Četvrtak, 03.12.2009.

16:59

(Ne)opravdano finansiranje Dvora

Navodi u medijima da Beli dvor netransparentno troši novac otvorili su pitanje opravdanosti finansiranja dvorskog kompleksa iz državnog budžeta.

Izvor: B92

(Ne)opravdano finansiranje Dvora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 14 godina

Cela ova rasprava ustvari služi za skupljanje političkih poena kod neupućenih. Dvor bi morao da se održava sa Karađorđevićima u njemu ili bez njih. Da je svih 30 miliona dinara otišlo na izdržavanje Karađorđevića - to je još uvek dva puta manje od cene jednog mamograma koji fondacija princeze Katarine pokloni nekoj bolnici.
U isto vreme, na ovaj način se izbegava otvaranje rasprave o vraćanju imovine porodici Karađorđević, a veliki deo te imovine je stečen njihovim ličnim sredstvima - a ne iz državnih budžeta.
Dvorski kompleks i Karađorđevići su jedna od retkih stvari koje u Srbiji funkcionišu kako treba.

Dragan Ignjatovic

pre 14 godina

Mislim da treba doneti zakon o imovini Karadjordjevica kaji bi predvideo vracanje imovine u celosti ili delimicno uz nadoknadu vrednosti zadrzane imovine.Smatram da Drzava ne treba da placa iz budzeta troskove zivota za porodicu Karadjpordjevica osim ako se ne donese zakon o Apanazi s tim sto bi pre toga trebalo na referendumu utvrditi zelju naroda Srbije da ima monarha i da ga placa.Danasnja politicka elita u Srbiju se bez razloga udvara Karadjordjevicima i to placa novcem poreskih obveznika umesto da prepusti kraljevkoj porodici da pokusa da svoje troskove placa iz svog dzepa kao i svi ostali normalni ljudi.

Ritter

pre 14 godina

Ja razumem da su komunisti tu vladali mnogo godina i da jos uvek vladaju. To se vidi po tome sto nema restitucije, sto su arhivi od 1945 do danas i dalje tajna, sto momke i dalje krivicno gone do 35 godina da nose puske, sto se krije Drazin grob, kriju se zlocinci kako iz doba Tita tako i iz doba Milosevica.

Takodje razumem da je ideja monarhije ubijena 1945 i da je danas verovatno da monarhisti ne bi presli cenzus na eventualnom referendumu. Ono sto treba da bude jasno je da nema ulaska civilizovan svet dok se ne prihvate neke civilizacijske vrednosti. To znaci niko ne moze da vam oduzme privatnu imovinu osim ako niste napravili neko krivicno delo za koje treba da platite. U konkretnom slucaju ne vidim da je porodica Karadjordjevic napravila neko krivicno delo zbog koga treba da im se oduzme imovina. Druga civilizacijka vrednost je odrzavanje kulturne bastine i sopstvene istorije. I beli dvor i kuca cveca su deo nase istorije i obe ih treba odrzavati. Da je srece da nismo porusili sve dzamije u Beogradu osim one male na Dorcolu pa da i one budu turisticka atrakcija. Od starih kuca ima par u Skadarliji, konak Kneginje Ljubice, Milosev Konak i mozda jos koja oronula kuca iz 19 veka. Sta radi uopste to ministarstvo kulture? Sta radi zavod za zastitu spomenika? Pogledajte bilo koji Evropski gradic: svaka starudija koja je mogla da se restaurira je postala turisticka atrakcija. Mi izgleda samo znamo da rusimo i unistavamo svoju istoriju. Ostadosmo kao tikve bez korena.

Nesa

pre 14 godina

Svaka civilizovana zemlja u Evropi ozdrava svoju istoroiju i tradiciju, kao sto Britanci odrzavaju Bakingemsku palatu, kao sto Francuzi odrzvaju dvorce u Luvru, kao sto Holandjani odzavaju dvorce nihove kraljevske familije tako i Srbija mora da odrzava svoje. To je sasvim normalno za svaku normlanu drzavu, a to sto neo-komunisti zele da napadaju kraljevsku familiju koja vise novca je donela u zemlju svojim humanitrani radom samo prosle godine oko 4 miliona evra, i gotovo da nema bolnice u Srbiji koja nije dobila neki medicnski aparat d humantirane fondacija princeze Katarine, to samo potrvrdjuje kako neo-komunisti i dalje zele da pljuju po svemu sto predstavlja tradijcuju. Najposecenja turisticka atrkacija stranih turista je upravo Beli Dvor.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

POD HITNO DA SE UKINE PLACANJE NOVINA KARADJORDJEVICU! Sta bre posten covek ima da cita novine, moz'nesto i da sazna pa da se buni, BRE! Nazad, 1971 godine, na mom prvom poslu u fabrici "Ikarus", tada jos na staroj lokaciji, kod starog "Merkatora", doziveo sam da direktor jednog odeljka fabrike kaze svom tehnologu Aci: "Molim vas Aco, nemojte da ucite za vreme radnog vremena!" A taj Aca je bio mlad covek, zavrsio zanat pa odlucio da nastavi skolovanje u srednjoj skoli ali iste te svoje struke, metalske, koju je koristio i na poslu. Prema tome, cinjenica da je ucio za vreme radnog vremena je znacila da on direktno poboljsava / povecava svoje znanje bas u korist svog posla i fabrike kao takve! Eto, to je nas odnos prema vrednima i onima koji uce, ali smo zato spremni da dzabalebarosima gledamo kroz prste za mnogo losije stvari, glavno je da se zabavljamo. Ipak, dobro je, da je bar pocelo o tome da se govori. Ucinili smo prvi korak - priznali smo problem, a to je najteze.

Aleksandar

pre 14 godina

Dvor kao celina zaista jeste jedan vredan istorijski i kulturni spomenik, a samo oni koji tamo nisu bili mogu da tvrde da to nije tako. Dakle, treba i mora da dobije status kulturnog dobra od izuzetnog znacaja za Republiku Srbiju, zbog svoje arhitektonske, nacionalne, istorijske i pre svega kulturne vrednosti (slike, namestaj, skulpture)itd. Dvor se mora odrzavati bez obzira da li neko u njemu boravi ili ne. To je jedan "zivi muzej", "mali Versaj usred Beograda" i treba da budemo ponosni sto ga imamo. Naravno da porodica Karadjordjevic ne moze sama da finansira ovaj kompleks, pa je potrebna i uloga drzave. Samo treba definisati sta i kako ulazi pod kategoriju odrzavanja. Sigurno da je tu bilo nekih spornih troskova, ali budite uvereni da su oni mnogo manji od arcenja para u Parlamentu, Ministarstvima, drzavnim agencijama itd... o tome niko ne prica a ovamo se hvatate dva dana za dvor kao da je dvor jedini i najveci konzument drzavnih para. Osim toga, ne treba zaboraviti i doprinos Karadjordjevica ne samo kroz istoriju nego i danas, na primer mamograf vredan 800.000 evra koji je nedavno obezbedila princeza Katarina. Dakle, nije istina da Karadjordjevici samo trose, nego je istina da puno i rade za svoj narod, a ko ne zna neka ode na njihov sajt pa neka vidi. Humanitarna pomoc, stipendije studenata, promovisanje pozitivnog imidza Srbije u svetu... Oni su mnogo vise dobrih stvari uradili za Srbiju nego pojedina nasa Ministarstva.

Oliver Stojićević

pre 14 godina

Iako sam ubedjeni republikanac, nemam ništa protiv davanja dvorskog kompleksa Karadjordjevićima na korišćenje, ali da sami snose troškove.
Ili da plaćaju kiriju.

Ljiljana

pre 14 godina

"Tamo se često dešavaju i izložbe i neki drugi kulturni sadržaji koji mi finansiramo. Pre svega se odnosi na programe, na kulturne sadržaje i na održavanje kompleksa. Videli smo da postoji problem i reagovali smo i tražili dodatno objašnjenje, precizno, i revizija je potvrdila da je to tako dobro kako smo mi tražili“, kaže Momirova.
Svaka joj cast na odgovoru! Nadam se da makar ona zna sta je zelela reci :))))

bezimena

pre 14 godina

"Kako bi se ovakve situacije izbegle u budućnosti Ministarstvo kulture pokrenulo je inicijativu da se donese zakon kojim će se definisati odnos prema kraljevskoj porodici i Dvorskom kompleksu na Dedinju".

Srbija je REPUBLIKA a A.Karadjordjević nema nikakve zasluge zbog kojih bi bio lice izdržavano od države!

Beli dvor svakako treba čuvati jer je od istorijskog značaja, ali upravo zato taj objekat se ne može koristiti za stanovanje, što je upravo JEDINO OVOM Karadjordjeviću dozvoljeno! Kako je dotični gradjanin kao i svaki drugi, neka se izdržava od onoga što ima u vlasništvu ili neka zaradjuje na drugi način, kao i svi ostali gradjani Srbije!

Mirjana K.

pre 14 godina

Nema sta kome da smeta odrzavanje Belog dvora, pa to je tako logicno. Drzava ga otela, mora da ga odrzava. Ova cifra je kap u moru u odnosu na jagnjece brigade, nepostojece ugovore o delu, tendere...Molim vas da ne nasedate i da se fokusirate na pomenuto. Ne bi me cudilo da kazu da je Milosevic dosao sa onog sveta i ukrao pare.

Bijek

pre 14 godina

Ne radi Narodna biblioteka niti Narodni muzej kako treba. Ostale institucije kulture u Srbiji su uništene ili ruinirane a gospodin Bradić plaća novine Karađorđevićima...

Darko

pre 14 godina

Umesto da se govori u kojim sve situacijama su ministarstva nemilice trosila drzavni novac u vreme opste krize, ovde se pokušava sprovesti hajka na Prestolonaslednika i Kraljevsku porodicu.

Činjenice su sledece:

1. Dvorski kompleks je u DRŽAVNOM vlasnistvu i makar zbog te činjenice DRŽAVA je dužna da ga održava (kad ga je vec otela)

2. Od kada je Država otela Karađorđevićima imovinu, ona za održavanje te imovine plaća. Tako je bilo i u Titovo i Miloševićevo vreme kada je budžet Kraljevskog Dvora bio vise desetina puta veći, a Dvor je propadao. Postavlja se pitanje gde su odlazile pare?

3. Dvorski kompleks je institucija od izuzetnog državnog znacaja a u njegovom posedu se nalaze slike i druga umetnička i knjizevna dela najpoznatijih svetskih i domaćih autora.

4. Dvorski kompleks se prostire na 100 hektara i njegovo odrzavanje košta, hteli mi to ili ne. Zato su tu zaposleni baštovani, kuvari, obezbeđenje, kustosi, mehaničari i mnogi drugi. Svi oni su zaposleni kod VLASNIKA Dvorskog kompleksa - odnosno DRŽAVE

5. Prestolonaslednik Aleksandar i Kraljevska porodica žive kao podstanari u kući svoga oca kroz koji godišnje prođe vise desetina hiljada građana koji kupuju karte u turističkoj organizaciji Beograda.

6. Prestolonaslednik je po dolasku u Dvor morao da popravi svu insfrastrukturu u koju je uložio 2.5 miliona evra, zato što je vlaga probijala i pretila da trajno uništi kulturno bogatstvo koje se nalazi u njemu.

Primer "domaćinskog" odrzavanja Dvora pre dolaska Kraljevske porodice vidi se najbolje u divljaštvu koje je činjeno u Dvorskoj kapeli koju su komunisti koristili kao supu za baštenski materijal, a Hrista koristili kao metu za vezbanje pucanja. Najvažnije evropske institucije su se o tom divljaštvu već izjasnile pre par godina najoštrije ga osuđujući.


Postavlja se pitanje kome to smeta odrzavanje Dvorskog kompleksa i neprocenljivog bogatstva (na koje ode oko 200 000 evra), a ne smeta mu istovremeno sto ministri i zaposleni u ministarstvima godisnje POJEDU 600 000 evra, da ne pricamo o troškovima prevoza, cišćenja itd? A gospođa iz ministarstva kulture bolje bi bilo da objasni zašto njeno ministarstvo nije tražilo dokumentaciju o tome gde se novac koji je ono dodelio troši, nego sada svoj kao i nemarluk njenog Ministarstva pokušava da prebaci na Kraljevsku porodicu kojoj bi još i da naplate stanarinu što stanuju u od države im otetoj kući. Zaboravlja da će uskoro morati oteto da se vrati jer nema ovde Evrope niti ima Srbije u Evropi bez Zakona o restituciji, odnosno povraćaja otete imovine. Inače, ostaće ova osirotela država i bez "belog šengena" i bez mnogo čega još...

vlada

pre 14 godina

Apelujem na razumne ako ih kod nas jos uvek ima. Nikakav lex specialis za "kraljevsku porodicu" nije potreban. Ja nisam pravnik ali sam taj pojam je potpuno stran u jednom republickom ustavnom uredjenju. Potrebna je samo primena postojecih zakonskih akata. Za bahatost i rasipanje nisu potrebni dodatni propisi. A kraljevinu na mala vrata tako uvoditi je prvo perfidno a drugo sasvim neprimereno i verujem da se narod sa takvim cim ne bi slozio.

prokopije

pre 14 godina

ako je beli dvor turisticka atrakcija,a jeste.da li se naplacuju ulaznice za posetioce?evo primer:200 dinara po posetiocu puta posetioc i eto barem dve trecine za odrzavanje belog dvora.razmislite o tome Vi iz ninistrstva kulture.prokopije

Monarhista

pre 14 godina

Nezahvalnici niti znaju cime treba da se ponose, niti vide sta cine milioni donacija koje
stizu preko kraljevske porodice. Nismo nista ni zasluzili. Sacuvaj me boze.

swayzak

pre 14 godina

Treba imati u vidu da je Beli Dvor turistička atrakcija i da turisti mogu organizovano da posećuju to zdanje, što i čine redovno. Tako da je zbog toga i potrebno održavati takav objekat kao spomenik kulture. Sa druge strane, mislim da se mnogo veće svote novca traće na drugim mestima nenamenski, i da ovo forsiranje priče o finansijama Belog Dvora samo ukazuje da neki ljudi pokušavaju da skrenu pažnju sa sopstvenih neopravdanih troškova pa upiru prst na Karađorđeviće ne bi li se izvukli iz blata.

Mirko

pre 14 godina

Alo bre! Ne interesujem me 30 miliona dinara potrosenih na Beli dvor koji ionako prazan kosta 2/3 tog novca da niko ne zivi u njemu, nego 111 miliona dinara koje su razni dzabalebarosi po ministarsvima (i to samo njih 6) pojeli, verovatno vise popili, samo za godinu dana!

Mirko

pre 14 godina

Alo bre! Ne interesujem me 30 miliona dinara potrosenih na Beli dvor koji ionako prazan kosta 2/3 tog novca da niko ne zivi u njemu, nego 111 miliona dinara koje su razni dzabalebarosi po ministarsvima (i to samo njih 6) pojeli, verovatno vise popili, samo za godinu dana!

Monarhista

pre 14 godina

Nezahvalnici niti znaju cime treba da se ponose, niti vide sta cine milioni donacija koje
stizu preko kraljevske porodice. Nismo nista ni zasluzili. Sacuvaj me boze.

swayzak

pre 14 godina

Treba imati u vidu da je Beli Dvor turistička atrakcija i da turisti mogu organizovano da posećuju to zdanje, što i čine redovno. Tako da je zbog toga i potrebno održavati takav objekat kao spomenik kulture. Sa druge strane, mislim da se mnogo veće svote novca traće na drugim mestima nenamenski, i da ovo forsiranje priče o finansijama Belog Dvora samo ukazuje da neki ljudi pokušavaju da skrenu pažnju sa sopstvenih neopravdanih troškova pa upiru prst na Karađorđeviće ne bi li se izvukli iz blata.

Darko

pre 14 godina

Umesto da se govori u kojim sve situacijama su ministarstva nemilice trosila drzavni novac u vreme opste krize, ovde se pokušava sprovesti hajka na Prestolonaslednika i Kraljevsku porodicu.

Činjenice su sledece:

1. Dvorski kompleks je u DRŽAVNOM vlasnistvu i makar zbog te činjenice DRŽAVA je dužna da ga održava (kad ga je vec otela)

2. Od kada je Država otela Karađorđevićima imovinu, ona za održavanje te imovine plaća. Tako je bilo i u Titovo i Miloševićevo vreme kada je budžet Kraljevskog Dvora bio vise desetina puta veći, a Dvor je propadao. Postavlja se pitanje gde su odlazile pare?

3. Dvorski kompleks je institucija od izuzetnog državnog znacaja a u njegovom posedu se nalaze slike i druga umetnička i knjizevna dela najpoznatijih svetskih i domaćih autora.

4. Dvorski kompleks se prostire na 100 hektara i njegovo odrzavanje košta, hteli mi to ili ne. Zato su tu zaposleni baštovani, kuvari, obezbeđenje, kustosi, mehaničari i mnogi drugi. Svi oni su zaposleni kod VLASNIKA Dvorskog kompleksa - odnosno DRŽAVE

5. Prestolonaslednik Aleksandar i Kraljevska porodica žive kao podstanari u kući svoga oca kroz koji godišnje prođe vise desetina hiljada građana koji kupuju karte u turističkoj organizaciji Beograda.

6. Prestolonaslednik je po dolasku u Dvor morao da popravi svu insfrastrukturu u koju je uložio 2.5 miliona evra, zato što je vlaga probijala i pretila da trajno uništi kulturno bogatstvo koje se nalazi u njemu.

Primer "domaćinskog" odrzavanja Dvora pre dolaska Kraljevske porodice vidi se najbolje u divljaštvu koje je činjeno u Dvorskoj kapeli koju su komunisti koristili kao supu za baštenski materijal, a Hrista koristili kao metu za vezbanje pucanja. Najvažnije evropske institucije su se o tom divljaštvu već izjasnile pre par godina najoštrije ga osuđujući.


Postavlja se pitanje kome to smeta odrzavanje Dvorskog kompleksa i neprocenljivog bogatstva (na koje ode oko 200 000 evra), a ne smeta mu istovremeno sto ministri i zaposleni u ministarstvima godisnje POJEDU 600 000 evra, da ne pricamo o troškovima prevoza, cišćenja itd? A gospođa iz ministarstva kulture bolje bi bilo da objasni zašto njeno ministarstvo nije tražilo dokumentaciju o tome gde se novac koji je ono dodelio troši, nego sada svoj kao i nemarluk njenog Ministarstva pokušava da prebaci na Kraljevsku porodicu kojoj bi još i da naplate stanarinu što stanuju u od države im otetoj kući. Zaboravlja da će uskoro morati oteto da se vrati jer nema ovde Evrope niti ima Srbije u Evropi bez Zakona o restituciji, odnosno povraćaja otete imovine. Inače, ostaće ova osirotela država i bez "belog šengena" i bez mnogo čega još...

Mirjana K.

pre 14 godina

Nema sta kome da smeta odrzavanje Belog dvora, pa to je tako logicno. Drzava ga otela, mora da ga odrzava. Ova cifra je kap u moru u odnosu na jagnjece brigade, nepostojece ugovore o delu, tendere...Molim vas da ne nasedate i da se fokusirate na pomenuto. Ne bi me cudilo da kazu da je Milosevic dosao sa onog sveta i ukrao pare.

prokopije

pre 14 godina

ako je beli dvor turisticka atrakcija,a jeste.da li se naplacuju ulaznice za posetioce?evo primer:200 dinara po posetiocu puta posetioc i eto barem dve trecine za odrzavanje belog dvora.razmislite o tome Vi iz ninistrstva kulture.prokopije

Bijek

pre 14 godina

Ne radi Narodna biblioteka niti Narodni muzej kako treba. Ostale institucije kulture u Srbiji su uništene ili ruinirane a gospodin Bradić plaća novine Karađorđevićima...

Ljiljana

pre 14 godina

"Tamo se često dešavaju i izložbe i neki drugi kulturni sadržaji koji mi finansiramo. Pre svega se odnosi na programe, na kulturne sadržaje i na održavanje kompleksa. Videli smo da postoji problem i reagovali smo i tražili dodatno objašnjenje, precizno, i revizija je potvrdila da je to tako dobro kako smo mi tražili“, kaže Momirova.
Svaka joj cast na odgovoru! Nadam se da makar ona zna sta je zelela reci :))))

bezimena

pre 14 godina

"Kako bi se ovakve situacije izbegle u budućnosti Ministarstvo kulture pokrenulo je inicijativu da se donese zakon kojim će se definisati odnos prema kraljevskoj porodici i Dvorskom kompleksu na Dedinju".

Srbija je REPUBLIKA a A.Karadjordjević nema nikakve zasluge zbog kojih bi bio lice izdržavano od države!

Beli dvor svakako treba čuvati jer je od istorijskog značaja, ali upravo zato taj objekat se ne može koristiti za stanovanje, što je upravo JEDINO OVOM Karadjordjeviću dozvoljeno! Kako je dotični gradjanin kao i svaki drugi, neka se izdržava od onoga što ima u vlasništvu ili neka zaradjuje na drugi način, kao i svi ostali gradjani Srbije!

vlada

pre 14 godina

Apelujem na razumne ako ih kod nas jos uvek ima. Nikakav lex specialis za "kraljevsku porodicu" nije potreban. Ja nisam pravnik ali sam taj pojam je potpuno stran u jednom republickom ustavnom uredjenju. Potrebna je samo primena postojecih zakonskih akata. Za bahatost i rasipanje nisu potrebni dodatni propisi. A kraljevinu na mala vrata tako uvoditi je prvo perfidno a drugo sasvim neprimereno i verujem da se narod sa takvim cim ne bi slozio.

Aleksandar

pre 14 godina

Dvor kao celina zaista jeste jedan vredan istorijski i kulturni spomenik, a samo oni koji tamo nisu bili mogu da tvrde da to nije tako. Dakle, treba i mora da dobije status kulturnog dobra od izuzetnog znacaja za Republiku Srbiju, zbog svoje arhitektonske, nacionalne, istorijske i pre svega kulturne vrednosti (slike, namestaj, skulpture)itd. Dvor se mora odrzavati bez obzira da li neko u njemu boravi ili ne. To je jedan "zivi muzej", "mali Versaj usred Beograda" i treba da budemo ponosni sto ga imamo. Naravno da porodica Karadjordjevic ne moze sama da finansira ovaj kompleks, pa je potrebna i uloga drzave. Samo treba definisati sta i kako ulazi pod kategoriju odrzavanja. Sigurno da je tu bilo nekih spornih troskova, ali budite uvereni da su oni mnogo manji od arcenja para u Parlamentu, Ministarstvima, drzavnim agencijama itd... o tome niko ne prica a ovamo se hvatate dva dana za dvor kao da je dvor jedini i najveci konzument drzavnih para. Osim toga, ne treba zaboraviti i doprinos Karadjordjevica ne samo kroz istoriju nego i danas, na primer mamograf vredan 800.000 evra koji je nedavno obezbedila princeza Katarina. Dakle, nije istina da Karadjordjevici samo trose, nego je istina da puno i rade za svoj narod, a ko ne zna neka ode na njihov sajt pa neka vidi. Humanitarna pomoc, stipendije studenata, promovisanje pozitivnog imidza Srbije u svetu... Oni su mnogo vise dobrih stvari uradili za Srbiju nego pojedina nasa Ministarstva.

Oliver Stojićević

pre 14 godina

Iako sam ubedjeni republikanac, nemam ništa protiv davanja dvorskog kompleksa Karadjordjevićima na korišćenje, ali da sami snose troškove.
Ili da plaćaju kiriju.

Ritter

pre 14 godina

Ja razumem da su komunisti tu vladali mnogo godina i da jos uvek vladaju. To se vidi po tome sto nema restitucije, sto su arhivi od 1945 do danas i dalje tajna, sto momke i dalje krivicno gone do 35 godina da nose puske, sto se krije Drazin grob, kriju se zlocinci kako iz doba Tita tako i iz doba Milosevica.

Takodje razumem da je ideja monarhije ubijena 1945 i da je danas verovatno da monarhisti ne bi presli cenzus na eventualnom referendumu. Ono sto treba da bude jasno je da nema ulaska civilizovan svet dok se ne prihvate neke civilizacijske vrednosti. To znaci niko ne moze da vam oduzme privatnu imovinu osim ako niste napravili neko krivicno delo za koje treba da platite. U konkretnom slucaju ne vidim da je porodica Karadjordjevic napravila neko krivicno delo zbog koga treba da im se oduzme imovina. Druga civilizacijka vrednost je odrzavanje kulturne bastine i sopstvene istorije. I beli dvor i kuca cveca su deo nase istorije i obe ih treba odrzavati. Da je srece da nismo porusili sve dzamije u Beogradu osim one male na Dorcolu pa da i one budu turisticka atrakcija. Od starih kuca ima par u Skadarliji, konak Kneginje Ljubice, Milosev Konak i mozda jos koja oronula kuca iz 19 veka. Sta radi uopste to ministarstvo kulture? Sta radi zavod za zastitu spomenika? Pogledajte bilo koji Evropski gradic: svaka starudija koja je mogla da se restaurira je postala turisticka atrakcija. Mi izgleda samo znamo da rusimo i unistavamo svoju istoriju. Ostadosmo kao tikve bez korena.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

POD HITNO DA SE UKINE PLACANJE NOVINA KARADJORDJEVICU! Sta bre posten covek ima da cita novine, moz'nesto i da sazna pa da se buni, BRE! Nazad, 1971 godine, na mom prvom poslu u fabrici "Ikarus", tada jos na staroj lokaciji, kod starog "Merkatora", doziveo sam da direktor jednog odeljka fabrike kaze svom tehnologu Aci: "Molim vas Aco, nemojte da ucite za vreme radnog vremena!" A taj Aca je bio mlad covek, zavrsio zanat pa odlucio da nastavi skolovanje u srednjoj skoli ali iste te svoje struke, metalske, koju je koristio i na poslu. Prema tome, cinjenica da je ucio za vreme radnog vremena je znacila da on direktno poboljsava / povecava svoje znanje bas u korist svog posla i fabrike kao takve! Eto, to je nas odnos prema vrednima i onima koji uce, ali smo zato spremni da dzabalebarosima gledamo kroz prste za mnogo losije stvari, glavno je da se zabavljamo. Ipak, dobro je, da je bar pocelo o tome da se govori. Ucinili smo prvi korak - priznali smo problem, a to je najteze.

Nesa

pre 14 godina

Svaka civilizovana zemlja u Evropi ozdrava svoju istoroiju i tradiciju, kao sto Britanci odrzavaju Bakingemsku palatu, kao sto Francuzi odrzvaju dvorce u Luvru, kao sto Holandjani odzavaju dvorce nihove kraljevske familije tako i Srbija mora da odrzava svoje. To je sasvim normalno za svaku normlanu drzavu, a to sto neo-komunisti zele da napadaju kraljevsku familiju koja vise novca je donela u zemlju svojim humanitrani radom samo prosle godine oko 4 miliona evra, i gotovo da nema bolnice u Srbiji koja nije dobila neki medicnski aparat d humantirane fondacija princeze Katarine, to samo potrvrdjuje kako neo-komunisti i dalje zele da pljuju po svemu sto predstavlja tradijcuju. Najposecenja turisticka atrkacija stranih turista je upravo Beli Dvor.

Dragan Ignjatovic

pre 14 godina

Mislim da treba doneti zakon o imovini Karadjordjevica kaji bi predvideo vracanje imovine u celosti ili delimicno uz nadoknadu vrednosti zadrzane imovine.Smatram da Drzava ne treba da placa iz budzeta troskove zivota za porodicu Karadjpordjevica osim ako se ne donese zakon o Apanazi s tim sto bi pre toga trebalo na referendumu utvrditi zelju naroda Srbije da ima monarha i da ga placa.Danasnja politicka elita u Srbiju se bez razloga udvara Karadjordjevicima i to placa novcem poreskih obveznika umesto da prepusti kraljevkoj porodici da pokusa da svoje troskove placa iz svog dzepa kao i svi ostali normalni ljudi.

Zoki

pre 14 godina

Cela ova rasprava ustvari služi za skupljanje političkih poena kod neupućenih. Dvor bi morao da se održava sa Karađorđevićima u njemu ili bez njih. Da je svih 30 miliona dinara otišlo na izdržavanje Karađorđevića - to je još uvek dva puta manje od cene jednog mamograma koji fondacija princeze Katarine pokloni nekoj bolnici.
U isto vreme, na ovaj način se izbegava otvaranje rasprave o vraćanju imovine porodici Karađorđević, a veliki deo te imovine je stečen njihovim ličnim sredstvima - a ne iz državnih budžeta.
Dvorski kompleks i Karađorđevići su jedna od retkih stvari koje u Srbiji funkcionišu kako treba.

Bijek

pre 14 godina

Ne radi Narodna biblioteka niti Narodni muzej kako treba. Ostale institucije kulture u Srbiji su uništene ili ruinirane a gospodin Bradić plaća novine Karađorđevićima...

bezimena

pre 14 godina

"Kako bi se ovakve situacije izbegle u budućnosti Ministarstvo kulture pokrenulo je inicijativu da se donese zakon kojim će se definisati odnos prema kraljevskoj porodici i Dvorskom kompleksu na Dedinju".

Srbija je REPUBLIKA a A.Karadjordjević nema nikakve zasluge zbog kojih bi bio lice izdržavano od države!

Beli dvor svakako treba čuvati jer je od istorijskog značaja, ali upravo zato taj objekat se ne može koristiti za stanovanje, što je upravo JEDINO OVOM Karadjordjeviću dozvoljeno! Kako je dotični gradjanin kao i svaki drugi, neka se izdržava od onoga što ima u vlasništvu ili neka zaradjuje na drugi način, kao i svi ostali gradjani Srbije!

vlada

pre 14 godina

Apelujem na razumne ako ih kod nas jos uvek ima. Nikakav lex specialis za "kraljevsku porodicu" nije potreban. Ja nisam pravnik ali sam taj pojam je potpuno stran u jednom republickom ustavnom uredjenju. Potrebna je samo primena postojecih zakonskih akata. Za bahatost i rasipanje nisu potrebni dodatni propisi. A kraljevinu na mala vrata tako uvoditi je prvo perfidno a drugo sasvim neprimereno i verujem da se narod sa takvim cim ne bi slozio.

Monarhista

pre 14 godina

Nezahvalnici niti znaju cime treba da se ponose, niti vide sta cine milioni donacija koje
stizu preko kraljevske porodice. Nismo nista ni zasluzili. Sacuvaj me boze.

Darko

pre 14 godina

Umesto da se govori u kojim sve situacijama su ministarstva nemilice trosila drzavni novac u vreme opste krize, ovde se pokušava sprovesti hajka na Prestolonaslednika i Kraljevsku porodicu.

Činjenice su sledece:

1. Dvorski kompleks je u DRŽAVNOM vlasnistvu i makar zbog te činjenice DRŽAVA je dužna da ga održava (kad ga je vec otela)

2. Od kada je Država otela Karađorđevićima imovinu, ona za održavanje te imovine plaća. Tako je bilo i u Titovo i Miloševićevo vreme kada je budžet Kraljevskog Dvora bio vise desetina puta veći, a Dvor je propadao. Postavlja se pitanje gde su odlazile pare?

3. Dvorski kompleks je institucija od izuzetnog državnog znacaja a u njegovom posedu se nalaze slike i druga umetnička i knjizevna dela najpoznatijih svetskih i domaćih autora.

4. Dvorski kompleks se prostire na 100 hektara i njegovo odrzavanje košta, hteli mi to ili ne. Zato su tu zaposleni baštovani, kuvari, obezbeđenje, kustosi, mehaničari i mnogi drugi. Svi oni su zaposleni kod VLASNIKA Dvorskog kompleksa - odnosno DRŽAVE

5. Prestolonaslednik Aleksandar i Kraljevska porodica žive kao podstanari u kući svoga oca kroz koji godišnje prođe vise desetina hiljada građana koji kupuju karte u turističkoj organizaciji Beograda.

6. Prestolonaslednik je po dolasku u Dvor morao da popravi svu insfrastrukturu u koju je uložio 2.5 miliona evra, zato što je vlaga probijala i pretila da trajno uništi kulturno bogatstvo koje se nalazi u njemu.

Primer "domaćinskog" odrzavanja Dvora pre dolaska Kraljevske porodice vidi se najbolje u divljaštvu koje je činjeno u Dvorskoj kapeli koju su komunisti koristili kao supu za baštenski materijal, a Hrista koristili kao metu za vezbanje pucanja. Najvažnije evropske institucije su se o tom divljaštvu već izjasnile pre par godina najoštrije ga osuđujući.


Postavlja se pitanje kome to smeta odrzavanje Dvorskog kompleksa i neprocenljivog bogatstva (na koje ode oko 200 000 evra), a ne smeta mu istovremeno sto ministri i zaposleni u ministarstvima godisnje POJEDU 600 000 evra, da ne pricamo o troškovima prevoza, cišćenja itd? A gospođa iz ministarstva kulture bolje bi bilo da objasni zašto njeno ministarstvo nije tražilo dokumentaciju o tome gde se novac koji je ono dodelio troši, nego sada svoj kao i nemarluk njenog Ministarstva pokušava da prebaci na Kraljevsku porodicu kojoj bi još i da naplate stanarinu što stanuju u od države im otetoj kući. Zaboravlja da će uskoro morati oteto da se vrati jer nema ovde Evrope niti ima Srbije u Evropi bez Zakona o restituciji, odnosno povraćaja otete imovine. Inače, ostaće ova osirotela država i bez "belog šengena" i bez mnogo čega još...

Oliver Stojićević

pre 14 godina

Iako sam ubedjeni republikanac, nemam ništa protiv davanja dvorskog kompleksa Karadjordjevićima na korišćenje, ali da sami snose troškove.
Ili da plaćaju kiriju.

Mirjana K.

pre 14 godina

Nema sta kome da smeta odrzavanje Belog dvora, pa to je tako logicno. Drzava ga otela, mora da ga odrzava. Ova cifra je kap u moru u odnosu na jagnjece brigade, nepostojece ugovore o delu, tendere...Molim vas da ne nasedate i da se fokusirate na pomenuto. Ne bi me cudilo da kazu da je Milosevic dosao sa onog sveta i ukrao pare.

Mirko

pre 14 godina

Alo bre! Ne interesujem me 30 miliona dinara potrosenih na Beli dvor koji ionako prazan kosta 2/3 tog novca da niko ne zivi u njemu, nego 111 miliona dinara koje su razni dzabalebarosi po ministarsvima (i to samo njih 6) pojeli, verovatno vise popili, samo za godinu dana!

swayzak

pre 14 godina

Treba imati u vidu da je Beli Dvor turistička atrakcija i da turisti mogu organizovano da posećuju to zdanje, što i čine redovno. Tako da je zbog toga i potrebno održavati takav objekat kao spomenik kulture. Sa druge strane, mislim da se mnogo veće svote novca traće na drugim mestima nenamenski, i da ovo forsiranje priče o finansijama Belog Dvora samo ukazuje da neki ljudi pokušavaju da skrenu pažnju sa sopstvenih neopravdanih troškova pa upiru prst na Karađorđeviće ne bi li se izvukli iz blata.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

POD HITNO DA SE UKINE PLACANJE NOVINA KARADJORDJEVICU! Sta bre posten covek ima da cita novine, moz'nesto i da sazna pa da se buni, BRE! Nazad, 1971 godine, na mom prvom poslu u fabrici "Ikarus", tada jos na staroj lokaciji, kod starog "Merkatora", doziveo sam da direktor jednog odeljka fabrike kaze svom tehnologu Aci: "Molim vas Aco, nemojte da ucite za vreme radnog vremena!" A taj Aca je bio mlad covek, zavrsio zanat pa odlucio da nastavi skolovanje u srednjoj skoli ali iste te svoje struke, metalske, koju je koristio i na poslu. Prema tome, cinjenica da je ucio za vreme radnog vremena je znacila da on direktno poboljsava / povecava svoje znanje bas u korist svog posla i fabrike kao takve! Eto, to je nas odnos prema vrednima i onima koji uce, ali smo zato spremni da dzabalebarosima gledamo kroz prste za mnogo losije stvari, glavno je da se zabavljamo. Ipak, dobro je, da je bar pocelo o tome da se govori. Ucinili smo prvi korak - priznali smo problem, a to je najteze.

prokopije

pre 14 godina

ako je beli dvor turisticka atrakcija,a jeste.da li se naplacuju ulaznice za posetioce?evo primer:200 dinara po posetiocu puta posetioc i eto barem dve trecine za odrzavanje belog dvora.razmislite o tome Vi iz ninistrstva kulture.prokopije

Aleksandar

pre 14 godina

Dvor kao celina zaista jeste jedan vredan istorijski i kulturni spomenik, a samo oni koji tamo nisu bili mogu da tvrde da to nije tako. Dakle, treba i mora da dobije status kulturnog dobra od izuzetnog znacaja za Republiku Srbiju, zbog svoje arhitektonske, nacionalne, istorijske i pre svega kulturne vrednosti (slike, namestaj, skulpture)itd. Dvor se mora odrzavati bez obzira da li neko u njemu boravi ili ne. To je jedan "zivi muzej", "mali Versaj usred Beograda" i treba da budemo ponosni sto ga imamo. Naravno da porodica Karadjordjevic ne moze sama da finansira ovaj kompleks, pa je potrebna i uloga drzave. Samo treba definisati sta i kako ulazi pod kategoriju odrzavanja. Sigurno da je tu bilo nekih spornih troskova, ali budite uvereni da su oni mnogo manji od arcenja para u Parlamentu, Ministarstvima, drzavnim agencijama itd... o tome niko ne prica a ovamo se hvatate dva dana za dvor kao da je dvor jedini i najveci konzument drzavnih para. Osim toga, ne treba zaboraviti i doprinos Karadjordjevica ne samo kroz istoriju nego i danas, na primer mamograf vredan 800.000 evra koji je nedavno obezbedila princeza Katarina. Dakle, nije istina da Karadjordjevici samo trose, nego je istina da puno i rade za svoj narod, a ko ne zna neka ode na njihov sajt pa neka vidi. Humanitarna pomoc, stipendije studenata, promovisanje pozitivnog imidza Srbije u svetu... Oni su mnogo vise dobrih stvari uradili za Srbiju nego pojedina nasa Ministarstva.

Ritter

pre 14 godina

Ja razumem da su komunisti tu vladali mnogo godina i da jos uvek vladaju. To se vidi po tome sto nema restitucije, sto su arhivi od 1945 do danas i dalje tajna, sto momke i dalje krivicno gone do 35 godina da nose puske, sto se krije Drazin grob, kriju se zlocinci kako iz doba Tita tako i iz doba Milosevica.

Takodje razumem da je ideja monarhije ubijena 1945 i da je danas verovatno da monarhisti ne bi presli cenzus na eventualnom referendumu. Ono sto treba da bude jasno je da nema ulaska civilizovan svet dok se ne prihvate neke civilizacijske vrednosti. To znaci niko ne moze da vam oduzme privatnu imovinu osim ako niste napravili neko krivicno delo za koje treba da platite. U konkretnom slucaju ne vidim da je porodica Karadjordjevic napravila neko krivicno delo zbog koga treba da im se oduzme imovina. Druga civilizacijka vrednost je odrzavanje kulturne bastine i sopstvene istorije. I beli dvor i kuca cveca su deo nase istorije i obe ih treba odrzavati. Da je srece da nismo porusili sve dzamije u Beogradu osim one male na Dorcolu pa da i one budu turisticka atrakcija. Od starih kuca ima par u Skadarliji, konak Kneginje Ljubice, Milosev Konak i mozda jos koja oronula kuca iz 19 veka. Sta radi uopste to ministarstvo kulture? Sta radi zavod za zastitu spomenika? Pogledajte bilo koji Evropski gradic: svaka starudija koja je mogla da se restaurira je postala turisticka atrakcija. Mi izgleda samo znamo da rusimo i unistavamo svoju istoriju. Ostadosmo kao tikve bez korena.

Nesa

pre 14 godina

Svaka civilizovana zemlja u Evropi ozdrava svoju istoroiju i tradiciju, kao sto Britanci odrzavaju Bakingemsku palatu, kao sto Francuzi odrzvaju dvorce u Luvru, kao sto Holandjani odzavaju dvorce nihove kraljevske familije tako i Srbija mora da odrzava svoje. To je sasvim normalno za svaku normlanu drzavu, a to sto neo-komunisti zele da napadaju kraljevsku familiju koja vise novca je donela u zemlju svojim humanitrani radom samo prosle godine oko 4 miliona evra, i gotovo da nema bolnice u Srbiji koja nije dobila neki medicnski aparat d humantirane fondacija princeze Katarine, to samo potrvrdjuje kako neo-komunisti i dalje zele da pljuju po svemu sto predstavlja tradijcuju. Najposecenja turisticka atrkacija stranih turista je upravo Beli Dvor.

Dragan Ignjatovic

pre 14 godina

Mislim da treba doneti zakon o imovini Karadjordjevica kaji bi predvideo vracanje imovine u celosti ili delimicno uz nadoknadu vrednosti zadrzane imovine.Smatram da Drzava ne treba da placa iz budzeta troskove zivota za porodicu Karadjpordjevica osim ako se ne donese zakon o Apanazi s tim sto bi pre toga trebalo na referendumu utvrditi zelju naroda Srbije da ima monarha i da ga placa.Danasnja politicka elita u Srbiju se bez razloga udvara Karadjordjevicima i to placa novcem poreskih obveznika umesto da prepusti kraljevkoj porodici da pokusa da svoje troskove placa iz svog dzepa kao i svi ostali normalni ljudi.

Ljiljana

pre 14 godina

"Tamo se često dešavaju i izložbe i neki drugi kulturni sadržaji koji mi finansiramo. Pre svega se odnosi na programe, na kulturne sadržaje i na održavanje kompleksa. Videli smo da postoji problem i reagovali smo i tražili dodatno objašnjenje, precizno, i revizija je potvrdila da je to tako dobro kako smo mi tražili“, kaže Momirova.
Svaka joj cast na odgovoru! Nadam se da makar ona zna sta je zelela reci :))))

Zoki

pre 14 godina

Cela ova rasprava ustvari služi za skupljanje političkih poena kod neupućenih. Dvor bi morao da se održava sa Karađorđevićima u njemu ili bez njih. Da je svih 30 miliona dinara otišlo na izdržavanje Karađorđevića - to je još uvek dva puta manje od cene jednog mamograma koji fondacija princeze Katarine pokloni nekoj bolnici.
U isto vreme, na ovaj način se izbegava otvaranje rasprave o vraćanju imovine porodici Karađorđević, a veliki deo te imovine je stečen njihovim ličnim sredstvima - a ne iz državnih budžeta.
Dvorski kompleks i Karađorđevići su jedna od retkih stvari koje u Srbiji funkcionišu kako treba.