanje Kosova davno gotova stvar. Cak je i Kostunica na mitinzima DOS-a optuzivao Milosevica da je izgubio Kosovo. Znaci nije bilo "novog momenta" u Kosovskoj politici EU, ali je taj "novi momenat" izmisljen da bi vi mogli da imate neku novu tacku oslonca za otvorenu politiku udaljavanja od Zapada (sto ste do tada radili samo ispod zita). "Novi momenat" postoji samo u politici DSS-a.
Ali drago mi je da i sam priznajes da je Kostunica vodio zemlju u "taj brod koji tone i koji je osudjen na propast", a zove se EU. Posto se stice utisak da bi vi voleli da se taj deo vase istorije zaboravi.
Koliko je taj vas Ustav dobar, najbolje govori da se danas od njega ogradjuju svi oni koji su tada agitovali za isti.
Uzgred, zasto bi im bio po volji "covek koji je pobedio diktatora", ako se taj isti iz sve snage trudio da prezive miloseviceve strukture nakon 2000?
I uopste se ne slazem da je on ucinio vise na priblizavanju EU, od prethodnika. SSP potpisan u njegovo vreme je rezultat rada i prethodnih vlada, i vise gest samilosti od strane EU, ne bi li se poslao neki pozitivan signal Srbiji da nastavi putem koji je trebala da ide. Nije se on uopste nesto mnogo slomio oko potpisivanja tog sporazuma.

ЉУДСКО ДОСТОЈАНСТВО!

pre 11 godina

Када је човеку човек и његово људско достојанство испред профита, онда човек себе почиње да поштује, упркос томе што га други, који су себе у потпуности подредили профиту, не уважавају. Они и не могу да га уважавају, јер не цене ни себе као људе, другог као човека, људско достојанство, људска права или међународно право. Њима је на првом месту профит!!! Питамо себе: хоћемо ли да будемо средство за богаћење криминалних ''демократа'', или хоћемо сарадњу на бази равноправности и на економском пољу? Изаберимо оне који нас нису бомбардовали да би могли да профитирају на злочину! Изаберимо оне са којима можемо да се развијамо и у човечном, духовном, културном, образовном, правном, политичком и економском смислу! Чувајмо и ценимо своје животе и здравље. Уосталом, сви су бољи од ''милосрдних анђела''! Не пристајемо на ''милосрђе''. Тражимо искрене пријатеље, али и равноправне партнере, а не убице! Не посипајмо се мазохистичким пепелом. Устанимо и ходајмо усправно и достојно човека! А килавци, кукавци од дрхтавог срца плачно се радују Мерици Ворлик и Ангелини Меркел! Ознојани под шлемом мазохистички негују садисте, а улизичком задовољству нема краја... Оргазмично се њишу у трансу пред диктатом најмоћнијих рушитеља! Сорош им аплаудира - прошли су, добили су довољан број бодова.

Dusa mi ulicom luta, bez kaputa

pre 11 godina

Kada je EU priznala nezavisnost Kosova postalo je jasno da je cilj da se Srbija oslabi jer je srpski narod identifikovan kao narod koji bi voleo da sam upravlja svojom drzavom. U njihovim ocima ovo je nedopustivo. Za istocnoevropske zemlje predvidjeno je da budu sirovinska i ljudska baza za zapadnu Evropu.
Vojislav Kostunica je rekao narodu istinu koju sada cujemo od Nemaca, a drugi na politickoj sceni su lagali i nastavljaju da lazu. Nakon sto nam je rekao sta se tacno od nas trazi VRATIO je mandat i zakazao izbore kako bi se gradjani izjasnili o novoj situaciji. Uporedite to sa nacinom na koji dolazi do smene mnogo beznacajnije vlasti u Novom Sadu. Uporedite ovog coveka sa covekom koji nas je do skoro vodio. Pogledajte izjave Borisa Tadica, to odsustvo realnosti, pogledajte ko je bio odgovoran za sudbine miliona gradjana. Za vreme vladavine Kostunice javni dug je smanjen, a ekonomija je belezila rast.
Kostunica nije lopov, kulturan je, pametan, obrazovan i ne drzi se grcevito za vlast. Nije ni cudo da ima sedam procenata na izborima jer toliko je otprilike gradjana Srbije sa ovim osobinama. Ako su na suprotnoj strani od njega, sudeci po komentarima i vestima, Nemci, dezurni Albanci i "susjedi" onda je svakome ko je imao makar dovoljan(2) iz istorije jasno sta nam je ciniti.

bezimena

pre 11 godina

Kada je EU priznala nezavisnost Kosova postalo je jasno ...
(Dusa mi ulicom luta, bez kaputa, 13. septembar 2012 15:29)

EU nije i NE može da "prizna" Kosovo, to radi svaka država za sebe, s tim što je VELIKA VEĆINA članica EU Kosovu priznala nezavisnost!
Kako ste u prvoj rečenici započeli komentar NEISTINOM glupo je dalje trošiti reči na tekst koji je prepun gluposti.

Ili ćemo biti sa civilizovanim svetom, ili ćemo iz njega biti izopšteni (znamo kako to izgleda). Treća varijanta ne postoji!

Mita

pre 11 godina

Ako se ova glupost,od ovog čoveka kojim slučajem ispuni,a ja se nadam da neće...računajte da će se Vojvodina odcepiti,a verovatno i Beograd,i to neće ništa sprečiti,ni Koštunica,a Rusija još manje...

Petar

pre 11 godina

Naša država je tradicionalno raspolućena između istoka i zapada, to nije ništa novo. Glasam za EU zbog toga što je obezbedila visok životni standard za svoje ljude, institucije sistema (sudovi, administracija) koje funkcionišu, visok stepen sprovođenja zakona. Sve zemlje oko nas su već, na ovaj ili onaj način, u Uniji. Evropa jeste i naša kuća. "Bratstvo" sa rusima je veštačko i politički motivisano. Uporedite standard prosečnog rusa i zapadnog evropljanina- kakvu hranu jedu, kakva kola voze, u kakvim kućama žive, gde letuju, kakve su političke slobode, ekološki standardi itd.- čak nisam siguran da rusi žive bolje nego srbi! Svaka država u africi, aziji, južnoj americi bi iskoristila ukazanu šansu za prijem u EU kada bi mogla. Naravno da ni EU nije med i mleko i da će biti problema i izazova, ali mi u ovom trenutku jednostavno nemamo bolji i zdraviji put. Nema sistema na planeti koji je u praksi dao bolje rezultate od višestranačke parlamentarne demokratije. Istočnjačke despotije, diktature i čvrste ruke dugoročno gledano degradiraju društvo i vode u propast.

Bojan

pre 11 godina

Nego hoće li koštunica gledati novi Insajder? Kako su se pljačkale pare za Kosovo dok je on bio na vlasti??
Tu su još i krađa Kolubare, galenike, dogovaranje sa Legijom, politička podrška antentatu...

mario

pre 11 godina

to me podsjeća na ponašanje narkomana,
što ga više pritišćeš da se počne normalno ponašati, on sve više od tebe bježi i traži društvo sličnih

lakše je sada pobjeći od evrope, prigrliti Rusiju nego se suočiti sa problema i dovesti državu i naciju u red

demokratija nema alternativu

pre 11 godina

Toliko o stvarnim zeljama za ikakvom neutralnoscu, o doslednosti, postenju i ostalim izmisljotinama koje prate proruske prodavce magle.Ubuduce, kada vam neko iz DSS-a pomene bilo kakvu neutralnost, prva misao koja treba da vam proleti kroz glavu jeste: "Aha, znaci rusofilija...".
(ima li jos koga da nije shvatio?,13. septembar 2012 13:22)

A ne znam da li si ti shvatio da je DSS uradio vise na evro inegracijama nego sve partije bivseg DOS-a.Ali to nije radjeno iz marketinskih i stranackih interesa vec drzavnih.A onda je 2007nastala nova situacija posle proglasenja nezavisnosti Kosova i videli smo kako nas postuju u eu.A narednih godina(pod tadicevim rezimom)smo videli da eu nije interes da Srbija postane slobodna,demokratska i ekonomski jaka vec da bude poslusna.Nije im bila po volji partija( i covek)koja je pobedila diktatora i koja je donela prvi demokratski ustav posle drugog svetskog rata,vec im je bolji partner bio tadicev rezim koji je doneo hrpu antidemokratskih zakona(o informisanju,pravosudju...)i vladao nedemokratski.Tako da(valjda si do sada shvatio) nisu oni bili protiv Milosevica(a bili su i partneri jedno vreme)zbog njegove lose politike koju je vodio 10godina,vec zato sto se vise nije uklapao u njihove interese.

kiza

pre 11 godina

E,kada mi neobavesteni prospe ovakve misli ja se pitam da li je neko ovom nabedjenom politicaru rekao da je berlinsku zid srusen jos pre 20 godina.

GBP

pre 11 godina

Kakvo rusofistvo?! Protiv sam EU i trenutno učim evroskepticizam od Londona. Pročitajte štogod o tome ko je danas najveći protivnik Brisela. Ne Rusija, nego anglosaksonska Britanija. Najopasniji su jer su unutra.

Dragan

pre 11 godina

Gospodin "ja znam sta je lose ali ne znam sta je dobro"
Mislim da on ne moze da shvati da je narod gladan i da mu treba hrane i malo predaha od ovih socioloskih hipoteza sa kojima neki obezbedjuju solidna primanja, vise nego dovoljna za zivot.
Mozda je bolje reci da Kostunica stalno promasuje temu na pismenom zadatku , a za to , kao sto je narod i glasao ,sledi ili dva minus ili jedinica.

Johny

pre 11 godina

Rece covek koji se u originalu zove Vojislav Damjanovic ( sa sluzbenim prezimenom dobijenim iz Udbe Kostunica) , inace sin Jove Damjanovica, Udbaskog sudije koji je osudjivao na smrt neduzne gradjana Srbije tokom Udbaskog terora 45-e i 46-e godine.
Rece covek koji i dan danas zivi u najstrozem centru Beograda u otetom stanu koji nije njegovo vlasnistvo.
Rece covek neutralnost iako samo gleda ka Podmoskovlju i kune se u Udbasku majcicu Rusiju.
Rece covek koji se samo iskljucivo javi i obrati javnosti kada mu Udba to naredi, do tada spava.
Ali sta ce na ovo sve reci drugi?
A drugi traze otvaranje dosijea UDBE .
Zato je i panika madju Udbasima po Srbiji.
I treba da bude.

Barba Papa

pre 11 godina

I Severna Koreja priča kako je za saradnju sa svima. I šta to znači? Ništa. Obične floskule. Ili deliš vrednosti demokratije, pravne države sa uređenim institucijama i slobodnom privredom bez monopola ili ne. Nema tu sredine. Nama prirodno pripada mesto u EU kao i svima ostalima u Evropi.

Milan Filipovic

pre 11 godina

Interesantno: Koliko paničnih reakcija na jedno saopštenje g.Koštunice,u kome čak ni ne iznosi neočekivane stavove!
Još interesantnije: Dobar deo brda negativnih komentara počinje sa: "Ko je ovaj uopšte?"
Najinteresantije:
Unisonost reakcije naših susjeda, komšija i domaćih evropejaca u komentarima
Zaključak:
Nama "neobaveštenima" i nama koji smo se "probudili posle zimskog sna" kao i svim ljubiteljima mačaka generalno je sasvim jasno i nedvosmisleno da je G.Koštunica je pravi gospodin i čovek koji uvek govori istinu a to je opasno po tuđe nečasne planove.

deNiro

pre 11 godina

Mi,Srbi moramo da shvatimo da od Germana ne mozemo da ocekujemo NIKADA nista dobrao.To nije teorija zavere vec FAKAT potvrdjen kroz istoriju.1914.ultimatum,1941.ultimatum.U I ratu su "civilizovani"Germani oputisili Srbiju(slike obesenih seljaka,zena i dece)posle povlacenja vojske.U II ratu,logori,odmazda 100 za jednog je vazila samo za Srbe...Mnogo nas je izginulo,svi ostali su cekali u prikrajku i na kraju dobili svoje drzave.Zato je VK u pravu.E,sad nije vreme da ponovo ginemo,ali je vreme da JASNO kazemo ovo sto govori VK.Svi sem njega kriju istinu i prave se blesavi.Manje ce da boli SADA nego KASNIJE.Ali da ce da boli,bolece.Naravno zato i ovi kavzi-politicari to govore samo kada su u Srbiji.Naravno,sama formulacija o priznanju je u ovom trenutku nebitna.Sustina je prerfidno,postepeno priznavanje prerogativa drzave i dovodjenje Srba u zavisnost od Pristine.A onda ce da kazu evo,sve smo ucinili ali za spas preostale Srbije,moramo da prihvatimo realnost.Zato,ILI odmah prekinimo pregovore ILI priznajte tu kvazi-drzavu.Sve ostalo je laz malih politicara.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo je lik iz naslova romana Dostojevskog.
(gradjanin Srbije-normalan covek, 13. septembar 2012 09:41)

Gresite, roman 'Bend Sinister' (Под знаком незаконнорождённых) nije napisao Dostojevski vec Vladimir Nabokov, a Kostunica tu nije u naslovu vec kao glavni 'junak' Adam Krug. Inace knjiga doista opisuje ideje za koje se VdrK zalaze do u najsitnije detalje.

Aleksandar

pre 11 godina

Sto jes' - jes'. Kad se vidi kakav svilen gajtan EU sprema mutnim bivsim premijerima, nije ni cudo sto Kostunica tako na EU gleda. I Sanader bi isto pricao da je samo znao sta ga ceka...

vladan

pre 11 godina

Ne logicnost u u komentaru u kome se spominje EU i Saudijska Arabija; Saudijska Arabija, Irak i Pakistan su u Aziji, a i ne zele da budu clanovi EU! Samim tim, EU nema potrebe da komunicira sa njima po tom pitanju! Druga stvar, sta je to prodato od nacionalnog bogatstva?!? Imamo Kolubaru, EPS, imamo sve hidrocentrale, poljoprivredno zemljiste je u nasem vlasnistvu. Da nije mozda deo Beograda prodat, kao Luka Beograd, nekom stranom vlasniku ili nekim domacim bogatasima? Trece, kako nije bitan kvalitet obrazovanja i zdrastvenih usluga - pa to je jedan od temelja modernog i civilizovanog drustva? Cetvrto, mi sa EU vec sada ostvarujemo najvecu spoljno-trgovinsku razmenu i to pre svega zato sto smo kompatibilni sa njihovim ekonomskim sistemom a ne zbog toga sto nam je to palo na pamet sada. Mi sa Rusijom uvek mozemo da poslujemo ako ona ima potrebe da kupi nesta od nas, ali oni bi i do sada poslovali sa nama da imaju interesa u tome (sve ostalo spada u domen prazne demagogije i zelja). Dakle, ne trebamo im.

Kum

pre 11 godina

To znaci da ce Srbija da bude potpuno izolovana a njeni gradjani da plate cenu takve politike. Da li su gradjani spremni na tu cenu treba ih pitati. Da ne bi posle, kad bude bilo izuzetno tesko, kukali kako im je neko drugi kriv.
(Milos, 13. septembar 2012 11:30)

E vidite, upravo je to problem sa EU i Zapadom generalno i nasim odnosom prema njima. Oni imaju pristup "ili si sa nama ili si protiv nas" a Vi ste to lepo napisali - "opet treba da budemo potpuno izolovani". A zasto bismo bili potpuno izolovani? Zato sto zelimo da saradjujemo sa svima sa kojima imamo interes da saradjujemo? Zato sto zelimo da zivimo kao slobodni ljudi? Raspolozenje gradjana Srbije definitivno nije vise za ulazak u EU (ako ikada dodje do nekih ozbiljnih pregovora oko pristupanja EU treba odrzati referendum). Sama EU ima puno problema i unutrasnjih protivrecnosti, problem nataliteta, problem konkurentnosti na svetskom trzistu i iz toga proizasle ogromne dugove a ni demokratskim procesima se bas ne moze podiciti - naprotiv. Na vlasti je manjina a narod zapravo niko nista i ne pita. Fasada "demokratije" je tu ali..je samo fasada. Nas privredni interes je da izvezemo robu gde god mozemo, da sto vise forsiramo svoju proizvodnju i naucne oblasti koje su nam za tu proizvodnju potrebne. Srpska "elita" se ponasa kao da zivi na nekoj drugoj planeti gde se samo trosi a novac treba da stigne svemirskim brodom nezaradjen odnekud. Sa tom se praksom mora vec jednom prestati inace cemo zaista sasvim propasti.

vladan

pre 11 godina

Kostunica nam umesto moderne drzave sa vladavinom zakona, verske i nacionalne tolerancije i svega pozitivnog sto krasi EU, nudi jedan drugi model. Kostunica nudi ruski model brutalnog autokratsko-centralistickog-kapitalistickog sistema baziranog na ponistavanju ljudskih prava, u kome se vlada pre svega silom a ne zakonom. Sem Moskve i Sankt Petersburga ostatak Rusije ima nizak zivotni standard. Zaposlenje, primanja, kvalitet obrazovanja i zdrastvenih usluga, sve je to na dosta niskom nivou za vecinu ljudi u Rusiji (a i mi u Srbiji, nazalost, mozemo u tome da se prepoznamo). Naravno kao i kod nas, i u Rusiji ljudi od moci i bogatasi zive raskalasno i bezbrizno, ali isto kao i kod nas, obican covek mnogo pati. Dakle Kostunicina alternativa je katastrofa za vecinu ali raj za bogate i mocne koji bi se tako docepali jos nekontrolisane moci. Ako nije tako, zasto vecina mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi iz Srbije ce uvek pre izabrati EU za zivot a ne Rusiju?

bezimena

pre 11 godina

Kosovo je kamen oko vrata Srbiji a VdrK konopac!

Pitam (se) da li je ovde iko svestan da je Srbija jedina, ponavljam JEDINA, zemlja u Evropi, koja konstantno radi protiv sebe "okrećući" se Rusiji, na način na koji to radi!

Pravi razlog je običan INAT, celoj Evropi i USA! Inat je kao bumerang, glave će samo nama doći!

da se ne zaboravi

pre 11 godina

Gospodin Koštunica je oštro kritikovao vladu i premijera Zorana Đinđića za povezanost sa raznim mafijama, ali je po dolasku na vlast oberučke prihvatio Zakon o privatizaciji prethodne, Đinđićeve vlade
i što je najgore, sproveo u delo
i najveći broj privatizacija
i privatizacije najkrupnijih firmi, po istom modelu.
Taj model je zaista bio poklon vlasti "vlasnicima krupnog kapitala", stečenog devedesetih godina prljavim poslovima, čjime je privreda data u ruke kriminalcima i DB-ovcima, praktično istoj, siledžijskoj, privilegovanoj bagri, koja zapravo ne ume ništa od privređivanja da organizuje, osim reketiranja.

S`toga je njegova uloga u privrednom kolapsu Srbije vrlo značajna.

Marko89

pre 11 godina

@Rezolucija 1244

To tako ne ide u medjunarodnoj politici. Nekonzistentnost je kostala Srbiju vise puta toliko mnogo da i moja generacija ispasta.

dušan r.

pre 11 godina

koštinica je protiv EU iz samo jednog razloga. zna da u takvoj srbiji za njega nema mesta. nikakvi drugi pitanji nisu u interesu, a najmanje da li će srbiji biti bolje.

seljadin

pre 11 godina

svaka cast onima koji zive u 1948moj godini, za vasu informaciju, niti je 1948ma, niti je Tito bio Srbin, a ni Staljin Rus, i obojica nisu vise zivi!
Probudite se u realnosti, danas je jos jedan Srbin stradao od NATO bombe, i to na Kopaoniku, 2012sta je godina, i vidite sta mozete uraditi za sebe.
A sto se tice NATOfila, bilo bi dobro da b92 objavljuje geografsku lokaciju, pa oni koji pisu iz etnicki ociscenih krajeva od Srba, se nece moci prikazivati kao neko ko je zabrinut za buducnost Srba.

MUKNAVI

pre 11 godina

Postoje razni konopci ,oko vrata,ali ko ih nama navlaci...oko vrata?Mi sami,jer vlast imamo onakvu kavi smo mi.Dal` bi ovakve "politicare" sebi izabrali ,npr,Nemci?To se njima ne moze desiti,hitlera su krvavo platili,jer Njihov Narod zahteva ,a ne ceka da mu oni ispricaju predizborne bajke pa on onda da ih analizira,komentarise.Kod njih se politikom bave oni koji ne falsifikuju diplome u starckim danima itd ,a kod nas gologuzani ,lenstine i krivinasi kojima je to ,politika,sansa da se obogate,nameste si neki tender,potpomognu,za novac naravno, svoje lopove-tajkune a onada se te grupe ganjaju izmedju sebe jer hoce..jos...jos..a usput,sve kurtemurte, maltretiraju sirotinju i na njoj treniju strogocu..po onoj narodnoj;Riba bazdi od glave a cisti se od repa..Eno u Kraljevu,zajasili tomovci,i sada ganjaju ulicne prodavce kojima su svi oni,u proslim godinama, razmesteni u razne koalicije raztumbali firme..Magnogrom itd..isterali ih na ulice i sada.."zna se red" to ne moze,maaarssss odatle!Brate,sve ovo kod nas jako bazdi na letvu,jer ovi gradjani koji se muvaju po politici izgubili su razum,davno,i zaboravili na izreku ..Sviraj,sviraj, ali i za pojas zadeni`..

pilot

pre 11 godina

@Neko spolja
"Izjava VK je tipican primer najgore demagogije. Srbija naime NIKADA nije vodila politiku "EU nema alternativu". Srbija je PRICALA da vodi takvu politiku, ali je u praksi nikada nije sprovodila."

Odlicno primeceno. Ja sve vreme tvrdim isto. Najobicnija demagogija.
Seca li se neko da su hvalospevi o Rusiji upravo zapoceli u vreme prethodne vlasti.
Svaki dnevnik na RTS-u je pocinjao sa izvestajima o Putinu i Rusiji.
Konuzin je jos pre nekoliko godina poceo da se bahati po Srbiji, Vuk Jeremic je samo deklarativno bio za EU, sve vreme je radio na stetu tog pridruzivanja.
Svi znamo kada je napravljena ruska baza na jugu Srbije.
Najvrednija firma u privatizaciji je poklonjena upravo rusima.
Prica o famoznih 800 miliona ruskog kredita, zivi ovde skoro 5 godina, i od tih para u Srbiji napravljeno "sta sve ne", a da bukvalno nije stigao i jedan dolar od tog kredita.

Dok paralelno kruzi prica "kako nam EU otima Kosovo", "kako nas uvode u duznicko ropstvo" i slicno.

Toliko o politici "EU nema alternativu". Od te politike ostalo je samo puko cesanje o evropske fondove i donacije. Najobicnija podmetacina ruske kolone u Srbiji. Upravo Rusija steze omcu oko vrata Srbije, preko svojih ljudi odavde.
Steta sto ovi iz EU nisu zeleli da zavrnu slavinu vlastima ovde, pa da se proruska politika ogoli do kraja i da se vidi njen pun potencijal. Ovako smo dobili najgoru mogucu kombinaciju, da se zapadnim parama sponzorise rusofilstvo u Srbiji.

Kostunjavi macak

pre 11 godina

Ko to kaze da ce priznavanjem Kosova Srbija uci u EU? Niko!Priznavanje Kosova je uslov da bi se uopste zapoceli pregovori,a uslova ce biti jos i jos i jos.Secam se kad je Tadic izrucio Mladica,i sav vazan saopstio Zapadu:"Sad vas gledam",a nasi evroatlantski 'partneri i prijatelji' odmah zaguzvase na Brnjaku i Jarinju,cisto da pokazu Tadicu ko je boss.EU ce nas konstantno uslovljavati i ucenjivati jer nas ne zele u svom okrilju.Zato - putuj Evropo.

Бојан Савић

pre 11 godina

(sova1965, 13. septembar 2012 12:50)
Изгледа да заборављате да је Тито то исто радио и са онима који су били наклоњени западу!

ima li jos koga da nije shvatio?

pre 11 godina

Jednom sam ovde ostavio komentar:
"Samo najvece naivcine mogu poverovati u to da je najvecim rusofilima u ovoj zemlji stalo do ikakve neutralnosti ove zemlje".
Komentar je bio ostavljen u trenutku, kada je prethodna vlast napravila neki korak priblizavanja ka EU, a ovi iz DSS-a su izasli sa saopstenjima "kako Srbija treba da ostane neutralna i da se okrene sama sebi".
Evo iz dana u dan, kako nove vlasti prave sve veci otklon ka Rusiji, ja sve vise i vise dobijam potvrdu za to sto sam napisao. Danas kada vlast sve vise prica o Rusiji kao jedinoj opciji, nigde ekipe iz DSS-a, da nam kazu "kako treba da ostanemo neutralni i da se okrenemo samima sebi".
A rekao bih da su negde iscezli i oni komentatori, sa ovog portala, koji su nas paralelno sa DSS-ovim izjavama zatrpavali porukama "kako treba da se manemo EU i da se okrenemo samima sebi". Kada je Rusija u pitanju, ista logika, naravno ne vazi.
Toliko o stvarnim zeljama za ikakvom neutralnoscu, o doslednosti, postenju i ostalim izmisljotinama koje prate proruske prodavce magle.
Ubuduce, kada vam neko iz DSS-a pomene bilo kakvu neutralnost, prva misao koja treba da vam proleti kroz glavu jeste: "Aha, znaci rusofilija...".

Budućnost nam neće oprostiti

pre 11 godina

Osim hleba, sačuvajmo pokolenjima i malo časti. Ne verujem da EU iskreno misli da nas primi. Ovo ponižavajuće odmicanje crte služi destrukciji Srbije. Ako priznamo Kosovo, ostaće kula od karata.

TRAFIKA

pre 11 godina

Ma pusti ti Kosovo Kostunice, tu se preplicu interesi velikih sila i nas pajsera koji nismo izlobirali za nas interes dok druga strana jeste.
Sta smo mi tu uradili za svoj interes? Nista. Nasa vlast je imala preca posla, dok drugi rade na tim svojim interesima nasi su bil izauzeti pljackom i izdajom svog naroda.
Sta si ti Vojo mislio o 6. oktobru, lopovima koji trebaju u zatvor, Udbi koju treba istog jutra rasformirati? Lustraciji stetocinskih rezimlija?
Nista nisi uradio, prespavao si, mazio macke, i to nije imalo veze s Kosovom a ti nisi nista uradio, hteo si status kvo, hteo si nista dok drugi rovare, i onda nam se sve ponovilo s vasim kadrovima samo s jos bahatijim kradjama jer je pljacka naroda legalizovana.
I tak oslaba drzava da sacuva Kosovo? Drzava suplja kao svajcarski sir i lako ucenjiva.
Ti si Vojo kriv jer je narod tebe izabrao da napravis 2000. rezove posle Slobine stete po Srbiju a vi i zuti niste mogli da asfaltirate 20 km puta, trebalo bi da te bude sramota da imas obraza jer nista nisteuradili, sam oste prodavali sta se prodati moglo.
Svaki pajser moze tako da vlada, a treba nesto stvoriti i ostaviti da traje.

NekoIzMase

pre 11 godina

(Bacvanin, 13. septembar 2012 12:37)
pa treba biti stvarno nizak intelekt i smatrati da je tržište EU izvozna šansa za našu industriju, da su naši proizvodi cenom i kvalitetom konkurentni proizvodima u EU, i misliti da je SSP i ukidanje carina sa EU donela boljitak i oporavak našoj ekonomiji. Jeste kupovna moć u EU veća, ali oni ne troše na nekvalitetne proizvode, i šta god ti pisao, naša izvozna šansa su jedino tržišta Rusije i zemalja trećeg sveta.

Za gulage, socijalnu zaštitu i kako su uređene slične stvari u Rusiji me ne interesuje, i ne bi trebalo osobu koja drži da ima visok stepen intelekta ... Kakvo je stanje na tim poljima u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Pakistanu i ostalim državama ??? Da li se EU i Ketrin Ešton gadi saradnje sa tim državama i da li im drži bukvice o njihovom unutrašnjem uređenju?

Zašto bi nam Rusija davala donacije prethodnih godina, kada smo vodili politiku da EU nema alternativu, najveći deo prirodnih bogatstava i dobrih firmi prodali Zapadu u bescenje (osim NIS i još nekoliko firmi)? Valjda prvo treba da pokažemo da smo pomoć zaslužili, kao što smo pokazivali Zapadu od 2000. pa naovamo.

Što se argumenta o rublji tiče, iako je besmislen prokomentarisaću ga. I Rusija koristi dolar u svojim plaćanjima, Kakav je to argument? Svet je zasnovan na dolaru i sada evru (nekada uglavnom marci). Spominjati to kao 'argument' je dokaz manjka činjenica da je 'EU nema alternativu' dobra politika.

Ako je Kosovo nezavisno, zašto traže da ga se odreknemo?

moonraker

pre 11 godina

Problem razumevanja stavova VK je problem inteligencije i percepcije cinjenica.Inace,mnogo su opasniji oni koji imaju "pokolenje"(citat komentatora koji ne zeli da vredja a zapravo to cini).Sve ostalo je sociopatija.

Milos

pre 11 godina

@Ja sam za EU
Mi govorimo istu stvar. Ja jedino mislim da ako vecina gradjanan Srbije milsi kao Kostunica, onda treba da zivi taj i takav zivot sa uzivanjem i osmehom na licu. Svi vole da trabunjaju i kritikuju, ali zato kad zagusti u siromastvu i bedi, onda im je uvek neko drugi kriv. Ako Srbi stvarno misle da im ulazak u EU ne odgovara, nek onda tako odluce, budu ljudi i drze se tog principa stoicki, i guraju napred bez onih olaksica koje bi imali u EU. Pa nek nose svoj krst. Pa Srbi nisu u stanju ni sada da organizuju sopstvenu drzavu. Nego svi oni laju a niko nije spreman na pravo odricanje i izolaciju.
U Srbiji uvek o natalitetu pricaju oni bez dece, o ratu oni koji ni vojsku nisu sluzili, o ekonomiji ljudi koji nemaju 100 eura u dzepu, o fudbalu likovi koji ne bi mogli da pretrce 200 metara jer sede po kladionicama ceo dan... i mogu ovako do sutra. Pa tako i o EU pricaju oni koji u stvari nemaju pojma o cemu govore.

neko ko prati

pre 11 godina

Kada izadje neka vest o Vojislavu Kostunici ima vise komentara nego vest o predsedniku i premijeru zajedno.To je jako zanimljivo.Ja bih rekao da je to zbog toga sto ovi Evrofanatici (citaj LSV,LDP I DS),ne mogu da podnesu kad neko govori istinu i cinjenicno stanje.Jednostavno naucili su da ih neko laze i da zive u nekom virtuelnom svetu,pa su drzavu doveli na rub propasti.

Bacvanin

pre 11 godina

@moonraker
Pa stvarno treba imati nizak intelekt, da bi neko poverovao da je ekonomska i drustveno socijalna buducnost Srbije u saradnji sa Rusijom. Niti imaju industrijsku tehnologiju na nivou (sem oruzane), niti poseduju kupovnu moc na nivou EU, pa da nem tamo vredi izvoziti, niti su nam blizu pa da finalna cena izvezenog proizvoda bude manja nego u EU. Pored toga, politicki tamo vlada oligarhija, protesti zabranjeni, jos uvek imaju gulage gde postoji prinudni rad, socijalna zastita prakticno postoji samo u Moskvi, van nje ne. Vojnu pomoc rusije nikada nismo dobili.
Na kraju krajeva, kada pogledate donacije koje smo dobili od Rusije i uporedite ih sa donacijama EU, videcete ko nas "vise voli".
Interesatno je da se veliki protivnici EU ne libe da koriste evre, a vecina njih nije ni videla kako izgleda ruplja.
I na kraju, percepcija nezavistnosti Kosova je apsolutna, jer od Srbije ne zavise, inace bi odavno vec izbio neki belaj, jer svi znamo sta se desilo posle 98', kada su jos zavisi od nas.

Dr Hary

pre 11 godina

Da smo slusali ovog coveka pre 10 godina Srbija bi danas mozda i bila drzava. Sve smo hteli na kvarno i na precac i sad nam djavo kriv. Imali bismo institucije i zakone, pravnu drzavu i na kraju i kakvu takvu ekonomiju. Dobili smo burazersku privatizaciju, drugarsko partijske institucije i jos uvek niti imamo sudstvo niti pravnu drzavu. I za sve je bio u pravu i jos uvek jeste, kriv je sto govori istinu a ona najvise boli u kombinaciji sa sujetom.

Kleo

pre 11 godina

Zasto ovaj covek jos nije uhapsen!? Sve kritike na servilnost DS-a, medjutim to nema nikakve veze opasnim idejama mraka i vecite camotinje koje DSS zagovara. Srbija izumire zbog ovakvih kao Kostunica i njihovih papirnih tripova. Koliko tupav i autistican treba biti pa nalaziti ista smisleno u ovakvom blebetanju iza koga ne stoji nista. Eno ih obicni Rusi sve pocupkuju od srece i sredjene drzave, dok se po EU bacaju sa mostova od uzasa u kome su! Boze ima li te? Ako te ima otvori oci slepim Srbima da vide svet oko sebe.

hr

pre 11 godina

Bob Rock svaka čast najbolji i najtočniji komentar u vezi EU. Poptuno isto vrijedi i za Hrvatsku. U EU ne teče med i mlijeko, neće nam dati 5000 eura plaću čim nas vide ali nam daju osnovne civilizacijske norme koje mi nismo sposobni sami postići. Poštovanje zakona, ljudskih prava, hapšenje političara=kriminalaca, itd. Nikad Sanadera u zatvoru da oni to nisu naredili...

Неко споља

pre 11 godina

Izjava VK je tipičan primer najgore demagogije. Srbija naime NIKADA nije vodila politiku "EU nema alternativu". Srbija je PRIČALA da vodi takvu politiku, ali je u praksi nikada nije sprovodila. Da je sprovodila, imali bi regulativu kao u EU državama, ta regulativa ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, imali bi mi i dalje korupciju, kao što je imaju i u EU, ali u daleko manjem obimu nego što je to danas slučaj i tako dalje i tako dalje. Niko nama Vojislave iz EU ne brani da sarađujemo sa drugim državama, da uzimamo kredite od Rusa (primer: Kipar). Pa države te iste EU sarađuju sa BRICS mnogo više nego što bi mi mogli da se ne znam šta desi. E zato je izjava VK demagoška. U komentarima se spominje da VK nema decu pa mu je zato svejedno. Na prvi pogled to izgleda tako, jer ja kao roditelj stvarno želim da mi deca i unuci žive u normalnoj okolini i da se normalno razvijaju. Ali drugi političari takođe imaju decu, pa ne rade ništa, tako da ta teza ne stoji. Umesto da se frljamo demagogijom, dajte vi političari radije pratite šta se STVARNO dešava u toj EU i u njoj pronađite mesto i smisao za Srbiju.

Rezolucija 1244

pre 11 godina

Cekajte bre, pa bar da probamo... Ako nam se ne svidja sa Rusijom, pa onda mozemo opet da se okrenemo EU. Ne radi se valjda za zenidbu!

slavko

pre 11 godina

Tako je Vojo,sve je apsolutno tacno.Nazalost malo je takvih ljudi na nasoj politickoj sceni,tacnije ne postoje.Jedini si koji ima viziju i zna sta konkretno ciniti.Ovi drugi su sjasi kurta da uzjasi murta.I ovi ovde sto te blate prodali bi rodjenu zemlju zarad 20 dana Ibice i 100 e vece plate.ZIVELA SRBIJA...

blebetalo

pre 11 godina

Nisam ni euro skeptik,niti fanatik,ali imam nekoliko pitanja za ove sto znaju sve:
- Kako to da svi ljudi pobjegose bas tamo,trbuhom za kruhom?I Hr i SR!
- Jesu li tamo place vece,uredne i zasticen radni status
- Dali tamo,koliko toliko,ipak vlada posteno vrednovanje rada
- Koliko vas u maticnoj drzavi zivi od onih sto "utekose" kod zlocestog njemca?
I na kraju,jeli pametno da drzava nece ono sto skoro svaki njen pojedinac oce,pobjeci na truli zapad ako se ukaze ikakva prilika?
Na zalost,to je nasa realnost.Inacenje tomu radi ponosa moze upravo rezultirati gubljenjem ponosa.Nema veze,svako legne kako si prostre!

Mario Bros

pre 11 godina

Nije Koštunica jedini koji nešto vidi ili zna, nego eventualno jedini koji to kaže i potom nagrabusi što se tiče uticajne ekonomske i političke podrške zapada. Zna i Tadić i Dačić i Nikolić da će uslov biti priznanje Kosova, ali ako to sada kažu, onda više ne mogu zastupati taj put, a onda nema podrške zapada i novca. I onda gube izbore. Zato se nastavlja sa verbalnim principom i EU i Kosovo, a zapravo u praksi ni EU ni Kosovo.
Bitna suština je da u oba slučaja dobijamo ni, ni. Jedino je razlika da li se pravimo da je to i, i, ili govorimo i samo ni, ni.

srbin

pre 11 godina

Sokiran sam stavom Dr. Vojislava. Ne zbog milijarditi put ponovljenog NE Evropskoj uniji, vec zbog opisa kakvu opasnost EU predstavlja za nas. To iole skolovan covek ne bi smeo ni privatno da prica. Isto tako ( ja sam inace protiv EU ), sokiran sam argumentacijom koju koristi ovaj doktor nauka. I, na kraju ono milijarditi put ponovljeno NE. Da li Dr. Vojislav ima jos neku preokupaciju u zivotu sem da cuva Srbiju od EU? Ovako, sve mi je to vrlo sumnjivo. Kao da odradjuje domaci.

Barba Papa

pre 11 godina

Taman posla da uđemo u EU. Lepše je popovati o Srbiji , kopati rude po Kolubari i prodavati naftna bogatstva Rusima za šaku pirinča, zar ne Koštunice?

ranjeni orao

pre 11 godina

@SisiSpejsik
Nazalost, veoma bitan. U jednom trenutku, se sticajem nesrecnih istorijskih okolnosti dokopao predsednicke, a zatim i premijerske funkcije.
Ispostavilo se na kraju da je sve u vezi ovog coveka jedna velika prevara, tacnije najveca prevara koja se dogodila na ovim prostorima. Kada je odradio posao za koji je bio zaduzen, prestao je da bude toliko bitan...ali to i nije toliko vazno, posto posao za koji je bio zaduzen, je odradjen perfektno.... i time je nazalost, odredjena nasa sudbina u buducnosti.

Gile

pre 11 godina

"Ali ako odemo u evropsku uniju i odreknemo se kosova mnogo bolje cemo zivjeti, da ne naopominjem strane investicije koje ce da nagrnu".

hahahaha, e ovaj me baš dobro nasmejao, ulepšao mi dan. Jeste da je Koštunica out of time, ali ovi što ga mrze su out of place.

hahaha, nagrnu investicije ako se odreknemo Kosova, e svašta...

x girl

pre 11 godina

Od prekobrojnih politicara koje ima Srbija, Kostunica je jedan od retkih drzavnika, ostali su "politicari", da ne kazem politikanti! Na zalost, Srbija nije svesna da su nam potrebni drzavnici, prednost se jos uvek daje "politicarima". Ako ne gresim, De Gol je izjavio:"Politicar misli na sledeci mandat, a drzavnik misli na sledecu generaciju"! Ljudi previdjaju da je Kostunica uvek video stvari mnogo unapred, da je uvek upozoravao na procese koji su dugorocno, pa cak i trajno stetni po Srbiju, i da je uvek bio patriota. Na zalost, rec patriotizam je potpuno marginalizovana u srpskom jeziku. Danas svako ko se izjasni da voli Srbiju i srpski narod bude proglasen nacionalistom! Pri cemu se rec nacionalizam koristi iskljucivo u znacenju koje ima rec sovinizam (takodje izbacena iz recnika)! Tako smo dosli u situaciju da se patriotizam smatra negativnom pojavom i da bi trebalo da se stidimo sto smo to sto jesmo! Zar to nije nenormalno?! Pa nam je, tako, nenormalan i drzavnik Kostunica koji ostaje dosledan sebi, i koji nam ne da da zaboravimo ko smo, sta smo i ko i sta bi trebali da budemo! EU je uveliko u procesu sopstvenog preispitivanja, pitanje je sta ce od toga biti. Cemu zurba i srljanje? Zbog pretpristupnih fondova? Zar ce uvek sve da se vrti oko para?! Moze li Srbija vec jednom da bude definisana kao drzava? Sta je Srbija danas? :-(

Šile

pre 11 godina

Realno, sem pojedinih političara, zagriženih ideologa evrofila i NVO na EU projektima, ostalima se diže kosa na pomen EU. Evroideja u Srbiji umire polako, ali sigurno. Ili će EU reanimirati ideju prestankom uslovljavanja i ponižavanja oko Kosova, plus pare ne pojedincima za kapacitete i mehanizme nego za opšte dobro, ili da se izljubimo i oprostimo kao ljudi. Nakon što prestane evrointegracija, vratićemo se bilateralno državama EU, direktna komunikacija bez Brisela.

natasa

pre 11 godina

Nemam nameru nikog da vredjam i nadam se da cete mi objaviti komentar, ali realno i istinito gospodin nema naslednike i njemu je stvarno svejedno gde ce ziveti nasa deca. Zao mi je sto protura retrogradne ideje zarad svoje promocije a ne misli na buduca pokolenja, posto ih on nema.

NekoIzMase

pre 11 godina

(Mas, 13. septembar 2012 09:48)

naravno, sam ulazak u EU znači bolji život građana ... Evo npr. u Španiji su toliko odmakli u boljem životu da su prinuđeni da zaključavaju kontejnere, kako bi sprečili gladne da uzimaju hranu ...

Dobar primer boljeg života u EU su i Portugalci, Grci, Italijani, pa čak i Mađari, Rumuni i Bugari ... Svi oni žive u blagodetima ...

Sankar

pre 11 godina

Konopac oko vrata Srbije , pa sto onda ne kazete da se svi gastrarbajteri ne vrate prije nego ih objese , da se sve Eu firme povuku a vi dovedite samo Kineske i Ruske . Onda necete da imate omcu oko vrata ona necete ni da zivite . Pa pitajte mladost Srbije sto zeli , koliko mi je poznato skoro svi bi u EU . Nego valja vama bezakomje itd,samo da mi je znati u koje to provincije vi vodite Srbiju . Pametnom nikad dosta, demagogu uvijek previse .

Kvazimoodo

pre 11 godina

Ajde sjasi vise covece. Idi u tu obecanu Rusiju i uzivaj tamo negde u Sibiru.
I neka mi samo neko objasni po cemu je to nama Rusija prijatelj. Za njih smo samo obicna egzoticna zemlja koja eto govori slicnim jezikom i ima istu veru i ama bas nista vise od toga. Prodali bi nas za dobar rudnik ili nekoliko tankera.

nauci malo novije istorije pa pametuj

pre 11 godina

Samo je Koštunica mogao da skloni Miloševićev režim - tačka
(ZLOBEX, 13. septembar 2012 10:19)

kostunica je izdao 5. oktobar - TACKA!

Milos

pre 11 godina

To znaci da ce Srbija da bude potpuno izolovana a njeni gradjani da plate cenu takve politike. Da li su gradjani spremni na tu cenu treba ih pitati. Da ne bi posle, kad bude bilo izuzetno tesko, kukali kako im je neko drugi kriv.

Dragan

pre 11 godina

@bek
Politiku protiv uclanjenja podrzavaju oni koji svakodnevno posle ovih izbora, vrse tesku propagandu protiv uclanjnja uz parole o nekom "evropskom putu" a navijaju za Rusiju. U lazi su kratke noge.

LFC

pre 11 godina

Kostunica tvrdoglavo ne shvata da na kraju krajeva,kome god da se priklonis i kada si ekonomski slab kao mi,zavisices od necijeg kapitala i investicija. Rusija je jedna drzava,pa je velika greska prikloniti se samo njoj i Kini recimo. Ako imas vise ravnopravnih kreditora i partnera,to je vec nesto. Ipak svaka drzava gleda svoje interese, pa i Rusija i EU clanice, al to nas narod nikako da ukapira!

Baba Vanga

pre 11 godina

Covek je vidovita Zorka. Moze na KCN, TV Bjeljina itd. Sutra ce da kaze da nam je jedino Rusija prozor u svet. Ali covek se jos nije probudio. Njegova prica o Kosovu i protiv EU ne pije vodu.Zato ima glasaca da su jedva cenzus presli...

S.Vens

pre 11 godina

Nesto mi govori da ce uskoro taj konopac oko vrata Srbije biti skroz maknut,o cemu mislim i da govori poslovicno "neobavesten" gdin Kostunica. Drago mi je da je tako i da ce konacno Srbija moci da se odbrani od svih tih antisrba i da na miru nastavi da zivi kao i do sada. Ali naravno i bez tih antisrpskih para,investicija,tehnologije,svega ostalog sto se ne uklapa u ovu izvornu,svetosavsko-turbofolk novokompanovanu kulturu i drustveni poredak,a naravno u skladu sa tim i nacionalni dohodak,po glavni stanovnika,ali mnogo nizi nego do sada. I moram da priznam pozdravljam to sto je konacno Srbija "zbacila" taj antisrpski jaram i stege i sad moze da na miru uziva u onome sto je "srbsko"...

Ja sam za EU

pre 11 godina

@(Milos,

Cre, od bombardovanja proslo 13 godina.Ne mislis valjda da cemo i sledecih sto da trolamo pricu kako su nas bombardovali. Znas li kada je bio 6 april 1941, znas li kada je bilo to za uskrs 1944 kada su saveznici bombardovali Beograd i Nis
I posle toga smo hrlili na taj zapad da arbajtujemo, Nisu nam bile gadljive kao ni danas marke, dolari, evro. Nije na bila gadljiva tehnologija sa zapada, obuca i odeca sa zapada,automobili sa zapada itd. Koliko se secam svi smo vozili Lade, stedeli rublje, oblacili se ko rusi
Sigurno je da Evropa nema alternativu. Tu smo u Evropi smo. Sta mi to u Kinu mozemo da izvezemo, sta u Indiju, sta u Juznu Afriku, sta u Brazil a sta u Rusiju osim poljoprivrede i to sirovine. Svaka jestiva konzerva iz Kine, ili zapadne evrope za 30% jeftinija nego iz Srbije. Nisu vise Rusi kao sto su nekada bili. Sav skart smo im uvaljivali.A ta ista Rusija danas sve uvozi sa zapada.Unistili svoju proizvodnju
Sve dok neko bude forsirao tu pricu o bezveznoj i Evropi i o Kosovu necemo ni korak napred

Ladislav

pre 11 godina

Konopac oko vrata Srbije su svi posleratni i novokomponovani vlastodrsci u istoj. NIKADA sopstvenim snagama i svojevoljnim potezima Srbiji nece biti bolje i prosperitetno, zbog raznih Kostunica, Tadica, Nikolica i svih slicnih . Poguban mentalitet nadjacava svu intelektualnu snagu pojedinaca , a arogancija i nadmenost su zavrsni potezi tragedije. NISMO najpametniji i NISMO sami sebi dovoljni . Hoce li to Srbin da shvati vec jednom ???!

crazy processor

pre 11 godina

(bosnia_80, 13. septembar 2012 09:40)

Zasto da priznamo? Ukoliko sada priznamo, sutra ce traziti nesto drugo. Neka nam daju clanstvo i 50 milijardi eura i odmah cemo priznati, a ne sutra priznamo Kosovo, a onda nam kazu sta je sa Sandzakom ili Vojvodinom. Prvo kes i clanstvo, a onda priznanje, dosta je ucenjivanja.

Nikolacccc

pre 11 godina

Bravo vojo to je tacno evropa se raspada najverniji sledbenici eu je napustaju,zar cemo ponovo biti poslednji sledbenici propalih ideologia kao sto smo bili zadnji sledbenici komunizma i bratstva i jedinstva koje nas je unazadilo za 100godina.

LALENKA

pre 11 godina

Ova vlast nikada nije rekla da ce u EU po svaku cenu, polituku koju ya sada vode je na pravom putu da se povrati rejting yemlje koji su predhodnici unistili.

trol

pre 11 godina

Tresu im se gace Vojo dal ce priznamo ili ne. Zanimljivo je Vojo da su najzadovolnjiji oni Srbi koji zive u EU. Ne planiruja da se vrate i ogromna vecina kod kuce ceka da im se pridruzi. Uskoro ce vise Srba da zivi van Srbije ali kakve to veze ima ti si im rekao. I onda za jedno 100 godina ovde ce biti vecina neka juzna plemena a mi polako nestajemo,nestajemo....

s.

pre 11 godina

Rusija dželat Srbije, mislim, šta?
To je ono, moj brat je jači od tvog.U svemu tome se nekako izgubila Srbija, ostaje samo Rusija.A ja nisam rus, niti želim da budem.Takođe ne zelim da budem ni ruska gubernija ni USA savezna država, takve želje su bolesne i stvarno izdajničke.

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Videli smo gde su Milosevica i njegovu Srbiju odveli tvoji "strucni" saveti, a po svemu sudeci i Nikolicu i njegovoj, sada, suzenoj, nasukanoj Srbiji, koja je pred stecajem, istu sudbinu krojis - zavrsice kao otpadna sirovina za reciklazu.

Sonja Marmeladova

pre 11 godina

Ovo je lik iz naslova romana Dostojevskog.
(gradjanin Srbije-normalan covek, 13. septembar 2012 09:41)

cek da vidimo - Kockar nije, Idiot/Miskin nije, Raskoljnikov nije, Netacka Nezvanova :) nije, jedan od Brace Karamazova nije, Bjes nije, sizofreni Dvojnik nije, Zapisnicar iz (duhovnog) podzemlja nije, Zapisnicar iz mrtvog doma nije (neutralni smo, ne mrtvi, mada...), jedino moze biti Ponizen i uvredjen. Ali to je u danasnjoj geopolitici plemenita stvar. Ja licno mislim da bi Dostojevski glasao za njega, da nam je tu.

Bosanac

pre 11 godina

ako je EU omča oko vrata, šta je tek onda Rusija,
BEOGRAD, Srbija je od Ruske Federacije uzela kredit za popunjavanje budžetskog minusa čiji je rok otplate deset godina, a grejs period godinu dana.Godišnja kamatna stopa iznosi 2,95 odsto, plus šestomjesečni libor za dolar, što je trenutno 3,63 odsto, saznaje “Blic”. Nikada LIBOR nije bio tako nisko, vidjećete kamate za godinu dvije. EU će Vam se činiti kao ugodan šal za ovo što ste potpisali. U stvari kamata je LIBOR+2,95 a ne kako je napisano u prvom dijelu. Ako vam kazem da imate maržu kod Ruja isto kakva Burkina Faso sve će vam biti jasno ....

MatijaBG LDP/DS

pre 11 godina

ma ti si nas Vojo preporodio......u tvoje vreme sve je cvetalo,od Kolubare ,do savrsenih odnosa sa zemljama sveta,paleci njihove ambasade.....steta sto je Kosovo najvise priznanja dozivelo bas za vreme vladanja ovog preporoditelja:))

Aleksandra

pre 11 godina

Gospodin Kostunica je jedan od retkih postenih, principijelnih i doslednih politicara u Srbiji. A verovatno je jedini kojem su na prvom mestu interesi drzave Srbije. Ocigledno je da ce EU kat-tad insistirati da Srbija prizna KiM, a to nikako ne sme da se uradi. Dok god Srbija ne prizna tu nakardnu tvorevinu ona nece uci u UN i nece biti drzava, ma kako nas ubedjivali u prihvatanje "realnosti". Treba jasno reci da NIKADA Srbija nece da se odrekne svoje juzne Pokrajine, pa ni po cenu neulaska u EU. A izgleda da samo Kostunica to jasno i glasno govori, ma koliko se to mnogima ne dopadalo. Sve cestitke na hrabrosti i doslednosti!!

Milos

pre 11 godina

Sve u zivotu ima alternativu tako i EU ima alternativu dugorocno nama treba bliska saradnja sa EU ali ulazak NIKAKO to je drugi svet za nas. Nista dobro nam nebi doneli u istoriji kad got smo bili u prilici da napravimo iskorak oni su nas sapleli o bombardovanju da nepricam Vidite sta nam sad rade ucenama nikad kraja itd itd

Nikola

pre 11 godina

Ocigledno je da jedino Vojislav Kostunica ima politicku ideju koja je utemeljena na poznavanju i razumevanju politickih procesa u svetu. Ono sto on predlaze je jedna prakticna i nekonfrotirajuca politika cijom primenom bi Srbija prvenstveno pokusavala da ostvari svoj interes uz postovanje svih civilizacijskih normi.
Medjutim, u nasem drustvu ima vise onih koji to ne razumeju i pisu fraze koje nisu u korelaciji sa istinom. To se posledicno javlja kao manifestacija neznanja i lose namere.
U samom evropskom parlamentu se poslednjih godina polemise o nacinu funkcionisanja EU i njenoj perspektivi kao takvoj. Cinjenice govore da se i u drzavama clanicama EU sve cesce cuju evrorealisticne i evroskepticne tvrdnje. Vojislav Kostunica jednostavno kaze da trebamo da saradjujemo sa EU i to nije sporno, ali ne trebamo da ucestvujemo u ispunjavanju politickih uslova koji nisu u interesu Srbije. On predlaze politicku neutralnost. To je fleksibilna politika koja omogucava Srbiji veci manevarski prostor u ovom komplikovanom svetu. Samo na taj nacin bi smo mogli da pronadjemo optimalno resenje za ocuvanje drzave Srbije i bolji zivotni standard gradjana.

Beli listic

pre 11 godina

@Vlada

Da li bi bolji iybor bio da su na vlasti ostali DS-SPS-LDP-G17???

Sumanjam, da su valjali ne bi bili promenjieni a ja licno ne vidim razliku izmedju Borisa, Tome, Ivice, Cede.....Bar cemo videti da li su ovi "novi" bolji od "starih " ili ne.
Za sada su podjednako losi

Zadovoljan sam svojim izborom - BELI LISTIC jer izbor izmedju dva zla nije izbor.

ZLOBEX

pre 11 godina

Najveća medijska prevara u novijoj srpskoj istoriji je da je promene 2000te doneo DOS pod vođstvom Đinđića.
Samo je Koštunica mogao da skloni Miloševićev režim - tačka

Dragan

pre 11 godina

Ne treba da se brine Kostunica o EU. Ona nije konopac oko vrata za Srbiju, jer ona nije ta koja je zamolila Srbiju da joj se prikljuci. Sto se tice pravog konopca oko vrata i vesanja, za to se brine predsednik Nikolic kojem odgovara ruski gajtan. I Japanci su dobili dve atomske bombe i bili bombardovani pa su ostali blizi saveznici USA nego Rusije i Kine. Pitajmo se zasto.

iz glave

pre 11 godina

moja porodica je se slaže - NE EU. _Formirajte zajednički front i dajte da se odbranimo od poašsti koje nam EU servira kao civi-demo-građ dostignuća, a onda krenemo da gradimo normalnu Srbiju

Milan

pre 11 godina

Zar je tako teško da bilo koji političar bilo koje političke orijentacije kaže čarobnu reč koju narod želi da čuje: REFERENDUM
To je samo još jedan dokaz da su svi oni korumpirani i da ne treba rušiti ovu ili onu stranku - treba rušiti sistem.

Vlada

pre 11 godina

Nego, sta kaze Vesna Pesic na ovu vest? Sacekajte godinu-dve, cisto da vidite kako ce se situacija razvijati. Mozda smo oterali lopove, ali smo doveli nacional-socijaliste i lopove na vlast. Pozdrav za sve bele listice, divan ste izbor napravili.

Petar

pre 11 godina

Ja bih pre rekao da je Kosovo taj konopac. A ti spinujes. Redovno i iskljucivo se javljas samo kad je u pitanju Kosovo. Jel u Srbiji nista drugo ne postoji?

Mas

pre 11 godina

Ali ako odemo u evropsku uniju i odreknemo se kosova mnogo bolje cemo zivjeti, da ne naopominjem strane investicije koje ce da nagrnu. To ste gospodine kostunica zaboravili da kazete

izgovor

pre 11 godina

Pa, druže doktore, zašto ne kažeš punu istinu: Da nam EU nije davala toliko pomoći (u naturi i u novcima), danas Srbija teško da bi uopšte postojala! Žalosno je što Srbija obiluje ovakvim stručnjacima, poput Koštunice! Da ih nemamo u ovolikom broju, danas bi smo uživali kao Grčka, za koju svi tvrde da je propala, ali ljudi tamo žive deset puta bolje no što se u Srbiji živi!

bosnia_80

pre 11 godina

zašto odlagati neodložno...priznajte već jednom da je Kosovo nezavisna država i krenite dalje... u bolju budućnost ... bez Kosova kao utega oko vrata cijeloj Srbiji !

Miki

pre 11 godina

Kostunica je video sve ovo vec pre 4-5 godina ali mu narod nije verovao. Nadam se da mu sada verujete , jer sve sto nam je Kostunica pricao da ce nam se desiti ako nastavimo ka EU - se i desilo. Ekonomska propast zbog prihvatanja SSP-a , dalje propadanje itd.

Dojčin Plavšić

pre 11 godina

imamo sreću što smo geografski tu gde jesmo: u evropi i okruženi EU. nema alternative saradnji sa prvim komšijama, pa posle sa svima ostalima. komšije su SVE izabrale jedan put, i time ga i nama nametnuli.

da smo kojom nesrećom bliže rusiji sada bismo se batrgali da im se izmaknemo: pitajte gruziju, ukrajinu, baltičke republike...

a ovaj profesor iz koštunića može da izdaje saopštenja do mile volje. džaba mu, samo je pitanje vremena kada ćemo da se uredimo.

Tekstualno

pre 11 godina

"...uspeh ove vlasti zavisiti od toga da li će napraviti jasan diskontinuitet sa bivšom politikom jer je bivša vlast "ekonomski, politički i moralno na duže vreme opustošila i unesrećila zemlju".
Jel`on to misli na Milosevicevu politiku koju podrzava?

Bob Rock

pre 11 godina

Dva saopstenja u dva dana? Izgleda da se ovaj probudio...
Elem, Srbija mora da udje u evropsku uniju ako zeli da opstane kao drzava... Posto sami nismo sposobni da uvedemo red u zemlju, to mora neko sa strane da nam uradi... Da nam objasni da se djubre baca u kontejner, a ne kroz prozor sa desetog sprata, da nam objasni da se na pesackom prelazu ne parkira, da nas nauci kako da donesemo presudu u sporu oko medje za dva ili tri meseca, a ne da se razvlacimo po sudovima 30 godina, da nam pokaze kako da napravimo fer trzisnu borbu, bez monopola i dampinga... Treba nam neko da srbe nauci da nije normalno pretuci nekog samo zato sto navija za drugi tim, ima drugu boju koze, veru, ili seksualno opredeljenje...

Srbiji treba neko spolja da nas nauci da zivimo normalno, posto sami to nismo sposobni...

bosnia_80

pre 11 godina

zašto odlagati neodložno...priznajte već jednom da je Kosovo nezavisna država i krenite dalje... u bolju budućnost ... bez Kosova kao utega oko vrata cijeloj Srbiji !

Miki

pre 11 godina

Kostunica je video sve ovo vec pre 4-5 godina ali mu narod nije verovao. Nadam se da mu sada verujete , jer sve sto nam je Kostunica pricao da ce nam se desiti ako nastavimo ka EU - se i desilo. Ekonomska propast zbog prihvatanja SSP-a , dalje propadanje itd.

Vlada

pre 11 godina

Nego, sta kaze Vesna Pesic na ovu vest? Sacekajte godinu-dve, cisto da vidite kako ce se situacija razvijati. Mozda smo oterali lopove, ali smo doveli nacional-socijaliste i lopove na vlast. Pozdrav za sve bele listice, divan ste izbor napravili.

Petar

pre 11 godina

Ja bih pre rekao da je Kosovo taj konopac. A ti spinujes. Redovno i iskljucivo se javljas samo kad je u pitanju Kosovo. Jel u Srbiji nista drugo ne postoji?

ZLOBEX

pre 11 godina

Najveća medijska prevara u novijoj srpskoj istoriji je da je promene 2000te doneo DOS pod vođstvom Đinđića.
Samo je Koštunica mogao da skloni Miloševićev režim - tačka

Dojčin Plavšić

pre 11 godina

imamo sreću što smo geografski tu gde jesmo: u evropi i okruženi EU. nema alternative saradnji sa prvim komšijama, pa posle sa svima ostalima. komšije su SVE izabrale jedan put, i time ga i nama nametnuli.

da smo kojom nesrećom bliže rusiji sada bismo se batrgali da im se izmaknemo: pitajte gruziju, ukrajinu, baltičke republike...

a ovaj profesor iz koštunića može da izdaje saopštenja do mile volje. džaba mu, samo je pitanje vremena kada ćemo da se uredimo.

iz glave

pre 11 godina

moja porodica je se slaže - NE EU. _Formirajte zajednički front i dajte da se odbranimo od poašsti koje nam EU servira kao civi-demo-građ dostignuća, a onda krenemo da gradimo normalnu Srbiju

izgovor

pre 11 godina

Pa, druže doktore, zašto ne kažeš punu istinu: Da nam EU nije davala toliko pomoći (u naturi i u novcima), danas Srbija teško da bi uopšte postojala! Žalosno je što Srbija obiluje ovakvim stručnjacima, poput Koštunice! Da ih nemamo u ovolikom broju, danas bi smo uživali kao Grčka, za koju svi tvrde da je propala, ali ljudi tamo žive deset puta bolje no što se u Srbiji živi!

Milos

pre 11 godina

Sve u zivotu ima alternativu tako i EU ima alternativu dugorocno nama treba bliska saradnja sa EU ali ulazak NIKAKO to je drugi svet za nas. Nista dobro nam nebi doneli u istoriji kad got smo bili u prilici da napravimo iskorak oni su nas sapleli o bombardovanju da nepricam Vidite sta nam sad rade ucenama nikad kraja itd itd

Aleksandra

pre 11 godina

Gospodin Kostunica je jedan od retkih postenih, principijelnih i doslednih politicara u Srbiji. A verovatno je jedini kojem su na prvom mestu interesi drzave Srbije. Ocigledno je da ce EU kat-tad insistirati da Srbija prizna KiM, a to nikako ne sme da se uradi. Dok god Srbija ne prizna tu nakardnu tvorevinu ona nece uci u UN i nece biti drzava, ma kako nas ubedjivali u prihvatanje "realnosti". Treba jasno reci da NIKADA Srbija nece da se odrekne svoje juzne Pokrajine, pa ni po cenu neulaska u EU. A izgleda da samo Kostunica to jasno i glasno govori, ma koliko se to mnogima ne dopadalo. Sve cestitke na hrabrosti i doslednosti!!

natasa

pre 11 godina

Nemam nameru nikog da vredjam i nadam se da cete mi objaviti komentar, ali realno i istinito gospodin nema naslednike i njemu je stvarno svejedno gde ce ziveti nasa deca. Zao mi je sto protura retrogradne ideje zarad svoje promocije a ne misli na buduca pokolenja, posto ih on nema.

x girl

pre 11 godina

Od prekobrojnih politicara koje ima Srbija, Kostunica je jedan od retkih drzavnika, ostali su "politicari", da ne kazem politikanti! Na zalost, Srbija nije svesna da su nam potrebni drzavnici, prednost se jos uvek daje "politicarima". Ako ne gresim, De Gol je izjavio:"Politicar misli na sledeci mandat, a drzavnik misli na sledecu generaciju"! Ljudi previdjaju da je Kostunica uvek video stvari mnogo unapred, da je uvek upozoravao na procese koji su dugorocno, pa cak i trajno stetni po Srbiju, i da je uvek bio patriota. Na zalost, rec patriotizam je potpuno marginalizovana u srpskom jeziku. Danas svako ko se izjasni da voli Srbiju i srpski narod bude proglasen nacionalistom! Pri cemu se rec nacionalizam koristi iskljucivo u znacenju koje ima rec sovinizam (takodje izbacena iz recnika)! Tako smo dosli u situaciju da se patriotizam smatra negativnom pojavom i da bi trebalo da se stidimo sto smo to sto jesmo! Zar to nije nenormalno?! Pa nam je, tako, nenormalan i drzavnik Kostunica koji ostaje dosledan sebi, i koji nam ne da da zaboravimo ko smo, sta smo i ko i sta bi trebali da budemo! EU je uveliko u procesu sopstvenog preispitivanja, pitanje je sta ce od toga biti. Cemu zurba i srljanje? Zbog pretpristupnih fondova? Zar ce uvek sve da se vrti oko para?! Moze li Srbija vec jednom da bude definisana kao drzava? Sta je Srbija danas? :-(

Gile

pre 11 godina

"Ali ako odemo u evropsku uniju i odreknemo se kosova mnogo bolje cemo zivjeti, da ne naopominjem strane investicije koje ce da nagrnu".

hahahaha, e ovaj me baš dobro nasmejao, ulepšao mi dan. Jeste da je Koštunica out of time, ali ovi što ga mrze su out of place.

hahaha, nagrnu investicije ako se odreknemo Kosova, e svašta...

Sonja Marmeladova

pre 11 godina

Ovo je lik iz naslova romana Dostojevskog.
(gradjanin Srbije-normalan covek, 13. septembar 2012 09:41)

cek da vidimo - Kockar nije, Idiot/Miskin nije, Raskoljnikov nije, Netacka Nezvanova :) nije, jedan od Brace Karamazova nije, Bjes nije, sizofreni Dvojnik nije, Zapisnicar iz (duhovnog) podzemlja nije, Zapisnicar iz mrtvog doma nije (neutralni smo, ne mrtvi, mada...), jedino moze biti Ponizen i uvredjen. Ali to je u danasnjoj geopolitici plemenita stvar. Ja licno mislim da bi Dostojevski glasao za njega, da nam je tu.

s.

pre 11 godina

Rusija dželat Srbije, mislim, šta?
To je ono, moj brat je jači od tvog.U svemu tome se nekako izgubila Srbija, ostaje samo Rusija.A ja nisam rus, niti želim da budem.Takođe ne zelim da budem ni ruska gubernija ni USA savezna država, takve želje su bolesne i stvarno izdajničke.

Kvazimoodo

pre 11 godina

Ajde sjasi vise covece. Idi u tu obecanu Rusiju i uzivaj tamo negde u Sibiru.
I neka mi samo neko objasni po cemu je to nama Rusija prijatelj. Za njih smo samo obicna egzoticna zemlja koja eto govori slicnim jezikom i ima istu veru i ama bas nista vise od toga. Prodali bi nas za dobar rudnik ili nekoliko tankera.

Nikola

pre 11 godina

Ocigledno je da jedino Vojislav Kostunica ima politicku ideju koja je utemeljena na poznavanju i razumevanju politickih procesa u svetu. Ono sto on predlaze je jedna prakticna i nekonfrotirajuca politika cijom primenom bi Srbija prvenstveno pokusavala da ostvari svoj interes uz postovanje svih civilizacijskih normi.
Medjutim, u nasem drustvu ima vise onih koji to ne razumeju i pisu fraze koje nisu u korelaciji sa istinom. To se posledicno javlja kao manifestacija neznanja i lose namere.
U samom evropskom parlamentu se poslednjih godina polemise o nacinu funkcionisanja EU i njenoj perspektivi kao takvoj. Cinjenice govore da se i u drzavama clanicama EU sve cesce cuju evrorealisticne i evroskepticne tvrdnje. Vojislav Kostunica jednostavno kaze da trebamo da saradjujemo sa EU i to nije sporno, ali ne trebamo da ucestvujemo u ispunjavanju politickih uslova koji nisu u interesu Srbije. On predlaze politicku neutralnost. To je fleksibilna politika koja omogucava Srbiji veci manevarski prostor u ovom komplikovanom svetu. Samo na taj nacin bi smo mogli da pronadjemo optimalno resenje za ocuvanje drzave Srbije i bolji zivotni standard gradjana.

NekoIzMase

pre 11 godina

(Mas, 13. septembar 2012 09:48)

naravno, sam ulazak u EU znači bolji život građana ... Evo npr. u Španiji su toliko odmakli u boljem životu da su prinuđeni da zaključavaju kontejnere, kako bi sprečili gladne da uzimaju hranu ...

Dobar primer boljeg života u EU su i Portugalci, Grci, Italijani, pa čak i Mađari, Rumuni i Bugari ... Svi oni žive u blagodetima ...

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Videli smo gde su Milosevica i njegovu Srbiju odveli tvoji "strucni" saveti, a po svemu sudeci i Nikolicu i njegovoj, sada, suzenoj, nasukanoj Srbiji, koja je pred stecajem, istu sudbinu krojis - zavrsice kao otpadna sirovina za reciklazu.

Barba Papa

pre 11 godina

Taman posla da uđemo u EU. Lepše je popovati o Srbiji , kopati rude po Kolubari i prodavati naftna bogatstva Rusima za šaku pirinča, zar ne Koštunice?

Dr Hary

pre 11 godina

Da smo slusali ovog coveka pre 10 godina Srbija bi danas mozda i bila drzava. Sve smo hteli na kvarno i na precac i sad nam djavo kriv. Imali bismo institucije i zakone, pravnu drzavu i na kraju i kakvu takvu ekonomiju. Dobili smo burazersku privatizaciju, drugarsko partijske institucije i jos uvek niti imamo sudstvo niti pravnu drzavu. I za sve je bio u pravu i jos uvek jeste, kriv je sto govori istinu a ona najvise boli u kombinaciji sa sujetom.

neko ko prati

pre 11 godina

Kada izadje neka vest o Vojislavu Kostunici ima vise komentara nego vest o predsedniku i premijeru zajedno.To je jako zanimljivo.Ja bih rekao da je to zbog toga sto ovi Evrofanatici (citaj LSV,LDP I DS),ne mogu da podnesu kad neko govori istinu i cinjenicno stanje.Jednostavno naucili su da ih neko laze i da zive u nekom virtuelnom svetu,pa su drzavu doveli na rub propasti.

MatijaBG LDP/DS

pre 11 godina

ma ti si nas Vojo preporodio......u tvoje vreme sve je cvetalo,od Kolubare ,do savrsenih odnosa sa zemljama sveta,paleci njihove ambasade.....steta sto je Kosovo najvise priznanja dozivelo bas za vreme vladanja ovog preporoditelja:))

Tekstualno

pre 11 godina

"...uspeh ove vlasti zavisiti od toga da li će napraviti jasan diskontinuitet sa bivšom politikom jer je bivša vlast "ekonomski, politički i moralno na duže vreme opustošila i unesrećila zemlju".
Jel`on to misli na Milosevicevu politiku koju podrzava?

Baba Vanga

pre 11 godina

Covek je vidovita Zorka. Moze na KCN, TV Bjeljina itd. Sutra ce da kaze da nam je jedino Rusija prozor u svet. Ali covek se jos nije probudio. Njegova prica o Kosovu i protiv EU ne pije vodu.Zato ima glasaca da su jedva cenzus presli...

nauci malo novije istorije pa pametuj

pre 11 godina

Samo je Koštunica mogao da skloni Miloševićev režim - tačka
(ZLOBEX, 13. septembar 2012 10:19)

kostunica je izdao 5. oktobar - TACKA!

Ja sam za EU

pre 11 godina

@(Milos,

Cre, od bombardovanja proslo 13 godina.Ne mislis valjda da cemo i sledecih sto da trolamo pricu kako su nas bombardovali. Znas li kada je bio 6 april 1941, znas li kada je bilo to za uskrs 1944 kada su saveznici bombardovali Beograd i Nis
I posle toga smo hrlili na taj zapad da arbajtujemo, Nisu nam bile gadljive kao ni danas marke, dolari, evro. Nije na bila gadljiva tehnologija sa zapada, obuca i odeca sa zapada,automobili sa zapada itd. Koliko se secam svi smo vozili Lade, stedeli rublje, oblacili se ko rusi
Sigurno je da Evropa nema alternativu. Tu smo u Evropi smo. Sta mi to u Kinu mozemo da izvezemo, sta u Indiju, sta u Juznu Afriku, sta u Brazil a sta u Rusiju osim poljoprivrede i to sirovine. Svaka jestiva konzerva iz Kine, ili zapadne evrope za 30% jeftinija nego iz Srbije. Nisu vise Rusi kao sto su nekada bili. Sav skart smo im uvaljivali.A ta ista Rusija danas sve uvozi sa zapada.Unistili svoju proizvodnju
Sve dok neko bude forsirao tu pricu o bezveznoj i Evropi i o Kosovu necemo ni korak napred

slavko

pre 11 godina

Tako je Vojo,sve je apsolutno tacno.Nazalost malo je takvih ljudi na nasoj politickoj sceni,tacnije ne postoje.Jedini si koji ima viziju i zna sta konkretno ciniti.Ovi drugi su sjasi kurta da uzjasi murta.I ovi ovde sto te blate prodali bi rodjenu zemlju zarad 20 dana Ibice i 100 e vece plate.ZIVELA SRBIJA...

Kostunjavi macak

pre 11 godina

Ko to kaze da ce priznavanjem Kosova Srbija uci u EU? Niko!Priznavanje Kosova je uslov da bi se uopste zapoceli pregovori,a uslova ce biti jos i jos i jos.Secam se kad je Tadic izrucio Mladica,i sav vazan saopstio Zapadu:"Sad vas gledam",a nasi evroatlantski 'partneri i prijatelji' odmah zaguzvase na Brnjaku i Jarinju,cisto da pokazu Tadicu ko je boss.EU ce nas konstantno uslovljavati i ucenjivati jer nas ne zele u svom okrilju.Zato - putuj Evropo.

Bob Rock

pre 11 godina

Dva saopstenja u dva dana? Izgleda da se ovaj probudio...
Elem, Srbija mora da udje u evropsku uniju ako zeli da opstane kao drzava... Posto sami nismo sposobni da uvedemo red u zemlju, to mora neko sa strane da nam uradi... Da nam objasni da se djubre baca u kontejner, a ne kroz prozor sa desetog sprata, da nam objasni da se na pesackom prelazu ne parkira, da nas nauci kako da donesemo presudu u sporu oko medje za dva ili tri meseca, a ne da se razvlacimo po sudovima 30 godina, da nam pokaze kako da napravimo fer trzisnu borbu, bez monopola i dampinga... Treba nam neko da srbe nauci da nije normalno pretuci nekog samo zato sto navija za drugi tim, ima drugu boju koze, veru, ili seksualno opredeljenje...

Srbiji treba neko spolja da nas nauci da zivimo normalno, posto sami to nismo sposobni...

srbin

pre 11 godina

Sokiran sam stavom Dr. Vojislava. Ne zbog milijarditi put ponovljenog NE Evropskoj uniji, vec zbog opisa kakvu opasnost EU predstavlja za nas. To iole skolovan covek ne bi smeo ni privatno da prica. Isto tako ( ja sam inace protiv EU ), sokiran sam argumentacijom koju koristi ovaj doktor nauka. I, na kraju ono milijarditi put ponovljeno NE. Da li Dr. Vojislav ima jos neku preokupaciju u zivotu sem da cuva Srbiju od EU? Ovako, sve mi je to vrlo sumnjivo. Kao da odradjuje domaci.

Šile

pre 11 godina

Realno, sem pojedinih političara, zagriženih ideologa evrofila i NVO na EU projektima, ostalima se diže kosa na pomen EU. Evroideja u Srbiji umire polako, ali sigurno. Ili će EU reanimirati ideju prestankom uslovljavanja i ponižavanja oko Kosova, plus pare ne pojedincima za kapacitete i mehanizme nego za opšte dobro, ili da se izljubimo i oprostimo kao ljudi. Nakon što prestane evrointegracija, vratićemo se bilateralno državama EU, direktna komunikacija bez Brisela.

Milan

pre 11 godina

Zar je tako teško da bilo koji političar bilo koje političke orijentacije kaže čarobnu reč koju narod želi da čuje: REFERENDUM
To je samo još jedan dokaz da su svi oni korumpirani i da ne treba rušiti ovu ili onu stranku - treba rušiti sistem.

hr

pre 11 godina

Bob Rock svaka čast najbolji i najtočniji komentar u vezi EU. Poptuno isto vrijedi i za Hrvatsku. U EU ne teče med i mlijeko, neće nam dati 5000 eura plaću čim nas vide ali nam daju osnovne civilizacijske norme koje mi nismo sposobni sami postići. Poštovanje zakona, ljudskih prava, hapšenje političara=kriminalaca, itd. Nikad Sanadera u zatvoru da oni to nisu naredili...

Mas

pre 11 godina

Ali ako odemo u evropsku uniju i odreknemo se kosova mnogo bolje cemo zivjeti, da ne naopominjem strane investicije koje ce da nagrnu. To ste gospodine kostunica zaboravili da kazete

Bacvanin

pre 11 godina

@moonraker
Pa stvarno treba imati nizak intelekt, da bi neko poverovao da je ekonomska i drustveno socijalna buducnost Srbije u saradnji sa Rusijom. Niti imaju industrijsku tehnologiju na nivou (sem oruzane), niti poseduju kupovnu moc na nivou EU, pa da nem tamo vredi izvoziti, niti su nam blizu pa da finalna cena izvezenog proizvoda bude manja nego u EU. Pored toga, politicki tamo vlada oligarhija, protesti zabranjeni, jos uvek imaju gulage gde postoji prinudni rad, socijalna zastita prakticno postoji samo u Moskvi, van nje ne. Vojnu pomoc rusije nikada nismo dobili.
Na kraju krajeva, kada pogledate donacije koje smo dobili od Rusije i uporedite ih sa donacijama EU, videcete ko nas "vise voli".
Interesatno je da se veliki protivnici EU ne libe da koriste evre, a vecina njih nije ni videla kako izgleda ruplja.
I na kraju, percepcija nezavistnosti Kosova je apsolutna, jer od Srbije ne zavise, inace bi odavno vec izbio neki belaj, jer svi znamo sta se desilo posle 98', kada su jos zavisi od nas.

NekoIzMase

pre 11 godina

(Bacvanin, 13. septembar 2012 12:37)
pa treba biti stvarno nizak intelekt i smatrati da je tržište EU izvozna šansa za našu industriju, da su naši proizvodi cenom i kvalitetom konkurentni proizvodima u EU, i misliti da je SSP i ukidanje carina sa EU donela boljitak i oporavak našoj ekonomiji. Jeste kupovna moć u EU veća, ali oni ne troše na nekvalitetne proizvode, i šta god ti pisao, naša izvozna šansa su jedino tržišta Rusije i zemalja trećeg sveta.

Za gulage, socijalnu zaštitu i kako su uređene slične stvari u Rusiji me ne interesuje, i ne bi trebalo osobu koja drži da ima visok stepen intelekta ... Kakvo je stanje na tim poljima u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Pakistanu i ostalim državama ??? Da li se EU i Ketrin Ešton gadi saradnje sa tim državama i da li im drži bukvice o njihovom unutrašnjem uređenju?

Zašto bi nam Rusija davala donacije prethodnih godina, kada smo vodili politiku da EU nema alternativu, najveći deo prirodnih bogatstava i dobrih firmi prodali Zapadu u bescenje (osim NIS i još nekoliko firmi)? Valjda prvo treba da pokažemo da smo pomoć zaslužili, kao što smo pokazivali Zapadu od 2000. pa naovamo.

Što se argumenta o rublji tiče, iako je besmislen prokomentarisaću ga. I Rusija koristi dolar u svojim plaćanjima, Kakav je to argument? Svet je zasnovan na dolaru i sada evru (nekada uglavnom marci). Spominjati to kao 'argument' je dokaz manjka činjenica da je 'EU nema alternativu' dobra politika.

Ako je Kosovo nezavisno, zašto traže da ga se odreknemo?

Sankar

pre 11 godina

Konopac oko vrata Srbije , pa sto onda ne kazete da se svi gastrarbajteri ne vrate prije nego ih objese , da se sve Eu firme povuku a vi dovedite samo Kineske i Ruske . Onda necete da imate omcu oko vrata ona necete ni da zivite . Pa pitajte mladost Srbije sto zeli , koliko mi je poznato skoro svi bi u EU . Nego valja vama bezakomje itd,samo da mi je znati u koje to provincije vi vodite Srbiju . Pametnom nikad dosta, demagogu uvijek previse .

Budućnost nam neće oprostiti

pre 11 godina

Osim hleba, sačuvajmo pokolenjima i malo časti. Ne verujem da EU iskreno misli da nas primi. Ovo ponižavajuće odmicanje crte služi destrukciji Srbije. Ako priznamo Kosovo, ostaće kula od karata.

Nikolacccc

pre 11 godina

Bravo vojo to je tacno evropa se raspada najverniji sledbenici eu je napustaju,zar cemo ponovo biti poslednji sledbenici propalih ideologia kao sto smo bili zadnji sledbenici komunizma i bratstva i jedinstva koje nas je unazadilo za 100godina.

seljadin

pre 11 godina

svaka cast onima koji zive u 1948moj godini, za vasu informaciju, niti je 1948ma, niti je Tito bio Srbin, a ni Staljin Rus, i obojica nisu vise zivi!
Probudite se u realnosti, danas je jos jedan Srbin stradao od NATO bombe, i to na Kopaoniku, 2012sta je godina, i vidite sta mozete uraditi za sebe.
A sto se tice NATOfila, bilo bi dobro da b92 objavljuje geografsku lokaciju, pa oni koji pisu iz etnicki ociscenih krajeva od Srba, se nece moci prikazivati kao neko ko je zabrinut za buducnost Srba.

Bosanac

pre 11 godina

ako je EU omča oko vrata, šta je tek onda Rusija,
BEOGRAD, Srbija je od Ruske Federacije uzela kredit za popunjavanje budžetskog minusa čiji je rok otplate deset godina, a grejs period godinu dana.Godišnja kamatna stopa iznosi 2,95 odsto, plus šestomjesečni libor za dolar, što je trenutno 3,63 odsto, saznaje “Blic”. Nikada LIBOR nije bio tako nisko, vidjećete kamate za godinu dvije. EU će Vam se činiti kao ugodan šal za ovo što ste potpisali. U stvari kamata je LIBOR+2,95 a ne kako je napisano u prvom dijelu. Ako vam kazem da imate maržu kod Ruja isto kakva Burkina Faso sve će vam biti jasno ....

moonraker

pre 11 godina

Problem razumevanja stavova VK je problem inteligencije i percepcije cinjenica.Inace,mnogo su opasniji oni koji imaju "pokolenje"(citat komentatora koji ne zeli da vredja a zapravo to cini).Sve ostalo je sociopatija.

Milos

pre 11 godina

@Ja sam za EU
Mi govorimo istu stvar. Ja jedino mislim da ako vecina gradjanan Srbije milsi kao Kostunica, onda treba da zivi taj i takav zivot sa uzivanjem i osmehom na licu. Svi vole da trabunjaju i kritikuju, ali zato kad zagusti u siromastvu i bedi, onda im je uvek neko drugi kriv. Ako Srbi stvarno misle da im ulazak u EU ne odgovara, nek onda tako odluce, budu ljudi i drze se tog principa stoicki, i guraju napred bez onih olaksica koje bi imali u EU. Pa nek nose svoj krst. Pa Srbi nisu u stanju ni sada da organizuju sopstvenu drzavu. Nego svi oni laju a niko nije spreman na pravo odricanje i izolaciju.
U Srbiji uvek o natalitetu pricaju oni bez dece, o ratu oni koji ni vojsku nisu sluzili, o ekonomiji ljudi koji nemaju 100 eura u dzepu, o fudbalu likovi koji ne bi mogli da pretrce 200 metara jer sede po kladionicama ceo dan... i mogu ovako do sutra. Pa tako i o EU pricaju oni koji u stvari nemaju pojma o cemu govore.

Milos

pre 11 godina

To znaci da ce Srbija da bude potpuno izolovana a njeni gradjani da plate cenu takve politike. Da li su gradjani spremni na tu cenu treba ih pitati. Da ne bi posle, kad bude bilo izuzetno tesko, kukali kako im je neko drugi kriv.

LFC

pre 11 godina

Kostunica tvrdoglavo ne shvata da na kraju krajeva,kome god da se priklonis i kada si ekonomski slab kao mi,zavisices od necijeg kapitala i investicija. Rusija je jedna drzava,pa je velika greska prikloniti se samo njoj i Kini recimo. Ako imas vise ravnopravnih kreditora i partnera,to je vec nesto. Ipak svaka drzava gleda svoje interese, pa i Rusija i EU clanice, al to nas narod nikako da ukapira!

trol

pre 11 godina

Tresu im se gace Vojo dal ce priznamo ili ne. Zanimljivo je Vojo da su najzadovolnjiji oni Srbi koji zive u EU. Ne planiruja da se vrate i ogromna vecina kod kuce ceka da im se pridruzi. Uskoro ce vise Srba da zivi van Srbije ali kakve to veze ima ti si im rekao. I onda za jedno 100 godina ovde ce biti vecina neka juzna plemena a mi polako nestajemo,nestajemo....

S.Vens

pre 11 godina

Nesto mi govori da ce uskoro taj konopac oko vrata Srbije biti skroz maknut,o cemu mislim i da govori poslovicno "neobavesten" gdin Kostunica. Drago mi je da je tako i da ce konacno Srbija moci da se odbrani od svih tih antisrba i da na miru nastavi da zivi kao i do sada. Ali naravno i bez tih antisrpskih para,investicija,tehnologije,svega ostalog sto se ne uklapa u ovu izvornu,svetosavsko-turbofolk novokompanovanu kulturu i drustveni poredak,a naravno u skladu sa tim i nacionalni dohodak,po glavni stanovnika,ali mnogo nizi nego do sada. I moram da priznam pozdravljam to sto je konacno Srbija "zbacila" taj antisrpski jaram i stege i sad moze da na miru uziva u onome sto je "srbsko"...

Mario Bros

pre 11 godina

Nije Koštunica jedini koji nešto vidi ili zna, nego eventualno jedini koji to kaže i potom nagrabusi što se tiče uticajne ekonomske i političke podrške zapada. Zna i Tadić i Dačić i Nikolić da će uslov biti priznanje Kosova, ali ako to sada kažu, onda više ne mogu zastupati taj put, a onda nema podrške zapada i novca. I onda gube izbore. Zato se nastavlja sa verbalnim principom i EU i Kosovo, a zapravo u praksi ni EU ni Kosovo.
Bitna suština je da u oba slučaja dobijamo ni, ni. Jedino je razlika da li se pravimo da je to i, i, ili govorimo i samo ni, ni.

crazy processor

pre 11 godina

(bosnia_80, 13. septembar 2012 09:40)

Zasto da priznamo? Ukoliko sada priznamo, sutra ce traziti nesto drugo. Neka nam daju clanstvo i 50 milijardi eura i odmah cemo priznati, a ne sutra priznamo Kosovo, a onda nam kazu sta je sa Sandzakom ili Vojvodinom. Prvo kes i clanstvo, a onda priznanje, dosta je ucenjivanja.

ranjeni orao

pre 11 godina

@SisiSpejsik
Nazalost, veoma bitan. U jednom trenutku, se sticajem nesrecnih istorijskih okolnosti dokopao predsednicke, a zatim i premijerske funkcije.
Ispostavilo se na kraju da je sve u vezi ovog coveka jedna velika prevara, tacnije najveca prevara koja se dogodila na ovim prostorima. Kada je odradio posao za koji je bio zaduzen, prestao je da bude toliko bitan...ali to i nije toliko vazno, posto posao za koji je bio zaduzen, je odradjen perfektno.... i time je nazalost, odredjena nasa sudbina u buducnosti.

Milan Filipovic

pre 11 godina

Interesantno: Koliko paničnih reakcija na jedno saopštenje g.Koštunice,u kome čak ni ne iznosi neočekivane stavove!
Još interesantnije: Dobar deo brda negativnih komentara počinje sa: "Ko je ovaj uopšte?"
Najinteresantije:
Unisonost reakcije naših susjeda, komšija i domaćih evropejaca u komentarima
Zaključak:
Nama "neobaveštenima" i nama koji smo se "probudili posle zimskog sna" kao i svim ljubiteljima mačaka generalno je sasvim jasno i nedvosmisleno da je G.Koštunica je pravi gospodin i čovek koji uvek govori istinu a to je opasno po tuđe nečasne planove.

Dragan

pre 11 godina

Ne treba da se brine Kostunica o EU. Ona nije konopac oko vrata za Srbiju, jer ona nije ta koja je zamolila Srbiju da joj se prikljuci. Sto se tice pravog konopca oko vrata i vesanja, za to se brine predsednik Nikolic kojem odgovara ruski gajtan. I Japanci su dobili dve atomske bombe i bili bombardovani pa su ostali blizi saveznici USA nego Rusije i Kine. Pitajmo se zasto.

Kum

pre 11 godina

To znaci da ce Srbija da bude potpuno izolovana a njeni gradjani da plate cenu takve politike. Da li su gradjani spremni na tu cenu treba ih pitati. Da ne bi posle, kad bude bilo izuzetno tesko, kukali kako im je neko drugi kriv.
(Milos, 13. septembar 2012 11:30)

E vidite, upravo je to problem sa EU i Zapadom generalno i nasim odnosom prema njima. Oni imaju pristup "ili si sa nama ili si protiv nas" a Vi ste to lepo napisali - "opet treba da budemo potpuno izolovani". A zasto bismo bili potpuno izolovani? Zato sto zelimo da saradjujemo sa svima sa kojima imamo interes da saradjujemo? Zato sto zelimo da zivimo kao slobodni ljudi? Raspolozenje gradjana Srbije definitivno nije vise za ulazak u EU (ako ikada dodje do nekih ozbiljnih pregovora oko pristupanja EU treba odrzati referendum). Sama EU ima puno problema i unutrasnjih protivrecnosti, problem nataliteta, problem konkurentnosti na svetskom trzistu i iz toga proizasle ogromne dugove a ni demokratskim procesima se bas ne moze podiciti - naprotiv. Na vlasti je manjina a narod zapravo niko nista i ne pita. Fasada "demokratije" je tu ali..je samo fasada. Nas privredni interes je da izvezemo robu gde god mozemo, da sto vise forsiramo svoju proizvodnju i naucne oblasti koje su nam za tu proizvodnju potrebne. Srpska "elita" se ponasa kao da zivi na nekoj drugoj planeti gde se samo trosi a novac treba da stigne svemirskim brodom nezaradjen odnekud. Sa tom se praksom mora vec jednom prestati inace cemo zaista sasvim propasti.

Ladislav

pre 11 godina

Konopac oko vrata Srbije su svi posleratni i novokomponovani vlastodrsci u istoj. NIKADA sopstvenim snagama i svojevoljnim potezima Srbiji nece biti bolje i prosperitetno, zbog raznih Kostunica, Tadica, Nikolica i svih slicnih . Poguban mentalitet nadjacava svu intelektualnu snagu pojedinaca , a arogancija i nadmenost su zavrsni potezi tragedije. NISMO najpametniji i NISMO sami sebi dovoljni . Hoce li to Srbin da shvati vec jednom ???!

ima li jos koga da nije shvatio?

pre 11 godina

Jednom sam ovde ostavio komentar:
"Samo najvece naivcine mogu poverovati u to da je najvecim rusofilima u ovoj zemlji stalo do ikakve neutralnosti ove zemlje".
Komentar je bio ostavljen u trenutku, kada je prethodna vlast napravila neki korak priblizavanja ka EU, a ovi iz DSS-a su izasli sa saopstenjima "kako Srbija treba da ostane neutralna i da se okrene sama sebi".
Evo iz dana u dan, kako nove vlasti prave sve veci otklon ka Rusiji, ja sve vise i vise dobijam potvrdu za to sto sam napisao. Danas kada vlast sve vise prica o Rusiji kao jedinoj opciji, nigde ekipe iz DSS-a, da nam kazu "kako treba da ostanemo neutralni i da se okrenemo samima sebi".
A rekao bih da su negde iscezli i oni komentatori, sa ovog portala, koji su nas paralelno sa DSS-ovim izjavama zatrpavali porukama "kako treba da se manemo EU i da se okrenemo samima sebi". Kada je Rusija u pitanju, ista logika, naravno ne vazi.
Toliko o stvarnim zeljama za ikakvom neutralnoscu, o doslednosti, postenju i ostalim izmisljotinama koje prate proruske prodavce magle.
Ubuduce, kada vam neko iz DSS-a pomene bilo kakvu neutralnost, prva misao koja treba da vam proleti kroz glavu jeste: "Aha, znaci rusofilija...".

dušan r.

pre 11 godina

koštinica je protiv EU iz samo jednog razloga. zna da u takvoj srbiji za njega nema mesta. nikakvi drugi pitanji nisu u interesu, a najmanje da li će srbiji biti bolje.

deNiro

pre 11 godina

Mi,Srbi moramo da shvatimo da od Germana ne mozemo da ocekujemo NIKADA nista dobrao.To nije teorija zavere vec FAKAT potvrdjen kroz istoriju.1914.ultimatum,1941.ultimatum.U I ratu su "civilizovani"Germani oputisili Srbiju(slike obesenih seljaka,zena i dece)posle povlacenja vojske.U II ratu,logori,odmazda 100 za jednog je vazila samo za Srbe...Mnogo nas je izginulo,svi ostali su cekali u prikrajku i na kraju dobili svoje drzave.Zato je VK u pravu.E,sad nije vreme da ponovo ginemo,ali je vreme da JASNO kazemo ovo sto govori VK.Svi sem njega kriju istinu i prave se blesavi.Manje ce da boli SADA nego KASNIJE.Ali da ce da boli,bolece.Naravno zato i ovi kavzi-politicari to govore samo kada su u Srbiji.Naravno,sama formulacija o priznanju je u ovom trenutku nebitna.Sustina je prerfidno,postepeno priznavanje prerogativa drzave i dovodjenje Srba u zavisnost od Pristine.A onda ce da kazu evo,sve smo ucinili ali za spas preostale Srbije,moramo da prihvatimo realnost.Zato,ILI odmah prekinimo pregovore ILI priznajte tu kvazi-drzavu.Sve ostalo je laz malih politicara.

Kleo

pre 11 godina

Zasto ovaj covek jos nije uhapsen!? Sve kritike na servilnost DS-a, medjutim to nema nikakve veze opasnim idejama mraka i vecite camotinje koje DSS zagovara. Srbija izumire zbog ovakvih kao Kostunica i njihovih papirnih tripova. Koliko tupav i autistican treba biti pa nalaziti ista smisleno u ovakvom blebetanju iza koga ne stoji nista. Eno ih obicni Rusi sve pocupkuju od srece i sredjene drzave, dok se po EU bacaju sa mostova od uzasa u kome su! Boze ima li te? Ako te ima otvori oci slepim Srbima da vide svet oko sebe.

bezimena

pre 11 godina

Kosovo je kamen oko vrata Srbiji a VdrK konopac!

Pitam (se) da li je ovde iko svestan da je Srbija jedina, ponavljam JEDINA, zemlja u Evropi, koja konstantno radi protiv sebe "okrećući" se Rusiji, na način na koji to radi!

Pravi razlog je običan INAT, celoj Evropi i USA! Inat je kao bumerang, glave će samo nama doći!

Неко споља

pre 11 godina

Izjava VK je tipičan primer najgore demagogije. Srbija naime NIKADA nije vodila politiku "EU nema alternativu". Srbija je PRIČALA da vodi takvu politiku, ali je u praksi nikada nije sprovodila. Da je sprovodila, imali bi regulativu kao u EU državama, ta regulativa ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, imali bi mi i dalje korupciju, kao što je imaju i u EU, ali u daleko manjem obimu nego što je to danas slučaj i tako dalje i tako dalje. Niko nama Vojislave iz EU ne brani da sarađujemo sa drugim državama, da uzimamo kredite od Rusa (primer: Kipar). Pa države te iste EU sarađuju sa BRICS mnogo više nego što bi mi mogli da se ne znam šta desi. E zato je izjava VK demagoška. U komentarima se spominje da VK nema decu pa mu je zato svejedno. Na prvi pogled to izgleda tako, jer ja kao roditelj stvarno želim da mi deca i unuci žive u normalnoj okolini i da se normalno razvijaju. Ali drugi političari takođe imaju decu, pa ne rade ništa, tako da ta teza ne stoji. Umesto da se frljamo demagogijom, dajte vi političari radije pratite šta se STVARNO dešava u toj EU i u njoj pronađite mesto i smisao za Srbiju.

Bojan

pre 11 godina

Nego hoće li koštunica gledati novi Insajder? Kako su se pljačkale pare za Kosovo dok je on bio na vlasti??
Tu su još i krađa Kolubare, galenike, dogovaranje sa Legijom, politička podrška antentatu...

Petar

pre 11 godina

Naša država je tradicionalno raspolućena između istoka i zapada, to nije ništa novo. Glasam za EU zbog toga što je obezbedila visok životni standard za svoje ljude, institucije sistema (sudovi, administracija) koje funkcionišu, visok stepen sprovođenja zakona. Sve zemlje oko nas su već, na ovaj ili onaj način, u Uniji. Evropa jeste i naša kuća. "Bratstvo" sa rusima je veštačko i politički motivisano. Uporedite standard prosečnog rusa i zapadnog evropljanina- kakvu hranu jedu, kakva kola voze, u kakvim kućama žive, gde letuju, kakve su političke slobode, ekološki standardi itd.- čak nisam siguran da rusi žive bolje nego srbi! Svaka država u africi, aziji, južnoj americi bi iskoristila ukazanu šansu za prijem u EU kada bi mogla. Naravno da ni EU nije med i mleko i da će biti problema i izazova, ali mi u ovom trenutku jednostavno nemamo bolji i zdraviji put. Nema sistema na planeti koji je u praksi dao bolje rezultate od višestranačke parlamentarne demokratije. Istočnjačke despotije, diktature i čvrste ruke dugoročno gledano degradiraju društvo i vode u propast.

Johny

pre 11 godina

Rece covek koji se u originalu zove Vojislav Damjanovic ( sa sluzbenim prezimenom dobijenim iz Udbe Kostunica) , inace sin Jove Damjanovica, Udbaskog sudije koji je osudjivao na smrt neduzne gradjana Srbije tokom Udbaskog terora 45-e i 46-e godine.
Rece covek koji i dan danas zivi u najstrozem centru Beograda u otetom stanu koji nije njegovo vlasnistvo.
Rece covek neutralnost iako samo gleda ka Podmoskovlju i kune se u Udbasku majcicu Rusiju.
Rece covek koji se samo iskljucivo javi i obrati javnosti kada mu Udba to naredi, do tada spava.
Ali sta ce na ovo sve reci drugi?
A drugi traze otvaranje dosijea UDBE .
Zato je i panika madju Udbasima po Srbiji.
I treba da bude.

Mita

pre 11 godina

Ako se ova glupost,od ovog čoveka kojim slučajem ispuni,a ja se nadam da neće...računajte da će se Vojvodina odcepiti,a verovatno i Beograd,i to neće ništa sprečiti,ni Koštunica,a Rusija još manje...

Beli listic

pre 11 godina

@Vlada

Da li bi bolji iybor bio da su na vlasti ostali DS-SPS-LDP-G17???

Sumanjam, da su valjali ne bi bili promenjieni a ja licno ne vidim razliku izmedju Borisa, Tome, Ivice, Cede.....Bar cemo videti da li su ovi "novi" bolji od "starih " ili ne.
Za sada su podjednako losi

Zadovoljan sam svojim izborom - BELI LISTIC jer izbor izmedju dva zla nije izbor.

demokratija nema alternativu

pre 11 godina

Toliko o stvarnim zeljama za ikakvom neutralnoscu, o doslednosti, postenju i ostalim izmisljotinama koje prate proruske prodavce magle.Ubuduce, kada vam neko iz DSS-a pomene bilo kakvu neutralnost, prva misao koja treba da vam proleti kroz glavu jeste: "Aha, znaci rusofilija...".
(ima li jos koga da nije shvatio?,13. septembar 2012 13:22)

A ne znam da li si ti shvatio da je DSS uradio vise na evro inegracijama nego sve partije bivseg DOS-a.Ali to nije radjeno iz marketinskih i stranackih interesa vec drzavnih.A onda je 2007nastala nova situacija posle proglasenja nezavisnosti Kosova i videli smo kako nas postuju u eu.A narednih godina(pod tadicevim rezimom)smo videli da eu nije interes da Srbija postane slobodna,demokratska i ekonomski jaka vec da bude poslusna.Nije im bila po volji partija( i covek)koja je pobedila diktatora i koja je donela prvi demokratski ustav posle drugog svetskog rata,vec im je bolji partner bio tadicev rezim koji je doneo hrpu antidemokratskih zakona(o informisanju,pravosudju...)i vladao nedemokratski.Tako da(valjda si do sada shvatio) nisu oni bili protiv Milosevica(a bili su i partneri jedno vreme)zbog njegove lose politike koju je vodio 10godina,vec zato sto se vise nije uklapao u njihove interese.

da se ne zaboravi

pre 11 godina

Gospodin Koštunica je oštro kritikovao vladu i premijera Zorana Đinđića za povezanost sa raznim mafijama, ali je po dolasku na vlast oberučke prihvatio Zakon o privatizaciji prethodne, Đinđićeve vlade
i što je najgore, sproveo u delo
i najveći broj privatizacija
i privatizacije najkrupnijih firmi, po istom modelu.
Taj model je zaista bio poklon vlasti "vlasnicima krupnog kapitala", stečenog devedesetih godina prljavim poslovima, čjime je privreda data u ruke kriminalcima i DB-ovcima, praktično istoj, siledžijskoj, privilegovanoj bagri, koja zapravo ne ume ništa od privređivanja da organizuje, osim reketiranja.

S`toga je njegova uloga u privrednom kolapsu Srbije vrlo značajna.

Barba Papa

pre 11 godina

I Severna Koreja priča kako je za saradnju sa svima. I šta to znači? Ništa. Obične floskule. Ili deliš vrednosti demokratije, pravne države sa uređenim institucijama i slobodnom privredom bez monopola ili ne. Nema tu sredine. Nama prirodno pripada mesto u EU kao i svima ostalima u Evropi.

Dusa mi ulicom luta, bez kaputa

pre 11 godina

Kada je EU priznala nezavisnost Kosova postalo je jasno da je cilj da se Srbija oslabi jer je srpski narod identifikovan kao narod koji bi voleo da sam upravlja svojom drzavom. U njihovim ocima ovo je nedopustivo. Za istocnoevropske zemlje predvidjeno je da budu sirovinska i ljudska baza za zapadnu Evropu.
Vojislav Kostunica je rekao narodu istinu koju sada cujemo od Nemaca, a drugi na politickoj sceni su lagali i nastavljaju da lazu. Nakon sto nam je rekao sta se tacno od nas trazi VRATIO je mandat i zakazao izbore kako bi se gradjani izjasnili o novoj situaciji. Uporedite to sa nacinom na koji dolazi do smene mnogo beznacajnije vlasti u Novom Sadu. Uporedite ovog coveka sa covekom koji nas je do skoro vodio. Pogledajte izjave Borisa Tadica, to odsustvo realnosti, pogledajte ko je bio odgovoran za sudbine miliona gradjana. Za vreme vladavine Kostunice javni dug je smanjen, a ekonomija je belezila rast.
Kostunica nije lopov, kulturan je, pametan, obrazovan i ne drzi se grcevito za vlast. Nije ni cudo da ima sedam procenata na izborima jer toliko je otprilike gradjana Srbije sa ovim osobinama. Ako su na suprotnoj strani od njega, sudeci po komentarima i vestima, Nemci, dezurni Albanci i "susjedi" onda je svakome ko je imao makar dovoljan(2) iz istorije jasno sta nam je ciniti.

blebetalo

pre 11 godina

Nisam ni euro skeptik,niti fanatik,ali imam nekoliko pitanja za ove sto znaju sve:
- Kako to da svi ljudi pobjegose bas tamo,trbuhom za kruhom?I Hr i SR!
- Jesu li tamo place vece,uredne i zasticen radni status
- Dali tamo,koliko toliko,ipak vlada posteno vrednovanje rada
- Koliko vas u maticnoj drzavi zivi od onih sto "utekose" kod zlocestog njemca?
I na kraju,jeli pametno da drzava nece ono sto skoro svaki njen pojedinac oce,pobjeci na truli zapad ako se ukaze ikakva prilika?
Na zalost,to je nasa realnost.Inacenje tomu radi ponosa moze upravo rezultirati gubljenjem ponosa.Nema veze,svako legne kako si prostre!

TRAFIKA

pre 11 godina

Ma pusti ti Kosovo Kostunice, tu se preplicu interesi velikih sila i nas pajsera koji nismo izlobirali za nas interes dok druga strana jeste.
Sta smo mi tu uradili za svoj interes? Nista. Nasa vlast je imala preca posla, dok drugi rade na tim svojim interesima nasi su bil izauzeti pljackom i izdajom svog naroda.
Sta si ti Vojo mislio o 6. oktobru, lopovima koji trebaju u zatvor, Udbi koju treba istog jutra rasformirati? Lustraciji stetocinskih rezimlija?
Nista nisi uradio, prespavao si, mazio macke, i to nije imalo veze s Kosovom a ti nisi nista uradio, hteo si status kvo, hteo si nista dok drugi rovare, i onda nam se sve ponovilo s vasim kadrovima samo s jos bahatijim kradjama jer je pljacka naroda legalizovana.
I tak oslaba drzava da sacuva Kosovo? Drzava suplja kao svajcarski sir i lako ucenjiva.
Ti si Vojo kriv jer je narod tebe izabrao da napravis 2000. rezove posle Slobine stete po Srbiju a vi i zuti niste mogli da asfaltirate 20 km puta, trebalo bi da te bude sramota da imas obraza jer nista nisteuradili, sam oste prodavali sta se prodati moglo.
Svaki pajser moze tako da vlada, a treba nesto stvoriti i ostaviti da traje.

kiza

pre 11 godina

E,kada mi neobavesteni prospe ovakve misli ja se pitam da li je neko ovom nabedjenom politicaru rekao da je berlinsku zid srusen jos pre 20 godina.

ЉУДСКО ДОСТОЈАНСТВО!

pre 11 godina

Када је човеку човек и његово људско достојанство испред профита, онда човек себе почиње да поштује, упркос томе што га други, који су себе у потпуности подредили профиту, не уважавају. Они и не могу да га уважавају, јер не цене ни себе као људе, другог као човека, људско достојанство, људска права или међународно право. Њима је на првом месту профит!!! Питамо себе: хоћемо ли да будемо средство за богаћење криминалних ''демократа'', или хоћемо сарадњу на бази равноправности и на економском пољу? Изаберимо оне који нас нису бомбардовали да би могли да профитирају на злочину! Изаберимо оне са којима можемо да се развијамо и у човечном, духовном, културном, образовном, правном, политичком и економском смислу! Чувајмо и ценимо своје животе и здравље. Уосталом, сви су бољи од ''милосрдних анђела''! Не пристајемо на ''милосрђе''. Тражимо искрене пријатеље, али и равноправне партнере, а не убице! Не посипајмо се мазохистичким пепелом. Устанимо и ходајмо усправно и достојно човека! А килавци, кукавци од дрхтавог срца плачно се радују Мерици Ворлик и Ангелини Меркел! Ознојани под шлемом мазохистички негују садисте, а улизичком задовољству нема краја... Оргазмично се њишу у трансу пред диктатом најмоћнијих рушитеља! Сорош им аплаудира - прошли су, добили су довољан број бодова.

LALENKA

pre 11 godina

Ova vlast nikada nije rekla da ce u EU po svaku cenu, polituku koju ya sada vode je na pravom putu da se povrati rejting yemlje koji su predhodnici unistili.

Dragan

pre 11 godina

@bek
Politiku protiv uclanjenja podrzavaju oni koji svakodnevno posle ovih izbora, vrse tesku propagandu protiv uclanjnja uz parole o nekom "evropskom putu" a navijaju za Rusiju. U lazi su kratke noge.

Rezolucija 1244

pre 11 godina

Cekajte bre, pa bar da probamo... Ako nam se ne svidja sa Rusijom, pa onda mozemo opet da se okrenemo EU. Ne radi se valjda za zenidbu!

Marko89

pre 11 godina

@Rezolucija 1244

To tako ne ide u medjunarodnoj politici. Nekonzistentnost je kostala Srbiju vise puta toliko mnogo da i moja generacija ispasta.

mario

pre 11 godina

to me podsjeća na ponašanje narkomana,
što ga više pritišćeš da se počne normalno ponašati, on sve više od tebe bježi i traži društvo sličnih

lakše je sada pobjeći od evrope, prigrliti Rusiju nego se suočiti sa problema i dovesti državu i naciju u red

Бојан Савић

pre 11 godina

(sova1965, 13. septembar 2012 12:50)
Изгледа да заборављате да је Тито то исто радио и са онима који су били наклоњени западу!

GBP

pre 11 godina

Kakvo rusofistvo?! Protiv sam EU i trenutno učim evroskepticizam od Londona. Pročitajte štogod o tome ko je danas najveći protivnik Brisela. Ne Rusija, nego anglosaksonska Britanija. Najopasniji su jer su unutra.

Kum

pre 11 godina

Ili ćemo biti sa civilizovanim svetom, ili ćemo iz njega biti izopšteni (znamo kako to izgleda). Treća varijanta ne postoji!
(bezimena, 13. septembar 2012 15:57)
Civilizovani svet civilizovano razgovara i trazi resenje prihvatljivo za sve a ne namece svoju volju. Ti o kojima Vi pisete su obicni nasilnici a civilizovani su samo u svom dvoristu. Cim se iz njega maknu ponasaju se sasvim drugacije. Jedan arsin vazi kad su kod kuce, sasvim drugi kas su "u gostima". Jedini argument pristupanja "civilizovanom" svetu je da nas vise ostave na miru. To bas i nije cilj koji ce neko voljno i radosno da sledi. Da Zapad pokaze bar malo spremnosti za bilo kakav dijalog i uvazi srpske razloge i argumente i odnos bi bio sasvim drugaciji. Ovako u Srbiji ogromna vecina u njima ne vidi prijatelje dobrih namera.

Светлана Fox

pre 11 godina

@ ima li jos koga da nije shvatio?

Имам утисак да ти ниси схватио. Запад није мењао политику али им није требало давати повода и оправдања за ту политику. Управо то је Коштуница и радио врло упорно све док запад није формално признао Косово. Када су признали Косово тада је и Коштуница променио политику јер више није имао разлога да бело зове црним и црно белим. Јасно је рекао да се ради о насиљу према једној демократској држави. Ту је почетак и крај. Е, сада, судећи по кометарима овде, има доста наши сународника који мисле да им је боље да оптужују све и сваког, осим онога ко заиста чини насиље.

MUKNAVI

pre 11 godina

Postoje razni konopci ,oko vrata,ali ko ih nama navlaci...oko vrata?Mi sami,jer vlast imamo onakvu kavi smo mi.Dal` bi ovakve "politicare" sebi izabrali ,npr,Nemci?To se njima ne moze desiti,hitlera su krvavo platili,jer Njihov Narod zahteva ,a ne ceka da mu oni ispricaju predizborne bajke pa on onda da ih analizira,komentarise.Kod njih se politikom bave oni koji ne falsifikuju diplome u starckim danima itd ,a kod nas gologuzani ,lenstine i krivinasi kojima je to ,politika,sansa da se obogate,nameste si neki tender,potpomognu,za novac naravno, svoje lopove-tajkune a onada se te grupe ganjaju izmedju sebe jer hoce..jos...jos..a usput,sve kurtemurte, maltretiraju sirotinju i na njoj treniju strogocu..po onoj narodnoj;Riba bazdi od glave a cisti se od repa..Eno u Kraljevu,zajasili tomovci,i sada ganjaju ulicne prodavce kojima su svi oni,u proslim godinama, razmesteni u razne koalicije raztumbali firme..Magnogrom itd..isterali ih na ulice i sada.."zna se red" to ne moze,maaarssss odatle!Brate,sve ovo kod nas jako bazdi na letvu,jer ovi gradjani koji se muvaju po politici izgubili su razum,davno,i zaboravili na izreku ..Sviraj,sviraj, ali i za pojas zadeni`..

pilot

pre 11 godina

@Neko spolja
"Izjava VK je tipican primer najgore demagogije. Srbija naime NIKADA nije vodila politiku "EU nema alternativu". Srbija je PRICALA da vodi takvu politiku, ali je u praksi nikada nije sprovodila."

Odlicno primeceno. Ja sve vreme tvrdim isto. Najobicnija demagogija.
Seca li se neko da su hvalospevi o Rusiji upravo zapoceli u vreme prethodne vlasti.
Svaki dnevnik na RTS-u je pocinjao sa izvestajima o Putinu i Rusiji.
Konuzin je jos pre nekoliko godina poceo da se bahati po Srbiji, Vuk Jeremic je samo deklarativno bio za EU, sve vreme je radio na stetu tog pridruzivanja.
Svi znamo kada je napravljena ruska baza na jugu Srbije.
Najvrednija firma u privatizaciji je poklonjena upravo rusima.
Prica o famoznih 800 miliona ruskog kredita, zivi ovde skoro 5 godina, i od tih para u Srbiji napravljeno "sta sve ne", a da bukvalno nije stigao i jedan dolar od tog kredita.

Dok paralelno kruzi prica "kako nam EU otima Kosovo", "kako nas uvode u duznicko ropstvo" i slicno.

Toliko o politici "EU nema alternativu". Od te politike ostalo je samo puko cesanje o evropske fondove i donacije. Najobicnija podmetacina ruske kolone u Srbiji. Upravo Rusija steze omcu oko vrata Srbije, preko svojih ljudi odavde.
Steta sto ovi iz EU nisu zeleli da zavrnu slavinu vlastima ovde, pa da se proruska politika ogoli do kraja i da se vidi njen pun potencijal. Ovako smo dobili najgoru mogucu kombinaciju, da se zapadnim parama sponzorise rusofilstvo u Srbiji.

Aleksandar

pre 11 godina

Sto jes' - jes'. Kad se vidi kakav svilen gajtan EU sprema mutnim bivsim premijerima, nije ni cudo sto Kostunica tako na EU gleda. I Sanader bi isto pricao da je samo znao sta ga ceka...

bezimena

pre 11 godina

Kada je EU priznala nezavisnost Kosova postalo je jasno ...
(Dusa mi ulicom luta, bez kaputa, 13. septembar 2012 15:29)

EU nije i NE može da "prizna" Kosovo, to radi svaka država za sebe, s tim što je VELIKA VEĆINA članica EU Kosovu priznala nezavisnost!
Kako ste u prvoj rečenici započeli komentar NEISTINOM glupo je dalje trošiti reči na tekst koji je prepun gluposti.

Ili ćemo biti sa civilizovanim svetom, ili ćemo iz njega biti izopšteni (znamo kako to izgleda). Treća varijanta ne postoji!

Dragan

pre 11 godina

Gospodin "ja znam sta je lose ali ne znam sta je dobro"
Mislim da on ne moze da shvati da je narod gladan i da mu treba hrane i malo predaha od ovih socioloskih hipoteza sa kojima neki obezbedjuju solidna primanja, vise nego dovoljna za zivot.
Mozda je bolje reci da Kostunica stalno promasuje temu na pismenom zadatku , a za to , kao sto je narod i glasao ,sledi ili dva minus ili jedinica.

Balcanicus

pre 11 godina

Da,strana je nama ta Evropa. Tamo postoje propisana pravila za sve. Tamo ne mozes da koljes svinju po sljivom,da promenis sudiju kad ti se navije,da struzes drva komsjji pod prozorom,a otvoreno mrzis druge samo sto "nisu tvoji",da ti neka profuknjaca promovise stranku i njen skup,da ti ratni profiteri i zlocinci budu nacionalni heroji,da umesto u kontejner,bacas djubre u reku,da mozes slobodno gajiti vaske,siriti zuticu... Nije to za nas,u pravu si Vojo . Dovoljno je nekim mackama obezbediti evropske standarde. Od naseg Voje -puna kapa!

vladan

pre 11 godina

Ne logicnost u u komentaru u kome se spominje EU i Saudijska Arabija; Saudijska Arabija, Irak i Pakistan su u Aziji, a i ne zele da budu clanovi EU! Samim tim, EU nema potrebe da komunicira sa njima po tom pitanju! Druga stvar, sta je to prodato od nacionalnog bogatstva?!? Imamo Kolubaru, EPS, imamo sve hidrocentrale, poljoprivredno zemljiste je u nasem vlasnistvu. Da nije mozda deo Beograda prodat, kao Luka Beograd, nekom stranom vlasniku ili nekim domacim bogatasima? Trece, kako nije bitan kvalitet obrazovanja i zdrastvenih usluga - pa to je jedan od temelja modernog i civilizovanog drustva? Cetvrto, mi sa EU vec sada ostvarujemo najvecu spoljno-trgovinsku razmenu i to pre svega zato sto smo kompatibilni sa njihovim ekonomskim sistemom a ne zbog toga sto nam je to palo na pamet sada. Mi sa Rusijom uvek mozemo da poslujemo ako ona ima potrebe da kupi nesta od nas, ali oni bi i do sada poslovali sa nama da imaju interesa u tome (sve ostalo spada u domen prazne demagogije i zelja). Dakle, ne trebamo im.

vladan

pre 11 godina

Kostunica nam umesto moderne drzave sa vladavinom zakona, verske i nacionalne tolerancije i svega pozitivnog sto krasi EU, nudi jedan drugi model. Kostunica nudi ruski model brutalnog autokratsko-centralistickog-kapitalistickog sistema baziranog na ponistavanju ljudskih prava, u kome se vlada pre svega silom a ne zakonom. Sem Moskve i Sankt Petersburga ostatak Rusije ima nizak zivotni standard. Zaposlenje, primanja, kvalitet obrazovanja i zdrastvenih usluga, sve je to na dosta niskom nivou za vecinu ljudi u Rusiji (a i mi u Srbiji, nazalost, mozemo u tome da se prepoznamo). Naravno kao i kod nas, i u Rusiji ljudi od moci i bogatasi zive raskalasno i bezbrizno, ali isto kao i kod nas, obican covek mnogo pati. Dakle Kostunicina alternativa je katastrofa za vecinu ali raj za bogate i mocne koji bi se tako docepali jos nekontrolisane moci. Ako nije tako, zasto vecina mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi iz Srbije ce uvek pre izabrati EU za zivot a ne Rusiju?

ima li jos koga da nije shvatio?

pre 11 godina

@demokratija nema alternativu
2007-me godine uopste nije nastala nova situacija u vezi sa Kosovom. EU i USA od samog pocetka nisu menjali svoju kosovsku politiku. Srbija je jos 99' bombardovana od strane istih zbog Kosova. I do danasnjeg dana nista se nije promenilo u toj politici. Za zapad je pitanje Kosova davno gotova stvar. Cak je i Kostunica na mitinzima DOS-a optuzivao Milosevica da je izgubio Kosovo. Znaci nije bilo "novog momenta" u Kosovskoj politici EU, ali je taj "novi momenat" izmisljen da bi vi mogli da imate neku novu tacku oslonca za otvorenu politiku udaljavanja od Zapada (sto ste do tada radili samo ispod zita). "Novi momenat" postoji samo u politici DSS-a.
Ali drago mi je da i sam priznajes da je Kostunica vodio zemlju u "taj brod koji tone i koji je osudjen na propast", a zove se EU. Posto se stice utisak da bi vi voleli da se taj deo vase istorije zaboravi.
Koliko je taj vas Ustav dobar, najbolje govori da se danas od njega ogradjuju svi oni koji su tada agitovali za isti.
Uzgred, zasto bi im bio po volji "covek koji je pobedio diktatora", ako se taj isti iz sve snage trudio da prezive miloseviceve strukture nakon 2000?
I uopste se ne slazem da je on ucinio vise na priblizavanju EU, od prethodnika. SSP potpisan u njegovo vreme je rezultat rada i prethodnih vlada, i vise gest samilosti od strane EU, ne bi li se poslao neki pozitivan signal Srbiji da nastavi putem koji je trebala da ide. Nije se on uopste nesto mnogo slomio oko potpisivanja tog sporazuma.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo je lik iz naslova romana Dostojevskog.
(gradjanin Srbije-normalan covek, 13. septembar 2012 09:41)

Gresite, roman 'Bend Sinister' (Под знаком незаконнорождённых) nije napisao Dostojevski vec Vladimir Nabokov, a Kostunica tu nije u naslovu vec kao glavni 'junak' Adam Krug. Inace knjiga doista opisuje ideje za koje se VdrK zalaze do u najsitnije detalje.

grdna_ja

pre 11 godina

Ovaj se čovek probudio. Ajde što se probudio, nego je sve više o svemu obavešten. Ovoliko ga nije bilo ni kad je bio na vlasti.
Interesantno, svi političari znaju sve da reše kada odu sa vlasti. Da je on hteo da reši problem Kosovo i/ili EU, kada je vladao, mi bi sada odavno bili srećni. On je natakao Srbiji omču oko vrata koju sad pominje.

bosnia_80

pre 11 godina

zašto odlagati neodložno...priznajte već jednom da je Kosovo nezavisna država i krenite dalje... u bolju budućnost ... bez Kosova kao utega oko vrata cijeloj Srbiji !

Vlada

pre 11 godina

Nego, sta kaze Vesna Pesic na ovu vest? Sacekajte godinu-dve, cisto da vidite kako ce se situacija razvijati. Mozda smo oterali lopove, ali smo doveli nacional-socijaliste i lopove na vlast. Pozdrav za sve bele listice, divan ste izbor napravili.

Miki

pre 11 godina

Kostunica je video sve ovo vec pre 4-5 godina ali mu narod nije verovao. Nadam se da mu sada verujete , jer sve sto nam je Kostunica pricao da ce nam se desiti ako nastavimo ka EU - se i desilo. Ekonomska propast zbog prihvatanja SSP-a , dalje propadanje itd.

ZLOBEX

pre 11 godina

Najveća medijska prevara u novijoj srpskoj istoriji je da je promene 2000te doneo DOS pod vođstvom Đinđića.
Samo je Koštunica mogao da skloni Miloševićev režim - tačka

Petar

pre 11 godina

Ja bih pre rekao da je Kosovo taj konopac. A ti spinujes. Redovno i iskljucivo se javljas samo kad je u pitanju Kosovo. Jel u Srbiji nista drugo ne postoji?

izgovor

pre 11 godina

Pa, druže doktore, zašto ne kažeš punu istinu: Da nam EU nije davala toliko pomoći (u naturi i u novcima), danas Srbija teško da bi uopšte postojala! Žalosno je što Srbija obiluje ovakvim stručnjacima, poput Koštunice! Da ih nemamo u ovolikom broju, danas bi smo uživali kao Grčka, za koju svi tvrde da je propala, ali ljudi tamo žive deset puta bolje no što se u Srbiji živi!

Mas

pre 11 godina

Ali ako odemo u evropsku uniju i odreknemo se kosova mnogo bolje cemo zivjeti, da ne naopominjem strane investicije koje ce da nagrnu. To ste gospodine kostunica zaboravili da kazete

Dojčin Plavšić

pre 11 godina

imamo sreću što smo geografski tu gde jesmo: u evropi i okruženi EU. nema alternative saradnji sa prvim komšijama, pa posle sa svima ostalima. komšije su SVE izabrale jedan put, i time ga i nama nametnuli.

da smo kojom nesrećom bliže rusiji sada bismo se batrgali da im se izmaknemo: pitajte gruziju, ukrajinu, baltičke republike...

a ovaj profesor iz koštunića može da izdaje saopštenja do mile volje. džaba mu, samo je pitanje vremena kada ćemo da se uredimo.

iz glave

pre 11 godina

moja porodica je se slaže - NE EU. _Formirajte zajednički front i dajte da se odbranimo od poašsti koje nam EU servira kao civi-demo-građ dostignuća, a onda krenemo da gradimo normalnu Srbiju

natasa

pre 11 godina

Nemam nameru nikog da vredjam i nadam se da cete mi objaviti komentar, ali realno i istinito gospodin nema naslednike i njemu je stvarno svejedno gde ce ziveti nasa deca. Zao mi je sto protura retrogradne ideje zarad svoje promocije a ne misli na buduca pokolenja, posto ih on nema.

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Videli smo gde su Milosevica i njegovu Srbiju odveli tvoji "strucni" saveti, a po svemu sudeci i Nikolicu i njegovoj, sada, suzenoj, nasukanoj Srbiji, koja je pred stecajem, istu sudbinu krojis - zavrsice kao otpadna sirovina za reciklazu.

Milos

pre 11 godina

Sve u zivotu ima alternativu tako i EU ima alternativu dugorocno nama treba bliska saradnja sa EU ali ulazak NIKAKO to je drugi svet za nas. Nista dobro nam nebi doneli u istoriji kad got smo bili u prilici da napravimo iskorak oni su nas sapleli o bombardovanju da nepricam Vidite sta nam sad rade ucenama nikad kraja itd itd

Kvazimoodo

pre 11 godina

Ajde sjasi vise covece. Idi u tu obecanu Rusiju i uzivaj tamo negde u Sibiru.
I neka mi samo neko objasni po cemu je to nama Rusija prijatelj. Za njih smo samo obicna egzoticna zemlja koja eto govori slicnim jezikom i ima istu veru i ama bas nista vise od toga. Prodali bi nas za dobar rudnik ili nekoliko tankera.

MatijaBG LDP/DS

pre 11 godina

ma ti si nas Vojo preporodio......u tvoje vreme sve je cvetalo,od Kolubare ,do savrsenih odnosa sa zemljama sveta,paleci njihove ambasade.....steta sto je Kosovo najvise priznanja dozivelo bas za vreme vladanja ovog preporoditelja:))

srbin

pre 11 godina

Sokiran sam stavom Dr. Vojislava. Ne zbog milijarditi put ponovljenog NE Evropskoj uniji, vec zbog opisa kakvu opasnost EU predstavlja za nas. To iole skolovan covek ne bi smeo ni privatno da prica. Isto tako ( ja sam inace protiv EU ), sokiran sam argumentacijom koju koristi ovaj doktor nauka. I, na kraju ono milijarditi put ponovljeno NE. Da li Dr. Vojislav ima jos neku preokupaciju u zivotu sem da cuva Srbiju od EU? Ovako, sve mi je to vrlo sumnjivo. Kao da odradjuje domaci.

Tekstualno

pre 11 godina

"...uspeh ove vlasti zavisiti od toga da li će napraviti jasan diskontinuitet sa bivšom politikom jer je bivša vlast "ekonomski, politički i moralno na duže vreme opustošila i unesrećila zemlju".
Jel`on to misli na Milosevicevu politiku koju podrzava?

Baba Vanga

pre 11 godina

Covek je vidovita Zorka. Moze na KCN, TV Bjeljina itd. Sutra ce da kaze da nam je jedino Rusija prozor u svet. Ali covek se jos nije probudio. Njegova prica o Kosovu i protiv EU ne pije vodu.Zato ima glasaca da su jedva cenzus presli...

nauci malo novije istorije pa pametuj

pre 11 godina

Samo je Koštunica mogao da skloni Miloševićev režim - tačka
(ZLOBEX, 13. septembar 2012 10:19)

kostunica je izdao 5. oktobar - TACKA!

Barba Papa

pre 11 godina

Taman posla da uđemo u EU. Lepše je popovati o Srbiji , kopati rude po Kolubari i prodavati naftna bogatstva Rusima za šaku pirinča, zar ne Koštunice?

Dr Hary

pre 11 godina

Da smo slusali ovog coveka pre 10 godina Srbija bi danas mozda i bila drzava. Sve smo hteli na kvarno i na precac i sad nam djavo kriv. Imali bismo institucije i zakone, pravnu drzavu i na kraju i kakvu takvu ekonomiju. Dobili smo burazersku privatizaciju, drugarsko partijske institucije i jos uvek niti imamo sudstvo niti pravnu drzavu. I za sve je bio u pravu i jos uvek jeste, kriv je sto govori istinu a ona najvise boli u kombinaciji sa sujetom.

ima li jos koga da nije shvatio?

pre 11 godina

Jednom sam ovde ostavio komentar:
"Samo najvece naivcine mogu poverovati u to da je najvecim rusofilima u ovoj zemlji stalo do ikakve neutralnosti ove zemlje".
Komentar je bio ostavljen u trenutku, kada je prethodna vlast napravila neki korak priblizavanja ka EU, a ovi iz DSS-a su izasli sa saopstenjima "kako Srbija treba da ostane neutralna i da se okrene sama sebi".
Evo iz dana u dan, kako nove vlasti prave sve veci otklon ka Rusiji, ja sve vise i vise dobijam potvrdu za to sto sam napisao. Danas kada vlast sve vise prica o Rusiji kao jedinoj opciji, nigde ekipe iz DSS-a, da nam kazu "kako treba da ostanemo neutralni i da se okrenemo samima sebi".
A rekao bih da su negde iscezli i oni komentatori, sa ovog portala, koji su nas paralelno sa DSS-ovim izjavama zatrpavali porukama "kako treba da se manemo EU i da se okrenemo samima sebi". Kada je Rusija u pitanju, ista logika, naravno ne vazi.
Toliko o stvarnim zeljama za ikakvom neutralnoscu, o doslednosti, postenju i ostalim izmisljotinama koje prate proruske prodavce magle.
Ubuduce, kada vam neko iz DSS-a pomene bilo kakvu neutralnost, prva misao koja treba da vam proleti kroz glavu jeste: "Aha, znaci rusofilija...".

Aleksandra

pre 11 godina

Gospodin Kostunica je jedan od retkih postenih, principijelnih i doslednih politicara u Srbiji. A verovatno je jedini kojem su na prvom mestu interesi drzave Srbije. Ocigledno je da ce EU kat-tad insistirati da Srbija prizna KiM, a to nikako ne sme da se uradi. Dok god Srbija ne prizna tu nakardnu tvorevinu ona nece uci u UN i nece biti drzava, ma kako nas ubedjivali u prihvatanje "realnosti". Treba jasno reci da NIKADA Srbija nece da se odrekne svoje juzne Pokrajine, pa ni po cenu neulaska u EU. A izgleda da samo Kostunica to jasno i glasno govori, ma koliko se to mnogima ne dopadalo. Sve cestitke na hrabrosti i doslednosti!!

ranjeni orao

pre 11 godina

@SisiSpejsik
Nazalost, veoma bitan. U jednom trenutku, se sticajem nesrecnih istorijskih okolnosti dokopao predsednicke, a zatim i premijerske funkcije.
Ispostavilo se na kraju da je sve u vezi ovog coveka jedna velika prevara, tacnije najveca prevara koja se dogodila na ovim prostorima. Kada je odradio posao za koji je bio zaduzen, prestao je da bude toliko bitan...ali to i nije toliko vazno, posto posao za koji je bio zaduzen, je odradjen perfektno.... i time je nazalost, odredjena nasa sudbina u buducnosti.

NekoIzMase

pre 11 godina

(Mas, 13. septembar 2012 09:48)

naravno, sam ulazak u EU znači bolji život građana ... Evo npr. u Španiji su toliko odmakli u boljem životu da su prinuđeni da zaključavaju kontejnere, kako bi sprečili gladne da uzimaju hranu ...

Dobar primer boljeg života u EU su i Portugalci, Grci, Italijani, pa čak i Mađari, Rumuni i Bugari ... Svi oni žive u blagodetima ...

Kleo

pre 11 godina

Zasto ovaj covek jos nije uhapsen!? Sve kritike na servilnost DS-a, medjutim to nema nikakve veze opasnim idejama mraka i vecite camotinje koje DSS zagovara. Srbija izumire zbog ovakvih kao Kostunica i njihovih papirnih tripova. Koliko tupav i autistican treba biti pa nalaziti ista smisleno u ovakvom blebetanju iza koga ne stoji nista. Eno ih obicni Rusi sve pocupkuju od srece i sredjene drzave, dok se po EU bacaju sa mostova od uzasa u kome su! Boze ima li te? Ako te ima otvori oci slepim Srbima da vide svet oko sebe.

Bob Rock

pre 11 godina

Dva saopstenja u dva dana? Izgleda da se ovaj probudio...
Elem, Srbija mora da udje u evropsku uniju ako zeli da opstane kao drzava... Posto sami nismo sposobni da uvedemo red u zemlju, to mora neko sa strane da nam uradi... Da nam objasni da se djubre baca u kontejner, a ne kroz prozor sa desetog sprata, da nam objasni da se na pesackom prelazu ne parkira, da nas nauci kako da donesemo presudu u sporu oko medje za dva ili tri meseca, a ne da se razvlacimo po sudovima 30 godina, da nam pokaze kako da napravimo fer trzisnu borbu, bez monopola i dampinga... Treba nam neko da srbe nauci da nije normalno pretuci nekog samo zato sto navija za drugi tim, ima drugu boju koze, veru, ili seksualno opredeljenje...

Srbiji treba neko spolja da nas nauci da zivimo normalno, posto sami to nismo sposobni...

x girl

pre 11 godina

Od prekobrojnih politicara koje ima Srbija, Kostunica je jedan od retkih drzavnika, ostali su "politicari", da ne kazem politikanti! Na zalost, Srbija nije svesna da su nam potrebni drzavnici, prednost se jos uvek daje "politicarima". Ako ne gresim, De Gol je izjavio:"Politicar misli na sledeci mandat, a drzavnik misli na sledecu generaciju"! Ljudi previdjaju da je Kostunica uvek video stvari mnogo unapred, da je uvek upozoravao na procese koji su dugorocno, pa cak i trajno stetni po Srbiju, i da je uvek bio patriota. Na zalost, rec patriotizam je potpuno marginalizovana u srpskom jeziku. Danas svako ko se izjasni da voli Srbiju i srpski narod bude proglasen nacionalistom! Pri cemu se rec nacionalizam koristi iskljucivo u znacenju koje ima rec sovinizam (takodje izbacena iz recnika)! Tako smo dosli u situaciju da se patriotizam smatra negativnom pojavom i da bi trebalo da se stidimo sto smo to sto jesmo! Zar to nije nenormalno?! Pa nam je, tako, nenormalan i drzavnik Kostunica koji ostaje dosledan sebi, i koji nam ne da da zaboravimo ko smo, sta smo i ko i sta bi trebali da budemo! EU je uveliko u procesu sopstvenog preispitivanja, pitanje je sta ce od toga biti. Cemu zurba i srljanje? Zbog pretpristupnih fondova? Zar ce uvek sve da se vrti oko para?! Moze li Srbija vec jednom da bude definisana kao drzava? Sta je Srbija danas? :-(

Sonja Marmeladova

pre 11 godina

Ovo je lik iz naslova romana Dostojevskog.
(gradjanin Srbije-normalan covek, 13. septembar 2012 09:41)

cek da vidimo - Kockar nije, Idiot/Miskin nije, Raskoljnikov nije, Netacka Nezvanova :) nije, jedan od Brace Karamazova nije, Bjes nije, sizofreni Dvojnik nije, Zapisnicar iz (duhovnog) podzemlja nije, Zapisnicar iz mrtvog doma nije (neutralni smo, ne mrtvi, mada...), jedino moze biti Ponizen i uvredjen. Ali to je u danasnjoj geopolitici plemenita stvar. Ja licno mislim da bi Dostojevski glasao za njega, da nam je tu.

Bosanac

pre 11 godina

ako je EU omča oko vrata, šta je tek onda Rusija,
BEOGRAD, Srbija je od Ruske Federacije uzela kredit za popunjavanje budžetskog minusa čiji je rok otplate deset godina, a grejs period godinu dana.Godišnja kamatna stopa iznosi 2,95 odsto, plus šestomjesečni libor za dolar, što je trenutno 3,63 odsto, saznaje “Blic”. Nikada LIBOR nije bio tako nisko, vidjećete kamate za godinu dvije. EU će Vam se činiti kao ugodan šal za ovo što ste potpisali. U stvari kamata je LIBOR+2,95 a ne kako je napisano u prvom dijelu. Ako vam kazem da imate maržu kod Ruja isto kakva Burkina Faso sve će vam biti jasno ....

Bacvanin

pre 11 godina

@moonraker
Pa stvarno treba imati nizak intelekt, da bi neko poverovao da je ekonomska i drustveno socijalna buducnost Srbije u saradnji sa Rusijom. Niti imaju industrijsku tehnologiju na nivou (sem oruzane), niti poseduju kupovnu moc na nivou EU, pa da nem tamo vredi izvoziti, niti su nam blizu pa da finalna cena izvezenog proizvoda bude manja nego u EU. Pored toga, politicki tamo vlada oligarhija, protesti zabranjeni, jos uvek imaju gulage gde postoji prinudni rad, socijalna zastita prakticno postoji samo u Moskvi, van nje ne. Vojnu pomoc rusije nikada nismo dobili.
Na kraju krajeva, kada pogledate donacije koje smo dobili od Rusije i uporedite ih sa donacijama EU, videcete ko nas "vise voli".
Interesatno je da se veliki protivnici EU ne libe da koriste evre, a vecina njih nije ni videla kako izgleda ruplja.
I na kraju, percepcija nezavistnosti Kosova je apsolutna, jer od Srbije ne zavise, inace bi odavno vec izbio neki belaj, jer svi znamo sta se desilo posle 98', kada su jos zavisi od nas.

Sankar

pre 11 godina

Konopac oko vrata Srbije , pa sto onda ne kazete da se svi gastrarbajteri ne vrate prije nego ih objese , da se sve Eu firme povuku a vi dovedite samo Kineske i Ruske . Onda necete da imate omcu oko vrata ona necete ni da zivite . Pa pitajte mladost Srbije sto zeli , koliko mi je poznato skoro svi bi u EU . Nego valja vama bezakomje itd,samo da mi je znati u koje to provincije vi vodite Srbiju . Pametnom nikad dosta, demagogu uvijek previse .

Milos

pre 11 godina

To znaci da ce Srbija da bude potpuno izolovana a njeni gradjani da plate cenu takve politike. Da li su gradjani spremni na tu cenu treba ih pitati. Da ne bi posle, kad bude bilo izuzetno tesko, kukali kako im je neko drugi kriv.

Ja sam za EU

pre 11 godina

@(Milos,

Cre, od bombardovanja proslo 13 godina.Ne mislis valjda da cemo i sledecih sto da trolamo pricu kako su nas bombardovali. Znas li kada je bio 6 april 1941, znas li kada je bilo to za uskrs 1944 kada su saveznici bombardovali Beograd i Nis
I posle toga smo hrlili na taj zapad da arbajtujemo, Nisu nam bile gadljive kao ni danas marke, dolari, evro. Nije na bila gadljiva tehnologija sa zapada, obuca i odeca sa zapada,automobili sa zapada itd. Koliko se secam svi smo vozili Lade, stedeli rublje, oblacili se ko rusi
Sigurno je da Evropa nema alternativu. Tu smo u Evropi smo. Sta mi to u Kinu mozemo da izvezemo, sta u Indiju, sta u Juznu Afriku, sta u Brazil a sta u Rusiju osim poljoprivrede i to sirovine. Svaka jestiva konzerva iz Kine, ili zapadne evrope za 30% jeftinija nego iz Srbije. Nisu vise Rusi kao sto su nekada bili. Sav skart smo im uvaljivali.A ta ista Rusija danas sve uvozi sa zapada.Unistili svoju proizvodnju
Sve dok neko bude forsirao tu pricu o bezveznoj i Evropi i o Kosovu necemo ni korak napred

neko ko prati

pre 11 godina

Kada izadje neka vest o Vojislavu Kostunici ima vise komentara nego vest o predsedniku i premijeru zajedno.To je jako zanimljivo.Ja bih rekao da je to zbog toga sto ovi Evrofanatici (citaj LSV,LDP I DS),ne mogu da podnesu kad neko govori istinu i cinjenicno stanje.Jednostavno naucili su da ih neko laze i da zive u nekom virtuelnom svetu,pa su drzavu doveli na rub propasti.

crazy processor

pre 11 godina

(bosnia_80, 13. septembar 2012 09:40)

Zasto da priznamo? Ukoliko sada priznamo, sutra ce traziti nesto drugo. Neka nam daju clanstvo i 50 milijardi eura i odmah cemo priznati, a ne sutra priznamo Kosovo, a onda nam kazu sta je sa Sandzakom ili Vojvodinom. Prvo kes i clanstvo, a onda priznanje, dosta je ucenjivanja.

Dragan

pre 11 godina

Ne treba da se brine Kostunica o EU. Ona nije konopac oko vrata za Srbiju, jer ona nije ta koja je zamolila Srbiju da joj se prikljuci. Sto se tice pravog konopca oko vrata i vesanja, za to se brine predsednik Nikolic kojem odgovara ruski gajtan. I Japanci su dobili dve atomske bombe i bili bombardovani pa su ostali blizi saveznici USA nego Rusije i Kine. Pitajmo se zasto.

trol

pre 11 godina

Tresu im se gace Vojo dal ce priznamo ili ne. Zanimljivo je Vojo da su najzadovolnjiji oni Srbi koji zive u EU. Ne planiruja da se vrate i ogromna vecina kod kuce ceka da im se pridruzi. Uskoro ce vise Srba da zivi van Srbije ali kakve to veze ima ti si im rekao. I onda za jedno 100 godina ovde ce biti vecina neka juzna plemena a mi polako nestajemo,nestajemo....

Johny

pre 11 godina

Rece covek koji se u originalu zove Vojislav Damjanovic ( sa sluzbenim prezimenom dobijenim iz Udbe Kostunica) , inace sin Jove Damjanovica, Udbaskog sudije koji je osudjivao na smrt neduzne gradjana Srbije tokom Udbaskog terora 45-e i 46-e godine.
Rece covek koji i dan danas zivi u najstrozem centru Beograda u otetom stanu koji nije njegovo vlasnistvo.
Rece covek neutralnost iako samo gleda ka Podmoskovlju i kune se u Udbasku majcicu Rusiju.
Rece covek koji se samo iskljucivo javi i obrati javnosti kada mu Udba to naredi, do tada spava.
Ali sta ce na ovo sve reci drugi?
A drugi traze otvaranje dosijea UDBE .
Zato je i panika madju Udbasima po Srbiji.
I treba da bude.

slavko

pre 11 godina

Tako je Vojo,sve je apsolutno tacno.Nazalost malo je takvih ljudi na nasoj politickoj sceni,tacnije ne postoje.Jedini si koji ima viziju i zna sta konkretno ciniti.Ovi drugi su sjasi kurta da uzjasi murta.I ovi ovde sto te blate prodali bi rodjenu zemlju zarad 20 dana Ibice i 100 e vece plate.ZIVELA SRBIJA...

bezimena

pre 11 godina

Kosovo je kamen oko vrata Srbiji a VdrK konopac!

Pitam (se) da li je ovde iko svestan da je Srbija jedina, ponavljam JEDINA, zemlja u Evropi, koja konstantno radi protiv sebe "okrećući" se Rusiji, na način na koji to radi!

Pravi razlog je običan INAT, celoj Evropi i USA! Inat je kao bumerang, glave će samo nama doći!

Kostunjavi macak

pre 11 godina

Ko to kaze da ce priznavanjem Kosova Srbija uci u EU? Niko!Priznavanje Kosova je uslov da bi se uopste zapoceli pregovori,a uslova ce biti jos i jos i jos.Secam se kad je Tadic izrucio Mladica,i sav vazan saopstio Zapadu:"Sad vas gledam",a nasi evroatlantski 'partneri i prijatelji' odmah zaguzvase na Brnjaku i Jarinju,cisto da pokazu Tadicu ko je boss.EU ce nas konstantno uslovljavati i ucenjivati jer nas ne zele u svom okrilju.Zato - putuj Evropo.

dušan r.

pre 11 godina

koštinica je protiv EU iz samo jednog razloga. zna da u takvoj srbiji za njega nema mesta. nikakvi drugi pitanji nisu u interesu, a najmanje da li će srbiji biti bolje.

Неко споља

pre 11 godina

Izjava VK je tipičan primer najgore demagogije. Srbija naime NIKADA nije vodila politiku "EU nema alternativu". Srbija je PRIČALA da vodi takvu politiku, ali je u praksi nikada nije sprovodila. Da je sprovodila, imali bi regulativu kao u EU državama, ta regulativa ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, imali bi mi i dalje korupciju, kao što je imaju i u EU, ali u daleko manjem obimu nego što je to danas slučaj i tako dalje i tako dalje. Niko nama Vojislave iz EU ne brani da sarađujemo sa drugim državama, da uzimamo kredite od Rusa (primer: Kipar). Pa države te iste EU sarađuju sa BRICS mnogo više nego što bi mi mogli da se ne znam šta desi. E zato je izjava VK demagoška. U komentarima se spominje da VK nema decu pa mu je zato svejedno. Na prvi pogled to izgleda tako, jer ja kao roditelj stvarno želim da mi deca i unuci žive u normalnoj okolini i da se normalno razvijaju. Ali drugi političari takođe imaju decu, pa ne rade ništa, tako da ta teza ne stoji. Umesto da se frljamo demagogijom, dajte vi političari radije pratite šta se STVARNO dešava u toj EU i u njoj pronađite mesto i smisao za Srbiju.

Mita

pre 11 godina

Ako se ova glupost,od ovog čoveka kojim slučajem ispuni,a ja se nadam da neće...računajte da će se Vojvodina odcepiti,a verovatno i Beograd,i to neće ništa sprečiti,ni Koštunica,a Rusija još manje...

s.

pre 11 godina

Rusija dželat Srbije, mislim, šta?
To je ono, moj brat je jači od tvog.U svemu tome se nekako izgubila Srbija, ostaje samo Rusija.A ja nisam rus, niti želim da budem.Takođe ne zelim da budem ni ruska gubernija ni USA savezna država, takve želje su bolesne i stvarno izdajničke.

Nikolacccc

pre 11 godina

Bravo vojo to je tacno evropa se raspada najverniji sledbenici eu je napustaju,zar cemo ponovo biti poslednji sledbenici propalih ideologia kao sto smo bili zadnji sledbenici komunizma i bratstva i jedinstva koje nas je unazadilo za 100godina.

Nikola

pre 11 godina

Ocigledno je da jedino Vojislav Kostunica ima politicku ideju koja je utemeljena na poznavanju i razumevanju politickih procesa u svetu. Ono sto on predlaze je jedna prakticna i nekonfrotirajuca politika cijom primenom bi Srbija prvenstveno pokusavala da ostvari svoj interes uz postovanje svih civilizacijskih normi.
Medjutim, u nasem drustvu ima vise onih koji to ne razumeju i pisu fraze koje nisu u korelaciji sa istinom. To se posledicno javlja kao manifestacija neznanja i lose namere.
U samom evropskom parlamentu se poslednjih godina polemise o nacinu funkcionisanja EU i njenoj perspektivi kao takvoj. Cinjenice govore da se i u drzavama clanicama EU sve cesce cuju evrorealisticne i evroskepticne tvrdnje. Vojislav Kostunica jednostavno kaze da trebamo da saradjujemo sa EU i to nije sporno, ali ne trebamo da ucestvujemo u ispunjavanju politickih uslova koji nisu u interesu Srbije. On predlaze politicku neutralnost. To je fleksibilna politika koja omogucava Srbiji veci manevarski prostor u ovom komplikovanom svetu. Samo na taj nacin bi smo mogli da pronadjemo optimalno resenje za ocuvanje drzave Srbije i bolji zivotni standard gradjana.

Šile

pre 11 godina

Realno, sem pojedinih političara, zagriženih ideologa evrofila i NVO na EU projektima, ostalima se diže kosa na pomen EU. Evroideja u Srbiji umire polako, ali sigurno. Ili će EU reanimirati ideju prestankom uslovljavanja i ponižavanja oko Kosova, plus pare ne pojedincima za kapacitete i mehanizme nego za opšte dobro, ili da se izljubimo i oprostimo kao ljudi. Nakon što prestane evrointegracija, vratićemo se bilateralno državama EU, direktna komunikacija bez Brisela.

Bojan

pre 11 godina

Nego hoće li koštunica gledati novi Insajder? Kako su se pljačkale pare za Kosovo dok je on bio na vlasti??
Tu su još i krađa Kolubare, galenike, dogovaranje sa Legijom, politička podrška antentatu...

kiza

pre 11 godina

E,kada mi neobavesteni prospe ovakve misli ja se pitam da li je neko ovom nabedjenom politicaru rekao da je berlinsku zid srusen jos pre 20 godina.

Milos

pre 11 godina

@Ja sam za EU
Mi govorimo istu stvar. Ja jedino mislim da ako vecina gradjanan Srbije milsi kao Kostunica, onda treba da zivi taj i takav zivot sa uzivanjem i osmehom na licu. Svi vole da trabunjaju i kritikuju, ali zato kad zagusti u siromastvu i bedi, onda im je uvek neko drugi kriv. Ako Srbi stvarno misle da im ulazak u EU ne odgovara, nek onda tako odluce, budu ljudi i drze se tog principa stoicki, i guraju napred bez onih olaksica koje bi imali u EU. Pa nek nose svoj krst. Pa Srbi nisu u stanju ni sada da organizuju sopstvenu drzavu. Nego svi oni laju a niko nije spreman na pravo odricanje i izolaciju.
U Srbiji uvek o natalitetu pricaju oni bez dece, o ratu oni koji ni vojsku nisu sluzili, o ekonomiji ljudi koji nemaju 100 eura u dzepu, o fudbalu likovi koji ne bi mogli da pretrce 200 metara jer sede po kladionicama ceo dan... i mogu ovako do sutra. Pa tako i o EU pricaju oni koji u stvari nemaju pojma o cemu govore.

Budućnost nam neće oprostiti

pre 11 godina

Osim hleba, sačuvajmo pokolenjima i malo časti. Ne verujem da EU iskreno misli da nas primi. Ovo ponižavajuće odmicanje crte služi destrukciji Srbije. Ako priznamo Kosovo, ostaće kula od karata.

Rezolucija 1244

pre 11 godina

Cekajte bre, pa bar da probamo... Ako nam se ne svidja sa Rusijom, pa onda mozemo opet da se okrenemo EU. Ne radi se valjda za zenidbu!

S.Vens

pre 11 godina

Nesto mi govori da ce uskoro taj konopac oko vrata Srbije biti skroz maknut,o cemu mislim i da govori poslovicno "neobavesten" gdin Kostunica. Drago mi je da je tako i da ce konacno Srbija moci da se odbrani od svih tih antisrba i da na miru nastavi da zivi kao i do sada. Ali naravno i bez tih antisrpskih para,investicija,tehnologije,svega ostalog sto se ne uklapa u ovu izvornu,svetosavsko-turbofolk novokompanovanu kulturu i drustveni poredak,a naravno u skladu sa tim i nacionalni dohodak,po glavni stanovnika,ali mnogo nizi nego do sada. I moram da priznam pozdravljam to sto je konacno Srbija "zbacila" taj antisrpski jaram i stege i sad moze da na miru uziva u onome sto je "srbsko"...

vladan

pre 11 godina

Kostunica nam umesto moderne drzave sa vladavinom zakona, verske i nacionalne tolerancije i svega pozitivnog sto krasi EU, nudi jedan drugi model. Kostunica nudi ruski model brutalnog autokratsko-centralistickog-kapitalistickog sistema baziranog na ponistavanju ljudskih prava, u kome se vlada pre svega silom a ne zakonom. Sem Moskve i Sankt Petersburga ostatak Rusije ima nizak zivotni standard. Zaposlenje, primanja, kvalitet obrazovanja i zdrastvenih usluga, sve je to na dosta niskom nivou za vecinu ljudi u Rusiji (a i mi u Srbiji, nazalost, mozemo u tome da se prepoznamo). Naravno kao i kod nas, i u Rusiji ljudi od moci i bogatasi zive raskalasno i bezbrizno, ali isto kao i kod nas, obican covek mnogo pati. Dakle Kostunicina alternativa je katastrofa za vecinu ali raj za bogate i mocne koji bi se tako docepali jos nekontrolisane moci. Ako nije tako, zasto vecina mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi iz Srbije ce uvek pre izabrati EU za zivot a ne Rusiju?

LFC

pre 11 godina

Kostunica tvrdoglavo ne shvata da na kraju krajeva,kome god da se priklonis i kada si ekonomski slab kao mi,zavisices od necijeg kapitala i investicija. Rusija je jedna drzava,pa je velika greska prikloniti se samo njoj i Kini recimo. Ako imas vise ravnopravnih kreditora i partnera,to je vec nesto. Ipak svaka drzava gleda svoje interese, pa i Rusija i EU clanice, al to nas narod nikako da ukapira!

Gile

pre 11 godina

"Ali ako odemo u evropsku uniju i odreknemo se kosova mnogo bolje cemo zivjeti, da ne naopominjem strane investicije koje ce da nagrnu".

hahahaha, e ovaj me baš dobro nasmejao, ulepšao mi dan. Jeste da je Koštunica out of time, ali ovi što ga mrze su out of place.

hahaha, nagrnu investicije ako se odreknemo Kosova, e svašta...

blebetalo

pre 11 godina

Nisam ni euro skeptik,niti fanatik,ali imam nekoliko pitanja za ove sto znaju sve:
- Kako to da svi ljudi pobjegose bas tamo,trbuhom za kruhom?I Hr i SR!
- Jesu li tamo place vece,uredne i zasticen radni status
- Dali tamo,koliko toliko,ipak vlada posteno vrednovanje rada
- Koliko vas u maticnoj drzavi zivi od onih sto "utekose" kod zlocestog njemca?
I na kraju,jeli pametno da drzava nece ono sto skoro svaki njen pojedinac oce,pobjeci na truli zapad ako se ukaze ikakva prilika?
Na zalost,to je nasa realnost.Inacenje tomu radi ponosa moze upravo rezultirati gubljenjem ponosa.Nema veze,svako legne kako si prostre!

hr

pre 11 godina

Bob Rock svaka čast najbolji i najtočniji komentar u vezi EU. Poptuno isto vrijedi i za Hrvatsku. U EU ne teče med i mlijeko, neće nam dati 5000 eura plaću čim nas vide ali nam daju osnovne civilizacijske norme koje mi nismo sposobni sami postići. Poštovanje zakona, ljudskih prava, hapšenje političara=kriminalaca, itd. Nikad Sanadera u zatvoru da oni to nisu naredili...

seljadin

pre 11 godina

svaka cast onima koji zive u 1948moj godini, za vasu informaciju, niti je 1948ma, niti je Tito bio Srbin, a ni Staljin Rus, i obojica nisu vise zivi!
Probudite se u realnosti, danas je jos jedan Srbin stradao od NATO bombe, i to na Kopaoniku, 2012sta je godina, i vidite sta mozete uraditi za sebe.
A sto se tice NATOfila, bilo bi dobro da b92 objavljuje geografsku lokaciju, pa oni koji pisu iz etnicki ociscenih krajeva od Srba, se nece moci prikazivati kao neko ko je zabrinut za buducnost Srba.

Barba Papa

pre 11 godina

I Severna Koreja priča kako je za saradnju sa svima. I šta to znači? Ništa. Obične floskule. Ili deliš vrednosti demokratije, pravne države sa uređenim institucijama i slobodnom privredom bez monopola ili ne. Nema tu sredine. Nama prirodno pripada mesto u EU kao i svima ostalima u Evropi.

Dusa mi ulicom luta, bez kaputa

pre 11 godina

Kada je EU priznala nezavisnost Kosova postalo je jasno da je cilj da se Srbija oslabi jer je srpski narod identifikovan kao narod koji bi voleo da sam upravlja svojom drzavom. U njihovim ocima ovo je nedopustivo. Za istocnoevropske zemlje predvidjeno je da budu sirovinska i ljudska baza za zapadnu Evropu.
Vojislav Kostunica je rekao narodu istinu koju sada cujemo od Nemaca, a drugi na politickoj sceni su lagali i nastavljaju da lazu. Nakon sto nam je rekao sta se tacno od nas trazi VRATIO je mandat i zakazao izbore kako bi se gradjani izjasnili o novoj situaciji. Uporedite to sa nacinom na koji dolazi do smene mnogo beznacajnije vlasti u Novom Sadu. Uporedite ovog coveka sa covekom koji nas je do skoro vodio. Pogledajte izjave Borisa Tadica, to odsustvo realnosti, pogledajte ko je bio odgovoran za sudbine miliona gradjana. Za vreme vladavine Kostunice javni dug je smanjen, a ekonomija je belezila rast.
Kostunica nije lopov, kulturan je, pametan, obrazovan i ne drzi se grcevito za vlast. Nije ni cudo da ima sedam procenata na izborima jer toliko je otprilike gradjana Srbije sa ovim osobinama. Ako su na suprotnoj strani od njega, sudeci po komentarima i vestima, Nemci, dezurni Albanci i "susjedi" onda je svakome ko je imao makar dovoljan(2) iz istorije jasno sta nam je ciniti.

NekoIzMase

pre 11 godina

(Bacvanin, 13. septembar 2012 12:37)
pa treba biti stvarno nizak intelekt i smatrati da je tržište EU izvozna šansa za našu industriju, da su naši proizvodi cenom i kvalitetom konkurentni proizvodima u EU, i misliti da je SSP i ukidanje carina sa EU donela boljitak i oporavak našoj ekonomiji. Jeste kupovna moć u EU veća, ali oni ne troše na nekvalitetne proizvode, i šta god ti pisao, naša izvozna šansa su jedino tržišta Rusije i zemalja trećeg sveta.

Za gulage, socijalnu zaštitu i kako su uređene slične stvari u Rusiji me ne interesuje, i ne bi trebalo osobu koja drži da ima visok stepen intelekta ... Kakvo je stanje na tim poljima u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Pakistanu i ostalim državama ??? Da li se EU i Ketrin Ešton gadi saradnje sa tim državama i da li im drži bukvice o njihovom unutrašnjem uređenju?

Zašto bi nam Rusija davala donacije prethodnih godina, kada smo vodili politiku da EU nema alternativu, najveći deo prirodnih bogatstava i dobrih firmi prodali Zapadu u bescenje (osim NIS i još nekoliko firmi)? Valjda prvo treba da pokažemo da smo pomoć zaslužili, kao što smo pokazivali Zapadu od 2000. pa naovamo.

Što se argumenta o rublji tiče, iako je besmislen prokomentarisaću ga. I Rusija koristi dolar u svojim plaćanjima, Kakav je to argument? Svet je zasnovan na dolaru i sada evru (nekada uglavnom marci). Spominjati to kao 'argument' je dokaz manjka činjenica da je 'EU nema alternativu' dobra politika.

Ako je Kosovo nezavisno, zašto traže da ga se odreknemo?

Dragan

pre 11 godina

Gospodin "ja znam sta je lose ali ne znam sta je dobro"
Mislim da on ne moze da shvati da je narod gladan i da mu treba hrane i malo predaha od ovih socioloskih hipoteza sa kojima neki obezbedjuju solidna primanja, vise nego dovoljna za zivot.
Mozda je bolje reci da Kostunica stalno promasuje temu na pismenom zadatku , a za to , kao sto je narod i glasao ,sledi ili dva minus ili jedinica.

Dragan

pre 11 godina

@bek
Politiku protiv uclanjenja podrzavaju oni koji svakodnevno posle ovih izbora, vrse tesku propagandu protiv uclanjnja uz parole o nekom "evropskom putu" a navijaju za Rusiju. U lazi su kratke noge.

Aleksandar

pre 11 godina

Sto jes' - jes'. Kad se vidi kakav svilen gajtan EU sprema mutnim bivsim premijerima, nije ni cudo sto Kostunica tako na EU gleda. I Sanader bi isto pricao da je samo znao sta ga ceka...

deNiro

pre 11 godina

Mi,Srbi moramo da shvatimo da od Germana ne mozemo da ocekujemo NIKADA nista dobrao.To nije teorija zavere vec FAKAT potvrdjen kroz istoriju.1914.ultimatum,1941.ultimatum.U I ratu su "civilizovani"Germani oputisili Srbiju(slike obesenih seljaka,zena i dece)posle povlacenja vojske.U II ratu,logori,odmazda 100 za jednog je vazila samo za Srbe...Mnogo nas je izginulo,svi ostali su cekali u prikrajku i na kraju dobili svoje drzave.Zato je VK u pravu.E,sad nije vreme da ponovo ginemo,ali je vreme da JASNO kazemo ovo sto govori VK.Svi sem njega kriju istinu i prave se blesavi.Manje ce da boli SADA nego KASNIJE.Ali da ce da boli,bolece.Naravno zato i ovi kavzi-politicari to govore samo kada su u Srbiji.Naravno,sama formulacija o priznanju je u ovom trenutku nebitna.Sustina je prerfidno,postepeno priznavanje prerogativa drzave i dovodjenje Srba u zavisnost od Pristine.A onda ce da kazu evo,sve smo ucinili ali za spas preostale Srbije,moramo da prihvatimo realnost.Zato,ILI odmah prekinimo pregovore ILI priznajte tu kvazi-drzavu.Sve ostalo je laz malih politicara.

Mario Bros

pre 11 godina

Nije Koštunica jedini koji nešto vidi ili zna, nego eventualno jedini koji to kaže i potom nagrabusi što se tiče uticajne ekonomske i političke podrške zapada. Zna i Tadić i Dačić i Nikolić da će uslov biti priznanje Kosova, ali ako to sada kažu, onda više ne mogu zastupati taj put, a onda nema podrške zapada i novca. I onda gube izbore. Zato se nastavlja sa verbalnim principom i EU i Kosovo, a zapravo u praksi ni EU ni Kosovo.
Bitna suština je da u oba slučaja dobijamo ni, ni. Jedino je razlika da li se pravimo da je to i, i, ili govorimo i samo ni, ni.

mario

pre 11 godina

to me podsjeća na ponašanje narkomana,
što ga više pritišćeš da se počne normalno ponašati, on sve više od tebe bježi i traži društvo sličnih

lakše je sada pobjeći od evrope, prigrliti Rusiju nego se suočiti sa problema i dovesti državu i naciju u red

Petar

pre 11 godina

Naša država je tradicionalno raspolućena između istoka i zapada, to nije ništa novo. Glasam za EU zbog toga što je obezbedila visok životni standard za svoje ljude, institucije sistema (sudovi, administracija) koje funkcionišu, visok stepen sprovođenja zakona. Sve zemlje oko nas su već, na ovaj ili onaj način, u Uniji. Evropa jeste i naša kuća. "Bratstvo" sa rusima je veštačko i politički motivisano. Uporedite standard prosečnog rusa i zapadnog evropljanina- kakvu hranu jedu, kakva kola voze, u kakvim kućama žive, gde letuju, kakve su političke slobode, ekološki standardi itd.- čak nisam siguran da rusi žive bolje nego srbi! Svaka država u africi, aziji, južnoj americi bi iskoristila ukazanu šansu za prijem u EU kada bi mogla. Naravno da ni EU nije med i mleko i da će biti problema i izazova, ali mi u ovom trenutku jednostavno nemamo bolji i zdraviji put. Nema sistema na planeti koji je u praksi dao bolje rezultate od višestranačke parlamentarne demokratije. Istočnjačke despotije, diktature i čvrste ruke dugoročno gledano degradiraju društvo i vode u propast.

ЉУДСКО ДОСТОЈАНСТВО!

pre 11 godina

Када је човеку човек и његово људско достојанство испред профита, онда човек себе почиње да поштује, упркос томе што га други, који су себе у потпуности подредили профиту, не уважавају. Они и не могу да га уважавају, јер не цене ни себе као људе, другог као човека, људско достојанство, људска права или међународно право. Њима је на првом месту профит!!! Питамо себе: хоћемо ли да будемо средство за богаћење криминалних ''демократа'', или хоћемо сарадњу на бази равноправности и на економском пољу? Изаберимо оне који нас нису бомбардовали да би могли да профитирају на злочину! Изаберимо оне са којима можемо да се развијамо и у човечном, духовном, културном, образовном, правном, политичком и економском смислу! Чувајмо и ценимо своје животе и здравље. Уосталом, сви су бољи од ''милосрдних анђела''! Не пристајемо на ''милосрђе''. Тражимо искрене пријатеље, али и равноправне партнере, а не убице! Не посипајмо се мазохистичким пепелом. Устанимо и ходајмо усправно и достојно човека! А килавци, кукавци од дрхтавог срца плачно се радују Мерици Ворлик и Ангелини Меркел! Ознојани под шлемом мазохистички негују садисте, а улизичком задовољству нема краја... Оргазмично се њишу у трансу пред диктатом најмоћнијих рушитеља! Сорош им аплаудира - прошли су, добили су довољан број бодова.

vladan

pre 11 godina

Ne logicnost u u komentaru u kome se spominje EU i Saudijska Arabija; Saudijska Arabija, Irak i Pakistan su u Aziji, a i ne zele da budu clanovi EU! Samim tim, EU nema potrebe da komunicira sa njima po tom pitanju! Druga stvar, sta je to prodato od nacionalnog bogatstva?!? Imamo Kolubaru, EPS, imamo sve hidrocentrale, poljoprivredno zemljiste je u nasem vlasnistvu. Da nije mozda deo Beograda prodat, kao Luka Beograd, nekom stranom vlasniku ili nekim domacim bogatasima? Trece, kako nije bitan kvalitet obrazovanja i zdrastvenih usluga - pa to je jedan od temelja modernog i civilizovanog drustva? Cetvrto, mi sa EU vec sada ostvarujemo najvecu spoljno-trgovinsku razmenu i to pre svega zato sto smo kompatibilni sa njihovim ekonomskim sistemom a ne zbog toga sto nam je to palo na pamet sada. Mi sa Rusijom uvek mozemo da poslujemo ako ona ima potrebe da kupi nesta od nas, ali oni bi i do sada poslovali sa nama da imaju interesa u tome (sve ostalo spada u domen prazne demagogije i zelja). Dakle, ne trebamo im.

Beli listic

pre 11 godina

@Vlada

Da li bi bolji iybor bio da su na vlasti ostali DS-SPS-LDP-G17???

Sumanjam, da su valjali ne bi bili promenjieni a ja licno ne vidim razliku izmedju Borisa, Tome, Ivice, Cede.....Bar cemo videti da li su ovi "novi" bolji od "starih " ili ne.
Za sada su podjednako losi

Zadovoljan sam svojim izborom - BELI LISTIC jer izbor izmedju dva zla nije izbor.

MUKNAVI

pre 11 godina

Postoje razni konopci ,oko vrata,ali ko ih nama navlaci...oko vrata?Mi sami,jer vlast imamo onakvu kavi smo mi.Dal` bi ovakve "politicare" sebi izabrali ,npr,Nemci?To se njima ne moze desiti,hitlera su krvavo platili,jer Njihov Narod zahteva ,a ne ceka da mu oni ispricaju predizborne bajke pa on onda da ih analizira,komentarise.Kod njih se politikom bave oni koji ne falsifikuju diplome u starckim danima itd ,a kod nas gologuzani ,lenstine i krivinasi kojima je to ,politika,sansa da se obogate,nameste si neki tender,potpomognu,za novac naravno, svoje lopove-tajkune a onada se te grupe ganjaju izmedju sebe jer hoce..jos...jos..a usput,sve kurtemurte, maltretiraju sirotinju i na njoj treniju strogocu..po onoj narodnoj;Riba bazdi od glave a cisti se od repa..Eno u Kraljevu,zajasili tomovci,i sada ganjaju ulicne prodavce kojima su svi oni,u proslim godinama, razmesteni u razne koalicije raztumbali firme..Magnogrom itd..isterali ih na ulice i sada.."zna se red" to ne moze,maaarssss odatle!Brate,sve ovo kod nas jako bazdi na letvu,jer ovi gradjani koji se muvaju po politici izgubili su razum,davno,i zaboravili na izreku ..Sviraj,sviraj, ali i za pojas zadeni`..

TRAFIKA

pre 11 godina

Ma pusti ti Kosovo Kostunice, tu se preplicu interesi velikih sila i nas pajsera koji nismo izlobirali za nas interes dok druga strana jeste.
Sta smo mi tu uradili za svoj interes? Nista. Nasa vlast je imala preca posla, dok drugi rade na tim svojim interesima nasi su bil izauzeti pljackom i izdajom svog naroda.
Sta si ti Vojo mislio o 6. oktobru, lopovima koji trebaju u zatvor, Udbi koju treba istog jutra rasformirati? Lustraciji stetocinskih rezimlija?
Nista nisi uradio, prespavao si, mazio macke, i to nije imalo veze s Kosovom a ti nisi nista uradio, hteo si status kvo, hteo si nista dok drugi rovare, i onda nam se sve ponovilo s vasim kadrovima samo s jos bahatijim kradjama jer je pljacka naroda legalizovana.
I tak oslaba drzava da sacuva Kosovo? Drzava suplja kao svajcarski sir i lako ucenjiva.
Ti si Vojo kriv jer je narod tebe izabrao da napravis 2000. rezove posle Slobine stete po Srbiju a vi i zuti niste mogli da asfaltirate 20 km puta, trebalo bi da te bude sramota da imas obraza jer nista nisteuradili, sam oste prodavali sta se prodati moglo.
Svaki pajser moze tako da vlada, a treba nesto stvoriti i ostaviti da traje.

Kum

pre 11 godina

To znaci da ce Srbija da bude potpuno izolovana a njeni gradjani da plate cenu takve politike. Da li su gradjani spremni na tu cenu treba ih pitati. Da ne bi posle, kad bude bilo izuzetno tesko, kukali kako im je neko drugi kriv.
(Milos, 13. septembar 2012 11:30)

E vidite, upravo je to problem sa EU i Zapadom generalno i nasim odnosom prema njima. Oni imaju pristup "ili si sa nama ili si protiv nas" a Vi ste to lepo napisali - "opet treba da budemo potpuno izolovani". A zasto bismo bili potpuno izolovani? Zato sto zelimo da saradjujemo sa svima sa kojima imamo interes da saradjujemo? Zato sto zelimo da zivimo kao slobodni ljudi? Raspolozenje gradjana Srbije definitivno nije vise za ulazak u EU (ako ikada dodje do nekih ozbiljnih pregovora oko pristupanja EU treba odrzati referendum). Sama EU ima puno problema i unutrasnjih protivrecnosti, problem nataliteta, problem konkurentnosti na svetskom trzistu i iz toga proizasle ogromne dugove a ni demokratskim procesima se bas ne moze podiciti - naprotiv. Na vlasti je manjina a narod zapravo niko nista i ne pita. Fasada "demokratije" je tu ali..je samo fasada. Nas privredni interes je da izvezemo robu gde god mozemo, da sto vise forsiramo svoju proizvodnju i naucne oblasti koje su nam za tu proizvodnju potrebne. Srpska "elita" se ponasa kao da zivi na nekoj drugoj planeti gde se samo trosi a novac treba da stigne svemirskim brodom nezaradjen odnekud. Sa tom se praksom mora vec jednom prestati inace cemo zaista sasvim propasti.

LALENKA

pre 11 godina

Ova vlast nikada nije rekla da ce u EU po svaku cenu, polituku koju ya sada vode je na pravom putu da se povrati rejting yemlje koji su predhodnici unistili.

moonraker

pre 11 godina

Problem razumevanja stavova VK je problem inteligencije i percepcije cinjenica.Inace,mnogo su opasniji oni koji imaju "pokolenje"(citat komentatora koji ne zeli da vredja a zapravo to cini).Sve ostalo je sociopatija.

Светлана Fox

pre 11 godina

@ ima li jos koga da nije shvatio?

Имам утисак да ти ниси схватио. Запад није мењао политику али им није требало давати повода и оправдања за ту политику. Управо то је Коштуница и радио врло упорно све док запад није формално признао Косово. Када су признали Косово тада је и Коштуница променио политику јер више није имао разлога да бело зове црним и црно белим. Јасно је рекао да се ради о насиљу према једној демократској држави. Ту је почетак и крај. Е, сада, судећи по кометарима овде, има доста наши сународника који мисле да им је боље да оптужују све и сваког, осим онога ко заиста чини насиље.

Balcanicus

pre 11 godina

Da,strana je nama ta Evropa. Tamo postoje propisana pravila za sve. Tamo ne mozes da koljes svinju po sljivom,da promenis sudiju kad ti se navije,da struzes drva komsjji pod prozorom,a otvoreno mrzis druge samo sto "nisu tvoji",da ti neka profuknjaca promovise stranku i njen skup,da ti ratni profiteri i zlocinci budu nacionalni heroji,da umesto u kontejner,bacas djubre u reku,da mozes slobodno gajiti vaske,siriti zuticu... Nije to za nas,u pravu si Vojo . Dovoljno je nekim mackama obezbediti evropske standarde. Od naseg Voje -puna kapa!

Ladislav

pre 11 godina

Konopac oko vrata Srbije su svi posleratni i novokomponovani vlastodrsci u istoj. NIKADA sopstvenim snagama i svojevoljnim potezima Srbiji nece biti bolje i prosperitetno, zbog raznih Kostunica, Tadica, Nikolica i svih slicnih . Poguban mentalitet nadjacava svu intelektualnu snagu pojedinaca , a arogancija i nadmenost su zavrsni potezi tragedije. NISMO najpametniji i NISMO sami sebi dovoljni . Hoce li to Srbin da shvati vec jednom ???!

da se ne zaboravi

pre 11 godina

Gospodin Koštunica je oštro kritikovao vladu i premijera Zorana Đinđića za povezanost sa raznim mafijama, ali je po dolasku na vlast oberučke prihvatio Zakon o privatizaciji prethodne, Đinđićeve vlade
i što je najgore, sproveo u delo
i najveći broj privatizacija
i privatizacije najkrupnijih firmi, po istom modelu.
Taj model je zaista bio poklon vlasti "vlasnicima krupnog kapitala", stečenog devedesetih godina prljavim poslovima, čjime je privreda data u ruke kriminalcima i DB-ovcima, praktično istoj, siledžijskoj, privilegovanoj bagri, koja zapravo ne ume ništa od privređivanja da organizuje, osim reketiranja.

S`toga je njegova uloga u privrednom kolapsu Srbije vrlo značajna.

Milan Filipovic

pre 11 godina

Interesantno: Koliko paničnih reakcija na jedno saopštenje g.Koštunice,u kome čak ni ne iznosi neočekivane stavove!
Još interesantnije: Dobar deo brda negativnih komentara počinje sa: "Ko je ovaj uopšte?"
Najinteresantije:
Unisonost reakcije naših susjeda, komšija i domaćih evropejaca u komentarima
Zaključak:
Nama "neobaveštenima" i nama koji smo se "probudili posle zimskog sna" kao i svim ljubiteljima mačaka generalno je sasvim jasno i nedvosmisleno da je G.Koštunica je pravi gospodin i čovek koji uvek govori istinu a to je opasno po tuđe nečasne planove.

GBP

pre 11 godina

Kakvo rusofistvo?! Protiv sam EU i trenutno učim evroskepticizam od Londona. Pročitajte štogod o tome ko je danas najveći protivnik Brisela. Ne Rusija, nego anglosaksonska Britanija. Najopasniji su jer su unutra.

bezimena

pre 11 godina

Kada je EU priznala nezavisnost Kosova postalo je jasno ...
(Dusa mi ulicom luta, bez kaputa, 13. septembar 2012 15:29)

EU nije i NE može da "prizna" Kosovo, to radi svaka država za sebe, s tim što je VELIKA VEĆINA članica EU Kosovu priznala nezavisnost!
Kako ste u prvoj rečenici započeli komentar NEISTINOM glupo je dalje trošiti reči na tekst koji je prepun gluposti.

Ili ćemo biti sa civilizovanim svetom, ili ćemo iz njega biti izopšteni (znamo kako to izgleda). Treća varijanta ne postoji!

pilot

pre 11 godina

@Neko spolja
"Izjava VK je tipican primer najgore demagogije. Srbija naime NIKADA nije vodila politiku "EU nema alternativu". Srbija je PRICALA da vodi takvu politiku, ali je u praksi nikada nije sprovodila."

Odlicno primeceno. Ja sve vreme tvrdim isto. Najobicnija demagogija.
Seca li se neko da su hvalospevi o Rusiji upravo zapoceli u vreme prethodne vlasti.
Svaki dnevnik na RTS-u je pocinjao sa izvestajima o Putinu i Rusiji.
Konuzin je jos pre nekoliko godina poceo da se bahati po Srbiji, Vuk Jeremic je samo deklarativno bio za EU, sve vreme je radio na stetu tog pridruzivanja.
Svi znamo kada je napravljena ruska baza na jugu Srbije.
Najvrednija firma u privatizaciji je poklonjena upravo rusima.
Prica o famoznih 800 miliona ruskog kredita, zivi ovde skoro 5 godina, i od tih para u Srbiji napravljeno "sta sve ne", a da bukvalno nije stigao i jedan dolar od tog kredita.

Dok paralelno kruzi prica "kako nam EU otima Kosovo", "kako nas uvode u duznicko ropstvo" i slicno.

Toliko o politici "EU nema alternativu". Od te politike ostalo je samo puko cesanje o evropske fondove i donacije. Najobicnija podmetacina ruske kolone u Srbiji. Upravo Rusija steze omcu oko vrata Srbije, preko svojih ljudi odavde.
Steta sto ovi iz EU nisu zeleli da zavrnu slavinu vlastima ovde, pa da se proruska politika ogoli do kraja i da se vidi njen pun potencijal. Ovako smo dobili najgoru mogucu kombinaciju, da se zapadnim parama sponzorise rusofilstvo u Srbiji.

demokratija nema alternativu

pre 11 godina

Toliko o stvarnim zeljama za ikakvom neutralnoscu, o doslednosti, postenju i ostalim izmisljotinama koje prate proruske prodavce magle.Ubuduce, kada vam neko iz DSS-a pomene bilo kakvu neutralnost, prva misao koja treba da vam proleti kroz glavu jeste: "Aha, znaci rusofilija...".
(ima li jos koga da nije shvatio?,13. septembar 2012 13:22)

A ne znam da li si ti shvatio da je DSS uradio vise na evro inegracijama nego sve partije bivseg DOS-a.Ali to nije radjeno iz marketinskih i stranackih interesa vec drzavnih.A onda je 2007nastala nova situacija posle proglasenja nezavisnosti Kosova i videli smo kako nas postuju u eu.A narednih godina(pod tadicevim rezimom)smo videli da eu nije interes da Srbija postane slobodna,demokratska i ekonomski jaka vec da bude poslusna.Nije im bila po volji partija( i covek)koja je pobedila diktatora i koja je donela prvi demokratski ustav posle drugog svetskog rata,vec im je bolji partner bio tadicev rezim koji je doneo hrpu antidemokratskih zakona(o informisanju,pravosudju...)i vladao nedemokratski.Tako da(valjda si do sada shvatio) nisu oni bili protiv Milosevica(a bili su i partneri jedno vreme)zbog njegove lose politike koju je vodio 10godina,vec zato sto se vise nije uklapao u njihove interese.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovo je lik iz naslova romana Dostojevskog.
(gradjanin Srbije-normalan covek, 13. septembar 2012 09:41)

Gresite, roman 'Bend Sinister' (Под знаком незаконнорождённых) nije napisao Dostojevski vec Vladimir Nabokov, a Kostunica tu nije u naslovu vec kao glavni 'junak' Adam Krug. Inace knjiga doista opisuje ideje za koje se VdrK zalaze do u najsitnije detalje.

Kum

pre 11 godina

Ili ćemo biti sa civilizovanim svetom, ili ćemo iz njega biti izopšteni (znamo kako to izgleda). Treća varijanta ne postoji!
(bezimena, 13. septembar 2012 15:57)
Civilizovani svet civilizovano razgovara i trazi resenje prihvatljivo za sve a ne namece svoju volju. Ti o kojima Vi pisete su obicni nasilnici a civilizovani su samo u svom dvoristu. Cim se iz njega maknu ponasaju se sasvim drugacije. Jedan arsin vazi kad su kod kuce, sasvim drugi kas su "u gostima". Jedini argument pristupanja "civilizovanom" svetu je da nas vise ostave na miru. To bas i nije cilj koji ce neko voljno i radosno da sledi. Da Zapad pokaze bar malo spremnosti za bilo kakav dijalog i uvazi srpske razloge i argumente i odnos bi bio sasvim drugaciji. Ovako u Srbiji ogromna vecina u njima ne vidi prijatelje dobrih namera.

grdna_ja

pre 11 godina

Ovaj se čovek probudio. Ajde što se probudio, nego je sve više o svemu obavešten. Ovoliko ga nije bilo ni kad je bio na vlasti.
Interesantno, svi političari znaju sve da reše kada odu sa vlasti. Da je on hteo da reši problem Kosovo i/ili EU, kada je vladao, mi bi sada odavno bili srećni. On je natakao Srbiji omču oko vrata koju sad pominje.

Marko89

pre 11 godina

@Rezolucija 1244

To tako ne ide u medjunarodnoj politici. Nekonzistentnost je kostala Srbiju vise puta toliko mnogo da i moja generacija ispasta.

ima li jos koga da nije shvatio?

pre 11 godina

@demokratija nema alternativu
2007-me godine uopste nije nastala nova situacija u vezi sa Kosovom. EU i USA od samog pocetka nisu menjali svoju kosovsku politiku. Srbija je jos 99' bombardovana od strane istih zbog Kosova. I do danasnjeg dana nista se nije promenilo u toj politici. Za zapad je pitanje Kosova davno gotova stvar. Cak je i Kostunica na mitinzima DOS-a optuzivao Milosevica da je izgubio Kosovo. Znaci nije bilo "novog momenta" u Kosovskoj politici EU, ali je taj "novi momenat" izmisljen da bi vi mogli da imate neku novu tacku oslonca za otvorenu politiku udaljavanja od Zapada (sto ste do tada radili samo ispod zita). "Novi momenat" postoji samo u politici DSS-a.
Ali drago mi je da i sam priznajes da je Kostunica vodio zemlju u "taj brod koji tone i koji je osudjen na propast", a zove se EU. Posto se stice utisak da bi vi voleli da se taj deo vase istorije zaboravi.
Koliko je taj vas Ustav dobar, najbolje govori da se danas od njega ogradjuju svi oni koji su tada agitovali za isti.
Uzgred, zasto bi im bio po volji "covek koji je pobedio diktatora", ako se taj isti iz sve snage trudio da prezive miloseviceve strukture nakon 2000?
I uopste se ne slazem da je on ucinio vise na priblizavanju EU, od prethodnika. SSP potpisan u njegovo vreme je rezultat rada i prethodnih vlada, i vise gest samilosti od strane EU, ne bi li se poslao neki pozitivan signal Srbiji da nastavi putem koji je trebala da ide. Nije se on uopste nesto mnogo slomio oko potpisivanja tog sporazuma.

Milan

pre 11 godina

Zar je tako teško da bilo koji političar bilo koje političke orijentacije kaže čarobnu reč koju narod želi da čuje: REFERENDUM
To je samo još jedan dokaz da su svi oni korumpirani i da ne treba rušiti ovu ili onu stranku - treba rušiti sistem.

Бојан Савић

pre 11 godina

(sova1965, 13. septembar 2012 12:50)
Изгледа да заборављате да је Тито то исто радио и са онима који су били наклоњени западу!