Ponedeljak, 23.04.2012.

16:12

Prevarom do stipendije i NASA

Fizički fakultet u Beogradu podneo je krivičnu prijavu protiv mladog naučnika Stefana Vlajkovića zbog sumnje da je falsifikovanim ocenama dobio stipendiju.

Izvor: B92

Prevarom do stipendije i NASA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

iz centra dešavanja

pre 11 godina

1. Vlajković je napravio kriminalno delo i jedino što je potrebno je da bude krivično gonjen, bez ikakvog medijskog pumpanja.
2. Medijsku hajku je započeo, i dalje radi, Dojčinović (član naprednjaka), da bi blatio G17+/URS.
Kao zaključak, krivična prijava je podneta, a medijska pažnja je vezana za stranački sukob

sokrat

pre 11 godina

Ovog decka treba osloboditi svake odgovornosti i dati mu maksimalni angazman u nauci i u pozitivnom smislu iskoristiti ga na svim poljima. Ako neko treba da odgovara, to su oni koje je ne pravario, vec nadigrao. Kao i sve obicne drzave i mi treba u obavestajnim strukturama da imamo naucnike i genijalce.

Marija

pre 11 godina

Ovi komentari su zaista neverovatni... Kako ovo moze biti bruka za Fizicki fakultet? Ne moze fakultet da predvidi ko ce da falsifikuje sta. Kada je rukovodstvo saznalo o cemu se radi reagovalo je kako i treba da reaguje... Ako je ovo sramota za nekoga sramota je za Fond za mlade talente i gospodina Sutanovca koji je brze bolje potrcao da primi mladu zvezdu i da se slika! Ako cemo pravo pre je sramota za ETH nego za nas Fizicki fakultet, koji nije imao nikakvog dodira sa laznim dokumentima ovog prevaranta...
E sad mi nije jasno kakve veze imaju politicke aspiracije i privatni zivot profesora Dojcinovica sa falsifikatom koji je napravio ovaj prevarant? Da li to mozda amnestira Vlajkovica, koji je falsifikovao njegov potpis. Pri tom Dojcinovic i nije pokrenuo "hajku" na Vlajkovica, vec neko drugi sa fakulteta... Vest se odnosi na nedolicno ponasanje Stefana Vlajkovica koji zbog ovoga mora krivicno odgovarati i nikako mi nije jasno kako neko moze da iznalazi opravdanja, a mnogi mu se evo i dive... To je poremecen sistem vrednosti u nasem drustvu...
Da se razumemo ne mislim da je rukovodstvo FFa zlatno, ali ovde se ne radi o tome...

Ana (bivsi student ETH)

pre 11 godina

Mislim da ovde ljudi ne znaju kako funkcionise sistem u inostranstvu.

Prvo, bas na ETH u Cirihu, doktorat se moze upisati ukoliko se prvo prijavite kod nekog profesora, pa vas on primi u svoju grupu, placa vas od svojih grupnih para, a vi onda trebate da se prijavite doktorskoj skoli i podnesete svoja uverenje o diplomiranju, ako ne i diplomu. To uverenje oni nemaju nacina da provere, jer imaju studente iz svih zemalja sveta, svaki univerzitet ima drugaciji sistem i oni samo mogu da veruju onome sto vide. Koga uopste u Srbiji da pozovu da bi proverili njegovu diplomu? Uostalom, na ETH ima jako puno nasih postdiplomaca i iz iskustva pretpostavljaju da su dokumenta u redu.

Drugo, drzanje vezbi nije nikakva cast i to je obaveza svakog doktoranta. Doktoranata ima nekoliko hiljada samo na ETH u ovom trenutku. I SVI oni drze vezbe, jer su za to i placeni. Dovoljno je samo da su upali u neku grupu i da im njihov profesor odredi koji predmet ili laboratorijsku vezbu ze oni drzati. Ima puno njih koji prekinu doktorate ili budu izbaceni, jer ne zadovaljavaju kriterijume nakon nekog vremena, ali svi su oni drzali nekakve vezbe. Dakle, nista specijalno to nije, niti je to nekakva cast.

Trece, ako proverite na Googlu, Stafan Vlajkovic zaista jeste primljen u grupu na fizickoj hemiji (na sajtu grupe pod News jos uvek stoji nesto tipa: Welcome Stefan Vlajkovic, sa datumom od pre godinu dana). Medjutim, njega vise nema medju doktorantima te grupe, niti se moze naci u adresaru fakulteta. Znaci, on vise tamo ne radi!! Da li zato sto su ubrzo otkrili njegovu prevaru, pa ga automatski izbacili, ili prosto nisu bili zadovoljni njime, pa su ga opet izbacili. Sve u svemu, on na ETH uopste vise ne radi, jer iako na prvu loptu mozete da ih prevariti, da li zaista iko misli da sa polozenih 7 ispita imate znanje da zavrsite doktorat i drzite vezbe na bilo kojem fakultetu, a ne na prestiznom ETH?

Cetvrto, njegova prevara je sramota ne za ETH koji ga je izbacio, vec za Srbiju i njene organe. Da li je tesko proveriti o kakvom se projektu radi pre nego sto ga primi ministar? Prevare sa diplomama i uverenjima mogu da zamislim da neko moze da izvede, ali cim dodje do ozbiljnih stvari tipa lansiranja satelita, da li je moguce da ne postoji jedna osoba koja moze da pogleda po internetu ko je taj tip i kakav je to projekat? Inace, jedini projekat na kojem je on upisan na ETH je bio vezan za fizicku hemiju, a tema nema nikakve veze sa satelitima.

Полимат

pre 11 godina

Знам да ће ме многи критиковати због овога, али морам да изнесем сопствено мишљење које ће се разликовати од хорских погрда. Ако је овај мали заиста успео да обмане толике институције у којима постоји вишестепана контрола података, увери их да је то што није, а што су они мислили да јесте и чак добије прилику да води вежбе на том швајцарском факултету (ваљда се тамо врши нека евалуација наставе, на основу које се види да ли човек зна о чему прича), онда је он геније, као Леонардо Ди Каприо у филму "Ухвати ме ако можеш" (Catch me if you can) и према њему се треба управо тако опходити. Држава или неки систем изнад ње треба да му понуди посао на заштити од других махера ове врсте, јер нико боље не може осмислити систем за заштиту од крађе или преваре него врхунски лопов или преварант.

i sta sada?

pre 11 godina

Super, bas ste me obradovali. Ja sam tu stipendiju izgubio za jednu stotu ocene. Verovatno zbog ovakvih partijskih mladih talenata.

Gordano Bruno

pre 11 godina

Cudi me da nikome od vas nije palo na pamet da je ovaj mladi "naucnik" mozda ostatak ispita polozio u Svajcarskoj i da je tu i doktorirao. Sigurno u Srbiji moze da prodje svasta, pa i nesto ovakvo, ali ne verujem da je to proslo u Svajcarskoj. SAVET: prvo dobro proverite vest, pa onda okrivljujte! Naravno, ovo se najvise odnosi na dekana fakulteta u Beogradu koji je "otkrio Ameriku" pa opuzio. hehehe

Dr. Petrovic

pre 11 godina

@(haha, 23. april 2012 21:19):

Nisi potpuno u pravu. Svaki objavljeni rad u bilo kom naucnom casopisu ima tkz. Acknowledgements na kraju rada, gde se autori mogu zahvaliti drugim naucnicima na razmeni misljenja ili na pazljivom citanju manuscripta i datim sugestijama, itd. Takodje, tu se obznanjuje i finansijska pomoc (grant money), ali mogu i specijalne stipendije doktoranata ili postdoktoranata nekog od autora na radu. Dakle reci: "This work has been supported by the NSF grant PHY 0123456 and NIH GM0123456. This work was also in part supported by National Project, “Progetto FIRB Rete Nazionale per lo Studio della Proteomica Umana (Italian Human ProteomeNet)”, Ministero dell' Istruzione, dell'Università e della Ricerca (MIUR), [RBRN07BMCT_014], to S. Bufon and Progetto Strategico Ric. 002, Cip PS 101, POR 2000/06 to L. Papa."

Evo ovde se u konkretnom primeru dvojica od autora zahvaljuju izmedju ostalog i italijanskom Ministarstvu za nauku. Nije nista neobicno reci, na primer: M. Maric was supported by the scholarship of Serbian Ministry of Science and Technology (SMST-012345/2012).

Medjutim, ono sto je mene licno iznenadilo na Youtube clip-u je da se Ministarka ustvari iznenadila i "neobicno" obradovala da je tako nesto uopste moguce, kao da je to nesto sasvim novo, sto niko nikad nije do sada uradio!
Ja objavljujem radove u vodecim svetskim casopisima i pre petnaestak godina, kad sam pocinjao da publikujem svoje radove, sam se 2 puta iz kurtoazije zahvalio ICN-Galenika na stipendiji koju sam primao jos dok sam studirao u Beogradu (dakle retroaktivno). Doktorske studije i sve radove koje sam objavio sam radio u inostranstvu. I tada je postajala nekakva stipendija Ministarstva za nauku, koju naravno nisam dobio od kojekakvih, pa nisam ni imao priliku da im se zahvalim u mojim radovima. Ponavljam, nije nista neuobicajeno pomenuti i tu stipendiju, a kvalitet rada ce jedini biti merodavan, gde ce te publikovati svoj rad.

S postovanjem!

ministar_čićJo

pre 11 godina

Šteta sto ga provališe bio bi on jednog dana dobar političar.
(Dragan, 23. april 2012 21:25)

zašto "bio bi"?? u čemu je problem?

stefan

pre 11 godina

Dakle, da pocnemo sistematicno! Gospodin Ivan Dojcinovic! Prodekan za nastavu fizickog fakulteta, koji je ostavo zenu i dete zbog studentkinje?! (Sve sto govorim je istina i moze se porveriti) Njega ne poroveravati? Za to se gubi posao i ugled svuda u svetu? Isti je takodje poznat kao samoproklamovani buduci ministar nauke jer je istaknuti clan SNS-a. U nekoj nejasnoci sa Vlajkovicem, koga poznajem licno i za koga takodje mogu da kazem da nije cvecka, ali daleko od toga da je los covek i kriminalac, doticni v vidi sansu da kroz blacenje Vlajkovica profitira jer se Vlajkovic vise puta slikao sa rezimom. Pa takav castoljubiv covek koji je oko sebe okupio najgore studente na fizickom fakultetu i na studentskim putovanjima vise puta pokusavao da organizuje orgije zeli nekome nesto da kaze. Da je preko puta njega neki ozbiljan kriminalac i nitkov zamislio bih se kome da verujem a kamoli sada. Dalje, dekan gospodin Zekovic kolko sam ja cuo po fizickoj carsiji kod istog se i dalje mogu kupiti friske diplome ko burek u pekari u 6 ujutro. Milsite o tome..

MIlan

pre 11 godina

http://www.youtube.com/watch?v=8BU_PltqCmo

Govor ovog experta na dodeli stipendija...Naravno postavljen od ujedinjenih regiona,cisto da se ne pitate iz koje je lik stranke :)
Expert bas kakvi su i svi u toj stranci ukljucujuci i onu nesrecnicu koja mu aplaudira i dobacuje odusevljeno svaka cast :)

Зоран

pre 11 godina

Овде можемо да се запитамо како он то одговарао цриришком факултету, још радио докторат, предавао тамо, а код нас није ни завршио факултет.
После тога би могли да се запитамо шта то наши факултети дају осим парчета папира.

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

@Alex.
Hvala puno na odgovoru. Ja bas mislio da je Leo Martin rodom iz Like ili sa Korduna. Nekako mi ime zvuci krajiski. A sad brzo na vikipediju, pa proveri sta pise za sarkazam ili ironiju.

Student iz Svajcarske

pre 11 godina

I sad treba zbog ovog smr*d* neko da dovodi u pitanje moju diplomu koju sam krvavo odradio.
Nije ni cudo sto misle da smo lopovi, prevaranti i mafijasi. Sami sebi gradimo ugled u svetu.
Do sada smo se vadili da su uglavnom braca Kosovari ti koji sa srpskim pasosem prave sra*a po Svajcarskoj. Sta sad da kazemo?

Zmaj

pre 11 godina

Ma sta se cudite,pa svi profesori sa pravnog iz KG koji su bili uhapseni za mito,sad na jos boljim pozicijama,a jadnog Cvorovica isterase sa istog jer nije radio sta i oni. Ma svi fakulteti su nam neozbiljni,jer da ima pravde,ne bi i kurta i murta imali diplome. Postade faks kao nekad sredja skola kakvo je vreme..

Miki

pre 11 godina

Stvarno je stravično teško okačiti na Univerzitetskom sajtu, dva polja za proveru validnosti diplome. U jedno se upiše broj diplome a u drugo matični broj i vidi čuda, izadje potvrda da li je neko dilpomirao ili ne. Slično, na sajtu fakulteta se okače dva polja, broj indeksa i matični broj i gle čuda, izadje spisak položenih ispita. Doda se još kontrolno polje za verifikaciju prisutnosti čoveka, tipa 6 + 4, da ne bi neko kačio botove za automatsko popunjavanje... Ma mnogo teško, to je čudo jedno. Mnogo je lakše loviti ove i ovakve koji nas blate po belom svetu!!!!

milisav

pre 11 godina

Svaki put kada kazem da smo kao drustvo dodirnuli dno i da nam konacno predstoji dug povratak do povrsine, stvarnost me demantuje. Je l' ima bre nesto u ovoj zemlji da je normalno?

Naucnik

pre 11 godina

Uvazenom forumu bi preporucio knjigu "The Great Betrayal:Fraud in Science" Tamo cete videti da svuda u svetu i po najpoznatijim svetskim univerzitetima ima lopova i varalica. Mozda je malisa i citao knjigu i naucio da je lazove vrlo tesko uhvatiti u moderno vreme gde se sve radi ubrzanim tempom i gde je fundamentalni teski rad zamenjenjem pricicama i grandioznim idejama koje nemaju veze sa zivotom.

Zoran

pre 11 godina

Ovaj dečko ima dobre predispozicije da u bliskoj budućnosti postane visoki funkcioner ove države, Srbije.
Ume da laže, i to na najvišem nivou !

Marko

pre 11 godina

A kad pogledate Video, zar ne prepoznajete gestikulaciju i pokrete nekih politicara.

1. Dacic
2. Vucic

isti.....nije ni Jeremic daleko. Odgledajte ovaj video 10 puta, da znate da ih prepoznajete.

466453

pre 11 godina

(zexxx, 23. april 2012 21:17)

Licno sam ubedjen da su djilkosi sa Fakulteta osujeceno jer ih je ispreskako, skroz legalno. Garant nije hteo da gubi vreme na bezvrednim i bespotrebnim predmetima vec se usmerio da iskoristi ne kompatibilitet nasieg skolskog sistema i zaobidje, polozio specificne ispite koji su razlika u odnosu na nase i na osnovu cele sume isao dalje.

Podrzavam ga u borbi protiv zastarelih nastranih mutavaca koje je zaobisao, dinosaurus fizikusa!

Miljan

pre 11 godina

Dakle, u državi u kojoj se desi afera "Indeks" (koja se završi tako što su skoro svi učesnici u njoj UNAPREĐENI!), u kojoj je normalna stvar da se seminarski radovi kopiraju s interneta (i to ne samo normalno, nego i OČEKIVANO - nenormalno je pisati ih sam), u kojoj dekan jednog fakulteta kaže da nema disciplinske mere da se ograniči samovolja profesora, pa profesorka može ljude deset godina da obara... odjednom je šok vest da je neko uradio što je uradio ovaj momak? Zaustavite planetu, hoću da siđem.

Marko

pre 11 godina

Nisu mi jasni ljudi koji hvale ovakvog lika i jos likuju sto je prevario mnoge. Posto studiram i sam na ETH znam da se ovde bez valjane diplome ne moze upisati fakultet. Moja diploma je bila u sekretarijatu par meseci da bi bila proverena da nije falsifikat i to je standardna procedura.
Verovatno je ovaj lik falsifikovao neki interni dokument na nasem fakultetu (mozda nesto i proturio preko gore navedene salteruse Mice) a na kraju dobio diplomu iza koje je stao Beogradski Univerzitet. Ako sam zaista u pravu, onda je steta po ugled BU ogromna. Ovo ce umnogome smanjiti mogucnost nasim (zaista sjajnim) studentima da ubuduce dodju na ETH.

maree

pre 11 godina

Decko je prevarant. To sto je zaista veoma unikatan i interesantan slucaj ga ne cini manjim prevarantom. Ne stvarajte takve idole. Inace sutra ga vec vidim u nekoj politickoj stranci, ma borice se za njega. Ima decko sve kvalitete da bude predsednik ili barem ministar.

Igor

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)
Meni deluje kao patološki lažov. Naravno, to verovatno ne bih pomislio da ne znam o čemu se radi, ali taj govor tela, ti pokreti, taj pogled, ma idi bre. Žešći psycho.

hm......

pre 11 godina

Voleo bih kada bi se na jos nekim fakultetima izvrsila provera diploma. Prosto je neverovartno da pojedini ljudi koji se na fakultetu nisu ni dana pojavili, sebe predstavljaju za nekakve dipl. ovo ili ono, master ko zna cega ili magistar necega.....

Dule

pre 11 godina

Možda je glupo prejaka reč, ali priglupo, to nekako ide uz poštenje. A znamo, šta, da je snalažljivost je stvar, koja pored IQ, doprinosi "oceni" o kvalitetu ljudskijeh duša...

Rodny Trotter

pre 11 godina

Samo otkucajte na YouTube: Stefan Vlajkovic, stipendista Dositeje za doktorske studije na Tehnoloskom institutu u Cirihu.
Znaci dovoljno je da ga vidite i sve ce vam biti jasno, mali je pravi Del Boy!

lika

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)

Tek kada sam pogledao video sve mi je postalo jasno. Usput, da primetim, video je postovan od strane korisnika koji se zove 'ujedinjeniregioni' - valjda je sve jasno.

Malo Zakeralo

pre 11 godina

Prvo, momak je izvrsio krivicno delo . Dakle, treba ga primereno kazniti. Drugo, kako mi uopste znamo da je on na doktorskim studijama na ETH? Kako je falsifikovao uverenje sa Fizickog fakulteta, tako je mogao da falsifikuje i uverenje sa ETH. Trece, otkud vam to da je NASA zainteresovana za njegovu ideju? Ta informacija je opet potekla od njega. Ne secam se da je iko kontaktirao nekog u NASI. Dakle, vi sto se lozite kako je decko genije i kako je eto NASA prpoznala kvalitet, prestanite. Sto se mene tice, momak je dobar lazov i kriminalac. I nista vise od toga.

haha

pre 11 godina

Trenutak kada drži govor : " Kada budem objavljivao radove u vodećim svetskim časopisima dopisaću fond za mlade talente ", a oduševljena ministarka " Bravo! aplauz" hahahahahahahaha jao koliko treba da nemaš pojma o nauci pa da tako reaguješ. To bi bilo kao kada bi napisao rad, poslao ga u The Science i kao instituciju naveo pečenjaru "Veselo prase" i očekivao da oni to prihvate.

Trixter

pre 11 godina

Mladi 'naucnik' je neciji ocigledno, ali nije dovoljno zastitio sebi ledja i usao je s nekim u sukob. Baraba i prevaranata ima na sve strane, a najvise na samim fakultetima, tako da ni ne cudi otkud ideja da se vara. NASA i Srbija to mi zvuci kao stavljanje reci Bog i inflacija jedne pored druge.

Zavrsio sam fax, ova drzava nije bas zaintresovana za taj "omanji podatak" u mom CV-u

pre 11 godina

Ako je ovo uradio sam, onda stvarno svaka mu cast !
Ako je imao pomagace (tipa gospodje iza njega ili slicnih) onda bruka !

doktorant

pre 11 godina

Hahahaha kralj! Pola ljudi u Srbiji koji se bave naukom nemaju pojma o nauci, doktorirali su samo zato što im je mama,tata, kum ili tetka profesor na nekom fakultetu. Dovoljno je da se pojavi neko i počne da maše stranim diplomama i papirima i domaćim naučenjacima će zinuti pedu na evriće toliko da će moći da im radi šta god poželi. Zanimljivo je da ga je ceo državni i naučni vrh primio i poverovao tj. nije bio u stanju da proveri priče koje im je pričao. Pa vi sada vidite gde se mi nalazimo.

Vladimir

pre 11 godina

"Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)"

Kakav lik, sve vreme umire od smeha, a ovi se odusevljavaju.

zexxx

pre 11 godina

"- Sa osnovnih studija sam prvo otišao u letnju školu i Cirihu, položio razliku u ispitima i na osnovu toga upisao doktorske studije. Na osnovu toga sam i dobio stipendiju Fonda. Fizički fakultet sam obavestio da sam postao asistent na Tehnološkom institutu u Cirihu, tako da ne znam o čemu je reč - kaže Vlajković."

Pera lozac

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
http://www.youtube.com/watch?v=8BU_PltqCmo

Maki

pre 11 godina

Mladom srpskom Ostapu Benderu svaka čast. Čovek je nesumnjiv talenat za muljanje visokog nivoa i uopšte me ne čudi što je izbunario domaću stipendiju. Mora mu se odati priznanje jer je ipak morao da se potrudi da smisli uverljivu šemu, za razliku od nekih koji dobijaju sve moguće (domaće) stipendije samo na jedan telefonski poziv tatice ili mamice, ali ih nisu ništa više zaslužili od ovog mladog umetnika.
Jedino što ne razumem je kako je mislio da se provuče u Cirihu? Tamo nije na domaćem terenu i muljanje i vaćarenje na srpski način nikako ne prolazi. Zar je stvarno mislio da će tek sa nekoliko položenih ispita (ako ih je uopšte položio) na našem Fizičkom fakultetu uspeti da opstane duže od 15 minuta kao doktorant u Cirihu? Nije Cirih Kragujevac, bre!
Možda je čvrsto verovao u ono da sreća prati hrabre i da će kad se jednom domogne Ciriha već smisliti nešto na licu mesta.
Ili je kao i svi rođeni prevaranti i ovaj u stvari kockar koji, verovatno nesvesno, samo testira dokle ga služi sreća pre nego što ga provale.

p.petko

pre 11 godina

Decko je OK. Sta vi imate protiv njega? Koliko ja vidim on je odlican studen. To sto je svoje ocene podelio na kolokvijume to je njegov izbor( ovo je primedba na njegov broj ocena).
Kako bi vi predmet koji ste polagali iz 4 kolobijuma predstavili : kao jednu ocenu ili cetiri? Da li je on zasluzio to stipendiju, ili ne?
Da li on ima ideju, ili ne?
Ako je progurao ideju u NASA-i on potpuni OK lik.

Bane

pre 11 godina

Eh, ljubi ga bivša ministarka sporta, eno je na slici iza njega. Kada ćemo saznati kojim zaslugama je i ona sada na novoj funkciji uz platicu od cca 14.000 eura negde u Evropi...

Anon

pre 11 godina

"Bili jednom u jednom avionu...jedan Englez, jedan Bugarin i Francuz, je li?! i...jedan Srbin...Era!!
E sad ja, ovaj, ne znam bas kako je sve to islo po redu, samo na kraju, Srbin je bio najpametniji i sve je nadmudrio!".

Riki

pre 11 godina

A šta ćemo sa falsikovanim naučnim radovima u koje se ljudi upisuju masovno a nisu uopšte ni na koji način u njima učestvovali ili čak prevazilazi opseg njihova naučne oblasti? Cirkus koji funkcioniše bez ikakve kontrole!

Neutralni

pre 11 godina

Zanima me da li je ovaj tip imao pomagace. U svakom slucaju odrati ga za primer. Druga stvar: ovaj slucaj pokazuje koliko je zapravo komplikovana birokratska procedura losa stvar. Uparena sa losim birokratama, pravi desetostruku stetu. Na kraju krajeva evo sta znaci preterano poverenje u pecat, cemu su nase birkrate sklone.

papillon

pre 11 godina

Jeste da nije fer, ali ovaj mali bar nije jajara, hrabro je igrao. Nije mu bilo dovoljno sto se uvalio na ETH i da drzi "low profile". Upleo je cak i NASU ako je istina. Neko bi ga druknuo kad tad.
Sad bi bila fora da "proizvede" indeks nekog socioloski orijentisanog fakulteta i kaze da je sve ovo bio jedan experiment in vivo.

Miki

pre 11 godina

Ima još falsikovanih genijalaca kao onaj što je proglašen za "naijboljeg doktora u Americi" pa smo posle dobili informaciju od lekara iz Amerike da takva titula ne postoji i da je sve laž. Ali naše novine su pisale to jako pompezno, nažalost.

mama

pre 11 godina

Zbog ovakvih i sličnih prevara deca koja su pošteno zaradila ocene nisu mogla dobiti stipendiju koju su zaslužili. Važno je da se g-dja ministarka fotografisala a nije proverila da li je bilo nameštaljki i zloupotreba. Tako i prilikom zapošljavanja ima svega samo ne i pojava da studenti koji su u roku završili fakultet a nemaju VEZU dobiju posao u državnim organima. Jadno!!!

Ljudi ovde hvatajte krivine, ne razbijajte previse glavu, jer ako se stvarno trudite rizikujete da vas proglase ludim.Pozdrav

pre 11 godina

Za svaki ispit na KG pravnom sam dobijao nervni slom,dok su neki imali pun indeks i bez pojavljivanja.Srbija zemlja postenja.

Marko Komlos

pre 11 godina

Želim da čestitam kolegi zato što je uspeo u svemu, samo neka još javno odbrani svaku desetku, ali jednako sa njim neka stanu u red i sve desetke svih kolega iz tih predmeta, tako da se zna ko koliko zna. E kad svi odbrane svoje desetke onda ćemo znati da li je sa znanjem ili bez njega rađeno. Ja bih potpuno podržao kolegu ako on zna da primeni znanje. Ja JAVNO stajem u odbranu kolege.

fizicar

pre 11 godina

Sta je onda tacno o satelitu? NASA sigurno daleko vise ceni dobru ideju od beogradske diplome. Decko mozda ipak ima talenta (pored ocigledne "snalazljivosti") i mozda ga ne bi trebalo odmah poslati na giljotinu zbog gluposti koje je napravio.

MrDr

pre 11 godina

Institut u Cirihu je možda i pozvao fakultet u Beogradu da proveri tacnost informacija, a razgovor je po svemu sudeći tekao ovako:
Cirih: Good afternoon! Do you speak english?
Beograd(šalteruša Mica): Jes, bat of kors.
Cirih: I'm calling from Zurich Institute of Technology...
Mica: Stamena pristavi dve kafe...
Cirih: Excuse me?
Mica: No, no, go on.
Cirih: We would like to check some informations about student of your faculty: Stefan Veljković.
Mica: Džast a moment. (U pozadini se čuje diskretno nabadanje po tastaturi isključenog računara veštačkim noktima) Jes, jes hi voz d best avr student.
Cirih: Thank you for the information.
Mica: Ju ar velkam, meri krismas! (Spusta slusalicu, Stamena ulazi u kancelariju i donosi kafe)
Stamena: Ko te to zvao?
Mica: Ma neki se prave englezi, mene su našli da prevare!

:D

Srba

pre 11 godina

"S druge strane, vrlo mi je cudno kako to da Zurich ili Fond nije mogao da izvrsi adekvatnu proveru dokumenata blagovremeno?!
(Nesh M., 23. april 2012 18:12) "

Pa tamo ne razumeju cirilicu.

dcc

pre 11 godina

Sada pola ljudi ovde kaže "svaka čast". A za neku sledeću temu će pola (o sličnoj polovini se radi) ljudi da pljuje državu, vlast i sve što ima veze sa tim. U Americi, ovakav postupak bi ovom dečku uništio život. U pravnom i svakom drugom smislu. Kod nas neće, jer ga mnogi podržavaju u tome što je zeznuo državu i fakultet. A dečki je falsifikovao uverenje fakulteta na kojem je položio samo 7 ispita. On je ispisao desetke za još najmanje 30 takvih ispita na takvom uverenju, falsifikovao potpis prodekana za nastavu i pečat fakulteta. A sve to u cilju pribavljanja materijalne koristi. Pa je još izašao pre 200 ljudi i održao onakav govor. Imate na youtube-u. A "jadna" Snežana Samardžić iza njega pada u trans i viče "bravo".
A naše društvo boluje od teške bolesti. A ta bolest je mržnja prema državi i institucijama. Možda zato što nam je država u vreme komunizma bila jako "stroga".

ana

pre 11 godina

ja ne vidim nista cudno. Pa pola novopecenih doktora nauka (narocito ekonomski privatni fakulteti) su doktorirali na primeru cistog plagijata. Znam zenu koja je doktorirala ekonomiju na privatnom fakultetu gde joj takodje radio i otac , a dekan fakulteta je tatin prijatelj, na temu kojom se nikad u praksi nije bavila,tj. ono nesto malo staza rada u bankama (uglavnom rukovodeceg kao prvo radno iskustvo) iskoristila je da kopira interne procedure banke i da ih pretvori u ispitno stivo na fakultetu koje studenti placaju! Moze samo u ovoj zemlji!

procesljavanje

pre 11 godina

Naucnik se od malih nogu spremao za nekog ministra. Nego ovde komisija treba da se proceslja!
Kakvi sve 'kursisti' vode drzavu nije ni cudo u kakvoj smo situaciji.

Nesh M.

pre 11 godina

Ne vidim sta je cudno u ovome slucaju - mladi gospodin je samo postupio tacno onako kako ga je drzava ucila poslednjih 30tak godina...
S druge strane, vrlo mi je cudno kako to da Zurich ili Fond nije mogao da izvrsi adekvatnu proveru dokumenata blagovremeno?!

Pera Zdera

pre 11 godina

Decko je obisao nekoliko Instituta, primio ga je predsednik drzave i ministar odbrane... Na zalost, verovatno cemo opet i opet da vidimo Scepana Malog / barona Mithauzena. Mozda i kao kandidata za drzavnu funkciju, posto obicno na ta mesta dolaze ljudi koji znaju samo da pricaju.

Amateri

pre 11 godina

Taj decko je samo potvrdio kolika smo banana drzava. Samo zbog nacina na koji je izmuzao pare ovim klovnovima iza, treba da mu se isplati sve. Takav nam treba za premijera, a ne voshtani lutak koga ni Palma ne bi u muzej.

erazmo beogradski

pre 11 godina

Da zakljuchimo:

1 - bruka i sramota za BU i Fizichki fakultet

2 - josh jedan dokaz da se na fakultetima BU-a uglavnom nishta pametno i korisno ne nauchi - chim je sa samo 7 polozenih/nauchenih ispita dobio posao u Institutu u Shvajcarskoj i saradjuje sa NASA-om... :)

pilula

pre 11 godina

sramota za tog mladog coveka, i sramota za institucije koje su dozvolile da se pare poreskih obveznika daju prevarantima umesto onima koji se trude i koji ih zasluzuju. da par revnosnih studenata nije bilo odlucno da istera stvar na cistinu, mi bi i dalje slusali o srpskim satelitima.
svajcarska ce takodje da mu oduzme stipendiju za doktorat, a mozda ce i krivicno da odgovara za prevaru u svajcarskoj.

Dragan

pre 11 godina

Propusta ima svuda, kao sto je skoro bilo za nekog predsednika za kog su utvrdili da je falsifikovao diplomu. Ima toga kod nas jos koliko volis. Proslo je vreme falsifikata, sad odes kod Mice na mega, malo te pomazi po zadnjici (ako si zensko) i eto diplome.

Neko

pre 11 godina

Šta mislite, koliko je u Srbiji takvih? Ovaj se drznuo da ode toliko daleko, da dobije stipendiju za mlade talente. Šta mislite koliko je onih koji se zaposle sa lažnim diplomama. Radim 34 godina, diplomirani ekonomista, a sada samo osvanu sa takvim diplomama, bez studiranja, bez ičega. Ideja o objavljivanju spiskova je stvarno neophodna, da bi se takvi izopštili i sprečile laži i prevare. Hitno.

smrtnik

pre 11 godina

Blago nama sta nam se sve desava i sta dozvoljavamo sebi. Da nas zutokljunci podanistavaju. Malo nam je sto nas drugi satanizuju, pa cak i sami sebi udaramo kajle do propasti.

Inzenjer

pre 11 godina

Sada samo jos I da saznamo cije je dete I u kojoj stranci mu je tata ili mama!?!

A sto se tice BU I njihovog ugleda, bolje je da se pokriju usima I cute!!!

Alex

pre 11 godina

Mare (Dorcol) pismeni decace sa Dorcola.Leo Martin je umetnicko ime Milošu Joviću.
Inace, je pokusao ono sto uspeva samo politicarima !

koliko je tatinih sinova ovako otišlo

pre 11 godina

To NASA hoće da nam učini i lansira Davinićev satelit koji smo platili 45 miliona dolara Izraelu. Samo da ne prođe kao severnokorejski.

baronrajo

pre 11 godina

A decko je drzao bash inspirativan govor, bio i cuo :D
Ne treba njega, vec ostatak ekipe koja mu je obezbedila stipenduju u corku za neodgovorno trosenje narodnog novca ... strasno

Jelena-diplomac Fizickog u Beogradu

pre 11 godina

Potpuno podrzavam ovu inicijativu. Ne vidim razlog da fakulteti nemaju na svojim sajtovima dostupne podatke o svojim diplomcima.
Ovom prevarantu porucujem da nije slucajno sto malo ljudi dipomira fiziku na Beogradskom univerzitetu.
Neka nam se pridruzi. Ako je zasluci diplomu, dobice je.Moze da uci i u zatvoru.

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

Al najjaca je ekipa iza, Snezana i Leo Martin. Ja bih proverio i da li je Leu Martinu to pravo ime.
PS. A bio bi decko car da navuce i Nasu za satelit.

Nesh M.

pre 11 godina

Ne vidim sta je cudno u ovome slucaju - mladi gospodin je samo postupio tacno onako kako ga je drzava ucila poslednjih 30tak godina...
S druge strane, vrlo mi je cudno kako to da Zurich ili Fond nije mogao da izvrsi adekvatnu proveru dokumenata blagovremeno?!

MrDr

pre 11 godina

Institut u Cirihu je možda i pozvao fakultet u Beogradu da proveri tacnost informacija, a razgovor je po svemu sudeći tekao ovako:
Cirih: Good afternoon! Do you speak english?
Beograd(šalteruša Mica): Jes, bat of kors.
Cirih: I'm calling from Zurich Institute of Technology...
Mica: Stamena pristavi dve kafe...
Cirih: Excuse me?
Mica: No, no, go on.
Cirih: We would like to check some informations about student of your faculty: Stefan Veljković.
Mica: Džast a moment. (U pozadini se čuje diskretno nabadanje po tastaturi isključenog računara veštačkim noktima) Jes, jes hi voz d best avr student.
Cirih: Thank you for the information.
Mica: Ju ar velkam, meri krismas! (Spusta slusalicu, Stamena ulazi u kancelariju i donosi kafe)
Stamena: Ko te to zvao?
Mica: Ma neki se prave englezi, mene su našli da prevare!

:D

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

Al najjaca je ekipa iza, Snezana i Leo Martin. Ja bih proverio i da li je Leu Martinu to pravo ime.
PS. A bio bi decko car da navuce i Nasu za satelit.

baronrajo

pre 11 godina

A decko je drzao bash inspirativan govor, bio i cuo :D
Ne treba njega, vec ostatak ekipe koja mu je obezbedila stipenduju u corku za neodgovorno trosenje narodnog novca ... strasno

Dragan

pre 11 godina

Propusta ima svuda, kao sto je skoro bilo za nekog predsednika za kog su utvrdili da je falsifikovao diplomu. Ima toga kod nas jos koliko volis. Proslo je vreme falsifikata, sad odes kod Mice na mega, malo te pomazi po zadnjici (ako si zensko) i eto diplome.

Jelena-diplomac Fizickog u Beogradu

pre 11 godina

Potpuno podrzavam ovu inicijativu. Ne vidim razlog da fakulteti nemaju na svojim sajtovima dostupne podatke o svojim diplomcima.
Ovom prevarantu porucujem da nije slucajno sto malo ljudi dipomira fiziku na Beogradskom univerzitetu.
Neka nam se pridruzi. Ako je zasluci diplomu, dobice je.Moze da uci i u zatvoru.

Inzenjer

pre 11 godina

Sada samo jos I da saznamo cije je dete I u kojoj stranci mu je tata ili mama!?!

A sto se tice BU I njihovog ugleda, bolje je da se pokriju usima I cute!!!

Anon

pre 11 godina

"Bili jednom u jednom avionu...jedan Englez, jedan Bugarin i Francuz, je li?! i...jedan Srbin...Era!!
E sad ja, ovaj, ne znam bas kako je sve to islo po redu, samo na kraju, Srbin je bio najpametniji i sve je nadmudrio!".

erazmo beogradski

pre 11 godina

Da zakljuchimo:

1 - bruka i sramota za BU i Fizichki fakultet

2 - josh jedan dokaz da se na fakultetima BU-a uglavnom nishta pametno i korisno ne nauchi - chim je sa samo 7 polozenih/nauchenih ispita dobio posao u Institutu u Shvajcarskoj i saradjuje sa NASA-om... :)

dcc

pre 11 godina

Sada pola ljudi ovde kaže "svaka čast". A za neku sledeću temu će pola (o sličnoj polovini se radi) ljudi da pljuje državu, vlast i sve što ima veze sa tim. U Americi, ovakav postupak bi ovom dečku uništio život. U pravnom i svakom drugom smislu. Kod nas neće, jer ga mnogi podržavaju u tome što je zeznuo državu i fakultet. A dečki je falsifikovao uverenje fakulteta na kojem je položio samo 7 ispita. On je ispisao desetke za još najmanje 30 takvih ispita na takvom uverenju, falsifikovao potpis prodekana za nastavu i pečat fakulteta. A sve to u cilju pribavljanja materijalne koristi. Pa je još izašao pre 200 ljudi i održao onakav govor. Imate na youtube-u. A "jadna" Snežana Samardžić iza njega pada u trans i viče "bravo".
A naše društvo boluje od teške bolesti. A ta bolest je mržnja prema državi i institucijama. Možda zato što nam je država u vreme komunizma bila jako "stroga".

koliko je tatinih sinova ovako otišlo

pre 11 godina

To NASA hoće da nam učini i lansira Davinićev satelit koji smo platili 45 miliona dolara Izraelu. Samo da ne prođe kao severnokorejski.

Pera Zdera

pre 11 godina

Decko je obisao nekoliko Instituta, primio ga je predsednik drzave i ministar odbrane... Na zalost, verovatno cemo opet i opet da vidimo Scepana Malog / barona Mithauzena. Mozda i kao kandidata za drzavnu funkciju, posto obicno na ta mesta dolaze ljudi koji znaju samo da pricaju.

ana

pre 11 godina

ja ne vidim nista cudno. Pa pola novopecenih doktora nauka (narocito ekonomski privatni fakulteti) su doktorirali na primeru cistog plagijata. Znam zenu koja je doktorirala ekonomiju na privatnom fakultetu gde joj takodje radio i otac , a dekan fakulteta je tatin prijatelj, na temu kojom se nikad u praksi nije bavila,tj. ono nesto malo staza rada u bankama (uglavnom rukovodeceg kao prvo radno iskustvo) iskoristila je da kopira interne procedure banke i da ih pretvori u ispitno stivo na fakultetu koje studenti placaju! Moze samo u ovoj zemlji!

Maki

pre 11 godina

Mladom srpskom Ostapu Benderu svaka čast. Čovek je nesumnjiv talenat za muljanje visokog nivoa i uopšte me ne čudi što je izbunario domaću stipendiju. Mora mu se odati priznanje jer je ipak morao da se potrudi da smisli uverljivu šemu, za razliku od nekih koji dobijaju sve moguće (domaće) stipendije samo na jedan telefonski poziv tatice ili mamice, ali ih nisu ništa više zaslužili od ovog mladog umetnika.
Jedino što ne razumem je kako je mislio da se provuče u Cirihu? Tamo nije na domaćem terenu i muljanje i vaćarenje na srpski način nikako ne prolazi. Zar je stvarno mislio da će tek sa nekoliko položenih ispita (ako ih je uopšte položio) na našem Fizičkom fakultetu uspeti da opstane duže od 15 minuta kao doktorant u Cirihu? Nije Cirih Kragujevac, bre!
Možda je čvrsto verovao u ono da sreća prati hrabre i da će kad se jednom domogne Ciriha već smisliti nešto na licu mesta.
Ili je kao i svi rođeni prevaranti i ovaj u stvari kockar koji, verovatno nesvesno, samo testira dokle ga služi sreća pre nego što ga provale.

Bane

pre 11 godina

Eh, ljubi ga bivša ministarka sporta, eno je na slici iza njega. Kada ćemo saznati kojim zaslugama je i ona sada na novoj funkciji uz platicu od cca 14.000 eura negde u Evropi...

Neko

pre 11 godina

Šta mislite, koliko je u Srbiji takvih? Ovaj se drznuo da ode toliko daleko, da dobije stipendiju za mlade talente. Šta mislite koliko je onih koji se zaposle sa lažnim diplomama. Radim 34 godina, diplomirani ekonomista, a sada samo osvanu sa takvim diplomama, bez studiranja, bez ičega. Ideja o objavljivanju spiskova je stvarno neophodna, da bi se takvi izopštili i sprečile laži i prevare. Hitno.

mama

pre 11 godina

Zbog ovakvih i sličnih prevara deca koja su pošteno zaradila ocene nisu mogla dobiti stipendiju koju su zaslužili. Važno je da se g-dja ministarka fotografisala a nije proverila da li je bilo nameštaljki i zloupotreba. Tako i prilikom zapošljavanja ima svega samo ne i pojava da studenti koji su u roku završili fakultet a nemaju VEZU dobiju posao u državnim organima. Jadno!!!

pilula

pre 11 godina

sramota za tog mladog coveka, i sramota za institucije koje su dozvolile da se pare poreskih obveznika daju prevarantima umesto onima koji se trude i koji ih zasluzuju. da par revnosnih studenata nije bilo odlucno da istera stvar na cistinu, mi bi i dalje slusali o srpskim satelitima.
svajcarska ce takodje da mu oduzme stipendiju za doktorat, a mozda ce i krivicno da odgovara za prevaru u svajcarskoj.

Amateri

pre 11 godina

Taj decko je samo potvrdio kolika smo banana drzava. Samo zbog nacina na koji je izmuzao pare ovim klovnovima iza, treba da mu se isplati sve. Takav nam treba za premijera, a ne voshtani lutak koga ni Palma ne bi u muzej.

Ljudi ovde hvatajte krivine, ne razbijajte previse glavu, jer ako se stvarno trudite rizikujete da vas proglase ludim.Pozdrav

pre 11 godina

Za svaki ispit na KG pravnom sam dobijao nervni slom,dok su neki imali pun indeks i bez pojavljivanja.Srbija zemlja postenja.

Srba

pre 11 godina

"S druge strane, vrlo mi je cudno kako to da Zurich ili Fond nije mogao da izvrsi adekvatnu proveru dokumenata blagovremeno?!
(Nesh M., 23. april 2012 18:12) "

Pa tamo ne razumeju cirilicu.

doktorant

pre 11 godina

Hahahaha kralj! Pola ljudi u Srbiji koji se bave naukom nemaju pojma o nauci, doktorirali su samo zato što im je mama,tata, kum ili tetka profesor na nekom fakultetu. Dovoljno je da se pojavi neko i počne da maše stranim diplomama i papirima i domaćim naučenjacima će zinuti pedu na evriće toliko da će moći da im radi šta god poželi. Zanimljivo je da ga je ceo državni i naučni vrh primio i poverovao tj. nije bio u stanju da proveri priče koje im je pričao. Pa vi sada vidite gde se mi nalazimo.

procesljavanje

pre 11 godina

Naucnik se od malih nogu spremao za nekog ministra. Nego ovde komisija treba da se proceslja!
Kakvi sve 'kursisti' vode drzavu nije ni cudo u kakvoj smo situaciji.

Miki

pre 11 godina

Ima još falsikovanih genijalaca kao onaj što je proglašen za "naijboljeg doktora u Americi" pa smo posle dobili informaciju od lekara iz Amerike da takva titula ne postoji i da je sve laž. Ali naše novine su pisale to jako pompezno, nažalost.

Riki

pre 11 godina

A šta ćemo sa falsikovanim naučnim radovima u koje se ljudi upisuju masovno a nisu uopšte ni na koji način u njima učestvovali ili čak prevazilazi opseg njihova naučne oblasti? Cirkus koji funkcioniše bez ikakve kontrole!

Pera lozac

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
http://www.youtube.com/watch?v=8BU_PltqCmo

papillon

pre 11 godina

Jeste da nije fer, ali ovaj mali bar nije jajara, hrabro je igrao. Nije mu bilo dovoljno sto se uvalio na ETH i da drzi "low profile". Upleo je cak i NASU ako je istina. Neko bi ga druknuo kad tad.
Sad bi bila fora da "proizvede" indeks nekog socioloski orijentisanog fakulteta i kaze da je sve ovo bio jedan experiment in vivo.

Malo Zakeralo

pre 11 godina

Prvo, momak je izvrsio krivicno delo . Dakle, treba ga primereno kazniti. Drugo, kako mi uopste znamo da je on na doktorskim studijama na ETH? Kako je falsifikovao uverenje sa Fizickog fakulteta, tako je mogao da falsifikuje i uverenje sa ETH. Trece, otkud vam to da je NASA zainteresovana za njegovu ideju? Ta informacija je opet potekla od njega. Ne secam se da je iko kontaktirao nekog u NASI. Dakle, vi sto se lozite kako je decko genije i kako je eto NASA prpoznala kvalitet, prestanite. Sto se mene tice, momak je dobar lazov i kriminalac. I nista vise od toga.

Alex

pre 11 godina

Mare (Dorcol) pismeni decace sa Dorcola.Leo Martin je umetnicko ime Milošu Joviću.
Inace, je pokusao ono sto uspeva samo politicarima !

haha

pre 11 godina

Trenutak kada drži govor : " Kada budem objavljivao radove u vodećim svetskim časopisima dopisaću fond za mlade talente ", a oduševljena ministarka " Bravo! aplauz" hahahahahahahaha jao koliko treba da nemaš pojma o nauci pa da tako reaguješ. To bi bilo kao kada bi napisao rad, poslao ga u The Science i kao instituciju naveo pečenjaru "Veselo prase" i očekivao da oni to prihvate.

Marko Komlos

pre 11 godina

Želim da čestitam kolegi zato što je uspeo u svemu, samo neka još javno odbrani svaku desetku, ali jednako sa njim neka stanu u red i sve desetke svih kolega iz tih predmeta, tako da se zna ko koliko zna. E kad svi odbrane svoje desetke onda ćemo znati da li je sa znanjem ili bez njega rađeno. Ja bih potpuno podržao kolegu ako on zna da primeni znanje. Ja JAVNO stajem u odbranu kolege.

Neutralni

pre 11 godina

Zanima me da li je ovaj tip imao pomagace. U svakom slucaju odrati ga za primer. Druga stvar: ovaj slucaj pokazuje koliko je zapravo komplikovana birokratska procedura losa stvar. Uparena sa losim birokratama, pravi desetostruku stetu. Na kraju krajeva evo sta znaci preterano poverenje u pecat, cemu su nase birkrate sklone.

fizicar

pre 11 godina

Sta je onda tacno o satelitu? NASA sigurno daleko vise ceni dobru ideju od beogradske diplome. Decko mozda ipak ima talenta (pored ocigledne "snalazljivosti") i mozda ga ne bi trebalo odmah poslati na giljotinu zbog gluposti koje je napravio.

Marko

pre 11 godina

Nisu mi jasni ljudi koji hvale ovakvog lika i jos likuju sto je prevario mnoge. Posto studiram i sam na ETH znam da se ovde bez valjane diplome ne moze upisati fakultet. Moja diploma je bila u sekretarijatu par meseci da bi bila proverena da nije falsifikat i to je standardna procedura.
Verovatno je ovaj lik falsifikovao neki interni dokument na nasem fakultetu (mozda nesto i proturio preko gore navedene salteruse Mice) a na kraju dobio diplomu iza koje je stao Beogradski Univerzitet. Ako sam zaista u pravu, onda je steta po ugled BU ogromna. Ovo ce umnogome smanjiti mogucnost nasim (zaista sjajnim) studentima da ubuduce dodju na ETH.

Miljan

pre 11 godina

Dakle, u državi u kojoj se desi afera "Indeks" (koja se završi tako što su skoro svi učesnici u njoj UNAPREĐENI!), u kojoj je normalna stvar da se seminarski radovi kopiraju s interneta (i to ne samo normalno, nego i OČEKIVANO - nenormalno je pisati ih sam), u kojoj dekan jednog fakulteta kaže da nema disciplinske mere da se ograniči samovolja profesora, pa profesorka može ljude deset godina da obara... odjednom je šok vest da je neko uradio što je uradio ovaj momak? Zaustavite planetu, hoću da siđem.

Zoran

pre 11 godina

Ovaj dečko ima dobre predispozicije da u bliskoj budućnosti postane visoki funkcioner ove države, Srbije.
Ume da laže, i to na najvišem nivou !

smrtnik

pre 11 godina

Blago nama sta nam se sve desava i sta dozvoljavamo sebi. Da nas zutokljunci podanistavaju. Malo nam je sto nas drugi satanizuju, pa cak i sami sebi udaramo kajle do propasti.

zexxx

pre 11 godina

"- Sa osnovnih studija sam prvo otišao u letnju školu i Cirihu, položio razliku u ispitima i na osnovu toga upisao doktorske studije. Na osnovu toga sam i dobio stipendiju Fonda. Fizički fakultet sam obavestio da sam postao asistent na Tehnološkom institutu u Cirihu, tako da ne znam o čemu je reč - kaže Vlajković."

Vladimir

pre 11 godina

"Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)"

Kakav lik, sve vreme umire od smeha, a ovi se odusevljavaju.

Rodny Trotter

pre 11 godina

Samo otkucajte na YouTube: Stefan Vlajkovic, stipendista Dositeje za doktorske studije na Tehnoloskom institutu u Cirihu.
Znaci dovoljno je da ga vidite i sve ce vam biti jasno, mali je pravi Del Boy!

lika

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)

Tek kada sam pogledao video sve mi je postalo jasno. Usput, da primetim, video je postovan od strane korisnika koji se zove 'ujedinjeniregioni' - valjda je sve jasno.

hm......

pre 11 godina

Voleo bih kada bi se na jos nekim fakultetima izvrsila provera diploma. Prosto je neverovartno da pojedini ljudi koji se na fakultetu nisu ni dana pojavili, sebe predstavljaju za nekakve dipl. ovo ili ono, master ko zna cega ili magistar necega.....

Igor

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)
Meni deluje kao patološki lažov. Naravno, to verovatno ne bih pomislio da ne znam o čemu se radi, ali taj govor tela, ti pokreti, taj pogled, ma idi bre. Žešći psycho.

Ana (bivsi student ETH)

pre 11 godina

Mislim da ovde ljudi ne znaju kako funkcionise sistem u inostranstvu.

Prvo, bas na ETH u Cirihu, doktorat se moze upisati ukoliko se prvo prijavite kod nekog profesora, pa vas on primi u svoju grupu, placa vas od svojih grupnih para, a vi onda trebate da se prijavite doktorskoj skoli i podnesete svoja uverenje o diplomiranju, ako ne i diplomu. To uverenje oni nemaju nacina da provere, jer imaju studente iz svih zemalja sveta, svaki univerzitet ima drugaciji sistem i oni samo mogu da veruju onome sto vide. Koga uopste u Srbiji da pozovu da bi proverili njegovu diplomu? Uostalom, na ETH ima jako puno nasih postdiplomaca i iz iskustva pretpostavljaju da su dokumenta u redu.

Drugo, drzanje vezbi nije nikakva cast i to je obaveza svakog doktoranta. Doktoranata ima nekoliko hiljada samo na ETH u ovom trenutku. I SVI oni drze vezbe, jer su za to i placeni. Dovoljno je samo da su upali u neku grupu i da im njihov profesor odredi koji predmet ili laboratorijsku vezbu ze oni drzati. Ima puno njih koji prekinu doktorate ili budu izbaceni, jer ne zadovaljavaju kriterijume nakon nekog vremena, ali svi su oni drzali nekakve vezbe. Dakle, nista specijalno to nije, niti je to nekakva cast.

Trece, ako proverite na Googlu, Stafan Vlajkovic zaista jeste primljen u grupu na fizickoj hemiji (na sajtu grupe pod News jos uvek stoji nesto tipa: Welcome Stefan Vlajkovic, sa datumom od pre godinu dana). Medjutim, njega vise nema medju doktorantima te grupe, niti se moze naci u adresaru fakulteta. Znaci, on vise tamo ne radi!! Da li zato sto su ubrzo otkrili njegovu prevaru, pa ga automatski izbacili, ili prosto nisu bili zadovoljni njime, pa su ga opet izbacili. Sve u svemu, on na ETH uopste vise ne radi, jer iako na prvu loptu mozete da ih prevariti, da li zaista iko misli da sa polozenih 7 ispita imate znanje da zavrsite doktorat i drzite vezbe na bilo kojem fakultetu, a ne na prestiznom ETH?

Cetvrto, njegova prevara je sramota ne za ETH koji ga je izbacio, vec za Srbiju i njene organe. Da li je tesko proveriti o kakvom se projektu radi pre nego sto ga primi ministar? Prevare sa diplomama i uverenjima mogu da zamislim da neko moze da izvede, ali cim dodje do ozbiljnih stvari tipa lansiranja satelita, da li je moguce da ne postoji jedna osoba koja moze da pogleda po internetu ko je taj tip i kakav je to projekat? Inace, jedini projekat na kojem je on upisan na ETH je bio vezan za fizicku hemiju, a tema nema nikakve veze sa satelitima.

Marko

pre 11 godina

A kad pogledate Video, zar ne prepoznajete gestikulaciju i pokrete nekih politicara.

1. Dacic
2. Vucic

isti.....nije ni Jeremic daleko. Odgledajte ovaj video 10 puta, da znate da ih prepoznajete.

Zavrsio sam fax, ova drzava nije bas zaintresovana za taj "omanji podatak" u mom CV-u

pre 11 godina

Ako je ovo uradio sam, onda stvarno svaka mu cast !
Ako je imao pomagace (tipa gospodje iza njega ili slicnih) onda bruka !

p.petko

pre 11 godina

Decko je OK. Sta vi imate protiv njega? Koliko ja vidim on je odlican studen. To sto je svoje ocene podelio na kolokvijume to je njegov izbor( ovo je primedba na njegov broj ocena).
Kako bi vi predmet koji ste polagali iz 4 kolobijuma predstavili : kao jednu ocenu ili cetiri? Da li je on zasluzio to stipendiju, ili ne?
Da li on ima ideju, ili ne?
Ako je progurao ideju u NASA-i on potpuni OK lik.

maree

pre 11 godina

Decko je prevarant. To sto je zaista veoma unikatan i interesantan slucaj ga ne cini manjim prevarantom. Ne stvarajte takve idole. Inace sutra ga vec vidim u nekoj politickoj stranci, ma borice se za njega. Ima decko sve kvalitete da bude predsednik ili barem ministar.

Naucnik

pre 11 godina

Uvazenom forumu bi preporucio knjigu "The Great Betrayal:Fraud in Science" Tamo cete videti da svuda u svetu i po najpoznatijim svetskim univerzitetima ima lopova i varalica. Mozda je malisa i citao knjigu i naucio da je lazove vrlo tesko uhvatiti u moderno vreme gde se sve radi ubrzanim tempom i gde je fundamentalni teski rad zamenjenjem pricicama i grandioznim idejama koje nemaju veze sa zivotom.

i sta sada?

pre 11 godina

Super, bas ste me obradovali. Ja sam tu stipendiju izgubio za jednu stotu ocene. Verovatno zbog ovakvih partijskih mladih talenata.

466453

pre 11 godina

(zexxx, 23. april 2012 21:17)

Licno sam ubedjen da su djilkosi sa Fakulteta osujeceno jer ih je ispreskako, skroz legalno. Garant nije hteo da gubi vreme na bezvrednim i bespotrebnim predmetima vec se usmerio da iskoristi ne kompatibilitet nasieg skolskog sistema i zaobidje, polozio specificne ispite koji su razlika u odnosu na nase i na osnovu cele sume isao dalje.

Podrzavam ga u borbi protiv zastarelih nastranih mutavaca koje je zaobisao, dinosaurus fizikusa!

Miki

pre 11 godina

Stvarno je stravično teško okačiti na Univerzitetskom sajtu, dva polja za proveru validnosti diplome. U jedno se upiše broj diplome a u drugo matični broj i vidi čuda, izadje potvrda da li je neko dilpomirao ili ne. Slično, na sajtu fakulteta se okače dva polja, broj indeksa i matični broj i gle čuda, izadje spisak položenih ispita. Doda se još kontrolno polje za verifikaciju prisutnosti čoveka, tipa 6 + 4, da ne bi neko kačio botove za automatsko popunjavanje... Ma mnogo teško, to je čudo jedno. Mnogo je lakše loviti ove i ovakve koji nas blate po belom svetu!!!!

Student iz Svajcarske

pre 11 godina

I sad treba zbog ovog smr*d* neko da dovodi u pitanje moju diplomu koju sam krvavo odradio.
Nije ni cudo sto misle da smo lopovi, prevaranti i mafijasi. Sami sebi gradimo ugled u svetu.
Do sada smo se vadili da su uglavnom braca Kosovari ti koji sa srpskim pasosem prave sra*a po Svajcarskoj. Sta sad da kazemo?

Dr. Petrovic

pre 11 godina

@(haha, 23. april 2012 21:19):

Nisi potpuno u pravu. Svaki objavljeni rad u bilo kom naucnom casopisu ima tkz. Acknowledgements na kraju rada, gde se autori mogu zahvaliti drugim naucnicima na razmeni misljenja ili na pazljivom citanju manuscripta i datim sugestijama, itd. Takodje, tu se obznanjuje i finansijska pomoc (grant money), ali mogu i specijalne stipendije doktoranata ili postdoktoranata nekog od autora na radu. Dakle reci: "This work has been supported by the NSF grant PHY 0123456 and NIH GM0123456. This work was also in part supported by National Project, “Progetto FIRB Rete Nazionale per lo Studio della Proteomica Umana (Italian Human ProteomeNet)”, Ministero dell' Istruzione, dell'Università e della Ricerca (MIUR), [RBRN07BMCT_014], to S. Bufon and Progetto Strategico Ric. 002, Cip PS 101, POR 2000/06 to L. Papa."

Evo ovde se u konkretnom primeru dvojica od autora zahvaljuju izmedju ostalog i italijanskom Ministarstvu za nauku. Nije nista neobicno reci, na primer: M. Maric was supported by the scholarship of Serbian Ministry of Science and Technology (SMST-012345/2012).

Medjutim, ono sto je mene licno iznenadilo na Youtube clip-u je da se Ministarka ustvari iznenadila i "neobicno" obradovala da je tako nesto uopste moguce, kao da je to nesto sasvim novo, sto niko nikad nije do sada uradio!
Ja objavljujem radove u vodecim svetskim casopisima i pre petnaestak godina, kad sam pocinjao da publikujem svoje radove, sam se 2 puta iz kurtoazije zahvalio ICN-Galenika na stipendiji koju sam primao jos dok sam studirao u Beogradu (dakle retroaktivno). Doktorske studije i sve radove koje sam objavio sam radio u inostranstvu. I tada je postajala nekakva stipendija Ministarstva za nauku, koju naravno nisam dobio od kojekakvih, pa nisam ni imao priliku da im se zahvalim u mojim radovima. Ponavljam, nije nista neuobicajeno pomenuti i tu stipendiju, a kvalitet rada ce jedini biti merodavan, gde ce te publikovati svoj rad.

S postovanjem!

Trixter

pre 11 godina

Mladi 'naucnik' je neciji ocigledno, ali nije dovoljno zastitio sebi ledja i usao je s nekim u sukob. Baraba i prevaranata ima na sve strane, a najvise na samim fakultetima, tako da ni ne cudi otkud ideja da se vara. NASA i Srbija to mi zvuci kao stavljanje reci Bog i inflacija jedne pored druge.

Marija

pre 11 godina

Ovi komentari su zaista neverovatni... Kako ovo moze biti bruka za Fizicki fakultet? Ne moze fakultet da predvidi ko ce da falsifikuje sta. Kada je rukovodstvo saznalo o cemu se radi reagovalo je kako i treba da reaguje... Ako je ovo sramota za nekoga sramota je za Fond za mlade talente i gospodina Sutanovca koji je brze bolje potrcao da primi mladu zvezdu i da se slika! Ako cemo pravo pre je sramota za ETH nego za nas Fizicki fakultet, koji nije imao nikakvog dodira sa laznim dokumentima ovog prevaranta...
E sad mi nije jasno kakve veze imaju politicke aspiracije i privatni zivot profesora Dojcinovica sa falsifikatom koji je napravio ovaj prevarant? Da li to mozda amnestira Vlajkovica, koji je falsifikovao njegov potpis. Pri tom Dojcinovic i nije pokrenuo "hajku" na Vlajkovica, vec neko drugi sa fakulteta... Vest se odnosi na nedolicno ponasanje Stefana Vlajkovica koji zbog ovoga mora krivicno odgovarati i nikako mi nije jasno kako neko moze da iznalazi opravdanja, a mnogi mu se evo i dive... To je poremecen sistem vrednosti u nasem drustvu...
Da se razumemo ne mislim da je rukovodstvo FFa zlatno, ali ovde se ne radi o tome...

stefan

pre 11 godina

Dakle, da pocnemo sistematicno! Gospodin Ivan Dojcinovic! Prodekan za nastavu fizickog fakulteta, koji je ostavo zenu i dete zbog studentkinje?! (Sve sto govorim je istina i moze se porveriti) Njega ne poroveravati? Za to se gubi posao i ugled svuda u svetu? Isti je takodje poznat kao samoproklamovani buduci ministar nauke jer je istaknuti clan SNS-a. U nekoj nejasnoci sa Vlajkovicem, koga poznajem licno i za koga takodje mogu da kazem da nije cvecka, ali daleko od toga da je los covek i kriminalac, doticni v vidi sansu da kroz blacenje Vlajkovica profitira jer se Vlajkovic vise puta slikao sa rezimom. Pa takav castoljubiv covek koji je oko sebe okupio najgore studente na fizickom fakultetu i na studentskim putovanjima vise puta pokusavao da organizuje orgije zeli nekome nesto da kaze. Da je preko puta njega neki ozbiljan kriminalac i nitkov zamislio bih se kome da verujem a kamoli sada. Dalje, dekan gospodin Zekovic kolko sam ja cuo po fizickoj carsiji kod istog se i dalje mogu kupiti friske diplome ko burek u pekari u 6 ujutro. Milsite o tome..

milisav

pre 11 godina

Svaki put kada kazem da smo kao drustvo dodirnuli dno i da nam konacno predstoji dug povratak do povrsine, stvarnost me demantuje. Je l' ima bre nesto u ovoj zemlji da je normalno?

Zmaj

pre 11 godina

Ma sta se cudite,pa svi profesori sa pravnog iz KG koji su bili uhapseni za mito,sad na jos boljim pozicijama,a jadnog Cvorovica isterase sa istog jer nije radio sta i oni. Ma svi fakulteti su nam neozbiljni,jer da ima pravde,ne bi i kurta i murta imali diplome. Postade faks kao nekad sredja skola kakvo je vreme..

MIlan

pre 11 godina

http://www.youtube.com/watch?v=8BU_PltqCmo

Govor ovog experta na dodeli stipendija...Naravno postavljen od ujedinjenih regiona,cisto da se ne pitate iz koje je lik stranke :)
Expert bas kakvi su i svi u toj stranci ukljucujuci i onu nesrecnicu koja mu aplaudira i dobacuje odusevljeno svaka cast :)

ministar_čićJo

pre 11 godina

Šteta sto ga provališe bio bi on jednog dana dobar političar.
(Dragan, 23. april 2012 21:25)

zašto "bio bi"?? u čemu je problem?

Полимат

pre 11 godina

Знам да ће ме многи критиковати због овога, али морам да изнесем сопствено мишљење које ће се разликовати од хорских погрда. Ако је овај мали заиста успео да обмане толике институције у којима постоји вишестепана контрола података, увери их да је то што није, а што су они мислили да јесте и чак добије прилику да води вежбе на том швајцарском факултету (ваљда се тамо врши нека евалуација наставе, на основу које се види да ли човек зна о чему прича), онда је он геније, као Леонардо Ди Каприо у филму "Ухвати ме ако можеш" (Catch me if you can) и према њему се треба управо тако опходити. Држава или неки систем изнад ње треба да му понуди посао на заштити од других махера ове врсте, јер нико боље не може осмислити систем за заштиту од крађе или преваре него врхунски лопов или преварант.

sokrat

pre 11 godina

Ovog decka treba osloboditi svake odgovornosti i dati mu maksimalni angazman u nauci i u pozitivnom smislu iskoristiti ga na svim poljima. Ako neko treba da odgovara, to su oni koje je ne pravario, vec nadigrao. Kao i sve obicne drzave i mi treba u obavestajnim strukturama da imamo naucnike i genijalce.

iz centra dešavanja

pre 11 godina

1. Vlajković je napravio kriminalno delo i jedino što je potrebno je da bude krivično gonjen, bez ikakvog medijskog pumpanja.
2. Medijsku hajku je započeo, i dalje radi, Dojčinović (član naprednjaka), da bi blatio G17+/URS.
Kao zaključak, krivična prijava je podneta, a medijska pažnja je vezana za stranački sukob

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

@Alex.
Hvala puno na odgovoru. Ja bas mislio da je Leo Martin rodom iz Like ili sa Korduna. Nekako mi ime zvuci krajiski. A sad brzo na vikipediju, pa proveri sta pise za sarkazam ili ironiju.

Dule

pre 11 godina

Možda je glupo prejaka reč, ali priglupo, to nekako ide uz poštenje. A znamo, šta, da je snalažljivost je stvar, koja pored IQ, doprinosi "oceni" o kvalitetu ljudskijeh duša...

Gordano Bruno

pre 11 godina

Cudi me da nikome od vas nije palo na pamet da je ovaj mladi "naucnik" mozda ostatak ispita polozio u Svajcarskoj i da je tu i doktorirao. Sigurno u Srbiji moze da prodje svasta, pa i nesto ovakvo, ali ne verujem da je to proslo u Svajcarskoj. SAVET: prvo dobro proverite vest, pa onda okrivljujte! Naravno, ovo se najvise odnosi na dekana fakulteta u Beogradu koji je "otkrio Ameriku" pa opuzio. hehehe

Зоран

pre 11 godina

Овде можемо да се запитамо како он то одговарао цриришком факултету, још радио докторат, предавао тамо, а код нас није ни завршио факултет.
После тога би могли да се запитамо шта то наши факултети дају осим парчета папира.

p.petko

pre 11 godina

Decko je OK. Sta vi imate protiv njega? Koliko ja vidim on je odlican studen. To sto je svoje ocene podelio na kolokvijume to je njegov izbor( ovo je primedba na njegov broj ocena).
Kako bi vi predmet koji ste polagali iz 4 kolobijuma predstavili : kao jednu ocenu ili cetiri? Da li je on zasluzio to stipendiju, ili ne?
Da li on ima ideju, ili ne?
Ako je progurao ideju u NASA-i on potpuni OK lik.

Marko Komlos

pre 11 godina

Želim da čestitam kolegi zato što je uspeo u svemu, samo neka još javno odbrani svaku desetku, ali jednako sa njim neka stanu u red i sve desetke svih kolega iz tih predmeta, tako da se zna ko koliko zna. E kad svi odbrane svoje desetke onda ćemo znati da li je sa znanjem ili bez njega rađeno. Ja bih potpuno podržao kolegu ako on zna da primeni znanje. Ja JAVNO stajem u odbranu kolege.

fizicar

pre 11 godina

Sta je onda tacno o satelitu? NASA sigurno daleko vise ceni dobru ideju od beogradske diplome. Decko mozda ipak ima talenta (pored ocigledne "snalazljivosti") i mozda ga ne bi trebalo odmah poslati na giljotinu zbog gluposti koje je napravio.

466453

pre 11 godina

(zexxx, 23. april 2012 21:17)

Licno sam ubedjen da su djilkosi sa Fakulteta osujeceno jer ih je ispreskako, skroz legalno. Garant nije hteo da gubi vreme na bezvrednim i bespotrebnim predmetima vec se usmerio da iskoristi ne kompatibilitet nasieg skolskog sistema i zaobidje, polozio specificne ispite koji su razlika u odnosu na nase i na osnovu cele sume isao dalje.

Podrzavam ga u borbi protiv zastarelih nastranih mutavaca koje je zaobisao, dinosaurus fizikusa!

erazmo beogradski

pre 11 godina

Da zakljuchimo:

1 - bruka i sramota za BU i Fizichki fakultet

2 - josh jedan dokaz da se na fakultetima BU-a uglavnom nishta pametno i korisno ne nauchi - chim je sa samo 7 polozenih/nauchenih ispita dobio posao u Institutu u Shvajcarskoj i saradjuje sa NASA-om... :)

Inzenjer

pre 11 godina

Sada samo jos I da saznamo cije je dete I u kojoj stranci mu je tata ili mama!?!

A sto se tice BU I njihovog ugleda, bolje je da se pokriju usima I cute!!!

Jelena-diplomac Fizickog u Beogradu

pre 11 godina

Potpuno podrzavam ovu inicijativu. Ne vidim razlog da fakulteti nemaju na svojim sajtovima dostupne podatke o svojim diplomcima.
Ovom prevarantu porucujem da nije slucajno sto malo ljudi dipomira fiziku na Beogradskom univerzitetu.
Neka nam se pridruzi. Ako je zasluci diplomu, dobice je.Moze da uci i u zatvoru.

Amateri

pre 11 godina

Taj decko je samo potvrdio kolika smo banana drzava. Samo zbog nacina na koji je izmuzao pare ovim klovnovima iza, treba da mu se isplati sve. Takav nam treba za premijera, a ne voshtani lutak koga ni Palma ne bi u muzej.

papillon

pre 11 godina

Jeste da nije fer, ali ovaj mali bar nije jajara, hrabro je igrao. Nije mu bilo dovoljno sto se uvalio na ETH i da drzi "low profile". Upleo je cak i NASU ako je istina. Neko bi ga druknuo kad tad.
Sad bi bila fora da "proizvede" indeks nekog socioloski orijentisanog fakulteta i kaze da je sve ovo bio jedan experiment in vivo.

Полимат

pre 11 godina

Знам да ће ме многи критиковати због овога, али морам да изнесем сопствено мишљење које ће се разликовати од хорских погрда. Ако је овај мали заиста успео да обмане толике институције у којима постоји вишестепана контрола података, увери их да је то што није, а што су они мислили да јесте и чак добије прилику да води вежбе на том швајцарском факултету (ваљда се тамо врши нека евалуација наставе, на основу које се види да ли човек зна о чему прича), онда је он геније, као Леонардо Ди Каприо у филму "Ухвати ме ако можеш" (Catch me if you can) и према њему се треба управо тако опходити. Држава или неки систем изнад ње треба да му понуди посао на заштити од других махера ове врсте, јер нико боље не може осмислити систем за заштиту од крађе или преваре него врхунски лопов или преварант.

smrtnik

pre 11 godina

Blago nama sta nam se sve desava i sta dozvoljavamo sebi. Da nas zutokljunci podanistavaju. Malo nam je sto nas drugi satanizuju, pa cak i sami sebi udaramo kajle do propasti.

sokrat

pre 11 godina

Ovog decka treba osloboditi svake odgovornosti i dati mu maksimalni angazman u nauci i u pozitivnom smislu iskoristiti ga na svim poljima. Ako neko treba da odgovara, to su oni koje je ne pravario, vec nadigrao. Kao i sve obicne drzave i mi treba u obavestajnim strukturama da imamo naucnike i genijalce.

doktorant

pre 11 godina

Hahahaha kralj! Pola ljudi u Srbiji koji se bave naukom nemaju pojma o nauci, doktorirali su samo zato što im je mama,tata, kum ili tetka profesor na nekom fakultetu. Dovoljno je da se pojavi neko i počne da maše stranim diplomama i papirima i domaćim naučenjacima će zinuti pedu na evriće toliko da će moći da im radi šta god poželi. Zanimljivo je da ga je ceo državni i naučni vrh primio i poverovao tj. nije bio u stanju da proveri priče koje im je pričao. Pa vi sada vidite gde se mi nalazimo.

MrDr

pre 11 godina

Institut u Cirihu je možda i pozvao fakultet u Beogradu da proveri tacnost informacija, a razgovor je po svemu sudeći tekao ovako:
Cirih: Good afternoon! Do you speak english?
Beograd(šalteruša Mica): Jes, bat of kors.
Cirih: I'm calling from Zurich Institute of Technology...
Mica: Stamena pristavi dve kafe...
Cirih: Excuse me?
Mica: No, no, go on.
Cirih: We would like to check some informations about student of your faculty: Stefan Veljković.
Mica: Džast a moment. (U pozadini se čuje diskretno nabadanje po tastaturi isključenog računara veštačkim noktima) Jes, jes hi voz d best avr student.
Cirih: Thank you for the information.
Mica: Ju ar velkam, meri krismas! (Spusta slusalicu, Stamena ulazi u kancelariju i donosi kafe)
Stamena: Ko te to zvao?
Mica: Ma neki se prave englezi, mene su našli da prevare!

:D

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

Al najjaca je ekipa iza, Snezana i Leo Martin. Ja bih proverio i da li je Leu Martinu to pravo ime.
PS. A bio bi decko car da navuce i Nasu za satelit.

Dule

pre 11 godina

Možda je glupo prejaka reč, ali priglupo, to nekako ide uz poštenje. A znamo, šta, da je snalažljivost je stvar, koja pored IQ, doprinosi "oceni" o kvalitetu ljudskijeh duša...

Gordano Bruno

pre 11 godina

Cudi me da nikome od vas nije palo na pamet da je ovaj mladi "naucnik" mozda ostatak ispita polozio u Svajcarskoj i da je tu i doktorirao. Sigurno u Srbiji moze da prodje svasta, pa i nesto ovakvo, ali ne verujem da je to proslo u Svajcarskoj. SAVET: prvo dobro proverite vest, pa onda okrivljujte! Naravno, ovo se najvise odnosi na dekana fakulteta u Beogradu koji je "otkrio Ameriku" pa opuzio. hehehe

baronrajo

pre 11 godina

A decko je drzao bash inspirativan govor, bio i cuo :D
Ne treba njega, vec ostatak ekipe koja mu je obezbedila stipenduju u corku za neodgovorno trosenje narodnog novca ... strasno

dcc

pre 11 godina

Sada pola ljudi ovde kaže "svaka čast". A za neku sledeću temu će pola (o sličnoj polovini se radi) ljudi da pljuje državu, vlast i sve što ima veze sa tim. U Americi, ovakav postupak bi ovom dečku uništio život. U pravnom i svakom drugom smislu. Kod nas neće, jer ga mnogi podržavaju u tome što je zeznuo državu i fakultet. A dečki je falsifikovao uverenje fakulteta na kojem je položio samo 7 ispita. On je ispisao desetke za još najmanje 30 takvih ispita na takvom uverenju, falsifikovao potpis prodekana za nastavu i pečat fakulteta. A sve to u cilju pribavljanja materijalne koristi. Pa je još izašao pre 200 ljudi i održao onakav govor. Imate na youtube-u. A "jadna" Snežana Samardžić iza njega pada u trans i viče "bravo".
A naše društvo boluje od teške bolesti. A ta bolest je mržnja prema državi i institucijama. Možda zato što nam je država u vreme komunizma bila jako "stroga".

Anon

pre 11 godina

"Bili jednom u jednom avionu...jedan Englez, jedan Bugarin i Francuz, je li?! i...jedan Srbin...Era!!
E sad ja, ovaj, ne znam bas kako je sve to islo po redu, samo na kraju, Srbin je bio najpametniji i sve je nadmudrio!".

stefan

pre 11 godina

Dakle, da pocnemo sistematicno! Gospodin Ivan Dojcinovic! Prodekan za nastavu fizickog fakulteta, koji je ostavo zenu i dete zbog studentkinje?! (Sve sto govorim je istina i moze se porveriti) Njega ne poroveravati? Za to se gubi posao i ugled svuda u svetu? Isti je takodje poznat kao samoproklamovani buduci ministar nauke jer je istaknuti clan SNS-a. U nekoj nejasnoci sa Vlajkovicem, koga poznajem licno i za koga takodje mogu da kazem da nije cvecka, ali daleko od toga da je los covek i kriminalac, doticni v vidi sansu da kroz blacenje Vlajkovica profitira jer se Vlajkovic vise puta slikao sa rezimom. Pa takav castoljubiv covek koji je oko sebe okupio najgore studente na fizickom fakultetu i na studentskim putovanjima vise puta pokusavao da organizuje orgije zeli nekome nesto da kaze. Da je preko puta njega neki ozbiljan kriminalac i nitkov zamislio bih se kome da verujem a kamoli sada. Dalje, dekan gospodin Zekovic kolko sam ja cuo po fizickoj carsiji kod istog se i dalje mogu kupiti friske diplome ko burek u pekari u 6 ujutro. Milsite o tome..

Nesh M.

pre 11 godina

Ne vidim sta je cudno u ovome slucaju - mladi gospodin je samo postupio tacno onako kako ga je drzava ucila poslednjih 30tak godina...
S druge strane, vrlo mi je cudno kako to da Zurich ili Fond nije mogao da izvrsi adekvatnu proveru dokumenata blagovremeno?!

Dragan

pre 11 godina

Propusta ima svuda, kao sto je skoro bilo za nekog predsednika za kog su utvrdili da je falsifikovao diplomu. Ima toga kod nas jos koliko volis. Proslo je vreme falsifikata, sad odes kod Mice na mega, malo te pomazi po zadnjici (ako si zensko) i eto diplome.

mama

pre 11 godina

Zbog ovakvih i sličnih prevara deca koja su pošteno zaradila ocene nisu mogla dobiti stipendiju koju su zaslužili. Važno je da se g-dja ministarka fotografisala a nije proverila da li je bilo nameštaljki i zloupotreba. Tako i prilikom zapošljavanja ima svega samo ne i pojava da studenti koji su u roku završili fakultet a nemaju VEZU dobiju posao u državnim organima. Jadno!!!

Зоран

pre 11 godina

Овде можемо да се запитамо како он то одговарао цриришком факултету, још радио докторат, предавао тамо, а код нас није ни завршио факултет.
После тога би могли да се запитамо шта то наши факултети дају осим парчета папира.

Ljudi ovde hvatajte krivine, ne razbijajte previse glavu, jer ako se stvarno trudite rizikujete da vas proglase ludim.Pozdrav

pre 11 godina

Za svaki ispit na KG pravnom sam dobijao nervni slom,dok su neki imali pun indeks i bez pojavljivanja.Srbija zemlja postenja.

Srba

pre 11 godina

"S druge strane, vrlo mi je cudno kako to da Zurich ili Fond nije mogao da izvrsi adekvatnu proveru dokumenata blagovremeno?!
(Nesh M., 23. april 2012 18:12) "

Pa tamo ne razumeju cirilicu.

Neutralni

pre 11 godina

Zanima me da li je ovaj tip imao pomagace. U svakom slucaju odrati ga za primer. Druga stvar: ovaj slucaj pokazuje koliko je zapravo komplikovana birokratska procedura losa stvar. Uparena sa losim birokratama, pravi desetostruku stetu. Na kraju krajeva evo sta znaci preterano poverenje u pecat, cemu su nase birkrate sklone.

Malo Zakeralo

pre 11 godina

Prvo, momak je izvrsio krivicno delo . Dakle, treba ga primereno kazniti. Drugo, kako mi uopste znamo da je on na doktorskim studijama na ETH? Kako je falsifikovao uverenje sa Fizickog fakulteta, tako je mogao da falsifikuje i uverenje sa ETH. Trece, otkud vam to da je NASA zainteresovana za njegovu ideju? Ta informacija je opet potekla od njega. Ne secam se da je iko kontaktirao nekog u NASI. Dakle, vi sto se lozite kako je decko genije i kako je eto NASA prpoznala kvalitet, prestanite. Sto se mene tice, momak je dobar lazov i kriminalac. I nista vise od toga.

Maki

pre 11 godina

Mladom srpskom Ostapu Benderu svaka čast. Čovek je nesumnjiv talenat za muljanje visokog nivoa i uopšte me ne čudi što je izbunario domaću stipendiju. Mora mu se odati priznanje jer je ipak morao da se potrudi da smisli uverljivu šemu, za razliku od nekih koji dobijaju sve moguće (domaće) stipendije samo na jedan telefonski poziv tatice ili mamice, ali ih nisu ništa više zaslužili od ovog mladog umetnika.
Jedino što ne razumem je kako je mislio da se provuče u Cirihu? Tamo nije na domaćem terenu i muljanje i vaćarenje na srpski način nikako ne prolazi. Zar je stvarno mislio da će tek sa nekoliko položenih ispita (ako ih je uopšte položio) na našem Fizičkom fakultetu uspeti da opstane duže od 15 minuta kao doktorant u Cirihu? Nije Cirih Kragujevac, bre!
Možda je čvrsto verovao u ono da sreća prati hrabre i da će kad se jednom domogne Ciriha već smisliti nešto na licu mesta.
Ili je kao i svi rođeni prevaranti i ovaj u stvari kockar koji, verovatno nesvesno, samo testira dokle ga služi sreća pre nego što ga provale.

zexxx

pre 11 godina

"- Sa osnovnih studija sam prvo otišao u letnju školu i Cirihu, položio razliku u ispitima i na osnovu toga upisao doktorske studije. Na osnovu toga sam i dobio stipendiju Fonda. Fizički fakultet sam obavestio da sam postao asistent na Tehnološkom institutu u Cirihu, tako da ne znam o čemu je reč - kaže Vlajković."

Zavrsio sam fax, ova drzava nije bas zaintresovana za taj "omanji podatak" u mom CV-u

pre 11 godina

Ako je ovo uradio sam, onda stvarno svaka mu cast !
Ako je imao pomagace (tipa gospodje iza njega ili slicnih) onda bruka !

Marija

pre 11 godina

Ovi komentari su zaista neverovatni... Kako ovo moze biti bruka za Fizicki fakultet? Ne moze fakultet da predvidi ko ce da falsifikuje sta. Kada je rukovodstvo saznalo o cemu se radi reagovalo je kako i treba da reaguje... Ako je ovo sramota za nekoga sramota je za Fond za mlade talente i gospodina Sutanovca koji je brze bolje potrcao da primi mladu zvezdu i da se slika! Ako cemo pravo pre je sramota za ETH nego za nas Fizicki fakultet, koji nije imao nikakvog dodira sa laznim dokumentima ovog prevaranta...
E sad mi nije jasno kakve veze imaju politicke aspiracije i privatni zivot profesora Dojcinovica sa falsifikatom koji je napravio ovaj prevarant? Da li to mozda amnestira Vlajkovica, koji je falsifikovao njegov potpis. Pri tom Dojcinovic i nije pokrenuo "hajku" na Vlajkovica, vec neko drugi sa fakulteta... Vest se odnosi na nedolicno ponasanje Stefana Vlajkovica koji zbog ovoga mora krivicno odgovarati i nikako mi nije jasno kako neko moze da iznalazi opravdanja, a mnogi mu se evo i dive... To je poremecen sistem vrednosti u nasem drustvu...
Da se razumemo ne mislim da je rukovodstvo FFa zlatno, ali ovde se ne radi o tome...

koliko je tatinih sinova ovako otišlo

pre 11 godina

To NASA hoće da nam učini i lansira Davinićev satelit koji smo platili 45 miliona dolara Izraelu. Samo da ne prođe kao severnokorejski.

pilula

pre 11 godina

sramota za tog mladog coveka, i sramota za institucije koje su dozvolile da se pare poreskih obveznika daju prevarantima umesto onima koji se trude i koji ih zasluzuju. da par revnosnih studenata nije bilo odlucno da istera stvar na cistinu, mi bi i dalje slusali o srpskim satelitima.
svajcarska ce takodje da mu oduzme stipendiju za doktorat, a mozda ce i krivicno da odgovara za prevaru u svajcarskoj.

Riki

pre 11 godina

A šta ćemo sa falsikovanim naučnim radovima u koje se ljudi upisuju masovno a nisu uopšte ni na koji način u njima učestvovali ili čak prevazilazi opseg njihova naučne oblasti? Cirkus koji funkcioniše bez ikakve kontrole!

Miljan

pre 11 godina

Dakle, u državi u kojoj se desi afera "Indeks" (koja se završi tako što su skoro svi učesnici u njoj UNAPREĐENI!), u kojoj je normalna stvar da se seminarski radovi kopiraju s interneta (i to ne samo normalno, nego i OČEKIVANO - nenormalno je pisati ih sam), u kojoj dekan jednog fakulteta kaže da nema disciplinske mere da se ograniči samovolja profesora, pa profesorka može ljude deset godina da obara... odjednom je šok vest da je neko uradio što je uradio ovaj momak? Zaustavite planetu, hoću da siđem.

Marko

pre 11 godina

Nisu mi jasni ljudi koji hvale ovakvog lika i jos likuju sto je prevario mnoge. Posto studiram i sam na ETH znam da se ovde bez valjane diplome ne moze upisati fakultet. Moja diploma je bila u sekretarijatu par meseci da bi bila proverena da nije falsifikat i to je standardna procedura.
Verovatno je ovaj lik falsifikovao neki interni dokument na nasem fakultetu (mozda nesto i proturio preko gore navedene salteruse Mice) a na kraju dobio diplomu iza koje je stao Beogradski Univerzitet. Ako sam zaista u pravu, onda je steta po ugled BU ogromna. Ovo ce umnogome smanjiti mogucnost nasim (zaista sjajnim) studentima da ubuduce dodju na ETH.

Marko

pre 11 godina

A kad pogledate Video, zar ne prepoznajete gestikulaciju i pokrete nekih politicara.

1. Dacic
2. Vucic

isti.....nije ni Jeremic daleko. Odgledajte ovaj video 10 puta, da znate da ih prepoznajete.

Alex

pre 11 godina

Mare (Dorcol) pismeni decace sa Dorcola.Leo Martin je umetnicko ime Milošu Joviću.
Inace, je pokusao ono sto uspeva samo politicarima !

Pera lozac

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
http://www.youtube.com/watch?v=8BU_PltqCmo

Trixter

pre 11 godina

Mladi 'naucnik' je neciji ocigledno, ali nije dovoljno zastitio sebi ledja i usao je s nekim u sukob. Baraba i prevaranata ima na sve strane, a najvise na samim fakultetima, tako da ni ne cudi otkud ideja da se vara. NASA i Srbija to mi zvuci kao stavljanje reci Bog i inflacija jedne pored druge.

i sta sada?

pre 11 godina

Super, bas ste me obradovali. Ja sam tu stipendiju izgubio za jednu stotu ocene. Verovatno zbog ovakvih partijskih mladih talenata.

Neko

pre 11 godina

Šta mislite, koliko je u Srbiji takvih? Ovaj se drznuo da ode toliko daleko, da dobije stipendiju za mlade talente. Šta mislite koliko je onih koji se zaposle sa lažnim diplomama. Radim 34 godina, diplomirani ekonomista, a sada samo osvanu sa takvim diplomama, bez studiranja, bez ičega. Ideja o objavljivanju spiskova je stvarno neophodna, da bi se takvi izopštili i sprečile laži i prevare. Hitno.

Bane

pre 11 godina

Eh, ljubi ga bivša ministarka sporta, eno je na slici iza njega. Kada ćemo saznati kojim zaslugama je i ona sada na novoj funkciji uz platicu od cca 14.000 eura negde u Evropi...

ana

pre 11 godina

ja ne vidim nista cudno. Pa pola novopecenih doktora nauka (narocito ekonomski privatni fakulteti) su doktorirali na primeru cistog plagijata. Znam zenu koja je doktorirala ekonomiju na privatnom fakultetu gde joj takodje radio i otac , a dekan fakulteta je tatin prijatelj, na temu kojom se nikad u praksi nije bavila,tj. ono nesto malo staza rada u bankama (uglavnom rukovodeceg kao prvo radno iskustvo) iskoristila je da kopira interne procedure banke i da ih pretvori u ispitno stivo na fakultetu koje studenti placaju! Moze samo u ovoj zemlji!

Miki

pre 11 godina

Stvarno je stravično teško okačiti na Univerzitetskom sajtu, dva polja za proveru validnosti diplome. U jedno se upiše broj diplome a u drugo matični broj i vidi čuda, izadje potvrda da li je neko dilpomirao ili ne. Slično, na sajtu fakulteta se okače dva polja, broj indeksa i matični broj i gle čuda, izadje spisak položenih ispita. Doda se još kontrolno polje za verifikaciju prisutnosti čoveka, tipa 6 + 4, da ne bi neko kačio botove za automatsko popunjavanje... Ma mnogo teško, to je čudo jedno. Mnogo je lakše loviti ove i ovakve koji nas blate po belom svetu!!!!

Naucnik

pre 11 godina

Uvazenom forumu bi preporucio knjigu "The Great Betrayal:Fraud in Science" Tamo cete videti da svuda u svetu i po najpoznatijim svetskim univerzitetima ima lopova i varalica. Mozda je malisa i citao knjigu i naucio da je lazove vrlo tesko uhvatiti u moderno vreme gde se sve radi ubrzanim tempom i gde je fundamentalni teski rad zamenjenjem pricicama i grandioznim idejama koje nemaju veze sa zivotom.

iz centra dešavanja

pre 11 godina

1. Vlajković je napravio kriminalno delo i jedino što je potrebno je da bude krivično gonjen, bez ikakvog medijskog pumpanja.
2. Medijsku hajku je započeo, i dalje radi, Dojčinović (član naprednjaka), da bi blatio G17+/URS.
Kao zaključak, krivična prijava je podneta, a medijska pažnja je vezana za stranački sukob

Miki

pre 11 godina

Ima još falsikovanih genijalaca kao onaj što je proglašen za "naijboljeg doktora u Americi" pa smo posle dobili informaciju od lekara iz Amerike da takva titula ne postoji i da je sve laž. Ali naše novine su pisale to jako pompezno, nažalost.

Vladimir

pre 11 godina

"Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)"

Kakav lik, sve vreme umire od smeha, a ovi se odusevljavaju.

Igor

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)
Meni deluje kao patološki lažov. Naravno, to verovatno ne bih pomislio da ne znam o čemu se radi, ali taj govor tela, ti pokreti, taj pogled, ma idi bre. Žešći psycho.

Student iz Svajcarske

pre 11 godina

I sad treba zbog ovog smr*d* neko da dovodi u pitanje moju diplomu koju sam krvavo odradio.
Nije ni cudo sto misle da smo lopovi, prevaranti i mafijasi. Sami sebi gradimo ugled u svetu.
Do sada smo se vadili da su uglavnom braca Kosovari ti koji sa srpskim pasosem prave sra*a po Svajcarskoj. Sta sad da kazemo?

Pera Zdera

pre 11 godina

Decko je obisao nekoliko Instituta, primio ga je predsednik drzave i ministar odbrane... Na zalost, verovatno cemo opet i opet da vidimo Scepana Malog / barona Mithauzena. Mozda i kao kandidata za drzavnu funkciju, posto obicno na ta mesta dolaze ljudi koji znaju samo da pricaju.

procesljavanje

pre 11 godina

Naucnik se od malih nogu spremao za nekog ministra. Nego ovde komisija treba da se proceslja!
Kakvi sve 'kursisti' vode drzavu nije ni cudo u kakvoj smo situaciji.

haha

pre 11 godina

Trenutak kada drži govor : " Kada budem objavljivao radove u vodećim svetskim časopisima dopisaću fond za mlade talente ", a oduševljena ministarka " Bravo! aplauz" hahahahahahahaha jao koliko treba da nemaš pojma o nauci pa da tako reaguješ. To bi bilo kao kada bi napisao rad, poslao ga u The Science i kao instituciju naveo pečenjaru "Veselo prase" i očekivao da oni to prihvate.

maree

pre 11 godina

Decko je prevarant. To sto je zaista veoma unikatan i interesantan slucaj ga ne cini manjim prevarantom. Ne stvarajte takve idole. Inace sutra ga vec vidim u nekoj politickoj stranci, ma borice se za njega. Ima decko sve kvalitete da bude predsednik ili barem ministar.

milisav

pre 11 godina

Svaki put kada kazem da smo kao drustvo dodirnuli dno i da nam konacno predstoji dug povratak do povrsine, stvarnost me demantuje. Je l' ima bre nesto u ovoj zemlji da je normalno?

Dr. Petrovic

pre 11 godina

@(haha, 23. april 2012 21:19):

Nisi potpuno u pravu. Svaki objavljeni rad u bilo kom naucnom casopisu ima tkz. Acknowledgements na kraju rada, gde se autori mogu zahvaliti drugim naucnicima na razmeni misljenja ili na pazljivom citanju manuscripta i datim sugestijama, itd. Takodje, tu se obznanjuje i finansijska pomoc (grant money), ali mogu i specijalne stipendije doktoranata ili postdoktoranata nekog od autora na radu. Dakle reci: "This work has been supported by the NSF grant PHY 0123456 and NIH GM0123456. This work was also in part supported by National Project, “Progetto FIRB Rete Nazionale per lo Studio della Proteomica Umana (Italian Human ProteomeNet)”, Ministero dell' Istruzione, dell'Università e della Ricerca (MIUR), [RBRN07BMCT_014], to S. Bufon and Progetto Strategico Ric. 002, Cip PS 101, POR 2000/06 to L. Papa."

Evo ovde se u konkretnom primeru dvojica od autora zahvaljuju izmedju ostalog i italijanskom Ministarstvu za nauku. Nije nista neobicno reci, na primer: M. Maric was supported by the scholarship of Serbian Ministry of Science and Technology (SMST-012345/2012).

Medjutim, ono sto je mene licno iznenadilo na Youtube clip-u je da se Ministarka ustvari iznenadila i "neobicno" obradovala da je tako nesto uopste moguce, kao da je to nesto sasvim novo, sto niko nikad nije do sada uradio!
Ja objavljujem radove u vodecim svetskim casopisima i pre petnaestak godina, kad sam pocinjao da publikujem svoje radove, sam se 2 puta iz kurtoazije zahvalio ICN-Galenika na stipendiji koju sam primao jos dok sam studirao u Beogradu (dakle retroaktivno). Doktorske studije i sve radove koje sam objavio sam radio u inostranstvu. I tada je postajala nekakva stipendija Ministarstva za nauku, koju naravno nisam dobio od kojekakvih, pa nisam ni imao priliku da im se zahvalim u mojim radovima. Ponavljam, nije nista neuobicajeno pomenuti i tu stipendiju, a kvalitet rada ce jedini biti merodavan, gde ce te publikovati svoj rad.

S postovanjem!

Rodny Trotter

pre 11 godina

Samo otkucajte na YouTube: Stefan Vlajkovic, stipendista Dositeje za doktorske studije na Tehnoloskom institutu u Cirihu.
Znaci dovoljno je da ga vidite i sve ce vam biti jasno, mali je pravi Del Boy!

lika

pre 11 godina

Pogledajte odusevljenu ministarku kako sija od zadovoljstva pored mladog srpskog genija:
[link]
(Pera lozac, 23. april 2012 20:51)

Tek kada sam pogledao video sve mi je postalo jasno. Usput, da primetim, video je postovan od strane korisnika koji se zove 'ujedinjeniregioni' - valjda je sve jasno.

Zoran

pre 11 godina

Ovaj dečko ima dobre predispozicije da u bliskoj budućnosti postane visoki funkcioner ove države, Srbije.
Ume da laže, i to na najvišem nivou !

Zmaj

pre 11 godina

Ma sta se cudite,pa svi profesori sa pravnog iz KG koji su bili uhapseni za mito,sad na jos boljim pozicijama,a jadnog Cvorovica isterase sa istog jer nije radio sta i oni. Ma svi fakulteti su nam neozbiljni,jer da ima pravde,ne bi i kurta i murta imali diplome. Postade faks kao nekad sredja skola kakvo je vreme..

ministar_čićJo

pre 11 godina

Šteta sto ga provališe bio bi on jednog dana dobar političar.
(Dragan, 23. april 2012 21:25)

zašto "bio bi"?? u čemu je problem?

Ana (bivsi student ETH)

pre 11 godina

Mislim da ovde ljudi ne znaju kako funkcionise sistem u inostranstvu.

Prvo, bas na ETH u Cirihu, doktorat se moze upisati ukoliko se prvo prijavite kod nekog profesora, pa vas on primi u svoju grupu, placa vas od svojih grupnih para, a vi onda trebate da se prijavite doktorskoj skoli i podnesete svoja uverenje o diplomiranju, ako ne i diplomu. To uverenje oni nemaju nacina da provere, jer imaju studente iz svih zemalja sveta, svaki univerzitet ima drugaciji sistem i oni samo mogu da veruju onome sto vide. Koga uopste u Srbiji da pozovu da bi proverili njegovu diplomu? Uostalom, na ETH ima jako puno nasih postdiplomaca i iz iskustva pretpostavljaju da su dokumenta u redu.

Drugo, drzanje vezbi nije nikakva cast i to je obaveza svakog doktoranta. Doktoranata ima nekoliko hiljada samo na ETH u ovom trenutku. I SVI oni drze vezbe, jer su za to i placeni. Dovoljno je samo da su upali u neku grupu i da im njihov profesor odredi koji predmet ili laboratorijsku vezbu ze oni drzati. Ima puno njih koji prekinu doktorate ili budu izbaceni, jer ne zadovaljavaju kriterijume nakon nekog vremena, ali svi su oni drzali nekakve vezbe. Dakle, nista specijalno to nije, niti je to nekakva cast.

Trece, ako proverite na Googlu, Stafan Vlajkovic zaista jeste primljen u grupu na fizickoj hemiji (na sajtu grupe pod News jos uvek stoji nesto tipa: Welcome Stefan Vlajkovic, sa datumom od pre godinu dana). Medjutim, njega vise nema medju doktorantima te grupe, niti se moze naci u adresaru fakulteta. Znaci, on vise tamo ne radi!! Da li zato sto su ubrzo otkrili njegovu prevaru, pa ga automatski izbacili, ili prosto nisu bili zadovoljni njime, pa su ga opet izbacili. Sve u svemu, on na ETH uopste vise ne radi, jer iako na prvu loptu mozete da ih prevariti, da li zaista iko misli da sa polozenih 7 ispita imate znanje da zavrsite doktorat i drzite vezbe na bilo kojem fakultetu, a ne na prestiznom ETH?

Cetvrto, njegova prevara je sramota ne za ETH koji ga je izbacio, vec za Srbiju i njene organe. Da li je tesko proveriti o kakvom se projektu radi pre nego sto ga primi ministar? Prevare sa diplomama i uverenjima mogu da zamislim da neko moze da izvede, ali cim dodje do ozbiljnih stvari tipa lansiranja satelita, da li je moguce da ne postoji jedna osoba koja moze da pogleda po internetu ko je taj tip i kakav je to projekat? Inace, jedini projekat na kojem je on upisan na ETH je bio vezan za fizicku hemiju, a tema nema nikakve veze sa satelitima.

hm......

pre 11 godina

Voleo bih kada bi se na jos nekim fakultetima izvrsila provera diploma. Prosto je neverovartno da pojedini ljudi koji se na fakultetu nisu ni dana pojavili, sebe predstavljaju za nekakve dipl. ovo ili ono, master ko zna cega ili magistar necega.....

MIlan

pre 11 godina

http://www.youtube.com/watch?v=8BU_PltqCmo

Govor ovog experta na dodeli stipendija...Naravno postavljen od ujedinjenih regiona,cisto da se ne pitate iz koje je lik stranke :)
Expert bas kakvi su i svi u toj stranci ukljucujuci i onu nesrecnicu koja mu aplaudira i dobacuje odusevljeno svaka cast :)

Mare (Dorcol)

pre 11 godina

@Alex.
Hvala puno na odgovoru. Ja bas mislio da je Leo Martin rodom iz Like ili sa Korduna. Nekako mi ime zvuci krajiski. A sad brzo na vikipediju, pa proveri sta pise za sarkazam ili ironiju.