Petak, 02.03.2012.

22:16

Plata nastavnika po broju đaka

Broj nastavnika od školske 2014/2015. godine biće znatno manji, a oni koji ostanu biće plaćeni u zavisnosti od usavršavanja, kvaliteta rada i uspeha đaka.

Izvor: Veèernje novosti

Plata nastavnika po broju ðaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

AVRAM

pre 12 godina

Znaci ovako drzava planira da pomogne selu, pa svi nastavnici ce da traze premestaj u grad. Ne vidim kakva je razlika kad nastavnik pripremi nastavu za 15 ucnenika i za 30 ucenika, on ce to isto da ispredaje u oba odeljenja, samo ce kvalitetnije da objasni odeljenju sa 15 ucenika nego sa 30. Pitam se samo da li su ovi koji su pisali ove zakone razmisljali o seoskim skolama? Pa niko nece biti blesav da radi u maloj seoskoj skoli, onda ce skola morati da se ugasi, a kada se ugasi skola, gasi se i selo, jer niko od roditelja nece planirati da zivi u selu gde nema skole.

Perun

pre 12 godina

Ukinuti skole. Ionako slabo obrazuju. Ajmo realno koliko se pozrebnog za zivot nauci u skoli. Znamo kolko banana radja u Zairu a ne i da plivamo ili isprzimo jaje. Predmete su ubacili da bi zaposlili svoje ljude i potrosili narodne pare. Uce se gluposti iz zastarelih knjiga. Znanje je moc.

Jovan Ristic

pre 12 godina

Trebalo bi ukinuti bespotrebne predmete u srednjim školama. Budućem hemičaru ili automehaničaru ne treba ni likovno ni muzičko. Potrebna mu je Praksa! Građansko vaspitanje je zgodno za popunjavanje broja časova besposlenim nastavnicima. Treba ga ukinuti zajedno sa veronaukom. Biblioteka? Uvesti obavezu zaposlenima da po jedan dan rade u biblioteci. Takođe je moguće smanjiti plate tokom nebrojenih raspusta za 5 procenata.

iii

pre 12 godina

Treba uvesti skolske autobuse, umesto da u svakom kvartu bude po jedna poluprazna skola. Lepo pokupe decu ujutro i vrate ih kuci posle skole, svako dete do njegove adrese, da ne mora da prelazi ulicu i slicno.

belilistic

pre 12 godina

Idiotizmu nikad kraja,prosvetni radnici ionako imaju mizerne plate.Ako vec idemo ka Evropi onda treba da znamo da tamo u odeljenju ima max 15-18 ucenika,pa je kvalited rada bolji,ali su nastavnici adekvatno placeni.Ovde se u nekim skolama sistematski smanjuje br.djaka da bi na istom mesto otvorili privatne skole,primer OS Milos Crnjanski,Cukarica u kojoj pored drzavne skole postoji privatna OS PLAVI KRUG I privatna gimnazija Crnjanski ,pa svake godine upusu samo 2 odeljenja,a ostali prostor mic po mic uzurpitaju za privatne poslove.I da se zna za ovo znaju svi min prosvete od 2000 i naravno nokom nista.

Z.Z

pre 12 godina

Moze bez problema da se radi i odeljenjima sa preko 20 ucenika, ako profesor zna sta radi. Ovo je trebalo odavno uvesti. A inace nije poenta natrpati po 40 ucdnika u razred. Znate li vi koliko skola ima po Srbiji u kojima je po par desetina ucenika, a placaju se svi nastavnici, pa direktor, sekretarica, pravnica, cistacica, kafe kuvarica i istali...i vreme je da se takve skole zatvore i izvrsi racionalizacija.

Dejan

pre 12 godina

Bolje da umesto ove ovakve racionalizacije oterate matorce koji imaju oba uslova za penziju, a sede i ne rade ništa godinama po školama. Čast izuzecima...

nikola tesla

pre 12 godina

Koja je ovo glupost, naročito ako je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje. Interesovanje učenika za upis u metalske, hemijske , elektro,tekstilne i druge profile je sve manje i tu se po odelenju upiše 15 do 20 učenika sa najmanjim rangom znanja, za razliku od gimnazija, medicinskih,ekonomskih i drgih škola gde imamo odelenja i preko 35 učenika, Sobzirom da je privreda i proizvodnja uništena, uništimo i ovo kadrova što imamo.Ajmo u Afriku da beremo papriku.

Za obrazovan srpski narod

pre 12 godina

Lepo su krenuli da unistavaju skolstvo. Za 20tak godina bicemo najneobrazovanija nacija u Evropi a mozda i sire.Deca imucnih ce da se skoluju u inostranstvu, a deca roditelja sa prosecnim primanjima ce da se skoluju eto tek toliko da se kaze da je isao u skolu... I eto ti jeftine radne snage za gospodu iz EU. Sramota.

NASMEJANI

pre 12 godina

A koliko će onda dobijati ministarče sa tako malenim resorom??? da počnemo da skupljamo priloge i za njih???
Ne rekoše šta će biti sa pedijatrima, dečijim bolnicama...i oni će imati manji broj "mušterija",kao i maloletničkih delikvenata koji imaju novi "stručni" kadar u MUP, centrima za socijalni rad...eeee,majko Srbijo, koji experti iz MMF tebi brste obrazovnu politiku!!! Onaj tridesetogodišnjak što je reorganizovao školstvo u Burkini Faso??? OK. Pa da i mi malo "fasujemo" i stignemo do plata od 48 dolara na godinu...

Kobac

pre 12 godina

I red je bio, da neko skupi snagu i krene da pocisti prosvetu! Debilno je da ja sa 30 djaka u ucionici i onaj sa 5 djaka primamo istu platu. Ponizavajuce je da prosveta ima najmanju platu, pa policajac i medicinska sestra imaju 5000dinara samo manje od profesora! Neka lepo pociste, smanje skole i administraciju, pa boze moj, ko izgubi posao nek se prekvalifikuje i ide negde drugde, a ko ostane nek bude posteno placen, ovako ni na nebu ni na zemlji: profesor ne moze da se samo skoli posveti, jer ce ostati gladan!

bo

pre 12 godina

Da ne bi bilo viška zaposlenih i još manjih plata, škole će se na upisu otimati o decu, a kriterijum pri odabiru škole neće biti kvalitet budućeg obrazovanja, već lakoća sa kojom se stiče diploma. Sve je to već viđeno i isprobano na fakultetima, tako da je strategija vrlo jasna, kako bi se reklo, transparentna. Kome još treba plebs koji ume da misli? Doći će vreme da se na kutiju čačkalica stavlja upozorenje: "Ne stavljati u oko".

Dača

pre 12 godina

Sve to (sistematsko uništavanje državnih škola, koje će imati ogromna odeljenja, loše nastavnike, anarhiju među učenicima...) samo je priprema za privatne osnovne škole. One će mnogima doneti dobru zaradu, ali, još bitnije, one su ključna karika u konačnom raslojavanju društva. Ruiniranjem državnih i uvođenjem privatnih osnovnih škola bogati će svojim pokolenjima obezbediti sigurnu budućnost, a ostala deca neće imati nikakvu šansu bez obzira koliko nadarena, inteligentna i vredna bila.

Mirko

pre 12 godina

Radio sam u prosveti, i video koliko se tamo malo radi. Sada sam privatnik, radim deset puta vise, a zaradim jedva tu nastavnicku platu. Ako je uopste i zaradim, jer su nameti ogromni. Zato mislim da je prosveti potrebno stegnuti kais odmah, a one sto u prosveti strajkuju zbog plate otkaz.

mina

pre 12 godina

radila sam kao profesor srednje skole skoro 35 godina i prosla kroz nekoliko reformi koje nisu mnogo promenile nase skolstvo. bojim se da ga i nova nece mnogo unaprediti. malo je reci da je ideja o obaveznoj srednjoj skoli BESMISLENA. i ne moze se broj djaka sabirati, oduzimati, deliti, mnoziti sa brojem nastavnika. naravno da se mora utvrditi razuman i ujednacen broj ucenika u odeljenjima, sto znaci neka rasformirati i pripojiti drugima. ali svedoci smo da su se takvi pokusaji UVEK zavrsavali tako sto se roditelji pobune, djaci strajkuju a ministarstvo popusti. ucitelje i nastavnike u skolama koje su u bespucu TREBA POSEBNO NAGRADITI bez obzira na broj ucenika. i jos jedno, sramota je da se medju dobitnicima nacionalnih penzija nije nasao ni jedan ucitelj ili nastavnik koji je radni vek proveo po zabitima ove nase zemlje i izveo na put mnoge generacije, vec kojekakve pevaljke i njima slicni!

Boba

pre 12 godina

Sramota! Te vaše stimulativne ocene među zaposlenima u raznim preduzećima su dovele do katastrofalih ljudskih odnosa gde su samo najgore i najcrnje ljudske osobine došle do izražaja a sve pod plaštom ½očuvanja radnih mesta½. Kako da očekujemo da znanje i uspeh dece bude realan kada znamo da su nastvnici uslovljeni? Kako da očekujemo da ta ista deca izrastu u karakterne i čestite ljude kada su okruženi nezdravim društvenim sistemom koji im polako uništava porodicu a sada i školstvo? Da li je zdravo i normalno da deca u tolikom broju sede u jednoj prostoriji? Sve vodi ka tome da se školstvo upropasti i da se školuju samo oni koji imaju novac.

nikola

pre 12 godina

Profesor sam u penziji. Za vreme svoga radnog veka pregrmeo sam mnoge'' reforme u školstvu''Nijedna nije urodila plodom. Kao rezultat imali smo veoma lep period i napredak od 1990-2010. godine.Ovo što se sada predlaža je kraj državnog školstva, a kakvo je privatno vidi se. Sela će nam ostati pusta. U školama će se razviti takva mržnja među nastavnicima, što će biti dodatni motiv za zavist, licemerje, poltronstvo i korupciju.
Neće biti ni učitelja ni učenika. Pamet u glavu.

Tihana

pre 12 godina

Odeljenja od 10-15 đaka maksimum i jesu prava odeljenja,gde profesor može maksimalno da se posveti svakom đaku.Ona od 20 i preko su najobičniji krkljanac;ne može da se diše u učionici.Profesor nešto priča u vetar pa ko šta u'vati...ne može ni lica da im upamti do kraja godine a ne ko je kakva ličnost.

dejana

pre 12 godina

Uništeni su fakulteti i sami ste pokazali pre dan dva gde se nalazimo sa obrazovanjem a sa ovakvim promenama u školstvou uništićete i celokupno obrazovanje.Vratite nam autoritet jer ulaganje u školstvu je ulaganje u budućnost.Nekome u ovoj vladi očito da to smeta!

sanja

pre 12 godina

ja stvarno neznam da postoji toliki višak u prosveti.Ali pošto je nekome interes uništavanje državnih škola smanji će se broj odeljenja a povećati broj đaka na 35-40.Pa neka dobiju deca kvalitrtno obrazovanje u takvim školama!

pivljanin

pre 12 godina

"Broj nastavnika od školske 2014/2015. godine biće znatno manji, a oni koji ostanu biće plaćeni u zavisnosti od usavršavanja, kvaliteta rada i uspeha đaka."

Ha,ha.. pa svi đaci će biti odlični.

Tihana

pre 12 godina

A kako će da se ocenjuje kvalitet rada profesora? Je l' onako kako se i inače sve u društvi ocenjuje,prema partijskoj-klančatorskoj pripadnosti i ,,čiji'' je ko čovek? Vidim,sve sami ,,kvalitetni'' i ,,stručni''sede gde god se okreneš...

Kent Klark

pre 12 godina

Ovo vam je konačno dobra odluka. Kad bi i zaposlene u državnoj upravi plaćali na osnovu njihovog učinka a otpuštali sve koje su pogrešno radili , gubili predmete, dozvolili da dođe do zastarelosti možda bi se spasio državni budzet.

Zoki

pre 12 godina

Nastavnicima treba vratiti instrumente autoriteta.
Sada kako je, deca su naucena o silnim pravima a nastavnicima su vezane ruke da vrse autoritet nad razredom i ucenicima. Uceni i pravima a nisu uceni u obavezama.
Obrazovanje ne treba da bude obavezno pa ko nece da uci neka ode na njivu a ne da smeta i sikanira i nastavnike i ucenike koji hoce da uce.
Svakako jednom agronom treba i fizikalac koji ce da kopa...

Zoki

pre 12 godina

Nastavnicima treba vratiti instrumente autoriteta.
Sada kako je, deca su naucena o silnim pravima a nastavnicima su vezane ruke da vrse autoritet nad razredom i ucenicima. Uceni i pravima a nisu uceni u obavezama.
Obrazovanje ne treba da bude obavezno pa ko nece da uci neka ode na njivu a ne da smeta i sikanira i nastavnike i ucenike koji hoce da uce.
Svakako jednom agronom treba i fizikalac koji ce da kopa...

Tihana

pre 12 godina

A kako će da se ocenjuje kvalitet rada profesora? Je l' onako kako se i inače sve u društvi ocenjuje,prema partijskoj-klančatorskoj pripadnosti i ,,čiji'' je ko čovek? Vidim,sve sami ,,kvalitetni'' i ,,stručni''sede gde god se okreneš...

pivljanin

pre 12 godina

"Broj nastavnika od školske 2014/2015. godine biće znatno manji, a oni koji ostanu biće plaćeni u zavisnosti od usavršavanja, kvaliteta rada i uspeha đaka."

Ha,ha.. pa svi đaci će biti odlični.

dejana

pre 12 godina

Uništeni su fakulteti i sami ste pokazali pre dan dva gde se nalazimo sa obrazovanjem a sa ovakvim promenama u školstvou uništićete i celokupno obrazovanje.Vratite nam autoritet jer ulaganje u školstvu je ulaganje u budućnost.Nekome u ovoj vladi očito da to smeta!

Tihana

pre 12 godina

Odeljenja od 10-15 đaka maksimum i jesu prava odeljenja,gde profesor može maksimalno da se posveti svakom đaku.Ona od 20 i preko su najobičniji krkljanac;ne može da se diše u učionici.Profesor nešto priča u vetar pa ko šta u'vati...ne može ni lica da im upamti do kraja godine a ne ko je kakva ličnost.

sanja

pre 12 godina

ja stvarno neznam da postoji toliki višak u prosveti.Ali pošto je nekome interes uništavanje državnih škola smanji će se broj odeljenja a povećati broj đaka na 35-40.Pa neka dobiju deca kvalitrtno obrazovanje u takvim školama!

Kent Klark

pre 12 godina

Ovo vam je konačno dobra odluka. Kad bi i zaposlene u državnoj upravi plaćali na osnovu njihovog učinka a otpuštali sve koje su pogrešno radili , gubili predmete, dozvolili da dođe do zastarelosti možda bi se spasio državni budzet.

AVRAM

pre 12 godina

Znaci ovako drzava planira da pomogne selu, pa svi nastavnici ce da traze premestaj u grad. Ne vidim kakva je razlika kad nastavnik pripremi nastavu za 15 ucnenika i za 30 ucenika, on ce to isto da ispredaje u oba odeljenja, samo ce kvalitetnije da objasni odeljenju sa 15 ucenika nego sa 30. Pitam se samo da li su ovi koji su pisali ove zakone razmisljali o seoskim skolama? Pa niko nece biti blesav da radi u maloj seoskoj skoli, onda ce skola morati da se ugasi, a kada se ugasi skola, gasi se i selo, jer niko od roditelja nece planirati da zivi u selu gde nema skole.

nikola

pre 12 godina

Profesor sam u penziji. Za vreme svoga radnog veka pregrmeo sam mnoge'' reforme u školstvu''Nijedna nije urodila plodom. Kao rezultat imali smo veoma lep period i napredak od 1990-2010. godine.Ovo što se sada predlaža je kraj državnog školstva, a kakvo je privatno vidi se. Sela će nam ostati pusta. U školama će se razviti takva mržnja među nastavnicima, što će biti dodatni motiv za zavist, licemerje, poltronstvo i korupciju.
Neće biti ni učitelja ni učenika. Pamet u glavu.

Za obrazovan srpski narod

pre 12 godina

Lepo su krenuli da unistavaju skolstvo. Za 20tak godina bicemo najneobrazovanija nacija u Evropi a mozda i sire.Deca imucnih ce da se skoluju u inostranstvu, a deca roditelja sa prosecnim primanjima ce da se skoluju eto tek toliko da se kaze da je isao u skolu... I eto ti jeftine radne snage za gospodu iz EU. Sramota.

mina

pre 12 godina

radila sam kao profesor srednje skole skoro 35 godina i prosla kroz nekoliko reformi koje nisu mnogo promenile nase skolstvo. bojim se da ga i nova nece mnogo unaprediti. malo je reci da je ideja o obaveznoj srednjoj skoli BESMISLENA. i ne moze se broj djaka sabirati, oduzimati, deliti, mnoziti sa brojem nastavnika. naravno da se mora utvrditi razuman i ujednacen broj ucenika u odeljenjima, sto znaci neka rasformirati i pripojiti drugima. ali svedoci smo da su se takvi pokusaji UVEK zavrsavali tako sto se roditelji pobune, djaci strajkuju a ministarstvo popusti. ucitelje i nastavnike u skolama koje su u bespucu TREBA POSEBNO NAGRADITI bez obzira na broj ucenika. i jos jedno, sramota je da se medju dobitnicima nacionalnih penzija nije nasao ni jedan ucitelj ili nastavnik koji je radni vek proveo po zabitima ove nase zemlje i izveo na put mnoge generacije, vec kojekakve pevaljke i njima slicni!

Boba

pre 12 godina

Sramota! Te vaše stimulativne ocene među zaposlenima u raznim preduzećima su dovele do katastrofalih ljudskih odnosa gde su samo najgore i najcrnje ljudske osobine došle do izražaja a sve pod plaštom ½očuvanja radnih mesta½. Kako da očekujemo da znanje i uspeh dece bude realan kada znamo da su nastvnici uslovljeni? Kako da očekujemo da ta ista deca izrastu u karakterne i čestite ljude kada su okruženi nezdravim društvenim sistemom koji im polako uništava porodicu a sada i školstvo? Da li je zdravo i normalno da deca u tolikom broju sede u jednoj prostoriji? Sve vodi ka tome da se školstvo upropasti i da se školuju samo oni koji imaju novac.

bo

pre 12 godina

Da ne bi bilo viška zaposlenih i još manjih plata, škole će se na upisu otimati o decu, a kriterijum pri odabiru škole neće biti kvalitet budućeg obrazovanja, već lakoća sa kojom se stiče diploma. Sve je to već viđeno i isprobano na fakultetima, tako da je strategija vrlo jasna, kako bi se reklo, transparentna. Kome još treba plebs koji ume da misli? Doći će vreme da se na kutiju čačkalica stavlja upozorenje: "Ne stavljati u oko".

Dača

pre 12 godina

Sve to (sistematsko uništavanje državnih škola, koje će imati ogromna odeljenja, loše nastavnike, anarhiju među učenicima...) samo je priprema za privatne osnovne škole. One će mnogima doneti dobru zaradu, ali, još bitnije, one su ključna karika u konačnom raslojavanju društva. Ruiniranjem državnih i uvođenjem privatnih osnovnih škola bogati će svojim pokolenjima obezbediti sigurnu budućnost, a ostala deca neće imati nikakvu šansu bez obzira koliko nadarena, inteligentna i vredna bila.

Dejan

pre 12 godina

Bolje da umesto ove ovakve racionalizacije oterate matorce koji imaju oba uslova za penziju, a sede i ne rade ništa godinama po školama. Čast izuzecima...

belilistic

pre 12 godina

Idiotizmu nikad kraja,prosvetni radnici ionako imaju mizerne plate.Ako vec idemo ka Evropi onda treba da znamo da tamo u odeljenju ima max 15-18 ucenika,pa je kvalited rada bolji,ali su nastavnici adekvatno placeni.Ovde se u nekim skolama sistematski smanjuje br.djaka da bi na istom mesto otvorili privatne skole,primer OS Milos Crnjanski,Cukarica u kojoj pored drzavne skole postoji privatna OS PLAVI KRUG I privatna gimnazija Crnjanski ,pa svake godine upusu samo 2 odeljenja,a ostali prostor mic po mic uzurpitaju za privatne poslove.I da se zna za ovo znaju svi min prosvete od 2000 i naravno nokom nista.

nikola tesla

pre 12 godina

Koja je ovo glupost, naročito ako je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje. Interesovanje učenika za upis u metalske, hemijske , elektro,tekstilne i druge profile je sve manje i tu se po odelenju upiše 15 do 20 učenika sa najmanjim rangom znanja, za razliku od gimnazija, medicinskih,ekonomskih i drgih škola gde imamo odelenja i preko 35 učenika, Sobzirom da je privreda i proizvodnja uništena, uništimo i ovo kadrova što imamo.Ajmo u Afriku da beremo papriku.

NASMEJANI

pre 12 godina

A koliko će onda dobijati ministarče sa tako malenim resorom??? da počnemo da skupljamo priloge i za njih???
Ne rekoše šta će biti sa pedijatrima, dečijim bolnicama...i oni će imati manji broj "mušterija",kao i maloletničkih delikvenata koji imaju novi "stručni" kadar u MUP, centrima za socijalni rad...eeee,majko Srbijo, koji experti iz MMF tebi brste obrazovnu politiku!!! Onaj tridesetogodišnjak što je reorganizovao školstvo u Burkini Faso??? OK. Pa da i mi malo "fasujemo" i stignemo do plata od 48 dolara na godinu...

iii

pre 12 godina

Treba uvesti skolske autobuse, umesto da u svakom kvartu bude po jedna poluprazna skola. Lepo pokupe decu ujutro i vrate ih kuci posle skole, svako dete do njegove adrese, da ne mora da prelazi ulicu i slicno.

Jovan Ristic

pre 12 godina

Trebalo bi ukinuti bespotrebne predmete u srednjim školama. Budućem hemičaru ili automehaničaru ne treba ni likovno ni muzičko. Potrebna mu je Praksa! Građansko vaspitanje je zgodno za popunjavanje broja časova besposlenim nastavnicima. Treba ga ukinuti zajedno sa veronaukom. Biblioteka? Uvesti obavezu zaposlenima da po jedan dan rade u biblioteci. Takođe je moguće smanjiti plate tokom nebrojenih raspusta za 5 procenata.

Perun

pre 12 godina

Ukinuti skole. Ionako slabo obrazuju. Ajmo realno koliko se pozrebnog za zivot nauci u skoli. Znamo kolko banana radja u Zairu a ne i da plivamo ili isprzimo jaje. Predmete su ubacili da bi zaposlili svoje ljude i potrosili narodne pare. Uce se gluposti iz zastarelih knjiga. Znanje je moc.

Mirko

pre 12 godina

Radio sam u prosveti, i video koliko se tamo malo radi. Sada sam privatnik, radim deset puta vise, a zaradim jedva tu nastavnicku platu. Ako je uopste i zaradim, jer su nameti ogromni. Zato mislim da je prosveti potrebno stegnuti kais odmah, a one sto u prosveti strajkuju zbog plate otkaz.

Z.Z

pre 12 godina

Moze bez problema da se radi i odeljenjima sa preko 20 ucenika, ako profesor zna sta radi. Ovo je trebalo odavno uvesti. A inace nije poenta natrpati po 40 ucdnika u razred. Znate li vi koliko skola ima po Srbiji u kojima je po par desetina ucenika, a placaju se svi nastavnici, pa direktor, sekretarica, pravnica, cistacica, kafe kuvarica i istali...i vreme je da se takve skole zatvore i izvrsi racionalizacija.

Kobac

pre 12 godina

I red je bio, da neko skupi snagu i krene da pocisti prosvetu! Debilno je da ja sa 30 djaka u ucionici i onaj sa 5 djaka primamo istu platu. Ponizavajuce je da prosveta ima najmanju platu, pa policajac i medicinska sestra imaju 5000dinara samo manje od profesora! Neka lepo pociste, smanje skole i administraciju, pa boze moj, ko izgubi posao nek se prekvalifikuje i ide negde drugde, a ko ostane nek bude posteno placen, ovako ni na nebu ni na zemlji: profesor ne moze da se samo skoli posveti, jer ce ostati gladan!

Kent Klark

pre 12 godina

Ovo vam je konačno dobra odluka. Kad bi i zaposlene u državnoj upravi plaćali na osnovu njihovog učinka a otpuštali sve koje su pogrešno radili , gubili predmete, dozvolili da dođe do zastarelosti možda bi se spasio državni budzet.

Mirko

pre 12 godina

Radio sam u prosveti, i video koliko se tamo malo radi. Sada sam privatnik, radim deset puta vise, a zaradim jedva tu nastavnicku platu. Ako je uopste i zaradim, jer su nameti ogromni. Zato mislim da je prosveti potrebno stegnuti kais odmah, a one sto u prosveti strajkuju zbog plate otkaz.

Kobac

pre 12 godina

I red je bio, da neko skupi snagu i krene da pocisti prosvetu! Debilno je da ja sa 30 djaka u ucionici i onaj sa 5 djaka primamo istu platu. Ponizavajuce je da prosveta ima najmanju platu, pa policajac i medicinska sestra imaju 5000dinara samo manje od profesora! Neka lepo pociste, smanje skole i administraciju, pa boze moj, ko izgubi posao nek se prekvalifikuje i ide negde drugde, a ko ostane nek bude posteno placen, ovako ni na nebu ni na zemlji: profesor ne moze da se samo skoli posveti, jer ce ostati gladan!

Jovan Ristic

pre 12 godina

Trebalo bi ukinuti bespotrebne predmete u srednjim školama. Budućem hemičaru ili automehaničaru ne treba ni likovno ni muzičko. Potrebna mu je Praksa! Građansko vaspitanje je zgodno za popunjavanje broja časova besposlenim nastavnicima. Treba ga ukinuti zajedno sa veronaukom. Biblioteka? Uvesti obavezu zaposlenima da po jedan dan rade u biblioteci. Takođe je moguće smanjiti plate tokom nebrojenih raspusta za 5 procenata.

Perun

pre 12 godina

Ukinuti skole. Ionako slabo obrazuju. Ajmo realno koliko se pozrebnog za zivot nauci u skoli. Znamo kolko banana radja u Zairu a ne i da plivamo ili isprzimo jaje. Predmete su ubacili da bi zaposlili svoje ljude i potrosili narodne pare. Uce se gluposti iz zastarelih knjiga. Znanje je moc.

Z.Z

pre 12 godina

Moze bez problema da se radi i odeljenjima sa preko 20 ucenika, ako profesor zna sta radi. Ovo je trebalo odavno uvesti. A inace nije poenta natrpati po 40 ucdnika u razred. Znate li vi koliko skola ima po Srbiji u kojima je po par desetina ucenika, a placaju se svi nastavnici, pa direktor, sekretarica, pravnica, cistacica, kafe kuvarica i istali...i vreme je da se takve skole zatvore i izvrsi racionalizacija.

sanja

pre 12 godina

ja stvarno neznam da postoji toliki višak u prosveti.Ali pošto je nekome interes uništavanje državnih škola smanji će se broj odeljenja a povećati broj đaka na 35-40.Pa neka dobiju deca kvalitrtno obrazovanje u takvim školama!

Tihana

pre 12 godina

Odeljenja od 10-15 đaka maksimum i jesu prava odeljenja,gde profesor može maksimalno da se posveti svakom đaku.Ona od 20 i preko su najobičniji krkljanac;ne može da se diše u učionici.Profesor nešto priča u vetar pa ko šta u'vati...ne može ni lica da im upamti do kraja godine a ne ko je kakva ličnost.

Tihana

pre 12 godina

A kako će da se ocenjuje kvalitet rada profesora? Je l' onako kako se i inače sve u društvi ocenjuje,prema partijskoj-klančatorskoj pripadnosti i ,,čiji'' je ko čovek? Vidim,sve sami ,,kvalitetni'' i ,,stručni''sede gde god se okreneš...

dejana

pre 12 godina

Uništeni su fakulteti i sami ste pokazali pre dan dva gde se nalazimo sa obrazovanjem a sa ovakvim promenama u školstvou uništićete i celokupno obrazovanje.Vratite nam autoritet jer ulaganje u školstvu je ulaganje u budućnost.Nekome u ovoj vladi očito da to smeta!

pivljanin

pre 12 godina

"Broj nastavnika od školske 2014/2015. godine biće znatno manji, a oni koji ostanu biće plaćeni u zavisnosti od usavršavanja, kvaliteta rada i uspeha đaka."

Ha,ha.. pa svi đaci će biti odlični.

Zoki

pre 12 godina

Nastavnicima treba vratiti instrumente autoriteta.
Sada kako je, deca su naucena o silnim pravima a nastavnicima su vezane ruke da vrse autoritet nad razredom i ucenicima. Uceni i pravima a nisu uceni u obavezama.
Obrazovanje ne treba da bude obavezno pa ko nece da uci neka ode na njivu a ne da smeta i sikanira i nastavnike i ucenike koji hoce da uce.
Svakako jednom agronom treba i fizikalac koji ce da kopa...

iii

pre 12 godina

Treba uvesti skolske autobuse, umesto da u svakom kvartu bude po jedna poluprazna skola. Lepo pokupe decu ujutro i vrate ih kuci posle skole, svako dete do njegove adrese, da ne mora da prelazi ulicu i slicno.

belilistic

pre 12 godina

Idiotizmu nikad kraja,prosvetni radnici ionako imaju mizerne plate.Ako vec idemo ka Evropi onda treba da znamo da tamo u odeljenju ima max 15-18 ucenika,pa je kvalited rada bolji,ali su nastavnici adekvatno placeni.Ovde se u nekim skolama sistematski smanjuje br.djaka da bi na istom mesto otvorili privatne skole,primer OS Milos Crnjanski,Cukarica u kojoj pored drzavne skole postoji privatna OS PLAVI KRUG I privatna gimnazija Crnjanski ,pa svake godine upusu samo 2 odeljenja,a ostali prostor mic po mic uzurpitaju za privatne poslove.I da se zna za ovo znaju svi min prosvete od 2000 i naravno nokom nista.

Dača

pre 12 godina

Sve to (sistematsko uništavanje državnih škola, koje će imati ogromna odeljenja, loše nastavnike, anarhiju među učenicima...) samo je priprema za privatne osnovne škole. One će mnogima doneti dobru zaradu, ali, još bitnije, one su ključna karika u konačnom raslojavanju društva. Ruiniranjem državnih i uvođenjem privatnih osnovnih škola bogati će svojim pokolenjima obezbediti sigurnu budućnost, a ostala deca neće imati nikakvu šansu bez obzira koliko nadarena, inteligentna i vredna bila.

Dejan

pre 12 godina

Bolje da umesto ove ovakve racionalizacije oterate matorce koji imaju oba uslova za penziju, a sede i ne rade ništa godinama po školama. Čast izuzecima...

AVRAM

pre 12 godina

Znaci ovako drzava planira da pomogne selu, pa svi nastavnici ce da traze premestaj u grad. Ne vidim kakva je razlika kad nastavnik pripremi nastavu za 15 ucnenika i za 30 ucenika, on ce to isto da ispredaje u oba odeljenja, samo ce kvalitetnije da objasni odeljenju sa 15 ucenika nego sa 30. Pitam se samo da li su ovi koji su pisali ove zakone razmisljali o seoskim skolama? Pa niko nece biti blesav da radi u maloj seoskoj skoli, onda ce skola morati da se ugasi, a kada se ugasi skola, gasi se i selo, jer niko od roditelja nece planirati da zivi u selu gde nema skole.

mina

pre 12 godina

radila sam kao profesor srednje skole skoro 35 godina i prosla kroz nekoliko reformi koje nisu mnogo promenile nase skolstvo. bojim se da ga i nova nece mnogo unaprediti. malo je reci da je ideja o obaveznoj srednjoj skoli BESMISLENA. i ne moze se broj djaka sabirati, oduzimati, deliti, mnoziti sa brojem nastavnika. naravno da se mora utvrditi razuman i ujednacen broj ucenika u odeljenjima, sto znaci neka rasformirati i pripojiti drugima. ali svedoci smo da su se takvi pokusaji UVEK zavrsavali tako sto se roditelji pobune, djaci strajkuju a ministarstvo popusti. ucitelje i nastavnike u skolama koje su u bespucu TREBA POSEBNO NAGRADITI bez obzira na broj ucenika. i jos jedno, sramota je da se medju dobitnicima nacionalnih penzija nije nasao ni jedan ucitelj ili nastavnik koji je radni vek proveo po zabitima ove nase zemlje i izveo na put mnoge generacije, vec kojekakve pevaljke i njima slicni!

Boba

pre 12 godina

Sramota! Te vaše stimulativne ocene među zaposlenima u raznim preduzećima su dovele do katastrofalih ljudskih odnosa gde su samo najgore i najcrnje ljudske osobine došle do izražaja a sve pod plaštom ½očuvanja radnih mesta½. Kako da očekujemo da znanje i uspeh dece bude realan kada znamo da su nastvnici uslovljeni? Kako da očekujemo da ta ista deca izrastu u karakterne i čestite ljude kada su okruženi nezdravim društvenim sistemom koji im polako uništava porodicu a sada i školstvo? Da li je zdravo i normalno da deca u tolikom broju sede u jednoj prostoriji? Sve vodi ka tome da se školstvo upropasti i da se školuju samo oni koji imaju novac.

nikola

pre 12 godina

Profesor sam u penziji. Za vreme svoga radnog veka pregrmeo sam mnoge'' reforme u školstvu''Nijedna nije urodila plodom. Kao rezultat imali smo veoma lep period i napredak od 1990-2010. godine.Ovo što se sada predlaža je kraj državnog školstva, a kakvo je privatno vidi se. Sela će nam ostati pusta. U školama će se razviti takva mržnja među nastavnicima, što će biti dodatni motiv za zavist, licemerje, poltronstvo i korupciju.
Neće biti ni učitelja ni učenika. Pamet u glavu.

bo

pre 12 godina

Da ne bi bilo viška zaposlenih i još manjih plata, škole će se na upisu otimati o decu, a kriterijum pri odabiru škole neće biti kvalitet budućeg obrazovanja, već lakoća sa kojom se stiče diploma. Sve je to već viđeno i isprobano na fakultetima, tako da je strategija vrlo jasna, kako bi se reklo, transparentna. Kome još treba plebs koji ume da misli? Doći će vreme da se na kutiju čačkalica stavlja upozorenje: "Ne stavljati u oko".

Za obrazovan srpski narod

pre 12 godina

Lepo su krenuli da unistavaju skolstvo. Za 20tak godina bicemo najneobrazovanija nacija u Evropi a mozda i sire.Deca imucnih ce da se skoluju u inostranstvu, a deca roditelja sa prosecnim primanjima ce da se skoluju eto tek toliko da se kaze da je isao u skolu... I eto ti jeftine radne snage za gospodu iz EU. Sramota.

nikola tesla

pre 12 godina

Koja je ovo glupost, naročito ako je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje. Interesovanje učenika za upis u metalske, hemijske , elektro,tekstilne i druge profile je sve manje i tu se po odelenju upiše 15 do 20 učenika sa najmanjim rangom znanja, za razliku od gimnazija, medicinskih,ekonomskih i drgih škola gde imamo odelenja i preko 35 učenika, Sobzirom da je privreda i proizvodnja uništena, uništimo i ovo kadrova što imamo.Ajmo u Afriku da beremo papriku.

NASMEJANI

pre 12 godina

A koliko će onda dobijati ministarče sa tako malenim resorom??? da počnemo da skupljamo priloge i za njih???
Ne rekoše šta će biti sa pedijatrima, dečijim bolnicama...i oni će imati manji broj "mušterija",kao i maloletničkih delikvenata koji imaju novi "stručni" kadar u MUP, centrima za socijalni rad...eeee,majko Srbijo, koji experti iz MMF tebi brste obrazovnu politiku!!! Onaj tridesetogodišnjak što je reorganizovao školstvo u Burkini Faso??? OK. Pa da i mi malo "fasujemo" i stignemo do plata od 48 dolara na godinu...