Subota, 01.09.2012.

20:30

Vučić: Naši piloti kao i oni iz SAD

Ministar odbrane Aleksandar Vučić priredio je svečani prijem povodom 100. godišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva i predstojećeg avio-mitinga Batajnica 2012.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Naši piloti kao i oni iz SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Realko

pre 11 godina

Kako nasi piloti mogu da budu isti kao americki kad nemaju u cemu da se voze. Kako Srbin koji ide 400km na sat i gadja metu u vazduhu sa 1 kilometra moze biti bolji od onog sto ide 1200km/h i gadja metu sa 4 kilometra.

Populisticke izjave, sta drugo ocekivati od Vucica...

Tastina praznine

pre 11 godina

Iako svi misle da su najbolji piloti na svetu piloti lovaca i drugih borbenih aviona,samo su donekle u pravu.
U letackoj struci,prave zvezde su piloti poljoprivredne avijacije i to iz vise razloga:
Zaprasivanje useva se vrsi sa veoma malih visina,pri cemu su brzine letenja veoma male.To je kombinacija koja nije preterano pozeljna u letenju,pogotovo kada se u tu jednacinu ubace i ostri zaokreti koji su neophodni kada se pokriva ogranicen prostor.Poljoprivredni piloti su obicno bivsi vojni ili civilni piloti koji su dostigli odredjeni broj godina,tako da vise ne mogu aktivno da se bave u sluzbama,sa ogromnim letackim iskustvom.Kod nas uglavnom lete na AN 2 ili Dromaderima koji su toliko ludi avioni,da je letenje na ima pravo uzivanje.
Imao sam priliku da letim na njima i pogotovo mi je merak bio na An 2.To je avion koji moze da leti ekstremno malim brzinama,pa cak i da ide u "rikverc",ako je vetar dovoljno jak,sto se radi tako sto mu smanjis brzinu na nekih 30 do 40 km/h i pustis da te ceoni vetar gura unazad.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Mislim da je neko previse puta pogledao reprizu "Top gun-a" , ove izjave su nuspojava toga.. Ima i poster Toma Cruisa u kancelariji.. :)

Darthsawa

pre 11 godina

Ja samo ne znam ko njih u ovako nesretno vreme savetuje da odrzavaju aeromiting.... Kasa prazna a oni bi da se shepure avionima.... Sajam tehnike propao.... Sajam automibila i industrije propao... A nasa vlada da pokaze vojnu silu .... Pa zar je moguce da smo takav narod.....

Vlajko

pre 11 godina

Sve navedeno stoji. Manje za populističku priču državnih funkcionera (svašta svako priča; ne pričaj, već radi!) a više za obučenost, upotrebno stanje,varijetet i efikasnost tehnike, kao i konstelaciju snaga u regionu. Odbranu moramo imati, a kakvu strategiju i tehniku u skladu sa njom treba odabrati, odrediće neko kome je to struka. Voleo bih po tom pitanju da steknemo odlučnost i efikasnost jednog Izraela.
Inače, ovaj miting je jubilej istorijskom događaju, i kao takvog treba ga poštovati i pokušati ne ostavljati neprilične komentare.

dragan

pre 11 godina

koja glupost pa i malo obrazovan zna da sati letenja nasih pilota u poredjenju sa stranim nikakva.Vise neka baba ima sati letenja od nasih pilota.A o avijaciji od TRI ispravna aviona sve govori.Kad su nas bombardovali nijedan avion nije bio u vazduhu sto je i dobro.Slovenci su dobro uradili usli u NATO paim nebo cuvaju austrijanci i italijani ,a to je ogromna usteda

voja

pre 11 godina

@(kaiser, 1. septembar 2012 22:47)

Pa mi smo 91-95-99 bar probali da se odbranimo (iako smo sve vreme imali istog protivnika i napolje i unutra).
Nismo samo skinuli gace i ovili se bez borbe.

mrx

pre 11 godina

Naši piloti nemaju opremu i uslove za rad, nemaju nalet, nemaju stanove, nemaju plate, nemaju status ( sve im je ukinuto, jer u Srbiji je svima važno da komšiji crkne krava ), nemaju sve što imaju Američki piloti i piloti svih normalnih zemalja na svetu, iako su sve to starije generacije imale. E pa, sada svako od Vas neka zaključi gde smo mi a gde oni!
Nepobitna činjenica je da smo sposobni i pomalo čudni, jer i bez svega nabrojanog, imamo minimum vanrednih događaja i tragedija i spremni smo čak i miting da iznesemo na plećima! Kako? Ne znam!
Nekada si sa ponosom mogao da istakneš da si borbeni pilot MiG-ova, a sada stidljivo...sagovornik odmah upita: " Jel letiš u JAT-u ili Montenegru?".

Zrak

pre 11 godina

Sve je to lepo, gos'n Vucicu, ali evo jednog pitanja za vas. Ako bi izasli na dvoboj jedan manje dobar borac ali da ima pistolj i jedan borac ko Mirko Filipovic ali da je goloruk, ko bi pobedio?

miki

pre 11 godina

SNS... izvinjavam se ali par pitanja... kada ce predizborno obecanje ili obecanja? i kako imate obraza da se rukujete sa zlocinackom fasistickom koalicijom (NATO)? E jadni su oni koji su glasali za vas!!!!

Obavesten

pre 11 godina

Zanimljiva su ta poredjenja izmedju nasih i americkih pilota.Ko je u pravu ne bih mogao da tvrdim,ali mogu da ispricam svoja iskustva.
Pre jedno 15 godina bio sam u Vrscu na obuci za sportskog pilota u JAT-u.Posto je to bio letnji period,zadesio sam se tamo u vreme takmicenja.Takmicenje je orilicno jednostavno i sastoji je od navigacije,instrumentalnog letenja i akrobacija.Na takmicenju su ucestvovali civilni i vojni piloti iz zemlje i inostranstva (onih koje su saradjivale sa nama ,iako su bile sankcije).
Rezultat je bio sledeci:
Vojni piloti su pokidali civilne u akrobacijama,toliko da je to bilo sramota gledati,dok su civilni piloti bili daleko bolji u navigaciji ,pogotovo vizuelnoj,jer vojni piloti jednostavno tako ne lete i zavise od telemetrije iz komandnog centra.
Da li bi nasi piloti bili bolji od americkih,nisam bas siguran,ali kada bi imali barem pribliznu opremu i dovoljnu kolicinu sati naleta,mislim da ne bi bili losiji.Razlika izmedju nasih ljudi u bilo kojoj struci,pa i u letenju,jeste nedostatak love,tako da bi uspesno radili ono sto rade oni koji love imaju,moraju da se snalaze uz pomoc "stapa i kanapa".Koliko god to bilo lose,ima i svoju dobru stranu,jer vezba mozak,trenira ljude da resavaju probleme i cesto nalazi druge namene kod masina i proizvoda,koje u fabrikama nisu mogli ni da zamisle.
Nasi piloti su ranije bili cenjeni u svetu,zato sto su imali sjajnu obuku,zato sto su pametni ,snalazljivi i vredni.

srbin

pre 11 godina

Ne razumem, pre 100 godina bili smo jedna od 15 zemalja koja ima avion i pilota, a danas jedva imamo nekakvu avijaciju. Sta se desilo sa Srbijom za ovih 100 godina :-(
Jos jedan podatak: Izmedju 2 svetska rata imali smo vojnu avio industriju - avioni IK-1, IK-2 i IK-3 bile su moderne letelice, u koraku sa avijacijom tog vremena. Na zalost, kompletna eskadrila stradala je tokom 41. i 42. od tada u Evropi daleko nadmocnih Meserschmita BF-109...
I, da se setimo kasnije, Galeb, pa Orao, pa Super Galeb G4...sve nasi proizvodi. A sada..... nemamo nistttaaa..... Srbijo, kako su te toliko upropastili? :-(

igor

pre 11 godina

Pilot je dobar onoliko koliko ima NALETA....sto ima vise sati letenja godisnje,to je bolji. Jos kada mu se da kvaltetna oprema(citaj avion),on je jos bolji.
Zato je americko RV jedno od najboljih-jer imaju jako dobru opremu,para da im nalet ne bude limitiran,vec koliko oprema dozvoljava,i ono sto je najvaznije-imaju jako dobar sistem...
E sada,poznato je da Izraelsko RV se smatra jadnim od najboljih,ako ne i najbolje RV na svetu-a to je opet zbog sistema obuke koji je strasno zahtevan,i samo najbolji kandidati prolaze u RV,i zbog iskustva jer je Izraelsko RV u stanju rata vec 50 godina,a za iskustvo nema zamene.Takodje,oprema im je vrhunska-americki avioni sa izraelskom tehnikom,dosta drugacije od americke.
Tako da gospodo-rusi su daleko....prvo-nalet im je limitiran bio jako dugo-bilo je pilota koji godisnje leteli samo 2,5 sati...
drugo,rusko RV je imalo rat sa Gruzijom gde je pokazalo dosta slabosti-od toga da su izgubili dosta aviona (20ak komada),a od toga pola od prijateljske vatre,tj.ruske vojske...za 21 vek,to je nedopustivo.Ali pokazuje dosta rupa i slabosti u sistemu.
Nasi piloti-ima ih svakakih....sada je jos dobro,kako je bilo.

Arhimed

pre 11 godina

@Analitičar Apsolutno si u pravu! Nasi su kreativniji i pametniji od svih! Tako je i u avijaciji i u politici i u sportu i svim ljudskim delatnostima! Yato smo bs i ovako uspesni i nasem sveopstem i svobuhvatnom napretku nema kraja! Ali salu na stranu ako si video malog )tj neyrelog= psa ili macku kako jure svoj rep, e to je Čiča ono što nas najbolje oslikava! Nesposobni smo da se bilo čime bavimo što bi nas izvelo iz tog začaranog kruga jada bede i neuspeha. A da je tako dovoljno bi bilo da uporedimo bilo koga sa sobom i vidimo gde su bili oni pre recimo 20'30 godina a gde mi i kakvo je stanje sada. E prvi koji to buude radio i koji prizna i shvati gde smo sada taj ce biti stvarni patriota. Svaka čast avijaciji koja se i dalje snalazi pomoću štapa i kanapa. Malo koja tako mala zemlja ima toliku tradiciju u vazduhoplovstvu i to svakakao treba odrzavati. Kupovina bilo kakvih visenamenskih aviona u ovakvoj zemlji bi bila ve potpuno i starteski i ekonomski neopravdana iz jednog prostog razloga sto smo mnogo mali povrsinski. Potrebno je znatno modernizovati PVO jer to je razloznije i nebrojeno puta jeftinije, a avione za sada krpiti se sa ovim sto imamo i razmisljati o nabavci i razvoju skolskih aviona u skorijioj buducnosti. Vazduhoplovci Vedro Nebo!

milan

pre 11 godina

Kada bi našim migovima ugradili umesto raketa spriceve protiv komaraca e onda bih se slozio sa tvrdnjom da imamo najbolje pilote u regionu a i sire..

MIKI

pre 11 godina

Ovo za obucenost pilota - ajde, aco, molim te!
A ono sto mi mozemo da ponudimo nasim saveznicima je novac, a oni nama tehnologiju.

Pozdrav iz Toronta

pre 11 godina

Sta vam je ljudi, pa svi znamo da smo na dnu po pitanju naoruzanja, to nije vest, ali ovo je ipak veliki jubilej, 100 godina vazduhoplovstva. Nisam ljubitelj Vucica, ali sta je on kao ministar odbrane trebao da kaze ovom prilikom? Mislim da je govor vrlo korektan za ovu svecanu priliku.

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Cestitam ovim hrabrim momcima praznik.Oni nisu inferiorni kao masa ovih komentatora tzv analiticara. Oni su trenirani da poginu jer uvek imaju prvi kontakt sa neprijateljem. Slava onima koji su poginuli u pokusaju odbrane Jugoslavije od NATO agresije. Secam se dobro noc u oci agresije komentara Americkih Genrala koje je brinuo integrisani sistem vazdusne odbrane nase zemlje. Jesu bili skromni rezultati odbrane ali faktor izdaje je bio prisutan kod viskokih ovicirskih kadrova i mnogo tih ljudi poginulo zbog toga ali su ipak uspeli da uzlete i pruze otpor. Analiticari
i dezurni kriticari uzmite americke izvore i pogledajte kako se njihova avijacija provela u Vietnamu protiv ruskih aviona.
Slava Nasim Herojima koji su poginuli, a Novim Generacijama Pilota zelim dug zivot. Boj ne bije svijetlo oruzje vec srce u junaka.
S postovanjem
Dusan Martinovc B.Sc M.Sc MBA P.Eng

lingvist

pre 11 godina

Želim posebno da naglasim da ćemo se truditi da od svih u svetu naučimo ono što još ne znamo, a ono što znamo da na najbolji mogući način upotrebimo u razvoju srpske industrije i ekonomije", rekao je Vučić.

Znam da na ovakvim skupovima moras nesto reci...ali,kakva je ovo demagogija!
Kad smo vec kod ucenja,naucite engleski za pocetak.Stalno ti neko drugi mora reci sta je neko reko.Tolike diplome a skoro niko ne prica engleski!

Isti

pre 11 godina

Nasi piloti sede na stolici pa onda ustanu i odu do aviona, udju unutra, zatvore kabinu, ukljuce makinu, rulaju po pisti, polete, lete i slete.
Isto kao i SAD piloti, ruski piloti pa cak i kineski piloti.

otkrice

pre 11 godina

Ovaj covek kao da nije ziveo u Srbiji, mozda je do sada bio na Mesecu. Pa nasa avijacija nije zutokljunac. Ona ima tradiciju Kraljevine Jugoslavije, a ne tradiciju radikala. U ovoj zemlji ima ljudi sa srcem, duhom... Samo i oni su poceli da se "uvlace" nekima koji i neznaju sta je vojska, a kamo li sta je avijacija.

mostarac

pre 11 godina

Ne znam pustaju li moje komentare, ali samo za jedan mjesec u mostaru napravljena su 52 aviona koje je gadafi narucio svojevremeno. Onda je dosao bratoubilacki rat i soko je postao zona za sajam, fabrika koja je zaposljavala 14.000 radnika. da ne pricam o drugim. svake godine aeromiting na mostarskom blatu, a letova koliko hocete. Juga je jedna jedina, i tesko da ce se ponoviti

Komentator

pre 11 godina

"Američkom pilotu sve praktično 'sažvaće' logistika sve što treba.Srpski pilot nema ni deseti deo toga.Daj našem i njihovom pilotu nepoznati teren,a bez navođenja videćeš ko je pilot,a ko polurobot.Čiču ti slušaj,i ne pitaj me odakle ovo znam,ali znam."
(Analitičar, 1. septembar 2012 21:53)

Verujem da je tako, ali se na kraju ipak meri učinak. Američka avijacija nisu pojedinačni piloti i avioni, već veoma složen sistem. U takvom sistemu pilot može, a možda i treba da bude robot. Bespilotni avioni su korak u tom smeru i sve se više koriste.

U svakom slučaju, naši piloti zaslužuju poštovanje, jer svojim znanjem, veštinom i požrtvovanošću moraju da nadoknade nedostatke tehnike, logistike i svačega drugog.

zoran

pre 11 godina

Koliko košta taj Aero-miting. Ko to plaća? Budžet? Koja je svrha njegovog održavanja sem da je to cirkus za narod. Da li je bilo pametnijih mesta da se te pare daju a ne da se izduvaju kroz avionski auspuh. I na kraju. Koj će na uopšte avijacija od 8 letilica kada smo TOTALNO okruženi najjačom vojnom silesijom u istoriji čovečanstva a koja je spremna da nas spži, što je i pokazala pre 13 godina.

Srdjan

pre 11 godina

Nasi piloti mogu biti kao americki jedino ako kupimo najmodernije americke vojne avione, i da nas amerikanci uz to jos i obucavaju.
jednostavno mi nemamo vojnu industriju niti vojni budzet koji se moze porediti. Amerikanci imaju jedno 100 puta vece i jedno i drugo.

Zoki

pre 11 godina

"Sutra ćemo pokazati da naši piloti mogu da budu jednako uspešni kao i naša tehnika, sa onima koji dolaze iz Ruske Federacije, SAD i brojnih evropskih zemalja". Ako je Vučić mislio na izvođenje akrobacija na aeromitingu, onda verovatno nije pogrešio.

Što se tiče svega ostalog, srpski piloti će biti uspešni kada budu bili deo uspešnog vazduhoplovstva. A to uključuje moderne avione, navigaciju, logistiku... - ali i dobar trening i redovno letenje. Na koji način će neutralna Srbija ostvariti sve to, za mene je enigma. Ali hajde da vidimo i to čudo.

Ivan

pre 11 godina

Ako ceo budžet damo na Avione moći čemo da kupimo četiri B-2 Spirit aviona. Taj avion ima duplo više dugmića od tih naših par aviona i može da leti na duplo većoj visini od bilo kog srpskog aviona. Amerikanci imaju 150 takvih aviona. Da ne spominjem ostale. Mi imamo pilote koji mesečno provode 10 sati u letu a američki i ruski od 50 do 60 sati mesečno, ukoliko se spremaju za borbena dejstva lete i do 120 sati mesečno. To je kao da poredimo čoveka koji vozi relije sa nekim besnim kolima svaki dan i čoveka koji vozi fiću jednom godišnje. Pitam se koji je bolji vozač.

poguraj da upali

pre 11 godina

vučić je zapravo htio reći - naši piloti bili bi kao i oni iz SAD da imaju obuku, opremu i uvjete za rad kao američki. međutim i ovako je dobro, ako mu neko prigovori da pretjeruje uvijek može reći da se od uzbuđenja malo zabunio..

Džoni

pre 11 godina

Samo ću napisati komentar jednog našeg pilota koji je imao priliku da leti na F16. Kada su ga posle upitali da ga uporedi sa MIG29, rekao je samo ovo "U MIG sednes da ga voziš a u F16 da se voziš. Naravno radilo se o tehnološki najsavremenijoj verziji F16 i o našem MIG-u pre remonta. Ljudi "bez alata nema ni zanata".

Мостовљанин Wordpress

pre 11 godina

А ми смо, баш сви, овце, јел? Нит су наши пилоти ко њихови (мање лете), нит их има ко њихових (него мнооогооо мање), нит нам је обука као њихова (имамо ли уопште симулаторе?), нит су нам авиони на нивоу њихових (наши 3. и 4. генерације спрам њихових 4. и 5. г.), нит су нам радари, нит ракете упоредиве с њиховим. Нит имамо ПВО који може да обесхрабри сваку армаду да приђе нашем ваздушном простору. Нит војводе који би ставили војску између народа и непријатеља ('99 је војска само себе чувала, скривајући се, док смо ми јели осиромашени уранијум и касетне бомбе - част изузецима). Нит имамо Космет. Нит керозин.

vlada-so

pre 11 godina

ne bi da širim defetizam u atlantske napredne redove ali šta će nama moderna vojna tehnika,kada nam je ionako u globalnim sukobima dodeljena uloga topovskog mesa.ima ko će da baca bombe.

Zbojštica M.

pre 11 godina

(pavle, 1. septembar 2012 22:06)

Ne vređaj, Pavle, Stepu Stepanovića! Ne poredi ga sa čovekom koji je tužio komšiju koji je uvredio "lik i delo" druga Tita....

Čitalac

pre 11 godina

"Da sam ja ruski pilot koji treba sutra da leti, uvredila bi se i napustila miting. Mi vama toliko para a vi ne mozete ni jedan natpis na ruskom da napisete."
(Ljubica, 1. septembar 2012 22:34)

Izvini, a kojih to tolikih para? Ako ćemo da merimo koliko je koja zemlja uložila u Srbiju u prethodnih 10 godina, onda bi trebalo da stavimo natpis na nemačkom pre tog na ruskom jeziku. Doduše, ja se uopšte ni ne slažem sa idejom da Srbiju stalno moraju druge zemlje da izdržavaju. Što se tiče jezika, engleski je danas podrazumevani jezik za sve što ima međunarodni karakter, pa je uobičajno da natpisi budu na lokalnom jeziku i na engleskom. Meni uopšte ne bi smetalo da je sve u vezi sa ovim događajem napisano na više jezika, uključujući ruski, kineski, španski i francuski, ili na jezicima svih učesnika.

liki

pre 11 godina

Predlazem da svaki pilot mocnih aviona nadleti nad Kosovom i po mogucstvu ispusti koju ''krusku''. Bila bi to povreda teritorije, ali niko ne bi mogao i smeo da zameri. Mozda ce sa zapada, biti pilota koji su vec upoznali vazdusni prostor. Smesno je porediti nase pilote sa zapadnim. Tu ne treba biti pristrasan, nego realno gledati. Setimo se za vreme bombardovanja, sta smo sve mogli da cujemo. Na RTS-u komentator likuje kako je jedan americki avion pogodjen, pilot je katapultirao, a sada ga seljaci jure vilama i motkama u ruci. Da podsetim da svaki pilot ima JPS i dobru logistiku i u roku od desetak minuta stizu apaci i spasavaju pilota. Ne zelim da komentarisem o apacima. Ovaj primer sam naveo zbog jadnih komentara kako je nas pilot snalazljiv a da americki ima podrsku sa zemlje i satelita. Da napomenem da bilo koja letilica bez savrsene opreme vredi 20% svoje vrednosti. Tu pilot ima sve manju ulogu, u buducnosti nece biti pilota, nebom ce leteti bezpilotne letelice. Nasi piloti su izvanredni na kakvim letelicama vrse obuku. Americki piloti su sofiscitirani, vise rade na trenazerima vise lete i moderniji su. Navescu jedan primer iz pesadije, nekada se za snajperistu birao vojnik sa dobrim vidom,skolska sprema nije bitna. Danas snajperista pored optickog nisana ima i racunar spregnut sa nisanom, u isti se unose odgovarajuci parametri koji uticu na putanju zrna u datom trenutku. Dakle, nije potrebno samo dobro oko, a to vazi i za pilota. Sutra svi na miting, ima tu sta da vidite

Vazduhoplovac

pre 11 godina

I ja bih voleo da su naši piloti kao američki,međutim,to ne da nije istina nego je komedija. Naši piloti lete u mrtvačkim sanducima,sa 8 h naleta mesečno ako imaju sreće,naši su piloti bez opreme i tehnike,USA pilot dnevno, i to dok je na Akademiji ima 3 h naleta ne računajući simulatore !
Kad USA pilot posle Akademje uđe u F 16, on odmah može u borbu !
(ex demokrata 1, 1. septembar 2012 21:11)

3 sata dnevno ??? To bi značilo da im svake 2 godine rade generalni remont! Mnogo je i za bogatu Ameriku.
Istina je da piloti Američke avijacije i mornarice u dežurnim borbenim grupama kao i sve "dežurne" eskadrile zemalja NATO imaju 180h - 200h naleta godišnje, "druga postava" ima standard 120h, a rezerva koju čine svi ostali 80h.

Seele

pre 11 godina

Zaista veliki jubilej! Pre sto godina smo imali svoje avione i bili jedna od samo 15 zemalja koja ih je imala. Jubilej vredan poštovanja. Naši piloti će sutra još jednom pokazati svoje umeće, zajedno sa pilotima iz mnogih zemalja. Aeromiting će biti i prilika za razgovor sa viskom gostima o unapređenju naše vojne industrije.

Leteći cirkus Monti Pajtona

pre 11 godina

Jadni Američki piloti nemaju sa kim ni da se bore, ostaje im samo da udaraju po sirotinji i nejači.
Daleko bilo da su ičiji kao američki.

Ljubica

pre 11 godina

A gde je ovde natpis: 100 godina srpske avijacije i na ruskom jeziku? Da sam ja ruski pilot koji treba sutra da leti, uvredila bi se i napustila miting. Mi vama toliko para a vi ne mozete ni jedan natpis na ruskom da napisete.

pavle

pre 11 godina

taj general je ljubisa dikovic heroj i komadant mot.bri. iz raske pravi komadant kova stepe stepanovica komandovo mi je kada smo branili kosovo , mnogi pljuju svoje nadredjene dikovic je izuzetak postuje vojnika voli disciplinu , to sto mu je izguzvana uniforma nije bitno bitno je sta mu je u srcu , pravi vojnik ,iskusni vojskovodja,odan srbiji.

molim drzite obecanja kao i uvek

pre 11 godina

Aco, cestitam sto imamo odlicne pilote!
Nego prodje avgust, a istina o politici i novostima jos stoji u nekim dzakovima! a i Pandorina kutija ce izgleda uskoro u dzak!

GOLIJA

pre 11 godina

Srbija je 1912 bila među 15 zemalja u svetu koje su imale vojunu avijaciju , među pet zemalja koje su koristile avione u borbenim akcijama .Proslava stogodišnjice srpske avijacije za nas i naš ugled u svetu mnogo znači, drago mi je što ću sutra prisustvovati jednom velikom istoriskom događaju.

Posmatrač

pre 11 godina

I pored većine realnih komentara (gde se kaže da ne možemo da se poredimo sa američkim, ruskim i zapadnim pilotima...) provuče se (pored moderatora) nekoliko patriotskih plačljivo-hvalisavih i patetičnih u kojima autori govore ono u šta ni sami ne veruju... Infantilno-nezrele nacije imaju više, a razvijene manje takvih koji žive u onom vicu kad Srbin zezne sve ostale...
Ali to nije problem - ne možemo svi da budemo odmereni i pametni... Ali mora ministar i podpredsednik vlade!

kaiser

pre 11 godina

"Zahvaljujuci Tadicu i Sutanovcu za 12 godina njihove vladavine Vojska nam je na nivou lovackog drustva. Sta reci o vojsci u kojoj prof. vojnik ima prosecnu platu 25 000 dinara a koristi oruzije i opremu jos iz JNA staru po 20, 30 godina. Ja nisam sluzio vojsku i drago mi je zbog toga iako sam imao zelju da je sluzim a kakva nam je vojska bilo bi me sramota da sam sluzio
(dejan, 1. septembar 2012 21:28) "

I to kaže radikal koji nije služio vojsku, ali odlično zna da su Tadić i Šutanovac...bla bla bla.

Šta si uradio 91-ve kad ti je data u ruke 4-ta armija u Evropi da ostvariš svoje vlažne snove? Izgubio si sa njom svaki rat koji si pokrenuo.

Dakle, osnovno pitanje je- šta će vama, radikalima vojska? Koliko vojske ste ulupali od 91,-99-te? Da vam je data USA armija, i sa njom bi ste pogubili ratove, a od nje ne bi ostala ni intedantska četa.

Vojska ti ne treba, znao bi to da si je služio. Tada bi znao i čemu vojska služi. Do tad, grdne pare ćeš da namlatiš kao vojni analitičar, posveti se tome.

Nema nikakve veze što nisi vojsku služio, radikali valjda znaju sve što se nje tiče.

DRAGOSLAV BOSNJAKOVIC

pre 11 godina

Oppppprrrrem,dobro......al' n i k a d!!
Prvo sredi putnicki saobracaj!!!! I vidi sta ce da bude K O N A C N O sa: Bulevarom Zorana Djindjica!
A ZEMUNSKE O T I M A C I N E....kasnije (ako konuzin dozvoli)LAJAVCE!!!

klaus barbie

pre 11 godina

masovno spamovanje medija kojekakvim kvazi vestima cisto da se skrene paznja sa ostalih problema kao i da bi izgledalo kako nova vlada radi, nadam se da nece izdrzati jos dugo i zelim joj sve najgore

Dehidrirana kajgana

pre 11 godina

Koliko se ja secam,zar nam se nije srusio jedan avion prosle godine?Bila je ista ovakva prica,da mi imamo naprednu tehniku i najnoviju opremu,zasto bi ovaj put bilo nesto drugacije?!

Lajavi

pre 11 godina

Naši piloti NIKAD ne mogu biti kao američki, jer uprkos srčanosti, htenju i drugim ličnim faktorima. Američki pilot ima 100-120h naleta godišnje, a naši su srećni, ako imaju i 20h godišnje. Čak ni bivša Sfrj nikad nije imala više od 80h naleta godišnje po pilotu. U toj konstelaciji, čak i da srpski pilot upravlja s F-15c i ima isto naoružanje, američki će u 90% slučajeva biti pobednik, jer je usled tolikih sati naleta "srastao" sa avionom.

Lalo NS

pre 11 godina

Mnogo su mi slatki...Pre par godina je Šutanovac od Vučića i Thommy-ja nazivan nato marincem i optuživan za upropaštavanje vojske, a sada su nam piloti i tehnika u samom svetskom vrhu. Sve je jasno - mi imamo najveću stopu u Evropi.

Bole

pre 11 godina

" STO JE BABI MILO, TO JOJ SE I SNILO..."
Porediti nase pilote sa Americkim , je nadobudno i ispod nivoa jednog ministra, i odraz je neobavestenosti. On kao ministar bi trebao da ima informaciju o broju sati koje nasi i Americki piloti provode u vazduhu, i o stanju " voznog parka " pre nego sto da ovakvu izjavu. Uostalom, od proslog rata se nista kvalitativno nije promenilo u ratnom vazduhoplovstvu - cak obratno - te mi nije jasno odakle ovako euforicna i optimisticka izjava ...
Nemojte pogresno da shvatite da je ovo sto sam napisao upereno protiv pilota; kao pripadnik 63. Padobranske stacioniran na Bihackom aerodromu sam za vreme rata nekoliko puta bio u grupi za spasavanje pilota koja je u zoni dejstva cekala ishod napada , spremna da uskoci i evakuise oborenog pilota, i svi smo bili spremni da umremo za njih. Ja sam ih naprosto obozavao, i smatrao jedinom pravom elitom, a slicno su i oni mislili o nama...
Moj komentar je uperen protiv onih koji ne rade nista po pitanju poboljsavanja statusa i obuke pilota, a mnogo pricaju, i novi ministar nije ni prvi ni poslednji u nizu...

Analitičar

pre 11 godina

Naši piloti NIKAD ne mogu biti kao američki, jer uprkos srčanosti, htenju i drugim ličnim faktorima. Američki pilot ima 100-120h naleta godišnje, a naši su srećni, ako imaju i 20h godišnje. Čak ni bivša Sfrj nikad nije imala više od 80h naleta godišnje po pilotu. U toj konstelaciji, čak i da srpski pilot upravlja s F-15c i ima isto naoružanje, američki će u 90% slučajeva biti pobednik, jer je usled tolikih sati naleta "srastao" sa avionom.
(Lajavi, 1. septembar 2012 21:16)

E pa skoro da si u svemu upravu,ali ima jedno ali što Američkom pilotu fali,pa mu zato sreću kvari.Naš pilot pored obuke ima i mozga koji zna da se snađe u teškim situacijama i ako ima mali nalet.Reći će ti čiča jednu stvar za koju možda ne znaš,ali Američki piloti su šematski piloti.Njih navodi satelit,zemaljski markeri, da bi imali uspešan pogodak,njemu u kabinu dolazi od kompjutera informacija kada da izbaci raketu i beži.Ako mu jedna od ovde navedenih pomagala zakaže, on je da ne koristim teže izraze, jednostavno smešan i nesnalažljiv.Američkom pilotu sve praktično "sažvaće" logistika sve što treba.Srpski pilot nema ni deseti deo toga.Daj našem i njihovom pilotu nepoznati teren,a bez navođenja videćeš ko je pilot,a ko polurobot.Čiču ti slušaj,i ne pitaj me odakle ovo znam,ali znam.

dejan

pre 11 godina

Zahvaljujuci Tadicu i Sutanovcu za 12 godina njihove vladavine Vojska nam je na nivou lovackog drustva. Sta reci o vojsci u kojoj prof. vojnik ima prosecnu platu 25 000 dinara a koristi oruzije i opremu jos iz JNA staru po 20, 30 godina. Ja nisam sluzio vojsku i drago mi je zbog toga iako sam imao zelju da je sluzim a kakva nam je vojska bilo bi me sramota da sam sluzio

sabahudin

pre 11 godina

Tako govori pravi ministar odbrane jedne zemlje.Ponosan na svoju avijaciju ma kolika ona bila i kakve posedovala aparate.Ono što Srpsku avijaciju približava samom svetskom vrhu je u letačkom kadru,u aparatima je nešto sasvim drugo....

soros - olos

pre 11 godina

da nisi kojim slucajem pozvao na miting one pilote NATO-a koji su nas bombardovali??
nemoj posle reci da nisi znao...
ovo je bruka, jad i beda da ti se zlocinci iz te alijanse setaju po zemlji .. pomisli na nase hrabre pilote koji su dali svoje zivote... pomisli na malu Milicu Rakic i hiljade nevinih zrtava ...
sramota, bruka, jad i beda od tebe Vucicu i tvoje bulumente.
pokusacemo to sutra da miniramo u Batajnici, pa sta bude.

Ideal roba

pre 11 godina

Nekada piloti nisu žalili što se bore za slobodnu Srbiju. Setimo se samo Steve Popova iz Novog Sada i drugih hrabrih pilota. Izgleda da je i Vučiću sve drugo važnije od očuvanja teritorijalnog integriteta države koju predstavlja i zaštite gradjana Srbije od napada Albanaca na Kosmetu. Došlo je vreme da ne smeš da kažeš da si za slobodu svoje države. Izgleda da je moderno biti rob! Što bolje služiš gospodaru to si veći u svojim plašljivim očima, dok te ovaj tapše po ramenu, a u sebi misli: ''Tako, tako, samo ti budi dobar i poslušan rob. Biće od tebe mnogo koristi!''

zoom

pre 11 godina

"VIDILA ZABA DA KONJE POTKIVAJU PA I ONA DIGLA NOGU"
Vucic poredi pilote iz drzave koja je u pecniku prelo 10.000 km sa Srbijom koja je u precniku manje od 1.000 km.

Nije Vucicu lako

pre 11 godina

Iz Vucicevih usta o USA samo 'med i mleko'.
Pitam se gde li nestade sve ono sti je Vucic govorio u USA za vreme dok je bio u SRS?
U stvari pitam se jeli i tada misio o USA isto isto ovako sto i sada govori ili i sada misli o USA sve najgore, samo nesme to da javno kaze

Najteze je pristalicama SNS jer svake sekunde moraju menjati misljenje

ex demokrata 1

pre 11 godina

I ja bih voleo da su naši piloti kao američki,međutim,to ne da nije istina nego je komedija. Naši piloti lete u mrtvačkim sanducima,sa 8 h naleta mesečno ako imaju sreće,naši su piloti bez opreme i tehnike,USA pilot dnevno, i to dok je na Akademiji ima 3 h naleta ne računajući simulatore !
Kad USA pilot posle Akademje uđe u F 16, on odmah može u borbu !
Prema tome,možda je ovo izjava koju će neprosveceni Srbi da prihvate kao istinu,ali je ustvari ogromna šteta od ovakve izjave koju ne bi dao nijedan ozbiljan ministar odbrane daleko razvijenih država,npr.Francuske,Nemačke ili Britanije,jednostavno,američki piloti pored iskustva imaju strahovito mnogo naleta,vežbi,simulacija,mnogo dobru tehniku i opremu pa je jednostavno glupo izjaviti ovako nešto,pri čemu stoji naravno da su nači piloti pametni i hrabri ali da su jednaki sa kolegama iz USA,to definitivno nije trebalo reći !

mirko

pre 11 godina

Ako bi Vučića shvatio ozbiljno, zaključio bih da su postali tako obučeni u poslednjih mesec dana od kada je on ministar, ranije je sve bilo u katastrofalnom stanju.

m

pre 11 godina

Svaka čast našim pilotima,ali ovaj deo tehnici zvuči tužno i smešno!Mi smo izgubili bitku iz vazduha i sa požarima koji su možda mogli biti brže lokalizovani da imamo nekoliko letelica za gašenje.Ovako smo prepušteni sednicama Vlade koja donese zaključak da traži letelicu....I vreme leti i zbog toga smo danas tu gde jesmo.

Nije Vucicu lako

pre 11 godina

Iz Vucicevih usta o USA samo 'med i mleko'.
Pitam se gde li nestade sve ono sti je Vucic govorio u USA za vreme dok je bio u SRS?
U stvari pitam se jeli i tada misio o USA isto isto ovako sto i sada govori ili i sada misli o USA sve najgore, samo nesme to da javno kaze

Najteze je pristalicama SNS jer svake sekunde moraju menjati misljenje

Mario Bros

pre 11 godina

Naspram najmodernije zapadne i istočne tehnike, naši mu dođu kao ona plemena duboko iz džungle sa praćkama i bičevima. Jednostavno nismo na istom nivou tehničkog razvoja i njihovi najprosečniji piloti mogu da pobede naše najiskusnije jer imaju bolju tehniku. Avione, rakete, radare, sve. Tu je kraj priče. A za umeće naših pilota ja skidam kapu, ne sumnjam da je ono vrhunsko ali džaba. I dosta izjednačavanja. Vreme je staviti se u prave okvire. Zavaravanje je loše, jer rađa veliki ego koji posle povlači sumanute poteze iz pogrešnih ubeđenja.

Mario Bros

pre 11 godina

Naspram najmodernije zapadne i istočne tehnike, naši mu dođu kao ona plemena duboko iz džungle sa praćkama i bičevima. Jednostavno nismo na istom nivou tehničkog razvoja i njihovi najprosečniji piloti mogu da pobede naše najiskusnije jer imaju bolju tehniku. Avione, rakete, radare, sve. Tu je kraj priče. A za umeće naših pilota ja skidam kapu, ne sumnjam da je ono vrhunsko ali džaba. I dosta izjednačavanja. Vreme je staviti se u prave okvire. Zavaravanje je loše, jer rađa veliki ego koji posle povlači sumanute poteze iz pogrešnih ubeđenja.

Lajavi

pre 11 godina

Naši piloti NIKAD ne mogu biti kao američki, jer uprkos srčanosti, htenju i drugim ličnim faktorima. Američki pilot ima 100-120h naleta godišnje, a naši su srećni, ako imaju i 20h godišnje. Čak ni bivša Sfrj nikad nije imala više od 80h naleta godišnje po pilotu. U toj konstelaciji, čak i da srpski pilot upravlja s F-15c i ima isto naoružanje, američki će u 90% slučajeva biti pobednik, jer je usled tolikih sati naleta "srastao" sa avionom.

Nije Vucicu lako

pre 11 godina

Iz Vucicevih usta o USA samo 'med i mleko'.
Pitam se gde li nestade sve ono sti je Vucic govorio u USA za vreme dok je bio u SRS?
U stvari pitam se jeli i tada misio o USA isto isto ovako sto i sada govori ili i sada misli o USA sve najgore, samo nesme to da javno kaze

Najteze je pristalicama SNS jer svake sekunde moraju menjati misljenje

Bole

pre 11 godina

" STO JE BABI MILO, TO JOJ SE I SNILO..."
Porediti nase pilote sa Americkim , je nadobudno i ispod nivoa jednog ministra, i odraz je neobavestenosti. On kao ministar bi trebao da ima informaciju o broju sati koje nasi i Americki piloti provode u vazduhu, i o stanju " voznog parka " pre nego sto da ovakvu izjavu. Uostalom, od proslog rata se nista kvalitativno nije promenilo u ratnom vazduhoplovstvu - cak obratno - te mi nije jasno odakle ovako euforicna i optimisticka izjava ...
Nemojte pogresno da shvatite da je ovo sto sam napisao upereno protiv pilota; kao pripadnik 63. Padobranske stacioniran na Bihackom aerodromu sam za vreme rata nekoliko puta bio u grupi za spasavanje pilota koja je u zoni dejstva cekala ishod napada , spremna da uskoci i evakuise oborenog pilota, i svi smo bili spremni da umremo za njih. Ja sam ih naprosto obozavao, i smatrao jedinom pravom elitom, a slicno su i oni mislili o nama...
Moj komentar je uperen protiv onih koji ne rade nista po pitanju poboljsavanja statusa i obuke pilota, a mnogo pricaju, i novi ministar nije ni prvi ni poslednji u nizu...

mirko

pre 11 godina

Ako bi Vučića shvatio ozbiljno, zaključio bih da su postali tako obučeni u poslednjih mesec dana od kada je on ministar, ranije je sve bilo u katastrofalnom stanju.

ex demokrata 1

pre 11 godina

I ja bih voleo da su naši piloti kao američki,međutim,to ne da nije istina nego je komedija. Naši piloti lete u mrtvačkim sanducima,sa 8 h naleta mesečno ako imaju sreće,naši su piloti bez opreme i tehnike,USA pilot dnevno, i to dok je na Akademiji ima 3 h naleta ne računajući simulatore !
Kad USA pilot posle Akademje uđe u F 16, on odmah može u borbu !
Prema tome,možda je ovo izjava koju će neprosveceni Srbi da prihvate kao istinu,ali je ustvari ogromna šteta od ovakve izjave koju ne bi dao nijedan ozbiljan ministar odbrane daleko razvijenih država,npr.Francuske,Nemačke ili Britanije,jednostavno,američki piloti pored iskustva imaju strahovito mnogo naleta,vežbi,simulacija,mnogo dobru tehniku i opremu pa je jednostavno glupo izjaviti ovako nešto,pri čemu stoji naravno da su nači piloti pametni i hrabri ali da su jednaki sa kolegama iz USA,to definitivno nije trebalo reći !

Lalo NS

pre 11 godina

Mnogo su mi slatki...Pre par godina je Šutanovac od Vučića i Thommy-ja nazivan nato marincem i optuživan za upropaštavanje vojske, a sada su nam piloti i tehnika u samom svetskom vrhu. Sve je jasno - mi imamo najveću stopu u Evropi.

kaiser

pre 11 godina

"Zahvaljujuci Tadicu i Sutanovcu za 12 godina njihove vladavine Vojska nam je na nivou lovackog drustva. Sta reci o vojsci u kojoj prof. vojnik ima prosecnu platu 25 000 dinara a koristi oruzije i opremu jos iz JNA staru po 20, 30 godina. Ja nisam sluzio vojsku i drago mi je zbog toga iako sam imao zelju da je sluzim a kakva nam je vojska bilo bi me sramota da sam sluzio
(dejan, 1. septembar 2012 21:28) "

I to kaže radikal koji nije služio vojsku, ali odlično zna da su Tadić i Šutanovac...bla bla bla.

Šta si uradio 91-ve kad ti je data u ruke 4-ta armija u Evropi da ostvariš svoje vlažne snove? Izgubio si sa njom svaki rat koji si pokrenuo.

Dakle, osnovno pitanje je- šta će vama, radikalima vojska? Koliko vojske ste ulupali od 91,-99-te? Da vam je data USA armija, i sa njom bi ste pogubili ratove, a od nje ne bi ostala ni intedantska četa.

Vojska ti ne treba, znao bi to da si je služio. Tada bi znao i čemu vojska služi. Do tad, grdne pare ćeš da namlatiš kao vojni analitičar, posveti se tome.

Nema nikakve veze što nisi vojsku služio, radikali valjda znaju sve što se nje tiče.

Čitalac

pre 11 godina

"Da sam ja ruski pilot koji treba sutra da leti, uvredila bi se i napustila miting. Mi vama toliko para a vi ne mozete ni jedan natpis na ruskom da napisete."
(Ljubica, 1. septembar 2012 22:34)

Izvini, a kojih to tolikih para? Ako ćemo da merimo koliko je koja zemlja uložila u Srbiju u prethodnih 10 godina, onda bi trebalo da stavimo natpis na nemačkom pre tog na ruskom jeziku. Doduše, ja se uopšte ni ne slažem sa idejom da Srbiju stalno moraju druge zemlje da izdržavaju. Što se tiče jezika, engleski je danas podrazumevani jezik za sve što ima međunarodni karakter, pa je uobičajno da natpisi budu na lokalnom jeziku i na engleskom. Meni uopšte ne bi smetalo da je sve u vezi sa ovim događajem napisano na više jezika, uključujući ruski, kineski, španski i francuski, ili na jezicima svih učesnika.

molim drzite obecanja kao i uvek

pre 11 godina

Aco, cestitam sto imamo odlicne pilote!
Nego prodje avgust, a istina o politici i novostima jos stoji u nekim dzakovima! a i Pandorina kutija ce izgleda uskoro u dzak!

liki

pre 11 godina

Predlazem da svaki pilot mocnih aviona nadleti nad Kosovom i po mogucstvu ispusti koju ''krusku''. Bila bi to povreda teritorije, ali niko ne bi mogao i smeo da zameri. Mozda ce sa zapada, biti pilota koji su vec upoznali vazdusni prostor. Smesno je porediti nase pilote sa zapadnim. Tu ne treba biti pristrasan, nego realno gledati. Setimo se za vreme bombardovanja, sta smo sve mogli da cujemo. Na RTS-u komentator likuje kako je jedan americki avion pogodjen, pilot je katapultirao, a sada ga seljaci jure vilama i motkama u ruci. Da podsetim da svaki pilot ima JPS i dobru logistiku i u roku od desetak minuta stizu apaci i spasavaju pilota. Ne zelim da komentarisem o apacima. Ovaj primer sam naveo zbog jadnih komentara kako je nas pilot snalazljiv a da americki ima podrsku sa zemlje i satelita. Da napomenem da bilo koja letilica bez savrsene opreme vredi 20% svoje vrednosti. Tu pilot ima sve manju ulogu, u buducnosti nece biti pilota, nebom ce leteti bezpilotne letelice. Nasi piloti su izvanredni na kakvim letelicama vrse obuku. Americki piloti su sofiscitirani, vise rade na trenazerima vise lete i moderniji su. Navescu jedan primer iz pesadije, nekada se za snajperistu birao vojnik sa dobrim vidom,skolska sprema nije bitna. Danas snajperista pored optickog nisana ima i racunar spregnut sa nisanom, u isti se unose odgovarajuci parametri koji uticu na putanju zrna u datom trenutku. Dakle, nije potrebno samo dobro oko, a to vazi i za pilota. Sutra svi na miting, ima tu sta da vidite

Мостовљанин Wordpress

pre 11 godina

А ми смо, баш сви, овце, јел? Нит су наши пилоти ко њихови (мање лете), нит их има ко њихових (него мнооогооо мање), нит нам је обука као њихова (имамо ли уопште симулаторе?), нит су нам авиони на нивоу њихових (наши 3. и 4. генерације спрам њихових 4. и 5. г.), нит су нам радари, нит ракете упоредиве с њиховим. Нит имамо ПВО који може да обесхрабри сваку армаду да приђе нашем ваздушном простору. Нит војводе који би ставили војску између народа и непријатеља ('99 је војска само себе чувала, скривајући се, док смо ми јели осиромашени уранијум и касетне бомбе - част изузецима). Нит имамо Космет. Нит керозин.

Nije Vucicu lako

pre 11 godina

Iz Vucicevih usta o USA samo 'med i mleko'.
Pitam se gde li nestade sve ono sti je Vucic govorio u USA za vreme dok je bio u SRS?
U stvari pitam se jeli i tada misio o USA isto isto ovako sto i sada govori ili i sada misli o USA sve najgore, samo nesme to da javno kaze

Najteze je pristalicama SNS jer svake sekunde moraju menjati misljenje

zoom

pre 11 godina

"VIDILA ZABA DA KONJE POTKIVAJU PA I ONA DIGLA NOGU"
Vucic poredi pilote iz drzave koja je u pecniku prelo 10.000 km sa Srbijom koja je u precniku manje od 1.000 km.

Posmatrač

pre 11 godina

I pored većine realnih komentara (gde se kaže da ne možemo da se poredimo sa američkim, ruskim i zapadnim pilotima...) provuče se (pored moderatora) nekoliko patriotskih plačljivo-hvalisavih i patetičnih u kojima autori govore ono u šta ni sami ne veruju... Infantilno-nezrele nacije imaju više, a razvijene manje takvih koji žive u onom vicu kad Srbin zezne sve ostale...
Ali to nije problem - ne možemo svi da budemo odmereni i pametni... Ali mora ministar i podpredsednik vlade!

vlada-so

pre 11 godina

ne bi da širim defetizam u atlantske napredne redove ali šta će nama moderna vojna tehnika,kada nam je ionako u globalnim sukobima dodeljena uloga topovskog mesa.ima ko će da baca bombe.

m

pre 11 godina

Svaka čast našim pilotima,ali ovaj deo tehnici zvuči tužno i smešno!Mi smo izgubili bitku iz vazduha i sa požarima koji su možda mogli biti brže lokalizovani da imamo nekoliko letelica za gašenje.Ovako smo prepušteni sednicama Vlade koja donese zaključak da traži letelicu....I vreme leti i zbog toga smo danas tu gde jesmo.

Analitičar

pre 11 godina

Naši piloti NIKAD ne mogu biti kao američki, jer uprkos srčanosti, htenju i drugim ličnim faktorima. Američki pilot ima 100-120h naleta godišnje, a naši su srećni, ako imaju i 20h godišnje. Čak ni bivša Sfrj nikad nije imala više od 80h naleta godišnje po pilotu. U toj konstelaciji, čak i da srpski pilot upravlja s F-15c i ima isto naoružanje, američki će u 90% slučajeva biti pobednik, jer je usled tolikih sati naleta "srastao" sa avionom.
(Lajavi, 1. septembar 2012 21:16)

E pa skoro da si u svemu upravu,ali ima jedno ali što Američkom pilotu fali,pa mu zato sreću kvari.Naš pilot pored obuke ima i mozga koji zna da se snađe u teškim situacijama i ako ima mali nalet.Reći će ti čiča jednu stvar za koju možda ne znaš,ali Američki piloti su šematski piloti.Njih navodi satelit,zemaljski markeri, da bi imali uspešan pogodak,njemu u kabinu dolazi od kompjutera informacija kada da izbaci raketu i beži.Ako mu jedna od ovde navedenih pomagala zakaže, on je da ne koristim teže izraze, jednostavno smešan i nesnalažljiv.Američkom pilotu sve praktično "sažvaće" logistika sve što treba.Srpski pilot nema ni deseti deo toga.Daj našem i njihovom pilotu nepoznati teren,a bez navođenja videćeš ko je pilot,a ko polurobot.Čiču ti slušaj,i ne pitaj me odakle ovo znam,ali znam.

klaus barbie

pre 11 godina

masovno spamovanje medija kojekakvim kvazi vestima cisto da se skrene paznja sa ostalih problema kao i da bi izgledalo kako nova vlada radi, nadam se da nece izdrzati jos dugo i zelim joj sve najgore

Vazduhoplovac

pre 11 godina

I ja bih voleo da su naši piloti kao američki,međutim,to ne da nije istina nego je komedija. Naši piloti lete u mrtvačkim sanducima,sa 8 h naleta mesečno ako imaju sreće,naši su piloti bez opreme i tehnike,USA pilot dnevno, i to dok je na Akademiji ima 3 h naleta ne računajući simulatore !
Kad USA pilot posle Akademje uđe u F 16, on odmah može u borbu !
(ex demokrata 1, 1. septembar 2012 21:11)

3 sata dnevno ??? To bi značilo da im svake 2 godine rade generalni remont! Mnogo je i za bogatu Ameriku.
Istina je da piloti Američke avijacije i mornarice u dežurnim borbenim grupama kao i sve "dežurne" eskadrile zemalja NATO imaju 180h - 200h naleta godišnje, "druga postava" ima standard 120h, a rezerva koju čine svi ostali 80h.

Dehidrirana kajgana

pre 11 godina

Koliko se ja secam,zar nam se nije srusio jedan avion prosle godine?Bila je ista ovakva prica,da mi imamo naprednu tehniku i najnoviju opremu,zasto bi ovaj put bilo nesto drugacije?!

dejan

pre 11 godina

Zahvaljujuci Tadicu i Sutanovcu za 12 godina njihove vladavine Vojska nam je na nivou lovackog drustva. Sta reci o vojsci u kojoj prof. vojnik ima prosecnu platu 25 000 dinara a koristi oruzije i opremu jos iz JNA staru po 20, 30 godina. Ja nisam sluzio vojsku i drago mi je zbog toga iako sam imao zelju da je sluzim a kakva nam je vojska bilo bi me sramota da sam sluzio

pavle

pre 11 godina

taj general je ljubisa dikovic heroj i komadant mot.bri. iz raske pravi komadant kova stepe stepanovica komandovo mi je kada smo branili kosovo , mnogi pljuju svoje nadredjene dikovic je izuzetak postuje vojnika voli disciplinu , to sto mu je izguzvana uniforma nije bitno bitno je sta mu je u srcu , pravi vojnik ,iskusni vojskovodja,odan srbiji.

DRAGOSLAV BOSNJAKOVIC

pre 11 godina

Oppppprrrrem,dobro......al' n i k a d!!
Prvo sredi putnicki saobracaj!!!! I vidi sta ce da bude K O N A C N O sa: Bulevarom Zorana Djindjica!
A ZEMUNSKE O T I M A C I N E....kasnije (ako konuzin dozvoli)LAJAVCE!!!

GOLIJA

pre 11 godina

Srbija je 1912 bila među 15 zemalja u svetu koje su imale vojunu avijaciju , među pet zemalja koje su koristile avione u borbenim akcijama .Proslava stogodišnjice srpske avijacije za nas i naš ugled u svetu mnogo znači, drago mi je što ću sutra prisustvovati jednom velikom istoriskom događaju.

soros - olos

pre 11 godina

da nisi kojim slucajem pozvao na miting one pilote NATO-a koji su nas bombardovali??
nemoj posle reci da nisi znao...
ovo je bruka, jad i beda da ti se zlocinci iz te alijanse setaju po zemlji .. pomisli na nase hrabre pilote koji su dali svoje zivote... pomisli na malu Milicu Rakic i hiljade nevinih zrtava ...
sramota, bruka, jad i beda od tebe Vucicu i tvoje bulumente.
pokusacemo to sutra da miniramo u Batajnici, pa sta bude.

Ideal roba

pre 11 godina

Nekada piloti nisu žalili što se bore za slobodnu Srbiju. Setimo se samo Steve Popova iz Novog Sada i drugih hrabrih pilota. Izgleda da je i Vučiću sve drugo važnije od očuvanja teritorijalnog integriteta države koju predstavlja i zaštite gradjana Srbije od napada Albanaca na Kosmetu. Došlo je vreme da ne smeš da kažeš da si za slobodu svoje države. Izgleda da je moderno biti rob! Što bolje služiš gospodaru to si veći u svojim plašljivim očima, dok te ovaj tapše po ramenu, a u sebi misli: ''Tako, tako, samo ti budi dobar i poslušan rob. Biće od tebe mnogo koristi!''

Leteći cirkus Monti Pajtona

pre 11 godina

Jadni Američki piloti nemaju sa kim ni da se bore, ostaje im samo da udaraju po sirotinji i nejači.
Daleko bilo da su ičiji kao američki.

Zbojštica M.

pre 11 godina

(pavle, 1. septembar 2012 22:06)

Ne vređaj, Pavle, Stepu Stepanovića! Ne poredi ga sa čovekom koji je tužio komšiju koji je uvredio "lik i delo" druga Tita....

Ljubica

pre 11 godina

A gde je ovde natpis: 100 godina srpske avijacije i na ruskom jeziku? Da sam ja ruski pilot koji treba sutra da leti, uvredila bi se i napustila miting. Mi vama toliko para a vi ne mozete ni jedan natpis na ruskom da napisete.

Seele

pre 11 godina

Zaista veliki jubilej! Pre sto godina smo imali svoje avione i bili jedna od samo 15 zemalja koja ih je imala. Jubilej vredan poštovanja. Naši piloti će sutra još jednom pokazati svoje umeće, zajedno sa pilotima iz mnogih zemalja. Aeromiting će biti i prilika za razgovor sa viskom gostima o unapređenju naše vojne industrije.

sabahudin

pre 11 godina

Tako govori pravi ministar odbrane jedne zemlje.Ponosan na svoju avijaciju ma kolika ona bila i kakve posedovala aparate.Ono što Srpsku avijaciju približava samom svetskom vrhu je u letačkom kadru,u aparatima je nešto sasvim drugo....

Džoni

pre 11 godina

Samo ću napisati komentar jednog našeg pilota koji je imao priliku da leti na F16. Kada su ga posle upitali da ga uporedi sa MIG29, rekao je samo ovo "U MIG sednes da ga voziš a u F16 da se voziš. Naravno radilo se o tehnološki najsavremenijoj verziji F16 i o našem MIG-u pre remonta. Ljudi "bez alata nema ni zanata".

mostarac

pre 11 godina

Ne znam pustaju li moje komentare, ali samo za jedan mjesec u mostaru napravljena su 52 aviona koje je gadafi narucio svojevremeno. Onda je dosao bratoubilacki rat i soko je postao zona za sajam, fabrika koja je zaposljavala 14.000 radnika. da ne pricam o drugim. svake godine aeromiting na mostarskom blatu, a letova koliko hocete. Juga je jedna jedina, i tesko da ce se ponoviti

Ivan

pre 11 godina

Ako ceo budžet damo na Avione moći čemo da kupimo četiri B-2 Spirit aviona. Taj avion ima duplo više dugmića od tih naših par aviona i može da leti na duplo većoj visini od bilo kog srpskog aviona. Amerikanci imaju 150 takvih aviona. Da ne spominjem ostale. Mi imamo pilote koji mesečno provode 10 sati u letu a američki i ruski od 50 do 60 sati mesečno, ukoliko se spremaju za borbena dejstva lete i do 120 sati mesečno. To je kao da poredimo čoveka koji vozi relije sa nekim besnim kolima svaki dan i čoveka koji vozi fiću jednom godišnje. Pitam se koji je bolji vozač.

miki

pre 11 godina

SNS... izvinjavam se ali par pitanja... kada ce predizborno obecanje ili obecanja? i kako imate obraza da se rukujete sa zlocinackom fasistickom koalicijom (NATO)? E jadni su oni koji su glasali za vas!!!!

Obavesten

pre 11 godina

Zanimljiva su ta poredjenja izmedju nasih i americkih pilota.Ko je u pravu ne bih mogao da tvrdim,ali mogu da ispricam svoja iskustva.
Pre jedno 15 godina bio sam u Vrscu na obuci za sportskog pilota u JAT-u.Posto je to bio letnji period,zadesio sam se tamo u vreme takmicenja.Takmicenje je orilicno jednostavno i sastoji je od navigacije,instrumentalnog letenja i akrobacija.Na takmicenju su ucestvovali civilni i vojni piloti iz zemlje i inostranstva (onih koje su saradjivale sa nama ,iako su bile sankcije).
Rezultat je bio sledeci:
Vojni piloti su pokidali civilne u akrobacijama,toliko da je to bilo sramota gledati,dok su civilni piloti bili daleko bolji u navigaciji ,pogotovo vizuelnoj,jer vojni piloti jednostavno tako ne lete i zavise od telemetrije iz komandnog centra.
Da li bi nasi piloti bili bolji od americkih,nisam bas siguran,ali kada bi imali barem pribliznu opremu i dovoljnu kolicinu sati naleta,mislim da ne bi bili losiji.Razlika izmedju nasih ljudi u bilo kojoj struci,pa i u letenju,jeste nedostatak love,tako da bi uspesno radili ono sto rade oni koji love imaju,moraju da se snalaze uz pomoc "stapa i kanapa".Koliko god to bilo lose,ima i svoju dobru stranu,jer vezba mozak,trenira ljude da resavaju probleme i cesto nalazi druge namene kod masina i proizvoda,koje u fabrikama nisu mogli ni da zamisle.
Nasi piloti su ranije bili cenjeni u svetu,zato sto su imali sjajnu obuku,zato sto su pametni ,snalazljivi i vredni.

srbin

pre 11 godina

Ne razumem, pre 100 godina bili smo jedna od 15 zemalja koja ima avion i pilota, a danas jedva imamo nekakvu avijaciju. Sta se desilo sa Srbijom za ovih 100 godina :-(
Jos jedan podatak: Izmedju 2 svetska rata imali smo vojnu avio industriju - avioni IK-1, IK-2 i IK-3 bile su moderne letelice, u koraku sa avijacijom tog vremena. Na zalost, kompletna eskadrila stradala je tokom 41. i 42. od tada u Evropi daleko nadmocnih Meserschmita BF-109...
I, da se setimo kasnije, Galeb, pa Orao, pa Super Galeb G4...sve nasi proizvodi. A sada..... nemamo nistttaaa..... Srbijo, kako su te toliko upropastili? :-(

zoran

pre 11 godina

Koliko košta taj Aero-miting. Ko to plaća? Budžet? Koja je svrha njegovog održavanja sem da je to cirkus za narod. Da li je bilo pametnijih mesta da se te pare daju a ne da se izduvaju kroz avionski auspuh. I na kraju. Koj će na uopšte avijacija od 8 letilica kada smo TOTALNO okruženi najjačom vojnom silesijom u istoriji čovečanstva a koja je spremna da nas spži, što je i pokazala pre 13 godina.

Zoki

pre 11 godina

"Sutra ćemo pokazati da naši piloti mogu da budu jednako uspešni kao i naša tehnika, sa onima koji dolaze iz Ruske Federacije, SAD i brojnih evropskih zemalja". Ako je Vučić mislio na izvođenje akrobacija na aeromitingu, onda verovatno nije pogrešio.

Što se tiče svega ostalog, srpski piloti će biti uspešni kada budu bili deo uspešnog vazduhoplovstva. A to uključuje moderne avione, navigaciju, logistiku... - ali i dobar trening i redovno letenje. Na koji način će neutralna Srbija ostvariti sve to, za mene je enigma. Ali hajde da vidimo i to čudo.

Arhimed

pre 11 godina

@Analitičar Apsolutno si u pravu! Nasi su kreativniji i pametniji od svih! Tako je i u avijaciji i u politici i u sportu i svim ljudskim delatnostima! Yato smo bs i ovako uspesni i nasem sveopstem i svobuhvatnom napretku nema kraja! Ali salu na stranu ako si video malog )tj neyrelog= psa ili macku kako jure svoj rep, e to je Čiča ono što nas najbolje oslikava! Nesposobni smo da se bilo čime bavimo što bi nas izvelo iz tog začaranog kruga jada bede i neuspeha. A da je tako dovoljno bi bilo da uporedimo bilo koga sa sobom i vidimo gde su bili oni pre recimo 20'30 godina a gde mi i kakvo je stanje sada. E prvi koji to buude radio i koji prizna i shvati gde smo sada taj ce biti stvarni patriota. Svaka čast avijaciji koja se i dalje snalazi pomoću štapa i kanapa. Malo koja tako mala zemlja ima toliku tradiciju u vazduhoplovstvu i to svakakao treba odrzavati. Kupovina bilo kakvih visenamenskih aviona u ovakvoj zemlji bi bila ve potpuno i starteski i ekonomski neopravdana iz jednog prostog razloga sto smo mnogo mali povrsinski. Potrebno je znatno modernizovati PVO jer to je razloznije i nebrojeno puta jeftinije, a avione za sada krpiti se sa ovim sto imamo i razmisljati o nabavci i razvoju skolskih aviona u skorijioj buducnosti. Vazduhoplovci Vedro Nebo!

igor

pre 11 godina

Pilot je dobar onoliko koliko ima NALETA....sto ima vise sati letenja godisnje,to je bolji. Jos kada mu se da kvaltetna oprema(citaj avion),on je jos bolji.
Zato je americko RV jedno od najboljih-jer imaju jako dobru opremu,para da im nalet ne bude limitiran,vec koliko oprema dozvoljava,i ono sto je najvaznije-imaju jako dobar sistem...
E sada,poznato je da Izraelsko RV se smatra jadnim od najboljih,ako ne i najbolje RV na svetu-a to je opet zbog sistema obuke koji je strasno zahtevan,i samo najbolji kandidati prolaze u RV,i zbog iskustva jer je Izraelsko RV u stanju rata vec 50 godina,a za iskustvo nema zamene.Takodje,oprema im je vrhunska-americki avioni sa izraelskom tehnikom,dosta drugacije od americke.
Tako da gospodo-rusi su daleko....prvo-nalet im je limitiran bio jako dugo-bilo je pilota koji godisnje leteli samo 2,5 sati...
drugo,rusko RV je imalo rat sa Gruzijom gde je pokazalo dosta slabosti-od toga da su izgubili dosta aviona (20ak komada),a od toga pola od prijateljske vatre,tj.ruske vojske...za 21 vek,to je nedopustivo.Ali pokazuje dosta rupa i slabosti u sistemu.
Nasi piloti-ima ih svakakih....sada je jos dobro,kako je bilo.

milan

pre 11 godina

Kada bi našim migovima ugradili umesto raketa spriceve protiv komaraca e onda bih se slozio sa tvrdnjom da imamo najbolje pilote u regionu a i sire..

mrx

pre 11 godina

Naši piloti nemaju opremu i uslove za rad, nemaju nalet, nemaju stanove, nemaju plate, nemaju status ( sve im je ukinuto, jer u Srbiji je svima važno da komšiji crkne krava ), nemaju sve što imaju Američki piloti i piloti svih normalnih zemalja na svetu, iako su sve to starije generacije imale. E pa, sada svako od Vas neka zaključi gde smo mi a gde oni!
Nepobitna činjenica je da smo sposobni i pomalo čudni, jer i bez svega nabrojanog, imamo minimum vanrednih događaja i tragedija i spremni smo čak i miting da iznesemo na plećima! Kako? Ne znam!
Nekada si sa ponosom mogao da istakneš da si borbeni pilot MiG-ova, a sada stidljivo...sagovornik odmah upita: " Jel letiš u JAT-u ili Montenegru?".

Tastina praznine

pre 11 godina

Iako svi misle da su najbolji piloti na svetu piloti lovaca i drugih borbenih aviona,samo su donekle u pravu.
U letackoj struci,prave zvezde su piloti poljoprivredne avijacije i to iz vise razloga:
Zaprasivanje useva se vrsi sa veoma malih visina,pri cemu su brzine letenja veoma male.To je kombinacija koja nije preterano pozeljna u letenju,pogotovo kada se u tu jednacinu ubace i ostri zaokreti koji su neophodni kada se pokriva ogranicen prostor.Poljoprivredni piloti su obicno bivsi vojni ili civilni piloti koji su dostigli odredjeni broj godina,tako da vise ne mogu aktivno da se bave u sluzbama,sa ogromnim letackim iskustvom.Kod nas uglavnom lete na AN 2 ili Dromaderima koji su toliko ludi avioni,da je letenje na ima pravo uzivanje.
Imao sam priliku da letim na njima i pogotovo mi je merak bio na An 2.To je avion koji moze da leti ekstremno malim brzinama,pa cak i da ide u "rikverc",ako je vetar dovoljno jak,sto se radi tako sto mu smanjis brzinu na nekih 30 do 40 km/h i pustis da te ceoni vetar gura unazad.

Darthsawa

pre 11 godina

Ja samo ne znam ko njih u ovako nesretno vreme savetuje da odrzavaju aeromiting.... Kasa prazna a oni bi da se shepure avionima.... Sajam tehnike propao.... Sajam automibila i industrije propao... A nasa vlada da pokaze vojnu silu .... Pa zar je moguce da smo takav narod.....

voja

pre 11 godina

@(kaiser, 1. septembar 2012 22:47)

Pa mi smo 91-95-99 bar probali da se odbranimo (iako smo sve vreme imali istog protivnika i napolje i unutra).
Nismo samo skinuli gace i ovili se bez borbe.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Mislim da je neko previse puta pogledao reprizu "Top gun-a" , ove izjave su nuspojava toga.. Ima i poster Toma Cruisa u kancelariji.. :)

lingvist

pre 11 godina

Želim posebno da naglasim da ćemo se truditi da od svih u svetu naučimo ono što još ne znamo, a ono što znamo da na najbolji mogući način upotrebimo u razvoju srpske industrije i ekonomije", rekao je Vučić.

Znam da na ovakvim skupovima moras nesto reci...ali,kakva je ovo demagogija!
Kad smo vec kod ucenja,naucite engleski za pocetak.Stalno ti neko drugi mora reci sta je neko reko.Tolike diplome a skoro niko ne prica engleski!

MIKI

pre 11 godina

Ovo za obucenost pilota - ajde, aco, molim te!
A ono sto mi mozemo da ponudimo nasim saveznicima je novac, a oni nama tehnologiju.

dragan

pre 11 godina

koja glupost pa i malo obrazovan zna da sati letenja nasih pilota u poredjenju sa stranim nikakva.Vise neka baba ima sati letenja od nasih pilota.A o avijaciji od TRI ispravna aviona sve govori.Kad su nas bombardovali nijedan avion nije bio u vazduhu sto je i dobro.Slovenci su dobro uradili usli u NATO paim nebo cuvaju austrijanci i italijani ,a to je ogromna usteda

Srdjan

pre 11 godina

Nasi piloti mogu biti kao americki jedino ako kupimo najmodernije americke vojne avione, i da nas amerikanci uz to jos i obucavaju.
jednostavno mi nemamo vojnu industriju niti vojni budzet koji se moze porediti. Amerikanci imaju jedno 100 puta vece i jedno i drugo.

Zrak

pre 11 godina

Sve je to lepo, gos'n Vucicu, ali evo jednog pitanja za vas. Ako bi izasli na dvoboj jedan manje dobar borac ali da ima pistolj i jedan borac ko Mirko Filipovic ali da je goloruk, ko bi pobedio?

poguraj da upali

pre 11 godina

vučić je zapravo htio reći - naši piloti bili bi kao i oni iz SAD da imaju obuku, opremu i uvjete za rad kao američki. međutim i ovako je dobro, ako mu neko prigovori da pretjeruje uvijek može reći da se od uzbuđenja malo zabunio..

Komentator

pre 11 godina

"Američkom pilotu sve praktično 'sažvaće' logistika sve što treba.Srpski pilot nema ni deseti deo toga.Daj našem i njihovom pilotu nepoznati teren,a bez navođenja videćeš ko je pilot,a ko polurobot.Čiču ti slušaj,i ne pitaj me odakle ovo znam,ali znam."
(Analitičar, 1. septembar 2012 21:53)

Verujem da je tako, ali se na kraju ipak meri učinak. Američka avijacija nisu pojedinačni piloti i avioni, već veoma složen sistem. U takvom sistemu pilot može, a možda i treba da bude robot. Bespilotni avioni su korak u tom smeru i sve se više koriste.

U svakom slučaju, naši piloti zaslužuju poštovanje, jer svojim znanjem, veštinom i požrtvovanošću moraju da nadoknade nedostatke tehnike, logistike i svačega drugog.

otkrice

pre 11 godina

Ovaj covek kao da nije ziveo u Srbiji, mozda je do sada bio na Mesecu. Pa nasa avijacija nije zutokljunac. Ona ima tradiciju Kraljevine Jugoslavije, a ne tradiciju radikala. U ovoj zemlji ima ljudi sa srcem, duhom... Samo i oni su poceli da se "uvlace" nekima koji i neznaju sta je vojska, a kamo li sta je avijacija.

Isti

pre 11 godina

Nasi piloti sede na stolici pa onda ustanu i odu do aviona, udju unutra, zatvore kabinu, ukljuce makinu, rulaju po pisti, polete, lete i slete.
Isto kao i SAD piloti, ruski piloti pa cak i kineski piloti.

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Cestitam ovim hrabrim momcima praznik.Oni nisu inferiorni kao masa ovih komentatora tzv analiticara. Oni su trenirani da poginu jer uvek imaju prvi kontakt sa neprijateljem. Slava onima koji su poginuli u pokusaju odbrane Jugoslavije od NATO agresije. Secam se dobro noc u oci agresije komentara Americkih Genrala koje je brinuo integrisani sistem vazdusne odbrane nase zemlje. Jesu bili skromni rezultati odbrane ali faktor izdaje je bio prisutan kod viskokih ovicirskih kadrova i mnogo tih ljudi poginulo zbog toga ali su ipak uspeli da uzlete i pruze otpor. Analiticari
i dezurni kriticari uzmite americke izvore i pogledajte kako se njihova avijacija provela u Vietnamu protiv ruskih aviona.
Slava Nasim Herojima koji su poginuli, a Novim Generacijama Pilota zelim dug zivot. Boj ne bije svijetlo oruzje vec srce u junaka.
S postovanjem
Dusan Martinovc B.Sc M.Sc MBA P.Eng

Pozdrav iz Toronta

pre 11 godina

Sta vam je ljudi, pa svi znamo da smo na dnu po pitanju naoruzanja, to nije vest, ali ovo je ipak veliki jubilej, 100 godina vazduhoplovstva. Nisam ljubitelj Vucica, ali sta je on kao ministar odbrane trebao da kaze ovom prilikom? Mislim da je govor vrlo korektan za ovu svecanu priliku.

Vlajko

pre 11 godina

Sve navedeno stoji. Manje za populističku priču državnih funkcionera (svašta svako priča; ne pričaj, već radi!) a više za obučenost, upotrebno stanje,varijetet i efikasnost tehnike, kao i konstelaciju snaga u regionu. Odbranu moramo imati, a kakvu strategiju i tehniku u skladu sa njom treba odabrati, odrediće neko kome je to struka. Voleo bih po tom pitanju da steknemo odlučnost i efikasnost jednog Izraela.
Inače, ovaj miting je jubilej istorijskom događaju, i kao takvog treba ga poštovati i pokušati ne ostavljati neprilične komentare.

Realko

pre 11 godina

Kako nasi piloti mogu da budu isti kao americki kad nemaju u cemu da se voze. Kako Srbin koji ide 400km na sat i gadja metu u vazduhu sa 1 kilometra moze biti bolji od onog sto ide 1200km/h i gadja metu sa 4 kilometra.

Populisticke izjave, sta drugo ocekivati od Vucica...

Analitičar

pre 11 godina

Naši piloti NIKAD ne mogu biti kao američki, jer uprkos srčanosti, htenju i drugim ličnim faktorima. Američki pilot ima 100-120h naleta godišnje, a naši su srećni, ako imaju i 20h godišnje. Čak ni bivša Sfrj nikad nije imala više od 80h naleta godišnje po pilotu. U toj konstelaciji, čak i da srpski pilot upravlja s F-15c i ima isto naoružanje, američki će u 90% slučajeva biti pobednik, jer je usled tolikih sati naleta "srastao" sa avionom.
(Lajavi, 1. septembar 2012 21:16)

E pa skoro da si u svemu upravu,ali ima jedno ali što Američkom pilotu fali,pa mu zato sreću kvari.Naš pilot pored obuke ima i mozga koji zna da se snađe u teškim situacijama i ako ima mali nalet.Reći će ti čiča jednu stvar za koju možda ne znaš,ali Američki piloti su šematski piloti.Njih navodi satelit,zemaljski markeri, da bi imali uspešan pogodak,njemu u kabinu dolazi od kompjutera informacija kada da izbaci raketu i beži.Ako mu jedna od ovde navedenih pomagala zakaže, on je da ne koristim teže izraze, jednostavno smešan i nesnalažljiv.Američkom pilotu sve praktično "sažvaće" logistika sve što treba.Srpski pilot nema ni deseti deo toga.Daj našem i njihovom pilotu nepoznati teren,a bez navođenja videćeš ko je pilot,a ko polurobot.Čiču ti slušaj,i ne pitaj me odakle ovo znam,ali znam.

Ljubica

pre 11 godina

A gde je ovde natpis: 100 godina srpske avijacije i na ruskom jeziku? Da sam ja ruski pilot koji treba sutra da leti, uvredila bi se i napustila miting. Mi vama toliko para a vi ne mozete ni jedan natpis na ruskom da napisete.

sabahudin

pre 11 godina

Tako govori pravi ministar odbrane jedne zemlje.Ponosan na svoju avijaciju ma kolika ona bila i kakve posedovala aparate.Ono što Srpsku avijaciju približava samom svetskom vrhu je u letačkom kadru,u aparatima je nešto sasvim drugo....

soros - olos

pre 11 godina

da nisi kojim slucajem pozvao na miting one pilote NATO-a koji su nas bombardovali??
nemoj posle reci da nisi znao...
ovo je bruka, jad i beda da ti se zlocinci iz te alijanse setaju po zemlji .. pomisli na nase hrabre pilote koji su dali svoje zivote... pomisli na malu Milicu Rakic i hiljade nevinih zrtava ...
sramota, bruka, jad i beda od tebe Vucicu i tvoje bulumente.
pokusacemo to sutra da miniramo u Batajnici, pa sta bude.

dejan

pre 11 godina

Zahvaljujuci Tadicu i Sutanovcu za 12 godina njihove vladavine Vojska nam je na nivou lovackog drustva. Sta reci o vojsci u kojoj prof. vojnik ima prosecnu platu 25 000 dinara a koristi oruzije i opremu jos iz JNA staru po 20, 30 godina. Ja nisam sluzio vojsku i drago mi je zbog toga iako sam imao zelju da je sluzim a kakva nam je vojska bilo bi me sramota da sam sluzio

pavle

pre 11 godina

taj general je ljubisa dikovic heroj i komadant mot.bri. iz raske pravi komadant kova stepe stepanovica komandovo mi je kada smo branili kosovo , mnogi pljuju svoje nadredjene dikovic je izuzetak postuje vojnika voli disciplinu , to sto mu je izguzvana uniforma nije bitno bitno je sta mu je u srcu , pravi vojnik ,iskusni vojskovodja,odan srbiji.

Ideal roba

pre 11 godina

Nekada piloti nisu žalili što se bore za slobodnu Srbiju. Setimo se samo Steve Popova iz Novog Sada i drugih hrabrih pilota. Izgleda da je i Vučiću sve drugo važnije od očuvanja teritorijalnog integriteta države koju predstavlja i zaštite gradjana Srbije od napada Albanaca na Kosmetu. Došlo je vreme da ne smeš da kažeš da si za slobodu svoje države. Izgleda da je moderno biti rob! Što bolje služiš gospodaru to si veći u svojim plašljivim očima, dok te ovaj tapše po ramenu, a u sebi misli: ''Tako, tako, samo ti budi dobar i poslušan rob. Biće od tebe mnogo koristi!''

Leteći cirkus Monti Pajtona

pre 11 godina

Jadni Američki piloti nemaju sa kim ni da se bore, ostaje im samo da udaraju po sirotinji i nejači.
Daleko bilo da su ičiji kao američki.

liki

pre 11 godina

Predlazem da svaki pilot mocnih aviona nadleti nad Kosovom i po mogucstvu ispusti koju ''krusku''. Bila bi to povreda teritorije, ali niko ne bi mogao i smeo da zameri. Mozda ce sa zapada, biti pilota koji su vec upoznali vazdusni prostor. Smesno je porediti nase pilote sa zapadnim. Tu ne treba biti pristrasan, nego realno gledati. Setimo se za vreme bombardovanja, sta smo sve mogli da cujemo. Na RTS-u komentator likuje kako je jedan americki avion pogodjen, pilot je katapultirao, a sada ga seljaci jure vilama i motkama u ruci. Da podsetim da svaki pilot ima JPS i dobru logistiku i u roku od desetak minuta stizu apaci i spasavaju pilota. Ne zelim da komentarisem o apacima. Ovaj primer sam naveo zbog jadnih komentara kako je nas pilot snalazljiv a da americki ima podrsku sa zemlje i satelita. Da napomenem da bilo koja letilica bez savrsene opreme vredi 20% svoje vrednosti. Tu pilot ima sve manju ulogu, u buducnosti nece biti pilota, nebom ce leteti bezpilotne letelice. Nasi piloti su izvanredni na kakvim letelicama vrse obuku. Americki piloti su sofiscitirani, vise rade na trenazerima vise lete i moderniji su. Navescu jedan primer iz pesadije, nekada se za snajperistu birao vojnik sa dobrim vidom,skolska sprema nije bitna. Danas snajperista pored optickog nisana ima i racunar spregnut sa nisanom, u isti se unose odgovarajuci parametri koji uticu na putanju zrna u datom trenutku. Dakle, nije potrebno samo dobro oko, a to vazi i za pilota. Sutra svi na miting, ima tu sta da vidite

kaiser

pre 11 godina

"Zahvaljujuci Tadicu i Sutanovcu za 12 godina njihove vladavine Vojska nam je na nivou lovackog drustva. Sta reci o vojsci u kojoj prof. vojnik ima prosecnu platu 25 000 dinara a koristi oruzije i opremu jos iz JNA staru po 20, 30 godina. Ja nisam sluzio vojsku i drago mi je zbog toga iako sam imao zelju da je sluzim a kakva nam je vojska bilo bi me sramota da sam sluzio
(dejan, 1. septembar 2012 21:28) "

I to kaže radikal koji nije služio vojsku, ali odlično zna da su Tadić i Šutanovac...bla bla bla.

Šta si uradio 91-ve kad ti je data u ruke 4-ta armija u Evropi da ostvariš svoje vlažne snove? Izgubio si sa njom svaki rat koji si pokrenuo.

Dakle, osnovno pitanje je- šta će vama, radikalima vojska? Koliko vojske ste ulupali od 91,-99-te? Da vam je data USA armija, i sa njom bi ste pogubili ratove, a od nje ne bi ostala ni intedantska četa.

Vojska ti ne treba, znao bi to da si je služio. Tada bi znao i čemu vojska služi. Do tad, grdne pare ćeš da namlatiš kao vojni analitičar, posveti se tome.

Nema nikakve veze što nisi vojsku služio, radikali valjda znaju sve što se nje tiče.

Nije Vucicu lako

pre 11 godina

Iz Vucicevih usta o USA samo 'med i mleko'.
Pitam se gde li nestade sve ono sti je Vucic govorio u USA za vreme dok je bio u SRS?
U stvari pitam se jeli i tada misio o USA isto isto ovako sto i sada govori ili i sada misli o USA sve najgore, samo nesme to da javno kaze

Najteze je pristalicama SNS jer svake sekunde moraju menjati misljenje

klaus barbie

pre 11 godina

masovno spamovanje medija kojekakvim kvazi vestima cisto da se skrene paznja sa ostalih problema kao i da bi izgledalo kako nova vlada radi, nadam se da nece izdrzati jos dugo i zelim joj sve najgore

GOLIJA

pre 11 godina

Srbija je 1912 bila među 15 zemalja u svetu koje su imale vojunu avijaciju , među pet zemalja koje su koristile avione u borbenim akcijama .Proslava stogodišnjice srpske avijacije za nas i naš ugled u svetu mnogo znači, drago mi je što ću sutra prisustvovati jednom velikom istoriskom događaju.

Seele

pre 11 godina

Zaista veliki jubilej! Pre sto godina smo imali svoje avione i bili jedna od samo 15 zemalja koja ih je imala. Jubilej vredan poštovanja. Naši piloti će sutra još jednom pokazati svoje umeće, zajedno sa pilotima iz mnogih zemalja. Aeromiting će biti i prilika za razgovor sa viskom gostima o unapređenju naše vojne industrije.

Lajavi

pre 11 godina

Naši piloti NIKAD ne mogu biti kao američki, jer uprkos srčanosti, htenju i drugim ličnim faktorima. Američki pilot ima 100-120h naleta godišnje, a naši su srećni, ako imaju i 20h godišnje. Čak ni bivša Sfrj nikad nije imala više od 80h naleta godišnje po pilotu. U toj konstelaciji, čak i da srpski pilot upravlja s F-15c i ima isto naoružanje, američki će u 90% slučajeva biti pobednik, jer je usled tolikih sati naleta "srastao" sa avionom.

Mario Bros

pre 11 godina

Naspram najmodernije zapadne i istočne tehnike, naši mu dođu kao ona plemena duboko iz džungle sa praćkama i bičevima. Jednostavno nismo na istom nivou tehničkog razvoja i njihovi najprosečniji piloti mogu da pobede naše najiskusnije jer imaju bolju tehniku. Avione, rakete, radare, sve. Tu je kraj priče. A za umeće naših pilota ja skidam kapu, ne sumnjam da je ono vrhunsko ali džaba. I dosta izjednačavanja. Vreme je staviti se u prave okvire. Zavaravanje je loše, jer rađa veliki ego koji posle povlači sumanute poteze iz pogrešnih ubeđenja.

DRAGOSLAV BOSNJAKOVIC

pre 11 godina

Oppppprrrrem,dobro......al' n i k a d!!
Prvo sredi putnicki saobracaj!!!! I vidi sta ce da bude K O N A C N O sa: Bulevarom Zorana Djindjica!
A ZEMUNSKE O T I M A C I N E....kasnije (ako konuzin dozvoli)LAJAVCE!!!

Čitalac

pre 11 godina

"Da sam ja ruski pilot koji treba sutra da leti, uvredila bi se i napustila miting. Mi vama toliko para a vi ne mozete ni jedan natpis na ruskom da napisete."
(Ljubica, 1. septembar 2012 22:34)

Izvini, a kojih to tolikih para? Ako ćemo da merimo koliko je koja zemlja uložila u Srbiju u prethodnih 10 godina, onda bi trebalo da stavimo natpis na nemačkom pre tog na ruskom jeziku. Doduše, ja se uopšte ni ne slažem sa idejom da Srbiju stalno moraju druge zemlje da izdržavaju. Što se tiče jezika, engleski je danas podrazumevani jezik za sve što ima međunarodni karakter, pa je uobičajno da natpisi budu na lokalnom jeziku i na engleskom. Meni uopšte ne bi smetalo da je sve u vezi sa ovim događajem napisano na više jezika, uključujući ruski, kineski, španski i francuski, ili na jezicima svih učesnika.

Bole

pre 11 godina

" STO JE BABI MILO, TO JOJ SE I SNILO..."
Porediti nase pilote sa Americkim , je nadobudno i ispod nivoa jednog ministra, i odraz je neobavestenosti. On kao ministar bi trebao da ima informaciju o broju sati koje nasi i Americki piloti provode u vazduhu, i o stanju " voznog parka " pre nego sto da ovakvu izjavu. Uostalom, od proslog rata se nista kvalitativno nije promenilo u ratnom vazduhoplovstvu - cak obratno - te mi nije jasno odakle ovako euforicna i optimisticka izjava ...
Nemojte pogresno da shvatite da je ovo sto sam napisao upereno protiv pilota; kao pripadnik 63. Padobranske stacioniran na Bihackom aerodromu sam za vreme rata nekoliko puta bio u grupi za spasavanje pilota koja je u zoni dejstva cekala ishod napada , spremna da uskoci i evakuise oborenog pilota, i svi smo bili spremni da umremo za njih. Ja sam ih naprosto obozavao, i smatrao jedinom pravom elitom, a slicno su i oni mislili o nama...
Moj komentar je uperen protiv onih koji ne rade nista po pitanju poboljsavanja statusa i obuke pilota, a mnogo pricaju, i novi ministar nije ni prvi ni poslednji u nizu...

ex demokrata 1

pre 11 godina

I ja bih voleo da su naši piloti kao američki,međutim,to ne da nije istina nego je komedija. Naši piloti lete u mrtvačkim sanducima,sa 8 h naleta mesečno ako imaju sreće,naši su piloti bez opreme i tehnike,USA pilot dnevno, i to dok je na Akademiji ima 3 h naleta ne računajući simulatore !
Kad USA pilot posle Akademje uđe u F 16, on odmah može u borbu !
Prema tome,možda je ovo izjava koju će neprosveceni Srbi da prihvate kao istinu,ali je ustvari ogromna šteta od ovakve izjave koju ne bi dao nijedan ozbiljan ministar odbrane daleko razvijenih država,npr.Francuske,Nemačke ili Britanije,jednostavno,američki piloti pored iskustva imaju strahovito mnogo naleta,vežbi,simulacija,mnogo dobru tehniku i opremu pa je jednostavno glupo izjaviti ovako nešto,pri čemu stoji naravno da su nači piloti pametni i hrabri ali da su jednaki sa kolegama iz USA,to definitivno nije trebalo reći !

Мостовљанин Wordpress

pre 11 godina

А ми смо, баш сви, овце, јел? Нит су наши пилоти ко њихови (мање лете), нит их има ко њихових (него мнооогооо мање), нит нам је обука као њихова (имамо ли уопште симулаторе?), нит су нам авиони на нивоу њихових (наши 3. и 4. генерације спрам њихових 4. и 5. г.), нит су нам радари, нит ракете упоредиве с њиховим. Нит имамо ПВО који може да обесхрабри сваку армаду да приђе нашем ваздушном простору. Нит војводе који би ставили војску између народа и непријатеља ('99 је војска само себе чувала, скривајући се, док смо ми јели осиромашени уранијум и касетне бомбе - част изузецима). Нит имамо Космет. Нит керозин.

Posmatrač

pre 11 godina

I pored većine realnih komentara (gde se kaže da ne možemo da se poredimo sa američkim, ruskim i zapadnim pilotima...) provuče se (pored moderatora) nekoliko patriotskih plačljivo-hvalisavih i patetičnih u kojima autori govore ono u šta ni sami ne veruju... Infantilno-nezrele nacije imaju više, a razvijene manje takvih koji žive u onom vicu kad Srbin zezne sve ostale...
Ali to nije problem - ne možemo svi da budemo odmereni i pametni... Ali mora ministar i podpredsednik vlade!

miki

pre 11 godina

SNS... izvinjavam se ali par pitanja... kada ce predizborno obecanje ili obecanja? i kako imate obraza da se rukujete sa zlocinackom fasistickom koalicijom (NATO)? E jadni su oni koji su glasali za vas!!!!

Dusan Martinovic

pre 11 godina

Cestitam ovim hrabrim momcima praznik.Oni nisu inferiorni kao masa ovih komentatora tzv analiticara. Oni su trenirani da poginu jer uvek imaju prvi kontakt sa neprijateljem. Slava onima koji su poginuli u pokusaju odbrane Jugoslavije od NATO agresije. Secam se dobro noc u oci agresije komentara Americkih Genrala koje je brinuo integrisani sistem vazdusne odbrane nase zemlje. Jesu bili skromni rezultati odbrane ali faktor izdaje je bio prisutan kod viskokih ovicirskih kadrova i mnogo tih ljudi poginulo zbog toga ali su ipak uspeli da uzlete i pruze otpor. Analiticari
i dezurni kriticari uzmite americke izvore i pogledajte kako se njihova avijacija provela u Vietnamu protiv ruskih aviona.
Slava Nasim Herojima koji su poginuli, a Novim Generacijama Pilota zelim dug zivot. Boj ne bije svijetlo oruzje vec srce u junaka.
S postovanjem
Dusan Martinovc B.Sc M.Sc MBA P.Eng

Nije Vucicu lako

pre 11 godina

Iz Vucicevih usta o USA samo 'med i mleko'.
Pitam se gde li nestade sve ono sti je Vucic govorio u USA za vreme dok je bio u SRS?
U stvari pitam se jeli i tada misio o USA isto isto ovako sto i sada govori ili i sada misli o USA sve najgore, samo nesme to da javno kaze

Najteze je pristalicama SNS jer svake sekunde moraju menjati misljenje

Vazduhoplovac

pre 11 godina

I ja bih voleo da su naši piloti kao američki,međutim,to ne da nije istina nego je komedija. Naši piloti lete u mrtvačkim sanducima,sa 8 h naleta mesečno ako imaju sreće,naši su piloti bez opreme i tehnike,USA pilot dnevno, i to dok je na Akademiji ima 3 h naleta ne računajući simulatore !
Kad USA pilot posle Akademje uđe u F 16, on odmah može u borbu !
(ex demokrata 1, 1. septembar 2012 21:11)

3 sata dnevno ??? To bi značilo da im svake 2 godine rade generalni remont! Mnogo je i za bogatu Ameriku.
Istina je da piloti Američke avijacije i mornarice u dežurnim borbenim grupama kao i sve "dežurne" eskadrile zemalja NATO imaju 180h - 200h naleta godišnje, "druga postava" ima standard 120h, a rezerva koju čine svi ostali 80h.

Dehidrirana kajgana

pre 11 godina

Koliko se ja secam,zar nam se nije srusio jedan avion prosle godine?Bila je ista ovakva prica,da mi imamo naprednu tehniku i najnoviju opremu,zasto bi ovaj put bilo nesto drugacije?!

zoom

pre 11 godina

"VIDILA ZABA DA KONJE POTKIVAJU PA I ONA DIGLA NOGU"
Vucic poredi pilote iz drzave koja je u pecniku prelo 10.000 km sa Srbijom koja je u precniku manje od 1.000 km.

Zbojštica M.

pre 11 godina

(pavle, 1. septembar 2012 22:06)

Ne vređaj, Pavle, Stepu Stepanovića! Ne poredi ga sa čovekom koji je tužio komšiju koji je uvredio "lik i delo" druga Tita....

vlada-so

pre 11 godina

ne bi da širim defetizam u atlantske napredne redove ali šta će nama moderna vojna tehnika,kada nam je ionako u globalnim sukobima dodeljena uloga topovskog mesa.ima ko će da baca bombe.

Lalo NS

pre 11 godina

Mnogo su mi slatki...Pre par godina je Šutanovac od Vučića i Thommy-ja nazivan nato marincem i optuživan za upropaštavanje vojske, a sada su nam piloti i tehnika u samom svetskom vrhu. Sve je jasno - mi imamo najveću stopu u Evropi.

molim drzite obecanja kao i uvek

pre 11 godina

Aco, cestitam sto imamo odlicne pilote!
Nego prodje avgust, a istina o politici i novostima jos stoji u nekim dzakovima! a i Pandorina kutija ce izgleda uskoro u dzak!

otkrice

pre 11 godina

Ovaj covek kao da nije ziveo u Srbiji, mozda je do sada bio na Mesecu. Pa nasa avijacija nije zutokljunac. Ona ima tradiciju Kraljevine Jugoslavije, a ne tradiciju radikala. U ovoj zemlji ima ljudi sa srcem, duhom... Samo i oni su poceli da se "uvlace" nekima koji i neznaju sta je vojska, a kamo li sta je avijacija.

voja

pre 11 godina

@(kaiser, 1. septembar 2012 22:47)

Pa mi smo 91-95-99 bar probali da se odbranimo (iako smo sve vreme imali istog protivnika i napolje i unutra).
Nismo samo skinuli gace i ovili se bez borbe.

m

pre 11 godina

Svaka čast našim pilotima,ali ovaj deo tehnici zvuči tužno i smešno!Mi smo izgubili bitku iz vazduha i sa požarima koji su možda mogli biti brže lokalizovani da imamo nekoliko letelica za gašenje.Ovako smo prepušteni sednicama Vlade koja donese zaključak da traži letelicu....I vreme leti i zbog toga smo danas tu gde jesmo.

Komentator

pre 11 godina

"Američkom pilotu sve praktično 'sažvaće' logistika sve što treba.Srpski pilot nema ni deseti deo toga.Daj našem i njihovom pilotu nepoznati teren,a bez navođenja videćeš ko je pilot,a ko polurobot.Čiču ti slušaj,i ne pitaj me odakle ovo znam,ali znam."
(Analitičar, 1. septembar 2012 21:53)

Verujem da je tako, ali se na kraju ipak meri učinak. Američka avijacija nisu pojedinačni piloti i avioni, već veoma složen sistem. U takvom sistemu pilot može, a možda i treba da bude robot. Bespilotni avioni su korak u tom smeru i sve se više koriste.

U svakom slučaju, naši piloti zaslužuju poštovanje, jer svojim znanjem, veštinom i požrtvovanošću moraju da nadoknade nedostatke tehnike, logistike i svačega drugog.

Pozdrav iz Toronta

pre 11 godina

Sta vam je ljudi, pa svi znamo da smo na dnu po pitanju naoruzanja, to nije vest, ali ovo je ipak veliki jubilej, 100 godina vazduhoplovstva. Nisam ljubitelj Vucica, ali sta je on kao ministar odbrane trebao da kaze ovom prilikom? Mislim da je govor vrlo korektan za ovu svecanu priliku.

dragan

pre 11 godina

koja glupost pa i malo obrazovan zna da sati letenja nasih pilota u poredjenju sa stranim nikakva.Vise neka baba ima sati letenja od nasih pilota.A o avijaciji od TRI ispravna aviona sve govori.Kad su nas bombardovali nijedan avion nije bio u vazduhu sto je i dobro.Slovenci su dobro uradili usli u NATO paim nebo cuvaju austrijanci i italijani ,a to je ogromna usteda

Tastina praznine

pre 11 godina

Iako svi misle da su najbolji piloti na svetu piloti lovaca i drugih borbenih aviona,samo su donekle u pravu.
U letackoj struci,prave zvezde su piloti poljoprivredne avijacije i to iz vise razloga:
Zaprasivanje useva se vrsi sa veoma malih visina,pri cemu su brzine letenja veoma male.To je kombinacija koja nije preterano pozeljna u letenju,pogotovo kada se u tu jednacinu ubace i ostri zaokreti koji su neophodni kada se pokriva ogranicen prostor.Poljoprivredni piloti su obicno bivsi vojni ili civilni piloti koji su dostigli odredjeni broj godina,tako da vise ne mogu aktivno da se bave u sluzbama,sa ogromnim letackim iskustvom.Kod nas uglavnom lete na AN 2 ili Dromaderima koji su toliko ludi avioni,da je letenje na ima pravo uzivanje.
Imao sam priliku da letim na njima i pogotovo mi je merak bio na An 2.To je avion koji moze da leti ekstremno malim brzinama,pa cak i da ide u "rikverc",ako je vetar dovoljno jak,sto se radi tako sto mu smanjis brzinu na nekih 30 do 40 km/h i pustis da te ceoni vetar gura unazad.

mirko

pre 11 godina

Ako bi Vučića shvatio ozbiljno, zaključio bih da su postali tako obučeni u poslednjih mesec dana od kada je on ministar, ranije je sve bilo u katastrofalnom stanju.

poguraj da upali

pre 11 godina

vučić je zapravo htio reći - naši piloti bili bi kao i oni iz SAD da imaju obuku, opremu i uvjete za rad kao američki. međutim i ovako je dobro, ako mu neko prigovori da pretjeruje uvijek može reći da se od uzbuđenja malo zabunio..

zoran

pre 11 godina

Koliko košta taj Aero-miting. Ko to plaća? Budžet? Koja je svrha njegovog održavanja sem da je to cirkus za narod. Da li je bilo pametnijih mesta da se te pare daju a ne da se izduvaju kroz avionski auspuh. I na kraju. Koj će na uopšte avijacija od 8 letilica kada smo TOTALNO okruženi najjačom vojnom silesijom u istoriji čovečanstva a koja je spremna da nas spži, što je i pokazala pre 13 godina.

Ivan

pre 11 godina

Ako ceo budžet damo na Avione moći čemo da kupimo četiri B-2 Spirit aviona. Taj avion ima duplo više dugmića od tih naših par aviona i može da leti na duplo većoj visini od bilo kog srpskog aviona. Amerikanci imaju 150 takvih aviona. Da ne spominjem ostale. Mi imamo pilote koji mesečno provode 10 sati u letu a američki i ruski od 50 do 60 sati mesečno, ukoliko se spremaju za borbena dejstva lete i do 120 sati mesečno. To je kao da poredimo čoveka koji vozi relije sa nekim besnim kolima svaki dan i čoveka koji vozi fiću jednom godišnje. Pitam se koji je bolji vozač.

Isti

pre 11 godina

Nasi piloti sede na stolici pa onda ustanu i odu do aviona, udju unutra, zatvore kabinu, ukljuce makinu, rulaju po pisti, polete, lete i slete.
Isto kao i SAD piloti, ruski piloti pa cak i kineski piloti.

Obavesten

pre 11 godina

Zanimljiva su ta poredjenja izmedju nasih i americkih pilota.Ko je u pravu ne bih mogao da tvrdim,ali mogu da ispricam svoja iskustva.
Pre jedno 15 godina bio sam u Vrscu na obuci za sportskog pilota u JAT-u.Posto je to bio letnji period,zadesio sam se tamo u vreme takmicenja.Takmicenje je orilicno jednostavno i sastoji je od navigacije,instrumentalnog letenja i akrobacija.Na takmicenju su ucestvovali civilni i vojni piloti iz zemlje i inostranstva (onih koje su saradjivale sa nama ,iako su bile sankcije).
Rezultat je bio sledeci:
Vojni piloti su pokidali civilne u akrobacijama,toliko da je to bilo sramota gledati,dok su civilni piloti bili daleko bolji u navigaciji ,pogotovo vizuelnoj,jer vojni piloti jednostavno tako ne lete i zavise od telemetrije iz komandnog centra.
Da li bi nasi piloti bili bolji od americkih,nisam bas siguran,ali kada bi imali barem pribliznu opremu i dovoljnu kolicinu sati naleta,mislim da ne bi bili losiji.Razlika izmedju nasih ljudi u bilo kojoj struci,pa i u letenju,jeste nedostatak love,tako da bi uspesno radili ono sto rade oni koji love imaju,moraju da se snalaze uz pomoc "stapa i kanapa".Koliko god to bilo lose,ima i svoju dobru stranu,jer vezba mozak,trenira ljude da resavaju probleme i cesto nalazi druge namene kod masina i proizvoda,koje u fabrikama nisu mogli ni da zamisle.
Nasi piloti su ranije bili cenjeni u svetu,zato sto su imali sjajnu obuku,zato sto su pametni ,snalazljivi i vredni.

Vlajko

pre 11 godina

Sve navedeno stoji. Manje za populističku priču državnih funkcionera (svašta svako priča; ne pričaj, već radi!) a više za obučenost, upotrebno stanje,varijetet i efikasnost tehnike, kao i konstelaciju snaga u regionu. Odbranu moramo imati, a kakvu strategiju i tehniku u skladu sa njom treba odabrati, odrediće neko kome je to struka. Voleo bih po tom pitanju da steknemo odlučnost i efikasnost jednog Izraela.
Inače, ovaj miting je jubilej istorijskom događaju, i kao takvog treba ga poštovati i pokušati ne ostavljati neprilične komentare.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Mislim da je neko previse puta pogledao reprizu "Top gun-a" , ove izjave su nuspojava toga.. Ima i poster Toma Cruisa u kancelariji.. :)

Džoni

pre 11 godina

Samo ću napisati komentar jednog našeg pilota koji je imao priliku da leti na F16. Kada su ga posle upitali da ga uporedi sa MIG29, rekao je samo ovo "U MIG sednes da ga voziš a u F16 da se voziš. Naravno radilo se o tehnološki najsavremenijoj verziji F16 i o našem MIG-u pre remonta. Ljudi "bez alata nema ni zanata".

Srdjan

pre 11 godina

Nasi piloti mogu biti kao americki jedino ako kupimo najmodernije americke vojne avione, i da nas amerikanci uz to jos i obucavaju.
jednostavno mi nemamo vojnu industriju niti vojni budzet koji se moze porediti. Amerikanci imaju jedno 100 puta vece i jedno i drugo.

mostarac

pre 11 godina

Ne znam pustaju li moje komentare, ali samo za jedan mjesec u mostaru napravljena su 52 aviona koje je gadafi narucio svojevremeno. Onda je dosao bratoubilacki rat i soko je postao zona za sajam, fabrika koja je zaposljavala 14.000 radnika. da ne pricam o drugim. svake godine aeromiting na mostarskom blatu, a letova koliko hocete. Juga je jedna jedina, i tesko da ce se ponoviti

lingvist

pre 11 godina

Želim posebno da naglasim da ćemo se truditi da od svih u svetu naučimo ono što još ne znamo, a ono što znamo da na najbolji mogući način upotrebimo u razvoju srpske industrije i ekonomije", rekao je Vučić.

Znam da na ovakvim skupovima moras nesto reci...ali,kakva je ovo demagogija!
Kad smo vec kod ucenja,naucite engleski za pocetak.Stalno ti neko drugi mora reci sta je neko reko.Tolike diplome a skoro niko ne prica engleski!

Arhimed

pre 11 godina

@Analitičar Apsolutno si u pravu! Nasi su kreativniji i pametniji od svih! Tako je i u avijaciji i u politici i u sportu i svim ljudskim delatnostima! Yato smo bs i ovako uspesni i nasem sveopstem i svobuhvatnom napretku nema kraja! Ali salu na stranu ako si video malog )tj neyrelog= psa ili macku kako jure svoj rep, e to je Čiča ono što nas najbolje oslikava! Nesposobni smo da se bilo čime bavimo što bi nas izvelo iz tog začaranog kruga jada bede i neuspeha. A da je tako dovoljno bi bilo da uporedimo bilo koga sa sobom i vidimo gde su bili oni pre recimo 20'30 godina a gde mi i kakvo je stanje sada. E prvi koji to buude radio i koji prizna i shvati gde smo sada taj ce biti stvarni patriota. Svaka čast avijaciji koja se i dalje snalazi pomoću štapa i kanapa. Malo koja tako mala zemlja ima toliku tradiciju u vazduhoplovstvu i to svakakao treba odrzavati. Kupovina bilo kakvih visenamenskih aviona u ovakvoj zemlji bi bila ve potpuno i starteski i ekonomski neopravdana iz jednog prostog razloga sto smo mnogo mali povrsinski. Potrebno je znatno modernizovati PVO jer to je razloznije i nebrojeno puta jeftinije, a avione za sada krpiti se sa ovim sto imamo i razmisljati o nabavci i razvoju skolskih aviona u skorijioj buducnosti. Vazduhoplovci Vedro Nebo!

srbin

pre 11 godina

Ne razumem, pre 100 godina bili smo jedna od 15 zemalja koja ima avion i pilota, a danas jedva imamo nekakvu avijaciju. Sta se desilo sa Srbijom za ovih 100 godina :-(
Jos jedan podatak: Izmedju 2 svetska rata imali smo vojnu avio industriju - avioni IK-1, IK-2 i IK-3 bile su moderne letelice, u koraku sa avijacijom tog vremena. Na zalost, kompletna eskadrila stradala je tokom 41. i 42. od tada u Evropi daleko nadmocnih Meserschmita BF-109...
I, da se setimo kasnije, Galeb, pa Orao, pa Super Galeb G4...sve nasi proizvodi. A sada..... nemamo nistttaaa..... Srbijo, kako su te toliko upropastili? :-(

milan

pre 11 godina

Kada bi našim migovima ugradili umesto raketa spriceve protiv komaraca e onda bih se slozio sa tvrdnjom da imamo najbolje pilote u regionu a i sire..

Darthsawa

pre 11 godina

Ja samo ne znam ko njih u ovako nesretno vreme savetuje da odrzavaju aeromiting.... Kasa prazna a oni bi da se shepure avionima.... Sajam tehnike propao.... Sajam automibila i industrije propao... A nasa vlada da pokaze vojnu silu .... Pa zar je moguce da smo takav narod.....

Zoki

pre 11 godina

"Sutra ćemo pokazati da naši piloti mogu da budu jednako uspešni kao i naša tehnika, sa onima koji dolaze iz Ruske Federacije, SAD i brojnih evropskih zemalja". Ako je Vučić mislio na izvođenje akrobacija na aeromitingu, onda verovatno nije pogrešio.

Što se tiče svega ostalog, srpski piloti će biti uspešni kada budu bili deo uspešnog vazduhoplovstva. A to uključuje moderne avione, navigaciju, logistiku... - ali i dobar trening i redovno letenje. Na koji način će neutralna Srbija ostvariti sve to, za mene je enigma. Ali hajde da vidimo i to čudo.

igor

pre 11 godina

Pilot je dobar onoliko koliko ima NALETA....sto ima vise sati letenja godisnje,to je bolji. Jos kada mu se da kvaltetna oprema(citaj avion),on je jos bolji.
Zato je americko RV jedno od najboljih-jer imaju jako dobru opremu,para da im nalet ne bude limitiran,vec koliko oprema dozvoljava,i ono sto je najvaznije-imaju jako dobar sistem...
E sada,poznato je da Izraelsko RV se smatra jadnim od najboljih,ako ne i najbolje RV na svetu-a to je opet zbog sistema obuke koji je strasno zahtevan,i samo najbolji kandidati prolaze u RV,i zbog iskustva jer je Izraelsko RV u stanju rata vec 50 godina,a za iskustvo nema zamene.Takodje,oprema im je vrhunska-americki avioni sa izraelskom tehnikom,dosta drugacije od americke.
Tako da gospodo-rusi su daleko....prvo-nalet im je limitiran bio jako dugo-bilo je pilota koji godisnje leteli samo 2,5 sati...
drugo,rusko RV je imalo rat sa Gruzijom gde je pokazalo dosta slabosti-od toga da su izgubili dosta aviona (20ak komada),a od toga pola od prijateljske vatre,tj.ruske vojske...za 21 vek,to je nedopustivo.Ali pokazuje dosta rupa i slabosti u sistemu.
Nasi piloti-ima ih svakakih....sada je jos dobro,kako je bilo.

MIKI

pre 11 godina

Ovo za obucenost pilota - ajde, aco, molim te!
A ono sto mi mozemo da ponudimo nasim saveznicima je novac, a oni nama tehnologiju.

Zrak

pre 11 godina

Sve je to lepo, gos'n Vucicu, ali evo jednog pitanja za vas. Ako bi izasli na dvoboj jedan manje dobar borac ali da ima pistolj i jedan borac ko Mirko Filipovic ali da je goloruk, ko bi pobedio?

mrx

pre 11 godina

Naši piloti nemaju opremu i uslove za rad, nemaju nalet, nemaju stanove, nemaju plate, nemaju status ( sve im je ukinuto, jer u Srbiji je svima važno da komšiji crkne krava ), nemaju sve što imaju Američki piloti i piloti svih normalnih zemalja na svetu, iako su sve to starije generacije imale. E pa, sada svako od Vas neka zaključi gde smo mi a gde oni!
Nepobitna činjenica je da smo sposobni i pomalo čudni, jer i bez svega nabrojanog, imamo minimum vanrednih događaja i tragedija i spremni smo čak i miting da iznesemo na plećima! Kako? Ne znam!
Nekada si sa ponosom mogao da istakneš da si borbeni pilot MiG-ova, a sada stidljivo...sagovornik odmah upita: " Jel letiš u JAT-u ili Montenegru?".

Realko

pre 11 godina

Kako nasi piloti mogu da budu isti kao americki kad nemaju u cemu da se voze. Kako Srbin koji ide 400km na sat i gadja metu u vazduhu sa 1 kilometra moze biti bolji od onog sto ide 1200km/h i gadja metu sa 4 kilometra.

Populisticke izjave, sta drugo ocekivati od Vucica...