Ponedeljak, 30.07.2012.

19:49

"Srbija ne poštuje verske slobode"

U Srbiji se nedovoljno poštuju verske slobode, jer ih ograničavaju Ustav i zakoni, a ni vlada ih u praksi ne poštuje, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Izvor: Beta

"Srbija ne poštuje verske slobode" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

146 Komentari

Sortiraj po:

samo primecujem

pre 11 godina

@aleksa

--osim pojedniacnih ispada, generalno niko nikoga ne zlostavlja.

Generalno takvih pojedinacnih slucajeva ima dosta.

--pa naravno da spc treba da ima prednost!

Naravno, ali posto smo deklarisani kao sekularna drzava onda bi pred zakonom i tom istom drzavom SPC trebao da bude jednak kao i svaka druga religija i verska zajednica. Naravno, nije tako.

-drzava srbija=srpska pravoslavna crkva.
Onda lepo Partijarha za predsednika. Vidi predhodno.

-ovo je vrhunac gluposti! ne mogu da verujem sta sam procitala.
Ni ja.

Misko

pre 11 godina

Srbija ce uvijek da bude Srbistan dok je ovakvih njenih gradjana. U svakoj ex-yu republici se postuju vjerske slobode, po ovom izvjestaju, osim u Srbiji. Svi to vide osim Srbi. Neko rece da ste jedina multietnicka drzava od bivse juge, sprdnja ukratko. Evo po vasem u Srbiji zivi oko 2 miliona Albanaca, ima li ijedna informativna emisija na vasem jado-javnom servisu na albanskom ? Samo za primjer uzmite Crnu Goru dje ima 30 hiljada Albanaca i pogledajte malo program tvcg, ili podjite u Ulcinj dok je jos ljeta da vidite da li ima kakve nacionalne netrpeljivosti isl.
I jos ovo da zakljucim. Ako je SPC priznata dok njeguje pedofila Pahomija, generala Amfilohija i onoga sto previse voli djakuzi kade da bi ih imao manje od 20, ja sam presrecan sto je CPC nepriznata.
Aj uzdravlje i pamet u glavu.

Petar

pre 11 godina

Ala ste odmah skocili kao opareni. Pogodili u zivac, a?
I potpuno su u pravu. Srbija je izuzetno netolerantna zemlja, a narocito prema verskim manjinama.
Ja sam u srednjoj skoli imao profesora adventistu koga su svi zvali "sektas".
U Beogradu i Nisu su ne tako davno ZAPALJENE dzamije, jedine dve koje postoje van Sandzaka, uz ovacije prisutnih. Pocinioci jos nisu osudjeni.
Proganjaju se pripadnici manjih, nezradicionalnih verskih zajednica, iako ne krse zakon. Poznat je slucaj mladica iz Jagodine koji pripada pokretu Hare Krisna kome su nasilno urezali krst u celo. Vecina je ovaj nasilnicki cin odobravala, zaboga on je odbacio pravoslavlje.
Srbija je jedina zemlja na kontinentu koju papa nije posetio i pored velikog broja katolika u Srbiji, jer mu SPC brani (?!?).
SPC ima povlasceni polozaj iz nepoznatih razloga (valjda jer ima srpski u nazivu?) i taj povlasceni polozaj koristi da bi raspirivala mrznju i netoleranciju i za licno bogacenje.
I zasto bi tzv. tradicionalne verske zajednice imale veca prava od onih koje to nisu ali ne krse zakon?
Da li treba da nabrajam jos?

Milan

pre 11 godina

kad budete shvatili da to shto spc nekog ne priznaje ne sme da ima ikakve veze s tim da drzava Srbija nekog prizna (ako ispuni propisane uslove) kao i to da drzava Srbija ne shta kome iz budzeta da placa na osnovu statusa u religijskoj organizaciji, mozda vishe i ne budemo zadnja rupa u Evropi. do tad, idemo samo dublje u ambis.

Zemun_grad

pre 11 godina

Srbija ne poštuje verske slobode, Srbi genocidni, a naša država jedina multietnička ( u pravom smislu te reči ) od bivših jugoslovenskih.

Aleksandra

pre 11 godina

U Srbiji se ne poštuju CPC i MPC?! Kako da se poštuju kad nisu priznate u parvoslavnom svetu? Od strane tih verskih zajednica SPC prolazi kroz torturu, oduzimaju joj imovinu i treba Srbija i SPC da ih priznaju? I ko smo mi da ih priznamo, ako su kanonski nepriznate?!

Zlopamtilo

pre 11 godina

Da Vi imate sve slobode ,listom, garantovane na npapiru. Crno na belo , nema šta.A šta se desi sa slobodom kretanja kad se na putu ka aerodromu promaši isključenje ili se isključi ranije? Pa vi imate više zona u kojima ne važe NIKAKVE slobode , gde vlada zakon jačeg , gde policija izbegava da zalazi , gde je nepoželjno zaustavljati se , nego što je cela naša zemlja sa sve Kosovom ,i po površini po broju ljudi. Ne verujem da ni Blejd može da vas spasi!


P.s. A ko vas ocenjuje?

...

pre 11 godina

Da nije bilo odricanja od Srba koji su prešli u Katoličanstvo i Islam, verujem da ne bi bilo onih nesretnih građanskih ratova, gde su u suštini Srbi protiv Srba ratovali.
(bane124, 30. jul 2012 23:21)

Srbija tolerantna zemlja.... Svi oko vas su Srbi i problem riješen. Taj State Department stvarno priča bajke...

A?

pre 11 godina

Kakva glupa saopstenja tog njihovog lonca... Pa jel se u Srbiji manijak penje na krov crkve i lomi krst, ili na Kosovu? Jel se kod nas pale manastiri, ili na Kosovu? Ali, od koga dolazi to saopstenje, nista me ne cudi, vestacka nacija koja se proslavila robovlasnistvom, i genocidom nad domorocima...

Road to nowhere

pre 11 godina

dalek je put do pravih verskih sloboda koje mi ovde u Americi imamo.
(Lala Texas, 30. jul 2012 23:29)

Mi ne želimo da idemo tim putem.

јоргић

pre 11 godina

Драги амери, провоцирате нас. Коме требају нови секташи и верски фанатици? Не знамо шта ћемо ни са овим нашима а не нове да дотурите. А о Косову је тек смејурија. Тамо су све слободе гарантоване. Свега 10 православаца јужно од ибра. Милина! А 90% српских православних манастира ...

ljilja

pre 11 godina

Tuga i cemer! Po svim ovim komentarima se vidi da je izvestaj savrseno tacan. Od velikih vernika Srpske pravoslavne crkve niko ne moze da dodje do reci, a ovamo misle da se Lazareva subota slavi u cast knezu Lazaru!

aleksa

pre 11 godina

ovo je vrhunac gluposti! ne mogu da verujem sta sam procitala. iskreno se pitam da li su ovi normalni, u ovoj drzavi postoji toliko verskih zajednica! osim pojedniacnih ispada, generalno niko nikoga ne zlostavlja. pa naravno da spc treba da ima prednost! drzava srbija=srpska pravoslavna crkva. aj da sad proglasimo srpsku pravoslavnu za zvanicnu religiju pa da vidimo da li cemo onda da postanemo tolerantniji

Dušan

pre 11 godina

Skup svetskih moćnika koji upravlja amerikom ne poštuje Srbiju i radi na njenom dezintegrisanju radi lakše kontrole ovih balkanskih prostora.

Filip

pre 11 godina

Tako to ide. Svidja vam se Putin vise nego Zapad, ocete u Rusiju umesto u EU i NATO, ne priznajete Kosovo i podsticete nemire na severu e pa sad se spremite se za ovakve stvari. Na Balkanu je samo jedan gazda a to je NATO.

Miroslav

pre 11 godina

Auh, koji su stručnjaci ovo napisali, zašto uopšte prenosite ove vesti. Mislim da ovakve stvari ljudima samo podižu pritisak. Na ovakve ocene mora hitno da reaguje MIP i Ministarstvo vera. Koja je ovo gomila gluposti, trpanje u isti koš vaseljenski priznatih pravoslavnih crkvi sa samoproglašenim crkvama i sektama. I reći da na Kosovu i Metohiji nema nasilja prema nealbanskom življu!?!

neutralan

pre 11 godina

Nisam pripadnik nijedne vere, a kamoli neke sekte! Ovi nemaju mere. Igraaju sa nama toplo-hladno, pruze pa oduzmu sargarepu! Kako ih nije sramota da nam pridikuju vise. Besni su sto im ne dozvoljavamo da nam uvale kojekakve sekte i kvazi crkve, pre svega njihove sajantologe -x. Pomocu njih hoce da od obicnog naroda, baba i deda, oduzmu i ono malo imovine, pre svega kuca. To smo vec videli u slucaju jehova -x i baptista-x.
Bilo bi previse uciniti im takav ustupak.

otac \matej

pre 11 godina

A sta oni glume nadmene Tome koje imaju pravo da svakom dele lekcije? Ko ih benda, neka Kinezima kazu nesto i Rujama! Neka svoje vojne baze rasfomrmiraju po svetu jer one ubijaju slobodu u svetu umesto sto ih kako oni vehementno tvrde-stite. Nije verska sloboda da svaka budala dodje i kaze da je osnovala crkvu. Imam primere da u istoj to Americi obicni samozvani priest osnuje lokalnu (community ) crkvu i privlaci narod sa rok koncertima, stonim tenisom u svojih halama za dzim. Na taj nacin se izvitoperuju ljudske slobode i "ubija" Hriscanstvo. Mislite da je to slucajno? I mislite da to nije ciljana doktrina, ona koja ima jasne ciljeve. Od koga, preeko koga....???

iii

pre 11 godina

Pa realno sve sto su naveli za Srbiju stoji. Bio sam u kasarni gde su sluzili "civilni" rok oni koji zbog religije nisu hteli da sluze sa oruzjem (u to vreme nije bilo jos masovnog civilnog sluzenja kao kasnije), i to je bilo uzasno kako su sa tim ljudima postupali. Radili su najprljavije poslove i oficiri i podoficiri su ih potpuno otvoreno verbalno maltretirali i ponizavali. Isto tako, ako ne i gore, se postupalo i sa muslimanima Pazarcima... tako da moze nama to da se ne svidja, ali mi smo daleko od tolerantnog drustva, sto se uostalom i po ovim komentarima vidi..

ne mogu da se setim

pre 11 godina

Recimo, bezimena, da si u pravu i da je Srbija sekularna država, kao npr Francuska. Zamisli kakav bi izveštaj bio da, onda, i mi zabranimo odalzak u školu ili na posao ženama umotanim u bandane ili bilo kakvo očigledno versko obeležje. Misliš li i dalje da je princip u pitanju?

bezimena

pre 11 godina

bitno je da ljudi kod nas u bioskopu se osećaju bezbedno
(užice, 30. jul 2012 23:48)

Zato što imaju pamćenje ko'o kišne gliste...

bonoBo

pre 11 godina

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances.

Prvi Amandman, produkt civilizacijskog impulsa Virdzinijskog prosvetiteljskog kruga ili ako hocete autora Sjedinjenih Americkih Drzava (Pejna, Dzefersona i Frenklina, dakle filozofa, humaniste i naucnika) kondenzuje ideje slobode izrazavanja, religije i mirnog okupljanja u jednu predivnu, jednostavnu, savrseno razumljivu recenicu. Parlament nikada ne usvaja zakone koji se ticu tih sloboda jer su one apsolutne. Otuda poznata fraza "Zauvek ce izmedju crkve i drzave biti zid koji ih razdvaja". Sa nadom da cemo i mi, gradjani i gradjanke Srbije jednom ziveti u slobodnoj republici, podelio bih sa vama jedan slogan:

G. Dzeferson, daj da i mi podignemo zid!!!

Aleksa

pre 11 godina

Zavrsili smo njihove zahteve i uslove vezane za Milosevica pa onda Sljivancanina, Karadzica, Mladica a i na stotine ljudi izmedju njih, privatizacija, kapitalizam, donosenje zakona po njihovim uputstvima itd. Ali "NE" ni to nije dosta nego sta kazu, ajde sad da izmslimo neki novi uslov za glupe Srbe da ih jos malo kinjimo i provlacimo po svetskim medijima kao dezurne negativce. Muka mi je vise od svega, sad kad pogledam sve ove godine unazad dolazim do zakljucka da im nije Milosevic smetao niti komunizam u Srbiji vec sama Srbija sa njenim granicama pa ocigledno dok nas ne budu sveli na Beogradski pasaluk nece nas ostaviti na miru! Milosevica nema 12 godina a oni i dalje biju po nama, pa ni Nemacku nisu ovoliko kinjili posle Hitlera i drugog svetskog rata! Uzas...

Vladimir

pre 11 godina

Kako ste uopste zakljucili da izvestaj kaze kako se na Kosovu POSTUJU verste slobode kad u nastavku teksta nabrajaju vandalizme nad verskim objektima i kamenovanje gradjana? S druge strane zgranut sam da mi u Srbiji treba da citamo izvestaj iz Vasingtona da bi saznali da verske organizacije imaju pravo na povracaj PDV. Bez teksta sam. Onoliki dzipovi i jos imaju povrat PDV. Pa to je dno dna. Pitaj Boga sta mi jos ne znamo oko novca koji obrcu. Sramota!

Ivka

pre 11 godina

Nebuloza. Ja nisam pravoslavne veroispovesti, rodjena sam ovde i nikada mi do sada niko nije uskratio versku slobodu. Nikada nisam dobila manju ocenu zbog toga sto pripadam drugoj veri, a to sto imam los posao i sto me drnda sef za male pare, krade mi ideje,kasni sa platom i slicno,e pa to nam se svima ovde desava zato sto su nam politicari kre.eni a ne zato sto neko nije pravoslavac pa nema slobodu izbora.

Nenamerno su prevideli

pre 11 godina

"I na Kosovu su, medjutim, kako je navedeno, zabeleženi slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih ubedjenja. Kao primer je navedeno da su u novembru nepoznate osobe oskrnavile spomenike na jevrejskom groblju u Prištini".
A 150 pravoslavnih manastira i crkava, to ništa a? Znači ne verujem da nas smatraju tolikim budalama! Sve najgore vam želim i trudim se da vas ne mrzim jer to nije hrišćanski!

Србиновски

pre 11 godina

Ево ја сам Македонац и не подржавам регистрацију МПЦ. Нисам ја крив, крстили су ме када такозвана МПЦ и држава Македонија нису ни постојале, а далеко од тога да имам много година.
Ми и наша браћа Црногорци овде, у огромној већини припадамо СПЦ (ко је верник), а свакако припадамо и српској нацији.

Тако да овај проблем није само питање воље неких других Срба, него се ваљда и ми питамо.
Али сарадња између нас Македонаца и представника македонске националне мањине не постоји, због њихових безочних лажи о наводној дискриминацији.
Да се разумемо, никоме на челу не пише које је нације, али наша презимена јасно говоре да смо ми Македонци или Црногорци и да потичемо одатле, али нико нема права да нас сврстава у неку цркву или нацију коју не признајемо.
Као што ми не желимо да нашој браћи ускратимо њихова права.

chubura

pre 11 godina

A možda oni smatraju da je poštovanje verskih sloboda, recimo, ako okujemo džamije bodljikavom žicom uz uslov da ih vojska štiti od istrebljenja... Nisam baš najbolje razumeo taj deo izveštaja...

sportmanbg

pre 11 godina

Kamenovanje Srba, paljenje i pljackanje crkava na Kosovu su izolovani slucajevi jer je malo jos ostalo da se opljacka i popali. Ali zato zli Srbi nece da registruje nepriznate drzavne crkve Crne Gore i Makedonije. Sram bilo Srbe.

Dragan

pre 11 godina

Ne sećam se kada sam pročitao bolesniji "izveštaj" neke vlade o bilo čemu. Toliko nebuloza koje se kose sa činjenicama i zdravim razumom mogu biti samo proizvod propagande... žalosno ...

chubura

pre 11 godina

Pa daj onda da se ugledamo na pripadnike albanske nacionalnosti iz južne srpske pokrajine, pa da poštujemo mi njihovu religiju malo kao što oni poštuju pravoslavne crkve i manastire i pravoslavce, verujem da im se to baš i ne bi svidelo... U svakom slučaju, ja sam ZA...

Untergang des Abendlandes

pre 11 godina

Zgodan text, sva hipokrizija modernog Zapada sazata u jedan dokument. Hiljade rusofilskih textova ne bi bolje odradilo posao trajnog udaljavanja Srba od Angloamerikanca nego jedan ovakav dokument.
Ovo vise nije pitanje naklonosti, niti sa kim treba da se ide u savez. Ovo je pitanje osnovne etike: Zelite li da vi i vase potomstvo imate ovako nakaradan nacin razmisljanja, gde je materijalni interes iznad svega na svetu? Civilizacija na izdisaju.
Poznajuci nacin na koji odgovorni za ovaj narod donose odluke siguran sam da cemo zavrsiti u EU i NATO, cisto da bismo brze potonuli.

jolly

pre 11 godina

Svim komentatorima predlazem da oni sami pocnu da se izjasnjavaju kao protestanti jedno godinu dana pa onda neka pisu, ali ovog puta iz iskustva.

AHA

pre 11 godina

ma idi nemoj,slusaj ko prica..........pozdravili vas pre svega americki starosedeoci iz kaveza u koji ste ih vi stavili i posle bacili kljuc !

Madhva, Hare Krišna

pre 11 godina

Naša verska zajednica je uredno registrovana još 1989. Po donošenju novog zakona o verskim zajednicama nam je traženo da se "preregistrujemo" i glat smo odbijeni sa još 40 tak drugih v.z., uz smešno objašnjenje. Ponudili su nam da se regustrujemo kao udruženje građana, što u suštini nije zakonito, jer imamo verske aktivnosti koje se ne mogu legalno obavljati ako smo samo udruženje građana.
Naši članovi se boje da se javno izjasne o svojoj veroispovesti zbog straha od gubitka posla, izbacivanja sa fakulteta (da, da i toga je bilo) ili nasilja.

U svim metropolama veseli "Krišnijevci" pevaju i plešu na trgovima, dele besplatnu hranu beskućnicima i drže tribiine po fakultetima. Ministar vera nije hteo ni da se vidi sa našim predsednikom.

Mi inače volimo Srbiju, radimo i plaćamo porez, ne kršimo zakon i nikoga ne diramo. Čak ni ne kukamo koliko nam je pravno loše. Kadagod imamo neki javni skup ili proslavu (u iznajmljenom prostoru), policija savršeno odradi svoj posao. Zaista smo im na tome zahvalni.

Alek

pre 11 godina

Za razliku od Srbije, Kosovo je određeno kao zemlja u kojoj se poštuju verske slobode. - Tri puta čitam rečenicu i ne mogu da verujem.

crazy processor

pre 11 godina

E Ameri!
Vama ocigledno nije jasno da smo mi bili napadani od naroda svih vera, a da nikada nije bila frka oko vere. Mozda se lozite sto imamo po neki film da zajebavamo jedni druge preko vere, ali to se kod nas gleda kao na razlicite fudbalske klubove. Nemate smisla za humor, uostalom ovde vera nije problem, radi ko sta hoce, a samo ne znam sto imate Vi terorizam, a mi kao najgori nemamo. E sad cu Vam dati odgovor, mi se prvo pomakljamo sa bilo kim, zatim odemo da pijemo, a zatim postanemo ortaci, ne ponasamo se kao nadmeno kao Vi.

Nenad

pre 11 godina

Stvarno je smiješno pročitati tekst o poštovanju vjerskih sloboda na Kosovu,oni srpski narod degradiraju smatrajući ga nepismenim.Dovoljno je reći nije bitno šta se kaže već ko to kaže. Čini mi se čak da se pisac najeo bosanske bunike sa planine Motajice .

Маните нас се

pre 11 godina

Чим пише да Србија не поштује верске слободе, а тзв. Косово поштује, одмах се зна о чему се ту ради.
МПЦ и ЦПЦ не могу бити регистроване у Србији јер их СПЦ не признаје, а СПЦ треба да има повлашћенији статус јер је ово ипак Србија и ми Срби другу земљу немамо, за разлику од осталих мањина.
Уосталом, идите у Саудијску Арабију и реците им да не поштују верска права Хришћана... А чек, они су вам савезници...

Čitalac

pre 11 godina

Indijance ste pobili sasvim, a ono malo sto je ostalo pozatvarali ste u rezervate. Da bi opravdali to čišćenje, u filmovima ste ih predstavljali kao lopove, alkoholicare,... Nije vam to dosta, nego upadate redom u tudje države po istom scenariju. Silom namecete preko svoji poltrona da ljudi u svojoj zemlji inaju manja prava od pasa i macaka.
Vi pricate o bilo cijim pravima?

bane124

pre 11 godina

Zašto neko mora da bude Pravoslavne veroispovesti samo zato što je Srbin? Za Srbin ne mora biti Katolik, Baptista ili Evangelista? Mislim da je Pravoslavna crkva napravila istorijski problem Srbima tako što se odrekla svih onih Srba koji nisu Pravoslavci.

Određen broj Srba u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini pod pritiskom Katoličke crkve sa jedne strane, i Turaka sa druge strane menjali su veru iz pravoslavlja u Katolicizam i Islam, a Pravoslavna crkva se odrekla svih tih Srba koji su promenili veru. Knjige koje o tome govore su "Bakonja fra Brne" od Sime matavulja i "Nož" od Vuka Draškovića. Sam Ivo Andrić se Izjašnjavao kao Srbin Katolik kao i dr Luja Bakotić jedan od prevodilaca Bibilije na Srpski jezik, takođe možemo reći i za Bunjevce koji žive na severu Bačke da su to Srbi Katolici sa reke Bune iz Hercegovine.
Pogledajmo samo Nemačku koja ima Nemce protestante (Reformatore, Evangeliste) i Nemce Katolike. Da li je to problem Nemcima? U tom smislu

Pravoslavma crkva pravi problem jer želi da ima duhovni monopol u Srbiji i okolini. Ista Srpska Pravoslavna crkva se odvojila od Vizantijske crkve, a sada ne dozvoljava Makedonskoj i Crnogorskoj crkvi da se odvoji od Srpske. Da nije bilo odricanja od Srba koji su prešli u Katoličanstvo i Islam, verujem da ne bi bilo onih nesretnih građanskih ratova, gde su u suštini Srbi protiv Srba ratovali.

sremac

pre 11 godina

kakvi su licemeri ovi ameri, nemogu da verujem... prvo su istrebili indijance, a crnci su i dan danas gradjani drugog reda na jugu. "srbija pomaze srpsku pravoslavnu crkvu uinostranstvu". pa sta je tu sporno gospodo ameri? jel treba da pomazemo neku koju vi kazete??!!! katolicku mozda koja je nanela toliko zla srpskom narodu ili mozda da napravimo neku dzamiju turcima koji su nas urnisali petsto godina????!!!!!!!! zivim u vojvodini gde ima mnogo razlicitih nacionalnosti i vera, jos nisam cuo da se neko zalio da mu neko uskracuje verske slobode

Omanac

pre 11 godina

Pa ovo je sprdnja! Izvestaj je napisan po narudzbini Stejt Departmenta pa se i moglo ocekivati ono o verskim slobodama na Kosovu.... Ni vece, ni manje? HAHAHAHAHAHA

Kraljevina Srbija i Vojvodina

pre 11 godina

Pogledaj ove mlade naprednjake ,polako šta se palite ovo je tek početak, za sada vas samo testiraju ,prave poslastice dolaze kasnije.Hoćete da se zezate da izigravate vlast e sad ima da vidiš kako je.Ameri vole da guraju prst u oko onima koji ih nerviraju,što ?Može im se.I mi bi da smo tako alavi i bezobrazno bogati isto to radili.Treniraju male i napaćene narode čisto iz zezancije nije njima ni do kakavih sloboda zato SNS tiću pokrite se ušima i samo klimajte glavom jer ima da nas nema ako se budete qrchili!

charli dzordz

pre 11 godina

Garant je Tom Kruz tu umesao prste. Samo nam jos njegova sekta fali pa ce mo postati svetska drzava.Ljudi pa to je idiotizam sta ti kompleksasi komentarisu.Sta, da necemo mozda njih da pitamo kakve odnose ce mo da imamo sa Ruskom i Grckom pravoslavnom crkvom.Kreteni....

Lala Texas

pre 11 godina

Sve sto se u Srbiji zna o verskim slobodama je bazirano na posleratnim revolucionarnim iskustvima komunista i u najnovije vreme Milosevicevih nacional socialista. Uglavnom se lupeta i sve bazira na Srpskoj tradiciji bez uvazavanja razlika tj. proglasavanja svih onih koji u Boga veruju na drugaciji nacin "sektasima" i izdajnicima. Besmisleno je trositi vreme i objasnjavati sta zapravo verske slobode znace i kakve one trebaju biti. Mozda bi najbolji primer bio da zamislite da Protestanti (po srbijanskom "SEKTE") koji su vecina u Americi pocnu da blate, omalovazavaju, maltretiraju, sikaniraju, vredjaju i sta sve ne sto vi Srbi radite Proitestantima po Srbiji, Pravoslavnim vernicima i Pravoslavnoj crkvi u Americi koja je u manjini ovde u Americi.
Vecina tih protestanata bi bila u zatvorima ili kaznjena zatvaranjem crkvenih vrata i milionskim kaznama.
Zaista mi je drago sto su ovde u Americi sve CRKVE ravnopravne sa istim pravima i mogucnostima i sto mogu uzivati u verskim slobodama i ubedjenjima.
Zato Amerika ima pravo da soli pamet Srbima i Srbiji po pitanju verskih sloboda jer je stanje verskih sloboda u Srbiji ocajno i dalek je put do pravih verskih sloboda koje mi ovde u Americi imamo.

Раде

pre 11 godina

Оvi sto, govoreci o verskim slobodama, govore o masakrima koji se cine po svetu (u USA, prventveno)... Kakav vam je to argument da se u Srbiji postuju (ili ne) verska prava?
Zivota vam, nemojte nas vise braniti, molim vas.
(Molim komentare s vezom, 30. jul 2012 22:41)

Нормална логика и здрав разум налажу да се запитамо одакле им морално право да некога критикују ако и сами раде то исто. Заправо, намеће се све више питање одакле њима уопште право да критикују било кога за било шта? Ко су они и ко је њих позвао да буду светски дежурни критичари било чега? Посебно када се зна коју све врсту дискриминације и забрана спроводе над својим грађанима.

bezimena

pre 11 godina

Normalno, pa ovo je peavoslavna zemlja i uvek ce tako biti. Kakva hare krisna i ostale gluposti, svasta.
(Predrag, 30. jul 2012 23:20)

NE postoji državna religija, Srbija je sekularna država, ma koliko se neki upinjali da od nje naprave pravoslavnu džamahiriju!

Nisu svi Srbi pravoslavni, dobar deo uopšte i nije religiozan, dok od onih koji se prikazuju da jesu, bar pola samo glumi vernike jer je to trenutno IN, tako da stvarno SVAŠTA!

nada

pre 11 godina

Sutra ce Ceda da nam objasni da ovaj "neutralni" izvestaj (od strane velikog prijatelja Srbije) odgovara realnosti, koju mi (vecina gradjana) ne zelimo da prihvatimo. U tome ce ga podrzati i SVE NVO za ljudska prava.

Neko iz Srbije

pre 11 godina

Dragi Amerikanci i ostali pametnjakovici,
neznam ja sta pise u ustavu,ali kod nas u Srbiji to cesto nije ni toliko vazno.
Ja sam manjinac,znaci moja religija nije pravoslavna,
ali u Srbiji nikad nisam osetio nikakav vid ogranicavanja sto se tice moje religije,nit sa strane drzave nit sa strane mojih sugradjana.

Molim,resavajte si probleme u svom dvoristu i ostavite nas na miru.Hvala.

A postovanim sugradjanima iskreno zahvaljujem na toleranciji!

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

Je' l su ovi koji tvrde da Tacijev ( od Albanaca prozvan Zmija) pasaluk vise postuje verske slobode od ( Botine) Srbije, isti oni koji su u Waco, Texas,pre neku godinu tenkovima i bacacima plamena spalili ljude i decu, pripadnike jedne verske denominacije?

Ser

pre 11 godina

Zbog cega bi smo se mi nervirali sada zbog toga sto kaze "tamo neki" Stejt. Ako ti verujes u nesto i mislis svojom glavom i imas svoj stav, nema tu nikakvog Stejta koji bi mogao da te pokoleba. Negativne konotacije ima i ocita je provokacija ali svi znamo da je to drugacije pa cak i oni u Stejtu to znaju. Nismo mi sad tako slobodnoumni i verski otovreni ali reci da je Kosovo, u kojem se godisnje desetine svetilista svih vera oskrnavi, u kome ne smes reci sta si i odakle si, dobro u pogledu verske demokratije to je nista drugo nego nastavak vec dugodisnje propagande koja je placena. Kad bismo mi placali kao sto Albanija ili Kosovo placaju za svoje reklame na CNN-e, EuroSport-u, BBC-u drugacije bi mozda bilo, ovako use i svoje kljuse!

Bgd

pre 11 godina

Ako si u dobrim odnosima sa amerikom onda si demokrata, a ako ne... zna se (bomba u glavu)! Pravda ne postoji ne lozite se vise!
A da je SPC povlastena to je svima jasno.

muamua

pre 11 godina

toliko nepostujemo prava drrugih veroispovesti da sam pre neki dan iako sam grobar bio odusevljen parkinzima uz auto put punim turskih drzavljana i autobusa sa zvezdinim navijacima...da li je bilo ijednog icidenta....NE...

Molim komentare s vezom

pre 11 godina

Bitno je da se u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Libiji..... postuju verske slobode. Znaci neverujem!
(Cvexi, 30. jul 2012 20:17)

A ti si,,leba ti, upoznat sa celim izvestajem, pa znas sta se kaze o tim drzavama? I kakve veze te drzave imaju sa Srbijom i postovanjem verskih prava u njoj - otadzbini nam Srbiji?
I opismeni se. Poslednja rec tvog "komentara" pise se odvojeno - NE VERUJEM.

Ovi sto, govoreci o verskim slobodama, govore o masakrima koji se cine po svetu (u USA, prventveno)... Kakav vam je to argument da se u Srbiji postuju (ili ne) verska prava?
Zivota vam, nemojte nas vise braniti, molim vas.

Zoki

pre 11 godina

Ovim izveštajima ne treba davati preveliku težinu, pisani su iz američke perspektive, koja se razlikuje od većine drugih zemalja. Ameriku su osnovali ljudi koji su bežali iz Evrope radi verskih progona. Zato su u ustav ugradili veoma visoke norme u pogledu zaštite verskih sloboda, bez obzira kakva je vera u pitanju. Dobar primer svega toga je postojanje satanističke crkve u SAD. Naravno da je ogromna većina verujućih ljudi i verskih organizacija protiv toga - ali radi se o ustavnom pravu na slobodu vere. Drugi primer su ti nesrećni sajentolozi. Pre dvadesetak godina su organizovali zaveru da kradu i falsifikuju informacije u državnim ustanovama, pet hiljada njih se infiltriralo u stotinjak državnih organizacija. Čelnici su završili na robiji, ali organizaciju niko nije zabranio.

Zato se po pitanju ovoga ne treba previše uzbuđivati. Neke stvari možda mogu da pomognu da bi se razjasnile neke nejasnoće. Npr. to sa registrovanjem verskih zajednica i računima. Sasvim je OK dozvoliti pojedincima da ispovedaju svoju veru bez registracije, ali organizovana religija (verske zajednice) bi morale da se registruju.

DPolitika

pre 11 godina

Za razliku od Srbije, Kosovo je određeno kao zemlja u kojoj se poštuju verske slobode...


HAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAH

Dragi Stejt Departmentu, posaljite jednog agenta bilo koje vase sluzbe u Pristinu ili jos bolje u selo Donje Prekaze prerusenog u Srbina i tamo neka se glasno izjasni kao pravoslavac i neka se krsti u centru sela i bogu pomoli i neka ode do pravoslavnog najblizeg groblja pa ako se sutradan vrati ziv kuci slozicu se sa vasim izvestajem punim gluposti.

Dalje se kaze:
Kao zamerka je navedeno i to da poreski zakoni u Srbiji omogućuju povraćaj poreza na dodatu vrednost samo registrovanim verskim zajednicama.

Pa zamislite da je drugacije ja bih prvi sutra osnovao svoju sektu zvanu PRANEJ NOVCA sa jedinim ciljem a to je da koristim PDV kao verska zajednica i tako bi opsluzivao sve koji zele preko mene da peru novac...

HAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAH

Bolje pogledajte neravnopravnosti u vasoj zemlji RASNE I RELIGIJSKE u kojoj naprimer jos uvek moze da se odstreli crnac bilo od strane belca ili policije i nista se nepreduzima na sve to pa cak i kada je ubistvo snimljeno kamerom.
http://hiphopandpolitics.wordpress.com/2012/04/06/29-black-people-have-been-killed-by-policesecurity-since-jan-2012-16-since-trayvon/
http://www.theroot.com/multimedia/beyond-trayvon-black-and-unarmed
http://www.nytimes.com/2012/04/26/us/spotlight-eludes-black-youths-killing-in-georgia.html?_r=1&pagewanted=all

Sve ste veca smejurija...

тоша

pre 11 godina

Међутим, мени само није јасно шта брига америчку владу за верске слободе у Србији, Зимбабвеу, Лаосу, Литванији или не знам већ где... Уопште не верујем да нашу владу интересују верске слободе у, рецимо, Малавију.

indijanci

pre 11 godina

Ovi Amerikanci bas preteruju.A kako to mi ne postujemo verske slobode.A zasto oni nisu postovali ljudska prava Indijanaca.Australijska premijerka se izvinila Aboridzinima i molila za oprostaj,a nesto se ne secam da su to isto ucinili Amerikanci.Za tu strasnu sudbinu Indijanaca niko nije odgovarao.I oni su sada najglasniji kada su verske slobode i ljudska prava u pitanju.Da nije zalosno bilo bi smesno.

Ervin

pre 11 godina

Rođen sam '75., od oca mađara i majke mađarice. Kršten sam u katoličkoj crkvi, iste godine. Osamdeset i neke sam primio prvu pričest i prošao ceremoniju za koju ne znam kako glasi srpski naziv (bermalkodas na mađarskom). Osnovnu školu sam završio na mađarskom jeziku, dalje sam se školovao na srpskom, ali sam imao mogao i na mađarskom u susednom gradu. Verske praznike slavim ja, slave moji roditelji, slavili su i njihovi roditelji. Na poslu imam pravo na slobodan dan za katolički Uskrs i Božić, plus slobodan dan za praznik po izboru (ekvivalent pravoslavnoj slavi). Toliko o diskriminaciji.

dadada

pre 11 godina

Gomila gluposti koje su,pri tom, narucene. Naravno da ce SPC imati povlascen polozaj (ovo kazem iako sam ateista), naravno da ne treba dopustiti sektama da imaju jednak status sa velikim crkvama, naravno da u Srbiji nema antisemitizma (mozda po neki ludak kao i svuda u svetu), naravno da je Kosovo gore po tom pitanju 1000 puta (pa ljudi koliko su samo crkava i manastira spalili) i naravno da SAD lazu zarad nekih daljih interesa...
Ma samo opusteno i ne obracati previse paznje na ovakve gluposti. Sami ce oni promeniti plocu kako vreme prolazi.

Marko

pre 11 godina

Sedim u Zemunu sa drugom katolikom, citamo ovo i iskidasmo se od smeha. Covek ne moze nijedne,ali nijedne situacije za svojih 30 godina da se seti da ga je neko diskriminisao zbog verosipovesti. Cak kaze da mu je bilo ok jer je dva puta imao slobodan dan u skoli na poslu za praznike, jedan kada je njemu praznik,drugi kada je nama. Njegovi roditelji samo odmahuju rukom i komentarisu tipa "Samo nemoj oni (ameri) da se brinu za nas!". Sutra cu na poslu da pitam kolegu muslimana da li ima problema-a nikada mi se nije zalio. I bas nas briga za vase zlurade analize i cinovničiće stejt departmenta koji da bi opravdali svoje postojanje pisu ovakve gluposti. Ja cu i dalje da se druzim sa svima bez obzira na versku pripadnost (kao i 99,9% gradjana Srbije-svih vera), a vi zivite i dalje u vasim izmisljenim analizama sa pr-ovima u obliku raznih nvo-a jer i jedni i drugi nemate apsolutno nikakav kredibilitet ni kod jedne mentalno zdrave osobe u Srbiji, i na svetu.

Vlajko

pre 11 godina

Dokle god imamo neki integritet, biće i ovakvih podmetanja. Zamisli, oni bi da menjaju nečiji Ustav. Ovo je vreme apokalipse, mnogo toga ne mogu ni da zamislim da se dešava, a dešava se...zlo je među nama!

maksa

pre 11 godina

zadrzite misljenje za vas jer u vasoj zemlji moze svako ko navrsi punoletstvo, potpuno legalno da kupi mitraljez, u vasoj zemlji potpuno legalno rade raznorazne verske sekte koje dokazano unistavaji zivote ovcama koje su dosle na sisanje! idite molim vas do kine pa tamo malo kucajte na vrata! cik!

Gaša

pre 11 godina

Samo verske nacionalne manjine znaju dal' su im prava postovana ili ne u Srbiji. Iskreno sumnjam. A sto se tice Kosova, pa to je u najmanju ruku neukusno da napisu. Oni su uvek bili objektivni u izvestajima stanja u Srbiji, uostalom kao i RTS 90-ih. Kako mogu da kazu da se verske slobode postuju kad se srpske crkve pale na Kosovu, a vernici ne mogu da idu u crkvu kad hoce nego, vac samo u pratnju policije. Al' oni verovatno bolje znaju kako je nama u nasoj zemlji.

crocar

pre 11 godina

Tačno je da SPC ima povlašćen položaj u državi Srbiji. Koja crkva ili verska zajednica ovde dobija donaciju(nametnutu zakonom,mimo volje pojedinca!) od PTT usluga? Nijedna! Pošto ne želim da sponzorišem nešto što me ne zanima,prestao sam da koristim usluge Pošte.

vojislav

pre 11 godina

‚‚Srbija ne poštuje verske slobode‚‚ po mišljenju Stejt Departmenta. Ili...

Srbija ne veruje u ono u šta veruje Stejt Department. Ili...
Srbija ne poštuje ono u šta veruje Stejt Department. Ili...
Srbija sebi dopušta tu slobodu da ne veruje u ono u šta veruje Stejt Department.

A Stejt Department toliko veruje u sve ono što govori da to mora da je istina, jer što se kaže ‚‚tolko lažeš da sam sebi veruješ‚‚ Mada možda bi bilo dobro da taj Department barem jednom bude Straight pa da barem samom sebi prizna, ako već neće drugima da Kosovo nije Uber Alles jer su ga oni izmislili, a i da nismo svi mi baš tolike dileje koje ne znaju ništa da urade kako trebe bez njihovog Departmentskog tutorstva. A što se tiče verskih sloboda, pa lepo se završila Waco, Texas priča koliko se sećam, a takođe i ono samoubistvo nekih 900 sledbenika Jim Jonesa u Gvajani sedamdsetih. Ili je tada Department bio Too Late? Ili se to sve možda nikada nije ni desilo

The Truth

pre 11 godina

A u americi se jelte postuju ljudska prava? Kada CIA prisluskuje a FBI baca koga stigne u Guantanamo bay... Bas ih vi postujete. Ali vi ste puni para, a Srbija je puna budala.

Dambo

pre 11 godina

Volieo bih da u SAD uvedu muslimani pravo da hodza peva sa minareta kao u Bosni ili Saudijsko Arabiji , to bi bio dobar primer za pokazivanje verskih sloboda za sve u svetu, a sto se tice anti jevreske literature , pa sve se uglavnom uvozi iz SAD , Austrije i Nemacke te islamskih zemalja , velikih saveznika SAD kao Saudijske Arabije.

Edis

pre 11 godina

Ovde se nepostuje mnogo manje bitnije stvari od vere. Mada opet kadje stavis na vagu sa Evropom ovde je med i mleko naspram njihovom sistemu i uverenju ubedjivanja da postoji deda mraz i kako ce jedan covek da ponese sve grehe covecanstva.Ovde za raliku od te iste Evrope mi Muslimani imamo pravo ucenje Ezana sa Dzamija ipravo da ispoljavamo veru u JEDNOG Boga a to pravo nemaju Muslimani koji zive u vecem delu Zapadne Evrope.

e-krem

pre 11 godina

Mi ne postujemo verske slobode, a kod nas zivi 21 razlicita nacija, kod nas zive i muslimani koji su 90-tih izbegli kod nas! na kosovu se pale srpske crkve a SAD pise o nasoj verskoj netoleranciji. neka vas je sramota!
(grejzi, 30. jul 2012 20:16)
Nisam jos video da predsednici i premijeri Srbije idu kod nekog drugog osim kod Patrijarha.Sad ce sigurno biti obratno, Patrijarh ce kod Predsednika i Premijera da ih uci kako da se brane od istine jer to jedino i umeju.Ej Srbijo,Srbijo, Dzamahirijo Pravoslavna.

danilo

pre 11 godina

Dođe mi da opsujem.
Ali to nije ni prva ni zadnja laž iz odjeljenja za formiranje javnog mišljenja u Americi.
Srbiji zamjeraju probleme oko vraćanja PDV-a nekim vjerskim zajednicama a na Kosovu je sve ok. Ni riječi o rušenju pravoslavnih objekata starih do 600, 700 godina. Valda ne pišu zato što već više nema šta da se ruši.

Leoben

pre 11 godina

Ovo je sramota za americku ambasadu. Cime se oni bave pa to je genijalno. Sede tu,smeskaju se i smisljaju kako da nas ocrne po svim mogucim temama. Prizemno i podlo.

sumorni

pre 11 godina

Svašta.

Ne da poštujemo sekte, nego neke od njih imaju i izuzetne privilegije.

SPC na primer nije dužna da plaća porez, i to im je glavni izvor bogaćenja, uz niz mutnih poslova.

Ni ostale sekte (sve odreda sebe nazivaju crkvama) ne zaostaju, ali SPC je najdalje odmakla u tome, toliko da pokušava da kreira i javno mnenje.

Stop sektama, pa i SPC izmedju ostalih.

(Ozbiljni ljudi, a veruju u deda Mraza i Uskršnjeg zeku, neverovatno...)

zoran

pre 11 godina

Ameri objektivni, as usual...

Nema Srbiji i nama Srbima mira i napretka dok ne uđemo u NATO. Ko to ne shvata taj nema mozga ni dva grama. Na žalost, ali tako jeste. Da je pok. Milošević prihvatio razgovor o tome krajem 80-tih, kada je USA ambasador više puta tražio audijenciju a ovaj ga drsko odbijao sa : "Nemam ja sa vama šta da razgovaram", događaji na Balkanu bi se svakako sasvim drugačije odvijali na kraju XX Veka. Možda ne mnogo bolje za nas ali svakako ne ni ovoliko loše. Svedeni smo na narod koji je omrznut od celog sveta a nema ama baš nikakvog opravdanja za to.

Volim sarkazam :-)

pre 11 godina

"Crnogorske i Makedonske crkve". Nepriznate institucije se ne mogu registrovati. Možda u kvazi državama iz kojih su potekle
(Bojan, 30. jul 2012 20:12)
Čitam i ne mogu da verujem. Nisam znao na koji komentar da reagujem i onda mi se ovaj od Bojana učinio najkarakterističnijim za razmišljanje o verskim slobodama u Srbiji. U Srbiji SVI uživaju versku slobodu, naravno osim makedonaca i crnogoraca jer su to "kvazi narodi sa kvazi religijama koji žive u kvazi državama". Evo npr muslimani slobodno hodaju ulicama i niko ih ne napada-šta ćeš više slobode? Dobro, istina da im je jedina džamija (stara par stotina godina)zapaljena ali bože moj(naravno-srpskopravoslavni) šta sad, dešava se. Kao što jedan spomenu, puna je vojvodina katedrala i eto još nisu srušene, a već više od pedeset godina se nalaze na tlu "šire" Srbije. Doduše, izgrađene su još dok je Vojvodina bila deo Austrougarske, a niti jedna od kada je deo Srbije ali to nema veze. Dakle, stvaaarno je bez veze ovo što kažu amerikanci. Pa gore navedeni primeri dovoljno govore da je Srbija naj, naj demokratskija i najslobodnija država od svih ostalih kvazi, banana država iz bivše Yuge.

Pantagruel

pre 11 godina

Српска православна црква је једина заслужна за то што су Срби очували верски и национални идентитет у вековима када нам држава није постојала (јер су је уништили Турци). Тамо где није било снажног утицаја српске цркве, њених култова (светосавског, династије Немањића, кнеза Лазара и косовских мученика) као и митова (попут косовског завета), Срби су прихватали најпре туђе верске идентитете (католички или исламски), а на следећем кораку асимиловани у туђе нације. Ко то зна, нема дилему да се СПЦ мора неговати и јачати (ма колико и мени првом сметало што ме је свештеник безобразно ошишао 6.000 динара за бабино опело, преко свих осталих трошкова сахране и још му је било мало кад сам пружио новчаницу од 50 еур, па је преко ње тражиo још 1.000 динара зa ђакона), jeр представља једину гаранцију нашег опстанка и у будућности, уколико нам држава буде поново уништена, што ми се из садашње перспективе чини као сасвим могућа опција.

Wurzel

pre 11 godina

Poverljivi izvori kažu da katolička crkva ima povlašćen uticaj u Vatikanu. Svašta.
A što se bezobrazluka SPC tiče, to je druga pesma. Moj prelog je uvodjenje PDV-a. Pa nek daju fiskalni za pedeset Evra po pesmi. Ma skuplji su od Seke Aleksić.

Vaseljena

pre 11 godina

Uncle Sam stvarno ne bi trebalo da se meša u pitanje religije u Evropi (i država EU i van EU), a i šire. SAD su zasnovane na drugim temeljima od evropskih država (ko zna iole papske, vizanstijske, francuske, britanske, nemačke, poljske, ruske ili bilo koje evropske istorije zna o čemu govorim). Besmisleno je išta čitati o religiji od države koja je nastala 1776, dok naša evropska civilizacija postoji 28 vekova. To je kao da vas Paja Patak uči o saboru u Nikeji 325 godine. Besmisleno do sažaljenja.

Aleksandar

pre 11 godina

Ovi Ameri tako vole da lupetaju, a nisu ni procitali nas ustav i zakon.
A na Kosovu sve sama renesansa verskih sloboda. Da, to je bio sarkazam.

Charlie Day

pre 11 godina

Sta vise ocete od nas? Kakve verske slobode, ko sputava i u cemu ostale vernike koji nisu pravoslavne veroispovesti? Naveli ste samo nekakvo misljenje, dajte te dokaze vise na sunce. Bas me zanima da li ce takav izvestaj da bude i za vase prijatelje Saudi Arabiju, Afganistan, Kuvajt, Irak, sad i Libiju i Egipat u kojima ne smete slucajno da budete vidjeni sa Biblijom u rukama.
Zamolio bih one koji misle suprotno da daju dokaz da je neko zaista ugrozen jer je drugacije veroispovesti.

z

pre 11 godina

Zato je u americi tolika sloboda da sajentolozi ispiraju mozak svojim clanovima a niko im nista ne sme. Razlika izmedju sajentologa i onih doomsday sekti u zabitima amerike je samo u kolicini novca.

gvantanamo texas etc

pre 11 godina

e ajde odfuckajte se vise od nase zemlje!! vi ste nasli da nam pricate tu nesto a u americi na svakom koraku rasizam(sto belaca prema crncima, sto amerikanaca prema muslimana zbog 11.sep). pricajte malo o tome!

Vladimir PS

pre 11 godina

Ocekujem da vlada Srbije oformi telo koje ce da preispituje postovanje verskih, manjinskih itd. sloboda u Americi. Ako mogu oni nama, mozemo i mi njima. Ili je samo njima dozvoljeno da zabijaju smrdljivi nos u tudja posla? Ljudi u Srbiji imaju onakva prava kako je narod u Srbiji hteo i odlucio. Nama ne trebaju prava kao u Americi, jer niti odgovaraju nasem mentalitetu, niti sa naseg pogleda na zivot imaju ikakvog smisla. Da smo hteli pravila kao u Americi, prepisali bi njihove zakone doslovce, ali nismo, sto znaci da ne zelimo da ovde pravimo Ameriku. Ovde ljudi neguju neke druge vrednosti i nije nam do bezdusnih kapitalista, koji sve upropastavaju, prave krize, i sta sve ne samo da bi imali za 1% veci profit (nije im dovoljno milijarda vec treba milijarda i jos 10 miliona, a narod nek crkne). Po nasem ustavu Srbija je zemlja sa socijalnom pravdom, i samim tim, principi kapitalizma koji vaze u Americi, kao i mnostvo raznih zakona iz raznih oblasti, u Srbiji nisu moguci ni primenjivi. Mi treba da se ugledamo na Rusiju, jer to nam je blisko. A Ameriku da batalimo i cim zabiju svoju surlu kod nas, samo fino da im lupimo jednu popreko. Kakav li samo treba egocentrik da ste, da mislite da ste toliko savrseni i pozitivni da treba drugima da delite lekcije iz prava, pravde, morala, itd. Ko vas je za to ovlastio? Sami sebe?

Stvarno?

pre 11 godina

Jel muslimani imaju svoju priznatu veru i dzamiju,jel katolici imaju priznatu veru i crkvu?Imaju!Pa sta bi vi hteli da sekte vrsljaju da nisu registrovane,da uzimaju pare od zavedenih ljudi,ne placaju drzavi nista i da zavode ljude i otimaju pare.Ja licno ne znam nio jednog coveka koji ne sme da kaze da je musliman ili katolik u Srbiji.A sta da radimo sa Novim Pazarom kada se sire Turske zastave pred svaku utakmicu,sta je to?Sloboda ili rusenje drzavnog poretka?Ovo je samo vec vidjen i dobro oproban scenario.A pisnite u sred Zagreba da ste Srbin ili u Zenici a od skora vidim i u Crnoj Gori izbacuju zene,decu,monahinje samo zato sto su Srbi.Muka mi je od svih tih dusebriznika.Strpali Indijance u rezervate,Afroamerikance u geta i nama drze lekciju SRAMNO!!!

Daki

pre 11 godina

U Srbiji bi trebalo ukinuti paganske obicaje.
Zna se sta je pravoslavna crkva, a sekte i ostali oblici satanizma moraju biti pod okom drzave.
Sto se tice USA oni imaju oko 3 000 000 satanista, te je njihova izjava vise nego ocekivana.

grejzi

pre 11 godina

Mi ne postujemo verske slobode, a kod nas zivi 21 razlicita nacija, kod nas zive i muslimani koji su 90-tih izbegli kod nas! na kosovu se pale srpske crkve a SAD pise o nasoj verskoj netoleranciji. neka vas je sramota!

Danilos

pre 11 godina

"Predstavnici američke ambasade u Srbiji nastavljaju da zagovaraju promene zakona o verskim slobodama radi suzbijanja slučajeva diskriminacije, navodi se u izveštaju. "

Inace, kao sto rekose skoro, ne mesaju se u unutrasnju politiku!

T.

pre 11 godina

@Cvexi

Evo sta taj izvestaj kaze za npr. Saudijsku Arabiju: http://www.state.gov/j/drl/rls/irf/religiousfreedom/index.htm?dlid=192905 Nista pozitivno, znaci ne moras da neverujes (sic).

srpski pacov

pre 11 godina

Znaci ko na pijaci:"Vlada (Srbije) nastavlja da subvencioniše plate sveštenika Srpske pravoslavne crkve u stranim zemljama". Mislite na Kosovo. To nije strana drzava, vec deo Srbije. Bar UN tako kazu, a sad, sta vi izvestavate, to je druga prica. Uostalom svestenici SPC nigde ne primaju platu od drzave. Ni u Srbiji niti van Srbije. Tako da je izvjestaj netocan. Jos jedna akcija protiv Srbije.

perica

pre 11 godina

ma jeli moguce??ma kad to kazu USA onda mora da je tako..Podsetilo me na dobru foru kad su ceski ganci palili u kanadu kao katastrofa sta im rade u ceskoj a posle mesec dana kanadjani ih vracali kuci kao nemoze se sa njima..pa i oni su ljudi bre... samo toga nema u reportu stejt departmenta...

Iv@n

pre 11 godina

Religija nas je unistila a sada ce da nas dokrajci. Upitajte se da li bi se stara Jugoslavija raspala kada bi Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci.... i svi ostali bili iste vere, kada bi svi bilii pravoslavci, ili katolici??? Koliko bi se zivota spasilo.

Walteritza

pre 11 godina

U samoj Vojvodini postoji 27 različitih nacija, koji žive zajedno u selima i gradovima. Na Kosmetu su paljene pravoslavne crkve pa opet nisu prstom mrdnuli. Dokle je svet stigao da im SAD diktira politiku? Stra'ota božija!

Easy rider

pre 11 godina

Mene drzava duzi za doprinose i to dosta a ja jedva sastavljam kraj s krajem,a na drugu stranu dotira svestenike koji se uzgred budi receno odvaljuju od para. Gde je tu "bozija pravda"?? A za verske slobode i sve vere me boli uvo

Serdar

pre 11 godina

Ne postujemo verske slobode a cela Raska isarana dzamijama i imamo 2 ministra islamske veroispovesti u vladi,ne postujemo polne manjine a eno im gej parada,ne postujemo nacionalne manjine a cela vojvodina isarana katedralama Madjari i onako imaju veca prava nego Srbi,Albanci samo paradiraju u Bujanovcu,Medvedji jos ste poklonili Albancima pola Srbije kojima niko nista ne sme da kaze ili odmah rupa u celo ili najjblaze protesti.Pa sta bre ocete vise od Srba,rascerecili ste nas na sve strane manji smo od makovog zrna,pljuje nas Ahtisari,pljuje nas Taci,Klintonova,Josipovic,Silajdzic,pre njih pljuvali su nas Voker,Sreder,Klinton,Mesic,Ceku,u Crnoj gori sikaniranje Srba na svakom koraku,planirate neki Beneluks na balkanu bez Srba samo da bi nas boli u oci jos vise,dokle bre vise da nam zabijate noz u ledja!?

Aha

pre 11 godina

Isplacujemo plate svestenicima. Pa da li smo toliko ludi, je li nas neko pitao da li zelimo da se iz budzeta rane svi ti? I treba ovakav tekst, sto da ne, kad je objavljuju nasi mediji, direktno u lice, samar nasem mentalitetu.

m

pre 11 godina

E pa stvarno kad ovakve budalastine procitam... Igrom slucaja, dok ovo pisem sedim na palubi prekookeanskog broda koji je trenutno vezani u Saudijskoj Arabiji, u "Islamic port of Jeddah". Ovde je trenutno ramadan te shodno tome nam nije dozvoljeno da pijemo vodu, jedemo ili pusimo dok smo na palubi. A tokom cele godine, nije dozvoljeno drzati bilo kakve novine, kalendare itd sa erotskim sadrzajem. Takodje mora sav alkohol da se stavi pod bravu dok smo ovde, cak ni sirce ne drzimo na stolu... A nama nasli da mlate, ma bre...

usa

pre 11 godina

Pa sta, oni kazu to isto i za Nemacku i Francusku jer ovi ne dozvoljavaju njihovu Sciantology "Church". Ali ima nesto vise paradoksalno. Oni kazu:

"Navedeno je da se, iako verske zajednice nisu obavezne da se registruju kod države, one koje to ne učine susreću sa velikim problemima prilikom otvaranja računa u bankama, kupovine ili prodaje imovine ili objavljivanja knjiga. "

Ovo mora da im je izvestaj pisao neki nas srpski saradnik :)
A gde to u USA mozes da osnujes crkvu a da je ne registrujes i gde to mozes u banci da otvoris account a da svoju organizaciju predhodno nisi registrovao kao korporaciju?!

Prvo osnovno je da moras da osnujes korporaciju i da pod njom poslujes kaovreligiozna ili bilo koja druga neprofitabilna organizacija.

Ovaj izvestaj je namenjen srpskom "trzistu" pa je tako i napisan.

grejzi

pre 11 godina

Mi ne postujemo verske slobode, a kod nas zivi 21 razlicita nacija, kod nas zive i muslimani koji su 90-tih izbegli kod nas! na kosovu se pale srpske crkve a SAD pise o nasoj verskoj netoleranciji. neka vas je sramota!

perica

pre 11 godina

ma jeli moguce??ma kad to kazu USA onda mora da je tako..Podsetilo me na dobru foru kad su ceski ganci palili u kanadu kao katastrofa sta im rade u ceskoj a posle mesec dana kanadjani ih vracali kuci kao nemoze se sa njima..pa i oni su ljudi bre... samo toga nema u reportu stejt departmenta...

m

pre 11 godina

E pa stvarno kad ovakve budalastine procitam... Igrom slucaja, dok ovo pisem sedim na palubi prekookeanskog broda koji je trenutno vezani u Saudijskoj Arabiji, u "Islamic port of Jeddah". Ovde je trenutno ramadan te shodno tome nam nije dozvoljeno da pijemo vodu, jedemo ili pusimo dok smo na palubi. A tokom cele godine, nije dozvoljeno drzati bilo kakve novine, kalendare itd sa erotskim sadrzajem. Takodje mora sav alkohol da se stavi pod bravu dok smo ovde, cak ni sirce ne drzimo na stolu... A nama nasli da mlate, ma bre...

Stvarno?

pre 11 godina

Jel muslimani imaju svoju priznatu veru i dzamiju,jel katolici imaju priznatu veru i crkvu?Imaju!Pa sta bi vi hteli da sekte vrsljaju da nisu registrovane,da uzimaju pare od zavedenih ljudi,ne placaju drzavi nista i da zavode ljude i otimaju pare.Ja licno ne znam nio jednog coveka koji ne sme da kaze da je musliman ili katolik u Srbiji.A sta da radimo sa Novim Pazarom kada se sire Turske zastave pred svaku utakmicu,sta je to?Sloboda ili rusenje drzavnog poretka?Ovo je samo vec vidjen i dobro oproban scenario.A pisnite u sred Zagreba da ste Srbin ili u Zenici a od skora vidim i u Crnoj Gori izbacuju zene,decu,monahinje samo zato sto su Srbi.Muka mi je od svih tih dusebriznika.Strpali Indijance u rezervate,Afroamerikance u geta i nama drze lekciju SRAMNO!!!

srpski pacov

pre 11 godina

Znaci ko na pijaci:"Vlada (Srbije) nastavlja da subvencioniše plate sveštenika Srpske pravoslavne crkve u stranim zemljama". Mislite na Kosovo. To nije strana drzava, vec deo Srbije. Bar UN tako kazu, a sad, sta vi izvestavate, to je druga prica. Uostalom svestenici SPC nigde ne primaju platu od drzave. Ni u Srbiji niti van Srbije. Tako da je izvjestaj netocan. Jos jedna akcija protiv Srbije.

Danilos

pre 11 godina

"Predstavnici američke ambasade u Srbiji nastavljaju da zagovaraju promene zakona o verskim slobodama radi suzbijanja slučajeva diskriminacije, navodi se u izveštaju. "

Inace, kao sto rekose skoro, ne mesaju se u unutrasnju politiku!

Serdar

pre 11 godina

Ne postujemo verske slobode a cela Raska isarana dzamijama i imamo 2 ministra islamske veroispovesti u vladi,ne postujemo polne manjine a eno im gej parada,ne postujemo nacionalne manjine a cela vojvodina isarana katedralama Madjari i onako imaju veca prava nego Srbi,Albanci samo paradiraju u Bujanovcu,Medvedji jos ste poklonili Albancima pola Srbije kojima niko nista ne sme da kaze ili odmah rupa u celo ili najjblaze protesti.Pa sta bre ocete vise od Srba,rascerecili ste nas na sve strane manji smo od makovog zrna,pljuje nas Ahtisari,pljuje nas Taci,Klintonova,Josipovic,Silajdzic,pre njih pljuvali su nas Voker,Sreder,Klinton,Mesic,Ceku,u Crnoj gori sikaniranje Srba na svakom koraku,planirate neki Beneluks na balkanu bez Srba samo da bi nas boli u oci jos vise,dokle bre vise da nam zabijate noz u ledja!?

Walteritza

pre 11 godina

U samoj Vojvodini postoji 27 različitih nacija, koji žive zajedno u selima i gradovima. Na Kosmetu su paljene pravoslavne crkve pa opet nisu prstom mrdnuli. Dokle je svet stigao da im SAD diktira politiku? Stra'ota božija!

Charlie Day

pre 11 godina

Sta vise ocete od nas? Kakve verske slobode, ko sputava i u cemu ostale vernike koji nisu pravoslavne veroispovesti? Naveli ste samo nekakvo misljenje, dajte te dokaze vise na sunce. Bas me zanima da li ce takav izvestaj da bude i za vase prijatelje Saudi Arabiju, Afganistan, Kuvajt, Irak, sad i Libiju i Egipat u kojima ne smete slucajno da budete vidjeni sa Biblijom u rukama.
Zamolio bih one koji misle suprotno da daju dokaz da je neko zaista ugrozen jer je drugacije veroispovesti.

Leoben

pre 11 godina

Ovo je sramota za americku ambasadu. Cime se oni bave pa to je genijalno. Sede tu,smeskaju se i smisljaju kako da nas ocrne po svim mogucim temama. Prizemno i podlo.

z

pre 11 godina

Zato je u americi tolika sloboda da sajentolozi ispiraju mozak svojim clanovima a niko im nista ne sme. Razlika izmedju sajentologa i onih doomsday sekti u zabitima amerike je samo u kolicini novca.

gvantanamo texas etc

pre 11 godina

e ajde odfuckajte se vise od nase zemlje!! vi ste nasli da nam pricate tu nesto a u americi na svakom koraku rasizam(sto belaca prema crncima, sto amerikanaca prema muslimana zbog 11.sep). pricajte malo o tome!

Dambo

pre 11 godina

Volieo bih da u SAD uvedu muslimani pravo da hodza peva sa minareta kao u Bosni ili Saudijsko Arabiji , to bi bio dobar primer za pokazivanje verskih sloboda za sve u svetu, a sto se tice anti jevreske literature , pa sve se uglavnom uvozi iz SAD , Austrije i Nemacke te islamskih zemalja , velikih saveznika SAD kao Saudijske Arabije.

Маните нас се

pre 11 godina

Чим пише да Србија не поштује верске слободе, а тзв. Косово поштује, одмах се зна о чему се ту ради.
МПЦ и ЦПЦ не могу бити регистроване у Србији јер их СПЦ не признаје, а СПЦ треба да има повлашћенији статус јер је ово ипак Србија и ми Срби другу земљу немамо, за разлику од осталих мањина.
Уосталом, идите у Саудијску Арабију и реците им да не поштују верска права Хришћана... А чек, они су вам савезници...

Neko iz Srbije

pre 11 godina

Dragi Amerikanci i ostali pametnjakovici,
neznam ja sta pise u ustavu,ali kod nas u Srbiji to cesto nije ni toliko vazno.
Ja sam manjinac,znaci moja religija nije pravoslavna,
ali u Srbiji nikad nisam osetio nikakav vid ogranicavanja sto se tice moje religije,nit sa strane drzave nit sa strane mojih sugradjana.

Molim,resavajte si probleme u svom dvoristu i ostavite nas na miru.Hvala.

A postovanim sugradjanima iskreno zahvaljujem na toleranciji!

danilo

pre 11 godina

Dođe mi da opsujem.
Ali to nije ni prva ni zadnja laž iz odjeljenja za formiranje javnog mišljenja u Americi.
Srbiji zamjeraju probleme oko vraćanja PDV-a nekim vjerskim zajednicama a na Kosovu je sve ok. Ni riječi o rušenju pravoslavnih objekata starih do 600, 700 godina. Valda ne pišu zato što već više nema šta da se ruši.

Ervin

pre 11 godina

Rođen sam '75., od oca mađara i majke mađarice. Kršten sam u katoličkoj crkvi, iste godine. Osamdeset i neke sam primio prvu pričest i prošao ceremoniju za koju ne znam kako glasi srpski naziv (bermalkodas na mađarskom). Osnovnu školu sam završio na mađarskom jeziku, dalje sam se školovao na srpskom, ali sam imao mogao i na mađarskom u susednom gradu. Verske praznike slavim ja, slave moji roditelji, slavili su i njihovi roditelji. Na poslu imam pravo na slobodan dan za katolički Uskrs i Božić, plus slobodan dan za praznik po izboru (ekvivalent pravoslavnoj slavi). Toliko o diskriminaciji.

Vladimir PS

pre 11 godina

Ocekujem da vlada Srbije oformi telo koje ce da preispituje postovanje verskih, manjinskih itd. sloboda u Americi. Ako mogu oni nama, mozemo i mi njima. Ili je samo njima dozvoljeno da zabijaju smrdljivi nos u tudja posla? Ljudi u Srbiji imaju onakva prava kako je narod u Srbiji hteo i odlucio. Nama ne trebaju prava kao u Americi, jer niti odgovaraju nasem mentalitetu, niti sa naseg pogleda na zivot imaju ikakvog smisla. Da smo hteli pravila kao u Americi, prepisali bi njihove zakone doslovce, ali nismo, sto znaci da ne zelimo da ovde pravimo Ameriku. Ovde ljudi neguju neke druge vrednosti i nije nam do bezdusnih kapitalista, koji sve upropastavaju, prave krize, i sta sve ne samo da bi imali za 1% veci profit (nije im dovoljno milijarda vec treba milijarda i jos 10 miliona, a narod nek crkne). Po nasem ustavu Srbija je zemlja sa socijalnom pravdom, i samim tim, principi kapitalizma koji vaze u Americi, kao i mnostvo raznih zakona iz raznih oblasti, u Srbiji nisu moguci ni primenjivi. Mi treba da se ugledamo na Rusiju, jer to nam je blisko. A Ameriku da batalimo i cim zabiju svoju surlu kod nas, samo fino da im lupimo jednu popreko. Kakav li samo treba egocentrik da ste, da mislite da ste toliko savrseni i pozitivni da treba drugima da delite lekcije iz prava, pravde, morala, itd. Ko vas je za to ovlastio? Sami sebe?

usa

pre 11 godina

Pa sta, oni kazu to isto i za Nemacku i Francusku jer ovi ne dozvoljavaju njihovu Sciantology "Church". Ali ima nesto vise paradoksalno. Oni kazu:

"Navedeno je da se, iako verske zajednice nisu obavezne da se registruju kod države, one koje to ne učine susreću sa velikim problemima prilikom otvaranja računa u bankama, kupovine ili prodaje imovine ili objavljivanja knjiga. "

Ovo mora da im je izvestaj pisao neki nas srpski saradnik :)
A gde to u USA mozes da osnujes crkvu a da je ne registrujes i gde to mozes u banci da otvoris account a da svoju organizaciju predhodno nisi registrovao kao korporaciju?!

Prvo osnovno je da moras da osnujes korporaciju i da pod njom poslujes kaovreligiozna ili bilo koja druga neprofitabilna organizacija.

Ovaj izvestaj je namenjen srpskom "trzistu" pa je tako i napisan.

bezimena

pre 11 godina

Normalno, pa ovo je peavoslavna zemlja i uvek ce tako biti. Kakva hare krisna i ostale gluposti, svasta.
(Predrag, 30. jul 2012 23:20)

NE postoji državna religija, Srbija je sekularna država, ma koliko se neki upinjali da od nje naprave pravoslavnu džamahiriju!

Nisu svi Srbi pravoslavni, dobar deo uopšte i nije religiozan, dok od onih koji se prikazuju da jesu, bar pola samo glumi vernike jer je to trenutno IN, tako da stvarno SVAŠTA!

sremac

pre 11 godina

kakvi su licemeri ovi ameri, nemogu da verujem... prvo su istrebili indijance, a crnci su i dan danas gradjani drugog reda na jugu. "srbija pomaze srpsku pravoslavnu crkvu uinostranstvu". pa sta je tu sporno gospodo ameri? jel treba da pomazemo neku koju vi kazete??!!! katolicku mozda koja je nanela toliko zla srpskom narodu ili mozda da napravimo neku dzamiju turcima koji su nas urnisali petsto godina????!!!!!!!! zivim u vojvodini gde ima mnogo razlicitih nacionalnosti i vera, jos nisam cuo da se neko zalio da mu neko uskracuje verske slobode

Daki

pre 11 godina

U Srbiji bi trebalo ukinuti paganske obicaje.
Zna se sta je pravoslavna crkva, a sekte i ostali oblici satanizma moraju biti pod okom drzave.
Sto se tice USA oni imaju oko 3 000 000 satanista, te je njihova izjava vise nego ocekivana.

тоша

pre 11 godina

Међутим, мени само није јасно шта брига америчку владу за верске слободе у Србији, Зимбабвеу, Лаосу, Литванији или не знам већ где... Уопште не верујем да нашу владу интересују верске слободе у, рецимо, Малавију.

bane124

pre 11 godina

Zašto neko mora da bude Pravoslavne veroispovesti samo zato što je Srbin? Za Srbin ne mora biti Katolik, Baptista ili Evangelista? Mislim da je Pravoslavna crkva napravila istorijski problem Srbima tako što se odrekla svih onih Srba koji nisu Pravoslavci.

Određen broj Srba u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini pod pritiskom Katoličke crkve sa jedne strane, i Turaka sa druge strane menjali su veru iz pravoslavlja u Katolicizam i Islam, a Pravoslavna crkva se odrekla svih tih Srba koji su promenili veru. Knjige koje o tome govore su "Bakonja fra Brne" od Sime matavulja i "Nož" od Vuka Draškovića. Sam Ivo Andrić se Izjašnjavao kao Srbin Katolik kao i dr Luja Bakotić jedan od prevodilaca Bibilije na Srpski jezik, takođe možemo reći i za Bunjevce koji žive na severu Bačke da su to Srbi Katolici sa reke Bune iz Hercegovine.
Pogledajmo samo Nemačku koja ima Nemce protestante (Reformatore, Evangeliste) i Nemce Katolike. Da li je to problem Nemcima? U tom smislu

Pravoslavma crkva pravi problem jer želi da ima duhovni monopol u Srbiji i okolini. Ista Srpska Pravoslavna crkva se odvojila od Vizantijske crkve, a sada ne dozvoljava Makedonskoj i Crnogorskoj crkvi da se odvoji od Srpske. Da nije bilo odricanja od Srba koji su prešli u Katoličanstvo i Islam, verujem da ne bi bilo onih nesretnih građanskih ratova, gde su u suštini Srbi protiv Srba ratovali.

Aha

pre 11 godina

Isplacujemo plate svestenicima. Pa da li smo toliko ludi, je li nas neko pitao da li zelimo da se iz budzeta rane svi ti? I treba ovakav tekst, sto da ne, kad je objavljuju nasi mediji, direktno u lice, samar nasem mentalitetu.

Bgd

pre 11 godina

Ako si u dobrim odnosima sa amerikom onda si demokrata, a ako ne... zna se (bomba u glavu)! Pravda ne postoji ne lozite se vise!
A da je SPC povlastena to je svima jasno.

Wurzel

pre 11 godina

Poverljivi izvori kažu da katolička crkva ima povlašćen uticaj u Vatikanu. Svašta.
A što se bezobrazluka SPC tiče, to je druga pesma. Moj prelog je uvodjenje PDV-a. Pa nek daju fiskalni za pedeset Evra po pesmi. Ma skuplji su od Seke Aleksić.

dadada

pre 11 godina

Gomila gluposti koje su,pri tom, narucene. Naravno da ce SPC imati povlascen polozaj (ovo kazem iako sam ateista), naravno da ne treba dopustiti sektama da imaju jednak status sa velikim crkvama, naravno da u Srbiji nema antisemitizma (mozda po neki ludak kao i svuda u svetu), naravno da je Kosovo gore po tom pitanju 1000 puta (pa ljudi koliko su samo crkava i manastira spalili) i naravno da SAD lazu zarad nekih daljih interesa...
Ma samo opusteno i ne obracati previse paznje na ovakve gluposti. Sami ce oni promeniti plocu kako vreme prolazi.

Easy rider

pre 11 godina

Mene drzava duzi za doprinose i to dosta a ja jedva sastavljam kraj s krajem,a na drugu stranu dotira svestenike koji se uzgred budi receno odvaljuju od para. Gde je tu "bozija pravda"?? A za verske slobode i sve vere me boli uvo

maksa

pre 11 godina

zadrzite misljenje za vas jer u vasoj zemlji moze svako ko navrsi punoletstvo, potpuno legalno da kupi mitraljez, u vasoj zemlji potpuno legalno rade raznorazne verske sekte koje dokazano unistavaji zivote ovcama koje su dosle na sisanje! idite molim vas do kine pa tamo malo kucajte na vrata! cik!

DPolitika

pre 11 godina

Za razliku od Srbije, Kosovo je određeno kao zemlja u kojoj se poštuju verske slobode...


HAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAH

Dragi Stejt Departmentu, posaljite jednog agenta bilo koje vase sluzbe u Pristinu ili jos bolje u selo Donje Prekaze prerusenog u Srbina i tamo neka se glasno izjasni kao pravoslavac i neka se krsti u centru sela i bogu pomoli i neka ode do pravoslavnog najblizeg groblja pa ako se sutradan vrati ziv kuci slozicu se sa vasim izvestajem punim gluposti.

Dalje se kaze:
Kao zamerka je navedeno i to da poreski zakoni u Srbiji omogućuju povraćaj poreza na dodatu vrednost samo registrovanim verskim zajednicama.

Pa zamislite da je drugacije ja bih prvi sutra osnovao svoju sektu zvanu PRANEJ NOVCA sa jedinim ciljem a to je da koristim PDV kao verska zajednica i tako bi opsluzivao sve koji zele preko mene da peru novac...

HAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAH

Bolje pogledajte neravnopravnosti u vasoj zemlji RASNE I RELIGIJSKE u kojoj naprimer jos uvek moze da se odstreli crnac bilo od strane belca ili policije i nista se nepreduzima na sve to pa cak i kada je ubistvo snimljeno kamerom.
http://hiphopandpolitics.wordpress.com/2012/04/06/29-black-people-have-been-killed-by-policesecurity-since-jan-2012-16-since-trayvon/
http://www.theroot.com/multimedia/beyond-trayvon-black-and-unarmed
http://www.nytimes.com/2012/04/26/us/spotlight-eludes-black-youths-killing-in-georgia.html?_r=1&pagewanted=all

Sve ste veca smejurija...

Lala Texas

pre 11 godina

Sve sto se u Srbiji zna o verskim slobodama je bazirano na posleratnim revolucionarnim iskustvima komunista i u najnovije vreme Milosevicevih nacional socialista. Uglavnom se lupeta i sve bazira na Srpskoj tradiciji bez uvazavanja razlika tj. proglasavanja svih onih koji u Boga veruju na drugaciji nacin "sektasima" i izdajnicima. Besmisleno je trositi vreme i objasnjavati sta zapravo verske slobode znace i kakve one trebaju biti. Mozda bi najbolji primer bio da zamislite da Protestanti (po srbijanskom "SEKTE") koji su vecina u Americi pocnu da blate, omalovazavaju, maltretiraju, sikaniraju, vredjaju i sta sve ne sto vi Srbi radite Proitestantima po Srbiji, Pravoslavnim vernicima i Pravoslavnoj crkvi u Americi koja je u manjini ovde u Americi.
Vecina tih protestanata bi bila u zatvorima ili kaznjena zatvaranjem crkvenih vrata i milionskim kaznama.
Zaista mi je drago sto su ovde u Americi sve CRKVE ravnopravne sa istim pravima i mogucnostima i sto mogu uzivati u verskim slobodama i ubedjenjima.
Zato Amerika ima pravo da soli pamet Srbima i Srbiji po pitanju verskih sloboda jer je stanje verskih sloboda u Srbiji ocajno i dalek je put do pravih verskih sloboda koje mi ovde u Americi imamo.

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

Je' l su ovi koji tvrde da Tacijev ( od Albanaca prozvan Zmija) pasaluk vise postuje verske slobode od ( Botine) Srbije, isti oni koji su u Waco, Texas,pre neku godinu tenkovima i bacacima plamena spalili ljude i decu, pripadnike jedne verske denominacije?

The Truth

pre 11 godina

A u americi se jelte postuju ljudska prava? Kada CIA prisluskuje a FBI baca koga stigne u Guantanamo bay... Bas ih vi postujete. Ali vi ste puni para, a Srbija je puna budala.

Iv@n

pre 11 godina

Religija nas je unistila a sada ce da nas dokrajci. Upitajte se da li bi se stara Jugoslavija raspala kada bi Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci.... i svi ostali bili iste vere, kada bi svi bilii pravoslavci, ili katolici??? Koliko bi se zivota spasilo.

Pantagruel

pre 11 godina

Српска православна црква је једина заслужна за то што су Срби очували верски и национални идентитет у вековима када нам држава није постојала (јер су је уништили Турци). Тамо где није било снажног утицаја српске цркве, њених култова (светосавског, династије Немањића, кнеза Лазара и косовских мученика) као и митова (попут косовског завета), Срби су прихватали најпре туђе верске идентитете (католички или исламски), а на следећем кораку асимиловани у туђе нације. Ко то зна, нема дилему да се СПЦ мора неговати и јачати (ма колико и мени првом сметало што ме је свештеник безобразно ошишао 6.000 динара за бабино опело, преко свих осталих трошкова сахране и још му је било мало кад сам пружио новчаницу од 50 еур, па је преко ње тражиo још 1.000 динара зa ђакона), jeр представља једину гаранцију нашег опстанка и у будућности, уколико нам држава буде поново уништена, што ми се из садашње перспективе чини као сасвим могућа опција.

Marko

pre 11 godina

Sedim u Zemunu sa drugom katolikom, citamo ovo i iskidasmo se od smeha. Covek ne moze nijedne,ali nijedne situacije za svojih 30 godina da se seti da ga je neko diskriminisao zbog verosipovesti. Cak kaze da mu je bilo ok jer je dva puta imao slobodan dan u skoli na poslu za praznike, jedan kada je njemu praznik,drugi kada je nama. Njegovi roditelji samo odmahuju rukom i komentarisu tipa "Samo nemoj oni (ameri) da se brinu za nas!". Sutra cu na poslu da pitam kolegu muslimana da li ima problema-a nikada mi se nije zalio. I bas nas briga za vase zlurade analize i cinovničiće stejt departmenta koji da bi opravdali svoje postojanje pisu ovakve gluposti. Ja cu i dalje da se druzim sa svima bez obzira na versku pripadnost (kao i 99,9% gradjana Srbije-svih vera), a vi zivite i dalje u vasim izmisljenim analizama sa pr-ovima u obliku raznih nvo-a jer i jedni i drugi nemate apsolutno nikakav kredibilitet ni kod jedne mentalno zdrave osobe u Srbiji, i na svetu.

Раде

pre 11 godina

Оvi sto, govoreci o verskim slobodama, govore o masakrima koji se cine po svetu (u USA, prventveno)... Kakav vam je to argument da se u Srbiji postuju (ili ne) verska prava?
Zivota vam, nemojte nas vise braniti, molim vas.
(Molim komentare s vezom, 30. jul 2012 22:41)

Нормална логика и здрав разум налажу да се запитамо одакле им морално право да некога критикују ако и сами раде то исто. Заправо, намеће се све више питање одакле њима уопште право да критикују било кога за било шта? Ко су они и ко је њих позвао да буду светски дежурни критичари било чега? Посебно када се зна коју све врсту дискриминације и забрана спроводе над својим грађанима.

Vlajko

pre 11 godina

Dokle god imamo neki integritet, biće i ovakvih podmetanja. Zamisli, oni bi da menjaju nečiji Ustav. Ovo je vreme apokalipse, mnogo toga ne mogu ni da zamislim da se dešava, a dešava se...zlo je među nama!

Ser

pre 11 godina

Zbog cega bi smo se mi nervirali sada zbog toga sto kaze "tamo neki" Stejt. Ako ti verujes u nesto i mislis svojom glavom i imas svoj stav, nema tu nikakvog Stejta koji bi mogao da te pokoleba. Negativne konotacije ima i ocita je provokacija ali svi znamo da je to drugacije pa cak i oni u Stejtu to znaju. Nismo mi sad tako slobodnoumni i verski otovreni ali reci da je Kosovo, u kojem se godisnje desetine svetilista svih vera oskrnavi, u kome ne smes reci sta si i odakle si, dobro u pogledu verske demokratije to je nista drugo nego nastavak vec dugodisnje propagande koja je placena. Kad bismo mi placali kao sto Albanija ili Kosovo placaju za svoje reklame na CNN-e, EuroSport-u, BBC-u drugacije bi mozda bilo, ovako use i svoje kljuse!

Aleksandar

pre 11 godina

Ovi Ameri tako vole da lupetaju, a nisu ni procitali nas ustav i zakon.
A na Kosovu sve sama renesansa verskih sloboda. Da, to je bio sarkazam.

indijanci

pre 11 godina

Ovi Amerikanci bas preteruju.A kako to mi ne postujemo verske slobode.A zasto oni nisu postovali ljudska prava Indijanaca.Australijska premijerka se izvinila Aboridzinima i molila za oprostaj,a nesto se ne secam da su to isto ucinili Amerikanci.Za tu strasnu sudbinu Indijanaca niko nije odgovarao.I oni su sada najglasniji kada su verske slobode i ljudska prava u pitanju.Da nije zalosno bilo bi smesno.

Edis

pre 11 godina

Ovde se nepostuje mnogo manje bitnije stvari od vere. Mada opet kadje stavis na vagu sa Evropom ovde je med i mleko naspram njihovom sistemu i uverenju ubedjivanja da postoji deda mraz i kako ce jedan covek da ponese sve grehe covecanstva.Ovde za raliku od te iste Evrope mi Muslimani imamo pravo ucenje Ezana sa Dzamija ipravo da ispoljavamo veru u JEDNOG Boga a to pravo nemaju Muslimani koji zive u vecem delu Zapadne Evrope.

Volim sarkazam :-)

pre 11 godina

"Crnogorske i Makedonske crkve". Nepriznate institucije se ne mogu registrovati. Možda u kvazi državama iz kojih su potekle
(Bojan, 30. jul 2012 20:12)
Čitam i ne mogu da verujem. Nisam znao na koji komentar da reagujem i onda mi se ovaj od Bojana učinio najkarakterističnijim za razmišljanje o verskim slobodama u Srbiji. U Srbiji SVI uživaju versku slobodu, naravno osim makedonaca i crnogoraca jer su to "kvazi narodi sa kvazi religijama koji žive u kvazi državama". Evo npr muslimani slobodno hodaju ulicama i niko ih ne napada-šta ćeš više slobode? Dobro, istina da im je jedina džamija (stara par stotina godina)zapaljena ali bože moj(naravno-srpskopravoslavni) šta sad, dešava se. Kao što jedan spomenu, puna je vojvodina katedrala i eto još nisu srušene, a već više od pedeset godina se nalaze na tlu "šire" Srbije. Doduše, izgrađene su još dok je Vojvodina bila deo Austrougarske, a niti jedna od kada je deo Srbije ali to nema veze. Dakle, stvaaarno je bez veze ovo što kažu amerikanci. Pa gore navedeni primeri dovoljno govore da je Srbija naj, naj demokratskija i najslobodnija država od svih ostalih kvazi, banana država iz bivše Yuge.

Čitalac

pre 11 godina

Indijance ste pobili sasvim, a ono malo sto je ostalo pozatvarali ste u rezervate. Da bi opravdali to čišćenje, u filmovima ste ih predstavljali kao lopove, alkoholicare,... Nije vam to dosta, nego upadate redom u tudje države po istom scenariju. Silom namecete preko svoji poltrona da ljudi u svojoj zemlji inaju manja prava od pasa i macaka.
Vi pricate o bilo cijim pravima?

T.

pre 11 godina

@Cvexi

Evo sta taj izvestaj kaze za npr. Saudijsku Arabiju: http://www.state.gov/j/drl/rls/irf/religiousfreedom/index.htm?dlid=192905 Nista pozitivno, znaci ne moras da neverujes (sic).

nada

pre 11 godina

Sutra ce Ceda da nam objasni da ovaj "neutralni" izvestaj (od strane velikog prijatelja Srbije) odgovara realnosti, koju mi (vecina gradjana) ne zelimo da prihvatimo. U tome ce ga podrzati i SVE NVO za ljudska prava.

Vaseljena

pre 11 godina

Uncle Sam stvarno ne bi trebalo da se meša u pitanje religije u Evropi (i država EU i van EU), a i šire. SAD su zasnovane na drugim temeljima od evropskih država (ko zna iole papske, vizanstijske, francuske, britanske, nemačke, poljske, ruske ili bilo koje evropske istorije zna o čemu govorim). Besmisleno je išta čitati o religiji od države koja je nastala 1776, dok naša evropska civilizacija postoji 28 vekova. To je kao da vas Paja Patak uči o saboru u Nikeji 325 godine. Besmisleno do sažaljenja.

vojislav

pre 11 godina

‚‚Srbija ne poštuje verske slobode‚‚ po mišljenju Stejt Departmenta. Ili...

Srbija ne veruje u ono u šta veruje Stejt Department. Ili...
Srbija ne poštuje ono u šta veruje Stejt Department. Ili...
Srbija sebi dopušta tu slobodu da ne veruje u ono u šta veruje Stejt Department.

A Stejt Department toliko veruje u sve ono što govori da to mora da je istina, jer što se kaže ‚‚tolko lažeš da sam sebi veruješ‚‚ Mada možda bi bilo dobro da taj Department barem jednom bude Straight pa da barem samom sebi prizna, ako već neće drugima da Kosovo nije Uber Alles jer su ga oni izmislili, a i da nismo svi mi baš tolike dileje koje ne znaju ništa da urade kako trebe bez njihovog Departmentskog tutorstva. A što se tiče verskih sloboda, pa lepo se završila Waco, Texas priča koliko se sećam, a takođe i ono samoubistvo nekih 900 sledbenika Jim Jonesa u Gvajani sedamdsetih. Ili je tada Department bio Too Late? Ili se to sve možda nikada nije ni desilo

Omanac

pre 11 godina

Pa ovo je sprdnja! Izvestaj je napisan po narudzbini Stejt Departmenta pa se i moglo ocekivati ono o verskim slobodama na Kosovu.... Ni vece, ni manje? HAHAHAHAHAHA

sumorni

pre 11 godina

Svašta.

Ne da poštujemo sekte, nego neke od njih imaju i izuzetne privilegije.

SPC na primer nije dužna da plaća porez, i to im je glavni izvor bogaćenja, uz niz mutnih poslova.

Ni ostale sekte (sve odreda sebe nazivaju crkvama) ne zaostaju, ali SPC je najdalje odmakla u tome, toliko da pokušava da kreira i javno mnenje.

Stop sektama, pa i SPC izmedju ostalih.

(Ozbiljni ljudi, a veruju u deda Mraza i Uskršnjeg zeku, neverovatno...)

crocar

pre 11 godina

Tačno je da SPC ima povlašćen položaj u državi Srbiji. Koja crkva ili verska zajednica ovde dobija donaciju(nametnutu zakonom,mimo volje pojedinca!) od PTT usluga? Nijedna! Pošto ne želim da sponzorišem nešto što me ne zanima,prestao sam da koristim usluge Pošte.

muamua

pre 11 godina

toliko nepostujemo prava drrugih veroispovesti da sam pre neki dan iako sam grobar bio odusevljen parkinzima uz auto put punim turskih drzavljana i autobusa sa zvezdinim navijacima...da li je bilo ijednog icidenta....NE...

charli dzordz

pre 11 godina

Garant je Tom Kruz tu umesao prste. Samo nam jos njegova sekta fali pa ce mo postati svetska drzava.Ljudi pa to je idiotizam sta ti kompleksasi komentarisu.Sta, da necemo mozda njih da pitamo kakve odnose ce mo da imamo sa Ruskom i Grckom pravoslavnom crkvom.Kreteni....

Molim komentare s vezom

pre 11 godina

Bitno je da se u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Libiji..... postuju verske slobode. Znaci neverujem!
(Cvexi, 30. jul 2012 20:17)

A ti si,,leba ti, upoznat sa celim izvestajem, pa znas sta se kaze o tim drzavama? I kakve veze te drzave imaju sa Srbijom i postovanjem verskih prava u njoj - otadzbini nam Srbiji?
I opismeni se. Poslednja rec tvog "komentara" pise se odvojeno - NE VERUJEM.

Ovi sto, govoreci o verskim slobodama, govore o masakrima koji se cine po svetu (u USA, prventveno)... Kakav vam je to argument da se u Srbiji postuju (ili ne) verska prava?
Zivota vam, nemojte nas vise braniti, molim vas.

Zoki

pre 11 godina

Ovim izveštajima ne treba davati preveliku težinu, pisani su iz američke perspektive, koja se razlikuje od većine drugih zemalja. Ameriku su osnovali ljudi koji su bežali iz Evrope radi verskih progona. Zato su u ustav ugradili veoma visoke norme u pogledu zaštite verskih sloboda, bez obzira kakva je vera u pitanju. Dobar primer svega toga je postojanje satanističke crkve u SAD. Naravno da je ogromna većina verujućih ljudi i verskih organizacija protiv toga - ali radi se o ustavnom pravu na slobodu vere. Drugi primer su ti nesrećni sajentolozi. Pre dvadesetak godina su organizovali zaveru da kradu i falsifikuju informacije u državnim ustanovama, pet hiljada njih se infiltriralo u stotinjak državnih organizacija. Čelnici su završili na robiji, ali organizaciju niko nije zabranio.

Zato se po pitanju ovoga ne treba previše uzbuđivati. Neke stvari možda mogu da pomognu da bi se razjasnile neke nejasnoće. Npr. to sa registrovanjem verskih zajednica i računima. Sasvim je OK dozvoliti pojedincima da ispovedaju svoju veru bez registracije, ali organizovana religija (verske zajednice) bi morale da se registruju.

Gaša

pre 11 godina

Samo verske nacionalne manjine znaju dal' su im prava postovana ili ne u Srbiji. Iskreno sumnjam. A sto se tice Kosova, pa to je u najmanju ruku neukusno da napisu. Oni su uvek bili objektivni u izvestajima stanja u Srbiji, uostalom kao i RTS 90-ih. Kako mogu da kazu da se verske slobode postuju kad se srpske crkve pale na Kosovu, a vernici ne mogu da idu u crkvu kad hoce nego, vac samo u pratnju policije. Al' oni verovatno bolje znaju kako je nama u nasoj zemlji.

zoran

pre 11 godina

Ameri objektivni, as usual...

Nema Srbiji i nama Srbima mira i napretka dok ne uđemo u NATO. Ko to ne shvata taj nema mozga ni dva grama. Na žalost, ali tako jeste. Da je pok. Milošević prihvatio razgovor o tome krajem 80-tih, kada je USA ambasador više puta tražio audijenciju a ovaj ga drsko odbijao sa : "Nemam ja sa vama šta da razgovaram", događaji na Balkanu bi se svakako sasvim drugačije odvijali na kraju XX Veka. Možda ne mnogo bolje za nas ali svakako ne ni ovoliko loše. Svedeni smo na narod koji je omrznut od celog sveta a nema ama baš nikakvog opravdanja za to.

e-krem

pre 11 godina

Mi ne postujemo verske slobode, a kod nas zivi 21 razlicita nacija, kod nas zive i muslimani koji su 90-tih izbegli kod nas! na kosovu se pale srpske crkve a SAD pise o nasoj verskoj netoleranciji. neka vas je sramota!
(grejzi, 30. jul 2012 20:16)
Nisam jos video da predsednici i premijeri Srbije idu kod nekog drugog osim kod Patrijarha.Sad ce sigurno biti obratno, Patrijarh ce kod Predsednika i Premijera da ih uci kako da se brane od istine jer to jedino i umeju.Ej Srbijo,Srbijo, Dzamahirijo Pravoslavna.

Ivka

pre 11 godina

Nebuloza. Ja nisam pravoslavne veroispovesti, rodjena sam ovde i nikada mi do sada niko nije uskratio versku slobodu. Nikada nisam dobila manju ocenu zbog toga sto pripadam drugoj veri, a to sto imam los posao i sto me drnda sef za male pare, krade mi ideje,kasni sa platom i slicno,e pa to nam se svima ovde desava zato sto su nam politicari kre.eni a ne zato sto neko nije pravoslavac pa nema slobodu izbora.

Nenamerno su prevideli

pre 11 godina

"I na Kosovu su, medjutim, kako je navedeno, zabeleženi slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih ubedjenja. Kao primer je navedeno da su u novembru nepoznate osobe oskrnavile spomenike na jevrejskom groblju u Prištini".
A 150 pravoslavnih manastira i crkava, to ništa a? Znači ne verujem da nas smatraju tolikim budalama! Sve najgore vam želim i trudim se da vas ne mrzim jer to nije hrišćanski!

Kraljevina Srbija i Vojvodina

pre 11 godina

Pogledaj ove mlade naprednjake ,polako šta se palite ovo je tek početak, za sada vas samo testiraju ,prave poslastice dolaze kasnije.Hoćete da se zezate da izigravate vlast e sad ima da vidiš kako je.Ameri vole da guraju prst u oko onima koji ih nerviraju,što ?Može im se.I mi bi da smo tako alavi i bezobrazno bogati isto to radili.Treniraju male i napaćene narode čisto iz zezancije nije njima ni do kakavih sloboda zato SNS tiću pokrite se ušima i samo klimajte glavom jer ima da nas nema ako se budete qrchili!

Србиновски

pre 11 godina

Ево ја сам Македонац и не подржавам регистрацију МПЦ. Нисам ја крив, крстили су ме када такозвана МПЦ и држава Македонија нису ни постојале, а далеко од тога да имам много година.
Ми и наша браћа Црногорци овде, у огромној већини припадамо СПЦ (ко је верник), а свакако припадамо и српској нацији.

Тако да овај проблем није само питање воље неких других Срба, него се ваљда и ми питамо.
Али сарадња између нас Македонаца и представника македонске националне мањине не постоји, због њихових безочних лажи о наводној дискриминацији.
Да се разумемо, никоме на челу не пише које је нације, али наша презимена јасно говоре да смо ми Македонци или Црногорци и да потичемо одатле, али нико нема права да нас сврстава у неку цркву или нацију коју не признајемо.
Као што ми не желимо да нашој браћи ускратимо њихова права.

Petar

pre 11 godina

Ala ste odmah skocili kao opareni. Pogodili u zivac, a?
I potpuno su u pravu. Srbija je izuzetno netolerantna zemlja, a narocito prema verskim manjinama.
Ja sam u srednjoj skoli imao profesora adventistu koga su svi zvali "sektas".
U Beogradu i Nisu su ne tako davno ZAPALJENE dzamije, jedine dve koje postoje van Sandzaka, uz ovacije prisutnih. Pocinioci jos nisu osudjeni.
Proganjaju se pripadnici manjih, nezradicionalnih verskih zajednica, iako ne krse zakon. Poznat je slucaj mladica iz Jagodine koji pripada pokretu Hare Krisna kome su nasilno urezali krst u celo. Vecina je ovaj nasilnicki cin odobravala, zaboga on je odbacio pravoslavlje.
Srbija je jedina zemlja na kontinentu koju papa nije posetio i pored velikog broja katolika u Srbiji, jer mu SPC brani (?!?).
SPC ima povlasceni polozaj iz nepoznatih razloga (valjda jer ima srpski u nazivu?) i taj povlasceni polozaj koristi da bi raspirivala mrznju i netoleranciju i za licno bogacenje.
I zasto bi tzv. tradicionalne verske zajednice imale veca prava od onih koje to nisu ali ne krse zakon?
Da li treba da nabrajam jos?

Untergang des Abendlandes

pre 11 godina

Zgodan text, sva hipokrizija modernog Zapada sazata u jedan dokument. Hiljade rusofilskih textova ne bi bolje odradilo posao trajnog udaljavanja Srba od Angloamerikanca nego jedan ovakav dokument.
Ovo vise nije pitanje naklonosti, niti sa kim treba da se ide u savez. Ovo je pitanje osnovne etike: Zelite li da vi i vase potomstvo imate ovako nakaradan nacin razmisljanja, gde je materijalni interes iznad svega na svetu? Civilizacija na izdisaju.
Poznajuci nacin na koji odgovorni za ovaj narod donose odluke siguran sam da cemo zavrsiti u EU i NATO, cisto da bismo brze potonuli.

Dragan

pre 11 godina

Ne sećam se kada sam pročitao bolesniji "izveštaj" neke vlade o bilo čemu. Toliko nebuloza koje se kose sa činjenicama i zdravim razumom mogu biti samo proizvod propagande... žalosno ...

iii

pre 11 godina

Pa realno sve sto su naveli za Srbiju stoji. Bio sam u kasarni gde su sluzili "civilni" rok oni koji zbog religije nisu hteli da sluze sa oruzjem (u to vreme nije bilo jos masovnog civilnog sluzenja kao kasnije), i to je bilo uzasno kako su sa tim ljudima postupali. Radili su najprljavije poslove i oficiri i podoficiri su ih potpuno otvoreno verbalno maltretirali i ponizavali. Isto tako, ako ne i gore, se postupalo i sa muslimanima Pazarcima... tako da moze nama to da se ne svidja, ali mi smo daleko od tolerantnog drustva, sto se uostalom i po ovim komentarima vidi..

Alek

pre 11 godina

Za razliku od Srbije, Kosovo je određeno kao zemlja u kojoj se poštuju verske slobode. - Tri puta čitam rečenicu i ne mogu da verujem.

Madhva, Hare Krišna

pre 11 godina

Naša verska zajednica je uredno registrovana još 1989. Po donošenju novog zakona o verskim zajednicama nam je traženo da se "preregistrujemo" i glat smo odbijeni sa još 40 tak drugih v.z., uz smešno objašnjenje. Ponudili su nam da se regustrujemo kao udruženje građana, što u suštini nije zakonito, jer imamo verske aktivnosti koje se ne mogu legalno obavljati ako smo samo udruženje građana.
Naši članovi se boje da se javno izjasne o svojoj veroispovesti zbog straha od gubitka posla, izbacivanja sa fakulteta (da, da i toga je bilo) ili nasilja.

U svim metropolama veseli "Krišnijevci" pevaju i plešu na trgovima, dele besplatnu hranu beskućnicima i drže tribiine po fakultetima. Ministar vera nije hteo ni da se vidi sa našim predsednikom.

Mi inače volimo Srbiju, radimo i plaćamo porez, ne kršimo zakon i nikoga ne diramo. Čak ni ne kukamo koliko nam je pravno loše. Kadagod imamo neki javni skup ili proslavu (u iznajmljenom prostoru), policija savršeno odradi svoj posao. Zaista smo im na tome zahvalni.

Vladimir

pre 11 godina

Kako ste uopste zakljucili da izvestaj kaze kako se na Kosovu POSTUJU verste slobode kad u nastavku teksta nabrajaju vandalizme nad verskim objektima i kamenovanje gradjana? S druge strane zgranut sam da mi u Srbiji treba da citamo izvestaj iz Vasingtona da bi saznali da verske organizacije imaju pravo na povracaj PDV. Bez teksta sam. Onoliki dzipovi i jos imaju povrat PDV. Pa to je dno dna. Pitaj Boga sta mi jos ne znamo oko novca koji obrcu. Sramota!

ne mogu da se setim

pre 11 godina

Recimo, bezimena, da si u pravu i da je Srbija sekularna država, kao npr Francuska. Zamisli kakav bi izveštaj bio da, onda, i mi zabranimo odalzak u školu ili na posao ženama umotanim u bandane ili bilo kakvo očigledno versko obeležje. Misliš li i dalje da je princip u pitanju?

Milan

pre 11 godina

kad budete shvatili da to shto spc nekog ne priznaje ne sme da ima ikakve veze s tim da drzava Srbija nekog prizna (ako ispuni propisane uslove) kao i to da drzava Srbija ne shta kome iz budzeta da placa na osnovu statusa u religijskoj organizaciji, mozda vishe i ne budemo zadnja rupa u Evropi. do tad, idemo samo dublje u ambis.

crazy processor

pre 11 godina

E Ameri!
Vama ocigledno nije jasno da smo mi bili napadani od naroda svih vera, a da nikada nije bila frka oko vere. Mozda se lozite sto imamo po neki film da zajebavamo jedni druge preko vere, ali to se kod nas gleda kao na razlicite fudbalske klubove. Nemate smisla za humor, uostalom ovde vera nije problem, radi ko sta hoce, a samo ne znam sto imate Vi terorizam, a mi kao najgori nemamo. E sad cu Vam dati odgovor, mi se prvo pomakljamo sa bilo kim, zatim odemo da pijemo, a zatim postanemo ortaci, ne ponasamo se kao nadmeno kao Vi.

sportmanbg

pre 11 godina

Kamenovanje Srba, paljenje i pljackanje crkava na Kosovu su izolovani slucajevi jer je malo jos ostalo da se opljacka i popali. Ali zato zli Srbi nece da registruje nepriznate drzavne crkve Crne Gore i Makedonije. Sram bilo Srbe.

bonoBo

pre 11 godina

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances.

Prvi Amandman, produkt civilizacijskog impulsa Virdzinijskog prosvetiteljskog kruga ili ako hocete autora Sjedinjenih Americkih Drzava (Pejna, Dzefersona i Frenklina, dakle filozofa, humaniste i naucnika) kondenzuje ideje slobode izrazavanja, religije i mirnog okupljanja u jednu predivnu, jednostavnu, savrseno razumljivu recenicu. Parlament nikada ne usvaja zakone koji se ticu tih sloboda jer su one apsolutne. Otuda poznata fraza "Zauvek ce izmedju crkve i drzave biti zid koji ih razdvaja". Sa nadom da cemo i mi, gradjani i gradjanke Srbije jednom ziveti u slobodnoj republici, podelio bih sa vama jedan slogan:

G. Dzeferson, daj da i mi podignemo zid!!!

Zemun_grad

pre 11 godina

Srbija ne poštuje verske slobode, Srbi genocidni, a naša država jedina multietnička ( u pravom smislu te reči ) od bivših jugoslovenskih.

Misko

pre 11 godina

Srbija ce uvijek da bude Srbistan dok je ovakvih njenih gradjana. U svakoj ex-yu republici se postuju vjerske slobode, po ovom izvjestaju, osim u Srbiji. Svi to vide osim Srbi. Neko rece da ste jedina multietnicka drzava od bivse juge, sprdnja ukratko. Evo po vasem u Srbiji zivi oko 2 miliona Albanaca, ima li ijedna informativna emisija na vasem jado-javnom servisu na albanskom ? Samo za primjer uzmite Crnu Goru dje ima 30 hiljada Albanaca i pogledajte malo program tvcg, ili podjite u Ulcinj dok je jos ljeta da vidite da li ima kakve nacionalne netrpeljivosti isl.
I jos ovo da zakljucim. Ako je SPC priznata dok njeguje pedofila Pahomija, generala Amfilohija i onoga sto previse voli djakuzi kade da bi ih imao manje od 20, ja sam presrecan sto je CPC nepriznata.
Aj uzdravlje i pamet u glavu.

chubura

pre 11 godina

Pa daj onda da se ugledamo na pripadnike albanske nacionalnosti iz južne srpske pokrajine, pa da poštujemo mi njihovu religiju malo kao što oni poštuju pravoslavne crkve i manastire i pravoslavce, verujem da im se to baš i ne bi svidelo... U svakom slučaju, ja sam ZA...

Aleksa

pre 11 godina

Zavrsili smo njihove zahteve i uslove vezane za Milosevica pa onda Sljivancanina, Karadzica, Mladica a i na stotine ljudi izmedju njih, privatizacija, kapitalizam, donosenje zakona po njihovim uputstvima itd. Ali "NE" ni to nije dosta nego sta kazu, ajde sad da izmslimo neki novi uslov za glupe Srbe da ih jos malo kinjimo i provlacimo po svetskim medijima kao dezurne negativce. Muka mi je vise od svega, sad kad pogledam sve ove godine unazad dolazim do zakljucka da im nije Milosevic smetao niti komunizam u Srbiji vec sama Srbija sa njenim granicama pa ocigledno dok nas ne budu sveli na Beogradski pasaluk nece nas ostaviti na miru! Milosevica nema 12 godina a oni i dalje biju po nama, pa ni Nemacku nisu ovoliko kinjili posle Hitlera i drugog svetskog rata! Uzas...

Aleksandra

pre 11 godina

U Srbiji se ne poštuju CPC i MPC?! Kako da se poštuju kad nisu priznate u parvoslavnom svetu? Od strane tih verskih zajednica SPC prolazi kroz torturu, oduzimaju joj imovinu i treba Srbija i SPC da ih priznaju? I ko smo mi da ih priznamo, ako su kanonski nepriznate?!

bezimena

pre 11 godina

bitno je da ljudi kod nas u bioskopu se osećaju bezbedno
(užice, 30. jul 2012 23:48)

Zato što imaju pamćenje ko'o kišne gliste...

AHA

pre 11 godina

ma idi nemoj,slusaj ko prica..........pozdravili vas pre svega americki starosedeoci iz kaveza u koji ste ih vi stavili i posle bacili kljuc !

ljilja

pre 11 godina

Tuga i cemer! Po svim ovim komentarima se vidi da je izvestaj savrseno tacan. Od velikih vernika Srpske pravoslavne crkve niko ne moze da dodje do reci, a ovamo misle da se Lazareva subota slavi u cast knezu Lazaru!

Zlopamtilo

pre 11 godina

Da Vi imate sve slobode ,listom, garantovane na npapiru. Crno na belo , nema šta.A šta se desi sa slobodom kretanja kad se na putu ka aerodromu promaši isključenje ili se isključi ranije? Pa vi imate više zona u kojima ne važe NIKAKVE slobode , gde vlada zakon jačeg , gde policija izbegava da zalazi , gde je nepoželjno zaustavljati se , nego što je cela naša zemlja sa sve Kosovom ,i po površini po broju ljudi. Ne verujem da ni Blejd može da vas spasi!


P.s. A ko vas ocenjuje?

Nenad

pre 11 godina

Stvarno je smiješno pročitati tekst o poštovanju vjerskih sloboda na Kosovu,oni srpski narod degradiraju smatrajući ga nepismenim.Dovoljno je reći nije bitno šta se kaže već ko to kaže. Čini mi se čak da se pisac najeo bosanske bunike sa planine Motajice .

chubura

pre 11 godina

A možda oni smatraju da je poštovanje verskih sloboda, recimo, ako okujemo džamije bodljikavom žicom uz uslov da ih vojska štiti od istrebljenja... Nisam baš najbolje razumeo taj deo izveštaja...

jolly

pre 11 godina

Svim komentatorima predlazem da oni sami pocnu da se izjasnjavaju kao protestanti jedno godinu dana pa onda neka pisu, ali ovog puta iz iskustva.

јоргић

pre 11 godina

Драги амери, провоцирате нас. Коме требају нови секташи и верски фанатици? Не знамо шта ћемо ни са овим нашима а не нове да дотурите. А о Косову је тек смејурија. Тамо су све слободе гарантоване. Свега 10 православаца јужно од ибра. Милина! А 90% српских православних манастира ...

...

pre 11 godina

Da nije bilo odricanja od Srba koji su prešli u Katoličanstvo i Islam, verujem da ne bi bilo onih nesretnih građanskih ratova, gde su u suštini Srbi protiv Srba ratovali.
(bane124, 30. jul 2012 23:21)

Srbija tolerantna zemlja.... Svi oko vas su Srbi i problem riješen. Taj State Department stvarno priča bajke...

A?

pre 11 godina

Kakva glupa saopstenja tog njihovog lonca... Pa jel se u Srbiji manijak penje na krov crkve i lomi krst, ili na Kosovu? Jel se kod nas pale manastiri, ili na Kosovu? Ali, od koga dolazi to saopstenje, nista me ne cudi, vestacka nacija koja se proslavila robovlasnistvom, i genocidom nad domorocima...

Filip

pre 11 godina

Tako to ide. Svidja vam se Putin vise nego Zapad, ocete u Rusiju umesto u EU i NATO, ne priznajete Kosovo i podsticete nemire na severu e pa sad se spremite se za ovakve stvari. Na Balkanu je samo jedan gazda a to je NATO.

Road to nowhere

pre 11 godina

dalek je put do pravih verskih sloboda koje mi ovde u Americi imamo.
(Lala Texas, 30. jul 2012 23:29)

Mi ne želimo da idemo tim putem.

Miroslav

pre 11 godina

Auh, koji su stručnjaci ovo napisali, zašto uopšte prenosite ove vesti. Mislim da ovakve stvari ljudima samo podižu pritisak. Na ovakve ocene mora hitno da reaguje MIP i Ministarstvo vera. Koja je ovo gomila gluposti, trpanje u isti koš vaseljenski priznatih pravoslavnih crkvi sa samoproglašenim crkvama i sektama. I reći da na Kosovu i Metohiji nema nasilja prema nealbanskom življu!?!

neutralan

pre 11 godina

Nisam pripadnik nijedne vere, a kamoli neke sekte! Ovi nemaju mere. Igraaju sa nama toplo-hladno, pruze pa oduzmu sargarepu! Kako ih nije sramota da nam pridikuju vise. Besni su sto im ne dozvoljavamo da nam uvale kojekakve sekte i kvazi crkve, pre svega njihove sajantologe -x. Pomocu njih hoce da od obicnog naroda, baba i deda, oduzmu i ono malo imovine, pre svega kuca. To smo vec videli u slucaju jehova -x i baptista-x.
Bilo bi previse uciniti im takav ustupak.

Dušan

pre 11 godina

Skup svetskih moćnika koji upravlja amerikom ne poštuje Srbiju i radi na njenom dezintegrisanju radi lakše kontrole ovih balkanskih prostora.

aleksa

pre 11 godina

ovo je vrhunac gluposti! ne mogu da verujem sta sam procitala. iskreno se pitam da li su ovi normalni, u ovoj drzavi postoji toliko verskih zajednica! osim pojedniacnih ispada, generalno niko nikoga ne zlostavlja. pa naravno da spc treba da ima prednost! drzava srbija=srpska pravoslavna crkva. aj da sad proglasimo srpsku pravoslavnu za zvanicnu religiju pa da vidimo da li cemo onda da postanemo tolerantniji

otac \matej

pre 11 godina

A sta oni glume nadmene Tome koje imaju pravo da svakom dele lekcije? Ko ih benda, neka Kinezima kazu nesto i Rujama! Neka svoje vojne baze rasfomrmiraju po svetu jer one ubijaju slobodu u svetu umesto sto ih kako oni vehementno tvrde-stite. Nije verska sloboda da svaka budala dodje i kaze da je osnovala crkvu. Imam primere da u istoj to Americi obicni samozvani priest osnuje lokalnu (community ) crkvu i privlaci narod sa rok koncertima, stonim tenisom u svojih halama za dzim. Na taj nacin se izvitoperuju ljudske slobode i "ubija" Hriscanstvo. Mislite da je to slucajno? I mislite da to nije ciljana doktrina, ona koja ima jasne ciljeve. Od koga, preeko koga....???

samo primecujem

pre 11 godina

@aleksa

--osim pojedniacnih ispada, generalno niko nikoga ne zlostavlja.

Generalno takvih pojedinacnih slucajeva ima dosta.

--pa naravno da spc treba da ima prednost!

Naravno, ali posto smo deklarisani kao sekularna drzava onda bi pred zakonom i tom istom drzavom SPC trebao da bude jednak kao i svaka druga religija i verska zajednica. Naravno, nije tako.

-drzava srbija=srpska pravoslavna crkva.
Onda lepo Partijarha za predsednika. Vidi predhodno.

-ovo je vrhunac gluposti! ne mogu da verujem sta sam procitala.
Ni ja.

grejzi

pre 11 godina

Mi ne postujemo verske slobode, a kod nas zivi 21 razlicita nacija, kod nas zive i muslimani koji su 90-tih izbegli kod nas! na kosovu se pale srpske crkve a SAD pise o nasoj verskoj netoleranciji. neka vas je sramota!

Lala Texas

pre 11 godina

Sve sto se u Srbiji zna o verskim slobodama je bazirano na posleratnim revolucionarnim iskustvima komunista i u najnovije vreme Milosevicevih nacional socialista. Uglavnom se lupeta i sve bazira na Srpskoj tradiciji bez uvazavanja razlika tj. proglasavanja svih onih koji u Boga veruju na drugaciji nacin "sektasima" i izdajnicima. Besmisleno je trositi vreme i objasnjavati sta zapravo verske slobode znace i kakve one trebaju biti. Mozda bi najbolji primer bio da zamislite da Protestanti (po srbijanskom "SEKTE") koji su vecina u Americi pocnu da blate, omalovazavaju, maltretiraju, sikaniraju, vredjaju i sta sve ne sto vi Srbi radite Proitestantima po Srbiji, Pravoslavnim vernicima i Pravoslavnoj crkvi u Americi koja je u manjini ovde u Americi.
Vecina tih protestanata bi bila u zatvorima ili kaznjena zatvaranjem crkvenih vrata i milionskim kaznama.
Zaista mi je drago sto su ovde u Americi sve CRKVE ravnopravne sa istim pravima i mogucnostima i sto mogu uzivati u verskim slobodama i ubedjenjima.
Zato Amerika ima pravo da soli pamet Srbima i Srbiji po pitanju verskih sloboda jer je stanje verskih sloboda u Srbiji ocajno i dalek je put do pravih verskih sloboda koje mi ovde u Americi imamo.

Iv@n

pre 11 godina

Religija nas je unistila a sada ce da nas dokrajci. Upitajte se da li bi se stara Jugoslavija raspala kada bi Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci.... i svi ostali bili iste vere, kada bi svi bilii pravoslavci, ili katolici??? Koliko bi se zivota spasilo.

srpski pacov

pre 11 godina

Znaci ko na pijaci:"Vlada (Srbije) nastavlja da subvencioniše plate sveštenika Srpske pravoslavne crkve u stranim zemljama". Mislite na Kosovo. To nije strana drzava, vec deo Srbije. Bar UN tako kazu, a sad, sta vi izvestavate, to je druga prica. Uostalom svestenici SPC nigde ne primaju platu od drzave. Ni u Srbiji niti van Srbije. Tako da je izvjestaj netocan. Jos jedna akcija protiv Srbije.

Aha

pre 11 godina

Isplacujemo plate svestenicima. Pa da li smo toliko ludi, je li nas neko pitao da li zelimo da se iz budzeta rane svi ti? I treba ovakav tekst, sto da ne, kad je objavljuju nasi mediji, direktno u lice, samar nasem mentalitetu.

Serdar

pre 11 godina

Ne postujemo verske slobode a cela Raska isarana dzamijama i imamo 2 ministra islamske veroispovesti u vladi,ne postujemo polne manjine a eno im gej parada,ne postujemo nacionalne manjine a cela vojvodina isarana katedralama Madjari i onako imaju veca prava nego Srbi,Albanci samo paradiraju u Bujanovcu,Medvedji jos ste poklonili Albancima pola Srbije kojima niko nista ne sme da kaze ili odmah rupa u celo ili najjblaze protesti.Pa sta bre ocete vise od Srba,rascerecili ste nas na sve strane manji smo od makovog zrna,pljuje nas Ahtisari,pljuje nas Taci,Klintonova,Josipovic,Silajdzic,pre njih pljuvali su nas Voker,Sreder,Klinton,Mesic,Ceku,u Crnoj gori sikaniranje Srba na svakom koraku,planirate neki Beneluks na balkanu bez Srba samo da bi nas boli u oci jos vise,dokle bre vise da nam zabijate noz u ledja!?

bezimena

pre 11 godina

Normalno, pa ovo je peavoslavna zemlja i uvek ce tako biti. Kakva hare krisna i ostale gluposti, svasta.
(Predrag, 30. jul 2012 23:20)

NE postoji državna religija, Srbija je sekularna država, ma koliko se neki upinjali da od nje naprave pravoslavnu džamahiriju!

Nisu svi Srbi pravoslavni, dobar deo uopšte i nije religiozan, dok od onih koji se prikazuju da jesu, bar pola samo glumi vernike jer je to trenutno IN, tako da stvarno SVAŠTA!

Stvarno?

pre 11 godina

Jel muslimani imaju svoju priznatu veru i dzamiju,jel katolici imaju priznatu veru i crkvu?Imaju!Pa sta bi vi hteli da sekte vrsljaju da nisu registrovane,da uzimaju pare od zavedenih ljudi,ne placaju drzavi nista i da zavode ljude i otimaju pare.Ja licno ne znam nio jednog coveka koji ne sme da kaze da je musliman ili katolik u Srbiji.A sta da radimo sa Novim Pazarom kada se sire Turske zastave pred svaku utakmicu,sta je to?Sloboda ili rusenje drzavnog poretka?Ovo je samo vec vidjen i dobro oproban scenario.A pisnite u sred Zagreba da ste Srbin ili u Zenici a od skora vidim i u Crnoj Gori izbacuju zene,decu,monahinje samo zato sto su Srbi.Muka mi je od svih tih dusebriznika.Strpali Indijance u rezervate,Afroamerikance u geta i nama drze lekciju SRAMNO!!!

perica

pre 11 godina

ma jeli moguce??ma kad to kazu USA onda mora da je tako..Podsetilo me na dobru foru kad su ceski ganci palili u kanadu kao katastrofa sta im rade u ceskoj a posle mesec dana kanadjani ih vracali kuci kao nemoze se sa njima..pa i oni su ljudi bre... samo toga nema u reportu stejt departmenta...

Daki

pre 11 godina

U Srbiji bi trebalo ukinuti paganske obicaje.
Zna se sta je pravoslavna crkva, a sekte i ostali oblici satanizma moraju biti pod okom drzave.
Sto se tice USA oni imaju oko 3 000 000 satanista, te je njihova izjava vise nego ocekivana.

e-krem

pre 11 godina

Mi ne postujemo verske slobode, a kod nas zivi 21 razlicita nacija, kod nas zive i muslimani koji su 90-tih izbegli kod nas! na kosovu se pale srpske crkve a SAD pise o nasoj verskoj netoleranciji. neka vas je sramota!
(grejzi, 30. jul 2012 20:16)
Nisam jos video da predsednici i premijeri Srbije idu kod nekog drugog osim kod Patrijarha.Sad ce sigurno biti obratno, Patrijarh ce kod Predsednika i Premijera da ih uci kako da se brane od istine jer to jedino i umeju.Ej Srbijo,Srbijo, Dzamahirijo Pravoslavna.

Маните нас се

pre 11 godina

Чим пише да Србија не поштује верске слободе, а тзв. Косово поштује, одмах се зна о чему се ту ради.
МПЦ и ЦПЦ не могу бити регистроване у Србији јер их СПЦ не признаје, а СПЦ треба да има повлашћенији статус јер је ово ипак Србија и ми Срби другу земљу немамо, за разлику од осталих мањина.
Уосталом, идите у Саудијску Арабију и реците им да не поштују верска права Хришћана... А чек, они су вам савезници...

Molim komentare s vezom

pre 11 godina

Bitno je da se u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Libiji..... postuju verske slobode. Znaci neverujem!
(Cvexi, 30. jul 2012 20:17)

A ti si,,leba ti, upoznat sa celim izvestajem, pa znas sta se kaze o tim drzavama? I kakve veze te drzave imaju sa Srbijom i postovanjem verskih prava u njoj - otadzbini nam Srbiji?
I opismeni se. Poslednja rec tvog "komentara" pise se odvojeno - NE VERUJEM.

Ovi sto, govoreci o verskim slobodama, govore o masakrima koji se cine po svetu (u USA, prventveno)... Kakav vam je to argument da se u Srbiji postuju (ili ne) verska prava?
Zivota vam, nemojte nas vise braniti, molim vas.

Vladimir PS

pre 11 godina

Ocekujem da vlada Srbije oformi telo koje ce da preispituje postovanje verskih, manjinskih itd. sloboda u Americi. Ako mogu oni nama, mozemo i mi njima. Ili je samo njima dozvoljeno da zabijaju smrdljivi nos u tudja posla? Ljudi u Srbiji imaju onakva prava kako je narod u Srbiji hteo i odlucio. Nama ne trebaju prava kao u Americi, jer niti odgovaraju nasem mentalitetu, niti sa naseg pogleda na zivot imaju ikakvog smisla. Da smo hteli pravila kao u Americi, prepisali bi njihove zakone doslovce, ali nismo, sto znaci da ne zelimo da ovde pravimo Ameriku. Ovde ljudi neguju neke druge vrednosti i nije nam do bezdusnih kapitalista, koji sve upropastavaju, prave krize, i sta sve ne samo da bi imali za 1% veci profit (nije im dovoljno milijarda vec treba milijarda i jos 10 miliona, a narod nek crkne). Po nasem ustavu Srbija je zemlja sa socijalnom pravdom, i samim tim, principi kapitalizma koji vaze u Americi, kao i mnostvo raznih zakona iz raznih oblasti, u Srbiji nisu moguci ni primenjivi. Mi treba da se ugledamo na Rusiju, jer to nam je blisko. A Ameriku da batalimo i cim zabiju svoju surlu kod nas, samo fino da im lupimo jednu popreko. Kakav li samo treba egocentrik da ste, da mislite da ste toliko savrseni i pozitivni da treba drugima da delite lekcije iz prava, pravde, morala, itd. Ko vas je za to ovlastio? Sami sebe?

Volim sarkazam :-)

pre 11 godina

"Crnogorske i Makedonske crkve". Nepriznate institucije se ne mogu registrovati. Možda u kvazi državama iz kojih su potekle
(Bojan, 30. jul 2012 20:12)
Čitam i ne mogu da verujem. Nisam znao na koji komentar da reagujem i onda mi se ovaj od Bojana učinio najkarakterističnijim za razmišljanje o verskim slobodama u Srbiji. U Srbiji SVI uživaju versku slobodu, naravno osim makedonaca i crnogoraca jer su to "kvazi narodi sa kvazi religijama koji žive u kvazi državama". Evo npr muslimani slobodno hodaju ulicama i niko ih ne napada-šta ćeš više slobode? Dobro, istina da im je jedina džamija (stara par stotina godina)zapaljena ali bože moj(naravno-srpskopravoslavni) šta sad, dešava se. Kao što jedan spomenu, puna je vojvodina katedrala i eto još nisu srušene, a već više od pedeset godina se nalaze na tlu "šire" Srbije. Doduše, izgrađene su još dok je Vojvodina bila deo Austrougarske, a niti jedna od kada je deo Srbije ali to nema veze. Dakle, stvaaarno je bez veze ovo što kažu amerikanci. Pa gore navedeni primeri dovoljno govore da je Srbija naj, naj demokratskija i najslobodnija država od svih ostalih kvazi, banana država iz bivše Yuge.

sremac

pre 11 godina

kakvi su licemeri ovi ameri, nemogu da verujem... prvo su istrebili indijance, a crnci su i dan danas gradjani drugog reda na jugu. "srbija pomaze srpsku pravoslavnu crkvu uinostranstvu". pa sta je tu sporno gospodo ameri? jel treba da pomazemo neku koju vi kazete??!!! katolicku mozda koja je nanela toliko zla srpskom narodu ili mozda da napravimo neku dzamiju turcima koji su nas urnisali petsto godina????!!!!!!!! zivim u vojvodini gde ima mnogo razlicitih nacionalnosti i vera, jos nisam cuo da se neko zalio da mu neko uskracuje verske slobode

Pantagruel

pre 11 godina

Српска православна црква је једина заслужна за то што су Срби очували верски и национални идентитет у вековима када нам држава није постојала (јер су је уништили Турци). Тамо где није било снажног утицаја српске цркве, њених култова (светосавског, династије Немањића, кнеза Лазара и косовских мученика) као и митова (попут косовског завета), Срби су прихватали најпре туђе верске идентитете (католички или исламски), а на следећем кораку асимиловани у туђе нације. Ко то зна, нема дилему да се СПЦ мора неговати и јачати (ма колико и мени првом сметало што ме је свештеник безобразно ошишао 6.000 динара за бабино опело, преко свих осталих трошкова сахране и још му је било мало кад сам пружио новчаницу од 50 еур, па је преко ње тражиo још 1.000 динара зa ђакона), jeр представља једину гаранцију нашег опстанка и у будућности, уколико нам држава буде поново уништена, што ми се из садашње перспективе чини као сасвим могућа опција.

Charlie Day

pre 11 godina

Sta vise ocete od nas? Kakve verske slobode, ko sputava i u cemu ostale vernike koji nisu pravoslavne veroispovesti? Naveli ste samo nekakvo misljenje, dajte te dokaze vise na sunce. Bas me zanima da li ce takav izvestaj da bude i za vase prijatelje Saudi Arabiju, Afganistan, Kuvajt, Irak, sad i Libiju i Egipat u kojima ne smete slucajno da budete vidjeni sa Biblijom u rukama.
Zamolio bih one koji misle suprotno da daju dokaz da je neko zaista ugrozen jer je drugacije veroispovesti.

m

pre 11 godina

E pa stvarno kad ovakve budalastine procitam... Igrom slucaja, dok ovo pisem sedim na palubi prekookeanskog broda koji je trenutno vezani u Saudijskoj Arabiji, u "Islamic port of Jeddah". Ovde je trenutno ramadan te shodno tome nam nije dozvoljeno da pijemo vodu, jedemo ili pusimo dok smo na palubi. A tokom cele godine, nije dozvoljeno drzati bilo kakve novine, kalendare itd sa erotskim sadrzajem. Takodje mora sav alkohol da se stavi pod bravu dok smo ovde, cak ni sirce ne drzimo na stolu... A nama nasli da mlate, ma bre...

Easy rider

pre 11 godina

Mene drzava duzi za doprinose i to dosta a ja jedva sastavljam kraj s krajem,a na drugu stranu dotira svestenike koji se uzgred budi receno odvaljuju od para. Gde je tu "bozija pravda"?? A za verske slobode i sve vere me boli uvo

Leoben

pre 11 godina

Ovo je sramota za americku ambasadu. Cime se oni bave pa to je genijalno. Sede tu,smeskaju se i smisljaju kako da nas ocrne po svim mogucim temama. Prizemno i podlo.

sumorni

pre 11 godina

Svašta.

Ne da poštujemo sekte, nego neke od njih imaju i izuzetne privilegije.

SPC na primer nije dužna da plaća porez, i to im je glavni izvor bogaćenja, uz niz mutnih poslova.

Ni ostale sekte (sve odreda sebe nazivaju crkvama) ne zaostaju, ali SPC je najdalje odmakla u tome, toliko da pokušava da kreira i javno mnenje.

Stop sektama, pa i SPC izmedju ostalih.

(Ozbiljni ljudi, a veruju u deda Mraza i Uskršnjeg zeku, neverovatno...)

zoran

pre 11 godina

Ameri objektivni, as usual...

Nema Srbiji i nama Srbima mira i napretka dok ne uđemo u NATO. Ko to ne shvata taj nema mozga ni dva grama. Na žalost, ali tako jeste. Da je pok. Milošević prihvatio razgovor o tome krajem 80-tih, kada je USA ambasador više puta tražio audijenciju a ovaj ga drsko odbijao sa : "Nemam ja sa vama šta da razgovaram", događaji na Balkanu bi se svakako sasvim drugačije odvijali na kraju XX Veka. Možda ne mnogo bolje za nas ali svakako ne ni ovoliko loše. Svedeni smo na narod koji je omrznut od celog sveta a nema ama baš nikakvog opravdanja za to.

gvantanamo texas etc

pre 11 godina

e ajde odfuckajte se vise od nase zemlje!! vi ste nasli da nam pricate tu nesto a u americi na svakom koraku rasizam(sto belaca prema crncima, sto amerikanaca prema muslimana zbog 11.sep). pricajte malo o tome!

Walteritza

pre 11 godina

U samoj Vojvodini postoji 27 različitih nacija, koji žive zajedno u selima i gradovima. Na Kosmetu su paljene pravoslavne crkve pa opet nisu prstom mrdnuli. Dokle je svet stigao da im SAD diktira politiku? Stra'ota božija!

Dambo

pre 11 godina

Volieo bih da u SAD uvedu muslimani pravo da hodza peva sa minareta kao u Bosni ili Saudijsko Arabiji , to bi bio dobar primer za pokazivanje verskih sloboda za sve u svetu, a sto se tice anti jevreske literature , pa sve se uglavnom uvozi iz SAD , Austrije i Nemacke te islamskih zemalja , velikih saveznika SAD kao Saudijske Arabije.

Danilos

pre 11 godina

"Predstavnici američke ambasade u Srbiji nastavljaju da zagovaraju promene zakona o verskim slobodama radi suzbijanja slučajeva diskriminacije, navodi se u izveštaju. "

Inace, kao sto rekose skoro, ne mesaju se u unutrasnju politiku!

danilo

pre 11 godina

Dođe mi da opsujem.
Ali to nije ni prva ni zadnja laž iz odjeljenja za formiranje javnog mišljenja u Americi.
Srbiji zamjeraju probleme oko vraćanja PDV-a nekim vjerskim zajednicama a na Kosovu je sve ok. Ni riječi o rušenju pravoslavnih objekata starih do 600, 700 godina. Valda ne pišu zato što već više nema šta da se ruši.

Wurzel

pre 11 godina

Poverljivi izvori kažu da katolička crkva ima povlašćen uticaj u Vatikanu. Svašta.
A što se bezobrazluka SPC tiče, to je druga pesma. Moj prelog je uvodjenje PDV-a. Pa nek daju fiskalni za pedeset Evra po pesmi. Ma skuplji su od Seke Aleksić.

bane124

pre 11 godina

Zašto neko mora da bude Pravoslavne veroispovesti samo zato što je Srbin? Za Srbin ne mora biti Katolik, Baptista ili Evangelista? Mislim da je Pravoslavna crkva napravila istorijski problem Srbima tako što se odrekla svih onih Srba koji nisu Pravoslavci.

Određen broj Srba u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini pod pritiskom Katoličke crkve sa jedne strane, i Turaka sa druge strane menjali su veru iz pravoslavlja u Katolicizam i Islam, a Pravoslavna crkva se odrekla svih tih Srba koji su promenili veru. Knjige koje o tome govore su "Bakonja fra Brne" od Sime matavulja i "Nož" od Vuka Draškovića. Sam Ivo Andrić se Izjašnjavao kao Srbin Katolik kao i dr Luja Bakotić jedan od prevodilaca Bibilije na Srpski jezik, takođe možemo reći i za Bunjevce koji žive na severu Bačke da su to Srbi Katolici sa reke Bune iz Hercegovine.
Pogledajmo samo Nemačku koja ima Nemce protestante (Reformatore, Evangeliste) i Nemce Katolike. Da li je to problem Nemcima? U tom smislu

Pravoslavma crkva pravi problem jer želi da ima duhovni monopol u Srbiji i okolini. Ista Srpska Pravoslavna crkva se odvojila od Vizantijske crkve, a sada ne dozvoljava Makedonskoj i Crnogorskoj crkvi da se odvoji od Srpske. Da nije bilo odricanja od Srba koji su prešli u Katoličanstvo i Islam, verujem da ne bi bilo onih nesretnih građanskih ratova, gde su u suštini Srbi protiv Srba ratovali.

Kraljevina Srbija i Vojvodina

pre 11 godina

Pogledaj ove mlade naprednjake ,polako šta se palite ovo je tek početak, za sada vas samo testiraju ,prave poslastice dolaze kasnije.Hoćete da se zezate da izigravate vlast e sad ima da vidiš kako je.Ameri vole da guraju prst u oko onima koji ih nerviraju,što ?Može im se.I mi bi da smo tako alavi i bezobrazno bogati isto to radili.Treniraju male i napaćene narode čisto iz zezancije nije njima ni do kakavih sloboda zato SNS tiću pokrite se ušima i samo klimajte glavom jer ima da nas nema ako se budete qrchili!

Neko iz Srbije

pre 11 godina

Dragi Amerikanci i ostali pametnjakovici,
neznam ja sta pise u ustavu,ali kod nas u Srbiji to cesto nije ni toliko vazno.
Ja sam manjinac,znaci moja religija nije pravoslavna,
ali u Srbiji nikad nisam osetio nikakav vid ogranicavanja sto se tice moje religije,nit sa strane drzave nit sa strane mojih sugradjana.

Molim,resavajte si probleme u svom dvoristu i ostavite nas na miru.Hvala.

A postovanim sugradjanima iskreno zahvaljujem na toleranciji!

тоша

pre 11 godina

Међутим, мени само није јасно шта брига америчку владу за верске слободе у Србији, Зимбабвеу, Лаосу, Литванији или не знам већ где... Уопште не верујем да нашу владу интересују верске слободе у, рецимо, Малавију.

Vlajko

pre 11 godina

Dokle god imamo neki integritet, biće i ovakvih podmetanja. Zamisli, oni bi da menjaju nečiji Ustav. Ovo je vreme apokalipse, mnogo toga ne mogu ni da zamislim da se dešava, a dešava se...zlo je među nama!

dadada

pre 11 godina

Gomila gluposti koje su,pri tom, narucene. Naravno da ce SPC imati povlascen polozaj (ovo kazem iako sam ateista), naravno da ne treba dopustiti sektama da imaju jednak status sa velikim crkvama, naravno da u Srbiji nema antisemitizma (mozda po neki ludak kao i svuda u svetu), naravno da je Kosovo gore po tom pitanju 1000 puta (pa ljudi koliko su samo crkava i manastira spalili) i naravno da SAD lazu zarad nekih daljih interesa...
Ma samo opusteno i ne obracati previse paznje na ovakve gluposti. Sami ce oni promeniti plocu kako vreme prolazi.

z

pre 11 godina

Zato je u americi tolika sloboda da sajentolozi ispiraju mozak svojim clanovima a niko im nista ne sme. Razlika izmedju sajentologa i onih doomsday sekti u zabitima amerike je samo u kolicini novca.

maksa

pre 11 godina

zadrzite misljenje za vas jer u vasoj zemlji moze svako ko navrsi punoletstvo, potpuno legalno da kupi mitraljez, u vasoj zemlji potpuno legalno rade raznorazne verske sekte koje dokazano unistavaji zivote ovcama koje su dosle na sisanje! idite molim vas do kine pa tamo malo kucajte na vrata! cik!

The Truth

pre 11 godina

A u americi se jelte postuju ljudska prava? Kada CIA prisluskuje a FBI baca koga stigne u Guantanamo bay... Bas ih vi postujete. Ali vi ste puni para, a Srbija je puna budala.

usa

pre 11 godina

Pa sta, oni kazu to isto i za Nemacku i Francusku jer ovi ne dozvoljavaju njihovu Sciantology "Church". Ali ima nesto vise paradoksalno. Oni kazu:

"Navedeno je da se, iako verske zajednice nisu obavezne da se registruju kod države, one koje to ne učine susreću sa velikim problemima prilikom otvaranja računa u bankama, kupovine ili prodaje imovine ili objavljivanja knjiga. "

Ovo mora da im je izvestaj pisao neki nas srpski saradnik :)
A gde to u USA mozes da osnujes crkvu a da je ne registrujes i gde to mozes u banci da otvoris account a da svoju organizaciju predhodno nisi registrovao kao korporaciju?!

Prvo osnovno je da moras da osnujes korporaciju i da pod njom poslujes kaovreligiozna ili bilo koja druga neprofitabilna organizacija.

Ovaj izvestaj je namenjen srpskom "trzistu" pa je tako i napisan.

nada

pre 11 godina

Sutra ce Ceda da nam objasni da ovaj "neutralni" izvestaj (od strane velikog prijatelja Srbije) odgovara realnosti, koju mi (vecina gradjana) ne zelimo da prihvatimo. U tome ce ga podrzati i SVE NVO za ljudska prava.

Čitalac

pre 11 godina

Indijance ste pobili sasvim, a ono malo sto je ostalo pozatvarali ste u rezervate. Da bi opravdali to čišćenje, u filmovima ste ih predstavljali kao lopove, alkoholicare,... Nije vam to dosta, nego upadate redom u tudje države po istom scenariju. Silom namecete preko svoji poltrona da ljudi u svojoj zemlji inaju manja prava od pasa i macaka.
Vi pricate o bilo cijim pravima?

DPolitika

pre 11 godina

Za razliku od Srbije, Kosovo je određeno kao zemlja u kojoj se poštuju verske slobode...


HAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAH

Dragi Stejt Departmentu, posaljite jednog agenta bilo koje vase sluzbe u Pristinu ili jos bolje u selo Donje Prekaze prerusenog u Srbina i tamo neka se glasno izjasni kao pravoslavac i neka se krsti u centru sela i bogu pomoli i neka ode do pravoslavnog najblizeg groblja pa ako se sutradan vrati ziv kuci slozicu se sa vasim izvestajem punim gluposti.

Dalje se kaze:
Kao zamerka je navedeno i to da poreski zakoni u Srbiji omogućuju povraćaj poreza na dodatu vrednost samo registrovanim verskim zajednicama.

Pa zamislite da je drugacije ja bih prvi sutra osnovao svoju sektu zvanu PRANEJ NOVCA sa jedinim ciljem a to je da koristim PDV kao verska zajednica i tako bi opsluzivao sve koji zele preko mene da peru novac...

HAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAH

Bolje pogledajte neravnopravnosti u vasoj zemlji RASNE I RELIGIJSKE u kojoj naprimer jos uvek moze da se odstreli crnac bilo od strane belca ili policije i nista se nepreduzima na sve to pa cak i kada je ubistvo snimljeno kamerom.
http://hiphopandpolitics.wordpress.com/2012/04/06/29-black-people-have-been-killed-by-policesecurity-since-jan-2012-16-since-trayvon/
http://www.theroot.com/multimedia/beyond-trayvon-black-and-unarmed
http://www.nytimes.com/2012/04/26/us/spotlight-eludes-black-youths-killing-in-georgia.html?_r=1&pagewanted=all

Sve ste veca smejurija...

Раде

pre 11 godina

Оvi sto, govoreci o verskim slobodama, govore o masakrima koji se cine po svetu (u USA, prventveno)... Kakav vam je to argument da se u Srbiji postuju (ili ne) verska prava?
Zivota vam, nemojte nas vise braniti, molim vas.
(Molim komentare s vezom, 30. jul 2012 22:41)

Нормална логика и здрав разум налажу да се запитамо одакле им морално право да некога критикују ако и сами раде то исто. Заправо, намеће се све више питање одакле њима уопште право да критикују било кога за било шта? Ко су они и ко је њих позвао да буду светски дежурни критичари било чега? Посебно када се зна коју све врсту дискриминације и забрана спроводе над својим грађанима.

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

Je' l su ovi koji tvrde da Tacijev ( od Albanaca prozvan Zmija) pasaluk vise postuje verske slobode od ( Botine) Srbije, isti oni koji su u Waco, Texas,pre neku godinu tenkovima i bacacima plamena spalili ljude i decu, pripadnike jedne verske denominacije?

T.

pre 11 godina

@Cvexi

Evo sta taj izvestaj kaze za npr. Saudijsku Arabiju: http://www.state.gov/j/drl/rls/irf/religiousfreedom/index.htm?dlid=192905 Nista pozitivno, znaci ne moras da neverujes (sic).

Ser

pre 11 godina

Zbog cega bi smo se mi nervirali sada zbog toga sto kaze "tamo neki" Stejt. Ako ti verujes u nesto i mislis svojom glavom i imas svoj stav, nema tu nikakvog Stejta koji bi mogao da te pokoleba. Negativne konotacije ima i ocita je provokacija ali svi znamo da je to drugacije pa cak i oni u Stejtu to znaju. Nismo mi sad tako slobodnoumni i verski otovreni ali reci da je Kosovo, u kojem se godisnje desetine svetilista svih vera oskrnavi, u kome ne smes reci sta si i odakle si, dobro u pogledu verske demokratije to je nista drugo nego nastavak vec dugodisnje propagande koja je placena. Kad bismo mi placali kao sto Albanija ili Kosovo placaju za svoje reklame na CNN-e, EuroSport-u, BBC-u drugacije bi mozda bilo, ovako use i svoje kljuse!

Ervin

pre 11 godina

Rođen sam '75., od oca mađara i majke mađarice. Kršten sam u katoličkoj crkvi, iste godine. Osamdeset i neke sam primio prvu pričest i prošao ceremoniju za koju ne znam kako glasi srpski naziv (bermalkodas na mađarskom). Osnovnu školu sam završio na mađarskom jeziku, dalje sam se školovao na srpskom, ali sam imao mogao i na mađarskom u susednom gradu. Verske praznike slavim ja, slave moji roditelji, slavili su i njihovi roditelji. Na poslu imam pravo na slobodan dan za katolički Uskrs i Božić, plus slobodan dan za praznik po izboru (ekvivalent pravoslavnoj slavi). Toliko o diskriminaciji.

iii

pre 11 godina

Pa realno sve sto su naveli za Srbiju stoji. Bio sam u kasarni gde su sluzili "civilni" rok oni koji zbog religije nisu hteli da sluze sa oruzjem (u to vreme nije bilo jos masovnog civilnog sluzenja kao kasnije), i to je bilo uzasno kako su sa tim ljudima postupali. Radili su najprljavije poslove i oficiri i podoficiri su ih potpuno otvoreno verbalno maltretirali i ponizavali. Isto tako, ako ne i gore, se postupalo i sa muslimanima Pazarcima... tako da moze nama to da se ne svidja, ali mi smo daleko od tolerantnog drustva, sto se uostalom i po ovim komentarima vidi..

crocar

pre 11 godina

Tačno je da SPC ima povlašćen položaj u državi Srbiji. Koja crkva ili verska zajednica ovde dobija donaciju(nametnutu zakonom,mimo volje pojedinca!) od PTT usluga? Nijedna! Pošto ne želim da sponzorišem nešto što me ne zanima,prestao sam da koristim usluge Pošte.

Marko

pre 11 godina

Sedim u Zemunu sa drugom katolikom, citamo ovo i iskidasmo se od smeha. Covek ne moze nijedne,ali nijedne situacije za svojih 30 godina da se seti da ga je neko diskriminisao zbog verosipovesti. Cak kaze da mu je bilo ok jer je dva puta imao slobodan dan u skoli na poslu za praznike, jedan kada je njemu praznik,drugi kada je nama. Njegovi roditelji samo odmahuju rukom i komentarisu tipa "Samo nemoj oni (ameri) da se brinu za nas!". Sutra cu na poslu da pitam kolegu muslimana da li ima problema-a nikada mi se nije zalio. I bas nas briga za vase zlurade analize i cinovničiće stejt departmenta koji da bi opravdali svoje postojanje pisu ovakve gluposti. Ja cu i dalje da se druzim sa svima bez obzira na versku pripadnost (kao i 99,9% gradjana Srbije-svih vera), a vi zivite i dalje u vasim izmisljenim analizama sa pr-ovima u obliku raznih nvo-a jer i jedni i drugi nemate apsolutno nikakav kredibilitet ni kod jedne mentalno zdrave osobe u Srbiji, i na svetu.

Misko

pre 11 godina

Srbija ce uvijek da bude Srbistan dok je ovakvih njenih gradjana. U svakoj ex-yu republici se postuju vjerske slobode, po ovom izvjestaju, osim u Srbiji. Svi to vide osim Srbi. Neko rece da ste jedina multietnicka drzava od bivse juge, sprdnja ukratko. Evo po vasem u Srbiji zivi oko 2 miliona Albanaca, ima li ijedna informativna emisija na vasem jado-javnom servisu na albanskom ? Samo za primjer uzmite Crnu Goru dje ima 30 hiljada Albanaca i pogledajte malo program tvcg, ili podjite u Ulcinj dok je jos ljeta da vidite da li ima kakve nacionalne netrpeljivosti isl.
I jos ovo da zakljucim. Ako je SPC priznata dok njeguje pedofila Pahomija, generala Amfilohija i onoga sto previse voli djakuzi kade da bi ih imao manje od 20, ja sam presrecan sto je CPC nepriznata.
Aj uzdravlje i pamet u glavu.

charli dzordz

pre 11 godina

Garant je Tom Kruz tu umesao prste. Samo nam jos njegova sekta fali pa ce mo postati svetska drzava.Ljudi pa to je idiotizam sta ti kompleksasi komentarisu.Sta, da necemo mozda njih da pitamo kakve odnose ce mo da imamo sa Ruskom i Grckom pravoslavnom crkvom.Kreteni....

Aleksandar

pre 11 godina

Ovi Ameri tako vole da lupetaju, a nisu ni procitali nas ustav i zakon.
A na Kosovu sve sama renesansa verskih sloboda. Da, to je bio sarkazam.

muamua

pre 11 godina

toliko nepostujemo prava drrugih veroispovesti da sam pre neki dan iako sam grobar bio odusevljen parkinzima uz auto put punim turskih drzavljana i autobusa sa zvezdinim navijacima...da li je bilo ijednog icidenta....NE...

bezimena

pre 11 godina

bitno je da ljudi kod nas u bioskopu se osećaju bezbedno
(užice, 30. jul 2012 23:48)

Zato što imaju pamćenje ko'o kišne gliste...

Edis

pre 11 godina

Ovde se nepostuje mnogo manje bitnije stvari od vere. Mada opet kadje stavis na vagu sa Evropom ovde je med i mleko naspram njihovom sistemu i uverenju ubedjivanja da postoji deda mraz i kako ce jedan covek da ponese sve grehe covecanstva.Ovde za raliku od te iste Evrope mi Muslimani imamo pravo ucenje Ezana sa Dzamija ipravo da ispoljavamo veru u JEDNOG Boga a to pravo nemaju Muslimani koji zive u vecem delu Zapadne Evrope.

indijanci

pre 11 godina

Ovi Amerikanci bas preteruju.A kako to mi ne postujemo verske slobode.A zasto oni nisu postovali ljudska prava Indijanaca.Australijska premijerka se izvinila Aboridzinima i molila za oprostaj,a nesto se ne secam da su to isto ucinili Amerikanci.Za tu strasnu sudbinu Indijanaca niko nije odgovarao.I oni su sada najglasniji kada su verske slobode i ljudska prava u pitanju.Da nije zalosno bilo bi smesno.

Bgd

pre 11 godina

Ako si u dobrim odnosima sa amerikom onda si demokrata, a ako ne... zna se (bomba u glavu)! Pravda ne postoji ne lozite se vise!
A da je SPC povlastena to je svima jasno.

Omanac

pre 11 godina

Pa ovo je sprdnja! Izvestaj je napisan po narudzbini Stejt Departmenta pa se i moglo ocekivati ono o verskim slobodama na Kosovu.... Ni vece, ni manje? HAHAHAHAHAHA

Vaseljena

pre 11 godina

Uncle Sam stvarno ne bi trebalo da se meša u pitanje religije u Evropi (i država EU i van EU), a i šire. SAD su zasnovane na drugim temeljima od evropskih država (ko zna iole papske, vizanstijske, francuske, britanske, nemačke, poljske, ruske ili bilo koje evropske istorije zna o čemu govorim). Besmisleno je išta čitati o religiji od države koja je nastala 1776, dok naša evropska civilizacija postoji 28 vekova. To je kao da vas Paja Patak uči o saboru u Nikeji 325 godine. Besmisleno do sažaljenja.

vojislav

pre 11 godina

‚‚Srbija ne poštuje verske slobode‚‚ po mišljenju Stejt Departmenta. Ili...

Srbija ne veruje u ono u šta veruje Stejt Department. Ili...
Srbija ne poštuje ono u šta veruje Stejt Department. Ili...
Srbija sebi dopušta tu slobodu da ne veruje u ono u šta veruje Stejt Department.

A Stejt Department toliko veruje u sve ono što govori da to mora da je istina, jer što se kaže ‚‚tolko lažeš da sam sebi veruješ‚‚ Mada možda bi bilo dobro da taj Department barem jednom bude Straight pa da barem samom sebi prizna, ako već neće drugima da Kosovo nije Uber Alles jer su ga oni izmislili, a i da nismo svi mi baš tolike dileje koje ne znaju ništa da urade kako trebe bez njihovog Departmentskog tutorstva. A što se tiče verskih sloboda, pa lepo se završila Waco, Texas priča koliko se sećam, a takođe i ono samoubistvo nekih 900 sledbenika Jim Jonesa u Gvajani sedamdsetih. Ili je tada Department bio Too Late? Ili se to sve možda nikada nije ni desilo

Zoki

pre 11 godina

Ovim izveštajima ne treba davati preveliku težinu, pisani su iz američke perspektive, koja se razlikuje od većine drugih zemalja. Ameriku su osnovali ljudi koji su bežali iz Evrope radi verskih progona. Zato su u ustav ugradili veoma visoke norme u pogledu zaštite verskih sloboda, bez obzira kakva je vera u pitanju. Dobar primer svega toga je postojanje satanističke crkve u SAD. Naravno da je ogromna većina verujućih ljudi i verskih organizacija protiv toga - ali radi se o ustavnom pravu na slobodu vere. Drugi primer su ti nesrećni sajentolozi. Pre dvadesetak godina su organizovali zaveru da kradu i falsifikuju informacije u državnim ustanovama, pet hiljada njih se infiltriralo u stotinjak državnih organizacija. Čelnici su završili na robiji, ali organizaciju niko nije zabranio.

Zato se po pitanju ovoga ne treba previše uzbuđivati. Neke stvari možda mogu da pomognu da bi se razjasnile neke nejasnoće. Npr. to sa registrovanjem verskih zajednica i računima. Sasvim je OK dozvoliti pojedincima da ispovedaju svoju veru bez registracije, ali organizovana religija (verske zajednice) bi morale da se registruju.

Gaša

pre 11 godina

Samo verske nacionalne manjine znaju dal' su im prava postovana ili ne u Srbiji. Iskreno sumnjam. A sto se tice Kosova, pa to je u najmanju ruku neukusno da napisu. Oni su uvek bili objektivni u izvestajima stanja u Srbiji, uostalom kao i RTS 90-ih. Kako mogu da kazu da se verske slobode postuju kad se srpske crkve pale na Kosovu, a vernici ne mogu da idu u crkvu kad hoce nego, vac samo u pratnju policije. Al' oni verovatno bolje znaju kako je nama u nasoj zemlji.

jolly

pre 11 godina

Svim komentatorima predlazem da oni sami pocnu da se izjasnjavaju kao protestanti jedno godinu dana pa onda neka pisu, ali ovog puta iz iskustva.

Madhva, Hare Krišna

pre 11 godina

Naša verska zajednica je uredno registrovana još 1989. Po donošenju novog zakona o verskim zajednicama nam je traženo da se "preregistrujemo" i glat smo odbijeni sa još 40 tak drugih v.z., uz smešno objašnjenje. Ponudili su nam da se regustrujemo kao udruženje građana, što u suštini nije zakonito, jer imamo verske aktivnosti koje se ne mogu legalno obavljati ako smo samo udruženje građana.
Naši članovi se boje da se javno izjasne o svojoj veroispovesti zbog straha od gubitka posla, izbacivanja sa fakulteta (da, da i toga je bilo) ili nasilja.

U svim metropolama veseli "Krišnijevci" pevaju i plešu na trgovima, dele besplatnu hranu beskućnicima i drže tribiine po fakultetima. Ministar vera nije hteo ni da se vidi sa našim predsednikom.

Mi inače volimo Srbiju, radimo i plaćamo porez, ne kršimo zakon i nikoga ne diramo. Čak ni ne kukamo koliko nam je pravno loše. Kadagod imamo neki javni skup ili proslavu (u iznajmljenom prostoru), policija savršeno odradi svoj posao. Zaista smo im na tome zahvalni.

Petar

pre 11 godina

Ala ste odmah skocili kao opareni. Pogodili u zivac, a?
I potpuno su u pravu. Srbija je izuzetno netolerantna zemlja, a narocito prema verskim manjinama.
Ja sam u srednjoj skoli imao profesora adventistu koga su svi zvali "sektas".
U Beogradu i Nisu su ne tako davno ZAPALJENE dzamije, jedine dve koje postoje van Sandzaka, uz ovacije prisutnih. Pocinioci jos nisu osudjeni.
Proganjaju se pripadnici manjih, nezradicionalnih verskih zajednica, iako ne krse zakon. Poznat je slucaj mladica iz Jagodine koji pripada pokretu Hare Krisna kome su nasilno urezali krst u celo. Vecina je ovaj nasilnicki cin odobravala, zaboga on je odbacio pravoslavlje.
Srbija je jedina zemlja na kontinentu koju papa nije posetio i pored velikog broja katolika u Srbiji, jer mu SPC brani (?!?).
SPC ima povlasceni polozaj iz nepoznatih razloga (valjda jer ima srpski u nazivu?) i taj povlasceni polozaj koristi da bi raspirivala mrznju i netoleranciju i za licno bogacenje.
I zasto bi tzv. tradicionalne verske zajednice imale veca prava od onih koje to nisu ali ne krse zakon?
Da li treba da nabrajam jos?

aleksa

pre 11 godina

ovo je vrhunac gluposti! ne mogu da verujem sta sam procitala. iskreno se pitam da li su ovi normalni, u ovoj drzavi postoji toliko verskih zajednica! osim pojedniacnih ispada, generalno niko nikoga ne zlostavlja. pa naravno da spc treba da ima prednost! drzava srbija=srpska pravoslavna crkva. aj da sad proglasimo srpsku pravoslavnu za zvanicnu religiju pa da vidimo da li cemo onda da postanemo tolerantniji

Zemun_grad

pre 11 godina

Srbija ne poštuje verske slobode, Srbi genocidni, a naša država jedina multietnička ( u pravom smislu te reči ) od bivših jugoslovenskih.

neutralan

pre 11 godina

Nisam pripadnik nijedne vere, a kamoli neke sekte! Ovi nemaju mere. Igraaju sa nama toplo-hladno, pruze pa oduzmu sargarepu! Kako ih nije sramota da nam pridikuju vise. Besni su sto im ne dozvoljavamo da nam uvale kojekakve sekte i kvazi crkve, pre svega njihove sajantologe -x. Pomocu njih hoce da od obicnog naroda, baba i deda, oduzmu i ono malo imovine, pre svega kuca. To smo vec videli u slucaju jehova -x i baptista-x.
Bilo bi previse uciniti im takav ustupak.

јоргић

pre 11 godina

Драги амери, провоцирате нас. Коме требају нови секташи и верски фанатици? Не знамо шта ћемо ни са овим нашима а не нове да дотурите. А о Косову је тек смејурија. Тамо су све слободе гарантоване. Свега 10 православаца јужно од ибра. Милина! А 90% српских православних манастира ...

Road to nowhere

pre 11 godina

dalek je put do pravih verskih sloboda koje mi ovde u Americi imamo.
(Lala Texas, 30. jul 2012 23:29)

Mi ne želimo da idemo tim putem.

Dušan

pre 11 godina

Skup svetskih moćnika koji upravlja amerikom ne poštuje Srbiju i radi na njenom dezintegrisanju radi lakše kontrole ovih balkanskih prostora.

A?

pre 11 godina

Kakva glupa saopstenja tog njihovog lonca... Pa jel se u Srbiji manijak penje na krov crkve i lomi krst, ili na Kosovu? Jel se kod nas pale manastiri, ili na Kosovu? Ali, od koga dolazi to saopstenje, nista me ne cudi, vestacka nacija koja se proslavila robovlasnistvom, i genocidom nad domorocima...

Aleksandra

pre 11 godina

U Srbiji se ne poštuju CPC i MPC?! Kako da se poštuju kad nisu priznate u parvoslavnom svetu? Od strane tih verskih zajednica SPC prolazi kroz torturu, oduzimaju joj imovinu i treba Srbija i SPC da ih priznaju? I ko smo mi da ih priznamo, ako su kanonski nepriznate?!

...

pre 11 godina

Da nije bilo odricanja od Srba koji su prešli u Katoličanstvo i Islam, verujem da ne bi bilo onih nesretnih građanskih ratova, gde su u suštini Srbi protiv Srba ratovali.
(bane124, 30. jul 2012 23:21)

Srbija tolerantna zemlja.... Svi oko vas su Srbi i problem riješen. Taj State Department stvarno priča bajke...

crazy processor

pre 11 godina

E Ameri!
Vama ocigledno nije jasno da smo mi bili napadani od naroda svih vera, a da nikada nije bila frka oko vere. Mozda se lozite sto imamo po neki film da zajebavamo jedni druge preko vere, ali to se kod nas gleda kao na razlicite fudbalske klubove. Nemate smisla za humor, uostalom ovde vera nije problem, radi ko sta hoce, a samo ne znam sto imate Vi terorizam, a mi kao najgori nemamo. E sad cu Vam dati odgovor, mi se prvo pomakljamo sa bilo kim, zatim odemo da pijemo, a zatim postanemo ortaci, ne ponasamo se kao nadmeno kao Vi.

Србиновски

pre 11 godina

Ево ја сам Македонац и не подржавам регистрацију МПЦ. Нисам ја крив, крстили су ме када такозвана МПЦ и држава Македонија нису ни постојале, а далеко од тога да имам много година.
Ми и наша браћа Црногорци овде, у огромној већини припадамо СПЦ (ко је верник), а свакако припадамо и српској нацији.

Тако да овај проблем није само питање воље неких других Срба, него се ваљда и ми питамо.
Али сарадња између нас Македонаца и представника македонске националне мањине не постоји, због њихових безочних лажи о наводној дискриминацији.
Да се разумемо, никоме на челу не пише које је нације, али наша презимена јасно говоре да смо ми Македонци или Црногорци и да потичемо одатле, али нико нема права да нас сврстава у неку цркву или нацију коју не признајемо.
Као што ми не желимо да нашој браћи ускратимо њихова права.

sportmanbg

pre 11 godina

Kamenovanje Srba, paljenje i pljackanje crkava na Kosovu su izolovani slucajevi jer je malo jos ostalo da se opljacka i popali. Ali zato zli Srbi nece da registruje nepriznate drzavne crkve Crne Gore i Makedonije. Sram bilo Srbe.

Ivka

pre 11 godina

Nebuloza. Ja nisam pravoslavne veroispovesti, rodjena sam ovde i nikada mi do sada niko nije uskratio versku slobodu. Nikada nisam dobila manju ocenu zbog toga sto pripadam drugoj veri, a to sto imam los posao i sto me drnda sef za male pare, krade mi ideje,kasni sa platom i slicno,e pa to nam se svima ovde desava zato sto su nam politicari kre.eni a ne zato sto neko nije pravoslavac pa nema slobodu izbora.

Milan

pre 11 godina

kad budete shvatili da to shto spc nekog ne priznaje ne sme da ima ikakve veze s tim da drzava Srbija nekog prizna (ako ispuni propisane uslove) kao i to da drzava Srbija ne shta kome iz budzeta da placa na osnovu statusa u religijskoj organizaciji, mozda vishe i ne budemo zadnja rupa u Evropi. do tad, idemo samo dublje u ambis.

Dragan

pre 11 godina

Ne sećam se kada sam pročitao bolesniji "izveštaj" neke vlade o bilo čemu. Toliko nebuloza koje se kose sa činjenicama i zdravim razumom mogu biti samo proizvod propagande... žalosno ...

Filip

pre 11 godina

Tako to ide. Svidja vam se Putin vise nego Zapad, ocete u Rusiju umesto u EU i NATO, ne priznajete Kosovo i podsticete nemire na severu e pa sad se spremite se za ovakve stvari. Na Balkanu je samo jedan gazda a to je NATO.

AHA

pre 11 godina

ma idi nemoj,slusaj ko prica..........pozdravili vas pre svega americki starosedeoci iz kaveza u koji ste ih vi stavili i posle bacili kljuc !

Untergang des Abendlandes

pre 11 godina

Zgodan text, sva hipokrizija modernog Zapada sazata u jedan dokument. Hiljade rusofilskih textova ne bi bolje odradilo posao trajnog udaljavanja Srba od Angloamerikanca nego jedan ovakav dokument.
Ovo vise nije pitanje naklonosti, niti sa kim treba da se ide u savez. Ovo je pitanje osnovne etike: Zelite li da vi i vase potomstvo imate ovako nakaradan nacin razmisljanja, gde je materijalni interes iznad svega na svetu? Civilizacija na izdisaju.
Poznajuci nacin na koji odgovorni za ovaj narod donose odluke siguran sam da cemo zavrsiti u EU i NATO, cisto da bismo brze potonuli.

Aleksa

pre 11 godina

Zavrsili smo njihove zahteve i uslove vezane za Milosevica pa onda Sljivancanina, Karadzica, Mladica a i na stotine ljudi izmedju njih, privatizacija, kapitalizam, donosenje zakona po njihovim uputstvima itd. Ali "NE" ni to nije dosta nego sta kazu, ajde sad da izmslimo neki novi uslov za glupe Srbe da ih jos malo kinjimo i provlacimo po svetskim medijima kao dezurne negativce. Muka mi je vise od svega, sad kad pogledam sve ove godine unazad dolazim do zakljucka da im nije Milosevic smetao niti komunizam u Srbiji vec sama Srbija sa njenim granicama pa ocigledno dok nas ne budu sveli na Beogradski pasaluk nece nas ostaviti na miru! Milosevica nema 12 godina a oni i dalje biju po nama, pa ni Nemacku nisu ovoliko kinjili posle Hitlera i drugog svetskog rata! Uzas...

ne mogu da se setim

pre 11 godina

Recimo, bezimena, da si u pravu i da je Srbija sekularna država, kao npr Francuska. Zamisli kakav bi izveštaj bio da, onda, i mi zabranimo odalzak u školu ili na posao ženama umotanim u bandane ili bilo kakvo očigledno versko obeležje. Misliš li i dalje da je princip u pitanju?

otac \matej

pre 11 godina

A sta oni glume nadmene Tome koje imaju pravo da svakom dele lekcije? Ko ih benda, neka Kinezima kazu nesto i Rujama! Neka svoje vojne baze rasfomrmiraju po svetu jer one ubijaju slobodu u svetu umesto sto ih kako oni vehementno tvrde-stite. Nije verska sloboda da svaka budala dodje i kaze da je osnovala crkvu. Imam primere da u istoj to Americi obicni samozvani priest osnuje lokalnu (community ) crkvu i privlaci narod sa rok koncertima, stonim tenisom u svojih halama za dzim. Na taj nacin se izvitoperuju ljudske slobode i "ubija" Hriscanstvo. Mislite da je to slucajno? I mislite da to nije ciljana doktrina, ona koja ima jasne ciljeve. Od koga, preeko koga....???

bonoBo

pre 11 godina

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances.

Prvi Amandman, produkt civilizacijskog impulsa Virdzinijskog prosvetiteljskog kruga ili ako hocete autora Sjedinjenih Americkih Drzava (Pejna, Dzefersona i Frenklina, dakle filozofa, humaniste i naucnika) kondenzuje ideje slobode izrazavanja, religije i mirnog okupljanja u jednu predivnu, jednostavnu, savrseno razumljivu recenicu. Parlament nikada ne usvaja zakone koji se ticu tih sloboda jer su one apsolutne. Otuda poznata fraza "Zauvek ce izmedju crkve i drzave biti zid koji ih razdvaja". Sa nadom da cemo i mi, gradjani i gradjanke Srbije jednom ziveti u slobodnoj republici, podelio bih sa vama jedan slogan:

G. Dzeferson, daj da i mi podignemo zid!!!

Nenamerno su prevideli

pre 11 godina

"I na Kosovu su, medjutim, kako je navedeno, zabeleženi slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih ubedjenja. Kao primer je navedeno da su u novembru nepoznate osobe oskrnavile spomenike na jevrejskom groblju u Prištini".
A 150 pravoslavnih manastira i crkava, to ništa a? Znači ne verujem da nas smatraju tolikim budalama! Sve najgore vam želim i trudim se da vas ne mrzim jer to nije hrišćanski!

ljilja

pre 11 godina

Tuga i cemer! Po svim ovim komentarima se vidi da je izvestaj savrseno tacan. Od velikih vernika Srpske pravoslavne crkve niko ne moze da dodje do reci, a ovamo misle da se Lazareva subota slavi u cast knezu Lazaru!

chubura

pre 11 godina

Pa daj onda da se ugledamo na pripadnike albanske nacionalnosti iz južne srpske pokrajine, pa da poštujemo mi njihovu religiju malo kao što oni poštuju pravoslavne crkve i manastire i pravoslavce, verujem da im se to baš i ne bi svidelo... U svakom slučaju, ja sam ZA...

chubura

pre 11 godina

A možda oni smatraju da je poštovanje verskih sloboda, recimo, ako okujemo džamije bodljikavom žicom uz uslov da ih vojska štiti od istrebljenja... Nisam baš najbolje razumeo taj deo izveštaja...

Miroslav

pre 11 godina

Auh, koji su stručnjaci ovo napisali, zašto uopšte prenosite ove vesti. Mislim da ovakve stvari ljudima samo podižu pritisak. Na ovakve ocene mora hitno da reaguje MIP i Ministarstvo vera. Koja je ovo gomila gluposti, trpanje u isti koš vaseljenski priznatih pravoslavnih crkvi sa samoproglašenim crkvama i sektama. I reći da na Kosovu i Metohiji nema nasilja prema nealbanskom življu!?!

Alek

pre 11 godina

Za razliku od Srbije, Kosovo je određeno kao zemlja u kojoj se poštuju verske slobode. - Tri puta čitam rečenicu i ne mogu da verujem.

Nenad

pre 11 godina

Stvarno je smiješno pročitati tekst o poštovanju vjerskih sloboda na Kosovu,oni srpski narod degradiraju smatrajući ga nepismenim.Dovoljno je reći nije bitno šta se kaže već ko to kaže. Čini mi se čak da se pisac najeo bosanske bunike sa planine Motajice .

Vladimir

pre 11 godina

Kako ste uopste zakljucili da izvestaj kaze kako se na Kosovu POSTUJU verste slobode kad u nastavku teksta nabrajaju vandalizme nad verskim objektima i kamenovanje gradjana? S druge strane zgranut sam da mi u Srbiji treba da citamo izvestaj iz Vasingtona da bi saznali da verske organizacije imaju pravo na povracaj PDV. Bez teksta sam. Onoliki dzipovi i jos imaju povrat PDV. Pa to je dno dna. Pitaj Boga sta mi jos ne znamo oko novca koji obrcu. Sramota!

Zlopamtilo

pre 11 godina

Da Vi imate sve slobode ,listom, garantovane na npapiru. Crno na belo , nema šta.A šta se desi sa slobodom kretanja kad se na putu ka aerodromu promaši isključenje ili se isključi ranije? Pa vi imate više zona u kojima ne važe NIKAKVE slobode , gde vlada zakon jačeg , gde policija izbegava da zalazi , gde je nepoželjno zaustavljati se , nego što je cela naša zemlja sa sve Kosovom ,i po površini po broju ljudi. Ne verujem da ni Blejd može da vas spasi!


P.s. A ko vas ocenjuje?

samo primecujem

pre 11 godina

@aleksa

--osim pojedniacnih ispada, generalno niko nikoga ne zlostavlja.

Generalno takvih pojedinacnih slucajeva ima dosta.

--pa naravno da spc treba da ima prednost!

Naravno, ali posto smo deklarisani kao sekularna drzava onda bi pred zakonom i tom istom drzavom SPC trebao da bude jednak kao i svaka druga religija i verska zajednica. Naravno, nije tako.

-drzava srbija=srpska pravoslavna crkva.
Onda lepo Partijarha za predsednika. Vidi predhodno.

-ovo je vrhunac gluposti! ne mogu da verujem sta sam procitala.
Ni ja.