Četvrtak, 16.09.2010.

15:50

Sud o rehabilitaciji Mihailovića

Pred Višim sudom u Beogradu počeo je postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića.

Izvor: B92

Sud o rehabilitaciji Mihailoviæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

neko ko zna

pre 13 godina

taj "Kralj" je bio decak od 19 godina neiskusan zelen sta ste drugo ocekivali nego da se povinuje zeljama svojih gazda Engleza koji ko zna cime su mu pretili.

splico

pre 13 godina

I vi imate obraz prigovarati za ustase? Kod nas je velicanje ustasa zabranjeno zakonom, a vi zakonom hocete rehabilirati fasista Mihajlovica i njegov zlocinacki pokret. Nakon sta sam vidio komentare i rejtinge komentara, drago mi je da vise nismo u drzavnoj zajednici. Uzas.

sima

pre 13 godina

ne samo da treba drazu rehabilitovati nego treba otkriti i zlocine koje su radili udbasi i nobeovci i ako ih ima jos osuditi ih i oduzeti zasluge koje im drzava daje za svoja ne dela...

Cica

pre 13 godina

Zar je moguce da u ovoj zemlji nema nista da se radi pametnije nego se ispravljaju "krive Drine" od pre pola veka? Veliki sam postovalac Draze i njegovog pokreta ali to je ipak "davno proslo vreme". Zasto se bre ne ugledamo na toliko nam omrazene Amere? Pocinili su genocid nad sopstvenim narodom (Indijancima), svi to znaju i cute o tome, ali nikom ne pada na pamet da isparavlja istoriju.Vise ih zanima buducnost.Cak i sami Indijanci ne gube vreme na "istorijske nepravde".

antifašist

pre 13 godina

"Jugoslovenska vojska, pod Mihailovicevom komandom, je u sve cetiri ratne godine vodila borbe protiv okupacionih i kvislinskih formacija, za sta je Mihailovic dobio najvisa saveznicka odlikovanja i bezbroj priznanja od saveznickih komandanata, i uopste, u javnosti saveznickih zemalja"

Volio bih da vidim barem jednu bitku koju je Draža vodio protiv Nemaca.

Brojni su ipak dokumenti koji pokazuju da su u praksi četnici sarađivali s Nemcima i Italijanima, pa čak i s vlastima NDH. Četnička je pak “herojska” borba protiv osovinskih vojski ponajviše bila plod rada propagande jugoslovenske izbegličke vlade. Brojni autori koji su dosad pisali o delovanju te vlade spominju njezinu potporu Draži Mihailoviću, a mnogi od njih ukratko spominju i propagandu u javnosti savezničkih zemalja.

Velik dio četničkih snaga širom nekadašnjeg područja Kraljevine Jugoslavije već je potkraj godine 1941. postupno prišao saradnji s italijanskim i nemačkim snagama. Posebnu je pažnju Mihailovićevoj spremnosti da tokom jeseni 1941. uspostavi saradnju s Nemcima, kao i koracima koje je u vezi toga poduzeo, posvetio Jozo Tomasevich u svojoj knjizi "Četnici u Drugom svetskom ratu " u izdanju uglednog kalifornijskog sveučilišnog izdavača Stanford University Press.

Nedim

pre 13 godina

Dobro je rekao Ejup Ganic da nema vise one Srbije kao nekada , danas su izjednacili partizane i cetnike sto je i ocigledno i zalosno .. Pozz iz Saraybosne

Golubovi prevrtaci

pre 13 godina

Hehe, do juce nije bilo vecih komunista i iskrenijih obozavatelja Tita i Jugoslavije od Srba. Cak su i Mihajloviceva deca bila komunisti. A gle sad, kako se upinju da dokazu kako su uvek bili protiv komunizma :). To mogu da progutaju samo deca, ali mi stariji se odlicno secamo svega. Zao mi je, ali nece proci, suvise se dobro znamo :)

Milan

pre 13 godina

Odugovlacenje sa zakonom o restituciji dvadeset godina, predlog demokratske stranke da se restitucija izvrsi u periodu od pedeset godina , kao i pravdanje da je to veliki iznos za drzavu Srbiju, potvrdjuju da se Srbija nalazi na prekretnici izmedju Evropske civilizacije i hegemonije etatistickih snaga nasledjenih iz prethodnog jednopartijskog sistema. Svaka uredjena drzava pociva na drustvenom ugovoru. Društveni ugovor se zasniva na tome da država treba da zaštiti prirodna prava svake osobe. Prirodna prava su pravo na život, pravo na slobodu, kao i slobodu govora i pravo na imovinu. U zamenu za tu zaštitu, svaka osoba mora da ispunjava određene dužnosti prema državi, kao što je plaćanje poreza. Pitanje se postavlja zasto se sa ovim zakonom odugovlaci, odgovor je sasvim jasan , da bi se dobilo na vremenu i izvrsila privatizacija od strane etatisticke kapejulovske oligarhije. Beograd je bio administrativni, privredni i partijski centar bivse drzave, sa velikim procentom etatisticko birokratskih kadrova iz drugih republika .Za vreme Milosevica, te snage, ne birajuci sredstva , pod okriljem inflacije i ratova, pokusale su da se transformisu u buduce kapitaliste, pravi primer oligarhija kapejulovskih resorskih snaga . Dolaskom Kostunice i navodnih promena taj proces je nastavljen, dok se sa njegovim odlaskom nista nije promenilo, a njegovo navodno razmimoilazenje sa Borisom Tadicem samo je koreografija koja je trebalo da prikrije dalju dokapitalizaciju etatisticke oligarhije. I sad ocekivati od tavke drzave i takvog DB parvosudja da se Draza rehabilituje, tu se nista nije promenilo od '45.

Ritter

pre 13 godina

Duboka podeljenost u komentarima na svaku ovakvu i slicnu vest samo govori o velicini oziljka koji su komunisti napravili na srpskom nacionalnom bicu za svojih 65 godina vladavine od 1945-2010. Namerno kazem do dana danasnjeg jer mi u Srbiji zapravo nikad nismo u ni zavrsili sa vladavinom partizana. Nasi ministri i gradonacelnici su deca partizanskih rukovodilaca ili bivsih visokih cinovnika KPJ, Titovi generali rasturili zemlju a zive i dalje na Dedinju i uzivaju sve privilegije kao za vreme Tita, Slobini puleni sede u vladi Srbije, voze dobra kola naokolo, cik nek proba neki policajac da ih zaustavi i pita nesto. OZNA, UDBA, DB i BIA ista garnitura kao i za vreme Tita/Milosevica. Svakoga "ko drukcije kaze" bi opet danas osudili po kratkom postupku bas kao i Drazu dok za njih i njihovu decu sud ne vazi, a ima i milionce dolara ako zatreba.

Nela

pre 13 godina

Kamo te nase lepe srece da nas nisu crveni oslobadjali, mnogo bi se lepse i srecnije oslobodili bez njih. Kako su nas ''oslobodili'' vidi se da ni danas nismo slobodni i pitanje je da l' ce i moje cukun unuce nekad da se oslobodi a to samo zbog njihove kleptomanske zelje za otimanjem tudjeg i vladanjem pametnijima. Strasno sta nas snadje kad banditi i probisveti i profesionalni robijasi i komunisticki revolucionari povedu negde. Da nam dragi Bog nikad vise ne podari nesto slicno, to je sve sto mogu da kazem o crvenima a ove zadnje komuniste sto su vladali od Mire, Slobu sve sami Brozovi kadrovi, koliko ce vrema trebati da se njih otarasimo. Hvala Drazi sto je bio pravi srpski partiota ( a ne ovi danas sto sebe tako zovu ) jer ocigledno kad su Drazu odlikovali i predsednici iz DEMOKRATSKOG sveta kao Truman i De Gol dovoljno govori kakvu je ideologiju parlamentarne demokratije Draza zastupao. Mogli su da lazu i da falsikfikuju ali istina uvek na kraju pobedi.

View

pre 13 godina

Čast izuzecima, ali često se pitam kako to da jedna siromašna Srbija, koja je u prošlosti išla iz rata u rat, oduvek ima imućne porodice kojima su "zli komunisti uzeli sve". Mislim, kako je moguće tako se obogatiti u jednoj tako siromašnoj zemlji. Jel' su te tadašnje imućne porodice iste kao i ove koje danas "drže fabrike, preduzeća, banke i zgrade"?

joso

pre 13 godina

Volio bi da mi netko navede jednu veliku bitku četnika sa Njemcima. Ili barem jednu veliku ofanzivu koju se Njemci pokrenuli na četnike.

S druge strane, postoje brojni primjeri suradnje i borbe rame uz rame četnika s Njemacima, Talijanima i ustašama.

Bosanac

pre 13 godina

Ne znam zasto ovakvo nesto iznenadjuje nekoga? Pa za mnoge u Srbiji Mladic i Karadzic su heroji pa zaste ne bi bio i Draza? Mladica kriju i dan danas. Ko podrzava ove i njihova djela podrzava genocide, klanja, ubijanja, zlocine. Po pogledajte samo zastavu tog cetnickog pokreta. Zar ona ne govori sve?

Miki

pre 13 godina

Ne bih se bas hvalio da je USA podrzavala cetnike (cak i d apostoje konkretni dokazi, a ne postoje).
Podrzavala je USA i talibane pa vidi kako su prosli.

Dr Milan Predic

pre 13 godina

Mihailovićeva krivica je u tome što je, u želji da spreči potpunu kapitulaciju zemlje, stvorio gerilu, koja je pokrivala veliku teritoriju, a nad kojom nije postojala odgovarajuća kontrola. Tako da su četničku uniformu nosili i istinski rodoljubi (oni su spašavali savezničke pilote) i psihopate koji su činili najgore zločine po Srbiji, Bosni i C.G. a za koje nikom nisu polagali račune. Na drugoj strani, komuniste je jedino interesovalo da se dočepaju vlasti, što im je i uspelo. Teror koji su sprovodili u prvim godinama je odneo stotine hiljada života, među njima i Mihailovićev. Zato je i teško naći njegove posmrtne ostatke, tj. izdvojiti ih iz mnoštva drugih. Ta vlast je sada u rukama njihove dece i unuka, koji su u međuvremenu postali i faktički (uknjiženi) vlasnici svega što iole vredi u zemlji. Njih, iz razumljivih razloga, ne interesuje da se kopa po tom delu naše prošlosti. Ja vise verujem pravim antifasistima De Golu i americkom predsedniku TRUMANU, nego najgorim krvnicima XX veka, Staljinu i Titu, jedan se nalazi po svetskim istorijskim udzbenicima na drugom mestu a Tito ne desetom mesetu najvecih ubica proslog veka. Draza se na toj listi najvecih ubica uopste ne nalazi, osim u komunistickoj laznoj a i falsifikovanoj istoriji, koji bi neki i dalje da nastave.

Ivan D.

pre 13 godina

u ovoj zemlji je moguce i da se sjati gomila ljudi koji nisu dve knjige novije istorije srbije procitali, a znaju sve o II svetskom (naravno iz predanja titovih partizana koji su streljali za jabuku) i odmah komentarisu i sude.
naravno da treba dozvoliti ucesce drugoj strani, ali gospodina bi trebalo obavezati da ako se dokaze da je draza ostecen isplati nadoknadu potomcima jer i sam kaze da je "druga strana".
a svima bi valjalo da se informisu o cetnicima u drugom svetskom. za pocetak da vide koliko je pokreta bilo i koje su razlike.
to je valjda jedini "kolaboracionista" koji je rat proveo po sumama.
i ne trebaju li onda i britanci da odgovaraju za podrsku nacistima jer su imali oficira za vezu sve vreme rata pored draze?
a truman odlikovao znaci nacistu?
interesantni mozgovi u ovoj srbiji, jedinoj zemlji evrope sa tajnim posleratnim arhivama.

mila

pre 13 godina

To je cista komunisticka propaganda. Bolje bi bilo da se otvore Udbini arhivi, da se vidi ko su bili komunisticki zlikovci. Brzo bi se izpostavilo da tate i dede od vecine nasih danasnjih tajkuna, ministara i poslanika su radili za Udbu i Oznu. Oznini zlikovci su po zavrsetku II svetskog rata likvidrali imucne porodice Beograda i Srbije. Pordice koje su drzale, fabrike, preduzeca, banke i zgrade po centru Beograda, Nisa, Novog Sada i drugih gradova sirom Srbije u ime naroda. Istrebili su te porodice "kolaboratere" do te mere da danas nema ni jednog naslednika da se javi, istrebili su ih do te mere da sad sinovi i unuci Udbasa dele to nasledje medjusobno. Jedina od tih postkomunisicka zemlja koja je otvorila sve arhive tajne sluzbe je Slovacka. Sa tim korakom Slovacka se resila parazita, kocnicara, skretnicara i zlikovaca iz svih drzavnih organa. Slovacka je od toga dana napredovala brze nego bilo koja druga postkomunsitcka drzava. Slovacka je procvetala, usli su vec u Evro zonu!

Dus@n

pre 13 godina

Draza je SARADJIVAO sa Nemcima i nemackom vojskom, za sta postoje mnogi dokumenti i samo po tom osnovu on nema prava na bilo kakvu rehabilitaciju ili mi mozda ovim zelimo da kazemo da su Nemci, Bugari, Italijani, Rumuni, Ustase... bili parva starna u ratu za nas? Mislite o tome!

Zabrinut

pre 13 godina

Tako je . Rehabilitujete Drazu i odmah zatim da Skupstina Srbije donese odluku da cetnicka kama ulazi u sastav grba Srbije (umesto ocila) !!!
Da li ovde uopste ima jos normalnih ???

Batke

pre 13 godina

Rehabilitujte Drazu Mihajlovica. Tako cete na najbolji nacin pokazati da Srbije vec odavno nije normalna zemlja i da smo svi definitvno prolupali i zreli za lecenje.
ne mogu d a shvatim kako je uopste moguce da se o ovome diskutuje. Radi se o osudjenom ratnom zlocincu cije su jedinice pobile MNOGO VISE Srba nego bilo koga drugog !!!
Ako buddete rehabilitovali Drazu, onda po logici stvari trebate da ozvanicite kamu kao zakonski dozvoljeno sredstvo "komuiniciranja" madju ljudima.
Boze gospode kome ovo uopste i pada na pamet ???

Sedi

pre 13 godina

Iskreno me boli uvo sto mu su dali odlikovanje francuzi i ameri.
Kada je zapelo, biti ili ne biti, englezi su izabrali mrskog im komunistu. Toliko o Drazinom poverenju medju saveznicima.

Posto ne branim ubistva i masakre ne mogu da opravdam Tita i partizane za to sto su ucinili. Ali cinjenica je da su i Drazini klali, palili i maltretirali ne samo ljude drugih nacija i veroispovesti nego i svoje zemljake neistomesljenike.

Ako je Tito koljac onda je i Draza - sa razlikom da je izgubio rat. Najbolje bi bilo da se "zahvalimo" partizanima, cetnicima, balijama i ustasama na proslosti i da krenemo napred.

Unuk Partizana

pre 13 godina

To shto su komunisti radili posle rata je posledica toga shta su chetnici radili za vreme rata... Nisu oni vrsili zlocine samo protiv muslimana i hrvata nego prema sopstvenom narodu i jedan interesantan podatak koji malo ljudi zna na pocetku rata u jugoslaviji i do kraja 41 bilo je vishe muslimana medju cetnicima nego partizanima tek posle dolazi do obrta situacije...Mog pradedu su streljali cetnici i kucu mu spalaili samo zato jer je bio u partizanima iako se borio u srpskoj vojci u prvom svetskom ratu kao dobrovoljac iz bosne od cera do soluna i nazad a moja sad vec pokojna baba ostala siroche ako ishta drugo zasluzio je tu kaznu zbog zlocina nad sopstvenim narodom..

Joksim

pre 13 godina

Vi koji pišete komentare na ovakvu temu probajte prvo pre pisanja da se malo konsultujete sa Google-om!
POtražite koje su bile odluke i interesi engleza, rusa, italijana, amerikanaca i nemaca u događajima koji su prethodile 27. martu, kakva je bila situacija u vladi tadašnje kraljevine Jugoslavije i kakve su odluke donosili hrvati i slovenci, kakva je bila situacija u kojoj se nalazio namesnik Pavle, iz koje se priče pojavljuje Tito, i konačno kakva je ličnost bio visokoobrazovani i više puta odlikovani general Dragoljub Mihailović. Istorija kakvom su je komunisti prikazivali izgleda da baš i nije bila zasnovana na istini. Jedno pitanje za sve: Šta mislite zašto engleske obaveštajne službe i dan danas, kao zmija noge, kriju dokumente o Draži Mihailoviću. Ne zaboravite da je britanski lord Palmerton izjavio da englezi nemaju stalne prijatelje ili stalne neprijatelje, samo stalne interese, a njihov je interes bio da se Jugoslavija uvuče u rat kako bi se razvodnjio pritisak kojem su ih nemci izložili.

zoki

pre 13 godina

Komunisti i posle 64 godine od zlocinackog ubistva generala Dragoljuba Mihailovica drhte pred njegovim senima i svu svoju snagu upinju da dokazu da je bio ratni zlocinac i kolaboracionista, a sve zbog toga jer ce posle Cicine rehabilitacije doci na red i procesuiranje njihovih zlocina, pocinjenih u ime naroda i revolucije! Mi potomci zrtava komunistickog terora cemo se izboriti za istinu i pravdu, nase vreme tek dolazi! A na sve njihove optuzbe na racun generala Mihailovica mogu da kazem:,, Vasa vacua maxime sonant`` - Prazne posude najjače zvone!

Unuk Komandanta JVUO, zatocenika koncentracionog logora Mauthauzen (1942-1945) i politickog osudjenika komunistickog rezima (1955-1966)

9.mart

pre 13 godina

Kaže neko DM nije bio antifašista.Taj pojam potekao je baš od onih koji su najviše sarađivali sa fašistima.Pa svet je na Hitlera do 1.9.1939. gledali kao partnera,a kao glavnu pretnju predstavljali Staljina.Setimo se ko je mahao minhenskim sporazumom,i ko je delio teritorije u Poljskoj i po Skandinaviji.Na kraju krajeva zašto saveznici nisu upali i oslobodili Španiju od Franka kada su toliki antifašisti? Sve su to političke igre, kao i odustajanje iskrcavanja na Balkan što se poklapa i sa zaokretom britanske politike prema pokretu DM.

Emil Subotica

pre 13 godina

Da li cijeli svijet priznaje Tita kao antifašista ? Priznaje. Da li je Draža bio protiv Tita na Njemačkoj strani ? Jeste. Meni je to dovoljno.

Technocrat

pre 13 godina

Citam tekst, citam komentare i tesko mi je da poverujem sta je sve napisano.

Draza je odgovoran za teske zlocine snaga pod njegovom komandom kako protiv manjina u Srbiji (Instrukcije), tako i protiv Srba koji se nisu slagali sa njegovom ideologijom koja je najvecim delom bila oslonac nemackih vojnih okupatorskih snaga tokom rata.

Nacin na koji se danas o Drazi pokusava govoriti je tesko prekrajanje istorije, potpuno ignorisanje njegovih cinjenicnih katastrofalnih gresaka, iskrivljivanje i pogresno tumacenje njegove uloge u drugom svetskom ratu u celini.

Njegove zrtve koje se broje desetinama hiljada su uzasna potvrda zlocinacke politike koju je vodio, a to ne moze oprati ni ova silna armija sto glorifikuje njegovu poziciju komandanta vojske u otadzbini, sto velica njegovo ordenje (koje ga valjda opravdava za ucesce u ubijanju toliko ljudi - ili kako je to jasno napisano u Instrukcijama - u 'ciscenju'), sto isticu njegove zasluge u spasavanju saveznickih pilota (koje je - zavisno od momenta, ponekad isporucivao i Nemcima).

Draza je bio jedan od krvnika svog naroda - ko se sa njim nije slagao, platio je zivotom bez ikakvog sudjenja.

evita

pre 13 godina

Ako su cetnici izjednaceni sa borcima protiv fasizma, logicno je da se i njihov sef rehabilituje. U ovoj zemlji je sve moguce pa i da zlocinci postanu heroji i obrnuto.

Bgd

pre 13 godina

Sta nas briga, nek Hrvati rehabilituju Pavelica ako hoce, sto se mene tice mogu i Hitleru da dignu spomenik na glavnom trgu. Takodje me bas briga i za muslimane i slavljenje njihovog heroja Orica. Kao i Albance i Haradinaja. To je njihov problem. Mi moramo da ispravimo NEPRAVDU koja je cinjena 60 godina i od gore pomenutih i od naseg neukog naroda, koji je slepo verovao bravaru. To falsifikovanje istorije ne sme vise da prolazi.

Istoricar

pre 13 godina

... Cetnici su bili regularna vojska !! I bili su direktno podrzani od Velike Britanije, Sjedinjenih Drzava - i svih ostalih saveznika koji su se borili protiv fasistickog zla!!

Istina

pre 13 godina

Komsije, a i nas isprani narode... Pa zar mislite da bi EU cutala da pokusavamo da rehabilitujemo fasistu? Ajde nek proba Hrvatska da rehabilituje Pavelica, bas da vidim reakcije. Jel se vi pravite blesavi ili stvarno mislite ovo sto pisete po kometarima?

ljuba valirijski

pre 13 godina

Ljudi, nemojte da gubite vreme na spinovanje gospodina Homena.
Cilj price o Drazi Mhajlovicu je zamajavanje naroda dok se pare iznose na Kipar. Nema tu nikakve zelje za otkrivanjem istine o djeneralu, istorijskom pomirenju i ostalim glupostima... prosto i jednostavno dobijanje na vremenu dok se pare iznose iz Srbije.

Bgd

pre 13 godina

Stvarno ne znam odakle ideja da poredite te "ljude" sa Drazom. Pa oni Karadzici, Mladici, Sloba, Tudjman, Izetbegovic su Titova skola i naslednici. O Pavelicu i da ne pricam za njega je i Hitler bio malo dete. O cemu vi pricate kakve veze Draza ima sa ovima? On nije ucestvovao u samo jednom ratu. U svim ratovima u kojima je ucestvovao je dobijao priznanja, ako ga vec poredite imate Misica. Sram da vas bude partizani. Draza je neke od zlocina koje su cinili i cetnici, sto ne poricem, kaznjavao po kratkom postupku. Tito je pobio sve sto je bilo pametno u Srbiji. To je i razlog sto ovo sto je ostalo 60 godina ne moze da nauci nesto.

Ludi Srbin

pre 13 godina

Samo da se zna ,posto ga svrstavaju sa ustasama,domobranima i ostalim izdajnicima....Dragoljub Mihajlovic je ODLIKOVAN O STRANE AMERICKOG PREDSEDNIKA TRUMANA I FRANCUSKOG PREDSEDNIKA DE GOLA...ZA KRALJA I OTADZBINU!!!

Let sleeping dogs lie

pre 13 godina

Najsmesniji argument je da se sve ovo radi u cilju "istoriskog pomirenja", ko god to kaze siguran sam zeli upravo suprotno. Ljudi moji, meni je veceras pola porodice u ratu sa drugom polovinom, samo radi kratke rasprave o cetnicima i Mihajlovicu.

srbin iz srema

pre 13 godina

Odlicno, da ne razradjujemo cinjenice koje su koliko vidim svima poznate, kragujevac ima pravo na osnovu prelisivanja ustasko cetnickih pokreta komunistima pravo na rehabilitaciju i nadoknadu stete.
Borac Draza i pokret cetnicki kojima je pripadao ljotic ubija porodice srba po APV pod izgovorom da su partizani, zaboravljajuci na cinjenicu da su nasilno mobilisane kulacke porodice i odvedeni za bosnu iz kojih se vecina nikad nije vratila.Ubijena ne od strane nemaca i ustasa, vec cetnika.
Sremski front sa kojim pokusava da se preokrene istorija se odnosila Na Fnrj,a ne na SHS.
Moji dedovi su ubijeni od strane cetnika , a babe sa decom maltretirana od strane komunista.
Zbog mira institiram i molim javnost da zaustavi cetnicke i "patriocke organizacije kraljevine" u protivnom krenuce svi da isteruju pravdu.Draza za srbiju nije u opste bitan, a posebno ne za buducnost mladih.
Pokrece se lavina pod instrukcijama Amerike, kako bi se kriza i stvarnost u kojoj zivimo potisnuli.
Podela naroda je naj gora, a ako kazete da draza treba da dozivi rehabilitaciju, onda mozete od srba, hrvata, rumuna, bunjevaca, madjara rusina, slovaka ocekivati referendum za ocepljenje.
Podsecam da mi nismo arbanasi da nas nacionalno svadjate i gurate u rupu kao u II sv.rata. Svako svojoj kuci, svako svojim precima i da budemo konacno drzava koju nece kociti drzavljani nasilni.
Umemo mi da zivimo i bez vas.

Kvazimodo Sorabius

pre 13 godina

Neke stvari se istrgnu iz konteksa pa izgledaju drugačije.
U najmanju ruku je, srećom, bilo "samostalnih četnika", koji su časno branili svoj narod: u Dalmaciji i Lici, u Bosni, Hercegovini i Južnoj Srbiji. S druge strane, tzv "glavnina četničkih jedinica" (a jedinica nikada nije bilo, osim u hvalisanju uz vruću rakiju!) u Srbiji, tj u Šumadiji, više zločina je počinila od samih Nemaca. Neko pomenu tragediju sela nadomak Beograda (Vranić) - a takvih je na desetine! Dakle, Draža se niti borio, niti je imao komandu nad raspojasanim bradonjama, umašćenih gibanicama i slaninom, sa klecajućim kolenima od klečanja nad sirotim seljankama pri silovanju, a potom često i klanju tih sirotica.
Još gora situacija je bila s četnicima u Crnoj Gori.
Partizani su, sve do završetka rata, bili visokomoralna vojska, koja je preterivala u verovanju u bratstvo i jedinstvo, gde se gladovalo a nije se uzela jabuka sa grane, jer bi se streljalo zbog takvog postupka!
Kratko: u toku okupacije, četnici pod Dražom i inih pod njemu podređenih "oficira" - jednog trena nije bilo u borbi protiv okupatora, ali jeste zajedno sa okupatorima protivu partizana!
Partizani su uz stravične žrtve, i veoma umešno ratovanje, istinski bili jedini protivnici okupatorima. Na njih su pokretane masivne ofanzive, a ne na četnike, ovi su predano i požrtvovano učestvovali u napadima na partizane, kao udarna nemačka "sila".
Nesumnjivo, na činjenicama zasnovano - Draža je izdajnik.
Dražina odlikovanja su farsa, a donekle i obaveza za one nepobijene "savezničke avijatičare", jer su spasavjući njih, očekivali padobrane sa hranom...
Čerčilov sin je najbolji svedok - ostalo, Bejli i nadobudni Ameri, nisu uverljivi: četnici su izdajnici i saradnici Nemaca!
Halabuka koju je pravio po Srbiji partizanski potomak Drašković, jedna je od nesreća koju je Srbiji nanosio i nanosi!
E, nakon rata, kada su partizanski VOĐE osvojili vlast, krajnje surovo su se obračunavali sa protivnicima. Dosta je nevinih, svakako, stradalo. Ali - aman i zaman - više nije reč o PARTIZANIMA, već o režimu Josipa Broza!
I formalno, partizanske jedinice su prestale da postoje još 1944. godine! NOB je završila NOVJ - Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije! Može se raspisati Nobelova nagrada za onoga ko dokaže i jedan zločin, pojedinačno od neke i najmanje jedinice pa do kompletnih brigada, nad bilo kime, a naročito ne po nacionalnoj osnovi!!!
Otuda je ogavno lakomisleno izjednačavanje partizana sa Titovim poratnim režimom, a posebno je istorijska podvala izjednačavanje u zločinima partizana i četnika.
Raspolućena Srbija, uvek i iznova, nema šansu da krene ni koraka napred sve dok imitira okolne narode u - izmišljanju istorije!
Na kraju, idiotija je izjednačavanje zasluga za svoj narod četnika i ustaša! Ustaše su genocidirali Srbe, uz saučešće ili podršku (mada nekad i uz zgražavanje!) Nemaca, ali nisu masovno ubijali svoje sunarodnike!
Četnici, pak, sve svoje "podvige" su usmerili prema svojim sunarodnicima, a nešto, koliko radi bruke, i prema druga dva naroda u kontaktu - muslimana i Hrvata.
Ostalo je "poželjna istorija", koja oslikava i dan danas sluđenu Srbiju.

Rade

pre 13 godina

Ne treba iz kolajne "Legion of Merit" isčitavati antifašizam četnika jer su primerice i ustaše iz NDH spašavali američke pilote.

Mihailovićevi četnici su spasili 417 savezničkih pilota (od čega 343 američkih). Saveznici su naime, materijalnu i vojnu pomoć od 1943. preusmerili k Titovim partizanima jer su otkrili pravi karakter Dražine borbe. Četnici su se tada trudili pokazati da su korisni saveznicima.
Međutim, četnici su isto tako spašavali i nemačke pilote, a katkad su hvatali savezničke pilote i predavali ih Nemcima.

Za usporedbu, na kopnenom delu Hrvatske pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta spasili su preko 500 savezničkih pilota, a u bazu na Visu se samo tokom leta 1944. prisilno spustilo 215 četvoromotornih savezničkih bombardera, sa 1.936 pilota. Nitko od zaslužnih za to nije bio odlikovan.
Iznosi se i tvrdnja da su vlasti NDH u drugom delu 1944. u Zagrebu i okolici spasile 56 savezničkih pilota.

Američki predsednik Harry S. Truman, na osnovu pismene preporuke generala Dwighta D. Eisenhowera posmrtno je dodelio Draži Mihailioviću kolajnu "Legion of Merit" (Orden za zasluge) za spašavanje života oborenih američkih pilota.

EU Citizen

pre 13 godina

General Draža Mihajlović se i te kako borio protiv Nemaca, sve dok je njegova (ispravna) procena bila da su Nemci glavna opasnost za Srbiju. U trenutku kada je procenio (opet sasvim ispravno) da su Nemci u suštini poraženi i da su glavna opasnost postali komunisti i SSSR, počeo je da sarađuje s Nemcima u borbi protiv komunističkih terorista, jer (sasvim pravilno) nije primarno zastupao interese ni zapadnih saveznika, ni dinastije Karađorđević, ni izbegličjke vlade u Londonu, već ono što je po svojoj savesti i svom razumu video kao vitalne i trajne interese Srbije i srpskog naroda. To se nekim krugovima na zapadu, koji su stvari gledali kratkoročno ili smatrali Srbiju i Jugoslaviju prihvatljivom koskom koju treba baciti Staljinu, naravno, nije dopadalo, ali zbog toga će Draža Mihajlović, bez obzira što je poražen u neravnopravnoj borbi za budućnost ove zemlje, i za nju dao sve uključujući i život, ostati upamćen kao veliki čovek i patriota koji je jasno gledao na stvari, a poslednjih sedamdesetak godina komunističkog zuluma, i stanje u kome se ova nacija i pola Balkana danas nalaze zahvaljujući srpskim i jugoslovenskim komunistima najbolji su argument za razum i dalekovidost srpskog Čiče. Srećom te je doba ispiranja mozga i prećutkivanja komunističkih zločina, možda i gorih od nacističkih, jer su pomogli da se pobedi nacizam, prošlo, i ljudi danas širom Evrope otvoreno govore ono što su razumni i hrabri pojedinci kojima je na srcu bila sloboda i demokratija znali oduvek: nacisti i komunisti su braća blizanci, i objektivno gledano, komunizam u ravni ideja nije ni za trunku bolji ili manje zločinački od nacizma, a, u ravni posledica, kada saberete i oduzmete ljudske živote i materijalne štete, komunizam je i daleko gori. Drugim rečima, to što komunisti i njihovi simpatizeri uzimaju kao krunski argument protiv generala Mihajlovića, ustvari je jedan od najpozitivnijih i najinteligentnijih poteza bilo kod istaknutog lidera u kratkoj i priglupoj istoriji ove zemlje, po kojoj će kod normalnih i slobodoljubivih ljudi, koji shvataju da su antifašizam i antikomunizam dva lica jednog novčića, Čiča zauvek ostati upamćen kao istinski patriota i heroj.

Poznavalac

pre 13 godina

UDBA svim silama zeli da istorija ostane onakva kakvu su oni pisali 45-e godine kada su upali u Srbiju u koznim mantilima .
Na njihovu zalost vrlo brzo ce gradjani Srbije cuti istinu o svemu sto se desavalo za vreme Drugog Svetskog rata kod nas.
Vreme je za jedno veliko otreznjenje i za jednu novu modernu gradjansku Srbiju u EU.

Vladan R

pre 13 godina

Sve te price o navodnoj borbi cetnika protiv Nemaca padaju u vodu samo na osnovu jedne cinjenice, a to je da su na kraju rata zajedno sa Nemackim i ustaskim snagama bezali od partizanskih snaga boreci se sa prvo pomenutima rame uz rame. Da li iko normalan moze da poveruje da neko cetri godine ratuje a onda se najednom u poslednjih nekoliko meseci zajedno bori. Ako se nisu povlacili sa Nemcima otkud ih toliko kod Zidanog mosta 1945 godine, bas kada su se i Nemci povlacili, jedino sto su saveznici Nemcima dozvolili da pobegnu u Austriju. Na kraju se cudimo uz ovakve postupke vlasti zasto se javljaju obraz i slicne organizacije.

origen

pre 13 godina

Adolf Hitler je kreirao odlikovanje Krst ratnih zasluga 1939.g., stupnjevan kao i Gvozdeni krst. Odlikovanje je imalo dve varijante: s mačevima, dodeljivalo se vojnicima koji su se iskazali iznad poziva dužnosti (ali istodobno nisu bili vredni Gvozdenog krsta, koji se dodeljivao za veću hrabrost); i bez mačeva, a dodeljivao se za zasluge iza vatrene linije, a mogao se dodeliti i civilima.

Jedan od Mihailovićevih najpouzdanijih i najviših četničkih zapovednika, Pavle Đurišić, Hitler je odlikovao Gvozdenim krstom, 11. 10. 1944.

Toliko o četničkom antifašizmu i navodnoj komunističkoj propagandi koja "baca zločinačko svetlo na četnički pokret".

Pametnom dovoljno

pre 13 godina

Drazini ordeni:Srebrna medalja za hrabrost, uručena 1913. Spomenica za Srpsko – turski rat, uručena 1913. Spomenica za Srpsko – bugarski rat, uručena 1913. Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1915. Engleski Vojni krst, uručen 1917. Beli orao sa mačevima četvrtog reda, uručen 1918. Beli orao sa mačevima petog reda, uručen 1920. Spomenica za rat 1914 – 1918., uručena 1920. Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1920. Albanska spomenica, uručena 1920. Orden Svetog Save četvrtog reda, uručen 1928. Bugarski Komandirski krst Svetog Aleksandra, uručio lično car Boris u Sofiji 1936. Čehoslovački Orden belog lava, uručio lično predsednik 1937. Francuski Ratni krst, dodelio general Šarl de Gol, 1943. Američka Legija zasluga prvog stepena, najviši orden namenjen strancima, dobijen posthumno, dodelio predsednik Hari Truman 16. marta 1948. Spomenbista (4 metra)u Libertyville, U.S.

grobar-españa

pre 13 godina

Pa u Hrvatskoj je Alojzije Stepinac svetac a znamo da je on jedan od ideologa i pomagaca istrebljivanja Srba,nasilnih pokatolicavanja,Jasenovca...
Drugo porediti Cetnike i Ustase je u najmanju ruku neumesno ili plod dubokog neznanja a tek porediti Pavelica sa Mihajlovicem nema veze sa pamecu,Ante prijatelj svih belosvetskih fasista a Draza prijatelj De Gaul-a i postovan i voljen od strane istaknutih antifasista u celom svetu.
Desetine hiljada civila,kao sto neko dole rece,u drugom svetskom ratu samo su pobile Ustase i Partizani i to ne desetine nego stotine hiljada.
I za kraj oni koji Cicu nazivaju fasistom mogli bi da procitaju nesto od zapadnih izvora na tu temu a ne da se pozivaju na izvore koji se zovu "secam se ucio sam u SFRJ u skoli".
Blagodarim na paznji.

janos

pre 13 godina

Revizionisti se hvataju svake slamke da dokazu kako je Draza bio veliki heroj i patriota, te da je uspesno ratovao protiv nemackog okupatora. Nikako da pogledaju malo i u pedantne nemacke arhive, u kojima izmedju ostalog stoji da su u Januaru 1942 godine imali 72 cetnicka oficira i preko 8 hiljada cetnika na platnom spisku te da su im obezbedjivali potpunu opskrbu, hranu, uniforme, naoruzanje... Verovatno kao nagradu za patriotizam.

kom@

pre 13 godina

Краљ је 1943. (под утицајем Британаца) дао наређење Михаиловићу да се стави под команду НОВЈ, што је овај одбио.
Одбијање послушности Краљу у таквој ситуацији се може сматрати велеиздајом за коју је казна управо она коју је и добио.

vasilije knezevic

pre 13 godina

O karakteru pokreta Draze Mihailovica nije tesko naci pravu istinu. Najvjerovatnije da jos ima prezivjelih iz tih sukoba ali su oni u poodmaklim godinama. Oslanjati se na zapadne dokumente vise je nego rizicno, specificno americke i engleske. Zaslijepljeni atikomunistickim predrasudama ti izvori mogu da tvrde i da su partizani bili "ljudozderi". Oslanjati se se na "povampirene" tvrdnje nekih kojima su "politicke" slobode zapadnih proroka donijele nekakve neogranicene povode za lazne konstrukcije takodje je neumjesno i nehumano.
U takvim slucajevima ukoliko se zeli gubiti vrijeme u nesto iracionalno onda istina i presuda mora biti, bez daljnjih pitanja, vrlo racionalna.

El Cid

pre 13 godina

Ja sam jedan od miliona ljudi koji je u skoli ucio jednostranu "pobedničku" verziju istorije koja je predstavljana kao jedina istinita. Deda mi je bio u partizanima iako je bio antikomunista, mobilisan 1944. godine i oduvek je govorio da mu je bilo muka od partizanske propagande u filmovima. Činjenica je da su partizani bili paravojna teroristička organizacija koja je u nemačkoj okupaciji videla šansu da oružanom borbom dođe na vlast. Da su neke četničke formacije činile zločine jesu, ali je isto tako činjenica da su mnogi četnički oficiri koji su izdavali naređenja o ubistvima civila bili streljani ili strogo kažnjeni. Partizanskih zločina je bilo tokom celog rata a činjenica da neki i danas pohvalno govore o terorističkoj pobuni protiv legalne izbegle vlade (mnoge zemlje su imale izbegličku vladu u Londonu) zapravo predstavlja pohvalu bezakonju i daje krila svakoj nasilnoj i haotičnoj promeni vlasti koja nije izraz narodne volje. Začuđuje ta nekritičnost pojedinaca koji i dalje imaju zaslepljene fanatične poglede na period Drugog svetskog rata kao crno - bele slike. S druge strane moram priznati da mi takođe veoma smeta što se u borbi za rehabilitaciju Draže Mihailovića i četničkog pokreta kao i identifikaciju sa njim traže raznorazne profašističke i ksenofobne organizacije i pojedinci. Draža Mihailović se nije borio za Srbiju otuđenu od razvijenog i demokratskog sveta već za zemlju istih takvih vrednosti.

JBT

pre 13 godina

Ajzenhauer je posmrtno dodelio Mihajlovicu "Legion of Merit", najvece Americko odlikovanje za strane drzavljane. Vidim da je sud dobio izvode iz Britanske arhive. Znaci, podaci o Mihajlovicevom delovanju tokom rata postoje u stranim zemljama (obavestajnim sluzbama), Tesko je poverovati da Englezi nisu te podatke podelili sa Amerikanca ili ih makar upozorili Ajzenhauera da daje odlikovanje ZLOCINCU I KOLJACU! Jeste, politika radi svasta, ali davanje najveceg odlikovanja ratnom zlocincu? Neka neko nadje primer ko je i gde to jos uradio?
Za to vreme, iskopavaju se grobnice koje su ispunili partizani, sve sa Titovim naredjenjem a on bez ikakve mrlje lezi ponosno u istaknutoj "Kuci Cveca"!?
Gde jos to ima? Pa u zemlji u kojoj je (kada sam ja - davno - bio mlad) pesma "Oj Vojvodo Sindjelicu" bila "SRBOVANJE"!!
Ovaj narod nikako ne moze da se otrese komunizma (ko je ministar policije?). Narodu je utrljan u nos stid od svog identiteta a pocelo je POLITICKIM sudjenjem Mihajlovicu - cetnicima - sve iskljucivo Srbima.
Sudjenje Mihajlovicu je vrlo vazno, ne zbog Mihajlovica, vec radi razbijanja mita.
SUBNOR se buni, umesto da se pita o svojim zlocinima a SPS ovu bitku vodi u ime Tita, u ime Milosevica a ponajvise u ime Mire Markovic.
Valjda nece opet dobit.

bezimena

pre 13 godina

Baš me znaim da li će žitelji sela Vranić (kod Beograda) biti pozvani na raspravu o rehabilitaciji dotičnog lika (poklao je pola sela), koji je izdao sve s kojima je saradjivao a najpre svog KRALJA!

mARE

pre 13 godina

U prvoj polovini 1942. nemačka okupaciona komanda proglasila je oblast južno od Save za ratnu zonu i time preuzela neposrednu operativnu i vojno-administrativnu komandu nad svim trupama.

- Sporazumi između četnika i NDH bili su sugerisani i odobreni od strane nemačke komande, tako da su ti sporazumi predstavljali faktičku integraciju četnika u operativnu i okupacionu upravu.

- Nemačka operativna komanda uspostavila je puno operativno jedinstvo, tako da su u zajedničkim operacijama protiv partizana rame uz rame učestvovale Nemačke snage, snage NDH i četnički odredi.

- Primer ovakvih zajedničkih operacija su operacije na planini Manjači septembra 1942. u kojima su učestvovale 3. bataljon 721. nemačkog pešadijskog puka, 2. čete 1. domobranskog regrutne bojne, 1. i 2. bojna Petrinjskog zdruga, vod haubica i 8 tenkova zajedno sa četnicima Manjače protiv partizanske grupacije sastavljene od 1. krajiške, 2. proleterske i delova 2. krajiške, 3. sandžačke i 4. crnogorske brigade.

- Početkom 1943. ovi ugovori su obnovljeni.

- U svim italijanskim i nemačkim operacijama do kraja rata četnici i snage NDH nastupale su u operativnom jedinstvu i pod operativnom komandom okupatora.

Činjenica

pre 13 godina

Četnici su u Kraljevini Jugoslaviji uspostavljeni kao paramilitarni pokret nastao u cilju stvaranja Velike Srbije. U tom cilju, iako su nakon okupacije Jugoslavije prvobitno proklamirali borbu protiv okupatora, ubrzo su sa Nemcima sklopili sporazum da bi ostvari svoj glavni politički cilj: borbu protiv Hrvata, muslimana i komunista.

Spontano nastale oružane grupe, osobito na području NDH, koje su delomice već u aprilu 1941. započele terorom protiv Hrvata i muslimana, a delomice imale opravdanje u otporu okupatoru i ustaškim pogromima, relativno brzo su se razdelili na četnike u pravom smislu reči (pod zapovedništvom Draže Mihailovića od kraja 1941.) te na partizane. (Bilo je međutim još i 1944. jedinica kojima status nije bio sasvim jasan ili su menjale stranu.) Jedino ovi potonji dosledno su se borili ne samo protiv okupatora, nego i protiv ustaškog režima.

Ispočetka zapadni Saveznici su četnike smatrali pokretom otpora pa su tokom 1942. i 1943., u okviru ratne propagande u SAD, četnici tema romantične obrade u filmovima i stripovima, a 25.05.1942. u TIME Magazinu izlazi slika Draže Mihailovića na prvoj stranici sa člankom u kojem Dražu opisuju rečima "najveći partizanski ratnik Evrope"

Ovi podaci ne menjaju činjenicu da je Ravnogorski pokret u celini delovao kao kvislinški, održavajući privid da predstavljaju pravi pokret otpora.

Jedan sin i ćerka Draže Mihailovića pridružili su se partizanima. Drugi sin poginuo je kao četnik na Sutjesci 22. 5. 1945. u poslednjoj velikoj bitci protiv partizana.

9.mart

pre 13 godina

Draža do dana današnjeg nije rehabilitovan, pronadjen i sahranjen uz sve državne počasti isključivo zbog SPO-a. Od DOS-a se to nije ni očekivalo s obzirom da se znao njihov najblaže rečeno ravnodušan stav po tom pitanju. Znači, ako nije moglo posle 5.oktobra onda je moglo posle izbora u decembru 2003. kada se SPO domogao vlasti. Ali tada kao i sada su važniji avioni, sajmovi, NIS-evi...

El Cid

pre 13 godina

Komunističko stanovište je nedodirljivo, njihova istina je jedino moguća a izjednačavanje ustaša i četnika posebno interesantna mantra onih koji su se rame uz rame borili protiv srpskih interesa u Jugoslaviji i koji su hteli stvoriti Jugoslaviju po meri svih drugih samo ne onih kojih su u milionima iskrvarili za stvaranje te iste Jugoslavije, dakle pripadnika srpskog naroda. Dakle likvidacije na desetine ljudi u mom gradu čiji je jedini greh bio što su pre rata bili bogati ili zato što ih je neko lažno optužio za saradnju s okupatorom, primer je društva koje su nam komunisti ostavili u amanet, laži, laži i laži! Zbog tih laži nam je i zemlja u kojoj smo živeli bila obična laž pa je u toj laži tragično i završila! Laž je postala neizdržljiva pa je mehur pukao!

Petar

pre 13 godina

Saradnike nacisticke Nemacke rehabilitovati posle 60 godina je tacna slika onoga kakva je generalna percepcija "rukovodilaca" ovog naseg obolelog sistema.

Zagreb

pre 13 godina

A da se ovo radi u Hrvatskoj za Pavelica onda bi se Srbi odmah digli na demonstracije. Da podsetim, Draza Mihajlovic je kriv za ubistva vise desetine hiljada Hrvata, Bosanaca i Albanaca. U Srbiji je svasta moguce !!
P.S. Kad bi neko u Nemackoj to isto trazio za Hitlera dobio bi visegodisnju robiju, a u Srbiji svaki drugi stanovnik je za ovo. Ko je sledeci na redu ? Milosevic ?

Hm

pre 13 godina

Ma mozete rehabilovati i ustase (i one su na kraju stradale od partizana), nedicevce i sve ostale. Ovo je samo omalovazavanje pravih zrtava u drugom svetskom ratu. Nista novoga. Bar smo istoriju naucili prekrajati jos tamo od kosovskog boja.

Ratko

pre 13 godina

Ne postoji niti jedna formacija koja je delovala na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije ciji pripadnici nisu pocinili zlocine. Ali, moraju se uzeti u obzir sledece cinjenice: 1. ne postoji ni jedno jedino naredjenje generala Mihailovica, ili njemu potcinjenih komandanata koje bi se moglo okvalifikovati kao ratni zlocin (ne racunajuci nekoliko "dokumenata", za koje je definitivno utvrdjeno da su falsifikati) 2. Mihailovic je komandovao legalnom vojskom, bio ministar u vladi zemlje koju je priznavala cela antifasisticka koalicija, pa je primenjivao zakone te zemlje, i prema tim zakonima bio je duzan da unistava razne paravojne formacije 3. postoje neoborivi dokazi da je Mihailovic sprecavao zlocine i da su cetnici osudjivali na smrt i streljali, zbog pocinjenih zlocina, ne samo svoje vojnike, vec i komandante brigada (npr. kapetana Sergija Mihailovica, komandanta Rogaticke letece brigade, zbog zlocina nad muslimanima u Foci). 4. Jugoslovenska vojska, pod Mihailovicevom komandom, je u sve cetiri ratne godine vodila borbe protiv okupacionih i kvislinskih formacija, za sta je Mihailovic dobio najvisa saveznicka odlikovanja i bezbroj priznanja od saveznickih komandanata, i uopste, u javnosti saveznickih zemalja 5. Mihailovic je odbacen od saveznika zbog ustupaka Staljinu i dogovora o podeli interesnih sfera, kao i zbog antisrpske nastrojenosti Britanske politike, koja je Mihilovica smatrala velikosrbinom 6. komunisticke paravojne formacije (koje su na vlast doveli saveznicki bombarderi i ogromna vojna pomoc saveznika partizanima u oruzju i ratnom materijalu, kao i sovjetski tenkovi) su tokom celog rata cinile masovne zlocine nad civilnim stanovnistvom. Za te zlocine, ne samo da nije niko odgovarao, vec postoje originalna Titova naredjenja koja su klasican primer ratnog zlocina 7. Prvenstveni ratni cilj komunista bila je borba za vlast, jer da su se hteli boriti protiv okupatora, to su mogli ciniti u legalnoj vojsci zemlje ciji su bili drzavljani. Primera radi, marta i aprila 1943 nudili su Nemcima obustavu neprijateljstava i zajednicku borbu protiv saveznika ukoliko se iskrcaju na jadransku obalu. To iskrcavanje tada su ocekivali sve ratujuce strane, a komunisti su znali da bi to znacilo kraj njihovih snova o dolasku na vlast, pa ih je ideoloski fanatizam odveo u takvu krajnost. Takodje, Broz je licno pregovarao sa Pavelicevim izaslanikom Rusinovicem, koji je bio i ambasador NDH u Vatikanu, o cemu postoji originalan dokument koji je u italijanskom arhivu u Rimu pronasla dr. Smilja Avramov.

kraja

pre 13 godina

...mozda je trenutak i da ponovo potpisemo ugovor sa rajhom i jasno se stavimo na stranu "sila osovine"...
...partizani su kriminalci, rusi su crveno zlo...ovo drustvo jeste bolesno, neizlecivo...

Virginia, USA

pre 13 godina

Ziv je Draza, umro nije dok je Srba i Srbije. Pozdrav matici iz prekookeanske dijaspore i da vratimo i u nasoj matici Cici mesto koje mu pripada, a to je rame uz rame sa Misicem, Karadjordjem, Milosem, Njegosem, Knez Lazarom itd..

Virginia, USA

pre 13 godina

Ziv je Draza, umro nije dok je Srba i Srbije. Pozdrav matici iz prekookeanske dijaspore i da vratimo i u nasoj matici Cici mesto koje mu pripada, a to je rame uz rame sa Misicem, Karadjordjem, Milosem, Njegosem, Knez Lazarom itd..

Ratko

pre 13 godina

Ne postoji niti jedna formacija koja je delovala na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije ciji pripadnici nisu pocinili zlocine. Ali, moraju se uzeti u obzir sledece cinjenice: 1. ne postoji ni jedno jedino naredjenje generala Mihailovica, ili njemu potcinjenih komandanata koje bi se moglo okvalifikovati kao ratni zlocin (ne racunajuci nekoliko "dokumenata", za koje je definitivno utvrdjeno da su falsifikati) 2. Mihailovic je komandovao legalnom vojskom, bio ministar u vladi zemlje koju je priznavala cela antifasisticka koalicija, pa je primenjivao zakone te zemlje, i prema tim zakonima bio je duzan da unistava razne paravojne formacije 3. postoje neoborivi dokazi da je Mihailovic sprecavao zlocine i da su cetnici osudjivali na smrt i streljali, zbog pocinjenih zlocina, ne samo svoje vojnike, vec i komandante brigada (npr. kapetana Sergija Mihailovica, komandanta Rogaticke letece brigade, zbog zlocina nad muslimanima u Foci). 4. Jugoslovenska vojska, pod Mihailovicevom komandom, je u sve cetiri ratne godine vodila borbe protiv okupacionih i kvislinskih formacija, za sta je Mihailovic dobio najvisa saveznicka odlikovanja i bezbroj priznanja od saveznickih komandanata, i uopste, u javnosti saveznickih zemalja 5. Mihailovic je odbacen od saveznika zbog ustupaka Staljinu i dogovora o podeli interesnih sfera, kao i zbog antisrpske nastrojenosti Britanske politike, koja je Mihilovica smatrala velikosrbinom 6. komunisticke paravojne formacije (koje su na vlast doveli saveznicki bombarderi i ogromna vojna pomoc saveznika partizanima u oruzju i ratnom materijalu, kao i sovjetski tenkovi) su tokom celog rata cinile masovne zlocine nad civilnim stanovnistvom. Za te zlocine, ne samo da nije niko odgovarao, vec postoje originalna Titova naredjenja koja su klasican primer ratnog zlocina 7. Prvenstveni ratni cilj komunista bila je borba za vlast, jer da su se hteli boriti protiv okupatora, to su mogli ciniti u legalnoj vojsci zemlje ciji su bili drzavljani. Primera radi, marta i aprila 1943 nudili su Nemcima obustavu neprijateljstava i zajednicku borbu protiv saveznika ukoliko se iskrcaju na jadransku obalu. To iskrcavanje tada su ocekivali sve ratujuce strane, a komunisti su znali da bi to znacilo kraj njihovih snova o dolasku na vlast, pa ih je ideoloski fanatizam odveo u takvu krajnost. Takodje, Broz je licno pregovarao sa Pavelicevim izaslanikom Rusinovicem, koji je bio i ambasador NDH u Vatikanu, o cemu postoji originalan dokument koji je u italijanskom arhivu u Rimu pronasla dr. Smilja Avramov.

Petar

pre 13 godina

Saradnike nacisticke Nemacke rehabilitovati posle 60 godina je tacna slika onoga kakva je generalna percepcija "rukovodilaca" ovog naseg obolelog sistema.

Činjenica

pre 13 godina

Četnici su u Kraljevini Jugoslaviji uspostavljeni kao paramilitarni pokret nastao u cilju stvaranja Velike Srbije. U tom cilju, iako su nakon okupacije Jugoslavije prvobitno proklamirali borbu protiv okupatora, ubrzo su sa Nemcima sklopili sporazum da bi ostvari svoj glavni politički cilj: borbu protiv Hrvata, muslimana i komunista.

Spontano nastale oružane grupe, osobito na području NDH, koje su delomice već u aprilu 1941. započele terorom protiv Hrvata i muslimana, a delomice imale opravdanje u otporu okupatoru i ustaškim pogromima, relativno brzo su se razdelili na četnike u pravom smislu reči (pod zapovedništvom Draže Mihailovića od kraja 1941.) te na partizane. (Bilo je međutim još i 1944. jedinica kojima status nije bio sasvim jasan ili su menjale stranu.) Jedino ovi potonji dosledno su se borili ne samo protiv okupatora, nego i protiv ustaškog režima.

Ispočetka zapadni Saveznici su četnike smatrali pokretom otpora pa su tokom 1942. i 1943., u okviru ratne propagande u SAD, četnici tema romantične obrade u filmovima i stripovima, a 25.05.1942. u TIME Magazinu izlazi slika Draže Mihailovića na prvoj stranici sa člankom u kojem Dražu opisuju rečima "najveći partizanski ratnik Evrope"

Ovi podaci ne menjaju činjenicu da je Ravnogorski pokret u celini delovao kao kvislinški, održavajući privid da predstavljaju pravi pokret otpora.

Jedan sin i ćerka Draže Mihailovića pridružili su se partizanima. Drugi sin poginuo je kao četnik na Sutjesci 22. 5. 1945. u poslednjoj velikoj bitci protiv partizana.

mARE

pre 13 godina

U prvoj polovini 1942. nemačka okupaciona komanda proglasila je oblast južno od Save za ratnu zonu i time preuzela neposrednu operativnu i vojno-administrativnu komandu nad svim trupama.

- Sporazumi između četnika i NDH bili su sugerisani i odobreni od strane nemačke komande, tako da su ti sporazumi predstavljali faktičku integraciju četnika u operativnu i okupacionu upravu.

- Nemačka operativna komanda uspostavila je puno operativno jedinstvo, tako da su u zajedničkim operacijama protiv partizana rame uz rame učestvovale Nemačke snage, snage NDH i četnički odredi.

- Primer ovakvih zajedničkih operacija su operacije na planini Manjači septembra 1942. u kojima su učestvovale 3. bataljon 721. nemačkog pešadijskog puka, 2. čete 1. domobranskog regrutne bojne, 1. i 2. bojna Petrinjskog zdruga, vod haubica i 8 tenkova zajedno sa četnicima Manjače protiv partizanske grupacije sastavljene od 1. krajiške, 2. proleterske i delova 2. krajiške, 3. sandžačke i 4. crnogorske brigade.

- Početkom 1943. ovi ugovori su obnovljeni.

- U svim italijanskim i nemačkim operacijama do kraja rata četnici i snage NDH nastupale su u operativnom jedinstvu i pod operativnom komandom okupatora.

bezimena

pre 13 godina

Baš me znaim da li će žitelji sela Vranić (kod Beograda) biti pozvani na raspravu o rehabilitaciji dotičnog lika (poklao je pola sela), koji je izdao sve s kojima je saradjivao a najpre svog KRALJA!

origen

pre 13 godina

Adolf Hitler je kreirao odlikovanje Krst ratnih zasluga 1939.g., stupnjevan kao i Gvozdeni krst. Odlikovanje je imalo dve varijante: s mačevima, dodeljivalo se vojnicima koji su se iskazali iznad poziva dužnosti (ali istodobno nisu bili vredni Gvozdenog krsta, koji se dodeljivao za veću hrabrost); i bez mačeva, a dodeljivao se za zasluge iza vatrene linije, a mogao se dodeliti i civilima.

Jedan od Mihailovićevih najpouzdanijih i najviših četničkih zapovednika, Pavle Đurišić, Hitler je odlikovao Gvozdenim krstom, 11. 10. 1944.

Toliko o četničkom antifašizmu i navodnoj komunističkoj propagandi koja "baca zločinačko svetlo na četnički pokret".

Zagreb

pre 13 godina

A da se ovo radi u Hrvatskoj za Pavelica onda bi se Srbi odmah digli na demonstracije. Da podsetim, Draza Mihajlovic je kriv za ubistva vise desetine hiljada Hrvata, Bosanaca i Albanaca. U Srbiji je svasta moguce !!
P.S. Kad bi neko u Nemackoj to isto trazio za Hitlera dobio bi visegodisnju robiju, a u Srbiji svaki drugi stanovnik je za ovo. Ko je sledeci na redu ? Milosevic ?

Hm

pre 13 godina

Ma mozete rehabilovati i ustase (i one su na kraju stradale od partizana), nedicevce i sve ostale. Ovo je samo omalovazavanje pravih zrtava u drugom svetskom ratu. Nista novoga. Bar smo istoriju naucili prekrajati jos tamo od kosovskog boja.

Pametnom dovoljno

pre 13 godina

Drazini ordeni:Srebrna medalja za hrabrost, uručena 1913. Spomenica za Srpsko – turski rat, uručena 1913. Spomenica za Srpsko – bugarski rat, uručena 1913. Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1915. Engleski Vojni krst, uručen 1917. Beli orao sa mačevima četvrtog reda, uručen 1918. Beli orao sa mačevima petog reda, uručen 1920. Spomenica za rat 1914 – 1918., uručena 1920. Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1920. Albanska spomenica, uručena 1920. Orden Svetog Save četvrtog reda, uručen 1928. Bugarski Komandirski krst Svetog Aleksandra, uručio lično car Boris u Sofiji 1936. Čehoslovački Orden belog lava, uručio lično predsednik 1937. Francuski Ratni krst, dodelio general Šarl de Gol, 1943. Američka Legija zasluga prvog stepena, najviši orden namenjen strancima, dobijen posthumno, dodelio predsednik Hari Truman 16. marta 1948. Spomenbista (4 metra)u Libertyville, U.S.

EU Citizen

pre 13 godina

General Draža Mihajlović se i te kako borio protiv Nemaca, sve dok je njegova (ispravna) procena bila da su Nemci glavna opasnost za Srbiju. U trenutku kada je procenio (opet sasvim ispravno) da su Nemci u suštini poraženi i da su glavna opasnost postali komunisti i SSSR, počeo je da sarađuje s Nemcima u borbi protiv komunističkih terorista, jer (sasvim pravilno) nije primarno zastupao interese ni zapadnih saveznika, ni dinastije Karađorđević, ni izbegličjke vlade u Londonu, već ono što je po svojoj savesti i svom razumu video kao vitalne i trajne interese Srbije i srpskog naroda. To se nekim krugovima na zapadu, koji su stvari gledali kratkoročno ili smatrali Srbiju i Jugoslaviju prihvatljivom koskom koju treba baciti Staljinu, naravno, nije dopadalo, ali zbog toga će Draža Mihajlović, bez obzira što je poražen u neravnopravnoj borbi za budućnost ove zemlje, i za nju dao sve uključujući i život, ostati upamćen kao veliki čovek i patriota koji je jasno gledao na stvari, a poslednjih sedamdesetak godina komunističkog zuluma, i stanje u kome se ova nacija i pola Balkana danas nalaze zahvaljujući srpskim i jugoslovenskim komunistima najbolji su argument za razum i dalekovidost srpskog Čiče. Srećom te je doba ispiranja mozga i prećutkivanja komunističkih zločina, možda i gorih od nacističkih, jer su pomogli da se pobedi nacizam, prošlo, i ljudi danas širom Evrope otvoreno govore ono što su razumni i hrabri pojedinci kojima je na srcu bila sloboda i demokratija znali oduvek: nacisti i komunisti su braća blizanci, i objektivno gledano, komunizam u ravni ideja nije ni za trunku bolji ili manje zločinački od nacizma, a, u ravni posledica, kada saberete i oduzmete ljudske živote i materijalne štete, komunizam je i daleko gori. Drugim rečima, to što komunisti i njihovi simpatizeri uzimaju kao krunski argument protiv generala Mihajlovića, ustvari je jedan od najpozitivnijih i najinteligentnijih poteza bilo kod istaknutog lidera u kratkoj i priglupoj istoriji ove zemlje, po kojoj će kod normalnih i slobodoljubivih ljudi, koji shvataju da su antifašizam i antikomunizam dva lica jednog novčića, Čiča zauvek ostati upamćen kao istinski patriota i heroj.

JBT

pre 13 godina

Ajzenhauer je posmrtno dodelio Mihajlovicu "Legion of Merit", najvece Americko odlikovanje za strane drzavljane. Vidim da je sud dobio izvode iz Britanske arhive. Znaci, podaci o Mihajlovicevom delovanju tokom rata postoje u stranim zemljama (obavestajnim sluzbama), Tesko je poverovati da Englezi nisu te podatke podelili sa Amerikanca ili ih makar upozorili Ajzenhauera da daje odlikovanje ZLOCINCU I KOLJACU! Jeste, politika radi svasta, ali davanje najveceg odlikovanja ratnom zlocincu? Neka neko nadje primer ko je i gde to jos uradio?
Za to vreme, iskopavaju se grobnice koje su ispunili partizani, sve sa Titovim naredjenjem a on bez ikakve mrlje lezi ponosno u istaknutoj "Kuci Cveca"!?
Gde jos to ima? Pa u zemlji u kojoj je (kada sam ja - davno - bio mlad) pesma "Oj Vojvodo Sindjelicu" bila "SRBOVANJE"!!
Ovaj narod nikako ne moze da se otrese komunizma (ko je ministar policije?). Narodu je utrljan u nos stid od svog identiteta a pocelo je POLITICKIM sudjenjem Mihajlovicu - cetnicima - sve iskljucivo Srbima.
Sudjenje Mihajlovicu je vrlo vazno, ne zbog Mihajlovica, vec radi razbijanja mita.
SUBNOR se buni, umesto da se pita o svojim zlocinima a SPS ovu bitku vodi u ime Tita, u ime Milosevica a ponajvise u ime Mire Markovic.
Valjda nece opet dobit.

El Cid

pre 13 godina

Komunističko stanovište je nedodirljivo, njihova istina je jedino moguća a izjednačavanje ustaša i četnika posebno interesantna mantra onih koji su se rame uz rame borili protiv srpskih interesa u Jugoslaviji i koji su hteli stvoriti Jugoslaviju po meri svih drugih samo ne onih kojih su u milionima iskrvarili za stvaranje te iste Jugoslavije, dakle pripadnika srpskog naroda. Dakle likvidacije na desetine ljudi u mom gradu čiji je jedini greh bio što su pre rata bili bogati ili zato što ih je neko lažno optužio za saradnju s okupatorom, primer je društva koje su nam komunisti ostavili u amanet, laži, laži i laži! Zbog tih laži nam je i zemlja u kojoj smo živeli bila obična laž pa je u toj laži tragično i završila! Laž je postala neizdržljiva pa je mehur pukao!

janos

pre 13 godina

Revizionisti se hvataju svake slamke da dokazu kako je Draza bio veliki heroj i patriota, te da je uspesno ratovao protiv nemackog okupatora. Nikako da pogledaju malo i u pedantne nemacke arhive, u kojima izmedju ostalog stoji da su u Januaru 1942 godine imali 72 cetnicka oficira i preko 8 hiljada cetnika na platnom spisku te da su im obezbedjivali potpunu opskrbu, hranu, uniforme, naoruzanje... Verovatno kao nagradu za patriotizam.

Vladan R

pre 13 godina

Sve te price o navodnoj borbi cetnika protiv Nemaca padaju u vodu samo na osnovu jedne cinjenice, a to je da su na kraju rata zajedno sa Nemackim i ustaskim snagama bezali od partizanskih snaga boreci se sa prvo pomenutima rame uz rame. Da li iko normalan moze da poveruje da neko cetri godine ratuje a onda se najednom u poslednjih nekoliko meseci zajedno bori. Ako se nisu povlacili sa Nemcima otkud ih toliko kod Zidanog mosta 1945 godine, bas kada su se i Nemci povlacili, jedino sto su saveznici Nemcima dozvolili da pobegnu u Austriju. Na kraju se cudimo uz ovakve postupke vlasti zasto se javljaju obraz i slicne organizacije.

Poznavalac

pre 13 godina

UDBA svim silama zeli da istorija ostane onakva kakvu su oni pisali 45-e godine kada su upali u Srbiju u koznim mantilima .
Na njihovu zalost vrlo brzo ce gradjani Srbije cuti istinu o svemu sto se desavalo za vreme Drugog Svetskog rata kod nas.
Vreme je za jedno veliko otreznjenje i za jednu novu modernu gradjansku Srbiju u EU.

El Cid

pre 13 godina

Ja sam jedan od miliona ljudi koji je u skoli ucio jednostranu "pobedničku" verziju istorije koja je predstavljana kao jedina istinita. Deda mi je bio u partizanima iako je bio antikomunista, mobilisan 1944. godine i oduvek je govorio da mu je bilo muka od partizanske propagande u filmovima. Činjenica je da su partizani bili paravojna teroristička organizacija koja je u nemačkoj okupaciji videla šansu da oružanom borbom dođe na vlast. Da su neke četničke formacije činile zločine jesu, ali je isto tako činjenica da su mnogi četnički oficiri koji su izdavali naređenja o ubistvima civila bili streljani ili strogo kažnjeni. Partizanskih zločina je bilo tokom celog rata a činjenica da neki i danas pohvalno govore o terorističkoj pobuni protiv legalne izbegle vlade (mnoge zemlje su imale izbegličku vladu u Londonu) zapravo predstavlja pohvalu bezakonju i daje krila svakoj nasilnoj i haotičnoj promeni vlasti koja nije izraz narodne volje. Začuđuje ta nekritičnost pojedinaca koji i dalje imaju zaslepljene fanatične poglede na period Drugog svetskog rata kao crno - bele slike. S druge strane moram priznati da mi takođe veoma smeta što se u borbi za rehabilitaciju Draže Mihailovića i četničkog pokreta kao i identifikaciju sa njim traže raznorazne profašističke i ksenofobne organizacije i pojedinci. Draža Mihailović se nije borio za Srbiju otuđenu od razvijenog i demokratskog sveta već za zemlju istih takvih vrednosti.

Rade

pre 13 godina

Ne treba iz kolajne "Legion of Merit" isčitavati antifašizam četnika jer su primerice i ustaše iz NDH spašavali američke pilote.

Mihailovićevi četnici su spasili 417 savezničkih pilota (od čega 343 američkih). Saveznici su naime, materijalnu i vojnu pomoć od 1943. preusmerili k Titovim partizanima jer su otkrili pravi karakter Dražine borbe. Četnici su se tada trudili pokazati da su korisni saveznicima.
Međutim, četnici su isto tako spašavali i nemačke pilote, a katkad su hvatali savezničke pilote i predavali ih Nemcima.

Za usporedbu, na kopnenom delu Hrvatske pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta spasili su preko 500 savezničkih pilota, a u bazu na Visu se samo tokom leta 1944. prisilno spustilo 215 četvoromotornih savezničkih bombardera, sa 1.936 pilota. Nitko od zaslužnih za to nije bio odlikovan.
Iznosi se i tvrdnja da su vlasti NDH u drugom delu 1944. u Zagrebu i okolici spasile 56 savezničkih pilota.

Američki predsednik Harry S. Truman, na osnovu pismene preporuke generala Dwighta D. Eisenhowera posmrtno je dodelio Draži Mihailioviću kolajnu "Legion of Merit" (Orden za zasluge) za spašavanje života oborenih američkih pilota.

Bgd

pre 13 godina

Stvarno ne znam odakle ideja da poredite te "ljude" sa Drazom. Pa oni Karadzici, Mladici, Sloba, Tudjman, Izetbegovic su Titova skola i naslednici. O Pavelicu i da ne pricam za njega je i Hitler bio malo dete. O cemu vi pricate kakve veze Draza ima sa ovima? On nije ucestvovao u samo jednom ratu. U svim ratovima u kojima je ucestvovao je dobijao priznanja, ako ga vec poredite imate Misica. Sram da vas bude partizani. Draza je neke od zlocina koje su cinili i cetnici, sto ne poricem, kaznjavao po kratkom postupku. Tito je pobio sve sto je bilo pametno u Srbiji. To je i razlog sto ovo sto je ostalo 60 godina ne moze da nauci nesto.

Istina

pre 13 godina

Komsije, a i nas isprani narode... Pa zar mislite da bi EU cutala da pokusavamo da rehabilitujemo fasistu? Ajde nek proba Hrvatska da rehabilituje Pavelica, bas da vidim reakcije. Jel se vi pravite blesavi ili stvarno mislite ovo sto pisete po kometarima?

kraja

pre 13 godina

...mozda je trenutak i da ponovo potpisemo ugovor sa rajhom i jasno se stavimo na stranu "sila osovine"...
...partizani su kriminalci, rusi su crveno zlo...ovo drustvo jeste bolesno, neizlecivo...

kom@

pre 13 godina

Краљ је 1943. (под утицајем Британаца) дао наређење Михаиловићу да се стави под команду НОВЈ, што је овај одбио.
Одбијање послушности Краљу у таквој ситуацији се може сматрати велеиздајом за коју је казна управо она коју је и добио.

Zabrinut

pre 13 godina

Tako je . Rehabilitujete Drazu i odmah zatim da Skupstina Srbije donese odluku da cetnicka kama ulazi u sastav grba Srbije (umesto ocila) !!!
Da li ovde uopste ima jos normalnih ???

Technocrat

pre 13 godina

Citam tekst, citam komentare i tesko mi je da poverujem sta je sve napisano.

Draza je odgovoran za teske zlocine snaga pod njegovom komandom kako protiv manjina u Srbiji (Instrukcije), tako i protiv Srba koji se nisu slagali sa njegovom ideologijom koja je najvecim delom bila oslonac nemackih vojnih okupatorskih snaga tokom rata.

Nacin na koji se danas o Drazi pokusava govoriti je tesko prekrajanje istorije, potpuno ignorisanje njegovih cinjenicnih katastrofalnih gresaka, iskrivljivanje i pogresno tumacenje njegove uloge u drugom svetskom ratu u celini.

Njegove zrtve koje se broje desetinama hiljada su uzasna potvrda zlocinacke politike koju je vodio, a to ne moze oprati ni ova silna armija sto glorifikuje njegovu poziciju komandanta vojske u otadzbini, sto velica njegovo ordenje (koje ga valjda opravdava za ucesce u ubijanju toliko ljudi - ili kako je to jasno napisano u Instrukcijama - u 'ciscenju'), sto isticu njegove zasluge u spasavanju saveznickih pilota (koje je - zavisno od momenta, ponekad isporucivao i Nemcima).

Draza je bio jedan od krvnika svog naroda - ko se sa njim nije slagao, platio je zivotom bez ikakvog sudjenja.

Emil Subotica

pre 13 godina

Da li cijeli svijet priznaje Tita kao antifašista ? Priznaje. Da li je Draža bio protiv Tita na Njemačkoj strani ? Jeste. Meni je to dovoljno.

grobar-españa

pre 13 godina

Pa u Hrvatskoj je Alojzije Stepinac svetac a znamo da je on jedan od ideologa i pomagaca istrebljivanja Srba,nasilnih pokatolicavanja,Jasenovca...
Drugo porediti Cetnike i Ustase je u najmanju ruku neumesno ili plod dubokog neznanja a tek porediti Pavelica sa Mihajlovicem nema veze sa pamecu,Ante prijatelj svih belosvetskih fasista a Draza prijatelj De Gaul-a i postovan i voljen od strane istaknutih antifasista u celom svetu.
Desetine hiljada civila,kao sto neko dole rece,u drugom svetskom ratu samo su pobile Ustase i Partizani i to ne desetine nego stotine hiljada.
I za kraj oni koji Cicu nazivaju fasistom mogli bi da procitaju nesto od zapadnih izvora na tu temu a ne da se pozivaju na izvore koji se zovu "secam se ucio sam u SFRJ u skoli".
Blagodarim na paznji.

Bgd

pre 13 godina

Sta nas briga, nek Hrvati rehabilituju Pavelica ako hoce, sto se mene tice mogu i Hitleru da dignu spomenik na glavnom trgu. Takodje me bas briga i za muslimane i slavljenje njihovog heroja Orica. Kao i Albance i Haradinaja. To je njihov problem. Mi moramo da ispravimo NEPRAVDU koja je cinjena 60 godina i od gore pomenutih i od naseg neukog naroda, koji je slepo verovao bravaru. To falsifikovanje istorije ne sme vise da prolazi.

Ludi Srbin

pre 13 godina

Samo da se zna ,posto ga svrstavaju sa ustasama,domobranima i ostalim izdajnicima....Dragoljub Mihajlovic je ODLIKOVAN O STRANE AMERICKOG PREDSEDNIKA TRUMANA I FRANCUSKOG PREDSEDNIKA DE GOLA...ZA KRALJA I OTADZBINU!!!

Batke

pre 13 godina

Rehabilitujte Drazu Mihajlovica. Tako cete na najbolji nacin pokazati da Srbije vec odavno nije normalna zemlja i da smo svi definitvno prolupali i zreli za lecenje.
ne mogu d a shvatim kako je uopste moguce da se o ovome diskutuje. Radi se o osudjenom ratnom zlocincu cije su jedinice pobile MNOGO VISE Srba nego bilo koga drugog !!!
Ako buddete rehabilitovali Drazu, onda po logici stvari trebate da ozvanicite kamu kao zakonski dozvoljeno sredstvo "komuiniciranja" madju ljudima.
Boze gospode kome ovo uopste i pada na pamet ???

Kvazimodo Sorabius

pre 13 godina

Neke stvari se istrgnu iz konteksa pa izgledaju drugačije.
U najmanju ruku je, srećom, bilo "samostalnih četnika", koji su časno branili svoj narod: u Dalmaciji i Lici, u Bosni, Hercegovini i Južnoj Srbiji. S druge strane, tzv "glavnina četničkih jedinica" (a jedinica nikada nije bilo, osim u hvalisanju uz vruću rakiju!) u Srbiji, tj u Šumadiji, više zločina je počinila od samih Nemaca. Neko pomenu tragediju sela nadomak Beograda (Vranić) - a takvih je na desetine! Dakle, Draža se niti borio, niti je imao komandu nad raspojasanim bradonjama, umašćenih gibanicama i slaninom, sa klecajućim kolenima od klečanja nad sirotim seljankama pri silovanju, a potom često i klanju tih sirotica.
Još gora situacija je bila s četnicima u Crnoj Gori.
Partizani su, sve do završetka rata, bili visokomoralna vojska, koja je preterivala u verovanju u bratstvo i jedinstvo, gde se gladovalo a nije se uzela jabuka sa grane, jer bi se streljalo zbog takvog postupka!
Kratko: u toku okupacije, četnici pod Dražom i inih pod njemu podređenih "oficira" - jednog trena nije bilo u borbi protiv okupatora, ali jeste zajedno sa okupatorima protivu partizana!
Partizani su uz stravične žrtve, i veoma umešno ratovanje, istinski bili jedini protivnici okupatorima. Na njih su pokretane masivne ofanzive, a ne na četnike, ovi su predano i požrtvovano učestvovali u napadima na partizane, kao udarna nemačka "sila".
Nesumnjivo, na činjenicama zasnovano - Draža je izdajnik.
Dražina odlikovanja su farsa, a donekle i obaveza za one nepobijene "savezničke avijatičare", jer su spasavjući njih, očekivali padobrane sa hranom...
Čerčilov sin je najbolji svedok - ostalo, Bejli i nadobudni Ameri, nisu uverljivi: četnici su izdajnici i saradnici Nemaca!
Halabuka koju je pravio po Srbiji partizanski potomak Drašković, jedna je od nesreća koju je Srbiji nanosio i nanosi!
E, nakon rata, kada su partizanski VOĐE osvojili vlast, krajnje surovo su se obračunavali sa protivnicima. Dosta je nevinih, svakako, stradalo. Ali - aman i zaman - više nije reč o PARTIZANIMA, već o režimu Josipa Broza!
I formalno, partizanske jedinice su prestale da postoje još 1944. godine! NOB je završila NOVJ - Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije! Može se raspisati Nobelova nagrada za onoga ko dokaže i jedan zločin, pojedinačno od neke i najmanje jedinice pa do kompletnih brigada, nad bilo kime, a naročito ne po nacionalnoj osnovi!!!
Otuda je ogavno lakomisleno izjednačavanje partizana sa Titovim poratnim režimom, a posebno je istorijska podvala izjednačavanje u zločinima partizana i četnika.
Raspolućena Srbija, uvek i iznova, nema šansu da krene ni koraka napred sve dok imitira okolne narode u - izmišljanju istorije!
Na kraju, idiotija je izjednačavanje zasluga za svoj narod četnika i ustaša! Ustaše su genocidirali Srbe, uz saučešće ili podršku (mada nekad i uz zgražavanje!) Nemaca, ali nisu masovno ubijali svoje sunarodnike!
Četnici, pak, sve svoje "podvige" su usmerili prema svojim sunarodnicima, a nešto, koliko radi bruke, i prema druga dva naroda u kontaktu - muslimana i Hrvata.
Ostalo je "poželjna istorija", koja oslikava i dan danas sluđenu Srbiju.

Istoricar

pre 13 godina

... Cetnici su bili regularna vojska !! I bili su direktno podrzani od Velike Britanije, Sjedinjenih Drzava - i svih ostalih saveznika koji su se borili protiv fasistickog zla!!

Bosanac

pre 13 godina

Ne znam zasto ovakvo nesto iznenadjuje nekoga? Pa za mnoge u Srbiji Mladic i Karadzic su heroji pa zaste ne bi bio i Draza? Mladica kriju i dan danas. Ko podrzava ove i njihova djela podrzava genocide, klanja, ubijanja, zlocine. Po pogledajte samo zastavu tog cetnickog pokreta. Zar ona ne govori sve?

evita

pre 13 godina

Ako su cetnici izjednaceni sa borcima protiv fasizma, logicno je da se i njihov sef rehabilituje. U ovoj zemlji je sve moguce pa i da zlocinci postanu heroji i obrnuto.

zoki

pre 13 godina

Komunisti i posle 64 godine od zlocinackog ubistva generala Dragoljuba Mihailovica drhte pred njegovim senima i svu svoju snagu upinju da dokazu da je bio ratni zlocinac i kolaboracionista, a sve zbog toga jer ce posle Cicine rehabilitacije doci na red i procesuiranje njihovih zlocina, pocinjenih u ime naroda i revolucije! Mi potomci zrtava komunistickog terora cemo se izboriti za istinu i pravdu, nase vreme tek dolazi! A na sve njihove optuzbe na racun generala Mihailovica mogu da kazem:,, Vasa vacua maxime sonant`` - Prazne posude najjače zvone!

Unuk Komandanta JVUO, zatocenika koncentracionog logora Mauthauzen (1942-1945) i politickog osudjenika komunistickog rezima (1955-1966)

Dus@n

pre 13 godina

Draza je SARADJIVAO sa Nemcima i nemackom vojskom, za sta postoje mnogi dokumenti i samo po tom osnovu on nema prava na bilo kakvu rehabilitaciju ili mi mozda ovim zelimo da kazemo da su Nemci, Bugari, Italijani, Rumuni, Ustase... bili parva starna u ratu za nas? Mislite o tome!

ljuba valirijski

pre 13 godina

Ljudi, nemojte da gubite vreme na spinovanje gospodina Homena.
Cilj price o Drazi Mhajlovicu je zamajavanje naroda dok se pare iznose na Kipar. Nema tu nikakve zelje za otkrivanjem istine o djeneralu, istorijskom pomirenju i ostalim glupostima... prosto i jednostavno dobijanje na vremenu dok se pare iznose iz Srbije.

Unuk Partizana

pre 13 godina

To shto su komunisti radili posle rata je posledica toga shta su chetnici radili za vreme rata... Nisu oni vrsili zlocine samo protiv muslimana i hrvata nego prema sopstvenom narodu i jedan interesantan podatak koji malo ljudi zna na pocetku rata u jugoslaviji i do kraja 41 bilo je vishe muslimana medju cetnicima nego partizanima tek posle dolazi do obrta situacije...Mog pradedu su streljali cetnici i kucu mu spalaili samo zato jer je bio u partizanima iako se borio u srpskoj vojci u prvom svetskom ratu kao dobrovoljac iz bosne od cera do soluna i nazad a moja sad vec pokojna baba ostala siroche ako ishta drugo zasluzio je tu kaznu zbog zlocina nad sopstvenim narodom..

mila

pre 13 godina

To je cista komunisticka propaganda. Bolje bi bilo da se otvore Udbini arhivi, da se vidi ko su bili komunisticki zlikovci. Brzo bi se izpostavilo da tate i dede od vecine nasih danasnjih tajkuna, ministara i poslanika su radili za Udbu i Oznu. Oznini zlikovci su po zavrsetku II svetskog rata likvidrali imucne porodice Beograda i Srbije. Pordice koje su drzale, fabrike, preduzeca, banke i zgrade po centru Beograda, Nisa, Novog Sada i drugih gradova sirom Srbije u ime naroda. Istrebili su te porodice "kolaboratere" do te mere da danas nema ni jednog naslednika da se javi, istrebili su ih do te mere da sad sinovi i unuci Udbasa dele to nasledje medjusobno. Jedina od tih postkomunisicka zemlja koja je otvorila sve arhive tajne sluzbe je Slovacka. Sa tim korakom Slovacka se resila parazita, kocnicara, skretnicara i zlikovaca iz svih drzavnih organa. Slovacka je od toga dana napredovala brze nego bilo koja druga postkomunsitcka drzava. Slovacka je procvetala, usli su vec u Evro zonu!

9.mart

pre 13 godina

Draža do dana današnjeg nije rehabilitovan, pronadjen i sahranjen uz sve državne počasti isključivo zbog SPO-a. Od DOS-a se to nije ni očekivalo s obzirom da se znao njihov najblaže rečeno ravnodušan stav po tom pitanju. Znači, ako nije moglo posle 5.oktobra onda je moglo posle izbora u decembru 2003. kada se SPO domogao vlasti. Ali tada kao i sada su važniji avioni, sajmovi, NIS-evi...

joso

pre 13 godina

Volio bi da mi netko navede jednu veliku bitku četnika sa Njemcima. Ili barem jednu veliku ofanzivu koju se Njemci pokrenuli na četnike.

S druge strane, postoje brojni primjeri suradnje i borbe rame uz rame četnika s Njemacima, Talijanima i ustašama.

Miki

pre 13 godina

Ne bih se bas hvalio da je USA podrzavala cetnike (cak i d apostoje konkretni dokazi, a ne postoje).
Podrzavala je USA i talibane pa vidi kako su prosli.

Let sleeping dogs lie

pre 13 godina

Najsmesniji argument je da se sve ovo radi u cilju "istoriskog pomirenja", ko god to kaze siguran sam zeli upravo suprotno. Ljudi moji, meni je veceras pola porodice u ratu sa drugom polovinom, samo radi kratke rasprave o cetnicima i Mihajlovicu.

Sedi

pre 13 godina

Iskreno me boli uvo sto mu su dali odlikovanje francuzi i ameri.
Kada je zapelo, biti ili ne biti, englezi su izabrali mrskog im komunistu. Toliko o Drazinom poverenju medju saveznicima.

Posto ne branim ubistva i masakre ne mogu da opravdam Tita i partizane za to sto su ucinili. Ali cinjenica je da su i Drazini klali, palili i maltretirali ne samo ljude drugih nacija i veroispovesti nego i svoje zemljake neistomesljenike.

Ako je Tito koljac onda je i Draza - sa razlikom da je izgubio rat. Najbolje bi bilo da se "zahvalimo" partizanima, cetnicima, balijama i ustasama na proslosti i da krenemo napred.

Joksim

pre 13 godina

Vi koji pišete komentare na ovakvu temu probajte prvo pre pisanja da se malo konsultujete sa Google-om!
POtražite koje su bile odluke i interesi engleza, rusa, italijana, amerikanaca i nemaca u događajima koji su prethodile 27. martu, kakva je bila situacija u vladi tadašnje kraljevine Jugoslavije i kakve su odluke donosili hrvati i slovenci, kakva je bila situacija u kojoj se nalazio namesnik Pavle, iz koje se priče pojavljuje Tito, i konačno kakva je ličnost bio visokoobrazovani i više puta odlikovani general Dragoljub Mihailović. Istorija kakvom su je komunisti prikazivali izgleda da baš i nije bila zasnovana na istini. Jedno pitanje za sve: Šta mislite zašto engleske obaveštajne službe i dan danas, kao zmija noge, kriju dokumente o Draži Mihailoviću. Ne zaboravite da je britanski lord Palmerton izjavio da englezi nemaju stalne prijatelje ili stalne neprijatelje, samo stalne interese, a njihov je interes bio da se Jugoslavija uvuče u rat kako bi se razvodnjio pritisak kojem su ih nemci izložili.

Dr Milan Predic

pre 13 godina

Mihailovićeva krivica je u tome što je, u želji da spreči potpunu kapitulaciju zemlje, stvorio gerilu, koja je pokrivala veliku teritoriju, a nad kojom nije postojala odgovarajuća kontrola. Tako da su četničku uniformu nosili i istinski rodoljubi (oni su spašavali savezničke pilote) i psihopate koji su činili najgore zločine po Srbiji, Bosni i C.G. a za koje nikom nisu polagali račune. Na drugoj strani, komuniste je jedino interesovalo da se dočepaju vlasti, što im je i uspelo. Teror koji su sprovodili u prvim godinama je odneo stotine hiljada života, među njima i Mihailovićev. Zato je i teško naći njegove posmrtne ostatke, tj. izdvojiti ih iz mnoštva drugih. Ta vlast je sada u rukama njihove dece i unuka, koji su u međuvremenu postali i faktički (uknjiženi) vlasnici svega što iole vredi u zemlji. Njih, iz razumljivih razloga, ne interesuje da se kopa po tom delu naše prošlosti. Ja vise verujem pravim antifasistima De Golu i americkom predsedniku TRUMANU, nego najgorim krvnicima XX veka, Staljinu i Titu, jedan se nalazi po svetskim istorijskim udzbenicima na drugom mestu a Tito ne desetom mesetu najvecih ubica proslog veka. Draza se na toj listi najvecih ubica uopste ne nalazi, osim u komunistickoj laznoj a i falsifikovanoj istoriji, koji bi neki i dalje da nastave.

Ivan D.

pre 13 godina

u ovoj zemlji je moguce i da se sjati gomila ljudi koji nisu dve knjige novije istorije srbije procitali, a znaju sve o II svetskom (naravno iz predanja titovih partizana koji su streljali za jabuku) i odmah komentarisu i sude.
naravno da treba dozvoliti ucesce drugoj strani, ali gospodina bi trebalo obavezati da ako se dokaze da je draza ostecen isplati nadoknadu potomcima jer i sam kaze da je "druga strana".
a svima bi valjalo da se informisu o cetnicima u drugom svetskom. za pocetak da vide koliko je pokreta bilo i koje su razlike.
to je valjda jedini "kolaboracionista" koji je rat proveo po sumama.
i ne trebaju li onda i britanci da odgovaraju za podrsku nacistima jer su imali oficira za vezu sve vreme rata pored draze?
a truman odlikovao znaci nacistu?
interesantni mozgovi u ovoj srbiji, jedinoj zemlji evrope sa tajnim posleratnim arhivama.

antifašist

pre 13 godina

"Jugoslovenska vojska, pod Mihailovicevom komandom, je u sve cetiri ratne godine vodila borbe protiv okupacionih i kvislinskih formacija, za sta je Mihailovic dobio najvisa saveznicka odlikovanja i bezbroj priznanja od saveznickih komandanata, i uopste, u javnosti saveznickih zemalja"

Volio bih da vidim barem jednu bitku koju je Draža vodio protiv Nemaca.

Brojni su ipak dokumenti koji pokazuju da su u praksi četnici sarađivali s Nemcima i Italijanima, pa čak i s vlastima NDH. Četnička je pak “herojska” borba protiv osovinskih vojski ponajviše bila plod rada propagande jugoslovenske izbegličke vlade. Brojni autori koji su dosad pisali o delovanju te vlade spominju njezinu potporu Draži Mihailoviću, a mnogi od njih ukratko spominju i propagandu u javnosti savezničkih zemalja.

Velik dio četničkih snaga širom nekadašnjeg područja Kraljevine Jugoslavije već je potkraj godine 1941. postupno prišao saradnji s italijanskim i nemačkim snagama. Posebnu je pažnju Mihailovićevoj spremnosti da tokom jeseni 1941. uspostavi saradnju s Nemcima, kao i koracima koje je u vezi toga poduzeo, posvetio Jozo Tomasevich u svojoj knjizi "Četnici u Drugom svetskom ratu " u izdanju uglednog kalifornijskog sveučilišnog izdavača Stanford University Press.

srbin iz srema

pre 13 godina

Odlicno, da ne razradjujemo cinjenice koje su koliko vidim svima poznate, kragujevac ima pravo na osnovu prelisivanja ustasko cetnickih pokreta komunistima pravo na rehabilitaciju i nadoknadu stete.
Borac Draza i pokret cetnicki kojima je pripadao ljotic ubija porodice srba po APV pod izgovorom da su partizani, zaboravljajuci na cinjenicu da su nasilno mobilisane kulacke porodice i odvedeni za bosnu iz kojih se vecina nikad nije vratila.Ubijena ne od strane nemaca i ustasa, vec cetnika.
Sremski front sa kojim pokusava da se preokrene istorija se odnosila Na Fnrj,a ne na SHS.
Moji dedovi su ubijeni od strane cetnika , a babe sa decom maltretirana od strane komunista.
Zbog mira institiram i molim javnost da zaustavi cetnicke i "patriocke organizacije kraljevine" u protivnom krenuce svi da isteruju pravdu.Draza za srbiju nije u opste bitan, a posebno ne za buducnost mladih.
Pokrece se lavina pod instrukcijama Amerike, kako bi se kriza i stvarnost u kojoj zivimo potisnuli.
Podela naroda je naj gora, a ako kazete da draza treba da dozivi rehabilitaciju, onda mozete od srba, hrvata, rumuna, bunjevaca, madjara rusina, slovaka ocekivati referendum za ocepljenje.
Podsecam da mi nismo arbanasi da nas nacionalno svadjate i gurate u rupu kao u II sv.rata. Svako svojoj kuci, svako svojim precima i da budemo konacno drzava koju nece kociti drzavljani nasilni.
Umemo mi da zivimo i bez vas.

9.mart

pre 13 godina

Kaže neko DM nije bio antifašista.Taj pojam potekao je baš od onih koji su najviše sarađivali sa fašistima.Pa svet je na Hitlera do 1.9.1939. gledali kao partnera,a kao glavnu pretnju predstavljali Staljina.Setimo se ko je mahao minhenskim sporazumom,i ko je delio teritorije u Poljskoj i po Skandinaviji.Na kraju krajeva zašto saveznici nisu upali i oslobodili Španiju od Franka kada su toliki antifašisti? Sve su to političke igre, kao i odustajanje iskrcavanja na Balkan što se poklapa i sa zaokretom britanske politike prema pokretu DM.

Golubovi prevrtaci

pre 13 godina

Hehe, do juce nije bilo vecih komunista i iskrenijih obozavatelja Tita i Jugoslavije od Srba. Cak su i Mihajloviceva deca bila komunisti. A gle sad, kako se upinju da dokazu kako su uvek bili protiv komunizma :). To mogu da progutaju samo deca, ali mi stariji se odlicno secamo svega. Zao mi je, ali nece proci, suvise se dobro znamo :)

vasilije knezevic

pre 13 godina

O karakteru pokreta Draze Mihailovica nije tesko naci pravu istinu. Najvjerovatnije da jos ima prezivjelih iz tih sukoba ali su oni u poodmaklim godinama. Oslanjati se na zapadne dokumente vise je nego rizicno, specificno americke i engleske. Zaslijepljeni atikomunistickim predrasudama ti izvori mogu da tvrde i da su partizani bili "ljudozderi". Oslanjati se se na "povampirene" tvrdnje nekih kojima su "politicke" slobode zapadnih proroka donijele nekakve neogranicene povode za lazne konstrukcije takodje je neumjesno i nehumano.
U takvim slucajevima ukoliko se zeli gubiti vrijeme u nesto iracionalno onda istina i presuda mora biti, bez daljnjih pitanja, vrlo racionalna.

View

pre 13 godina

Čast izuzecima, ali često se pitam kako to da jedna siromašna Srbija, koja je u prošlosti išla iz rata u rat, oduvek ima imućne porodice kojima su "zli komunisti uzeli sve". Mislim, kako je moguće tako se obogatiti u jednoj tako siromašnoj zemlji. Jel' su te tadašnje imućne porodice iste kao i ove koje danas "drže fabrike, preduzeća, banke i zgrade"?

Nela

pre 13 godina

Kamo te nase lepe srece da nas nisu crveni oslobadjali, mnogo bi se lepse i srecnije oslobodili bez njih. Kako su nas ''oslobodili'' vidi se da ni danas nismo slobodni i pitanje je da l' ce i moje cukun unuce nekad da se oslobodi a to samo zbog njihove kleptomanske zelje za otimanjem tudjeg i vladanjem pametnijima. Strasno sta nas snadje kad banditi i probisveti i profesionalni robijasi i komunisticki revolucionari povedu negde. Da nam dragi Bog nikad vise ne podari nesto slicno, to je sve sto mogu da kazem o crvenima a ove zadnje komuniste sto su vladali od Mire, Slobu sve sami Brozovi kadrovi, koliko ce vrema trebati da se njih otarasimo. Hvala Drazi sto je bio pravi srpski partiota ( a ne ovi danas sto sebe tako zovu ) jer ocigledno kad su Drazu odlikovali i predsednici iz DEMOKRATSKOG sveta kao Truman i De Gol dovoljno govori kakvu je ideologiju parlamentarne demokratije Draza zastupao. Mogli su da lazu i da falsikfikuju ali istina uvek na kraju pobedi.

Nedim

pre 13 godina

Dobro je rekao Ejup Ganic da nema vise one Srbije kao nekada , danas su izjednacili partizane i cetnike sto je i ocigledno i zalosno .. Pozz iz Saraybosne

Ritter

pre 13 godina

Duboka podeljenost u komentarima na svaku ovakvu i slicnu vest samo govori o velicini oziljka koji su komunisti napravili na srpskom nacionalnom bicu za svojih 65 godina vladavine od 1945-2010. Namerno kazem do dana danasnjeg jer mi u Srbiji zapravo nikad nismo u ni zavrsili sa vladavinom partizana. Nasi ministri i gradonacelnici su deca partizanskih rukovodilaca ili bivsih visokih cinovnika KPJ, Titovi generali rasturili zemlju a zive i dalje na Dedinju i uzivaju sve privilegije kao za vreme Tita, Slobini puleni sede u vladi Srbije, voze dobra kola naokolo, cik nek proba neki policajac da ih zaustavi i pita nesto. OZNA, UDBA, DB i BIA ista garnitura kao i za vreme Tita/Milosevica. Svakoga "ko drukcije kaze" bi opet danas osudili po kratkom postupku bas kao i Drazu dok za njih i njihovu decu sud ne vazi, a ima i milionce dolara ako zatreba.

splico

pre 13 godina

I vi imate obraz prigovarati za ustase? Kod nas je velicanje ustasa zabranjeno zakonom, a vi zakonom hocete rehabilirati fasista Mihajlovica i njegov zlocinacki pokret. Nakon sta sam vidio komentare i rejtinge komentara, drago mi je da vise nismo u drzavnoj zajednici. Uzas.

Milan

pre 13 godina

Odugovlacenje sa zakonom o restituciji dvadeset godina, predlog demokratske stranke da se restitucija izvrsi u periodu od pedeset godina , kao i pravdanje da je to veliki iznos za drzavu Srbiju, potvrdjuju da se Srbija nalazi na prekretnici izmedju Evropske civilizacije i hegemonije etatistickih snaga nasledjenih iz prethodnog jednopartijskog sistema. Svaka uredjena drzava pociva na drustvenom ugovoru. Društveni ugovor se zasniva na tome da država treba da zaštiti prirodna prava svake osobe. Prirodna prava su pravo na život, pravo na slobodu, kao i slobodu govora i pravo na imovinu. U zamenu za tu zaštitu, svaka osoba mora da ispunjava određene dužnosti prema državi, kao što je plaćanje poreza. Pitanje se postavlja zasto se sa ovim zakonom odugovlaci, odgovor je sasvim jasan , da bi se dobilo na vremenu i izvrsila privatizacija od strane etatisticke kapejulovske oligarhije. Beograd je bio administrativni, privredni i partijski centar bivse drzave, sa velikim procentom etatisticko birokratskih kadrova iz drugih republika .Za vreme Milosevica, te snage, ne birajuci sredstva , pod okriljem inflacije i ratova, pokusale su da se transformisu u buduce kapitaliste, pravi primer oligarhija kapejulovskih resorskih snaga . Dolaskom Kostunice i navodnih promena taj proces je nastavljen, dok se sa njegovim odlaskom nista nije promenilo, a njegovo navodno razmimoilazenje sa Borisom Tadicem samo je koreografija koja je trebalo da prikrije dalju dokapitalizaciju etatisticke oligarhije. I sad ocekivati od tavke drzave i takvog DB parvosudja da se Draza rehabilituje, tu se nista nije promenilo od '45.

Cica

pre 13 godina

Zar je moguce da u ovoj zemlji nema nista da se radi pametnije nego se ispravljaju "krive Drine" od pre pola veka? Veliki sam postovalac Draze i njegovog pokreta ali to je ipak "davno proslo vreme". Zasto se bre ne ugledamo na toliko nam omrazene Amere? Pocinili su genocid nad sopstvenim narodom (Indijancima), svi to znaju i cute o tome, ali nikom ne pada na pamet da isparavlja istoriju.Vise ih zanima buducnost.Cak i sami Indijanci ne gube vreme na "istorijske nepravde".

sima

pre 13 godina

ne samo da treba drazu rehabilitovati nego treba otkriti i zlocine koje su radili udbasi i nobeovci i ako ih ima jos osuditi ih i oduzeti zasluge koje im drzava daje za svoja ne dela...

neko ko zna

pre 13 godina

taj "Kralj" je bio decak od 19 godina neiskusan zelen sta ste drugo ocekivali nego da se povinuje zeljama svojih gazda Engleza koji ko zna cime su mu pretili.

Virginia, USA

pre 13 godina

Ziv je Draza, umro nije dok je Srba i Srbije. Pozdrav matici iz prekookeanske dijaspore i da vratimo i u nasoj matici Cici mesto koje mu pripada, a to je rame uz rame sa Misicem, Karadjordjem, Milosem, Njegosem, Knez Lazarom itd..

Petar

pre 13 godina

Saradnike nacisticke Nemacke rehabilitovati posle 60 godina je tacna slika onoga kakva je generalna percepcija "rukovodilaca" ovog naseg obolelog sistema.

Ratko

pre 13 godina

Ne postoji niti jedna formacija koja je delovala na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije ciji pripadnici nisu pocinili zlocine. Ali, moraju se uzeti u obzir sledece cinjenice: 1. ne postoji ni jedno jedino naredjenje generala Mihailovica, ili njemu potcinjenih komandanata koje bi se moglo okvalifikovati kao ratni zlocin (ne racunajuci nekoliko "dokumenata", za koje je definitivno utvrdjeno da su falsifikati) 2. Mihailovic je komandovao legalnom vojskom, bio ministar u vladi zemlje koju je priznavala cela antifasisticka koalicija, pa je primenjivao zakone te zemlje, i prema tim zakonima bio je duzan da unistava razne paravojne formacije 3. postoje neoborivi dokazi da je Mihailovic sprecavao zlocine i da su cetnici osudjivali na smrt i streljali, zbog pocinjenih zlocina, ne samo svoje vojnike, vec i komandante brigada (npr. kapetana Sergija Mihailovica, komandanta Rogaticke letece brigade, zbog zlocina nad muslimanima u Foci). 4. Jugoslovenska vojska, pod Mihailovicevom komandom, je u sve cetiri ratne godine vodila borbe protiv okupacionih i kvislinskih formacija, za sta je Mihailovic dobio najvisa saveznicka odlikovanja i bezbroj priznanja od saveznickih komandanata, i uopste, u javnosti saveznickih zemalja 5. Mihailovic je odbacen od saveznika zbog ustupaka Staljinu i dogovora o podeli interesnih sfera, kao i zbog antisrpske nastrojenosti Britanske politike, koja je Mihilovica smatrala velikosrbinom 6. komunisticke paravojne formacije (koje su na vlast doveli saveznicki bombarderi i ogromna vojna pomoc saveznika partizanima u oruzju i ratnom materijalu, kao i sovjetski tenkovi) su tokom celog rata cinile masovne zlocine nad civilnim stanovnistvom. Za te zlocine, ne samo da nije niko odgovarao, vec postoje originalna Titova naredjenja koja su klasican primer ratnog zlocina 7. Prvenstveni ratni cilj komunista bila je borba za vlast, jer da su se hteli boriti protiv okupatora, to su mogli ciniti u legalnoj vojsci zemlje ciji su bili drzavljani. Primera radi, marta i aprila 1943 nudili su Nemcima obustavu neprijateljstava i zajednicku borbu protiv saveznika ukoliko se iskrcaju na jadransku obalu. To iskrcavanje tada su ocekivali sve ratujuce strane, a komunisti su znali da bi to znacilo kraj njihovih snova o dolasku na vlast, pa ih je ideoloski fanatizam odveo u takvu krajnost. Takodje, Broz je licno pregovarao sa Pavelicevim izaslanikom Rusinovicem, koji je bio i ambasador NDH u Vatikanu, o cemu postoji originalan dokument koji je u italijanskom arhivu u Rimu pronasla dr. Smilja Avramov.

Zagreb

pre 13 godina

A da se ovo radi u Hrvatskoj za Pavelica onda bi se Srbi odmah digli na demonstracije. Da podsetim, Draza Mihajlovic je kriv za ubistva vise desetine hiljada Hrvata, Bosanaca i Albanaca. U Srbiji je svasta moguce !!
P.S. Kad bi neko u Nemackoj to isto trazio za Hitlera dobio bi visegodisnju robiju, a u Srbiji svaki drugi stanovnik je za ovo. Ko je sledeci na redu ? Milosevic ?

bezimena

pre 13 godina

Baš me znaim da li će žitelji sela Vranić (kod Beograda) biti pozvani na raspravu o rehabilitaciji dotičnog lika (poklao je pola sela), koji je izdao sve s kojima je saradjivao a najpre svog KRALJA!

EU Citizen

pre 13 godina

General Draža Mihajlović se i te kako borio protiv Nemaca, sve dok je njegova (ispravna) procena bila da su Nemci glavna opasnost za Srbiju. U trenutku kada je procenio (opet sasvim ispravno) da su Nemci u suštini poraženi i da su glavna opasnost postali komunisti i SSSR, počeo je da sarađuje s Nemcima u borbi protiv komunističkih terorista, jer (sasvim pravilno) nije primarno zastupao interese ni zapadnih saveznika, ni dinastije Karađorđević, ni izbegličjke vlade u Londonu, već ono što je po svojoj savesti i svom razumu video kao vitalne i trajne interese Srbije i srpskog naroda. To se nekim krugovima na zapadu, koji su stvari gledali kratkoročno ili smatrali Srbiju i Jugoslaviju prihvatljivom koskom koju treba baciti Staljinu, naravno, nije dopadalo, ali zbog toga će Draža Mihajlović, bez obzira što je poražen u neravnopravnoj borbi za budućnost ove zemlje, i za nju dao sve uključujući i život, ostati upamćen kao veliki čovek i patriota koji je jasno gledao na stvari, a poslednjih sedamdesetak godina komunističkog zuluma, i stanje u kome se ova nacija i pola Balkana danas nalaze zahvaljujući srpskim i jugoslovenskim komunistima najbolji su argument za razum i dalekovidost srpskog Čiče. Srećom te je doba ispiranja mozga i prećutkivanja komunističkih zločina, možda i gorih od nacističkih, jer su pomogli da se pobedi nacizam, prošlo, i ljudi danas širom Evrope otvoreno govore ono što su razumni i hrabri pojedinci kojima je na srcu bila sloboda i demokratija znali oduvek: nacisti i komunisti su braća blizanci, i objektivno gledano, komunizam u ravni ideja nije ni za trunku bolji ili manje zločinački od nacizma, a, u ravni posledica, kada saberete i oduzmete ljudske živote i materijalne štete, komunizam je i daleko gori. Drugim rečima, to što komunisti i njihovi simpatizeri uzimaju kao krunski argument protiv generala Mihajlovića, ustvari je jedan od najpozitivnijih i najinteligentnijih poteza bilo kod istaknutog lidera u kratkoj i priglupoj istoriji ove zemlje, po kojoj će kod normalnih i slobodoljubivih ljudi, koji shvataju da su antifašizam i antikomunizam dva lica jednog novčića, Čiča zauvek ostati upamćen kao istinski patriota i heroj.

Činjenica

pre 13 godina

Četnici su u Kraljevini Jugoslaviji uspostavljeni kao paramilitarni pokret nastao u cilju stvaranja Velike Srbije. U tom cilju, iako su nakon okupacije Jugoslavije prvobitno proklamirali borbu protiv okupatora, ubrzo su sa Nemcima sklopili sporazum da bi ostvari svoj glavni politički cilj: borbu protiv Hrvata, muslimana i komunista.

Spontano nastale oružane grupe, osobito na području NDH, koje su delomice već u aprilu 1941. započele terorom protiv Hrvata i muslimana, a delomice imale opravdanje u otporu okupatoru i ustaškim pogromima, relativno brzo su se razdelili na četnike u pravom smislu reči (pod zapovedništvom Draže Mihailovića od kraja 1941.) te na partizane. (Bilo je međutim još i 1944. jedinica kojima status nije bio sasvim jasan ili su menjale stranu.) Jedino ovi potonji dosledno su se borili ne samo protiv okupatora, nego i protiv ustaškog režima.

Ispočetka zapadni Saveznici su četnike smatrali pokretom otpora pa su tokom 1942. i 1943., u okviru ratne propagande u SAD, četnici tema romantične obrade u filmovima i stripovima, a 25.05.1942. u TIME Magazinu izlazi slika Draže Mihailovića na prvoj stranici sa člankom u kojem Dražu opisuju rečima "najveći partizanski ratnik Evrope"

Ovi podaci ne menjaju činjenicu da je Ravnogorski pokret u celini delovao kao kvislinški, održavajući privid da predstavljaju pravi pokret otpora.

Jedan sin i ćerka Draže Mihailovića pridružili su se partizanima. Drugi sin poginuo je kao četnik na Sutjesci 22. 5. 1945. u poslednjoj velikoj bitci protiv partizana.

Hm

pre 13 godina

Ma mozete rehabilovati i ustase (i one su na kraju stradale od partizana), nedicevce i sve ostale. Ovo je samo omalovazavanje pravih zrtava u drugom svetskom ratu. Nista novoga. Bar smo istoriju naucili prekrajati jos tamo od kosovskog boja.

origen

pre 13 godina

Adolf Hitler je kreirao odlikovanje Krst ratnih zasluga 1939.g., stupnjevan kao i Gvozdeni krst. Odlikovanje je imalo dve varijante: s mačevima, dodeljivalo se vojnicima koji su se iskazali iznad poziva dužnosti (ali istodobno nisu bili vredni Gvozdenog krsta, koji se dodeljivao za veću hrabrost); i bez mačeva, a dodeljivao se za zasluge iza vatrene linije, a mogao se dodeliti i civilima.

Jedan od Mihailovićevih najpouzdanijih i najviših četničkih zapovednika, Pavle Đurišić, Hitler je odlikovao Gvozdenim krstom, 11. 10. 1944.

Toliko o četničkom antifašizmu i navodnoj komunističkoj propagandi koja "baca zločinačko svetlo na četnički pokret".

grobar-españa

pre 13 godina

Pa u Hrvatskoj je Alojzije Stepinac svetac a znamo da je on jedan od ideologa i pomagaca istrebljivanja Srba,nasilnih pokatolicavanja,Jasenovca...
Drugo porediti Cetnike i Ustase je u najmanju ruku neumesno ili plod dubokog neznanja a tek porediti Pavelica sa Mihajlovicem nema veze sa pamecu,Ante prijatelj svih belosvetskih fasista a Draza prijatelj De Gaul-a i postovan i voljen od strane istaknutih antifasista u celom svetu.
Desetine hiljada civila,kao sto neko dole rece,u drugom svetskom ratu samo su pobile Ustase i Partizani i to ne desetine nego stotine hiljada.
I za kraj oni koji Cicu nazivaju fasistom mogli bi da procitaju nesto od zapadnih izvora na tu temu a ne da se pozivaju na izvore koji se zovu "secam se ucio sam u SFRJ u skoli".
Blagodarim na paznji.

kraja

pre 13 godina

...mozda je trenutak i da ponovo potpisemo ugovor sa rajhom i jasno se stavimo na stranu "sila osovine"...
...partizani su kriminalci, rusi su crveno zlo...ovo drustvo jeste bolesno, neizlecivo...

Rade

pre 13 godina

Ne treba iz kolajne "Legion of Merit" isčitavati antifašizam četnika jer su primerice i ustaše iz NDH spašavali američke pilote.

Mihailovićevi četnici su spasili 417 savezničkih pilota (od čega 343 američkih). Saveznici su naime, materijalnu i vojnu pomoć od 1943. preusmerili k Titovim partizanima jer su otkrili pravi karakter Dražine borbe. Četnici su se tada trudili pokazati da su korisni saveznicima.
Međutim, četnici su isto tako spašavali i nemačke pilote, a katkad su hvatali savezničke pilote i predavali ih Nemcima.

Za usporedbu, na kopnenom delu Hrvatske pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta spasili su preko 500 savezničkih pilota, a u bazu na Visu se samo tokom leta 1944. prisilno spustilo 215 četvoromotornih savezničkih bombardera, sa 1.936 pilota. Nitko od zaslužnih za to nije bio odlikovan.
Iznosi se i tvrdnja da su vlasti NDH u drugom delu 1944. u Zagrebu i okolici spasile 56 savezničkih pilota.

Američki predsednik Harry S. Truman, na osnovu pismene preporuke generala Dwighta D. Eisenhowera posmrtno je dodelio Draži Mihailioviću kolajnu "Legion of Merit" (Orden za zasluge) za spašavanje života oborenih američkih pilota.

Pametnom dovoljno

pre 13 godina

Drazini ordeni:Srebrna medalja za hrabrost, uručena 1913. Spomenica za Srpsko – turski rat, uručena 1913. Spomenica za Srpsko – bugarski rat, uručena 1913. Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1915. Engleski Vojni krst, uručen 1917. Beli orao sa mačevima četvrtog reda, uručen 1918. Beli orao sa mačevima petog reda, uručen 1920. Spomenica za rat 1914 – 1918., uručena 1920. Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1920. Albanska spomenica, uručena 1920. Orden Svetog Save četvrtog reda, uručen 1928. Bugarski Komandirski krst Svetog Aleksandra, uručio lično car Boris u Sofiji 1936. Čehoslovački Orden belog lava, uručio lično predsednik 1937. Francuski Ratni krst, dodelio general Šarl de Gol, 1943. Američka Legija zasluga prvog stepena, najviši orden namenjen strancima, dobijen posthumno, dodelio predsednik Hari Truman 16. marta 1948. Spomenbista (4 metra)u Libertyville, U.S.

JBT

pre 13 godina

Ajzenhauer je posmrtno dodelio Mihajlovicu "Legion of Merit", najvece Americko odlikovanje za strane drzavljane. Vidim da je sud dobio izvode iz Britanske arhive. Znaci, podaci o Mihajlovicevom delovanju tokom rata postoje u stranim zemljama (obavestajnim sluzbama), Tesko je poverovati da Englezi nisu te podatke podelili sa Amerikanca ili ih makar upozorili Ajzenhauera da daje odlikovanje ZLOCINCU I KOLJACU! Jeste, politika radi svasta, ali davanje najveceg odlikovanja ratnom zlocincu? Neka neko nadje primer ko je i gde to jos uradio?
Za to vreme, iskopavaju se grobnice koje su ispunili partizani, sve sa Titovim naredjenjem a on bez ikakve mrlje lezi ponosno u istaknutoj "Kuci Cveca"!?
Gde jos to ima? Pa u zemlji u kojoj je (kada sam ja - davno - bio mlad) pesma "Oj Vojvodo Sindjelicu" bila "SRBOVANJE"!!
Ovaj narod nikako ne moze da se otrese komunizma (ko je ministar policije?). Narodu je utrljan u nos stid od svog identiteta a pocelo je POLITICKIM sudjenjem Mihajlovicu - cetnicima - sve iskljucivo Srbima.
Sudjenje Mihajlovicu je vrlo vazno, ne zbog Mihajlovica, vec radi razbijanja mita.
SUBNOR se buni, umesto da se pita o svojim zlocinima a SPS ovu bitku vodi u ime Tita, u ime Milosevica a ponajvise u ime Mire Markovic.
Valjda nece opet dobit.

janos

pre 13 godina

Revizionisti se hvataju svake slamke da dokazu kako je Draza bio veliki heroj i patriota, te da je uspesno ratovao protiv nemackog okupatora. Nikako da pogledaju malo i u pedantne nemacke arhive, u kojima izmedju ostalog stoji da su u Januaru 1942 godine imali 72 cetnicka oficira i preko 8 hiljada cetnika na platnom spisku te da su im obezbedjivali potpunu opskrbu, hranu, uniforme, naoruzanje... Verovatno kao nagradu za patriotizam.

mARE

pre 13 godina

U prvoj polovini 1942. nemačka okupaciona komanda proglasila je oblast južno od Save za ratnu zonu i time preuzela neposrednu operativnu i vojno-administrativnu komandu nad svim trupama.

- Sporazumi između četnika i NDH bili su sugerisani i odobreni od strane nemačke komande, tako da su ti sporazumi predstavljali faktičku integraciju četnika u operativnu i okupacionu upravu.

- Nemačka operativna komanda uspostavila je puno operativno jedinstvo, tako da su u zajedničkim operacijama protiv partizana rame uz rame učestvovale Nemačke snage, snage NDH i četnički odredi.

- Primer ovakvih zajedničkih operacija su operacije na planini Manjači septembra 1942. u kojima su učestvovale 3. bataljon 721. nemačkog pešadijskog puka, 2. čete 1. domobranskog regrutne bojne, 1. i 2. bojna Petrinjskog zdruga, vod haubica i 8 tenkova zajedno sa četnicima Manjače protiv partizanske grupacije sastavljene od 1. krajiške, 2. proleterske i delova 2. krajiške, 3. sandžačke i 4. crnogorske brigade.

- Početkom 1943. ovi ugovori su obnovljeni.

- U svim italijanskim i nemačkim operacijama do kraja rata četnici i snage NDH nastupale su u operativnom jedinstvu i pod operativnom komandom okupatora.

kom@

pre 13 godina

Краљ је 1943. (под утицајем Британаца) дао наређење Михаиловићу да се стави под команду НОВЈ, што је овај одбио.
Одбијање послушности Краљу у таквој ситуацији се може сматрати велеиздајом за коју је казна управо она коју је и добио.

Istoricar

pre 13 godina

... Cetnici su bili regularna vojska !! I bili su direktno podrzani od Velike Britanije, Sjedinjenih Drzava - i svih ostalih saveznika koji su se borili protiv fasistickog zla!!

Bgd

pre 13 godina

Sta nas briga, nek Hrvati rehabilituju Pavelica ako hoce, sto se mene tice mogu i Hitleru da dignu spomenik na glavnom trgu. Takodje me bas briga i za muslimane i slavljenje njihovog heroja Orica. Kao i Albance i Haradinaja. To je njihov problem. Mi moramo da ispravimo NEPRAVDU koja je cinjena 60 godina i od gore pomenutih i od naseg neukog naroda, koji je slepo verovao bravaru. To falsifikovanje istorije ne sme vise da prolazi.

Vladan R

pre 13 godina

Sve te price o navodnoj borbi cetnika protiv Nemaca padaju u vodu samo na osnovu jedne cinjenice, a to je da su na kraju rata zajedno sa Nemackim i ustaskim snagama bezali od partizanskih snaga boreci se sa prvo pomenutima rame uz rame. Da li iko normalan moze da poveruje da neko cetri godine ratuje a onda se najednom u poslednjih nekoliko meseci zajedno bori. Ako se nisu povlacili sa Nemcima otkud ih toliko kod Zidanog mosta 1945 godine, bas kada su se i Nemci povlacili, jedino sto su saveznici Nemcima dozvolili da pobegnu u Austriju. Na kraju se cudimo uz ovakve postupke vlasti zasto se javljaju obraz i slicne organizacije.

Ludi Srbin

pre 13 godina

Samo da se zna ,posto ga svrstavaju sa ustasama,domobranima i ostalim izdajnicima....Dragoljub Mihajlovic je ODLIKOVAN O STRANE AMERICKOG PREDSEDNIKA TRUMANA I FRANCUSKOG PREDSEDNIKA DE GOLA...ZA KRALJA I OTADZBINU!!!

El Cid

pre 13 godina

Ja sam jedan od miliona ljudi koji je u skoli ucio jednostranu "pobedničku" verziju istorije koja je predstavljana kao jedina istinita. Deda mi je bio u partizanima iako je bio antikomunista, mobilisan 1944. godine i oduvek je govorio da mu je bilo muka od partizanske propagande u filmovima. Činjenica je da su partizani bili paravojna teroristička organizacija koja je u nemačkoj okupaciji videla šansu da oružanom borbom dođe na vlast. Da su neke četničke formacije činile zločine jesu, ali je isto tako činjenica da su mnogi četnički oficiri koji su izdavali naređenja o ubistvima civila bili streljani ili strogo kažnjeni. Partizanskih zločina je bilo tokom celog rata a činjenica da neki i danas pohvalno govore o terorističkoj pobuni protiv legalne izbegle vlade (mnoge zemlje su imale izbegličku vladu u Londonu) zapravo predstavlja pohvalu bezakonju i daje krila svakoj nasilnoj i haotičnoj promeni vlasti koja nije izraz narodne volje. Začuđuje ta nekritičnost pojedinaca koji i dalje imaju zaslepljene fanatične poglede na period Drugog svetskog rata kao crno - bele slike. S druge strane moram priznati da mi takođe veoma smeta što se u borbi za rehabilitaciju Draže Mihailovića i četničkog pokreta kao i identifikaciju sa njim traže raznorazne profašističke i ksenofobne organizacije i pojedinci. Draža Mihailović se nije borio za Srbiju otuđenu od razvijenog i demokratskog sveta već za zemlju istih takvih vrednosti.

El Cid

pre 13 godina

Komunističko stanovište je nedodirljivo, njihova istina je jedino moguća a izjednačavanje ustaša i četnika posebno interesantna mantra onih koji su se rame uz rame borili protiv srpskih interesa u Jugoslaviji i koji su hteli stvoriti Jugoslaviju po meri svih drugih samo ne onih kojih su u milionima iskrvarili za stvaranje te iste Jugoslavije, dakle pripadnika srpskog naroda. Dakle likvidacije na desetine ljudi u mom gradu čiji je jedini greh bio što su pre rata bili bogati ili zato što ih je neko lažno optužio za saradnju s okupatorom, primer je društva koje su nam komunisti ostavili u amanet, laži, laži i laži! Zbog tih laži nam je i zemlja u kojoj smo živeli bila obična laž pa je u toj laži tragično i završila! Laž je postala neizdržljiva pa je mehur pukao!

zoki

pre 13 godina

Komunisti i posle 64 godine od zlocinackog ubistva generala Dragoljuba Mihailovica drhte pred njegovim senima i svu svoju snagu upinju da dokazu da je bio ratni zlocinac i kolaboracionista, a sve zbog toga jer ce posle Cicine rehabilitacije doci na red i procesuiranje njihovih zlocina, pocinjenih u ime naroda i revolucije! Mi potomci zrtava komunistickog terora cemo se izboriti za istinu i pravdu, nase vreme tek dolazi! A na sve njihove optuzbe na racun generala Mihailovica mogu da kazem:,, Vasa vacua maxime sonant`` - Prazne posude najjače zvone!

Unuk Komandanta JVUO, zatocenika koncentracionog logora Mauthauzen (1942-1945) i politickog osudjenika komunistickog rezima (1955-1966)

Poznavalac

pre 13 godina

UDBA svim silama zeli da istorija ostane onakva kakvu su oni pisali 45-e godine kada su upali u Srbiju u koznim mantilima .
Na njihovu zalost vrlo brzo ce gradjani Srbije cuti istinu o svemu sto se desavalo za vreme Drugog Svetskog rata kod nas.
Vreme je za jedno veliko otreznjenje i za jednu novu modernu gradjansku Srbiju u EU.

Emil Subotica

pre 13 godina

Da li cijeli svijet priznaje Tita kao antifašista ? Priznaje. Da li je Draža bio protiv Tita na Njemačkoj strani ? Jeste. Meni je to dovoljno.

Bgd

pre 13 godina

Stvarno ne znam odakle ideja da poredite te "ljude" sa Drazom. Pa oni Karadzici, Mladici, Sloba, Tudjman, Izetbegovic su Titova skola i naslednici. O Pavelicu i da ne pricam za njega je i Hitler bio malo dete. O cemu vi pricate kakve veze Draza ima sa ovima? On nije ucestvovao u samo jednom ratu. U svim ratovima u kojima je ucestvovao je dobijao priznanja, ako ga vec poredite imate Misica. Sram da vas bude partizani. Draza je neke od zlocina koje su cinili i cetnici, sto ne poricem, kaznjavao po kratkom postupku. Tito je pobio sve sto je bilo pametno u Srbiji. To je i razlog sto ovo sto je ostalo 60 godina ne moze da nauci nesto.

Joksim

pre 13 godina

Vi koji pišete komentare na ovakvu temu probajte prvo pre pisanja da se malo konsultujete sa Google-om!
POtražite koje su bile odluke i interesi engleza, rusa, italijana, amerikanaca i nemaca u događajima koji su prethodile 27. martu, kakva je bila situacija u vladi tadašnje kraljevine Jugoslavije i kakve su odluke donosili hrvati i slovenci, kakva je bila situacija u kojoj se nalazio namesnik Pavle, iz koje se priče pojavljuje Tito, i konačno kakva je ličnost bio visokoobrazovani i više puta odlikovani general Dragoljub Mihailović. Istorija kakvom su je komunisti prikazivali izgleda da baš i nije bila zasnovana na istini. Jedno pitanje za sve: Šta mislite zašto engleske obaveštajne službe i dan danas, kao zmija noge, kriju dokumente o Draži Mihailoviću. Ne zaboravite da je britanski lord Palmerton izjavio da englezi nemaju stalne prijatelje ili stalne neprijatelje, samo stalne interese, a njihov je interes bio da se Jugoslavija uvuče u rat kako bi se razvodnjio pritisak kojem su ih nemci izložili.

Istina

pre 13 godina

Komsije, a i nas isprani narode... Pa zar mislite da bi EU cutala da pokusavamo da rehabilitujemo fasistu? Ajde nek proba Hrvatska da rehabilituje Pavelica, bas da vidim reakcije. Jel se vi pravite blesavi ili stvarno mislite ovo sto pisete po kometarima?

Zabrinut

pre 13 godina

Tako je . Rehabilitujete Drazu i odmah zatim da Skupstina Srbije donese odluku da cetnicka kama ulazi u sastav grba Srbije (umesto ocila) !!!
Da li ovde uopste ima jos normalnih ???

Kvazimodo Sorabius

pre 13 godina

Neke stvari se istrgnu iz konteksa pa izgledaju drugačije.
U najmanju ruku je, srećom, bilo "samostalnih četnika", koji su časno branili svoj narod: u Dalmaciji i Lici, u Bosni, Hercegovini i Južnoj Srbiji. S druge strane, tzv "glavnina četničkih jedinica" (a jedinica nikada nije bilo, osim u hvalisanju uz vruću rakiju!) u Srbiji, tj u Šumadiji, više zločina je počinila od samih Nemaca. Neko pomenu tragediju sela nadomak Beograda (Vranić) - a takvih je na desetine! Dakle, Draža se niti borio, niti je imao komandu nad raspojasanim bradonjama, umašćenih gibanicama i slaninom, sa klecajućim kolenima od klečanja nad sirotim seljankama pri silovanju, a potom često i klanju tih sirotica.
Još gora situacija je bila s četnicima u Crnoj Gori.
Partizani su, sve do završetka rata, bili visokomoralna vojska, koja je preterivala u verovanju u bratstvo i jedinstvo, gde se gladovalo a nije se uzela jabuka sa grane, jer bi se streljalo zbog takvog postupka!
Kratko: u toku okupacije, četnici pod Dražom i inih pod njemu podređenih "oficira" - jednog trena nije bilo u borbi protiv okupatora, ali jeste zajedno sa okupatorima protivu partizana!
Partizani su uz stravične žrtve, i veoma umešno ratovanje, istinski bili jedini protivnici okupatorima. Na njih su pokretane masivne ofanzive, a ne na četnike, ovi su predano i požrtvovano učestvovali u napadima na partizane, kao udarna nemačka "sila".
Nesumnjivo, na činjenicama zasnovano - Draža je izdajnik.
Dražina odlikovanja su farsa, a donekle i obaveza za one nepobijene "savezničke avijatičare", jer su spasavjući njih, očekivali padobrane sa hranom...
Čerčilov sin je najbolji svedok - ostalo, Bejli i nadobudni Ameri, nisu uverljivi: četnici su izdajnici i saradnici Nemaca!
Halabuka koju je pravio po Srbiji partizanski potomak Drašković, jedna je od nesreća koju je Srbiji nanosio i nanosi!
E, nakon rata, kada su partizanski VOĐE osvojili vlast, krajnje surovo su se obračunavali sa protivnicima. Dosta je nevinih, svakako, stradalo. Ali - aman i zaman - više nije reč o PARTIZANIMA, već o režimu Josipa Broza!
I formalno, partizanske jedinice su prestale da postoje još 1944. godine! NOB je završila NOVJ - Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije! Može se raspisati Nobelova nagrada za onoga ko dokaže i jedan zločin, pojedinačno od neke i najmanje jedinice pa do kompletnih brigada, nad bilo kime, a naročito ne po nacionalnoj osnovi!!!
Otuda je ogavno lakomisleno izjednačavanje partizana sa Titovim poratnim režimom, a posebno je istorijska podvala izjednačavanje u zločinima partizana i četnika.
Raspolućena Srbija, uvek i iznova, nema šansu da krene ni koraka napred sve dok imitira okolne narode u - izmišljanju istorije!
Na kraju, idiotija je izjednačavanje zasluga za svoj narod četnika i ustaša! Ustaše su genocidirali Srbe, uz saučešće ili podršku (mada nekad i uz zgražavanje!) Nemaca, ali nisu masovno ubijali svoje sunarodnike!
Četnici, pak, sve svoje "podvige" su usmerili prema svojim sunarodnicima, a nešto, koliko radi bruke, i prema druga dva naroda u kontaktu - muslimana i Hrvata.
Ostalo je "poželjna istorija", koja oslikava i dan danas sluđenu Srbiju.

Batke

pre 13 godina

Rehabilitujte Drazu Mihajlovica. Tako cete na najbolji nacin pokazati da Srbije vec odavno nije normalna zemlja i da smo svi definitvno prolupali i zreli za lecenje.
ne mogu d a shvatim kako je uopste moguce da se o ovome diskutuje. Radi se o osudjenom ratnom zlocincu cije su jedinice pobile MNOGO VISE Srba nego bilo koga drugog !!!
Ako buddete rehabilitovali Drazu, onda po logici stvari trebate da ozvanicite kamu kao zakonski dozvoljeno sredstvo "komuiniciranja" madju ljudima.
Boze gospode kome ovo uopste i pada na pamet ???

Ivan D.

pre 13 godina

u ovoj zemlji je moguce i da se sjati gomila ljudi koji nisu dve knjige novije istorije srbije procitali, a znaju sve o II svetskom (naravno iz predanja titovih partizana koji su streljali za jabuku) i odmah komentarisu i sude.
naravno da treba dozvoliti ucesce drugoj strani, ali gospodina bi trebalo obavezati da ako se dokaze da je draza ostecen isplati nadoknadu potomcima jer i sam kaze da je "druga strana".
a svima bi valjalo da se informisu o cetnicima u drugom svetskom. za pocetak da vide koliko je pokreta bilo i koje su razlike.
to je valjda jedini "kolaboracionista" koji je rat proveo po sumama.
i ne trebaju li onda i britanci da odgovaraju za podrsku nacistima jer su imali oficira za vezu sve vreme rata pored draze?
a truman odlikovao znaci nacistu?
interesantni mozgovi u ovoj srbiji, jedinoj zemlji evrope sa tajnim posleratnim arhivama.

Technocrat

pre 13 godina

Citam tekst, citam komentare i tesko mi je da poverujem sta je sve napisano.

Draza je odgovoran za teske zlocine snaga pod njegovom komandom kako protiv manjina u Srbiji (Instrukcije), tako i protiv Srba koji se nisu slagali sa njegovom ideologijom koja je najvecim delom bila oslonac nemackih vojnih okupatorskih snaga tokom rata.

Nacin na koji se danas o Drazi pokusava govoriti je tesko prekrajanje istorije, potpuno ignorisanje njegovih cinjenicnih katastrofalnih gresaka, iskrivljivanje i pogresno tumacenje njegove uloge u drugom svetskom ratu u celini.

Njegove zrtve koje se broje desetinama hiljada su uzasna potvrda zlocinacke politike koju je vodio, a to ne moze oprati ni ova silna armija sto glorifikuje njegovu poziciju komandanta vojske u otadzbini, sto velica njegovo ordenje (koje ga valjda opravdava za ucesce u ubijanju toliko ljudi - ili kako je to jasno napisano u Instrukcijama - u 'ciscenju'), sto isticu njegove zasluge u spasavanju saveznickih pilota (koje je - zavisno od momenta, ponekad isporucivao i Nemcima).

Draza je bio jedan od krvnika svog naroda - ko se sa njim nije slagao, platio je zivotom bez ikakvog sudjenja.

evita

pre 13 godina

Ako su cetnici izjednaceni sa borcima protiv fasizma, logicno je da se i njihov sef rehabilituje. U ovoj zemlji je sve moguce pa i da zlocinci postanu heroji i obrnuto.

Bosanac

pre 13 godina

Ne znam zasto ovakvo nesto iznenadjuje nekoga? Pa za mnoge u Srbiji Mladic i Karadzic su heroji pa zaste ne bi bio i Draza? Mladica kriju i dan danas. Ko podrzava ove i njihova djela podrzava genocide, klanja, ubijanja, zlocine. Po pogledajte samo zastavu tog cetnickog pokreta. Zar ona ne govori sve?

9.mart

pre 13 godina

Draža do dana današnjeg nije rehabilitovan, pronadjen i sahranjen uz sve državne počasti isključivo zbog SPO-a. Od DOS-a se to nije ni očekivalo s obzirom da se znao njihov najblaže rečeno ravnodušan stav po tom pitanju. Znači, ako nije moglo posle 5.oktobra onda je moglo posle izbora u decembru 2003. kada se SPO domogao vlasti. Ali tada kao i sada su važniji avioni, sajmovi, NIS-evi...

Dus@n

pre 13 godina

Draza je SARADJIVAO sa Nemcima i nemackom vojskom, za sta postoje mnogi dokumenti i samo po tom osnovu on nema prava na bilo kakvu rehabilitaciju ili mi mozda ovim zelimo da kazemo da su Nemci, Bugari, Italijani, Rumuni, Ustase... bili parva starna u ratu za nas? Mislite o tome!

Dr Milan Predic

pre 13 godina

Mihailovićeva krivica je u tome što je, u želji da spreči potpunu kapitulaciju zemlje, stvorio gerilu, koja je pokrivala veliku teritoriju, a nad kojom nije postojala odgovarajuća kontrola. Tako da su četničku uniformu nosili i istinski rodoljubi (oni su spašavali savezničke pilote) i psihopate koji su činili najgore zločine po Srbiji, Bosni i C.G. a za koje nikom nisu polagali račune. Na drugoj strani, komuniste je jedino interesovalo da se dočepaju vlasti, što im je i uspelo. Teror koji su sprovodili u prvim godinama je odneo stotine hiljada života, među njima i Mihailovićev. Zato je i teško naći njegove posmrtne ostatke, tj. izdvojiti ih iz mnoštva drugih. Ta vlast je sada u rukama njihove dece i unuka, koji su u međuvremenu postali i faktički (uknjiženi) vlasnici svega što iole vredi u zemlji. Njih, iz razumljivih razloga, ne interesuje da se kopa po tom delu naše prošlosti. Ja vise verujem pravim antifasistima De Golu i americkom predsedniku TRUMANU, nego najgorim krvnicima XX veka, Staljinu i Titu, jedan se nalazi po svetskim istorijskim udzbenicima na drugom mestu a Tito ne desetom mesetu najvecih ubica proslog veka. Draza se na toj listi najvecih ubica uopste ne nalazi, osim u komunistickoj laznoj a i falsifikovanoj istoriji, koji bi neki i dalje da nastave.

srbin iz srema

pre 13 godina

Odlicno, da ne razradjujemo cinjenice koje su koliko vidim svima poznate, kragujevac ima pravo na osnovu prelisivanja ustasko cetnickih pokreta komunistima pravo na rehabilitaciju i nadoknadu stete.
Borac Draza i pokret cetnicki kojima je pripadao ljotic ubija porodice srba po APV pod izgovorom da su partizani, zaboravljajuci na cinjenicu da su nasilno mobilisane kulacke porodice i odvedeni za bosnu iz kojih se vecina nikad nije vratila.Ubijena ne od strane nemaca i ustasa, vec cetnika.
Sremski front sa kojim pokusava da se preokrene istorija se odnosila Na Fnrj,a ne na SHS.
Moji dedovi su ubijeni od strane cetnika , a babe sa decom maltretirana od strane komunista.
Zbog mira institiram i molim javnost da zaustavi cetnicke i "patriocke organizacije kraljevine" u protivnom krenuce svi da isteruju pravdu.Draza za srbiju nije u opste bitan, a posebno ne za buducnost mladih.
Pokrece se lavina pod instrukcijama Amerike, kako bi se kriza i stvarnost u kojoj zivimo potisnuli.
Podela naroda je naj gora, a ako kazete da draza treba da dozivi rehabilitaciju, onda mozete od srba, hrvata, rumuna, bunjevaca, madjara rusina, slovaka ocekivati referendum za ocepljenje.
Podsecam da mi nismo arbanasi da nas nacionalno svadjate i gurate u rupu kao u II sv.rata. Svako svojoj kuci, svako svojim precima i da budemo konacno drzava koju nece kociti drzavljani nasilni.
Umemo mi da zivimo i bez vas.

Let sleeping dogs lie

pre 13 godina

Najsmesniji argument je da se sve ovo radi u cilju "istoriskog pomirenja", ko god to kaze siguran sam zeli upravo suprotno. Ljudi moji, meni je veceras pola porodice u ratu sa drugom polovinom, samo radi kratke rasprave o cetnicima i Mihajlovicu.

mila

pre 13 godina

To je cista komunisticka propaganda. Bolje bi bilo da se otvore Udbini arhivi, da se vidi ko su bili komunisticki zlikovci. Brzo bi se izpostavilo da tate i dede od vecine nasih danasnjih tajkuna, ministara i poslanika su radili za Udbu i Oznu. Oznini zlikovci su po zavrsetku II svetskog rata likvidrali imucne porodice Beograda i Srbije. Pordice koje su drzale, fabrike, preduzeca, banke i zgrade po centru Beograda, Nisa, Novog Sada i drugih gradova sirom Srbije u ime naroda. Istrebili su te porodice "kolaboratere" do te mere da danas nema ni jednog naslednika da se javi, istrebili su ih do te mere da sad sinovi i unuci Udbasa dele to nasledje medjusobno. Jedina od tih postkomunisicka zemlja koja je otvorila sve arhive tajne sluzbe je Slovacka. Sa tim korakom Slovacka se resila parazita, kocnicara, skretnicara i zlikovaca iz svih drzavnih organa. Slovacka je od toga dana napredovala brze nego bilo koja druga postkomunsitcka drzava. Slovacka je procvetala, usli su vec u Evro zonu!

Sedi

pre 13 godina

Iskreno me boli uvo sto mu su dali odlikovanje francuzi i ameri.
Kada je zapelo, biti ili ne biti, englezi su izabrali mrskog im komunistu. Toliko o Drazinom poverenju medju saveznicima.

Posto ne branim ubistva i masakre ne mogu da opravdam Tita i partizane za to sto su ucinili. Ali cinjenica je da su i Drazini klali, palili i maltretirali ne samo ljude drugih nacija i veroispovesti nego i svoje zemljake neistomesljenike.

Ako je Tito koljac onda je i Draza - sa razlikom da je izgubio rat. Najbolje bi bilo da se "zahvalimo" partizanima, cetnicima, balijama i ustasama na proslosti i da krenemo napred.

Unuk Partizana

pre 13 godina

To shto su komunisti radili posle rata je posledica toga shta su chetnici radili za vreme rata... Nisu oni vrsili zlocine samo protiv muslimana i hrvata nego prema sopstvenom narodu i jedan interesantan podatak koji malo ljudi zna na pocetku rata u jugoslaviji i do kraja 41 bilo je vishe muslimana medju cetnicima nego partizanima tek posle dolazi do obrta situacije...Mog pradedu su streljali cetnici i kucu mu spalaili samo zato jer je bio u partizanima iako se borio u srpskoj vojci u prvom svetskom ratu kao dobrovoljac iz bosne od cera do soluna i nazad a moja sad vec pokojna baba ostala siroche ako ishta drugo zasluzio je tu kaznu zbog zlocina nad sopstvenim narodom..

Nela

pre 13 godina

Kamo te nase lepe srece da nas nisu crveni oslobadjali, mnogo bi se lepse i srecnije oslobodili bez njih. Kako su nas ''oslobodili'' vidi se da ni danas nismo slobodni i pitanje je da l' ce i moje cukun unuce nekad da se oslobodi a to samo zbog njihove kleptomanske zelje za otimanjem tudjeg i vladanjem pametnijima. Strasno sta nas snadje kad banditi i probisveti i profesionalni robijasi i komunisticki revolucionari povedu negde. Da nam dragi Bog nikad vise ne podari nesto slicno, to je sve sto mogu da kazem o crvenima a ove zadnje komuniste sto su vladali od Mire, Slobu sve sami Brozovi kadrovi, koliko ce vrema trebati da se njih otarasimo. Hvala Drazi sto je bio pravi srpski partiota ( a ne ovi danas sto sebe tako zovu ) jer ocigledno kad su Drazu odlikovali i predsednici iz DEMOKRATSKOG sveta kao Truman i De Gol dovoljno govori kakvu je ideologiju parlamentarne demokratije Draza zastupao. Mogli su da lazu i da falsikfikuju ali istina uvek na kraju pobedi.

Ritter

pre 13 godina

Duboka podeljenost u komentarima na svaku ovakvu i slicnu vest samo govori o velicini oziljka koji su komunisti napravili na srpskom nacionalnom bicu za svojih 65 godina vladavine od 1945-2010. Namerno kazem do dana danasnjeg jer mi u Srbiji zapravo nikad nismo u ni zavrsili sa vladavinom partizana. Nasi ministri i gradonacelnici su deca partizanskih rukovodilaca ili bivsih visokih cinovnika KPJ, Titovi generali rasturili zemlju a zive i dalje na Dedinju i uzivaju sve privilegije kao za vreme Tita, Slobini puleni sede u vladi Srbije, voze dobra kola naokolo, cik nek proba neki policajac da ih zaustavi i pita nesto. OZNA, UDBA, DB i BIA ista garnitura kao i za vreme Tita/Milosevica. Svakoga "ko drukcije kaze" bi opet danas osudili po kratkom postupku bas kao i Drazu dok za njih i njihovu decu sud ne vazi, a ima i milionce dolara ako zatreba.

vasilije knezevic

pre 13 godina

O karakteru pokreta Draze Mihailovica nije tesko naci pravu istinu. Najvjerovatnije da jos ima prezivjelih iz tih sukoba ali su oni u poodmaklim godinama. Oslanjati se na zapadne dokumente vise je nego rizicno, specificno americke i engleske. Zaslijepljeni atikomunistickim predrasudama ti izvori mogu da tvrde i da su partizani bili "ljudozderi". Oslanjati se se na "povampirene" tvrdnje nekih kojima su "politicke" slobode zapadnih proroka donijele nekakve neogranicene povode za lazne konstrukcije takodje je neumjesno i nehumano.
U takvim slucajevima ukoliko se zeli gubiti vrijeme u nesto iracionalno onda istina i presuda mora biti, bez daljnjih pitanja, vrlo racionalna.

Miki

pre 13 godina

Ne bih se bas hvalio da je USA podrzavala cetnike (cak i d apostoje konkretni dokazi, a ne postoje).
Podrzavala je USA i talibane pa vidi kako su prosli.

Golubovi prevrtaci

pre 13 godina

Hehe, do juce nije bilo vecih komunista i iskrenijih obozavatelja Tita i Jugoslavije od Srba. Cak su i Mihajloviceva deca bila komunisti. A gle sad, kako se upinju da dokazu kako su uvek bili protiv komunizma :). To mogu da progutaju samo deca, ali mi stariji se odlicno secamo svega. Zao mi je, ali nece proci, suvise se dobro znamo :)

antifašist

pre 13 godina

"Jugoslovenska vojska, pod Mihailovicevom komandom, je u sve cetiri ratne godine vodila borbe protiv okupacionih i kvislinskih formacija, za sta je Mihailovic dobio najvisa saveznicka odlikovanja i bezbroj priznanja od saveznickih komandanata, i uopste, u javnosti saveznickih zemalja"

Volio bih da vidim barem jednu bitku koju je Draža vodio protiv Nemaca.

Brojni su ipak dokumenti koji pokazuju da su u praksi četnici sarađivali s Nemcima i Italijanima, pa čak i s vlastima NDH. Četnička je pak “herojska” borba protiv osovinskih vojski ponajviše bila plod rada propagande jugoslovenske izbegličke vlade. Brojni autori koji su dosad pisali o delovanju te vlade spominju njezinu potporu Draži Mihailoviću, a mnogi od njih ukratko spominju i propagandu u javnosti savezničkih zemalja.

Velik dio četničkih snaga širom nekadašnjeg područja Kraljevine Jugoslavije već je potkraj godine 1941. postupno prišao saradnji s italijanskim i nemačkim snagama. Posebnu je pažnju Mihailovićevoj spremnosti da tokom jeseni 1941. uspostavi saradnju s Nemcima, kao i koracima koje je u vezi toga poduzeo, posvetio Jozo Tomasevich u svojoj knjizi "Četnici u Drugom svetskom ratu " u izdanju uglednog kalifornijskog sveučilišnog izdavača Stanford University Press.

Nedim

pre 13 godina

Dobro je rekao Ejup Ganic da nema vise one Srbije kao nekada , danas su izjednacili partizane i cetnike sto je i ocigledno i zalosno .. Pozz iz Saraybosne

sima

pre 13 godina

ne samo da treba drazu rehabilitovati nego treba otkriti i zlocine koje su radili udbasi i nobeovci i ako ih ima jos osuditi ih i oduzeti zasluge koje im drzava daje za svoja ne dela...

9.mart

pre 13 godina

Kaže neko DM nije bio antifašista.Taj pojam potekao je baš od onih koji su najviše sarađivali sa fašistima.Pa svet je na Hitlera do 1.9.1939. gledali kao partnera,a kao glavnu pretnju predstavljali Staljina.Setimo se ko je mahao minhenskim sporazumom,i ko je delio teritorije u Poljskoj i po Skandinaviji.Na kraju krajeva zašto saveznici nisu upali i oslobodili Španiju od Franka kada su toliki antifašisti? Sve su to političke igre, kao i odustajanje iskrcavanja na Balkan što se poklapa i sa zaokretom britanske politike prema pokretu DM.

ljuba valirijski

pre 13 godina

Ljudi, nemojte da gubite vreme na spinovanje gospodina Homena.
Cilj price o Drazi Mhajlovicu je zamajavanje naroda dok se pare iznose na Kipar. Nema tu nikakve zelje za otkrivanjem istine o djeneralu, istorijskom pomirenju i ostalim glupostima... prosto i jednostavno dobijanje na vremenu dok se pare iznose iz Srbije.

joso

pre 13 godina

Volio bi da mi netko navede jednu veliku bitku četnika sa Njemcima. Ili barem jednu veliku ofanzivu koju se Njemci pokrenuli na četnike.

S druge strane, postoje brojni primjeri suradnje i borbe rame uz rame četnika s Njemacima, Talijanima i ustašama.

View

pre 13 godina

Čast izuzecima, ali često se pitam kako to da jedna siromašna Srbija, koja je u prošlosti išla iz rata u rat, oduvek ima imućne porodice kojima su "zli komunisti uzeli sve". Mislim, kako je moguće tako se obogatiti u jednoj tako siromašnoj zemlji. Jel' su te tadašnje imućne porodice iste kao i ove koje danas "drže fabrike, preduzeća, banke i zgrade"?

splico

pre 13 godina

I vi imate obraz prigovarati za ustase? Kod nas je velicanje ustasa zabranjeno zakonom, a vi zakonom hocete rehabilirati fasista Mihajlovica i njegov zlocinacki pokret. Nakon sta sam vidio komentare i rejtinge komentara, drago mi je da vise nismo u drzavnoj zajednici. Uzas.

Cica

pre 13 godina

Zar je moguce da u ovoj zemlji nema nista da se radi pametnije nego se ispravljaju "krive Drine" od pre pola veka? Veliki sam postovalac Draze i njegovog pokreta ali to je ipak "davno proslo vreme". Zasto se bre ne ugledamo na toliko nam omrazene Amere? Pocinili su genocid nad sopstvenim narodom (Indijancima), svi to znaju i cute o tome, ali nikom ne pada na pamet da isparavlja istoriju.Vise ih zanima buducnost.Cak i sami Indijanci ne gube vreme na "istorijske nepravde".

Milan

pre 13 godina

Odugovlacenje sa zakonom o restituciji dvadeset godina, predlog demokratske stranke da se restitucija izvrsi u periodu od pedeset godina , kao i pravdanje da je to veliki iznos za drzavu Srbiju, potvrdjuju da se Srbija nalazi na prekretnici izmedju Evropske civilizacije i hegemonije etatistickih snaga nasledjenih iz prethodnog jednopartijskog sistema. Svaka uredjena drzava pociva na drustvenom ugovoru. Društveni ugovor se zasniva na tome da država treba da zaštiti prirodna prava svake osobe. Prirodna prava su pravo na život, pravo na slobodu, kao i slobodu govora i pravo na imovinu. U zamenu za tu zaštitu, svaka osoba mora da ispunjava određene dužnosti prema državi, kao što je plaćanje poreza. Pitanje se postavlja zasto se sa ovim zakonom odugovlaci, odgovor je sasvim jasan , da bi se dobilo na vremenu i izvrsila privatizacija od strane etatisticke kapejulovske oligarhije. Beograd je bio administrativni, privredni i partijski centar bivse drzave, sa velikim procentom etatisticko birokratskih kadrova iz drugih republika .Za vreme Milosevica, te snage, ne birajuci sredstva , pod okriljem inflacije i ratova, pokusale su da se transformisu u buduce kapitaliste, pravi primer oligarhija kapejulovskih resorskih snaga . Dolaskom Kostunice i navodnih promena taj proces je nastavljen, dok se sa njegovim odlaskom nista nije promenilo, a njegovo navodno razmimoilazenje sa Borisom Tadicem samo je koreografija koja je trebalo da prikrije dalju dokapitalizaciju etatisticke oligarhije. I sad ocekivati od tavke drzave i takvog DB parvosudja da se Draza rehabilituje, tu se nista nije promenilo od '45.

neko ko zna

pre 13 godina

taj "Kralj" je bio decak od 19 godina neiskusan zelen sta ste drugo ocekivali nego da se povinuje zeljama svojih gazda Engleza koji ko zna cime su mu pretili.