Ponedeljak, 23.04.2012.

23:38

U Veneovoj zbirci 15.000 grešaka

U Veneovim zbirkama zadataka iz matematike, iz kojih su učile i vežbale generacije srednjoškolaca u Srbiji, otkriveno je 15.000 grešaka, piše Pres.

Izvor: Press

U Veneovoj zbirci 15.000 grešaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

121 Komentari

Sortiraj po:

Don Quijote

pre 11 godina

U Veneovim zbirkama nema sve zajedno 15000 zadataka. Greska u resenjima ima, ali ne toliko mnogo, i posebno, te greske su mi vise znacile nego ona dobro uradjena resenja. Secam se da sam po 20 puta radio iz pocetka one zadatke sa greskama. I nervirao se samo tako. Nije postojala na teritoriji bivse SFRJ bolja zbirka (zbirke) zadataka iz matematike. Svaki inzenjer sa Beogradskog Univerziteta ce vam to reci. Svi smo sa Veneom naucili matis. Ovaj Pres mozda zna svasta nesto, ali definitivno sa matematikom nema pojma. I stvarno, izistinski, ovako nesto negativno protiv Venea dozivljavam licno.
Ovde gde sada zivim, imao sam par nasih klinaca, srednjoskolaca sa problemom zvanim matematika. Naravno, ko ce kome ako ne svoj svome, pa sam ih izvadio iz bule. Venove zbirke su stigle iz Beograda. Kupljene su na berzi knjiga posto ih u knjizarama nema. Znaci, ne stampaju se vise.
Elem, moji klinci su zavrsili srednju skolu sa maksimalnom ocenom iz matematike, upisali svi elektrotehniku (i pri kraju su) a matematike su bile prvi ispiti koje su dali, onako sa namigivanjem. Malo sam tu, svakako, pomogao i ja, ali bez Veneovih zbirki to bi bilo nemoguce.
Znaci, ovaj Press, ako vec nije dovoljno upucen u problematiku, bolje da cuti i nista ne pise, da ne bi ispadao smesan u drustvu.
Da li je uopste moguce da se ove knjige u Srbiji vise ne stampaju?
To je katastrofa.

Joe

pre 11 godina

Pa, znate kako, dobro je što su rešenja nekog broja zadataka netačna, jer to jednostavno natera čoveka da proveri svoje rešenje, da pažljivo radi. I zamislite radost kad uvidite da ste bolji od starog, dobrog čika-Venea! A o tome da je bilo 15.000 grešaka, malo je verovatno, jer u zbirkama ima ne više od 8.000 zadataka.
Mnogi su vežbali samo iz zbirki gdina Bogoslavova, pa su imali sve petice...

Strauss

pre 12 godina

Zamoliäu osobe koje su 70/80o godište da ne komentarišu ništa. Ovo je u potpunosti tačno, grešaka ima na pregršt! Idem u treći razred ETŠ škole i od prve godine nemam način da proverim svoja rešenja u ovim zbirkama jer je svako drugo rešenje NEISPRAVNO. Više ni ne okrećem poslednje strane, a jedva i vežbam iz ove zbirke. Katastrofa su

nisam ja, ja je!

pre 12 godina

"....postoji mali milion godina i sada neki deda zbog svoje unuke pronalazi cak 15000 gresaka.... (milan, 24. april 2012 07:01)"

Ako nista drugo, treba stvarno reci "e, to je deda!" Da je trebalo, bilo bi i "daj da vidimo gde je zabrljao taj Pitagora..." i bogami, srusio bi mu teoremu, samo da spasi unuku cetvorke iz matematike.

Math

pre 12 godina

Moguce da je broj gresaka 150, ali neko je dodao nulu. Dve nule. Ma, nula ko nijedan iliti na latinskom "nulus nulus" (ko je ucio, shvatice).

Ova vest je osvanula u Politikinom zabavniku pre dve nedelje. Ili tri? Mesec dana? Davno bilo, nisam siguran.
Inace, drzim casove, koristim i zbirke, naravno: "Krug" za drugi, treci i cetvrti razred, a za prvi "Matematiskop".

Gordana Kelić

pre 12 godina

Slučajno ili namerno ovaj skandalozno napisani članak u Pressu podjednako diskretituje i prof. Bogoslavova i prof. Tošića. Na sreću, bez ikakvog utemeljenja. Tačno je da su generacije vežbale i učile matematiku iz ovih zbirki i da je u njima bilo grešaka. A u kojoj publikaciji na svetu iz brojnih naučnih oblasti ih nema? Pitam se da li su pojedini „komentatori“ na sajtu, a isto važi i novinara Pressa, savladali matetematiku bar u predškolškoj ustanovi koju su svojevremeno pohađali?!
Ko je ikada samo video prof. Dobrila Tošića, jasno mu je da taj čestiti čovek u sebi nema ni trunke niskih poriva koji mu se u nekim od komentara pripisuju. Da je smatrao da zbirke prof. Bogoslavova ne vrede ništa, ne bi se njima ni bavio. Njegova profesorska karijera i ljudski kvaliteti zaista ne zaslužuju ovakve komentare. I da, zaslužuje epitetet čuveni, pošto je učestvovao u školovanju generacija uspešnih inženjera koji i danas s ponosom govore da su bili njegovi studenti.
Da li je nekome od vas slučajno palo na pamet da više ne bi postojala ni jedna nauka, niti naučna disciplina da se nije našao neko ko će ispraviti greške svojih prethodnika?

GK

Recenzent

pre 12 godina

Za ovakvo stanje zbirki su krivi recenzenti. Oni potpisuju da su pregledali tekst i uočene greške ispravili! Vene ima dobro koncipirane zbirke. Tačno je da ima grešaka i to je nedopustivo. Prosečnom školarcu je i zbirka bez grešaka krupan zalogaj. Sa greškama se dodatno zbuni.
Što se uvaženog profesora Tošića tiče, moram da kažem da nisam upoznao boljeg profesora. Čovek nije ni malo sujetan, čak je od svojih studenata tražio pomoć u rešavanju problema, što ga čini još većim. Ako je sujetan kao što neki žele da prikažu, zašto nikad nije kritikovao pokojnog profesora Mitrinovića?

Danijela

pre 12 godina

Hajde da i ja kazem koju. U gimnaziji sam sa zadovoljstvom resavala zadatke iz Veneovih zbirki i zavolela matematiku. Jos uvek ih imam. Gresaka ima, ali mnogo je vaznije sto su zadaci dobro odabrani i metodoloski poredjani. Tako da kad se nauci postupak resavanja nije ni bitno sto je u zbirci dato pogresno resenje. Na kraju krajeva, dobar matematicar i ne gleda u resenje.
Ovo je samo zbirka, sta cemo s cinjenicom sto su ucebnici, hiljadu puta proveravani i na kraju odobreni, puni gresaka? Sustinskih, banalnih i glupih.

(un)friendly neighbor

pre 12 godina

zaista strašno...blago svima vama koji ste dobili pohvalu kad ste uočili grešku - moja profesorka se uvek obrekla na mene kad sam joj pokazao grešku, u smislu - ko si ti, pa si našao da ispravljaš profesora. ja sam stvarno voleo matematiku i redovno sam vežbao iz ove zbirke, ali sam muku mučio, dok nisam školu završio.

Математичарка

pre 12 godina

Ипак су те збирке и даље добре, за разлику од неких других ''најбољих''.

inglorious basterd

pre 12 godina

Moj profesor matematike u srednjoj skoli je Veneovu zbirku smatrao neprimerenom, pa smo koristili Matematiskop i Ognjanovicevu zbirku. Takodje nam je za zbirke koje je koristio davao eratu. Nista ne moze da zameni dobrog profesora, cak ni losa zbirka, ali zaista mislim da, ako je ovo tacno, onda je zaista neozbiljno od izdavaca.

kritika

pre 12 godina

Na pocetku da pojasnim da sam imao cast da budem poslednja generacija profesora Bogoslavova, ali da moj komentar nije pristrasan.

Prvo sramota za novinara koji je napisao clanak, ali to se od Pressa redovno vidi. 15000 gresaka na 300 zadataka koliko ima u zbirci cini 50 !!!!!! gresaka po zadatku?! Ko je ovde lud?

Drugo, gresaka je bilo, ali prof. Bogoslavov je na njih uvek skretao paznju i ispravljao uocene. Licno sam mu ukazao na dve greske, koje je prihvatio, i bez ikakvih losih emocija ili revansizma ih uklonio u sledecem izdanju.

Ovde se radi o egu prof. Tosica koji se nasao prozvanim da kao autor Uvoda u numericku analizu (iz koje sam isto radio na fakultetu i koja takodje ima gresaka!!!!!)ne moze da nauci svoju unuku matematiku za srednje skole...

Ego je mnogo zeznuta stvar.

Mirjana

pre 12 godina

Nažalost i u novim izdanjima ima mnogo grešaka, sin mi je druga godina gimnazije i često radi zadatke bez provere u rešenju već se uzda u svoje znanje i talenat.

neko

pre 12 godina

Ja sam dobio ukor od profesora jer sam matematicku analizu radio po Boris Apsenu, coveku koji je analizu uprostio do savrsenstva a da se sustina iste nije promenila. Poenta je da i medju profesorima postoji debela zavist. Inace, u srednjoj skoli nikad nisam radio po Veneu,ali imam njegove dve zbirke-15000 gresaka mi zvuci isto kao otvaranje novih 200000 radnih mesta!

bole

pre 12 godina

Moguce da je on uzeo neko starije izdanje gde ima vise gresaka. Ja sam svojevremeno koristio 30-to izdanje, i sa sigurnoscu tvrdim da nema vise od 5 do 10% gresaka (presao sam oko 3/4 svih zadataka).

Deda Pera

pre 12 godina

Pitam se cega je "cuveni profesor" bio ili jeste profesor??? Mozda Latinskog? Pa nikad u svojoj profesorskoj proslisti nijw dosao u dodir sa ovom zbirkom na kojoh su znanje stekli mnogi matematicari,fizicari,infirmaticari i drugi kroz proteklih 40 godina?
A gle danas,kad nema gresaka,od frizera,pekara,kuvara i slicnih zanimanja se stvara ekonomska buducnost zemlje.Da nije zalosno mozda bi se neko i nasmejao....Ovako....

doktor

pre 12 godina

Zbog Venea sam voleo matematiku. I tvrdim da bolje zbirke nije bilo pre 15 godina a danas kada se sve svodi na degradaciju obrazovanja, naravno da je "bolja" zbirka gde ce osmaci resavati jednacinu 2x+3=5. I upravo oni koji i danas ne znaju da rese pomenutu jednacinu su glavni zagovornici ovog teksta kao i svi oni koji gaze po Veneu. U njemu jeste bilo gresaka ali se to vise odnosilo nastamparsku gresku nego li na neku postavnu ili sistemsku. Aod toliko zadataka par greskica ne menja stvar. A te cuske i ukori e da mi je znati gde toga jos ima?

Aha

pre 12 godina

Brojka 40 (godina) dovoljno govori o nasem obrazovanom sistemu, od 70-ih se nismo pomakli nimalo napred, samo nazad. Nije kriv Vene niti profesori, kriv je sistem, ministarstvo! Sve cemo to promeniti vrlo uskoro.

Petar

pre 12 godina

Nije istina da profesori nisu znali - kad sam išao u gimnaziju još pre desetak godina i više, profa nam je skrenuo pažnju na greške u rešenjima u Veneovoj zbirci (upravo po tome i jeste bila čuvena), pa smo čak imali posebne časove lova na njih, za šta se dobijala dodatna ocena.

Inače smo za pripreme za kontrolni/pismeni koristili zbirke Krug, kao najbolje po proceni profesora u to vreme... Nemam pojma dal' su zaista bile najbolje i ima li ih danas.

milan

pre 12 godina

ma da, zbirka je prosla ko zna koliko provera pre nego sto je stampana i pre nego sto je uvrstena u progran, postoji mali milion godina i sada neki deda zbog svoje unuke pronalazi cak 15000 gresaka....

Milosav

pre 12 godina

15000 gresaka u zbirci koja ima 600 zadataka. laz.
U svakoj zbirci se nadje greska ili permutovana resenje zadataka sto nama nije smetalo da vezbamo matematiku iz te zbirke!

Vlada

pre 12 godina

Збирке и после Тошићеве ревизије имају 14990 грешака. Tо је вест и сензација. Проверите.

Ana

pre 12 godina

Zavisi od profesora za komentar ako neko nadje gresku, meni se nikada nije desilo da me neko grdi zbog nadjene greske, uglavnom su me hvalili. Sa druge strane izbor zadataka u tim zbirkama je bio odlican.

1+1=3

pre 12 godina

Mislim da je navedeni broj gresaka ipak preteran. Svi smo mi nalazili greske u Veneovim zbirkama ali odmah uvidjali da su one stamparske prirode (ili tokom prestampavanja, jer je bilo ko zna koliko izdanja). Narocito kad se pogleda da nije bilo pre 50 godina lako odstampati izraz tipa "suma n ide od 1 do beskonacno jedan kroz koren iz 2 na n". Vrlo cesto je tu neki indeks u pogresnom redu ili neke slicne odmah uocljive greske. Kada bih ja izracunao resenje i uporedio sa onim na kraju zbirke, bitno je bilo da su svi znakovi i brojevi isti, a ne kako su rasporedjeni u zbirci:-) jer je tu uglavnom bilo stamparskih gresaka.

pravda za Venea! ;-)

pre 12 godina

Svojevremeno sam u cilju pripreme prijemnog na ETF uradio sve cetiri Veneove zbirke. Tacno je da ima puno gresaka, ali su one u 99.9 slucajeva, ako ne i celih 100%, stamparske.
Prestanite sa hajkom na Venea!!!!

vj

pre 12 godina

Nije tacno da nikada niko nije primetio i da su djaci dobijali " ukor ili ćušku". Mi smo sa nasom profesorkom ko zna koliko puta konstatovali gresku! A uzgred budi receno ne poznajem ni jednog ucenika koji je odradio sve zadatke, od korice do korice, pa ne bih mogao da znam da li ima bas 15000, ali da ima mnogo - ima.

obavesten

pre 12 godina

Vise hiljada godina ljudi su verovali da smo nastali od bogova.Biblija i dalje tvrdi da jesmo,iako je danas poznato da nismo i zasto bi veneova zbirka bila bolja od biblije?
Veneova zbirka je odgovorna za vise ponovljenih razreda nego alkohol,droga,zurke i svega ostalog sto odvlaci paznju

dzoni

pre 12 godina

prvi put cujem ovo! odkad znam za sebe u matematici, najbolja knjiga je bila veneova zbirka iz koje su ucili cak i moj otac! znajuci press i b92 koji polako prelazi u zutu stampu, mislim da je sve ovo jedna velika izmisljotina! ajde da bude 5 ili 10 gresaka sto je normalno jer se greske desavaju i kod profesora na pmf-u ali 15000????

milan

pre 12 godina

nikada nisam voleo tu zbirku, al koliko znam pnije bilo druge zbirke...uglavnom istina je da smo svi imali problema doci do pravog resenja, kad sam upisao fakultet tad sam video sta su prave zbirke zadataka..verujem da sadasnj srednjoskolci imaju veci izbor zbirki. mi koji smo isli devedesetih u srednju izbora nije bilo.

Mladen

pre 12 godina

I sada, naravno, mi svi treba da poverujemo u priču da to niko za 40 godina nije uočio nego tek sada.Te greške su namerno napravljene s ciljem da što manji broj ljudi nauči i da napravi takvu konfuziju da prosto moraš da tražiš pomoć sa strane.Alo ljudi, komunizam je to bio, šta Vam mije jasno?

ja

pre 12 godina

opet senzacionalisticki tekst. svi koji se iole bave matematikom znali su za te greske. znam armiju ljudi koja je i pored tih gresaka uspesno naucila matematiku i potom zavrsila fax. danasnjim generacijama je lakse optuziti zbirku nego priznati da su nespremni izasli na pismeni. sem toga ko matematiku uci napamet ne zasluzuje vise od dvojke

Padre

pre 12 godina

Nije greska u zbirkama vec u resenjima zadataka. I znalo se za to i pre 25 godina i naravno da nije bilo nikom nista jer je cinjenica da izdavacu (a to je Zavod za udzbenike)nije islo u prilog to sto su maltene svi koristili Veneove a ne njihove zvanicne Zbirke zadataka. Treba imati na umu da su Veneove zbirke uvek bile pomocne a ne 'zvanicne' zbirke.

Maraja

pre 12 godina

Niko nije nepogrešiv, a verovatno je većina grešaka tehničke prirode. Pravi problem je u tome što se o greškama nije moglo diskutovati, jer se matematika često shvata kao dogma, pa je idealna za ispiranje mozgova. Zato se nemojte previše oduševljavati nekim uspesima u ovoj oblasti kod đaka, to ima i svoju tamnu stranu.

babaroga

pre 12 godina

sinisa sica mozetic, prof matematike u sabackoj gimnaziji, jos pre 10 godina zabranio upotrebu ovih zbirki zbog ovih gresaka. niko ga nije slusao. bravo razredni!

Pavke

pre 12 godina

Ko god je bio malo ozbiljniji u ucenju matematike u toku srednje skole, imao je posla sa Veneovom zbirkom. Secam se da su mi rezultati vrlo cesto bili drugaciji od onih iz resenja. Vremenom mi je to postalo uobicajeno, pa vise nisam ni gledao resenja zbog provere. Bilo je i puno nelogicnih zadataka a i nepotpunih. Preskocis ga i nadas se da nece biti takav na pismenom :-)

nijebitnoime

pre 12 godina

joj sto neko laze... kao niko nije primecivao, a ucenici koji primete dobiju ukor ili cusku ahhahahahah

naravno da se primecivalo i naravno da su ponekad profesori ukazivali na greske, a nekad i mi djaci. stvar je jednostavna, nikada se nisu prelazili svi zadaci vec se uvek radilo par primera na casu + deo za domaci i samim tim niko nije vodio evidenciju koliko je gresaka.

a onaj sto je nasao 15000 gresaka, pod uslovom da je nasao sigurno je pregledao svako izdanje i reizdanje... vrlo zanimljiv hobi :D

Marko

pre 12 godina

Jos u Gimnaziji se profesorka salila sa nama kako moramo sami da radimo zadatke, a ne da prepisujemo resenja jer nisu tacna. Na Matematickom fakultetu uvek je bila fora sa onima iz Pete kojima je predavao Vene kako grese zbog njegove zbirke, pa nemojte ljudi bas tolike budale praviti od naroda, a ovaj pametan sto se pojavio kao hoce da ispadne faca. Oduvek se znalo za te greske.

shon

pre 12 godina

Za greske znaju svi, ali niko nece da se cima da ispravlja... vec se prestampavaju iz izdanja u izdanje. Ipak, cifra od 15 000 gresaka zvuci preterano, imajuci u vidu da sama zbirka nema toliko zadataka - tako da ovo kao da je sa onog sajta sa opicenim vestima.

toxic

pre 12 godina

Kad Press to napise kao da je vest o smaku sveta u pitanju...
Jos pre 10 godina, dok sam isao u gimnaziju, se znalo za vecinu, ako ne i za sve, greske. I sigurno niko nije dobijao ,,cuske" ako je provalio neku od njih. Za sve greske smo bili upozoravani od profesora.

sx

pre 12 godina

Ima gresaka, ali i kada sam ih nasao i obavestio nastavnika matematike nisam dobijao cuske. Obrazlozenje za gresku bilo da postoji vise izdanja zbirke i da su u novijim zbirkama ispravljene uocene greske iz prethodnih izdanja ali se i pojavljuju nove greske u novim zadacima. Matematika nije bauk.

Milan R.

pre 12 godina

Zašto nije dat neki primer???
Makar kao ilustracija za najkrupnije greške. Ovako ostaje da verujemo na reč Pressu, listu poznatom po greškama!

iii

pre 12 godina

Kakav senzacionalizam, pa ko god je ucio iz Venea zna da ima gomila (uglavnom stamparskih) gresaka ?! Koliko se secam, uglavnom je to da su odstampani pogresni rezultati, ali to je ionako zbirka zadataka, nije udzbenik. Ako znas da uradis zadatak, vidis lako da je dat pogresan rezultat.

Cybeer86

pre 12 godina

To je sad samo da bi neko izvukao dobru kintu pisuci novu zbirku... 15000 gresaka i da niko ne primeti toliko godina? Ma hajde...

Reaktor

pre 12 godina

Za te greške su znali i đaci i profesori koji su stvarno radili te zadatke, a moram priznati da sam više naučio na tim grešakama u zbirkama nego li bez njih. Čovek treba da stekne i samopouzdanje i da shvati da niko nije “bezgrešan“. Možeš reci da si nešto naučio tek onda kada drugom možeš sa sigurnošću reći i objasniti gde mu je greška. Vene je zbirka iz koje se ne mogu nabubati ili snimiti u mobilan kompletna rešenja jer su dati samo rezultati bez postupka što potuno isključuje učenje napamet. Može se savladati postupnim i istrajnim radom i onda znate na čemu ste. Ipak, čini mi se da je gore pomenuti profesor pronašao previše grešaka...

Las

pre 12 godina

Još pre preko 20 godina smo nalazili greške u Veneovim zbirkama, ali nije tačno da ih je bilo tako mnogo. Bilo je tu, naravno, štamparskih grešaka, a i onih u kojoj je bilo problema sa suštinom, ali te zbirke su ostale neprevaziđene i meni je bilo pravo zadovoljstvo i izazov savladjivati nove i nove serije zadataka. Verujem da su brojni ljudi sa sličnim iskustvom.

math

pre 12 godina

Oduvek su profesori matematike, kao i ucenici znali da su Veneove zbirke puna gresaka, to je bila fora. Zapravo je radila na samopouzdanju ucenika, ne veruj u idole/autoritete ;)

Vladan R

pre 12 godina

Licno mi ovo deluje kao propaganda da bi se neke druge zbirke ponudile u skolama. Dobar sam matematicar i ne secam se da sam radeci zadatke i kao ucenik, osamdedsetih godina prosloga milenijuma, odnosno kasnije pri poducavanju mladjih narastaja, nailazio greske u Veneovim zbirkama. Posebno ste je moja tri godine mladja sestra kao veoma metodicna znala da za jedno ili dva prepodneva uoci pismenog ili kontrolnog, preradi celu oblast zadataka i da pouzdano znam da maltene nije naisla ni na jednu gresku jer bi me u tom slucaju pitala da pomognem, kao sto me je uvek pitala ako joj se nesto ne bi slagalo ili bilo jasno. Da li se u zadnjih desetak ili vise godina nesto desilo prilikom stampanja novih izdanja, ne znam ali znam da u moje vreme definitivno nije bilo gresaka odnosno da ako ih je i bilo ne bi se mogle meriti hiljadama vec bi se eventualno mogle prebrojiti na prstima jedne ruke. Ono sto me cudi u dogadjau koji je inicirao da se zbirke provere, je da je onaj profesor koji je zadavao je zadavao pismeni ili kontrolni mogao da uzme zadatak iz zbirke zdravo za gotovo, a da ga pri tom sam ne preradi, jer u matematici ne da nije bitan samo rezultat vec i sam postupak, koji je mozda jos i bitniji, pa je potrebno prekontrolisati i jedno i drugo. Ono sto ovu pricu dodatno cini neverovatnom je da za svaku zbirku postije receznti koji je kontrolisu a da se u to vreme sve to radili mnogo temeljnije nego danas.

May

pre 12 godina

Nije baš da je neko posebno iznenađenje - mi smo u gimnaziji pre desetak godina redovno nalazili greške u Veneovim zbirkama :) A i profesori su znali za njih, pa niti se dobijao "ukor ili ćuška" (u kom je veku autor članka?), nego bi profa mahom zajedno sa nama prevrnuo očima i nastavio u stilu "Nema veze, ajmo dalje"

prazne glave

pre 12 godina

Nije potpuna istina da greske profesori nisu primecivali. Moja profesorka matematike u srednjoj skoli je znala za mnostvo gresaka, i strpljivo je radila svaki zadatak na tabli, ukoliko je sadrzao neku vecu gresku. Ok verujem da bi bilo bolje da je utrosila 10-15 godina u borbi sa vetrenjacama, pokusavajuci da izdejstvuje izmenu venea, ali sto se mene tice, ona je svoj posao odradila lavovski. :-)

Marko

pre 12 godina

Otkrili su rupu na saksiji, svi znaju da Veneove zbirke imaju greške, svako ko nije išao u neku totalno kaubojsku školu a učio je matematiku za više od 2 nailazio je na te greške...

Zika

pre 12 godina

E zbog te zbirke sam ja polagao matematiku u avgustu.Profesorka je bila tipa:Ja znam za 4,vi maksimalno 3 a Vene i Bog za 5. E posto nisam hteo kazem da sam ja pogresio nego trazio da ona resi zadatak pred svima godinu sam zavrsio u avgustu, a i to zahvaljujuci razrednom koji je shvatio kakva mu je koleginica i maltene na silu me progurao dalje inace bi zbog Vene T. Bogoslavova okinuo godinu.

Одликаш

pre 12 godina

Није математика ѕа свакога. Па нису грешке у поставкама задатака а аутор је лепо у предговору написао да су гешке међу решењима задатака НАМЕРНЕ! Да се они који вежбају не ослањају превише на решења већ на знање и разумевање што не знам колико је оригиналан али је свакако користан и занимљив приступ. Ако је још и оригиналан онда није чудо што га (бољи)ђаци обожавају.

Dule

pre 12 godina

Neverovatno tendeciozno srocena vest u stilu nasih politicara u predizbornoj kampanji.
Niko nije primetio greske?
A sada napokon nema gresaka?
Da se kladimo?

tamo neki

pre 12 godina

Kada je provalio da mu je unuka klasican budak onda se pobunio.Skolu sam davno zavrsio ali uvek na kraju zbirke imaju ispravke.Nekada zbiku treba prelistati do kraja dragi profesore.Tvojoj unuci zelim najbolje ali bez dedine pomoci

Matematičar

pre 12 godina

Veneove zbirke su odavno pozamenjivane Krugovim, Klet i nekim trećim zbirkama upravo zbog niza grešaka i nepreglednog i malog formata. Naravno Veneova zbirka se idalje koristi, ali daleko od toga da profesori i đaci nisu svesni niza grešaka koje postoje u njima.
Ja držim honorarno časove matematike (nije mi primarna struka, ali odlično poznajem materiju) i za ovih osam godina koliko se bavim time uspeo sam da "uhvatim" greške koje se javljaju u nekim od tih zbirki i da ih nekom drugom prilikom prepoznam i pre nego zadam neki zadatak... Naravno da je to verovatno kap u moru, ali objaviti kako niko 40 godina nije znao za greške je prosto nemoguće...
Problem grešaka je lako rešiv i obično se bar neki deo njih ispravlja sledećim izdanjem, zašto to nije rađeno ne znam.
Same Veneove zbirke koliko god da su dobre, a dobre su, ipak nisu uspele da izdrže korak sa novijim izdanjima kao i sa time da se matematika pojednostavljuje iz godine u godinu što je Venea izbacilo kao adekvatnog zbog nivoa težine koja ona poseduje.d

jelenica pelenica

pre 12 godina

naravno da smo svi znali da ima gresaka. na to su nam ukazivali profesori iz matematike, nego sada prvi put se pise o ovome.
u XIV gimnaziji je Vule o svakom zadatku koji je imao gresku obavestavao djake. Petice su bile namenjene onima koji otkriju gde je greska u postavci

nenad

pre 12 godina

Dobrila poznajem dobro, i zaista mu stoji epitet cuvenog. Ali to ne znaci da smo mi lose naucili matematiku.
Danas, uz sve ove reforme raznog pa i visokog skolstva matematiku ne znaju ni oni koji zavrsavaju tehnicke fakultete, a kamoli neke mega univerzitete....

Rudolf

pre 12 godina

Isao sam u gimnaziju pre desetak godina i tada se dobro znalo da je u Veneovoj zbirci svaki drugi zadatak netacno resen,a pored toga nije bilo ni postupka,ni bilo kakvog uvoda-objasnjenja. Zbog toga je i bila izbegavana u sirokom luku i profesor nam je narucivao "Krug"-ove zbirke koje su bile spejs-satl u odnosu na gore pomenute. Ne znam koga laze senzacionalista koji je ovo napisao u stilu otkrivanja Amerike.

bivši student

pre 12 godina

Uh, a koliko li samo grešaka ima u knjigama/predavanjima prof.Tošića! I to metodično uvođenih, metodama štapa i kanapa u nastavu matematike na ETF-u. Antipropaganda matematike. Bez želje da vređam, tek istine radi

gmbh

pre 12 godina

senzacionalisticki pristup vesti, na zalost. neki profesori, srecom je jedna od njih bila i moja profesorka, odavno ne koriste veneovu zbirku. a gresaka ima svuda i nikada niko nije dobio cusku ili ukor zato sto je to primetio, vec je bio pohvaljen. cak nam je i profesorka skretala paznju na odavno poznate greske (vucarala je sa sobom uvek stare raskupusane primerke u koje je belezila ispravke).

Grof

pre 12 godina

Mi koji smo vezbali iz tih zbirki nalazili smo i greske. A vi koji je niste ni pipali niste mogli ni da nadjete. I nije tacno da se niko nije drzuo da kaze da pojedini zadaci ne valjaju. Radio sam dosta zadataka i kada mi se ne poklopi u resenju proverim to jos jednom dvaput. Ako se ni tada ne poklapa konsultujem se sa drugom i vidim da li mi gresimo ili "zbirka" na kraju pitas profesora da ti uradi zadatak i vidis pravo resenje. Znam nije postojao google da se za svaku glupost obratis njemu nego mesarski papir i zidarska olovka i krenes polako da vezbas i posle nekoliko kilograma papira zadaci se sami resavaju. Znaci MUKA MUKA I SAMO MUKA je MAGICNA formula uspeha. Ako mi ne verujete pitajte Japance i Kineze.

Darko

pre 12 godina

Te greške su davno otkrivene. Još kada sam ja bio srednjoškolac znalo se da je Vene pun grešaka. Veneove zbirke su jako loše i koriste po navici.

Ipak, pretjerali ste sa 15.000 grešaka, Veneova zbirka ima oko 1500 zadataka, što znači da svaki zadatak prosječno ima 10 grešaka. To je zaista totalna besmislica.

Ne bi bilo loše da vaši novinari malo razmisle o onome o čemu pišu, prije nego objave tekst.

Dejan

pre 12 godina

Sta to znaci da ni skoro ni jedan zadatak u Veneovim zbirkama nije tacan?
Ljudi ovo mi deluje malo verovatno ili bolje receno nemoguce toliki broj gresaka?A Vama?

Vene, vidi! Vic!

pre 12 godina

Ma molim vas... kod nas u gimnaziji smo nalazili greske po Veneovim zbirkama pod normalno. Nijedna profesor nije zbog toga delio ni cuske, ni ukore, ko vam je to rekao? Naprotiv, i profesori su sami ispravljali greske. Kod moje profesorke matematicke analize se znalo da ko zna Veneove zbike da uradi od korice do korice, ima garantovanu 2-jku, nista vise.

I da ne bude zabune, ogromno postovanje i pozdrav za gospodina profesora Tosica, jedinstvene ljudske i - ako tako mogu da kazem - matematicke velicine.

talas

pre 12 godina

Molim gospodu novinare da ne prenose neproverene informacije. Malo ste preterali s brojem gresaka. Neke stvari je lako proveriti, nekad je dovoljno da malo razmislite i vidite da li je realno to sto pisete. Svaka Veneova zbirka ima oko 1000 zadataka, pa me interesuje kako je moguce da je u svakom zadatku pogresio po 15 puta? Ka ovako nesto napisete, mislite da ste ispali smekeri, jer ste ukazali na nestrucnost profesora koji po njima predaju i manjkavost naseg skolskog sistema, a zapravo ste omalovazili rad coveka koji je puno doprineo da se nastava matematike unapredi. Zar mislite da bi ovaj narod bio bolji bez Veneovih zbirki? To je jedno dobro i tako ga treba posmarati. S duznim postovanjem. A da ima gresaka, ima ih, ali su one znatno sofisticiranije od gresaka u ovom clanku.

[NICK]

pre 12 godina

Vecu glupost nisam skoro procitao. Verovatno je dete autora teksta imalo problema sa zadacima iz pomenute zbirke. Porazavajuce je ko sve ima mogucnost objavljivanja tekstova u medijima.

Aca

pre 12 godina

Ma ajte molim vas. Ja i sada tvrdim boljih zbirki zadataka od Veneovih kod nas nema. Da u njima ima gresaka sigurno da ima i ja sam i nalazio nekada jer sam bio vrlo dobar matematicar u vreme skolovanja, ali nije bilo na meni kao djaku iz provincije da ispravljam krive drine. Ali 15000 gresaka. Sto je mnogo, mnogo je.
Da postoje ozbiljnije zbirke zadataka koje koriste ucenici koji se spramaju za takmicenja iz matematike, pa i ja sam ih koristio, ali za skolski nivo znanja matematike , bolje zbirke ne postoje
Jednostavno ovde su u pitanju interesi izdavackih kuca koji bi hteli da svoje "reprezetativne" zbirke zadataka proguraju u skolski program.
A i taj dedica, cuveni profesor sad je nasao da proverava zbirke, kada mu je sujeta povredjena, jer unuka mu je dobila cetvorku. Mislim da bi univerzitetski profesor trebao da bude upucen u ono sto se predaje deci u srednjim skolama da bi mogao da kvalitetno drzi predavanja na fakultetu, a ne da reaguje onda kada mu je povredjena sujeta.

Frodo

pre 12 godina

Dajte ljudi, malo ozbiljnosti pre citiranja Press-a i ostalog senzacionalistickog djubreta. Ta knjiga je u to vreme pre 40+ godina bila najbolja matematicka zbirka i na tome su skolovani mnogi klinci koji su posle zavrsili i ETF i PMF i mnoge druge svetski priznate univerzitete i zaposlili se u belom svetu kao priznati strucnjaci cije poznavanje matematike je sigurno iznad proseka okoline u kojoj rade. Knjiga nije nikad doradjivana i revidirana jer verovatno za to nije bilo para. Po cemu je Tosic cuveni matematicar ...a Vene nije.
Nek se iskoriste Tosicev rad, koji je za pohvalu i te beleske pa nek izda koautorsko izdanje i sl. a ne odma pljuvacina novinara koji verovatno nisu ni imali matematiku na novinarskom smeru ili fakultetu politickih nauka.
Sve se plasim da ce ministar Obradovic ili njegov pajtos rektor Mica da naprave bolju zbirku u sledecih 100 godina.
Kako je dete dobilo cetvorku
1.prepisivalo pogresna resenja iz knjige
2.ucilo napamet :)

vladimir

pre 12 godina

Pre mnogo godina bio sam student cenjenog gospodina Tosica. On je bio i ostao jedan od najboljih profesora koje sam ikad imao za svojih 20 godina provedenih u skoli - kao strucnjak, nastavnik i kao divan covek.

Ludi Milojko

pre 12 godina

A koliko je nas vezbalo matemtiku po Veneu, pa otkrivalo greske i u postavkama i u resenjima i bez problema savladavalo gradivo uceci osnove. Pa sta. Ko da ih nema kod Uscumlica, Demidovica, Kurepe... Svasta se danas zove "skandalom". I onda se dokoni deda smorio sto su njegovi vunderkindi dobili po 4 (!?) a ne 16 kako on smatra, pa je pregledao 40 godina materijala da bi pobedonosno zakljucio da ucimo pogresno. A to sto nam se sprdaju sa istorijom, jezikom i zdravim razumom, to dedi prirodnjaku ne smeta... ali greska u zbirci... skandal!!! E deda deda.

Nemanja

pre 12 godina

KASNO PALITE!!!

pa svi znaju da u Veneu ima gresaka.

godinama smo popravljali jedinice kod privatnih profesora koji imaju Venea

Vene je neprekosnovena zbirka a privatni profesorori pored zadataka imaju ispisan zadatak koji je tacan...

Po to svi znaju da je pun gresaka bio uvek...A ucilo se iz tacnih verzija zadataka to su obicno mesta zagrada i po neki broj ili znak...

Ali sama postavka forma zadatak je bila uvek tacna i fenemenalna je za vezbanje.

Tuzno je samo sto godinama te greske niko nije prepravio u novom izdanju...

Ali vec postoji zbirka Vene koja nema greske samo dajte istampajte vec jednom...

ludak

pre 12 godina

ma kao da se ovo ranije nije znalo al niko nista nije preduzimao!!!
mi u gimnazji smo skroz izbegavali ovu zbirku jer je puna gresaka, tako da smo obicno radili druge zadatke ili samo ignorisali resenja iz zbirku. nemoguce da ostali to nisu znali!

Miloš

pre 12 godina

U zadacima nije moguće da postoje greške - jer kakvi god da su, mogu se rešiti. Čak i u slučaju da nisu postavljeni kako je autor želeo, i dalje su zadaci i i dalje su rešivi. Jedina mogućnost je da su greške u rešenjima, ali obzirom da Veneove zbirke daju samo konačna rešenja, a ne i postavku, onda i nemaju baš nekakvu svrhu. Drugim rečima, ko je siguran da je dobro uradio zadatak, rešenja mu nisu potrebna.

A ko to proverava ocene na pismenom preko zbirke? Da li je moguće da profesori na pismenom daju zadatke iz zbirke, čak ne promene brojeve? To je već prilično zabrinjavajuće, jer govori o tome da se deca teraju da matematiku uče napamet, što je potpuno suportno logici koja vlada ovom naukom.

pera_kojot

pre 12 godina

Dobrilo T. jeste legenda, interesantna predavanja na ETF-u kojih se i sad secam, ali ne verujem da on nije znao i ranije da su Veneove zbirke imaju greske. Bilo kako bilo sa ili bez gresaka nesto smo ipak naucili.

aleksej beogradski

pre 12 godina

Kad smo to odavno pricali,niko nas nije zarezivao ni 5 %... Nemoguce je da skoro cele generacije imaju jedinice iz matematike???

Nimrod

pre 12 godina

Boze me sacuvaj stila kojim pisu novinari Pressa - gde je, kada i koji ucenik zbog greske u Veneovoj zbirci dobio ukor? Ili cusku? Svi smo znali da greski ima i u toku cetiri godine gimnazije su ucenici i nastavnici iste nalazili i nikom nista. Nastavnici su znali za greske, ali tesko da je iko hteo se bakce pisanjem izdavacu - mnogo lakse je bilo gresku uociti i onda takav zadatak preskakati itd.

Stefan

pre 12 godina

Pa da!Sad sve ima smisla.Ja sam odavno prestao da pokusavam da uradim one slozenije zadatke cim sam video da se kojesta ne slaze.A ova "pametna" deca su nekako,a cesto u saradnji sa nastavnicima,uspevala da dodju do "pravilnog" resenja tj resenja kao u zbirci.U tim slozenim zadacima se krije najveci broj gresaka...Kladim se da ovo nije slucajno.A opet smo najbolji!!!

talas

pre 12 godina

Molim gospodu novinare da ne prenose neproverene informacije. Malo ste preterali s brojem gresaka. Neke stvari je lako proveriti, nekad je dovoljno da malo razmislite i vidite da li je realno to sto pisete. Svaka Veneova zbirka ima oko 1000 zadataka, pa me interesuje kako je moguce da je u svakom zadatku pogresio po 15 puta? Ka ovako nesto napisete, mislite da ste ispali smekeri, jer ste ukazali na nestrucnost profesora koji po njima predaju i manjkavost naseg skolskog sistema, a zapravo ste omalovazili rad coveka koji je puno doprineo da se nastava matematike unapredi. Zar mislite da bi ovaj narod bio bolji bez Veneovih zbirki? To je jedno dobro i tako ga treba posmarati. S duznim postovanjem. A da ima gresaka, ima ih, ali su one znatno sofisticiranije od gresaka u ovom clanku.

Aca

pre 12 godina

Ma ajte molim vas. Ja i sada tvrdim boljih zbirki zadataka od Veneovih kod nas nema. Da u njima ima gresaka sigurno da ima i ja sam i nalazio nekada jer sam bio vrlo dobar matematicar u vreme skolovanja, ali nije bilo na meni kao djaku iz provincije da ispravljam krive drine. Ali 15000 gresaka. Sto je mnogo, mnogo je.
Da postoje ozbiljnije zbirke zadataka koje koriste ucenici koji se spramaju za takmicenja iz matematike, pa i ja sam ih koristio, ali za skolski nivo znanja matematike , bolje zbirke ne postoje
Jednostavno ovde su u pitanju interesi izdavackih kuca koji bi hteli da svoje "reprezetativne" zbirke zadataka proguraju u skolski program.
A i taj dedica, cuveni profesor sad je nasao da proverava zbirke, kada mu je sujeta povredjena, jer unuka mu je dobila cetvorku. Mislim da bi univerzitetski profesor trebao da bude upucen u ono sto se predaje deci u srednjim skolama da bi mogao da kvalitetno drzi predavanja na fakultetu, a ne da reaguje onda kada mu je povredjena sujeta.

Nimrod

pre 12 godina

Boze me sacuvaj stila kojim pisu novinari Pressa - gde je, kada i koji ucenik zbog greske u Veneovoj zbirci dobio ukor? Ili cusku? Svi smo znali da greski ima i u toku cetiri godine gimnazije su ucenici i nastavnici iste nalazili i nikom nista. Nastavnici su znali za greske, ali tesko da je iko hteo se bakce pisanjem izdavacu - mnogo lakse je bilo gresku uociti i onda takav zadatak preskakati itd.

kritika

pre 12 godina

Na pocetku da pojasnim da sam imao cast da budem poslednja generacija profesora Bogoslavova, ali da moj komentar nije pristrasan.

Prvo sramota za novinara koji je napisao clanak, ali to se od Pressa redovno vidi. 15000 gresaka na 300 zadataka koliko ima u zbirci cini 50 !!!!!! gresaka po zadatku?! Ko je ovde lud?

Drugo, gresaka je bilo, ali prof. Bogoslavov je na njih uvek skretao paznju i ispravljao uocene. Licno sam mu ukazao na dve greske, koje je prihvatio, i bez ikakvih losih emocija ili revansizma ih uklonio u sledecem izdanju.

Ovde se radi o egu prof. Tosica koji se nasao prozvanim da kao autor Uvoda u numericku analizu (iz koje sam isto radio na fakultetu i koja takodje ima gresaka!!!!!)ne moze da nauci svoju unuku matematiku za srednje skole...

Ego je mnogo zeznuta stvar.

Grof

pre 12 godina

Mi koji smo vezbali iz tih zbirki nalazili smo i greske. A vi koji je niste ni pipali niste mogli ni da nadjete. I nije tacno da se niko nije drzuo da kaze da pojedini zadaci ne valjaju. Radio sam dosta zadataka i kada mi se ne poklopi u resenju proverim to jos jednom dvaput. Ako se ni tada ne poklapa konsultujem se sa drugom i vidim da li mi gresimo ili "zbirka" na kraju pitas profesora da ti uradi zadatak i vidis pravo resenje. Znam nije postojao google da se za svaku glupost obratis njemu nego mesarski papir i zidarska olovka i krenes polako da vezbas i posle nekoliko kilograma papira zadaci se sami resavaju. Znaci MUKA MUKA I SAMO MUKA je MAGICNA formula uspeha. Ako mi ne verujete pitajte Japance i Kineze.

Matematičar

pre 12 godina

Veneove zbirke su odavno pozamenjivane Krugovim, Klet i nekim trećim zbirkama upravo zbog niza grešaka i nepreglednog i malog formata. Naravno Veneova zbirka se idalje koristi, ali daleko od toga da profesori i đaci nisu svesni niza grešaka koje postoje u njima.
Ja držim honorarno časove matematike (nije mi primarna struka, ali odlično poznajem materiju) i za ovih osam godina koliko se bavim time uspeo sam da "uhvatim" greške koje se javljaju u nekim od tih zbirki i da ih nekom drugom prilikom prepoznam i pre nego zadam neki zadatak... Naravno da je to verovatno kap u moru, ali objaviti kako niko 40 godina nije znao za greške je prosto nemoguće...
Problem grešaka je lako rešiv i obično se bar neki deo njih ispravlja sledećim izdanjem, zašto to nije rađeno ne znam.
Same Veneove zbirke koliko god da su dobre, a dobre su, ipak nisu uspele da izdrže korak sa novijim izdanjima kao i sa time da se matematika pojednostavljuje iz godine u godinu što je Venea izbacilo kao adekvatnog zbog nivoa težine koja ona poseduje.d

neko

pre 12 godina

Ja sam dobio ukor od profesora jer sam matematicku analizu radio po Boris Apsenu, coveku koji je analizu uprostio do savrsenstva a da se sustina iste nije promenila. Poenta je da i medju profesorima postoji debela zavist. Inace, u srednjoj skoli nikad nisam radio po Veneu,ali imam njegove dve zbirke-15000 gresaka mi zvuci isto kao otvaranje novih 200000 radnih mesta!

bivši student

pre 12 godina

Uh, a koliko li samo grešaka ima u knjigama/predavanjima prof.Tošića! I to metodično uvođenih, metodama štapa i kanapa u nastavu matematike na ETF-u. Antipropaganda matematike. Bez želje da vređam, tek istine radi

Frodo

pre 12 godina

Dajte ljudi, malo ozbiljnosti pre citiranja Press-a i ostalog senzacionalistickog djubreta. Ta knjiga je u to vreme pre 40+ godina bila najbolja matematicka zbirka i na tome su skolovani mnogi klinci koji su posle zavrsili i ETF i PMF i mnoge druge svetski priznate univerzitete i zaposlili se u belom svetu kao priznati strucnjaci cije poznavanje matematike je sigurno iznad proseka okoline u kojoj rade. Knjiga nije nikad doradjivana i revidirana jer verovatno za to nije bilo para. Po cemu je Tosic cuveni matematicar ...a Vene nije.
Nek se iskoriste Tosicev rad, koji je za pohvalu i te beleske pa nek izda koautorsko izdanje i sl. a ne odma pljuvacina novinara koji verovatno nisu ni imali matematiku na novinarskom smeru ili fakultetu politickih nauka.
Sve se plasim da ce ministar Obradovic ili njegov pajtos rektor Mica da naprave bolju zbirku u sledecih 100 godina.
Kako je dete dobilo cetvorku
1.prepisivalo pogresna resenja iz knjige
2.ucilo napamet :)

[NICK]

pre 12 godina

Vecu glupost nisam skoro procitao. Verovatno je dete autora teksta imalo problema sa zadacima iz pomenute zbirke. Porazavajuce je ko sve ima mogucnost objavljivanja tekstova u medijima.

Nemanja

pre 12 godina

KASNO PALITE!!!

pa svi znaju da u Veneu ima gresaka.

godinama smo popravljali jedinice kod privatnih profesora koji imaju Venea

Vene je neprekosnovena zbirka a privatni profesorori pored zadataka imaju ispisan zadatak koji je tacan...

Po to svi znaju da je pun gresaka bio uvek...A ucilo se iz tacnih verzija zadataka to su obicno mesta zagrada i po neki broj ili znak...

Ali sama postavka forma zadatak je bila uvek tacna i fenemenalna je za vezbanje.

Tuzno je samo sto godinama te greske niko nije prepravio u novom izdanju...

Ali vec postoji zbirka Vene koja nema greske samo dajte istampajte vec jednom...

Dule

pre 12 godina

Neverovatno tendeciozno srocena vest u stilu nasih politicara u predizbornoj kampanji.
Niko nije primetio greske?
A sada napokon nema gresaka?
Da se kladimo?

pravda za Venea! ;-)

pre 12 godina

Svojevremeno sam u cilju pripreme prijemnog na ETF uradio sve cetiri Veneove zbirke. Tacno je da ima puno gresaka, ali su one u 99.9 slucajeva, ako ne i celih 100%, stamparske.
Prestanite sa hajkom na Venea!!!!

Milosav

pre 12 godina

15000 gresaka u zbirci koja ima 600 zadataka. laz.
U svakoj zbirci se nadje greska ili permutovana resenje zadataka sto nama nije smetalo da vezbamo matematiku iz te zbirke!

pera_kojot

pre 12 godina

Dobrilo T. jeste legenda, interesantna predavanja na ETF-u kojih se i sad secam, ali ne verujem da on nije znao i ranije da su Veneove zbirke imaju greske. Bilo kako bilo sa ili bez gresaka nesto smo ipak naucili.

Rudolf

pre 12 godina

Isao sam u gimnaziju pre desetak godina i tada se dobro znalo da je u Veneovoj zbirci svaki drugi zadatak netacno resen,a pored toga nije bilo ni postupka,ni bilo kakvog uvoda-objasnjenja. Zbog toga je i bila izbegavana u sirokom luku i profesor nam je narucivao "Krug"-ove zbirke koje su bile spejs-satl u odnosu na gore pomenute. Ne znam koga laze senzacionalista koji je ovo napisao u stilu otkrivanja Amerike.

Reaktor

pre 12 godina

Za te greške su znali i đaci i profesori koji su stvarno radili te zadatke, a moram priznati da sam više naučio na tim grešakama u zbirkama nego li bez njih. Čovek treba da stekne i samopouzdanje i da shvati da niko nije “bezgrešan“. Možeš reci da si nešto naučio tek onda kada drugom možeš sa sigurnošću reći i objasniti gde mu je greška. Vene je zbirka iz koje se ne mogu nabubati ili snimiti u mobilan kompletna rešenja jer su dati samo rezultati bez postupka što potuno isključuje učenje napamet. Može se savladati postupnim i istrajnim radom i onda znate na čemu ste. Ipak, čini mi se da je gore pomenuti profesor pronašao previše grešaka...

Ludi Milojko

pre 12 godina

A koliko je nas vezbalo matemtiku po Veneu, pa otkrivalo greske i u postavkama i u resenjima i bez problema savladavalo gradivo uceci osnove. Pa sta. Ko da ih nema kod Uscumlica, Demidovica, Kurepe... Svasta se danas zove "skandalom". I onda se dokoni deda smorio sto su njegovi vunderkindi dobili po 4 (!?) a ne 16 kako on smatra, pa je pregledao 40 godina materijala da bi pobedonosno zakljucio da ucimo pogresno. A to sto nam se sprdaju sa istorijom, jezikom i zdravim razumom, to dedi prirodnjaku ne smeta... ali greska u zbirci... skandal!!! E deda deda.

Dejan

pre 12 godina

Sta to znaci da ni skoro ni jedan zadatak u Veneovim zbirkama nije tacan?
Ljudi ovo mi deluje malo verovatno ili bolje receno nemoguce toliki broj gresaka?A Vama?

tamo neki

pre 12 godina

Kada je provalio da mu je unuka klasican budak onda se pobunio.Skolu sam davno zavrsio ali uvek na kraju zbirke imaju ispravke.Nekada zbiku treba prelistati do kraja dragi profesore.Tvojoj unuci zelim najbolje ali bez dedine pomoci

doktor

pre 12 godina

Zbog Venea sam voleo matematiku. I tvrdim da bolje zbirke nije bilo pre 15 godina a danas kada se sve svodi na degradaciju obrazovanja, naravno da je "bolja" zbirka gde ce osmaci resavati jednacinu 2x+3=5. I upravo oni koji i danas ne znaju da rese pomenutu jednacinu su glavni zagovornici ovog teksta kao i svi oni koji gaze po Veneu. U njemu jeste bilo gresaka ali se to vise odnosilo nastamparsku gresku nego li na neku postavnu ili sistemsku. Aod toliko zadataka par greskica ne menja stvar. A te cuske i ukori e da mi je znati gde toga jos ima?

Milan R.

pre 12 godina

Zašto nije dat neki primer???
Makar kao ilustracija za najkrupnije greške. Ovako ostaje da verujemo na reč Pressu, listu poznatom po greškama!

Marko

pre 12 godina

Jos u Gimnaziji se profesorka salila sa nama kako moramo sami da radimo zadatke, a ne da prepisujemo resenja jer nisu tacna. Na Matematickom fakultetu uvek je bila fora sa onima iz Pete kojima je predavao Vene kako grese zbog njegove zbirke, pa nemojte ljudi bas tolike budale praviti od naroda, a ovaj pametan sto se pojavio kao hoce da ispadne faca. Oduvek se znalo za te greske.

Darko

pre 12 godina

Te greške su davno otkrivene. Još kada sam ja bio srednjoškolac znalo se da je Vene pun grešaka. Veneove zbirke su jako loše i koriste po navici.

Ipak, pretjerali ste sa 15.000 grešaka, Veneova zbirka ima oko 1500 zadataka, što znači da svaki zadatak prosječno ima 10 grešaka. To je zaista totalna besmislica.

Ne bi bilo loše da vaši novinari malo razmisle o onome o čemu pišu, prije nego objave tekst.

nenad

pre 12 godina

Dobrila poznajem dobro, i zaista mu stoji epitet cuvenog. Ali to ne znaci da smo mi lose naucili matematiku.
Danas, uz sve ove reforme raznog pa i visokog skolstva matematiku ne znaju ni oni koji zavrsavaju tehnicke fakultete, a kamoli neke mega univerzitete....

ja

pre 12 godina

opet senzacionalisticki tekst. svi koji se iole bave matematikom znali su za te greske. znam armiju ljudi koja je i pored tih gresaka uspesno naucila matematiku i potom zavrsila fax. danasnjim generacijama je lakse optuziti zbirku nego priznati da su nespremni izasli na pismeni. sem toga ko matematiku uci napamet ne zasluzuje vise od dvojke

Gordana Kelić

pre 12 godina

Slučajno ili namerno ovaj skandalozno napisani članak u Pressu podjednako diskretituje i prof. Bogoslavova i prof. Tošića. Na sreću, bez ikakvog utemeljenja. Tačno je da su generacije vežbale i učile matematiku iz ovih zbirki i da je u njima bilo grešaka. A u kojoj publikaciji na svetu iz brojnih naučnih oblasti ih nema? Pitam se da li su pojedini „komentatori“ na sajtu, a isto važi i novinara Pressa, savladali matetematiku bar u predškolškoj ustanovi koju su svojevremeno pohađali?!
Ko je ikada samo video prof. Dobrila Tošića, jasno mu je da taj čestiti čovek u sebi nema ni trunke niskih poriva koji mu se u nekim od komentara pripisuju. Da je smatrao da zbirke prof. Bogoslavova ne vrede ništa, ne bi se njima ni bavio. Njegova profesorska karijera i ljudski kvaliteti zaista ne zaslužuju ovakve komentare. I da, zaslužuje epitetet čuveni, pošto je učestvovao u školovanju generacija uspešnih inženjera koji i danas s ponosom govore da su bili njegovi studenti.
Da li je nekome od vas slučajno palo na pamet da više ne bi postojala ni jedna nauka, niti naučna disciplina da se nije našao neko ko će ispraviti greške svojih prethodnika?

GK

Математичарка

pre 12 godina

Ипак су те збирке и даље добре, за разлику од неких других ''најбољих''.

Las

pre 12 godina

Još pre preko 20 godina smo nalazili greške u Veneovim zbirkama, ali nije tačno da ih je bilo tako mnogo. Bilo je tu, naravno, štamparskih grešaka, a i onih u kojoj je bilo problema sa suštinom, ali te zbirke su ostale neprevaziđene i meni je bilo pravo zadovoljstvo i izazov savladjivati nove i nove serije zadataka. Verujem da su brojni ljudi sa sličnim iskustvom.

jelenica pelenica

pre 12 godina

naravno da smo svi znali da ima gresaka. na to su nam ukazivali profesori iz matematike, nego sada prvi put se pise o ovome.
u XIV gimnaziji je Vule o svakom zadatku koji je imao gresku obavestavao djake. Petice su bile namenjene onima koji otkriju gde je greska u postavci

iii

pre 12 godina

Kakav senzacionalizam, pa ko god je ucio iz Venea zna da ima gomila (uglavnom stamparskih) gresaka ?! Koliko se secam, uglavnom je to da su odstampani pogresni rezultati, ali to je ionako zbirka zadataka, nije udzbenik. Ako znas da uradis zadatak, vidis lako da je dat pogresan rezultat.

Recenzent

pre 12 godina

Za ovakvo stanje zbirki su krivi recenzenti. Oni potpisuju da su pregledali tekst i uočene greške ispravili! Vene ima dobro koncipirane zbirke. Tačno je da ima grešaka i to je nedopustivo. Prosečnom školarcu je i zbirka bez grešaka krupan zalogaj. Sa greškama se dodatno zbuni.
Što se uvaženog profesora Tošića tiče, moram da kažem da nisam upoznao boljeg profesora. Čovek nije ni malo sujetan, čak je od svojih studenata tražio pomoć u rešavanju problema, što ga čini još većim. Ako je sujetan kao što neki žele da prikažu, zašto nikad nije kritikovao pokojnog profesora Mitrinovića?

Ana

pre 12 godina

Zavisi od profesora za komentar ako neko nadje gresku, meni se nikada nije desilo da me neko grdi zbog nadjene greske, uglavnom su me hvalili. Sa druge strane izbor zadataka u tim zbirkama je bio odlican.

Miloš

pre 12 godina

U zadacima nije moguće da postoje greške - jer kakvi god da su, mogu se rešiti. Čak i u slučaju da nisu postavljeni kako je autor želeo, i dalje su zadaci i i dalje su rešivi. Jedina mogućnost je da su greške u rešenjima, ali obzirom da Veneove zbirke daju samo konačna rešenja, a ne i postavku, onda i nemaju baš nekakvu svrhu. Drugim rečima, ko je siguran da je dobro uradio zadatak, rešenja mu nisu potrebna.

A ko to proverava ocene na pismenom preko zbirke? Da li je moguće da profesori na pismenom daju zadatke iz zbirke, čak ne promene brojeve? To je već prilično zabrinjavajuće, jer govori o tome da se deca teraju da matematiku uče napamet, što je potpuno suportno logici koja vlada ovom naukom.

May

pre 12 godina

Nije baš da je neko posebno iznenađenje - mi smo u gimnaziji pre desetak godina redovno nalazili greške u Veneovim zbirkama :) A i profesori su znali za njih, pa niti se dobijao "ukor ili ćuška" (u kom je veku autor članka?), nego bi profa mahom zajedno sa nama prevrnuo očima i nastavio u stilu "Nema veze, ajmo dalje"

Vladan R

pre 12 godina

Licno mi ovo deluje kao propaganda da bi se neke druge zbirke ponudile u skolama. Dobar sam matematicar i ne secam se da sam radeci zadatke i kao ucenik, osamdedsetih godina prosloga milenijuma, odnosno kasnije pri poducavanju mladjih narastaja, nailazio greske u Veneovim zbirkama. Posebno ste je moja tri godine mladja sestra kao veoma metodicna znala da za jedno ili dva prepodneva uoci pismenog ili kontrolnog, preradi celu oblast zadataka i da pouzdano znam da maltene nije naisla ni na jednu gresku jer bi me u tom slucaju pitala da pomognem, kao sto me je uvek pitala ako joj se nesto ne bi slagalo ili bilo jasno. Da li se u zadnjih desetak ili vise godina nesto desilo prilikom stampanja novih izdanja, ne znam ali znam da u moje vreme definitivno nije bilo gresaka odnosno da ako ih je i bilo ne bi se mogle meriti hiljadama vec bi se eventualno mogle prebrojiti na prstima jedne ruke. Ono sto me cudi u dogadjau koji je inicirao da se zbirke provere, je da je onaj profesor koji je zadavao je zadavao pismeni ili kontrolni mogao da uzme zadatak iz zbirke zdravo za gotovo, a da ga pri tom sam ne preradi, jer u matematici ne da nije bitan samo rezultat vec i sam postupak, koji je mozda jos i bitniji, pa je potrebno prekontrolisati i jedno i drugo. Ono sto ovu pricu dodatno cini neverovatnom je da za svaku zbirku postije receznti koji je kontrolisu a da se u to vreme sve to radili mnogo temeljnije nego danas.

toxic

pre 12 godina

Kad Press to napise kao da je vest o smaku sveta u pitanju...
Jos pre 10 godina, dok sam isao u gimnaziju, se znalo za vecinu, ako ne i za sve, greske. I sigurno niko nije dobijao ,,cuske" ako je provalio neku od njih. Za sve greske smo bili upozoravani od profesora.

nijebitnoime

pre 12 godina

joj sto neko laze... kao niko nije primecivao, a ucenici koji primete dobiju ukor ili cusku ahhahahahah

naravno da se primecivalo i naravno da su ponekad profesori ukazivali na greske, a nekad i mi djaci. stvar je jednostavna, nikada se nisu prelazili svi zadaci vec se uvek radilo par primera na casu + deo za domaci i samim tim niko nije vodio evidenciju koliko je gresaka.

a onaj sto je nasao 15000 gresaka, pod uslovom da je nasao sigurno je pregledao svako izdanje i reizdanje... vrlo zanimljiv hobi :D

1+1=3

pre 12 godina

Mislim da je navedeni broj gresaka ipak preteran. Svi smo mi nalazili greske u Veneovim zbirkama ali odmah uvidjali da su one stamparske prirode (ili tokom prestampavanja, jer je bilo ko zna koliko izdanja). Narocito kad se pogleda da nije bilo pre 50 godina lako odstampati izraz tipa "suma n ide od 1 do beskonacno jedan kroz koren iz 2 na n". Vrlo cesto je tu neki indeks u pogresnom redu ili neke slicne odmah uocljive greske. Kada bih ja izracunao resenje i uporedio sa onim na kraju zbirke, bitno je bilo da su svi znakovi i brojevi isti, a ne kako su rasporedjeni u zbirci:-) jer je tu uglavnom bilo stamparskih gresaka.

Don Quijote

pre 11 godina

U Veneovim zbirkama nema sve zajedno 15000 zadataka. Greska u resenjima ima, ali ne toliko mnogo, i posebno, te greske su mi vise znacile nego ona dobro uradjena resenja. Secam se da sam po 20 puta radio iz pocetka one zadatke sa greskama. I nervirao se samo tako. Nije postojala na teritoriji bivse SFRJ bolja zbirka (zbirke) zadataka iz matematike. Svaki inzenjer sa Beogradskog Univerziteta ce vam to reci. Svi smo sa Veneom naucili matis. Ovaj Pres mozda zna svasta nesto, ali definitivno sa matematikom nema pojma. I stvarno, izistinski, ovako nesto negativno protiv Venea dozivljavam licno.
Ovde gde sada zivim, imao sam par nasih klinaca, srednjoskolaca sa problemom zvanim matematika. Naravno, ko ce kome ako ne svoj svome, pa sam ih izvadio iz bule. Venove zbirke su stigle iz Beograda. Kupljene su na berzi knjiga posto ih u knjizarama nema. Znaci, ne stampaju se vise.
Elem, moji klinci su zavrsili srednju skolu sa maksimalnom ocenom iz matematike, upisali svi elektrotehniku (i pri kraju su) a matematike su bile prvi ispiti koje su dali, onako sa namigivanjem. Malo sam tu, svakako, pomogao i ja, ali bez Veneovih zbirki to bi bilo nemoguce.
Znaci, ovaj Press, ako vec nije dovoljno upucen u problematiku, bolje da cuti i nista ne pise, da ne bi ispadao smesan u drustvu.
Da li je uopste moguce da se ove knjige u Srbiji vise ne stampaju?
To je katastrofa.

gmbh

pre 12 godina

senzacionalisticki pristup vesti, na zalost. neki profesori, srecom je jedna od njih bila i moja profesorka, odavno ne koriste veneovu zbirku. a gresaka ima svuda i nikada niko nije dobio cusku ili ukor zato sto je to primetio, vec je bio pohvaljen. cak nam je i profesorka skretala paznju na odavno poznate greske (vucarala je sa sobom uvek stare raskupusane primerke u koje je belezila ispravke).

prazne glave

pre 12 godina

Nije potpuna istina da greske profesori nisu primecivali. Moja profesorka matematike u srednjoj skoli je znala za mnostvo gresaka, i strpljivo je radila svaki zadatak na tabli, ukoliko je sadrzao neku vecu gresku. Ok verujem da bi bilo bolje da je utrosila 10-15 godina u borbi sa vetrenjacama, pokusavajuci da izdejstvuje izmenu venea, ali sto se mene tice, ona je svoj posao odradila lavovski. :-)

shon

pre 12 godina

Za greske znaju svi, ali niko nece da se cima da ispravlja... vec se prestampavaju iz izdanja u izdanje. Ipak, cifra od 15 000 gresaka zvuci preterano, imajuci u vidu da sama zbirka nema toliko zadataka - tako da ovo kao da je sa onog sajta sa opicenim vestima.

Padre

pre 12 godina

Nije greska u zbirkama vec u resenjima zadataka. I znalo se za to i pre 25 godina i naravno da nije bilo nikom nista jer je cinjenica da izdavacu (a to je Zavod za udzbenike)nije islo u prilog to sto su maltene svi koristili Veneove a ne njihove zvanicne Zbirke zadataka. Treba imati na umu da su Veneove zbirke uvek bile pomocne a ne 'zvanicne' zbirke.

inglorious basterd

pre 12 godina

Moj profesor matematike u srednjoj skoli je Veneovu zbirku smatrao neprimerenom, pa smo koristili Matematiskop i Ognjanovicevu zbirku. Takodje nam je za zbirke koje je koristio davao eratu. Nista ne moze da zameni dobrog profesora, cak ni losa zbirka, ali zaista mislim da, ako je ovo tacno, onda je zaista neozbiljno od izdavaca.

Danijela

pre 12 godina

Hajde da i ja kazem koju. U gimnaziji sam sa zadovoljstvom resavala zadatke iz Veneovih zbirki i zavolela matematiku. Jos uvek ih imam. Gresaka ima, ali mnogo je vaznije sto su zadaci dobro odabrani i metodoloski poredjani. Tako da kad se nauci postupak resavanja nije ni bitno sto je u zbirci dato pogresno resenje. Na kraju krajeva, dobar matematicar i ne gleda u resenje.
Ovo je samo zbirka, sta cemo s cinjenicom sto su ucebnici, hiljadu puta proveravani i na kraju odobreni, puni gresaka? Sustinskih, banalnih i glupih.

math

pre 12 godina

Oduvek su profesori matematike, kao i ucenici znali da su Veneove zbirke puna gresaka, to je bila fora. Zapravo je radila na samopouzdanju ucenika, ne veruj u idole/autoritete ;)

Cybeer86

pre 12 godina

To je sad samo da bi neko izvukao dobru kintu pisuci novu zbirku... 15000 gresaka i da niko ne primeti toliko godina? Ma hajde...

dzoni

pre 12 godina

prvi put cujem ovo! odkad znam za sebe u matematici, najbolja knjiga je bila veneova zbirka iz koje su ucili cak i moj otac! znajuci press i b92 koji polako prelazi u zutu stampu, mislim da je sve ovo jedna velika izmisljotina! ajde da bude 5 ili 10 gresaka sto je normalno jer se greske desavaju i kod profesora na pmf-u ali 15000????

Joe

pre 11 godina

Pa, znate kako, dobro je što su rešenja nekog broja zadataka netačna, jer to jednostavno natera čoveka da proveri svoje rešenje, da pažljivo radi. I zamislite radost kad uvidite da ste bolji od starog, dobrog čika-Venea! A o tome da je bilo 15.000 grešaka, malo je verovatno, jer u zbirkama ima ne više od 8.000 zadataka.
Mnogi su vežbali samo iz zbirki gdina Bogoslavova, pa su imali sve petice...

Marko

pre 12 godina

Otkrili su rupu na saksiji, svi znaju da Veneove zbirke imaju greške, svako ko nije išao u neku totalno kaubojsku školu a učio je matematiku za više od 2 nailazio je na te greške...

Одликаш

pre 12 godina

Није математика ѕа свакога. Па нису грешке у поставкама задатака а аутор је лепо у предговору написао да су гешке међу решењима задатака НАМЕРНЕ! Да се они који вежбају не ослањају превише на решења већ на знање и разумевање што не знам колико је оригиналан али је свакако користан и занимљив приступ. Ако је још и оригиналан онда није чудо што га (бољи)ђаци обожавају.

sx

pre 12 godina

Ima gresaka, ali i kada sam ih nasao i obavestio nastavnika matematike nisam dobijao cuske. Obrazlozenje za gresku bilo da postoji vise izdanja zbirke i da su u novijim zbirkama ispravljene uocene greske iz prethodnih izdanja ali se i pojavljuju nove greske u novim zadacima. Matematika nije bauk.

Pavke

pre 12 godina

Ko god je bio malo ozbiljniji u ucenju matematike u toku srednje skole, imao je posla sa Veneovom zbirkom. Secam se da su mi rezultati vrlo cesto bili drugaciji od onih iz resenja. Vremenom mi je to postalo uobicajeno, pa vise nisam ni gledao resenja zbog provere. Bilo je i puno nelogicnih zadataka a i nepotpunih. Preskocis ga i nadas se da nece biti takav na pismenom :-)

vj

pre 12 godina

Nije tacno da nikada niko nije primetio i da su djaci dobijali " ukor ili ćušku". Mi smo sa nasom profesorkom ko zna koliko puta konstatovali gresku! A uzgred budi receno ne poznajem ni jednog ucenika koji je odradio sve zadatke, od korice do korice, pa ne bih mogao da znam da li ima bas 15000, ali da ima mnogo - ima.

Vlada

pre 12 godina

Збирке и после Тошићеве ревизије имају 14990 грешака. Tо је вест и сензација. Проверите.

vladimir

pre 12 godina

Pre mnogo godina bio sam student cenjenog gospodina Tosica. On je bio i ostao jedan od najboljih profesora koje sam ikad imao za svojih 20 godina provedenih u skoli - kao strucnjak, nastavnik i kao divan covek.

Zika

pre 12 godina

E zbog te zbirke sam ja polagao matematiku u avgustu.Profesorka je bila tipa:Ja znam za 4,vi maksimalno 3 a Vene i Bog za 5. E posto nisam hteo kazem da sam ja pogresio nego trazio da ona resi zadatak pred svima godinu sam zavrsio u avgustu, a i to zahvaljujuci razrednom koji je shvatio kakva mu je koleginica i maltene na silu me progurao dalje inace bi zbog Vene T. Bogoslavova okinuo godinu.

Deda Pera

pre 12 godina

Pitam se cega je "cuveni profesor" bio ili jeste profesor??? Mozda Latinskog? Pa nikad u svojoj profesorskoj proslisti nijw dosao u dodir sa ovom zbirkom na kojoh su znanje stekli mnogi matematicari,fizicari,infirmaticari i drugi kroz proteklih 40 godina?
A gle danas,kad nema gresaka,od frizera,pekara,kuvara i slicnih zanimanja se stvara ekonomska buducnost zemlje.Da nije zalosno mozda bi se neko i nasmejao....Ovako....

Strauss

pre 12 godina

Zamoliäu osobe koje su 70/80o godište da ne komentarišu ništa. Ovo je u potpunosti tačno, grešaka ima na pregršt! Idem u treći razred ETŠ škole i od prve godine nemam način da proverim svoja rešenja u ovim zbirkama jer je svako drugo rešenje NEISPRAVNO. Više ni ne okrećem poslednje strane, a jedva i vežbam iz ove zbirke. Katastrofa su

milan

pre 12 godina

ma da, zbirka je prosla ko zna koliko provera pre nego sto je stampana i pre nego sto je uvrstena u progran, postoji mali milion godina i sada neki deda zbog svoje unuke pronalazi cak 15000 gresaka....

Petar

pre 12 godina

Nije istina da profesori nisu znali - kad sam išao u gimnaziju još pre desetak godina i više, profa nam je skrenuo pažnju na greške u rešenjima u Veneovoj zbirci (upravo po tome i jeste bila čuvena), pa smo čak imali posebne časove lova na njih, za šta se dobijala dodatna ocena.

Inače smo za pripreme za kontrolni/pismeni koristili zbirke Krug, kao najbolje po proceni profesora u to vreme... Nemam pojma dal' su zaista bile najbolje i ima li ih danas.

Vene, vidi! Vic!

pre 12 godina

Ma molim vas... kod nas u gimnaziji smo nalazili greske po Veneovim zbirkama pod normalno. Nijedna profesor nije zbog toga delio ni cuske, ni ukore, ko vam je to rekao? Naprotiv, i profesori su sami ispravljali greske. Kod moje profesorke matematicke analize se znalo da ko zna Veneove zbike da uradi od korice do korice, ima garantovanu 2-jku, nista vise.

I da ne bude zabune, ogromno postovanje i pozdrav za gospodina profesora Tosica, jedinstvene ljudske i - ako tako mogu da kazem - matematicke velicine.

obavesten

pre 12 godina

Vise hiljada godina ljudi su verovali da smo nastali od bogova.Biblija i dalje tvrdi da jesmo,iako je danas poznato da nismo i zasto bi veneova zbirka bila bolja od biblije?
Veneova zbirka je odgovorna za vise ponovljenih razreda nego alkohol,droga,zurke i svega ostalog sto odvlaci paznju

babaroga

pre 12 godina

sinisa sica mozetic, prof matematike u sabackoj gimnaziji, jos pre 10 godina zabranio upotrebu ovih zbirki zbog ovih gresaka. niko ga nije slusao. bravo razredni!

Mladen

pre 12 godina

I sada, naravno, mi svi treba da poverujemo u priču da to niko za 40 godina nije uočio nego tek sada.Te greške su namerno napravljene s ciljem da što manji broj ljudi nauči i da napravi takvu konfuziju da prosto moraš da tražiš pomoć sa strane.Alo ljudi, komunizam je to bio, šta Vam mije jasno?

nisam ja, ja je!

pre 12 godina

"....postoji mali milion godina i sada neki deda zbog svoje unuke pronalazi cak 15000 gresaka.... (milan, 24. april 2012 07:01)"

Ako nista drugo, treba stvarno reci "e, to je deda!" Da je trebalo, bilo bi i "daj da vidimo gde je zabrljao taj Pitagora..." i bogami, srusio bi mu teoremu, samo da spasi unuku cetvorke iz matematike.

Maraja

pre 12 godina

Niko nije nepogrešiv, a verovatno je većina grešaka tehničke prirode. Pravi problem je u tome što se o greškama nije moglo diskutovati, jer se matematika često shvata kao dogma, pa je idealna za ispiranje mozgova. Zato se nemojte previše oduševljavati nekim uspesima u ovoj oblasti kod đaka, to ima i svoju tamnu stranu.

Aha

pre 12 godina

Brojka 40 (godina) dovoljno govori o nasem obrazovanom sistemu, od 70-ih se nismo pomakli nimalo napred, samo nazad. Nije kriv Vene niti profesori, kriv je sistem, ministarstvo! Sve cemo to promeniti vrlo uskoro.

(un)friendly neighbor

pre 12 godina

zaista strašno...blago svima vama koji ste dobili pohvalu kad ste uočili grešku - moja profesorka se uvek obrekla na mene kad sam joj pokazao grešku, u smislu - ko si ti, pa si našao da ispravljaš profesora. ja sam stvarno voleo matematiku i redovno sam vežbao iz ove zbirke, ali sam muku mučio, dok nisam školu završio.

bole

pre 12 godina

Moguce da je on uzeo neko starije izdanje gde ima vise gresaka. Ja sam svojevremeno koristio 30-to izdanje, i sa sigurnoscu tvrdim da nema vise od 5 do 10% gresaka (presao sam oko 3/4 svih zadataka).

ludak

pre 12 godina

ma kao da se ovo ranije nije znalo al niko nista nije preduzimao!!!
mi u gimnazji smo skroz izbegavali ovu zbirku jer je puna gresaka, tako da smo obicno radili druge zadatke ili samo ignorisali resenja iz zbirku. nemoguce da ostali to nisu znali!

aleksej beogradski

pre 12 godina

Kad smo to odavno pricali,niko nas nije zarezivao ni 5 %... Nemoguce je da skoro cele generacije imaju jedinice iz matematike???

milan

pre 12 godina

nikada nisam voleo tu zbirku, al koliko znam pnije bilo druge zbirke...uglavnom istina je da smo svi imali problema doci do pravog resenja, kad sam upisao fakultet tad sam video sta su prave zbirke zadataka..verujem da sadasnj srednjoskolci imaju veci izbor zbirki. mi koji smo isli devedesetih u srednju izbora nije bilo.

Mirjana

pre 12 godina

Nažalost i u novim izdanjima ima mnogo grešaka, sin mi je druga godina gimnazije i često radi zadatke bez provere u rešenju već se uzda u svoje znanje i talenat.

Math

pre 12 godina

Moguce da je broj gresaka 150, ali neko je dodao nulu. Dve nule. Ma, nula ko nijedan iliti na latinskom "nulus nulus" (ko je ucio, shvatice).

Ova vest je osvanula u Politikinom zabavniku pre dve nedelje. Ili tri? Mesec dana? Davno bilo, nisam siguran.
Inace, drzim casove, koristim i zbirke, naravno: "Krug" za drugi, treci i cetvrti razred, a za prvi "Matematiskop".

Stefan

pre 12 godina

Pa da!Sad sve ima smisla.Ja sam odavno prestao da pokusavam da uradim one slozenije zadatke cim sam video da se kojesta ne slaze.A ova "pametna" deca su nekako,a cesto u saradnji sa nastavnicima,uspevala da dodju do "pravilnog" resenja tj resenja kao u zbirci.U tim slozenim zadacima se krije najveci broj gresaka...Kladim se da ovo nije slucajno.A opet smo najbolji!!!

Zika

pre 12 godina

E zbog te zbirke sam ja polagao matematiku u avgustu.Profesorka je bila tipa:Ja znam za 4,vi maksimalno 3 a Vene i Bog za 5. E posto nisam hteo kazem da sam ja pogresio nego trazio da ona resi zadatak pred svima godinu sam zavrsio u avgustu, a i to zahvaljujuci razrednom koji je shvatio kakva mu je koleginica i maltene na silu me progurao dalje inace bi zbog Vene T. Bogoslavova okinuo godinu.

obavesten

pre 12 godina

Vise hiljada godina ljudi su verovali da smo nastali od bogova.Biblija i dalje tvrdi da jesmo,iako je danas poznato da nismo i zasto bi veneova zbirka bila bolja od biblije?
Veneova zbirka je odgovorna za vise ponovljenih razreda nego alkohol,droga,zurke i svega ostalog sto odvlaci paznju

Aca

pre 12 godina

Ma ajte molim vas. Ja i sada tvrdim boljih zbirki zadataka od Veneovih kod nas nema. Da u njima ima gresaka sigurno da ima i ja sam i nalazio nekada jer sam bio vrlo dobar matematicar u vreme skolovanja, ali nije bilo na meni kao djaku iz provincije da ispravljam krive drine. Ali 15000 gresaka. Sto je mnogo, mnogo je.
Da postoje ozbiljnije zbirke zadataka koje koriste ucenici koji se spramaju za takmicenja iz matematike, pa i ja sam ih koristio, ali za skolski nivo znanja matematike , bolje zbirke ne postoje
Jednostavno ovde su u pitanju interesi izdavackih kuca koji bi hteli da svoje "reprezetativne" zbirke zadataka proguraju u skolski program.
A i taj dedica, cuveni profesor sad je nasao da proverava zbirke, kada mu je sujeta povredjena, jer unuka mu je dobila cetvorku. Mislim da bi univerzitetski profesor trebao da bude upucen u ono sto se predaje deci u srednjim skolama da bi mogao da kvalitetno drzi predavanja na fakultetu, a ne da reaguje onda kada mu je povredjena sujeta.

aleksej beogradski

pre 12 godina

Kad smo to odavno pricali,niko nas nije zarezivao ni 5 %... Nemoguce je da skoro cele generacije imaju jedinice iz matematike???

Stefan

pre 12 godina

Pa da!Sad sve ima smisla.Ja sam odavno prestao da pokusavam da uradim one slozenije zadatke cim sam video da se kojesta ne slaze.A ova "pametna" deca su nekako,a cesto u saradnji sa nastavnicima,uspevala da dodju do "pravilnog" resenja tj resenja kao u zbirci.U tim slozenim zadacima se krije najveci broj gresaka...Kladim se da ovo nije slucajno.A opet smo najbolji!!!

Mladen

pre 12 godina

I sada, naravno, mi svi treba da poverujemo u priču da to niko za 40 godina nije uočio nego tek sada.Te greške su namerno napravljene s ciljem da što manji broj ljudi nauči i da napravi takvu konfuziju da prosto moraš da tražiš pomoć sa strane.Alo ljudi, komunizam je to bio, šta Vam mije jasno?

Aha

pre 12 godina

Brojka 40 (godina) dovoljno govori o nasem obrazovanom sistemu, od 70-ih se nismo pomakli nimalo napred, samo nazad. Nije kriv Vene niti profesori, kriv je sistem, ministarstvo! Sve cemo to promeniti vrlo uskoro.

Maraja

pre 12 godina

Niko nije nepogrešiv, a verovatno je većina grešaka tehničke prirode. Pravi problem je u tome što se o greškama nije moglo diskutovati, jer se matematika često shvata kao dogma, pa je idealna za ispiranje mozgova. Zato se nemojte previše oduševljavati nekim uspesima u ovoj oblasti kod đaka, to ima i svoju tamnu stranu.

bivši student

pre 12 godina

Uh, a koliko li samo grešaka ima u knjigama/predavanjima prof.Tošića! I to metodično uvođenih, metodama štapa i kanapa u nastavu matematike na ETF-u. Antipropaganda matematike. Bez želje da vređam, tek istine radi

babaroga

pre 12 godina

sinisa sica mozetic, prof matematike u sabackoj gimnaziji, jos pre 10 godina zabranio upotrebu ovih zbirki zbog ovih gresaka. niko ga nije slusao. bravo razredni!

Rudolf

pre 12 godina

Isao sam u gimnaziju pre desetak godina i tada se dobro znalo da je u Veneovoj zbirci svaki drugi zadatak netacno resen,a pored toga nije bilo ni postupka,ni bilo kakvog uvoda-objasnjenja. Zbog toga je i bila izbegavana u sirokom luku i profesor nam je narucivao "Krug"-ove zbirke koje su bile spejs-satl u odnosu na gore pomenute. Ne znam koga laze senzacionalista koji je ovo napisao u stilu otkrivanja Amerike.

ludak

pre 12 godina

ma kao da se ovo ranije nije znalo al niko nista nije preduzimao!!!
mi u gimnazji smo skroz izbegavali ovu zbirku jer je puna gresaka, tako da smo obicno radili druge zadatke ili samo ignorisali resenja iz zbirku. nemoguce da ostali to nisu znali!

Nemanja

pre 12 godina

KASNO PALITE!!!

pa svi znaju da u Veneu ima gresaka.

godinama smo popravljali jedinice kod privatnih profesora koji imaju Venea

Vene je neprekosnovena zbirka a privatni profesorori pored zadataka imaju ispisan zadatak koji je tacan...

Po to svi znaju da je pun gresaka bio uvek...A ucilo se iz tacnih verzija zadataka to su obicno mesta zagrada i po neki broj ili znak...

Ali sama postavka forma zadatak je bila uvek tacna i fenemenalna je za vezbanje.

Tuzno je samo sto godinama te greske niko nije prepravio u novom izdanju...

Ali vec postoji zbirka Vene koja nema greske samo dajte istampajte vec jednom...

Math

pre 12 godina

Moguce da je broj gresaka 150, ali neko je dodao nulu. Dve nule. Ma, nula ko nijedan iliti na latinskom "nulus nulus" (ko je ucio, shvatice).

Ova vest je osvanula u Politikinom zabavniku pre dve nedelje. Ili tri? Mesec dana? Davno bilo, nisam siguran.
Inace, drzim casove, koristim i zbirke, naravno: "Krug" za drugi, treci i cetvrti razred, a za prvi "Matematiskop".

[NICK]

pre 12 godina

Vecu glupost nisam skoro procitao. Verovatno je dete autora teksta imalo problema sa zadacima iz pomenute zbirke. Porazavajuce je ko sve ima mogucnost objavljivanja tekstova u medijima.

tamo neki

pre 12 godina

Kada je provalio da mu je unuka klasican budak onda se pobunio.Skolu sam davno zavrsio ali uvek na kraju zbirke imaju ispravke.Nekada zbiku treba prelistati do kraja dragi profesore.Tvojoj unuci zelim najbolje ali bez dedine pomoci

Deda Pera

pre 12 godina

Pitam se cega je "cuveni profesor" bio ili jeste profesor??? Mozda Latinskog? Pa nikad u svojoj profesorskoj proslisti nijw dosao u dodir sa ovom zbirkom na kojoh su znanje stekli mnogi matematicari,fizicari,infirmaticari i drugi kroz proteklih 40 godina?
A gle danas,kad nema gresaka,od frizera,pekara,kuvara i slicnih zanimanja se stvara ekonomska buducnost zemlje.Da nije zalosno mozda bi se neko i nasmejao....Ovako....

kritika

pre 12 godina

Na pocetku da pojasnim da sam imao cast da budem poslednja generacija profesora Bogoslavova, ali da moj komentar nije pristrasan.

Prvo sramota za novinara koji je napisao clanak, ali to se od Pressa redovno vidi. 15000 gresaka na 300 zadataka koliko ima u zbirci cini 50 !!!!!! gresaka po zadatku?! Ko je ovde lud?

Drugo, gresaka je bilo, ali prof. Bogoslavov je na njih uvek skretao paznju i ispravljao uocene. Licno sam mu ukazao na dve greske, koje je prihvatio, i bez ikakvih losih emocija ili revansizma ih uklonio u sledecem izdanju.

Ovde se radi o egu prof. Tosica koji se nasao prozvanim da kao autor Uvoda u numericku analizu (iz koje sam isto radio na fakultetu i koja takodje ima gresaka!!!!!)ne moze da nauci svoju unuku matematiku za srednje skole...

Ego je mnogo zeznuta stvar.

Gordana Kelić

pre 12 godina

Slučajno ili namerno ovaj skandalozno napisani članak u Pressu podjednako diskretituje i prof. Bogoslavova i prof. Tošića. Na sreću, bez ikakvog utemeljenja. Tačno je da su generacije vežbale i učile matematiku iz ovih zbirki i da je u njima bilo grešaka. A u kojoj publikaciji na svetu iz brojnih naučnih oblasti ih nema? Pitam se da li su pojedini „komentatori“ na sajtu, a isto važi i novinara Pressa, savladali matetematiku bar u predškolškoj ustanovi koju su svojevremeno pohađali?!
Ko je ikada samo video prof. Dobrila Tošića, jasno mu je da taj čestiti čovek u sebi nema ni trunke niskih poriva koji mu se u nekim od komentara pripisuju. Da je smatrao da zbirke prof. Bogoslavova ne vrede ništa, ne bi se njima ni bavio. Njegova profesorska karijera i ljudski kvaliteti zaista ne zaslužuju ovakve komentare. I da, zaslužuje epitetet čuveni, pošto je učestvovao u školovanju generacija uspešnih inženjera koji i danas s ponosom govore da su bili njegovi studenti.
Da li je nekome od vas slučajno palo na pamet da više ne bi postojala ni jedna nauka, niti naučna disciplina da se nije našao neko ko će ispraviti greške svojih prethodnika?

GK

Strauss

pre 12 godina

Zamoliäu osobe koje su 70/80o godište da ne komentarišu ništa. Ovo je u potpunosti tačno, grešaka ima na pregršt! Idem u treći razred ETŠ škole i od prve godine nemam način da proverim svoja rešenja u ovim zbirkama jer je svako drugo rešenje NEISPRAVNO. Više ni ne okrećem poslednje strane, a jedva i vežbam iz ove zbirke. Katastrofa su

talas

pre 12 godina

Molim gospodu novinare da ne prenose neproverene informacije. Malo ste preterali s brojem gresaka. Neke stvari je lako proveriti, nekad je dovoljno da malo razmislite i vidite da li je realno to sto pisete. Svaka Veneova zbirka ima oko 1000 zadataka, pa me interesuje kako je moguce da je u svakom zadatku pogresio po 15 puta? Ka ovako nesto napisete, mislite da ste ispali smekeri, jer ste ukazali na nestrucnost profesora koji po njima predaju i manjkavost naseg skolskog sistema, a zapravo ste omalovazili rad coveka koji je puno doprineo da se nastava matematike unapredi. Zar mislite da bi ovaj narod bio bolji bez Veneovih zbirki? To je jedno dobro i tako ga treba posmarati. S duznim postovanjem. A da ima gresaka, ima ih, ali su one znatno sofisticiranije od gresaka u ovom clanku.

vladimir

pre 12 godina

Pre mnogo godina bio sam student cenjenog gospodina Tosica. On je bio i ostao jedan od najboljih profesora koje sam ikad imao za svojih 20 godina provedenih u skoli - kao strucnjak, nastavnik i kao divan covek.

Одликаш

pre 12 godina

Није математика ѕа свакога. Па нису грешке у поставкама задатака а аутор је лепо у предговору написао да су гешке међу решењима задатака НАМЕРНЕ! Да се они који вежбају не ослањају превише на решења већ на знање и разумевање што не знам колико је оригиналан али је свакако користан и занимљив приступ. Ако је још и оригиналан онда није чудо што га (бољи)ђаци обожавају.

Milosav

pre 12 godina

15000 gresaka u zbirci koja ima 600 zadataka. laz.
U svakoj zbirci se nadje greska ili permutovana resenje zadataka sto nama nije smetalo da vezbamo matematiku iz te zbirke!

Don Quijote

pre 11 godina

U Veneovim zbirkama nema sve zajedno 15000 zadataka. Greska u resenjima ima, ali ne toliko mnogo, i posebno, te greske su mi vise znacile nego ona dobro uradjena resenja. Secam se da sam po 20 puta radio iz pocetka one zadatke sa greskama. I nervirao se samo tako. Nije postojala na teritoriji bivse SFRJ bolja zbirka (zbirke) zadataka iz matematike. Svaki inzenjer sa Beogradskog Univerziteta ce vam to reci. Svi smo sa Veneom naucili matis. Ovaj Pres mozda zna svasta nesto, ali definitivno sa matematikom nema pojma. I stvarno, izistinski, ovako nesto negativno protiv Venea dozivljavam licno.
Ovde gde sada zivim, imao sam par nasih klinaca, srednjoskolaca sa problemom zvanim matematika. Naravno, ko ce kome ako ne svoj svome, pa sam ih izvadio iz bule. Venove zbirke su stigle iz Beograda. Kupljene su na berzi knjiga posto ih u knjizarama nema. Znaci, ne stampaju se vise.
Elem, moji klinci su zavrsili srednju skolu sa maksimalnom ocenom iz matematike, upisali svi elektrotehniku (i pri kraju su) a matematike su bile prvi ispiti koje su dali, onako sa namigivanjem. Malo sam tu, svakako, pomogao i ja, ali bez Veneovih zbirki to bi bilo nemoguce.
Znaci, ovaj Press, ako vec nije dovoljno upucen u problematiku, bolje da cuti i nista ne pise, da ne bi ispadao smesan u drustvu.
Da li je uopste moguce da se ove knjige u Srbiji vise ne stampaju?
To je katastrofa.

Matematičar

pre 12 godina

Veneove zbirke su odavno pozamenjivane Krugovim, Klet i nekim trećim zbirkama upravo zbog niza grešaka i nepreglednog i malog formata. Naravno Veneova zbirka se idalje koristi, ali daleko od toga da profesori i đaci nisu svesni niza grešaka koje postoje u njima.
Ja držim honorarno časove matematike (nije mi primarna struka, ali odlično poznajem materiju) i za ovih osam godina koliko se bavim time uspeo sam da "uhvatim" greške koje se javljaju u nekim od tih zbirki i da ih nekom drugom prilikom prepoznam i pre nego zadam neki zadatak... Naravno da je to verovatno kap u moru, ali objaviti kako niko 40 godina nije znao za greške je prosto nemoguće...
Problem grešaka je lako rešiv i obično se bar neki deo njih ispravlja sledećim izdanjem, zašto to nije rađeno ne znam.
Same Veneove zbirke koliko god da su dobre, a dobre su, ipak nisu uspele da izdrže korak sa novijim izdanjima kao i sa time da se matematika pojednostavljuje iz godine u godinu što je Venea izbacilo kao adekvatnog zbog nivoa težine koja ona poseduje.d

Miloš

pre 12 godina

U zadacima nije moguće da postoje greške - jer kakvi god da su, mogu se rešiti. Čak i u slučaju da nisu postavljeni kako je autor želeo, i dalje su zadaci i i dalje su rešivi. Jedina mogućnost je da su greške u rešenjima, ali obzirom da Veneove zbirke daju samo konačna rešenja, a ne i postavku, onda i nemaju baš nekakvu svrhu. Drugim rečima, ko je siguran da je dobro uradio zadatak, rešenja mu nisu potrebna.

A ko to proverava ocene na pismenom preko zbirke? Da li je moguće da profesori na pismenom daju zadatke iz zbirke, čak ne promene brojeve? To je već prilično zabrinjavajuće, jer govori o tome da se deca teraju da matematiku uče napamet, što je potpuno suportno logici koja vlada ovom naukom.

Vene, vidi! Vic!

pre 12 godina

Ma molim vas... kod nas u gimnaziji smo nalazili greske po Veneovim zbirkama pod normalno. Nijedna profesor nije zbog toga delio ni cuske, ni ukore, ko vam je to rekao? Naprotiv, i profesori su sami ispravljali greske. Kod moje profesorke matematicke analize se znalo da ko zna Veneove zbike da uradi od korice do korice, ima garantovanu 2-jku, nista vise.

I da ne bude zabune, ogromno postovanje i pozdrav za gospodina profesora Tosica, jedinstvene ljudske i - ako tako mogu da kazem - matematicke velicine.

Pavke

pre 12 godina

Ko god je bio malo ozbiljniji u ucenju matematike u toku srednje skole, imao je posla sa Veneovom zbirkom. Secam se da su mi rezultati vrlo cesto bili drugaciji od onih iz resenja. Vremenom mi je to postalo uobicajeno, pa vise nisam ni gledao resenja zbog provere. Bilo je i puno nelogicnih zadataka a i nepotpunih. Preskocis ga i nadas se da nece biti takav na pismenom :-)

milan

pre 12 godina

nikada nisam voleo tu zbirku, al koliko znam pnije bilo druge zbirke...uglavnom istina je da smo svi imali problema doci do pravog resenja, kad sam upisao fakultet tad sam video sta su prave zbirke zadataka..verujem da sadasnj srednjoskolci imaju veci izbor zbirki. mi koji smo isli devedesetih u srednju izbora nije bilo.

doktor

pre 12 godina

Zbog Venea sam voleo matematiku. I tvrdim da bolje zbirke nije bilo pre 15 godina a danas kada se sve svodi na degradaciju obrazovanja, naravno da je "bolja" zbirka gde ce osmaci resavati jednacinu 2x+3=5. I upravo oni koji i danas ne znaju da rese pomenutu jednacinu su glavni zagovornici ovog teksta kao i svi oni koji gaze po Veneu. U njemu jeste bilo gresaka ali se to vise odnosilo nastamparsku gresku nego li na neku postavnu ili sistemsku. Aod toliko zadataka par greskica ne menja stvar. A te cuske i ukori e da mi je znati gde toga jos ima?

nisam ja, ja je!

pre 12 godina

"....postoji mali milion godina i sada neki deda zbog svoje unuke pronalazi cak 15000 gresaka.... (milan, 24. april 2012 07:01)"

Ako nista drugo, treba stvarno reci "e, to je deda!" Da je trebalo, bilo bi i "daj da vidimo gde je zabrljao taj Pitagora..." i bogami, srusio bi mu teoremu, samo da spasi unuku cetvorke iz matematike.

Joe

pre 11 godina

Pa, znate kako, dobro je što su rešenja nekog broja zadataka netačna, jer to jednostavno natera čoveka da proveri svoje rešenje, da pažljivo radi. I zamislite radost kad uvidite da ste bolji od starog, dobrog čika-Venea! A o tome da je bilo 15.000 grešaka, malo je verovatno, jer u zbirkama ima ne više od 8.000 zadataka.
Mnogi su vežbali samo iz zbirki gdina Bogoslavova, pa su imali sve petice...

Darko

pre 12 godina

Te greške su davno otkrivene. Još kada sam ja bio srednjoškolac znalo se da je Vene pun grešaka. Veneove zbirke su jako loše i koriste po navici.

Ipak, pretjerali ste sa 15.000 grešaka, Veneova zbirka ima oko 1500 zadataka, što znači da svaki zadatak prosječno ima 10 grešaka. To je zaista totalna besmislica.

Ne bi bilo loše da vaši novinari malo razmisle o onome o čemu pišu, prije nego objave tekst.

Grof

pre 12 godina

Mi koji smo vezbali iz tih zbirki nalazili smo i greske. A vi koji je niste ni pipali niste mogli ni da nadjete. I nije tacno da se niko nije drzuo da kaze da pojedini zadaci ne valjaju. Radio sam dosta zadataka i kada mi se ne poklopi u resenju proverim to jos jednom dvaput. Ako se ni tada ne poklapa konsultujem se sa drugom i vidim da li mi gresimo ili "zbirka" na kraju pitas profesora da ti uradi zadatak i vidis pravo resenje. Znam nije postojao google da se za svaku glupost obratis njemu nego mesarski papir i zidarska olovka i krenes polako da vezbas i posle nekoliko kilograma papira zadaci se sami resavaju. Znaci MUKA MUKA I SAMO MUKA je MAGICNA formula uspeha. Ako mi ne verujete pitajte Japance i Kineze.

nenad

pre 12 godina

Dobrila poznajem dobro, i zaista mu stoji epitet cuvenog. Ali to ne znaci da smo mi lose naucili matematiku.
Danas, uz sve ove reforme raznog pa i visokog skolstva matematiku ne znaju ni oni koji zavrsavaju tehnicke fakultete, a kamoli neke mega univerzitete....

iii

pre 12 godina

Kakav senzacionalizam, pa ko god je ucio iz Venea zna da ima gomila (uglavnom stamparskih) gresaka ?! Koliko se secam, uglavnom je to da su odstampani pogresni rezultati, ali to je ionako zbirka zadataka, nije udzbenik. Ako znas da uradis zadatak, vidis lako da je dat pogresan rezultat.

ja

pre 12 godina

opet senzacionalisticki tekst. svi koji se iole bave matematikom znali su za te greske. znam armiju ljudi koja je i pored tih gresaka uspesno naucila matematiku i potom zavrsila fax. danasnjim generacijama je lakse optuziti zbirku nego priznati da su nespremni izasli na pismeni. sem toga ko matematiku uci napamet ne zasluzuje vise od dvojke

dzoni

pre 12 godina

prvi put cujem ovo! odkad znam za sebe u matematici, najbolja knjiga je bila veneova zbirka iz koje su ucili cak i moj otac! znajuci press i b92 koji polako prelazi u zutu stampu, mislim da je sve ovo jedna velika izmisljotina! ajde da bude 5 ili 10 gresaka sto je normalno jer se greske desavaju i kod profesora na pmf-u ali 15000????

Mirjana

pre 12 godina

Nažalost i u novim izdanjima ima mnogo grešaka, sin mi je druga godina gimnazije i često radi zadatke bez provere u rešenju već se uzda u svoje znanje i talenat.

neko

pre 12 godina

Ja sam dobio ukor od profesora jer sam matematicku analizu radio po Boris Apsenu, coveku koji je analizu uprostio do savrsenstva a da se sustina iste nije promenila. Poenta je da i medju profesorima postoji debela zavist. Inace, u srednjoj skoli nikad nisam radio po Veneu,ali imam njegove dve zbirke-15000 gresaka mi zvuci isto kao otvaranje novih 200000 radnih mesta!

inglorious basterd

pre 12 godina

Moj profesor matematike u srednjoj skoli je Veneovu zbirku smatrao neprimerenom, pa smo koristili Matematiskop i Ognjanovicevu zbirku. Takodje nam je za zbirke koje je koristio davao eratu. Nista ne moze da zameni dobrog profesora, cak ni losa zbirka, ali zaista mislim da, ako je ovo tacno, onda je zaista neozbiljno od izdavaca.

Математичарка

pre 12 godina

Ипак су те збирке и даље добре, за разлику од неких других ''најбољих''.

Danijela

pre 12 godina

Hajde da i ja kazem koju. U gimnaziji sam sa zadovoljstvom resavala zadatke iz Veneovih zbirki i zavolela matematiku. Jos uvek ih imam. Gresaka ima, ali mnogo je vaznije sto su zadaci dobro odabrani i metodoloski poredjani. Tako da kad se nauci postupak resavanja nije ni bitno sto je u zbirci dato pogresno resenje. Na kraju krajeva, dobar matematicar i ne gleda u resenje.
Ovo je samo zbirka, sta cemo s cinjenicom sto su ucebnici, hiljadu puta proveravani i na kraju odobreni, puni gresaka? Sustinskih, banalnih i glupih.

(un)friendly neighbor

pre 12 godina

zaista strašno...blago svima vama koji ste dobili pohvalu kad ste uočili grešku - moja profesorka se uvek obrekla na mene kad sam joj pokazao grešku, u smislu - ko si ti, pa si našao da ispravljaš profesora. ja sam stvarno voleo matematiku i redovno sam vežbao iz ove zbirke, ali sam muku mučio, dok nisam školu završio.

Dejan

pre 12 godina

Sta to znaci da ni skoro ni jedan zadatak u Veneovim zbirkama nije tacan?
Ljudi ovo mi deluje malo verovatno ili bolje receno nemoguce toliki broj gresaka?A Vama?

Ludi Milojko

pre 12 godina

A koliko je nas vezbalo matemtiku po Veneu, pa otkrivalo greske i u postavkama i u resenjima i bez problema savladavalo gradivo uceci osnove. Pa sta. Ko da ih nema kod Uscumlica, Demidovica, Kurepe... Svasta se danas zove "skandalom". I onda se dokoni deda smorio sto su njegovi vunderkindi dobili po 4 (!?) a ne 16 kako on smatra, pa je pregledao 40 godina materijala da bi pobedonosno zakljucio da ucimo pogresno. A to sto nam se sprdaju sa istorijom, jezikom i zdravim razumom, to dedi prirodnjaku ne smeta... ali greska u zbirci... skandal!!! E deda deda.

Frodo

pre 12 godina

Dajte ljudi, malo ozbiljnosti pre citiranja Press-a i ostalog senzacionalistickog djubreta. Ta knjiga je u to vreme pre 40+ godina bila najbolja matematicka zbirka i na tome su skolovani mnogi klinci koji su posle zavrsili i ETF i PMF i mnoge druge svetski priznate univerzitete i zaposlili se u belom svetu kao priznati strucnjaci cije poznavanje matematike je sigurno iznad proseka okoline u kojoj rade. Knjiga nije nikad doradjivana i revidirana jer verovatno za to nije bilo para. Po cemu je Tosic cuveni matematicar ...a Vene nije.
Nek se iskoriste Tosicev rad, koji je za pohvalu i te beleske pa nek izda koautorsko izdanje i sl. a ne odma pljuvacina novinara koji verovatno nisu ni imali matematiku na novinarskom smeru ili fakultetu politickih nauka.
Sve se plasim da ce ministar Obradovic ili njegov pajtos rektor Mica da naprave bolju zbirku u sledecih 100 godina.
Kako je dete dobilo cetvorku
1.prepisivalo pogresna resenja iz knjige
2.ucilo napamet :)

Dule

pre 12 godina

Neverovatno tendeciozno srocena vest u stilu nasih politicara u predizbornoj kampanji.
Niko nije primetio greske?
A sada napokon nema gresaka?
Da se kladimo?

math

pre 12 godina

Oduvek su profesori matematike, kao i ucenici znali da su Veneove zbirke puna gresaka, to je bila fora. Zapravo je radila na samopouzdanju ucenika, ne veruj u idole/autoritete ;)

Cybeer86

pre 12 godina

To je sad samo da bi neko izvukao dobru kintu pisuci novu zbirku... 15000 gresaka i da niko ne primeti toliko godina? Ma hajde...

Vladan R

pre 12 godina

Licno mi ovo deluje kao propaganda da bi se neke druge zbirke ponudile u skolama. Dobar sam matematicar i ne secam se da sam radeci zadatke i kao ucenik, osamdedsetih godina prosloga milenijuma, odnosno kasnije pri poducavanju mladjih narastaja, nailazio greske u Veneovim zbirkama. Posebno ste je moja tri godine mladja sestra kao veoma metodicna znala da za jedno ili dva prepodneva uoci pismenog ili kontrolnog, preradi celu oblast zadataka i da pouzdano znam da maltene nije naisla ni na jednu gresku jer bi me u tom slucaju pitala da pomognem, kao sto me je uvek pitala ako joj se nesto ne bi slagalo ili bilo jasno. Da li se u zadnjih desetak ili vise godina nesto desilo prilikom stampanja novih izdanja, ne znam ali znam da u moje vreme definitivno nije bilo gresaka odnosno da ako ih je i bilo ne bi se mogle meriti hiljadama vec bi se eventualno mogle prebrojiti na prstima jedne ruke. Ono sto me cudi u dogadjau koji je inicirao da se zbirke provere, je da je onaj profesor koji je zadavao je zadavao pismeni ili kontrolni mogao da uzme zadatak iz zbirke zdravo za gotovo, a da ga pri tom sam ne preradi, jer u matematici ne da nije bitan samo rezultat vec i sam postupak, koji je mozda jos i bitniji, pa je potrebno prekontrolisati i jedno i drugo. Ono sto ovu pricu dodatno cini neverovatnom je da za svaku zbirku postije receznti koji je kontrolisu a da se u to vreme sve to radili mnogo temeljnije nego danas.

Milan R.

pre 12 godina

Zašto nije dat neki primer???
Makar kao ilustracija za najkrupnije greške. Ovako ostaje da verujemo na reč Pressu, listu poznatom po greškama!

Marko

pre 12 godina

Jos u Gimnaziji se profesorka salila sa nama kako moramo sami da radimo zadatke, a ne da prepisujemo resenja jer nisu tacna. Na Matematickom fakultetu uvek je bila fora sa onima iz Pete kojima je predavao Vene kako grese zbog njegove zbirke, pa nemojte ljudi bas tolike budale praviti od naroda, a ovaj pametan sto se pojavio kao hoce da ispadne faca. Oduvek se znalo za te greske.

toxic

pre 12 godina

Kad Press to napise kao da je vest o smaku sveta u pitanju...
Jos pre 10 godina, dok sam isao u gimnaziju, se znalo za vecinu, ako ne i za sve, greske. I sigurno niko nije dobijao ,,cuske" ako je provalio neku od njih. Za sve greske smo bili upozoravani od profesora.

Padre

pre 12 godina

Nije greska u zbirkama vec u resenjima zadataka. I znalo se za to i pre 25 godina i naravno da nije bilo nikom nista jer je cinjenica da izdavacu (a to je Zavod za udzbenike)nije islo u prilog to sto su maltene svi koristili Veneove a ne njihove zvanicne Zbirke zadataka. Treba imati na umu da su Veneove zbirke uvek bile pomocne a ne 'zvanicne' zbirke.

milan

pre 12 godina

ma da, zbirka je prosla ko zna koliko provera pre nego sto je stampana i pre nego sto je uvrstena u progran, postoji mali milion godina i sada neki deda zbog svoje unuke pronalazi cak 15000 gresaka....

Vlada

pre 12 godina

Збирке и после Тошићеве ревизије имају 14990 грешака. Tо је вест и сензација. Проверите.

1+1=3

pre 12 godina

Mislim da je navedeni broj gresaka ipak preteran. Svi smo mi nalazili greske u Veneovim zbirkama ali odmah uvidjali da su one stamparske prirode (ili tokom prestampavanja, jer je bilo ko zna koliko izdanja). Narocito kad se pogleda da nije bilo pre 50 godina lako odstampati izraz tipa "suma n ide od 1 do beskonacno jedan kroz koren iz 2 na n". Vrlo cesto je tu neki indeks u pogresnom redu ili neke slicne odmah uocljive greske. Kada bih ja izracunao resenje i uporedio sa onim na kraju zbirke, bitno je bilo da su svi znakovi i brojevi isti, a ne kako su rasporedjeni u zbirci:-) jer je tu uglavnom bilo stamparskih gresaka.

Petar

pre 12 godina

Nije istina da profesori nisu znali - kad sam išao u gimnaziju još pre desetak godina i više, profa nam je skrenuo pažnju na greške u rešenjima u Veneovoj zbirci (upravo po tome i jeste bila čuvena), pa smo čak imali posebne časove lova na njih, za šta se dobijala dodatna ocena.

Inače smo za pripreme za kontrolni/pismeni koristili zbirke Krug, kao najbolje po proceni profesora u to vreme... Nemam pojma dal' su zaista bile najbolje i ima li ih danas.

Recenzent

pre 12 godina

Za ovakvo stanje zbirki su krivi recenzenti. Oni potpisuju da su pregledali tekst i uočene greške ispravili! Vene ima dobro koncipirane zbirke. Tačno je da ima grešaka i to je nedopustivo. Prosečnom školarcu je i zbirka bez grešaka krupan zalogaj. Sa greškama se dodatno zbuni.
Što se uvaženog profesora Tošića tiče, moram da kažem da nisam upoznao boljeg profesora. Čovek nije ni malo sujetan, čak je od svojih studenata tražio pomoć u rešavanju problema, što ga čini još većim. Ako je sujetan kao što neki žele da prikažu, zašto nikad nije kritikovao pokojnog profesora Mitrinovića?

pera_kojot

pre 12 godina

Dobrilo T. jeste legenda, interesantna predavanja na ETF-u kojih se i sad secam, ali ne verujem da on nije znao i ranije da su Veneove zbirke imaju greske. Bilo kako bilo sa ili bez gresaka nesto smo ipak naucili.

jelenica pelenica

pre 12 godina

naravno da smo svi znali da ima gresaka. na to su nam ukazivali profesori iz matematike, nego sada prvi put se pise o ovome.
u XIV gimnaziji je Vule o svakom zadatku koji je imao gresku obavestavao djake. Petice su bile namenjene onima koji otkriju gde je greska u postavci

Nimrod

pre 12 godina

Boze me sacuvaj stila kojim pisu novinari Pressa - gde je, kada i koji ucenik zbog greske u Veneovoj zbirci dobio ukor? Ili cusku? Svi smo znali da greski ima i u toku cetiri godine gimnazije su ucenici i nastavnici iste nalazili i nikom nista. Nastavnici su znali za greske, ali tesko da je iko hteo se bakce pisanjem izdavacu - mnogo lakse je bilo gresku uociti i onda takav zadatak preskakati itd.

gmbh

pre 12 godina

senzacionalisticki pristup vesti, na zalost. neki profesori, srecom je jedna od njih bila i moja profesorka, odavno ne koriste veneovu zbirku. a gresaka ima svuda i nikada niko nije dobio cusku ili ukor zato sto je to primetio, vec je bio pohvaljen. cak nam je i profesorka skretala paznju na odavno poznate greske (vucarala je sa sobom uvek stare raskupusane primerke u koje je belezila ispravke).

Reaktor

pre 12 godina

Za te greške su znali i đaci i profesori koji su stvarno radili te zadatke, a moram priznati da sam više naučio na tim grešakama u zbirkama nego li bez njih. Čovek treba da stekne i samopouzdanje i da shvati da niko nije “bezgrešan“. Možeš reci da si nešto naučio tek onda kada drugom možeš sa sigurnošću reći i objasniti gde mu je greška. Vene je zbirka iz koje se ne mogu nabubati ili snimiti u mobilan kompletna rešenja jer su dati samo rezultati bez postupka što potuno isključuje učenje napamet. Može se savladati postupnim i istrajnim radom i onda znate na čemu ste. Ipak, čini mi se da je gore pomenuti profesor pronašao previše grešaka...

prazne glave

pre 12 godina

Nije potpuna istina da greske profesori nisu primecivali. Moja profesorka matematike u srednjoj skoli je znala za mnostvo gresaka, i strpljivo je radila svaki zadatak na tabli, ukoliko je sadrzao neku vecu gresku. Ok verujem da bi bilo bolje da je utrosila 10-15 godina u borbi sa vetrenjacama, pokusavajuci da izdejstvuje izmenu venea, ali sto se mene tice, ona je svoj posao odradila lavovski. :-)

Marko

pre 12 godina

Otkrili su rupu na saksiji, svi znaju da Veneove zbirke imaju greške, svako ko nije išao u neku totalno kaubojsku školu a učio je matematiku za više od 2 nailazio je na te greške...

May

pre 12 godina

Nije baš da je neko posebno iznenađenje - mi smo u gimnaziji pre desetak godina redovno nalazili greške u Veneovim zbirkama :) A i profesori su znali za njih, pa niti se dobijao "ukor ili ćuška" (u kom je veku autor članka?), nego bi profa mahom zajedno sa nama prevrnuo očima i nastavio u stilu "Nema veze, ajmo dalje"

Las

pre 12 godina

Još pre preko 20 godina smo nalazili greške u Veneovim zbirkama, ali nije tačno da ih je bilo tako mnogo. Bilo je tu, naravno, štamparskih grešaka, a i onih u kojoj je bilo problema sa suštinom, ali te zbirke su ostale neprevaziđene i meni je bilo pravo zadovoljstvo i izazov savladjivati nove i nove serije zadataka. Verujem da su brojni ljudi sa sličnim iskustvom.

shon

pre 12 godina

Za greske znaju svi, ali niko nece da se cima da ispravlja... vec se prestampavaju iz izdanja u izdanje. Ipak, cifra od 15 000 gresaka zvuci preterano, imajuci u vidu da sama zbirka nema toliko zadataka - tako da ovo kao da je sa onog sajta sa opicenim vestima.

sx

pre 12 godina

Ima gresaka, ali i kada sam ih nasao i obavestio nastavnika matematike nisam dobijao cuske. Obrazlozenje za gresku bilo da postoji vise izdanja zbirke i da su u novijim zbirkama ispravljene uocene greske iz prethodnih izdanja ali se i pojavljuju nove greske u novim zadacima. Matematika nije bauk.

nijebitnoime

pre 12 godina

joj sto neko laze... kao niko nije primecivao, a ucenici koji primete dobiju ukor ili cusku ahhahahahah

naravno da se primecivalo i naravno da su ponekad profesori ukazivali na greske, a nekad i mi djaci. stvar je jednostavna, nikada se nisu prelazili svi zadaci vec se uvek radilo par primera na casu + deo za domaci i samim tim niko nije vodio evidenciju koliko je gresaka.

a onaj sto je nasao 15000 gresaka, pod uslovom da je nasao sigurno je pregledao svako izdanje i reizdanje... vrlo zanimljiv hobi :D

pravda za Venea! ;-)

pre 12 godina

Svojevremeno sam u cilju pripreme prijemnog na ETF uradio sve cetiri Veneove zbirke. Tacno je da ima puno gresaka, ali su one u 99.9 slucajeva, ako ne i celih 100%, stamparske.
Prestanite sa hajkom na Venea!!!!

vj

pre 12 godina

Nije tacno da nikada niko nije primetio i da su djaci dobijali " ukor ili ćušku". Mi smo sa nasom profesorkom ko zna koliko puta konstatovali gresku! A uzgred budi receno ne poznajem ni jednog ucenika koji je odradio sve zadatke, od korice do korice, pa ne bih mogao da znam da li ima bas 15000, ali da ima mnogo - ima.

Ana

pre 12 godina

Zavisi od profesora za komentar ako neko nadje gresku, meni se nikada nije desilo da me neko grdi zbog nadjene greske, uglavnom su me hvalili. Sa druge strane izbor zadataka u tim zbirkama je bio odlican.

bole

pre 12 godina

Moguce da je on uzeo neko starije izdanje gde ima vise gresaka. Ja sam svojevremeno koristio 30-to izdanje, i sa sigurnoscu tvrdim da nema vise od 5 do 10% gresaka (presao sam oko 3/4 svih zadataka).