Sreda, 28.03.2012.

22:23

Besplatno do državljanstva Srbije

Generalni konzulat Srbije u Banjaluci od danas ne naplaćuje administrativne i konzularne takse prilikom podnošenja zahteva za dobijanje državljanstva Srbije.

Izvor: Beta

Besplatno do državljanstva Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

RS

pre 12 godina

momci oprezno sa tim državljanstvom, ne žuriti. Ako pobjedi na izborima moguća politička opcija, ne gine mobilizacija "oni" ne mogu bez toga. Da se "brani dvorište" ........

Aleksandar

pre 12 godina

Posto se ja ne osecam kao Srbin nego kao Zemljanin, a po uputstvu nekih ovde komentatora, kome da se obratim za zemaljsko drzavljanstvo, pa makar mor'o i da platim - sve samo da se distanciram od vas koji bi da se delite oko detinjastih linija u pesku a usled geografske incidence rodjenja medju nekim odredjenim linijama.

Macvanin

pre 12 godina

Ovde se prica mnogo o taksi. Za neke je taksa vaznija nego istina, da iza svakoga dodeljenoga drzavljanstva stoji covek. Koji? To se u Srbiji ne broji. Vazno je da je Srbin, i po mogucnosti veci od svakog Srbina u Srbiji.

Pa-pa-paranoja

pre 12 godina

Hrvati nikad nisu naplacivali drzavljanstva i svi hrvati iz bih su ih dobili jos 90-tih. Tolko o brizi srbije za srbe iz bih
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bih, 28. mart 2012 23:36)

---

Ko kaze da nisu naplacivali? Meni su '96 naplatili masno.

Pa-pa

pre 12 godina

Eka, po tebi je hrvatski pasos kao neki magicni stap, koji pretvara ljude automatski bogatijima od onih u maticnoj drzavi? Sta pricas..
Evo, ja sam primjer iz tvoje price, ne da nisam bogatija, nego, i-ha-ha.
Pasos sam uzela zato sto jesam Hrvat, bez obzira sto je danas to drzava Bosna i Hercegovina. Kao sto je i Nijemac Nijemac, iako zivi u Svicarskoj.
Ne mozemo mi Hrvati ili Srbi u BiH prihvatiti neki novi nacionalni identitet, samo zato da bi se vama koji imate s tim problem olaksale dusevne boli.
Tako je kako je, kad se pocela rusiti Jugoslavija, trebalo je da znate da se otvara Pandorina kutija. Sad ce to ici do kraja, logicno, svako hoce svoj dio kolaca.

Cubrilovic Jolly

pre 12 godina

Dok sam se ispisivao iz srpskog drzavljanstva, da bih uzeo jedno bolje koje mene i moju porodicu vise stiti kao coveka, uzeli su mi i duuusu! Ne govorim samo o parama.

Dule NS

pre 12 godina

Nista nema dzabe, to zna svako dete. Racun ce da plate ovi ili novi Srbi. Racun uvek dodje, nekad pre a nekad posle. Ali ko sto neko iz RS ovde rece, "za lep osecaj" cu sve da dam. Hihihihiiii!

"nekvalitetna srpkinja"

pre 12 godina

A zasto onda debelo naplacuju odricanje od srpskog drzavljanstva? Valjda bi trebalo obrnuto? Sem ako i to ne shvataju kao prozelitizam...

Bosanac

pre 12 godina

Ja imam hrvatsko i bosansko drzavljanstvo. Razmisljam da uzmem i to srpsko kad je za dz. Ko zna sta moze biti u buducnosti?
Onda mi ostaje jos da uzmem crnogorsko.
Jugoslovenski pasos cuvam, onaj sa 6 buktinja. Tako da mogu pjevati pjesmu, ja sam Jugosloven :)

Eka

pre 12 godina

@Moja porodica ce da uzme drzavljanstvo....konacno negdje pripadamo.... mi ostajemo da zivimo u RS, ona je nasa... ( Maja Republika Srpska). - Ovako nesto mozes da cujes jedino na prostorima ex Jugoslavije. Draga gospodjo, ti ostajes da zivis u drzavi Bosni i Hercegovini i da zivis na racun poreznika te iste drzave. Mozes se ti, a i ostali radovati tom drzavljanstvu koliko hocete, ali gdje god odes ti ces da budes Bosanka, jer zivis na teritoriji BiH. A, vi Srbi koji ste rodjeni u Srbiji, radite,placate porez drzavi ili vasi roditelji penzioneri, s vremenom ce te shvatiti kolika je to greska od vase vlade. Primjer vam je Hrvatska, gdje je Tudjman podijelio pasose Hrvatima iz Bosne. Sad su Hrvati u Bosni bogatiji od Hrvata u Hrvatskoj. Izgradili su vile, poslovne prostore, u Zagrebu otvorili masu kafica, vlasnici stanova, poslovnih prostora i jos se zaposljavaju i na taj nacin preotimaju radna mjesta od domaceg stanovnistva. To sve i ti poklonjeni pasosi su razlog, pa u Hrvatskoj nije vise na vlasti HDZ. Hrvati vec godinama biraju SDP, jer su siti i Bosanaca i politike HDZ-a. To isto vas ceka i isto sto je Tudjman napravio, to vama radi Tadic. Pisem sve ovo jer mi je zao sto i nakon toliko godina zivimo u zabludi. To sto ce dobiti Srbijanske pasose, meni i nije tako vazno i ne pisem sve ovo jer mi je krivo. Neka vise radi sta ko hoce. Ja samo hocu da vam kazem istinu. Srbija je ima kapacitete i moze da bude jedna od razvijenijih i naprednijih zemalja Evrope, samo treba da vlast vise vodi racuna o tome, a ne o nekim ne potrebnim razlozima kao sti je besplatno izdavanje pasosa ljudima koji vec pasose imaju, a na stetu vlastitih gradjana. Mogli su oni dobiti i te pasose kad Srbija ekonomski ojaca, a ne bas sad pred izbore. Jer svi oni koji dobiju drzavljanstvo, oni ce imati i pravo glasa u Srbiji, a naravno da ce glasati za one koji su im te pasose dali. Pozdrav svima....

Саша

pre 12 godina

@(Pitanje, 28. mart 2012 23:20)

Немој да измишљаш и ложиш народ који чита ове коментаре. Није тачно да пасош у иностранству, тј дипломатским представништима Србије кошта 1.000 долара, нити да се чека преко годину дана. Извадио сам наш пасош пре две године у њујоршком Конзулату и коштао је тачно 95 долара! Сви у конзулату били су пријатни и услужни, а пасош је, назад у Њујорк, стигао после пар месеци.
А ову одлуку Владе Србије поздрављам. Сваки Србин на свету треба да има право на српско држављанство. Ту не треба да буде никакве дилеме.

tuzno

pre 12 godina

Braco, bole vasi komentari. Srpsko drzavljanstvo treba da imaju svi koji se osecaju kao Srbi. Verujte mi da Srbi iz Bosne BiH ne vide kao svoju drzavu.Plasite se sto ce "od vasih para" te takse da se plate, a pritom ne razmisljate sta znaci to drzavljanstvo. Sta donosi pravna veza lica sa drzavom. Verujte da drzava mnogo vise profitira. Stranac mora da radi na crno, tako da drzava ne dobija poreze i doprinose. Izracunajte sami koliko je to novca.A cinjenica je da je taksa previsoka. zbog te takse ja licno vec 20 godina ne mogu da podnesem zahtev, iako od 92 zivim ovde. 14500 po osobi je previse kada se uzme u obzir kolika je prosecna plata i troskovi zivota.A drzavna politika o ovom pitanju bi trebala da se promeni, jer protiv bele kuge drugacije ne moze da se bori. Kroz istoriju smo broj stanovnika samo osvajanjem povecavali. Sada kada nema vise osvajanja, nista ne preostaje osim da "molimo" sunarodnike iz dijaspore da prihvate drzavljanstvo koje im nista ne donosi.

nenad

pre 12 godina

LDP-ovci jel Vam krivo sto se vise ne placa? I treba da vam bude krivo.

Mi bismo placali drzavljanstvo i da je tri puta poskupelo, a da nam nikad ne zatreba, samo zato sto nam je Srbija u srcu!!!

Ovako ste ostali bez dodatnih para u budzetu...i to pred izbore. :)

bezimena

pre 12 godina

Dnevno političke potrebe su postale vrhunski šund od koga mi se povraća! Dokle će gradjanima Srbije da se NAMEĆE finansiranje Srba po biv. SFRJ, koji imaju svoje države i domovine u kojima žive vekovima?

ZAŠTO dijaspori, koja pomaže Srbiji vezama u svetu i devizama koje šalje, nije olakšano vadjenje dokumenata, a posebno brže i lakše izdavanje pasoša?

vuneny

pre 12 godina

cista navlakusa. Lako je doci do Srpskog drzavljanstva ali je zato jako tesko i komplikovano otarasiti se istog. Zna li neko koja je procedura i koliko para i zivaca kosta ispis iz SRB drzavljanstva?

AcaJ

pre 12 godina

Zakljucak: ako si rodjen u Srbiji, ako su ti roditelji rodjeni u Srbiji, dede, pradede... imas da placas SVE! Da placas dok ti ta Srbija ne izadje na nos!

jao

pre 12 godina

Drago mi je da će to od sada da bude besplatno. Ja sam platio prije više od dvije godine preko 200 evra kada sam podnosio zahtjev za državljanstvo Srbije, ali nažalost meni i mojoj supruzi zahtjev još uvijek nije riješen, iako su mi u Ambasadi Srbije u Sarajevu dali obećanje da ćemo dobiti državljanstvo za najviše 12 mjeseci.

Vlajkov

pre 12 godina

pa naravno da bi onda mogli da dobijaju stipendije iz naseg budzeta i ostale pogodnosti...

a onda ce kad im kontrola u GSP trazi kartu da pokazu licnu kartu BiH kako im nebi bila pisana kazna jer su u tom momentu Bosanci.. bas tu scenu sam neki dan gledao u 7ici

Pitanje

pre 12 godina

A sta je sa nama u inostranstvu, sto smo rodjeni u Srbiji kao i nasi roditelji, imali pasose SFRJ a sada ne mozete da nas nadjete u knjigama drzavljana pa nam odbijate zahteve za pasose Srbije i trazite $1000 i da cekamo godinu dana da nam ministarstvo za inostrane poslove odobri drzavljanstvo? Mi razumemo dilemu jer nismo ni Lima ni Kleo ni drugi "turisti" vec smo iz korena srbi ali ne tako poznati i vazni za reklamiranje nekih ministara.

exBiH

pre 12 godina

E moja braco, besplatno do drzavljanstva. A koliko kosta da se ispises iz knjige drzavljana i kakve sve papire treba da im odneses. Das dinar da udjes, a dva da izadjes.

Miki

pre 12 godina

Zato moja Svedjanka moze da sanja da simbolicki uzme srpsko drzavljanstvo iako smo zajedno 20 godina i iako i nam i deca imaju isto...

bez veze

pre 12 godina

Ja bas i ne shvatam koja je sada nakon uvodjenja belog Sengena svrha te trke za drzavljanstvio
Shvatao sam one koji su vadili pasose Hrvatske jer se cijelom Evropom moglo putovati bez viza jos od 1992 ali ne i sa BH i SR pasosem.

bokser016

pre 12 godina

Obavezno obratiti paznju na nacionalnost... ukoliko pise: "Crnogorska" zabraniti dobijanje drzavljanstva... Drzavljanstvo priznavati iskljucivo osobama koji imaju srpsku nacionalnost!

Maja Rep.Srpska

pre 12 godina

Hvala veelika. nama je do sada bilo jako skupo, nisu velike plate a tako želimo da imamo državljanstvo. Moja porodica će uskoro uzeti državljanstvo, poštovaćemo taj gest Srbije i konačno da imamo osjećaj da negdje pripadamo. Živimo u RS, tu ostajemo, naša je, ali ovo je divan osjećaj. Još jednom hvala.

NICO

pre 12 godina

Heh..pa kome još treba naše državljanstvo? Na našim pašošima treba da bude nacrtana banana u biometrijskom obliku, tako da ljudi znaju od koje zemlje pasoš uzimaju.

Maja Rep.Srpska

pre 12 godina

Hvala veelika. nama je do sada bilo jako skupo, nisu velike plate a tako želimo da imamo državljanstvo. Moja porodica će uskoro uzeti državljanstvo, poštovaćemo taj gest Srbije i konačno da imamo osjećaj da negdje pripadamo. Živimo u RS, tu ostajemo, naša je, ali ovo je divan osjećaj. Još jednom hvala.

AcaJ

pre 12 godina

Zakljucak: ako si rodjen u Srbiji, ako su ti roditelji rodjeni u Srbiji, dede, pradede... imas da placas SVE! Da placas dok ti ta Srbija ne izadje na nos!

NICO

pre 12 godina

Heh..pa kome još treba naše državljanstvo? Na našim pašošima treba da bude nacrtana banana u biometrijskom obliku, tako da ljudi znaju od koje zemlje pasoš uzimaju.

Pitanje

pre 12 godina

A sta je sa nama u inostranstvu, sto smo rodjeni u Srbiji kao i nasi roditelji, imali pasose SFRJ a sada ne mozete da nas nadjete u knjigama drzavljana pa nam odbijate zahteve za pasose Srbije i trazite $1000 i da cekamo godinu dana da nam ministarstvo za inostrane poslove odobri drzavljanstvo? Mi razumemo dilemu jer nismo ni Lima ni Kleo ni drugi "turisti" vec smo iz korena srbi ali ne tako poznati i vazni za reklamiranje nekih ministara.

Miki

pre 12 godina

Zato moja Svedjanka moze da sanja da simbolicki uzme srpsko drzavljanstvo iako smo zajedno 20 godina i iako i nam i deca imaju isto...

bokser016

pre 12 godina

Obavezno obratiti paznju na nacionalnost... ukoliko pise: "Crnogorska" zabraniti dobijanje drzavljanstva... Drzavljanstvo priznavati iskljucivo osobama koji imaju srpsku nacionalnost!

bez veze

pre 12 godina

Ja bas i ne shvatam koja je sada nakon uvodjenja belog Sengena svrha te trke za drzavljanstvio
Shvatao sam one koji su vadili pasose Hrvatske jer se cijelom Evropom moglo putovati bez viza jos od 1992 ali ne i sa BH i SR pasosem.

Vlajkov

pre 12 godina

pa naravno da bi onda mogli da dobijaju stipendije iz naseg budzeta i ostale pogodnosti...

a onda ce kad im kontrola u GSP trazi kartu da pokazu licnu kartu BiH kako im nebi bila pisana kazna jer su u tom momentu Bosanci.. bas tu scenu sam neki dan gledao u 7ici

vuneny

pre 12 godina

cista navlakusa. Lako je doci do Srpskog drzavljanstva ali je zato jako tesko i komplikovano otarasiti se istog. Zna li neko koja je procedura i koliko para i zivaca kosta ispis iz SRB drzavljanstva?

exBiH

pre 12 godina

E moja braco, besplatno do drzavljanstva. A koliko kosta da se ispises iz knjige drzavljana i kakve sve papire treba da im odneses. Das dinar da udjes, a dva da izadjes.

Bosanac

pre 12 godina

Ja imam hrvatsko i bosansko drzavljanstvo. Razmisljam da uzmem i to srpsko kad je za dz. Ko zna sta moze biti u buducnosti?
Onda mi ostaje jos da uzmem crnogorsko.
Jugoslovenski pasos cuvam, onaj sa 6 buktinja. Tako da mogu pjevati pjesmu, ja sam Jugosloven :)

jao

pre 12 godina

Drago mi je da će to od sada da bude besplatno. Ja sam platio prije više od dvije godine preko 200 evra kada sam podnosio zahtjev za državljanstvo Srbije, ali nažalost meni i mojoj supruzi zahtjev još uvijek nije riješen, iako su mi u Ambasadi Srbije u Sarajevu dali obećanje da ćemo dobiti državljanstvo za najviše 12 mjeseci.

Eka

pre 12 godina

@Moja porodica ce da uzme drzavljanstvo....konacno negdje pripadamo.... mi ostajemo da zivimo u RS, ona je nasa... ( Maja Republika Srpska). - Ovako nesto mozes da cujes jedino na prostorima ex Jugoslavije. Draga gospodjo, ti ostajes da zivis u drzavi Bosni i Hercegovini i da zivis na racun poreznika te iste drzave. Mozes se ti, a i ostali radovati tom drzavljanstvu koliko hocete, ali gdje god odes ti ces da budes Bosanka, jer zivis na teritoriji BiH. A, vi Srbi koji ste rodjeni u Srbiji, radite,placate porez drzavi ili vasi roditelji penzioneri, s vremenom ce te shvatiti kolika je to greska od vase vlade. Primjer vam je Hrvatska, gdje je Tudjman podijelio pasose Hrvatima iz Bosne. Sad su Hrvati u Bosni bogatiji od Hrvata u Hrvatskoj. Izgradili su vile, poslovne prostore, u Zagrebu otvorili masu kafica, vlasnici stanova, poslovnih prostora i jos se zaposljavaju i na taj nacin preotimaju radna mjesta od domaceg stanovnistva. To sve i ti poklonjeni pasosi su razlog, pa u Hrvatskoj nije vise na vlasti HDZ. Hrvati vec godinama biraju SDP, jer su siti i Bosanaca i politike HDZ-a. To isto vas ceka i isto sto je Tudjman napravio, to vama radi Tadic. Pisem sve ovo jer mi je zao sto i nakon toliko godina zivimo u zabludi. To sto ce dobiti Srbijanske pasose, meni i nije tako vazno i ne pisem sve ovo jer mi je krivo. Neka vise radi sta ko hoce. Ja samo hocu da vam kazem istinu. Srbija je ima kapacitete i moze da bude jedna od razvijenijih i naprednijih zemalja Evrope, samo treba da vlast vise vodi racuna o tome, a ne o nekim ne potrebnim razlozima kao sti je besplatno izdavanje pasosa ljudima koji vec pasose imaju, a na stetu vlastitih gradjana. Mogli su oni dobiti i te pasose kad Srbija ekonomski ojaca, a ne bas sad pred izbore. Jer svi oni koji dobiju drzavljanstvo, oni ce imati i pravo glasa u Srbiji, a naravno da ce glasati za one koji su im te pasose dali. Pozdrav svima....

nenad

pre 12 godina

LDP-ovci jel Vam krivo sto se vise ne placa? I treba da vam bude krivo.

Mi bismo placali drzavljanstvo i da je tri puta poskupelo, a da nam nikad ne zatreba, samo zato sto nam je Srbija u srcu!!!

Ovako ste ostali bez dodatnih para u budzetu...i to pred izbore. :)

bezimena

pre 12 godina

Dnevno političke potrebe su postale vrhunski šund od koga mi se povraća! Dokle će gradjanima Srbije da se NAMEĆE finansiranje Srba po biv. SFRJ, koji imaju svoje države i domovine u kojima žive vekovima?

ZAŠTO dijaspori, koja pomaže Srbiji vezama u svetu i devizama koje šalje, nije olakšano vadjenje dokumenata, a posebno brže i lakše izdavanje pasoša?

Саша

pre 12 godina

@(Pitanje, 28. mart 2012 23:20)

Немој да измишљаш и ложиш народ који чита ове коментаре. Није тачно да пасош у иностранству, тј дипломатским представништима Србије кошта 1.000 долара, нити да се чека преко годину дана. Извадио сам наш пасош пре две године у њујоршком Конзулату и коштао је тачно 95 долара! Сви у конзулату били су пријатни и услужни, а пасош је, назад у Њујорк, стигао после пар месеци.
А ову одлуку Владе Србије поздрављам. Сваки Србин на свету треба да има право на српско држављанство. Ту не треба да буде никакве дилеме.

Pa-pa

pre 12 godina

Eka, po tebi je hrvatski pasos kao neki magicni stap, koji pretvara ljude automatski bogatijima od onih u maticnoj drzavi? Sta pricas..
Evo, ja sam primjer iz tvoje price, ne da nisam bogatija, nego, i-ha-ha.
Pasos sam uzela zato sto jesam Hrvat, bez obzira sto je danas to drzava Bosna i Hercegovina. Kao sto je i Nijemac Nijemac, iako zivi u Svicarskoj.
Ne mozemo mi Hrvati ili Srbi u BiH prihvatiti neki novi nacionalni identitet, samo zato da bi se vama koji imate s tim problem olaksale dusevne boli.
Tako je kako je, kad se pocela rusiti Jugoslavija, trebalo je da znate da se otvara Pandorina kutija. Sad ce to ici do kraja, logicno, svako hoce svoj dio kolaca.

tuzno

pre 12 godina

Braco, bole vasi komentari. Srpsko drzavljanstvo treba da imaju svi koji se osecaju kao Srbi. Verujte mi da Srbi iz Bosne BiH ne vide kao svoju drzavu.Plasite se sto ce "od vasih para" te takse da se plate, a pritom ne razmisljate sta znaci to drzavljanstvo. Sta donosi pravna veza lica sa drzavom. Verujte da drzava mnogo vise profitira. Stranac mora da radi na crno, tako da drzava ne dobija poreze i doprinose. Izracunajte sami koliko je to novca.A cinjenica je da je taksa previsoka. zbog te takse ja licno vec 20 godina ne mogu da podnesem zahtev, iako od 92 zivim ovde. 14500 po osobi je previse kada se uzme u obzir kolika je prosecna plata i troskovi zivota.A drzavna politika o ovom pitanju bi trebala da se promeni, jer protiv bele kuge drugacije ne moze da se bori. Kroz istoriju smo broj stanovnika samo osvajanjem povecavali. Sada kada nema vise osvajanja, nista ne preostaje osim da "molimo" sunarodnike iz dijaspore da prihvate drzavljanstvo koje im nista ne donosi.

Aleksandar

pre 12 godina

Posto se ja ne osecam kao Srbin nego kao Zemljanin, a po uputstvu nekih ovde komentatora, kome da se obratim za zemaljsko drzavljanstvo, pa makar mor'o i da platim - sve samo da se distanciram od vas koji bi da se delite oko detinjastih linija u pesku a usled geografske incidence rodjenja medju nekim odredjenim linijama.

"nekvalitetna srpkinja"

pre 12 godina

A zasto onda debelo naplacuju odricanje od srpskog drzavljanstva? Valjda bi trebalo obrnuto? Sem ako i to ne shvataju kao prozelitizam...

RS

pre 12 godina

momci oprezno sa tim državljanstvom, ne žuriti. Ako pobjedi na izborima moguća politička opcija, ne gine mobilizacija "oni" ne mogu bez toga. Da se "brani dvorište" ........

Macvanin

pre 12 godina

Ovde se prica mnogo o taksi. Za neke je taksa vaznija nego istina, da iza svakoga dodeljenoga drzavljanstva stoji covek. Koji? To se u Srbiji ne broji. Vazno je da je Srbin, i po mogucnosti veci od svakog Srbina u Srbiji.

Dule NS

pre 12 godina

Nista nema dzabe, to zna svako dete. Racun ce da plate ovi ili novi Srbi. Racun uvek dodje, nekad pre a nekad posle. Ali ko sto neko iz RS ovde rece, "za lep osecaj" cu sve da dam. Hihihihiiii!

Cubrilovic Jolly

pre 12 godina

Dok sam se ispisivao iz srpskog drzavljanstva, da bih uzeo jedno bolje koje mene i moju porodicu vise stiti kao coveka, uzeli su mi i duuusu! Ne govorim samo o parama.

Pa-pa-paranoja

pre 12 godina

Hrvati nikad nisu naplacivali drzavljanstva i svi hrvati iz bih su ih dobili jos 90-tih. Tolko o brizi srbije za srbe iz bih
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bih, 28. mart 2012 23:36)

---

Ko kaze da nisu naplacivali? Meni su '96 naplatili masno.

Maja Rep.Srpska

pre 12 godina

Hvala veelika. nama je do sada bilo jako skupo, nisu velike plate a tako želimo da imamo državljanstvo. Moja porodica će uskoro uzeti državljanstvo, poštovaćemo taj gest Srbije i konačno da imamo osjećaj da negdje pripadamo. Živimo u RS, tu ostajemo, naša je, ali ovo je divan osjećaj. Još jednom hvala.

bokser016

pre 12 godina

Obavezno obratiti paznju na nacionalnost... ukoliko pise: "Crnogorska" zabraniti dobijanje drzavljanstva... Drzavljanstvo priznavati iskljucivo osobama koji imaju srpsku nacionalnost!

NICO

pre 12 godina

Heh..pa kome još treba naše državljanstvo? Na našim pašošima treba da bude nacrtana banana u biometrijskom obliku, tako da ljudi znaju od koje zemlje pasoš uzimaju.

Eka

pre 12 godina

@Moja porodica ce da uzme drzavljanstvo....konacno negdje pripadamo.... mi ostajemo da zivimo u RS, ona je nasa... ( Maja Republika Srpska). - Ovako nesto mozes da cujes jedino na prostorima ex Jugoslavije. Draga gospodjo, ti ostajes da zivis u drzavi Bosni i Hercegovini i da zivis na racun poreznika te iste drzave. Mozes se ti, a i ostali radovati tom drzavljanstvu koliko hocete, ali gdje god odes ti ces da budes Bosanka, jer zivis na teritoriji BiH. A, vi Srbi koji ste rodjeni u Srbiji, radite,placate porez drzavi ili vasi roditelji penzioneri, s vremenom ce te shvatiti kolika je to greska od vase vlade. Primjer vam je Hrvatska, gdje je Tudjman podijelio pasose Hrvatima iz Bosne. Sad su Hrvati u Bosni bogatiji od Hrvata u Hrvatskoj. Izgradili su vile, poslovne prostore, u Zagrebu otvorili masu kafica, vlasnici stanova, poslovnih prostora i jos se zaposljavaju i na taj nacin preotimaju radna mjesta od domaceg stanovnistva. To sve i ti poklonjeni pasosi su razlog, pa u Hrvatskoj nije vise na vlasti HDZ. Hrvati vec godinama biraju SDP, jer su siti i Bosanaca i politike HDZ-a. To isto vas ceka i isto sto je Tudjman napravio, to vama radi Tadic. Pisem sve ovo jer mi je zao sto i nakon toliko godina zivimo u zabludi. To sto ce dobiti Srbijanske pasose, meni i nije tako vazno i ne pisem sve ovo jer mi je krivo. Neka vise radi sta ko hoce. Ja samo hocu da vam kazem istinu. Srbija je ima kapacitete i moze da bude jedna od razvijenijih i naprednijih zemalja Evrope, samo treba da vlast vise vodi racuna o tome, a ne o nekim ne potrebnim razlozima kao sti je besplatno izdavanje pasosa ljudima koji vec pasose imaju, a na stetu vlastitih gradjana. Mogli su oni dobiti i te pasose kad Srbija ekonomski ojaca, a ne bas sad pred izbore. Jer svi oni koji dobiju drzavljanstvo, oni ce imati i pravo glasa u Srbiji, a naravno da ce glasati za one koji su im te pasose dali. Pozdrav svima....

bez veze

pre 12 godina

Ja bas i ne shvatam koja je sada nakon uvodjenja belog Sengena svrha te trke za drzavljanstvio
Shvatao sam one koji su vadili pasose Hrvatske jer se cijelom Evropom moglo putovati bez viza jos od 1992 ali ne i sa BH i SR pasosem.

Vlajkov

pre 12 godina

pa naravno da bi onda mogli da dobijaju stipendije iz naseg budzeta i ostale pogodnosti...

a onda ce kad im kontrola u GSP trazi kartu da pokazu licnu kartu BiH kako im nebi bila pisana kazna jer su u tom momentu Bosanci.. bas tu scenu sam neki dan gledao u 7ici

AcaJ

pre 12 godina

Zakljucak: ako si rodjen u Srbiji, ako su ti roditelji rodjeni u Srbiji, dede, pradede... imas da placas SVE! Da placas dok ti ta Srbija ne izadje na nos!

exBiH

pre 12 godina

E moja braco, besplatno do drzavljanstva. A koliko kosta da se ispises iz knjige drzavljana i kakve sve papire treba da im odneses. Das dinar da udjes, a dva da izadjes.

jao

pre 12 godina

Drago mi je da će to od sada da bude besplatno. Ja sam platio prije više od dvije godine preko 200 evra kada sam podnosio zahtjev za državljanstvo Srbije, ali nažalost meni i mojoj supruzi zahtjev još uvijek nije riješen, iako su mi u Ambasadi Srbije u Sarajevu dali obećanje da ćemo dobiti državljanstvo za najviše 12 mjeseci.

tuzno

pre 12 godina

Braco, bole vasi komentari. Srpsko drzavljanstvo treba da imaju svi koji se osecaju kao Srbi. Verujte mi da Srbi iz Bosne BiH ne vide kao svoju drzavu.Plasite se sto ce "od vasih para" te takse da se plate, a pritom ne razmisljate sta znaci to drzavljanstvo. Sta donosi pravna veza lica sa drzavom. Verujte da drzava mnogo vise profitira. Stranac mora da radi na crno, tako da drzava ne dobija poreze i doprinose. Izracunajte sami koliko je to novca.A cinjenica je da je taksa previsoka. zbog te takse ja licno vec 20 godina ne mogu da podnesem zahtev, iako od 92 zivim ovde. 14500 po osobi je previse kada se uzme u obzir kolika je prosecna plata i troskovi zivota.A drzavna politika o ovom pitanju bi trebala da se promeni, jer protiv bele kuge drugacije ne moze da se bori. Kroz istoriju smo broj stanovnika samo osvajanjem povecavali. Sada kada nema vise osvajanja, nista ne preostaje osim da "molimo" sunarodnike iz dijaspore da prihvate drzavljanstvo koje im nista ne donosi.

Miki

pre 12 godina

Zato moja Svedjanka moze da sanja da simbolicki uzme srpsko drzavljanstvo iako smo zajedno 20 godina i iako i nam i deca imaju isto...

nenad

pre 12 godina

LDP-ovci jel Vam krivo sto se vise ne placa? I treba da vam bude krivo.

Mi bismo placali drzavljanstvo i da je tri puta poskupelo, a da nam nikad ne zatreba, samo zato sto nam je Srbija u srcu!!!

Ovako ste ostali bez dodatnih para u budzetu...i to pred izbore. :)

Саша

pre 12 godina

@(Pitanje, 28. mart 2012 23:20)

Немој да измишљаш и ложиш народ који чита ове коментаре. Није тачно да пасош у иностранству, тј дипломатским представништима Србије кошта 1.000 долара, нити да се чека преко годину дана. Извадио сам наш пасош пре две године у њујоршком Конзулату и коштао је тачно 95 долара! Сви у конзулату били су пријатни и услужни, а пасош је, назад у Њујорк, стигао после пар месеци.
А ову одлуку Владе Србије поздрављам. Сваки Србин на свету треба да има право на српско држављанство. Ту не треба да буде никакве дилеме.

Macvanin

pre 12 godina

Ovde se prica mnogo o taksi. Za neke je taksa vaznija nego istina, da iza svakoga dodeljenoga drzavljanstva stoji covek. Koji? To se u Srbiji ne broji. Vazno je da je Srbin, i po mogucnosti veci od svakog Srbina u Srbiji.

Pitanje

pre 12 godina

A sta je sa nama u inostranstvu, sto smo rodjeni u Srbiji kao i nasi roditelji, imali pasose SFRJ a sada ne mozete da nas nadjete u knjigama drzavljana pa nam odbijate zahteve za pasose Srbije i trazite $1000 i da cekamo godinu dana da nam ministarstvo za inostrane poslove odobri drzavljanstvo? Mi razumemo dilemu jer nismo ni Lima ni Kleo ni drugi "turisti" vec smo iz korena srbi ali ne tako poznati i vazni za reklamiranje nekih ministara.

bezimena

pre 12 godina

Dnevno političke potrebe su postale vrhunski šund od koga mi se povraća! Dokle će gradjanima Srbije da se NAMEĆE finansiranje Srba po biv. SFRJ, koji imaju svoje države i domovine u kojima žive vekovima?

ZAŠTO dijaspori, koja pomaže Srbiji vezama u svetu i devizama koje šalje, nije olakšano vadjenje dokumenata, a posebno brže i lakše izdavanje pasoša?

vuneny

pre 12 godina

cista navlakusa. Lako je doci do Srpskog drzavljanstva ali je zato jako tesko i komplikovano otarasiti se istog. Zna li neko koja je procedura i koliko para i zivaca kosta ispis iz SRB drzavljanstva?

Pa-pa

pre 12 godina

Eka, po tebi je hrvatski pasos kao neki magicni stap, koji pretvara ljude automatski bogatijima od onih u maticnoj drzavi? Sta pricas..
Evo, ja sam primjer iz tvoje price, ne da nisam bogatija, nego, i-ha-ha.
Pasos sam uzela zato sto jesam Hrvat, bez obzira sto je danas to drzava Bosna i Hercegovina. Kao sto je i Nijemac Nijemac, iako zivi u Svicarskoj.
Ne mozemo mi Hrvati ili Srbi u BiH prihvatiti neki novi nacionalni identitet, samo zato da bi se vama koji imate s tim problem olaksale dusevne boli.
Tako je kako je, kad se pocela rusiti Jugoslavija, trebalo je da znate da se otvara Pandorina kutija. Sad ce to ici do kraja, logicno, svako hoce svoj dio kolaca.

Bosanac

pre 12 godina

Ja imam hrvatsko i bosansko drzavljanstvo. Razmisljam da uzmem i to srpsko kad je za dz. Ko zna sta moze biti u buducnosti?
Onda mi ostaje jos da uzmem crnogorsko.
Jugoslovenski pasos cuvam, onaj sa 6 buktinja. Tako da mogu pjevati pjesmu, ja sam Jugosloven :)

"nekvalitetna srpkinja"

pre 12 godina

A zasto onda debelo naplacuju odricanje od srpskog drzavljanstva? Valjda bi trebalo obrnuto? Sem ako i to ne shvataju kao prozelitizam...

Cubrilovic Jolly

pre 12 godina

Dok sam se ispisivao iz srpskog drzavljanstva, da bih uzeo jedno bolje koje mene i moju porodicu vise stiti kao coveka, uzeli su mi i duuusu! Ne govorim samo o parama.

Pa-pa-paranoja

pre 12 godina

Hrvati nikad nisu naplacivali drzavljanstva i svi hrvati iz bih su ih dobili jos 90-tih. Tolko o brizi srbije za srbe iz bih
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bih, 28. mart 2012 23:36)

---

Ko kaze da nisu naplacivali? Meni su '96 naplatili masno.

RS

pre 12 godina

momci oprezno sa tim državljanstvom, ne žuriti. Ako pobjedi na izborima moguća politička opcija, ne gine mobilizacija "oni" ne mogu bez toga. Da se "brani dvorište" ........

Dule NS

pre 12 godina

Nista nema dzabe, to zna svako dete. Racun ce da plate ovi ili novi Srbi. Racun uvek dodje, nekad pre a nekad posle. Ali ko sto neko iz RS ovde rece, "za lep osecaj" cu sve da dam. Hihihihiiii!

Aleksandar

pre 12 godina

Posto se ja ne osecam kao Srbin nego kao Zemljanin, a po uputstvu nekih ovde komentatora, kome da se obratim za zemaljsko drzavljanstvo, pa makar mor'o i da platim - sve samo da se distanciram od vas koji bi da se delite oko detinjastih linija u pesku a usled geografske incidence rodjenja medju nekim odredjenim linijama.