Petak, 13.05.2011.

11:51

Eštonova ubedila Dodika

Nakon susreta sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Banjaluci, predsednik RS Milorad Dodik izjavio da referendum o sudu i tužilaštvu BiH nije neophodan.

Izvor: Beta

Eštonova ubedila Dodika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Mecong

pre 12 godina

Nema tu mnogo da se prica. S ovim i ovakvim ponasanjem prema medjunarodnoj zajedsnici, a pre svega prema svom narodu (taj covek vise ne zna sta radi) Milorad Dodik vise nikad nece smeti pomisliti na rec "REFERENDUM". Svakom prilikom, u svojoj nemoci,laganju, kradji,... svog naroda, koristio je upravo rec "REFERENDUM" a sam je svestan da je to utopija.

zox

pre 12 godina

Jedno pitanje:
Dali ste ikada culi Dodika da koristi izraz "Stanovnici/gradjani RS" ???
Jer, Dodik je po ustavu RS nad kojim se zakleo, predsednik svih gradjana/stanovnika RS, a ne iskljucivo Srba.!!.
A on celo vreme jedino koristi izraz "Srbi" kao da drugi narodi/nacionalnosti u RS uopste ne postoje.!

BMX-bandit

pre 12 godina

ja ipak mislim da je RS izgubila ovim nesto; tresla se suma rodio se mis.
U plus idu Dodik, Silajdzic, Izetbegovic i ostala banda; ali samo ekonomiski, jer narod ponovo bacaju u nacionalizam.
Propast ce Bosna ako nikako drugacije onda ekonomski.

bego

pre 12 godina

Ovo sve sto se desava je veoma prihvatljivo sa strane svih koji zive u Bosni i Hercegovini . Dodik sa ovim zeli pravdu za sve i to javno . To je najbitnije i to ga cini velikim. Njegove izjave da ne voli Bosnu su isto tako iskrene , ali koga to interesuje . Naj , naj , naj bitnije je to sto sve radi otvoreno i to mi se svidja. Ja licno ne volim Republiku srpsku ali da budem jos detaljniji ne volim ni svoju zenu ali koga to interesuje . Svi mi ocekujemo pravdu na cijelom podrucju Bosne i Hercegovine ma kako se taj dio nazivao . Pravda i pravo se mora postovati voljeli ga mi ili ne.

bane

pre 12 godina

Odluku o referendumu je praktično iznudio nesposobni i zlonamerni Incko. On je ujedno i jedini gubitnik u svemu ovome jer je medjunarodna zajednica silom prilika preispitala njegove odluke i njegov učinak. Pri tome su otkrili da je Incko sakrivao probleme koji postoje u Federaciji a koji su mnogo veći nego ovi u RS. Takodje je otkrila iskrivljavanje Dejtonskog sporazuma koje je praktikovano a koje će sada hoće-neće morati da se ispravlja.
Sledeća dobra stvar je što je u Banja Luku došla Ketrin Ešton i prvi puta direktno od Dodika imala priliku da čuje za nju mnoge nove stvari bez posredovanja muslimanskih političara i njihovog iskrivljavanja činjenica. Čini mi se da je prvi puta uživo i videla Dodika o kome je imala prilike čuti samo karikiranja od političara islamske veroispovesti.
Medjutim, najvažnija stvar koja se desila jeste iznošenje na javnu scenu same institucije referenduma bosanskih Srba i njeno promovisanje, što je doskora bilo gotovo nezamislivo. Danas više niko u Evropi ne može da ospori pravo Srbima iz Bosne da svoje nacionalne zahteve iskažu referendumom. Čakštaviše, referendum je naličje Dejtona. Onaj ko neće da doživi srpski referendum ne sme da dira Dejton.

rade

pre 12 godina

Emigrant, 14. maj 2011 09:09

Pitaj Sarajevo i ostatak federacije odakle dobija gas?? Bas od te Republike Srpske za koju kazes da se infrastrukturno jadna. Ako su vec tako jadni zasto federacija ne uzima gas od HR ili CG??

pozdrav, cobanica Mara

pre 12 godina

@ Pobesneli max: "ima zluradih koji sada potenciraju neke njegove reci poput "nikad", ali to je vasa nemoc gospodo?"
U kom smislu je to moja nemoc kao jednoga "zluradoga"?
Koji je smisao i koju to moc predstavlja reci kategoricki 100x "nikad", i nakon nekoliko dana 100x ponavljati da nikad nije rekao "nikad", nego...?
Moras znati: EU je nepregledno more, RS mala bara...

Emigrant

pre 12 godina

Po komentarima se i vidi problem i sustina Bosne a i balkana.. Duboko podjeljeno stanovnistvo po etnickoj osnovi, spremno na referendume, prosvjede pa i ponovno ratovanje jer je posle Dejtona svjetu hvalilo hrabrosti da posteno ocjeni rat, zatim kazni zlocine i defacto u protektoratu zavede red zakona, nedozvoli pljacku i korupciju kao i sprovede medijsko informativno, skolsko otreznjenje od nacionalizma, sovinizma, netrpeljivosti itd... Meni kao Srbinu nije jasno kako neko od mojih sunarodnika moze da se zanosi mislju da RS moze da se odvoji teritorijalno od BIH?!? Prvo iz prakticnih razloga- Geografski nepostoji slicna teritorija na svijetu, imala bi preko 2000km kopnene granice necjelovite, jer Dodik je zaboravio da se neko davno pobrinuo za eventualni referendum pa oduzeo Brcko( Distrikt) i napravio koridor Gorazdu
Zatim Ekonomski- pa to je entitet koji je industrisko-prozvodno na nuli, infrastrukturalno vezan za ostatak BIH i realno sa jednom gladnom i zednom Srbijom kao alternativom neodrziv 3dana..Nerazumijem stvarno koliki nivo obrazovanja, svjesti i svega ovoga covjek treba da ima pa da ga ponesu ovi Dodikovi potezi kao pozitivni!! Za mene bi bilo mnogo pozitivnije da je u proteklih 10 god otvorio 1 alo JEDNU fabriku!!!

Poljski Srbin

pre 12 godina

Izuzetno dobro resenje za Republiku Srpsku, za Srbiju za EZ, a i za muslimanske politicare koji su taoci svojih zlocinaca. Tako se pravi politika i iznalaze kompromisi. Ne treba zaboraviti podrsku Rusa, Kineza i drugih. Pobedice pravda, a izgubice zlocinci.

Zlatan

pre 12 godina

Hrvatska ce uskoro odraditi reformu pravosudja prije ulaska u EU , joj sto je Esthon Dodika opalila po ušima samo tako ... Svaka zemlja prije ulaska u EU mora da provede reformu tuzilastva i sudova na svim razinama

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Srbi su majstori u zaludivanju vlastitog naroda. Ono sto svi drugi vide kao poraz oni pretvaraju u "pobjedu". Nista novo! Vec videno u posljednjih stotinjak godina. To samo pokazuje ne zrelo stanje svijesti i nisku politicku kulturu ljudi koji tamo zive. Na njihovu veliku zalost ali ne i onih koji njima manipulira!

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Deco, deco, decice! Dodik vam je (samo) balkanska magija, zato je i "pobedio" celu Evropu. Evropa je, deco, Dodiku do kolena, ali naravno samo u crtanim filmovima.

Pobesneli max

pre 12 godina

Dodikova politika oblika - tresla se gora rodio se miš - i nije politika! To je elementarna nesreca, koja je zadesila jedan narod. Narod u RS treba kreativnu politiku, a ne politicki šou jednog jedinog glumca u monodrami bez kraja.

Masa

pre 12 godina

Izgleda da su ovde svi pobednici...a ustvari svi smo gubitnici kao i za vreme ratova koji nisu bili potrebni da se rese problemi. Kao i uvek Srbi prete i ucenjuju, odbijaju svaku ama svaku soluciju kao "antisrpsku", kao i Karadjic onomad, vode politiku iskljucivo sa nacionalne(isticke) pozicije mada znaju da time nikada nista nisu dobro doneli narodu. naravno da treba rekonstrukcija pravosudja kako Federalnog tako i entitetskog, Srpskog i Hrvatskog... to nikada nije bila dilema ...dilema je da Mile hoce SRPSKI SUD da sudi po njegovim direktivama kao sto se i politika vodi po njegovim direktivama. Ali EU je rekla da ce pomoci reformu a ne da ce biti po Dodikovim instrukcijama. A dodik ima pune ruke posla da reformise RS pa neka prilegne.

Miki

pre 12 godina

Referendum nije bio cilj nego orudje, i kao takav je odradio svoju ulogu. Moze se reci da se EU se izjasnio po Referenduskom pitanju - Problema u pravosudju ima.
"EU ce formirati komisiju koja će voditi dijalog o restrukturiranju pravosudnih institucija u BiH." - To je i bio cilj referenduma, ovo je mozda i trenutno jace da smo dobili EU angazovanu po ovom pitanju, jer pitanje je da li bi se i kako i nakon referenduma EU odnosila po ovom pitanju.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Додик је урадио оно што је и намеравао.
Референдум није био циљ, већ средство.
Одлично одиграно.

Zmaj od Sipova

pre 12 godina

Da je bar dosla Karla Bruni da ga obradjuje, pa se i ne bih cudio sto je podvio rep, a ovako... ovako se malo brinem za njega. A opet...

profa

pre 12 godina

Treba imati u vidu da nije bilo jednog cilja sa ovim referendumom, vaznije od Suda i Tuzilastva cije promjene ce ionako ici tesko i sporo, je to sto su dovedene u pitanje sve odluke OHR,a packu je dobio i sam Visoki Prestavnik koji je danas bio manji od makovog zrna sto je sasvim normalno sobzirom koliko je prijetio zadnjih dana. Na sjednici PIK-a nisu podrzane njegove sankcije protiv Dodika i funkcionera RS a u ponedeljak je najavljeno povlacenje Inckova suspenzija odluka CIK-a sto je jedna velika pobjeda ne samo za Dodika vec i za sve one snage koje se bore za pravicnu, normalnu i multikulturalnu drzavnu zajednicu.
Stvari su pomaknute sa mrtve tacke, oslabljen je uticaj Visokog Prestavnika (od danas se moze slobodno nazvati i Mali Prestavnik) te je ojacana pozicija RS i njenih institucija sto je mnogo vaznije nego samo obecanje za moguce reforme pravosudja. Dodik je ovo odigrao majstorski i sobziorm na sve prosao je vrlo drobro, referendum ce otici u ladicu ali uvjek moze ponovo da se pokrene to pitanje ako bude slicnih bezizlaznih situacija.

istina

pre 12 godina

Svi u Bosni se slazu da je reforma potrebna kako na federalnom tako i na nivou RS - nije Mile otkrio toplu vodu - on je krenuo na ukidanje institucija pod plastom referenduma. Sada je video da nece ici pa cemo sada videti koliko ce biti kooperativan u procesu reformi koja sigurno nece zaobici RS. Izaci ce na videlo da RS nije godinama radila na hapsenju ratnih zlocinaca pa su ih medjunarodnjaci hvatali po sumama i dolinama.

Bosnjak

pre 12 godina

Ko misli da svi Bosnjaci likuju nad ovim sto se desava u RS-u nije tacno. Meni je iskreno zao sto se ovo desava u nasoj drzavi. Politicari nam prave cirkus od drzave, sramote nas pred sijelim svijetom a mi nemamo posla i nemamo sta da jedemo.
Ovo je samo primjer jednog i ujedno i najgoreg u BiH. Prvo kaze niko me nemoze ubijediti da ponistim referendum a sad ga ponistava. Onda kaze ne trebaju nama EU. OHR i USA da nam kroje kapu ovdje a sad kao drago mu eje da dodju i prave reformu suda. I na kraju stvarno mi je zao tih jadnika (ovaca) u narodnoj skupstini RS-a. Zdusno i slozno su prihvatili prijedlog svog predsjednika o referendumu a sad im valja ponistavati odluke.Kaze gospodin Dodik da misli kako moze da ubijedi te poslanike NS RS da poniste odluku. Bas se pitam hoce li. A vi? U ovoj zemlji nema D od demokratije. Samo korumpirani politicari, nikakva opozicija, kupljeni mediji i narod ispranih mozgova.

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

meki_BL "bitno je da su mnogi danas progledali i shvatili dodikov politicki folklor", - koji je nista drugo nego relikt morbidnog milosevicevog nacionalizma. Doduse ne tako ekstremno izrazen, ali u samo lepsem i vremenu prilagodjenijem pak-papiru.
Dakle narod u RS je sit svega toga i vapi za zivotom. Drzava pa ako hocete ni entitet nisu susteraj da se u njima iz dana u dan krpi staro. Narod je zeljan novoga. Zato mr. Dodik, za tebe i u ime naroda jedino bi ostavka bila castan cin. Sto pre to bolje!!!

prolaznik

pre 12 godina

Koja sramota,da RS i Dodik moraju polizati sto su popljuvali odnosno da moraju sami ukinuti referendum ovo je najvece ponizenje RS i srpskog naroda od nastanka RS.

Ugljesa

pre 12 godina

Kad EU reformise sudstvo, znas li ti g. Dodik da ce to onda stvarno biti sudstvo, koje BiH ni tvoj entitet nisu ni videli. Ovo BiH sudstvo koje tebi smeta je maciji kasalj sta tek dolazi, a dolazi demokratija. "Imperijalizam" u RS je gotov, jasno je!

Ђорђе

pre 12 godina

Макар је Ештонова дошла код њега, а не (попут Тадића летос) он да иде код ње. Штета што Србија нема оваквих политичара.

Kornelija

pre 12 godina

Ovo je iskljucivo pobjeda zdravog razuma! Podrivanje drzavnih institucija Bosne i Hercegovine je zaustavljeno, a politicari iz entiteta RS su dobili sansu da iz krize koju su kreirali izadju bez gubljenja kredibiliteta svog birackog tijela. Ono sto ce se nastaviti jeste jacanje drzavnih institucija Bosne i Hercegovine na njezinom putu ka Evropskoj Uniji.

Incko

pre 12 godina

Kako prenosi ATV Dodikov prijedlog odbijen na sjednici PIK, nakon čega je Incko bio ogorčen i rekao novinarima da mu se ne obraćaju više ovim pitanjem nego evropskoj komisiji

Komplex

pre 12 godina

Pristojan svijet se sluzi diplomatskim jezikom,sto ovde neke iznenadjuje,pripisivajuci Dodiku,zaslugu za to.

Dodik je znao jednako kao i EU,da nece referendum odrzati vec mu je stalo da dovede EU politicare u Banja Luku,smatrajuci da mu to podize rejting,a u stvari je obrnuto obrnuto.

prolaznik

pre 12 godina

Ovim Dodik ne da nije ukinuo Sud BiH i Tuzilastvo BiH, vec je upravo pristao i na VRHOVNI SUD BIH, koji ce imati direktnu nadleznost nas sudskim procesima u entitetima, jer je upravo to dio preporuka Evropske komisije spram BiH, vec nekih 5-6 godina!

Djuka i meni je muka

pre 12 godina

Da kolika mora u coveku da vlada obnevidelost realizma, svetskog poretka, i morajuce egzistencije BiH-a, da bi aplaudirao minijaturnom i svetski nebitniom politicaru sa: Bravo Dodik, svaka cast Dodik, velika mudrost, samo tako, tako, tako tako, to srce zeli itd.
Dame i gospodo nista od toga. Kao sto rekoh BiH je morajuca drzava i ravnotezni uteg na balkanskoj vagi. Nestankom politicara koji caroliju i iluziju nacionalizma, i danas nakon kravavih ratova, jedino nude svome narodu, jasno je da ce u narodnim glavama doci doba renesanse i humanizma. Ne zanosite se snom, da ce RS nekad biti drzava. Sva ideologija i politika Dodika je samo pleva niz vetar. Demokratska BiH je jedina nada naroda koji tamo zivi. Potrudite se zajednicki, pokazite ljubav, razumevanje, toleranciju, osmehnite se i osmehom ce vam biti uzvraceno. Ovo sve se niukom slucaju ne moze uciti od Dodika. Pa gde i kako? Pocevsi od sebe. Nada je u tebi gradjanine RS, koji si i gradjanin BiH-a. Kad to shvatis, ziveces lepse, udobnije, radosnije, spavati zdravije, a dnevna politika i efemerni politicari tipa Dodik ce te zanimati kao lanski sneg. Razumes...?

tixi

pre 12 godina

Bravo Milorade.Zategni tamo gde si u pravu,bori se,nedaj,kukaj, preti ali izbori se.Svaka cast na politickoj mudrosti.Niko se jos nije tako mudro borio za istinu i pravicu.Pozdrav od ligasa iz Vojvodine.Nije zvanican stav lige.

darko

pre 12 godina

Na siteu RSTV, a koji sluzi kao neka vrsta Dodikovog biltena se ne moze pronaci NI REC reakcije kako vladajuci tako i opozicionoig stanaka oko postizanja sporazuma Eston-didik.
Zalosno je da recimo reakciju predsednika PDP Maldena Ivanica ili Dragana Cavica objavljuju mediji iz federacije, ali je izgleda Dodik zabranio medijima iz RS da o tome pisu. A ima nacina da ih 'kazni' Samo im onako 'demokratski' ukine finansiranje

Zasuci rukave

pre 12 godina

Gde je tu pobeda? On je hteo nesto silom i pritiskom a ona ga je vratila na institucije ukljucujuci Medjunarodnu zajednicu, rekla mu da je to dvostrana ulica a ne jednostrana i obecala pomoc (koja i nama u Srbiji ne bi bila losa sa obzirom da paljenje djamija, otimanje i pogubljenje Musliman iz voza, hladnjace, ceca, Jurisic, Ganic, Divjak, Pruda, napadi na novinare itdddd) pokazuju da nam treba pomoc)

Evo izvoda iz njenog saopstenja "Navodeći da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "izrazio spremnost da povuče odluku o referendumu", Eštonova je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i savjetnicima druga dva člana Predsjedništva u Sarajevu, istakla da odluke o tim pitanjima treba donijeti u političkoj areni.

Eštonova je istakla da o ovim pitanjima treba raspravljati u svjetlu standarda EU, uz stručnu pomoć Unije, te da krajnja odluka o načinu rada Suda i Tužilaštva BiH treba da bude donesene odgovarajućim kanalima."

Takodjer je rekla da se BiH okrene ekonomiji i gradnji ionstitucija.

Pobesneli max

pre 12 godina

Da, Dodik je pobednik. Svidjalo se to ili ne, bez referenduma, bez konfrontacije sa svetom, bez ugrozavanja interesa Srba, bez dobijanja "packi"...Privukao je paznju na jedan problem koji Srbi nisu mogli da rese na drugaciji nacin. ja znam da medju mnogima od vas ima zluradih koji sada potenciraju neke njegove reci poput "nikad", ali to je vasa nemoc gospodo. Znam i da bi najvise voleli da posalju neku "kaznenu ekspediciju" u RS pa da ona "zaved red", ali malo ste se...opet je dobio vise od vasih nesposobnih entiteta a nije dobio maksimum, sto i jeste sustina politike- dakle kompromis...Sa kim ste vi i vasi propali politicari napravili bilo kakav dogovor a da nije bio puko izvrsavanje necijeg naredjenja.
Zato psssst...

ko tu koga.....

pre 12 godina

Pa to je neverovatno sta ovaj dodik radi,on i svoj poraz plasira kao pobedu,stanje u RS je gore nego u Severnoj Koreji samo jedan covek vlada i narodnom skupstinom i vladom, pa sta je vama, kako misle proveti tu reformu, sud je sud i nece ni EU ni dodik narediti protiv koga da se vode postupci,valjda za to sluze tuzioci

Deda Stanko

pre 12 godina

Pljuvači su ponovo dobili temu za pljuvanje.Ako Dodik iskazuje određenu principijelnost, nastaje pljuvanje po njemu,ako Dodik pokaže htenje i volju za dijalogom i kompromisom, opet pluvanje po njemu. A, ja deda kao deda,neutralac smatram da je posle razgovora Dodika i visoke predstavnice EU,Ketrin Ešton, stanje u BiH jasno kao dan. Zar, Ketrin nije potvrdila da će se založiti da se oformi komisija koja će RESTRUKTUIRATI pravosuđe u BiH, i time POTVRDILA Dodikovu tezu da je pravosuđe u BiH u totalnom haosu.Znači, glas naroda Republike Srpske, se daleko čuo, što je i bio cilj.

desni bek

pre 12 godina

sve drzave koje zele u EU moraju da prilagode svoj ustav,to mu ga negdje dodje oko 90 % za nas balkance ce biti sve novo,sto znaci hrvatska je bez entiteta i kantona i 15 vlada i sta ti ja znam sta sve nema u bih,jos poprilicno podaleko od evrope ...zasto...zbog reforme sudstva i tuzilasta .kada ce to i kako ici u srbiji sa vojvodinom i sandzakom;dragi bog zna.kada je bih u pitanju ,to izgleda ovako,ima lista od 35 oblasti koje se moraju preraditi ili promijeniti ili prilagoditi evropskom ustavu,sud i tuziteljstvo su bili na 23ecem mjestu,ne mora se to rijesavati tim redom ali eto tako je na tom popisu bilo smjesteno sud i tuzilastvo...sta je i zasto radio dodik to sam oon zna,sam oje danas rekao da se NADA da ce nam stranci(protiv kojih je kao on)pomoci da sud i tuzilastvo prilagodimo evropskim vrijednostima.bravo niko odavno nije povukao bolji potez za bih.ja licno nemam nista protiv za 10 ili 15 godina bice isto uredjenje i bih ,hrvatska i srbija,naravno i c gora i slovenija i nizbrdo,makedonija,albanija....tada ce nam biti puno ljepse i samima sa sobom i nama sa vama.

boris

pre 12 godina

To Dodikovo "nikad" su novinari pokusali da izvuku od njega, na celu sa Oljom Beckovic. U trenutku kada on pokusa da obrazlozi to NIKAD, ovi bi ga prekidali, tako da Dodik nikad to nije rekao. Bas sam pratio. A to da EU prica samo sa drzavama, to je tako logicno, al samo za tebe. A tacno nije!

Voice

pre 12 godina

@djape071

"I, ko je na kraju pobedio?

Ministar spoljnih poslova EU je dosao da pregovara sa Dodikom, zaobilazeci Incka, drzavne organe BiH i ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Referendum stvarno nije potreban."

Glavu u pijsak... To najbolje!

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/110513084#

Sam pao, sam se ubio

pre 12 godina

Dodik odustao od referenduma od kojega nije bilo odustajanja ni po koju cenu. Dobice nove zakone koje ce stranci (EU, SAD) nametnuti i koji ce ga dobro zakaciti (naravno i druge ali prvenstvene njega). U blizoj buducnosti nece smeti ni poceti izgovarati rec "referend...". Autogol sa 100 m!

kopriva

pre 12 godina

Nevjerojatno je kako ovdje neki veličaju potez Dodika kao veliki politički uspjeh RS i koja je sada kao nezaobilazni politički faktor da pukneš od smijeha.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Izgleda da je zavrtanjem ruke i prijetnjom gubitk apolozaja i stavljanjem u isti sa Gadafijem ili Milosevicem ucinilo svoje! Dodik se "primirio" i skida referendum s dnevnog reda! Koliko je mocna ta EU, prikladna za smirivanje ovakvih balkanskih vlastodrzaca.

Mile SILNI

pre 12 godina

Gospodine predsjedniče izuzetna mi je čast da sam danas u Banjaluci time sam ispunila svoje obećanje da ću doći u Banjaluku i žao mi je što tu ne mogu da ostanem duže. Sljdeće sedmice u BL će doći komesar za proširenje Štefan File da razgovaraju o anomalijama u Sudu BiH.

Da li su to riječi Eštonove? Milorade moj naklon, koliko god da se iz Sarajeva trudili marginalizovati poziciju RS, pokazao si da je BL politički centar BiH i doveo si EU u RS

saban iz sarajeva

pre 12 godina

ovo je biviši predsjednik RS izjavio maloprije:
Predsednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić izjavio je danas da je odustajanjem od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik "potpisao kapitulaciju RS, te devalvirao Narodnu skupštinu i institut referenduma". Čavić je podsetio da je Dodik pre četiri dana u emisiji beogradske televizije B92 tvrdio da "ne postoji niko na svetu ko ga može odgovoriti od održavanja referenduma", a da je pre tri dana generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić u emisiji Radio-televizije RS (RT RS) rekao da bi "povlačenje odluke o referendumu bila kapitulacija". "Ispostavilo se da ima na svetu neko ko će Milorada Dodika odgovoriti od referenduma i to prvi koji dođe, a došla je Ketrin Ešton", kazao je Čavić novinarima. On je Dodikovu politiku nazvao "nedoslednom, neprincipijelnom i lažnom", dodajući da je predsednik RS odustao od referenduma kada se suočio sa prvom jasnom porukom da bi prema njemu mogle biti pokrenute sankcije. "Ovo predstavlja potpunu manifestaciju poraza politike Milorada Dodika, koja je kratkoročna, nepromišljenja, avanturistička, a kada se sukobi s realnim posledicama, naravno, njegovo političko jurišanje završava se političkim begom", rekao je Čavić.

pozdrav svima iz Sarajeva

meki_BL

pre 12 godina

Ljudi moji , pa ovo je nemoguce sta citam ovdje, nadam se da je vecina komentara od citalaca iz Srbije ,koji mozda nisu u potpunosti upoznati sa situacijom posto ce rijetko ko iz Republike Srpske pozitivno reagovati na danasnja desavanja. Pa ovo je definitivni poraz Dodika i njegove politike , covjek je dobio sve izbore do sada na bazi obecanja o referendumima i time zapalio narod. Da se razumijemo, ovo nije dogovor, nasa vlast je natjerana da odustane od referenduma ,a dodik je dobio pricu za javnost o "reformi" pravosudja, koja ce se svejedno desiti jer je to sastavni korak u pristupanju Evropskoj Uniji.
Neki kazu - Estonova je direktno razgovarala sa Dodikom i zaobisla vlasti BiH - to nije tacno!! Odrzala je sastanak u Predsjednistvu Bih na kome su predstavnici FBiH i zajednickih institucija jasno likovali zbog "dogovora".Pa pogedajte medije iz FBiH, ljudi slave danas, ne bi me cudilo da proglase danasnji dan sluzbenim praznikom ... Garantujem da velika vecina Banjalucana osjeca samar koji je danas dobila RS, ali bitno je da su mnogi danas progledali i shvatili dodikov politicki folklor . Naravno, tu su uvijek objektivni dodikovi mediji koji su odavno predmet sprdnje medju narodom, i koji ce da iznesu svoju stranu istine i da danasnju pljusku predstave kao veliku pobjedu, ali narod se vise ne da prevariti. I da, interesantno da glavna tema referenduma nije trebalo biti ocjena rada Suda i Tuzilastva BiH vec ocjena rada Visokog predstavnika i medjunarodne zajednice u BiH, sto su izgleda mnogi naprasno zaboravili.. sramota ..

tuzlak

pre 12 godina

Srbi kao i uvjek poraze slave kao pobjede pa i ovaj Dodikov. Na vasu zalost u Tuzli i Sarajevu su ginuli vojnici strane drzave (Bosna bila vec nezvisna u to vrijeme)i mi slavimo te vojne pobjede. Ovo je pocetak kraja RS, iz poraza u poraz, potrosili sve pare od telekoma i privatizacija i zaduzuju se u Kini (Dzombic prije 7 dana). Referendum je samo dimna bomba za ekonomsku situaciju. Komsije vi nikada doci do pameti, sve vam se opet ponavlja

MarkoRSK

pre 12 godina

secam se naseg uzbudjenja sa Milosevicem i setanja njegovih slika po celoj bivsoj Jugoslaviji, mitinga istine, Slobo Srbine...Sada slavimo Dodika. Dodik Pobedio? Dodik majstor? Dodika za lidera svih SRba, Dolaze mu na noge? dakle nikada nisam bio sigurniji da smo gubitnici. ne znam samo u kojo rundi.

Mozad pobeda ali Pirova. Majstor - da okrene poraz u pobedu. Dolaze mu na noge? On bi otrcao tamo da ga zovu ali ga nigde ne zovu, i za njih je ovo samo prva runda, u drugoj sigurno nece dobiti ono sto trazi. Reformu pravosudja SVI traze odavno (i u Srbiji) ali ne da bi sudovi sudili po nacionalnom kljucu i pisali Dodikovu istoriju.

Ustvari nema pobednika samo gubitnika. Svi su gubitnici jer na bilo koje insistiranje da se Divjak ili Jurisic iz Tuzle osude zbog akcija na JNA, usledice tuzbe protiv svakog gradonacelnika Karadjiceve RS, staresina i podstaresina teritorijalne odbrane, kriznk staba, vodnik, sa teritorija koje su na najgori moguci nacin etnicki ociscene u Bosni (organizovanim i koordiniranim iz Beograda) (vecina u 1991 kada je 68% Bosne bilo etnicki (srpsko), kao odgovor usledice hiljade sudskih zahteva za naknade stete od RS zbog nasilnog proterivanja (jedna je vec usvojena u Evropi), da ne govorimo o svakom komandantu JNA koji moze po Dodikovom receptu biti optuzen jer je JNA pre Dobrovaljacke ucestovala u etnickom ciscenju i razaranju gradova. Neki su procesuirani ali daleko od svih samo najvisi politicki i vojni zapovednici ali ih ima na hiljade koji su bili na lokalnim pozicijama i ne procesuiraju se iz prostog razloga sto je zbog broja i okolnosti da je bio rat nemoguce sve procesuirati. Eto neka se procesuiraju Dobrovoljacka i Tuzla (uprkos svoim odlukama medjunarodnih sudova)- slede stotine takvih optuzbi protiv SRba i gde smo onda, kada cemo zatvoriti ovo poglavlje i krenuti napred. Mi obican narod nemamo kuda drugde ali Dodik ima- on je davno ustvari zatvorio to poglavlje(kada je obezbedio tri generacije svoje porodice), sada samo pali da moze da nastavi da kraducka dok se mi bavimo Dobrovoljackom i Tuzlanskom kolonom (koje su uzgred Hag i London zatvorili). Umesto da gradimo buducnost mi ceprkamo po ostacima onoga sto smo vec jednom unistili.

kalimero

pre 12 godina

Kako ce o izmjenama u pravosudju i o uvazavanju Srpskih primjedbi na pravosudje odlucivati ISTI oni koji su i odlucili da NEMA referenduma o pravosudju najbolje da Dodik podnese OSTAVKU, kako u UNITARNOJ BOSNI a bogami i HERCEGOVINI nebi osta bez posla i na birou za zaposljavanje.

Miroslav

pre 12 godina

Svaka cast Dodik a takodje zelio bih da kazem da je koment koji je ostavio Vaske prvorazredan.Slazem se sa tobom 100%.Odavno nisam procitao komentar koji je kratko i jasno sazeo sustinu problema u BIH na tako dobar nacin.

drasko

pre 12 godina

NEki ovde gopvore da je 'otvoren dijalog RS-Brisel'
To NIJE TACNO jer EU razgovara samo sa drzavama.
Znaci, moze se govoriti o dijalogu BH - Brisel. A ako RS, kao entitet u BH, nesta hoce mora ici preko legitimnih i legalnih organa koje ima u
sakupstini drzave BH.
Rcimo ako Tirol ili Bavarska nesta hoce od EU obracaju joj se preko vlada Aiustrije i Nemacke a ne direktno.
Isto tako, dogovor je da EU pomogne ne samo RS nego CELOJ BH i njenom pravnom sistemu.
Mladen Ivanić, lider PDP u RS danas nakon odlaska Estonke i Lajcaka rece: "Ovo je neviđeni poraz Milorada Dodika"

golub prevrtac

pre 12 godina

Hehe, lik je do juce samo ponavljao da "nikad" nece odsutati od referednuma. Ali, cim se pojavio sumar i malo prirpetio prstom, eno ga, promenio je pravac kao vrabac na kosavi. "Nikad" i "uvek" nigde tako kratko ne traju kao na Balkanu. Jadni su narodi i ljudi kojima zivot i svakodnevnica zavise od ovakvih...

boris

pre 12 godina

@ 'sto vam to treba'.
A da li si razmisljao/la da je Dodik postigao ono sto je htio, da je doveo u pitanje zakon o Sudu BiH i da ce da ga ispravi sa EU i zastiti interes srpskog naroda, a da se ne inati, nego je privukao paznju sveta na nepravdu.

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Eheeee tako! Referenduma, daklem, nece biti! Dodik vam je sad zasluzio da bude i predsjednik BiH, pristajuci na uslove ocuvanja cjelovitosti BiH. Tako brate, jedna drzava BiH sa tri naroda + kusur nacionalnih manjina, nebi li se opet vratila sreca u nju.

sa strane

pre 12 godina

NEVERTOVATNO je kako Srbi i ociti poraz tj odustajanje od referenduma prikazuju kao pobedu!!
Kao Milosevic kad je 'pobedio NATO na Kosovu a u stvari kapitulirao.

Do juce je Dodik govorio da 'nema govora da skupstina RS odustane i ponisti vlastitu odluku', A vidi sada.
A isto tako, ovi koji se odusevljavaju Dodikom prenebregavaju cinjenicu da su Etonka i Lajcak jucer PRVO dosli u Sarajevo, sastali se sa Inckomm, a nakon BL ce se sastati i sa Ladumdzijom, Tihicem, a i sa troclanim predsednistvom BH.

ddd

pre 12 godina

Gledam scenografiju dok su davali izjave i ne mogu da verujem: Sve po PS. Pored Dodika cak i BH zastava pored zastave RS.
A nedavno Radmanovic se ne htede sastati sa Turcima jer su insistirali da zastava BH bude pored zastave RS. Pusti strah od posledica.
A zastava BH se vijori i ispred vlade RS
Vise je nego ocito da strah od smena pokazuje svoje.
A Dodik ce, ako treba, ubediti naivni narod RS da je skolska tabla bele boje, a kreda crna. Samo da li ce mu verovati u pricu o 'strancima' i njihovim platama - ne znam.

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

Nadam se da su se strasti smirile i da će sud da zadovolji porodice žrtava na sve 3 strane bez navijanja za jednu. A što se tiče incka on za nas u r. srpskoj ne postoji jer on je taj koji diže tenzije kod sve 3 naroda.

hm

pre 12 godina

Koje su to igrice balkanskih politicara.
Ekonomija u rasulu, a oni narodu mazu oci raznoraznim nacionalistickim prepucavanjima. A narod naivan i navija (mada ni sam ne zna za sta).

Bravo Milorade

pre 12 godina

Ajoj ljudi moji šta je Eštonova rekla danas u Banjaluci ja prosto ne mogu da vjerujem najbolje da sami pogledate konferenciju na sajtu RTRS.
Sljedeće sedmice Dodiku na noge dolazi i Štefan File da rješavaju pitanja u pravosuđu kako su danas dogovorili

vaske

pre 12 godina

Dodik jhe postigao ono sto je htio. Otvorio je dijalog Republika Srpska - Brisel. Zašto? Pa zato što je OHR,tj. visoki predtavnik, prije svega, američka investicija i stalno radi u korelaciji sa bošnjačkim vlastima. Godinama. Sada Dodik ubacuje EU (koja nema iste stavove kao i SAD) i pomaže im da izgledaju odlučnije. Sud BiH će MORATI poslije ovoga da oovori slučajeve Dobrovoljačka, Tuzla, zločini nas Srbima u Sarejevu, Sijekovac...Cilj Dodika je bio da digne svoju političku težinu i otvarajući vrata Briselu preko legitimnog zahtijeva za referendumom (biće ga bar kada se bude izjašnjavalo o Natu, jer tu izbora neće biti!) - da tako isključe visokog predstavnika i razbiju tu stalno spregu Vašington - OHR - federalno Sarajevo, koja često i uz pomoć Britanije, funkcioniše već skoro 20 godina. Tako se to radi. Pritisak pa onda otvaranje vrata za dijalog, ali ne OHR-u!

što vam to treba

pre 12 godina

Kao što sam jučer napisao : Dodig je ostao sam samcat u svom inatu i morao je popustiti jer bi letio sa svog mjesta a vjerojatno i završio na sudu. Rusija, Tadić i slični su ga napustili gledajući svoje interese a on ovim konfunznim izjavama pokušava kontrolirati štetu i izvući se iz onoga u što se sam uvalio. Meni je on potpuno jasan ali nije narod Srpske s kojim on ovako manipulira a oni mu i dalje vjeruje. Čitajte sada komentare i one poslije vijesti o prolongiranju odluke Incka istih ljudi i sve će biti razjašnjeno. Da li je ljudima teško priznati poraz ili nemoć - ne znam ali znam dok se taj mentalni sklop u ljudima ne promijeni, nekompetentni i korumpirani političari će raditi što hoće. Nažalost, više ne da nemam respekt nego imam samo sažaljenje prema takvim ljudima.

Sve je moguce...

pre 12 godina

Sad bi trebala Federacija izglasati referendum sa pitanjem:
Da li Republika Srpska usporava razvoj BiH?
Da li ste za otcjepljenje od Republike Srpske?

Tako cemo brze donjeti zakone i prilagoditi ih evropskim standardima
I prije uci u zajednicu evropskih drzava.

Veks

pre 12 godina

Eto riješeno je i to, a sada više nema bavljenja glupostima nego da vi i vaši saradnici predsjedniče počnete da se bavite recimo... ekonomijom , zapošljavanjem i drugim važnim stvarima ako ste sposobni za to, a ako niste...

mirko

pre 12 godina

Ako je informacija tačna onda je to dobra vest,jer RS ne odgovara konfrontacija sa EU i uopšte sa okruženjem.Pretpostavka je da će i Dodik dobiti odgovarajuću satisfakciju .Ovakva rešenja ne odgovaraju militantnim i nacionalističkim lobijima koji profitiraju na nesreći svojih sunarodnika i suseda.

r2d3

pre 12 godina

Studenti psihologije ce imati izuzetno dobru priliku da analiziraju racionalizaciju kao mehanizam odbrane citajuci komentare na ovu vest.. :)

Igor

pre 12 godina

Ma ovo je definitivna potvrda Dodik je najjači političar na Balkanu. Ne mogu da vjerujem šta je napravio i koliko je ojačao političku poziciju RS, pa pola EU je danas u Banjaluci, ostali političarčići iz BiH nemaju apsolutno nikakvog uticaja samo se kriju iza Incka a Dodik je faca, velika pozitivna faca

Tihomir

pre 12 godina

Ako je to istina onda je rezultat RS-BiH 1:0
Sa i bez referenduma.
Kao sto i treba!

PS: porucujem svima onima koji su po defoltu nastrojeni protiv RS da o'lade malo, jer u BiH ima mnogo goris figura od Dodika, samo sto su ti bolj slizani sa zapadom pa ih niko ne spominje. A kod nekih nasih "demokrata" to odmah znaci da su oni "dobri momci" ili "branioci Bosne", kao sto je recimo Silajdzic. Zbog toga: O'LADITE!

Mirko

pre 12 godina

Prvi put odkako postoji dejtonska Bosna ce se razgovarati o zlocinima nad Srbima. Napokon! Ako ta reforma ne rezultira mehanizmom kojim ce javni tuzioci u RS moci da pokrenu odredjene procese koji ce rezultirati optuzbom protiv onih koji negiraju zlocine nad Srbima i stite odgovorne (Dobrovoljacka, Tuzlanska kolona, Sarajevo, 5. Korpus ABiH,...) odluka o referundumu treba automatski da stupi na snagu.
Licno sam zadovoljan ishodom ovog teatra sa gubernatorom Inkom i EU.
Kao sto rekoh, samo ako tuzilastvo i sudovi na nivou Bosne postanu nezavisni i dobiju jedan demokratski okvir. Sumnja je ipak velika, na osnovu dosadasnjeg iskustva.

nedos

pre 12 godina

""...Eštonova je rekla je da će pretanja referendumom biti uklonjena do daljih zaključaka, jer angažovanje EU ne može biti uslovno. ..""

Prevedeno: U narodnoj skpustini RS moras ponistiti odluku o rferendumua ne je odloziti jer ne mozes ucenjivati EU.
Ne zaboravimo da je skupstina RS donela tu odluku na Dodikov predlog i sada mora ubediti da se 'predomisli'.
Dozivio da mu stranci 'kopaju' po pravnom sistemu i UVEREN sam da predlogom/rezultatom sigurno nece biti zadovoljan jer stranci nikada nece dozvoliti da entitet, a ne drzava, ima vrhovnu sudsku vlast.
A to je ono sto Dodiku nedostaje: Da on moze optuziti nekoga, da ga njehov [entitetski] sud osudi i da se taj neko zaliti na drzavnom [BH] nivou

Vladimir Nbgd4eveR

pre 12 godina

Bosna - uvek celovita, nikad nezavisna. Ni meni se ne sviđa, ali tako je. ... a, da, predložio bih inicijativu za potpuno oduzimanje svake vrste oružja i obavezno većih i oštrijih kuhinjskih noževa. Tamo bi se svi odmah poklali, samo da ih puste....

Darko

pre 12 godina

SAD ne postuju Estonovu kao ni EU generalno, tako da ce izigrati ovaj dogovor. Naravno toga je svesna i Estonova samo racuna na faktor protoka vremena .Incko kao i OHR svakao su jos jednom pokazali da su nepotrebni u BiH.

Ивица

pre 12 godina

Па где је била ЕУ до сада 5 година се прича о тим судовима, Додик одиграо лоше!

Dečko koji obećava

pre 12 godina

Kad neko pitanje ne želiš rešiti,formiraj komisiju.Stara komunisticka škola.
Samo degutantno je gledati srpske političare kako puze ispred ove Eštonove,setimo se prošlogodišnje lakrdije sa srpskom rezolucijom o Kosovu,setimo se onog teškog hoda Vuka Jeremića u UN do govornice,morajući da obrazlaže nametnutu rezoluciju od strane ove gospođe Borisu Tadiću.

Miroslav

pre 12 godina

I ko sada degradira institucije RS, Srbi sami! Ustvari u RS postoji samo jedna institucija veliki trgovac Mile Dodik! Bas bih voleo da ga ponovo pozove Olja Beckovic, da vidim sta bi imao da kaze.

Poštar

pre 12 godina

To je državnik. Njemu na noge dolaze sve one veličine pred kojima naši puze! Ovim potezom EU je pokazala da Republika Srpska nema alternativu! S obzirom koji diletanti su sa druge strane u pravu su.

djape071

pre 12 godina

I, ko je na kraju pobedio?

Ministar spoljnih poslova EU je dosao da pregovara sa Dodikom, zaobilazeci Incka, drzavne organe BiH i ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Referendum stvarno nije potreban.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Сада видим зашто је прокуратор Инцко рекао да има подршку Империје.
Ништа од избора за НАЈЕВРОПЉАНИНА.

Primero Geriljero

pre 12 godina

"Eštonova je takođe pozdravila to što su pretnje referendumom uklonjene do daljnjeg, obećavši angažman EU u rešavanju ovih pitanja."
Svi znamo kako se stvari zavrsavaju kad se Evropa angazuje na rjesavanju problema na Balkanu. Nek nam je Bog na pomoci. Svima.

boris RS

pre 12 godina

Dodik pametno koristi pitanje raznih referenduma, poluga moci i "nemoci"; internacionalizuje problem, pa je spreman da povuce, odn. da napravi racionalan ustupak, znak dobre volje za koji ce sada vjeciti pesimisti i nihilisti i zlobni reci: SAMO DZABA PRIJETI. Ali Dodik dobro zna sta radi, ja mu vjerujem. Strasno dobro se institucionalizovao, zna dokle moze i on i RS(a to nije malo), ali i ne zanosi se previse. I najvaznije sto nastoji da se postavi da EU i zapad nisu neprijatelji nuzno. To bi i Srbiji trebalo cini mi se, da pokusa.

ko jos veruje?

pre 12 godina

"Nadam se podršci jer je EU spremna da izvrši restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH", rekao je Dodik.

Sta ovaj covek prica,izgleda da on je izgubio totalno pamet i ne zna vise sta govori?Pa zar nije rekao u smislu "Sta ce nam stranci ovde da nam oni kreiraju zemlju i nas zajednicki suzivot,jer oni ovde dolaze zbog visokoih plata koje dobijaju,a ne radi BiH ili Republike Srpske"?

djape071

pre 12 godina

I, ko je na kraju pobedio?

Ministar spoljnih poslova EU je dosao da pregovara sa Dodikom, zaobilazeci Incka, drzavne organe BiH i ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Referendum stvarno nije potreban.

Igor

pre 12 godina

Ma ovo je definitivna potvrda Dodik je najjači političar na Balkanu. Ne mogu da vjerujem šta je napravio i koliko je ojačao političku poziciju RS, pa pola EU je danas u Banjaluci, ostali političarčići iz BiH nemaju apsolutno nikakvog uticaja samo se kriju iza Incka a Dodik je faca, velika pozitivna faca

Tihomir

pre 12 godina

Ako je to istina onda je rezultat RS-BiH 1:0
Sa i bez referenduma.
Kao sto i treba!

PS: porucujem svima onima koji su po defoltu nastrojeni protiv RS da o'lade malo, jer u BiH ima mnogo goris figura od Dodika, samo sto su ti bolj slizani sa zapadom pa ih niko ne spominje. A kod nekih nasih "demokrata" to odmah znaci da su oni "dobri momci" ili "branioci Bosne", kao sto je recimo Silajdzic. Zbog toga: O'LADITE!

boris RS

pre 12 godina

Dodik pametno koristi pitanje raznih referenduma, poluga moci i "nemoci"; internacionalizuje problem, pa je spreman da povuce, odn. da napravi racionalan ustupak, znak dobre volje za koji ce sada vjeciti pesimisti i nihilisti i zlobni reci: SAMO DZABA PRIJETI. Ali Dodik dobro zna sta radi, ja mu vjerujem. Strasno dobro se institucionalizovao, zna dokle moze i on i RS(a to nije malo), ali i ne zanosi se previse. I najvaznije sto nastoji da se postavi da EU i zapad nisu neprijatelji nuzno. To bi i Srbiji trebalo cini mi se, da pokusa.

Poštar

pre 12 godina

To je državnik. Njemu na noge dolaze sve one veličine pred kojima naši puze! Ovim potezom EU je pokazala da Republika Srpska nema alternativu! S obzirom koji diletanti su sa druge strane u pravu su.

Darko

pre 12 godina

SAD ne postuju Estonovu kao ni EU generalno, tako da ce izigrati ovaj dogovor. Naravno toga je svesna i Estonova samo racuna na faktor protoka vremena .Incko kao i OHR svakao su jos jednom pokazali da su nepotrebni u BiH.

Mirko

pre 12 godina

Prvi put odkako postoji dejtonska Bosna ce se razgovarati o zlocinima nad Srbima. Napokon! Ako ta reforma ne rezultira mehanizmom kojim ce javni tuzioci u RS moci da pokrenu odredjene procese koji ce rezultirati optuzbom protiv onih koji negiraju zlocine nad Srbima i stite odgovorne (Dobrovoljacka, Tuzlanska kolona, Sarajevo, 5. Korpus ABiH,...) odluka o referundumu treba automatski da stupi na snagu.
Licno sam zadovoljan ishodom ovog teatra sa gubernatorom Inkom i EU.
Kao sto rekoh, samo ako tuzilastvo i sudovi na nivou Bosne postanu nezavisni i dobiju jedan demokratski okvir. Sumnja je ipak velika, na osnovu dosadasnjeg iskustva.

vaske

pre 12 godina

Dodik jhe postigao ono sto je htio. Otvorio je dijalog Republika Srpska - Brisel. Zašto? Pa zato što je OHR,tj. visoki predtavnik, prije svega, američka investicija i stalno radi u korelaciji sa bošnjačkim vlastima. Godinama. Sada Dodik ubacuje EU (koja nema iste stavove kao i SAD) i pomaže im da izgledaju odlučnije. Sud BiH će MORATI poslije ovoga da oovori slučajeve Dobrovoljačka, Tuzla, zločini nas Srbima u Sarejevu, Sijekovac...Cilj Dodika je bio da digne svoju političku težinu i otvarajući vrata Briselu preko legitimnog zahtijeva za referendumom (biće ga bar kada se bude izjašnjavalo o Natu, jer tu izbora neće biti!) - da tako isključe visokog predstavnika i razbiju tu stalno spregu Vašington - OHR - federalno Sarajevo, koja često i uz pomoć Britanije, funkcioniše već skoro 20 godina. Tako se to radi. Pritisak pa onda otvaranje vrata za dijalog, ali ne OHR-u!

ko jos veruje?

pre 12 godina

"Nadam se podršci jer je EU spremna da izvrši restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH", rekao je Dodik.

Sta ovaj covek prica,izgleda da on je izgubio totalno pamet i ne zna vise sta govori?Pa zar nije rekao u smislu "Sta ce nam stranci ovde da nam oni kreiraju zemlju i nas zajednicki suzivot,jer oni ovde dolaze zbog visokoih plata koje dobijaju,a ne radi BiH ili Republike Srpske"?

mirko

pre 12 godina

Ako je informacija tačna onda je to dobra vest,jer RS ne odgovara konfrontacija sa EU i uopšte sa okruženjem.Pretpostavka je da će i Dodik dobiti odgovarajuću satisfakciju .Ovakva rešenja ne odgovaraju militantnim i nacionalističkim lobijima koji profitiraju na nesreći svojih sunarodnika i suseda.

hm

pre 12 godina

Koje su to igrice balkanskih politicara.
Ekonomija u rasulu, a oni narodu mazu oci raznoraznim nacionalistickim prepucavanjima. A narod naivan i navija (mada ni sam ne zna za sta).

sa strane

pre 12 godina

NEVERTOVATNO je kako Srbi i ociti poraz tj odustajanje od referenduma prikazuju kao pobedu!!
Kao Milosevic kad je 'pobedio NATO na Kosovu a u stvari kapitulirao.

Do juce je Dodik govorio da 'nema govora da skupstina RS odustane i ponisti vlastitu odluku', A vidi sada.
A isto tako, ovi koji se odusevljavaju Dodikom prenebregavaju cinjenicu da su Etonka i Lajcak jucer PRVO dosli u Sarajevo, sastali se sa Inckomm, a nakon BL ce se sastati i sa Ladumdzijom, Tihicem, a i sa troclanim predsednistvom BH.

Miroslav

pre 12 godina

I ko sada degradira institucije RS, Srbi sami! Ustvari u RS postoji samo jedna institucija veliki trgovac Mile Dodik! Bas bih voleo da ga ponovo pozove Olja Beckovic, da vidim sta bi imao da kaze.

golub prevrtac

pre 12 godina

Hehe, lik je do juce samo ponavljao da "nikad" nece odsutati od referednuma. Ali, cim se pojavio sumar i malo prirpetio prstom, eno ga, promenio je pravac kao vrabac na kosavi. "Nikad" i "uvek" nigde tako kratko ne traju kao na Balkanu. Jadni su narodi i ljudi kojima zivot i svakodnevnica zavise od ovakvih...

r2d3

pre 12 godina

Studenti psihologije ce imati izuzetno dobru priliku da analiziraju racionalizaciju kao mehanizam odbrane citajuci komentare na ovu vest.. :)

Veks

pre 12 godina

Eto riješeno je i to, a sada više nema bavljenja glupostima nego da vi i vaši saradnici predsjedniče počnete da se bavite recimo... ekonomijom , zapošljavanjem i drugim važnim stvarima ako ste sposobni za to, a ako niste...

Primero Geriljero

pre 12 godina

"Eštonova je takođe pozdravila to što su pretnje referendumom uklonjene do daljnjeg, obećavši angažman EU u rešavanju ovih pitanja."
Svi znamo kako se stvari zavrsavaju kad se Evropa angazuje na rjesavanju problema na Balkanu. Nek nam je Bog na pomoci. Svima.

drasko

pre 12 godina

NEki ovde gopvore da je 'otvoren dijalog RS-Brisel'
To NIJE TACNO jer EU razgovara samo sa drzavama.
Znaci, moze se govoriti o dijalogu BH - Brisel. A ako RS, kao entitet u BH, nesta hoce mora ici preko legitimnih i legalnih organa koje ima u
sakupstini drzave BH.
Rcimo ako Tirol ili Bavarska nesta hoce od EU obracaju joj se preko vlada Aiustrije i Nemacke a ne direktno.
Isto tako, dogovor je da EU pomogne ne samo RS nego CELOJ BH i njenom pravnom sistemu.
Mladen Ivanić, lider PDP u RS danas nakon odlaska Estonke i Lajcaka rece: "Ovo je neviđeni poraz Milorada Dodika"

Vladimir Nbgd4eveR

pre 12 godina

Bosna - uvek celovita, nikad nezavisna. Ni meni se ne sviđa, ali tako je. ... a, da, predložio bih inicijativu za potpuno oduzimanje svake vrste oružja i obavezno većih i oštrijih kuhinjskih noževa. Tamo bi se svi odmah poklali, samo da ih puste....

Dečko koji obećava

pre 12 godina

Kad neko pitanje ne želiš rešiti,formiraj komisiju.Stara komunisticka škola.
Samo degutantno je gledati srpske političare kako puze ispred ove Eštonove,setimo se prošlogodišnje lakrdije sa srpskom rezolucijom o Kosovu,setimo se onog teškog hoda Vuka Jeremića u UN do govornice,morajući da obrazlaže nametnutu rezoluciju od strane ove gospođe Borisu Tadiću.

ddd

pre 12 godina

Gledam scenografiju dok su davali izjave i ne mogu da verujem: Sve po PS. Pored Dodika cak i BH zastava pored zastave RS.
A nedavno Radmanovic se ne htede sastati sa Turcima jer su insistirali da zastava BH bude pored zastave RS. Pusti strah od posledica.
A zastava BH se vijori i ispred vlade RS
Vise je nego ocito da strah od smena pokazuje svoje.
A Dodik ce, ako treba, ubediti naivni narod RS da je skolska tabla bele boje, a kreda crna. Samo da li ce mu verovati u pricu o 'strancima' i njihovim platama - ne znam.

što vam to treba

pre 12 godina

Kao što sam jučer napisao : Dodig je ostao sam samcat u svom inatu i morao je popustiti jer bi letio sa svog mjesta a vjerojatno i završio na sudu. Rusija, Tadić i slični su ga napustili gledajući svoje interese a on ovim konfunznim izjavama pokušava kontrolirati štetu i izvući se iz onoga u što se sam uvalio. Meni je on potpuno jasan ali nije narod Srpske s kojim on ovako manipulira a oni mu i dalje vjeruje. Čitajte sada komentare i one poslije vijesti o prolongiranju odluke Incka istih ljudi i sve će biti razjašnjeno. Da li je ljudima teško priznati poraz ili nemoć - ne znam ali znam dok se taj mentalni sklop u ljudima ne promijeni, nekompetentni i korumpirani političari će raditi što hoće. Nažalost, više ne da nemam respekt nego imam samo sažaljenje prema takvim ljudima.

Bravo Milorade

pre 12 godina

Ajoj ljudi moji šta je Eštonova rekla danas u Banjaluci ja prosto ne mogu da vjerujem najbolje da sami pogledate konferenciju na sajtu RTRS.
Sljedeće sedmice Dodiku na noge dolazi i Štefan File da rješavaju pitanja u pravosuđu kako su danas dogovorili

nedos

pre 12 godina

""...Eštonova je rekla je da će pretanja referendumom biti uklonjena do daljih zaključaka, jer angažovanje EU ne može biti uslovno. ..""

Prevedeno: U narodnoj skpustini RS moras ponistiti odluku o rferendumua ne je odloziti jer ne mozes ucenjivati EU.
Ne zaboravimo da je skupstina RS donela tu odluku na Dodikov predlog i sada mora ubediti da se 'predomisli'.
Dozivio da mu stranci 'kopaju' po pravnom sistemu i UVEREN sam da predlogom/rezultatom sigurno nece biti zadovoljan jer stranci nikada nece dozvoliti da entitet, a ne drzava, ima vrhovnu sudsku vlast.
A to je ono sto Dodiku nedostaje: Da on moze optuziti nekoga, da ga njehov [entitetski] sud osudi i da se taj neko zaliti na drzavnom [BH] nivou

saban iz sarajeva

pre 12 godina

ovo je biviši predsjednik RS izjavio maloprije:
Predsednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić izjavio je danas da je odustajanjem od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik "potpisao kapitulaciju RS, te devalvirao Narodnu skupštinu i institut referenduma". Čavić je podsetio da je Dodik pre četiri dana u emisiji beogradske televizije B92 tvrdio da "ne postoji niko na svetu ko ga može odgovoriti od održavanja referenduma", a da je pre tri dana generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić u emisiji Radio-televizije RS (RT RS) rekao da bi "povlačenje odluke o referendumu bila kapitulacija". "Ispostavilo se da ima na svetu neko ko će Milorada Dodika odgovoriti od referenduma i to prvi koji dođe, a došla je Ketrin Ešton", kazao je Čavić novinarima. On je Dodikovu politiku nazvao "nedoslednom, neprincipijelnom i lažnom", dodajući da je predsednik RS odustao od referenduma kada se suočio sa prvom jasnom porukom da bi prema njemu mogle biti pokrenute sankcije. "Ovo predstavlja potpunu manifestaciju poraza politike Milorada Dodika, koja je kratkoročna, nepromišljenja, avanturistička, a kada se sukobi s realnim posledicama, naravno, njegovo političko jurišanje završava se političkim begom", rekao je Čavić.

pozdrav svima iz Sarajeva

tuzlak

pre 12 godina

Srbi kao i uvjek poraze slave kao pobjede pa i ovaj Dodikov. Na vasu zalost u Tuzli i Sarajevu su ginuli vojnici strane drzave (Bosna bila vec nezvisna u to vrijeme)i mi slavimo te vojne pobjede. Ovo je pocetak kraja RS, iz poraza u poraz, potrosili sve pare od telekoma i privatizacija i zaduzuju se u Kini (Dzombic prije 7 dana). Referendum je samo dimna bomba za ekonomsku situaciju. Komsije vi nikada doci do pameti, sve vam se opet ponavlja

meki_BL

pre 12 godina

Ljudi moji , pa ovo je nemoguce sta citam ovdje, nadam se da je vecina komentara od citalaca iz Srbije ,koji mozda nisu u potpunosti upoznati sa situacijom posto ce rijetko ko iz Republike Srpske pozitivno reagovati na danasnja desavanja. Pa ovo je definitivni poraz Dodika i njegove politike , covjek je dobio sve izbore do sada na bazi obecanja o referendumima i time zapalio narod. Da se razumijemo, ovo nije dogovor, nasa vlast je natjerana da odustane od referenduma ,a dodik je dobio pricu za javnost o "reformi" pravosudja, koja ce se svejedno desiti jer je to sastavni korak u pristupanju Evropskoj Uniji.
Neki kazu - Estonova je direktno razgovarala sa Dodikom i zaobisla vlasti BiH - to nije tacno!! Odrzala je sastanak u Predsjednistvu Bih na kome su predstavnici FBiH i zajednickih institucija jasno likovali zbog "dogovora".Pa pogedajte medije iz FBiH, ljudi slave danas, ne bi me cudilo da proglase danasnji dan sluzbenim praznikom ... Garantujem da velika vecina Banjalucana osjeca samar koji je danas dobila RS, ali bitno je da su mnogi danas progledali i shvatili dodikov politicki folklor . Naravno, tu su uvijek objektivni dodikovi mediji koji su odavno predmet sprdnje medju narodom, i koji ce da iznesu svoju stranu istine i da danasnju pljusku predstave kao veliku pobjedu, ali narod se vise ne da prevariti. I da, interesantno da glavna tema referenduma nije trebalo biti ocjena rada Suda i Tuzilastva BiH vec ocjena rada Visokog predstavnika i medjunarodne zajednice u BiH, sto su izgleda mnogi naprasno zaboravili.. sramota ..

MarkoRSK

pre 12 godina

secam se naseg uzbudjenja sa Milosevicem i setanja njegovih slika po celoj bivsoj Jugoslaviji, mitinga istine, Slobo Srbine...Sada slavimo Dodika. Dodik Pobedio? Dodik majstor? Dodika za lidera svih SRba, Dolaze mu na noge? dakle nikada nisam bio sigurniji da smo gubitnici. ne znam samo u kojo rundi.

Mozad pobeda ali Pirova. Majstor - da okrene poraz u pobedu. Dolaze mu na noge? On bi otrcao tamo da ga zovu ali ga nigde ne zovu, i za njih je ovo samo prva runda, u drugoj sigurno nece dobiti ono sto trazi. Reformu pravosudja SVI traze odavno (i u Srbiji) ali ne da bi sudovi sudili po nacionalnom kljucu i pisali Dodikovu istoriju.

Ustvari nema pobednika samo gubitnika. Svi su gubitnici jer na bilo koje insistiranje da se Divjak ili Jurisic iz Tuzle osude zbog akcija na JNA, usledice tuzbe protiv svakog gradonacelnika Karadjiceve RS, staresina i podstaresina teritorijalne odbrane, kriznk staba, vodnik, sa teritorija koje su na najgori moguci nacin etnicki ociscene u Bosni (organizovanim i koordiniranim iz Beograda) (vecina u 1991 kada je 68% Bosne bilo etnicki (srpsko), kao odgovor usledice hiljade sudskih zahteva za naknade stete od RS zbog nasilnog proterivanja (jedna je vec usvojena u Evropi), da ne govorimo o svakom komandantu JNA koji moze po Dodikovom receptu biti optuzen jer je JNA pre Dobrovaljacke ucestovala u etnickom ciscenju i razaranju gradova. Neki su procesuirani ali daleko od svih samo najvisi politicki i vojni zapovednici ali ih ima na hiljade koji su bili na lokalnim pozicijama i ne procesuiraju se iz prostog razloga sto je zbog broja i okolnosti da je bio rat nemoguce sve procesuirati. Eto neka se procesuiraju Dobrovoljacka i Tuzla (uprkos svoim odlukama medjunarodnih sudova)- slede stotine takvih optuzbi protiv SRba i gde smo onda, kada cemo zatvoriti ovo poglavlje i krenuti napred. Mi obican narod nemamo kuda drugde ali Dodik ima- on je davno ustvari zatvorio to poglavlje(kada je obezbedio tri generacije svoje porodice), sada samo pali da moze da nastavi da kraducka dok se mi bavimo Dobrovoljackom i Tuzlanskom kolonom (koje su uzgred Hag i London zatvorili). Umesto da gradimo buducnost mi ceprkamo po ostacima onoga sto smo vec jednom unistili.

boris

pre 12 godina

@ 'sto vam to treba'.
A da li si razmisljao/la da je Dodik postigao ono sto je htio, da je doveo u pitanje zakon o Sudu BiH i da ce da ga ispravi sa EU i zastiti interes srpskog naroda, a da se ne inati, nego je privukao paznju sveta na nepravdu.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Сада видим зашто је прокуратор Инцко рекао да има подршку Империје.
Ништа од избора за НАЈЕВРОПЉАНИНА.

Mile SILNI

pre 12 godina

Gospodine predsjedniče izuzetna mi je čast da sam danas u Banjaluci time sam ispunila svoje obećanje da ću doći u Banjaluku i žao mi je što tu ne mogu da ostanem duže. Sljdeće sedmice u BL će doći komesar za proširenje Štefan File da razgovaraju o anomalijama u Sudu BiH.

Da li su to riječi Eštonove? Milorade moj naklon, koliko god da se iz Sarajeva trudili marginalizovati poziciju RS, pokazao si da je BL politički centar BiH i doveo si EU u RS

Bosnjak

pre 12 godina

Ko misli da svi Bosnjaci likuju nad ovim sto se desava u RS-u nije tacno. Meni je iskreno zao sto se ovo desava u nasoj drzavi. Politicari nam prave cirkus od drzave, sramote nas pred sijelim svijetom a mi nemamo posla i nemamo sta da jedemo.
Ovo je samo primjer jednog i ujedno i najgoreg u BiH. Prvo kaze niko me nemoze ubijediti da ponistim referendum a sad ga ponistava. Onda kaze ne trebaju nama EU. OHR i USA da nam kroje kapu ovdje a sad kao drago mu eje da dodju i prave reformu suda. I na kraju stvarno mi je zao tih jadnika (ovaca) u narodnoj skupstini RS-a. Zdusno i slozno su prihvatili prijedlog svog predsjednika o referendumu a sad im valja ponistavati odluke.Kaze gospodin Dodik da misli kako moze da ubijedi te poslanike NS RS da poniste odluku. Bas se pitam hoce li. A vi? U ovoj zemlji nema D od demokratije. Samo korumpirani politicari, nikakva opozicija, kupljeni mediji i narod ispranih mozgova.

prolaznik

pre 12 godina

Ovim Dodik ne da nije ukinuo Sud BiH i Tuzilastvo BiH, vec je upravo pristao i na VRHOVNI SUD BIH, koji ce imati direktnu nadleznost nas sudskim procesima u entitetima, jer je upravo to dio preporuka Evropske komisije spram BiH, vec nekih 5-6 godina!

Pobesneli max

pre 12 godina

Dodikova politika oblika - tresla se gora rodio se miš - i nije politika! To je elementarna nesreca, koja je zadesila jedan narod. Narod u RS treba kreativnu politiku, a ne politicki šou jednog jedinog glumca u monodrami bez kraja.

Sam pao, sam se ubio

pre 12 godina

Dodik odustao od referenduma od kojega nije bilo odustajanja ni po koju cenu. Dobice nove zakone koje ce stranci (EU, SAD) nametnuti i koji ce ga dobro zakaciti (naravno i druge ali prvenstvene njega). U blizoj buducnosti nece smeti ni poceti izgovarati rec "referend...". Autogol sa 100 m!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Izgleda da je zavrtanjem ruke i prijetnjom gubitk apolozaja i stavljanjem u isti sa Gadafijem ili Milosevicem ucinilo svoje! Dodik se "primirio" i skida referendum s dnevnog reda! Koliko je mocna ta EU, prikladna za smirivanje ovakvih balkanskih vlastodrzaca.

Deda Stanko

pre 12 godina

Pljuvači su ponovo dobili temu za pljuvanje.Ako Dodik iskazuje određenu principijelnost, nastaje pljuvanje po njemu,ako Dodik pokaže htenje i volju za dijalogom i kompromisom, opet pluvanje po njemu. A, ja deda kao deda,neutralac smatram da je posle razgovora Dodika i visoke predstavnice EU,Ketrin Ešton, stanje u BiH jasno kao dan. Zar, Ketrin nije potvrdila da će se založiti da se oformi komisija koja će RESTRUKTUIRATI pravosuđe u BiH, i time POTVRDILA Dodikovu tezu da je pravosuđe u BiH u totalnom haosu.Znači, glas naroda Republike Srpske, se daleko čuo, što je i bio cilj.

Djuka i meni je muka

pre 12 godina

Da kolika mora u coveku da vlada obnevidelost realizma, svetskog poretka, i morajuce egzistencije BiH-a, da bi aplaudirao minijaturnom i svetski nebitniom politicaru sa: Bravo Dodik, svaka cast Dodik, velika mudrost, samo tako, tako, tako tako, to srce zeli itd.
Dame i gospodo nista od toga. Kao sto rekoh BiH je morajuca drzava i ravnotezni uteg na balkanskoj vagi. Nestankom politicara koji caroliju i iluziju nacionalizma, i danas nakon kravavih ratova, jedino nude svome narodu, jasno je da ce u narodnim glavama doci doba renesanse i humanizma. Ne zanosite se snom, da ce RS nekad biti drzava. Sva ideologija i politika Dodika je samo pleva niz vetar. Demokratska BiH je jedina nada naroda koji tamo zivi. Potrudite se zajednicki, pokazite ljubav, razumevanje, toleranciju, osmehnite se i osmehom ce vam biti uzvraceno. Ovo sve se niukom slucaju ne moze uciti od Dodika. Pa gde i kako? Pocevsi od sebe. Nada je u tebi gradjanine RS, koji si i gradjanin BiH-a. Kad to shvatis, ziveces lepse, udobnije, radosnije, spavati zdravije, a dnevna politika i efemerni politicari tipa Dodik ce te zanimati kao lanski sneg. Razumes...?

Voice

pre 12 godina

@djape071

"I, ko je na kraju pobedio?

Ministar spoljnih poslova EU je dosao da pregovara sa Dodikom, zaobilazeci Incka, drzavne organe BiH i ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Referendum stvarno nije potreban."

Glavu u pijsak... To najbolje!

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/110513084#

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Eheeee tako! Referenduma, daklem, nece biti! Dodik vam je sad zasluzio da bude i predsjednik BiH, pristajuci na uslove ocuvanja cjelovitosti BiH. Tako brate, jedna drzava BiH sa tri naroda + kusur nacionalnih manjina, nebi li se opet vratila sreca u nju.

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

meki_BL "bitno je da su mnogi danas progledali i shvatili dodikov politicki folklor", - koji je nista drugo nego relikt morbidnog milosevicevog nacionalizma. Doduse ne tako ekstremno izrazen, ali u samo lepsem i vremenu prilagodjenijem pak-papiru.
Dakle narod u RS je sit svega toga i vapi za zivotom. Drzava pa ako hocete ni entitet nisu susteraj da se u njima iz dana u dan krpi staro. Narod je zeljan novoga. Zato mr. Dodik, za tebe i u ime naroda jedino bi ostavka bila castan cin. Sto pre to bolje!!!

Ивица

pre 12 godina

Па где је била ЕУ до сада 5 година се прича о тим судовима, Додик одиграо лоше!

Sve je moguce...

pre 12 godina

Sad bi trebala Federacija izglasati referendum sa pitanjem:
Da li Republika Srpska usporava razvoj BiH?
Da li ste za otcjepljenje od Republike Srpske?

Tako cemo brze donjeti zakone i prilagoditi ih evropskim standardima
I prije uci u zajednicu evropskih drzava.

Kornelija

pre 12 godina

Ovo je iskljucivo pobjeda zdravog razuma! Podrivanje drzavnih institucija Bosne i Hercegovine je zaustavljeno, a politicari iz entiteta RS su dobili sansu da iz krize koju su kreirali izadju bez gubljenja kredibiliteta svog birackog tijela. Ono sto ce se nastaviti jeste jacanje drzavnih institucija Bosne i Hercegovine na njezinom putu ka Evropskoj Uniji.

prolaznik

pre 12 godina

Koja sramota,da RS i Dodik moraju polizati sto su popljuvali odnosno da moraju sami ukinuti referendum ovo je najvece ponizenje RS i srpskog naroda od nastanka RS.

ko tu koga.....

pre 12 godina

Pa to je neverovatno sta ovaj dodik radi,on i svoj poraz plasira kao pobedu,stanje u RS je gore nego u Severnoj Koreji samo jedan covek vlada i narodnom skupstinom i vladom, pa sta je vama, kako misle proveti tu reformu, sud je sud i nece ni EU ni dodik narediti protiv koga da se vode postupci,valjda za to sluze tuzioci

Zasuci rukave

pre 12 godina

Gde je tu pobeda? On je hteo nesto silom i pritiskom a ona ga je vratila na institucije ukljucujuci Medjunarodnu zajednicu, rekla mu da je to dvostrana ulica a ne jednostrana i obecala pomoc (koja i nama u Srbiji ne bi bila losa sa obzirom da paljenje djamija, otimanje i pogubljenje Musliman iz voza, hladnjace, ceca, Jurisic, Ganic, Divjak, Pruda, napadi na novinare itdddd) pokazuju da nam treba pomoc)

Evo izvoda iz njenog saopstenja "Navodeći da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "izrazio spremnost da povuče odluku o referendumu", Eštonova je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i savjetnicima druga dva člana Predsjedništva u Sarajevu, istakla da odluke o tim pitanjima treba donijeti u političkoj areni.

Eštonova je istakla da o ovim pitanjima treba raspravljati u svjetlu standarda EU, uz stručnu pomoć Unije, te da krajnja odluka o načinu rada Suda i Tužilaštva BiH treba da bude donesene odgovarajućim kanalima."

Takodjer je rekla da se BiH okrene ekonomiji i gradnji ionstitucija.

darko

pre 12 godina

Na siteu RSTV, a koji sluzi kao neka vrsta Dodikovog biltena se ne moze pronaci NI REC reakcije kako vladajuci tako i opozicionoig stanaka oko postizanja sporazuma Eston-didik.
Zalosno je da recimo reakciju predsednika PDP Maldena Ivanica ili Dragana Cavica objavljuju mediji iz federacije, ali je izgleda Dodik zabranio medijima iz RS da o tome pisu. A ima nacina da ih 'kazni' Samo im onako 'demokratski' ukine finansiranje

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Deco, deco, decice! Dodik vam je (samo) balkanska magija, zato je i "pobedio" celu Evropu. Evropa je, deco, Dodiku do kolena, ali naravno samo u crtanim filmovima.

kopriva

pre 12 godina

Nevjerojatno je kako ovdje neki veličaju potez Dodika kao veliki politički uspjeh RS i koja je sada kao nezaobilazni politički faktor da pukneš od smijeha.

Miroslav

pre 12 godina

Svaka cast Dodik a takodje zelio bih da kazem da je koment koji je ostavio Vaske prvorazredan.Slazem se sa tobom 100%.Odavno nisam procitao komentar koji je kratko i jasno sazeo sustinu problema u BIH na tako dobar nacin.

Pobesneli max

pre 12 godina

Da, Dodik je pobednik. Svidjalo se to ili ne, bez referenduma, bez konfrontacije sa svetom, bez ugrozavanja interesa Srba, bez dobijanja "packi"...Privukao je paznju na jedan problem koji Srbi nisu mogli da rese na drugaciji nacin. ja znam da medju mnogima od vas ima zluradih koji sada potenciraju neke njegove reci poput "nikad", ali to je vasa nemoc gospodo. Znam i da bi najvise voleli da posalju neku "kaznenu ekspediciju" u RS pa da ona "zaved red", ali malo ste se...opet je dobio vise od vasih nesposobnih entiteta a nije dobio maksimum, sto i jeste sustina politike- dakle kompromis...Sa kim ste vi i vasi propali politicari napravili bilo kakav dogovor a da nije bio puko izvrsavanje necijeg naredjenja.
Zato psssst...

Ugljesa

pre 12 godina

Kad EU reformise sudstvo, znas li ti g. Dodik da ce to onda stvarno biti sudstvo, koje BiH ni tvoj entitet nisu ni videli. Ovo BiH sudstvo koje tebi smeta je maciji kasalj sta tek dolazi, a dolazi demokratija. "Imperijalizam" u RS je gotov, jasno je!

istina

pre 12 godina

Svi u Bosni se slazu da je reforma potrebna kako na federalnom tako i na nivou RS - nije Mile otkrio toplu vodu - on je krenuo na ukidanje institucija pod plastom referenduma. Sada je video da nece ici pa cemo sada videti koliko ce biti kooperativan u procesu reformi koja sigurno nece zaobici RS. Izaci ce na videlo da RS nije godinama radila na hapsenju ratnih zlocinaca pa su ih medjunarodnjaci hvatali po sumama i dolinama.

Komplex

pre 12 godina

Pristojan svijet se sluzi diplomatskim jezikom,sto ovde neke iznenadjuje,pripisivajuci Dodiku,zaslugu za to.

Dodik je znao jednako kao i EU,da nece referendum odrzati vec mu je stalo da dovede EU politicare u Banja Luku,smatrajuci da mu to podize rejting,a u stvari je obrnuto obrnuto.

Zmaj od Sipova

pre 12 godina

Da je bar dosla Karla Bruni da ga obradjuje, pa se i ne bih cudio sto je podvio rep, a ovako... ovako se malo brinem za njega. A opet...

tixi

pre 12 godina

Bravo Milorade.Zategni tamo gde si u pravu,bori se,nedaj,kukaj, preti ali izbori se.Svaka cast na politickoj mudrosti.Niko se jos nije tako mudro borio za istinu i pravicu.Pozdrav od ligasa iz Vojvodine.Nije zvanican stav lige.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Додик је урадио оно што је и намеравао.
Референдум није био циљ, већ средство.
Одлично одиграно.

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

Nadam se da su se strasti smirile i da će sud da zadovolji porodice žrtava na sve 3 strane bez navijanja za jednu. A što se tiče incka on za nas u r. srpskoj ne postoji jer on je taj koji diže tenzije kod sve 3 naroda.

zox

pre 12 godina

Jedno pitanje:
Dali ste ikada culi Dodika da koristi izraz "Stanovnici/gradjani RS" ???
Jer, Dodik je po ustavu RS nad kojim se zakleo, predsednik svih gradjana/stanovnika RS, a ne iskljucivo Srba.!!.
A on celo vreme jedino koristi izraz "Srbi" kao da drugi narodi/nacionalnosti u RS uopste ne postoje.!

kalimero

pre 12 godina

Kako ce o izmjenama u pravosudju i o uvazavanju Srpskih primjedbi na pravosudje odlucivati ISTI oni koji su i odlucili da NEMA referenduma o pravosudju najbolje da Dodik podnese OSTAVKU, kako u UNITARNOJ BOSNI a bogami i HERCEGOVINI nebi osta bez posla i na birou za zaposljavanje.

profa

pre 12 godina

Treba imati u vidu da nije bilo jednog cilja sa ovim referendumom, vaznije od Suda i Tuzilastva cije promjene ce ionako ici tesko i sporo, je to sto su dovedene u pitanje sve odluke OHR,a packu je dobio i sam Visoki Prestavnik koji je danas bio manji od makovog zrna sto je sasvim normalno sobzirom koliko je prijetio zadnjih dana. Na sjednici PIK-a nisu podrzane njegove sankcije protiv Dodika i funkcionera RS a u ponedeljak je najavljeno povlacenje Inckova suspenzija odluka CIK-a sto je jedna velika pobjeda ne samo za Dodika vec i za sve one snage koje se bore za pravicnu, normalnu i multikulturalnu drzavnu zajednicu.
Stvari su pomaknute sa mrtve tacke, oslabljen je uticaj Visokog Prestavnika (od danas se moze slobodno nazvati i Mali Prestavnik) te je ojacana pozicija RS i njenih institucija sto je mnogo vaznije nego samo obecanje za moguce reforme pravosudja. Dodik je ovo odigrao majstorski i sobziorm na sve prosao je vrlo drobro, referendum ce otici u ladicu ali uvjek moze ponovo da se pokrene to pitanje ako bude slicnih bezizlaznih situacija.

Emigrant

pre 12 godina

Po komentarima se i vidi problem i sustina Bosne a i balkana.. Duboko podjeljeno stanovnistvo po etnickoj osnovi, spremno na referendume, prosvjede pa i ponovno ratovanje jer je posle Dejtona svjetu hvalilo hrabrosti da posteno ocjeni rat, zatim kazni zlocine i defacto u protektoratu zavede red zakona, nedozvoli pljacku i korupciju kao i sprovede medijsko informativno, skolsko otreznjenje od nacionalizma, sovinizma, netrpeljivosti itd... Meni kao Srbinu nije jasno kako neko od mojih sunarodnika moze da se zanosi mislju da RS moze da se odvoji teritorijalno od BIH?!? Prvo iz prakticnih razloga- Geografski nepostoji slicna teritorija na svijetu, imala bi preko 2000km kopnene granice necjelovite, jer Dodik je zaboravio da se neko davno pobrinuo za eventualni referendum pa oduzeo Brcko( Distrikt) i napravio koridor Gorazdu
Zatim Ekonomski- pa to je entitet koji je industrisko-prozvodno na nuli, infrastrukturalno vezan za ostatak BIH i realno sa jednom gladnom i zednom Srbijom kao alternativom neodrziv 3dana..Nerazumijem stvarno koliki nivo obrazovanja, svjesti i svega ovoga covjek treba da ima pa da ga ponesu ovi Dodikovi potezi kao pozitivni!! Za mene bi bilo mnogo pozitivnije da je u proteklih 10 god otvorio 1 alo JEDNU fabriku!!!

Masa

pre 12 godina

Izgleda da su ovde svi pobednici...a ustvari svi smo gubitnici kao i za vreme ratova koji nisu bili potrebni da se rese problemi. Kao i uvek Srbi prete i ucenjuju, odbijaju svaku ama svaku soluciju kao "antisrpsku", kao i Karadjic onomad, vode politiku iskljucivo sa nacionalne(isticke) pozicije mada znaju da time nikada nista nisu dobro doneli narodu. naravno da treba rekonstrukcija pravosudja kako Federalnog tako i entitetskog, Srpskog i Hrvatskog... to nikada nije bila dilema ...dilema je da Mile hoce SRPSKI SUD da sudi po njegovim direktivama kao sto se i politika vodi po njegovim direktivama. Ali EU je rekla da ce pomoci reformu a ne da ce biti po Dodikovim instrukcijama. A dodik ima pune ruke posla da reformise RS pa neka prilegne.

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Srbi su majstori u zaludivanju vlastitog naroda. Ono sto svi drugi vide kao poraz oni pretvaraju u "pobjedu". Nista novo! Vec videno u posljednjih stotinjak godina. To samo pokazuje ne zrelo stanje svijesti i nisku politicku kulturu ljudi koji tamo zive. Na njihovu veliku zalost ali ne i onih koji njima manipulira!

desni bek

pre 12 godina

sve drzave koje zele u EU moraju da prilagode svoj ustav,to mu ga negdje dodje oko 90 % za nas balkance ce biti sve novo,sto znaci hrvatska je bez entiteta i kantona i 15 vlada i sta ti ja znam sta sve nema u bih,jos poprilicno podaleko od evrope ...zasto...zbog reforme sudstva i tuzilasta .kada ce to i kako ici u srbiji sa vojvodinom i sandzakom;dragi bog zna.kada je bih u pitanju ,to izgleda ovako,ima lista od 35 oblasti koje se moraju preraditi ili promijeniti ili prilagoditi evropskom ustavu,sud i tuziteljstvo su bili na 23ecem mjestu,ne mora se to rijesavati tim redom ali eto tako je na tom popisu bilo smjesteno sud i tuzilastvo...sta je i zasto radio dodik to sam oon zna,sam oje danas rekao da se NADA da ce nam stranci(protiv kojih je kao on)pomoci da sud i tuzilastvo prilagodimo evropskim vrijednostima.bravo niko odavno nije povukao bolji potez za bih.ja licno nemam nista protiv za 10 ili 15 godina bice isto uredjenje i bih ,hrvatska i srbija,naravno i c gora i slovenija i nizbrdo,makedonija,albanija....tada ce nam biti puno ljepse i samima sa sobom i nama sa vama.

boris

pre 12 godina

To Dodikovo "nikad" su novinari pokusali da izvuku od njega, na celu sa Oljom Beckovic. U trenutku kada on pokusa da obrazlozi to NIKAD, ovi bi ga prekidali, tako da Dodik nikad to nije rekao. Bas sam pratio. A to da EU prica samo sa drzavama, to je tako logicno, al samo za tebe. A tacno nije!

pozdrav, cobanica Mara

pre 12 godina

@ Pobesneli max: "ima zluradih koji sada potenciraju neke njegove reci poput "nikad", ali to je vasa nemoc gospodo?"
U kom smislu je to moja nemoc kao jednoga "zluradoga"?
Koji je smisao i koju to moc predstavlja reci kategoricki 100x "nikad", i nakon nekoliko dana 100x ponavljati da nikad nije rekao "nikad", nego...?
Moras znati: EU je nepregledno more, RS mala bara...

Miki

pre 12 godina

Referendum nije bio cilj nego orudje, i kao takav je odradio svoju ulogu. Moze se reci da se EU se izjasnio po Referenduskom pitanju - Problema u pravosudju ima.
"EU ce formirati komisiju koja će voditi dijalog o restrukturiranju pravosudnih institucija u BiH." - To je i bio cilj referenduma, ovo je mozda i trenutno jace da smo dobili EU angazovanu po ovom pitanju, jer pitanje je da li bi se i kako i nakon referenduma EU odnosila po ovom pitanju.

bane

pre 12 godina

Odluku o referendumu je praktično iznudio nesposobni i zlonamerni Incko. On je ujedno i jedini gubitnik u svemu ovome jer je medjunarodna zajednica silom prilika preispitala njegove odluke i njegov učinak. Pri tome su otkrili da je Incko sakrivao probleme koji postoje u Federaciji a koji su mnogo veći nego ovi u RS. Takodje je otkrila iskrivljavanje Dejtonskog sporazuma koje je praktikovano a koje će sada hoće-neće morati da se ispravlja.
Sledeća dobra stvar je što je u Banja Luku došla Ketrin Ešton i prvi puta direktno od Dodika imala priliku da čuje za nju mnoge nove stvari bez posredovanja muslimanskih političara i njihovog iskrivljavanja činjenica. Čini mi se da je prvi puta uživo i videla Dodika o kome je imala prilike čuti samo karikiranja od političara islamske veroispovesti.
Medjutim, najvažnija stvar koja se desila jeste iznošenje na javnu scenu same institucije referenduma bosanskih Srba i njeno promovisanje, što je doskora bilo gotovo nezamislivo. Danas više niko u Evropi ne može da ospori pravo Srbima iz Bosne da svoje nacionalne zahteve iskažu referendumom. Čakštaviše, referendum je naličje Dejtona. Onaj ko neće da doživi srpski referendum ne sme da dira Dejton.

Ђорђе

pre 12 godina

Макар је Ештонова дошла код њега, а не (попут Тадића летос) он да иде код ње. Штета што Србија нема оваквих политичара.

Zlatan

pre 12 godina

Hrvatska ce uskoro odraditi reformu pravosudja prije ulaska u EU , joj sto je Esthon Dodika opalila po ušima samo tako ... Svaka zemlja prije ulaska u EU mora da provede reformu tuzilastva i sudova na svim razinama

Poljski Srbin

pre 12 godina

Izuzetno dobro resenje za Republiku Srpsku, za Srbiju za EZ, a i za muslimanske politicare koji su taoci svojih zlocinaca. Tako se pravi politika i iznalaze kompromisi. Ne treba zaboraviti podrsku Rusa, Kineza i drugih. Pobedice pravda, a izgubice zlocinci.

bego

pre 12 godina

Ovo sve sto se desava je veoma prihvatljivo sa strane svih koji zive u Bosni i Hercegovini . Dodik sa ovim zeli pravdu za sve i to javno . To je najbitnije i to ga cini velikim. Njegove izjave da ne voli Bosnu su isto tako iskrene , ali koga to interesuje . Naj , naj , naj bitnije je to sto sve radi otvoreno i to mi se svidja. Ja licno ne volim Republiku srpsku ali da budem jos detaljniji ne volim ni svoju zenu ali koga to interesuje . Svi mi ocekujemo pravdu na cijelom podrucju Bosne i Hercegovine ma kako se taj dio nazivao . Pravda i pravo se mora postovati voljeli ga mi ili ne.

Mecong

pre 12 godina

Nema tu mnogo da se prica. S ovim i ovakvim ponasanjem prema medjunarodnoj zajedsnici, a pre svega prema svom narodu (taj covek vise ne zna sta radi) Milorad Dodik vise nikad nece smeti pomisliti na rec "REFERENDUM". Svakom prilikom, u svojoj nemoci,laganju, kradji,... svog naroda, koristio je upravo rec "REFERENDUM" a sam je svestan da je to utopija.

Incko

pre 12 godina

Kako prenosi ATV Dodikov prijedlog odbijen na sjednici PIK, nakon čega je Incko bio ogorčen i rekao novinarima da mu se ne obraćaju više ovim pitanjem nego evropskoj komisiji

rade

pre 12 godina

Emigrant, 14. maj 2011 09:09

Pitaj Sarajevo i ostatak federacije odakle dobija gas?? Bas od te Republike Srpske za koju kazes da se infrastrukturno jadna. Ako su vec tako jadni zasto federacija ne uzima gas od HR ili CG??

BMX-bandit

pre 12 godina

ja ipak mislim da je RS izgubila ovim nesto; tresla se suma rodio se mis.
U plus idu Dodik, Silajdzic, Izetbegovic i ostala banda; ali samo ekonomiski, jer narod ponovo bacaju u nacionalizam.
Propast ce Bosna ako nikako drugacije onda ekonomski.

Igor

pre 12 godina

Ma ovo je definitivna potvrda Dodik je najjači političar na Balkanu. Ne mogu da vjerujem šta je napravio i koliko je ojačao političku poziciju RS, pa pola EU je danas u Banjaluci, ostali političarčići iz BiH nemaju apsolutno nikakvog uticaja samo se kriju iza Incka a Dodik je faca, velika pozitivna faca

ko jos veruje?

pre 12 godina

"Nadam se podršci jer je EU spremna da izvrši restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH", rekao je Dodik.

Sta ovaj covek prica,izgleda da on je izgubio totalno pamet i ne zna vise sta govori?Pa zar nije rekao u smislu "Sta ce nam stranci ovde da nam oni kreiraju zemlju i nas zajednicki suzivot,jer oni ovde dolaze zbog visokoih plata koje dobijaju,a ne radi BiH ili Republike Srpske"?

Tihomir

pre 12 godina

Ako je to istina onda je rezultat RS-BiH 1:0
Sa i bez referenduma.
Kao sto i treba!

PS: porucujem svima onima koji su po defoltu nastrojeni protiv RS da o'lade malo, jer u BiH ima mnogo goris figura od Dodika, samo sto su ti bolj slizani sa zapadom pa ih niko ne spominje. A kod nekih nasih "demokrata" to odmah znaci da su oni "dobri momci" ili "branioci Bosne", kao sto je recimo Silajdzic. Zbog toga: O'LADITE!

Miroslav

pre 12 godina

I ko sada degradira institucije RS, Srbi sami! Ustvari u RS postoji samo jedna institucija veliki trgovac Mile Dodik! Bas bih voleo da ga ponovo pozove Olja Beckovic, da vidim sta bi imao da kaze.

Poštar

pre 12 godina

To je državnik. Njemu na noge dolaze sve one veličine pred kojima naši puze! Ovim potezom EU je pokazala da Republika Srpska nema alternativu! S obzirom koji diletanti su sa druge strane u pravu su.

djape071

pre 12 godina

I, ko je na kraju pobedio?

Ministar spoljnih poslova EU je dosao da pregovara sa Dodikom, zaobilazeci Incka, drzavne organe BiH i ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Referendum stvarno nije potreban.

vaske

pre 12 godina

Dodik jhe postigao ono sto je htio. Otvorio je dijalog Republika Srpska - Brisel. Zašto? Pa zato što je OHR,tj. visoki predtavnik, prije svega, američka investicija i stalno radi u korelaciji sa bošnjačkim vlastima. Godinama. Sada Dodik ubacuje EU (koja nema iste stavove kao i SAD) i pomaže im da izgledaju odlučnije. Sud BiH će MORATI poslije ovoga da oovori slučajeve Dobrovoljačka, Tuzla, zločini nas Srbima u Sarejevu, Sijekovac...Cilj Dodika je bio da digne svoju političku težinu i otvarajući vrata Briselu preko legitimnog zahtijeva za referendumom (biće ga bar kada se bude izjašnjavalo o Natu, jer tu izbora neće biti!) - da tako isključe visokog predstavnika i razbiju tu stalno spregu Vašington - OHR - federalno Sarajevo, koja često i uz pomoć Britanije, funkcioniše već skoro 20 godina. Tako se to radi. Pritisak pa onda otvaranje vrata za dijalog, ali ne OHR-u!

nedos

pre 12 godina

""...Eštonova je rekla je da će pretanja referendumom biti uklonjena do daljih zaključaka, jer angažovanje EU ne može biti uslovno. ..""

Prevedeno: U narodnoj skpustini RS moras ponistiti odluku o rferendumua ne je odloziti jer ne mozes ucenjivati EU.
Ne zaboravimo da je skupstina RS donela tu odluku na Dodikov predlog i sada mora ubediti da se 'predomisli'.
Dozivio da mu stranci 'kopaju' po pravnom sistemu i UVEREN sam da predlogom/rezultatom sigurno nece biti zadovoljan jer stranci nikada nece dozvoliti da entitet, a ne drzava, ima vrhovnu sudsku vlast.
A to je ono sto Dodiku nedostaje: Da on moze optuziti nekoga, da ga njehov [entitetski] sud osudi i da se taj neko zaliti na drzavnom [BH] nivou

Ивица

pre 12 godina

Па где је била ЕУ до сада 5 година се прича о тим судовима, Додик одиграо лоше!

boris RS

pre 12 godina

Dodik pametno koristi pitanje raznih referenduma, poluga moci i "nemoci"; internacionalizuje problem, pa je spreman da povuce, odn. da napravi racionalan ustupak, znak dobre volje za koji ce sada vjeciti pesimisti i nihilisti i zlobni reci: SAMO DZABA PRIJETI. Ali Dodik dobro zna sta radi, ja mu vjerujem. Strasno dobro se institucionalizovao, zna dokle moze i on i RS(a to nije malo), ali i ne zanosi se previse. I najvaznije sto nastoji da se postavi da EU i zapad nisu neprijatelji nuzno. To bi i Srbiji trebalo cini mi se, da pokusa.

boris

pre 12 godina

@ 'sto vam to treba'.
A da li si razmisljao/la da je Dodik postigao ono sto je htio, da je doveo u pitanje zakon o Sudu BiH i da ce da ga ispravi sa EU i zastiti interes srpskog naroda, a da se ne inati, nego je privukao paznju sveta na nepravdu.

drasko

pre 12 godina

NEki ovde gopvore da je 'otvoren dijalog RS-Brisel'
To NIJE TACNO jer EU razgovara samo sa drzavama.
Znaci, moze se govoriti o dijalogu BH - Brisel. A ako RS, kao entitet u BH, nesta hoce mora ici preko legitimnih i legalnih organa koje ima u
sakupstini drzave BH.
Rcimo ako Tirol ili Bavarska nesta hoce od EU obracaju joj se preko vlada Aiustrije i Nemacke a ne direktno.
Isto tako, dogovor je da EU pomogne ne samo RS nego CELOJ BH i njenom pravnom sistemu.
Mladen Ivanić, lider PDP u RS danas nakon odlaska Estonke i Lajcaka rece: "Ovo je neviđeni poraz Milorada Dodika"

Mirko

pre 12 godina

Prvi put odkako postoji dejtonska Bosna ce se razgovarati o zlocinima nad Srbima. Napokon! Ako ta reforma ne rezultira mehanizmom kojim ce javni tuzioci u RS moci da pokrenu odredjene procese koji ce rezultirati optuzbom protiv onih koji negiraju zlocine nad Srbima i stite odgovorne (Dobrovoljacka, Tuzlanska kolona, Sarajevo, 5. Korpus ABiH,...) odluka o referundumu treba automatski da stupi na snagu.
Licno sam zadovoljan ishodom ovog teatra sa gubernatorom Inkom i EU.
Kao sto rekoh, samo ako tuzilastvo i sudovi na nivou Bosne postanu nezavisni i dobiju jedan demokratski okvir. Sumnja je ipak velika, na osnovu dosadasnjeg iskustva.

Mile SILNI

pre 12 godina

Gospodine predsjedniče izuzetna mi je čast da sam danas u Banjaluci time sam ispunila svoje obećanje da ću doći u Banjaluku i žao mi je što tu ne mogu da ostanem duže. Sljdeće sedmice u BL će doći komesar za proširenje Štefan File da razgovaraju o anomalijama u Sudu BiH.

Da li su to riječi Eštonove? Milorade moj naklon, koliko god da se iz Sarajeva trudili marginalizovati poziciju RS, pokazao si da je BL politički centar BiH i doveo si EU u RS

Darko

pre 12 godina

SAD ne postuju Estonovu kao ni EU generalno, tako da ce izigrati ovaj dogovor. Naravno toga je svesna i Estonova samo racuna na faktor protoka vremena .Incko kao i OHR svakao su jos jednom pokazali da su nepotrebni u BiH.

tixi

pre 12 godina

Bravo Milorade.Zategni tamo gde si u pravu,bori se,nedaj,kukaj, preti ali izbori se.Svaka cast na politickoj mudrosti.Niko se jos nije tako mudro borio za istinu i pravicu.Pozdrav od ligasa iz Vojvodine.Nije zvanican stav lige.

sa strane

pre 12 godina

NEVERTOVATNO je kako Srbi i ociti poraz tj odustajanje od referenduma prikazuju kao pobedu!!
Kao Milosevic kad je 'pobedio NATO na Kosovu a u stvari kapitulirao.

Do juce je Dodik govorio da 'nema govora da skupstina RS odustane i ponisti vlastitu odluku', A vidi sada.
A isto tako, ovi koji se odusevljavaju Dodikom prenebregavaju cinjenicu da su Etonka i Lajcak jucer PRVO dosli u Sarajevo, sastali se sa Inckomm, a nakon BL ce se sastati i sa Ladumdzijom, Tihicem, a i sa troclanim predsednistvom BH.

što vam to treba

pre 12 godina

Kao što sam jučer napisao : Dodig je ostao sam samcat u svom inatu i morao je popustiti jer bi letio sa svog mjesta a vjerojatno i završio na sudu. Rusija, Tadić i slični su ga napustili gledajući svoje interese a on ovim konfunznim izjavama pokušava kontrolirati štetu i izvući se iz onoga u što se sam uvalio. Meni je on potpuno jasan ali nije narod Srpske s kojim on ovako manipulira a oni mu i dalje vjeruje. Čitajte sada komentare i one poslije vijesti o prolongiranju odluke Incka istih ljudi i sve će biti razjašnjeno. Da li je ljudima teško priznati poraz ili nemoć - ne znam ali znam dok se taj mentalni sklop u ljudima ne promijeni, nekompetentni i korumpirani političari će raditi što hoće. Nažalost, više ne da nemam respekt nego imam samo sažaljenje prema takvim ljudima.

golub prevrtac

pre 12 godina

Hehe, lik je do juce samo ponavljao da "nikad" nece odsutati od referednuma. Ali, cim se pojavio sumar i malo prirpetio prstom, eno ga, promenio je pravac kao vrabac na kosavi. "Nikad" i "uvek" nigde tako kratko ne traju kao na Balkanu. Jadni su narodi i ljudi kojima zivot i svakodnevnica zavise od ovakvih...

Pobesneli max

pre 12 godina

Da, Dodik je pobednik. Svidjalo se to ili ne, bez referenduma, bez konfrontacije sa svetom, bez ugrozavanja interesa Srba, bez dobijanja "packi"...Privukao je paznju na jedan problem koji Srbi nisu mogli da rese na drugaciji nacin. ja znam da medju mnogima od vas ima zluradih koji sada potenciraju neke njegove reci poput "nikad", ali to je vasa nemoc gospodo. Znam i da bi najvise voleli da posalju neku "kaznenu ekspediciju" u RS pa da ona "zaved red", ali malo ste se...opet je dobio vise od vasih nesposobnih entiteta a nije dobio maksimum, sto i jeste sustina politike- dakle kompromis...Sa kim ste vi i vasi propali politicari napravili bilo kakav dogovor a da nije bio puko izvrsavanje necijeg naredjenja.
Zato psssst...

Meho Tuzlak, jaran

pre 12 godina

Eheeee tako! Referenduma, daklem, nece biti! Dodik vam je sad zasluzio da bude i predsjednik BiH, pristajuci na uslove ocuvanja cjelovitosti BiH. Tako brate, jedna drzava BiH sa tri naroda + kusur nacionalnih manjina, nebi li se opet vratila sreca u nju.

Bravo Milorade

pre 12 godina

Ajoj ljudi moji šta je Eštonova rekla danas u Banjaluci ja prosto ne mogu da vjerujem najbolje da sami pogledate konferenciju na sajtu RTRS.
Sljedeće sedmice Dodiku na noge dolazi i Štefan File da rješavaju pitanja u pravosuđu kako su danas dogovorili

saban iz sarajeva

pre 12 godina

ovo je biviši predsjednik RS izjavio maloprije:
Predsednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić izjavio je danas da je odustajanjem od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik "potpisao kapitulaciju RS, te devalvirao Narodnu skupštinu i institut referenduma". Čavić je podsetio da je Dodik pre četiri dana u emisiji beogradske televizije B92 tvrdio da "ne postoji niko na svetu ko ga može odgovoriti od održavanja referenduma", a da je pre tri dana generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić u emisiji Radio-televizije RS (RT RS) rekao da bi "povlačenje odluke o referendumu bila kapitulacija". "Ispostavilo se da ima na svetu neko ko će Milorada Dodika odgovoriti od referenduma i to prvi koji dođe, a došla je Ketrin Ešton", kazao je Čavić novinarima. On je Dodikovu politiku nazvao "nedoslednom, neprincipijelnom i lažnom", dodajući da je predsednik RS odustao od referenduma kada se suočio sa prvom jasnom porukom da bi prema njemu mogle biti pokrenute sankcije. "Ovo predstavlja potpunu manifestaciju poraza politike Milorada Dodika, koja je kratkoročna, nepromišljenja, avanturistička, a kada se sukobi s realnim posledicama, naravno, njegovo političko jurišanje završava se političkim begom", rekao je Čavić.

pozdrav svima iz Sarajeva

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

Nadam se da su se strasti smirile i da će sud da zadovolji porodice žrtava na sve 3 strane bez navijanja za jednu. A što se tiče incka on za nas u r. srpskoj ne postoji jer on je taj koji diže tenzije kod sve 3 naroda.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Додик је урадио оно што је и намеравао.
Референдум није био циљ, већ средство.
Одлично одиграно.

Ђорђе

pre 12 godina

Макар је Ештонова дошла код њега, а не (попут Тадића летос) он да иде код ње. Штета што Србија нема оваквих политичара.

ddd

pre 12 godina

Gledam scenografiju dok su davali izjave i ne mogu da verujem: Sve po PS. Pored Dodika cak i BH zastava pored zastave RS.
A nedavno Radmanovic se ne htede sastati sa Turcima jer su insistirali da zastava BH bude pored zastave RS. Pusti strah od posledica.
A zastava BH se vijori i ispred vlade RS
Vise je nego ocito da strah od smena pokazuje svoje.
A Dodik ce, ako treba, ubediti naivni narod RS da je skolska tabla bele boje, a kreda crna. Samo da li ce mu verovati u pricu o 'strancima' i njihovim platama - ne znam.

Deda Stanko

pre 12 godina

Pljuvači su ponovo dobili temu za pljuvanje.Ako Dodik iskazuje određenu principijelnost, nastaje pljuvanje po njemu,ako Dodik pokaže htenje i volju za dijalogom i kompromisom, opet pluvanje po njemu. A, ja deda kao deda,neutralac smatram da je posle razgovora Dodika i visoke predstavnice EU,Ketrin Ešton, stanje u BiH jasno kao dan. Zar, Ketrin nije potvrdila da će se založiti da se oformi komisija koja će RESTRUKTUIRATI pravosuđe u BiH, i time POTVRDILA Dodikovu tezu da je pravosuđe u BiH u totalnom haosu.Znači, glas naroda Republike Srpske, se daleko čuo, što je i bio cilj.

Vladimir Nbgd4eveR

pre 12 godina

Bosna - uvek celovita, nikad nezavisna. Ni meni se ne sviđa, ali tako je. ... a, da, predložio bih inicijativu za potpuno oduzimanje svake vrste oružja i obavezno većih i oštrijih kuhinjskih noževa. Tamo bi se svi odmah poklali, samo da ih puste....

Kornelija

pre 12 godina

Ovo je iskljucivo pobjeda zdravog razuma! Podrivanje drzavnih institucija Bosne i Hercegovine je zaustavljeno, a politicari iz entiteta RS su dobili sansu da iz krize koju su kreirali izadju bez gubljenja kredibiliteta svog birackog tijela. Ono sto ce se nastaviti jeste jacanje drzavnih institucija Bosne i Hercegovine na njezinom putu ka Evropskoj Uniji.

tuzlak

pre 12 godina

Srbi kao i uvjek poraze slave kao pobjede pa i ovaj Dodikov. Na vasu zalost u Tuzli i Sarajevu su ginuli vojnici strane drzave (Bosna bila vec nezvisna u to vrijeme)i mi slavimo te vojne pobjede. Ovo je pocetak kraja RS, iz poraza u poraz, potrosili sve pare od telekoma i privatizacija i zaduzuju se u Kini (Dzombic prije 7 dana). Referendum je samo dimna bomba za ekonomsku situaciju. Komsije vi nikada doci do pameti, sve vam se opet ponavlja

Miki

pre 12 godina

Referendum nije bio cilj nego orudje, i kao takav je odradio svoju ulogu. Moze se reci da se EU se izjasnio po Referenduskom pitanju - Problema u pravosudju ima.
"EU ce formirati komisiju koja će voditi dijalog o restrukturiranju pravosudnih institucija u BiH." - To je i bio cilj referenduma, ovo je mozda i trenutno jace da smo dobili EU angazovanu po ovom pitanju, jer pitanje je da li bi se i kako i nakon referenduma EU odnosila po ovom pitanju.

Veks

pre 12 godina

Eto riješeno je i to, a sada više nema bavljenja glupostima nego da vi i vaši saradnici predsjedniče počnete da se bavite recimo... ekonomijom , zapošljavanjem i drugim važnim stvarima ako ste sposobni za to, a ako niste...

mirko

pre 12 godina

Ako je informacija tačna onda je to dobra vest,jer RS ne odgovara konfrontacija sa EU i uopšte sa okruženjem.Pretpostavka je da će i Dodik dobiti odgovarajuću satisfakciju .Ovakva rešenja ne odgovaraju militantnim i nacionalističkim lobijima koji profitiraju na nesreći svojih sunarodnika i suseda.

Sve je moguce...

pre 12 godina

Sad bi trebala Federacija izglasati referendum sa pitanjem:
Da li Republika Srpska usporava razvoj BiH?
Da li ste za otcjepljenje od Republike Srpske?

Tako cemo brze donjeti zakone i prilagoditi ih evropskim standardima
I prije uci u zajednicu evropskih drzava.

profa

pre 12 godina

Treba imati u vidu da nije bilo jednog cilja sa ovim referendumom, vaznije od Suda i Tuzilastva cije promjene ce ionako ici tesko i sporo, je to sto su dovedene u pitanje sve odluke OHR,a packu je dobio i sam Visoki Prestavnik koji je danas bio manji od makovog zrna sto je sasvim normalno sobzirom koliko je prijetio zadnjih dana. Na sjednici PIK-a nisu podrzane njegove sankcije protiv Dodika i funkcionera RS a u ponedeljak je najavljeno povlacenje Inckova suspenzija odluka CIK-a sto je jedna velika pobjeda ne samo za Dodika vec i za sve one snage koje se bore za pravicnu, normalnu i multikulturalnu drzavnu zajednicu.
Stvari su pomaknute sa mrtve tacke, oslabljen je uticaj Visokog Prestavnika (od danas se moze slobodno nazvati i Mali Prestavnik) te je ojacana pozicija RS i njenih institucija sto je mnogo vaznije nego samo obecanje za moguce reforme pravosudja. Dodik je ovo odigrao majstorski i sobziorm na sve prosao je vrlo drobro, referendum ce otici u ladicu ali uvjek moze ponovo da se pokrene to pitanje ako bude slicnih bezizlaznih situacija.

rade

pre 12 godina

Emigrant, 14. maj 2011 09:09

Pitaj Sarajevo i ostatak federacije odakle dobija gas?? Bas od te Republike Srpske za koju kazes da se infrastrukturno jadna. Ako su vec tako jadni zasto federacija ne uzima gas od HR ili CG??

Miroslav

pre 12 godina

Svaka cast Dodik a takodje zelio bih da kazem da je koment koji je ostavio Vaske prvorazredan.Slazem se sa tobom 100%.Odavno nisam procitao komentar koji je kratko i jasno sazeo sustinu problema u BIH na tako dobar nacin.

boris

pre 12 godina

To Dodikovo "nikad" su novinari pokusali da izvuku od njega, na celu sa Oljom Beckovic. U trenutku kada on pokusa da obrazlozi to NIKAD, ovi bi ga prekidali, tako da Dodik nikad to nije rekao. Bas sam pratio. A to da EU prica samo sa drzavama, to je tako logicno, al samo za tebe. A tacno nije!

kopriva

pre 12 godina

Nevjerojatno je kako ovdje neki veličaju potez Dodika kao veliki politički uspjeh RS i koja je sada kao nezaobilazni politički faktor da pukneš od smijeha.

meki_BL

pre 12 godina

Ljudi moji , pa ovo je nemoguce sta citam ovdje, nadam se da je vecina komentara od citalaca iz Srbije ,koji mozda nisu u potpunosti upoznati sa situacijom posto ce rijetko ko iz Republike Srpske pozitivno reagovati na danasnja desavanja. Pa ovo je definitivni poraz Dodika i njegove politike , covjek je dobio sve izbore do sada na bazi obecanja o referendumima i time zapalio narod. Da se razumijemo, ovo nije dogovor, nasa vlast je natjerana da odustane od referenduma ,a dodik je dobio pricu za javnost o "reformi" pravosudja, koja ce se svejedno desiti jer je to sastavni korak u pristupanju Evropskoj Uniji.
Neki kazu - Estonova je direktno razgovarala sa Dodikom i zaobisla vlasti BiH - to nije tacno!! Odrzala je sastanak u Predsjednistvu Bih na kome su predstavnici FBiH i zajednickih institucija jasno likovali zbog "dogovora".Pa pogedajte medije iz FBiH, ljudi slave danas, ne bi me cudilo da proglase danasnji dan sluzbenim praznikom ... Garantujem da velika vecina Banjalucana osjeca samar koji je danas dobila RS, ali bitno je da su mnogi danas progledali i shvatili dodikov politicki folklor . Naravno, tu su uvijek objektivni dodikovi mediji koji su odavno predmet sprdnje medju narodom, i koji ce da iznesu svoju stranu istine i da danasnju pljusku predstave kao veliku pobjedu, ali narod se vise ne da prevariti. I da, interesantno da glavna tema referenduma nije trebalo biti ocjena rada Suda i Tuzilastva BiH vec ocjena rada Visokog predstavnika i medjunarodne zajednice u BiH, sto su izgleda mnogi naprasno zaboravili.. sramota ..

Dečko koji obećava

pre 12 godina

Kad neko pitanje ne želiš rešiti,formiraj komisiju.Stara komunisticka škola.
Samo degutantno je gledati srpske političare kako puze ispred ove Eštonove,setimo se prošlogodišnje lakrdije sa srpskom rezolucijom o Kosovu,setimo se onog teškog hoda Vuka Jeremića u UN do govornice,morajući da obrazlaže nametnutu rezoluciju od strane ove gospođe Borisu Tadiću.

prolaznik

pre 12 godina

Koja sramota,da RS i Dodik moraju polizati sto su popljuvali odnosno da moraju sami ukinuti referendum ovo je najvece ponizenje RS i srpskog naroda od nastanka RS.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Izgleda da je zavrtanjem ruke i prijetnjom gubitk apolozaja i stavljanjem u isti sa Gadafijem ili Milosevicem ucinilo svoje! Dodik se "primirio" i skida referendum s dnevnog reda! Koliko je mocna ta EU, prikladna za smirivanje ovakvih balkanskih vlastodrzaca.

hm

pre 12 godina

Koje su to igrice balkanskih politicara.
Ekonomija u rasulu, a oni narodu mazu oci raznoraznim nacionalistickim prepucavanjima. A narod naivan i navija (mada ni sam ne zna za sta).

ko tu koga.....

pre 12 godina

Pa to je neverovatno sta ovaj dodik radi,on i svoj poraz plasira kao pobedu,stanje u RS je gore nego u Severnoj Koreji samo jedan covek vlada i narodnom skupstinom i vladom, pa sta je vama, kako misle proveti tu reformu, sud je sud i nece ni EU ni dodik narediti protiv koga da se vode postupci,valjda za to sluze tuzioci

Pobesneli max

pre 12 godina

Dodikova politika oblika - tresla se gora rodio se miš - i nije politika! To je elementarna nesreca, koja je zadesila jedan narod. Narod u RS treba kreativnu politiku, a ne politicki šou jednog jedinog glumca u monodrami bez kraja.

Poljski Srbin

pre 12 godina

Izuzetno dobro resenje za Republiku Srpsku, za Srbiju za EZ, a i za muslimanske politicare koji su taoci svojih zlocinaca. Tako se pravi politika i iznalaze kompromisi. Ne treba zaboraviti podrsku Rusa, Kineza i drugih. Pobedice pravda, a izgubice zlocinci.

άρχων Τριβαλλούς

pre 12 godina

Сада видим зашто је прокуратор Инцко рекао да има подршку Империје.
Ништа од избора за НАЈЕВРОПЉАНИНА.

kalimero

pre 12 godina

Kako ce o izmjenama u pravosudju i o uvazavanju Srpskih primjedbi na pravosudje odlucivati ISTI oni koji su i odlucili da NEMA referenduma o pravosudju najbolje da Dodik podnese OSTAVKU, kako u UNITARNOJ BOSNI a bogami i HERCEGOVINI nebi osta bez posla i na birou za zaposljavanje.

Sam pao, sam se ubio

pre 12 godina

Dodik odustao od referenduma od kojega nije bilo odustajanja ni po koju cenu. Dobice nove zakone koje ce stranci (EU, SAD) nametnuti i koji ce ga dobro zakaciti (naravno i druge ali prvenstvene njega). U blizoj buducnosti nece smeti ni poceti izgovarati rec "referend...". Autogol sa 100 m!

Primero Geriljero

pre 12 godina

"Eštonova je takođe pozdravila to što su pretnje referendumom uklonjene do daljnjeg, obećavši angažman EU u rešavanju ovih pitanja."
Svi znamo kako se stvari zavrsavaju kad se Evropa angazuje na rjesavanju problema na Balkanu. Nek nam je Bog na pomoci. Svima.

DARKO MIRNIC

pre 12 godina

meki_BL "bitno je da su mnogi danas progledali i shvatili dodikov politicki folklor", - koji je nista drugo nego relikt morbidnog milosevicevog nacionalizma. Doduse ne tako ekstremno izrazen, ali u samo lepsem i vremenu prilagodjenijem pak-papiru.
Dakle narod u RS je sit svega toga i vapi za zivotom. Drzava pa ako hocete ni entitet nisu susteraj da se u njima iz dana u dan krpi staro. Narod je zeljan novoga. Zato mr. Dodik, za tebe i u ime naroda jedino bi ostavka bila castan cin. Sto pre to bolje!!!

r2d3

pre 12 godina

Studenti psihologije ce imati izuzetno dobru priliku da analiziraju racionalizaciju kao mehanizam odbrane citajuci komentare na ovu vest.. :)

bane

pre 12 godina

Odluku o referendumu je praktično iznudio nesposobni i zlonamerni Incko. On je ujedno i jedini gubitnik u svemu ovome jer je medjunarodna zajednica silom prilika preispitala njegove odluke i njegov učinak. Pri tome su otkrili da je Incko sakrivao probleme koji postoje u Federaciji a koji su mnogo veći nego ovi u RS. Takodje je otkrila iskrivljavanje Dejtonskog sporazuma koje je praktikovano a koje će sada hoće-neće morati da se ispravlja.
Sledeća dobra stvar je što je u Banja Luku došla Ketrin Ešton i prvi puta direktno od Dodika imala priliku da čuje za nju mnoge nove stvari bez posredovanja muslimanskih političara i njihovog iskrivljavanja činjenica. Čini mi se da je prvi puta uživo i videla Dodika o kome je imala prilike čuti samo karikiranja od političara islamske veroispovesti.
Medjutim, najvažnija stvar koja se desila jeste iznošenje na javnu scenu same institucije referenduma bosanskih Srba i njeno promovisanje, što je doskora bilo gotovo nezamislivo. Danas više niko u Evropi ne može da ospori pravo Srbima iz Bosne da svoje nacionalne zahteve iskažu referendumom. Čakštaviše, referendum je naličje Dejtona. Onaj ko neće da doživi srpski referendum ne sme da dira Dejton.

Djuka i meni je muka

pre 12 godina

Da kolika mora u coveku da vlada obnevidelost realizma, svetskog poretka, i morajuce egzistencije BiH-a, da bi aplaudirao minijaturnom i svetski nebitniom politicaru sa: Bravo Dodik, svaka cast Dodik, velika mudrost, samo tako, tako, tako tako, to srce zeli itd.
Dame i gospodo nista od toga. Kao sto rekoh BiH je morajuca drzava i ravnotezni uteg na balkanskoj vagi. Nestankom politicara koji caroliju i iluziju nacionalizma, i danas nakon kravavih ratova, jedino nude svome narodu, jasno je da ce u narodnim glavama doci doba renesanse i humanizma. Ne zanosite se snom, da ce RS nekad biti drzava. Sva ideologija i politika Dodika je samo pleva niz vetar. Demokratska BiH je jedina nada naroda koji tamo zivi. Potrudite se zajednicki, pokazite ljubav, razumevanje, toleranciju, osmehnite se i osmehom ce vam biti uzvraceno. Ovo sve se niukom slucaju ne moze uciti od Dodika. Pa gde i kako? Pocevsi od sebe. Nada je u tebi gradjanine RS, koji si i gradjanin BiH-a. Kad to shvatis, ziveces lepse, udobnije, radosnije, spavati zdravije, a dnevna politika i efemerni politicari tipa Dodik ce te zanimati kao lanski sneg. Razumes...?

MarkoRSK

pre 12 godina

secam se naseg uzbudjenja sa Milosevicem i setanja njegovih slika po celoj bivsoj Jugoslaviji, mitinga istine, Slobo Srbine...Sada slavimo Dodika. Dodik Pobedio? Dodik majstor? Dodika za lidera svih SRba, Dolaze mu na noge? dakle nikada nisam bio sigurniji da smo gubitnici. ne znam samo u kojo rundi.

Mozad pobeda ali Pirova. Majstor - da okrene poraz u pobedu. Dolaze mu na noge? On bi otrcao tamo da ga zovu ali ga nigde ne zovu, i za njih je ovo samo prva runda, u drugoj sigurno nece dobiti ono sto trazi. Reformu pravosudja SVI traze odavno (i u Srbiji) ali ne da bi sudovi sudili po nacionalnom kljucu i pisali Dodikovu istoriju.

Ustvari nema pobednika samo gubitnika. Svi su gubitnici jer na bilo koje insistiranje da se Divjak ili Jurisic iz Tuzle osude zbog akcija na JNA, usledice tuzbe protiv svakog gradonacelnika Karadjiceve RS, staresina i podstaresina teritorijalne odbrane, kriznk staba, vodnik, sa teritorija koje su na najgori moguci nacin etnicki ociscene u Bosni (organizovanim i koordiniranim iz Beograda) (vecina u 1991 kada je 68% Bosne bilo etnicki (srpsko), kao odgovor usledice hiljade sudskih zahteva za naknade stete od RS zbog nasilnog proterivanja (jedna je vec usvojena u Evropi), da ne govorimo o svakom komandantu JNA koji moze po Dodikovom receptu biti optuzen jer je JNA pre Dobrovaljacke ucestovala u etnickom ciscenju i razaranju gradova. Neki su procesuirani ali daleko od svih samo najvisi politicki i vojni zapovednici ali ih ima na hiljade koji su bili na lokalnim pozicijama i ne procesuiraju se iz prostog razloga sto je zbog broja i okolnosti da je bio rat nemoguce sve procesuirati. Eto neka se procesuiraju Dobrovoljacka i Tuzla (uprkos svoim odlukama medjunarodnih sudova)- slede stotine takvih optuzbi protiv SRba i gde smo onda, kada cemo zatvoriti ovo poglavlje i krenuti napred. Mi obican narod nemamo kuda drugde ali Dodik ima- on je davno ustvari zatvorio to poglavlje(kada je obezbedio tri generacije svoje porodice), sada samo pali da moze da nastavi da kraducka dok se mi bavimo Dobrovoljackom i Tuzlanskom kolonom (koje su uzgred Hag i London zatvorili). Umesto da gradimo buducnost mi ceprkamo po ostacima onoga sto smo vec jednom unistili.

prolaznik

pre 12 godina

Ovim Dodik ne da nije ukinuo Sud BiH i Tuzilastvo BiH, vec je upravo pristao i na VRHOVNI SUD BIH, koji ce imati direktnu nadleznost nas sudskim procesima u entitetima, jer je upravo to dio preporuka Evropske komisije spram BiH, vec nekih 5-6 godina!

Komplex

pre 12 godina

Pristojan svijet se sluzi diplomatskim jezikom,sto ovde neke iznenadjuje,pripisivajuci Dodiku,zaslugu za to.

Dodik je znao jednako kao i EU,da nece referendum odrzati vec mu je stalo da dovede EU politicare u Banja Luku,smatrajuci da mu to podize rejting,a u stvari je obrnuto obrnuto.

deda Paun, Solunac

pre 12 godina

Deco, deco, decice! Dodik vam je (samo) balkanska magija, zato je i "pobedio" celu Evropu. Evropa je, deco, Dodiku do kolena, ali naravno samo u crtanim filmovima.

Zasuci rukave

pre 12 godina

Gde je tu pobeda? On je hteo nesto silom i pritiskom a ona ga je vratila na institucije ukljucujuci Medjunarodnu zajednicu, rekla mu da je to dvostrana ulica a ne jednostrana i obecala pomoc (koja i nama u Srbiji ne bi bila losa sa obzirom da paljenje djamija, otimanje i pogubljenje Musliman iz voza, hladnjace, ceca, Jurisic, Ganic, Divjak, Pruda, napadi na novinare itdddd) pokazuju da nam treba pomoc)

Evo izvoda iz njenog saopstenja "Navodeći da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "izrazio spremnost da povuče odluku o referendumu", Eštonova je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i savjetnicima druga dva člana Predsjedništva u Sarajevu, istakla da odluke o tim pitanjima treba donijeti u političkoj areni.

Eštonova je istakla da o ovim pitanjima treba raspravljati u svjetlu standarda EU, uz stručnu pomoć Unije, te da krajnja odluka o načinu rada Suda i Tužilaštva BiH treba da bude donesene odgovarajućim kanalima."

Takodjer je rekla da se BiH okrene ekonomiji i gradnji ionstitucija.

Voice

pre 12 godina

@djape071

"I, ko je na kraju pobedio?

Ministar spoljnih poslova EU je dosao da pregovara sa Dodikom, zaobilazeci Incka, drzavne organe BiH i ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Referendum stvarno nije potreban."

Glavu u pijsak... To najbolje!

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/110513084#

istina

pre 12 godina

Svi u Bosni se slazu da je reforma potrebna kako na federalnom tako i na nivou RS - nije Mile otkrio toplu vodu - on je krenuo na ukidanje institucija pod plastom referenduma. Sada je video da nece ici pa cemo sada videti koliko ce biti kooperativan u procesu reformi koja sigurno nece zaobici RS. Izaci ce na videlo da RS nije godinama radila na hapsenju ratnih zlocinaca pa su ih medjunarodnjaci hvatali po sumama i dolinama.

Zlatan

pre 12 godina

Hrvatska ce uskoro odraditi reformu pravosudja prije ulaska u EU , joj sto je Esthon Dodika opalila po ušima samo tako ... Svaka zemlja prije ulaska u EU mora da provede reformu tuzilastva i sudova na svim razinama

desni bek

pre 12 godina

sve drzave koje zele u EU moraju da prilagode svoj ustav,to mu ga negdje dodje oko 90 % za nas balkance ce biti sve novo,sto znaci hrvatska je bez entiteta i kantona i 15 vlada i sta ti ja znam sta sve nema u bih,jos poprilicno podaleko od evrope ...zasto...zbog reforme sudstva i tuzilasta .kada ce to i kako ici u srbiji sa vojvodinom i sandzakom;dragi bog zna.kada je bih u pitanju ,to izgleda ovako,ima lista od 35 oblasti koje se moraju preraditi ili promijeniti ili prilagoditi evropskom ustavu,sud i tuziteljstvo su bili na 23ecem mjestu,ne mora se to rijesavati tim redom ali eto tako je na tom popisu bilo smjesteno sud i tuzilastvo...sta je i zasto radio dodik to sam oon zna,sam oje danas rekao da se NADA da ce nam stranci(protiv kojih je kao on)pomoci da sud i tuzilastvo prilagodimo evropskim vrijednostima.bravo niko odavno nije povukao bolji potez za bih.ja licno nemam nista protiv za 10 ili 15 godina bice isto uredjenje i bih ,hrvatska i srbija,naravno i c gora i slovenija i nizbrdo,makedonija,albanija....tada ce nam biti puno ljepse i samima sa sobom i nama sa vama.

darko

pre 12 godina

Na siteu RSTV, a koji sluzi kao neka vrsta Dodikovog biltena se ne moze pronaci NI REC reakcije kako vladajuci tako i opozicionoig stanaka oko postizanja sporazuma Eston-didik.
Zalosno je da recimo reakciju predsednika PDP Maldena Ivanica ili Dragana Cavica objavljuju mediji iz federacije, ali je izgleda Dodik zabranio medijima iz RS da o tome pisu. A ima nacina da ih 'kazni' Samo im onako 'demokratski' ukine finansiranje

Zmaj od Sipova

pre 12 godina

Da je bar dosla Karla Bruni da ga obradjuje, pa se i ne bih cudio sto je podvio rep, a ovako... ovako se malo brinem za njega. A opet...

Manuel Komnenos

pre 12 godina

Srbi su majstori u zaludivanju vlastitog naroda. Ono sto svi drugi vide kao poraz oni pretvaraju u "pobjedu". Nista novo! Vec videno u posljednjih stotinjak godina. To samo pokazuje ne zrelo stanje svijesti i nisku politicku kulturu ljudi koji tamo zive. Na njihovu veliku zalost ali ne i onih koji njima manipulira!

BMX-bandit

pre 12 godina

ja ipak mislim da je RS izgubila ovim nesto; tresla se suma rodio se mis.
U plus idu Dodik, Silajdzic, Izetbegovic i ostala banda; ali samo ekonomiski, jer narod ponovo bacaju u nacionalizam.
Propast ce Bosna ako nikako drugacije onda ekonomski.

Ugljesa

pre 12 godina

Kad EU reformise sudstvo, znas li ti g. Dodik da ce to onda stvarno biti sudstvo, koje BiH ni tvoj entitet nisu ni videli. Ovo BiH sudstvo koje tebi smeta je maciji kasalj sta tek dolazi, a dolazi demokratija. "Imperijalizam" u RS je gotov, jasno je!

bego

pre 12 godina

Ovo sve sto se desava je veoma prihvatljivo sa strane svih koji zive u Bosni i Hercegovini . Dodik sa ovim zeli pravdu za sve i to javno . To je najbitnije i to ga cini velikim. Njegove izjave da ne voli Bosnu su isto tako iskrene , ali koga to interesuje . Naj , naj , naj bitnije je to sto sve radi otvoreno i to mi se svidja. Ja licno ne volim Republiku srpsku ali da budem jos detaljniji ne volim ni svoju zenu ali koga to interesuje . Svi mi ocekujemo pravdu na cijelom podrucju Bosne i Hercegovine ma kako se taj dio nazivao . Pravda i pravo se mora postovati voljeli ga mi ili ne.

Bosnjak

pre 12 godina

Ko misli da svi Bosnjaci likuju nad ovim sto se desava u RS-u nije tacno. Meni je iskreno zao sto se ovo desava u nasoj drzavi. Politicari nam prave cirkus od drzave, sramote nas pred sijelim svijetom a mi nemamo posla i nemamo sta da jedemo.
Ovo je samo primjer jednog i ujedno i najgoreg u BiH. Prvo kaze niko me nemoze ubijediti da ponistim referendum a sad ga ponistava. Onda kaze ne trebaju nama EU. OHR i USA da nam kroje kapu ovdje a sad kao drago mu eje da dodju i prave reformu suda. I na kraju stvarno mi je zao tih jadnika (ovaca) u narodnoj skupstini RS-a. Zdusno i slozno su prihvatili prijedlog svog predsjednika o referendumu a sad im valja ponistavati odluke.Kaze gospodin Dodik da misli kako moze da ubijedi te poslanike NS RS da poniste odluku. Bas se pitam hoce li. A vi? U ovoj zemlji nema D od demokratije. Samo korumpirani politicari, nikakva opozicija, kupljeni mediji i narod ispranih mozgova.

Masa

pre 12 godina

Izgleda da su ovde svi pobednici...a ustvari svi smo gubitnici kao i za vreme ratova koji nisu bili potrebni da se rese problemi. Kao i uvek Srbi prete i ucenjuju, odbijaju svaku ama svaku soluciju kao "antisrpsku", kao i Karadjic onomad, vode politiku iskljucivo sa nacionalne(isticke) pozicije mada znaju da time nikada nista nisu dobro doneli narodu. naravno da treba rekonstrukcija pravosudja kako Federalnog tako i entitetskog, Srpskog i Hrvatskog... to nikada nije bila dilema ...dilema je da Mile hoce SRPSKI SUD da sudi po njegovim direktivama kao sto se i politika vodi po njegovim direktivama. Ali EU je rekla da ce pomoci reformu a ne da ce biti po Dodikovim instrukcijama. A dodik ima pune ruke posla da reformise RS pa neka prilegne.

Emigrant

pre 12 godina

Po komentarima se i vidi problem i sustina Bosne a i balkana.. Duboko podjeljeno stanovnistvo po etnickoj osnovi, spremno na referendume, prosvjede pa i ponovno ratovanje jer je posle Dejtona svjetu hvalilo hrabrosti da posteno ocjeni rat, zatim kazni zlocine i defacto u protektoratu zavede red zakona, nedozvoli pljacku i korupciju kao i sprovede medijsko informativno, skolsko otreznjenje od nacionalizma, sovinizma, netrpeljivosti itd... Meni kao Srbinu nije jasno kako neko od mojih sunarodnika moze da se zanosi mislju da RS moze da se odvoji teritorijalno od BIH?!? Prvo iz prakticnih razloga- Geografski nepostoji slicna teritorija na svijetu, imala bi preko 2000km kopnene granice necjelovite, jer Dodik je zaboravio da se neko davno pobrinuo za eventualni referendum pa oduzeo Brcko( Distrikt) i napravio koridor Gorazdu
Zatim Ekonomski- pa to je entitet koji je industrisko-prozvodno na nuli, infrastrukturalno vezan za ostatak BIH i realno sa jednom gladnom i zednom Srbijom kao alternativom neodrziv 3dana..Nerazumijem stvarno koliki nivo obrazovanja, svjesti i svega ovoga covjek treba da ima pa da ga ponesu ovi Dodikovi potezi kao pozitivni!! Za mene bi bilo mnogo pozitivnije da je u proteklih 10 god otvorio 1 alo JEDNU fabriku!!!

zox

pre 12 godina

Jedno pitanje:
Dali ste ikada culi Dodika da koristi izraz "Stanovnici/gradjani RS" ???
Jer, Dodik je po ustavu RS nad kojim se zakleo, predsednik svih gradjana/stanovnika RS, a ne iskljucivo Srba.!!.
A on celo vreme jedino koristi izraz "Srbi" kao da drugi narodi/nacionalnosti u RS uopste ne postoje.!

Mecong

pre 12 godina

Nema tu mnogo da se prica. S ovim i ovakvim ponasanjem prema medjunarodnoj zajedsnici, a pre svega prema svom narodu (taj covek vise ne zna sta radi) Milorad Dodik vise nikad nece smeti pomisliti na rec "REFERENDUM". Svakom prilikom, u svojoj nemoci,laganju, kradji,... svog naroda, koristio je upravo rec "REFERENDUM" a sam je svestan da je to utopija.

pozdrav, cobanica Mara

pre 12 godina

@ Pobesneli max: "ima zluradih koji sada potenciraju neke njegove reci poput "nikad", ali to je vasa nemoc gospodo?"
U kom smislu je to moja nemoc kao jednoga "zluradoga"?
Koji je smisao i koju to moc predstavlja reci kategoricki 100x "nikad", i nakon nekoliko dana 100x ponavljati da nikad nije rekao "nikad", nego...?
Moras znati: EU je nepregledno more, RS mala bara...

Incko

pre 12 godina

Kako prenosi ATV Dodikov prijedlog odbijen na sjednici PIK, nakon čega je Incko bio ogorčen i rekao novinarima da mu se ne obraćaju više ovim pitanjem nego evropskoj komisiji