Ponedeljak, 30.05.2011.

14:34

Panika zbog španskog krastavca

U Nemačkoj najmanje 14 osoba umrlo, a 1 200 inficirano bakterijom ešerihijom koli - EHEC. Institut u Hamburgu sumnja da je uzrok infekcije španski krastavac.

Izvor: B92

Panika zbog španskog krastavca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Kocho

pre 12 godina

@Sevelliana
Pa šta reći za zemlju gde su fašisti bili do 1975. godine na vlasti, a ostali bi još duže da nije preminuo njihov diktator Franko koga i dan danas kuju u zvezde.

Djuka

pre 12 godina

Čitam kako Španci ozbiljno razmišljaju o tužbi protiv ovih nemačkih instituta koji su proturili "vest" da je problem u španskom krastavcu, pa je kasnije povukli. Svako iole normalan bi se prvo zapitao: "A zašto onda nema tih slučajeva u Španiji?" Jedini problem ovih krastavaca iz Španije je bio što nisu GM i nisu tretirani kancerogenim hemikalijama, izgleda.
Nadam se da će sud opaliti po džepu "precizne" Nemce.

Sevillana

pre 12 godina

Vreme je da osveyite malo vest, posto su Nemci danas priznali da spanski krastavac nije uzrocnik. I sta sad? Ko ce da plati nanetu stetu? A i one tone krastavaca sto su javno bacali , i to ce morati da plate.

cilavert

pre 12 godina

ej srbijo sta si docekala ,pored ovakve plodne zemlje uvozimo povrce ,nije ni cudno kad ministar poljoprivrede veze svezom nema sa poljoprivredom.

Potencijalni kupac

pre 12 godina

Nisam stručnjak za poljoprivredu ali imama dosta široko znanje.Koliko znam ešerihija KOLI kao bakterija je jako prisutna u fekalnim vodama pogotovu u septičkim jamama.Seljaci pogotovu oni iz okoline Beograda masovno prazne svoje septičke jame tako što sa sadržajem istih djubre I POVRĆE i ostale biljke.Tako to rade godinama.Što neko ne zadje po selima i utvrdi činjenično stanje ŠOKIRAO BI NACIJU.

nikola

pre 12 godina

Тема је више ѕа инсајдер,Тајкуни Биѕнисмени Увозници,једном речју МУЋКАРОШИ су у питању ,у питању је јефтина роба која се увози.У осталом ударна вест је била БЕКО ОСТАО БЕЗ ЛУКА !? видимо и сами да је гола превара купи јефтино продај скупо....а пољопривредниви нам блокирају Војводину!? Било би стварно нај боље да је преору и да засаде поврће,које неће моћи пласирати јел тиме руководе тајкуни,накупци,неуништив вирус нашег друштва ,а ту се меша влада својим ТРДИМ СТАВОМ!?Да не да сељаку!?

Давно сам живео у Шведској где је парадајз онако безукусан тврд био дупло скупљи од Аргентинског,али се куповао јел је Шведски!Аргентински су куповали странци .Шта су ти патриоти...

А шта се ешехије тиче има она наша народна; Немере пита од Г*****,а то је проблем у узгајању транспорту,е сад је коначно стигло и до до њих па кад поумире од обичне бактерије пар стотина хиљада биће свима јасно шта ће и како ће.Наравно идеја је о гајењу у теглама је генијална,ал зар Србија овако велика није довољна да произведемо све то код куће?Па да увозницима умањимо зараде и профите !?

Pera Detlic

pre 12 godina

Zasto Srbija uvozi hranu koju moze sama da proizvede?

Pa zato sto njeni gradjani hoce da jedu voce i povrce kad im vreme nije. Jagode u novembru, tresnje u decembru, paradajz cele godine...

Olivera

pre 12 godina

Pre par meseci gledali smo prilog o izlivanju kanalizacije u okolini Leskovca, gde je najveci obim gajenja rane salate u plastenicima. Prizori su bili zastrasujuci. Reporter je intervjuisao kupce na leskovackoj pijaci, no oni su rezignirano ustvrdili da njihovoj salati nista ne fali kad se malo bolje opere...Pobeda je nasa~! Ja sam tada zasadila nesto salate u saksiju...sada cu i krastavac...

PPeca@SER

pre 12 godina

Ma ne brinite... KRAJ nam je u EU... sve ce to neko kod nas vec da prepakuje i da napise da su gajili Kinezi u okolini Leskovca.

gost

pre 12 godina

Da li se iko u ovoj zemlji Srbiji zapita zasto nismo sposobni da proizvedemo nista? Ne samo povrce, u Srbiji nema ni sibica ni cackalica, nema nista sve uvozimo. Takve ekonomske zakone koje ova vlast donosi imamo da propadnes cega god se dovatis da proizvodis. Samo se uvoz isplati. Sve je podredjeno uvozu. Uvoznici jedini imaju pare pa vladaju ovom jadnom zemljom i tome izgleda nema kraja.

Pedja

pre 12 godina

kako sada niko ne pominje HACCP standard koji kod nas guraju i pricaju na sva zvona. Kako se sad ne otrkije odakle su krastavci i ko ih je zarazio???

Sevillana

pre 12 godina

@Kocho: Daj molim te ne lupaj. U Spaniji vec godinama unazad nema suse. Cak padne vise kise nego sto kapaciteti mogu da prime...Evo upravo danas je pljustalo na jugu , satima, pljusak. A inace je Spanija je jedna od zemalja sa najstrozijom kontrolom u oblasti hrane.

Kocho

pre 12 godina

(darkwood, 30. maj 2011 21:49)
Ma daj covece kakvo stajsko djubrivo. Ova bakterija se nalazi u ljudskim fekalijama i to je to. Sada Spanci na sve nacine pokusavaju da se operu. Sustina je sto po unutrasnjosti Spanije kubure sa vodom i kada naidje susni period, onda zaliju plantaze cime stignu pa i kanalizacionom vodom.
Od Evrope - Krastavac, i to kakav krastavac. Mada ima celofan, nesto kao prezervativ tako da moze za srpsko trziste da se koristi sa specijalnom namenom za Srbe bez bojazni od zaraze.

darkwood

pre 12 godina

Uzročnik ovog oboljenja u nemačkoj je organski proizveden krastavac koji se djubri stajskim djubrivom. Ovo djubrivo je puno ovog soja E.Coli. Zašto? Zato što se kao hrana za tov krava i goveda koristi u 99% kukuruz koji je jeftin kao hrana i krave se brže goje i rastu od njega. Medjutim kukuruz nije prirodna hrana preživara i da bi ga svarili moraju da imaju neke sojeve bakterija koje su opasne po ljude a to je i ovaj soj E.Coli. Kada se ovakvim stajskim djubrivom djubri "organski" proizvedena hrana i ne opere se kako treba dolazi do ovoga. U našoj kulturi je široko zastupljeno kišeljenje salate, ali ako niste znali to nije bez veze. Nekad davno kada su epidemije kolere bile vrlo česta pojava neko je ukapirao da je to od vode i da ako povrće koje se ne kuva tj. salata bude zakišeljeno sirćetnom kiselinom ne dolazi do bolesti, odnosno sirće ubija bakteriju kolere kao i većinu drugih i zato kod nas nema čestih trovanja preko salate što nije slučaj kod drugih naroda koji nemaju taj običaj. Zato dobro operite pod tekućom vodom sve što ne kuvate i neljuštite i zakiselite ga bilo kojom vrstom sirćeta i nećete imati ovih problema!!!

bo-bo

pre 12 godina

U jednoj zemlji SELJAKA na brdovitom Balkanu je dugačka lista zemalja iz kojih se uvozi povrće - Holandija, Italija, Slovenija, Švajcarska, Austrija, Albanija, Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Egipat, Francuska, Portugal, Kipar, Turska, Slovenija, Grčka, Španija i druge!?!?!?

Stavros

pre 12 godina

Ajde lepo kazite po kojoj ceni i ko je uvezao krastavac i salatu kao i to kog je kvaliteta pa da se ja preracunam i da otvorim poljoprivredno gazdinstvo i pocnem da sadim krastavce i salatu. Zasto u Srbiji ne napravite spisak poljoprivrednih stvari koje uvozite, koja im je cena, i kog su kvaliteta. Onda ce lepo ljudi poceti da predju u poljoprivrednike i bice nam lepo. I naravno posto cemo prestati da uvozimo zbog tih novih proizvodjaca njima lepo skinite akcize za naftu da bi mogli jeftinije da kupuju istu i toce u svoje traktore. Ja znam da ne mozemo nesto da proizvedemo u Srbiji jer ovde da se proizvede kosta npr kilo jabuka 50dinara a ako uvezemo iz spanije kostace nas 30. Ali dajte da uradimo nesto po tom pitanju!!!

moje ime

pre 12 godina

Danas stizu reklame u sandučić kažu u super marketima poznatog lanca senzacionalno jeftini krastavci, ne kažu da li su španski ili domaći. Možda su i domaći ali više niko ne jede krastavce pa po zakonima ponude i tražnje pojeftinili. Još jedna nedoumica kako se higijenski pripremaju krastavci kad se oni gule najčešće a ne znam ni kako se termički obrađuje. Ko koristi termički obrađeni krastavce Ko će nam reći kako da se ponašamo ili ipak najbolje ne jesti krastavce.

Marie

pre 12 godina

Tvrdnja gospodina Pajkica podudara se sa izjavom profesora Reinharda Burgera, predsednika Robert Koch instituta u Berlinu. Nekuvano meso i mleko su glavni izvori, a povrce kao izvor naziva spekulacijom (Izvor: Berliner Kurier, 24. Mai)

mali radojica

pre 12 godina

Prosle godine je u Californi-ji isto tako bilo smrtnih slucajeva i to od paradajza i spanaca. Kada su zdravstvene vlasti USA krenule da tragaju za izvorom zaraze rezultat je bio sokantan ali veoma kompleksan. Oni su jureci profit celokupno uzgajanje i proizvodnju ovog povrca prebacili u Mexico i to na plantaze u pogranicnom regijonu. Tamo Mexico cesto kuburi sa vode pa su lokalci onako na brzaka zalivali biljke sa raznoraznom vodom ne gledajuci odakle ona dolazi(tipicno aljkavo za zemlje treceg sveta). Tu im se provukla i fekalna voda i eto Esherihije koli dok trepnes. Ali kopajuci jos dublje dosli su do onog sokantnog dela ove price. Taj se paradajz i spanac transportovao je takodje kamionima u USA i pogodite ko se krio(usput i vrsio nuzdu) u tom povrcu u tim kamionima. Pa normalno,ilegalni imigranti iz njima susednog Mexica. Znaci narode jureci profit nemojmo zaboraviti koliko je hrana koju jedemo osetljiva i koliko malo treba da se ona zarazi kojekakvim zaraznim pa ponekad i smrtonosnim bakterija. Eto ovo se dogodilo Spancima i Amerima a sad zamislite da se tako nesto desi robi iz Srbije. Dobro, necu preterati pa reci da bi nas bombardovali ali bi nas sigurno drugacije tretirali u njihovoj stampi. Ni cipele ne bismo smeli tada da izvozimo u EU. Politika duplog arsina je uvek prisutna, ko ne veruje nek pogleda zapadnu stampu.

Kiseli KRASTAVAC

pre 12 godina

Mozda je ovo slucajno... ali pre nedelju dana moj muz je kupio krastavce na pijaci (ne zna da li su preprodavci i odakle su), ali ja sam jedina u kuci jela veliku salatu od krastavaca, oprala sam ih ali kad sam ljustila ostavila po malo korice jer volim da se malo krcka....To vece nisam spavala, nikad u zivotu nisam tako povracala...UOPSTA nisam spavala. Sledeci dan mus isao u apoteku kupio probiotik itd ceo dan lezala i proslo, tada nam bilo jasno od cega?

Posle jedno 3 dana napravim ja OPET salatu, i koristila jos 2 preostala krastavca.....to vece PONOVO ista prica, povracanje, mucnina itd.....

Sad opet kazem mozda je bila slucajnost, ali PAZITE SE!!!

marko

pre 12 godina

Ajde, po ko-zna-koji put, zasto Srbija uvozi hranu koju MOZE SAMA DA PROIZVEDE?
Za mango mi je jasno, i za kokos, ali sto, BRE, krastavci, zito, sljive, maline...!?

EU UE

pre 12 godina

ko zna sta sve svabo jede, prvo su zatvorili 9.000 farmi u Nemackoj jer su proizvodili otrovno mleko, sad Spanija, sutra Holandija itd. Sacuvaj nas boze EU standarda.

boris

pre 12 godina

Pa kad nismo sposobni uz Vojvodinu i Macvu da razvijamo poljoprivredu i proizvodimo hranu...
Zika uvezao, Mika prodavao a Sima zaglavio bolnicu...

ChargerNS

pre 12 godina

Pa tako nam i treba. Kod nas u Srbiji krastavci nisu baš po standardima evropske unije, jedan je manji, drugi je veći, jedan malo kriv u desno, drugi malo kriv u levo anjihovi svi pravi i iste dužine. Konzumirajte domaće krastavce jer su najukusniji...

Happy Pride Toronto

pre 12 godina

Ova vrsta bolesti godisnje ubija preko milion dece u Indiji mladje od 5 godina. Prenosi se zarazenom vodom. Kao sto vidite vest je tek kada umre 10 ljudi u Evropskoj uniji. U pitanju je esherihija coli koja proizvodi isti toksin kao i shigela - uzrocnik dizenterije.

Pera Zdera

pre 12 godina

Posto Nemci uglavnom povrce kupuju u supermarketima, poslednja tvrdnja ne stoji. Ova epidemija je posledica industrijske proizvodnje hrane. Zarazeno je 1100 ljudi, to znaci da je 1 tona krastavaca bila zarazena. Verovatno je neko odlucio da moze ustedeti tako sto ce koristiti velike kolicine lose vode za navodnjavanje - posto taj neko proizvodi robu a ne hranu nije razmisljao o posledicama. Ono sto se iznese na pijaci, ti isti seljaci jedu a i sutra ce se opet sresti sa kupcem - to smanjuje mogucnost da ce pokusati da "zarade" na ovaj nacin.

Ukratko - velike kompanije hrane nas strah od drugih ljudi, i zaradjuju na prividu sigurnosti koji nam daju.

Petar A

pre 12 godina

Prvo spansko ulje 80-ih godina, sad spanski krastavac. Spanija je velika poljoprivredna sila i zaradjuje puno od prodaje hrane. A onda se povremeno, svakih 30 godina, preigra. Neko ce reci trka za profitom. Jeste, ali ja sam spreman da prihvatim ovaj rizik i cijenu, jer ako je alternativa kolhoz...

Tanasije

pre 12 godina

Trčećim korakom do Codex Alimentariusa: "što će se ljudi pridržavati preporuka zdravstvenih institucija o higijeni prilikom pripreme hrane i izbegavanju svežeg povrća." Zdravstvene institucije preporučuju izbegavanje svežeg povrća! Zdravstvene!! Biće ovoga još, Codex kreće od 01.01.2012.

Sunny

pre 12 godina

jos jedan razlog da ne udjemo u EU. Tamo se umire od krastavaca, a moraju i da se peru.
Srpska EC je pitoma i bezopasna.
Dole sa trulim zapadom.

Salata od krastavaca

pre 12 godina

Ne živeti više u ovoj zemlji i nije tako strašno. Država gubi poreskog obveznika, a pokojni dobija preko potreban odmor od svega što mora ovde da trpi za života!

Viokshi

pre 12 godina

Da su koristili vestacko djubrivo umesto stajskog od bolesnih i zarazenih krava,da su koristili najnovija agrotehnicka dostignuca umesto da izvode kojekakve Bio/organic/ekoloske kerefeke ne bi im se takve stvari dogadjale.

ljakse

pre 12 godina

Problemi sa spanskim krastavcima u Nemackoj, u Francuskoj, javila se i Belgija. Samo u Spaniji - nista.

Jedu li i Spanci to sto proizvedu, ili je to kao kod nas "nije to za jelo, to je za pijacu"?

Naravno... istrazivacemo spanske krastavce, ali svoje pijace necemo proveravati - nije dobro za buduce izbore.

ljakse

pre 12 godina

Problemi sa spanskim krastavcima u Nemackoj, u Francuskoj, javila se i Belgija. Samo u Spaniji - nista.

Jedu li i Spanci to sto proizvedu, ili je to kao kod nas "nije to za jelo, to je za pijacu"?

Naravno... istrazivacemo spanske krastavce, ali svoje pijace necemo proveravati - nije dobro za buduce izbore.

marko

pre 12 godina

Ajde, po ko-zna-koji put, zasto Srbija uvozi hranu koju MOZE SAMA DA PROIZVEDE?
Za mango mi je jasno, i za kokos, ali sto, BRE, krastavci, zito, sljive, maline...!?

Pera Zdera

pre 12 godina

Posto Nemci uglavnom povrce kupuju u supermarketima, poslednja tvrdnja ne stoji. Ova epidemija je posledica industrijske proizvodnje hrane. Zarazeno je 1100 ljudi, to znaci da je 1 tona krastavaca bila zarazena. Verovatno je neko odlucio da moze ustedeti tako sto ce koristiti velike kolicine lose vode za navodnjavanje - posto taj neko proizvodi robu a ne hranu nije razmisljao o posledicama. Ono sto se iznese na pijaci, ti isti seljaci jedu a i sutra ce se opet sresti sa kupcem - to smanjuje mogucnost da ce pokusati da "zarade" na ovaj nacin.

Ukratko - velike kompanije hrane nas strah od drugih ljudi, i zaradjuju na prividu sigurnosti koji nam daju.

darkwood

pre 12 godina

Uzročnik ovog oboljenja u nemačkoj je organski proizveden krastavac koji se djubri stajskim djubrivom. Ovo djubrivo je puno ovog soja E.Coli. Zašto? Zato što se kao hrana za tov krava i goveda koristi u 99% kukuruz koji je jeftin kao hrana i krave se brže goje i rastu od njega. Medjutim kukuruz nije prirodna hrana preživara i da bi ga svarili moraju da imaju neke sojeve bakterija koje su opasne po ljude a to je i ovaj soj E.Coli. Kada se ovakvim stajskim djubrivom djubri "organski" proizvedena hrana i ne opere se kako treba dolazi do ovoga. U našoj kulturi je široko zastupljeno kišeljenje salate, ali ako niste znali to nije bez veze. Nekad davno kada su epidemije kolere bile vrlo česta pojava neko je ukapirao da je to od vode i da ako povrće koje se ne kuva tj. salata bude zakišeljeno sirćetnom kiselinom ne dolazi do bolesti, odnosno sirće ubija bakteriju kolere kao i većinu drugih i zato kod nas nema čestih trovanja preko salate što nije slučaj kod drugih naroda koji nemaju taj običaj. Zato dobro operite pod tekućom vodom sve što ne kuvate i neljuštite i zakiselite ga bilo kojom vrstom sirćeta i nećete imati ovih problema!!!

ChargerNS

pre 12 godina

Pa tako nam i treba. Kod nas u Srbiji krastavci nisu baš po standardima evropske unije, jedan je manji, drugi je veći, jedan malo kriv u desno, drugi malo kriv u levo anjihovi svi pravi i iste dužine. Konzumirajte domaće krastavce jer su najukusniji...

bo-bo

pre 12 godina

U jednoj zemlji SELJAKA na brdovitom Balkanu je dugačka lista zemalja iz kojih se uvozi povrće - Holandija, Italija, Slovenija, Švajcarska, Austrija, Albanija, Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Egipat, Francuska, Portugal, Kipar, Turska, Slovenija, Grčka, Španija i druge!?!?!?

boris

pre 12 godina

Pa kad nismo sposobni uz Vojvodinu i Macvu da razvijamo poljoprivredu i proizvodimo hranu...
Zika uvezao, Mika prodavao a Sima zaglavio bolnicu...

Happy Pride Toronto

pre 12 godina

Ova vrsta bolesti godisnje ubija preko milion dece u Indiji mladje od 5 godina. Prenosi se zarazenom vodom. Kao sto vidite vest je tek kada umre 10 ljudi u Evropskoj uniji. U pitanju je esherihija coli koja proizvodi isti toksin kao i shigela - uzrocnik dizenterije.

mali radojica

pre 12 godina

Prosle godine je u Californi-ji isto tako bilo smrtnih slucajeva i to od paradajza i spanaca. Kada su zdravstvene vlasti USA krenule da tragaju za izvorom zaraze rezultat je bio sokantan ali veoma kompleksan. Oni su jureci profit celokupno uzgajanje i proizvodnju ovog povrca prebacili u Mexico i to na plantaze u pogranicnom regijonu. Tamo Mexico cesto kuburi sa vode pa su lokalci onako na brzaka zalivali biljke sa raznoraznom vodom ne gledajuci odakle ona dolazi(tipicno aljkavo za zemlje treceg sveta). Tu im se provukla i fekalna voda i eto Esherihije koli dok trepnes. Ali kopajuci jos dublje dosli su do onog sokantnog dela ove price. Taj se paradajz i spanac transportovao je takodje kamionima u USA i pogodite ko se krio(usput i vrsio nuzdu) u tom povrcu u tim kamionima. Pa normalno,ilegalni imigranti iz njima susednog Mexica. Znaci narode jureci profit nemojmo zaboraviti koliko je hrana koju jedemo osetljiva i koliko malo treba da se ona zarazi kojekakvim zaraznim pa ponekad i smrtonosnim bakterija. Eto ovo se dogodilo Spancima i Amerima a sad zamislite da se tako nesto desi robi iz Srbije. Dobro, necu preterati pa reci da bi nas bombardovali ali bi nas sigurno drugacije tretirali u njihovoj stampi. Ni cipele ne bismo smeli tada da izvozimo u EU. Politika duplog arsina je uvek prisutna, ko ne veruje nek pogleda zapadnu stampu.

Stavros

pre 12 godina

Ajde lepo kazite po kojoj ceni i ko je uvezao krastavac i salatu kao i to kog je kvaliteta pa da se ja preracunam i da otvorim poljoprivredno gazdinstvo i pocnem da sadim krastavce i salatu. Zasto u Srbiji ne napravite spisak poljoprivrednih stvari koje uvozite, koja im je cena, i kog su kvaliteta. Onda ce lepo ljudi poceti da predju u poljoprivrednike i bice nam lepo. I naravno posto cemo prestati da uvozimo zbog tih novih proizvodjaca njima lepo skinite akcize za naftu da bi mogli jeftinije da kupuju istu i toce u svoje traktore. Ja znam da ne mozemo nesto da proizvedemo u Srbiji jer ovde da se proizvede kosta npr kilo jabuka 50dinara a ako uvezemo iz spanije kostace nas 30. Ali dajte da uradimo nesto po tom pitanju!!!

EU UE

pre 12 godina

ko zna sta sve svabo jede, prvo su zatvorili 9.000 farmi u Nemackoj jer su proizvodili otrovno mleko, sad Spanija, sutra Holandija itd. Sacuvaj nas boze EU standarda.

Sunny

pre 12 godina

jos jedan razlog da ne udjemo u EU. Tamo se umire od krastavaca, a moraju i da se peru.
Srpska EC je pitoma i bezopasna.
Dole sa trulim zapadom.

Tanasije

pre 12 godina

Trčećim korakom do Codex Alimentariusa: "što će se ljudi pridržavati preporuka zdravstvenih institucija o higijeni prilikom pripreme hrane i izbegavanju svežeg povrća." Zdravstvene institucije preporučuju izbegavanje svežeg povrća! Zdravstvene!! Biće ovoga još, Codex kreće od 01.01.2012.

moje ime

pre 12 godina

Danas stizu reklame u sandučić kažu u super marketima poznatog lanca senzacionalno jeftini krastavci, ne kažu da li su španski ili domaći. Možda su i domaći ali više niko ne jede krastavce pa po zakonima ponude i tražnje pojeftinili. Još jedna nedoumica kako se higijenski pripremaju krastavci kad se oni gule najčešće a ne znam ni kako se termički obrađuje. Ko koristi termički obrađeni krastavce Ko će nam reći kako da se ponašamo ili ipak najbolje ne jesti krastavce.

Salata od krastavaca

pre 12 godina

Ne živeti više u ovoj zemlji i nije tako strašno. Država gubi poreskog obveznika, a pokojni dobija preko potreban odmor od svega što mora ovde da trpi za života!

Viokshi

pre 12 godina

Da su koristili vestacko djubrivo umesto stajskog od bolesnih i zarazenih krava,da su koristili najnovija agrotehnicka dostignuca umesto da izvode kojekakve Bio/organic/ekoloske kerefeke ne bi im se takve stvari dogadjale.

Kiseli KRASTAVAC

pre 12 godina

Mozda je ovo slucajno... ali pre nedelju dana moj muz je kupio krastavce na pijaci (ne zna da li su preprodavci i odakle su), ali ja sam jedina u kuci jela veliku salatu od krastavaca, oprala sam ih ali kad sam ljustila ostavila po malo korice jer volim da se malo krcka....To vece nisam spavala, nikad u zivotu nisam tako povracala...UOPSTA nisam spavala. Sledeci dan mus isao u apoteku kupio probiotik itd ceo dan lezala i proslo, tada nam bilo jasno od cega?

Posle jedno 3 dana napravim ja OPET salatu, i koristila jos 2 preostala krastavca.....to vece PONOVO ista prica, povracanje, mucnina itd.....

Sad opet kazem mozda je bila slucajnost, ali PAZITE SE!!!

Kocho

pre 12 godina

(darkwood, 30. maj 2011 21:49)
Ma daj covece kakvo stajsko djubrivo. Ova bakterija se nalazi u ljudskim fekalijama i to je to. Sada Spanci na sve nacine pokusavaju da se operu. Sustina je sto po unutrasnjosti Spanije kubure sa vodom i kada naidje susni period, onda zaliju plantaze cime stignu pa i kanalizacionom vodom.
Od Evrope - Krastavac, i to kakav krastavac. Mada ima celofan, nesto kao prezervativ tako da moze za srpsko trziste da se koristi sa specijalnom namenom za Srbe bez bojazni od zaraze.

gost

pre 12 godina

Da li se iko u ovoj zemlji Srbiji zapita zasto nismo sposobni da proizvedemo nista? Ne samo povrce, u Srbiji nema ni sibica ni cackalica, nema nista sve uvozimo. Takve ekonomske zakone koje ova vlast donosi imamo da propadnes cega god se dovatis da proizvodis. Samo se uvoz isplati. Sve je podredjeno uvozu. Uvoznici jedini imaju pare pa vladaju ovom jadnom zemljom i tome izgleda nema kraja.

Petar A

pre 12 godina

Prvo spansko ulje 80-ih godina, sad spanski krastavac. Spanija je velika poljoprivredna sila i zaradjuje puno od prodaje hrane. A onda se povremeno, svakih 30 godina, preigra. Neko ce reci trka za profitom. Jeste, ali ja sam spreman da prihvatim ovaj rizik i cijenu, jer ako je alternativa kolhoz...

Marie

pre 12 godina

Tvrdnja gospodina Pajkica podudara se sa izjavom profesora Reinharda Burgera, predsednika Robert Koch instituta u Berlinu. Nekuvano meso i mleko su glavni izvori, a povrce kao izvor naziva spekulacijom (Izvor: Berliner Kurier, 24. Mai)

Pedja

pre 12 godina

kako sada niko ne pominje HACCP standard koji kod nas guraju i pricaju na sva zvona. Kako se sad ne otrkije odakle su krastavci i ko ih je zarazio???

cilavert

pre 12 godina

ej srbijo sta si docekala ,pored ovakve plodne zemlje uvozimo povrce ,nije ni cudno kad ministar poljoprivrede veze svezom nema sa poljoprivredom.

Potencijalni kupac

pre 12 godina

Nisam stručnjak za poljoprivredu ali imama dosta široko znanje.Koliko znam ešerihija KOLI kao bakterija je jako prisutna u fekalnim vodama pogotovu u septičkim jamama.Seljaci pogotovu oni iz okoline Beograda masovno prazne svoje septičke jame tako što sa sadržajem istih djubre I POVRĆE i ostale biljke.Tako to rade godinama.Što neko ne zadje po selima i utvrdi činjenično stanje ŠOKIRAO BI NACIJU.

PPeca@SER

pre 12 godina

Ma ne brinite... KRAJ nam je u EU... sve ce to neko kod nas vec da prepakuje i da napise da su gajili Kinezi u okolini Leskovca.

Sevillana

pre 12 godina

@Kocho: Daj molim te ne lupaj. U Spaniji vec godinama unazad nema suse. Cak padne vise kise nego sto kapaciteti mogu da prime...Evo upravo danas je pljustalo na jugu , satima, pljusak. A inace je Spanija je jedna od zemalja sa najstrozijom kontrolom u oblasti hrane.

Olivera

pre 12 godina

Pre par meseci gledali smo prilog o izlivanju kanalizacije u okolini Leskovca, gde je najveci obim gajenja rane salate u plastenicima. Prizori su bili zastrasujuci. Reporter je intervjuisao kupce na leskovackoj pijaci, no oni su rezignirano ustvrdili da njihovoj salati nista ne fali kad se malo bolje opere...Pobeda je nasa~! Ja sam tada zasadila nesto salate u saksiju...sada cu i krastavac...

Pera Detlic

pre 12 godina

Zasto Srbija uvozi hranu koju moze sama da proizvede?

Pa zato sto njeni gradjani hoce da jedu voce i povrce kad im vreme nije. Jagode u novembru, tresnje u decembru, paradajz cele godine...

nikola

pre 12 godina

Тема је више ѕа инсајдер,Тајкуни Биѕнисмени Увозници,једном речју МУЋКАРОШИ су у питању ,у питању је јефтина роба која се увози.У осталом ударна вест је била БЕКО ОСТАО БЕЗ ЛУКА !? видимо и сами да је гола превара купи јефтино продај скупо....а пољопривредниви нам блокирају Војводину!? Било би стварно нај боље да је преору и да засаде поврће,које неће моћи пласирати јел тиме руководе тајкуни,накупци,неуништив вирус нашег друштва ,а ту се меша влада својим ТРДИМ СТАВОМ!?Да не да сељаку!?

Давно сам живео у Шведској где је парадајз онако безукусан тврд био дупло скупљи од Аргентинског,али се куповао јел је Шведски!Аргентински су куповали странци .Шта су ти патриоти...

А шта се ешехије тиче има она наша народна; Немере пита од Г*****,а то је проблем у узгајању транспорту,е сад је коначно стигло и до до њих па кад поумире од обичне бактерије пар стотина хиљада биће свима јасно шта ће и како ће.Наравно идеја је о гајењу у теглама је генијална,ал зар Србија овако велика није довољна да произведемо све то код куће?Па да увозницима умањимо зараде и профите !?

Sevillana

pre 12 godina

Vreme je da osveyite malo vest, posto su Nemci danas priznali da spanski krastavac nije uzrocnik. I sta sad? Ko ce da plati nanetu stetu? A i one tone krastavaca sto su javno bacali , i to ce morati da plate.

Djuka

pre 12 godina

Čitam kako Španci ozbiljno razmišljaju o tužbi protiv ovih nemačkih instituta koji su proturili "vest" da je problem u španskom krastavcu, pa je kasnije povukli. Svako iole normalan bi se prvo zapitao: "A zašto onda nema tih slučajeva u Španiji?" Jedini problem ovih krastavaca iz Španije je bio što nisu GM i nisu tretirani kancerogenim hemikalijama, izgleda.
Nadam se da će sud opaliti po džepu "precizne" Nemce.

Kocho

pre 12 godina

@Sevelliana
Pa šta reći za zemlju gde su fašisti bili do 1975. godine na vlasti, a ostali bi još duže da nije preminuo njihov diktator Franko koga i dan danas kuju u zvezde.

Viokshi

pre 12 godina

Da su koristili vestacko djubrivo umesto stajskog od bolesnih i zarazenih krava,da su koristili najnovija agrotehnicka dostignuca umesto da izvode kojekakve Bio/organic/ekoloske kerefeke ne bi im se takve stvari dogadjale.

Petar A

pre 12 godina

Prvo spansko ulje 80-ih godina, sad spanski krastavac. Spanija je velika poljoprivredna sila i zaradjuje puno od prodaje hrane. A onda se povremeno, svakih 30 godina, preigra. Neko ce reci trka za profitom. Jeste, ali ja sam spreman da prihvatim ovaj rizik i cijenu, jer ako je alternativa kolhoz...

Sunny

pre 12 godina

jos jedan razlog da ne udjemo u EU. Tamo se umire od krastavaca, a moraju i da se peru.
Srpska EC je pitoma i bezopasna.
Dole sa trulim zapadom.

Salata od krastavaca

pre 12 godina

Ne živeti više u ovoj zemlji i nije tako strašno. Država gubi poreskog obveznika, a pokojni dobija preko potreban odmor od svega što mora ovde da trpi za života!

EU UE

pre 12 godina

ko zna sta sve svabo jede, prvo su zatvorili 9.000 farmi u Nemackoj jer su proizvodili otrovno mleko, sad Spanija, sutra Holandija itd. Sacuvaj nas boze EU standarda.

Tanasije

pre 12 godina

Trčećim korakom do Codex Alimentariusa: "što će se ljudi pridržavati preporuka zdravstvenih institucija o higijeni prilikom pripreme hrane i izbegavanju svežeg povrća." Zdravstvene institucije preporučuju izbegavanje svežeg povrća! Zdravstvene!! Biće ovoga još, Codex kreće od 01.01.2012.

Kiseli KRASTAVAC

pre 12 godina

Mozda je ovo slucajno... ali pre nedelju dana moj muz je kupio krastavce na pijaci (ne zna da li su preprodavci i odakle su), ali ja sam jedina u kuci jela veliku salatu od krastavaca, oprala sam ih ali kad sam ljustila ostavila po malo korice jer volim da se malo krcka....To vece nisam spavala, nikad u zivotu nisam tako povracala...UOPSTA nisam spavala. Sledeci dan mus isao u apoteku kupio probiotik itd ceo dan lezala i proslo, tada nam bilo jasno od cega?

Posle jedno 3 dana napravim ja OPET salatu, i koristila jos 2 preostala krastavca.....to vece PONOVO ista prica, povracanje, mucnina itd.....

Sad opet kazem mozda je bila slucajnost, ali PAZITE SE!!!

Kocho

pre 12 godina

(darkwood, 30. maj 2011 21:49)
Ma daj covece kakvo stajsko djubrivo. Ova bakterija se nalazi u ljudskim fekalijama i to je to. Sada Spanci na sve nacine pokusavaju da se operu. Sustina je sto po unutrasnjosti Spanije kubure sa vodom i kada naidje susni period, onda zaliju plantaze cime stignu pa i kanalizacionom vodom.
Od Evrope - Krastavac, i to kakav krastavac. Mada ima celofan, nesto kao prezervativ tako da moze za srpsko trziste da se koristi sa specijalnom namenom za Srbe bez bojazni od zaraze.

mali radojica

pre 12 godina

Prosle godine je u Californi-ji isto tako bilo smrtnih slucajeva i to od paradajza i spanaca. Kada su zdravstvene vlasti USA krenule da tragaju za izvorom zaraze rezultat je bio sokantan ali veoma kompleksan. Oni su jureci profit celokupno uzgajanje i proizvodnju ovog povrca prebacili u Mexico i to na plantaze u pogranicnom regijonu. Tamo Mexico cesto kuburi sa vode pa su lokalci onako na brzaka zalivali biljke sa raznoraznom vodom ne gledajuci odakle ona dolazi(tipicno aljkavo za zemlje treceg sveta). Tu im se provukla i fekalna voda i eto Esherihije koli dok trepnes. Ali kopajuci jos dublje dosli su do onog sokantnog dela ove price. Taj se paradajz i spanac transportovao je takodje kamionima u USA i pogodite ko se krio(usput i vrsio nuzdu) u tom povrcu u tim kamionima. Pa normalno,ilegalni imigranti iz njima susednog Mexica. Znaci narode jureci profit nemojmo zaboraviti koliko je hrana koju jedemo osetljiva i koliko malo treba da se ona zarazi kojekakvim zaraznim pa ponekad i smrtonosnim bakterija. Eto ovo se dogodilo Spancima i Amerima a sad zamislite da se tako nesto desi robi iz Srbije. Dobro, necu preterati pa reci da bi nas bombardovali ali bi nas sigurno drugacije tretirali u njihovoj stampi. Ni cipele ne bismo smeli tada da izvozimo u EU. Politika duplog arsina je uvek prisutna, ko ne veruje nek pogleda zapadnu stampu.

ljakse

pre 12 godina

Problemi sa spanskim krastavcima u Nemackoj, u Francuskoj, javila se i Belgija. Samo u Spaniji - nista.

Jedu li i Spanci to sto proizvedu, ili je to kao kod nas "nije to za jelo, to je za pijacu"?

Naravno... istrazivacemo spanske krastavce, ali svoje pijace necemo proveravati - nije dobro za buduce izbore.

Pera Zdera

pre 12 godina

Posto Nemci uglavnom povrce kupuju u supermarketima, poslednja tvrdnja ne stoji. Ova epidemija je posledica industrijske proizvodnje hrane. Zarazeno je 1100 ljudi, to znaci da je 1 tona krastavaca bila zarazena. Verovatno je neko odlucio da moze ustedeti tako sto ce koristiti velike kolicine lose vode za navodnjavanje - posto taj neko proizvodi robu a ne hranu nije razmisljao o posledicama. Ono sto se iznese na pijaci, ti isti seljaci jedu a i sutra ce se opet sresti sa kupcem - to smanjuje mogucnost da ce pokusati da "zarade" na ovaj nacin.

Ukratko - velike kompanije hrane nas strah od drugih ljudi, i zaradjuju na prividu sigurnosti koji nam daju.

ChargerNS

pre 12 godina

Pa tako nam i treba. Kod nas u Srbiji krastavci nisu baš po standardima evropske unije, jedan je manji, drugi je veći, jedan malo kriv u desno, drugi malo kriv u levo anjihovi svi pravi i iste dužine. Konzumirajte domaće krastavce jer su najukusniji...

marko

pre 12 godina

Ajde, po ko-zna-koji put, zasto Srbija uvozi hranu koju MOZE SAMA DA PROIZVEDE?
Za mango mi je jasno, i za kokos, ali sto, BRE, krastavci, zito, sljive, maline...!?

Happy Pride Toronto

pre 12 godina

Ova vrsta bolesti godisnje ubija preko milion dece u Indiji mladje od 5 godina. Prenosi se zarazenom vodom. Kao sto vidite vest je tek kada umre 10 ljudi u Evropskoj uniji. U pitanju je esherihija coli koja proizvodi isti toksin kao i shigela - uzrocnik dizenterije.

Sevillana

pre 12 godina

@Kocho: Daj molim te ne lupaj. U Spaniji vec godinama unazad nema suse. Cak padne vise kise nego sto kapaciteti mogu da prime...Evo upravo danas je pljustalo na jugu , satima, pljusak. A inace je Spanija je jedna od zemalja sa najstrozijom kontrolom u oblasti hrane.

Stavros

pre 12 godina

Ajde lepo kazite po kojoj ceni i ko je uvezao krastavac i salatu kao i to kog je kvaliteta pa da se ja preracunam i da otvorim poljoprivredno gazdinstvo i pocnem da sadim krastavce i salatu. Zasto u Srbiji ne napravite spisak poljoprivrednih stvari koje uvozite, koja im je cena, i kog su kvaliteta. Onda ce lepo ljudi poceti da predju u poljoprivrednike i bice nam lepo. I naravno posto cemo prestati da uvozimo zbog tih novih proizvodjaca njima lepo skinite akcize za naftu da bi mogli jeftinije da kupuju istu i toce u svoje traktore. Ja znam da ne mozemo nesto da proizvedemo u Srbiji jer ovde da se proizvede kosta npr kilo jabuka 50dinara a ako uvezemo iz spanije kostace nas 30. Ali dajte da uradimo nesto po tom pitanju!!!

bo-bo

pre 12 godina

U jednoj zemlji SELJAKA na brdovitom Balkanu je dugačka lista zemalja iz kojih se uvozi povrće - Holandija, Italija, Slovenija, Švajcarska, Austrija, Albanija, Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Egipat, Francuska, Portugal, Kipar, Turska, Slovenija, Grčka, Španija i druge!?!?!?

Potencijalni kupac

pre 12 godina

Nisam stručnjak za poljoprivredu ali imama dosta široko znanje.Koliko znam ešerihija KOLI kao bakterija je jako prisutna u fekalnim vodama pogotovu u septičkim jamama.Seljaci pogotovu oni iz okoline Beograda masovno prazne svoje septičke jame tako što sa sadržajem istih djubre I POVRĆE i ostale biljke.Tako to rade godinama.Što neko ne zadje po selima i utvrdi činjenično stanje ŠOKIRAO BI NACIJU.

nikola

pre 12 godina

Тема је више ѕа инсајдер,Тајкуни Биѕнисмени Увозници,једном речју МУЋКАРОШИ су у питању ,у питању је јефтина роба која се увози.У осталом ударна вест је била БЕКО ОСТАО БЕЗ ЛУКА !? видимо и сами да је гола превара купи јефтино продај скупо....а пољопривредниви нам блокирају Војводину!? Било би стварно нај боље да је преору и да засаде поврће,које неће моћи пласирати јел тиме руководе тајкуни,накупци,неуништив вирус нашег друштва ,а ту се меша влада својим ТРДИМ СТАВОМ!?Да не да сељаку!?

Давно сам живео у Шведској где је парадајз онако безукусан тврд био дупло скупљи од Аргентинског,али се куповао јел је Шведски!Аргентински су куповали странци .Шта су ти патриоти...

А шта се ешехије тиче има она наша народна; Немере пита од Г*****,а то је проблем у узгајању транспорту,е сад је коначно стигло и до до њих па кад поумире од обичне бактерије пар стотина хиљада биће свима јасно шта ће и како ће.Наравно идеја је о гајењу у теглама је генијална,ал зар Србија овако велика није довољна да произведемо све то код куће?Па да увозницима умањимо зараде и профите !?

Kocho

pre 12 godina

@Sevelliana
Pa šta reći za zemlju gde su fašisti bili do 1975. godine na vlasti, a ostali bi još duže da nije preminuo njihov diktator Franko koga i dan danas kuju u zvezde.

moje ime

pre 12 godina

Danas stizu reklame u sandučić kažu u super marketima poznatog lanca senzacionalno jeftini krastavci, ne kažu da li su španski ili domaći. Možda su i domaći ali više niko ne jede krastavce pa po zakonima ponude i tražnje pojeftinili. Još jedna nedoumica kako se higijenski pripremaju krastavci kad se oni gule najčešće a ne znam ni kako se termički obrađuje. Ko koristi termički obrađeni krastavce Ko će nam reći kako da se ponašamo ili ipak najbolje ne jesti krastavce.

Pedja

pre 12 godina

kako sada niko ne pominje HACCP standard koji kod nas guraju i pricaju na sva zvona. Kako se sad ne otrkije odakle su krastavci i ko ih je zarazio???

boris

pre 12 godina

Pa kad nismo sposobni uz Vojvodinu i Macvu da razvijamo poljoprivredu i proizvodimo hranu...
Zika uvezao, Mika prodavao a Sima zaglavio bolnicu...

Marie

pre 12 godina

Tvrdnja gospodina Pajkica podudara se sa izjavom profesora Reinharda Burgera, predsednika Robert Koch instituta u Berlinu. Nekuvano meso i mleko su glavni izvori, a povrce kao izvor naziva spekulacijom (Izvor: Berliner Kurier, 24. Mai)

darkwood

pre 12 godina

Uzročnik ovog oboljenja u nemačkoj je organski proizveden krastavac koji se djubri stajskim djubrivom. Ovo djubrivo je puno ovog soja E.Coli. Zašto? Zato što se kao hrana za tov krava i goveda koristi u 99% kukuruz koji je jeftin kao hrana i krave se brže goje i rastu od njega. Medjutim kukuruz nije prirodna hrana preživara i da bi ga svarili moraju da imaju neke sojeve bakterija koje su opasne po ljude a to je i ovaj soj E.Coli. Kada se ovakvim stajskim djubrivom djubri "organski" proizvedena hrana i ne opere se kako treba dolazi do ovoga. U našoj kulturi je široko zastupljeno kišeljenje salate, ali ako niste znali to nije bez veze. Nekad davno kada su epidemije kolere bile vrlo česta pojava neko je ukapirao da je to od vode i da ako povrće koje se ne kuva tj. salata bude zakišeljeno sirćetnom kiselinom ne dolazi do bolesti, odnosno sirće ubija bakteriju kolere kao i većinu drugih i zato kod nas nema čestih trovanja preko salate što nije slučaj kod drugih naroda koji nemaju taj običaj. Zato dobro operite pod tekućom vodom sve što ne kuvate i neljuštite i zakiselite ga bilo kojom vrstom sirćeta i nećete imati ovih problema!!!

Pera Detlic

pre 12 godina

Zasto Srbija uvozi hranu koju moze sama da proizvede?

Pa zato sto njeni gradjani hoce da jedu voce i povrce kad im vreme nije. Jagode u novembru, tresnje u decembru, paradajz cele godine...

Sevillana

pre 12 godina

Vreme je da osveyite malo vest, posto su Nemci danas priznali da spanski krastavac nije uzrocnik. I sta sad? Ko ce da plati nanetu stetu? A i one tone krastavaca sto su javno bacali , i to ce morati da plate.

Djuka

pre 12 godina

Čitam kako Španci ozbiljno razmišljaju o tužbi protiv ovih nemačkih instituta koji su proturili "vest" da je problem u španskom krastavcu, pa je kasnije povukli. Svako iole normalan bi se prvo zapitao: "A zašto onda nema tih slučajeva u Španiji?" Jedini problem ovih krastavaca iz Španije je bio što nisu GM i nisu tretirani kancerogenim hemikalijama, izgleda.
Nadam se da će sud opaliti po džepu "precizne" Nemce.

gost

pre 12 godina

Da li se iko u ovoj zemlji Srbiji zapita zasto nismo sposobni da proizvedemo nista? Ne samo povrce, u Srbiji nema ni sibica ni cackalica, nema nista sve uvozimo. Takve ekonomske zakone koje ova vlast donosi imamo da propadnes cega god se dovatis da proizvodis. Samo se uvoz isplati. Sve je podredjeno uvozu. Uvoznici jedini imaju pare pa vladaju ovom jadnom zemljom i tome izgleda nema kraja.

Olivera

pre 12 godina

Pre par meseci gledali smo prilog o izlivanju kanalizacije u okolini Leskovca, gde je najveci obim gajenja rane salate u plastenicima. Prizori su bili zastrasujuci. Reporter je intervjuisao kupce na leskovackoj pijaci, no oni su rezignirano ustvrdili da njihovoj salati nista ne fali kad se malo bolje opere...Pobeda je nasa~! Ja sam tada zasadila nesto salate u saksiju...sada cu i krastavac...

PPeca@SER

pre 12 godina

Ma ne brinite... KRAJ nam je u EU... sve ce to neko kod nas vec da prepakuje i da napise da su gajili Kinezi u okolini Leskovca.

cilavert

pre 12 godina

ej srbijo sta si docekala ,pored ovakve plodne zemlje uvozimo povrce ,nije ni cudno kad ministar poljoprivrede veze svezom nema sa poljoprivredom.