Nedelja, 11.12.2011.

14:24

Fon Burg ide iz Srbije?

Osamnaestogodišnji matematički genije Teodor fon Burg nije zadovoljan odnosom države prema talentima i ozbiljno razmišlja da studije nastavi u inostranstvu.

Izvor: Tanjug

Fon Burg ide iz Srbije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

knez

pre 12 godina

Da se ne palimo, svako ko ista radi u zivotu je prolazio kroz periode odrastanja kada se jednostavno prevazidje mesto, skola, drustvo, firma, sta god. I tada se menja sredina. E, tako je i Teodor dostigao svoj vrhunac na nasim skolama i jedina normalna odluka je da ode negde gde moze bolje i vise. Moze on da ima koliko god hocete stipendija i pomoci od drzave, on je prosto prerastao ovaj sistem i mora otici dalje ako nece da stagnira. Nas skolski sistem mu to nesto vise ne moze ponuditi, da se ne lazemo.

Marty McFly

pre 12 godina

Decko je zaista sjajan ali sacekajte malo.Jedna stvar je biti genije a druga stvar je uciniti nesto da se pomogne svojoj zemlji.Ovo sto prica mladi matematicar je u redu ali ako je istina da on prima 2 stipendije i placena putovanja za takmicenja onda izvinite ali sta on hoce vise? Mi smo mala zemlja, siromasna i naravno da ne mozemo imati iste resurse kao sto imaju Nemacka, SAD, itd.U ovoj zemlji imate ljude koji prezivljavaju sa 10.000 dinara mesecno, doktore nauka koji rade na pijaci, a decko trazi jos privilegija?

Jos nesto vezano za ta takmicenja.Iako je veoma lepo videti da imamo toliko talentovane dece ali ja mislim da tu ima i dosta marketinga, kako od strane Matematicke Gimnazije tako i od strane drzave.To sto je neko osvojio stotinu medalja je vrlo lepo za njega ali to ne znaci da ce ovoj drzavi sutra biti bolje zbog toga.Moj najbolji drug je isto osvajao dosta medalja na takmicenjima, primao stipendiju, zavrsio faks u Srbiji a sa 28 doktorirao na MIT-u u Americi.Danas on radi u finansijskoj instituciji u Americi za 200.000$ godisnje a Srbija od njegovih kvaliteta nece videti nista, makar imala standard ko Slovenija, jer on ne planira da se vrati.

Obrenovic

pre 12 godina

"Vodja crvenih kmera Pol Pot je bez milosti ubijao cve stanovnike Kambodze koji su od obrazovanja imali vise od osnovne skole.Ponekad mi se ucini da bi taj monstrum nasao verne sledbenike medju nekim srpskim politicarima.
(MunzeLjux, 11. decembar 2011 17:35)"

I nazalost ne samo medju politicarima, vec i medju njihovim glasacima i medju komentatorima na ovom sajtu. Pogledajte samo broj zlonamernih komentara kojim se ili minimizuje ova vest - koja je kao deo cele price o odlivu mozgova OBJEKTIVNO TRAGEDIJA za srpski nauku i kulturu uopste - na principu "sta ja da citam o nekom matematicaru kad imam svojih problema" (na sta je odgovor naravno sto komentarisete na sajtu, a ne resavate svoje probleme). Alternativno, zamera se fon Burgu sto je javno rekao nesto sto hiljade mladih ljudi "koji su otisli tiho" misle. Pa svaka mu cast sto je to rekao! Naravno da je jedino moralno ukazati na stravicnu cinjenicu da imamo najmanji broj visokoobrazovanih kadrova u Evropi - a od toga je stravicnija samo cinjenica da je toliko polupismenih i mediokriteta SRECNO zbog toga...

...

pre 12 godina

mnogo je genijalan. stipendije sa srednjoškolce se dodeljuju na osnovu uspeha u školi i novčanim primanjima. znači oni koji jedva sklapaju kraj sa krajem ne treba davati školarine jer nisu genijalni !?

mika elektrika

pre 12 godina

Nikola Telsa, nikada nije nogom stupio to srbijansko tlo. Dakle, Tesla je bio "ondje", ali nikako ne "ovdje".
(susjed, 11. decembar 2011 19:18)

Dragi hrvatijanac, Tesla je bio ovdje, juna 1892. proveo je dva dana u Beogradu, na "srbijanskom" (kako mrzim taj izraz) tlu. Manje zlobe, vise obrazovanja!

Pobesneli max

pre 12 godina

Nazalost, nismo culi drugu stranu. Sta je to sto je dobijao ovaj mladi talentovan covek a sta je on ocekivao. Srbija je siromasna zemlja i nikad nece moci da mu pruzi nesto sto ce moci neka mnogo bogatija zemlja. Price tipa " znanje je najvece bogatstvo " su tacne ali u nasim uslovima i prilicno demagoske. Svi mi to znamo ali gde cemo pre da "damo" kad je svima potrebno sve.

Vesna J.

pre 12 godina

@ Susjed


1)
Tesla je bio u Beogradu 1892.g., a kustos beogradskog muzeja s njegovim imenom, Bratislav Stojiljković, objavio je rad „Tesla u Beogradu" gde je proučavao čak i red vožnje železničkih vozova iz 1892. godine.
Višegodišnjim istraživanjem dokumenata do kojih je mogao da dođe, Stojiljković je rekonstruisao svaki minut koji je tada već slavni naučnik proveo u srpskoj prestonici.

– Profesor Velike škole i rektor Beogradskog univerziteta Đorđe Stanojević pozvao je Teslu u Beograd, a pet-šest godina kasnije na našim prostorima su sagrađene prve hidrocentrale koje su radile na njegovim patentima, poput Nijagare – podseća Vladimir Jelenković, direktor Muzeja Nikola Tesle.


2)
- Klanjam se, Ekselencijo!
- Moja je titula viša - upozori ga Tesla
- Visočanstvo? - promuca portir
- Još viša - kaže Tesla
- Veličanstvo? - jedva izgovori portir
- Još više - kaže hladnokrvno Tesla
Tu već portir zanijemi, jer veće titule nije znao.
- Ja sam Srbin - rastumači mirno i dostojanstveno Tesla.

Navedeni dijalog se te iste godine vodio između Nikole Tesle i portira hotela De la Societee d' Encouragement u Parizu, 19. februara 1892. g., gde je održano predavanje zajedničkom skupu Francuskog društva za fiziku i Međunarodnog francuskog društva električara. Prethodno je održao predavanje u Udruženju elektroinženjera Velike Britanije u Londonu 3. februara i ponovio predavanje članovima Kraljevskog instituta Velike Britanije 4. februara 1892. god.

bobo

pre 12 godina

Mladi covek želi u najbolje moguće skole. To je razumljivo i OK.
Peoblem su mi komentari. Opste je mesto istih da "najboljima, ako su najbolji, nikako nije mesto u Srbiji".
Skromnost? Defetizam? Ili jos nesto gore.

bogi

pre 12 godina

Ajd sretan put, puna Srbija zamene teza. Zamisli molim te on je super talenat pa može da kritikuje. Šta je sa hiljadama onih koji su otišli tiho?

Чај од Фећфица

pre 12 godina

Kaze dobri Dostojevski „Tajna čovečjeg bića nije u tome da živi, nego zašto živi“.
Ako nam svi sto vrede odu,kome ostavljamo Srbiju?

SVESTAN

pre 12 godina

Pa, da si se uhvatio reketa(tenisa), imao bi cak i "narodno veselje" ispred skupstine, a i predsednik Tadic bi te pozdravio sa "tri prsta"(kao na Vimldonu)!
Ovako, kada si "samo genije" i to matematicki, ti u ovoj zemlji nisi intereszntan!
Decko, ovde su interesantni TENISERI, VATERPOLISTI, ODBOJKASI, PEVALJKE(muske i zenske), pa cak i PROPALI FUDBALERI, ali ti...NISI!!!
Nisi, jer u ovoj zemlji se vecina PLASI ZNANJA, U DRUSTVU SI SMARAC...
Tvoj "jezik" retko ko razume, a i ti ne znas "njihov vokabular", koji se sastoji od "magicnih reci", BRATE, EXTRA, OPUSTENO.... i to je sve!!!
Ako imas gde, BEZI!!!

kraja

pre 12 godina

...brate idi u tu englesku, mlatni nekog frajera u pub-u i ima da te otkupimo odm' za milion-dva, kol'ko treba...
...posle ce te provedemo kroz zoo-pardon skupstinu i onda se bavi cime 'oces, moze i ta matematika, sta nas briga...

susjed

pre 12 godina

Da je Tesla ostao ovde...
(jovan, 11. decembar 2011 14:59)
Lijepo je kititi se Nikolom Teslom na svakome koraku, od beogradske zračne luke do novčanice od, ne baš prevrijednih, stotinu dinara, no to prisvajanje Tesle postaje prilično smiješno kada netko u Srbiji danas kaže: "Da je Tesla ostao ovde...". Naime, valja podsjetiti, kako američki znanstvenik podrijetlom iz Hrvatske, k tome još i srpskoga roda, kako je jednom i sam rekao, Nikola Telsa, nikada nije nogom stupio to srbijansko tlo. Dakle, Tesla je bio "ondje", ali nikako ne "ovdje".

Ant

pre 12 godina

Bježeći pred svojim dušmanima u Atini veliki Platon je zapisao "DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO !skromno dodajem visokorazvijene i uređene zemlje za relativno male pare dobijaju visokokvalitetnu "sivu masu".A nama šta ostane?!

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Хода стопама Миланковића и Цвијића. Нека оде, нека научи и затим нека нас води.
п.с. Обрадовић затечени...

Postoji još nešto

pre 12 godina

Ne zivi se od parole Kosovo je Srbija. Naravno da će da ode. Nije on za Srbiju. Previše je pametan i hoće da studira, i da radi, a ne da zamajava mase.

boban

pre 12 godina

Bravo Teodore,svaka cast za uspeh i za odluku.Kad vidis da gori od tebe bolje prolazi pored pametnih roditelja,naravno da ti dodje da odes iz zemlje gde se jos uvek ceni znanje.Zato je nama i ovako,kad vidis i ko ti vodi zemlju.Puno srece ti zelim od srca.

игор

pre 12 godina

Бајке да на крају понајбољи остају више не пролазе. С тамне стране глобуса боље се види да најбољи одлазе. . .

branko

pre 12 godina

Naravno da treba decko da ode iz srbije, pa nece valjda da mu profesor bude ministar Obradovic ili neko njemu slican,koji je do zvanja profesor dosao po politickoj liniji.

Drug iz OOS

pre 12 godina

Teodore,idi i nateraj ih da im pripadne muka svaki put kad o tebi cuju na televiziji!Zelim ti da se ostvaris kao naucnik i kao covek i zahvaljujem ti se sto si uprkos svojim mogucnostima pokazao nivo patriotizma kad si razmatrao da ovde ostanes.Na moju veliku zalost nasi talentovani vrsnjaci mahom idu iz Srbije i ja cu uskoro tim putem,ali ne shvatam ljude koji Srbiju referisu recima ova zemlja,ne spominjuci joj ni ime.
Bezi iz ove zemlje,sta ces u toj zemlji?Nije to tamo neka zemlja!To je nasa Srbija i nije ona kriva sto su svakakvi dosli na vlast.Oni ce proci, a Srbija je vecna.Teodore nadam se da ces jednoga dana kada budes najbolji svetski matematicar da se setis svoje zemlje i da se vratis u nju,ja znam da ja hocu.Sve najbolje druze,samo hrabro,verujem da je cela Srbija uz tebe,osvetlaj nam obraz!

Profesor

pre 12 godina

Mladi čoveče treba da slušaš najumnije glave ove zemlje i ako je Ministar prosvete i profesor na Megatrendu stajao iza akcije: " Završi Megatrend i pali odavde", to učini i ti. Samo nemoj da se srozavaš na taj nivo da studiraš tu večerinku već pali na Kembrdž ili Oksvord! Sa srećom i pošalji im razglednicu sa natpisom "Zbogom žohari!".

nisam genije ali nisam ni glup

pre 12 godina

Svi koji nesto vrede odlaze iz dembelije zemlje sporta i razonode.
Ija sam otisao pre osam godina misleci da cu se vratiti kada naucim nesto na zapadu. Naucio sam da u civilizovanom svetu politika nije na prvom mestu, a ni tenis ni veliki brat. Ne samo da mogu da zivim od sopstvenog znanja, vec je to moje znanje i cenjeno. I ne znam ko je premijer zemlje u kojoj zivim, niti znam koliko poslanika ima njihov parlament, ne znam posto me ne interesuje.

MunzeLjux

pre 12 godina

Vodja crvenih kmera Pol Pot je bez milosti ubijao cve stanovnike Kambodze koji su od obrazovanja imali vise od osnovne skole.Ponekad mi se ucini da bi taj monstrum nasao verne sledbenike medju nekim srpskim politicarima.

ostao

pre 12 godina

Ма јок, нека остане у Србији да му полтрони командују, улизице одређују судбину и идиоти му се дописују на радовима.
(Зоран, 11. decembar 2011 15:22)

Gorko sam se ismejao. Razlog-iz ličnog iskustva to mogu potvrditi.

samo napred

pre 12 godina

Kako god odlucis Teodore, imas nasu podrsku. Najodgovorniji si prema samom sebi. Ti najbolje znas sta je najbolje za tebe. Ipak je u ovoj drzavi ostalo i nesto malo nas, za koje ste vi koji ste obrazovani i talentovani, za nas heroji. Za razliku od veceg dela nacije, kojima su sportisti i pevaljke heroji.

bezimena

pre 12 godina

Ovog odličnog mladog čoveka čeka izuzetna budućnost u nekoj sredini koja CENI PAMET!

Neka ti je sa srećom sine, i ne okreći se!

fak d sistem

pre 12 godina

Svaka njemu čast, ali ne znam zašto se buni. Pa ima još mnogo talenata u ovoj zemlji koji vrede toliko ali nisu medijski eksponirani i ne finansira ih NIKO! Pomenuti momak prima stipendiju grada Beograda koja iznosi 15000 mesečno (slučajno znam, pošto je i ja dobijam) a, kako vidim, prima još neke dve stipendije (neko je ranije napisao to u komentaru). I šta se onda žali na državu? Neki ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem pa ipak svoju genijalnost uspevaju da polažu svima. I niko o njima ne piše članke. I niko im ne plaća kotizacije za međunarodna takmičenja. I ne žale se, nego rade, jedu 'leba i jezika da bi mogli da plate sebi takmičenja. Šta oni treba da kažu?

Miki BG

pre 12 godina

Dragi Teodore, uvek se radujem uspesima naših učenika, studenata, svih naših gradjana na našoj i medjunarodnoj sceni. Radujem se civilizacijskom napretku, bez obzira iz kog kraja sveta dolazi... Tvoja darovitost je velika. Nemoj je olako ispustitit ili nedovoljno iskoristiti. Znam da si sa razlogom nezadovoljan zbog nekih postupaka ovde, ali ti ipak preporučujejm isto što i nik "pilula". Oslabljeno je naše školstvo, ali još uvek nismo za odnacivanje. Zar uspesi koje postižeš i ti i tvoji drugari nisu najbolji primer toga. A, onda - u svet na dalja usavršavanja, pa jednog dana ponovo u Srbiju... Želim ti puno sreće i uspeha, kako u ličnom životu, tako i u školovanju i stručnom usavršavanju, da zaista postaneš genije - ravan Tesli, Pupinu, Milankoviću...

Sergije

pre 12 godina

@" a matematiku je naucio od srpskih profesora"

Jes, kako da ne, dok se nije sreo sa srpskim profesorima, bio je glup ko lonac, a onda se prosvetlio. Pre ce biti da su srpski profesori mogli nesto nauciti od njega.

Зоран

pre 12 godina

Ма јок, нека остане у Србији да му полтрони командују, улизице одређују судбину и идиоти му се дописују на радовима.

pilula

pre 12 godina

od nekog ko je prosao taj put i ko se nagledao generacija talenata kod nas koje su odlazile u svet, jedan dobronameran savet: dragi teodore, upisi matematiku kod nas, zavrsi je za 3 godine, dobro nauci i imaj dobar prosek, idi na letnju skolu na weitzman-ov institut u izraelu. TEK PO DIPLOMIRANJU se prijavi na cambridge part III kurs iz necega sto ti bude interesantno, i tek onda radi doktorat na prinstonu/kembridzu/oksfordu/gde se vec dobro radi matematika koja te zanima. po mom iskustvu, svi koji su osnovne studije radili preko IZ MATEMATIKE su manje-vise inferiorniji nego oni koji su osnovne studije uradili ovde.

podrska

pre 12 godina

bezi iz ove uzasne zemlje sto pre i sto dalje, tamo gde ce da te cene i gde ce da ulazu sve zbog talenata koje imas. ako ostanes samo ces se nervirati jer se ovde samo cene poluobrazovani partijski kadrovi a talenti se saplicu na svakom koraku zbog ljubomore i bojazni za svoje pozicije. posle tadic zna da se slika sa uspesnim pojedincima i da izgovara "svaka cast" a kad treba da se daju pare onda nema... sram ga bilo...

Ljiljana

pre 12 godina

Dragi Teodore,
pratim tvoja dela, jos od osnovne skole, kad ti je izmakla nagrada/novcana/kao potkrala se administrativna greska zbog godina, nije srednoskosli nivo.Tebi zelim gde god da odes sve najbolje, a ti Srbijo, srami se, a ti Teodore, dobro razmisli o povratku, od patriotizma se na zalost ne zivi.

Pametni

pre 12 godina

bar je posten, nije pokupio sve moguce stipendije, dodatke, odskolovao se dzabe, iskoristio medijsku pompu, i onda naprasno 'shvatio' da srbija nije za njega

političari su naše blago, oni nikada neće otići

pre 12 godina

Otiš'o je svak ko valja,
neki vani, a neki ka nebu,
ostala je samo fukara i raja,
i mi s njima, na bijelome 'lebu.

Jure

pre 12 godina

Herr von Burg treba doci u Njemacku gdje samo negovo prezime otvara vrata a kad se Adelige prezime josh upari sa njegovim intelektom...samo nebo je granica.

Badi

pre 12 godina

Jos od prvog pominjanja imena ovog mladog genija pratim njegove nezabelezene uspehe.

Najbolji ucenik u istoriji Matematicke Gimnazije, osvajac nebrojenih medalja po svetskim takmicenjima i neosporivi patriota, sa zaljenjem sam dozivljavao da svako pominjanje njegovog imena u siroj javnosti bude docekano kao da pricam o nekom strancu. Koliko bi prosecan laik krivio nezainteresovanu vlast kod koje vaterpolisti i pevaci dobijaju gradke funkcije a ovakvi geniji tapsanje po ramenu, toliko za njegovo usporavanje nesumnjivog uspona krivim i medije koji su marginalno u rubrikama zanimljivosti ili neprimetnim klipovima jedva pominjali njegovo ime.
Kada bih ljudima pomenuo fon Burga, svi su mislili da pricam o nekom strancu. Nazalost, pkasim se da ce bude li otisao u neosporno bolje uslove van nasih granica to i postati.

Hvala mu na svim pobedama na kojima je nosio zastavu svoje zemlje i zelim mu najiskreniji uspeh u zivotu.

dušan

pre 12 godina

Veruj mi da trenutno imam mnogo više problema od toga da brinem gde ćeš nastaviti školovanje. To je tvoje pravo i izbor i ne znam zašto bi to bila vest za nas obične smrtnike koji moraju da prežive ovu zemlju. Pa ipak mislim da je ovo još samo jedan način da se iz iscedi nešto iz suve drenovine, odnosno dobije od Srbije a ti ćeš i tako jednoga dana pre ili kasnije otići odavde i zaboraviti na sve muke i delićeš nam lekcije iz belog sveta.

neko ko je prekasno otisao

pre 12 godina

idi sto pre iz stradije na neko mesto gde ce te ceniti zbog talenta.

u stradiji ces sluziti samo da se povremeno neki politicar slika uz tebe i pripise sebi tvoje uspehe.

Postujte svoju zemlju

pre 12 godina

Zahvaljujuci internetu, pratim zbivanja oko mladog Teodora i duboko sam razocarana ovakvim istupima.
Tedor fon Burg dobija dve stipendije - drzavnu od Ministarstva prosvete, i drugu od Telekoma Srbija uz brojne nagrade kao sto su smart telefon, laptop i dr. Sve zaostale drzavne stipendije su mu isplacene.

Mi, gradjani Srbije, mu placamo basnoslovno skupa putovanja svuda po svetu na kojima stice dragoceno iskustvo i znanje na takmicenjima. Obisao je preko 20 zemalja po vise puta.
Zasto Srbija daje stipendiju onome ko otvoreno prica kako ce da ode, i jasno je da se nece vratiti?! To je nepravda prema talentovanoj deci koja ostaju ovde.

Zasto skolujemo ljude za tudje zemlje?! To niko u svetu ne radi.
Srbija nije prazna livada, a matematiku je naucio od srpskih profesora i nista ne bi postigao bez pomoci drzave.
Vuk je zapisao izreku:"Koja ovca svog se runa stidi, onde nije ni ovce ni runa."

jovan

pre 12 godina

Nedavno sam Te sreo. Na ulici, ispred gimnazije, sa drugom si pricao o predstojecem takmicenju. Fin, uljudan mlad covek. Pametan. Mnogo. Tvoje nagrade to dokazuju. Zacudilo me je da nemas obezbedjenje. Ova zemlja cuva olos, pa i od mog novca, a ne darovite koji su buducnos i spas za sve. Idi, uradi najbolje za sebe. To ce biti dobro i za covecanstvo. Posredno i za Srbiju.
Da je Tesla ostao ovde...

Duki

pre 12 godina

I treba da ide... Ova drzava se divi jedino teniserima, koji lupaju lopticu i trpaju pare u svoj dzep, a nikakvu korist nisu doneli covecanstvu. Srbija ima para za Kosovo, barikade, duple plate, funkcije i slicno, a ove genijalce tretira kao gradjane drugog reda. Teodore, uzivaj u svojoj genijalnosti i ne vracaj se ovamo, gde se ceni samo glupost.

Yes you can!

pre 12 godina

"Osamnaestogodišnji matematički genije Teodor fon Burg nije zadovoljan odnosom države prema talentima i ozbiljno razmišlja da studije nastavi u inostranstvu." Dragi mladicu, nemas ti sta da RAZMISLJAS da li ces da odes iz Srbije. To je resena stvar ako imas imalo mozga. Ti treba da RAZMISLJAS kuda ces da odes, odnosno ko ti moze pruziti najbolje uslove. U Srbiji se 'leba neces najesti, ni danas, ni dok studiras, a pogotovo kad zavrsis studije. Mlad si, ceo svet je tvoj, gde god da odes, prilagodices se. Nemoj gubiti vreme, ono se vise nikada nece vratiti!

Sheldon

pre 12 godina

Pozdrav fon Burgu!!!!!!

Zelim ti svu srecu prijatelju i polako cemo mi za tobom.
Voleo bih da doprineses covecanstvu!
bar si mene motivisao da radim i ucim vise...

Sve najbolje sjajan si neguj svoj talenat idalje i budi dobar covek..

Srbija

pre 12 godina

Hajde decko, pridruzi nam se, nama, visokoskolovanima, koje je mrska Amerika primila a Srbija jedva cekala da nas se otarasi. Njen gubitak, americki dobitak i tvoj spas iz te bestragije zvane

Vladimir

pre 12 godina

"jer smatra da je obrazovanje kvalitetnije u razvijenim državama."

Znaci svejedno je planirao da studira van zemlje.
Tako da uopste nije bitan odnos drzave. Mi smo mala zemlja i uvek ce negde tamo biti bolje, cak i kad Srbija postane normalna drzava.

Aleksandar

pre 12 godina

Idi, i ne okreci se i ne daj da te iko ubedi u suprotno. Tesi se cinjenicom da ce te za 100-ak godina svojatati ovo ovde krdo kao da su oni odgovorni za tvoje uspehe. Kao sto danas svojataju Teslu. A da je i on ovde ostao ne bi dogurao dalje od seoskog ucitelja. Tako smo se mi oduvek odnosili prema pametnima.

g4

pre 12 godina

Nasi politicari se vise hvale time kako su u skoli bili "likovi" a ne nekim narocitim uspesima u ucenju. Logicno je da oni nemaju sluha za talente, jer oni to nisu svakako bili.

probudite se!

pre 12 godina

Kakvo cudo, bas sam sinoc pominjao ovog decka u slicnom kontekstu.. Pogledajte odnos drustva uopste prema ovakvo pametnim osobama, na televiziji samo vidite neke ljude sa dva razreda osnovne u kojekakvim programima real-time sadrzine, polupismene politicare(dzaba kupljene diplome), neke pevaljke i zabavljace sa forama od pre 20 godina.. A nikada necete videti nekog ovako pametnog, tj vidite ih al tek kad je kasno.. Matematicare, fizicare, i hemicare nam odlikuju strane drzave, stipendiraju i naravno na kraju zbrinjavaju.. I sta cete kad sve iole pametno ode odave, a milioni nesposobnih ostanu i nema ko ni malo da pogura napred, plata od 200 eura ce vam biti vrhunac cak i u upravnom odboru..

Duki

pre 12 godina

I treba da ide... Ova drzava se divi jedino teniserima, koji lupaju lopticu i trpaju pare u svoj dzep, a nikakvu korist nisu doneli covecanstvu. Srbija ima para za Kosovo, barikade, duple plate, funkcije i slicno, a ove genijalce tretira kao gradjane drugog reda. Teodore, uzivaj u svojoj genijalnosti i ne vracaj se ovamo, gde se ceni samo glupost.

Srbija

pre 12 godina

Hajde decko, pridruzi nam se, nama, visokoskolovanima, koje je mrska Amerika primila a Srbija jedva cekala da nas se otarasi. Njen gubitak, americki dobitak i tvoj spas iz te bestragije zvane

političari su naše blago, oni nikada neće otići

pre 12 godina

Otiš'o je svak ko valja,
neki vani, a neki ka nebu,
ostala je samo fukara i raja,
i mi s njima, na bijelome 'lebu.

Postujte svoju zemlju

pre 12 godina

Zahvaljujuci internetu, pratim zbivanja oko mladog Teodora i duboko sam razocarana ovakvim istupima.
Tedor fon Burg dobija dve stipendije - drzavnu od Ministarstva prosvete, i drugu od Telekoma Srbija uz brojne nagrade kao sto su smart telefon, laptop i dr. Sve zaostale drzavne stipendije su mu isplacene.

Mi, gradjani Srbije, mu placamo basnoslovno skupa putovanja svuda po svetu na kojima stice dragoceno iskustvo i znanje na takmicenjima. Obisao je preko 20 zemalja po vise puta.
Zasto Srbija daje stipendiju onome ko otvoreno prica kako ce da ode, i jasno je da se nece vratiti?! To je nepravda prema talentovanoj deci koja ostaju ovde.

Zasto skolujemo ljude za tudje zemlje?! To niko u svetu ne radi.
Srbija nije prazna livada, a matematiku je naucio od srpskih profesora i nista ne bi postigao bez pomoci drzave.
Vuk je zapisao izreku:"Koja ovca svog se runa stidi, onde nije ni ovce ni runa."

probudite se!

pre 12 godina

Kakvo cudo, bas sam sinoc pominjao ovog decka u slicnom kontekstu.. Pogledajte odnos drustva uopste prema ovakvo pametnim osobama, na televiziji samo vidite neke ljude sa dva razreda osnovne u kojekakvim programima real-time sadrzine, polupismene politicare(dzaba kupljene diplome), neke pevaljke i zabavljace sa forama od pre 20 godina.. A nikada necete videti nekog ovako pametnog, tj vidite ih al tek kad je kasno.. Matematicare, fizicare, i hemicare nam odlikuju strane drzave, stipendiraju i naravno na kraju zbrinjavaju.. I sta cete kad sve iole pametno ode odave, a milioni nesposobnih ostanu i nema ko ni malo da pogura napred, plata od 200 eura ce vam biti vrhunac cak i u upravnom odboru..

Vladimir

pre 12 godina

"jer smatra da je obrazovanje kvalitetnije u razvijenim državama."

Znaci svejedno je planirao da studira van zemlje.
Tako da uopste nije bitan odnos drzave. Mi smo mala zemlja i uvek ce negde tamo biti bolje, cak i kad Srbija postane normalna drzava.

Sheldon

pre 12 godina

Pozdrav fon Burgu!!!!!!

Zelim ti svu srecu prijatelju i polako cemo mi za tobom.
Voleo bih da doprineses covecanstvu!
bar si mene motivisao da radim i ucim vise...

Sve najbolje sjajan si neguj svoj talenat idalje i budi dobar covek..

ostao

pre 12 godina

Ма јок, нека остане у Србији да му полтрони командују, улизице одређују судбину и идиоти му се дописују на радовима.
(Зоран, 11. decembar 2011 15:22)

Gorko sam se ismejao. Razlog-iz ličnog iskustva to mogu potvrditi.

g4

pre 12 godina

Nasi politicari se vise hvale time kako su u skoli bili "likovi" a ne nekim narocitim uspesima u ucenju. Logicno je da oni nemaju sluha za talente, jer oni to nisu svakako bili.

nisam genije ali nisam ni glup

pre 12 godina

Svi koji nesto vrede odlaze iz dembelije zemlje sporta i razonode.
Ija sam otisao pre osam godina misleci da cu se vratiti kada naucim nesto na zapadu. Naucio sam da u civilizovanom svetu politika nije na prvom mestu, a ni tenis ni veliki brat. Ne samo da mogu da zivim od sopstvenog znanja, vec je to moje znanje i cenjeno. I ne znam ko je premijer zemlje u kojoj zivim, niti znam koliko poslanika ima njihov parlament, ne znam posto me ne interesuje.

Зоран

pre 12 godina

Ма јок, нека остане у Србији да му полтрони командују, улизице одређују судбину и идиоти му се дописују на радовима.

neko ko je prekasno otisao

pre 12 godina

idi sto pre iz stradije na neko mesto gde ce te ceniti zbog talenta.

u stradiji ces sluziti samo da se povremeno neki politicar slika uz tebe i pripise sebi tvoje uspehe.

Aleksandar

pre 12 godina

Idi, i ne okreci se i ne daj da te iko ubedi u suprotno. Tesi se cinjenicom da ce te za 100-ak godina svojatati ovo ovde krdo kao da su oni odgovorni za tvoje uspehe. Kao sto danas svojataju Teslu. A da je i on ovde ostao ne bi dogurao dalje od seoskog ucitelja. Tako smo se mi oduvek odnosili prema pametnima.

pilula

pre 12 godina

od nekog ko je prosao taj put i ko se nagledao generacija talenata kod nas koje su odlazile u svet, jedan dobronameran savet: dragi teodore, upisi matematiku kod nas, zavrsi je za 3 godine, dobro nauci i imaj dobar prosek, idi na letnju skolu na weitzman-ov institut u izraelu. TEK PO DIPLOMIRANJU se prijavi na cambridge part III kurs iz necega sto ti bude interesantno, i tek onda radi doktorat na prinstonu/kembridzu/oksfordu/gde se vec dobro radi matematika koja te zanima. po mom iskustvu, svi koji su osnovne studije radili preko IZ MATEMATIKE su manje-vise inferiorniji nego oni koji su osnovne studije uradili ovde.

MunzeLjux

pre 12 godina

Vodja crvenih kmera Pol Pot je bez milosti ubijao cve stanovnike Kambodze koji su od obrazovanja imali vise od osnovne skole.Ponekad mi se ucini da bi taj monstrum nasao verne sledbenike medju nekim srpskim politicarima.

fak d sistem

pre 12 godina

Svaka njemu čast, ali ne znam zašto se buni. Pa ima još mnogo talenata u ovoj zemlji koji vrede toliko ali nisu medijski eksponirani i ne finansira ih NIKO! Pomenuti momak prima stipendiju grada Beograda koja iznosi 15000 mesečno (slučajno znam, pošto je i ja dobijam) a, kako vidim, prima još neke dve stipendije (neko je ranije napisao to u komentaru). I šta se onda žali na državu? Neki ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem pa ipak svoju genijalnost uspevaju da polažu svima. I niko o njima ne piše članke. I niko im ne plaća kotizacije za međunarodna takmičenja. I ne žale se, nego rade, jedu 'leba i jezika da bi mogli da plate sebi takmičenja. Šta oni treba da kažu?

Jure

pre 12 godina

Herr von Burg treba doci u Njemacku gdje samo negovo prezime otvara vrata a kad se Adelige prezime josh upari sa njegovim intelektom...samo nebo je granica.

Ljiljana

pre 12 godina

Dragi Teodore,
pratim tvoja dela, jos od osnovne skole, kad ti je izmakla nagrada/novcana/kao potkrala se administrativna greska zbog godina, nije srednoskosli nivo.Tebi zelim gde god da odes sve najbolje, a ti Srbijo, srami se, a ti Teodore, dobro razmisli o povratku, od patriotizma se na zalost ne zivi.

Sergije

pre 12 godina

@" a matematiku je naucio od srpskih profesora"

Jes, kako da ne, dok se nije sreo sa srpskim profesorima, bio je glup ko lonac, a onda se prosvetlio. Pre ce biti da su srpski profesori mogli nesto nauciti od njega.

branko

pre 12 godina

Naravno da treba decko da ode iz srbije, pa nece valjda da mu profesor bude ministar Obradovic ili neko njemu slican,koji je do zvanja profesor dosao po politickoj liniji.

Profesor

pre 12 godina

Mladi čoveče treba da slušaš najumnije glave ove zemlje i ako je Ministar prosvete i profesor na Megatrendu stajao iza akcije: " Završi Megatrend i pali odavde", to učini i ti. Samo nemoj da se srozavaš na taj nivo da studiraš tu večerinku već pali na Kembrdž ili Oksvord! Sa srećom i pošalji im razglednicu sa natpisom "Zbogom žohari!".

samo napred

pre 12 godina

Kako god odlucis Teodore, imas nasu podrsku. Najodgovorniji si prema samom sebi. Ti najbolje znas sta je najbolje za tebe. Ipak je u ovoj drzavi ostalo i nesto malo nas, za koje ste vi koji ste obrazovani i talentovani, za nas heroji. Za razliku od veceg dela nacije, kojima su sportisti i pevaljke heroji.

Yes you can!

pre 12 godina

"Osamnaestogodišnji matematički genije Teodor fon Burg nije zadovoljan odnosom države prema talentima i ozbiljno razmišlja da studije nastavi u inostranstvu." Dragi mladicu, nemas ti sta da RAZMISLJAS da li ces da odes iz Srbije. To je resena stvar ako imas imalo mozga. Ti treba da RAZMISLJAS kuda ces da odes, odnosno ko ti moze pruziti najbolje uslove. U Srbiji se 'leba neces najesti, ni danas, ni dok studiras, a pogotovo kad zavrsis studije. Mlad si, ceo svet je tvoj, gde god da odes, prilagodices se. Nemoj gubiti vreme, ono se vise nikada nece vratiti!

jovan

pre 12 godina

Nedavno sam Te sreo. Na ulici, ispred gimnazije, sa drugom si pricao o predstojecem takmicenju. Fin, uljudan mlad covek. Pametan. Mnogo. Tvoje nagrade to dokazuju. Zacudilo me je da nemas obezbedjenje. Ova zemlja cuva olos, pa i od mog novca, a ne darovite koji su buducnos i spas za sve. Idi, uradi najbolje za sebe. To ce biti dobro i za covecanstvo. Posredno i za Srbiju.
Da je Tesla ostao ovde...

Badi

pre 12 godina

Jos od prvog pominjanja imena ovog mladog genija pratim njegove nezabelezene uspehe.

Najbolji ucenik u istoriji Matematicke Gimnazije, osvajac nebrojenih medalja po svetskim takmicenjima i neosporivi patriota, sa zaljenjem sam dozivljavao da svako pominjanje njegovog imena u siroj javnosti bude docekano kao da pricam o nekom strancu. Koliko bi prosecan laik krivio nezainteresovanu vlast kod koje vaterpolisti i pevaci dobijaju gradke funkcije a ovakvi geniji tapsanje po ramenu, toliko za njegovo usporavanje nesumnjivog uspona krivim i medije koji su marginalno u rubrikama zanimljivosti ili neprimetnim klipovima jedva pominjali njegovo ime.
Kada bih ljudima pomenuo fon Burga, svi su mislili da pricam o nekom strancu. Nazalost, pkasim se da ce bude li otisao u neosporno bolje uslove van nasih granica to i postati.

Hvala mu na svim pobedama na kojima je nosio zastavu svoje zemlje i zelim mu najiskreniji uspeh u zivotu.

Drug iz OOS

pre 12 godina

Teodore,idi i nateraj ih da im pripadne muka svaki put kad o tebi cuju na televiziji!Zelim ti da se ostvaris kao naucnik i kao covek i zahvaljujem ti se sto si uprkos svojim mogucnostima pokazao nivo patriotizma kad si razmatrao da ovde ostanes.Na moju veliku zalost nasi talentovani vrsnjaci mahom idu iz Srbije i ja cu uskoro tim putem,ali ne shvatam ljude koji Srbiju referisu recima ova zemlja,ne spominjuci joj ni ime.
Bezi iz ove zemlje,sta ces u toj zemlji?Nije to tamo neka zemlja!To je nasa Srbija i nije ona kriva sto su svakakvi dosli na vlast.Oni ce proci, a Srbija je vecna.Teodore nadam se da ces jednoga dana kada budes najbolji svetski matematicar da se setis svoje zemlje i da se vratis u nju,ja znam da ja hocu.Sve najbolje druze,samo hrabro,verujem da je cela Srbija uz tebe,osvetlaj nam obraz!

dušan

pre 12 godina

Veruj mi da trenutno imam mnogo više problema od toga da brinem gde ćeš nastaviti školovanje. To je tvoje pravo i izbor i ne znam zašto bi to bila vest za nas obične smrtnike koji moraju da prežive ovu zemlju. Pa ipak mislim da je ovo još samo jedan način da se iz iscedi nešto iz suve drenovine, odnosno dobije od Srbije a ti ćeš i tako jednoga dana pre ili kasnije otići odavde i zaboraviti na sve muke i delićeš nam lekcije iz belog sveta.

Pametni

pre 12 godina

bar je posten, nije pokupio sve moguce stipendije, dodatke, odskolovao se dzabe, iskoristio medijsku pompu, i onda naprasno 'shvatio' da srbija nije za njega

podrska

pre 12 godina

bezi iz ove uzasne zemlje sto pre i sto dalje, tamo gde ce da te cene i gde ce da ulazu sve zbog talenata koje imas. ako ostanes samo ces se nervirati jer se ovde samo cene poluobrazovani partijski kadrovi a talenti se saplicu na svakom koraku zbog ljubomore i bojazni za svoje pozicije. posle tadic zna da se slika sa uspesnim pojedincima i da izgovara "svaka cast" a kad treba da se daju pare onda nema... sram ga bilo...

SVESTAN

pre 12 godina

Pa, da si se uhvatio reketa(tenisa), imao bi cak i "narodno veselje" ispred skupstine, a i predsednik Tadic bi te pozdravio sa "tri prsta"(kao na Vimldonu)!
Ovako, kada si "samo genije" i to matematicki, ti u ovoj zemlji nisi intereszntan!
Decko, ovde su interesantni TENISERI, VATERPOLISTI, ODBOJKASI, PEVALJKE(muske i zenske), pa cak i PROPALI FUDBALERI, ali ti...NISI!!!
Nisi, jer u ovoj zemlji se vecina PLASI ZNANJA, U DRUSTVU SI SMARAC...
Tvoj "jezik" retko ko razume, a i ti ne znas "njihov vokabular", koji se sastoji od "magicnih reci", BRATE, EXTRA, OPUSTENO.... i to je sve!!!
Ako imas gde, BEZI!!!

Ant

pre 12 godina

Bježeći pred svojim dušmanima u Atini veliki Platon je zapisao "DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO !skromno dodajem visokorazvijene i uređene zemlje za relativno male pare dobijaju visokokvalitetnu "sivu masu".A nama šta ostane?!

boban

pre 12 godina

Bravo Teodore,svaka cast za uspeh i za odluku.Kad vidis da gori od tebe bolje prolazi pored pametnih roditelja,naravno da ti dodje da odes iz zemlje gde se jos uvek ceni znanje.Zato je nama i ovako,kad vidis i ko ti vodi zemlju.Puno srece ti zelim od srca.

Postoji još nešto

pre 12 godina

Ne zivi se od parole Kosovo je Srbija. Naravno da će da ode. Nije on za Srbiju. Previše je pametan i hoće da studira, i da radi, a ne da zamajava mase.

kraja

pre 12 godina

...brate idi u tu englesku, mlatni nekog frajera u pub-u i ima da te otkupimo odm' za milion-dva, kol'ko treba...
...posle ce te provedemo kroz zoo-pardon skupstinu i onda se bavi cime 'oces, moze i ta matematika, sta nas briga...

mika elektrika

pre 12 godina

Nikola Telsa, nikada nije nogom stupio to srbijansko tlo. Dakle, Tesla je bio "ondje", ali nikako ne "ovdje".
(susjed, 11. decembar 2011 19:18)

Dragi hrvatijanac, Tesla je bio ovdje, juna 1892. proveo je dva dana u Beogradu, na "srbijanskom" (kako mrzim taj izraz) tlu. Manje zlobe, vise obrazovanja!

bezimena

pre 12 godina

Ovog odličnog mladog čoveka čeka izuzetna budućnost u nekoj sredini koja CENI PAMET!

Neka ti je sa srećom sine, i ne okreći se!

Miki BG

pre 12 godina

Dragi Teodore, uvek se radujem uspesima naših učenika, studenata, svih naših gradjana na našoj i medjunarodnoj sceni. Radujem se civilizacijskom napretku, bez obzira iz kog kraja sveta dolazi... Tvoja darovitost je velika. Nemoj je olako ispustitit ili nedovoljno iskoristiti. Znam da si sa razlogom nezadovoljan zbog nekih postupaka ovde, ali ti ipak preporučujejm isto što i nik "pilula". Oslabljeno je naše školstvo, ali još uvek nismo za odnacivanje. Zar uspesi koje postižeš i ti i tvoji drugari nisu najbolji primer toga. A, onda - u svet na dalja usavršavanja, pa jednog dana ponovo u Srbiju... Želim ti puno sreće i uspeha, kako u ličnom životu, tako i u školovanju i stručnom usavršavanju, da zaista postaneš genije - ravan Tesli, Pupinu, Milankoviću...

игор

pre 12 godina

Бајке да на крају понајбољи остају више не пролазе. С тамне стране глобуса боље се види да најбољи одлазе. . .

Vesna J.

pre 12 godina

@ Susjed


1)
Tesla je bio u Beogradu 1892.g., a kustos beogradskog muzeja s njegovim imenom, Bratislav Stojiljković, objavio je rad „Tesla u Beogradu" gde je proučavao čak i red vožnje železničkih vozova iz 1892. godine.
Višegodišnjim istraživanjem dokumenata do kojih je mogao da dođe, Stojiljković je rekonstruisao svaki minut koji je tada već slavni naučnik proveo u srpskoj prestonici.

– Profesor Velike škole i rektor Beogradskog univerziteta Đorđe Stanojević pozvao je Teslu u Beograd, a pet-šest godina kasnije na našim prostorima su sagrađene prve hidrocentrale koje su radile na njegovim patentima, poput Nijagare – podseća Vladimir Jelenković, direktor Muzeja Nikola Tesle.


2)
- Klanjam se, Ekselencijo!
- Moja je titula viša - upozori ga Tesla
- Visočanstvo? - promuca portir
- Još viša - kaže Tesla
- Veličanstvo? - jedva izgovori portir
- Još više - kaže hladnokrvno Tesla
Tu već portir zanijemi, jer veće titule nije znao.
- Ja sam Srbin - rastumači mirno i dostojanstveno Tesla.

Navedeni dijalog se te iste godine vodio između Nikole Tesle i portira hotela De la Societee d' Encouragement u Parizu, 19. februara 1892. g., gde je održano predavanje zajedničkom skupu Francuskog društva za fiziku i Međunarodnog francuskog društva električara. Prethodno je održao predavanje u Udruženju elektroinženjera Velike Britanije u Londonu 3. februara i ponovio predavanje članovima Kraljevskog instituta Velike Britanije 4. februara 1892. god.

susjed

pre 12 godina

Da je Tesla ostao ovde...
(jovan, 11. decembar 2011 14:59)
Lijepo je kititi se Nikolom Teslom na svakome koraku, od beogradske zračne luke do novčanice od, ne baš prevrijednih, stotinu dinara, no to prisvajanje Tesle postaje prilično smiješno kada netko u Srbiji danas kaže: "Da je Tesla ostao ovde...". Naime, valja podsjetiti, kako američki znanstvenik podrijetlom iz Hrvatske, k tome još i srpskoga roda, kako je jednom i sam rekao, Nikola Telsa, nikada nije nogom stupio to srbijansko tlo. Dakle, Tesla je bio "ondje", ali nikako ne "ovdje".

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Хода стопама Миланковића и Цвијића. Нека оде, нека научи и затим нека нас води.
п.с. Обрадовић затечени...

Pobesneli max

pre 12 godina

Nazalost, nismo culi drugu stranu. Sta je to sto je dobijao ovaj mladi talentovan covek a sta je on ocekivao. Srbija je siromasna zemlja i nikad nece moci da mu pruzi nesto sto ce moci neka mnogo bogatija zemlja. Price tipa " znanje je najvece bogatstvo " su tacne ali u nasim uslovima i prilicno demagoske. Svi mi to znamo ali gde cemo pre da "damo" kad je svima potrebno sve.

bogi

pre 12 godina

Ajd sretan put, puna Srbija zamene teza. Zamisli molim te on je super talenat pa može da kritikuje. Šta je sa hiljadama onih koji su otišli tiho?

bobo

pre 12 godina

Mladi covek želi u najbolje moguće skole. To je razumljivo i OK.
Peoblem su mi komentari. Opste je mesto istih da "najboljima, ako su najbolji, nikako nije mesto u Srbiji".
Skromnost? Defetizam? Ili jos nesto gore.

Чај од Фећфица

pre 12 godina

Kaze dobri Dostojevski „Tajna čovečjeg bića nije u tome da živi, nego zašto živi“.
Ako nam svi sto vrede odu,kome ostavljamo Srbiju?

...

pre 12 godina

mnogo je genijalan. stipendije sa srednjoškolce se dodeljuju na osnovu uspeha u školi i novčanim primanjima. znači oni koji jedva sklapaju kraj sa krajem ne treba davati školarine jer nisu genijalni !?

Marty McFly

pre 12 godina

Decko je zaista sjajan ali sacekajte malo.Jedna stvar je biti genije a druga stvar je uciniti nesto da se pomogne svojoj zemlji.Ovo sto prica mladi matematicar je u redu ali ako je istina da on prima 2 stipendije i placena putovanja za takmicenja onda izvinite ali sta on hoce vise? Mi smo mala zemlja, siromasna i naravno da ne mozemo imati iste resurse kao sto imaju Nemacka, SAD, itd.U ovoj zemlji imate ljude koji prezivljavaju sa 10.000 dinara mesecno, doktore nauka koji rade na pijaci, a decko trazi jos privilegija?

Jos nesto vezano za ta takmicenja.Iako je veoma lepo videti da imamo toliko talentovane dece ali ja mislim da tu ima i dosta marketinga, kako od strane Matematicke Gimnazije tako i od strane drzave.To sto je neko osvojio stotinu medalja je vrlo lepo za njega ali to ne znaci da ce ovoj drzavi sutra biti bolje zbog toga.Moj najbolji drug je isto osvajao dosta medalja na takmicenjima, primao stipendiju, zavrsio faks u Srbiji a sa 28 doktorirao na MIT-u u Americi.Danas on radi u finansijskoj instituciji u Americi za 200.000$ godisnje a Srbija od njegovih kvaliteta nece videti nista, makar imala standard ko Slovenija, jer on ne planira da se vrati.

Obrenovic

pre 12 godina

"Vodja crvenih kmera Pol Pot je bez milosti ubijao cve stanovnike Kambodze koji su od obrazovanja imali vise od osnovne skole.Ponekad mi se ucini da bi taj monstrum nasao verne sledbenike medju nekim srpskim politicarima.
(MunzeLjux, 11. decembar 2011 17:35)"

I nazalost ne samo medju politicarima, vec i medju njihovim glasacima i medju komentatorima na ovom sajtu. Pogledajte samo broj zlonamernih komentara kojim se ili minimizuje ova vest - koja je kao deo cele price o odlivu mozgova OBJEKTIVNO TRAGEDIJA za srpski nauku i kulturu uopste - na principu "sta ja da citam o nekom matematicaru kad imam svojih problema" (na sta je odgovor naravno sto komentarisete na sajtu, a ne resavate svoje probleme). Alternativno, zamera se fon Burgu sto je javno rekao nesto sto hiljade mladih ljudi "koji su otisli tiho" misle. Pa svaka mu cast sto je to rekao! Naravno da je jedino moralno ukazati na stravicnu cinjenicu da imamo najmanji broj visokoobrazovanih kadrova u Evropi - a od toga je stravicnija samo cinjenica da je toliko polupismenih i mediokriteta SRECNO zbog toga...

knez

pre 12 godina

Da se ne palimo, svako ko ista radi u zivotu je prolazio kroz periode odrastanja kada se jednostavno prevazidje mesto, skola, drustvo, firma, sta god. I tada se menja sredina. E, tako je i Teodor dostigao svoj vrhunac na nasim skolama i jedina normalna odluka je da ode negde gde moze bolje i vise. Moze on da ima koliko god hocete stipendija i pomoci od drzave, on je prosto prerastao ovaj sistem i mora otici dalje ako nece da stagnira. Nas skolski sistem mu to nesto vise ne moze ponuditi, da se ne lazemo.

Postujte svoju zemlju

pre 12 godina

Zahvaljujuci internetu, pratim zbivanja oko mladog Teodora i duboko sam razocarana ovakvim istupima.
Tedor fon Burg dobija dve stipendije - drzavnu od Ministarstva prosvete, i drugu od Telekoma Srbija uz brojne nagrade kao sto su smart telefon, laptop i dr. Sve zaostale drzavne stipendije su mu isplacene.

Mi, gradjani Srbije, mu placamo basnoslovno skupa putovanja svuda po svetu na kojima stice dragoceno iskustvo i znanje na takmicenjima. Obisao je preko 20 zemalja po vise puta.
Zasto Srbija daje stipendiju onome ko otvoreno prica kako ce da ode, i jasno je da se nece vratiti?! To je nepravda prema talentovanoj deci koja ostaju ovde.

Zasto skolujemo ljude za tudje zemlje?! To niko u svetu ne radi.
Srbija nije prazna livada, a matematiku je naucio od srpskih profesora i nista ne bi postigao bez pomoci drzave.
Vuk je zapisao izreku:"Koja ovca svog se runa stidi, onde nije ni ovce ni runa."

susjed

pre 12 godina

Da je Tesla ostao ovde...
(jovan, 11. decembar 2011 14:59)
Lijepo je kititi se Nikolom Teslom na svakome koraku, od beogradske zračne luke do novčanice od, ne baš prevrijednih, stotinu dinara, no to prisvajanje Tesle postaje prilično smiješno kada netko u Srbiji danas kaže: "Da je Tesla ostao ovde...". Naime, valja podsjetiti, kako američki znanstvenik podrijetlom iz Hrvatske, k tome još i srpskoga roda, kako je jednom i sam rekao, Nikola Telsa, nikada nije nogom stupio to srbijansko tlo. Dakle, Tesla je bio "ondje", ali nikako ne "ovdje".

Vladimir

pre 12 godina

"jer smatra da je obrazovanje kvalitetnije u razvijenim državama."

Znaci svejedno je planirao da studira van zemlje.
Tako da uopste nije bitan odnos drzave. Mi smo mala zemlja i uvek ce negde tamo biti bolje, cak i kad Srbija postane normalna drzava.

Duki

pre 12 godina

I treba da ide... Ova drzava se divi jedino teniserima, koji lupaju lopticu i trpaju pare u svoj dzep, a nikakvu korist nisu doneli covecanstvu. Srbija ima para za Kosovo, barikade, duple plate, funkcije i slicno, a ove genijalce tretira kao gradjane drugog reda. Teodore, uzivaj u svojoj genijalnosti i ne vracaj se ovamo, gde se ceni samo glupost.

Srbija

pre 12 godina

Hajde decko, pridruzi nam se, nama, visokoskolovanima, koje je mrska Amerika primila a Srbija jedva cekala da nas se otarasi. Njen gubitak, americki dobitak i tvoj spas iz te bestragije zvane

fak d sistem

pre 12 godina

Svaka njemu čast, ali ne znam zašto se buni. Pa ima još mnogo talenata u ovoj zemlji koji vrede toliko ali nisu medijski eksponirani i ne finansira ih NIKO! Pomenuti momak prima stipendiju grada Beograda koja iznosi 15000 mesečno (slučajno znam, pošto je i ja dobijam) a, kako vidim, prima još neke dve stipendije (neko je ranije napisao to u komentaru). I šta se onda žali na državu? Neki ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem pa ipak svoju genijalnost uspevaju da polažu svima. I niko o njima ne piše članke. I niko im ne plaća kotizacije za međunarodna takmičenja. I ne žale se, nego rade, jedu 'leba i jezika da bi mogli da plate sebi takmičenja. Šta oni treba da kažu?

dušan

pre 12 godina

Veruj mi da trenutno imam mnogo više problema od toga da brinem gde ćeš nastaviti školovanje. To je tvoje pravo i izbor i ne znam zašto bi to bila vest za nas obične smrtnike koji moraju da prežive ovu zemlju. Pa ipak mislim da je ovo još samo jedan način da se iz iscedi nešto iz suve drenovine, odnosno dobije od Srbije a ti ćeš i tako jednoga dana pre ili kasnije otići odavde i zaboraviti na sve muke i delićeš nam lekcije iz belog sveta.

Sergije

pre 12 godina

@" a matematiku je naucio od srpskih profesora"

Jes, kako da ne, dok se nije sreo sa srpskim profesorima, bio je glup ko lonac, a onda se prosvetlio. Pre ce biti da su srpski profesori mogli nesto nauciti od njega.

bogi

pre 12 godina

Ajd sretan put, puna Srbija zamene teza. Zamisli molim te on je super talenat pa može da kritikuje. Šta je sa hiljadama onih koji su otišli tiho?

pilula

pre 12 godina

od nekog ko je prosao taj put i ko se nagledao generacija talenata kod nas koje su odlazile u svet, jedan dobronameran savet: dragi teodore, upisi matematiku kod nas, zavrsi je za 3 godine, dobro nauci i imaj dobar prosek, idi na letnju skolu na weitzman-ov institut u izraelu. TEK PO DIPLOMIRANJU se prijavi na cambridge part III kurs iz necega sto ti bude interesantno, i tek onda radi doktorat na prinstonu/kembridzu/oksfordu/gde se vec dobro radi matematika koja te zanima. po mom iskustvu, svi koji su osnovne studije radili preko IZ MATEMATIKE su manje-vise inferiorniji nego oni koji su osnovne studije uradili ovde.

Postoji još nešto

pre 12 godina

Ne zivi se od parole Kosovo je Srbija. Naravno da će da ode. Nije on za Srbiju. Previše je pametan i hoće da studira, i da radi, a ne da zamajava mase.

mika elektrika

pre 12 godina

Nikola Telsa, nikada nije nogom stupio to srbijansko tlo. Dakle, Tesla je bio "ondje", ali nikako ne "ovdje".
(susjed, 11. decembar 2011 19:18)

Dragi hrvatijanac, Tesla je bio ovdje, juna 1892. proveo je dva dana u Beogradu, na "srbijanskom" (kako mrzim taj izraz) tlu. Manje zlobe, vise obrazovanja!

...

pre 12 godina

mnogo je genijalan. stipendije sa srednjoškolce se dodeljuju na osnovu uspeha u školi i novčanim primanjima. znači oni koji jedva sklapaju kraj sa krajem ne treba davati školarine jer nisu genijalni !?

Jure

pre 12 godina

Herr von Burg treba doci u Njemacku gdje samo negovo prezime otvara vrata a kad se Adelige prezime josh upari sa njegovim intelektom...samo nebo je granica.

Pametni

pre 12 godina

bar je posten, nije pokupio sve moguce stipendije, dodatke, odskolovao se dzabe, iskoristio medijsku pompu, i onda naprasno 'shvatio' da srbija nije za njega

podrska

pre 12 godina

bezi iz ove uzasne zemlje sto pre i sto dalje, tamo gde ce da te cene i gde ce da ulazu sve zbog talenata koje imas. ako ostanes samo ces se nervirati jer se ovde samo cene poluobrazovani partijski kadrovi a talenti se saplicu na svakom koraku zbog ljubomore i bojazni za svoje pozicije. posle tadic zna da se slika sa uspesnim pojedincima i da izgovara "svaka cast" a kad treba da se daju pare onda nema... sram ga bilo...

jovan

pre 12 godina

Nedavno sam Te sreo. Na ulici, ispred gimnazije, sa drugom si pricao o predstojecem takmicenju. Fin, uljudan mlad covek. Pametan. Mnogo. Tvoje nagrade to dokazuju. Zacudilo me je da nemas obezbedjenje. Ova zemlja cuva olos, pa i od mog novca, a ne darovite koji su buducnos i spas za sve. Idi, uradi najbolje za sebe. To ce biti dobro i za covecanstvo. Posredno i za Srbiju.
Da je Tesla ostao ovde...

Vesna J.

pre 12 godina

@ Susjed


1)
Tesla je bio u Beogradu 1892.g., a kustos beogradskog muzeja s njegovim imenom, Bratislav Stojiljković, objavio je rad „Tesla u Beogradu" gde je proučavao čak i red vožnje železničkih vozova iz 1892. godine.
Višegodišnjim istraživanjem dokumenata do kojih je mogao da dođe, Stojiljković je rekonstruisao svaki minut koji je tada već slavni naučnik proveo u srpskoj prestonici.

– Profesor Velike škole i rektor Beogradskog univerziteta Đorđe Stanojević pozvao je Teslu u Beograd, a pet-šest godina kasnije na našim prostorima su sagrađene prve hidrocentrale koje su radile na njegovim patentima, poput Nijagare – podseća Vladimir Jelenković, direktor Muzeja Nikola Tesle.


2)
- Klanjam se, Ekselencijo!
- Moja je titula viša - upozori ga Tesla
- Visočanstvo? - promuca portir
- Još viša - kaže Tesla
- Veličanstvo? - jedva izgovori portir
- Još više - kaže hladnokrvno Tesla
Tu već portir zanijemi, jer veće titule nije znao.
- Ja sam Srbin - rastumači mirno i dostojanstveno Tesla.

Navedeni dijalog se te iste godine vodio između Nikole Tesle i portira hotela De la Societee d' Encouragement u Parizu, 19. februara 1892. g., gde je održano predavanje zajedničkom skupu Francuskog društva za fiziku i Međunarodnog francuskog društva električara. Prethodno je održao predavanje u Udruženju elektroinženjera Velike Britanije u Londonu 3. februara i ponovio predavanje članovima Kraljevskog instituta Velike Britanije 4. februara 1892. god.

nisam genije ali nisam ni glup

pre 12 godina

Svi koji nesto vrede odlaze iz dembelije zemlje sporta i razonode.
Ija sam otisao pre osam godina misleci da cu se vratiti kada naucim nesto na zapadu. Naucio sam da u civilizovanom svetu politika nije na prvom mestu, a ni tenis ni veliki brat. Ne samo da mogu da zivim od sopstvenog znanja, vec je to moje znanje i cenjeno. I ne znam ko je premijer zemlje u kojoj zivim, niti znam koliko poslanika ima njihov parlament, ne znam posto me ne interesuje.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Хода стопама Миланковића и Цвијића. Нека оде, нека научи и затим нека нас води.
п.с. Обрадовић затечени...

Pobesneli max

pre 12 godina

Nazalost, nismo culi drugu stranu. Sta je to sto je dobijao ovaj mladi talentovan covek a sta je on ocekivao. Srbija je siromasna zemlja i nikad nece moci da mu pruzi nesto sto ce moci neka mnogo bogatija zemlja. Price tipa " znanje je najvece bogatstvo " su tacne ali u nasim uslovima i prilicno demagoske. Svi mi to znamo ali gde cemo pre da "damo" kad je svima potrebno sve.

SVESTAN

pre 12 godina

Pa, da si se uhvatio reketa(tenisa), imao bi cak i "narodno veselje" ispred skupstine, a i predsednik Tadic bi te pozdravio sa "tri prsta"(kao na Vimldonu)!
Ovako, kada si "samo genije" i to matematicki, ti u ovoj zemlji nisi intereszntan!
Decko, ovde su interesantni TENISERI, VATERPOLISTI, ODBOJKASI, PEVALJKE(muske i zenske), pa cak i PROPALI FUDBALERI, ali ti...NISI!!!
Nisi, jer u ovoj zemlji se vecina PLASI ZNANJA, U DRUSTVU SI SMARAC...
Tvoj "jezik" retko ko razume, a i ti ne znas "njihov vokabular", koji se sastoji od "magicnih reci", BRATE, EXTRA, OPUSTENO.... i to je sve!!!
Ako imas gde, BEZI!!!

Yes you can!

pre 12 godina

"Osamnaestogodišnji matematički genije Teodor fon Burg nije zadovoljan odnosom države prema talentima i ozbiljno razmišlja da studije nastavi u inostranstvu." Dragi mladicu, nemas ti sta da RAZMISLJAS da li ces da odes iz Srbije. To je resena stvar ako imas imalo mozga. Ti treba da RAZMISLJAS kuda ces da odes, odnosno ko ti moze pruziti najbolje uslove. U Srbiji se 'leba neces najesti, ni danas, ni dok studiras, a pogotovo kad zavrsis studije. Mlad si, ceo svet je tvoj, gde god da odes, prilagodices se. Nemoj gubiti vreme, ono se vise nikada nece vratiti!

Aleksandar

pre 12 godina

Idi, i ne okreci se i ne daj da te iko ubedi u suprotno. Tesi se cinjenicom da ce te za 100-ak godina svojatati ovo ovde krdo kao da su oni odgovorni za tvoje uspehe. Kao sto danas svojataju Teslu. A da je i on ovde ostao ne bi dogurao dalje od seoskog ucitelja. Tako smo se mi oduvek odnosili prema pametnima.

Drug iz OOS

pre 12 godina

Teodore,idi i nateraj ih da im pripadne muka svaki put kad o tebi cuju na televiziji!Zelim ti da se ostvaris kao naucnik i kao covek i zahvaljujem ti se sto si uprkos svojim mogucnostima pokazao nivo patriotizma kad si razmatrao da ovde ostanes.Na moju veliku zalost nasi talentovani vrsnjaci mahom idu iz Srbije i ja cu uskoro tim putem,ali ne shvatam ljude koji Srbiju referisu recima ova zemlja,ne spominjuci joj ni ime.
Bezi iz ove zemlje,sta ces u toj zemlji?Nije to tamo neka zemlja!To je nasa Srbija i nije ona kriva sto su svakakvi dosli na vlast.Oni ce proci, a Srbija je vecna.Teodore nadam se da ces jednoga dana kada budes najbolji svetski matematicar da se setis svoje zemlje i da se vratis u nju,ja znam da ja hocu.Sve najbolje druze,samo hrabro,verujem da je cela Srbija uz tebe,osvetlaj nam obraz!

Miki BG

pre 12 godina

Dragi Teodore, uvek se radujem uspesima naših učenika, studenata, svih naših gradjana na našoj i medjunarodnoj sceni. Radujem se civilizacijskom napretku, bez obzira iz kog kraja sveta dolazi... Tvoja darovitost je velika. Nemoj je olako ispustitit ili nedovoljno iskoristiti. Znam da si sa razlogom nezadovoljan zbog nekih postupaka ovde, ali ti ipak preporučujejm isto što i nik "pilula". Oslabljeno je naše školstvo, ali još uvek nismo za odnacivanje. Zar uspesi koje postižeš i ti i tvoji drugari nisu najbolji primer toga. A, onda - u svet na dalja usavršavanja, pa jednog dana ponovo u Srbiju... Želim ti puno sreće i uspeha, kako u ličnom životu, tako i u školovanju i stručnom usavršavanju, da zaista postaneš genije - ravan Tesli, Pupinu, Milankoviću...

Ljiljana

pre 12 godina

Dragi Teodore,
pratim tvoja dela, jos od osnovne skole, kad ti je izmakla nagrada/novcana/kao potkrala se administrativna greska zbog godina, nije srednoskosli nivo.Tebi zelim gde god da odes sve najbolje, a ti Srbijo, srami se, a ti Teodore, dobro razmisli o povratku, od patriotizma se na zalost ne zivi.

probudite se!

pre 12 godina

Kakvo cudo, bas sam sinoc pominjao ovog decka u slicnom kontekstu.. Pogledajte odnos drustva uopste prema ovakvo pametnim osobama, na televiziji samo vidite neke ljude sa dva razreda osnovne u kojekakvim programima real-time sadrzine, polupismene politicare(dzaba kupljene diplome), neke pevaljke i zabavljace sa forama od pre 20 godina.. A nikada necete videti nekog ovako pametnog, tj vidite ih al tek kad je kasno.. Matematicare, fizicare, i hemicare nam odlikuju strane drzave, stipendiraju i naravno na kraju zbrinjavaju.. I sta cete kad sve iole pametno ode odave, a milioni nesposobnih ostanu i nema ko ni malo da pogura napred, plata od 200 eura ce vam biti vrhunac cak i u upravnom odboru..

Sheldon

pre 12 godina

Pozdrav fon Burgu!!!!!!

Zelim ti svu srecu prijatelju i polako cemo mi za tobom.
Voleo bih da doprineses covecanstvu!
bar si mene motivisao da radim i ucim vise...

Sve najbolje sjajan si neguj svoj talenat idalje i budi dobar covek..

Badi

pre 12 godina

Jos od prvog pominjanja imena ovog mladog genija pratim njegove nezabelezene uspehe.

Najbolji ucenik u istoriji Matematicke Gimnazije, osvajac nebrojenih medalja po svetskim takmicenjima i neosporivi patriota, sa zaljenjem sam dozivljavao da svako pominjanje njegovog imena u siroj javnosti bude docekano kao da pricam o nekom strancu. Koliko bi prosecan laik krivio nezainteresovanu vlast kod koje vaterpolisti i pevaci dobijaju gradke funkcije a ovakvi geniji tapsanje po ramenu, toliko za njegovo usporavanje nesumnjivog uspona krivim i medije koji su marginalno u rubrikama zanimljivosti ili neprimetnim klipovima jedva pominjali njegovo ime.
Kada bih ljudima pomenuo fon Burga, svi su mislili da pricam o nekom strancu. Nazalost, pkasim se da ce bude li otisao u neosporno bolje uslove van nasih granica to i postati.

Hvala mu na svim pobedama na kojima je nosio zastavu svoje zemlje i zelim mu najiskreniji uspeh u zivotu.

bezimena

pre 12 godina

Ovog odličnog mladog čoveka čeka izuzetna budućnost u nekoj sredini koja CENI PAMET!

Neka ti je sa srećom sine, i ne okreći se!

Profesor

pre 12 godina

Mladi čoveče treba da slušaš najumnije glave ove zemlje i ako je Ministar prosvete i profesor na Megatrendu stajao iza akcije: " Završi Megatrend i pali odavde", to učini i ti. Samo nemoj da se srozavaš na taj nivo da studiraš tu večerinku već pali na Kembrdž ili Oksvord! Sa srećom i pošalji im razglednicu sa natpisom "Zbogom žohari!".

Чај од Фећфица

pre 12 godina

Kaze dobri Dostojevski „Tajna čovečjeg bića nije u tome da živi, nego zašto živi“.
Ako nam svi sto vrede odu,kome ostavljamo Srbiju?

Marty McFly

pre 12 godina

Decko je zaista sjajan ali sacekajte malo.Jedna stvar je biti genije a druga stvar je uciniti nesto da se pomogne svojoj zemlji.Ovo sto prica mladi matematicar je u redu ali ako je istina da on prima 2 stipendije i placena putovanja za takmicenja onda izvinite ali sta on hoce vise? Mi smo mala zemlja, siromasna i naravno da ne mozemo imati iste resurse kao sto imaju Nemacka, SAD, itd.U ovoj zemlji imate ljude koji prezivljavaju sa 10.000 dinara mesecno, doktore nauka koji rade na pijaci, a decko trazi jos privilegija?

Jos nesto vezano za ta takmicenja.Iako je veoma lepo videti da imamo toliko talentovane dece ali ja mislim da tu ima i dosta marketinga, kako od strane Matematicke Gimnazije tako i od strane drzave.To sto je neko osvojio stotinu medalja je vrlo lepo za njega ali to ne znaci da ce ovoj drzavi sutra biti bolje zbog toga.Moj najbolji drug je isto osvajao dosta medalja na takmicenjima, primao stipendiju, zavrsio faks u Srbiji a sa 28 doktorirao na MIT-u u Americi.Danas on radi u finansijskoj instituciji u Americi za 200.000$ godisnje a Srbija od njegovih kvaliteta nece videti nista, makar imala standard ko Slovenija, jer on ne planira da se vrati.

kraja

pre 12 godina

...brate idi u tu englesku, mlatni nekog frajera u pub-u i ima da te otkupimo odm' za milion-dva, kol'ko treba...
...posle ce te provedemo kroz zoo-pardon skupstinu i onda se bavi cime 'oces, moze i ta matematika, sta nas briga...

Зоран

pre 12 godina

Ма јок, нека остане у Србији да му полтрони командују, улизице одређују судбину и идиоти му се дописују на радовима.

g4

pre 12 godina

Nasi politicari se vise hvale time kako su u skoli bili "likovi" a ne nekim narocitim uspesima u ucenju. Logicno je da oni nemaju sluha za talente, jer oni to nisu svakako bili.

neko ko je prekasno otisao

pre 12 godina

idi sto pre iz stradije na neko mesto gde ce te ceniti zbog talenta.

u stradiji ces sluziti samo da se povremeno neki politicar slika uz tebe i pripise sebi tvoje uspehe.

političari su naše blago, oni nikada neće otići

pre 12 godina

Otiš'o je svak ko valja,
neki vani, a neki ka nebu,
ostala je samo fukara i raja,
i mi s njima, na bijelome 'lebu.

MunzeLjux

pre 12 godina

Vodja crvenih kmera Pol Pot je bez milosti ubijao cve stanovnike Kambodze koji su od obrazovanja imali vise od osnovne skole.Ponekad mi se ucini da bi taj monstrum nasao verne sledbenike medju nekim srpskim politicarima.

bobo

pre 12 godina

Mladi covek želi u najbolje moguće skole. To je razumljivo i OK.
Peoblem su mi komentari. Opste je mesto istih da "najboljima, ako su najbolji, nikako nije mesto u Srbiji".
Skromnost? Defetizam? Ili jos nesto gore.

ostao

pre 12 godina

Ма јок, нека остане у Србији да му полтрони командују, улизице одређују судбину и идиоти му се дописују на радовима.
(Зоран, 11. decembar 2011 15:22)

Gorko sam se ismejao. Razlog-iz ličnog iskustva to mogu potvrditi.

branko

pre 12 godina

Naravno da treba decko da ode iz srbije, pa nece valjda da mu profesor bude ministar Obradovic ili neko njemu slican,koji je do zvanja profesor dosao po politickoj liniji.

samo napred

pre 12 godina

Kako god odlucis Teodore, imas nasu podrsku. Najodgovorniji si prema samom sebi. Ti najbolje znas sta je najbolje za tebe. Ipak je u ovoj drzavi ostalo i nesto malo nas, za koje ste vi koji ste obrazovani i talentovani, za nas heroji. Za razliku od veceg dela nacije, kojima su sportisti i pevaljke heroji.

Ant

pre 12 godina

Bježeći pred svojim dušmanima u Atini veliki Platon je zapisao "DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO !skromno dodajem visokorazvijene i uređene zemlje za relativno male pare dobijaju visokokvalitetnu "sivu masu".A nama šta ostane?!

boban

pre 12 godina

Bravo Teodore,svaka cast za uspeh i za odluku.Kad vidis da gori od tebe bolje prolazi pored pametnih roditelja,naravno da ti dodje da odes iz zemlje gde se jos uvek ceni znanje.Zato je nama i ovako,kad vidis i ko ti vodi zemlju.Puno srece ti zelim od srca.

игор

pre 12 godina

Бајке да на крају понајбољи остају више не пролазе. С тамне стране глобуса боље се види да најбољи одлазе. . .

Obrenovic

pre 12 godina

"Vodja crvenih kmera Pol Pot je bez milosti ubijao cve stanovnike Kambodze koji su od obrazovanja imali vise od osnovne skole.Ponekad mi se ucini da bi taj monstrum nasao verne sledbenike medju nekim srpskim politicarima.
(MunzeLjux, 11. decembar 2011 17:35)"

I nazalost ne samo medju politicarima, vec i medju njihovim glasacima i medju komentatorima na ovom sajtu. Pogledajte samo broj zlonamernih komentara kojim se ili minimizuje ova vest - koja je kao deo cele price o odlivu mozgova OBJEKTIVNO TRAGEDIJA za srpski nauku i kulturu uopste - na principu "sta ja da citam o nekom matematicaru kad imam svojih problema" (na sta je odgovor naravno sto komentarisete na sajtu, a ne resavate svoje probleme). Alternativno, zamera se fon Burgu sto je javno rekao nesto sto hiljade mladih ljudi "koji su otisli tiho" misle. Pa svaka mu cast sto je to rekao! Naravno da je jedino moralno ukazati na stravicnu cinjenicu da imamo najmanji broj visokoobrazovanih kadrova u Evropi - a od toga je stravicnija samo cinjenica da je toliko polupismenih i mediokriteta SRECNO zbog toga...

knez

pre 12 godina

Da se ne palimo, svako ko ista radi u zivotu je prolazio kroz periode odrastanja kada se jednostavno prevazidje mesto, skola, drustvo, firma, sta god. I tada se menja sredina. E, tako je i Teodor dostigao svoj vrhunac na nasim skolama i jedina normalna odluka je da ode negde gde moze bolje i vise. Moze on da ima koliko god hocete stipendija i pomoci od drzave, on je prosto prerastao ovaj sistem i mora otici dalje ako nece da stagnira. Nas skolski sistem mu to nesto vise ne moze ponuditi, da se ne lazemo.