Četvrtak, 04.11.2010.

15:06

Predsednici: Nastavljamo pomirenje

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović poručili su u Vukovaru da su odlučni da nastave proces pomirenja dve nacije i države.

Izvor: B92

Predsednici: Nastavljamo pomirenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Mladen

pre 13 godina

Netko je pitao što je sa izvinjenjem za Oluju? Izvinjavamo se što smo OSLOBODILI svoj teritorij nakon četverogodišnje OKUPACIJE tijekom koje NITI JEDAN HRVAT nije preživio na tom području! Izvinjavamao se što smo dali ABOLICIJU svim pripadnicima OKUPATORSKIH snaga u RH! Izvinjavamo se što smo nakon rata IZGRADILI SVE porušane srpske kuće iako nismo primjetili da Srbija financira izgradnju SVIH porušanih Hrvatskih kuća! Kada ćete već jednom shvatiti da ste u Hrvatskoj bili okupator? Dok ste naoružani do zuba rušali, pljačkali i ubijali pjevali ste "Bože daj salate, biće mesa - klaćemo hrvate". Kada je Hrvatska dovoljno ojačala da vam se suprotstavi jaučete ko babe!
Da, treba suditi SVIM zločinima - i našim i vašim, ali gledajte cijelu sliku! Ojupacija Hrvatskog teritorija JE zločin, a oslobađanje istog od OKUPATORA sam po sebi nije.
Tadić je okrenuo novu stranicu u našoj povijesti. I mi Hrvati i vi Srbi trebate to prepoznati! A prije toga shvatite da nije Hrvatska vojska sravnila Šid, nego je JNA sravnila Vukovar i dozvolila bradatim hijenama da orgijaju po njemu! Tadiću, ja prihvaćam izvinjenje ako ono nije dio neke druge taktike, nego iskrena misao poštenog čovjeka!
P.S. Ako je neko ovo shvatio kao prikrivanje Hrvatske odgovornosti za pojedine zločine - vara se! Sve treba istjerati na čisto!

mujo

pre 13 godina

Odlican gest! Samo, zasto se moralo cekati da Josipovic dodje za predsjednika, pa da sve ovo krene kako treba?
Mesic (Predsednik Sabora 92-93) je bio u duplom mandatu
Prijedsednik, pa se slicne stvari nisu desavale. Isto vazi i za Silajdzica u BiH.
Tek sada, kada su na vlasti oni koji nisu bili ratni huskaci, stvari dolaze na svoje mjesto, a kao sto znamo prvo su u Srbiji i u Republici Srpskoj izgubili ratoborni, jos 2000-te. E sada ko kasni...

Darko

pre 13 godina

pa mislim jedva smo se otrgli iz zagrljaja velikog i starijeg "brata" i sta sad, trcimo opet u zagrljaj. mislim sve je ovo uredu i netrebaju nam zidovi, daj da budemo komsije i to najbolje al' mojne braca, to bas nefunkcionise

Aleksandar

pre 13 godina

Malo podsecanje na izvinjenja borisa tadica

6.decembar.2004-Boris Tadić se izvinio gradjanima Sarajeva

12 јул 2005-Boris Tadić se izvinio za Srebrenicu

24.Jun.2007-Boris Tadić se u emisiji Hrvatske televizije izvinio građanima Hrvatske

24 јун 2010-Boris Tadić se ponovo izvinio za zločine

09.01.2010-"Ne samo da sam uputio izvinjenje građanjima Hrvatske kojima je učinjeno zlodjelo već sam to učinio i kada su u pitanju Bošnjaci i Albanci i evo ponovo to činim ovog puta", rekao je Tadić

13. 10. 2010-Predsednik Srbije Boris Tadić večeras se u telefonskom razgovoru izvinio italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju zbog incidenata na stadionu Marasi u Đenovi

itd....

komarac

pre 13 godina

"Cijede komarca a proždiru kamilu"! Sve bi ovo bilo dobro da se ne odvija u zemlji koja nije etnički očišćena od Srba(ima ih u tragovima, tek za slikanje) i u zemlji u kojoj su i dan danas Srbi(to koliko ih ima) građani drugog reda. Srbi su lukavo izjednačeni sa Srbijancima, sa Miloševićem, sa spoljnim agresorom i onim koji je bio suprotnost njihove državnosti. Dan danas vlada ovakvo mnjenje kod prosjećnih građana Hrvatske, i vlast stalno podgrijava ovakvo mnjenje i uzima ga kao glavni argument tromosti promjena oko hrvatskih "Olujnih" pitanja.

Marco

pre 13 godina

Svi mi Hrvati i Srbi smo 4 stoljeca bili braca,pa nas je kraljevina zavadila.Danas se u ime nasih predaka ne smijemo svadjati nego braniti Europu jos jednom od jedne nove prijetnje, radikalnog Islama. Jer ako jedni drugima ne pomognemo, Europa nam nece pomoci sigurno. Ostavit ce nas same da se borimo za nas duh i povijest kao i proslih 500 godina. Zato stanimo zajedno kao stupovi na ovom djelu Europe i pokazimo svojim djedovima da se Europa brani OVDJE! U ime 400 godina prolivene djedove i djecje krscanske krvi na ovim prostorima, moramo stati kao jedno!

stanar

pre 13 godina

Dobar pocetak. Prvo se pokloniti zrtvama na svim stranama a sledeci korak je resavanje obesstecenja takodje na svim stranama kako ljudskim tako i materijalnim.
Licno cu smatrati da su stvari legle kada mi se vrati stanarsko pravo i omoguci otkup stana pod istim uslovima kao sto su imali i ostali gradjani u Hrvatskoj.

švabo

pre 13 godina

Imate pametnog i kulturnog predsjednika,nemojte ga se riješit kao Đinđića,i bit će budućnosti za vas ! Pozdrav svim normalnim Srbima!

vesna

pre 13 godina

bila sam u Vukovaru sluzbeno pre ovih ratova, prolazila kroz njega posle zavrsetka ovih ratova. Osecaj velike tuge me obuzima kad vidim sta je u stanju da uradi ljudsko bezumlje i zato svaka podrska naporima nasih predsednika da budemo ljudi.

željko

pre 13 godina

Rijetko dolazim i komentiram na B92 ali danas sam učinio iznimku. Milo mi je da se odnosi između naših država svakim danom sve više poboljšavaju. Za to nisu zaslužni samo predsjednici nego i obični ljudi. Sjećam se prije 10 godina nisi smio reći da si Srbin dok danas je malo komu to važno. Danas u Zagrebu srećem mnogo automobila sa Bg reg. i to ne predstavlja problem. Moja žena je Srpkinja iz Zrenjanina i sve vrijeme uredno radi u zdravstvu i ne taji što je i nikada joj nitko nije ništa uvredljivo rekao.

BG

pre 13 godina

za nacionaliste, da se ne kidaju i ne histerisu: tadic se uopste nije izvinio u ime SVIH seba. on se izvinio SAMO u ime normalnih srba. u ime patoloskih nacionalista se nije izvinio, prvo jer bi oni da mogu opet sravnili vukovar sa zemljom, drugo zato sto njihovo izvinjenje niko nikada nece prihvatiti jer je zlo koje su pocinili drugim narodima, ali i svom narodu, neoprostivo. niko srbima u istoriji nije naneo toliko zla i ponizenja koliko srpski nacionalisti - od potpisivanja pakta s hitlerom, saradnje s fasistima za vreme nedica i cetnickih kama u proslom ratu do ovog nedavnog guranja srbije u rat sa svojom bracom, susedima i svojim bivsim antifasistickim saveznicima. zato, bravo tadicu!

zoran

pre 13 godina

...Koliko je meni poznato, Srbi se vraćaju u Hrvatsku polako i sigurno. Čak će dobiti stanarska prava iako ne znam zašto jer su u stambeni fond plaćali i moji starci koji nikada ništa nisu dobili od toga, ali to sad ne želim komentirati. Ima prijatelju jedno pitanje i za tebe. Ja ne znam, ali možda ti znaš kada će se obnoviti moja kuća u selu Nadin u Ravnim Kotarima koju u dva navrata srušili i zapalili Srbi iz nadiskog zeselka Kosa? Jel moram napomenuti da su se ti isti Srbi svi vratili i da su im kuće obnovljene iz državnog proračuna RH. Takvih slučajeva je mooooore!

Petrović Dejan

pre 13 godina

Tadić se nije izvino. Ako ja dođem u trgovinu i kažem došao sam da kupim pantalone, jesam li ja kupio pantalone? Nisam. Ako kažem došao sam da igram fudbal, da li ja igram fudbal? Ne igram.

Dalibor Bazina

pre 13 godina

Odavno je trebalo ovo uraditi. Ja bih voleo videti Dacica, Nikolica, Vucica, kao i sve ostale aktivne politicare 90ih(koji su danas proevropski, pacifisti) da urade isto, da se poklone zrtvama svoje politike! Isto zelim i od danasnjih HR politicara 90ih, da se poklone zrtvama njihove politike! Jel vredi da cekam?

Maro

pre 13 godina

... za sve stvari koje vam ne pašu potežete Jasenovac. On nije opravdanje za zločine koji su napravljeni u ratovima "91 do "99, na prostorima bivše Jugoslavije od strane Srba. Nevina žrtva je uvijek nevina i nema opravdanja za njenu smrt. Nikako ne mogu da shvatim ko je još trebao da odgovara za zločin u Jasenovcu. Možda je trebalo pobiti, streljati, raseliti ili na bilo koji način poništiti sve Hrvate na ovim prostorima, kako bi vi bili zadovoljni. Koliko znam ( a dosta znam o II svj. ratu, a imam i dovoljno godina ) ustaše nisu pošteđivane ni u ratu ni nakon njega. Veliki dio domobrana također je proganjan, a potraga i zahtjevi za izručenjima za odbjeglim Hrvatskim zločincima trajala je do 1987 . Sjetite se samo partizanskih filmova kada su se svi redatelji takmičili koji će više scena snimiti sa streljanjem ustaša bez suđenja ili ispitivanja " po kratkom postupku ". Pročitajte koliko je osuđeno Nijemaca za zločine nad Židovima, a isto tako niko nije tražio da sav njemački narod plača za te zločine.

Goran

pre 13 godina

Lepo, lepo. Treba da se saradjuje. Samo, ne svidja mi se formulacija Josipovica kad je govorio o srpskim zrtvama. Ako se pazljivo slusa rekao je da osveta nije u redu ili tako nesto. Ispada da su srpski civili o kojima je govorio bili zrtva osvete. Zakljucak je da je onda bilo razloga za osvetu. To nije bas isti odnos prema zrtvama koji Tadic demonstrira. Uvek ima neko ali...

Igor

pre 13 godina

Treba da se desi pomirenje. Ali dokle vise se mi izvinjavamo. Ko ce meni da se izvini sto mi je 80% familije ubijeno u II svetskom ratu u Hrvatskoj, a preostalih 20% proterano 90-ih?!!! Ej, bre !!!!

darko

pre 13 godina

jos samo mileta ronhila malo prevaspitaj da ne negira srebrenicu i ne pripaja delove bosne srbiji i bices tito na balkanu....za kosovare ima vremena.

Svetlana Novak

pre 13 godina

Postovanje g.Tadicu. Hvala Bogu da ste danas i ne samo danas pokazali kako se ponasaju pravi i casni ljudi. Reklo bi se to je vic, ali i nije: hrvat kaze, ja sam hrvat, bosanac kaze, ja sam bosanac, crnogorac kaže, ja sam crnogorac, a srbin kaze, ja sam komunista. Ti srbi-komunisti, za Titove vladavine, nisu nikada postavili pitanje o zrtvama i pociniocima zlocina u Jasenovcu. Za srbokomuniste je Jasenovac bio tabu tema, a pominjanje zlocina nad Srbima u Jasenovcu je bila jeres. Posebno huljenje je bilo pominjati broj zrtava Jasenovca. O Jasenovcu sam detaljno, prvi put u zivotu, slusala od jednog poljaka, kustosa u Ausvicu. I danas se pitam zasto se neko od tih narodnih heroja iz NOB-a nije spalio na sred Terazija u znak protesta za zabetonirani Jasenovac. Isto pitanje treba postaviti i nasoj Srpskoj crkvi. Kako to da se ni jedan duhovnik, pravoslavni svestenik nije spalio ispred Saborne Crkve i ispred Patrijarsije u znak protesta i u cast i slavu pobijenim svestenicima sa svojim narodom na mnogim stratistima. Iz takve Srbije su se izrodili Milosevic, Adjic, Kadijevic, Mladic, Djordjevic, Lukic, Pavkovic, Karadjic, Sljivancanin, Seselj i mnogi, mnogi drugi, ne znamo i ne treba da znamo njihova imena. Nevazna su. Zato kazem, g.Predsednice Srbije, hvala Vam ste ste u ime cestite, pametne, Srbije buducnosti danas bili u Ovcari i rekli bas to sto ste rekli.

Vanja

pre 13 godina

Bravo Tadicu, samo se nadam da te ovo nece skupo kostati na sledecim izborima. Nadam se da ces imati jos jaci uticaj posebno na domacoj sceni jer sto go ti uradis dobro na medjunarodnom planu ovi domaci lesinari uniste, nadam se da ce buduca vlada napokon zapoceti "petooktobarske" promjene. Ljubav ljudi.

inside tip

pre 13 godina

Sve je ovo divno lepo i da kazem krasno... Samo da mi ne razlupaju auto kad u Aprilu budem isao na koncert u Zagreb! Sa ovakvom politikom u ovoj drzavi, nema teorije da kupim drugi jos sledecih 25 godina!

antifašistički ašov

pre 13 godina

Dobio ne dobio iduce izbore Tadic je vec mnogo posla obavio za buducu Vladu koja dodje, ali sto je najvaznije za i generacije koje ce doci. Sto neki to, gledajuci jos uvek kroz prizmu nacionalistickog slepila, ne vide, nije Tadic kriv.

g0st

pre 13 godina

Jako mi je drago zbog ovoga. Dan danas postoje ljudi koji ce ovo osuditi u Hrvatskoj al oni su u manjini. Problem je u tome sto je ta manjina glasna, primitivci su uvijek najglasniji. Srbi i Hrvati su genetski najblizi i zao mi je svega sto se dogodilo u 20tom stoljeću. Josipović se vec bio poklonio zrtvama Jasenovca. Nadam se da cemo svi izbaciti sve primitivce iz nasih zemalja i da cemo biti najbolje komšije u buducnosti! Svaka cast za Tadića i Josipovića. (Da su bar takvi bili 90tih, nebi bilo nikakvih žrtava). Pozdrav iz Rijeke

Ivan

pre 13 godina

Ne znam od kud nekima pravo da hrvate izjednacuju s ustasama.
Ja ustase osudujem ali sam ponosan hrvat.Moja je racunica, voli svoje-postuj tude.
Mislim da drage komsije morate vec jednom nauciti i prestati vjerovati nekim vasim politicarima na jeftinu demagogiju.
Sto vise, cak niti ne mrzim srbe. Spram vas osjecam isto kao i da je rijec o bilo kojem drugom narodu. Ne diras ti mene, ne diram ni ja tebe-postujmo se kao normalni ljudi bez obzira od kuda smo.
Lijepa gesta Tadica, i vjerujem da usprkos svemu stvari ce lagano krenuti na bolje.
Pozdrav svima.

skeptik

pre 13 godina

Sad lepo Hrvati da vrate onih 250000 Srba koje su proterali (zar to nije bio genocid??), vrate im imovinu, da se izvinu za Jasenovac, da dozvole srpskim firmama kupovinu hrvatskih firmi,...itd. Kad se to bude desilo (naravno, nikada se nece desiti!), tek onda cu imati razumevanje za Tadicev danasnji gest. U medjuvremenu cu imati jak osecaj mucnine na Tadicevo posipanje pepelom u ime svih Srba.

Goran

pre 13 godina

I Ovcaru su obisli i Paulin dvor... Izgleda da su svi zaboravili na Srbe koji su pobijeni u prolece i leto '91. u Vukovaru, pre nego sto je pala ijedna granata na grad...

TVRTKO RIMAC

pre 13 godina

Napokon je došlo vrijeme da predsjednik jedne zemlje koja je učestovala u ratu dođe da se ispriča. nije sramota se ispričati treba priznati grešku, bravo Tadiču. Tvrtko iz Vinkovaca RH

leo

pre 13 godina

napokon jedna dobra vijest, svaka čast predsjednicima ovo je dokaz da se napokon nesto pokrenilo. Hrvatska i Srbija ovise jedna o drugoj ma koliko to nekome smetalo, jezik nam je skoro identičan i ne vidim razloga zasto odnosi nebi se vodili kao dobrosusjedski a ne da nam stalno nabijaju neku netrpeljivost pogledajte samo primjer engeske i francuske koje su ratovale 100 godina zatim nacistička Njemačka,itd. Hrvatski proizvodi se redovno prodaju u Srbiji, srpska folk glazba je redovni "inventar" 90% disko klubova u Hrvatskoj. Mislim da je današnji dan početak jednog boljeg razdoblja međusobnog razumijevanja i tolerancije i od danas imam dva predsjednika gosp. Josipovića i gosp. Tadića. Samo naprijed!

dalmos

pre 13 godina

Mislim da bi pravi potez bio zajednicki spomenik svim zrtvama rata, bez obzira na naciju i veru. I zajednicki dan u godini kao "dan zrtava" kada bi svi predsednici na tom mestu zajedno odavali pocast nastradalima!

Risnjak

pre 13 godina

...dobro je,krece se naprijed.... eto da i ja jednom kazem, da je vas Predsjednik Tadic stvarno ok ! Meni osobno jedan od rijetkih politicara iz Srbije, kojem koliko toliko vjerujem. Ovo danas nije bio samo jedan korak naprijed, nego jedan veliki korak u buducnost. Nadam se da ce Tadic odrzati svoje obecanje i konacno izrucit Mladica i Hadzica... jer tek onda mu mi u Hrvatskoj vjerujemo, da je krenulo na bolje... Komsije, cuvajte ovog Tadica ko vlastito oko.... stvarno dobar lik, nema sta !

Dosta mrznje!

pre 13 godina

Svaka cast Tadic/Josipovic. Ovo je jedini nacin da krenu da se zaceljuju rane na obe strane i da se nastavi dalje. Dosta je bilo mrznje!

mario

pre 13 godina

"Srbija će učestvovati u obnovi Vukovara"
To ste trebali odavno, ali dobro nikada nije kasno.
Inače ima još gradova i sela koje su srpske snage granatirale ili sravnile sa zemljom.

ONCE FRIENDS

pre 13 godina

Svaka čast Tadiću, ali govoriti da Hrvati povjesno mrze Srbe, je glupo i bezveze jer to može isto reći Hrvat za Srbe. Narodi dođite pameti 21 stolječe je!

DD

pre 13 godina

Ova ni jedan drugi srpski politicar ne bi uradio jer se boje sta ce reci njihovi glasaci. Svi samo vicu Kosovo je Srbija jer je to siguran poen. Bravo za Tadica!

zoran

pre 13 godina

AFERIM !

Ionako mi svojevremeno nije bilo jasno DIVLJAČKO i pedantno, kuću po kuću, rušenje jednog grada od strane nacionalista koji su ga nazvali srpskim iako je svakome jasno da Vukovar NIKAD nije bio Srbija.

Zoran iz Beograda.

ilija

pre 13 godina

Bravo za Borisa.Trebalo je puno hrabrosti i vizinarske mudrosti i otici u Hrvatsku.Odavde su ga ispratili sa kletvom radikali,klerofasisti i nacionalisti svih boja a tamo su ga docekali ustase i srbomrsci.Ne bih mu bio u kozi.Ali Boris,politicar buducnosti,shvata da gore pomenute grupe su na marginama desavanja u regionu i zelju vecine da normalno zivi sa svojim susedima.

cajka

pre 13 godina

Svakako da oba Predsednika zasluzuju sve pohvale za ucinjeni cin. Posebne pohvale zsluzuje Boris Tadic za ispoljenu hrabrost i dostojanstvo u postovanju svih nevinih zrtava ovog nesrecnog rata. Imam utisak koji me nervira. Cini mi se da kada bi Srbija prihvatila odgovornost za Jasenovac da bi i to Hrvatima bilo malo. Ostaju pri tuzbi za genocid. Stanje se u Hrvatskoj nece nikada promeniti. Mrznja prema srpskom narodu nije od 1991, nije ni od 1941. Istorijijski dokumenti govore o toj mirznji koja vodi korene u proslost a da nema bitnog utemeljenja, osim u veri i katolickoj crkvi.

zagreb

pre 13 godina

Hrvat sam iz ZG, totalno "desno" orjentiran, ali nakon današnjeg nastupa Predsjednika Tadića spreman sam prijeći preko nekih povjesnih činjenica....., živjeli

DD

pre 13 godina

Ova ni jedan drugi srpski politicar ne bi uradio jer se boje sta ce reci njihovi glasaci. Svi samo vicu Kosovo je Srbija jer je to siguran poen. Bravo za Tadica!

zagreb

pre 13 godina

Hrvat sam iz ZG, totalno "desno" orjentiran, ali nakon današnjeg nastupa Predsjednika Tadića spreman sam prijeći preko nekih povjesnih činjenica....., živjeli

zoran

pre 13 godina

AFERIM !

Ionako mi svojevremeno nije bilo jasno DIVLJAČKO i pedantno, kuću po kuću, rušenje jednog grada od strane nacionalista koji su ga nazvali srpskim iako je svakome jasno da Vukovar NIKAD nije bio Srbija.

Zoran iz Beograda.

skeptik

pre 13 godina

Sad lepo Hrvati da vrate onih 250000 Srba koje su proterali (zar to nije bio genocid??), vrate im imovinu, da se izvinu za Jasenovac, da dozvole srpskim firmama kupovinu hrvatskih firmi,...itd. Kad se to bude desilo (naravno, nikada se nece desiti!), tek onda cu imati razumevanje za Tadicev danasnji gest. U medjuvremenu cu imati jak osecaj mucnine na Tadicevo posipanje pepelom u ime svih Srba.

Ivan

pre 13 godina

Ne znam od kud nekima pravo da hrvate izjednacuju s ustasama.
Ja ustase osudujem ali sam ponosan hrvat.Moja je racunica, voli svoje-postuj tude.
Mislim da drage komsije morate vec jednom nauciti i prestati vjerovati nekim vasim politicarima na jeftinu demagogiju.
Sto vise, cak niti ne mrzim srbe. Spram vas osjecam isto kao i da je rijec o bilo kojem drugom narodu. Ne diras ti mene, ne diram ni ja tebe-postujmo se kao normalni ljudi bez obzira od kuda smo.
Lijepa gesta Tadica, i vjerujem da usprkos svemu stvari ce lagano krenuti na bolje.
Pozdrav svima.

ONCE FRIENDS

pre 13 godina

Svaka čast Tadiću, ali govoriti da Hrvati povjesno mrze Srbe, je glupo i bezveze jer to može isto reći Hrvat za Srbe. Narodi dođite pameti 21 stolječe je!

cajka

pre 13 godina

Svakako da oba Predsednika zasluzuju sve pohvale za ucinjeni cin. Posebne pohvale zsluzuje Boris Tadic za ispoljenu hrabrost i dostojanstvo u postovanju svih nevinih zrtava ovog nesrecnog rata. Imam utisak koji me nervira. Cini mi se da kada bi Srbija prihvatila odgovornost za Jasenovac da bi i to Hrvatima bilo malo. Ostaju pri tuzbi za genocid. Stanje se u Hrvatskoj nece nikada promeniti. Mrznja prema srpskom narodu nije od 1991, nije ni od 1941. Istorijijski dokumenti govore o toj mirznji koja vodi korene u proslost a da nema bitnog utemeljenja, osim u veri i katolickoj crkvi.

Goran

pre 13 godina

I Ovcaru su obisli i Paulin dvor... Izgleda da su svi zaboravili na Srbe koji su pobijeni u prolece i leto '91. u Vukovaru, pre nego sto je pala ijedna granata na grad...

Risnjak

pre 13 godina

...dobro je,krece se naprijed.... eto da i ja jednom kazem, da je vas Predsjednik Tadic stvarno ok ! Meni osobno jedan od rijetkih politicara iz Srbije, kojem koliko toliko vjerujem. Ovo danas nije bio samo jedan korak naprijed, nego jedan veliki korak u buducnost. Nadam se da ce Tadic odrzati svoje obecanje i konacno izrucit Mladica i Hadzica... jer tek onda mu mi u Hrvatskoj vjerujemo, da je krenulo na bolje... Komsije, cuvajte ovog Tadica ko vlastito oko.... stvarno dobar lik, nema sta !

ilija

pre 13 godina

Bravo za Borisa.Trebalo je puno hrabrosti i vizinarske mudrosti i otici u Hrvatsku.Odavde su ga ispratili sa kletvom radikali,klerofasisti i nacionalisti svih boja a tamo su ga docekali ustase i srbomrsci.Ne bih mu bio u kozi.Ali Boris,politicar buducnosti,shvata da gore pomenute grupe su na marginama desavanja u regionu i zelju vecine da normalno zivi sa svojim susedima.

mario

pre 13 godina

"Srbija će učestvovati u obnovi Vukovara"
To ste trebali odavno, ali dobro nikada nije kasno.
Inače ima još gradova i sela koje su srpske snage granatirale ili sravnile sa zemljom.

TVRTKO RIMAC

pre 13 godina

Napokon je došlo vrijeme da predsjednik jedne zemlje koja je učestovala u ratu dođe da se ispriča. nije sramota se ispričati treba priznati grešku, bravo Tadiču. Tvrtko iz Vinkovaca RH

Dosta mrznje!

pre 13 godina

Svaka cast Tadic/Josipovic. Ovo je jedini nacin da krenu da se zaceljuju rane na obe strane i da se nastavi dalje. Dosta je bilo mrznje!

g0st

pre 13 godina

Jako mi je drago zbog ovoga. Dan danas postoje ljudi koji ce ovo osuditi u Hrvatskoj al oni su u manjini. Problem je u tome sto je ta manjina glasna, primitivci su uvijek najglasniji. Srbi i Hrvati su genetski najblizi i zao mi je svega sto se dogodilo u 20tom stoljeću. Josipović se vec bio poklonio zrtvama Jasenovca. Nadam se da cemo svi izbaciti sve primitivce iz nasih zemalja i da cemo biti najbolje komšije u buducnosti! Svaka cast za Tadića i Josipovića. (Da su bar takvi bili 90tih, nebi bilo nikakvih žrtava). Pozdrav iz Rijeke

Svetlana Novak

pre 13 godina

Postovanje g.Tadicu. Hvala Bogu da ste danas i ne samo danas pokazali kako se ponasaju pravi i casni ljudi. Reklo bi se to je vic, ali i nije: hrvat kaze, ja sam hrvat, bosanac kaze, ja sam bosanac, crnogorac kaže, ja sam crnogorac, a srbin kaze, ja sam komunista. Ti srbi-komunisti, za Titove vladavine, nisu nikada postavili pitanje o zrtvama i pociniocima zlocina u Jasenovcu. Za srbokomuniste je Jasenovac bio tabu tema, a pominjanje zlocina nad Srbima u Jasenovcu je bila jeres. Posebno huljenje je bilo pominjati broj zrtava Jasenovca. O Jasenovcu sam detaljno, prvi put u zivotu, slusala od jednog poljaka, kustosa u Ausvicu. I danas se pitam zasto se neko od tih narodnih heroja iz NOB-a nije spalio na sred Terazija u znak protesta za zabetonirani Jasenovac. Isto pitanje treba postaviti i nasoj Srpskoj crkvi. Kako to da se ni jedan duhovnik, pravoslavni svestenik nije spalio ispred Saborne Crkve i ispred Patrijarsije u znak protesta i u cast i slavu pobijenim svestenicima sa svojim narodom na mnogim stratistima. Iz takve Srbije su se izrodili Milosevic, Adjic, Kadijevic, Mladic, Djordjevic, Lukic, Pavkovic, Karadjic, Sljivancanin, Seselj i mnogi, mnogi drugi, ne znamo i ne treba da znamo njihova imena. Nevazna su. Zato kazem, g.Predsednice Srbije, hvala Vam ste ste u ime cestite, pametne, Srbije buducnosti danas bili u Ovcari i rekli bas to sto ste rekli.

Igor

pre 13 godina

Treba da se desi pomirenje. Ali dokle vise se mi izvinjavamo. Ko ce meni da se izvini sto mi je 80% familije ubijeno u II svetskom ratu u Hrvatskoj, a preostalih 20% proterano 90-ih?!!! Ej, bre !!!!

BG

pre 13 godina

za nacionaliste, da se ne kidaju i ne histerisu: tadic se uopste nije izvinio u ime SVIH seba. on se izvinio SAMO u ime normalnih srba. u ime patoloskih nacionalista se nije izvinio, prvo jer bi oni da mogu opet sravnili vukovar sa zemljom, drugo zato sto njihovo izvinjenje niko nikada nece prihvatiti jer je zlo koje su pocinili drugim narodima, ali i svom narodu, neoprostivo. niko srbima u istoriji nije naneo toliko zla i ponizenja koliko srpski nacionalisti - od potpisivanja pakta s hitlerom, saradnje s fasistima za vreme nedica i cetnickih kama u proslom ratu do ovog nedavnog guranja srbije u rat sa svojom bracom, susedima i svojim bivsim antifasistickim saveznicima. zato, bravo tadicu!

leo

pre 13 godina

napokon jedna dobra vijest, svaka čast predsjednicima ovo je dokaz da se napokon nesto pokrenilo. Hrvatska i Srbija ovise jedna o drugoj ma koliko to nekome smetalo, jezik nam je skoro identičan i ne vidim razloga zasto odnosi nebi se vodili kao dobrosusjedski a ne da nam stalno nabijaju neku netrpeljivost pogledajte samo primjer engeske i francuske koje su ratovale 100 godina zatim nacistička Njemačka,itd. Hrvatski proizvodi se redovno prodaju u Srbiji, srpska folk glazba je redovni "inventar" 90% disko klubova u Hrvatskoj. Mislim da je današnji dan početak jednog boljeg razdoblja međusobnog razumijevanja i tolerancije i od danas imam dva predsjednika gosp. Josipovića i gosp. Tadića. Samo naprijed!

Maro

pre 13 godina

... za sve stvari koje vam ne pašu potežete Jasenovac. On nije opravdanje za zločine koji su napravljeni u ratovima "91 do "99, na prostorima bivše Jugoslavije od strane Srba. Nevina žrtva je uvijek nevina i nema opravdanja za njenu smrt. Nikako ne mogu da shvatim ko je još trebao da odgovara za zločin u Jasenovcu. Možda je trebalo pobiti, streljati, raseliti ili na bilo koji način poništiti sve Hrvate na ovim prostorima, kako bi vi bili zadovoljni. Koliko znam ( a dosta znam o II svj. ratu, a imam i dovoljno godina ) ustaše nisu pošteđivane ni u ratu ni nakon njega. Veliki dio domobrana također je proganjan, a potraga i zahtjevi za izručenjima za odbjeglim Hrvatskim zločincima trajala je do 1987 . Sjetite se samo partizanskih filmova kada su se svi redatelji takmičili koji će više scena snimiti sa streljanjem ustaša bez suđenja ili ispitivanja " po kratkom postupku ". Pročitajte koliko je osuđeno Nijemaca za zločine nad Židovima, a isto tako niko nije tražio da sav njemački narod plača za te zločine.

antifašistički ašov

pre 13 godina

Dobio ne dobio iduce izbore Tadic je vec mnogo posla obavio za buducu Vladu koja dodje, ali sto je najvaznije za i generacije koje ce doci. Sto neki to, gledajuci jos uvek kroz prizmu nacionalistickog slepila, ne vide, nije Tadic kriv.

Vanja

pre 13 godina

Bravo Tadicu, samo se nadam da te ovo nece skupo kostati na sledecim izborima. Nadam se da ces imati jos jaci uticaj posebno na domacoj sceni jer sto go ti uradis dobro na medjunarodnom planu ovi domaci lesinari uniste, nadam se da ce buduca vlada napokon zapoceti "petooktobarske" promjene. Ljubav ljudi.

dalmos

pre 13 godina

Mislim da bi pravi potez bio zajednicki spomenik svim zrtvama rata, bez obzira na naciju i veru. I zajednicki dan u godini kao "dan zrtava" kada bi svi predsednici na tom mestu zajedno odavali pocast nastradalima!

inside tip

pre 13 godina

Sve je ovo divno lepo i da kazem krasno... Samo da mi ne razlupaju auto kad u Aprilu budem isao na koncert u Zagreb! Sa ovakvom politikom u ovoj drzavi, nema teorije da kupim drugi jos sledecih 25 godina!

vesna

pre 13 godina

bila sam u Vukovaru sluzbeno pre ovih ratova, prolazila kroz njega posle zavrsetka ovih ratova. Osecaj velike tuge me obuzima kad vidim sta je u stanju da uradi ljudsko bezumlje i zato svaka podrska naporima nasih predsednika da budemo ljudi.

zoran

pre 13 godina

...Koliko je meni poznato, Srbi se vraćaju u Hrvatsku polako i sigurno. Čak će dobiti stanarska prava iako ne znam zašto jer su u stambeni fond plaćali i moji starci koji nikada ništa nisu dobili od toga, ali to sad ne želim komentirati. Ima prijatelju jedno pitanje i za tebe. Ja ne znam, ali možda ti znaš kada će se obnoviti moja kuća u selu Nadin u Ravnim Kotarima koju u dva navrata srušili i zapalili Srbi iz nadiskog zeselka Kosa? Jel moram napomenuti da su se ti isti Srbi svi vratili i da su im kuće obnovljene iz državnog proračuna RH. Takvih slučajeva je mooooore!

Goran

pre 13 godina

Lepo, lepo. Treba da se saradjuje. Samo, ne svidja mi se formulacija Josipovica kad je govorio o srpskim zrtvama. Ako se pazljivo slusa rekao je da osveta nije u redu ili tako nesto. Ispada da su srpski civili o kojima je govorio bili zrtva osvete. Zakljucak je da je onda bilo razloga za osvetu. To nije bas isti odnos prema zrtvama koji Tadic demonstrira. Uvek ima neko ali...

švabo

pre 13 godina

Imate pametnog i kulturnog predsjednika,nemojte ga se riješit kao Đinđića,i bit će budućnosti za vas ! Pozdrav svim normalnim Srbima!

Dalibor Bazina

pre 13 godina

Odavno je trebalo ovo uraditi. Ja bih voleo videti Dacica, Nikolica, Vucica, kao i sve ostale aktivne politicare 90ih(koji su danas proevropski, pacifisti) da urade isto, da se poklone zrtvama svoje politike! Isto zelim i od danasnjih HR politicara 90ih, da se poklone zrtvama njihove politike! Jel vredi da cekam?

željko

pre 13 godina

Rijetko dolazim i komentiram na B92 ali danas sam učinio iznimku. Milo mi je da se odnosi između naših država svakim danom sve više poboljšavaju. Za to nisu zaslužni samo predsjednici nego i obični ljudi. Sjećam se prije 10 godina nisi smio reći da si Srbin dok danas je malo komu to važno. Danas u Zagrebu srećem mnogo automobila sa Bg reg. i to ne predstavlja problem. Moja žena je Srpkinja iz Zrenjanina i sve vrijeme uredno radi u zdravstvu i ne taji što je i nikada joj nitko nije ništa uvredljivo rekao.

darko

pre 13 godina

jos samo mileta ronhila malo prevaspitaj da ne negira srebrenicu i ne pripaja delove bosne srbiji i bices tito na balkanu....za kosovare ima vremena.

Mladen

pre 13 godina

Netko je pitao što je sa izvinjenjem za Oluju? Izvinjavamo se što smo OSLOBODILI svoj teritorij nakon četverogodišnje OKUPACIJE tijekom koje NITI JEDAN HRVAT nije preživio na tom području! Izvinjavamao se što smo dali ABOLICIJU svim pripadnicima OKUPATORSKIH snaga u RH! Izvinjavamo se što smo nakon rata IZGRADILI SVE porušane srpske kuće iako nismo primjetili da Srbija financira izgradnju SVIH porušanih Hrvatskih kuća! Kada ćete već jednom shvatiti da ste u Hrvatskoj bili okupator? Dok ste naoružani do zuba rušali, pljačkali i ubijali pjevali ste "Bože daj salate, biće mesa - klaćemo hrvate". Kada je Hrvatska dovoljno ojačala da vam se suprotstavi jaučete ko babe!
Da, treba suditi SVIM zločinima - i našim i vašim, ali gledajte cijelu sliku! Ojupacija Hrvatskog teritorija JE zločin, a oslobađanje istog od OKUPATORA sam po sebi nije.
Tadić je okrenuo novu stranicu u našoj povijesti. I mi Hrvati i vi Srbi trebate to prepoznati! A prije toga shvatite da nije Hrvatska vojska sravnila Šid, nego je JNA sravnila Vukovar i dozvolila bradatim hijenama da orgijaju po njemu! Tadiću, ja prihvaćam izvinjenje ako ono nije dio neke druge taktike, nego iskrena misao poštenog čovjeka!
P.S. Ako je neko ovo shvatio kao prikrivanje Hrvatske odgovornosti za pojedine zločine - vara se! Sve treba istjerati na čisto!

Petrović Dejan

pre 13 godina

Tadić se nije izvino. Ako ja dođem u trgovinu i kažem došao sam da kupim pantalone, jesam li ja kupio pantalone? Nisam. Ako kažem došao sam da igram fudbal, da li ja igram fudbal? Ne igram.

Aleksandar

pre 13 godina

Malo podsecanje na izvinjenja borisa tadica

6.decembar.2004-Boris Tadić se izvinio gradjanima Sarajeva

12 јул 2005-Boris Tadić se izvinio za Srebrenicu

24.Jun.2007-Boris Tadić se u emisiji Hrvatske televizije izvinio građanima Hrvatske

24 јун 2010-Boris Tadić se ponovo izvinio za zločine

09.01.2010-"Ne samo da sam uputio izvinjenje građanjima Hrvatske kojima je učinjeno zlodjelo već sam to učinio i kada su u pitanju Bošnjaci i Albanci i evo ponovo to činim ovog puta", rekao je Tadić

13. 10. 2010-Predsednik Srbije Boris Tadić večeras se u telefonskom razgovoru izvinio italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju zbog incidenata na stadionu Marasi u Đenovi

itd....

Marco

pre 13 godina

Svi mi Hrvati i Srbi smo 4 stoljeca bili braca,pa nas je kraljevina zavadila.Danas se u ime nasih predaka ne smijemo svadjati nego braniti Europu jos jednom od jedne nove prijetnje, radikalnog Islama. Jer ako jedni drugima ne pomognemo, Europa nam nece pomoci sigurno. Ostavit ce nas same da se borimo za nas duh i povijest kao i proslih 500 godina. Zato stanimo zajedno kao stupovi na ovom djelu Europe i pokazimo svojim djedovima da se Europa brani OVDJE! U ime 400 godina prolivene djedove i djecje krscanske krvi na ovim prostorima, moramo stati kao jedno!

komarac

pre 13 godina

"Cijede komarca a proždiru kamilu"! Sve bi ovo bilo dobro da se ne odvija u zemlji koja nije etnički očišćena od Srba(ima ih u tragovima, tek za slikanje) i u zemlji u kojoj su i dan danas Srbi(to koliko ih ima) građani drugog reda. Srbi su lukavo izjednačeni sa Srbijancima, sa Miloševićem, sa spoljnim agresorom i onim koji je bio suprotnost njihove državnosti. Dan danas vlada ovakvo mnjenje kod prosjećnih građana Hrvatske, i vlast stalno podgrijava ovakvo mnjenje i uzima ga kao glavni argument tromosti promjena oko hrvatskih "Olujnih" pitanja.

Darko

pre 13 godina

pa mislim jedva smo se otrgli iz zagrljaja velikog i starijeg "brata" i sta sad, trcimo opet u zagrljaj. mislim sve je ovo uredu i netrebaju nam zidovi, daj da budemo komsije i to najbolje al' mojne braca, to bas nefunkcionise

stanar

pre 13 godina

Dobar pocetak. Prvo se pokloniti zrtvama na svim stranama a sledeci korak je resavanje obesstecenja takodje na svim stranama kako ljudskim tako i materijalnim.
Licno cu smatrati da su stvari legle kada mi se vrati stanarsko pravo i omoguci otkup stana pod istim uslovima kao sto su imali i ostali gradjani u Hrvatskoj.

mujo

pre 13 godina

Odlican gest! Samo, zasto se moralo cekati da Josipovic dodje za predsjednika, pa da sve ovo krene kako treba?
Mesic (Predsednik Sabora 92-93) je bio u duplom mandatu
Prijedsednik, pa se slicne stvari nisu desavale. Isto vazi i za Silajdzica u BiH.
Tek sada, kada su na vlasti oni koji nisu bili ratni huskaci, stvari dolaze na svoje mjesto, a kao sto znamo prvo su u Srbiji i u Republici Srpskoj izgubili ratoborni, jos 2000-te. E sada ko kasni...

skeptik

pre 13 godina

Sad lepo Hrvati da vrate onih 250000 Srba koje su proterali (zar to nije bio genocid??), vrate im imovinu, da se izvinu za Jasenovac, da dozvole srpskim firmama kupovinu hrvatskih firmi,...itd. Kad se to bude desilo (naravno, nikada se nece desiti!), tek onda cu imati razumevanje za Tadicev danasnji gest. U medjuvremenu cu imati jak osecaj mucnine na Tadicevo posipanje pepelom u ime svih Srba.

mario

pre 13 godina

"Srbija će učestvovati u obnovi Vukovara"
To ste trebali odavno, ali dobro nikada nije kasno.
Inače ima još gradova i sela koje su srpske snage granatirale ili sravnile sa zemljom.

cajka

pre 13 godina

Svakako da oba Predsednika zasluzuju sve pohvale za ucinjeni cin. Posebne pohvale zsluzuje Boris Tadic za ispoljenu hrabrost i dostojanstvo u postovanju svih nevinih zrtava ovog nesrecnog rata. Imam utisak koji me nervira. Cini mi se da kada bi Srbija prihvatila odgovornost za Jasenovac da bi i to Hrvatima bilo malo. Ostaju pri tuzbi za genocid. Stanje se u Hrvatskoj nece nikada promeniti. Mrznja prema srpskom narodu nije od 1991, nije ni od 1941. Istorijijski dokumenti govore o toj mirznji koja vodi korene u proslost a da nema bitnog utemeljenja, osim u veri i katolickoj crkvi.

zagreb

pre 13 godina

Hrvat sam iz ZG, totalno "desno" orjentiran, ali nakon današnjeg nastupa Predsjednika Tadića spreman sam prijeći preko nekih povjesnih činjenica....., živjeli

Goran

pre 13 godina

I Ovcaru su obisli i Paulin dvor... Izgleda da su svi zaboravili na Srbe koji su pobijeni u prolece i leto '91. u Vukovaru, pre nego sto je pala ijedna granata na grad...

zoran

pre 13 godina

AFERIM !

Ionako mi svojevremeno nije bilo jasno DIVLJAČKO i pedantno, kuću po kuću, rušenje jednog grada od strane nacionalista koji su ga nazvali srpskim iako je svakome jasno da Vukovar NIKAD nije bio Srbija.

Zoran iz Beograda.

Igor

pre 13 godina

Treba da se desi pomirenje. Ali dokle vise se mi izvinjavamo. Ko ce meni da se izvini sto mi je 80% familije ubijeno u II svetskom ratu u Hrvatskoj, a preostalih 20% proterano 90-ih?!!! Ej, bre !!!!

DD

pre 13 godina

Ova ni jedan drugi srpski politicar ne bi uradio jer se boje sta ce reci njihovi glasaci. Svi samo vicu Kosovo je Srbija jer je to siguran poen. Bravo za Tadica!

ilija

pre 13 godina

Bravo za Borisa.Trebalo je puno hrabrosti i vizinarske mudrosti i otici u Hrvatsku.Odavde su ga ispratili sa kletvom radikali,klerofasisti i nacionalisti svih boja a tamo su ga docekali ustase i srbomrsci.Ne bih mu bio u kozi.Ali Boris,politicar buducnosti,shvata da gore pomenute grupe su na marginama desavanja u regionu i zelju vecine da normalno zivi sa svojim susedima.

Risnjak

pre 13 godina

...dobro je,krece se naprijed.... eto da i ja jednom kazem, da je vas Predsjednik Tadic stvarno ok ! Meni osobno jedan od rijetkih politicara iz Srbije, kojem koliko toliko vjerujem. Ovo danas nije bio samo jedan korak naprijed, nego jedan veliki korak u buducnost. Nadam se da ce Tadic odrzati svoje obecanje i konacno izrucit Mladica i Hadzica... jer tek onda mu mi u Hrvatskoj vjerujemo, da je krenulo na bolje... Komsije, cuvajte ovog Tadica ko vlastito oko.... stvarno dobar lik, nema sta !

ONCE FRIENDS

pre 13 godina

Svaka čast Tadiću, ali govoriti da Hrvati povjesno mrze Srbe, je glupo i bezveze jer to može isto reći Hrvat za Srbe. Narodi dođite pameti 21 stolječe je!

TVRTKO RIMAC

pre 13 godina

Napokon je došlo vrijeme da predsjednik jedne zemlje koja je učestovala u ratu dođe da se ispriča. nije sramota se ispričati treba priznati grešku, bravo Tadiču. Tvrtko iz Vinkovaca RH

Ivan

pre 13 godina

Ne znam od kud nekima pravo da hrvate izjednacuju s ustasama.
Ja ustase osudujem ali sam ponosan hrvat.Moja je racunica, voli svoje-postuj tude.
Mislim da drage komsije morate vec jednom nauciti i prestati vjerovati nekim vasim politicarima na jeftinu demagogiju.
Sto vise, cak niti ne mrzim srbe. Spram vas osjecam isto kao i da je rijec o bilo kojem drugom narodu. Ne diras ti mene, ne diram ni ja tebe-postujmo se kao normalni ljudi bez obzira od kuda smo.
Lijepa gesta Tadica, i vjerujem da usprkos svemu stvari ce lagano krenuti na bolje.
Pozdrav svima.

Svetlana Novak

pre 13 godina

Postovanje g.Tadicu. Hvala Bogu da ste danas i ne samo danas pokazali kako se ponasaju pravi i casni ljudi. Reklo bi se to je vic, ali i nije: hrvat kaze, ja sam hrvat, bosanac kaze, ja sam bosanac, crnogorac kaže, ja sam crnogorac, a srbin kaze, ja sam komunista. Ti srbi-komunisti, za Titove vladavine, nisu nikada postavili pitanje o zrtvama i pociniocima zlocina u Jasenovcu. Za srbokomuniste je Jasenovac bio tabu tema, a pominjanje zlocina nad Srbima u Jasenovcu je bila jeres. Posebno huljenje je bilo pominjati broj zrtava Jasenovca. O Jasenovcu sam detaljno, prvi put u zivotu, slusala od jednog poljaka, kustosa u Ausvicu. I danas se pitam zasto se neko od tih narodnih heroja iz NOB-a nije spalio na sred Terazija u znak protesta za zabetonirani Jasenovac. Isto pitanje treba postaviti i nasoj Srpskoj crkvi. Kako to da se ni jedan duhovnik, pravoslavni svestenik nije spalio ispred Saborne Crkve i ispred Patrijarsije u znak protesta i u cast i slavu pobijenim svestenicima sa svojim narodom na mnogim stratistima. Iz takve Srbije su se izrodili Milosevic, Adjic, Kadijevic, Mladic, Djordjevic, Lukic, Pavkovic, Karadjic, Sljivancanin, Seselj i mnogi, mnogi drugi, ne znamo i ne treba da znamo njihova imena. Nevazna su. Zato kazem, g.Predsednice Srbije, hvala Vam ste ste u ime cestite, pametne, Srbije buducnosti danas bili u Ovcari i rekli bas to sto ste rekli.

Goran

pre 13 godina

Lepo, lepo. Treba da se saradjuje. Samo, ne svidja mi se formulacija Josipovica kad je govorio o srpskim zrtvama. Ako se pazljivo slusa rekao je da osveta nije u redu ili tako nesto. Ispada da su srpski civili o kojima je govorio bili zrtva osvete. Zakljucak je da je onda bilo razloga za osvetu. To nije bas isti odnos prema zrtvama koji Tadic demonstrira. Uvek ima neko ali...

Maro

pre 13 godina

... za sve stvari koje vam ne pašu potežete Jasenovac. On nije opravdanje za zločine koji su napravljeni u ratovima "91 do "99, na prostorima bivše Jugoslavije od strane Srba. Nevina žrtva je uvijek nevina i nema opravdanja za njenu smrt. Nikako ne mogu da shvatim ko je još trebao da odgovara za zločin u Jasenovcu. Možda je trebalo pobiti, streljati, raseliti ili na bilo koji način poništiti sve Hrvate na ovim prostorima, kako bi vi bili zadovoljni. Koliko znam ( a dosta znam o II svj. ratu, a imam i dovoljno godina ) ustaše nisu pošteđivane ni u ratu ni nakon njega. Veliki dio domobrana također je proganjan, a potraga i zahtjevi za izručenjima za odbjeglim Hrvatskim zločincima trajala je do 1987 . Sjetite se samo partizanskih filmova kada su se svi redatelji takmičili koji će više scena snimiti sa streljanjem ustaša bez suđenja ili ispitivanja " po kratkom postupku ". Pročitajte koliko je osuđeno Nijemaca za zločine nad Židovima, a isto tako niko nije tražio da sav njemački narod plača za te zločine.

leo

pre 13 godina

napokon jedna dobra vijest, svaka čast predsjednicima ovo je dokaz da se napokon nesto pokrenilo. Hrvatska i Srbija ovise jedna o drugoj ma koliko to nekome smetalo, jezik nam je skoro identičan i ne vidim razloga zasto odnosi nebi se vodili kao dobrosusjedski a ne da nam stalno nabijaju neku netrpeljivost pogledajte samo primjer engeske i francuske koje su ratovale 100 godina zatim nacistička Njemačka,itd. Hrvatski proizvodi se redovno prodaju u Srbiji, srpska folk glazba je redovni "inventar" 90% disko klubova u Hrvatskoj. Mislim da je današnji dan početak jednog boljeg razdoblja međusobnog razumijevanja i tolerancije i od danas imam dva predsjednika gosp. Josipovića i gosp. Tadića. Samo naprijed!

dalmos

pre 13 godina

Mislim da bi pravi potez bio zajednicki spomenik svim zrtvama rata, bez obzira na naciju i veru. I zajednicki dan u godini kao "dan zrtava" kada bi svi predsednici na tom mestu zajedno odavali pocast nastradalima!

Petrović Dejan

pre 13 godina

Tadić se nije izvino. Ako ja dođem u trgovinu i kažem došao sam da kupim pantalone, jesam li ja kupio pantalone? Nisam. Ako kažem došao sam da igram fudbal, da li ja igram fudbal? Ne igram.

BG

pre 13 godina

za nacionaliste, da se ne kidaju i ne histerisu: tadic se uopste nije izvinio u ime SVIH seba. on se izvinio SAMO u ime normalnih srba. u ime patoloskih nacionalista se nije izvinio, prvo jer bi oni da mogu opet sravnili vukovar sa zemljom, drugo zato sto njihovo izvinjenje niko nikada nece prihvatiti jer je zlo koje su pocinili drugim narodima, ali i svom narodu, neoprostivo. niko srbima u istoriji nije naneo toliko zla i ponizenja koliko srpski nacionalisti - od potpisivanja pakta s hitlerom, saradnje s fasistima za vreme nedica i cetnickih kama u proslom ratu do ovog nedavnog guranja srbije u rat sa svojom bracom, susedima i svojim bivsim antifasistickim saveznicima. zato, bravo tadicu!

antifašistički ašov

pre 13 godina

Dobio ne dobio iduce izbore Tadic je vec mnogo posla obavio za buducu Vladu koja dodje, ali sto je najvaznije za i generacije koje ce doci. Sto neki to, gledajuci jos uvek kroz prizmu nacionalistickog slepila, ne vide, nije Tadic kriv.

Vanja

pre 13 godina

Bravo Tadicu, samo se nadam da te ovo nece skupo kostati na sledecim izborima. Nadam se da ces imati jos jaci uticaj posebno na domacoj sceni jer sto go ti uradis dobro na medjunarodnom planu ovi domaci lesinari uniste, nadam se da ce buduca vlada napokon zapoceti "petooktobarske" promjene. Ljubav ljudi.

zoran

pre 13 godina

...Koliko je meni poznato, Srbi se vraćaju u Hrvatsku polako i sigurno. Čak će dobiti stanarska prava iako ne znam zašto jer su u stambeni fond plaćali i moji starci koji nikada ništa nisu dobili od toga, ali to sad ne želim komentirati. Ima prijatelju jedno pitanje i za tebe. Ja ne znam, ali možda ti znaš kada će se obnoviti moja kuća u selu Nadin u Ravnim Kotarima koju u dva navrata srušili i zapalili Srbi iz nadiskog zeselka Kosa? Jel moram napomenuti da su se ti isti Srbi svi vratili i da su im kuće obnovljene iz državnog proračuna RH. Takvih slučajeva je mooooore!

g0st

pre 13 godina

Jako mi je drago zbog ovoga. Dan danas postoje ljudi koji ce ovo osuditi u Hrvatskoj al oni su u manjini. Problem je u tome sto je ta manjina glasna, primitivci su uvijek najglasniji. Srbi i Hrvati su genetski najblizi i zao mi je svega sto se dogodilo u 20tom stoljeću. Josipović se vec bio poklonio zrtvama Jasenovca. Nadam se da cemo svi izbaciti sve primitivce iz nasih zemalja i da cemo biti najbolje komšije u buducnosti! Svaka cast za Tadića i Josipovića. (Da su bar takvi bili 90tih, nebi bilo nikakvih žrtava). Pozdrav iz Rijeke

švabo

pre 13 godina

Imate pametnog i kulturnog predsjednika,nemojte ga se riješit kao Đinđića,i bit će budućnosti za vas ! Pozdrav svim normalnim Srbima!

Dalibor Bazina

pre 13 godina

Odavno je trebalo ovo uraditi. Ja bih voleo videti Dacica, Nikolica, Vucica, kao i sve ostale aktivne politicare 90ih(koji su danas proevropski, pacifisti) da urade isto, da se poklone zrtvama svoje politike! Isto zelim i od danasnjih HR politicara 90ih, da se poklone zrtvama njihove politike! Jel vredi da cekam?

darko

pre 13 godina

jos samo mileta ronhila malo prevaspitaj da ne negira srebrenicu i ne pripaja delove bosne srbiji i bices tito na balkanu....za kosovare ima vremena.

Dosta mrznje!

pre 13 godina

Svaka cast Tadic/Josipovic. Ovo je jedini nacin da krenu da se zaceljuju rane na obe strane i da se nastavi dalje. Dosta je bilo mrznje!

komarac

pre 13 godina

"Cijede komarca a proždiru kamilu"! Sve bi ovo bilo dobro da se ne odvija u zemlji koja nije etnički očišćena od Srba(ima ih u tragovima, tek za slikanje) i u zemlji u kojoj su i dan danas Srbi(to koliko ih ima) građani drugog reda. Srbi su lukavo izjednačeni sa Srbijancima, sa Miloševićem, sa spoljnim agresorom i onim koji je bio suprotnost njihove državnosti. Dan danas vlada ovakvo mnjenje kod prosjećnih građana Hrvatske, i vlast stalno podgrijava ovakvo mnjenje i uzima ga kao glavni argument tromosti promjena oko hrvatskih "Olujnih" pitanja.

inside tip

pre 13 godina

Sve je ovo divno lepo i da kazem krasno... Samo da mi ne razlupaju auto kad u Aprilu budem isao na koncert u Zagreb! Sa ovakvom politikom u ovoj drzavi, nema teorije da kupim drugi jos sledecih 25 godina!

stanar

pre 13 godina

Dobar pocetak. Prvo se pokloniti zrtvama na svim stranama a sledeci korak je resavanje obesstecenja takodje na svim stranama kako ljudskim tako i materijalnim.
Licno cu smatrati da su stvari legle kada mi se vrati stanarsko pravo i omoguci otkup stana pod istim uslovima kao sto su imali i ostali gradjani u Hrvatskoj.

Marco

pre 13 godina

Svi mi Hrvati i Srbi smo 4 stoljeca bili braca,pa nas je kraljevina zavadila.Danas se u ime nasih predaka ne smijemo svadjati nego braniti Europu jos jednom od jedne nove prijetnje, radikalnog Islama. Jer ako jedni drugima ne pomognemo, Europa nam nece pomoci sigurno. Ostavit ce nas same da se borimo za nas duh i povijest kao i proslih 500 godina. Zato stanimo zajedno kao stupovi na ovom djelu Europe i pokazimo svojim djedovima da se Europa brani OVDJE! U ime 400 godina prolivene djedove i djecje krscanske krvi na ovim prostorima, moramo stati kao jedno!

mujo

pre 13 godina

Odlican gest! Samo, zasto se moralo cekati da Josipovic dodje za predsjednika, pa da sve ovo krene kako treba?
Mesic (Predsednik Sabora 92-93) je bio u duplom mandatu
Prijedsednik, pa se slicne stvari nisu desavale. Isto vazi i za Silajdzica u BiH.
Tek sada, kada su na vlasti oni koji nisu bili ratni huskaci, stvari dolaze na svoje mjesto, a kao sto znamo prvo su u Srbiji i u Republici Srpskoj izgubili ratoborni, jos 2000-te. E sada ko kasni...

Darko

pre 13 godina

pa mislim jedva smo se otrgli iz zagrljaja velikog i starijeg "brata" i sta sad, trcimo opet u zagrljaj. mislim sve je ovo uredu i netrebaju nam zidovi, daj da budemo komsije i to najbolje al' mojne braca, to bas nefunkcionise

vesna

pre 13 godina

bila sam u Vukovaru sluzbeno pre ovih ratova, prolazila kroz njega posle zavrsetka ovih ratova. Osecaj velike tuge me obuzima kad vidim sta je u stanju da uradi ljudsko bezumlje i zato svaka podrska naporima nasih predsednika da budemo ljudi.

željko

pre 13 godina

Rijetko dolazim i komentiram na B92 ali danas sam učinio iznimku. Milo mi je da se odnosi između naših država svakim danom sve više poboljšavaju. Za to nisu zaslužni samo predsjednici nego i obični ljudi. Sjećam se prije 10 godina nisi smio reći da si Srbin dok danas je malo komu to važno. Danas u Zagrebu srećem mnogo automobila sa Bg reg. i to ne predstavlja problem. Moja žena je Srpkinja iz Zrenjanina i sve vrijeme uredno radi u zdravstvu i ne taji što je i nikada joj nitko nije ništa uvredljivo rekao.

Mladen

pre 13 godina

Netko je pitao što je sa izvinjenjem za Oluju? Izvinjavamo se što smo OSLOBODILI svoj teritorij nakon četverogodišnje OKUPACIJE tijekom koje NITI JEDAN HRVAT nije preživio na tom području! Izvinjavamao se što smo dali ABOLICIJU svim pripadnicima OKUPATORSKIH snaga u RH! Izvinjavamo se što smo nakon rata IZGRADILI SVE porušane srpske kuće iako nismo primjetili da Srbija financira izgradnju SVIH porušanih Hrvatskih kuća! Kada ćete već jednom shvatiti da ste u Hrvatskoj bili okupator? Dok ste naoružani do zuba rušali, pljačkali i ubijali pjevali ste "Bože daj salate, biće mesa - klaćemo hrvate". Kada je Hrvatska dovoljno ojačala da vam se suprotstavi jaučete ko babe!
Da, treba suditi SVIM zločinima - i našim i vašim, ali gledajte cijelu sliku! Ojupacija Hrvatskog teritorija JE zločin, a oslobađanje istog od OKUPATORA sam po sebi nije.
Tadić je okrenuo novu stranicu u našoj povijesti. I mi Hrvati i vi Srbi trebate to prepoznati! A prije toga shvatite da nije Hrvatska vojska sravnila Šid, nego je JNA sravnila Vukovar i dozvolila bradatim hijenama da orgijaju po njemu! Tadiću, ja prihvaćam izvinjenje ako ono nije dio neke druge taktike, nego iskrena misao poštenog čovjeka!
P.S. Ako je neko ovo shvatio kao prikrivanje Hrvatske odgovornosti za pojedine zločine - vara se! Sve treba istjerati na čisto!

Aleksandar

pre 13 godina

Malo podsecanje na izvinjenja borisa tadica

6.decembar.2004-Boris Tadić se izvinio gradjanima Sarajeva

12 јул 2005-Boris Tadić se izvinio za Srebrenicu

24.Jun.2007-Boris Tadić se u emisiji Hrvatske televizije izvinio građanima Hrvatske

24 јун 2010-Boris Tadić se ponovo izvinio za zločine

09.01.2010-"Ne samo da sam uputio izvinjenje građanjima Hrvatske kojima je učinjeno zlodjelo već sam to učinio i kada su u pitanju Bošnjaci i Albanci i evo ponovo to činim ovog puta", rekao je Tadić

13. 10. 2010-Predsednik Srbije Boris Tadić večeras se u telefonskom razgovoru izvinio italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju zbog incidenata na stadionu Marasi u Đenovi

itd....