Petak, 09.12.2011.

22:17

Dežer: Očekivalo se više od Srbije

Srbiji treba odati priznanje, ali stoji da nije ispunjeno sve što se od nje očekivalo od pozitivnog mišljenja EK do odluke Evropskog saveta, kaže Vensen Dežer.

Izvor: B92

Dežer: Oèekivalo se više od Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

opet greska u koracima

pre 12 godina

Već dvadeset godina Evropa pravi grešku za greškom kada je Srbija u pitanju. Očigledno je da je uslov svih uslova Kosovo. Shvatite, Srbija se neće odreći svoje teritorije da bi dobila članstvo. Možda je EU ovde našla istomišljenike, ali oni nisu većina. Većina smo mi koji svoju decu vaspitavamo da znaju da ćemo se jednog dana vratiti na Kosovo, da li će to biti za 5, 10 ili 30 godina, nije bitno.
Najveća greška Evrope je cena neulaska Srbije u EU. Za EU je skuplja Srbija nečlanica nego Srbija članica. Odluka koju je EU juče donela pokazala je da za Srbiju važe neki drugi kriterijumi, politički i ucenjivački. Osnovni standardi za sve države su bili ekonomski, ali taj standard za Srbiju ne važi, jer bi tada Srbija bila ispred Rumunije i Bugarske....
Mi znamo kako ćemo bez vas, uvek ćemo biti komšija koji pravi buku, a nisam siguran da vi znate kako ćete bez nas.

bojan

pre 12 godina

ma sta trazimo u eu...nista bolje necemo ziveti nego sada.Dosta nam je vise nemacke...to je kao da cekamo u redu da udjemo na vrata na kojima ceka gazda sa sekirom u ruci...ali mi i dalje hocemo da udjemo zato sto se sekirdzija zove eu...dosta vise ljudi,smanjite vise lopovluk i bice sve ok

Mario Bros

pre 12 godina

Njegovo je pravo da ocekuje vise ili manje. Nasa je obaveza da probamo uvek prvo manje, pa ako ne ide, malo vise i tek na kraju da uradimo sve. Nismo bogati i mocni da bi platili svaku cenu bez cenkanja. I zaboraviti treba rec inat. Obrisati je iz glave. Nista dobro ne moze da donese slabijem inat, vec da od sebe napravi jos vecu zrtvu i strada vise. Pobedimo upornim radom i promisljenoscu.

muka mi licemera

pre 12 godina

Muka mi je EU licemera. Sponzori albanskih nacosha su uvideli da ne idu dobro stvari oko legalizacije te albanske tvorevine na Kosovu. Nema clanstva u UN, nema clanstva u medjunarodnim organizacijama, dzaba i ona komedija sa MSP-om, cetiri godine su prosle od samoproglasenja... i onda preostaje da se Srbija ucenjuje. Da nije bilo barikada, izmislili bi nesto drugo. Vrlo jednostavno. Dosta je zalosno sto je Nemcima bitnija ta albanska krimi-naci "tvorevina od razvoja Srbije. Sto se mene tice... neka se nose ovi iz EU u tri...

vasilije knezevic

pre 12 godina

"PLACI VOLJENA ZEMLJO".Da bi postala dio EU mora da postanes ono sto nijesi, ono nesto-nista
bez glasa i imena.Konacno su se hitlerovi i napoleonovi snovi ostvarili,negdje iza kulisa .
Mozda je 27 mart jos uvijek daleko?
vasilije 09 dec.2011

?

pre 12 godina

ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ...!!!
Надам се да ће ипак се дозвати памети неко из власти да не наседне на ове приче. Шта све овај човек ради... невероватно, недопустиво.

Alex

pre 12 godina

@(Lola, 9. decembar 2011 23:26) Skoro nisam procitala ovoliko razloznih komentara na temu Kosovo/EU na jednom sajtu, kao danas ovde.... Uopste, ali uopste ne verujem da je Kosovo jos jednina stvar. Nekako, osecam da mi je blago zlo od tolikog licemerja.

A ja skoro nisam pročitao toliko iracionalnih komentara, u kojima se ističe bes, INAT (na koji uvek računaju destruktivni političari) i nejasne slutnje da će EU nam "oteti" još svašta (?) posle Kosova.

Šta je razložno u tome da neko iz inata sada "ne da" Kosovo, a do juče je bio spreman da da? Besmislice.

menjam smer

pre 12 godina

I ko ono rece da se trud isplati? Ocekujem neku partiju da ponudi realnu alternativu i strategiju za buducnost Srbije osim Evropske. Mislim da ce dobro proci na sledecim izborima. Bio sam za podelu Kosova ili neku zamenu za Srpsku ili barem nesto da izvucemo posle svih ponizenja, ali sada bre ponos i inat je proradio, i nedam ni metar svog!

Milo

pre 12 godina

Jedini uslov je da reshimo pitanje siromashtva, dugova i korupcije. Da smo mi bogatiji svi bi nam mogli,,,
Kako pokojni Djindjich jednom reche, Dedinje moze sutra u EU iako je leglo zla na Balkanu.
Hvala

lala

pre 12 godina

ta ne zeeesti se narode, niko te tamo ne tera. to je ono 'ko oce, oce, ko nece ne mora'.

eto ja i dalje zestoko ocu, sta god vi ostali teli.

Miki

pre 12 godina

Zivim u EU i Srbija je totalno nebitna zemlja za EU, dok vecina ne zna ni gde se Srbija nalazi na geografskoj mapi.Ranije je FK Crvena Zvezda sirila sliku o nama a usled ratova smo izgubili i fudbal.Kod nas postoji iskrivljeno misljenje kako smo Centar Sveta i kako se sve oko nas vrti a kad odemo preko, ukapiramo koliko smo nebitni.Nemamo nikakav marketing u Evropi, mozda nas KK Partizan i Djokovic trenutno najbolje reklamiraju a ostalo ne postoji.Sumnjam da cemo ikad uci u EU, jer na nas gledaju sa potcenjivanjem a kada neko jos trci i lomi noge, onda vas jos vise gledaju sa potcenjivanjem a to je i logika neka realna, kao kad muskarac trci oko devojke, koja mu nece odgovoriti na ljubav kada vidi da previse trci.Srbija treba maksimalno da se koncentrise na dovodjenje EU kompanija u Srbiju, smanji poreze maksimalno, finansira svako radno mesto koje EU kompanije otvore i to je najace trenutno oruzje koje Srbija moze da upotrebi, obzirom da joj to daje veliki kredibilitet u EU a usput i jedan moderan fudbalski stadion, koji bi bio prepoznatljiv u Evropi, dobro bi nam marketinski dosao.
Marketing je danas najace oruzje i treba poraditi malo na tome.

predrag

pre 12 godina

Neki kazu da nam ne treba EU, neki da nam treba, sve ja to postujem al mislim da nam treba zbog trzista, a nije nama Tadic kriv il kurta il murta, mi smo krivi jer dozvoljavamo da imamo tajkune u zemlji, korupcija je visoka i ljudi samo srljaju u Beograd. Ajde da se malo promenimo, da malo vise radimo, da pocnemo da se bavimo proizvodnjom hrane i vrsimo pritisak na vlast da se donesu i primene zakoni protiv orupcije i tajkuna. I jos jedno, milijarde su odnete iz zemlje devedesetih, a mi i dalje cutimo i cekamo da ih neko nadje, ajmo na ulice pa da vrsimo pritisak na vlast da se to nadje, il da recimo platimo 1% nekim stranim bankarima da nam ih nadju ako vec mi ne mozemo, nasli bi ih za mesec dana. Al mi smo zatvoreno drustvo i ako su nam sankcije skinute odavno.

Грчански Деспот

pre 12 godina

Ovo je kao onaj vic o Pirocancu kad kaze sinu "danas za malo da ti kupim NIKE patike".
Okrenimo se sebi vreme je i hajmo na izbore milim Vas.

Dejo77

pre 12 godina

U prevodu,ocekivalo se priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Srbije,posto je valjda sad i vrapcima jasno da bez toga nema statusa kandidata.

richie

pre 12 godina

Sta kaze Premijer Engleske_NIKADA necemo pristupiti evro-zoni.NIKADA necemo odustati od SUVERENITETA. kao sto moraju zemlje,kako bi pristupile fiskalnoj uniji... kraj citata!

Miroslav iz Hamburga

pre 12 godina

Barikade su najbolji primer. Mi se prvo inatimo, a posle, kad smo pukli, popustamo! Zasto ne odmah? Zasto stalno sami sebe kocimo bez veze?

marko

pre 12 godina

(double keks, 9. decembar 2011 22:27)
U potpunosti se slazem.Nedam i tacka.Snacicemo se mi i bez njih,kao i svih ovih godina.Ako nas ne zelite u redu,dovidjenja prijatno...

bez imena a i mozga

pre 12 godina

Gospođa Merkel je čim je došla na vlast izrazila želju da Hrvatska bude poslednja zemlja koja će ući u EU pre jedne dugaaačke pauze: http://www.dieeuros.eu/Merkel-vs-Steinmeier-In-ihrer,3168.html?lang=fr (ovo je izveštaj iz 2007. kada je pokušavala da se izbori za 2. mandat). Osim toga velike simpatije svojih birača je pobrala izjavama, da što se nje tiče Turska nikada ne treba da uđe u EU, jer, između ostalog i nije tipična evropska zemlja, već azijska - ona je izmislila da se Turskoj ponudi "privilegovani status". E sada, ako raznim pljuvačima to nije dovoljno da shvate da ta žena neće da Srbija uđe u EU, a može joj se, čak joj se i isplati jer i za to, dobija glasove svojih birača, onda mi je stvarno žao...

zodiac

pre 12 godina

Pa ovo mora da je neki drugi Vladimir LDP! Da mi je neko pricao da cu njemu za bilo sta sto ikad napise dati plus, krstio bih se levom i denom, iako sam ateista.

Miki VAGA

pre 12 godina

Bilo bi dobro kada bi se srpski narod probudio. Dosta je bilo spavanja. U Srbiji postoje samo politicari koji su tu ulogu stekli ko zna kako. Ne postoje drzavnici i oni koji bi sakupili dovoljno hrabrosti da pokazu i narodu i svetu da misle najbolje svojoj zemlji. Stalno pokazuju kako im je najvaznija partija kojoj pripadaju i koja je, gle cuda, stalno u trci za vlascu. Jedni govore o evropskoj uniji kao nekoj tvorevini koja zeli da nas proguta. Drugi govore kao da je to tvorevina koja ce nam doneti med i mleko. Treci nisu jos definisali sta je to tvorevina. Skoro i da nema politicara koji govori o standardima i vrednostima koje ce zaustaviti korupciju, namestanje tendera, partizaciju, kradje iz budzeta. Nema takvih politicara u Srbiji. Postoje samo oni koji svaki poraz retoricki pretvaraju u pobedu. Pobedu cega. Pobedu nesposobnosti da se suprotstave sebi. Da sebi kazu kako nisu bili sposobni da narodu pruze sansu. Da deci Srbije otvore put u zivot i odrastanje. Hoce li ti isti politicari, kad ostare, moci da objasne deci zasto su kriminal i licemerje najvece srpske vrednosti. Da li ce znati da im objasne zasto drzava nije kaznila sve ministre na visegodisnju robiju zbog krsenja ustava jer su nekom Miladinu Kovacevicu, kriminalcu, omogucili da ostane zasticen. Zele li danasnji politicari da nam jos jedna generacija bude zatrovana kriminalom. Ne, ovo nisu nasi politicari. Ovo su politicari koji su u ovu zemlju dosli da je satru. Da uniste srpski narod. Ne samo danasnju generaciju, vec i nekoliko generacija posle. Da ih zatru licemerjem. Umesto sto likujete nad upropastenom prilikom, gospodo iz vlasti i opozicije, bacite nekoliko atomskih bombi na Srbiju i tako nas unistite jednom za svagda.

Bora

pre 12 godina

Ne razumem,ako je Tadic rekao da nikada necemo priznati Kosovo zasto se sa UN ta problematika prebacila na EU,kada se zna sta oni o tome misle.Ako se htela podela zasto se to nije javno reklo i stalo iza toga.Ovako ostaje utisak da se mic po mic islo u smeru priznavanja celokupne teritorije AP Kosovo.Mozda bi to i proslo da nije Srba na severu Kosova koji su se odjednom nasli sa one strane granice.Sada je Srbija suocena da ne moze da bira jer sve je vec "odradjeno".

Bane

pre 12 godina

Pa dobro nista strasno ukoliko nastavimo razvijati dobre odnose sa Pristinom mozemo ocekivati da ce se nasi dragi susedi-KosovoMetohijci zaloziti kao clanovi Unije da i mi udjemo ali tad ce uslov biti dobri odnosi sa Novim Pazarom;)

uros

pre 12 godina

Misljenja sam da opet ispituju koliko srpski narod moze da izdrzi, koliko ga jos mogu ponizavati i koliko moze da bude ocajan u teznji za tzv. evropskom buducnoscu. Ukoliko nas ne smatraju prijateljima dokle ce nas uslovljavati na ovakav nacin i pitanje je ima li tome kraja? Zasto srljamo u ionako klimavu EU?! Pa, nece nam oni placati dugove koje smo napravili, nece nam oni spasavati privredu, vec cemo morati sami da zasucemo rukave i donositi prave odluke u pravo vreme! Sto se Kosova tice, mislim da smo i EU i Velikoj Albaniji,velikom prijatelju velikih sila, vec sad dali i vise nego sto smo sami hteli i to je nedopustivo! Nasi politicari bi vec jednom trebalo da pokazu zube i da imaju cvrsci stav prema nacionalnim interesima, jer ovo podilazenje EU ne vodi nikuda! Ne dajmo na sebe i vise ce nas ceniti!!!

Lajkovacki MIle

pre 12 godina

Pa dokle bre vise? Ja mislim da bi svi trebali da nabavimo po jedno kanapce, da se lepo svi obesimo e onda cemo sigurno ispuniti sve uslove za ulazak u EU !

zoran

pre 12 godina

Veliki analiticar i sinteticac Andric u romanu Travnicka hronika nedvosmisleno i zorno odslikava belosvetske konzule i njihov odnos prema lokalcima.
Tuzno; bila je to obavezna skolska lektira.
Zivot pise romane a mi citamo Zagora i Tex Vilera.

bezimena

pre 12 godina

Mi izgleda i ne znamo šta su uslovi za Srbiju?
(perun_u, 9. decembar 2011 22:34)

Mi, gradjani, ne znamo u celini, ali zna vlast koja manipuliše s nama dozirano nam, i zavisno od njihovog trenutnog interesa, saopštavajući samo delove agende, a i to lažno prikazujući. Ono što je NEDOPUSTIVO to je da vlast time zapravo prikriva sve ono što NIJE uradila da bi ispunila uslove, npr. rešavanje korupcije, problem blanko ostavki, finansiranje stranaka, javni tenderi itd. itd.

NI JEDNA DEMOKRATSKA VLAST NE SME DA LAŽE GRADJANE, i ova je izigrala naše poverenje.

Zato sam za PREOKRET!

mirko

pre 12 godina

Dežer nije želeo da otvoreno kaže da se od Srbije traži da odustane od Rezolucije UN 1244, ali to se moglo zaključiti. Jedan komentar naglašava pametan istup T.Nikolića, što me mnogo iznenađuje, jer ta njegova diskusija bila je prostačka i svako normalan bi se postideo onog što je on rekao. On nema stav ni o čemu osim vanrednim izborima, on smatra da su zahtevi iz Brisela legitimni, a problem je u Vladi Srbije, jedna tipična šibicarska politika.

djurdja

pre 12 godina

Albanija, Turska, BiH i Srbija nece nikada postati punopravni clanovi Evropske unije. To samo politickim slepcima nije jasno. Prve tri zemlje iz verskih razloga, Srbija ce da sluzi kao dokaz da prve tri udavace nisu u pravu ako taj argument ikad upotrebe u borbi za clanstvo u uniji.

Vera D

pre 12 godina

cuj, preterali sa optimizmom ! pa kad je ovde optimizma bilo previse...

ja mislim da mi najnormalnije treba da nastavimo sa svojim zivotima posle ovoga. tacka.

ana

pre 12 godina

Sta se vise palite na tu Evropu. Sta fali Turskoj. Po razvoju jos ce i da prestigne Evropsku uniju. Prestanimo da krademo, lencarimo, pametujemo, vec RADIMO,mozda se oni predomisle pa moljakaju nas. Mi smo u mnogo boljem geografskom polozaju Turske, i sta joj fali. Ali ljudi rade.

Lola

pre 12 godina

Skoro nisam procitala ovoliko razloznih komentara na temu Kosovo/EU na jednom sajtu, kao danas ovde. Da, razocarana sam u Evropu, vise nego u svoju drzavu! Stoneko rece - proradi u meni bes kada krenu ucene i kada tako ocito demonstriraju neprincipijelnost (citaj bahatost). To sto ce sve "naci" opcije ojacati nakon ovoga, plus sve ostalo sto ide uz to, bice im posle jos jedan argument da zatezu, ko zna do kada. Uopste, ali uopste ne verujem da je Kosovo jos jednina stvar. Nekako, osecam da mi je blago zlo od tolikog licemerja.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Zanimljivo, samo ono sto je Nikolic govorio (a jedini je rekao nesto pametno za nacin kako ova vlast pregovara sa Pristinom) niste preneli. Dezer je manje vise tamburao jedno te isto sto i uvek ponavlja, Cvetko otpevao svoju pesmicu koju su mu drugi napisali... Problem na koji je Nikolic ukazao jeste ono sto govori i Ceda Jovanovic, ova vlast se javno "gnusa" i odbacuje Ahtisarijev plan (jer nije "popularan" i "odnosi" birace), a ispod stola, na kojekakvim telefonskim sednicama, usvaja predloge koji su ne samo iz Ahtisarijevog plana, vec idu i korak dalje u korist Albanaca a na stetu Srba. Dovoljno je bilo da su prihvatili Ahtisarijev plan, sklonili barikade, i Vuk sit (kandidatura i datum pregovora), i ovce na broju (Srbi na Kosovu bi dobili veca prava nego sto ih tenutno imaju). I gde je onda bio problem? U floskulama i parolama, ocigledno. Gadna je ta seljacka "doslednost" jer to ustvari nije doslednost nego tvrdoglavost. Ako su jednom odbili Ahtisarijev plan, nece vise ni da razgovaraju o njemu, a kamoli da malo bolje i ispocetka razmisle o tome, hoce da budu "dosledni". A zbog te njihove "doslednosti" svi zajedno odosmo u provaliju, kao i one Kostunicine iz preambule. Mi smo zadrt narod, i to je nas najveci problem. U politici ne smes da podvlacis "crvene linije", govoris "ne", i moras da budes maksimalno fleksibilan, to je dobar politicar, to je politicar koji radi u korist naroda, sve ostalo je nesreca po narod koji ga ima. Tadic, nazalost, sve me vise podseca na "ublazenu" verziju Kostunice, i to mi se NIMALO ne svidja. Desice se neko vece sra..e... tek cemo da vidimo. Stej tjund.

Bacvanin

pre 12 godina

Smesni su mi ovi koji tvrde da uvek ima novih uslova. Uslov, sto se Kosova tice, je da se stvore normalni odnosi izmedju Kosova i Srbije.
Ne trazi niko od Srbije da prizna nezavistnost Kosova, jer su u EU shvatili da je to tesko izvodljivo, ali morace biti neke saradnje izmedju Kosova i Srbije, po pitanju diploma, policije, administrativnih linija (granica), zdravstva, pravosudja, i ostalih institucija.
Nije valjda da Srbija misli da ce moci da ignorise 2 miliona Albanaca i njihovu volju na Kosovu? Ili neko misli da ce vojska Srbije nesto da resava?
Srbija ima probleme, ali umesto da ih resava, zabila glavu u pesak, kao neki noj. To sto se ta pitanja odlazu, ne resavaju se, to nece znaciti da ce ta pitanja i problemi nestati. Albanci su u boljoj poziciji na Kosovu od Srbije, svidelo se to nekome ili ne. Srbija sve vise vremena gubi. Shvatio sam zasto smo izgubili prvih 20 godina. Prezalio sam ih. Zar sada zbog istog inata celom svetu trebamo da izgubimo jos 20 godina?

Miloš

pre 12 godina

Posle ovih 10 godina zavitlancija, tranzicije, koje kakvih kriza, obećanja i šta ti ja znam čega sve ne tačno da nam i sutra date da potpišemo ugovor o pristupu od mene imate na referendumu NE i ništa neće to promeniti. Ako sve ovo što je Srbija uradila u zadnjih 10 godina nije dovoljno da se dobije jedna pišljiva kandidatura koja može da traje narednih 10 do prijema o čemu mi onda da pričamo dalje. 10 godina zahvaljujući SSP EU plasira svoju rob i proizvode na naše tržište bez ikakvih nameta a mi na njihovo jedva da možemo da izvezemo kutiju šibica. Osim toga gospodo iz EU zar nije Kosovo posebna država, nezavisna? Pa vi ste je priznali! Zašto se onda Srbiji nabijaju na nos UNUTRAŠNJA DEŠAVANJA DRUGE DRŽAVE? To je problem države Kosova, zar ne ili je Kosovo ipak Srbija? Šta je od ta dva dajte se dogovorite već jednom? Hvala vam na dosadašnjem trudu da nam pomognete ali ste mi se, a verujem sada i velikoj većini Srbije, OGADILI za ceo život.

double keks

pre 12 godina

A vi iz EU mislite da cete nam ovim zagorcati zelju za Kosovom??? Ne znaju oni Srbe, ja tek sada ne zelim da im poklonim parce svoje zemlje. Niste me ubedili ni vi iz EU, ni Tadic, ni Nikolic, ni Dezer, ma niko. Manje vas zelim nego ikada pre.

Cope RAF

pre 12 godina

Znaci, ili EU ili Kosovo ? Bas lepo ! Meni je odavno jesno da je Kosovo izgubljeno ali u meni proradi inat kada mi neko postavlja ultimatum i bojim se da ce doci do referenduma povodom odlike kuda ce mo ici i vec vidim da ce europska orjentacija da izgubi podrsku.*&%^&$% ti inat !

evropejac

pre 12 godina

Ne zna se ko je smeshniji ovi nasi sto tvrde da smo zapravo dobili kandidaturu, ali sa zadrskom ili ovi evropljani sto pricaju kako su ovi novi uslovi zapravo oduvek postojali. Ono sto je gorka istina je da nas je Evropa prevarila, da smo mi kao jedna jako skromna zemlja, u uslovima najvece krize u poslednjih sto godina, ulozili ogromna sredstva u ispunjavanje raznih uslova i da nismo dobili kandidaturu. Vreme je da se politika uvlacenja promeni, jer je u Evropi ocigledno tumace kao politiku slabica koje oni mogu beskonacno uslovljavati.

Rade

pre 12 godina

Čekaj bre čoveče, pa zar nisi samo pre dva dana izjavio da Srbija sigurno dobija status kandidata? Klasičan evropski licemer. Zbog takvih će mi na kraju biti drago ako ne uđemo u EU.

Pera

pre 12 godina

Kad pogledam ovako sa strane, kako glupavu politiku vodimo i koliko su nam nesposobni politicari, pitam se kako smo kao narod uspeli da trajemo skoro 1000 godina ....

milan

pre 12 godina

Ja sam mislio gosp. Dezer da vi zastupate EU u Srbiji da ste ovde svakodnevno a ne samo sporadicno kako se iz vase izjave cuje. Pa i vi ste bili optimista sto se kandidature tice danas kazet da Srbija nije sve ipunila pa nekako dobijamo osecaj da ste vi vise predstavnik Kosova nego EU mada i jedni i drugi prolaze kroz ista vrata. Vi izgleda gosp. Dezer nista niste naucili o Srbiji i njenim ljudima onda nije ni cudo sto vi nase interese, nasa osecanja, nase zelje, nas ponos ne razumete i pricate kao neko ko nama ne zeli dobro onda izvinite nije vam vise mesto u Srbiji, GOODBYE.

double keks

pre 12 godina

A vi iz EU mislite da cete nam ovim zagorcati zelju za Kosovom??? Ne znaju oni Srbe, ja tek sada ne zelim da im poklonim parce svoje zemlje. Niste me ubedili ni vi iz EU, ni Tadic, ni Nikolic, ni Dezer, ma niko. Manje vas zelim nego ikada pre.

Rade

pre 12 godina

Čekaj bre čoveče, pa zar nisi samo pre dva dana izjavio da Srbija sigurno dobija status kandidata? Klasičan evropski licemer. Zbog takvih će mi na kraju biti drago ako ne uđemo u EU.

Cope RAF

pre 12 godina

Znaci, ili EU ili Kosovo ? Bas lepo ! Meni je odavno jesno da je Kosovo izgubljeno ali u meni proradi inat kada mi neko postavlja ultimatum i bojim se da ce doci do referenduma povodom odlike kuda ce mo ici i vec vidim da ce europska orjentacija da izgubi podrsku.*&%^&$% ti inat !

evropejac

pre 12 godina

Ne zna se ko je smeshniji ovi nasi sto tvrde da smo zapravo dobili kandidaturu, ali sa zadrskom ili ovi evropljani sto pricaju kako su ovi novi uslovi zapravo oduvek postojali. Ono sto je gorka istina je da nas je Evropa prevarila, da smo mi kao jedna jako skromna zemlja, u uslovima najvece krize u poslednjih sto godina, ulozili ogromna sredstva u ispunjavanje raznih uslova i da nismo dobili kandidaturu. Vreme je da se politika uvlacenja promeni, jer je u Evropi ocigledno tumace kao politiku slabica koje oni mogu beskonacno uslovljavati.

djurdja

pre 12 godina

Albanija, Turska, BiH i Srbija nece nikada postati punopravni clanovi Evropske unije. To samo politickim slepcima nije jasno. Prve tri zemlje iz verskih razloga, Srbija ce da sluzi kao dokaz da prve tri udavace nisu u pravu ako taj argument ikad upotrebe u borbi za clanstvo u uniji.

milan

pre 12 godina

Ja sam mislio gosp. Dezer da vi zastupate EU u Srbiji da ste ovde svakodnevno a ne samo sporadicno kako se iz vase izjave cuje. Pa i vi ste bili optimista sto se kandidature tice danas kazet da Srbija nije sve ipunila pa nekako dobijamo osecaj da ste vi vise predstavnik Kosova nego EU mada i jedni i drugi prolaze kroz ista vrata. Vi izgleda gosp. Dezer nista niste naucili o Srbiji i njenim ljudima onda nije ni cudo sto vi nase interese, nasa osecanja, nase zelje, nas ponos ne razumete i pricate kao neko ko nama ne zeli dobro onda izvinite nije vam vise mesto u Srbiji, GOODBYE.

Pera

pre 12 godina

Kad pogledam ovako sa strane, kako glupavu politiku vodimo i koliko su nam nesposobni politicari, pitam se kako smo kao narod uspeli da trajemo skoro 1000 godina ....

zoran

pre 12 godina

Veliki analiticar i sinteticac Andric u romanu Travnicka hronika nedvosmisleno i zorno odslikava belosvetske konzule i njihov odnos prema lokalcima.
Tuzno; bila je to obavezna skolska lektira.
Zivot pise romane a mi citamo Zagora i Tex Vilera.

Miloš

pre 12 godina

Posle ovih 10 godina zavitlancija, tranzicije, koje kakvih kriza, obećanja i šta ti ja znam čega sve ne tačno da nam i sutra date da potpišemo ugovor o pristupu od mene imate na referendumu NE i ništa neće to promeniti. Ako sve ovo što je Srbija uradila u zadnjih 10 godina nije dovoljno da se dobije jedna pišljiva kandidatura koja može da traje narednih 10 do prijema o čemu mi onda da pričamo dalje. 10 godina zahvaljujući SSP EU plasira svoju rob i proizvode na naše tržište bez ikakvih nameta a mi na njihovo jedva da možemo da izvezemo kutiju šibica. Osim toga gospodo iz EU zar nije Kosovo posebna država, nezavisna? Pa vi ste je priznali! Zašto se onda Srbiji nabijaju na nos UNUTRAŠNJA DEŠAVANJA DRUGE DRŽAVE? To je problem države Kosova, zar ne ili je Kosovo ipak Srbija? Šta je od ta dva dajte se dogovorite već jednom? Hvala vam na dosadašnjem trudu da nam pomognete ali ste mi se, a verujem sada i velikoj većini Srbije, OGADILI za ceo život.

Lola

pre 12 godina

Skoro nisam procitala ovoliko razloznih komentara na temu Kosovo/EU na jednom sajtu, kao danas ovde. Da, razocarana sam u Evropu, vise nego u svoju drzavu! Stoneko rece - proradi u meni bes kada krenu ucene i kada tako ocito demonstriraju neprincipijelnost (citaj bahatost). To sto ce sve "naci" opcije ojacati nakon ovoga, plus sve ostalo sto ide uz to, bice im posle jos jedan argument da zatezu, ko zna do kada. Uopste, ali uopste ne verujem da je Kosovo jos jednina stvar. Nekako, osecam da mi je blago zlo od tolikog licemerja.

ana

pre 12 godina

Sta se vise palite na tu Evropu. Sta fali Turskoj. Po razvoju jos ce i da prestigne Evropsku uniju. Prestanimo da krademo, lencarimo, pametujemo, vec RADIMO,mozda se oni predomisle pa moljakaju nas. Mi smo u mnogo boljem geografskom polozaju Turske, i sta joj fali. Ali ljudi rade.

Bacvanin

pre 12 godina

Smesni su mi ovi koji tvrde da uvek ima novih uslova. Uslov, sto se Kosova tice, je da se stvore normalni odnosi izmedju Kosova i Srbije.
Ne trazi niko od Srbije da prizna nezavistnost Kosova, jer su u EU shvatili da je to tesko izvodljivo, ali morace biti neke saradnje izmedju Kosova i Srbije, po pitanju diploma, policije, administrativnih linija (granica), zdravstva, pravosudja, i ostalih institucija.
Nije valjda da Srbija misli da ce moci da ignorise 2 miliona Albanaca i njihovu volju na Kosovu? Ili neko misli da ce vojska Srbije nesto da resava?
Srbija ima probleme, ali umesto da ih resava, zabila glavu u pesak, kao neki noj. To sto se ta pitanja odlazu, ne resavaju se, to nece znaciti da ce ta pitanja i problemi nestati. Albanci su u boljoj poziciji na Kosovu od Srbije, svidelo se to nekome ili ne. Srbija sve vise vremena gubi. Shvatio sam zasto smo izgubili prvih 20 godina. Prezalio sam ih. Zar sada zbog istog inata celom svetu trebamo da izgubimo jos 20 godina?

Vera D

pre 12 godina

cuj, preterali sa optimizmom ! pa kad je ovde optimizma bilo previse...

ja mislim da mi najnormalnije treba da nastavimo sa svojim zivotima posle ovoga. tacka.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Zanimljivo, samo ono sto je Nikolic govorio (a jedini je rekao nesto pametno za nacin kako ova vlast pregovara sa Pristinom) niste preneli. Dezer je manje vise tamburao jedno te isto sto i uvek ponavlja, Cvetko otpevao svoju pesmicu koju su mu drugi napisali... Problem na koji je Nikolic ukazao jeste ono sto govori i Ceda Jovanovic, ova vlast se javno "gnusa" i odbacuje Ahtisarijev plan (jer nije "popularan" i "odnosi" birace), a ispod stola, na kojekakvim telefonskim sednicama, usvaja predloge koji su ne samo iz Ahtisarijevog plana, vec idu i korak dalje u korist Albanaca a na stetu Srba. Dovoljno je bilo da su prihvatili Ahtisarijev plan, sklonili barikade, i Vuk sit (kandidatura i datum pregovora), i ovce na broju (Srbi na Kosovu bi dobili veca prava nego sto ih tenutno imaju). I gde je onda bio problem? U floskulama i parolama, ocigledno. Gadna je ta seljacka "doslednost" jer to ustvari nije doslednost nego tvrdoglavost. Ako su jednom odbili Ahtisarijev plan, nece vise ni da razgovaraju o njemu, a kamoli da malo bolje i ispocetka razmisle o tome, hoce da budu "dosledni". A zbog te njihove "doslednosti" svi zajedno odosmo u provaliju, kao i one Kostunicine iz preambule. Mi smo zadrt narod, i to je nas najveci problem. U politici ne smes da podvlacis "crvene linije", govoris "ne", i moras da budes maksimalno fleksibilan, to je dobar politicar, to je politicar koji radi u korist naroda, sve ostalo je nesreca po narod koji ga ima. Tadic, nazalost, sve me vise podseca na "ublazenu" verziju Kostunice, i to mi se NIMALO ne svidja. Desice se neko vece sra..e... tek cemo da vidimo. Stej tjund.

Lajkovacki MIle

pre 12 godina

Pa dokle bre vise? Ja mislim da bi svi trebali da nabavimo po jedno kanapce, da se lepo svi obesimo e onda cemo sigurno ispuniti sve uslove za ulazak u EU !

bezimena

pre 12 godina

Mi izgleda i ne znamo šta su uslovi za Srbiju?
(perun_u, 9. decembar 2011 22:34)

Mi, gradjani, ne znamo u celini, ali zna vlast koja manipuliše s nama dozirano nam, i zavisno od njihovog trenutnog interesa, saopštavajući samo delove agende, a i to lažno prikazujući. Ono što je NEDOPUSTIVO to je da vlast time zapravo prikriva sve ono što NIJE uradila da bi ispunila uslove, npr. rešavanje korupcije, problem blanko ostavki, finansiranje stranaka, javni tenderi itd. itd.

NI JEDNA DEMOKRATSKA VLAST NE SME DA LAŽE GRADJANE, i ova je izigrala naše poverenje.

Zato sam za PREOKRET!

mirko

pre 12 godina

Dežer nije želeo da otvoreno kaže da se od Srbije traži da odustane od Rezolucije UN 1244, ali to se moglo zaključiti. Jedan komentar naglašava pametan istup T.Nikolića, što me mnogo iznenađuje, jer ta njegova diskusija bila je prostačka i svako normalan bi se postideo onog što je on rekao. On nema stav ni o čemu osim vanrednim izborima, on smatra da su zahtevi iz Brisela legitimni, a problem je u Vladi Srbije, jedna tipična šibicarska politika.

Alex

pre 12 godina

@(Lola, 9. decembar 2011 23:26) Skoro nisam procitala ovoliko razloznih komentara na temu Kosovo/EU na jednom sajtu, kao danas ovde.... Uopste, ali uopste ne verujem da je Kosovo jos jednina stvar. Nekako, osecam da mi je blago zlo od tolikog licemerja.

A ja skoro nisam pročitao toliko iracionalnih komentara, u kojima se ističe bes, INAT (na koji uvek računaju destruktivni političari) i nejasne slutnje da će EU nam "oteti" još svašta (?) posle Kosova.

Šta je razložno u tome da neko iz inata sada "ne da" Kosovo, a do juče je bio spreman da da? Besmislice.

Mario Bros

pre 12 godina

Njegovo je pravo da ocekuje vise ili manje. Nasa je obaveza da probamo uvek prvo manje, pa ako ne ide, malo vise i tek na kraju da uradimo sve. Nismo bogati i mocni da bi platili svaku cenu bez cenkanja. I zaboraviti treba rec inat. Obrisati je iz glave. Nista dobro ne moze da donese slabijem inat, vec da od sebe napravi jos vecu zrtvu i strada vise. Pobedimo upornim radom i promisljenoscu.

lala

pre 12 godina

ta ne zeeesti se narode, niko te tamo ne tera. to je ono 'ko oce, oce, ko nece ne mora'.

eto ja i dalje zestoko ocu, sta god vi ostali teli.

Miroslav iz Hamburga

pre 12 godina

Barikade su najbolji primer. Mi se prvo inatimo, a posle, kad smo pukli, popustamo! Zasto ne odmah? Zasto stalno sami sebe kocimo bez veze?

predrag

pre 12 godina

Neki kazu da nam ne treba EU, neki da nam treba, sve ja to postujem al mislim da nam treba zbog trzista, a nije nama Tadic kriv il kurta il murta, mi smo krivi jer dozvoljavamo da imamo tajkune u zemlji, korupcija je visoka i ljudi samo srljaju u Beograd. Ajde da se malo promenimo, da malo vise radimo, da pocnemo da se bavimo proizvodnjom hrane i vrsimo pritisak na vlast da se donesu i primene zakoni protiv orupcije i tajkuna. I jos jedno, milijarde su odnete iz zemlje devedesetih, a mi i dalje cutimo i cekamo da ih neko nadje, ajmo na ulice pa da vrsimo pritisak na vlast da se to nadje, il da recimo platimo 1% nekim stranim bankarima da nam ih nadju ako vec mi ne mozemo, nasli bi ih za mesec dana. Al mi smo zatvoreno drustvo i ako su nam sankcije skinute odavno.

bez imena a i mozga

pre 12 godina

Gospođa Merkel je čim je došla na vlast izrazila želju da Hrvatska bude poslednja zemlja koja će ući u EU pre jedne dugaaačke pauze: http://www.dieeuros.eu/Merkel-vs-Steinmeier-In-ihrer,3168.html?lang=fr (ovo je izveštaj iz 2007. kada je pokušavala da se izbori za 2. mandat). Osim toga velike simpatije svojih birača je pobrala izjavama, da što se nje tiče Turska nikada ne treba da uđe u EU, jer, između ostalog i nije tipična evropska zemlja, već azijska - ona je izmislila da se Turskoj ponudi "privilegovani status". E sada, ako raznim pljuvačima to nije dovoljno da shvate da ta žena neće da Srbija uđe u EU, a može joj se, čak joj se i isplati jer i za to, dobija glasove svojih birača, onda mi je stvarno žao...

marko

pre 12 godina

(double keks, 9. decembar 2011 22:27)
U potpunosti se slazem.Nedam i tacka.Snacicemo se mi i bez njih,kao i svih ovih godina.Ako nas ne zelite u redu,dovidjenja prijatno...

Bane

pre 12 godina

Pa dobro nista strasno ukoliko nastavimo razvijati dobre odnose sa Pristinom mozemo ocekivati da ce se nasi dragi susedi-KosovoMetohijci zaloziti kao clanovi Unije da i mi udjemo ali tad ce uslov biti dobri odnosi sa Novim Pazarom;)

richie

pre 12 godina

Sta kaze Premijer Engleske_NIKADA necemo pristupiti evro-zoni.NIKADA necemo odustati od SUVERENITETA. kao sto moraju zemlje,kako bi pristupile fiskalnoj uniji... kraj citata!

muka mi licemera

pre 12 godina

Muka mi je EU licemera. Sponzori albanskih nacosha su uvideli da ne idu dobro stvari oko legalizacije te albanske tvorevine na Kosovu. Nema clanstva u UN, nema clanstva u medjunarodnim organizacijama, dzaba i ona komedija sa MSP-om, cetiri godine su prosle od samoproglasenja... i onda preostaje da se Srbija ucenjuje. Da nije bilo barikada, izmislili bi nesto drugo. Vrlo jednostavno. Dosta je zalosno sto je Nemcima bitnija ta albanska krimi-naci "tvorevina od razvoja Srbije. Sto se mene tice... neka se nose ovi iz EU u tri...

Dejo77

pre 12 godina

U prevodu,ocekivalo se priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Srbije,posto je valjda sad i vrapcima jasno da bez toga nema statusa kandidata.

Miki

pre 12 godina

Zivim u EU i Srbija je totalno nebitna zemlja za EU, dok vecina ne zna ni gde se Srbija nalazi na geografskoj mapi.Ranije je FK Crvena Zvezda sirila sliku o nama a usled ratova smo izgubili i fudbal.Kod nas postoji iskrivljeno misljenje kako smo Centar Sveta i kako se sve oko nas vrti a kad odemo preko, ukapiramo koliko smo nebitni.Nemamo nikakav marketing u Evropi, mozda nas KK Partizan i Djokovic trenutno najbolje reklamiraju a ostalo ne postoji.Sumnjam da cemo ikad uci u EU, jer na nas gledaju sa potcenjivanjem a kada neko jos trci i lomi noge, onda vas jos vise gledaju sa potcenjivanjem a to je i logika neka realna, kao kad muskarac trci oko devojke, koja mu nece odgovoriti na ljubav kada vidi da previse trci.Srbija treba maksimalno da se koncentrise na dovodjenje EU kompanija u Srbiju, smanji poreze maksimalno, finansira svako radno mesto koje EU kompanije otvore i to je najace trenutno oruzje koje Srbija moze da upotrebi, obzirom da joj to daje veliki kredibilitet u EU a usput i jedan moderan fudbalski stadion, koji bi bio prepoznatljiv u Evropi, dobro bi nam marketinski dosao.
Marketing je danas najace oruzje i treba poraditi malo na tome.

opet greska u koracima

pre 12 godina

Već dvadeset godina Evropa pravi grešku za greškom kada je Srbija u pitanju. Očigledno je da je uslov svih uslova Kosovo. Shvatite, Srbija se neće odreći svoje teritorije da bi dobila članstvo. Možda je EU ovde našla istomišljenike, ali oni nisu većina. Većina smo mi koji svoju decu vaspitavamo da znaju da ćemo se jednog dana vratiti na Kosovo, da li će to biti za 5, 10 ili 30 godina, nije bitno.
Najveća greška Evrope je cena neulaska Srbije u EU. Za EU je skuplja Srbija nečlanica nego Srbija članica. Odluka koju je EU juče donela pokazala je da za Srbiju važe neki drugi kriterijumi, politički i ucenjivački. Osnovni standardi za sve države su bili ekonomski, ali taj standard za Srbiju ne važi, jer bi tada Srbija bila ispred Rumunije i Bugarske....
Mi znamo kako ćemo bez vas, uvek ćemo biti komšija koji pravi buku, a nisam siguran da vi znate kako ćete bez nas.

Bora

pre 12 godina

Ne razumem,ako je Tadic rekao da nikada necemo priznati Kosovo zasto se sa UN ta problematika prebacila na EU,kada se zna sta oni o tome misle.Ako se htela podela zasto se to nije javno reklo i stalo iza toga.Ovako ostaje utisak da se mic po mic islo u smeru priznavanja celokupne teritorije AP Kosovo.Mozda bi to i proslo da nije Srba na severu Kosova koji su se odjednom nasli sa one strane granice.Sada je Srbija suocena da ne moze da bira jer sve je vec "odradjeno".

Milo

pre 12 godina

Jedini uslov je da reshimo pitanje siromashtva, dugova i korupcije. Da smo mi bogatiji svi bi nam mogli,,,
Kako pokojni Djindjich jednom reche, Dedinje moze sutra u EU iako je leglo zla na Balkanu.
Hvala

Грчански Деспот

pre 12 godina

Ovo je kao onaj vic o Pirocancu kad kaze sinu "danas za malo da ti kupim NIKE patike".
Okrenimo se sebi vreme je i hajmo na izbore milim Vas.

uros

pre 12 godina

Misljenja sam da opet ispituju koliko srpski narod moze da izdrzi, koliko ga jos mogu ponizavati i koliko moze da bude ocajan u teznji za tzv. evropskom buducnoscu. Ukoliko nas ne smatraju prijateljima dokle ce nas uslovljavati na ovakav nacin i pitanje je ima li tome kraja? Zasto srljamo u ionako klimavu EU?! Pa, nece nam oni placati dugove koje smo napravili, nece nam oni spasavati privredu, vec cemo morati sami da zasucemo rukave i donositi prave odluke u pravo vreme! Sto se Kosova tice, mislim da smo i EU i Velikoj Albaniji,velikom prijatelju velikih sila, vec sad dali i vise nego sto smo sami hteli i to je nedopustivo! Nasi politicari bi vec jednom trebalo da pokazu zube i da imaju cvrsci stav prema nacionalnim interesima, jer ovo podilazenje EU ne vodi nikuda! Ne dajmo na sebe i vise ce nas ceniti!!!

menjam smer

pre 12 godina

I ko ono rece da se trud isplati? Ocekujem neku partiju da ponudi realnu alternativu i strategiju za buducnost Srbije osim Evropske. Mislim da ce dobro proci na sledecim izborima. Bio sam za podelu Kosova ili neku zamenu za Srpsku ili barem nesto da izvucemo posle svih ponizenja, ali sada bre ponos i inat je proradio, i nedam ni metar svog!

Miki VAGA

pre 12 godina

Bilo bi dobro kada bi se srpski narod probudio. Dosta je bilo spavanja. U Srbiji postoje samo politicari koji su tu ulogu stekli ko zna kako. Ne postoje drzavnici i oni koji bi sakupili dovoljno hrabrosti da pokazu i narodu i svetu da misle najbolje svojoj zemlji. Stalno pokazuju kako im je najvaznija partija kojoj pripadaju i koja je, gle cuda, stalno u trci za vlascu. Jedni govore o evropskoj uniji kao nekoj tvorevini koja zeli da nas proguta. Drugi govore kao da je to tvorevina koja ce nam doneti med i mleko. Treci nisu jos definisali sta je to tvorevina. Skoro i da nema politicara koji govori o standardima i vrednostima koje ce zaustaviti korupciju, namestanje tendera, partizaciju, kradje iz budzeta. Nema takvih politicara u Srbiji. Postoje samo oni koji svaki poraz retoricki pretvaraju u pobedu. Pobedu cega. Pobedu nesposobnosti da se suprotstave sebi. Da sebi kazu kako nisu bili sposobni da narodu pruze sansu. Da deci Srbije otvore put u zivot i odrastanje. Hoce li ti isti politicari, kad ostare, moci da objasne deci zasto su kriminal i licemerje najvece srpske vrednosti. Da li ce znati da im objasne zasto drzava nije kaznila sve ministre na visegodisnju robiju zbog krsenja ustava jer su nekom Miladinu Kovacevicu, kriminalcu, omogucili da ostane zasticen. Zele li danasnji politicari da nam jos jedna generacija bude zatrovana kriminalom. Ne, ovo nisu nasi politicari. Ovo su politicari koji su u ovu zemlju dosli da je satru. Da uniste srpski narod. Ne samo danasnju generaciju, vec i nekoliko generacija posle. Da ih zatru licemerjem. Umesto sto likujete nad upropastenom prilikom, gospodo iz vlasti i opozicije, bacite nekoliko atomskih bombi na Srbiju i tako nas unistite jednom za svagda.

bojan

pre 12 godina

ma sta trazimo u eu...nista bolje necemo ziveti nego sada.Dosta nam je vise nemacke...to je kao da cekamo u redu da udjemo na vrata na kojima ceka gazda sa sekirom u ruci...ali mi i dalje hocemo da udjemo zato sto se sekirdzija zove eu...dosta vise ljudi,smanjite vise lopovluk i bice sve ok

vasilije knezevic

pre 12 godina

"PLACI VOLJENA ZEMLJO".Da bi postala dio EU mora da postanes ono sto nijesi, ono nesto-nista
bez glasa i imena.Konacno su se hitlerovi i napoleonovi snovi ostvarili,negdje iza kulisa .
Mozda je 27 mart jos uvijek daleko?
vasilije 09 dec.2011

?

pre 12 godina

ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ...!!!
Надам се да ће ипак се дозвати памети неко из власти да не наседне на ове приче. Шта све овај човек ради... невероватно, недопустиво.

zodiac

pre 12 godina

Pa ovo mora da je neki drugi Vladimir LDP! Da mi je neko pricao da cu njemu za bilo sta sto ikad napise dati plus, krstio bih se levom i denom, iako sam ateista.

double keks

pre 12 godina

A vi iz EU mislite da cete nam ovim zagorcati zelju za Kosovom??? Ne znaju oni Srbe, ja tek sada ne zelim da im poklonim parce svoje zemlje. Niste me ubedili ni vi iz EU, ni Tadic, ni Nikolic, ni Dezer, ma niko. Manje vas zelim nego ikada pre.

Cope RAF

pre 12 godina

Znaci, ili EU ili Kosovo ? Bas lepo ! Meni je odavno jesno da je Kosovo izgubljeno ali u meni proradi inat kada mi neko postavlja ultimatum i bojim se da ce doci do referenduma povodom odlike kuda ce mo ici i vec vidim da ce europska orjentacija da izgubi podrsku.*&%^&$% ti inat !

Rade

pre 12 godina

Čekaj bre čoveče, pa zar nisi samo pre dva dana izjavio da Srbija sigurno dobija status kandidata? Klasičan evropski licemer. Zbog takvih će mi na kraju biti drago ako ne uđemo u EU.

evropejac

pre 12 godina

Ne zna se ko je smeshniji ovi nasi sto tvrde da smo zapravo dobili kandidaturu, ali sa zadrskom ili ovi evropljani sto pricaju kako su ovi novi uslovi zapravo oduvek postojali. Ono sto je gorka istina je da nas je Evropa prevarila, da smo mi kao jedna jako skromna zemlja, u uslovima najvece krize u poslednjih sto godina, ulozili ogromna sredstva u ispunjavanje raznih uslova i da nismo dobili kandidaturu. Vreme je da se politika uvlacenja promeni, jer je u Evropi ocigledno tumace kao politiku slabica koje oni mogu beskonacno uslovljavati.

milan

pre 12 godina

Ja sam mislio gosp. Dezer da vi zastupate EU u Srbiji da ste ovde svakodnevno a ne samo sporadicno kako se iz vase izjave cuje. Pa i vi ste bili optimista sto se kandidature tice danas kazet da Srbija nije sve ipunila pa nekako dobijamo osecaj da ste vi vise predstavnik Kosova nego EU mada i jedni i drugi prolaze kroz ista vrata. Vi izgleda gosp. Dezer nista niste naucili o Srbiji i njenim ljudima onda nije ni cudo sto vi nase interese, nasa osecanja, nase zelje, nas ponos ne razumete i pricate kao neko ko nama ne zeli dobro onda izvinite nije vam vise mesto u Srbiji, GOODBYE.

Lola

pre 12 godina

Skoro nisam procitala ovoliko razloznih komentara na temu Kosovo/EU na jednom sajtu, kao danas ovde. Da, razocarana sam u Evropu, vise nego u svoju drzavu! Stoneko rece - proradi u meni bes kada krenu ucene i kada tako ocito demonstriraju neprincipijelnost (citaj bahatost). To sto ce sve "naci" opcije ojacati nakon ovoga, plus sve ostalo sto ide uz to, bice im posle jos jedan argument da zatezu, ko zna do kada. Uopste, ali uopste ne verujem da je Kosovo jos jednina stvar. Nekako, osecam da mi je blago zlo od tolikog licemerja.

Miloš

pre 12 godina

Posle ovih 10 godina zavitlancija, tranzicije, koje kakvih kriza, obećanja i šta ti ja znam čega sve ne tačno da nam i sutra date da potpišemo ugovor o pristupu od mene imate na referendumu NE i ništa neće to promeniti. Ako sve ovo što je Srbija uradila u zadnjih 10 godina nije dovoljno da se dobije jedna pišljiva kandidatura koja može da traje narednih 10 do prijema o čemu mi onda da pričamo dalje. 10 godina zahvaljujući SSP EU plasira svoju rob i proizvode na naše tržište bez ikakvih nameta a mi na njihovo jedva da možemo da izvezemo kutiju šibica. Osim toga gospodo iz EU zar nije Kosovo posebna država, nezavisna? Pa vi ste je priznali! Zašto se onda Srbiji nabijaju na nos UNUTRAŠNJA DEŠAVANJA DRUGE DRŽAVE? To je problem države Kosova, zar ne ili je Kosovo ipak Srbija? Šta je od ta dva dajte se dogovorite već jednom? Hvala vam na dosadašnjem trudu da nam pomognete ali ste mi se, a verujem sada i velikoj većini Srbije, OGADILI za ceo život.

bezimena

pre 12 godina

Mi izgleda i ne znamo šta su uslovi za Srbiju?
(perun_u, 9. decembar 2011 22:34)

Mi, gradjani, ne znamo u celini, ali zna vlast koja manipuliše s nama dozirano nam, i zavisno od njihovog trenutnog interesa, saopštavajući samo delove agende, a i to lažno prikazujući. Ono što je NEDOPUSTIVO to je da vlast time zapravo prikriva sve ono što NIJE uradila da bi ispunila uslove, npr. rešavanje korupcije, problem blanko ostavki, finansiranje stranaka, javni tenderi itd. itd.

NI JEDNA DEMOKRATSKA VLAST NE SME DA LAŽE GRADJANE, i ova je izigrala naše poverenje.

Zato sam za PREOKRET!

Lajkovacki MIle

pre 12 godina

Pa dokle bre vise? Ja mislim da bi svi trebali da nabavimo po jedno kanapce, da se lepo svi obesimo e onda cemo sigurno ispuniti sve uslove za ulazak u EU !

ana

pre 12 godina

Sta se vise palite na tu Evropu. Sta fali Turskoj. Po razvoju jos ce i da prestigne Evropsku uniju. Prestanimo da krademo, lencarimo, pametujemo, vec RADIMO,mozda se oni predomisle pa moljakaju nas. Mi smo u mnogo boljem geografskom polozaju Turske, i sta joj fali. Ali ljudi rade.

Bacvanin

pre 12 godina

Smesni su mi ovi koji tvrde da uvek ima novih uslova. Uslov, sto se Kosova tice, je da se stvore normalni odnosi izmedju Kosova i Srbije.
Ne trazi niko od Srbije da prizna nezavistnost Kosova, jer su u EU shvatili da je to tesko izvodljivo, ali morace biti neke saradnje izmedju Kosova i Srbije, po pitanju diploma, policije, administrativnih linija (granica), zdravstva, pravosudja, i ostalih institucija.
Nije valjda da Srbija misli da ce moci da ignorise 2 miliona Albanaca i njihovu volju na Kosovu? Ili neko misli da ce vojska Srbije nesto da resava?
Srbija ima probleme, ali umesto da ih resava, zabila glavu u pesak, kao neki noj. To sto se ta pitanja odlazu, ne resavaju se, to nece znaciti da ce ta pitanja i problemi nestati. Albanci su u boljoj poziciji na Kosovu od Srbije, svidelo se to nekome ili ne. Srbija sve vise vremena gubi. Shvatio sam zasto smo izgubili prvih 20 godina. Prezalio sam ih. Zar sada zbog istog inata celom svetu trebamo da izgubimo jos 20 godina?

Pera

pre 12 godina

Kad pogledam ovako sa strane, kako glupavu politiku vodimo i koliko su nam nesposobni politicari, pitam se kako smo kao narod uspeli da trajemo skoro 1000 godina ....

Vladimir LDP

pre 12 godina

Zanimljivo, samo ono sto je Nikolic govorio (a jedini je rekao nesto pametno za nacin kako ova vlast pregovara sa Pristinom) niste preneli. Dezer je manje vise tamburao jedno te isto sto i uvek ponavlja, Cvetko otpevao svoju pesmicu koju su mu drugi napisali... Problem na koji je Nikolic ukazao jeste ono sto govori i Ceda Jovanovic, ova vlast se javno "gnusa" i odbacuje Ahtisarijev plan (jer nije "popularan" i "odnosi" birace), a ispod stola, na kojekakvim telefonskim sednicama, usvaja predloge koji su ne samo iz Ahtisarijevog plana, vec idu i korak dalje u korist Albanaca a na stetu Srba. Dovoljno je bilo da su prihvatili Ahtisarijev plan, sklonili barikade, i Vuk sit (kandidatura i datum pregovora), i ovce na broju (Srbi na Kosovu bi dobili veca prava nego sto ih tenutno imaju). I gde je onda bio problem? U floskulama i parolama, ocigledno. Gadna je ta seljacka "doslednost" jer to ustvari nije doslednost nego tvrdoglavost. Ako su jednom odbili Ahtisarijev plan, nece vise ni da razgovaraju o njemu, a kamoli da malo bolje i ispocetka razmisle o tome, hoce da budu "dosledni". A zbog te njihove "doslednosti" svi zajedno odosmo u provaliju, kao i one Kostunicine iz preambule. Mi smo zadrt narod, i to je nas najveci problem. U politici ne smes da podvlacis "crvene linije", govoris "ne", i moras da budes maksimalno fleksibilan, to je dobar politicar, to je politicar koji radi u korist naroda, sve ostalo je nesreca po narod koji ga ima. Tadic, nazalost, sve me vise podseca na "ublazenu" verziju Kostunice, i to mi se NIMALO ne svidja. Desice se neko vece sra..e... tek cemo da vidimo. Stej tjund.

mirko

pre 12 godina

Dežer nije želeo da otvoreno kaže da se od Srbije traži da odustane od Rezolucije UN 1244, ali to se moglo zaključiti. Jedan komentar naglašava pametan istup T.Nikolića, što me mnogo iznenađuje, jer ta njegova diskusija bila je prostačka i svako normalan bi se postideo onog što je on rekao. On nema stav ni o čemu osim vanrednim izborima, on smatra da su zahtevi iz Brisela legitimni, a problem je u Vladi Srbije, jedna tipična šibicarska politika.

Vera D

pre 12 godina

cuj, preterali sa optimizmom ! pa kad je ovde optimizma bilo previse...

ja mislim da mi najnormalnije treba da nastavimo sa svojim zivotima posle ovoga. tacka.

djurdja

pre 12 godina

Albanija, Turska, BiH i Srbija nece nikada postati punopravni clanovi Evropske unije. To samo politickim slepcima nije jasno. Prve tri zemlje iz verskih razloga, Srbija ce da sluzi kao dokaz da prve tri udavace nisu u pravu ako taj argument ikad upotrebe u borbi za clanstvo u uniji.

opet greska u koracima

pre 12 godina

Već dvadeset godina Evropa pravi grešku za greškom kada je Srbija u pitanju. Očigledno je da je uslov svih uslova Kosovo. Shvatite, Srbija se neće odreći svoje teritorije da bi dobila članstvo. Možda je EU ovde našla istomišljenike, ali oni nisu većina. Većina smo mi koji svoju decu vaspitavamo da znaju da ćemo se jednog dana vratiti na Kosovo, da li će to biti za 5, 10 ili 30 godina, nije bitno.
Najveća greška Evrope je cena neulaska Srbije u EU. Za EU je skuplja Srbija nečlanica nego Srbija članica. Odluka koju je EU juče donela pokazala je da za Srbiju važe neki drugi kriterijumi, politički i ucenjivački. Osnovni standardi za sve države su bili ekonomski, ali taj standard za Srbiju ne važi, jer bi tada Srbija bila ispred Rumunije i Bugarske....
Mi znamo kako ćemo bez vas, uvek ćemo biti komšija koji pravi buku, a nisam siguran da vi znate kako ćete bez nas.

bojan

pre 12 godina

ma sta trazimo u eu...nista bolje necemo ziveti nego sada.Dosta nam je vise nemacke...to je kao da cekamo u redu da udjemo na vrata na kojima ceka gazda sa sekirom u ruci...ali mi i dalje hocemo da udjemo zato sto se sekirdzija zove eu...dosta vise ljudi,smanjite vise lopovluk i bice sve ok

Грчански Деспот

pre 12 godina

Ovo je kao onaj vic o Pirocancu kad kaze sinu "danas za malo da ti kupim NIKE patike".
Okrenimo se sebi vreme je i hajmo na izbore milim Vas.

muka mi licemera

pre 12 godina

Muka mi je EU licemera. Sponzori albanskih nacosha su uvideli da ne idu dobro stvari oko legalizacije te albanske tvorevine na Kosovu. Nema clanstva u UN, nema clanstva u medjunarodnim organizacijama, dzaba i ona komedija sa MSP-om, cetiri godine su prosle od samoproglasenja... i onda preostaje da se Srbija ucenjuje. Da nije bilo barikada, izmislili bi nesto drugo. Vrlo jednostavno. Dosta je zalosno sto je Nemcima bitnija ta albanska krimi-naci "tvorevina od razvoja Srbije. Sto se mene tice... neka se nose ovi iz EU u tri...

zoran

pre 12 godina

Veliki analiticar i sinteticac Andric u romanu Travnicka hronika nedvosmisleno i zorno odslikava belosvetske konzule i njihov odnos prema lokalcima.
Tuzno; bila je to obavezna skolska lektira.
Zivot pise romane a mi citamo Zagora i Tex Vilera.

uros

pre 12 godina

Misljenja sam da opet ispituju koliko srpski narod moze da izdrzi, koliko ga jos mogu ponizavati i koliko moze da bude ocajan u teznji za tzv. evropskom buducnoscu. Ukoliko nas ne smatraju prijateljima dokle ce nas uslovljavati na ovakav nacin i pitanje je ima li tome kraja? Zasto srljamo u ionako klimavu EU?! Pa, nece nam oni placati dugove koje smo napravili, nece nam oni spasavati privredu, vec cemo morati sami da zasucemo rukave i donositi prave odluke u pravo vreme! Sto se Kosova tice, mislim da smo i EU i Velikoj Albaniji,velikom prijatelju velikih sila, vec sad dali i vise nego sto smo sami hteli i to je nedopustivo! Nasi politicari bi vec jednom trebalo da pokazu zube i da imaju cvrsci stav prema nacionalnim interesima, jer ovo podilazenje EU ne vodi nikuda! Ne dajmo na sebe i vise ce nas ceniti!!!

Miki

pre 12 godina

Zivim u EU i Srbija je totalno nebitna zemlja za EU, dok vecina ne zna ni gde se Srbija nalazi na geografskoj mapi.Ranije je FK Crvena Zvezda sirila sliku o nama a usled ratova smo izgubili i fudbal.Kod nas postoji iskrivljeno misljenje kako smo Centar Sveta i kako se sve oko nas vrti a kad odemo preko, ukapiramo koliko smo nebitni.Nemamo nikakav marketing u Evropi, mozda nas KK Partizan i Djokovic trenutno najbolje reklamiraju a ostalo ne postoji.Sumnjam da cemo ikad uci u EU, jer na nas gledaju sa potcenjivanjem a kada neko jos trci i lomi noge, onda vas jos vise gledaju sa potcenjivanjem a to je i logika neka realna, kao kad muskarac trci oko devojke, koja mu nece odgovoriti na ljubav kada vidi da previse trci.Srbija treba maksimalno da se koncentrise na dovodjenje EU kompanija u Srbiju, smanji poreze maksimalno, finansira svako radno mesto koje EU kompanije otvore i to je najace trenutno oruzje koje Srbija moze da upotrebi, obzirom da joj to daje veliki kredibilitet u EU a usput i jedan moderan fudbalski stadion, koji bi bio prepoznatljiv u Evropi, dobro bi nam marketinski dosao.
Marketing je danas najace oruzje i treba poraditi malo na tome.

Bane

pre 12 godina

Pa dobro nista strasno ukoliko nastavimo razvijati dobre odnose sa Pristinom mozemo ocekivati da ce se nasi dragi susedi-KosovoMetohijci zaloziti kao clanovi Unije da i mi udjemo ali tad ce uslov biti dobri odnosi sa Novim Pazarom;)

Dejo77

pre 12 godina

U prevodu,ocekivalo se priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Srbije,posto je valjda sad i vrapcima jasno da bez toga nema statusa kandidata.

?

pre 12 godina

ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ, ИЗГОВОРИ...!!!
Надам се да ће ипак се дозвати памети неко из власти да не наседне на ове приче. Шта све овај човек ради... невероватно, недопустиво.

vasilije knezevic

pre 12 godina

"PLACI VOLJENA ZEMLJO".Da bi postala dio EU mora da postanes ono sto nijesi, ono nesto-nista
bez glasa i imena.Konacno su se hitlerovi i napoleonovi snovi ostvarili,negdje iza kulisa .
Mozda je 27 mart jos uvijek daleko?
vasilije 09 dec.2011

bez imena a i mozga

pre 12 godina

Gospođa Merkel je čim je došla na vlast izrazila želju da Hrvatska bude poslednja zemlja koja će ući u EU pre jedne dugaaačke pauze: http://www.dieeuros.eu/Merkel-vs-Steinmeier-In-ihrer,3168.html?lang=fr (ovo je izveštaj iz 2007. kada je pokušavala da se izbori za 2. mandat). Osim toga velike simpatije svojih birača je pobrala izjavama, da što se nje tiče Turska nikada ne treba da uđe u EU, jer, između ostalog i nije tipična evropska zemlja, već azijska - ona je izmislila da se Turskoj ponudi "privilegovani status". E sada, ako raznim pljuvačima to nije dovoljno da shvate da ta žena neće da Srbija uđe u EU, a može joj se, čak joj se i isplati jer i za to, dobija glasove svojih birača, onda mi je stvarno žao...

Bora

pre 12 godina

Ne razumem,ako je Tadic rekao da nikada necemo priznati Kosovo zasto se sa UN ta problematika prebacila na EU,kada se zna sta oni o tome misle.Ako se htela podela zasto se to nije javno reklo i stalo iza toga.Ovako ostaje utisak da se mic po mic islo u smeru priznavanja celokupne teritorije AP Kosovo.Mozda bi to i proslo da nije Srba na severu Kosova koji su se odjednom nasli sa one strane granice.Sada je Srbija suocena da ne moze da bira jer sve je vec "odradjeno".

richie

pre 12 godina

Sta kaze Premijer Engleske_NIKADA necemo pristupiti evro-zoni.NIKADA necemo odustati od SUVERENITETA. kao sto moraju zemlje,kako bi pristupile fiskalnoj uniji... kraj citata!

menjam smer

pre 12 godina

I ko ono rece da se trud isplati? Ocekujem neku partiju da ponudi realnu alternativu i strategiju za buducnost Srbije osim Evropske. Mislim da ce dobro proci na sledecim izborima. Bio sam za podelu Kosova ili neku zamenu za Srpsku ili barem nesto da izvucemo posle svih ponizenja, ali sada bre ponos i inat je proradio, i nedam ni metar svog!

marko

pre 12 godina

(double keks, 9. decembar 2011 22:27)
U potpunosti se slazem.Nedam i tacka.Snacicemo se mi i bez njih,kao i svih ovih godina.Ako nas ne zelite u redu,dovidjenja prijatno...

Miki VAGA

pre 12 godina

Bilo bi dobro kada bi se srpski narod probudio. Dosta je bilo spavanja. U Srbiji postoje samo politicari koji su tu ulogu stekli ko zna kako. Ne postoje drzavnici i oni koji bi sakupili dovoljno hrabrosti da pokazu i narodu i svetu da misle najbolje svojoj zemlji. Stalno pokazuju kako im je najvaznija partija kojoj pripadaju i koja je, gle cuda, stalno u trci za vlascu. Jedni govore o evropskoj uniji kao nekoj tvorevini koja zeli da nas proguta. Drugi govore kao da je to tvorevina koja ce nam doneti med i mleko. Treci nisu jos definisali sta je to tvorevina. Skoro i da nema politicara koji govori o standardima i vrednostima koje ce zaustaviti korupciju, namestanje tendera, partizaciju, kradje iz budzeta. Nema takvih politicara u Srbiji. Postoje samo oni koji svaki poraz retoricki pretvaraju u pobedu. Pobedu cega. Pobedu nesposobnosti da se suprotstave sebi. Da sebi kazu kako nisu bili sposobni da narodu pruze sansu. Da deci Srbije otvore put u zivot i odrastanje. Hoce li ti isti politicari, kad ostare, moci da objasne deci zasto su kriminal i licemerje najvece srpske vrednosti. Da li ce znati da im objasne zasto drzava nije kaznila sve ministre na visegodisnju robiju zbog krsenja ustava jer su nekom Miladinu Kovacevicu, kriminalcu, omogucili da ostane zasticen. Zele li danasnji politicari da nam jos jedna generacija bude zatrovana kriminalom. Ne, ovo nisu nasi politicari. Ovo su politicari koji su u ovu zemlju dosli da je satru. Da uniste srpski narod. Ne samo danasnju generaciju, vec i nekoliko generacija posle. Da ih zatru licemerjem. Umesto sto likujete nad upropastenom prilikom, gospodo iz vlasti i opozicije, bacite nekoliko atomskih bombi na Srbiju i tako nas unistite jednom za svagda.

predrag

pre 12 godina

Neki kazu da nam ne treba EU, neki da nam treba, sve ja to postujem al mislim da nam treba zbog trzista, a nije nama Tadic kriv il kurta il murta, mi smo krivi jer dozvoljavamo da imamo tajkune u zemlji, korupcija je visoka i ljudi samo srljaju u Beograd. Ajde da se malo promenimo, da malo vise radimo, da pocnemo da se bavimo proizvodnjom hrane i vrsimo pritisak na vlast da se donesu i primene zakoni protiv orupcije i tajkuna. I jos jedno, milijarde su odnete iz zemlje devedesetih, a mi i dalje cutimo i cekamo da ih neko nadje, ajmo na ulice pa da vrsimo pritisak na vlast da se to nadje, il da recimo platimo 1% nekim stranim bankarima da nam ih nadju ako vec mi ne mozemo, nasli bi ih za mesec dana. Al mi smo zatvoreno drustvo i ako su nam sankcije skinute odavno.

Alex

pre 12 godina

@(Lola, 9. decembar 2011 23:26) Skoro nisam procitala ovoliko razloznih komentara na temu Kosovo/EU na jednom sajtu, kao danas ovde.... Uopste, ali uopste ne verujem da je Kosovo jos jednina stvar. Nekako, osecam da mi je blago zlo od tolikog licemerja.

A ja skoro nisam pročitao toliko iracionalnih komentara, u kojima se ističe bes, INAT (na koji uvek računaju destruktivni političari) i nejasne slutnje da će EU nam "oteti" još svašta (?) posle Kosova.

Šta je razložno u tome da neko iz inata sada "ne da" Kosovo, a do juče je bio spreman da da? Besmislice.

Miroslav iz Hamburga

pre 12 godina

Barikade su najbolji primer. Mi se prvo inatimo, a posle, kad smo pukli, popustamo! Zasto ne odmah? Zasto stalno sami sebe kocimo bez veze?

Mario Bros

pre 12 godina

Njegovo je pravo da ocekuje vise ili manje. Nasa je obaveza da probamo uvek prvo manje, pa ako ne ide, malo vise i tek na kraju da uradimo sve. Nismo bogati i mocni da bi platili svaku cenu bez cenkanja. I zaboraviti treba rec inat. Obrisati je iz glave. Nista dobro ne moze da donese slabijem inat, vec da od sebe napravi jos vecu zrtvu i strada vise. Pobedimo upornim radom i promisljenoscu.

zodiac

pre 12 godina

Pa ovo mora da je neki drugi Vladimir LDP! Da mi je neko pricao da cu njemu za bilo sta sto ikad napise dati plus, krstio bih se levom i denom, iako sam ateista.

lala

pre 12 godina

ta ne zeeesti se narode, niko te tamo ne tera. to je ono 'ko oce, oce, ko nece ne mora'.

eto ja i dalje zestoko ocu, sta god vi ostali teli.

Milo

pre 12 godina

Jedini uslov je da reshimo pitanje siromashtva, dugova i korupcije. Da smo mi bogatiji svi bi nam mogli,,,
Kako pokojni Djindjich jednom reche, Dedinje moze sutra u EU iako je leglo zla na Balkanu.
Hvala