Petak, 12.08.2011.

15:19

Borićemo se protiv dileme EU-Kosovo

Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da pitanje Kosova ne postane zvanični uslov za napredak ka EU, kaže ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

Izvor: Beta

Boriæemo se protiv dileme EU-Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Winston

pre 12 godina

Srbija u svakom slučaju, pre svega treba da se bavi svojom ekonomijom. Ujedno radeći na popravljanju svoje ekonomije, zavođenju reda u finansijama i obračunavanju sa svakim oblikom kriminala Srbija će ujedno raditi i na problemu Kosova i svom odnosu sa EU u svoju korist jer je ovo srž celog problema. Da ne pričamo o tome koliko je to u interesu građana Srbije od kojih mnogi žive daleko ispod svakog dostojanstva već jako dugo vremena. Da bi ovo razumeli ne treba da budemo veliki mudraci. Ovo ne treba da nam kaže niko sa strane. Sve ostalo je prodavanje magle.

Migros

pre 12 godina

Kada bi zamislili da Kosova i Metohije jednostavno - nema, da je Srbija drzava sa jasno definisanim granicama i teritorijalnim suverenitetom,opet nista od EU.Realno gledano Srbija je ekonomski nespremna za clanstvo.Ostale clanice bi je jednostavno pregazile svojim proizvodima i svojim izvozom.Srbija ne proizvodi skoro nista a sta bi se moglo prodatiu u EU,barem ne u onim kolicinima da bi to imalo nekakav ekonomski efekat.Dakle jedna drzava koja zivi na "kredu"moze tako da nastavi sve dok joj ne zatvore slavinu (kao Grckoj) nakon toga EU daje pomoc ali ne kao svojoj clanici nego zemlji u kojoj treba ublaziti humanitarnu katastrofu.Uzgred, u nekim zemljama EU se pre nego sto dodje do prijema novih clanica, sprovodi referendum o tome.Bojim se da bi rezultati takvih referenduma za Srbiju bili vise nego razocaravajuci.Valja znati da Zapadnoevropske clanice EU imaju nesto drugaciji odnos prema svetu i zivotu nego recimo Gana ili Pakistan.

dusan

pre 12 godina

Na danasnji dan 12.08.1914,poceo je napad Austrougarske vojske na Karaljevinu Srbiju..Neki ljudi drugacijeg kova nego sto smo mi danas,bez razmisljanja su kao jedan stali na odbranu otadzbine,i porazili mnogo snazniju vosku Habzburske monarhije...Srbija je osvetlala obraz i ostavila nama,njenoj deci da NIKADA ne dozvolimo da nam neko otme krvlju predaka placenu zemlju...
OVO BI SVAKO OD NAS TREBALO DA ZAUVEK ZNA I DA ZAUVEK UPAMTI
Ko ima hrabrosti da ovo zanemari?

Ja

pre 12 godina

Bolje priznati Kosovo ,i onako poslje par godina nece biti neka granica tu ,*EU , pa opet svi zive zajedno,mirno! Ako pocinje podele ,cjeli Balkan imace jos 20 god. probleme ...i to placa citav ballkan .to bi bilo glupost za sve !!

meni

pre 12 godina

jeste dule ns. a sto je sa albancima na presevsku dolinu ,gde ostaje oni , ako bude kako kazes ti razgranicenje onada presevska dolina ide sa kosovom ili ne oni moraju da zive sa vama zajedno

bora

pre 12 godina

Sta mislite gospodine ambasadore kako neka drzava koja
pretenduje za EU a u svom u Ustavu stoji da u njegovom
sastav je i susedna drzava-Kosovo, pa zar vi sislite da
Evropljani naivni! Najpre Ustav sredite onda ostale
formalnosti za cekanja na red za EU.
pozdrav iz Austrije!

Aleksej

pre 12 godina

Vidim kako ste se uspesno borili do sada. NIJEDAN predstavnik Nemacke kad god moze, ne propusta da spomene sta je uslov Srbije za ulazak u EU. E pa dosta mi je vise bahacenja Nemackih diplomata, i takodje mi je vise dosta vasih praznih prica! Bio sam budala pre 3 godine pa sam glasao za vas, ali ne vise...

dusan

pre 12 godina

Nema dileme nikakve,jer samo jedna stvar nema alternativu,a to je Srbija!
Evropa nas nece,ni sada,a ni nikada,i nikada nece prestati da postavlja nove i nove uslove,iznova...
Nikako ne smemo biti malodusni i ravnodusni,Kosovo i Metohija je deo drzave Srbije,hteo to neko ili ne...

acinic

pre 12 godina

Naravno da ce da nacionalisticke stranke pobede na sledecim izborima! Zato sto su se demokrate ( i njihovi sateliti) pokazale da ne mogu da resavaju probleme ove zemlje. Nisu ni zainteresovani ni sposobni da ih resavaju. Da se samo razumemo. I nacionalisticke stranke su takodje nesposobne! Medjutim vazno je da dodje do nekih promena da nam ne bi bilo dosadno!

Bogi

pre 12 godina

"Borićemo se protiv dileme EU-Kosovo" kaze G. Viskovic.

Pa ponekad je jadno i zalosno kad covek slusa ovakve izjave. G. Viskovicu, da li vi znate da je ova "dilema" dobila svoj odgovor jos od onog dana kada je prva EU clanica priznala Kosovo, februara 2008 godine.

Pa ima li neko hrabrosti u ovoj zemlji da barem jednom kaze istinu ovom narodu i da se lepo objasni kako to funksionise EU? Evo vam na kratko.

Jedina "slamka" za koju se hvataju nasi politicari je sledeca: EU nije formalno priznala Kosovo kao Drzavu jer ima u njenom sastavu jos 5 clanica koje Kosovo I DALJE ne priznaju. Dobro. Super.

Ali ono sto ne kaze narodu je sledece: SVAKI sporazum o priblizavanju ili pridruzivanju neke zemlje Evropsku Uniji mora da se RATIFIKUJE po nacionalnim skupstinama svih clanica EU kako bi postao punomocan i formalno-pravno. Da, da. Bas tako.

Ajde sada razmislite, koja od tih 22 clanica EU koje su vec priznale Kosovo (a neke od njih su cak sponzori te nezavisnosti) ce da ratifikuje neki sporazum sa Srbijom ako Srbija i dalje ne priznaje Kosovo odnosno i dalje ne zna gde su joj granice? Odgovor je jasan: NIJEDNA.
Nemacka skupstina je to vec potvrdila a i druge zemlje ce se isto tako izjasniti kada dodje pogodno vreme za to.

Znaci, nema tu dileme. Ili priznajemo Kosovo ili moramo sad odmah da kazemo narodu da smo nas proces Evrointegracija stopirali zbog Kosova i tu je kraj price.

Sve drugo je hvatanje za formalne "slamke" koje u sustini nista ne znace.

Verica

pre 12 godina

Naravno da ce nacionalisticke stranke da pobede. Licno bih najradije voleo da vidim SNS/DSS na vlasti, ali vise mi ni to nije bitno. Bas me briga ko dodje, samo da ovi odu...

doktor

pre 12 godina

Ja Vas gospodine IVO vidim kao buduceg Predsednika Srbije! Obrazovan,odmeren ,bez kompleksa,prijatan oku... Uvek me odusevljavao ovaj gospodin na TV,ali se retko pojavljivao

Bora

pre 12 godina

Jel im stalo do Kosova?
Pa lepo. Ajde da ih zezamo kao i oni nas...
Ako prime Kosovo u EU do nove godine ...., Srbija ga priznaje odmah....

e-krem

pre 12 godina

Pa i borite se sve vreme i pre i posle "Nacetranije",Vojne uprave nakon drugog sv.rata,Rankovica,Milosevica,etnickog ciscenja,genocida.....a Kosovo Nezavisna Demokratska Republika koju ceka spremna stolica u UN-a sutra ili za par godina svejedno.Vazno je da ce tada Srbija ili biti demokratska drzava kao i sve drzave na Balkanu i u EU ili izolovana i zaboravljena kao Albanija nekada.Za vestacke dileme zaista nema mesta niti je zato vreme,cista srpska posla.

Reseno je to odavno, kupi sta mozes.

pre 12 godina

Važno je da napravimo jasnu razliku između SAD i EU politike prema Kosovu. Onda ćemo moći tačno da utvrdimo kako se ova dilema otklanja.
(MilanR, 12. avgust 2011 16:08)
----

Pa to ti je jedna te ista politika.
SAD vuku konce Evropa (skakuce) igra.

Namerno su kao Evropljanima prepustili problem Kosova, al' ne misli da oni nisu u toku i da ne odredjuju "pravila igre".

Da se Evropa nesto pita, ne bi doslo do raspada YU a ni do raspada Srbije. Veruj mi.

Petar

pre 12 godina

Sad stvarno pitam, ukoliko neko moze da mi odgovori bio bih zahvalan... Ko je vama i kada dao da birate izmedju Kosova i EU? Uozbiljite se molim vas i prestanite da lazete narod, odgovor na ovu vasu dilemu je ni jedno ni drugo, Kosovo nije vise u sastavu Srbije jer ga je predala 1999. godine kapitulacijom, u EU Srbija trenutno isto ne moze jer ne ispunjava skoro ni jedan uslov. Neko bi zaista to trebao da objasni ovom narodu jer ovde to izgleda niko ne kapira. A vi biste na istoj lazi da ulovite jos jedan mandat.

doktor

pre 12 godina

Kosovo da udje u EU? Kome treba taj" kancer"?Ogromna vecina Srba nikada nije bila na Kosovu,to je tako jasno...Kada bi mogao nekoliko manastira da preseli na sever,ostalo nije vredno paznje!

Beogradjanin

pre 12 godina

Ja kao gradjanin Srbije, Srbin po nacionalnosti i pravoslavac po veroispovesti PRIZNAJEM nezavisno Kosovo od prvog dana.

Za mene nikakva dilema ne postoji.

Vojin

pre 12 godina

Kada biste samo deo energije koji potrosite na besmislene price utrosili na primenu evropskih standarda onda bi sam ulazak u EU ako ikada do njega dodje bio i potpuno nebitna stvar. Nije bitan papir da li smo deo EU ili ne. Bitno je kako zivimo, bitno je da drzava radi, da proizvodi, izvozi, da nema korupcije itd itd.

Uroš

pre 12 godina

Nije Kosovo uslov za ulazak u EU. Kosovo je uslov za približavanje statusu prgovora za dobijanje mogućnosti da se u budućnosti postane kandidat za priključenje.

Cubrilo

pre 12 godina

Ne postoji takva dilema kao sto je EU-Kosovo. Postoji samo EU ili nista, jer Kosovo je odavno izgubljeno. Ako cemo da budemo mazohisti onda cemo izabrati nista i nastaviti da propadamo, a drzava Kosovo ce lepo da udje u EU i nastavi da se razvija nezavisno od nas.

M.

pre 12 godina

Dobro, ali jel moze nas Ambasador jos nesto da doda, jel tu postoji neka inovativna strategija kako cemo da se borimo protiv tog izbora ili cela nasa diplomatija reaguje stihijski? Jel taj Ambasador daje izjave makar nekim lokalnim radio stanicama ili regionalnim novinama? Za Der Spiegel i Deutshe Welle ne smem ni da pitam.

prokleta avlija

pre 12 godina

podelu kosova ne spominju srbi nego taci i njegovi gospodari...nas Srbe zanima celo kosovo i metohija a ne mrvice koje nam se nude...moji i nasi preci su po celom kosovu i za to kosovo krvarili i na njemu umirali preko 600 godina i sad neko misli da cemo sve to tek tako zaboraviti da bi nam plate bile vece 50evra!?!?!?!?

marko, nis

pre 12 godina

Ali da li treba to i po hiljaditi put ponoviti: te dileme nema. Kosovo je nezavisno, isla Srbija u EU ili ne. Da li ce Kosovo biti Srbija ako Srbija kaze da nece u EU - nece. Da li ce Kosovo biti Srbija ako Srbija udje u EU - nece. Dakle, jedino je pitanje hocemo li u EU ili ne, a u svakom slucaju bez Kosova. Ako zelimo da nastavimo sa patetikom, onda cemo reci - necemo u EU, uzeli ste nam Kosovo (zaboravljajuci da smo upravo mi poceli sa menjanjem granica u regionu), a oni se svakako nece ubiti od plakanja jer ce ostati bez Srbije, ili cemo se ponasati kao odrasli ljudi i shvatiti da je Kosovo moralo da ode jer je ova drzava mislila da moze iz Srbije da protera gradjane Kosova a doj ostane teritorija. Tako ne ide. Nismo voleli Albance, ajde da se ne lazemo, nismo zeleli da budu gradjani Srbije. I evo, oni to danas nisu. Molim lepo. Mi smo najzasluzniji za Kosovsku nezavisnost, a ne EU. Ta EU nama treba, jer mi nismo sposobni nizasta. Nama je EU obrazac po kome mi hodamo, jer da ga nema vec bi se sapleli ponovo u neku provaliju.

mc

pre 12 godina

Ljudi, nema 'sta je sledece' zna se sta je!!!
Srbija mora biti republika resenih granica! Kosovo je za njih reseno pitanje i povratka na neku drugu pricu nema. To nije nesto sto mi ne znamo vec nesto sto nasi politicari kriju od nas! E sad, da li hocemo da zivimo normalno i udjemo u EU ili da pocrkamo od gladi u pokusajima da Kosovo predstavimo kao deo Srbije, to je na nama da odlucimo!!!
Ali, EU je jasna! Nema problema-ima EU, ima problema- nema EU!!!
EU nece jos jedan Kipar, EU nece da posle Srbija zeza Kosovo prilikom prijema, EU nece da uopste razmislja o granicama vise jer ceo zapadni demokratski svet je odlucan da se granice na teritoriji SFRJ nece menjati vec se priznaju po AVNOJevskim. I to je to, prihvatili mi to ili ne, to je to....

komsija

pre 12 godina

Kosovo uvek je bilo lopta u nogama srpskih politicara. Da ne idem predaleko, Tito iskoristio Kosovo da balansira srpski centralizam sa idejama jugoslovenskog federalizma. Milosevic je iskoristi Kosovo za svoj uspon. Kosovo je bilo povod i kraj Jugoslavije. Kosturica iskoristio Kosovo da ubaci Srbiju u zagrljaj Rusije, dok Demokrati iskoriste Kosovo da postaju sto duze na vlast. Kosovo je carobna moc u Srbiji. Tadic to zna. Kosturica i co to znaju. Rusija isto zna. Sa druge strane interesi Rusije su da Srbija bude unutar EU. Postoji mogucnost da bas Kosturica i Co, sa blagoslovom Rusije, priznaju Kosovo(jedini put da Srbija bude unutar EU), time osiguraju nastavak politike unutar EU i daju "smtrtonosni" udarac protivnicima za duzi period. Time svi su pobednici: Srbija bice unutar UE, sa proruskom vladom. Rusija, preko Srbije imatce direktan uticaj u EU. Kosovo bice unutar EU(ako ameri zele)...i tako dalje i tako dalje ostavsi "istorijske" pobede na cekanju... Meni ostaje samo da pozivam gospodina Ambasadora da prestani da naglasi opasnost od desnicarskih snaga, jer mozda to je jedino resenje. Mozda je bolje za EU ali i za Kosovo. To niko ne zna. Ali sigurno je da Srpski Narod mora da ide na glasanje ne za Kosovo u ili van Srbije, ali za Srbiju u ili van EU. Glasatce za one snage koje to sprovde na zivot a ne za snage koje se plakaju nad opasnostima i teskocima, glasatce za snage koje idu napred otvorenim ocima i hraroscu da prihvate zivot koji teci dalje....

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Tu nema nikakve dileme osim da li ce nam postaviti taj uslov ili nece. Ako ga postave, nece ih spasiti ni pro- ni bivse anti- sada pro-evropske stranke, niti bilo sta drugo. Mi imam vrlo visok prag podnosenja maltretiranja (ni jedan jedini bombas - samoubica nigde u Jugoslaviji) ali kad neko predje taj prag onda puknemo nacisto.

Jugoslovak

pre 12 godina

... ovaj Visković još jedan Čak Noris srpske diplomatije koje ceo svet na kolena da baci. Dosta više demagogije o srpskom Kosovu kada je de fakto izgubljeno, a služi samo kao slamka političarima da ne roknu sa vlasti u roku od odma' priznaju li realnost! Hoćemo život, ne mitove!

Entropija

pre 12 godina

Dilema postoji i donkihotovski je boriti se protiv nje. Ako je uslov odricanje od Kosova, moj odgovor je jasan - ne EU. Osim toga, EU nije ono sto je bila pre 5 ili 10 godina. Najnovnija kriza je pokazala da clanica nuzno ne mora da ima ekonomsku stabilnost.

MilanR

pre 12 godina

Važno je da napravimo jasnu razliku između SAD i EU politike prema Kosovu. Onda ćemo moći tačno da utvrdimo kako se ova dilema otklanja.

azimuth

pre 12 godina

Nikada ta dilema i nije postojala, bar kod vecine srspskog naroda. I bice to iznenadjenje za Evropu ako do takvog izjasnjavanja dodje. Stranke na vlasti znaju kakav je vecinski stav o takvoj dilemi i o clanstvu u NATO pa svojim laganim potezima pokusavaju da nas dovedu do svrsenog cina. Mislim da to nece proci. Samo da naglasim da nisam pristalica ni jedne vladajuci ili opozicione stranke, a samim tim ni DSS-a sa kojim se slazem jedino u ovom slucaju.

Dule NS

pre 12 godina

-Jasno je svima kao dan da SRBIJA NE MOŽE DA PRIZNA KOSOVO KAO NEZAVISNO ČAK I DA TO ŽELI!
Za to postoji mnogo razloga i veoma jakih argumenata!
Svako ko pokušava da prisili Srbiju da uradi nešto nemoguće je podmukli i zlonamerni licemer!
-Srbija zbog sopstvenog integriteta ne može da prizna deo svoje teritorije kao nezavistnu državu, jer bi onda u nekoj budućnosti pod istim izgovorom morala da prizna i neke nove teritorije koje bi poželele isto! Srbija priznavanjem Kosova čini samoubistvo! Ali takođe i ovakvo trenutno stanje je isto blizu samoubistva!
-Ovo stanje u kome se nalazi Srbija je začarani krug u koji su je gurnule zemlje spozori Kosovske "nezavisnosti" i čini mi se, iz ove perspektive, da to uopšte nije bilo slučajno!
-Iz tog začaranog kruga postoji samo jedan izlaz - promena podmukle politike zapadnih zemalja i pristajanje na podelu Kosova! Jer moramo biti svesni da Srbi i Albanci nikada više neće moći da žive u istoj državi! Znači PODELA KOSOVA, odnosno teritorijalno razgraničenje između DVA NARODA - Srba i Albanaca je jedino moguće rešenje! I to znaju SVI zato su svi i protiv jer niko iskreno ne želi TRAJAN mir!

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ne, necete, jer vi ne znate ni sta to znaci. Vi mislite to znaci diplomatsko "ubedjivanje" nekog zvanicnika iz Nemacke i sl. a ne shvatate sustinu, a to je da ako hocete da to ne postane uslov, NUZNO je da uspostavljate dobrosusedske odnose sa Kosovom, i da vise ne bude onakvih incidenata sa barikadama, jer sto se vise bude zaostravala situacija na Kosovu, sto vise bude bilo tih barikada, to ce ovaj uslov biti izvesniji i neizbezniji. Ako to budete shvatili onda cete se mozda i boriti protiv tog uslova, u suprotnom UZALUD se zamajavamo glupostima.

bačvanin

pre 12 godina

Pa ako je Evropi jedno Kosovo važnije od cele Srbije, onda zaista ta ista Srbija i ne treba da se uzbuđuje previše zbog toga - eto im Kosovo neka postane član EU i svi Albanci pa neka se EU bakće sa njima kada joj već Srbija ne valja!
I obavezno neka im daju slobodu kretanja i zapošljavanja u celoj EU kao i svim ostalim članicama! Na taj način će Kosovo ubrzo ostati bez Albanaca jer će se svi preseliti u zapadnu Evropu i Srbija će moći da se vrati po svoje, a Evropa će imati Albance koje toliko voli! Rešen problem! :)

Proka

pre 12 godina

Protiv dileme se ne moze boriti, ona se resava. Bilo bi divno da je problem samo u tome sto vecina zemalja EU zeli da primi samo zemlje sa jasno odredjenim granicama, i da pri tome oni - eto - vide Kosovo kao drzavu u datim granicama. Problem ima ruzno nalicje. Pored ostalih, i EU je na nama primenila 2 x standarde - svi imaju parava osim Srba. Vrlo je ruzno gledati kako EU zeli da Mitrovicu pretvori u izolovani geto, sa zeljom da po cenu gladi i humanitarne katastrofe prinudi Srbe sa severa da pokleknu. Ako je vecina snaznih zemalja EU na Srbe tako gledala i gleda, tada se postavlja pitanje, sta mi uopste trazimo u toj EU? Savijati se do zemlje zarad ocuvanja golog zivota je ponekad svrsishodno, ali je zaista jako ponizavajuce. Zar zaista nema drugih opcija? Ili nam se to tako samo predstavlja?

Bojan

pre 12 godina

Sve je u redu ali, dokle ce nas tako "vozati" mogu da nas teraju da dajemo u EU budzet 50% nasih plata i sta prihvatamo, mislim da sve ima granice. Ajde Kosovo izgubljeno je vec ali sta ce biti iduce? Bas su se navadili.

bačvanin

pre 12 godina

Pa ako je Evropi jedno Kosovo važnije od cele Srbije, onda zaista ta ista Srbija i ne treba da se uzbuđuje previše zbog toga - eto im Kosovo neka postane član EU i svi Albanci pa neka se EU bakće sa njima kada joj već Srbija ne valja!
I obavezno neka im daju slobodu kretanja i zapošljavanja u celoj EU kao i svim ostalim članicama! Na taj način će Kosovo ubrzo ostati bez Albanaca jer će se svi preseliti u zapadnu Evropu i Srbija će moći da se vrati po svoje, a Evropa će imati Albance koje toliko voli! Rešen problem! :)

Proka

pre 12 godina

Protiv dileme se ne moze boriti, ona se resava. Bilo bi divno da je problem samo u tome sto vecina zemalja EU zeli da primi samo zemlje sa jasno odredjenim granicama, i da pri tome oni - eto - vide Kosovo kao drzavu u datim granicama. Problem ima ruzno nalicje. Pored ostalih, i EU je na nama primenila 2 x standarde - svi imaju parava osim Srba. Vrlo je ruzno gledati kako EU zeli da Mitrovicu pretvori u izolovani geto, sa zeljom da po cenu gladi i humanitarne katastrofe prinudi Srbe sa severa da pokleknu. Ako je vecina snaznih zemalja EU na Srbe tako gledala i gleda, tada se postavlja pitanje, sta mi uopste trazimo u toj EU? Savijati se do zemlje zarad ocuvanja golog zivota je ponekad svrsishodno, ali je zaista jako ponizavajuce. Zar zaista nema drugih opcija? Ili nam se to tako samo predstavlja?

azimuth

pre 12 godina

Nikada ta dilema i nije postojala, bar kod vecine srspskog naroda. I bice to iznenadjenje za Evropu ako do takvog izjasnjavanja dodje. Stranke na vlasti znaju kakav je vecinski stav o takvoj dilemi i o clanstvu u NATO pa svojim laganim potezima pokusavaju da nas dovedu do svrsenog cina. Mislim da to nece proci. Samo da naglasim da nisam pristalica ni jedne vladajuci ili opozicione stranke, a samim tim ni DSS-a sa kojim se slazem jedino u ovom slucaju.

marko, nis

pre 12 godina

Ali da li treba to i po hiljaditi put ponoviti: te dileme nema. Kosovo je nezavisno, isla Srbija u EU ili ne. Da li ce Kosovo biti Srbija ako Srbija kaze da nece u EU - nece. Da li ce Kosovo biti Srbija ako Srbija udje u EU - nece. Dakle, jedino je pitanje hocemo li u EU ili ne, a u svakom slucaju bez Kosova. Ako zelimo da nastavimo sa patetikom, onda cemo reci - necemo u EU, uzeli ste nam Kosovo (zaboravljajuci da smo upravo mi poceli sa menjanjem granica u regionu), a oni se svakako nece ubiti od plakanja jer ce ostati bez Srbije, ili cemo se ponasati kao odrasli ljudi i shvatiti da je Kosovo moralo da ode jer je ova drzava mislila da moze iz Srbije da protera gradjane Kosova a doj ostane teritorija. Tako ne ide. Nismo voleli Albance, ajde da se ne lazemo, nismo zeleli da budu gradjani Srbije. I evo, oni to danas nisu. Molim lepo. Mi smo najzasluzniji za Kosovsku nezavisnost, a ne EU. Ta EU nama treba, jer mi nismo sposobni nizasta. Nama je EU obrazac po kome mi hodamo, jer da ga nema vec bi se sapleli ponovo u neku provaliju.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Tu nema nikakve dileme osim da li ce nam postaviti taj uslov ili nece. Ako ga postave, nece ih spasiti ni pro- ni bivse anti- sada pro-evropske stranke, niti bilo sta drugo. Mi imam vrlo visok prag podnosenja maltretiranja (ni jedan jedini bombas - samoubica nigde u Jugoslaviji) ali kad neko predje taj prag onda puknemo nacisto.

prokleta avlija

pre 12 godina

podelu kosova ne spominju srbi nego taci i njegovi gospodari...nas Srbe zanima celo kosovo i metohija a ne mrvice koje nam se nude...moji i nasi preci su po celom kosovu i za to kosovo krvarili i na njemu umirali preko 600 godina i sad neko misli da cemo sve to tek tako zaboraviti da bi nam plate bile vece 50evra!?!?!?!?

Entropija

pre 12 godina

Dilema postoji i donkihotovski je boriti se protiv nje. Ako je uslov odricanje od Kosova, moj odgovor je jasan - ne EU. Osim toga, EU nije ono sto je bila pre 5 ili 10 godina. Najnovnija kriza je pokazala da clanica nuzno ne mora da ima ekonomsku stabilnost.

Dule NS

pre 12 godina

-Jasno je svima kao dan da SRBIJA NE MOŽE DA PRIZNA KOSOVO KAO NEZAVISNO ČAK I DA TO ŽELI!
Za to postoji mnogo razloga i veoma jakih argumenata!
Svako ko pokušava da prisili Srbiju da uradi nešto nemoguće je podmukli i zlonamerni licemer!
-Srbija zbog sopstvenog integriteta ne može da prizna deo svoje teritorije kao nezavistnu državu, jer bi onda u nekoj budućnosti pod istim izgovorom morala da prizna i neke nove teritorije koje bi poželele isto! Srbija priznavanjem Kosova čini samoubistvo! Ali takođe i ovakvo trenutno stanje je isto blizu samoubistva!
-Ovo stanje u kome se nalazi Srbija je začarani krug u koji su je gurnule zemlje spozori Kosovske "nezavisnosti" i čini mi se, iz ove perspektive, da to uopšte nije bilo slučajno!
-Iz tog začaranog kruga postoji samo jedan izlaz - promena podmukle politike zapadnih zemalja i pristajanje na podelu Kosova! Jer moramo biti svesni da Srbi i Albanci nikada više neće moći da žive u istoj državi! Znači PODELA KOSOVA, odnosno teritorijalno razgraničenje između DVA NARODA - Srba i Albanaca je jedino moguće rešenje! I to znaju SVI zato su svi i protiv jer niko iskreno ne želi TRAJAN mir!

Cubrilo

pre 12 godina

Ne postoji takva dilema kao sto je EU-Kosovo. Postoji samo EU ili nista, jer Kosovo je odavno izgubljeno. Ako cemo da budemo mazohisti onda cemo izabrati nista i nastaviti da propadamo, a drzava Kosovo ce lepo da udje u EU i nastavi da se razvija nezavisno od nas.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ne, necete, jer vi ne znate ni sta to znaci. Vi mislite to znaci diplomatsko "ubedjivanje" nekog zvanicnika iz Nemacke i sl. a ne shvatate sustinu, a to je da ako hocete da to ne postane uslov, NUZNO je da uspostavljate dobrosusedske odnose sa Kosovom, i da vise ne bude onakvih incidenata sa barikadama, jer sto se vise bude zaostravala situacija na Kosovu, sto vise bude bilo tih barikada, to ce ovaj uslov biti izvesniji i neizbezniji. Ako to budete shvatili onda cete se mozda i boriti protiv tog uslova, u suprotnom UZALUD se zamajavamo glupostima.

mc

pre 12 godina

Ljudi, nema 'sta je sledece' zna se sta je!!!
Srbija mora biti republika resenih granica! Kosovo je za njih reseno pitanje i povratka na neku drugu pricu nema. To nije nesto sto mi ne znamo vec nesto sto nasi politicari kriju od nas! E sad, da li hocemo da zivimo normalno i udjemo u EU ili da pocrkamo od gladi u pokusajima da Kosovo predstavimo kao deo Srbije, to je na nama da odlucimo!!!
Ali, EU je jasna! Nema problema-ima EU, ima problema- nema EU!!!
EU nece jos jedan Kipar, EU nece da posle Srbija zeza Kosovo prilikom prijema, EU nece da uopste razmislja o granicama vise jer ceo zapadni demokratski svet je odlucan da se granice na teritoriji SFRJ nece menjati vec se priznaju po AVNOJevskim. I to je to, prihvatili mi to ili ne, to je to....

M.

pre 12 godina

Dobro, ali jel moze nas Ambasador jos nesto da doda, jel tu postoji neka inovativna strategija kako cemo da se borimo protiv tog izbora ili cela nasa diplomatija reaguje stihijski? Jel taj Ambasador daje izjave makar nekim lokalnim radio stanicama ili regionalnim novinama? Za Der Spiegel i Deutshe Welle ne smem ni da pitam.

Jugoslovak

pre 12 godina

... ovaj Visković još jedan Čak Noris srpske diplomatije koje ceo svet na kolena da baci. Dosta više demagogije o srpskom Kosovu kada je de fakto izgubljeno, a služi samo kao slamka političarima da ne roknu sa vlasti u roku od odma' priznaju li realnost! Hoćemo život, ne mitove!

Uroš

pre 12 godina

Nije Kosovo uslov za ulazak u EU. Kosovo je uslov za približavanje statusu prgovora za dobijanje mogućnosti da se u budućnosti postane kandidat za priključenje.

Beogradjanin

pre 12 godina

Ja kao gradjanin Srbije, Srbin po nacionalnosti i pravoslavac po veroispovesti PRIZNAJEM nezavisno Kosovo od prvog dana.

Za mene nikakva dilema ne postoji.

Vojin

pre 12 godina

Kada biste samo deo energije koji potrosite na besmislene price utrosili na primenu evropskih standarda onda bi sam ulazak u EU ako ikada do njega dodje bio i potpuno nebitna stvar. Nije bitan papir da li smo deo EU ili ne. Bitno je kako zivimo, bitno je da drzava radi, da proizvodi, izvozi, da nema korupcije itd itd.

Bojan

pre 12 godina

Sve je u redu ali, dokle ce nas tako "vozati" mogu da nas teraju da dajemo u EU budzet 50% nasih plata i sta prihvatamo, mislim da sve ima granice. Ajde Kosovo izgubljeno je vec ali sta ce biti iduce? Bas su se navadili.

komsija

pre 12 godina

Kosovo uvek je bilo lopta u nogama srpskih politicara. Da ne idem predaleko, Tito iskoristio Kosovo da balansira srpski centralizam sa idejama jugoslovenskog federalizma. Milosevic je iskoristi Kosovo za svoj uspon. Kosovo je bilo povod i kraj Jugoslavije. Kosturica iskoristio Kosovo da ubaci Srbiju u zagrljaj Rusije, dok Demokrati iskoriste Kosovo da postaju sto duze na vlast. Kosovo je carobna moc u Srbiji. Tadic to zna. Kosturica i co to znaju. Rusija isto zna. Sa druge strane interesi Rusije su da Srbija bude unutar EU. Postoji mogucnost da bas Kosturica i Co, sa blagoslovom Rusije, priznaju Kosovo(jedini put da Srbija bude unutar EU), time osiguraju nastavak politike unutar EU i daju "smtrtonosni" udarac protivnicima za duzi period. Time svi su pobednici: Srbija bice unutar UE, sa proruskom vladom. Rusija, preko Srbije imatce direktan uticaj u EU. Kosovo bice unutar EU(ako ameri zele)...i tako dalje i tako dalje ostavsi "istorijske" pobede na cekanju... Meni ostaje samo da pozivam gospodina Ambasadora da prestani da naglasi opasnost od desnicarskih snaga, jer mozda to je jedino resenje. Mozda je bolje za EU ali i za Kosovo. To niko ne zna. Ali sigurno je da Srpski Narod mora da ide na glasanje ne za Kosovo u ili van Srbije, ali za Srbiju u ili van EU. Glasatce za one snage koje to sprovde na zivot a ne za snage koje se plakaju nad opasnostima i teskocima, glasatce za snage koje idu napred otvorenim ocima i hraroscu da prihvate zivot koji teci dalje....

e-krem

pre 12 godina

Pa i borite se sve vreme i pre i posle "Nacetranije",Vojne uprave nakon drugog sv.rata,Rankovica,Milosevica,etnickog ciscenja,genocida.....a Kosovo Nezavisna Demokratska Republika koju ceka spremna stolica u UN-a sutra ili za par godina svejedno.Vazno je da ce tada Srbija ili biti demokratska drzava kao i sve drzave na Balkanu i u EU ili izolovana i zaboravljena kao Albanija nekada.Za vestacke dileme zaista nema mesta niti je zato vreme,cista srpska posla.

Petar

pre 12 godina

Sad stvarno pitam, ukoliko neko moze da mi odgovori bio bih zahvalan... Ko je vama i kada dao da birate izmedju Kosova i EU? Uozbiljite se molim vas i prestanite da lazete narod, odgovor na ovu vasu dilemu je ni jedno ni drugo, Kosovo nije vise u sastavu Srbije jer ga je predala 1999. godine kapitulacijom, u EU Srbija trenutno isto ne moze jer ne ispunjava skoro ni jedan uslov. Neko bi zaista to trebao da objasni ovom narodu jer ovde to izgleda niko ne kapira. A vi biste na istoj lazi da ulovite jos jedan mandat.

Bogi

pre 12 godina

"Borićemo se protiv dileme EU-Kosovo" kaze G. Viskovic.

Pa ponekad je jadno i zalosno kad covek slusa ovakve izjave. G. Viskovicu, da li vi znate da je ova "dilema" dobila svoj odgovor jos od onog dana kada je prva EU clanica priznala Kosovo, februara 2008 godine.

Pa ima li neko hrabrosti u ovoj zemlji da barem jednom kaze istinu ovom narodu i da se lepo objasni kako to funksionise EU? Evo vam na kratko.

Jedina "slamka" za koju se hvataju nasi politicari je sledeca: EU nije formalno priznala Kosovo kao Drzavu jer ima u njenom sastavu jos 5 clanica koje Kosovo I DALJE ne priznaju. Dobro. Super.

Ali ono sto ne kaze narodu je sledece: SVAKI sporazum o priblizavanju ili pridruzivanju neke zemlje Evropsku Uniji mora da se RATIFIKUJE po nacionalnim skupstinama svih clanica EU kako bi postao punomocan i formalno-pravno. Da, da. Bas tako.

Ajde sada razmislite, koja od tih 22 clanica EU koje su vec priznale Kosovo (a neke od njih su cak sponzori te nezavisnosti) ce da ratifikuje neki sporazum sa Srbijom ako Srbija i dalje ne priznaje Kosovo odnosno i dalje ne zna gde su joj granice? Odgovor je jasan: NIJEDNA.
Nemacka skupstina je to vec potvrdila a i druge zemlje ce se isto tako izjasniti kada dodje pogodno vreme za to.

Znaci, nema tu dileme. Ili priznajemo Kosovo ili moramo sad odmah da kazemo narodu da smo nas proces Evrointegracija stopirali zbog Kosova i tu je kraj price.

Sve drugo je hvatanje za formalne "slamke" koje u sustini nista ne znace.

MilanR

pre 12 godina

Važno je da napravimo jasnu razliku između SAD i EU politike prema Kosovu. Onda ćemo moći tačno da utvrdimo kako se ova dilema otklanja.

Bora

pre 12 godina

Jel im stalo do Kosova?
Pa lepo. Ajde da ih zezamo kao i oni nas...
Ako prime Kosovo u EU do nove godine ...., Srbija ga priznaje odmah....

dusan

pre 12 godina

Nema dileme nikakve,jer samo jedna stvar nema alternativu,a to je Srbija!
Evropa nas nece,ni sada,a ni nikada,i nikada nece prestati da postavlja nove i nove uslove,iznova...
Nikako ne smemo biti malodusni i ravnodusni,Kosovo i Metohija je deo drzave Srbije,hteo to neko ili ne...

bora

pre 12 godina

Sta mislite gospodine ambasadore kako neka drzava koja
pretenduje za EU a u svom u Ustavu stoji da u njegovom
sastav je i susedna drzava-Kosovo, pa zar vi sislite da
Evropljani naivni! Najpre Ustav sredite onda ostale
formalnosti za cekanja na red za EU.
pozdrav iz Austrije!

dusan

pre 12 godina

Na danasnji dan 12.08.1914,poceo je napad Austrougarske vojske na Karaljevinu Srbiju..Neki ljudi drugacijeg kova nego sto smo mi danas,bez razmisljanja su kao jedan stali na odbranu otadzbine,i porazili mnogo snazniju vosku Habzburske monarhije...Srbija je osvetlala obraz i ostavila nama,njenoj deci da NIKADA ne dozvolimo da nam neko otme krvlju predaka placenu zemlju...
OVO BI SVAKO OD NAS TREBALO DA ZAUVEK ZNA I DA ZAUVEK UPAMTI
Ko ima hrabrosti da ovo zanemari?

Verica

pre 12 godina

Naravno da ce nacionalisticke stranke da pobede. Licno bih najradije voleo da vidim SNS/DSS na vlasti, ali vise mi ni to nije bitno. Bas me briga ko dodje, samo da ovi odu...

doktor

pre 12 godina

Ja Vas gospodine IVO vidim kao buduceg Predsednika Srbije! Obrazovan,odmeren ,bez kompleksa,prijatan oku... Uvek me odusevljavao ovaj gospodin na TV,ali se retko pojavljivao

doktor

pre 12 godina

Kosovo da udje u EU? Kome treba taj" kancer"?Ogromna vecina Srba nikada nije bila na Kosovu,to je tako jasno...Kada bi mogao nekoliko manastira da preseli na sever,ostalo nije vredno paznje!

acinic

pre 12 godina

Naravno da ce da nacionalisticke stranke pobede na sledecim izborima! Zato sto su se demokrate ( i njihovi sateliti) pokazale da ne mogu da resavaju probleme ove zemlje. Nisu ni zainteresovani ni sposobni da ih resavaju. Da se samo razumemo. I nacionalisticke stranke su takodje nesposobne! Medjutim vazno je da dodje do nekih promena da nam ne bi bilo dosadno!

Aleksej

pre 12 godina

Vidim kako ste se uspesno borili do sada. NIJEDAN predstavnik Nemacke kad god moze, ne propusta da spomene sta je uslov Srbije za ulazak u EU. E pa dosta mi je vise bahacenja Nemackih diplomata, i takodje mi je vise dosta vasih praznih prica! Bio sam budala pre 3 godine pa sam glasao za vas, ali ne vise...

meni

pre 12 godina

jeste dule ns. a sto je sa albancima na presevsku dolinu ,gde ostaje oni , ako bude kako kazes ti razgranicenje onada presevska dolina ide sa kosovom ili ne oni moraju da zive sa vama zajedno

Ja

pre 12 godina

Bolje priznati Kosovo ,i onako poslje par godina nece biti neka granica tu ,*EU , pa opet svi zive zajedno,mirno! Ako pocinje podele ,cjeli Balkan imace jos 20 god. probleme ...i to placa citav ballkan .to bi bilo glupost za sve !!

Reseno je to odavno, kupi sta mozes.

pre 12 godina

Važno je da napravimo jasnu razliku između SAD i EU politike prema Kosovu. Onda ćemo moći tačno da utvrdimo kako se ova dilema otklanja.
(MilanR, 12. avgust 2011 16:08)
----

Pa to ti je jedna te ista politika.
SAD vuku konce Evropa (skakuce) igra.

Namerno su kao Evropljanima prepustili problem Kosova, al' ne misli da oni nisu u toku i da ne odredjuju "pravila igre".

Da se Evropa nesto pita, ne bi doslo do raspada YU a ni do raspada Srbije. Veruj mi.

Migros

pre 12 godina

Kada bi zamislili da Kosova i Metohije jednostavno - nema, da je Srbija drzava sa jasno definisanim granicama i teritorijalnim suverenitetom,opet nista od EU.Realno gledano Srbija je ekonomski nespremna za clanstvo.Ostale clanice bi je jednostavno pregazile svojim proizvodima i svojim izvozom.Srbija ne proizvodi skoro nista a sta bi se moglo prodatiu u EU,barem ne u onim kolicinima da bi to imalo nekakav ekonomski efekat.Dakle jedna drzava koja zivi na "kredu"moze tako da nastavi sve dok joj ne zatvore slavinu (kao Grckoj) nakon toga EU daje pomoc ali ne kao svojoj clanici nego zemlji u kojoj treba ublaziti humanitarnu katastrofu.Uzgred, u nekim zemljama EU se pre nego sto dodje do prijema novih clanica, sprovodi referendum o tome.Bojim se da bi rezultati takvih referenduma za Srbiju bili vise nego razocaravajuci.Valja znati da Zapadnoevropske clanice EU imaju nesto drugaciji odnos prema svetu i zivotu nego recimo Gana ili Pakistan.

Winston

pre 12 godina

Srbija u svakom slučaju, pre svega treba da se bavi svojom ekonomijom. Ujedno radeći na popravljanju svoje ekonomije, zavođenju reda u finansijama i obračunavanju sa svakim oblikom kriminala Srbija će ujedno raditi i na problemu Kosova i svom odnosu sa EU u svoju korist jer je ovo srž celog problema. Da ne pričamo o tome koliko je to u interesu građana Srbije od kojih mnogi žive daleko ispod svakog dostojanstva već jako dugo vremena. Da bi ovo razumeli ne treba da budemo veliki mudraci. Ovo ne treba da nam kaže niko sa strane. Sve ostalo je prodavanje magle.

marko, nis

pre 12 godina

Ali da li treba to i po hiljaditi put ponoviti: te dileme nema. Kosovo je nezavisno, isla Srbija u EU ili ne. Da li ce Kosovo biti Srbija ako Srbija kaze da nece u EU - nece. Da li ce Kosovo biti Srbija ako Srbija udje u EU - nece. Dakle, jedino je pitanje hocemo li u EU ili ne, a u svakom slucaju bez Kosova. Ako zelimo da nastavimo sa patetikom, onda cemo reci - necemo u EU, uzeli ste nam Kosovo (zaboravljajuci da smo upravo mi poceli sa menjanjem granica u regionu), a oni se svakako nece ubiti od plakanja jer ce ostati bez Srbije, ili cemo se ponasati kao odrasli ljudi i shvatiti da je Kosovo moralo da ode jer je ova drzava mislila da moze iz Srbije da protera gradjane Kosova a doj ostane teritorija. Tako ne ide. Nismo voleli Albance, ajde da se ne lazemo, nismo zeleli da budu gradjani Srbije. I evo, oni to danas nisu. Molim lepo. Mi smo najzasluzniji za Kosovsku nezavisnost, a ne EU. Ta EU nama treba, jer mi nismo sposobni nizasta. Nama je EU obrazac po kome mi hodamo, jer da ga nema vec bi se sapleli ponovo u neku provaliju.

prokleta avlija

pre 12 godina

podelu kosova ne spominju srbi nego taci i njegovi gospodari...nas Srbe zanima celo kosovo i metohija a ne mrvice koje nam se nude...moji i nasi preci su po celom kosovu i za to kosovo krvarili i na njemu umirali preko 600 godina i sad neko misli da cemo sve to tek tako zaboraviti da bi nam plate bile vece 50evra!?!?!?!?

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ne, necete, jer vi ne znate ni sta to znaci. Vi mislite to znaci diplomatsko "ubedjivanje" nekog zvanicnika iz Nemacke i sl. a ne shvatate sustinu, a to je da ako hocete da to ne postane uslov, NUZNO je da uspostavljate dobrosusedske odnose sa Kosovom, i da vise ne bude onakvih incidenata sa barikadama, jer sto se vise bude zaostravala situacija na Kosovu, sto vise bude bilo tih barikada, to ce ovaj uslov biti izvesniji i neizbezniji. Ako to budete shvatili onda cete se mozda i boriti protiv tog uslova, u suprotnom UZALUD se zamajavamo glupostima.

Jugoslovak

pre 12 godina

... ovaj Visković još jedan Čak Noris srpske diplomatije koje ceo svet na kolena da baci. Dosta više demagogije o srpskom Kosovu kada je de fakto izgubljeno, a služi samo kao slamka političarima da ne roknu sa vlasti u roku od odma' priznaju li realnost! Hoćemo život, ne mitove!

Cubrilo

pre 12 godina

Ne postoji takva dilema kao sto je EU-Kosovo. Postoji samo EU ili nista, jer Kosovo je odavno izgubljeno. Ako cemo da budemo mazohisti onda cemo izabrati nista i nastaviti da propadamo, a drzava Kosovo ce lepo da udje u EU i nastavi da se razvija nezavisno od nas.

mc

pre 12 godina

Ljudi, nema 'sta je sledece' zna se sta je!!!
Srbija mora biti republika resenih granica! Kosovo je za njih reseno pitanje i povratka na neku drugu pricu nema. To nije nesto sto mi ne znamo vec nesto sto nasi politicari kriju od nas! E sad, da li hocemo da zivimo normalno i udjemo u EU ili da pocrkamo od gladi u pokusajima da Kosovo predstavimo kao deo Srbije, to je na nama da odlucimo!!!
Ali, EU je jasna! Nema problema-ima EU, ima problema- nema EU!!!
EU nece jos jedan Kipar, EU nece da posle Srbija zeza Kosovo prilikom prijema, EU nece da uopste razmislja o granicama vise jer ceo zapadni demokratski svet je odlucan da se granice na teritoriji SFRJ nece menjati vec se priznaju po AVNOJevskim. I to je to, prihvatili mi to ili ne, to je to....

Dule NS

pre 12 godina

-Jasno je svima kao dan da SRBIJA NE MOŽE DA PRIZNA KOSOVO KAO NEZAVISNO ČAK I DA TO ŽELI!
Za to postoji mnogo razloga i veoma jakih argumenata!
Svako ko pokušava da prisili Srbiju da uradi nešto nemoguće je podmukli i zlonamerni licemer!
-Srbija zbog sopstvenog integriteta ne može da prizna deo svoje teritorije kao nezavistnu državu, jer bi onda u nekoj budućnosti pod istim izgovorom morala da prizna i neke nove teritorije koje bi poželele isto! Srbija priznavanjem Kosova čini samoubistvo! Ali takođe i ovakvo trenutno stanje je isto blizu samoubistva!
-Ovo stanje u kome se nalazi Srbija je začarani krug u koji su je gurnule zemlje spozori Kosovske "nezavisnosti" i čini mi se, iz ove perspektive, da to uopšte nije bilo slučajno!
-Iz tog začaranog kruga postoji samo jedan izlaz - promena podmukle politike zapadnih zemalja i pristajanje na podelu Kosova! Jer moramo biti svesni da Srbi i Albanci nikada više neće moći da žive u istoj državi! Znači PODELA KOSOVA, odnosno teritorijalno razgraničenje između DVA NARODA - Srba i Albanaca je jedino moguće rešenje! I to znaju SVI zato su svi i protiv jer niko iskreno ne želi TRAJAN mir!

komsija

pre 12 godina

Kosovo uvek je bilo lopta u nogama srpskih politicara. Da ne idem predaleko, Tito iskoristio Kosovo da balansira srpski centralizam sa idejama jugoslovenskog federalizma. Milosevic je iskoristi Kosovo za svoj uspon. Kosovo je bilo povod i kraj Jugoslavije. Kosturica iskoristio Kosovo da ubaci Srbiju u zagrljaj Rusije, dok Demokrati iskoriste Kosovo da postaju sto duze na vlast. Kosovo je carobna moc u Srbiji. Tadic to zna. Kosturica i co to znaju. Rusija isto zna. Sa druge strane interesi Rusije su da Srbija bude unutar EU. Postoji mogucnost da bas Kosturica i Co, sa blagoslovom Rusije, priznaju Kosovo(jedini put da Srbija bude unutar EU), time osiguraju nastavak politike unutar EU i daju "smtrtonosni" udarac protivnicima za duzi period. Time svi su pobednici: Srbija bice unutar UE, sa proruskom vladom. Rusija, preko Srbije imatce direktan uticaj u EU. Kosovo bice unutar EU(ako ameri zele)...i tako dalje i tako dalje ostavsi "istorijske" pobede na cekanju... Meni ostaje samo da pozivam gospodina Ambasadora da prestani da naglasi opasnost od desnicarskih snaga, jer mozda to je jedino resenje. Mozda je bolje za EU ali i za Kosovo. To niko ne zna. Ali sigurno je da Srpski Narod mora da ide na glasanje ne za Kosovo u ili van Srbije, ali za Srbiju u ili van EU. Glasatce za one snage koje to sprovde na zivot a ne za snage koje se plakaju nad opasnostima i teskocima, glasatce za snage koje idu napred otvorenim ocima i hraroscu da prihvate zivot koji teci dalje....

bačvanin

pre 12 godina

Pa ako je Evropi jedno Kosovo važnije od cele Srbije, onda zaista ta ista Srbija i ne treba da se uzbuđuje previše zbog toga - eto im Kosovo neka postane član EU i svi Albanci pa neka se EU bakće sa njima kada joj već Srbija ne valja!
I obavezno neka im daju slobodu kretanja i zapošljavanja u celoj EU kao i svim ostalim članicama! Na taj način će Kosovo ubrzo ostati bez Albanaca jer će se svi preseliti u zapadnu Evropu i Srbija će moći da se vrati po svoje, a Evropa će imati Albance koje toliko voli! Rešen problem! :)

Proka

pre 12 godina

Protiv dileme se ne moze boriti, ona se resava. Bilo bi divno da je problem samo u tome sto vecina zemalja EU zeli da primi samo zemlje sa jasno odredjenim granicama, i da pri tome oni - eto - vide Kosovo kao drzavu u datim granicama. Problem ima ruzno nalicje. Pored ostalih, i EU je na nama primenila 2 x standarde - svi imaju parava osim Srba. Vrlo je ruzno gledati kako EU zeli da Mitrovicu pretvori u izolovani geto, sa zeljom da po cenu gladi i humanitarne katastrofe prinudi Srbe sa severa da pokleknu. Ako je vecina snaznih zemalja EU na Srbe tako gledala i gleda, tada se postavlja pitanje, sta mi uopste trazimo u toj EU? Savijati se do zemlje zarad ocuvanja golog zivota je ponekad svrsishodno, ali je zaista jako ponizavajuce. Zar zaista nema drugih opcija? Ili nam se to tako samo predstavlja?

azimuth

pre 12 godina

Nikada ta dilema i nije postojala, bar kod vecine srspskog naroda. I bice to iznenadjenje za Evropu ako do takvog izjasnjavanja dodje. Stranke na vlasti znaju kakav je vecinski stav o takvoj dilemi i o clanstvu u NATO pa svojim laganim potezima pokusavaju da nas dovedu do svrsenog cina. Mislim da to nece proci. Samo da naglasim da nisam pristalica ni jedne vladajuci ili opozicione stranke, a samim tim ni DSS-a sa kojim se slazem jedino u ovom slucaju.

Beogradjanin

pre 12 godina

Ja kao gradjanin Srbije, Srbin po nacionalnosti i pravoslavac po veroispovesti PRIZNAJEM nezavisno Kosovo od prvog dana.

Za mene nikakva dilema ne postoji.

doktor

pre 12 godina

Ja Vas gospodine IVO vidim kao buduceg Predsednika Srbije! Obrazovan,odmeren ,bez kompleksa,prijatan oku... Uvek me odusevljavao ovaj gospodin na TV,ali se retko pojavljivao

Entropija

pre 12 godina

Dilema postoji i donkihotovski je boriti se protiv nje. Ako je uslov odricanje od Kosova, moj odgovor je jasan - ne EU. Osim toga, EU nije ono sto je bila pre 5 ili 10 godina. Najnovnija kriza je pokazala da clanica nuzno ne mora da ima ekonomsku stabilnost.

Bojan

pre 12 godina

Sve je u redu ali, dokle ce nas tako "vozati" mogu da nas teraju da dajemo u EU budzet 50% nasih plata i sta prihvatamo, mislim da sve ima granice. Ajde Kosovo izgubljeno je vec ali sta ce biti iduce? Bas su se navadili.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Tu nema nikakve dileme osim da li ce nam postaviti taj uslov ili nece. Ako ga postave, nece ih spasiti ni pro- ni bivse anti- sada pro-evropske stranke, niti bilo sta drugo. Mi imam vrlo visok prag podnosenja maltretiranja (ni jedan jedini bombas - samoubica nigde u Jugoslaviji) ali kad neko predje taj prag onda puknemo nacisto.

doktor

pre 12 godina

Kosovo da udje u EU? Kome treba taj" kancer"?Ogromna vecina Srba nikada nije bila na Kosovu,to je tako jasno...Kada bi mogao nekoliko manastira da preseli na sever,ostalo nije vredno paznje!

dusan

pre 12 godina

Nema dileme nikakve,jer samo jedna stvar nema alternativu,a to je Srbija!
Evropa nas nece,ni sada,a ni nikada,i nikada nece prestati da postavlja nove i nove uslove,iznova...
Nikako ne smemo biti malodusni i ravnodusni,Kosovo i Metohija je deo drzave Srbije,hteo to neko ili ne...

Ja

pre 12 godina

Bolje priznati Kosovo ,i onako poslje par godina nece biti neka granica tu ,*EU , pa opet svi zive zajedno,mirno! Ako pocinje podele ,cjeli Balkan imace jos 20 god. probleme ...i to placa citav ballkan .to bi bilo glupost za sve !!

e-krem

pre 12 godina

Pa i borite se sve vreme i pre i posle "Nacetranije",Vojne uprave nakon drugog sv.rata,Rankovica,Milosevica,etnickog ciscenja,genocida.....a Kosovo Nezavisna Demokratska Republika koju ceka spremna stolica u UN-a sutra ili za par godina svejedno.Vazno je da ce tada Srbija ili biti demokratska drzava kao i sve drzave na Balkanu i u EU ili izolovana i zaboravljena kao Albanija nekada.Za vestacke dileme zaista nema mesta niti je zato vreme,cista srpska posla.

bora

pre 12 godina

Sta mislite gospodine ambasadore kako neka drzava koja
pretenduje za EU a u svom u Ustavu stoji da u njegovom
sastav je i susedna drzava-Kosovo, pa zar vi sislite da
Evropljani naivni! Najpre Ustav sredite onda ostale
formalnosti za cekanja na red za EU.
pozdrav iz Austrije!

MilanR

pre 12 godina

Važno je da napravimo jasnu razliku između SAD i EU politike prema Kosovu. Onda ćemo moći tačno da utvrdimo kako se ova dilema otklanja.

Reseno je to odavno, kupi sta mozes.

pre 12 godina

Važno je da napravimo jasnu razliku između SAD i EU politike prema Kosovu. Onda ćemo moći tačno da utvrdimo kako se ova dilema otklanja.
(MilanR, 12. avgust 2011 16:08)
----

Pa to ti je jedna te ista politika.
SAD vuku konce Evropa (skakuce) igra.

Namerno su kao Evropljanima prepustili problem Kosova, al' ne misli da oni nisu u toku i da ne odredjuju "pravila igre".

Da se Evropa nesto pita, ne bi doslo do raspada YU a ni do raspada Srbije. Veruj mi.

Bogi

pre 12 godina

"Borićemo se protiv dileme EU-Kosovo" kaze G. Viskovic.

Pa ponekad je jadno i zalosno kad covek slusa ovakve izjave. G. Viskovicu, da li vi znate da je ova "dilema" dobila svoj odgovor jos od onog dana kada je prva EU clanica priznala Kosovo, februara 2008 godine.

Pa ima li neko hrabrosti u ovoj zemlji da barem jednom kaze istinu ovom narodu i da se lepo objasni kako to funksionise EU? Evo vam na kratko.

Jedina "slamka" za koju se hvataju nasi politicari je sledeca: EU nije formalno priznala Kosovo kao Drzavu jer ima u njenom sastavu jos 5 clanica koje Kosovo I DALJE ne priznaju. Dobro. Super.

Ali ono sto ne kaze narodu je sledece: SVAKI sporazum o priblizavanju ili pridruzivanju neke zemlje Evropsku Uniji mora da se RATIFIKUJE po nacionalnim skupstinama svih clanica EU kako bi postao punomocan i formalno-pravno. Da, da. Bas tako.

Ajde sada razmislite, koja od tih 22 clanica EU koje su vec priznale Kosovo (a neke od njih su cak sponzori te nezavisnosti) ce da ratifikuje neki sporazum sa Srbijom ako Srbija i dalje ne priznaje Kosovo odnosno i dalje ne zna gde su joj granice? Odgovor je jasan: NIJEDNA.
Nemacka skupstina je to vec potvrdila a i druge zemlje ce se isto tako izjasniti kada dodje pogodno vreme za to.

Znaci, nema tu dileme. Ili priznajemo Kosovo ili moramo sad odmah da kazemo narodu da smo nas proces Evrointegracija stopirali zbog Kosova i tu je kraj price.

Sve drugo je hvatanje za formalne "slamke" koje u sustini nista ne znace.

meni

pre 12 godina

jeste dule ns. a sto je sa albancima na presevsku dolinu ,gde ostaje oni , ako bude kako kazes ti razgranicenje onada presevska dolina ide sa kosovom ili ne oni moraju da zive sa vama zajedno

dusan

pre 12 godina

Na danasnji dan 12.08.1914,poceo je napad Austrougarske vojske na Karaljevinu Srbiju..Neki ljudi drugacijeg kova nego sto smo mi danas,bez razmisljanja su kao jedan stali na odbranu otadzbine,i porazili mnogo snazniju vosku Habzburske monarhije...Srbija je osvetlala obraz i ostavila nama,njenoj deci da NIKADA ne dozvolimo da nam neko otme krvlju predaka placenu zemlju...
OVO BI SVAKO OD NAS TREBALO DA ZAUVEK ZNA I DA ZAUVEK UPAMTI
Ko ima hrabrosti da ovo zanemari?

Petar

pre 12 godina

Sad stvarno pitam, ukoliko neko moze da mi odgovori bio bih zahvalan... Ko je vama i kada dao da birate izmedju Kosova i EU? Uozbiljite se molim vas i prestanite da lazete narod, odgovor na ovu vasu dilemu je ni jedno ni drugo, Kosovo nije vise u sastavu Srbije jer ga je predala 1999. godine kapitulacijom, u EU Srbija trenutno isto ne moze jer ne ispunjava skoro ni jedan uslov. Neko bi zaista to trebao da objasni ovom narodu jer ovde to izgleda niko ne kapira. A vi biste na istoj lazi da ulovite jos jedan mandat.

acinic

pre 12 godina

Naravno da ce da nacionalisticke stranke pobede na sledecim izborima! Zato sto su se demokrate ( i njihovi sateliti) pokazale da ne mogu da resavaju probleme ove zemlje. Nisu ni zainteresovani ni sposobni da ih resavaju. Da se samo razumemo. I nacionalisticke stranke su takodje nesposobne! Medjutim vazno je da dodje do nekih promena da nam ne bi bilo dosadno!

Verica

pre 12 godina

Naravno da ce nacionalisticke stranke da pobede. Licno bih najradije voleo da vidim SNS/DSS na vlasti, ali vise mi ni to nije bitno. Bas me briga ko dodje, samo da ovi odu...

Vojin

pre 12 godina

Kada biste samo deo energije koji potrosite na besmislene price utrosili na primenu evropskih standarda onda bi sam ulazak u EU ako ikada do njega dodje bio i potpuno nebitna stvar. Nije bitan papir da li smo deo EU ili ne. Bitno je kako zivimo, bitno je da drzava radi, da proizvodi, izvozi, da nema korupcije itd itd.

Aleksej

pre 12 godina

Vidim kako ste se uspesno borili do sada. NIJEDAN predstavnik Nemacke kad god moze, ne propusta da spomene sta je uslov Srbije za ulazak u EU. E pa dosta mi je vise bahacenja Nemackih diplomata, i takodje mi je vise dosta vasih praznih prica! Bio sam budala pre 3 godine pa sam glasao za vas, ali ne vise...

Uroš

pre 12 godina

Nije Kosovo uslov za ulazak u EU. Kosovo je uslov za približavanje statusu prgovora za dobijanje mogućnosti da se u budućnosti postane kandidat za priključenje.

M.

pre 12 godina

Dobro, ali jel moze nas Ambasador jos nesto da doda, jel tu postoji neka inovativna strategija kako cemo da se borimo protiv tog izbora ili cela nasa diplomatija reaguje stihijski? Jel taj Ambasador daje izjave makar nekim lokalnim radio stanicama ili regionalnim novinama? Za Der Spiegel i Deutshe Welle ne smem ni da pitam.

Bora

pre 12 godina

Jel im stalo do Kosova?
Pa lepo. Ajde da ih zezamo kao i oni nas...
Ako prime Kosovo u EU do nove godine ...., Srbija ga priznaje odmah....

Winston

pre 12 godina

Srbija u svakom slučaju, pre svega treba da se bavi svojom ekonomijom. Ujedno radeći na popravljanju svoje ekonomije, zavođenju reda u finansijama i obračunavanju sa svakim oblikom kriminala Srbija će ujedno raditi i na problemu Kosova i svom odnosu sa EU u svoju korist jer je ovo srž celog problema. Da ne pričamo o tome koliko je to u interesu građana Srbije od kojih mnogi žive daleko ispod svakog dostojanstva već jako dugo vremena. Da bi ovo razumeli ne treba da budemo veliki mudraci. Ovo ne treba da nam kaže niko sa strane. Sve ostalo je prodavanje magle.

Migros

pre 12 godina

Kada bi zamislili da Kosova i Metohije jednostavno - nema, da je Srbija drzava sa jasno definisanim granicama i teritorijalnim suverenitetom,opet nista od EU.Realno gledano Srbija je ekonomski nespremna za clanstvo.Ostale clanice bi je jednostavno pregazile svojim proizvodima i svojim izvozom.Srbija ne proizvodi skoro nista a sta bi se moglo prodatiu u EU,barem ne u onim kolicinima da bi to imalo nekakav ekonomski efekat.Dakle jedna drzava koja zivi na "kredu"moze tako da nastavi sve dok joj ne zatvore slavinu (kao Grckoj) nakon toga EU daje pomoc ali ne kao svojoj clanici nego zemlji u kojoj treba ublaziti humanitarnu katastrofu.Uzgred, u nekim zemljama EU se pre nego sto dodje do prijema novih clanica, sprovodi referendum o tome.Bojim se da bi rezultati takvih referenduma za Srbiju bili vise nego razocaravajuci.Valja znati da Zapadnoevropske clanice EU imaju nesto drugaciji odnos prema svetu i zivotu nego recimo Gana ili Pakistan.