Četvrtak, 15.12.2011.

07:22

Gračanica - kosovsko kulturno blago

Državna sekretarka Hilari Klinton i predsednica Kosova Atifete Jahjaga potpisale su sporazum o zaštiti kulturne svojine i nasleđa, saopštio je Stejt department.

Izvor: Beta

Graèanica - kosovsko kulturno blago IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

bojan

pre 12 godina

ko zivi u americi i ima yahoo podesen na ameriku kad ode pod komentare koji se ticu balkana i gdje su srbi na jednoj strani albanci bosnjaci i hrvati na drugoj vidjece da skoro svi ameri na strani srba
jedino ove njihove krvopijes vrha sto ih vode, vode neku drugu politiku...

swedroid

pre 12 godina

Klintonova upravo ovim opovrgava da je Kosovo albansko vec svih gradjana Kosova bez obzira na narodnost. Zastita Gracanice je upravo priznanje od USA i vlade Kosova da je Kosovo oteta zemlja od Srba!

UNESCO

pre 12 godina

Ha,ha...spomenik koji ce sigurno najkrace trajati na Kosmetu je upravo onaj jedini albanski, Bilu Klintonu. Kada Albanci konacno shvate ko su ameri srusice ga sami a ako ne oni mi sigurno. Siroma' Bili nece doziveti UNESCO.
Smejurija

bez_cenzure

pre 12 godina

Mogu Hilari i njen poltron Atifete Jahjaga koju je ona lično postavila na mjesto predsjednika tzv. države KosovE potpisati šta god žele ali je manastir Gračanica vlasništvo Srpske Pravoslavne Crkve, države Srbije i Srba uopšte a ne Albanaca niti predstavnika te samozvane paradržave. Albanci koji ostavljaju komentare na ovom sajtu mogu baljezgati do mile volje o pripadnošću srpskog kulturno-istorijskog nasljedstva njima ali postoji nešto što se zove istorijska činjenica i dokaz o vlasništvu a te činjenice jasno ukazuju čije su srpske crkve i manastiri a albanski ili kosovsko-albanski sigurno nisu. Postoje jasni dokazi čiji su manastiri i crkve tako da je zaista glupo da o tome diskutujemo. Da su te crkve i manastiri kosovsko-albanski ne bih u tom slučaju srušili čak 150. Na ovaj papir Srbi se ne bi trebali previše obazirati ali bi trebali biti na oprezu. Stara poslovica kaže prijatelja držati blizu sebe a neprijatelja još bliže. Četvere oči otvoriti! Gračanica je preživjela 500 godina turske okupacije te će preživjeti i ovo albansko iživljavanje i svojatanje uz pomoć onih koji im dadoše da se igraju države.

bez_cenzure

pre 12 godina

Priča je previše šuplja a niko iole normalan ne bi se previše obazirao na ovakve izjave gospođe Klinton a priznaćete bilo ih je mnogo tokom ove i prethodnih godina. Moram reči da je mnogo gora od svog supruga. Ima jedna riječ u srpskom narodnom jeziku koja počinje slovom A i koja najbolje opisuje dotičnu gospođu. Odlično se zna čije je to nasljeđe i jedan papir koje su ove dvije spodobe potpisale ne može oteti Srbima niti Gračanicu niti bilo koji manastir. Papir zaista sve trpi a ovim papirom mogu obrisati zna se šta. Na nama je da obnovimo svaku porušenu crkvu i manastir. Iako je bilo pokušaja otimanja i albanizovanja (ono što nisu uspjeli srušiti) našeg kulturno-istorijskog nasljeđa Srbi su svaki put reagovali. Samo bi trebali reagovati i preventivno. Na idućoj sjednici UNESCO-a Srbija bi trebala inicirati da se konačno stavi tačka na i albanskoj provokaciji i svojatanju srpskog-kulturno istorijskog nasljeđa. Neko je pitao imaju li Albanci svojih spomenika. Dakako da imaju ali su mnogo mlađi od srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa i uključuju spomenik Bilu Clintonu, spomenike raznim "oslobodiocima" koji su uglavnom oslobađali Srbe njihovih života i vitalnih organa i naravno zgradu u kojoj je osnovana Prizrenska liga sa ciljem stvaranja Velike Albanije. I to su svi spomenici "države KosovA". Bolje im je da glancaju te spomenike. Albanci neka stvaraju neki svoj novi identitet zaobilazeći ono što nije niti će ikada biti njihovo.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 12 godina

"Gracanicu i ostale manastire sada greje sunce slobodnog Kosova."
Te ostale manastire na Kosovu je grejala jedino vatra koju su palili Albanci i u kojima je spaljeno i previse tih manastira i crkava na Kosovu o cemu postoje vrlo jasni snimci. Sto pre se komsije Albanci probudite iz ovog vaseg vec tragikomicnog nacionalistickog fantaziranja o vama samima, to bolje za vas ali i za sve nas.

Žika

pre 12 godina

Moj, Tadiću, šta ti radiš, gde si , u kom svetu živiš, ne žmuri i ne spavaj, pusti Evropu bre, zar da G-din Konuzin bude veći Srbin od tebe, brani bre malo i srpske interese u svojoj državi. I Kosmet je sastavni deo Srbije i to je tvoja nadležnost, probudi se bre ne probudio se.

Ivan78

pre 12 godina

Ja bashtina kosovskog naroda...Izmislishe josh jednu naciju na balkanu-Kosovari..Samo jednu stvar su zaboravili da se odlichno zna cije su zadudzbine svaki do tih manastira i ko ih je gradio.Takodje jedno interesantno pitanje za Albance poshto kazu da su oni starosedeoci na kosovu i da su Srbi okupatori koji su dosli posle prvog balkanskog rata odakle onda manastiri od pre 7 i vishe vekova na kosovu.... Srpski manastiri?I gde su te zadudzbine Albanskog anraoda na kosovu stare preko 7 vekova?

gto

pre 12 godina

@Bali M
svi okupatori su nesto izgradili na tom Kosovu samo izgleda da ste vi Albanci najnesposobniji okupator koji nije u stanju cak ni da izgradi nesto pa da kaze da je to Kosovo njegovo nego samo kradete od drugih. Od Ilira i dardana istoriju, od Srba crkve i manastire... Ali dobro, napravili ste "spomenik" Klintonu - to je zaista autenticno vase i niko vam to nece svojatati.

muka mi licemera

pre 12 godina

Jedini "kulturno nasledje" koje ove dve mogu da stite je onaj presmesni kip Bila Klintona. A za pravo kulturno nasledje na Kosovu se zna cije je. Probajte Albanci nesto sami da napravite pa to svojatajte koliko hocete a tudje ostavite na miru. Medjutim zapanjuje taj bezobrazluk i licemerje kako Hilari Klinton tako i ove albanske "predsednice". Unistavaju sve sto ima veze sa Srbima, do pre nekoliko godina su palili i unistavlai te srpske crkve i manastire, proterali su na hiljade Srba, Roma ali i Hrvata, Goranaca, Bosnjaka sa Kosova i pored svega toga oni pricaju o Gracanici, multietnickom drustvu?!.

Saki@

pre 12 godina

(duraku emine, 15. decembar 2011 17:44)

Ti uistinu misliš da vas Amerika uči abecedi demokratije...
Da misliš na demonokratiju, pa da te razumem, ali ovako!?
Ako ne veruješ, pogledaj kod svog najbližeg policajca čije simbole nose na epoletama. To svakako nisu kosovsko - albanski.
I jedna preporuka, knjigu u šake pa vidi od kada postojite na tim prostorima, odnosno od kada ste u većini. Ako je vaša većina razlog da imate posebnu državu, posebnu crkvu i sve ono što je srpskim parama napravljeno na Kosmetu da prisvojite kao vaše, neka vam bude. Ali znaj da je oteto i prokleto, pa sačekaj dan kada će i to doći na "sud".
Inače, sve ti najbolje uistinu želim.

odrasti

pre 12 godina

@Bali M
tvoje stanje je posledica prevelike izlozenosti albanskoj narcis-naci propagandi ili je posledica nekih hemiskih sredstava? ti zaista verujes u ono sto si napisao u tvom komentaru? ali ako tvoj komentar oslikava mentalni sklop albanaca na kosovu i u regionu, onda nama tek predstoje teska vremena jer niko ovde u regionu nece dugo trpeti takav sovibizam i nacionalizam pa makar sponzori bili i Amrikanci. Ako nisi znao ali 19. vek je prosao... pa tako i taj tvoj pateticni samozaljubljeni albanski nacional-romantizam nema mesta u 21. veku.

ze.

pre 12 godina

@guri
ma vazi dezurni albanski komentatoru... nego ako je ta "drzava kosova" tako nezavisna i suverena i drzava, sto sutra ne odete do UN-a i ne zatrazite clanstvo? Pa za jednu suverenu i nezavisnu drzavu to bi bila sitnica. Kakva ste vi to nezavisna i suverena drzava a niste u stanju da odete na neku sportsku manifestaciju, da se uclanite bilo gde, zasto pregovarate sa Srbijom i zasto uopste imate potrebu da na srpskom sajtu dezurate i "dokazujete" da ste nezavisni i suvereni? Da li vidite ovde Bugare ili Nemce koji dokazuju da su nezavisni i suvereni? Tako da komsije Albanci smanjite dozivljaj, pogledajte se najzad u ogledalo, shvatite da je ono sto su gradili Srbi samo i iskljucivo srpsko a ne "kosovarsko" ili kako vec nazivate taj vas novokomponovani "identitet", da Iliri a ni Dardani nemaju veze sa vama, da na tom Kosovu nemate nista sta ste sami napravili a da je starije od stotinjak godina i da time sto ste proterali Srbe sa Kosova i sto vas podrzavaju Amerikanci, niste postali vlasnici Kosova. Uostalom, zar nije komicno da su albanski nacoshi svoj novokomponovani identiet nazvali po slovenskoj/srpskoj reci "Kosovo"? Pa zar makar tu niste mogli da nadjete nesto originalno?

selkoni

pre 12 godina

pa dosta bre srbi dosta takvih pricanja gluposti niko ne kaze da ce albanci unistiti pravoslavne crkve kosovskih srba vec naprotiv albanci to su cuvali i dalje u buducnasti ce isto uraditi , pozdrav dobronamernim ljudima koosova,albanaca srba turaka goranaca boshnjaka,hrvata,pa tomu dodje kao svi naradi i narodnaost ex jugoslavije koji su ziveli vekovima zajedno.

Bali M.

pre 12 godina

@(kaiser, 15. decembar 2011 09:21)

Svi dosadasnji okupatori na Kosovu su izgradili nešto da bi im kasnije služio kao "dokaz" da je Kosovo njihova.

Sada kada Kosovo je slobodna, došlo je vreme da domacin izgradi nesto vrijedno koja ce posluziti svima.

LFC

pre 12 godina

S T A ? ? ? Nijedan srpski manastir nece nikada biti deo Kosovske kulturne bastine. Dzabe vam dokumenti i sporazumi-dzabe provokacije i iritiranja, jer ovime lazete same sebe i to ce vam se smuciti do te mere da necete moci da poverujete u to kad vam neki pridosli Amerikanac kaze: ''Uuu sto su lepi ovi srpski manastiri. A dzamija nigde?!''

goran_vasiljevic@gmx.at

pre 12 godina

@(lucidni milojko, 15. decembar 2011 17:38)

Odlican komentar!! Sad ce se oni lepo moliti da preuzme plate za svakog svestenika i sestara; svim radnicima po crkvama i manastirima:)

batek

pre 12 godina

Na Kosovu se uveliko priča da je u toku formiranje Kosovske pravoslavne crkve, (po modelu sličnom formiranju islamske verske zajednice Srbije,nadješ popa izdajicu i regisdtruješ nivu crkvu,dodeliš mu titulu patrijarha ...).

od sada do vecnosti

pre 12 godina

Gracanicu i ostale manastire sada greje sunce slobodnog Kosova. Pre je iz njih izbijala hladnoca i led ledeni, a danas je drukcije, danas su oni neotudjivi deo Kosova.

Dule NS

pre 12 godina

-Mogu da razumem potrebu Albanaca sa Kosova da ne žele više da žive u Srbiji!
Ali ne mogu da razumem opsesivnu potrebu da se otima srpsko duhovno, kulturno i istorijsko blago!
-Da li to znači da nemaju svog pa moraju da otimaju srpsko ili time misle da učvrste svoje "vlasništvo" nad zemljom?!
-Zamislite da su na primer Srbi proglasili Katedralu u centru Novog Sada "srpskim kulturnim blagom"?!
-Ili da su Grci proglasili Hilandar "Grčkim blagom"...

-Dragi moji Albanci, stvarno ne razumem zašto to radite, ali znajte da je to što radite užasno loše i pogrešno! A takve stvari NIKADA ne izađu na dobro!

...O Amerikancima uopšte neću da trošim reči.

Владимир

pre 12 godina

Зашто Албанци уништавају то њихово културно наслеђе?
Преко 150 цркава, манастира и споменика од 7. века на овамо је порушено. Чудан неки народ...

wiener

pre 12 godina

za ove albance koji su umislili da je sve sto se nalazi na teritoriji kosova automatski "kosovarsko" - nije tako, i to ne misle samo srbi. postoji srpsko kulturno nasledje i u drugim zemljama. recimo madjarskoj. tamo niko ne proglasava srpske crkve u szentedreu madjarskim. zna se ko ih je sagradio i zna se kome pripadaju. isto tako postoji arapsko kulturno nasledje u spaniji - alhambra. ne prave se spanci da su oni sagradili to mesto, vec oni koji su od spanaca proterani. ima i drugih primera. znaci, sve i da ste zaista nezavisna drzava (a jos niste i to vide svi osim vas) vi imate srpsko nasledje na svojoj teritoriji. isto tako i tursko. koliko albanskog nasledja vi imate ne znam.

nema nista gore kad zaostali balkanci umisle da se oni uce demokratiji zato sto ih amerika podrzava.

Zbunjen

pre 12 godina

pa šta se sada ovde iščuđavate i zgražavate!? kad nećete da branite svoje, onda to pokupi ko hoće! valjda u EU ima neka Gračanica, a ako nema napraviće Kinezi... a još ćete videti kako će vas sa istim zgražavanjem gledati stranci, znajući da ste se odrekli sebe da bi postali EU dronovi. uostalom ovo mora da je u duhu civilizacije 21. veka sa kojom se ovde toliko maše. nije ovo srednji vek da se otimaju crkve? uostalom, kako novine "srpske" pišu a i sa tv-a poručuju, dole i ne žive srbi, već kriminalci i šverceri, tako da je i Gračanica valjda kriminalno-švercerska tvorevina! pitaće vas deca.........

prokleta avlija

pre 12 godina

osim u naslovu vaseg clanka u samom clanku se niti u jednoj recenici ne spominje d je gracanica "kosovsko kulturno blago"...a i da je spomenula ne razumem zasto ne bi bila kosovsko kada je na Kosovu i MEtohiji...ne preterujte...

Sasa

pre 12 godina

Znaci ovako...kad bi i nekada se desilo, da Srbija prizna takozvanu drzavu Kosovu, a licno se nadam, da nikada, kad bi i Amerika i EU napisali na sam manastir, da je to "Kosovsko blago" i postavili marince okolo, promenili enciklopedije, wikipedije, Unesco, bezimena, Vladimir LPD et all, sta god da jos dodate, pomislite i pozelite ono to nikada nece biti. Znaci ono bas nikada - za mene i moje.

Gracanica je bila i ostat ce uvek Srpska svetinja.

Brat Kavil

pre 12 godina

Kosovska politika mora da radi i na stvaranju novog duhovnog jezgra, tj. KPC (Kosovska Pravoslavna Crkva). Time bi se megalomanija i nezdravi uticaj SPC neutralizovao i sveo na minimum. Sve rak-rane kosovske poticu iz krugova SPC. Vreme za promene je tu.

ZiB2

pre 12 godina

Mozda bas nema veze sa ovim slucajem ali pala mi je odmah jedna recenica o Austrijancima koju sam cuo na nemackoj televiziji :
Austrijanci celom svetu pokusavaju da dokazu da je Hitler bio Nemac a Betoven Austrijanac.

duraku emine

pre 12 godina

Amerika vas i nas Kosovare uci abecedi demokratije. Morate se pomiriti, ali nase Kosovo, nasi boziji hramovi. Mi obecavamo da cemo ih ovaj put kao stvarno nase cuvati i odrzavati.

analiticar amater

pre 12 godina

Cudna je to drzava u kojoj strane trupe stite kulturno blago te drzave od njenih gradjana. Cudna je to drzava gde svo zasticeno kulturno blago ,od prvog dana nosi srpske nacionlane simbole i ciji su zaduzbinari bili sve Srbi - ni jedan albanac. Kulturno blago moze da bude kosovsko samo kao odrednica pod uslovom da je Kosovo deo Srbije, jer de fakto do je i po vlasnistvu i po obelezju srpsko kulturno blago, ali sta bi o tome mogla znati klintonka i njena drugarica predsednica za laznom diplomom za policajku.

guri

pre 12 godina

ovaj sporazum je samo uvod za prijem Kosova u UNESCO, prihvatili Palestinu iako se SAD protivilo, e sada ce morati i nas da prihvate svidelo se to nekome ili ne...

Gracanica i druge, nece biti albasnko nego Kosovsko nasledje jer za vas koji ne znate, Kosova je nezavisna drzava i sve sto je u njegovom teritoriji je Kosovsko nasledje, bez inata i slicno ali to je realnost koju samo vi ne vidite...pozdrav

nada

pre 12 godina

Kad Albanci i USA pominju multietnicko drustvo u kome vladaju medjunarodna prava, tolerantnost i prijateljski odnos Albanaca prema njima, sigurno misle na pripadnike KFOR-a, EUELKS-a, UMNIK-a, OEBS,-a,... Sto se tice kulturnog (i istorijskog) nasledja na Kosovu, Hilari je sigurno zelela da i bista njenog muza takodje bude zasticena kao ISTORIJSKI SPOMENIK, koji je bez sumnje 100% ALBANSKI i u budusnosti ni jedan istoricar to nece moci da opovrgne. Valjda racuna da ce ta bista preziveti sve srpske manastire, crkve, groblja i spomenike na njima, jer joj je dobro poznato KAKO su Albanci cuvali sve sto je srpsko.

tDarko

pre 12 godina

elem, malo o zrtvama genocida WWII
Nemci su proterivali srpski zivalj i tu naseljavali albance koji sad tvrde da su starosedeoci
toliko o tome i o tim vekovima kojim se "živelo zajedno"

Branko

pre 12 godina

Ne bi me cudilo da je gospodja Klinton rekla da je svo nacionalno blago na udaljenosti 10 kilometara od Bonstila ,Americko nacionalno blago,jer njoj nije vazno ko je to napravio vec ko je vojno osvojio i porusio.

IQ=0

pre 12 godina

Boze ima li te?

Milosrdni gringos(malo vise od 200-god.) i njegov Puppet(mada ne postoji, ali ajde zbog minusa iz 2008-me)...potpisuju sporazum o zastiti Srpskih svetinja starih nekoliko vekova ?

Pak

pre 12 godina

To sa kulturnom tolerancijom, multikulturalizmom, pluralistickim drustvom na Kosmetu je na granici cinizma.Ili drzavna sekretarka nije obavestena.

kaiser

pre 12 godina

Pa ok, Gračanica je deo srpskog kulturnog i duhovnog nasledja, kao i mnoštvo drugih manastira, crkava, itd.

Džamije su podigli Turci u vreme dok su vladali ovim prostorima.

Pa koje gradjevine čine Albansko kulturno i duhovno naslede?

Ili im je lakše da prisvoje tudje, jer im je lakše da pale i ruše tudje, nego da grade svoje?

Sale@

pre 12 godina

Znači, srpski manastiri su kulturno blago sadašnje tvorevine pod nazivom Kosova, a što su vekovima unazad bili samo "srpski" nikom ništa.
A plus što bi shodno albanskoj tezi koji kažu da su prvi naselili prostore Kosova i Metohije, značilo da su u stvari svi oni (na Albance mislim) srpskog porekla, islamizovani od dolaska Turaka (što i jeste bio slučaj). Pretpostavljam da će nakon ovoga slediti i osnivanje nekakve "Kosovske pravoslavne crkve", ili možda još gore - pretvaranje crkava u džamije, shodno sadašnjoj veroispovesti većinskog naroda na Kosovu (Albanaca), jer ako su njihovi preci bili Srbi i pravoslavci, ovi danas to sigurno nisu... PA ljudi ovo nama ide u prilog.
Dobro došli Albanci pod stare pradedovske srpske skute!!!

P.S. Ludilo (se nastavlja) čoveče...!!!

Djuk

pre 12 godina

Hilari Klinton i pluralisticko drustvo nema demokratske logike-
ubijeno je 5 srba za psolednih mesec dana,a 200 hiljadaje proterano pod vasim oruzanim snagama i spaljeno 120 pravoslavnih spomenika.
Legalizacija sile - jer srpski spomenici nisu albansko nasledje.
Zasto to radite danas Gos.Klinton?Vase namere su zastrasujuce i ne zelim
da plasim ovaj napaceni narod -Srbe cemo vratiti u kameno doba V.Klark-
u ime demokratije

NekoIzMase

pre 12 godina

Samo još da navedu neki objekat albanskog kulturnog nasleđa, stariji od 100 godina ...

Hilari, Gračanica je SRPSKO kulturno nasleđe ... A da vama kulturno nasleđe nije nimalo važnoo dokazali ste u Iraku, Libiji i mnogim drugim mestima gde ste bombama rušili šta ste stigli ... Verovatno ćete i Siriju uskoro ... :S

u cara trojana kozje uši

pre 12 godina

Prvo su to "kulturno nasleđe" napadali albanski teroristi, zatim su ga NATO (pod vođstvo USA) bombardovali, pa su ga palili i minirali "multikulturni i tolerantni" Albanci i na kraju (ali ne i poslednje) ga otimaju i preimenuju u neko imaginarno "kosovsko" blago. Pa nisu manastire i crkve na Kosovu i Metohiji podizali Arbanasi, nego Srbi. LICEMERJE!!!

dno dna

pre 12 godina

"Ona je kazala da je "sporazum sa SAD još jedno svedočanstvo rešenosti Kosova da prigrli kulturnu toleranciju i multikulturalizam, bez obzira na etničku ili versku pripadnost"."

Ajde da budemo precizniji i iskreniji: ovo svojatanje srpske kulturne bastine je jos jedno svedocanstvo resenosti albanskih nacionalista i sovinista da prigrle ono sto nije njihovo, ono sto su pre nekoliko godina palili i unistavali, resenosti da se sve na tom Kosovu albanizuje i prisvoji i da se ono sto su gradili razni narodi na tom Kosovu predstavi kao na nesto sto pripada toj albanskoj nacionalistickoj tvorevini koju nazivaju "drzava kosova". Amerikance bi trebalo da bude SRAMOTA sto sponzorisu takvo nesto. SRAMOTA. Da li ste primetili kako se te crkve i manastri koje su gradili Srbe spominju iskljucivo u kontekstu "drzave kosova", Balkana, "naroda na Kosovu" dok se Srbi nigde ne spominju? I sta ce Tadic da kaze? "Nema veze jer Evropa nema alternativu"?

Goran

pre 12 godina

Cisto sumnjam da je pomenula da je Gracanica srpska.
Vidite u txtu koliko se perfidno ponavlja rec "narod Kosova", kojoj se daje poseban znacaj...

otkacite se vise

pre 12 godina

Zaista ne znam sta ima Hilari Klinton i ova albanska "predsednica" da raspravljaju o kulturnom nasledju Srba, kada su Srbe upravo Amerikanci i Albanci proterali sa tog Kosova? Sta ima "predsednica" te albanske paradrzave da potpisuje bilo sta u vezi srpske bastine? Kakve su te price o II svetskom ratu? Da li Hilari Klinton zna da su za vreme II svetskog rata Albanci na tom prostoru imali nacisticku SS diviziju "skenderberg" sto znaci da su Albanci pridonosili tom genocidu? Pa ta srpska bastina je tamo UPRKOS Albancima a ne zahvaljujuci bilo kakvom doprinosu Albanaca ili Amerikanaca. Kako moze neko ko je tu "drzavu" izgradio na negaciji Srba i svega srpskog da se sada kao "brine" o kulturnom nasledju Srba i sta imaju Albanci da se kite tudjom kulturnom bastinom i sta imaju oni da prisvajaju tu bastinu? Kosovo, crkve na Kosovu i manastiri nemaju nikakve ali nikakve veze sa tom albanskom paradrzavom koju nazivaju "kosova", odnosno jedina veza je to sto su Albanci unistili dobar deo te bastine. A sta reci tek za ove suplje price o "multietnickom" Kosovu? Da li Hilari Klinton zna da je iz Pristine proterano 40.000 Srba i da ih tamo sada ima 60tak? Kako ih nije sramota. Licemeri jedni. Uostalom, jedina "kosovarska" kulturna bastina je "spomenik" Bilu Klintonu pa neka ove dve stite i brinu o tom "spomeniku" a Srbe i ono sto su Srbi gradili na tom Kosovu neka preskoce. Taj svoj novokomponovani "kosovarski" identitet neka Albanci i Amerikanci izgradjuju na necemu sto su sami napravili a ne da ovako bezobrazno i licemerno otimaju od Srba i da ono sto nema veze sa Albancima pokusavaju da predstave kao "kosovarsko". A mogli bi i one Dardane da ostave na miru. Muka mi je vise Amerikanaca i njihovog licemerja kao i ove albanske nezajezljivosti i apetita prema tudjem.

Z.

pre 12 godina

Brinite vi o onom smesnom spomeniku Klintonu a ono sto su Srbi izgradili na Kosovu OSTAVITE NA MIRU. Nemaju srpske crkve i manastiri na Kosovu NIKAKVE VEZE sa tom albanskom paradrzavom.

Dusan,Sabac

pre 12 godina

Kad se bude vratilo 200000 Srba oteranih u etnickom ciscenju onda ce Kosovo biti multikulturalno.Sto se tice Gracanice trebala je gospodja Klinton da razgovara sa nasim resornim ministrom jer po Unesku to je spomenik srpske kulture.Ocito da Amerikanci ruse sve pravne norme i mi moramo da trazimo pomoc na drugoj strani.Mogu Rusi cesce da zavrnu ventil sa gasom.Nije bez razloga jadikovala Medlin Olbrajt kako nije u redu da samo Rusija raspolaze svojim rudnim bogatstvima i energentima.Ona je htela da stavi prste u pekmez.Ali nije ovo vise Rusija Jeljcina...

Goran

pre 12 godina

Dobar je govor odrzala Hilari Klinton. Koliko li cu negativnih glasova dobiti ako predlozim da joj se nasa Vlada zahvali na trudu da se sacuva srpsko kulturno nasledje na Kosovu? Razmislite samo, predlog nije sasvim glup.

kaiser

pre 12 godina

Pa ok, Gračanica je deo srpskog kulturnog i duhovnog nasledja, kao i mnoštvo drugih manastira, crkava, itd.

Džamije su podigli Turci u vreme dok su vladali ovim prostorima.

Pa koje gradjevine čine Albansko kulturno i duhovno naslede?

Ili im je lakše da prisvoje tudje, jer im je lakše da pale i ruše tudje, nego da grade svoje?

Pak

pre 12 godina

To sa kulturnom tolerancijom, multikulturalizmom, pluralistickim drustvom na Kosmetu je na granici cinizma.Ili drzavna sekretarka nije obavestena.

NekoIzMase

pre 12 godina

Samo još da navedu neki objekat albanskog kulturnog nasleđa, stariji od 100 godina ...

Hilari, Gračanica je SRPSKO kulturno nasleđe ... A da vama kulturno nasleđe nije nimalo važnoo dokazali ste u Iraku, Libiji i mnogim drugim mestima gde ste bombama rušili šta ste stigli ... Verovatno ćete i Siriju uskoro ... :S

tDarko

pre 12 godina

elem, malo o zrtvama genocida WWII
Nemci su proterivali srpski zivalj i tu naseljavali albance koji sad tvrde da su starosedeoci
toliko o tome i o tim vekovima kojim se "živelo zajedno"

Branko

pre 12 godina

Ne bi me cudilo da je gospodja Klinton rekla da je svo nacionalno blago na udaljenosti 10 kilometara od Bonstila ,Americko nacionalno blago,jer njoj nije vazno ko je to napravio vec ko je vojno osvojio i porusio.

IQ=0

pre 12 godina

Boze ima li te?

Milosrdni gringos(malo vise od 200-god.) i njegov Puppet(mada ne postoji, ali ajde zbog minusa iz 2008-me)...potpisuju sporazum o zastiti Srpskih svetinja starih nekoliko vekova ?

otkacite se vise

pre 12 godina

Zaista ne znam sta ima Hilari Klinton i ova albanska "predsednica" da raspravljaju o kulturnom nasledju Srba, kada su Srbe upravo Amerikanci i Albanci proterali sa tog Kosova? Sta ima "predsednica" te albanske paradrzave da potpisuje bilo sta u vezi srpske bastine? Kakve su te price o II svetskom ratu? Da li Hilari Klinton zna da su za vreme II svetskog rata Albanci na tom prostoru imali nacisticku SS diviziju "skenderberg" sto znaci da su Albanci pridonosili tom genocidu? Pa ta srpska bastina je tamo UPRKOS Albancima a ne zahvaljujuci bilo kakvom doprinosu Albanaca ili Amerikanaca. Kako moze neko ko je tu "drzavu" izgradio na negaciji Srba i svega srpskog da se sada kao "brine" o kulturnom nasledju Srba i sta imaju Albanci da se kite tudjom kulturnom bastinom i sta imaju oni da prisvajaju tu bastinu? Kosovo, crkve na Kosovu i manastiri nemaju nikakve ali nikakve veze sa tom albanskom paradrzavom koju nazivaju "kosova", odnosno jedina veza je to sto su Albanci unistili dobar deo te bastine. A sta reci tek za ove suplje price o "multietnickom" Kosovu? Da li Hilari Klinton zna da je iz Pristine proterano 40.000 Srba i da ih tamo sada ima 60tak? Kako ih nije sramota. Licemeri jedni. Uostalom, jedina "kosovarska" kulturna bastina je "spomenik" Bilu Klintonu pa neka ove dve stite i brinu o tom "spomeniku" a Srbe i ono sto su Srbi gradili na tom Kosovu neka preskoce. Taj svoj novokomponovani "kosovarski" identitet neka Albanci i Amerikanci izgradjuju na necemu sto su sami napravili a ne da ovako bezobrazno i licemerno otimaju od Srba i da ono sto nema veze sa Albancima pokusavaju da predstave kao "kosovarsko". A mogli bi i one Dardane da ostave na miru. Muka mi je vise Amerikanaca i njihovog licemerja kao i ove albanske nezajezljivosti i apetita prema tudjem.

u cara trojana kozje uši

pre 12 godina

Prvo su to "kulturno nasleđe" napadali albanski teroristi, zatim su ga NATO (pod vođstvo USA) bombardovali, pa su ga palili i minirali "multikulturni i tolerantni" Albanci i na kraju (ali ne i poslednje) ga otimaju i preimenuju u neko imaginarno "kosovsko" blago. Pa nisu manastire i crkve na Kosovu i Metohiji podizali Arbanasi, nego Srbi. LICEMERJE!!!

Z.

pre 12 godina

Brinite vi o onom smesnom spomeniku Klintonu a ono sto su Srbi izgradili na Kosovu OSTAVITE NA MIRU. Nemaju srpske crkve i manastiri na Kosovu NIKAKVE VEZE sa tom albanskom paradrzavom.

wiener

pre 12 godina

za ove albance koji su umislili da je sve sto se nalazi na teritoriji kosova automatski "kosovarsko" - nije tako, i to ne misle samo srbi. postoji srpsko kulturno nasledje i u drugim zemljama. recimo madjarskoj. tamo niko ne proglasava srpske crkve u szentedreu madjarskim. zna se ko ih je sagradio i zna se kome pripadaju. isto tako postoji arapsko kulturno nasledje u spaniji - alhambra. ne prave se spanci da su oni sagradili to mesto, vec oni koji su od spanaca proterani. ima i drugih primera. znaci, sve i da ste zaista nezavisna drzava (a jos niste i to vide svi osim vas) vi imate srpsko nasledje na svojoj teritoriji. isto tako i tursko. koliko albanskog nasledja vi imate ne znam.

nema nista gore kad zaostali balkanci umisle da se oni uce demokratiji zato sto ih amerika podrzava.

Dusan,Sabac

pre 12 godina

Kad se bude vratilo 200000 Srba oteranih u etnickom ciscenju onda ce Kosovo biti multikulturalno.Sto se tice Gracanice trebala je gospodja Klinton da razgovara sa nasim resornim ministrom jer po Unesku to je spomenik srpske kulture.Ocito da Amerikanci ruse sve pravne norme i mi moramo da trazimo pomoc na drugoj strani.Mogu Rusi cesce da zavrnu ventil sa gasom.Nije bez razloga jadikovala Medlin Olbrajt kako nije u redu da samo Rusija raspolaze svojim rudnim bogatstvima i energentima.Ona je htela da stavi prste u pekmez.Ali nije ovo vise Rusija Jeljcina...

Goran

pre 12 godina

Cisto sumnjam da je pomenula da je Gracanica srpska.
Vidite u txtu koliko se perfidno ponavlja rec "narod Kosova", kojoj se daje poseban znacaj...

Zbunjen

pre 12 godina

pa šta se sada ovde iščuđavate i zgražavate!? kad nećete da branite svoje, onda to pokupi ko hoće! valjda u EU ima neka Gračanica, a ako nema napraviće Kinezi... a još ćete videti kako će vas sa istim zgražavanjem gledati stranci, znajući da ste se odrekli sebe da bi postali EU dronovi. uostalom ovo mora da je u duhu civilizacije 21. veka sa kojom se ovde toliko maše. nije ovo srednji vek da se otimaju crkve? uostalom, kako novine "srpske" pišu a i sa tv-a poručuju, dole i ne žive srbi, već kriminalci i šverceri, tako da je i Gračanica valjda kriminalno-švercerska tvorevina! pitaće vas deca.........

Sale@

pre 12 godina

Znači, srpski manastiri su kulturno blago sadašnje tvorevine pod nazivom Kosova, a što su vekovima unazad bili samo "srpski" nikom ništa.
A plus što bi shodno albanskoj tezi koji kažu da su prvi naselili prostore Kosova i Metohije, značilo da su u stvari svi oni (na Albance mislim) srpskog porekla, islamizovani od dolaska Turaka (što i jeste bio slučaj). Pretpostavljam da će nakon ovoga slediti i osnivanje nekakve "Kosovske pravoslavne crkve", ili možda još gore - pretvaranje crkava u džamije, shodno sadašnjoj veroispovesti većinskog naroda na Kosovu (Albanaca), jer ako su njihovi preci bili Srbi i pravoslavci, ovi danas to sigurno nisu... PA ljudi ovo nama ide u prilog.
Dobro došli Albanci pod stare pradedovske srpske skute!!!

P.S. Ludilo (se nastavlja) čoveče...!!!

analiticar amater

pre 12 godina

Cudna je to drzava u kojoj strane trupe stite kulturno blago te drzave od njenih gradjana. Cudna je to drzava gde svo zasticeno kulturno blago ,od prvog dana nosi srpske nacionlane simbole i ciji su zaduzbinari bili sve Srbi - ni jedan albanac. Kulturno blago moze da bude kosovsko samo kao odrednica pod uslovom da je Kosovo deo Srbije, jer de fakto do je i po vlasnistvu i po obelezju srpsko kulturno blago, ali sta bi o tome mogla znati klintonka i njena drugarica predsednica za laznom diplomom za policajku.

dno dna

pre 12 godina

"Ona je kazala da je "sporazum sa SAD još jedno svedočanstvo rešenosti Kosova da prigrli kulturnu toleranciju i multikulturalizam, bez obzira na etničku ili versku pripadnost"."

Ajde da budemo precizniji i iskreniji: ovo svojatanje srpske kulturne bastine je jos jedno svedocanstvo resenosti albanskih nacionalista i sovinista da prigrle ono sto nije njihovo, ono sto su pre nekoliko godina palili i unistavali, resenosti da se sve na tom Kosovu albanizuje i prisvoji i da se ono sto su gradili razni narodi na tom Kosovu predstavi kao na nesto sto pripada toj albanskoj nacionalistickoj tvorevini koju nazivaju "drzava kosova". Amerikance bi trebalo da bude SRAMOTA sto sponzorisu takvo nesto. SRAMOTA. Da li ste primetili kako se te crkve i manastri koje su gradili Srbe spominju iskljucivo u kontekstu "drzave kosova", Balkana, "naroda na Kosovu" dok se Srbi nigde ne spominju? I sta ce Tadic da kaze? "Nema veze jer Evropa nema alternativu"?

Djuk

pre 12 godina

Hilari Klinton i pluralisticko drustvo nema demokratske logike-
ubijeno je 5 srba za psolednih mesec dana,a 200 hiljadaje proterano pod vasim oruzanim snagama i spaljeno 120 pravoslavnih spomenika.
Legalizacija sile - jer srpski spomenici nisu albansko nasledje.
Zasto to radite danas Gos.Klinton?Vase namere su zastrasujuce i ne zelim
da plasim ovaj napaceni narod -Srbe cemo vratiti u kameno doba V.Klark-
u ime demokratije

Владимир

pre 12 godina

Зашто Албанци уништавају то њихово културно наслеђе?
Преко 150 цркава, манастира и споменика од 7. века на овамо је порушено. Чудан неки народ...

Sasa

pre 12 godina

Znaci ovako...kad bi i nekada se desilo, da Srbija prizna takozvanu drzavu Kosovu, a licno se nadam, da nikada, kad bi i Amerika i EU napisali na sam manastir, da je to "Kosovsko blago" i postavili marince okolo, promenili enciklopedije, wikipedije, Unesco, bezimena, Vladimir LPD et all, sta god da jos dodate, pomislite i pozelite ono to nikada nece biti. Znaci ono bas nikada - za mene i moje.

Gracanica je bila i ostat ce uvek Srpska svetinja.

nada

pre 12 godina

Kad Albanci i USA pominju multietnicko drustvo u kome vladaju medjunarodna prava, tolerantnost i prijateljski odnos Albanaca prema njima, sigurno misle na pripadnike KFOR-a, EUELKS-a, UMNIK-a, OEBS,-a,... Sto se tice kulturnog (i istorijskog) nasledja na Kosovu, Hilari je sigurno zelela da i bista njenog muza takodje bude zasticena kao ISTORIJSKI SPOMENIK, koji je bez sumnje 100% ALBANSKI i u budusnosti ni jedan istoricar to nece moci da opovrgne. Valjda racuna da ce ta bista preziveti sve srpske manastire, crkve, groblja i spomenike na njima, jer joj je dobro poznato KAKO su Albanci cuvali sve sto je srpsko.

ze.

pre 12 godina

@guri
ma vazi dezurni albanski komentatoru... nego ako je ta "drzava kosova" tako nezavisna i suverena i drzava, sto sutra ne odete do UN-a i ne zatrazite clanstvo? Pa za jednu suverenu i nezavisnu drzavu to bi bila sitnica. Kakva ste vi to nezavisna i suverena drzava a niste u stanju da odete na neku sportsku manifestaciju, da se uclanite bilo gde, zasto pregovarate sa Srbijom i zasto uopste imate potrebu da na srpskom sajtu dezurate i "dokazujete" da ste nezavisni i suvereni? Da li vidite ovde Bugare ili Nemce koji dokazuju da su nezavisni i suvereni? Tako da komsije Albanci smanjite dozivljaj, pogledajte se najzad u ogledalo, shvatite da je ono sto su gradili Srbi samo i iskljucivo srpsko a ne "kosovarsko" ili kako vec nazivate taj vas novokomponovani "identitet", da Iliri a ni Dardani nemaju veze sa vama, da na tom Kosovu nemate nista sta ste sami napravili a da je starije od stotinjak godina i da time sto ste proterali Srbe sa Kosova i sto vas podrzavaju Amerikanci, niste postali vlasnici Kosova. Uostalom, zar nije komicno da su albanski nacoshi svoj novokomponovani identiet nazvali po slovenskoj/srpskoj reci "Kosovo"? Pa zar makar tu niste mogli da nadjete nesto originalno?

Dule NS

pre 12 godina

-Mogu da razumem potrebu Albanaca sa Kosova da ne žele više da žive u Srbiji!
Ali ne mogu da razumem opsesivnu potrebu da se otima srpsko duhovno, kulturno i istorijsko blago!
-Da li to znači da nemaju svog pa moraju da otimaju srpsko ili time misle da učvrste svoje "vlasništvo" nad zemljom?!
-Zamislite da su na primer Srbi proglasili Katedralu u centru Novog Sada "srpskim kulturnim blagom"?!
-Ili da su Grci proglasili Hilandar "Grčkim blagom"...

-Dragi moji Albanci, stvarno ne razumem zašto to radite, ali znajte da je to što radite užasno loše i pogrešno! A takve stvari NIKADA ne izađu na dobro!

...O Amerikancima uopšte neću da trošim reči.

gto

pre 12 godina

@Bali M
svi okupatori su nesto izgradili na tom Kosovu samo izgleda da ste vi Albanci najnesposobniji okupator koji nije u stanju cak ni da izgradi nesto pa da kaze da je to Kosovo njegovo nego samo kradete od drugih. Od Ilira i dardana istoriju, od Srba crkve i manastire... Ali dobro, napravili ste "spomenik" Klintonu - to je zaista autenticno vase i niko vam to nece svojatati.

guri

pre 12 godina

ovaj sporazum je samo uvod za prijem Kosova u UNESCO, prihvatili Palestinu iako se SAD protivilo, e sada ce morati i nas da prihvate svidelo se to nekome ili ne...

Gracanica i druge, nece biti albasnko nego Kosovsko nasledje jer za vas koji ne znate, Kosova je nezavisna drzava i sve sto je u njegovom teritoriji je Kosovsko nasledje, bez inata i slicno ali to je realnost koju samo vi ne vidite...pozdrav

ZiB2

pre 12 godina

Mozda bas nema veze sa ovim slucajem ali pala mi je odmah jedna recenica o Austrijancima koju sam cuo na nemackoj televiziji :
Austrijanci celom svetu pokusavaju da dokazu da je Hitler bio Nemac a Betoven Austrijanac.

muka mi licemera

pre 12 godina

Jedini "kulturno nasledje" koje ove dve mogu da stite je onaj presmesni kip Bila Klintona. A za pravo kulturno nasledje na Kosovu se zna cije je. Probajte Albanci nesto sami da napravite pa to svojatajte koliko hocete a tudje ostavite na miru. Medjutim zapanjuje taj bezobrazluk i licemerje kako Hilari Klinton tako i ove albanske "predsednice". Unistavaju sve sto ima veze sa Srbima, do pre nekoliko godina su palili i unistavlai te srpske crkve i manastire, proterali su na hiljade Srba, Roma ali i Hrvata, Goranaca, Bosnjaka sa Kosova i pored svega toga oni pricaju o Gracanici, multietnickom drustvu?!.

odrasti

pre 12 godina

@Bali M
tvoje stanje je posledica prevelike izlozenosti albanskoj narcis-naci propagandi ili je posledica nekih hemiskih sredstava? ti zaista verujes u ono sto si napisao u tvom komentaru? ali ako tvoj komentar oslikava mentalni sklop albanaca na kosovu i u regionu, onda nama tek predstoje teska vremena jer niko ovde u regionu nece dugo trpeti takav sovibizam i nacionalizam pa makar sponzori bili i Amrikanci. Ako nisi znao ali 19. vek je prosao... pa tako i taj tvoj pateticni samozaljubljeni albanski nacional-romantizam nema mesta u 21. veku.

Ivan78

pre 12 godina

Ja bashtina kosovskog naroda...Izmislishe josh jednu naciju na balkanu-Kosovari..Samo jednu stvar su zaboravili da se odlichno zna cije su zadudzbine svaki do tih manastira i ko ih je gradio.Takodje jedno interesantno pitanje za Albance poshto kazu da su oni starosedeoci na kosovu i da su Srbi okupatori koji su dosli posle prvog balkanskog rata odakle onda manastiri od pre 7 i vishe vekova na kosovu.... Srpski manastiri?I gde su te zadudzbine Albanskog anraoda na kosovu stare preko 7 vekova?

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 12 godina

"Gracanicu i ostale manastire sada greje sunce slobodnog Kosova."
Te ostale manastire na Kosovu je grejala jedino vatra koju su palili Albanci i u kojima je spaljeno i previse tih manastira i crkava na Kosovu o cemu postoje vrlo jasni snimci. Sto pre se komsije Albanci probudite iz ovog vaseg vec tragikomicnog nacionalistickog fantaziranja o vama samima, to bolje za vas ali i za sve nas.

Žika

pre 12 godina

Moj, Tadiću, šta ti radiš, gde si , u kom svetu živiš, ne žmuri i ne spavaj, pusti Evropu bre, zar da G-din Konuzin bude veći Srbin od tebe, brani bre malo i srpske interese u svojoj državi. I Kosmet je sastavni deo Srbije i to je tvoja nadležnost, probudi se bre ne probudio se.

LFC

pre 12 godina

S T A ? ? ? Nijedan srpski manastir nece nikada biti deo Kosovske kulturne bastine. Dzabe vam dokumenti i sporazumi-dzabe provokacije i iritiranja, jer ovime lazete same sebe i to ce vam se smuciti do te mere da necete moci da poverujete u to kad vam neki pridosli Amerikanac kaze: ''Uuu sto su lepi ovi srpski manastiri. A dzamija nigde?!''

Saki@

pre 12 godina

(duraku emine, 15. decembar 2011 17:44)

Ti uistinu misliš da vas Amerika uči abecedi demokratije...
Da misliš na demonokratiju, pa da te razumem, ali ovako!?
Ako ne veruješ, pogledaj kod svog najbližeg policajca čije simbole nose na epoletama. To svakako nisu kosovsko - albanski.
I jedna preporuka, knjigu u šake pa vidi od kada postojite na tim prostorima, odnosno od kada ste u većini. Ako je vaša većina razlog da imate posebnu državu, posebnu crkvu i sve ono što je srpskim parama napravljeno na Kosmetu da prisvojite kao vaše, neka vam bude. Ali znaj da je oteto i prokleto, pa sačekaj dan kada će i to doći na "sud".
Inače, sve ti najbolje uistinu želim.

duraku emine

pre 12 godina

Amerika vas i nas Kosovare uci abecedi demokratije. Morate se pomiriti, ali nase Kosovo, nasi boziji hramovi. Mi obecavamo da cemo ih ovaj put kao stvarno nase cuvati i odrzavati.

od sada do vecnosti

pre 12 godina

Gracanicu i ostale manastire sada greje sunce slobodnog Kosova. Pre je iz njih izbijala hladnoca i led ledeni, a danas je drukcije, danas su oni neotudjivi deo Kosova.

Brat Kavil

pre 12 godina

Kosovska politika mora da radi i na stvaranju novog duhovnog jezgra, tj. KPC (Kosovska Pravoslavna Crkva). Time bi se megalomanija i nezdravi uticaj SPC neutralizovao i sveo na minimum. Sve rak-rane kosovske poticu iz krugova SPC. Vreme za promene je tu.

Goran

pre 12 godina

Dobar je govor odrzala Hilari Klinton. Koliko li cu negativnih glasova dobiti ako predlozim da joj se nasa Vlada zahvali na trudu da se sacuva srpsko kulturno nasledje na Kosovu? Razmislite samo, predlog nije sasvim glup.

prokleta avlija

pre 12 godina

osim u naslovu vaseg clanka u samom clanku se niti u jednoj recenici ne spominje d je gracanica "kosovsko kulturno blago"...a i da je spomenula ne razumem zasto ne bi bila kosovsko kada je na Kosovu i MEtohiji...ne preterujte...

Bali M.

pre 12 godina

@(kaiser, 15. decembar 2011 09:21)

Svi dosadasnji okupatori na Kosovu su izgradili nešto da bi im kasnije služio kao "dokaz" da je Kosovo njihova.

Sada kada Kosovo je slobodna, došlo je vreme da domacin izgradi nesto vrijedno koja ce posluziti svima.

bez_cenzure

pre 12 godina

Mogu Hilari i njen poltron Atifete Jahjaga koju je ona lično postavila na mjesto predsjednika tzv. države KosovE potpisati šta god žele ali je manastir Gračanica vlasništvo Srpske Pravoslavne Crkve, države Srbije i Srba uopšte a ne Albanaca niti predstavnika te samozvane paradržave. Albanci koji ostavljaju komentare na ovom sajtu mogu baljezgati do mile volje o pripadnošću srpskog kulturno-istorijskog nasljedstva njima ali postoji nešto što se zove istorijska činjenica i dokaz o vlasništvu a te činjenice jasno ukazuju čije su srpske crkve i manastiri a albanski ili kosovsko-albanski sigurno nisu. Postoje jasni dokazi čiji su manastiri i crkve tako da je zaista glupo da o tome diskutujemo. Da su te crkve i manastiri kosovsko-albanski ne bih u tom slučaju srušili čak 150. Na ovaj papir Srbi se ne bi trebali previše obazirati ali bi trebali biti na oprezu. Stara poslovica kaže prijatelja držati blizu sebe a neprijatelja još bliže. Četvere oči otvoriti! Gračanica je preživjela 500 godina turske okupacije te će preživjeti i ovo albansko iživljavanje i svojatanje uz pomoć onih koji im dadoše da se igraju države.

bez_cenzure

pre 12 godina

Priča je previše šuplja a niko iole normalan ne bi se previše obazirao na ovakve izjave gospođe Klinton a priznaćete bilo ih je mnogo tokom ove i prethodnih godina. Moram reči da je mnogo gora od svog supruga. Ima jedna riječ u srpskom narodnom jeziku koja počinje slovom A i koja najbolje opisuje dotičnu gospođu. Odlično se zna čije je to nasljeđe i jedan papir koje su ove dvije spodobe potpisale ne može oteti Srbima niti Gračanicu niti bilo koji manastir. Papir zaista sve trpi a ovim papirom mogu obrisati zna se šta. Na nama je da obnovimo svaku porušenu crkvu i manastir. Iako je bilo pokušaja otimanja i albanizovanja (ono što nisu uspjeli srušiti) našeg kulturno-istorijskog nasljeđa Srbi su svaki put reagovali. Samo bi trebali reagovati i preventivno. Na idućoj sjednici UNESCO-a Srbija bi trebala inicirati da se konačno stavi tačka na i albanskoj provokaciji i svojatanju srpskog-kulturno istorijskog nasljeđa. Neko je pitao imaju li Albanci svojih spomenika. Dakako da imaju ali su mnogo mlađi od srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa i uključuju spomenik Bilu Clintonu, spomenike raznim "oslobodiocima" koji su uglavnom oslobađali Srbe njihovih života i vitalnih organa i naravno zgradu u kojoj je osnovana Prizrenska liga sa ciljem stvaranja Velike Albanije. I to su svi spomenici "države KosovA". Bolje im je da glancaju te spomenike. Albanci neka stvaraju neki svoj novi identitet zaobilazeći ono što nije niti će ikada biti njihovo.

UNESCO

pre 12 godina

Ha,ha...spomenik koji ce sigurno najkrace trajati na Kosmetu je upravo onaj jedini albanski, Bilu Klintonu. Kada Albanci konacno shvate ko su ameri srusice ga sami a ako ne oni mi sigurno. Siroma' Bili nece doziveti UNESCO.
Smejurija

selkoni

pre 12 godina

pa dosta bre srbi dosta takvih pricanja gluposti niko ne kaze da ce albanci unistiti pravoslavne crkve kosovskih srba vec naprotiv albanci to su cuvali i dalje u buducnasti ce isto uraditi , pozdrav dobronamernim ljudima koosova,albanaca srba turaka goranaca boshnjaka,hrvata,pa tomu dodje kao svi naradi i narodnaost ex jugoslavije koji su ziveli vekovima zajedno.

batek

pre 12 godina

Na Kosovu se uveliko priča da je u toku formiranje Kosovske pravoslavne crkve, (po modelu sličnom formiranju islamske verske zajednice Srbije,nadješ popa izdajicu i regisdtruješ nivu crkvu,dodeliš mu titulu patrijarha ...).

goran_vasiljevic@gmx.at

pre 12 godina

@(lucidni milojko, 15. decembar 2011 17:38)

Odlican komentar!! Sad ce se oni lepo moliti da preuzme plate za svakog svestenika i sestara; svim radnicima po crkvama i manastirima:)

bojan

pre 12 godina

ko zivi u americi i ima yahoo podesen na ameriku kad ode pod komentare koji se ticu balkana i gdje su srbi na jednoj strani albanci bosnjaci i hrvati na drugoj vidjece da skoro svi ameri na strani srba
jedino ove njihove krvopijes vrha sto ih vode, vode neku drugu politiku...

swedroid

pre 12 godina

Klintonova upravo ovim opovrgava da je Kosovo albansko vec svih gradjana Kosova bez obzira na narodnost. Zastita Gracanice je upravo priznanje od USA i vlade Kosova da je Kosovo oteta zemlja od Srba!

guri

pre 12 godina

ovaj sporazum je samo uvod za prijem Kosova u UNESCO, prihvatili Palestinu iako se SAD protivilo, e sada ce morati i nas da prihvate svidelo se to nekome ili ne...

Gracanica i druge, nece biti albasnko nego Kosovsko nasledje jer za vas koji ne znate, Kosova je nezavisna drzava i sve sto je u njegovom teritoriji je Kosovsko nasledje, bez inata i slicno ali to je realnost koju samo vi ne vidite...pozdrav

od sada do vecnosti

pre 12 godina

Gracanicu i ostale manastire sada greje sunce slobodnog Kosova. Pre je iz njih izbijala hladnoca i led ledeni, a danas je drukcije, danas su oni neotudjivi deo Kosova.

duraku emine

pre 12 godina

Amerika vas i nas Kosovare uci abecedi demokratije. Morate se pomiriti, ali nase Kosovo, nasi boziji hramovi. Mi obecavamo da cemo ih ovaj put kao stvarno nase cuvati i odrzavati.

Brat Kavil

pre 12 godina

Kosovska politika mora da radi i na stvaranju novog duhovnog jezgra, tj. KPC (Kosovska Pravoslavna Crkva). Time bi se megalomanija i nezdravi uticaj SPC neutralizovao i sveo na minimum. Sve rak-rane kosovske poticu iz krugova SPC. Vreme za promene je tu.

Goran

pre 12 godina

Dobar je govor odrzala Hilari Klinton. Koliko li cu negativnih glasova dobiti ako predlozim da joj se nasa Vlada zahvali na trudu da se sacuva srpsko kulturno nasledje na Kosovu? Razmislite samo, predlog nije sasvim glup.

Bali M.

pre 12 godina

@(kaiser, 15. decembar 2011 09:21)

Svi dosadasnji okupatori na Kosovu su izgradili nešto da bi im kasnije služio kao "dokaz" da je Kosovo njihova.

Sada kada Kosovo je slobodna, došlo je vreme da domacin izgradi nesto vrijedno koja ce posluziti svima.

selkoni

pre 12 godina

pa dosta bre srbi dosta takvih pricanja gluposti niko ne kaze da ce albanci unistiti pravoslavne crkve kosovskih srba vec naprotiv albanci to su cuvali i dalje u buducnasti ce isto uraditi , pozdrav dobronamernim ljudima koosova,albanaca srba turaka goranaca boshnjaka,hrvata,pa tomu dodje kao svi naradi i narodnaost ex jugoslavije koji su ziveli vekovima zajedno.

prokleta avlija

pre 12 godina

osim u naslovu vaseg clanka u samom clanku se niti u jednoj recenici ne spominje d je gracanica "kosovsko kulturno blago"...a i da je spomenula ne razumem zasto ne bi bila kosovsko kada je na Kosovu i MEtohiji...ne preterujte...

tDarko

pre 12 godina

elem, malo o zrtvama genocida WWII
Nemci su proterivali srpski zivalj i tu naseljavali albance koji sad tvrde da su starosedeoci
toliko o tome i o tim vekovima kojim se "živelo zajedno"

goran_vasiljevic@gmx.at

pre 12 godina

@(lucidni milojko, 15. decembar 2011 17:38)

Odlican komentar!! Sad ce se oni lepo moliti da preuzme plate za svakog svestenika i sestara; svim radnicima po crkvama i manastirima:)

kaiser

pre 12 godina

Pa ok, Gračanica je deo srpskog kulturnog i duhovnog nasledja, kao i mnoštvo drugih manastira, crkava, itd.

Džamije su podigli Turci u vreme dok su vladali ovim prostorima.

Pa koje gradjevine čine Albansko kulturno i duhovno naslede?

Ili im je lakše da prisvoje tudje, jer im je lakše da pale i ruše tudje, nego da grade svoje?

NekoIzMase

pre 12 godina

Samo još da navedu neki objekat albanskog kulturnog nasleđa, stariji od 100 godina ...

Hilari, Gračanica je SRPSKO kulturno nasleđe ... A da vama kulturno nasleđe nije nimalo važnoo dokazali ste u Iraku, Libiji i mnogim drugim mestima gde ste bombama rušili šta ste stigli ... Verovatno ćete i Siriju uskoro ... :S

Branko

pre 12 godina

Ne bi me cudilo da je gospodja Klinton rekla da je svo nacionalno blago na udaljenosti 10 kilometara od Bonstila ,Americko nacionalno blago,jer njoj nije vazno ko je to napravio vec ko je vojno osvojio i porusio.

IQ=0

pre 12 godina

Boze ima li te?

Milosrdni gringos(malo vise od 200-god.) i njegov Puppet(mada ne postoji, ali ajde zbog minusa iz 2008-me)...potpisuju sporazum o zastiti Srpskih svetinja starih nekoliko vekova ?

Pak

pre 12 godina

To sa kulturnom tolerancijom, multikulturalizmom, pluralistickim drustvom na Kosmetu je na granici cinizma.Ili drzavna sekretarka nije obavestena.

Sale@

pre 12 godina

Znači, srpski manastiri su kulturno blago sadašnje tvorevine pod nazivom Kosova, a što su vekovima unazad bili samo "srpski" nikom ništa.
A plus što bi shodno albanskoj tezi koji kažu da su prvi naselili prostore Kosova i Metohije, značilo da su u stvari svi oni (na Albance mislim) srpskog porekla, islamizovani od dolaska Turaka (što i jeste bio slučaj). Pretpostavljam da će nakon ovoga slediti i osnivanje nekakve "Kosovske pravoslavne crkve", ili možda još gore - pretvaranje crkava u džamije, shodno sadašnjoj veroispovesti većinskog naroda na Kosovu (Albanaca), jer ako su njihovi preci bili Srbi i pravoslavci, ovi danas to sigurno nisu... PA ljudi ovo nama ide u prilog.
Dobro došli Albanci pod stare pradedovske srpske skute!!!

P.S. Ludilo (se nastavlja) čoveče...!!!

Dusan,Sabac

pre 12 godina

Kad se bude vratilo 200000 Srba oteranih u etnickom ciscenju onda ce Kosovo biti multikulturalno.Sto se tice Gracanice trebala je gospodja Klinton da razgovara sa nasim resornim ministrom jer po Unesku to je spomenik srpske kulture.Ocito da Amerikanci ruse sve pravne norme i mi moramo da trazimo pomoc na drugoj strani.Mogu Rusi cesce da zavrnu ventil sa gasom.Nije bez razloga jadikovala Medlin Olbrajt kako nije u redu da samo Rusija raspolaze svojim rudnim bogatstvima i energentima.Ona je htela da stavi prste u pekmez.Ali nije ovo vise Rusija Jeljcina...

u cara trojana kozje uši

pre 12 godina

Prvo su to "kulturno nasleđe" napadali albanski teroristi, zatim su ga NATO (pod vođstvo USA) bombardovali, pa su ga palili i minirali "multikulturni i tolerantni" Albanci i na kraju (ali ne i poslednje) ga otimaju i preimenuju u neko imaginarno "kosovsko" blago. Pa nisu manastire i crkve na Kosovu i Metohiji podizali Arbanasi, nego Srbi. LICEMERJE!!!

otkacite se vise

pre 12 godina

Zaista ne znam sta ima Hilari Klinton i ova albanska "predsednica" da raspravljaju o kulturnom nasledju Srba, kada su Srbe upravo Amerikanci i Albanci proterali sa tog Kosova? Sta ima "predsednica" te albanske paradrzave da potpisuje bilo sta u vezi srpske bastine? Kakve su te price o II svetskom ratu? Da li Hilari Klinton zna da su za vreme II svetskog rata Albanci na tom prostoru imali nacisticku SS diviziju "skenderberg" sto znaci da su Albanci pridonosili tom genocidu? Pa ta srpska bastina je tamo UPRKOS Albancima a ne zahvaljujuci bilo kakvom doprinosu Albanaca ili Amerikanaca. Kako moze neko ko je tu "drzavu" izgradio na negaciji Srba i svega srpskog da se sada kao "brine" o kulturnom nasledju Srba i sta imaju Albanci da se kite tudjom kulturnom bastinom i sta imaju oni da prisvajaju tu bastinu? Kosovo, crkve na Kosovu i manastiri nemaju nikakve ali nikakve veze sa tom albanskom paradrzavom koju nazivaju "kosova", odnosno jedina veza je to sto su Albanci unistili dobar deo te bastine. A sta reci tek za ove suplje price o "multietnickom" Kosovu? Da li Hilari Klinton zna da je iz Pristine proterano 40.000 Srba i da ih tamo sada ima 60tak? Kako ih nije sramota. Licemeri jedni. Uostalom, jedina "kosovarska" kulturna bastina je "spomenik" Bilu Klintonu pa neka ove dve stite i brinu o tom "spomeniku" a Srbe i ono sto su Srbi gradili na tom Kosovu neka preskoce. Taj svoj novokomponovani "kosovarski" identitet neka Albanci i Amerikanci izgradjuju na necemu sto su sami napravili a ne da ovako bezobrazno i licemerno otimaju od Srba i da ono sto nema veze sa Albancima pokusavaju da predstave kao "kosovarsko". A mogli bi i one Dardane da ostave na miru. Muka mi je vise Amerikanaca i njihovog licemerja kao i ove albanske nezajezljivosti i apetita prema tudjem.

Z.

pre 12 godina

Brinite vi o onom smesnom spomeniku Klintonu a ono sto su Srbi izgradili na Kosovu OSTAVITE NA MIRU. Nemaju srpske crkve i manastiri na Kosovu NIKAKVE VEZE sa tom albanskom paradrzavom.

analiticar amater

pre 12 godina

Cudna je to drzava u kojoj strane trupe stite kulturno blago te drzave od njenih gradjana. Cudna je to drzava gde svo zasticeno kulturno blago ,od prvog dana nosi srpske nacionlane simbole i ciji su zaduzbinari bili sve Srbi - ni jedan albanac. Kulturno blago moze da bude kosovsko samo kao odrednica pod uslovom da je Kosovo deo Srbije, jer de fakto do je i po vlasnistvu i po obelezju srpsko kulturno blago, ali sta bi o tome mogla znati klintonka i njena drugarica predsednica za laznom diplomom za policajku.

Djuk

pre 12 godina

Hilari Klinton i pluralisticko drustvo nema demokratske logike-
ubijeno je 5 srba za psolednih mesec dana,a 200 hiljadaje proterano pod vasim oruzanim snagama i spaljeno 120 pravoslavnih spomenika.
Legalizacija sile - jer srpski spomenici nisu albansko nasledje.
Zasto to radite danas Gos.Klinton?Vase namere su zastrasujuce i ne zelim
da plasim ovaj napaceni narod -Srbe cemo vratiti u kameno doba V.Klark-
u ime demokratije

nada

pre 12 godina

Kad Albanci i USA pominju multietnicko drustvo u kome vladaju medjunarodna prava, tolerantnost i prijateljski odnos Albanaca prema njima, sigurno misle na pripadnike KFOR-a, EUELKS-a, UMNIK-a, OEBS,-a,... Sto se tice kulturnog (i istorijskog) nasledja na Kosovu, Hilari je sigurno zelela da i bista njenog muza takodje bude zasticena kao ISTORIJSKI SPOMENIK, koji je bez sumnje 100% ALBANSKI i u budusnosti ni jedan istoricar to nece moci da opovrgne. Valjda racuna da ce ta bista preziveti sve srpske manastire, crkve, groblja i spomenike na njima, jer joj je dobro poznato KAKO su Albanci cuvali sve sto je srpsko.

Sasa

pre 12 godina

Znaci ovako...kad bi i nekada se desilo, da Srbija prizna takozvanu drzavu Kosovu, a licno se nadam, da nikada, kad bi i Amerika i EU napisali na sam manastir, da je to "Kosovsko blago" i postavili marince okolo, promenili enciklopedije, wikipedije, Unesco, bezimena, Vladimir LPD et all, sta god da jos dodate, pomislite i pozelite ono to nikada nece biti. Znaci ono bas nikada - za mene i moje.

Gracanica je bila i ostat ce uvek Srpska svetinja.

gto

pre 12 godina

@Bali M
svi okupatori su nesto izgradili na tom Kosovu samo izgleda da ste vi Albanci najnesposobniji okupator koji nije u stanju cak ni da izgradi nesto pa da kaze da je to Kosovo njegovo nego samo kradete od drugih. Od Ilira i dardana istoriju, od Srba crkve i manastire... Ali dobro, napravili ste "spomenik" Klintonu - to je zaista autenticno vase i niko vam to nece svojatati.

Žika

pre 12 godina

Moj, Tadiću, šta ti radiš, gde si , u kom svetu živiš, ne žmuri i ne spavaj, pusti Evropu bre, zar da G-din Konuzin bude veći Srbin od tebe, brani bre malo i srpske interese u svojoj državi. I Kosmet je sastavni deo Srbije i to je tvoja nadležnost, probudi se bre ne probudio se.

dno dna

pre 12 godina

"Ona je kazala da je "sporazum sa SAD još jedno svedočanstvo rešenosti Kosova da prigrli kulturnu toleranciju i multikulturalizam, bez obzira na etničku ili versku pripadnost"."

Ajde da budemo precizniji i iskreniji: ovo svojatanje srpske kulturne bastine je jos jedno svedocanstvo resenosti albanskih nacionalista i sovinista da prigrle ono sto nije njihovo, ono sto su pre nekoliko godina palili i unistavali, resenosti da se sve na tom Kosovu albanizuje i prisvoji i da se ono sto su gradili razni narodi na tom Kosovu predstavi kao na nesto sto pripada toj albanskoj nacionalistickoj tvorevini koju nazivaju "drzava kosova". Amerikance bi trebalo da bude SRAMOTA sto sponzorisu takvo nesto. SRAMOTA. Da li ste primetili kako se te crkve i manastri koje su gradili Srbe spominju iskljucivo u kontekstu "drzave kosova", Balkana, "naroda na Kosovu" dok se Srbi nigde ne spominju? I sta ce Tadic da kaze? "Nema veze jer Evropa nema alternativu"?

batek

pre 12 godina

Na Kosovu se uveliko priča da je u toku formiranje Kosovske pravoslavne crkve, (po modelu sličnom formiranju islamske verske zajednice Srbije,nadješ popa izdajicu i regisdtruješ nivu crkvu,dodeliš mu titulu patrijarha ...).

Saki@

pre 12 godina

(duraku emine, 15. decembar 2011 17:44)

Ti uistinu misliš da vas Amerika uči abecedi demokratije...
Da misliš na demonokratiju, pa da te razumem, ali ovako!?
Ako ne veruješ, pogledaj kod svog najbližeg policajca čije simbole nose na epoletama. To svakako nisu kosovsko - albanski.
I jedna preporuka, knjigu u šake pa vidi od kada postojite na tim prostorima, odnosno od kada ste u većini. Ako je vaša većina razlog da imate posebnu državu, posebnu crkvu i sve ono što je srpskim parama napravljeno na Kosmetu da prisvojite kao vaše, neka vam bude. Ali znaj da je oteto i prokleto, pa sačekaj dan kada će i to doći na "sud".
Inače, sve ti najbolje uistinu želim.

muka mi licemera

pre 12 godina

Jedini "kulturno nasledje" koje ove dve mogu da stite je onaj presmesni kip Bila Klintona. A za pravo kulturno nasledje na Kosovu se zna cije je. Probajte Albanci nesto sami da napravite pa to svojatajte koliko hocete a tudje ostavite na miru. Medjutim zapanjuje taj bezobrazluk i licemerje kako Hilari Klinton tako i ove albanske "predsednice". Unistavaju sve sto ima veze sa Srbima, do pre nekoliko godina su palili i unistavlai te srpske crkve i manastire, proterali su na hiljade Srba, Roma ali i Hrvata, Goranaca, Bosnjaka sa Kosova i pored svega toga oni pricaju o Gracanici, multietnickom drustvu?!.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 12 godina

"Gracanicu i ostale manastire sada greje sunce slobodnog Kosova."
Te ostale manastire na Kosovu je grejala jedino vatra koju su palili Albanci i u kojima je spaljeno i previse tih manastira i crkava na Kosovu o cemu postoje vrlo jasni snimci. Sto pre se komsije Albanci probudite iz ovog vaseg vec tragikomicnog nacionalistickog fantaziranja o vama samima, to bolje za vas ali i za sve nas.

Владимир

pre 12 godina

Зашто Албанци уништавају то њихово културно наслеђе?
Преко 150 цркава, манастира и споменика од 7. века на овамо је порушено. Чудан неки народ...

wiener

pre 12 godina

za ove albance koji su umislili da je sve sto se nalazi na teritoriji kosova automatski "kosovarsko" - nije tako, i to ne misle samo srbi. postoji srpsko kulturno nasledje i u drugim zemljama. recimo madjarskoj. tamo niko ne proglasava srpske crkve u szentedreu madjarskim. zna se ko ih je sagradio i zna se kome pripadaju. isto tako postoji arapsko kulturno nasledje u spaniji - alhambra. ne prave se spanci da su oni sagradili to mesto, vec oni koji su od spanaca proterani. ima i drugih primera. znaci, sve i da ste zaista nezavisna drzava (a jos niste i to vide svi osim vas) vi imate srpsko nasledje na svojoj teritoriji. isto tako i tursko. koliko albanskog nasledja vi imate ne znam.

nema nista gore kad zaostali balkanci umisle da se oni uce demokratiji zato sto ih amerika podrzava.

Dule NS

pre 12 godina

-Mogu da razumem potrebu Albanaca sa Kosova da ne žele više da žive u Srbiji!
Ali ne mogu da razumem opsesivnu potrebu da se otima srpsko duhovno, kulturno i istorijsko blago!
-Da li to znači da nemaju svog pa moraju da otimaju srpsko ili time misle da učvrste svoje "vlasništvo" nad zemljom?!
-Zamislite da su na primer Srbi proglasili Katedralu u centru Novog Sada "srpskim kulturnim blagom"?!
-Ili da su Grci proglasili Hilandar "Grčkim blagom"...

-Dragi moji Albanci, stvarno ne razumem zašto to radite, ali znajte da je to što radite užasno loše i pogrešno! A takve stvari NIKADA ne izađu na dobro!

...O Amerikancima uopšte neću da trošim reči.

Ivan78

pre 12 godina

Ja bashtina kosovskog naroda...Izmislishe josh jednu naciju na balkanu-Kosovari..Samo jednu stvar su zaboravili da se odlichno zna cije su zadudzbine svaki do tih manastira i ko ih je gradio.Takodje jedno interesantno pitanje za Albance poshto kazu da su oni starosedeoci na kosovu i da su Srbi okupatori koji su dosli posle prvog balkanskog rata odakle onda manastiri od pre 7 i vishe vekova na kosovu.... Srpski manastiri?I gde su te zadudzbine Albanskog anraoda na kosovu stare preko 7 vekova?

Zbunjen

pre 12 godina

pa šta se sada ovde iščuđavate i zgražavate!? kad nećete da branite svoje, onda to pokupi ko hoće! valjda u EU ima neka Gračanica, a ako nema napraviće Kinezi... a još ćete videti kako će vas sa istim zgražavanjem gledati stranci, znajući da ste se odrekli sebe da bi postali EU dronovi. uostalom ovo mora da je u duhu civilizacije 21. veka sa kojom se ovde toliko maše. nije ovo srednji vek da se otimaju crkve? uostalom, kako novine "srpske" pišu a i sa tv-a poručuju, dole i ne žive srbi, već kriminalci i šverceri, tako da je i Gračanica valjda kriminalno-švercerska tvorevina! pitaće vas deca.........

ze.

pre 12 godina

@guri
ma vazi dezurni albanski komentatoru... nego ako je ta "drzava kosova" tako nezavisna i suverena i drzava, sto sutra ne odete do UN-a i ne zatrazite clanstvo? Pa za jednu suverenu i nezavisnu drzavu to bi bila sitnica. Kakva ste vi to nezavisna i suverena drzava a niste u stanju da odete na neku sportsku manifestaciju, da se uclanite bilo gde, zasto pregovarate sa Srbijom i zasto uopste imate potrebu da na srpskom sajtu dezurate i "dokazujete" da ste nezavisni i suvereni? Da li vidite ovde Bugare ili Nemce koji dokazuju da su nezavisni i suvereni? Tako da komsije Albanci smanjite dozivljaj, pogledajte se najzad u ogledalo, shvatite da je ono sto su gradili Srbi samo i iskljucivo srpsko a ne "kosovarsko" ili kako vec nazivate taj vas novokomponovani "identitet", da Iliri a ni Dardani nemaju veze sa vama, da na tom Kosovu nemate nista sta ste sami napravili a da je starije od stotinjak godina i da time sto ste proterali Srbe sa Kosova i sto vas podrzavaju Amerikanci, niste postali vlasnici Kosova. Uostalom, zar nije komicno da su albanski nacoshi svoj novokomponovani identiet nazvali po slovenskoj/srpskoj reci "Kosovo"? Pa zar makar tu niste mogli da nadjete nesto originalno?

odrasti

pre 12 godina

@Bali M
tvoje stanje je posledica prevelike izlozenosti albanskoj narcis-naci propagandi ili je posledica nekih hemiskih sredstava? ti zaista verujes u ono sto si napisao u tvom komentaru? ali ako tvoj komentar oslikava mentalni sklop albanaca na kosovu i u regionu, onda nama tek predstoje teska vremena jer niko ovde u regionu nece dugo trpeti takav sovibizam i nacionalizam pa makar sponzori bili i Amrikanci. Ako nisi znao ali 19. vek je prosao... pa tako i taj tvoj pateticni samozaljubljeni albanski nacional-romantizam nema mesta u 21. veku.

Goran

pre 12 godina

Cisto sumnjam da je pomenula da je Gracanica srpska.
Vidite u txtu koliko se perfidno ponavlja rec "narod Kosova", kojoj se daje poseban znacaj...

swedroid

pre 12 godina

Klintonova upravo ovim opovrgava da je Kosovo albansko vec svih gradjana Kosova bez obzira na narodnost. Zastita Gracanice je upravo priznanje od USA i vlade Kosova da je Kosovo oteta zemlja od Srba!

UNESCO

pre 12 godina

Ha,ha...spomenik koji ce sigurno najkrace trajati na Kosmetu je upravo onaj jedini albanski, Bilu Klintonu. Kada Albanci konacno shvate ko su ameri srusice ga sami a ako ne oni mi sigurno. Siroma' Bili nece doziveti UNESCO.
Smejurija

LFC

pre 12 godina

S T A ? ? ? Nijedan srpski manastir nece nikada biti deo Kosovske kulturne bastine. Dzabe vam dokumenti i sporazumi-dzabe provokacije i iritiranja, jer ovime lazete same sebe i to ce vam se smuciti do te mere da necete moci da poverujete u to kad vam neki pridosli Amerikanac kaze: ''Uuu sto su lepi ovi srpski manastiri. A dzamija nigde?!''

bez_cenzure

pre 12 godina

Mogu Hilari i njen poltron Atifete Jahjaga koju je ona lično postavila na mjesto predsjednika tzv. države KosovE potpisati šta god žele ali je manastir Gračanica vlasništvo Srpske Pravoslavne Crkve, države Srbije i Srba uopšte a ne Albanaca niti predstavnika te samozvane paradržave. Albanci koji ostavljaju komentare na ovom sajtu mogu baljezgati do mile volje o pripadnošću srpskog kulturno-istorijskog nasljedstva njima ali postoji nešto što se zove istorijska činjenica i dokaz o vlasništvu a te činjenice jasno ukazuju čije su srpske crkve i manastiri a albanski ili kosovsko-albanski sigurno nisu. Postoje jasni dokazi čiji su manastiri i crkve tako da je zaista glupo da o tome diskutujemo. Da su te crkve i manastiri kosovsko-albanski ne bih u tom slučaju srušili čak 150. Na ovaj papir Srbi se ne bi trebali previše obazirati ali bi trebali biti na oprezu. Stara poslovica kaže prijatelja držati blizu sebe a neprijatelja još bliže. Četvere oči otvoriti! Gračanica je preživjela 500 godina turske okupacije te će preživjeti i ovo albansko iživljavanje i svojatanje uz pomoć onih koji im dadoše da se igraju države.

bojan

pre 12 godina

ko zivi u americi i ima yahoo podesen na ameriku kad ode pod komentare koji se ticu balkana i gdje su srbi na jednoj strani albanci bosnjaci i hrvati na drugoj vidjece da skoro svi ameri na strani srba
jedino ove njihove krvopijes vrha sto ih vode, vode neku drugu politiku...

ZiB2

pre 12 godina

Mozda bas nema veze sa ovim slucajem ali pala mi je odmah jedna recenica o Austrijancima koju sam cuo na nemackoj televiziji :
Austrijanci celom svetu pokusavaju da dokazu da je Hitler bio Nemac a Betoven Austrijanac.

bez_cenzure

pre 12 godina

Priča je previše šuplja a niko iole normalan ne bi se previše obazirao na ovakve izjave gospođe Klinton a priznaćete bilo ih je mnogo tokom ove i prethodnih godina. Moram reči da je mnogo gora od svog supruga. Ima jedna riječ u srpskom narodnom jeziku koja počinje slovom A i koja najbolje opisuje dotičnu gospođu. Odlično se zna čije je to nasljeđe i jedan papir koje su ove dvije spodobe potpisale ne može oteti Srbima niti Gračanicu niti bilo koji manastir. Papir zaista sve trpi a ovim papirom mogu obrisati zna se šta. Na nama je da obnovimo svaku porušenu crkvu i manastir. Iako je bilo pokušaja otimanja i albanizovanja (ono što nisu uspjeli srušiti) našeg kulturno-istorijskog nasljeđa Srbi su svaki put reagovali. Samo bi trebali reagovati i preventivno. Na idućoj sjednici UNESCO-a Srbija bi trebala inicirati da se konačno stavi tačka na i albanskoj provokaciji i svojatanju srpskog-kulturno istorijskog nasljeđa. Neko je pitao imaju li Albanci svojih spomenika. Dakako da imaju ali su mnogo mlađi od srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa i uključuju spomenik Bilu Clintonu, spomenike raznim "oslobodiocima" koji su uglavnom oslobađali Srbe njihovih života i vitalnih organa i naravno zgradu u kojoj je osnovana Prizrenska liga sa ciljem stvaranja Velike Albanije. I to su svi spomenici "države KosovA". Bolje im je da glancaju te spomenike. Albanci neka stvaraju neki svoj novi identitet zaobilazeći ono što nije niti će ikada biti njihovo.