Utorak, 05.04.2011.

14:04

Izbalansirana spoljna politika

Srbija vodi racionalnu, izbalansiranu i nezavisnu spoljnu politiku, sa jasno definisanim prioritetima, izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Izbalansirana spoljna politika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Gospodina Jeremica ne zaobilaze samo velike EU zemlje nego ako ste bolje primjetili on nije dobrodosao niti u svome susjedstvu. Postavlja se logicno pitanje cemu on sluzi u vladi i u DS? Ponasa se poput slona u staklarskoj radnji, bez ugleda i utjecaja na medunarodnoj sceni. Napada gospodina Jovanovica za njegov govor a on vec godinama steti ugledu Srbije na takav nacin da je postao predmet sprednje i podsmjeha svojih evropskih kolega koji kad cuju za njega, samo odmahuju rukom... Mislim da sira javnost u Srbiji o ovoj cinjenici nema pojma a misljenja sam da je zasluzila puno boljeg i mudrijeg diplomatu.

zoki

pre 13 godina

Kako nije neprijatno V. Pesic i Micunovicu da kritikuju spoljnu politiku koju su i te kako podrzavali u proslosti?! 'Ražalovani ministar' joj je dobro odgovorio da to mišljenje ima ona, Honduras i Kiribati, a Micuna je potsetio na podrsku Ministarskoj konferenciji nesvrstanih u Beogradu, prilikom posete Egiptu. Svaka cast Jeremicu!

student

pre 13 godina

gle ga što se okuražio otkako je iskoristio priliku da utrpa čedu... kakvi bre balansi i uspesi, kakva najmanja ulaganja u diplomatiju, napravili ste "ekonomske diplomate" koji samo troše državne pare gde god se okrenete, žive na "nivou" kao da smo britanija, a predstavljaju zemlju koja je uboga ko haiti... osim beograda naravno

ovo čoveka prosto treba poslati u kuršumliju na mesec dana da traži posao, da vidi šta je golo preživljavanje...

sramota

katica

pre 13 godina

Ta politika nas je već jednom sa Slobom, Vojom i & SLUPALA načisto i opet će. To je nastavak vođenja politike koja NE PRIZNAJE REALNOST, služi se ideološkim BAJKAMA. To je kontinuitet Titovo-Slobine-Vojine antizapadne a proruske politike. Ukratko to je neodgovorna politika “kuća gori (zemlja u odumiranju) a baba se češlja”. Uskoro će “narod” poumirati od gladi, haosa i bede a ostaće samo “vlast” sa sve svojim kumovima, savetnicima DB i KOS (koje su formirane krajem 1944 i nikada lustrirani!).

Milytin

pre 13 godina

Pitajte svaku Evropsku zemlju od Bugarske,Potrtugslije,irkse,Francuske,Holandije,Finske,do Poljske itd,...svakaoj od tih zemalaj je PRVI i OSNOVI prioritet ocuvanje sopstvenog Integriteta i suvereniteta pa tek onda udruzivanje u Vece organizacije pa i u EU.
Prvi prioritet Sri\bije je sopstven Suverenitet i CELOVITOST. Zbog pogrez\snog prioriteta su se postavljala i glupa pitanja sudu u Hagu, pogresne su predlagane Rezolucije u UN, donetaje pogresna odluka o EULEKSU, o pregovorima koji vodi Borko Stefanovic, a niko ne zna oko cek\ga i za ciji racun!!! Sve se cini dabi se udvorili Europi, cime ste zapostavili Srbiju, a ISTINA je da Srbija nema Alternativu, jednostavno nema, ako nema celovite Srbije nema nicegam, nema nas, onfuzija, zlo i naopako.
Srbija je na prvom mestu, Celovitost i suverenitet cele Srbijie je pod broj JEDAN, sve pstalo je dvojka, bre!!!!

Ivan K.

pre 13 godina

Moram priznati da sam iznenadjen sprdnjom sa politikom nesvrstanosti. I najmocniji svrstani kao Britanija nisu nezavisni.

,,Smatrao sam da termin nesvrstanost tačno izražava ono što želimo da postignemo, dakle suštinu te politike jer utvrđuje podjednako nepristajanje na podređivanje bilo kome, Zapadu ili Istoku." - Koca Popovic

Istok je oslabeo, pa onda je opet malo ojacao, i svaka šuša predvidja da će sve više jacati. Za one koji nas obavestavaju da je Istok propao 1991, savetujem da se ifnormišu o zadnjih 10 godina.

MUKNAVI

pre 13 godina

Oooo vidi kukica opet prica nesto..Slusj bre,vrati sve ponovo na balns masinu ,zavrti i dobro pazi gde zanosi,stavi olovo pa probaj ponovo, zaokreni,balansiraj dok trese a kada se smiri ti se onda javi.Sada zanosi,trese se na odredjenoj brzini..nije dobro,ajd ponovo,ne gledaj ni levo ni desno i odradi po uputstvu ..pa da vidimo onda.Mora tako,Narode, jer ovaj skroz za***e kada ga pustis da nesto uradi sam..posle se ljuti,spominje univerzitete koje je on zavrsio,koliko on jezicina palaca i usnjori usta ko pred plakanje blenuci iskosa pravo u plafon ali to nista ne pomaze jer "tocak" se trese bre a on..laze..sram ga bilo..jeste..hoce i da spletkari pa kada napravi lom postaje zadovoljan i ono sto jeste..blesav...bre sta mi svasta namestamo u ministarske fotelje..nek nam je Bog u pomoci,trebace itekako!

Vladimir LDP

pre 13 godina

Ako pod balansom misli truli kompromisi, ako misli znak jednakosti izmedju africke grupe i evropske unije, ako misli guranje prsta u oko EU svako malo kada nam Rusija i Kina nesto zatraze, jer boze moj EU je tolerantnija od ovih koji komuno-fasista koji ne oprastaju neposlusnost pa nam je lakse tolerantnu EU praviti budalom nego ove zabiti ljudskih prava i svega normalnog i civilizovanog, onda svakako, vodimo i te kako izbalansiranu spoljnu politiku, ali taj balans ce nam se pre ili kasnije obiti o glavu, a posledice ce biti nesagledive. Zivi bili pa videli.

Ivan K.

pre 13 godina

Spoljna politika nezavisne zemlje se mora bazirati na nacim u njoj, a ne na drugim zemljama. Ne mozemo ocekivati od drugih zemalja da budu stubovi onoga sto je nas posao.

Balansero

pre 13 godina

Ministre Vuče Jeremiću,
Nažalost, Srbija NE vodi "racionalnu" spoljnu politiku, jer je spoljna politika, po definiciji, produžetak unutrašnje politike u odnosima sa svetom, a u funkciji zadovoljenja unutar-političkih potreba?!
Imajući u vidu, katastrofalnu socijalno-ekonomsku situaciju u Srbiji, čemu je doprinela i Vaša očigledna "neracionalnost" ili "opsesija" temama, koje nisu od "primarnog nacionalnog i državnog interesa"?!
Takođe, spoljna politika Srbije NIJE "izbalansirana", kako tvrdite, jer to ne znači, samo imati "kontakte" sa svim regionima sveta i glavnim faktorima svetske politike, već, upravo obrnuto "balansiranje saradnje" sa svetom i u skladu sa prioritetima spoljne politike, a to ne mogu biti "četiri stuba", jer je Srbija mala i nejaka zemlja, već "susedi" sa kojima su odnosi ispod nivoa potreba i interesa, zahvaljujući i Vama, kao i saradnja sa "regionalnom" političko-ekonomskom asocijacijom, kojoj "prirodno" tj. "geografski" težimo, a koja ne mora nužno da bude EU?!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Šef srpske diplomatije je ponovio da se spoljna politika zemlje bazira na četiri stuba - EU, SAD, Kini i Rusiji.

Ja kao prvo da "priznam" da nisam "arhitekta" ali pouzdano tvrdim da se bolje razumem u "gradnju" od "Šefa srpske diplomatije" i od njegovog "Šefa" licno !
Prosto je NEMOGUCE "izbalansirati" nesto na "cetiri stuba" ako ti "stubovi" nisu ni priblizno iste visine !
"Ruski stub" je prilicno visok, "Kineski" je vec puno nizi, "stubic EU" se mozda tek malcice nazire iz zemlje a "Stubic SAD" tek se kopa rupa u zemlji za "temelj" i jos se ni "salovanje" ne nazire !
E Ja mislim da zaista i ko NIKADA nije video kako se nesto zida moze zamisliti kako NAKARADNO i KRIVO izgleda to sto "balansira" na ta "cetiri stubica" ?

samo kazem

pre 13 godina

vuce sa tobom kao inostranim ministrom srbja je puno izgubila a i nardo srba..sve ono sto set zapoceli u vezi kosova sve ste izgubili, pa onaj pasos KOVACEVICU kojem ste pomogli da pobegne za srbiju, pa stan u parizu,pa sve one ostale bruke ,kakvi bre balasirana politika u kojem veku zivis covece ne znam kako ti ide uz ruku da zajebes narod srbije a drugi e vama svi smiju mislim drugi narodi,uzdigao si nekoliko stotina ljudi da ti podrze prijatelja gadafija heheheh ee boze boze kakva je ova vasa strana politika heheheh

Шумадинац

pre 13 godina

Приоритет над свим приоритетима сваке земље па и Србије је одбрана СУВЕРЕНИТЕТА и ЦЕЛОВИТОСТИ сопствене земље. Србија нема алтернативу! У старту грешите Јеремићу, зато сте поставили и погрешно питање у хагу(Батаковић), па погрешно срочене Резолуције и прва и друга у УН, па ЕУЛЕКС, па Борко Стефановић који преговара а нико не зна о чему, у име кога!?Саветује вас погрешан САВЕТ Министарства Спољних послова, који није изабран да брани интересе Србије и вама је јасно!

Интегритет и целовитост Србије је врхунски приоритет и тачка. ТО је ПРИОРИТЕТ над ПРИОРИТЕТИМА!!!, увек и за навек!

bezimena

pre 13 godina

Vrlo vickasta izjava, primerena 1,aprilu.:)))

Nego, šta ćete o Titu da pričate na proslavi nesvrstanih (koja nam nije trebala a košta nas djavo i po? Moraćete da ga hvalite i odate dužno priznanje, iako ste mu svako obeležje zbrisali...i KO će taj govor da održi?

STUB

pre 13 godina

Nasa spoljna politika je mozda koliko-toliko izbalansirana i nezavisna, ali je sve samo ne racionalna. Drzava ciji je proklamovani prioritet najskoriji moguci ulazak u Evropsku Uniju jednaku vaznost vezama sa EU koju sacinjava preko 25 drugih evropskih drzava daje pojedinacnoj vezi sa Kinom, zemljom koja se nalazi na kraj sveta u odnosu na nas i kojoj mi nemamo sta da izvozimo. Dakle da je zrnce mudrosti, umesto balansiranja na silu, i alfa i omega nase spoljne politike treba da bude EU, a uz taj jedini noseci "stub" treba da imamo i tri "potporna" stuba spoljnopolitickih prioriteta: USA, Rusiju i CEFTA zemlje, tj nase susede sa kojima imamo taj sporazum potpisan (kakva bre Kina!?).

(Vlast)a

pre 13 godina

Svaki Cigo svoga konja hvali!Medjunarodna javnost se zgraza nad nasom ukupnom politikom i stalnim pokusajem da ih obmanemo,narod nemocan cuti,ali zato ova cuda od politicara svako malo izlecu i:ud'ri u hvalisanje.Sto nesposobniji politicari,to vise samoreklamerstva na nas racun.Pazljivo gledajte i videcete da se najvise cuju Malovicka,Jeremic,Djilas i predsednik sa drugovima.

Dacha

pre 13 godina

"Izbalansirana spoljna politika" ili drugim recima politka gde ne znamo sta hocemo...Nikada se Srbija nece osloboditi nasledja Josipa Broza i njegovih "nesvrstanih". Mozda ako se pojavi politicar koji ce shvatiti da danas nije 1969 vise i da Rusija nije jednako jaka kao i USA, i kako ovoj zemlji ne treba da bude bliza Indija ili Tanzanija od recimo Madjarske ili Rumunije. Svi, ali svi nasi susedi su clanice NATO-a i bas me zanima koji je to ingeniozni plan nasih politicara gde Srbija to treba da bude?? Ili ce pre biti da plana nikakvog nema i da je prica o "4 stuba spoljne politke" najobicnije zamazivanje ociju, a da posto vecina stanovnistva zivi u uverenjima iz 1969 onda je najbolje biti "nesvrstani" i objasnjavati blesavom auditorijumu da je podrska koju Kongo daje Srbiji jednaka podrsci koju Kosovo ima od Amerike. A ovakvo stanje stvari najvise i odgovara jeftinim likovima poput ovog Jeremica. Moram da priznam da se u zestokoj konkurenciji ljigavih politicara koji su prodefilovali ovom nesretnom nacijom poslednje 2 decenije, gospodin Jeremic svakako izdvaja svojim licemerjem. Ono sto najvise zabrinjava je da sto gluplje poteze vodi to ima vecu podrsku ovde. Mada opet u zemlji Srbiji gde su Sloba i Kostunica imali po 75% podrske birackog tela to i ne treba da zacudjuje. Zar ne narode moj srpski nesvrstani?

Tuk

pre 13 godina

Ne, Srbija NEMA spoljnu politiku.

Sve što ima poslednjih godina jeste skandalozna improvizacija obeležena neuspesima i blamovima koji se nižu jedan za drugim. Tužba pred Međunarodnim sudom pravde - FAIL! Podnošenje rezolucije UN - FAIL! Bojkot dodele Nobela kineskom disidentu radi dodvoravanja Kini - FAIL! A, da - Miladin Kovačević - FAIL!

Шумадинац

pre 13 godina

Приоритет над свим приоритетима сваке земље па и Србије је одбрана СУВЕРЕНИТЕТА и ЦЕЛОВИТОСТИ сопствене земље. Србија нема алтернативу! У старту грешите Јеремићу, зато сте поставили и погрешно питање у хагу(Батаковић), па погрешно срочене Резолуције и прва и друга у УН, па ЕУЛЕКС, па Борко Стефановић који преговара а нико не зна о чему, у име кога!?Саветује вас погрешан САВЕТ Министарства Спољних послова, који није изабран да брани интересе Србије и вама је јасно!

Интегритет и целовитост Србије је врхунски приоритет и тачка. ТО је ПРИОРИТЕТ над ПРИОРИТЕТИМА!!!, увек и за навек!

Tuk

pre 13 godina

Ne, Srbija NEMA spoljnu politiku.

Sve što ima poslednjih godina jeste skandalozna improvizacija obeležena neuspesima i blamovima koji se nižu jedan za drugim. Tužba pred Međunarodnim sudom pravde - FAIL! Podnošenje rezolucije UN - FAIL! Bojkot dodele Nobela kineskom disidentu radi dodvoravanja Kini - FAIL! A, da - Miladin Kovačević - FAIL!

Dacha

pre 13 godina

"Izbalansirana spoljna politika" ili drugim recima politka gde ne znamo sta hocemo...Nikada se Srbija nece osloboditi nasledja Josipa Broza i njegovih "nesvrstanih". Mozda ako se pojavi politicar koji ce shvatiti da danas nije 1969 vise i da Rusija nije jednako jaka kao i USA, i kako ovoj zemlji ne treba da bude bliza Indija ili Tanzanija od recimo Madjarske ili Rumunije. Svi, ali svi nasi susedi su clanice NATO-a i bas me zanima koji je to ingeniozni plan nasih politicara gde Srbija to treba da bude?? Ili ce pre biti da plana nikakvog nema i da je prica o "4 stuba spoljne politke" najobicnije zamazivanje ociju, a da posto vecina stanovnistva zivi u uverenjima iz 1969 onda je najbolje biti "nesvrstani" i objasnjavati blesavom auditorijumu da je podrska koju Kongo daje Srbiji jednaka podrsci koju Kosovo ima od Amerike. A ovakvo stanje stvari najvise i odgovara jeftinim likovima poput ovog Jeremica. Moram da priznam da se u zestokoj konkurenciji ljigavih politicara koji su prodefilovali ovom nesretnom nacijom poslednje 2 decenije, gospodin Jeremic svakako izdvaja svojim licemerjem. Ono sto najvise zabrinjava je da sto gluplje poteze vodi to ima vecu podrsku ovde. Mada opet u zemlji Srbiji gde su Sloba i Kostunica imali po 75% podrske birackog tela to i ne treba da zacudjuje. Zar ne narode moj srpski nesvrstani?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Šef srpske diplomatije je ponovio da se spoljna politika zemlje bazira na četiri stuba - EU, SAD, Kini i Rusiji.

Ja kao prvo da "priznam" da nisam "arhitekta" ali pouzdano tvrdim da se bolje razumem u "gradnju" od "Šefa srpske diplomatije" i od njegovog "Šefa" licno !
Prosto je NEMOGUCE "izbalansirati" nesto na "cetiri stuba" ako ti "stubovi" nisu ni priblizno iste visine !
"Ruski stub" je prilicno visok, "Kineski" je vec puno nizi, "stubic EU" se mozda tek malcice nazire iz zemlje a "Stubic SAD" tek se kopa rupa u zemlji za "temelj" i jos se ni "salovanje" ne nazire !
E Ja mislim da zaista i ko NIKADA nije video kako se nesto zida moze zamisliti kako NAKARADNO i KRIVO izgleda to sto "balansira" na ta "cetiri stubica" ?

bezimena

pre 13 godina

Vrlo vickasta izjava, primerena 1,aprilu.:)))

Nego, šta ćete o Titu da pričate na proslavi nesvrstanih (koja nam nije trebala a košta nas djavo i po? Moraćete da ga hvalite i odate dužno priznanje, iako ste mu svako obeležje zbrisali...i KO će taj govor da održi?

samo kazem

pre 13 godina

vuce sa tobom kao inostranim ministrom srbja je puno izgubila a i nardo srba..sve ono sto set zapoceli u vezi kosova sve ste izgubili, pa onaj pasos KOVACEVICU kojem ste pomogli da pobegne za srbiju, pa stan u parizu,pa sve one ostale bruke ,kakvi bre balasirana politika u kojem veku zivis covece ne znam kako ti ide uz ruku da zajebes narod srbije a drugi e vama svi smiju mislim drugi narodi,uzdigao si nekoliko stotina ljudi da ti podrze prijatelja gadafija heheheh ee boze boze kakva je ova vasa strana politika heheheh

STUB

pre 13 godina

Nasa spoljna politika je mozda koliko-toliko izbalansirana i nezavisna, ali je sve samo ne racionalna. Drzava ciji je proklamovani prioritet najskoriji moguci ulazak u Evropsku Uniju jednaku vaznost vezama sa EU koju sacinjava preko 25 drugih evropskih drzava daje pojedinacnoj vezi sa Kinom, zemljom koja se nalazi na kraj sveta u odnosu na nas i kojoj mi nemamo sta da izvozimo. Dakle da je zrnce mudrosti, umesto balansiranja na silu, i alfa i omega nase spoljne politike treba da bude EU, a uz taj jedini noseci "stub" treba da imamo i tri "potporna" stuba spoljnopolitickih prioriteta: USA, Rusiju i CEFTA zemlje, tj nase susede sa kojima imamo taj sporazum potpisan (kakva bre Kina!?).

(Vlast)a

pre 13 godina

Svaki Cigo svoga konja hvali!Medjunarodna javnost se zgraza nad nasom ukupnom politikom i stalnim pokusajem da ih obmanemo,narod nemocan cuti,ali zato ova cuda od politicara svako malo izlecu i:ud'ri u hvalisanje.Sto nesposobniji politicari,to vise samoreklamerstva na nas racun.Pazljivo gledajte i videcete da se najvise cuju Malovicka,Jeremic,Djilas i predsednik sa drugovima.

Balansero

pre 13 godina

Ministre Vuče Jeremiću,
Nažalost, Srbija NE vodi "racionalnu" spoljnu politiku, jer je spoljna politika, po definiciji, produžetak unutrašnje politike u odnosima sa svetom, a u funkciji zadovoljenja unutar-političkih potreba?!
Imajući u vidu, katastrofalnu socijalno-ekonomsku situaciju u Srbiji, čemu je doprinela i Vaša očigledna "neracionalnost" ili "opsesija" temama, koje nisu od "primarnog nacionalnog i državnog interesa"?!
Takođe, spoljna politika Srbije NIJE "izbalansirana", kako tvrdite, jer to ne znači, samo imati "kontakte" sa svim regionima sveta i glavnim faktorima svetske politike, već, upravo obrnuto "balansiranje saradnje" sa svetom i u skladu sa prioritetima spoljne politike, a to ne mogu biti "četiri stuba", jer je Srbija mala i nejaka zemlja, već "susedi" sa kojima su odnosi ispod nivoa potreba i interesa, zahvaljujući i Vama, kao i saradnja sa "regionalnom" političko-ekonomskom asocijacijom, kojoj "prirodno" tj. "geografski" težimo, a koja ne mora nužno da bude EU?!

Vladimir LDP

pre 13 godina

Ako pod balansom misli truli kompromisi, ako misli znak jednakosti izmedju africke grupe i evropske unije, ako misli guranje prsta u oko EU svako malo kada nam Rusija i Kina nesto zatraze, jer boze moj EU je tolerantnija od ovih koji komuno-fasista koji ne oprastaju neposlusnost pa nam je lakse tolerantnu EU praviti budalom nego ove zabiti ljudskih prava i svega normalnog i civilizovanog, onda svakako, vodimo i te kako izbalansiranu spoljnu politiku, ali taj balans ce nam se pre ili kasnije obiti o glavu, a posledice ce biti nesagledive. Zivi bili pa videli.

MUKNAVI

pre 13 godina

Oooo vidi kukica opet prica nesto..Slusj bre,vrati sve ponovo na balns masinu ,zavrti i dobro pazi gde zanosi,stavi olovo pa probaj ponovo, zaokreni,balansiraj dok trese a kada se smiri ti se onda javi.Sada zanosi,trese se na odredjenoj brzini..nije dobro,ajd ponovo,ne gledaj ni levo ni desno i odradi po uputstvu ..pa da vidimo onda.Mora tako,Narode, jer ovaj skroz za***e kada ga pustis da nesto uradi sam..posle se ljuti,spominje univerzitete koje je on zavrsio,koliko on jezicina palaca i usnjori usta ko pred plakanje blenuci iskosa pravo u plafon ali to nista ne pomaze jer "tocak" se trese bre a on..laze..sram ga bilo..jeste..hoce i da spletkari pa kada napravi lom postaje zadovoljan i ono sto jeste..blesav...bre sta mi svasta namestamo u ministarske fotelje..nek nam je Bog u pomoci,trebace itekako!

katica

pre 13 godina

Ta politika nas je već jednom sa Slobom, Vojom i & SLUPALA načisto i opet će. To je nastavak vođenja politike koja NE PRIZNAJE REALNOST, služi se ideološkim BAJKAMA. To je kontinuitet Titovo-Slobine-Vojine antizapadne a proruske politike. Ukratko to je neodgovorna politika “kuća gori (zemlja u odumiranju) a baba se češlja”. Uskoro će “narod” poumirati od gladi, haosa i bede a ostaće samo “vlast” sa sve svojim kumovima, savetnicima DB i KOS (koje su formirane krajem 1944 i nikada lustrirani!).

student

pre 13 godina

gle ga što se okuražio otkako je iskoristio priliku da utrpa čedu... kakvi bre balansi i uspesi, kakva najmanja ulaganja u diplomatiju, napravili ste "ekonomske diplomate" koji samo troše državne pare gde god se okrenete, žive na "nivou" kao da smo britanija, a predstavljaju zemlju koja je uboga ko haiti... osim beograda naravno

ovo čoveka prosto treba poslati u kuršumliju na mesec dana da traži posao, da vidi šta je golo preživljavanje...

sramota

Ivan K.

pre 13 godina

Spoljna politika nezavisne zemlje se mora bazirati na nacim u njoj, a ne na drugim zemljama. Ne mozemo ocekivati od drugih zemalja da budu stubovi onoga sto je nas posao.

Ivan K.

pre 13 godina

Moram priznati da sam iznenadjen sprdnjom sa politikom nesvrstanosti. I najmocniji svrstani kao Britanija nisu nezavisni.

,,Smatrao sam da termin nesvrstanost tačno izražava ono što želimo da postignemo, dakle suštinu te politike jer utvrđuje podjednako nepristajanje na podređivanje bilo kome, Zapadu ili Istoku." - Koca Popovic

Istok je oslabeo, pa onda je opet malo ojacao, i svaka šuša predvidja da će sve više jacati. Za one koji nas obavestavaju da je Istok propao 1991, savetujem da se ifnormišu o zadnjih 10 godina.

Milytin

pre 13 godina

Pitajte svaku Evropsku zemlju od Bugarske,Potrtugslije,irkse,Francuske,Holandije,Finske,do Poljske itd,...svakaoj od tih zemalaj je PRVI i OSNOVI prioritet ocuvanje sopstvenog Integriteta i suvereniteta pa tek onda udruzivanje u Vece organizacije pa i u EU.
Prvi prioritet Sri\bije je sopstven Suverenitet i CELOVITOST. Zbog pogrez\snog prioriteta su se postavljala i glupa pitanja sudu u Hagu, pogresne su predlagane Rezolucije u UN, donetaje pogresna odluka o EULEKSU, o pregovorima koji vodi Borko Stefanovic, a niko ne zna oko cek\ga i za ciji racun!!! Sve se cini dabi se udvorili Europi, cime ste zapostavili Srbiju, a ISTINA je da Srbija nema Alternativu, jednostavno nema, ako nema celovite Srbije nema nicegam, nema nas, onfuzija, zlo i naopako.
Srbija je na prvom mestu, Celovitost i suverenitet cele Srbijie je pod broj JEDAN, sve pstalo je dvojka, bre!!!!

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Gospodina Jeremica ne zaobilaze samo velike EU zemlje nego ako ste bolje primjetili on nije dobrodosao niti u svome susjedstvu. Postavlja se logicno pitanje cemu on sluzi u vladi i u DS? Ponasa se poput slona u staklarskoj radnji, bez ugleda i utjecaja na medunarodnoj sceni. Napada gospodina Jovanovica za njegov govor a on vec godinama steti ugledu Srbije na takav nacin da je postao predmet sprednje i podsmjeha svojih evropskih kolega koji kad cuju za njega, samo odmahuju rukom... Mislim da sira javnost u Srbiji o ovoj cinjenici nema pojma a misljenja sam da je zasluzila puno boljeg i mudrijeg diplomatu.

zoki

pre 13 godina

Kako nije neprijatno V. Pesic i Micunovicu da kritikuju spoljnu politiku koju su i te kako podrzavali u proslosti?! 'Ražalovani ministar' joj je dobro odgovorio da to mišljenje ima ona, Honduras i Kiribati, a Micuna je potsetio na podrsku Ministarskoj konferenciji nesvrstanih u Beogradu, prilikom posete Egiptu. Svaka cast Jeremicu!

Шумадинац

pre 13 godina

Приоритет над свим приоритетима сваке земље па и Србије је одбрана СУВЕРЕНИТЕТА и ЦЕЛОВИТОСТИ сопствене земље. Србија нема алтернативу! У старту грешите Јеремићу, зато сте поставили и погрешно питање у хагу(Батаковић), па погрешно срочене Резолуције и прва и друга у УН, па ЕУЛЕКС, па Борко Стефановић који преговара а нико не зна о чему, у име кога!?Саветује вас погрешан САВЕТ Министарства Спољних послова, који није изабран да брани интересе Србије и вама је јасно!

Интегритет и целовитост Србије је врхунски приоритет и тачка. ТО је ПРИОРИТЕТ над ПРИОРИТЕТИМА!!!, увек и за навек!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Šef srpske diplomatije je ponovio da se spoljna politika zemlje bazira na četiri stuba - EU, SAD, Kini i Rusiji.

Ja kao prvo da "priznam" da nisam "arhitekta" ali pouzdano tvrdim da se bolje razumem u "gradnju" od "Šefa srpske diplomatije" i od njegovog "Šefa" licno !
Prosto je NEMOGUCE "izbalansirati" nesto na "cetiri stuba" ako ti "stubovi" nisu ni priblizno iste visine !
"Ruski stub" je prilicno visok, "Kineski" je vec puno nizi, "stubic EU" se mozda tek malcice nazire iz zemlje a "Stubic SAD" tek se kopa rupa u zemlji za "temelj" i jos se ni "salovanje" ne nazire !
E Ja mislim da zaista i ko NIKADA nije video kako se nesto zida moze zamisliti kako NAKARADNO i KRIVO izgleda to sto "balansira" na ta "cetiri stubica" ?

Milytin

pre 13 godina

Pitajte svaku Evropsku zemlju od Bugarske,Potrtugslije,irkse,Francuske,Holandije,Finske,do Poljske itd,...svakaoj od tih zemalaj je PRVI i OSNOVI prioritet ocuvanje sopstvenog Integriteta i suvereniteta pa tek onda udruzivanje u Vece organizacije pa i u EU.
Prvi prioritet Sri\bije je sopstven Suverenitet i CELOVITOST. Zbog pogrez\snog prioriteta su se postavljala i glupa pitanja sudu u Hagu, pogresne su predlagane Rezolucije u UN, donetaje pogresna odluka o EULEKSU, o pregovorima koji vodi Borko Stefanovic, a niko ne zna oko cek\ga i za ciji racun!!! Sve se cini dabi se udvorili Europi, cime ste zapostavili Srbiju, a ISTINA je da Srbija nema Alternativu, jednostavno nema, ako nema celovite Srbije nema nicegam, nema nas, onfuzija, zlo i naopako.
Srbija je na prvom mestu, Celovitost i suverenitet cele Srbijie je pod broj JEDAN, sve pstalo je dvojka, bre!!!!

samo kazem

pre 13 godina

vuce sa tobom kao inostranim ministrom srbja je puno izgubila a i nardo srba..sve ono sto set zapoceli u vezi kosova sve ste izgubili, pa onaj pasos KOVACEVICU kojem ste pomogli da pobegne za srbiju, pa stan u parizu,pa sve one ostale bruke ,kakvi bre balasirana politika u kojem veku zivis covece ne znam kako ti ide uz ruku da zajebes narod srbije a drugi e vama svi smiju mislim drugi narodi,uzdigao si nekoliko stotina ljudi da ti podrze prijatelja gadafija heheheh ee boze boze kakva je ova vasa strana politika heheheh

bezimena

pre 13 godina

Vrlo vickasta izjava, primerena 1,aprilu.:)))

Nego, šta ćete o Titu da pričate na proslavi nesvrstanih (koja nam nije trebala a košta nas djavo i po? Moraćete da ga hvalite i odate dužno priznanje, iako ste mu svako obeležje zbrisali...i KO će taj govor da održi?

Balansero

pre 13 godina

Ministre Vuče Jeremiću,
Nažalost, Srbija NE vodi "racionalnu" spoljnu politiku, jer je spoljna politika, po definiciji, produžetak unutrašnje politike u odnosima sa svetom, a u funkciji zadovoljenja unutar-političkih potreba?!
Imajući u vidu, katastrofalnu socijalno-ekonomsku situaciju u Srbiji, čemu je doprinela i Vaša očigledna "neracionalnost" ili "opsesija" temama, koje nisu od "primarnog nacionalnog i državnog interesa"?!
Takođe, spoljna politika Srbije NIJE "izbalansirana", kako tvrdite, jer to ne znači, samo imati "kontakte" sa svim regionima sveta i glavnim faktorima svetske politike, već, upravo obrnuto "balansiranje saradnje" sa svetom i u skladu sa prioritetima spoljne politike, a to ne mogu biti "četiri stuba", jer je Srbija mala i nejaka zemlja, već "susedi" sa kojima su odnosi ispod nivoa potreba i interesa, zahvaljujući i Vama, kao i saradnja sa "regionalnom" političko-ekonomskom asocijacijom, kojoj "prirodno" tj. "geografski" težimo, a koja ne mora nužno da bude EU?!

Ivan K.

pre 13 godina

Moram priznati da sam iznenadjen sprdnjom sa politikom nesvrstanosti. I najmocniji svrstani kao Britanija nisu nezavisni.

,,Smatrao sam da termin nesvrstanost tačno izražava ono što želimo da postignemo, dakle suštinu te politike jer utvrđuje podjednako nepristajanje na podređivanje bilo kome, Zapadu ili Istoku." - Koca Popovic

Istok je oslabeo, pa onda je opet malo ojacao, i svaka šuša predvidja da će sve više jacati. Za one koji nas obavestavaju da je Istok propao 1991, savetujem da se ifnormišu o zadnjih 10 godina.

Tuk

pre 13 godina

Ne, Srbija NEMA spoljnu politiku.

Sve što ima poslednjih godina jeste skandalozna improvizacija obeležena neuspesima i blamovima koji se nižu jedan za drugim. Tužba pred Međunarodnim sudom pravde - FAIL! Podnošenje rezolucije UN - FAIL! Bojkot dodele Nobela kineskom disidentu radi dodvoravanja Kini - FAIL! A, da - Miladin Kovačević - FAIL!

Dacha

pre 13 godina

"Izbalansirana spoljna politika" ili drugim recima politka gde ne znamo sta hocemo...Nikada se Srbija nece osloboditi nasledja Josipa Broza i njegovih "nesvrstanih". Mozda ako se pojavi politicar koji ce shvatiti da danas nije 1969 vise i da Rusija nije jednako jaka kao i USA, i kako ovoj zemlji ne treba da bude bliza Indija ili Tanzanija od recimo Madjarske ili Rumunije. Svi, ali svi nasi susedi su clanice NATO-a i bas me zanima koji je to ingeniozni plan nasih politicara gde Srbija to treba da bude?? Ili ce pre biti da plana nikakvog nema i da je prica o "4 stuba spoljne politke" najobicnije zamazivanje ociju, a da posto vecina stanovnistva zivi u uverenjima iz 1969 onda je najbolje biti "nesvrstani" i objasnjavati blesavom auditorijumu da je podrska koju Kongo daje Srbiji jednaka podrsci koju Kosovo ima od Amerike. A ovakvo stanje stvari najvise i odgovara jeftinim likovima poput ovog Jeremica. Moram da priznam da se u zestokoj konkurenciji ljigavih politicara koji su prodefilovali ovom nesretnom nacijom poslednje 2 decenije, gospodin Jeremic svakako izdvaja svojim licemerjem. Ono sto najvise zabrinjava je da sto gluplje poteze vodi to ima vecu podrsku ovde. Mada opet u zemlji Srbiji gde su Sloba i Kostunica imali po 75% podrske birackog tela to i ne treba da zacudjuje. Zar ne narode moj srpski nesvrstani?

STUB

pre 13 godina

Nasa spoljna politika je mozda koliko-toliko izbalansirana i nezavisna, ali je sve samo ne racionalna. Drzava ciji je proklamovani prioritet najskoriji moguci ulazak u Evropsku Uniju jednaku vaznost vezama sa EU koju sacinjava preko 25 drugih evropskih drzava daje pojedinacnoj vezi sa Kinom, zemljom koja se nalazi na kraj sveta u odnosu na nas i kojoj mi nemamo sta da izvozimo. Dakle da je zrnce mudrosti, umesto balansiranja na silu, i alfa i omega nase spoljne politike treba da bude EU, a uz taj jedini noseci "stub" treba da imamo i tri "potporna" stuba spoljnopolitickih prioriteta: USA, Rusiju i CEFTA zemlje, tj nase susede sa kojima imamo taj sporazum potpisan (kakva bre Kina!?).

(Vlast)a

pre 13 godina

Svaki Cigo svoga konja hvali!Medjunarodna javnost se zgraza nad nasom ukupnom politikom i stalnim pokusajem da ih obmanemo,narod nemocan cuti,ali zato ova cuda od politicara svako malo izlecu i:ud'ri u hvalisanje.Sto nesposobniji politicari,to vise samoreklamerstva na nas racun.Pazljivo gledajte i videcete da se najvise cuju Malovicka,Jeremic,Djilas i predsednik sa drugovima.

katica

pre 13 godina

Ta politika nas je već jednom sa Slobom, Vojom i & SLUPALA načisto i opet će. To je nastavak vođenja politike koja NE PRIZNAJE REALNOST, služi se ideološkim BAJKAMA. To je kontinuitet Titovo-Slobine-Vojine antizapadne a proruske politike. Ukratko to je neodgovorna politika “kuća gori (zemlja u odumiranju) a baba se češlja”. Uskoro će “narod” poumirati od gladi, haosa i bede a ostaće samo “vlast” sa sve svojim kumovima, savetnicima DB i KOS (koje su formirane krajem 1944 i nikada lustrirani!).

Vladimir LDP

pre 13 godina

Ako pod balansom misli truli kompromisi, ako misli znak jednakosti izmedju africke grupe i evropske unije, ako misli guranje prsta u oko EU svako malo kada nam Rusija i Kina nesto zatraze, jer boze moj EU je tolerantnija od ovih koji komuno-fasista koji ne oprastaju neposlusnost pa nam je lakse tolerantnu EU praviti budalom nego ove zabiti ljudskih prava i svega normalnog i civilizovanog, onda svakako, vodimo i te kako izbalansiranu spoljnu politiku, ali taj balans ce nam se pre ili kasnije obiti o glavu, a posledice ce biti nesagledive. Zivi bili pa videli.

MUKNAVI

pre 13 godina

Oooo vidi kukica opet prica nesto..Slusj bre,vrati sve ponovo na balns masinu ,zavrti i dobro pazi gde zanosi,stavi olovo pa probaj ponovo, zaokreni,balansiraj dok trese a kada se smiri ti se onda javi.Sada zanosi,trese se na odredjenoj brzini..nije dobro,ajd ponovo,ne gledaj ni levo ni desno i odradi po uputstvu ..pa da vidimo onda.Mora tako,Narode, jer ovaj skroz za***e kada ga pustis da nesto uradi sam..posle se ljuti,spominje univerzitete koje je on zavrsio,koliko on jezicina palaca i usnjori usta ko pred plakanje blenuci iskosa pravo u plafon ali to nista ne pomaze jer "tocak" se trese bre a on..laze..sram ga bilo..jeste..hoce i da spletkari pa kada napravi lom postaje zadovoljan i ono sto jeste..blesav...bre sta mi svasta namestamo u ministarske fotelje..nek nam je Bog u pomoci,trebace itekako!

zoki

pre 13 godina

Kako nije neprijatno V. Pesic i Micunovicu da kritikuju spoljnu politiku koju su i te kako podrzavali u proslosti?! 'Ražalovani ministar' joj je dobro odgovorio da to mišljenje ima ona, Honduras i Kiribati, a Micuna je potsetio na podrsku Ministarskoj konferenciji nesvrstanih u Beogradu, prilikom posete Egiptu. Svaka cast Jeremicu!

student

pre 13 godina

gle ga što se okuražio otkako je iskoristio priliku da utrpa čedu... kakvi bre balansi i uspesi, kakva najmanja ulaganja u diplomatiju, napravili ste "ekonomske diplomate" koji samo troše državne pare gde god se okrenete, žive na "nivou" kao da smo britanija, a predstavljaju zemlju koja je uboga ko haiti... osim beograda naravno

ovo čoveka prosto treba poslati u kuršumliju na mesec dana da traži posao, da vidi šta je golo preživljavanje...

sramota

Ivan K.

pre 13 godina

Spoljna politika nezavisne zemlje se mora bazirati na nacim u njoj, a ne na drugim zemljama. Ne mozemo ocekivati od drugih zemalja da budu stubovi onoga sto je nas posao.

Manuel Komnenos

pre 13 godina

Gospodina Jeremica ne zaobilaze samo velike EU zemlje nego ako ste bolje primjetili on nije dobrodosao niti u svome susjedstvu. Postavlja se logicno pitanje cemu on sluzi u vladi i u DS? Ponasa se poput slona u staklarskoj radnji, bez ugleda i utjecaja na medunarodnoj sceni. Napada gospodina Jovanovica za njegov govor a on vec godinama steti ugledu Srbije na takav nacin da je postao predmet sprednje i podsmjeha svojih evropskih kolega koji kad cuju za njega, samo odmahuju rukom... Mislim da sira javnost u Srbiji o ovoj cinjenici nema pojma a misljenja sam da je zasluzila puno boljeg i mudrijeg diplomatu.