Četvrtak, 19.11.2009.

20:40

"Podržavamo ustavno ime Makedonije"

Srbija je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom i taj stav se neće promeniti, rekao je Boris Tadić nakon razgovora sa makedonskim predesednikom.

Izvor: Beta

"Podržavamo ustavno ime Makedonije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Lekcija za slobodno razmisljanje

pre 14 godina

Uzrok promene srpske politike prema Makedoniji i Grckoj ni ne sanjate. Uskoro sledi promena politike Grcke prema Kosovu, tj. priznanje kosovske drzave. U pozadinskoj igri te stvari znaju nasi politicari, zato su opalili po lopti, i ko fol, prvi napravili faul. Mislite malo o tome!

Milan

pre 14 godina

Napokon prava izjava Borisa Tadića. Ne mogu da razumem one građane Srbije koji po ko zna koji put i u ovome vide "zaveru", "izdaju" i slično, a u stvari su dvolični npr. pljuju po Americi a svoju decu šalju tamo na studiranje. Pošto im je geopolitički manevar sužen sada sve svoje komplekse iskaljuju na slabije komšije jer protiv onih jačih više ne smeju.

jole

pre 14 godina

Nemojte pljuvati na makedonski narod vec na njihovu vladu - ovo je njihov potez! Kad je Srbija bila bombardovana od strane NATO-a u nekim Americkim gradovima imalo je vise Makedonaca nego Srba na anti NATO protestima. Makedonci su isto tako nasa braca. Setite se isto protesta u Skoplju, pomoc za vreme embarga itd... Nemojte zaboraviti to... Jeremic je u to vreme sipao kaficu u londonu...

Gradimir

pre 14 godina

Moje veliko i iskreno izvinjenje Grckom narodu i drzavi. Ponosan sam sto sam Srbina ali i sto sam poreklom Grk, ali nisam ponosan na izjavu predsednika Tadica. Mislim da je izjava ministra Jeremica apsolutno na mestu. Dokle cemo da se srozavamo i vredjamo dostojanstvo nasih prijatelja?

Comi

pre 14 godina

E moj Borise, lepo pokazujes kako Srbija ceni one koji joj pomazu. Grci su 100% u pravu sto se tice ovoga i treba da budemo uz njih. FYROM mora da shvati da ne moze da svojata tudju istoriju i tradiciju.

logicar

pre 14 godina

I posle ce nam Grcka biti kriva za izdaju bratstva kad bude pocela da menja politiku prema Kosovu? Sta je interes dodvoravanju FYRM? Politicka snaga? Ekonomska moc? Postovanje prava srpske manjine? I don't think so... Put do EU sigurno ne vodi preko FYRM, a Grcka je jedan od najvecih pobornika tog puta. Da ne pominjem cinjenicu da srpski drzavljani rodjeni u FYRM, ne mogu da dobiju grcku vizu jer im u pasosu pise Republika Makedonija! Opametite se, jare I pare ne idu zajedno, bar ne u isto vreme!

Elektro

pre 14 godina

Makedonija je priznala nezavisno Kosovo, Grčka iako članica EU nije priznala nezavisno Kosovo, mi priznajemo ime Makedonije iako se Grčka protivi tome. Šta na ovoj slici nije u redu?! Da li kod tog našeg Predsednika ima neke logike u istupima i odlučivanju ako uopšte odlučuje?! Pa ako već stvarno nećemo menjati odluku o priznavanju imena Makedonije što to sad javno potencira i gura prst u oko Grcima?

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

On kao predsednik Demokratske stranke ne moze da sprovodi neku svoju spoljnu politiku. U Ustavu pise da spoljnu politiku kreira i vodi Vlada Republike Srbije preko Ministarstva inostranih poslova. To sto je On partijski nadredjen i predsedniku vlade i ministru inostranih poslova ne daje mu za pravo da to cini posebno ne i zbog krsenja clana 115 Ustava Republike Srbije koji jasno i nedvosmisleno kaze da predsednik Republike Srbije ne moze obavljati bilo koju drugu funkciju.

Milan

pre 14 godina

Grcka je jedan od retkih pravih prijatelja Srbiji a ne Makedonija koji su priznali Kosovo. Grcka je u EU i potrebna ja Srbiji sada vise negi ikada, zaista ko se sve bavim politikom u Srbiji.

srbin

pre 14 godina

Jeste Jeremićev komentar došao u nezgodnom trenutku, ali je mislim izrazio mišljenje većine srpskog naroda.
Na kraju krajeva, verujem da većinu nije mnogo briga da li će se neka država zvati Bivša, Sadašnja ili Buduća, ali ne treba biti toliko spreman na "peglanje" diplomatskih odnosa sa Makedonijom, posebno što oni nemaju sluha za diplomatske odnose sa Srbijom. To se direktno vidi kroz odnos prema Kosovu (priznavanje, razgraničavanje, ambasador...)
Mislim da je sada predsednik napravio "diplomatski gaf", ali u odnosima sa Srbijom...

daleko sam ja

pre 14 godina

Izolacija Srbije i zaostalost u svemu i svacemu i neka lazna napamet bratska ljubav sa Grckom je navela narod da niti sta znaju niti razumeju sta se radi i kako se radi. Narode niste u toku i nemojte pisati ovakve komentare. Sve ovo sto se sada radi sve su to veci interesi. Srbija i Makedonija su samo pi(j)uni u tim igrama. Shvatite narode da nista ne shvatate i bice vam mnogo lakse. Srbija i Grcka nikada pa ni sada niti su bile, niti ce biti neke bratske drzave ili neki bratski narodi. Grci su Grci a Srbi su mesavina Slovena, Turaka, Ilira, Bogumila, Bugara, Rumuna. Da ne bi sada pisao o Vizantiji...Tribalima... jer vecina nece znati o cemu pisem. Srbija se nekada prostirala do pola sadasnje Grcke i nikada nije bila bratska sa Grcima vec stalno su ratovali (Srbija do Soluna) . Jos jednom kazem ostavite se tih gluposti o nekom brastvu i nekoj ljubavi. Politika mora da se uci a ne da se ispoljavaju neka lazna bratska ljubavi nikada nicim dokazana ili potvrdjena.

Немања

pre 14 godina

Сад Грчка може слободно да призна "независно" Косово. После ове Тадићеве изјаве, ми немамо права да се љутимо.

Dalibor Lanik

pre 14 godina

Ovo je najgori potez srpske diplomatije od vremena milosevica! Pa zar Staru Srbiju da priznajemo pod laznim imenom???

Izvinite braco Grci....

Vladimir

pre 14 godina

Makedonci (namerno ne kazem Makedonija) su priznali Kosmet kao nezavisnu državu, Grčka nije. Ovo je diplomatska brljotina. Tadić i Jeremić bolje da se bave politikom nego što glume velike vernike.

pera

pre 14 godina

I šta očekivati više od našeg predsednika. Moraću nekako da ga uvredim, pa da mi nešto dobro učini (recimo zaposli suprugu).
Ovo nema veze s logikom, mozgom, zdravim razumom... Daj neka prizna to Kosovo, što će morati jednom da uradi, ali više da ne pravi drugih gluposti. Ne prolazi više ona narodna "ko tebe kamenom, ti njega hlebom". Ostadosmo bez hleba, a kamenja i pustoš svuda u ovoj jadnoj Srbiji. I to sam se zabrinuo ja, koji po nacionalnosti nisam Srbin, ali sam građanin Srbije, volim svoju zemlju i jako se nerviram kada mi neko ponižava rođenu zemlju.

Pepe

pre 14 godina

Prava Makedonija je na severu Grcke, i taj deo se tako zove i dan danas, i u pravu su Grci sto se bune, na sta bi to licilo da se odjednom formira drzava koja hoce da se zove Dalmacija ili Bavarska?! Ne razumem drzave koje priznaju Makedoniju pod tim imenom, stvarno.

Inzenjer-Poslasticar

pre 14 godina

Doticni gospodin Tadic moze da priznaje i Tajvan ali samo u svoje licno ime i ime svoji partijskih vojnika u moje ime NE.
Za mene, kao i vecinu Srba to je BJRM ili skopsko-vardarska oblast, nista vise od toga!

Goran

pre 14 godina

Bolje bi mu bilo da je javno izjavio da mi ne priznajemo Slobodanov sporazum kojim je Srbija izgubila nadležnosti na Kosovu, ali smo PRISILJENI da ga poštujemo, i da očekujemo razumevanje, što bi jasno ostavilo prostora da nas naši susedi u tome podrže ili ne podrže. Jer, zbog čega bi mi priznavali taj sporazum ako ne moramo? A moramo, isto kao što faktor moranja utiče i na ponašanje naših suseda. Ali, cilj politike, i njene medijske propagande, koja se jednostrano vodi, izgleda nije RAZUMEVANJE. Upitna je iskrenost namera, ali je sigurno da ponovo ulazimo u period državne politike kada ni sa jednim susedom nismo u dobrim odnosima, a napadno i neosnovano, kao nekada, se guramo da budemo strateški partneri tamo gde to ne možemo biti, i nikad nećemi ni biti. Nije prvi put da nam indoktrinirana veličina udara u glavu. Pitanje je kolika može biti cena toga.

Djuro P.

pre 14 godina

Makedonija je priznala svaku odluku Kosovskih Albanaca, i to nam je hvala sto smo vodili Balkanske ratove za oslobodjenje Makedonije (danasnje). Bas nam ide od ruke ta spoljna politika. A sta cemo sad sa Grckom koja nam moze mnogo pomoci oko ulaska u EU.

stojan

pre 14 godina

Tadicu, da li znas sta radis. Na sve demostracije Australskih Hrvata viorile su se makedonske zastave, na svim srpkim demostracijama viorile su se Grcke zastave, mi Srbi i Grci iz Australije se uvek pozdravljamo, kako si brate. Nemoj molim te kvarit ono sto je vekovima stvarano, kolko mi jos imamo prijatelja kao sto su nam GRCI.
Pozdrav-Brisbane.

Rale

pre 14 godina

A da je priznamo pod imenom STARA SRBIJA, a?
Samo vi kvarite odnose sa Grckom zbog ovih... Ili mozda Tadic, kao Titov pionir, podrzava njegovo antropolosko misljenje da su oni poseban narod, pa smatra da je pravedno zbog toga pokvariti odnose sa jedinim prijateljima koje imamo (manite Rusiju, Francusku i Englesku) - Grckom.

Darko

pre 14 godina

Grcka je potpuno u pravu. Makedonci su bili helensko pleme isto kao i Grci, s tim sto se danas odomacio naziv Grcka jer su stari Rimljani prvo na to pleme naisli u svom pohodu. Grci kazu za sebe Heleni, a drzavu zovu Hellas i razumljivo je da ne zele da neko izmislja novu naciju pod tim imenom ili jos gore da se identifikuje sa starim Makedoncima ( npr. dajuci ime aerodromu u Skoplju Aleksandar Makedonski!) Da sam na mestu Grka ne bih dozvolio ni naziv Nova Makedonija, neka nadju sebi novo ime, ako im uopste i bude trebalo ime za koju godinu!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Može Vardarska Makedonija ali ne i Vardarska Banovina. Vardarska Banovina je uključivala i dio današnje južne Srbije skupa sa Vranjem.

Srpski vo

pre 14 godina

Čemu služi ova izjava predsednika? Ne vidim razlog da Srbija bilo šta drugo podržava osim mira, tolerancije i zajedničkog rešenja u problemu izmedju Makedonije i Grčke. Sve više gubim poverenje u racionalnost odluka vlasti.

goxxyy

pre 14 godina

Kao i vecina komentara ovde mislim da bi sada mi trebalo ici u krajnost kao i Makedonci.
Priznali ste Kosovo i sve posle toga sta ste uradili, e sada treba da dobiju odgovor od Srbije koja treba u potpunosti da stane na stranu Grcke, na kraju krajeva doci ce i do toga da ce se zapadni i centrani deo (veci deo) drzave Makedonije hteti otceiti, i Srbija bi trebalo da prizna nezavisnost te "nove" drzave (samo vratiti istom merom).
Krajnje je vreme imati stav u odredjenim stvarima i ne popustati svakome, to nicemu ne vodi.

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 14 godina

Izvinjavam se braci Grcima zbog dela klike koja vlada Srbijom.
Nemojte im oprastati, jer svesni su sta cine.
"Priznaju 'ustavno' ime" drzave koja je priznala laznu nezavisnost Kosmeta.
Fuj!

Срђан

pre 14 godina

Када је јасно да не постоји подршка за овакав гест, молим господина председника странке нечега што није да користи прво лице једнине.
Сваки недемократски поступак не може бити трајан јер чека само промену власти,

Sale

pre 14 godina

EU Srbiji - vreme je da dokazete da ste dobri susedi... ok priznacemo Makedonsko ime za pocetak - ali imamo problem sa Grckom - mogu da stave veto na ulazak u EU zbog toga... ma ne brinite nista za grke - oni ce leci na rudu kako mi zelimo, to je reseno.

U redu... sada ostaje da vidimo sta ce da bude nastavak nasih integracija cim se Mladic odrzao u izganstvu... Verovatno susedski odnosi Srbije i Kosova - way to go Borise!

Saviola

pre 14 godina

E sada mi je već previše ovakvih izjava, izvinjenja Tadića! Priznali smo ih pod imenom Makedonija i tako gurnuli prst u oko Grcima, a oni nam vraćaju priznanjem Kosova?!? I sada požuriše u Beograd očekujući da će SPC, posle patrijarha Pavla, promeniti stav o nekoj makedonskoj pravoslavnoj crkvi... Dosta nam je takvih prijatelja i komšija!

Zozo

pre 14 godina

Vidim da se dosta priča o srpskim interesima.

Dajte onda da vidimo koji su to srpski interesi vis-a-vis Makedonije i Grčke; Pre svega, koliki je izvoz Srbije u Makedoniji, a koliki u Grčkoj?

Kada dobijete odgovor, shvatićete gde je i kakav je srpski interes prema obema stranama!!!

krug 2

pre 14 godina

zamislite kad bi italijani sad trazili od spanije da promeni ime jer se tako nekad zvala jedna rimska provincija. alo, hjuston, da li se cujemo?

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Zašto se Srbija neprestano komšijama treba izvinjavati za svoje stavove? Ako je interes Makedonije da prizna nezavisnost Kosova ne vidim razloga zašto se Srbija ne bi trebala voditi vlastitim interesima jer je ipak za Srbiju korisnije održavati dobre odnose sa Grčkom umjesto da ih kvarimo zbog te iste Makedonije. Zbog čega Srbija ne bi gledala svoj interes bez da se ikome pravda a pogotovo ne Makedoniji ili Crnoj Gori.

Nemam ja ništa protiv Makedonije ali su mi interesi Srbije bitniji kao što je to svakoj zemlji.

Tadić mi je već počeo ići na živce sa ovakvim izjavama izvinjavanja. Predstavnicima drugih zemalja to ne pada na pamet jer je svima bitniji interes vlastite zemlje.

VlaD

pre 14 godina

Posto je Vardarska banovina samo jedna od devet banovina koje su cinile jednu drzavu - Jugoslaviju! A sve banovine su ustavno dobile priznanje 1931, i trajale su sve do 1939, kada je potpisan sporazum Cvetkovic-Macek, cime je oznacen pocetak kraja Jugoslavije i nazalost pocelo pravljenje nacionalisickih tvorevina - banovina u kom su najvise prednjacile Hrvatska banovina, kasnije NDH (koji su sebe smatrali okupiranim u tom trenutku, posto je zakonodovna vlast pripadala zajednicki kralju, koga je predstavljao ban, i saboru), ali nisu mnogo zaostajali ni ostali narodi... I tako...

Djole

pre 14 godina

Kako je moguce da zelimo najbolje moguce odnose sa Grckom a da pri tome priznajemo Makedoniju pod ustavnim imenom.To je isto kao kada bi Grcka priznala postojanje kosovsko-albanskog pravoslavnog nasledja na Kosovu,pri tom ne treba zaboraviti da samo nekoliko drzava u evropi ostaje dosledna da ne priznaje Kosovo.

Dragoljub

pre 14 godina

Mudra politika.
1) Grci su nasi prijatelji
2) Makedonija priznaje Kosovo
3) Srbija priznaje ime koje proklamuje Makedonija
4) Grcka.... (dopunite sami...)

konduras

pre 14 godina

a da najurimo ambasadora Amerike sigurno je on kriv ,haahha ma daj smesni ste koga vi to treba da podrzavate ili da priznajete ,dajte posao narodu pomozite nasoj deci da imaju bolju buducnost a Makedonija i Grcka nek sami resavaju svoje probleme,nama kao cvetaju ruze pa se sad vi mesate u tudje probleme ,Resite prvo vase u kuci pa onda gledajte kod suseda .smesno al istinito

Nenad

pre 14 godina

Iako jako volim Makedoniju i vodim poreklo odatle nije mi jasno zasto zbog Makedonije treba da udjemo u sukob s Grckom... Makedonija je Srbiji toliko puta zabola noz u ledja (poslednji put sa ambasadom u Pristini) da ne znam koji su nasi interesi da se zbog ove male drzave zavadimo sa Grckom, clanicom EU

(Vlast)a

pre 14 godina

Sto znaci da ministar Jeremic moze i dalje da pravi gluposti i sramoti se jer ce predsednik da ocisti sav nered koji za njim ostane.
A sve zarad ugleda Srbije,njenog evropskog puta i stabilnosti grozomorne koalicije na vlasti.
Ziveli-ako je jos neko ziv!

Pera

pre 14 godina

Ovaj Jeremić mi je smešan. Vidi se da nije zreo za ministra spoljnih poslova (pokušava da glumi nekog opasnog političara) i mislim da je predsednik Tadić pogrešio što ga je postavio na tu funkciju !

Realan

pre 14 godina

Ovaj Jeremija kao da je Kostunicin klon.Izgleda da se ova vlada i njeni kao sto je gorepomeuti, samo deklarativno zalazu za dobrosusedske odnose...a Tadija se javlja kao good cop...Mislim da bi Srbija, ako nista drugo u ovom sporu trebalo da se drzi neutralno, buduci da ima dobre odnose i sa jednom i sa drugom drzavom...I uzgred, nesto ne vidoh grckog predsednika ili premijera na sahrani Patrijarha Pavla, a makedonski Ivanov je bio...

savo m.

pre 14 godina

Jeremic je malo zaostrio odnos sa Skopljem (pravilno), a sada Tadic spusta loptu (takodje pravilno).

Posle duze vremena, ponovo imamo spoljnu politiku. Bravo za Jeremica.

Stefan

pre 14 godina

Posto je FYROM priznala Kosovo,a Grcka nije mi treba lepo da gledamo SVOJE INTERESE i da povucemo priznjanje faksifikovanog imena juznog srpskog suseda. Kako oni prema nama tako mi prema njima. Puna podrska Grckoj!

Stefan

pre 14 godina

Posto je FYROM priznala Kosovo,a Grcka nije mi treba lepo da gledamo SVOJE INTERESE i da povucemo priznjanje faksifikovanog imena juznog srpskog suseda. Kako oni prema nama tako mi prema njima. Puna podrska Grckoj!

Nenad

pre 14 godina

Iako jako volim Makedoniju i vodim poreklo odatle nije mi jasno zasto zbog Makedonije treba da udjemo u sukob s Grckom... Makedonija je Srbiji toliko puta zabola noz u ledja (poslednji put sa ambasadom u Pristini) da ne znam koji su nasi interesi da se zbog ove male drzave zavadimo sa Grckom, clanicom EU

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Zašto se Srbija neprestano komšijama treba izvinjavati za svoje stavove? Ako je interes Makedonije da prizna nezavisnost Kosova ne vidim razloga zašto se Srbija ne bi trebala voditi vlastitim interesima jer je ipak za Srbiju korisnije održavati dobre odnose sa Grčkom umjesto da ih kvarimo zbog te iste Makedonije. Zbog čega Srbija ne bi gledala svoj interes bez da se ikome pravda a pogotovo ne Makedoniji ili Crnoj Gori.

Nemam ja ništa protiv Makedonije ali su mi interesi Srbije bitniji kao što je to svakoj zemlji.

Tadić mi je već počeo ići na živce sa ovakvim izjavama izvinjavanja. Predstavnicima drugih zemalja to ne pada na pamet jer je svima bitniji interes vlastite zemlje.

Dragoljub

pre 14 godina

Mudra politika.
1) Grci su nasi prijatelji
2) Makedonija priznaje Kosovo
3) Srbija priznaje ime koje proklamuje Makedonija
4) Grcka.... (dopunite sami...)

savo m.

pre 14 godina

Jeremic je malo zaostrio odnos sa Skopljem (pravilno), a sada Tadic spusta loptu (takodje pravilno).

Posle duze vremena, ponovo imamo spoljnu politiku. Bravo za Jeremica.

Djole

pre 14 godina

Kako je moguce da zelimo najbolje moguce odnose sa Grckom a da pri tome priznajemo Makedoniju pod ustavnim imenom.To je isto kao kada bi Grcka priznala postojanje kosovsko-albanskog pravoslavnog nasledja na Kosovu,pri tom ne treba zaboraviti da samo nekoliko drzava u evropi ostaje dosledna da ne priznaje Kosovo.

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 14 godina

Izvinjavam se braci Grcima zbog dela klike koja vlada Srbijom.
Nemojte im oprastati, jer svesni su sta cine.
"Priznaju 'ustavno' ime" drzave koja je priznala laznu nezavisnost Kosmeta.
Fuj!

konduras

pre 14 godina

a da najurimo ambasadora Amerike sigurno je on kriv ,haahha ma daj smesni ste koga vi to treba da podrzavate ili da priznajete ,dajte posao narodu pomozite nasoj deci da imaju bolju buducnost a Makedonija i Grcka nek sami resavaju svoje probleme,nama kao cvetaju ruze pa se sad vi mesate u tudje probleme ,Resite prvo vase u kuci pa onda gledajte kod suseda .smesno al istinito

stojan

pre 14 godina

Tadicu, da li znas sta radis. Na sve demostracije Australskih Hrvata viorile su se makedonske zastave, na svim srpkim demostracijama viorile su se Grcke zastave, mi Srbi i Grci iz Australije se uvek pozdravljamo, kako si brate. Nemoj molim te kvarit ono sto je vekovima stvarano, kolko mi jos imamo prijatelja kao sto su nam GRCI.
Pozdrav-Brisbane.

krug 2

pre 14 godina

zamislite kad bi italijani sad trazili od spanije da promeni ime jer se tako nekad zvala jedna rimska provincija. alo, hjuston, da li se cujemo?

Saviola

pre 14 godina

E sada mi je već previše ovakvih izjava, izvinjenja Tadića! Priznali smo ih pod imenom Makedonija i tako gurnuli prst u oko Grcima, a oni nam vraćaju priznanjem Kosova?!? I sada požuriše u Beograd očekujući da će SPC, posle patrijarha Pavla, promeniti stav o nekoj makedonskoj pravoslavnoj crkvi... Dosta nam je takvih prijatelja i komšija!

Pera

pre 14 godina

Ovaj Jeremić mi je smešan. Vidi se da nije zreo za ministra spoljnih poslova (pokušava da glumi nekog opasnog političara) i mislim da je predsednik Tadić pogrešio što ga je postavio na tu funkciju !

Realan

pre 14 godina

Ovaj Jeremija kao da je Kostunicin klon.Izgleda da se ova vlada i njeni kao sto je gorepomeuti, samo deklarativno zalazu za dobrosusedske odnose...a Tadija se javlja kao good cop...Mislim da bi Srbija, ako nista drugo u ovom sporu trebalo da se drzi neutralno, buduci da ima dobre odnose i sa jednom i sa drugom drzavom...I uzgred, nesto ne vidoh grckog predsednika ili premijera na sahrani Patrijarha Pavla, a makedonski Ivanov je bio...

Djuro P.

pre 14 godina

Makedonija je priznala svaku odluku Kosovskih Albanaca, i to nam je hvala sto smo vodili Balkanske ratove za oslobodjenje Makedonije (danasnje). Bas nam ide od ruke ta spoljna politika. A sta cemo sad sa Grckom koja nam moze mnogo pomoci oko ulaska u EU.

Darko

pre 14 godina

Grcka je potpuno u pravu. Makedonci su bili helensko pleme isto kao i Grci, s tim sto se danas odomacio naziv Grcka jer su stari Rimljani prvo na to pleme naisli u svom pohodu. Grci kazu za sebe Heleni, a drzavu zovu Hellas i razumljivo je da ne zele da neko izmislja novu naciju pod tim imenom ili jos gore da se identifikuje sa starim Makedoncima ( npr. dajuci ime aerodromu u Skoplju Aleksandar Makedonski!) Da sam na mestu Grka ne bih dozvolio ni naziv Nova Makedonija, neka nadju sebi novo ime, ako im uopste i bude trebalo ime za koju godinu!

Elektro

pre 14 godina

Makedonija je priznala nezavisno Kosovo, Grčka iako članica EU nije priznala nezavisno Kosovo, mi priznajemo ime Makedonije iako se Grčka protivi tome. Šta na ovoj slici nije u redu?! Da li kod tog našeg Predsednika ima neke logike u istupima i odlučivanju ako uopšte odlučuje?! Pa ako već stvarno nećemo menjati odluku o priznavanju imena Makedonije što to sad javno potencira i gura prst u oko Grcima?

Comi

pre 14 godina

E moj Borise, lepo pokazujes kako Srbija ceni one koji joj pomazu. Grci su 100% u pravu sto se tice ovoga i treba da budemo uz njih. FYROM mora da shvati da ne moze da svojata tudju istoriju i tradiciju.

Srpski vo

pre 14 godina

Čemu služi ova izjava predsednika? Ne vidim razlog da Srbija bilo šta drugo podržava osim mira, tolerancije i zajedničkog rešenja u problemu izmedju Makedonije i Grčke. Sve više gubim poverenje u racionalnost odluka vlasti.

Rale

pre 14 godina

A da je priznamo pod imenom STARA SRBIJA, a?
Samo vi kvarite odnose sa Grckom zbog ovih... Ili mozda Tadic, kao Titov pionir, podrzava njegovo antropolosko misljenje da su oni poseban narod, pa smatra da je pravedno zbog toga pokvariti odnose sa jedinim prijateljima koje imamo (manite Rusiju, Francusku i Englesku) - Grckom.

logicar

pre 14 godina

I posle ce nam Grcka biti kriva za izdaju bratstva kad bude pocela da menja politiku prema Kosovu? Sta je interes dodvoravanju FYRM? Politicka snaga? Ekonomska moc? Postovanje prava srpske manjine? I don't think so... Put do EU sigurno ne vodi preko FYRM, a Grcka je jedan od najvecih pobornika tog puta. Da ne pominjem cinjenicu da srpski drzavljani rodjeni u FYRM, ne mogu da dobiju grcku vizu jer im u pasosu pise Republika Makedonija! Opametite se, jare I pare ne idu zajedno, bar ne u isto vreme!

goxxyy

pre 14 godina

Kao i vecina komentara ovde mislim da bi sada mi trebalo ici u krajnost kao i Makedonci.
Priznali ste Kosovo i sve posle toga sta ste uradili, e sada treba da dobiju odgovor od Srbije koja treba u potpunosti da stane na stranu Grcke, na kraju krajeva doci ce i do toga da ce se zapadni i centrani deo (veci deo) drzave Makedonije hteti otceiti, i Srbija bi trebalo da prizna nezavisnost te "nove" drzave (samo vratiti istom merom).
Krajnje je vreme imati stav u odredjenim stvarima i ne popustati svakome, to nicemu ne vodi.

Немања

pre 14 godina

Сад Грчка може слободно да призна "независно" Косово. После ове Тадићеве изјаве, ми немамо права да се љутимо.

Срђан

pre 14 godina

Када је јасно да не постоји подршка за овакав гест, молим господина председника странке нечега што није да користи прво лице једнине.
Сваки недемократски поступак не може бити трајан јер чека само промену власти,

(Vlast)a

pre 14 godina

Sto znaci da ministar Jeremic moze i dalje da pravi gluposti i sramoti se jer ce predsednik da ocisti sav nered koji za njim ostane.
A sve zarad ugleda Srbije,njenog evropskog puta i stabilnosti grozomorne koalicije na vlasti.
Ziveli-ako je jos neko ziv!

Zozo

pre 14 godina

Vidim da se dosta priča o srpskim interesima.

Dajte onda da vidimo koji su to srpski interesi vis-a-vis Makedonije i Grčke; Pre svega, koliki je izvoz Srbije u Makedoniji, a koliki u Grčkoj?

Kada dobijete odgovor, shvatićete gde je i kakav je srpski interes prema obema stranama!!!

Milan

pre 14 godina

Grcka je jedan od retkih pravih prijatelja Srbiji a ne Makedonija koji su priznali Kosovo. Grcka je u EU i potrebna ja Srbiji sada vise negi ikada, zaista ko se sve bavim politikom u Srbiji.

Dalibor Lanik

pre 14 godina

Ovo je najgori potez srpske diplomatije od vremena milosevica! Pa zar Staru Srbiju da priznajemo pod laznim imenom???

Izvinite braco Grci....

daleko sam ja

pre 14 godina

Izolacija Srbije i zaostalost u svemu i svacemu i neka lazna napamet bratska ljubav sa Grckom je navela narod da niti sta znaju niti razumeju sta se radi i kako se radi. Narode niste u toku i nemojte pisati ovakve komentare. Sve ovo sto se sada radi sve su to veci interesi. Srbija i Makedonija su samo pi(j)uni u tim igrama. Shvatite narode da nista ne shvatate i bice vam mnogo lakse. Srbija i Grcka nikada pa ni sada niti su bile, niti ce biti neke bratske drzave ili neki bratski narodi. Grci su Grci a Srbi su mesavina Slovena, Turaka, Ilira, Bogumila, Bugara, Rumuna. Da ne bi sada pisao o Vizantiji...Tribalima... jer vecina nece znati o cemu pisem. Srbija se nekada prostirala do pola sadasnje Grcke i nikada nije bila bratska sa Grcima vec stalno su ratovali (Srbija do Soluna) . Jos jednom kazem ostavite se tih gluposti o nekom brastvu i nekoj ljubavi. Politika mora da se uci a ne da se ispoljavaju neka lazna bratska ljubavi nikada nicim dokazana ili potvrdjena.

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

On kao predsednik Demokratske stranke ne moze da sprovodi neku svoju spoljnu politiku. U Ustavu pise da spoljnu politiku kreira i vodi Vlada Republike Srbije preko Ministarstva inostranih poslova. To sto je On partijski nadredjen i predsedniku vlade i ministru inostranih poslova ne daje mu za pravo da to cini posebno ne i zbog krsenja clana 115 Ustava Republike Srbije koji jasno i nedvosmisleno kaze da predsednik Republike Srbije ne moze obavljati bilo koju drugu funkciju.

Inzenjer-Poslasticar

pre 14 godina

Doticni gospodin Tadic moze da priznaje i Tajvan ali samo u svoje licno ime i ime svoji partijskih vojnika u moje ime NE.
Za mene, kao i vecinu Srba to je BJRM ili skopsko-vardarska oblast, nista vise od toga!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Može Vardarska Makedonija ali ne i Vardarska Banovina. Vardarska Banovina je uključivala i dio današnje južne Srbije skupa sa Vranjem.

Gradimir

pre 14 godina

Moje veliko i iskreno izvinjenje Grckom narodu i drzavi. Ponosan sam sto sam Srbina ali i sto sam poreklom Grk, ali nisam ponosan na izjavu predsednika Tadica. Mislim da je izjava ministra Jeremica apsolutno na mestu. Dokle cemo da se srozavamo i vredjamo dostojanstvo nasih prijatelja?

Pepe

pre 14 godina

Prava Makedonija je na severu Grcke, i taj deo se tako zove i dan danas, i u pravu su Grci sto se bune, na sta bi to licilo da se odjednom formira drzava koja hoce da se zove Dalmacija ili Bavarska?! Ne razumem drzave koje priznaju Makedoniju pod tim imenom, stvarno.

pera

pre 14 godina

I šta očekivati više od našeg predsednika. Moraću nekako da ga uvredim, pa da mi nešto dobro učini (recimo zaposli suprugu).
Ovo nema veze s logikom, mozgom, zdravim razumom... Daj neka prizna to Kosovo, što će morati jednom da uradi, ali više da ne pravi drugih gluposti. Ne prolazi više ona narodna "ko tebe kamenom, ti njega hlebom". Ostadosmo bez hleba, a kamenja i pustoš svuda u ovoj jadnoj Srbiji. I to sam se zabrinuo ja, koji po nacionalnosti nisam Srbin, ali sam građanin Srbije, volim svoju zemlju i jako se nerviram kada mi neko ponižava rođenu zemlju.

srbin

pre 14 godina

Jeste Jeremićev komentar došao u nezgodnom trenutku, ali je mislim izrazio mišljenje većine srpskog naroda.
Na kraju krajeva, verujem da većinu nije mnogo briga da li će se neka država zvati Bivša, Sadašnja ili Buduća, ali ne treba biti toliko spreman na "peglanje" diplomatskih odnosa sa Makedonijom, posebno što oni nemaju sluha za diplomatske odnose sa Srbijom. To se direktno vidi kroz odnos prema Kosovu (priznavanje, razgraničavanje, ambasador...)
Mislim da je sada predsednik napravio "diplomatski gaf", ali u odnosima sa Srbijom...

VlaD

pre 14 godina

Posto je Vardarska banovina samo jedna od devet banovina koje su cinile jednu drzavu - Jugoslaviju! A sve banovine su ustavno dobile priznanje 1931, i trajale su sve do 1939, kada je potpisan sporazum Cvetkovic-Macek, cime je oznacen pocetak kraja Jugoslavije i nazalost pocelo pravljenje nacionalisickih tvorevina - banovina u kom su najvise prednjacile Hrvatska banovina, kasnije NDH (koji su sebe smatrali okupiranim u tom trenutku, posto je zakonodovna vlast pripadala zajednicki kralju, koga je predstavljao ban, i saboru), ali nisu mnogo zaostajali ni ostali narodi... I tako...

Vladimir

pre 14 godina

Makedonci (namerno ne kazem Makedonija) su priznali Kosmet kao nezavisnu državu, Grčka nije. Ovo je diplomatska brljotina. Tadić i Jeremić bolje da se bave politikom nego što glume velike vernike.

Sale

pre 14 godina

EU Srbiji - vreme je da dokazete da ste dobri susedi... ok priznacemo Makedonsko ime za pocetak - ali imamo problem sa Grckom - mogu da stave veto na ulazak u EU zbog toga... ma ne brinite nista za grke - oni ce leci na rudu kako mi zelimo, to je reseno.

U redu... sada ostaje da vidimo sta ce da bude nastavak nasih integracija cim se Mladic odrzao u izganstvu... Verovatno susedski odnosi Srbije i Kosova - way to go Borise!

jole

pre 14 godina

Nemojte pljuvati na makedonski narod vec na njihovu vladu - ovo je njihov potez! Kad je Srbija bila bombardovana od strane NATO-a u nekim Americkim gradovima imalo je vise Makedonaca nego Srba na anti NATO protestima. Makedonci su isto tako nasa braca. Setite se isto protesta u Skoplju, pomoc za vreme embarga itd... Nemojte zaboraviti to... Jeremic je u to vreme sipao kaficu u londonu...

Goran

pre 14 godina

Bolje bi mu bilo da je javno izjavio da mi ne priznajemo Slobodanov sporazum kojim je Srbija izgubila nadležnosti na Kosovu, ali smo PRISILJENI da ga poštujemo, i da očekujemo razumevanje, što bi jasno ostavilo prostora da nas naši susedi u tome podrže ili ne podrže. Jer, zbog čega bi mi priznavali taj sporazum ako ne moramo? A moramo, isto kao što faktor moranja utiče i na ponašanje naših suseda. Ali, cilj politike, i njene medijske propagande, koja se jednostrano vodi, izgleda nije RAZUMEVANJE. Upitna je iskrenost namera, ali je sigurno da ponovo ulazimo u period državne politike kada ni sa jednim susedom nismo u dobrim odnosima, a napadno i neosnovano, kao nekada, se guramo da budemo strateški partneri tamo gde to ne možemo biti, i nikad nećemi ni biti. Nije prvi put da nam indoktrinirana veličina udara u glavu. Pitanje je kolika može biti cena toga.

Milan

pre 14 godina

Napokon prava izjava Borisa Tadića. Ne mogu da razumem one građane Srbije koji po ko zna koji put i u ovome vide "zaveru", "izdaju" i slično, a u stvari su dvolični npr. pljuju po Americi a svoju decu šalju tamo na studiranje. Pošto im je geopolitički manevar sužen sada sve svoje komplekse iskaljuju na slabije komšije jer protiv onih jačih više ne smeju.

Lekcija za slobodno razmisljanje

pre 14 godina

Uzrok promene srpske politike prema Makedoniji i Grckoj ni ne sanjate. Uskoro sledi promena politike Grcke prema Kosovu, tj. priznanje kosovske drzave. U pozadinskoj igri te stvari znaju nasi politicari, zato su opalili po lopti, i ko fol, prvi napravili faul. Mislite malo o tome!

Pera

pre 14 godina

Ovaj Jeremić mi je smešan. Vidi se da nije zreo za ministra spoljnih poslova (pokušava da glumi nekog opasnog političara) i mislim da je predsednik Tadić pogrešio što ga je postavio na tu funkciju !

savo m.

pre 14 godina

Jeremic je malo zaostrio odnos sa Skopljem (pravilno), a sada Tadic spusta loptu (takodje pravilno).

Posle duze vremena, ponovo imamo spoljnu politiku. Bravo za Jeremica.

(Vlast)a

pre 14 godina

Sto znaci da ministar Jeremic moze i dalje da pravi gluposti i sramoti se jer ce predsednik da ocisti sav nered koji za njim ostane.
A sve zarad ugleda Srbije,njenog evropskog puta i stabilnosti grozomorne koalicije na vlasti.
Ziveli-ako je jos neko ziv!

Realan

pre 14 godina

Ovaj Jeremija kao da je Kostunicin klon.Izgleda da se ova vlada i njeni kao sto je gorepomeuti, samo deklarativno zalazu za dobrosusedske odnose...a Tadija se javlja kao good cop...Mislim da bi Srbija, ako nista drugo u ovom sporu trebalo da se drzi neutralno, buduci da ima dobre odnose i sa jednom i sa drugom drzavom...I uzgred, nesto ne vidoh grckog predsednika ili premijera na sahrani Patrijarha Pavla, a makedonski Ivanov je bio...

Stefan

pre 14 godina

Posto je FYROM priznala Kosovo,a Grcka nije mi treba lepo da gledamo SVOJE INTERESE i da povucemo priznjanje faksifikovanog imena juznog srpskog suseda. Kako oni prema nama tako mi prema njima. Puna podrska Grckoj!

Nenad

pre 14 godina

Iako jako volim Makedoniju i vodim poreklo odatle nije mi jasno zasto zbog Makedonije treba da udjemo u sukob s Grckom... Makedonija je Srbiji toliko puta zabola noz u ledja (poslednji put sa ambasadom u Pristini) da ne znam koji su nasi interesi da se zbog ove male drzave zavadimo sa Grckom, clanicom EU

krug 2

pre 14 godina

zamislite kad bi italijani sad trazili od spanije da promeni ime jer se tako nekad zvala jedna rimska provincija. alo, hjuston, da li se cujemo?

daleko sam ja

pre 14 godina

Izolacija Srbije i zaostalost u svemu i svacemu i neka lazna napamet bratska ljubav sa Grckom je navela narod da niti sta znaju niti razumeju sta se radi i kako se radi. Narode niste u toku i nemojte pisati ovakve komentare. Sve ovo sto se sada radi sve su to veci interesi. Srbija i Makedonija su samo pi(j)uni u tim igrama. Shvatite narode da nista ne shvatate i bice vam mnogo lakse. Srbija i Grcka nikada pa ni sada niti su bile, niti ce biti neke bratske drzave ili neki bratski narodi. Grci su Grci a Srbi su mesavina Slovena, Turaka, Ilira, Bogumila, Bugara, Rumuna. Da ne bi sada pisao o Vizantiji...Tribalima... jer vecina nece znati o cemu pisem. Srbija se nekada prostirala do pola sadasnje Grcke i nikada nije bila bratska sa Grcima vec stalno su ratovali (Srbija do Soluna) . Jos jednom kazem ostavite se tih gluposti o nekom brastvu i nekoj ljubavi. Politika mora da se uci a ne da se ispoljavaju neka lazna bratska ljubavi nikada nicim dokazana ili potvrdjena.

SKJ-SPS-DS, tradicija kvaliteta

pre 14 godina

Izvinjavam se braci Grcima zbog dela klike koja vlada Srbijom.
Nemojte im oprastati, jer svesni su sta cine.
"Priznaju 'ustavno' ime" drzave koja je priznala laznu nezavisnost Kosmeta.
Fuj!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Zašto se Srbija neprestano komšijama treba izvinjavati za svoje stavove? Ako je interes Makedonije da prizna nezavisnost Kosova ne vidim razloga zašto se Srbija ne bi trebala voditi vlastitim interesima jer je ipak za Srbiju korisnije održavati dobre odnose sa Grčkom umjesto da ih kvarimo zbog te iste Makedonije. Zbog čega Srbija ne bi gledala svoj interes bez da se ikome pravda a pogotovo ne Makedoniji ili Crnoj Gori.

Nemam ja ništa protiv Makedonije ali su mi interesi Srbije bitniji kao što je to svakoj zemlji.

Tadić mi je već počeo ići na živce sa ovakvim izjavama izvinjavanja. Predstavnicima drugih zemalja to ne pada na pamet jer je svima bitniji interes vlastite zemlje.

Dalibor Lanik

pre 14 godina

Ovo je najgori potez srpske diplomatije od vremena milosevica! Pa zar Staru Srbiju da priznajemo pod laznim imenom???

Izvinite braco Grci....

Djole

pre 14 godina

Kako je moguce da zelimo najbolje moguce odnose sa Grckom a da pri tome priznajemo Makedoniju pod ustavnim imenom.To je isto kao kada bi Grcka priznala postojanje kosovsko-albanskog pravoslavnog nasledja na Kosovu,pri tom ne treba zaboraviti da samo nekoliko drzava u evropi ostaje dosledna da ne priznaje Kosovo.

konduras

pre 14 godina

a da najurimo ambasadora Amerike sigurno je on kriv ,haahha ma daj smesni ste koga vi to treba da podrzavate ili da priznajete ,dajte posao narodu pomozite nasoj deci da imaju bolju buducnost a Makedonija i Grcka nek sami resavaju svoje probleme,nama kao cvetaju ruze pa se sad vi mesate u tudje probleme ,Resite prvo vase u kuci pa onda gledajte kod suseda .smesno al istinito

Dragoljub

pre 14 godina

Mudra politika.
1) Grci su nasi prijatelji
2) Makedonija priznaje Kosovo
3) Srbija priznaje ime koje proklamuje Makedonija
4) Grcka.... (dopunite sami...)

Inzenjer-Poslasticar

pre 14 godina

Doticni gospodin Tadic moze da priznaje i Tajvan ali samo u svoje licno ime i ime svoji partijskih vojnika u moje ime NE.
Za mene, kao i vecinu Srba to je BJRM ili skopsko-vardarska oblast, nista vise od toga!

Comi

pre 14 godina

E moj Borise, lepo pokazujes kako Srbija ceni one koji joj pomazu. Grci su 100% u pravu sto se tice ovoga i treba da budemo uz njih. FYROM mora da shvati da ne moze da svojata tudju istoriju i tradiciju.

goxxyy

pre 14 godina

Kao i vecina komentara ovde mislim da bi sada mi trebalo ici u krajnost kao i Makedonci.
Priznali ste Kosovo i sve posle toga sta ste uradili, e sada treba da dobiju odgovor od Srbije koja treba u potpunosti da stane na stranu Grcke, na kraju krajeva doci ce i do toga da ce se zapadni i centrani deo (veci deo) drzave Makedonije hteti otceiti, i Srbija bi trebalo da prizna nezavisnost te "nove" drzave (samo vratiti istom merom).
Krajnje je vreme imati stav u odredjenim stvarima i ne popustati svakome, to nicemu ne vodi.

Darko

pre 14 godina

Grcka je potpuno u pravu. Makedonci su bili helensko pleme isto kao i Grci, s tim sto se danas odomacio naziv Grcka jer su stari Rimljani prvo na to pleme naisli u svom pohodu. Grci kazu za sebe Heleni, a drzavu zovu Hellas i razumljivo je da ne zele da neko izmislja novu naciju pod tim imenom ili jos gore da se identifikuje sa starim Makedoncima ( npr. dajuci ime aerodromu u Skoplju Aleksandar Makedonski!) Da sam na mestu Grka ne bih dozvolio ni naziv Nova Makedonija, neka nadju sebi novo ime, ako im uopste i bude trebalo ime za koju godinu!

Saviola

pre 14 godina

E sada mi je već previše ovakvih izjava, izvinjenja Tadića! Priznali smo ih pod imenom Makedonija i tako gurnuli prst u oko Grcima, a oni nam vraćaju priznanjem Kosova?!? I sada požuriše u Beograd očekujući da će SPC, posle patrijarha Pavla, promeniti stav o nekoj makedonskoj pravoslavnoj crkvi... Dosta nam je takvih prijatelja i komšija!

Pepe

pre 14 godina

Prava Makedonija je na severu Grcke, i taj deo se tako zove i dan danas, i u pravu su Grci sto se bune, na sta bi to licilo da se odjednom formira drzava koja hoce da se zove Dalmacija ili Bavarska?! Ne razumem drzave koje priznaju Makedoniju pod tim imenom, stvarno.

Zozo

pre 14 godina

Vidim da se dosta priča o srpskim interesima.

Dajte onda da vidimo koji su to srpski interesi vis-a-vis Makedonije i Grčke; Pre svega, koliki je izvoz Srbije u Makedoniji, a koliki u Grčkoj?

Kada dobijete odgovor, shvatićete gde je i kakav je srpski interes prema obema stranama!!!

stojan

pre 14 godina

Tadicu, da li znas sta radis. Na sve demostracije Australskih Hrvata viorile su se makedonske zastave, na svim srpkim demostracijama viorile su se Grcke zastave, mi Srbi i Grci iz Australije se uvek pozdravljamo, kako si brate. Nemoj molim te kvarit ono sto je vekovima stvarano, kolko mi jos imamo prijatelja kao sto su nam GRCI.
Pozdrav-Brisbane.

Milan

pre 14 godina

Grcka je jedan od retkih pravih prijatelja Srbiji a ne Makedonija koji su priznali Kosovo. Grcka je u EU i potrebna ja Srbiji sada vise negi ikada, zaista ko se sve bavim politikom u Srbiji.

Rale

pre 14 godina

A da je priznamo pod imenom STARA SRBIJA, a?
Samo vi kvarite odnose sa Grckom zbog ovih... Ili mozda Tadic, kao Titov pionir, podrzava njegovo antropolosko misljenje da su oni poseban narod, pa smatra da je pravedno zbog toga pokvariti odnose sa jedinim prijateljima koje imamo (manite Rusiju, Francusku i Englesku) - Grckom.

srbin

pre 14 godina

Jeste Jeremićev komentar došao u nezgodnom trenutku, ali je mislim izrazio mišljenje većine srpskog naroda.
Na kraju krajeva, verujem da većinu nije mnogo briga da li će se neka država zvati Bivša, Sadašnja ili Buduća, ali ne treba biti toliko spreman na "peglanje" diplomatskih odnosa sa Makedonijom, posebno što oni nemaju sluha za diplomatske odnose sa Srbijom. To se direktno vidi kroz odnos prema Kosovu (priznavanje, razgraničavanje, ambasador...)
Mislim da je sada predsednik napravio "diplomatski gaf", ali u odnosima sa Srbijom...

logicar

pre 14 godina

I posle ce nam Grcka biti kriva za izdaju bratstva kad bude pocela da menja politiku prema Kosovu? Sta je interes dodvoravanju FYRM? Politicka snaga? Ekonomska moc? Postovanje prava srpske manjine? I don't think so... Put do EU sigurno ne vodi preko FYRM, a Grcka je jedan od najvecih pobornika tog puta. Da ne pominjem cinjenicu da srpski drzavljani rodjeni u FYRM, ne mogu da dobiju grcku vizu jer im u pasosu pise Republika Makedonija! Opametite se, jare I pare ne idu zajedno, bar ne u isto vreme!

Vladimir

pre 14 godina

Makedonci (namerno ne kazem Makedonija) su priznali Kosmet kao nezavisnu državu, Grčka nije. Ovo je diplomatska brljotina. Tadić i Jeremić bolje da se bave politikom nego što glume velike vernike.

VlaD

pre 14 godina

Posto je Vardarska banovina samo jedna od devet banovina koje su cinile jednu drzavu - Jugoslaviju! A sve banovine su ustavno dobile priznanje 1931, i trajale su sve do 1939, kada je potpisan sporazum Cvetkovic-Macek, cime je oznacen pocetak kraja Jugoslavije i nazalost pocelo pravljenje nacionalisickih tvorevina - banovina u kom su najvise prednjacile Hrvatska banovina, kasnije NDH (koji su sebe smatrali okupiranim u tom trenutku, posto je zakonodovna vlast pripadala zajednicki kralju, koga je predstavljao ban, i saboru), ali nisu mnogo zaostajali ni ostali narodi... I tako...

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Može Vardarska Makedonija ali ne i Vardarska Banovina. Vardarska Banovina je uključivala i dio današnje južne Srbije skupa sa Vranjem.

Elektro

pre 14 godina

Makedonija je priznala nezavisno Kosovo, Grčka iako članica EU nije priznala nezavisno Kosovo, mi priznajemo ime Makedonije iako se Grčka protivi tome. Šta na ovoj slici nije u redu?! Da li kod tog našeg Predsednika ima neke logike u istupima i odlučivanju ako uopšte odlučuje?! Pa ako već stvarno nećemo menjati odluku o priznavanju imena Makedonije što to sad javno potencira i gura prst u oko Grcima?

Djuro P.

pre 14 godina

Makedonija je priznala svaku odluku Kosovskih Albanaca, i to nam je hvala sto smo vodili Balkanske ratove za oslobodjenje Makedonije (danasnje). Bas nam ide od ruke ta spoljna politika. A sta cemo sad sa Grckom koja nam moze mnogo pomoci oko ulaska u EU.

Gradimir

pre 14 godina

Moje veliko i iskreno izvinjenje Grckom narodu i drzavi. Ponosan sam sto sam Srbina ali i sto sam poreklom Grk, ali nisam ponosan na izjavu predsednika Tadica. Mislim da je izjava ministra Jeremica apsolutno na mestu. Dokle cemo da se srozavamo i vredjamo dostojanstvo nasih prijatelja?

Немања

pre 14 godina

Сад Грчка може слободно да призна "независно" Косово. После ове Тадићеве изјаве, ми немамо права да се љутимо.

Sale

pre 14 godina

EU Srbiji - vreme je da dokazete da ste dobri susedi... ok priznacemo Makedonsko ime za pocetak - ali imamo problem sa Grckom - mogu da stave veto na ulazak u EU zbog toga... ma ne brinite nista za grke - oni ce leci na rudu kako mi zelimo, to je reseno.

U redu... sada ostaje da vidimo sta ce da bude nastavak nasih integracija cim se Mladic odrzao u izganstvu... Verovatno susedski odnosi Srbije i Kosova - way to go Borise!

jole

pre 14 godina

Nemojte pljuvati na makedonski narod vec na njihovu vladu - ovo je njihov potez! Kad je Srbija bila bombardovana od strane NATO-a u nekim Americkim gradovima imalo je vise Makedonaca nego Srba na anti NATO protestima. Makedonci su isto tako nasa braca. Setite se isto protesta u Skoplju, pomoc za vreme embarga itd... Nemojte zaboraviti to... Jeremic je u to vreme sipao kaficu u londonu...

Srpski vo

pre 14 godina

Čemu služi ova izjava predsednika? Ne vidim razlog da Srbija bilo šta drugo podržava osim mira, tolerancije i zajedničkog rešenja u problemu izmedju Makedonije i Grčke. Sve više gubim poverenje u racionalnost odluka vlasti.

Срђан

pre 14 godina

Када је јасно да не постоји подршка за овакав гест, молим господина председника странке нечега што није да користи прво лице једнине.
Сваки недемократски поступак не може бити трајан јер чека само промену власти,

pera

pre 14 godina

I šta očekivati više od našeg predsednika. Moraću nekako da ga uvredim, pa da mi nešto dobro učini (recimo zaposli suprugu).
Ovo nema veze s logikom, mozgom, zdravim razumom... Daj neka prizna to Kosovo, što će morati jednom da uradi, ali više da ne pravi drugih gluposti. Ne prolazi više ona narodna "ko tebe kamenom, ti njega hlebom". Ostadosmo bez hleba, a kamenja i pustoš svuda u ovoj jadnoj Srbiji. I to sam se zabrinuo ja, koji po nacionalnosti nisam Srbin, ali sam građanin Srbije, volim svoju zemlju i jako se nerviram kada mi neko ponižava rođenu zemlju.

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

On kao predsednik Demokratske stranke ne moze da sprovodi neku svoju spoljnu politiku. U Ustavu pise da spoljnu politiku kreira i vodi Vlada Republike Srbije preko Ministarstva inostranih poslova. To sto je On partijski nadredjen i predsedniku vlade i ministru inostranih poslova ne daje mu za pravo da to cini posebno ne i zbog krsenja clana 115 Ustava Republike Srbije koji jasno i nedvosmisleno kaze da predsednik Republike Srbije ne moze obavljati bilo koju drugu funkciju.

Milan

pre 14 godina

Napokon prava izjava Borisa Tadića. Ne mogu da razumem one građane Srbije koji po ko zna koji put i u ovome vide "zaveru", "izdaju" i slično, a u stvari su dvolični npr. pljuju po Americi a svoju decu šalju tamo na studiranje. Pošto im je geopolitički manevar sužen sada sve svoje komplekse iskaljuju na slabije komšije jer protiv onih jačih više ne smeju.

Lekcija za slobodno razmisljanje

pre 14 godina

Uzrok promene srpske politike prema Makedoniji i Grckoj ni ne sanjate. Uskoro sledi promena politike Grcke prema Kosovu, tj. priznanje kosovske drzave. U pozadinskoj igri te stvari znaju nasi politicari, zato su opalili po lopti, i ko fol, prvi napravili faul. Mislite malo o tome!

Goran

pre 14 godina

Bolje bi mu bilo da je javno izjavio da mi ne priznajemo Slobodanov sporazum kojim je Srbija izgubila nadležnosti na Kosovu, ali smo PRISILJENI da ga poštujemo, i da očekujemo razumevanje, što bi jasno ostavilo prostora da nas naši susedi u tome podrže ili ne podrže. Jer, zbog čega bi mi priznavali taj sporazum ako ne moramo? A moramo, isto kao što faktor moranja utiče i na ponašanje naših suseda. Ali, cilj politike, i njene medijske propagande, koja se jednostrano vodi, izgleda nije RAZUMEVANJE. Upitna je iskrenost namera, ali je sigurno da ponovo ulazimo u period državne politike kada ni sa jednim susedom nismo u dobrim odnosima, a napadno i neosnovano, kao nekada, se guramo da budemo strateški partneri tamo gde to ne možemo biti, i nikad nećemi ni biti. Nije prvi put da nam indoktrinirana veličina udara u glavu. Pitanje je kolika može biti cena toga.