Ponedeljak, 09.05.2011.

18:14

Proizvođači jagoda zabrinuti

Zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, proizvođači jagoda u Srbiji zabrinuti da će ova grana poljoprivrede zabeležiti gubitke ove godine.

Izvor: B92

Proizvoðaèi jagoda zabrinuti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 12 godina

U proizvodnji jagoda u Srbiji i Svedskoj cena rada ulazi mozda 5% i profit mozda 20-30% u cenu jagode. Ostalo su materijalni troskovi koji su ili jednaki ili veci nego u Svedskoj. Tako uz 5 puta manji profit cena jagoda umesto 200din po kg moze biti min 180din po kg za razliku od Svedske.
Domaci proizvodjaci jagoda nemaju subvencije niti organizovani otkup pa su prepusteni sami sebi. Teorijski postoje subvencije ali to je tako propisano da ti moras da prikazes koliko si jagoda posadio pre nego sto je vreme sadnje. Recimo sada se u Julu i Avgustu a ti u Martu treba da prikazes koliko si zasadio.
Cena jagode prvih mesec dana pada i po 50 dinara nedeljno a u Turskoj stizu ranije mesec dana tako da oni su vec prodavali jagode po 200 dinara skuplje. Ono sto nama stize je najgori kvalitet pri kraju branja koji niko drugi nece da kupi. Te jagode ne mogu ni 2 dana da izdrze a da ne pocnu da trule pa se hemijski tretiraju. Takve jagode, pri kraju sezone, kod nas kostaju 30-50 dinara a mi ih kupujemo od Turaka za 150 din i zato oni mogu da plate i prevoz. Nadam se da je jasno zasto ne moze jeftinije da budu i zasto su turske jagode jeftinije. Ako nekoga kao kupca interesuje samo cena...moram da kazem da placem za domacom piletinom koju sam jeo kao mali i kada jedna zena donese na pijacu prave domace piletine sve rasproda za 5 minuta po duplo vecoj ceni. Ko hoce da jede hemiju neka jede hemiju ali ja hocu da jedem pilece meso i hocu da jedem jagode i drzava mora jasno da napravi razliku i da uvede proizvodjacke specifikacije. Drzava mora da da iste subvencije kao drzava u kojoj su konkurentni proizvodjaci ili da uvede carinu u visini subvencija i tako ce proizvodjaci biti ravnopravni i tako ce nasa jagoda biti jeftinija iako stize mesec dana kasnije kada je cena u Turskoj vec 200 dinara manja.

bolid

pre 12 godina

Stvar je toliko jednostavna da nema sta da se dize dzeva:

Svedska, korpa od Kg jagoda, domace proizvodnje,
20SEK (220 din) a prosecna neto plata
16000SEk (200.000 din)

Dakle za jednu platu tona jagoda.

Ako je prosecna plata u Srbiji 50.000 dinara, znaci da jagode moraju da se kresu sa cemom. Pa bar 500Kg od plate elem 100 din/Kg plafon.

Kako se to radi, opisao je lepo kolega ispod pa kad zivuku 20t/ha to je to.

A dotle, ljudi, zahebite jagode, kilo mesa je uvek kilo mesa. Kad im kroz bojkot pukne godina opametice se iduce! Ko prezivi pricat ce.

zoran

pre 12 godina

I žena i ja na berzi rada. Snalazim se kako znam i umem da zaradim crkavicu da preživimo.

Meni su preskupe jagode i za 200 RSD/Kg. Neće od mene videti ni turski seljak hasne a ni srpski vajde. Istruliće im plodovi ove godine.

Anica Milovic

pre 12 godina

Nasi poljoprivrednici bi da svoja ulaganja vrate za jednu sezonu.
E, to nije moguce, ja kao penzioner na mogu dati 800din. za jagode i poljopriverdniku sa mojom kupovinom da vratim njegovo ulaganje. Kupovacu TURSKE I MAKEDONSKE I BILO CIJE PROIZVODE SAMO DA SU JEFTNIJI, A ONI NEKA KAZU DA SU NASI PROIZVODI ZDRAVIJI TO TREBA I DOKAZATI.

milos

pre 12 godina

cena prvih jagoda mora biti visoka zbog visih troskova proizvodnje, a turska zbog povoljnijeg klimata ranije ima jagode za izvoz...
Kad stignu jagode sa polja cena se izjednaci, a to je za oko nedelju-dve dana...
Neka, dozvolite sistematsko unistavanje srpske poljoprivrede gospodo iz vlade, uvoznicima poput miskovica i slicnih je pomoc u postizanju profita potrebnija! A svi koji misle da je zarada u poljoprivredi velika... Hektar zemlje ima i za 5000 eura da se kupi! Zasto se ne okusate?
Bice opet problema slicnih nestasici mleka prosle godine...

Bulevarac

pre 12 godina

Kod mene na Djeram pijacim, na jednoj tezgi domace jagode prodaju po 400 din kilogram, kao teletina, odnosno malo skuplje od svinjskih kremenadli. Na drugoj tezgi uvozne Turske za 200 din, a vecina Beogradjana jedva kraj sa krajem sastavlja. Nema sanse da se proda znacajnija kolicina domacih dok god je razlika toliko velika.

samo polako

pre 12 godina

@Proizvođač iz mase: Хвала на информацијама и анализи. Хтео бих да додам да би било лепо извући поуке из туђих грешака које још увек нисмо имали прилике да и сами начинимо. Наиме, многе данас "развијене" земље су прошле кроз период током кога су практично уништиле пољопривреду несмотреном јурњавом за повећањем приноса по сваку цену. Механизација, хемикалије, и остали елементи интензивне производње су у периоду 1950-1990 довеле до константног повећавања приноса, и самим тим опадањем цене а често и квалитета. Из таквог система су испливали укрупњени поседи под контролом међународних прехрамбених корпорација које за циљ имају само профит - и то профит негде далеко и од произвођача и од потрошача, без икаквих скрупула што се тиче квалитета, загађења, и социјалних проблема.
Последње две деценије у развијеним државама су се опаметили и почели да промовишу куповину домаћих (тачније, локалних)производа, по могућству директно од сељака. У многим градовима се иде и корак даље, па локалне власти помажу (кроз регулативу и кроз финансијску помоћ) људе који хоће да почну да гаје сами своју храну, од поврћа до живине. У Бронксу, веровали или не, је сада дозвољено држати кокошке.
Све у свему, није увек паметно јурити за што ефикаснијом производњом. Храна је ради живота, а не живот ради хране.

Proizvođač

pre 12 godina

Evo da i ja kao proizvođač kažem neku reč. Prvo oko cene. U ovo vreme domaća jagoda koja je na tržištu je iz plastenika a turska sa otvorenog polja. Logično troškovi proizvodnje nikako nisu isti. Ni što se tiče drugih stvari nismo ravnopravni ali to je druga i duga tema. Drugo, za Španiju znam da je proizvođačka cena oko 1 evra/kg. Po toj ceni se mogla ranijih godina kupiti na tržištu Hrvatske a ni kod nas nije bila ništa skuplja. Kako? Pa tako što su izvozne subvencije ogromne. Mislim da je i sa Turskom slično. Oni svojim proizvođačima pomažu a ovi naši su na nas u najmanju ruku zaboravili (da ne kažem nešto grublje možda neće objaviti jer su i medije pritisnuli). Ko će meni da nadoknadi štetu od prošlogodišnje poplave??? Ko je kriv što ne funkcionišu odvodni kanali koje je još Marija Trerezija napravila? Jel neko zbog tih i sličnih stvari u ovoj državi odgovarao? NIJE. E pa kad neko zbog takvih stvari bude odgovarao onda mi pričajte o konkurentnosti.
Što se tiče kvaliteta to je na svakom ponaosob da sudi. Da bi ta jagoda preživela toliki put mora se ubrati poluzrela. Ja moju uberem i za 10 min. je u rukama kupca. Da ne govorimo čime se sve tretira da bi ostala čitava.
Da se razumemo. Nisu ni naši proizvođači imuni na prskanje i kad mu vreme nije. Kontrole su skoro nikakve i zato ste vi potrošači poprilično nezaštićeni. Zato je bitno kupovati direktno od proizvođača u koga imate poverenje. Ja sve svoje jagode prodam isključivo na njivi. Zrele, sveže, tek ubrane, ljudi me znaju i veruju mi i znaju da sam tu svaki dan i da stojim iza svog proizvoda.

Proizvođač iz mase

pre 12 godina

Pokušaću da odgovorima na komentare čitalaca: prosečan prinos jagode u Srbiji je oko 4,5 tona/ha, dok su u razvijenim poljoprivredama oko 20-40 tona po hektaru u zavisnosti od godine roda. U intezivnom sistemu gajenja jagode (bezvirusne sadnice, konzumne sorte, gajenje na gredicama sa folijom, sistem za navodnjavanje "kap po kap", pravilna prihrana biljaka i zaštita) jagoda se gaji NAJVIŠE 3 godina, jer je nakon toga nerentabilno zbog pada prinosa i sitnoće ploda!!! Pa sad vidite koliko si troškove proizvodnje po kilogramu kod nas a koliko u Turskoj, Španiji ili Italiji. Kod nas se mahom gaji jagoda po zastarelom sistemu gajenja, bez folije, industrijske sorte stare 40 godina (Zenga zengana), iste sadnice se menjaju na 10 godina, bez sistema za navodnjavanje, bez adekvatne prihrane i zaštite bilja (prinos oko 3 tone/ha). Poslednjih 5 godina proizvođači podižu zasade jagoda po intezivnim tehnologijama (mahom Vojvodina) izvalače prosek preko na 4,5 tone/ha. Molim Vas da uporedite troškove proizvodnje po kilogramu jagode za prinos od 4,5 tone/ha i troškove proizvodnje po ha za 25-30 tona/ha. Eto Vam odgovora zašto su naše jagode skuplje od turskih - odnos troškovi/prinos po ha. Da dodam još par činjenica: konstantna cena domaćih konzumnih jagoda se kreće, u poslednjih 5 godina, 1-1,2 evra na veliko, Turska, Španska i Grčka jagoda se pojavljuju na domaćem tržištu na početku sezone kada su cene najveće. Kasnije jagoda pojeftini zbog pristizanja domaćih jagoda, pa se ne isplati uvoz jagoda iz Turske i drugih zemalja. Jagoda iz uvoza mora da se bere na 70-80% zrelosti ploda i zbog dužine transporta dozri u putu i zato nije slatka tj. "kao plastična je". Takođe, naša jagoda kada ide za izvoz se bere kad je polu-zrele te je i ona u stranim zemljama "bljutava" znači, ne važi ono naše "sunce u Srbiji je posebno". Država poslednjih godina daje subvencije za novo podignute intezivne zasade jagode (bezvirusne sadnice, folija, gredice, kap po kap, 40.000 biljaka po ha) u iznosu od 600.000/ha (podatak od prošle godine) + vraća 30% od sistema za navodnjavanje za registrovana poljoprivredna gazdinstva (površine od 30 ari do 1 hektara). Ako mene pitate, problem je u našim ljudima koje ne vole da se menjaju,gledaju da što manje rade, više vole da mole Boga da padne kiša nego da stave sistem za navodnjavnje, vezuju se samo za jednog kupca (pa ih kasnije lako ucenjuju), proizvode na malim površinama i šparaju svaki dinar na prihrani biljke i zaštiti. Koliko daš toliko i dobiješ...

Boris

pre 12 godina

Dragi moji sudržavljani koji živite u gradovima pa ste građani dokle više da živite na grbači nas seljobera.Od 45 pa na ovamo socijalni mir ove zemlje održava se preko leđa srpskog poljoprivrednika.
Hrana u evropi je jevtinija samo zbog toga što se poljoprivredi daju najveće pare u vidu subvencija.Tamo se ne povezuje staž neradnicima nego se pare daju onima koji rade i hrane državu.Kada kod nas počnu da daju više para poljoprivredi, a ne neradnicima u državnim firmama tada će i naša hrana biti jevtinija.
Ako država može da uloži u Zastavu više od jednog agrarnog budžeta onda bi trebala i u poljoprivredu.
A ovi drugovi što žale za socijalizmom neka idu u Koreu a nas kapitaliste ostave na miru.

bolid

pre 12 godina

re@Dejan Mihailovic

Nisi u pravu, ni najmanje, cene treba da budu proporcionalne primanjima, ovo je jedini nacin za NATERATI domace prozivodjace da rade a ne da se klate i cekaju da im kaplje.. vise produtivnosti se zove resenje.

Ispumpane gume

pre 12 godina

Ja cu jagode da kupim kada budu 50 din. kg. Nece nikada ? Nema veze, najeo sam ih se u socijalizmu. Sada ne moram da jedem nista, imam beli sengen i demokratiju !

Byja

pre 12 godina

Ukoliko vam ne smeta to što ćete zbog par dinara manje kupiti uvozno voće sumnjivog kvaliteta (zbog toga što transport traje koliko traje, a jagode se brzo kvare), onda se nadam da se nećete buniti kada sutra ne zaposlim nekog od vas, već uzmem nekog Kineza, Indusa ili Pakistanca. Ipak oni rade za manje pare. Šta me briga za vašu decu i vaše finansijske probleme...

bezimena

pre 12 godina

Ne samo u Turskoj, i u celoj Evropi je hrana jeftinija nego ovde, iako je njihova radna snaga SKUPLJA!

ZAŠTO JE SRBIJA NAJSKUPLJA? Zato što plaća masu neradnika (državnih službenika) koja ne samo da ništa ne proizvodi, nego ništa i ne radii zato što je to cena KORUPCIJE (Kolubara, JAT, EPS, Putevi itd. itd.)!

eu

pre 12 godina

sta vi mislite, sta vas ceka u evropi, pa isti scenarij samo da ce biti mnogo brojniji, znaci svih 30drzava ce vam prodavati ono sta vi imate i znate napraviti, toliko dugo dok sva seljacka proizvodnja hrane u srbiji neode u zaborav i nakraju ce ostati insan od coveka koji misli da jagode imaju samo u turskoj a salama samo u njemackoj

Dejan Mihailovic

pre 12 godina

Dragi komentatori, ovo je odlican primer kakvu nam stetu pravi vestacki jak kurs dinara. Da jedan evro vredi 150, ili cak 200, dinara tj. da vazi realan kurs onda nasi proizvodjaci ne bi trebalo da se plase konkurencije iz Turske. To se odnosi i na beli luk iz Kine ili krompir iz Argentine. sadasnji stetni kurs se odrzava kreditima koje treba neko i da vrati. Neizbezno otreznjenje ce biti vrlo bolno.

swayzak

pre 12 godina

Kao potrošaču, nije mi uopšte logično niti me zanima kako to da je domaća jagoda skuplja od uvozne. Ako je kvalitet isti ili približno isti, radije ću se odlučiti za jeftiniju varijantu nego da dajem pare za skuplje jagode ako nisu ništa bolje/gore od uvoznih. A ako se nekome ne isplati da prodaje jagode po konkurentnijim cenama, onda treba dobro da razmisli o gajenju drugog voća.

ROMAN

pre 12 godina

Iz iskustva znam da su nasi proizvodi u odnosu na strane daleko skuplji.Od hrane,garderobe,hemije...U Nemackoj napr.1 litar ulja kosta od 60 do 70 centi,a Nemacka nije zitnica.A u ovom slucaju hvala turskoj sto ima jeftinije jagode i drugo voce da i nasa deca mogu da se slade.Nasa malina najskuplja,nasa jagoda najskuplja,nas secer najskuplji...ma zaj...te vise!

e-seljak

pre 12 godina

pa onda daj da uvezemo GMO! Bitna je cena, j.... zdravlje.
pa naravno da je nase voce bolje. naravno da oni ne moraju da greju staklenike zbog toplije klime itd. imaju subvencije drzave i izlaze na trziste sa minimalnom cenom.

Dr Mabuse

pre 12 godina

Da neko nije tu nešto pomešao? Prošle godine jagode su koštale oko 1 evro po kilogramu. Ove godine im je pala cena i zato su dva do dva i po evra u maloprodaji, odnosno 1.5 evro u veleprodaji. Uglavnom, Turci su nam krivi.

Goran

pre 12 godina

Proizvodjaci jagoda bi mogli da odgovore na pitanje kako je moguce da je kilogram jagoda u Istanbulu 1 evro, a cena domace jagode je 2-2,5 evra u Beogradu. Da li je moguce da je nasa jagoda toliko kvalitetnija ili postoji neki drugi problem? Zasto je proizvodnja jagoda u Srbiji toliko skuplja nego u Turskoj?

Marko NS

pre 12 godina

Prošle godine u ovo vreme šetam ja Minhenom, i vidim jednu tezgu u centru. Prodaje čovek jagode kao naslikane, za 1 eur/kg, a ja par dana pre toga na pijaci u Novom Sadu lošije od tih plaćao 2.5 eur/kg.
Da li sam ja lud, ili mi noge smrde?!
Potrebno je potpuno otvoriti tržište za svu robu, pa neka izvole proizvođači neka se takmiče na istom tom tržištu cenom i kvalitetom, i svi ćemo biti zadovoljni...

Darko

pre 12 godina

Sve naopako na trzistu a sto je najgore i ovaj Zaharijev djak ima naopaku logiku. Ako je jagoda iz Turske 150 RSD na kvantasu onda domaca treba da bude jeftinija bar za 20% a verujem i vise. Mora da bude jeftinija za transportne troskove.
Tako ce biti i sa paradajizom i ostalim proizvodima. I na kraju da vidimo sta je to problem u ceni od 150 dinara za kilogram. Pa za nedelju dana ako bude sunca cena ce biti 70 dinara za kilogram ?? Ponuda i traznja sta je tu problem.

Ugovor sa Turskom jeste besmislen ali u ovom slucaju prica o ceni je jos besmislenija jer neko je ocikivao da jagode budu 300 dinara sto je budalastina koja ne bi smela da se pojavi u medijima.

marko

pre 12 godina

ako Srbija vec godinama uvozi kupine, sljive, zito...
kakve veze ima sad sto cemo i jagode da prestanemo da proizvodimo.
Srbija jedino hranu moze da proizvodi, i samo od toga moze da prezivi, zivi i napreduje. Dok to ne shvate oni koji "vuku sve konce" ovakve vesti nemaju nikakvog pozitivnog efekta i Srbija ide kao i do sada, iskljucivo nizbrdo.

filozof lutalica

pre 12 godina

U Turskoj Hasan zasadi 10 hektara jagoda, a ovde Mile par ari, i onda smatra da ne treba niko da ga ugrozava. Drugovi jagodari, ukrpupnite se, napravite zadrugu, zasadite 40 hektara, uzmite zajedno sredstva i imacete veci profit, manje otplate i troskove, tako to valjda ide... a ne i sijanje sunca racunate kao trosak.

Van Helsing

pre 12 godina

Proizvođači će manje da zarade ali ćemo mi zato jesti jeftinije jagode, a meni kao potrošaču je to važnije. Čisto sumnjam da bi taj proizvođač od viška zarade trošio novac na domaću robu, a da ne bi išao na letovanje u inostranstvo, kupio nov auto iz uvoza, plazma tv, ... Umesto da proizvođači budu srećni što sada mogu slobodno da izvoze po celoj Evropi, oni uvek kukaju i hteli bi da im se dozvoli izvoz a da nama zabrane da kupujemo uvoznu robu pa da mogu da nam prodaju po 3 puta višoj ceni.

Goran

pre 12 godina

Ali opet je neverovatno da i pored ogromne cene goriva u Turskoj, te barem 1000 predjenih kilometara i najmanje dve granice, i ko zna čega još, naše jagode koštaju kao i turske. Šta je to kod nas skuplje u procesu prozvodnje i distribucije nego u Turskoj?
Pošto pohlepa komšija? A pošto vlast?

dragan

pre 12 godina

ma mi ne znamo sta hocemo.ako branimo domace onda kukamo kako je sve skupo (jer nas covek nece da se bavi biznisom ako nema bar 100% zarade) a sa druge strane kukamo kad se dozvoli slobodan uvoz jer se cena obara.
pa ako u turskoj mogu da proizvedu jagodu i da je dopreme do nas po toj ceni onda sigurno mozemo i mi da je proizvedemo bar za iste pare.

sve mi se cini da je nekom zinulo pe*u na pare i da bi hteo preko noci da se obogati.

Ivan

pre 12 godina

Ma zar sumnjate u ministra trgovine i poljoprivrede da ce biti lose? Pa nije slucajno sto su se ta dva ministarstva spojila!

Poljoprivrednici ce Dragina praviti od blata! Jos uvek nema uredbi o podsticajnim sredstvima i subvencijama za 2011. godinu koje su do sada izlazile, sa zakasnjenjem, polovinom aprila, a evo vec i polovine maja.

Iz dana u dan imam utisak da se radi punom parom da se i ono sto vredi unisti!

Goran

pre 12 godina

Proizvodjaci jagoda bi mogli da odgovore na pitanje kako je moguce da je kilogram jagoda u Istanbulu 1 evro, a cena domace jagode je 2-2,5 evra u Beogradu. Da li je moguce da je nasa jagoda toliko kvalitetnija ili postoji neki drugi problem? Zasto je proizvodnja jagoda u Srbiji toliko skuplja nego u Turskoj?

Goran

pre 12 godina

Ali opet je neverovatno da i pored ogromne cene goriva u Turskoj, te barem 1000 predjenih kilometara i najmanje dve granice, i ko zna čega još, naše jagode koštaju kao i turske. Šta je to kod nas skuplje u procesu prozvodnje i distribucije nego u Turskoj?
Pošto pohlepa komšija? A pošto vlast?

Van Helsing

pre 12 godina

Proizvođači će manje da zarade ali ćemo mi zato jesti jeftinije jagode, a meni kao potrošaču je to važnije. Čisto sumnjam da bi taj proizvođač od viška zarade trošio novac na domaću robu, a da ne bi išao na letovanje u inostranstvo, kupio nov auto iz uvoza, plazma tv, ... Umesto da proizvođači budu srećni što sada mogu slobodno da izvoze po celoj Evropi, oni uvek kukaju i hteli bi da im se dozvoli izvoz a da nama zabrane da kupujemo uvoznu robu pa da mogu da nam prodaju po 3 puta višoj ceni.

dragan

pre 12 godina

ma mi ne znamo sta hocemo.ako branimo domace onda kukamo kako je sve skupo (jer nas covek nece da se bavi biznisom ako nema bar 100% zarade) a sa druge strane kukamo kad se dozvoli slobodan uvoz jer se cena obara.
pa ako u turskoj mogu da proizvedu jagodu i da je dopreme do nas po toj ceni onda sigurno mozemo i mi da je proizvedemo bar za iste pare.

sve mi se cini da je nekom zinulo pe*u na pare i da bi hteo preko noci da se obogati.

bezimena

pre 12 godina

Ne samo u Turskoj, i u celoj Evropi je hrana jeftinija nego ovde, iako je njihova radna snaga SKUPLJA!

ZAŠTO JE SRBIJA NAJSKUPLJA? Zato što plaća masu neradnika (državnih službenika) koja ne samo da ništa ne proizvodi, nego ništa i ne radii zato što je to cena KORUPCIJE (Kolubara, JAT, EPS, Putevi itd. itd.)!

Ispumpane gume

pre 12 godina

Ja cu jagode da kupim kada budu 50 din. kg. Nece nikada ? Nema veze, najeo sam ih se u socijalizmu. Sada ne moram da jedem nista, imam beli sengen i demokratiju !

Proizvođač iz mase

pre 12 godina

Pokušaću da odgovorima na komentare čitalaca: prosečan prinos jagode u Srbiji je oko 4,5 tona/ha, dok su u razvijenim poljoprivredama oko 20-40 tona po hektaru u zavisnosti od godine roda. U intezivnom sistemu gajenja jagode (bezvirusne sadnice, konzumne sorte, gajenje na gredicama sa folijom, sistem za navodnjavanje "kap po kap", pravilna prihrana biljaka i zaštita) jagoda se gaji NAJVIŠE 3 godina, jer je nakon toga nerentabilno zbog pada prinosa i sitnoće ploda!!! Pa sad vidite koliko si troškove proizvodnje po kilogramu kod nas a koliko u Turskoj, Španiji ili Italiji. Kod nas se mahom gaji jagoda po zastarelom sistemu gajenja, bez folije, industrijske sorte stare 40 godina (Zenga zengana), iste sadnice se menjaju na 10 godina, bez sistema za navodnjavanje, bez adekvatne prihrane i zaštite bilja (prinos oko 3 tone/ha). Poslednjih 5 godina proizvođači podižu zasade jagoda po intezivnim tehnologijama (mahom Vojvodina) izvalače prosek preko na 4,5 tone/ha. Molim Vas da uporedite troškove proizvodnje po kilogramu jagode za prinos od 4,5 tone/ha i troškove proizvodnje po ha za 25-30 tona/ha. Eto Vam odgovora zašto su naše jagode skuplje od turskih - odnos troškovi/prinos po ha. Da dodam još par činjenica: konstantna cena domaćih konzumnih jagoda se kreće, u poslednjih 5 godina, 1-1,2 evra na veliko, Turska, Španska i Grčka jagoda se pojavljuju na domaćem tržištu na početku sezone kada su cene najveće. Kasnije jagoda pojeftini zbog pristizanja domaćih jagoda, pa se ne isplati uvoz jagoda iz Turske i drugih zemalja. Jagoda iz uvoza mora da se bere na 70-80% zrelosti ploda i zbog dužine transporta dozri u putu i zato nije slatka tj. "kao plastična je". Takođe, naša jagoda kada ide za izvoz se bere kad je polu-zrele te je i ona u stranim zemljama "bljutava" znači, ne važi ono naše "sunce u Srbiji je posebno". Država poslednjih godina daje subvencije za novo podignute intezivne zasade jagode (bezvirusne sadnice, folija, gredice, kap po kap, 40.000 biljaka po ha) u iznosu od 600.000/ha (podatak od prošle godine) + vraća 30% od sistema za navodnjavanje za registrovana poljoprivredna gazdinstva (površine od 30 ari do 1 hektara). Ako mene pitate, problem je u našim ljudima koje ne vole da se menjaju,gledaju da što manje rade, više vole da mole Boga da padne kiša nego da stave sistem za navodnjavnje, vezuju se samo za jednog kupca (pa ih kasnije lako ucenjuju), proizvode na malim površinama i šparaju svaki dinar na prihrani biljke i zaštiti. Koliko daš toliko i dobiješ...

Dr Mabuse

pre 12 godina

Da neko nije tu nešto pomešao? Prošle godine jagode su koštale oko 1 evro po kilogramu. Ove godine im je pala cena i zato su dva do dva i po evra u maloprodaji, odnosno 1.5 evro u veleprodaji. Uglavnom, Turci su nam krivi.

filozof lutalica

pre 12 godina

U Turskoj Hasan zasadi 10 hektara jagoda, a ovde Mile par ari, i onda smatra da ne treba niko da ga ugrozava. Drugovi jagodari, ukrpupnite se, napravite zadrugu, zasadite 40 hektara, uzmite zajedno sredstva i imacete veci profit, manje otplate i troskove, tako to valjda ide... a ne i sijanje sunca racunate kao trosak.

Proizvođač

pre 12 godina

Evo da i ja kao proizvođač kažem neku reč. Prvo oko cene. U ovo vreme domaća jagoda koja je na tržištu je iz plastenika a turska sa otvorenog polja. Logično troškovi proizvodnje nikako nisu isti. Ni što se tiče drugih stvari nismo ravnopravni ali to je druga i duga tema. Drugo, za Španiju znam da je proizvođačka cena oko 1 evra/kg. Po toj ceni se mogla ranijih godina kupiti na tržištu Hrvatske a ni kod nas nije bila ništa skuplja. Kako? Pa tako što su izvozne subvencije ogromne. Mislim da je i sa Turskom slično. Oni svojim proizvođačima pomažu a ovi naši su na nas u najmanju ruku zaboravili (da ne kažem nešto grublje možda neće objaviti jer su i medije pritisnuli). Ko će meni da nadoknadi štetu od prošlogodišnje poplave??? Ko je kriv što ne funkcionišu odvodni kanali koje je još Marija Trerezija napravila? Jel neko zbog tih i sličnih stvari u ovoj državi odgovarao? NIJE. E pa kad neko zbog takvih stvari bude odgovarao onda mi pričajte o konkurentnosti.
Što se tiče kvaliteta to je na svakom ponaosob da sudi. Da bi ta jagoda preživela toliki put mora se ubrati poluzrela. Ja moju uberem i za 10 min. je u rukama kupca. Da ne govorimo čime se sve tretira da bi ostala čitava.
Da se razumemo. Nisu ni naši proizvođači imuni na prskanje i kad mu vreme nije. Kontrole su skoro nikakve i zato ste vi potrošači poprilično nezaštićeni. Zato je bitno kupovati direktno od proizvođača u koga imate poverenje. Ja sve svoje jagode prodam isključivo na njivi. Zrele, sveže, tek ubrane, ljudi me znaju i veruju mi i znaju da sam tu svaki dan i da stojim iza svog proizvoda.

marko

pre 12 godina

ako Srbija vec godinama uvozi kupine, sljive, zito...
kakve veze ima sad sto cemo i jagode da prestanemo da proizvodimo.
Srbija jedino hranu moze da proizvodi, i samo od toga moze da prezivi, zivi i napreduje. Dok to ne shvate oni koji "vuku sve konce" ovakve vesti nemaju nikakvog pozitivnog efekta i Srbija ide kao i do sada, iskljucivo nizbrdo.

ROMAN

pre 12 godina

Iz iskustva znam da su nasi proizvodi u odnosu na strane daleko skuplji.Od hrane,garderobe,hemije...U Nemackoj napr.1 litar ulja kosta od 60 do 70 centi,a Nemacka nije zitnica.A u ovom slucaju hvala turskoj sto ima jeftinije jagode i drugo voce da i nasa deca mogu da se slade.Nasa malina najskuplja,nasa jagoda najskuplja,nas secer najskuplji...ma zaj...te vise!

Byja

pre 12 godina

Ukoliko vam ne smeta to što ćete zbog par dinara manje kupiti uvozno voće sumnjivog kvaliteta (zbog toga što transport traje koliko traje, a jagode se brzo kvare), onda se nadam da se nećete buniti kada sutra ne zaposlim nekog od vas, već uzmem nekog Kineza, Indusa ili Pakistanca. Ipak oni rade za manje pare. Šta me briga za vašu decu i vaše finansijske probleme...

Boris

pre 12 godina

Dragi moji sudržavljani koji živite u gradovima pa ste građani dokle više da živite na grbači nas seljobera.Od 45 pa na ovamo socijalni mir ove zemlje održava se preko leđa srpskog poljoprivrednika.
Hrana u evropi je jevtinija samo zbog toga što se poljoprivredi daju najveće pare u vidu subvencija.Tamo se ne povezuje staž neradnicima nego se pare daju onima koji rade i hrane državu.Kada kod nas počnu da daju više para poljoprivredi, a ne neradnicima u državnim firmama tada će i naša hrana biti jevtinija.
Ako država može da uloži u Zastavu više od jednog agrarnog budžeta onda bi trebala i u poljoprivredu.
A ovi drugovi što žale za socijalizmom neka idu u Koreu a nas kapitaliste ostave na miru.

Marko NS

pre 12 godina

Prošle godine u ovo vreme šetam ja Minhenom, i vidim jednu tezgu u centru. Prodaje čovek jagode kao naslikane, za 1 eur/kg, a ja par dana pre toga na pijaci u Novom Sadu lošije od tih plaćao 2.5 eur/kg.
Da li sam ja lud, ili mi noge smrde?!
Potrebno je potpuno otvoriti tržište za svu robu, pa neka izvole proizvođači neka se takmiče na istom tom tržištu cenom i kvalitetom, i svi ćemo biti zadovoljni...

Ivan

pre 12 godina

Ma zar sumnjate u ministra trgovine i poljoprivrede da ce biti lose? Pa nije slucajno sto su se ta dva ministarstva spojila!

Poljoprivrednici ce Dragina praviti od blata! Jos uvek nema uredbi o podsticajnim sredstvima i subvencijama za 2011. godinu koje su do sada izlazile, sa zakasnjenjem, polovinom aprila, a evo vec i polovine maja.

Iz dana u dan imam utisak da se radi punom parom da se i ono sto vredi unisti!

Darko

pre 12 godina

Sve naopako na trzistu a sto je najgore i ovaj Zaharijev djak ima naopaku logiku. Ako je jagoda iz Turske 150 RSD na kvantasu onda domaca treba da bude jeftinija bar za 20% a verujem i vise. Mora da bude jeftinija za transportne troskove.
Tako ce biti i sa paradajizom i ostalim proizvodima. I na kraju da vidimo sta je to problem u ceni od 150 dinara za kilogram. Pa za nedelju dana ako bude sunca cena ce biti 70 dinara za kilogram ?? Ponuda i traznja sta je tu problem.

Ugovor sa Turskom jeste besmislen ali u ovom slucaju prica o ceni je jos besmislenija jer neko je ocikivao da jagode budu 300 dinara sto je budalastina koja ne bi smela da se pojavi u medijima.

Dejan Mihailovic

pre 12 godina

Dragi komentatori, ovo je odlican primer kakvu nam stetu pravi vestacki jak kurs dinara. Da jedan evro vredi 150, ili cak 200, dinara tj. da vazi realan kurs onda nasi proizvodjaci ne bi trebalo da se plase konkurencije iz Turske. To se odnosi i na beli luk iz Kine ili krompir iz Argentine. sadasnji stetni kurs se odrzava kreditima koje treba neko i da vrati. Neizbezno otreznjenje ce biti vrlo bolno.

Bulevarac

pre 12 godina

Kod mene na Djeram pijacim, na jednoj tezgi domace jagode prodaju po 400 din kilogram, kao teletina, odnosno malo skuplje od svinjskih kremenadli. Na drugoj tezgi uvozne Turske za 200 din, a vecina Beogradjana jedva kraj sa krajem sastavlja. Nema sanse da se proda znacajnija kolicina domacih dok god je razlika toliko velika.

eu

pre 12 godina

sta vi mislite, sta vas ceka u evropi, pa isti scenarij samo da ce biti mnogo brojniji, znaci svih 30drzava ce vam prodavati ono sta vi imate i znate napraviti, toliko dugo dok sva seljacka proizvodnja hrane u srbiji neode u zaborav i nakraju ce ostati insan od coveka koji misli da jagode imaju samo u turskoj a salama samo u njemackoj

swayzak

pre 12 godina

Kao potrošaču, nije mi uopšte logično niti me zanima kako to da je domaća jagoda skuplja od uvozne. Ako je kvalitet isti ili približno isti, radije ću se odlučiti za jeftiniju varijantu nego da dajem pare za skuplje jagode ako nisu ništa bolje/gore od uvoznih. A ako se nekome ne isplati da prodaje jagode po konkurentnijim cenama, onda treba dobro da razmisli o gajenju drugog voća.

milos

pre 12 godina

cena prvih jagoda mora biti visoka zbog visih troskova proizvodnje, a turska zbog povoljnijeg klimata ranije ima jagode za izvoz...
Kad stignu jagode sa polja cena se izjednaci, a to je za oko nedelju-dve dana...
Neka, dozvolite sistematsko unistavanje srpske poljoprivrede gospodo iz vlade, uvoznicima poput miskovica i slicnih je pomoc u postizanju profita potrebnija! A svi koji misle da je zarada u poljoprivredi velika... Hektar zemlje ima i za 5000 eura da se kupi! Zasto se ne okusate?
Bice opet problema slicnih nestasici mleka prosle godine...

Anica Milovic

pre 12 godina

Nasi poljoprivrednici bi da svoja ulaganja vrate za jednu sezonu.
E, to nije moguce, ja kao penzioner na mogu dati 800din. za jagode i poljopriverdniku sa mojom kupovinom da vratim njegovo ulaganje. Kupovacu TURSKE I MAKEDONSKE I BILO CIJE PROIZVODE SAMO DA SU JEFTNIJI, A ONI NEKA KAZU DA SU NASI PROIZVODI ZDRAVIJI TO TREBA I DOKAZATI.

e-seljak

pre 12 godina

pa onda daj da uvezemo GMO! Bitna je cena, j.... zdravlje.
pa naravno da je nase voce bolje. naravno da oni ne moraju da greju staklenike zbog toplije klime itd. imaju subvencije drzave i izlaze na trziste sa minimalnom cenom.

samo polako

pre 12 godina

@Proizvođač iz mase: Хвала на информацијама и анализи. Хтео бих да додам да би било лепо извући поуке из туђих грешака које још увек нисмо имали прилике да и сами начинимо. Наиме, многе данас "развијене" земље су прошле кроз период током кога су практично уништиле пољопривреду несмотреном јурњавом за повећањем приноса по сваку цену. Механизација, хемикалије, и остали елементи интензивне производње су у периоду 1950-1990 довеле до константног повећавања приноса, и самим тим опадањем цене а често и квалитета. Из таквог система су испливали укрупњени поседи под контролом међународних прехрамбених корпорација које за циљ имају само профит - и то профит негде далеко и од произвођача и од потрошача, без икаквих скрупула што се тиче квалитета, загађења, и социјалних проблема.
Последње две деценије у развијеним државама су се опаметили и почели да промовишу куповину домаћих (тачније, локалних)производа, по могућству директно од сељака. У многим градовима се иде и корак даље, па локалне власти помажу (кроз регулативу и кроз финансијску помоћ) људе који хоће да почну да гаје сами своју храну, од поврћа до живине. У Бронксу, веровали или не, је сада дозвољено држати кокошке.
Све у свему, није увек паметно јурити за што ефикаснијом производњом. Храна је ради живота, а не живот ради хране.

bolid

pre 12 godina

re@Dejan Mihailovic

Nisi u pravu, ni najmanje, cene treba da budu proporcionalne primanjima, ovo je jedini nacin za NATERATI domace prozivodjace da rade a ne da se klate i cekaju da im kaplje.. vise produtivnosti se zove resenje.

zoran

pre 12 godina

I žena i ja na berzi rada. Snalazim se kako znam i umem da zaradim crkavicu da preživimo.

Meni su preskupe jagode i za 200 RSD/Kg. Neće od mene videti ni turski seljak hasne a ni srpski vajde. Istruliće im plodovi ove godine.

Vlada

pre 12 godina

U proizvodnji jagoda u Srbiji i Svedskoj cena rada ulazi mozda 5% i profit mozda 20-30% u cenu jagode. Ostalo su materijalni troskovi koji su ili jednaki ili veci nego u Svedskoj. Tako uz 5 puta manji profit cena jagoda umesto 200din po kg moze biti min 180din po kg za razliku od Svedske.
Domaci proizvodjaci jagoda nemaju subvencije niti organizovani otkup pa su prepusteni sami sebi. Teorijski postoje subvencije ali to je tako propisano da ti moras da prikazes koliko si jagoda posadio pre nego sto je vreme sadnje. Recimo sada se u Julu i Avgustu a ti u Martu treba da prikazes koliko si zasadio.
Cena jagode prvih mesec dana pada i po 50 dinara nedeljno a u Turskoj stizu ranije mesec dana tako da oni su vec prodavali jagode po 200 dinara skuplje. Ono sto nama stize je najgori kvalitet pri kraju branja koji niko drugi nece da kupi. Te jagode ne mogu ni 2 dana da izdrze a da ne pocnu da trule pa se hemijski tretiraju. Takve jagode, pri kraju sezone, kod nas kostaju 30-50 dinara a mi ih kupujemo od Turaka za 150 din i zato oni mogu da plate i prevoz. Nadam se da je jasno zasto ne moze jeftinije da budu i zasto su turske jagode jeftinije. Ako nekoga kao kupca interesuje samo cena...moram da kazem da placem za domacom piletinom koju sam jeo kao mali i kada jedna zena donese na pijacu prave domace piletine sve rasproda za 5 minuta po duplo vecoj ceni. Ko hoce da jede hemiju neka jede hemiju ali ja hocu da jedem pilece meso i hocu da jedem jagode i drzava mora jasno da napravi razliku i da uvede proizvodjacke specifikacije. Drzava mora da da iste subvencije kao drzava u kojoj su konkurentni proizvodjaci ili da uvede carinu u visini subvencija i tako ce proizvodjaci biti ravnopravni i tako ce nasa jagoda biti jeftinija iako stize mesec dana kasnije kada je cena u Turskoj vec 200 dinara manja.

bolid

pre 12 godina

Stvar je toliko jednostavna da nema sta da se dize dzeva:

Svedska, korpa od Kg jagoda, domace proizvodnje,
20SEK (220 din) a prosecna neto plata
16000SEk (200.000 din)

Dakle za jednu platu tona jagoda.

Ako je prosecna plata u Srbiji 50.000 dinara, znaci da jagode moraju da se kresu sa cemom. Pa bar 500Kg od plate elem 100 din/Kg plafon.

Kako se to radi, opisao je lepo kolega ispod pa kad zivuku 20t/ha to je to.

A dotle, ljudi, zahebite jagode, kilo mesa je uvek kilo mesa. Kad im kroz bojkot pukne godina opametice se iduce! Ko prezivi pricat ce.

Dejan Mihailovic

pre 12 godina

Dragi komentatori, ovo je odlican primer kakvu nam stetu pravi vestacki jak kurs dinara. Da jedan evro vredi 150, ili cak 200, dinara tj. da vazi realan kurs onda nasi proizvodjaci ne bi trebalo da se plase konkurencije iz Turske. To se odnosi i na beli luk iz Kine ili krompir iz Argentine. sadasnji stetni kurs se odrzava kreditima koje treba neko i da vrati. Neizbezno otreznjenje ce biti vrlo bolno.

Boris

pre 12 godina

Dragi moji sudržavljani koji živite u gradovima pa ste građani dokle više da živite na grbači nas seljobera.Od 45 pa na ovamo socijalni mir ove zemlje održava se preko leđa srpskog poljoprivrednika.
Hrana u evropi je jevtinija samo zbog toga što se poljoprivredi daju najveće pare u vidu subvencija.Tamo se ne povezuje staž neradnicima nego se pare daju onima koji rade i hrane državu.Kada kod nas počnu da daju više para poljoprivredi, a ne neradnicima u državnim firmama tada će i naša hrana biti jevtinija.
Ako država može da uloži u Zastavu više od jednog agrarnog budžeta onda bi trebala i u poljoprivredu.
A ovi drugovi što žale za socijalizmom neka idu u Koreu a nas kapitaliste ostave na miru.

Anica Milovic

pre 12 godina

Nasi poljoprivrednici bi da svoja ulaganja vrate za jednu sezonu.
E, to nije moguce, ja kao penzioner na mogu dati 800din. za jagode i poljopriverdniku sa mojom kupovinom da vratim njegovo ulaganje. Kupovacu TURSKE I MAKEDONSKE I BILO CIJE PROIZVODE SAMO DA SU JEFTNIJI, A ONI NEKA KAZU DA SU NASI PROIZVODI ZDRAVIJI TO TREBA I DOKAZATI.

e-seljak

pre 12 godina

pa onda daj da uvezemo GMO! Bitna je cena, j.... zdravlje.
pa naravno da je nase voce bolje. naravno da oni ne moraju da greju staklenike zbog toplije klime itd. imaju subvencije drzave i izlaze na trziste sa minimalnom cenom.

Marko NS

pre 12 godina

Prošle godine u ovo vreme šetam ja Minhenom, i vidim jednu tezgu u centru. Prodaje čovek jagode kao naslikane, za 1 eur/kg, a ja par dana pre toga na pijaci u Novom Sadu lošije od tih plaćao 2.5 eur/kg.
Da li sam ja lud, ili mi noge smrde?!
Potrebno je potpuno otvoriti tržište za svu robu, pa neka izvole proizvođači neka se takmiče na istom tom tržištu cenom i kvalitetom, i svi ćemo biti zadovoljni...

Ispumpane gume

pre 12 godina

Ja cu jagode da kupim kada budu 50 din. kg. Nece nikada ? Nema veze, najeo sam ih se u socijalizmu. Sada ne moram da jedem nista, imam beli sengen i demokratiju !

filozof lutalica

pre 12 godina

U Turskoj Hasan zasadi 10 hektara jagoda, a ovde Mile par ari, i onda smatra da ne treba niko da ga ugrozava. Drugovi jagodari, ukrpupnite se, napravite zadrugu, zasadite 40 hektara, uzmite zajedno sredstva i imacete veci profit, manje otplate i troskove, tako to valjda ide... a ne i sijanje sunca racunate kao trosak.

dragan

pre 12 godina

ma mi ne znamo sta hocemo.ako branimo domace onda kukamo kako je sve skupo (jer nas covek nece da se bavi biznisom ako nema bar 100% zarade) a sa druge strane kukamo kad se dozvoli slobodan uvoz jer se cena obara.
pa ako u turskoj mogu da proizvedu jagodu i da je dopreme do nas po toj ceni onda sigurno mozemo i mi da je proizvedemo bar za iste pare.

sve mi se cini da je nekom zinulo pe*u na pare i da bi hteo preko noci da se obogati.

Van Helsing

pre 12 godina

Proizvođači će manje da zarade ali ćemo mi zato jesti jeftinije jagode, a meni kao potrošaču je to važnije. Čisto sumnjam da bi taj proizvođač od viška zarade trošio novac na domaću robu, a da ne bi išao na letovanje u inostranstvo, kupio nov auto iz uvoza, plazma tv, ... Umesto da proizvođači budu srećni što sada mogu slobodno da izvoze po celoj Evropi, oni uvek kukaju i hteli bi da im se dozvoli izvoz a da nama zabrane da kupujemo uvoznu robu pa da mogu da nam prodaju po 3 puta višoj ceni.

Goran

pre 12 godina

Proizvodjaci jagoda bi mogli da odgovore na pitanje kako je moguce da je kilogram jagoda u Istanbulu 1 evro, a cena domace jagode je 2-2,5 evra u Beogradu. Da li je moguce da je nasa jagoda toliko kvalitetnija ili postoji neki drugi problem? Zasto je proizvodnja jagoda u Srbiji toliko skuplja nego u Turskoj?

bolid

pre 12 godina

re@Dejan Mihailovic

Nisi u pravu, ni najmanje, cene treba da budu proporcionalne primanjima, ovo je jedini nacin za NATERATI domace prozivodjace da rade a ne da se klate i cekaju da im kaplje.. vise produtivnosti se zove resenje.

Ivan

pre 12 godina

Ma zar sumnjate u ministra trgovine i poljoprivrede da ce biti lose? Pa nije slucajno sto su se ta dva ministarstva spojila!

Poljoprivrednici ce Dragina praviti od blata! Jos uvek nema uredbi o podsticajnim sredstvima i subvencijama za 2011. godinu koje su do sada izlazile, sa zakasnjenjem, polovinom aprila, a evo vec i polovine maja.

Iz dana u dan imam utisak da se radi punom parom da se i ono sto vredi unisti!

Goran

pre 12 godina

Ali opet je neverovatno da i pored ogromne cene goriva u Turskoj, te barem 1000 predjenih kilometara i najmanje dve granice, i ko zna čega još, naše jagode koštaju kao i turske. Šta je to kod nas skuplje u procesu prozvodnje i distribucije nego u Turskoj?
Pošto pohlepa komšija? A pošto vlast?

zoran

pre 12 godina

I žena i ja na berzi rada. Snalazim se kako znam i umem da zaradim crkavicu da preživimo.

Meni su preskupe jagode i za 200 RSD/Kg. Neće od mene videti ni turski seljak hasne a ni srpski vajde. Istruliće im plodovi ove godine.

Proizvođač

pre 12 godina

Evo da i ja kao proizvođač kažem neku reč. Prvo oko cene. U ovo vreme domaća jagoda koja je na tržištu je iz plastenika a turska sa otvorenog polja. Logično troškovi proizvodnje nikako nisu isti. Ni što se tiče drugih stvari nismo ravnopravni ali to je druga i duga tema. Drugo, za Španiju znam da je proizvođačka cena oko 1 evra/kg. Po toj ceni se mogla ranijih godina kupiti na tržištu Hrvatske a ni kod nas nije bila ništa skuplja. Kako? Pa tako što su izvozne subvencije ogromne. Mislim da je i sa Turskom slično. Oni svojim proizvođačima pomažu a ovi naši su na nas u najmanju ruku zaboravili (da ne kažem nešto grublje možda neće objaviti jer su i medije pritisnuli). Ko će meni da nadoknadi štetu od prošlogodišnje poplave??? Ko je kriv što ne funkcionišu odvodni kanali koje je još Marija Trerezija napravila? Jel neko zbog tih i sličnih stvari u ovoj državi odgovarao? NIJE. E pa kad neko zbog takvih stvari bude odgovarao onda mi pričajte o konkurentnosti.
Što se tiče kvaliteta to je na svakom ponaosob da sudi. Da bi ta jagoda preživela toliki put mora se ubrati poluzrela. Ja moju uberem i za 10 min. je u rukama kupca. Da ne govorimo čime se sve tretira da bi ostala čitava.
Da se razumemo. Nisu ni naši proizvođači imuni na prskanje i kad mu vreme nije. Kontrole su skoro nikakve i zato ste vi potrošači poprilično nezaštićeni. Zato je bitno kupovati direktno od proizvođača u koga imate poverenje. Ja sve svoje jagode prodam isključivo na njivi. Zrele, sveže, tek ubrane, ljudi me znaju i veruju mi i znaju da sam tu svaki dan i da stojim iza svog proizvoda.

swayzak

pre 12 godina

Kao potrošaču, nije mi uopšte logično niti me zanima kako to da je domaća jagoda skuplja od uvozne. Ako je kvalitet isti ili približno isti, radije ću se odlučiti za jeftiniju varijantu nego da dajem pare za skuplje jagode ako nisu ništa bolje/gore od uvoznih. A ako se nekome ne isplati da prodaje jagode po konkurentnijim cenama, onda treba dobro da razmisli o gajenju drugog voća.

ROMAN

pre 12 godina

Iz iskustva znam da su nasi proizvodi u odnosu na strane daleko skuplji.Od hrane,garderobe,hemije...U Nemackoj napr.1 litar ulja kosta od 60 do 70 centi,a Nemacka nije zitnica.A u ovom slucaju hvala turskoj sto ima jeftinije jagode i drugo voce da i nasa deca mogu da se slade.Nasa malina najskuplja,nasa jagoda najskuplja,nas secer najskuplji...ma zaj...te vise!

bezimena

pre 12 godina

Ne samo u Turskoj, i u celoj Evropi je hrana jeftinija nego ovde, iako je njihova radna snaga SKUPLJA!

ZAŠTO JE SRBIJA NAJSKUPLJA? Zato što plaća masu neradnika (državnih službenika) koja ne samo da ništa ne proizvodi, nego ništa i ne radii zato što je to cena KORUPCIJE (Kolubara, JAT, EPS, Putevi itd. itd.)!

eu

pre 12 godina

sta vi mislite, sta vas ceka u evropi, pa isti scenarij samo da ce biti mnogo brojniji, znaci svih 30drzava ce vam prodavati ono sta vi imate i znate napraviti, toliko dugo dok sva seljacka proizvodnja hrane u srbiji neode u zaborav i nakraju ce ostati insan od coveka koji misli da jagode imaju samo u turskoj a salama samo u njemackoj

marko

pre 12 godina

ako Srbija vec godinama uvozi kupine, sljive, zito...
kakve veze ima sad sto cemo i jagode da prestanemo da proizvodimo.
Srbija jedino hranu moze da proizvodi, i samo od toga moze da prezivi, zivi i napreduje. Dok to ne shvate oni koji "vuku sve konce" ovakve vesti nemaju nikakvog pozitivnog efekta i Srbija ide kao i do sada, iskljucivo nizbrdo.

Byja

pre 12 godina

Ukoliko vam ne smeta to što ćete zbog par dinara manje kupiti uvozno voće sumnjivog kvaliteta (zbog toga što transport traje koliko traje, a jagode se brzo kvare), onda se nadam da se nećete buniti kada sutra ne zaposlim nekog od vas, već uzmem nekog Kineza, Indusa ili Pakistanca. Ipak oni rade za manje pare. Šta me briga za vašu decu i vaše finansijske probleme...

Proizvođač iz mase

pre 12 godina

Pokušaću da odgovorima na komentare čitalaca: prosečan prinos jagode u Srbiji je oko 4,5 tona/ha, dok su u razvijenim poljoprivredama oko 20-40 tona po hektaru u zavisnosti od godine roda. U intezivnom sistemu gajenja jagode (bezvirusne sadnice, konzumne sorte, gajenje na gredicama sa folijom, sistem za navodnjavanje "kap po kap", pravilna prihrana biljaka i zaštita) jagoda se gaji NAJVIŠE 3 godina, jer je nakon toga nerentabilno zbog pada prinosa i sitnoće ploda!!! Pa sad vidite koliko si troškove proizvodnje po kilogramu kod nas a koliko u Turskoj, Španiji ili Italiji. Kod nas se mahom gaji jagoda po zastarelom sistemu gajenja, bez folije, industrijske sorte stare 40 godina (Zenga zengana), iste sadnice se menjaju na 10 godina, bez sistema za navodnjavanje, bez adekvatne prihrane i zaštite bilja (prinos oko 3 tone/ha). Poslednjih 5 godina proizvođači podižu zasade jagoda po intezivnim tehnologijama (mahom Vojvodina) izvalače prosek preko na 4,5 tone/ha. Molim Vas da uporedite troškove proizvodnje po kilogramu jagode za prinos od 4,5 tone/ha i troškove proizvodnje po ha za 25-30 tona/ha. Eto Vam odgovora zašto su naše jagode skuplje od turskih - odnos troškovi/prinos po ha. Da dodam još par činjenica: konstantna cena domaćih konzumnih jagoda se kreće, u poslednjih 5 godina, 1-1,2 evra na veliko, Turska, Španska i Grčka jagoda se pojavljuju na domaćem tržištu na početku sezone kada su cene najveće. Kasnije jagoda pojeftini zbog pristizanja domaćih jagoda, pa se ne isplati uvoz jagoda iz Turske i drugih zemalja. Jagoda iz uvoza mora da se bere na 70-80% zrelosti ploda i zbog dužine transporta dozri u putu i zato nije slatka tj. "kao plastična je". Takođe, naša jagoda kada ide za izvoz se bere kad je polu-zrele te je i ona u stranim zemljama "bljutava" znači, ne važi ono naše "sunce u Srbiji je posebno". Država poslednjih godina daje subvencije za novo podignute intezivne zasade jagode (bezvirusne sadnice, folija, gredice, kap po kap, 40.000 biljaka po ha) u iznosu od 600.000/ha (podatak od prošle godine) + vraća 30% od sistema za navodnjavanje za registrovana poljoprivredna gazdinstva (površine od 30 ari do 1 hektara). Ako mene pitate, problem je u našim ljudima koje ne vole da se menjaju,gledaju da što manje rade, više vole da mole Boga da padne kiša nego da stave sistem za navodnjavnje, vezuju se samo za jednog kupca (pa ih kasnije lako ucenjuju), proizvode na malim površinama i šparaju svaki dinar na prihrani biljke i zaštiti. Koliko daš toliko i dobiješ...

samo polako

pre 12 godina

@Proizvođač iz mase: Хвала на информацијама и анализи. Хтео бих да додам да би било лепо извући поуке из туђих грешака које још увек нисмо имали прилике да и сами начинимо. Наиме, многе данас "развијене" земље су прошле кроз период током кога су практично уништиле пољопривреду несмотреном јурњавом за повећањем приноса по сваку цену. Механизација, хемикалије, и остали елементи интензивне производње су у периоду 1950-1990 довеле до константног повећавања приноса, и самим тим опадањем цене а често и квалитета. Из таквог система су испливали укрупњени поседи под контролом међународних прехрамбених корпорација које за циљ имају само профит - и то профит негде далеко и од произвођача и од потрошача, без икаквих скрупула што се тиче квалитета, загађења, и социјалних проблема.
Последње две деценије у развијеним државама су се опаметили и почели да промовишу куповину домаћих (тачније, локалних)производа, по могућству директно од сељака. У многим градовима се иде и корак даље, па локалне власти помажу (кроз регулативу и кроз финансијску помоћ) људе који хоће да почну да гаје сами своју храну, од поврћа до живине. У Бронксу, веровали или не, је сада дозвољено држати кокошке.
Све у свему, није увек паметно јурити за што ефикаснијом производњом. Храна је ради живота, а не живот ради хране.

milos

pre 12 godina

cena prvih jagoda mora biti visoka zbog visih troskova proizvodnje, a turska zbog povoljnijeg klimata ranije ima jagode za izvoz...
Kad stignu jagode sa polja cena se izjednaci, a to je za oko nedelju-dve dana...
Neka, dozvolite sistematsko unistavanje srpske poljoprivrede gospodo iz vlade, uvoznicima poput miskovica i slicnih je pomoc u postizanju profita potrebnija! A svi koji misle da je zarada u poljoprivredi velika... Hektar zemlje ima i za 5000 eura da se kupi! Zasto se ne okusate?
Bice opet problema slicnih nestasici mleka prosle godine...

Darko

pre 12 godina

Sve naopako na trzistu a sto je najgore i ovaj Zaharijev djak ima naopaku logiku. Ako je jagoda iz Turske 150 RSD na kvantasu onda domaca treba da bude jeftinija bar za 20% a verujem i vise. Mora da bude jeftinija za transportne troskove.
Tako ce biti i sa paradajizom i ostalim proizvodima. I na kraju da vidimo sta je to problem u ceni od 150 dinara za kilogram. Pa za nedelju dana ako bude sunca cena ce biti 70 dinara za kilogram ?? Ponuda i traznja sta je tu problem.

Ugovor sa Turskom jeste besmislen ali u ovom slucaju prica o ceni je jos besmislenija jer neko je ocikivao da jagode budu 300 dinara sto je budalastina koja ne bi smela da se pojavi u medijima.

Dr Mabuse

pre 12 godina

Da neko nije tu nešto pomešao? Prošle godine jagode su koštale oko 1 evro po kilogramu. Ove godine im je pala cena i zato su dva do dva i po evra u maloprodaji, odnosno 1.5 evro u veleprodaji. Uglavnom, Turci su nam krivi.

Bulevarac

pre 12 godina

Kod mene na Djeram pijacim, na jednoj tezgi domace jagode prodaju po 400 din kilogram, kao teletina, odnosno malo skuplje od svinjskih kremenadli. Na drugoj tezgi uvozne Turske za 200 din, a vecina Beogradjana jedva kraj sa krajem sastavlja. Nema sanse da se proda znacajnija kolicina domacih dok god je razlika toliko velika.

bolid

pre 12 godina

Stvar je toliko jednostavna da nema sta da se dize dzeva:

Svedska, korpa od Kg jagoda, domace proizvodnje,
20SEK (220 din) a prosecna neto plata
16000SEk (200.000 din)

Dakle za jednu platu tona jagoda.

Ako je prosecna plata u Srbiji 50.000 dinara, znaci da jagode moraju da se kresu sa cemom. Pa bar 500Kg od plate elem 100 din/Kg plafon.

Kako se to radi, opisao je lepo kolega ispod pa kad zivuku 20t/ha to je to.

A dotle, ljudi, zahebite jagode, kilo mesa je uvek kilo mesa. Kad im kroz bojkot pukne godina opametice se iduce! Ko prezivi pricat ce.

Vlada

pre 12 godina

U proizvodnji jagoda u Srbiji i Svedskoj cena rada ulazi mozda 5% i profit mozda 20-30% u cenu jagode. Ostalo su materijalni troskovi koji su ili jednaki ili veci nego u Svedskoj. Tako uz 5 puta manji profit cena jagoda umesto 200din po kg moze biti min 180din po kg za razliku od Svedske.
Domaci proizvodjaci jagoda nemaju subvencije niti organizovani otkup pa su prepusteni sami sebi. Teorijski postoje subvencije ali to je tako propisano da ti moras da prikazes koliko si jagoda posadio pre nego sto je vreme sadnje. Recimo sada se u Julu i Avgustu a ti u Martu treba da prikazes koliko si zasadio.
Cena jagode prvih mesec dana pada i po 50 dinara nedeljno a u Turskoj stizu ranije mesec dana tako da oni su vec prodavali jagode po 200 dinara skuplje. Ono sto nama stize je najgori kvalitet pri kraju branja koji niko drugi nece da kupi. Te jagode ne mogu ni 2 dana da izdrze a da ne pocnu da trule pa se hemijski tretiraju. Takve jagode, pri kraju sezone, kod nas kostaju 30-50 dinara a mi ih kupujemo od Turaka za 150 din i zato oni mogu da plate i prevoz. Nadam se da je jasno zasto ne moze jeftinije da budu i zasto su turske jagode jeftinije. Ako nekoga kao kupca interesuje samo cena...moram da kazem da placem za domacom piletinom koju sam jeo kao mali i kada jedna zena donese na pijacu prave domace piletine sve rasproda za 5 minuta po duplo vecoj ceni. Ko hoce da jede hemiju neka jede hemiju ali ja hocu da jedem pilece meso i hocu da jedem jagode i drzava mora jasno da napravi razliku i da uvede proizvodjacke specifikacije. Drzava mora da da iste subvencije kao drzava u kojoj su konkurentni proizvodjaci ili da uvede carinu u visini subvencija i tako ce proizvodjaci biti ravnopravni i tako ce nasa jagoda biti jeftinija iako stize mesec dana kasnije kada je cena u Turskoj vec 200 dinara manja.