Ponedeljak, 09.05.2011.

07:51

Dan pobede, Dan Evrope i Srbija

U Srbiji se obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, manifestacijama u slavu žrtava Drugog svetskog rata i u znaku očuvanja antifašističkih tekovina.

Izvor: B92

Dan pobede, Dan Evrope i Srbija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Archelay

pre 12 godina

Nije tacno da se Grcka borila protiv fasizma.Tacno je da su Englezi tamo rezirali i vodili"gradzanski" rat 45-48 da bi kao ocistili"ostatke"jugoslovenskog partizanskog odreda(koji se samo on borio protiv fasizma 42-44)a ustvari,da ne bi se aktualizirao Bukurestanski mirovni ugovor 1913.A i kako bi Grke protiv Nemce kad je Nemacka oformila Grcku 1826.A to prijateljstvo i sada se videlo na delo prilikom dodeljivanja ogromne sume novca u cilju spasavanja grckog bankrota.

demokrata a ne komunista

pre 12 godina

Sloboda je dosla pre dvadesetak godina kada se Nemacka ujedinila i kada je pobedjen komunizam a zemljama istocne Evrope je konacno svanulo od ruskih tenkova, logora, diktature, bede

susjedi

pre 12 godina

Drage komšije i susjedi. Želim vam kao Hrvat i veliki antifašista čestitati dan pobjede nad fašizmom. Znam da Vas možda većina smatra nas Hrvate genocidnim narodom i ustaškim potomcima ponajviše zahvaljujući medijima jer nas nikada niste upoznali , ali ruku na srce kolijevka antifažizma u Europi i ex Jugoslaviji je bila upravo u Hrvatskoj u šumi "Brestovica " kod Siska i najveći gerilski antifašistički pokret je bio sastavljen od braće Hrvata, Srba i svih ostalih narodnosti u Hrvatskoj. to je razlog zbog čega smo ponosan narod i zbog čega VEĆINA ...još jednom napominjem VEĆINA Hrvata vrednuje veličine čovjeka bez obzira ko je i šta je.

Sretan Vam dan pobjede i da jednog dana se opet nađemo pod istim krovom jer ruku na srce tada nam je bilo najbolje i to SVIMA. Nek ame ispravi ali argumentirano ko misli da griješim.

Za domovinu s Titom

Legia Semlin

pre 12 godina

Nema se šta proslavljati. Fašizam nije pobeđen, a predvodnici "proslave" su nacije koje su krive za rat (Nemačka i Italija), one koje su celih "šest" metaka opalile na neprijatelja (kao Francuska ili Belgija - džaba im sada "History channel" i isticanje herojstva "junačke belgijske vojske", što rekao onaj iz Haga) ili one koje su vrlo aktivno učestvovale u ratu, samo na strani Hitlera (Austrija, Slovačka, baltičke republike, Finska, Mađarska, Bugarska... sada odreda članice NATO i EU - samo su malčice promenili zastavu iz 1941., sve ostalo je isto - ciljevi, neprijatelj, slogani, plakati...). Nije im loša ova ideja da se za dan Evrope proglasi dan u kome je veći deo kontinenta zapravo bio na poraženoj strani. Privučeš se uz pobednike, posle par godina postaneš glavni gost, a posle dve decenije i domaćin. Dobro izvedeno, mora se priznati. Liste se razlikuju, ali osim Grka, skoro da nema evropske nacije koja nije imala organizovanu SS diviziju ili nekakve SS dobrovoljce, čisto da se zna (braća Hrvati i muslimani zajedno čak dve, Albanci jednu, Mađari tri, a mi Srbende smo bezčasno dodali Ljotićev SDK, doduše tek 1944. kad je bilo jasno da je kraj, pa je Waffen SS primao svakoga...).

Jedini koji ima pravo da slavi bilo šta su Rusi, kao naslednici Sovjetskog Saveza i Crvene Armije, a od ostalih Evropljana Britanci, Grci i Poljaci. Mi Srbi treba da sednemo sami sa sobom i da se dogovorimo - da li smo bili deo antifašističke koalicije i kako. Pukovnik Mihajlović nije svetski poznat i priznat kao antifašista, a Tito je em Hrvat em komunista, a Hrvati i komunisti su više zla naneli ovoj zemlji od nacista. Još danas pokušavamo da izjednačimo "srpske rodoljube pod komandom Nedića" sa partizanima, te očekujemo da će nam to proći, pa se čudimo zašto nas Rusi ne zovu na proslavu?! Kod njih je situacija jasna - Staljin je bio diktator, pobio je milione, ali je od zaostale agrarne zemlje napravio naciju koja je smogla snage da na jedan Rajhstag pobode svoju zastavu. Gde smo tu mi? Nigde. Mi našu zastavu ne smemo da obesimo ni u sred Novog Pazara, a kamoli nekog drugog grada. Šta se mi petljamo među velike, nije mi jasno. Podseća kad dođe kraj nekakve bogate pijanke, pa u susednu sobicu na čast pozovu i sluge, da se ne kaže da nisu bili....

pera

pre 12 godina

9. maj je Dan pobede nad fašistima. To što sada EU slavi to kao svoj dan, ili dan Evrope, svejedno, je zato što 50% zemalja EU i to one velike su bile uz Hitlera (Nemačka, Italija, Španija, Austrija...), a ostale manje države kao Bugarska, Mađarska... su bile na strani Hitlera do 1944. godine. Istinski borci protiv Hitlera su bili Rusija, Engleska i naravno SAD (SAD ne spominjem zato što nije u EU).
U većini zemalja EU nije postojao ni ozbiljan pokret otpora. I kako oni da slave Dan pobede nad fašizmom? PA TO JE NJIHOV PORAZ. Čast izuzecima i to narodu pojedinih zemalja, a ne Vladama, kao što su Srbija, Grčka, Poljska... Za Francusku ne znam šta da napišem, ali je Rene izgeda bio najozbiljniji član pokreta otpora. Kada ovo pišem, mislim na stavove Vlada zemalja i njihove vojske. Narodu svaka čast. Pa i dosta nemaca su propatili pod Hitlerom.
A i ovo ""Jugoslavija je podeljena između Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, a vođstvo "Trećeg rajha" smatralo je Srbe kao "večne uzročnike nemira", pa je Srbiji namenilo rasparčavanje teritorija."
Opa bato! Ovo tvrdnja fasista je i dan-danas aktuelna, zar ne? A i rasparcavanje je uspelo, zar ne?
(Mirko, 9. maj 2011 09:13)
NATERA ME NA RAZMIŠLjANjE, PA I NA PISANjE MOG KOMENTARA.

Шумадинац

pre 12 godina

Дан победе над Фашизмом и Квислиншким формацијама!

Вечна слава жртвама од фашизма и терора квислинга!
----

-" Vladimir LDP", велиш смрт комунизму, па ти то желиш свом страначком колеги и саборцу црногорцу Јову Капичићу, новом појачању ЛДП авангарде!

-----------
Од тих поменутих Комуниста , још гори су набеђени "Антикомунисти"!

Ribentrop - Molotov

pre 12 godina

Šta slave u Moskvi, dan kada su sa Hitlerom okupirali Poljsku, pobili 20.000 intelektualaca, a zatim potpisali pakt o nenapadanju? Mogu prati ruke dokle hoće, svet pamti šta su radili pre nego što ih je koalicioni partner izigrao.

Zajednička parada fašista i komunista u porobljenoj Poljskoj 1939. godine: http://www.youtube.com/watch?v=SKo-UPB6Yo4

barkos

pre 12 godina

Danas cemo se naslusati komunista koji nastavljaju da monopolizuju borbu protiv fasizma i slusacemo ih kako lelecu nad procesom rehabilitacije onih koje su decenijama proganjali i ubijali, a ne svidja im se ni pronalazenje zrtava koje su ostavili za sobom u njihovoj revoluciji.Ne uci se istorija iz Bulajicevih filmova i zbornika NOR-a.Srecan dan Evrope.Zivela SLOBODA.

slet

pre 12 godina

"Mi smo Titovi, Tito je naš", na to me podsećaju ove manifestacije sa tom razlikom što je umesto Tita sada ispiranje mozga Evropom - vidim da je Evropa postala fetiš, sveti talisman, sredstvo zakljinjanja, i sveopšte idolopoklonstvo...zaista žalosno..

Шумадинац

pre 12 godina

Данас је Дан Победе над Фашизмом!
Слава свим жртвама погинулим за Отаџбину!


Слобода Народу!

Nenad

pre 12 godina

Nije "Dan Evrope" nego Dan Evropske Unije (dan kad je jedan francuski ministar dosao na ideju da se potpise ugovor o trgovini ugljem). Bitna razlika. Evropa je postojala i pre EU, a postojace i posle.

Ivan, London

pre 12 godina

Iz protesta prema totalitarnoj EU birokratiji, David Cameron, premijer Velike Britanije, je odbio da danas na Downing Street-u istakne zastavu EU. To je najveci pokazatelj kakva ce biti buducnost EU.

Djordje S

pre 12 godina

Srbija proslavlja Dan Evrope - to je kao kada istripovani momak slavi godišnjicu veze sa devojkom koju je jednom video i koja mu se svidela. Osvestite se ljudi. Prvo da uradimo nešto konkretno, lako ćemo da slavimo.
Srbija nije u EU i ne treba da slavi ovaj praznik, bar još neko vreme. Nismo ni kandidat, a pitanje je da li ćemo uopšte biti. Opadanje podrške evro-integracijama se ne može popraviti nekim bezveznim manifestacijama na kojima će deca da pevaju, a odrasli da obilaze štandove.
Zasučimo rukave i idemo u EU!

Smrt fašizmu! Sloboda narodu!

Милован Миловановић

pre 12 godina

Хрвати који су листом били на страни нациста у Другом св. рату се у последње време позивају на то како су били "велики" борци против фашизма и да су њихове бригаде из Лике, Баније, Кордуна и Славоније ослободиле Србију. Притом заборављајући да су те бригаде чинили готово искључиво Срби. А на те очигледне и злонамерне лажи наша власт се не обазире, већ рехабилитује "истинске антифашисте" попут Драгише Цветковића и сличних. СРАМОТА!

Veki

pre 12 godina

Žao mi je što ne znate da je juče u Kanjiži održana proslava Dana Evrope, zajedno sa još 6 gradova koji se graniče sa Mađarskom. Organizator je bila lokalna samouprava Kanjiže, pokrovitelj je bila Vlada Mađarske i Naftna industrija Srbije, dok je medijski pokrovitelj bila Duna TV.
Nastupali su brojni KUD-ovi, iz Bačke Topole, Bunjevačko kolo, Mađarski KUD-ovi, Hrvatski kulturni centar... Popodne su nastupala braća Teofilović, orkestar Ravnica i nekoliko pevačkih zvezda iz Mađarske.
Duna TV je sinhrono, celog jučerašnjeg dana, pravila direktna uključenja iz svih gradova gde je proslavljen dan Evrope.
Žao mi je što ni jedna TV kuća iz Srbije nije ispratila ovo dešavanje.

Mirko

pre 12 godina

"Jugoslavija je podeljena između Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, a vođstvo "Trećeg rajha" smatralo je Srbe kao "večne uzročnike nemira", pa je Srbiji namenilo rasparčavanje teritorija."

Opa bato! Ovo tvrdnja fasista je i dan-danas aktuelna, zar ne? A i rasparcavanje je uspelo, zar ne?

matori

pre 12 godina

"...U Srbiji ºe obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, manifestacijama u slavu žrtava Drugog svetskog rata i u znaku očuvanja antifašističkih tekovina..."

U znaku "očuvanja antifašističkih" tekovina, u Srbiji su već ranije rehabilitovani četnici, a uskoro se može očekivati i rehabilitacija Draže Mihailovića...
Istorijske činjenice se ovde već više godina "prilagođavaju" potrebama, a neka "nova istraživanja" i "otkrića" idu na ruku onima koji "dokazuju" da su Srbi (oduvek) najveće žrtve, dok ostali sede skrštenih ruku i čekaju da budu oslobođeni od nekog ugnjetitelja...

Mirko

pre 12 godina

"Jugoslavija je podeljena između Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, a vođstvo "Trećeg rajha" smatralo je Srbe kao "večne uzročnike nemira", pa je Srbiji namenilo rasparčavanje teritorija."

Opa bato! Ovo tvrdnja fasista je i dan-danas aktuelna, zar ne? A i rasparcavanje je uspelo, zar ne?

Veki

pre 12 godina

Žao mi je što ne znate da je juče u Kanjiži održana proslava Dana Evrope, zajedno sa još 6 gradova koji se graniče sa Mađarskom. Organizator je bila lokalna samouprava Kanjiže, pokrovitelj je bila Vlada Mađarske i Naftna industrija Srbije, dok je medijski pokrovitelj bila Duna TV.
Nastupali su brojni KUD-ovi, iz Bačke Topole, Bunjevačko kolo, Mađarski KUD-ovi, Hrvatski kulturni centar... Popodne su nastupala braća Teofilović, orkestar Ravnica i nekoliko pevačkih zvezda iz Mađarske.
Duna TV je sinhrono, celog jučerašnjeg dana, pravila direktna uključenja iz svih gradova gde je proslavljen dan Evrope.
Žao mi je što ni jedna TV kuća iz Srbije nije ispratila ovo dešavanje.

Шумадинац

pre 12 godina

Данас је Дан Победе над Фашизмом!
Слава свим жртвама погинулим за Отаџбину!


Слобода Народу!

Милован Миловановић

pre 12 godina

Хрвати који су листом били на страни нациста у Другом св. рату се у последње време позивају на то како су били "велики" борци против фашизма и да су њихове бригаде из Лике, Баније, Кордуна и Славоније ослободиле Србију. Притом заборављајући да су те бригаде чинили готово искључиво Срби. А на те очигледне и злонамерне лажи наша власт се не обазире, већ рехабилитује "истинске антифашисте" попут Драгише Цветковића и сличних. СРАМОТА!

matori

pre 12 godina

"...U Srbiji ºe obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, manifestacijama u slavu žrtava Drugog svetskog rata i u znaku očuvanja antifašističkih tekovina..."

U znaku "očuvanja antifašističkih" tekovina, u Srbiji su već ranije rehabilitovani četnici, a uskoro se može očekivati i rehabilitacija Draže Mihailovića...
Istorijske činjenice se ovde već više godina "prilagođavaju" potrebama, a neka "nova istraživanja" i "otkrića" idu na ruku onima koji "dokazuju" da su Srbi (oduvek) najveće žrtve, dok ostali sede skrštenih ruku i čekaju da budu oslobođeni od nekog ugnjetitelja...

Nenad

pre 12 godina

Nije "Dan Evrope" nego Dan Evropske Unije (dan kad je jedan francuski ministar dosao na ideju da se potpise ugovor o trgovini ugljem). Bitna razlika. Evropa je postojala i pre EU, a postojace i posle.

Ivan, London

pre 12 godina

Iz protesta prema totalitarnoj EU birokratiji, David Cameron, premijer Velike Britanije, je odbio da danas na Downing Street-u istakne zastavu EU. To je najveci pokazatelj kakva ce biti buducnost EU.

Djordje S

pre 12 godina

Srbija proslavlja Dan Evrope - to je kao kada istripovani momak slavi godišnjicu veze sa devojkom koju je jednom video i koja mu se svidela. Osvestite se ljudi. Prvo da uradimo nešto konkretno, lako ćemo da slavimo.
Srbija nije u EU i ne treba da slavi ovaj praznik, bar još neko vreme. Nismo ni kandidat, a pitanje je da li ćemo uopšte biti. Opadanje podrške evro-integracijama se ne može popraviti nekim bezveznim manifestacijama na kojima će deca da pevaju, a odrasli da obilaze štandove.
Zasučimo rukave i idemo u EU!

Smrt fašizmu! Sloboda narodu!

Шумадинац

pre 12 godina

Дан победе над Фашизмом и Квислиншким формацијама!

Вечна слава жртвама од фашизма и терора квислинга!
----

-" Vladimir LDP", велиш смрт комунизму, па ти то желиш свом страначком колеги и саборцу црногорцу Јову Капичићу, новом појачању ЛДП авангарде!

-----------
Од тих поменутих Комуниста , још гори су набеђени "Антикомунисти"!

slet

pre 12 godina

"Mi smo Titovi, Tito je naš", na to me podsećaju ove manifestacije sa tom razlikom što je umesto Tita sada ispiranje mozga Evropom - vidim da je Evropa postala fetiš, sveti talisman, sredstvo zakljinjanja, i sveopšte idolopoklonstvo...zaista žalosno..

barkos

pre 12 godina

Danas cemo se naslusati komunista koji nastavljaju da monopolizuju borbu protiv fasizma i slusacemo ih kako lelecu nad procesom rehabilitacije onih koje su decenijama proganjali i ubijali, a ne svidja im se ni pronalazenje zrtava koje su ostavili za sobom u njihovoj revoluciji.Ne uci se istorija iz Bulajicevih filmova i zbornika NOR-a.Srecan dan Evrope.Zivela SLOBODA.

Ribentrop - Molotov

pre 12 godina

Šta slave u Moskvi, dan kada su sa Hitlerom okupirali Poljsku, pobili 20.000 intelektualaca, a zatim potpisali pakt o nenapadanju? Mogu prati ruke dokle hoće, svet pamti šta su radili pre nego što ih je koalicioni partner izigrao.

Zajednička parada fašista i komunista u porobljenoj Poljskoj 1939. godine: http://www.youtube.com/watch?v=SKo-UPB6Yo4

susjedi

pre 12 godina

Drage komšije i susjedi. Želim vam kao Hrvat i veliki antifašista čestitati dan pobjede nad fašizmom. Znam da Vas možda većina smatra nas Hrvate genocidnim narodom i ustaškim potomcima ponajviše zahvaljujući medijima jer nas nikada niste upoznali , ali ruku na srce kolijevka antifažizma u Europi i ex Jugoslaviji je bila upravo u Hrvatskoj u šumi "Brestovica " kod Siska i najveći gerilski antifašistički pokret je bio sastavljen od braće Hrvata, Srba i svih ostalih narodnosti u Hrvatskoj. to je razlog zbog čega smo ponosan narod i zbog čega VEĆINA ...još jednom napominjem VEĆINA Hrvata vrednuje veličine čovjeka bez obzira ko je i šta je.

Sretan Vam dan pobjede i da jednog dana se opet nađemo pod istim krovom jer ruku na srce tada nam je bilo najbolje i to SVIMA. Nek ame ispravi ali argumentirano ko misli da griješim.

Za domovinu s Titom

Legia Semlin

pre 12 godina

Nema se šta proslavljati. Fašizam nije pobeđen, a predvodnici "proslave" su nacije koje su krive za rat (Nemačka i Italija), one koje su celih "šest" metaka opalile na neprijatelja (kao Francuska ili Belgija - džaba im sada "History channel" i isticanje herojstva "junačke belgijske vojske", što rekao onaj iz Haga) ili one koje su vrlo aktivno učestvovale u ratu, samo na strani Hitlera (Austrija, Slovačka, baltičke republike, Finska, Mađarska, Bugarska... sada odreda članice NATO i EU - samo su malčice promenili zastavu iz 1941., sve ostalo je isto - ciljevi, neprijatelj, slogani, plakati...). Nije im loša ova ideja da se za dan Evrope proglasi dan u kome je veći deo kontinenta zapravo bio na poraženoj strani. Privučeš se uz pobednike, posle par godina postaneš glavni gost, a posle dve decenije i domaćin. Dobro izvedeno, mora se priznati. Liste se razlikuju, ali osim Grka, skoro da nema evropske nacije koja nije imala organizovanu SS diviziju ili nekakve SS dobrovoljce, čisto da se zna (braća Hrvati i muslimani zajedno čak dve, Albanci jednu, Mađari tri, a mi Srbende smo bezčasno dodali Ljotićev SDK, doduše tek 1944. kad je bilo jasno da je kraj, pa je Waffen SS primao svakoga...).

Jedini koji ima pravo da slavi bilo šta su Rusi, kao naslednici Sovjetskog Saveza i Crvene Armije, a od ostalih Evropljana Britanci, Grci i Poljaci. Mi Srbi treba da sednemo sami sa sobom i da se dogovorimo - da li smo bili deo antifašističke koalicije i kako. Pukovnik Mihajlović nije svetski poznat i priznat kao antifašista, a Tito je em Hrvat em komunista, a Hrvati i komunisti su više zla naneli ovoj zemlji od nacista. Još danas pokušavamo da izjednačimo "srpske rodoljube pod komandom Nedića" sa partizanima, te očekujemo da će nam to proći, pa se čudimo zašto nas Rusi ne zovu na proslavu?! Kod njih je situacija jasna - Staljin je bio diktator, pobio je milione, ali je od zaostale agrarne zemlje napravio naciju koja je smogla snage da na jedan Rajhstag pobode svoju zastavu. Gde smo tu mi? Nigde. Mi našu zastavu ne smemo da obesimo ni u sred Novog Pazara, a kamoli nekog drugog grada. Šta se mi petljamo među velike, nije mi jasno. Podseća kad dođe kraj nekakve bogate pijanke, pa u susednu sobicu na čast pozovu i sluge, da se ne kaže da nisu bili....

pera

pre 12 godina

9. maj je Dan pobede nad fašistima. To što sada EU slavi to kao svoj dan, ili dan Evrope, svejedno, je zato što 50% zemalja EU i to one velike su bile uz Hitlera (Nemačka, Italija, Španija, Austrija...), a ostale manje države kao Bugarska, Mađarska... su bile na strani Hitlera do 1944. godine. Istinski borci protiv Hitlera su bili Rusija, Engleska i naravno SAD (SAD ne spominjem zato što nije u EU).
U većini zemalja EU nije postojao ni ozbiljan pokret otpora. I kako oni da slave Dan pobede nad fašizmom? PA TO JE NJIHOV PORAZ. Čast izuzecima i to narodu pojedinih zemalja, a ne Vladama, kao što su Srbija, Grčka, Poljska... Za Francusku ne znam šta da napišem, ali je Rene izgeda bio najozbiljniji član pokreta otpora. Kada ovo pišem, mislim na stavove Vlada zemalja i njihove vojske. Narodu svaka čast. Pa i dosta nemaca su propatili pod Hitlerom.
A i ovo ""Jugoslavija je podeljena između Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, a vođstvo "Trećeg rajha" smatralo je Srbe kao "večne uzročnike nemira", pa je Srbiji namenilo rasparčavanje teritorija."
Opa bato! Ovo tvrdnja fasista je i dan-danas aktuelna, zar ne? A i rasparcavanje je uspelo, zar ne?
(Mirko, 9. maj 2011 09:13)
NATERA ME NA RAZMIŠLjANjE, PA I NA PISANjE MOG KOMENTARA.

demokrata a ne komunista

pre 12 godina

Sloboda je dosla pre dvadesetak godina kada se Nemacka ujedinila i kada je pobedjen komunizam a zemljama istocne Evrope je konacno svanulo od ruskih tenkova, logora, diktature, bede

Archelay

pre 12 godina

Nije tacno da se Grcka borila protiv fasizma.Tacno je da su Englezi tamo rezirali i vodili"gradzanski" rat 45-48 da bi kao ocistili"ostatke"jugoslovenskog partizanskog odreda(koji se samo on borio protiv fasizma 42-44)a ustvari,da ne bi se aktualizirao Bukurestanski mirovni ugovor 1913.A i kako bi Grke protiv Nemce kad je Nemacka oformila Grcku 1826.A to prijateljstvo i sada se videlo na delo prilikom dodeljivanja ogromne sume novca u cilju spasavanja grckog bankrota.

Милован Миловановић

pre 12 godina

Хрвати који су листом били на страни нациста у Другом св. рату се у последње време позивају на то како су били "велики" борци против фашизма и да су њихове бригаде из Лике, Баније, Кордуна и Славоније ослободиле Србију. Притом заборављајући да су те бригаде чинили готово искључиво Срби. А на те очигледне и злонамерне лажи наша власт се не обазире, већ рехабилитује "истинске антифашисте" попут Драгише Цветковића и сличних. СРАМОТА!

Ivan, London

pre 12 godina

Iz protesta prema totalitarnoj EU birokratiji, David Cameron, premijer Velike Britanije, je odbio da danas na Downing Street-u istakne zastavu EU. To je najveci pokazatelj kakva ce biti buducnost EU.

matori

pre 12 godina

"...U Srbiji ºe obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, manifestacijama u slavu žrtava Drugog svetskog rata i u znaku očuvanja antifašističkih tekovina..."

U znaku "očuvanja antifašističkih" tekovina, u Srbiji su već ranije rehabilitovani četnici, a uskoro se može očekivati i rehabilitacija Draže Mihailovića...
Istorijske činjenice se ovde već više godina "prilagođavaju" potrebama, a neka "nova istraživanja" i "otkrića" idu na ruku onima koji "dokazuju" da su Srbi (oduvek) najveće žrtve, dok ostali sede skrštenih ruku i čekaju da budu oslobođeni od nekog ugnjetitelja...

barkos

pre 12 godina

Danas cemo se naslusati komunista koji nastavljaju da monopolizuju borbu protiv fasizma i slusacemo ih kako lelecu nad procesom rehabilitacije onih koje su decenijama proganjali i ubijali, a ne svidja im se ni pronalazenje zrtava koje su ostavili za sobom u njihovoj revoluciji.Ne uci se istorija iz Bulajicevih filmova i zbornika NOR-a.Srecan dan Evrope.Zivela SLOBODA.

Ribentrop - Molotov

pre 12 godina

Šta slave u Moskvi, dan kada su sa Hitlerom okupirali Poljsku, pobili 20.000 intelektualaca, a zatim potpisali pakt o nenapadanju? Mogu prati ruke dokle hoće, svet pamti šta su radili pre nego što ih je koalicioni partner izigrao.

Zajednička parada fašista i komunista u porobljenoj Poljskoj 1939. godine: http://www.youtube.com/watch?v=SKo-UPB6Yo4

Mirko

pre 12 godina

"Jugoslavija je podeljena između Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, a vođstvo "Trećeg rajha" smatralo je Srbe kao "večne uzročnike nemira", pa je Srbiji namenilo rasparčavanje teritorija."

Opa bato! Ovo tvrdnja fasista je i dan-danas aktuelna, zar ne? A i rasparcavanje je uspelo, zar ne?

slet

pre 12 godina

"Mi smo Titovi, Tito je naš", na to me podsećaju ove manifestacije sa tom razlikom što je umesto Tita sada ispiranje mozga Evropom - vidim da je Evropa postala fetiš, sveti talisman, sredstvo zakljinjanja, i sveopšte idolopoklonstvo...zaista žalosno..

demokrata a ne komunista

pre 12 godina

Sloboda je dosla pre dvadesetak godina kada se Nemacka ujedinila i kada je pobedjen komunizam a zemljama istocne Evrope je konacno svanulo od ruskih tenkova, logora, diktature, bede

susjedi

pre 12 godina

Drage komšije i susjedi. Želim vam kao Hrvat i veliki antifašista čestitati dan pobjede nad fašizmom. Znam da Vas možda većina smatra nas Hrvate genocidnim narodom i ustaškim potomcima ponajviše zahvaljujući medijima jer nas nikada niste upoznali , ali ruku na srce kolijevka antifažizma u Europi i ex Jugoslaviji je bila upravo u Hrvatskoj u šumi "Brestovica " kod Siska i najveći gerilski antifašistički pokret je bio sastavljen od braće Hrvata, Srba i svih ostalih narodnosti u Hrvatskoj. to je razlog zbog čega smo ponosan narod i zbog čega VEĆINA ...još jednom napominjem VEĆINA Hrvata vrednuje veličine čovjeka bez obzira ko je i šta je.

Sretan Vam dan pobjede i da jednog dana se opet nađemo pod istim krovom jer ruku na srce tada nam je bilo najbolje i to SVIMA. Nek ame ispravi ali argumentirano ko misli da griješim.

Za domovinu s Titom

Djordje S

pre 12 godina

Srbija proslavlja Dan Evrope - to je kao kada istripovani momak slavi godišnjicu veze sa devojkom koju je jednom video i koja mu se svidela. Osvestite se ljudi. Prvo da uradimo nešto konkretno, lako ćemo da slavimo.
Srbija nije u EU i ne treba da slavi ovaj praznik, bar još neko vreme. Nismo ni kandidat, a pitanje je da li ćemo uopšte biti. Opadanje podrške evro-integracijama se ne može popraviti nekim bezveznim manifestacijama na kojima će deca da pevaju, a odrasli da obilaze štandove.
Zasučimo rukave i idemo u EU!

Smrt fašizmu! Sloboda narodu!

Legia Semlin

pre 12 godina

Nema se šta proslavljati. Fašizam nije pobeđen, a predvodnici "proslave" su nacije koje su krive za rat (Nemačka i Italija), one koje su celih "šest" metaka opalile na neprijatelja (kao Francuska ili Belgija - džaba im sada "History channel" i isticanje herojstva "junačke belgijske vojske", što rekao onaj iz Haga) ili one koje su vrlo aktivno učestvovale u ratu, samo na strani Hitlera (Austrija, Slovačka, baltičke republike, Finska, Mađarska, Bugarska... sada odreda članice NATO i EU - samo su malčice promenili zastavu iz 1941., sve ostalo je isto - ciljevi, neprijatelj, slogani, plakati...). Nije im loša ova ideja da se za dan Evrope proglasi dan u kome je veći deo kontinenta zapravo bio na poraženoj strani. Privučeš se uz pobednike, posle par godina postaneš glavni gost, a posle dve decenije i domaćin. Dobro izvedeno, mora se priznati. Liste se razlikuju, ali osim Grka, skoro da nema evropske nacije koja nije imala organizovanu SS diviziju ili nekakve SS dobrovoljce, čisto da se zna (braća Hrvati i muslimani zajedno čak dve, Albanci jednu, Mađari tri, a mi Srbende smo bezčasno dodali Ljotićev SDK, doduše tek 1944. kad je bilo jasno da je kraj, pa je Waffen SS primao svakoga...).

Jedini koji ima pravo da slavi bilo šta su Rusi, kao naslednici Sovjetskog Saveza i Crvene Armije, a od ostalih Evropljana Britanci, Grci i Poljaci. Mi Srbi treba da sednemo sami sa sobom i da se dogovorimo - da li smo bili deo antifašističke koalicije i kako. Pukovnik Mihajlović nije svetski poznat i priznat kao antifašista, a Tito je em Hrvat em komunista, a Hrvati i komunisti su više zla naneli ovoj zemlji od nacista. Još danas pokušavamo da izjednačimo "srpske rodoljube pod komandom Nedića" sa partizanima, te očekujemo da će nam to proći, pa se čudimo zašto nas Rusi ne zovu na proslavu?! Kod njih je situacija jasna - Staljin je bio diktator, pobio je milione, ali je od zaostale agrarne zemlje napravio naciju koja je smogla snage da na jedan Rajhstag pobode svoju zastavu. Gde smo tu mi? Nigde. Mi našu zastavu ne smemo da obesimo ni u sred Novog Pazara, a kamoli nekog drugog grada. Šta se mi petljamo među velike, nije mi jasno. Podseća kad dođe kraj nekakve bogate pijanke, pa u susednu sobicu na čast pozovu i sluge, da se ne kaže da nisu bili....

Veki

pre 12 godina

Žao mi je što ne znate da je juče u Kanjiži održana proslava Dana Evrope, zajedno sa još 6 gradova koji se graniče sa Mađarskom. Organizator je bila lokalna samouprava Kanjiže, pokrovitelj je bila Vlada Mađarske i Naftna industrija Srbije, dok je medijski pokrovitelj bila Duna TV.
Nastupali su brojni KUD-ovi, iz Bačke Topole, Bunjevačko kolo, Mađarski KUD-ovi, Hrvatski kulturni centar... Popodne su nastupala braća Teofilović, orkestar Ravnica i nekoliko pevačkih zvezda iz Mađarske.
Duna TV je sinhrono, celog jučerašnjeg dana, pravila direktna uključenja iz svih gradova gde je proslavljen dan Evrope.
Žao mi je što ni jedna TV kuća iz Srbije nije ispratila ovo dešavanje.

Nenad

pre 12 godina

Nije "Dan Evrope" nego Dan Evropske Unije (dan kad je jedan francuski ministar dosao na ideju da se potpise ugovor o trgovini ugljem). Bitna razlika. Evropa je postojala i pre EU, a postojace i posle.

Archelay

pre 12 godina

Nije tacno da se Grcka borila protiv fasizma.Tacno je da su Englezi tamo rezirali i vodili"gradzanski" rat 45-48 da bi kao ocistili"ostatke"jugoslovenskog partizanskog odreda(koji se samo on borio protiv fasizma 42-44)a ustvari,da ne bi se aktualizirao Bukurestanski mirovni ugovor 1913.A i kako bi Grke protiv Nemce kad je Nemacka oformila Grcku 1826.A to prijateljstvo i sada se videlo na delo prilikom dodeljivanja ogromne sume novca u cilju spasavanja grckog bankrota.

Шумадинац

pre 12 godina

Данас је Дан Победе над Фашизмом!
Слава свим жртвама погинулим за Отаџбину!


Слобода Народу!

Шумадинац

pre 12 godina

Дан победе над Фашизмом и Квислиншким формацијама!

Вечна слава жртвама од фашизма и терора квислинга!
----

-" Vladimir LDP", велиш смрт комунизму, па ти то желиш свом страначком колеги и саборцу црногорцу Јову Капичићу, новом појачању ЛДП авангарде!

-----------
Од тих поменутих Комуниста , још гори су набеђени "Антикомунисти"!

pera

pre 12 godina

9. maj je Dan pobede nad fašistima. To što sada EU slavi to kao svoj dan, ili dan Evrope, svejedno, je zato što 50% zemalja EU i to one velike su bile uz Hitlera (Nemačka, Italija, Španija, Austrija...), a ostale manje države kao Bugarska, Mađarska... su bile na strani Hitlera do 1944. godine. Istinski borci protiv Hitlera su bili Rusija, Engleska i naravno SAD (SAD ne spominjem zato što nije u EU).
U većini zemalja EU nije postojao ni ozbiljan pokret otpora. I kako oni da slave Dan pobede nad fašizmom? PA TO JE NJIHOV PORAZ. Čast izuzecima i to narodu pojedinih zemalja, a ne Vladama, kao što su Srbija, Grčka, Poljska... Za Francusku ne znam šta da napišem, ali je Rene izgeda bio najozbiljniji član pokreta otpora. Kada ovo pišem, mislim na stavove Vlada zemalja i njihove vojske. Narodu svaka čast. Pa i dosta nemaca su propatili pod Hitlerom.
A i ovo ""Jugoslavija je podeljena između Nemačke, Italije, Bugarske i Mađarske, a vođstvo "Trećeg rajha" smatralo je Srbe kao "večne uzročnike nemira", pa je Srbiji namenilo rasparčavanje teritorija."
Opa bato! Ovo tvrdnja fasista je i dan-danas aktuelna, zar ne? A i rasparcavanje je uspelo, zar ne?
(Mirko, 9. maj 2011 09:13)
NATERA ME NA RAZMIŠLjANjE, PA I NA PISANjE MOG KOMENTARA.