Ponedeljak, 23.07.2012.

19:49

"Ostrog donese SPC 50 miliona evra"

Predstavnik Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić rekao je da SPC u Crnoj Gori godišnje ima 50 miliona evra prihoda samo iz manastira Ostrog.

Izvor: Beta

"Ostrog donese SPC 50 miliona evra" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

PG

pre 11 godina

Vidim veliku pomamu velikopravoslavaca na ovu temu! Sveti sinodi, bozanski oci i slicne prevare... a ustvari sve samo neznanje!

neko je odje vec postavio ustav iz Knjazevine CG dje izricito pise da je Crnogorska Crkva autokefalna! I je li to dokaz?? 1918 izvrsena je asimilacija Crne Gore od strane Srpske vojske.. tada je crkva usla u sastav SPC..

Dalje, kazete da je CPC sekta??? Sekta znaci izdvojeni dio... ako bas ocete cjelokupno hriscanstvo je nastalo kao sekta judeizma...

Kuku vama sa vasom mjerom kad mora ateista da vas uci...

BJELAS

pre 11 godina

Stvar je jednostavna.Ko hoce da ide u SPC neka ide,ko hoce u CPC neka ide tamo.Dje ce veliki dio Crnogorca pravoslavaca pokazali su ne tako davno u Niksicu.Miras i Milo jos sebi nijesu dosli od soka i brojke od 80,000 ljudi.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@ciganDOgroba

Opet, SPC NIJE dobila autokefalnost zaslugom Sv. Save, već Žička, kasnije PEĆKA ARHIEPISKOPIJA koja je uzdignuta na nivo patrijaršije. Shvati već jednom da nije postojao entitet sa predznakom “Srpska” u to vrijeme, niti je bilo i jedne nacionalne crkve, što je izum kasnijeg doba. SPC dobija taj naziv tek 1920. Koliko se ne razumiješ, vidi se i iz tvrdnje da su NJegoš i Danilo bili vladike SPC sa sjedištem u Peći. Turci su Pećku patrijaršiju konačno ukinuli 1766, iako ju je prethodno obnovio Mehmed-paša Sokolović, što si morao naaučiti u OŠ. Nje u vrijeme NJegoševo nije ni bilo, pa su na Cetinju stolovali egzarsi Pećkog trona. Posljednji patrijarsi su bili Grci iz Vaseljenske patrijaršije (Fanarioti), a postavljao ih je sultan. SPC je stvorena 30.8.1920. “ujedinjenjem” Beogradske, Karlovačke i “Cetinjske mitropolije” (ovo posljednje mi smatramo nasilnim, iako je tada posebnim tomosom priznato od strane Carigrada) a zapravo Pravoslavne mitropolije crnogorske (puni naziv).
CPC niko ne smatra sektom, vi je tako pljuvate iz nacionalnih razloga. Što se samoubica tiče, šta misliš da je bilo Filaretovo štrajkovanje glađu na granici onomad, do prijetnja samoubistvom? Mitropolija Z-Hercegovačka ne ulazi na teritoriju CG, ne znam zašto je pominješ, vjerovatno ne znaš ni sam. Ulaze (po SPC), Cetinjska, BUdimljansko-Nikšićka i Mileševska.
Daj nešto pročitaj umjesto da pljuješ čestite i učene ljude poput naših crkvenih velikodostojnika, please. Sramota.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@socijalista, antikomunista
Dečko, imaš problema sa razumijevanjem bazičnih pojmova. Raskolništvo i pravoslavlje nijesu antipodi (suprotstavljeni pojmovi). Svaka crkva koja ispovijeda pravoslavnu dogmu i ima neprekinutu apostolsku sukcesiju je pravoslavna. Pošto je mitropolit Mihailo koga ovdje vrijeđaju na najodvratnije načine, primio blagoslov Sv. Duha još dok je bio član Vaseljenske patrijaršije, on po našoj pravoslavnoj dogmi NE MOŽE biti raščinjen od čovjeka. Rimokatolici čitav pravoslavni svijet smatraju raskolnicima (šizmaticima) jer ne žive u jedinstvu sa tronom Sv. petra, ali ne i sektašima jer se teološki malo razlikuju.

Sramota je da istinske hrišćane nazivaš "kriminalcima"? Tako su i prve hrišćane pljuvali. Ako smo mi izdržali sve od Nerona do turskih progona, izdržaćemo i nadživjeti i vas. Jer, za nas je SPC jeretička u svojim vjerovanjima, jer je etnofiletistička.

Crnogorska crkva je postojala kao autokefalna, vidi dokumenta koja sam ispod naveo. To niko pošten uopšte i ne spori.

Smiješno je tvrditi da je sličnosti između Crnogoraca i Srba veća nego li između Kiparskih Grka i onih iz Helade. TO je jedan narod, a CG i Srbi su istorijski 2. Ne postoji pravoslavna zemlja bez svoje nacionalne crkve, osim CG. Grci su okupljeni oko 5 autokefalnih crkava (Grčka, Kiparska, Jerusalimska, Antiohijska, Vaseljenska), pa to niko ne vidi kao problem, iako se radi o jednom narodu! Ovdje imate Crnogorce koji su krvarili za pravoslavlje, a crkva im je oteta. TO je tebi OK?

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Crnogorac i pravoslavac
SPC je zaslugom Svetog Save dobila status autokefalne Crkve i Njegos i Vladika Danilo su bili vladike SPC-a cije je sediste bilo u Peckoj Patrijarsiji.Kralj Nikola,Arsenije Carnojevic,Njegos,Vladika Danilo,Vasilije Ostroski,Marko Miljanov su vernici Srpske Pravoslavne Crkve (kao i 99% Pravoslavnih vernika danas u CG) i za ceo Pravoslavni svet je tzv CPC u rangu sekte sto je jesno stavio do znanja Vaseljenski Patrijerh izbacivanjem iz Crkve raspopa koji je sada na celu te sekte. Izbacen je zbog sitnica kao sto su kradja imovine,zenidba,opelo samoubicama... Patrijerh Moskovski i cele Rusije je u poseti CG jasno rekao Filipu Vujanovicu da ceo Pravoslavni svet na CPC gleda kao na sektu i da na Mitropoliju Crnogorso-primorsku i Zahomsko - Hercegovacku ceo Pravoslavni svet gleda kao na sastavni deo sestrinske Srpske Pravoslavne Crkve.Najtuznije od svega je sto vam se daje toliki prostor jer u samoj FCrnoj Gori ziro racun sekta pod nazivom CPC ima zanemarljivo malo pristalica.

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

@ crnogorac i pravoslavac. Decko i ja sam to za sta se ti pretstavljas, iako moras da znas da su pravoslavlje i raskolnistvo antipodi, a Crnogorac i Srbin sinonimi. Srbijanci, prvenstveno tzv. Beogradjani, su naneli ogromnu finansijsku stetu Crnoj Gori, jer su decenijama izgradjivali infrastrukturu makarskoj, umesto Crnoj Gori, a i sami su lose prosli, jer u Crnoj Gori, de facto, nikad nece biti stranci, za razliku od Splita i Zadra. Ipak rezigniranost zbog frivolnog odnosa gorepomenutih prema zivotu ne treba da te navede da podrzavas jednu raskolnicku, semikriminalnu organizaciju, koja sebe naziva CPC,( to nikad nije postojalo, vec autonomna mitropolija, i to za vreme turske okupacije, sto je bio i razlog prividne pojacane decentralizacije u tom aspektu). Inace svi Kiprani smatraju sebe Grcima, iako je slicnost izmedju Srbijanaca i Crnogoraca mnogo veca, a autokefalnost Kiparske crkve, inace sestrinski poslusne Grckoj, je rezultat projave cudesa sv. Epifanija i drugih svetitelja Kiparskih, vis major, a ne politika...procitaj istoriju Kiparske Crkve, pa ce ti mozda biti jasnije

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@novosađanin
@ciganDOgroba

99% pravoslavaca u CG jeste kršteno u SPC, jer CPC nije postojala 1920-1990. Njegoš (nijedan od NjegošA) nije bio vladika SPC jer je SPC pod tim nacionalnim imenom stvorena 1920. Do tada su postojale autokefalna "Pravoslavna crkva u Srbiji" i autokefalna "Pravoslavna mitropolija crnogorska" odnosno CPC. Čak i Ustav CG iz 1905. definiše CPC. Kralj Nikola nije bio ktitor SPC, jer je umro u izgnanstvu i siromaštvu svega 1 godinu po njenom osnivanju (preminuo u Monpeljeu 1921). Tzv. Stara Hercegovina je zapravo Hercegovački sandžakat, turska administrativna podjela koju Crnogorci nikada nijesu priznavali. Nikšić i okolina su bili pod otomanskom okupacijom do oslobođenja od strane knjaza Nikole, a zvanično su postali dio CG na Berlinskom kongresu 1878. Nikada nije postojao drugi politički entitet koji se zvao Hercegovina (geografski pojam), pa se tako nije zvao ni feudalni posjed hercega Stjepana, katoličkog bosanskog vladara. On je bio "herceg od Sv. Save" jer crkva nije bila oštro podijeljena u prvim vjekovima po 1054, pa je i Stefan Prvovjenčani primio krunu od pape Honorija III.

Mislim da bi VI, a ne ja, morali nešto da pročitate umjesto da vam knjige skupljaju prašinu u biblioteci (pazite na padeže, u crnogorskom još postoje, za srpski ne znam i ne zanima me) i da vrijeđate druge pravoslavce nazivajući ih sektašima. U čemu se CPC razlikuje u vjerovanjima od SPC? Zašto Crnogorci ne bi vratili autokefalnu crkvu, kad je čak i Kipar ima kao takvu?!

Realko

pre 11 godina

Ja verujem da se obrne preko 100 hiljada evra dnevno. Ali to je novac od turizma na tom podrucju, a ne od priloga manastiru. Manastir je samo turisticka atrakcija zbog koje turisti dolaze i oni ostavljaju svoj novac dok borave na tom podrucju. Dakle smestaj, hrana, pice sve se racuna. Pa ja znam jedno obicno etno selo koje obrne 70-80 hiljada evra za jedan vikend

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@dragutin

""Reč "sekta" znači "odsečak" od glavnine".
Nije tačno, crni Dragutine, šta si radio na časovima latinskog, ako si ih imao? Riječ sekta dolazi od latinskog "sectare", što znači slijediti nekoga, ići za nekim.
Iz naše vizure, SPC je istinska sekta, koja je prihvatila etnofiletističku jeres i zamijenila istinsku vjeru Hristovu obožavanjem lažnog idola nacije, kao što su otpadnici iščekujući pod Sinajskom gorom sebi stvorili zlatno tele i obožavali ga.
CPC je jedina crkva na ovim prostorima koja ispovjeda istinsku pravoslavnu vjeru. Braćo, imate pravo na svoje mišljenje, ali vas molim, pokajte se i očistite od grijeha, sebe radi, naša su vrata svima otvorena.
Bogosluženja se obavljaju na crkvenoslovenskom, ali ćete na lijepom starostavnom crnogorskom jeziku čuti propovjedanje riječi Hristove.
I SPC, djeco, postoji od 1920. pod tim imenom, zar je moguće da vas uče nesretni učitelji, kakvih 1400 godina, jeste li pri sebi?

OSTOJA

pre 11 godina

sta se cudite,pa svako od nas poznaje budale koje odlaze tamo i ostavljaju im pare za lazne vodice,cuda,ikone,brojanice..Ovce su za sisanje a SPC to odlicno radi vec decenijama unazad..

Kindle

pre 11 godina

I Srbi kolektivno i SPC partikularno treba da se pokaju za ono što su tokom istorije uradili Crnoj Gori i Crnogorcima, a pogotovo našoj dinastiji i crkvi. Samo tako odnosi među nama mogu ozdraviti.

m

pre 11 godina

Svi se iscudjavate sto jos ima ljudi koji veruju u Boga, a nije vam cudno sto bespogovorno verujete da Ostrog "zaradjuje" 50 miliona evra godisnje. Pa 50 miliona ne zarade ni hoteli u Budvi, znate vi sta je 50 miliona evra u zemlji velicine CG?

hercegovac

pre 11 godina

Manstir Ostrog je osnovao žrtvujući se Vasilije Popović Srbin iz Popova polja - Hercegovina, a i sam se manastir nalazi u srpskoj staroj Hercegovini pa i iz tih činjenica je jasno da prilozi nikako nemogu da idu nekoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Kako možete tražiti priloge da vam pripadaju kada su ostavljeni u manastiru SPC.To vas i muči godinama kako bi se dočepali Ostroga upravo zbog visine priloga.Teško da će moći da prođe.

sto je neko veci kriminalac to je veci vernik, slucajno?

pre 11 godina

Realno crkva i sluzi za pranje novca. Pogledajte ko nosi najvece krstove i kajle i ko vozi najbolja kola.

Dragan

pre 11 godina

Kako je dodao, SPC u Crnoj Gori još godišnje iz budžeta Srbije dobija milion evra??? Zasto??? Bolje da se narodnoj kuhinji daju te pare bar ce narod da ima neke koristi od toga! Onda treba svim nevladinim organizacijama da daju po milion eura!

Ama sve je to zbog dusa vernika...!

pre 11 godina

Lapo ja kazem da se SPC protivi otcepljenju Crnogorske crkve zbog para. Sad eto imamo i jednu pozamasnu sumu da to potkrepi temu.

Onorije III

pre 11 godina

SPC je osamostaljena 530. godine n.e. kada je mitropolit Onorije III proglasen za Arhiepiskopa Solinskog ( Kasniji Split)i time se izjednacio sa arhiepiskopima Carigradskim i Rimskim.Priznanje majcinske Carigradske patrijarsije je znacilo autokefalnost.Solin je bio srediste SPC dok Avari nisu 640. godine razorili i spalili Solin, na kome mestu je kasnije nastao Split. To znaci da je SPC stekla autokefalnost pre 1.482 godina, jos dok je njeno srediste bilo na teritoriji Rimske imperije.Peć je postao središte patrijaršije mnooogo vremena kasnije.Srbe uče da je svet nastao posle komunizma a istorija od Nemanjica.Kao da je pre bilo nistavilo.A samo su nam izmakli starostavne knjige iz vidokruga a ubacili SANU literaturu.SPC je jedini spas Srpskom narodu i zato je tolika hajka na pravoslavlje.Ko je uvrstio arsenik u jelovnik pravoslavnim poglavarima u Ukrajini?Bordžije?

Lala

pre 11 godina

Ma sigurno zaradjuje 50 miliona Evra! Al i daje to tacno pa to sve ide u humanitarne svrhe, zar ne!?
Bozijoj administraciju na departmanu za Hriscanstvo, odsek Pravoslavnje grupa Srbija, materijalna dobra su potreban samo za zbrinjavanje stada, zar ne?

NN

pre 11 godina

(Nemanja, 24. jul 2012 01:20)
Nemanja zao mi je zbog tvog iskustva. Drzava bi od crkava mogla da zahteva fiskalizaciju tek posto izmiri svoje obaveze prema crkvama tj povracaj oduzete imovine koja nije mala. Uostalom to je opet drzava koja izmiruje troskove socijalnog i penziskog prma kadrovima crkve sto je opet odluka drzave a ne crkve....

glas crnogorca

pre 11 godina

B92 i svi drugi mediji koji prenose izjave ovog tipa vucinica i njemu slicnih samo pridaju vaznost ljudima sa kojima ne zelite da idete ni istom stranom ulice. ja sam iz cg, stoga mu vjerujte. a ova samozvana cpc je grupa nacional fasista, kompleksasa i inferiornih tipova koji kroz ideju kvazicrnogorstva lijece mnogo dublje bolesti. no, na zalost, i njihovu i nasu, pogresan su lijek izabrali. bili crnogorci srbi ili srbi crnogorci, svi koji se stide i jednih i drugih su slijepi pred istorijom i razumom. i jos nesto, da se zna. potpuno poistovjecujem srpski i crnogorski nacionalizam. i jeda i drug nanose samo stetu samima sebi, i skupa i pojedinacno.

smesni su

pre 11 godina

21. vek.. ljudi su na korak od setnje po marsu a narod jos uvek veruje u ovo... crkva je preduzece koje se treba samo tako i gledati... oporezivati i prihode i doprinose i imovinu...

deda Paun, Solunac, licno jutros pitom

pre 11 godina

Sine @ dragutine, mnogo hvala za ispravku greske, ali moras i sam da budes naucan i konsekventan. Ja u tvom malom tekstu nadjoh cak 12 gresaka!
Ali nebitno je to. Htedoh reci, nastavi li se ovakva hajka neznajucih moze se uskoro dogoditi da SPC u CG i sama postane sekta, ili da tamo uopste prestane da koegzistira. To dete milo niko ne bi pozeleo. Ljubav prekomedjunarodnu moramo svi da ucimo. Srce ljudsko svuda isto kuca, i svuada je covek samo covek, slab i nistavan u poredjenju sa bogom, milo dete.

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

Ne postoji CPC, nijedna pomesna pravoslavna crkva je nije priznala. To je udruzenje gradjana od kojih mnogi u vrhu imaju kriminalnu proslost, jedan je veteran italijanske porno-industrije, a neki nemaju veze sa Crnom Gorom, poput Zike Smederevca, raspopa optuzenog da je pokrao crkvenu kasu, ali je spas nasao kod tzv. CPC

Vlajko

pre 11 godina

Posle me pitaju kako mogu da ne verujem.Zarada od 150 000 evra dnevno nije mala uopste,skoro je bila vest da ima 30 000 gladnih od cega dece 10 000.

Stevan

pre 11 godina

A ti narode i dalje veruj popovima, i dalje ti vozi stara juga a oni ce uskoro po privatan avion da imaju. Jedan je bio patrijarh Pavle, ovo sve posle njega antihristi (cast retkim izuzecima).

khm

pre 11 godina

da biste verovali u boga, ne morate uopste da verujete u crkvu... Sto se mene tice, ja verujem u svevisnjeg, a crkvu smatram za zlo...

xy

pre 11 godina

ko zeli srbiju..nije mu daleko...a crna gora ce ostati crna gora...to govorim kao osoba koja postuje i voli srbiju..a sto se crkve tice..konkretno popova...obicna gomila lopova koji su se sakrili u misje rupe za vreme komunizma..ako vjeruju u zagrobni zivot sta se nijesu zrtvovali i pokazali vjeru...pih...

dado

pre 11 godina

Uvijek se bune oni koji nikad nista nisu dali u crkvu. Prvi su kad treba zavirivati u džepove popovima. Vjernici ostavljaju priloge. Ko hoće hoće, ko neće neće. Na svakom je da odluči, niko nije prisilje.
Što se tiče Ostroga, srbi ostavljaju novac svojoj crkvi. Crna Gora zarađuje na putarini (za puteve sa duplom punom trakom i ograničenjem 40)i pretplati na disanje svim vjernicima koji posjete taj manastir.

Kaurin

pre 11 godina

Ima li nekog ko će poverovati u ovako sračunato plasiranu informaciju i frljanje iznosima koje je nemoguće dokazati.
Jasno je čemu sve to služi.
Samo mi nije jasno što nije ubacio u igru veći iznos? Neki ovde bi i to progutali.

b

pre 11 godina

pa šta, taj prihod generišu vernici SPC. Oni nek sačekaju da se neko odnjih posveti, onda još jedno 300-400 god da se to u narodu primi, pa će i njih neka kinta (zasluženo) da klepi... Pozdrav braći iz Crne Gore

Zoran

pre 11 godina

...nekada bi , iz radoznalosti , valjalo postaviti kamere , i dati toj "grupi građana" brojne manastire i crkve po Crnoj Gori . Šta bi , mili Bože , oni radili u tim objektima ? Zasjedala dukljanska akdemija bivših crnogorskih kominusta ? Napravili od konaka manastira sv. Luke , bordel kao nekad ? ...nizašto nisu ti "crnogorci" . dvije koze na papiru bi im utekle .

dragutin

pre 11 godina

@Deda Paun Solunac: "I neomalovazavajte CPC uporedbama sa sektom, ugrizcete se uskoro za jezik"

Jel da? A na osnovu čega to tvrdiš, crni deda Paune? Ugrišćemo se? Slabo se ti razumeš u crkvena pitanja. Reč "sekta" znači "odsečak" od glavnine, pa ta šačica zaluđenika koji slede raščinjenog parohijskog sveštenika carigradske patrijaršije koji se sam proglasio za mitropolita time ispunjava uslov da budu nazvani sektom; ali u suštini su paracrkvena organizacija.
Zamisli da nekog lekara opšte prakse najure iz službe kao nesposobnog i korumpiranog, a on se proglasi za kardiohirurga i otvori svoju kliniku koju nazove "Klinički centar Srbije"... svašta je moguće, ali ko bi se pametan kod takvog šarlatana lečio?
I čime to ovaj pomoćnik raspopa Miraša Dedeića potkrepljuje svoje tvrdnje? A evo, dospeo je na naslovnu stranu jednog ozbiljnog sajta. Ovo je običan pamflet nastao na osnovu proizvoljnih procena jedne zlonamerne paracrkvene organizacije, ne razumem zašto je neko to uzeo za ozbiljno.

Nepoznati korisnik

pre 11 godina

Ko je ovde lud, u istom clanku:
-SPC iz Crne Gore iznosi pare u Srbiju (sto je lose)
-SPC iz Srbije donosi pare u Crnu Goru, sto je dokaz nekakvog subverzivnog delovanja i takodje lose

Neka se odluce braca crnogorci koje im od ta dva smeta, ovako im smetaju dve stvari koje se medjusobno potiru.

Natasa Petrovic

pre 11 godina

Kakva steta?! Zavadjati ovako ljude?! Crna Gora je samostalna drzava i niko u Srbiji to ne spori i nista ruzno za Crnu Goru ne govori u kontekstu njene samostalnosti. Trebalo bi da imamo dobre komsijske odnose. Neki izgleda misle da mogu u EU i NATO da skupljaju poene ako miniraju srpstvo i Srbiju - nece ni to jos dugo moci. Kad pomru oni u Hagu, Srbija vise nece biti vest na CNN a nece biti ni interesantna (previse mala i previse beznacajna). A sta ce onda ovi? Hoce li i dalje vikati "jadni mi od Srbije"?

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

УСТАВ СВЕТОГ СИНОДА У КЊАЖЕВИНИ ЦРНОЈ ГОРИ, 1903.

"ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Члан 1.

Автокефална православна Митрополија у Књажевини Црној Гори, као члан једне свете католичанске и апостолске цркве, којој је пастиреначелник и глава Господ и Бог наш Исус Христос, чува и одржава јединство у догматима и каноничким установама са свима другима православнима автокефалним црквама, и ово ће јединство она чувати и одржавати довијека."

http://sr.wikisource.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D1%83_%D0%9A%D1%9A%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8_%281903%29

rade

pre 11 godina

@solunac, 23. jul 2012 22:01

E moj ti, deda Pavijane (valjda dobro napisah, ako nisam izvinjavam se), ophrvala demencija i to malo sive mase u lobanji?? :))
Pored demencije ophrvala te je i nepismenost a pokušavaš da nam držiš lekcije. Ne kaže se "ugrizćete" (možda na neocrnogorskom) već (na srpskom) "ugrišćete". To ti se zove jednačenje po zvučnosti. :))
Ali dobro, možda u toj tvojoj novoj CG gramatici se tako kaže. :))
Inače ja kao neverujući i kao laik znam jednu stvar: CPC je (u religijskom kontekstu) sekta, a u civilnom kontekstu jedna organizacija iliti udruženje grupe građana. Pride, ovako kao laik, znam da SPC ne može da daje autokefalnost nekoj crkvi već se to radi na saboru (ako mi se dobro čini u pitanju je vaseljenski sabor) i autokefalnost se iska na tri mesta: Moskva, Carigrad i Jerusalem. E sada ovom nesretnom Vučiniću mogu da poručim da, ako već sebe smatra sveštenikom, neka krene da misionari po svetu i neka ubedi ljude da je baš njegova religija spas za dušu. Ja ako ikada budem počeo da verujem u Boga sigurno ću se prikloniti SPC a ne tamo nekoj izmišljenoj organizaciji koja kmeči kako ne dobija pare. Pa šta ako SPC ima prihode od 50 miliona evra. Ja im ne dajem pare a ljudi koji im daju pare ne daju iz mog već iz svog džepa. i sa tim nemam nikakv problem. Ko hoće i ima neka im daje, mene niko ne bije po ušesima da dajem pare pa se ne osećam ni pokradenim. Više se osetim pokradenim kada pročitam da Šutanovac gradi vilu na pašnjaku u centru Beograda.

Bjelopavlić

pre 11 godina

1941. imali smo tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, a 1991. imali smo tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Ova dva mrtvorodjenčeta imaju istu političku namjenu. Kadrove u Hrvatskoj kao i u Crnoj Gori obezbjedjivani su medju raščinjenim sveštenicima ili izbačenim bogoslovima. Ona TZV. iz 1941. imala je funkciju, napisanu i ovjerenu: I za Vatikan i za NDH bilo je važno da će Hrvatska pravoslavna crkva moći utirati put ka Uniji sa Rimom i ako bude aktivno radila pomagaće pohrvaćenje Srba i doprinijeti da se ostvaruje teza o pravoslavnim Hrvatma. Vučiniću i nekrštenim mirišu pare koje bi dolazile utiračima puta.

Frki Niš

pre 11 godina

sve lepo oporezovati, čak dodatnim porezom od bar 50% za pomoć sirotinji, za narodne kuhinje. mislim da je to u skladu sa učenjem pravoslavne crkve.

Math

pre 11 godina

Kad se tih 50 miliona podeli sa 365 dana dobije se cifra od nekih 137 hiljada dnevno!
Orjentacije radi toliko moze da inkasira jedna utakmica koju gleda 10 hiljada gledalaca gde je cena ulaznice nekih 14 eura!

Nemanja

pre 11 godina

Jesu li platili porez na tih 50 miliona? Ili na bilo koji dinar koji zarade?
Pitam popa na nekom vencanju na kome sam bio skoro, da li placa poreze drzavi, on odgovara da ga crkvene vlasti oporezuju i uzimaju mu procenat od svakog dinara koji zaradi. Drzavi nista... Na moju konstataciju da bi onda crkvene vlasti trebale da mu placaju penziju i zdravsteno, ladno me je lik prokleo, nazvao nekakvom anatemom... umalo me nije oterao u 3 lepe...
A od para koje ja uplacujem u budzet kroz poreze, doprinose, pdv dobija platu, penziju, leci se...

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

"Ustav za Knjaževinu Crnu Goru, 1905."

Članak 40.

"Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno-pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori"."

Radasin

pre 11 godina

I posle kazu Srbija ih hrani...pa od ovih para bi moglo znatno da se povecaju penzije, a i socijalna primanja ugrozenoih Srba na severu Crne Gore.

Pax Equilibrium

pre 11 godina

Svi pravoslavci su dobro došli u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koja ispovjeda istinsku hrišćansku vjeru ljubavi i praštanja, ako žele da više nemaju veze sa nacionalističkim sektama i njihovim vukovima u jagnjećoj koži.

MUKNAVI

pre 11 godina

Uf bre dobra lova,a tebi Vucinicu ne daju Srpski "Boziji" provajderi,apaju za sebe, pa se ti "zabrino" za Crnu Goru i tako to nebil` uz pomoc te poluge zgrabijo nesto ,onako,za sebe...ccc alaj se ova "Bozija" administracija razobadala u otimacini oko svega onoga sto ostalima tumaci da je greh..auu**uuu pohlepna goveda,gvire iz dzipova pa kada im se slucajno popreci siromasak na putu..skresu mu boga,a oblecu oko bogatuna i zdrakaju ocima prema njegovom dzepu..ko kobra!

upitani

pre 11 godina

ja sam Crnogorac koji voli svoju zemlju Crnu Goru i ponosim se svojim poreklom ali za mene postoji samo SPC, ove nevladine organizacije tipa CPC me ne zanimaju... cak mislim da je i CG vlast odavno digla ruke od CPC tako da tome i ne treba vise pridavati toliku paznju..

shazam

pre 11 godina

Zanimljivo...Srbija se mesa u unutrasnje stvari Crne Gore preko SPC, a Crna Gora sekularna drzava. Zaboravio je da pomene koliko se mesamo prihodom koji ostvarujemo prodajom jafa keksa u Crnoj Gori (to je verovatno u trilionima evra, procenice vec doticni, svakako objektivni gospodin.

Vuk

pre 11 godina

Ja sam Crnogorac, ali sam pravoslavan, krsten u SPC i govgorim srpskim jezikom. Nemam kompleks od Srba i Srbije, kao sto ni Austrijanci nemaju od Nemaca a govore nemackim ili Australijanci od Engleza.
A ako Hrvatima ne smeta sto im je Papa u Vatikanu, ni meni ne smeta sto je Patrijarh u Begradu.

mlado-podgoricanin

pre 11 godina

ja kao srbin iz podgorice tvrdim da je cpc sekta evo nisam iz beograda niti sumadije nego iz crne gore i tvrdim da je. ali nije moje da sudim na boga je to. ja ljubim svetog savu i sve srpske svece a medju njima i jedan od najvecih je i sveti vasilije ostroski slava mu i milost i velika hvala. pozdrav svim ljudima dobre volje!

Predrag

pre 11 godina

Hajde da se ostavimo Crne Gore... Koliko SPC dobije od srpske države, koliko od nas otme preko doplatne markice 10 dinara svaki dan u pošti? Koliko miliona evra i šta radi s tim parama? Otvara narodne kuhinje, da pomaže siromašnima i gladnima? Jok...

montenegrino

pre 11 godina

Ovo je ziva istina sto je rekao...ko ne vjeruje moze da provjeri podatke. Dvije godine zaredom je SPC od para iz manastira uplacivala penzionom fondu Republike Srpske 35.000.000e. To je bilo zvanicno saopstenje SPC. Ne znam tacno koje su godine u pitanju. Ko hoce moze da provjeri,ali mislim da se radi o 2004 i 2005 pa pogledajte koje se tu pare vrte. Odavno je vec poznato da je SPC od manastira napravila banku para,a ne zaboravite da tu dolazi na hiljade muslimana i katolika cak cu se usudit i rec vise nego nas pravoslavaca sto sam se i sam uvjerio kad sam god isao. Od kud njima pravo da taj toliki novac uplacuju u institucije druge drzave??? SVE CRKVE ZABRANIT! UDBASKE ORGANIZACIJE! MUKA MI OD NjIH! To vazi i za ove druge vjerske 'organizacije'! Sektasi na dzipovima, sve!

CG

pre 11 godina

Ja kao crnogorski Srbin vam mogu reci: ne postoji nikakav crnogorski narod kao sto i ne postoji tkz. "CPC"!
Nakon pada Milove narkovlade ce prvo usljediti hapsenja predstavnika rezima,pa vracanje srpskog jezika,zabranu "CPC" i konacno ujedinjenje sa Srbojim u zemlji koja ce se jednostavno zvati Srbija!
Ne vjerujte?
Sacekajte jos malo dok taj diler padne sa vlasti...

демо кра ти и ја

pre 11 godina

Све часни и поштени "породични" људи.
Мираш Дедеић, самозвани митрополит је био свештеник Цариградске патријаршије у Риму, али му је надлежни епископ због огрешења о каноне забранио да чинодејствује, а послије тога је и рашчињен. Хтио је да постане свештеник Српске православне цркве па је молио митрополита загребачко-љубљанског да му да парохију у Риму, али му молба није била услишена.Удба и комунистички режим је 1980-их покушавао да га убаци у редове Митрополије како би исценирао раскол по „македонском моделу“.Након отварања досијеа у архиви Вјерске комисије под ознаком „строго повјерљиво“ пронађена је биљешка од 19. септембра 1984. године са митрополитом црногорско-приморским господином Данилом, а водили су га Божидар Тадић, шеф Вјерске комисије, и Божидар Караџић, секретар комисије. Из биљешке се види да су два Божидара инсистирали да митрополит Данило замонаши Мираша како би овај био викарни епископ. Митрополит Данило је одолио притисцима и одбио да замонаши Мираша.Ожењен Италијанком Розаном
Милутин Цвијић, рођен у Теслићу, бивши јеромонах манастира Острог, рашчињен од стране Српске православне цркве јер је прекршио монашки завјет и оженио се (1990). Прикључио се тзв Црногорској православној цркви 1995. године.
Живорад Павловић, бивши свештеник из Смедерева, рашчињен због крађе смедеревске црквене општине, како се наводи у одлукама црквених судова. Приступио је тзв Црногорској православној цркви 1999. године.

novosadjanin

pre 11 godina

@ duduk Zajko

Stara Hercegovina iz 17-tog veka me ne interesuje ali je Ostrog bio,jeste i bice Manastir SPC-a ,Sveti Vasilije Ostroski je bio Vladika SPC-a , Vladika Danilo je bio Vladika SPC-a, Petar Petrovic Njegos je bio Vladika SPC-a,Marko Miljanov, Kralj Nikola,Arsenije Carnojevic i svi Pravoslavni Hriscani u CG od postanka pa do pre koju godinu( a 90% i danas) su krsteni u SPC-u. Neverovatna je kolicina gluposti u tvrdnji da je SPC 1920 god oduzeo autokefalnost CPC-u. Pa to se proverava na dva klika mada je to u rangu tvrdnje da je voda suva ili da je nebo dole. U Francuskoj,Austriji,Spaniji,Italiji,Portugalu... su sve katedrale u vlasnistvu Katolicke Crkve sa sedistem u Vatikanu i moze neki Biskup sa sirom familijom da izadje iz Katolicke Crkve i osnuje svoju versku zajednicu ali u Noter Dam Katedralu vise ne moze da udje ni kao turista a na njegovo mesto ne dolazi onaj kojeg izabere Francuska nego PAPA. Tako ti je u celoj Evropi i jedino se mozete zaliti FIFI i UEFI ako vam nesto smeta. Na svu srecu i u ovim teskim vremenima je 99% Pravoslavnih Hriscana u CG ostalo verno Crkvi u kojoj su se krstili njihovi ocevi,dedovi i pradedovi. Ziro racun sekta se ne moze ni u jednoj drzavi regisrovati kao autokefalna Pravoslavna Crkva nego se jedino moze registrovati(i tako je registrovana) kao NVO poput drustva pecarosa ili kao verska zajednica poput jogi letaca. Zivo me zanima novokomponovana CG varjanta istorije i objasnjenje za Njegosa,Vasilija Ostroskog i Marka Miljanova

ognjen

pre 11 godina

Evo ja sam iz Budve, ali još uvijek u Crnoj Gori nisam sreo niti jednog vjernika tzv CPC ( sekte). To je obična Milova i Vatikanska politička grupacija, ali bez ikakvog uspjeha među narodom Crne Gore. Minorni su, i ne zaslužuju pažnju. Ostrog je srpska svetinja, a Vasilije Ostroški je iz Trebinja. Šta onda bulazni ovaj tužni i žalosni Vučinić?

Zoki

pre 11 godina

Toj tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi je istekao vek trajanja. U vreme borbe za osamostaljivanje Crne Gore mogla je i da ima nekog smisla. Danas crnogorsku državnost ne osporava niko, pa ni vladika Amfilohije Radović i SPC. U tom kontekstu, Crnoj Gori ne treba neka samostalna CPC da bi bila stožer državne nezavisnosti.

Takođe, ne može se ignorisari činjenica da je na čelu CPC Miraš Dedeić, čovek koga je vaseljenski patrijarh rasčinio i isključio iz Crkve. Da su među sveštenicima i oni koji sa Crnom Gorom nemaju nikakve veze, nego su pobegli u CPC nakon raznih optužbi o zloupotrebama. Da dobar broj pripadnika CPC nisu tamo došli radi vere, nego radi politike. Primer toga je Marija, kćerka Slobodana Miloševića i Mire Marković. Ona je organizovala parastos svom dedi Svetozaru (osu Slobodana Miloševića) sa sverštenstvom CPC, obrazlažući to tvrdnjom da "SPC nije dostojna da održi taj parastos". Međutim, njen deda je počinio samoubistvo tako da verovatno nije ni sahranjen sa opelom, pa ne može ni parastos da mu se održava. Međutim, Miraš Dedeić se ne bavi takvim detaljima.

gutenberg

pre 11 godina

Vučiniću, nema crnogorske crkve, kao što nema ni šumadijske, pomoravske... jer se ne postaje crkva po geografskom položaju!!!!
(Marko Z, 23. jul 2012 20:07)
Marko !!! Ne lupetaj nego uci . Znanje je moc !! Udji na sajt , CPC , Uzmi knjige , pitaj onoga ko zna pa onda pisi !! Moze ????
http://sr.wikisource.org/sr/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D1%83_%D0%9A%D1%9A%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8_(1903)

Zapadna Srbija

pre 11 godina

Pogledajte sta voze popovi i kaludjeri i sve vam je jasno. I u Cg i u Sr. Crkva se odavno umesala u politiku i sve je stvar interesa.

stari merkator

pre 11 godina

SPC je instrument velikodržavne, imperijalne politike Srbije prema Crnoj Gori. U tome je suština problema.
Kad Srbija napusti tu podlu politiku (čiji je cilj aneksija Crne Gore) - nestaće i problem sa crkvom.

deda Paun, solunac

pre 11 godina

Cim Srbin, decice, izgubi svaku argumentaciju on gresivno potegne za istorijom. Istorija koju vi decice potezete ovde je samo nasa, i bila je u sluzbi nasega naroda. Druge istorije se zbog nase hegemonije nisu mogle ni smele pisati. Danas je drugo vreme, ko sto neko rece novo EU vreme. Svi ce napisati i polazu pravo na vlastitu istoriju. Tako da ne duljim, kad Crna Gora napise na osnovu istorijske faktografije vlastitu istoriju malo-puno ce ona da se razlikuje od onoga sto ste ucili u skoli deco.
I neomalovazavajte CPC uporedbama sa sektom, ugrizcete se uskoro za jezik

Bogic Milic

pre 11 godina

Kako bre mozes da poistovecujes tako nesto. Mene kao crnogorca je sramota sto ti tako pises.
(Bogdan, 23. jul 2012 21:34)

Svako ima pravo na vlastito shvatanje Crnogorstva. Ja sam za razliku od tebe Crnogorac sa velikim "C". Nema u Crnoj Gori crnogoraca pobratime, nema.

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Crnogorac i pravoslavac
Objasni nam molim te koja je to Crnogorska crkva cije je visevekovno postojanje ukinuto 1920 god ? Jel ona u kojoj je vladika bio Njegos? Navedi jedan hram koji je navodno do 1920 god pripadao nekoj fantomskoj Crnogorskoj crkvi a onda je navodno oduzet? Kojoj je Crkvi pripadao kralj Nikola ili Marko Miljanov? Posto je za vas knjiga nesto sto "skuplja prasinu nedje u biblioteku" potrudi se malo i informisi se o borbi izmedju dve dinastije za SRPSKI presto. Kralj Nikola je za sebe tvrdio da je cuvar Srpstva i Svetosavlja i da stoji na oltaru celokupnog naroda Srpskog,da je Lovcen uz Durmitor i Kom otadzbina Srpskih vila,"nemamo ambicije da budemo Srbijanski okrug ili ma cija provincija.Crna Gora je vazda bila Srpska i mora ostati Srpska ali sa najvise prava jer u jedinstvo unosi najvise zasluga" ,"Njesmo nikad nista ocekivali od Italijana nego smo se borili za Srpstvo i slavu mu pronjeli", " Crna Gora kao Srpska drzava ima prava nasledja Srpskog prestola jer je osnivatelj Srpske drzave ( telegram US predsedniku Vudru Vilsonu)". Vodja Bozicnog ustanka Krsto Popovic"Crnogorski sinovi su najstariji pobornici nacionalne ideje i ovdje se sacuvala iskra slobode Srbinove u najtezim trenucima". Kralja Nikolu ste vi skinuli na Podgorickoj skupstini a ucesnici Bozicnog ustanka su se borili pod Srpskom kokardom a Karadjordjeviceva vojska pod Jugoslovenskom. Tada je postojalo nesto sto se zove cast a danas postoji samo sverc.

sv. Isail

pre 11 godina

Grabi li se grabi. Nije li pohlepa boziji greh? Ali SPC moze udariti i kontru. Ona moze izneti svoje istinske godisnje prihode i rashode poslednjih 10 godina, i uz to da pokaze koliko je od toga mrvica podelila nimucnim i bednim. Srce bozije bi se sigurno veselilo.

Bogdan

pre 11 godina

Zamislite da u Hram Svetog Save ulazite ispod šahovnice. Nama je to isto.
(Crnogorac i pravoslavac, 23. jul 2012 20:03)

Kako bre mozes da poistovecujes tako nesto. Mene kao crnogorca je sramota sto ti tako pises.

Mikula

pre 11 godina

@ lars
Zaista sam se nasmejao na ovu izjavu i racunicu gospodina Vucica. Pa ona prkosi i osnovnim zakonima fizike i logike.

Previse si posten i naivan i to je sve. Nista ovde nije smesno. Hiljade se izvora ovde sliva. Kad bi crkva zivela od onoga sto joj posetioci i vernici poklone brzo bi joj se krov urusio.

Владимир

pre 11 godina

Елементарно непознавање... нема ЦПЦа, јер аутокефалност може да да само мајка црква, у овом случају СПЦ која ју је добила у 13. веку.
Итд, итд...

duduk Zajko

pre 11 godina

@novosadjanin: 99% Pravoslavnih Hriscana u CG su krsteni u SPC , Njegos je bio Vladka SPC-a,Kralj Nikola ktitor Crkvi SPC, Sveti Vasilije Ostroski Zahumsko-Hercegovacki Vladika koji je rodjen u danasnjoj RS i parohija mu je bila stara Hercegovina kojoj je pripadao Niksic sa celom Zupom i mestom gde se nalazi Manastir.

- Ah, ta slatka srpska rijec - bilo. Bilo ovo, bilo ono... Ali moras znati: sve sto si nabrojao da je bilo, vise nikad biti nece. Danas se u Crnoj Gori proteze iskljucivo Republika Crna Gora.

ee

pre 11 godina

mislim da ce 'crnogorci' kad-tad morati da se pomire sa tim da su jednostavno manjina u sopstvenoj drzavi, drzavi koja je stvorena iz samo jednog razloga, a svi znamo koji je to razlog..
slabo je sve to, a ovakve histericne izjave to najbolje dokazuju, ne moze se nista vestacki..jedino da se udruze sa albancima..

novosadjanin

pre 11 godina

Ovi sektasi iz tzv CPC su neunistivi. 99% Pravoslavnih Hriscana u CG su krsteni u SPC , Njegos je bio Vladka SPC-a,Kralj Nikola ktitor Crkvi SPC, Sveti Vasilije Ostroski Zahumsko-Hercegovacki Vladika koji je rodjen u danasnjoj RS i parohija mu je bila stara Hercegovina kojoj je pripadao Niksic sa celom Zupom i mestom gde se nalazi Manastir. Uopste sekti ne treba pridavati medijski prostor jer vise obraza od njih imaju oni taksisti na Ostrogu koji na hodocasnike gledaju kao na setajuce eve i voze do gore za 1e. Neka oni pale badnjak pred uzom rodbinom i telohraniteljima dok ih sve autokefalne Pravoslavne Crkve vide kao sektase. U stvari , uopste ih ne gledaju jer je u pitanju organizacija stvorena od Milove sluzbe i finansirana iz dzepa Milovog prepostenog brata

Lars

pre 11 godina

Zaista sam se nasmejao na ovu izjavu i racunicu gospodina Vucica. Pa ona prkosi i osnovnim zakonima fizike i logike.
Naime ako racunamo da prosecno vernik (posetilac) ostavi donaciju od 10 evra u crkvi (a siguran sam da je ta prosecna suma mnogo manja), to znaci da 5 miliona ljudi godisnje poseti manastir Ostrog. Pa cela Crna gora nema toliku godinju posetu!
Na osnovu prosecne donacije od 10 evra, ispada da manastir Ostrog posecuje minimum 1150 ljudi na sat (ako racunamo da je otvoren 365 dana godisnje i 12 sati dnevno)!!!!! Pa ni u Vatikan ne dolazi toliko ljudi!!

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

Novac je glavni razlog zbog koga SPC ne da imovinu koju je 1920. uzela Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ukinuvši njeno viševjekovno trajanje kanonskim i pravnim nasiljem, kao što je dvije godine ranije, u stanju okupacije, ukinuta i crnogorska država a dinastija protjerana, njena imovina data Karađorđevićima.

Danas, Crnogorci koji su vjekovima zidali i od Turaka branili svoje crkve i manastire, ne mogu u njih ni da uđu kao ono što jesu, već prolaze ispod srpske zastave. Nemamo mi ništa ni protiv SPC ni protiv Srba kao naroda, ali ovo je velika rana na duši i sramota na obrazu Crne Gore i ona mora biti izbrisana. Zamislite da u Hram Svetog Save ulazite ispod šahovnice. Nama je to isto.

Aleksandar

pre 11 godina

Stevo Vučiniću, koliko god da manastir Ostrog ima prihoda, to je uglavnom prilog manastiru i dar koji vjernici (a i nevjernici da kažem) daruju manastiru.. I šta je to tebe briga?! Brini se za svoju sektu!

PoeticGenius

pre 11 godina

Ne treba nama organizovati nikakve bitke za bebe, sigurne kuce, pokretne mamografe, opremati nam porodilista. Sve mi to mozemo sami, samo smo nezahvalni i bezobrazni. Nemas cele gaće, ali za cigare i crkvu moras da imas.

ћћћ

pre 11 godina

Свети Василије, помози нам у борби против секте дедеића за нашу свету СПЦ за опстанак и повратак наше покрајине ЦГ у загрљај Србије.Амин

Nebojsa

pre 11 godina

Oni koji su rusili crkve i progonili vernike posle 1941. godine sad traze da imaju svoju Crkvu.
I gde nadje 50 miliona , okruglu cifru.....

Bojan

pre 11 godina

Sekta koju čine 3 raspopa daje mišljenje o manastiru SPC. Svašta...to mišljenje je relevantno koliko i mišljenje Kosmičke Crkve Magičnog Kupuščića.

Rubezic Bozidar III

pre 11 godina

Jeste, 136.000 eura dnevno... Toliko Diznilend ne zaradi baš svakog dana.
(jovaNS, 23. jul 2012 20:19)

Pobrkao si nesto decko. Prihod nije ostvaren od prodaje ulaznica. Prihod je prihod, i razni su kanali kako se dolazi do njega u Crkvi. Ako prica nije tacna neka dozvole na uvid svoje racunovodstvene knjige poreskim organima drzave. Krili ih ne krili bog sve vidi. Crkva je mracni zid i zivot u njoj tece po ustaljenom srednjovokovnom ritmu. Medjutim, CG je na pragu EU. Tamo se sve mora znati...

Mikeli

pre 11 godina

Na osnovu izjave ovog čoveka očigledno je da crnogorsku ckvu doživljava kao firmu koja može da mu donese veći profit. Promašili ste temu gospodine, ne možete porediti vaš STR (samostalnu trgovinsku radnju) i najveću svetinju u Crnoj Gori!

!

pre 11 godina

Cisto analiticki posmatrano:
Prvo ne verujem ovom Vucinicu jer je on iz Dedeicevog tabora tj. iz tzv. "autokefalne CPC", a drugo, ako je i istina, meni ne smeta jer po crkvama, uglavnom idu oni kojima vera nesto znaci, pa neka izdrzavaju svoje svetinje.
A i muka mi je vise od vesti u kojima cim se pomene Bog i Crkva, odmah se trazi senzacija!

Aleksandar

pre 11 godina

Stevo Vučiniću, koliko god da manastir Ostrog ima prihoda, to je uglavnom prilog manastiru i dar koji vjernici (a i nevjernici da kažem) daruju manastiru.. I šta je to tebe briga?! Brini se za svoju sektu!

Mikeli

pre 11 godina

Na osnovu izjave ovog čoveka očigledno je da crnogorsku ckvu doživljava kao firmu koja može da mu donese veći profit. Promašili ste temu gospodine, ne možete porediti vaš STR (samostalnu trgovinsku radnju) i najveću svetinju u Crnoj Gori!

ћћћ

pre 11 godina

Свети Василије, помози нам у борби против секте дедеића за нашу свету СПЦ за опстанак и повратак наше покрајине ЦГ у загрљај Србије.Амин

Lars

pre 11 godina

Zaista sam se nasmejao na ovu izjavu i racunicu gospodina Vucica. Pa ona prkosi i osnovnim zakonima fizike i logike.
Naime ako racunamo da prosecno vernik (posetilac) ostavi donaciju od 10 evra u crkvi (a siguran sam da je ta prosecna suma mnogo manja), to znaci da 5 miliona ljudi godisnje poseti manastir Ostrog. Pa cela Crna gora nema toliku godinju posetu!
Na osnovu prosecne donacije od 10 evra, ispada da manastir Ostrog posecuje minimum 1150 ljudi na sat (ako racunamo da je otvoren 365 dana godisnje i 12 sati dnevno)!!!!! Pa ni u Vatikan ne dolazi toliko ljudi!!

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Crnogorac i pravoslavac
Objasni nam molim te koja je to Crnogorska crkva cije je visevekovno postojanje ukinuto 1920 god ? Jel ona u kojoj je vladika bio Njegos? Navedi jedan hram koji je navodno do 1920 god pripadao nekoj fantomskoj Crnogorskoj crkvi a onda je navodno oduzet? Kojoj je Crkvi pripadao kralj Nikola ili Marko Miljanov? Posto je za vas knjiga nesto sto "skuplja prasinu nedje u biblioteku" potrudi se malo i informisi se o borbi izmedju dve dinastije za SRPSKI presto. Kralj Nikola je za sebe tvrdio da je cuvar Srpstva i Svetosavlja i da stoji na oltaru celokupnog naroda Srpskog,da je Lovcen uz Durmitor i Kom otadzbina Srpskih vila,"nemamo ambicije da budemo Srbijanski okrug ili ma cija provincija.Crna Gora je vazda bila Srpska i mora ostati Srpska ali sa najvise prava jer u jedinstvo unosi najvise zasluga" ,"Njesmo nikad nista ocekivali od Italijana nego smo se borili za Srpstvo i slavu mu pronjeli", " Crna Gora kao Srpska drzava ima prava nasledja Srpskog prestola jer je osnivatelj Srpske drzave ( telegram US predsedniku Vudru Vilsonu)". Vodja Bozicnog ustanka Krsto Popovic"Crnogorski sinovi su najstariji pobornici nacionalne ideje i ovdje se sacuvala iskra slobode Srbinove u najtezim trenucima". Kralja Nikolu ste vi skinuli na Podgorickoj skupstini a ucesnici Bozicnog ustanka su se borili pod Srpskom kokardom a Karadjordjeviceva vojska pod Jugoslovenskom. Tada je postojalo nesto sto se zove cast a danas postoji samo sverc.

ognjen

pre 11 godina

Evo ja sam iz Budve, ali još uvijek u Crnoj Gori nisam sreo niti jednog vjernika tzv CPC ( sekte). To je obična Milova i Vatikanska politička grupacija, ali bez ikakvog uspjeha među narodom Crne Gore. Minorni su, i ne zaslužuju pažnju. Ostrog je srpska svetinja, a Vasilije Ostroški je iz Trebinja. Šta onda bulazni ovaj tužni i žalosni Vučinić?

Bogdan

pre 11 godina

Zamislite da u Hram Svetog Save ulazite ispod šahovnice. Nama je to isto.
(Crnogorac i pravoslavac, 23. jul 2012 20:03)

Kako bre mozes da poistovecujes tako nesto. Mene kao crnogorca je sramota sto ti tako pises.

Nebojsa

pre 11 godina

Oni koji su rusili crkve i progonili vernike posle 1941. godine sad traze da imaju svoju Crkvu.
I gde nadje 50 miliona , okruglu cifru.....

novosadjanin

pre 11 godina

@ duduk Zajko

Stara Hercegovina iz 17-tog veka me ne interesuje ali je Ostrog bio,jeste i bice Manastir SPC-a ,Sveti Vasilije Ostroski je bio Vladika SPC-a , Vladika Danilo je bio Vladika SPC-a, Petar Petrovic Njegos je bio Vladika SPC-a,Marko Miljanov, Kralj Nikola,Arsenije Carnojevic i svi Pravoslavni Hriscani u CG od postanka pa do pre koju godinu( a 90% i danas) su krsteni u SPC-u. Neverovatna je kolicina gluposti u tvrdnji da je SPC 1920 god oduzeo autokefalnost CPC-u. Pa to se proverava na dva klika mada je to u rangu tvrdnje da je voda suva ili da je nebo dole. U Francuskoj,Austriji,Spaniji,Italiji,Portugalu... su sve katedrale u vlasnistvu Katolicke Crkve sa sedistem u Vatikanu i moze neki Biskup sa sirom familijom da izadje iz Katolicke Crkve i osnuje svoju versku zajednicu ali u Noter Dam Katedralu vise ne moze da udje ni kao turista a na njegovo mesto ne dolazi onaj kojeg izabere Francuska nego PAPA. Tako ti je u celoj Evropi i jedino se mozete zaliti FIFI i UEFI ako vam nesto smeta. Na svu srecu i u ovim teskim vremenima je 99% Pravoslavnih Hriscana u CG ostalo verno Crkvi u kojoj su se krstili njihovi ocevi,dedovi i pradedovi. Ziro racun sekta se ne moze ni u jednoj drzavi regisrovati kao autokefalna Pravoslavna Crkva nego se jedino moze registrovati(i tako je registrovana) kao NVO poput drustva pecarosa ili kao verska zajednica poput jogi letaca. Zivo me zanima novokomponovana CG varjanta istorije i objasnjenje za Njegosa,Vasilija Ostroskog i Marka Miljanova

!

pre 11 godina

Cisto analiticki posmatrano:
Prvo ne verujem ovom Vucinicu jer je on iz Dedeicevog tabora tj. iz tzv. "autokefalne CPC", a drugo, ako je i istina, meni ne smeta jer po crkvama, uglavnom idu oni kojima vera nesto znaci, pa neka izdrzavaju svoje svetinje.
A i muka mi je vise od vesti u kojima cim se pomene Bog i Crkva, odmah se trazi senzacija!

Bojan

pre 11 godina

Sekta koju čine 3 raspopa daje mišljenje o manastiru SPC. Svašta...to mišljenje je relevantno koliko i mišljenje Kosmičke Crkve Magičnog Kupuščića.

novosadjanin

pre 11 godina

Ovi sektasi iz tzv CPC su neunistivi. 99% Pravoslavnih Hriscana u CG su krsteni u SPC , Njegos je bio Vladka SPC-a,Kralj Nikola ktitor Crkvi SPC, Sveti Vasilije Ostroski Zahumsko-Hercegovacki Vladika koji je rodjen u danasnjoj RS i parohija mu je bila stara Hercegovina kojoj je pripadao Niksic sa celom Zupom i mestom gde se nalazi Manastir. Uopste sekti ne treba pridavati medijski prostor jer vise obraza od njih imaju oni taksisti na Ostrogu koji na hodocasnike gledaju kao na setajuce eve i voze do gore za 1e. Neka oni pale badnjak pred uzom rodbinom i telohraniteljima dok ih sve autokefalne Pravoslavne Crkve vide kao sektase. U stvari , uopste ih ne gledaju jer je u pitanju organizacija stvorena od Milove sluzbe i finansirana iz dzepa Milovog prepostenog brata

Zoki

pre 11 godina

Toj tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi je istekao vek trajanja. U vreme borbe za osamostaljivanje Crne Gore mogla je i da ima nekog smisla. Danas crnogorsku državnost ne osporava niko, pa ni vladika Amfilohije Radović i SPC. U tom kontekstu, Crnoj Gori ne treba neka samostalna CPC da bi bila stožer državne nezavisnosti.

Takođe, ne može se ignorisari činjenica da je na čelu CPC Miraš Dedeić, čovek koga je vaseljenski patrijarh rasčinio i isključio iz Crkve. Da su među sveštenicima i oni koji sa Crnom Gorom nemaju nikakve veze, nego su pobegli u CPC nakon raznih optužbi o zloupotrebama. Da dobar broj pripadnika CPC nisu tamo došli radi vere, nego radi politike. Primer toga je Marija, kćerka Slobodana Miloševića i Mire Marković. Ona je organizovala parastos svom dedi Svetozaru (osu Slobodana Miloševića) sa sverštenstvom CPC, obrazlažući to tvrdnjom da "SPC nije dostojna da održi taj parastos". Međutim, njen deda je počinio samoubistvo tako da verovatno nije ni sahranjen sa opelom, pa ne može ni parastos da mu se održava. Međutim, Miraš Dedeić se ne bavi takvim detaljima.

Владимир

pre 11 godina

Елементарно непознавање... нема ЦПЦа, јер аутокефалност може да да само мајка црква, у овом случају СПЦ која ју је добила у 13. веку.
Итд, итд...

ee

pre 11 godina

mislim da ce 'crnogorci' kad-tad morati da se pomire sa tim da su jednostavno manjina u sopstvenoj drzavi, drzavi koja je stvorena iz samo jednog razloga, a svi znamo koji je to razlog..
slabo je sve to, a ovakve histericne izjave to najbolje dokazuju, ne moze se nista vestacki..jedino da se udruze sa albancima..

Zapadna Srbija

pre 11 godina

Pogledajte sta voze popovi i kaludjeri i sve vam je jasno. I u Cg i u Sr. Crkva se odavno umesala u politiku i sve je stvar interesa.

Vuk

pre 11 godina

Ja sam Crnogorac, ali sam pravoslavan, krsten u SPC i govgorim srpskim jezikom. Nemam kompleks od Srba i Srbije, kao sto ni Austrijanci nemaju od Nemaca a govore nemackim ili Australijanci od Engleza.
A ako Hrvatima ne smeta sto im je Papa u Vatikanu, ni meni ne smeta sto je Patrijarh u Begradu.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

Novac je glavni razlog zbog koga SPC ne da imovinu koju je 1920. uzela Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ukinuvši njeno viševjekovno trajanje kanonskim i pravnim nasiljem, kao što je dvije godine ranije, u stanju okupacije, ukinuta i crnogorska država a dinastija protjerana, njena imovina data Karađorđevićima.

Danas, Crnogorci koji su vjekovima zidali i od Turaka branili svoje crkve i manastire, ne mogu u njih ni da uđu kao ono što jesu, već prolaze ispod srpske zastave. Nemamo mi ništa ni protiv SPC ni protiv Srba kao naroda, ali ovo je velika rana na duši i sramota na obrazu Crne Gore i ona mora biti izbrisana. Zamislite da u Hram Svetog Save ulazite ispod šahovnice. Nama je to isto.

upitani

pre 11 godina

ja sam Crnogorac koji voli svoju zemlju Crnu Goru i ponosim se svojim poreklom ali za mene postoji samo SPC, ove nevladine organizacije tipa CPC me ne zanimaju... cak mislim da je i CG vlast odavno digla ruke od CPC tako da tome i ne treba vise pridavati toliku paznju..

CG

pre 11 godina

Ja kao crnogorski Srbin vam mogu reci: ne postoji nikakav crnogorski narod kao sto i ne postoji tkz. "CPC"!
Nakon pada Milove narkovlade ce prvo usljediti hapsenja predstavnika rezima,pa vracanje srpskog jezika,zabranu "CPC" i konacno ujedinjenje sa Srbojim u zemlji koja ce se jednostavno zvati Srbija!
Ne vjerujte?
Sacekajte jos malo dok taj diler padne sa vlasti...

mlado-podgoricanin

pre 11 godina

ja kao srbin iz podgorice tvrdim da je cpc sekta evo nisam iz beograda niti sumadije nego iz crne gore i tvrdim da je. ali nije moje da sudim na boga je to. ja ljubim svetog savu i sve srpske svece a medju njima i jedan od najvecih je i sveti vasilije ostroski slava mu i milost i velika hvala. pozdrav svim ljudima dobre volje!

PoeticGenius

pre 11 godina

Ne treba nama organizovati nikakve bitke za bebe, sigurne kuce, pokretne mamografe, opremati nam porodilista. Sve mi to mozemo sami, samo smo nezahvalni i bezobrazni. Nemas cele gaće, ali za cigare i crkvu moras da imas.

stari merkator

pre 11 godina

SPC je instrument velikodržavne, imperijalne politike Srbije prema Crnoj Gori. U tome je suština problema.
Kad Srbija napusti tu podlu politiku (čiji je cilj aneksija Crne Gore) - nestaće i problem sa crkvom.

демо кра ти и ја

pre 11 godina

Све часни и поштени "породични" људи.
Мираш Дедеић, самозвани митрополит је био свештеник Цариградске патријаршије у Риму, али му је надлежни епископ због огрешења о каноне забранио да чинодејствује, а послије тога је и рашчињен. Хтио је да постане свештеник Српске православне цркве па је молио митрополита загребачко-љубљанског да му да парохију у Риму, али му молба није била услишена.Удба и комунистички режим је 1980-их покушавао да га убаци у редове Митрополије како би исценирао раскол по „македонском моделу“.Након отварања досијеа у архиви Вјерске комисије под ознаком „строго повјерљиво“ пронађена је биљешка од 19. септембра 1984. године са митрополитом црногорско-приморским господином Данилом, а водили су га Божидар Тадић, шеф Вјерске комисије, и Божидар Караџић, секретар комисије. Из биљешке се види да су два Божидара инсистирали да митрополит Данило замонаши Мираша како би овај био викарни епископ. Митрополит Данило је одолио притисцима и одбио да замонаши Мираша.Ожењен Италијанком Розаном
Милутин Цвијић, рођен у Теслићу, бивши јеромонах манастира Острог, рашчињен од стране Српске православне цркве јер је прекршио монашки завјет и оженио се (1990). Прикључио се тзв Црногорској православној цркви 1995. године.
Живорад Павловић, бивши свештеник из Смедерева, рашчињен због крађе смедеревске црквене општине, како се наводи у одлукама црквених судова. Приступио је тзв Црногорској православној цркви 1999. године.

Bjelopavlić

pre 11 godina

1941. imali smo tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, a 1991. imali smo tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Ova dva mrtvorodjenčeta imaju istu političku namjenu. Kadrove u Hrvatskoj kao i u Crnoj Gori obezbjedjivani su medju raščinjenim sveštenicima ili izbačenim bogoslovima. Ona TZV. iz 1941. imala je funkciju, napisanu i ovjerenu: I za Vatikan i za NDH bilo je važno da će Hrvatska pravoslavna crkva moći utirati put ka Uniji sa Rimom i ako bude aktivno radila pomagaće pohrvaćenje Srba i doprinijeti da se ostvaruje teza o pravoslavnim Hrvatma. Vučiniću i nekrštenim mirišu pare koje bi dolazile utiračima puta.

duduk Zajko

pre 11 godina

@novosadjanin: 99% Pravoslavnih Hriscana u CG su krsteni u SPC , Njegos je bio Vladka SPC-a,Kralj Nikola ktitor Crkvi SPC, Sveti Vasilije Ostroski Zahumsko-Hercegovacki Vladika koji je rodjen u danasnjoj RS i parohija mu je bila stara Hercegovina kojoj je pripadao Niksic sa celom Zupom i mestom gde se nalazi Manastir.

- Ah, ta slatka srpska rijec - bilo. Bilo ovo, bilo ono... Ali moras znati: sve sto si nabrojao da je bilo, vise nikad biti nece. Danas se u Crnoj Gori proteze iskljucivo Republika Crna Gora.

Rubezic Bozidar III

pre 11 godina

Jeste, 136.000 eura dnevno... Toliko Diznilend ne zaradi baš svakog dana.
(jovaNS, 23. jul 2012 20:19)

Pobrkao si nesto decko. Prihod nije ostvaren od prodaje ulaznica. Prihod je prihod, i razni su kanali kako se dolazi do njega u Crkvi. Ako prica nije tacna neka dozvole na uvid svoje racunovodstvene knjige poreskim organima drzave. Krili ih ne krili bog sve vidi. Crkva je mracni zid i zivot u njoj tece po ustaljenom srednjovokovnom ritmu. Medjutim, CG je na pragu EU. Tamo se sve mora znati...

deda Paun, solunac

pre 11 godina

Cim Srbin, decice, izgubi svaku argumentaciju on gresivno potegne za istorijom. Istorija koju vi decice potezete ovde je samo nasa, i bila je u sluzbi nasega naroda. Druge istorije se zbog nase hegemonije nisu mogle ni smele pisati. Danas je drugo vreme, ko sto neko rece novo EU vreme. Svi ce napisati i polazu pravo na vlastitu istoriju. Tako da ne duljim, kad Crna Gora napise na osnovu istorijske faktografije vlastitu istoriju malo-puno ce ona da se razlikuje od onoga sto ste ucili u skoli deco.
I neomalovazavajte CPC uporedbama sa sektom, ugrizcete se uskoro za jezik

gutenberg

pre 11 godina

Vučiniću, nema crnogorske crkve, kao što nema ni šumadijske, pomoravske... jer se ne postaje crkva po geografskom položaju!!!!
(Marko Z, 23. jul 2012 20:07)
Marko !!! Ne lupetaj nego uci . Znanje je moc !! Udji na sajt , CPC , Uzmi knjige , pitaj onoga ko zna pa onda pisi !! Moze ????
http://sr.wikisource.org/sr/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D1%83_%D0%9A%D1%9A%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8_(1903)

sv. Isail

pre 11 godina

Grabi li se grabi. Nije li pohlepa boziji greh? Ali SPC moze udariti i kontru. Ona moze izneti svoje istinske godisnje prihode i rashode poslednjih 10 godina, i uz to da pokaze koliko je od toga mrvica podelila nimucnim i bednim. Srce bozije bi se sigurno veselilo.

Bogic Milic

pre 11 godina

Kako bre mozes da poistovecujes tako nesto. Mene kao crnogorca je sramota sto ti tako pises.
(Bogdan, 23. jul 2012 21:34)

Svako ima pravo na vlastito shvatanje Crnogorstva. Ja sam za razliku od tebe Crnogorac sa velikim "C". Nema u Crnoj Gori crnogoraca pobratime, nema.

Mikula

pre 11 godina

@ lars
Zaista sam se nasmejao na ovu izjavu i racunicu gospodina Vucica. Pa ona prkosi i osnovnim zakonima fizike i logike.

Previse si posten i naivan i to je sve. Nista ovde nije smesno. Hiljade se izvora ovde sliva. Kad bi crkva zivela od onoga sto joj posetioci i vernici poklone brzo bi joj se krov urusio.

Nemanja

pre 11 godina

Jesu li platili porez na tih 50 miliona? Ili na bilo koji dinar koji zarade?
Pitam popa na nekom vencanju na kome sam bio skoro, da li placa poreze drzavi, on odgovara da ga crkvene vlasti oporezuju i uzimaju mu procenat od svakog dinara koji zaradi. Drzavi nista... Na moju konstataciju da bi onda crkvene vlasti trebale da mu placaju penziju i zdravsteno, ladno me je lik prokleo, nazvao nekakvom anatemom... umalo me nije oterao u 3 lepe...
A od para koje ja uplacujem u budzet kroz poreze, doprinose, pdv dobija platu, penziju, leci se...

shazam

pre 11 godina

Zanimljivo...Srbija se mesa u unutrasnje stvari Crne Gore preko SPC, a Crna Gora sekularna drzava. Zaboravio je da pomene koliko se mesamo prihodom koji ostvarujemo prodajom jafa keksa u Crnoj Gori (to je verovatno u trilionima evra, procenice vec doticni, svakako objektivni gospodin.

rade

pre 11 godina

@solunac, 23. jul 2012 22:01

E moj ti, deda Pavijane (valjda dobro napisah, ako nisam izvinjavam se), ophrvala demencija i to malo sive mase u lobanji?? :))
Pored demencije ophrvala te je i nepismenost a pokušavaš da nam držiš lekcije. Ne kaže se "ugrizćete" (možda na neocrnogorskom) već (na srpskom) "ugrišćete". To ti se zove jednačenje po zvučnosti. :))
Ali dobro, možda u toj tvojoj novoj CG gramatici se tako kaže. :))
Inače ja kao neverujući i kao laik znam jednu stvar: CPC je (u religijskom kontekstu) sekta, a u civilnom kontekstu jedna organizacija iliti udruženje grupe građana. Pride, ovako kao laik, znam da SPC ne može da daje autokefalnost nekoj crkvi već se to radi na saboru (ako mi se dobro čini u pitanju je vaseljenski sabor) i autokefalnost se iska na tri mesta: Moskva, Carigrad i Jerusalem. E sada ovom nesretnom Vučiniću mogu da poručim da, ako već sebe smatra sveštenikom, neka krene da misionari po svetu i neka ubedi ljude da je baš njegova religija spas za dušu. Ja ako ikada budem počeo da verujem u Boga sigurno ću se prikloniti SPC a ne tamo nekoj izmišljenoj organizaciji koja kmeči kako ne dobija pare. Pa šta ako SPC ima prihode od 50 miliona evra. Ja im ne dajem pare a ljudi koji im daju pare ne daju iz mog već iz svog džepa. i sa tim nemam nikakv problem. Ko hoće i ima neka im daje, mene niko ne bije po ušesima da dajem pare pa se ne osećam ni pokradenim. Više se osetim pokradenim kada pročitam da Šutanovac gradi vilu na pašnjaku u centru Beograda.

dragutin

pre 11 godina

@Deda Paun Solunac: "I neomalovazavajte CPC uporedbama sa sektom, ugrizcete se uskoro za jezik"

Jel da? A na osnovu čega to tvrdiš, crni deda Paune? Ugrišćemo se? Slabo se ti razumeš u crkvena pitanja. Reč "sekta" znači "odsečak" od glavnine, pa ta šačica zaluđenika koji slede raščinjenog parohijskog sveštenika carigradske patrijaršije koji se sam proglasio za mitropolita time ispunjava uslov da budu nazvani sektom; ali u suštini su paracrkvena organizacija.
Zamisli da nekog lekara opšte prakse najure iz službe kao nesposobnog i korumpiranog, a on se proglasi za kardiohirurga i otvori svoju kliniku koju nazove "Klinički centar Srbije"... svašta je moguće, ali ko bi se pametan kod takvog šarlatana lečio?
I čime to ovaj pomoćnik raspopa Miraša Dedeića potkrepljuje svoje tvrdnje? A evo, dospeo je na naslovnu stranu jednog ozbiljnog sajta. Ovo je običan pamflet nastao na osnovu proizvoljnih procena jedne zlonamerne paracrkvene organizacije, ne razumem zašto je neko to uzeo za ozbiljno.

Frki Niš

pre 11 godina

sve lepo oporezovati, čak dodatnim porezom od bar 50% za pomoć sirotinji, za narodne kuhinje. mislim da je to u skladu sa učenjem pravoslavne crkve.

Zoran

pre 11 godina

...nekada bi , iz radoznalosti , valjalo postaviti kamere , i dati toj "grupi građana" brojne manastire i crkve po Crnoj Gori . Šta bi , mili Bože , oni radili u tim objektima ? Zasjedala dukljanska akdemija bivših crnogorskih kominusta ? Napravili od konaka manastira sv. Luke , bordel kao nekad ? ...nizašto nisu ti "crnogorci" . dvije koze na papiru bi im utekle .

Natasa Petrovic

pre 11 godina

Kakva steta?! Zavadjati ovako ljude?! Crna Gora je samostalna drzava i niko u Srbiji to ne spori i nista ruzno za Crnu Goru ne govori u kontekstu njene samostalnosti. Trebalo bi da imamo dobre komsijske odnose. Neki izgleda misle da mogu u EU i NATO da skupljaju poene ako miniraju srpstvo i Srbiju - nece ni to jos dugo moci. Kad pomru oni u Hagu, Srbija vise nece biti vest na CNN a nece biti ni interesantna (previse mala i previse beznacajna). A sta ce onda ovi? Hoce li i dalje vikati "jadni mi od Srbije"?

Math

pre 11 godina

Kad se tih 50 miliona podeli sa 365 dana dobije se cifra od nekih 137 hiljada dnevno!
Orjentacije radi toliko moze da inkasira jedna utakmica koju gleda 10 hiljada gledalaca gde je cena ulaznice nekih 14 eura!

b

pre 11 godina

pa šta, taj prihod generišu vernici SPC. Oni nek sačekaju da se neko odnjih posveti, onda još jedno 300-400 god da se to u narodu primi, pa će i njih neka kinta (zasluženo) da klepi... Pozdrav braći iz Crne Gore

Predrag

pre 11 godina

Hajde da se ostavimo Crne Gore... Koliko SPC dobije od srpske države, koliko od nas otme preko doplatne markice 10 dinara svaki dan u pošti? Koliko miliona evra i šta radi s tim parama? Otvara narodne kuhinje, da pomaže siromašnima i gladnima? Jok...

Nepoznati korisnik

pre 11 godina

Ko je ovde lud, u istom clanku:
-SPC iz Crne Gore iznosi pare u Srbiju (sto je lose)
-SPC iz Srbije donosi pare u Crnu Goru, sto je dokaz nekakvog subverzivnog delovanja i takodje lose

Neka se odluce braca crnogorci koje im od ta dva smeta, ovako im smetaju dve stvari koje se medjusobno potiru.

dado

pre 11 godina

Uvijek se bune oni koji nikad nista nisu dali u crkvu. Prvi su kad treba zavirivati u džepove popovima. Vjernici ostavljaju priloge. Ko hoće hoće, ko neće neće. Na svakom je da odluči, niko nije prisilje.
Što se tiče Ostroga, srbi ostavljaju novac svojoj crkvi. Crna Gora zarađuje na putarini (za puteve sa duplom punom trakom i ograničenjem 40)i pretplati na disanje svim vjernicima koji posjete taj manastir.

MUKNAVI

pre 11 godina

Uf bre dobra lova,a tebi Vucinicu ne daju Srpski "Boziji" provajderi,apaju za sebe, pa se ti "zabrino" za Crnu Goru i tako to nebil` uz pomoc te poluge zgrabijo nesto ,onako,za sebe...ccc alaj se ova "Bozija" administracija razobadala u otimacini oko svega onoga sto ostalima tumaci da je greh..auu**uuu pohlepna goveda,gvire iz dzipova pa kada im se slucajno popreci siromasak na putu..skresu mu boga,a oblecu oko bogatuna i zdrakaju ocima prema njegovom dzepu..ko kobra!

smesni su

pre 11 godina

21. vek.. ljudi su na korak od setnje po marsu a narod jos uvek veruje u ovo... crkva je preduzece koje se treba samo tako i gledati... oporezivati i prihode i doprinose i imovinu...

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

Ne postoji CPC, nijedna pomesna pravoslavna crkva je nije priznala. To je udruzenje gradjana od kojih mnogi u vrhu imaju kriminalnu proslost, jedan je veteran italijanske porno-industrije, a neki nemaju veze sa Crnom Gorom, poput Zike Smederevca, raspopa optuzenog da je pokrao crkvenu kasu, ali je spas nasao kod tzv. CPC

montenegrino

pre 11 godina

Ovo je ziva istina sto je rekao...ko ne vjeruje moze da provjeri podatke. Dvije godine zaredom je SPC od para iz manastira uplacivala penzionom fondu Republike Srpske 35.000.000e. To je bilo zvanicno saopstenje SPC. Ne znam tacno koje su godine u pitanju. Ko hoce moze da provjeri,ali mislim da se radi o 2004 i 2005 pa pogledajte koje se tu pare vrte. Odavno je vec poznato da je SPC od manastira napravila banku para,a ne zaboravite da tu dolazi na hiljade muslimana i katolika cak cu se usudit i rec vise nego nas pravoslavaca sto sam se i sam uvjerio kad sam god isao. Od kud njima pravo da taj toliki novac uplacuju u institucije druge drzave??? SVE CRKVE ZABRANIT! UDBASKE ORGANIZACIJE! MUKA MI OD NjIH! To vazi i za ove druge vjerske 'organizacije'! Sektasi na dzipovima, sve!

Stevan

pre 11 godina

A ti narode i dalje veruj popovima, i dalje ti vozi stara juga a oni ce uskoro po privatan avion da imaju. Jedan je bio patrijarh Pavle, ovo sve posle njega antihristi (cast retkim izuzecima).

Pax Equilibrium

pre 11 godina

Svi pravoslavci su dobro došli u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koja ispovjeda istinsku hrišćansku vjeru ljubavi i praštanja, ako žele da više nemaju veze sa nacionalističkim sektama i njihovim vukovima u jagnjećoj koži.

khm

pre 11 godina

da biste verovali u boga, ne morate uopste da verujete u crkvu... Sto se mene tice, ja verujem u svevisnjeg, a crkvu smatram za zlo...

Kaurin

pre 11 godina

Ima li nekog ko će poverovati u ovako sračunato plasiranu informaciju i frljanje iznosima koje je nemoguće dokazati.
Jasno je čemu sve to služi.
Samo mi nije jasno što nije ubacio u igru veći iznos? Neki ovde bi i to progutali.

Ama sve je to zbog dusa vernika...!

pre 11 godina

Lapo ja kazem da se SPC protivi otcepljenju Crnogorske crkve zbog para. Sad eto imamo i jednu pozamasnu sumu da to potkrepi temu.

xy

pre 11 godina

ko zeli srbiju..nije mu daleko...a crna gora ce ostati crna gora...to govorim kao osoba koja postuje i voli srbiju..a sto se crkve tice..konkretno popova...obicna gomila lopova koji su se sakrili u misje rupe za vreme komunizma..ako vjeruju u zagrobni zivot sta se nijesu zrtvovali i pokazali vjeru...pih...

sto je neko veci kriminalac to je veci vernik, slucajno?

pre 11 godina

Realno crkva i sluzi za pranje novca. Pogledajte ko nosi najvece krstove i kajle i ko vozi najbolja kola.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

"Ustav za Knjaževinu Crnu Goru, 1905."

Članak 40.

"Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno-pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori"."

hercegovac

pre 11 godina

Manstir Ostrog je osnovao žrtvujući se Vasilije Popović Srbin iz Popova polja - Hercegovina, a i sam se manastir nalazi u srpskoj staroj Hercegovini pa i iz tih činjenica je jasno da prilozi nikako nemogu da idu nekoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Kako možete tražiti priloge da vam pripadaju kada su ostavljeni u manastiru SPC.To vas i muči godinama kako bi se dočepali Ostroga upravo zbog visine priloga.Teško da će moći da prođe.

OSTOJA

pre 11 godina

sta se cudite,pa svako od nas poznaje budale koje odlaze tamo i ostavljaju im pare za lazne vodice,cuda,ikone,brojanice..Ovce su za sisanje a SPC to odlicno radi vec decenijama unazad..

Radasin

pre 11 godina

I posle kazu Srbija ih hrani...pa od ovih para bi moglo znatno da se povecaju penzije, a i socijalna primanja ugrozenoih Srba na severu Crne Gore.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

УСТАВ СВЕТОГ СИНОДА У КЊАЖЕВИНИ ЦРНОЈ ГОРИ, 1903.

"ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Члан 1.

Автокефална православна Митрополија у Књажевини Црној Гори, као члан једне свете католичанске и апостолске цркве, којој је пастиреначелник и глава Господ и Бог наш Исус Христос, чува и одржава јединство у догматима и каноничким установама са свима другима православнима автокефалним црквама, и ово ће јединство она чувати и одржавати довијека."

http://sr.wikisource.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D1%83_%D0%9A%D1%9A%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8_%281903%29

glas crnogorca

pre 11 godina

B92 i svi drugi mediji koji prenose izjave ovog tipa vucinica i njemu slicnih samo pridaju vaznost ljudima sa kojima ne zelite da idete ni istom stranom ulice. ja sam iz cg, stoga mu vjerujte. a ova samozvana cpc je grupa nacional fasista, kompleksasa i inferiornih tipova koji kroz ideju kvazicrnogorstva lijece mnogo dublje bolesti. no, na zalost, i njihovu i nasu, pogresan su lijek izabrali. bili crnogorci srbi ili srbi crnogorci, svi koji se stide i jednih i drugih su slijepi pred istorijom i razumom. i jos nesto, da se zna. potpuno poistovjecujem srpski i crnogorski nacionalizam. i jeda i drug nanose samo stetu samima sebi, i skupa i pojedinacno.

Vlajko

pre 11 godina

Posle me pitaju kako mogu da ne verujem.Zarada od 150 000 evra dnevno nije mala uopste,skoro je bila vest da ima 30 000 gladnih od cega dece 10 000.

m

pre 11 godina

Svi se iscudjavate sto jos ima ljudi koji veruju u Boga, a nije vam cudno sto bespogovorno verujete da Ostrog "zaradjuje" 50 miliona evra godisnje. Pa 50 miliona ne zarade ni hoteli u Budvi, znate vi sta je 50 miliona evra u zemlji velicine CG?

Dragan

pre 11 godina

Kako je dodao, SPC u Crnoj Gori još godišnje iz budžeta Srbije dobija milion evra??? Zasto??? Bolje da se narodnoj kuhinji daju te pare bar ce narod da ima neke koristi od toga! Onda treba svim nevladinim organizacijama da daju po milion eura!

Lala

pre 11 godina

Ma sigurno zaradjuje 50 miliona Evra! Al i daje to tacno pa to sve ide u humanitarne svrhe, zar ne!?
Bozijoj administraciju na departmanu za Hriscanstvo, odsek Pravoslavnje grupa Srbija, materijalna dobra su potreban samo za zbrinjavanje stada, zar ne?

NN

pre 11 godina

(Nemanja, 24. jul 2012 01:20)
Nemanja zao mi je zbog tvog iskustva. Drzava bi od crkava mogla da zahteva fiskalizaciju tek posto izmiri svoje obaveze prema crkvama tj povracaj oduzete imovine koja nije mala. Uostalom to je opet drzava koja izmiruje troskove socijalnog i penziskog prma kadrovima crkve sto je opet odluka drzave a ne crkve....

Onorije III

pre 11 godina

SPC je osamostaljena 530. godine n.e. kada je mitropolit Onorije III proglasen za Arhiepiskopa Solinskog ( Kasniji Split)i time se izjednacio sa arhiepiskopima Carigradskim i Rimskim.Priznanje majcinske Carigradske patrijarsije je znacilo autokefalnost.Solin je bio srediste SPC dok Avari nisu 640. godine razorili i spalili Solin, na kome mestu je kasnije nastao Split. To znaci da je SPC stekla autokefalnost pre 1.482 godina, jos dok je njeno srediste bilo na teritoriji Rimske imperije.Peć je postao središte patrijaršije mnooogo vremena kasnije.Srbe uče da je svet nastao posle komunizma a istorija od Nemanjica.Kao da je pre bilo nistavilo.A samo su nam izmakli starostavne knjige iz vidokruga a ubacili SANU literaturu.SPC je jedini spas Srpskom narodu i zato je tolika hajka na pravoslavlje.Ko je uvrstio arsenik u jelovnik pravoslavnim poglavarima u Ukrajini?Bordžije?

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@dragutin

""Reč "sekta" znači "odsečak" od glavnine".
Nije tačno, crni Dragutine, šta si radio na časovima latinskog, ako si ih imao? Riječ sekta dolazi od latinskog "sectare", što znači slijediti nekoga, ići za nekim.
Iz naše vizure, SPC je istinska sekta, koja je prihvatila etnofiletističku jeres i zamijenila istinsku vjeru Hristovu obožavanjem lažnog idola nacije, kao što su otpadnici iščekujući pod Sinajskom gorom sebi stvorili zlatno tele i obožavali ga.
CPC je jedina crkva na ovim prostorima koja ispovjeda istinsku pravoslavnu vjeru. Braćo, imate pravo na svoje mišljenje, ali vas molim, pokajte se i očistite od grijeha, sebe radi, naša su vrata svima otvorena.
Bogosluženja se obavljaju na crkvenoslovenskom, ali ćete na lijepom starostavnom crnogorskom jeziku čuti propovjedanje riječi Hristove.
I SPC, djeco, postoji od 1920. pod tim imenom, zar je moguće da vas uče nesretni učitelji, kakvih 1400 godina, jeste li pri sebi?

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Crnogorac i pravoslavac
SPC je zaslugom Svetog Save dobila status autokefalne Crkve i Njegos i Vladika Danilo su bili vladike SPC-a cije je sediste bilo u Peckoj Patrijarsiji.Kralj Nikola,Arsenije Carnojevic,Njegos,Vladika Danilo,Vasilije Ostroski,Marko Miljanov su vernici Srpske Pravoslavne Crkve (kao i 99% Pravoslavnih vernika danas u CG) i za ceo Pravoslavni svet je tzv CPC u rangu sekte sto je jesno stavio do znanja Vaseljenski Patrijerh izbacivanjem iz Crkve raspopa koji je sada na celu te sekte. Izbacen je zbog sitnica kao sto su kradja imovine,zenidba,opelo samoubicama... Patrijerh Moskovski i cele Rusije je u poseti CG jasno rekao Filipu Vujanovicu da ceo Pravoslavni svet na CPC gleda kao na sektu i da na Mitropoliju Crnogorso-primorsku i Zahomsko - Hercegovacku ceo Pravoslavni svet gleda kao na sastavni deo sestrinske Srpske Pravoslavne Crkve.Najtuznije od svega je sto vam se daje toliki prostor jer u samoj FCrnoj Gori ziro racun sekta pod nazivom CPC ima zanemarljivo malo pristalica.

Kindle

pre 11 godina

I Srbi kolektivno i SPC partikularno treba da se pokaju za ono što su tokom istorije uradili Crnoj Gori i Crnogorcima, a pogotovo našoj dinastiji i crkvi. Samo tako odnosi među nama mogu ozdraviti.

Realko

pre 11 godina

Ja verujem da se obrne preko 100 hiljada evra dnevno. Ali to je novac od turizma na tom podrucju, a ne od priloga manastiru. Manastir je samo turisticka atrakcija zbog koje turisti dolaze i oni ostavljaju svoj novac dok borave na tom podrucju. Dakle smestaj, hrana, pice sve se racuna. Pa ja znam jedno obicno etno selo koje obrne 70-80 hiljada evra za jedan vikend

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@novosađanin
@ciganDOgroba

99% pravoslavaca u CG jeste kršteno u SPC, jer CPC nije postojala 1920-1990. Njegoš (nijedan od NjegošA) nije bio vladika SPC jer je SPC pod tim nacionalnim imenom stvorena 1920. Do tada su postojale autokefalna "Pravoslavna crkva u Srbiji" i autokefalna "Pravoslavna mitropolija crnogorska" odnosno CPC. Čak i Ustav CG iz 1905. definiše CPC. Kralj Nikola nije bio ktitor SPC, jer je umro u izgnanstvu i siromaštvu svega 1 godinu po njenom osnivanju (preminuo u Monpeljeu 1921). Tzv. Stara Hercegovina je zapravo Hercegovački sandžakat, turska administrativna podjela koju Crnogorci nikada nijesu priznavali. Nikšić i okolina su bili pod otomanskom okupacijom do oslobođenja od strane knjaza Nikole, a zvanično su postali dio CG na Berlinskom kongresu 1878. Nikada nije postojao drugi politički entitet koji se zvao Hercegovina (geografski pojam), pa se tako nije zvao ni feudalni posjed hercega Stjepana, katoličkog bosanskog vladara. On je bio "herceg od Sv. Save" jer crkva nije bila oštro podijeljena u prvim vjekovima po 1054, pa je i Stefan Prvovjenčani primio krunu od pape Honorija III.

Mislim da bi VI, a ne ja, morali nešto da pročitate umjesto da vam knjige skupljaju prašinu u biblioteci (pazite na padeže, u crnogorskom još postoje, za srpski ne znam i ne zanima me) i da vrijeđate druge pravoslavce nazivajući ih sektašima. U čemu se CPC razlikuje u vjerovanjima od SPC? Zašto Crnogorci ne bi vratili autokefalnu crkvu, kad je čak i Kipar ima kao takvu?!

deda Paun, Solunac, licno jutros pitom

pre 11 godina

Sine @ dragutine, mnogo hvala za ispravku greske, ali moras i sam da budes naucan i konsekventan. Ja u tvom malom tekstu nadjoh cak 12 gresaka!
Ali nebitno je to. Htedoh reci, nastavi li se ovakva hajka neznajucih moze se uskoro dogoditi da SPC u CG i sama postane sekta, ili da tamo uopste prestane da koegzistira. To dete milo niko ne bi pozeleo. Ljubav prekomedjunarodnu moramo svi da ucimo. Srce ljudsko svuda isto kuca, i svuada je covek samo covek, slab i nistavan u poredjenju sa bogom, milo dete.

BJELAS

pre 11 godina

Stvar je jednostavna.Ko hoce da ide u SPC neka ide,ko hoce u CPC neka ide tamo.Dje ce veliki dio Crnogorca pravoslavaca pokazali su ne tako davno u Niksicu.Miras i Milo jos sebi nijesu dosli od soka i brojke od 80,000 ljudi.

PG

pre 11 godina

Vidim veliku pomamu velikopravoslavaca na ovu temu! Sveti sinodi, bozanski oci i slicne prevare... a ustvari sve samo neznanje!

neko je odje vec postavio ustav iz Knjazevine CG dje izricito pise da je Crnogorska Crkva autokefalna! I je li to dokaz?? 1918 izvrsena je asimilacija Crne Gore od strane Srpske vojske.. tada je crkva usla u sastav SPC..

Dalje, kazete da je CPC sekta??? Sekta znaci izdvojeni dio... ako bas ocete cjelokupno hriscanstvo je nastalo kao sekta judeizma...

Kuku vama sa vasom mjerom kad mora ateista da vas uci...

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

@ crnogorac i pravoslavac. Decko i ja sam to za sta se ti pretstavljas, iako moras da znas da su pravoslavlje i raskolnistvo antipodi, a Crnogorac i Srbin sinonimi. Srbijanci, prvenstveno tzv. Beogradjani, su naneli ogromnu finansijsku stetu Crnoj Gori, jer su decenijama izgradjivali infrastrukturu makarskoj, umesto Crnoj Gori, a i sami su lose prosli, jer u Crnoj Gori, de facto, nikad nece biti stranci, za razliku od Splita i Zadra. Ipak rezigniranost zbog frivolnog odnosa gorepomenutih prema zivotu ne treba da te navede da podrzavas jednu raskolnicku, semikriminalnu organizaciju, koja sebe naziva CPC,( to nikad nije postojalo, vec autonomna mitropolija, i to za vreme turske okupacije, sto je bio i razlog prividne pojacane decentralizacije u tom aspektu). Inace svi Kiprani smatraju sebe Grcima, iako je slicnost izmedju Srbijanaca i Crnogoraca mnogo veca, a autokefalnost Kiparske crkve, inace sestrinski poslusne Grckoj, je rezultat projave cudesa sv. Epifanija i drugih svetitelja Kiparskih, vis major, a ne politika...procitaj istoriju Kiparske Crkve, pa ce ti mozda biti jasnije

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@socijalista, antikomunista
Dečko, imaš problema sa razumijevanjem bazičnih pojmova. Raskolništvo i pravoslavlje nijesu antipodi (suprotstavljeni pojmovi). Svaka crkva koja ispovijeda pravoslavnu dogmu i ima neprekinutu apostolsku sukcesiju je pravoslavna. Pošto je mitropolit Mihailo koga ovdje vrijeđaju na najodvratnije načine, primio blagoslov Sv. Duha još dok je bio član Vaseljenske patrijaršije, on po našoj pravoslavnoj dogmi NE MOŽE biti raščinjen od čovjeka. Rimokatolici čitav pravoslavni svijet smatraju raskolnicima (šizmaticima) jer ne žive u jedinstvu sa tronom Sv. petra, ali ne i sektašima jer se teološki malo razlikuju.

Sramota je da istinske hrišćane nazivaš "kriminalcima"? Tako su i prve hrišćane pljuvali. Ako smo mi izdržali sve od Nerona do turskih progona, izdržaćemo i nadživjeti i vas. Jer, za nas je SPC jeretička u svojim vjerovanjima, jer je etnofiletistička.

Crnogorska crkva je postojala kao autokefalna, vidi dokumenta koja sam ispod naveo. To niko pošten uopšte i ne spori.

Smiješno je tvrditi da je sličnosti između Crnogoraca i Srba veća nego li između Kiparskih Grka i onih iz Helade. TO je jedan narod, a CG i Srbi su istorijski 2. Ne postoji pravoslavna zemlja bez svoje nacionalne crkve, osim CG. Grci su okupljeni oko 5 autokefalnih crkava (Grčka, Kiparska, Jerusalimska, Antiohijska, Vaseljenska), pa to niko ne vidi kao problem, iako se radi o jednom narodu! Ovdje imate Crnogorce koji su krvarili za pravoslavlje, a crkva im je oteta. TO je tebi OK?

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@ciganDOgroba

Opet, SPC NIJE dobila autokefalnost zaslugom Sv. Save, već Žička, kasnije PEĆKA ARHIEPISKOPIJA koja je uzdignuta na nivo patrijaršije. Shvati već jednom da nije postojao entitet sa predznakom “Srpska” u to vrijeme, niti je bilo i jedne nacionalne crkve, što je izum kasnijeg doba. SPC dobija taj naziv tek 1920. Koliko se ne razumiješ, vidi se i iz tvrdnje da su NJegoš i Danilo bili vladike SPC sa sjedištem u Peći. Turci su Pećku patrijaršiju konačno ukinuli 1766, iako ju je prethodno obnovio Mehmed-paša Sokolović, što si morao naaučiti u OŠ. Nje u vrijeme NJegoševo nije ni bilo, pa su na Cetinju stolovali egzarsi Pećkog trona. Posljednji patrijarsi su bili Grci iz Vaseljenske patrijaršije (Fanarioti), a postavljao ih je sultan. SPC je stvorena 30.8.1920. “ujedinjenjem” Beogradske, Karlovačke i “Cetinjske mitropolije” (ovo posljednje mi smatramo nasilnim, iako je tada posebnim tomosom priznato od strane Carigrada) a zapravo Pravoslavne mitropolije crnogorske (puni naziv).
CPC niko ne smatra sektom, vi je tako pljuvate iz nacionalnih razloga. Što se samoubica tiče, šta misliš da je bilo Filaretovo štrajkovanje glađu na granici onomad, do prijetnja samoubistvom? Mitropolija Z-Hercegovačka ne ulazi na teritoriju CG, ne znam zašto je pominješ, vjerovatno ne znaš ni sam. Ulaze (po SPC), Cetinjska, BUdimljansko-Nikšićka i Mileševska.
Daj nešto pročitaj umjesto da pljuješ čestite i učene ljude poput naših crkvenih velikodostojnika, please. Sramota.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

Novac je glavni razlog zbog koga SPC ne da imovinu koju je 1920. uzela Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ukinuvši njeno viševjekovno trajanje kanonskim i pravnim nasiljem, kao što je dvije godine ranije, u stanju okupacije, ukinuta i crnogorska država a dinastija protjerana, njena imovina data Karađorđevićima.

Danas, Crnogorci koji su vjekovima zidali i od Turaka branili svoje crkve i manastire, ne mogu u njih ni da uđu kao ono što jesu, već prolaze ispod srpske zastave. Nemamo mi ništa ni protiv SPC ni protiv Srba kao naroda, ali ovo je velika rana na duši i sramota na obrazu Crne Gore i ona mora biti izbrisana. Zamislite da u Hram Svetog Save ulazite ispod šahovnice. Nama je to isto.

stari merkator

pre 11 godina

SPC je instrument velikodržavne, imperijalne politike Srbije prema Crnoj Gori. U tome je suština problema.
Kad Srbija napusti tu podlu politiku (čiji je cilj aneksija Crne Gore) - nestaće i problem sa crkvom.

deda Paun, solunac

pre 11 godina

Cim Srbin, decice, izgubi svaku argumentaciju on gresivno potegne za istorijom. Istorija koju vi decice potezete ovde je samo nasa, i bila je u sluzbi nasega naroda. Druge istorije se zbog nase hegemonije nisu mogle ni smele pisati. Danas je drugo vreme, ko sto neko rece novo EU vreme. Svi ce napisati i polazu pravo na vlastitu istoriju. Tako da ne duljim, kad Crna Gora napise na osnovu istorijske faktografije vlastitu istoriju malo-puno ce ona da se razlikuje od onoga sto ste ucili u skoli deco.
I neomalovazavajte CPC uporedbama sa sektom, ugrizcete se uskoro za jezik

duduk Zajko

pre 11 godina

@novosadjanin: 99% Pravoslavnih Hriscana u CG su krsteni u SPC , Njegos je bio Vladka SPC-a,Kralj Nikola ktitor Crkvi SPC, Sveti Vasilije Ostroski Zahumsko-Hercegovacki Vladika koji je rodjen u danasnjoj RS i parohija mu je bila stara Hercegovina kojoj je pripadao Niksic sa celom Zupom i mestom gde se nalazi Manastir.

- Ah, ta slatka srpska rijec - bilo. Bilo ovo, bilo ono... Ali moras znati: sve sto si nabrojao da je bilo, vise nikad biti nece. Danas se u Crnoj Gori proteze iskljucivo Republika Crna Gora.

Bogic Milic

pre 11 godina

Kako bre mozes da poistovecujes tako nesto. Mene kao crnogorca je sramota sto ti tako pises.
(Bogdan, 23. jul 2012 21:34)

Svako ima pravo na vlastito shvatanje Crnogorstva. Ja sam za razliku od tebe Crnogorac sa velikim "C". Nema u Crnoj Gori crnogoraca pobratime, nema.

gutenberg

pre 11 godina

Vučiniću, nema crnogorske crkve, kao što nema ni šumadijske, pomoravske... jer se ne postaje crkva po geografskom položaju!!!!
(Marko Z, 23. jul 2012 20:07)
Marko !!! Ne lupetaj nego uci . Znanje je moc !! Udji na sajt , CPC , Uzmi knjige , pitaj onoga ko zna pa onda pisi !! Moze ????
http://sr.wikisource.org/sr/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D1%83_%D0%9A%D1%9A%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8_(1903)

Rubezic Bozidar III

pre 11 godina

Jeste, 136.000 eura dnevno... Toliko Diznilend ne zaradi baš svakog dana.
(jovaNS, 23. jul 2012 20:19)

Pobrkao si nesto decko. Prihod nije ostvaren od prodaje ulaznica. Prihod je prihod, i razni su kanali kako se dolazi do njega u Crkvi. Ako prica nije tacna neka dozvole na uvid svoje racunovodstvene knjige poreskim organima drzave. Krili ih ne krili bog sve vidi. Crkva je mracni zid i zivot u njoj tece po ustaljenom srednjovokovnom ritmu. Medjutim, CG je na pragu EU. Tamo se sve mora znati...

Aleksandar

pre 11 godina

Stevo Vučiniću, koliko god da manastir Ostrog ima prihoda, to je uglavnom prilog manastiru i dar koji vjernici (a i nevjernici da kažem) daruju manastiru.. I šta je to tebe briga?! Brini se za svoju sektu!

ћћћ

pre 11 godina

Свети Василије, помози нам у борби против секте дедеића за нашу свету СПЦ за опстанак и повратак наше покрајине ЦГ у загрљај Србије.Амин

Pax Equilibrium

pre 11 godina

Svi pravoslavci su dobro došli u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koja ispovjeda istinsku hrišćansku vjeru ljubavi i praštanja, ako žele da više nemaju veze sa nacionalističkim sektama i njihovim vukovima u jagnjećoj koži.

montenegrino

pre 11 godina

Ovo je ziva istina sto je rekao...ko ne vjeruje moze da provjeri podatke. Dvije godine zaredom je SPC od para iz manastira uplacivala penzionom fondu Republike Srpske 35.000.000e. To je bilo zvanicno saopstenje SPC. Ne znam tacno koje su godine u pitanju. Ko hoce moze da provjeri,ali mislim da se radi o 2004 i 2005 pa pogledajte koje se tu pare vrte. Odavno je vec poznato da je SPC od manastira napravila banku para,a ne zaboravite da tu dolazi na hiljade muslimana i katolika cak cu se usudit i rec vise nego nas pravoslavaca sto sam se i sam uvjerio kad sam god isao. Od kud njima pravo da taj toliki novac uplacuju u institucije druge drzave??? SVE CRKVE ZABRANIT! UDBASKE ORGANIZACIJE! MUKA MI OD NjIH! To vazi i za ove druge vjerske 'organizacije'! Sektasi na dzipovima, sve!

Mikeli

pre 11 godina

Na osnovu izjave ovog čoveka očigledno je da crnogorsku ckvu doživljava kao firmu koja može da mu donese veći profit. Promašili ste temu gospodine, ne možete porediti vaš STR (samostalnu trgovinsku radnju) i najveću svetinju u Crnoj Gori!

PoeticGenius

pre 11 godina

Ne treba nama organizovati nikakve bitke za bebe, sigurne kuce, pokretne mamografe, opremati nam porodilista. Sve mi to mozemo sami, samo smo nezahvalni i bezobrazni. Nemas cele gaće, ali za cigare i crkvu moras da imas.

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Crnogorac i pravoslavac
Objasni nam molim te koja je to Crnogorska crkva cije je visevekovno postojanje ukinuto 1920 god ? Jel ona u kojoj je vladika bio Njegos? Navedi jedan hram koji je navodno do 1920 god pripadao nekoj fantomskoj Crnogorskoj crkvi a onda je navodno oduzet? Kojoj je Crkvi pripadao kralj Nikola ili Marko Miljanov? Posto je za vas knjiga nesto sto "skuplja prasinu nedje u biblioteku" potrudi se malo i informisi se o borbi izmedju dve dinastije za SRPSKI presto. Kralj Nikola je za sebe tvrdio da je cuvar Srpstva i Svetosavlja i da stoji na oltaru celokupnog naroda Srpskog,da je Lovcen uz Durmitor i Kom otadzbina Srpskih vila,"nemamo ambicije da budemo Srbijanski okrug ili ma cija provincija.Crna Gora je vazda bila Srpska i mora ostati Srpska ali sa najvise prava jer u jedinstvo unosi najvise zasluga" ,"Njesmo nikad nista ocekivali od Italijana nego smo se borili za Srpstvo i slavu mu pronjeli", " Crna Gora kao Srpska drzava ima prava nasledja Srpskog prestola jer je osnivatelj Srpske drzave ( telegram US predsedniku Vudru Vilsonu)". Vodja Bozicnog ustanka Krsto Popovic"Crnogorski sinovi su najstariji pobornici nacionalne ideje i ovdje se sacuvala iskra slobode Srbinove u najtezim trenucima". Kralja Nikolu ste vi skinuli na Podgorickoj skupstini a ucesnici Bozicnog ustanka su se borili pod Srpskom kokardom a Karadjordjeviceva vojska pod Jugoslovenskom. Tada je postojalo nesto sto se zove cast a danas postoji samo sverc.

Zapadna Srbija

pre 11 godina

Pogledajte sta voze popovi i kaludjeri i sve vam je jasno. I u Cg i u Sr. Crkva se odavno umesala u politiku i sve je stvar interesa.

novosadjanin

pre 11 godina

Ovi sektasi iz tzv CPC su neunistivi. 99% Pravoslavnih Hriscana u CG su krsteni u SPC , Njegos je bio Vladka SPC-a,Kralj Nikola ktitor Crkvi SPC, Sveti Vasilije Ostroski Zahumsko-Hercegovacki Vladika koji je rodjen u danasnjoj RS i parohija mu je bila stara Hercegovina kojoj je pripadao Niksic sa celom Zupom i mestom gde se nalazi Manastir. Uopste sekti ne treba pridavati medijski prostor jer vise obraza od njih imaju oni taksisti na Ostrogu koji na hodocasnike gledaju kao na setajuce eve i voze do gore za 1e. Neka oni pale badnjak pred uzom rodbinom i telohraniteljima dok ih sve autokefalne Pravoslavne Crkve vide kao sektase. U stvari , uopste ih ne gledaju jer je u pitanju organizacija stvorena od Milove sluzbe i finansirana iz dzepa Milovog prepostenog brata

Bojan

pre 11 godina

Sekta koju čine 3 raspopa daje mišljenje o manastiru SPC. Svašta...to mišljenje je relevantno koliko i mišljenje Kosmičke Crkve Magičnog Kupuščića.

ognjen

pre 11 godina

Evo ja sam iz Budve, ali još uvijek u Crnoj Gori nisam sreo niti jednog vjernika tzv CPC ( sekte). To je obična Milova i Vatikanska politička grupacija, ali bez ikakvog uspjeha među narodom Crne Gore. Minorni su, i ne zaslužuju pažnju. Ostrog je srpska svetinja, a Vasilije Ostroški je iz Trebinja. Šta onda bulazni ovaj tužni i žalosni Vučinić?

Bogdan

pre 11 godina

Zamislite da u Hram Svetog Save ulazite ispod šahovnice. Nama je to isto.
(Crnogorac i pravoslavac, 23. jul 2012 20:03)

Kako bre mozes da poistovecujes tako nesto. Mene kao crnogorca je sramota sto ti tako pises.

novosadjanin

pre 11 godina

@ duduk Zajko

Stara Hercegovina iz 17-tog veka me ne interesuje ali je Ostrog bio,jeste i bice Manastir SPC-a ,Sveti Vasilije Ostroski je bio Vladika SPC-a , Vladika Danilo je bio Vladika SPC-a, Petar Petrovic Njegos je bio Vladika SPC-a,Marko Miljanov, Kralj Nikola,Arsenije Carnojevic i svi Pravoslavni Hriscani u CG od postanka pa do pre koju godinu( a 90% i danas) su krsteni u SPC-u. Neverovatna je kolicina gluposti u tvrdnji da je SPC 1920 god oduzeo autokefalnost CPC-u. Pa to se proverava na dva klika mada je to u rangu tvrdnje da je voda suva ili da je nebo dole. U Francuskoj,Austriji,Spaniji,Italiji,Portugalu... su sve katedrale u vlasnistvu Katolicke Crkve sa sedistem u Vatikanu i moze neki Biskup sa sirom familijom da izadje iz Katolicke Crkve i osnuje svoju versku zajednicu ali u Noter Dam Katedralu vise ne moze da udje ni kao turista a na njegovo mesto ne dolazi onaj kojeg izabere Francuska nego PAPA. Tako ti je u celoj Evropi i jedino se mozete zaliti FIFI i UEFI ako vam nesto smeta. Na svu srecu i u ovim teskim vremenima je 99% Pravoslavnih Hriscana u CG ostalo verno Crkvi u kojoj su se krstili njihovi ocevi,dedovi i pradedovi. Ziro racun sekta se ne moze ni u jednoj drzavi regisrovati kao autokefalna Pravoslavna Crkva nego se jedino moze registrovati(i tako je registrovana) kao NVO poput drustva pecarosa ili kao verska zajednica poput jogi letaca. Zivo me zanima novokomponovana CG varjanta istorije i objasnjenje za Njegosa,Vasilija Ostroskog i Marka Miljanova

Zoki

pre 11 godina

Toj tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi je istekao vek trajanja. U vreme borbe za osamostaljivanje Crne Gore mogla je i da ima nekog smisla. Danas crnogorsku državnost ne osporava niko, pa ni vladika Amfilohije Radović i SPC. U tom kontekstu, Crnoj Gori ne treba neka samostalna CPC da bi bila stožer državne nezavisnosti.

Takođe, ne može se ignorisari činjenica da je na čelu CPC Miraš Dedeić, čovek koga je vaseljenski patrijarh rasčinio i isključio iz Crkve. Da su među sveštenicima i oni koji sa Crnom Gorom nemaju nikakve veze, nego su pobegli u CPC nakon raznih optužbi o zloupotrebama. Da dobar broj pripadnika CPC nisu tamo došli radi vere, nego radi politike. Primer toga je Marija, kćerka Slobodana Miloševića i Mire Marković. Ona je organizovala parastos svom dedi Svetozaru (osu Slobodana Miloševića) sa sverštenstvom CPC, obrazlažući to tvrdnjom da "SPC nije dostojna da održi taj parastos". Međutim, njen deda je počinio samoubistvo tako da verovatno nije ni sahranjen sa opelom, pa ne može ni parastos da mu se održava. Međutim, Miraš Dedeić se ne bavi takvim detaljima.

ee

pre 11 godina

mislim da ce 'crnogorci' kad-tad morati da se pomire sa tim da su jednostavno manjina u sopstvenoj drzavi, drzavi koja je stvorena iz samo jednog razloga, a svi znamo koji je to razlog..
slabo je sve to, a ovakve histericne izjave to najbolje dokazuju, ne moze se nista vestacki..jedino da se udruze sa albancima..

!

pre 11 godina

Cisto analiticki posmatrano:
Prvo ne verujem ovom Vucinicu jer je on iz Dedeicevog tabora tj. iz tzv. "autokefalne CPC", a drugo, ako je i istina, meni ne smeta jer po crkvama, uglavnom idu oni kojima vera nesto znaci, pa neka izdrzavaju svoje svetinje.
A i muka mi je vise od vesti u kojima cim se pomene Bog i Crkva, odmah se trazi senzacija!

Nemanja

pre 11 godina

Jesu li platili porez na tih 50 miliona? Ili na bilo koji dinar koji zarade?
Pitam popa na nekom vencanju na kome sam bio skoro, da li placa poreze drzavi, on odgovara da ga crkvene vlasti oporezuju i uzimaju mu procenat od svakog dinara koji zaradi. Drzavi nista... Na moju konstataciju da bi onda crkvene vlasti trebale da mu placaju penziju i zdravsteno, ladno me je lik prokleo, nazvao nekakvom anatemom... umalo me nije oterao u 3 lepe...
A od para koje ja uplacujem u budzet kroz poreze, doprinose, pdv dobija platu, penziju, leci se...

Владимир

pre 11 godina

Елементарно непознавање... нема ЦПЦа, јер аутокефалност може да да само мајка црква, у овом случају СПЦ која ју је добила у 13. веку.
Итд, итд...

Mikula

pre 11 godina

@ lars
Zaista sam se nasmejao na ovu izjavu i racunicu gospodina Vucica. Pa ona prkosi i osnovnim zakonima fizike i logike.

Previse si posten i naivan i to je sve. Nista ovde nije smesno. Hiljade se izvora ovde sliva. Kad bi crkva zivela od onoga sto joj posetioci i vernici poklone brzo bi joj se krov urusio.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

УСТАВ СВЕТОГ СИНОДА У КЊАЖЕВИНИ ЦРНОЈ ГОРИ, 1903.

"ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Члан 1.

Автокефална православна Митрополија у Књажевини Црној Гори, као члан једне свете католичанске и апостолске цркве, којој је пастиреначелник и глава Господ и Бог наш Исус Христос, чува и одржава јединство у догматима и каноничким установама са свима другима православнима автокефалним црквама, и ово ће јединство она чувати и одржавати довијека."

http://sr.wikisource.org/wiki/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D1%83_%D0%9A%D1%9A%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8_%281903%29

sv. Isail

pre 11 godina

Grabi li se grabi. Nije li pohlepa boziji greh? Ali SPC moze udariti i kontru. Ona moze izneti svoje istinske godisnje prihode i rashode poslednjih 10 godina, i uz to da pokaze koliko je od toga mrvica podelila nimucnim i bednim. Srce bozije bi se sigurno veselilo.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

"Ustav za Knjaževinu Crnu Goru, 1905."

Članak 40.

"Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno-pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori"."

Nebojsa

pre 11 godina

Oni koji su rusili crkve i progonili vernike posle 1941. godine sad traze da imaju svoju Crkvu.
I gde nadje 50 miliona , okruglu cifru.....

CG

pre 11 godina

Ja kao crnogorski Srbin vam mogu reci: ne postoji nikakav crnogorski narod kao sto i ne postoji tkz. "CPC"!
Nakon pada Milove narkovlade ce prvo usljediti hapsenja predstavnika rezima,pa vracanje srpskog jezika,zabranu "CPC" i konacno ujedinjenje sa Srbojim u zemlji koja ce se jednostavno zvati Srbija!
Ne vjerujte?
Sacekajte jos malo dok taj diler padne sa vlasti...

Predrag

pre 11 godina

Hajde da se ostavimo Crne Gore... Koliko SPC dobije od srpske države, koliko od nas otme preko doplatne markice 10 dinara svaki dan u pošti? Koliko miliona evra i šta radi s tim parama? Otvara narodne kuhinje, da pomaže siromašnima i gladnima? Jok...

Lars

pre 11 godina

Zaista sam se nasmejao na ovu izjavu i racunicu gospodina Vucica. Pa ona prkosi i osnovnim zakonima fizike i logike.
Naime ako racunamo da prosecno vernik (posetilac) ostavi donaciju od 10 evra u crkvi (a siguran sam da je ta prosecna suma mnogo manja), to znaci da 5 miliona ljudi godisnje poseti manastir Ostrog. Pa cela Crna gora nema toliku godinju posetu!
Na osnovu prosecne donacije od 10 evra, ispada da manastir Ostrog posecuje minimum 1150 ljudi na sat (ako racunamo da je otvoren 365 dana godisnje i 12 sati dnevno)!!!!! Pa ni u Vatikan ne dolazi toliko ljudi!!

mlado-podgoricanin

pre 11 godina

ja kao srbin iz podgorice tvrdim da je cpc sekta evo nisam iz beograda niti sumadije nego iz crne gore i tvrdim da je. ali nije moje da sudim na boga je to. ja ljubim svetog savu i sve srpske svece a medju njima i jedan od najvecih je i sveti vasilije ostroski slava mu i milost i velika hvala. pozdrav svim ljudima dobre volje!

Ama sve je to zbog dusa vernika...!

pre 11 godina

Lapo ja kazem da se SPC protivi otcepljenju Crnogorske crkve zbog para. Sad eto imamo i jednu pozamasnu sumu da to potkrepi temu.

xy

pre 11 godina

ko zeli srbiju..nije mu daleko...a crna gora ce ostati crna gora...to govorim kao osoba koja postuje i voli srbiju..a sto se crkve tice..konkretno popova...obicna gomila lopova koji su se sakrili u misje rupe za vreme komunizma..ako vjeruju u zagrobni zivot sta se nijesu zrtvovali i pokazali vjeru...pih...

smesni su

pre 11 godina

21. vek.. ljudi su na korak od setnje po marsu a narod jos uvek veruje u ovo... crkva je preduzece koje se treba samo tako i gledati... oporezivati i prihode i doprinose i imovinu...

Radasin

pre 11 godina

I posle kazu Srbija ih hrani...pa od ovih para bi moglo znatno da se povecaju penzije, a i socijalna primanja ugrozenoih Srba na severu Crne Gore.

upitani

pre 11 godina

ja sam Crnogorac koji voli svoju zemlju Crnu Goru i ponosim se svojim poreklom ali za mene postoji samo SPC, ove nevladine organizacije tipa CPC me ne zanimaju... cak mislim da je i CG vlast odavno digla ruke od CPC tako da tome i ne treba vise pridavati toliku paznju..

Frki Niš

pre 11 godina

sve lepo oporezovati, čak dodatnim porezom od bar 50% za pomoć sirotinji, za narodne kuhinje. mislim da je to u skladu sa učenjem pravoslavne crkve.

Stevan

pre 11 godina

A ti narode i dalje veruj popovima, i dalje ti vozi stara juga a oni ce uskoro po privatan avion da imaju. Jedan je bio patrijarh Pavle, ovo sve posle njega antihristi (cast retkim izuzecima).

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

Ne postoji CPC, nijedna pomesna pravoslavna crkva je nije priznala. To je udruzenje gradjana od kojih mnogi u vrhu imaju kriminalnu proslost, jedan je veteran italijanske porno-industrije, a neki nemaju veze sa Crnom Gorom, poput Zike Smederevca, raspopa optuzenog da je pokrao crkvenu kasu, ali je spas nasao kod tzv. CPC

Kindle

pre 11 godina

I Srbi kolektivno i SPC partikularno treba da se pokaju za ono što su tokom istorije uradili Crnoj Gori i Crnogorcima, a pogotovo našoj dinastiji i crkvi. Samo tako odnosi među nama mogu ozdraviti.

Vuk

pre 11 godina

Ja sam Crnogorac, ali sam pravoslavan, krsten u SPC i govgorim srpskim jezikom. Nemam kompleks od Srba i Srbije, kao sto ni Austrijanci nemaju od Nemaca a govore nemackim ili Australijanci od Engleza.
A ako Hrvatima ne smeta sto im je Papa u Vatikanu, ni meni ne smeta sto je Patrijarh u Begradu.

sto je neko veci kriminalac to je veci vernik, slucajno?

pre 11 godina

Realno crkva i sluzi za pranje novca. Pogledajte ko nosi najvece krstove i kajle i ko vozi najbolja kola.

Bjelopavlić

pre 11 godina

1941. imali smo tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, a 1991. imali smo tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Ova dva mrtvorodjenčeta imaju istu političku namjenu. Kadrove u Hrvatskoj kao i u Crnoj Gori obezbjedjivani su medju raščinjenim sveštenicima ili izbačenim bogoslovima. Ona TZV. iz 1941. imala je funkciju, napisanu i ovjerenu: I za Vatikan i za NDH bilo je važno da će Hrvatska pravoslavna crkva moći utirati put ka Uniji sa Rimom i ako bude aktivno radila pomagaće pohrvaćenje Srba i doprinijeti da se ostvaruje teza o pravoslavnim Hrvatma. Vučiniću i nekrštenim mirišu pare koje bi dolazile utiračima puta.

Onorije III

pre 11 godina

SPC je osamostaljena 530. godine n.e. kada je mitropolit Onorije III proglasen za Arhiepiskopa Solinskog ( Kasniji Split)i time se izjednacio sa arhiepiskopima Carigradskim i Rimskim.Priznanje majcinske Carigradske patrijarsije je znacilo autokefalnost.Solin je bio srediste SPC dok Avari nisu 640. godine razorili i spalili Solin, na kome mestu je kasnije nastao Split. To znaci da je SPC stekla autokefalnost pre 1.482 godina, jos dok je njeno srediste bilo na teritoriji Rimske imperije.Peć je postao središte patrijaršije mnooogo vremena kasnije.Srbe uče da je svet nastao posle komunizma a istorija od Nemanjica.Kao da je pre bilo nistavilo.A samo su nam izmakli starostavne knjige iz vidokruga a ubacili SANU literaturu.SPC je jedini spas Srpskom narodu i zato je tolika hajka na pravoslavlje.Ko je uvrstio arsenik u jelovnik pravoslavnim poglavarima u Ukrajini?Bordžije?

dragutin

pre 11 godina

@Deda Paun Solunac: "I neomalovazavajte CPC uporedbama sa sektom, ugrizcete se uskoro za jezik"

Jel da? A na osnovu čega to tvrdiš, crni deda Paune? Ugrišćemo se? Slabo se ti razumeš u crkvena pitanja. Reč "sekta" znači "odsečak" od glavnine, pa ta šačica zaluđenika koji slede raščinjenog parohijskog sveštenika carigradske patrijaršije koji se sam proglasio za mitropolita time ispunjava uslov da budu nazvani sektom; ali u suštini su paracrkvena organizacija.
Zamisli da nekog lekara opšte prakse najure iz službe kao nesposobnog i korumpiranog, a on se proglasi za kardiohirurga i otvori svoju kliniku koju nazove "Klinički centar Srbije"... svašta je moguće, ali ko bi se pametan kod takvog šarlatana lečio?
I čime to ovaj pomoćnik raspopa Miraša Dedeića potkrepljuje svoje tvrdnje? A evo, dospeo je na naslovnu stranu jednog ozbiljnog sajta. Ovo je običan pamflet nastao na osnovu proizvoljnih procena jedne zlonamerne paracrkvene organizacije, ne razumem zašto je neko to uzeo za ozbiljno.

Zoran

pre 11 godina

...nekada bi , iz radoznalosti , valjalo postaviti kamere , i dati toj "grupi građana" brojne manastire i crkve po Crnoj Gori . Šta bi , mili Bože , oni radili u tim objektima ? Zasjedala dukljanska akdemija bivših crnogorskih kominusta ? Napravili od konaka manastira sv. Luke , bordel kao nekad ? ...nizašto nisu ti "crnogorci" . dvije koze na papiru bi im utekle .

b

pre 11 godina

pa šta, taj prihod generišu vernici SPC. Oni nek sačekaju da se neko odnjih posveti, onda još jedno 300-400 god da se to u narodu primi, pa će i njih neka kinta (zasluženo) da klepi... Pozdrav braći iz Crne Gore

Dragan

pre 11 godina

Kako je dodao, SPC u Crnoj Gori još godišnje iz budžeta Srbije dobija milion evra??? Zasto??? Bolje da se narodnoj kuhinji daju te pare bar ce narod da ima neke koristi od toga! Onda treba svim nevladinim organizacijama da daju po milion eura!

демо кра ти и ја

pre 11 godina

Све часни и поштени "породични" људи.
Мираш Дедеић, самозвани митрополит је био свештеник Цариградске патријаршије у Риму, али му је надлежни епископ због огрешења о каноне забранио да чинодејствује, а послије тога је и рашчињен. Хтио је да постане свештеник Српске православне цркве па је молио митрополита загребачко-љубљанског да му да парохију у Риму, али му молба није била услишена.Удба и комунистички режим је 1980-их покушавао да га убаци у редове Митрополије како би исценирао раскол по „македонском моделу“.Након отварања досијеа у архиви Вјерске комисије под ознаком „строго повјерљиво“ пронађена је биљешка од 19. септембра 1984. године са митрополитом црногорско-приморским господином Данилом, а водили су га Божидар Тадић, шеф Вјерске комисије, и Божидар Караџић, секретар комисије. Из биљешке се види да су два Божидара инсистирали да митрополит Данило замонаши Мираша како би овај био викарни епископ. Митрополит Данило је одолио притисцима и одбио да замонаши Мираша.Ожењен Италијанком Розаном
Милутин Цвијић, рођен у Теслићу, бивши јеромонах манастира Острог, рашчињен од стране Српске православне цркве јер је прекршио монашки завјет и оженио се (1990). Прикључио се тзв Црногорској православној цркви 1995. године.
Живорад Павловић, бивши свештеник из Смедерева, рашчињен због крађе смедеревске црквене општине, како се наводи у одлукама црквених судова. Приступио је тзв Црногорској православној цркви 1999. године.

shazam

pre 11 godina

Zanimljivo...Srbija se mesa u unutrasnje stvari Crne Gore preko SPC, a Crna Gora sekularna drzava. Zaboravio je da pomene koliko se mesamo prihodom koji ostvarujemo prodajom jafa keksa u Crnoj Gori (to je verovatno u trilionima evra, procenice vec doticni, svakako objektivni gospodin.

Math

pre 11 godina

Kad se tih 50 miliona podeli sa 365 dana dobije se cifra od nekih 137 hiljada dnevno!
Orjentacije radi toliko moze da inkasira jedna utakmica koju gleda 10 hiljada gledalaca gde je cena ulaznice nekih 14 eura!

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@dragutin

""Reč "sekta" znači "odsečak" od glavnine".
Nije tačno, crni Dragutine, šta si radio na časovima latinskog, ako si ih imao? Riječ sekta dolazi od latinskog "sectare", što znači slijediti nekoga, ići za nekim.
Iz naše vizure, SPC je istinska sekta, koja je prihvatila etnofiletističku jeres i zamijenila istinsku vjeru Hristovu obožavanjem lažnog idola nacije, kao što su otpadnici iščekujući pod Sinajskom gorom sebi stvorili zlatno tele i obožavali ga.
CPC je jedina crkva na ovim prostorima koja ispovjeda istinsku pravoslavnu vjeru. Braćo, imate pravo na svoje mišljenje, ali vas molim, pokajte se i očistite od grijeha, sebe radi, naša su vrata svima otvorena.
Bogosluženja se obavljaju na crkvenoslovenskom, ali ćete na lijepom starostavnom crnogorskom jeziku čuti propovjedanje riječi Hristove.
I SPC, djeco, postoji od 1920. pod tim imenom, zar je moguće da vas uče nesretni učitelji, kakvih 1400 godina, jeste li pri sebi?

OSTOJA

pre 11 godina

sta se cudite,pa svako od nas poznaje budale koje odlaze tamo i ostavljaju im pare za lazne vodice,cuda,ikone,brojanice..Ovce su za sisanje a SPC to odlicno radi vec decenijama unazad..

Natasa Petrovic

pre 11 godina

Kakva steta?! Zavadjati ovako ljude?! Crna Gora je samostalna drzava i niko u Srbiji to ne spori i nista ruzno za Crnu Goru ne govori u kontekstu njene samostalnosti. Trebalo bi da imamo dobre komsijske odnose. Neki izgleda misle da mogu u EU i NATO da skupljaju poene ako miniraju srpstvo i Srbiju - nece ni to jos dugo moci. Kad pomru oni u Hagu, Srbija vise nece biti vest na CNN a nece biti ni interesantna (previse mala i previse beznacajna). A sta ce onda ovi? Hoce li i dalje vikati "jadni mi od Srbije"?

rade

pre 11 godina

@solunac, 23. jul 2012 22:01

E moj ti, deda Pavijane (valjda dobro napisah, ako nisam izvinjavam se), ophrvala demencija i to malo sive mase u lobanji?? :))
Pored demencije ophrvala te je i nepismenost a pokušavaš da nam držiš lekcije. Ne kaže se "ugrizćete" (možda na neocrnogorskom) već (na srpskom) "ugrišćete". To ti se zove jednačenje po zvučnosti. :))
Ali dobro, možda u toj tvojoj novoj CG gramatici se tako kaže. :))
Inače ja kao neverujući i kao laik znam jednu stvar: CPC je (u religijskom kontekstu) sekta, a u civilnom kontekstu jedna organizacija iliti udruženje grupe građana. Pride, ovako kao laik, znam da SPC ne može da daje autokefalnost nekoj crkvi već se to radi na saboru (ako mi se dobro čini u pitanju je vaseljenski sabor) i autokefalnost se iska na tri mesta: Moskva, Carigrad i Jerusalem. E sada ovom nesretnom Vučiniću mogu da poručim da, ako već sebe smatra sveštenikom, neka krene da misionari po svetu i neka ubedi ljude da je baš njegova religija spas za dušu. Ja ako ikada budem počeo da verujem u Boga sigurno ću se prikloniti SPC a ne tamo nekoj izmišljenoj organizaciji koja kmeči kako ne dobija pare. Pa šta ako SPC ima prihode od 50 miliona evra. Ja im ne dajem pare a ljudi koji im daju pare ne daju iz mog već iz svog džepa. i sa tim nemam nikakv problem. Ko hoće i ima neka im daje, mene niko ne bije po ušesima da dajem pare pa se ne osećam ni pokradenim. Više se osetim pokradenim kada pročitam da Šutanovac gradi vilu na pašnjaku u centru Beograda.

khm

pre 11 godina

da biste verovali u boga, ne morate uopste da verujete u crkvu... Sto se mene tice, ja verujem u svevisnjeg, a crkvu smatram za zlo...

hercegovac

pre 11 godina

Manstir Ostrog je osnovao žrtvujući se Vasilije Popović Srbin iz Popova polja - Hercegovina, a i sam se manastir nalazi u srpskoj staroj Hercegovini pa i iz tih činjenica je jasno da prilozi nikako nemogu da idu nekoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Kako možete tražiti priloge da vam pripadaju kada su ostavljeni u manastiru SPC.To vas i muči godinama kako bi se dočepali Ostroga upravo zbog visine priloga.Teško da će moći da prođe.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@novosađanin
@ciganDOgroba

99% pravoslavaca u CG jeste kršteno u SPC, jer CPC nije postojala 1920-1990. Njegoš (nijedan od NjegošA) nije bio vladika SPC jer je SPC pod tim nacionalnim imenom stvorena 1920. Do tada su postojale autokefalna "Pravoslavna crkva u Srbiji" i autokefalna "Pravoslavna mitropolija crnogorska" odnosno CPC. Čak i Ustav CG iz 1905. definiše CPC. Kralj Nikola nije bio ktitor SPC, jer je umro u izgnanstvu i siromaštvu svega 1 godinu po njenom osnivanju (preminuo u Monpeljeu 1921). Tzv. Stara Hercegovina je zapravo Hercegovački sandžakat, turska administrativna podjela koju Crnogorci nikada nijesu priznavali. Nikšić i okolina su bili pod otomanskom okupacijom do oslobođenja od strane knjaza Nikole, a zvanično su postali dio CG na Berlinskom kongresu 1878. Nikada nije postojao drugi politički entitet koji se zvao Hercegovina (geografski pojam), pa se tako nije zvao ni feudalni posjed hercega Stjepana, katoličkog bosanskog vladara. On je bio "herceg od Sv. Save" jer crkva nije bila oštro podijeljena u prvim vjekovima po 1054, pa je i Stefan Prvovjenčani primio krunu od pape Honorija III.

Mislim da bi VI, a ne ja, morali nešto da pročitate umjesto da vam knjige skupljaju prašinu u biblioteci (pazite na padeže, u crnogorskom još postoje, za srpski ne znam i ne zanima me) i da vrijeđate druge pravoslavce nazivajući ih sektašima. U čemu se CPC razlikuje u vjerovanjima od SPC? Zašto Crnogorci ne bi vratili autokefalnu crkvu, kad je čak i Kipar ima kao takvu?!

MUKNAVI

pre 11 godina

Uf bre dobra lova,a tebi Vucinicu ne daju Srpski "Boziji" provajderi,apaju za sebe, pa se ti "zabrino" za Crnu Goru i tako to nebil` uz pomoc te poluge zgrabijo nesto ,onako,za sebe...ccc alaj se ova "Bozija" administracija razobadala u otimacini oko svega onoga sto ostalima tumaci da je greh..auu**uuu pohlepna goveda,gvire iz dzipova pa kada im se slucajno popreci siromasak na putu..skresu mu boga,a oblecu oko bogatuna i zdrakaju ocima prema njegovom dzepu..ko kobra!

Nepoznati korisnik

pre 11 godina

Ko je ovde lud, u istom clanku:
-SPC iz Crne Gore iznosi pare u Srbiju (sto je lose)
-SPC iz Srbije donosi pare u Crnu Goru, sto je dokaz nekakvog subverzivnog delovanja i takodje lose

Neka se odluce braca crnogorci koje im od ta dva smeta, ovako im smetaju dve stvari koje se medjusobno potiru.

dado

pre 11 godina

Uvijek se bune oni koji nikad nista nisu dali u crkvu. Prvi su kad treba zavirivati u džepove popovima. Vjernici ostavljaju priloge. Ko hoće hoće, ko neće neće. Na svakom je da odluči, niko nije prisilje.
Što se tiče Ostroga, srbi ostavljaju novac svojoj crkvi. Crna Gora zarađuje na putarini (za puteve sa duplom punom trakom i ograničenjem 40)i pretplati na disanje svim vjernicima koji posjete taj manastir.

glas crnogorca

pre 11 godina

B92 i svi drugi mediji koji prenose izjave ovog tipa vucinica i njemu slicnih samo pridaju vaznost ljudima sa kojima ne zelite da idete ni istom stranom ulice. ja sam iz cg, stoga mu vjerujte. a ova samozvana cpc je grupa nacional fasista, kompleksasa i inferiornih tipova koji kroz ideju kvazicrnogorstva lijece mnogo dublje bolesti. no, na zalost, i njihovu i nasu, pogresan su lijek izabrali. bili crnogorci srbi ili srbi crnogorci, svi koji se stide i jednih i drugih su slijepi pred istorijom i razumom. i jos nesto, da se zna. potpuno poistovjecujem srpski i crnogorski nacionalizam. i jeda i drug nanose samo stetu samima sebi, i skupa i pojedinacno.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@socijalista, antikomunista
Dečko, imaš problema sa razumijevanjem bazičnih pojmova. Raskolništvo i pravoslavlje nijesu antipodi (suprotstavljeni pojmovi). Svaka crkva koja ispovijeda pravoslavnu dogmu i ima neprekinutu apostolsku sukcesiju je pravoslavna. Pošto je mitropolit Mihailo koga ovdje vrijeđaju na najodvratnije načine, primio blagoslov Sv. Duha još dok je bio član Vaseljenske patrijaršije, on po našoj pravoslavnoj dogmi NE MOŽE biti raščinjen od čovjeka. Rimokatolici čitav pravoslavni svijet smatraju raskolnicima (šizmaticima) jer ne žive u jedinstvu sa tronom Sv. petra, ali ne i sektašima jer se teološki malo razlikuju.

Sramota je da istinske hrišćane nazivaš "kriminalcima"? Tako su i prve hrišćane pljuvali. Ako smo mi izdržali sve od Nerona do turskih progona, izdržaćemo i nadživjeti i vas. Jer, za nas je SPC jeretička u svojim vjerovanjima, jer je etnofiletistička.

Crnogorska crkva je postojala kao autokefalna, vidi dokumenta koja sam ispod naveo. To niko pošten uopšte i ne spori.

Smiješno je tvrditi da je sličnosti između Crnogoraca i Srba veća nego li između Kiparskih Grka i onih iz Helade. TO je jedan narod, a CG i Srbi su istorijski 2. Ne postoji pravoslavna zemlja bez svoje nacionalne crkve, osim CG. Grci su okupljeni oko 5 autokefalnih crkava (Grčka, Kiparska, Jerusalimska, Antiohijska, Vaseljenska), pa to niko ne vidi kao problem, iako se radi o jednom narodu! Ovdje imate Crnogorce koji su krvarili za pravoslavlje, a crkva im je oteta. TO je tebi OK?

BJELAS

pre 11 godina

Stvar je jednostavna.Ko hoce da ide u SPC neka ide,ko hoce u CPC neka ide tamo.Dje ce veliki dio Crnogorca pravoslavaca pokazali su ne tako davno u Niksicu.Miras i Milo jos sebi nijesu dosli od soka i brojke od 80,000 ljudi.

PG

pre 11 godina

Vidim veliku pomamu velikopravoslavaca na ovu temu! Sveti sinodi, bozanski oci i slicne prevare... a ustvari sve samo neznanje!

neko je odje vec postavio ustav iz Knjazevine CG dje izricito pise da je Crnogorska Crkva autokefalna! I je li to dokaz?? 1918 izvrsena je asimilacija Crne Gore od strane Srpske vojske.. tada je crkva usla u sastav SPC..

Dalje, kazete da je CPC sekta??? Sekta znaci izdvojeni dio... ako bas ocete cjelokupno hriscanstvo je nastalo kao sekta judeizma...

Kuku vama sa vasom mjerom kad mora ateista da vas uci...

Kaurin

pre 11 godina

Ima li nekog ko će poverovati u ovako sračunato plasiranu informaciju i frljanje iznosima koje je nemoguće dokazati.
Jasno je čemu sve to služi.
Samo mi nije jasno što nije ubacio u igru veći iznos? Neki ovde bi i to progutali.

deda Paun, Solunac, licno jutros pitom

pre 11 godina

Sine @ dragutine, mnogo hvala za ispravku greske, ali moras i sam da budes naucan i konsekventan. Ja u tvom malom tekstu nadjoh cak 12 gresaka!
Ali nebitno je to. Htedoh reci, nastavi li se ovakva hajka neznajucih moze se uskoro dogoditi da SPC u CG i sama postane sekta, ili da tamo uopste prestane da koegzistira. To dete milo niko ne bi pozeleo. Ljubav prekomedjunarodnu moramo svi da ucimo. Srce ljudsko svuda isto kuca, i svuada je covek samo covek, slab i nistavan u poredjenju sa bogom, milo dete.

NN

pre 11 godina

(Nemanja, 24. jul 2012 01:20)
Nemanja zao mi je zbog tvog iskustva. Drzava bi od crkava mogla da zahteva fiskalizaciju tek posto izmiri svoje obaveze prema crkvama tj povracaj oduzete imovine koja nije mala. Uostalom to je opet drzava koja izmiruje troskove socijalnog i penziskog prma kadrovima crkve sto je opet odluka drzave a ne crkve....

Vlajko

pre 11 godina

Posle me pitaju kako mogu da ne verujem.Zarada od 150 000 evra dnevno nije mala uopste,skoro je bila vest da ima 30 000 gladnih od cega dece 10 000.

m

pre 11 godina

Svi se iscudjavate sto jos ima ljudi koji veruju u Boga, a nije vam cudno sto bespogovorno verujete da Ostrog "zaradjuje" 50 miliona evra godisnje. Pa 50 miliona ne zarade ni hoteli u Budvi, znate vi sta je 50 miliona evra u zemlji velicine CG?

socijalista,antikomunista

pre 11 godina

@ crnogorac i pravoslavac. Decko i ja sam to za sta se ti pretstavljas, iako moras da znas da su pravoslavlje i raskolnistvo antipodi, a Crnogorac i Srbin sinonimi. Srbijanci, prvenstveno tzv. Beogradjani, su naneli ogromnu finansijsku stetu Crnoj Gori, jer su decenijama izgradjivali infrastrukturu makarskoj, umesto Crnoj Gori, a i sami su lose prosli, jer u Crnoj Gori, de facto, nikad nece biti stranci, za razliku od Splita i Zadra. Ipak rezigniranost zbog frivolnog odnosa gorepomenutih prema zivotu ne treba da te navede da podrzavas jednu raskolnicku, semikriminalnu organizaciju, koja sebe naziva CPC,( to nikad nije postojalo, vec autonomna mitropolija, i to za vreme turske okupacije, sto je bio i razlog prividne pojacane decentralizacije u tom aspektu). Inace svi Kiprani smatraju sebe Grcima, iako je slicnost izmedju Srbijanaca i Crnogoraca mnogo veca, a autokefalnost Kiparske crkve, inace sestrinski poslusne Grckoj, je rezultat projave cudesa sv. Epifanija i drugih svetitelja Kiparskih, vis major, a ne politika...procitaj istoriju Kiparske Crkve, pa ce ti mozda biti jasnije

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Crnogorac i pravoslavac
SPC je zaslugom Svetog Save dobila status autokefalne Crkve i Njegos i Vladika Danilo su bili vladike SPC-a cije je sediste bilo u Peckoj Patrijarsiji.Kralj Nikola,Arsenije Carnojevic,Njegos,Vladika Danilo,Vasilije Ostroski,Marko Miljanov su vernici Srpske Pravoslavne Crkve (kao i 99% Pravoslavnih vernika danas u CG) i za ceo Pravoslavni svet je tzv CPC u rangu sekte sto je jesno stavio do znanja Vaseljenski Patrijerh izbacivanjem iz Crkve raspopa koji je sada na celu te sekte. Izbacen je zbog sitnica kao sto su kradja imovine,zenidba,opelo samoubicama... Patrijerh Moskovski i cele Rusije je u poseti CG jasno rekao Filipu Vujanovicu da ceo Pravoslavni svet na CPC gleda kao na sektu i da na Mitropoliju Crnogorso-primorsku i Zahomsko - Hercegovacku ceo Pravoslavni svet gleda kao na sastavni deo sestrinske Srpske Pravoslavne Crkve.Najtuznije od svega je sto vam se daje toliki prostor jer u samoj FCrnoj Gori ziro racun sekta pod nazivom CPC ima zanemarljivo malo pristalica.

Crnogorac i pravoslavac

pre 11 godina

@ciganDOgroba

Opet, SPC NIJE dobila autokefalnost zaslugom Sv. Save, već Žička, kasnije PEĆKA ARHIEPISKOPIJA koja je uzdignuta na nivo patrijaršije. Shvati već jednom da nije postojao entitet sa predznakom “Srpska” u to vrijeme, niti je bilo i jedne nacionalne crkve, što je izum kasnijeg doba. SPC dobija taj naziv tek 1920. Koliko se ne razumiješ, vidi se i iz tvrdnje da su NJegoš i Danilo bili vladike SPC sa sjedištem u Peći. Turci su Pećku patrijaršiju konačno ukinuli 1766, iako ju je prethodno obnovio Mehmed-paša Sokolović, što si morao naaučiti u OŠ. Nje u vrijeme NJegoševo nije ni bilo, pa su na Cetinju stolovali egzarsi Pećkog trona. Posljednji patrijarsi su bili Grci iz Vaseljenske patrijaršije (Fanarioti), a postavljao ih je sultan. SPC je stvorena 30.8.1920. “ujedinjenjem” Beogradske, Karlovačke i “Cetinjske mitropolije” (ovo posljednje mi smatramo nasilnim, iako je tada posebnim tomosom priznato od strane Carigrada) a zapravo Pravoslavne mitropolije crnogorske (puni naziv).
CPC niko ne smatra sektom, vi je tako pljuvate iz nacionalnih razloga. Što se samoubica tiče, šta misliš da je bilo Filaretovo štrajkovanje glađu na granici onomad, do prijetnja samoubistvom? Mitropolija Z-Hercegovačka ne ulazi na teritoriju CG, ne znam zašto je pominješ, vjerovatno ne znaš ni sam. Ulaze (po SPC), Cetinjska, BUdimljansko-Nikšićka i Mileševska.
Daj nešto pročitaj umjesto da pljuješ čestite i učene ljude poput naših crkvenih velikodostojnika, please. Sramota.

Lala

pre 11 godina

Ma sigurno zaradjuje 50 miliona Evra! Al i daje to tacno pa to sve ide u humanitarne svrhe, zar ne!?
Bozijoj administraciju na departmanu za Hriscanstvo, odsek Pravoslavnje grupa Srbija, materijalna dobra su potreban samo za zbrinjavanje stada, zar ne?

Realko

pre 11 godina

Ja verujem da se obrne preko 100 hiljada evra dnevno. Ali to je novac od turizma na tom podrucju, a ne od priloga manastiru. Manastir je samo turisticka atrakcija zbog koje turisti dolaze i oni ostavljaju svoj novac dok borave na tom podrucju. Dakle smestaj, hrana, pice sve se racuna. Pa ja znam jedno obicno etno selo koje obrne 70-80 hiljada evra za jedan vikend