Sreda, 09.06.2010.

13:07

Ustav HR koči izručenje Kalinića

Srbija će podneti zahtev za izručenje Sretka Kalinića koji ima hrvatsko državljanstvo. Ekstradicija moguća tek ako Hrvatska promeni ustav.

Izvor: B92

Ustav HR koèi izruèenje Kaliniæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Spectator

pre 13 godina

Kalinic je rodjen u Hrvatskoj, kod Obrovca, pa time automatski stice pravo na Hr-drzavljanstvo. Kao sto ga ima i konzumira i Bajaga. Tu se zakon jednostavno mora provoditi.
Mudjitim, upravo sada se mijenja Hr-Ustav, koji ce omoguciti za teska krivicna djela, izrucenje drugim drzavama.

tiki

pre 13 godina

Jedan od uvjeta da Hrvatska udje u EU je i to da prilagodi/promjeni odredbe svog ustava tako da postoji opcija da ne moze bezuvjetno stititi gradjanina Hrvatske samo na osnovu drzavljanstva nego ga mora isporuciti drugoj drzavi ako sa njom postoji uzajamni sporazum o isporucivanju i ako je djelo zadovoljilo uslove potpisanog sporazuma-

slobodnomisleći

pre 13 godina

Kako kriminalci svih vrsta (počev od uličnih pa do onih koji saradjuju sa vlastima) uživaju o ovim našim novonastalim državicama... Sramota i tuga...

boki

pre 13 godina

Ja ne shvatam ZASTO agencije koje javljaju ovu vest, ne napisu da je Kalinic imao lazna doikumenta kod sebe (lazni identitet), ali da on u stvari ima i stvarno-istinito HR drzavljanstvo po rodjenju !!

partibrejker

pre 13 godina

Dragi moj pokojni premijeru...
Ako odnekud gledaš ovo, samo da znaš da ne prođe dan da ne pomislim na tebe, i na to... šta je moglo biti da se nije sve desilo kako se desilo.
Najiskrenije.

Palija

pre 13 godina

Dakle, ovo je neverovatno, mediji prenose izjave policije, jedne i druge, o saslušavanju Kalinića, o problemima oko izručenja, o njegovim vezama sa ne znam kim, o njegovom trgovanju drogom i podeli novca sa Simovićem, a o tome za čega je osudjen se upadljivo ne govori. Ima li kakva saznanja o naručiocima ubistva premijera, hoće li reći o nešto o serijskim likvidacijama u kojima je i on učestvovao, hoće li se saznati kako se, i gde krio svih ovih godina, hoće li se obnoviti njegov sudski postupak... Izgleda da se mnogi nisu obradovali njegovom pojavljivanju. On je veliki zločinac i mnogo zna, manje je važno je li bio u vezi sa Šarićem i je li radio sa "lokalnim" dilerom, mnogo, mnogo je važnije ono za čega je već osudjen.

VLAdaR

pre 13 godina

Koliko sam ja shvatio gledajuci vesti, jasno je receno da ranjenik ima lazni hrvatski pasos!!! Sta je sada tu problem. Evo ja cu da napravim lazni US pasos. Da li ce me Stejt Department stititi?!

evita

pre 13 godina

Neka ga tamo, ionako su nam zatvori prepuni. Plus ne mogu ni da pretpostavim koliko kosta izdrzavanje jednog zatvorenika 40-tak godina!

V

pre 13 godina

Interesantno niko ne postavlja pitanje kada je ovaj lik ostvario drzavljansvto Hrvatske i dobio njihove papire pa to uporediti sa informacijom od kada je na potjernici Srbije ?

to je to

pre 13 godina

Dvije bitne informacije za ovaj slučaj su : Ustav se idući tjedan korigira u Saboru. Razlozi su pitanja referenduma, suvereniteta odnosno ulaska u druge asocijacije, EU, obavezno srednje obrazovanje i pitanja izručenja hrvatskih državljana drugim zemljama. Drugo, prema izjavi istražitelja koji su došli u Zg iz Bg, putovnice su kriminalci kupovali od hrvatskih državljana koji su u Srbiji a nemaju se volje vratiti. Dakle, na pasošu koji je ispravan se mijenja samo fotografija. Treće i najvažnije. Svi članovi zemunskog klana koji su u Hrvatskoj bit će uhvaćeni i isporučeni Srbiji. U to ne sumljajte.

vistana82

pre 13 godina

JEdan od primera kako su ratovi za neke bili i ostaće igra...političari nas lože da kidišemo jedni na druge, dok se ekipa šeta slobodno po Balkanu...slično su i tate radile 90-tih.

Građanka

pre 13 godina

Olako delenje državljanstva na ovim prostorima bivše Jugoslavije izgleda najviše pogoduje kriminalcima koji ih imaju više po potrebi a to pokazuje da je ova praksa i nije baš pametna ali političari koji su sve ovo omogućili nisu mislili unapred već se nosili samo svojim populističkim interesima a sad svi trpimo jer kriminal cveta li cveta. I sad po izjavama vlasti svi se sa punim ustima tzv demokratije javljaju kako svoje državljane ne mogu isporučiti onim drugim i ako su ti isti do juče a mnogi sa dvojnim i trojnim državljanstvom pripadaju i drugoj zemlji i na bazi čega ih štite kad se mogu tretirati i kao državljani i one druge države čije državljanstvo još imaju lepa zbrka samo u čiju korist.

CarlosNS

pre 13 godina

Mozda je i bolje da ne trazimo izrucenje. Sta ce nam, da ih ranimo dzabe?? Bolje da im posaljemo ove preostale krimose pa nek uzivaju u ljepoj njihovoj.

miladin

pre 13 godina

... Pa ni Srbija nece da isporucuje svoje gradjane. Zato je Miladin Kovacevic uz pomoc drzavnih struktura pobegao iz USA u Srbiju da ga ne bi isporucili. I zato smo dali milion dolara. Kako ste to zaboravili?

Dragoljub

pre 13 godina

Tako to izgleda. Onomad Srbija ne izruci Miladina Kovacevica, pozivajuci se na svoje drzavljanstvo. Sada ce se verovatno neko buniti zasto Hrvatska ne izrucuje Kalinica: pa prosto receno, iz istog principa. Na zalost, u Srbiji imamo tendenciju da se ljudi drze principa samo dok (misle) da su im od koristi...

Nebojsa

pre 13 godina

Naravno da ga nece isporuciti, jer se ni Hrvati puno ne pitaju. A i njihov je kadar. Moze mu se samo dogoditi da se zdravstveno stanje "iskomplikuje". Ne odgovara bandi koja je narucila i sprovela ubistvo naseg premijera da takav lik dodje pred lice pravde. Zato su ubijeni Lukovic i Spasojevic. Mrtva usta ne govore. Ali, zaklela se zemlja raju da sve tajne mora da se znaju. Doci ce dan kada ce se znati ko je narucio i ko je sve ucestvovao u sprovodjenju odvratne i sramne egzekucije premijera Djindjica. Da nije njihov kadar i da nije pod zastitom, zar mislite da bi u prvoj recenici rekao ko je pucao na njega. A onda imate izjave zvanicne da prvo nije imao dokumenta kod sebe, a onda da je imao lazni hrvatski pasos kod sebe. Svi koji su ucestvovali gorece u paklu. Ako se zeli istina i posto 100% ga nece izruciti, zasto se ne posalje dokumentacija u Hrvatsku i ode nas predstavnik tuzilastva i neka mu sude tamo, da ne vidi vise belog dana. Sve su nas unazadili ubistvom Djindjica, najveceg pragmaticara u srpskoj politici ikada vidjenog.

Simple Minds

pre 13 godina

"Zagreb, Beograd -- Srbija će podneti zahtev za izručenje Sretka Kalinića koji ima hrvatsko državljanstvo. Ekstradicija moguća tek ako Hrvatska promeni ustav."

Ako postoji DOBRA VOLJA mogu da mu oduzmu državljanstvo.
Zar ne ?
To je ipak MNOGO JEDNOSTAVNIJE.

Radomir

pre 13 godina

Ne verujem da ce bilo ko od njih biti izrucen Srbiji, u zadnjih nekoliko godina kad god je Srbija trazila izrucenje iz bilo koje zemlje to je bilo odbijeno. Dok je na primer Hrvatska u tome uspevala. Niko nas ne zarezuje 5%.

Draž Katalinič

pre 13 godina

Zašto Ministarstvo pravde Srbije traži izručenje Kalinića od Strane Hrvatske, kada to nije pravno moguće, jer je ta osoba hrvatski državljanin (po rođenju)? Što im, jednostavno, ne proslede kompletnu dokumentaciju, pa neka Hrvatska sprovede krivični proces pred nadležnim Sudom u Hrvatskoj?

dva pitanja

pre 13 godina

Prethodni diskutanti su me primorali da postavim dva pitanja:
1. Kako mislite oduzeti drzavljanstvo nekome ako je ono steceno rodjenjem ??
2. Koliko je to drzava Srbija isporucila svojih drzavljana i time prekrsila Ustav ? (ne racunajuci one u Hagu jer to je ustavna obaveza)

vladan

pre 13 godina

Na zalost izgleda da nisu bile bez osnova glasine da su pomenuta gospoda vidjana na Dorcolu. Umesto da slike ubica Zorana Djindjica budu nalepljene na svakom cosku i trafici dok i poslednji ne bude u zatvoru oni se sepure i da se nisu medjusobno zakacili ne bi ih ni locirali. Od dolaska Kostunicine vlade pa do dan danas niko i ne trazi ove ubice.

Dejan

pre 13 godina

Tu je ocigledan problem sto se radi o osobi koja je rodjana u HR, tako da joj se drzavljanstvo ne moze 'oduzeti', pa stogod da napravila. Mislim da se takva osoba niti ne bi mogla isporuciti cak i ako se naprave ustavne promjene. Jedino rjesenje je da se nekako pokrene sudski proces u susjednoj drzavi.

Panter

pre 13 godina

Pa kad su Amerikanci trazili da im se izruci Kovacevic, Srbija je tad postovala svoj ustav, nemojte se zacuditi ako sada Hrvatska postuje svoj i ne izruci Kalinica.

mirko

pre 13 godina

Ne mogu da shvatim one koji kazu da je Hrvatska nekome "bez problema" dala drzavljanstvo.??
A taj neko je rodjen u Zadru !
Znaci, drzavljanstvo je stekao rodjenjem u Hrvatskoj, a to sto je kriminalac je njegov i njegovih roditelja problem!!
Pa koliko desetina hiljada Srba i danas ima drzavljantvo Hrvatske jer su u njoj rodjeni ??
Smesno...

Ivan

pre 13 godina

I sta sada .
Svaki kriminalac iz Srbije moze bez problema da dobije Hrvatsko drzavljanstvo i pasos i da izbegne iz Srbije kada mu god zagusti. Oni nece da ih izruce jer bi trebalo da menjaju ustav i cim covek ozdravi eto njega na slobodi.
Kada pogledas, od saradnje izmenu policija nema nista, nasi mogu da salju zahteve i obavestenja da se tamo nalaze u bekstvu kriminalci koji su osudjeni a Hrvatska ne mora da uradi ama bas nista po tom pitanju. Gledajuci crno-belo svi krimosi iz Srbije imaju neki pasos da li Hrvatski ili Crnogorski i mogu kada hoce da zbrisu iz Srbije i da nastave sa svojim poslom.
Ako smo Crnu goru zbog Sarica oznacili kao steciste krimilaca, to isto onda mozemo da kazemo i za Hrvatsku.

katica

pre 13 godina

Neposredni izvršioci atentata su najmanja prepreka za normalizaciju Srbije, ali inspiratori i kolovođe ubistva koji su očito u svim segmentima države (ima ih u politici, ekonomiji, medijima, službama, kulturi, i tako redom) su NAJVEĆA prepreka da Srbija postane normalna država. Evo i dalje smo „crna rupa“ u Evropi. Ili oni ili Srbija!

jovan nikolic

pre 13 godina

Brateeee, mogu da zamislim sad paniku u DSS-u i BIA-e: sve ce da urade samo da ovi ne budu "uhiceni". Velika koncentracija insajdera ce se steci na jednom mestu. To umnozava verovatnocu propevavanja...

kengur

pre 13 godina

svi nesto rade samo direktor policije daje izjave kao da je novinar, prvo prate kriminalce pa oni na neobjasnjivi nacin napuste srbiju...ocigledno da nesto ili sve nije u redu u policiji tj, kako ste vi veljovicu direktor policije skoro da ni jedan ozbiljan kriminalac nije uhapsen...zanimljiva pojava...

možda

pre 13 godina

Prošao sam sada Petrinjskom ulicom u Zagrebu a ispred suda i policije masa policajaca. Došlo je i nekoliko TV kuća i pitam novinara o čemu se radi. Čekamo da dovedu još kojeg Zemunca, izgleda da je Zemun opet naš.

kužiš stari moj

pre 13 godina

kakvi "zemunci" - to je sad "zagrebački klan" . a policija telefonira "ej, nemojte ići nikamo, sad ćemo vas doći pohapsiti!" mo'š si mislit!

kužiš stari moj

pre 13 godina

kakvi "zemunci" - to je sad "zagrebački klan" . a policija telefonira "ej, nemojte ići nikamo, sad ćemo vas doći pohapsiti!" mo'š si mislit!

možda

pre 13 godina

Prošao sam sada Petrinjskom ulicom u Zagrebu a ispred suda i policije masa policajaca. Došlo je i nekoliko TV kuća i pitam novinara o čemu se radi. Čekamo da dovedu još kojeg Zemunca, izgleda da je Zemun opet naš.

jovan nikolic

pre 13 godina

Brateeee, mogu da zamislim sad paniku u DSS-u i BIA-e: sve ce da urade samo da ovi ne budu "uhiceni". Velika koncentracija insajdera ce se steci na jednom mestu. To umnozava verovatnocu propevavanja...

katica

pre 13 godina

Neposredni izvršioci atentata su najmanja prepreka za normalizaciju Srbije, ali inspiratori i kolovođe ubistva koji su očito u svim segmentima države (ima ih u politici, ekonomiji, medijima, službama, kulturi, i tako redom) su NAJVEĆA prepreka da Srbija postane normalna država. Evo i dalje smo „crna rupa“ u Evropi. Ili oni ili Srbija!

mirko

pre 13 godina

Ne mogu da shvatim one koji kazu da je Hrvatska nekome "bez problema" dala drzavljanstvo.??
A taj neko je rodjen u Zadru !
Znaci, drzavljanstvo je stekao rodjenjem u Hrvatskoj, a to sto je kriminalac je njegov i njegovih roditelja problem!!
Pa koliko desetina hiljada Srba i danas ima drzavljantvo Hrvatske jer su u njoj rodjeni ??
Smesno...

Panter

pre 13 godina

Pa kad su Amerikanci trazili da im se izruci Kovacevic, Srbija je tad postovala svoj ustav, nemojte se zacuditi ako sada Hrvatska postuje svoj i ne izruci Kalinica.

dva pitanja

pre 13 godina

Prethodni diskutanti su me primorali da postavim dva pitanja:
1. Kako mislite oduzeti drzavljanstvo nekome ako je ono steceno rodjenjem ??
2. Koliko je to drzava Srbija isporucila svojih drzavljana i time prekrsila Ustav ? (ne racunajuci one u Hagu jer to je ustavna obaveza)

kengur

pre 13 godina

svi nesto rade samo direktor policije daje izjave kao da je novinar, prvo prate kriminalce pa oni na neobjasnjivi nacin napuste srbiju...ocigledno da nesto ili sve nije u redu u policiji tj, kako ste vi veljovicu direktor policije skoro da ni jedan ozbiljan kriminalac nije uhapsen...zanimljiva pojava...

Simple Minds

pre 13 godina

"Zagreb, Beograd -- Srbija će podneti zahtev za izručenje Sretka Kalinića koji ima hrvatsko državljanstvo. Ekstradicija moguća tek ako Hrvatska promeni ustav."

Ako postoji DOBRA VOLJA mogu da mu oduzmu državljanstvo.
Zar ne ?
To je ipak MNOGO JEDNOSTAVNIJE.

Draž Katalinič

pre 13 godina

Zašto Ministarstvo pravde Srbije traži izručenje Kalinića od Strane Hrvatske, kada to nije pravno moguće, jer je ta osoba hrvatski državljanin (po rođenju)? Što im, jednostavno, ne proslede kompletnu dokumentaciju, pa neka Hrvatska sprovede krivični proces pred nadležnim Sudom u Hrvatskoj?

vladan

pre 13 godina

Na zalost izgleda da nisu bile bez osnova glasine da su pomenuta gospoda vidjana na Dorcolu. Umesto da slike ubica Zorana Djindjica budu nalepljene na svakom cosku i trafici dok i poslednji ne bude u zatvoru oni se sepure i da se nisu medjusobno zakacili ne bi ih ni locirali. Od dolaska Kostunicine vlade pa do dan danas niko i ne trazi ove ubice.

Nebojsa

pre 13 godina

Naravno da ga nece isporuciti, jer se ni Hrvati puno ne pitaju. A i njihov je kadar. Moze mu se samo dogoditi da se zdravstveno stanje "iskomplikuje". Ne odgovara bandi koja je narucila i sprovela ubistvo naseg premijera da takav lik dodje pred lice pravde. Zato su ubijeni Lukovic i Spasojevic. Mrtva usta ne govore. Ali, zaklela se zemlja raju da sve tajne mora da se znaju. Doci ce dan kada ce se znati ko je narucio i ko je sve ucestvovao u sprovodjenju odvratne i sramne egzekucije premijera Djindjica. Da nije njihov kadar i da nije pod zastitom, zar mislite da bi u prvoj recenici rekao ko je pucao na njega. A onda imate izjave zvanicne da prvo nije imao dokumenta kod sebe, a onda da je imao lazni hrvatski pasos kod sebe. Svi koji su ucestvovali gorece u paklu. Ako se zeli istina i posto 100% ga nece izruciti, zasto se ne posalje dokumentacija u Hrvatsku i ode nas predstavnik tuzilastva i neka mu sude tamo, da ne vidi vise belog dana. Sve su nas unazadili ubistvom Djindjica, najveceg pragmaticara u srpskoj politici ikada vidjenog.

miladin

pre 13 godina

... Pa ni Srbija nece da isporucuje svoje gradjane. Zato je Miladin Kovacevic uz pomoc drzavnih struktura pobegao iz USA u Srbiju da ga ne bi isporucili. I zato smo dali milion dolara. Kako ste to zaboravili?

Ivan

pre 13 godina

I sta sada .
Svaki kriminalac iz Srbije moze bez problema da dobije Hrvatsko drzavljanstvo i pasos i da izbegne iz Srbije kada mu god zagusti. Oni nece da ih izruce jer bi trebalo da menjaju ustav i cim covek ozdravi eto njega na slobodi.
Kada pogledas, od saradnje izmenu policija nema nista, nasi mogu da salju zahteve i obavestenja da se tamo nalaze u bekstvu kriminalci koji su osudjeni a Hrvatska ne mora da uradi ama bas nista po tom pitanju. Gledajuci crno-belo svi krimosi iz Srbije imaju neki pasos da li Hrvatski ili Crnogorski i mogu kada hoce da zbrisu iz Srbije i da nastave sa svojim poslom.
Ako smo Crnu goru zbog Sarica oznacili kao steciste krimilaca, to isto onda mozemo da kazemo i za Hrvatsku.

Radomir

pre 13 godina

Ne verujem da ce bilo ko od njih biti izrucen Srbiji, u zadnjih nekoliko godina kad god je Srbija trazila izrucenje iz bilo koje zemlje to je bilo odbijeno. Dok je na primer Hrvatska u tome uspevala. Niko nas ne zarezuje 5%.

to je to

pre 13 godina

Dvije bitne informacije za ovaj slučaj su : Ustav se idući tjedan korigira u Saboru. Razlozi su pitanja referenduma, suvereniteta odnosno ulaska u druge asocijacije, EU, obavezno srednje obrazovanje i pitanja izručenja hrvatskih državljana drugim zemljama. Drugo, prema izjavi istražitelja koji su došli u Zg iz Bg, putovnice su kriminalci kupovali od hrvatskih državljana koji su u Srbiji a nemaju se volje vratiti. Dakle, na pasošu koji je ispravan se mijenja samo fotografija. Treće i najvažnije. Svi članovi zemunskog klana koji su u Hrvatskoj bit će uhvaćeni i isporučeni Srbiji. U to ne sumljajte.

Dejan

pre 13 godina

Tu je ocigledan problem sto se radi o osobi koja je rodjana u HR, tako da joj se drzavljanstvo ne moze 'oduzeti', pa stogod da napravila. Mislim da se takva osoba niti ne bi mogla isporuciti cak i ako se naprave ustavne promjene. Jedino rjesenje je da se nekako pokrene sudski proces u susjednoj drzavi.

Dragoljub

pre 13 godina

Tako to izgleda. Onomad Srbija ne izruci Miladina Kovacevica, pozivajuci se na svoje drzavljanstvo. Sada ce se verovatno neko buniti zasto Hrvatska ne izrucuje Kalinica: pa prosto receno, iz istog principa. Na zalost, u Srbiji imamo tendenciju da se ljudi drze principa samo dok (misle) da su im od koristi...

partibrejker

pre 13 godina

Dragi moj pokojni premijeru...
Ako odnekud gledaš ovo, samo da znaš da ne prođe dan da ne pomislim na tebe, i na to... šta je moglo biti da se nije sve desilo kako se desilo.
Najiskrenije.

vistana82

pre 13 godina

JEdan od primera kako su ratovi za neke bili i ostaće igra...političari nas lože da kidišemo jedni na druge, dok se ekipa šeta slobodno po Balkanu...slično su i tate radile 90-tih.

CarlosNS

pre 13 godina

Mozda je i bolje da ne trazimo izrucenje. Sta ce nam, da ih ranimo dzabe?? Bolje da im posaljemo ove preostale krimose pa nek uzivaju u ljepoj njihovoj.

V

pre 13 godina

Interesantno niko ne postavlja pitanje kada je ovaj lik ostvario drzavljansvto Hrvatske i dobio njihove papire pa to uporediti sa informacijom od kada je na potjernici Srbije ?

Spectator

pre 13 godina

Kalinic je rodjen u Hrvatskoj, kod Obrovca, pa time automatski stice pravo na Hr-drzavljanstvo. Kao sto ga ima i konzumira i Bajaga. Tu se zakon jednostavno mora provoditi.
Mudjitim, upravo sada se mijenja Hr-Ustav, koji ce omoguciti za teska krivicna djela, izrucenje drugim drzavama.

evita

pre 13 godina

Neka ga tamo, ionako su nam zatvori prepuni. Plus ne mogu ni da pretpostavim koliko kosta izdrzavanje jednog zatvorenika 40-tak godina!

Palija

pre 13 godina

Dakle, ovo je neverovatno, mediji prenose izjave policije, jedne i druge, o saslušavanju Kalinića, o problemima oko izručenja, o njegovim vezama sa ne znam kim, o njegovom trgovanju drogom i podeli novca sa Simovićem, a o tome za čega je osudjen se upadljivo ne govori. Ima li kakva saznanja o naručiocima ubistva premijera, hoće li reći o nešto o serijskim likvidacijama u kojima je i on učestvovao, hoće li se saznati kako se, i gde krio svih ovih godina, hoće li se obnoviti njegov sudski postupak... Izgleda da se mnogi nisu obradovali njegovom pojavljivanju. On je veliki zločinac i mnogo zna, manje je važno je li bio u vezi sa Šarićem i je li radio sa "lokalnim" dilerom, mnogo, mnogo je važnije ono za čega je već osudjen.

VLAdaR

pre 13 godina

Koliko sam ja shvatio gledajuci vesti, jasno je receno da ranjenik ima lazni hrvatski pasos!!! Sta je sada tu problem. Evo ja cu da napravim lazni US pasos. Da li ce me Stejt Department stititi?!

boki

pre 13 godina

Ja ne shvatam ZASTO agencije koje javljaju ovu vest, ne napisu da je Kalinic imao lazna doikumenta kod sebe (lazni identitet), ali da on u stvari ima i stvarno-istinito HR drzavljanstvo po rodjenju !!

slobodnomisleći

pre 13 godina

Kako kriminalci svih vrsta (počev od uličnih pa do onih koji saradjuju sa vlastima) uživaju o ovim našim novonastalim državicama... Sramota i tuga...

Građanka

pre 13 godina

Olako delenje državljanstva na ovim prostorima bivše Jugoslavije izgleda najviše pogoduje kriminalcima koji ih imaju više po potrebi a to pokazuje da je ova praksa i nije baš pametna ali političari koji su sve ovo omogućili nisu mislili unapred već se nosili samo svojim populističkim interesima a sad svi trpimo jer kriminal cveta li cveta. I sad po izjavama vlasti svi se sa punim ustima tzv demokratije javljaju kako svoje državljane ne mogu isporučiti onim drugim i ako su ti isti do juče a mnogi sa dvojnim i trojnim državljanstvom pripadaju i drugoj zemlji i na bazi čega ih štite kad se mogu tretirati i kao državljani i one druge države čije državljanstvo još imaju lepa zbrka samo u čiju korist.

tiki

pre 13 godina

Jedan od uvjeta da Hrvatska udje u EU je i to da prilagodi/promjeni odredbe svog ustava tako da postoji opcija da ne moze bezuvjetno stititi gradjanina Hrvatske samo na osnovu drzavljanstva nego ga mora isporuciti drugoj drzavi ako sa njom postoji uzajamni sporazum o isporucivanju i ako je djelo zadovoljilo uslove potpisanog sporazuma-

možda

pre 13 godina

Prošao sam sada Petrinjskom ulicom u Zagrebu a ispred suda i policije masa policajaca. Došlo je i nekoliko TV kuća i pitam novinara o čemu se radi. Čekamo da dovedu još kojeg Zemunca, izgleda da je Zemun opet naš.

Ivan

pre 13 godina

I sta sada .
Svaki kriminalac iz Srbije moze bez problema da dobije Hrvatsko drzavljanstvo i pasos i da izbegne iz Srbije kada mu god zagusti. Oni nece da ih izruce jer bi trebalo da menjaju ustav i cim covek ozdravi eto njega na slobodi.
Kada pogledas, od saradnje izmenu policija nema nista, nasi mogu da salju zahteve i obavestenja da se tamo nalaze u bekstvu kriminalci koji su osudjeni a Hrvatska ne mora da uradi ama bas nista po tom pitanju. Gledajuci crno-belo svi krimosi iz Srbije imaju neki pasos da li Hrvatski ili Crnogorski i mogu kada hoce da zbrisu iz Srbije i da nastave sa svojim poslom.
Ako smo Crnu goru zbog Sarica oznacili kao steciste krimilaca, to isto onda mozemo da kazemo i za Hrvatsku.

jovan nikolic

pre 13 godina

Brateeee, mogu da zamislim sad paniku u DSS-u i BIA-e: sve ce da urade samo da ovi ne budu "uhiceni". Velika koncentracija insajdera ce se steci na jednom mestu. To umnozava verovatnocu propevavanja...

V

pre 13 godina

Interesantno niko ne postavlja pitanje kada je ovaj lik ostvario drzavljansvto Hrvatske i dobio njihove papire pa to uporediti sa informacijom od kada je na potjernici Srbije ?

CarlosNS

pre 13 godina

Mozda je i bolje da ne trazimo izrucenje. Sta ce nam, da ih ranimo dzabe?? Bolje da im posaljemo ove preostale krimose pa nek uzivaju u ljepoj njihovoj.

kužiš stari moj

pre 13 godina

kakvi "zemunci" - to je sad "zagrebački klan" . a policija telefonira "ej, nemojte ići nikamo, sad ćemo vas doći pohapsiti!" mo'š si mislit!

Simple Minds

pre 13 godina

"Zagreb, Beograd -- Srbija će podneti zahtev za izručenje Sretka Kalinića koji ima hrvatsko državljanstvo. Ekstradicija moguća tek ako Hrvatska promeni ustav."

Ako postoji DOBRA VOLJA mogu da mu oduzmu državljanstvo.
Zar ne ?
To je ipak MNOGO JEDNOSTAVNIJE.

Nebojsa

pre 13 godina

Naravno da ga nece isporuciti, jer se ni Hrvati puno ne pitaju. A i njihov je kadar. Moze mu se samo dogoditi da se zdravstveno stanje "iskomplikuje". Ne odgovara bandi koja je narucila i sprovela ubistvo naseg premijera da takav lik dodje pred lice pravde. Zato su ubijeni Lukovic i Spasojevic. Mrtva usta ne govore. Ali, zaklela se zemlja raju da sve tajne mora da se znaju. Doci ce dan kada ce se znati ko je narucio i ko je sve ucestvovao u sprovodjenju odvratne i sramne egzekucije premijera Djindjica. Da nije njihov kadar i da nije pod zastitom, zar mislite da bi u prvoj recenici rekao ko je pucao na njega. A onda imate izjave zvanicne da prvo nije imao dokumenta kod sebe, a onda da je imao lazni hrvatski pasos kod sebe. Svi koji su ucestvovali gorece u paklu. Ako se zeli istina i posto 100% ga nece izruciti, zasto se ne posalje dokumentacija u Hrvatsku i ode nas predstavnik tuzilastva i neka mu sude tamo, da ne vidi vise belog dana. Sve su nas unazadili ubistvom Djindjica, najveceg pragmaticara u srpskoj politici ikada vidjenog.

VLAdaR

pre 13 godina

Koliko sam ja shvatio gledajuci vesti, jasno je receno da ranjenik ima lazni hrvatski pasos!!! Sta je sada tu problem. Evo ja cu da napravim lazni US pasos. Da li ce me Stejt Department stititi?!

dva pitanja

pre 13 godina

Prethodni diskutanti su me primorali da postavim dva pitanja:
1. Kako mislite oduzeti drzavljanstvo nekome ako je ono steceno rodjenjem ??
2. Koliko je to drzava Srbija isporucila svojih drzavljana i time prekrsila Ustav ? (ne racunajuci one u Hagu jer to je ustavna obaveza)

Panter

pre 13 godina

Pa kad su Amerikanci trazili da im se izruci Kovacevic, Srbija je tad postovala svoj ustav, nemojte se zacuditi ako sada Hrvatska postuje svoj i ne izruci Kalinica.

katica

pre 13 godina

Neposredni izvršioci atentata su najmanja prepreka za normalizaciju Srbije, ali inspiratori i kolovođe ubistva koji su očito u svim segmentima države (ima ih u politici, ekonomiji, medijima, službama, kulturi, i tako redom) su NAJVEĆA prepreka da Srbija postane normalna država. Evo i dalje smo „crna rupa“ u Evropi. Ili oni ili Srbija!

Radomir

pre 13 godina

Ne verujem da ce bilo ko od njih biti izrucen Srbiji, u zadnjih nekoliko godina kad god je Srbija trazila izrucenje iz bilo koje zemlje to je bilo odbijeno. Dok je na primer Hrvatska u tome uspevala. Niko nas ne zarezuje 5%.

Dragoljub

pre 13 godina

Tako to izgleda. Onomad Srbija ne izruci Miladina Kovacevica, pozivajuci se na svoje drzavljanstvo. Sada ce se verovatno neko buniti zasto Hrvatska ne izrucuje Kalinica: pa prosto receno, iz istog principa. Na zalost, u Srbiji imamo tendenciju da se ljudi drze principa samo dok (misle) da su im od koristi...

vladan

pre 13 godina

Na zalost izgleda da nisu bile bez osnova glasine da su pomenuta gospoda vidjana na Dorcolu. Umesto da slike ubica Zorana Djindjica budu nalepljene na svakom cosku i trafici dok i poslednji ne bude u zatvoru oni se sepure i da se nisu medjusobno zakacili ne bi ih ni locirali. Od dolaska Kostunicine vlade pa do dan danas niko i ne trazi ove ubice.

Draž Katalinič

pre 13 godina

Zašto Ministarstvo pravde Srbije traži izručenje Kalinića od Strane Hrvatske, kada to nije pravno moguće, jer je ta osoba hrvatski državljanin (po rođenju)? Što im, jednostavno, ne proslede kompletnu dokumentaciju, pa neka Hrvatska sprovede krivični proces pred nadležnim Sudom u Hrvatskoj?

partibrejker

pre 13 godina

Dragi moj pokojni premijeru...
Ako odnekud gledaš ovo, samo da znaš da ne prođe dan da ne pomislim na tebe, i na to... šta je moglo biti da se nije sve desilo kako se desilo.
Najiskrenije.

mirko

pre 13 godina

Ne mogu da shvatim one koji kazu da je Hrvatska nekome "bez problema" dala drzavljanstvo.??
A taj neko je rodjen u Zadru !
Znaci, drzavljanstvo je stekao rodjenjem u Hrvatskoj, a to sto je kriminalac je njegov i njegovih roditelja problem!!
Pa koliko desetina hiljada Srba i danas ima drzavljantvo Hrvatske jer su u njoj rodjeni ??
Smesno...

Građanka

pre 13 godina

Olako delenje državljanstva na ovim prostorima bivše Jugoslavije izgleda najviše pogoduje kriminalcima koji ih imaju više po potrebi a to pokazuje da je ova praksa i nije baš pametna ali političari koji su sve ovo omogućili nisu mislili unapred već se nosili samo svojim populističkim interesima a sad svi trpimo jer kriminal cveta li cveta. I sad po izjavama vlasti svi se sa punim ustima tzv demokratije javljaju kako svoje državljane ne mogu isporučiti onim drugim i ako su ti isti do juče a mnogi sa dvojnim i trojnim državljanstvom pripadaju i drugoj zemlji i na bazi čega ih štite kad se mogu tretirati i kao državljani i one druge države čije državljanstvo još imaju lepa zbrka samo u čiju korist.

to je to

pre 13 godina

Dvije bitne informacije za ovaj slučaj su : Ustav se idući tjedan korigira u Saboru. Razlozi su pitanja referenduma, suvereniteta odnosno ulaska u druge asocijacije, EU, obavezno srednje obrazovanje i pitanja izručenja hrvatskih državljana drugim zemljama. Drugo, prema izjavi istražitelja koji su došli u Zg iz Bg, putovnice su kriminalci kupovali od hrvatskih državljana koji su u Srbiji a nemaju se volje vratiti. Dakle, na pasošu koji je ispravan se mijenja samo fotografija. Treće i najvažnije. Svi članovi zemunskog klana koji su u Hrvatskoj bit će uhvaćeni i isporučeni Srbiji. U to ne sumljajte.

vistana82

pre 13 godina

JEdan od primera kako su ratovi za neke bili i ostaće igra...političari nas lože da kidišemo jedni na druge, dok se ekipa šeta slobodno po Balkanu...slično su i tate radile 90-tih.

Dejan

pre 13 godina

Tu je ocigledan problem sto se radi o osobi koja je rodjana u HR, tako da joj se drzavljanstvo ne moze 'oduzeti', pa stogod da napravila. Mislim da se takva osoba niti ne bi mogla isporuciti cak i ako se naprave ustavne promjene. Jedino rjesenje je da se nekako pokrene sudski proces u susjednoj drzavi.

miladin

pre 13 godina

... Pa ni Srbija nece da isporucuje svoje gradjane. Zato je Miladin Kovacevic uz pomoc drzavnih struktura pobegao iz USA u Srbiju da ga ne bi isporucili. I zato smo dali milion dolara. Kako ste to zaboravili?

kengur

pre 13 godina

svi nesto rade samo direktor policije daje izjave kao da je novinar, prvo prate kriminalce pa oni na neobjasnjivi nacin napuste srbiju...ocigledno da nesto ili sve nije u redu u policiji tj, kako ste vi veljovicu direktor policije skoro da ni jedan ozbiljan kriminalac nije uhapsen...zanimljiva pojava...

evita

pre 13 godina

Neka ga tamo, ionako su nam zatvori prepuni. Plus ne mogu ni da pretpostavim koliko kosta izdrzavanje jednog zatvorenika 40-tak godina!

Spectator

pre 13 godina

Kalinic je rodjen u Hrvatskoj, kod Obrovca, pa time automatski stice pravo na Hr-drzavljanstvo. Kao sto ga ima i konzumira i Bajaga. Tu se zakon jednostavno mora provoditi.
Mudjitim, upravo sada se mijenja Hr-Ustav, koji ce omoguciti za teska krivicna djela, izrucenje drugim drzavama.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Kako kriminalci svih vrsta (počev od uličnih pa do onih koji saradjuju sa vlastima) uživaju o ovim našim novonastalim državicama... Sramota i tuga...

tiki

pre 13 godina

Jedan od uvjeta da Hrvatska udje u EU je i to da prilagodi/promjeni odredbe svog ustava tako da postoji opcija da ne moze bezuvjetno stititi gradjanina Hrvatske samo na osnovu drzavljanstva nego ga mora isporuciti drugoj drzavi ako sa njom postoji uzajamni sporazum o isporucivanju i ako je djelo zadovoljilo uslove potpisanog sporazuma-

Palija

pre 13 godina

Dakle, ovo je neverovatno, mediji prenose izjave policije, jedne i druge, o saslušavanju Kalinića, o problemima oko izručenja, o njegovim vezama sa ne znam kim, o njegovom trgovanju drogom i podeli novca sa Simovićem, a o tome za čega je osudjen se upadljivo ne govori. Ima li kakva saznanja o naručiocima ubistva premijera, hoće li reći o nešto o serijskim likvidacijama u kojima je i on učestvovao, hoće li se saznati kako se, i gde krio svih ovih godina, hoće li se obnoviti njegov sudski postupak... Izgleda da se mnogi nisu obradovali njegovom pojavljivanju. On je veliki zločinac i mnogo zna, manje je važno je li bio u vezi sa Šarićem i je li radio sa "lokalnim" dilerom, mnogo, mnogo je važnije ono za čega je već osudjen.

boki

pre 13 godina

Ja ne shvatam ZASTO agencije koje javljaju ovu vest, ne napisu da je Kalinic imao lazna doikumenta kod sebe (lazni identitet), ali da on u stvari ima i stvarno-istinito HR drzavljanstvo po rodjenju !!