Petak, 09.12.2011.

10:03

EU: Uslovni datum za CG

Crna Gora je dobila uslovni datum za početak pristupnih pregovora sa EU. Pregovori će biti otvoreni u junu 2012. ukoliko Crna Gora do tada ispuni niz uslova.

Izvor: B92

EU: Uslovni datum za CG IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

mne realno

pre 12 godina

Mnogo vremena ce proci dok Crna Gora i Srbija ne postanu punopravne clanice EU. Crnogorski najveci problem ce de fakto biti raspad DPS-a koji ce se jednostavno morati dogoditi iz prostog razloga sto su pojedini mocnici debelo zagazili u raznorazne finansijske malverzacije, mucke i ostale rabote.
Srbija ce kad tad morati priznati nezavisno Kosovo i normalizovati odnose sa njim jer bez toga nema ulaska u EU.
Dakle dva najveca problema ce po svoj prilici ostati jos dugo pod tepih jer takvo stanje najvise odgovara postojecim strukturama vlasti obe republike. Neke nove nade koje se mozda vec radjaju u Crnoj Gori (najavljeni studentski protesti) ce ubrzati crnogorski proces dok je u Srbiji za sada nemoguce primetiti neko bitnije menjanje u tom pravcu. Naime sve znacajnije politicke strukture su raznorazni otpadi iz proslosti koji nemaju nameru stvoriti prostor za radjanje neke nove politicke grupacije koja bi mogla uraditi nesto bitno po ovom pitanju.
Znaci, bez panike dragi moji, daleko smo mi od EU, d a l e k o.

pozdrav i tebi

pre 12 godina

(Pozdrav, 9. decembar 2011 16:18)
A da govoris ubuduce samo u svoje ime?
(@(Pozdrav, 9. decembar 2011 16:18), 9. decembar 2011 17:25)

Moze da govori i u moje ima slobdno,jer covek ima pravo...
Pozdrav iz EU,nama dobro ovde

Predrag

pre 12 godina

Crna Gora je dobila datum, jun sledeće godine. Sada je na njoj da iskoristi šansu i za 6 mjeseci uradi maksimum što može kako bi pregovori počeli kako je i planirano! Sa dosta rada i truda moći će napredovati i nadam se da će rezultati biti vidljivi u svakodnevnom životu, kao što je to vidljivo i u Sloveniji i Hrvatskoj!
Čestitam!

Anto

pre 12 godina

Evo za neupucene ili pak zlonamjerne. Crna Gora je dobila datum pregovora uz jos malo rada i sto je najvaznije screening ili analiza koja je neophodna da bi pregovori poceli startuje odma. Sto ce reci dari moji da bi u Junu de facto trebali pocet da pregovaramo.

kizza

pre 12 godina

Jedina radosna vest bi bila da je Kosovu danas barem omogucen bezvizni rezim. Ne mogu da docekam dan kada ce azilanti, dileri droge i ostali mafijasi po svetu biti predstavljani kao Kosovari, a ne da vise nosaju pasos Srbije.
Sta bi od ove odluke danas?

Marko

pre 12 godina

Jedino je Francuska bila za uslove CG. Verujem zbog toga da bi dobila pregovaracku poziciju zbog Srbije.

Kacin:

- U zaključcima jasno stoji da se otvaraju pregovori u junu 2012. godine i eksplicitno piše da Evropska komisija mora pripremiti pregovarački okvir da bi otvorila prva Poglavlja 23.i 24. koja se odnose na vladavinu prava, bezbjednost, osnovna prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

Mirjana

pre 12 godina

Izvinjavam se na izrazu, ali samo debilu nije jasno da Srbija, CG i Makedonija NIKADA neće ući u EU, prosto zato što tako nije planirano.

Milos

pre 12 godina

Kakav je ovo naslov vijesti? Jel to za umirivanje srpske javnosti, u stilu "izvisili smo, al nismo jedini"? Crna Gora ce poceti pregovore u junu 2012, sto je okviran datum, i posle Hrvatske, najdalje je odmakla u EU integracijama...

MOOSEL

pre 12 godina

Crna Gora je usporena da Srbija nebi previse zaostajala u integracijama.Nijedan drugi razlog.Ako ce to stimulisati Srbiju neka je sa srecom.

sasa

pre 12 godina

sinisa ako ti je dobro ovo stanje ne znam zasto uopste citas i komentarises ove stvari.pa valjda vidis da nista ne radi da je standard zalostan da smo nekulturni i da je svuda djubre oko nas

Sofija

pre 12 godina

Ne znam u cemu je problem da se cestita gradjanima Crne Gore, kad ima na cemu! Oni su dobili kandidaturu, a dobice i datum za pocetak pregovora u junu sledece godine, za razliku od nas koji nismo dobili nista, bar za sada! Ja im od srca cestitam, verovatno su to negde i zasluzili! Bilo bi mi drago da je i Makedonija danas u E.U, pa da mogu da se preselim kod nekih od bliskih komsija, ako vec ne mogu na Zapad! Otadzbina je jedna, a domovina moze da ti bude svaka u kojoj mozes da zivis zivot dostojan coveka, i da budes srecan!

Duro

pre 12 godina

" prica se da ako na prolece Srbija ne dobije makar status kandidata(prica se da ce francuzi traziti da se Srbiji tada da i datum pocetka pregovora) da ce Francuska a mozda i Italija odloziti ratifikaciju pristupnog pregovora sa hrvatskom..."
(prokleta avlija, 9. decembar 2011 15:21)
Da dopunim ova pričanja sa: priča se da će Nemačka, Austrija, Velika Britanija i Holandija u tom slučaju da istupe iz EU, baljezganja da boli glava ...
Crnoj Gori je odobrena kandidatura s početak tj. datum uslovljavaju sa time i time... a Srbija nema još ni kandidaturu odobreno, a nisu je odbili jer kada je odbiju tada nema novog pokušaja u tipu ajmo Jovo nanovo...

Pozdrav

pre 12 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna kod vas sto pisete kako je bolje svima koji su otišli od nas!PA ŠA VI ČEKATE ŠTO I VI NE KRENETE SA NJIMA DA VAMA BUDE BOLJE!!!!A nas koji hoćemo da ostenemo poštedite tih izjava!
(sinisa, 9. decembar 2011 15:28)

Sinisa, ne mogu a da ne priznam koliko si u pravu. Evo, ja sam otisao, kao i na hiljade drugih, i veruj mi da nam je svima bolje, bas kao i drzavama koje su od Srbije otisle. Koristim priliku da pozovem i sve druge koji zele da zive bolje da je napuste, garantujem im boljitak za njih, a posebno za njihovu decu, a najlepse od svega, kad je napustanje Srbije u pitanju, je osecaj da vam se mozak konacno odmorio od budala. Dakle, ljudi kojima zelja za zivotom u slobodi, demokratiji i civilizaciji nije ubijena tokom svih ovih godina, jedini nacin da je ostvarite je da odete iz Srbije. Niti ce vama nedostajati oni koji ostaju, niti vi njima, i svi zadovoljni.

Marko

pre 12 godina

Evo ja cu da vam objasnim zasto se cestita CG u prvih par komentara. Zato sto su ti komentari bili dok je stajala vest da CG dobija datum pregovora a onda se vest promenila ali su komentari ostali.

Marko

pre 12 godina

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej kazao je danas na konferenciji za novinare u Briselu da će Crna Gora početi pristupne pregovore sa Evropskom unijom u junu sledeće godine, ako do tada ispuni kriterijume u vezi sa implementacijom reformi.

- Naš cilj je da otvorimo pristupne pregovore sa Crnom Gorom u junu 2012. godine, kazao je Rompej.

Ivan

pre 12 godina

Ne razumem zasto komentari velicaju CG kad NISU dobili datum pregovora? Dobili su samo nove uslove i odlaganje statusa, kao i mi... naravno bilo bi bolje da smo i mi i CG dobili pozitivne odluke na danasnjem samitu ali moramo mnooogo da radimo prvenstveno zbog nas, pa onda i zbog EU. Komsijama sve najbolje i da u istom paketu udjemo u EU.

Baranin

pre 12 godina

Kako to mislite? Lijepo se kaze :"Sa namerom da u junu 2012. godine otvori pristupne pregovore sa Crnom Gorom, Evropski savet zadužuje sam Savet da oceni napredak Crne Gore u implementaciji reformi..."

Znači, ako se ispune uslovi, pregovori se otvaraju (počinju) u junu 2012, pa hoće li to biti 1 ili 30 jun, manje bitno, datum je okvirno određen.

Buducnost

pre 12 godina

Crnogorcima nije jasno da cemo svi u paketu za dvadeste godina u EU ako ta tvorevina bude postojala. zajedno Srbija,CG,Makedonije, BiH i Kosovo i Albanija i tada ce se zaokruziti zapadni Balkan

richie

pre 12 godina

Sta kaze Premijer Engleske_NIKADA necemo pristupiti evro-zoni.NIKADA necemo odustati od SUVERENITETA, kao sto MORAJU te zemlje,kako bi pristupile fiskalnoj uniji... kraj citata!

Sremac

pre 12 godina

Da li se seca neko jos kad su politicari u Srbiji pricali da ce Slovenija i Hrvatska gladovati bez Srbije? Da li se seca neko kad su politicari pricali, da ce Crna Gora pre u EU sa Srbijom nego sama?
Svi su pobegli od Srbije, i svima je postalo bolje od tog dana, a mi jos uvek pricamo kako je svet nepravedan prema nama.
Crnogorci, svaka Vam cast, resili ste se bede. Nadam se da ce i VOjvodina jednom uspeti u tome.
(Bacvanin, 9. decembar 2011 10:26)


Sve dok je Srba u Sremu,Banatu i Backoj o tome ces moci samo da sanjas!

barter

pre 12 godina

Nisu mi jasni ovi što čestitaju.
Pa Crnu Goru su ispalila kao nas.
Njima je bilo obećano da će da dobiju datum pregovora kao što je nama obećana kandidatura.
Izgeda da ako nisi bio saveznika Nemcima imaš strože kriterijume.

sinisa

pre 12 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna kod vas sto pisete kako je bolje svima koji su otišli od nas!PA ŠA VI ČEKATE ŠTO I VI NE KRENETE SA NJIMA DA VAMA BUDE BOLJE!!!!A nas koji hoćemo da ostenemo poštedite tih izjava!

Pele

pre 12 godina

Ljudi, nije problem što su ovi naši "mudraci" svojevremno pričali da će bez Srbije sve bivše jugoslovenske republike da "pocrkaju od gladi". Problem je što i danas, godine 2011, gomila sveta u Srbiji veruje da je Srbija bolja od ostatka regiona a zapravo smo daleko ispod svih. E, to je dijagnoza...

prokleta avlija

pre 12 godina

nemci blokirali Srbiju,Francuzi Crnu goru...prica se da ako na prolece Srbija ne dobije makar status kandidata(prica se da ce francuzi traziti da se Srbiji tada da i datum pocetka pregovora) da ce Francuska a mozda i Italija odloziti ratifikaciju pristupnog pregovora sa hrvatskom...

Miskec

pre 12 godina

Ne razumem na cemu se ovde cestita CG, lepo pise da nisu dobili datum, jer u EU nisu ludi, znaju koliki je kriminal u toj drzavi, od vrha, do dna.

Nekad 5. oktobra mislio da je Milosevic problem

pre 12 godina

@Aleksandar, 9. decembar 2011
Nije to uspeh sto su oni dobro organizovana drzava, ili sto im na celu drzave nije mafijaski klan, vec je to nagrada za saveznistvo protiv Srbije. Slazem se da izgleda ko svako uradi nesto protiv Srbije biva nagradjen na ovaj ili onaj nacin....a Milosevica nema vec 11 godina, ali njegov govor izmedju dva kruga se ostvaruje kao crna slutnja....

Bacvanin

pre 12 godina

Da li se seca neko jos kad su politicari u Srbiji pricali da ce Slovenija i Hrvatska gladovati bez Srbije? Da li se seca neko kad su politicari pricali, da ce Crna Gora pre u EU sa Srbijom nego sama?
Svi su pobegli od Srbije, i svima je postalo bolje od tog dana, a mi jos uvek pricamo kako je svet nepravedan prema nama.
Crnogorci, svaka Vam cast, resili ste se bede. Nadam se da ce i VOjvodina jednom uspeti u tome.

Bacvanin

pre 12 godina

Da li se seca neko jos kad su politicari u Srbiji pricali da ce Slovenija i Hrvatska gladovati bez Srbije? Da li se seca neko kad su politicari pricali, da ce Crna Gora pre u EU sa Srbijom nego sama?
Svi su pobegli od Srbije, i svima je postalo bolje od tog dana, a mi jos uvek pricamo kako je svet nepravedan prema nama.
Crnogorci, svaka Vam cast, resili ste se bede. Nadam se da ce i VOjvodina jednom uspeti u tome.

Sremac

pre 12 godina

Da li se seca neko jos kad su politicari u Srbiji pricali da ce Slovenija i Hrvatska gladovati bez Srbije? Da li se seca neko kad su politicari pricali, da ce Crna Gora pre u EU sa Srbijom nego sama?
Svi su pobegli od Srbije, i svima je postalo bolje od tog dana, a mi jos uvek pricamo kako je svet nepravedan prema nama.
Crnogorci, svaka Vam cast, resili ste se bede. Nadam se da ce i VOjvodina jednom uspeti u tome.
(Bacvanin, 9. decembar 2011 10:26)


Sve dok je Srba u Sremu,Banatu i Backoj o tome ces moci samo da sanjas!

Pele

pre 12 godina

Ljudi, nije problem što su ovi naši "mudraci" svojevremno pričali da će bez Srbije sve bivše jugoslovenske republike da "pocrkaju od gladi". Problem je što i danas, godine 2011, gomila sveta u Srbiji veruje da je Srbija bolja od ostatka regiona a zapravo smo daleko ispod svih. E, to je dijagnoza...

Nekad 5. oktobra mislio da je Milosevic problem

pre 12 godina

@Aleksandar, 9. decembar 2011
Nije to uspeh sto su oni dobro organizovana drzava, ili sto im na celu drzave nije mafijaski klan, vec je to nagrada za saveznistvo protiv Srbije. Slazem se da izgleda ko svako uradi nesto protiv Srbije biva nagradjen na ovaj ili onaj nacin....a Milosevica nema vec 11 godina, ali njegov govor izmedju dva kruga se ostvaruje kao crna slutnja....

Milos

pre 12 godina

Kakav je ovo naslov vijesti? Jel to za umirivanje srpske javnosti, u stilu "izvisili smo, al nismo jedini"? Crna Gora ce poceti pregovore u junu 2012, sto je okviran datum, i posle Hrvatske, najdalje je odmakla u EU integracijama...

Baranin

pre 12 godina

Kako to mislite? Lijepo se kaze :"Sa namerom da u junu 2012. godine otvori pristupne pregovore sa Crnom Gorom, Evropski savet zadužuje sam Savet da oceni napredak Crne Gore u implementaciji reformi..."

Znači, ako se ispune uslovi, pregovori se otvaraju (počinju) u junu 2012, pa hoće li to biti 1 ili 30 jun, manje bitno, datum je okvirno određen.

Pozdrav

pre 12 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna kod vas sto pisete kako je bolje svima koji su otišli od nas!PA ŠA VI ČEKATE ŠTO I VI NE KRENETE SA NJIMA DA VAMA BUDE BOLJE!!!!A nas koji hoćemo da ostenemo poštedite tih izjava!
(sinisa, 9. decembar 2011 15:28)

Sinisa, ne mogu a da ne priznam koliko si u pravu. Evo, ja sam otisao, kao i na hiljade drugih, i veruj mi da nam je svima bolje, bas kao i drzavama koje su od Srbije otisle. Koristim priliku da pozovem i sve druge koji zele da zive bolje da je napuste, garantujem im boljitak za njih, a posebno za njihovu decu, a najlepse od svega, kad je napustanje Srbije u pitanju, je osecaj da vam se mozak konacno odmorio od budala. Dakle, ljudi kojima zelja za zivotom u slobodi, demokratiji i civilizaciji nije ubijena tokom svih ovih godina, jedini nacin da je ostvarite je da odete iz Srbije. Niti ce vama nedostajati oni koji ostaju, niti vi njima, i svi zadovoljni.

Sofija

pre 12 godina

Ne znam u cemu je problem da se cestita gradjanima Crne Gore, kad ima na cemu! Oni su dobili kandidaturu, a dobice i datum za pocetak pregovora u junu sledece godine, za razliku od nas koji nismo dobili nista, bar za sada! Ja im od srca cestitam, verovatno su to negde i zasluzili! Bilo bi mi drago da je i Makedonija danas u E.U, pa da mogu da se preselim kod nekih od bliskih komsija, ako vec ne mogu na Zapad! Otadzbina je jedna, a domovina moze da ti bude svaka u kojoj mozes da zivis zivot dostojan coveka, i da budes srecan!

Marko

pre 12 godina

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej kazao je danas na konferenciji za novinare u Briselu da će Crna Gora početi pristupne pregovore sa Evropskom unijom u junu sledeće godine, ako do tada ispuni kriterijume u vezi sa implementacijom reformi.

- Naš cilj je da otvorimo pristupne pregovore sa Crnom Gorom u junu 2012. godine, kazao je Rompej.

MOOSEL

pre 12 godina

Crna Gora je usporena da Srbija nebi previse zaostajala u integracijama.Nijedan drugi razlog.Ako ce to stimulisati Srbiju neka je sa srecom.

Miskec

pre 12 godina

Ne razumem na cemu se ovde cestita CG, lepo pise da nisu dobili datum, jer u EU nisu ludi, znaju koliki je kriminal u toj drzavi, od vrha, do dna.

Predrag

pre 12 godina

Crna Gora je dobila datum, jun sledeće godine. Sada je na njoj da iskoristi šansu i za 6 mjeseci uradi maksimum što može kako bi pregovori počeli kako je i planirano! Sa dosta rada i truda moći će napredovati i nadam se da će rezultati biti vidljivi u svakodnevnom životu, kao što je to vidljivo i u Sloveniji i Hrvatskoj!
Čestitam!

sinisa

pre 12 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna kod vas sto pisete kako je bolje svima koji su otišli od nas!PA ŠA VI ČEKATE ŠTO I VI NE KRENETE SA NJIMA DA VAMA BUDE BOLJE!!!!A nas koji hoćemo da ostenemo poštedite tih izjava!

Duro

pre 12 godina

" prica se da ako na prolece Srbija ne dobije makar status kandidata(prica se da ce francuzi traziti da se Srbiji tada da i datum pocetka pregovora) da ce Francuska a mozda i Italija odloziti ratifikaciju pristupnog pregovora sa hrvatskom..."
(prokleta avlija, 9. decembar 2011 15:21)
Da dopunim ova pričanja sa: priča se da će Nemačka, Austrija, Velika Britanija i Holandija u tom slučaju da istupe iz EU, baljezganja da boli glava ...
Crnoj Gori je odobrena kandidatura s početak tj. datum uslovljavaju sa time i time... a Srbija nema još ni kandidaturu odobreno, a nisu je odbili jer kada je odbiju tada nema novog pokušaja u tipu ajmo Jovo nanovo...

richie

pre 12 godina

Sta kaze Premijer Engleske_NIKADA necemo pristupiti evro-zoni.NIKADA necemo odustati od SUVERENITETA, kao sto MORAJU te zemlje,kako bi pristupile fiskalnoj uniji... kraj citata!

Marko

pre 12 godina

Jedino je Francuska bila za uslove CG. Verujem zbog toga da bi dobila pregovaracku poziciju zbog Srbije.

Kacin:

- U zaključcima jasno stoji da se otvaraju pregovori u junu 2012. godine i eksplicitno piše da Evropska komisija mora pripremiti pregovarački okvir da bi otvorila prva Poglavlja 23.i 24. koja se odnose na vladavinu prava, bezbjednost, osnovna prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

barter

pre 12 godina

Nisu mi jasni ovi što čestitaju.
Pa Crnu Goru su ispalila kao nas.
Njima je bilo obećano da će da dobiju datum pregovora kao što je nama obećana kandidatura.
Izgeda da ako nisi bio saveznika Nemcima imaš strože kriterijume.

Marko

pre 12 godina

Evo ja cu da vam objasnim zasto se cestita CG u prvih par komentara. Zato sto su ti komentari bili dok je stajala vest da CG dobija datum pregovora a onda se vest promenila ali su komentari ostali.

Anto

pre 12 godina

Evo za neupucene ili pak zlonamjerne. Crna Gora je dobila datum pregovora uz jos malo rada i sto je najvaznije screening ili analiza koja je neophodna da bi pregovori poceli startuje odma. Sto ce reci dari moji da bi u Junu de facto trebali pocet da pregovaramo.

prokleta avlija

pre 12 godina

nemci blokirali Srbiju,Francuzi Crnu goru...prica se da ako na prolece Srbija ne dobije makar status kandidata(prica se da ce francuzi traziti da se Srbiji tada da i datum pocetka pregovora) da ce Francuska a mozda i Italija odloziti ratifikaciju pristupnog pregovora sa hrvatskom...

sasa

pre 12 godina

sinisa ako ti je dobro ovo stanje ne znam zasto uopste citas i komentarises ove stvari.pa valjda vidis da nista ne radi da je standard zalostan da smo nekulturni i da je svuda djubre oko nas

Mirjana

pre 12 godina

Izvinjavam se na izrazu, ali samo debilu nije jasno da Srbija, CG i Makedonija NIKADA neće ući u EU, prosto zato što tako nije planirano.

Ivan

pre 12 godina

Ne razumem zasto komentari velicaju CG kad NISU dobili datum pregovora? Dobili su samo nove uslove i odlaganje statusa, kao i mi... naravno bilo bi bolje da smo i mi i CG dobili pozitivne odluke na danasnjem samitu ali moramo mnooogo da radimo prvenstveno zbog nas, pa onda i zbog EU. Komsijama sve najbolje i da u istom paketu udjemo u EU.

Buducnost

pre 12 godina

Crnogorcima nije jasno da cemo svi u paketu za dvadeste godina u EU ako ta tvorevina bude postojala. zajedno Srbija,CG,Makedonije, BiH i Kosovo i Albanija i tada ce se zaokruziti zapadni Balkan

kizza

pre 12 godina

Jedina radosna vest bi bila da je Kosovu danas barem omogucen bezvizni rezim. Ne mogu da docekam dan kada ce azilanti, dileri droge i ostali mafijasi po svetu biti predstavljani kao Kosovari, a ne da vise nosaju pasos Srbije.
Sta bi od ove odluke danas?

mne realno

pre 12 godina

Mnogo vremena ce proci dok Crna Gora i Srbija ne postanu punopravne clanice EU. Crnogorski najveci problem ce de fakto biti raspad DPS-a koji ce se jednostavno morati dogoditi iz prostog razloga sto su pojedini mocnici debelo zagazili u raznorazne finansijske malverzacije, mucke i ostale rabote.
Srbija ce kad tad morati priznati nezavisno Kosovo i normalizovati odnose sa njim jer bez toga nema ulaska u EU.
Dakle dva najveca problema ce po svoj prilici ostati jos dugo pod tepih jer takvo stanje najvise odgovara postojecim strukturama vlasti obe republike. Neke nove nade koje se mozda vec radjaju u Crnoj Gori (najavljeni studentski protesti) ce ubrzati crnogorski proces dok je u Srbiji za sada nemoguce primetiti neko bitnije menjanje u tom pravcu. Naime sve znacajnije politicke strukture su raznorazni otpadi iz proslosti koji nemaju nameru stvoriti prostor za radjanje neke nove politicke grupacije koja bi mogla uraditi nesto bitno po ovom pitanju.
Znaci, bez panike dragi moji, daleko smo mi od EU, d a l e k o.

pozdrav i tebi

pre 12 godina

(Pozdrav, 9. decembar 2011 16:18)
A da govoris ubuduce samo u svoje ime?
(@(Pozdrav, 9. decembar 2011 16:18), 9. decembar 2011 17:25)

Moze da govori i u moje ima slobdno,jer covek ima pravo...
Pozdrav iz EU,nama dobro ovde

Bacvanin

pre 12 godina

Da li se seca neko jos kad su politicari u Srbiji pricali da ce Slovenija i Hrvatska gladovati bez Srbije? Da li se seca neko kad su politicari pricali, da ce Crna Gora pre u EU sa Srbijom nego sama?
Svi su pobegli od Srbije, i svima je postalo bolje od tog dana, a mi jos uvek pricamo kako je svet nepravedan prema nama.
Crnogorci, svaka Vam cast, resili ste se bede. Nadam se da ce i VOjvodina jednom uspeti u tome.

Nekad 5. oktobra mislio da je Milosevic problem

pre 12 godina

@Aleksandar, 9. decembar 2011
Nije to uspeh sto su oni dobro organizovana drzava, ili sto im na celu drzave nije mafijaski klan, vec je to nagrada za saveznistvo protiv Srbije. Slazem se da izgleda ko svako uradi nesto protiv Srbije biva nagradjen na ovaj ili onaj nacin....a Milosevica nema vec 11 godina, ali njegov govor izmedju dva kruga se ostvaruje kao crna slutnja....

Miskec

pre 12 godina

Ne razumem na cemu se ovde cestita CG, lepo pise da nisu dobili datum, jer u EU nisu ludi, znaju koliki je kriminal u toj drzavi, od vrha, do dna.

Sremac

pre 12 godina

Da li se seca neko jos kad su politicari u Srbiji pricali da ce Slovenija i Hrvatska gladovati bez Srbije? Da li se seca neko kad su politicari pricali, da ce Crna Gora pre u EU sa Srbijom nego sama?
Svi su pobegli od Srbije, i svima je postalo bolje od tog dana, a mi jos uvek pricamo kako je svet nepravedan prema nama.
Crnogorci, svaka Vam cast, resili ste se bede. Nadam se da ce i VOjvodina jednom uspeti u tome.
(Bacvanin, 9. decembar 2011 10:26)


Sve dok je Srba u Sremu,Banatu i Backoj o tome ces moci samo da sanjas!

prokleta avlija

pre 12 godina

nemci blokirali Srbiju,Francuzi Crnu goru...prica se da ako na prolece Srbija ne dobije makar status kandidata(prica se da ce francuzi traziti da se Srbiji tada da i datum pocetka pregovora) da ce Francuska a mozda i Italija odloziti ratifikaciju pristupnog pregovora sa hrvatskom...

sinisa

pre 12 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna kod vas sto pisete kako je bolje svima koji su otišli od nas!PA ŠA VI ČEKATE ŠTO I VI NE KRENETE SA NJIMA DA VAMA BUDE BOLJE!!!!A nas koji hoćemo da ostenemo poštedite tih izjava!

Mirjana

pre 12 godina

Izvinjavam se na izrazu, ali samo debilu nije jasno da Srbija, CG i Makedonija NIKADA neće ući u EU, prosto zato što tako nije planirano.

Buducnost

pre 12 godina

Crnogorcima nije jasno da cemo svi u paketu za dvadeste godina u EU ako ta tvorevina bude postojala. zajedno Srbija,CG,Makedonije, BiH i Kosovo i Albanija i tada ce se zaokruziti zapadni Balkan

barter

pre 12 godina

Nisu mi jasni ovi što čestitaju.
Pa Crnu Goru su ispalila kao nas.
Njima je bilo obećano da će da dobiju datum pregovora kao što je nama obećana kandidatura.
Izgeda da ako nisi bio saveznika Nemcima imaš strože kriterijume.

Ivan

pre 12 godina

Ne razumem zasto komentari velicaju CG kad NISU dobili datum pregovora? Dobili su samo nove uslove i odlaganje statusa, kao i mi... naravno bilo bi bolje da smo i mi i CG dobili pozitivne odluke na danasnjem samitu ali moramo mnooogo da radimo prvenstveno zbog nas, pa onda i zbog EU. Komsijama sve najbolje i da u istom paketu udjemo u EU.

richie

pre 12 godina

Sta kaze Premijer Engleske_NIKADA necemo pristupiti evro-zoni.NIKADA necemo odustati od SUVERENITETA, kao sto MORAJU te zemlje,kako bi pristupile fiskalnoj uniji... kraj citata!

Pele

pre 12 godina

Ljudi, nije problem što su ovi naši "mudraci" svojevremno pričali da će bez Srbije sve bivše jugoslovenske republike da "pocrkaju od gladi". Problem je što i danas, godine 2011, gomila sveta u Srbiji veruje da je Srbija bolja od ostatka regiona a zapravo smo daleko ispod svih. E, to je dijagnoza...

Pozdrav

pre 12 godina

Samo mi jedna stvar nije jasna kod vas sto pisete kako je bolje svima koji su otišli od nas!PA ŠA VI ČEKATE ŠTO I VI NE KRENETE SA NJIMA DA VAMA BUDE BOLJE!!!!A nas koji hoćemo da ostenemo poštedite tih izjava!
(sinisa, 9. decembar 2011 15:28)

Sinisa, ne mogu a da ne priznam koliko si u pravu. Evo, ja sam otisao, kao i na hiljade drugih, i veruj mi da nam je svima bolje, bas kao i drzavama koje su od Srbije otisle. Koristim priliku da pozovem i sve druge koji zele da zive bolje da je napuste, garantujem im boljitak za njih, a posebno za njihovu decu, a najlepse od svega, kad je napustanje Srbije u pitanju, je osecaj da vam se mozak konacno odmorio od budala. Dakle, ljudi kojima zelja za zivotom u slobodi, demokratiji i civilizaciji nije ubijena tokom svih ovih godina, jedini nacin da je ostvarite je da odete iz Srbije. Niti ce vama nedostajati oni koji ostaju, niti vi njima, i svi zadovoljni.

Marko

pre 12 godina

Evo ja cu da vam objasnim zasto se cestita CG u prvih par komentara. Zato sto su ti komentari bili dok je stajala vest da CG dobija datum pregovora a onda se vest promenila ali su komentari ostali.

kizza

pre 12 godina

Jedina radosna vest bi bila da je Kosovu danas barem omogucen bezvizni rezim. Ne mogu da docekam dan kada ce azilanti, dileri droge i ostali mafijasi po svetu biti predstavljani kao Kosovari, a ne da vise nosaju pasos Srbije.
Sta bi od ove odluke danas?

Baranin

pre 12 godina

Kako to mislite? Lijepo se kaze :"Sa namerom da u junu 2012. godine otvori pristupne pregovore sa Crnom Gorom, Evropski savet zadužuje sam Savet da oceni napredak Crne Gore u implementaciji reformi..."

Znači, ako se ispune uslovi, pregovori se otvaraju (počinju) u junu 2012, pa hoće li to biti 1 ili 30 jun, manje bitno, datum je okvirno određen.

Sofija

pre 12 godina

Ne znam u cemu je problem da se cestita gradjanima Crne Gore, kad ima na cemu! Oni su dobili kandidaturu, a dobice i datum za pocetak pregovora u junu sledece godine, za razliku od nas koji nismo dobili nista, bar za sada! Ja im od srca cestitam, verovatno su to negde i zasluzili! Bilo bi mi drago da je i Makedonija danas u E.U, pa da mogu da se preselim kod nekih od bliskih komsija, ako vec ne mogu na Zapad! Otadzbina je jedna, a domovina moze da ti bude svaka u kojoj mozes da zivis zivot dostojan coveka, i da budes srecan!

Duro

pre 12 godina

" prica se da ako na prolece Srbija ne dobije makar status kandidata(prica se da ce francuzi traziti da se Srbiji tada da i datum pocetka pregovora) da ce Francuska a mozda i Italija odloziti ratifikaciju pristupnog pregovora sa hrvatskom..."
(prokleta avlija, 9. decembar 2011 15:21)
Da dopunim ova pričanja sa: priča se da će Nemačka, Austrija, Velika Britanija i Holandija u tom slučaju da istupe iz EU, baljezganja da boli glava ...
Crnoj Gori je odobrena kandidatura s početak tj. datum uslovljavaju sa time i time... a Srbija nema još ni kandidaturu odobreno, a nisu je odbili jer kada je odbiju tada nema novog pokušaja u tipu ajmo Jovo nanovo...

MOOSEL

pre 12 godina

Crna Gora je usporena da Srbija nebi previse zaostajala u integracijama.Nijedan drugi razlog.Ako ce to stimulisati Srbiju neka je sa srecom.

sasa

pre 12 godina

sinisa ako ti je dobro ovo stanje ne znam zasto uopste citas i komentarises ove stvari.pa valjda vidis da nista ne radi da je standard zalostan da smo nekulturni i da je svuda djubre oko nas

Milos

pre 12 godina

Kakav je ovo naslov vijesti? Jel to za umirivanje srpske javnosti, u stilu "izvisili smo, al nismo jedini"? Crna Gora ce poceti pregovore u junu 2012, sto je okviran datum, i posle Hrvatske, najdalje je odmakla u EU integracijama...

Marko

pre 12 godina

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej kazao je danas na konferenciji za novinare u Briselu da će Crna Gora početi pristupne pregovore sa Evropskom unijom u junu sledeće godine, ako do tada ispuni kriterijume u vezi sa implementacijom reformi.

- Naš cilj je da otvorimo pristupne pregovore sa Crnom Gorom u junu 2012. godine, kazao je Rompej.

mne realno

pre 12 godina

Mnogo vremena ce proci dok Crna Gora i Srbija ne postanu punopravne clanice EU. Crnogorski najveci problem ce de fakto biti raspad DPS-a koji ce se jednostavno morati dogoditi iz prostog razloga sto su pojedini mocnici debelo zagazili u raznorazne finansijske malverzacije, mucke i ostale rabote.
Srbija ce kad tad morati priznati nezavisno Kosovo i normalizovati odnose sa njim jer bez toga nema ulaska u EU.
Dakle dva najveca problema ce po svoj prilici ostati jos dugo pod tepih jer takvo stanje najvise odgovara postojecim strukturama vlasti obe republike. Neke nove nade koje se mozda vec radjaju u Crnoj Gori (najavljeni studentski protesti) ce ubrzati crnogorski proces dok je u Srbiji za sada nemoguce primetiti neko bitnije menjanje u tom pravcu. Naime sve znacajnije politicke strukture su raznorazni otpadi iz proslosti koji nemaju nameru stvoriti prostor za radjanje neke nove politicke grupacije koja bi mogla uraditi nesto bitno po ovom pitanju.
Znaci, bez panike dragi moji, daleko smo mi od EU, d a l e k o.

Anto

pre 12 godina

Evo za neupucene ili pak zlonamjerne. Crna Gora je dobila datum pregovora uz jos malo rada i sto je najvaznije screening ili analiza koja je neophodna da bi pregovori poceli startuje odma. Sto ce reci dari moji da bi u Junu de facto trebali pocet da pregovaramo.

Predrag

pre 12 godina

Crna Gora je dobila datum, jun sledeće godine. Sada je na njoj da iskoristi šansu i za 6 mjeseci uradi maksimum što može kako bi pregovori počeli kako je i planirano! Sa dosta rada i truda moći će napredovati i nadam se da će rezultati biti vidljivi u svakodnevnom životu, kao što je to vidljivo i u Sloveniji i Hrvatskoj!
Čestitam!

Marko

pre 12 godina

Jedino je Francuska bila za uslove CG. Verujem zbog toga da bi dobila pregovaracku poziciju zbog Srbije.

Kacin:

- U zaključcima jasno stoji da se otvaraju pregovori u junu 2012. godine i eksplicitno piše da Evropska komisija mora pripremiti pregovarački okvir da bi otvorila prva Poglavlja 23.i 24. koja se odnose na vladavinu prava, bezbjednost, osnovna prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

pozdrav i tebi

pre 12 godina

(Pozdrav, 9. decembar 2011 16:18)
A da govoris ubuduce samo u svoje ime?
(@(Pozdrav, 9. decembar 2011 16:18), 9. decembar 2011 17:25)

Moze da govori i u moje ima slobdno,jer covek ima pravo...
Pozdrav iz EU,nama dobro ovde