Utorak, 21.06.2011.

17:33

Postavljen spomenik u Skoplju

Specijalnom mehanizacijom spomenik "Ratnik na konju" postavljen je na postament, visok 10 metara, na centralnom gradskom trgu u Skoplju.

Izvor: Tanjug

Postavljen spomenik u Skoplju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Hrvat

pre 12 godina

Ne razumijem Srbe koji pljuju po Makedoncima! Pa k vragu imate iste prirodne neprijatelje, iste se vjere, susjedi ste... Po cemu su Vam Grci blizi??? Nevjerovatno...

spyker

pre 12 godina

Nemam nista protiv Makedonije i makedonaca, naprotiv, pa meni je zena makedonka po ocu. Imam i mnogo prijatelja ali bas mnogo prijatelja makedonaca. Bio sam u Skopjlu pre dve godine i mnogo mi se vise svidelo nego ovo kako je planirano da izgleda. Prebrojao sam 5 skulptura konjanika koje su prilicno blizu jedna drugoj pa mi se zato cini da to prelazi u kic. Na kraju ceo centar mi izgleda kao igrica cityvill koju moji klinci igraju na facebook-u gde zidas zgrade i spomenike po principu "zidaj gde god ima i malo slobodnog mesta, bitno je samo da je centar".

videti trunku u tudjem oku, a ne videti balvan u svom!

pre 12 godina

Mrsavko koji koristi mozak - Beogradjanin od 17. veka AKA BrankoX, 22. jun 2011 09:13)
Rodio se u Tauresumu (483) u blizini današeg Skoplja(Wikipedia)
Majka Tereza(Gonca Bojadziu) je rodjena u Skopje(napravili smo i kucu -spomenik u centru Skopja gde je rodjena, na istoj lokaciji koja je zemljotres srusio).
Kemal Ataturk je rodjen u Makedoniji(kad je bila pod Turskom).
AKO MI GRADIMI SPOMENIKE SVIMA koji su rodom iz ovog (k)raja, sta to vama smeta???
Alesandar Makedonski je rodjen u Pela( tu je rodjen i Krste Petkov Misrikov, ono sto je za vas Vuk Karadzic).Do 1913, dok makedonija Bukurestanskim dogovorom nije RASKOMADANA, nije se NIJEDAN Grk rodio u Peli!!!
Mi kao narod se nismo selili kao Srbi, zato i etnogeneza i DNK pokazuju stvari koje su za mnoge Srbe porazavajuce, a pogotovo za Grke!
Ja vas postujem, al nije naodmet da i vi postujete nas.Na kraju, mi smo se odvojili zato sto nismo hteli da budemo mobilisani da bi u Kninu pucali na Hrvate!Nismo mi izazvali rat i nismo se odcepili zato sto smo hteli, nego verc zbog vase sulude politike!A dali su Skpje, Ohrid...lepi garodovi ili su kic, dodjite, pokazacu vam, besplatno!

Anazg

pre 12 godina

Dragim građanima Republike Makedonije želim da ustraju u svom izboru svega što radite i svom imenu. Za mene će uvijek biti ponosni,časni i najmiroljubiviji narod na Balkanu. Dragim Makedonkama i Makedoncima pozdrav iz uzavrelog Zagreba.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Ne znam kako Srbima moze biti bliza Grcka koja ne voli nista sto je Slavensko. Zar Srbi stvarno misle da ih Grci vole? To su smijesne i isprazne price samo za naivne i nepismene.
Ne mogu se iscuditi onim Srbima koji su protiv Makedonaca kao naroda i njihove drzave, jer su je oni zasluzili kao i svi drugi. Dosta je vise te price da Grci imaju automatsko pravo na svu anticku povijest. Pravi Grci su odavno izumrli i sada se u grobu prevrcu kada vide sto im ovi samoproglaseni nasljednici rade sa susjedima i kako upropastise drzavu na sramotu upravo tih antickih Grka. Zivjela Makedonija i makedonski narod bez obzira sto drugi misle!Lijep pozdrav!

Milos

pre 12 godina

Braci Makedoncima zelim lepu buducnost, i neka ovaj spomenik bude pocetak ispravke istoriskih nepravdi koji su rezultirali podelom Makedonije na 3 dela. Sloboda 50% teritorije koja je sada u Grckoj doci ce samo ako se gaji nacionalni identitet. Ja sam realan i profesor sam istorije da neko ne pomisli da nisam informisan.

Mrsavko koji koristi mozak - Beogradjanin od 17. veka AKA BrankoX

pre 12 godina

Muzej holokausta, Trijumfalna kapija, spomenik Justinijanu I, spomenik Aleksandru Makedonskom....mislim da im definitivno fali spomenik Aragornu od Gondora

koki

pre 12 godina

Pa Aleksandar je na celi region. SLobodno ako hocete podizite njegov spomenik i u Srbiju nama to ne smeta. Malo citajte nova literatura i od vashih istorichara videcete da ta stvra sa doselivanja SLovena iza Karpata ovde je suvishe smesna i da nju su je izmislili nemachki nauchnici koje su iskoristili rad Kievskog kneza kji je reako da su oni doshli iza Karpata. ALi gledano od Ukraina iza Karpata je bash ovde. Kako i da je svi imaju pravo na Aleksandar Makedonski. A danashnaji Grci i oni Antichke pa i nemaju bas mnogi zaednicko. Pozdrav iz Makedonije !

Arhimed

pre 12 godina

Mozda je ovo kic ali ko smo mi da sudimo. Pustimo Makedonce da oni uredjuju svoj grad. Mozda Aleksandar nije bio predak sadasnjih stanovnika Makedonije, ali ni anticki grci nisu predaci sadasnjih grka pa ko onda tu lazira bilo sta. Na delu imamo trenutno guranje prsta u oko Grcima ovim spomenikom, ali zasto se ne zapitamo da li je Grcka gurala prst u oko Makedoniji ili mozda Jugoslaviji kada je svojoj severnoj provinciji dala ime Makedonija a ne Egejska Makedonija sto bi bilo pravilno! Druga stvar koja mi ide na nerve je ovo silovanje imenom koje neki od nas prihvataju. Makedonija je priznata od nase zemlje kao Republika Makedonija i red je da je tako zovemo ako postujemo svoju zemlju. Nema potrebe da mi arbitriramo u njihovom sukobu sa grcima jer zaista nije nasa stvar, a pri tom je i potpuno bolesno da smatramo naciju sa kojom nemamo dodirnih tacaka osim pravoslavlja blizom od nacije sa kojom smo delili drzavu 74 godine i imali bezbroj kulturnih, porodicnih i prijateljskih veza. Ovo na zalost vise govori o nama i nasem "da komsiji crkne krava" mentalitetu nego o Makedoniji. Na delu je nasa poznata praksa da od prijatelja neracionalno pravimo neprijatelje sopstvenom ogranicenoscu. Zelim puno srece komsijama koji se zovu Republika Makedonija!

Dioklecijan_je_naravno_bio_Hrvat

pre 12 godina

Nekada slavni Aleksandar beše HELEN, pa je sada BJR MAKEDONAC, pa će za 50tak godina kada Skoplje bude u velikoj albaniji biti ALBANAC, a za 1000 godina, ko zna, kako se stvari odvijaju možda bude i KINEZ.
Historija je čudo (naročito ako ste je učili na sajtu iGenea).

Zagrebcan

pre 12 godina

Dragi moji Makedonci! Pustite zle jezike neka vas osudjuju a vi samo nastavite svojim putem. Postavljajte spomenike koji ukazuju na vasu proslost, pokazite svijetu da imate buducnost... Nekada davno i nama su se smijali kada smo na glavni trg u Zagrebu stavljali kip Bana Jelacica a danas je on ponos moga grada i zemlje. Hrvati Vas vole...

Hellás

pre 12 godina

Alexander III of Macedon (20/21 July 356 – 10/11 June 323 BC), commonly known as Alexander the Great (Greek:  , Mégas Aléxandros), was a king of Macedon (Greek:  ), a state in the north eastern region of Greece, and by the age of thirty was the creator of one of the largest empires in ancient history, stretching from the Ionian sea to the Himalaya. He was undefeated in battle and is considered one of the most successful commanders of all time.

Aleksandar

pre 12 godina

Anahroni kič netalentovanih arhitekata i skulptora koji su se sramotno podredili interesima loših političara.
Moje saosjećanje građanima Makedonije.

P.S. I mi u Bosni ćemo uskoro uživati u istoj bijedi, pogledajte Andrić-grad neimara Kusturice i pokrovitelja Dodika. :(

Miroslav

pre 12 godina

Dosta vise ste dezurni kriticari svega sto se desava u Makedoniji( NE u bjrm) kako si Vasa braca grci voleli da se zovemo.
(Vlatko, 21. jun 2011 20:34)

BJRM ili medjunarodno FYROM je naziv koji koriste UN i EU izmedju ostalih. Prvo njih prosvetlite! Cak sta vise Srbija vas zvanicno priznaje pod imenom Republika Makedonija i pored znacaja odnosa sa Grckom.

http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Macedonia

The UN adopted the provisional reference "the former Yugoslav Republic of Macedonia" (Macedonian:    ) when the country was admitted to the organization in 1993. Most international organizations, such as the European Union, the European Broadcasting Union, and the International Olympic Committee, adopted the same convention. NATO also uses the reference in official documents

http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_naming_dispute#cite_note-setim-162

Dakle Srbija vas je priznala pod vasim ustavnim imenom a vi niste priznali Srbiju u njenim ustavnim granicama. Toliko o vasem pravu da nam drzite moralne lekcije.

Zbunili se, ne znaju

pre 12 godina

Aleksandar Makedonski(Grk ili tada Helen) je živeo 10 vekova pre naroda koji se sad naziva Makedonci !
Bio je kralj svih grčkih zemalja, rođen u antičkom gradu Pela.

Sloveni koji su od 6-8.veka naselili prostore današnje gornje Makedonije(jer se veliki deo Makedonije se nalazi u Grčkoj)su već postojeći toponim Makedonija uzeo kao svoju nacionalnost , iako sa tim nikakve veze nema!
Kao kad bi se Srbi iz Vojvodine nazvali Panonci,Srbi iz Pomoravlja Tribalci,Rumuni Dačani...
Postavljanje spomenika je najobičnija provokacija prema zvaničnoj Atini i pravljenje farse od istorije!

borislav

pre 12 godina

Duboko simpatisem Makedonce, njihov entitet sa svim osobinama i tradicijom.
Ipak, ovo pravljenje centra Skoplja mi je... sterilno... kao u video igrici, gde za pravljenje odredjenih objekata dobijate poene. Sve ce tako neodoljivo liciti jedno na drugo, sve ce biti celina, umesto da predstavlja raznolikost vremena i istorijskih konteksta, sto je njihova zelja.
Dopada mi se most umetnosti (cini mi se da se tako zove), pesacki most (tako nesto nama nedostaje u velikim gradovima - bila je ideja da ide jedan u NS od Keja do Tvrdjave, ali je naravno propala, kao i sve u Srbiji), poneki spomenik je smislen, ali ima i budalastina... Spomenik lavu (mozda nisam upucen, ali...???) mu dodje ko gipsana figura na ulazu u dvoriste raznoraznih...

Zasto ne napravise spomenik vizantijskom caru Vasiliju Makedoncu? Uh, da... bio je Jermen, a rodonacelnik dinastije Makedonaca, koja je izrodila i Bugaroubicu...

Vlatko

pre 12 godina

Postovana "Braco" !!!
Ne znam ko vam daje za pravo da komentarisete nesto sto se gradi u drugoj drzavi koja nema nista vise sa Srbijom. Bilo to kic, kompleks ili bilo sta drugo sto ovde spominjete , to je apsolutno nas problem.
Gledajte da sredite problem sa Kosovom(mada je to odavni reseno) , probleme sa Sandzakom ili Vojvodinom , onda izgradite puteve i zeleznicu pa onda ....
Dosta vise ste dezurni kriticari svega sto se desava u Makedoniji( NE u bjrm) kako si Vasa braca grci voleli da se zovemo.
Misim da je kompleks da Vas zanima sta se desava u Hrvatskoj , Sloveniji , Crnoj Gori ili u Bosni. Nazalost to su drzave koje su se spasile srpske dominacije u SFRJ i sada se svako snalazi kako zna i ume.
Pozdrav iz MAKEDONIJE !!!!!!!!!!!!!!

Mr. Spock

pre 12 godina

Ne znam da li je veca glupost podizanje spomenika Aleksandru Velikom ili ovo pozivanje na istrazivanje gena. Nacije su vestacka tvorevina! Naravno da su nam geni izmesani, ali to je vise stvar teritorije, nego li nacionalnog odredjenja. Npr. licki Srbi i licki hrvati imaju slican genetski pecat. To je takodje i jako opasno, jer genetika i politika lako dovode do nacional-socijalizma! Ako Makedonci sebe smatraju starom nacijom, gde im je u predanju, kulturi, pesmama, pripovetkama, ijedan trag o antickim korenima? Mi Srbi jesmo retro, ali smo imali u period nacionalnog romantizma pre vise od 2 veka, i izgleda da stvarno treba da budemo ponosni na to! Od pretkosovskog ciklusa pa do Njegosa! Ovo anahrono i zakasnelo prizivanje Zevsa od strane BJR Makedonaca je epohalno u svojoj gluposti! Olimpijada u Skoplju, ali smehotresna!

Pozdrav od Makedonija

pre 12 godina

Ovo su nalazi koje je objavila iGENEA specijalizirana za istraživanja genetskog porijekla

macedonia

antic macedonians- 30%
teuton- 20%
helenic- 15%
slav- 15%
illyrian- 10%
hunnlans- 5%
phoenician- 5%


croatia

illyrian- 34%
slav- 20%
celtic- 18%
teuton- 12%
phoenician- 8%
hellenic- 8 %


serbia & montenegro

slav- 30%
illyrian- 21%
teuton- 18%
celtic- 14%
phoenician- 9%
hellenic- 6%
vikings- 2%

za ostale zemlje mozete videti na ovom linku http://dzematrahic.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=4985:genetska-slika-zapadnog-balkana-&catid=47:tekstovi&Itemid=79

Драган Филиповић

pre 12 godina

Питање је колико је то паметно, не само финансијски него и у контексту општих прилика у том делу Балкана.

srpski kapitalista

pre 12 godina

dopada mi se entuzijazam i preduzetnistvo, no comment viz istoricnost, ali estetika je negde izmedju kazakstana i severne koreje. naravno sve ovo placa nemacki, holandski i svedski porezni obveznik kroz razne pred-EU dotacije. ludost.

Zedes

pre 12 godina

Ako su Makedonci doista zainteresirani za sto skoriji primitak svoje zemlje u EU i NATO, onda postupcima poput ovoga sami sebi uporno rezu grane na kojima sjede, jer ce ovo Grcima djelovati provokativnije nego li biku crvena krpa i oko toga ce se - za razliku od pitanja kako rijesiti problematiku financijske propasti svoje zemlje - u Ateni lako ujediniti, a onda Makedoncima nitko nece moci pomoci.

I koliko god meni Makedonci bili simpaticni, a Grci antipaticni (a to je upravo tako), ovo je definitivno makedonski rad u korist vlastite stete.

Vukasin Mrnjacevic

pre 12 godina

Jeste lepo, ali ko ce bre da plati sve ove spomenike? Vlade na balkanu odlicno znaju kako da trose pare, nisam siguran koliko dobro znaju da ih prave. Da li ce povecanje turizma u Skoplju da pokrije sve ove troskove?

Miroslav

pre 12 godina

Svaka cast gradjanima BJR Makedonije! Podizanje spomenika Grckom vojskovodji je dobar primer za poboljsanje medju susedskih odnosa. Ovim su pokazali i da ne zavide slavnoj istoriji Grcke, ca sta vise da su ponosni sto imaju takvog suseda. Jos jednom: Svaka cas gradjani BJRM!!!

Sarlo Akrobata

pre 12 godina

Ne postaje se drzava preko noci, tako sto se postave 200 spomenika, od kojih pola nemaju nikakve veze sa makedonijom ..a ovu naglu "Helenizaciju" koja je uhvatila Makedoniju necu ni da komentarisem ..

Zedes

pre 12 godina

Ako su Makedonci doista zainteresirani za sto skoriji primitak svoje zemlje u EU i NATO, onda postupcima poput ovoga sami sebi uporno rezu grane na kojima sjede, jer ce ovo Grcima djelovati provokativnije nego li biku crvena krpa i oko toga ce se - za razliku od pitanja kako rijesiti problematiku financijske propasti svoje zemlje - u Ateni lako ujediniti, a onda Makedoncima nitko nece moci pomoci.

I koliko god meni Makedonci bili simpaticni, a Grci antipaticni (a to je upravo tako), ovo je definitivno makedonski rad u korist vlastite stete.

Pepa

pre 12 godina

Mozda bi bilo pametnije da tim silnim parama sto trose na spomenike pomognu Grckoj :-) Salu na stranu, u biti se pitam kakva je to drzava u kojoj se zaradjuje 150 eura, koja je pred raspadom, kojoj je jedini spas sto skorije clanstvo u EU, a ona se bori da isprovocira susjede koji su, i takvi kakvi su, veci faktor na sceni, koji odlucuje na neki nacin sta ce sa Makedonijom biti?

Sarlo Akrobata

pre 12 godina

Ne postaje se drzava preko noci, tako sto se postave 200 spomenika, od kojih pola nemaju nikakve veze sa makedonijom ..a ovu naglu "Helenizaciju" koja je uhvatila Makedoniju necu ni da komentarisem ..

Miroslav

pre 12 godina

Svaka cast gradjanima BJR Makedonije! Podizanje spomenika Grckom vojskovodji je dobar primer za poboljsanje medju susedskih odnosa. Ovim su pokazali i da ne zavide slavnoj istoriji Grcke, ca sta vise da su ponosni sto imaju takvog suseda. Jos jednom: Svaka cas gradjani BJRM!!!

Pepa

pre 12 godina

Mozda bi bilo pametnije da tim silnim parama sto trose na spomenike pomognu Grckoj :-) Salu na stranu, u biti se pitam kakva je to drzava u kojoj se zaradjuje 150 eura, koja je pred raspadom, kojoj je jedini spas sto skorije clanstvo u EU, a ona se bori da isprovocira susjede koji su, i takvi kakvi su, veci faktor na sceni, koji odlucuje na neki nacin sta ce sa Makedonijom biti?

Vlatko

pre 12 godina

Postovana "Braco" !!!
Ne znam ko vam daje za pravo da komentarisete nesto sto se gradi u drugoj drzavi koja nema nista vise sa Srbijom. Bilo to kic, kompleks ili bilo sta drugo sto ovde spominjete , to je apsolutno nas problem.
Gledajte da sredite problem sa Kosovom(mada je to odavni reseno) , probleme sa Sandzakom ili Vojvodinom , onda izgradite puteve i zeleznicu pa onda ....
Dosta vise ste dezurni kriticari svega sto se desava u Makedoniji( NE u bjrm) kako si Vasa braca grci voleli da se zovemo.
Misim da je kompleks da Vas zanima sta se desava u Hrvatskoj , Sloveniji , Crnoj Gori ili u Bosni. Nazalost to su drzave koje su se spasile srpske dominacije u SFRJ i sada se svako snalazi kako zna i ume.
Pozdrav iz MAKEDONIJE !!!!!!!!!!!!!!

Pozdrav od Makedonija

pre 12 godina

Ovo su nalazi koje je objavila iGENEA specijalizirana za istraživanja genetskog porijekla

macedonia

antic macedonians- 30%
teuton- 20%
helenic- 15%
slav- 15%
illyrian- 10%
hunnlans- 5%
phoenician- 5%


croatia

illyrian- 34%
slav- 20%
celtic- 18%
teuton- 12%
phoenician- 8%
hellenic- 8 %


serbia & montenegro

slav- 30%
illyrian- 21%
teuton- 18%
celtic- 14%
phoenician- 9%
hellenic- 6%
vikings- 2%

za ostale zemlje mozete videti na ovom linku http://dzematrahic.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=4985:genetska-slika-zapadnog-balkana-&catid=47:tekstovi&Itemid=79

srpski kapitalista

pre 12 godina

dopada mi se entuzijazam i preduzetnistvo, no comment viz istoricnost, ali estetika je negde izmedju kazakstana i severne koreje. naravno sve ovo placa nemacki, holandski i svedski porezni obveznik kroz razne pred-EU dotacije. ludost.

Zedes

pre 12 godina

Ako su Makedonci doista zainteresirani za sto skoriji primitak svoje zemlje u EU i NATO, onda postupcima poput ovoga sami sebi uporno rezu grane na kojima sjede, jer ce ovo Grcima djelovati provokativnije nego li biku crvena krpa i oko toga ce se - za razliku od pitanja kako rijesiti problematiku financijske propasti svoje zemlje - u Ateni lako ujediniti, a onda Makedoncima nitko nece moci pomoci.

I koliko god meni Makedonci bili simpaticni, a Grci antipaticni (a to je upravo tako), ovo je definitivno makedonski rad u korist vlastite stete.

Arhimed

pre 12 godina

Mozda je ovo kic ali ko smo mi da sudimo. Pustimo Makedonce da oni uredjuju svoj grad. Mozda Aleksandar nije bio predak sadasnjih stanovnika Makedonije, ali ni anticki grci nisu predaci sadasnjih grka pa ko onda tu lazira bilo sta. Na delu imamo trenutno guranje prsta u oko Grcima ovim spomenikom, ali zasto se ne zapitamo da li je Grcka gurala prst u oko Makedoniji ili mozda Jugoslaviji kada je svojoj severnoj provinciji dala ime Makedonija a ne Egejska Makedonija sto bi bilo pravilno! Druga stvar koja mi ide na nerve je ovo silovanje imenom koje neki od nas prihvataju. Makedonija je priznata od nase zemlje kao Republika Makedonija i red je da je tako zovemo ako postujemo svoju zemlju. Nema potrebe da mi arbitriramo u njihovom sukobu sa grcima jer zaista nije nasa stvar, a pri tom je i potpuno bolesno da smatramo naciju sa kojom nemamo dodirnih tacaka osim pravoslavlja blizom od nacije sa kojom smo delili drzavu 74 godine i imali bezbroj kulturnih, porodicnih i prijateljskih veza. Ovo na zalost vise govori o nama i nasem "da komsiji crkne krava" mentalitetu nego o Makedoniji. Na delu je nasa poznata praksa da od prijatelja neracionalno pravimo neprijatelje sopstvenom ogranicenoscu. Zelim puno srece komsijama koji se zovu Republika Makedonija!

Драган Филиповић

pre 12 godina

Питање је колико је то паметно, не само финансијски него и у контексту општих прилика у том делу Балкана.

Vukasin Mrnjacevic

pre 12 godina

Jeste lepo, ali ko ce bre da plati sve ove spomenike? Vlade na balkanu odlicno znaju kako da trose pare, nisam siguran koliko dobro znaju da ih prave. Da li ce povecanje turizma u Skoplju da pokrije sve ove troskove?

Dioklecijan_je_naravno_bio_Hrvat

pre 12 godina

Nekada slavni Aleksandar beše HELEN, pa je sada BJR MAKEDONAC, pa će za 50tak godina kada Skoplje bude u velikoj albaniji biti ALBANAC, a za 1000 godina, ko zna, kako se stvari odvijaju možda bude i KINEZ.
Historija je čudo (naročito ako ste je učili na sajtu iGenea).

Zagrebcan

pre 12 godina

Dragi moji Makedonci! Pustite zle jezike neka vas osudjuju a vi samo nastavite svojim putem. Postavljajte spomenike koji ukazuju na vasu proslost, pokazite svijetu da imate buducnost... Nekada davno i nama su se smijali kada smo na glavni trg u Zagrebu stavljali kip Bana Jelacica a danas je on ponos moga grada i zemlje. Hrvati Vas vole...

Zedes

pre 12 godina

Ako su Makedonci doista zainteresirani za sto skoriji primitak svoje zemlje u EU i NATO, onda postupcima poput ovoga sami sebi uporno rezu grane na kojima sjede, jer ce ovo Grcima djelovati provokativnije nego li biku crvena krpa i oko toga ce se - za razliku od pitanja kako rijesiti problematiku financijske propasti svoje zemlje - u Ateni lako ujediniti, a onda Makedoncima nitko nece moci pomoci.

I koliko god meni Makedonci bili simpaticni, a Grci antipaticni (a to je upravo tako), ovo je definitivno makedonski rad u korist vlastite stete.

Mr. Spock

pre 12 godina

Ne znam da li je veca glupost podizanje spomenika Aleksandru Velikom ili ovo pozivanje na istrazivanje gena. Nacije su vestacka tvorevina! Naravno da su nam geni izmesani, ali to je vise stvar teritorije, nego li nacionalnog odredjenja. Npr. licki Srbi i licki hrvati imaju slican genetski pecat. To je takodje i jako opasno, jer genetika i politika lako dovode do nacional-socijalizma! Ako Makedonci sebe smatraju starom nacijom, gde im je u predanju, kulturi, pesmama, pripovetkama, ijedan trag o antickim korenima? Mi Srbi jesmo retro, ali smo imali u period nacionalnog romantizma pre vise od 2 veka, i izgleda da stvarno treba da budemo ponosni na to! Od pretkosovskog ciklusa pa do Njegosa! Ovo anahrono i zakasnelo prizivanje Zevsa od strane BJR Makedonaca je epohalno u svojoj gluposti! Olimpijada u Skoplju, ali smehotresna!

Milos

pre 12 godina

Braci Makedoncima zelim lepu buducnost, i neka ovaj spomenik bude pocetak ispravke istoriskih nepravdi koji su rezultirali podelom Makedonije na 3 dela. Sloboda 50% teritorije koja je sada u Grckoj doci ce samo ako se gaji nacionalni identitet. Ja sam realan i profesor sam istorije da neko ne pomisli da nisam informisan.

Miroslav

pre 12 godina

Dosta vise ste dezurni kriticari svega sto se desava u Makedoniji( NE u bjrm) kako si Vasa braca grci voleli da se zovemo.
(Vlatko, 21. jun 2011 20:34)

BJRM ili medjunarodno FYROM je naziv koji koriste UN i EU izmedju ostalih. Prvo njih prosvetlite! Cak sta vise Srbija vas zvanicno priznaje pod imenom Republika Makedonija i pored znacaja odnosa sa Grckom.

http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Macedonia

The UN adopted the provisional reference "the former Yugoslav Republic of Macedonia" (Macedonian:    ) when the country was admitted to the organization in 1993. Most international organizations, such as the European Union, the European Broadcasting Union, and the International Olympic Committee, adopted the same convention. NATO also uses the reference in official documents

http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_naming_dispute#cite_note-setim-162

Dakle Srbija vas je priznala pod vasim ustavnim imenom a vi niste priznali Srbiju u njenim ustavnim granicama. Toliko o vasem pravu da nam drzite moralne lekcije.

Zbunili se, ne znaju

pre 12 godina

Aleksandar Makedonski(Grk ili tada Helen) je živeo 10 vekova pre naroda koji se sad naziva Makedonci !
Bio je kralj svih grčkih zemalja, rođen u antičkom gradu Pela.

Sloveni koji su od 6-8.veka naselili prostore današnje gornje Makedonije(jer se veliki deo Makedonije se nalazi u Grčkoj)su već postojeći toponim Makedonija uzeo kao svoju nacionalnost , iako sa tim nikakve veze nema!
Kao kad bi se Srbi iz Vojvodine nazvali Panonci,Srbi iz Pomoravlja Tribalci,Rumuni Dačani...
Postavljanje spomenika je najobičnija provokacija prema zvaničnoj Atini i pravljenje farse od istorije!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Ne znam kako Srbima moze biti bliza Grcka koja ne voli nista sto je Slavensko. Zar Srbi stvarno misle da ih Grci vole? To su smijesne i isprazne price samo za naivne i nepismene.
Ne mogu se iscuditi onim Srbima koji su protiv Makedonaca kao naroda i njihove drzave, jer su je oni zasluzili kao i svi drugi. Dosta je vise te price da Grci imaju automatsko pravo na svu anticku povijest. Pravi Grci su odavno izumrli i sada se u grobu prevrcu kada vide sto im ovi samoproglaseni nasljednici rade sa susjedima i kako upropastise drzavu na sramotu upravo tih antickih Grka. Zivjela Makedonija i makedonski narod bez obzira sto drugi misle!Lijep pozdrav!

koki

pre 12 godina

Pa Aleksandar je na celi region. SLobodno ako hocete podizite njegov spomenik i u Srbiju nama to ne smeta. Malo citajte nova literatura i od vashih istorichara videcete da ta stvra sa doselivanja SLovena iza Karpata ovde je suvishe smesna i da nju su je izmislili nemachki nauchnici koje su iskoristili rad Kievskog kneza kji je reako da su oni doshli iza Karpata. ALi gledano od Ukraina iza Karpata je bash ovde. Kako i da je svi imaju pravo na Aleksandar Makedonski. A danashnaji Grci i oni Antichke pa i nemaju bas mnogi zaednicko. Pozdrav iz Makedonije !

videti trunku u tudjem oku, a ne videti balvan u svom!

pre 12 godina

Mrsavko koji koristi mozak - Beogradjanin od 17. veka AKA BrankoX, 22. jun 2011 09:13)
Rodio se u Tauresumu (483) u blizini današeg Skoplja(Wikipedia)
Majka Tereza(Gonca Bojadziu) je rodjena u Skopje(napravili smo i kucu -spomenik u centru Skopja gde je rodjena, na istoj lokaciji koja je zemljotres srusio).
Kemal Ataturk je rodjen u Makedoniji(kad je bila pod Turskom).
AKO MI GRADIMI SPOMENIKE SVIMA koji su rodom iz ovog (k)raja, sta to vama smeta???
Alesandar Makedonski je rodjen u Pela( tu je rodjen i Krste Petkov Misrikov, ono sto je za vas Vuk Karadzic).Do 1913, dok makedonija Bukurestanskim dogovorom nije RASKOMADANA, nije se NIJEDAN Grk rodio u Peli!!!
Mi kao narod se nismo selili kao Srbi, zato i etnogeneza i DNK pokazuju stvari koje su za mnoge Srbe porazavajuce, a pogotovo za Grke!
Ja vas postujem, al nije naodmet da i vi postujete nas.Na kraju, mi smo se odvojili zato sto nismo hteli da budemo mobilisani da bi u Kninu pucali na Hrvate!Nismo mi izazvali rat i nismo se odcepili zato sto smo hteli, nego verc zbog vase sulude politike!A dali su Skpje, Ohrid...lepi garodovi ili su kic, dodjite, pokazacu vam, besplatno!

Anazg

pre 12 godina

Dragim građanima Republike Makedonije želim da ustraju u svom izboru svega što radite i svom imenu. Za mene će uvijek biti ponosni,časni i najmiroljubiviji narod na Balkanu. Dragim Makedonkama i Makedoncima pozdrav iz uzavrelog Zagreba.

borislav

pre 12 godina

Duboko simpatisem Makedonce, njihov entitet sa svim osobinama i tradicijom.
Ipak, ovo pravljenje centra Skoplja mi je... sterilno... kao u video igrici, gde za pravljenje odredjenih objekata dobijate poene. Sve ce tako neodoljivo liciti jedno na drugo, sve ce biti celina, umesto da predstavlja raznolikost vremena i istorijskih konteksta, sto je njihova zelja.
Dopada mi se most umetnosti (cini mi se da se tako zove), pesacki most (tako nesto nama nedostaje u velikim gradovima - bila je ideja da ide jedan u NS od Keja do Tvrdjave, ali je naravno propala, kao i sve u Srbiji), poneki spomenik je smislen, ali ima i budalastina... Spomenik lavu (mozda nisam upucen, ali...???) mu dodje ko gipsana figura na ulazu u dvoriste raznoraznih...

Zasto ne napravise spomenik vizantijskom caru Vasiliju Makedoncu? Uh, da... bio je Jermen, a rodonacelnik dinastije Makedonaca, koja je izrodila i Bugaroubicu...

Aleksandar

pre 12 godina

Anahroni kič netalentovanih arhitekata i skulptora koji su se sramotno podredili interesima loših političara.
Moje saosjećanje građanima Makedonije.

P.S. I mi u Bosni ćemo uskoro uživati u istoj bijedi, pogledajte Andrić-grad neimara Kusturice i pokrovitelja Dodika. :(

Mrsavko koji koristi mozak - Beogradjanin od 17. veka AKA BrankoX

pre 12 godina

Muzej holokausta, Trijumfalna kapija, spomenik Justinijanu I, spomenik Aleksandru Makedonskom....mislim da im definitivno fali spomenik Aragornu od Gondora

Hellás

pre 12 godina

Alexander III of Macedon (20/21 July 356 – 10/11 June 323 BC), commonly known as Alexander the Great (Greek:  , Mégas Aléxandros), was a king of Macedon (Greek:  ), a state in the north eastern region of Greece, and by the age of thirty was the creator of one of the largest empires in ancient history, stretching from the Ionian sea to the Himalaya. He was undefeated in battle and is considered one of the most successful commanders of all time.

Hrvat

pre 12 godina

Ne razumijem Srbe koji pljuju po Makedoncima! Pa k vragu imate iste prirodne neprijatelje, iste se vjere, susjedi ste... Po cemu su Vam Grci blizi??? Nevjerovatno...

spyker

pre 12 godina

Nemam nista protiv Makedonije i makedonaca, naprotiv, pa meni je zena makedonka po ocu. Imam i mnogo prijatelja ali bas mnogo prijatelja makedonaca. Bio sam u Skopjlu pre dve godine i mnogo mi se vise svidelo nego ovo kako je planirano da izgleda. Prebrojao sam 5 skulptura konjanika koje su prilicno blizu jedna drugoj pa mi se zato cini da to prelazi u kic. Na kraju ceo centar mi izgleda kao igrica cityvill koju moji klinci igraju na facebook-u gde zidas zgrade i spomenike po principu "zidaj gde god ima i malo slobodnog mesta, bitno je samo da je centar".

Pozdrav od Makedonija

pre 12 godina

Ovo su nalazi koje je objavila iGENEA specijalizirana za istraživanja genetskog porijekla

macedonia

antic macedonians- 30%
teuton- 20%
helenic- 15%
slav- 15%
illyrian- 10%
hunnlans- 5%
phoenician- 5%


croatia

illyrian- 34%
slav- 20%
celtic- 18%
teuton- 12%
phoenician- 8%
hellenic- 8 %


serbia & montenegro

slav- 30%
illyrian- 21%
teuton- 18%
celtic- 14%
phoenician- 9%
hellenic- 6%
vikings- 2%

za ostale zemlje mozete videti na ovom linku http://dzematrahic.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=4985:genetska-slika-zapadnog-balkana-&catid=47:tekstovi&Itemid=79

Vlatko

pre 12 godina

Postovana "Braco" !!!
Ne znam ko vam daje za pravo da komentarisete nesto sto se gradi u drugoj drzavi koja nema nista vise sa Srbijom. Bilo to kic, kompleks ili bilo sta drugo sto ovde spominjete , to je apsolutno nas problem.
Gledajte da sredite problem sa Kosovom(mada je to odavni reseno) , probleme sa Sandzakom ili Vojvodinom , onda izgradite puteve i zeleznicu pa onda ....
Dosta vise ste dezurni kriticari svega sto se desava u Makedoniji( NE u bjrm) kako si Vasa braca grci voleli da se zovemo.
Misim da je kompleks da Vas zanima sta se desava u Hrvatskoj , Sloveniji , Crnoj Gori ili u Bosni. Nazalost to su drzave koje su se spasile srpske dominacije u SFRJ i sada se svako snalazi kako zna i ume.
Pozdrav iz MAKEDONIJE !!!!!!!!!!!!!!

Miroslav

pre 12 godina

Svaka cast gradjanima BJR Makedonije! Podizanje spomenika Grckom vojskovodji je dobar primer za poboljsanje medju susedskih odnosa. Ovim su pokazali i da ne zavide slavnoj istoriji Grcke, ca sta vise da su ponosni sto imaju takvog suseda. Jos jednom: Svaka cas gradjani BJRM!!!

Mr. Spock

pre 12 godina

Ne znam da li je veca glupost podizanje spomenika Aleksandru Velikom ili ovo pozivanje na istrazivanje gena. Nacije su vestacka tvorevina! Naravno da su nam geni izmesani, ali to je vise stvar teritorije, nego li nacionalnog odredjenja. Npr. licki Srbi i licki hrvati imaju slican genetski pecat. To je takodje i jako opasno, jer genetika i politika lako dovode do nacional-socijalizma! Ako Makedonci sebe smatraju starom nacijom, gde im je u predanju, kulturi, pesmama, pripovetkama, ijedan trag o antickim korenima? Mi Srbi jesmo retro, ali smo imali u period nacionalnog romantizma pre vise od 2 veka, i izgleda da stvarno treba da budemo ponosni na to! Od pretkosovskog ciklusa pa do Njegosa! Ovo anahrono i zakasnelo prizivanje Zevsa od strane BJR Makedonaca je epohalno u svojoj gluposti! Olimpijada u Skoplju, ali smehotresna!

Aleksandar

pre 12 godina

Anahroni kič netalentovanih arhitekata i skulptora koji su se sramotno podredili interesima loših političara.
Moje saosjećanje građanima Makedonije.

P.S. I mi u Bosni ćemo uskoro uživati u istoj bijedi, pogledajte Andrić-grad neimara Kusturice i pokrovitelja Dodika. :(

Dioklecijan_je_naravno_bio_Hrvat

pre 12 godina

Nekada slavni Aleksandar beše HELEN, pa je sada BJR MAKEDONAC, pa će za 50tak godina kada Skoplje bude u velikoj albaniji biti ALBANAC, a za 1000 godina, ko zna, kako se stvari odvijaju možda bude i KINEZ.
Historija je čudo (naročito ako ste je učili na sajtu iGenea).

Sarlo Akrobata

pre 12 godina

Ne postaje se drzava preko noci, tako sto se postave 200 spomenika, od kojih pola nemaju nikakve veze sa makedonijom ..a ovu naglu "Helenizaciju" koja je uhvatila Makedoniju necu ni da komentarisem ..

Zbunili se, ne znaju

pre 12 godina

Aleksandar Makedonski(Grk ili tada Helen) je živeo 10 vekova pre naroda koji se sad naziva Makedonci !
Bio je kralj svih grčkih zemalja, rođen u antičkom gradu Pela.

Sloveni koji su od 6-8.veka naselili prostore današnje gornje Makedonije(jer se veliki deo Makedonije se nalazi u Grčkoj)su već postojeći toponim Makedonija uzeo kao svoju nacionalnost , iako sa tim nikakve veze nema!
Kao kad bi se Srbi iz Vojvodine nazvali Panonci,Srbi iz Pomoravlja Tribalci,Rumuni Dačani...
Postavljanje spomenika je najobičnija provokacija prema zvaničnoj Atini i pravljenje farse od istorije!

Zagrebcan

pre 12 godina

Dragi moji Makedonci! Pustite zle jezike neka vas osudjuju a vi samo nastavite svojim putem. Postavljajte spomenike koji ukazuju na vasu proslost, pokazite svijetu da imate buducnost... Nekada davno i nama su se smijali kada smo na glavni trg u Zagrebu stavljali kip Bana Jelacica a danas je on ponos moga grada i zemlje. Hrvati Vas vole...

Pepa

pre 12 godina

Mozda bi bilo pametnije da tim silnim parama sto trose na spomenike pomognu Grckoj :-) Salu na stranu, u biti se pitam kakva je to drzava u kojoj se zaradjuje 150 eura, koja je pred raspadom, kojoj je jedini spas sto skorije clanstvo u EU, a ona se bori da isprovocira susjede koji su, i takvi kakvi su, veci faktor na sceni, koji odlucuje na neki nacin sta ce sa Makedonijom biti?

Miroslav

pre 12 godina

Dosta vise ste dezurni kriticari svega sto se desava u Makedoniji( NE u bjrm) kako si Vasa braca grci voleli da se zovemo.
(Vlatko, 21. jun 2011 20:34)

BJRM ili medjunarodno FYROM je naziv koji koriste UN i EU izmedju ostalih. Prvo njih prosvetlite! Cak sta vise Srbija vas zvanicno priznaje pod imenom Republika Makedonija i pored znacaja odnosa sa Grckom.

http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Macedonia

The UN adopted the provisional reference "the former Yugoslav Republic of Macedonia" (Macedonian:    ) when the country was admitted to the organization in 1993. Most international organizations, such as the European Union, the European Broadcasting Union, and the International Olympic Committee, adopted the same convention. NATO also uses the reference in official documents

http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_naming_dispute#cite_note-setim-162

Dakle Srbija vas je priznala pod vasim ustavnim imenom a vi niste priznali Srbiju u njenim ustavnim granicama. Toliko o vasem pravu da nam drzite moralne lekcije.

Hellás

pre 12 godina

Alexander III of Macedon (20/21 July 356 – 10/11 June 323 BC), commonly known as Alexander the Great (Greek:  , Mégas Aléxandros), was a king of Macedon (Greek:  ), a state in the north eastern region of Greece, and by the age of thirty was the creator of one of the largest empires in ancient history, stretching from the Ionian sea to the Himalaya. He was undefeated in battle and is considered one of the most successful commanders of all time.

Mrsavko koji koristi mozak - Beogradjanin od 17. veka AKA BrankoX

pre 12 godina

Muzej holokausta, Trijumfalna kapija, spomenik Justinijanu I, spomenik Aleksandru Makedonskom....mislim da im definitivno fali spomenik Aragornu od Gondora

borislav

pre 12 godina

Duboko simpatisem Makedonce, njihov entitet sa svim osobinama i tradicijom.
Ipak, ovo pravljenje centra Skoplja mi je... sterilno... kao u video igrici, gde za pravljenje odredjenih objekata dobijate poene. Sve ce tako neodoljivo liciti jedno na drugo, sve ce biti celina, umesto da predstavlja raznolikost vremena i istorijskih konteksta, sto je njihova zelja.
Dopada mi se most umetnosti (cini mi se da se tako zove), pesacki most (tako nesto nama nedostaje u velikim gradovima - bila je ideja da ide jedan u NS od Keja do Tvrdjave, ali je naravno propala, kao i sve u Srbiji), poneki spomenik je smislen, ali ima i budalastina... Spomenik lavu (mozda nisam upucen, ali...???) mu dodje ko gipsana figura na ulazu u dvoriste raznoraznih...

Zasto ne napravise spomenik vizantijskom caru Vasiliju Makedoncu? Uh, da... bio je Jermen, a rodonacelnik dinastije Makedonaca, koja je izrodila i Bugaroubicu...

Zedes

pre 12 godina

Ako su Makedonci doista zainteresirani za sto skoriji primitak svoje zemlje u EU i NATO, onda postupcima poput ovoga sami sebi uporno rezu grane na kojima sjede, jer ce ovo Grcima djelovati provokativnije nego li biku crvena krpa i oko toga ce se - za razliku od pitanja kako rijesiti problematiku financijske propasti svoje zemlje - u Ateni lako ujediniti, a onda Makedoncima nitko nece moci pomoci.

I koliko god meni Makedonci bili simpaticni, a Grci antipaticni (a to je upravo tako), ovo je definitivno makedonski rad u korist vlastite stete.

Zedes

pre 12 godina

Ako su Makedonci doista zainteresirani za sto skoriji primitak svoje zemlje u EU i NATO, onda postupcima poput ovoga sami sebi uporno rezu grane na kojima sjede, jer ce ovo Grcima djelovati provokativnije nego li biku crvena krpa i oko toga ce se - za razliku od pitanja kako rijesiti problematiku financijske propasti svoje zemlje - u Ateni lako ujediniti, a onda Makedoncima nitko nece moci pomoci.

I koliko god meni Makedonci bili simpaticni, a Grci antipaticni (a to je upravo tako), ovo je definitivno makedonski rad u korist vlastite stete.

srpski kapitalista

pre 12 godina

dopada mi se entuzijazam i preduzetnistvo, no comment viz istoricnost, ali estetika je negde izmedju kazakstana i severne koreje. naravno sve ovo placa nemacki, holandski i svedski porezni obveznik kroz razne pred-EU dotacije. ludost.

Драган Филиповић

pre 12 godina

Питање је колико је то паметно, не само финансијски него и у контексту општих прилика у том делу Балкана.

Milos

pre 12 godina

Braci Makedoncima zelim lepu buducnost, i neka ovaj spomenik bude pocetak ispravke istoriskih nepravdi koji su rezultirali podelom Makedonije na 3 dela. Sloboda 50% teritorije koja je sada u Grckoj doci ce samo ako se gaji nacionalni identitet. Ja sam realan i profesor sam istorije da neko ne pomisli da nisam informisan.

Arhimed

pre 12 godina

Mozda je ovo kic ali ko smo mi da sudimo. Pustimo Makedonce da oni uredjuju svoj grad. Mozda Aleksandar nije bio predak sadasnjih stanovnika Makedonije, ali ni anticki grci nisu predaci sadasnjih grka pa ko onda tu lazira bilo sta. Na delu imamo trenutno guranje prsta u oko Grcima ovim spomenikom, ali zasto se ne zapitamo da li je Grcka gurala prst u oko Makedoniji ili mozda Jugoslaviji kada je svojoj severnoj provinciji dala ime Makedonija a ne Egejska Makedonija sto bi bilo pravilno! Druga stvar koja mi ide na nerve je ovo silovanje imenom koje neki od nas prihvataju. Makedonija je priznata od nase zemlje kao Republika Makedonija i red je da je tako zovemo ako postujemo svoju zemlju. Nema potrebe da mi arbitriramo u njihovom sukobu sa grcima jer zaista nije nasa stvar, a pri tom je i potpuno bolesno da smatramo naciju sa kojom nemamo dodirnih tacaka osim pravoslavlja blizom od nacije sa kojom smo delili drzavu 74 godine i imali bezbroj kulturnih, porodicnih i prijateljskih veza. Ovo na zalost vise govori o nama i nasem "da komsiji crkne krava" mentalitetu nego o Makedoniji. Na delu je nasa poznata praksa da od prijatelja neracionalno pravimo neprijatelje sopstvenom ogranicenoscu. Zelim puno srece komsijama koji se zovu Republika Makedonija!

koki

pre 12 godina

Pa Aleksandar je na celi region. SLobodno ako hocete podizite njegov spomenik i u Srbiju nama to ne smeta. Malo citajte nova literatura i od vashih istorichara videcete da ta stvra sa doselivanja SLovena iza Karpata ovde je suvishe smesna i da nju su je izmislili nemachki nauchnici koje su iskoristili rad Kievskog kneza kji je reako da su oni doshli iza Karpata. ALi gledano od Ukraina iza Karpata je bash ovde. Kako i da je svi imaju pravo na Aleksandar Makedonski. A danashnaji Grci i oni Antichke pa i nemaju bas mnogi zaednicko. Pozdrav iz Makedonije !

Vukasin Mrnjacevic

pre 12 godina

Jeste lepo, ali ko ce bre da plati sve ove spomenike? Vlade na balkanu odlicno znaju kako da trose pare, nisam siguran koliko dobro znaju da ih prave. Da li ce povecanje turizma u Skoplju da pokrije sve ove troskove?

videti trunku u tudjem oku, a ne videti balvan u svom!

pre 12 godina

Mrsavko koji koristi mozak - Beogradjanin od 17. veka AKA BrankoX, 22. jun 2011 09:13)
Rodio se u Tauresumu (483) u blizini današeg Skoplja(Wikipedia)
Majka Tereza(Gonca Bojadziu) je rodjena u Skopje(napravili smo i kucu -spomenik u centru Skopja gde je rodjena, na istoj lokaciji koja je zemljotres srusio).
Kemal Ataturk je rodjen u Makedoniji(kad je bila pod Turskom).
AKO MI GRADIMI SPOMENIKE SVIMA koji su rodom iz ovog (k)raja, sta to vama smeta???
Alesandar Makedonski je rodjen u Pela( tu je rodjen i Krste Petkov Misrikov, ono sto je za vas Vuk Karadzic).Do 1913, dok makedonija Bukurestanskim dogovorom nije RASKOMADANA, nije se NIJEDAN Grk rodio u Peli!!!
Mi kao narod se nismo selili kao Srbi, zato i etnogeneza i DNK pokazuju stvari koje su za mnoge Srbe porazavajuce, a pogotovo za Grke!
Ja vas postujem, al nije naodmet da i vi postujete nas.Na kraju, mi smo se odvojili zato sto nismo hteli da budemo mobilisani da bi u Kninu pucali na Hrvate!Nismo mi izazvali rat i nismo se odcepili zato sto smo hteli, nego verc zbog vase sulude politike!A dali su Skpje, Ohrid...lepi garodovi ili su kic, dodjite, pokazacu vam, besplatno!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Ne znam kako Srbima moze biti bliza Grcka koja ne voli nista sto je Slavensko. Zar Srbi stvarno misle da ih Grci vole? To su smijesne i isprazne price samo za naivne i nepismene.
Ne mogu se iscuditi onim Srbima koji su protiv Makedonaca kao naroda i njihove drzave, jer su je oni zasluzili kao i svi drugi. Dosta je vise te price da Grci imaju automatsko pravo na svu anticku povijest. Pravi Grci su odavno izumrli i sada se u grobu prevrcu kada vide sto im ovi samoproglaseni nasljednici rade sa susjedima i kako upropastise drzavu na sramotu upravo tih antickih Grka. Zivjela Makedonija i makedonski narod bez obzira sto drugi misle!Lijep pozdrav!

Hrvat

pre 12 godina

Ne razumijem Srbe koji pljuju po Makedoncima! Pa k vragu imate iste prirodne neprijatelje, iste se vjere, susjedi ste... Po cemu su Vam Grci blizi??? Nevjerovatno...

Anazg

pre 12 godina

Dragim građanima Republike Makedonije želim da ustraju u svom izboru svega što radite i svom imenu. Za mene će uvijek biti ponosni,časni i najmiroljubiviji narod na Balkanu. Dragim Makedonkama i Makedoncima pozdrav iz uzavrelog Zagreba.

spyker

pre 12 godina

Nemam nista protiv Makedonije i makedonaca, naprotiv, pa meni je zena makedonka po ocu. Imam i mnogo prijatelja ali bas mnogo prijatelja makedonaca. Bio sam u Skopjlu pre dve godine i mnogo mi se vise svidelo nego ovo kako je planirano da izgleda. Prebrojao sam 5 skulptura konjanika koje su prilicno blizu jedna drugoj pa mi se zato cini da to prelazi u kic. Na kraju ceo centar mi izgleda kao igrica cityvill koju moji klinci igraju na facebook-u gde zidas zgrade i spomenike po principu "zidaj gde god ima i malo slobodnog mesta, bitno je samo da je centar".