Nedelja, 28.03.2010.

00:14

Novosti: Jedno dete i puna kapa

Nije više izuzetak da se u porodilištu u 24 sata ne rodi nijedna beba, nije iznenađenje ni da je prosečna Srpkinja već ušla u petu deceniju, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Novosti: Jedno dete i puna kapa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

La Cucaracha

pre 13 godina

Da li neko slučajno uradio istraživanje o tome koliko je emigracija skoro kompletnih generacija mladih, pametnih i obrazovanih ljudi, od 90-tih do danas, uticala na sadašnje smanjenje nataliteta? Tu bi verovatno našli odgovor i na pitanje "zašto Srbi nemaju volje za životom?" Očekivati da "patriotizam, politika i kapital" zajedno reše ovaj problem je apsurdno, jer ga je ova smrtonosna smesa i izazvala! Ne prave se deca da bi se dokazalo rodoljublje - to smo već videli na delu u Hitlerovoj Nemačkoj! Još manje će se praviti deca da bi bila poslušnici partija ili robovi krupnog kapitala! A ovo ih zasigurno čeka u ovoj zemlji. Teši me samo činjenica da će uskoro Srbi u inostranstvu biti brojniji od onih koji su ostali ovde, tako da ima nade da bar negde ovaj narod preživi.

Ivan, Uzice

pre 13 godina

Izumiremo kao nacija. Pa sta da se radi.
Drzava bi sad da se kotimo ko zecevi, a svoj princip *jasi i otimaj* nece da zameni sa *pomozi i omoguci*. Nego hoce decu a ono :
-U porodilistu doktoru oci ko tegle, gleda oces li izvuci kakvu kovertu.
-Jednokratna pomoc 22.000 rsd a samo pelene 1400 rsd, kolica 8000 rsd, sediste za kola losije 5500 rsd, kasice, benkice,... patike broj 22 samo 3500 a toliko kostaju i broj 44...
-Za deciji dodatak toliko papira kao da se prijavljujes za let na Mesec
-Kad zena pocne da trazi posao obicno sleduje recenica : Aaaaa, imate malo dete, pa lepo, javicemo vam se (da naravno)
Tako da Srbi moji a i ostale nacinalnosti davno je proslo vreme zena koje sede kod kuce i radjaju decu, jer i sto bi kad na svet samo moze da donese samo vise mucenika koji ce posle 20 godina biti u istoj ili jos goroj dilemi kao mi sad.
Drzavo, dobro razmisi jer trenutno sve ovo ide u corsokak!

ako vam je dobro...

pre 13 godina

Problem nije država, nego pasivnost odraslih ljudi. Svi kao hoće decu, svi hoće da žive bolje, ali svi ćute i traže da neko im neko drugi popravi život. Ako vam smeta korupcija, kandidujte se za lokalnog odbornika pa je makar u lokalu srežite. Ako je mogao Ivo Josipović da ostavi svoj posao i uđe u politiku da bi sredio stvari, ne znam zašto to ne bi mogao i moj tata. Ali moj tata samo sedi ispred televizora i gunđa, e tako nikada neće rešiti problem, nego će me naterati da ga ja rešavam kad odrastem ili da odem odavde.

Majka jednog deteta

pre 13 godina

Slažem se sa većinom komentara da su finansijski problemi najveći razlog za takvo stanje u društvu.
Pored toga bih ukazala na još neke razloge:
- egoizam mladih da se malo promene i istrpe partnera (ovde mislim na oba pola)
- stanje u bolnicama; kada treba da čekate na pregled UZ i CTG po 5-6 sati u bolnici zato što ili doktor kasni, ili ulaze preko reda i sa vezom ili ima samo jedan CTG na celoj klinici (npr. GAK Narodni front,Bgd) itd.
- takođe zdravlje žena generalno je lošije u odnosu na pre 20- 30 godina. Svaka treća žena ima neki problem ili da zatrudni ili da iznese trudnoću do kraja.
A država baš i ne pomaže po tom pitanju. Da bi vas neki doktor vodio od početka do kraja trudnoće morate da imate dobru vezu ili da idete na preglede u njegovu privatnu ordinaciju, gde opet svaki pregled mnogo košta. Takođe, zna se koliko košta porođaj, koliko epidural. Za svaku uslugu doktora postoji ''tarifa'' koju pored regularnog zdravstvenog osiguranja ''morate da platite'' ako želite koliko-toliko da prođete dobro na porođaju. Ako ne podmažete nikome, uzdate se jedino u Boga. Čast retkim izuzecima.
Tako da ima još razloga, osim finansijske krize, zbog čega je takva situacija. A ova tri koje sam navela bi mogli da se promene uz malo dobre volje i želje prvo mladih a onda i medicinskog osoblja...

P.s. Imam jedno dete. A radimo već dve godine na drugom,ali ne ide. Rodila bih i treće, samo ako bude moglo. Znači ima nas koji bismo hteli više od jednog ali ne možemo. Mislite o tome.

Moj slucaj

pre 13 godina

Imam 39 godina. I dete od 13 meseci koje sam dobila nakon 7.5 godina mucnog i na svaki nacin ponizavajuceg, hm, lecenja, bar to tako zovu. To lecenje me je kostalo novca, ali jos vise vremena, zivaca i pristajanja na svakovrsna ponizenja. Podrske ni od koga. A ja sam zapravo srecnica, jer sam postala onaj malecni pozitivni deo statistike. Ja danas imam dete.

Naravno, kad sam zavrsila fakultet bilo mi je jasno da nema govora o potomtstvu bar do tridesete. Onda sam jos malo sacekala kako bi se resili elementarni egzistencijalni problemi. Jesam se ja trudila do krajnjih granica, ali sam imala i srece koju mnogi nemaju. U medjuvremenu sam postala muski sef u suknji bez razumevanja za saradnike s malom decom, ogorcena sto su oni dobili decu "na tanjiru", pa sta se sad zale kad nemaju pojma sta ja sve prolazim a deteta nema pa nema. Sekretarica koja je radila 3 meseca pa ostala u drugom stanju momentalno je popila otkaz (sta ona misli, studirala 8 godina, tek se zaposlila i paf odmah na porodiljsko, e, ne moze). Kritikovala saradnike cijoj deci rastu zubi, da isu dovoljno fokusirani itd.

A sad - 2 nervna sloma od nespavanja u toku prvih 12 meseci. Naravno, zubi svi rastu kad se kome prohte, a pri tom mami nema spavanja. Nos se zapusi - opet nema spavanja. I tako dalje i tako dalje.

Poreska uprava kaze da je u 2009. godini 78.000 dinara bilo dovoljno da se izdrzava dete. Roditeljski dodatak nije dovoljan ni za najbazicniji pocetni paket za novorodjence. Ako imate blizance, bolje da st jako zeleli dete, jer je to je vas problem jer vam niko nece pomoci.

Stvar i jeste u parama i nije. Pare su ono sa cim se susrecete odmah, neposredno i stalno. Ali problemima nema kraja. Od vrtica, preko zdravstvene zastite, skole i svega ostalog.

Prosto, u Srbiji 2010. dete ima onaj koji to zeli uprkos svemu. Iako nemam probleme s kojima se vecina suocava, ne pada mi na pamet da vise radjam. Resenje mog slucaja bi bilo da se opet omoguci majkama da rade pola radnog vremena. Ja zelim da radim, ali ne kao pre. Ali isto tako, ja ne zelim samo da budem mama. Posto je za drustvo moj slucaj nevidljiv, ja sam odabrala da budem profesionalka sa tajnim hobijem - jednim detetom.

MarkoNS

pre 13 godina

Ocekujem od drzave da pod hitno napravi sveobuhvatno istrazivanje sa pogledom iz svih mogucih uglova, potom dve-tri strategije i nekih, sedam-osam akcionih planova. Tu smo nenadmasni. Samo u prazno...

Jelena

pre 13 godina

Kako da radjamo decu kad nema od čega da se živi?! Da bar nisu doneli zakon da se za trudničko bolovanje uzima prosek zadnjih 12 plata sad kad je ekonomska kriza, kad ljudi ne dobijaju plate a mnogi su ostali bez posla.

Nbg

pre 13 godina

Pa, nek sad prave decu oni sto su se bavili srBstvom, sverceri duvana, oruzja, droge...Pokazali su se inteligentnijim od ostalih. Lepo su prihvaceni od demokratskih vlasti i postali su elita. I treba da ih ima vise.
Mi, glupavi, koji nismo iz te grupe, treba da idemo odavde u zemlje sa manje relativizovanim moralom i vrednostima. Mozda cemo se bolje snaci, a i nasa deca takodje.

mc

pre 13 godina

Oduvek sam zeleo tri deteta!!! Dobio prvo, imao zenu posao, cerku...bio presrecan!!!
Zena ponovo zatrudnela, bez posla, ja promenio posao, sada je manja plata,...dobio sina, srecan sam,...ali ...pelene, mleko, kasice, sokici, benkice, portikle,..sve je skupo, preskupo,...a onda mi cerka rece da zeli da bude doktor...a ja samo vidim 200.000rsd za godinu na fakultetu....i smuci mi se...
I kako da napravim trece?!!!!
Da budu socijalni slucajevi?
Ili da ih ucim da beze iz ove zemlje?!!!

malo lagimo, a?

pre 13 godina

Nemoj da se lažemo. Nedostatak novca je samo izgovor. U svetu ima toliko naroda koji žive u neuporedivo goroj ekonomskoj situaciji pa opet imaju odličana natalitet.

Ako hoćete pravi razlog. Stanite pred ogledalo. Priznajte vlastiti kukavičluk prema životu.

Aleksandar

pre 13 godina

Moja zena koja je radila u MTS-u (jos uvek drzavna firma) je ostala bez posla kad je zatrudnela. Bivsi sef koji je bio jako isfrustriran sto je to uradila (zamislite kako je samo smela) je drzeci obuku za kandidatkinje koje su trebale da je zamene, jasno naglasio da one koje planiraju da ostanu trudne odustanu odmah! Da li jos nesta treba da komentarisem? Sa takvim odnosom prema trudnicama brzo cemo nestati kao nacija.

Velimir

pre 13 godina

Lično sam, u razgovoru sa nekolicinom mladih ljudi, od njih saznao za još jedan, najnoviji razlog zbog kojeg su dodatno obeshrabreni da stvaraju potomstvo. To je novi zakon o saobraćaju, kojim su, kada se u vozilu nalazi dete, predviđene daleko oštrije kazne, kako u pogledu visine novčanog iznosa, tako i u broju dobijenih kaznenih poena. Tužno, ali istinito. Nažalost, imamo takvu vlast, koja umesto da donosi zakone koji će delovati stimulativno na natalitet, ona naprotiv, takvim zakonima kakve donosi, čini upravo suprotno.

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Nije više izuzetak da se u porodilištu u 24 sata ne rodi nijedna beba, nije iznenađenje ni da je prosečna Srpkinja već ušla u petu deceniju, pišu "Novosti".

Da, ali to nije bitno, najvaznije je da Srbija SACUVA Kosovo "i Metohiju", moze Jeremic da ceka sa ulaskom u EU jos 1000 godina ako treba.

Dragan

pre 13 godina

Generalan trend je da bela rasa, bez pretenzija na rasizam, polako odumire u poredjenju sa drugima. Ako se uzme Sev.Amerika, Evropa i Rusija gde vecina belaca zivi videce neumoljiva statistika i sumorna predvidjanje za sledecih 30 godina. Sa druge strane broj stanovnika za zemlji raste konstantno i treba razumeti da se sve menja pa i struktura stanovnistva. U Sev.Americi su npr. belci oduzeli zemlju Indijancima pre 200 godina a trenutno izgleda da ce je naslediti Azijati, Indijci, Latinosi i Crnci bez ispaljenog metka. Ne cudi me slican razvoj dogadjaja u Evropi. Cije su ovce onoga je i livada, uvek bilo.

View

pre 13 godina

“U ovoj se borbi, u jedan front, moraju ujediniti patriotizam, politika i kapital” ...
Pa "ujedinjeni patriotizam, politika i kapital" su i doveli do ovakve demografske slike. I možda novac zaista nije presudan, ali imati dete u ovakvoj Srbiji je zaista vrlo, vrlo hrabro. Predsednik Tadić nas, prilikom svojih izjava o tzv. izboru između Kosova i EU, svaki dan podseća na to.

Gistro

pre 13 godina

Mislim da ce praksa novosadskih domova zdravlja ( http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=28&nav_category=12&nav_id=420773 ) izuzetno pomoci sa ovim problemom.

Aleksandar

pre 13 godina

U ovoj zemlji ne zive samo Srpkinje, niti su one ista bolje od Romkinja, Albanki, Bosnjakinja, Madjarica ili kojih god drugih majki, tako da je krajnje neukusno pozivati se na etnicitet u drzavi koja se izdaje za multietnicku. S druge strane, napraviti dete u Srbiji je svojevrstan zlocin prema istom tom detetu pa nije ni cudo sto se mnogi ne odlucuju za takav korak. I trece, ova planeta je debelo prenaseljena - par miliona gore-dole, ne cini nikakvu razliku. Ljudska vrsta je sve samo ne pred izumiranjem, a kao i sve u prirodi grupacije unutar iste nesposobne za prilagodjavanje novonastalim okolnostima i trebaju izumreti...

Tako i treba

pre 13 godina

Ja sam skoro socijalan slucaj. Da li treba da napravim jos jedan ili dva socijalna slucaja. Nekoga ko ce da radi kod Miska za 200 Evra i da psuje sto je benzin 114 din. ili kupus 60 din.
E pa necu!! Neka ga prave Misko i Mladja.!

milicica

pre 13 godina

najveca fora je sto sama izrada tih strategija i glupavih planova i predloga kosta do nebesa...bas lepo, opet je neeeekoooo zaradio

Mićko

pre 13 godina

Srbi su narod u dubokoj depresiji poslednjih četvrt veka.
Problem je nedostatak želje za potomstvom, a novac je samo zgodan izgovor. Depresija je bolest koju je izuzetno teško izlečiti.
Samo čudo može da nas spasi.

alexandra

pre 13 godina

Mislim da jedan od razloga za ovakav trend lezi i u evropskom radnom vremenu roditelja. Ako napustate kucu oko 8 i vracate se oko 6, to vam zaista ne ostavlja mnogo vremena za kvalitativno vreme posveceno deci i sve one poslove koje i inace treba da obavite (pripreme obeda, kupovine namirnica, odlaske kod lekara i sl.). Istovremeno, poslodavci ne shvataju prednost tkz ‘kliznog’ radnog vremena koje omogucava roditeljima da pomire svoje roditeljske i poslovne obaveze i koje ih dodatno motivise da daju svoj maksimum na poslu.

Na sve to poruke koje dobijamo od okoline u vezi sa radjanjem ili vaspitanjem dece ne deluju narocito stimulativno, jer ako vam neko stalno govori da su deca velika obaveza ili da su brige oko njih sve vece sto su oni veci, nece vas inspirisati na radjanje (pogotovo ako ste mladi i jos uvek neostvareni). Ja sam licno, kada sam se odlucila na trece dete, od vrlo bliskih ljudi cula komentare tipa: ‘zarobices se decom, da li si normalna’, ‘sta ces sad?’, ‘kako mislis da ih hranis i izvedes na put’ i sl.

Mislim da celo drustvo treba da shvati da podrska radjanju i vaspitavanju zavisi od svih nas, a ne samo od drzavne strategije i kolicine novca koji ce se za tu strategiju izdvojiti. Naravno, drzava ima obavezu da sa reci konacno predje na dela i da svim onim ljudima koji bi zeleli da imaju decu stvori uslove za to. Istovremeno, onima koji ih vec imaju treba da omoguci adekvatne uslove za njihov rast i razvoj da bi od malih izrasli u velike Ljude.

Jasna

pre 13 godina

Dokle god Srbiji bude Mišković i lični budžet pojedinaca ispred njenog naroda spasa joj nema. A nema joj puno vremena ni za ispravljanje greške!

Bojan

pre 13 godina

Nemam posao ja, nema posao moja devojka, oboje fakultetski obrazovani, izdržavaju nas roditelji penzioneri... Verovatno cemo u inostranstvo. Doviđenja.

Sasa

pre 14 godina

Veoma zabrinjavajuce vesti. Molim odgovorne iz vlasti da 1 ili 2 % od pdv-a, pa makar podigli isti za toliko, namene finansijskoj pomoci majkama i buducim majkama. Svako novorodjence da bude finansirano do punoletstva.Neka svi mi damo doprinos na ovaj nacin. Uz to uvesti obavezan razgovor sa psihologom pre svakog abortusa, mozda se te zene predomisle i rode.

sonja

pre 14 godina

"U Zavodu za proučavanje sela izračunali su da će u Srbiji u narednih 15 godine čak 700 sela ostati bez stanovnika."
- naravno, kad Beograd radi na centralizaciji zemlje. cak i veliki gradovi propadaju zbog muze sredstava za centralu a u glavnom gradu pride to odgovara samo parazitima politicarima dok narod trpi zbog mase konkurencije. ubili ste privredu.
a za natalitet, pogledajte samo novi zakon koji od ove godine smanjuje platu trudnicama, koje eto ne mogu imati za vreme porodjajnog svoju zasluzenu, vec platu proseka firme. zene, dzaba ste se skolovale, ako zelite biti majke imacete platu portira za to vreme. sjajno....

sindivila

pre 14 godina

Kakav neukusan tekst. Ima NAS ovoliko, ima NAS onoliko... Kao prvobitna zajednica. I ko smo to mi? Srbi? A šta je s drugima? A da, oni se previše razmnožavaju, kao što se lepo vidi iz pasusa o muslimanima... To što rodiš ne treba samo da hraniš nego i da podigneš u čoveka s vrednostima, moralom, empatijom. Kako s tim stojimo (kao društvo, ne kao Srbi), zapravo je bolje da NAS se što manje rađa dok se ne naučimo nekoj osnovnoj ljudskosti.

ChargerNS

pre 14 godina

Sve sto drzava uradi je deklarativno. Supruga i ja imamo troje dece ali zato sto to mozemo sebi da priustimo. Ima gomila devojaka , na primer na Institutu u Sremskoj Kamenici koje ne smeju da zatrudne jer nisu primljene na neodredjeno vec im se ugovor unedogled produzava. O smanjenju primanja plate na 60 ak % dok su na trudnickom ne treba trositi reci. Sve je to deklarativno i ne mozes nijednu stvar da nabrojis gde se vidi da je drzavi stalo, a ako im i nije stalo trebalo bi bar da im je bitno. Ima dosta toga i do nas ljudi jer sve je to velika zrtva i jednostavno su ljudi sebicni i ne zele mnogo da menjaju stil zivota koji su vodili kao samci. Sve u svemu nisam rekao nista sto vec svi ne znamo. Drzava je nesposobna da se izbori sa ovim a mi kao ljudi im jako pomazemo jer nismo dovoljno svesni da su deca najvece blago i kapital koji jedan normalan covek moze da ima.

Pozdrav

pre 14 godina

Pa, kako da vam kazem:

1. Kosovo je srce Srbije
2. To sto se u Srebrenici dogodilo - nije genocid
3. Ratko Mladic je heroj
4. Nacionalno jedinstvo, pomirenje sa SPS-om, bla, bla, bla,...

Ko je imao imalo mozga i minimum uslova - pobegao je do sada iz toga sto se zove Srbija. Od 1990. do ovog monenta, u Srbiji je sustinski identican rezim - samo malo formalne razlike ima, tj. "demokratske sminke". Naravno, ekonomija je ili pred kolapsom ili u njemu. Od koga normalnog vi ocekujete da pravi decu??? Cemu? Prvo, nema uslova. Drugo, kakav je to zivot za tog buduceg coveka?
Moj savet vam je, ako vec niste, da bezite odatle kako znate i umete. Ja sam vec deset godina u Americi, imam dvoje dece - drzavljani Amerike svi - i SRECNI SMO! To je poenta. U Srbiji to nikada ne bi bili. Iskreno mi vas je zao.

GoranSmith

pre 14 godina

Pa drzava, u svim drustvenim segmentima, racuna kratkorocno, tj kako da sacuva fotelje do sl.izbora... pa sto bi ovde bilo drukcije?! Ovo je ozbiljna akcija, koga pokazuje rezultate na dugom planu, a tko ima vremena da ceka toliko?!

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa nije to baš da državu nije briga. Meni to više liči na plansku kontrolu naseljenosti ovog regiona. Što nas je manje, manje trošimo resurse, drugo, vojna strategija će nam i onako biti, ako nas neko napadne, ne da se borimo nego da se sakrijemo, a ako nas je manje teže će nas naći. A i broj potencijalnih penzionera će u dogledno vreme biti manji. I još jedan razlog, ugledamo se na Crnu Goru, ako smanjimo broj stanovnika svi će moći da rade u državnim organima.

Petar

pre 14 godina

Mislim da vecina analiticara u vezi ovog problema ima pogresan pristup. Ne treba drzava da izdrzava, skoluje, hrani, oblaci... tu decu. To je u svakom drustvu duznost roditelja. Duznost drzave je da stvori normalno okruzenje gde ce roditelji zeleti da nekome pruze buducnost u takvoj drzavi, gde ce svi normalno ziveti i raditi, a ljudi ce samo po sebi pozeleti naslednike. Nikako ne podrzavam halabuku kojom se zahteva radjanje po svaku cenu, gde dobijamo gomile socijalnih slucajeva, dece koja nece imati uslove da se obrazuju, osnovnu zdravstvenu zastitu, i da ne nabrajam vise, a roditelji ce ih koristiti da eto kukaju po novinama i kamce koji dinar. Pa imate zatvore prepune, biroe za nezaposlene prepune...kome treba jos toliko naroda, sta bi tek onda radili. Nas problem je stvaranje jednog modernog i normalnog drustva.

Ja

pre 14 godina

Kakve nebuloze! Čitajući ovakve članke, čovek može da zaključi da dete treba da ima zbog države, a ne zbog sebe.
I onda još navode kako Albanaca i Bošnjaka ima sve više (što valjda svi treba da prihvatimo po defaultu kao nešto loše) i da odmah napravimo po par beba na brzinu?

Svi normalni ljudi beže iz ove zemlje, zato ima sve manje stanovništva.

gras

pre 14 godina

Neka politicari stvore klimu da se pospesi proizvodnja koja ce da izvozi i jedino tako mozemo ojacati valutu i povecati standard gradjana.
E tek onda mozemo da razmisljamo o familiji. Naravno tu su sudovi i druge institucije koje moraju brzo i efikasno da rade svoj posao.

Ako svega ovog nema, nema ni naroda, a mi to nemamo i zato izumiremo, i izumrecemo, jer nismo sposobni da pretrpimo nesto da bi smo do toga dosli.

g4

pre 14 godina

Tamo gde se tradicija potiskuje i unistava bela kuga je logicna posledica. Posle Prvog Sv. rata u Srbiji se desio veliki demografski skok jer je nacija bila poprilicno desetkovana i tada u ratu kao i u prethodnim dogadjajima jos od Karadjordja na ovamo. Dolaskom komunista i gusenjem svakog oblika tradicije kod nas pocinje demografsko posrtanje u Srbiji. Da budemo iskreni, ne bi nas demografski pad toliko zabrinjavao obzirom da u okruzenju imamo populacije koje se razmnozavaju i koje mogu biti u buducnosti upotrebljene na isti nacin kao i 1999. Globalno, smanjenje radjanja bi donelo veliko olaksanje za globalni ekosistem.

Ivana

pre 14 godina

Novac nije problem!
Egoizam kao nacin zivljenja je mnogo veci...
Deca znace odricanje, od nocnog provoda, komplikovanija letovanja i zimovanja (mnogo manje skijanja, shmrc), dodatne obaveze x5...
I naravno cine coveka potpunim i srecnim, ali 'egoizam' to ne kapira...
To je socioloski problem i nema veze sa novcem...
A sa druge strane nervira me i glupavo kvazipravoslavno naklapanje 'srpska majka mora da radja po sedmoro' kao u 19. veku

Aristotel

pre 14 godina

Cime bi prehranili vise odjednog deteta? Zgora na to, trudne majke dobijaju otkaz na poslu, a one koje jos nisu rodile - kad ou na razgovor za posao, obavezno dobiju pitanje da li planiraju da radjaju, i ako je odgovor pozitivan, u 99% slucajeva ne dobijaju posao. Da ne pricamo o porodiljskom odsustvu...

Marko

pre 14 godina

Sto krivite nas obicne gradjane, krivci su nase bivse vlade i predsednici, pa sta ocekujete, da svaka porodica ima po osmoro dece, a da zive u zemlji gde su poskupljenja uobicajna stvar,u zemlji gde se najavljuju otpustanja a posao ne mogu da nadju ni mladi ljudi, i u svetu nije mnogo bolje, razmislite malo, kakav smo svet stvorili, ratovi pred vratima, ekoloski sistem koji je pred izdisajem, sve manje hrane u svetu. Svaki covek zeli decu i potomostvo, ali kad se vrati u surovu realnost ostavlja to za neka bolja vremena.

Шта да кажем...

pre 14 godina

Планирам четворо деце, тренутно радим на првом... Све што чујем од људи из околине јесте како сам луд. Кажу сви толика уста треба нахранити... Можда сам храбар, можда сам луд, можда ће ме и живот демотивисати, али у овом тренутку сам спреман да добијем прво дете, а онда се надам после неког времена и друго... Нису само финансије проблем, проблем је и поставка државе јер не нуде никакву опцију, никакво охрабрење за људе који желе да планирају велике породице.

veljko

pre 14 godina

Svega tu ima pomalo. Ovo je jedan ozbiljan i kompleksan problem, koji se resava dugorocnom strategijom i ozbiljnom drzavnom politikom. Nasa drzava je jos daleko i od jednog i od drugog. Da bi se podigao natalitet drzave, ne vredi samo pojedinacna potencija. Nasa drzava je impotentna i to je problem br. 1.

nije nego

pre 14 godina

Ljudi stare, deca se ne radjaju, godisnje se obavi sestocifreni broj abortusa, rekordna maligna i kardiovaskularna obolenja, mladi napustaju zemlju... Srpski narod polako odumire.

Pozdrav

pre 14 godina

Pa, kako da vam kazem:

1. Kosovo je srce Srbije
2. To sto se u Srebrenici dogodilo - nije genocid
3. Ratko Mladic je heroj
4. Nacionalno jedinstvo, pomirenje sa SPS-om, bla, bla, bla,...

Ko je imao imalo mozga i minimum uslova - pobegao je do sada iz toga sto se zove Srbija. Od 1990. do ovog monenta, u Srbiji je sustinski identican rezim - samo malo formalne razlike ima, tj. "demokratske sminke". Naravno, ekonomija je ili pred kolapsom ili u njemu. Od koga normalnog vi ocekujete da pravi decu??? Cemu? Prvo, nema uslova. Drugo, kakav je to zivot za tog buduceg coveka?
Moj savet vam je, ako vec niste, da bezite odatle kako znate i umete. Ja sam vec deset godina u Americi, imam dvoje dece - drzavljani Amerike svi - i SRECNI SMO! To je poenta. U Srbiji to nikada ne bi bili. Iskreno mi vas je zao.

Bojan

pre 13 godina

Nemam posao ja, nema posao moja devojka, oboje fakultetski obrazovani, izdržavaju nas roditelji penzioneri... Verovatno cemo u inostranstvo. Doviđenja.

Ja

pre 14 godina

Kakve nebuloze! Čitajući ovakve članke, čovek može da zaključi da dete treba da ima zbog države, a ne zbog sebe.
I onda još navode kako Albanaca i Bošnjaka ima sve više (što valjda svi treba da prihvatimo po defaultu kao nešto loše) i da odmah napravimo po par beba na brzinu?

Svi normalni ljudi beže iz ove zemlje, zato ima sve manje stanovništva.

nije nego

pre 14 godina

Ljudi stare, deca se ne radjaju, godisnje se obavi sestocifreni broj abortusa, rekordna maligna i kardiovaskularna obolenja, mladi napustaju zemlju... Srpski narod polako odumire.

sindivila

pre 14 godina

Kakav neukusan tekst. Ima NAS ovoliko, ima NAS onoliko... Kao prvobitna zajednica. I ko smo to mi? Srbi? A šta je s drugima? A da, oni se previše razmnožavaju, kao što se lepo vidi iz pasusa o muslimanima... To što rodiš ne treba samo da hraniš nego i da podigneš u čoveka s vrednostima, moralom, empatijom. Kako s tim stojimo (kao društvo, ne kao Srbi), zapravo je bolje da NAS se što manje rađa dok se ne naučimo nekoj osnovnoj ljudskosti.

Aristotel

pre 14 godina

Cime bi prehranili vise odjednog deteta? Zgora na to, trudne majke dobijaju otkaz na poslu, a one koje jos nisu rodile - kad ou na razgovor za posao, obavezno dobiju pitanje da li planiraju da radjaju, i ako je odgovor pozitivan, u 99% slucajeva ne dobijaju posao. Da ne pricamo o porodiljskom odsustvu...

Tako i treba

pre 13 godina

Ja sam skoro socijalan slucaj. Da li treba da napravim jos jedan ili dva socijalna slucaja. Nekoga ko ce da radi kod Miska za 200 Evra i da psuje sto je benzin 114 din. ili kupus 60 din.
E pa necu!! Neka ga prave Misko i Mladja.!

Jasna

pre 13 godina

Dokle god Srbiji bude Mišković i lični budžet pojedinaca ispred njenog naroda spasa joj nema. A nema joj puno vremena ni za ispravljanje greške!

Ivana

pre 14 godina

Novac nije problem!
Egoizam kao nacin zivljenja je mnogo veci...
Deca znace odricanje, od nocnog provoda, komplikovanija letovanja i zimovanja (mnogo manje skijanja, shmrc), dodatne obaveze x5...
I naravno cine coveka potpunim i srecnim, ali 'egoizam' to ne kapira...
To je socioloski problem i nema veze sa novcem...
A sa druge strane nervira me i glupavo kvazipravoslavno naklapanje 'srpska majka mora da radja po sedmoro' kao u 19. veku

Velimir

pre 13 godina

Lično sam, u razgovoru sa nekolicinom mladih ljudi, od njih saznao za još jedan, najnoviji razlog zbog kojeg su dodatno obeshrabreni da stvaraju potomstvo. To je novi zakon o saobraćaju, kojim su, kada se u vozilu nalazi dete, predviđene daleko oštrije kazne, kako u pogledu visine novčanog iznosa, tako i u broju dobijenih kaznenih poena. Tužno, ali istinito. Nažalost, imamo takvu vlast, koja umesto da donosi zakone koji će delovati stimulativno na natalitet, ona naprotiv, takvim zakonima kakve donosi, čini upravo suprotno.

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa nije to baš da državu nije briga. Meni to više liči na plansku kontrolu naseljenosti ovog regiona. Što nas je manje, manje trošimo resurse, drugo, vojna strategija će nam i onako biti, ako nas neko napadne, ne da se borimo nego da se sakrijemo, a ako nas je manje teže će nas naći. A i broj potencijalnih penzionera će u dogledno vreme biti manji. I još jedan razlog, ugledamo se na Crnu Goru, ako smanjimo broj stanovnika svi će moći da rade u državnim organima.

Aleksandar

pre 13 godina

Moja zena koja je radila u MTS-u (jos uvek drzavna firma) je ostala bez posla kad je zatrudnela. Bivsi sef koji je bio jako isfrustriran sto je to uradila (zamislite kako je samo smela) je drzeci obuku za kandidatkinje koje su trebale da je zamene, jasno naglasio da one koje planiraju da ostanu trudne odustanu odmah! Da li jos nesta treba da komentarisem? Sa takvim odnosom prema trudnicama brzo cemo nestati kao nacija.

Petar

pre 14 godina

Mislim da vecina analiticara u vezi ovog problema ima pogresan pristup. Ne treba drzava da izdrzava, skoluje, hrani, oblaci... tu decu. To je u svakom drustvu duznost roditelja. Duznost drzave je da stvori normalno okruzenje gde ce roditelji zeleti da nekome pruze buducnost u takvoj drzavi, gde ce svi normalno ziveti i raditi, a ljudi ce samo po sebi pozeleti naslednike. Nikako ne podrzavam halabuku kojom se zahteva radjanje po svaku cenu, gde dobijamo gomile socijalnih slucajeva, dece koja nece imati uslove da se obrazuju, osnovnu zdravstvenu zastitu, i da ne nabrajam vise, a roditelji ce ih koristiti da eto kukaju po novinama i kamce koji dinar. Pa imate zatvore prepune, biroe za nezaposlene prepune...kome treba jos toliko naroda, sta bi tek onda radili. Nas problem je stvaranje jednog modernog i normalnog drustva.

Mićko

pre 13 godina

Srbi su narod u dubokoj depresiji poslednjih četvrt veka.
Problem je nedostatak želje za potomstvom, a novac je samo zgodan izgovor. Depresija je bolest koju je izuzetno teško izlečiti.
Samo čudo može da nas spasi.

Aleksandar

pre 13 godina

U ovoj zemlji ne zive samo Srpkinje, niti su one ista bolje od Romkinja, Albanki, Bosnjakinja, Madjarica ili kojih god drugih majki, tako da je krajnje neukusno pozivati se na etnicitet u drzavi koja se izdaje za multietnicku. S druge strane, napraviti dete u Srbiji je svojevrstan zlocin prema istom tom detetu pa nije ni cudo sto se mnogi ne odlucuju za takav korak. I trece, ova planeta je debelo prenaseljena - par miliona gore-dole, ne cini nikakvu razliku. Ljudska vrsta je sve samo ne pred izumiranjem, a kao i sve u prirodi grupacije unutar iste nesposobne za prilagodjavanje novonastalim okolnostima i trebaju izumreti...

ChargerNS

pre 14 godina

Sve sto drzava uradi je deklarativno. Supruga i ja imamo troje dece ali zato sto to mozemo sebi da priustimo. Ima gomila devojaka , na primer na Institutu u Sremskoj Kamenici koje ne smeju da zatrudne jer nisu primljene na neodredjeno vec im se ugovor unedogled produzava. O smanjenju primanja plate na 60 ak % dok su na trudnickom ne treba trositi reci. Sve je to deklarativno i ne mozes nijednu stvar da nabrojis gde se vidi da je drzavi stalo, a ako im i nije stalo trebalo bi bar da im je bitno. Ima dosta toga i do nas ljudi jer sve je to velika zrtva i jednostavno su ljudi sebicni i ne zele mnogo da menjaju stil zivota koji su vodili kao samci. Sve u svemu nisam rekao nista sto vec svi ne znamo. Drzava je nesposobna da se izbori sa ovim a mi kao ljudi im jako pomazemo jer nismo dovoljno svesni da su deca najvece blago i kapital koji jedan normalan covek moze da ima.

Dragan

pre 13 godina

Generalan trend je da bela rasa, bez pretenzija na rasizam, polako odumire u poredjenju sa drugima. Ako se uzme Sev.Amerika, Evropa i Rusija gde vecina belaca zivi videce neumoljiva statistika i sumorna predvidjanje za sledecih 30 godina. Sa druge strane broj stanovnika za zemlji raste konstantno i treba razumeti da se sve menja pa i struktura stanovnistva. U Sev.Americi su npr. belci oduzeli zemlju Indijancima pre 200 godina a trenutno izgleda da ce je naslediti Azijati, Indijci, Latinosi i Crnci bez ispaljenog metka. Ne cudi me slican razvoj dogadjaja u Evropi. Cije su ovce onoga je i livada, uvek bilo.

Шта да кажем...

pre 14 godina

Планирам четворо деце, тренутно радим на првом... Све што чујем од људи из околине јесте како сам луд. Кажу сви толика уста треба нахранити... Можда сам храбар, можда сам луд, можда ће ме и живот демотивисати, али у овом тренутку сам спреман да добијем прво дете, а онда се надам после неког времена и друго... Нису само финансије проблем, проблем је и поставка државе јер не нуде никакву опцију, никакво охрабрење за људе који желе да планирају велике породице.

sonja

pre 14 godina

"U Zavodu za proučavanje sela izračunali su da će u Srbiji u narednih 15 godine čak 700 sela ostati bez stanovnika."
- naravno, kad Beograd radi na centralizaciji zemlje. cak i veliki gradovi propadaju zbog muze sredstava za centralu a u glavnom gradu pride to odgovara samo parazitima politicarima dok narod trpi zbog mase konkurencije. ubili ste privredu.
a za natalitet, pogledajte samo novi zakon koji od ove godine smanjuje platu trudnicama, koje eto ne mogu imati za vreme porodjajnog svoju zasluzenu, vec platu proseka firme. zene, dzaba ste se skolovale, ako zelite biti majke imacete platu portira za to vreme. sjajno....

veljko

pre 14 godina

Svega tu ima pomalo. Ovo je jedan ozbiljan i kompleksan problem, koji se resava dugorocnom strategijom i ozbiljnom drzavnom politikom. Nasa drzava je jos daleko i od jednog i od drugog. Da bi se podigao natalitet drzave, ne vredi samo pojedinacna potencija. Nasa drzava je impotentna i to je problem br. 1.

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Nije više izuzetak da se u porodilištu u 24 sata ne rodi nijedna beba, nije iznenađenje ni da je prosečna Srpkinja već ušla u petu deceniju, pišu "Novosti".

Da, ali to nije bitno, najvaznije je da Srbija SACUVA Kosovo "i Metohiju", moze Jeremic da ceka sa ulaskom u EU jos 1000 godina ako treba.

alexandra

pre 13 godina

Mislim da jedan od razloga za ovakav trend lezi i u evropskom radnom vremenu roditelja. Ako napustate kucu oko 8 i vracate se oko 6, to vam zaista ne ostavlja mnogo vremena za kvalitativno vreme posveceno deci i sve one poslove koje i inace treba da obavite (pripreme obeda, kupovine namirnica, odlaske kod lekara i sl.). Istovremeno, poslodavci ne shvataju prednost tkz ‘kliznog’ radnog vremena koje omogucava roditeljima da pomire svoje roditeljske i poslovne obaveze i koje ih dodatno motivise da daju svoj maksimum na poslu.

Na sve to poruke koje dobijamo od okoline u vezi sa radjanjem ili vaspitanjem dece ne deluju narocito stimulativno, jer ako vam neko stalno govori da su deca velika obaveza ili da su brige oko njih sve vece sto su oni veci, nece vas inspirisati na radjanje (pogotovo ako ste mladi i jos uvek neostvareni). Ja sam licno, kada sam se odlucila na trece dete, od vrlo bliskih ljudi cula komentare tipa: ‘zarobices se decom, da li si normalna’, ‘sta ces sad?’, ‘kako mislis da ih hranis i izvedes na put’ i sl.

Mislim da celo drustvo treba da shvati da podrska radjanju i vaspitavanju zavisi od svih nas, a ne samo od drzavne strategije i kolicine novca koji ce se za tu strategiju izdvojiti. Naravno, drzava ima obavezu da sa reci konacno predje na dela i da svim onim ljudima koji bi zeleli da imaju decu stvori uslove za to. Istovremeno, onima koji ih vec imaju treba da omoguci adekvatne uslove za njihov rast i razvoj da bi od malih izrasli u velike Ljude.

Marko

pre 14 godina

Sto krivite nas obicne gradjane, krivci su nase bivse vlade i predsednici, pa sta ocekujete, da svaka porodica ima po osmoro dece, a da zive u zemlji gde su poskupljenja uobicajna stvar,u zemlji gde se najavljuju otpustanja a posao ne mogu da nadju ni mladi ljudi, i u svetu nije mnogo bolje, razmislite malo, kakav smo svet stvorili, ratovi pred vratima, ekoloski sistem koji je pred izdisajem, sve manje hrane u svetu. Svaki covek zeli decu i potomostvo, ali kad se vrati u surovu realnost ostavlja to za neka bolja vremena.

g4

pre 14 godina

Tamo gde se tradicija potiskuje i unistava bela kuga je logicna posledica. Posle Prvog Sv. rata u Srbiji se desio veliki demografski skok jer je nacija bila poprilicno desetkovana i tada u ratu kao i u prethodnim dogadjajima jos od Karadjordja na ovamo. Dolaskom komunista i gusenjem svakog oblika tradicije kod nas pocinje demografsko posrtanje u Srbiji. Da budemo iskreni, ne bi nas demografski pad toliko zabrinjavao obzirom da u okruzenju imamo populacije koje se razmnozavaju i koje mogu biti u buducnosti upotrebljene na isti nacin kao i 1999. Globalno, smanjenje radjanja bi donelo veliko olaksanje za globalni ekosistem.

View

pre 13 godina

“U ovoj se borbi, u jedan front, moraju ujediniti patriotizam, politika i kapital” ...
Pa "ujedinjeni patriotizam, politika i kapital" su i doveli do ovakve demografske slike. I možda novac zaista nije presudan, ali imati dete u ovakvoj Srbiji je zaista vrlo, vrlo hrabro. Predsednik Tadić nas, prilikom svojih izjava o tzv. izboru između Kosova i EU, svaki dan podseća na to.

gras

pre 14 godina

Neka politicari stvore klimu da se pospesi proizvodnja koja ce da izvozi i jedino tako mozemo ojacati valutu i povecati standard gradjana.
E tek onda mozemo da razmisljamo o familiji. Naravno tu su sudovi i druge institucije koje moraju brzo i efikasno da rade svoj posao.

Ako svega ovog nema, nema ni naroda, a mi to nemamo i zato izumiremo, i izumrecemo, jer nismo sposobni da pretrpimo nesto da bi smo do toga dosli.

Moj slucaj

pre 13 godina

Imam 39 godina. I dete od 13 meseci koje sam dobila nakon 7.5 godina mucnog i na svaki nacin ponizavajuceg, hm, lecenja, bar to tako zovu. To lecenje me je kostalo novca, ali jos vise vremena, zivaca i pristajanja na svakovrsna ponizenja. Podrske ni od koga. A ja sam zapravo srecnica, jer sam postala onaj malecni pozitivni deo statistike. Ja danas imam dete.

Naravno, kad sam zavrsila fakultet bilo mi je jasno da nema govora o potomtstvu bar do tridesete. Onda sam jos malo sacekala kako bi se resili elementarni egzistencijalni problemi. Jesam se ja trudila do krajnjih granica, ali sam imala i srece koju mnogi nemaju. U medjuvremenu sam postala muski sef u suknji bez razumevanja za saradnike s malom decom, ogorcena sto su oni dobili decu "na tanjiru", pa sta se sad zale kad nemaju pojma sta ja sve prolazim a deteta nema pa nema. Sekretarica koja je radila 3 meseca pa ostala u drugom stanju momentalno je popila otkaz (sta ona misli, studirala 8 godina, tek se zaposlila i paf odmah na porodiljsko, e, ne moze). Kritikovala saradnike cijoj deci rastu zubi, da isu dovoljno fokusirani itd.

A sad - 2 nervna sloma od nespavanja u toku prvih 12 meseci. Naravno, zubi svi rastu kad se kome prohte, a pri tom mami nema spavanja. Nos se zapusi - opet nema spavanja. I tako dalje i tako dalje.

Poreska uprava kaze da je u 2009. godini 78.000 dinara bilo dovoljno da se izdrzava dete. Roditeljski dodatak nije dovoljan ni za najbazicniji pocetni paket za novorodjence. Ako imate blizance, bolje da st jako zeleli dete, jer je to je vas problem jer vam niko nece pomoci.

Stvar i jeste u parama i nije. Pare su ono sa cim se susrecete odmah, neposredno i stalno. Ali problemima nema kraja. Od vrtica, preko zdravstvene zastite, skole i svega ostalog.

Prosto, u Srbiji 2010. dete ima onaj koji to zeli uprkos svemu. Iako nemam probleme s kojima se vecina suocava, ne pada mi na pamet da vise radjam. Resenje mog slucaja bi bilo da se opet omoguci majkama da rade pola radnog vremena. Ja zelim da radim, ali ne kao pre. Ali isto tako, ja ne zelim samo da budem mama. Posto je za drustvo moj slucaj nevidljiv, ja sam odabrala da budem profesionalka sa tajnim hobijem - jednim detetom.

Ivan, Uzice

pre 13 godina

Izumiremo kao nacija. Pa sta da se radi.
Drzava bi sad da se kotimo ko zecevi, a svoj princip *jasi i otimaj* nece da zameni sa *pomozi i omoguci*. Nego hoce decu a ono :
-U porodilistu doktoru oci ko tegle, gleda oces li izvuci kakvu kovertu.
-Jednokratna pomoc 22.000 rsd a samo pelene 1400 rsd, kolica 8000 rsd, sediste za kola losije 5500 rsd, kasice, benkice,... patike broj 22 samo 3500 a toliko kostaju i broj 44...
-Za deciji dodatak toliko papira kao da se prijavljujes za let na Mesec
-Kad zena pocne da trazi posao obicno sleduje recenica : Aaaaa, imate malo dete, pa lepo, javicemo vam se (da naravno)
Tako da Srbi moji a i ostale nacinalnosti davno je proslo vreme zena koje sede kod kuce i radjaju decu, jer i sto bi kad na svet samo moze da donese samo vise mucenika koji ce posle 20 godina biti u istoj ili jos goroj dilemi kao mi sad.
Drzavo, dobro razmisi jer trenutno sve ovo ide u corsokak!

milicica

pre 13 godina

najveca fora je sto sama izrada tih strategija i glupavih planova i predloga kosta do nebesa...bas lepo, opet je neeeekoooo zaradio

GoranSmith

pre 14 godina

Pa drzava, u svim drustvenim segmentima, racuna kratkorocno, tj kako da sacuva fotelje do sl.izbora... pa sto bi ovde bilo drukcije?! Ovo je ozbiljna akcija, koga pokazuje rezultate na dugom planu, a tko ima vremena da ceka toliko?!

Sasa

pre 14 godina

Veoma zabrinjavajuce vesti. Molim odgovorne iz vlasti da 1 ili 2 % od pdv-a, pa makar podigli isti za toliko, namene finansijskoj pomoci majkama i buducim majkama. Svako novorodjence da bude finansirano do punoletstva.Neka svi mi damo doprinos na ovaj nacin. Uz to uvesti obavezan razgovor sa psihologom pre svakog abortusa, mozda se te zene predomisle i rode.

Jelena

pre 13 godina

Kako da radjamo decu kad nema od čega da se živi?! Da bar nisu doneli zakon da se za trudničko bolovanje uzima prosek zadnjih 12 plata sad kad je ekonomska kriza, kad ljudi ne dobijaju plate a mnogi su ostali bez posla.

malo lagimo, a?

pre 13 godina

Nemoj da se lažemo. Nedostatak novca je samo izgovor. U svetu ima toliko naroda koji žive u neuporedivo goroj ekonomskoj situaciji pa opet imaju odličana natalitet.

Ako hoćete pravi razlog. Stanite pred ogledalo. Priznajte vlastiti kukavičluk prema životu.

Gistro

pre 13 godina

Mislim da ce praksa novosadskih domova zdravlja ( http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=28&nav_category=12&nav_id=420773 ) izuzetno pomoci sa ovim problemom.

mc

pre 13 godina

Oduvek sam zeleo tri deteta!!! Dobio prvo, imao zenu posao, cerku...bio presrecan!!!
Zena ponovo zatrudnela, bez posla, ja promenio posao, sada je manja plata,...dobio sina, srecan sam,...ali ...pelene, mleko, kasice, sokici, benkice, portikle,..sve je skupo, preskupo,...a onda mi cerka rece da zeli da bude doktor...a ja samo vidim 200.000rsd za godinu na fakultetu....i smuci mi se...
I kako da napravim trece?!!!!
Da budu socijalni slucajevi?
Ili da ih ucim da beze iz ove zemlje?!!!

MarkoNS

pre 13 godina

Ocekujem od drzave da pod hitno napravi sveobuhvatno istrazivanje sa pogledom iz svih mogucih uglova, potom dve-tri strategije i nekih, sedam-osam akcionih planova. Tu smo nenadmasni. Samo u prazno...

Nbg

pre 13 godina

Pa, nek sad prave decu oni sto su se bavili srBstvom, sverceri duvana, oruzja, droge...Pokazali su se inteligentnijim od ostalih. Lepo su prihvaceni od demokratskih vlasti i postali su elita. I treba da ih ima vise.
Mi, glupavi, koji nismo iz te grupe, treba da idemo odavde u zemlje sa manje relativizovanim moralom i vrednostima. Mozda cemo se bolje snaci, a i nasa deca takodje.

Majka jednog deteta

pre 13 godina

Slažem se sa većinom komentara da su finansijski problemi najveći razlog za takvo stanje u društvu.
Pored toga bih ukazala na još neke razloge:
- egoizam mladih da se malo promene i istrpe partnera (ovde mislim na oba pola)
- stanje u bolnicama; kada treba da čekate na pregled UZ i CTG po 5-6 sati u bolnici zato što ili doktor kasni, ili ulaze preko reda i sa vezom ili ima samo jedan CTG na celoj klinici (npr. GAK Narodni front,Bgd) itd.
- takođe zdravlje žena generalno je lošije u odnosu na pre 20- 30 godina. Svaka treća žena ima neki problem ili da zatrudni ili da iznese trudnoću do kraja.
A država baš i ne pomaže po tom pitanju. Da bi vas neki doktor vodio od početka do kraja trudnoće morate da imate dobru vezu ili da idete na preglede u njegovu privatnu ordinaciju, gde opet svaki pregled mnogo košta. Takođe, zna se koliko košta porođaj, koliko epidural. Za svaku uslugu doktora postoji ''tarifa'' koju pored regularnog zdravstvenog osiguranja ''morate da platite'' ako želite koliko-toliko da prođete dobro na porođaju. Ako ne podmažete nikome, uzdate se jedino u Boga. Čast retkim izuzecima.
Tako da ima još razloga, osim finansijske krize, zbog čega je takva situacija. A ova tri koje sam navela bi mogli da se promene uz malo dobre volje i želje prvo mladih a onda i medicinskog osoblja...

P.s. Imam jedno dete. A radimo već dve godine na drugom,ali ne ide. Rodila bih i treće, samo ako bude moglo. Znači ima nas koji bismo hteli više od jednog ali ne možemo. Mislite o tome.

ako vam je dobro...

pre 13 godina

Problem nije država, nego pasivnost odraslih ljudi. Svi kao hoće decu, svi hoće da žive bolje, ali svi ćute i traže da neko im neko drugi popravi život. Ako vam smeta korupcija, kandidujte se za lokalnog odbornika pa je makar u lokalu srežite. Ako je mogao Ivo Josipović da ostavi svoj posao i uđe u politiku da bi sredio stvari, ne znam zašto to ne bi mogao i moj tata. Ali moj tata samo sedi ispred televizora i gunđa, e tako nikada neće rešiti problem, nego će me naterati da ga ja rešavam kad odrastem ili da odem odavde.

La Cucaracha

pre 13 godina

Da li neko slučajno uradio istraživanje o tome koliko je emigracija skoro kompletnih generacija mladih, pametnih i obrazovanih ljudi, od 90-tih do danas, uticala na sadašnje smanjenje nataliteta? Tu bi verovatno našli odgovor i na pitanje "zašto Srbi nemaju volje za životom?" Očekivati da "patriotizam, politika i kapital" zajedno reše ovaj problem je apsurdno, jer ga je ova smrtonosna smesa i izazvala! Ne prave se deca da bi se dokazalo rodoljublje - to smo već videli na delu u Hitlerovoj Nemačkoj! Još manje će se praviti deca da bi bila poslušnici partija ili robovi krupnog kapitala! A ovo ih zasigurno čeka u ovoj zemlji. Teši me samo činjenica da će uskoro Srbi u inostranstvu biti brojniji od onih koji su ostali ovde, tako da ima nade da bar negde ovaj narod preživi.

Pozdrav

pre 14 godina

Pa, kako da vam kazem:

1. Kosovo je srce Srbije
2. To sto se u Srebrenici dogodilo - nije genocid
3. Ratko Mladic je heroj
4. Nacionalno jedinstvo, pomirenje sa SPS-om, bla, bla, bla,...

Ko je imao imalo mozga i minimum uslova - pobegao je do sada iz toga sto se zove Srbija. Od 1990. do ovog monenta, u Srbiji je sustinski identican rezim - samo malo formalne razlike ima, tj. "demokratske sminke". Naravno, ekonomija je ili pred kolapsom ili u njemu. Od koga normalnog vi ocekujete da pravi decu??? Cemu? Prvo, nema uslova. Drugo, kakav je to zivot za tog buduceg coveka?
Moj savet vam je, ako vec niste, da bezite odatle kako znate i umete. Ja sam vec deset godina u Americi, imam dvoje dece - drzavljani Amerike svi - i SRECNI SMO! To je poenta. U Srbiji to nikada ne bi bili. Iskreno mi vas je zao.

malo lagimo, a?

pre 13 godina

Nemoj da se lažemo. Nedostatak novca je samo izgovor. U svetu ima toliko naroda koji žive u neuporedivo goroj ekonomskoj situaciji pa opet imaju odličana natalitet.

Ako hoćete pravi razlog. Stanite pred ogledalo. Priznajte vlastiti kukavičluk prema životu.

Ivana

pre 14 godina

Novac nije problem!
Egoizam kao nacin zivljenja je mnogo veci...
Deca znace odricanje, od nocnog provoda, komplikovanija letovanja i zimovanja (mnogo manje skijanja, shmrc), dodatne obaveze x5...
I naravno cine coveka potpunim i srecnim, ali 'egoizam' to ne kapira...
To je socioloski problem i nema veze sa novcem...
A sa druge strane nervira me i glupavo kvazipravoslavno naklapanje 'srpska majka mora da radja po sedmoro' kao u 19. veku

g4

pre 14 godina

Tamo gde se tradicija potiskuje i unistava bela kuga je logicna posledica. Posle Prvog Sv. rata u Srbiji se desio veliki demografski skok jer je nacija bila poprilicno desetkovana i tada u ratu kao i u prethodnim dogadjajima jos od Karadjordja na ovamo. Dolaskom komunista i gusenjem svakog oblika tradicije kod nas pocinje demografsko posrtanje u Srbiji. Da budemo iskreni, ne bi nas demografski pad toliko zabrinjavao obzirom da u okruzenju imamo populacije koje se razmnozavaju i koje mogu biti u buducnosti upotrebljene na isti nacin kao i 1999. Globalno, smanjenje radjanja bi donelo veliko olaksanje za globalni ekosistem.

Velimir

pre 13 godina

Lično sam, u razgovoru sa nekolicinom mladih ljudi, od njih saznao za još jedan, najnoviji razlog zbog kojeg su dodatno obeshrabreni da stvaraju potomstvo. To je novi zakon o saobraćaju, kojim su, kada se u vozilu nalazi dete, predviđene daleko oštrije kazne, kako u pogledu visine novčanog iznosa, tako i u broju dobijenih kaznenih poena. Tužno, ali istinito. Nažalost, imamo takvu vlast, koja umesto da donosi zakone koji će delovati stimulativno na natalitet, ona naprotiv, takvim zakonima kakve donosi, čini upravo suprotno.

sindivila

pre 14 godina

Kakav neukusan tekst. Ima NAS ovoliko, ima NAS onoliko... Kao prvobitna zajednica. I ko smo to mi? Srbi? A šta je s drugima? A da, oni se previše razmnožavaju, kao što se lepo vidi iz pasusa o muslimanima... To što rodiš ne treba samo da hraniš nego i da podigneš u čoveka s vrednostima, moralom, empatijom. Kako s tim stojimo (kao društvo, ne kao Srbi), zapravo je bolje da NAS se što manje rađa dok se ne naučimo nekoj osnovnoj ljudskosti.

Sasa

pre 14 godina

Veoma zabrinjavajuce vesti. Molim odgovorne iz vlasti da 1 ili 2 % od pdv-a, pa makar podigli isti za toliko, namene finansijskoj pomoci majkama i buducim majkama. Svako novorodjence da bude finansirano do punoletstva.Neka svi mi damo doprinos na ovaj nacin. Uz to uvesti obavezan razgovor sa psihologom pre svakog abortusa, mozda se te zene predomisle i rode.

Aleksandar

pre 13 godina

U ovoj zemlji ne zive samo Srpkinje, niti su one ista bolje od Romkinja, Albanki, Bosnjakinja, Madjarica ili kojih god drugih majki, tako da je krajnje neukusno pozivati se na etnicitet u drzavi koja se izdaje za multietnicku. S druge strane, napraviti dete u Srbiji je svojevrstan zlocin prema istom tom detetu pa nije ni cudo sto se mnogi ne odlucuju za takav korak. I trece, ova planeta je debelo prenaseljena - par miliona gore-dole, ne cini nikakvu razliku. Ljudska vrsta je sve samo ne pred izumiranjem, a kao i sve u prirodi grupacije unutar iste nesposobne za prilagodjavanje novonastalim okolnostima i trebaju izumreti...

Ja

pre 14 godina

Kakve nebuloze! Čitajući ovakve članke, čovek može da zaključi da dete treba da ima zbog države, a ne zbog sebe.
I onda još navode kako Albanaca i Bošnjaka ima sve više (što valjda svi treba da prihvatimo po defaultu kao nešto loše) i da odmah napravimo po par beba na brzinu?

Svi normalni ljudi beže iz ove zemlje, zato ima sve manje stanovništva.

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Nije više izuzetak da se u porodilištu u 24 sata ne rodi nijedna beba, nije iznenađenje ni da je prosečna Srpkinja već ušla u petu deceniju, pišu "Novosti".

Da, ali to nije bitno, najvaznije je da Srbija SACUVA Kosovo "i Metohiju", moze Jeremic da ceka sa ulaskom u EU jos 1000 godina ako treba.

Tako i treba

pre 13 godina

Ja sam skoro socijalan slucaj. Da li treba da napravim jos jedan ili dva socijalna slucaja. Nekoga ko ce da radi kod Miska za 200 Evra i da psuje sto je benzin 114 din. ili kupus 60 din.
E pa necu!! Neka ga prave Misko i Mladja.!

ako vam je dobro...

pre 13 godina

Problem nije država, nego pasivnost odraslih ljudi. Svi kao hoće decu, svi hoće da žive bolje, ali svi ćute i traže da neko im neko drugi popravi život. Ako vam smeta korupcija, kandidujte se za lokalnog odbornika pa je makar u lokalu srežite. Ako je mogao Ivo Josipović da ostavi svoj posao i uđe u politiku da bi sredio stvari, ne znam zašto to ne bi mogao i moj tata. Ali moj tata samo sedi ispred televizora i gunđa, e tako nikada neće rešiti problem, nego će me naterati da ga ja rešavam kad odrastem ili da odem odavde.

Marko

pre 14 godina

Sto krivite nas obicne gradjane, krivci su nase bivse vlade i predsednici, pa sta ocekujete, da svaka porodica ima po osmoro dece, a da zive u zemlji gde su poskupljenja uobicajna stvar,u zemlji gde se najavljuju otpustanja a posao ne mogu da nadju ni mladi ljudi, i u svetu nije mnogo bolje, razmislite malo, kakav smo svet stvorili, ratovi pred vratima, ekoloski sistem koji je pred izdisajem, sve manje hrane u svetu. Svaki covek zeli decu i potomostvo, ali kad se vrati u surovu realnost ostavlja to za neka bolja vremena.

Шта да кажем...

pre 14 godina

Планирам четворо деце, тренутно радим на првом... Све што чујем од људи из околине јесте како сам луд. Кажу сви толика уста треба нахранити... Можда сам храбар, можда сам луд, можда ће ме и живот демотивисати, али у овом тренутку сам спреман да добијем прво дете, а онда се надам после неког времена и друго... Нису само финансије проблем, проблем је и поставка државе јер не нуде никакву опцију, никакво охрабрење за људе који желе да планирају велике породице.

Bojan

pre 13 godina

Nemam posao ja, nema posao moja devojka, oboje fakultetski obrazovani, izdržavaju nas roditelji penzioneri... Verovatno cemo u inostranstvo. Doviđenja.

nije nego

pre 14 godina

Ljudi stare, deca se ne radjaju, godisnje se obavi sestocifreni broj abortusa, rekordna maligna i kardiovaskularna obolenja, mladi napustaju zemlju... Srpski narod polako odumire.

Mićko

pre 13 godina

Srbi su narod u dubokoj depresiji poslednjih četvrt veka.
Problem je nedostatak želje za potomstvom, a novac je samo zgodan izgovor. Depresija je bolest koju je izuzetno teško izlečiti.
Samo čudo može da nas spasi.

View

pre 13 godina

“U ovoj se borbi, u jedan front, moraju ujediniti patriotizam, politika i kapital” ...
Pa "ujedinjeni patriotizam, politika i kapital" su i doveli do ovakve demografske slike. I možda novac zaista nije presudan, ali imati dete u ovakvoj Srbiji je zaista vrlo, vrlo hrabro. Predsednik Tadić nas, prilikom svojih izjava o tzv. izboru između Kosova i EU, svaki dan podseća na to.

Petar

pre 14 godina

Mislim da vecina analiticara u vezi ovog problema ima pogresan pristup. Ne treba drzava da izdrzava, skoluje, hrani, oblaci... tu decu. To je u svakom drustvu duznost roditelja. Duznost drzave je da stvori normalno okruzenje gde ce roditelji zeleti da nekome pruze buducnost u takvoj drzavi, gde ce svi normalno ziveti i raditi, a ljudi ce samo po sebi pozeleti naslednike. Nikako ne podrzavam halabuku kojom se zahteva radjanje po svaku cenu, gde dobijamo gomile socijalnih slucajeva, dece koja nece imati uslove da se obrazuju, osnovnu zdravstvenu zastitu, i da ne nabrajam vise, a roditelji ce ih koristiti da eto kukaju po novinama i kamce koji dinar. Pa imate zatvore prepune, biroe za nezaposlene prepune...kome treba jos toliko naroda, sta bi tek onda radili. Nas problem je stvaranje jednog modernog i normalnog drustva.

Aleksandar

pre 13 godina

Moja zena koja je radila u MTS-u (jos uvek drzavna firma) je ostala bez posla kad je zatrudnela. Bivsi sef koji je bio jako isfrustriran sto je to uradila (zamislite kako je samo smela) je drzeci obuku za kandidatkinje koje su trebale da je zamene, jasno naglasio da one koje planiraju da ostanu trudne odustanu odmah! Da li jos nesta treba da komentarisem? Sa takvim odnosom prema trudnicama brzo cemo nestati kao nacija.

Moj slucaj

pre 13 godina

Imam 39 godina. I dete od 13 meseci koje sam dobila nakon 7.5 godina mucnog i na svaki nacin ponizavajuceg, hm, lecenja, bar to tako zovu. To lecenje me je kostalo novca, ali jos vise vremena, zivaca i pristajanja na svakovrsna ponizenja. Podrske ni od koga. A ja sam zapravo srecnica, jer sam postala onaj malecni pozitivni deo statistike. Ja danas imam dete.

Naravno, kad sam zavrsila fakultet bilo mi je jasno da nema govora o potomtstvu bar do tridesete. Onda sam jos malo sacekala kako bi se resili elementarni egzistencijalni problemi. Jesam se ja trudila do krajnjih granica, ali sam imala i srece koju mnogi nemaju. U medjuvremenu sam postala muski sef u suknji bez razumevanja za saradnike s malom decom, ogorcena sto su oni dobili decu "na tanjiru", pa sta se sad zale kad nemaju pojma sta ja sve prolazim a deteta nema pa nema. Sekretarica koja je radila 3 meseca pa ostala u drugom stanju momentalno je popila otkaz (sta ona misli, studirala 8 godina, tek se zaposlila i paf odmah na porodiljsko, e, ne moze). Kritikovala saradnike cijoj deci rastu zubi, da isu dovoljno fokusirani itd.

A sad - 2 nervna sloma od nespavanja u toku prvih 12 meseci. Naravno, zubi svi rastu kad se kome prohte, a pri tom mami nema spavanja. Nos se zapusi - opet nema spavanja. I tako dalje i tako dalje.

Poreska uprava kaze da je u 2009. godini 78.000 dinara bilo dovoljno da se izdrzava dete. Roditeljski dodatak nije dovoljan ni za najbazicniji pocetni paket za novorodjence. Ako imate blizance, bolje da st jako zeleli dete, jer je to je vas problem jer vam niko nece pomoci.

Stvar i jeste u parama i nije. Pare su ono sa cim se susrecete odmah, neposredno i stalno. Ali problemima nema kraja. Od vrtica, preko zdravstvene zastite, skole i svega ostalog.

Prosto, u Srbiji 2010. dete ima onaj koji to zeli uprkos svemu. Iako nemam probleme s kojima se vecina suocava, ne pada mi na pamet da vise radjam. Resenje mog slucaja bi bilo da se opet omoguci majkama da rade pola radnog vremena. Ja zelim da radim, ali ne kao pre. Ali isto tako, ja ne zelim samo da budem mama. Posto je za drustvo moj slucaj nevidljiv, ja sam odabrala da budem profesionalka sa tajnim hobijem - jednim detetom.

Dragan

pre 13 godina

Generalan trend je da bela rasa, bez pretenzija na rasizam, polako odumire u poredjenju sa drugima. Ako se uzme Sev.Amerika, Evropa i Rusija gde vecina belaca zivi videce neumoljiva statistika i sumorna predvidjanje za sledecih 30 godina. Sa druge strane broj stanovnika za zemlji raste konstantno i treba razumeti da se sve menja pa i struktura stanovnistva. U Sev.Americi su npr. belci oduzeli zemlju Indijancima pre 200 godina a trenutno izgleda da ce je naslediti Azijati, Indijci, Latinosi i Crnci bez ispaljenog metka. Ne cudi me slican razvoj dogadjaja u Evropi. Cije su ovce onoga je i livada, uvek bilo.

gras

pre 14 godina

Neka politicari stvore klimu da se pospesi proizvodnja koja ce da izvozi i jedino tako mozemo ojacati valutu i povecati standard gradjana.
E tek onda mozemo da razmisljamo o familiji. Naravno tu su sudovi i druge institucije koje moraju brzo i efikasno da rade svoj posao.

Ako svega ovog nema, nema ni naroda, a mi to nemamo i zato izumiremo, i izumrecemo, jer nismo sposobni da pretrpimo nesto da bi smo do toga dosli.

Nbg

pre 13 godina

Pa, nek sad prave decu oni sto su se bavili srBstvom, sverceri duvana, oruzja, droge...Pokazali su se inteligentnijim od ostalih. Lepo su prihvaceni od demokratskih vlasti i postali su elita. I treba da ih ima vise.
Mi, glupavi, koji nismo iz te grupe, treba da idemo odavde u zemlje sa manje relativizovanim moralom i vrednostima. Mozda cemo se bolje snaci, a i nasa deca takodje.

Aristotel

pre 14 godina

Cime bi prehranili vise odjednog deteta? Zgora na to, trudne majke dobijaju otkaz na poslu, a one koje jos nisu rodile - kad ou na razgovor za posao, obavezno dobiju pitanje da li planiraju da radjaju, i ako je odgovor pozitivan, u 99% slucajeva ne dobijaju posao. Da ne pricamo o porodiljskom odsustvu...

sonja

pre 14 godina

"U Zavodu za proučavanje sela izračunali su da će u Srbiji u narednih 15 godine čak 700 sela ostati bez stanovnika."
- naravno, kad Beograd radi na centralizaciji zemlje. cak i veliki gradovi propadaju zbog muze sredstava za centralu a u glavnom gradu pride to odgovara samo parazitima politicarima dok narod trpi zbog mase konkurencije. ubili ste privredu.
a za natalitet, pogledajte samo novi zakon koji od ove godine smanjuje platu trudnicama, koje eto ne mogu imati za vreme porodjajnog svoju zasluzenu, vec platu proseka firme. zene, dzaba ste se skolovale, ako zelite biti majke imacete platu portira za to vreme. sjajno....

mc

pre 13 godina

Oduvek sam zeleo tri deteta!!! Dobio prvo, imao zenu posao, cerku...bio presrecan!!!
Zena ponovo zatrudnela, bez posla, ja promenio posao, sada je manja plata,...dobio sina, srecan sam,...ali ...pelene, mleko, kasice, sokici, benkice, portikle,..sve je skupo, preskupo,...a onda mi cerka rece da zeli da bude doktor...a ja samo vidim 200.000rsd za godinu na fakultetu....i smuci mi se...
I kako da napravim trece?!!!!
Da budu socijalni slucajevi?
Ili da ih ucim da beze iz ove zemlje?!!!

Jelena

pre 13 godina

Kako da radjamo decu kad nema od čega da se živi?! Da bar nisu doneli zakon da se za trudničko bolovanje uzima prosek zadnjih 12 plata sad kad je ekonomska kriza, kad ljudi ne dobijaju plate a mnogi su ostali bez posla.

veljko

pre 14 godina

Svega tu ima pomalo. Ovo je jedan ozbiljan i kompleksan problem, koji se resava dugorocnom strategijom i ozbiljnom drzavnom politikom. Nasa drzava je jos daleko i od jednog i od drugog. Da bi se podigao natalitet drzave, ne vredi samo pojedinacna potencija. Nasa drzava je impotentna i to je problem br. 1.

ChargerNS

pre 14 godina

Sve sto drzava uradi je deklarativno. Supruga i ja imamo troje dece ali zato sto to mozemo sebi da priustimo. Ima gomila devojaka , na primer na Institutu u Sremskoj Kamenici koje ne smeju da zatrudne jer nisu primljene na neodredjeno vec im se ugovor unedogled produzava. O smanjenju primanja plate na 60 ak % dok su na trudnickom ne treba trositi reci. Sve je to deklarativno i ne mozes nijednu stvar da nabrojis gde se vidi da je drzavi stalo, a ako im i nije stalo trebalo bi bar da im je bitno. Ima dosta toga i do nas ljudi jer sve je to velika zrtva i jednostavno su ljudi sebicni i ne zele mnogo da menjaju stil zivota koji su vodili kao samci. Sve u svemu nisam rekao nista sto vec svi ne znamo. Drzava je nesposobna da se izbori sa ovim a mi kao ljudi im jako pomazemo jer nismo dovoljno svesni da su deca najvece blago i kapital koji jedan normalan covek moze da ima.

Jasna

pre 13 godina

Dokle god Srbiji bude Mišković i lični budžet pojedinaca ispred njenog naroda spasa joj nema. A nema joj puno vremena ni za ispravljanje greške!

alexandra

pre 13 godina

Mislim da jedan od razloga za ovakav trend lezi i u evropskom radnom vremenu roditelja. Ako napustate kucu oko 8 i vracate se oko 6, to vam zaista ne ostavlja mnogo vremena za kvalitativno vreme posveceno deci i sve one poslove koje i inace treba da obavite (pripreme obeda, kupovine namirnica, odlaske kod lekara i sl.). Istovremeno, poslodavci ne shvataju prednost tkz ‘kliznog’ radnog vremena koje omogucava roditeljima da pomire svoje roditeljske i poslovne obaveze i koje ih dodatno motivise da daju svoj maksimum na poslu.

Na sve to poruke koje dobijamo od okoline u vezi sa radjanjem ili vaspitanjem dece ne deluju narocito stimulativno, jer ako vam neko stalno govori da su deca velika obaveza ili da su brige oko njih sve vece sto su oni veci, nece vas inspirisati na radjanje (pogotovo ako ste mladi i jos uvek neostvareni). Ja sam licno, kada sam se odlucila na trece dete, od vrlo bliskih ljudi cula komentare tipa: ‘zarobices se decom, da li si normalna’, ‘sta ces sad?’, ‘kako mislis da ih hranis i izvedes na put’ i sl.

Mislim da celo drustvo treba da shvati da podrska radjanju i vaspitavanju zavisi od svih nas, a ne samo od drzavne strategije i kolicine novca koji ce se za tu strategiju izdvojiti. Naravno, drzava ima obavezu da sa reci konacno predje na dela i da svim onim ljudima koji bi zeleli da imaju decu stvori uslove za to. Istovremeno, onima koji ih vec imaju treba da omoguci adekvatne uslove za njihov rast i razvoj da bi od malih izrasli u velike Ljude.

milicica

pre 13 godina

najveca fora je sto sama izrada tih strategija i glupavih planova i predloga kosta do nebesa...bas lepo, opet je neeeekoooo zaradio

La Cucaracha

pre 13 godina

Da li neko slučajno uradio istraživanje o tome koliko je emigracija skoro kompletnih generacija mladih, pametnih i obrazovanih ljudi, od 90-tih do danas, uticala na sadašnje smanjenje nataliteta? Tu bi verovatno našli odgovor i na pitanje "zašto Srbi nemaju volje za životom?" Očekivati da "patriotizam, politika i kapital" zajedno reše ovaj problem je apsurdno, jer ga je ova smrtonosna smesa i izazvala! Ne prave se deca da bi se dokazalo rodoljublje - to smo već videli na delu u Hitlerovoj Nemačkoj! Još manje će se praviti deca da bi bila poslušnici partija ili robovi krupnog kapitala! A ovo ih zasigurno čeka u ovoj zemlji. Teši me samo činjenica da će uskoro Srbi u inostranstvu biti brojniji od onih koji su ostali ovde, tako da ima nade da bar negde ovaj narod preživi.

GoranSmith

pre 14 godina

Pa drzava, u svim drustvenim segmentima, racuna kratkorocno, tj kako da sacuva fotelje do sl.izbora... pa sto bi ovde bilo drukcije?! Ovo je ozbiljna akcija, koga pokazuje rezultate na dugom planu, a tko ima vremena da ceka toliko?!

Majka jednog deteta

pre 13 godina

Slažem se sa većinom komentara da su finansijski problemi najveći razlog za takvo stanje u društvu.
Pored toga bih ukazala na još neke razloge:
- egoizam mladih da se malo promene i istrpe partnera (ovde mislim na oba pola)
- stanje u bolnicama; kada treba da čekate na pregled UZ i CTG po 5-6 sati u bolnici zato što ili doktor kasni, ili ulaze preko reda i sa vezom ili ima samo jedan CTG na celoj klinici (npr. GAK Narodni front,Bgd) itd.
- takođe zdravlje žena generalno je lošije u odnosu na pre 20- 30 godina. Svaka treća žena ima neki problem ili da zatrudni ili da iznese trudnoću do kraja.
A država baš i ne pomaže po tom pitanju. Da bi vas neki doktor vodio od početka do kraja trudnoće morate da imate dobru vezu ili da idete na preglede u njegovu privatnu ordinaciju, gde opet svaki pregled mnogo košta. Takođe, zna se koliko košta porođaj, koliko epidural. Za svaku uslugu doktora postoji ''tarifa'' koju pored regularnog zdravstvenog osiguranja ''morate da platite'' ako želite koliko-toliko da prođete dobro na porođaju. Ako ne podmažete nikome, uzdate se jedino u Boga. Čast retkim izuzecima.
Tako da ima još razloga, osim finansijske krize, zbog čega je takva situacija. A ova tri koje sam navela bi mogli da se promene uz malo dobre volje i želje prvo mladih a onda i medicinskog osoblja...

P.s. Imam jedno dete. A radimo već dve godine na drugom,ali ne ide. Rodila bih i treće, samo ako bude moglo. Znači ima nas koji bismo hteli više od jednog ali ne možemo. Mislite o tome.

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa nije to baš da državu nije briga. Meni to više liči na plansku kontrolu naseljenosti ovog regiona. Što nas je manje, manje trošimo resurse, drugo, vojna strategija će nam i onako biti, ako nas neko napadne, ne da se borimo nego da se sakrijemo, a ako nas je manje teže će nas naći. A i broj potencijalnih penzionera će u dogledno vreme biti manji. I još jedan razlog, ugledamo se na Crnu Goru, ako smanjimo broj stanovnika svi će moći da rade u državnim organima.

Gistro

pre 13 godina

Mislim da ce praksa novosadskih domova zdravlja ( http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=28&nav_category=12&nav_id=420773 ) izuzetno pomoci sa ovim problemom.

MarkoNS

pre 13 godina

Ocekujem od drzave da pod hitno napravi sveobuhvatno istrazivanje sa pogledom iz svih mogucih uglova, potom dve-tri strategije i nekih, sedam-osam akcionih planova. Tu smo nenadmasni. Samo u prazno...

Ivan, Uzice

pre 13 godina

Izumiremo kao nacija. Pa sta da se radi.
Drzava bi sad da se kotimo ko zecevi, a svoj princip *jasi i otimaj* nece da zameni sa *pomozi i omoguci*. Nego hoce decu a ono :
-U porodilistu doktoru oci ko tegle, gleda oces li izvuci kakvu kovertu.
-Jednokratna pomoc 22.000 rsd a samo pelene 1400 rsd, kolica 8000 rsd, sediste za kola losije 5500 rsd, kasice, benkice,... patike broj 22 samo 3500 a toliko kostaju i broj 44...
-Za deciji dodatak toliko papira kao da se prijavljujes za let na Mesec
-Kad zena pocne da trazi posao obicno sleduje recenica : Aaaaa, imate malo dete, pa lepo, javicemo vam se (da naravno)
Tako da Srbi moji a i ostale nacinalnosti davno je proslo vreme zena koje sede kod kuce i radjaju decu, jer i sto bi kad na svet samo moze da donese samo vise mucenika koji ce posle 20 godina biti u istoj ili jos goroj dilemi kao mi sad.
Drzavo, dobro razmisi jer trenutno sve ovo ide u corsokak!