Utorak, 28.02.2012.

20:45

"Rumunija traži normalne garancije"

Rumunija je zatražila "normalne garancije" o pravima manjina i nije reč o blokadi, izjavio je šef rumunske diplomatije Kristijan Dijakonesku.

Izvor: Beta

"Rumunija traži normalne garancije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

vidra99

pre 12 godina

Malo mi je indikativan tajming. Čini mi se da ovaj potez Rumunije nema veze sa nama već je čista kontra onima koji upravljaju Unijom. Rumunima su zamrznute tranše EU fondova, suspenduju im šengen, svako malo ih lupaju po ušima. Ovo je klasičan inat, tako svojstven balkanskim narodima...kao, eto, svi su složili oko Srbije, e pa mi ne damo, a ni sami ne znamo zašto (kao što reče onaj zvaničnik, nikome nije jasno šta u stvari hoće). A opet, sve se mislim, ako nas prime tek će da vide šta je iracionalno ponašanje kad Srbi dobiju pravo glasa u EU...

Карамел

pre 12 godina

Није ми јасно шта то влашка заједница није имала у Србији до сада? Да ли су доживљавали тортуру?

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Nakon što marionetska vlast u Srbiji vjerovatno u nekoj mjeri udovolji Rumuniji protivno volji Vlaha idući zahtjev za ulazak u EU će vjerovatno stići iz buduće novopečene EU članice Hrvatske koja svojata bunjevačku nacionalnu manjinu. Da ima barem pameti u Srbiji na vlasti da okolnim plemenima kaže da razgule već jednom.
(Nenad, 29. februar 2012 03:12)
Uzmite knjige u ruke i citajte! Bunjevcima i Sokcima se stalno poriče njihov hrvatski identitet i vrijeme je da se stane na kraj tom tihom asimiliranju jer se oni zbog straha nisu smjeli izjasniti kao Hrvati. Vidi se kako su prošli Hrvati u Hrtkovcima i na koji način se Šešelj obračunavao s njima. Kako mogu tradicionalno katolicki Bunjevci i Sokci biti bilo sto drugo ako se u pisanim izvorima zna cak i geografsko porijeklo od kuda su došli. Osim toga, današnja Slavonija je prepuna Šokaca i Bunjevaca kojima ne pada da se bilo kako drugačije izjašnjavaju osim Hrvata. To bi bilo isto kada bi Hrvati Srbe zvali geografskim imenima (Šumadinci ili Timočani ili imenima od kuda su došli), a ne Srbima i tako ih razbijene lakše asimilirali kao što su Mađari još u 19. st. učinili u Ugarskoj kako bi oslabili svoje političke protivnike - Hrvate. Srbijansk politika nakon I svjetskog rata samo je preuzela ovaj obrazac odnarođivanja i asimiliranja Bunjevaca i Šokaca.
Krajnje je vrijeme da Srbija napusti Balkan, najprije po načinu razmišljanja a onda i po načinu djelovanja. Dobro došli u europske poslove gdje će vam trebati puno više znanja, pameti i uzajamnosti.

Бамби

pre 12 godina

Сада би свако по мало да извуче из Србије... Када су већ видели да дајемо све за кандидатуру сад би сви да се "огребу"!

drug skojevac

pre 12 godina

S´VEROM U BOGA;ZA KRALJA I OTADJBINU!!!
(mihajlovic, 28. februar 2012 23:04)

E baš si našao prave riječi za završetak komentara...

cajka

pre 12 godina

Za mene je sasvim normalno da maticna drzava brine o svojim manjinama u drugim drzavama. To radi i Srbija. Ali mi je bilo neobicno da Rumunija reaguje na ovaj nacin u tako vaznom trenutku za demokratske snage u Srbiji. Nekako sam oduvek mislio da sa Rumunijom imamo veoma dobre odnose i saradnju. Mislim da je ternutak pogresno izabran, jer kandidatura ne znaci nista sto bi ugrozilo prava manjina, naprotiv! U periodu koji sledi iza kandidature resavace se mnoge stvari i pred Srbijom je ozbiljan put i veliki rad. Nisam siguran da Srbija to moze brzo i efikasno jer su problemi Srbije iznad problema drugih drzava regiona. Malo razumevanja i "komsijskog" postovanja za sav nas trud nije na odmet. Ako nista drugo onda zbog sve one saradnje dve drzave u poslednjih 50 godina. Rumuniji i rumunskom narodu svako dobro, njihovoj manjini u Srbiji sva prava! Saradnja dve drzave i dva naroda svakako! Nema razloga da bude drugacije, pogotovo sto duboko verujem u sadasnju vlast u Srbiji i njene teznje za demokratijom i razvojem dobrosusedskih odnosa sa Rumunijom. Nema potrebe za podizanjem tenzija.

Nenad

pre 12 godina

Nakon što marionetska vlast u Srbiji vjerovatno u nekoj mjeri udovolji Rumuniji protivno volji Vlaha idući zahtjev za ulazak u EU će vjerovatno stići iz buduće novopečene EU članice Hrvatske koja svojata bunjevačku nacionalnu manjinu. Da ima barem pameti u Srbiji na vlasti da okolnim plemenima kaže da razgule već jednom.

marko

pre 12 godina

Sad znate kako je bilo nama sa Slovencima. S tim da je Rumunjska barem relativno velika i poznata zemlja dok je nas kočio piksel na karti Europe. Mislim da vam to ne rade po ničijem nalogu već shvaćaju da je sad došlo vrijeme kad vas drže za muške spolne žlijezde i da mogu barem pokušati izmusti od vas što više. Vjerojatno će se uskoro osjetiti i Mađari i Bugari sa što stvarnim, što izmišljenim problemima oko teritorija i manjina.
Inače, Rumunjska je jednom čak i prijetila blokadom pristupa Hrvatskoj ukoliko se Schengen ne proširi i na njih. Tako da je ta blokada očito oružje koje njihovi diplomati vole potezati.

Atila

pre 12 godina

Svi maše suštinu.
Vlasi jesu potomci starosedeoca ovih prostora, ali oni mogu da budu samo potomci Ilira i eventualno Tračana i Kelta (njihovim plemenima koja su jedno vreme živela južno od Beograda) koji su živeli na tim prostorima, a NIKAKO Dačana odnosno današnjih Rumuna kojih NIKADA nije bilo sa ove strane Dunava.Dakle, Vlasi mogu da budu slični Rumunima kao što su recimo Tračani bili slični Dačanima, ali sa njima nemaju NIKAKVE veze.A svi ti starosedeoci su romanizovani inače pod uticajem jakog latinskog jezika za vreme rimskog cartstva, otuda i sličnost u njihovim jezicima.

mihajlovic

pre 12 godina

Veoma me je pogodila izjava rumunskog zvanicnika,prvo zbog cinjenice da sam Vlah,drugo sto mi u Srbiji nikada i niko nista nije uskratio!plitika je cudo.S´VEROM U BOGA;ZA KRALJA I OTADJBINU!!!

009

pre 12 godina

Hipnoza stize sa zapada. Samo pise da je javnost tek posle saznala. Sad kada vratim film u nazad, ne mogu da verujem da i posle 20. godina zapad uspeva da na isti kalup zavadi sve narode u Svetu.

Icarus

pre 12 godina

dragan - O cemu ti pricas? Ili tako napamet pa ako prodje, prodje? Madjari ( Sekuji) u Rumuniji imaju najveca moguca prava. Da li si ikada bio u nekom madjarskom selu tamo? Oni ljudi ne znaju rumunski - jer im ni ne treba niti ih niko tera da uce! Na dan drzavnosti madjarske, oni slave kao da su u Madjarskoj, Madjarske zastave, pesme, itd.. Po izvestaju evropske unije Rumunija je medju prvima u Evropi po pravima manjina. Uzmi srpsku manjinu za primer. Oni predstavljaju oko 2% populacije Temisvara, a srpski je jedan od zvanicnih jezika. Imamo skole, pozorista, medije na nasem jeziku. Porediti Srbiju i Rumuniju po pravima manjina je smesno a Srbija treba da povuce politicku komponentu iz cele ove price o Vlasima i sve je reseno.

po

pre 12 godina

Ovde ocigledno nije rec o vlasima. Mislim da rumuni hoce malo da nas podsete da postoje i oni(kao drzava), i da ne treba tradicionalno dobre odnose dveju zemalja koristiti na tako prost nacin - "lako cemo sa njima". Iskreno zadnjih 15 godina ne znam da li sam cuo neku vest o Rumuniji i nasim odnosima, uglavnom se bavimo ostalim "komsijama" koji nas toliko vole da bi nas preselili u Juznu Ameriku! Kad bi mogli...

dragan

pre 12 godina

Hm, ako je Rumunija usla u EU i pored svoje diskriminatorske politike prema madjarskoj manjini u Transilvaniji onda moze i Srbija sa vlasima i rumunima da dobije status kandidata. Licemerje.

bez_cenzure

pre 12 godina

Nije ovaj zahtjev Rumunije od juče. Čitao sam da je prioritet rumunske vlade pitanje "rumunske" manjine na sjevero-istoku Srbije. Borski i Braničevski okruzi u Srbiji su područja izuzetno bogata rudnim bogatstvom te možda bi u tom kontekstu trebalo posmatrati ovaj rumunski zahtjev. Naravno čisto sumnjam da iza stava Rumunije ne stoji u stvari neka druga zemlja sa većim uticajem kojoj su zapala za oči i ta rudna bogatstva osim kosovskih. Kada jedanput popustite neće vas prestati jahati ako neko već jednom ne lupi šakom o sto a doći će i taj trenutak kad tad.
Mada ne vjerujem da će doći do stvaranja nekakve vlaške republjik na tom području. Rumunija neka prvo razmisli kako da izgladi odnose sa 1.5 miliona etničkih Mađara u Erdelju (ili na rumunskom u Transilvaniji).

Uslov Rumunije da ne prizna nezavisnost Kosova je da Srbija prešutno pristane na asmimilaciju Vlaha u Rumune (barem onih koji se još uvijek izjašnjavaju kao Vlasi). Ako je to uslov što se mene tiče neka priznaju nezavisnost Kosova. Dosta je više bilo ucjena od ovih banana država koje su u nekim segmentima i u gorem stanju od Srbije.

Teta ga tetosi

pre 12 godina

Rumunija ovde igra ulogu Trojanskog konja, Vojvodina se trazi.
Da mi je neko rekao pre 10 godina da cu ovo napisati, kakav kosmar.

Patriot

pre 12 godina

Da su ovo uradili Mađari ili Bugari mnogo bi se više prašine diglo. Ovo je lepo iscenirano da nam se da do znanja da će svaki naš korak ka EU uvek biti uslovljavan bilo kojim razlogom koji je lako naći. Definitivno su ovo Rumuni uradili po nalogu nekog jačeg igrača u EU (ili možda ne iz EU ???). Nije im to trebalo. Isto su tako lako dali vazdušni prostor za bombardovanje Srbije (sećate li se ). I mi sve zaboravljamo kao što ćemo verovatno i ovo, a ne bi trebalo. No oni su ipak u NATO i EU ali u zadnjoj klupi pa moraju da rade šta im se kaže. Kad glista dobije oči onda juri kokoške po dvorištu.

causevic

pre 12 godina

Znaci rumunski narod je tek pre nekoliko sati saznao sta je radila njegova sopstvena vlada? Pravi demokratski Causeskuov stil. Nema sta...

Ljuba Didic

pre 12 godina

Zasto vlast u Srbiji ne izadje u javnost sa podacima o popisu stanovnistva u 2011 g. Posebno u ovom slucaju recimo za Timocku Krajnu. Mozda popis nije po volji vlastii i opozicije, a i same SPC.
Objavite rezultate popisa i da sagledamo da li postoji neki problem, ako postoji resavati ga iskreno i hodu. Ovako mozemo da spekulisemo i da se nadmudrujemo do besvesti...

jorkšir

pre 12 godina

Da Evropska komisija na kraju godine vidi kako Srbija stoji sa zaštitom manjina?

Scenario: EK donese odluku da manjine nisu zaštićene u Vojvodini, vojvođanske vlasti to prebacuju na činjenicu da im srbijanska vlada ne daje dovoljne ingerencije, Srbija prinuđena da Vojvodini da veću autonomnost po pitanju zaštite manjina što se transponuje i na širu autonomnost na sve ostalo, cvrc, Vojvodina konačno dobija široku autonomiju.

bez_cenzure

pre 12 godina

Ako se u nekoj zemlji Balkana i Evrope ako baš želite poštuju prava manjina onda je to Srbija. Srbija ne bi smjela niti pomisliti da neku od manjina tjera da se izjašnjavaju onako kako pojedine susjedne zemlje žele jer bi u tom slučaju zaista došlo do kršenja ljudskih prava. Ako Vlasi kažu da se ne osjećaju Rumunima mora se poštovati njihovo pravo. Rumunija koristi očajnu poziciju Srbije na Balkanu da pretenduje na teritoriju Srbije putem tzv. vlaškog pitanja. Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Neće Srbija zauvijek biti u ovakvoj situaciji! Rumunija i sve ostale okolne zemlje koje svoje frustracije i probleme izražavaju šiljeći ga nad Srbijom neka sjašu već jednom!

pomoravac

pre 12 godina

Živim u sredini u kojoj su i Vlasi i Srbi,tako ne znam o čemu ovi ljudi govore.Političari su majstori da podele i ono što nije deljivo,mi smo jedan narod...

Divos

pre 12 godina

Baš je finu dijagnozu dao ovaj Dijagnozesku (ili Dijakonesku kako mu je već prezime).
E sad ako šef rumunjske diplomatije da ovakvu izjavu o traženju normalnih garancija (ma šta to značilo) više nisam siguran da li je ikome jasno šta je u stvari predmet spora (običnom svetu u Srbiji i Rumuniji sigurno ne) a nisam siguran da li je to jasno i samom gospodinu Dijakonesku.

bez_cenzure

pre 12 godina

Ako se u nekoj zemlji Balkana i Evrope ako baš želite poštuju prava manjina onda je to Srbija. Srbija ne bi smjela niti pomisliti da neku od manjina tjera da se izjašnjavaju onako kako pojedine susjedne zemlje žele jer bi u tom slučaju zaista došlo do kršenja ljudskih prava. Ako Vlasi kažu da se ne osjećaju Rumunima mora se poštovati njihovo pravo. Rumunija koristi očajnu poziciju Srbije na Balkanu da pretenduje na teritoriju Srbije putem tzv. vlaškog pitanja. Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Neće Srbija zauvijek biti u ovakvoj situaciji! Rumunija i sve ostale okolne zemlje koje svoje frustracije i probleme izražavaju šiljeći ga nad Srbijom neka sjašu već jednom!

pomoravac

pre 12 godina

Živim u sredini u kojoj su i Vlasi i Srbi,tako ne znam o čemu ovi ljudi govore.Političari su majstori da podele i ono što nije deljivo,mi smo jedan narod...

dragan

pre 12 godina

Hm, ako je Rumunija usla u EU i pored svoje diskriminatorske politike prema madjarskoj manjini u Transilvaniji onda moze i Srbija sa vlasima i rumunima da dobije status kandidata. Licemerje.

Divos

pre 12 godina

Baš je finu dijagnozu dao ovaj Dijagnozesku (ili Dijakonesku kako mu je već prezime).
E sad ako šef rumunjske diplomatije da ovakvu izjavu o traženju normalnih garancija (ma šta to značilo) više nisam siguran da li je ikome jasno šta je u stvari predmet spora (običnom svetu u Srbiji i Rumuniji sigurno ne) a nisam siguran da li je to jasno i samom gospodinu Dijakonesku.

Teta ga tetosi

pre 12 godina

Rumunija ovde igra ulogu Trojanskog konja, Vojvodina se trazi.
Da mi je neko rekao pre 10 godina da cu ovo napisati, kakav kosmar.

mihajlovic

pre 12 godina

Veoma me je pogodila izjava rumunskog zvanicnika,prvo zbog cinjenice da sam Vlah,drugo sto mi u Srbiji nikada i niko nista nije uskratio!plitika je cudo.S´VEROM U BOGA;ZA KRALJA I OTADJBINU!!!

Patriot

pre 12 godina

Da su ovo uradili Mađari ili Bugari mnogo bi se više prašine diglo. Ovo je lepo iscenirano da nam se da do znanja da će svaki naš korak ka EU uvek biti uslovljavan bilo kojim razlogom koji je lako naći. Definitivno su ovo Rumuni uradili po nalogu nekog jačeg igrača u EU (ili možda ne iz EU ???). Nije im to trebalo. Isto su tako lako dali vazdušni prostor za bombardovanje Srbije (sećate li se ). I mi sve zaboravljamo kao što ćemo verovatno i ovo, a ne bi trebalo. No oni su ipak u NATO i EU ali u zadnjoj klupi pa moraju da rade šta im se kaže. Kad glista dobije oči onda juri kokoške po dvorištu.

causevic

pre 12 godina

Znaci rumunski narod je tek pre nekoliko sati saznao sta je radila njegova sopstvena vlada? Pravi demokratski Causeskuov stil. Nema sta...

bez_cenzure

pre 12 godina

Nije ovaj zahtjev Rumunije od juče. Čitao sam da je prioritet rumunske vlade pitanje "rumunske" manjine na sjevero-istoku Srbije. Borski i Braničevski okruzi u Srbiji su područja izuzetno bogata rudnim bogatstvom te možda bi u tom kontekstu trebalo posmatrati ovaj rumunski zahtjev. Naravno čisto sumnjam da iza stava Rumunije ne stoji u stvari neka druga zemlja sa većim uticajem kojoj su zapala za oči i ta rudna bogatstva osim kosovskih. Kada jedanput popustite neće vas prestati jahati ako neko već jednom ne lupi šakom o sto a doći će i taj trenutak kad tad.
Mada ne vjerujem da će doći do stvaranja nekakve vlaške republjik na tom području. Rumunija neka prvo razmisli kako da izgladi odnose sa 1.5 miliona etničkih Mađara u Erdelju (ili na rumunskom u Transilvaniji).

Uslov Rumunije da ne prizna nezavisnost Kosova je da Srbija prešutno pristane na asmimilaciju Vlaha u Rumune (barem onih koji se još uvijek izjašnjavaju kao Vlasi). Ako je to uslov što se mene tiče neka priznaju nezavisnost Kosova. Dosta je više bilo ucjena od ovih banana država koje su u nekim segmentima i u gorem stanju od Srbije.

po

pre 12 godina

Ovde ocigledno nije rec o vlasima. Mislim da rumuni hoce malo da nas podsete da postoje i oni(kao drzava), i da ne treba tradicionalno dobre odnose dveju zemalja koristiti na tako prost nacin - "lako cemo sa njima". Iskreno zadnjih 15 godina ne znam da li sam cuo neku vest o Rumuniji i nasim odnosima, uglavnom se bavimo ostalim "komsijama" koji nas toliko vole da bi nas preselili u Juznu Ameriku! Kad bi mogli...

jorkšir

pre 12 godina

Da Evropska komisija na kraju godine vidi kako Srbija stoji sa zaštitom manjina?

Scenario: EK donese odluku da manjine nisu zaštićene u Vojvodini, vojvođanske vlasti to prebacuju na činjenicu da im srbijanska vlada ne daje dovoljne ingerencije, Srbija prinuđena da Vojvodini da veću autonomnost po pitanju zaštite manjina što se transponuje i na širu autonomnost na sve ostalo, cvrc, Vojvodina konačno dobija široku autonomiju.

Icarus

pre 12 godina

dragan - O cemu ti pricas? Ili tako napamet pa ako prodje, prodje? Madjari ( Sekuji) u Rumuniji imaju najveca moguca prava. Da li si ikada bio u nekom madjarskom selu tamo? Oni ljudi ne znaju rumunski - jer im ni ne treba niti ih niko tera da uce! Na dan drzavnosti madjarske, oni slave kao da su u Madjarskoj, Madjarske zastave, pesme, itd.. Po izvestaju evropske unije Rumunija je medju prvima u Evropi po pravima manjina. Uzmi srpsku manjinu za primer. Oni predstavljaju oko 2% populacije Temisvara, a srpski je jedan od zvanicnih jezika. Imamo skole, pozorista, medije na nasem jeziku. Porediti Srbiju i Rumuniju po pravima manjina je smesno a Srbija treba da povuce politicku komponentu iz cele ove price o Vlasima i sve je reseno.

Ljuba Didic

pre 12 godina

Zasto vlast u Srbiji ne izadje u javnost sa podacima o popisu stanovnistva u 2011 g. Posebno u ovom slucaju recimo za Timocku Krajnu. Mozda popis nije po volji vlastii i opozicije, a i same SPC.
Objavite rezultate popisa i da sagledamo da li postoji neki problem, ako postoji resavati ga iskreno i hodu. Ovako mozemo da spekulisemo i da se nadmudrujemo do besvesti...

009

pre 12 godina

Hipnoza stize sa zapada. Samo pise da je javnost tek posle saznala. Sad kada vratim film u nazad, ne mogu da verujem da i posle 20. godina zapad uspeva da na isti kalup zavadi sve narode u Svetu.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Nakon što marionetska vlast u Srbiji vjerovatno u nekoj mjeri udovolji Rumuniji protivno volji Vlaha idući zahtjev za ulazak u EU će vjerovatno stići iz buduće novopečene EU članice Hrvatske koja svojata bunjevačku nacionalnu manjinu. Da ima barem pameti u Srbiji na vlasti da okolnim plemenima kaže da razgule već jednom.
(Nenad, 29. februar 2012 03:12)
Uzmite knjige u ruke i citajte! Bunjevcima i Sokcima se stalno poriče njihov hrvatski identitet i vrijeme je da se stane na kraj tom tihom asimiliranju jer se oni zbog straha nisu smjeli izjasniti kao Hrvati. Vidi se kako su prošli Hrvati u Hrtkovcima i na koji način se Šešelj obračunavao s njima. Kako mogu tradicionalno katolicki Bunjevci i Sokci biti bilo sto drugo ako se u pisanim izvorima zna cak i geografsko porijeklo od kuda su došli. Osim toga, današnja Slavonija je prepuna Šokaca i Bunjevaca kojima ne pada da se bilo kako drugačije izjašnjavaju osim Hrvata. To bi bilo isto kada bi Hrvati Srbe zvali geografskim imenima (Šumadinci ili Timočani ili imenima od kuda su došli), a ne Srbima i tako ih razbijene lakše asimilirali kao što su Mađari još u 19. st. učinili u Ugarskoj kako bi oslabili svoje političke protivnike - Hrvate. Srbijansk politika nakon I svjetskog rata samo je preuzela ovaj obrazac odnarođivanja i asimiliranja Bunjevaca i Šokaca.
Krajnje je vrijeme da Srbija napusti Balkan, najprije po načinu razmišljanja a onda i po načinu djelovanja. Dobro došli u europske poslove gdje će vam trebati puno više znanja, pameti i uzajamnosti.

cajka

pre 12 godina

Za mene je sasvim normalno da maticna drzava brine o svojim manjinama u drugim drzavama. To radi i Srbija. Ali mi je bilo neobicno da Rumunija reaguje na ovaj nacin u tako vaznom trenutku za demokratske snage u Srbiji. Nekako sam oduvek mislio da sa Rumunijom imamo veoma dobre odnose i saradnju. Mislim da je ternutak pogresno izabran, jer kandidatura ne znaci nista sto bi ugrozilo prava manjina, naprotiv! U periodu koji sledi iza kandidature resavace se mnoge stvari i pred Srbijom je ozbiljan put i veliki rad. Nisam siguran da Srbija to moze brzo i efikasno jer su problemi Srbije iznad problema drugih drzava regiona. Malo razumevanja i "komsijskog" postovanja za sav nas trud nije na odmet. Ako nista drugo onda zbog sve one saradnje dve drzave u poslednjih 50 godina. Rumuniji i rumunskom narodu svako dobro, njihovoj manjini u Srbiji sva prava! Saradnja dve drzave i dva naroda svakako! Nema razloga da bude drugacije, pogotovo sto duboko verujem u sadasnju vlast u Srbiji i njene teznje za demokratijom i razvojem dobrosusedskih odnosa sa Rumunijom. Nema potrebe za podizanjem tenzija.

drug skojevac

pre 12 godina

S´VEROM U BOGA;ZA KRALJA I OTADJBINU!!!
(mihajlovic, 28. februar 2012 23:04)

E baš si našao prave riječi za završetak komentara...

marko

pre 12 godina

Sad znate kako je bilo nama sa Slovencima. S tim da je Rumunjska barem relativno velika i poznata zemlja dok je nas kočio piksel na karti Europe. Mislim da vam to ne rade po ničijem nalogu već shvaćaju da je sad došlo vrijeme kad vas drže za muške spolne žlijezde i da mogu barem pokušati izmusti od vas što više. Vjerojatno će se uskoro osjetiti i Mađari i Bugari sa što stvarnim, što izmišljenim problemima oko teritorija i manjina.
Inače, Rumunjska je jednom čak i prijetila blokadom pristupa Hrvatskoj ukoliko se Schengen ne proširi i na njih. Tako da je ta blokada očito oružje koje njihovi diplomati vole potezati.

Nenad

pre 12 godina

Nakon što marionetska vlast u Srbiji vjerovatno u nekoj mjeri udovolji Rumuniji protivno volji Vlaha idući zahtjev za ulazak u EU će vjerovatno stići iz buduće novopečene EU članice Hrvatske koja svojata bunjevačku nacionalnu manjinu. Da ima barem pameti u Srbiji na vlasti da okolnim plemenima kaže da razgule već jednom.

Бамби

pre 12 godina

Сада би свако по мало да извуче из Србије... Када су већ видели да дајемо све за кандидатуру сад би сви да се "огребу"!

Карамел

pre 12 godina

Није ми јасно шта то влашка заједница није имала у Србији до сада? Да ли су доживљавали тортуру?

vidra99

pre 12 godina

Malo mi je indikativan tajming. Čini mi se da ovaj potez Rumunije nema veze sa nama već je čista kontra onima koji upravljaju Unijom. Rumunima su zamrznute tranše EU fondova, suspenduju im šengen, svako malo ih lupaju po ušima. Ovo je klasičan inat, tako svojstven balkanskim narodima...kao, eto, svi su složili oko Srbije, e pa mi ne damo, a ni sami ne znamo zašto (kao što reče onaj zvaničnik, nikome nije jasno šta u stvari hoće). A opet, sve se mislim, ako nas prime tek će da vide šta je iracionalno ponašanje kad Srbi dobiju pravo glasa u EU...

Atila

pre 12 godina

Svi maše suštinu.
Vlasi jesu potomci starosedeoca ovih prostora, ali oni mogu da budu samo potomci Ilira i eventualno Tračana i Kelta (njihovim plemenima koja su jedno vreme živela južno od Beograda) koji su živeli na tim prostorima, a NIKAKO Dačana odnosno današnjih Rumuna kojih NIKADA nije bilo sa ove strane Dunava.Dakle, Vlasi mogu da budu slični Rumunima kao što su recimo Tračani bili slični Dačanima, ali sa njima nemaju NIKAKVE veze.A svi ti starosedeoci su romanizovani inače pod uticajem jakog latinskog jezika za vreme rimskog cartstva, otuda i sličnost u njihovim jezicima.

jorkšir

pre 12 godina

Da Evropska komisija na kraju godine vidi kako Srbija stoji sa zaštitom manjina?

Scenario: EK donese odluku da manjine nisu zaštićene u Vojvodini, vojvođanske vlasti to prebacuju na činjenicu da im srbijanska vlada ne daje dovoljne ingerencije, Srbija prinuđena da Vojvodini da veću autonomnost po pitanju zaštite manjina što se transponuje i na širu autonomnost na sve ostalo, cvrc, Vojvodina konačno dobija široku autonomiju.

bez_cenzure

pre 12 godina

Ako se u nekoj zemlji Balkana i Evrope ako baš želite poštuju prava manjina onda je to Srbija. Srbija ne bi smjela niti pomisliti da neku od manjina tjera da se izjašnjavaju onako kako pojedine susjedne zemlje žele jer bi u tom slučaju zaista došlo do kršenja ljudskih prava. Ako Vlasi kažu da se ne osjećaju Rumunima mora se poštovati njihovo pravo. Rumunija koristi očajnu poziciju Srbije na Balkanu da pretenduje na teritoriju Srbije putem tzv. vlaškog pitanja. Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Neće Srbija zauvijek biti u ovakvoj situaciji! Rumunija i sve ostale okolne zemlje koje svoje frustracije i probleme izražavaju šiljeći ga nad Srbijom neka sjašu već jednom!

Ljuba Didic

pre 12 godina

Zasto vlast u Srbiji ne izadje u javnost sa podacima o popisu stanovnistva u 2011 g. Posebno u ovom slucaju recimo za Timocku Krajnu. Mozda popis nije po volji vlastii i opozicije, a i same SPC.
Objavite rezultate popisa i da sagledamo da li postoji neki problem, ako postoji resavati ga iskreno i hodu. Ovako mozemo da spekulisemo i da se nadmudrujemo do besvesti...

Teta ga tetosi

pre 12 godina

Rumunija ovde igra ulogu Trojanskog konja, Vojvodina se trazi.
Da mi je neko rekao pre 10 godina da cu ovo napisati, kakav kosmar.

Icarus

pre 12 godina

dragan - O cemu ti pricas? Ili tako napamet pa ako prodje, prodje? Madjari ( Sekuji) u Rumuniji imaju najveca moguca prava. Da li si ikada bio u nekom madjarskom selu tamo? Oni ljudi ne znaju rumunski - jer im ni ne treba niti ih niko tera da uce! Na dan drzavnosti madjarske, oni slave kao da su u Madjarskoj, Madjarske zastave, pesme, itd.. Po izvestaju evropske unije Rumunija je medju prvima u Evropi po pravima manjina. Uzmi srpsku manjinu za primer. Oni predstavljaju oko 2% populacije Temisvara, a srpski je jedan od zvanicnih jezika. Imamo skole, pozorista, medije na nasem jeziku. Porediti Srbiju i Rumuniju po pravima manjina je smesno a Srbija treba da povuce politicku komponentu iz cele ove price o Vlasima i sve je reseno.

Nenad

pre 12 godina

Nakon što marionetska vlast u Srbiji vjerovatno u nekoj mjeri udovolji Rumuniji protivno volji Vlaha idući zahtjev za ulazak u EU će vjerovatno stići iz buduće novopečene EU članice Hrvatske koja svojata bunjevačku nacionalnu manjinu. Da ima barem pameti u Srbiji na vlasti da okolnim plemenima kaže da razgule već jednom.

dragan

pre 12 godina

Hm, ako je Rumunija usla u EU i pored svoje diskriminatorske politike prema madjarskoj manjini u Transilvaniji onda moze i Srbija sa vlasima i rumunima da dobije status kandidata. Licemerje.

mihajlovic

pre 12 godina

Veoma me je pogodila izjava rumunskog zvanicnika,prvo zbog cinjenice da sam Vlah,drugo sto mi u Srbiji nikada i niko nista nije uskratio!plitika je cudo.S´VEROM U BOGA;ZA KRALJA I OTADJBINU!!!

bez_cenzure

pre 12 godina

Nije ovaj zahtjev Rumunije od juče. Čitao sam da je prioritet rumunske vlade pitanje "rumunske" manjine na sjevero-istoku Srbije. Borski i Braničevski okruzi u Srbiji su područja izuzetno bogata rudnim bogatstvom te možda bi u tom kontekstu trebalo posmatrati ovaj rumunski zahtjev. Naravno čisto sumnjam da iza stava Rumunije ne stoji u stvari neka druga zemlja sa većim uticajem kojoj su zapala za oči i ta rudna bogatstva osim kosovskih. Kada jedanput popustite neće vas prestati jahati ako neko već jednom ne lupi šakom o sto a doći će i taj trenutak kad tad.
Mada ne vjerujem da će doći do stvaranja nekakve vlaške republjik na tom području. Rumunija neka prvo razmisli kako da izgladi odnose sa 1.5 miliona etničkih Mađara u Erdelju (ili na rumunskom u Transilvaniji).

Uslov Rumunije da ne prizna nezavisnost Kosova je da Srbija prešutno pristane na asmimilaciju Vlaha u Rumune (barem onih koji se još uvijek izjašnjavaju kao Vlasi). Ako je to uslov što se mene tiče neka priznaju nezavisnost Kosova. Dosta je više bilo ucjena od ovih banana država koje su u nekim segmentima i u gorem stanju od Srbije.

009

pre 12 godina

Hipnoza stize sa zapada. Samo pise da je javnost tek posle saznala. Sad kada vratim film u nazad, ne mogu da verujem da i posle 20. godina zapad uspeva da na isti kalup zavadi sve narode u Svetu.

pomoravac

pre 12 godina

Živim u sredini u kojoj su i Vlasi i Srbi,tako ne znam o čemu ovi ljudi govore.Političari su majstori da podele i ono što nije deljivo,mi smo jedan narod...

causevic

pre 12 godina

Znaci rumunski narod je tek pre nekoliko sati saznao sta je radila njegova sopstvena vlada? Pravi demokratski Causeskuov stil. Nema sta...

po

pre 12 godina

Ovde ocigledno nije rec o vlasima. Mislim da rumuni hoce malo da nas podsete da postoje i oni(kao drzava), i da ne treba tradicionalno dobre odnose dveju zemalja koristiti na tako prost nacin - "lako cemo sa njima". Iskreno zadnjih 15 godina ne znam da li sam cuo neku vest o Rumuniji i nasim odnosima, uglavnom se bavimo ostalim "komsijama" koji nas toliko vole da bi nas preselili u Juznu Ameriku! Kad bi mogli...

Divos

pre 12 godina

Baš je finu dijagnozu dao ovaj Dijagnozesku (ili Dijakonesku kako mu je već prezime).
E sad ako šef rumunjske diplomatije da ovakvu izjavu o traženju normalnih garancija (ma šta to značilo) više nisam siguran da li je ikome jasno šta je u stvari predmet spora (običnom svetu u Srbiji i Rumuniji sigurno ne) a nisam siguran da li je to jasno i samom gospodinu Dijakonesku.

Бамби

pre 12 godina

Сада би свако по мало да извуче из Србије... Када су већ видели да дајемо све за кандидатуру сад би сви да се "огребу"!

Patriot

pre 12 godina

Da su ovo uradili Mađari ili Bugari mnogo bi se više prašine diglo. Ovo je lepo iscenirano da nam se da do znanja da će svaki naš korak ka EU uvek biti uslovljavan bilo kojim razlogom koji je lako naći. Definitivno su ovo Rumuni uradili po nalogu nekog jačeg igrača u EU (ili možda ne iz EU ???). Nije im to trebalo. Isto su tako lako dali vazdušni prostor za bombardovanje Srbije (sećate li se ). I mi sve zaboravljamo kao što ćemo verovatno i ovo, a ne bi trebalo. No oni su ipak u NATO i EU ali u zadnjoj klupi pa moraju da rade šta im se kaže. Kad glista dobije oči onda juri kokoške po dvorištu.

vidra99

pre 12 godina

Malo mi je indikativan tajming. Čini mi se da ovaj potez Rumunije nema veze sa nama već je čista kontra onima koji upravljaju Unijom. Rumunima su zamrznute tranše EU fondova, suspenduju im šengen, svako malo ih lupaju po ušima. Ovo je klasičan inat, tako svojstven balkanskim narodima...kao, eto, svi su složili oko Srbije, e pa mi ne damo, a ni sami ne znamo zašto (kao što reče onaj zvaničnik, nikome nije jasno šta u stvari hoće). A opet, sve se mislim, ako nas prime tek će da vide šta je iracionalno ponašanje kad Srbi dobiju pravo glasa u EU...

Atila

pre 12 godina

Svi maše suštinu.
Vlasi jesu potomci starosedeoca ovih prostora, ali oni mogu da budu samo potomci Ilira i eventualno Tračana i Kelta (njihovim plemenima koja su jedno vreme živela južno od Beograda) koji su živeli na tim prostorima, a NIKAKO Dačana odnosno današnjih Rumuna kojih NIKADA nije bilo sa ove strane Dunava.Dakle, Vlasi mogu da budu slični Rumunima kao što su recimo Tračani bili slični Dačanima, ali sa njima nemaju NIKAKVE veze.A svi ti starosedeoci su romanizovani inače pod uticajem jakog latinskog jezika za vreme rimskog cartstva, otuda i sličnost u njihovim jezicima.

drug skojevac

pre 12 godina

S´VEROM U BOGA;ZA KRALJA I OTADJBINU!!!
(mihajlovic, 28. februar 2012 23:04)

E baš si našao prave riječi za završetak komentara...

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Nakon što marionetska vlast u Srbiji vjerovatno u nekoj mjeri udovolji Rumuniji protivno volji Vlaha idući zahtjev za ulazak u EU će vjerovatno stići iz buduće novopečene EU članice Hrvatske koja svojata bunjevačku nacionalnu manjinu. Da ima barem pameti u Srbiji na vlasti da okolnim plemenima kaže da razgule već jednom.
(Nenad, 29. februar 2012 03:12)
Uzmite knjige u ruke i citajte! Bunjevcima i Sokcima se stalno poriče njihov hrvatski identitet i vrijeme je da se stane na kraj tom tihom asimiliranju jer se oni zbog straha nisu smjeli izjasniti kao Hrvati. Vidi se kako su prošli Hrvati u Hrtkovcima i na koji način se Šešelj obračunavao s njima. Kako mogu tradicionalno katolicki Bunjevci i Sokci biti bilo sto drugo ako se u pisanim izvorima zna cak i geografsko porijeklo od kuda su došli. Osim toga, današnja Slavonija je prepuna Šokaca i Bunjevaca kojima ne pada da se bilo kako drugačije izjašnjavaju osim Hrvata. To bi bilo isto kada bi Hrvati Srbe zvali geografskim imenima (Šumadinci ili Timočani ili imenima od kuda su došli), a ne Srbima i tako ih razbijene lakše asimilirali kao što su Mađari još u 19. st. učinili u Ugarskoj kako bi oslabili svoje političke protivnike - Hrvate. Srbijansk politika nakon I svjetskog rata samo je preuzela ovaj obrazac odnarođivanja i asimiliranja Bunjevaca i Šokaca.
Krajnje je vrijeme da Srbija napusti Balkan, najprije po načinu razmišljanja a onda i po načinu djelovanja. Dobro došli u europske poslove gdje će vam trebati puno više znanja, pameti i uzajamnosti.

Карамел

pre 12 godina

Није ми јасно шта то влашка заједница није имала у Србији до сада? Да ли су доживљавали тортуру?

marko

pre 12 godina

Sad znate kako je bilo nama sa Slovencima. S tim da je Rumunjska barem relativno velika i poznata zemlja dok je nas kočio piksel na karti Europe. Mislim da vam to ne rade po ničijem nalogu već shvaćaju da je sad došlo vrijeme kad vas drže za muške spolne žlijezde i da mogu barem pokušati izmusti od vas što više. Vjerojatno će se uskoro osjetiti i Mađari i Bugari sa što stvarnim, što izmišljenim problemima oko teritorija i manjina.
Inače, Rumunjska je jednom čak i prijetila blokadom pristupa Hrvatskoj ukoliko se Schengen ne proširi i na njih. Tako da je ta blokada očito oružje koje njihovi diplomati vole potezati.

cajka

pre 12 godina

Za mene je sasvim normalno da maticna drzava brine o svojim manjinama u drugim drzavama. To radi i Srbija. Ali mi je bilo neobicno da Rumunija reaguje na ovaj nacin u tako vaznom trenutku za demokratske snage u Srbiji. Nekako sam oduvek mislio da sa Rumunijom imamo veoma dobre odnose i saradnju. Mislim da je ternutak pogresno izabran, jer kandidatura ne znaci nista sto bi ugrozilo prava manjina, naprotiv! U periodu koji sledi iza kandidature resavace se mnoge stvari i pred Srbijom je ozbiljan put i veliki rad. Nisam siguran da Srbija to moze brzo i efikasno jer su problemi Srbije iznad problema drugih drzava regiona. Malo razumevanja i "komsijskog" postovanja za sav nas trud nije na odmet. Ako nista drugo onda zbog sve one saradnje dve drzave u poslednjih 50 godina. Rumuniji i rumunskom narodu svako dobro, njihovoj manjini u Srbiji sva prava! Saradnja dve drzave i dva naroda svakako! Nema razloga da bude drugacije, pogotovo sto duboko verujem u sadasnju vlast u Srbiji i njene teznje za demokratijom i razvojem dobrosusedskih odnosa sa Rumunijom. Nema potrebe za podizanjem tenzija.