Ponedeljak, 20.02.2012.

22:46

U zatvor jer je ošamarila sina?

Zrenjaninka B. G. (35) prva je u Srbiji koja će sesti na optuženičku klupu zato što je fizički kaznila dete.

Izvor: Press

U zatvor jer je ošamarila sina? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

dado

pre 12 godina

Blago nama! Majku poslati u zatvor? Pošaljite! Čestitam državo Srbijo! Najverovatnije ćeš biti bogatija za još jednog delikventa! Kada mi država bude hranila i oblačila dete, onda mi može i govoriti kako da ga vaspitam. Ovo je sramota! Na građanskom vaspitanju lepo objašnjavaju deci koja su im prava, a objasni li im ko kakve su im obaveze? Nisam za fizičko kažnjavanje deteta, pogotovu po glavi, ali je ono nekada neophadan sastavni deo vaspitanja. Bolje da ono plače sada, negoli i ono i roditelji posle da plaču skupa! Slažem se da treba postojati zakon o zaštiti deteta od roditelja, ali onih i onakvih roditelja koji svoju decu zlostavljaju udaranjem kablom, vezanjem za radijator, zatvaranjem u mračnu prostoriju i slično. Nažalost, ima i takvih manijaka, ali sve roditelje radi tih i takvih staviti u i isti koš? Gori je tužilac koji je ovo dopustio i podigao optužnicu!

pravednik

pre 12 godina

Po zakonu je kažnjivo udariti dete. I šta tu ima više da se priča?
Treba je kazniti, kao i svakog drugog ko krši zakon.
A to što je "majka", treba uzeti kao otežavajuću okolnost.

ja sam

pre 12 godina

Neko ovde napise 'stop nasilju u porodici' i lupe mu 500 minusa!? Zanimljiv smo mi narod.
(vlada, 21. februar 2012 07:16)

Trebao si da procitas ceo komentar pa bi ti bilo jasnije zasto 500 minusa...
Ne moze 'stop nasilju u porodici' kada je to 'nasilje u porodici' imaginarno, odnosno, lose pretpostavljeno i na osnovu lose pretpostavke izveden imaginaran zakljucak.
Nasilje u porodici je odavno kaznjivo po zakonu.

Citava ova dilema jeste lazna, a nesposobnjakovici pisu "nove zakone" pored starih da bi kao nesto radili i samo prave uzas.

Mile

pre 12 godina

Nekako mi taj zatvor deluje pregrubo, ali sta li ta "majka" radi tom detetu kod kuce ako ga tek tako javno samara... Svakako nezgodna situacija i u svakom slucaju losa po dete. Ili ce mu mama biti zatvorena ili ce biti finansijski ukorena sto ce opet to dete da oseti, na zalost. Ovde je batina duboko ukorenjena i trebace nam mnogo da na "tezi" nacin pocnemo da vaspitavamo svoju decu. Drakonske mera kao sto je godina dana u zatvoru sa ko zna kakvim drustvenim otpadom nije resenje. Svakako ovu "majku" treba kaziti... Podizanje ruke na decu je jedno veliko NE!

Iggy

pre 12 godina

Fizicko kaznjavanje je daleko od najboljeg nacina za vaspitavanje dece, ali je definitivno najlaksi, pa samim tim i najpopularniji. Zasto bih se ja trudio da vaspitavam dete razgovorom, licnim primerom i doslednoscu kada mi je lakse da mu nalupam par samara... Stvarno bi trebalo uvesti obaveznu obuku za buduce roditelje, ako moras da imas dozvolu da bi seo za volan, trebalo bi isto zahtevati i za roditeljstvo koje je ipak mnogo ozbiljniji posao sa dalekoseznijim posledicama.

Natasa

pre 12 godina

Ja sam protiv nasilja u porodici i smatram da ova zena treba biti kaznjena, ali ne zatvorom. Razmislite malo sta mu radi kod kuce, kada mu je u zgradi opstine udarila dva samara? Bez pardona, pred ko zna koliko ljudi...Sa detetom treba razgovarati, a ne samarati ga...Cak i da mu date "po guzi" ne biste li mu objasnili da je pogrsilo, ali da ga samarate, to nikako, nigde...Udarati dete, pa i odraslog coveka po glavi u bilo kom obliku je za mene nasilje.

Irina

pre 12 godina

Moje maloletno dete je osamarila komsinica uz buljuk najgorih psovki. Slucaj prijavljen policiji, konstatovana povreda, podneta prijava protiv doticne i...NISTA! Slucaj je zastareo! I kako da objasnim starijim sinovima da ne treba da uzimaju pravdu u ruke, a upravo je to i bio cilj prijave, zaustaviti dalje nasilje i osvetu. Znaci majku zbog samara poslati u zatvor, a nasilnike sa ulice pustati nekaznjeno?! Uostalom, to i nije nista ni novo, ni cudno...onoliki svet trune po zatvorima za kojesta, a pravi kriminalci su na vodecim mestima.

Rajko

pre 12 godina

"Ovde je jako važno znati ko su svedoci događaja i ko je podneo prijavu"
Kakve veze ima ko je podneo prijavu!? Ja da sam video, odmah bi podneo prijavu. Konačno treba stati na put siledzijama, a ova majka to jeste.

AlexP

pre 12 godina

Ja živim u USA, oženjen sam amerikankom i imamo sina. Kad mali baš pretera dobije po guzi od mene, a hvala bogu imam normalnu ženu pa je i to njoj normalno. Ali otkrio sam da kada mu zapretimo da ćemo mu uzeti omiljenu igračku (ponekad to i uradimo), to ima mnogo više efekta nego par ‚‚vaspitnih‚‚ po guzi. Toplo preporučujem svim roditeljima. A ovaj slučaj je toliko glup da nemam reči. Zna se razlika između zlostavljanja dece (za to bih terao odmah u zatvor) i disciplinovanja. Toliko licemerstva ima u Srbiji da to nije normalno.

Poldi

pre 12 godina

@Petar
e pa Petre ti si sigurno jedan od onih koji zive na Zapadu i mitologuje svoju "idealnu" domovinu kroz ruzicaste naocare.
Nije omladina nista gora ili vise posvecena kriminalu na Zapadu nego u tvojoj patrijalhalnoj domovini.
Roditeljski odgoj ne znaci nasilje. Nasilje radja samo nasilje. Od te patrijalhalne moralnosti postali dobili smo onolike zlocine u ratovima 90ih, a o sadasnjim kriminalcima iz YU regiona da i ne govorimo. Od te patrijalhalne moralnosti imamo drustvo koje pociva na korupciji i verskoj netrpeljivosti. Drustvo gde su politicari i popovi iznad zakona. Ne zaboravi, ti isti politicari i popovi koje carsija tako zustro po nekada osudjuje su potekli iz istog naroda.
Pogledaj skandinavske zemlje, pionirima zakona protiv nasilja u porodici u kojim se ovakvi zakoni primenjuju decenijama, zar su te zemlje opterecene vise kriminalom i prostitucijom? Naprotiv, primer su bolje balansiranih drustava i medjuljudskih odnosa. U tim drustvima tolerancija, inace gotovo nepoznat pojam na Balkanu, je osnova komunikacije medju ljudima.
Odgoj je nesto drugo. To je kada roditelji, a i drustvo posveti vreme i energiju na usmeravanju deteta da stasa u normalnu jedinku. I to ne samo recima vec i svakodnevnim primerima odraslih i celog drustva.

нн

pre 12 godina

Њу у затвор, а онај што је убио рођаке и већ је био познат полицији од раније на слободу? Е, тако ради свака права демократска држава, наравно са ЕУ стандардима.

3MAJ (The Shot)

pre 12 godina

Samar je krivicno delo. Ne za zatvor, ali novcana kazna i socijalno posmatranje da. Inace sam protiv zabrane bilo kakvog fizickog kaznjavanja deteta, ja svog sina u nekim situacijama ne mogu nikako drugacije da smirim (i pri tom spasim situacija koje su opasne po njega) osim batinama - uvek po dupetu, tek da zaboli, nikako preko toga.

Nikola

pre 12 godina

Jeee uredjena drzavo! Kevu u zatvor sa kriminalcima, tamo joj je i mesto! Sta ce detetu majka? Kome emancipovanom balavcu to jos treba!

More, u zatvor tu budalu koja donese ovaj zakon.

gdja Pravda

pre 12 godina

Gospode Boze!!!Ja sam majka...i svako od roditelja je milion puta bio doveden u situaciju ludila zbog deteta...i to bas kada i gde ne treba...
Pa zar mislite da ce tom detetu godinu dana biti bolje bez majke?Nee...trauma ce ostati..kao etiketa majke ,,robijasice" Alooo...Zakoni..propisi..uskladjivanje sa standardima EU...izgubili smo kompas

Kraj procesa očekuje se kad sin postane punoletan?

pre 12 godina

"Osnovni javni tužilac u Zrenjaninu juče je saopštio da je podigao optužnicu..."

Juče je bila nedelja, 19. februar 2012, a navodno krivično delo izvršeno je 9. maja 2011, dakle pre više od 10 meseci. Dakle, dok se tužilac prisetio da podigne optužnicu, ako je verovati tužiocu, ta osoba je nekoliko puta mogla da ubije od batina svog sina, jer, šta očekivati kod kuće, ako dva šamara udara u zgradi opštine?!

Izgleda da neki važan detalj ovog slučaja nije saopšten, ili da je celokupna vest naprosto isfabrikovana kako bi se pjačao senzacionalizam i prodaja novina, što je, nažalost, kod nas postalo deo prakse.

Petar

pre 12 godina

Ja licno ne verujem da Srbija treba robove i kriminalce,jer svako dete koje roditelj ne vaspitava to postaje,kao prvo ne zavrsava skolu a u kriminal ili u prostituciju se ulazi vrlo jednostavno govorim to jer zivim na zapadu i vidim sto ta deca postaju od svoje dvanaeste godine jad i beda. Razmislite dva puta

Vujadin

pre 12 godina

Alo bre rodjaci, ako kopirate USA zakone kopirajte SVE. Na primer zakone o zastiti i nepovredivosti privatnog poseda?
Ovako, selektivnim kopiranjem zakona ojacava se vec solidna kriminalna atmosfera, sto je izgleda tacno ono sto aktuelnoj vlasti odgovara. Otac nece moci da istuce sina kad ovaj krade u prodavnici, ali ce sin moci da istuce oca kad mu se prohte. Policija nece moci da primenjuje silu, ali ce kriminalci moci da ubijaju policajce... I da ne nabrajam dalje.
Uostalom, sto se ova vlast maltretira, sto ne izvuce Legiju sa robije i postavi ga za despota, znao bi on kako da im se oduzi, dokazao je to i ranije.

bezimena

pre 12 godina

Od zatvora nema ništa, ali da treba početi sa kažnjavanjem, treba!

Deca se na vaspitavaju šamarima, postoji niz drugih načina kažnjavanja koji nisu fizičko nasilje, koje se kao model ponašanja ponavlja kao "rešenje" problema kada dete odraste!

STOP NASILJU U PORODICI!

gdja Pravda

pre 12 godina

Gospode Boze!!!Ja sam majka...i svako od roditelja je milion puta bio doveden u situaciju ludila zbog deteta...i to bas kada i gde ne treba...
Pa zar mislite da ce tom detetu godinu dana biti bolje bez majke?Nee...trauma ce ostati..kao etiketa majke ,,robijasice" Alooo...Zakoni..propisi..uskladjivanje sa standardima EU...izgubili smo kompas

Nikola

pre 12 godina

Jeee uredjena drzavo! Kevu u zatvor sa kriminalcima, tamo joj je i mesto! Sta ce detetu majka? Kome emancipovanom balavcu to jos treba!

More, u zatvor tu budalu koja donese ovaj zakon.

Vujadin

pre 12 godina

Alo bre rodjaci, ako kopirate USA zakone kopirajte SVE. Na primer zakone o zastiti i nepovredivosti privatnog poseda?
Ovako, selektivnim kopiranjem zakona ojacava se vec solidna kriminalna atmosfera, sto je izgleda tacno ono sto aktuelnoj vlasti odgovara. Otac nece moci da istuce sina kad ovaj krade u prodavnici, ali ce sin moci da istuce oca kad mu se prohte. Policija nece moci da primenjuje silu, ali ce kriminalci moci da ubijaju policajce... I da ne nabrajam dalje.
Uostalom, sto se ova vlast maltretira, sto ne izvuce Legiju sa robije i postavi ga za despota, znao bi on kako da im se oduzi, dokazao je to i ranije.

Kraj procesa očekuje se kad sin postane punoletan?

pre 12 godina

"Osnovni javni tužilac u Zrenjaninu juče je saopštio da je podigao optužnicu..."

Juče je bila nedelja, 19. februar 2012, a navodno krivično delo izvršeno je 9. maja 2011, dakle pre više od 10 meseci. Dakle, dok se tužilac prisetio da podigne optužnicu, ako je verovati tužiocu, ta osoba je nekoliko puta mogla da ubije od batina svog sina, jer, šta očekivati kod kuće, ako dva šamara udara u zgradi opštine?!

Izgleda da neki važan detalj ovog slučaja nije saopšten, ili da je celokupna vest naprosto isfabrikovana kako bi se pjačao senzacionalizam i prodaja novina, što je, nažalost, kod nas postalo deo prakse.

Petar

pre 12 godina

Ja licno ne verujem da Srbija treba robove i kriminalce,jer svako dete koje roditelj ne vaspitava to postaje,kao prvo ne zavrsava skolu a u kriminal ili u prostituciju se ulazi vrlo jednostavno govorim to jer zivim na zapadu i vidim sto ta deca postaju od svoje dvanaeste godine jad i beda. Razmislite dva puta

bezimena

pre 12 godina

Od zatvora nema ništa, ali da treba početi sa kažnjavanjem, treba!

Deca se na vaspitavaju šamarima, postoji niz drugih načina kažnjavanja koji nisu fizičko nasilje, koje se kao model ponašanja ponavlja kao "rešenje" problema kada dete odraste!

STOP NASILJU U PORODICI!

нн

pre 12 godina

Њу у затвор, а онај што је убио рођаке и већ је био познат полицији од раније на слободу? Е, тако ради свака права демократска држава, наравно са ЕУ стандардима.

AlexP

pre 12 godina

Ja živim u USA, oženjen sam amerikankom i imamo sina. Kad mali baš pretera dobije po guzi od mene, a hvala bogu imam normalnu ženu pa je i to njoj normalno. Ali otkrio sam da kada mu zapretimo da ćemo mu uzeti omiljenu igračku (ponekad to i uradimo), to ima mnogo više efekta nego par ‚‚vaspitnih‚‚ po guzi. Toplo preporučujem svim roditeljima. A ovaj slučaj je toliko glup da nemam reči. Zna se razlika između zlostavljanja dece (za to bih terao odmah u zatvor) i disciplinovanja. Toliko licemerstva ima u Srbiji da to nije normalno.

3MAJ (The Shot)

pre 12 godina

Samar je krivicno delo. Ne za zatvor, ali novcana kazna i socijalno posmatranje da. Inace sam protiv zabrane bilo kakvog fizickog kaznjavanja deteta, ja svog sina u nekim situacijama ne mogu nikako drugacije da smirim (i pri tom spasim situacija koje su opasne po njega) osim batinama - uvek po dupetu, tek da zaboli, nikako preko toga.

Irina

pre 12 godina

Moje maloletno dete je osamarila komsinica uz buljuk najgorih psovki. Slucaj prijavljen policiji, konstatovana povreda, podneta prijava protiv doticne i...NISTA! Slucaj je zastareo! I kako da objasnim starijim sinovima da ne treba da uzimaju pravdu u ruke, a upravo je to i bio cilj prijave, zaustaviti dalje nasilje i osvetu. Znaci majku zbog samara poslati u zatvor, a nasilnike sa ulice pustati nekaznjeno?! Uostalom, to i nije nista ni novo, ni cudno...onoliki svet trune po zatvorima za kojesta, a pravi kriminalci su na vodecim mestima.

Poldi

pre 12 godina

@Petar
e pa Petre ti si sigurno jedan od onih koji zive na Zapadu i mitologuje svoju "idealnu" domovinu kroz ruzicaste naocare.
Nije omladina nista gora ili vise posvecena kriminalu na Zapadu nego u tvojoj patrijalhalnoj domovini.
Roditeljski odgoj ne znaci nasilje. Nasilje radja samo nasilje. Od te patrijalhalne moralnosti postali dobili smo onolike zlocine u ratovima 90ih, a o sadasnjim kriminalcima iz YU regiona da i ne govorimo. Od te patrijalhalne moralnosti imamo drustvo koje pociva na korupciji i verskoj netrpeljivosti. Drustvo gde su politicari i popovi iznad zakona. Ne zaboravi, ti isti politicari i popovi koje carsija tako zustro po nekada osudjuje su potekli iz istog naroda.
Pogledaj skandinavske zemlje, pionirima zakona protiv nasilja u porodici u kojim se ovakvi zakoni primenjuju decenijama, zar su te zemlje opterecene vise kriminalom i prostitucijom? Naprotiv, primer su bolje balansiranih drustava i medjuljudskih odnosa. U tim drustvima tolerancija, inace gotovo nepoznat pojam na Balkanu, je osnova komunikacije medju ljudima.
Odgoj je nesto drugo. To je kada roditelji, a i drustvo posveti vreme i energiju na usmeravanju deteta da stasa u normalnu jedinku. I to ne samo recima vec i svakodnevnim primerima odraslih i celog drustva.

Iggy

pre 12 godina

Fizicko kaznjavanje je daleko od najboljeg nacina za vaspitavanje dece, ali je definitivno najlaksi, pa samim tim i najpopularniji. Zasto bih se ja trudio da vaspitavam dete razgovorom, licnim primerom i doslednoscu kada mi je lakse da mu nalupam par samara... Stvarno bi trebalo uvesti obaveznu obuku za buduce roditelje, ako moras da imas dozvolu da bi seo za volan, trebalo bi isto zahtevati i za roditeljstvo koje je ipak mnogo ozbiljniji posao sa dalekoseznijim posledicama.

Natasa

pre 12 godina

Ja sam protiv nasilja u porodici i smatram da ova zena treba biti kaznjena, ali ne zatvorom. Razmislite malo sta mu radi kod kuce, kada mu je u zgradi opstine udarila dva samara? Bez pardona, pred ko zna koliko ljudi...Sa detetom treba razgovarati, a ne samarati ga...Cak i da mu date "po guzi" ne biste li mu objasnili da je pogrsilo, ali da ga samarate, to nikako, nigde...Udarati dete, pa i odraslog coveka po glavi u bilo kom obliku je za mene nasilje.

Rajko

pre 12 godina

"Ovde je jako važno znati ko su svedoci događaja i ko je podneo prijavu"
Kakve veze ima ko je podneo prijavu!? Ja da sam video, odmah bi podneo prijavu. Konačno treba stati na put siledzijama, a ova majka to jeste.

Mile

pre 12 godina

Nekako mi taj zatvor deluje pregrubo, ali sta li ta "majka" radi tom detetu kod kuce ako ga tek tako javno samara... Svakako nezgodna situacija i u svakom slucaju losa po dete. Ili ce mu mama biti zatvorena ili ce biti finansijski ukorena sto ce opet to dete da oseti, na zalost. Ovde je batina duboko ukorenjena i trebace nam mnogo da na "tezi" nacin pocnemo da vaspitavamo svoju decu. Drakonske mera kao sto je godina dana u zatvoru sa ko zna kakvim drustvenim otpadom nije resenje. Svakako ovu "majku" treba kaziti... Podizanje ruke na decu je jedno veliko NE!

ja sam

pre 12 godina

Neko ovde napise 'stop nasilju u porodici' i lupe mu 500 minusa!? Zanimljiv smo mi narod.
(vlada, 21. februar 2012 07:16)

Trebao si da procitas ceo komentar pa bi ti bilo jasnije zasto 500 minusa...
Ne moze 'stop nasilju u porodici' kada je to 'nasilje u porodici' imaginarno, odnosno, lose pretpostavljeno i na osnovu lose pretpostavke izveden imaginaran zakljucak.
Nasilje u porodici je odavno kaznjivo po zakonu.

Citava ova dilema jeste lazna, a nesposobnjakovici pisu "nove zakone" pored starih da bi kao nesto radili i samo prave uzas.

pravednik

pre 12 godina

Po zakonu je kažnjivo udariti dete. I šta tu ima više da se priča?
Treba je kazniti, kao i svakog drugog ko krši zakon.
A to što je "majka", treba uzeti kao otežavajuću okolnost.

dado

pre 12 godina

Blago nama! Majku poslati u zatvor? Pošaljite! Čestitam državo Srbijo! Najverovatnije ćeš biti bogatija za još jednog delikventa! Kada mi država bude hranila i oblačila dete, onda mi može i govoriti kako da ga vaspitam. Ovo je sramota! Na građanskom vaspitanju lepo objašnjavaju deci koja su im prava, a objasni li im ko kakve su im obaveze? Nisam za fizičko kažnjavanje deteta, pogotovu po glavi, ali je ono nekada neophadan sastavni deo vaspitanja. Bolje da ono plače sada, negoli i ono i roditelji posle da plaču skupa! Slažem se da treba postojati zakon o zaštiti deteta od roditelja, ali onih i onakvih roditelja koji svoju decu zlostavljaju udaranjem kablom, vezanjem za radijator, zatvaranjem u mračnu prostoriju i slično. Nažalost, ima i takvih manijaka, ali sve roditelje radi tih i takvih staviti u i isti koš? Gori je tužilac koji je ovo dopustio i podigao optužnicu!

bezimena

pre 12 godina

Od zatvora nema ništa, ali da treba početi sa kažnjavanjem, treba!

Deca se na vaspitavaju šamarima, postoji niz drugih načina kažnjavanja koji nisu fizičko nasilje, koje se kao model ponašanja ponavlja kao "rešenje" problema kada dete odraste!

STOP NASILJU U PORODICI!

gdja Pravda

pre 12 godina

Gospode Boze!!!Ja sam majka...i svako od roditelja je milion puta bio doveden u situaciju ludila zbog deteta...i to bas kada i gde ne treba...
Pa zar mislite da ce tom detetu godinu dana biti bolje bez majke?Nee...trauma ce ostati..kao etiketa majke ,,robijasice" Alooo...Zakoni..propisi..uskladjivanje sa standardima EU...izgubili smo kompas

Rajko

pre 12 godina

"Ovde je jako važno znati ko su svedoci događaja i ko je podneo prijavu"
Kakve veze ima ko je podneo prijavu!? Ja da sam video, odmah bi podneo prijavu. Konačno treba stati na put siledzijama, a ova majka to jeste.

Kraj procesa očekuje se kad sin postane punoletan?

pre 12 godina

"Osnovni javni tužilac u Zrenjaninu juče je saopštio da je podigao optužnicu..."

Juče je bila nedelja, 19. februar 2012, a navodno krivično delo izvršeno je 9. maja 2011, dakle pre više od 10 meseci. Dakle, dok se tužilac prisetio da podigne optužnicu, ako je verovati tužiocu, ta osoba je nekoliko puta mogla da ubije od batina svog sina, jer, šta očekivati kod kuće, ako dva šamara udara u zgradi opštine?!

Izgleda da neki važan detalj ovog slučaja nije saopšten, ili da je celokupna vest naprosto isfabrikovana kako bi se pjačao senzacionalizam i prodaja novina, što je, nažalost, kod nas postalo deo prakse.

Nikola

pre 12 godina

Jeee uredjena drzavo! Kevu u zatvor sa kriminalcima, tamo joj je i mesto! Sta ce detetu majka? Kome emancipovanom balavcu to jos treba!

More, u zatvor tu budalu koja donese ovaj zakon.

Petar

pre 12 godina

Ja licno ne verujem da Srbija treba robove i kriminalce,jer svako dete koje roditelj ne vaspitava to postaje,kao prvo ne zavrsava skolu a u kriminal ili u prostituciju se ulazi vrlo jednostavno govorim to jer zivim na zapadu i vidim sto ta deca postaju od svoje dvanaeste godine jad i beda. Razmislite dva puta

Iggy

pre 12 godina

Fizicko kaznjavanje je daleko od najboljeg nacina za vaspitavanje dece, ali je definitivno najlaksi, pa samim tim i najpopularniji. Zasto bih se ja trudio da vaspitavam dete razgovorom, licnim primerom i doslednoscu kada mi je lakse da mu nalupam par samara... Stvarno bi trebalo uvesti obaveznu obuku za buduce roditelje, ako moras da imas dozvolu da bi seo za volan, trebalo bi isto zahtevati i za roditeljstvo koje je ipak mnogo ozbiljniji posao sa dalekoseznijim posledicama.

Natasa

pre 12 godina

Ja sam protiv nasilja u porodici i smatram da ova zena treba biti kaznjena, ali ne zatvorom. Razmislite malo sta mu radi kod kuce, kada mu je u zgradi opstine udarila dva samara? Bez pardona, pred ko zna koliko ljudi...Sa detetom treba razgovarati, a ne samarati ga...Cak i da mu date "po guzi" ne biste li mu objasnili da je pogrsilo, ali da ga samarate, to nikako, nigde...Udarati dete, pa i odraslog coveka po glavi u bilo kom obliku je za mene nasilje.

Vujadin

pre 12 godina

Alo bre rodjaci, ako kopirate USA zakone kopirajte SVE. Na primer zakone o zastiti i nepovredivosti privatnog poseda?
Ovako, selektivnim kopiranjem zakona ojacava se vec solidna kriminalna atmosfera, sto je izgleda tacno ono sto aktuelnoj vlasti odgovara. Otac nece moci da istuce sina kad ovaj krade u prodavnici, ali ce sin moci da istuce oca kad mu se prohte. Policija nece moci da primenjuje silu, ali ce kriminalci moci da ubijaju policajce... I da ne nabrajam dalje.
Uostalom, sto se ova vlast maltretira, sto ne izvuce Legiju sa robije i postavi ga za despota, znao bi on kako da im se oduzi, dokazao je to i ranije.

Poldi

pre 12 godina

@Petar
e pa Petre ti si sigurno jedan od onih koji zive na Zapadu i mitologuje svoju "idealnu" domovinu kroz ruzicaste naocare.
Nije omladina nista gora ili vise posvecena kriminalu na Zapadu nego u tvojoj patrijalhalnoj domovini.
Roditeljski odgoj ne znaci nasilje. Nasilje radja samo nasilje. Od te patrijalhalne moralnosti postali dobili smo onolike zlocine u ratovima 90ih, a o sadasnjim kriminalcima iz YU regiona da i ne govorimo. Od te patrijalhalne moralnosti imamo drustvo koje pociva na korupciji i verskoj netrpeljivosti. Drustvo gde su politicari i popovi iznad zakona. Ne zaboravi, ti isti politicari i popovi koje carsija tako zustro po nekada osudjuje su potekli iz istog naroda.
Pogledaj skandinavske zemlje, pionirima zakona protiv nasilja u porodici u kojim se ovakvi zakoni primenjuju decenijama, zar su te zemlje opterecene vise kriminalom i prostitucijom? Naprotiv, primer su bolje balansiranih drustava i medjuljudskih odnosa. U tim drustvima tolerancija, inace gotovo nepoznat pojam na Balkanu, je osnova komunikacije medju ljudima.
Odgoj je nesto drugo. To je kada roditelji, a i drustvo posveti vreme i energiju na usmeravanju deteta da stasa u normalnu jedinku. I to ne samo recima vec i svakodnevnim primerima odraslih i celog drustva.

3MAJ (The Shot)

pre 12 godina

Samar je krivicno delo. Ne za zatvor, ali novcana kazna i socijalno posmatranje da. Inace sam protiv zabrane bilo kakvog fizickog kaznjavanja deteta, ja svog sina u nekim situacijama ne mogu nikako drugacije da smirim (i pri tom spasim situacija koje su opasne po njega) osim batinama - uvek po dupetu, tek da zaboli, nikako preko toga.

AlexP

pre 12 godina

Ja živim u USA, oženjen sam amerikankom i imamo sina. Kad mali baš pretera dobije po guzi od mene, a hvala bogu imam normalnu ženu pa je i to njoj normalno. Ali otkrio sam da kada mu zapretimo da ćemo mu uzeti omiljenu igračku (ponekad to i uradimo), to ima mnogo više efekta nego par ‚‚vaspitnih‚‚ po guzi. Toplo preporučujem svim roditeljima. A ovaj slučaj je toliko glup da nemam reči. Zna se razlika između zlostavljanja dece (za to bih terao odmah u zatvor) i disciplinovanja. Toliko licemerstva ima u Srbiji da to nije normalno.

нн

pre 12 godina

Њу у затвор, а онај што је убио рођаке и већ је био познат полицији од раније на слободу? Е, тако ради свака права демократска држава, наравно са ЕУ стандардима.

Mile

pre 12 godina

Nekako mi taj zatvor deluje pregrubo, ali sta li ta "majka" radi tom detetu kod kuce ako ga tek tako javno samara... Svakako nezgodna situacija i u svakom slucaju losa po dete. Ili ce mu mama biti zatvorena ili ce biti finansijski ukorena sto ce opet to dete da oseti, na zalost. Ovde je batina duboko ukorenjena i trebace nam mnogo da na "tezi" nacin pocnemo da vaspitavamo svoju decu. Drakonske mera kao sto je godina dana u zatvoru sa ko zna kakvim drustvenim otpadom nije resenje. Svakako ovu "majku" treba kaziti... Podizanje ruke na decu je jedno veliko NE!

pravednik

pre 12 godina

Po zakonu je kažnjivo udariti dete. I šta tu ima više da se priča?
Treba je kazniti, kao i svakog drugog ko krši zakon.
A to što je "majka", treba uzeti kao otežavajuću okolnost.

ja sam

pre 12 godina

Neko ovde napise 'stop nasilju u porodici' i lupe mu 500 minusa!? Zanimljiv smo mi narod.
(vlada, 21. februar 2012 07:16)

Trebao si da procitas ceo komentar pa bi ti bilo jasnije zasto 500 minusa...
Ne moze 'stop nasilju u porodici' kada je to 'nasilje u porodici' imaginarno, odnosno, lose pretpostavljeno i na osnovu lose pretpostavke izveden imaginaran zakljucak.
Nasilje u porodici je odavno kaznjivo po zakonu.

Citava ova dilema jeste lazna, a nesposobnjakovici pisu "nove zakone" pored starih da bi kao nesto radili i samo prave uzas.

Irina

pre 12 godina

Moje maloletno dete je osamarila komsinica uz buljuk najgorih psovki. Slucaj prijavljen policiji, konstatovana povreda, podneta prijava protiv doticne i...NISTA! Slucaj je zastareo! I kako da objasnim starijim sinovima da ne treba da uzimaju pravdu u ruke, a upravo je to i bio cilj prijave, zaustaviti dalje nasilje i osvetu. Znaci majku zbog samara poslati u zatvor, a nasilnike sa ulice pustati nekaznjeno?! Uostalom, to i nije nista ni novo, ni cudno...onoliki svet trune po zatvorima za kojesta, a pravi kriminalci su na vodecim mestima.

dado

pre 12 godina

Blago nama! Majku poslati u zatvor? Pošaljite! Čestitam državo Srbijo! Najverovatnije ćeš biti bogatija za još jednog delikventa! Kada mi država bude hranila i oblačila dete, onda mi može i govoriti kako da ga vaspitam. Ovo je sramota! Na građanskom vaspitanju lepo objašnjavaju deci koja su im prava, a objasni li im ko kakve su im obaveze? Nisam za fizičko kažnjavanje deteta, pogotovu po glavi, ali je ono nekada neophadan sastavni deo vaspitanja. Bolje da ono plače sada, negoli i ono i roditelji posle da plaču skupa! Slažem se da treba postojati zakon o zaštiti deteta od roditelja, ali onih i onakvih roditelja koji svoju decu zlostavljaju udaranjem kablom, vezanjem za radijator, zatvaranjem u mračnu prostoriju i slično. Nažalost, ima i takvih manijaka, ali sve roditelje radi tih i takvih staviti u i isti koš? Gori je tužilac koji je ovo dopustio i podigao optužnicu!