Sreda, 11.07.2012.

19:32

Ustavni sud obara reizbor sudija?

Ustavni sud usvojio više od 120 žalbi sudija koje nisu reizabrane u postupku opšteg izbora sudija 2009. godine. Poništene odluke Visokog saveta sudstva.

Izvor: B92

Ustavni sud obara reizbor sudija? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

i sve po zakonu

pre 11 godina

(b_m, 12. jul 2012 20:47)
U obrazlozenju odluke ne stoji, da moraju biti izabrani svi kod kojih ne postoje razlozi za prestanak sudijske funkcije, jer niko od njih NIKADA sudijsku finkciju nije ni obavljao, nego sudijsku duznost (po starom zakonu)!
Sudijska funkcija je samo po nazivu slicna sudijskoj duznosti, koju su oni ranije obavljali. Razlika je sustinska!
Slazem se sa Vama, da ce oni sada ponovo provi kroz IZBOR, ali (rekoh vec u predhodnom postu), to ne znaci da ce i biti izabrani (kako Vi tvrdite), ukoliko ne zadovoljavaju kriterijume izbora.
Mislim da je ovo dovoljno jasno i laiku, pa se necu vise ovde oglasavati. Interesi su jedno, a postovanje prava i procedudere, sama sustina demokratski uredjenog drustva!
Svako dobro

b_m

pre 11 godina

@i sve po zakonu
U obrazloženju odluke jasno stoji da moraju biti izabrani svi kod kojih ne postoje razlozi za prestanak sudijske funkcije po sili zakona (65 godina života ili 40 godina staža). Poništene su sve odluke o prestanku sudijske dužnosti! Sapienti sat.

perun_u

pre 11 godina

Cvetkovićeva vlada je veoma loše radila. Pravosuđe je posebno loše reformisano. I sada kada se promenila vlast sudije ustavnog suda su se okuražile da donesu ovakve odluke.

i sve po zakonu

pre 11 godina

(b_m, 12. jul 2012 11:35)
Kljucno u Odluci USS je to, da se nalaze VSS da izvrsi IZBOR, a ne REizbor. Da je nalozeno, da VSS izvrsi REizbor, USS bi time oborio celu reformu sudstva ...
Dakle, USS je nasao, da je prekrsena PROCEDURA izbora (a ne automatski reizbor sudija, koji su do tada vrsili sudijsku duznost, na novouspostavljeni sudijsku funkciju), gde se onim kandidatima, koji su konkurisali (za novouspostavljenu sudijsku finkciju), nije odgovorilo i obrazlozilo, zbog cega nisu izabrani! I NISTA vise.
Sama sustina zalbe sudija, koji nisu izabrani, a koji su se zalili USS, odnosila se, upravo, na to, da je VSS prekrsio postupak procedure IZBORA, a ne na samu proceduru (po njima REizbora, ustvari) izbora, gde bi se ocekivalo, da oni automatski budu (re)izabrani.
To znaci, da ce VSS ponistiti odluku prvog saziva VSS (koji je vrsio izbor sudija po odredjenoj proceduri) u konkretnom slucaju odredjenog kandidata koji se zalio USS, a ne ponistenje celog postupka izbora. Zatim ce, postujuci proceduru, izvrsiti izbor, u smislu radnje, a ne gotovog postupka, gde ce po odredjenim kriterijiumima, odluciti, da li je kandidat izabran, ili ne! O toj odluci, uz obrazlozenje, MORA pismeno, pojedinacno, odgovoriti kandidatu, na sta on moze uloziti prigovor i zalbu.
Ponistene odluke prvog saziva VSS jesu, izbor se hoce izvrsiti (u smislu radnje), ali ne u "odredjene sudove", nego ce se prethodno odlucivati na VSS, da li kandidat uopste zadovoljava kritetijijume konkursa!

b_m

pre 11 godina

@i sve po zakonu
Nije tačno da Ustavni sud upućuje na novo preispitivanje i razmatranje prigovora (da je tako pozvali bi se na član 29). Poništene su odluke kojima su odbijeni prigovori i naloženo da se izvrši izbor u odgovarajući sud. Član 30. govori samo o proceduri nakon usvajanja prigovora: "Kada usvoji prigovor i izmeni odluku o prestanku sudijske dužnosti, Savet bira podnosioca prigovora za sudiju u sud koji je preuzeo nadležnost ili deo nadležnosti suda u kome je obavljao sudijsku dužnost..."
Mnogi pravnici ne vladaju elementarnom logikom, ali ne treba preterivati i unositi smutnju.

константа

pre 11 godina

Лепо ослушкује политичке прилике Уставни суд, као и увек. Међутим, Уставни суд је одбацио као недопуштене Уставне жалбе неизабраних судија за прекршаје и упутио их на Управни суд.Тужбе пред Управним усмерене су на поништај Одлуке о избору судија на трогодишњи мандат у судовима опште и посебне надлежности, јер су донесене уз повреду закона и правила о критеруијумима, а као незаконите морају се поништити. Уставни суд је дао Управном на овај начин да поништи избор свих судија на први мандат, док Уставни само појединачно налаже враћање неизабраних судија. Изгледа да је купујући себи време и одбацујући жалбе судија за прекршаје, уместо да је дао и њима право на образложену одлуку и уступио предмете ВССу, где би сада били у истој ситуацији, Уставни суд донео једну политичку одлуку која сада прави проблем већих размера. То није један, два кандидата, већ цео избор. Ово сада може решити само Lex Specialis. Зависи од нове власти шта ће бити, јер Управни сигурно ово не сме решити.

sasa jokic

pre 11 godina

Pa sa novom Vladom nismo mogli nista drugo da ocekujemo. Sada ce se u sudove vrariri Oni koji su oslobadjali ubice, mafijase i sl.

miki

pre 11 godina

Ovo je politicka odluka to je i vrapcima jasno,sa dolaskom nove Vlade i novog predsednika.Vecina tih sudija nije izabrana jer je imala mrnje u svom radu od korupcija i svega ostalog.OVim potezom se znaci odobrava korupcija i mito u sudstvu jer kako drugacije shvatiti povladjivanjem ovakvim ljudima.

nbp

pre 11 godina

Sigurno ovo ima veze sa promenom vlasti, ali je sigurno i pravedna odluka. Cirkus koji su nam priredili u pravosuđu u prethodnih 4 godine je velika blamaža za Srbiju – EU nas je “napenalila” zbog toga, a pravosuđe je u takvom stanju da liči na najgoru i najprljaviju pijacu tipa “ko da više”, “kakva ti presuda treba”. Pitanje je da li će i krivično odgovarati izvođači radova, uključujući Snežu, Natu, Duška, Ristića...

miroslav

pre 11 godina

odjednom preko noći jedan za drugom odluka Ustavnog Suda,i to ako se ne poštuje slede krivične prijave.
slušao sam juče vezano za odluku Ustavnog Suda o nadležnostima AP Vojvodina.
nastvaka je''ko nepoštuje,krivična prijava''
čista represija i vladanje strahom.
dolaze mnogo teška vremena u Srbiji.
mislim da dok su ovi na vlasti niko nam neče doći,a mnogi će otići.
čak i naši privrednici razmišlaju o seljenju svog posla u susedne zemlje.
svi se krste kada čuju Dačića,Dinkića,Vučića...
Daćić je juče pričao o finansijama kao da je pao sa krške-''strane banke,pa one ovoj državi plaćaju porez dobit i da li su one jedini problem'',a ne pominje NIS i iznošenje i više od 500.000 mil. Evra godišnje iz zemlje.
pa ne pominje jer su u NIS-u njegovi ljudi,a i to su Rusi gde možemo i gaće da skinemo i namestmo se od pozadi , a Dačić,i Vučić će reći to su nam braća i to mora tako...

ne?

pre 11 godina

Poprilicno sam obrazovan, ali nemam pojma o cemu se radi sa ovim reizborom sudija. Jel moze neki tacniji komentar od strane urednistva o stanju u sudstvu. Presek stvari itd. posto je taj sektor ocigledno straobalan? Ono sto mi je jasno odavno je da sudije ne sude po pravu i pravdi vec po politici...

JAVNA TAJNA

pre 11 godina

Pa nasi sudovi u prethodnoj vladi po naredbi iste u resavanju sporova, samo primeri sve sto su gradjani trazili, da ih obesteti drzava stopirano je od resora koji su nadlezni.
Potrazivanje vojnih penzionera, kojima su primanja ugrozena uvek je stopirano pa sada su iznosi utrostruceni, kamate i sudski troskovi.
To sada placaju svi gradjani, KO CE ZA TO DA ODGOVARA???????????

sandra

pre 11 godina

Ustavni sud konacno donosi odluke u skladu sa pravom a ne rukovodeci se politickim pritiscima od strane demokratske stranke i nestrucnih pravnika.

Iceman

pre 11 godina

U svakom slucaju sve sudije bi trebale da dobiju otkaz i onda na obuku u EU obzirom da su oni jedni od najvecih krivaca za stanje u zemlji jer iako imamo kolko tolko dobre zakone i predvidjene kazne, ali sve to nista ne vredi kad sudije odredjuju minimalne kazne za silovatelje (jos i zrtve ispadaju krive i posramljene), oslobadjaju lopove (iz licnog iskustva gde covek sa svojim sinom obije 150 vikendica u okolini zrenjanina i sud odbaci sve optuzbe osim za 6 vikendica i na kraju dobije 6 meseci uslovno iako je bio vec u zatvoru za isto delo, a pored toga smo morali da dokazujemo da su ukradeni predmeti nasi, a ne pokloni njegove rodbine za koju u resenju pise da se zna da lazu, al nikom nista). Nemoguce je boriti se sa kriminalom u Srbiji kad policija obavi svoj posao, a onda sudije oslobadjaju ili daju minimalne kazne tako da ih uopste ne zalim. Iz licnog primera sam tako isto imao i probleme jer je sudija na ostavinskoj tako zakukuljeno napisala resenje da se po njemu nezna sta kome pripada. Prespori u radu i preskupi gde naplacuju i samo postavljanje pecata, a zasta za 5 min posla koji razvuku na vise sati, dana i onda kukaju kako su zatrpani.

Mile

pre 11 godina

Od reizbora do danas platu su dobijale i reizabrane i neizabrane sudije, naravno sve iz budzeta. Da li ce sada ponovo izabrane sudije da vrate pare koje su dobijale po ne znam kom osnovu?

Darko

pre 11 godina

A sta je sa javnim tuziocima? Opstepoznato je da su oni pre objavljivanja konkursa bili u Ministarstvu pravde gde im je receno u koji grad da konkurisu i da ce tu biti izabrani. Sve je odradjeno politicki na relaciji Dusan Petrovic-Bosko Ristic-Malovicka uz ucesce opstinskih odbora Ds, a konkurs je bio najobicnija farsa. Sramota za pravosudje i javnotuzilacku organizaciju!

Milan

pre 11 godina

Kada bi mene neko pitao ja bi njih sve odpustio i ponovo zaposlio samo one, ako ih ima, koji su efikasni nepristrasni, ali ocigledno se smatra da ce ova vlada biti prema sudstvu sirokogruda i opet sve nesposobne zaposliti. Primetili smo svi da sudstvo sa kud i kamo manje sudija nije bilo losije ali ni efikasnije. Partijski podobne sudije nema sta da traze ni kao portiri u sudu nesto a kamoli da vode parnice, ali bojazan je velika da ce tek sada kada su na vlst dosli foteljasi to biti normalna stvar.

goran

pre 11 godina

odluke VSS, kako ona koja se odnosi na ustavnost pojedinih odredbi Statuta Vojvodine, a tako i ove o kojima je ovde reč nisu dobre i to iz razloga što su donete u momentu institucialnog vakuma koji traje od izbora, jer kako je moguće da su te tako važne odluke donete u roku od par dana,a nisu u predhodnim godinama. Naravno da ne želim da dovedem u sumnju njihovu zakonitost,ali će napred navedena činjenica dati samo još jedan argument njenim kritičarima, a isto tako će tim odlukama dati jednu političku konotaciju. Ako je zaista sudstvo nezavisno odluke su morale biti donete za vreme trajanja mandata predhodne vlade koja je inicirala i reformu sudstva kao i donošenje Statuta i nemože nikio da me ubedi da su obe stvari sazrele za odlučivanje baš sada ili su po dobrom starom običaju odluke stajale u fiokama čakajući pogodan trenutak.Nemam lični interes ni u jednoj ni u drugoj stvari, ali ne mogu da se otmem utisku da se ovde radi o dodvoravanju novoj vlasti, na koji se način čini šteta i sudstvu, i toj novoj vlasti u nastajanju, a na kraju krajeva šteta se čini i svim neizabranim sudijama i tužiocima čiji su prigovori usvojeni.

Maksimalno orao negativno

pre 11 godina

Nisam primetio predsednika Ustavnog suda pri potpisivanju koalicionog sporazuma za novu vladu, ali mi je to ocigledno promaklo.

maksa

pre 11 godina

ako je tacno da je neustavna njihova odluka, cemu njihovo postojanje? i drugo, kako sudiji koji se zeza svog celog profesionalnog rada oduzeti licencu da moze da sudi? hoce li se ustavni sud mesati i u lekarsku komoru i hoce li vracati licence nesavesnim lekarima? ko moze da smeni sudije ustavnog suda ako rade na stetu zakona, ustava, zakonitosti?

SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU

pre 11 godina

Narodna izreka kaže: PRAVDA JE SPORA ALI JE DOSTIŽNA! Pokazalo se po ko zna koji put da je NAROD, pa kada su u pitanju i neizabrane sudije, u pravu. Sudije su u najvećem broju časni i pošteni ljudi i kao takvi pravi profesionalci u svom odgovornom poslu. Međutim, kako po narodnoj izreci u svakom žitu postoji kukolj, tako i u pravosuđu postoje sudije koje "belo" presuđuju "crno". Takve "sudije" moraju da odgovaraju za svoje postupke. Moraju da odgovaraju i oni "moćnici" koji su mladim sudijama davali presude pripremljene i pre sprovođenja glavnog pretresa. NADLEŽNI POZABAVITE SE TAKVIM "SUDIJAMA"!!!

borko

pre 11 godina

Kaže jedan komentar ovde, u proteklom periodu otpušteno je nekoliko stotina hiljada ljudi, pa šta sad ove sudije čini posebnim... s moje tačke gledišta, recimo, čini ih posebnim to što su se borili za svoja prava i svoj stav... istrajnost, hrabrost, svest da si u pravu, da treba da se organizuješ, boriš, ne popustiš... i eto odjednom druge Srbije, samo kada se većina osvesti i usredsredi na prave probleme...

Milan021

pre 11 godina

Pitajte druga Boska Ristica, iz DS , on je bio rukovodilac tog projekta u ime DS i Predsednika... Da je srece sad bi vec bio na optuznici , pravnik ciji projekat ponisti ustavni sud ? Cepaj diplomu i menjaj struku !

Anaksimaneta

pre 11 godina

Ajmo Jovo nanovo... Opet isto, nova vlast novi zakoni, nova pravila, nove sudije ...Mi smo zemlja čuda... Nikada se mi nećemo opametiti !!!

Mario Bros

pre 11 godina

Mozda bih se radovao da je odluka donesena pre smene vlasti, a ovako je prisutan samo osecaj zaljenja. Ti ljudi koji predstavljaju zastitnike naseg ustava dozvoljavaju sebi da presudjuju ili stavljaju u fioku slucajeve na neodredjeno vreme. Njih treba smeniti, jer su spori i neproduktivni. Da ne ulazim u njihove sebicne motive.

baba-ibar

pre 11 godina

Medju onim sto nisu izabrani dobar deo je i zasluzio tako,ali sta cemo sa onima koji su izabrani,dobar deo njih je dosao tu politickim putem.

I tako,mi koji u sudu pošteno radimo vec 10 godina kao saradnici,cekamo Godoa,pa da budemo izabrani,jer sad ako vrate i ove,gotovo je

Nikola Kosanović

pre 11 godina

Naravno, sada znaju da Tadić neće biti ni premijer i u jednom danu vratiše 120 sudija, a za dve i po godine Tadićeve despotije rešiše samo dve žalbe sudija, ali ih ne vratiše na funkciju. Dobra je to vest. Ipak, to je dokaz da je ustavni sud mogao sprečiti bezakonje i protivustavno delovanje Tadića i njegovih deformatora - ali to nije smeo. Davno sam pisao i na primerima dokazivao da je 2010. ustavni sud postao bruka Srbije. Inače, dobro je poznato zahvaljujuci kojem Tadiću odanom sudiji taj sud još početkom 2010. godine nije sprečio kršenje Ustava i zakona u skandaloznoj reformi pravosuđa. Neverovatan je bezobrazluk kada i danas deformatori iznose lažne podatke o broju rešenih predmeta. Naterali Infostan da krajem 2011. povuče 600.000 predloga za izvršenje i ove zapravo nerešene predmete prikazuju kao rešene! Beograđani će platiti ovu ujdurmu oreko cene komunalnih usluga jer je samo za sudske takse Infostan platio najmanje 1,14 milijardi dinara! Eto o čemu bi trebalo pisati. Da li će direktor Infostana odgovarati? Neće, Djilas je za ovo morao znati i verovatno je takvo štetno postupanje odobrio.

vrlo vazno

pre 11 godina

Imunitet narodnog poslanika
Član 103.
Narodni poslanik uživa imunitet.
Narodni poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u
kome se može izreći kazna zatvora, BEZ ODOBRENJA NARODNE SKUPŠTINE.
Dakle izglasa se ukidanje imuniteta većinom i džaba im imunitet.

Narodni poslanik koji je zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina
može biti pritvoren bez odobrenja Narodne skupštine.
U krivičnom ili drugom postupku u kome je uspostavljen imunitet, ne teku rokovi propisani za taj postupak.
Nepozivanje narodnog poslanika na imunitet ne isključuje pravo Narodne skupštine da uspostavi imunitet.

socijaldemokrata

pre 11 godina

Ne bih da se raspisem,samo cu opisati u pa recenica posledice reizbora 2009. u gradu u kom sam rodjen. Nisu reizabrane sudije koje su predstavljale repove rezima devedesetih,tj. najkorumpiraniji deo tadasnjeg sastava suda. Grad je slavio njihov odlazak,sada ce grad da kuka kao sto je Srbija kukala 21.maja 2012.. Toliko od mene.

drugi put

pre 11 godina

Niti je USS doneo odluku da je u pitanju bio REizbor, niti da se sve neizabrane sudije vracaju na posao!
USS je doneo Odluku, kojom je rekao, da je prekrsen postupak izbora sudija na sudijsku funkciju, ali da je sam postupak sasvim u redu.
Zbog toga je USS nalozio VSS da ponovi postupak IZBORA.
VSS ce prvo morati da preispita odluku prvog saziva VSS, sto prakticno znaci, da je ponisti, a da zatim, po proceduri, izvrsi IZBOR (član 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti), sto uopste ne znaci, da ce podnosilac zalbe biti i izabran. To samo znaci, da ce uz eventualnu odluku, da nije izabran na sudijsku funkciju, o tome dobiti obavestenje i obrazlozenje (na koju ce ponovo moci da se zali).
Drustvo sudija Srbije i nadalje progurava svoju pricu, "da je odluka konačno priznanje Ustavnog suda da je nešto bilo trulo u postupku reizbora", medjutim, niti je USS ista priznao, posebno ne, da je nesto bilo trulo, niti je igde pomenuto, da je u pitanju REizbor! USS pominje IZBOR, na novouspostavljenu sudijsku FUNKCIJU, koja nikako, niti je bila ugrozena u postupku IZBORA, niti je ugrozavana do danas. Ugrozena je sudijska DUZNOST, koju su imale sudije po starom zakonu. Novoizabrana sudijska funkcija, posle izbora na nju, po novom zakonu je STALNA!

Radovan

pre 11 godina

Хоће ли сада реизабране и накнадно реизабране судије да неизабране судије за прекршаје оставе као КОЛАТЕРАЛНУ ШТЕТУ. Сматрам да није уреду да на 202 неизабраних прекршајаца реформатори реформе правосуђа сада забораве. Сви знамо да тзв. ВСС није бирао у складу са законом ни судије ни судије за прекршаје, а судије изабране по први пут (не мислим на судије за прекршаје) су прича за себе: политичке и родбинске везе, платежне моћ и сл. Хоће ли се сада и за њихова права борити реизабране судије или ће се задовољити само делимичном правдом.
Све који су по први пут изабране за судије ТРЕБА РЕВИДИРАТИ како би се избацили неспособни, корумпирани, политички полтрони и скутоноше бившег режима из правосуђа а неизабране судије за прекршаје ВРАТИТИ на функције на којима су конкурисали како би ПРАВДА била комплетирана.
Не смеју се оставити они који су изабрани "без разлога" да деле правду јер са њима у правосуђу нема бољитка. Сви који су посегнули за везама, дали или примили мито морају кривично одговарати.

veliki strumf

pre 11 godina

Nadam se da je posle ove odluke i formiranja nove Vlade konacno kucnuo cas da u zatvor, ali sa one druge strane resetke, odu Nata, Malovicka i Bosko Ristic Manulac, idejni kreatori cistke nepodobnih sudija i njihovi dzelati. Toliko merljiva zloupotreba sluzbenog polozaja pomesana sa jos mnogo toga tesko se moze naci i od prvih dana je jasna kao dan.Posebno treba da se odgovara za to sto sve neizabrane sudije i dan danas primaju punu platu iako ne rade. Pa gde to ima? Taj novac otima se od nas. Nadam se sa ce drzava smoci snage da se od ovo troje ideologa sa svemirskim primanjima regresira za ogromnu materijalnu stetu ali i urusen ugled pravosudja i u zemlji i u Evropi.

Pera ložač

pre 11 godina

Idući potez Ustavnog suda bi mogao da bude da se proglasi neustavnim višepartijski sistem. Imali su malo vremena, 22 godine, ali će se potruditi da sve vrate u prethodno stanje, samoupravljanje, radničke savete i obavezno štafetu mladosti. Posle toga poništiće objavu smrti Josipa Broza Tita a kao vrhunac, za nekoliko godina će poništiti rezultate Kosovske bitke, 500-godišnja vladavina nije bila ni po jednoj tački ustava opravdana. Poteze posle toga ne mogu da naslutim, mislim da će imati neke veze sa tim što pojedinci tvrde, bez opiplivih dokaza, da su amebe prva živa biće na kugli zemaljskoj. Hrabre su to sudije, junaci našeg doba a jedini koji mogu da se mere sa njima, po hrabrosti, su 770 penzionisanih generala (aktivnih ima oko 30).

dutrich

pre 11 godina

Sta se desava s ovim ustavnim sudom? Vise rade u poslednja dva dana nego u poslednjih dvadeset godina? Prvo ubise nadleznosti Vojvodine, a sad vracaju nekih sto sudija. Sta li se stvarno sprema?

zeil

pre 11 godina

E moj Tadicu. Kada si uzmicao pred svojim potpredsednicima i manekenski vodio drzavu, tj. kada se nisi mesao u kadrovski izbor D. Petrovica da za ministra postavi bivsu sekretaricu sa 7 godina radnog iskustva, kada su ona i Nata zarire i palile po narudzbini, kada su stranke odredjivale ko "leti", ko ne leti, kada su gubljeni predmeti tokom preseljenja sudova, sve je izgledalo kao bajka i mnogo godina vlasti. I u ovakvoj drzavi se ipak snose neke posledice. Ta politicki i strukovno nebitna persona (usiljeno izabrana u anketi jednog lista za drugu najmocniju zenu u Srbiji) nestaje sa scene, ali ostaje blamaza, steta i izgleda TI... posto ti nista nije jasno i dalje.

i sve po zakonu

pre 11 godina

Niti je USS doneo odluku da je u pitanju bio REizbor, niti da se sve neizabrane sudije vracaju na posao!
USS je doneo Odluku, kojom je rekao, da je prekrsen postupak izbora sudija na sudijsku funkciju, ali da je sam postupak sasvim u redu.
Zbog toga je USS nalozio VSS da ponovi postupak IZBORA.
VSS ce prvo morati da preispita odluku prvog saziva VSS, sto prakticno znaci, da je ponisti, a da zatim, po proceduri, izvrsi IZBOR (član 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti), sto uopste ne znaci, da ce podnosilac zalbe biti i izabran. To samo znaci, da ce uz eventualnu odluku, da nije izabran na sudijsku funkciju, o tome dobiti obavestenje i obrazlozenje (na koju ce ponovo moci da se zali).
Drustvo sudija Srbije i nadalje progurava svoju pricu, "da je odluka konačno priznanje Ustavnog suda da je nešto bilo trulo u postupku reizbora", medjutim, niti je USS ista priznao, posebno ne, da je nesto bilo trulo, niti je igde pomenuto, da je u pitanju REizbor! USS pominje IZBOR, na novouspostavljenu sudijsku FUNKCIJU, koja nikako, niti je bila ugrozena u postupku IZBORA, niti je ugrozavana do danas. Ugrozena je sudijska DUZNOST, koju su imale sudije po starom zakonu. Novoizabrana sudijska funkcija, po novom zakonu je STALNA!

justicia

pre 11 godina

(Sladjana, 11. jul 2012 20:47)
To moze daj kaze samo neko ko nije upoznat sa reformom pravosudja koja je protivustavna(ne samo zbog reizbora sudija).Da su sudije u ustavnom sudu bile hrabrije ceo proces je trebalo ponistiti.Pritisak na ustavni sud od strane DS-a je bio ogroman(jednog sudiju su drzali 6meseci u pritvoru jer je "vracao" neizabrane sudije na posao) to je podsetilo na vreme milosevica.Nadam se da ce sve protivustavne zakone a bilo ih je dosta u poslednje 4gidine ponistiti i da cemo konacno postati pravna drzava,u kojoj ce se politicari plasiti od tuzilaca i sudija a ne obrnuto kao prethodne 4godine.I na kraju da nije bilo vlade DSS-a2004-2007 verovatno bi jos bio aktuelan milosevicev ustav(nikako zaslugom "velikih reformatora" iz DS-a).

NADA

pre 11 godina

Citajte pazljivo Ustavni sud je zasedao u vise navrata po pitanju zalba neizabranih sudija i niko nikada se nije pojavio iz VSS a bili su duzni da dodju.Zaista drsko!

perun_u

pre 11 godina

Cvetkovićeva vlada je veoma loše radila. Pravosuđe je posebno loše reformisano. I sada kada se promenila vlast sudije ustavnog suda su se okuražile da donesu ovakve odluke.

Dragan

pre 11 godina

Vise od 300.000 zaposlenih u protekle 4 godine je najureno sa posla u drzavnom i narocito u privatnom sektoru. Sta to ovih stotinak sudija cini posebnim u odnosu na 300.000 ostalih gradjana Srbije?

iKula

pre 11 godina

Steta sto ce se jedna, nacelno ispravna stvar, zavrsiti na tako los nacin, a sve zbog nesposobnosti i nedoraslosti onih koji su preuzeli na sebe sprovodjenje reforme pravosudja. Velika vecina onih koji nisu izabrani zaista nema strucnih kvaliteta za obavljanje sudijskog posla i nema mesta u sudovima za njih. Mahom se radi o ljudima koji su sa strane, u Slobino vreme, po politickoj liniji ulazili u sudove, bez ikakovg iskustva i znanja. Cast izuzecima! Sada ce se svi oni koji to ne zasluzuju vratiti u sudove, i svojim neznanjem i nestrucnoscu do kraja porusiti pravosudni sistem, u koji ionako vise niko nema poverenja. A ukoliko sama poseduje ljudske kvalitete koje vrsenje njene funkcije zahteva, Nata Mesarovic ce, kao nosilac reforme, vec ujutru podneti ostavku na mesto predsednika VSS, odnosno v.f. predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

crni domino

pre 11 godina

U vrhu sudstva nam sede cvecke i nezavisni karakteri od sudija. Jadno!
Izvinjavam se retkim casnim sudijama! Ali oni nisu medju ovima sto su im uvazene zalbe!
Bedno za sudsku vlast Srbije.
Kakve su to sudije kojhe se plase od onih koji dolaze na vlast, pa igraju kako im te zamlate narede?
Sudije, sramota da vas je!

Alex

pre 11 godina

Jadan li je ovakav ustavni sud. Godinama ih nema, a sada čim se promenila vlast odmah gomila presuda koje idu uz dlaku SNS-u. Jadna li smo mi država i narod u njoj sa njima. Ustavni sud treba da bude van svake dnevne politike, a od ovih mi se gadi.

Sir Oliver

pre 11 godina

Za ove neizabrane ne znam ali imajuci u vidu neke presude ovih sto su izabrani namece se zakljucak da mnogi treba da idu na robiju.

Davor

pre 11 godina

Svi koji su brljali i zabrljali, sada su narodni poslanici. Tako je i Malovićka, kao i Homen, zbrinuta. Sada su narodni poslanici ali mislim da ih to neće spasiti od krivičnog progona zbog štete koju napravili reformom sudstva.

aja

pre 11 godina

Pa Snezo, Nato, Risticu, Homene, Borovec i ini, sta bi sad? Pa nije bas da valja ono sto ste uradili. Nadam se da ce Vam suditi vase reformisano sudstvo.

zaso tek sada

pre 11 godina

Kako bas sada. A zalba traje dve godine.Kako da posle tri godine bas sada se osporavaju odluke Vojvodine. I zasto sada ili danas kada je izbrana nova vlada Vojvodine na celu sa DS-om. I neko ce da me ubedi da nema politickog pritiska

odgovornost sta to bese

pre 11 godina

hoceli neko poput malovicke, ristica, tadica, mesarovicke da odgovora zbog svega ovoga? hoce li neko aktulenol predsedniku nikolicu da saospti kakvu su brljotinu ovi pre njega napravili?jednom se mora podvuci crta i okrenuti nov cist list...

Sladjana

pre 11 godina

Ustavni sud je prava prostitutka! Do sada je oklevao ali s obzirom na to da je nova vlast najavila vraćanje na početak, odnosno reformu reforme, brže bolje su rešili ovoliki broj prigovora. On treba da čuva Ustav, to mu je glavni posao. Međutim, ponašali su se u skladu sa očekivanjem vlastodržaca, ukaljali struku kao i sudije-članovi VSS i treba ih razrešiti za početak kako bi videli i doživeli osećaj neizabranih sudija i tužilaca, pa pozvati na odgovornost i zabraniti da se bave tim poslom za ceo život. Mečka dođe na svačija vrata!

mlekadzija

pre 11 godina

Jedva cekam da cujem izjavu odlazece ministarke prevosudja gdje Malovic kako je sve uradjeno po propisu...Dobro se secam njenih iritantnih izjava kad je odbacivala sve prigovore. No nece ona vise time da se zamajava trayi ako vec nije nasla neko dobro mesto za sebe. Ima da se nadje za proverenog clana biblioteke...

odgovornost sta to bese

pre 11 godina

hoceli neko poput malovicke, ristica, tadica, mesarovicke da odgovora zbog svega ovoga? hoce li neko aktulenol predsedniku nikolicu da saospti kakvu su brljotinu ovi pre njega napravili?jednom se mora podvuci crta i okrenuti nov cist list...

Alex

pre 11 godina

Jadan li je ovakav ustavni sud. Godinama ih nema, a sada čim se promenila vlast odmah gomila presuda koje idu uz dlaku SNS-u. Jadna li smo mi država i narod u njoj sa njima. Ustavni sud treba da bude van svake dnevne politike, a od ovih mi se gadi.

Sladjana

pre 11 godina

Ustavni sud je prava prostitutka! Do sada je oklevao ali s obzirom na to da je nova vlast najavila vraćanje na početak, odnosno reformu reforme, brže bolje su rešili ovoliki broj prigovora. On treba da čuva Ustav, to mu je glavni posao. Međutim, ponašali su se u skladu sa očekivanjem vlastodržaca, ukaljali struku kao i sudije-članovi VSS i treba ih razrešiti za početak kako bi videli i doživeli osećaj neizabranih sudija i tužilaca, pa pozvati na odgovornost i zabraniti da se bave tim poslom za ceo život. Mečka dođe na svačija vrata!

mlekadzija

pre 11 godina

Jedva cekam da cujem izjavu odlazece ministarke prevosudja gdje Malovic kako je sve uradjeno po propisu...Dobro se secam njenih iritantnih izjava kad je odbacivala sve prigovore. No nece ona vise time da se zamajava trayi ako vec nije nasla neko dobro mesto za sebe. Ima da se nadje za proverenog clana biblioteke...

aja

pre 11 godina

Pa Snezo, Nato, Risticu, Homene, Borovec i ini, sta bi sad? Pa nije bas da valja ono sto ste uradili. Nadam se da ce Vam suditi vase reformisano sudstvo.

Davor

pre 11 godina

Svi koji su brljali i zabrljali, sada su narodni poslanici. Tako je i Malovićka, kao i Homen, zbrinuta. Sada su narodni poslanici ali mislim da ih to neće spasiti od krivičnog progona zbog štete koju napravili reformom sudstva.

perun_u

pre 11 godina

Cvetkovićeva vlada je veoma loše radila. Pravosuđe je posebno loše reformisano. I sada kada se promenila vlast sudije ustavnog suda su se okuražile da donesu ovakve odluke.

NADA

pre 11 godina

Citajte pazljivo Ustavni sud je zasedao u vise navrata po pitanju zalba neizabranih sudija i niko nikada se nije pojavio iz VSS a bili su duzni da dodju.Zaista drsko!

zaso tek sada

pre 11 godina

Kako bas sada. A zalba traje dve godine.Kako da posle tri godine bas sada se osporavaju odluke Vojvodine. I zasto sada ili danas kada je izbrana nova vlada Vojvodine na celu sa DS-om. I neko ce da me ubedi da nema politickog pritiska

Sir Oliver

pre 11 godina

Za ove neizabrane ne znam ali imajuci u vidu neke presude ovih sto su izabrani namece se zakljucak da mnogi treba da idu na robiju.

crni domino

pre 11 godina

U vrhu sudstva nam sede cvecke i nezavisni karakteri od sudija. Jadno!
Izvinjavam se retkim casnim sudijama! Ali oni nisu medju ovima sto su im uvazene zalbe!
Bedno za sudsku vlast Srbije.
Kakve su to sudije kojhe se plase od onih koji dolaze na vlast, pa igraju kako im te zamlate narede?
Sudije, sramota da vas je!

iKula

pre 11 godina

Steta sto ce se jedna, nacelno ispravna stvar, zavrsiti na tako los nacin, a sve zbog nesposobnosti i nedoraslosti onih koji su preuzeli na sebe sprovodjenje reforme pravosudja. Velika vecina onih koji nisu izabrani zaista nema strucnih kvaliteta za obavljanje sudijskog posla i nema mesta u sudovima za njih. Mahom se radi o ljudima koji su sa strane, u Slobino vreme, po politickoj liniji ulazili u sudove, bez ikakovg iskustva i znanja. Cast izuzecima! Sada ce se svi oni koji to ne zasluzuju vratiti u sudove, i svojim neznanjem i nestrucnoscu do kraja porusiti pravosudni sistem, u koji ionako vise niko nema poverenja. A ukoliko sama poseduje ljudske kvalitete koje vrsenje njene funkcije zahteva, Nata Mesarovic ce, kao nosilac reforme, vec ujutru podneti ostavku na mesto predsednika VSS, odnosno v.f. predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Dragan

pre 11 godina

Vise od 300.000 zaposlenih u protekle 4 godine je najureno sa posla u drzavnom i narocito u privatnom sektoru. Sta to ovih stotinak sudija cini posebnim u odnosu na 300.000 ostalih gradjana Srbije?

zeil

pre 11 godina

E moj Tadicu. Kada si uzmicao pred svojim potpredsednicima i manekenski vodio drzavu, tj. kada se nisi mesao u kadrovski izbor D. Petrovica da za ministra postavi bivsu sekretaricu sa 7 godina radnog iskustva, kada su ona i Nata zarire i palile po narudzbini, kada su stranke odredjivale ko "leti", ko ne leti, kada su gubljeni predmeti tokom preseljenja sudova, sve je izgledalo kao bajka i mnogo godina vlasti. I u ovakvoj drzavi se ipak snose neke posledice. Ta politicki i strukovno nebitna persona (usiljeno izabrana u anketi jednog lista za drugu najmocniju zenu u Srbiji) nestaje sa scene, ali ostaje blamaza, steta i izgleda TI... posto ti nista nije jasno i dalje.

Milan021

pre 11 godina

Pitajte druga Boska Ristica, iz DS , on je bio rukovodilac tog projekta u ime DS i Predsednika... Da je srece sad bi vec bio na optuznici , pravnik ciji projekat ponisti ustavni sud ? Cepaj diplomu i menjaj struku !

Nikola Kosanović

pre 11 godina

Naravno, sada znaju da Tadić neće biti ni premijer i u jednom danu vratiše 120 sudija, a za dve i po godine Tadićeve despotije rešiše samo dve žalbe sudija, ali ih ne vratiše na funkciju. Dobra je to vest. Ipak, to je dokaz da je ustavni sud mogao sprečiti bezakonje i protivustavno delovanje Tadića i njegovih deformatora - ali to nije smeo. Davno sam pisao i na primerima dokazivao da je 2010. ustavni sud postao bruka Srbije. Inače, dobro je poznato zahvaljujuci kojem Tadiću odanom sudiji taj sud još početkom 2010. godine nije sprečio kršenje Ustava i zakona u skandaloznoj reformi pravosuđa. Neverovatan je bezobrazluk kada i danas deformatori iznose lažne podatke o broju rešenih predmeta. Naterali Infostan da krajem 2011. povuče 600.000 predloga za izvršenje i ove zapravo nerešene predmete prikazuju kao rešene! Beograđani će platiti ovu ujdurmu oreko cene komunalnih usluga jer je samo za sudske takse Infostan platio najmanje 1,14 milijardi dinara! Eto o čemu bi trebalo pisati. Da li će direktor Infostana odgovarati? Neće, Djilas je za ovo morao znati i verovatno je takvo štetno postupanje odobrio.

justicia

pre 11 godina

(Sladjana, 11. jul 2012 20:47)
To moze daj kaze samo neko ko nije upoznat sa reformom pravosudja koja je protivustavna(ne samo zbog reizbora sudija).Da su sudije u ustavnom sudu bile hrabrije ceo proces je trebalo ponistiti.Pritisak na ustavni sud od strane DS-a je bio ogroman(jednog sudiju su drzali 6meseci u pritvoru jer je "vracao" neizabrane sudije na posao) to je podsetilo na vreme milosevica.Nadam se da ce sve protivustavne zakone a bilo ih je dosta u poslednje 4gidine ponistiti i da cemo konacno postati pravna drzava,u kojoj ce se politicari plasiti od tuzilaca i sudija a ne obrnuto kao prethodne 4godine.I na kraju da nije bilo vlade DSS-a2004-2007 verovatno bi jos bio aktuelan milosevicev ustav(nikako zaslugom "velikih reformatora" iz DS-a).

veliki strumf

pre 11 godina

Nadam se da je posle ove odluke i formiranja nove Vlade konacno kucnuo cas da u zatvor, ali sa one druge strane resetke, odu Nata, Malovicka i Bosko Ristic Manulac, idejni kreatori cistke nepodobnih sudija i njihovi dzelati. Toliko merljiva zloupotreba sluzbenog polozaja pomesana sa jos mnogo toga tesko se moze naci i od prvih dana je jasna kao dan.Posebno treba da se odgovara za to sto sve neizabrane sudije i dan danas primaju punu platu iako ne rade. Pa gde to ima? Taj novac otima se od nas. Nadam se sa ce drzava smoci snage da se od ovo troje ideologa sa svemirskim primanjima regresira za ogromnu materijalnu stetu ali i urusen ugled pravosudja i u zemlji i u Evropi.

baba-ibar

pre 11 godina

Medju onim sto nisu izabrani dobar deo je i zasluzio tako,ali sta cemo sa onima koji su izabrani,dobar deo njih je dosao tu politickim putem.

I tako,mi koji u sudu pošteno radimo vec 10 godina kao saradnici,cekamo Godoa,pa da budemo izabrani,jer sad ako vrate i ove,gotovo je

borko

pre 11 godina

Kaže jedan komentar ovde, u proteklom periodu otpušteno je nekoliko stotina hiljada ljudi, pa šta sad ove sudije čini posebnim... s moje tačke gledišta, recimo, čini ih posebnim to što su se borili za svoja prava i svoj stav... istrajnost, hrabrost, svest da si u pravu, da treba da se organizuješ, boriš, ne popustiš... i eto odjednom druge Srbije, samo kada se većina osvesti i usredsredi na prave probleme...

Mario Bros

pre 11 godina

Mozda bih se radovao da je odluka donesena pre smene vlasti, a ovako je prisutan samo osecaj zaljenja. Ti ljudi koji predstavljaju zastitnike naseg ustava dozvoljavaju sebi da presudjuju ili stavljaju u fioku slucajeve na neodredjeno vreme. Njih treba smeniti, jer su spori i neproduktivni. Da ne ulazim u njihove sebicne motive.

Anaksimaneta

pre 11 godina

Ajmo Jovo nanovo... Opet isto, nova vlast novi zakoni, nova pravila, nove sudije ...Mi smo zemlja čuda... Nikada se mi nećemo opametiti !!!

dutrich

pre 11 godina

Sta se desava s ovim ustavnim sudom? Vise rade u poslednja dva dana nego u poslednjih dvadeset godina? Prvo ubise nadleznosti Vojvodine, a sad vracaju nekih sto sudija. Sta li se stvarno sprema?

Radovan

pre 11 godina

Хоће ли сада реизабране и накнадно реизабране судије да неизабране судије за прекршаје оставе као КОЛАТЕРАЛНУ ШТЕТУ. Сматрам да није уреду да на 202 неизабраних прекршајаца реформатори реформе правосуђа сада забораве. Сви знамо да тзв. ВСС није бирао у складу са законом ни судије ни судије за прекршаје, а судије изабране по први пут (не мислим на судије за прекршаје) су прича за себе: политичке и родбинске везе, платежне моћ и сл. Хоће ли се сада и за њихова права борити реизабране судије или ће се задовољити само делимичном правдом.
Све који су по први пут изабране за судије ТРЕБА РЕВИДИРАТИ како би се избацили неспособни, корумпирани, политички полтрони и скутоноше бившег режима из правосуђа а неизабране судије за прекршаје ВРАТИТИ на функције на којима су конкурисали како би ПРАВДА била комплетирана.
Не смеју се оставити они који су изабрани "без разлога" да деле правду јер са њима у правосуђу нема бољитка. Сви који су посегнули за везама, дали или примили мито морају кривично одговарати.

SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU

pre 11 godina

Narodna izreka kaže: PRAVDA JE SPORA ALI JE DOSTIŽNA! Pokazalo se po ko zna koji put da je NAROD, pa kada su u pitanju i neizabrane sudije, u pravu. Sudije su u najvećem broju časni i pošteni ljudi i kao takvi pravi profesionalci u svom odgovornom poslu. Međutim, kako po narodnoj izreci u svakom žitu postoji kukolj, tako i u pravosuđu postoje sudije koje "belo" presuđuju "crno". Takve "sudije" moraju da odgovaraju za svoje postupke. Moraju da odgovaraju i oni "moćnici" koji su mladim sudijama davali presude pripremljene i pre sprovođenja glavnog pretresa. NADLEŽNI POZABAVITE SE TAKVIM "SUDIJAMA"!!!

sandra

pre 11 godina

Ustavni sud konacno donosi odluke u skladu sa pravom a ne rukovodeci se politickim pritiscima od strane demokratske stranke i nestrucnih pravnika.

Darko

pre 11 godina

A sta je sa javnim tuziocima? Opstepoznato je da su oni pre objavljivanja konkursa bili u Ministarstvu pravde gde im je receno u koji grad da konkurisu i da ce tu biti izabrani. Sve je odradjeno politicki na relaciji Dusan Petrovic-Bosko Ristic-Malovicka uz ucesce opstinskih odbora Ds, a konkurs je bio najobicnija farsa. Sramota za pravosudje i javnotuzilacku organizaciju!

i sve po zakonu

pre 11 godina

Niti je USS doneo odluku da je u pitanju bio REizbor, niti da se sve neizabrane sudije vracaju na posao!
USS je doneo Odluku, kojom je rekao, da je prekrsen postupak izbora sudija na sudijsku funkciju, ali da je sam postupak sasvim u redu.
Zbog toga je USS nalozio VSS da ponovi postupak IZBORA.
VSS ce prvo morati da preispita odluku prvog saziva VSS, sto prakticno znaci, da je ponisti, a da zatim, po proceduri, izvrsi IZBOR (član 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti), sto uopste ne znaci, da ce podnosilac zalbe biti i izabran. To samo znaci, da ce uz eventualnu odluku, da nije izabran na sudijsku funkciju, o tome dobiti obavestenje i obrazlozenje (na koju ce ponovo moci da se zali).
Drustvo sudija Srbije i nadalje progurava svoju pricu, "da je odluka konačno priznanje Ustavnog suda da je nešto bilo trulo u postupku reizbora", medjutim, niti je USS ista priznao, posebno ne, da je nesto bilo trulo, niti je igde pomenuto, da je u pitanju REizbor! USS pominje IZBOR, na novouspostavljenu sudijsku FUNKCIJU, koja nikako, niti je bila ugrozena u postupku IZBORA, niti je ugrozavana do danas. Ugrozena je sudijska DUZNOST, koju su imale sudije po starom zakonu. Novoizabrana sudijska funkcija, po novom zakonu je STALNA!

nbp

pre 11 godina

Sigurno ovo ima veze sa promenom vlasti, ali je sigurno i pravedna odluka. Cirkus koji su nam priredili u pravosuđu u prethodnih 4 godine je velika blamaža za Srbiju – EU nas je “napenalila” zbog toga, a pravosuđe je u takvom stanju da liči na najgoru i najprljaviju pijacu tipa “ko da više”, “kakva ti presuda treba”. Pitanje je da li će i krivično odgovarati izvođači radova, uključujući Snežu, Natu, Duška, Ristića...

drugi put

pre 11 godina

Niti je USS doneo odluku da je u pitanju bio REizbor, niti da se sve neizabrane sudije vracaju na posao!
USS je doneo Odluku, kojom je rekao, da je prekrsen postupak izbora sudija na sudijsku funkciju, ali da je sam postupak sasvim u redu.
Zbog toga je USS nalozio VSS da ponovi postupak IZBORA.
VSS ce prvo morati da preispita odluku prvog saziva VSS, sto prakticno znaci, da je ponisti, a da zatim, po proceduri, izvrsi IZBOR (član 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti), sto uopste ne znaci, da ce podnosilac zalbe biti i izabran. To samo znaci, da ce uz eventualnu odluku, da nije izabran na sudijsku funkciju, o tome dobiti obavestenje i obrazlozenje (na koju ce ponovo moci da se zali).
Drustvo sudija Srbije i nadalje progurava svoju pricu, "da je odluka konačno priznanje Ustavnog suda da je nešto bilo trulo u postupku reizbora", medjutim, niti je USS ista priznao, posebno ne, da je nesto bilo trulo, niti je igde pomenuto, da je u pitanju REizbor! USS pominje IZBOR, na novouspostavljenu sudijsku FUNKCIJU, koja nikako, niti je bila ugrozena u postupku IZBORA, niti je ugrozavana do danas. Ugrozena je sudijska DUZNOST, koju su imale sudije po starom zakonu. Novoizabrana sudijska funkcija, posle izbora na nju, po novom zakonu je STALNA!

vrlo vazno

pre 11 godina

Imunitet narodnog poslanika
Član 103.
Narodni poslanik uživa imunitet.
Narodni poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u
kome se može izreći kazna zatvora, BEZ ODOBRENJA NARODNE SKUPŠTINE.
Dakle izglasa se ukidanje imuniteta većinom i džaba im imunitet.

Narodni poslanik koji je zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina
može biti pritvoren bez odobrenja Narodne skupštine.
U krivičnom ili drugom postupku u kome je uspostavljen imunitet, ne teku rokovi propisani za taj postupak.
Nepozivanje narodnog poslanika na imunitet ne isključuje pravo Narodne skupštine da uspostavi imunitet.

b_m

pre 11 godina

@i sve po zakonu
Nije tačno da Ustavni sud upućuje na novo preispitivanje i razmatranje prigovora (da je tako pozvali bi se na član 29). Poništene su odluke kojima su odbijeni prigovori i naloženo da se izvrši izbor u odgovarajući sud. Član 30. govori samo o proceduri nakon usvajanja prigovora: "Kada usvoji prigovor i izmeni odluku o prestanku sudijske dužnosti, Savet bira podnosioca prigovora za sudiju u sud koji je preuzeo nadležnost ili deo nadležnosti suda u kome je obavljao sudijsku dužnost..."
Mnogi pravnici ne vladaju elementarnom logikom, ali ne treba preterivati i unositi smutnju.

Pera ložač

pre 11 godina

Idući potez Ustavnog suda bi mogao da bude da se proglasi neustavnim višepartijski sistem. Imali su malo vremena, 22 godine, ali će se potruditi da sve vrate u prethodno stanje, samoupravljanje, radničke savete i obavezno štafetu mladosti. Posle toga poništiće objavu smrti Josipa Broza Tita a kao vrhunac, za nekoliko godina će poništiti rezultate Kosovske bitke, 500-godišnja vladavina nije bila ni po jednoj tački ustava opravdana. Poteze posle toga ne mogu da naslutim, mislim da će imati neke veze sa tim što pojedinci tvrde, bez opiplivih dokaza, da su amebe prva živa biće na kugli zemaljskoj. Hrabre su to sudije, junaci našeg doba a jedini koji mogu da se mere sa njima, po hrabrosti, su 770 penzionisanih generala (aktivnih ima oko 30).

Maksimalno orao negativno

pre 11 godina

Nisam primetio predsednika Ustavnog suda pri potpisivanju koalicionog sporazuma za novu vladu, ali mi je to ocigledno promaklo.

socijaldemokrata

pre 11 godina

Ne bih da se raspisem,samo cu opisati u pa recenica posledice reizbora 2009. u gradu u kom sam rodjen. Nisu reizabrane sudije koje su predstavljale repove rezima devedesetih,tj. najkorumpiraniji deo tadasnjeg sastava suda. Grad je slavio njihov odlazak,sada ce grad da kuka kao sto je Srbija kukala 21.maja 2012.. Toliko od mene.

Iceman

pre 11 godina

U svakom slucaju sve sudije bi trebale da dobiju otkaz i onda na obuku u EU obzirom da su oni jedni od najvecih krivaca za stanje u zemlji jer iako imamo kolko tolko dobre zakone i predvidjene kazne, ali sve to nista ne vredi kad sudije odredjuju minimalne kazne za silovatelje (jos i zrtve ispadaju krive i posramljene), oslobadjaju lopove (iz licnog iskustva gde covek sa svojim sinom obije 150 vikendica u okolini zrenjanina i sud odbaci sve optuzbe osim za 6 vikendica i na kraju dobije 6 meseci uslovno iako je bio vec u zatvoru za isto delo, a pored toga smo morali da dokazujemo da su ukradeni predmeti nasi, a ne pokloni njegove rodbine za koju u resenju pise da se zna da lazu, al nikom nista). Nemoguce je boriti se sa kriminalom u Srbiji kad policija obavi svoj posao, a onda sudije oslobadjaju ili daju minimalne kazne tako da ih uopste ne zalim. Iz licnog primera sam tako isto imao i probleme jer je sudija na ostavinskoj tako zakukuljeno napisala resenje da se po njemu nezna sta kome pripada. Prespori u radu i preskupi gde naplacuju i samo postavljanje pecata, a zasta za 5 min posla koji razvuku na vise sati, dana i onda kukaju kako su zatrpani.

maksa

pre 11 godina

ako je tacno da je neustavna njihova odluka, cemu njihovo postojanje? i drugo, kako sudiji koji se zeza svog celog profesionalnog rada oduzeti licencu da moze da sudi? hoce li se ustavni sud mesati i u lekarsku komoru i hoce li vracati licence nesavesnim lekarima? ko moze da smeni sudije ustavnog suda ako rade na stetu zakona, ustava, zakonitosti?

константа

pre 11 godina

Лепо ослушкује политичке прилике Уставни суд, као и увек. Међутим, Уставни суд је одбацио као недопуштене Уставне жалбе неизабраних судија за прекршаје и упутио их на Управни суд.Тужбе пред Управним усмерене су на поништај Одлуке о избору судија на трогодишњи мандат у судовима опште и посебне надлежности, јер су донесене уз повреду закона и правила о критеруијумима, а као незаконите морају се поништити. Уставни суд је дао Управном на овај начин да поништи избор свих судија на први мандат, док Уставни само појединачно налаже враћање неизабраних судија. Изгледа да је купујући себи време и одбацујући жалбе судија за прекршаје, уместо да је дао и њима право на образложену одлуку и уступио предмете ВССу, где би сада били у истој ситуацији, Уставни суд донео једну политичку одлуку која сада прави проблем већих размера. То није један, два кандидата, већ цео избор. Ово сада може решити само Lex Specialis. Зависи од нове власти шта ће бити, јер Управни сигурно ово не сме решити.

ne?

pre 11 godina

Poprilicno sam obrazovan, ali nemam pojma o cemu se radi sa ovim reizborom sudija. Jel moze neki tacniji komentar od strane urednistva o stanju u sudstvu. Presek stvari itd. posto je taj sektor ocigledno straobalan? Ono sto mi je jasno odavno je da sudije ne sude po pravu i pravdi vec po politici...

goran

pre 11 godina

odluke VSS, kako ona koja se odnosi na ustavnost pojedinih odredbi Statuta Vojvodine, a tako i ove o kojima je ovde reč nisu dobre i to iz razloga što su donete u momentu institucialnog vakuma koji traje od izbora, jer kako je moguće da su te tako važne odluke donete u roku od par dana,a nisu u predhodnim godinama. Naravno da ne želim da dovedem u sumnju njihovu zakonitost,ali će napred navedena činjenica dati samo još jedan argument njenim kritičarima, a isto tako će tim odlukama dati jednu političku konotaciju. Ako je zaista sudstvo nezavisno odluke su morale biti donete za vreme trajanja mandata predhodne vlade koja je inicirala i reformu sudstva kao i donošenje Statuta i nemože nikio da me ubedi da su obe stvari sazrele za odlučivanje baš sada ili su po dobrom starom običaju odluke stajale u fiokama čakajući pogodan trenutak.Nemam lični interes ni u jednoj ni u drugoj stvari, ali ne mogu da se otmem utisku da se ovde radi o dodvoravanju novoj vlasti, na koji se način čini šteta i sudstvu, i toj novoj vlasti u nastajanju, a na kraju krajeva šteta se čini i svim neizabranim sudijama i tužiocima čiji su prigovori usvojeni.

Milan

pre 11 godina

Kada bi mene neko pitao ja bi njih sve odpustio i ponovo zaposlio samo one, ako ih ima, koji su efikasni nepristrasni, ali ocigledno se smatra da ce ova vlada biti prema sudstvu sirokogruda i opet sve nesposobne zaposliti. Primetili smo svi da sudstvo sa kud i kamo manje sudija nije bilo losije ali ni efikasnije. Partijski podobne sudije nema sta da traze ni kao portiri u sudu nesto a kamoli da vode parnice, ali bojazan je velika da ce tek sada kada su na vlst dosli foteljasi to biti normalna stvar.

miroslav

pre 11 godina

odjednom preko noći jedan za drugom odluka Ustavnog Suda,i to ako se ne poštuje slede krivične prijave.
slušao sam juče vezano za odluku Ustavnog Suda o nadležnostima AP Vojvodina.
nastvaka je''ko nepoštuje,krivična prijava''
čista represija i vladanje strahom.
dolaze mnogo teška vremena u Srbiji.
mislim da dok su ovi na vlasti niko nam neče doći,a mnogi će otići.
čak i naši privrednici razmišlaju o seljenju svog posla u susedne zemlje.
svi se krste kada čuju Dačića,Dinkića,Vučića...
Daćić je juče pričao o finansijama kao da je pao sa krške-''strane banke,pa one ovoj državi plaćaju porez dobit i da li su one jedini problem'',a ne pominje NIS i iznošenje i više od 500.000 mil. Evra godišnje iz zemlje.
pa ne pominje jer su u NIS-u njegovi ljudi,a i to su Rusi gde možemo i gaće da skinemo i namestmo se od pozadi , a Dačić,i Vučić će reći to su nam braća i to mora tako...

JAVNA TAJNA

pre 11 godina

Pa nasi sudovi u prethodnoj vladi po naredbi iste u resavanju sporova, samo primeri sve sto su gradjani trazili, da ih obesteti drzava stopirano je od resora koji su nadlezni.
Potrazivanje vojnih penzionera, kojima su primanja ugrozena uvek je stopirano pa sada su iznosi utrostruceni, kamate i sudski troskovi.
To sada placaju svi gradjani, KO CE ZA TO DA ODGOVARA???????????

b_m

pre 11 godina

@i sve po zakonu
U obrazloženju odluke jasno stoji da moraju biti izabrani svi kod kojih ne postoje razlozi za prestanak sudijske funkcije po sili zakona (65 godina života ili 40 godina staža). Poništene su sve odluke o prestanku sudijske dužnosti! Sapienti sat.

perun_u

pre 11 godina

Cvetkovićeva vlada je veoma loše radila. Pravosuđe je posebno loše reformisano. I sada kada se promenila vlast sudije ustavnog suda su se okuražile da donesu ovakve odluke.

miki

pre 11 godina

Ovo je politicka odluka to je i vrapcima jasno,sa dolaskom nove Vlade i novog predsednika.Vecina tih sudija nije izabrana jer je imala mrnje u svom radu od korupcija i svega ostalog.OVim potezom se znaci odobrava korupcija i mito u sudstvu jer kako drugacije shvatiti povladjivanjem ovakvim ljudima.

Mile

pre 11 godina

Od reizbora do danas platu su dobijale i reizabrane i neizabrane sudije, naravno sve iz budzeta. Da li ce sada ponovo izabrane sudije da vrate pare koje su dobijale po ne znam kom osnovu?

sasa jokic

pre 11 godina

Pa sa novom Vladom nismo mogli nista drugo da ocekujemo. Sada ce se u sudove vrariri Oni koji su oslobadjali ubice, mafijase i sl.

i sve po zakonu

pre 11 godina

(b_m, 12. jul 2012 11:35)
Kljucno u Odluci USS je to, da se nalaze VSS da izvrsi IZBOR, a ne REizbor. Da je nalozeno, da VSS izvrsi REizbor, USS bi time oborio celu reformu sudstva ...
Dakle, USS je nasao, da je prekrsena PROCEDURA izbora (a ne automatski reizbor sudija, koji su do tada vrsili sudijsku duznost, na novouspostavljeni sudijsku funkciju), gde se onim kandidatima, koji su konkurisali (za novouspostavljenu sudijsku finkciju), nije odgovorilo i obrazlozilo, zbog cega nisu izabrani! I NISTA vise.
Sama sustina zalbe sudija, koji nisu izabrani, a koji su se zalili USS, odnosila se, upravo, na to, da je VSS prekrsio postupak procedure IZBORA, a ne na samu proceduru (po njima REizbora, ustvari) izbora, gde bi se ocekivalo, da oni automatski budu (re)izabrani.
To znaci, da ce VSS ponistiti odluku prvog saziva VSS (koji je vrsio izbor sudija po odredjenoj proceduri) u konkretnom slucaju odredjenog kandidata koji se zalio USS, a ne ponistenje celog postupka izbora. Zatim ce, postujuci proceduru, izvrsiti izbor, u smislu radnje, a ne gotovog postupka, gde ce po odredjenim kriterijiumima, odluciti, da li je kandidat izabran, ili ne! O toj odluci, uz obrazlozenje, MORA pismeno, pojedinacno, odgovoriti kandidatu, na sta on moze uloziti prigovor i zalbu.
Ponistene odluke prvog saziva VSS jesu, izbor se hoce izvrsiti (u smislu radnje), ali ne u "odredjene sudove", nego ce se prethodno odlucivati na VSS, da li kandidat uopste zadovoljava kritetijijume konkursa!

i sve po zakonu

pre 11 godina

(b_m, 12. jul 2012 20:47)
U obrazlozenju odluke ne stoji, da moraju biti izabrani svi kod kojih ne postoje razlozi za prestanak sudijske funkcije, jer niko od njih NIKADA sudijsku finkciju nije ni obavljao, nego sudijsku duznost (po starom zakonu)!
Sudijska funkcija je samo po nazivu slicna sudijskoj duznosti, koju su oni ranije obavljali. Razlika je sustinska!
Slazem se sa Vama, da ce oni sada ponovo provi kroz IZBOR, ali (rekoh vec u predhodnom postu), to ne znaci da ce i biti izabrani (kako Vi tvrdite), ukoliko ne zadovoljavaju kriterijume izbora.
Mislim da je ovo dovoljno jasno i laiku, pa se necu vise ovde oglasavati. Interesi su jedno, a postovanje prava i procedudere, sama sustina demokratski uredjenog drustva!
Svako dobro

Dragan

pre 11 godina

Vise od 300.000 zaposlenih u protekle 4 godine je najureno sa posla u drzavnom i narocito u privatnom sektoru. Sta to ovih stotinak sudija cini posebnim u odnosu na 300.000 ostalih gradjana Srbije?

socijaldemokrata

pre 11 godina

Ne bih da se raspisem,samo cu opisati u pa recenica posledice reizbora 2009. u gradu u kom sam rodjen. Nisu reizabrane sudije koje su predstavljale repove rezima devedesetih,tj. najkorumpiraniji deo tadasnjeg sastava suda. Grad je slavio njihov odlazak,sada ce grad da kuka kao sto je Srbija kukala 21.maja 2012.. Toliko od mene.

Alex

pre 11 godina

Jadan li je ovakav ustavni sud. Godinama ih nema, a sada čim se promenila vlast odmah gomila presuda koje idu uz dlaku SNS-u. Jadna li smo mi država i narod u njoj sa njima. Ustavni sud treba da bude van svake dnevne politike, a od ovih mi se gadi.

odgovornost sta to bese

pre 11 godina

hoceli neko poput malovicke, ristica, tadica, mesarovicke da odgovora zbog svega ovoga? hoce li neko aktulenol predsedniku nikolicu da saospti kakvu su brljotinu ovi pre njega napravili?jednom se mora podvuci crta i okrenuti nov cist list...

zaso tek sada

pre 11 godina

Kako bas sada. A zalba traje dve godine.Kako da posle tri godine bas sada se osporavaju odluke Vojvodine. I zasto sada ili danas kada je izbrana nova vlada Vojvodine na celu sa DS-om. I neko ce da me ubedi da nema politickog pritiska

Sladjana

pre 11 godina

Ustavni sud je prava prostitutka! Do sada je oklevao ali s obzirom na to da je nova vlast najavila vraćanje na početak, odnosno reformu reforme, brže bolje su rešili ovoliki broj prigovora. On treba da čuva Ustav, to mu je glavni posao. Međutim, ponašali su se u skladu sa očekivanjem vlastodržaca, ukaljali struku kao i sudije-članovi VSS i treba ih razrešiti za početak kako bi videli i doživeli osećaj neizabranih sudija i tužilaca, pa pozvati na odgovornost i zabraniti da se bave tim poslom za ceo život. Mečka dođe na svačija vrata!

Mile

pre 11 godina

Od reizbora do danas platu su dobijale i reizabrane i neizabrane sudije, naravno sve iz budzeta. Da li ce sada ponovo izabrane sudije da vrate pare koje su dobijale po ne znam kom osnovu?

miki

pre 11 godina

Ovo je politicka odluka to je i vrapcima jasno,sa dolaskom nove Vlade i novog predsednika.Vecina tih sudija nije izabrana jer je imala mrnje u svom radu od korupcija i svega ostalog.OVim potezom se znaci odobrava korupcija i mito u sudstvu jer kako drugacije shvatiti povladjivanjem ovakvim ljudima.

Maksimalno orao negativno

pre 11 godina

Nisam primetio predsednika Ustavnog suda pri potpisivanju koalicionog sporazuma za novu vladu, ali mi je to ocigledno promaklo.

iKula

pre 11 godina

Steta sto ce se jedna, nacelno ispravna stvar, zavrsiti na tako los nacin, a sve zbog nesposobnosti i nedoraslosti onih koji su preuzeli na sebe sprovodjenje reforme pravosudja. Velika vecina onih koji nisu izabrani zaista nema strucnih kvaliteta za obavljanje sudijskog posla i nema mesta u sudovima za njih. Mahom se radi o ljudima koji su sa strane, u Slobino vreme, po politickoj liniji ulazili u sudove, bez ikakovg iskustva i znanja. Cast izuzecima! Sada ce se svi oni koji to ne zasluzuju vratiti u sudove, i svojim neznanjem i nestrucnoscu do kraja porusiti pravosudni sistem, u koji ionako vise niko nema poverenja. A ukoliko sama poseduje ljudske kvalitete koje vrsenje njene funkcije zahteva, Nata Mesarovic ce, kao nosilac reforme, vec ujutru podneti ostavku na mesto predsednika VSS, odnosno v.f. predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Pera ložač

pre 11 godina

Idući potez Ustavnog suda bi mogao da bude da se proglasi neustavnim višepartijski sistem. Imali su malo vremena, 22 godine, ali će se potruditi da sve vrate u prethodno stanje, samoupravljanje, radničke savete i obavezno štafetu mladosti. Posle toga poništiće objavu smrti Josipa Broza Tita a kao vrhunac, za nekoliko godina će poništiti rezultate Kosovske bitke, 500-godišnja vladavina nije bila ni po jednoj tački ustava opravdana. Poteze posle toga ne mogu da naslutim, mislim da će imati neke veze sa tim što pojedinci tvrde, bez opiplivih dokaza, da su amebe prva živa biće na kugli zemaljskoj. Hrabre su to sudije, junaci našeg doba a jedini koji mogu da se mere sa njima, po hrabrosti, su 770 penzionisanih generala (aktivnih ima oko 30).

crni domino

pre 11 godina

U vrhu sudstva nam sede cvecke i nezavisni karakteri od sudija. Jadno!
Izvinjavam se retkim casnim sudijama! Ali oni nisu medju ovima sto su im uvazene zalbe!
Bedno za sudsku vlast Srbije.
Kakve su to sudije kojhe se plase od onih koji dolaze na vlast, pa igraju kako im te zamlate narede?
Sudije, sramota da vas je!

perun_u

pre 11 godina

Cvetkovićeva vlada je veoma loše radila. Pravosuđe je posebno loše reformisano. I sada kada se promenila vlast sudije ustavnog suda su se okuražile da donesu ovakve odluke.

sasa jokic

pre 11 godina

Pa sa novom Vladom nismo mogli nista drugo da ocekujemo. Sada ce se u sudove vrariri Oni koji su oslobadjali ubice, mafijase i sl.

mlekadzija

pre 11 godina

Jedva cekam da cujem izjavu odlazece ministarke prevosudja gdje Malovic kako je sve uradjeno po propisu...Dobro se secam njenih iritantnih izjava kad je odbacivala sve prigovore. No nece ona vise time da se zamajava trayi ako vec nije nasla neko dobro mesto za sebe. Ima da se nadje za proverenog clana biblioteke...

i sve po zakonu

pre 11 godina

Niti je USS doneo odluku da je u pitanju bio REizbor, niti da se sve neizabrane sudije vracaju na posao!
USS je doneo Odluku, kojom je rekao, da je prekrsen postupak izbora sudija na sudijsku funkciju, ali da je sam postupak sasvim u redu.
Zbog toga je USS nalozio VSS da ponovi postupak IZBORA.
VSS ce prvo morati da preispita odluku prvog saziva VSS, sto prakticno znaci, da je ponisti, a da zatim, po proceduri, izvrsi IZBOR (član 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti), sto uopste ne znaci, da ce podnosilac zalbe biti i izabran. To samo znaci, da ce uz eventualnu odluku, da nije izabran na sudijsku funkciju, o tome dobiti obavestenje i obrazlozenje (na koju ce ponovo moci da se zali).
Drustvo sudija Srbije i nadalje progurava svoju pricu, "da je odluka konačno priznanje Ustavnog suda da je nešto bilo trulo u postupku reizbora", medjutim, niti je USS ista priznao, posebno ne, da je nesto bilo trulo, niti je igde pomenuto, da je u pitanju REizbor! USS pominje IZBOR, na novouspostavljenu sudijsku FUNKCIJU, koja nikako, niti je bila ugrozena u postupku IZBORA, niti je ugrozavana do danas. Ugrozena je sudijska DUZNOST, koju su imale sudije po starom zakonu. Novoizabrana sudijska funkcija, po novom zakonu je STALNA!

baba-ibar

pre 11 godina

Medju onim sto nisu izabrani dobar deo je i zasluzio tako,ali sta cemo sa onima koji su izabrani,dobar deo njih je dosao tu politickim putem.

I tako,mi koji u sudu pošteno radimo vec 10 godina kao saradnici,cekamo Godoa,pa da budemo izabrani,jer sad ako vrate i ove,gotovo je

i sve po zakonu

pre 11 godina

(b_m, 12. jul 2012 11:35)
Kljucno u Odluci USS je to, da se nalaze VSS da izvrsi IZBOR, a ne REizbor. Da je nalozeno, da VSS izvrsi REizbor, USS bi time oborio celu reformu sudstva ...
Dakle, USS je nasao, da je prekrsena PROCEDURA izbora (a ne automatski reizbor sudija, koji su do tada vrsili sudijsku duznost, na novouspostavljeni sudijsku funkciju), gde se onim kandidatima, koji su konkurisali (za novouspostavljenu sudijsku finkciju), nije odgovorilo i obrazlozilo, zbog cega nisu izabrani! I NISTA vise.
Sama sustina zalbe sudija, koji nisu izabrani, a koji su se zalili USS, odnosila se, upravo, na to, da je VSS prekrsio postupak procedure IZBORA, a ne na samu proceduru (po njima REizbora, ustvari) izbora, gde bi se ocekivalo, da oni automatski budu (re)izabrani.
To znaci, da ce VSS ponistiti odluku prvog saziva VSS (koji je vrsio izbor sudija po odredjenoj proceduri) u konkretnom slucaju odredjenog kandidata koji se zalio USS, a ne ponistenje celog postupka izbora. Zatim ce, postujuci proceduru, izvrsiti izbor, u smislu radnje, a ne gotovog postupka, gde ce po odredjenim kriterijiumima, odluciti, da li je kandidat izabran, ili ne! O toj odluci, uz obrazlozenje, MORA pismeno, pojedinacno, odgovoriti kandidatu, na sta on moze uloziti prigovor i zalbu.
Ponistene odluke prvog saziva VSS jesu, izbor se hoce izvrsiti (u smislu radnje), ali ne u "odredjene sudove", nego ce se prethodno odlucivati na VSS, da li kandidat uopste zadovoljava kritetijijume konkursa!

drugi put

pre 11 godina

Niti je USS doneo odluku da je u pitanju bio REizbor, niti da se sve neizabrane sudije vracaju na posao!
USS je doneo Odluku, kojom je rekao, da je prekrsen postupak izbora sudija na sudijsku funkciju, ali da je sam postupak sasvim u redu.
Zbog toga je USS nalozio VSS da ponovi postupak IZBORA.
VSS ce prvo morati da preispita odluku prvog saziva VSS, sto prakticno znaci, da je ponisti, a da zatim, po proceduri, izvrsi IZBOR (član 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti), sto uopste ne znaci, da ce podnosilac zalbe biti i izabran. To samo znaci, da ce uz eventualnu odluku, da nije izabran na sudijsku funkciju, o tome dobiti obavestenje i obrazlozenje (na koju ce ponovo moci da se zali).
Drustvo sudija Srbije i nadalje progurava svoju pricu, "da je odluka konačno priznanje Ustavnog suda da je nešto bilo trulo u postupku reizbora", medjutim, niti je USS ista priznao, posebno ne, da je nesto bilo trulo, niti je igde pomenuto, da je u pitanju REizbor! USS pominje IZBOR, na novouspostavljenu sudijsku FUNKCIJU, koja nikako, niti je bila ugrozena u postupku IZBORA, niti je ugrozavana do danas. Ugrozena je sudijska DUZNOST, koju su imale sudije po starom zakonu. Novoizabrana sudijska funkcija, posle izbora na nju, po novom zakonu je STALNA!

maksa

pre 11 godina

ako je tacno da je neustavna njihova odluka, cemu njihovo postojanje? i drugo, kako sudiji koji se zeza svog celog profesionalnog rada oduzeti licencu da moze da sudi? hoce li se ustavni sud mesati i u lekarsku komoru i hoce li vracati licence nesavesnim lekarima? ko moze da smeni sudije ustavnog suda ako rade na stetu zakona, ustava, zakonitosti?

miroslav

pre 11 godina

odjednom preko noći jedan za drugom odluka Ustavnog Suda,i to ako se ne poštuje slede krivične prijave.
slušao sam juče vezano za odluku Ustavnog Suda o nadležnostima AP Vojvodina.
nastvaka je''ko nepoštuje,krivična prijava''
čista represija i vladanje strahom.
dolaze mnogo teška vremena u Srbiji.
mislim da dok su ovi na vlasti niko nam neče doći,a mnogi će otići.
čak i naši privrednici razmišlaju o seljenju svog posla u susedne zemlje.
svi se krste kada čuju Dačića,Dinkića,Vučića...
Daćić je juče pričao o finansijama kao da je pao sa krške-''strane banke,pa one ovoj državi plaćaju porez dobit i da li su one jedini problem'',a ne pominje NIS i iznošenje i više od 500.000 mil. Evra godišnje iz zemlje.
pa ne pominje jer su u NIS-u njegovi ljudi,a i to su Rusi gde možemo i gaće da skinemo i namestmo se od pozadi , a Dačić,i Vučić će reći to su nam braća i to mora tako...

aja

pre 11 godina

Pa Snezo, Nato, Risticu, Homene, Borovec i ini, sta bi sad? Pa nije bas da valja ono sto ste uradili. Nadam se da ce Vam suditi vase reformisano sudstvo.

Davor

pre 11 godina

Svi koji su brljali i zabrljali, sada su narodni poslanici. Tako je i Malovićka, kao i Homen, zbrinuta. Sada su narodni poslanici ali mislim da ih to neće spasiti od krivičnog progona zbog štete koju napravili reformom sudstva.

i sve po zakonu

pre 11 godina

(b_m, 12. jul 2012 20:47)
U obrazlozenju odluke ne stoji, da moraju biti izabrani svi kod kojih ne postoje razlozi za prestanak sudijske funkcije, jer niko od njih NIKADA sudijsku finkciju nije ni obavljao, nego sudijsku duznost (po starom zakonu)!
Sudijska funkcija je samo po nazivu slicna sudijskoj duznosti, koju su oni ranije obavljali. Razlika je sustinska!
Slazem se sa Vama, da ce oni sada ponovo provi kroz IZBOR, ali (rekoh vec u predhodnom postu), to ne znaci da ce i biti izabrani (kako Vi tvrdite), ukoliko ne zadovoljavaju kriterijume izbora.
Mislim da je ovo dovoljno jasno i laiku, pa se necu vise ovde oglasavati. Interesi su jedno, a postovanje prava i procedudere, sama sustina demokratski uredjenog drustva!
Svako dobro

Sir Oliver

pre 11 godina

Za ove neizabrane ne znam ali imajuci u vidu neke presude ovih sto su izabrani namece se zakljucak da mnogi treba da idu na robiju.

justicia

pre 11 godina

(Sladjana, 11. jul 2012 20:47)
To moze daj kaze samo neko ko nije upoznat sa reformom pravosudja koja je protivustavna(ne samo zbog reizbora sudija).Da su sudije u ustavnom sudu bile hrabrije ceo proces je trebalo ponistiti.Pritisak na ustavni sud od strane DS-a je bio ogroman(jednog sudiju su drzali 6meseci u pritvoru jer je "vracao" neizabrane sudije na posao) to je podsetilo na vreme milosevica.Nadam se da ce sve protivustavne zakone a bilo ih je dosta u poslednje 4gidine ponistiti i da cemo konacno postati pravna drzava,u kojoj ce se politicari plasiti od tuzilaca i sudija a ne obrnuto kao prethodne 4godine.I na kraju da nije bilo vlade DSS-a2004-2007 verovatno bi jos bio aktuelan milosevicev ustav(nikako zaslugom "velikih reformatora" iz DS-a).

SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU

pre 11 godina

Narodna izreka kaže: PRAVDA JE SPORA ALI JE DOSTIŽNA! Pokazalo se po ko zna koji put da je NAROD, pa kada su u pitanju i neizabrane sudije, u pravu. Sudije su u najvećem broju časni i pošteni ljudi i kao takvi pravi profesionalci u svom odgovornom poslu. Međutim, kako po narodnoj izreci u svakom žitu postoji kukolj, tako i u pravosuđu postoje sudije koje "belo" presuđuju "crno". Takve "sudije" moraju da odgovaraju za svoje postupke. Moraju da odgovaraju i oni "moćnici" koji su mladim sudijama davali presude pripremljene i pre sprovođenja glavnog pretresa. NADLEŽNI POZABAVITE SE TAKVIM "SUDIJAMA"!!!

Nikola Kosanović

pre 11 godina

Naravno, sada znaju da Tadić neće biti ni premijer i u jednom danu vratiše 120 sudija, a za dve i po godine Tadićeve despotije rešiše samo dve žalbe sudija, ali ih ne vratiše na funkciju. Dobra je to vest. Ipak, to je dokaz da je ustavni sud mogao sprečiti bezakonje i protivustavno delovanje Tadića i njegovih deformatora - ali to nije smeo. Davno sam pisao i na primerima dokazivao da je 2010. ustavni sud postao bruka Srbije. Inače, dobro je poznato zahvaljujuci kojem Tadiću odanom sudiji taj sud još početkom 2010. godine nije sprečio kršenje Ustava i zakona u skandaloznoj reformi pravosuđa. Neverovatan je bezobrazluk kada i danas deformatori iznose lažne podatke o broju rešenih predmeta. Naterali Infostan da krajem 2011. povuče 600.000 predloga za izvršenje i ove zapravo nerešene predmete prikazuju kao rešene! Beograđani će platiti ovu ujdurmu oreko cene komunalnih usluga jer je samo za sudske takse Infostan platio najmanje 1,14 milijardi dinara! Eto o čemu bi trebalo pisati. Da li će direktor Infostana odgovarati? Neće, Djilas je za ovo morao znati i verovatno je takvo štetno postupanje odobrio.

Anaksimaneta

pre 11 godina

Ajmo Jovo nanovo... Opet isto, nova vlast novi zakoni, nova pravila, nove sudije ...Mi smo zemlja čuda... Nikada se mi nećemo opametiti !!!

Iceman

pre 11 godina

U svakom slucaju sve sudije bi trebale da dobiju otkaz i onda na obuku u EU obzirom da su oni jedni od najvecih krivaca za stanje u zemlji jer iako imamo kolko tolko dobre zakone i predvidjene kazne, ali sve to nista ne vredi kad sudije odredjuju minimalne kazne za silovatelje (jos i zrtve ispadaju krive i posramljene), oslobadjaju lopove (iz licnog iskustva gde covek sa svojim sinom obije 150 vikendica u okolini zrenjanina i sud odbaci sve optuzbe osim za 6 vikendica i na kraju dobije 6 meseci uslovno iako je bio vec u zatvoru za isto delo, a pored toga smo morali da dokazujemo da su ukradeni predmeti nasi, a ne pokloni njegove rodbine za koju u resenju pise da se zna da lazu, al nikom nista). Nemoguce je boriti se sa kriminalom u Srbiji kad policija obavi svoj posao, a onda sudije oslobadjaju ili daju minimalne kazne tako da ih uopste ne zalim. Iz licnog primera sam tako isto imao i probleme jer je sudija na ostavinskoj tako zakukuljeno napisala resenje da se po njemu nezna sta kome pripada. Prespori u radu i preskupi gde naplacuju i samo postavljanje pecata, a zasta za 5 min posla koji razvuku na vise sati, dana i onda kukaju kako su zatrpani.

NADA

pre 11 godina

Citajte pazljivo Ustavni sud je zasedao u vise navrata po pitanju zalba neizabranih sudija i niko nikada se nije pojavio iz VSS a bili su duzni da dodju.Zaista drsko!

dutrich

pre 11 godina

Sta se desava s ovim ustavnim sudom? Vise rade u poslednja dva dana nego u poslednjih dvadeset godina? Prvo ubise nadleznosti Vojvodine, a sad vracaju nekih sto sudija. Sta li se stvarno sprema?

sandra

pre 11 godina

Ustavni sud konacno donosi odluke u skladu sa pravom a ne rukovodeci se politickim pritiscima od strane demokratske stranke i nestrucnih pravnika.

borko

pre 11 godina

Kaže jedan komentar ovde, u proteklom periodu otpušteno je nekoliko stotina hiljada ljudi, pa šta sad ove sudije čini posebnim... s moje tačke gledišta, recimo, čini ih posebnim to što su se borili za svoja prava i svoj stav... istrajnost, hrabrost, svest da si u pravu, da treba da se organizuješ, boriš, ne popustiš... i eto odjednom druge Srbije, samo kada se većina osvesti i usredsredi na prave probleme...

goran

pre 11 godina

odluke VSS, kako ona koja se odnosi na ustavnost pojedinih odredbi Statuta Vojvodine, a tako i ove o kojima je ovde reč nisu dobre i to iz razloga što su donete u momentu institucialnog vakuma koji traje od izbora, jer kako je moguće da su te tako važne odluke donete u roku od par dana,a nisu u predhodnim godinama. Naravno da ne želim da dovedem u sumnju njihovu zakonitost,ali će napred navedena činjenica dati samo još jedan argument njenim kritičarima, a isto tako će tim odlukama dati jednu političku konotaciju. Ako je zaista sudstvo nezavisno odluke su morale biti donete za vreme trajanja mandata predhodne vlade koja je inicirala i reformu sudstva kao i donošenje Statuta i nemože nikio da me ubedi da su obe stvari sazrele za odlučivanje baš sada ili su po dobrom starom običaju odluke stajale u fiokama čakajući pogodan trenutak.Nemam lični interes ni u jednoj ni u drugoj stvari, ali ne mogu da se otmem utisku da se ovde radi o dodvoravanju novoj vlasti, na koji se način čini šteta i sudstvu, i toj novoj vlasti u nastajanju, a na kraju krajeva šteta se čini i svim neizabranim sudijama i tužiocima čiji su prigovori usvojeni.

Milan

pre 11 godina

Kada bi mene neko pitao ja bi njih sve odpustio i ponovo zaposlio samo one, ako ih ima, koji su efikasni nepristrasni, ali ocigledno se smatra da ce ova vlada biti prema sudstvu sirokogruda i opet sve nesposobne zaposliti. Primetili smo svi da sudstvo sa kud i kamo manje sudija nije bilo losije ali ni efikasnije. Partijski podobne sudije nema sta da traze ni kao portiri u sudu nesto a kamoli da vode parnice, ali bojazan je velika da ce tek sada kada su na vlst dosli foteljasi to biti normalna stvar.

zeil

pre 11 godina

E moj Tadicu. Kada si uzmicao pred svojim potpredsednicima i manekenski vodio drzavu, tj. kada se nisi mesao u kadrovski izbor D. Petrovica da za ministra postavi bivsu sekretaricu sa 7 godina radnog iskustva, kada su ona i Nata zarire i palile po narudzbini, kada su stranke odredjivale ko "leti", ko ne leti, kada su gubljeni predmeti tokom preseljenja sudova, sve je izgledalo kao bajka i mnogo godina vlasti. I u ovakvoj drzavi se ipak snose neke posledice. Ta politicki i strukovno nebitna persona (usiljeno izabrana u anketi jednog lista za drugu najmocniju zenu u Srbiji) nestaje sa scene, ali ostaje blamaza, steta i izgleda TI... posto ti nista nije jasno i dalje.

vrlo vazno

pre 11 godina

Imunitet narodnog poslanika
Član 103.
Narodni poslanik uživa imunitet.
Narodni poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u
kome se može izreći kazna zatvora, BEZ ODOBRENJA NARODNE SKUPŠTINE.
Dakle izglasa se ukidanje imuniteta većinom i džaba im imunitet.

Narodni poslanik koji je zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina
može biti pritvoren bez odobrenja Narodne skupštine.
U krivičnom ili drugom postupku u kome je uspostavljen imunitet, ne teku rokovi propisani za taj postupak.
Nepozivanje narodnog poslanika na imunitet ne isključuje pravo Narodne skupštine da uspostavi imunitet.

nbp

pre 11 godina

Sigurno ovo ima veze sa promenom vlasti, ali je sigurno i pravedna odluka. Cirkus koji su nam priredili u pravosuđu u prethodnih 4 godine je velika blamaža za Srbiju – EU nas je “napenalila” zbog toga, a pravosuđe je u takvom stanju da liči na najgoru i najprljaviju pijacu tipa “ko da više”, “kakva ti presuda treba”. Pitanje je da li će i krivično odgovarati izvođači radova, uključujući Snežu, Natu, Duška, Ristića...

Mario Bros

pre 11 godina

Mozda bih se radovao da je odluka donesena pre smene vlasti, a ovako je prisutan samo osecaj zaljenja. Ti ljudi koji predstavljaju zastitnike naseg ustava dozvoljavaju sebi da presudjuju ili stavljaju u fioku slucajeve na neodredjeno vreme. Njih treba smeniti, jer su spori i neproduktivni. Da ne ulazim u njihove sebicne motive.

Milan021

pre 11 godina

Pitajte druga Boska Ristica, iz DS , on je bio rukovodilac tog projekta u ime DS i Predsednika... Da je srece sad bi vec bio na optuznici , pravnik ciji projekat ponisti ustavni sud ? Cepaj diplomu i menjaj struku !

Darko

pre 11 godina

A sta je sa javnim tuziocima? Opstepoznato je da su oni pre objavljivanja konkursa bili u Ministarstvu pravde gde im je receno u koji grad da konkurisu i da ce tu biti izabrani. Sve je odradjeno politicki na relaciji Dusan Petrovic-Bosko Ristic-Malovicka uz ucesce opstinskih odbora Ds, a konkurs je bio najobicnija farsa. Sramota za pravosudje i javnotuzilacku organizaciju!

константа

pre 11 godina

Лепо ослушкује политичке прилике Уставни суд, као и увек. Међутим, Уставни суд је одбацио као недопуштене Уставне жалбе неизабраних судија за прекршаје и упутио их на Управни суд.Тужбе пред Управним усмерене су на поништај Одлуке о избору судија на трогодишњи мандат у судовима опште и посебне надлежности, јер су донесене уз повреду закона и правила о критеруијумима, а као незаконите морају се поништити. Уставни суд је дао Управном на овај начин да поништи избор свих судија на први мандат, док Уставни само појединачно налаже враћање неизабраних судија. Изгледа да је купујући себи време и одбацујући жалбе судија за прекршаје, уместо да је дао и њима право на образложену одлуку и уступио предмете ВССу, где би сада били у истој ситуацији, Уставни суд донео једну политичку одлуку која сада прави проблем већих размера. То није један, два кандидата, већ цео избор. Ово сада може решити само Lex Specialis. Зависи од нове власти шта ће бити, јер Управни сигурно ово не сме решити.

b_m

pre 11 godina

@i sve po zakonu
Nije tačno da Ustavni sud upućuje na novo preispitivanje i razmatranje prigovora (da je tako pozvali bi se na član 29). Poništene su odluke kojima su odbijeni prigovori i naloženo da se izvrši izbor u odgovarajući sud. Član 30. govori samo o proceduri nakon usvajanja prigovora: "Kada usvoji prigovor i izmeni odluku o prestanku sudijske dužnosti, Savet bira podnosioca prigovora za sudiju u sud koji je preuzeo nadležnost ili deo nadležnosti suda u kome je obavljao sudijsku dužnost..."
Mnogi pravnici ne vladaju elementarnom logikom, ali ne treba preterivati i unositi smutnju.

veliki strumf

pre 11 godina

Nadam se da je posle ove odluke i formiranja nove Vlade konacno kucnuo cas da u zatvor, ali sa one druge strane resetke, odu Nata, Malovicka i Bosko Ristic Manulac, idejni kreatori cistke nepodobnih sudija i njihovi dzelati. Toliko merljiva zloupotreba sluzbenog polozaja pomesana sa jos mnogo toga tesko se moze naci i od prvih dana je jasna kao dan.Posebno treba da se odgovara za to sto sve neizabrane sudije i dan danas primaju punu platu iako ne rade. Pa gde to ima? Taj novac otima se od nas. Nadam se sa ce drzava smoci snage da se od ovo troje ideologa sa svemirskim primanjima regresira za ogromnu materijalnu stetu ali i urusen ugled pravosudja i u zemlji i u Evropi.

Radovan

pre 11 godina

Хоће ли сада реизабране и накнадно реизабране судије да неизабране судије за прекршаје оставе као КОЛАТЕРАЛНУ ШТЕТУ. Сматрам да није уреду да на 202 неизабраних прекршајаца реформатори реформе правосуђа сада забораве. Сви знамо да тзв. ВСС није бирао у складу са законом ни судије ни судије за прекршаје, а судије изабране по први пут (не мислим на судије за прекршаје) су прича за себе: политичке и родбинске везе, платежне моћ и сл. Хоће ли се сада и за њихова права борити реизабране судије или ће се задовољити само делимичном правдом.
Све који су по први пут изабране за судије ТРЕБА РЕВИДИРАТИ како би се избацили неспособни, корумпирани, политички полтрони и скутоноше бившег режима из правосуђа а неизабране судије за прекршаје ВРАТИТИ на функције на којима су конкурисали како би ПРАВДА била комплетирана.
Не смеју се оставити они који су изабрани "без разлога" да деле правду јер са њима у правосуђу нема бољитка. Сви који су посегнули за везама, дали или примили мито морају кривично одговарати.

ne?

pre 11 godina

Poprilicno sam obrazovan, ali nemam pojma o cemu se radi sa ovim reizborom sudija. Jel moze neki tacniji komentar od strane urednistva o stanju u sudstvu. Presek stvari itd. posto je taj sektor ocigledno straobalan? Ono sto mi je jasno odavno je da sudije ne sude po pravu i pravdi vec po politici...

JAVNA TAJNA

pre 11 godina

Pa nasi sudovi u prethodnoj vladi po naredbi iste u resavanju sporova, samo primeri sve sto su gradjani trazili, da ih obesteti drzava stopirano je od resora koji su nadlezni.
Potrazivanje vojnih penzionera, kojima su primanja ugrozena uvek je stopirano pa sada su iznosi utrostruceni, kamate i sudski troskovi.
To sada placaju svi gradjani, KO CE ZA TO DA ODGOVARA???????????

perun_u

pre 11 godina

Cvetkovićeva vlada je veoma loše radila. Pravosuđe je posebno loše reformisano. I sada kada se promenila vlast sudije ustavnog suda su se okuražile da donesu ovakve odluke.

b_m

pre 11 godina

@i sve po zakonu
U obrazloženju odluke jasno stoji da moraju biti izabrani svi kod kojih ne postoje razlozi za prestanak sudijske funkcije po sili zakona (65 godina života ili 40 godina staža). Poništene su sve odluke o prestanku sudijske dužnosti! Sapienti sat.