Četvrtak, 31.12.2009.

15:16

Srbija tuži Hrvatsku pred MSP-om

Vlada Srbije odlučila je da pred Međunarodnim sudom pravde podnese protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba 1991-1995.

Izvor: Beta

Srbija tuži Hrvatsku pred MSP-om IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

ekrem

pre 14 godina

Valjda srpske zrtve zasluzuju makar satisfakciju u vidu tuzbe ili niste vise ubedjeni u to kao sto ste bili pre par dana. Cini se da ste ipak preforsirali sa sirenjem optimizma i verom u srpstvo?

Marko Milicevic

pre 14 godina

Tuziti ih i za Jasenovac, takve monstrumske zlocine nije ni Hitler proizvodio kao Hrvati nad Srbima u Jasenovcu! DA OSTANE ZAPISANO U UDZBENICIMA I PRIKAZIVANO NA DISCOVERI KANALU!

Fedmahn

pre 14 godina

Ja volim Srbiju, skoro koliko volim Hrvatsku! To je zato sto sam rodjen I zapoceo detinjstvo u Dalmaciji, koja je hvala Bogu I dan danas tu gde jeste, a odrastao u Beogradu. Ja volim svoju kucu u Dalmaciji, zemlju, kamen, sumu, more... Volim ljude koji tamo ZIVE. Imao sam baku, koja je jedina prezivela II svetski rat tako sto je stigla do izgnanstva u Egipat. Imao san dedu koji je preziveo pokolj svoje familije, jer je bio u Dahau. Moji roditelji sada zive u Dalmaciji I vole ljude oko sebe kao sto I oni vole njih. Ali to nikada nece biti dovoljno da nestanu torture kojima su konstantno izlozeni, kao sto ni dobrim ljudima koji tamo zive nikada nece biti dosta magaraca koji ih vode. Nece ovakva tuzba kazniti zlocince onako kako zasluzuju, ali ce pomoci nekim ljudima da izadju iz crno belog sveta. Ja volim Dalmaciju I Hrvatsku i volim sto sam Srbin. Hvala Bogu sto jos ima ljudi sa kojima mozes da zivis, I da ne razmisljas o glupostima I idijotliku koji su odneli necije kuce I zivote! Srecna vam svima nova godina, ja jedva cekam da malo tocam noge u Jadranu I obrstim koji pinjol!

vuk

pre 14 godina

Sasvim opravdana i ocekivana odluka.
Da je kasno sa tuzbom, to je tacno ali, za sve ono sto je neduznim Srbima uradjeno u Hrvatskoj tokom proteklih 60 i vise godina, apsolutno nije kasno.
Cinjenice govore sledece.
Srbi nikog ne mrze, nikada nisu nikoga napali, uvek su se branili. Srbija i Srbi nikada u svojoj istoriji nisu nikoga napali prvi. Srbi ne mrze Hrvate, Muslimane, Albance...
Ta prica o srpskim tenkovima u Hrvatskoj je vec smesna, ne bi ti tenkovi isli da brane narod da narod nije bio NAPADNUT.
Hrvatska je u drugom svetskom ratu pokusala da resi svoje pitanje, sto je apsolutno legitimno i opravdano. Medjutim, nacin na koji su oni poceli to da rade, misli se na Jasenovac(i sve sto se tamo desavalo), pokatolicavanje i najzad proterivanje, nije mogao da bude odrziv. To je samo zbog toga jer su i same vodje tadasnjih nacionalista u Hrvatskoj znale da ce neko, mozda, nekad, morati za to da odgovara. Na to, strahote i zverstva, su ih upozoravali cak i tadasnji saveznici, Nemci i Italijani.
Zato su imali izlaznu strategiju, a to su bili Partizani i komunisticka partija Jugoslavije, na cijem je celu, gle slucajnosti bio Tito, nacionalnost Hrvat. Isti onaj koji je bio u Austrougarskim jedinicama koje su napale Srbiju 1915.
Cim je WWII krenuo da se poprilicno raspetljava i postalo jasno ko ce biti pobednici, Hrvati masovno postaju cisti, posteni i nevini i svi podrzavaju komuniste.
Onda je nastala FNR Jugoslavija i to je u tom trenutku bilo prelazno resenje, dok ne prodje dosta vremena,inace bi Srbi trazili ono sto im pripada a to bi vodilo opet u nove sukobe a i veliku mogucnost da izgube sve sto su do tad `stvorili`.
U medjuvremenu, Hrvatska je stovorena sa granicama koje NIKAD nisu bile njene, niti je unutar njih ziveo Hrvatski narod. Znajuci da su Srbi i dalje dominantan narod na tom prostoru, stvorena je Bosna, kako bi se Srbi, nekad u buducnosti, jos vise razdvojili a medjunarodna zajednica Bosnu tretirala kao region koji je totalno etnicki zaseban. A NIJE, nikad to nije ni bio slucaj. Elem, strategija je bila sledeca, kad tad ce doci do raspada Jugoslavije, Srbi ce, pouceni iskustvom odbiti da zive u takvoj drzavi(posebno ako se diskriminisu, kao sto je bio slucaj pre a narocito nakon 1990) a Hrvatska ce optuziti Srbiju i svu krivicu svaliti na nju jer je to maticna srpska drzava, logicno zar ne? Savrsen scenario, savrsen.
Samo, pod uslovom da ne postoji medjunarodno pravo i sudovi.
Sa druge strane, Srbi imaju svoje greske a najveca je ta sto su prihvatili miroljubivu ideju bratstva i jedinstva.
Pa prihvatili su je jer Srbi nisu tada nikoga ubijali, oni nisu GENOCIDNAN narod. Jednostavno, to im je jedino ostalo nakon surovih progona, zverstava i golgote kroz koju su prolazili izmedju `41-`45.
A Srbi su to prihvatili jer nikada, ponavljam NIKADA, nisu proterivali Hrvate, nikada ih nisu napali, ma nisu ni razmiljali o njima prosto receno.
Zato se Hrvati toliko brinu oko protivtuzbe. Znaju oni dobro da je krivica njihova.
Dok Srbima se sve ovo desava jer su isuvise tolerantni, veliki su narod, kao i svi veliki narodi malo manje vode racuna o tome da treba da stvaraju drzavu jer je vec imaju. Tom pricom su bili uspavani u SFRJ, a pre toga u Kraljevini, nastaloj gle cuda opet rezervnom varijantom brace Hrvata koji su opet, gle cuda, bili redovni vojnici u Austrougarskoj vojsci. A Srbi, oni su mnoogo manje nacionalisti od drugih manjih naroda, zato im se to i desava. O neslozi i kratkom pamcenju da ne govorim.
Cela SFRJ se raspala i skroz na racun Srba, o kojoj god republici da se radi. Logicno je da kad Slovenci, Hrvati, Albanci, Muslimani(vernici, nacionalnost je razlicita) tvrde da Su Srbi krivi da ce i medjunarodna zajednica da poveruje u to. Uostalom, i ja bih poverovao i pomislio sta vise ti Srbi hoce, a istina je objektivno drugacija.
Srbi treba da ostanu dostojanstveni i da se izdignu iznad toga.
Tako da je protivtuzba apsolutno najispravnije moguce resenje kojim ce se dokazati prava istina o svemu i kojom ce srpski narod dobiti, ako nista drugo, bar zasluzenu satisfakciju za sve strahote koje je doziveo od prvog svetskog rata pa sve do danas.

Marinko

pre 14 godina

Ova nasa tuzba je INAT-tuzba. Koliko god vi budete pokusavali da analizama desifrujete pokretacki motiv za ovu nasu tuzbu uvek cete doci na: titanski INAT!

ZeljkoNS

pre 14 godina

Neki ne bi bili zadovoljni kad bi Srbija samu sebe tuzila i kad bi se svela na uzu Sumadiju (jer bi i granice Beogradskog pasaluka za neke bile velike).

Albani

pre 14 godina

Licemerje da vece ne moze biti. Hteli ne hteli, ova Vlada i ova Srbija moraju preuzeti odgovornost za Vukovar, Dubrovnik, Ovcaru. A, kad-tad, pred MSP ce Srbija morati da odgovara i za Kosovo.

gordana t

pre 14 godina

ni hrvatska tuzba ni srpska kontratuzba ne mogu meni da povrate dedu i pradedu koji su ubijeni 6.maja 1941...niti mi mogu vratiti devastirano porodicno ognjiste u hrvatskoj. rodjena sam u srbiji i hrvate ne mrzim niti zelim da im se svetim. svako radi po svojoj savesti i po svom osecaju.

Pravnik

pre 14 godina

Da li ste vi zaista toliko naivni da mislite da ce Srbija ili Hrvatska biti proglasene krivim za genocid? Ni jedna zemlja u istoriji nije proglasena genocidnom, cak ni nacisticka Nemacka, pa to nece biti slucaj ni sada. Najvise sto moze biti je da jedna ili druga strana budu opomenute sto nisu ucinile dovoljno da sprece proterivanje i ubijanje stanovnistva. Formalno-pravno, posle medjunarodnog priznanja Hrvatske, i ulaskom te zemlje u Ujedinjene nacije, svaka vojska koja se tu zatekla, a nije bila pod kontrolom Republike Hrvatske, zakonski je bila nelegalna i okupatorska, koliko god to Srbija ne zelela da prizna. E, sad, dok je Srbija oduzimala autonomiju Albancima na Kosovu, u isto vreme je trazila nezavisnost za Srbe u Hrvatskoj. Mi se zalimo kako svet na nas primenjuje dvostruke arsine, a i sami to radimo. Sta treba da uradi drzava ciji gradjani odbijaju da priznaju njenu legitimnu vlast, vojsku, policiju i simbole? Srbija je isto pokusala da uradi sa Albancima ono sto je Hrvatska sa Srbima, samo sto nije imala jake prijatelje u svetu.

Svetozar Gunić

pre 14 godina

Ma kako to nama da se desi Srbima kada smo mi bezgrešan narod? Mi nikoga nismo napali,ubili,mučili,spaljivali,nismo mi rušili ni Vukovar,verovatno je to neka posledica zemljotresa ili tako nešto...Pa hajde da tužimo i cara Murata,što da ne.Taj napaćeni narod treba zamajavati samo da bi oligarhija bila što duže na vlasti i uživala parama tog zgrčenog i napaćenog narod.Bolje da siotinji daju hleba,normalan i dostojan život,a neka se oni vrate u pećine.Hoćemo u Evropu,hoćemo evropska primanja... Ne da nam Jeremić ili kako se ono zove taj pripravnik, ne troši na jedan prevoz šesnaest miliona.Pa zar nam nije dosta zamajavanja raznim smicalicama.Neka se svi sklone sa vlasti i iz politike jer samo štete Srbiji,a ona ih trpi.

swayzak

pre 14 godina

Hrvatska pravi veliku grešku što je nastavila sa ovom tužbom. Pametnije bi bilo da su se Mesić i Tadić dogovorili da oforme komisiju koja bi ispitala sve zločine sa obe strane i identifikovala sve žrtve. Ovako je Srbija saterana u ćošak iako zna da će kontratužba imati istu sudbinu kao i njihova tužba. Umesto da se jača saradnja između Hrvatske i Srbije, i nastavi sa životom, otvaraju se stare rane i na kraju niko neće biti zadovoljan presudom.

Mada je možda to i cilj Hrvatske. Da se udovolji javnosti koja će na kraju morati da se pomiri sa činjenicom da nije bilo genocida, jer je ratnih zločina bilo sa obe strane. Otvaranje starih rana neće nikome doneti ništa dobro.

grga

pre 14 godina

Baš lijepo što velika večina podržava protutužbu; tako ste podržavali i tenkove JNA kad su išli rušiti i ubijati;ako ste zaboravili, zamolite RTS da vam reprizira;
nije stvar u tužbama i odštetama jer žrtvama je teško ili nemoguće nadoknaditi štetu, stvar je u vašoj nesposobnosti da te dogadjaje sagledate i da se prema njima odredite na fer i pošten način; i bit će te vjerojatno presretni kad tužba padne kao što ste bili i za Bosnu i Srebrenicu, jer opet niste ništa naučili ,a jeftino ste se provukli. Nadam se da će vas jednom stići vlastita savijest. Pozdrav

mario

pre 14 godina

Znači pošto je podnela kontratužbu Srbija je sama priznala umješanost u rat u RH.
Može svako pričati šta hoče ali Arkan, Šešelj, Simatović, Stanišić, Legija i svi ostali su građani Srbije nisu sa Marsa i oni su predvodili horde zla koje su harale po BiH i Hrvatskoj.
To da Hrvatska nije demokratska dovoljno govori ko je gdje u Evroatlantskim integracijama i ko još nije uhapsio Haške optuženike.

Hrvat

pre 14 godina

Evo meni je kao Hrvatu izrazito drago da ste podigli kontra tužbu pa da se napokon to riješi. Jednu stvar ipak zaboravljate, rat, pustošenja, pljačke, ubojstva su se događala u Hrvatskoj a ne u Srbiji. Vaša protutužba će naići na podsmjeh, ako već nije, a Hrvatska tužba je jasna i nedvosmislena. U njoj se traži da se obznani gdje je preko 1.000 tijela ubijenih Hrvata, gdje su kulturna i umjetnička dobra opljačkana iz Hrvatske za vrijeme agresije na ovu državu, tko je odgovoran za razaranja, ogromnu gospodarsku i drugu štetu počinjenu na području jedne države? Tko će i kad tu štetu nadoknadit, tko i kako vratit izgubljenih deset godina gospodarskog razvitke? Očito ste i dalje zaluđeni izjavama svojih političara, ali ako itko od vas ima imalo pojma o međunarodnom pravu taj zna da je vaša tužba neodrživa a da ćete na hrvatsku tužbu morati dati odgorove što je međunarodni sud već od vas tražio.

Vaši političari nevješto kupuju vrijeme no i to je kratkog vijeka. Jedino što su ovim činom postigli to je da će vaš zahtjev za prijem u EU biti blokiran dok se sve ovo ne riješi. Na Hrvatsku ova tužba ne moće i neće utjecati. Ovim ste odnose doveli na razinu onih iz 1995., ali ako vam je to bila želja i namjera neka, mi smo u NATO-u a u EU za maksimalno 2 godine. Vi ste još uvijek tu gdje jeste a po svemu sudeći tu ćete ostati još dugo, dugo.

Sretna vam Nova godina.

Bojan

pre 14 godina

"Nakon konsultacija koje sam u toku dana imao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem..."

Kakvih, bre, konsultacija?!!

Što se protivtužbe tiče, apsolutno podržavam. Više je nego opravdana jer nema smisla da trpimo bezobrazluk.

Milutin

pre 14 godina

Potpuno bih razumeo kada bi nas Mađari ili Rumuni kritikovali kako smo sa svim susedima zategli odnose. Ali da nam tako nešto kažu Hrvati, to je krajnji cinizam. Bolje bi im bilo da malo srede svoje dvorište, ne valjaju im Srbi, ne valjaju im Slovenci, ni sa Bosancima nisu baš u sjajnim odnosima... Balašević je pre desetak godina rekao, parafraziram, "ako ja mogu da nastupim u svim zemljama, samo ne mogu u Hrvatskoj, znači da problem nije do mene, nego do Hrvatske".

iz Beograda

pre 14 godina

Kako ovo moze da bude pogubno za Srbe u Hrvatskoj? Pa poenta i jeste u tome da su odatle Srbi proterani. Na prste se mogu prebrojati oni Srbi koji su u Hrvatskoj ostali. I zasto se ne zapitamo, kako to da Hrvati u Srbiji nisu gubitnici kada Mesic salje tuzbu protiv Srbije ili bespotrebno naglasava pravo Kosova da od Srbije otrgne teritorije? Ali ne usporedjujmo proslost i sadasnjost. Od sada cemo se boriti pravno i moralno, a ne krvprolicem. Kroz sudski proces mozemo u miru i vestackom prijateljstvu da zivimo.

Boris

pre 14 godina

Sve pohvale za kontra tužbu da bi se konačno videlo kakav genocid je sprovodila Hrvatska država nad gradjanima Srpske nacijonalnosti. U drugom svetskom ratu dedi su ustaše zapalile imanje, a 1992 godine kuća mog oca je srušena, zemlja nam je oduzeta i cela familija je morala napustii Hrvatsku samo zato što smo Srbi. Danas je Hrvatska sve samo ne demokratsko društvo.

dado

pre 14 godina

Mnogi u Srbiji bi zeljeli da Hrvatska kao drzava ne postoji, kao i sto mnogi u Hrvatskoj zele Srbiju koja se prostire tamo gdje zavrsavaju beogradska predgradja! Zasto ne pustiti ta dva naroda da uspostave svoje nacionalne drzave, samo na taj nacin se moze ici naprijed! Uostalom i EU je skup "nacionalnih" drzava, sva ostala prica o regionima je obicni populizam!
Takav scenario sigurno ne odgovara najvecem narodu na Balkanu, Srbima, a narocito ne srpskim nacionalistima, koji prostore bivse Jugoslavije vide kao svoj "lebensraum"!
I umjesto da etabliraju svoju vlastitu drzavu, bez obzira kolika bila, aktualna srpska politika tjera pravdu do "zadnjeg" Srbina, kad isti taj Srbin jedva sastavlja kraj s krajem!

NICE

pre 14 godina

Ovo je dobar civilizovan nacin da se istina prikaze u potpunosti, a ne jednostrano. Ovim branimo i svoj ugled i saljemo poruku da ne pristajemo vise da nas bilo ko omalovazava. Neces lepim da se dogovorimo - e onda idemo na sud. Umemo i mi u odelcetu da se osmehujemo i da izbegavamo rvanje preko tarabe. Milosevic je mogao da se provocira i da izvlaci pistolje iz dzepova cas posla, mi cemo od sada malo elegantnije da im pariramo. Ne mora nasa taktika uvek da izgleda emotivno, moze (i to popularnije) i logicno na papiru to da se sprovede. I na kraju krajeva, zasto dozvoliti da se na sudu nadje preuvelicana prica o "bombardovanom" Dubrovniku (bio tamo letos i da sam lupom trazio znake ratovanja, ne bih ih nasao - mada priznajem nisam ronio), a da cutimo o svireposti koje su se dogodile u Medak Dzepu?

Петар

pre 14 godina

Има ли суседне државе са којом нисте затегли односе г.Тадићу и г.Јеремићу? Ако Милошевићев режим и СПС нису тужбу предали до 2001.г. зашто Ви сада? Принуђени сте Ви, а не ми. Да ли то значи из ината? Утук на утук.Убрзане европске интеграције????

Zoran

pre 14 godina

Eto docekasmo i tu tuzbu. Jos samo da docekamo i tuzbu u vezi ustaskih zlocina u Drugom svetskom ratu, pa ce pravda, bar na neki nacin biti zadovoljena.

B.B.S.

pre 14 godina

Još jedna "velika pobeda srpske diplomatije". Da imamo manje popularnog, a više sposobnog ministra inostranih poslova do ovoga ne bi moralo da dođe. Neka Jeremić objasni šta je uradio da Hrvatska odustane od svoje tužbe protiv Srbije.

bojan

pre 14 godina

Hrvati su ovog puta nepovlacenjem tuzbe protiv Srbije sami sebi skocili u stomak. Jasno je da obe tuzbe nemaju izgled na uspeh ali Hrvati ce biti strasni gubitnici na kraju ovog procesa. Zasto? Zato sto do sada ni u jednom medjunarodnom procesu nije pomenut hrvatski zlocin u II svetskom ratu. Dakle o Jasenovcu niko nista ne zna i ne bi me cudilo da za 100 godina neka nova hrvatska istorija da tumacenje da su u Jasenovcu Srbi ubijali Hrvate. Ovo je idealna prilika da se ne samo pokaze, vec i dokaze genocidnost hrvatske drzave kao i koreni tragicnih dogadjanja devedesetih godina proslog veka. Iz ovih razloga mislim da je za nas najbolje da se oba procesa okoncaju. Ipak, siguran sam da ce Hrvati, kao i uvek, lukavo, u zadnjem casu, napraviti dogovor sa nama da se obe tuzbe povuku. Ovo ce naravno prikazati kao njihov doprinos poboljsanju dobrosusedskih odnosa a ne kao pokusaj da se njihovi zlocini tokom II svetskog rata zauvek sakriju.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Kontra optuzba Srbije 10 godina nakon Hrvatske ne znaci nista drugo do branjenja nekih osnovnih principa krvave Miloseviceve politike. Paradoksalno je to sto danasnje "demokrate" inzistiraju na populistickim metodama pritiska sto nije ni malo u demokratskom duhu. S obzirom na ovo receno, Hrvatska ima pravo podici tuzbu jer ce se Srbija konacno morati odrediti prema svojoj nedavnoj proslosti a to je i glavna "kvaka" hrvatske optuzbe. Hrvatskoj nije bitna presuda nego sluzbeni stav Srbije spram Miloseviceve politike, ili ce je uvijeno braniti ili ce se jasno distancirati od nje. Mislim da je ovo zamka hrvatske diplomacije u koju se dao "upecati" Jeremic. Srbijanska kontra optuzba nije nista drugo do takticki potez da se dobije novi manevarski prostor posustale srbijanske diplomacije. U principu, HR optuzba i dalje stoji i od nje srbijansku elitu i te kako boli glava.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Velika Srbija je bila hrvatski izgovor za etničko čišćenje i sprovođenje zločina nad Srbima. Nije ni čudo s obzirom da HRT još uvijek sprovodi tu kampanju ispiranja mozgova domaćem puku. Tako je bilo i prije 1991.

Velika Srbija je bila samo puka parola i ništa više od toga.

Hrvatska se mogla komotno odvojiti bez rata, čak su i Srbi iz Hrvatske glasali za nezavisnost Hrvatske ali niko nije ni slutio šta im se sprema u idućoj rundi. Najprije brisanje iz Ustava a onda i otpuštanja sa radnih mjesta a zatim i progoni. Većina Srba je živjela na područjima pod hrvatskom kontrolom a dobar dio njih rata nije vidio a ipak ta su područja najprije očišćena od Srba.
Rat u Hrvatskoj je dogovoren između Tuđmana i Miloševića i to treba svaki dan javno govoriti.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska Srbiju ne tuži za agresiju nego za genocid. Ovi su nešto pobrkali! Svejedno i jedno i drugo teško mogu dokazati. Srbija možda čak ima veće šanse.

Čak i ako bi Hrvatska htjela povući tužbu ako uvidi da bi mogla izgubiti spor Srbija kontratužbu ne bi trebala povući.

Majka

pre 14 godina

Nasa tuzba nije na mestu. Ali ni Srbija nije vise na mestu na kome je bila. Pomakla se, skupila se, smanjila se. Pa je l' treba i dalje u ovome smeru ici, molim vas?

Bogdan.S

pre 14 godina

Ispravan i pravedan postupak. Hrvati treba vec jednom da odgovaraju za sva zla koja su pocinili. Od tuzbe ne treba odustajati a njih treba da snadje ona KO SE MACA LATI OD MACA CE DA STRADA.
Ako Mesic bude posetio Pristinu ( jos jedna provokacija zvanicne hr, politike) Tadic treba da ode da malo ribari u Piranskom zalivu i da da podrsku Slovencima za dobijanje izlaska na otvoreno more.Dok Hrvati u tudjem dvoristu dele tudju (Srpsku teritoriju-Kosovo) dotle se u svom dvoristu zestoko protive za par kilometara mora i prave probleme Slovencima a uzeli su celu Jadransku obalu. Toliko o njihovom postenju i doslednosti.
Znaci tuzba i povracaj ogromne imovine proteranih Srba OBAVEZNO!
Nikakav kompromis i jednovremeno povlacenje tuzbi ne dolazi u obzir jer bi to Hrvatima najvise odgovaralo!

Joca

pre 14 godina

samo cekam komentar mesica, poznatog po izjavi da je on svoju duznost ispunio, i da jugoslavija vise ne postoji. mesic voli da deli lekcije drugima i pametuje o demokratiji a zivi u jednoj ksenofobicnoj drzavi u cijim medijima i dan danas preovladava jezik mrznje.

Slavko

pre 14 godina

Ni jedna ni druga tužba neće uspeti. I jednima i drugima će biti presuđeno da su mogli sprečiti genocid a nisu to uradili. Isto je bilo i sa tužbom BiH prema Srbiji. Onda će i jedni i drugi zaključiti kako su pobedili i dokazali, da nisu za ništa krivi. U svakom će slučaju pobediti politički lideri i jedne i druge zemlje jer će biti svaki narod oduševljen svojom "pobedom". I na kraju nećemo naučiti ništa samo ćemo se još više mrzeti i čekati priliku za osvetu. A najkraće će opet povuči Srbi u Hrvatskoj jer će naići na samo još više mržnje. Tako se ne gradi dobrosusedstvo a još manje se tako pomaže narodu sa druge strane. Krivi put! Važi i za jedne i za druge!

pp

pre 14 godina

Hrvatska je vec 11 godina trazila partnera u Beogradu koji bi se konacno ogradio od veliko srpske nacionalisticke ideologije i odgovorio na minimum o tome gdje je preostalih tj. nestalih 1000 hrvatskiuh zrtava, opljackanih kulturnih vrednota i slicno tome. Kako se nista od ovoga nije desilo, Hrvatska nije imala razloga da tuzbu povuce. Jasno kao dan.Hrvatska je suverena zemlja clanica NATO-a i skoro clanica EU-a i ima pravo traziti odgovore na nerjesena pitanja od Srbije.

Nastavak rata

pre 14 godina

Hrvatska je u poslednjem ratu ostvarila ono sto je politika na tim prostorima cinila bar vek i vise od toliko. Ocistila je tu drzavu od, kako oni uporno ponavljaju, remetilackog faktora, imenom, srpsko pucanstvo.
Hrvatska nije napadnuta od Srbije jer je ta drzava nastala u januaru, 1992. godine, kad su je, najpre, priznali Vatikan i Nemacka. Do tada smo svi bili u tvorevini koju su svi u svetu prepoznavali po plav-bel-crvenom barjaku i petokrakom na njemu, a u toj drzavi jasno su bila propisana pravila po kojima se trebaju ponasati drzavni organi. Do tada smo zajedno pevali " Hej Slaveni " i zaklinjali se u "...druze Tito, mi ti se kunemo..."
Pocetkom devedesetdruge stvorili su novu drzavnu tvorevinu bas oni koji su najvise radili na rasturanju Jugoslavije, iz vise, njima znanih razloga.
U momentu kad su drugi poceli formalno priznavati Hrvatsku JNA je povucena iz Hrvatske. Znam to pouzdano jer sam tamo ziveo. Prihvaceno je ucesce medjunarodnih snaga na tim prostorima, a Hrvatska je, uz blagoslov tih snaga, postupno zauzimala prostore nacrtane u Hrvatskoj posle drugog svetskog rata, dakle, bas one koji su krsteni avnojevskim republickim granicama. Omaskom su ubijali na Maslenici, i tako duz ratista ne bi li u hrvatskom korpusu opravdali sve bezvezne pogibije kojima su izlozili i svoj narod. Srbija je postala dezurni krivac i dezurni krivac ostaje do unedogled.Zrtve su jos sveze i treba ih pravdati pred decom, roditeljima, rodbinom,...
Rata nikad ne bi bilo, da ga hrvatska politicka elita nije htela. Oni su JNA iz Hrvatske mogli oterati i ranije, na stotinu drugih nacina.Bila je to sacica oficira i sve manje vojske. Samo da su blokirali dotur hrane i ostalih potrepstina u kasarne po hrvatskim gradovima ostvarili bi cilj, dakle, odstranjenje "zlocinacke armade" sa prostora Hrvatske. Ali ne...Oni su zeleli da udju u istorijske citanke kao tvoritelji drzave hrvatskog naroda. To su isti ti koji insistiraju na tuzbama.Oni svoju odgovornost pred svojim narodom sakrivaju.
Na stranu prica, da li je srpski narod koji je do tada ziveo u Hrvatskoj, mogao pametnije odigrati ulogu u svome interesu. Na zalost, ulogu predstavljanja tog naroda su preuzeli oni koji su vreme rata iskoristili za svoje bogacenje i tako su rat i gledali kao sredstvo ili, bolje reci, nacin kako izvuci licnu korist.I tu smo pata karata. Ratni profiteri vide mogucnost sakrivanja licne uloge u tom vremenu. Na stranu je, po njima, stradavanje naroda, jednog i drugog.
Iz Hrvatske me odnela Oluja, a ostali su tamo razbacani grobovi, mojih dedova, u glinskoj crkvi, mojih pradede i prabake u Ratkovic-strani, moga strica u Krnjaku,...
Tamo sam, u Hrvatskoj gradio buducnost. Ohladio sam ambicije da je to moguce. Nisam nikad zeleo verovati, da je to politika koju forsiraju...Prevario sam se...Naivno...
Mesic i drugi mali "Mesici" misle da je Hrvatska nastala onog momenta kad je on slavodobitno kliknuo u hrvatskom Saboru "...srusio sam Jugoslaviju...".Sve njegove sramne izjave, koje namece u formi dosetki, govore o njemu i o njegovoj tvorevini na cijem je celu deset godina. Njegova prozivanja Tudjmanove politike samo su deo folklora koji je nudio dvadeset i vise godina.To je ta prepoznatljiva politika, a maloumnost mogu nuditi samo neukim stradalnicima.
Stradalnici smo svi, osim ratnih profitera. Pa, i oni, jer su narusili svoj dusevni mir.
Na zalost, necemo docekati da se prestanemo tuzakati. Na hrvatskoj politickoj sceni dominiraju oni koji su unakazili, ne samo Srbe, koliko vise hrvatski narod.
Na pragu 2010.godine, zelim sve dobro cestitim ljudima, ziveli oni u Hrvatskoj ili u Srbiji. A onima koji glavu guraju u pesak, zeleci sakriti sve svoje grehe, zelim da sto pre ociste svoje duse od poganosti kojima su ih napunili. Tada cemo se prestati i tuzakati, a poceti ziveti kao sav normalan svet.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska nije protjerivala Srbe iz Srbije ali jeste Srbe iz Hrvatske. Ako je Hrvatska nezavisna država ne znači da ima pravo protjerivati svoje stanovništvo druge narodnosti i vjeroispovijesti a upravo je to uradila. Prvi put prije 60 godina se izvukla. Tada je Hrvatska činila zločine nad Srbima u Srbiji s obzirom da je čitav Srem bio dio NDH.

U zadnjem ratu Hrvatska je činila zločine i nad Srbima u BiH. I to je Srbija trebala predočiti sudu u Haagu.

Nino,19

pre 14 godina

Od kad znam za sebe znao sam da je Srbija izvrsila agresiju na Hrvatsku, da su Srbi htjeli napravit Veliku Srbiju od Hrvatske, za Vukovar, bombardiranje hrvatskih gradova...ali slucajno po you tubu nadjoh dokumentarac o Srbima u Hrvatskoj prije Hrvatske neovisnosti i samostalnosti 89, 90 i 91g. Kad sam ono vidjeo bilo me sram u tom trenutku sto sam Hrvat-nacin na koji se Srbe tretiralo, NDH i ustaskim natpisima na srpskim kucama, mahanje ustaskim zastavama, kad je Srbima bila ukinuta cirilica, konstitutivnost, kad su Srbi preko noci ostajali bez posla, kad im je receno da nema Jugoslavije i da je ovo sad Hrvatska i da moraju selit i jedan komentar od jednog Srbina koji kaze 'Zar mi ovo sve radite samo sto sam Srbin', o ostalim maltretiranjima i tome da politicari nasi nisu nista poduzeli da zastite Srbe u okviru Hrvatske drzave (s obzirom na Jasenovac koji je bio prije 50g - SRAM JE BILO. Pa onda se vise nisam pitao zasto Srbi nisu zeljeli zivjet u HR i zasto su se otcjepili i napravili RSK.
Nakon svega ovoga isprika je najmanje sto se moze dati tim ljudima a evo kad moji politicari ne znaju to napravit JA SE ISPRICAVAM jer je to najmanje sto mogu ucinit i zao mi je zbog svega.
Istina bilo je zlocina sa obe strane ali stvarno mislim da smo trebali otcjepljenje malo bolje provest i tada ne bi bilo svega ovoga, Srbi ne bi bojkotirali referendum i zivjeli danas u HR.

djordjevic

pre 14 godina

Iskreno, koliko god emocija i tuge i bola i nesrece postoji zbog rata u devedestim (a i onog 1941-1945), ovu odluku treba samo posmatrati kao jednu racionalnu i po meni obaveznu. Ne znam stvarno sta se do sada cekalo jer 300,000 ljudi je ostalo bez svojih domova, imanja, itd, a nasa drzava je sedela na usima i cekala da bude priterana uz zid. Drzava, po meni, MORA da stiti svoje ljude. Ko ce da nas brani ako mi sami sebe necemo?
Ne znam da li cemo da izgubimo sve zive sporove pred medjunarodnim sudovima (to nek sudovima ide na cast), ali nase je da se borimo pred njima. Gresili smo mnogo u zadnjih 15 godina, ali mislim da smo i dalje mala deca u poredjenju sa nasim zapadnim komsijama...Oni jos hrabrosti nemaju da okrenu ledja onome sto su radili u drugom svetskom ratu nego jos na toj istoj ideologiji zasnivaju svoju politiku.
Srbi, samo pametno! Dosta je bilo!

Vojvodjanin

pre 14 godina

Smorili ste zesce i jedni i drugi, kako vam ne dosadi? Ceo zivot slusam o budalastinama izmedju Srba i Hrvata, kako to da nemate pametnija posla nego da zivite u proslosti koja ne moze da se promeni?

Genije

pre 14 godina

Komšije su imale vremena da isprave sve svoje greške, sada će biti kasno. Ovom tužbom postaćemo autoritet, a sa presudom ćemo postati i ono o čemu se stalno žvaće - lider na Balkanu!
Srećna Nova 2010!

Julius

pre 14 godina

Nakon 11.godina od podnosenja tuzbe Hrvatske protiv tadasnje SRJ, Srbija je na kraju 2009.godine podnosila protivtuzbu Medjunarodnom sudu pravde protiv Hrvatske. Od nagovestaja da ce podneti protivtuzbu, bilo je nedoumica: podneti ili ne, pa se povuci-potegni, daj-ne daj, napokon sakupili snagu i hrabrosti, pa podneli tuzbu. Povod za podnosenje tuzbe je ljutnja sto ce odlazeci predsednik Hrvatske, Stipe Mesic, posetiti Kosovo i sto ce biti proglasen za pocasnim gradjaninom Pristine, sto je ministar policije Srbije Ivica Dacic okvalifikovao kao mesanje u unutrasnje stvari Srbije.
Da li je ova protivtuzba kao novogodisnja cestitka susedu, i kako se misli uclaniti u Evropsku uniju sa tako poremecenim odnosima sa svim susedima, na to narodu Srbije treba da odgovaraju Tadic, Jeremic i ostali.

Reality on the Ground

pre 14 godina

Prelijep novogodisnji poklon! Nek' nam je sa srecom! Sue sue sue, sue the Croatian nation!!! Za ono sto su radili u zadnjih 100 godina, neka nam placaju bar iducih 50!! Sretna Nova svim ljudima dobre volja.

Mesić je ovo zamesio

pre 14 godina

Pozdravljam, mada ne mogu da kažem da sam srećan. Srećan bih bio da nije došlo ni do jedne od ove dve tužbe i da su Srbija i Hrvatska u odnosima u kakvim komšijske države i treba da budu. Ali kad je već hrvatsko rukovodstvo (ponajviše Mesić) želelo da podnošenjem tužbe pošto-poto još više pokvari ionako loše odnose sa Srbijom, onda je jedini logičan odgovor sa naše strane - kontratužba. Žao mi je.

Cinjenica

pre 14 godina

Kandidat za Predsjednika Repulike Hrvatske Ivo Josipovic je jasno rekao da postoji mogucnost povlacenja tuzbe. I to pod uvjetom da Srbija odgovori na pitanja koja su u tuzbi sadrzana, a to su informacije o preko 1000 nestalih gradjana Republike Hrvatske, povrat otudjenih umjetnickih djela i informacije o ulozi srpske vojske i srpskih drzavljana u agresiji na RH. Zasto Srbija pokusava povlacenje tuzbe iznuditi neodrzivom kontratuzbom umjesto da jednostavno odgovori na postavljena pitanja - to znaju samo zvanicnici Srbije. A pocetak rasprave je vec lako pogoditi: "- S kojih dijelova Srbije je Hrvatska protjerala Srbe? - Pa nije u Srbiji... - Pa dobro gdje je tocno Hrvatska vojska usla u Srbiju i pocinila navodni genocid? - Pa nije usla... - Pa dobro sta vi hocete ovdje????" Umjesto jasnog odgovora na jasno postavljena pitanja, Srbija ponovno provodi beskorisne manevarske vjezbe. A upravo to beskorisno manevriranje i odbijanje da se izjasni o sudbini gradjana RH, ulozi svojih gradjana u agresiji i sudbini umjetnina otudjenih RH je i doslo do tuzbe.

Dejan

pre 14 godina

Hrvatska je drzava koja je od komunizma najvise profitirala, iako je bila na strani Hitlera i porazena strana u ratu. Nakon rata je dobila teritorje koje nikada nisu bile u njenom sastavu a da za stravican genocid u Jasenovcu nikad nije ni kaznjena ni odgovarala.

milance

pre 14 godina

Odličan potez Srbije , sada pred drugi krug izbora , ovo će da radikalizuje izbornu volju pa možda i prevagne na Bandićevu stranu , koji kao ''bleskastiji '' odgovara Srbiji , baš sam razmišljao što bi Tadić malo čekao od pre nedlju dana i ova opcija mi se činila jedina pametna i on je to i uradio , svaka čast za savetnike predsedniče!

mario@Nebojsa

pre 14 godina

Nije velesila ali za neke na Balkanu jeste članica je NATO-a za dvije godine i članica EU dok če neki ipak morati malo duže ostati u čekaonici jer če morati izgraditi dobrosusjedske odnose sa svima (BiH, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Hrvatska, nema sa kime nije Srbija u svađi)
Vrijeme je da neko plati ratnu štetu zna se odakle su stizali dobrovoljci i tenkovi i gdje su išli, građani Hrvatske plačaju sami obnovu Vukovara i ostalih srušenih gradova i sela, crkava, uništeno gospodarstvo, 10 godina uništenog turizma itd. vrijeme je da sve to neko masno plati.

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Ne vidim nikakav problem u tome da dve samostalne države isteraju na čistinu sve međusobne nesuglasice. Ne prihvatam da se to radi po sloganu "oko za oko, zub za zub" ali treba jednostavno ostaviti onima, koji budu kasnije pisali istoriju ovih nesrećnih prostora što jasniju sliku da je za rat potrebno dve strane. Nemoguće da je samo Srbija kriva za sve što se dešavalo. A što se tiče da su "naši" tenkovi bili u Hrvatskoj, pa to je valjda zato što nisu imali "njihove" tenkove, nego su i oni bili u sastavu JNA. A koliko pustih sela, koje su naseljavali Srbi, je ostalo u Hrvatskoj, o tome nećemo da pričamo. Taj narod nije otišao zato što su ih oterali "naši" tenkovi, nego hrvat Agim Čeku. Zato je, valjda, Mesić i postao počasni građanin Prištine. Pa ma u kojoj državi da se nalazi Priština.

Agim68

pre 14 godina

Koja je sada drzava na redu, Kosovo, Hrvatska, sigurno sledeci ce biti Crna Gora, Makedonije pa ostali susedi, tako se grade dobrosusedski odnosi, prvo ih napadnes vojskom, a kad izgubis rat onda tuzibaba!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ja se samo bojim da je Srbija ovu tužbu protiv Hrvatske samo podigla kao odgovor na hrvatsku a ne zbog toga što joj je stalo do srpskih žrtava. Jer da joj je stalo do tih žrtava tužbu je trebala pokrenuti mnogo ranije.

Ali valjda bolje išta nego ništa.

Tužbu naravno podržavam!

komshija

pre 14 godina

Nadam se da je tužba pokrenuta jer to jedino ispravno (zločinci moraju da izadju pred lice pravde), a ne kao što piše u tekstu da je to odgovor na njihovu tužbu. Ako je to samo kontra tužba onda se bojim da nismo daleko odmakli....

Pozdrav i svako dobro.

Milan

pre 14 godina

Ne znaci uvek da je onaj nevin ko drugoga tuzi, tako je i u ovom slucaju.
Sigurno je bilo u redu pruziti drugoj strani mogucnost da povuce svoju optuzbu a posto druga strana nije reagovala zato sto misli da su oni manje krivi u redu je tako kako se dogodilo mada bi bilo bolje za obe strane vise govoriti o buducnosti a proslost ostaviti drzavnim sudovima.

Jelena

pre 14 godina

A kako bi bilo da umesto sto se medjusobno konsultuju jedan psiholog i jedan ekonomist, priupitaju za misljenje nekog eminentnog strucnjaka za medjunarodno pravo. Dobili bi misljenje da ni jedna ni druga zemlja ne mogu dobiti proces. Neko ce samo opet dobro zaraditi, a ti narode placaj.

Jovan Nikolic

pre 14 godina

Srbija je pokušala pomirenje sa Hrvatskom. Navodno, pomirenje "postoji". Međutim, Hrvatska očigledno ima gadan problem sa Srbijom. Na njihovu tužbu, koja evidentno nije gest mira i pomirenja, Srbija nema drugi izbor. Naročito što ima jakih osnova za kontra-tužbu.

Umesto da dve političke elite odreaguju odgovorno - i nakon pomirenja Hrvatske ne podiže tužbu... Ne, obe strane su rešile da produbljuju "problem" i još više prazne kese državnih budžeta. Jednostavno, zna se odgovornost Srbije na ratovima na Balkanu, ali se takođe zna i odgovornost Hrvatske.

O Jasenovcu kao nekažnjenom, najvećem zločinu nad čovečnosti, (da, u ravni s Aušvicom), nekom drugom prilikom...

Beogradjanin

pre 14 godina

Nije li predsednik Tadić pre neki dan izjavio da će se sačekati sa odlukom o podnošenju kontra-tužbe? Čemu ova najava usred izborne kampanje u Hrvatskoj, treba li opet to da se prelama preko ledja Srba koji žive tamo, i sve to na pragu ulaska u novu godinu? Ista Slobina politika se nastavlja. Žalosno i nerazumno!

Miloš

pre 14 godina

Je l' pitao neko mene da li hoću da Srbija tuži Hrvatsku? Je l' pitao neko bilo kojeg građanina Hrvatske da li hoće da oni tuže Srbiju? Je l' mi građani ovde postojimo samo da dajemo pare da vlade naše dve zemlje troše kako im je volja? Ili bi trebala vlada da postoji da bi služila nama?

nebojsa

pre 14 godina

Bravo gospodine Tadicu, konacno da se javi neko ko sme i moze da kaze da srpski narod nije za unistenje. Nadam se da cu docekati i dan kada ce se podneti tuzba protiv Slovenije za streljanje i ubijanje nenaoruzanih vojnika SFRJ devedesetih godina. Neka je vecna slava neduznim ljudima.

NN

pre 14 godina

Licno mislim da je sramota potkusurivati se ovakim stvarima. Drzava X treba da odgovara za genocid ako ga je pocinila i kraj. Jedno je pomirenje i prastanje, uvek sam za to, drugo je istina i pravda. Ne treba zaboraviti da onaj nas lezi u privatnom dvoristu u Pozarevcu, a njihov je nacionalni heroj sa spomenicima po celoj zemlji. To nesto govori, koliko god da smo daleko od civilizovanog drustva.

veljo

pre 14 godina

Toliko o dobrosusedskim odnosima, uslovu za clanstvo u EU i za jedne i za druge - mnogo veca zadovoljstina za porodice zrtava bila bi da smo i mi i oni pohapsili one koji su na toj i takvoj nesreci stvorili imperije i da su im iste oduzete - ovako mi se svadjamo i tuzimo a oni se i dalje "bogate" i smeju nam se.

ivica

pre 14 godina

Da li je to moguce? Ja sam iznenaden i zaprepascen!
Ova "VLADA"pocela na kraju Godine da misli, ili je to preporuka od Solane ili Oli Rena.

Dumar

pre 14 godina

Kako ce sada samo Srbija pred sudom da objasni cinjenicu, kako je mogla posle Jasenovca da stupi u bratstvo i jedinstvo, a danas tuzi Hrvatsku za genocid u vremenu pre ulaska u tu veliku "ljubav" sa Hrvatima?

Kikiriki

pre 14 godina

..sve je to super, samo sto za razliku od Hrvatske, koja je bez razmisljanja podnela tuzbu, mi smo bili u fazonu...ajd vi povucite svoju tuzbu pa mi necemo da dostavimo nasu...
Srbijo glavu gore i dosta vise oklevanja, neka drugi oklevaju mi nemamo vise kuda nazad

Castles

pre 14 godina

U mnogim komentarima pishe da ova tužba/kontratužba neće doprineti normalizaciji odnosa... Ja baš mislim obrnuto... To će itekako doprineti... Možda kratkoročno dođe do pogoršanja ali na duge staze kada se sve to završi ostaje jedino normalizacija odnosa... Kada ni jedna strana nema više razloga da tuži onu drugi i bude kivna ostaje jedino prostor za saradnju jer neće više biti razloga za suprotno... Neka sve izađe na videlo i neka se rasčisti sa prošlošću, obe strane... Znamo svi šta bude kada se takve stvari pokušavaju zaboraviti i poturiti pod tepih... I nakon 60 godina od Jasenovca se govori o tome i glavna je tema... zašto? Pa, upravo zato što se nije sudilo i nije sve izašlo na videlo... dakle, podržavam ovo suđenje jer će dalekosežno doneti dobro i jednoj i drugoj strani...

vlada

pre 14 godina

Apsolutno se slazem da suocavanje sa zlocinima mora biti obostrano, kako Srbi, tako i Hrvati.
Kasnije bi trebalo podneti tuzbu za onaj, jos gori, genocid koji se dogadjao 1941-1945. A koji je Tito tako vesto sakrivao skoro 40 godina.
Ukoliko bilo ko, ko je tolerantan i smatra da Srbi treba da se suoce sa zlocinima koji su pocinjeni u njihovo ime i to smatra za shodnim, onda nema nikakvog razloga da se i Hrvati ne suoce sa zlocinima koji su pocinjeni u njihovo ime tokom drugog svetskog rata.
Oni se danas ogradjuju od toga, govoreci kako nemaju nista sa tom drzavom, tada nastalom u ratnom vihoru WW-II. Samo, postavlja se logicno pitanje, kako je ta drzava u svom imenu sadrzavala bas isto ime koje ima Hrvatska danas, ili cak, kome su na tom prostoru toliko smetali Srbi, Jevreji i Romi da je hteo da, na tako lukav nacin, osnuje `drzavu`, zatim doda ime Hrvatske i na kraju `podmetne` sve Hrvatima? Naravno, ukoliko bi se to otkrilo.
U oba smera odgovori postoje, na zalost ukazuju samo na jednu istinu.
Da ne duzim, Zelim svima SRECNU NOVU 2010. GODINU I PUNO SRECE!!
P.S. I da se pomirimo vise svi, vec jednom.

Јегуља

pre 14 godina

Србија је урадила оно што је требало још 1945 али није било могуће јер их је Тито извукао и прикрио и гурнуо под тепих један страшан нацистички геноцид НДХ у периоду 1941 – 1945.

Србија коначно има праву спољну политику, ни сумануто дрчну (Слоба) ни претерано попустљиву. Јеремић зато и смета љигавцима који мисле да је конструктивност и кооперативност дозвољавати свакоме да те кињи, пљује и гази а заузврат да се не предузима ништа.

Ипак неће ништа бити ни од противтужбе ни од тужбе и паметније би било када би свако признао своје грешке али наравно то је научна фантастика.

komentator

pre 14 godina

Srbija je strpljivo cekala da Hrvatska odustane od tuzbe. Posle duela Bandic - Josipovic jasno se vidi da to Hrvatska nece uciniti. Nazalost, ponavljam nažalost, Srbija nema drugog izbora, jer neće da bude samo tužena strana kao da druga nije činila ništa loše.
Srbija je više puta govorila da to nije potrebno, jer ne gleda u budućnost, ali šta da se radi.
Sada je loptica kod Hrvata neka sada i oni daju odgovor na Oluju, Bljesak, Jasenovac...
Inače, genocid je međunarodno krivično delo koje u sebi mora sadržati nameru da se jedna etnička ili verska grupa uništi ili protera sa određenog prostora, a upravo se to dogodilo Srbima u Krajini za vreme akcija "Oluja" i "Bljesak" protiv civilnog stanovništa. To nije bilo nikakvo tuđe stanovništvo, već vekovno na svojim ognjištima, objektivno gledano.
Pogledajte samo niz negativnih akcija Hrvatske uperenih protiv Srbije - priznavanje KiM, zatim ničim izazvano petljanje u suđenje pred MSP za Kosovo, zatim odlazak na Kosovo predsednika, zatim tužba..itd pa Srbija je pored sveg strpljenja morala odreagovati, opet kažem nažalost.

dado

pre 14 godina

Pokusaj izjednacavanja krivice za ratove na prostorima bivse Juge od strane Srbije ne vodi pomirenju, nego samo povladjuje nacionalistima na svim stranama!
A da Srbija u svojoj tuzbi ima i "specijalni dodatak" koji bi trebao uvjeriti haski sud da su Hrvati "genocidan" narod, je naprosto smijesan, ako uzmemo u obzir sve zrtve velikosrpske politike u zadnjih 50god. U srpskoj politici izgleda vrijedi samo jedno nacelo: pojela maca! A za tragediju samog srpskog naroda nije kriv nitko drugi nego politicari koje je srpski narod slijepo slijedio! Rezultat toga je jedna raskomadana Srbija bez ikakve perspektive da svoj nacionalni korpus obuhvati u jednoj drzavi.
Na kraju, odugovlaciti sa hvacanjem svojih "heroja" koji su izvrsili pravi genocid samo moze izazvati mrznju svih komsija u regionu! A koga zanima jos sta misli haski sud, jedan politicki sud, upravljan od onih koji zele zavaditi sve na Balkanu da bi onda naredbodavci mogli lakse upravljati sa njima!

PRAVNIK

pre 14 godina

Da li ste vi zaista toliko naivni da mislite da ce Srbija ili Hrvatska biti proglasene krivim za genocid? Ni jedna zemlja u istoriji nije proglasena genocidnom, cak ni nacisticka Nemacka, pa to nece biti slucaj ni sada. Najvise sto moze biti je da jedna ili druga strana budu opomenute sto nisu ucinile dovoljno da sprece proterivanje i ubijanje stanovnistva. Formalno-pravno, posle medjunarodnog priznanja Hrvatske, i ulaskom te zemlje u Ujedinjene nacije, svaka vojska koja se tu zatekla, a nije bila pod kontrolom Republike Hrvatske, zakonski je bila nelegalna i okupatorska, koliko god to Srbija ne zelela da prizna. E, sad, dok je Srbija oduzimala autonomiju Albancima na Kosovu, u isto vreme je trazila nezavisnost za Srbe u Hrvatskoj. Mi se zalimo kako svet na nas primenjuje dvostruke arsine, a i sami to radimo. Sta treba da uradi drzava ciji gradjani odbijaju da priznaju njenu legitimnu vlast, vojsku, policiju i simbole? Srbija je isto pokusala da uradi sa Albancima ono sto je Hrvatska sa Srbima, samo sto nije imala jake prijatelje u svetu.

lola

pre 14 godina

Nakon što je Srbija dobila jasan signal od mogućem odustajanju od tužbe sa strane Hrvatske, podnošenje kontra tužbe je jasno ušutkavanje rigidne nacionalističke i protueuropske kamarile u samoj Srbiji. Prema tome svako zlo za neko dobro, pa i za one koji su sudjelovali u rušenju trećine hrvatskog teritorija, protjerivanju i ubojstvima svojih susjeda u Kninu, Škabrnji ,Vukovaru , Slavoniji itd. ird.
Tko je kriv neka plati .
Amen.
Sretnu i uspješnu Novu 2010.

Anoniman021

pre 14 godina

Hrvatsku je trebalo tuziti bez obzira na njihovu tuzbu.
Valjda srpske zrtve zasluzuju makar satisfakciju u vidu tuzbe od strane Srbije bez obzira na hrvatski stav prema nama.
Sramota je sto Srbija nije ranije tuzila Hrvatsku...

komentator

pre 14 godina

Ima tu elemenata, genocid je međunrodno krivično delo koje u sebi mora sadržati nameru da se jedna etnička ili verska grupa uništi ili protera sa određenog prostora, a upravo se to dogodilo sa 300000 Srba u Krajini za vreme sraminh akcija "Oluja" i "Bljesak" protiv civilnog stanovništa.
Manje ima elemenata za gonjenje Srbije za genocid, jer nema te namere i tih posledica kao u slučaju Hrvata.

splico

pre 14 godina

Samo vi tuzite. Dokazite da su nasi tenkovi bili na teritoriji Srbije u Nisu, Kragujevcu, itd. Kad vec svi tuze, nadan se da ce i Albanci dignit tuzbu za zlocine na Kosovu.

Nebojsa

pre 14 godina

Podrzavam i ja ali kao pravnik moram da dodam da se kontratuzba ne podnosi nakon 11 godina... Sta smo cekali do sad, gospodo iz izvrsne vlasti kad je politika prema nama od strane Hrvatske nepromenjena jos od Tudjmana, kod njih se vlast menja, ali stav prema nama ostaje isti, a uostalom sto bi mi cekali da oni povuku tuzbu, pa nije Hrvatska velesila u medj. politici, vec duplo manja zemlja od nase....

Dejan iz Italije

pre 14 godina

Najbolja spoljna politika nase zemlje u poslednjih 100 godina ...pravi odgovor, utemaljen, racionlan i na mestu plod zrelosti vodjenja politike za nase zemlje .

Rade

pre 14 godina

Jedini razumni odgovor na stav Hrvatske. Ocekujem naravno niz komentara koji ce relativizovati odgovornost hrvatske strane i pokusati da stave znak jednakosti izmedju tuzbe i kontratuzbe, iako je kristalno jasno koja je strana bila za a koja protiv tuzakanja po medjunarodnim sudovima. A nakon jucerasnjeg istupa dvojice predsednickih kandidata u Hrvatskoj i izuzetno uvredljivih komentara na racun sudbine Srba tokom Oluje, svako dalje filozofiranje o (ne)podnosenju kontratuzbe bilo cist politicki mazohizam...

Jagodinac

pre 14 godina

Nazalost i to je moralo da se desi. Nazalost, jer to nece doprineti boljim susedskim odnosima i to ce i jednu i drugu drzavu odvuci dalje od EU. Ali, s druge strane, ako vec Hrvatska tako odlucno govori da ne zeli da povuce tuzbu protiv Srbije, pa i mi imamo neko dostojanstvo, ne mozemo uvek da kad nam neko udari samar mi da okrenemo drugi obraz, negde se mora povuci granica.

Igor, ima jos nade

pre 14 godina

Nadam se da je buduci presednik( Josipovic ili Bandic) Hrvatske morao zbog svojih biraca da da onakvu izjavu u suocavanju na hrt-u. Nazalost bila bi to jedna od retkih propustenih sansi za konacan mir medju narodima na balkanu.

Marko

pre 14 godina

Nisam nikakav nacionalista ili tako nesto slicno, ali neka! Podrzavam ovo u potpunosti!!!
Oni ce nas da tuze, da priznaju Kosovo, da idu u posetu na Kosovo, a mi cemo kao mutavi da cutimo. Podrzavam i ja!

Aleksandar

pre 14 godina

Srbija je strpljivo cekala da Hrvatska odustane od tuzbe. Posle duela Bandic - Josipovic jasno se vidi da to Hrvatska nece uciniti. Nazalost Srbija nema drugog izbora.
Podrska predsedniku Tadicu za veoma promisljen potez. Sada je loptica kod zapadnih suseda, neka sada oni daju odgovor na oluju, bljesak, jasenovac...

Aleksandar

pre 14 godina

Srbija je strpljivo cekala da Hrvatska odustane od tuzbe. Posle duela Bandic - Josipovic jasno se vidi da to Hrvatska nece uciniti. Nazalost Srbija nema drugog izbora.
Podrska predsedniku Tadicu za veoma promisljen potez. Sada je loptica kod zapadnih suseda, neka sada oni daju odgovor na oluju, bljesak, jasenovac...

Marko

pre 14 godina

Nisam nikakav nacionalista ili tako nesto slicno, ali neka! Podrzavam ovo u potpunosti!!!
Oni ce nas da tuze, da priznaju Kosovo, da idu u posetu na Kosovo, a mi cemo kao mutavi da cutimo. Podrzavam i ja!

Nino,19

pre 14 godina

Od kad znam za sebe znao sam da je Srbija izvrsila agresiju na Hrvatsku, da su Srbi htjeli napravit Veliku Srbiju od Hrvatske, za Vukovar, bombardiranje hrvatskih gradova...ali slucajno po you tubu nadjoh dokumentarac o Srbima u Hrvatskoj prije Hrvatske neovisnosti i samostalnosti 89, 90 i 91g. Kad sam ono vidjeo bilo me sram u tom trenutku sto sam Hrvat-nacin na koji se Srbe tretiralo, NDH i ustaskim natpisima na srpskim kucama, mahanje ustaskim zastavama, kad je Srbima bila ukinuta cirilica, konstitutivnost, kad su Srbi preko noci ostajali bez posla, kad im je receno da nema Jugoslavije i da je ovo sad Hrvatska i da moraju selit i jedan komentar od jednog Srbina koji kaze 'Zar mi ovo sve radite samo sto sam Srbin', o ostalim maltretiranjima i tome da politicari nasi nisu nista poduzeli da zastite Srbe u okviru Hrvatske drzave (s obzirom na Jasenovac koji je bio prije 50g - SRAM JE BILO. Pa onda se vise nisam pitao zasto Srbi nisu zeljeli zivjet u HR i zasto su se otcjepili i napravili RSK.
Nakon svega ovoga isprika je najmanje sto se moze dati tim ljudima a evo kad moji politicari ne znaju to napravit JA SE ISPRICAVAM jer je to najmanje sto mogu ucinit i zao mi je zbog svega.
Istina bilo je zlocina sa obe strane ali stvarno mislim da smo trebali otcjepljenje malo bolje provest i tada ne bi bilo svega ovoga, Srbi ne bi bojkotirali referendum i zivjeli danas u HR.

Anoniman021

pre 14 godina

Hrvatsku je trebalo tuziti bez obzira na njihovu tuzbu.
Valjda srpske zrtve zasluzuju makar satisfakciju u vidu tuzbe od strane Srbije bez obzira na hrvatski stav prema nama.
Sramota je sto Srbija nije ranije tuzila Hrvatsku...

Dejan iz Italije

pre 14 godina

Najbolja spoljna politika nase zemlje u poslednjih 100 godina ...pravi odgovor, utemaljen, racionlan i na mestu plod zrelosti vodjenja politike za nase zemlje .

komentator

pre 14 godina

Ima tu elemenata, genocid je međunrodno krivično delo koje u sebi mora sadržati nameru da se jedna etnička ili verska grupa uništi ili protera sa određenog prostora, a upravo se to dogodilo sa 300000 Srba u Krajini za vreme sraminh akcija "Oluja" i "Bljesak" protiv civilnog stanovništa.
Manje ima elemenata za gonjenje Srbije za genocid, jer nema te namere i tih posledica kao u slučaju Hrvata.

Jagodinac

pre 14 godina

Nazalost i to je moralo da se desi. Nazalost, jer to nece doprineti boljim susedskim odnosima i to ce i jednu i drugu drzavu odvuci dalje od EU. Ali, s druge strane, ako vec Hrvatska tako odlucno govori da ne zeli da povuce tuzbu protiv Srbije, pa i mi imamo neko dostojanstvo, ne mozemo uvek da kad nam neko udari samar mi da okrenemo drugi obraz, negde se mora povuci granica.

Rade

pre 14 godina

Jedini razumni odgovor na stav Hrvatske. Ocekujem naravno niz komentara koji ce relativizovati odgovornost hrvatske strane i pokusati da stave znak jednakosti izmedju tuzbe i kontratuzbe, iako je kristalno jasno koja je strana bila za a koja protiv tuzakanja po medjunarodnim sudovima. A nakon jucerasnjeg istupa dvojice predsednickih kandidata u Hrvatskoj i izuzetno uvredljivih komentara na racun sudbine Srba tokom Oluje, svako dalje filozofiranje o (ne)podnosenju kontratuzbe bilo cist politicki mazohizam...

Dejan

pre 14 godina

Hrvatska je drzava koja je od komunizma najvise profitirala, iako je bila na strani Hitlera i porazena strana u ratu. Nakon rata je dobila teritorje koje nikada nisu bile u njenom sastavu a da za stravican genocid u Jasenovcu nikad nije ni kaznjena ni odgovarala.

Nebojsa

pre 14 godina

Podrzavam i ja ali kao pravnik moram da dodam da se kontratuzba ne podnosi nakon 11 godina... Sta smo cekali do sad, gospodo iz izvrsne vlasti kad je politika prema nama od strane Hrvatske nepromenjena jos od Tudjmana, kod njih se vlast menja, ali stav prema nama ostaje isti, a uostalom sto bi mi cekali da oni povuku tuzbu, pa nije Hrvatska velesila u medj. politici, vec duplo manja zemlja od nase....

Nastavak rata

pre 14 godina

Hrvatska je u poslednjem ratu ostvarila ono sto je politika na tim prostorima cinila bar vek i vise od toliko. Ocistila je tu drzavu od, kako oni uporno ponavljaju, remetilackog faktora, imenom, srpsko pucanstvo.
Hrvatska nije napadnuta od Srbije jer je ta drzava nastala u januaru, 1992. godine, kad su je, najpre, priznali Vatikan i Nemacka. Do tada smo svi bili u tvorevini koju su svi u svetu prepoznavali po plav-bel-crvenom barjaku i petokrakom na njemu, a u toj drzavi jasno su bila propisana pravila po kojima se trebaju ponasati drzavni organi. Do tada smo zajedno pevali " Hej Slaveni " i zaklinjali se u "...druze Tito, mi ti se kunemo..."
Pocetkom devedesetdruge stvorili su novu drzavnu tvorevinu bas oni koji su najvise radili na rasturanju Jugoslavije, iz vise, njima znanih razloga.
U momentu kad su drugi poceli formalno priznavati Hrvatsku JNA je povucena iz Hrvatske. Znam to pouzdano jer sam tamo ziveo. Prihvaceno je ucesce medjunarodnih snaga na tim prostorima, a Hrvatska je, uz blagoslov tih snaga, postupno zauzimala prostore nacrtane u Hrvatskoj posle drugog svetskog rata, dakle, bas one koji su krsteni avnojevskim republickim granicama. Omaskom su ubijali na Maslenici, i tako duz ratista ne bi li u hrvatskom korpusu opravdali sve bezvezne pogibije kojima su izlozili i svoj narod. Srbija je postala dezurni krivac i dezurni krivac ostaje do unedogled.Zrtve su jos sveze i treba ih pravdati pred decom, roditeljima, rodbinom,...
Rata nikad ne bi bilo, da ga hrvatska politicka elita nije htela. Oni su JNA iz Hrvatske mogli oterati i ranije, na stotinu drugih nacina.Bila je to sacica oficira i sve manje vojske. Samo da su blokirali dotur hrane i ostalih potrepstina u kasarne po hrvatskim gradovima ostvarili bi cilj, dakle, odstranjenje "zlocinacke armade" sa prostora Hrvatske. Ali ne...Oni su zeleli da udju u istorijske citanke kao tvoritelji drzave hrvatskog naroda. To su isti ti koji insistiraju na tuzbama.Oni svoju odgovornost pred svojim narodom sakrivaju.
Na stranu prica, da li je srpski narod koji je do tada ziveo u Hrvatskoj, mogao pametnije odigrati ulogu u svome interesu. Na zalost, ulogu predstavljanja tog naroda su preuzeli oni koji su vreme rata iskoristili za svoje bogacenje i tako su rat i gledali kao sredstvo ili, bolje reci, nacin kako izvuci licnu korist.I tu smo pata karata. Ratni profiteri vide mogucnost sakrivanja licne uloge u tom vremenu. Na stranu je, po njima, stradavanje naroda, jednog i drugog.
Iz Hrvatske me odnela Oluja, a ostali su tamo razbacani grobovi, mojih dedova, u glinskoj crkvi, mojih pradede i prabake u Ratkovic-strani, moga strica u Krnjaku,...
Tamo sam, u Hrvatskoj gradio buducnost. Ohladio sam ambicije da je to moguce. Nisam nikad zeleo verovati, da je to politika koju forsiraju...Prevario sam se...Naivno...
Mesic i drugi mali "Mesici" misle da je Hrvatska nastala onog momenta kad je on slavodobitno kliknuo u hrvatskom Saboru "...srusio sam Jugoslaviju...".Sve njegove sramne izjave, koje namece u formi dosetki, govore o njemu i o njegovoj tvorevini na cijem je celu deset godina. Njegova prozivanja Tudjmanove politike samo su deo folklora koji je nudio dvadeset i vise godina.To je ta prepoznatljiva politika, a maloumnost mogu nuditi samo neukim stradalnicima.
Stradalnici smo svi, osim ratnih profitera. Pa, i oni, jer su narusili svoj dusevni mir.
Na zalost, necemo docekati da se prestanemo tuzakati. Na hrvatskoj politickoj sceni dominiraju oni koji su unakazili, ne samo Srbe, koliko vise hrvatski narod.
Na pragu 2010.godine, zelim sve dobro cestitim ljudima, ziveli oni u Hrvatskoj ili u Srbiji. A onima koji glavu guraju u pesak, zeleci sakriti sve svoje grehe, zelim da sto pre ociste svoje duse od poganosti kojima su ih napunili. Tada cemo se prestati i tuzakati, a poceti ziveti kao sav normalan svet.

nebojsa

pre 14 godina

Bravo gospodine Tadicu, konacno da se javi neko ko sme i moze da kaze da srpski narod nije za unistenje. Nadam se da cu docekati i dan kada ce se podneti tuzba protiv Slovenije za streljanje i ubijanje nenaoruzanih vojnika SFRJ devedesetih godina. Neka je vecna slava neduznim ljudima.

Kikiriki

pre 14 godina

..sve je to super, samo sto za razliku od Hrvatske, koja je bez razmisljanja podnela tuzbu, mi smo bili u fazonu...ajd vi povucite svoju tuzbu pa mi necemo da dostavimo nasu...
Srbijo glavu gore i dosta vise oklevanja, neka drugi oklevaju mi nemamo vise kuda nazad

Jovan Nikolic

pre 14 godina

Srbija je pokušala pomirenje sa Hrvatskom. Navodno, pomirenje "postoji". Međutim, Hrvatska očigledno ima gadan problem sa Srbijom. Na njihovu tužbu, koja evidentno nije gest mira i pomirenja, Srbija nema drugi izbor. Naročito što ima jakih osnova za kontra-tužbu.

Umesto da dve političke elite odreaguju odgovorno - i nakon pomirenja Hrvatske ne podiže tužbu... Ne, obe strane su rešile da produbljuju "problem" i još više prazne kese državnih budžeta. Jednostavno, zna se odgovornost Srbije na ratovima na Balkanu, ali se takođe zna i odgovornost Hrvatske.

O Jasenovcu kao nekažnjenom, najvećem zločinu nad čovečnosti, (da, u ravni s Aušvicom), nekom drugom prilikom...

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska nije protjerivala Srbe iz Srbije ali jeste Srbe iz Hrvatske. Ako je Hrvatska nezavisna država ne znači da ima pravo protjerivati svoje stanovništvo druge narodnosti i vjeroispovijesti a upravo je to uradila. Prvi put prije 60 godina se izvukla. Tada je Hrvatska činila zločine nad Srbima u Srbiji s obzirom da je čitav Srem bio dio NDH.

U zadnjem ratu Hrvatska je činila zločine i nad Srbima u BiH. I to je Srbija trebala predočiti sudu u Haagu.

Bojan

pre 14 godina

"Nakon konsultacija koje sam u toku dana imao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem..."

Kakvih, bre, konsultacija?!!

Što se protivtužbe tiče, apsolutno podržavam. Više je nego opravdana jer nema smisla da trpimo bezobrazluk.

Zoran

pre 14 godina

Eto docekasmo i tu tuzbu. Jos samo da docekamo i tuzbu u vezi ustaskih zlocina u Drugom svetskom ratu, pa ce pravda, bar na neki nacin biti zadovoljena.

bojan

pre 14 godina

Hrvati su ovog puta nepovlacenjem tuzbe protiv Srbije sami sebi skocili u stomak. Jasno je da obe tuzbe nemaju izgled na uspeh ali Hrvati ce biti strasni gubitnici na kraju ovog procesa. Zasto? Zato sto do sada ni u jednom medjunarodnom procesu nije pomenut hrvatski zlocin u II svetskom ratu. Dakle o Jasenovcu niko nista ne zna i ne bi me cudilo da za 100 godina neka nova hrvatska istorija da tumacenje da su u Jasenovcu Srbi ubijali Hrvate. Ovo je idealna prilika da se ne samo pokaze, vec i dokaze genocidnost hrvatske drzave kao i koreni tragicnih dogadjanja devedesetih godina proslog veka. Iz ovih razloga mislim da je za nas najbolje da se oba procesa okoncaju. Ipak, siguran sam da ce Hrvati, kao i uvek, lukavo, u zadnjem casu, napraviti dogovor sa nama da se obe tuzbe povuku. Ovo ce naravno prikazati kao njihov doprinos poboljsanju dobrosusedskih odnosa a ne kao pokusaj da se njihovi zlocini tokom II svetskog rata zauvek sakriju.

Milutin

pre 14 godina

Potpuno bih razumeo kada bi nas Mađari ili Rumuni kritikovali kako smo sa svim susedima zategli odnose. Ali da nam tako nešto kažu Hrvati, to je krajnji cinizam. Bolje bi im bilo da malo srede svoje dvorište, ne valjaju im Srbi, ne valjaju im Slovenci, ni sa Bosancima nisu baš u sjajnim odnosima... Balašević je pre desetak godina rekao, parafraziram, "ako ja mogu da nastupim u svim zemljama, samo ne mogu u Hrvatskoj, znači da problem nije do mene, nego do Hrvatske".

Boris

pre 14 godina

Sve pohvale za kontra tužbu da bi se konačno videlo kakav genocid je sprovodila Hrvatska država nad gradjanima Srpske nacijonalnosti. U drugom svetskom ratu dedi su ustaše zapalile imanje, a 1992 godine kuća mog oca je srušena, zemlja nam je oduzeta i cela familija je morala napustii Hrvatsku samo zato što smo Srbi. Danas je Hrvatska sve samo ne demokratsko društvo.

Јегуља

pre 14 godina

Србија је урадила оно што је требало још 1945 али није било могуће јер их је Тито извукао и прикрио и гурнуо под тепих један страшан нацистички геноцид НДХ у периоду 1941 – 1945.

Србија коначно има праву спољну политику, ни сумануто дрчну (Слоба) ни претерано попустљиву. Јеремић зато и смета љигавцима који мисле да је конструктивност и кооперативност дозвољавати свакоме да те кињи, пљује и гази а заузврат да се не предузима ништа.

Ипак неће ништа бити ни од противтужбе ни од тужбе и паметније би било када би свако признао своје грешке али наравно то је научна фантастика.

Castles

pre 14 godina

U mnogim komentarima pishe da ova tužba/kontratužba neće doprineti normalizaciji odnosa... Ja baš mislim obrnuto... To će itekako doprineti... Možda kratkoročno dođe do pogoršanja ali na duge staze kada se sve to završi ostaje jedino normalizacija odnosa... Kada ni jedna strana nema više razloga da tuži onu drugi i bude kivna ostaje jedino prostor za saradnju jer neće više biti razloga za suprotno... Neka sve izađe na videlo i neka se rasčisti sa prošlošću, obe strane... Znamo svi šta bude kada se takve stvari pokušavaju zaboraviti i poturiti pod tepih... I nakon 60 godina od Jasenovca se govori o tome i glavna je tema... zašto? Pa, upravo zato što se nije sudilo i nije sve izašlo na videlo... dakle, podržavam ovo suđenje jer će dalekosežno doneti dobro i jednoj i drugoj strani...

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Velika Srbija je bila hrvatski izgovor za etničko čišćenje i sprovođenje zločina nad Srbima. Nije ni čudo s obzirom da HRT još uvijek sprovodi tu kampanju ispiranja mozgova domaćem puku. Tako je bilo i prije 1991.

Velika Srbija je bila samo puka parola i ništa više od toga.

Hrvatska se mogla komotno odvojiti bez rata, čak su i Srbi iz Hrvatske glasali za nezavisnost Hrvatske ali niko nije ni slutio šta im se sprema u idućoj rundi. Najprije brisanje iz Ustava a onda i otpuštanja sa radnih mjesta a zatim i progoni. Većina Srba je živjela na područjima pod hrvatskom kontrolom a dobar dio njih rata nije vidio a ipak ta su područja najprije očišćena od Srba.
Rat u Hrvatskoj je dogovoren između Tuđmana i Miloševića i to treba svaki dan javno govoriti.

Joca

pre 14 godina

samo cekam komentar mesica, poznatog po izjavi da je on svoju duznost ispunio, i da jugoslavija vise ne postoji. mesic voli da deli lekcije drugima i pametuje o demokratiji a zivi u jednoj ksenofobicnoj drzavi u cijim medijima i dan danas preovladava jezik mrznje.

NICE

pre 14 godina

Ovo je dobar civilizovan nacin da se istina prikaze u potpunosti, a ne jednostrano. Ovim branimo i svoj ugled i saljemo poruku da ne pristajemo vise da nas bilo ko omalovazava. Neces lepim da se dogovorimo - e onda idemo na sud. Umemo i mi u odelcetu da se osmehujemo i da izbegavamo rvanje preko tarabe. Milosevic je mogao da se provocira i da izvlaci pistolje iz dzepova cas posla, mi cemo od sada malo elegantnije da im pariramo. Ne mora nasa taktika uvek da izgleda emotivno, moze (i to popularnije) i logicno na papiru to da se sprovede. I na kraju krajeva, zasto dozvoliti da se na sudu nadje preuvelicana prica o "bombardovanom" Dubrovniku (bio tamo letos i da sam lupom trazio znake ratovanja, ne bih ih nasao - mada priznajem nisam ronio), a da cutimo o svireposti koje su se dogodile u Medak Dzepu?

komentator

pre 14 godina

Srbija je strpljivo cekala da Hrvatska odustane od tuzbe. Posle duela Bandic - Josipovic jasno se vidi da to Hrvatska nece uciniti. Nazalost, ponavljam nažalost, Srbija nema drugog izbora, jer neće da bude samo tužena strana kao da druga nije činila ništa loše.
Srbija je više puta govorila da to nije potrebno, jer ne gleda u budućnost, ali šta da se radi.
Sada je loptica kod Hrvata neka sada i oni daju odgovor na Oluju, Bljesak, Jasenovac...
Inače, genocid je međunarodno krivično delo koje u sebi mora sadržati nameru da se jedna etnička ili verska grupa uništi ili protera sa određenog prostora, a upravo se to dogodilo Srbima u Krajini za vreme akcija "Oluja" i "Bljesak" protiv civilnog stanovništa. To nije bilo nikakvo tuđe stanovništvo, već vekovno na svojim ognjištima, objektivno gledano.
Pogledajte samo niz negativnih akcija Hrvatske uperenih protiv Srbije - priznavanje KiM, zatim ničim izazvano petljanje u suđenje pred MSP za Kosovo, zatim odlazak na Kosovo predsednika, zatim tužba..itd pa Srbija je pored sveg strpljenja morala odreagovati, opet kažem nažalost.

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Ne vidim nikakav problem u tome da dve samostalne države isteraju na čistinu sve međusobne nesuglasice. Ne prihvatam da se to radi po sloganu "oko za oko, zub za zub" ali treba jednostavno ostaviti onima, koji budu kasnije pisali istoriju ovih nesrećnih prostora što jasniju sliku da je za rat potrebno dve strane. Nemoguće da je samo Srbija kriva za sve što se dešavalo. A što se tiče da su "naši" tenkovi bili u Hrvatskoj, pa to je valjda zato što nisu imali "njihove" tenkove, nego su i oni bili u sastavu JNA. A koliko pustih sela, koje su naseljavali Srbi, je ostalo u Hrvatskoj, o tome nećemo da pričamo. Taj narod nije otišao zato što su ih oterali "naši" tenkovi, nego hrvat Agim Čeku. Zato je, valjda, Mesić i postao počasni građanin Prištine. Pa ma u kojoj državi da se nalazi Priština.

Bogdan.S

pre 14 godina

Ispravan i pravedan postupak. Hrvati treba vec jednom da odgovaraju za sva zla koja su pocinili. Od tuzbe ne treba odustajati a njih treba da snadje ona KO SE MACA LATI OD MACA CE DA STRADA.
Ako Mesic bude posetio Pristinu ( jos jedna provokacija zvanicne hr, politike) Tadic treba da ode da malo ribari u Piranskom zalivu i da da podrsku Slovencima za dobijanje izlaska na otvoreno more.Dok Hrvati u tudjem dvoristu dele tudju (Srpsku teritoriju-Kosovo) dotle se u svom dvoristu zestoko protive za par kilometara mora i prave probleme Slovencima a uzeli su celu Jadransku obalu. Toliko o njihovom postenju i doslednosti.
Znaci tuzba i povracaj ogromne imovine proteranih Srba OBAVEZNO!
Nikakav kompromis i jednovremeno povlacenje tuzbi ne dolazi u obzir jer bi to Hrvatima najvise odgovaralo!

splico

pre 14 godina

Samo vi tuzite. Dokazite da su nasi tenkovi bili na teritoriji Srbije u Nisu, Kragujevcu, itd. Kad vec svi tuze, nadan se da ce i Albanci dignit tuzbu za zlocine na Kosovu.

veljo

pre 14 godina

Toliko o dobrosusedskim odnosima, uslovu za clanstvo u EU i za jedne i za druge - mnogo veca zadovoljstina za porodice zrtava bila bi da smo i mi i oni pohapsili one koji su na toj i takvoj nesreci stvorili imperije i da su im iste oduzete - ovako mi se svadjamo i tuzimo a oni se i dalje "bogate" i smeju nam se.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ja se samo bojim da je Srbija ovu tužbu protiv Hrvatske samo podigla kao odgovor na hrvatsku a ne zbog toga što joj je stalo do srpskih žrtava. Jer da joj je stalo do tih žrtava tužbu je trebala pokrenuti mnogo ranije.

Ali valjda bolje išta nego ništa.

Tužbu naravno podržavam!

iz Beograda

pre 14 godina

Kako ovo moze da bude pogubno za Srbe u Hrvatskoj? Pa poenta i jeste u tome da su odatle Srbi proterani. Na prste se mogu prebrojati oni Srbi koji su u Hrvatskoj ostali. I zasto se ne zapitamo, kako to da Hrvati u Srbiji nisu gubitnici kada Mesic salje tuzbu protiv Srbije ili bespotrebno naglasava pravo Kosova da od Srbije otrgne teritorije? Ali ne usporedjujmo proslost i sadasnjost. Od sada cemo se boriti pravno i moralno, a ne krvprolicem. Kroz sudski proces mozemo u miru i vestackom prijateljstvu da zivimo.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska Srbiju ne tuži za agresiju nego za genocid. Ovi su nešto pobrkali! Svejedno i jedno i drugo teško mogu dokazati. Srbija možda čak ima veće šanse.

Čak i ako bi Hrvatska htjela povući tužbu ako uvidi da bi mogla izgubiti spor Srbija kontratužbu ne bi trebala povući.

djordjevic

pre 14 godina

Iskreno, koliko god emocija i tuge i bola i nesrece postoji zbog rata u devedestim (a i onog 1941-1945), ovu odluku treba samo posmatrati kao jednu racionalnu i po meni obaveznu. Ne znam stvarno sta se do sada cekalo jer 300,000 ljudi je ostalo bez svojih domova, imanja, itd, a nasa drzava je sedela na usima i cekala da bude priterana uz zid. Drzava, po meni, MORA da stiti svoje ljude. Ko ce da nas brani ako mi sami sebe necemo?
Ne znam da li cemo da izgubimo sve zive sporove pred medjunarodnim sudovima (to nek sudovima ide na cast), ali nase je da se borimo pred njima. Gresili smo mnogo u zadnjih 15 godina, ali mislim da smo i dalje mala deca u poredjenju sa nasim zapadnim komsijama...Oni jos hrabrosti nemaju da okrenu ledja onome sto su radili u drugom svetskom ratu nego jos na toj istoj ideologiji zasnivaju svoju politiku.
Srbi, samo pametno! Dosta je bilo!

Reality on the Ground

pre 14 godina

Prelijep novogodisnji poklon! Nek' nam je sa srecom! Sue sue sue, sue the Croatian nation!!! Za ono sto su radili u zadnjih 100 godina, neka nam placaju bar iducih 50!! Sretna Nova svim ljudima dobre volja.

Agim68

pre 14 godina

Koja je sada drzava na redu, Kosovo, Hrvatska, sigurno sledeci ce biti Crna Gora, Makedonije pa ostali susedi, tako se grade dobrosusedski odnosi, prvo ih napadnes vojskom, a kad izgubis rat onda tuzibaba!

vlada

pre 14 godina

Apsolutno se slazem da suocavanje sa zlocinima mora biti obostrano, kako Srbi, tako i Hrvati.
Kasnije bi trebalo podneti tuzbu za onaj, jos gori, genocid koji se dogadjao 1941-1945. A koji je Tito tako vesto sakrivao skoro 40 godina.
Ukoliko bilo ko, ko je tolerantan i smatra da Srbi treba da se suoce sa zlocinima koji su pocinjeni u njihovo ime i to smatra za shodnim, onda nema nikakvog razloga da se i Hrvati ne suoce sa zlocinima koji su pocinjeni u njihovo ime tokom drugog svetskog rata.
Oni se danas ogradjuju od toga, govoreci kako nemaju nista sa tom drzavom, tada nastalom u ratnom vihoru WW-II. Samo, postavlja se logicno pitanje, kako je ta drzava u svom imenu sadrzavala bas isto ime koje ima Hrvatska danas, ili cak, kome su na tom prostoru toliko smetali Srbi, Jevreji i Romi da je hteo da, na tako lukav nacin, osnuje `drzavu`, zatim doda ime Hrvatske i na kraju `podmetne` sve Hrvatima? Naravno, ukoliko bi se to otkrilo.
U oba smera odgovori postoje, na zalost ukazuju samo na jednu istinu.
Da ne duzim, Zelim svima SRECNU NOVU 2010. GODINU I PUNO SRECE!!
P.S. I da se pomirimo vise svi, vec jednom.

PRAVNIK

pre 14 godina

Da li ste vi zaista toliko naivni da mislite da ce Srbija ili Hrvatska biti proglasene krivim za genocid? Ni jedna zemlja u istoriji nije proglasena genocidnom, cak ni nacisticka Nemacka, pa to nece biti slucaj ni sada. Najvise sto moze biti je da jedna ili druga strana budu opomenute sto nisu ucinile dovoljno da sprece proterivanje i ubijanje stanovnistva. Formalno-pravno, posle medjunarodnog priznanja Hrvatske, i ulaskom te zemlje u Ujedinjene nacije, svaka vojska koja se tu zatekla, a nije bila pod kontrolom Republike Hrvatske, zakonski je bila nelegalna i okupatorska, koliko god to Srbija ne zelela da prizna. E, sad, dok je Srbija oduzimala autonomiju Albancima na Kosovu, u isto vreme je trazila nezavisnost za Srbe u Hrvatskoj. Mi se zalimo kako svet na nas primenjuje dvostruke arsine, a i sami to radimo. Sta treba da uradi drzava ciji gradjani odbijaju da priznaju njenu legitimnu vlast, vojsku, policiju i simbole? Srbija je isto pokusala da uradi sa Albancima ono sto je Hrvatska sa Srbima, samo sto nije imala jake prijatelje u svetu.

Miloš

pre 14 godina

Je l' pitao neko mene da li hoću da Srbija tuži Hrvatsku? Je l' pitao neko bilo kojeg građanina Hrvatske da li hoće da oni tuže Srbiju? Je l' mi građani ovde postojimo samo da dajemo pare da vlade naše dve zemlje troše kako im je volja? Ili bi trebala vlada da postoji da bi služila nama?

pp

pre 14 godina

Hrvatska je vec 11 godina trazila partnera u Beogradu koji bi se konacno ogradio od veliko srpske nacionalisticke ideologije i odgovorio na minimum o tome gdje je preostalih tj. nestalih 1000 hrvatskiuh zrtava, opljackanih kulturnih vrednota i slicno tome. Kako se nista od ovoga nije desilo, Hrvatska nije imala razloga da tuzbu povuce. Jasno kao dan.Hrvatska je suverena zemlja clanica NATO-a i skoro clanica EU-a i ima pravo traziti odgovore na nerjesena pitanja od Srbije.

Cinjenica

pre 14 godina

Kandidat za Predsjednika Repulike Hrvatske Ivo Josipovic je jasno rekao da postoji mogucnost povlacenja tuzbe. I to pod uvjetom da Srbija odgovori na pitanja koja su u tuzbi sadrzana, a to su informacije o preko 1000 nestalih gradjana Republike Hrvatske, povrat otudjenih umjetnickih djela i informacije o ulozi srpske vojske i srpskih drzavljana u agresiji na RH. Zasto Srbija pokusava povlacenje tuzbe iznuditi neodrzivom kontratuzbom umjesto da jednostavno odgovori na postavljena pitanja - to znaju samo zvanicnici Srbije. A pocetak rasprave je vec lako pogoditi: "- S kojih dijelova Srbije je Hrvatska protjerala Srbe? - Pa nije u Srbiji... - Pa dobro gdje je tocno Hrvatska vojska usla u Srbiju i pocinila navodni genocid? - Pa nije usla... - Pa dobro sta vi hocete ovdje????" Umjesto jasnog odgovora na jasno postavljena pitanja, Srbija ponovno provodi beskorisne manevarske vjezbe. A upravo to beskorisno manevriranje i odbijanje da se izjasni o sudbini gradjana RH, ulozi svojih gradjana u agresiji i sudbini umjetnina otudjenih RH je i doslo do tuzbe.

mario@Nebojsa

pre 14 godina

Nije velesila ali za neke na Balkanu jeste članica je NATO-a za dvije godine i članica EU dok če neki ipak morati malo duže ostati u čekaonici jer če morati izgraditi dobrosusjedske odnose sa svima (BiH, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Hrvatska, nema sa kime nije Srbija u svađi)
Vrijeme je da neko plati ratnu štetu zna se odakle su stizali dobrovoljci i tenkovi i gdje su išli, građani Hrvatske plačaju sami obnovu Vukovara i ostalih srušenih gradova i sela, crkava, uništeno gospodarstvo, 10 godina uništenog turizma itd. vrijeme je da sve to neko masno plati.

milance

pre 14 godina

Odličan potez Srbije , sada pred drugi krug izbora , ovo će da radikalizuje izbornu volju pa možda i prevagne na Bandićevu stranu , koji kao ''bleskastiji '' odgovara Srbiji , baš sam razmišljao što bi Tadić malo čekao od pre nedlju dana i ova opcija mi se činila jedina pametna i on je to i uradio , svaka čast za savetnike predsedniče!

Igor, ima jos nade

pre 14 godina

Nadam se da je buduci presednik( Josipovic ili Bandic) Hrvatske morao zbog svojih biraca da da onakvu izjavu u suocavanju na hrt-u. Nazalost bila bi to jedna od retkih propustenih sansi za konacan mir medju narodima na balkanu.

Vojvodjanin

pre 14 godina

Smorili ste zesce i jedni i drugi, kako vam ne dosadi? Ceo zivot slusam o budalastinama izmedju Srba i Hrvata, kako to da nemate pametnija posla nego da zivite u proslosti koja ne moze da se promeni?

Majka

pre 14 godina

Nasa tuzba nije na mestu. Ali ni Srbija nije vise na mestu na kome je bila. Pomakla se, skupila se, smanjila se. Pa je l' treba i dalje u ovome smeru ici, molim vas?

Петар

pre 14 godina

Има ли суседне државе са којом нисте затегли односе г.Тадићу и г.Јеремићу? Ако Милошевићев режим и СПС нису тужбу предали до 2001.г. зашто Ви сада? Принуђени сте Ви, а не ми. Да ли то значи из ината? Утук на утук.Убрзане европске интеграције????

Mesić je ovo zamesio

pre 14 godina

Pozdravljam, mada ne mogu da kažem da sam srećan. Srećan bih bio da nije došlo ni do jedne od ove dve tužbe i da su Srbija i Hrvatska u odnosima u kakvim komšijske države i treba da budu. Ali kad je već hrvatsko rukovodstvo (ponajviše Mesić) želelo da podnošenjem tužbe pošto-poto još više pokvari ionako loše odnose sa Srbijom, onda je jedini logičan odgovor sa naše strane - kontratužba. Žao mi je.

lola

pre 14 godina

Nakon što je Srbija dobila jasan signal od mogućem odustajanju od tužbe sa strane Hrvatske, podnošenje kontra tužbe je jasno ušutkavanje rigidne nacionalističke i protueuropske kamarile u samoj Srbiji. Prema tome svako zlo za neko dobro, pa i za one koji su sudjelovali u rušenju trećine hrvatskog teritorija, protjerivanju i ubojstvima svojih susjeda u Kninu, Škabrnji ,Vukovaru , Slavoniji itd. ird.
Tko je kriv neka plati .
Amen.
Sretnu i uspješnu Novu 2010.

ivica

pre 14 godina

Da li je to moguce? Ja sam iznenaden i zaprepascen!
Ova "VLADA"pocela na kraju Godine da misli, ili je to preporuka od Solane ili Oli Rena.

Hrvat

pre 14 godina

Evo meni je kao Hrvatu izrazito drago da ste podigli kontra tužbu pa da se napokon to riješi. Jednu stvar ipak zaboravljate, rat, pustošenja, pljačke, ubojstva su se događala u Hrvatskoj a ne u Srbiji. Vaša protutužba će naići na podsmjeh, ako već nije, a Hrvatska tužba je jasna i nedvosmislena. U njoj se traži da se obznani gdje je preko 1.000 tijela ubijenih Hrvata, gdje su kulturna i umjetnička dobra opljačkana iz Hrvatske za vrijeme agresije na ovu državu, tko je odgovoran za razaranja, ogromnu gospodarsku i drugu štetu počinjenu na području jedne države? Tko će i kad tu štetu nadoknadit, tko i kako vratit izgubljenih deset godina gospodarskog razvitke? Očito ste i dalje zaluđeni izjavama svojih političara, ali ako itko od vas ima imalo pojma o međunarodnom pravu taj zna da je vaša tužba neodrživa a da ćete na hrvatsku tužbu morati dati odgorove što je međunarodni sud već od vas tražio.

Vaši političari nevješto kupuju vrijeme no i to je kratkog vijeka. Jedino što su ovim činom postigli to je da će vaš zahtjev za prijem u EU biti blokiran dok se sve ovo ne riješi. Na Hrvatsku ova tužba ne moće i neće utjecati. Ovim ste odnose doveli na razinu onih iz 1995., ali ako vam je to bila želja i namjera neka, mi smo u NATO-u a u EU za maksimalno 2 godine. Vi ste još uvijek tu gdje jeste a po svemu sudeći tu ćete ostati još dugo, dugo.

Sretna vam Nova godina.

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Kontra optuzba Srbije 10 godina nakon Hrvatske ne znaci nista drugo do branjenja nekih osnovnih principa krvave Miloseviceve politike. Paradoksalno je to sto danasnje "demokrate" inzistiraju na populistickim metodama pritiska sto nije ni malo u demokratskom duhu. S obzirom na ovo receno, Hrvatska ima pravo podici tuzbu jer ce se Srbija konacno morati odrediti prema svojoj nedavnoj proslosti a to je i glavna "kvaka" hrvatske optuzbe. Hrvatskoj nije bitna presuda nego sluzbeni stav Srbije spram Miloseviceve politike, ili ce je uvijeno braniti ili ce se jasno distancirati od nje. Mislim da je ovo zamka hrvatske diplomacije u koju se dao "upecati" Jeremic. Srbijanska kontra optuzba nije nista drugo do takticki potez da se dobije novi manevarski prostor posustale srbijanske diplomacije. U principu, HR optuzba i dalje stoji i od nje srbijansku elitu i te kako boli glava.

grga

pre 14 godina

Baš lijepo što velika večina podržava protutužbu; tako ste podržavali i tenkove JNA kad su išli rušiti i ubijati;ako ste zaboravili, zamolite RTS da vam reprizira;
nije stvar u tužbama i odštetama jer žrtvama je teško ili nemoguće nadoknaditi štetu, stvar je u vašoj nesposobnosti da te dogadjaje sagledate i da se prema njima odredite na fer i pošten način; i bit će te vjerojatno presretni kad tužba padne kao što ste bili i za Bosnu i Srebrenicu, jer opet niste ništa naučili ,a jeftino ste se provukli. Nadam se da će vas jednom stići vlastita savijest. Pozdrav

B.B.S.

pre 14 godina

Još jedna "velika pobeda srpske diplomatije". Da imamo manje popularnog, a više sposobnog ministra inostranih poslova do ovoga ne bi moralo da dođe. Neka Jeremić objasni šta je uradio da Hrvatska odustane od svoje tužbe protiv Srbije.

gordana t

pre 14 godina

ni hrvatska tuzba ni srpska kontratuzba ne mogu meni da povrate dedu i pradedu koji su ubijeni 6.maja 1941...niti mi mogu vratiti devastirano porodicno ognjiste u hrvatskoj. rodjena sam u srbiji i hrvate ne mrzim niti zelim da im se svetim. svako radi po svojoj savesti i po svom osecaju.

Dumar

pre 14 godina

Kako ce sada samo Srbija pred sudom da objasni cinjenicu, kako je mogla posle Jasenovca da stupi u bratstvo i jedinstvo, a danas tuzi Hrvatsku za genocid u vremenu pre ulaska u tu veliku "ljubav" sa Hrvatima?

Pravnik

pre 14 godina

Da li ste vi zaista toliko naivni da mislite da ce Srbija ili Hrvatska biti proglasene krivim za genocid? Ni jedna zemlja u istoriji nije proglasena genocidnom, cak ni nacisticka Nemacka, pa to nece biti slucaj ni sada. Najvise sto moze biti je da jedna ili druga strana budu opomenute sto nisu ucinile dovoljno da sprece proterivanje i ubijanje stanovnistva. Formalno-pravno, posle medjunarodnog priznanja Hrvatske, i ulaskom te zemlje u Ujedinjene nacije, svaka vojska koja se tu zatekla, a nije bila pod kontrolom Republike Hrvatske, zakonski je bila nelegalna i okupatorska, koliko god to Srbija ne zelela da prizna. E, sad, dok je Srbija oduzimala autonomiju Albancima na Kosovu, u isto vreme je trazila nezavisnost za Srbe u Hrvatskoj. Mi se zalimo kako svet na nas primenjuje dvostruke arsine, a i sami to radimo. Sta treba da uradi drzava ciji gradjani odbijaju da priznaju njenu legitimnu vlast, vojsku, policiju i simbole? Srbija je isto pokusala da uradi sa Albancima ono sto je Hrvatska sa Srbima, samo sto nije imala jake prijatelje u svetu.

Genije

pre 14 godina

Komšije su imale vremena da isprave sve svoje greške, sada će biti kasno. Ovom tužbom postaćemo autoritet, a sa presudom ćemo postati i ono o čemu se stalno žvaće - lider na Balkanu!
Srećna Nova 2010!

Svetozar Gunić

pre 14 godina

Ma kako to nama da se desi Srbima kada smo mi bezgrešan narod? Mi nikoga nismo napali,ubili,mučili,spaljivali,nismo mi rušili ni Vukovar,verovatno je to neka posledica zemljotresa ili tako nešto...Pa hajde da tužimo i cara Murata,što da ne.Taj napaćeni narod treba zamajavati samo da bi oligarhija bila što duže na vlasti i uživala parama tog zgrčenog i napaćenog narod.Bolje da siotinji daju hleba,normalan i dostojan život,a neka se oni vrate u pećine.Hoćemo u Evropu,hoćemo evropska primanja... Ne da nam Jeremić ili kako se ono zove taj pripravnik, ne troši na jedan prevoz šesnaest miliona.Pa zar nam nije dosta zamajavanja raznim smicalicama.Neka se svi sklone sa vlasti i iz politike jer samo štete Srbiji,a ona ih trpi.

NN

pre 14 godina

Licno mislim da je sramota potkusurivati se ovakim stvarima. Drzava X treba da odgovara za genocid ako ga je pocinila i kraj. Jedno je pomirenje i prastanje, uvek sam za to, drugo je istina i pravda. Ne treba zaboraviti da onaj nas lezi u privatnom dvoristu u Pozarevcu, a njihov je nacionalni heroj sa spomenicima po celoj zemlji. To nesto govori, koliko god da smo daleko od civilizovanog drustva.

Julius

pre 14 godina

Nakon 11.godina od podnosenja tuzbe Hrvatske protiv tadasnje SRJ, Srbija je na kraju 2009.godine podnosila protivtuzbu Medjunarodnom sudu pravde protiv Hrvatske. Od nagovestaja da ce podneti protivtuzbu, bilo je nedoumica: podneti ili ne, pa se povuci-potegni, daj-ne daj, napokon sakupili snagu i hrabrosti, pa podneli tuzbu. Povod za podnosenje tuzbe je ljutnja sto ce odlazeci predsednik Hrvatske, Stipe Mesic, posetiti Kosovo i sto ce biti proglasen za pocasnim gradjaninom Pristine, sto je ministar policije Srbije Ivica Dacic okvalifikovao kao mesanje u unutrasnje stvari Srbije.
Da li je ova protivtuzba kao novogodisnja cestitka susedu, i kako se misli uclaniti u Evropsku uniju sa tako poremecenim odnosima sa svim susedima, na to narodu Srbije treba da odgovaraju Tadic, Jeremic i ostali.

dado

pre 14 godina

Mnogi u Srbiji bi zeljeli da Hrvatska kao drzava ne postoji, kao i sto mnogi u Hrvatskoj zele Srbiju koja se prostire tamo gdje zavrsavaju beogradska predgradja! Zasto ne pustiti ta dva naroda da uspostave svoje nacionalne drzave, samo na taj nacin se moze ici naprijed! Uostalom i EU je skup "nacionalnih" drzava, sva ostala prica o regionima je obicni populizam!
Takav scenario sigurno ne odgovara najvecem narodu na Balkanu, Srbima, a narocito ne srpskim nacionalistima, koji prostore bivse Jugoslavije vide kao svoj "lebensraum"!
I umjesto da etabliraju svoju vlastitu drzavu, bez obzira kolika bila, aktualna srpska politika tjera pravdu do "zadnjeg" Srbina, kad isti taj Srbin jedva sastavlja kraj s krajem!

komshija

pre 14 godina

Nadam se da je tužba pokrenuta jer to jedino ispravno (zločinci moraju da izadju pred lice pravde), a ne kao što piše u tekstu da je to odgovor na njihovu tužbu. Ako je to samo kontra tužba onda se bojim da nismo daleko odmakli....

Pozdrav i svako dobro.

Slavko

pre 14 godina

Ni jedna ni druga tužba neće uspeti. I jednima i drugima će biti presuđeno da su mogli sprečiti genocid a nisu to uradili. Isto je bilo i sa tužbom BiH prema Srbiji. Onda će i jedni i drugi zaključiti kako su pobedili i dokazali, da nisu za ništa krivi. U svakom će slučaju pobediti politički lideri i jedne i druge zemlje jer će biti svaki narod oduševljen svojom "pobedom". I na kraju nećemo naučiti ništa samo ćemo se još više mrzeti i čekati priliku za osvetu. A najkraće će opet povuči Srbi u Hrvatskoj jer će naići na samo još više mržnje. Tako se ne gradi dobrosusedstvo a još manje se tako pomaže narodu sa druge strane. Krivi put! Važi i za jedne i za druge!

swayzak

pre 14 godina

Hrvatska pravi veliku grešku što je nastavila sa ovom tužbom. Pametnije bi bilo da su se Mesić i Tadić dogovorili da oforme komisiju koja bi ispitala sve zločine sa obe strane i identifikovala sve žrtve. Ovako je Srbija saterana u ćošak iako zna da će kontratužba imati istu sudbinu kao i njihova tužba. Umesto da se jača saradnja između Hrvatske i Srbije, i nastavi sa životom, otvaraju se stare rane i na kraju niko neće biti zadovoljan presudom.

Mada je možda to i cilj Hrvatske. Da se udovolji javnosti koja će na kraju morati da se pomiri sa činjenicom da nije bilo genocida, jer je ratnih zločina bilo sa obe strane. Otvaranje starih rana neće nikome doneti ništa dobro.

mario

pre 14 godina

Znači pošto je podnela kontratužbu Srbija je sama priznala umješanost u rat u RH.
Može svako pričati šta hoče ali Arkan, Šešelj, Simatović, Stanišić, Legija i svi ostali su građani Srbije nisu sa Marsa i oni su predvodili horde zla koje su harale po BiH i Hrvatskoj.
To da Hrvatska nije demokratska dovoljno govori ko je gdje u Evroatlantskim integracijama i ko još nije uhapsio Haške optuženike.

dado

pre 14 godina

Pokusaj izjednacavanja krivice za ratove na prostorima bivse Juge od strane Srbije ne vodi pomirenju, nego samo povladjuje nacionalistima na svim stranama!
A da Srbija u svojoj tuzbi ima i "specijalni dodatak" koji bi trebao uvjeriti haski sud da su Hrvati "genocidan" narod, je naprosto smijesan, ako uzmemo u obzir sve zrtve velikosrpske politike u zadnjih 50god. U srpskoj politici izgleda vrijedi samo jedno nacelo: pojela maca! A za tragediju samog srpskog naroda nije kriv nitko drugi nego politicari koje je srpski narod slijepo slijedio! Rezultat toga je jedna raskomadana Srbija bez ikakve perspektive da svoj nacionalni korpus obuhvati u jednoj drzavi.
Na kraju, odugovlaciti sa hvacanjem svojih "heroja" koji su izvrsili pravi genocid samo moze izazvati mrznju svih komsija u regionu! A koga zanima jos sta misli haski sud, jedan politicki sud, upravljan od onih koji zele zavaditi sve na Balkanu da bi onda naredbodavci mogli lakse upravljati sa njima!

Albani

pre 14 godina

Licemerje da vece ne moze biti. Hteli ne hteli, ova Vlada i ova Srbija moraju preuzeti odgovornost za Vukovar, Dubrovnik, Ovcaru. A, kad-tad, pred MSP ce Srbija morati da odgovara i za Kosovo.

Beogradjanin

pre 14 godina

Nije li predsednik Tadić pre neki dan izjavio da će se sačekati sa odlukom o podnošenju kontra-tužbe? Čemu ova najava usred izborne kampanje u Hrvatskoj, treba li opet to da se prelama preko ledja Srba koji žive tamo, i sve to na pragu ulaska u novu godinu? Ista Slobina politika se nastavlja. Žalosno i nerazumno!

vuk

pre 14 godina

Sasvim opravdana i ocekivana odluka.
Da je kasno sa tuzbom, to je tacno ali, za sve ono sto je neduznim Srbima uradjeno u Hrvatskoj tokom proteklih 60 i vise godina, apsolutno nije kasno.
Cinjenice govore sledece.
Srbi nikog ne mrze, nikada nisu nikoga napali, uvek su se branili. Srbija i Srbi nikada u svojoj istoriji nisu nikoga napali prvi. Srbi ne mrze Hrvate, Muslimane, Albance...
Ta prica o srpskim tenkovima u Hrvatskoj je vec smesna, ne bi ti tenkovi isli da brane narod da narod nije bio NAPADNUT.
Hrvatska je u drugom svetskom ratu pokusala da resi svoje pitanje, sto je apsolutno legitimno i opravdano. Medjutim, nacin na koji su oni poceli to da rade, misli se na Jasenovac(i sve sto se tamo desavalo), pokatolicavanje i najzad proterivanje, nije mogao da bude odrziv. To je samo zbog toga jer su i same vodje tadasnjih nacionalista u Hrvatskoj znale da ce neko, mozda, nekad, morati za to da odgovara. Na to, strahote i zverstva, su ih upozoravali cak i tadasnji saveznici, Nemci i Italijani.
Zato su imali izlaznu strategiju, a to su bili Partizani i komunisticka partija Jugoslavije, na cijem je celu, gle slucajnosti bio Tito, nacionalnost Hrvat. Isti onaj koji je bio u Austrougarskim jedinicama koje su napale Srbiju 1915.
Cim je WWII krenuo da se poprilicno raspetljava i postalo jasno ko ce biti pobednici, Hrvati masovno postaju cisti, posteni i nevini i svi podrzavaju komuniste.
Onda je nastala FNR Jugoslavija i to je u tom trenutku bilo prelazno resenje, dok ne prodje dosta vremena,inace bi Srbi trazili ono sto im pripada a to bi vodilo opet u nove sukobe a i veliku mogucnost da izgube sve sto su do tad `stvorili`.
U medjuvremenu, Hrvatska je stovorena sa granicama koje NIKAD nisu bile njene, niti je unutar njih ziveo Hrvatski narod. Znajuci da su Srbi i dalje dominantan narod na tom prostoru, stvorena je Bosna, kako bi se Srbi, nekad u buducnosti, jos vise razdvojili a medjunarodna zajednica Bosnu tretirala kao region koji je totalno etnicki zaseban. A NIJE, nikad to nije ni bio slucaj. Elem, strategija je bila sledeca, kad tad ce doci do raspada Jugoslavije, Srbi ce, pouceni iskustvom odbiti da zive u takvoj drzavi(posebno ako se diskriminisu, kao sto je bio slucaj pre a narocito nakon 1990) a Hrvatska ce optuziti Srbiju i svu krivicu svaliti na nju jer je to maticna srpska drzava, logicno zar ne? Savrsen scenario, savrsen.
Samo, pod uslovom da ne postoji medjunarodno pravo i sudovi.
Sa druge strane, Srbi imaju svoje greske a najveca je ta sto su prihvatili miroljubivu ideju bratstva i jedinstva.
Pa prihvatili su je jer Srbi nisu tada nikoga ubijali, oni nisu GENOCIDNAN narod. Jednostavno, to im je jedino ostalo nakon surovih progona, zverstava i golgote kroz koju su prolazili izmedju `41-`45.
A Srbi su to prihvatili jer nikada, ponavljam NIKADA, nisu proterivali Hrvate, nikada ih nisu napali, ma nisu ni razmiljali o njima prosto receno.
Zato se Hrvati toliko brinu oko protivtuzbe. Znaju oni dobro da je krivica njihova.
Dok Srbima se sve ovo desava jer su isuvise tolerantni, veliki su narod, kao i svi veliki narodi malo manje vode racuna o tome da treba da stvaraju drzavu jer je vec imaju. Tom pricom su bili uspavani u SFRJ, a pre toga u Kraljevini, nastaloj gle cuda opet rezervnom varijantom brace Hrvata koji su opet, gle cuda, bili redovni vojnici u Austrougarskoj vojsci. A Srbi, oni su mnoogo manje nacionalisti od drugih manjih naroda, zato im se to i desava. O neslozi i kratkom pamcenju da ne govorim.
Cela SFRJ se raspala i skroz na racun Srba, o kojoj god republici da se radi. Logicno je da kad Slovenci, Hrvati, Albanci, Muslimani(vernici, nacionalnost je razlicita) tvrde da Su Srbi krivi da ce i medjunarodna zajednica da poveruje u to. Uostalom, i ja bih poverovao i pomislio sta vise ti Srbi hoce, a istina je objektivno drugacija.
Srbi treba da ostanu dostojanstveni i da se izdignu iznad toga.
Tako da je protivtuzba apsolutno najispravnije moguce resenje kojim ce se dokazati prava istina o svemu i kojom ce srpski narod dobiti, ako nista drugo, bar zasluzenu satisfakciju za sve strahote koje je doziveo od prvog svetskog rata pa sve do danas.

Jelena

pre 14 godina

A kako bi bilo da umesto sto se medjusobno konsultuju jedan psiholog i jedan ekonomist, priupitaju za misljenje nekog eminentnog strucnjaka za medjunarodno pravo. Dobili bi misljenje da ni jedna ni druga zemlja ne mogu dobiti proces. Neko ce samo opet dobro zaraditi, a ti narode placaj.

ZeljkoNS

pre 14 godina

Neki ne bi bili zadovoljni kad bi Srbija samu sebe tuzila i kad bi se svela na uzu Sumadiju (jer bi i granice Beogradskog pasaluka za neke bile velike).

Milan

pre 14 godina

Ne znaci uvek da je onaj nevin ko drugoga tuzi, tako je i u ovom slucaju.
Sigurno je bilo u redu pruziti drugoj strani mogucnost da povuce svoju optuzbu a posto druga strana nije reagovala zato sto misli da su oni manje krivi u redu je tako kako se dogodilo mada bi bilo bolje za obe strane vise govoriti o buducnosti a proslost ostaviti drzavnim sudovima.

Marinko

pre 14 godina

Ova nasa tuzba je INAT-tuzba. Koliko god vi budete pokusavali da analizama desifrujete pokretacki motiv za ovu nasu tuzbu uvek cete doci na: titanski INAT!

Marko Milicevic

pre 14 godina

Tuziti ih i za Jasenovac, takve monstrumske zlocine nije ni Hitler proizvodio kao Hrvati nad Srbima u Jasenovcu! DA OSTANE ZAPISANO U UDZBENICIMA I PRIKAZIVANO NA DISCOVERI KANALU!

Fedmahn

pre 14 godina

Ja volim Srbiju, skoro koliko volim Hrvatsku! To je zato sto sam rodjen I zapoceo detinjstvo u Dalmaciji, koja je hvala Bogu I dan danas tu gde jeste, a odrastao u Beogradu. Ja volim svoju kucu u Dalmaciji, zemlju, kamen, sumu, more... Volim ljude koji tamo ZIVE. Imao sam baku, koja je jedina prezivela II svetski rat tako sto je stigla do izgnanstva u Egipat. Imao san dedu koji je preziveo pokolj svoje familije, jer je bio u Dahau. Moji roditelji sada zive u Dalmaciji I vole ljude oko sebe kao sto I oni vole njih. Ali to nikada nece biti dovoljno da nestanu torture kojima su konstantno izlozeni, kao sto ni dobrim ljudima koji tamo zive nikada nece biti dosta magaraca koji ih vode. Nece ovakva tuzba kazniti zlocince onako kako zasluzuju, ali ce pomoci nekim ljudima da izadju iz crno belog sveta. Ja volim Dalmaciju I Hrvatsku i volim sto sam Srbin. Hvala Bogu sto jos ima ljudi sa kojima mozes da zivis, I da ne razmisljas o glupostima I idijotliku koji su odneli necije kuce I zivote! Srecna vam svima nova godina, ja jedva cekam da malo tocam noge u Jadranu I obrstim koji pinjol!

ekrem

pre 14 godina

Valjda srpske zrtve zasluzuju makar satisfakciju u vidu tuzbe ili niste vise ubedjeni u to kao sto ste bili pre par dana. Cini se da ste ipak preforsirali sa sirenjem optimizma i verom u srpstvo?

splico

pre 14 godina

Samo vi tuzite. Dokazite da su nasi tenkovi bili na teritoriji Srbije u Nisu, Kragujevcu, itd. Kad vec svi tuze, nadan se da ce i Albanci dignit tuzbu za zlocine na Kosovu.

mario@Nebojsa

pre 14 godina

Nije velesila ali za neke na Balkanu jeste članica je NATO-a za dvije godine i članica EU dok če neki ipak morati malo duže ostati u čekaonici jer če morati izgraditi dobrosusjedske odnose sa svima (BiH, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Hrvatska, nema sa kime nije Srbija u svađi)
Vrijeme je da neko plati ratnu štetu zna se odakle su stizali dobrovoljci i tenkovi i gdje su išli, građani Hrvatske plačaju sami obnovu Vukovara i ostalih srušenih gradova i sela, crkava, uništeno gospodarstvo, 10 godina uništenog turizma itd. vrijeme je da sve to neko masno plati.

lola

pre 14 godina

Nakon što je Srbija dobila jasan signal od mogućem odustajanju od tužbe sa strane Hrvatske, podnošenje kontra tužbe je jasno ušutkavanje rigidne nacionalističke i protueuropske kamarile u samoj Srbiji. Prema tome svako zlo za neko dobro, pa i za one koji su sudjelovali u rušenju trećine hrvatskog teritorija, protjerivanju i ubojstvima svojih susjeda u Kninu, Škabrnji ,Vukovaru , Slavoniji itd. ird.
Tko je kriv neka plati .
Amen.
Sretnu i uspješnu Novu 2010.

Петар

pre 14 godina

Има ли суседне државе са којом нисте затегли односе г.Тадићу и г.Јеремићу? Ако Милошевићев режим и СПС нису тужбу предали до 2001.г. зашто Ви сада? Принуђени сте Ви, а не ми. Да ли то значи из ината? Утук на утук.Убрзане европске интеграције????

Agim68

pre 14 godina

Koja je sada drzava na redu, Kosovo, Hrvatska, sigurno sledeci ce biti Crna Gora, Makedonije pa ostali susedi, tako se grade dobrosusedski odnosi, prvo ih napadnes vojskom, a kad izgubis rat onda tuzibaba!

pp

pre 14 godina

Hrvatska je vec 11 godina trazila partnera u Beogradu koji bi se konacno ogradio od veliko srpske nacionalisticke ideologije i odgovorio na minimum o tome gdje je preostalih tj. nestalih 1000 hrvatskiuh zrtava, opljackanih kulturnih vrednota i slicno tome. Kako se nista od ovoga nije desilo, Hrvatska nije imala razloga da tuzbu povuce. Jasno kao dan.Hrvatska je suverena zemlja clanica NATO-a i skoro clanica EU-a i ima pravo traziti odgovore na nerjesena pitanja od Srbije.

Cinjenica

pre 14 godina

Kandidat za Predsjednika Repulike Hrvatske Ivo Josipovic je jasno rekao da postoji mogucnost povlacenja tuzbe. I to pod uvjetom da Srbija odgovori na pitanja koja su u tuzbi sadrzana, a to su informacije o preko 1000 nestalih gradjana Republike Hrvatske, povrat otudjenih umjetnickih djela i informacije o ulozi srpske vojske i srpskih drzavljana u agresiji na RH. Zasto Srbija pokusava povlacenje tuzbe iznuditi neodrzivom kontratuzbom umjesto da jednostavno odgovori na postavljena pitanja - to znaju samo zvanicnici Srbije. A pocetak rasprave je vec lako pogoditi: "- S kojih dijelova Srbije je Hrvatska protjerala Srbe? - Pa nije u Srbiji... - Pa dobro gdje je tocno Hrvatska vojska usla u Srbiju i pocinila navodni genocid? - Pa nije usla... - Pa dobro sta vi hocete ovdje????" Umjesto jasnog odgovora na jasno postavljena pitanja, Srbija ponovno provodi beskorisne manevarske vjezbe. A upravo to beskorisno manevriranje i odbijanje da se izjasni o sudbini gradjana RH, ulozi svojih gradjana u agresiji i sudbini umjetnina otudjenih RH je i doslo do tuzbe.

Miloš

pre 14 godina

Je l' pitao neko mene da li hoću da Srbija tuži Hrvatsku? Je l' pitao neko bilo kojeg građanina Hrvatske da li hoće da oni tuže Srbiju? Je l' mi građani ovde postojimo samo da dajemo pare da vlade naše dve zemlje troše kako im je volja? Ili bi trebala vlada da postoji da bi služila nama?

B.B.S.

pre 14 godina

Još jedna "velika pobeda srpske diplomatije". Da imamo manje popularnog, a više sposobnog ministra inostranih poslova do ovoga ne bi moralo da dođe. Neka Jeremić objasni šta je uradio da Hrvatska odustane od svoje tužbe protiv Srbije.

Majka

pre 14 godina

Nasa tuzba nije na mestu. Ali ni Srbija nije vise na mestu na kome je bila. Pomakla se, skupila se, smanjila se. Pa je l' treba i dalje u ovome smeru ici, molim vas?

Konstantinos Veliki

pre 14 godina

Kontra optuzba Srbije 10 godina nakon Hrvatske ne znaci nista drugo do branjenja nekih osnovnih principa krvave Miloseviceve politike. Paradoksalno je to sto danasnje "demokrate" inzistiraju na populistickim metodama pritiska sto nije ni malo u demokratskom duhu. S obzirom na ovo receno, Hrvatska ima pravo podici tuzbu jer ce se Srbija konacno morati odrediti prema svojoj nedavnoj proslosti a to je i glavna "kvaka" hrvatske optuzbe. Hrvatskoj nije bitna presuda nego sluzbeni stav Srbije spram Miloseviceve politike, ili ce je uvijeno braniti ili ce se jasno distancirati od nje. Mislim da je ovo zamka hrvatske diplomacije u koju se dao "upecati" Jeremic. Srbijanska kontra optuzba nije nista drugo do takticki potez da se dobije novi manevarski prostor posustale srbijanske diplomacije. U principu, HR optuzba i dalje stoji i od nje srbijansku elitu i te kako boli glava.

grga

pre 14 godina

Baš lijepo što velika večina podržava protutužbu; tako ste podržavali i tenkove JNA kad su išli rušiti i ubijati;ako ste zaboravili, zamolite RTS da vam reprizira;
nije stvar u tužbama i odštetama jer žrtvama je teško ili nemoguće nadoknaditi štetu, stvar je u vašoj nesposobnosti da te dogadjaje sagledate i da se prema njima odredite na fer i pošten način; i bit će te vjerojatno presretni kad tužba padne kao što ste bili i za Bosnu i Srebrenicu, jer opet niste ništa naučili ,a jeftino ste se provukli. Nadam se da će vas jednom stići vlastita savijest. Pozdrav

Hrvat

pre 14 godina

Evo meni je kao Hrvatu izrazito drago da ste podigli kontra tužbu pa da se napokon to riješi. Jednu stvar ipak zaboravljate, rat, pustošenja, pljačke, ubojstva su se događala u Hrvatskoj a ne u Srbiji. Vaša protutužba će naići na podsmjeh, ako već nije, a Hrvatska tužba je jasna i nedvosmislena. U njoj se traži da se obznani gdje je preko 1.000 tijela ubijenih Hrvata, gdje su kulturna i umjetnička dobra opljačkana iz Hrvatske za vrijeme agresije na ovu državu, tko je odgovoran za razaranja, ogromnu gospodarsku i drugu štetu počinjenu na području jedne države? Tko će i kad tu štetu nadoknadit, tko i kako vratit izgubljenih deset godina gospodarskog razvitke? Očito ste i dalje zaluđeni izjavama svojih političara, ali ako itko od vas ima imalo pojma o međunarodnom pravu taj zna da je vaša tužba neodrživa a da ćete na hrvatsku tužbu morati dati odgorove što je međunarodni sud već od vas tražio.

Vaši političari nevješto kupuju vrijeme no i to je kratkog vijeka. Jedino što su ovim činom postigli to je da će vaš zahtjev za prijem u EU biti blokiran dok se sve ovo ne riješi. Na Hrvatsku ova tužba ne moće i neće utjecati. Ovim ste odnose doveli na razinu onih iz 1995., ali ako vam je to bila želja i namjera neka, mi smo u NATO-u a u EU za maksimalno 2 godine. Vi ste još uvijek tu gdje jeste a po svemu sudeći tu ćete ostati još dugo, dugo.

Sretna vam Nova godina.

dado

pre 14 godina

Pokusaj izjednacavanja krivice za ratove na prostorima bivse Juge od strane Srbije ne vodi pomirenju, nego samo povladjuje nacionalistima na svim stranama!
A da Srbija u svojoj tuzbi ima i "specijalni dodatak" koji bi trebao uvjeriti haski sud da su Hrvati "genocidan" narod, je naprosto smijesan, ako uzmemo u obzir sve zrtve velikosrpske politike u zadnjih 50god. U srpskoj politici izgleda vrijedi samo jedno nacelo: pojela maca! A za tragediju samog srpskog naroda nije kriv nitko drugi nego politicari koje je srpski narod slijepo slijedio! Rezultat toga je jedna raskomadana Srbija bez ikakve perspektive da svoj nacionalni korpus obuhvati u jednoj drzavi.
Na kraju, odugovlaciti sa hvacanjem svojih "heroja" koji su izvrsili pravi genocid samo moze izazvati mrznju svih komsija u regionu! A koga zanima jos sta misli haski sud, jedan politicki sud, upravljan od onih koji zele zavaditi sve na Balkanu da bi onda naredbodavci mogli lakse upravljati sa njima!

dado

pre 14 godina

Mnogi u Srbiji bi zeljeli da Hrvatska kao drzava ne postoji, kao i sto mnogi u Hrvatskoj zele Srbiju koja se prostire tamo gdje zavrsavaju beogradska predgradja! Zasto ne pustiti ta dva naroda da uspostave svoje nacionalne drzave, samo na taj nacin se moze ici naprijed! Uostalom i EU je skup "nacionalnih" drzava, sva ostala prica o regionima je obicni populizam!
Takav scenario sigurno ne odgovara najvecem narodu na Balkanu, Srbima, a narocito ne srpskim nacionalistima, koji prostore bivse Jugoslavije vide kao svoj "lebensraum"!
I umjesto da etabliraju svoju vlastitu drzavu, bez obzira kolika bila, aktualna srpska politika tjera pravdu do "zadnjeg" Srbina, kad isti taj Srbin jedva sastavlja kraj s krajem!

Beogradjanin

pre 14 godina

Nije li predsednik Tadić pre neki dan izjavio da će se sačekati sa odlukom o podnošenju kontra-tužbe? Čemu ova najava usred izborne kampanje u Hrvatskoj, treba li opet to da se prelama preko ledja Srba koji žive tamo, i sve to na pragu ulaska u novu godinu? Ista Slobina politika se nastavlja. Žalosno i nerazumno!

Aleksandar

pre 14 godina

Srbija je strpljivo cekala da Hrvatska odustane od tuzbe. Posle duela Bandic - Josipovic jasno se vidi da to Hrvatska nece uciniti. Nazalost Srbija nema drugog izbora.
Podrska predsedniku Tadicu za veoma promisljen potez. Sada je loptica kod zapadnih suseda, neka sada oni daju odgovor na oluju, bljesak, jasenovac...

Julius

pre 14 godina

Nakon 11.godina od podnosenja tuzbe Hrvatske protiv tadasnje SRJ, Srbija je na kraju 2009.godine podnosila protivtuzbu Medjunarodnom sudu pravde protiv Hrvatske. Od nagovestaja da ce podneti protivtuzbu, bilo je nedoumica: podneti ili ne, pa se povuci-potegni, daj-ne daj, napokon sakupili snagu i hrabrosti, pa podneli tuzbu. Povod za podnosenje tuzbe je ljutnja sto ce odlazeci predsednik Hrvatske, Stipe Mesic, posetiti Kosovo i sto ce biti proglasen za pocasnim gradjaninom Pristine, sto je ministar policije Srbije Ivica Dacic okvalifikovao kao mesanje u unutrasnje stvari Srbije.
Da li je ova protivtuzba kao novogodisnja cestitka susedu, i kako se misli uclaniti u Evropsku uniju sa tako poremecenim odnosima sa svim susedima, na to narodu Srbije treba da odgovaraju Tadic, Jeremic i ostali.

mario

pre 14 godina

Znači pošto je podnela kontratužbu Srbija je sama priznala umješanost u rat u RH.
Može svako pričati šta hoče ali Arkan, Šešelj, Simatović, Stanišić, Legija i svi ostali su građani Srbije nisu sa Marsa i oni su predvodili horde zla koje su harale po BiH i Hrvatskoj.
To da Hrvatska nije demokratska dovoljno govori ko je gdje u Evroatlantskim integracijama i ko još nije uhapsio Haške optuženike.

Nino,19

pre 14 godina

Od kad znam za sebe znao sam da je Srbija izvrsila agresiju na Hrvatsku, da su Srbi htjeli napravit Veliku Srbiju od Hrvatske, za Vukovar, bombardiranje hrvatskih gradova...ali slucajno po you tubu nadjoh dokumentarac o Srbima u Hrvatskoj prije Hrvatske neovisnosti i samostalnosti 89, 90 i 91g. Kad sam ono vidjeo bilo me sram u tom trenutku sto sam Hrvat-nacin na koji se Srbe tretiralo, NDH i ustaskim natpisima na srpskim kucama, mahanje ustaskim zastavama, kad je Srbima bila ukinuta cirilica, konstitutivnost, kad su Srbi preko noci ostajali bez posla, kad im je receno da nema Jugoslavije i da je ovo sad Hrvatska i da moraju selit i jedan komentar od jednog Srbina koji kaze 'Zar mi ovo sve radite samo sto sam Srbin', o ostalim maltretiranjima i tome da politicari nasi nisu nista poduzeli da zastite Srbe u okviru Hrvatske drzave (s obzirom na Jasenovac koji je bio prije 50g - SRAM JE BILO. Pa onda se vise nisam pitao zasto Srbi nisu zeljeli zivjet u HR i zasto su se otcjepili i napravili RSK.
Nakon svega ovoga isprika je najmanje sto se moze dati tim ljudima a evo kad moji politicari ne znaju to napravit JA SE ISPRICAVAM jer je to najmanje sto mogu ucinit i zao mi je zbog svega.
Istina bilo je zlocina sa obe strane ali stvarno mislim da smo trebali otcjepljenje malo bolje provest i tada ne bi bilo svega ovoga, Srbi ne bi bojkotirali referendum i zivjeli danas u HR.

Anoniman021

pre 14 godina

Hrvatsku je trebalo tuziti bez obzira na njihovu tuzbu.
Valjda srpske zrtve zasluzuju makar satisfakciju u vidu tuzbe od strane Srbije bez obzira na hrvatski stav prema nama.
Sramota je sto Srbija nije ranije tuzila Hrvatsku...

Vojvodjanin

pre 14 godina

Smorili ste zesce i jedni i drugi, kako vam ne dosadi? Ceo zivot slusam o budalastinama izmedju Srba i Hrvata, kako to da nemate pametnija posla nego da zivite u proslosti koja ne moze da se promeni?

Albani

pre 14 godina

Licemerje da vece ne moze biti. Hteli ne hteli, ova Vlada i ova Srbija moraju preuzeti odgovornost za Vukovar, Dubrovnik, Ovcaru. A, kad-tad, pred MSP ce Srbija morati da odgovara i za Kosovo.

Milutin

pre 14 godina

Potpuno bih razumeo kada bi nas Mađari ili Rumuni kritikovali kako smo sa svim susedima zategli odnose. Ali da nam tako nešto kažu Hrvati, to je krajnji cinizam. Bolje bi im bilo da malo srede svoje dvorište, ne valjaju im Srbi, ne valjaju im Slovenci, ni sa Bosancima nisu baš u sjajnim odnosima... Balašević je pre desetak godina rekao, parafraziram, "ako ja mogu da nastupim u svim zemljama, samo ne mogu u Hrvatskoj, znači da problem nije do mene, nego do Hrvatske".

Bojan

pre 14 godina

"Nakon konsultacija koje sam u toku dana imao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem..."

Kakvih, bre, konsultacija?!!

Što se protivtužbe tiče, apsolutno podržavam. Više je nego opravdana jer nema smisla da trpimo bezobrazluk.

Dejan iz Italije

pre 14 godina

Najbolja spoljna politika nase zemlje u poslednjih 100 godina ...pravi odgovor, utemaljen, racionlan i na mestu plod zrelosti vodjenja politike za nase zemlje .

Nastavak rata

pre 14 godina

Hrvatska je u poslednjem ratu ostvarila ono sto je politika na tim prostorima cinila bar vek i vise od toliko. Ocistila je tu drzavu od, kako oni uporno ponavljaju, remetilackog faktora, imenom, srpsko pucanstvo.
Hrvatska nije napadnuta od Srbije jer je ta drzava nastala u januaru, 1992. godine, kad su je, najpre, priznali Vatikan i Nemacka. Do tada smo svi bili u tvorevini koju su svi u svetu prepoznavali po plav-bel-crvenom barjaku i petokrakom na njemu, a u toj drzavi jasno su bila propisana pravila po kojima se trebaju ponasati drzavni organi. Do tada smo zajedno pevali " Hej Slaveni " i zaklinjali se u "...druze Tito, mi ti se kunemo..."
Pocetkom devedesetdruge stvorili su novu drzavnu tvorevinu bas oni koji su najvise radili na rasturanju Jugoslavije, iz vise, njima znanih razloga.
U momentu kad su drugi poceli formalno priznavati Hrvatsku JNA je povucena iz Hrvatske. Znam to pouzdano jer sam tamo ziveo. Prihvaceno je ucesce medjunarodnih snaga na tim prostorima, a Hrvatska je, uz blagoslov tih snaga, postupno zauzimala prostore nacrtane u Hrvatskoj posle drugog svetskog rata, dakle, bas one koji su krsteni avnojevskim republickim granicama. Omaskom su ubijali na Maslenici, i tako duz ratista ne bi li u hrvatskom korpusu opravdali sve bezvezne pogibije kojima su izlozili i svoj narod. Srbija je postala dezurni krivac i dezurni krivac ostaje do unedogled.Zrtve su jos sveze i treba ih pravdati pred decom, roditeljima, rodbinom,...
Rata nikad ne bi bilo, da ga hrvatska politicka elita nije htela. Oni su JNA iz Hrvatske mogli oterati i ranije, na stotinu drugih nacina.Bila je to sacica oficira i sve manje vojske. Samo da su blokirali dotur hrane i ostalih potrepstina u kasarne po hrvatskim gradovima ostvarili bi cilj, dakle, odstranjenje "zlocinacke armade" sa prostora Hrvatske. Ali ne...Oni su zeleli da udju u istorijske citanke kao tvoritelji drzave hrvatskog naroda. To su isti ti koji insistiraju na tuzbama.Oni svoju odgovornost pred svojim narodom sakrivaju.
Na stranu prica, da li je srpski narod koji je do tada ziveo u Hrvatskoj, mogao pametnije odigrati ulogu u svome interesu. Na zalost, ulogu predstavljanja tog naroda su preuzeli oni koji su vreme rata iskoristili za svoje bogacenje i tako su rat i gledali kao sredstvo ili, bolje reci, nacin kako izvuci licnu korist.I tu smo pata karata. Ratni profiteri vide mogucnost sakrivanja licne uloge u tom vremenu. Na stranu je, po njima, stradavanje naroda, jednog i drugog.
Iz Hrvatske me odnela Oluja, a ostali su tamo razbacani grobovi, mojih dedova, u glinskoj crkvi, mojih pradede i prabake u Ratkovic-strani, moga strica u Krnjaku,...
Tamo sam, u Hrvatskoj gradio buducnost. Ohladio sam ambicije da je to moguce. Nisam nikad zeleo verovati, da je to politika koju forsiraju...Prevario sam se...Naivno...
Mesic i drugi mali "Mesici" misle da je Hrvatska nastala onog momenta kad je on slavodobitno kliknuo u hrvatskom Saboru "...srusio sam Jugoslaviju...".Sve njegove sramne izjave, koje namece u formi dosetki, govore o njemu i o njegovoj tvorevini na cijem je celu deset godina. Njegova prozivanja Tudjmanove politike samo su deo folklora koji je nudio dvadeset i vise godina.To je ta prepoznatljiva politika, a maloumnost mogu nuditi samo neukim stradalnicima.
Stradalnici smo svi, osim ratnih profitera. Pa, i oni, jer su narusili svoj dusevni mir.
Na zalost, necemo docekati da se prestanemo tuzakati. Na hrvatskoj politickoj sceni dominiraju oni koji su unakazili, ne samo Srbe, koliko vise hrvatski narod.
Na pragu 2010.godine, zelim sve dobro cestitim ljudima, ziveli oni u Hrvatskoj ili u Srbiji. A onima koji glavu guraju u pesak, zeleci sakriti sve svoje grehe, zelim da sto pre ociste svoje duse od poganosti kojima su ih napunili. Tada cemo se prestati i tuzakati, a poceti ziveti kao sav normalan svet.

Marko

pre 14 godina

Nisam nikakav nacionalista ili tako nesto slicno, ali neka! Podrzavam ovo u potpunosti!!!
Oni ce nas da tuze, da priznaju Kosovo, da idu u posetu na Kosovo, a mi cemo kao mutavi da cutimo. Podrzavam i ja!

PRAVNIK

pre 14 godina

Da li ste vi zaista toliko naivni da mislite da ce Srbija ili Hrvatska biti proglasene krivim za genocid? Ni jedna zemlja u istoriji nije proglasena genocidnom, cak ni nacisticka Nemacka, pa to nece biti slucaj ni sada. Najvise sto moze biti je da jedna ili druga strana budu opomenute sto nisu ucinile dovoljno da sprece proterivanje i ubijanje stanovnistva. Formalno-pravno, posle medjunarodnog priznanja Hrvatske, i ulaskom te zemlje u Ujedinjene nacije, svaka vojska koja se tu zatekla, a nije bila pod kontrolom Republike Hrvatske, zakonski je bila nelegalna i okupatorska, koliko god to Srbija ne zelela da prizna. E, sad, dok je Srbija oduzimala autonomiju Albancima na Kosovu, u isto vreme je trazila nezavisnost za Srbe u Hrvatskoj. Mi se zalimo kako svet na nas primenjuje dvostruke arsine, a i sami to radimo. Sta treba da uradi drzava ciji gradjani odbijaju da priznaju njenu legitimnu vlast, vojsku, policiju i simbole? Srbija je isto pokusala da uradi sa Albancima ono sto je Hrvatska sa Srbima, samo sto nije imala jake prijatelje u svetu.

Svetozar Gunić

pre 14 godina

Ma kako to nama da se desi Srbima kada smo mi bezgrešan narod? Mi nikoga nismo napali,ubili,mučili,spaljivali,nismo mi rušili ni Vukovar,verovatno je to neka posledica zemljotresa ili tako nešto...Pa hajde da tužimo i cara Murata,što da ne.Taj napaćeni narod treba zamajavati samo da bi oligarhija bila što duže na vlasti i uživala parama tog zgrčenog i napaćenog narod.Bolje da siotinji daju hleba,normalan i dostojan život,a neka se oni vrate u pećine.Hoćemo u Evropu,hoćemo evropska primanja... Ne da nam Jeremić ili kako se ono zove taj pripravnik, ne troši na jedan prevoz šesnaest miliona.Pa zar nam nije dosta zamajavanja raznim smicalicama.Neka se svi sklone sa vlasti i iz politike jer samo štete Srbiji,a ona ih trpi.

iz Beograda

pre 14 godina

Kako ovo moze da bude pogubno za Srbe u Hrvatskoj? Pa poenta i jeste u tome da su odatle Srbi proterani. Na prste se mogu prebrojati oni Srbi koji su u Hrvatskoj ostali. I zasto se ne zapitamo, kako to da Hrvati u Srbiji nisu gubitnici kada Mesic salje tuzbu protiv Srbije ili bespotrebno naglasava pravo Kosova da od Srbije otrgne teritorije? Ali ne usporedjujmo proslost i sadasnjost. Od sada cemo se boriti pravno i moralno, a ne krvprolicem. Kroz sudski proces mozemo u miru i vestackom prijateljstvu da zivimo.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Velika Srbija je bila hrvatski izgovor za etničko čišćenje i sprovođenje zločina nad Srbima. Nije ni čudo s obzirom da HRT još uvijek sprovodi tu kampanju ispiranja mozgova domaćem puku. Tako je bilo i prije 1991.

Velika Srbija je bila samo puka parola i ništa više od toga.

Hrvatska se mogla komotno odvojiti bez rata, čak su i Srbi iz Hrvatske glasali za nezavisnost Hrvatske ali niko nije ni slutio šta im se sprema u idućoj rundi. Najprije brisanje iz Ustava a onda i otpuštanja sa radnih mjesta a zatim i progoni. Većina Srba je živjela na područjima pod hrvatskom kontrolom a dobar dio njih rata nije vidio a ipak ta su područja najprije očišćena od Srba.
Rat u Hrvatskoj je dogovoren između Tuđmana i Miloševića i to treba svaki dan javno govoriti.

NICE

pre 14 godina

Ovo je dobar civilizovan nacin da se istina prikaze u potpunosti, a ne jednostrano. Ovim branimo i svoj ugled i saljemo poruku da ne pristajemo vise da nas bilo ko omalovazava. Neces lepim da se dogovorimo - e onda idemo na sud. Umemo i mi u odelcetu da se osmehujemo i da izbegavamo rvanje preko tarabe. Milosevic je mogao da se provocira i da izvlaci pistolje iz dzepova cas posla, mi cemo od sada malo elegantnije da im pariramo. Ne mora nasa taktika uvek da izgleda emotivno, moze (i to popularnije) i logicno na papiru to da se sprovede. I na kraju krajeva, zasto dozvoliti da se na sudu nadje preuvelicana prica o "bombardovanom" Dubrovniku (bio tamo letos i da sam lupom trazio znake ratovanja, ne bih ih nasao - mada priznajem nisam ronio), a da cutimo o svireposti koje su se dogodile u Medak Dzepu?

komentator

pre 14 godina

Ima tu elemenata, genocid je međunrodno krivično delo koje u sebi mora sadržati nameru da se jedna etnička ili verska grupa uništi ili protera sa određenog prostora, a upravo se to dogodilo sa 300000 Srba u Krajini za vreme sraminh akcija "Oluja" i "Bljesak" protiv civilnog stanovništa.
Manje ima elemenata za gonjenje Srbije za genocid, jer nema te namere i tih posledica kao u slučaju Hrvata.

Dumar

pre 14 godina

Kako ce sada samo Srbija pred sudom da objasni cinjenicu, kako je mogla posle Jasenovca da stupi u bratstvo i jedinstvo, a danas tuzi Hrvatsku za genocid u vremenu pre ulaska u tu veliku "ljubav" sa Hrvatima?

Dejan

pre 14 godina

Hrvatska je drzava koja je od komunizma najvise profitirala, iako je bila na strani Hitlera i porazena strana u ratu. Nakon rata je dobila teritorje koje nikada nisu bile u njenom sastavu a da za stravican genocid u Jasenovcu nikad nije ni kaznjena ni odgovarala.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska nije protjerivala Srbe iz Srbije ali jeste Srbe iz Hrvatske. Ako je Hrvatska nezavisna država ne znači da ima pravo protjerivati svoje stanovništvo druge narodnosti i vjeroispovijesti a upravo je to uradila. Prvi put prije 60 godina se izvukla. Tada je Hrvatska činila zločine nad Srbima u Srbiji s obzirom da je čitav Srem bio dio NDH.

U zadnjem ratu Hrvatska je činila zločine i nad Srbima u BiH. I to je Srbija trebala predočiti sudu u Haagu.

Boris

pre 14 godina

Sve pohvale za kontra tužbu da bi se konačno videlo kakav genocid je sprovodila Hrvatska država nad gradjanima Srpske nacijonalnosti. U drugom svetskom ratu dedi su ustaše zapalile imanje, a 1992 godine kuća mog oca je srušena, zemlja nam je oduzeta i cela familija je morala napustii Hrvatsku samo zato što smo Srbi. Danas je Hrvatska sve samo ne demokratsko društvo.

Zoran

pre 14 godina

Eto docekasmo i tu tuzbu. Jos samo da docekamo i tuzbu u vezi ustaskih zlocina u Drugom svetskom ratu, pa ce pravda, bar na neki nacin biti zadovoljena.

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Ne vidim nikakav problem u tome da dve samostalne države isteraju na čistinu sve međusobne nesuglasice. Ne prihvatam da se to radi po sloganu "oko za oko, zub za zub" ali treba jednostavno ostaviti onima, koji budu kasnije pisali istoriju ovih nesrećnih prostora što jasniju sliku da je za rat potrebno dve strane. Nemoguće da je samo Srbija kriva za sve što se dešavalo. A što se tiče da su "naši" tenkovi bili u Hrvatskoj, pa to je valjda zato što nisu imali "njihove" tenkove, nego su i oni bili u sastavu JNA. A koliko pustih sela, koje su naseljavali Srbi, je ostalo u Hrvatskoj, o tome nećemo da pričamo. Taj narod nije otišao zato što su ih oterali "naši" tenkovi, nego hrvat Agim Čeku. Zato je, valjda, Mesić i postao počasni građanin Prištine. Pa ma u kojoj državi da se nalazi Priština.

Joca

pre 14 godina

samo cekam komentar mesica, poznatog po izjavi da je on svoju duznost ispunio, i da jugoslavija vise ne postoji. mesic voli da deli lekcije drugima i pametuje o demokratiji a zivi u jednoj ksenofobicnoj drzavi u cijim medijima i dan danas preovladava jezik mrznje.

Reality on the Ground

pre 14 godina

Prelijep novogodisnji poklon! Nek' nam je sa srecom! Sue sue sue, sue the Croatian nation!!! Za ono sto su radili u zadnjih 100 godina, neka nam placaju bar iducih 50!! Sretna Nova svim ljudima dobre volja.

komentator

pre 14 godina

Srbija je strpljivo cekala da Hrvatska odustane od tuzbe. Posle duela Bandic - Josipovic jasno se vidi da to Hrvatska nece uciniti. Nazalost, ponavljam nažalost, Srbija nema drugog izbora, jer neće da bude samo tužena strana kao da druga nije činila ništa loše.
Srbija je više puta govorila da to nije potrebno, jer ne gleda u budućnost, ali šta da se radi.
Sada je loptica kod Hrvata neka sada i oni daju odgovor na Oluju, Bljesak, Jasenovac...
Inače, genocid je međunarodno krivično delo koje u sebi mora sadržati nameru da se jedna etnička ili verska grupa uništi ili protera sa određenog prostora, a upravo se to dogodilo Srbima u Krajini za vreme akcija "Oluja" i "Bljesak" protiv civilnog stanovništa. To nije bilo nikakvo tuđe stanovništvo, već vekovno na svojim ognjištima, objektivno gledano.
Pogledajte samo niz negativnih akcija Hrvatske uperenih protiv Srbije - priznavanje KiM, zatim ničim izazvano petljanje u suđenje pred MSP za Kosovo, zatim odlazak na Kosovo predsednika, zatim tužba..itd pa Srbija je pored sveg strpljenja morala odreagovati, opet kažem nažalost.

Genije

pre 14 godina

Komšije su imale vremena da isprave sve svoje greške, sada će biti kasno. Ovom tužbom postaćemo autoritet, a sa presudom ćemo postati i ono o čemu se stalno žvaće - lider na Balkanu!
Srećna Nova 2010!

nebojsa

pre 14 godina

Bravo gospodine Tadicu, konacno da se javi neko ko sme i moze da kaze da srpski narod nije za unistenje. Nadam se da cu docekati i dan kada ce se podneti tuzba protiv Slovenije za streljanje i ubijanje nenaoruzanih vojnika SFRJ devedesetih godina. Neka je vecna slava neduznim ljudima.

vuk

pre 14 godina

Sasvim opravdana i ocekivana odluka.
Da je kasno sa tuzbom, to je tacno ali, za sve ono sto je neduznim Srbima uradjeno u Hrvatskoj tokom proteklih 60 i vise godina, apsolutno nije kasno.
Cinjenice govore sledece.
Srbi nikog ne mrze, nikada nisu nikoga napali, uvek su se branili. Srbija i Srbi nikada u svojoj istoriji nisu nikoga napali prvi. Srbi ne mrze Hrvate, Muslimane, Albance...
Ta prica o srpskim tenkovima u Hrvatskoj je vec smesna, ne bi ti tenkovi isli da brane narod da narod nije bio NAPADNUT.
Hrvatska je u drugom svetskom ratu pokusala da resi svoje pitanje, sto je apsolutno legitimno i opravdano. Medjutim, nacin na koji su oni poceli to da rade, misli se na Jasenovac(i sve sto se tamo desavalo), pokatolicavanje i najzad proterivanje, nije mogao da bude odrziv. To je samo zbog toga jer su i same vodje tadasnjih nacionalista u Hrvatskoj znale da ce neko, mozda, nekad, morati za to da odgovara. Na to, strahote i zverstva, su ih upozoravali cak i tadasnji saveznici, Nemci i Italijani.
Zato su imali izlaznu strategiju, a to su bili Partizani i komunisticka partija Jugoslavije, na cijem je celu, gle slucajnosti bio Tito, nacionalnost Hrvat. Isti onaj koji je bio u Austrougarskim jedinicama koje su napale Srbiju 1915.
Cim je WWII krenuo da se poprilicno raspetljava i postalo jasno ko ce biti pobednici, Hrvati masovno postaju cisti, posteni i nevini i svi podrzavaju komuniste.
Onda je nastala FNR Jugoslavija i to je u tom trenutku bilo prelazno resenje, dok ne prodje dosta vremena,inace bi Srbi trazili ono sto im pripada a to bi vodilo opet u nove sukobe a i veliku mogucnost da izgube sve sto su do tad `stvorili`.
U medjuvremenu, Hrvatska je stovorena sa granicama koje NIKAD nisu bile njene, niti je unutar njih ziveo Hrvatski narod. Znajuci da su Srbi i dalje dominantan narod na tom prostoru, stvorena je Bosna, kako bi se Srbi, nekad u buducnosti, jos vise razdvojili a medjunarodna zajednica Bosnu tretirala kao region koji je totalno etnicki zaseban. A NIJE, nikad to nije ni bio slucaj. Elem, strategija je bila sledeca, kad tad ce doci do raspada Jugoslavije, Srbi ce, pouceni iskustvom odbiti da zive u takvoj drzavi(posebno ako se diskriminisu, kao sto je bio slucaj pre a narocito nakon 1990) a Hrvatska ce optuziti Srbiju i svu krivicu svaliti na nju jer je to maticna srpska drzava, logicno zar ne? Savrsen scenario, savrsen.
Samo, pod uslovom da ne postoji medjunarodno pravo i sudovi.
Sa druge strane, Srbi imaju svoje greske a najveca je ta sto su prihvatili miroljubivu ideju bratstva i jedinstva.
Pa prihvatili su je jer Srbi nisu tada nikoga ubijali, oni nisu GENOCIDNAN narod. Jednostavno, to im je jedino ostalo nakon surovih progona, zverstava i golgote kroz koju su prolazili izmedju `41-`45.
A Srbi su to prihvatili jer nikada, ponavljam NIKADA, nisu proterivali Hrvate, nikada ih nisu napali, ma nisu ni razmiljali o njima prosto receno.
Zato se Hrvati toliko brinu oko protivtuzbe. Znaju oni dobro da je krivica njihova.
Dok Srbima se sve ovo desava jer su isuvise tolerantni, veliki su narod, kao i svi veliki narodi malo manje vode racuna o tome da treba da stvaraju drzavu jer je vec imaju. Tom pricom su bili uspavani u SFRJ, a pre toga u Kraljevini, nastaloj gle cuda opet rezervnom varijantom brace Hrvata koji su opet, gle cuda, bili redovni vojnici u Austrougarskoj vojsci. A Srbi, oni su mnoogo manje nacionalisti od drugih manjih naroda, zato im se to i desava. O neslozi i kratkom pamcenju da ne govorim.
Cela SFRJ se raspala i skroz na racun Srba, o kojoj god republici da se radi. Logicno je da kad Slovenci, Hrvati, Albanci, Muslimani(vernici, nacionalnost je razlicita) tvrde da Su Srbi krivi da ce i medjunarodna zajednica da poveruje u to. Uostalom, i ja bih poverovao i pomislio sta vise ti Srbi hoce, a istina je objektivno drugacija.
Srbi treba da ostanu dostojanstveni i da se izdignu iznad toga.
Tako da je protivtuzba apsolutno najispravnije moguce resenje kojim ce se dokazati prava istina o svemu i kojom ce srpski narod dobiti, ako nista drugo, bar zasluzenu satisfakciju za sve strahote koje je doziveo od prvog svetskog rata pa sve do danas.

Kikiriki

pre 14 godina

..sve je to super, samo sto za razliku od Hrvatske, koja je bez razmisljanja podnela tuzbu, mi smo bili u fazonu...ajd vi povucite svoju tuzbu pa mi necemo da dostavimo nasu...
Srbijo glavu gore i dosta vise oklevanja, neka drugi oklevaju mi nemamo vise kuda nazad

bojan

pre 14 godina

Hrvati su ovog puta nepovlacenjem tuzbe protiv Srbije sami sebi skocili u stomak. Jasno je da obe tuzbe nemaju izgled na uspeh ali Hrvati ce biti strasni gubitnici na kraju ovog procesa. Zasto? Zato sto do sada ni u jednom medjunarodnom procesu nije pomenut hrvatski zlocin u II svetskom ratu. Dakle o Jasenovcu niko nista ne zna i ne bi me cudilo da za 100 godina neka nova hrvatska istorija da tumacenje da su u Jasenovcu Srbi ubijali Hrvate. Ovo je idealna prilika da se ne samo pokaze, vec i dokaze genocidnost hrvatske drzave kao i koreni tragicnih dogadjanja devedesetih godina proslog veka. Iz ovih razloga mislim da je za nas najbolje da se oba procesa okoncaju. Ipak, siguran sam da ce Hrvati, kao i uvek, lukavo, u zadnjem casu, napraviti dogovor sa nama da se obe tuzbe povuku. Ovo ce naravno prikazati kao njihov doprinos poboljsanju dobrosusedskih odnosa a ne kao pokusaj da se njihovi zlocini tokom II svetskog rata zauvek sakriju.

Nebojsa

pre 14 godina

Podrzavam i ja ali kao pravnik moram da dodam da se kontratuzba ne podnosi nakon 11 godina... Sta smo cekali do sad, gospodo iz izvrsne vlasti kad je politika prema nama od strane Hrvatske nepromenjena jos od Tudjmana, kod njih se vlast menja, ali stav prema nama ostaje isti, a uostalom sto bi mi cekali da oni povuku tuzbu, pa nije Hrvatska velesila u medj. politici, vec duplo manja zemlja od nase....

Bogdan.S

pre 14 godina

Ispravan i pravedan postupak. Hrvati treba vec jednom da odgovaraju za sva zla koja su pocinili. Od tuzbe ne treba odustajati a njih treba da snadje ona KO SE MACA LATI OD MACA CE DA STRADA.
Ako Mesic bude posetio Pristinu ( jos jedna provokacija zvanicne hr, politike) Tadic treba da ode da malo ribari u Piranskom zalivu i da da podrsku Slovencima za dobijanje izlaska na otvoreno more.Dok Hrvati u tudjem dvoristu dele tudju (Srpsku teritoriju-Kosovo) dotle se u svom dvoristu zestoko protive za par kilometara mora i prave probleme Slovencima a uzeli su celu Jadransku obalu. Toliko o njihovom postenju i doslednosti.
Znaci tuzba i povracaj ogromne imovine proteranih Srba OBAVEZNO!
Nikakav kompromis i jednovremeno povlacenje tuzbi ne dolazi u obzir jer bi to Hrvatima najvise odgovaralo!

Jagodinac

pre 14 godina

Nazalost i to je moralo da se desi. Nazalost, jer to nece doprineti boljim susedskim odnosima i to ce i jednu i drugu drzavu odvuci dalje od EU. Ali, s druge strane, ako vec Hrvatska tako odlucno govori da ne zeli da povuce tuzbu protiv Srbije, pa i mi imamo neko dostojanstvo, ne mozemo uvek da kad nam neko udari samar mi da okrenemo drugi obraz, negde se mora povuci granica.

milance

pre 14 godina

Odličan potez Srbije , sada pred drugi krug izbora , ovo će da radikalizuje izbornu volju pa možda i prevagne na Bandićevu stranu , koji kao ''bleskastiji '' odgovara Srbiji , baš sam razmišljao što bi Tadić malo čekao od pre nedlju dana i ova opcija mi se činila jedina pametna i on je to i uradio , svaka čast za savetnike predsedniče!

Rade

pre 14 godina

Jedini razumni odgovor na stav Hrvatske. Ocekujem naravno niz komentara koji ce relativizovati odgovornost hrvatske strane i pokusati da stave znak jednakosti izmedju tuzbe i kontratuzbe, iako je kristalno jasno koja je strana bila za a koja protiv tuzakanja po medjunarodnim sudovima. A nakon jucerasnjeg istupa dvojice predsednickih kandidata u Hrvatskoj i izuzetno uvredljivih komentara na racun sudbine Srba tokom Oluje, svako dalje filozofiranje o (ne)podnosenju kontratuzbe bilo cist politicki mazohizam...

Jovan Nikolic

pre 14 godina

Srbija je pokušala pomirenje sa Hrvatskom. Navodno, pomirenje "postoji". Međutim, Hrvatska očigledno ima gadan problem sa Srbijom. Na njihovu tužbu, koja evidentno nije gest mira i pomirenja, Srbija nema drugi izbor. Naročito što ima jakih osnova za kontra-tužbu.

Umesto da dve političke elite odreaguju odgovorno - i nakon pomirenja Hrvatske ne podiže tužbu... Ne, obe strane su rešile da produbljuju "problem" i još više prazne kese državnih budžeta. Jednostavno, zna se odgovornost Srbije na ratovima na Balkanu, ali se takođe zna i odgovornost Hrvatske.

O Jasenovcu kao nekažnjenom, najvećem zločinu nad čovečnosti, (da, u ravni s Aušvicom), nekom drugom prilikom...

Igor, ima jos nade

pre 14 godina

Nadam se da je buduci presednik( Josipovic ili Bandic) Hrvatske morao zbog svojih biraca da da onakvu izjavu u suocavanju na hrt-u. Nazalost bila bi to jedna od retkih propustenih sansi za konacan mir medju narodima na balkanu.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Hrvatska Srbiju ne tuži za agresiju nego za genocid. Ovi su nešto pobrkali! Svejedno i jedno i drugo teško mogu dokazati. Srbija možda čak ima veće šanse.

Čak i ako bi Hrvatska htjela povući tužbu ako uvidi da bi mogla izgubiti spor Srbija kontratužbu ne bi trebala povući.

Slavko

pre 14 godina

Ni jedna ni druga tužba neće uspeti. I jednima i drugima će biti presuđeno da su mogli sprečiti genocid a nisu to uradili. Isto je bilo i sa tužbom BiH prema Srbiji. Onda će i jedni i drugi zaključiti kako su pobedili i dokazali, da nisu za ništa krivi. U svakom će slučaju pobediti politički lideri i jedne i druge zemlje jer će biti svaki narod oduševljen svojom "pobedom". I na kraju nećemo naučiti ništa samo ćemo se još više mrzeti i čekati priliku za osvetu. A najkraće će opet povuči Srbi u Hrvatskoj jer će naići na samo još više mržnje. Tako se ne gradi dobrosusedstvo a još manje se tako pomaže narodu sa druge strane. Krivi put! Važi i za jedne i za druge!

Јегуља

pre 14 godina

Србија је урадила оно што је требало још 1945 али није било могуће јер их је Тито извукао и прикрио и гурнуо под тепих један страшан нацистички геноцид НДХ у периоду 1941 – 1945.

Србија коначно има праву спољну политику, ни сумануто дрчну (Слоба) ни претерано попустљиву. Јеремић зато и смета љигавцима који мисле да је конструктивност и кооперативност дозвољавати свакоме да те кињи, пљује и гази а заузврат да се не предузима ништа.

Ипак неће ништа бити ни од противтужбе ни од тужбе и паметније би било када би свако признао своје грешке али наравно то је научна фантастика.

Jelena

pre 14 godina

A kako bi bilo da umesto sto se medjusobno konsultuju jedan psiholog i jedan ekonomist, priupitaju za misljenje nekog eminentnog strucnjaka za medjunarodno pravo. Dobili bi misljenje da ni jedna ni druga zemlja ne mogu dobiti proces. Neko ce samo opet dobro zaraditi, a ti narode placaj.

djordjevic

pre 14 godina

Iskreno, koliko god emocija i tuge i bola i nesrece postoji zbog rata u devedestim (a i onog 1941-1945), ovu odluku treba samo posmatrati kao jednu racionalnu i po meni obaveznu. Ne znam stvarno sta se do sada cekalo jer 300,000 ljudi je ostalo bez svojih domova, imanja, itd, a nasa drzava je sedela na usima i cekala da bude priterana uz zid. Drzava, po meni, MORA da stiti svoje ljude. Ko ce da nas brani ako mi sami sebe necemo?
Ne znam da li cemo da izgubimo sve zive sporove pred medjunarodnim sudovima (to nek sudovima ide na cast), ali nase je da se borimo pred njima. Gresili smo mnogo u zadnjih 15 godina, ali mislim da smo i dalje mala deca u poredjenju sa nasim zapadnim komsijama...Oni jos hrabrosti nemaju da okrenu ledja onome sto su radili u drugom svetskom ratu nego jos na toj istoj ideologiji zasnivaju svoju politiku.
Srbi, samo pametno! Dosta je bilo!

Pravnik

pre 14 godina

Da li ste vi zaista toliko naivni da mislite da ce Srbija ili Hrvatska biti proglasene krivim za genocid? Ni jedna zemlja u istoriji nije proglasena genocidnom, cak ni nacisticka Nemacka, pa to nece biti slucaj ni sada. Najvise sto moze biti je da jedna ili druga strana budu opomenute sto nisu ucinile dovoljno da sprece proterivanje i ubijanje stanovnistva. Formalno-pravno, posle medjunarodnog priznanja Hrvatske, i ulaskom te zemlje u Ujedinjene nacije, svaka vojska koja se tu zatekla, a nije bila pod kontrolom Republike Hrvatske, zakonski je bila nelegalna i okupatorska, koliko god to Srbija ne zelela da prizna. E, sad, dok je Srbija oduzimala autonomiju Albancima na Kosovu, u isto vreme je trazila nezavisnost za Srbe u Hrvatskoj. Mi se zalimo kako svet na nas primenjuje dvostruke arsine, a i sami to radimo. Sta treba da uradi drzava ciji gradjani odbijaju da priznaju njenu legitimnu vlast, vojsku, policiju i simbole? Srbija je isto pokusala da uradi sa Albancima ono sto je Hrvatska sa Srbima, samo sto nije imala jake prijatelje u svetu.

Mesić je ovo zamesio

pre 14 godina

Pozdravljam, mada ne mogu da kažem da sam srećan. Srećan bih bio da nije došlo ni do jedne od ove dve tužbe i da su Srbija i Hrvatska u odnosima u kakvim komšijske države i treba da budu. Ali kad je već hrvatsko rukovodstvo (ponajviše Mesić) želelo da podnošenjem tužbe pošto-poto još više pokvari ionako loše odnose sa Srbijom, onda je jedini logičan odgovor sa naše strane - kontratužba. Žao mi je.

NN

pre 14 godina

Licno mislim da je sramota potkusurivati se ovakim stvarima. Drzava X treba da odgovara za genocid ako ga je pocinila i kraj. Jedno je pomirenje i prastanje, uvek sam za to, drugo je istina i pravda. Ne treba zaboraviti da onaj nas lezi u privatnom dvoristu u Pozarevcu, a njihov je nacionalni heroj sa spomenicima po celoj zemlji. To nesto govori, koliko god da smo daleko od civilizovanog drustva.

vlada

pre 14 godina

Apsolutno se slazem da suocavanje sa zlocinima mora biti obostrano, kako Srbi, tako i Hrvati.
Kasnije bi trebalo podneti tuzbu za onaj, jos gori, genocid koji se dogadjao 1941-1945. A koji je Tito tako vesto sakrivao skoro 40 godina.
Ukoliko bilo ko, ko je tolerantan i smatra da Srbi treba da se suoce sa zlocinima koji su pocinjeni u njihovo ime i to smatra za shodnim, onda nema nikakvog razloga da se i Hrvati ne suoce sa zlocinima koji su pocinjeni u njihovo ime tokom drugog svetskog rata.
Oni se danas ogradjuju od toga, govoreci kako nemaju nista sa tom drzavom, tada nastalom u ratnom vihoru WW-II. Samo, postavlja se logicno pitanje, kako je ta drzava u svom imenu sadrzavala bas isto ime koje ima Hrvatska danas, ili cak, kome su na tom prostoru toliko smetali Srbi, Jevreji i Romi da je hteo da, na tako lukav nacin, osnuje `drzavu`, zatim doda ime Hrvatske i na kraju `podmetne` sve Hrvatima? Naravno, ukoliko bi se to otkrilo.
U oba smera odgovori postoje, na zalost ukazuju samo na jednu istinu.
Da ne duzim, Zelim svima SRECNU NOVU 2010. GODINU I PUNO SRECE!!
P.S. I da se pomirimo vise svi, vec jednom.

veljo

pre 14 godina

Toliko o dobrosusedskim odnosima, uslovu za clanstvo u EU i za jedne i za druge - mnogo veca zadovoljstina za porodice zrtava bila bi da smo i mi i oni pohapsili one koji su na toj i takvoj nesreci stvorili imperije i da su im iste oduzete - ovako mi se svadjamo i tuzimo a oni se i dalje "bogate" i smeju nam se.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ja se samo bojim da je Srbija ovu tužbu protiv Hrvatske samo podigla kao odgovor na hrvatsku a ne zbog toga što joj je stalo do srpskih žrtava. Jer da joj je stalo do tih žrtava tužbu je trebala pokrenuti mnogo ranije.

Ali valjda bolje išta nego ništa.

Tužbu naravno podržavam!

gordana t

pre 14 godina

ni hrvatska tuzba ni srpska kontratuzba ne mogu meni da povrate dedu i pradedu koji su ubijeni 6.maja 1941...niti mi mogu vratiti devastirano porodicno ognjiste u hrvatskoj. rodjena sam u srbiji i hrvate ne mrzim niti zelim da im se svetim. svako radi po svojoj savesti i po svom osecaju.

ivica

pre 14 godina

Da li je to moguce? Ja sam iznenaden i zaprepascen!
Ova "VLADA"pocela na kraju Godine da misli, ili je to preporuka od Solane ili Oli Rena.

komshija

pre 14 godina

Nadam se da je tužba pokrenuta jer to jedino ispravno (zločinci moraju da izadju pred lice pravde), a ne kao što piše u tekstu da je to odgovor na njihovu tužbu. Ako je to samo kontra tužba onda se bojim da nismo daleko odmakli....

Pozdrav i svako dobro.

swayzak

pre 14 godina

Hrvatska pravi veliku grešku što je nastavila sa ovom tužbom. Pametnije bi bilo da su se Mesić i Tadić dogovorili da oforme komisiju koja bi ispitala sve zločine sa obe strane i identifikovala sve žrtve. Ovako je Srbija saterana u ćošak iako zna da će kontratužba imati istu sudbinu kao i njihova tužba. Umesto da se jača saradnja između Hrvatske i Srbije, i nastavi sa životom, otvaraju se stare rane i na kraju niko neće biti zadovoljan presudom.

Mada je možda to i cilj Hrvatske. Da se udovolji javnosti koja će na kraju morati da se pomiri sa činjenicom da nije bilo genocida, jer je ratnih zločina bilo sa obe strane. Otvaranje starih rana neće nikome doneti ništa dobro.

Marinko

pre 14 godina

Ova nasa tuzba je INAT-tuzba. Koliko god vi budete pokusavali da analizama desifrujete pokretacki motiv za ovu nasu tuzbu uvek cete doci na: titanski INAT!

Milan

pre 14 godina

Ne znaci uvek da je onaj nevin ko drugoga tuzi, tako je i u ovom slucaju.
Sigurno je bilo u redu pruziti drugoj strani mogucnost da povuce svoju optuzbu a posto druga strana nije reagovala zato sto misli da su oni manje krivi u redu je tako kako se dogodilo mada bi bilo bolje za obe strane vise govoriti o buducnosti a proslost ostaviti drzavnim sudovima.

Marko Milicevic

pre 14 godina

Tuziti ih i za Jasenovac, takve monstrumske zlocine nije ni Hitler proizvodio kao Hrvati nad Srbima u Jasenovcu! DA OSTANE ZAPISANO U UDZBENICIMA I PRIKAZIVANO NA DISCOVERI KANALU!

Castles

pre 14 godina

U mnogim komentarima pishe da ova tužba/kontratužba neće doprineti normalizaciji odnosa... Ja baš mislim obrnuto... To će itekako doprineti... Možda kratkoročno dođe do pogoršanja ali na duge staze kada se sve to završi ostaje jedino normalizacija odnosa... Kada ni jedna strana nema više razloga da tuži onu drugi i bude kivna ostaje jedino prostor za saradnju jer neće više biti razloga za suprotno... Neka sve izađe na videlo i neka se rasčisti sa prošlošću, obe strane... Znamo svi šta bude kada se takve stvari pokušavaju zaboraviti i poturiti pod tepih... I nakon 60 godina od Jasenovca se govori o tome i glavna je tema... zašto? Pa, upravo zato što se nije sudilo i nije sve izašlo na videlo... dakle, podržavam ovo suđenje jer će dalekosežno doneti dobro i jednoj i drugoj strani...

ZeljkoNS

pre 14 godina

Neki ne bi bili zadovoljni kad bi Srbija samu sebe tuzila i kad bi se svela na uzu Sumadiju (jer bi i granice Beogradskog pasaluka za neke bile velike).

Fedmahn

pre 14 godina

Ja volim Srbiju, skoro koliko volim Hrvatsku! To je zato sto sam rodjen I zapoceo detinjstvo u Dalmaciji, koja je hvala Bogu I dan danas tu gde jeste, a odrastao u Beogradu. Ja volim svoju kucu u Dalmaciji, zemlju, kamen, sumu, more... Volim ljude koji tamo ZIVE. Imao sam baku, koja je jedina prezivela II svetski rat tako sto je stigla do izgnanstva u Egipat. Imao san dedu koji je preziveo pokolj svoje familije, jer je bio u Dahau. Moji roditelji sada zive u Dalmaciji I vole ljude oko sebe kao sto I oni vole njih. Ali to nikada nece biti dovoljno da nestanu torture kojima su konstantno izlozeni, kao sto ni dobrim ljudima koji tamo zive nikada nece biti dosta magaraca koji ih vode. Nece ovakva tuzba kazniti zlocince onako kako zasluzuju, ali ce pomoci nekim ljudima da izadju iz crno belog sveta. Ja volim Dalmaciju I Hrvatsku i volim sto sam Srbin. Hvala Bogu sto jos ima ljudi sa kojima mozes da zivis, I da ne razmisljas o glupostima I idijotliku koji su odneli necije kuce I zivote! Srecna vam svima nova godina, ja jedva cekam da malo tocam noge u Jadranu I obrstim koji pinjol!

ekrem

pre 14 godina

Valjda srpske zrtve zasluzuju makar satisfakciju u vidu tuzbe ili niste vise ubedjeni u to kao sto ste bili pre par dana. Cini se da ste ipak preforsirali sa sirenjem optimizma i verom u srpstvo?