Utorak, 23.11.2010.

18:06

Porezi za tajkune i ofšor kompanije

Ministarstvo finansija priprema dva zakona kojima će tajkuni i preduzeća koja su registrovana u tzv. "ofšor zonama" biti dodatno oporezovani.

Izvor: B92

Porezi za tajkune i ofšor kompanije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Novosadista

pre 13 godina

"Porezi za tajkune i ofsor kompanije"...

A kako uci u trag ofsor racunima? Mladjan Dinkic prvi nije uspeo! Secate se onomad kad je bio na Kipru pa razgovarao sa ministarkom finansija o lokaciji Srpskog novca i zlata. Receno mu je, a i on je to tako lepo preveo, da su pare povucene na ofsore racune kojima je nemoguce uci u trag.

E sad, da vas pitam gospodo bankarcici, kako ce drzava da naplati porez za "nevidiljive" racune?

Moj odgovor je...dobice "nevidljive" pare!

Vlada

pre 13 godina

Kakvi porezi?
Plate porez,i operu se od svega?
Operu 20 godina kradje drzave?

Da plate novcem koji je ukraden?
Opet pranje,i to po zakonu.
Plate taj porez,a ostalo njima.

Narod vapi da im se sudi i krivima presudi,a ovi pricaju o porezu.

Ovde se vise ne zna koje sa kim vise povezan i umesan.

Putuj Evropo,ovde djavo spava.

Petar

pre 13 godina

Ministarstvo finansija priprema dva zakona kojima će tajkuni i preduzeća koja su registrovana u tzv. "ofšor zonama" biti dodatno oporezovani.
"Međutim, ministar ekonomije, poznat po borbi protiv esktraprofitera Karića, ne zna ništa o tome. "
"Ni u kabinetu premijera nisu upoznati sa mogućim izmenama poreskih zakona, ali kažu da je umesto dodatnog oporezivanja bolje da se bogati uključe u razvojne projekte."

Баш онако усклађено, искоординирано, и нада све илустративно за рад владе на чијем је челу енергични премијер.
За сличне ситуације наш народ каже: "Не зна лева рука шта ради десна."
А НЕКИ само трљају руке о косу и браду и шапућу: "Купили се – легили се"

molim?

pre 13 godina

Nemam ništa, nikakvu imovinu, jedva sastavljam kraj sa krajem i sve je to zahvaljujući ovoj lopovskoj državi i tim i takvim tajkunima, ali onog trenutka kada budem došao u posed 2000 evra, otvaram of-šor kompaniju jer NIKO od političara u ovoj državi NI JEDNIM SVOJIM POSTUPKOM nije zaslužio da mu ja plaćam dinar poreza i samim tim platu. Pa me tužite...

Dragan

pre 13 godina

"Ti akti se pišu na inicijativu predsednika Srbije koji je već tri puta NEUSPESNO POZIVAO srpske tajkune da se odreknu dela svog bogatstva."
Pa da li je moguce da se nama ovo desava, ovo ni monti pajton nije pravio? On ih tri puta POZIVAO?? A oni nista? PA sta hoce, Beko ga je lepo pitao moze reci kako??

Zlatno pravilo je da se politika ne vodi zeljama, strahovima i sujetom. I mi cemo sada viseti zasto. Nazalost na licnom primeru jer ce nam drzava biti deset godina unazadjena...

Ratko

pre 13 godina

Bas me zanima koliki cete prihod da uberete iz ove akcije. Samo ih pitajte, dace vam sve brojeve svojih inostranih racuna i podatke o ofsor kompanijama koje poseduju...

Beko ce biti iskren pa ce vam reci i koji mu je broj zasticenog deviznog racuna u svajcarskoj banci.

Ratko

pre 13 godina

Kad niste sproveli lustraciju na vreme, sada je sve uzaludno.

Ovi ce biti elita ovoga drustva jos desetinama godina.

Gde je sada Ceda da prica o lustraciji, ili da iznese bilo kakav stav?

Ili je LDP dobio neku lovu za predizbornu kampanju, pa sada mora da cuti?

Amos

pre 13 godina

E moj gospodine Dejane Ericu, direktore Instituta..
Nece bogati jos dugo bezati iz Srbije - jer ko ima pare, taj voli i da ih obrne. A nigde se ne obrce kao u Srbiji. Jos ako su ti pare malo prljave, Srbija je Eldorado!
Firme u Srbiji placaju porez od 10% na profit (znam jer imam firmu)! Je l' ima negde manje, a da nije neko osuncano ostrvo u Pacifiku?
Ljudi sa neto platom od 2000 eur placaju procentualno MANJE poreza i doprinosa drzavi od onih koji imaju platu 30000 din.
To ne postoji ni u jednoj razvijenoj drzavi sveta, dragi moj direktore Instituta.
Bolje se pokrij usima i bezi u taj tvoj institut. Ne znam koliko naplacujes ovakve izjave, ali sramota je ovako javno tako nesto reci.

Srpska Ekonomija

pre 13 godina

O kakvom oporezivanju se ovde prica?
Pa to nisu njihove pare, to su oprane otete pare od gradjana Srbije tokom sankcija i Kipra.
Pa svi znamo ko je navodno cuvao srpske pare na Kipru preko off-shore kombinacija.
Deca i unuci Udbinih generala i pukovnika.
Svi znamo ko je preprodavao devize kupujuci ih od Beobanke po povlascenom kursu a preprodavajuci ih po tri puta vecem ulicnom kursu.
Sto se ne objavi podatak vlasnika svih firmi tih na Kipru 90-ih godina?
Sta su oni zaradili da bi ih sada oporezovali?
Pootvarali firme tada 90-ih na Kipru na svoje ime i sve pare sa srpskih firmi i banaka prebacili na privatne off-shore firme i vise nikada nikome nisu polozili niti jedan racun.
Kasnije sa tim prama krenuli u privatizaciju po Srbiji.
To nisu njihove pare da bi ih oporezivali , to su drzavne pare, odnosno pare gradjana Srbije.
Nemojmo da zamenjujemo teze, drzava mora da uzme svoje nazad jer je to vlasnistvo svih gradjana Srbije.
Sta su oni sami navodno zaradili to je druga prica, ali sta cemo sa pricom iz 90-ih sa Kipra, odakle lanac pocinje?
Pa nismo bas toliko naivni.

sladjan petkovic

pre 13 godina

šef države apeluje na tajkune koji su ugrabili društveni kapital tokom devedestih da daju 'nešto' sadake i raji?
gospodine predsedniče ako su ukrali šalji žandarmeriju i vraćaj narodnu imovinu, ako nisu ukrali imaju pravo da rade sa svojim kapitalom šta žele-tačka.

Toma

pre 13 godina

"Zakoni nisu protiv nikoga" rece Diana i ostade ziva! Pa je l' citate vi novine, gospodjo ministarko? Mislim da je svima osim vas jasno protiv koga su ovi zakoni... Ili vi zivite na nekoj drugoj planeti?!!

rade

pre 13 godina

dok god se ovakve informacije pojavljuju u javnosti, zakljucak je jedan-od toga nema nista...njima treba sve oduzeti, jer su ga tako i stekli, bez muke...

rezon

pre 13 godina

Ako bogataši malo razmisle to je odlično za njih. Šta bi isplivalo ako se obavi ispitivanje porekla imovine.
Kako su iz "fića" uskočili u "mercedese" uz pomoć Slobe Slobode.

Dejan Dunic

pre 13 godina

Obzirom da Srbija nema SHORE, odnosno morsku obalu, mozda treba naci prikladnije ime za ove finansijske manipulatore. Na primer VANGRANICNE?!

Milovan

pre 13 godina

Odvratno. Ne zna se da li je gore što lopovi i prevaranti smeju da otvoreno prete predsedniku jedne države ili to da jedan predsednik daje sebi za pravo da njima preti preko medija. Ova zemlja je postala sprdnja...zamislite kako bi svet komentarisao da je recimo neki amerciki tajkun odbrusio Obami sto ih oporezuje, ili jos smesnije da se jedan Obama toliko nisko spustio da im preti preko 2. dnevnika. JADNI STE OBOJICA!

Daki

pre 13 godina

Problem je sto je u Srbiji bogatstvo drustveno neprihvatljivo, barem kad su narodne mase u pitanju. Ako sam ja bogat to je de fakto zahvaljujuci mojim politickim vezama ili nasledstvu.

milan

pre 13 godina

takvi arbitrarni zakoni oterace i to malo stranih investitora sto jos misle da ulazu. jedino cavez moze da izjavi to sto je tadic, a znamo kako njemu ide...

bezimena

pre 13 godina

Ovi me podsećaju na mačku koja kreće u lov na miševe, sa praporcima oko vrata!

Pitam se šta sam Bogu zgrešila da se ovde rodim!?

vise nego ocigledno

pre 13 godina

Znaci, presusilo! Sto je bilo da se proda, prodali ste, pare lepo podelili i bez rezultata potrosili (pokrali), nema stranih investicija i deviznog priliva u zemlju, narod osiromasen do te mere da nema vise sta da mu se uzme... a nista pametno, korisno i valjano za ovu zemlju i narod za proteklih 10 godina koliko vladate zemljom Srbijom niste uradili. Koliko je otvoreno novih kompanija? firmi? fabrika? koliko novih radnih mesta od onih obecanih Tadicevih 500 000? Hocete ja da vam odgovorim? Mislim da nema potrebe, svaki gradjanin ove zemlje zna pravi i tacan odgovor na svako od gore pomenutih pitanja. Nemate vise odakle da kradete pa su se "Vlasi dosetili" gde jos ima para. Naravno mozete da uzmete tamo gde ima, ne tamo gde nema. Pa je "Predsednik" lepo zamolio 3 puta da se tajkuni "ucipe" a kada su oni to odbili onda se prislo "izradi zakona", jel' sve mora da bude "po zakonu", jel' te, kako nalaze EU, po kome bi se ti isti tajkuni koje ste lepo i pristojno zamolili a oni se nisu odazvali, bili "dodatno oporezovali". Jel' ti to meni, Borise? Pa da ste samo 50% od onoga sto ste obecavali 5-og oktobra zaista uradili, kako smo vam svi mi naivno poverovali da cete uraditi, sigurno ne bi bili i kao zemlja i kao narod u situaciji u kojoj ste nas vi vasim "demokratskim reformama u skladu sa EU" doveli.
Sram da te bude! Sada su ti tajkuni krivi! Pa ti i tvoji ste ih i stvorili, nisam ja i moj deda Trivun! Samo bojim se da su ovi opet mnogo ojacali, mozda vise nego sto znas ili mozes da predpostavis, pa da ti se ova inicijativa ne obije o glavu... mada, posle svega ja mislim da si ti svoju politicku karijeru zavrsio u Srbiji... i ti i tvoji zuti.. mozda probas ponovo u sledecem zivotu? Samo se nadam da ce se naci ovde neko ko ce biti u poziciji i tebe i razne oko tebe da pita da polozite racune za proteklih 10 godina. Jedino mi je jos ta nada ostala...

miki

pre 13 godina

Nisam zadovoljan oporezivanjem lopova zbog kojih sam vise od deset godina bio gladan, bez struje i grejanja, zbog kojih se sada nalazim u nemackoj daleko od mojih rodjaka i prijatelja. Iz zemlje Srbije sam morao otici da ne bih umro od gladi, a sada gledam moje najmilije kako se pate u njoj i slusaju ovakve banditske izjave. Bicu sretan kada budem cuo da je narod izasao na ulice, pohapsio sve, ama bas sve koji su ikada bili politicari i kako vi to kazete biznismeni, pa oduzmu sve sto imaju i oni i njihove familije i prijatelji.

Vlasnik "off shore" companije

pre 13 godina

Takozvana "off shore" preduzeca su van jurisdicije srpskih fiskalnih organa i ova vest je samo za one koji ne znaju ama bas nista kako one funkcionisu. Ja imam kompaniju na Granadi. Kako misli Srbija da naplati porez u toj drzavi. Ni Ameri, Englezi i Rusi nisu to u stanju da urade, ali Borisovi "MALJCEKI" znaju kako da vas sludjuju sa ovakvim vestima. Samo napred, u Evropi su sve kuce od cokolade i tamo caruje drugarstvo - sto bi rekao Branko Kockica. Nema vama pomoci.

Sunny

pre 13 godina

Super.
Na sav glas razglasiti šta se sprema. Sad još sačekati par godina da mogu da sklone taj kapital i možda par puta odgoditi taj zakon dok svi to ne učine. Možda i ministarstvo odštampa knjižicu sa uputstvom kako izbeći ovaj zakon.
Glasam i za predlog da se vlasnicima da mogućnost da predlože zakon kakav njima odgovara

MaloMorgen

pre 13 godina

ALOOOO!!! GOSPODJOOOO!!! Naterajte ih da vrate dugove njihovim SNABDEVACIMA, 40.000 malih firmi koje su PROPALE ZBOG NJIH, pa onda smisljajte price za decu!

z

pre 13 godina

Gospodine Ericu, bogati ljudi u Evropi se svakako nisu obogatili na isti nacin kao i domaci tajkuni i bice im jasno protiv koga je ovaj porez usmeren.

Vladan R

pre 13 godina

Konacno, ali zar je trebalo da prodje deset godina i da drzavu dovedu do pred bankrot, pa da zakljuce da se mnogo novca odliva iz drzave, preko ofsor kompanija sa fiktivnim sedistem u egzoticnim drzavama. Sto se samog zakona tice najbitnije je da ne bude kratkorocan, tj da ne bude samo da se zakrpe trenutne rupe, nego da traje i ne prestaje.

knjigovodja

pre 13 godina

Ovo ce samo pogorsati stanje, uticati na investicije i radna mesta... Jedna USA ili Nemacka ne mogu da izadju na kraj sa offshore kompanijama i izbegavanjem poreza a Srbija ce uspeti. Malo morgen. Samo ce oterati strane investitore (posto oni ne vole "porez za tajkune/bogatase itd" a obicno imaju offshore kompanije koje su ili vlasnici domacih, ili pruzaju neke usluge (stvarne ili fiktivne) domacim kompanijama. U principu - bolje bi bilo da Srbija postane "poreski raj" nego sto donosi ovakve, kontra-produktivne zakone.

Limeni

pre 13 godina

Boris Okom...Dijana skokom..svaka cast na azurnosti, nadam se da ce tako biti i sa preciznoscu..da se ne izostavi neki tajkun iz DS, SPS i G17+.

Neutralni

pre 13 godina

Ko je odgovoran za donosenje zakona po meri bogatasa? Poslednjih 10 godina su se smenjivali na vlasti DS, DSS, uz stalnu participaciju G17. Da se razumemo, ovdasnji lovatori su beskrupulozni likovi i meni licno se gade, ali dragi nasi vladaoci su im upravo omogucili na ovaj ili onaj nacin da zgrnu ogromno bogatstvo. Dakle nemojte da skrecete fokus sa vaseg loseg upravljanja drzavom. Kad smo vec kod te silne brige za buducnost drzave, zasto prodajete zlatnu koku (Telekom)?

Jelena -Novi Sad

pre 13 godina

A je l' to važi ZA SVE OFFSHORE KOMPANIJE ???

Je l' VAŽI i za offshore kompanije POLITIČARA KOJI SU NA VLASTI ???

Ili je to SELEKTIVAN ZAKON ???

Zakon koji će biti primenjen na "NEPOSLUŠNE" ?

MaloMorgen

pre 13 godina

ALOOOO!!! GOSPODJOOOO!!! Naterajte ih da vrate dugove njihovim SNABDEVACIMA, 40.000 malih firmi koje su PROPALE ZBOG NJIH, pa onda smisljajte price za decu!

Jelena -Novi Sad

pre 13 godina

A je l' to važi ZA SVE OFFSHORE KOMPANIJE ???

Je l' VAŽI i za offshore kompanije POLITIČARA KOJI SU NA VLASTI ???

Ili je to SELEKTIVAN ZAKON ???

Zakon koji će biti primenjen na "NEPOSLUŠNE" ?

Vlasnik "off shore" companije

pre 13 godina

Takozvana "off shore" preduzeca su van jurisdicije srpskih fiskalnih organa i ova vest je samo za one koji ne znaju ama bas nista kako one funkcionisu. Ja imam kompaniju na Granadi. Kako misli Srbija da naplati porez u toj drzavi. Ni Ameri, Englezi i Rusi nisu to u stanju da urade, ali Borisovi "MALJCEKI" znaju kako da vas sludjuju sa ovakvim vestima. Samo napred, u Evropi su sve kuce od cokolade i tamo caruje drugarstvo - sto bi rekao Branko Kockica. Nema vama pomoci.

vise nego ocigledno

pre 13 godina

Znaci, presusilo! Sto je bilo da se proda, prodali ste, pare lepo podelili i bez rezultata potrosili (pokrali), nema stranih investicija i deviznog priliva u zemlju, narod osiromasen do te mere da nema vise sta da mu se uzme... a nista pametno, korisno i valjano za ovu zemlju i narod za proteklih 10 godina koliko vladate zemljom Srbijom niste uradili. Koliko je otvoreno novih kompanija? firmi? fabrika? koliko novih radnih mesta od onih obecanih Tadicevih 500 000? Hocete ja da vam odgovorim? Mislim da nema potrebe, svaki gradjanin ove zemlje zna pravi i tacan odgovor na svako od gore pomenutih pitanja. Nemate vise odakle da kradete pa su se "Vlasi dosetili" gde jos ima para. Naravno mozete da uzmete tamo gde ima, ne tamo gde nema. Pa je "Predsednik" lepo zamolio 3 puta da se tajkuni "ucipe" a kada su oni to odbili onda se prislo "izradi zakona", jel' sve mora da bude "po zakonu", jel' te, kako nalaze EU, po kome bi se ti isti tajkuni koje ste lepo i pristojno zamolili a oni se nisu odazvali, bili "dodatno oporezovali". Jel' ti to meni, Borise? Pa da ste samo 50% od onoga sto ste obecavali 5-og oktobra zaista uradili, kako smo vam svi mi naivno poverovali da cete uraditi, sigurno ne bi bili i kao zemlja i kao narod u situaciji u kojoj ste nas vi vasim "demokratskim reformama u skladu sa EU" doveli.
Sram da te bude! Sada su ti tajkuni krivi! Pa ti i tvoji ste ih i stvorili, nisam ja i moj deda Trivun! Samo bojim se da su ovi opet mnogo ojacali, mozda vise nego sto znas ili mozes da predpostavis, pa da ti se ova inicijativa ne obije o glavu... mada, posle svega ja mislim da si ti svoju politicku karijeru zavrsio u Srbiji... i ti i tvoji zuti.. mozda probas ponovo u sledecem zivotu? Samo se nadam da ce se naci ovde neko ko ce biti u poziciji i tebe i razne oko tebe da pita da polozite racune za proteklih 10 godina. Jedino mi je jos ta nada ostala...

bezimena

pre 13 godina

Ovi me podsećaju na mačku koja kreće u lov na miševe, sa praporcima oko vrata!

Pitam se šta sam Bogu zgrešila da se ovde rodim!?

miki

pre 13 godina

Nisam zadovoljan oporezivanjem lopova zbog kojih sam vise od deset godina bio gladan, bez struje i grejanja, zbog kojih se sada nalazim u nemackoj daleko od mojih rodjaka i prijatelja. Iz zemlje Srbije sam morao otici da ne bih umro od gladi, a sada gledam moje najmilije kako se pate u njoj i slusaju ovakve banditske izjave. Bicu sretan kada budem cuo da je narod izasao na ulice, pohapsio sve, ama bas sve koji su ikada bili politicari i kako vi to kazete biznismeni, pa oduzmu sve sto imaju i oni i njihove familije i prijatelji.

Sunny

pre 13 godina

Super.
Na sav glas razglasiti šta se sprema. Sad još sačekati par godina da mogu da sklone taj kapital i možda par puta odgoditi taj zakon dok svi to ne učine. Možda i ministarstvo odštampa knjižicu sa uputstvom kako izbeći ovaj zakon.
Glasam i za predlog da se vlasnicima da mogućnost da predlože zakon kakav njima odgovara

knjigovodja

pre 13 godina

Ovo ce samo pogorsati stanje, uticati na investicije i radna mesta... Jedna USA ili Nemacka ne mogu da izadju na kraj sa offshore kompanijama i izbegavanjem poreza a Srbija ce uspeti. Malo morgen. Samo ce oterati strane investitore (posto oni ne vole "porez za tajkune/bogatase itd" a obicno imaju offshore kompanije koje su ili vlasnici domacih, ili pruzaju neke usluge (stvarne ili fiktivne) domacim kompanijama. U principu - bolje bi bilo da Srbija postane "poreski raj" nego sto donosi ovakve, kontra-produktivne zakone.

sladjan petkovic

pre 13 godina

šef države apeluje na tajkune koji su ugrabili društveni kapital tokom devedestih da daju 'nešto' sadake i raji?
gospodine predsedniče ako su ukrali šalji žandarmeriju i vraćaj narodnu imovinu, ako nisu ukrali imaju pravo da rade sa svojim kapitalom šta žele-tačka.

milan

pre 13 godina

takvi arbitrarni zakoni oterace i to malo stranih investitora sto jos misle da ulazu. jedino cavez moze da izjavi to sto je tadic, a znamo kako njemu ide...

z

pre 13 godina

Gospodine Ericu, bogati ljudi u Evropi se svakako nisu obogatili na isti nacin kao i domaci tajkuni i bice im jasno protiv koga je ovaj porez usmeren.

Limeni

pre 13 godina

Boris Okom...Dijana skokom..svaka cast na azurnosti, nadam se da ce tako biti i sa preciznoscu..da se ne izostavi neki tajkun iz DS, SPS i G17+.

Dejan Dunic

pre 13 godina

Obzirom da Srbija nema SHORE, odnosno morsku obalu, mozda treba naci prikladnije ime za ove finansijske manipulatore. Na primer VANGRANICNE?!

Milovan

pre 13 godina

Odvratno. Ne zna se da li je gore što lopovi i prevaranti smeju da otvoreno prete predsedniku jedne države ili to da jedan predsednik daje sebi za pravo da njima preti preko medija. Ova zemlja je postala sprdnja...zamislite kako bi svet komentarisao da je recimo neki amerciki tajkun odbrusio Obami sto ih oporezuje, ili jos smesnije da se jedan Obama toliko nisko spustio da im preti preko 2. dnevnika. JADNI STE OBOJICA!

Srpska Ekonomija

pre 13 godina

O kakvom oporezivanju se ovde prica?
Pa to nisu njihove pare, to su oprane otete pare od gradjana Srbije tokom sankcija i Kipra.
Pa svi znamo ko je navodno cuvao srpske pare na Kipru preko off-shore kombinacija.
Deca i unuci Udbinih generala i pukovnika.
Svi znamo ko je preprodavao devize kupujuci ih od Beobanke po povlascenom kursu a preprodavajuci ih po tri puta vecem ulicnom kursu.
Sto se ne objavi podatak vlasnika svih firmi tih na Kipru 90-ih godina?
Sta su oni zaradili da bi ih sada oporezovali?
Pootvarali firme tada 90-ih na Kipru na svoje ime i sve pare sa srpskih firmi i banaka prebacili na privatne off-shore firme i vise nikada nikome nisu polozili niti jedan racun.
Kasnije sa tim prama krenuli u privatizaciju po Srbiji.
To nisu njihove pare da bi ih oporezivali , to su drzavne pare, odnosno pare gradjana Srbije.
Nemojmo da zamenjujemo teze, drzava mora da uzme svoje nazad jer je to vlasnistvo svih gradjana Srbije.
Sta su oni sami navodno zaradili to je druga prica, ali sta cemo sa pricom iz 90-ih sa Kipra, odakle lanac pocinje?
Pa nismo bas toliko naivni.

Amos

pre 13 godina

E moj gospodine Dejane Ericu, direktore Instituta..
Nece bogati jos dugo bezati iz Srbije - jer ko ima pare, taj voli i da ih obrne. A nigde se ne obrce kao u Srbiji. Jos ako su ti pare malo prljave, Srbija je Eldorado!
Firme u Srbiji placaju porez od 10% na profit (znam jer imam firmu)! Je l' ima negde manje, a da nije neko osuncano ostrvo u Pacifiku?
Ljudi sa neto platom od 2000 eur placaju procentualno MANJE poreza i doprinosa drzavi od onih koji imaju platu 30000 din.
To ne postoji ni u jednoj razvijenoj drzavi sveta, dragi moj direktore Instituta.
Bolje se pokrij usima i bezi u taj tvoj institut. Ne znam koliko naplacujes ovakve izjave, ali sramota je ovako javno tako nesto reci.

Ratko

pre 13 godina

Kad niste sproveli lustraciju na vreme, sada je sve uzaludno.

Ovi ce biti elita ovoga drustva jos desetinama godina.

Gde je sada Ceda da prica o lustraciji, ili da iznese bilo kakav stav?

Ili je LDP dobio neku lovu za predizbornu kampanju, pa sada mora da cuti?

Neutralni

pre 13 godina

Ko je odgovoran za donosenje zakona po meri bogatasa? Poslednjih 10 godina su se smenjivali na vlasti DS, DSS, uz stalnu participaciju G17. Da se razumemo, ovdasnji lovatori su beskrupulozni likovi i meni licno se gade, ali dragi nasi vladaoci su im upravo omogucili na ovaj ili onaj nacin da zgrnu ogromno bogatstvo. Dakle nemojte da skrecete fokus sa vaseg loseg upravljanja drzavom. Kad smo vec kod te silne brige za buducnost drzave, zasto prodajete zlatnu koku (Telekom)?

rade

pre 13 godina

dok god se ovakve informacije pojavljuju u javnosti, zakljucak je jedan-od toga nema nista...njima treba sve oduzeti, jer su ga tako i stekli, bez muke...

Vladan R

pre 13 godina

Konacno, ali zar je trebalo da prodje deset godina i da drzavu dovedu do pred bankrot, pa da zakljuce da se mnogo novca odliva iz drzave, preko ofsor kompanija sa fiktivnim sedistem u egzoticnim drzavama. Sto se samog zakona tice najbitnije je da ne bude kratkorocan, tj da ne bude samo da se zakrpe trenutne rupe, nego da traje i ne prestaje.

Toma

pre 13 godina

"Zakoni nisu protiv nikoga" rece Diana i ostade ziva! Pa je l' citate vi novine, gospodjo ministarko? Mislim da je svima osim vas jasno protiv koga su ovi zakoni... Ili vi zivite na nekoj drugoj planeti?!!

rezon

pre 13 godina

Ako bogataši malo razmisle to je odlično za njih. Šta bi isplivalo ako se obavi ispitivanje porekla imovine.
Kako su iz "fića" uskočili u "mercedese" uz pomoć Slobe Slobode.

Daki

pre 13 godina

Problem je sto je u Srbiji bogatstvo drustveno neprihvatljivo, barem kad su narodne mase u pitanju. Ako sam ja bogat to je de fakto zahvaljujuci mojim politickim vezama ili nasledstvu.

Ratko

pre 13 godina

Bas me zanima koliki cete prihod da uberete iz ove akcije. Samo ih pitajte, dace vam sve brojeve svojih inostranih racuna i podatke o ofsor kompanijama koje poseduju...

Beko ce biti iskren pa ce vam reci i koji mu je broj zasticenog deviznog racuna u svajcarskoj banci.

Dragan

pre 13 godina

"Ti akti se pišu na inicijativu predsednika Srbije koji je već tri puta NEUSPESNO POZIVAO srpske tajkune da se odreknu dela svog bogatstva."
Pa da li je moguce da se nama ovo desava, ovo ni monti pajton nije pravio? On ih tri puta POZIVAO?? A oni nista? PA sta hoce, Beko ga je lepo pitao moze reci kako??

Zlatno pravilo je da se politika ne vodi zeljama, strahovima i sujetom. I mi cemo sada viseti zasto. Nazalost na licnom primeru jer ce nam drzava biti deset godina unazadjena...

molim?

pre 13 godina

Nemam ništa, nikakvu imovinu, jedva sastavljam kraj sa krajem i sve je to zahvaljujući ovoj lopovskoj državi i tim i takvim tajkunima, ali onog trenutka kada budem došao u posed 2000 evra, otvaram of-šor kompaniju jer NIKO od političara u ovoj državi NI JEDNIM SVOJIM POSTUPKOM nije zaslužio da mu ja plaćam dinar poreza i samim tim platu. Pa me tužite...

Vlada

pre 13 godina

Kakvi porezi?
Plate porez,i operu se od svega?
Operu 20 godina kradje drzave?

Da plate novcem koji je ukraden?
Opet pranje,i to po zakonu.
Plate taj porez,a ostalo njima.

Narod vapi da im se sudi i krivima presudi,a ovi pricaju o porezu.

Ovde se vise ne zna koje sa kim vise povezan i umesan.

Putuj Evropo,ovde djavo spava.

Petar

pre 13 godina

Ministarstvo finansija priprema dva zakona kojima će tajkuni i preduzeća koja su registrovana u tzv. "ofšor zonama" biti dodatno oporezovani.
"Međutim, ministar ekonomije, poznat po borbi protiv esktraprofitera Karića, ne zna ništa o tome. "
"Ni u kabinetu premijera nisu upoznati sa mogućim izmenama poreskih zakona, ali kažu da je umesto dodatnog oporezivanja bolje da se bogati uključe u razvojne projekte."

Баш онако усклађено, искоординирано, и нада све илустративно за рад владе на чијем је челу енергични премијер.
За сличне ситуације наш народ каже: "Не зна лева рука шта ради десна."
А НЕКИ само трљају руке о косу и браду и шапућу: "Купили се – легили се"

Novosadista

pre 13 godina

"Porezi za tajkune i ofsor kompanije"...

A kako uci u trag ofsor racunima? Mladjan Dinkic prvi nije uspeo! Secate se onomad kad je bio na Kipru pa razgovarao sa ministarkom finansija o lokaciji Srpskog novca i zlata. Receno mu je, a i on je to tako lepo preveo, da su pare povucene na ofsore racune kojima je nemoguce uci u trag.

E sad, da vas pitam gospodo bankarcici, kako ce drzava da naplati porez za "nevidiljive" racune?

Moj odgovor je...dobice "nevidljive" pare!

bezimena

pre 13 godina

Ovi me podsećaju na mačku koja kreće u lov na miševe, sa praporcima oko vrata!

Pitam se šta sam Bogu zgrešila da se ovde rodim!?

Sunny

pre 13 godina

Super.
Na sav glas razglasiti šta se sprema. Sad još sačekati par godina da mogu da sklone taj kapital i možda par puta odgoditi taj zakon dok svi to ne učine. Možda i ministarstvo odštampa knjižicu sa uputstvom kako izbeći ovaj zakon.
Glasam i za predlog da se vlasnicima da mogućnost da predlože zakon kakav njima odgovara

Vlasnik "off shore" companije

pre 13 godina

Takozvana "off shore" preduzeca su van jurisdicije srpskih fiskalnih organa i ova vest je samo za one koji ne znaju ama bas nista kako one funkcionisu. Ja imam kompaniju na Granadi. Kako misli Srbija da naplati porez u toj drzavi. Ni Ameri, Englezi i Rusi nisu to u stanju da urade, ali Borisovi "MALJCEKI" znaju kako da vas sludjuju sa ovakvim vestima. Samo napred, u Evropi su sve kuce od cokolade i tamo caruje drugarstvo - sto bi rekao Branko Kockica. Nema vama pomoci.

z

pre 13 godina

Gospodine Ericu, bogati ljudi u Evropi se svakako nisu obogatili na isti nacin kao i domaci tajkuni i bice im jasno protiv koga je ovaj porez usmeren.

Daki

pre 13 godina

Problem je sto je u Srbiji bogatstvo drustveno neprihvatljivo, barem kad su narodne mase u pitanju. Ako sam ja bogat to je de fakto zahvaljujuci mojim politickim vezama ili nasledstvu.

Jelena -Novi Sad

pre 13 godina

A je l' to važi ZA SVE OFFSHORE KOMPANIJE ???

Je l' VAŽI i za offshore kompanije POLITIČARA KOJI SU NA VLASTI ???

Ili je to SELEKTIVAN ZAKON ???

Zakon koji će biti primenjen na "NEPOSLUŠNE" ?

Dejan Dunic

pre 13 godina

Obzirom da Srbija nema SHORE, odnosno morsku obalu, mozda treba naci prikladnije ime za ove finansijske manipulatore. Na primer VANGRANICNE?!

milan

pre 13 godina

takvi arbitrarni zakoni oterace i to malo stranih investitora sto jos misle da ulazu. jedino cavez moze da izjavi to sto je tadic, a znamo kako njemu ide...

Srpska Ekonomija

pre 13 godina

O kakvom oporezivanju se ovde prica?
Pa to nisu njihove pare, to su oprane otete pare od gradjana Srbije tokom sankcija i Kipra.
Pa svi znamo ko je navodno cuvao srpske pare na Kipru preko off-shore kombinacija.
Deca i unuci Udbinih generala i pukovnika.
Svi znamo ko je preprodavao devize kupujuci ih od Beobanke po povlascenom kursu a preprodavajuci ih po tri puta vecem ulicnom kursu.
Sto se ne objavi podatak vlasnika svih firmi tih na Kipru 90-ih godina?
Sta su oni zaradili da bi ih sada oporezovali?
Pootvarali firme tada 90-ih na Kipru na svoje ime i sve pare sa srpskih firmi i banaka prebacili na privatne off-shore firme i vise nikada nikome nisu polozili niti jedan racun.
Kasnije sa tim prama krenuli u privatizaciju po Srbiji.
To nisu njihove pare da bi ih oporezivali , to su drzavne pare, odnosno pare gradjana Srbije.
Nemojmo da zamenjujemo teze, drzava mora da uzme svoje nazad jer je to vlasnistvo svih gradjana Srbije.
Sta su oni sami navodno zaradili to je druga prica, ali sta cemo sa pricom iz 90-ih sa Kipra, odakle lanac pocinje?
Pa nismo bas toliko naivni.

knjigovodja

pre 13 godina

Ovo ce samo pogorsati stanje, uticati na investicije i radna mesta... Jedna USA ili Nemacka ne mogu da izadju na kraj sa offshore kompanijama i izbegavanjem poreza a Srbija ce uspeti. Malo morgen. Samo ce oterati strane investitore (posto oni ne vole "porez za tajkune/bogatase itd" a obicno imaju offshore kompanije koje su ili vlasnici domacih, ili pruzaju neke usluge (stvarne ili fiktivne) domacim kompanijama. U principu - bolje bi bilo da Srbija postane "poreski raj" nego sto donosi ovakve, kontra-produktivne zakone.

vise nego ocigledno

pre 13 godina

Znaci, presusilo! Sto je bilo da se proda, prodali ste, pare lepo podelili i bez rezultata potrosili (pokrali), nema stranih investicija i deviznog priliva u zemlju, narod osiromasen do te mere da nema vise sta da mu se uzme... a nista pametno, korisno i valjano za ovu zemlju i narod za proteklih 10 godina koliko vladate zemljom Srbijom niste uradili. Koliko je otvoreno novih kompanija? firmi? fabrika? koliko novih radnih mesta od onih obecanih Tadicevih 500 000? Hocete ja da vam odgovorim? Mislim da nema potrebe, svaki gradjanin ove zemlje zna pravi i tacan odgovor na svako od gore pomenutih pitanja. Nemate vise odakle da kradete pa su se "Vlasi dosetili" gde jos ima para. Naravno mozete da uzmete tamo gde ima, ne tamo gde nema. Pa je "Predsednik" lepo zamolio 3 puta da se tajkuni "ucipe" a kada su oni to odbili onda se prislo "izradi zakona", jel' sve mora da bude "po zakonu", jel' te, kako nalaze EU, po kome bi se ti isti tajkuni koje ste lepo i pristojno zamolili a oni se nisu odazvali, bili "dodatno oporezovali". Jel' ti to meni, Borise? Pa da ste samo 50% od onoga sto ste obecavali 5-og oktobra zaista uradili, kako smo vam svi mi naivno poverovali da cete uraditi, sigurno ne bi bili i kao zemlja i kao narod u situaciji u kojoj ste nas vi vasim "demokratskim reformama u skladu sa EU" doveli.
Sram da te bude! Sada su ti tajkuni krivi! Pa ti i tvoji ste ih i stvorili, nisam ja i moj deda Trivun! Samo bojim se da su ovi opet mnogo ojacali, mozda vise nego sto znas ili mozes da predpostavis, pa da ti se ova inicijativa ne obije o glavu... mada, posle svega ja mislim da si ti svoju politicku karijeru zavrsio u Srbiji... i ti i tvoji zuti.. mozda probas ponovo u sledecem zivotu? Samo se nadam da ce se naci ovde neko ko ce biti u poziciji i tebe i razne oko tebe da pita da polozite racune za proteklih 10 godina. Jedino mi je jos ta nada ostala...

Vladan R

pre 13 godina

Konacno, ali zar je trebalo da prodje deset godina i da drzavu dovedu do pred bankrot, pa da zakljuce da se mnogo novca odliva iz drzave, preko ofsor kompanija sa fiktivnim sedistem u egzoticnim drzavama. Sto se samog zakona tice najbitnije je da ne bude kratkorocan, tj da ne bude samo da se zakrpe trenutne rupe, nego da traje i ne prestaje.

sladjan petkovic

pre 13 godina

šef države apeluje na tajkune koji su ugrabili društveni kapital tokom devedestih da daju 'nešto' sadake i raji?
gospodine predsedniče ako su ukrali šalji žandarmeriju i vraćaj narodnu imovinu, ako nisu ukrali imaju pravo da rade sa svojim kapitalom šta žele-tačka.

Milovan

pre 13 godina

Odvratno. Ne zna se da li je gore što lopovi i prevaranti smeju da otvoreno prete predsedniku jedne države ili to da jedan predsednik daje sebi za pravo da njima preti preko medija. Ova zemlja je postala sprdnja...zamislite kako bi svet komentarisao da je recimo neki amerciki tajkun odbrusio Obami sto ih oporezuje, ili jos smesnije da se jedan Obama toliko nisko spustio da im preti preko 2. dnevnika. JADNI STE OBOJICA!

Amos

pre 13 godina

E moj gospodine Dejane Ericu, direktore Instituta..
Nece bogati jos dugo bezati iz Srbije - jer ko ima pare, taj voli i da ih obrne. A nigde se ne obrce kao u Srbiji. Jos ako su ti pare malo prljave, Srbija je Eldorado!
Firme u Srbiji placaju porez od 10% na profit (znam jer imam firmu)! Je l' ima negde manje, a da nije neko osuncano ostrvo u Pacifiku?
Ljudi sa neto platom od 2000 eur placaju procentualno MANJE poreza i doprinosa drzavi od onih koji imaju platu 30000 din.
To ne postoji ni u jednoj razvijenoj drzavi sveta, dragi moj direktore Instituta.
Bolje se pokrij usima i bezi u taj tvoj institut. Ne znam koliko naplacujes ovakve izjave, ali sramota je ovako javno tako nesto reci.

Neutralni

pre 13 godina

Ko je odgovoran za donosenje zakona po meri bogatasa? Poslednjih 10 godina su se smenjivali na vlasti DS, DSS, uz stalnu participaciju G17. Da se razumemo, ovdasnji lovatori su beskrupulozni likovi i meni licno se gade, ali dragi nasi vladaoci su im upravo omogucili na ovaj ili onaj nacin da zgrnu ogromno bogatstvo. Dakle nemojte da skrecete fokus sa vaseg loseg upravljanja drzavom. Kad smo vec kod te silne brige za buducnost drzave, zasto prodajete zlatnu koku (Telekom)?

miki

pre 13 godina

Nisam zadovoljan oporezivanjem lopova zbog kojih sam vise od deset godina bio gladan, bez struje i grejanja, zbog kojih se sada nalazim u nemackoj daleko od mojih rodjaka i prijatelja. Iz zemlje Srbije sam morao otici da ne bih umro od gladi, a sada gledam moje najmilije kako se pate u njoj i slusaju ovakve banditske izjave. Bicu sretan kada budem cuo da je narod izasao na ulice, pohapsio sve, ama bas sve koji su ikada bili politicari i kako vi to kazete biznismeni, pa oduzmu sve sto imaju i oni i njihove familije i prijatelji.

rade

pre 13 godina

dok god se ovakve informacije pojavljuju u javnosti, zakljucak je jedan-od toga nema nista...njima treba sve oduzeti, jer su ga tako i stekli, bez muke...

rezon

pre 13 godina

Ako bogataši malo razmisle to je odlično za njih. Šta bi isplivalo ako se obavi ispitivanje porekla imovine.
Kako su iz "fića" uskočili u "mercedese" uz pomoć Slobe Slobode.

Limeni

pre 13 godina

Boris Okom...Dijana skokom..svaka cast na azurnosti, nadam se da ce tako biti i sa preciznoscu..da se ne izostavi neki tajkun iz DS, SPS i G17+.

MaloMorgen

pre 13 godina

ALOOOO!!! GOSPODJOOOO!!! Naterajte ih da vrate dugove njihovim SNABDEVACIMA, 40.000 malih firmi koje su PROPALE ZBOG NJIH, pa onda smisljajte price za decu!

Toma

pre 13 godina

"Zakoni nisu protiv nikoga" rece Diana i ostade ziva! Pa je l' citate vi novine, gospodjo ministarko? Mislim da je svima osim vas jasno protiv koga su ovi zakoni... Ili vi zivite na nekoj drugoj planeti?!!

Ratko

pre 13 godina

Bas me zanima koliki cete prihod da uberete iz ove akcije. Samo ih pitajte, dace vam sve brojeve svojih inostranih racuna i podatke o ofsor kompanijama koje poseduju...

Beko ce biti iskren pa ce vam reci i koji mu je broj zasticenog deviznog racuna u svajcarskoj banci.

Ratko

pre 13 godina

Kad niste sproveli lustraciju na vreme, sada je sve uzaludno.

Ovi ce biti elita ovoga drustva jos desetinama godina.

Gde je sada Ceda da prica o lustraciji, ili da iznese bilo kakav stav?

Ili je LDP dobio neku lovu za predizbornu kampanju, pa sada mora da cuti?

Dragan

pre 13 godina

"Ti akti se pišu na inicijativu predsednika Srbije koji je već tri puta NEUSPESNO POZIVAO srpske tajkune da se odreknu dela svog bogatstva."
Pa da li je moguce da se nama ovo desava, ovo ni monti pajton nije pravio? On ih tri puta POZIVAO?? A oni nista? PA sta hoce, Beko ga je lepo pitao moze reci kako??

Zlatno pravilo je da se politika ne vodi zeljama, strahovima i sujetom. I mi cemo sada viseti zasto. Nazalost na licnom primeru jer ce nam drzava biti deset godina unazadjena...

Vlada

pre 13 godina

Kakvi porezi?
Plate porez,i operu se od svega?
Operu 20 godina kradje drzave?

Da plate novcem koji je ukraden?
Opet pranje,i to po zakonu.
Plate taj porez,a ostalo njima.

Narod vapi da im se sudi i krivima presudi,a ovi pricaju o porezu.

Ovde se vise ne zna koje sa kim vise povezan i umesan.

Putuj Evropo,ovde djavo spava.

molim?

pre 13 godina

Nemam ništa, nikakvu imovinu, jedva sastavljam kraj sa krajem i sve je to zahvaljujući ovoj lopovskoj državi i tim i takvim tajkunima, ali onog trenutka kada budem došao u posed 2000 evra, otvaram of-šor kompaniju jer NIKO od političara u ovoj državi NI JEDNIM SVOJIM POSTUPKOM nije zaslužio da mu ja plaćam dinar poreza i samim tim platu. Pa me tužite...

Petar

pre 13 godina

Ministarstvo finansija priprema dva zakona kojima će tajkuni i preduzeća koja su registrovana u tzv. "ofšor zonama" biti dodatno oporezovani.
"Međutim, ministar ekonomije, poznat po borbi protiv esktraprofitera Karića, ne zna ništa o tome. "
"Ni u kabinetu premijera nisu upoznati sa mogućim izmenama poreskih zakona, ali kažu da je umesto dodatnog oporezivanja bolje da se bogati uključe u razvojne projekte."

Баш онако усклађено, искоординирано, и нада све илустративно за рад владе на чијем је челу енергични премијер.
За сличне ситуације наш народ каже: "Не зна лева рука шта ради десна."
А НЕКИ само трљају руке о косу и браду и шапућу: "Купили се – легили се"

Novosadista

pre 13 godina

"Porezi za tajkune i ofsor kompanije"...

A kako uci u trag ofsor racunima? Mladjan Dinkic prvi nije uspeo! Secate se onomad kad je bio na Kipru pa razgovarao sa ministarkom finansija o lokaciji Srpskog novca i zlata. Receno mu je, a i on je to tako lepo preveo, da su pare povucene na ofsore racune kojima je nemoguce uci u trag.

E sad, da vas pitam gospodo bankarcici, kako ce drzava da naplati porez za "nevidiljive" racune?

Moj odgovor je...dobice "nevidljive" pare!