Nedelja, 08.01.2012.

21:52

Uskoro nezavisna Škotska?

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da bi referendum o nezavisnosti Škotske trebalo održati što pre.

Izvor: Beta

Uskoro nezavisna Škotska? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

pametnome dosta

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.
(Marko, 8. januar 2012 22:14)

Hrvatske paravojne formacije su napale JNA. Zamisli sada da skotska policija napadne SAS postrojbe u Skotskoj. Verovatno bi ih kraljica blagosiljala

Da Hrvatska nije zelela rat, rata ne bi bilo - Dr Franjo Tudjman

PPeca@SER

pre 12 godina

Obzirom na "moderna vremena" i aktuelno i "In" propagiranje "razlicitih" stavova... Skotska ce biti obecana zemlja. Uvek mozes da zaviris pod suknju ;-) Latentno.

obi van

pre 12 godina

Skotska ima znacajne izvore nafte i jedino to drzi visok rejting kraljevstva, jer sama Engleska je prezaduzena i ne proizvodi nista vec 20 godina sto je posledica politike Margaret Tacher. To znaci, rascjep bi bio katastrofalan po Englesku a dobar za Skote. Paralela sa Srbijom ne postoji jer su Skoti konstituitivan narod i imaju pravo na otcjepljenje. Ali ja ne vjerujem da ce se odvojiti jer su Skoti uvjek bili lojalni Londonu a pogotovo se nece odvajati ako ce to gurnuti Englesku u ponor, sto bi svarno bio slucaj.

Igor

pre 12 godina

Ljudi, nema od toga nista iz par razloga. Prvo, sto ce Englezi da upotrebe svoje politicke rovatore u Skotskoj da podriju autoritet referenduma. Drugo, sto i Skoti nemaju ekonomskog interesa da se otcepe. Trece, moguce je da i medju Skotima dodje do krvavih podela jer nece ni svi Skoti da zive u nezavisnoj Skotskoj, jer opet imaju interesa, ekonomskog, kulturnog, sta li vec. Cetvrto, kao sto je neko vec i spomenuo, London ima strahovite vojne interese u regionu. Pametnome dosta.

Dejan Djukic

pre 12 godina

Pobogu, u Srbiji nista novo! Neobrazovanje hara kao kuga! Prvo, Aktom o ujedinjenju s kraja 18. veka, ujedinile su se dve monarhije sa svojim parlamentima u jednu drzavu, s tim, sto su zadrzale neke specificnosti koje su menjane tokom vekova! Skoti ponovo dobijaju parlament 1990. godine sa odredjenim pravima! Najblizi primer je, sto neko rece, Ceska sa Slovackom! Kosovo nije nikada uslo u uniju sa Srbijom i zato bez lupetanja....Srbi!?!

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 12 godina

Sa koje planete su ovi koji ovde pricaju o tome da je "nezamislivo" da Engleska posalje vojsku u Skotsku? Ili koliko godina imaju?

Da li su ti po svoj prilici osmo- ili devetogodisnjaci ikad culi da postoji Severna Irska u kojoj je 17 godina na snazi bio policijski cas engleske vojne hunte?

Skotska jeste de facto bila vladar koji je Englesku uzeo kao koloniju (skotski kralj Jakov/James VI je postao i engleski kralj kad se ugasila loza brljivog kralja koji je ubijao svoje zene i zbog toga odvojio engleksu crkvu od rimokatolicke), ali su Englezi kasnije perfidno preuzeli moc od Skota i Skoti su u samo ensto malo boljem polozaju od Iraca (koje su do 18. veka Englezi prodavali u roblje -- isto onakvo roblje kao sto su u to vreme Crnci bili u Americi, tj. "indentured servitude" -- potpuno ropstvo tj. "slavery" je nastupilo u Americi kasnije).

Tako, da iskulirajte malo, decurlijo. I pogledajte film "In the Name of the Father". A Skoti bi prosli gore nego Irci u njemu.

Za ujedinjenu slobodnu Irsku i slobodnu Skotsku odmah, a onda i slobodni Vels, slobodni Kornvol, slobodne Gernzi i Dzersi kasnije!

Soar Alba! Erin Godbra!

Stavros

pre 12 godina

O tome se vec prica godinama. Ali nije "fer" pominjati Hrvatsku i Srbiju ili Kosovo i Srbiju jer su to drugacije stvari bile. Kosovo je bukvalno oteto jer je ono Srbija. A sto se tice rata sa Hrvatskom, to su zakuvali svi zivi a i imali smo takozvanu republiku Srpsku Krajnu. Koja je velikom vecinom bila naseljena Srbima koji ne znaju ni sami sta su zeleli. Da u jednom delu Skotske zivi mnogo Engleza, kao sto je bilo sa HR to jest RSK i oni bi se bunili odvajanjem i nastao bi problem, mozda ne rat, ali demonstracije pokoji terorizam i slicno bi. Tako da je balkan specifican. Ima mnogo nacionalnih manjina koje se tako iznjasnjavaju u jednoj zemlji i kada se "razmnoze" onda traze svoju drzavu. Na balkanu nista nije reseno, sve je zamazano i mutno. Evo ostalo je kosovo, bih, vojvodina, makedonsko kosovo i mozda josh pokoji problem. Kosovo je Srpsko, ali su tamo Albanci, onda tu je bih gde su 4 naroda i ne znaju sta ce, u Makedoniji isto deo sa mnogo Albanaca i Roma, Zato je yugoslavija bila savrsena za ovaj prostor, a sada se samo moze resiti ili opet nekim ratovima, ili opet novim banana drzavama tipa da se RS odcepi od bih, sandzak, pa vojvodina pa deo od vojvodine gde su srbi madjari i rumuni pa albanci u makedoniji a i nase kosovo, ili da se svi ujedine u novu jugoslaviju. Ali ne zna se sta je teze uraditi. Ratovi ne resavaju nista jer ce uvek da se neko umesa pa cemo se samo poklati do pola i opet isto sTanje. Da se sve odvoji pa da se spoji u veliku albaniju, veliku srbiju, i malo mozda madjarima i rumunima ali sve to ne bez bar 50.000 mrtvih, a sto se tice onog treceg, jugoslavija... e to je ono najteze ali samim tim i najbezbolnije. Ovako se evo vec 20 godina patimo, i evo drzave su HR i SLO dok su: BIH, Srbija, Makedonija, samo banana drzave koje se josh vise mogu podeliti na republiku srpsku i hercegovinu ili bosnjacka republika, pa onda srbija sa sandzakom, vojvodinom i kosovom, i makedonija sa svojim albancima koji zele svoje kosovo. Dok se sa CG nista ne zna ali njima je za sada dobro. Ne bune im se ni Srbi ni Albanci koji tamo zive. Oni su u NATO, i to je to.

Tekila

pre 12 godina

E svi ti sto jure da priznaju Skotsku sto pre su prvi Albancima branili isto. I opet ce Englezi po ko zna koji put u istoriji ispasti pametniji od nas tako sto nece slati "policiju" u Skotsku da pravi reda kroz haos.

piof

pre 12 godina

kakav crni isti narod Skoti i Englezi? Procitaj malo o poreklu Engleza i Skota/Iraca/Velsana. A onda procitaj nesto o pojmu Britanija.

PS. Jednom sam pricao sa dvojicom stranaca, pricali smo na engleskom naravno, i u jednom momentu ih pitam da li su Englezi jer su imali lep naglasak. Rekose mi: "Well, I am from Scotland and he is Irish. So yeah, you couldn't have insulted us more". Naravno, salio se, nisu bas toliko bili uvredjeni, ali sam im se izvinio i popili po pice.

nece biti

pre 12 godina


Nece biti da je problem to sto je Srbija okruzena. Pre ce biti, da je problem u tome sto je Srbija sve iz svog okruzenja proglasila za neprijatelje. Odatle stizu svi problemi.

Balkanski spijun

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.
(Marko, 8. januar 2012 22:14)

Prvo, siguran sam i znam da ce je poslati. Drugo kada kazem poslati misilim na dodatne trupe a ne celu vojsku, jer njihova vojska tj deo vec ima baze po Skodskoj. Ipak postojace jedna mala razlika, oni nece sa vojskom uci da ratuju protiv Skota vec samo da nastave kontrolu granica. Nece uci u rat jer Skoti kada proglase nezavisnost nece istog sekunda okupirate Engleske kasarne i poceti sa vojnim udarima po istim kao sto su uradili Hrvati. Eto u tome je razlika izmedju nas i njih.

Jos jednom, oni Skotsku nikada nece priznati. Inteligencija mi ne dopusta da pored cinjenice da oni koji nece da priznaju da postoji drzava pola sveta daleko od njih (Foklandska ostrva)i smatraju je svojom, sada dopuste odvajanje dela zemlje koja je je spojena sa njima. Ne, ne i ne to je protiv svake logike i pameti. To se nece deseiti.

Vuk

pre 12 godina

Kako odluce gradjani Skotske,tako ce i biti.
Nemaju oni puno toga da razdvoje ako se desi.
Mada su u vecini toga bili nezavisni.

Ipak u Skotskoj i Engleskoj,nema ovakvih politicara kao kod nas,a jos manje 'patriota',kriminalaca i raznih profitera,koji bi razdvajanjem,
napunili svoje dzepove.

babe i žabe

pre 12 godina

Škotska je Škotska, Kosmet je Kosmet. Škoti su u Škotskoj oduvek, nisu otimali teritoriju kao albanci na Kosmetu. Češka i Slovačka.

pre pustanja tastature u pogon obavezno ukljuciti mozak

pre 12 godina

Uopste ne bi trebali da se radujemo nezavisnosti Skotske da bi mogli da se i dalje pozivamo na principijelnu poziciju po pitanju Kosova. Ako bi priznali Skotsku onda ne mozemo da ocekujemo da i drugi postuju nas integritet. Naravno ako ne zelimo da se borimo za Kosovo onda je sasvim Ok da priznamo nezavisnost Skotske i da mislimo da smo Englezima zaboli noz u srce. Medjutim, osecacemo se kao volovi kad i Engleska bude medju prvim zemljama koje priznaju Skotsku. Engleska kruna i silni vekovi tradicije jednostavno ne mogu da dozvole bilo kakve ispade emotivne prirode i sve ce biti uradjeno u skladu sa najvaznijim ekonomskim interesima Velike Britanije a oni se najbolje cuvaju diplomatijom za koju opet treba priznanje.

ФР

pre 12 godina

А хоће ли и Енглези и Шкоти заратити, сећи једни другима главе, клати се и бацати у јаме, или планирају чешки модел?

и

pre 12 godina

Они немају проблем са тим јер су суштински исти или историјски сличан народ. Зато ће британци без капи крви и напетости да прихвате то стање. Проблем у Србији међутим је што је СРбија окружена ...

Goran

pre 12 godina

Ih, big deal ... mislite li da ce se desiti nesto katastrofalno ako odluce da se odvoje? Mislite li da bi bilo rata na ostrvu zbog toga? Ne velicam Britance, niti ih volim, ali znam da nisu blesavi kao Balkanci.

Zajc

pre 12 godina

Ma naravno, nezavisna Škotska, pa onda Deda Mraz, pa leteći tanjiri... Sve se bojim da će Britanija da ima iste aršine prema Škotima kao prema "napaćenom narodu Kosova". Mada ako bi Srbija poslala na razmenu premijera u London, dobili bi oni i Deda Mraza i Nezavisnu Škotsku :D A za leteće tanjire već mora da sačekaju 21. decembar :D

Zivela slobodna i nezavisna Skotska!

pre 12 godina

Zivela slobodna i nezavisna Skotska! Srbija bi trebalo da bude prva zemlja koja ce priznati novu clanicu UN.

P.S.

Ne slazes se Kamerune, a kada ste priznavali Kosovo onda si se slagao. Sada se mi slazemo.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Škoti za malo pa su nezavisni,bukvalno se radi o 2 države,i nema škota koji bi bio za neki bliži savez sa englezima koje "mrze ko' nemce" !
Ipak,to bi im bila čista glupost, i ne verujem da bi neke koristi imali od toga.

Marko

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.

Marko

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.

Zivela slobodna i nezavisna Skotska!

pre 12 godina

Zivela slobodna i nezavisna Skotska! Srbija bi trebalo da bude prva zemlja koja ce priznati novu clanicu UN.

P.S.

Ne slazes se Kamerune, a kada ste priznavali Kosovo onda si se slagao. Sada se mi slazemo.

Goran

pre 12 godina

Ih, big deal ... mislite li da ce se desiti nesto katastrofalno ako odluce da se odvoje? Mislite li da bi bilo rata na ostrvu zbog toga? Ne velicam Britance, niti ih volim, ali znam da nisu blesavi kao Balkanci.

ФР

pre 12 godina

А хоће ли и Енглези и Шкоти заратити, сећи једни другима главе, клати се и бацати у јаме, или планирају чешки модел?

piof

pre 12 godina

kakav crni isti narod Skoti i Englezi? Procitaj malo o poreklu Engleza i Skota/Iraca/Velsana. A onda procitaj nesto o pojmu Britanija.

PS. Jednom sam pricao sa dvojicom stranaca, pricali smo na engleskom naravno, i u jednom momentu ih pitam da li su Englezi jer su imali lep naglasak. Rekose mi: "Well, I am from Scotland and he is Irish. So yeah, you couldn't have insulted us more". Naravno, salio se, nisu bas toliko bili uvredjeni, ali sam im se izvinio i popili po pice.

babe i žabe

pre 12 godina

Škotska je Škotska, Kosmet je Kosmet. Škoti su u Škotskoj oduvek, nisu otimali teritoriju kao albanci na Kosmetu. Češka i Slovačka.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Škoti za malo pa su nezavisni,bukvalno se radi o 2 države,i nema škota koji bi bio za neki bliži savez sa englezima koje "mrze ko' nemce" !
Ipak,to bi im bila čista glupost, i ne verujem da bi neke koristi imali od toga.

Zajc

pre 12 godina

Ma naravno, nezavisna Škotska, pa onda Deda Mraz, pa leteći tanjiri... Sve se bojim da će Britanija da ima iste aršine prema Škotima kao prema "napaćenom narodu Kosova". Mada ako bi Srbija poslala na razmenu premijera u London, dobili bi oni i Deda Mraza i Nezavisnu Škotsku :D A za leteće tanjire već mora da sačekaju 21. decembar :D

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 12 godina

Sa koje planete su ovi koji ovde pricaju o tome da je "nezamislivo" da Engleska posalje vojsku u Skotsku? Ili koliko godina imaju?

Da li su ti po svoj prilici osmo- ili devetogodisnjaci ikad culi da postoji Severna Irska u kojoj je 17 godina na snazi bio policijski cas engleske vojne hunte?

Skotska jeste de facto bila vladar koji je Englesku uzeo kao koloniju (skotski kralj Jakov/James VI je postao i engleski kralj kad se ugasila loza brljivog kralja koji je ubijao svoje zene i zbog toga odvojio engleksu crkvu od rimokatolicke), ali su Englezi kasnije perfidno preuzeli moc od Skota i Skoti su u samo ensto malo boljem polozaju od Iraca (koje su do 18. veka Englezi prodavali u roblje -- isto onakvo roblje kao sto su u to vreme Crnci bili u Americi, tj. "indentured servitude" -- potpuno ropstvo tj. "slavery" je nastupilo u Americi kasnije).

Tako, da iskulirajte malo, decurlijo. I pogledajte film "In the Name of the Father". A Skoti bi prosli gore nego Irci u njemu.

Za ujedinjenu slobodnu Irsku i slobodnu Skotsku odmah, a onda i slobodni Vels, slobodni Kornvol, slobodne Gernzi i Dzersi kasnije!

Soar Alba! Erin Godbra!

Balkanski spijun

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.
(Marko, 8. januar 2012 22:14)

Prvo, siguran sam i znam da ce je poslati. Drugo kada kazem poslati misilim na dodatne trupe a ne celu vojsku, jer njihova vojska tj deo vec ima baze po Skodskoj. Ipak postojace jedna mala razlika, oni nece sa vojskom uci da ratuju protiv Skota vec samo da nastave kontrolu granica. Nece uci u rat jer Skoti kada proglase nezavisnost nece istog sekunda okupirate Engleske kasarne i poceti sa vojnim udarima po istim kao sto su uradili Hrvati. Eto u tome je razlika izmedju nas i njih.

Jos jednom, oni Skotsku nikada nece priznati. Inteligencija mi ne dopusta da pored cinjenice da oni koji nece da priznaju da postoji drzava pola sveta daleko od njih (Foklandska ostrva)i smatraju je svojom, sada dopuste odvajanje dela zemlje koja je je spojena sa njima. Ne, ne i ne to je protiv svake logike i pameti. To se nece deseiti.

Dejan Djukic

pre 12 godina

Pobogu, u Srbiji nista novo! Neobrazovanje hara kao kuga! Prvo, Aktom o ujedinjenju s kraja 18. veka, ujedinile su se dve monarhije sa svojim parlamentima u jednu drzavu, s tim, sto su zadrzale neke specificnosti koje su menjane tokom vekova! Skoti ponovo dobijaju parlament 1990. godine sa odredjenim pravima! Najblizi primer je, sto neko rece, Ceska sa Slovackom! Kosovo nije nikada uslo u uniju sa Srbijom i zato bez lupetanja....Srbi!?!

nece biti

pre 12 godina


Nece biti da je problem to sto je Srbija okruzena. Pre ce biti, da je problem u tome sto je Srbija sve iz svog okruzenja proglasila za neprijatelje. Odatle stizu svi problemi.

pre pustanja tastature u pogon obavezno ukljuciti mozak

pre 12 godina

Uopste ne bi trebali da se radujemo nezavisnosti Skotske da bi mogli da se i dalje pozivamo na principijelnu poziciju po pitanju Kosova. Ako bi priznali Skotsku onda ne mozemo da ocekujemo da i drugi postuju nas integritet. Naravno ako ne zelimo da se borimo za Kosovo onda je sasvim Ok da priznamo nezavisnost Skotske i da mislimo da smo Englezima zaboli noz u srce. Medjutim, osecacemo se kao volovi kad i Engleska bude medju prvim zemljama koje priznaju Skotsku. Engleska kruna i silni vekovi tradicije jednostavno ne mogu da dozvole bilo kakve ispade emotivne prirode i sve ce biti uradjeno u skladu sa najvaznijim ekonomskim interesima Velike Britanije a oni se najbolje cuvaju diplomatijom za koju opet treba priznanje.

Tekila

pre 12 godina

E svi ti sto jure da priznaju Skotsku sto pre su prvi Albancima branili isto. I opet ce Englezi po ko zna koji put u istoriji ispasti pametniji od nas tako sto nece slati "policiju" u Skotsku da pravi reda kroz haos.

Stavros

pre 12 godina

O tome se vec prica godinama. Ali nije "fer" pominjati Hrvatsku i Srbiju ili Kosovo i Srbiju jer su to drugacije stvari bile. Kosovo je bukvalno oteto jer je ono Srbija. A sto se tice rata sa Hrvatskom, to su zakuvali svi zivi a i imali smo takozvanu republiku Srpsku Krajnu. Koja je velikom vecinom bila naseljena Srbima koji ne znaju ni sami sta su zeleli. Da u jednom delu Skotske zivi mnogo Engleza, kao sto je bilo sa HR to jest RSK i oni bi se bunili odvajanjem i nastao bi problem, mozda ne rat, ali demonstracije pokoji terorizam i slicno bi. Tako da je balkan specifican. Ima mnogo nacionalnih manjina koje se tako iznjasnjavaju u jednoj zemlji i kada se "razmnoze" onda traze svoju drzavu. Na balkanu nista nije reseno, sve je zamazano i mutno. Evo ostalo je kosovo, bih, vojvodina, makedonsko kosovo i mozda josh pokoji problem. Kosovo je Srpsko, ali su tamo Albanci, onda tu je bih gde su 4 naroda i ne znaju sta ce, u Makedoniji isto deo sa mnogo Albanaca i Roma, Zato je yugoslavija bila savrsena za ovaj prostor, a sada se samo moze resiti ili opet nekim ratovima, ili opet novim banana drzavama tipa da se RS odcepi od bih, sandzak, pa vojvodina pa deo od vojvodine gde su srbi madjari i rumuni pa albanci u makedoniji a i nase kosovo, ili da se svi ujedine u novu jugoslaviju. Ali ne zna se sta je teze uraditi. Ratovi ne resavaju nista jer ce uvek da se neko umesa pa cemo se samo poklati do pola i opet isto sTanje. Da se sve odvoji pa da se spoji u veliku albaniju, veliku srbiju, i malo mozda madjarima i rumunima ali sve to ne bez bar 50.000 mrtvih, a sto se tice onog treceg, jugoslavija... e to je ono najteze ali samim tim i najbezbolnije. Ovako se evo vec 20 godina patimo, i evo drzave su HR i SLO dok su: BIH, Srbija, Makedonija, samo banana drzave koje se josh vise mogu podeliti na republiku srpsku i hercegovinu ili bosnjacka republika, pa onda srbija sa sandzakom, vojvodinom i kosovom, i makedonija sa svojim albancima koji zele svoje kosovo. Dok se sa CG nista ne zna ali njima je za sada dobro. Ne bune im se ni Srbi ni Albanci koji tamo zive. Oni su u NATO, i to je to.

Vuk

pre 12 godina

Kako odluce gradjani Skotske,tako ce i biti.
Nemaju oni puno toga da razdvoje ako se desi.
Mada su u vecini toga bili nezavisni.

Ipak u Skotskoj i Engleskoj,nema ovakvih politicara kao kod nas,a jos manje 'patriota',kriminalaca i raznih profitera,koji bi razdvajanjem,
napunili svoje dzepove.

и

pre 12 godina

Они немају проблем са тим јер су суштински исти или историјски сличан народ. Зато ће британци без капи крви и напетости да прихвате то стање. Проблем у Србији међутим је што је СРбија окружена ...

obi van

pre 12 godina

Skotska ima znacajne izvore nafte i jedino to drzi visok rejting kraljevstva, jer sama Engleska je prezaduzena i ne proizvodi nista vec 20 godina sto je posledica politike Margaret Tacher. To znaci, rascjep bi bio katastrofalan po Englesku a dobar za Skote. Paralela sa Srbijom ne postoji jer su Skoti konstituitivan narod i imaju pravo na otcjepljenje. Ali ja ne vjerujem da ce se odvojiti jer su Skoti uvjek bili lojalni Londonu a pogotovo se nece odvajati ako ce to gurnuti Englesku u ponor, sto bi svarno bio slucaj.

Igor

pre 12 godina

Ljudi, nema od toga nista iz par razloga. Prvo, sto ce Englezi da upotrebe svoje politicke rovatore u Skotskoj da podriju autoritet referenduma. Drugo, sto i Skoti nemaju ekonomskog interesa da se otcepe. Trece, moguce je da i medju Skotima dodje do krvavih podela jer nece ni svi Skoti da zive u nezavisnoj Skotskoj, jer opet imaju interesa, ekonomskog, kulturnog, sta li vec. Cetvrto, kao sto je neko vec i spomenuo, London ima strahovite vojne interese u regionu. Pametnome dosta.

pametnome dosta

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.
(Marko, 8. januar 2012 22:14)

Hrvatske paravojne formacije su napale JNA. Zamisli sada da skotska policija napadne SAS postrojbe u Skotskoj. Verovatno bi ih kraljica blagosiljala

Da Hrvatska nije zelela rat, rata ne bi bilo - Dr Franjo Tudjman

PPeca@SER

pre 12 godina

Obzirom na "moderna vremena" i aktuelno i "In" propagiranje "razlicitih" stavova... Skotska ce biti obecana zemlja. Uvek mozes da zaviris pod suknju ;-) Latentno.

Marko

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.

и

pre 12 godina

Они немају проблем са тим јер су суштински исти или историјски сличан народ. Зато ће британци без капи крви и напетости да прихвате то стање. Проблем у Србији међутим је што је СРбија окружена ...

Balkanski spijun

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.
(Marko, 8. januar 2012 22:14)

Prvo, siguran sam i znam da ce je poslati. Drugo kada kazem poslati misilim na dodatne trupe a ne celu vojsku, jer njihova vojska tj deo vec ima baze po Skodskoj. Ipak postojace jedna mala razlika, oni nece sa vojskom uci da ratuju protiv Skota vec samo da nastave kontrolu granica. Nece uci u rat jer Skoti kada proglase nezavisnost nece istog sekunda okupirate Engleske kasarne i poceti sa vojnim udarima po istim kao sto su uradili Hrvati. Eto u tome je razlika izmedju nas i njih.

Jos jednom, oni Skotsku nikada nece priznati. Inteligencija mi ne dopusta da pored cinjenice da oni koji nece da priznaju da postoji drzava pola sveta daleko od njih (Foklandska ostrva)i smatraju je svojom, sada dopuste odvajanje dela zemlje koja je je spojena sa njima. Ne, ne i ne to je protiv svake logike i pameti. To se nece deseiti.

Zivela slobodna i nezavisna Skotska!

pre 12 godina

Zivela slobodna i nezavisna Skotska! Srbija bi trebalo da bude prva zemlja koja ce priznati novu clanicu UN.

P.S.

Ne slazes se Kamerune, a kada ste priznavali Kosovo onda si se slagao. Sada se mi slazemo.

nece biti

pre 12 godina


Nece biti da je problem to sto je Srbija okruzena. Pre ce biti, da je problem u tome sto je Srbija sve iz svog okruzenja proglasila za neprijatelje. Odatle stizu svi problemi.

Tekila

pre 12 godina

E svi ti sto jure da priznaju Skotsku sto pre su prvi Albancima branili isto. I opet ce Englezi po ko zna koji put u istoriji ispasti pametniji od nas tako sto nece slati "policiju" u Skotsku da pravi reda kroz haos.

babe i žabe

pre 12 godina

Škotska je Škotska, Kosmet je Kosmet. Škoti su u Škotskoj oduvek, nisu otimali teritoriju kao albanci na Kosmetu. Češka i Slovačka.

Stavros

pre 12 godina

O tome se vec prica godinama. Ali nije "fer" pominjati Hrvatsku i Srbiju ili Kosovo i Srbiju jer su to drugacije stvari bile. Kosovo je bukvalno oteto jer je ono Srbija. A sto se tice rata sa Hrvatskom, to su zakuvali svi zivi a i imali smo takozvanu republiku Srpsku Krajnu. Koja je velikom vecinom bila naseljena Srbima koji ne znaju ni sami sta su zeleli. Da u jednom delu Skotske zivi mnogo Engleza, kao sto je bilo sa HR to jest RSK i oni bi se bunili odvajanjem i nastao bi problem, mozda ne rat, ali demonstracije pokoji terorizam i slicno bi. Tako da je balkan specifican. Ima mnogo nacionalnih manjina koje se tako iznjasnjavaju u jednoj zemlji i kada se "razmnoze" onda traze svoju drzavu. Na balkanu nista nije reseno, sve je zamazano i mutno. Evo ostalo je kosovo, bih, vojvodina, makedonsko kosovo i mozda josh pokoji problem. Kosovo je Srpsko, ali su tamo Albanci, onda tu je bih gde su 4 naroda i ne znaju sta ce, u Makedoniji isto deo sa mnogo Albanaca i Roma, Zato je yugoslavija bila savrsena za ovaj prostor, a sada se samo moze resiti ili opet nekim ratovima, ili opet novim banana drzavama tipa da se RS odcepi od bih, sandzak, pa vojvodina pa deo od vojvodine gde su srbi madjari i rumuni pa albanci u makedoniji a i nase kosovo, ili da se svi ujedine u novu jugoslaviju. Ali ne zna se sta je teze uraditi. Ratovi ne resavaju nista jer ce uvek da se neko umesa pa cemo se samo poklati do pola i opet isto sTanje. Da se sve odvoji pa da se spoji u veliku albaniju, veliku srbiju, i malo mozda madjarima i rumunima ali sve to ne bez bar 50.000 mrtvih, a sto se tice onog treceg, jugoslavija... e to je ono najteze ali samim tim i najbezbolnije. Ovako se evo vec 20 godina patimo, i evo drzave su HR i SLO dok su: BIH, Srbija, Makedonija, samo banana drzave koje se josh vise mogu podeliti na republiku srpsku i hercegovinu ili bosnjacka republika, pa onda srbija sa sandzakom, vojvodinom i kosovom, i makedonija sa svojim albancima koji zele svoje kosovo. Dok se sa CG nista ne zna ali njima je za sada dobro. Ne bune im se ni Srbi ni Albanci koji tamo zive. Oni su u NATO, i to je to.

Zajc

pre 12 godina

Ma naravno, nezavisna Škotska, pa onda Deda Mraz, pa leteći tanjiri... Sve se bojim da će Britanija da ima iste aršine prema Škotima kao prema "napaćenom narodu Kosova". Mada ako bi Srbija poslala na razmenu premijera u London, dobili bi oni i Deda Mraza i Nezavisnu Škotsku :D A za leteće tanjire već mora da sačekaju 21. decembar :D

Igor

pre 12 godina

Ljudi, nema od toga nista iz par razloga. Prvo, sto ce Englezi da upotrebe svoje politicke rovatore u Skotskoj da podriju autoritet referenduma. Drugo, sto i Skoti nemaju ekonomskog interesa da se otcepe. Trece, moguce je da i medju Skotima dodje do krvavih podela jer nece ni svi Skoti da zive u nezavisnoj Skotskoj, jer opet imaju interesa, ekonomskog, kulturnog, sta li vec. Cetvrto, kao sto je neko vec i spomenuo, London ima strahovite vojne interese u regionu. Pametnome dosta.

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 12 godina

Sa koje planete su ovi koji ovde pricaju o tome da je "nezamislivo" da Engleska posalje vojsku u Skotsku? Ili koliko godina imaju?

Da li su ti po svoj prilici osmo- ili devetogodisnjaci ikad culi da postoji Severna Irska u kojoj je 17 godina na snazi bio policijski cas engleske vojne hunte?

Skotska jeste de facto bila vladar koji je Englesku uzeo kao koloniju (skotski kralj Jakov/James VI je postao i engleski kralj kad se ugasila loza brljivog kralja koji je ubijao svoje zene i zbog toga odvojio engleksu crkvu od rimokatolicke), ali su Englezi kasnije perfidno preuzeli moc od Skota i Skoti su u samo ensto malo boljem polozaju od Iraca (koje su do 18. veka Englezi prodavali u roblje -- isto onakvo roblje kao sto su u to vreme Crnci bili u Americi, tj. "indentured servitude" -- potpuno ropstvo tj. "slavery" je nastupilo u Americi kasnije).

Tako, da iskulirajte malo, decurlijo. I pogledajte film "In the Name of the Father". A Skoti bi prosli gore nego Irci u njemu.

Za ujedinjenu slobodnu Irsku i slobodnu Skotsku odmah, a onda i slobodni Vels, slobodni Kornvol, slobodne Gernzi i Dzersi kasnije!

Soar Alba! Erin Godbra!

obi van

pre 12 godina

Skotska ima znacajne izvore nafte i jedino to drzi visok rejting kraljevstva, jer sama Engleska je prezaduzena i ne proizvodi nista vec 20 godina sto je posledica politike Margaret Tacher. To znaci, rascjep bi bio katastrofalan po Englesku a dobar za Skote. Paralela sa Srbijom ne postoji jer su Skoti konstituitivan narod i imaju pravo na otcjepljenje. Ali ja ne vjerujem da ce se odvojiti jer su Skoti uvjek bili lojalni Londonu a pogotovo se nece odvajati ako ce to gurnuti Englesku u ponor, sto bi svarno bio slucaj.

PPeca@SER

pre 12 godina

Obzirom na "moderna vremena" i aktuelno i "In" propagiranje "razlicitih" stavova... Skotska ce biti obecana zemlja. Uvek mozes da zaviris pod suknju ;-) Latentno.

pre pustanja tastature u pogon obavezno ukljuciti mozak

pre 12 godina

Uopste ne bi trebali da se radujemo nezavisnosti Skotske da bi mogli da se i dalje pozivamo na principijelnu poziciju po pitanju Kosova. Ako bi priznali Skotsku onda ne mozemo da ocekujemo da i drugi postuju nas integritet. Naravno ako ne zelimo da se borimo za Kosovo onda je sasvim Ok da priznamo nezavisnost Skotske i da mislimo da smo Englezima zaboli noz u srce. Medjutim, osecacemo se kao volovi kad i Engleska bude medju prvim zemljama koje priznaju Skotsku. Engleska kruna i silni vekovi tradicije jednostavno ne mogu da dozvole bilo kakve ispade emotivne prirode i sve ce biti uradjeno u skladu sa najvaznijim ekonomskim interesima Velike Britanije a oni se najbolje cuvaju diplomatijom za koju opet treba priznanje.

Dejan Djukic

pre 12 godina

Pobogu, u Srbiji nista novo! Neobrazovanje hara kao kuga! Prvo, Aktom o ujedinjenju s kraja 18. veka, ujedinile su se dve monarhije sa svojim parlamentima u jednu drzavu, s tim, sto su zadrzale neke specificnosti koje su menjane tokom vekova! Skoti ponovo dobijaju parlament 1990. godine sa odredjenim pravima! Najblizi primer je, sto neko rece, Ceska sa Slovackom! Kosovo nije nikada uslo u uniju sa Srbijom i zato bez lupetanja....Srbi!?!

ФР

pre 12 godina

А хоће ли и Енглези и Шкоти заратити, сећи једни другима главе, клати се и бацати у јаме, или планирају чешки модел?

Vuk

pre 12 godina

Kako odluce gradjani Skotske,tako ce i biti.
Nemaju oni puno toga da razdvoje ako se desi.
Mada su u vecini toga bili nezavisni.

Ipak u Skotskoj i Engleskoj,nema ovakvih politicara kao kod nas,a jos manje 'patriota',kriminalaca i raznih profitera,koji bi razdvajanjem,
napunili svoje dzepove.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Škoti za malo pa su nezavisni,bukvalno se radi o 2 države,i nema škota koji bi bio za neki bliži savez sa englezima koje "mrze ko' nemce" !
Ipak,to bi im bila čista glupost, i ne verujem da bi neke koristi imali od toga.

Goran

pre 12 godina

Ih, big deal ... mislite li da ce se desiti nesto katastrofalno ako odluce da se odvoje? Mislite li da bi bilo rata na ostrvu zbog toga? Ne velicam Britance, niti ih volim, ali znam da nisu blesavi kao Balkanci.

piof

pre 12 godina

kakav crni isti narod Skoti i Englezi? Procitaj malo o poreklu Engleza i Skota/Iraca/Velsana. A onda procitaj nesto o pojmu Britanija.

PS. Jednom sam pricao sa dvojicom stranaca, pricali smo na engleskom naravno, i u jednom momentu ih pitam da li su Englezi jer su imali lep naglasak. Rekose mi: "Well, I am from Scotland and he is Irish. So yeah, you couldn't have insulted us more". Naravno, salio se, nisu bas toliko bili uvredjeni, ali sam im se izvinio i popili po pice.

pametnome dosta

pre 12 godina

E u tome je razlika. Covek lepo kaze, ako Skoti ne zele da zive sa nama postovacemo tu odluku. To je demokratija, a ne teritorijalni integritet i ostale prazne price iz Srbije.

Zamislite da Englezi posalju sada vojsku na Skotsku kao mi na Hrvatsku onomad. Nezamislivo.
(Marko, 8. januar 2012 22:14)

Hrvatske paravojne formacije su napale JNA. Zamisli sada da skotska policija napadne SAS postrojbe u Skotskoj. Verovatno bi ih kraljica blagosiljala

Da Hrvatska nije zelela rat, rata ne bi bilo - Dr Franjo Tudjman