Utorak, 23.11.2010.

18:30

Projekat "Digitalna škola"

Blizu 120 miliona evra biće uloženo u kupovinu računara za škole u okviru projekta "Digitalna škola", najavljuju iz Ministarstva za telekomunikacije.

Izvor: B92

Projekat "Digitalna škola" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 13 godina

Da se podsetimo.

Prema clanu 18. stav 8. “starog” Zakona o telekomunikacijama (koji je vazio do jula 2010), ako se godisnjim obracunom prihoda i rashoda Agencije (za telekomunikacije) utvrdi da su ukupno ostvareni prihodi agencije veci od ukupno ostvarenih rashoda, razlika sredstava uplacuje se na racun budzeta Republike Srbije, a deo razlike sredstava, srazmeran prihodima ostvarenih od javnih telekomunikacionih operatora cije je sediste na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, uplacije se na racun budzeta Autonomne pokrajine Vojvodine i rasporedjuje se i rasporedjuje se prvenstveno za razvoj telekomunikacija.

Slicno (ali ne i isto), po obimnoj odredbi clana 27. stav 6. “novog” Zakona o elektronskim komunikacijama (koji je na snazi od jula 2010), sredstva koja predstavljaju razliku prihoda i rashoda utvrdjenih godisnjim finansijskim izvestajem Agencije (za elektronske komunikacije) uplacuju se na odgovarajuci racun propisan za uplatu javnih prihoda budzeta Republike Srbije i koriste se preko Ministarstva (za telekomunikacije i informaciono drustvo) za unapredjenje i razvoj oblasti elektronskih komunikacija i informacionog drustva. Deo razlike sredstava, srazmeran prihodima ostvarenim od operatora elektronskih komunikacionih mreza i usluga na teritoriji autonomne pokrajine i koriste se preko organa autonomne pokrajine nadleznog za poslove elektronskih komunikacija za unapredjenje i razvoj oblasti elektronskih komunikacija i informacionog drustvana teritoriji autonomne pokrajine.

Komentar – Gde bi nam bio kraj u ovoj zemlji kada bi i privredne organizacije imale ovakvu razliku prihoda i rashoda.

Pitanje 1 – Zasto “novim” zakonom nije predvidjena uplata dela razlike prihoda i rashoda i u budzet, vec se sva sredstva koriste samo za unapredjenje i razvoj u oblasti(ma) telekomunikacija (elektronskih komunikacija) i informacionog drustva?

Pitanje 2 – Sta je sa prihodima od radiodifuznih organizacija (emitera), koje ne spadaju u javne telekomunikacione operatore, niti u peratore elektronskih komunikacionih mreza i usluga?

Pitanje 3 – Itd. i tsl.

Marko

pre 13 godina

A vi verovatno svi imate linux kod kuce i na poslu pa vam toliko smeta Microsoft? Ja npr imam McBook, ali na poslu imam microsoft. Ja smatram da je dobro sto je softw. platforma Microsoftova jer na njoj vecina zna da radi. A i kako sam procitao, na nekim drugim sajtovima, bice jedinstven sistem, takav da svi profesori mogu da razmenjuju nastavni sadrzaj. Da li to linux moze? Podrzava takve platforme? Bavio se edukacijom profesora? Ja sam kao profesor isao na razne edukacije o eOrazovanju a predajem likovno. Mislim da je ovo odlican projekat, s obzirom da nam se obrazovanje nije menjalo generacijama. Isto se nadam da ce i srednje skole uci u ovaj program i da cu moci i ja svoje djake da naucim nesto korisno za zivot. Sada se sve radi preko kompjutera i to znaju svi koji citaju on line novine i pisu komentare i bilo sta da daju ovako ja sam ok. 95 odsto skola!!! Ne mogu da verujem, zamisljam samo svog direktora koji je potpuno nezainteresovan za bilo kakvu modernizaciju kako cupa kosu i gricka nokte na pomisao da ce se nesto promeniti u obrazovanju nase dece. Mogao bih mnogo toga da napisem, ali ... Zao mi je samo sto mi Srbi ne umemo nista da cenimo a i kada dobijemo ne znamo kako to da koristimo. Zato bi trebalo smisliti i neki sadrzaj da se ti kabineti stvarno koriste.

Aleksandar

pre 13 godina

Podržavam da svaka škola treba da bude opremljena, nastavnici obučeni i da deca imaju šta da uče.
Međutim, da li je baš morao da se uzme Microsoft? Mnoge zemlje Evrope, daleko bogatije od nas, koriste Linux softver i time stede pare, a deca imaju prilike da vide kako racunari rade. (Svajcarska, Italija, Rusija, Makedonija 5000 računara u 380 škola)
To inace koriste i drzave u USA (Indijana, Kalifornija, a Mejn je podrzao program Linux od vrtica do srednje skole) i svetu (Brazil 357000 računara u školama pod Linuxom).

Zašto mi li sada pada na pamet afera Mercedes, koji je na Balkanu podmićivao, da bi osigurao prodaju?

nele

pre 13 godina

... do pred kraj konkursa se nije prijavilo ni 30% skola a onda su u preostalih par dana jakom kampanjom i pritiscima na direktore skola uspeli da privuku ovaj procenat: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=09&dd=07&nav_category=12&nav_id=457062
i nije svaka primedba pljuvanje. samo treba neostrasceno procitati komentar.

Nesha

pre 13 godina

Bravo za ideju i sto je ipak nesto uradjeno (i to je cudo u ovoj zemlji), ali minus za lose osmisljeno (evo deci kompjuteri pa nek vide sta ce).

pmf-ovac

pre 13 godina

date su pare samo za hardware jesto i ovo lepo (bolje ista nego nista), ali zasto da se ne kritikuje ono sto ne valja. ovo je stvarno moglo mnogo bolje da se izvede. stvarno bi bilo dobro da je ulozeno u neki software prilagodjen nasem nastavnom planu, to bi po meni trebala biti okosnica projekta. ne znam zasto neki kritikuju tu ideju, to bi bilo idelano - ne vidim kako ce deci kompjuteri pomoci da im nastaava bude zanimljivija ako nije napravljen odgovarajuci software (a ideja da to bude web based resenje je najbolje, kako neko moze da kritikuje tu ideju ako se iole razume u problematiku). ovako je napravljena kompjuterska labaratorija a deca i nastavnici imaju kompjutere i neka od sada budu zanimljiva predavanja?!
da li uopste razumete ono sto komentarisete?
a ideja da se deci podele netbukovi je logicna. ukoliko je okosnica projekta web based resenje onda nije potreban nikakav hardware da se to potera i jeftini netbokovi zavrsavaju pricu (neki i ne znaju sta su netbookovi a komentarisu).
ovako ce deca da se igraju na kompjuterima i da se zezaju na facebook-u za velike pare. zivi bili pa videli.

Mirko

pre 13 godina

Najskuplji sistem a nikako najbolji! Bravo za srpske ministarske mozgove (lobiste Microsofta-a). Da li vi stvarno mislite da smo mi totalne budale!?

LINUX

pre 13 godina

Zar su Svajcarci siromasniji od nas? Oni su presli na opensource software u skolama a izbacili su sve sto se placa i sto je komercijalno, . . .

Nikola

pre 13 godina

Super je sve to, al što Microsoft?
Bolje instalirajte onaj ср6Linux koji i onako razvija ministarstvo, koji je baziran na 1000 puta stabilnijem Ubuntu.
Hoće li naša zemlja da štedi pare i da prelazi na stabilnija i besplatna, ponavljam "besplatna" softverska rešenja, ili će da da dinar da uđe u kolo sa Microsofrom (verovatno je taj dinar dala, pa joj sad traže više da izađe iz istog)?

dzo

pre 13 godina

... Ideja kao ideja je jako dobra no lose osmisljena i vjerovatno je uticano sa strane ako ne i poticano na ovu ideju. Ako ce, a vjerovatno hoce, ovi racunari koristiti Microsoft to je jedan veliki minus za cijeli projekat i sve se svodi ne na dobrobit djaka vec na zaradu Microsoft-a. Bez obzira na to da li ce Windows-i i Office biti poklonjeni ili ne. Evo i kako... Ucenici koriste u skoli i uce se radu na Microsoft produktima sto automatski znaci da ce da ga koriste i kod kuce. A i kad izadju iz skole onda ce opet da koriste Microsoft proizvode. E sad to je jedna vojska ljudi koji znaju i naviknuti su na Windows i Office. To je ono na sta Microsoft ovde cilja. Kao sto mnogi kazu, Slobodna, Open Source i besplatna rjesenja su vec puno bolja od Microsoftovih. S tim da omogucuju uceniku da stvara! Jer na Linuxu je sve dostupno korisniku, u ovom slucaju uceniku. Toliko vise stvari se moze uraditi i nauciti na Linuxu da ne vrijedi usporedjivati ta 2 operativna sistema. Prednosti koje Linux ima za ucenika su sljedece:
1. Potpuno besplatan
2. Open Source(otvoren kod) - to znaci da ucenik moze tacno SVE da vidi kako system(Linux) funkcionise i kako je napravljen te da mjenja sistem i poboljsava ga. To je kod Microsofta nemoguce. Korisniku stoji na raspolaganju samo ono sta je Microsoft ostavio vidljivo a to je nista.
3. Ogroman broj edukacionih programa i igrica... projekata vodjenih od strane profesora i ucenika u koje bi se nasi ucenici mogli ukljuciti i doprinjeti razvoju takvih projekata.
4. Linux se moze instalirati na svaki kompjuter i znatno je brzi od windows-a. Sto bi u ovom slucaju znacilo da bi se mogli kupiti slabiji pa cak i polovni racunari za ove namjene. Konfiguracija koja bi zadovoljavala ucenicke i nastavne potrebe je 1GHz procesor 512MB rama i 5GB hard disk(a moze i bez hard diska da se sve cuva na serveru) takav jedan kompjuter kosta 50eura u Njemackoj. Ako bi se kupovali od velikih firmi mogli bi zajedno sa monitorom i svim da dobiju za 100e sasvim solidan kompjuter koji bi mogao da sluzi djake 10godina.
5. User frendly korisnicki interfejs. Ja sam Ubuntu instalirao i svojim roditeljima na moj prastari kompjuter i vise nemaju problema sa brzinom, virusima, i razumjevanjem - sve je na srpskom!

Postoje i druge alternative. OLPC je jedna od njih. Zbog strmoglavog pada cijena na trzistu prenosnih kompjutera je cak OLPC preskup i mogao bi se koristiti neki od standardnih laptopa. Kao na primjer Acer Aspire One ili neki njemu slicni. Koji kostaju oko 200eur komad...
Koliko novca je na raspolaganju za ovaj projekat u srbiji? 11Meur? Ako uzmemo da ce pola od toga otici na nabavku, instalaciju po jednog servera(500eur) i wireless routera za skole ostaje novca za 250000 ovakvih uredjaja. Koliko je to skola?!Sa ulozenih 11Meur u ovakav jedan projekat je investicija koja ce se isplatiti STOSTRUKO za 10godina!!! Informatizacija je buducnost svijeta a mi vec tu kasnimo kao i u svemu. Inteligentni smo kao nacija i imamo puno dobrih matematicara a informatika je nista drugo do matematika primjenjena na kompjuteru. Ovo je prilika da uhvatimo voz i bilo bi lijepo vidjeti tako nesto da se ostvari.

asterix

pre 13 godina

Svaka cast! To ovoj zemlji treba!

I toj deci I svim tim skolama obezbediti stabilan sirokopojasni pristup internetu! Samo ulagati u buducnost, znanje I decu - jedina sansa za ovu zemlju!

Ana

pre 13 godina

Citam vase komentare i pitam se, zasto mi stalno moramo sve da tumacimo kao lose? Cak i stvari koje su dobre? Kada god pricamo o skolama, prvo sto se pominje su WC-i?!? Pa zar Ministarstvo za telekomunikacije treba da oprema toalete u skolama? Ne razumem!! Ljudi su napravili od para koje dobijaju od RATEL-a projekat u kome zele da poklone deci kompjutere. I po prvi put cak i onim klincima po selima, koji nikada kompjuter nisu ni videli. Ja zaista ne razumem sta je tu lose!
Klinci ce imati nove kompjutere, na kojima ce moci da rade koliko sam razumela i druge predmete osim informatike, moci ce da nauce kako da koriste internet, a i nastavnici ce proci obuku!

Ma, svaka cast onima koji su resili da uloze pare u nasu decu! Mozda ta generacija nece bezati iz nase zemlje, nego ce imati sta da joj da!

Vera

pre 13 godina

Zbog vas cinika i Ilija Cvorovica i zivimo kako zivimo! Najbolje bi bilo da nista ne menjamo, da samo budemo ususkani u nasu svakodnenicu i da na pitanje "Kako ste? odgovaramo "Kako mora!"
Tuzno. Nikada se necemo pomeriti sa mrtve tacke sa takvim stavovima!

Ivan

pre 13 godina

Ja zelim da mi deca uce u skoli koja je modernija od one u koju sam ja isao. I drago mi je sto ce to biti moguce i onoj deci koja ne zive u velikim gradovima.
Svaka cast Ministarstvu za telekomunikacije!

m

pre 13 godina

I dalje ne verujem da će ti računari stići u škole. Tako je bilo i u nekoliko predhodnih akcija. Svi su pričali samo što nije stiglo... na kraju....izgovor NEKO je oborio tender. I o tome više niko nije rekao ni reč!

@m

pre 13 godina

Tender je vec prosao. Potpisani su danas ugovori kako sam razumela. A svaki tender izlazi u sluzbenom glasniku i na sajtovima. Radim u drzavnoj asministraciji pa znam. Cim je ugovor potpisan to znaci da je prosao javnu nabavku. Lep projekat u svakom slucaju.

ana

pre 13 godina

Pljujete po vlasti, pljujete i pljujete a nista vam ne odgovara. I ja sam dosla iz provincije u Beograd, pobegla zbog posla jer nisam imala uslove da se nadogradim tamo odakle sam. Kada se ovo uvede daje mi nadu da ce od mladih ljudi izrasti sposobni ljudi koji ce moci da se nose sa konkurencijom. Svi ste svesni koliko je Evropa ispred nas i smeta vam to, a projekat koji nas je priblizio Evropi vam smeta?

Nik Sloter

pre 13 godina

Svaka cast!!!

Ove negativne komentare ne razumem...valjda pojedini ljudi ne zele da djaci u Srbiji koriste racunare?

Sta je u ovom projektu revolucionarno? Pa recimo da jedan ministar u ovoj drzavi sprovede projekat od pocetka do kraja, a ne da se sve zavrsi samo sa pricama.

etf-ovac

pre 13 godina

Ljudi samo kritikuju, a nemaju pojma. Kao, bolje da je neko web resenje... Kakvo bre web resenje, kad u Zagubici do prosle godine nije radio ni telefon kad pada kisa?!? Pola naselja u Srbiji nema internet, a mi cemo web-basaed resenje! Ili notebukove... kome da ih das? Nema sigurno para da se da svim djacima; i kako onda da odaberes? I zasto?
A prosecna skola u Srbiji ima 10-12 polovnih racunara od kojih pola ne radi. Da nije tako ne bi se svi javili na ovaj konkurs...

zix

pre 13 godina

i kada sam ja isao u skolu pre 20 i kusur godina i mi smo imali kompjutersku laboratoriju gde je svaki djak sedeo za po jednim kompjuterom (provincija, nije beograd u pitanju). sta je ovde toliko revolucionarno? trebali su podeliti djacima netbookove, trebali su uloziti pare u neko web based resenje prilagodjenu nasem nastavnom programu i efekat bi bio mnoooogo bolji. i zasto aman zaman microsoft resenja???
bas sam se razocarao, bila je super ideja a danas kada sam ovo cuo vidim da je i dalje sve naopako.
ili imaju nesposobne ljude u ministarstvu i ne znaju da sprovedu jedan normalan projekat, ili su neke mutne radnje u pitanju - a kako protice vreme meni se sve vise cini da se ne muva koliko mislimo, nego da je to jedna gomila nesposobnih ljudi.

hocu da verujem da ima jos ovakvih kao ja!

pre 13 godina

Zasto odmah sve mora da se kritikuje?

To sto skole nemaju toalete ne znaci da ministarstvo nadlezno za IT ne treba da nabavlja racunare za skole, nego da ministarstvo prosvete da vise da investira u modernizaciju skola.

U svim vestima se danas videlo koje firme su dobile posao u ovom projektu, a cela tenderska dokumentacija nalazi se na sajtu ministarstva....

Sto se tice toga da se matimatika najbolje uci uz papir i olovku, to jednostavno vise nije tacno. Deci je daleko lakse da nauce elemenatarnu matematiku uz pomoc racunara, tj igrica, vezbi i testova na kompjuteru nego bez toga. A to vazi i za sve ostale predmete.

I na kraju, da je neko hteo da mazne pare, uzeo bi neki opskurni projekat za koji niko nikad ne bi znao da li je realizovan ili ne (takvih u nasoj drzavi ima stotine), a ne bi isao na nesto za sto se golim okom u celoj Srbiji vidi da li je uradjeno ili nije.

Steva

pre 13 godina

Sve dobro ima i svoju "tamnu stranu". Daj bože da su se rukovodili samo svojom dobrotom kada su ovo odlučili.

Medjutim, nigde ne vidimo ko će nabaviti računare, kada je raspisan tender, koji su bili uslovi, koja je klasa računara u pitanju i kolika im je cena.

Znate, pare vrlo lako mogu da se operu tako što napravite računar sa slabijim procesorom i lošijom matičnom pločom, dakle, jeftin računar, a potom ga prodate za velike pare.

Tada prihod legna na račun firme a vlasnik s tim parama može da radi šta hoće. Na primer, da dobar deo novca da nekoj političkoj partiji.

Javna je tajna da su jedna VELIKA domaća kompjuterska firma i njen vlasnik tako i stekli novac - ja neću, ali neka neko drugi napiše koja je to. I to, dalje trač kaže, baš su "vadili" novac za DS.

S obzirom da je pokrenuta ova akcija, da li su to izbori blizu pa se već sad pokreće mašina da se obezbede pare za kampanju na provereni način?

Đaci će imati valjda barem neku korist, ali pre nego što se bilo šta i dogodilo, osećam se prevarenim:
- dajte konfiguraciju da vidimo
- dajte cenu
- dajte ime dobavljača
- dajte uslove plaćanja
- dajte kriterijume po kojima je dobavljač izabran
- dajte garantne uslove
- dajte imena ljudi koji su u tome učestvovali...

I zašto se ide na Microsoft rešenja??

Ako ih je dao Microsoft besplatno, onda ok.

U svakom drugom slučaju, ja bih išao na linux. Ionako će se ti računari 90% koristiti za surfovanje po netu i igranje igrica na netu.

A za osnove programskih jezika i osnovnu obuku, Linux sasvim lepo može da posluži.

Za znanje koje nam je pružano u školama sasvim lepo je svojevremeno služio računar TIM 011 - za ozbiljnije angažovanje po pitanju korišćenja računara, rad u školi i onako nije dovoljan.

dejan

pre 13 godina

Dobro je. Jos samo da prestanemo graditi crkve po selima, a pojacamo ulaganja u besplatne wireless pristupne mreze i lap-topove za pametnu decu u skolama i mozda i bude nesto od nas za 20-30 godina...

bezimena

pre 13 godina

Sve je to lepo, ALI VIŠE OD 100 osnovnih škola u Srbiji nema tekuću vodu i zato ima poljske WC-e! Kada će AKCIJA koja će da reši ovaj problem!?

samo polako

pre 13 godina

--Nastava matematike koja uključuje samo svesku, olovku, lenjir, šestar, i jedan računar u učionici, biće prošlost u beogradskoj Osnovnoj školi "Ivan Gundulić".--

Као што један коментатор већ рече: кућа се зида од темеља.

Као доктор природних наука могу вам саопштити да вам за математику и требају само свеска и оловка, за геометрију још и лењир и шестар. Када то савладате и разумете, можете се определити за нумеричке методе, finite element modeling, и томе слично - за то вам, наравно, треба рачунар. Не зато што је компликовано, него зато што се заснива на коришћењу рачунара. Нисам сигуран да је томе место у основној школи. Математика која се, надам се, предаје у основним школама се заснива на папиру, оловци, и људском мозгу.

Можете тако увести рачунаре и у копање ровова, лаптоп модели би могли да се користе уместо лопате.

mlekadzija

pre 13 godina

Mislim da bi bilo bolje ova znacajna sredstva uloziti prvo u sredjivanje mnogih skola koje u 21 veku jos uvek nemaju reseno pitanje toaleta. Potom skolskih biblioteka i ucila a tek potom sprovesti ovu akciju.
Da ne bude zabune, nisam protiv toga, no kuca se zida prvo od temelja...

Novica

pre 13 godina

Naravno da je za M$ prvi projekat kad ih niko ne zeli u ucionicama, cak su i Rusi u nastavi uveli open source samo se mi vezujemo za skupe tehnologije koje nemaju smisla. Jos ih deci dajemo. Kriminal je koristiti komercijalni softver u javnom sektoru i skolama, open source je kvalitetniji i besplatan, objasnite mi ko ima mandat da trosi drzavne pare na skup softver ako postoji podjednako kvalitetna besplatna alternativa? Izgleda da su svi digli ruke, meni je tako zao, nisam znao da ce to ovako ici, posle 30 godina i ja u aprilu odlazim iz Srbije :(

Jelena

pre 13 godina

Mislila sam da je ovo farsa, ali drago mi je da cujem da ce skole zaista biti opremljene kompjuterima. Cestitam ministarki Matic na lepoj akciji.

bezimena

pre 13 godina

Sve je to lepo, ALI VIŠE OD 100 osnovnih škola u Srbiji nema tekuću vodu i zato ima poljske WC-e! Kada će AKCIJA koja će da reši ovaj problem!?

Novica

pre 13 godina

Naravno da je za M$ prvi projekat kad ih niko ne zeli u ucionicama, cak su i Rusi u nastavi uveli open source samo se mi vezujemo za skupe tehnologije koje nemaju smisla. Jos ih deci dajemo. Kriminal je koristiti komercijalni softver u javnom sektoru i skolama, open source je kvalitetniji i besplatan, objasnite mi ko ima mandat da trosi drzavne pare na skup softver ako postoji podjednako kvalitetna besplatna alternativa? Izgleda da su svi digli ruke, meni je tako zao, nisam znao da ce to ovako ici, posle 30 godina i ja u aprilu odlazim iz Srbije :(

Steva

pre 13 godina

Sve dobro ima i svoju "tamnu stranu". Daj bože da su se rukovodili samo svojom dobrotom kada su ovo odlučili.

Medjutim, nigde ne vidimo ko će nabaviti računare, kada je raspisan tender, koji su bili uslovi, koja je klasa računara u pitanju i kolika im je cena.

Znate, pare vrlo lako mogu da se operu tako što napravite računar sa slabijim procesorom i lošijom matičnom pločom, dakle, jeftin računar, a potom ga prodate za velike pare.

Tada prihod legna na račun firme a vlasnik s tim parama može da radi šta hoće. Na primer, da dobar deo novca da nekoj političkoj partiji.

Javna je tajna da su jedna VELIKA domaća kompjuterska firma i njen vlasnik tako i stekli novac - ja neću, ali neka neko drugi napiše koja je to. I to, dalje trač kaže, baš su "vadili" novac za DS.

S obzirom da je pokrenuta ova akcija, da li su to izbori blizu pa se već sad pokreće mašina da se obezbede pare za kampanju na provereni način?

Đaci će imati valjda barem neku korist, ali pre nego što se bilo šta i dogodilo, osećam se prevarenim:
- dajte konfiguraciju da vidimo
- dajte cenu
- dajte ime dobavljača
- dajte uslove plaćanja
- dajte kriterijume po kojima je dobavljač izabran
- dajte garantne uslove
- dajte imena ljudi koji su u tome učestvovali...

I zašto se ide na Microsoft rešenja??

Ako ih je dao Microsoft besplatno, onda ok.

U svakom drugom slučaju, ja bih išao na linux. Ionako će se ti računari 90% koristiti za surfovanje po netu i igranje igrica na netu.

A za osnove programskih jezika i osnovnu obuku, Linux sasvim lepo može da posluži.

Za znanje koje nam je pružano u školama sasvim lepo je svojevremeno služio računar TIM 011 - za ozbiljnije angažovanje po pitanju korišćenja računara, rad u školi i onako nije dovoljan.

samo polako

pre 13 godina

--Nastava matematike koja uključuje samo svesku, olovku, lenjir, šestar, i jedan računar u učionici, biće prošlost u beogradskoj Osnovnoj školi "Ivan Gundulić".--

Као што један коментатор већ рече: кућа се зида од темеља.

Као доктор природних наука могу вам саопштити да вам за математику и требају само свеска и оловка, за геометрију још и лењир и шестар. Када то савладате и разумете, можете се определити за нумеричке методе, finite element modeling, и томе слично - за то вам, наравно, треба рачунар. Не зато што је компликовано, него зато што се заснива на коришћењу рачунара. Нисам сигуран да је томе место у основној школи. Математика која се, надам се, предаје у основним школама се заснива на папиру, оловци, и људском мозгу.

Можете тако увести рачунаре и у копање ровова, лаптоп модели би могли да се користе уместо лопате.

Ana

pre 13 godina

Citam vase komentare i pitam se, zasto mi stalno moramo sve da tumacimo kao lose? Cak i stvari koje su dobre? Kada god pricamo o skolama, prvo sto se pominje su WC-i?!? Pa zar Ministarstvo za telekomunikacije treba da oprema toalete u skolama? Ne razumem!! Ljudi su napravili od para koje dobijaju od RATEL-a projekat u kome zele da poklone deci kompjutere. I po prvi put cak i onim klincima po selima, koji nikada kompjuter nisu ni videli. Ja zaista ne razumem sta je tu lose!
Klinci ce imati nove kompjutere, na kojima ce moci da rade koliko sam razumela i druge predmete osim informatike, moci ce da nauce kako da koriste internet, a i nastavnici ce proci obuku!

Ma, svaka cast onima koji su resili da uloze pare u nasu decu! Mozda ta generacija nece bezati iz nase zemlje, nego ce imati sta da joj da!

hocu da verujem da ima jos ovakvih kao ja!

pre 13 godina

Zasto odmah sve mora da se kritikuje?

To sto skole nemaju toalete ne znaci da ministarstvo nadlezno za IT ne treba da nabavlja racunare za skole, nego da ministarstvo prosvete da vise da investira u modernizaciju skola.

U svim vestima se danas videlo koje firme su dobile posao u ovom projektu, a cela tenderska dokumentacija nalazi se na sajtu ministarstva....

Sto se tice toga da se matimatika najbolje uci uz papir i olovku, to jednostavno vise nije tacno. Deci je daleko lakse da nauce elemenatarnu matematiku uz pomoc racunara, tj igrica, vezbi i testova na kompjuteru nego bez toga. A to vazi i za sve ostale predmete.

I na kraju, da je neko hteo da mazne pare, uzeo bi neki opskurni projekat za koji niko nikad ne bi znao da li je realizovan ili ne (takvih u nasoj drzavi ima stotine), a ne bi isao na nesto za sto se golim okom u celoj Srbiji vidi da li je uradjeno ili nije.

dejan

pre 13 godina

Dobro je. Jos samo da prestanemo graditi crkve po selima, a pojacamo ulaganja u besplatne wireless pristupne mreze i lap-topove za pametnu decu u skolama i mozda i bude nesto od nas za 20-30 godina...

@m

pre 13 godina

Tender je vec prosao. Potpisani su danas ugovori kako sam razumela. A svaki tender izlazi u sluzbenom glasniku i na sajtovima. Radim u drzavnoj asministraciji pa znam. Cim je ugovor potpisan to znaci da je prosao javnu nabavku. Lep projekat u svakom slucaju.

Vera

pre 13 godina

Zbog vas cinika i Ilija Cvorovica i zivimo kako zivimo! Najbolje bi bilo da nista ne menjamo, da samo budemo ususkani u nasu svakodnenicu i da na pitanje "Kako ste? odgovaramo "Kako mora!"
Tuzno. Nikada se necemo pomeriti sa mrtve tacke sa takvim stavovima!

Nikola

pre 13 godina

Super je sve to, al što Microsoft?
Bolje instalirajte onaj ср6Linux koji i onako razvija ministarstvo, koji je baziran na 1000 puta stabilnijem Ubuntu.
Hoće li naša zemlja da štedi pare i da prelazi na stabilnija i besplatna, ponavljam "besplatna" softverska rešenja, ili će da da dinar da uđe u kolo sa Microsofrom (verovatno je taj dinar dala, pa joj sad traže više da izađe iz istog)?

LINUX

pre 13 godina

Zar su Svajcarci siromasniji od nas? Oni su presli na opensource software u skolama a izbacili su sve sto se placa i sto je komercijalno, . . .

Jelena

pre 13 godina

Mislila sam da je ovo farsa, ali drago mi je da cujem da ce skole zaista biti opremljene kompjuterima. Cestitam ministarki Matic na lepoj akciji.

Ivan

pre 13 godina

Ja zelim da mi deca uce u skoli koja je modernija od one u koju sam ja isao. I drago mi je sto ce to biti moguce i onoj deci koja ne zive u velikim gradovima.
Svaka cast Ministarstvu za telekomunikacije!

etf-ovac

pre 13 godina

Ljudi samo kritikuju, a nemaju pojma. Kao, bolje da je neko web resenje... Kakvo bre web resenje, kad u Zagubici do prosle godine nije radio ni telefon kad pada kisa?!? Pola naselja u Srbiji nema internet, a mi cemo web-basaed resenje! Ili notebukove... kome da ih das? Nema sigurno para da se da svim djacima; i kako onda da odaberes? I zasto?
A prosecna skola u Srbiji ima 10-12 polovnih racunara od kojih pola ne radi. Da nije tako ne bi se svi javili na ovaj konkurs...

dzo

pre 13 godina

... Ideja kao ideja je jako dobra no lose osmisljena i vjerovatno je uticano sa strane ako ne i poticano na ovu ideju. Ako ce, a vjerovatno hoce, ovi racunari koristiti Microsoft to je jedan veliki minus za cijeli projekat i sve se svodi ne na dobrobit djaka vec na zaradu Microsoft-a. Bez obzira na to da li ce Windows-i i Office biti poklonjeni ili ne. Evo i kako... Ucenici koriste u skoli i uce se radu na Microsoft produktima sto automatski znaci da ce da ga koriste i kod kuce. A i kad izadju iz skole onda ce opet da koriste Microsoft proizvode. E sad to je jedna vojska ljudi koji znaju i naviknuti su na Windows i Office. To je ono na sta Microsoft ovde cilja. Kao sto mnogi kazu, Slobodna, Open Source i besplatna rjesenja su vec puno bolja od Microsoftovih. S tim da omogucuju uceniku da stvara! Jer na Linuxu je sve dostupno korisniku, u ovom slucaju uceniku. Toliko vise stvari se moze uraditi i nauciti na Linuxu da ne vrijedi usporedjivati ta 2 operativna sistema. Prednosti koje Linux ima za ucenika su sljedece:
1. Potpuno besplatan
2. Open Source(otvoren kod) - to znaci da ucenik moze tacno SVE da vidi kako system(Linux) funkcionise i kako je napravljen te da mjenja sistem i poboljsava ga. To je kod Microsofta nemoguce. Korisniku stoji na raspolaganju samo ono sta je Microsoft ostavio vidljivo a to je nista.
3. Ogroman broj edukacionih programa i igrica... projekata vodjenih od strane profesora i ucenika u koje bi se nasi ucenici mogli ukljuciti i doprinjeti razvoju takvih projekata.
4. Linux se moze instalirati na svaki kompjuter i znatno je brzi od windows-a. Sto bi u ovom slucaju znacilo da bi se mogli kupiti slabiji pa cak i polovni racunari za ove namjene. Konfiguracija koja bi zadovoljavala ucenicke i nastavne potrebe je 1GHz procesor 512MB rama i 5GB hard disk(a moze i bez hard diska da se sve cuva na serveru) takav jedan kompjuter kosta 50eura u Njemackoj. Ako bi se kupovali od velikih firmi mogli bi zajedno sa monitorom i svim da dobiju za 100e sasvim solidan kompjuter koji bi mogao da sluzi djake 10godina.
5. User frendly korisnicki interfejs. Ja sam Ubuntu instalirao i svojim roditeljima na moj prastari kompjuter i vise nemaju problema sa brzinom, virusima, i razumjevanjem - sve je na srpskom!

Postoje i druge alternative. OLPC je jedna od njih. Zbog strmoglavog pada cijena na trzistu prenosnih kompjutera je cak OLPC preskup i mogao bi se koristiti neki od standardnih laptopa. Kao na primjer Acer Aspire One ili neki njemu slicni. Koji kostaju oko 200eur komad...
Koliko novca je na raspolaganju za ovaj projekat u srbiji? 11Meur? Ako uzmemo da ce pola od toga otici na nabavku, instalaciju po jednog servera(500eur) i wireless routera za skole ostaje novca za 250000 ovakvih uredjaja. Koliko je to skola?!Sa ulozenih 11Meur u ovakav jedan projekat je investicija koja ce se isplatiti STOSTRUKO za 10godina!!! Informatizacija je buducnost svijeta a mi vec tu kasnimo kao i u svemu. Inteligentni smo kao nacija i imamo puno dobrih matematicara a informatika je nista drugo do matematika primjenjena na kompjuteru. Ovo je prilika da uhvatimo voz i bilo bi lijepo vidjeti tako nesto da se ostvari.

mlekadzija

pre 13 godina

Mislim da bi bilo bolje ova znacajna sredstva uloziti prvo u sredjivanje mnogih skola koje u 21 veku jos uvek nemaju reseno pitanje toaleta. Potom skolskih biblioteka i ucila a tek potom sprovesti ovu akciju.
Da ne bude zabune, nisam protiv toga, no kuca se zida prvo od temelja...

Mirko

pre 13 godina

Najskuplji sistem a nikako najbolji! Bravo za srpske ministarske mozgove (lobiste Microsofta-a). Da li vi stvarno mislite da smo mi totalne budale!?

m

pre 13 godina

I dalje ne verujem da će ti računari stići u škole. Tako je bilo i u nekoliko predhodnih akcija. Svi su pričali samo što nije stiglo... na kraju....izgovor NEKO je oborio tender. I o tome više niko nije rekao ni reč!

ana

pre 13 godina

Pljujete po vlasti, pljujete i pljujete a nista vam ne odgovara. I ja sam dosla iz provincije u Beograd, pobegla zbog posla jer nisam imala uslove da se nadogradim tamo odakle sam. Kada se ovo uvede daje mi nadu da ce od mladih ljudi izrasti sposobni ljudi koji ce moci da se nose sa konkurencijom. Svi ste svesni koliko je Evropa ispred nas i smeta vam to, a projekat koji nas je priblizio Evropi vam smeta?

Nik Sloter

pre 13 godina

Svaka cast!!!

Ove negativne komentare ne razumem...valjda pojedini ljudi ne zele da djaci u Srbiji koriste racunare?

Sta je u ovom projektu revolucionarno? Pa recimo da jedan ministar u ovoj drzavi sprovede projekat od pocetka do kraja, a ne da se sve zavrsi samo sa pricama.

zix

pre 13 godina

i kada sam ja isao u skolu pre 20 i kusur godina i mi smo imali kompjutersku laboratoriju gde je svaki djak sedeo za po jednim kompjuterom (provincija, nije beograd u pitanju). sta je ovde toliko revolucionarno? trebali su podeliti djacima netbookove, trebali su uloziti pare u neko web based resenje prilagodjenu nasem nastavnom programu i efekat bi bio mnoooogo bolji. i zasto aman zaman microsoft resenja???
bas sam se razocarao, bila je super ideja a danas kada sam ovo cuo vidim da je i dalje sve naopako.
ili imaju nesposobne ljude u ministarstvu i ne znaju da sprovedu jedan normalan projekat, ili su neke mutne radnje u pitanju - a kako protice vreme meni se sve vise cini da se ne muva koliko mislimo, nego da je to jedna gomila nesposobnih ljudi.

asterix

pre 13 godina

Svaka cast! To ovoj zemlji treba!

I toj deci I svim tim skolama obezbediti stabilan sirokopojasni pristup internetu! Samo ulagati u buducnost, znanje I decu - jedina sansa za ovu zemlju!

pmf-ovac

pre 13 godina

date su pare samo za hardware jesto i ovo lepo (bolje ista nego nista), ali zasto da se ne kritikuje ono sto ne valja. ovo je stvarno moglo mnogo bolje da se izvede. stvarno bi bilo dobro da je ulozeno u neki software prilagodjen nasem nastavnom planu, to bi po meni trebala biti okosnica projekta. ne znam zasto neki kritikuju tu ideju, to bi bilo idelano - ne vidim kako ce deci kompjuteri pomoci da im nastaava bude zanimljivija ako nije napravljen odgovarajuci software (a ideja da to bude web based resenje je najbolje, kako neko moze da kritikuje tu ideju ako se iole razume u problematiku). ovako je napravljena kompjuterska labaratorija a deca i nastavnici imaju kompjutere i neka od sada budu zanimljiva predavanja?!
da li uopste razumete ono sto komentarisete?
a ideja da se deci podele netbukovi je logicna. ukoliko je okosnica projekta web based resenje onda nije potreban nikakav hardware da se to potera i jeftini netbokovi zavrsavaju pricu (neki i ne znaju sta su netbookovi a komentarisu).
ovako ce deca da se igraju na kompjuterima i da se zezaju na facebook-u za velike pare. zivi bili pa videli.

Nesha

pre 13 godina

Bravo za ideju i sto je ipak nesto uradjeno (i to je cudo u ovoj zemlji), ali minus za lose osmisljeno (evo deci kompjuteri pa nek vide sta ce).

nele

pre 13 godina

... do pred kraj konkursa se nije prijavilo ni 30% skola a onda su u preostalih par dana jakom kampanjom i pritiscima na direktore skola uspeli da privuku ovaj procenat: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=09&dd=07&nav_category=12&nav_id=457062
i nije svaka primedba pljuvanje. samo treba neostrasceno procitati komentar.

Aleksandar

pre 13 godina

Podržavam da svaka škola treba da bude opremljena, nastavnici obučeni i da deca imaju šta da uče.
Međutim, da li je baš morao da se uzme Microsoft? Mnoge zemlje Evrope, daleko bogatije od nas, koriste Linux softver i time stede pare, a deca imaju prilike da vide kako racunari rade. (Svajcarska, Italija, Rusija, Makedonija 5000 računara u 380 škola)
To inace koriste i drzave u USA (Indijana, Kalifornija, a Mejn je podrzao program Linux od vrtica do srednje skole) i svetu (Brazil 357000 računara u školama pod Linuxom).

Zašto mi li sada pada na pamet afera Mercedes, koji je na Balkanu podmićivao, da bi osigurao prodaju?

Marko

pre 13 godina

A vi verovatno svi imate linux kod kuce i na poslu pa vam toliko smeta Microsoft? Ja npr imam McBook, ali na poslu imam microsoft. Ja smatram da je dobro sto je softw. platforma Microsoftova jer na njoj vecina zna da radi. A i kako sam procitao, na nekim drugim sajtovima, bice jedinstven sistem, takav da svi profesori mogu da razmenjuju nastavni sadrzaj. Da li to linux moze? Podrzava takve platforme? Bavio se edukacijom profesora? Ja sam kao profesor isao na razne edukacije o eOrazovanju a predajem likovno. Mislim da je ovo odlican projekat, s obzirom da nam se obrazovanje nije menjalo generacijama. Isto se nadam da ce i srednje skole uci u ovaj program i da cu moci i ja svoje djake da naucim nesto korisno za zivot. Sada se sve radi preko kompjutera i to znaju svi koji citaju on line novine i pisu komentare i bilo sta da daju ovako ja sam ok. 95 odsto skola!!! Ne mogu da verujem, zamisljam samo svog direktora koji je potpuno nezainteresovan za bilo kakvu modernizaciju kako cupa kosu i gricka nokte na pomisao da ce se nesto promeniti u obrazovanju nase dece. Mogao bih mnogo toga da napisem, ali ... Zao mi je samo sto mi Srbi ne umemo nista da cenimo a i kada dobijemo ne znamo kako to da koristimo. Zato bi trebalo smisliti i neki sadrzaj da se ti kabineti stvarno koriste.

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 13 godina

Da se podsetimo.

Prema clanu 18. stav 8. “starog” Zakona o telekomunikacijama (koji je vazio do jula 2010), ako se godisnjim obracunom prihoda i rashoda Agencije (za telekomunikacije) utvrdi da su ukupno ostvareni prihodi agencije veci od ukupno ostvarenih rashoda, razlika sredstava uplacuje se na racun budzeta Republike Srbije, a deo razlike sredstava, srazmeran prihodima ostvarenih od javnih telekomunikacionih operatora cije je sediste na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, uplacije se na racun budzeta Autonomne pokrajine Vojvodine i rasporedjuje se i rasporedjuje se prvenstveno za razvoj telekomunikacija.

Slicno (ali ne i isto), po obimnoj odredbi clana 27. stav 6. “novog” Zakona o elektronskim komunikacijama (koji je na snazi od jula 2010), sredstva koja predstavljaju razliku prihoda i rashoda utvrdjenih godisnjim finansijskim izvestajem Agencije (za elektronske komunikacije) uplacuju se na odgovarajuci racun propisan za uplatu javnih prihoda budzeta Republike Srbije i koriste se preko Ministarstva (za telekomunikacije i informaciono drustvo) za unapredjenje i razvoj oblasti elektronskih komunikacija i informacionog drustva. Deo razlike sredstava, srazmeran prihodima ostvarenim od operatora elektronskih komunikacionih mreza i usluga na teritoriji autonomne pokrajine i koriste se preko organa autonomne pokrajine nadleznog za poslove elektronskih komunikacija za unapredjenje i razvoj oblasti elektronskih komunikacija i informacionog drustvana teritoriji autonomne pokrajine.

Komentar – Gde bi nam bio kraj u ovoj zemlji kada bi i privredne organizacije imale ovakvu razliku prihoda i rashoda.

Pitanje 1 – Zasto “novim” zakonom nije predvidjena uplata dela razlike prihoda i rashoda i u budzet, vec se sva sredstva koriste samo za unapredjenje i razvoj u oblasti(ma) telekomunikacija (elektronskih komunikacija) i informacionog drustva?

Pitanje 2 – Sta je sa prihodima od radiodifuznih organizacija (emitera), koje ne spadaju u javne telekomunikacione operatore, niti u peratore elektronskih komunikacionih mreza i usluga?

Pitanje 3 – Itd. i tsl.

Novica

pre 13 godina

Naravno da je za M$ prvi projekat kad ih niko ne zeli u ucionicama, cak su i Rusi u nastavi uveli open source samo se mi vezujemo za skupe tehnologije koje nemaju smisla. Jos ih deci dajemo. Kriminal je koristiti komercijalni softver u javnom sektoru i skolama, open source je kvalitetniji i besplatan, objasnite mi ko ima mandat da trosi drzavne pare na skup softver ako postoji podjednako kvalitetna besplatna alternativa? Izgleda da su svi digli ruke, meni je tako zao, nisam znao da ce to ovako ici, posle 30 godina i ja u aprilu odlazim iz Srbije :(

mlekadzija

pre 13 godina

Mislim da bi bilo bolje ova znacajna sredstva uloziti prvo u sredjivanje mnogih skola koje u 21 veku jos uvek nemaju reseno pitanje toaleta. Potom skolskih biblioteka i ucila a tek potom sprovesti ovu akciju.
Da ne bude zabune, nisam protiv toga, no kuca se zida prvo od temelja...

samo polako

pre 13 godina

--Nastava matematike koja uključuje samo svesku, olovku, lenjir, šestar, i jedan računar u učionici, biće prošlost u beogradskoj Osnovnoj školi "Ivan Gundulić".--

Као што један коментатор већ рече: кућа се зида од темеља.

Као доктор природних наука могу вам саопштити да вам за математику и требају само свеска и оловка, за геометрију још и лењир и шестар. Када то савладате и разумете, можете се определити за нумеричке методе, finite element modeling, и томе слично - за то вам, наравно, треба рачунар. Не зато што је компликовано, него зато што се заснива на коришћењу рачунара. Нисам сигуран да је томе место у основној школи. Математика која се, надам се, предаје у основним школама се заснива на папиру, оловци, и људском мозгу.

Можете тако увести рачунаре и у копање ровова, лаптоп модели би могли да се користе уместо лопате.

dejan

pre 13 godina

Dobro je. Jos samo da prestanemo graditi crkve po selima, a pojacamo ulaganja u besplatne wireless pristupne mreze i lap-topove za pametnu decu u skolama i mozda i bude nesto od nas za 20-30 godina...

bezimena

pre 13 godina

Sve je to lepo, ALI VIŠE OD 100 osnovnih škola u Srbiji nema tekuću vodu i zato ima poljske WC-e! Kada će AKCIJA koja će da reši ovaj problem!?

Steva

pre 13 godina

Sve dobro ima i svoju "tamnu stranu". Daj bože da su se rukovodili samo svojom dobrotom kada su ovo odlučili.

Medjutim, nigde ne vidimo ko će nabaviti računare, kada je raspisan tender, koji su bili uslovi, koja je klasa računara u pitanju i kolika im je cena.

Znate, pare vrlo lako mogu da se operu tako što napravite računar sa slabijim procesorom i lošijom matičnom pločom, dakle, jeftin računar, a potom ga prodate za velike pare.

Tada prihod legna na račun firme a vlasnik s tim parama može da radi šta hoće. Na primer, da dobar deo novca da nekoj političkoj partiji.

Javna je tajna da su jedna VELIKA domaća kompjuterska firma i njen vlasnik tako i stekli novac - ja neću, ali neka neko drugi napiše koja je to. I to, dalje trač kaže, baš su "vadili" novac za DS.

S obzirom da je pokrenuta ova akcija, da li su to izbori blizu pa se već sad pokreće mašina da se obezbede pare za kampanju na provereni način?

Đaci će imati valjda barem neku korist, ali pre nego što se bilo šta i dogodilo, osećam se prevarenim:
- dajte konfiguraciju da vidimo
- dajte cenu
- dajte ime dobavljača
- dajte uslove plaćanja
- dajte kriterijume po kojima je dobavljač izabran
- dajte garantne uslove
- dajte imena ljudi koji su u tome učestvovali...

I zašto se ide na Microsoft rešenja??

Ako ih je dao Microsoft besplatno, onda ok.

U svakom drugom slučaju, ja bih išao na linux. Ionako će se ti računari 90% koristiti za surfovanje po netu i igranje igrica na netu.

A za osnove programskih jezika i osnovnu obuku, Linux sasvim lepo može da posluži.

Za znanje koje nam je pružano u školama sasvim lepo je svojevremeno služio računar TIM 011 - za ozbiljnije angažovanje po pitanju korišćenja računara, rad u školi i onako nije dovoljan.

Jelena

pre 13 godina

Mislila sam da je ovo farsa, ali drago mi je da cujem da ce skole zaista biti opremljene kompjuterima. Cestitam ministarki Matic na lepoj akciji.

zix

pre 13 godina

i kada sam ja isao u skolu pre 20 i kusur godina i mi smo imali kompjutersku laboratoriju gde je svaki djak sedeo za po jednim kompjuterom (provincija, nije beograd u pitanju). sta je ovde toliko revolucionarno? trebali su podeliti djacima netbookove, trebali su uloziti pare u neko web based resenje prilagodjenu nasem nastavnom programu i efekat bi bio mnoooogo bolji. i zasto aman zaman microsoft resenja???
bas sam se razocarao, bila je super ideja a danas kada sam ovo cuo vidim da je i dalje sve naopako.
ili imaju nesposobne ljude u ministarstvu i ne znaju da sprovedu jedan normalan projekat, ili su neke mutne radnje u pitanju - a kako protice vreme meni se sve vise cini da se ne muva koliko mislimo, nego da je to jedna gomila nesposobnih ljudi.

m

pre 13 godina

I dalje ne verujem da će ti računari stići u škole. Tako je bilo i u nekoliko predhodnih akcija. Svi su pričali samo što nije stiglo... na kraju....izgovor NEKO je oborio tender. I o tome više niko nije rekao ni reč!

Ana

pre 13 godina

Citam vase komentare i pitam se, zasto mi stalno moramo sve da tumacimo kao lose? Cak i stvari koje su dobre? Kada god pricamo o skolama, prvo sto se pominje su WC-i?!? Pa zar Ministarstvo za telekomunikacije treba da oprema toalete u skolama? Ne razumem!! Ljudi su napravili od para koje dobijaju od RATEL-a projekat u kome zele da poklone deci kompjutere. I po prvi put cak i onim klincima po selima, koji nikada kompjuter nisu ni videli. Ja zaista ne razumem sta je tu lose!
Klinci ce imati nove kompjutere, na kojima ce moci da rade koliko sam razumela i druge predmete osim informatike, moci ce da nauce kako da koriste internet, a i nastavnici ce proci obuku!

Ma, svaka cast onima koji su resili da uloze pare u nasu decu! Mozda ta generacija nece bezati iz nase zemlje, nego ce imati sta da joj da!

hocu da verujem da ima jos ovakvih kao ja!

pre 13 godina

Zasto odmah sve mora da se kritikuje?

To sto skole nemaju toalete ne znaci da ministarstvo nadlezno za IT ne treba da nabavlja racunare za skole, nego da ministarstvo prosvete da vise da investira u modernizaciju skola.

U svim vestima se danas videlo koje firme su dobile posao u ovom projektu, a cela tenderska dokumentacija nalazi se na sajtu ministarstva....

Sto se tice toga da se matimatika najbolje uci uz papir i olovku, to jednostavno vise nije tacno. Deci je daleko lakse da nauce elemenatarnu matematiku uz pomoc racunara, tj igrica, vezbi i testova na kompjuteru nego bez toga. A to vazi i za sve ostale predmete.

I na kraju, da je neko hteo da mazne pare, uzeo bi neki opskurni projekat za koji niko nikad ne bi znao da li je realizovan ili ne (takvih u nasoj drzavi ima stotine), a ne bi isao na nesto za sto se golim okom u celoj Srbiji vidi da li je uradjeno ili nije.

ana

pre 13 godina

Pljujete po vlasti, pljujete i pljujete a nista vam ne odgovara. I ja sam dosla iz provincije u Beograd, pobegla zbog posla jer nisam imala uslove da se nadogradim tamo odakle sam. Kada se ovo uvede daje mi nadu da ce od mladih ljudi izrasti sposobni ljudi koji ce moci da se nose sa konkurencijom. Svi ste svesni koliko je Evropa ispred nas i smeta vam to, a projekat koji nas je priblizio Evropi vam smeta?

Nikola

pre 13 godina

Super je sve to, al što Microsoft?
Bolje instalirajte onaj ср6Linux koji i onako razvija ministarstvo, koji je baziran na 1000 puta stabilnijem Ubuntu.
Hoće li naša zemlja da štedi pare i da prelazi na stabilnija i besplatna, ponavljam "besplatna" softverska rešenja, ili će da da dinar da uđe u kolo sa Microsofrom (verovatno je taj dinar dala, pa joj sad traže više da izađe iz istog)?

Mirko

pre 13 godina

Najskuplji sistem a nikako najbolji! Bravo za srpske ministarske mozgove (lobiste Microsofta-a). Da li vi stvarno mislite da smo mi totalne budale!?

pmf-ovac

pre 13 godina

date su pare samo za hardware jesto i ovo lepo (bolje ista nego nista), ali zasto da se ne kritikuje ono sto ne valja. ovo je stvarno moglo mnogo bolje da se izvede. stvarno bi bilo dobro da je ulozeno u neki software prilagodjen nasem nastavnom planu, to bi po meni trebala biti okosnica projekta. ne znam zasto neki kritikuju tu ideju, to bi bilo idelano - ne vidim kako ce deci kompjuteri pomoci da im nastaava bude zanimljivija ako nije napravljen odgovarajuci software (a ideja da to bude web based resenje je najbolje, kako neko moze da kritikuje tu ideju ako se iole razume u problematiku). ovako je napravljena kompjuterska labaratorija a deca i nastavnici imaju kompjutere i neka od sada budu zanimljiva predavanja?!
da li uopste razumete ono sto komentarisete?
a ideja da se deci podele netbukovi je logicna. ukoliko je okosnica projekta web based resenje onda nije potreban nikakav hardware da se to potera i jeftini netbokovi zavrsavaju pricu (neki i ne znaju sta su netbookovi a komentarisu).
ovako ce deca da se igraju na kompjuterima i da se zezaju na facebook-u za velike pare. zivi bili pa videli.

Vera

pre 13 godina

Zbog vas cinika i Ilija Cvorovica i zivimo kako zivimo! Najbolje bi bilo da nista ne menjamo, da samo budemo ususkani u nasu svakodnenicu i da na pitanje "Kako ste? odgovaramo "Kako mora!"
Tuzno. Nikada se necemo pomeriti sa mrtve tacke sa takvim stavovima!

etf-ovac

pre 13 godina

Ljudi samo kritikuju, a nemaju pojma. Kao, bolje da je neko web resenje... Kakvo bre web resenje, kad u Zagubici do prosle godine nije radio ni telefon kad pada kisa?!? Pola naselja u Srbiji nema internet, a mi cemo web-basaed resenje! Ili notebukove... kome da ih das? Nema sigurno para da se da svim djacima; i kako onda da odaberes? I zasto?
A prosecna skola u Srbiji ima 10-12 polovnih racunara od kojih pola ne radi. Da nije tako ne bi se svi javili na ovaj konkurs...

dzo

pre 13 godina

... Ideja kao ideja je jako dobra no lose osmisljena i vjerovatno je uticano sa strane ako ne i poticano na ovu ideju. Ako ce, a vjerovatno hoce, ovi racunari koristiti Microsoft to je jedan veliki minus za cijeli projekat i sve se svodi ne na dobrobit djaka vec na zaradu Microsoft-a. Bez obzira na to da li ce Windows-i i Office biti poklonjeni ili ne. Evo i kako... Ucenici koriste u skoli i uce se radu na Microsoft produktima sto automatski znaci da ce da ga koriste i kod kuce. A i kad izadju iz skole onda ce opet da koriste Microsoft proizvode. E sad to je jedna vojska ljudi koji znaju i naviknuti su na Windows i Office. To je ono na sta Microsoft ovde cilja. Kao sto mnogi kazu, Slobodna, Open Source i besplatna rjesenja su vec puno bolja od Microsoftovih. S tim da omogucuju uceniku da stvara! Jer na Linuxu je sve dostupno korisniku, u ovom slucaju uceniku. Toliko vise stvari se moze uraditi i nauciti na Linuxu da ne vrijedi usporedjivati ta 2 operativna sistema. Prednosti koje Linux ima za ucenika su sljedece:
1. Potpuno besplatan
2. Open Source(otvoren kod) - to znaci da ucenik moze tacno SVE da vidi kako system(Linux) funkcionise i kako je napravljen te da mjenja sistem i poboljsava ga. To je kod Microsofta nemoguce. Korisniku stoji na raspolaganju samo ono sta je Microsoft ostavio vidljivo a to je nista.
3. Ogroman broj edukacionih programa i igrica... projekata vodjenih od strane profesora i ucenika u koje bi se nasi ucenici mogli ukljuciti i doprinjeti razvoju takvih projekata.
4. Linux se moze instalirati na svaki kompjuter i znatno je brzi od windows-a. Sto bi u ovom slucaju znacilo da bi se mogli kupiti slabiji pa cak i polovni racunari za ove namjene. Konfiguracija koja bi zadovoljavala ucenicke i nastavne potrebe je 1GHz procesor 512MB rama i 5GB hard disk(a moze i bez hard diska da se sve cuva na serveru) takav jedan kompjuter kosta 50eura u Njemackoj. Ako bi se kupovali od velikih firmi mogli bi zajedno sa monitorom i svim da dobiju za 100e sasvim solidan kompjuter koji bi mogao da sluzi djake 10godina.
5. User frendly korisnicki interfejs. Ja sam Ubuntu instalirao i svojim roditeljima na moj prastari kompjuter i vise nemaju problema sa brzinom, virusima, i razumjevanjem - sve je na srpskom!

Postoje i druge alternative. OLPC je jedna od njih. Zbog strmoglavog pada cijena na trzistu prenosnih kompjutera je cak OLPC preskup i mogao bi se koristiti neki od standardnih laptopa. Kao na primjer Acer Aspire One ili neki njemu slicni. Koji kostaju oko 200eur komad...
Koliko novca je na raspolaganju za ovaj projekat u srbiji? 11Meur? Ako uzmemo da ce pola od toga otici na nabavku, instalaciju po jednog servera(500eur) i wireless routera za skole ostaje novca za 250000 ovakvih uredjaja. Koliko je to skola?!Sa ulozenih 11Meur u ovakav jedan projekat je investicija koja ce se isplatiti STOSTRUKO za 10godina!!! Informatizacija je buducnost svijeta a mi vec tu kasnimo kao i u svemu. Inteligentni smo kao nacija i imamo puno dobrih matematicara a informatika je nista drugo do matematika primjenjena na kompjuteru. Ovo je prilika da uhvatimo voz i bilo bi lijepo vidjeti tako nesto da se ostvari.

LINUX

pre 13 godina

Zar su Svajcarci siromasniji od nas? Oni su presli na opensource software u skolama a izbacili su sve sto se placa i sto je komercijalno, . . .

@m

pre 13 godina

Tender je vec prosao. Potpisani su danas ugovori kako sam razumela. A svaki tender izlazi u sluzbenom glasniku i na sajtovima. Radim u drzavnoj asministraciji pa znam. Cim je ugovor potpisan to znaci da je prosao javnu nabavku. Lep projekat u svakom slucaju.

Nik Sloter

pre 13 godina

Svaka cast!!!

Ove negativne komentare ne razumem...valjda pojedini ljudi ne zele da djaci u Srbiji koriste racunare?

Sta je u ovom projektu revolucionarno? Pa recimo da jedan ministar u ovoj drzavi sprovede projekat od pocetka do kraja, a ne da se sve zavrsi samo sa pricama.

Nesha

pre 13 godina

Bravo za ideju i sto je ipak nesto uradjeno (i to je cudo u ovoj zemlji), ali minus za lose osmisljeno (evo deci kompjuteri pa nek vide sta ce).

Ivan

pre 13 godina

Ja zelim da mi deca uce u skoli koja je modernija od one u koju sam ja isao. I drago mi je sto ce to biti moguce i onoj deci koja ne zive u velikim gradovima.
Svaka cast Ministarstvu za telekomunikacije!

asterix

pre 13 godina

Svaka cast! To ovoj zemlji treba!

I toj deci I svim tim skolama obezbediti stabilan sirokopojasni pristup internetu! Samo ulagati u buducnost, znanje I decu - jedina sansa za ovu zemlju!

nele

pre 13 godina

... do pred kraj konkursa se nije prijavilo ni 30% skola a onda su u preostalih par dana jakom kampanjom i pritiscima na direktore skola uspeli da privuku ovaj procenat: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=09&dd=07&nav_category=12&nav_id=457062
i nije svaka primedba pljuvanje. samo treba neostrasceno procitati komentar.

Aleksandar

pre 13 godina

Podržavam da svaka škola treba da bude opremljena, nastavnici obučeni i da deca imaju šta da uče.
Međutim, da li je baš morao da se uzme Microsoft? Mnoge zemlje Evrope, daleko bogatije od nas, koriste Linux softver i time stede pare, a deca imaju prilike da vide kako racunari rade. (Svajcarska, Italija, Rusija, Makedonija 5000 računara u 380 škola)
To inace koriste i drzave u USA (Indijana, Kalifornija, a Mejn je podrzao program Linux od vrtica do srednje skole) i svetu (Brazil 357000 računara u školama pod Linuxom).

Zašto mi li sada pada na pamet afera Mercedes, koji je na Balkanu podmićivao, da bi osigurao prodaju?

Marko

pre 13 godina

A vi verovatno svi imate linux kod kuce i na poslu pa vam toliko smeta Microsoft? Ja npr imam McBook, ali na poslu imam microsoft. Ja smatram da je dobro sto je softw. platforma Microsoftova jer na njoj vecina zna da radi. A i kako sam procitao, na nekim drugim sajtovima, bice jedinstven sistem, takav da svi profesori mogu da razmenjuju nastavni sadrzaj. Da li to linux moze? Podrzava takve platforme? Bavio se edukacijom profesora? Ja sam kao profesor isao na razne edukacije o eOrazovanju a predajem likovno. Mislim da je ovo odlican projekat, s obzirom da nam se obrazovanje nije menjalo generacijama. Isto se nadam da ce i srednje skole uci u ovaj program i da cu moci i ja svoje djake da naucim nesto korisno za zivot. Sada se sve radi preko kompjutera i to znaju svi koji citaju on line novine i pisu komentare i bilo sta da daju ovako ja sam ok. 95 odsto skola!!! Ne mogu da verujem, zamisljam samo svog direktora koji je potpuno nezainteresovan za bilo kakvu modernizaciju kako cupa kosu i gricka nokte na pomisao da ce se nesto promeniti u obrazovanju nase dece. Mogao bih mnogo toga da napisem, ali ... Zao mi je samo sto mi Srbi ne umemo nista da cenimo a i kada dobijemo ne znamo kako to da koristimo. Zato bi trebalo smisliti i neki sadrzaj da se ti kabineti stvarno koriste.

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 13 godina

Da se podsetimo.

Prema clanu 18. stav 8. “starog” Zakona o telekomunikacijama (koji je vazio do jula 2010), ako se godisnjim obracunom prihoda i rashoda Agencije (za telekomunikacije) utvrdi da su ukupno ostvareni prihodi agencije veci od ukupno ostvarenih rashoda, razlika sredstava uplacuje se na racun budzeta Republike Srbije, a deo razlike sredstava, srazmeran prihodima ostvarenih od javnih telekomunikacionih operatora cije je sediste na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, uplacije se na racun budzeta Autonomne pokrajine Vojvodine i rasporedjuje se i rasporedjuje se prvenstveno za razvoj telekomunikacija.

Slicno (ali ne i isto), po obimnoj odredbi clana 27. stav 6. “novog” Zakona o elektronskim komunikacijama (koji je na snazi od jula 2010), sredstva koja predstavljaju razliku prihoda i rashoda utvrdjenih godisnjim finansijskim izvestajem Agencije (za elektronske komunikacije) uplacuju se na odgovarajuci racun propisan za uplatu javnih prihoda budzeta Republike Srbije i koriste se preko Ministarstva (za telekomunikacije i informaciono drustvo) za unapredjenje i razvoj oblasti elektronskih komunikacija i informacionog drustva. Deo razlike sredstava, srazmeran prihodima ostvarenim od operatora elektronskih komunikacionih mreza i usluga na teritoriji autonomne pokrajine i koriste se preko organa autonomne pokrajine nadleznog za poslove elektronskih komunikacija za unapredjenje i razvoj oblasti elektronskih komunikacija i informacionog drustvana teritoriji autonomne pokrajine.

Komentar – Gde bi nam bio kraj u ovoj zemlji kada bi i privredne organizacije imale ovakvu razliku prihoda i rashoda.

Pitanje 1 – Zasto “novim” zakonom nije predvidjena uplata dela razlike prihoda i rashoda i u budzet, vec se sva sredstva koriste samo za unapredjenje i razvoj u oblasti(ma) telekomunikacija (elektronskih komunikacija) i informacionog drustva?

Pitanje 2 – Sta je sa prihodima od radiodifuznih organizacija (emitera), koje ne spadaju u javne telekomunikacione operatore, niti u peratore elektronskih komunikacionih mreza i usluga?

Pitanje 3 – Itd. i tsl.