Četvrtak, 24.02.2011.

22:21

Protivudar Gadafija, akcija SAD?

Snage lojalne libijskom lideru Muameru el Gadafiju započele su oštar protivudar na demonstrante, koji su zauzeli gradove u blizini prestonice Tripolija.

Izvor: Beta

Protivudar Gadafija, akcija SAD? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

133 Komentari

Sortiraj po:

andrej

pre 13 godina

Proveo sam 7 godina u arapskim zemljama i o tome bar nesto znam.
Pobune u Egiptu i Tunisu nisu pokrenuli Ameri ali ima je bilo vazno da se u Egiptu smiri pa su pustili Mubaraka niz vodu. Sada kada se vec desilo to sto nisu hteli, voleli bi da talas zbrise Gadafija i Iranski rezim, Siriju svakako ali jos nema naznaka za to. jedan od glavnih elemenata pobunjenika u Libiji je i Al Kaida. Ona ne moze da pobedi ali moze da posluzi kao izgovor za americko mesanje, i bolju kontrolu nafte posle toga. Egipat nije isto sto i Libija, organizovana na plemenskoj osnovi. Bez diktarure ona se raspada. To ne mora da bude Gadafi, sa njim je svakako gotovo ali je za neke stvari u pravu. ne gledajmo vise stvari crno-belo.Engleska i SAD su ipak glavne mutikase na Bliskom istoku. Citajte malo istoriju. Evo ima Wikipedia, americka verzija istorija ali bolje ista nego nista.

JoleBre

pre 13 godina

A sad će hrabri, nevini,častoljubivi sa velikim srcem za mir i pravdu, Amerikanci,da ponovo spasu svet. Sad samo mrmot da se pojavi, pa da zaokruzimo pricu. ;)

yamahirija

pre 13 godina

USA zatvara ambasadu u Tripoliju! Sad vjerovatno slijedi talas zatvaranja ambasada ostalih americkih podanickih drzava.. Sve vec dobro poznato i vidjeno!!

Milomir

pre 13 godina

Opasno je kada se preko hamburgera gleda u demokratiju, i kada se zbog hamburgera pogazi sve što su predstavljale generacije predaka. Problem ličnog identiteta. I nemogućnosti da se odoli hamburgeru...

Tex

pre 13 godina

Ne biraju Amerikanci i NATO prstom koga ce da bombarduju. Biraju one koji svojim akcijama dozvoljavaju da budu bombardovani, oni sto sebe stavljaju na tacnu jer nemaju tri ciste u glavi. U to elitno drustvo smo i MI ukljuceni.

Ana

pre 13 godina

(Danilo, 25. februar 2011 09:13)

Danilo, stvarno se pitam jesi li ti pri sebi kada tvrdiš za bilo koje bombardovanje da je opravdano. Pa to može da kaže samo neko ko je bombardovanje posmatrao sa strane, što je očigledno tvoj slučaj. Osim toga, kako nas je to NATO oslobodio bombardovanjem? Koliko je meni poznato, samo su Srbiji promenili spoljašnje granice, a u samoj zemlji su srušili ogroman broj objekata u cilju uništavanja ekonomije, pa sada moramo da otplaćujemo sa ogromnim kamatama MMF-u zajmove koje su nam odobrili za sanaciju i da budemo manji od makovog zrna.

Za sve one koji se zgražavaju nad komentarima protiv SAD: ne prozivamo mi njih u svojim komentarima, one se same prozivaju jer se smatraju pozvanima da budu mirođija u svakoj čorbi. Šta bi se desilo da kod njih počnu nemiri, pa da se Libija uskopisti da ih bombarduje? To vama, naravno ne bi bilo normalno.

bg

pre 13 godina

cela libija je protiv gadafija, napustaju ga i njegovi sopstveni ministri, generali i ambasadori. ceo svet ga osudjuje zbog masakriranja sopstvenog naroda, od arapa do amerikanaca i od evropljana do amerikanaca, ukljucujuci i cak i svetu majcicu rusiju - citajte sta vasi mentori danas govore o tom zlocincu i koliko ga osudjuju - vise od amerikanaca. osim preostalih eskadrona smrti i placenih ubica koji ga brane, jedino ga jos srpski nacionalisti podrzavaju. ako, i treba. da se zna ko je na kojoj strani. svaka tica svome jatu leti.

sa lica mesta

pre 13 godina

Istina je da je Al-dzazira objvila snimke hvatanja jednog vojnika vladininih snaga za koje pobunjenici tvrde da je strani (africki) placenik, ali isto kako je objavila i prikazala snimke libijske drzavne televizije na kojima su prikazani zarobljeni dobrovoljci (20-ak) na strani pobunjenika - "insurdzenti", mahom iz Egipta.

smesno

pre 13 godina

Kako je zanimljivo citati ove komentare gde se teoreticari zavere trude iz sve snage da okrive Ameriku za ovo sto se desava u Libiji. A onda se pojavi Gadafi i kaze da iza svega stoji Al Kaida, i nacisto im time srusi koncepciju. Sad se ti nasi strucnjaci za zlu Ameriku, nasli u nezgodnoj situaciji, kako Al Kaidu i Ameriku staviti u isti kos. I jos gore, zasto Putin i njegova Rusija cute na sva ova desavanja i ne daju podrsku Gadafiju. A uvek su znali da podrze svakog diktatora bilo gde u svetu.
Teoreticari zavera i amerikofobi, stvarno vam nije lako. Ne bih voleo da sam sad u vasoj kozi. Sva vasa predvidjanja i analize medjunarodnih odnosa (preuzeta od Lazanskog i Drecuna) se ruse kao kula od karata.

Byja

pre 13 godina

Da li amerikanci planiraju i invaziju na Bahrein, kooperativnu državu u Zalivu, dom američke 5te flote, u kojoj je demokratski kralj nedavno naredio vojsci da puca po demonstrantima, ubivši tom prilikom 5 ljudi?

G.Petrovic

pre 13 godina

Ko zeli al kaidu u svom dvoristu bice proriv Gadafija.Ko zeli da zauzme mesto Gadafija i da istera strance iz Libije,bice Gadafijeva opozicija. Gadafi je poslednji Bastion protiv islamskog fundamentalizma i dzihada(svetog rata) znacemo koliko je znacio i vredeo za nas i svet kada ga nebude bilo.

nema toga ovde

pre 13 godina

@filmar
Za 1000 eur platu, moraces da ides da radis u zemlje gde se stvarno postuju ljudska prava (Amerika, zemlje zapadne Evrope...). U zemljama gde se podsmevaju ljudskim pravima nema plate od 1000 eur...

EU Citizen

pre 13 godina

Vidim da srpski Čvorovići nikada neće oprostiti Americi i NATO što su Srbiji doneli slobodu, a naročito slobodu boljima od njih da budu bolji, uspešniji, bogatiji bez straha od samoupravne svetine, jer sada su stvari baš tamo gde treba da budu, i konačno se zna ko kosi a ko vodu nosi. Zato masovno misle da su i drugi narodi rođeni podanici koji vole svoje diktatore i tirane bezgraničnom, ovčijom ljubavlju kao oni Broza i Miloševića ili njihovi ruski sabrati Staljina, jer su "svi bili jednaki" :))) Srećom, kao i u ogromoj većini drugih stvari, zbog kojih su zasluženo jedan od najneuspešnijih i najsiromašnijih naroda u Evropi, ni tu nemaju pojma o čemu govore i uglavnom se varaju...

piko

pre 13 godina

Zivio sam dugo vremena u Libiji, druzio se sa libijcima, poznajem jako dobro tamosnju situaciju, nacin zivljenja, kulturu itd.. Mogu da sa stopostotnom sigurnoscu tvrdim da tamosnji neredi nemaju nikakve veze sa ekonomskom situaciom, niti sa tim pricama kako Gadafi tlaci svoj narod, nemaju slobode itd.. To moze pricat samo neko ko nije bio tamo i ko je zeljan "americke demokratije" sa CNN-a.

U pitanju je opste islamsko ludilo (islamski fundametalizam), za cim libijci pate vec godinama..

Wets Ham

pre 13 godina

@ verujes pogresnim komentarima

Od kojih si ti to medija slusao isto 1999??? Posto ja upravo gledam Al-Jazeeru, gde prikazuju zarobljenje africke placenike koji ratuju za Gadafija, jer je veliki deo vojske i policije presao na stranu naroda, odnosno pobunjenika. Posto sam 2 godine ziveo i radio u Libiji, situaciju poznajem i sa terena, jer sam stekao dosta prijatelja u Tripoliju, sa kojima se i dalje cujem, i koji mi javljaju sta se desava u gradu. A tebe ostavljam da slusas cuvene srpske medije gde Gadafi sprovodi nekakav kontraudar(!!!), ali kad uskoro njega na vlasti vise ne bude, videces sta ce sve isplivati, kakva su zverstva on i njegovi placenici radili libijskom narodu decenijama.

Uostalom imao si priliku da vidis svog vodju pre neki dan kad je otvoreno pozvao svoje ljude da ciste Libiju od kuce do kuce. I kada je poslao avione da bombarduju Bengazi, a piloti presli na stranu demonstranata.

Filosof

pre 13 godina

Gospodine Beograđanine u SAD fašisti slobodno iskazuju svoje političko,versko i nacinalističko opredeljenje. Prema tome nemojte nama kačiti te etikete zato što nismo istomišljenici, nego onima koji su posle rata u slavu i napredak demokratije pokupili sav mogući naučni fašistički krem i uopšte nisi bili "gadljivi" na to. Malo istorijske edukacije nije na odmet.

neron

pre 13 godina

Slazem sa nekim ko ovde rece da je cudno da Amerika i Al kaida budu zajedno protiv Gadafija. Pa je verovatnije da je Gadafi od muke prozvao Al kaidu ne bi li dobio medjunarodnu podrsku u poslednjem trenutku. Propaganda, kao i njegova vremenska prognoza od pre par dana, i uzaludni pokusaji da spreci da se uoci kako sprovodi masakr nad sopstvenim narodom... Eto sada se moze videti kako su naizgled ti veliki diktatori u stvari mali i nesposobni.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Bas me cudi sto SRPSKE PATRIJOTE nisu vec u Libiji da brane svog idola Gadafija.A mozda i jesu.Gde li su samo Lazanjski i ona njegova plavusa sa smesnim imenom i prezimenom.

P.S.Cudi me takodje i cjutanje zvanicne Rusije ako se uzme u obzir da su svi ti Diktatori njihovi Ucenici i saradnici.

Sinisa

pre 13 godina

90% komentara ovde je puno mrznje prema americi i zapadu !
a naj smesnije je ono :sve to prave sa strane kao sto su nama uradili !
jel to mi sami sebi dajemo diplomu kao ,,glupi i laki za manipulisanje " ??
prosto se u svemu trazi tudja odgovornost za sopstveno stanje.
u tome smo stvarno lideri !!!

SevarlicA

pre 13 godina

Gadafi je veliki diktator, ali činjenica je da nikada ne bi imao nemire u zemlji da je dozvolio da mu se zemlja zaduži kod Svetske Banke ili MMF-a.

On će u svakom slučaju pasti na ovaj ili onaj način, a najverovatnije vojnom intervencijom SAD i njene naftno-interesne zone.
Ameri će preuzedi vlast, pobiće nekoliko desetina hiljada civila, srušiće pola zemlje, a onda će za sniženu cenu nafte dovesti svoju građevinsku operativu da izgrade Libiju i da izvuku što više para i resurasa van Libije. Narod će živeti ekonomski još gore ali će biti slobodni, barem onda kad ne bude bio policijski čas na snazi.

Samo me interesuje da li je naručilac ovog "oslobođenja" ponovo Halliburton kao što je bio u Iraku ili je ovaj put neko drugi.

Rade

pre 13 godina

Mozda je Gadafi i diktator,kako se pise,ali sta ako na vlast u Libiji dodju neki,za koje ce Gadafi da bude malo dete?Malo je tu cudno,da na istu stranu bude i Amerika i al kaida...

naselje

pre 13 godina

@
Kako ameri vole da intervenisu u zemljama gde "nema" nafte... (bogdan, 25. februar 2011 08:49)

U poslednjih 20 godina SAD su intervenisale u cetiri zemlje - R. Srpskoj, SRJ, Iraku i Avganistanu. Nafte ima samo u Iraku, ove tri zemlje videle naftu nisu (osim ako ne racunas nalazista u Banatu).
I, ponavljam, nijedna americka komanija ne eksploatise naftu u Iraku, pravo na to imaju samo Iracani

arapin

pre 13 godina

Citam ovde komentare i sokiran sam u potpunosti.ovo su revolucije arapskih naroda,siromasnih,gladnih i besnih,revolucije koje ni jedna zemlja na zapadu nije ni mogla da predvidi, i te iste zemlje sada trce u panici da smisle kako da uspostave neku kontrolu nad situacijom.
A za vas srbe amerofobicne preporucujem da nesto naucite od ovih desavanja umesto da samo kukate i paranoicno povezujete sve sa amerima.
Setite se vaseg besa kada ste obarali Slobu i onda znajte da je sloba bio mala maca u odnosu na arapske diktatore.
Vase neinformisanost vredja i zato prestanite sa bahatim komentarima.

slavica

pre 13 godina

Pre nekoliko dana citali smo izjavu Fidela Kastra o invaziji SAD na Libiju. Znaci, scenario postoji od ranije. Demonstranti Libije su verovatno podrzani i instruisani spolja.
To mi se sve ne svidja. Mnogo me podseca na raspad moje zemlje.

Aleksandar

pre 13 godina

"Nece valjda Ameri opet da uvode demokratiju.Gde su oni intervenisali taj se vise nije oporavio."

Istina, Zap. Nemacka i Juzna Koreja nacisto propadose.

KdR8

pre 13 godina

Ocigledno je da se nesto desava na planetarnom nivou , drzave pout ovih koje navodno zalazu za sve i svasta a ponajvise za sebe su kostur sistema koji propada odnosno urusava se.Koga ce sve povuci sa sobom i koliko ce to trajati tesko bi se moglo predpostaviti. Ako se pogleda istorija ljudskog roda puna je nasilja i unistenja , te niko od pomenutih nazovi demokrata se nije odrekao svojih nasilnih unistavackih potreba , nagona da bi ostavrio svoje sebicne ciljeve (nafta,voda,hrana dugacak je spisak za pljackanje) da povlascene nacije prezive .
Nepostoje vise super sile koje upravlju svetom, i tesko da ce odogovarati za sve sto su pocinile.
Ustvari nista se nije promenilo od pecinskih vremena pa do sad ,samo nas je sada vise alaviji smo i verovatno cemo doci sami sebi glave.
Mislim da se nalazimo na prekretnici katastrofe koju smo sami proizveli svojim cinjenjem ondosno necinjenjem.Postoje 3 varijante koje ce te gledati od sada pa ubuduce(teorija Titanika) :
1. Melanholici i panicari koji ce vristati okolo i praviti raznorazne gluposti
2. Grupacija retko svesnih ljudi koja radi na tome da se spase na najbolji moguci nacin (Zeitgeist)
3. Samouvereni i silni koji misle da drmaju ovom planetom i da ih nista nemoze dotaci
Samo od vas zavisi u koju grupu ce te se svrstati ali ovakva postavka sistema mora nestati da bi se islo napred ili mozda zasluzujemo kraj koji smo drugima namenili .Jeli to moguce vreme ce pokazati.

filmar

pre 13 godina

Muslimanske zemlje su krenule na put u nepoznato i bojim se da nema povratka. Iako sam po obrazovanju prirodnjak, a ne politolog, jos odavno stojim na stanovistu da su Irak i Iran u regiji zaliva bili najveci prijatelji zapada, jer su koliko toliko uspijevali da se izbore sa vjerskim fanatizmom. doduse uglavnom represijom, ali kako se sa tim problemom i boriti nego tako. Slicna situacija je i sa zemljama sjeverne Afrike- dobro je poznata stvar da gradjani tih zemalja koji odu u vjerski rat izvan svoje zemlje po povratku bivaju uhapseni i osudjeni na dugogodisnje robije a u Egiptu im je cak predvidjena i smrtna kazna. Cemu li ce sad ovo sve da odvede to samo mozemo nagadjati. Prije par dana na nekoj tv u BiH sam gledao nekog analiticara koji tvrdi da ce pravi problemi nastati kada iza ovih protesta krene prica o ekonomiji- tada ce nastupiti razocarenje, jer se nista ne moze rijesiti preko noci a narocito ne nakon sto se pola zemlje srusi bez ikakvog zdravog razuma. Jos jednu stvar bi htio reci ovima koji se non-stop pozivaju na neka ljudska prava kojih u demokratskom svijetu ima u nedogled- dajte vi meni kao M.Sc. tehnologije 1000eura platu, ne treba mi nikakvo pravo, ja cu da radim ,dignem svoju platu i kuci svojoj porodici- a ovako imam silu"ljudskih prava", ali svaki dan dodjem kuci iznerviran jer sam prinudjen da trpim svakakva s...a i to za 350eura mjesecno, neredovnih. Mi moramo shvatiti da je tranzicija teska, duga i mukotrpna, a postoji ona narodna- da steknes neku naviku dovoljno je 7 dana, a da je se rijesis ni 7 godina nije dovoljno. Naucili smo da zivimo pod "cvrstom rukom", imali smo knezove,kraljeve,Tita, Milosevica,...,mi ocito ne mozemo ili ne znamo da zivimo bez autokratije...tako je i sa ovim narodima kojima se danas desavaju ove stvari. Bojim se da ce prevladati anarhija, a da ce sve to iskoristiti ekstremisti za svoje neke sumanute ciljeve. Iskreno mi je zao sto sam predvidio slijed dogadjaja nakon Tunisa, a sto ste mogli da citate u mojim komentarima.

mandrax

pre 13 godina

dosadni ste vise sa tim plitkoumnim optuzivanjem USA za sve i svasta. cak ni ahmadinedzad ni gadafi nisu optuzili amerikance da stoje iza libijske pobune. vi verovatno bolje znate i od njih. cini mi se da je srbija jedina zemlja na svetu gde vecina stanovnistva podrzava krvnika gadafija.

duh slobode

pre 13 godina

Sto se mene tice, stvar je jednostavna, gledajte svoja posla tj. ako Gadafi ode, oticice i svi biznisi vezani za Libiju, a umesto njih dolaze Amerikanci kao u Iraku sto je bilo.
Nek mi ne zamere NATO-patriote, tj. Amerikanci srpskog porekla, ali mi nemamo iste interese sto se vidi i na forumu.

Pored toga, jasna je medijska prevara kao i u bivsoj Jugoslaviji, "nenaoruzani civili" ubijaju vojnike, plackaju i pale, i da ih zastiti, Amerika ce unistiti celu Libiju, a sacuvace naftna polja.


NAPRED GADAFI !!!

iks

pre 13 godina

Ima jedna "dobra" stvar sa tvrdim režimima. Protiv njih se čovek moze pobuniti. Mnogo je teže pobuniti se (i pobediti) protiv plišane represije u demokratskim zemljama i vladavine krupnog kapitala koja polako ali kontinuirano nagriza demokratiju.
U tom smislu puna podrška Libicima koji se zaista bore protiv diktatorske vlasti i za demokratiju i duplo veća podrška za borbu protiv onoga što će doći posle toga.

Suri

pre 13 godina

Koliko me je sramota ovih diletantskih, neukih, beslovesnih komentara. Davanje podrske jednom diktatoru i sociopati, potpuno nepromisljanje sire geopoliticke situacije, ali zato odbijanje da se obaveste iz razlicitih izvora, jer lakse je banalizovati pitanje osnovnih sloboda, prava da zaradis za hranu i dostojanstven zivot. I zar se moze drugo ocekivati od ljudi koji ne umeju ni "da li" da napisu kako treba ili da odvoje negaciju od glagola? Koliko takvih teoreticara zavere ume na karti da ubode Libiju? Treba vas u Severnu Koreju kojoj se divite da se malo opijete "ljudskim slobodama".

jumbo

pre 13 godina

Alo narode ja zivim i radim 20km o d Tripolija.Ovde sam sa porodicom vec 4 godine i nemam nameru da se vracam.Sacekajte da vidite sta ce stotinak novinara kada dodju prikazati svetu pa onda pricajte.A nezaboravite da vam se slavine polako zavrcu mi se i dalje vozimo 25l benzina za 5 libijskih dinara odnosno 300 srpskih dinara.A koliko vi gospodo sada placate i koliko cete placati pokazace vreme.A one medicinske POBEGULJE pitam da li znaju kako ce se i KADA vratiti ponovo u Libiju, da li ce bolnice u kojima su radili hteti ili NEMAMO POTREBU.....

kartmen

pre 13 godina

Baš je zanimljivo gledati kako dobitnik Nobelove nagrade za mir planira vojnu intervenciju na suverenu zemlju. Šta god Libijci radili u svojoj zemlji njihova je privatna stvar, uključujući tu i građanski rat.

Danilo

pre 13 godina

U politici uvek postoje interesi, tako da bi najavljena vojna akcija USA ili NATO-a bila takodje necim inspirisana i bilo bi interesa u njoj. O tome se moze polemisati. Ono sto mi ne ide u glavu je zaverenciki diskurs koji decenijama vlada u Srbiji i nacin razmisljanja koji je potpuno sulud . Bombardovanje Jugoslavije je bilo destruktivno i nepotrebno ali dakako je bilo razloga, molim vas nemojte se praviti ludi. Neke stvari se vrlo jasnije vide kada nisi pod uticajem medija dirigovanih od strane raznih Slobodana, Gadafija , Seselja, Tudjmana, Sadama i slicnih "slobodarskih" politicara. Kada zemlja isprovocira medjunarodno bombardovanje pa posle i izgubi rat onda treba da prihvati uslove koje su njene vodje potpisale u sporazumima o "predaji".

Pobesneli max

pre 13 godina

(val, 25. februar 2011 06:41)
Ako stvarno "zaradjujes hleb" u Americi i tako pricas za zemlju u kojoj zivis onda si ti jedan veliki necovek. Ma sta ja mislio o toj Americi ja nisam njen stanovnik a ti koji zivis tamo sa nekim ljudima zelis da svi oko tebe propadnu, e to je bolesno. I ti neces valjati ni za koga.
"Rani kuce da te ujede..."

Dejan

pre 13 godina

Sve ovo je vidjeno prilikom raspada Jugoslavije. Libija je peti izvoznik nafte u svetu i cilj je Amerike da se dovede “demokratska” vlast koja ce biti pod potpunom kontrolom Amerike. Tada ce pod potpunom kontrolom SAD i velikih naftnih multinacionalnih kompanija biti i izvori najkvalitetnije nafte u Libiji.

Sto se tice Gadafija i njegove vlasti, mogu reci da u Libiji ima daleko vise slobode nego u Saudijskoj Arabiji koja je glavni americki saveznik u arapskom svetu. Ali ovu mracnu zemlju, naravno niko ne pominje. Prema tome prica o uvodjenju nekakve demokratije u Libiji je najobicnija farsa namenjena sirokim narodnim masama. Gadafi je verovatno autokratski vladar ali daleko od toga da ga neko moze porediti sa Hitlerom.

Ne moze se u jednoj drzavi tolerisati oruzana pobuna, kao kod nas sto se tolerisala oruzana pobuna na Kosovu i Metohiji od strane istih sila, i da se preti vlasti vojnom intervencijom posto vlast preduzima mere protiv nosioca oruzane pobune. Obama svojim postupcima pokazuje samo da je sofisticirani Bush u rukavicama i nista vise. Od nove americke vlasti smo ocekivali daleko vise ali se u osnovi nista nije promenilo.

Odlaskom Gadafija nase firme izgubice poslove u Libiji a na njihovo mesto doci ce americke i zapadno evropske firme.

Gavran

pre 13 godina

SAD ne isključuju mogućnost vojne intervencije u slučaju da se nasilje režima nastavi, prenosi Rojters. Obzirom da je potvrđeno da Al Kaida pomaže demonstrantima na istoku zemlje, a sada i SAD žele da intervenišu protiv režima, to znači samo ono što smo oduvek znali... da je Al Kaida čedo CIA-e. Na kraju ispada da će SAD uajedno sa teroristima protiv kojih se "bori" godinama da svrgava Gadafija. Već viđeno...

Beogradjanin

pre 13 godina

Pateticni komentari srpskih fasista na sve strane.

Srpski fasisti bi bili i sa djavolom, samo da su protiv slobode, demokratije i liberalizma!

SAD su daleko od invazije, a kada se to desi, od mene puna podrska!

Nenad-EU

pre 13 godina

Mislim da je obicnim ljudima ova najava americke intervencije sasvim dovoljna da prekinu sa rusenjem svoje zemlje. Zar zele da zavrse kao Avganistan i Irak?

posmatrac BB

pre 13 godina

Iz skoro svih izjava nasih ljudi koji su se vratitili iz Libije ne navodi se da ima tako dramaticnih sukoba i ubistava civila. Ocigledno je na djelu teledirigovana revolucija.

Ana

pre 13 godina

(Зоран, 25. februar 2011 00:32)

Na žalost, neće i ne može, ali prema Americi je dostignuta kulminacija mržnje u, posebno u arapskom svetu, a znamo koliko su oni fanatici. Nisam ja prorok, ali sva ova događanja poslednjih meseci najavljuju veliku nesreću svetskih razmera.

zoran 1965

pre 13 godina

Citam ove komentare, i nemogu da verujem
Ko da gledam RTS dnevnik iz najslavnijih Slobinih dana
Ko pise te komentare, ko se pokusava zastiti, nasa vlada ?

Ivana

pre 13 godina

Sto se tice evakuacije brodom Sv.Stefan ostalih drzavljanina srbije ne verujte medijima! U Sirtu nema nikog svi su juce odleteli avionom za Rusiju.A u Ras Lanufu jadni ljudi jos cekaju ko zna koju pomoc.Koja ce doci verovatno imaginarnim brodom,mozda svemirskim!??!?!

Ivan

pre 13 godina

Matori je cvrsci nego sto se ocekivalo, Amerima preostaje samo invazija ako nista ne urade na terenu, LIbija je idealna meta, mala drzava bez ledja neke druge sile

Zabrinut

pre 13 godina

Kad čitam ove užasne (mračne, glupe, cinične) komentare ne žalim toliko za Libijcima koliko za Srbima, narodu koji je ogrezao u zlo, glupost i apsurdne fantazije. Dođe mi da plačem, ali zaista...

laki

pre 13 godina

Svaka cast Kastru,on je ovaj scenario predvidio vec pre skoro mesec dana.Lepo je rekao covek NATO ce napati Libiju i to sad ovi i najavljuju.

Nil

pre 13 godina

Zoran Lilić u protivnapadu! Lilić centrira, Milošević kratko dodaje glavom i Gadafi cepa mrežu! Goool!
- Samo na B92!
Danima pratim događaje u arapskom svetu gde su višedecenijski diktatori dosmrdeli narodu, al deca majčice Srbije suze rone za omiljenim vođama diljem sveta. Demonstranti samo što mu nisu ušli pod šator, a SAMO kod vas je vođa u nekakvom sumanutom protivnapadu. Jedan je "komentator" naricao i nad Severnom Korejom. A tek Pol Pot, koji je to bio borac protiv imperijalizma, bez mane i straha.
Sve više privlačite publiku za koju sam mislio da je pretplaćena na izvesni dnevni list - VN.
Kolko je komada "stručnjaka" Drecun klonirao.
Drogirani američki alkaidaš.

konobar

pre 13 godina

Problemi su na istoku zemlje, iz Egipta je stiglo nekoliko miliona izbeglica i stvaraju haos u zemlji, da li spontano ili po nečijem nalogu to se sad ne zna..........

Sinisa

pre 13 godina

uuhh jest me stid !
nekoliko dana citam ovde komentare od nasih samoprozvani ,,analiticara".
i bas kad mi je se pocelo dopadat da su za sve amerikanci i zapad krivi......u tom momentu mi je ,,pukovnik muamer gadafi " otvorio oci !!!!
sve je ovo zakuvala ,,al kaida" sa tabletama i drogom za omladinu !cak kaze da su ovo posledice alkohola,posto omladina u libiji nema iskustva sa omiljenim ,,nektarom" ( osim njegovi sinovi ) !
pa brate sto mi nerece ranije,sada opet moram da razmisljam a tek sam nasao krivca.....

olalaa

pre 13 godina

@pharaoh

Ha, ne mogu da verujem koliko paranoicnih ljudi ovde ima.
A tebi bi dozivotno zabranio odlazak u te "zle" zapadnoevropske zemlje.
Idi i uzivaj u tvojim prosperitenim drzavama gde cveta demokratija i blagostanje kao u Severnoj Koreji, Kubi, Belorusiji, Venecueli, itd....

ivan

pre 13 godina

...
Za razliku od vecine komentatora ja nisam bio u Libiji i nisam cak ni uspeo svatiti iz novinskih izvestaja sta je uzrok ovakvog revolta gradjana.A da ih nesto tisti cinjenica je,nebi zivote rizikovali da nije tako.Inace mi ide na zivce ovo srpsko navijanje za svaku svetsku budalu koja prica protiv Amerike.U vecini kritika amerike su u pravu medjutim vecina tih budala urnise svoj narod na dnevnoj svoje licno bogastvo uvecava "nepristojno" sto im kredibilitet u mojim ocima totalno rusi.A kakva ce biti post Gadafijevska Libija ipak vecinom zavisi od Libijaca,na kraju krajeva i ja sam slobodnom voljom glasao vise puta za zute i Tadica.I nekrivim za to Amerikance!!!

marko, nis

pre 13 godina

Ukoliko se nastavi ova tortura, mislim da bi bila duznost demokratskog sveta da intervenise vojno i da podrsku ljudima u Libiji. Zgrozen sam nivoom podrske onom ludaku medju posetiocima ovog sajta. Cak citam da neko pise da ce pad razima u Libiji i Severnoj Koreji biti ulazak u ropstvo. A to su zemlje u kojima vlast ljude tretira kao robove. Ako zaista mislite tako, prijavite se u Gadafijevu gardu, primice vas bez problema.

Mr.No

pre 13 godina

Neverovatno kako ljudi daju podršku prema svojim emocijamam prema Americi ili anti-amerikanizmu a ne vide da nijedna strana ne valja, pa ni treća ako su u pitanju muslimanski fundamentalisti. I naravno ne propuštaju da tupe o nekakvom nepostojećem imenu - Milosrdnom andjelu koji je izmislila miloševićeva propaganda, što pokazuje da 'čitaju' samo tv dnevnik i Kurir. Ako ne priznamo da smo i mi grešili i ne popravimo se nestaćemo, a mi još našli da delimo lekcije drugima, da i oni slavno propadnu kao Srbija.

Dusan

pre 13 godina

Bas lepo drustvo onog broza. Sve sami stvaraoci, postovaoci ljudskih prava. Od decenijske vlasti, pljacke, ubijanja, terorisanja, masovnih zlocina, nisu nesvrstani. Svi su se svojim delima tamo lepo svrstali.

Beba

pre 13 godina

Pozdrav, Nemam nameru da komentarisem "komentare', ali smatram da komunikacija treba da bude ozbiljne bez obzira o cemu pricamo. Ja zelim da informisem one gradjane koji imaju svoje u kampu Ras Lanufu da su oni svi dobro, sinoc sam se cula sa sinom, a u pozadini se cula muzika, znaci da su dobrog raspolozenja. Hrane imaju nije nesto specijalno, ali se snalaze, nesto pirinca, mesa i, slatkisa.Duva veliki vetar. Zato ovo i pisem. Velika je oluja nad Mediteranskim morem, i za dan dva bi trebalo da predje na istok, tako da se brod "Sveti Stefan II" nalazi u luci Bari i jos nije isplovio, cekaju da se nevreme smiri. molimo vas da se raspitate odnosno B 92, i da se ova javnost obavestava o ljudima koji treba da se evakuisu iz Ras Lanufa. Ministarstvi inostranih poslova Crne Gore dalo je izjavu da ce prvo da se evakuisu ruski i crnogorski gradjani, jer brod ne moze da primi vise od 7oo putnika, i da bez obzira na nacionalnost nece moci vise da se preveze. U brod treba da se utovari i mehanizacija koja je bila tamo.Molila bih da se ova izjava Ministarstva inostranih poslova Crne gore proveri, to su prenele njihove "Vijesti".

Nemanja

pre 13 godina

Posle ja gajim neku nadu da u ovoj zemlji ima neko normalan, kad ono - sve do jedan teoretičar zavere... Ko na 'Politikinom' sajtu, samo je gramatika malo bolja.

Dexterijus

pre 13 godina

Demonstranti mogu da divljaju, lome,pale, ubijaju i ranjavaju ljude, i sve to pod "velom demokratije" a kad rezim udari na te iste demonstrante onda je to uzas, i haos koji treba USA da "reshi".....
Ma da....

val

pre 13 godina

Neka neka, samo nek tuku ameri, trenuto imaju ratove u avganistanu, iraku, iranu, podrzavaju izrael protiv palestine, sudan im se smesi, pa jos libija i egipat... popucace po savovima samo tako... zivim u us, narod je nezadovaljan, nezaposlenost se siri brzinom svetlosti, upropastili su ekonomiju outsourcingom. Jedva cekam da dozive krah pa da se selim u indoneziju :)

Slobodan

pre 13 godina

Gledajuci komentare na vest, mogu samo da konstatujem enormnu mrznju prema Americi. To je ocito dovoljno da se zanemari cinjenica da tiranin iz bunkera naredjuje masovno ubijanje gradjana Libije i da svet koji to nekako moze da prekine razmatra mogucnosti kako. Mada naravno, teorije zavere protiv slobodarskog Moamera kod nas se lako zapate... cudi me kako je ovog puta Vatikan izostao... tako je valjda i Milosevic ovde bio branjen.

Nemanja

pre 13 godina

Sad ce Obama da intervenise, zauzme sva naftna polja, smiri situaciju i sledece godine bi vec mogao da konkurise za jos jednu nobelovu nagradu.

retardinho

pre 13 godina

Ponovno Srbi sa svojim teorijama zavjere. Znaci ameri su svrgnuli i Mubaraka koji je bio njihova marioneta.
Vi bi pronasli zavjeru i u kasnjenju jutarnje isporuke kruha u ducan.

Nenad

pre 13 godina

Sramota me sto je ovo, barem sudeci po komentarima, zemlja ljudi duboko utonulih u paranoju. Opet mimo sveta, u ludackim halucinacijama Mirjane Markovic u kojima postoji neka zla sila koja tlaci neke slobodarske narode a sve u potrazi za naftom ili cisto iz zlobe.
A da niste nekad pomislili da je sve tako kao sto i izgleda? Na primer, da je ljudima dosta vise da zive duboko siromasni pod tiranskom vlascu? Na primer, da su odlucili da se bore za sebe?

Radonja

pre 13 godina

Sve sve ali mnogo su smesne najave treceg svetskog rata. NATO je i nastao posle drugog, da se treci ne bi desio. Van Alijanse, snagu imaju Rusija, Kina, Japan i Indija, ostalo je boranija koja se moze samleti za dan. Od ove cetiri, mozda samo u nekom virtuelnom svetu bi Rusija zaratila protiv NATO a i to je ludost. Prema tome, nema u svetu ko da ratuje protiv NATO, tradicionalni zlikovci iz prva dva, Svabe, Italijani, Bugari i ostali su deo tog istog NATO.

Neki

pre 13 godina

Od kada su Amerikanci poceli da mesaju prste kod nas a i u svetu sve je bolje. Ja licno mnogo bolje zivim sada, konacno neradim za 100 maraka. Drugo slobodno se krecem i putujem. A da nema pomeraja sa arapskim svetom nije tacno ovo je moralo kada tada da se desi.

Pa sta i da Amerika sve to gura. Ajde pogledajte sliku Prosecni amerikaca koji se bavi lansiranjem Discoverija u svemir, naucni univerziteti najveci mozgovi na planeti a sa druge strane plemena koja zive kao u doba faraona, sve sami bednici na ulicama i u pustinji. Konacno se mladi Arapi setili da zele da zive u 2000toj godini i svaka im cast ja ih podrzavam jer to je nasa generacija, nece proomeniti nista za godinu dana. Ali se treba krenuti od necega.

Mi cemo zahvaljujuci Amerikancima ziveti bolje tek za 100 godina. Ali da smo ostali sa Slobom i drustvom i sinom Markom naslednikom ne bi se nikada nista promenilo ni za 500. Arapi ce ovim revolucijama poceti da menjaju svoju svest i lice planete. Tek ce se stvari poboljsati i razviti u njihovu korist a te plodove ce videti tek za 500 godina.

Ali danas je presudni istorijski trenutak da se to pocne.

Pozdrav svim Arapima od hriscanina iz Srbije, Da zivimo kao ljudi i da se ponasamo bez obzira koje smo religije, ja postujem vasu kulturu a opet sam hriscanin....

Silver Surfer

pre 13 godina

Jedino jasno iz ove vesti sudeci prema komentarima je da Srbija nikako ne zasluzuje bilo kakav oblik demokratije vec diktatorsku tiraniju. Da jedan lupa sakom o sto i zavrce usi, da svi idu na isti kazan, ako moze ista uniforma za sve i naravno, da nema nikakvih izbora. Ovde neki od komentatora strahuje za buducnost covecanstva ako padnu Libija i Severna Koreja. Pa ako se te dve drzave jedini svetionik onda bolje da covecanstvo i propadne. Neverovatno je saosecanje prema diktatorima koji vladaju i po cetrdeset i kusur godina, koji pucaju na sopstveni narod. Pa u sta smo se to pretvorili?
Ako je sve namestaljka sto ovi nasi cekaju da ih brod pokupi? Pride ih i Libijci cuvaju. Izgleda da su i oni naseli na Americku politiku.
Na zalost, sve ovo sto se nama dogadja nije bez razloga. Kad se procitaju ovi komentari shvati se da nam nisu ni krivi Vatikan, zidari i Templari, Amerika, CIA, Komitet 300 i vlada u senci, vec smo sami sebi najveci neprijatelji.
Jos da sacekamo Mart pa da se ponizno i udvoricki poklonimo pred gospodarom koji nam dolazi u posetu. Naravno, rec je o jos jednom diktatoru. A bese nesto smo mrzeli Tita. Zvuci neverovatno.

naselje

pre 13 godina

Poruka za sve ove levicarske paljevine koje se loze na tezu da Ameri napadaju Libiju, Irak i druge zemlje zbog nafte: hvala Bogu pa zivimo u doba Interneta (kojeg su inace izmislili gadafi, sadam i homeini, jel da?) pa mozete bez problema da proverite (treba se ipak malo potruditi, bar pola sata-sat) ko danas vadi naftu u Iraku. Niti jedna jedina americka kompanija nema pravo eskploatacije nafte u Iraku, sve pripada irackoj vladi, narodu i kompanijama.

dođi dođi

pre 13 godina

a vidi ovih Amerikanaca, dežurnih policajaca, samo neznam oće mi oni doć u Zagreb u subotu da me brane od mojih "poremećnih" sugrađana od "eurpske, demokratske bla bla Hrvatske Vlade", samo je zeznuto što smo mi NATO članica pa neće valja Uncle Sam po nama pucat?! Mrzim Ameriku mrzim NATO mrzim Europu mrzim ovu demokraciju koja je gora od najgoreg komunizma, samo neka mi dođu na Markov trg u subotu i počmu "širit demokraciju", Libija ima naftu, Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode u JI Europi ako nas budu "spašavali" znate šta je na djelu!

Velibor, USA

pre 13 godina

Stvarno ne znam otkud podaci i informacije da ce/bi se SAD umeshala u ovu situaciju u Libiji. Pratim redovno americhke politichke medije, ni rechi o tom. E, jedino ako neshto tajno tajnovito ne kriju i ne spremaju, ha, ha...
Ozbiljno, ako stvarno zelite da znate chime se Amerika trenutno bavi, onda je to npr. situacija u drzavi Wisconsin, glavni grad Madison gde izmedju blizu 100.000 progresivnih radnika, uchitelja, medicinskih radnika, gradjevinara, vatrogasaca.... protestuju s pravom protiv uzasne samovolje republikanskih guvernera. Slichna situacija je i u nekim drugim saveznim drzavama. Dakle, Amerika se sve vishe srecom bavi svojim sopstvenim problemima i sigurno nije ni zeljna ni u stanju da se bavi nekom Libijom, ni ovako ni onako, pogotovo ne sada kada al-qaida teroristi podrzavaju svrgavanje Gadafija.

Rekavshi ovo, ni ja sam ne drzim strane nijednoj strani, situacija u Libiji je sve u svemu isuvishe konfuzna da bi se imalo lako stavljalo na bilo koju stranu.

A ovi dezurni kritichari Amerike, Obame, Zapada- koliko vidim ovi dezurni kritichari im pripisju svoje sopstvene osobine i ima tu dosta projektoivanih slichnosti i rivaliteta pa i ljubomore. Odnosno, malo me strah i pomisliti kakav bi to svet tek bio kad bi bio onakav kakav dezurni kritichari Obame bi hteli da bude.

FR

pre 13 godina

I sta kaze Vikipedija - raj na zemlji, a? Bogami, ja eto verujem. Tamo je toliko lepo da se nikome ne odlazi iz Libije - zato i imaju "izlazne" vize.

A Srbija puna Ilija Cvorovica. Svi sve znaju...

milos

pre 13 godina

E volim ovaj zapad ! :)
Da su bar i nas malo bolje procesljali '99, bilo bi mnogo bolje danas.
Zapad smeta samo neradnicima. Iskreno. Nema vise para za nerad.
Znam da se sa mnom ne slaze vecina gradjana Srbije, pa zato imamo ovakvu situaciju u zemlji.

Dusan

pre 13 godina

Prosto covek ne zna sta je interesantnije: dogadjaji u Libiji, ili antiamericko ludilo u komentarima....izgleda da se mnogi vezbaju da gospodaru iz tundre izmame koji osmeh.

Иван Смедерево

pre 13 godina

Изгледа да се после свих ових скорашњих земљотреса, поплава, урагана, побуна, немира..., полако обистињују сва пророчанства и библијска и Нострадамусова. АМЕРИКО желим ти што пре 21.12.2012. и остварења и пророчнаства Маја, а онда све испочетка од Адама и Еве.

svasta

pre 13 godina

Neki ljudi stvarno lupetaju svojim podrzavanjem jednog diktatora. nasi koji su tamo radili nisu u istom polozaju kao lokalno stanovnistvo. Imam prijateljicu Libijku ovde u Americi pa cujemo drukciju pricu. Amerika je podrzavala autoritarne rezime jer je njima lakse da sprovode svoje interrese preko koeumpiranih vladara; njih upravo ovo brine. Pa setitie se ko je saradjivao sa Bin ladinom u Afganistanu u vreme ruske invazije.
Gadafi je bolestan i to je to.

VesnaDC

pre 13 godina

Ja razumem one koji nemaju mogucnosti da se informisu pa pricaju gluposti. A svi oni koji imaju putem interneta pristup svim mogucim informacijama bi trebali da citaju pre nego sto komentarisu. Ako ne znate engleski ili pitajte komsiju mozda on zna a ako ne nemojte da pisete gluposti.

Razocaran

pre 13 godina

Ovaj put ne verujem u naše čuvene "teorije zavere". Potpuno je nešto drugo Irak i Avganistan... Ovo se jednostavno ne uklapa u američki model stvaranja klime za napad.
Sasvim sam dovoljno video dokaza da Gadafi sa ekipom stvarno pravi užasne stvari!
pratite Aljazzer-u na engleskom. Ima live stream.
Stvarno prikazuju užasne stvari...

ko se krije iza svega?

pre 13 godina

Razumem ja vas ljudi da ste razocarani sto Al Kaida rusi Gadafija. Pa gomila vas patriota je slavila kad je ta Al Kaida srusila Svetski Trgovinski Centar u Americi. Verovatno ste do juce ziveli u uverenju da su Al Kaida i Gadafi ujedinjeni u zajednickog borbi protiv te zle Amerike. Al na kraju krajeva, sa vasim poznavanjem odnosa u svetu, i sa svim vasim mogucim i nemogucima teorijama zavera, koje stalno prosipate, takvi stavovi su i za ocekivati. To vise niko normalan ne moze da pohvata.
I odlucite se na kraju, ko to rusi Gadafija. Al Kaida ili Ameri. Ne moze biti i jedni i drugi. Prosto, to su dve suprotstavljene strane, koje su trenutno u ratu.

Zaigrala mecka

pre 13 godina

Amerikanci su izgleda poceli da glockaju svoj brend poznat u svetu kao "Krvavica".Izvoze ga svuda u svetu.Resili,medjutim da ga ponude i svom narodu.Degustacija je vec zapocela,u Viskonsinu.Zainteresovane su i ostale savezne drzave.Neka im je prijatno.Ovakvu zabavu cekaju bas dugo.Cini mi se da jos od gradjanskog rata pa do danas nisu doziveli,nadam se,ovakav spektakl.

Ivan

pre 13 godina

Vidim SrBovi i ovde divljaju. Pa ne brane se braco SrBovi diktature pored kompjutera, nego puske u ruke pa pravac u Libiju. Sta cekate? Eno jedan ispod kaze kako ce da "nestane sloboda" ako padnu Libija i Severna Koreja, a nije se mozda zapitao da ce te dve drzave mozda pasti upravo zbog toga sto narod u njima nema slobode. Nije se zapitao da li je narod u S. Koreji srecan sto zivi kao u konc. logoru.

Eh, posle se svi pitaju sto je Srbija ovakava, pa sa ovakvim narodom kako da ne bude.

Milan

pre 13 godina

Niko ne spomenu koliko novaca Libija ima od nafte i kako taj narod zivi. Kako zive vodja i njegova porodica.Samo se komentarise Amerika i namjere Amerike.Zatvarate oci pred sirotinjom i siromastvom.Dosta je 40 godina,narod je puko.Kakva Amerika i kakva nafta.Suplja prica.Otvorite oci.Kakvo smo mi to bogatstvo imali "pa nas je Amerika napala".Koja glupost i naivnost.Nesto se ne sjecam da su Sadama Iracani branili i ginuli za njega .Mora da im je bilo super kada su ga pustili da ode za deset dana.

Jovan

pre 13 godina

Sve ovo smrdi do neba. Da li to pocinje rat za preostalu naftu?
Ovog puta se ni ne trude da smisle ubedljiv razlog. Ono sto je izvesno, to je da ce opet sve da se slomije preko ledja naroda.

Зоран

pre 13 godina

Americi bi bilo bolje da se više ne meša i ne "uspostavlja mir".
(Ana, 24. februar 2011 23:23)

Што, да неће радни народ Србије да се уједини, направи неко наоружање или се удружи са браћом православном против САД?

aleks

pre 13 godina

Gadafi je u svom govoru optuzio Al kaidu i pomenuo strane elemente koji daju halucinogene supstance protestantima. Kao Sloba devedesetih u Srbiji. Isti sablon i ista tupava demagogija. Kako je to jadno! Nije mu ni palo na pamet da se mozda mlad svet zainatio i nece da mu neki selja Gadafi kroji zivot i da im je dosta 40-godisnje autokratije. Odlazi bre covece, nisi kompatibilan sa modernim vremenima i sa 21 vekom! I ne ubijaj jadne ljude zeljne slobode. Nadam se da ce podeliti Slobinu ili Sadamovu sudbinu. Kako mu je draze?!?

Miki

pre 13 godina

Izgleda presusili izvori nafte u Iraku ili su Ameri postali jos gladniji u ocima tudje nafte.
Kada bi Srbija pokusala to isto da uradi umesto njih, mislim da bi nestali sa geografske karte.
Pocinjem da verujem da Bin Laden stvarno radi za Ameriku, kako mi je jedan Tunizanin pre neku godinu objasnjavao.

bns

pre 13 godina

Alo ljudi, da li ce neko od komentatora da podrži NAROD Libije koji je ustao protiv klasičnog tiranina. Mi sad pričamo o Amerima trt-mrt. Mi smo svoje pokazali 1999. Ovde se očigledno radi o borbi za slobodu i kao takvu je treba podržati, pa makar i zajedno sa amerima i al kaidom u paketu. Meni je libijski narod bio bratski a ne glupi Gadafi. ZATO JA PODRŽAVAM NAROD LIBIJE U BORBI PROTIV DIKTATURE. IZDRŽITE.

walker

pre 13 godina

Naravno da sve konce vuče Amerika, namerno su stvorili krizu na bliskom istoku i Africi, ali cilj im nije ni Tunis, ni Egipat a ni Libija, njihov cilj je da unište Iran, ovo je samo uvertira. Gde god Ameri umešaju svoje prste tu bude na stotine hiljada mrtvih, a njihove fabrike oružja uveliko rade. U Libiji se primenjuje već oprobani scenario iz Srbije, WWIII je na pomolu, jbg...šta reći izgleda da je Nostradamus ipak bio upravu, 21.12.2012 se bliži.

гробар до гроба

pre 13 godina

Долазимо до оног главно што сви одавно очекујемо и што је главни циљ, ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ САД, УЛАЗАК ЊИХОВИМ ТРУПА И ЕКСПЛОАТАЦИЈУ НАФТЕ!!!!!! Демонстранти ће бити награђени бомбардовањем земље од стране Амера и експлоатацијом нафте од стране Амера, као и 1986. Еј људи протестују а они Бомбардују

veruješ pogrešnim radio talasima, west hem

pre 13 godina

@ West Ham;

Ja sam 1999 god isto tako iz tih medija gledao i čitao o: 1. Koncentracionim logorima na Kosmetu,
2. Ubijenim civilima nauružanih do zuba u Račku
3. Da su greškom pogodili ambasadu Kine
4. Da NATO polot nije razlikovao traktore od tenkova
5. Da je voz u Grdeličkoj klisuri bio opasnost po NATO avione
A ja bi tebe pitao ko je pobio na hiljade civila (žene i deca) u Srbiji,Iraku,Avganistanu. Da li je neko odgovarao.

West Ham

pre 13 godina

Citam ove vase komentare, sram vas bilo, nemate pojma sta se desava na terenu, evo mozda malo da se informisete, posto ovde nijedan medij ne prenosi sta se desava sa obicnim ljudima u Libiji:

Pripadnici “revolucionarnih komiteta”, Gadafijevih plaćenika upadaju u bolnice u Tripoliju i ubijaju ranjene, koji su učestvovali u protestima protiv režima, saopštila je Libijska liga za ljudska prava, a prenosi “Korijere dela sera.”

Prema tvrdnjama misionarske novinske agencije Misna, Gadafijeva milicija odnela je leševe kako bi ih uništila, najverovatnije spaljivanjem, kako ih ne bi videli strani novinari.


EU i Rusija ocenjuju kao “neprihvatljivu” upotrebu sile u Libiji.

vlayko

pre 13 godina

Pa evo, sve ide po planu... Gadafi lagano prelazi u kontranapad, ali ameri to neće dozvoliti, demokratija mora da se širi po svetu. Napašće ga, samo nek napravi neki uspeh, povrati neki grad. Sve je ovo več puno puta viđeno, a videli smo i mi na našoj koži. Milosrdni libijski anđeo uskoro kreće da podeli pravdu!

novak

pre 13 godina

A hoce li Ameri intervenisati i u Hrvatskoj ako se stanje i tamo zakomplikuje ili ce pruziti svu mogucu logisticku pomoc lopovskom HDZ-u da se odrzi na vlasti protiv "zlih" demonstranata u Hrvatskoj...

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Znači, Al Kaida i USA ipak su u dilu. Poražavajuća je pretnja Novog Rima vojnom intervencijom u Libiji, u glavi mi je naslov knjige Noama Čomskog "Šta to u stvari hoće Amerika"...neumesno je njihovo poređenje Gadafija i Hitlera, uz bizarno očekivanje da sebi oduzme život. Ako su ovo efekti avansno dodeljene Nobelove nagrade ZA MIR obami (namerno malim slovom), onda se ja pitam kuda srlja ovaj svet u ime j***** "demokratije" :(

Dve sitne reči

pre 13 godina

"SAD, kako navodi Rojters, razmatraju sve moguće opcije, uključujući sankcije, pa i vojnu intervenciju."

Na Rojtersovom sajtu [link:http://www.reuters.com/article/2011/02/24/us-libya-protests-idUSTRE71G0A620110224], uopšte se ne pominje opcija vojne intervencije SAD, već uvođenje zone zabrane letova: ("The White House said it was examining all options, including imposing a no-fly zone over Libya, in its response to the Libyan government's attempts to crush of the revolt."). Ili, možda TANJUG ima pristup nekom drugom sajtu Agencije Rojters?

Oz

pre 13 godina

2000 ljudi mrtvo!? a danas nasa lekarka u bolnici u tripoliju kaze da nema nijednog povredjenog a kamoli mrtvog! za vasu televiziju dala intervju! rekla da se ne cuje nikakva pucnjava i da se malo toga desava! sve je laz amerikanaca koji su celu ovu pometnju i stvorili!

Ana

pre 13 godina

- Irak
- Srbija
- Belorusija,
- Obala Slonovače,
- Egipat,
- Tunis,
- Alžir
- Grčka,
- Libija,
- Jemen,
- ...
Americi bi bilo bolje da se više ne meša i ne "uspostavlja mir".

Ruke

pre 13 godina

"Uvesti "demokratiju" u zemlju koja je jos na nivou plemena, je greska koja ce ih kostati decenija nestabilnosti, a za to vreme ce multinacionalne kompanije obilato eksploatisati njihova prirodna bogatstva!"

Jel to na nasem primeru?

ja

pre 13 godina

Tako to radi veliki nesvrstani prijatelj naših '' naroda i narodnosti '', u koga se zaklinjaše svi od Tita ...pa do Tadića ( jer koliko se sećam naš ministar inostranih poslova je ne tako davno otišao da izrazi zahvalnost istom )! Od njega i Iran pere ruke ali zato smo mu mi dizali čadore i timarili kamile u sred prestonog srbijanskog grada! Eh, moja Srbijo......ovo je jedan od odgovora na pitanje zašto smo tu gde jesmo! Mada naš prijatelj Lukašenko se još dobro drži....

Deki

pre 13 godina

Napravili amerikanci u Libiji za dve nedelje scenario za novu invaziju kao u Iraku. Ko će im stati na put u tiraniji koju sprovode po svetu.

Nenad

pre 13 godina

Prvo da napomenem da uopste ne gotivim Gadafija kao ni ostale diktatore. Interesantno je da se akcija NATO ( SAD, VB i Francuske) pominje u istoj vesti sa Gadafijevim protivudarom, iz cega se jasno vidi da je Amerika inspirisala pobunu. Vise se ne govori o demonstrantima vec o pobunjenickoj policiji, a najinteresantije od svega je da se interesi Amerike i Al Kaide opet posle nekog vremena "zahladjenja odnosa" opet poklapaju ( kao 80-tih u Afganistanu, 90-tih u bivsoj Jugoslaviji i muslimanima naseljenim delovima Rusije). Pitanje za sve Amerofile je dali mislite da ce talas narodnog nezadovoljstva zahvatiti i Saudisku Arabiju- tamo nesumljivo vlada jedan nedemokratski, diktatorski rezim koji krsi ljudska prava- narod ne zivi ekonomski lose ali zar to nije bio i slucaj u Libiji? Odgovor dali ce biti nereda u Saudiskoj Arabiji nacicte u objavljenom dokumentu Wikiliks-a, naime Saduska Arabija lobira kod Amerike i Izraela da se vojno napadne Iran- dakle "narodnih" nemira tamo nece biti a brojka od 1000 poginulih ze nam se za par godina ciniti zanemarljivom u odnosu na to sta dolazi....

DOBROCUDNI

pre 13 godina

Boze mili, sta je sa ovom zemljom? Ako se procita u Wikipediji, Libija je RAJ NA ZEMLJI.
Izgleda da je Bin Laden zaista umesao prste. Ovo kaze i Gadafi.
Ili pak je dosao red i ovim beskonacno bogatim narodnim vodjama da se oproste od RAJA NA ZEMLJI. Ili su usli u GREH KOD BOGA, sto kaze narod, DO KOLJENA pa moraju da ispaste.
Na kraju krajeva, zalosno sto vecinom stradaju NEVINI LJUDI.

Gadafi

pre 13 godina

Informacija iz Libije iz kampa IMK,svi su dobro,imaju zalihe hrane za 4-5 dana i stize brod po njih!Naravno da sam i da cu biti na kraju u pravu,kazu da nema vecih nereda i da ih cuvaju Libijci,znaci sve ovo je namestaljka i nije mi jasno kako ljudi nasedaju na americku politiku.Sad cu ja vas da pitam zar vas istorija nije naucila necemu,i to skorija?Nafta,1 covek,nemiri,bombe,rat..AMERIKA!

dalmos

pre 13 godina

Stav Zapada je jasan, i Gadafijeva era je zavrsena! Vreme ce pokazati koliko Libija "dobija" ovim promenama, a moj licni stav je IZGUBICE SVE!
Uvesti "demokratiju" u zemlju koja je jos na nivou plemena, je greska koja ce ih kostati decenija nestabilnosti, a za to vreme ce multinacionalne kompanije obilato eksploatisati njihova prirodna bogatstva!

sasa

pre 13 godina

"SAD ne isključuju mogućnost vojne intervencije u slučaju da se nasilje režima nastavi."

Kad ce Bog da razmotri da intervenise protiv vas...Dosta ste vrsili agresiju nad nezavisnim zemljama...Neka svako sredjuje svoje unutrasnje probleme!

brainwash

pre 13 godina

I pobuna u Iranu radi svrgavanja podrzanog sa Zapada diktatora Saha Reze Pahlavija je pocela kao sekularni bunt a zavrsila se Islamskom Dzamahirijom koja bi da se igra nukleranom raketama. .. Sva desavanja su ocigledno sinhrnizovana daljinskim upravljacima, prvo Tunis, Egipat, pa Libija, Bahrein...Suvise ima slicnosti sa padom Komunizma 1990, da bih verovao da je sve to SAMO spontani bunt naroda. Bojim se da ce posle zaista uzasnih diktatora zavladati jos mnogo gori Islamisti koji ce poceti rat sa Izrealom. A to moze biti samo pocetak Treceg Svetskog Rata. Pomozi Boze. Link:http://www.youtube.com/user/russiatoday?blend=1&ob=4#p/u/1/NXiTuxqRk2Y

Milos

pre 13 godina

Podrska libijskim borcima protiv tiranije! Iako vecini Libijaca novac nije bio problem i za vreme diktatrure, postoje i druge podjednako vazne stvari kao sto su sloboda, zivot bez straha, mogucnost konzumiranja alkohola, putovanja bez izlaznih viza, ustav umesto Gadafijeve Zelene knjige, otvaranje prema svetu, odrzavanje izbora,turizam, itd.

pharaoh

pre 13 godina

Arapi, šta je bre OVO? Ima li tamo nekoga živog? Je l` trebamo mi sada da idemo da se borimo protiv Amera. Ako treba, ja idem u prve redove. Ako nekome nije jasno koliko je ovo dramatična situacija, neka se samo seti 1939. i 1941. i sve će mu se samo razjasniti. Ljudi, sa Zapada ponovo dolazi FAŠIZAM. Ako padnu Libija i Severna Koreja, ulazimo u (veoma) dugo, i to ozvaničeno ROPSTVO. Toliko.

Miloš Bgd

pre 13 godina

Čim je Gadafijev sin pozvao sve novinare da dođu i da vide svojim očima o čemu se radi SAD preti invazijom. Očigledno moraju da se ubrzaju jer sve više ljudi se iz Libije vraća kući sa totalno suprotnim pričama od onih koje mediji serviraju. Mora se brzo reagovati ili propade plan a sva ta divna nafta će ostati Libijcima...

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Znači, Al Kaida i USA ipak su u dilu. Poražavajuća je pretnja Novog Rima vojnom intervencijom u Libiji, u glavi mi je naslov knjige Noama Čomskog "Šta to u stvari hoće Amerika"...neumesno je njihovo poređenje Gadafija i Hitlera, uz bizarno očekivanje da sebi oduzme život. Ako su ovo efekti avansno dodeljene Nobelove nagrade ZA MIR obami (namerno malim slovom), onda se ja pitam kuda srlja ovaj svet u ime j***** "demokratije" :(

Miloš Bgd

pre 13 godina

Čim je Gadafijev sin pozvao sve novinare da dođu i da vide svojim očima o čemu se radi SAD preti invazijom. Očigledno moraju da se ubrzaju jer sve više ljudi se iz Libije vraća kući sa totalno suprotnim pričama od onih koje mediji serviraju. Mora se brzo reagovati ili propade plan a sva ta divna nafta će ostati Libijcima...

Oz

pre 13 godina

2000 ljudi mrtvo!? a danas nasa lekarka u bolnici u tripoliju kaze da nema nijednog povredjenog a kamoli mrtvog! za vasu televiziju dala intervju! rekla da se ne cuje nikakva pucnjava i da se malo toga desava! sve je laz amerikanaca koji su celu ovu pometnju i stvorili!

Gadafi

pre 13 godina

Informacija iz Libije iz kampa IMK,svi su dobro,imaju zalihe hrane za 4-5 dana i stize brod po njih!Naravno da sam i da cu biti na kraju u pravu,kazu da nema vecih nereda i da ih cuvaju Libijci,znaci sve ovo je namestaljka i nije mi jasno kako ljudi nasedaju na americku politiku.Sad cu ja vas da pitam zar vas istorija nije naucila necemu,i to skorija?Nafta,1 covek,nemiri,bombe,rat..AMERIKA!

Ruke

pre 13 godina

"Uvesti "demokratiju" u zemlju koja je jos na nivou plemena, je greska koja ce ih kostati decenija nestabilnosti, a za to vreme ce multinacionalne kompanije obilato eksploatisati njihova prirodna bogatstva!"

Jel to na nasem primeru?

pharaoh

pre 13 godina

Arapi, šta je bre OVO? Ima li tamo nekoga živog? Je l` trebamo mi sada da idemo da se borimo protiv Amera. Ako treba, ja idem u prve redove. Ako nekome nije jasno koliko je ovo dramatična situacija, neka se samo seti 1939. i 1941. i sve će mu se samo razjasniti. Ljudi, sa Zapada ponovo dolazi FAŠIZAM. Ako padnu Libija i Severna Koreja, ulazimo u (veoma) dugo, i to ozvaničeno ROPSTVO. Toliko.

sasa

pre 13 godina

"SAD ne isključuju mogućnost vojne intervencije u slučaju da se nasilje režima nastavi."

Kad ce Bog da razmotri da intervenise protiv vas...Dosta ste vrsili agresiju nad nezavisnim zemljama...Neka svako sredjuje svoje unutrasnje probleme!

dalmos

pre 13 godina

Stav Zapada je jasan, i Gadafijeva era je zavrsena! Vreme ce pokazati koliko Libija "dobija" ovim promenama, a moj licni stav je IZGUBICE SVE!
Uvesti "demokratiju" u zemlju koja je jos na nivou plemena, je greska koja ce ih kostati decenija nestabilnosti, a za to vreme ce multinacionalne kompanije obilato eksploatisati njihova prirodna bogatstva!

vlayko

pre 13 godina

Pa evo, sve ide po planu... Gadafi lagano prelazi u kontranapad, ali ameri to neće dozvoliti, demokratija mora da se širi po svetu. Napašće ga, samo nek napravi neki uspeh, povrati neki grad. Sve je ovo več puno puta viđeno, a videli smo i mi na našoj koži. Milosrdni libijski anđeo uskoro kreće da podeli pravdu!

Nenad

pre 13 godina

Prvo da napomenem da uopste ne gotivim Gadafija kao ni ostale diktatore. Interesantno je da se akcija NATO ( SAD, VB i Francuske) pominje u istoj vesti sa Gadafijevim protivudarom, iz cega se jasno vidi da je Amerika inspirisala pobunu. Vise se ne govori o demonstrantima vec o pobunjenickoj policiji, a najinteresantije od svega je da se interesi Amerike i Al Kaide opet posle nekog vremena "zahladjenja odnosa" opet poklapaju ( kao 80-tih u Afganistanu, 90-tih u bivsoj Jugoslaviji i muslimanima naseljenim delovima Rusije). Pitanje za sve Amerofile je dali mislite da ce talas narodnog nezadovoljstva zahvatiti i Saudisku Arabiju- tamo nesumljivo vlada jedan nedemokratski, diktatorski rezim koji krsi ljudska prava- narod ne zivi ekonomski lose ali zar to nije bio i slucaj u Libiji? Odgovor dali ce biti nereda u Saudiskoj Arabiji nacicte u objavljenom dokumentu Wikiliks-a, naime Saduska Arabija lobira kod Amerike i Izraela da se vojno napadne Iran- dakle "narodnih" nemira tamo nece biti a brojka od 1000 poginulih ze nam se za par godina ciniti zanemarljivom u odnosu na to sta dolazi....

novak

pre 13 godina

A hoce li Ameri intervenisati i u Hrvatskoj ako se stanje i tamo zakomplikuje ili ce pruziti svu mogucu logisticku pomoc lopovskom HDZ-u da se odrzi na vlasti protiv "zlih" demonstranata u Hrvatskoj...

Deki

pre 13 godina

Napravili amerikanci u Libiji za dve nedelje scenario za novu invaziju kao u Iraku. Ko će im stati na put u tiraniji koju sprovode po svetu.

Ana

pre 13 godina

- Irak
- Srbija
- Belorusija,
- Obala Slonovače,
- Egipat,
- Tunis,
- Alžir
- Grčka,
- Libija,
- Jemen,
- ...
Americi bi bilo bolje da se više ne meša i ne "uspostavlja mir".

brainwash

pre 13 godina

I pobuna u Iranu radi svrgavanja podrzanog sa Zapada diktatora Saha Reze Pahlavija je pocela kao sekularni bunt a zavrsila se Islamskom Dzamahirijom koja bi da se igra nukleranom raketama. .. Sva desavanja su ocigledno sinhrnizovana daljinskim upravljacima, prvo Tunis, Egipat, pa Libija, Bahrein...Suvise ima slicnosti sa padom Komunizma 1990, da bih verovao da je sve to SAMO spontani bunt naroda. Bojim se da ce posle zaista uzasnih diktatora zavladati jos mnogo gori Islamisti koji ce poceti rat sa Izrealom. A to moze biti samo pocetak Treceg Svetskog Rata. Pomozi Boze. Link:http://www.youtube.com/user/russiatoday?blend=1&ob=4#p/u/1/NXiTuxqRk2Y

Dve sitne reči

pre 13 godina

"SAD, kako navodi Rojters, razmatraju sve moguće opcije, uključujući sankcije, pa i vojnu intervenciju."

Na Rojtersovom sajtu [link:http://www.reuters.com/article/2011/02/24/us-libya-protests-idUSTRE71G0A620110224], uopšte se ne pominje opcija vojne intervencije SAD, već uvođenje zone zabrane letova: ("The White House said it was examining all options, including imposing a no-fly zone over Libya, in its response to the Libyan government's attempts to crush of the revolt."). Ili, možda TANJUG ima pristup nekom drugom sajtu Agencije Rojters?

ja

pre 13 godina

Tako to radi veliki nesvrstani prijatelj naših '' naroda i narodnosti '', u koga se zaklinjaše svi od Tita ...pa do Tadića ( jer koliko se sećam naš ministar inostranih poslova je ne tako davno otišao da izrazi zahvalnost istom )! Od njega i Iran pere ruke ali zato smo mu mi dizali čadore i timarili kamile u sred prestonog srbijanskog grada! Eh, moja Srbijo......ovo je jedan od odgovora na pitanje zašto smo tu gde jesmo! Mada naš prijatelj Lukašenko se još dobro drži....

veruješ pogrešnim radio talasima, west hem

pre 13 godina

@ West Ham;

Ja sam 1999 god isto tako iz tih medija gledao i čitao o: 1. Koncentracionim logorima na Kosmetu,
2. Ubijenim civilima nauružanih do zuba u Račku
3. Da su greškom pogodili ambasadu Kine
4. Da NATO polot nije razlikovao traktore od tenkova
5. Da je voz u Grdeličkoj klisuri bio opasnost po NATO avione
A ja bi tebe pitao ko je pobio na hiljade civila (žene i deca) u Srbiji,Iraku,Avganistanu. Da li je neko odgovarao.

Milos

pre 13 godina

Podrska libijskim borcima protiv tiranije! Iako vecini Libijaca novac nije bio problem i za vreme diktatrure, postoje i druge podjednako vazne stvari kao sto su sloboda, zivot bez straha, mogucnost konzumiranja alkohola, putovanja bez izlaznih viza, ustav umesto Gadafijeve Zelene knjige, otvaranje prema svetu, odrzavanje izbora,turizam, itd.

DOBROCUDNI

pre 13 godina

Boze mili, sta je sa ovom zemljom? Ako se procita u Wikipediji, Libija je RAJ NA ZEMLJI.
Izgleda da je Bin Laden zaista umesao prste. Ovo kaze i Gadafi.
Ili pak je dosao red i ovim beskonacno bogatim narodnim vodjama da se oproste od RAJA NA ZEMLJI. Ili su usli u GREH KOD BOGA, sto kaze narod, DO KOLJENA pa moraju da ispaste.
Na kraju krajeva, zalosno sto vecinom stradaju NEVINI LJUDI.

West Ham

pre 13 godina

Citam ove vase komentare, sram vas bilo, nemate pojma sta se desava na terenu, evo mozda malo da se informisete, posto ovde nijedan medij ne prenosi sta se desava sa obicnim ljudima u Libiji:

Pripadnici “revolucionarnih komiteta”, Gadafijevih plaćenika upadaju u bolnice u Tripoliju i ubijaju ranjene, koji su učestvovali u protestima protiv režima, saopštila je Libijska liga za ljudska prava, a prenosi “Korijere dela sera.”

Prema tvrdnjama misionarske novinske agencije Misna, Gadafijeva milicija odnela je leševe kako bi ih uništila, najverovatnije spaljivanjem, kako ih ne bi videli strani novinari.


EU i Rusija ocenjuju kao “neprihvatljivu” upotrebu sile u Libiji.

Dejan

pre 13 godina

Sve ovo je vidjeno prilikom raspada Jugoslavije. Libija je peti izvoznik nafte u svetu i cilj je Amerike da se dovede “demokratska” vlast koja ce biti pod potpunom kontrolom Amerike. Tada ce pod potpunom kontrolom SAD i velikih naftnih multinacionalnih kompanija biti i izvori najkvalitetnije nafte u Libiji.

Sto se tice Gadafija i njegove vlasti, mogu reci da u Libiji ima daleko vise slobode nego u Saudijskoj Arabiji koja je glavni americki saveznik u arapskom svetu. Ali ovu mracnu zemlju, naravno niko ne pominje. Prema tome prica o uvodjenju nekakve demokratije u Libiji je najobicnija farsa namenjena sirokim narodnim masama. Gadafi je verovatno autokratski vladar ali daleko od toga da ga neko moze porediti sa Hitlerom.

Ne moze se u jednoj drzavi tolerisati oruzana pobuna, kao kod nas sto se tolerisala oruzana pobuna na Kosovu i Metohiji od strane istih sila, i da se preti vlasti vojnom intervencijom posto vlast preduzima mere protiv nosioca oruzane pobune. Obama svojim postupcima pokazuje samo da je sofisticirani Bush u rukavicama i nista vise. Od nove americke vlasti smo ocekivali daleko vise ali se u osnovi nista nije promenilo.

Odlaskom Gadafija nase firme izgubice poslove u Libiji a na njihovo mesto doci ce americke i zapadno evropske firme.

гробар до гроба

pre 13 godina

Долазимо до оног главно што сви одавно очекујемо и што је главни циљ, ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ САД, УЛАЗАК ЊИХОВИМ ТРУПА И ЕКСПЛОАТАЦИЈУ НАФТЕ!!!!!! Демонстранти ће бити награђени бомбардовањем земље од стране Амера и експлоатацијом нафте од стране Амера, као и 1986. Еј људи протестују а они Бомбардују

kartmen

pre 13 godina

Baš je zanimljivo gledati kako dobitnik Nobelove nagrade za mir planira vojnu intervenciju na suverenu zemlju. Šta god Libijci radili u svojoj zemlji njihova je privatna stvar, uključujući tu i građanski rat.

duh slobode

pre 13 godina

Sto se mene tice, stvar je jednostavna, gledajte svoja posla tj. ako Gadafi ode, oticice i svi biznisi vezani za Libiju, a umesto njih dolaze Amerikanci kao u Iraku sto je bilo.
Nek mi ne zamere NATO-patriote, tj. Amerikanci srpskog porekla, ali mi nemamo iste interese sto se vidi i na forumu.

Pored toga, jasna je medijska prevara kao i u bivsoj Jugoslaviji, "nenaoruzani civili" ubijaju vojnike, plackaju i pale, i da ih zastiti, Amerika ce unistiti celu Libiju, a sacuvace naftna polja.


NAPRED GADAFI !!!

jumbo

pre 13 godina

Alo narode ja zivim i radim 20km o d Tripolija.Ovde sam sa porodicom vec 4 godine i nemam nameru da se vracam.Sacekajte da vidite sta ce stotinak novinara kada dodju prikazati svetu pa onda pricajte.A nezaboravite da vam se slavine polako zavrcu mi se i dalje vozimo 25l benzina za 5 libijskih dinara odnosno 300 srpskih dinara.A koliko vi gospodo sada placate i koliko cete placati pokazace vreme.A one medicinske POBEGULJE pitam da li znaju kako ce se i KADA vratiti ponovo u Libiju, da li ce bolnice u kojima su radili hteti ili NEMAMO POTREBU.....

Nemanja

pre 13 godina

Sad ce Obama da intervenise, zauzme sva naftna polja, smiri situaciju i sledece godine bi vec mogao da konkurise za jos jednu nobelovu nagradu.

laki

pre 13 godina

Svaka cast Kastru,on je ovaj scenario predvidio vec pre skoro mesec dana.Lepo je rekao covek NATO ce napati Libiju i to sad ovi i najavljuju.

posmatrac BB

pre 13 godina

Iz skoro svih izjava nasih ljudi koji su se vratitili iz Libije ne navodi se da ima tako dramaticnih sukoba i ubistava civila. Ocigledno je na djelu teledirigovana revolucija.

Dexterijus

pre 13 godina

Demonstranti mogu da divljaju, lome,pale, ubijaju i ranjavaju ljude, i sve to pod "velom demokratije" a kad rezim udari na te iste demonstrante onda je to uzas, i haos koji treba USA da "reshi".....
Ma da....

SevarlicA

pre 13 godina

Gadafi je veliki diktator, ali činjenica je da nikada ne bi imao nemire u zemlji da je dozvolio da mu se zemlja zaduži kod Svetske Banke ili MMF-a.

On će u svakom slučaju pasti na ovaj ili onaj način, a najverovatnije vojnom intervencijom SAD i njene naftno-interesne zone.
Ameri će preuzedi vlast, pobiće nekoliko desetina hiljada civila, srušiće pola zemlje, a onda će za sniženu cenu nafte dovesti svoju građevinsku operativu da izgrade Libiju i da izvuku što više para i resurasa van Libije. Narod će živeti ekonomski još gore ali će biti slobodni, barem onda kad ne bude bio policijski čas na snazi.

Samo me interesuje da li je naručilac ovog "oslobođenja" ponovo Halliburton kao što je bio u Iraku ili je ovaj put neko drugi.

Ivan

pre 13 godina

Vidim SrBovi i ovde divljaju. Pa ne brane se braco SrBovi diktature pored kompjutera, nego puske u ruke pa pravac u Libiju. Sta cekate? Eno jedan ispod kaze kako ce da "nestane sloboda" ako padnu Libija i Severna Koreja, a nije se mozda zapitao da ce te dve drzave mozda pasti upravo zbog toga sto narod u njima nema slobode. Nije se zapitao da li je narod u S. Koreji srecan sto zivi kao u konc. logoru.

Eh, posle se svi pitaju sto je Srbija ovakava, pa sa ovakvim narodom kako da ne bude.

Zabrinut

pre 13 godina

Kad čitam ove užasne (mračne, glupe, cinične) komentare ne žalim toliko za Libijcima koliko za Srbima, narodu koji je ogrezao u zlo, glupost i apsurdne fantazije. Dođe mi da plačem, ali zaista...

piko

pre 13 godina

Zivio sam dugo vremena u Libiji, druzio se sa libijcima, poznajem jako dobro tamosnju situaciju, nacin zivljenja, kulturu itd.. Mogu da sa stopostotnom sigurnoscu tvrdim da tamosnji neredi nemaju nikakve veze sa ekonomskom situaciom, niti sa tim pricama kako Gadafi tlaci svoj narod, nemaju slobode itd.. To moze pricat samo neko ko nije bio tamo i ko je zeljan "americke demokratije" sa CNN-a.

U pitanju je opste islamsko ludilo (islamski fundametalizam), za cim libijci pate vec godinama..

G.Petrovic

pre 13 godina

Ko zeli al kaidu u svom dvoristu bice proriv Gadafija.Ko zeli da zauzme mesto Gadafija i da istera strance iz Libije,bice Gadafijeva opozicija. Gadafi je poslednji Bastion protiv islamskog fundamentalizma i dzihada(svetog rata) znacemo koliko je znacio i vredeo za nas i svet kada ga nebude bilo.

slavica

pre 13 godina

Pre nekoliko dana citali smo izjavu Fidela Kastra o invaziji SAD na Libiju. Znaci, scenario postoji od ranije. Demonstranti Libije su verovatno podrzani i instruisani spolja.
To mi se sve ne svidja. Mnogo me podseca na raspad moje zemlje.

Miki

pre 13 godina

Izgleda presusili izvori nafte u Iraku ili su Ameri postali jos gladniji u ocima tudje nafte.
Kada bi Srbija pokusala to isto da uradi umesto njih, mislim da bi nestali sa geografske karte.
Pocinjem da verujem da Bin Laden stvarno radi za Ameriku, kako mi je jedan Tunizanin pre neku godinu objasnjavao.

mandrax

pre 13 godina

dosadni ste vise sa tim plitkoumnim optuzivanjem USA za sve i svasta. cak ni ahmadinedzad ni gadafi nisu optuzili amerikance da stoje iza libijske pobune. vi verovatno bolje znate i od njih. cini mi se da je srbija jedina zemlja na svetu gde vecina stanovnistva podrzava krvnika gadafija.

olalaa

pre 13 godina

@pharaoh

Ha, ne mogu da verujem koliko paranoicnih ljudi ovde ima.
A tebi bi dozivotno zabranio odlazak u te "zle" zapadnoevropske zemlje.
Idi i uzivaj u tvojim prosperitenim drzavama gde cveta demokratija i blagostanje kao u Severnoj Koreji, Kubi, Belorusiji, Venecueli, itd....

retardinho

pre 13 godina

Ponovno Srbi sa svojim teorijama zavjere. Znaci ameri su svrgnuli i Mubaraka koji je bio njihova marioneta.
Vi bi pronasli zavjeru i u kasnjenju jutarnje isporuke kruha u ducan.

Gavran

pre 13 godina

SAD ne isključuju mogućnost vojne intervencije u slučaju da se nasilje režima nastavi, prenosi Rojters. Obzirom da je potvrđeno da Al Kaida pomaže demonstrantima na istoku zemlje, a sada i SAD žele da intervenišu protiv režima, to znači samo ono što smo oduvek znali... da je Al Kaida čedo CIA-e. Na kraju ispada da će SAD uajedno sa teroristima protiv kojih se "bori" godinama da svrgava Gadafija. Već viđeno...

val

pre 13 godina

Neka neka, samo nek tuku ameri, trenuto imaju ratove u avganistanu, iraku, iranu, podrzavaju izrael protiv palestine, sudan im se smesi, pa jos libija i egipat... popucace po savovima samo tako... zivim u us, narod je nezadovaljan, nezaposlenost se siri brzinom svetlosti, upropastili su ekonomiju outsourcingom. Jedva cekam da dozive krah pa da se selim u indoneziju :)

Ivan

pre 13 godina

Matori je cvrsci nego sto se ocekivalo, Amerima preostaje samo invazija ako nista ne urade na terenu, LIbija je idealna meta, mala drzava bez ledja neke druge sile

Beba

pre 13 godina

Pozdrav, Nemam nameru da komentarisem "komentare', ali smatram da komunikacija treba da bude ozbiljne bez obzira o cemu pricamo. Ja zelim da informisem one gradjane koji imaju svoje u kampu Ras Lanufu da su oni svi dobro, sinoc sam se cula sa sinom, a u pozadini se cula muzika, znaci da su dobrog raspolozenja. Hrane imaju nije nesto specijalno, ali se snalaze, nesto pirinca, mesa i, slatkisa.Duva veliki vetar. Zato ovo i pisem. Velika je oluja nad Mediteranskim morem, i za dan dva bi trebalo da predje na istok, tako da se brod "Sveti Stefan II" nalazi u luci Bari i jos nije isplovio, cekaju da se nevreme smiri. molimo vas da se raspitate odnosno B 92, i da se ova javnost obavestava o ljudima koji treba da se evakuisu iz Ras Lanufa. Ministarstvi inostranih poslova Crne Gore dalo je izjavu da ce prvo da se evakuisu ruski i crnogorski gradjani, jer brod ne moze da primi vise od 7oo putnika, i da bez obzira na nacionalnost nece moci vise da se preveze. U brod treba da se utovari i mehanizacija koja je bila tamo.Molila bih da se ova izjava Ministarstva inostranih poslova Crne gore proveri, to su prenele njihove "Vijesti".

Rade

pre 13 godina

Mozda je Gadafi i diktator,kako se pise,ali sta ako na vlast u Libiji dodju neki,za koje ce Gadafi da bude malo dete?Malo je tu cudno,da na istu stranu bude i Amerika i al kaida...

Nenad

pre 13 godina

Sramota me sto je ovo, barem sudeci po komentarima, zemlja ljudi duboko utonulih u paranoju. Opet mimo sveta, u ludackim halucinacijama Mirjane Markovic u kojima postoji neka zla sila koja tlaci neke slobodarske narode a sve u potrazi za naftom ili cisto iz zlobe.
A da niste nekad pomislili da je sve tako kao sto i izgleda? Na primer, da je ljudima dosta vise da zive duboko siromasni pod tiranskom vlascu? Na primer, da su odlucili da se bore za sebe?

Filosof

pre 13 godina

Gospodine Beograđanine u SAD fašisti slobodno iskazuju svoje političko,versko i nacinalističko opredeljenje. Prema tome nemojte nama kačiti te etikete zato što nismo istomišljenici, nego onima koji su posle rata u slavu i napredak demokratije pokupili sav mogući naučni fašistički krem i uopšte nisi bili "gadljivi" na to. Malo istorijske edukacije nije na odmet.

dođi dođi

pre 13 godina

a vidi ovih Amerikanaca, dežurnih policajaca, samo neznam oće mi oni doć u Zagreb u subotu da me brane od mojih "poremećnih" sugrađana od "eurpske, demokratske bla bla Hrvatske Vlade", samo je zeznuto što smo mi NATO članica pa neće valja Uncle Sam po nama pucat?! Mrzim Ameriku mrzim NATO mrzim Europu mrzim ovu demokraciju koja je gora od najgoreg komunizma, samo neka mi dođu na Markov trg u subotu i počmu "širit demokraciju", Libija ima naftu, Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode u JI Europi ako nas budu "spašavali" znate šta je na djelu!

Silver Surfer

pre 13 godina

Jedino jasno iz ove vesti sudeci prema komentarima je da Srbija nikako ne zasluzuje bilo kakav oblik demokratije vec diktatorsku tiraniju. Da jedan lupa sakom o sto i zavrce usi, da svi idu na isti kazan, ako moze ista uniforma za sve i naravno, da nema nikakvih izbora. Ovde neki od komentatora strahuje za buducnost covecanstva ako padnu Libija i Severna Koreja. Pa ako se te dve drzave jedini svetionik onda bolje da covecanstvo i propadne. Neverovatno je saosecanje prema diktatorima koji vladaju i po cetrdeset i kusur godina, koji pucaju na sopstveni narod. Pa u sta smo se to pretvorili?
Ako je sve namestaljka sto ovi nasi cekaju da ih brod pokupi? Pride ih i Libijci cuvaju. Izgleda da su i oni naseli na Americku politiku.
Na zalost, sve ovo sto se nama dogadja nije bez razloga. Kad se procitaju ovi komentari shvati se da nam nisu ni krivi Vatikan, zidari i Templari, Amerika, CIA, Komitet 300 i vlada u senci, vec smo sami sebi najveci neprijatelji.
Jos da sacekamo Mart pa da se ponizno i udvoricki poklonimo pred gospodarom koji nam dolazi u posetu. Naravno, rec je o jos jednom diktatoru. A bese nesto smo mrzeli Tita. Zvuci neverovatno.

Nenad-EU

pre 13 godina

Mislim da je obicnim ljudima ova najava americke intervencije sasvim dovoljna da prekinu sa rusenjem svoje zemlje. Zar zele da zavrse kao Avganistan i Irak?

Aleksandar

pre 13 godina

"Nece valjda Ameri opet da uvode demokratiju.Gde su oni intervenisali taj se vise nije oporavio."

Istina, Zap. Nemacka i Juzna Koreja nacisto propadose.

Milan

pre 13 godina

Niko ne spomenu koliko novaca Libija ima od nafte i kako taj narod zivi. Kako zive vodja i njegova porodica.Samo se komentarise Amerika i namjere Amerike.Zatvarate oci pred sirotinjom i siromastvom.Dosta je 40 godina,narod je puko.Kakva Amerika i kakva nafta.Suplja prica.Otvorite oci.Kakvo smo mi to bogatstvo imali "pa nas je Amerika napala".Koja glupost i naivnost.Nesto se ne sjecam da su Sadama Iracani branili i ginuli za njega .Mora da im je bilo super kada su ga pustili da ode za deset dana.

Zaigrala mecka

pre 13 godina

Amerikanci su izgleda poceli da glockaju svoj brend poznat u svetu kao "Krvavica".Izvoze ga svuda u svetu.Resili,medjutim da ga ponude i svom narodu.Degustacija je vec zapocela,u Viskonsinu.Zainteresovane su i ostale savezne drzave.Neka im je prijatno.Ovakvu zabavu cekaju bas dugo.Cini mi se da jos od gradjanskog rata pa do danas nisu doziveli,nadam se,ovakav spektakl.

Ana

pre 13 godina

(Danilo, 25. februar 2011 09:13)

Danilo, stvarno se pitam jesi li ti pri sebi kada tvrdiš za bilo koje bombardovanje da je opravdano. Pa to može da kaže samo neko ko je bombardovanje posmatrao sa strane, što je očigledno tvoj slučaj. Osim toga, kako nas je to NATO oslobodio bombardovanjem? Koliko je meni poznato, samo su Srbiji promenili spoljašnje granice, a u samoj zemlji su srušili ogroman broj objekata u cilju uništavanja ekonomije, pa sada moramo da otplaćujemo sa ogromnim kamatama MMF-u zajmove koje su nam odobrili za sanaciju i da budemo manji od makovog zrna.

Za sve one koji se zgražavaju nad komentarima protiv SAD: ne prozivamo mi njih u svojim komentarima, one se same prozivaju jer se smatraju pozvanima da budu mirođija u svakoj čorbi. Šta bi se desilo da kod njih počnu nemiri, pa da se Libija uskopisti da ih bombarduje? To vama, naravno ne bi bilo normalno.

Radonja

pre 13 godina

Sve sve ali mnogo su smesne najave treceg svetskog rata. NATO je i nastao posle drugog, da se treci ne bi desio. Van Alijanse, snagu imaju Rusija, Kina, Japan i Indija, ostalo je boranija koja se moze samleti za dan. Od ove cetiri, mozda samo u nekom virtuelnom svetu bi Rusija zaratila protiv NATO a i to je ludost. Prema tome, nema u svetu ko da ratuje protiv NATO, tradicionalni zlikovci iz prva dva, Svabe, Italijani, Bugari i ostali su deo tog istog NATO.

ivan

pre 13 godina

...
Za razliku od vecine komentatora ja nisam bio u Libiji i nisam cak ni uspeo svatiti iz novinskih izvestaja sta je uzrok ovakvog revolta gradjana.A da ih nesto tisti cinjenica je,nebi zivote rizikovali da nije tako.Inace mi ide na zivce ovo srpsko navijanje za svaku svetsku budalu koja prica protiv Amerike.U vecini kritika amerike su u pravu medjutim vecina tih budala urnise svoj narod na dnevnoj svoje licno bogastvo uvecava "nepristojno" sto im kredibilitet u mojim ocima totalno rusi.A kakva ce biti post Gadafijevska Libija ipak vecinom zavisi od Libijaca,na kraju krajeva i ja sam slobodnom voljom glasao vise puta za zute i Tadica.I nekrivim za to Amerikance!!!

Slobodan

pre 13 godina

Gledajuci komentare na vest, mogu samo da konstatujem enormnu mrznju prema Americi. To je ocito dovoljno da se zanemari cinjenica da tiranin iz bunkera naredjuje masovno ubijanje gradjana Libije i da svet koji to nekako moze da prekine razmatra mogucnosti kako. Mada naravno, teorije zavere protiv slobodarskog Moamera kod nas se lako zapate... cudi me kako je ovog puta Vatikan izostao... tako je valjda i Milosevic ovde bio branjen.

iks

pre 13 godina

Ima jedna "dobra" stvar sa tvrdim režimima. Protiv njih se čovek moze pobuniti. Mnogo je teže pobuniti se (i pobediti) protiv plišane represije u demokratskim zemljama i vladavine krupnog kapitala koja polako ali kontinuirano nagriza demokratiju.
U tom smislu puna podrška Libicima koji se zaista bore protiv diktatorske vlasti i za demokratiju i duplo veća podrška za borbu protiv onoga što će doći posle toga.

arapin

pre 13 godina

Citam ovde komentare i sokiran sam u potpunosti.ovo su revolucije arapskih naroda,siromasnih,gladnih i besnih,revolucije koje ni jedna zemlja na zapadu nije ni mogla da predvidi, i te iste zemlje sada trce u panici da smisle kako da uspostave neku kontrolu nad situacijom.
A za vas srbe amerofobicne preporucujem da nesto naucite od ovih desavanja umesto da samo kukate i paranoicno povezujete sve sa amerima.
Setite se vaseg besa kada ste obarali Slobu i onda znajte da je sloba bio mala maca u odnosu na arapske diktatore.
Vase neinformisanost vredja i zato prestanite sa bahatim komentarima.

Neki

pre 13 godina

Od kada su Amerikanci poceli da mesaju prste kod nas a i u svetu sve je bolje. Ja licno mnogo bolje zivim sada, konacno neradim za 100 maraka. Drugo slobodno se krecem i putujem. A da nema pomeraja sa arapskim svetom nije tacno ovo je moralo kada tada da se desi.

Pa sta i da Amerika sve to gura. Ajde pogledajte sliku Prosecni amerikaca koji se bavi lansiranjem Discoverija u svemir, naucni univerziteti najveci mozgovi na planeti a sa druge strane plemena koja zive kao u doba faraona, sve sami bednici na ulicama i u pustinji. Konacno se mladi Arapi setili da zele da zive u 2000toj godini i svaka im cast ja ih podrzavam jer to je nasa generacija, nece proomeniti nista za godinu dana. Ali se treba krenuti od necega.

Mi cemo zahvaljujuci Amerikancima ziveti bolje tek za 100 godina. Ali da smo ostali sa Slobom i drustvom i sinom Markom naslednikom ne bi se nikada nista promenilo ni za 500. Arapi ce ovim revolucijama poceti da menjaju svoju svest i lice planete. Tek ce se stvari poboljsati i razviti u njihovu korist a te plodove ce videti tek za 500 godina.

Ali danas je presudni istorijski trenutak da se to pocne.

Pozdrav svim Arapima od hriscanina iz Srbije, Da zivimo kao ljudi i da se ponasamo bez obzira koje smo religije, ja postujem vasu kulturu a opet sam hriscanin....

Beogradjanin

pre 13 godina

Pateticni komentari srpskih fasista na sve strane.

Srpski fasisti bi bili i sa djavolom, samo da su protiv slobode, demokratije i liberalizma!

SAD su daleko od invazije, a kada se to desi, od mene puna podrska!

Зоран

pre 13 godina

Americi bi bilo bolje da se više ne meša i ne "uspostavlja mir".
(Ana, 24. februar 2011 23:23)

Што, да неће радни народ Србије да се уједини, направи неко наоружање или се удружи са браћом православном против САД?

marko, nis

pre 13 godina

Ukoliko se nastavi ova tortura, mislim da bi bila duznost demokratskog sveta da intervenise vojno i da podrsku ljudima u Libiji. Zgrozen sam nivoom podrske onom ludaku medju posetiocima ovog sajta. Cak citam da neko pise da ce pad razima u Libiji i Severnoj Koreji biti ulazak u ropstvo. A to su zemlje u kojima vlast ljude tretira kao robove. Ako zaista mislite tako, prijavite se u Gadafijevu gardu, primice vas bez problema.

Nil

pre 13 godina

Zoran Lilić u protivnapadu! Lilić centrira, Milošević kratko dodaje glavom i Gadafi cepa mrežu! Goool!
- Samo na B92!
Danima pratim događaje u arapskom svetu gde su višedecenijski diktatori dosmrdeli narodu, al deca majčice Srbije suze rone za omiljenim vođama diljem sveta. Demonstranti samo što mu nisu ušli pod šator, a SAMO kod vas je vođa u nekakvom sumanutom protivnapadu. Jedan je "komentator" naricao i nad Severnom Korejom. A tek Pol Pot, koji je to bio borac protiv imperijalizma, bez mane i straha.
Sve više privlačite publiku za koju sam mislio da je pretplaćena na izvesni dnevni list - VN.
Kolko je komada "stručnjaka" Drecun klonirao.
Drogirani američki alkaidaš.

VesnaDC

pre 13 godina

Ja razumem one koji nemaju mogucnosti da se informisu pa pricaju gluposti. A svi oni koji imaju putem interneta pristup svim mogucim informacijama bi trebali da citaju pre nego sto komentarisu. Ako ne znate engleski ili pitajte komsiju mozda on zna a ako ne nemojte da pisete gluposti.

Wets Ham

pre 13 godina

@ verujes pogresnim komentarima

Od kojih si ti to medija slusao isto 1999??? Posto ja upravo gledam Al-Jazeeru, gde prikazuju zarobljenje africke placenike koji ratuju za Gadafija, jer je veliki deo vojske i policije presao na stranu naroda, odnosno pobunjenika. Posto sam 2 godine ziveo i radio u Libiji, situaciju poznajem i sa terena, jer sam stekao dosta prijatelja u Tripoliju, sa kojima se i dalje cujem, i koji mi javljaju sta se desava u gradu. A tebe ostavljam da slusas cuvene srpske medije gde Gadafi sprovodi nekakav kontraudar(!!!), ali kad uskoro njega na vlasti vise ne bude, videces sta ce sve isplivati, kakva su zverstva on i njegovi placenici radili libijskom narodu decenijama.

Uostalom imao si priliku da vidis svog vodju pre neki dan kad je otvoreno pozvao svoje ljude da ciste Libiju od kuce do kuce. I kada je poslao avione da bombarduju Bengazi, a piloti presli na stranu demonstranata.

milos

pre 13 godina

E volim ovaj zapad ! :)
Da su bar i nas malo bolje procesljali '99, bilo bi mnogo bolje danas.
Zapad smeta samo neradnicima. Iskreno. Nema vise para za nerad.
Znam da se sa mnom ne slaze vecina gradjana Srbije, pa zato imamo ovakvu situaciju u zemlji.

naselje

pre 13 godina

Poruka za sve ove levicarske paljevine koje se loze na tezu da Ameri napadaju Libiju, Irak i druge zemlje zbog nafte: hvala Bogu pa zivimo u doba Interneta (kojeg su inace izmislili gadafi, sadam i homeini, jel da?) pa mozete bez problema da proverite (treba se ipak malo potruditi, bar pola sata-sat) ko danas vadi naftu u Iraku. Niti jedna jedina americka kompanija nema pravo eskploatacije nafte u Iraku, sve pripada irackoj vladi, narodu i kompanijama.

Dusan

pre 13 godina

Prosto covek ne zna sta je interesantnije: dogadjaji u Libiji, ili antiamericko ludilo u komentarima....izgleda da se mnogi vezbaju da gospodaru iz tundre izmame koji osmeh.

ko se krije iza svega?

pre 13 godina

Razumem ja vas ljudi da ste razocarani sto Al Kaida rusi Gadafija. Pa gomila vas patriota je slavila kad je ta Al Kaida srusila Svetski Trgovinski Centar u Americi. Verovatno ste do juce ziveli u uverenju da su Al Kaida i Gadafi ujedinjeni u zajednickog borbi protiv te zle Amerike. Al na kraju krajeva, sa vasim poznavanjem odnosa u svetu, i sa svim vasim mogucim i nemogucima teorijama zavera, koje stalno prosipate, takvi stavovi su i za ocekivati. To vise niko normalan ne moze da pohvata.
I odlucite se na kraju, ko to rusi Gadafija. Al Kaida ili Ameri. Ne moze biti i jedni i drugi. Prosto, to su dve suprotstavljene strane, koje su trenutno u ratu.

Nemanja

pre 13 godina

Posle ja gajim neku nadu da u ovoj zemlji ima neko normalan, kad ono - sve do jedan teoretičar zavere... Ko na 'Politikinom' sajtu, samo je gramatika malo bolja.

Mr.No

pre 13 godina

Neverovatno kako ljudi daju podršku prema svojim emocijamam prema Americi ili anti-amerikanizmu a ne vide da nijedna strana ne valja, pa ni treća ako su u pitanju muslimanski fundamentalisti. I naravno ne propuštaju da tupe o nekakvom nepostojećem imenu - Milosrdnom andjelu koji je izmislila miloševićeva propaganda, što pokazuje da 'čitaju' samo tv dnevnik i Kurir. Ako ne priznamo da smo i mi grešili i ne popravimo se nestaćemo, a mi još našli da delimo lekcije drugima, da i oni slavno propadnu kao Srbija.

sa lica mesta

pre 13 godina

Istina je da je Al-dzazira objvila snimke hvatanja jednog vojnika vladininih snaga za koje pobunjenici tvrde da je strani (africki) placenik, ali isto kako je objavila i prikazala snimke libijske drzavne televizije na kojima su prikazani zarobljeni dobrovoljci (20-ak) na strani pobunjenika - "insurdzenti", mahom iz Egipta.

bns

pre 13 godina

Alo ljudi, da li ce neko od komentatora da podrži NAROD Libije koji je ustao protiv klasičnog tiranina. Mi sad pričamo o Amerima trt-mrt. Mi smo svoje pokazali 1999. Ovde se očigledno radi o borbi za slobodu i kao takvu je treba podržati, pa makar i zajedno sa amerima i al kaidom u paketu. Meni je libijski narod bio bratski a ne glupi Gadafi. ZATO JA PODRŽAVAM NAROD LIBIJE U BORBI PROTIV DIKTATURE. IZDRŽITE.

aleks

pre 13 godina

Gadafi je u svom govoru optuzio Al kaidu i pomenuo strane elemente koji daju halucinogene supstance protestantima. Kao Sloba devedesetih u Srbiji. Isti sablon i ista tupava demagogija. Kako je to jadno! Nije mu ni palo na pamet da se mozda mlad svet zainatio i nece da mu neki selja Gadafi kroji zivot i da im je dosta 40-godisnje autokratije. Odlazi bre covece, nisi kompatibilan sa modernim vremenima i sa 21 vekom! I ne ubijaj jadne ljude zeljne slobode. Nadam se da ce podeliti Slobinu ili Sadamovu sudbinu. Kako mu je draze?!?

zoran 1965

pre 13 godina

Citam ove komentare, i nemogu da verujem
Ko da gledam RTS dnevnik iz najslavnijih Slobinih dana
Ko pise te komentare, ko se pokusava zastiti, nasa vlada ?

svasta

pre 13 godina

Neki ljudi stvarno lupetaju svojim podrzavanjem jednog diktatora. nasi koji su tamo radili nisu u istom polozaju kao lokalno stanovnistvo. Imam prijateljicu Libijku ovde u Americi pa cujemo drukciju pricu. Amerika je podrzavala autoritarne rezime jer je njima lakse da sprovode svoje interrese preko koeumpiranih vladara; njih upravo ovo brine. Pa setitie se ko je saradjivao sa Bin ladinom u Afganistanu u vreme ruske invazije.
Gadafi je bolestan i to je to.

Sinisa

pre 13 godina

90% komentara ovde je puno mrznje prema americi i zapadu !
a naj smesnije je ono :sve to prave sa strane kao sto su nama uradili !
jel to mi sami sebi dajemo diplomu kao ,,glupi i laki za manipulisanje " ??
prosto se u svemu trazi tudja odgovornost za sopstveno stanje.
u tome smo stvarno lideri !!!

Sinisa

pre 13 godina

uuhh jest me stid !
nekoliko dana citam ovde komentare od nasih samoprozvani ,,analiticara".
i bas kad mi je se pocelo dopadat da su za sve amerikanci i zapad krivi......u tom momentu mi je ,,pukovnik muamer gadafi " otvorio oci !!!!
sve je ovo zakuvala ,,al kaida" sa tabletama i drogom za omladinu !cak kaze da su ovo posledice alkohola,posto omladina u libiji nema iskustva sa omiljenim ,,nektarom" ( osim njegovi sinovi ) !
pa brate sto mi nerece ranije,sada opet moram da razmisljam a tek sam nasao krivca.....

Velibor, USA

pre 13 godina

Stvarno ne znam otkud podaci i informacije da ce/bi se SAD umeshala u ovu situaciju u Libiji. Pratim redovno americhke politichke medije, ni rechi o tom. E, jedino ako neshto tajno tajnovito ne kriju i ne spremaju, ha, ha...
Ozbiljno, ako stvarno zelite da znate chime se Amerika trenutno bavi, onda je to npr. situacija u drzavi Wisconsin, glavni grad Madison gde izmedju blizu 100.000 progresivnih radnika, uchitelja, medicinskih radnika, gradjevinara, vatrogasaca.... protestuju s pravom protiv uzasne samovolje republikanskih guvernera. Slichna situacija je i u nekim drugim saveznim drzavama. Dakle, Amerika se sve vishe srecom bavi svojim sopstvenim problemima i sigurno nije ni zeljna ni u stanju da se bavi nekom Libijom, ni ovako ni onako, pogotovo ne sada kada al-qaida teroristi podrzavaju svrgavanje Gadafija.

Rekavshi ovo, ni ja sam ne drzim strane nijednoj strani, situacija u Libiji je sve u svemu isuvishe konfuzna da bi se imalo lako stavljalo na bilo koju stranu.

A ovi dezurni kritichari Amerike, Obame, Zapada- koliko vidim ovi dezurni kritichari im pripisju svoje sopstvene osobine i ima tu dosta projektoivanih slichnosti i rivaliteta pa i ljubomore. Odnosno, malo me strah i pomisliti kakav bi to svet tek bio kad bi bio onakav kakav dezurni kritichari Obame bi hteli da bude.

Razocaran

pre 13 godina

Ovaj put ne verujem u naše čuvene "teorije zavere". Potpuno je nešto drugo Irak i Avganistan... Ovo se jednostavno ne uklapa u američki model stvaranja klime za napad.
Sasvim sam dovoljno video dokaza da Gadafi sa ekipom stvarno pravi užasne stvari!
pratite Aljazzer-u na engleskom. Ima live stream.
Stvarno prikazuju užasne stvari...

Pobesneli max

pre 13 godina

(val, 25. februar 2011 06:41)
Ako stvarno "zaradjujes hleb" u Americi i tako pricas za zemlju u kojoj zivis onda si ti jedan veliki necovek. Ma sta ja mislio o toj Americi ja nisam njen stanovnik a ti koji zivis tamo sa nekim ljudima zelis da svi oko tebe propadnu, e to je bolesno. I ti neces valjati ni za koga.
"Rani kuce da te ujede..."

Jovan

pre 13 godina

Sve ovo smrdi do neba. Da li to pocinje rat za preostalu naftu?
Ovog puta se ni ne trude da smisle ubedljiv razlog. Ono sto je izvesno, to je da ce opet sve da se slomije preko ledja naroda.

konobar

pre 13 godina

Problemi su na istoku zemlje, iz Egipta je stiglo nekoliko miliona izbeglica i stvaraju haos u zemlji, da li spontano ili po nečijem nalogu to se sad ne zna..........

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Bas me cudi sto SRPSKE PATRIJOTE nisu vec u Libiji da brane svog idola Gadafija.A mozda i jesu.Gde li su samo Lazanjski i ona njegova plavusa sa smesnim imenom i prezimenom.

P.S.Cudi me takodje i cjutanje zvanicne Rusije ako se uzme u obzir da su svi ti Diktatori njihovi Ucenici i saradnici.

FR

pre 13 godina

I sta kaze Vikipedija - raj na zemlji, a? Bogami, ja eto verujem. Tamo je toliko lepo da se nikome ne odlazi iz Libije - zato i imaju "izlazne" vize.

A Srbija puna Ilija Cvorovica. Svi sve znaju...

Byja

pre 13 godina

Da li amerikanci planiraju i invaziju na Bahrein, kooperativnu državu u Zalivu, dom američke 5te flote, u kojoj je demokratski kralj nedavno naredio vojsci da puca po demonstrantima, ubivši tom prilikom 5 ljudi?

Ana

pre 13 godina

(Зоран, 25. februar 2011 00:32)

Na žalost, neće i ne može, ali prema Americi je dostignuta kulminacija mržnje u, posebno u arapskom svetu, a znamo koliko su oni fanatici. Nisam ja prorok, ali sva ova događanja poslednjih meseci najavljuju veliku nesreću svetskih razmera.

Milomir

pre 13 godina

Opasno je kada se preko hamburgera gleda u demokratiju, i kada se zbog hamburgera pogazi sve što su predstavljale generacije predaka. Problem ličnog identiteta. I nemogućnosti da se odoli hamburgeru...

walker

pre 13 godina

Naravno da sve konce vuče Amerika, namerno su stvorili krizu na bliskom istoku i Africi, ali cilj im nije ni Tunis, ni Egipat a ni Libija, njihov cilj je da unište Iran, ovo je samo uvertira. Gde god Ameri umešaju svoje prste tu bude na stotine hiljada mrtvih, a njihove fabrike oružja uveliko rade. U Libiji se primenjuje već oprobani scenario iz Srbije, WWIII je na pomolu, jbg...šta reći izgleda da je Nostradamus ipak bio upravu, 21.12.2012 se bliži.

Dusan

pre 13 godina

Bas lepo drustvo onog broza. Sve sami stvaraoci, postovaoci ljudskih prava. Od decenijske vlasti, pljacke, ubijanja, terorisanja, masovnih zlocina, nisu nesvrstani. Svi su se svojim delima tamo lepo svrstali.

Danilo

pre 13 godina

U politici uvek postoje interesi, tako da bi najavljena vojna akcija USA ili NATO-a bila takodje necim inspirisana i bilo bi interesa u njoj. O tome se moze polemisati. Ono sto mi ne ide u glavu je zaverenciki diskurs koji decenijama vlada u Srbiji i nacin razmisljanja koji je potpuno sulud . Bombardovanje Jugoslavije je bilo destruktivno i nepotrebno ali dakako je bilo razloga, molim vas nemojte se praviti ludi. Neke stvari se vrlo jasnije vide kada nisi pod uticajem medija dirigovanih od strane raznih Slobodana, Gadafija , Seselja, Tudjmana, Sadama i slicnih "slobodarskih" politicara. Kada zemlja isprovocira medjunarodno bombardovanje pa posle i izgubi rat onda treba da prihvati uslove koje su njene vodje potpisale u sporazumima o "predaji".

neron

pre 13 godina

Slazem sa nekim ko ovde rece da je cudno da Amerika i Al kaida budu zajedno protiv Gadafija. Pa je verovatnije da je Gadafi od muke prozvao Al kaidu ne bi li dobio medjunarodnu podrsku u poslednjem trenutku. Propaganda, kao i njegova vremenska prognoza od pre par dana, i uzaludni pokusaji da spreci da se uoci kako sprovodi masakr nad sopstvenim narodom... Eto sada se moze videti kako su naizgled ti veliki diktatori u stvari mali i nesposobni.

Иван Смедерево

pre 13 godina

Изгледа да се после свих ових скорашњих земљотреса, поплава, урагана, побуна, немира..., полако обистињују сва пророчанства и библијска и Нострадамусова. АМЕРИКО желим ти што пре 21.12.2012. и остварења и пророчнаства Маја, а онда све испочетка од Адама и Еве.

smesno

pre 13 godina

Kako je zanimljivo citati ove komentare gde se teoreticari zavere trude iz sve snage da okrive Ameriku za ovo sto se desava u Libiji. A onda se pojavi Gadafi i kaze da iza svega stoji Al Kaida, i nacisto im time srusi koncepciju. Sad se ti nasi strucnjaci za zlu Ameriku, nasli u nezgodnoj situaciji, kako Al Kaidu i Ameriku staviti u isti kos. I jos gore, zasto Putin i njegova Rusija cute na sva ova desavanja i ne daju podrsku Gadafiju. A uvek su znali da podrze svakog diktatora bilo gde u svetu.
Teoreticari zavera i amerikofobi, stvarno vam nije lako. Ne bih voleo da sam sad u vasoj kozi. Sva vasa predvidjanja i analize medjunarodnih odnosa (preuzeta od Lazanskog i Drecuna) se ruse kao kula od karata.

Suri

pre 13 godina

Koliko me je sramota ovih diletantskih, neukih, beslovesnih komentara. Davanje podrske jednom diktatoru i sociopati, potpuno nepromisljanje sire geopoliticke situacije, ali zato odbijanje da se obaveste iz razlicitih izvora, jer lakse je banalizovati pitanje osnovnih sloboda, prava da zaradis za hranu i dostojanstven zivot. I zar se moze drugo ocekivati od ljudi koji ne umeju ni "da li" da napisu kako treba ili da odvoje negaciju od glagola? Koliko takvih teoreticara zavere ume na karti da ubode Libiju? Treba vas u Severnu Koreju kojoj se divite da se malo opijete "ljudskim slobodama".

naselje

pre 13 godina

@
Kako ameri vole da intervenisu u zemljama gde "nema" nafte... (bogdan, 25. februar 2011 08:49)

U poslednjih 20 godina SAD su intervenisale u cetiri zemlje - R. Srpskoj, SRJ, Iraku i Avganistanu. Nafte ima samo u Iraku, ove tri zemlje videle naftu nisu (osim ako ne racunas nalazista u Banatu).
I, ponavljam, nijedna americka komanija ne eksploatise naftu u Iraku, pravo na to imaju samo Iracani

EU Citizen

pre 13 godina

Vidim da srpski Čvorovići nikada neće oprostiti Americi i NATO što su Srbiji doneli slobodu, a naročito slobodu boljima od njih da budu bolji, uspešniji, bogatiji bez straha od samoupravne svetine, jer sada su stvari baš tamo gde treba da budu, i konačno se zna ko kosi a ko vodu nosi. Zato masovno misle da su i drugi narodi rođeni podanici koji vole svoje diktatore i tirane bezgraničnom, ovčijom ljubavlju kao oni Broza i Miloševića ili njihovi ruski sabrati Staljina, jer su "svi bili jednaki" :))) Srećom, kao i u ogromoj većini drugih stvari, zbog kojih su zasluženo jedan od najneuspešnijih i najsiromašnijih naroda u Evropi, ni tu nemaju pojma o čemu govore i uglavnom se varaju...

KdR8

pre 13 godina

Ocigledno je da se nesto desava na planetarnom nivou , drzave pout ovih koje navodno zalazu za sve i svasta a ponajvise za sebe su kostur sistema koji propada odnosno urusava se.Koga ce sve povuci sa sobom i koliko ce to trajati tesko bi se moglo predpostaviti. Ako se pogleda istorija ljudskog roda puna je nasilja i unistenja , te niko od pomenutih nazovi demokrata se nije odrekao svojih nasilnih unistavackih potreba , nagona da bi ostavrio svoje sebicne ciljeve (nafta,voda,hrana dugacak je spisak za pljackanje) da povlascene nacije prezive .
Nepostoje vise super sile koje upravlju svetom, i tesko da ce odogovarati za sve sto su pocinile.
Ustvari nista se nije promenilo od pecinskih vremena pa do sad ,samo nas je sada vise alaviji smo i verovatno cemo doci sami sebi glave.
Mislim da se nalazimo na prekretnici katastrofe koju smo sami proizveli svojim cinjenjem ondosno necinjenjem.Postoje 3 varijante koje ce te gledati od sada pa ubuduce(teorija Titanika) :
1. Melanholici i panicari koji ce vristati okolo i praviti raznorazne gluposti
2. Grupacija retko svesnih ljudi koja radi na tome da se spase na najbolji moguci nacin (Zeitgeist)
3. Samouvereni i silni koji misle da drmaju ovom planetom i da ih nista nemoze dotaci
Samo od vas zavisi u koju grupu ce te se svrstati ali ovakva postavka sistema mora nestati da bi se islo napred ili mozda zasluzujemo kraj koji smo drugima namenili .Jeli to moguce vreme ce pokazati.

filmar

pre 13 godina

Muslimanske zemlje su krenule na put u nepoznato i bojim se da nema povratka. Iako sam po obrazovanju prirodnjak, a ne politolog, jos odavno stojim na stanovistu da su Irak i Iran u regiji zaliva bili najveci prijatelji zapada, jer su koliko toliko uspijevali da se izbore sa vjerskim fanatizmom. doduse uglavnom represijom, ali kako se sa tim problemom i boriti nego tako. Slicna situacija je i sa zemljama sjeverne Afrike- dobro je poznata stvar da gradjani tih zemalja koji odu u vjerski rat izvan svoje zemlje po povratku bivaju uhapseni i osudjeni na dugogodisnje robije a u Egiptu im je cak predvidjena i smrtna kazna. Cemu li ce sad ovo sve da odvede to samo mozemo nagadjati. Prije par dana na nekoj tv u BiH sam gledao nekog analiticara koji tvrdi da ce pravi problemi nastati kada iza ovih protesta krene prica o ekonomiji- tada ce nastupiti razocarenje, jer se nista ne moze rijesiti preko noci a narocito ne nakon sto se pola zemlje srusi bez ikakvog zdravog razuma. Jos jednu stvar bi htio reci ovima koji se non-stop pozivaju na neka ljudska prava kojih u demokratskom svijetu ima u nedogled- dajte vi meni kao M.Sc. tehnologije 1000eura platu, ne treba mi nikakvo pravo, ja cu da radim ,dignem svoju platu i kuci svojoj porodici- a ovako imam silu"ljudskih prava", ali svaki dan dodjem kuci iznerviran jer sam prinudjen da trpim svakakva s...a i to za 350eura mjesecno, neredovnih. Mi moramo shvatiti da je tranzicija teska, duga i mukotrpna, a postoji ona narodna- da steknes neku naviku dovoljno je 7 dana, a da je se rijesis ni 7 godina nije dovoljno. Naucili smo da zivimo pod "cvrstom rukom", imali smo knezove,kraljeve,Tita, Milosevica,...,mi ocito ne mozemo ili ne znamo da zivimo bez autokratije...tako je i sa ovim narodima kojima se danas desavaju ove stvari. Bojim se da ce prevladati anarhija, a da ce sve to iskoristiti ekstremisti za svoje neke sumanute ciljeve. Iskreno mi je zao sto sam predvidio slijed dogadjaja nakon Tunisa, a sto ste mogli da citate u mojim komentarima.

yamahirija

pre 13 godina

USA zatvara ambasadu u Tripoliju! Sad vjerovatno slijedi talas zatvaranja ambasada ostalih americkih podanickih drzava.. Sve vec dobro poznato i vidjeno!!

Ivana

pre 13 godina

Sto se tice evakuacije brodom Sv.Stefan ostalih drzavljanina srbije ne verujte medijima! U Sirtu nema nikog svi su juce odleteli avionom za Rusiju.A u Ras Lanufu jadni ljudi jos cekaju ko zna koju pomoc.Koja ce doci verovatno imaginarnim brodom,mozda svemirskim!??!?!

JoleBre

pre 13 godina

A sad će hrabri, nevini,častoljubivi sa velikim srcem za mir i pravdu, Amerikanci,da ponovo spasu svet. Sad samo mrmot da se pojavi, pa da zaokruzimo pricu. ;)

bg

pre 13 godina

cela libija je protiv gadafija, napustaju ga i njegovi sopstveni ministri, generali i ambasadori. ceo svet ga osudjuje zbog masakriranja sopstvenog naroda, od arapa do amerikanaca i od evropljana do amerikanaca, ukljucujuci i cak i svetu majcicu rusiju - citajte sta vasi mentori danas govore o tom zlocincu i koliko ga osudjuju - vise od amerikanaca. osim preostalih eskadrona smrti i placenih ubica koji ga brane, jedino ga jos srpski nacionalisti podrzavaju. ako, i treba. da se zna ko je na kojoj strani. svaka tica svome jatu leti.

nema toga ovde

pre 13 godina

@filmar
Za 1000 eur platu, moraces da ides da radis u zemlje gde se stvarno postuju ljudska prava (Amerika, zemlje zapadne Evrope...). U zemljama gde se podsmevaju ljudskim pravima nema plate od 1000 eur...

Tex

pre 13 godina

Ne biraju Amerikanci i NATO prstom koga ce da bombarduju. Biraju one koji svojim akcijama dozvoljavaju da budu bombardovani, oni sto sebe stavljaju na tacnu jer nemaju tri ciste u glavi. U to elitno drustvo smo i MI ukljuceni.

andrej

pre 13 godina

Proveo sam 7 godina u arapskim zemljama i o tome bar nesto znam.
Pobune u Egiptu i Tunisu nisu pokrenuli Ameri ali ima je bilo vazno da se u Egiptu smiri pa su pustili Mubaraka niz vodu. Sada kada se vec desilo to sto nisu hteli, voleli bi da talas zbrise Gadafija i Iranski rezim, Siriju svakako ali jos nema naznaka za to. jedan od glavnih elemenata pobunjenika u Libiji je i Al Kaida. Ona ne moze da pobedi ali moze da posluzi kao izgovor za americko mesanje, i bolju kontrolu nafte posle toga. Egipat nije isto sto i Libija, organizovana na plemenskoj osnovi. Bez diktarure ona se raspada. To ne mora da bude Gadafi, sa njim je svakako gotovo ali je za neke stvari u pravu. ne gledajmo vise stvari crno-belo.Engleska i SAD su ipak glavne mutikase na Bliskom istoku. Citajte malo istoriju. Evo ima Wikipedia, americka verzija istorija ali bolje ista nego nista.

ja

pre 13 godina

Tako to radi veliki nesvrstani prijatelj naših '' naroda i narodnosti '', u koga se zaklinjaše svi od Tita ...pa do Tadića ( jer koliko se sećam naš ministar inostranih poslova je ne tako davno otišao da izrazi zahvalnost istom )! Od njega i Iran pere ruke ali zato smo mu mi dizali čadore i timarili kamile u sred prestonog srbijanskog grada! Eh, moja Srbijo......ovo je jedan od odgovora na pitanje zašto smo tu gde jesmo! Mada naš prijatelj Lukašenko se još dobro drži....

West Ham

pre 13 godina

Citam ove vase komentare, sram vas bilo, nemate pojma sta se desava na terenu, evo mozda malo da se informisete, posto ovde nijedan medij ne prenosi sta se desava sa obicnim ljudima u Libiji:

Pripadnici “revolucionarnih komiteta”, Gadafijevih plaćenika upadaju u bolnice u Tripoliju i ubijaju ranjene, koji su učestvovali u protestima protiv režima, saopštila je Libijska liga za ljudska prava, a prenosi “Korijere dela sera.”

Prema tvrdnjama misionarske novinske agencije Misna, Gadafijeva milicija odnela je leševe kako bi ih uništila, najverovatnije spaljivanjem, kako ih ne bi videli strani novinari.


EU i Rusija ocenjuju kao “neprihvatljivu” upotrebu sile u Libiji.

Milos

pre 13 godina

Podrska libijskim borcima protiv tiranije! Iako vecini Libijaca novac nije bio problem i za vreme diktatrure, postoje i druge podjednako vazne stvari kao sto su sloboda, zivot bez straha, mogucnost konzumiranja alkohola, putovanja bez izlaznih viza, ustav umesto Gadafijeve Zelene knjige, otvaranje prema svetu, odrzavanje izbora,turizam, itd.

pharaoh

pre 13 godina

Arapi, šta je bre OVO? Ima li tamo nekoga živog? Je l` trebamo mi sada da idemo da se borimo protiv Amera. Ako treba, ja idem u prve redove. Ako nekome nije jasno koliko je ovo dramatična situacija, neka se samo seti 1939. i 1941. i sve će mu se samo razjasniti. Ljudi, sa Zapada ponovo dolazi FAŠIZAM. Ako padnu Libija i Severna Koreja, ulazimo u (veoma) dugo, i to ozvaničeno ROPSTVO. Toliko.

Rozenkrojcer

pre 13 godina

Znači, Al Kaida i USA ipak su u dilu. Poražavajuća je pretnja Novog Rima vojnom intervencijom u Libiji, u glavi mi je naslov knjige Noama Čomskog "Šta to u stvari hoće Amerika"...neumesno je njihovo poređenje Gadafija i Hitlera, uz bizarno očekivanje da sebi oduzme život. Ako su ovo efekti avansno dodeljene Nobelove nagrade ZA MIR obami (namerno malim slovom), onda se ja pitam kuda srlja ovaj svet u ime j***** "demokratije" :(

Beogradjanin

pre 13 godina

Pateticni komentari srpskih fasista na sve strane.

Srpski fasisti bi bili i sa djavolom, samo da su protiv slobode, demokratije i liberalizma!

SAD su daleko od invazije, a kada se to desi, od mene puna podrska!

Oz

pre 13 godina

2000 ljudi mrtvo!? a danas nasa lekarka u bolnici u tripoliju kaze da nema nijednog povredjenog a kamoli mrtvog! za vasu televiziju dala intervju! rekla da se ne cuje nikakva pucnjava i da se malo toga desava! sve je laz amerikanaca koji su celu ovu pometnju i stvorili!

Miloš Bgd

pre 13 godina

Čim je Gadafijev sin pozvao sve novinare da dođu i da vide svojim očima o čemu se radi SAD preti invazijom. Očigledno moraju da se ubrzaju jer sve više ljudi se iz Libije vraća kući sa totalno suprotnim pričama od onih koje mediji serviraju. Mora se brzo reagovati ili propade plan a sva ta divna nafta će ostati Libijcima...

arapin

pre 13 godina

Citam ovde komentare i sokiran sam u potpunosti.ovo su revolucije arapskih naroda,siromasnih,gladnih i besnih,revolucije koje ni jedna zemlja na zapadu nije ni mogla da predvidi, i te iste zemlje sada trce u panici da smisle kako da uspostave neku kontrolu nad situacijom.
A za vas srbe amerofobicne preporucujem da nesto naucite od ovih desavanja umesto da samo kukate i paranoicno povezujete sve sa amerima.
Setite se vaseg besa kada ste obarali Slobu i onda znajte da je sloba bio mala maca u odnosu na arapske diktatore.
Vase neinformisanost vredja i zato prestanite sa bahatim komentarima.

DOBROCUDNI

pre 13 godina

Boze mili, sta je sa ovom zemljom? Ako se procita u Wikipediji, Libija je RAJ NA ZEMLJI.
Izgleda da je Bin Laden zaista umesao prste. Ovo kaze i Gadafi.
Ili pak je dosao red i ovim beskonacno bogatim narodnim vodjama da se oproste od RAJA NA ZEMLJI. Ili su usli u GREH KOD BOGA, sto kaze narod, DO KOLJENA pa moraju da ispaste.
Na kraju krajeva, zalosno sto vecinom stradaju NEVINI LJUDI.

Gadafi

pre 13 godina

Informacija iz Libije iz kampa IMK,svi su dobro,imaju zalihe hrane za 4-5 dana i stize brod po njih!Naravno da sam i da cu biti na kraju u pravu,kazu da nema vecih nereda i da ih cuvaju Libijci,znaci sve ovo je namestaljka i nije mi jasno kako ljudi nasedaju na americku politiku.Sad cu ja vas da pitam zar vas istorija nije naucila necemu,i to skorija?Nafta,1 covek,nemiri,bombe,rat..AMERIKA!

Neki

pre 13 godina

Od kada su Amerikanci poceli da mesaju prste kod nas a i u svetu sve je bolje. Ja licno mnogo bolje zivim sada, konacno neradim za 100 maraka. Drugo slobodno se krecem i putujem. A da nema pomeraja sa arapskim svetom nije tacno ovo je moralo kada tada da se desi.

Pa sta i da Amerika sve to gura. Ajde pogledajte sliku Prosecni amerikaca koji se bavi lansiranjem Discoverija u svemir, naucni univerziteti najveci mozgovi na planeti a sa druge strane plemena koja zive kao u doba faraona, sve sami bednici na ulicama i u pustinji. Konacno se mladi Arapi setili da zele da zive u 2000toj godini i svaka im cast ja ih podrzavam jer to je nasa generacija, nece proomeniti nista za godinu dana. Ali se treba krenuti od necega.

Mi cemo zahvaljujuci Amerikancima ziveti bolje tek za 100 godina. Ali da smo ostali sa Slobom i drustvom i sinom Markom naslednikom ne bi se nikada nista promenilo ni za 500. Arapi ce ovim revolucijama poceti da menjaju svoju svest i lice planete. Tek ce se stvari poboljsati i razviti u njihovu korist a te plodove ce videti tek za 500 godina.

Ali danas je presudni istorijski trenutak da se to pocne.

Pozdrav svim Arapima od hriscanina iz Srbije, Da zivimo kao ljudi i da se ponasamo bez obzira koje smo religije, ja postujem vasu kulturu a opet sam hriscanin....

Zabrinut

pre 13 godina

Kad čitam ove užasne (mračne, glupe, cinične) komentare ne žalim toliko za Libijcima koliko za Srbima, narodu koji je ogrezao u zlo, glupost i apsurdne fantazije. Dođe mi da plačem, ali zaista...

mandrax

pre 13 godina

dosadni ste vise sa tim plitkoumnim optuzivanjem USA za sve i svasta. cak ni ahmadinedzad ni gadafi nisu optuzili amerikance da stoje iza libijske pobune. vi verovatno bolje znate i od njih. cini mi se da je srbija jedina zemlja na svetu gde vecina stanovnistva podrzava krvnika gadafija.

milos

pre 13 godina

E volim ovaj zapad ! :)
Da su bar i nas malo bolje procesljali '99, bilo bi mnogo bolje danas.
Zapad smeta samo neradnicima. Iskreno. Nema vise para za nerad.
Znam da se sa mnom ne slaze vecina gradjana Srbije, pa zato imamo ovakvu situaciju u zemlji.

Nenad

pre 13 godina

Sramota me sto je ovo, barem sudeci po komentarima, zemlja ljudi duboko utonulih u paranoju. Opet mimo sveta, u ludackim halucinacijama Mirjane Markovic u kojima postoji neka zla sila koja tlaci neke slobodarske narode a sve u potrazi za naftom ili cisto iz zlobe.
A da niste nekad pomislili da je sve tako kao sto i izgleda? Na primer, da je ljudima dosta vise da zive duboko siromasni pod tiranskom vlascu? Na primer, da su odlucili da se bore za sebe?

Wets Ham

pre 13 godina

@ verujes pogresnim komentarima

Od kojih si ti to medija slusao isto 1999??? Posto ja upravo gledam Al-Jazeeru, gde prikazuju zarobljenje africke placenike koji ratuju za Gadafija, jer je veliki deo vojske i policije presao na stranu naroda, odnosno pobunjenika. Posto sam 2 godine ziveo i radio u Libiji, situaciju poznajem i sa terena, jer sam stekao dosta prijatelja u Tripoliju, sa kojima se i dalje cujem, i koji mi javljaju sta se desava u gradu. A tebe ostavljam da slusas cuvene srpske medije gde Gadafi sprovodi nekakav kontraudar(!!!), ali kad uskoro njega na vlasti vise ne bude, videces sta ce sve isplivati, kakva su zverstva on i njegovi placenici radili libijskom narodu decenijama.

Uostalom imao si priliku da vidis svog vodju pre neki dan kad je otvoreno pozvao svoje ljude da ciste Libiju od kuce do kuce. I kada je poslao avione da bombarduju Bengazi, a piloti presli na stranu demonstranata.

EU Citizen

pre 13 godina

Vidim da srpski Čvorovići nikada neće oprostiti Americi i NATO što su Srbiji doneli slobodu, a naročito slobodu boljima od njih da budu bolji, uspešniji, bogatiji bez straha od samoupravne svetine, jer sada su stvari baš tamo gde treba da budu, i konačno se zna ko kosi a ko vodu nosi. Zato masovno misle da su i drugi narodi rođeni podanici koji vole svoje diktatore i tirane bezgraničnom, ovčijom ljubavlju kao oni Broza i Miloševića ili njihovi ruski sabrati Staljina, jer su "svi bili jednaki" :))) Srećom, kao i u ogromoj većini drugih stvari, zbog kojih su zasluženo jedan od najneuspešnijih i najsiromašnijih naroda u Evropi, ni tu nemaju pojma o čemu govore i uglavnom se varaju...

Ana

pre 13 godina

- Irak
- Srbija
- Belorusija,
- Obala Slonovače,
- Egipat,
- Tunis,
- Alžir
- Grčka,
- Libija,
- Jemen,
- ...
Americi bi bilo bolje da se više ne meša i ne "uspostavlja mir".

sasa

pre 13 godina

"SAD ne isključuju mogućnost vojne intervencije u slučaju da se nasilje režima nastavi."

Kad ce Bog da razmotri da intervenise protiv vas...Dosta ste vrsili agresiju nad nezavisnim zemljama...Neka svako sredjuje svoje unutrasnje probleme!

marko, nis

pre 13 godina

Ukoliko se nastavi ova tortura, mislim da bi bila duznost demokratskog sveta da intervenise vojno i da podrsku ljudima u Libiji. Zgrozen sam nivoom podrske onom ludaku medju posetiocima ovog sajta. Cak citam da neko pise da ce pad razima u Libiji i Severnoj Koreji biti ulazak u ropstvo. A to su zemlje u kojima vlast ljude tretira kao robove. Ako zaista mislite tako, prijavite se u Gadafijevu gardu, primice vas bez problema.

vlayko

pre 13 godina

Pa evo, sve ide po planu... Gadafi lagano prelazi u kontranapad, ali ameri to neće dozvoliti, demokratija mora da se širi po svetu. Napašće ga, samo nek napravi neki uspeh, povrati neki grad. Sve je ovo več puno puta viđeno, a videli smo i mi na našoj koži. Milosrdni libijski anđeo uskoro kreće da podeli pravdu!

retardinho

pre 13 godina

Ponovno Srbi sa svojim teorijama zavjere. Znaci ameri su svrgnuli i Mubaraka koji je bio njihova marioneta.
Vi bi pronasli zavjeru i u kasnjenju jutarnje isporuke kruha u ducan.

Ivan

pre 13 godina

Vidim SrBovi i ovde divljaju. Pa ne brane se braco SrBovi diktature pored kompjutera, nego puske u ruke pa pravac u Libiju. Sta cekate? Eno jedan ispod kaze kako ce da "nestane sloboda" ako padnu Libija i Severna Koreja, a nije se mozda zapitao da ce te dve drzave mozda pasti upravo zbog toga sto narod u njima nema slobode. Nije se zapitao da li je narod u S. Koreji srecan sto zivi kao u konc. logoru.

Eh, posle se svi pitaju sto je Srbija ovakava, pa sa ovakvim narodom kako da ne bude.

olalaa

pre 13 godina

@pharaoh

Ha, ne mogu da verujem koliko paranoicnih ljudi ovde ima.
A tebi bi dozivotno zabranio odlazak u te "zle" zapadnoevropske zemlje.
Idi i uzivaj u tvojim prosperitenim drzavama gde cveta demokratija i blagostanje kao u Severnoj Koreji, Kubi, Belorusiji, Venecueli, itd....

naselje

pre 13 godina

Poruka za sve ove levicarske paljevine koje se loze na tezu da Ameri napadaju Libiju, Irak i druge zemlje zbog nafte: hvala Bogu pa zivimo u doba Interneta (kojeg su inace izmislili gadafi, sadam i homeini, jel da?) pa mozete bez problema da proverite (treba se ipak malo potruditi, bar pola sata-sat) ko danas vadi naftu u Iraku. Niti jedna jedina americka kompanija nema pravo eskploatacije nafte u Iraku, sve pripada irackoj vladi, narodu i kompanijama.

Danilo

pre 13 godina

U politici uvek postoje interesi, tako da bi najavljena vojna akcija USA ili NATO-a bila takodje necim inspirisana i bilo bi interesa u njoj. O tome se moze polemisati. Ono sto mi ne ide u glavu je zaverenciki diskurs koji decenijama vlada u Srbiji i nacin razmisljanja koji je potpuno sulud . Bombardovanje Jugoslavije je bilo destruktivno i nepotrebno ali dakako je bilo razloga, molim vas nemojte se praviti ludi. Neke stvari se vrlo jasnije vide kada nisi pod uticajem medija dirigovanih od strane raznih Slobodana, Gadafija , Seselja, Tudjmana, Sadama i slicnih "slobodarskih" politicara. Kada zemlja isprovocira medjunarodno bombardovanje pa posle i izgubi rat onda treba da prihvati uslove koje su njene vodje potpisale u sporazumima o "predaji".

smesno

pre 13 godina

Kako je zanimljivo citati ove komentare gde se teoreticari zavere trude iz sve snage da okrive Ameriku za ovo sto se desava u Libiji. A onda se pojavi Gadafi i kaze da iza svega stoji Al Kaida, i nacisto im time srusi koncepciju. Sad se ti nasi strucnjaci za zlu Ameriku, nasli u nezgodnoj situaciji, kako Al Kaidu i Ameriku staviti u isti kos. I jos gore, zasto Putin i njegova Rusija cute na sva ova desavanja i ne daju podrsku Gadafiju. A uvek su znali da podrze svakog diktatora bilo gde u svetu.
Teoreticari zavera i amerikofobi, stvarno vam nije lako. Ne bih voleo da sam sad u vasoj kozi. Sva vasa predvidjanja i analize medjunarodnih odnosa (preuzeta od Lazanskog i Drecuna) se ruse kao kula od karata.

Silver Surfer

pre 13 godina

Jedino jasno iz ove vesti sudeci prema komentarima je da Srbija nikako ne zasluzuje bilo kakav oblik demokratije vec diktatorsku tiraniju. Da jedan lupa sakom o sto i zavrce usi, da svi idu na isti kazan, ako moze ista uniforma za sve i naravno, da nema nikakvih izbora. Ovde neki od komentatora strahuje za buducnost covecanstva ako padnu Libija i Severna Koreja. Pa ako se te dve drzave jedini svetionik onda bolje da covecanstvo i propadne. Neverovatno je saosecanje prema diktatorima koji vladaju i po cetrdeset i kusur godina, koji pucaju na sopstveni narod. Pa u sta smo se to pretvorili?
Ako je sve namestaljka sto ovi nasi cekaju da ih brod pokupi? Pride ih i Libijci cuvaju. Izgleda da su i oni naseli na Americku politiku.
Na zalost, sve ovo sto se nama dogadja nije bez razloga. Kad se procitaju ovi komentari shvati se da nam nisu ni krivi Vatikan, zidari i Templari, Amerika, CIA, Komitet 300 i vlada u senci, vec smo sami sebi najveci neprijatelji.
Jos da sacekamo Mart pa da se ponizno i udvoricki poklonimo pred gospodarom koji nam dolazi u posetu. Naravno, rec je o jos jednom diktatoru. A bese nesto smo mrzeli Tita. Zvuci neverovatno.

Deki

pre 13 godina

Napravili amerikanci u Libiji za dve nedelje scenario za novu invaziju kao u Iraku. Ko će im stati na put u tiraniji koju sprovode po svetu.

Sinisa

pre 13 godina

90% komentara ovde je puno mrznje prema americi i zapadu !
a naj smesnije je ono :sve to prave sa strane kao sto su nama uradili !
jel to mi sami sebi dajemo diplomu kao ,,glupi i laki za manipulisanje " ??
prosto se u svemu trazi tudja odgovornost za sopstveno stanje.
u tome smo stvarno lideri !!!

Ruke

pre 13 godina

"Uvesti "demokratiju" u zemlju koja je jos na nivou plemena, je greska koja ce ih kostati decenija nestabilnosti, a za to vreme ce multinacionalne kompanije obilato eksploatisati njihova prirodna bogatstva!"

Jel to na nasem primeru?

bns

pre 13 godina

Alo ljudi, da li ce neko od komentatora da podrži NAROD Libije koji je ustao protiv klasičnog tiranina. Mi sad pričamo o Amerima trt-mrt. Mi smo svoje pokazali 1999. Ovde se očigledno radi o borbi za slobodu i kao takvu je treba podržati, pa makar i zajedno sa amerima i al kaidom u paketu. Meni je libijski narod bio bratski a ne glupi Gadafi. ZATO JA PODRŽAVAM NAROD LIBIJE U BORBI PROTIV DIKTATURE. IZDRŽITE.

Зоран

pre 13 godina

Americi bi bilo bolje da se više ne meša i ne "uspostavlja mir".
(Ana, 24. februar 2011 23:23)

Што, да неће радни народ Србије да се уједини, направи неко наоружање или се удружи са браћом православном против САД?

Aleksandar

pre 13 godina

"Nece valjda Ameri opet da uvode demokratiju.Gde su oni intervenisali taj se vise nije oporavio."

Istina, Zap. Nemacka i Juzna Koreja nacisto propadose.

gradjanin Osetije&Abhazije

pre 13 godina

Bas me cudi sto SRPSKE PATRIJOTE nisu vec u Libiji da brane svog idola Gadafija.A mozda i jesu.Gde li su samo Lazanjski i ona njegova plavusa sa smesnim imenom i prezimenom.

P.S.Cudi me takodje i cjutanje zvanicne Rusije ako se uzme u obzir da su svi ti Diktatori njihovi Ucenici i saradnici.

Nemanja

pre 13 godina

Posle ja gajim neku nadu da u ovoj zemlji ima neko normalan, kad ono - sve do jedan teoretičar zavere... Ko na 'Politikinom' sajtu, samo je gramatika malo bolja.

Pobesneli max

pre 13 godina

(val, 25. februar 2011 06:41)
Ako stvarno "zaradjujes hleb" u Americi i tako pricas za zemlju u kojoj zivis onda si ti jedan veliki necovek. Ma sta ja mislio o toj Americi ja nisam njen stanovnik a ti koji zivis tamo sa nekim ljudima zelis da svi oko tebe propadnu, e to je bolesno. I ti neces valjati ni za koga.
"Rani kuce da te ujede..."

naselje

pre 13 godina

@
Kako ameri vole da intervenisu u zemljama gde "nema" nafte... (bogdan, 25. februar 2011 08:49)

U poslednjih 20 godina SAD su intervenisale u cetiri zemlje - R. Srpskoj, SRJ, Iraku i Avganistanu. Nafte ima samo u Iraku, ove tri zemlje videle naftu nisu (osim ako ne racunas nalazista u Banatu).
I, ponavljam, nijedna americka komanija ne eksploatise naftu u Iraku, pravo na to imaju samo Iracani

Nil

pre 13 godina

Zoran Lilić u protivnapadu! Lilić centrira, Milošević kratko dodaje glavom i Gadafi cepa mrežu! Goool!
- Samo na B92!
Danima pratim događaje u arapskom svetu gde su višedecenijski diktatori dosmrdeli narodu, al deca majčice Srbije suze rone za omiljenim vođama diljem sveta. Demonstranti samo što mu nisu ušli pod šator, a SAMO kod vas je vođa u nekakvom sumanutom protivnapadu. Jedan je "komentator" naricao i nad Severnom Korejom. A tek Pol Pot, koji je to bio borac protiv imperijalizma, bez mane i straha.
Sve više privlačite publiku za koju sam mislio da je pretplaćena na izvesni dnevni list - VN.
Kolko je komada "stručnjaka" Drecun klonirao.
Drogirani američki alkaidaš.

zoran 1965

pre 13 godina

Citam ove komentare, i nemogu da verujem
Ko da gledam RTS dnevnik iz najslavnijih Slobinih dana
Ko pise te komentare, ko se pokusava zastiti, nasa vlada ?

bg

pre 13 godina

cela libija je protiv gadafija, napustaju ga i njegovi sopstveni ministri, generali i ambasadori. ceo svet ga osudjuje zbog masakriranja sopstvenog naroda, od arapa do amerikanaca i od evropljana do amerikanaca, ukljucujuci i cak i svetu majcicu rusiju - citajte sta vasi mentori danas govore o tom zlocincu i koliko ga osudjuju - vise od amerikanaca. osim preostalih eskadrona smrti i placenih ubica koji ga brane, jedino ga jos srpski nacionalisti podrzavaju. ako, i treba. da se zna ko je na kojoj strani. svaka tica svome jatu leti.

Suri

pre 13 godina

Koliko me je sramota ovih diletantskih, neukih, beslovesnih komentara. Davanje podrske jednom diktatoru i sociopati, potpuno nepromisljanje sire geopoliticke situacije, ali zato odbijanje da se obaveste iz razlicitih izvora, jer lakse je banalizovati pitanje osnovnih sloboda, prava da zaradis za hranu i dostojanstven zivot. I zar se moze drugo ocekivati od ljudi koji ne umeju ni "da li" da napisu kako treba ili da odvoje negaciju od glagola? Koliko takvih teoreticara zavere ume na karti da ubode Libiju? Treba vas u Severnu Koreju kojoj se divite da se malo opijete "ljudskim slobodama".

aleks

pre 13 godina

Gadafi je u svom govoru optuzio Al kaidu i pomenuo strane elemente koji daju halucinogene supstance protestantima. Kao Sloba devedesetih u Srbiji. Isti sablon i ista tupava demagogija. Kako je to jadno! Nije mu ni palo na pamet da se mozda mlad svet zainatio i nece da mu neki selja Gadafi kroji zivot i da im je dosta 40-godisnje autokratije. Odlazi bre covece, nisi kompatibilan sa modernim vremenima i sa 21 vekom! I ne ubijaj jadne ljude zeljne slobode. Nadam se da ce podeliti Slobinu ili Sadamovu sudbinu. Kako mu je draze?!?

Mr.No

pre 13 godina

Neverovatno kako ljudi daju podršku prema svojim emocijamam prema Americi ili anti-amerikanizmu a ne vide da nijedna strana ne valja, pa ni treća ako su u pitanju muslimanski fundamentalisti. I naravno ne propuštaju da tupe o nekakvom nepostojećem imenu - Milosrdnom andjelu koji je izmislila miloševićeva propaganda, što pokazuje da 'čitaju' samo tv dnevnik i Kurir. Ako ne priznamo da smo i mi grešili i ne popravimo se nestaćemo, a mi još našli da delimo lekcije drugima, da i oni slavno propadnu kao Srbija.

dalmos

pre 13 godina

Stav Zapada je jasan, i Gadafijeva era je zavrsena! Vreme ce pokazati koliko Libija "dobija" ovim promenama, a moj licni stav je IZGUBICE SVE!
Uvesti "demokratiju" u zemlju koja je jos na nivou plemena, je greska koja ce ih kostati decenija nestabilnosti, a za to vreme ce multinacionalne kompanije obilato eksploatisati njihova prirodna bogatstva!

neron

pre 13 godina

Slazem sa nekim ko ovde rece da je cudno da Amerika i Al kaida budu zajedno protiv Gadafija. Pa je verovatnije da je Gadafi od muke prozvao Al kaidu ne bi li dobio medjunarodnu podrsku u poslednjem trenutku. Propaganda, kao i njegova vremenska prognoza od pre par dana, i uzaludni pokusaji da spreci da se uoci kako sprovodi masakr nad sopstvenim narodom... Eto sada se moze videti kako su naizgled ti veliki diktatori u stvari mali i nesposobni.

nema toga ovde

pre 13 godina

@filmar
Za 1000 eur platu, moraces da ides da radis u zemlje gde se stvarno postuju ljudska prava (Amerika, zemlje zapadne Evrope...). U zemljama gde se podsmevaju ljudskim pravima nema plate od 1000 eur...

Иван Смедерево

pre 13 godina

Изгледа да се после свих ових скорашњих земљотреса, поплава, урагана, побуна, немира..., полако обистињују сва пророчанства и библијска и Нострадамусова. АМЕРИКО желим ти што пре 21.12.2012. и остварења и пророчнаства Маја, а онда све испочетка од Адама и Еве.

Slobodan

pre 13 godina

Gledajuci komentare na vest, mogu samo da konstatujem enormnu mrznju prema Americi. To je ocito dovoljno da se zanemari cinjenica da tiranin iz bunkera naredjuje masovno ubijanje gradjana Libije i da svet koji to nekako moze da prekine razmatra mogucnosti kako. Mada naravno, teorije zavere protiv slobodarskog Moamera kod nas se lako zapate... cudi me kako je ovog puta Vatikan izostao... tako je valjda i Milosevic ovde bio branjen.

novak

pre 13 godina

A hoce li Ameri intervenisati i u Hrvatskoj ako se stanje i tamo zakomplikuje ili ce pruziti svu mogucu logisticku pomoc lopovskom HDZ-u da se odrzi na vlasti protiv "zlih" demonstranata u Hrvatskoj...

svasta

pre 13 godina

Neki ljudi stvarno lupetaju svojim podrzavanjem jednog diktatora. nasi koji su tamo radili nisu u istom polozaju kao lokalno stanovnistvo. Imam prijateljicu Libijku ovde u Americi pa cujemo drukciju pricu. Amerika je podrzavala autoritarne rezime jer je njima lakse da sprovode svoje interrese preko koeumpiranih vladara; njih upravo ovo brine. Pa setitie se ko je saradjivao sa Bin ladinom u Afganistanu u vreme ruske invazije.
Gadafi je bolestan i to je to.

Milan

pre 13 godina

Niko ne spomenu koliko novaca Libija ima od nafte i kako taj narod zivi. Kako zive vodja i njegova porodica.Samo se komentarise Amerika i namjere Amerike.Zatvarate oci pred sirotinjom i siromastvom.Dosta je 40 godina,narod je puko.Kakva Amerika i kakva nafta.Suplja prica.Otvorite oci.Kakvo smo mi to bogatstvo imali "pa nas je Amerika napala".Koja glupost i naivnost.Nesto se ne sjecam da su Sadama Iracani branili i ginuli za njega .Mora da im je bilo super kada su ga pustili da ode za deset dana.

walker

pre 13 godina

Naravno da sve konce vuče Amerika, namerno su stvorili krizu na bliskom istoku i Africi, ali cilj im nije ni Tunis, ni Egipat a ni Libija, njihov cilj je da unište Iran, ovo je samo uvertira. Gde god Ameri umešaju svoje prste tu bude na stotine hiljada mrtvih, a njihove fabrike oružja uveliko rade. U Libiji se primenjuje već oprobani scenario iz Srbije, WWIII je na pomolu, jbg...šta reći izgleda da je Nostradamus ipak bio upravu, 21.12.2012 se bliži.

Dusan

pre 13 godina

Prosto covek ne zna sta je interesantnije: dogadjaji u Libiji, ili antiamericko ludilo u komentarima....izgleda da se mnogi vezbaju da gospodaru iz tundre izmame koji osmeh.

Dusan

pre 13 godina

Bas lepo drustvo onog broza. Sve sami stvaraoci, postovaoci ljudskih prava. Od decenijske vlasti, pljacke, ubijanja, terorisanja, masovnih zlocina, nisu nesvrstani. Svi su se svojim delima tamo lepo svrstali.

Nenad

pre 13 godina

Prvo da napomenem da uopste ne gotivim Gadafija kao ni ostale diktatore. Interesantno je da se akcija NATO ( SAD, VB i Francuske) pominje u istoj vesti sa Gadafijevim protivudarom, iz cega se jasno vidi da je Amerika inspirisala pobunu. Vise se ne govori o demonstrantima vec o pobunjenickoj policiji, a najinteresantije od svega je da se interesi Amerike i Al Kaide opet posle nekog vremena "zahladjenja odnosa" opet poklapaju ( kao 80-tih u Afganistanu, 90-tih u bivsoj Jugoslaviji i muslimanima naseljenim delovima Rusije). Pitanje za sve Amerofile je dali mislite da ce talas narodnog nezadovoljstva zahvatiti i Saudisku Arabiju- tamo nesumljivo vlada jedan nedemokratski, diktatorski rezim koji krsi ljudska prava- narod ne zivi ekonomski lose ali zar to nije bio i slucaj u Libiji? Odgovor dali ce biti nereda u Saudiskoj Arabiji nacicte u objavljenom dokumentu Wikiliks-a, naime Saduska Arabija lobira kod Amerike i Izraela da se vojno napadne Iran- dakle "narodnih" nemira tamo nece biti a brojka od 1000 poginulih ze nam se za par godina ciniti zanemarljivom u odnosu na to sta dolazi....

Velibor, USA

pre 13 godina

Stvarno ne znam otkud podaci i informacije da ce/bi se SAD umeshala u ovu situaciju u Libiji. Pratim redovno americhke politichke medije, ni rechi o tom. E, jedino ako neshto tajno tajnovito ne kriju i ne spremaju, ha, ha...
Ozbiljno, ako stvarno zelite da znate chime se Amerika trenutno bavi, onda je to npr. situacija u drzavi Wisconsin, glavni grad Madison gde izmedju blizu 100.000 progresivnih radnika, uchitelja, medicinskih radnika, gradjevinara, vatrogasaca.... protestuju s pravom protiv uzasne samovolje republikanskih guvernera. Slichna situacija je i u nekim drugim saveznim drzavama. Dakle, Amerika se sve vishe srecom bavi svojim sopstvenim problemima i sigurno nije ni zeljna ni u stanju da se bavi nekom Libijom, ni ovako ni onako, pogotovo ne sada kada al-qaida teroristi podrzavaju svrgavanje Gadafija.

Rekavshi ovo, ni ja sam ne drzim strane nijednoj strani, situacija u Libiji je sve u svemu isuvishe konfuzna da bi se imalo lako stavljalo na bilo koju stranu.

A ovi dezurni kritichari Amerike, Obame, Zapada- koliko vidim ovi dezurni kritichari im pripisju svoje sopstvene osobine i ima tu dosta projektoivanih slichnosti i rivaliteta pa i ljubomore. Odnosno, malo me strah i pomisliti kakav bi to svet tek bio kad bi bio onakav kakav dezurni kritichari Obame bi hteli da bude.

val

pre 13 godina

Neka neka, samo nek tuku ameri, trenuto imaju ratove u avganistanu, iraku, iranu, podrzavaju izrael protiv palestine, sudan im se smesi, pa jos libija i egipat... popucace po savovima samo tako... zivim u us, narod je nezadovaljan, nezaposlenost se siri brzinom svetlosti, upropastili su ekonomiju outsourcingom. Jedva cekam da dozive krah pa da se selim u indoneziju :)

brainwash

pre 13 godina

I pobuna u Iranu radi svrgavanja podrzanog sa Zapada diktatora Saha Reze Pahlavija je pocela kao sekularni bunt a zavrsila se Islamskom Dzamahirijom koja bi da se igra nukleranom raketama. .. Sva desavanja su ocigledno sinhrnizovana daljinskim upravljacima, prvo Tunis, Egipat, pa Libija, Bahrein...Suvise ima slicnosti sa padom Komunizma 1990, da bih verovao da je sve to SAMO spontani bunt naroda. Bojim se da ce posle zaista uzasnih diktatora zavladati jos mnogo gori Islamisti koji ce poceti rat sa Izrealom. A to moze biti samo pocetak Treceg Svetskog Rata. Pomozi Boze. Link:http://www.youtube.com/user/russiatoday?blend=1&ob=4#p/u/1/NXiTuxqRk2Y

Tex

pre 13 godina

Ne biraju Amerikanci i NATO prstom koga ce da bombarduju. Biraju one koji svojim akcijama dozvoljavaju da budu bombardovani, oni sto sebe stavljaju na tacnu jer nemaju tri ciste u glavi. U to elitno drustvo smo i MI ukljuceni.

ko se krije iza svega?

pre 13 godina

Razumem ja vas ljudi da ste razocarani sto Al Kaida rusi Gadafija. Pa gomila vas patriota je slavila kad je ta Al Kaida srusila Svetski Trgovinski Centar u Americi. Verovatno ste do juce ziveli u uverenju da su Al Kaida i Gadafi ujedinjeni u zajednickog borbi protiv te zle Amerike. Al na kraju krajeva, sa vasim poznavanjem odnosa u svetu, i sa svim vasim mogucim i nemogucima teorijama zavera, koje stalno prosipate, takvi stavovi su i za ocekivati. To vise niko normalan ne moze da pohvata.
I odlucite se na kraju, ko to rusi Gadafija. Al Kaida ili Ameri. Ne moze biti i jedni i drugi. Prosto, to su dve suprotstavljene strane, koje su trenutno u ratu.

Dejan

pre 13 godina

Sve ovo je vidjeno prilikom raspada Jugoslavije. Libija je peti izvoznik nafte u svetu i cilj je Amerike da se dovede “demokratska” vlast koja ce biti pod potpunom kontrolom Amerike. Tada ce pod potpunom kontrolom SAD i velikih naftnih multinacionalnih kompanija biti i izvori najkvalitetnije nafte u Libiji.

Sto se tice Gadafija i njegove vlasti, mogu reci da u Libiji ima daleko vise slobode nego u Saudijskoj Arabiji koja je glavni americki saveznik u arapskom svetu. Ali ovu mracnu zemlju, naravno niko ne pominje. Prema tome prica o uvodjenju nekakve demokratije u Libiji je najobicnija farsa namenjena sirokim narodnim masama. Gadafi je verovatno autokratski vladar ali daleko od toga da ga neko moze porediti sa Hitlerom.

Ne moze se u jednoj drzavi tolerisati oruzana pobuna, kao kod nas sto se tolerisala oruzana pobuna na Kosovu i Metohiji od strane istih sila, i da se preti vlasti vojnom intervencijom posto vlast preduzima mere protiv nosioca oruzane pobune. Obama svojim postupcima pokazuje samo da je sofisticirani Bush u rukavicama i nista vise. Od nove americke vlasti smo ocekivali daleko vise ali se u osnovi nista nije promenilo.

Odlaskom Gadafija nase firme izgubice poslove u Libiji a na njihovo mesto doci ce americke i zapadno evropske firme.

veruješ pogrešnim radio talasima, west hem

pre 13 godina

@ West Ham;

Ja sam 1999 god isto tako iz tih medija gledao i čitao o: 1. Koncentracionim logorima na Kosmetu,
2. Ubijenim civilima nauružanih do zuba u Račku
3. Da su greškom pogodili ambasadu Kine
4. Da NATO polot nije razlikovao traktore od tenkova
5. Da je voz u Grdeličkoj klisuri bio opasnost po NATO avione
A ja bi tebe pitao ko je pobio na hiljade civila (žene i deca) u Srbiji,Iraku,Avganistanu. Da li je neko odgovarao.

ivan

pre 13 godina

...
Za razliku od vecine komentatora ja nisam bio u Libiji i nisam cak ni uspeo svatiti iz novinskih izvestaja sta je uzrok ovakvog revolta gradjana.A da ih nesto tisti cinjenica je,nebi zivote rizikovali da nije tako.Inace mi ide na zivce ovo srpsko navijanje za svaku svetsku budalu koja prica protiv Amerike.U vecini kritika amerike su u pravu medjutim vecina tih budala urnise svoj narod na dnevnoj svoje licno bogastvo uvecava "nepristojno" sto im kredibilitet u mojim ocima totalno rusi.A kakva ce biti post Gadafijevska Libija ipak vecinom zavisi od Libijaca,na kraju krajeva i ja sam slobodnom voljom glasao vise puta za zute i Tadica.I nekrivim za to Amerikance!!!

Sinisa

pre 13 godina

uuhh jest me stid !
nekoliko dana citam ovde komentare od nasih samoprozvani ,,analiticara".
i bas kad mi je se pocelo dopadat da su za sve amerikanci i zapad krivi......u tom momentu mi je ,,pukovnik muamer gadafi " otvorio oci !!!!
sve je ovo zakuvala ,,al kaida" sa tabletama i drogom za omladinu !cak kaze da su ovo posledice alkohola,posto omladina u libiji nema iskustva sa omiljenim ,,nektarom" ( osim njegovi sinovi ) !
pa brate sto mi nerece ranije,sada opet moram da razmisljam a tek sam nasao krivca.....

Zaigrala mecka

pre 13 godina

Amerikanci su izgleda poceli da glockaju svoj brend poznat u svetu kao "Krvavica".Izvoze ga svuda u svetu.Resili,medjutim da ga ponude i svom narodu.Degustacija je vec zapocela,u Viskonsinu.Zainteresovane su i ostale savezne drzave.Neka im je prijatno.Ovakvu zabavu cekaju bas dugo.Cini mi se da jos od gradjanskog rata pa do danas nisu doziveli,nadam se,ovakav spektakl.

Razocaran

pre 13 godina

Ovaj put ne verujem u naše čuvene "teorije zavere". Potpuno je nešto drugo Irak i Avganistan... Ovo se jednostavno ne uklapa u američki model stvaranja klime za napad.
Sasvim sam dovoljno video dokaza da Gadafi sa ekipom stvarno pravi užasne stvari!
pratite Aljazzer-u na engleskom. Ima live stream.
Stvarno prikazuju užasne stvari...

kartmen

pre 13 godina

Baš je zanimljivo gledati kako dobitnik Nobelove nagrade za mir planira vojnu intervenciju na suverenu zemlju. Šta god Libijci radili u svojoj zemlji njihova je privatna stvar, uključujući tu i građanski rat.

dođi dođi

pre 13 godina

a vidi ovih Amerikanaca, dežurnih policajaca, samo neznam oće mi oni doć u Zagreb u subotu da me brane od mojih "poremećnih" sugrađana od "eurpske, demokratske bla bla Hrvatske Vlade", samo je zeznuto što smo mi NATO članica pa neće valja Uncle Sam po nama pucat?! Mrzim Ameriku mrzim NATO mrzim Europu mrzim ovu demokraciju koja je gora od najgoreg komunizma, samo neka mi dođu na Markov trg u subotu i počmu "širit demokraciju", Libija ima naftu, Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode u JI Europi ako nas budu "spašavali" znate šta je na djelu!

Nemanja

pre 13 godina

Sad ce Obama da intervenise, zauzme sva naftna polja, smiri situaciju i sledece godine bi vec mogao da konkurise za jos jednu nobelovu nagradu.

duh slobode

pre 13 godina

Sto se mene tice, stvar je jednostavna, gledajte svoja posla tj. ako Gadafi ode, oticice i svi biznisi vezani za Libiju, a umesto njih dolaze Amerikanci kao u Iraku sto je bilo.
Nek mi ne zamere NATO-patriote, tj. Amerikanci srpskog porekla, ali mi nemamo iste interese sto se vidi i na forumu.

Pored toga, jasna je medijska prevara kao i u bivsoj Jugoslaviji, "nenaoruzani civili" ubijaju vojnike, plackaju i pale, i da ih zastiti, Amerika ce unistiti celu Libiju, a sacuvace naftna polja.


NAPRED GADAFI !!!

Ivan

pre 13 godina

Matori je cvrsci nego sto se ocekivalo, Amerima preostaje samo invazija ako nista ne urade na terenu, LIbija je idealna meta, mala drzava bez ledja neke druge sile

Gavran

pre 13 godina

SAD ne isključuju mogućnost vojne intervencije u slučaju da se nasilje režima nastavi, prenosi Rojters. Obzirom da je potvrđeno da Al Kaida pomaže demonstrantima na istoku zemlje, a sada i SAD žele da intervenišu protiv režima, to znači samo ono što smo oduvek znali... da je Al Kaida čedo CIA-e. Na kraju ispada da će SAD uajedno sa teroristima protiv kojih se "bori" godinama da svrgava Gadafija. Već viđeno...

SevarlicA

pre 13 godina

Gadafi je veliki diktator, ali činjenica je da nikada ne bi imao nemire u zemlji da je dozvolio da mu se zemlja zaduži kod Svetske Banke ili MMF-a.

On će u svakom slučaju pasti na ovaj ili onaj način, a najverovatnije vojnom intervencijom SAD i njene naftno-interesne zone.
Ameri će preuzedi vlast, pobiće nekoliko desetina hiljada civila, srušiće pola zemlje, a onda će za sniženu cenu nafte dovesti svoju građevinsku operativu da izgrade Libiju i da izvuku što više para i resurasa van Libije. Narod će živeti ekonomski još gore ali će biti slobodni, barem onda kad ne bude bio policijski čas na snazi.

Samo me interesuje da li je naručilac ovog "oslobođenja" ponovo Halliburton kao što je bio u Iraku ili je ovaj put neko drugi.

гробар до гроба

pre 13 godina

Долазимо до оног главно што сви одавно очекујемо и што је главни циљ, ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ САД, УЛАЗАК ЊИХОВИМ ТРУПА И ЕКСПЛОАТАЦИЈУ НАФТЕ!!!!!! Демонстранти ће бити награђени бомбардовањем земље од стране Амера и експлоатацијом нафте од стране Амера, као и 1986. Еј људи протестују а они Бомбардују

Nenad-EU

pre 13 godina

Mislim da je obicnim ljudima ova najava americke intervencije sasvim dovoljna da prekinu sa rusenjem svoje zemlje. Zar zele da zavrse kao Avganistan i Irak?

Dexterijus

pre 13 godina

Demonstranti mogu da divljaju, lome,pale, ubijaju i ranjavaju ljude, i sve to pod "velom demokratije" a kad rezim udari na te iste demonstrante onda je to uzas, i haos koji treba USA da "reshi".....
Ma da....

laki

pre 13 godina

Svaka cast Kastru,on je ovaj scenario predvidio vec pre skoro mesec dana.Lepo je rekao covek NATO ce napati Libiju i to sad ovi i najavljuju.

Miki

pre 13 godina

Izgleda presusili izvori nafte u Iraku ili su Ameri postali jos gladniji u ocima tudje nafte.
Kada bi Srbija pokusala to isto da uradi umesto njih, mislim da bi nestali sa geografske karte.
Pocinjem da verujem da Bin Laden stvarno radi za Ameriku, kako mi je jedan Tunizanin pre neku godinu objasnjavao.

FR

pre 13 godina

I sta kaze Vikipedija - raj na zemlji, a? Bogami, ja eto verujem. Tamo je toliko lepo da se nikome ne odlazi iz Libije - zato i imaju "izlazne" vize.

A Srbija puna Ilija Cvorovica. Svi sve znaju...

Dve sitne reči

pre 13 godina

"SAD, kako navodi Rojters, razmatraju sve moguće opcije, uključujući sankcije, pa i vojnu intervenciju."

Na Rojtersovom sajtu [link:http://www.reuters.com/article/2011/02/24/us-libya-protests-idUSTRE71G0A620110224], uopšte se ne pominje opcija vojne intervencije SAD, već uvođenje zone zabrane letova: ("The White House said it was examining all options, including imposing a no-fly zone over Libya, in its response to the Libyan government's attempts to crush of the revolt."). Ili, možda TANJUG ima pristup nekom drugom sajtu Agencije Rojters?

Jovan

pre 13 godina

Sve ovo smrdi do neba. Da li to pocinje rat za preostalu naftu?
Ovog puta se ni ne trude da smisle ubedljiv razlog. Ono sto je izvesno, to je da ce opet sve da se slomije preko ledja naroda.

slavica

pre 13 godina

Pre nekoliko dana citali smo izjavu Fidela Kastra o invaziji SAD na Libiju. Znaci, scenario postoji od ranije. Demonstranti Libije su verovatno podrzani i instruisani spolja.
To mi se sve ne svidja. Mnogo me podseca na raspad moje zemlje.

VesnaDC

pre 13 godina

Ja razumem one koji nemaju mogucnosti da se informisu pa pricaju gluposti. A svi oni koji imaju putem interneta pristup svim mogucim informacijama bi trebali da citaju pre nego sto komentarisu. Ako ne znate engleski ili pitajte komsiju mozda on zna a ako ne nemojte da pisete gluposti.

posmatrac BB

pre 13 godina

Iz skoro svih izjava nasih ljudi koji su se vratitili iz Libije ne navodi se da ima tako dramaticnih sukoba i ubistava civila. Ocigledno je na djelu teledirigovana revolucija.

Rade

pre 13 godina

Mozda je Gadafi i diktator,kako se pise,ali sta ako na vlast u Libiji dodju neki,za koje ce Gadafi da bude malo dete?Malo je tu cudno,da na istu stranu bude i Amerika i al kaida...

Radonja

pre 13 godina

Sve sve ali mnogo su smesne najave treceg svetskog rata. NATO je i nastao posle drugog, da se treci ne bi desio. Van Alijanse, snagu imaju Rusija, Kina, Japan i Indija, ostalo je boranija koja se moze samleti za dan. Od ove cetiri, mozda samo u nekom virtuelnom svetu bi Rusija zaratila protiv NATO a i to je ludost. Prema tome, nema u svetu ko da ratuje protiv NATO, tradicionalni zlikovci iz prva dva, Svabe, Italijani, Bugari i ostali su deo tog istog NATO.

konobar

pre 13 godina

Problemi su na istoku zemlje, iz Egipta je stiglo nekoliko miliona izbeglica i stvaraju haos u zemlji, da li spontano ili po nečijem nalogu to se sad ne zna..........

jumbo

pre 13 godina

Alo narode ja zivim i radim 20km o d Tripolija.Ovde sam sa porodicom vec 4 godine i nemam nameru da se vracam.Sacekajte da vidite sta ce stotinak novinara kada dodju prikazati svetu pa onda pricajte.A nezaboravite da vam se slavine polako zavrcu mi se i dalje vozimo 25l benzina za 5 libijskih dinara odnosno 300 srpskih dinara.A koliko vi gospodo sada placate i koliko cete placati pokazace vreme.A one medicinske POBEGULJE pitam da li znaju kako ce se i KADA vratiti ponovo u Libiju, da li ce bolnice u kojima su radili hteti ili NEMAMO POTREBU.....

Ana

pre 13 godina

(Зоран, 25. februar 2011 00:32)

Na žalost, neće i ne može, ali prema Americi je dostignuta kulminacija mržnje u, posebno u arapskom svetu, a znamo koliko su oni fanatici. Nisam ja prorok, ali sva ova događanja poslednjih meseci najavljuju veliku nesreću svetskih razmera.

piko

pre 13 godina

Zivio sam dugo vremena u Libiji, druzio se sa libijcima, poznajem jako dobro tamosnju situaciju, nacin zivljenja, kulturu itd.. Mogu da sa stopostotnom sigurnoscu tvrdim da tamosnji neredi nemaju nikakve veze sa ekonomskom situaciom, niti sa tim pricama kako Gadafi tlaci svoj narod, nemaju slobode itd.. To moze pricat samo neko ko nije bio tamo i ko je zeljan "americke demokratije" sa CNN-a.

U pitanju je opste islamsko ludilo (islamski fundametalizam), za cim libijci pate vec godinama..

KdR8

pre 13 godina

Ocigledno je da se nesto desava na planetarnom nivou , drzave pout ovih koje navodno zalazu za sve i svasta a ponajvise za sebe su kostur sistema koji propada odnosno urusava se.Koga ce sve povuci sa sobom i koliko ce to trajati tesko bi se moglo predpostaviti. Ako se pogleda istorija ljudskog roda puna je nasilja i unistenja , te niko od pomenutih nazovi demokrata se nije odrekao svojih nasilnih unistavackih potreba , nagona da bi ostavrio svoje sebicne ciljeve (nafta,voda,hrana dugacak je spisak za pljackanje) da povlascene nacije prezive .
Nepostoje vise super sile koje upravlju svetom, i tesko da ce odogovarati za sve sto su pocinile.
Ustvari nista se nije promenilo od pecinskih vremena pa do sad ,samo nas je sada vise alaviji smo i verovatno cemo doci sami sebi glave.
Mislim da se nalazimo na prekretnici katastrofe koju smo sami proizveli svojim cinjenjem ondosno necinjenjem.Postoje 3 varijante koje ce te gledati od sada pa ubuduce(teorija Titanika) :
1. Melanholici i panicari koji ce vristati okolo i praviti raznorazne gluposti
2. Grupacija retko svesnih ljudi koja radi na tome da se spase na najbolji moguci nacin (Zeitgeist)
3. Samouvereni i silni koji misle da drmaju ovom planetom i da ih nista nemoze dotaci
Samo od vas zavisi u koju grupu ce te se svrstati ali ovakva postavka sistema mora nestati da bi se islo napred ili mozda zasluzujemo kraj koji smo drugima namenili .Jeli to moguce vreme ce pokazati.

Filosof

pre 13 godina

Gospodine Beograđanine u SAD fašisti slobodno iskazuju svoje političko,versko i nacinalističko opredeljenje. Prema tome nemojte nama kačiti te etikete zato što nismo istomišljenici, nego onima koji su posle rata u slavu i napredak demokratije pokupili sav mogući naučni fašistički krem i uopšte nisi bili "gadljivi" na to. Malo istorijske edukacije nije na odmet.

G.Petrovic

pre 13 godina

Ko zeli al kaidu u svom dvoristu bice proriv Gadafija.Ko zeli da zauzme mesto Gadafija i da istera strance iz Libije,bice Gadafijeva opozicija. Gadafi je poslednji Bastion protiv islamskog fundamentalizma i dzihada(svetog rata) znacemo koliko je znacio i vredeo za nas i svet kada ga nebude bilo.

filmar

pre 13 godina

Muslimanske zemlje su krenule na put u nepoznato i bojim se da nema povratka. Iako sam po obrazovanju prirodnjak, a ne politolog, jos odavno stojim na stanovistu da su Irak i Iran u regiji zaliva bili najveci prijatelji zapada, jer su koliko toliko uspijevali da se izbore sa vjerskim fanatizmom. doduse uglavnom represijom, ali kako se sa tim problemom i boriti nego tako. Slicna situacija je i sa zemljama sjeverne Afrike- dobro je poznata stvar da gradjani tih zemalja koji odu u vjerski rat izvan svoje zemlje po povratku bivaju uhapseni i osudjeni na dugogodisnje robije a u Egiptu im je cak predvidjena i smrtna kazna. Cemu li ce sad ovo sve da odvede to samo mozemo nagadjati. Prije par dana na nekoj tv u BiH sam gledao nekog analiticara koji tvrdi da ce pravi problemi nastati kada iza ovih protesta krene prica o ekonomiji- tada ce nastupiti razocarenje, jer se nista ne moze rijesiti preko noci a narocito ne nakon sto se pola zemlje srusi bez ikakvog zdravog razuma. Jos jednu stvar bi htio reci ovima koji se non-stop pozivaju na neka ljudska prava kojih u demokratskom svijetu ima u nedogled- dajte vi meni kao M.Sc. tehnologije 1000eura platu, ne treba mi nikakvo pravo, ja cu da radim ,dignem svoju platu i kuci svojoj porodici- a ovako imam silu"ljudskih prava", ali svaki dan dodjem kuci iznerviran jer sam prinudjen da trpim svakakva s...a i to za 350eura mjesecno, neredovnih. Mi moramo shvatiti da je tranzicija teska, duga i mukotrpna, a postoji ona narodna- da steknes neku naviku dovoljno je 7 dana, a da je se rijesis ni 7 godina nije dovoljno. Naucili smo da zivimo pod "cvrstom rukom", imali smo knezove,kraljeve,Tita, Milosevica,...,mi ocito ne mozemo ili ne znamo da zivimo bez autokratije...tako je i sa ovim narodima kojima se danas desavaju ove stvari. Bojim se da ce prevladati anarhija, a da ce sve to iskoristiti ekstremisti za svoje neke sumanute ciljeve. Iskreno mi je zao sto sam predvidio slijed dogadjaja nakon Tunisa, a sto ste mogli da citate u mojim komentarima.

Ana

pre 13 godina

(Danilo, 25. februar 2011 09:13)

Danilo, stvarno se pitam jesi li ti pri sebi kada tvrdiš za bilo koje bombardovanje da je opravdano. Pa to može da kaže samo neko ko je bombardovanje posmatrao sa strane, što je očigledno tvoj slučaj. Osim toga, kako nas je to NATO oslobodio bombardovanjem? Koliko je meni poznato, samo su Srbiji promenili spoljašnje granice, a u samoj zemlji su srušili ogroman broj objekata u cilju uništavanja ekonomije, pa sada moramo da otplaćujemo sa ogromnim kamatama MMF-u zajmove koje su nam odobrili za sanaciju i da budemo manji od makovog zrna.

Za sve one koji se zgražavaju nad komentarima protiv SAD: ne prozivamo mi njih u svojim komentarima, one se same prozivaju jer se smatraju pozvanima da budu mirođija u svakoj čorbi. Šta bi se desilo da kod njih počnu nemiri, pa da se Libija uskopisti da ih bombarduje? To vama, naravno ne bi bilo normalno.

Milomir

pre 13 godina

Opasno je kada se preko hamburgera gleda u demokratiju, i kada se zbog hamburgera pogazi sve što su predstavljale generacije predaka. Problem ličnog identiteta. I nemogućnosti da se odoli hamburgeru...

yamahirija

pre 13 godina

USA zatvara ambasadu u Tripoliju! Sad vjerovatno slijedi talas zatvaranja ambasada ostalih americkih podanickih drzava.. Sve vec dobro poznato i vidjeno!!

iks

pre 13 godina

Ima jedna "dobra" stvar sa tvrdim režimima. Protiv njih se čovek moze pobuniti. Mnogo je teže pobuniti se (i pobediti) protiv plišane represije u demokratskim zemljama i vladavine krupnog kapitala koja polako ali kontinuirano nagriza demokratiju.
U tom smislu puna podrška Libicima koji se zaista bore protiv diktatorske vlasti i za demokratiju i duplo veća podrška za borbu protiv onoga što će doći posle toga.

Byja

pre 13 godina

Da li amerikanci planiraju i invaziju na Bahrein, kooperativnu državu u Zalivu, dom američke 5te flote, u kojoj je demokratski kralj nedavno naredio vojsci da puca po demonstrantima, ubivši tom prilikom 5 ljudi?

Ivana

pre 13 godina

Sto se tice evakuacije brodom Sv.Stefan ostalih drzavljanina srbije ne verujte medijima! U Sirtu nema nikog svi su juce odleteli avionom za Rusiju.A u Ras Lanufu jadni ljudi jos cekaju ko zna koju pomoc.Koja ce doci verovatno imaginarnim brodom,mozda svemirskim!??!?!

JoleBre

pre 13 godina

A sad će hrabri, nevini,častoljubivi sa velikim srcem za mir i pravdu, Amerikanci,da ponovo spasu svet. Sad samo mrmot da se pojavi, pa da zaokruzimo pricu. ;)

Beba

pre 13 godina

Pozdrav, Nemam nameru da komentarisem "komentare', ali smatram da komunikacija treba da bude ozbiljne bez obzira o cemu pricamo. Ja zelim da informisem one gradjane koji imaju svoje u kampu Ras Lanufu da su oni svi dobro, sinoc sam se cula sa sinom, a u pozadini se cula muzika, znaci da su dobrog raspolozenja. Hrane imaju nije nesto specijalno, ali se snalaze, nesto pirinca, mesa i, slatkisa.Duva veliki vetar. Zato ovo i pisem. Velika je oluja nad Mediteranskim morem, i za dan dva bi trebalo da predje na istok, tako da se brod "Sveti Stefan II" nalazi u luci Bari i jos nije isplovio, cekaju da se nevreme smiri. molimo vas da se raspitate odnosno B 92, i da se ova javnost obavestava o ljudima koji treba da se evakuisu iz Ras Lanufa. Ministarstvi inostranih poslova Crne Gore dalo je izjavu da ce prvo da se evakuisu ruski i crnogorski gradjani, jer brod ne moze da primi vise od 7oo putnika, i da bez obzira na nacionalnost nece moci vise da se preveze. U brod treba da se utovari i mehanizacija koja je bila tamo.Molila bih da se ova izjava Ministarstva inostranih poslova Crne gore proveri, to su prenele njihove "Vijesti".

sa lica mesta

pre 13 godina

Istina je da je Al-dzazira objvila snimke hvatanja jednog vojnika vladininih snaga za koje pobunjenici tvrde da je strani (africki) placenik, ali isto kako je objavila i prikazala snimke libijske drzavne televizije na kojima su prikazani zarobljeni dobrovoljci (20-ak) na strani pobunjenika - "insurdzenti", mahom iz Egipta.

andrej

pre 13 godina

Proveo sam 7 godina u arapskim zemljama i o tome bar nesto znam.
Pobune u Egiptu i Tunisu nisu pokrenuli Ameri ali ima je bilo vazno da se u Egiptu smiri pa su pustili Mubaraka niz vodu. Sada kada se vec desilo to sto nisu hteli, voleli bi da talas zbrise Gadafija i Iranski rezim, Siriju svakako ali jos nema naznaka za to. jedan od glavnih elemenata pobunjenika u Libiji je i Al Kaida. Ona ne moze da pobedi ali moze da posluzi kao izgovor za americko mesanje, i bolju kontrolu nafte posle toga. Egipat nije isto sto i Libija, organizovana na plemenskoj osnovi. Bez diktarure ona se raspada. To ne mora da bude Gadafi, sa njim je svakako gotovo ali je za neke stvari u pravu. ne gledajmo vise stvari crno-belo.Engleska i SAD su ipak glavne mutikase na Bliskom istoku. Citajte malo istoriju. Evo ima Wikipedia, americka verzija istorija ali bolje ista nego nista.